KARU 1/2015

Page 1

1/15


Kannen kuva: Vuonna 1950 roller derby näytti hieman erilaiselta.

1/15

KARU on lehti roller derbystä, katukulttuurista, asenteesta, ystävistä ja unelmista. KARU-posse 1/15: Mari Ahokoivu Leena Elomaa Sara Gilbert Maura Manninen Esa Pajari

Antti Peltola Heta Pyhäjärvi Maiju Ristkari Anni Saastamoinen Raisa Siivola

Kansi: Al Aumuller, New York World-Telegram and the Sun Newspaper Photograph Collection.

Yhteystiedot: karu@karulehti.fi www.karulehti.fi www.karulehti.fi/blog www.issuu.com/karulehti facebook.com/karulehti @Karulehti Seuraava numero ilmestyy marraskuussa 2015.

2 KARU

Kuvassa Tampere Roller Derbyn Millis #42 KUVA Sami Maanpää

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Sisältö

04 06 10 18 24 26 27 28 32 39

Roller derbyn ABC Hitit Roller derbyn viihteellinen vallankumous Bloody Mary #30 Treenivinkit Sarjis: Dystopialla on asiaa Mahan täydeltä Villiä derbyä Kentältä kulhoon Suksi boxiin!

kolumnit

05 09 17

Pääkirjoitus RDF:n puheenjohtajalta Kriipperin kolumni

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 3


Roller derbyn ABC PELAAJAT JA PISTEIDENTEKO Roller derby -joukkueesta on radalla kerrallaan viisi pelaajaa: yksi tähtihattuinen JAMMERI joka tekee pisteitä joukkueelleen ohittamalla vastapuolen neljää BLOKKERIA, jotka puolustavat eli blokkaavat vartaloillaan estääkseen vastapuolen pisteidenteon. Jammeri saa pisteitä myös jäähyllä istuvista pelaajista sekä ohittaessaan toisen jammerin kierroksella. Blokkereista yksi on PIVOT eli pelinrakentaja raidallisessa hatussaan. Pivotista voi tulla uusi jammeri hattua vaihtamalla. Kaikki pelaajat aloittavat samalla vihellyksellä. Jammerit lähtevät taaimmaisen lähtölinjan takaa, blokkereiden täytyy lähteä kahden lähtölinjan välistä. Blokkerit saavat pakassa tai kosketusalueella ollessaan myös hyökätä eli auttaa omaa jammeriaan tekemään pisteitä. PAKKA PAKKA on oltava määriteltävissä koko pelin ajan. Pakka muodostuu radalle siihen kohtaan, missä eniten blokkereita molemmista joukkueista luistelee maksimissaan kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. Kun tämä pakka hajoaa, tuomari huutaa ”no pack!”. Tällöin molempien joukkueiden täytyy nopeasti koota pakka takaisin kasaan rangaistuksen uhalla. No pack -tilanteessa blokkerit eivät saa puolustaa tai hyökätä. Pakka on strateginen elementti, jota joukkueet voivat käyttää hyödyksi monin tavoin esimerkiksi venyttämällä sitä tai siirtämällä sitä keinotekoisesti toiseen paikkaan - tai tuhoamalla sen hetkellisesti. Pakan etu- ja takapuolella on kuuden metrin kosketusalue, jonka sisällä blokkerit saavat toimia aktiivisesti.

= JAMMERIT = PIVOTIT = BLOKKERIT

RANGAISTUKSET Peliin vaikuttavista rikkeistä tuomio on 30 sekuntia jäähyaitiossa. Seitsemästä rangaistuksesta tai harvinaisen törkeästä/tahallisesta väkivallanteosta pelaaja ajetaan ulos. Rangaistuksia saa mm. pakan tahallisesta tuhoamisesta, selkäänajamisesta, kyynärpäiden tai käsivarsien käytöstä blokatessa, oikomisesta, päähän kohdistuvasta blokkaamisesta, kamppaamisesta, blokkaamisesta rajojen ulkopuolella tai ulkona kosketusalueelta, estämisestä käsillä sekä blokkaamisesta pysähtyneenä tai väärään suuntaan. Kun toisen joukkueen jammeri joutuu jäähylle, pelaa toinen joukkue ylivoimaa – heillä on tällöin ainoana joukkueena mahdollisuus tehdä pisteitä. Pakka on usein pysähtynyt kokonaan ylivoimatilanteessa, koska ylivoimajoukkue haluaa jammerinsa mahdollisimman monta kertaa pakan läpi rangaistuksen aikana. PELIN KULKU Ottelu kestää 2 x 30 minuuttia ja koostuu maksimissaan kaksiminuuttisista JAMEISTA. Yhdellä lyhyellä pillinvihellyksellä lähetetään pakka ja jammerit liikkeelle. Molemmat joukkueet yrittävät saada oman jammerinsa virheittä ensimmäisenä pakan läpi ja niin sanotuksi lead jammeriksi (kaksi lyhyttä pillinvihellystä), joka voi lopettaa jamin koska tahansa erityisellä call-off-käsimerkillä. Jamien välissä on 30 sekunnin tauko. Molemmilla joukkueilla on kolme minuutin mittaista aikalisää käytettävissään. Pelin voittaa joukkue jolla on peliajan päätyttyä enemmän pisteitä. TUOMARIT Pelissä on usean luistelemattoman toimitsijan lisäksi seitsemän tuomaria. Molemmilla jammereilla on oma tuomarinsa, joka seuraa jammeria koko jamin ajan, näyttäen sekä mahdollisen lead-aseman että pisteet pisteidenlaskijoille. He myös viheltävät rangaistukset omille jammereilleen ja viheltävät pelin poikki oman lead jammerinsa merkistä. Pelissä on myös viisi tuomaria pakan sisä- ja ulkopuolella, jotka huolehtivat blokkereiden toiminnan sääntöjenmukaisuudesta.

Säännöt löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.wftda.com/rules

4 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Oikeasti urheilua

KUVA Carlos Marko-Tapio

R

oller derby on kulkenut pitkän matkan. Laji on ollut urheilua ja viihdettä, kaikkea iloisesti sekaisin. Nykyään derbyn urheilullisuutta halutaan korostaa, mutta lajin lähtöpiste on kuitenkin muu kuin pelkkä urheilunhalu. Ensimmäinen flat track -joukkue, Texas Rollergirls, perustettiin 2003, sillä pelaajat halusivat vallan naisille ja toiminnan itsenäiseksi. Feministisestä Texasista kerrotaan tarkemmin Karun sivuilla 18–22. Suomeen laji tuli kuutisen vuotta sitten. Ensimmäiset suomalaiset joukkueet treenasivat salaa linnunpaskan keskellä ties kenen nurkissa, mutta nykyään meillä on paitsi valtakunnallinen SMsarja, myös pohjoisen seuroilla on oma sarjansa Villi Pohjola. Ai mikä, saattaa eteläläinen kysyä. Lue juttu sivulta 28 lähtien, niin tiedät. Derbyn puitteet alkavat siis vähitellen päästä samalle tasolle perinteisten lajien kanssa. Treenien ja pelien keskellä lajimme emansipatoriset ja feministiset lähtökohdat eivät aina ole päällimmäisenä mielessä, mutta tämänkeväinen jääkiekon tytöttelygate toi ne vahvasti ainakin minun ajatuksiini: derbyssä sukupuoli ei määritä voimaa ja voitonnälkää. Mutta roller derby ei ole itsestäänselvästi mikään omaehtoinen ja yhteiskunnan rakenteita hiertävä vastavirtalaji. Se käy ilmi sivujen 10–16 historiakatsauksesta: olennainen osa lajiamme ovat olleet käsikirjoitetut ottelut ja taklaukset sekä tv-yhtiöiden palkkaamat pelaajat. Emmekä me välttämättä nykyäänkään ole niin riippumattomia kuin haluamme ajatella. On WFTDAa ja Luisteluliittoa, maksuja ja äänestyksiä, RDF:ää ja lisenssejä. Tapojamme toimia muokataan jatkuvasti jossain muualla kuin oman seuramme keskiössä. Jos me haluamme derbytähdet muiden urheilusankareitten samalle viivalle, liitot ja kattojärjestöt ovat melko lailla pakollinen osa toimintaa. Onko se sitä, mitä todella haluamme? Mistä olemme valmiit luopumaan niin sanotun oikean urheilun ehdoilla? Mitä meille jää, jos annamme pois omaehtoisen tekemisen, normien rikkomisen ja valtarakenteiden uhmaamisen – onko se enää sitä roller derbyä, joka meidät hurmasi mukaansa? Maiju ”Stefu” Ristkari päätoimittaja

KARU on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä, roller derby -elämäntapaan keskittyvä, riippumaton verkkojulkaisu. Otamme mielellämme juttuideoita ja bouttituloksia vastaan osoitteessa karu@karulehti.fi. Reaaliaikaisempaa infoa julkaisemme facebookissa www.facebook.com/karulehti. Seuraava numero ilmestyy marraskuussa 2015.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 5


Helsinki Roller Derby voitokas PohjoisAmerikassa HELSINKI ROLLER DERBY pelasi intensiivisellä Pohjois-Amerikan kiertueellaan Big O -turnauksen kolmen pelin lisäksi neljä muuta ottelua kovia amerikkalaisja kanadalaisvastuksia vastaan. Huolimatta kiertueen alkupään häviöistä joukkue taisteli itsensä voittoon kiertueen viimeisenä pelatussa ottelussa Nashville Rollergirlsiä vastaan. Kaiken kaikkiaan kiertueen aikana pelatut pelit tulevat todennäköisimmin nostamaan Ninja Turtlet rankingeissa neljänkymmenen parhaimman joukkueen joukkoon.

Dirty River Roller Grrrls ensimmäiseen WFTDAturnaukseen TURUN JOUTSENET aloittavat WFTDA-uransa HRD:n ja KRR:n jalanjäljissä Belgian Gentissä järjestettävässä Skate Odyssey -turnauksessa 15.5. - 16.5.2015. Viikonlopun aikana Föri Fightersit pelaavat yhdessä yhdeksän muun eurooppalaisen joukkueen kanssa turnausmestaruudesta. Viikonlopun turnaus on nähtävissä suorana wftda.tv:n kautta.

TULEVAT PELIT: 15.5. - 16.5. SKOD, A Skate Odyssey, Gent, Belgia Dirty River Roller Grrrls – Copenhagen Roller Derby 16.5.2015 Suomi Cup, turnaus IV, Helsinki Helsinki Roller Derby – Lahti Roller Derby 17.5.2015 Helsinki Helsinki Roller Derby – Bear City Roller Derby Kallio Rolling Rainbow (A) – Bear City Roller Derby (A) Kallio Rolling Rainbow (B) – Jyväskylä Roller Derby (A)

Kallio Rolling Rainbow matkaa Miamiin KALLIO ROLLING RAINBOW’N edustusjoukkue Vantaan Skinit lähtee tavoittelemaan WFTDA:n ranking-sijoituksen parannusta Floridan aurinkorannoille Beach Brawl -turnaukseen 12.6 - 14.6.2015. Viime vuonna turnaukseen osallistuivat mm. Berliinin ja Tukholman joukkueet. Tänä vuonna nähdään amerikkalaisjoukkueiden lisäksi myös Skandinavian tuttuja, sillä turnaukseen osallistuvat Malmön Crime City Rollers ja Trondheimin Nidaros Roller Derby.

23.5.2015 Suomi Cup, divisioona, turnaus III, Joensuu Porvoo Roller Derby – Shitty City Rollers Joensuu Rolling Rogues – Jyväskylä Roller Derby 23.5.2015 Malmö Kallio Rolling Rainbow – Crime City Rollers 23.5.2015 Oslo Tampere Roller Derby – Oslo Roller Derby 30.5.2015 Suomi Cup, turnaus V, Helsinki Dirty River Roller Grrrls – Tampere Roller Derby Kallio Rolling Rainbow – Helsinki Roller Derby 12. - 14.6.2015 Beach Brawl, Florida Kallio Rolling Rainbow – ottelujärjestys selviää myöhemmin 12.9.2015 Suomi Cup, turnaus VII, Tampere Helsinki Roller Derby – Kouvola Rock n Rollers Tampere Roller Derby – Kallio Rolling Rainbow 21.11.2015 Suomi Cup, finaali, Helsinki

6 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


HITIT

TULOKSET: 1.5. - 3.5.2015 Big O, Oregon, USA Helsinki Roller Derby 148 – 160 Boston Derby Dames Helsinki Roller Derby 175 – 258 Montreal Roller Derby Helsinki Roller Derby 347 – 66 Northwest Arkansas Roller Derby Helsinki Roller Derby 157 – 150 Nashville Rollergirls 2.5.2015 Suomi Cup, turnaus III, Turku Dirty River Roller Grrrls 346 – 60 Kouvola Rock n Rollers Dirty River Roller Grrrls (B) 236 – 190 Kouvola Rock n Rollers (B) 25.4 - 29.4.2015 HRD WTF Tour, USA Helsinki Roller Derby 185 – 215 Terminal City Helsinki Roller Derby 130 – 235 Rat City Helsinki Roller Derby 128 – 256 Rat City 26.4.2015 Helsinki, Best Hits II Helsinki Roller Derby (C) 121 – 117 Kallio Rolling Rainbow (C) Tampere Roller Derby (B) 123 – 121 Kouvola Rock n Rollers (B) Kouvola Rock n Rollers (B) 132 – 89 Kallio Rolling Rainbow (B) Helsinki Roller Derby (C) 101 – 275 Tampere Roller Derby (B) 25.4.2015 Suomi Cup, divisioona, turnaus II, Oulu Porvoo Roller Derby 186 – 214 Joensuu Rolling Rogues Shitty City Rollers 230 – 110 Jyväskylä Roller Derby 26.4.2015 Montpellier, Ranska Montpellier Kamiquadz 166 – 84 Tampere Rollin’ Bros Toulouse Quad Guards 280 – 190 Tampere Rollin’ Bros 17.4.2015 Kouvola Kouvola Rock n Rollers (A) 174 – 210 Kallio Rolling Rainbow (B) 11.4.2015 Tampere Tampere Rollin’ Bros 202 – 110 Gothenburg Salty Seamen 4.4.2015 Helsinki Helsinki Roller Derby (A) 377 – 105 Dublin Roller Derby (A) Helsinki Roller Derby (C) 267 – 123 Dirty River Roller Girls (B) 4.4.2015 Helsinki (suljettu) Kallio Rolling Rainbow (A) 232 – 111 Dublin Roller Derby (A) 29.3.2015 Suomi Cup, divisioona, turnaus I, Jyväskylä Jyväskylä Roller Derby 173 – 176 Porvoo Roller Derby Shitty City Rollers 268 – 73 Joensuu Rolling Rogues 28.3.2015 Suomi Cup, turnaus II, Lahti Helsinki Roller Derby 177 – 224 Dirty River Roller Grrrls Lahti Roller Derby 95 – 406 Tampere Roller Derby

8.3.2015 Helsinki (suljettu) Kallio Rolling Rainbow (A) 191 – 255 Stockholm Roller Derby (A) 7.3.2015 Hampuri, Saksa St. Pauli Roller Derby (A) 140 – 208 Dirty River Roller Grrrls (A) St. Pauli Roller Derby (B) 130 – 161 Dirty River Roller Grrrls (B) 7.3.2015 Helsinki Helsinki Roller Derby (A) 174 – 252 Stockholm Roller Derby (A) Helsinki Roller Derby (B) 469 – 112 Stockholm Roller Derby (B) 7.3 - 8.3.2015 Nantes, Ranska Kallio Rolling Rainbow (B) 97 – 142 Glasgow (B) Kallio Rolling Rainbow (B) 80 – 307 Nantes (A) Kallio Rolling Rainbow (B) 135 – 213 Bear City Roller Derby (B) Kallio Rolling Rainbow (B) 111– 275 Amsterdam Derby Dames (A) 31.1.2015 Oldham, Englanti Rainy City Roller Girls (A) 131 – 155 Kallio Rolling Rainbow (A) 24.1.2015 Block it like it’s hot – kotitiimien turnaus, Helsinki HRD Saturday Fight Fever 79 – 128 Hurtta Lottas KRR Les Bombas 102 – 200 Fisters of Mercy Saturday Fight Fever 96 – 71 Les Bombas Hurtta Lottas 107 – 93 Fisters of Mercy 21.2.2015 Suomi Cup, avajaisturnaus, Kuusankoski Helsinki Roller Derby 220 – 209 Tampere Roller Derby Kouvola Rock n Rollers 280 – 157 Lahti Roller Derby Kallio Rolling Rainbow 235 – 128 Dirty River Roller Grrrls 9. - 11.1.2015 The Bont Invitational, Newcastle, Australia Kallio Rolling Rainbow 454 – 13 Auckland Roller Derby League Kallio Rolling Rainbow 252 – 134 San Fernando Valley RD Kallio Rolling Rainbow 27 – 420 Victorian Roller Derby League Kallio Rolling Rainbow 145 – 154 Canberra Roller Derby League 4.12. - 7.12.2014 Blood & Thunder World Cup, Dallas, USA Suomi 248 – 32 Kolumbia Suomi 126 – 78 Skotlanti Suomi 312 – 38 Meksiko Suomi 383 – 124 Belgia Kanada 290 – 145 Suomi

28.3.2015 Helsinki Kallio Rolling Rainbow (A) 114 – 187 Crime City Rollers (A) Kallio Rolling Rainbow (B) 101 – 172 Shitty City Rollers (A)

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 7


TILAA OMASI: K A R U . S P R E A D S H I R T. F I


SUOMIDERBY

Aika saada tukea

JA TUNNUSTUSTA

K

AUTENI ROLLER DERBY FINLANDIN puheenjohtajana tulee Karun julkaisun aikoihin päätökseensä. Ilahduttavia saavutuksia RDF:n kaudella 2014 olivat Luisteluliiton myöntämät vakuutukset ja lajin hyväksyminen liiton edustukseen, naisten ja miesten maajoukkueiden arvokisamenestys, Suomi Cupin ykkösdivarin onnistunut avaus sekä valtakunnallisen Suorok-konferenssin debyytti. Näiden lisäksi toteutettiin ehkä hieman vähemmällä derby-yhteisön huomiolla selvitystyö suomalaisen roller derbyn imagosta harrastajien keskuudessa. Satu Vesterinen teki opinnäytetyönsä ”Roller derby näkyväksi viestinnän avulla” Humanistiseen ammattikorkeakouluun yhteistyössä RDF:n kanssa. Vesterinen tutki, millaisia toiveita RDF:n jäsenillä on yhdistyksen suhteen, ja samalla tilasimme häneltä viestintästrategian, jonka avulla voimme kehittää RDF:n toimintaa paremmin harrastajia palvelevaksi. Tutkimus osoittaa, että harrastajat Suomessa haluavat kehittää roller derbyn imagoa urheilullisempaan suuntaan. Kehitys ei kuitenkaan saisi hävittää lajin tunnusomaisia piirteitä: erilaisuuden kunnioittamista, heikompien tukemista, yhteisöllisyyttä ja hauskaa tee-se-itse-henkeä. RDF:n jäsenseurojen rekisterin 780:stä harrastajasta 211 (26 %) vastasi kyselyyn, jossa selvitettiin mielikuvia. Eniten derbyä kuvailtiin fyysiseksi, vauhdikkaaksi ja rankaksi. Lisäksi lajia sanottiin hauskaksi, yhteisölliseksi ja monipuoliseksi. Positiivisina asioina derbyssä vastaajat näkivät muun muassa ystävien saamisen, kunnon kohoamisen ja itseluottamuksen lisääntymisen. Lisäksi harrastus on johdattanut vastaajia muunkin liikunnan pariin, ja yhdistystoiminta on tullut monelle tutuksi. Negatiivisina puolina pidettiin rahan­ menoa ja stressiä, jota harrastajat saivat muun maussa harrastamiseen vaaditusta ajankäytöstä ja ”työn ja harrastuksen rajan hämärtymisestä”. Valtakunnalliset liikunta- ja terveysalan järjestöt painottavat ohjelmissaan liikuntaharrastusten jatkumisen helpottamista teini-iässä sekä aikuisten terveysliikunnan lisäämistä, ja sosiaalipuolella painotetaan nuorten aikuisten syrjäytymisvaaraa. Järjestöt sekä kaupunkien liikuntatoimet ovat olleet jo pitemmän aikaa huolissaan suomalaisen, vapaaehtoisuuteen perustuvan yhdistystoiminnan hiipumisesta. Nyt on niin RDF:n kuin jokaisen seuran aika tehdä derbyn nykyiset ja tulevat vaikutukset näkyväksi koko Suomessa. Roller derby on urheilulaji, jonka harrastajat saavat siltä paljon ja antavat sille kaikkensa. Ehkä kaikkea ei tarvitsisi tehdä itse, kun uskaltaisimme yhdessä vaatia tukea ja tunnustusta ympäriltämme? Raisa Siivola puheenjohtaja Roller Derby Finland ry. Satu Vesterisen opinnäytetyö on luettavissa täällä: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201503183321

2015 väri:

C 75, M 75, Y 0, K 0

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 9n e n i l l e e t h i i v

VALLANKUMOUS Roller derbyn juuret ulottuvat 1800-luvulle saakka. Ensin laji oli urheilua, sitten siitä tuli käsikirjoitettua viihdettä – ja sen jälkeen jälleen urheilua. 2000-luvulla pelaajat kieltäytyivät ylhäältä alaspäin sanelluista ehdoista. Ainakin hetkeksi. TEKSTI Raisa Siivola

E

NSIMMÄISET PATENTOIDUT quadluistimet ilmestyivät kävelemään kyllästyneiden amerikkalaisten saataville vuonna 1863. Siinä missä aikaisempi rullaluistin oli vaikeasti ohjattava ja jarruton versio nykyisistä inline-luistimista, James Plimpton lisäsi tasapainoa ja ohjattavuutta rullapareilla. Hän laittoi molempiin pleitteihin erillisesti liikkuvat akselilliset trukit. Luistelija pystyi näin sekä jarruttamaan että ohjaamaan siirtämällä painoaan puolelta toiselle. Sama periaate pätee quadeissa edelleen. Plimptonin keksinnön myötä myös esimerkiksi takaperin luistelu oli mahdollista. Hän avasikin myöhemmin kaksi luistelustudiota, joissa herrasmiehet saattoivat tehdä daameihinsa vaikutuksen luistelu­ taidoillaan. Luistelutapahtumia oli ollut myös Euroopassa jo 1850-luvulta lähtien, mutta luistinvalmistajia areenat eivät juurikaan elättäneet, sillä hallit lähinnä vuokrasivat luistimia halukkaille ja massatuotantoon ei päästy.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 11


Onkin epäilty, että roller derby kehitettiin 1800-luvun lopulla juuri edistämään luistimien myyntiä. Roller derbyn alkujuuret ovat Yhdysvalloissa 1880-luvulta alkaen järjestetyissä, monipäiväisissä nopeus- ja kestävyysrullaluistelukisoissa. Kisoja kutsuttiin 1920-luvulta lähtien nimellä ”derby”, ja niitä seurattiin myös radion välityksellä ympäri maata. Derbykisoihin osallistui sekä miehiä että naisia, ja teräksisten kuulalaakerien keksiminen toi luisteluun huomattavasti nopeutta. 1900-luvun alussa sunnuntailuistelijoiden käytössä olivat puurullaiset, omiin kenkiin kiinnitettävät levyt. Luistelutapahtumien mekka oli tuolloin Chicagon Coliseum -stadion, joka veti ensimmäisenä avoimena rullaluisteluiltanaan vuonna 1902 paikalle yli 7 000 osallistujaa. Harrastus levisi myös Länsi-Eurooppaan. Chicagon Gerry Murray (vas.) ja Brooklynin Annabelle Kealey laitataklauksessa vuonna1946 Chicago Tribunen lehtikuvassa.

Gerry Murray vastustaja Midge ”Toughie” Brasuhnin pitelemänä. Nykytuomarit taitaisivat viheltää tästä jo rangaistuksen. Kuva vuodelta 1948, Chicago Tribune.

1760

12 KARU

1819 Ranska: M. Petitbledin patentti inlineluistimelle

1857

Luistelun suosion myötä monia uusia rullaluistelulajeja sikisi amerikkalaisareenoille houkuttelemaan yleisöä ja harrastajia: oli luistelupooloa, rullakiekkoa, pikaluistelua, taitoluistelua, kilpatanssia luistimilla... Roller derbyn oli pärjättävä kilpailussa urheilijoista sekä katsojista – ja näin ollen myös rahoituksesta. Yleisön toiveesta derbyyn oli lisättävä kontaktia. Haasteeseen tarttui 1930-luvulla promoottori Leo Seltzer. Seltzer kehitti lajia eteenpäin nimeten sen Transcontinental Roller Derbyksi ja vakiinnutti Yhdysvaltoja kiertävän roller derby -ryhmänsä säännöt vuonna 1939. Pelissä kaksi viisihenkistä joukkuetta luisteli kilpaa ja teki pisteitä pelaajan ohittaessa vastapuolen pelaajia kierroksella. Hänellä oli käytössään neljä joukkueparia, joissa ”paikallinen joukkue” pelasi aina New Yorkia tai Chicagoa vastaan, jolloin saatiin yleisö hurmioitumaan lajista paikkakunnasta riippumatta. Joukkueissa oli sekä miehiä että naisia. Samoihin aikoihin nahkainen luistinkenkä ja siinä pysyvästi kiinni oleva pleitti sekä kumiset rullat vakiinnuttivat paikkansa derbyilijöiden ja muiden aktiiviluiste-

Iso-Britannia: William Brown ja Joseph Henry Hughes patentoivat rullaluistimen rullan, kuulalaakerien ja akselien mekanismin. Tämä mahdollisti myöhemmin polkupyörän ja myöhemmin auton kehityksen!

Iso-Britannia: Ensimmäiset julkiset luistelu­ areenat

Belgia: John Joseph Merlinin inline-luistimet

Yleisö halusi lisää kontaktia radalle

18761877

1863

1866

USA: James Plimptonin quad-luistimet

USA: Ensimmäiset julkiset luisteluareenat New Yorkiin ja Rhode Islandin Newportiin

1876

USA: Toe-stop patentoitiin


lijoiden jalassa. Suomessa ja muissa talvisissa maissa rullaluistimet tarkoittivat edelleen klipsuilla tai nahkaremmeillä kenkiin kiinnitettäviä irtopleittejä metalli- tai puurenkaineen. Luistelu yleensäkin miellettiin vielä pitkään jäälajiksi. Sotien jälkeen roller derby eli Yhdysvalloissa kukoistuskauttaan. Vuonna 1948 laji debytoi televisiossa ja sen myötä myös otteluiden yleisömäärät kasvoivat huimasti. Seltzer perusti vuonna 1949 kuudesta joukkueesta koostuvan National Roller Derby Leaguen, jonka kauden playoffit myivät New Yorkin Madison Square Gardenin loppuun viikon ajaksi. Tapahtumia seurattiin yli sadalla televisiokanavalla ympäri maata. Lajin suosio hiipui 1950-luvun lopulla. Silloin Leo Seltzerin poika Jerry päätti nostaa derbyn takaisin aallonharjalle television avulla. Showpainia luistimilla Jerry Seltzer kehitti sääntöjä televisioystävällisemmiksi, loi tarinaa brändin ympärille ja rupesi käsikirjoittamaan otteluita. Liiga koostui kuudesta sekajoukkueesta, jotka kiersivät maata pelaamassa toisiaan vastaan, ja Seltzer lähetti kuvatut ottelut suoraan televisiokanaville välttäen tuotantoyhtiöt välikätenä. Parhaimmillaan roller derby ylitti monin paikoin television katsojaluvuissa jopa amerikkalaisen jalkapallon ja koripallon. Seltzerin yritys toimi kuitenkin aina tappiollisesti, ja vuoden 1973 öljykriisi päätti toiminnan kokonaan. Seltzerin mukaan ”katsojilla ei ollut varaa saapua paikalle täyttämään areenoita ja areenoilla ei ollut varaa lämmityskuluihin”. Samana vuonna yritys ajautui konkurssiin. Kuusikymmenluvulla muovin ja erilaisten sekoitteiden tulo mullisti myös rullaluistintuotannon. Luistimista ja rullista tuli kevyempiä. Rullia alettiin valmistaa polyuretaanista, ja myöhemmin synteettiset materiaalit korvasivat myös nahan kenkien materiaalina.

USA: Quad-luistinten massatuotanto alkaa, suurimpana valmistajana Micajah C. Henley. Trukkien säätöruuvi vakioksi.

1880luku

USA: Roller derby -kilpailut käynnistyvät

1884

USA: Levant M. Richardson patentoi teräksiset kuulalaakerit ja lisäsi huomattavasti luistelun vauhtia

18841890

Parhaimmillaan roller derby ylitti katsojaluvuissa jopa amerikkalaisen jalkapallon ja koripallon.

Nuorisoleffojen diner-tarjoilijat ja pin-up-muoti yhdistivät quad-luistimet kauniisiin naisiin, ja 1970luvun diskohuuma innosti myös miehet luistimille. ­Diskon, ”roller rinkien” ja jam skatingin tarpeet toivat toe stopit vakioksi luistimiin. Roller derby puolestaan eli hiljaiseloa 1970-luvun jälkipuoliskon. Vuonna 1989 tv-sarja RollerGames teki derbystä eräänlaisen version showpainista saippuaoopperamaisine kuvioineen ja rockbändeineen. Sarja pyöri yhden kauden, kunnes se lopetettiin. Myös Jerry Seltzer kumppaneineen yritti vielä kerran, vuonna 1999, tuoda derbyä televisioon fiktiivisellä RollerJam-sarjalla (jossa banked trackillä luisteltiin muotiin tulleilla inlineilla!), mutta tämäkin yritys jäi yhden kauden pituiseksi. 1900-luvun loppupuolella roller derby ei siis ollut enää aikoihin ollut niinkään urheilua, vaan visuaalisia tehosteita ja draamaa. Näin se katosi muiden pop­ kulttuurin unohdettujen suosikkien joukkoon. Samaan aikaan nousivat uudet, kevyet ja ketterät inline-luistimet vaivihkaa kuolleista. Ne toivat rullien päälle kokonaan uuden sukupolven jääkiekkoilijoita, pikaluistelijoita ja muita jäälajien harrastajia. Yrityksestä nimeltä Rollerblade tuli niin tunnettu, että yrityksen nimestä tuli synonyymi koko rullaluistelulle (rollerblading).

USA: Richardson Ball Bearing and Skate Company perustetaan ja yrityksestä tulee kilpailevien roller derby -luistelijoiden ykkösmerkki. Kumiset cushionit käyttöön.

1898

19001930

USA: Chicago Coliseum avaa julkiset luistelu­ tapahtumat; paikalle saapuu yli 7 000

USA: Chicago Roller Skates Company aloittaa. Yritys oli 1900luvun tärkeimpiä ja edelleen voimissaan.

1902

1905

Eurooppa: Useita eurooppalaisia valmistajia aloittaa, mm. Components Limited & Brampton (UK), Midonn, Rollet, Vitesse Ski, Speedy, Fulgur (FRA), Polar Skate Company (GER)…

KARU 13


Emansipaation ja riippumattomuuden aika Roller derby oli koko 1900-luvun ammattimaista toimintaa, jossa joukkueet olivat sopimussuhteessa yrityksen omistajaan. Näin ollen, kun yritykset tai tv-yhtiöt kaatuivat tai yleisö menetti kiinnostuksensa, luistelijat irti­ sanottiin ja derbyä ei enää pelattu – kunnes tuli taas uusi, kaupallinen ilmiö. Vuonna 2000 teksasilainen muusikko Devil Dan halusi elvyttää roller derbyn ja kutsui austinilaisia rokkarityttöjä koolle keskustelemaan lajin palauttamisesta maailmankartalle. Naiset eivät innostuneet ajatuksesta olla kenenkään alaisia showurheilulajissa, joten he kieltäytyivät tarjouksesta, mutta kokoontuivat yhteen ilman johtohahmoa. Lopulta he perustivat ensimmäisen modernin flat-track roller derby -amatööri­ joukkueen, Texas Rollergirlsin (TXRG), vuonna 2003. Derbyä oli tähän saakka pelattu kaltevalla, aidoitetulla banked track -radalla. Kohutut laitataklaukset ja muu aggressiivinen peli oli pitkälti käsikirjoitettua turvallisuuden ja näyttävyyden vuoksi. TXRG halusi tuoda lajin kaikkien harrastajien ulottuville ja kehittää siihen turvalliset säännöt, jotka poistaisivat koreografian tarpeen. Derby tuotiin tasaiselle alustalle, joten lajia pystyi harrastamaan missä tahansa tarpeeksi suuressa tilassa, ulkona tai sisällä. Mukaan tulivat jäädäkseen polvisuojat, kyynär- ja rannesuojat, kypärä ja hammassuojat. Vähitellen yhä useampi luistintarvikeyritys ja kenkävalmistaja alkoi tehdä ja kehittää quadeja ja eri käyttöön tarkoitettuja rullia. Markkinajohtajia olivat valmistajista yhdysvaltalainen Riedell Shoe ja Sure-Grip. Luistelijoiden ylläpitämät jälleenmyyntiliikkeet aloittivat pikkuhiljaa toimintansa. Vuoden 2005 paikkeilla moderni roller derby alkoi kasvaa nimenomaan naisille suunnattuna amatööri­ urheiluna. Puhuttiin voimauttavasta urheilulajista. Pelaajat eivät halunneet näyttää muiden lajien edustajilta, vaan erottuivat räväkällä tyylillään ja härskeillä taiteilijanimillään. Roller derbyssä eli vahvasti tee-se-itseasenne ja kaupallisuuden uhmaaminen.

USA: Madison Square Gardenin ensimmäiset luistelutapahtumat

1908

14 KARU

USA: Sure-Grip Skate Company aloittaa. 1937: kumiset rullat, 1945: oma luistinmallisto, 1947: tuplacushionit ja alumiinipleitti… Sure-Grip on edelleen yksi johtavia valmistajia.

1936

1939

USA: Transcontinental Roller Derby ja ensimmäiset roller derbyn kontaktisäännöt

Verkkosukkiksista välineurheiluun Banked track pysyi 2000-luvulla omana versionaan roller derbystä, ja vielä 2006 draamallista derbyä yritettiin saada televisioviihteeksi. Draamareality ”Rollergirls” seurasi Austinin banked track -liigan, Lonestar Rollergirlsin viiden kotijoukkueen pelejä ja ihmissuhteita, mutta vähäisen katsojamäärän vuoksi sarja lopetettiin nopeasti. Vuonna 2007 julkaistusta Shauna Crossin romaanista tehtiin vuonna 2009 elokuva ”Whip It”. Romaanissa pelattiin flat-trackillä, mutta elokuvasovitus tehtiin banked trackille. Tuolloin banked track oli kuitenkin jo jäänyt tasaradan varjoon – esimerkiksi vuonna 2006 Yhdysvalloissa oli 135 seuraa/liigaa ja samana vuonna seuroja alettiin perustaa myös Eurooppaan, Kanadaan ja Australiaan. Kaltevalla radalla pelasi samaan aikaan 21 liigaa.

USA: Riedell Shoe aloittaa. Riedell erikoistui nimenomaan vapaa-ajan luisteluun ja on edelleen vahvassa asemassa taitorullaluistelussa (freestyle ja jam skating) ja roller derbyssä.

1947

1949

USA: Roller derby televisioon

USA: National Roller Derby Leaguen playoffit täyttävät Madison Square Gardenin viikoksi.

1949


Kolikon kääntöpuoli

Aggressiivinen peli oli käsikirjoitettua turvallisuuden ja näyttävyyden vuoksi.

Vuonna 2005 pidettiin Texas Rollergirlsin johdolla 20 derbyliigan kokous, jonka tuloksena perustettiin Women’s Flat-Track Derby Association (WFTDA). Uuden yhdistyksen tarkoituksena oli ajaa roller d ­ erbyn asiaa luistelijalähtöisesti sekä pitää toiminta ja lajin tulevaisuus sekä säännöt tiukasti lajia harrastavien naisten omissa käsissä. Vuonna 2014 WFTDA-säännöillä pelasi noin 1 300 seuraa ympäri maailmaa ja WFTDAn ”veljesjärjestö” Men’s Roller Derby Associationin säännöillä noin 150. Kehityksen myötä roller derbyn peliasut ovat muuttuneet verkkosukkahousuista ja revityistä T-paidoista yhdenmukaisiin urheiluvaatteisiin. Huipputason peli on nykyään yhtä paljon välineurheilua (ja sponsorikamppailua) kuin pikaluistelu tai jääkiekko. Taiteilijanimet ovat siistiytyneet ja säännöt ovat tiukat. Huipulle pyrkivien joukkueiden treenaaminen muistuttaa ammattimaista urheilua. Mediassa pelaajat pyrkivät viemään toimittajien huomion pois väkivalta­ viihteestä ja keskittämään sen itse lajiin, sääntöihin ja urheilullisuuteen. Derbystä 2010-luvulla tehdyt dokumentit kuvastavat harrastajien pyrkimystä ylläpitää roller derbyn erityislaatuista imagoa. Derby on niissä sekä vakava urheilulaji että kulttuurisesti värikäs, omaehtoinen yhteisö.

USA: Synteettiset materiaalit korvaavat nahan ja kumin luistimissa. Jam skating, freestyle ja artistic skating tulevat.

19601970

19601973

Johtavien luistinvalmistajien Riedell Shoe Inc:n ja SureGrip Inc:n markkinaosuus kaikista derbyvälineistä oli vuonna 2013 yhteensä noin 60–70 % (loppuosuuden lienevät jakaneet mm. Nistevo Sport (mm. Atom, Bionic), Jackson ja Bont). Mainittakoon, että suuret luistin(kenkä)valmistajat kuuluvat suurempaan emo­ yritykseen: esimerkiksi Riedell on osa kenkiä valmistavaa Red Wing -yhtiötä, jonka liikevaihto oli vuonna 2014 700 miljoonaa dollaria. Derbyharrastajien omaa tuotantoa edustavat muun muassa kotimainen Wikko Skates ja yhdysvaltalaiset Antik (luistinkengät) ja Faster Skates (rullat), mutta näiden liikevaihto lienee murto-osia suuriin yrityksiin verrattuna. Urheiluliiketalouden asiantuntija Scott Rosner tutki luistelijoiden roller derbyyn liittyvää yritäjyyttä ja totesi ArtMoneyNYC:n artikkelissa seuraavasti: ”Niin kauan kuin roller derby on jälleen voimissaan, siitä voi saada pysyvän elannon muutaman osakkeenomistajan pienyritys. Kasvun mahdollisuuksia sillä ei kuitenkaan pitkällä tähtäimellä liike-elämässä ole.” Onko moderni roller derby sittenkin edelleen vain väline suurempien firmojen quad-luistinten ja -välineiden myyntiin? Entä itsemääräämisoikeus, yksi derbyn perustajien tärkeimmistä arvoista? WFTDA-jäsenten vakuutuksia myyvän WFTD Inc:n kokonaistulot olivat vuonna 2013 julkisten verotietojen mukaan vajaat 1,5 miljoonaa dollaria. Tästä siirretään osa WFTDAn toimintaan. WFTDAlla on tämän lisäksi omia tuloja muun muassa jäsenmaksuista, kilpailumaksuista ja sponsorituloina. Järjestöllä on koko­ aikaisia työntekijöitä sekä hierarkkinen organisaatio­rakenne työryhmineen ja komiteoineen. Järjestöön kuuluu yli 400 voittoa tavoittelematonta seuraorganisaatiota, jotka päättävät äänestämällä järjestön asioista, derbyn säännöistä sekä monista yksit-

USA: Kansas City Bomber -elokuva, pääosassa Raquel Welch

1972

USA: Jerry Seltzerin ryhmät kiertävät, roller derby televisiolajina, tähtinä Bay Bombers (Joan Weston) ja Pioneers (Ann Calvello)

USA: Rollerblade-yritys perustetaan ja siitä tulee nopeasti nimi koko inlineluistelulle

1975

USA: RollerBallelokuva, pääosassa James Caan

1981

USA: RollerJam-sarja (Stephen Lands, Jerry Seltzer)

19891990 USA: RollerGamessarja (Bill Griffiths)

19992000

KARU 15


2000-luku:

2003

USA: Texas Rollergirls perustetaan, flat-track roller derby syntyy

2005

USA: Women’s Flat-Track Derby Association perustetaan

20062007

USA: Rollergirls-sarja (A&E Networks)

2007

USA: Men’s Roller Derby Association perustetaan

2009

USA: Whip It -elokuva, pääosassa Ellen Page

2011

USA: Ensimmäiset epäviralliset flat-track roller derbyn naisten MM-kisat

2012

USA: This Is Roller Derby -dokumentti

2014

Iso-Britannia: Ensimmäiset miesten flat-track roller derbyn MM-kisat

2014

USA: Derby Crazy Love -dokumentti

2014

Ruotsi: SVT televisioi Ruotsin naisten mestaruuskisojen finaalin

täisiä jäsenseuroja (lue: yksittäisiä luistelijoita) koskevista asioista. Ääniä vain on eri derbyseuroilla eri määrä (kyllä, eri seuroilla on eri määrä ääniä, joita käyttää äänestyksissä), ja päätösten painopiste on Yhdysvalloissa. Järjestön toimintaa koskee myös ehdoton salassapito­velvollisuus. WFTDAn jäseneksi on lähes välttämätöntä pyrkiä, jotta pystyy kilpailemaan korkealla tasolla, mutta kuinka moni jäsenseura on käynyt ajatuksella läpi sen säännöt? Entä kuinka moni jäsen on perehtynyt W ­ FTDAn talouteen? Mistä raha tulee, mihin se kanavoidaan, ja keneltä palveluita ostetaan? Saattaa tulla mieleen tilanne, jossa pelaaja allekirjoittaa työsopimuksen roller derby -tuotantoyhtiön kanssa lukematta pientä pränttiä. Seurat ympäri maailmaa toimivat vapaaehtois­ periaatteella, ja kaikilla eurooppalaisilla yhdistyksillä tuntuu olevan sama ongelma: miten saada sponsoreita? Televisio on edelleen voimallinen media yritysten näkyvyyden kannalta. Miten derbystä sitten saataisiin televisioystävällinen urheilulaji ilman, että taannutaan taas viihteen puolelle? Derby on historiansa aikana pyrkinyt uusiutumaan ja seuraamaan kulloinkin uusinta mediaa, kuten radiota ja tele­ visiota. Nykyisin laji hyödyntää uuden median tuomia mahdollisuuksia: roller derby -yhteisö elää sosiaalisesta mediasta, ja pelit streamataan ympäri maailmaa. Joku pelien katsomisesta ja tuottamisesta sekä näkyvyydestä kuitenkin aina jollekulle maksaa. Kysymys kuuluu, onko roller derby kiertänyt vuosisadan ajan kehää: olemmeko jälleen jonkun palkkalistoilla ilman omaa päätösvaltaa – tai pikemminkin onko jopa niin, että maksamme itse siitä, että saamme olla jonkun alaisia? ♥

Lähteet:

2014

USA: Toiset naisten epäviralliset MM-kisat

2014

Eurooppa: Keskustelu Euroopan omasta järjestöstä aloitetaan

2014

WFTDA ja MRDA tekevät yhteistyösopimuksen

20142015

WFTDA käy neuvotteluja Kansainvälisen rullaluisteluliitto FIRSin kanssa

www.planetonwheels.com www.rollersports.ca www.rollerskating.com www.rollerderbyhalloffame.com www.boston.com/ae/tv/articles/2006/01/02/ in_rollergirls_drama_queens_take_reality_for_a_spin/ en.wikipedia.org/wiki/Roller_derby www.luisteluliitto.fi www.wftda.com http://artmoneynyc.tumblr.com/post/13089319323/ roller-derbys-niche-businesses-keep-on-rolling http://www.online-skating.com/articles-3168-thoseskate-brands-that-made-our-history.html American Sports: A History of Icons, Idols, and Ideas, Murry R. Nelson (2013), Greenwood Publishing


Kärsi, kestä, toista - kuinka Kriipperistä tuli pelaaja

KRIIPPERIN KOLUMNI

D

ERBY EI TUU koskaan olemaan niin vaikeeta kuin miltä tänään tuntuu”, saan kuulla open skatessa. Olen ensimmäistä kertaa eläessäni luistimilla, viimeisestä liikuntaharrastuksesta (irlantilainen kansantanssi) on kymmenen vuotta. Kun etenen mihinkään suuntaan teen sen kauhusta jäykkänä. Kaikkeen sattuu. Uhraan mielessäni mustia kanoja ja toivon, että vahvasti epäilyttävä myyntipuhe on edes vähän totta. Kahden tunnin päästä joudun luopumaan lainakamoista. Päällimmäinen ajatukseni on ’ai nytkö jo loppu?’. Meille kerrotaan, että aloittelijakurssi alkaa kahden viikon päästä, enkä edes mieti. Ilmoittaudun mukaan ja heitän itseni KRR:n haltuun. Syksyllä opin, hitaasti. Treeneissä hermostuttaa aina niin että oksettaa. Seuraan nopeita oppijoita kateellisena ja tulen seuraaviinkin treeneihin. Ja seuraaviin. Välillä koen valaistumisen hetkiä ja uskallan innostua – sitten käsketään tehdä turn around toe stop ja teen vain lähempää tuttavuutta parketin kanssa. Treenimäärä kasvaa, offskatesista tulee pakollinen paha. Juhlin ensimmäisiä mustelmiani kuin esikoisen syntymää. Välillä pelkään olevani vääränlainen ihminen koko lajiin. Ympärilläni pyörii isoja persoonia, vahvoja ja äänekkäitä hahmoja, jotka vievät kaiken tilan ympäriltään. Itse olen se vaivaannuttava tyyppi nurkassa, joka ei ikinä sano mitään kenellekään. Derbyperheeni ristii minut Kriipperiksi ja jotenkin se auttaa. Saan oman roolini. Tulee minarit, ja kierrokset. Menee puihin. Pukkarissa itken ja parun kuin nelivuotias. Tajuan, etten ole pitkään aikaan tahtonut mitään niin paljon kuin olla parempi, rökittää kaikki. Räkää nieleskellessäni olen oudon mielissäni tästä vastalöydetystä kunnianhimosta. Kuukauden päästä saan vihdoin kierrokset läpi ja pääsen skrimmaamaan. En ole ikinä ollut onnellisempi kuin ottaessani turpaan ihan kaikilta. Ekan boutin jälkeen opin valokuvista, että peli-ilmeeni on ’kroonisesti huolestunut’. Tuntuu etten tajua kuvioita, en osaa luistella, en edes aurata. Tulee haku B-charteriin ja haen koska käsketään, lyön mielessäni vetoa ketkä derbyperheestäni valitaan. Olen valmis hurraamaan omilleni joka solulla ja tulemaan itse taas hitaasti perässä. Harvinaiseksi käyneenä krapula-aamuna herään ja avaan kädet täristen Facebookin. En hetkeen tajua miksi minulle huudetaan miljoonassa tsätissä. Valaistuminen koittaa kun näen nimeni osana listaa: minut on valittu, olen B-joukkueessa. Edessä on mukavan himmailukevään sijasta entistä enemmän treenejä, infernaalista mäkijuoksua, pelejä. Kaikki tulee olemaan aina vain vaikeampaa. Tärinä leviää käsistä koko kroppaan. Kaikkeen sattuu ja tuntuu niin sietämättömän hyvältä.

KUVA Carlos Marko-Tapio

UUSI JA! KIRJOITTA

Maura Manninen Kallio Rolling Rainbow

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 17


T채hti채 hatussa

18 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


oukse m u k n a l l a V eettinen. l t A . a v h a V Aito.

llinen.

TEKSTI Raisa Siivola KUVAT Jennifer Ramos

Teksas on nykyisen flat track -derbyn syntysija. Texas Rollergirlsien Bloody Mary oli mukana heti alkukahinoissa, ja tekee edelleen derbyn puolesta kaikkensa – niin treeneissä kuin kansainvälisessä kattojärjestössä.

M

AAILMAN ENSIMMÄINEN flat-track derby -joukkue syntyi, kun kourallinen naisia päätti luoda yhdessä jotakin ennennäkemätöntä. Texas Rollergirls, ensimmäinen nykyderbyä edustava seura, perustettiin Austinissa, Teksasissa, vuonna 2003. Juliana Gonzales, tuolloin parikymppinen nuori kapinallinen, ihastui välittömästi porukan asenteeseen. Reilun kymmenen vuoden aikana hänestä kuoriutui Bloody Mary, WFTDAn (Women’s Flat Track Derby Association) toimitusjohtaja. – Roller derbyn menestyksen taika piilee siinä, että kaikki on tapahtunut orgaanisesti, Bloody kuvailee alkuaikoja Austinissa. – Naiset yksinkertaisesti loivat tyhjästä itselleen paikan maailmassa, jossa olla vapaa muiden vahvojen ja luovien naisten keskuudessa. Teksas edeltä, muu Jenkkilä perästä Austinissa oli 2000-luvun alussa olemassa jo valmiiksi yksi roller derby -seura, Texas Lone Star Roller Derby. Sen viisi kotiseuraa kilpaili toisiaan vastaan showmaisin ottein banked trackillä eli kaltevalla vanhan kou-

lun radalla. Texas Rollergirls sen sijaan halusi kotijoukkueensa tasaiselle radalle, sillä se pystyttiin tekemään minne tahansa, missä oli tarpeeksi tilaa, ja näin myös treenejä pystyttiin vetämään missä tahansa. Koska peleihin ei haluttu käsikirjoituksen makua, piti luoda myös vanhasta poikkeavat säännöt. Uusi seura herätti huomiota osavaltion rajojen ulkopuolella poikkeuksellisella tee-se-itse-asenteellaan ja vahvalla yhteishengellään. Samankaltaisia, tasaisen radan derbyseuroja alkoi syntyä ympäri Yhdysvaltoja. Ne olivat kukin hyvin riippumattomia ja toimivat omien periaatteidensa mukaan. Kaikki olivat kehittyneet omalla tavallaan, omanlaiseksi organisaatiokseen. Seurat myös pelasivat derbyä omien, paikallisten sääntöjen pohjalta, kukin omille fanijoukoilleen. Lajista ja seuran perustamisesta kiinnostuneet ihmiset myös kokoontuivat verkossa epävirallisen ”United Leagues Committeen” nimissä ja keskustelivat paitsi itse toiminnasta, myös roller derbyn tulevaisuudesta. Vuonna 2005 ULC piti online-kokousta ja suunnitteli tapaamista Chicagossa. – Tajuttiin, että roller derby oli jotakin suurta ja siitä olisi tulossa vielä suurempaa. Seuroja oli joka puolella Yhdysvaltoja, ja ihmiset sekä yritykset derbyn ulko-

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 19


iem elä KUV AM arko N

Estrogeenan TEKSTI Heta Pyhäjärvi

VOIMALLA

20 KARU

VUONNA 2009 roller derby rantautui Suomeen, kun New Hampshire Roller Derbyssä aloittanut Estrogeena Davis muutti Yhdysvalloista takaisin synnyinmaahansa. Kauniaisissa varttunut derbypelaaja oli muuttanut 13-vuotiaana Washington DC:n lähiöön äitinsä saatua töitä Maailmanpankista. Paluu Suomeen oli poltellut mielessä siitä asti. Lajin pioneeri halusi jatkaa rakkaan harrastuksensa parissa, joten vaihtoehtoa ei ollut: uusi seura pystyyn. – Halusin lajin ottavan Suomessakin tuulta alleen, jotta voisin jatkaa pelaamista, hän kertoo. Syntyi Helsinki Roller Derby. Omistautuneet naiset hioivat taitojaan aluksi Väinämöisen ulkokentällä Helsingin Töölössä treenitilojen puutteen vuoksi. – Tilojen löytäminen ei ollut helppoa, ja jouduimme tappelemaan keski-ikäisten miesten kanssa kynsin hampain vuoroista, Estrogeena toteaa. Lopulta joukkue sai treeniaikaa Tapanilan ja Pasilan urheiluhalleista. – Se oli unelmien täyttymys! Oman haasteensa aiheutti myös kielimuuri: – Englantia 14 vuotta käyttäneenä tuntui haastavalta selittää jo valmiiksi mutkikkaita derbysääntöjä suomeksi, äidinkielenään ruotsia puhuva kosmopoliitti kertoo. Amerikkalaiseen tapakulttuuriin tottuneelle myös suomalainen kanssakäyminen tuntui erilaiselta.

Vuonna 2012 Estrogeena muutti puolisonsa TestosteRon Jeremyn kanssa takaisin ­Yhdysvaltoihin. – Olin tauon tarpeessa, vaikka lähtö oli myös hyvin katkeransuloinen. Olin ja olen yhä hyvin ylpeä HRD:n saavutuksista, mutta tarvitsin hetkeksi etäisyyttä. Roller derby on vaativaa myös mentaalisesti ja emotionaalisesti, ei vain fyysisesti. Nykyisin Estrogeena on viittä vaille valmis personal trainer, ja hän tarjoaa derbyvalmennusta. Muutoksia kokenut laji on hänelle yhä rakas. – Alkuaikojen hulluttelut, kuten tyynysodat pelirankkuina, ovat hävinneet kilpailun vakavoitumisen myötä. Itselleni tärkeää on ollut lajin tarjoama tila, jossa sukupuoli ja seksuaalisuus voidaan karnevalisoida. En myöskään aio koskaan pelata syntymä­ nimelläni. Estrogeena toteaa lajin olleen hänelle perustavanlaatuinen tekijä elämänmuutoksissa. Hän ei urheillut ennen derbyä, ja nyt hän tekee sitä työkseen. – Lyhyesti sanottuna, roller derby muutti elämäni.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


puolella kiinnittivät huomiota lajiin. Derbyseuroja alettiin lähestyä monenlaisilla tarjouksilla, joilla lajista saataisiin kaupallista hyötyä. ULC halusi yhteisen rintaman, Bloody Mary muistelee. Keskusteluissa ilmeni vahvoja mielipide-eroja roller derbyn imagosta ja siitä, millainen sen pitäisi olla. – Eniten keskustelua ja tunteita herätti se, kuinka voimakkaasti seksuaalisuuden ja feminiinisyyden tulisi olla lajin imagossa edustettuna ja millä tavalla. Hyvin harvasta asiasta oltiin samaa mieltä, mutta yhteen asiaan ei Bloodyn mukaan vastalauseita tullut: derbyliikettä haluttiin suojella. Kaikki halusivat säilyttää vallan naisluistelijoilla ja samoin toiminnan auto­ nomian. Niin solidaarisuus päätettiin panna muiden arvojen edelle, ja kompromisseihin muissa asioissa pyrittäisiin myöhemmin.

®

Miten pitää derby riippumattomana? Chicagon kokouksesta vuonna 2005 syntyi Women’s Flat-Track Derby Association, WFTDA. Se on jälleen solidaarisuuskysymysten äärellä, sillä Kansainvälinen Rullaluisteluliitto FIRS pyrkii haalimaan uusia lajeja valikoimaansa, ja flat-track roller derbyn täytyy miettiä, millaisin ehdoin mukaan mennään – jos mennään. WFTDAn jäsenseuroja on tällä hetkellä 308 ympäri maailmaa, ja näiden lisäksi 100 koejäsentä odottelee täysjäsenyyttä. Nämä seurat ovat WFTDA, ja näiden seurojen tulee yhdessä päättää, mikä on roller derbyn tulevaisuus. – WFTDA ei ole erillinen instituutio, joka on olemassa seurojen yhteisön ulkopuolella, Bloody muistuttaa. – Mitä tahansa roller derby -yhteisö tarvitsee milloinkin, WFTDA reagoi siihen, koska WFTDA on itse se yhteisö. FIRS on lähestynyt sekä WFTDAa että kansallisia derbyjärjestöjä ja maajoukkueita tarjoten mahdollisuuksia yhteistyöhön – ja jopa olympialaisia on väläytelty keskustelussa aika ajoin. Derby-yhteisössä se herättää kysymyksiä lajin riippumattomuuden ja perimmäisten arvojen säilyttämisestä. Annammeko vallan taholle, joka ei ole asiantuntija lajin suhteen ja joka toimii eri tavalla ja erilaisten arvojen pohjalta? ”Real. Strong. Athletic. Revolutionary.”, sanoo WFTDAn motto yhteisiksi linjatuista arvoista. Bloodysta roller derbyn pelaajat eivät voi sille mitään, että ovat aitoja, vahvoja, atleettisia ja vallankumouksellisia. – Se on osa sitä, miten derby on muotoutunut ja miksi derby on niin tarttuvaa. Arvot ovat olemassaolomme ydin – mutta täytyy muistaa, että ne elävät jokaisessa seurassa eri tavalla.

Emme ole tottuneet siihen että meille sanotaan mikä on ”oikea tapa” tehdä asioita.

Ei ole ”oikeaa tapaa” Bloody Mary pelaa edelleen Texas Rollergirlsin edustusjoukkueessa Texecutionersissa sekä kotijoukkue Hotrod Honeysissa. Hän toimii täysipäiväisesti ­ WFTDAn toimitusjohtajana ja on ollut alusta alkaen kehittämässä WFTDA-sääntöjen ensimmäisiä versioita. – Olen iloinen, että olen saanut olla mukana. ­Roller derby on muuttanut elämäni ja ympäröinyt minut naisilla, joita ihailen ja jotka inspiroivat minua. Haluan antaa jotakin takaisin asialle, joka on tuonut niin pal-

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 21


Juliana ”Bloody Mary” Gonzales

• • • •

22 KARU

Jammeri, blokkeri, pivot Pelinumero 30 Texas Rollergirlsin perustajajäseniä vuodelta 2003 Pelaa TXRG:n edustusjoukkueessa The Texecutionersissa. Toiminut myös joukkueen kapteenina. Viimeksi nähtiin arvokisoissa jammerina WFTDA-mestaruuskisojen alkupään turnauksessa Big O:ssa huhtikuussa 2015 WFTDA:n perustajajäseniä vuodelta 2005, toiminut järjestössä aktiivisesti sen perustamisesta lähtien WFTDA:n nykyinen toimitusjohtaja

jon hyvää omaan elämääni, Bloody sanoo vaatimattomana. Hän on saanut pitkän uransa aikana harjoitella, urheilla, tiimiytyä, pelata, onnistua, epäonnistua, voittaa ja hävitä – Texas on esimerkiksi parhaimmillaan tullut WFTDA-mestaruuskisojen hopealle 2013. Tämän lisäksi hän on suunnitellut, neuvotellut, väitellyt, sovitellut, keskustellut, perustellut, kuunnellut ja puhunut. Siksi häntä on syytä uskoa: – WFTDA-seurat sijoittavat 100 % itsestään kaikkeen mihin ryhtyvät. Me emme ole tottuneet siihen, että meille sanotaan, mikä on ”oikea tapa” tehdä asioita. Meillä voi olla sisäisiä erimielisyyksiä suunnasta ja miten sinne pääsee, mutta kaikki ovat yhtenä rintamana selvittämässä sitä. ♥

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


nos.indd 1

derby.pictures.fi Documenting roller derby since 2012

derby.pictures.fi

22.5.2013 14.40

Documenting roller derby since 2012

nos.indd 1

22.5.2013 14.40

by.pictures.fi

umenting roller derby since 2012

22.5.2013 14.40


TREENIVINKIT: Keskivartalon hallinta

TEKSTI Maura Manninen KUVAT Kristina Jatskevits

V

ahva keskivartalo on derbyssä tarpeen. Se luo pohjan hyvälle luisteluasennolle sekä vähentää vääränlaista kuormitusta ja sitä kautta vammoja. Hyvä kunto-ohjelma kehittää keskivartalon hallintaa ja voimaa sekä siten ennaltaehkäisee loukkaantumisia. Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat kehittivät keskivartaloon keskittyvän ohjelman nimenomaan roller derbyn pelaajien tarpeisiin. ♥

Lähde: Keskivartalon voiman ja hallinnan harjoittaminen sekä tutkiminen roller derbyssä, Kristina Jatskevits ja Minna ­Vanhalakka. Lahden ammattikorkeakoulu 2014, ohjaava opettaja Jaakko Monto.

AKTIVAATIOHARJOITTEET Harjoitteiden pääpaino on syvien lihasten aktivaatiossa sekä keskivartalon kestävyyden kehittämisessä. KEHONHALLINTAHARJOITTEET Harjoitteilla kehitetään lihaskestävyyden ja hallinnan lisäksi keskivartalon maksimivoimaa. LIHASVOIMAHARJOITTEET Harjoitteilla treenataan kaikkia voimaominaisuuksia, ja tavoitteena on kehittää syvien ja pinnallisten lihasten yhteistoimintaa.

Koko tutkimus ja harjoitusohjelma ovat luettavissa Theseus-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102714988

24 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Poikittaisen vatsalihaksen aktivaatio Makaa lattialla polvet koukussa, jalkapohjat lattiassa. Paina sormilla suoliluunharjujen sisäpuolelta havaitaksesi poikittaisen vatsalihaksen jännitys. Jännitä lihasta kolmen hengityksen ajan, yhteensä 4 x 3 hengitystä.

Tee toistot hitaasti ja liikkeet hallittusti.

Jalan ojennus Asetu lattialle nelinkontin selkä luonnollisessa asennossa, lonkka 90 asteen kulmassa. Ojenna jalkaa rauhallisesti taakse mahdollisimman pitkäksi vuorojaloin. Säilytä asento keskivartalon lihaksia jännittämällä. Pidä yllä selän asentoa koko liikkeen ajan. Tee toistoja 3 x 1 min.

Keskity siihen, että syvien vatsalihasten aktivaatio pysyy koko ajan. Ensimmäinen kierros 10 s/asento; toinen kierros 5 s/asento; kolmas kierros 2–3 s/asento

Tasapainokurotukset Seiso yhdellä jalalla ja tee rauhallisia kurotuksia kädellä kahdeksaan eri suuntaan mahdollisimman pitkälle. Sama jalka tekee peräkkäin kaksi kierrosta. Jalkojen vaihdon välissä ei pidetä taukoa. Toista 2 x puoli.

Kylki–vatsa–kylki–selkä Makaa lattialla kylkimakuulla. Ojenna kädet ja jalat suoriksi. Nosta lapaluut ja jalat irti lattiasta. Suorituksen aikana vain keskivartalo koskee lattiaa. Kierähdä kyljeltä vatsalle, sitten toiselle kyljelle ja lopuksi selälle. Kierähdä selältä vastakkaiseen suuntaan toiselle kyljelle, kunnes olet kääntynyt takaisin alkuasentoon. Kierähdysten tulee olla nopeita ja hallittuja, ja liike pysähtyy aina kierähdyksen jälkeen. Jokaisessa asennossa pysytään tietty aika. Toistot: 3 x liike

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 25MAHAN TÄYDELTÄ

Potkua protskusta Millainen on hyvä proteiinilisä ja tarvitseeko roller derbyn pelaaja sitä ylipäätään? Netissä tiedon määrä ylittää useasti ymmärryksen, joten tässä tiivistettynä muutamia vinkkejä proteiinin saantisuosituksiin ja proteiinilisiin.

TEKSTI Sara Gilbert

P

roteiini on lihasten tärkein ravintoaine. Lihassolut tarvitsevat kasvaakseen proteiinia ja tietysti myös voimatreeniä, joka helpoiten onnistuu salilla. Nykypäivän derbyssä pärjätäkseen on käytännössä katsoen pakko käydä hakemassa voimaa salilta, jolloin treenaajan mieleen lähes väistämättä nousee kysymys lisäproteiinin tarpeesta. Nyrkkisääntöjä ja suosituksia proteiinin saantisuosituksiin löytyy jokaiselle sormelle ja varpaalle, mutta tärkeää olisi sovittaa proteiinin tarve a) omaan painoon, b) omiin tavoitteisiin – onko tavoite kehittää lihaksia vai ylläpitää niitä ja c) treenin määrään ja laatuun. Jos teet paljon voimatreeniä ja haluat kasvattaa lihaksia, on selvää että proteiinin saantia on lisättävä huomattavasti. Keskimäärin olisi urheilijan hyvä saada proteiinia päivittäin 1,5–2 grammaa per painokilo, eli 60-kiloisella päiväkohtainen proteiinimäärä liikkuu siinä sadan gramman puolin ja toisin, riippuen edellä mainituista tavoitteista ja toki myös omista tottumuksista. Ensisijaisesti proteiinit kannattaa syödä normaalin ruokavalion yhteydessä, mutta aktiiviselle treenaajalle näiden määrien syöminen saattaa tuntua mahdottomalta. Proteiinilisillä saakin helpoiten lisättyä päivittäisen proteiinin saantia. Proteiinijuomat sisältävät pääsääntöisesti 20–30 grammaa proteiinia per annos, patukat usein hieman vähemmän. Kaupasta saatavat valmiit juomat/patukat ovat huomattavasti kalliimpia ja usein myös ravintosisällöltään heikompia kuin isoissa erissä ostettavat jauheproteiinit. Laadukkaita jauheproteiineja löytyy myös kaikille ruokavalioille, lihansyöjistä allergikoille ja vegaaneille. Lisäproteiinia ei myöskään aina tarvitse nautiskella veteen sekoitettuna litkuna, vaan jauheita voi sekoittaa esimerkiksi smoothieen tai käyttää ruoanlaitossa. ♥

PRO TIP! Banaaniproteiiniletut 1 2 ½-1

kypsä banaani kananmunaa mitallista proteiinijauhetta (riippuen siitä kuinka hyvää se on)

Sekoita ainekset. Paista sopivan kokoisissa erissä. Kokeile sekaan tai päälle myös maapähkinävoita!

Jos paskanjauhanta protskuista kiinnostaa: iherb.com aminoporssi.fi pakkotoisto.com

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 27


28 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


TEKSTI Antti Peltola

Pohjoisen derbyväki otti pari vuotta sitten asiakseen saada lisää pelejä Pohjois-Suomeen. Niin syntyi Villi Pohjola -yhteenliittymä, joka ryhtyi järjestämään otteluita oikein urakalla.

TELÄN VETELÄT ovat ehkä kuulleet Villistä Pohjolasta, mutta tokkopa kaikki tietävät, mistä siinä on kyse (ja nyt ei puhuta tv-sarjasta). Villi Pohjola on pohjoisempien derbyseurojen yhteenliittymä, joka pyörittää Pohjola Cupia, toista Suomessa toimivaa sarjaa – se toinen on tietenkin Suomi Cup, jota hallinnoi suomalaisten seurojen kattojärjestö Roller Derby Finland. – Villin Pohjolan idea syntyi keväällä 2013, kun haluttiin pohjoisten seuroille enemmän yhteistyötä ja pelejä pohjoisempaan Suomeen, kertoo Julia Rantamäki, Kuopio Roller Derby. Idea jalostui nopeasti Pohjola Cupiksi, pohjoisen omaksi sarjaksi. Mikä sitten on pohjoinen Suomi? Suomi on pitkä maa, ja Pohjois-Suomen raja vaihtelee vastaajasta riippuen suurin piirtein Hämeenlinnan ja Kemin välillä. – Kun Villiä Pohjolaa perustetiin, raja vedettiin raa’asti Jyväskylän kohdalle, mutta jos joku etelämmässäkin sijaitseva pieni seura haluaa liittyä, tuskin käännytetään pois, Rantamäki toteaa.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 29


Toisaalta voidaan miettiä, miten eteläisen joukkueen kannattaa Villiin Pohjolaan lähteä, kun etelästä kuitenkin löytyy seuroja enemmän, ja pelaamaan pääsee muun muassa SMsarjan alla olevassa divisioonassa. Lisäksi ensimmäisen kauden perusteella pelien taso divarissa ja Pohjola Cupissa on suurin piirtein sama, joten jos joukkue sopii Pohjola Cupiin, se sopii myös divisioonaan. Ottelukausi syksystä kevääseen Vaatimuksena Villiin Pohjolaan pääsyssä on pelaava joukkue, eli pienetkin seurat ovat tervetulleita, kunhan kymmenen pelikelpoista pelaajaa löytyy. Mitään estettä Rantamäki ei näe myöskään sille, että joukkueita tulisi myös Suomen ulkopuolelta, esimerkiksi Pohjois-Ruotsista ja miksi ei Norjastakin. Keskusteluita ei tästä ole kuitenkaan käyty, mutta kuka tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Rantamäen mukaan Villin pohjolan toiminta on vielä melkoisen järjestäytymätöntä (onko nimi enne? toim. huom.), ja tällä hetkellä se on lähinnä pelien ja aikataulujen sopimista. Sen vuoksi yhteistyötä ­Roller Derby Finlandin (RDF) kanssa ei ole ainakaan vielä tehty. Mitään varsinaista estettä Rantamäki ei kuitenkaan näe mahdollisen yhteistyön tekemiseen tulevaisuudessa. Seuraava etappi Villillä Pohjolalla on Pohjola Cupin toinen kausi, joka starttaa syksyllä 2015. Pilottikausi pelattiin vuonna 2014 keväästä syksyyn, eli vastaavalla systeemillä kuin Suomi Cup. Tämä oli Rantamäen mukaan hieman ongelmallista, kun osa joukkueista pelasi myös divaria. Sen takia Pohjola Cupin rakennetta haluttiin muuttaa vastaavanlaiseksi kuin muissakin Suomessa sisätiloissa pelattavissa joukkuelajeissa. Eli talven yli kestävä kausi alkaa syksyllä ja päättyy keväällä – toisin kuin derbyn SMsarjassa.

30 KARU

Pelejä saatiin lisää – ehkä liikaakin Kevät 2015 on Villin Pohjolan toiminnan osalta ollut rauhallista. Uutta kautta odotellessa ainoaa näkyvää toimintaa on ollut joukkueiden väliset scrimmaget, eli harjoitusottelut, joita järjestetään tasaisin väliajoin. – Jokaisella seuralla on oma scrimmikuukausi, jolloin ne emännöivät Pohjola Cupin seuroille avointa sekascrimmagea, Rantamäki kertoo. Scrimmaget ovat avoimia myös muualta tuleville pelaajille, mutta ensisijaisesti ne on kuitenkin suunnattu Villin Pohjolan seuroille. Villi Pohjolan perustamisen ykköstavoitteena oli saada lisää pelejä pohjoiseen, ja tämä tavoite saavutettiin. Pelejä oli paljon. – Osa koki pelaamista olleen jopa liikaa, kun rinnalle ympättiin vielä divaripelit, Rantamäki toteaa. – Ensi kauden suurin muutos on kauden ajankohta. Pilotti pelattiin SM-sarjan kanssa samaan aikaan, ja ongelmaksi koettiin toimitsijoiden riittävyys, kun pelejä oli paljon päällekkäin. Myös kesä on ongelmallinen aika peleille, sillä monet seurat haluavat pitää lomaa silloin. Seuraava kausi alkaa siis elo–syyskuussa. Myös cupin varsinaisesta rakenteesta on ollut keskustelua, mutta lopullista päätöstä ei olla vielä tehty. Aika näyttää, mihin se muovautuu. – Yksittäisiä pelitapahtumia tulee ehkä olemaan vähemmän, kun pohjoisessa välimatkat ovat pitkiä. ♥

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Villi Pohjola pähkinänkuoressa POHJOLA CUP pelattiin kaudella 2014 viiden joukkueen voimin. Mukana olivat Oulu, Jyväskylä, Joensuu, Kuopio ja Ylivieska. Kausi alkoi helmikuussa. Kauden avausturnauksessa Oulu voitti Joensuun melko selvin numeroin, 220–83, Jyväskylän ollessa vielä ylivoimaisempi Ylivieskaa vastaan luvuin 419– 64. Sarjassa jokainen joukkue pelasi toisiaan vastaan kerran, ja kauden päätteeksi neljä parasta joukkuetta kohtasivat toisensa finaaliturnauksessa siten, että kauden kaksi parasta joukkuetta kohtasivat finaalissa ja sijoille kolme ja neljä päätyneet pronssiottelussa. Runkosarjan voitti Oulu, ja toiseksi tuli Jyväskylä ainoana tappionaan peli Oulua vastaan. Joensuu oli kolmas, Kuopio neljäs ja Ylivieska jäi viimeiseksi. Finaaliturnaus pelattiin Kuopiossa syyskuussa, jossa pronssia sai Joensuu pistein 236–112 Kuopiota vastaan. Pohjola Cupin voiton vei SM-sarjan divisioonassa kakkoseksi sijoittunut Oulu, joka päihitti Jyväskylän selvin numeroin 333–87. Pohjola Cupin seuraava kausi starttaa syksyllä 2015, ja mukana ovat Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Oulun, Ylivieskan, Rovaniemen, Seinäjoen, Kajaanin, Iisalmen ja Kokkolan joukkueet.

Ottelut 2014: 15.2. Joensuu Joensuu - Oulu 83-220 Ylivieska - Jyväskylä 64 - 419 22.3. Jyväskylä Jyväskylä - Kuopio 263 - 44 24.5. Ilmajoki Kuopio - Ylivieska 356 - 56 Oulu - Jyväskylä 176 -107 14.6. Oulu Oulu - Kuopio 424 - 56 Jyväskylä - Joensuu 249 - 101 28.6. Kalajoki Ylivieska - Oulu 31 - 667 Kuopio - Joensuu 87- 248 Joensuu - Ylivieska 250 - 0 (luovutusvoitto) 6.9. Finaali, Kuopio Runkosarjan 1 (Oulu) - Runkosarjan 2 (Jyväskylä) Runkosarjan 3 (Joensuu) - Runkosarjan 4 (Kuopio)

Pohjola Cup Sarjataulukko 2014 # Joukkue

Ottelut Voitot Tappiot +

+/– Pisteet

1

Oulu

4

4

0

1 487

277

1 210

8

2

Jyväskylä

4

3

1

1 038

385

653

6

3

Joensuu

4

2

2

706

556

150

4

4

Kuopio

4

1

3

543

991

-448

2

5

Ylivieska

4

0

4

151

1 692

-1 541

0

Kolmen kärki 2014 1. Oulu 2. Jyväskylä 3. Joensuu

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 31


Chicks in Bowls eli suomeksi Tiput Kulhoissa on monen derbyharrastajan uusi intohimon kohde. Skeittiparkeissa temppuilu kun antaa saman – ihanasti jännityksensekaisen – tunteen kuin ensimmäiset roller derby -treenit.

32 KARU


KARU 33


TEKSTI Anni Saastamoinen KUVAT Vesa Tyni

URINGONSÄTEET leikkaavat helsinkiläisen Valli Indoor -skeittiparkin ilmaa sunnuntaisena iltapäivänä. Parvi naisia istuu half pipen vieressä kiskomassa polvisuojia ylleen. On Helsingin Chicks in Bowls -jengin ensimmäinen kokoontuminen. Chicks in Bowls -ryhmät koostuvat quad-luistelijoista, jotka luistelevat skeittiparkeissa ja tekevät temppuja luistimilla. CIB-toiminta starttasi vuoden 2012 lopussa Uudessa-Seelannissa, kun Lady Tramplena paremmin tunnettu Samara ­Pepperell lähti ystävänsä, australialaisen Calamity Cutthroatin houkuttelemana kokeilemaan luistimiaan skeittiparkissa. – Menimme Cuttyn kanssa skeittiparkin ohi ja hän kysyi, olenko koskaan kokeillut skeittiparkissa luistelua. Muistaakseni katsoin häntä siihen malliin, että pidin häntä aivan hulluna, Pepperell kertoo. – Cutty oli jo todella itsevarma skeittiparkkiluistelija ja teki temppuja niin helpon näköisesti, että päätin itsekin kokeilla. Jäin välittömästi koukkuun. Koukututtuaan Pepperell houkutteli mukaansa skeitti­ parkkeihin paikallisen roller derby -joukkueen, Pirate City Rollersin, jäseniä. Pian naiset kävivät säännöllisesti, useita kertoja viikossa, skeittiparkeissa temppuilemassa. Chicks in Bowls oli syntynyt. – Muutaman viikon temppuiltuamme päätin laittaa pystyyn Chicks in Bowls -Facebook-sivun ja piirsin logon. Ihan vain huvin vuoksi ja että voisimme sopia sivustolla, milloin menemme parkkiin. Vuodessa CIB-toiminnasta tuli suosittua läpi koko Uuden-Seelannin. – Vuonna 2014 päätimme tehdä sivustosta brändin. Siihen saakka sen ylläpito oli ollut vain todella paljon aikaa vievä harrastus, Pepperell toteaa. Siisteintä ikinä Juuri niihin aikoihin, kun Pepperell pystytti Chicks in Bowlsille varsinaista sivustoa, hän sai yhteydenoton Argentiinasta. – Joukko argentiinalaisia naisia halusi pistää pystyyn oman Chicks in Bowls -sivustonsa, jotta he voisivat alkaa sopia omia tapaamisiaan. Silloin tulin ajatelleeksi jaostoja, Pepperell kertoo. Nykyisin CIB:illa on jaostoja 145:ssa maassa. Suomeen oma jaosto, Helsingin Chicks in Bowls perustettiin vuonna 2014, kun Iina Mykkälä innostui skeittiparkeissa luistelusta nähtyään Estro Jeninä tunnetun temppuilijan skeittiparkkivideon. – Sekosin Estro Jenin Roller Bonesille tekemästä videosta täysin – se oli siisteintä ikinä! Aloin saman tien seurata kaikkia quad-luistimilla temppuilijoita Instagra-

34 KARU

Leena Elomaa eli Cocahontas näyttää mallia Frontside Air -tempusta grabilla. Aika coolio.

missa. Teki mieli itsekin kokeilla, ja sitten vain mentiin skeittiparkkiin, Mykkälä kertoo. Mykkälän johdolla muutkin helsinkiläiset roller derbyn harrastajat uskaltautuivat rampeille quad-luistimillaan. Ensimmäinen jaoston varsinainen tapaaminen oli maaliskuussa 2015. Koko kesä luistimilla Valli Indoor -skeittiparkissa suojavarustuksia ylleen kiskovien naisten ohi viilettää kaksi kymmenvuotiasta poikaa scooteilla. Pojilla ei ole edes kypäriä. Naisten kattavan suojavarustuksen lisäksi skeitti­ parkeissa ei ole totuttu näkemään myöskään quadluistimia, ja monet tulevat ihmettelemään niitä. – Ihmiset ovat skeittiparkeissa hämmentyneitä ja kiinnostuneita meistä quad-luistelijoista. Tullaan kyselemään, että pelataanko me roller derbyä ja että onko näillä luistimilla tosi hankala mennä, Mykkälä kertoo.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Skeittiparkeissa ei ole totuttu näkemään quad-luistimia.

Iina Mykkälä eli Cotton on perustanut CIB Helsingin.

Tiput synkassa.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 35


Cocahontas viittaa.

36 KARU

Pian naiset nousevat rampeille. Moni sujahtaa half pipeen tottuneesti, useammat jäävät seuraamaan sivusta. Mykkälän kanssa samaan aikaan skeitti­ parkeissa rullaamisen aloittanut Leena Elomaa on jo vanha tuttu rampin kanssa. Hypyt ja kikkailut lähtevät luontevasti. – Ensimmäistä kertaa rampilla oleminen tuntui jännältä ja vaikealta. Aika pian kaarteisiin tottui ja tuli se ihana fiilis siitä, miten nopeasti luistimilla oppii uusia asioita – se sama tunne kuin ensimmäisissä roller derby -treeneissä, Elomaa kertoo. Kaikki Chicks in Bowls -harrastajat ovat yhtä mieltä siitä, että skeittiparkeissa luistelu lisää mielenkiintoa ulkona luisteluun ja quad-luistimilla hengailuun. – Sinä kesänä, kun aloitin parkeissa luistelun, taisin viettää 90 prosenttia ulkona viettämästäni ajasta luistimet jalassa, Pepperell kertoo. Hän tuumii, että skeittiparkeissa luistelu tuo myös uudenlaista tekemisen intoa roller derby -harrastajille. Parkissa joukkueurheilun harrastajan on mahdollista keskittyä omien henkilökohtaisten taitojensa kehittämiseen ja omiin tavoitteisiinsa. – Skeittiparkissa kaikki, mitä teet, on yksilötaitojen kehittämistä. Chicks in Bowls -jengin kanssa yhdessä

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Lady Trample tekemässä Zen Airia.

luistelu on hauskaa ja mahtavaa, mutta tässä yhteisössä kaikki saavutukset ovat yksilön omia, Pepperell sanoo. Ei ihmekään, että Chicks in Bowls -ilmiö on kasvanut räjähdysmäisesti muutamassa vuodessa. Paluu 80-luvun suosioon Myös Mykkälän Helsinkiin perustama CIB-jaosto on jo saanut paikallisia roller derby -harrastajia liikkeelle. – Nyt olisi tavoitteena saada lisää säännöllisyyttä tapaamisiin ja tähän touhuun. Ehkä vähän kaduttaa, että annoin jaoston nimeksi Chicks in Bowls Helsinki eikä Suomi – silloin olisi ehkä helpompi houkutella mukaan harrastajia ympäri maata. Mykkälä ei ole vielä kuullut, että muualla Suomessa olisi samanlaista toimintaa. – Mutta varmasti tämä tulee yleistymään samalla tavalla kuin roller derbykin, hän pohtii. Myös koko Chicks in Bowls -liikkeen perustaja, Samara Pepperell, uskoo tulevaisuuteen ja toivoo, että jonakin päivänä quad-luistimilla skeittiparkeissa temppuilu otettaisiin yhtä vakavasti lajina kuin skeittaaminenkin. Vuosina 1989 ja 1991 Saksassa järjestettiin CIBtyylisen rullaluistelun kilpailuja. – Toivon, että seuraavien 5–10 vuoden aikana voisimme kasvattaa tästä kilpailuhenkisen lajin ja saavut-

taa ja jopa ylittää tuon tason, jolla laji vuosikymmeniä sitten oli, Pepperell sanoo. Persettä perheen pienimmille Maaliskuisen sunnuntain rauha Valli Indoor -skeittiparkissa katkeaa kiljahdukseen, jota seuraa naurun­ sekaista panikointia. Half pipesta kuuluva rullaamisen ääni loppuu kuin seinään. – Mulla repesivät housut! kuuluu Mykkälän paniikinja huvittuneisuudensekainen ääni. Skeittiparkin hiljaisuuden rikkovat nyt vain kahden scooteilla temppuilevan pojan aikaansaamat kalahdukset. Mykkälän housut repesivät rampilla temppuillessa keskeltä takalistoa. Kaikkia naurattaa, eikä Mykkäläkään ole moksiskaan. Joskin temppuilut tyssäsivät siihen. – En mä nyt enää kehtaa täällä temppuilla. Täällähän on lapsia! En halua näyttää niille mun persettäni, joudun vielä ongelmiin, Mykkälä nauraa. Lopulta Mykkälä saa lainatrikoot toiselta quadluistelijalta. Half pipessa kaikki hyvin. Jollakin tapaa roller derbyn yhteisöllisyys ja eräänlainen siskojen salakerhon tunnelma on siirtynyt CIB:n myötä roller derby -kentiltä skeittiparkkeihinkin. Kaikki ovat tervetulleita, kaikista pidetään huolta, eivätkä revenneet housut haittaa – korkeintaan vähän hidastavat. ♥

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 37

KUVA Chris Seagrave, Shreds Photography

CIB-ilmiö on kasvanut räjähdysmäisesti muutamassa vuodessa.


www.karulehti.fi/blog

Blogi meni uusix. KATO!

Kuvan kissa ei oo juonut yht채채n kaljaa. Kato.


SUKSI BOKSIIN!

Puhukaa, ihmiset, puhukaa!

R

OLLER DERBYSSÄ on paljon virallista kommunikaatiota. Toimitsijat kommunikoivat toisilleen, joukkueille ja yleisölle, joukkueet kommunikoivat toimitsijoille ja niin edelleen. Kaikelle on paikkansa ja tarpeensa, mutta ei kuitenkaan ole yhdentekevää, mitä ja miten kommunikoi. Toimitsijoiden välisen kommunikaation pitää olla tehokasta. Jamien aikana tiedon pitää välittyä heti. Siksi on kehitetty verbal cuet ja käsimerkit. Muut usein esiin tulevat asiat sovitaan ennen peliä tai tehdään aina samalla tavoin. Täten energiaa ei mene asian kuuntelemiseen vaan kaikki tietävät heti, mistä puhutaan. Samalla tavoin jäähyille on ennalta sovittu käsimerkki ja komento – näin vältytään kielimuurilta ja tarpeettomalta ihmettelyltä. Jamien välissä on aikaa käydä pidempää keskustelua 30 sekunnin ajan. Tässä tulee päätuomarin osaaminen ja auktoriteetti mukaan peliin. Jos joku asia ei toimi, se korjataan. Tässä vaiheessa ei ole aikaa käydä keskustelua miksi, oleellista on miten. Tähän kuluu 15 sekuntia. Tarkemman puhumisen aika on erätauolla ja ottelun jälkeen, tai vaihtoehtoisesti tilanteessa jossa joukkue ottaa aikalisän. Toimitsijoiden tulee välttää aikalisien ottamista, pelin tulisi rullata mahdollisimman tehokkaasti alusta loppuun. Vastoin joidenkin käsitystä, pelaajat saavat puhua tuomareille ja tuomarit pelaajille. Tuomarien ei ole pakko vastata, mutta huomioimatta jättäminen on huonoa toimintaa. Totta kai saattaa olla kiire, mutta tällöinkin on mukavasti tehty jos ilmoittaa että ”sori, nyt on kiire”. Monimutkaisissa asioissa kysyjän voi ohjata päätuomarin puheille, joka tarvittaessa ottaa official timeoutin ja kysyy, haluaako joukkue official review’n. Official review’ssa kapteeni tai alternate on se joka perinteisesti puhuu tuomareille. Muut eivät sitä voi ottaa, joten on vain fiksua, että kommunikaation joukkueen ja toimitsijoiden välillä hoitaa ihminen jolla on eniten valtaa. Ja suuri valta tuo mukanaan suuren vastuun. Eri mieltä saa olla toimitsijoiden kanssa. Ja penkin työ onkin haastaa tuomareiden toimintaa siten, että oma joukkue saa etua – siinä missä tuomarit pyrkivät hoitamaan työnsä puolueettomasti ja reilusti. Mutta haastaa voi monella tavalla. Aggressiivinen käyttäytyminen tuo helposti voimakkaan puolustus­ reaktion. Huutamalla ei kovin pitkälle pääse (Terkkuja Summasen Raimolle), kun taas kohteliaasti esitetty, voimakaskin mielipide otetaan huomioon aivan eri tavalla. Kaikkien tulee ymmärtää se, että jokainen on siellä tekemässä duuniaan, niin pelaajat, toimitsijat kuin valmentajat. Osittain toiveet ja pyrkimykset ovat ristiriidassa, se on osa peliä. Ja niin sen tulee ollakin. Esa Pajari Antti Peltola Kallio Rolling Rainbow

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 39


Dirty River Roller Grrrls, Turku rollerderbyinturku@gmail.com

Kouvola Rock n Rollers kouvolarollerderby@gmail.com

Ruin City Rollers, Kajaani kajaanirollerderby@gmail.com

Eagle City Derby Roses, Kotka kotkarollerderby@mail.com

Kuopio Roller Derby kuopio.rollerderby@gmail.com

Seinäjoki Roller Derby seinajokirollerderby@gmail.com

Helsinki Roller Derby helsinkirollerderby@gmail.com

Lahti Roller Derby lahtirollerderby@hotmail.com

Shitty City Rollers, Oulu rollerderbyoulu@gmail.com

Iisalmi Roller Derby iisalmirollerderby@gmail.com

LPR HCRollers, Lappeenranta lappeenranta.rollerderby@gmail.com

Tampere Roller Derby info@tampererollerderby.com

Joensuu Roller Derby joensuu.rollerderby@gmail.com

Mikkeli Roller Derby mikkelirollerderby@gmail.com

Tampere Rollin’ Bros (merby) tampererollinbros@gmail.com

Jyväskylä Rollin’ Ragdolls info@jyvaskylarollerderby.fi

Pori Rolling Brigade sorje.harrison@gmail.com

Kouvola Men’s Roller Derby (merby) kouvolamensrollerderby@gmail.com

Kallio Rolling Rainbow, Helsinki vivalakrr@gmail.com

Porvoo Roller Derby porvoorollerderby@gmail.com

Lähde: www.rollerderbyfinland.com/ suomalaiset-seurat/

Kotham City Rollers, Kotka-Hamina kcrollers@gmail.com

Riverdale Rollers, Kalajokilaakso riverdalerollers@gmail.com

Kokkola Roller Derby rollerderbykokkola@gmail.com

Roll-on Derby, Rovaniemi rollonderby@gmail.com