KARU 2/2014

Page 1

2/14

iy n tiy in m in l t i iuo´iåpppy ijghjgy n Jokin muu, mikä?


Kannen kuvan piirsi Minnamaria Nurmi a.k.a. Minkki inspiroituneena KARUn artikkelista ”Suorasti queer”.

2/14

KARU on lehti roller derbystä, katukulttuurista, asenteesta, ystävistä ja unelmista. KARU-posse 2/14: Leena Elomaa Johannes Kellomäki Jessica Koivistoinen Pauliina Motturi Esa Pajari

Antti Peltola Heta Pyhäjärvi Maiju Ristkari Kata Salaspuro Raisa Siivola

Kansi: Minnamaria Nurmi a.k.a. Minkki Yhteystiedot: karu@karulehti.fi www.karulehti.fi www.issuu.com/karulehti facebook.com/karulehti @Karulehti Seuraava numero ilmestyy toukokuussa 2015.

2 KARU

Kuvassa jammaa Turun Dirty River Roller Grrrlsin kapteeni Matokisti Suomi Cup 2014 -finaaliturnauksessa Tampereella. KUVA Sami Maanpää

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Sisältö

04 06 10 18 22 26 28 29 30 34 39

Roller derbyn ABC Hitit Dallasin silakkamarkkinat Master Blaster #2 SM-finaali Treenivinkit Taidepläjäys Mahan täydeltä Tampere Rollin’ Bros Suorasti queer Suksi boxiin!

kolumnit

05 09 17

Pääkirjoitus RDF:n puheenjohtajalta Kolumni

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 3


Roller derbyn ABC PELAAJAT JA PISTEIDENTEKO Roller derby -joukkueesta on radalla kerrallaan viisi pelaajaa: yksi tähtihattuinen JAMMERI joka tekee pisteitä joukkueelleen ohittamalla vastapuolen neljää BLOKKERIA, jotka puolustavat eli blokkaavat vartaloillaan estääkseen vastapuolen pisteidenteon. Jammeri saa pisteitä myös jäähyllä istuvista pelaajista sekä ohittaessaan toisen jammerin kierroksella. Blokkereista yksi on PIVOT eli pelinrakentaja raidallisessa hatussaan. Pivotista voi tulla uusi jammeri hattua vaihtamalla. Kaikki pelaajat aloittavat samalla vihellyksellä. Jammerit lähtevät taaimmaisen lähtölinjan takaa, blokkereiden täytyy lähteä kahden lähtölinjan välistä. Blokkerit saavat pakassa tai kosketusalueella ollessaan myös hyökätä eli auttaa omaa jammeriaan tekemään pisteitä. PAKKA PAKKA on oltava määriteltävissä koko pelin ajan. Pakka muodostuu radalle siihen kohtaan, missä eniten blokkereita molemmista joukkueista luistelee maksimissaan kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. Kun tämä pakka hajoaa, tuomari huutaa ”no pack!”. Tällöin molempien joukkueiden täytyy nopeasti koota pakka takaisin kasaan rangaistuksen uhalla. No pack -tilanteessa blokkerit eivät saa puolustaa tai hyökätä. Pakka on strateginen elementti, jota joukkueet voivat käyttää hyödyksi monin tavoin esimerkiksi venyttämällä sitä tai siirtämällä sitä keinotekoisesti toiseen paikkaan - tai tuhoamalla sen hetkellisesti. Pakan etu- ja takapuolella on kuuden metrin kosketusalue, jonka sisällä blokkerit saavat toimia aktiivisesti.

= JAMMERIT = PIVOTIT = BLOKKERIT

RANGAISTUKSET Peliin vaikuttavista rikkeistä tuomio on 30 sekuntia jäähyaitiossa. Seitsemästä rangaistuksesta tai harvinaisen törkeästä/tahallisesta väkivallanteosta pelaaja ajetaan ulos. Rangaistuksia saa mm. pakan tahallisesta tuhoamisesta, selkäänajamisesta, kyynärpäiden tai käsivarsien käytöstä blokatessa, oikomisesta, päähän kohdistuvasta blokkaamisesta, kamppaamisesta, blokkaamisesta rajojen ulkopuolella tai ulkona kosketusalueelta, estämisestä käsillä sekä blokkaamisesta pysähtyneenä tai väärään suuntaan. Kun toisen joukkueen jammeri joutuu jäähylle, pelaa toinen joukkue ylivoimaa – heillä on tällöin ainoana joukkueena mahdollisuus tehdä pisteitä. Pakka on usein pysähtynyt kokonaan ylivoimatilanteessa, koska ylivoimajoukkue haluaa jammerinsa mahdollisimman monta kertaa pakan läpi rangaistuksen aikana. PELIN KULKU Ottelu kestää 2 x 30 minuuttia ja koostuu maksimissaan kaksiminuuttisista JAMEISTA. Yhdellä lyhyellä pillinvihellyksellä lähetetään pakka ja jammerit liikkeelle. Molemmat joukkueet yrittävät saada oman jammerinsa virheittä ensimmäisenä pakan läpi ja niin sanotuksi lead jammeriksi (kaksi lyhyttä pillinvihellystä), joka voi lopettaa jamin koska tahansa erityisellä call-off-käsimerkillä. Jamien välissä on 30 sekunnin tauko. Molemmilla joukkueilla on kolme minuutin mittaista aikalisää käytettävissään. Pelin voittaa joukkue jolla on peliajan päätyttyä enemmän pisteitä. TUOMARIT Pelissä on usean luistelemattoman toimitsijan lisäksi seitsemän tuomaria. Molemmilla jammereilla on oma tuomarinsa, joka seuraa jammeria koko jamin ajan, näyttäen sekä mahdollisen lead-aseman että pisteet pisteidenlaskijoille. He myös viheltävät rangaistukset omille jammereilleen ja viheltävät pelin poikki oman lead jammerinsa merkistä. Pelissä on myös viisi tuomaria pakan sisä- ja ulkopuolella, jotka huolehtivat blokkereiden toiminnan sääntöjenmukaisuudesta.

Säännöt löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.wftda.com/rules

4 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Derby on sitä, mitä siitä teemme

R

KUVA Carlos Marko-Tapio

oller derby on nykyisin todistettavasti urheilua: se hyväksyttiin tänä syksynä Luisteluliiton lajivalikoimaan. Ainakin allekirjoittanut liikuttui siitä kuullessaan. Hetki tuntui historialliselta. Toisaalta nykyderby on karttanut kuluneita konventioita, sen harrastajat rikkovat tottuneesti normeja ja tekijöittensä näköinen laji kuoriutuu kerta toisensa jälkeen vanhoista nahoistaan. Derbyssä ei ole tapana pysyä kaapissa ja feminismi on olennainen osa lajia. Queer kuuluu pakettiin. Miksi siis meidän pitäisi olla osa mitään liittojen kuppikuntia ja hallintorakenteita? Eivätkö ne jäärät voi keskenään hiihtää, heittää keihästä ja homouida? Koska haluamme pelata SM-sarjaa, päästä mukaan W ­ FTDAan ja menestyä Dallasin MM-kisoissa. Jos tahdomme kehittää derbyä nimenomaan urheilulajina, meidän on nieltävä maailman realiteetit: Lajiliiton kautta vakuutukset ovat edullisempia. Pelilisenssitilastoihin voi vedota muun muassa avustuksia hakiessa. Lajivalikoimaan pääseminen kertoo medioille, että kyseessä on ehta urheilulaji. Näkyvyys helpottaa sponsoreitten ja maksavan yleisön hankkimista. Sponsorit ja lipputulot taas auttavat seura­ toiminnan pyörittämisessä ja matkakuluissa. Vaikka vastustaisimme perinteisen suomalaisen urheilumaailman toimintatapoja, lajivalikoimaan pääsyä ei kannata ylen­ katsoa. Ja voihan käydä niin, kuten Master Blaster, yksi Euroopan kovimmista jammereista ja lajin eteen töitä paiskivista työmyyristä toivoo: kymmenen vuoden päästä derby on raivannut tiensä maailman urheilujärjestelmään – ja jättänyt samalla sen korruptoituneet systeemit ja mädät organisaatiot taakseen. Meillä on kaikki mahdollisuudet muovata tästä maailman parhaasta urheilulajista vieläkin parempi. Nyt vain mennään ja tehdään se. Maiju ”Stefu” Ristkari päätoimittaja

KARU on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä, roller derby -elämäntapaan keskittyvä, riippumaton verkkojulkaisu. Otamme mielellämme juttuideoita ja bouttituloksia vastaan osoitteessa karu@karulehti.fi. Reaaliaikaisempaa infoa julkaisemme facebookissa www.facebook.com/karulehti. Seuraava numero ilmestyy toukokuussa 2015.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 5


WET-turnauksessa monenlaista suomalaisväriä MALMÖN BALTISKA HALLENISSA järjestettiin 14.– 16.11. kymmenen Euroopan WFTDA-joukkueen virallinen turnaus. Turnauksessa nähtiin paitsi Helsinki ­Roller Derbyn edustusjoukkue haastamassa korkeammalle rankatut kanssasisarensa, myös MM-kisoihin matkaava maajoukkueemme pelaamassa eurooppalaista haastejoukkuetta vastaan. Tästä pelistä lisää sivulla 15. Turnauksessa jokainen joukkue pelasi kolme peliä, ja otteluiden panoksena oli lopullinen paikka WFTDA-rankingissa. Tiukan kisarupeaman ”voittajaksi” itsensä taisteli selkein 3 - 0 voittonumeroin Stockholm Roller Derby, jossa pelaa tällä hetkellä myös kolme Suomen maajoukkueen pelaajaa. Myöskin kolme voittoa nappasi Helsinki Roller Derby, jonka pelaajia maajoukkueen riveissä nähdään sankoin joukoin. Onnittelut Helsinki Roller Derbylle hienosta turnauksesta! Suhteellisesti suurin nousija oli Tukholma 50 sijallaan. Suurin laskija puolestaan oli WFTDAn D2-divisioonan tämänvuotinen kolmonen, Berliini, joka putosi 19 sijaa.

Lopullinen järjestys absoluuttisilla ranking-sijoituksilla 17.11.2014 (suluissa kesäkuun sijoitus): 1. Stockholm Roller Derby #45 (95) 2. Helsinki Roller Derby #67 (97) 3. Crime City Rollers, Malmö #70 (106) 4. Bear City Roller Derby #80 (61) 5. Tiger Bay Brawlers, Cardiff #81 (89) 6. Rainy City Rollergirls, Oldham #94 (121) 7. Gent Go-Go Roller Girls #125 (148) 8. Nidaros Roller Derby Norway, Trondheim #140 (153) 9. Copenhagen Roller Derby #171 (168) 10. Oslo Roller Derby #172 (199)

WFTDAn jättiläinen vapisee NASHVILLESSA 31.10.–2.11. käydyssä WFTDA-mestaruuskisojen finaaliturnauksessa koettiin yllätyksiä, kun yli 50 peliä tappiotta seilannut WFTDA-mestari Gotham Girls Roller Derby kärsi yllättäen hätää sekä pudotuspelivastuksensa Texas Rollergirlsin että varsinkin finaalikumppaninsa, portlandilaisen Rose City Rollersin kanssa. GGRD:n taika ei kuitenkaan pettänyt, ja Rose City joutui taipumaan finaalissa kolmella pisteellä, 147–144. Newyorkilainen Gotham voitti siis neljännen Hydransa peräjälkeen, ja voitto oli joukkueelle kaikenkaikkiaan viides. Turnauksen MVP-palkinnon sai haastaja Rose Cityn jammeri Loren Mutch.

6 KARU

Eurooppalaisista Berlin Bombshells vei 2. divisioonan kolmossijan, ja London Rollergirls sijoittui mestaruussarjan neljänneksi B.ay A.rea D.erby Girlsin pudotettua joukkueen palkintopallilta.

Lopullinen järjestys: 1. Gotham Girls Roller Derby (New York City) 2. Rose City Rollers (Portland) 3. B.ay A.rea D.erby Girls (Oakland) Divisioona 2: 1. Detroit Derby Girls 2. Rideau Valley Roller Girls (Ottawa) 3. Bear City Roller Derby (Berliini)

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


HITIT TULEVAT: 4.12.–7.12. Blood & Thunder World Cup, USA 31.1.2015 KRR A – Rainy City Roller Girls (A), Manchester

TULOKSET: 14.11.2014 WET, WFTDA European Tournament, Malmö Helsinki Roller Derby 274 – 227 Crime City Rollers Helsinki Roller Derby 312 – 197 Gent Go-Go Roller Girls Bear City Roller Derby 175 – 256 Helsinki Roller Derby 22.11.2014 Birmingham, Englanti Central City Rollers (A) 133 – 137 Kallio Rolling Rainbow (A) Central City Rollers (B) 120 – 233 Kallio Rolling Rainbow (B) 22.11.2014 Cologne, Saksa Graveyard Queens (Cologne Roller Derby) 156 – 187 HRD Queen B’s 8.12. Tampere, Roller Derby Suomi Cup 2014 -finaali Dirty River Roller Grrrls 79 – 300 Helsinki Roller Derby Kallio Rolling Rainbow 206 – 142 Tampere Roller Derby Tampere Roller Derby 180 – 139 Dirty River Roller Grrrls Helsinki Roller Derby 295 – 142 Kallio Rolling Rainbow 25.10. Trondheim, Nidaros Roller Derby Nidaros Roller Derby (A) 157 – 217 Kallio Rolling Rainbow (A) Nidaros Roller Deby (B) 92 – 301 Kallio Rolling Rainbow (B) 18.10. Kouvola, Roller Derby Suomi Cup 2014 – Turnaus VII Lahti Roller Derby 72 – 326 Dirty River Roller Grrrls Kouvola Rock n Rollers 72 – 394 Helsinki Roller Derby 6.10. Helsinki (closed game) Kallio Rolling Rainbow (A) 296 – 188 Oslo Roller Derby (A)

30.8.2014 Tampere, Roller Derby Suomi Cup 2014 – Turnaus VI Kallio Rolling Rainbow 242 – 96 Dirty River Roller Grrrls Tampere Roller Derby 302 – 125 Lahti Roller Derby 2.8. Edinburgh, Good Things Come To Those Who Skate Auld Reekie Roller Girls (B) 115 – 232 Dirty River Roller Grrrls (A) 12.7. Joensuu, Rock Around the Block Joensuu Roller Derby (A) – Kymenlaakso All Stars 5.7. Lahti, DOUBLE HEADER Lahti Roller Derby (B) 254 – 230 Roller Derby á Íslandi (A) Lahti Roller Derby (A) 270 – 102 Limerick Roller Girls (A) 28.6. Ylivieska, Pohjola Cup – Turnaus V Riverdale Rollers (A) 31 – 667 Oulu Roller Derby (A) Kuopio Roller Derby (A) 87 – 248 Joensuu Roller Derby (A) 21.6.–25.6. East Coast Derby Extravaganza, USA Garden State Roller Girls (A) 132 – 199 Helsinki Roller Derby (A) Blue Ridge Roller Girls (A) 214 – 147 Helsinki Roller Derby (A) Charlottesville Derby Dames (A) 187- 168 Helsinki Roller Derby (A) 18.6. Chester County, NY, USA Brandywine Roller Girls (A) 160 – 176 Helsinki Roller Derby (A) 15.6. Bethpage, NY, USA Long Island Roller Rebels (A) 142 – 396 Helsinki Roller Derby (A)

20.9. Kouvola Kouvola Rock n Rollers (A) 155 – 180 Vienna Roller Derby (A)

14.6. Turku, PROUD TO B OUT Kallio Rolling Rainbow (B) 236 – 247 Tampere Roller Derby (B) Dirty River Roller Grrrls (B) 131 – 148 Helsinki Roller Derby (B)

20.9. Oulu, Roller Derbyn ykkösdivisioona – Turnaus III Oulu Roller Derby (A) 249 – 117 Joensuu Roller Derby (A)

14.6. New York, NY, USA Gotham Girls Roller Derby (B) 191 – 168 Helsinki Roller Derby (A)

20.9.2014 Luulaja, Fall (B)out Luleå Roller Derby (A) 177 – 127 Dirty River Roller Grrrls (B)

7.6. Helsinki, Roller Derby Suomi Cup 2014 – Turnaus V Tampere Roller Derby 279 – 125 Kouvola Rock n Rollers Helsinki Roller Derby 188 – 175 Kallio Rolling Rainbow

15.9.2014 Turku (closed game) Dirty River Roller Grrrls (A) 271 – 73 Vienna Roller Derby (A) 14.9. Helsinki (closed game) Helsinki Roller Derby (B) 287 – 101 Vienna Roller Derby (A) 13.9. Hampuri Harbor Girls Hamburg (A) 174 – 153 Tampere Roller Derby (A) Harbor Girls Hamburg (B) 278 – 101 Tampere Roller Derby (B)

31.5. Västerås Västerås Roller Derby (A) 167 – 145 Kallio Rolling Rainbow (B) 31.5. Tukholma The Royal Swedish Roller Derby (A) 229 – 130 Porvoo Roller Derby (A)

13.9. Helsinki (closed game) Kallio Rolling Rainbow (B) 287 – 139 Vienna Roller Derby (A)

30.5. – 1.6. Gent, Skate Odyssey 2014 Kallio Rolling Rainbow (A) 249 – 138 Leeds Roller Dolls (A) Paris Roller Girls (A) 171 – 129 Kallio Rolling Rainbow (A) Kallio Rolling Rainbow (A) 162 – 109 Central City Roller Girls (A)

6.9. Kuopio, Pohjola Cup -finaali Oulu Roller Derby (A) 333 – 87 Jyväskylä Roller Derby (A) Kuopio Roller Derby (A) 112 – Joensuu Roller Derby (A) 236

24.5. Seinäjoki, Pohjola Cup – Turnaus IV Kuopio Roller Derby (A) 356 – 56 Riverdale Rollers (A) Oulu Roller Derby (A) 176 – 107 Jyväskylä Roller Derby (A)

6.9. Tukholma Stockholm Roller Derby (B) 158 – 257 Helsinki Roller Derby (B) Stockholm Roller Derby (A) 284 – 130 Helsinki Roller Derby (A)

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 7


A T I PA

PÄÄLLE!

TILAA OMASI: K A R U . S P R E A D S H I R T. F I


SUOMIDERBY

Mitä sinä haluat

SUOMI-DERBYLTÄ?

RDF

on tällä hetkellä kuin WFTDA pienoiskoossa: jäsenseurojensa näköinen ja riippuvainen jäsentensä aktiivisuudesta. Suomen derbyseurojen verkostona RDF ei ole ylhäältäpäin hallittu instituutio, joka tuottaa palveluita, joista jäsenseurat maksavat. RDF olemme me itse, jokainen jäsenseura, jokainen seuran jäsen. Me suunnittelemme toimintaa ja palveluita, jotka ovat Suomen roller derbyn kehitykselle parhaaksi ja jotka ovat meidän omalle seurallemme parhaaksi. Me myös itse vastaamme niiden toimintojen ja palvelujen toteutuksesta ja arvioinnista. Roller derby hyväksyttiin pitkän neuvotteluprosessin jälkeen Suomen Luisteluliiton lajivalikoimaan ensimmäisenä joukkuelajina (jos pikaluistelun viestijoukkueita ei lasketa!), ja seurat ovat saaneet hakea jäsenyyttä lokakuusta alkaen. Luisteluliiton kautta derbypelaajat saavat myös kauan kaipaamansa vakuutukset, ja kilpailulisenssien avulla saamme sekä arvokasta dataa pelaajamääristä että järjestelmällisen kilpailusysteemin. Aivan Ruotsin kaltaisessa mallissa ei vielä olla – että pääsisimme osaksi Luisteluliiton vuosibudjettia ja meillä olisi palkattu työntekijä liitossa vain roller derbyä varten – mutta hyvään suuntaan ollaan menossa. Roller Derby Finland asettaa avoimen haun kautta valitun nelihenkisen valiokunnan edustamaan derbyä Luisteluliiton toiminnoissa. Toimikunta aloittaa kaksivuotisen urakkansa 1.12.2014. Valiokunnan tehtävänä on edistää roller derbyä liiton muiden lajien joukossa ja lobata derbyä valtakunnallisella urheilujärjestötasolla päätöksenteossa. Valiokunnan tärkeisiin tehtäviin kuuluu myös valmennus- ja toimitsijakoulutuksen sekä arvokisatoiminnan kehittäminen yhteistyössä RDF:n ja Luisteluliiton kanssa. Valiokunta on linkki, keskustelu- ja vaikutuskanava kotimaan seurojen, RDF:n ja Luisteluliiton välillä. Ryhmä tulee myös työskentelemään tiiviissä keskusteluyhteydessä WFTDA- ja MRDA-järjestöihin sekä perusteilla olevaan Euroopan roller derby -järjestöön. Nyt on siis korkea aika Sinunkin toimia. Mihin suuntaan Sinä haluat seuraasi ja suomalaista roller derbyä viedä? Kerro ajatuksesi ja mielipiteesi seurasi RDF-yhteyshenkilölle tai kirjoita meille osoitteeseen rdf.board@gmail.com, niin otamme mielipiteet huomioon valiokuntatyötä suunnitellessamme. Tästä alkaa uusi aika.

Raisa Siivola puheenjohtaja Roller Derby Finland ry.

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

2014 väri: C 80, M 0, Y 30, K 0

KARU 9


10 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Jännitä kotikatsomossa silakkataivalta osoitteessa: http://rollerderbyworldcup.com/live/

Suomi suuntaa Dallasiin 19 luistelijan piinkovalla ryhmällä. Yhtenäinen tiivis joukkue ja henkinen vahvuus ovat aseet, joilla kilpakumppaneita lähdetään kaatamaan. Mutta löytyykö kiinnostavin vastus läheltä vai kaukaa?

TEKSTI Johannes Kellomäki KUVAT Marko Niemelä

LOKAKUUTA 2011 istuin ensimmäistä kertaa roller derby -katsomossa. Vastakkain olivat Suomi ja Ruotsi maailman ensimmäisessä derby-maaottelussa. Silakat taistelivat, mutta naapuri otti voiton. Olin silti täysin myyty. Sinä päivänä minusta tuli penkkiurheilija, silakkamies. Pari kuukautta myöhemmin Suomi otti hyvityksen Toronton MM-kisoissa. Ruotsi kaatui, ja sisulla Suomi nousi kisojen viidenneksi. Vuoden 2014 Dallasin kisoihin lähtee Suomesta aivan erinäköinen joukkue kuin Torontoon. Joukkueen kokoaminen ja kisoihin valmistautuminen on ollut ammattimaisempaa ja pitkäjänteisempää, ja Suomiderbyn räjähdysmäisen kasvun ansiosta kokoajilla on ollut mistä valita. Syksyllä 2013 järjestettyihin karsintoihin osallistui 60 luistelijaa. Näistä 32 selvitti tiensä harjoitusrinkiin. Karsintoja seurasi ankara treenikausi. Syksystä kevääseen ulottuneella kaudella pidettiin ringin jäsenille neljä leiriä. – Rakensimme leireillä joukkueen peliä arvoista strategioihin sekä seurasimme pelaajien kehitystä treenikauden ajan niin maajoukkueessa kuin kotiseuroissakin, päävalmentaja Suvi Hokkanen kertoo. Valtaosa ringin pelaajista pelaa Suomen seuroissa, mikä mahdollisti sitoutuneen ja intensiivisen harjoittelun. Osa silakoista asuu ulkomailla, Ruotsissa, Englannissa ja Amerikassa, mutta se ei ole estänyt tiiviistä osallistumista. – Ulkomailtakin on lennetty treenaamaan Suomen maajoukkueen kanssa, silakoiden kapteeni Only hehkuttaa. Äkkiseltään arvelisi, että seurakaveri on paras pelikaveri myös maajoukkueessa, mutta aivan näin suoraviivaista ei maajoukkueen rakentaminen Hokkasen mukaan ole. – Joissakin kentällisissä olemme voineet hyödyntää aikaisempaa pelikokemusta seuratovereiden kesken, mutta kyllä maajoukkue on pyritty kasaamaan uusista aineksista. Erilaista pelillistä taitoa yhdistäessä

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 11


on syntynyt uusia oivalluksia. Tästä syntyy tämän hetken parasta suomalaista roller derby -osaamista. Turpaan timanttisella yhteispelillä

Team Finland 2014 OONA #00 Oona Niemensivu, Stockholm Roller Derby Only #1 Janica Saxelin, Helsinki Roller Derby Pygmi #101 Taru Saxelin, Helsinki Roller Derby Mirkkuli #156 Mia Savolainen, Helsinki Roller Derby Elina Ruhoranta #18 Elina Ruokoranta, Tampere Roller Derby Super Maria # 1UP Maria Kosonen, Helsinki Roller Derby Nina Erwes #28 Helsinki Roller Derby Blocking Molly #39 Maiju Rinne, Helsinki Roller Derby Iiris Suominen #404 Helsinki Roller Derby Doomey B. Hind #4444 Kata Salaspuro, Kallio Rolling Rainbow Dominå F. Äkt #455 Joanna Koskinen, Stockholm Roller Derby A.M. Chaos #5 Anna Castrén, Stockholm Roller Derby the Blizzard #54 Tuisku Sarrala, Bristol Roller Derby Kira Horpi #56 Janita Naskali, Tampere Roller Derby Sara Mack-EH? #604 Sara Ekholm, Helsinki Roller Derby Rita Hateworthy #8 Essi Rönkkö, Granite State Roller Derby T-Bag #9 Nina Suni, Kallio Rolling Rainbow Linda #96 Linda Vidjeskog, Helsinki Roller Derby Tsubutex #99 Ina Saarinen, Kallio Rolling Rainbow

12 KARU

Hokkasen mukaan pelaajien roolitus on ollut avainasemassa: jokaisen pelaajan vahvuudet on tahdottu hyödyntää. Silakat onkin hänestä hyvin yhtenäinen joukkue, niin pelillisesti kuin henkisestikin. Roolituksen hiominen ja silakkaparven yhteen hitsaaminen on tietysti vaatinut treenin lisäksi myös peliä. Treenikauden aikana maajoukkue on pelannut useita harjoitusotteluita suljettujen ovien takana. Osansa silakoilta ovat saaneet muun muassa Tampere Rollin’ Brosit. – Tasaiset ja luotettavat jammerit sekä etenkin blokkerien timanttinen yhteispeli, mikä tuli itsekin jammerina todettua, kun otimme Brosin kanssa turpiin, luettelee miesten maajoukkueen Kenny SuperPowers silakoiden vahvuuksia. – Myös bench-osasto on kokenut, osaava ja pystyy reagoimaan ottelun sisällä. Treenikausi huipentui yleisölle avoimeen ystävyysotteluun – ketäpä muutakaan kuin Ruotsia vastaan. Peli toi esiin Suomen maajoukkueen henkisen vahvuuden, sisun. Loppupuolen tappioasemassa, kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä, Hokkanen otti aikalisän. – Viesti pelaajille oli se, että ei riitä, että pelaamme vain 4-0 jameja, vaan nyt pitää pelata 20–0 jameja, Hokkari muistelee. Pelaajat kuuntelivat – ja ottelu käännettiin voitoksi.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Uusista silakoista kannattaa seurata muun muassa Elina Ruhorantaa.

Kisaryhmä koostuu kovista nimistä Toukokuussa 2014 valmennusjohto teki päätöksensä niistä 20 pelaajasta, jotka nousevat Dallasin koneeseen. – Mukana on myös maajoukkuekuvioissa uudempia pelaajia, jotka vakuuttivat valmennuksen taidoillansa treenikauden aikana, Hokkanen toteaa. – Uusista silakoista kannattaa seurata muun muassa Elina Ruhorantaa, jolla on kova treenikausi takana. Hän on parantanut otteitaan jatkuvasti ja edustaa erittäin kovaa blokkausosaamista. Uusista jammereista mainittakoon A. M. Chaos, joka on päättäväisesti puskenut itseään eteenpäin ja lyhyessä ajassa edennyt pitkälle. Jokaisella derby-fanilla on varmasti suosikkinsa myös vakiintuneempien pelaajien joukossa: vastustajat armotta keilaava T-Bag, salamannopeasti reagoiva Iiris Suominen, taiturimainen Super Maria… Maajoukkuerosterissa on mistä valita!

Kun kyse on huippuluistelijoista, jotka pelaavat ja treenaavat paljon, ei kolhuilta voida välttyä. Joukkueen julkistamisen jälkeen Malmötä edustava Triptease joutui jättämään joukkueen loukkaantumisten takia. Myös Saran Ekholmin pelaaminen vaarantui harjoitusottelussa kärsityn kolhun takia. Näillä näkymin helsinkiläisblokkeri kuitenkin lähtee kisoihin. Dallasissa Suomea edustaa siis 19 silakkaa. Rakas vihollinen jälleen vastassa Kun derby-väeltä kysyy, kenen kanssa silakat käyvät Dallasissa kovimmat väännöt, Ruotsin joukkue nousee aina esiin. Torontossa silakkapaitaa kantaneen Misty Muffdivahin luotsaamat sinikeltaiset ovat silakoille mieluinen vastus, jota ei ole varaa aliarvioida. Juuri enempää ei diplomaattinen Hokkanen halua rakasta vastustajaa kommentoida. Moni derby-fani on arvioissaan suorasukaisempi. – Suomella on yksinkertaisesti enemmän taitavia pisteidentekijöitä kuin Ruotsilla. Blokkeripuolella puntit on aika tasan viime matsin perusteella. Uskon, että seuraavassa kohtaamisessa Suomi voittaa selvemmällä piste-erolla. Meillä on voittamiseen tarvittavaa temperamenttia ja tulta. Ruotsi on vähän blandimpi, ja uskon, että turnauksessa meillä on enemmän tahtoa voittaa, Kenny SuperPowers lataa. Valitettavasti Ruotsia ei kohdata alkulohkossa eikä edes pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. En varmasti ole yksin, kun toivon ruotsalaisille hyvää menestystä, jotta silakat saavat selättää heidät loppupeleissä.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 13


30 joukkuetta, neljä vuorokautta, tuntikausia parasta penkkiurheilua ja suuria tunteita.

Kuolemanlohkosta Belgiaa tai Australiaa vastaan Neloslohko on kisojen tasaisin, todellinen kuolemanlohko, jossa yksikään peli ei ole etukäteen selvä. Toronton menestyksen perusteella Suomi on ykkössijoitettu. Heti tuntumassa on kivikova Skotlanti, jonka suurseuroista suomalaisilla on kokemusta seuratasolta. Keltit ovat esittäneet hyviä otteita kaatamalla harjoituspeleissä Irlannin, Länsi-Intian ja Walesin, joten silakat saavat luistella tarkasti heitä vastaan. Sateisen pohjoisen joukkueiden haastajaksi nousee aurinkoisen etelän Meksiko. Maassa on runsaasti liigoja ja laji on vakiintunut, joten pelaajapotentiaalia riittää. Maajoukkueen taso on kuitenkin mysteeri. Etukäteisarvelussa lohkon heikoimmalta näyttää toinen lattarijoukkue Kolumbia, joka hävisi harjoitusottelunsa Argentiinalle. Päästäkseen jatkoon Suomen on sijoituttava lohkossa ensimmäiseksi tai toiseksi. Käytännössä tämä tarkoittanee kahta tai kolmea voittoa kolmesta pelistä. Ensimmäisellä pudotuskierroksella neloslohkon kaksi parasta kohtaavat viitoslohkon kaksi parasta. Viitoslohkon ylivoimainen suosikki on Australia ja toiseksi sijoittunee Belgia. Suomelle kakkossija omassa lohkossa tarkoittaisi siis kaikella todennäköisyydellä Australian kohtaamista ja yhtä maajoukkueen historian kovimmista otteluista. Lienee selvää, että Belgia on mieluisampi vastus, kun tietä kahdeksan joukkoon raivataan. Ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen kristallipallo käy utuisammaksi. Kisat ovat silloin yli puolen välin ja jäljellä on vain kovia vastuksia. Vasta ottelut näyttävät, miten joukkueet niiden aikana kasvavat – Suomi mukaan lukien. 14 KARU

Oseania saattaa yllättää Kärjen osalta MM-kisojen marssijärjestys on selvä: Yhdysvallat voittaa. Yksikään toinen maa ei yllä derbyn kotimaan tasolle muuten kuin innostuksessa ja motivaatiossa. – Kokemus, raha, ammattimaisuus sekä pelaajien määrä, Hokkanen summaa taustatekijät, jotka ratkaisevat mestaruuden tälläkin kertaa. Yhdysvaltojen takana kärkisijoista taistelevat Kanada ja Englanti. Niiden jälkeen sijoituksia onkin vaikeampi ennustaa. Vuoden 2011 nelonen Australia on vahva ehdokas neloseksi tälläkin kertaa, mutta ero eurooppalaisiin on pienempi kuin ero viime kisojen top-kolmoseen. Dallasissa kengurumaan joukkue joutuu tosissaan kamppailemaan jatkopaikoistaan eikä tie semifinaaleihin ole helppo. Saksa, Ranska, Irlanti, silakoiden lohkotoveri Skotlanti sekä tietysti Ruotsi ja Suomi ovat maita, jotka nousevat puheisiin, kun esitetään veikkauksia Australian haastajista. Kaikissa näissä maissa on menestyneitä WFTDA-seuroja, jotka ovat viime vuosina kasvattaneet erinomaisia pelaajia ja pelanneet paljon toisiaan vastaan, haastaneet jopa amerikkalaisseurojakin. Vanhan mantereen ulkopuolelta Uusi-Seelanti voi yllättää, mutta kiwien taso on samalla tavalla mysteeri kuin Australiankin. Maat sijaitsevat kaukana maailman toisella laidalla, eikä seuraotteluita juuri pelata oman maan ulkopuolella. Euroopassa ei tiedetä, millaista derbyä siellä alhaalla pelataan. Eristäytyneisyys voi johtaa kehityksen pysähtymiseen, mutta myös yllätyksiin. Iso osa MM-kisojen viehätystä on, että ne kokoavat kilpailemaan joukkueita kaikkialta maailmasta. Mitä me Suomessa oikeastaan tiedämme latinalaisen Amerikan derby-kulttuurista? Miesten kisoissa Argentiina yllätti kaikki nousemalla seitsemänneksi. Länsi-Intian joukkue kuulostaa ihanan eksoottiselta, mutta sen riveistä löytyykin kovia luita Englannin ja Yhdysvaltojen seuroista, myös yksi Toronton kisojen hopeamitalisti. Roller derby on voimakkaasti kasvava ja kehittyvä laji. Varmaa on vain se, että yllätyksiä nähdään ja yleisö ottaa omakseen aivan uusia suosikkeja. 30 joukkuetta, neljä vuorokautta, tuntikausia parasta penkkiurheilua ja suuria tunteita. Tavoitteet ja odotukset ovat kovat. Kymmenen joukkoon nyt ainakin, sanoo yksi. Ruotsi kaadetaan, sanoo toinen. Silakkakapteeni Onlylle tavoite on selvä: – Pronssiottelu. ♥

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Silakka gets WET MALMÖSSÄ JÄRJESTETYN WET-turnauksen päätteeksi pelattiin Suomen maajoukkueen näytösottelu Euroopan derbytähdistä koottua all-stars-joukkuetta vastaan. Eurojoukkueessa pelasi jo turnauksessa loistaneita staroja muun muassa Stockholm Roller Derbystä ja Tiger Bay Brawlersista sekä varta vasten paikalle saapuneita nimiä mm. Gotham Girls Roller Derbystä ja London Rollergirlsistä. Suomen valmentajat Suvi Hokkanen ja Jori Hämäläinen peluuttivat ensimmäisessä erässä jammereinaan hyvin erityylisiä A. M. Chaosia, Mirkkulia ja koko turnauksen parhaaksi jammeriksi valittua Pygmiä. EuroTräshin penkit Ballistic Whistle (London Rollergirls) ja OMG WTF (Gotham Girls Roller Derby) pistivät vielä paremmaksi ja testasivat Suomen puolustusta peräti kahdeksalla jammerilla. Monipuolisesta pelaajamateriaalista koostuvan eurojoukkueen Curly Håår, Stefanie Mainey, Fenix Fortsomfan, Bloxie Blackout, Mad Malooney, Missy Rascal, Sofie Norheim ja Master Blaster nähtiin useaan otteeseen kummallakin puolella jammerilinjaa. Yleensä jammereina toimivien blokkerien puolustusta tukivat muun muassa luottonimet Swede Hurt, turnauksen parhaaksi blokkeriksi valittu Dos Santos ja Lontoon Black & Decker. ”Triple threat” Stefanie Mainey oli myös kovassa vedossa. Testailu kannatti ja puolustus piti, sillä ensimmäisen erän liideistä 13 meni EuroTräshille ja 6 Silakoille. Pisteero kipusi erän lopussa Träshin hyväksi tilanteeseen 132 - 75. Molemmat joukkueet onnistuivat muutamia jammerijäähyjä lukuunottamatta pitämään ensimmäisen erän aika puhtaana (Träshillä 22 jäähyä ja Suomella 15). Blokkeriketjuista Silakat peluuttivat kurinalaisesti Elina Ruhorannan pivotoimaa ketjua (Oona, Only ja Dominå F. Äkt) sekä the Blizzardin nelikkoa (Doomey B. Hind, Linda, Iiris Suominen). Toisessa erässä edellisten turnauspelien väsymys alkoi ilmeisesti painaa suurta osaa pelaajista. Siinä missä ensim-

mäinen erä oli ehkä varovaisempaa pelityylin hakemista, toisessa erässä eurojoukkue alkoi myllyttää. Jammereina pisteitä käärimässä oli viisi kertaa Missy Rascal, mutta loput jamit jaettiin tasaisesti muiden seitsemän jammerin kanssa. Jälleen kerran Suomen kahden ketjun piti sovittaa pelinsä moneen jammerityyliin sopivaksi. Blokkeriketjuina peluutettiin Elina Ruhorannan pivotoimaa ketjua (Oona/Doomey B. Hind, Only ja Dominå F. Äkt) sekä T-Bagin pivotoimaa kenttää (Nina Erwes, Blocking Molly, Iiris Suominen). Suomen jammerilineupissa aloittivat tuorein jaloin Tsubutex ja Kira Horpi. Super Maria liittyi myös jammerikaartiin, mutta hänelläkin tosiaan oli kolme HRD:n turnauspeliä alla. Jameja pelattiin ykköserän määrä, ja Suomi sai jälleen kuusi liidiä. Jammerijäähyjä myös langetettiin toisessa erässä Suomelle niin, että koko pelistä puhtain jammerijäähypaperein taisivat säilyä Mirkkuli ja Tsubutex. Jammerijäähyjä otettiin myös EuroTräshin puolella, mutta Suomi ei niitä pystynyt kovin tehokkaasti hyödyntämään yhtä A. M. Chaosin 15 pisteen ylivoimajamia lukuunottamatta. Pisteitä joukkueet tekivät toisessa erässä 48 ja 142. Silakat ottivat toisessa erässä jäähyjä kaikenkaikkiaan huomattavasti enemmän kuin EuroTräsh, 34 ET:n 18:aa vastaan. Näytösottelu siis päättyi Team EuroTräshin voittoon 274 - 123 Team Finlandista, ja Silakkajengi lähtee tämän jälkeen varmasti entistäkin nälkäisempänä (ja levänneenä!) hakemaan menestystä Ameriikan maalta. TEKSTI Raisa Siivola

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 15


Jam In The Box Vaasankatu 15, Helsinki ma-pe 11-18, la 13-17

jaminthebox.com facebook.com/jaminthebox @jaminthebox


KOLUMNI

Totuuksia derbystä – ja elämästä

N

äytä minulle urheilija, joka ei koskaan ole kyseenalaistanut harjoittelemistaan, lajinsa vaatimia uhrauksia ja kaiken mielekkyyttä – koko urheilijuuttaan – niin minä näytän sinulle surkean puijarin. Yksilölajissa ihmisen on melko helppo päättää tulla paremmaksi: päätöksen jälkeen on tehtävä realistinen mutta kyllin haastava treenisuunnitelma. Sen jälkeen siinä on vain pysyttävä. Yksinkertaista, eikö totta? Ei tietenkään. On perhe, päivätyö, terveydentila. On raharesurssit, lempiohjelma telsusta ja ikävä sääkin. Sitä paitsi lähikaupasta sai kilon Pätkiksiä markalla! Joukkuelajista puhuttaessa tämän voi huoletta kertoa vähintään 14:llä. Ihmisten elämäntilanteet ja sitoutumishalukkuudet vaihtelevat laajalla skaalalla: miten moisesta lähtökohdasta voi tehdä päätöksen viedä joukkuetta eteenpäin? Suurimmat angstini koin, kun en vielä ollut päättänyt tämän olevan se laji, jonka puitteissa lähden toiselle puolen palloa MM-kisoihin 35-vuotissyntymäpäiväkseni. Olen pohjimmiltani sangen yksinkertainen ihminen ja minulla oli liikaa vaihtoehtoja: Lähteäkö lenkille vai jäädäkö kotiin? Herätäkö viikonloppuisin kello 7, syödä aamiaiseksi kaurapuuroa rahkalla ja mennä luistelemaan vasemmalle neljäksi tunniksi vai elääkö normaalia ihmisen elämää: nukkua pyhäisin pitkään, syödä kiireetön aamiainen ja nähdä ystäviä kaupungilla? VAPAUS ON SUURI VANKILA, karjuin teutaroidessani kiusausten ja viettelysten äärellä. (Usein kuulee sanottavan, että ihmisen kroppa kyllä kertoo, mitä se kaipaa, ja että sen viestejä pitää vain osata tulkita: jos on hullu makeanhimo, se voi kertoa vaikkapa sinkinpuutoksesta. Tai jos ei millään saa itseään lenkille räntäisenä syysiltana, voikin olla että on burn out päällänsä ja sitten pitäisi vähän ottaa iisisti ja hemmotella itseään. Varmasti niinkin. Toisinaan kyse on kuitenkin jostain ihan muusta. Minun kehoni kertoo kyllä, miten sitä huvittaisi mennä vaahtokylpyyn ja syödä salmiakkia niin että verenpaine saa suonet poksumaan, päivästä ja vuodesta toiseen, minä tarvitsen sitä kuuletko! Sen sijaan se ei koskaan sano, että kas nytpä kaipaisin vanhaa kunnon viivajuoksua, kahdeksan minuutin lankkua ja palautusjuomaksi isoa mukillista spirulinapirtelöä!) Nykyisin minulla on tekosyy toteuttaa sisäistä muoriuttani. Treenaamiseen ja sen vakavuuteen vedoten olen päässyt monista kekkereistä ja lystinpidoista kuin koira veräjästä. Sorry I can’t, I have derby. Minun ei tarvitse tehdä valintaa joka ikisiin treeneihin erikseen: riitti, kun valitsin haluavani lähteä Dallasiin varteenotettavana pelaajana enkä pelkkänä penkinpäällystaljana. Riitti, kun valitsin haluavani joukkueeni voittavan tämän ja tuon ottelun. Oikeastaan riitti, kun valitsin joukkueeni: en kehtaa enkä tahdo olla sen heikoin lenkki. Kaikki parhaani tekemistä vähempi olisi niiden muiden urhoollisten luottamuksen pettämistä. Kata Salaspuro Kallio Rolling Rainbow

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 17


T채hti채 hatussa

18 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


inen

ikkala r e m a in is ppala

Euroo

R E T 2 MAS R E T S A L B

TEKSTI Raisa Siivola KUVAT Steve Jurkovic

Molly ”Master Blaster” Stenzel pyörittää derbykauppaa, organisoi valmennustoimintaa ja työskentelee eurooppalaisen derbyn kehittämiseksi. Ensisijaisesti hän kuitenkin haluaa luistella – ja treenaa sen mukaisesti.

Y

hdysvaltalaissyntyinen Molly ”Master Blaster” Stenzel muutti aurinkoisesta Kaliforniasta Berliiniin vuonna 2008 eli juuri ennen kuin Saksan toista roller derby -seuraa alettiin perustaa. Tuoreen kuvanveistäjän veti Berliiniin kaupungin värikäs taideskene, johon hän halusi päästä sisään. Mutta Master Blaster, yksi eurooppalaisen derbyn suurimmista voimista, jaksoi taiteilla vain vuoden verran taide- ja derbymaailman välillä. – Kun annoin itselleni luvan tavoitella kokonaisvaltaisesti uraa derbyn parissa, itselleni asettamat paineet lievittyivät huimasti, berliiniläisen Bear City Roller Derbyn valmentaja ja tähtipelaaja kertoo. Master Blaster on alusta asti ollut mukana roller derbyn kehityksessä niin seuratasolla ja valtakunnallisesti kuin eurooppalaisessa keskustelussa ja maailmanlaajuisella WFTDA-tasollakin. Hän työskentelee kokopäiväisesti omistamassaan luistin- ja tarvikeliike Quad Roller Skate Shopissa, joka löytyy Berliinin Neuköllnistä. Samassa osoitteessa palvelee myös Track Advantage, MB:n ja hänen joukkuetoverinsa Great Vengeancen perustama valmennusyritys. FIrmalle työskentelee tällä hetkellä 11 valmentajaa ympäri Eurooppaa. – Kotiseurani tulee silti ennen kaikkea muuta. Ja parhaimmillani olen, kun saan vain pelata, MB toteaa. Kun saa, pitää myös antaa WFTDA eli Women’s Flat Track Derby Association on jäsenyhdistystensä edustajisto ja naisten roller derbyn katto-organisaatio. Jäseninä on ennen ollut yksinomaan yhdysvaltalaisia derbyseuroja ja -liigoja, ja siksi WFTDAn toiminta ja kulttuuri ollut hyvin amerikkalaislähtöistä. Master Blaster on yksi seuransa WFTDA-edustajista. Hän on vakuuttunut, että mitä enemmän jalansijaa Eurooppa ottaa ja saa

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 19


” Ylpeä eurooppalainen WFTDAn D2-divisioonan pronssijoukkue Berlin Bombshells.

Master Blasterin treeniohjelma

• • • • •

20 KARU

Maanantai: 10 km:n juoksulenkki aamulla, 1,5 h painoharjoittelua illalla tai tunti luistelua Tiistai: 2 h seuran tekniikkaharjoitukset luistimilla, 1 h strategiaharjoittelua Keskiviikko: 10 km juoksulenkki aamulla Torstai: Lepo Perjantai: 10 km juoksulenkki aamulla, 1,5 h painoharjoittelua illalla Lauantai: 5 h luistelutreenit Sunnuntai: 3 h luistelutreenit

Olen parhaimmillani, kun saan vain pelata.

WFTDAssa, sitä positiivisemmin toiminta vaikuttaa jokaiseen jäsenseuraan. – WFTDA on kuin sen jäsenet, eli kaikkien meidän kotiseurat. Jotkut ovat seuroissa aktiivisempia kuin toiset ja saavat siksi asioita aikaan. Aivan kuten seurassa on erilaisia pelaajia ja persoonia, myös WFTDAssa rooleja on monia, MB vertaa. – On todella tärkeää, että lajimme kehityksessä kuullaan kaikenlaisia ääniä ja että WFTDA ajaa kaikenlaisten seurojen etua. Meidän vain pitää ensin kuulla, mitä kenttä haluaa. Lisäksi MB uskoo vastavuoroisuuteen. – WFTDA tarjoaa tällä hetkellä koko roller derby -kentälle hurjan määrän sen jäsenten luomaa valmista materiaalia ja neuvoja. Toivoisin, että seurat muistaisivat tämän ja pyrkisivät antamaan vuorostaan jotakin tähän prosessiin. Enhän minäkään vain ime omalta seuraltani kaikkea hyötyä, vaan yritän aina maksaa takaisin, minkä otan. MB työskentelee WFTDAssa tällä hetkellä kilpailujaostossa (Competitive Play Committee), joka konsultoi, tarjoaa neuvontaa ja muotoilee WFTDAn kilpailurakenteita ja -käytäntöjä. Hän oli myös vastikään ehdokkaana WFTDAn puheenjohtajaksi ja sijoittui äänestyksessä toiseksi. Enemmän treeniä, enemmän peliaikaa Master Blaster pitää tällä hetkellä päässään vähän kaikenlaisia hattuja. – Mutta Bear City ja edustusjoukkueemme Berlin Bombshells ovat minulle ykkösasia! Olen yksi WFTDAedustajistamme ja toimin valmennusjohdossa, joten myös päätöksenteko ja organisointi kuuluvat vastuulleni. Pyrin kuitenkin koko ajan delegoimaan tehtäviä sitä mukaa kuin seuramme kasvaa. Bombshellsissä olen ensisijaisesti luistelija.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Jammerin paikkaa pelaava MB astui syrjään kapteenin roolista kaksi vuotta sitten eikä ole katunut päätöstä hetkeäkään. – Persoonani ja valmennukseni myötä olen jo tarpeeksi isossa roolissa joukkueessani. Berlin Bombshellsissä jokainen on vastuussa henkilökohtaisesta fyysisestä harjoittelustaan. Pelaajat, jotka pitävät kunnostaan huolta, ovat toiminnallisempia radalla ja näin ollen saavat enemmän peliaikaa. Joukkueella on kalenterissaan sekä suunnitellut treenitauot että harjoittelun huippupiikit ennen tärkeitä pelejä, mutta perusharjoittelu säilyy ympäri vuoden. – Joukkueet ovat vain yksilöistä koostuvia ryhmiä, jotka ovat yhtä heikkoja kuin heikoin lenkki ja yhtä vahvoja kuin se vahvin, MB summaa. – Itselläni on aika tarkka ja intensiivinen aikataulu, sillä haluan maksimoida luisteluun käyttämäni ajan sekä palautumiseen tarvittavan levon, hän perustelee. Eroon marttyyriseuroista Kaikki derbypelaajat tietävät, että harrastaminen vie aikaa ja energiaa. Master Blaster kertoo työn ja harrastuksen rajan hämärtyvän, kun on ”töissä derbyllä”. – Missä kulkevat työn, harrastuksen ja kokonaan oman ajan rajat? Ja millaisissa asioissa nämä sekoittuvat? Kun vedän jotain harjoitusta, myyn kaupassa luistimia tai autan kehittämään valmennussuunnitelmaa, olen tavallaan töissä, tavallaan kehitän omalta osaltani roller derbyä eteenpäin, hän pohtii. – Lukeminen on minulle selkeästi omaa aikaa ja tapa rentoutua kaikesta muusta. Miten välttää uupumusta kaiken tämän keskellä ja missä vaiheessa liika on liikaa? Monissa seuroissa on työmyyriä, jotka joko aktiivisesti ottavat vastuutehtäviä – tai niitä kasataan heille – joskus liiankin kanssa. – Avain burnoutin välttämiseen on sen perusasian käsittäminen, että tämä kaikki on vapaaehtoista. Jokaisella on missä tahansa vaiheessa oikeus kieltäytyä vastuusta – mutta tämä täytyy tehdä etukäteen. Urakoiden kerääminen ja vastuun pakoilu sen jälkeen ei tietenkään ole vaihtoehto eikä ratkaise mitään, Master Blaster toteaa. Seuratasolla hän kiinnittää vastuunjaossa huomiota ihmisten erilaisiin persooniin.

– Seura voi odottaa kaikkien jäsentensä kantavan kortensa yhteiseen kekoon, mutta jos edellytämme kaikkien korsien olevan samanlaisia, joudumme pettymään. – Vahvojen persoonien tukahduttaminen, verkossa tapahtuvan yhteydenpidon vaatiminen henkilöiltä, joille se ei ole luontaista, saman päivittäisen ajankäytön vaatiminen kaikilta... Tällaiset rakenteet eivät yleensä toimi, sillä ne ovat vanhentuneita tai kopioitu joltain toiselta derbyseuralta. Hänestä tulevaisuuden vastuunjaon kannalta on tärkeää, miten uusia tekijöitä palkitaan ja kannustetaan. – Jos seuranne johto näyttää marttyyrien kollektiivilta, teillä on ongelma. MB luottaa keskustelun ja palautteen voimaan. – Mikään ei toimi paremmin kuin suora keskustelu. En tarkoita interventiotyylistä yhtä tuokiota, vaan palautekulttuurin kehittämistä koko seurassa. Luokaa palautteenantoon ja -käsittelyyn turvallisia tilanteita, hän kehottaa. Derbytähti ja valmennusguru tietää mistä puhuu, sillä hänkään ei saa pelkästään hyvää palautetta. – Joskus defenssit iskevät päälle, kun seurani kutsuu minut kuulemaan palautetta ja keskustelemaan jostain, minkä tiedän hoitaneeni huonosti. Tiedän kuitenkin, että tilanteen jälkeen minulla on mahdollisuus ja pyytää anteeksi puolusteluntarvettani – ja seuratoverini vastaavat, että kaikki on kunnossa. Tiedän silloin, että asia on hoidettu eikä se vaikuta väleihimme. Kymmenen vuoden kuluttua MB neljänkympin hujakoilla. Hän toivoo, että siihen mennessä roller derbyn säännöt on käännetty kaikille yleisimmille kielille eivätkä muutu vuosittain. Hän myös haluaisi, että laji on raivannut tiensä maailman urheilujärjestelmään mutta jättänyt sen korruptoituneet systeemit ja mädät organisaatiot taakseen. Entä hän itse, missä hän silloin on? Master Blaster #2 ei välttämättä enää pelaa 40-vuotiaana. – Luultavasti uudet mielet, uudet sydämet ja tuoreemmat jalat ottavat paikkani haltuun sekä radalla että kehittäessään lajia juuri siihen suuntaan kuin haluavat! ♥

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 21


VALTAa ei anneta,

se otetaan Vuoden 2014 Roller Derby Suomi Cup huipentui Tampere Areenalla järjestettyyn finaaliturnaukseen 8.11.2014. Valtaistuimesta taistelivat samat joukkueet kuin viime vuonna, mutta vain yksi sille mahtui. Viime vuoden sijoitukset kirjoitettiin uusiksi, kun Helsinki Roller Derby voitti kultaa ja Kallio tyytyi hopeaan. Kotijoukkue Tampere nappasi pronssin ja viime vuoden kolmonen Turku jäi turnauksessa neljänneksi. TEKSTI toimitus KUVAT Sami Maanpää

Turun Yo-Yo-Yozen nousemassa ilmaan.

22 KARU

Ensin oli askartelupaja. Sitten siitä tulikin yhtäkkiä suomenmestaruusfinaali. Tampere Roller Derby oli vaivaa säästämättä järjestänyt finaaliturnauksen Game Of Thrones -tyyliin – koristeluja myöten.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


2014 väri: C 80, M 0, Y 30, K 0

Päivän aloitti HRD voittaen Turun luvuin 300–79 ja varmistaen näin finaalipaikkansa.

Kallio nappasi finaalipaikan voittamalla Tampereen 206–142. Kuvassa Kallion T-Bag ja Tampereen Kira Horpi taistelevat paikasta radalla.

Tampereen punakone varasti paitsi kotiyleisön myös vieraiden sydämet!

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 23


Roller derbyssä ei ole mailoja eikä palloja.

Juontajat Miika Mera ja Ani Kellomäki kuuluvat jo suomiderbyn juontajien Hall Of Fameen.

HRD puristi loputkin mehut Kalliosta.

Tiukka pronssiottelu Tampere–Turku päättyi Tampereen voittoon pistein 180–139.

Edes jammeri Pretty Sickin upeat apexit eivät auttaneet Kalliota voittoon.

Kuvan yleisö liittyy tapahtumaan.

24 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Hopeamitalistit jaksoivat vielä hymyillä pelin jälkeenkin, vaikka edellisvuoden mestari kaatui selvin numeroin.

Toimitsijoiden FRoDO-palkinnot jaettiin pelien välissä. Dr. NoNo oli yksi noin 50:stä palkitusta.

Suomi Cup 2014 Finaaliturnaus Bout of Thrones 1. Helsinki Roller Derby, Helsinki 2. Kallio Rolling Rainbow, Kallio 3. Tampere Roller Derby, Tampere 4. Dirty River Roller Grrrls, Turku

Suomalaisväriä nähtiin myös toimitsijaporukassa, vaikka itse kultaottelun ryhmä oli kansainvälinen. KARU kiittää Suomen toimitsijoiden tasoa ja omistautumista!

Joukkueittensa parhaat: HRD: Blocking Molly, joka valittiin myös koko turnauksen parhaaksi, KRR: Doomey B. Hind DRRG: Matokisti ja TRD: Elina Ruhoranta.

Helsinki vei mestaruuden tänä vuonna selkeällä voitolla Kalliosta pistein 295–142. Onnea HRD!

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 25


TREENIVINKIT: VENYTTELY

VAHVEMMAKSI venyttelemällä TEKSTI Maiju Ristkari KUVAT Erika Belazreg

Venyttelyä ei kannata vältellä. Se on helppo keino ehkäistä vammoja ja saada lihaksista enemmän tehoja irti.

26 KARU

K

UN LIHASTA KÄYTTÄÄ, se supis­ tuu eli sen lihassyyt menevät lomittain. Kovan treenin jälkeen lihassyyt myös jäävät siten. Venyttelemällä lihaksen saa palautettua normaaliin eli venyneeseen ja rentoutuneeseen tilaan, jolloin siitä saa taas rasituksessa enemmän tehoja irti. Venyttely ehkäisee myös vammoja. Jos lihas on kireällä, kun sitä käyttää räjähtävään liikkeeseen, lihassyyt voivat helposti revetä. Roller derbyssä räjähtävyys on olennaista, ja kireästä lihaksesta aiheutuneet lihasvammat ovatkin lajissa yleisiä. Kaikki venyttely on hyvästä, ja edes vähäinen venyttely on parempi kuin ei mitään – varsinkin jos vaihtoehtona on sen totaalinen laiminlyöminen. Venyttelyn pitäisi olla automaattinen osa treeniä: myös se harjoittaa lihaksia. Se tekee lihaksista kimmoisia ja joustavia, ja huollettu lihas paitsi toimii paremmin, myös kestää enemmän.

Helpot perusniksit venyttelyyn: • Tee ennen urheilusuoritusta ja heti sen jälkeen n. 10 sekunnin venytykset päälihasryhmille. Ne niin valmistavat suoritukseen kuin palauttavat siitä. • Kevyt pumppaaminen auttaa syventämään venytystä. • Kuuntele itseäsi: Jos venytys tuntuu hyvältä, anna mennä. Jos taas jokin sattuu liikaa tai vääntää esim. polvea, hellitä. • Jos haluat lisätä liikkuvuutta, tee minuutin venytyksiä.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Lonkankoukistajat Roller derbyssä lantiossa on luisteluasennon takia jatkuva kulma eli sen lihakset ovat koko ajan supistuneina ja lyhentyneinä. Ne ovat myös herkkiä vammautumiselle: yksikin äkillinen luistelupotku, niin lihasrepeämä on plakkarissa. Lonkankoukistajan lihasvammoista parantuminen voi olla hyvin hidasta. Tee näin: Takajalan polvi on suora, etujalan polvi 90 asteen kulmassa ja sen polvi ja varpaat osoittavat samaan suuntaan. Muista keskivartalon hyvä tuki.

Nivuset Nivuset ovat derbyharrastajan ongelmaalue samoista syistä kuin lonkankoukistaja. Jatkuva rasitus ja äkilliset liikkeet altistavat vammoille, joiden parantumisessa kestää kauan. Tee näin: Polvet ja varpaat osoittavat samaan suuntaan, käsillä työnnetään polvia. Pumppausliike toimii tässä hyvin.

Pohkeet Derbyluistimilla ollessa nilkka tekee jatkuvasti töitä tasapainon eteen. Työssä ovat mukana kaikki pohkeen pienet lihakset. Pohjelihakset ovat monessa eri kerroksessa, ja jos syvimmät niistä eivät saa tilaa ja happea, ne menevät tukkoon. Siitä seuraa muun muassa kramppeja ja penikkaongelmia. Tee näin: Säätele venytystä viemällä nilkkaa kauemmas tai lähemmäs pakaraa. Venytys tuntuu siellä, missä on pahin lihasjumi.

Kaikki tähän päälle on vain plussaa! Kannattaa muistaa erityisesti myös selän pyöristys, kyljet ja takareidet.

Pakarat Pakaralihakset ovat ihmisen isoimmat lihakset. Ne työskentelevät voimakkaasti luistellessa, ja siksi niiden palauttaminen rentoutuneeseen tilaan on tärkeää. Tee näin: Jalat ovat leveässä salmiakissa jalkapohjat vastakkain. Voit painaa kyynerpäillä voi polvia kohti lattiaa. Alaselkä on suorana ja napa kohti lattiaa.

Niska Iskuja vastaan ottaessa ylävartalon lihakset jännittyvät, jotta selkäranka olisi suojassa ja pää ei retkahtaisi. Jos nämä rankaa ja päätä tukevat lihakset menevät tukkoon, se voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä. Tee näin: Vastakkaisen puolen ranne on fleksissä, jotta olkapää pysyy alhaalla. Käy pään eri kulmat läpi, mutta älä retkauta päätä suoraan taakse.

Artikkelia varten haastateltiin koulutettu hieroja ja urheiluhieroja Henna Toivoniemeä.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 27MAHAN TÄYDELTÄ

Lisää lihasta – lihattomasti Myös urheilija voi olla vegaani. Ennemmin kuin luopumisesta, vegaaniudessa on kyse monipuolisen ruokavalion valitsemisesta: kasviproteiineja täytyy tankata monesta eri lähteestä. TEKSTI Heta Pyhäjärvi

L

ihaton lokakuu kannusti ihmisiä vähentämään lihan­ kulutustaan. Tiedostava urheilija saattoi kokeilla kampanjan hardcore-versiota, veganismia – ja moni roller derbyn harrastaja on kokovuotisesti vegaani. Mutta nimimerkki ”sepon” kysymys tuntuu huolettavan useimpia, kun vegaanius ja urheilu tulee puheeksi: Mutta vielä lisäksi pakko kysyä urheilijana kun ylistät täällä kasviksia miten niillä pystyisi täyttämään päivittäisen proteiinisaannin ilman maitotuotteita tai lihaa? ”seppo” (http://saaga.me) Kamppailulajeissa proteiinin saantisuositus on vaihtelevasti 1,2– 2 g/painokilo, ja tätä peukalosääntöä voi seurata myös derby­pelaaja. Proteiineja olisi hyvä nauttia joka aterialla, sillä elimistö pystyy varastoimaan sitä kerrallaan vain pieniä määriä. Yli tarpeen tankattu proteiini ei kuitenkaan hyödytä, vaan varastoituu ennen pitkää ylimääräiseksi rasvakerrokseksi. Tärkeintä on yhdistellä aterialla erilaisia proteiinin lähteitä sekä syödä kasviproteiineja tarpeeksi – kourallinen ei riitä. Vegaanille pääasiallisia proteiininlähteitä ovat täysjyväviljat, palkokasvit, pähkinät ja siemenet. Lisänä voi käyttää hamppuproteiinia ja herneproteiinia itsetehtyissä palautusjuomissa. Proteiinit koostuvat eri aminohappoista, ja vegaaniruuassa ihanteellisin aminohappokoostumus on soijassa. Vehnägluteenista tehty seitan on myös hyvin proteiinirikasta. Proteiinien lisäksi kivennäisaineiden riittävä saanti on tärkeää: mineraalit vaikuttavat esimerkiksi aineenvaihduntaan, lihassupistuksiin ja veren hapenkuljetukseen. Kalsium – jonka ainoa lähde ei suinkaan ole maito – muun muassa mahdollistaa lihassupistuksen. Sitä löytyy vihreistä lehtivihanneksista, pavuista, kaalista, siemenistä, pähkinöistä (erityisesti mantelista) ja soijatuotteista. Rautaa saa tummanvihreistä kasviksista, pähkinöistä, siemenistä ja kuivatuista hedelmistä. C-vitamiini taas edistää raudan imeytymistä, joten rautapitoisten ruokien kanssa on hyvä nauttia esimerkiksi sitrushedelmiä. Sinkkiä vegaani saa vehnänalkioista ja palkokasveista, magnesiumia esimerkiksi urheilijoiden suosimasta banaanista ja parsakaalista. Täysjyvävilja sisältää kaikkia edellä mainittuja mineraaleja. ♥

Ravinnerikas ”Päivän pelastus” -smoothie: 2 dl soijajogurttia 0,5 dl mantelimaitoa 1 banaani 1 dl pakastemansikoita 0,5 dl kuivattuja aprikooseja 0,5 dl pakastettua tai tuoretta mangoa 1 rkl maapähkinävoita tarvittaessa vettä Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella tasaiseksi. Ripottele päälle runsaasti seesaminsiemeniä ja nauti hyvällä omallatunnolla.

Lisätietoa: http://vegaaniliitto.fi/esitteet/urheiluesite.pdf http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/Ca.html http://vegaaniliitto.fi/esitteet/rautaesite.pdf

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 29


maailman huipulle

30 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Opastusta saa kädestä pitäen ja kaikki uudet pelaajat toivotetaan tervetulleeksi.

TEKSTI Antti Peltola KUVAT Carlos Marko-Tapio ja DizzyDreams Photography

Suomessa on tällä hetkellä 20 roller derby -seuraa. Niistä yksi on miesten joukkue, jolla on kunnianhimoiset tavoitteet: tähtäimessä on paikka Euroopan parhaimmistossa.

M

oni mies aloittaa roller derbyn tuomarin roolissa. Niin teki myös Saku Tapojärvi eli Kenny SuperPowers. Tuomaroidessa hänellä heräsi kuitenkin ihmetys miesten seuran puuttumisesta. Toinen tuomari Ville Putto kehotti Tapojärveä perustamaan Facebook-ryhmän, jonka avulla toimintaa lähdettiin kehittämään. Mukaan saatiin kaksikon lisäksi kolme muuta tuomaria Tampereelta. Sen jälkeen alkoi aggressiivinen rekryäminen kavereista ja tutuista, ja väkimäärä saatiinkiin tuplattua nopeasti. Suomalaisen roller derbyn outolintu, Tampere Rollin’ Bros (TRB), perustettiin virallisesti huhtikuussa 2013. Se on tällä hetkellä ainoa miesten joukkue Suomessa: The Sons of Peaches oli yhtä hyväntekeväisyysottelua varten tehty joukkue ja Kouvolan miesten joukkue on vasta kasaamassa rivejään. Nykyisin Brosissa luistelee 22 pelaajaa. Valmennuksesta vastaa kolmen hengen pelaaja-valmentajaryhmä, jossa Aki Saarella (Urpo Kekkonen) päävastuu Tapojärven ja Jyri Lempisen (Cpt. Blockvious) avustaessa.

Brosilla on tällä hetkellä yksi kahden tunnin vakiovuoro viikossa. Sen lisäksi joukkue pyrkii varaamaan pidempiä vuoroja viikonloppuisin eri liikuntahalleista. Tapojärvi kertoo treeniajan vähyyden olevan ongelma, ja toiselle vakiovuorolle olisi tarvetta, mutta tilannetta hankaloittaa tilojen ja rahan puute. Treenivuorojen saaminen on Tampereella vaikeaa, oli kyseessä mikä laji tahansa. Tampere Areena onkin ainoa paikka, mistä Brosit ovat vuoron voineet saada. Derbyeliitti jääkiekon keskitasoa Derby on vielä tuore laji. Siinä piisaa yhteisöllisyyttä ja DIY-asennetta, mikä erottaa sen vanhoista, vakiintuneista lajeista. Toiminnasta löytyy vapautta, ja tekemistä jarruttavat seura- ja järjestöjyrät puuttuvat. Lisäksi derbyssä on matalampi kynnys aloittaa harrastus aikuisiällä kuin perinteisissä lajeissa. – Opastusta saa kädestä pitäen ja kaikki uudet pelaajat toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi, Tapojärvi kertoo. Itse urheilun kannalta lajin nuori ikä näkyykin sitten toisin päin. Etenkin fysiikassa ja kilpailullisuudessa roller derby on vielä alkutekijöissään. Vaikka parhaat pelaajat toki harjoittelevat ammattimaisesti, niin jo pel-

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 31


källä lahjakkuudella pääsee kohtuullisen pitkälle. Iso osa parhaista ja nopeimmista derbyn pelaajista olisi jääkiekossa korkeintaan keskitasoa. Miehissä naisia vastaan – siitä oppii Ainoana miesten joukkueena suomessa TRB luonnollisesti järjestää harjoitusotteluita naisten joukkueita vastaan. Naisia vastaan pelaamisesta on Tapojärven mukaan sekä hyötyä että haittaa: kyse on älyn ja voiman balanssista. Naisten pelissä on Tapojärven mielestä enemmän strategiaa ja kommunikaatiota, ja ne ovat perinteisesti aloittelevien miesten joukkueiden ongelmakohtia. – Voitimme tammikuussa Malmössä Kings of the North -turnauksen ja saimme palautetta, että naisten kanssa pelaaminen näkyi selvästi meidän toiminnassa – positiivisessa mielessä. Joten varmasti se on nopeuttanut joukkueen kehitystä. Miesten peleissä intensiteetti ja taklausten kovuus on kuitenkin erilaista kuin naisia vastaan pelatessa. Tyyliin menee aina hetki tottua. – Miesten peleissä taklaukset saattavat tulla aika holtittomasti ja mahdollisimman suurella voimalla. Sen myötä pelaamisen tatsi on erilainen, Tapojärvi kertoo. TRB onkin siksi pyrkinyt kasvattamaan treenien intensiteettiä. Miten Suomen derby-yhteisö suhtautuu maan ainoaan miesjoukkeeseen? Kohtaako Bros syrjintää? – Aluksi jotkut suhtautuivat semialentavasti, ”naiset pelaavat roller derbyä ja miehet sählää ja kaatuilee” -meiningillä, mutta kyllä meillä huumorintaju kestää pienen kuittailun, Tapojärvi sanoo. 32 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Kyse on älyn ja voiman balanssista.

– Nykyään naisten parhaat pelaajat ja joukkueet pelaavat mielellään meitä vastaan ja kokevat sen kehittäväksi. Se on todella suuri kunnianosoitus ja tuntuu tosi hienolta. Kaikki naiset eivät kuitenkaan halua pelata miesten kanssa, mutta se on Tapojärvestä ymmärrettävää, eikä asialla ole hänen mielestään juurikaan tekemistä syrjinnän kanssa. Uusien pelaajien rekrytoinnissakaan ongelma ei ole niinkään ollut roller derbyn maine naisten lajina, vaan koko roller derbyn tuntemattomuus. Eli aloittelija ei useinkaan tiedä, että kyseessä on pääsääntöisesti naisten laji, koska ei ole lajista mitään aikaisemmin kuullut. Tapojärven mukaan TRB:ssä ei varsinaisesti ajatella sen olevan miesjoukkue naisten lajissa – kyseessä on kuitenkin alun perin sekä miesten että naisten laji. Isoin ongelma mies- ja naisjoukkueisiin liittyen on vastustajien puute Suomessa. – Ulkomaille on hienoa mennä pelaamaan, mutta se on kallista, ja jollei jostain löydy viulut maksavaa sponsoria niin 2–3 reissua per vuosi on aika maksimi, Tapojärvi summaa. Euroopan huipulle ja nopeasti Brosien tavoitteena on olla Euroopan kymmenen parhaan joukkueen listalla vuoden sisällä ja vakiinnuttaa paikkansa siellä. MRDA-jäsenyys (Men’s Roller Derby Association, miesten vastine WFTDAlle) kuuluu myös tulevaisuuden suunnitelmiin, ja sitä varten Bros tarvitsee pelejä mahdollisimman pian, jotta pääsevät jättämään hakemuksensa. Joukkueen seuraava haaste on marraskuussa järjestettävä BEARDI-turnaus, jonne se matkaa näyttämään osaamistaan ja hankkimaan ranking-pisteitä. Keväälle on suunnitelmissa toinen ulkomaanturnaus, ja tarkoituksena olisi saada järjestettyä ottelu myös kotona Tampereella. – Olemme kehittyneet puolessatoista vuodessa isoin harppauksin etenkin taktisesti ja fyysisesti. Meillä on laadukas top-11 ja useita todella potentiaalisia pelaajia. Voi sanoa, että olemme olleet onnekkaita rek-

rytoinnissa, ja se on mahdollistanut verrattain nopean etenemisen joukkueena, Tapojärvi kehaisee. Jo alusta asti Brosin tavoitteet ovat olleet kunnianhimoisia. Pelkästään harrasteluun ei tyydytä, Tapojärvi toteaa. – Ammattilaisuudesta on liian aikaista puhua, mutta seuran kaikki toiminta tähtää urheilulliseen menestymiseen nyt ja tulevaisuudessa. Kilpailullisen toiminnan ohessa haluamme kuitenkin antaa mahdollisuuden harrastaa lajia myös vähemmän kunnianhimoisesti, hän linjaa. – Yleisesti ottaen miesten roller derbyllä on Suomessa iso potentiaali, ja me haluamme luoda kestävän pohjan, josta aikanaan syntyy kenties jotain isompaa liikehdintää. ♥

Ai oma seura? Sen kun perustat

Saku Tapojärven mukaan tärkeintä roller derby -seuran perustamisessa on lopettaa jahkailu ja yksinkertaisesti aloittaa. Alkuun pääsee jo parilla innokkaalla. Perustamisen jälkeen on tärkeää kokoontua viikoittain, että toiminta pysyy virkeänä ja vie eteenpäin. Kun viisi pelaajaa on kasassa, voi jo osallistua Sur5al-turnaukseen, jollaisen esimerkiksi TRB järjestää joka vuosi. Turnauksessa viiden hengen joukkueet pelaavat toisiaan vastaan täysimittaiset (2 min) jamit, ja kukin joukkue pelaa kahdesti kaikkia muita joukkueita vastaan. Oppimismielessä kannattaa myös katsoa paljon videoita. Esimerkiksi MRDA Championship -turnauksen pelit löytyvät Youtubesta erittäin hyvin kuvattuina. Halutessaan voi käydä katsomassa Brosin treenejä, ja joukkue auttaa aloittelijoita mielellään joko kasvotusten tai vaikka netin välityksellä. Mikäli oman seuran perustaminen ei kiinnosta, mutta pelaaminen kyllä, niin Brosin toimintaan pääsee mukaan, kun vain hankkii välineet. info@tampererollinbros https://www.facebook.com/TampereRollinBros

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 33


SUORASTI

QUEER Ajatuksia seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta roller derbyss채. Saattaa sis채lt채채 sarkasmia.

TEKSTI Pauliina Motturi KUVITUS Minnamaria Nurmi ja Leena Elomaa

34 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


U

rheilu, tuo raavaiden miesten temmellystanner ja heteronormatiivisuuden viimeinen potero, jossa kiekkolegenda selittää naama peruslukemilla, kuinka SM-liigassa ei pelaa homoja, ja jossa xx-sukupuolikromosomistollinen urheilija saa tarpeettoman usein kantaa etuliitettä ”nais-”sitä ja ”nais-”tätä, koska sattuu olemaan varustettu kokonaisella sarjalla munia yhden sijaan. Roller derbyssä normien ja asenteiden asettelu on hieman erilainen, jopa vastakkainen kuin esimerkiksi jääkiekossa. Roller derbyhän on oletusarvoisesti naisten laji, ja miehet pelaavat merbyä eli miesten roller derbyä. Joidenkin mielestä roller derbyn pitäisi myös pysyä niin sanotusti naisten lajina, liittyväthän feminismi ja emansipaatio tiiviisti lajin historiaan. Kysymykseen seksuaalisesta suuntautumisesta on roller derbyssä perinteisesti suhtauduttu pääosin avoimesti. Toki tämänkin asian suhteen on tiettyjä stereotypioita ja oletuksia liitetty lajiin. Siinä missä jääkiekkoilijat mielletään heteromiehiksi, niin derbyn pelaajat ovat pääsääntöisesti nähty ”tytöistä tykkäävinä tyttöinä”. Mutta onhan sen niin, että vain lesbot ja miestä miellyttämään pyrkivät, seksuaalisuuttaan exhibitionistisesti toteuttavat pin up -objektit taklaavat. Muilta repeää todennäköisesti kohtu. Mittaamattomasti sukupuolia Lajimme on identifioitunut niin mediassa kuin muualla vahvasti ja avoimesti queer-ystävälliseksi. Mitä se tarkoittaa? Ilmeisesti ainakin hyväksyntää, mikä on tavallaan kiva juttu, mutta samalla ilmaisu on myös asenteellinen, kuten DRRG!:n (Turun roller derby -joukkueen) Rainboi osoitti minulle. Jep, tarkemmin kun ajattelee, niin ”queer-ystävällinen” pitää käsitteenä sisällään ajatuksen siitä, että ”minä tässä nyt olen ystävällinen jotakin epänormia kohtaan, koska olen niin tiedostava ja suvaitseva ihminen”. Ikään kuin lähtökohtaisesti queer-identifioitunut ihminen tarvitsisi vahvistusta ja hyväksyntää olemassaololleen minulta, cis-sukupuoliselta, heteronormatiiviselta ihmiseltä. Cis ei tässä yhteydessä liity musiikkiin. Ja mitä se queer nyt varsinaisesti on? Ennen kuin jatkamme aiheessa eteenpäin, lienee parasta tutustua hieman terminologiaan. Kas tässä, kylmän rauhallisesti Setan sivuilta miltei sanasta sanaan kopioituna:

Nais-sitä ja naistätä, koska sattuu olemaan varustettu sarjalla munia.

Queer on poliittinen ja usein akateeminen näkökulma, joka kyseenalaistaa yhteiskunnan sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä normeja. Yhä useammalle queer on myös identiteetti, jonka kuvaamiseksi perinteiset sukupuolta tai suuntautumista määrittelevät sanat ovat liian rajoittavia. Myös heteroksi itsensä kokeva henkilö voi olla queer. Cis-ihminen on mies tai nainen, joka ei koe itseään transihmiseksi, intersukupuoliseksi tai muunsukupuoliseksi ja ilmaisee sukupuoltaan pääosin omalle synnynnäiselle sukupuolelleen ominaisesti. Suurin osa kaikista ihmisistä on cis-sukupuolisia. Transsukupuolisen ihmisen kokemus omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Transsukupuolisen sukupuoliidentiteetti voi olla mies, nainen tai transsukupuolinen. Transsukupuolinen ihminen voi korjauttaa kehoaan vastaamaan kokemaansa sukupuolta. Usein tämä tapahtuu hormonien avulla ja kirurgisesti. Transsukupuoliselle on tärkeää, että hänet kohdataan siinä sukupuolessa, jota hän kokee olevansa, minkä vuoksi sukupuolen korjauksen sosiaaliset ja juridiset puolet ovat myös tärkeitä. Aiemmin puhuttiin transseksuaalisuudesta ja sukupuolen vaihtamisesta, mutta nämä termit ovat vanhentuneita. Transmies on mies, joka on syntymässä määritelty tytöksi. Transnainen on nainen, joka on syntymässä määritelty pojaksi. Sukupuolen korjauksen läpikäyneistä miehistä ja naisista voi käyttää sanaa transtaustainen.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 35


Aamen ja up yours, lätkädinosaurukset!

Muunsukupuolisuus tarkoittaa monelle, joka käyttää termiä omasta itsestään, samaa kuin transgenderiys. Se tarkoittaa ihmistä, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Muunsukupuolinen ihminen voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai monisukupuoliseksi eli hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella. Seta on ottanut käyttöön myös sanan muusu, joka tarkoittaa muunsukupuolista henkilöä. Noin. Nyt kun termistö on tuttua, palatkaamme takaisin roller derbyn pariin. Suomen derbyyn sukupuolilinjaus? Tällä hetkellä niin suomalaisissa derbyseuroissa kuin lajin kansainväliselläkin kentällä tuntuu suhtautuminen sukupuoliseen moninaisuuteen herättävän paljon kysymyksiä ja keskustelua. Monet kokevat WFTDAn virallisen määritelmän pelaajien sukupuolesta liian ahtaaksi, ja vaikka seksuaalinen moninaisuus on derbypiireissä tuttua kauraa, saattaa esimerkiksi transnainen tai muunsukupuolinen kokea ennakkoluuloja ja väärää sukupuolittamista, mikä useimmiten johtuu kuitenkin tietämättömyydestä. Miten meillä Suomessa sujuu? Kysyin DRRG!:n ACAbellalta ja Rainboilta sekä erään toisen suomalaisen derbyjoukkueen jäseneltä (kutsuttakoon häntä tässä yhteydessä nimimerkillä ”K”), ovatko he kohdanneet ennakkoluuloja tai suoranaista syrjintää omaan sukupuolisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen. 36 KARU

Rainboi kertoi, että muutettuaan Turkuun ja aloitettuaan uudessa joukkueessa hän ilmoitti heti, että hän on muunsukupuolinen eikä hänestä saa käyttää sukupuolittavia pronomineja. Myös ACAbella on ollut transsukupuolisuudestaan avoin heti aloittelijakurssilta lähtien. Sekä Rainboi että ACAbella ovat molemmat pelireissuillaan kärsineet toisinaan väärästä sukupuolittamisesta, mutta omassa liigassa sitä ei tarvitse pelätä, koska kaikki tietävät ja tuntevat. Rainboin mukaan seurassa elää myös jatkuvasti pitkä foorumikeskustelu eri sukupuolten huomioinnista derbyssä. DRRG!:ssä on myös erikseen säännöt, jotka kieltävät seksismin, rasismin, sekä homo- ja transfobian – erottamisen uhalla. ACAbella taas on kohdannut suoranaista syrjintää joidenkin järjestöjen ja tapahtumien sukupuolilinjauksissa, joissa vaaditaan esimerkiksi transnaisilta lääkärintodistusta hormonihoidoista. – On myös eriarvoista kohtelua vaatia transnaisilta tietoa hormonitasoista, kun sitä ei kysytä naisiksi syntymässä määritellyiltäkään. Ihmisillä on luonnostaan erilaisia hormonitasoja ja erityyppisiä kehoja, hän muistuttaa. Sekä Rainboi että ACAbella toivovat, että Roller Derby Finland (RDF), suomalaisen roller derbyn katto­ järjestö, tekisi samantyyppisen syrjintää ehkäisevän sukupuolilinjauksen kuin Iso-Britannian roller derbyn kattojärjestö, United Kingdom Roller Derby Association, on tehnyt. Sen syrjinnänvastainen sukupuolilinjauksessa todetaan, ettei transnaisilla ole fyysistä kilpailullista etua cis-naisiin nähden. Järjestö myös linjaa, ettei kenelläkään ole oikeutta kysyä toisen henkilön hoitohistoriasta tai tuomita toista henkilöä hänen sukupuoli-ilmaisunsa perusteella. Nimimerkki ”K” ei ole itse kohdannut minkäänlaista syrjintää, mutta on huomannut ihan käytännössä, kuinka asioista puhuminen ja avoin keskustelu ovat saaneet muutoksia aikaan asenteissa ja tavoissa. ”K” peräänkuuluttaakin sitä, että jokaiseen lajin harrastajaan (tai ylipäätään kaikkiin ihmisiin) suhtauduttaisiin yksilöinä eikä ketään lokeroitaisi sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. – Hyvä asia derbyssä onkin ehkä juuri se, että laji on niin nuori ja pääosin harrastajien ehdoilla kehittyvä, joten me voimme luoda juuri sellaisen ilmapiirin kuin haluamme eikä meidän tarvitse tehdä urheilua samalla tavalla kuin muut, jos emme sitä halua. Aamen ja up yours, lätkädinosaurukset! (Kaikella rakkaudella, tietty.) ♥

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


karulehti.blogspot.fi

LUE VEIKKOSELLA!


DP mainos.indd 1

derby.pictures.fi Documenting roller derby since 2012

derby.pictures.fi

22.5.2013 14.40

Documenting roller derby since 2012

DP mainos.indd 1

22.5.2013 14.40

rby.pictures.fi

ocumenting roller derby since 2012

22.5.2013 14.40


SUKSI BOKSIIN!

Only applying for referee position

O

tsikon lause on yksi surullisimmista, minkä voi peli- tai turnaushakemuksista löytää. Se on myös valitettavan yleinen. Karu totuus on, että Suomi kärsii tällä hetkellä vakavasta toimitsijapulasta. Tähän ei ole mitään nopeaa ja helppoa ratkaisua, mutta me pääasiassa tuomaritehtäviä tekevät voimme tehdä osamme auttaaksemme tilannetta joltain osin välittömästi. Suomessa on nykyään vuosittain kymmeniä tapahtumia, joihin tarvitaan toimitsijoita. Vaikka moneen tapahtumaan tällä hetkellä on vaikeuksia saada myös tuomareita, on nso-tilanne usein vielä hankalampi. Jokaiseen tapahtumaan hakee moni kuitenkin vain tuomariksi, ja jos tuomaripaikkaa ei saa, jää kotiin tai ilmestyy paikalle katsojana. Tähän muutoksen saaminen olisi kaikkien edun mukaista, niin yksittäisten toimitsijoiden kuin koko lajinkin kannalta. Nso-kokemus on ehdottomasti eduksi mitä tulee oppimiseen ja kokemukseen tuomarina – ja toisinpäin. Jokaisen tuomarin pitäisi joka tapauksessa tietää nso-tehtävien perusteet ja osata lukea ja täyttää tarvittavat paperit, joten kovinkaan paljoa uutta opeteltavaa ei pitäisi olla, jotta voi olla avuksi. Asialleen omistautuneet nso:t ovat oman alansa asiantuntijoita, eikä heidän osaamistaan missään tapauksessa sovi vähätellä, mutta joskus hieman kokematonkin toimitsija voi tulla äärimmäisen tarpeeseen. Toimitsijapositiot ovat aina myös sidoksissa toisiinsa jollain tavalla, joten näiden toimintatapojen syvällinen tunteminen on vain ja ainoastaan hyödyksi. Jako tuomareiden ja nso:iden välillä on perusteltu, mutta henkilökohtaisesti itsensä rajaaminen vain tietyn ryhmän edustajaksi on tarpeetonta. Me olemme toimitsijoita, yksi ryhmä, jossa osalla meistä vain on omat erityisosaamisalueet. Nso-hommat ovat myös haastavia, hauskoja ja mielenkiintoisia. Totta kai jokaisella on derbyssä oma juttunsa, joka on se ykkönen ja johon haluaa panostaa rajalliset resurssinsa. On ymmärrettävää, ettei esimerkiksi hae itselle toissijaista positiota, jos on mahdollista että saa itselle paremman position samaan aikaan toisaalla käytävässä tapahtumassa, tai jos tietää ajan ja rahan olevan rajoitteena sille mihin kaikkialle ehtii. Mutta jos ei esteitä ole, ja on mahdollisesti paikalle tulossa joka tapauksessa, niin miksi ei ensi kerralla hakisi myös nso:ksi? Onkin mielenkiintoista nähdä, milloin saamme Suomeen ensimmäisen toimitsijan, jolla on sertifikaatti sekä tuomari- että nso-puolella. Nostamme hänelle hattua joka tapauksessa jo nyt. Esa Pajari Antti Peltola Kallio Rolling Rainbow

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 39


Dirty River Roller Grrrls, Turku rollerderbyinturku@gmail.com

Kokkola Roller Derby rollerderbykokkola@gmail.com

Roll-on Derby, Rovaniemi rollonderby@luukku.com

Eagle City Derby Roses, Kotka kotkarollerderby@mail.com

Kouvola Rock n Rollers kouvolarollerderby@gmail.com

Ruin City Rollers, Kajaani kajaanirollerderby@gmail.com

Helsinki Roller Derby helsinkirollerderby@gmail.com

Kuopio Roller Derby kuopio.rollerderby@gmail.com

Seinäjoki Roller Derby seinajokirollerderby@gmail.com

Iisalmi Roller Derby iisalmirollerderby@gmail.com

Lahti Roller Derby lahtirollerderby@hotmail.com

Shitty City Rollers, Oulu rollerderbyoulu@gmail.com

Joensuu Roller Derby joensuu.rollerderby@gmail.com

LPR HCRollers, Lappeenranta lappeenranta.rollerderby@gmail.com

Tampere Roller Derby info@tampererollerderby.com

Jyväskylä Rollin’ Ragdolls jklrollerderby@gmail.com

Pori Rolling Brigade sorje.harrison@gmail.com

Tampere Rollin’ Bros (merby) tampererollinbros@gmail.com

Kallio Rolling Rainbow, Helsinki vivalakrr@gmail.com

Porvoo Roller Derby porvoorollerderby@gmail.com

Kouvola Men’s Roller Derby (merby) kouvolamensrollerderby@gmail.com

Kotham City Rollers, Kotka-Hamina kcrollers@gmail.com

Riverdale Rollers, Kalajokilaakso riverdalerollers@gmail.com

Lähde: www.rollerderbyfinland.com/ suomalaiset-seurat/