KARU 2/2012

Page 1

2/12

Katu Asenne Roller derby Unelma

! E L L A A P A A K K A a a k l a o t s i a t SM


Kannen kuvassa jammerit odottavat lähtöä Kesäklassikon lämmittelyottelussa ”Maakuntien taisto”.

2/12

KARU on lehti roller derbystä, katukulttuurista, asenteesta, ystävistä ja unelmista. KARU posse 2/12: Leena Elomaa Taru Kinnunen Joanna Koskinen Esa Pajari Antti Peltola

Maiju Ristkari Kata Salaspuro Raisa Siivola Nina Suni

Kannen kuva: Carlos Marko-Tapio Yhteystiedot: karu@karulehti.fi www.karulehti.fi www.issuu.com/karulehti www.karulehti.blogspot.com Seuraava numero ilmestyy toukokuussa 2013.

2 K.A.R.U.

Rulla Taalasmaa/ Kouvola Rockin Rollers Kuva: Carlos Marko-Tapio

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Sisältö

04 06 08 12

Roller derbyn ABC Suksi Boksiin! Hitit

30 32

Maailman 35 makeinta pistettä Derbytarinoita vol.1 V-Diva SM-Liiga starttaa tammikuussa Roller derby – etuliiteurheilun paaria The Sons Of Peaches Dirty River Roller Grrrls

05 07 19

Pääkirjoitus RDF:n puheenjohtajalta Tie täydellisyyteen, osa 1

18 20 22 28

kolumnit

Riemu Urhea Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Uskomaton Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

K.A.R.U. 3


Roller derbyn ABC PELAAJAT JA PISTEIDENTEKO Roller derby -joukkueesta on radalla kerrallaan viisi pelaajaa: yksi tähtihattuinen JAMMERI joka tekee pisteitä joukkueelleen ohittamalla vastapuolen neljää BLOKKERIA, jotka puolustavat eli blokkaavat vartaloillaan estääkseen vastapuolen pisteidenteon. Jammeri saa pisteitä myös jäähyllä istuvista pelaajista sekä ohittaessaan toisen jammerin kierroksella. Blokkereista yksi on PIVOT eli pelinrakentaja raidallisessa hatussaan. Pivotista voi tulla uusi jammeri hattua vaihtamalla. Uusien, vuodenvaihteessa voimaan tulevien sääntöjen mukaan kaikki pelaajat aloittavat samalla vihellyksellä. Jammerit lähtevät taaimmaisen lähtölinjan takaa, blokkereiden täytyy lähteä kahden lähtölinjan välistä. Blokkerit saavat pakassa tai kosketusalueella ollessaan myös hyökätä eli auttaa omaa jammeriaan tekemään pisteitä. PAKKA PAKKA on oltava määriteltävissä koko pelin ajan. Pakka muodostuu radalle siihen kohtaan, missä eniten blokkereita molemmista joukkueista luistelee maksimissaan kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. Kun tämä pakka hajoaa, tuomari huutaa ”no pack!”. Tällöin molempien joukkueiden täytyy nopeasti koota pakka takaisin kasaan rangaistuksen uhalla. No pack -tilanteessa blokkerit eivät saa puolustaa tai hyökätä. Pakka on strateginen elementti, jota joukkueet voivat käyttää hyödyksi monin tavoin esimerkiksi venyttämällä sitä tai siirtämällä sitä keinotekoisesti toiseen paikkaan - tai tuhoamalla sen hetkellisesti. Pakan etu- ja takapuolella on kuuden metrin kosketusalue, jonka sisällä blokkerit saavat toimia aktiivisesti.

= JAMMERIT = PIVOTIT = BLOKKERIT

RANGAISTUKSET Uusien sääntöjen myötä vanhat minor-rangaistukset poistuvat ja peliin vaikuttavista rikkeistä tuomio on aina MAJOR, eli yksi minuutti jäähyaitiossa. Seitsemästä majorista tai harvinaisen törkeästä/tahallisesta väkivallanteosta pelaaja ajetaan ulos. Rangaistuksia saa mm. pakan tahallisesta tuhoamisesta, selkäänajamisesta, kyynärpäiden tai käsivarsien käytöstä blokatessa, oikomisesta, päähän kohdistuvasta blokkaamisesta, kamppaamisesta, blokkaamisesta rajojen ulkopuolella tai ulkona kosketusalueelta, estämisestä käsillä sekä kontaktin ottamisesta pysähtyneenä tai väärään suuntaan. Kun toisen joukkueen jammeri joutuu jäähylle, pelaa toinen joukkue ylivoimaa – heillä on tällöin ainoana joukkueena mahdollisuus tehdä pisteitä. Nykyisessä ”hitaassa derbyssä” pakka on usein pysähtynyt kokonaan ylivoimatilanteessa, koska yvjoukkue haluaa jammerinsa mahdollisimman monta kertaa pakan läpi rangaistusminuutin aikana. PELIN KULKU BOUT eli ottelu kestää 2 x 30 minuuttia ja koostuu maksimissaan kaksiminuuttisista JAMEISTA. Yhdellä lyhyellä pillinvihellyksellä lähetetään pakka ja jammerit liikkeelle. Molemmat joukkueet yrittävät saada oman jammerinsa virheittä ensimmäisenä pakan läpi ja niin sanotuksi lead jammeriksi (kaksi lyhyttä pillinvihellystä), joka voi lopettaa jamin koska tahansa erityisellä call-off-käsimerkillä. Jamien välissä on 30 sekunnin tauko. Molemmilla joukkueilla on kolme minuutin mittaista aikalisää käytettävissään. Pelin voittaa joukkue jolla on peliajan päätyttyä enemmän pisteitä. TUOMARIT Pelissä on usean luistelemattoman toimitsijan lisäksi seitsemän tuomaria. Molemmilla jammereilla on oma tuomarinsa, joka seuraa jammeria koko jamin ajan, näyttäen sekä mahdollisen lead-aseman että pisteet pisteidenlaskijoille. He myös viheltävät rangaistukset omille jammereilleen ja viheltävät pelin poikki oman lead jammerinsa merkistä. Pelissä on myös viisi tuomaria pakan sisä- ja ulkopuolella, jotka huolehtivat blokkereiden toiminnan sääntöjenmukaisuudesta.

Säännöt löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.wftda.com/rules

4 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Täältä tullaan, maailma

R

K

E

M

AKAS JOUKKUETOVERINI on kuvaillut huolestuneisuuteen taipuvaisille sukulaisilleen roller derbyä seuraavin sanoin: ”Se on sellainen tyttöjen rullaluisteluharrastus.” Esitystapa ei liiemmin tee lajille oikeutta, mutta pitänee kotipuolessa käydessä pään puistelut ja hermostuneet huokaukset kurissa. Rullaluisteluharrastuksemme on tällä hetkellä keskellä suurta muutosta. Moni onkin jo tutustunut ensi vuoden puolella voimaan astuviin uusiin sääntöihin (s. 10). Mutta sääntöuudistus ei ole ainoa muutoksen puhuri – häkellyttävintä lienee roller derbyn jatkuvasti kasvava suosio. Ympäri Eurooppaa perustetaan melkoista vauhtia uusia derby-seuroja ja laji saa koko ajan enemmän näkyvyyttä eri medioissa. Se luonnollisesti tarkoittaa myös yleisö- sekä harrastajamäärän kasvua, toisin sanoen entistä vahvempaa lajiasemaa. UROOPPALAISEN JA SUOMALAISEN roller derbyn vankka kehitys konkretisoitui syyskuussa, kun Team USA tuli Helsinkiin ottelemaan Team Finlandia ja Team Swedeniä vastaan (s. 12). Amerikan – ja maailman – parhaat olivat ensimmäistä kertaa pelimatkalla vanhalla mantereella. Suomessa ei siis totta tosiaan olla jääty suosion huumassa laakereille lepäämään. Syksyllä järjestetyn historiallisen boutin lisäksi syykuussa perustettiin kattojärjestö Roller Derby Finland ry. Sen tavoitteena on muun muassa helpottaa suomalaisen derby-maailman yhteisten asioiden ajamista (s. 12). Lisäksi tammikuussa starttaa SM-liiga, joka tulee olemaan ensimmäinen kansallinen sarja Euroopassa (s. 22).

AIKKI TÄMÄ ANTAA MEILLE roller derbyn ystäville toivoa siitä, että jonain päivänä lajimme nähdään mediassa vakavasti otettavana urheiluna eikä tyttöjen puuhasteluna, kivana rullaluisteluhupsutteluna. On tärkeää myös pohtia, mitä kaikkea olemme valmiit tekemään saavuttaaksemme niin sanotusti oikean urheilulajin aseman (s. 28). Ilmoille on heitetty muun muassa ajatuksia lajille ominaisten showelementtien vähentämisestä. Mutta onko sellainen todella tarpeellista? Jos minulta kysytään, vastaukseni on ei. Roller derby ansaitsee tulla otetuksi tosissaan kaikkine erityispiirteineen. Lajin vahvuus ja henki piilee juuri sen kyvyssä karata perinteisten urheilukäsitysten ja tapakonventioiden ulottumattomiin. ONESTA PIENESTÄ PUROSTA kasvaa äkkiä suuri virta. Sääntömuutokset, harrastajamäärät, järjestäytyminen, moniääninen keskustelu – tyttöjen rullaluisteluharrastus on kaiken tämän myötä selvästikin matkalla kohti uudenlaista tulevaisuutta. Vaikka mitä tarkkaan ottaen sitten on se uusi, jota päin tässä ollaan menossa? Siitä ei ole tietoa, eikä ehkä tarvitsekaan olla. Tehdään täysillä sitä, mitä osaamme parhaiten – eletään roller derbyä. Samalla voidaan tehdä urheiluhistoriaa.

Maiju Ristkari Leila Gay #10, Kallio Rolling Rainbow

KARU on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä, roller derby -elämäntapaan keskittyvä, riippumaton verkkojulkaisu. Otamme mielellämme juttuideoita ja bouttituloksia vastaan osoitteessa karu@karulehti.fi. Reaaliaikaisempaa infoa julkaisemme blogissamme karulehti.blogspot.com. Seuraava numero ilmestyy toukokuussa 2013.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 5


SUKSI BOKSIIN! Sääntöuudistus Sieltä ne nyt viimein tulivat: kauan ja hieman pelonsekaisin tuntein odotetut uudet säännöt. Vaikka onkin vaikea arvioida, minkälainen vaikutus muutoksilla lopulta on pelaajien kannalta esimerkiksi pelin nopeuteen ja fyysisyyteen, on selvää että peli tulee olemaan yleisön kannalta helpommin seurattavaa. Se oli kai tarkoituskin. Tuomareiden toimintaan muutoksilla on ensivilkaisulta yllättävän vähän vaikutusta. Minorien poistuminen on toki merkittävä muutos, mutta se ei muuta tuomarityötä. Laittomien kontaktien vaikutukset vastustajaan sekä tekniset rikkeet ovat edelleen varsin tarkasti määriteltyjä eikä niissä edelleenkään ole juuri soveltamisen varaa. Kaikkien täytyy vain oppia uusien sääntöjen pienet hienoudet. NSO-puolella muutos on sen sijaan suurempi. Siinä missä tuomareiden tehtävät säilyvät ennallaan, vähenee toimitsijoiden määrä huomattavasti, kasvattaen samalla yhden toimitsijan vastuuta. Minorien poistuminen vähentää penalty trackereiden työmäärää, mutta vastapainona uusien

On syytä huomata, että säännöt määrittelevät vain toimitsijoiden minimimäärän. Suurempaa NSO-ryhmää saa käyttää ja se voi varsinkin alkuvaiheessa olla myös järkevää. Väkimäärää voi pienentää vähän kerrallaan antaen jokaiselle aikaa oppia ja totutella uudistuneisiin tehtäviin. Kaikilla tulee menemään aikaa oppia pois vanhoista minor -huudoista, päästä sisälle tulleisiin muutoksiin ja oppia työskentelemään pienemmän ryhmän kanssa. Tämä kaikki tulee ajan ja harjoituksen kanssa. Kuten vanhankin sääntöversion kanssa, ei kannata vain lukea ja opetella pykäliä ulkoa. Miettikää joukkueenne kesken sääntöjä kokonaisuutena, mutta myös mitä kukin kohta tarkoittaa pelitilanteessa. Käykää skenaarioita läpi; mitkä sääntökohdat sopivat tilanteeseen ja miksi? Ennen kaikkea puhukaa, kysykää, keskustelkaa! Sen osalta mikään ei ole muuttunut. AngryGay Iglesias, Acid Barrett / KRR

6 KARU

sääntöjen myötä trackereita ei tarvita kuin yksi. Enää ei tarvitse pelejä varten löytää aivan yhtä valtaisaa toimitsijajoukkiota, mutta tämän pienemmän joukon tulee olla sitten sitäkin parempi. Etenkin yksi asia oli hienoa huomata: outside white boardien poistuminen ei tarkoittanut OPR:ien poistumista, kuten kaikkein villeimmissä huhuissa uskoteltiin. Siitä derbyjumalille kiitos! Kommunikaatio muuttuu vähemmän hektiseksi, mutta pienemmällä ryhmällä sen merkitys tulee korostumaan entisestään. Epäilemättä tullaan myös näkemään uusia kommunikaatiokeinoja, joilla varmistetaan kaiken menevän oikein. Rangaistusten osalta ei tule enää olemaan yhtä kiire saada niitä kirjattua, vaan tärkeintä on vain saada oikea pelaaja boksiin välittömästi. Syyn kirjaamiseen on aikaa esimerkiksi jamien välillä, kun ei tarvitse enää ilmoittaa JR:ille minoreita.

SÄÄNNÖT HUKASSA? ­ Kallio Rolling Rainbow:n tuomareilta voi kysyä säännöistä ja tuomaroin­nista. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen: suksiboksiin@karulehti.fi

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Kattojärjestö pitämään

KOTIMAISEN roller derbyn puolia

P

itkän odotuksen ja kypsyttelyn jälkeen Suomi on ottanut askeleen eteenpäin roller derby -kentän järjestäytymisessä, seurojen välisessä kommunikaatiossa ja yhteisten asioiden ajamisessa. Syyskuun 12. päivä perustettiin Roller Derby Finland ry, joka pyrkii edistämään derbyä valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla, tasapuolisesti ja seurojen erilaisuutta kunnioittaen. Järjestäytymiskokouksessa päätettiin, että yhdistyksessä ei ole lainkaan henkilö­jäseniä, vaan siihen voi liittyä jokainen Suomen rekisteröidyistä roller derby -yhdistyksistä. Hallituksen vuosikokouk­ sissa valittava kokoonpano on seitsemän jäsentä ja puheenjohtaja, sekä lisäksi kaksi varajäsentä. Kuusi Suomen tällä hetkellä suurinta seuraa ovat edustettuina hallituksessa ja kahta muuta paikkaa pitävät jäsenet edustavat kaikkia pienempiä seuroja. Järjestön vision ja vuoden 2013 toimintasuunnitelman pohjaksi valittiin seuraavat lähtökohdat:

Roller Derby Finland ry:n hallitus: Puheenjohtaja, Raisa Siivola (Kallio Rolling Rainbow ry) Varapuheenjohtaja, Sari Vahtera (Helsinki Roller Derby ry) Rahastonhoitaja, Riina Laihomäki (Kouvola Rock n Rollers ry) Sihteeri, Laura Savolainen (Joensuu Roller Derby ry) Muut hallituksen jäsenet: Hanna Kokkonen (Tampere Roller Derby ry) Heta Pyhäjärvi (Dirty River Roller Grrrls ry) Mirka Kiljala, (Lahti Roller Derby ry) Johanna Aalto (Porvoo Roller Derby ry) Varajäsenet: Riikka Rajaniemi (Kuopio Roller Derby ry) Anni Hynynen (Lappeenranta Roller Derby ry)

Roller Derby Finland • edustaa roller derbyä lajiliittotasolla ja liikuntapoliittisessa keskustelussa • pyrkimys on päästä vuoden 2013 aikana sopivan, tunnustetun lajiliiton piiriin vakuutusten yhtenäistämiseksi (lisenssit) ja valmennuskoulutuksen sekä avustusten hakemisen mahdollistamiseksi • hoitaa lajin mediasuhteita • markkinoi ja organisoi tulevaa SM-liigaa • hoitaa Suomen maajoukkueen asioita, organisoi valintaprosessin ja tiedottaa siitä, järjestää harjoitusaikaa, kerää varoja joukkueelle • ottaa osaa eurooppalaiseen lajikeskusteluun.

Ma rk

o-

Ta p

io

Vuosikokoukseen voi jokainen jäsenyhdistys lä­hettää halua­mansa osallistujat ja uusi organisaatio pyrkii muutenkin pitämään toimintansa mahdollisim­man avoimena. Roller Derby Finlandin pääasiallisena tiedotuskanavana toimii www.rollerderbyfinland.fi-sivusto, (käytössä 01/2013 lähtien) josta löytyy tietoa niin yhdistyksestä, jäsenistöstä, SM-liigasta kuin maajoukkueen uusista kuvioistakin.

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KU VA T: C

Raisa Siivola Puheenjohtaja Roller Derby Finland ry.

arl

os

Tästä on hyvä jatkaa!

KARU 7


Hitit Seuratukihanke kehittämään valmennusosaamista KALLIO ROLLER RAINBOW -seura sai aikuisten toiminnallista seuratukea ohjaajien osaamisen kehittämiseen keväällä 2012. Hankkeen tavoitteena on lisätä roller derbyn valmennusosaamista valtakunnallisesti ja luoda hyviä käytäntöjä valmennukseen monilajisuuden avulla. Pyrkimyksenä on saada aikaan valmentajien verkosto, joka jakaa tietoa ja on tukena uuden oppimisessa. Lajin parissa järjestetään vuoden aikana valmennustyöpajoja ympäri Suomea eri lajien ja liikunnan alojen asiantuntijoiden ja alueellisten toimijoiden avulla.

Koska roller derby on toistaiseksi pelkästään aikuisliikuntaa, hankkeeseen osallistuvien seurojen valmentajia koulutetaan myös SLU:n Liikuttaja-kurssilla. Koska roller derbyllä ei ole vielä omaa lajiliittoa, SLUaluejärjestöön liittymisen jälkeen mahdollisuus hakea seuratukea avautui. Lue lisää SLU:n seuratuesta: www.seuratuki.fi Lisätietoja valmennuskoulutushankkeesta: vivalakrr@gmail.com

London Rollergirls odotetusti Euroopan WFTDA-mestaruuteen BERLIINISSÄ 6. - 18.11.2012 järjestetyssä, Euroopan ensimmäisessä WFTDA-jäsenien Track Queens: Battle Royal -turnauksessa mitteli kymmenen piinkovaa joukkuetta maanosan WFTDA-kuningattaruudesta. Voittajaksi selviytyi aina yhtä ylivoimainen London Rollergirlsin edustusjoukkue London Brawling. Finaalissa lontoolaiset voittivat isäntäjoukkueen Berlin Bombshellsin neljälläsadalla pisteellä, mikä oli niukin piste-ero, jolla LRG vastustajansa selätti. Suomen Helsinki Roller Derby selviytyi kovassa turnauksessa viidenneksi häviten vain kyseiselle London Brawlingille. Turnauksessa kaikki joukkueet eivät pelanneet toisiaan vastaan, vaan ottelujärjestys määräytyi ranking-listan ja voittojen mukaan. Helsinki ja

kymmenenneksi rankattu belgialainen Gent Go-Go paransivat sijoitustaan suhteellisesti kaikkein eniten. Sijoitukset Track Queens 2013, Arena Berlin: 1. London Rollergirls, ranking #1 ennen turnausta 2. Berlin Bombshells #2 3. Stockholm Roller Derby #3 4. Auld Reekie Roller Girls #5 5. Helsinki Roller Derby #9 6. Gent Go-Go Rollergirls #10 7. Leeds Roller Dolls #7 8. Crime City Rollers #8 9. Glasgow Roller Derby #6 10. Central City Rollergirls #4

Kuva: Berlin Bombshells/Michael Wittig

8 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit


Tulevat ottelut ja tulokset LOPPUVUODEN TULEVAT OTTELUT: 8.12.2012 Helsinki, Lyömättömät Kallio Rolling Rainbow (A) vs Crime City Rollers (B) Kallio Rolling Rainbow (B) vs Gothenburgh Roller Derby The Sons of Peaches vs Team Nordic 9.12.2012 Helsinki, Helsinki Roller Derby intraleague bout Katso vuoden 2013 pelit lähimmän roller derby -seurasi kotisivuilta. Suomen seurat löydät lehden takakannesta.

8.9. Helsinki, Get the Leeds Helsinki Roller Derby (B) 90 – 112 Dirty River Roller Girls Helsinki Roller Derby (A) 283 - 73 Leeds Roller Dolls (B) 1.9. Helsinki, Team Finland ja Team Sweden vs Team USA Team Sweden 29 - 419 Team USA Team Finland 6 - 639 Team USA 18.8. Savitaipale, Kouvola vs Maailma Kouvola Rock’n’Rollers 138 - 54 Team Maailma 11.8. Orimattila, Bout A’Hoy! Lahti Roller Derby (A) 103 - 139 Dirty River Roller Girls

TULOKSIA: 17.11.2012 Helsinki, Iron Skate Kallio Rolling Rainbow (A) vs Hamburg Harbor Girls KRR (B) vs The Royal Swedish Roller Derby

15.7. Joensuu, Rock, Rauha ja Roller Derby White Beaters 101 – 59 Murskaluodon Maijat

16.-18.11. Berliini, Track Queens: Battle Royale Helsinki 199 – 190 Crime City Helsinki 37 – 584 London Rollergirls Leeds 94 – 233 Helsinki Helsinki 179 – 169 Gent

13.-15.7. Malmö, Malmö Derby Festival Team Norway vs Team Punk Syndrome (FIN) Red Whiting Hoods Danmark vs Team Punk Syndrome (FIN) Swedish Meatwalls vs Team Punk Syndrome (FIN) Swedish Meatwalls 92 - 92 Team Punk Syndrome (FIN)

27.10. Trondheim, Trondheim – Lahti Nidaros Roller Derby 206 - 71 Lahti Roller Derby (A) 20.10. Orimattila, LaRD vs BEES Lahti Roller Derby (A) 124 – 161 Helsinki Roller Derby (B) 6.10. Helsinki, Block Me Maybe Hurtta Lottas 389 - 70 Kouvola Rock’n’Rollers Saturday Fight Fever 171 – 169 Angry Nerds 6.10. Copenhagen, The Finnish Apocalypse Copenhagen Roller Derby (A) 180 - 167 Kallio Rolling Rainbow (A) Copenhagen Roller Derby (B) 227 - 155 KRR (B) 29.9. Malmö, The Nordic Triple Header Helsinki Roller Derby (B) 185 - 85 Oslo Roller Derby Crime City Rollers (B) 170 - 118 Helsinki Roller Derby (B) 29.9. Tampere, Whips Of Wonder(land)! Tampere Roller Derby (A) 203 - 79 Stockholm Roller Derby (B)

7.7. Savitaipale, Summer Of Clay ’77 Kouvola Rock’n’Rollers 190 – 59 Lappeenranta HCRollers 16.6. Helsinki, Kesäklassikko Kallio Rolling Rainbow (A) 152 - 187 Helsinki Roller Derby (A) Maakuntien mixed scrimmage; Turpere 188 - 56 Lahdistoliitto 9.6. Leicester, Fight to the Finnish Lincolnshire Bombers 69 - 68 Helsinki Roller Derby (A) Dolly Rockit Rollers 71 - 99 Helsinki Roller Derby (A) Romsey Town Rollerbillies 71 - 94 Helsinki Roller Derby (A) Lincolnshire Bombers 138 - 211 Helsinki Roller Derby (A) 26.5 Helsinki, KRR intraleague bout Fisters of Mercy 107 - 95 Les Bombas

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 9


Hitit

Oman pelaajan saa ohittaa ulkoa - vai saako? Huhtikuussa 2011 Women’s Flat Track Roller Derby -organisaatio ilmoitti aloittavansa ”no minors” -sääntökokoelman kokeilun muutaman erikseen valitun jäsenliigansa kesken. Ennen kuin näin merkittävä ja WFTDA:n sisällä kannatusta saanut sääntöuudistus julkistettaisiin, oli ”no minors” -sääntöjä kokeiltava ja tarpeen ilmetessä muokattava pelaajien turvallisuuden ja sääntöjen johdonmukaisuuden varmistamiseksi. Sääntöuudistuksen oli määrä tulla julkistetuksi keväällä 2012, mutta julkaisupäivää jouduttiin useaan otteeseen lykkäämään niin venyneiden kokeiluaikataulujen kuin uusien sääntöjen käännöstyön vuoksi. Pitkällisen odotuksen jälkeen uudet säännöt julkaistiin 18.11.2012. Vaikka huomattava osa kaikista maailman roller derby -liigoista pelaa WFTDA:n säännöillä, on olemassa muita roller derby -organisaatioita, jotka ovat koonneet omat sääntönsä. KARU vertaili muita saatavilla olevia derbysääntöjä WFTDA:n sääntöihin ★. Oheisesta taulukosta käy­ vät ilmi sääntöjen merkittävimmät eroavaisuudet ★★. Uudet säännöt kokoneisuudessaan osoitteessa: www.wftda.com/rules

Säännöt ja ketkä pelaavat

Lähtö ja jamin kulku

Erät

Pisteet

WFTDA 26.5.2010, naiset

Blokkerit lähtevät ensimmäisellä vihellyksellä, jammerit seuraavilla vihellyksillä. Pivot voi pivot-viivaa koskettamalla varata itselleen paikan pakan etummaisena.

2 x 30 minuutin erät, max. 2 minuutin jamit.

Jammeri saa ensimmäisen ohituskierroksen jälkeen pisteitä ohittamalla vastapuolen pelaajia laillisesti ja radalla, myös liukumalla kaatuneena.

WFTDA 1.1.2013 alkaen, ei sukupuolisidonnaisuutta, myös MRDA:lla (Men’s Roller Derby Association) käytössä

Sekä jammerit että blokkerit lähtevät yhdellä vihellyksellä. Blokkereiden aloitettava joko pystyssä tai yhdeltä polvelta. Pivotin oltava pystyssä, jotta saa olla pakan etummainen pivot-viivalla.

Kuten WFTDA 26.5.2010.

Jammerin on oltava radalla ja pystyssä saadakseen ohittamistaan blokkereista pisteet. Kosketusalueen ulkopuolella luistelevista blokkereista saa pisteet heti, kun jammeri ohittaa etummaisen in-playblokkerin laillisesti.

USARS, naiset, miehet, sekajoukkueet, oldschool (joka toinen jami naisille, joka toinen miehille)

Jammerit ja blokkerit lähtevät samalla vihellyksellä. Jammeri- ja pivot-viivojen välissä 20 jalkaa. Blokkereiden oltava pystyssä jamin käynnistyessä. Jammeri saa koskettaa yhdellä kädellä maata.

60 minuuttia jaettuna kahteen, kolmeen tai neljään erään.

Kun jammer-tuomari on kerran antanut pisteet, niitä ei voi sen jälkeen enää missään tilanteessa muuttaa.

MADE (Modern Athletic Derby Endeavour), kuten USARS

Jammerit ja blokkerit lähtevät samalla vihellyksellä, mutta saman viivan takaa (start line). Jammerit aloittavat blokkereiden takaa.

4 x 15 minuutin erät, max. 90 sekunnin jamit.

Jos aktiivinen pisteidentekijä ohittaa vastustajan radan ulkopuolelta, hän ei saa pistettä ja jos hänellä on lead-status, hän ei saa sillä kierroksella lopettaa jamia. Etummaisella aktiivisella pisteidentekijällä on lead-status, mutta jamin saa lopettaa vain pystyssä ja radalla.

OSDA (Old School Derby Association), naiset, miehet, old school -sekajoukkueet

Lähtö tapahtuu kuten MADE-säännöissä, mutta pivotien oltava etummaisimmat pelaajat, blokkereiden seuraavat ja jammereiden viimeiset.

4 x 15 minuutin erät, max. 90 sekunnin jamit.

Kuten USARS.

Renegade, kaikki, lähinnä naiset

Kaikki luistelijat lähtevät samalla vihellyksellä.

Kuten WFTDA 26.5.2010.

Jammeri saa kolme pistettä aina, kun ohittaa pakan.

Banked track roller derby, naiset, kallistettu rata

Kuten WFTDA 26.10.2010, mutta kaikkien blokkereiden oltava pystyssä jamin alkaessa.

4 x 15 minuutin erät, max. 1 minuutin jamit.

Kuten WFTDA 26.5.2010, mutta lead-statuksen saamiseksi ei tarvitse suorittaa ensimmäistä ohitusta rikkeettä. Lead siirtyy, jos alkuperäinen lead poistuu jamista esim. jäähylle. Jammerin on oltava radalla, jotta hän voi lopettaa jamin.

★ Taulukkoon on listattu vain täysi-ikäisten säännöt, ei esim. junior derbyä.

10 KARU


Pakka

Star pass

Vaihtopelaajat

Ulosajo

Rangaistukset

Tuomarit

Suurin määrä luistelevia blokkereita molemmista joukkueista enintään 10 jalan päässä toisistaan.

Jammerin antaessa pivotille tähtihattunsa pivotista tulee jammeri, jolla ei ole kuitenkaan lead-statusta. Pudonneen hatun voi noukkia vain pivot tai jammeri vastapäivään radalla luistelemalla.

Rosterissa olevia 14:ää pelaajaa ei voi vaihtaa kesken pelin eikä pelaajia kesken jamin.

Ulosajo seuraa joko törkeästä rikkeestä tai seitsemästä jäähyminuutista. Pelaajan tulee poistua pelialueelta, eikä hän saa sekaantua peliin millään tavalla.

Rangaistukset ovat lieviä minor-rangaistuksia tai törkeitä major-rangaistuksia. Major-rangaistus on minuutin jäähy, joka voi tulla suoraan toiminnasta sekä neljästä minorista.

Seitsemän tuomaria.

Kuten WFTDA 26.5.2010. Jammeri saa laillisesti ohittaa yhden oman pelaajan radan ulkopuolelta.

Kuten WFTDA 26.5.2010, mutta hatun pudotessa pivot ja jammeri saavat luistella sekä radalla että radan ulkopuolella mihin suuntaan tahansa hakemaan hattua.

Kuten WFTDA 26.5.2010.

Ulosajettu pelaaja saa palata pelialueelle, kunhan hän ei sekaannu peliin millään tavalla.

Minorit poistuvat ja ne korvataan joko korottamalla suoraan majoreiksi tai poistamalla kokonaan. Jäähyaitioon sekä penkeille holtittomasti menemisestä rangaistaan jopa ulosajolla, jos radalta holtittomuus toistuu.

Kuten WFTDA 26.5.2010.

Pelaajien on luisteltava aina vastapäivään ja aina etummainen joukko blokkereita molemmista joukkueista määritellään pakaksi.

Jos vastustajajammeri on päässyt ensimmäisenä pakasta läpi ja oma jammeri on pakassa, pivot voi irrota pakasta pisteidentekijäksi. Jammerista tulee tällöin blokkeri. Hattua ei vaihdeta.

Jos pisteidentekijä istuu boksissa jamin loppuessa, seuraavassa jamissa hän on blokkeri ja joukkue saa laittaa uuden jammerin hänen tilalleen. Rosterissa on 15 pelaajaa.

Pelaaja ajetaan ulos saatuaan 3 majoria tai istuttuaan yhteensä 7 jäähyminuuttia. Tottelemattomuudesta seuraa aina ulosajo.

Major-jäähy 2 minuuttia, minor-jäähy yhden. Jäähylle mahtuu molemmista joukkueista pisteidentekijä sekä 3 blokkeria.

Kolmesta kahdeksaan tuomaria. Vain kapteenit saavat puhutella toimitsijoita.

Vähintään 3 + 2 pelaajaa enintään 20 jalan etäisyydellä toisistaan.

Kuten USARS.

Loukkaantuneen pelaajan saa korvata kesken jamin. Jammerin istuessa boksissa jamien välissä menetellään kuten USARSsäännöissä.

Pelaaja saa istua enintään viisi minuuttia jäähyllä.

Vähemmän rangaistuksia kuin esim. WFTDA:n säännöissä. Major on 2 minuuttia, minor yhden. Jäähyaitio radan sisäpuolella ja samaan aikaan jäähyllä voi olla enintään 2 pelaajaa per joukkue. Joukkuerangaistukset ovat aina majoreita (esim. liikaa pelaajia kentällä).

Tuomarin määrittelemä suurin joukko luistelijoita.

Kuten USARS.

Loukkaantuneen tai varusteitaan korjaavan pelaajan saa korvata kesken jamin. Jammerin jäähyllä ollessa USARSsäännöt.

Pelaaja saa istua enintään 8 minuuttia jäähyllä.

Kuten MADE-säännöissä. Blokkerit saavat taklata selkään, mutta eivät saa tarttua toisistaan kiinni missään vaiheessa. Jammerit eivät saa taklata selkään.

Vähintään kahdeksan tuomaria.

Kuten WFTDA, tai ei määritelty.

Ei määritelty.

Ei määritelty.

Renegade roller derby on toiselta nimeltään ”ei sääntöjä, mikään ei ole kiellettyä”-roller derby. Pelaajia ei ajeta ulos pelistä.

Muun muassa liukutaklaaminen, kamppaaminen sekä high ja low blockit ovat täysin sallittuja keinoja pelissä.

Kuten WFTDA, mutta tuomareiden rooli on paljon pienempi ja vähäpätöisempi.

Kuten WFTDA 26.5.2010. Blokkerit pääasiassa puolustavat ja suojaavat omaa jammeriaan vastustajien puolustukselta. Radalla ei saa liikkua myötäpäivään.

Kuten WFTDA 26.5.2010, mutta lead siirtyy myös uudelle jammerille.

Kuten WFTDA 26.5.2010.

Kuten WFTDA 26.5.2010.

Jokaisen jamin päätyttyä annetut rangaistukset kootaan ja majorin saaneet pelaajat ohjataan jäähylle. Jäähyaitio ja joukkueiden penkit sijaitsevat radan sisäpuolella.

Vähintään seitsemän tuomaria.

★★ Taulukkoon ei ole merkitty erikoistilanteisiin, esim. jatkoaikajameihin liittyviä säännöksiä.

KARU 11


Suomessa tehtiin j채lleen eurooppalaisen roller derbyn historiaa. Helsingiss채 pelattiin 1. syyskuuta ensimm채inen ottelu vanhalla mantereella, johon vastustajaksi saapui kiistatta maailman paras joukkue, Team USA.

12 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


35

Maailman makeinta pistettä

TEKSTI: Taimi Nevaluoma, lyhennelmän toimittanut: Raisa Siivola KUVAT: Carlos Marko-Tapio

Helsinki Roller Derby emännöi viikonlopun mittaista harjoitusleiriä Pasilan Urheiluhallissa (joka on muuten ensimmäinen urheiluhalli Suomessa, jonne on maalattu pysyvästi flat track roller derbyyn vaadittava rata!) ja lauantai-ilta huipentui kahden ottelun yhdistelmään, eli doubleheaderiin. Halliin saapuivat maajoukkueemme Team Finlandin suomalaispelaajat ympäri maata ja maailmaa, samaten Ruotsin Team Sweden ja päivän kunniavieras, Team USA, tämänhetkinen hallitseva roller derbyn maailmanmestari.

K

yseessä on ensimmäinen roller derby – ottelu eli bout viimevuotisten MM-kisojen ulkopuolella, jossa on koolla kolme eri maajoukkuetta. Ottelun perusluonne oli näytösottelu: tavoite ei ollut ­ kamppailla korkeasta sijasta pistetilastossa, vaan ennen kaikkea tehdä lajia tutuksi yleisölle parhaalla mahdollisella tavalla, parhaiden mahdollisten pelaajien kanssa. Tämäkin korostaa sitä, miten ainutlaatuinen tilaisuus ottelu oli; kuka tahansa ei pääse pelaamaan maailmanmestariksi julistettua joukkuetta vastaan. Päivän tuomarit ja toimitsijat saapuivat samaten Helsinkiin joka puolelta maailmaa. Päätuomarina toimi Helsinki Roller Derbyn vanha ystävä Cherry Fury, jonka kotiseura Auld Reekie Roller Girls vieraili Suomessa vain joitain viikkoja sitten. Tukholman Fluke Skywalker ja Malmöstä saapunut päätoimitsija Off-Track ovat hekin tuttuja vieraita Pasilassa. Toimitsijoiden kokoonpano oli tällä kertaa myös erityisen tarkkaan harkittu tapahtuman korkean profiilin takia. Helsinki Roller Derbyn Taimi Nevaluoma raportoi ottelut KARUlle paikan päältä Odottavaa tunnelmaa Aika matelee. Ensimmäisen boutin molemmat joukkueet venyttelevät ja varmistelevat varusteitaan jo hyvissä ajoin, USA tähtilippunsa punaisten raitojen mukaisissa paidoissa, ruotsalaiset taas keltasinisissä

univormuissaan. Sekä Suomi että ensin pelaava Ruotsi välttyivät molemmat pelaamasta Yhdysvaltoja vastaan World Cupissa, mutta muutos on tapahtuva hetkellä minä hyvänsä. Yleisössä on edustettuna roller derbyn harrastajia yli kahdestakymmenestä seurasta ympäri maailmaa. Kun ilmoille kajahtaa Team USA:n esittelybiisi, Bruce Springsteenin Born in the USA ja joukkue luistelee radalle, ihoni menee kananlihalle, ja sillä tuskin on mitään tekemistä Brucen biisin kanssa. Ensimmäiseen jamiin on lähdössä Ruotsin puolelta varakapteeni Mad Maloony #22, joka on ennen derbyuraansa kunnostautunut taitoluistelijana ja on yksi seuransa, Stockholm Roller Derbyn, eniten pisteitä tekevistä jammereista. Hänen vieressään lähtöviivalla on kuitenkin Bonnie Williams, yleisemmin Bonnie Thunders –luistelijanimellä tunnettu jammeri New York Citysta, jossa hän nauttii ylivoimaisen jammerilegendan mainetta niin kotiseurassaan Gotham Roller Girlseissa, että maansa parhaiden joukossa Team USA:ssa. Ensimmäiset pillit viheltävät. Lähtö on perinteinen ”kaverikuvalähtö” tai ”jammerlinjalähtö”, jossa molemmat joukkueet aloittavat mahdollisimman lähellä jammereitaan, sekä putsatakseen vastajoukkueen puolustavat pelaajat saman tien pois pelistä, mutta myös puolustaakseen omaa joukkuettaan vastajoukkueen jammeria vastaan – päällekkäin siis kaksi strategiaa, kuten derbyssä yleensäkin. William livahtaa Malmön

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 13


Alotta Riotin #040 kynsistä, kaappaa itselleen johtavan pisteentekijän (lead jammer) aseman ja lähtee kiertämään rataa uudelleen, pistekierroksia tavoitellen. Monelle suomalaiselle Williamsin huimaavan nopea luistelu on tuttua netin pelilähetyksistä, mutta silti yleisö ympärillä huokaa Williamsin tahtia ja sulavaa sivuttaisjalkatyötä, jonka seuraaminen livenä on jo pelkästään toteutunut unelma. Williams saapuu neljännelle kierrokselle ja USA:n kapteeni Joy Collision #747 tiputtaa ruotsalaisjammeri Maloonyn jälleen kerran pakan perälle. Tracy Akers #99 tekee Ruotsin puolustuksesta yksinään selvää Williamsin viidennellä kierroksella. Lopulta Ruotsin kapteeni Swede Hurt #46 pääsee blokkaamaan puolustuksen V-Divaa #1818 sekä Collisionia ja Maloony pääsee viimeinkin ensimmäiseltä ohitukseltaan (initial pass) läpi. Williams hoksaa tämän ja pistää pelin ensimmäisen erän poikki samoin tein saatuaan kasaan 32 pistettä. Seuraavaksi ovat vastakkain Snot Rocket Science #6 sekä Ruotsin puolelta Ankefar #21. Snot kaappaa johtavan pisteentekijän aseman eli leadin, mutta Ankefar pääsee hyvin pian pakan läpi hänen kannoilleen. Tästä pelästymättä Snot jatkaa rohkeasti pistekierrokselle, ja nappaa joukkueensa blokkereiden hallinnoimasta pakasta täydet pisteet ja pistää erän poikki juuri kun Ankefar kutittelee kosketusaluetta (engagement zone). Yleisöltä Ruotsin täpärä tasoitusyritys ei kuitenkaan jää huomaamatta, vaan se kannustaa Ankefaria kiivaasti.

Neljännen jamin asetelma ei herkullisempi voisi olla: vastakkain ovat Ruotsin Mad Maloony ja legendaarinen Suzy Hotrod #55. Hotrod runnoo tiensä pakan läpi tottuneesti. Hänen jäljessään USA jää hallitsemaan pakkaa, seinä pitää ja Maloony jää jumiin. Swede Hurt on ampaisemassa Hotrodin perään tämän selvittäessään tietä läpi pistekierroksella, minkä Joy Collison huomaa heti ja estää tämän aikeet. Jamin tiimellyksessä Maloony kaatuu ja pitelee pitkään kasvojensa syrjää ennen kuin nousee hitaanlaisesti, arvioiden olotilaansa. Hän jatkaa jamia joka tapauksessa, mutta Collision lähetetään tapahtuman johdosta rangaistusautioon, eli penalty boxiin. Tähtilippuisten puolustus kuitenkin pitää, ja peli ajautuu pikkuhiljaa Toronton MM-kisoista tuttuihin uomiin. Pistetilanne on ensimmäisten kuuden jamin jälkeen Ruotsin 0 vastaan USA:n 68, kun peliä on kulunut kymmenisen minuuttia. Kahdeksannen jamin käynnistyessä sinikeltaisten jammeria Emma Ryssfemmaa #5 kannustetaan raikuvasti, mutta USA:n Teflon Donna #85 hakee leadin vakaalla varmuudella. Diva pitelee väsymättömänä Ryssfemman pakassa, lopulta Ruotsi tekee jammerinvaihdon (star pass), ja Ryssfemma luovuttaa tähden joukkueen pivotille Mad Maloonylle. Maloony ei kuitenkaan pääse pitkälle, kun Diva laittaa jamin poikki. Ruotsi on ensimmäisten kahdenkymmenen minuutin aikana hakenut jammeripeliinsä monipuolisuutta useista

joukkueessa.

vaa edustusta Ruotsin maa

Stockholm Roller Derbyn vah

14 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


jammereista. Pisteitä on nähty havittelemassa Maloonyn ja Ryssfemman (Stockholm Roller Derby) lisäksi voimajammeri, malmöläinen Curly Håår #100 sekä niin ikään Malmön Crime City Rollersin riveissä vaikuttava Fenix Fortsomfan #180, joka vakuuttaa väsymättömällä jalkatyöllään, mutta niin vain on, että vasta 13. jamissa tapahtuu, CCR:n Ankefarin toimesta. Ankefar ottaa avustuksen joukkuekaveriltaan ja pääsee pian leadin ansainneen Suzy Hotrodin perään. Ankefar on todellakin liekeissä, ja kun Hotrod joutuu radan oikomisesta rangaistusaitioon, on Pasila revetä liitoksistaan. Ruotsilla on mahdollisuus tehdä pisteitä ylivoimajamissa. Valitettavasti Ankefarkin nappaa pian rangaistuksen ja tuomari lähettää hänet boxiin. Ruotsi on joka tapauksessa päässyt tekemään pelin ensimmäiset viisi pistettä ja yleisön suosionosoitukset ovat korvia huumaavat. Tästä alkaa Ruotsin pistehain ikävä jäähykierre. Pelin jamit ovat pitkänlaisia ja USA ottaa maksimissaan kaksiminuuttisista jameista kaiken irti. USA valmistelee pakan hyvin, niin että ruotsalaisblokkerit ovat jatkuvasti sen hännillä, valmiina tarjoiltavaksi USA:n jammerille, ja varmistavat myös että pakan vauhti pysyy mahdollisimman hitaana, jotta jammerit ehtivät mahdollisimman monelle pistekierrokselle. Tästä huolimatta ruotsalaisen Ankefarin onnistuu livahtaa pakasta läpi 14. jamissa, mutta tuomarina toimivan Fluke Skywalkerin on lähetettävä hänet jälleen boxiin. USA lappaa pisteitä itselleen ylivoimajamissa, enkä taida kuulla tuomareiden kertaakaan huutavan mitään pakan tuhoamisesta norsujonostrategiaa toteutettaessa. Joukkueen pelisilmä on vertaansa vailla. Toisessa erässä Ruotsi lämpenee Toisen puoliajan jammereina aloittavat Ruotsin Mad Maloony ja USA:n Williams. Maloony näyttää saaneen tauon aikana tulta alleen, mutta Williams ratkaisee silti jamin napsaistuaan neljä pistettä. Erän toisessa jamissa kamppailevat voitokas Ankefar ja USA:n Snot. Alku otetaan hitaasti, USA haluaa Kolbergin #2 (mahdollisesti paremmin tunnettu nimellä Donna Matrix) boksista mukaansa kentälle, ja samaten Ruotsi Fenixinsa. Ankefar tekee valtavasti töitä ja saa kaapattua leadin. Yleisö on revetä liitoksistaan. Ankefar saa tehtyä kaksi pistettä lisää, ja jokainen piste on tärkeä. Ankefar tuntuu päässeen puoliajalla rauhallisempaan pelivireeseen, eikä rangaistuksia satele. Niinpä yhdeksännessä jamissa Ankefar saa jälleen leadin ja vastassa oleva Suzy Hotrod jää toiseksi. Ankefar nappaa neljä pistettä ja pistää jamin poikki ennen kuin Suzy saapuu pakkaan. Sama parivaljakko kohtaa myös jamissa numero 12 ja Ankefar ottaa paineitta sekä leadin, että neljä pistettä – jättäen Hotrodin nollille!

rbyn Suzy Hot Gotham Girls Roller De pelaajan esikuva. Rod on monen derbyn

Jamissa 14 USA:n jammeri Joy Collision oikaisee radan ulkopuolelta ensimmäisellä ohituksella ja päätyy rangaistusaitioon. Leadin saa Mad Maloony ja Ruotsi pääsee pelaamaan ylivoimaa. Maloony tekee kokonaista 19 pistettä ja jatkaa vielä joko yltiöpäisyyttään tai vain huomaamattomuuttaan Joy Collison palatessa radalle. Joy saa napattua vielä kaksi pistettä USA:lle ennen kuin Maloony laittaa jamin poikki. Edessä ovat pelin kaksi viimeistä jamia. Ensin vastakkain ovat Ankefar ja Claire D. Way. Claire pääsee ensimmäisenä läpi, mutta ei ole kuitenkaan lead jammer. Se ei pahemmin USA:n tahtia haittaa, sillä Ankefar päätyy ikävästi boxiin. Ruotsin puolustus paiskii hommia, ja näemme Yhdysvalloilta pelin ensimmäisen star passin, kun Claire sysää jammerilakkinsa pivotille, Williamsille. Neljänsadan pisteen raja murtuu ja pisteet jamin päättyessä ovat 29 - 411. Suzy Hotrod saa illan viimeisen leadin, Ruotsin puolella jammaa Curly Håår. Malmössä vaikuttava Alotta Riot pitelee Suzya jonkun aikaa, ja Curlykin pääsee läpi. Suzy tekee vielä viisi pistettä lisää ja pistää jamin poikki. Peli päättyy pistetilanteeseen 29 – 419. Suomalaisella sisulla Seuraavana pienen tauon jälkeen vuorossa on USA:n ja Suomen välinen taisto. Vielä alkuun on vaikea ennustaa, onko ensimmäinen ottelu pehmittänyt maailmanmestareita Suomea varten, vai pikemminkin vain lämmittänyt heidät hyvään pelivireeseen. Sekä Suomen että Ruotsin joukkueissa on sitten viime vuoden marraskuun tapahtunut suuria muutoksia. Ristisiteensä keväällä katkaisseen aiemman kapteenin Suvi Hokkarin, joka toimi pelipäivänä joukkueen valmentajana manageri Claire Leah Threatin kanssa, pestin on ottanut Stockholm Roller Derbyn Only #1. Chrissee Rascal ja Kati Kyyrö jäivät molemmat myös ennen marraskuun World Cupia

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 15


merina Kallio

Suomen jam

Rolling

ubutex sekä Rainbow’n Ts

äitiyslomalle, siinä missä KC Knucklebone veti päälleen mustavalkoraitaisen tuomarinpaidan. Myös alkuperäisen kokoonpanon Page D. Saster, Liisa Saari, Rose McGoGo ja joukkueen alkuperäinen päävalmentaja Estrogeena Davis olivat kukin missäkin päin maailmaa tällä kertaa vain kannustamassa Suomen maajoukkuetta. Sen sijaan kentällä nähtiin neljä uutta Team Finlandin pelaajaa: Nina Erwes #28 ja Heli Runteli #8000 Helsinki Roller Derbystä sekä T-Bag #9 ja Tsubutex #99 Kallio Rolling Rainbowsta. Tapahtuman emäntäjouk­kue Helsinki Roller Derby vaikuttaa edelleen vahvasti Team Finlandin riveissä: Tigre Force #142, Tiina Kimari #94, Linda Vidjeskog #96 ja Iiris Suominen #404 ovat kaikki kokeneita maajoukkuepelaajia. Kallio Rolling Rainbown tietotaito on myös entistä ehommin edustettuna, ja vanhoista konkareista mukana olivat myös Udre #3 ja Pink Spanker #8. Kahden helsinkiläisseuran lisäksi joukkueessa on edustettuna myös kolme muuta suomalaista roller derby-seuraa, Tampereen Tampere Rollin’ Hosin Zhombi Marjan #85, Turun Dirty River Roller Grrrlsien Juicy Buttherin #886, sekä Oulun Shitty City Rollersin Kata Strofin #10 muodossa. Mukana olivat myös Malmöstä mukaan lähtenyt Misty Muffdiviah #09 ja Bristolissa majaileva The Blizzard #54. Lipun luovutuksen jälkeen unelmajoukkue kokoontuu radalle ensimmäistä kertaa kymmeneen kuukauteen ja introna kajahtaa vanha tuttu Sweatmasterin Animal. Ensimmäiseen jamiin ryhmittyy jammeriksi World Cup -turnauksessa Team Finlandin MVP:ksi (most valuable player) Kata Strofi, blokkereiksi kap16 KARU

y.

alliolainen Onl

oikealla ex-k

teeni Only, Malmön Muffa sekä KRR:n Udre ja DRRG:n Juicy Butther. Vastassa ovat USA:n Williams, blokkereina V-Diva, Fisti Cuffs, Tracy Akers ja kapteeni Joy Collision. Ei voi muuta sanoa, kuin KÄÄK! Williams saa leadin, Collision pitelee Kata Strofia pitkään, samoin Cuffs, jonka pitää lopulta päästää Strofi menemään ajauduttuaan liian kauas pakasta. Strofi joutuu valitettavasti seuraavaksi rangaistusaitioon sääntöjenvastaisesta toiminnasta (illegal procedure), joka lipsahtaa nykyään Oulussa vaikuttavalta jammerilta ehkä oireena liigavaihdokseen liittyvästä pelitauosta. Udren onnistuu napauttaa Williamsille ”hip check” mutta Williams jatkaa menoaan. V-Diva ja Akers pitelevät turkulaista Juicy Buttheria pitkään ”goatina”, mutta lopulta tämä karkaa heiltä ja käy hittaamassa itsekin Williamsia. Tässä goat-strategiassa tarkoituksena on saada vastapuolen blokkeri, ns. goat, ansaan ja määrittää pakan sijainti strategiaa toteuttavan joukkueen ympärille. Jamin päätteeksi pelitilanne on 0 - 32, vahva aloitus USA:lle ja voimasuhteet säilyvät samoina koko ottelun ajan. Kymmenennen jamin jälkeen pisteet ovat jo 0 – 226. Ruotsi-pelissä hieman ehkä vaisummalta näyttänyt Suzy Hotrod saa hyökkäystukea nyt blokkereiltaan. Niinpä 13. jamissa hän avaa pelin hyppäämällä kaarteessa sisälinjan yli ja mättää Teflon Donnan avustuksella yhteensä 29 pistettä. Hotrod ei anna armoa, vaan pistää leadina jamin poikki heti huomatessaan Kata Strofin taistelleen tiensä pakasta läpi. USA:n pistetili kasvaa jami jamilta, kunnes pisteet puoliajalle lähdettäessä ovat Suomen 0 USA:n 327 vastaan.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Suomi ei luovuta Toinen puolierä starttaa. USA:n kapteeni Joy Collision nappaa leadin ja ottaa pisteet lentäen rataa pitkin. Kolmannella ohituksella puolustuksen Addy Rawl #525 joutuu päästämään Suomen Kata Strofin pakasta ulos. Only, Muffa ja Udre pelaavat hyvin yksiin Suomen puolustuksessa, mutta jami päättyy USA:n hyväksi 0 - 14. Seuraavassa jamissa Tigre Forcen, The Blizzardin, Zhombi Marjan ja tällä kertaa blokkaavan Tiina Kimarin seinä pitelee USA:n Claire D. Wayta ainakin kymmenen sekuntia, mikä on pitkä aika roller derbyn ohikiitävien pelitilanteiden valossa. Samalla Suomen jammeri työskentelee yksin USA:n puolustusta vastaan ja hyvin työskenteleekin - Wayn täytyy laittaa jami poikki jo viiden pisteen jälkeen. Seuraavissa jameissa Suomi puolustaa peräänantamattomasti ja kuudennessa jamissa työ palkitaan. Suomen puolustajat Only, Kimari, Erwes ja Vidjeskog saavat viimeinkin näkyvää kiitosta, kun Tsubutex nappaa leadin Claire D. Wayta vastaan! Hallissa kajahtaa soimaan Electic Sixin Gay bar ja Kallio Rolling Rainbown fanit hihkuvat riemusta. Tsubutex janoaa pisteitä ja lähtee kohti pakkaa Claire D. Way kannoillaan. Hänen onnistuu napata kaksi pistettä, ennen kuin Way saavuttaa kontaktialueen. ”Yksi piste jokaista USA:n kahtasataa kohti!”, iloitsee yleisössä ottelua seuraava HRD:n jammeri Bambi Crushbone. Yhdeksännessä jamissa Suomen onnistuu jymäyttää USA:ta, kun jammerina toimiva Kata Strofi lykkää tähtilakkinsa heti lähdön jälkeen Suomen kapteenin Onlyn kouraan, joka lähtee leadia tavoittelematta suoraan pistekierrokselle. Only ajautuu blokin johdosta ulos radalta ja kaataa mennessään pahaa aavistamattoman ulkoradan tuomarin, Packmanin. Only painaa menemään minkä kintuistaan pääsee ja yleisö villiintyy. Addykin jatkaa matkaansa, mutta Suomen onnistuu saada neljä pistettä! Jamin jälkeen pistetaululla lukee 6 - 474. Iltapäivälehtien myöhemmin kuvaillessa lopullista tulosta ”murskaavaksi”, on tästä vaikeaa välittää kun suomalaispelaajat ja heidän faninsa hehkuvat onnesta noita kuutta pistettä ajatellessaan. Sitten linjalle ryhmittyvät Tiina Kimari ja Claire D. Way. Kimari puskee edelleen väsymättömän oloisesti ja lopulta työ maksaa itsensä takaisin ja Kimari on läpi. USA on kuitenkin palannut tuttuun tyylinsä, mitä leadien saamiseen tulee, ja Way räpyttelee jamin päätökseen tottuneesti. Seuraavana Suomelle jammaa Tsubutex, mutta tämä jättää Teflon Donnan keskenään jammaamaan ottaessaan rangaistuksen. Teflon kiertää rataa vakaasti kuin Kuu Maata. 500 pistettä rapsahtaa rikki. Seuraavassa jamissa Tsubutex osoittaa merkittävää jalkatyön taitamista mutta päätyy boxiin. Kean

tekee pisteitä kunnes jami erääntyy. Kuudenteentoista jamiin ehdittäessä Suomi lähettää jammerilinjalle kapteeninsa Onlyn, joka jammaa Suzy Hotrodia vastaan. Only päätyy kuitenkin boxiin jossa hän istuu seuraavaan jamiin, joka on kellon mukaan helposti arvioitavissa boutin viimeiseksi jamiksi. Boxissa seuraa pitää Tampereen Zhombi Marja, kentälle Suomea puolustamaan Addy Rawlia vastaan lähtevät Suominen, Butther ja Vidjeskog. Onlyn päästyä boksista hän kohtaa USA:n viimeisen line-upin, Juke Boxxin, V-Divan, Sexy Sladien ja Claire D. Wayn. Addy tekee vielä viimeisessä jamissa 15 pistettä ja kruunaa pistetilanteeksi 6 - 639. Voittoa tärkeämpää Team USA:n saapuminen Suomeen on merkittävä kunnianosoitus pohjoismaiselle roller derbylle ja erityisesti myös Suomen ensimmäiselle roller derby -seuralle Helsinki Roller Derbylle. Maailmanmestaruuskisojen ulkopuolella pelien järjestäminen maajoukkueiden kesken ei ole mikään itsestäänselvyys, ja Suomi on onnistunut tässä jo kahdesti, ensimmäistä kertaa Ruotsia vastaan lokakuussa 2011 ja nyt USA:ta vastaan, Ruotsin kanssa. Roller derbyn tulevaisuus on Suomessa hyvällä mallilla. USA on nyt omakohtaisesti ja kouriintuntuvasti osoittanut suomalaisille, mitä kaikkea lajissa voi saavuttaa, mitä tulee strategiaan ja luistelutaitoon. Kylmäverinen pistekierrokselle jatkaminen, vaikka vastustajajammeri olisikin aivan kantapäillä, kuvio jota USA toteutti uudestaan ja uudestaan illan aikana, on merkkinä roller derbyn ehkä tärkeimmästä, epävirallisesta säännöstä: älä koskaan anna periksi. Varsinkin jos sinulla itselläsi on valta päättää, milloin viimeiset neljä vihellystä soivat! ♥

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 17Osa 1 Kata Salaspuro:

Tie täydellisyyteen Tähtäimessä Team Finland

A

loitin derbyn saadakseni elämääni hieman jotain säännöllistä, kehittävää ja yhteisöllistä. Hieman uugeetä, hieman karheaa, minun omaani. Derbyssä piti olla minulle jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä, kuin Martikaisen matkapullossa konsanaan. En koskaan suunnitellut pyrkiväni etenemään lajissa enkä ajatellut asettavani itselleni sen kummempia tavoitteita; uskoin oppivani uutta, toivottavasti hikoilevani runsaasti ja ennen kaikkea pitäväni hauskaa. Eihän lajissa edes ollut Euroopan tasolla sarjoja saati arvokisoja joihin tähdätä, eikä muutamissa bouteissa kaatuilemista ollut mielestäni mitään syytä sekoittaa oikeaan vakavamieliseen urheilemiseen. En tiennyt saavani maailmanlaajuista ystävyysverkostoa, jonka ytimen muodostaa uusi perheeni: oma liiga. En tiennyt pyrkiväni puolentoista vuoden sisällä maajoukkueeseen. Yhtäkkiä derbystä tulee isoa. Järjestetään ensimmäinen World Cup Torontossa. Suunnitellaan SM-liigaa. Pyritään – ja päästään – maailmanlaajuiseen lajijär­ jestöön. Omat taidot kasvavat vaivihkaa treenaamisesta huolimatta ja hauskanpidon ohessa. Kun saan kutsun Team Finlandin kakkostryoutteihin Team USAn vierailua silmälläpitäen, se tuntuu ensin koomiselta, sitten mukavalta ja lopulta täysin luonnolliselta. Alun perin hieman penseä asenteeni muuttuu vähän kerrassaan sallivammaksi: pian huomaan vastentahtoisesti todella haluavani mukaan. Spekuloin omien liigatovereideni kanssa muita tryout-kokelaita sekä joukkueen tarvitsemaa pelaajamateriaalia. Puhun asiasta humoristiseen sävyyn, omia saumojani vähätellen – mahdolli-

seen (omien sanojeni mukaan tietenkin todennäköiseen) pettymykseen itseäni kaikin tavoin valmistaen. Tryout-päivän koittaessa huomaan jännittäväni tilannetta tarpeettomissa määrin. Istumme muiden pyrkijöiden kanssa pukuhuoneessa tavattoman vaitonaisina, silakkapaitoja sovitellen ja toisiimme paljonpuhuvia katseita luoden. Varmuuden vuoksi otetussa profiilikuvassa näytän hermostuneelta kiinalaiselta drag queenilta. Radalla huomaan valinneeni pukukopissa päivän peliasuksi kaksi vasenta jalkaa ja muutaman holtittomasti huitovan nyrkin: kompuroin, törmäilen ja olen muutenkin pelottavan arvaamaton, sellaisella satunnaisella ja moneen suuntaan ulottuvalla tavalla, jolla saadaan omankin scrimmagetiimin jäsenet pakenemaan pelokkaasti. Tiedän jo miten tässä käy; toisaalta olen päässyt siihen uhmakkaan itsevarmaan tilaan, jossa kosketus todellisuuteen on minimaalinen, pään sisällä soi Eye of the Tiger ja silmien edessä kelautuu nonstoppina Lasse Virénin voittojuoksu vuodelta 1972. Veikkaan pääsijät harmillisesti oikein, ollen itse ainoa putoaja. Pitää olla parempi että pääsee, vastaan kyselijöille, hymyilen urheasti ja huolettomasti, katotaan ensi vuonna uudestaan! Kotona on pakko itkeä vähän tyynyyn: harmista, pettymyksestä ja siitä, että joku juksasi minut haluamaan tällaista. En ole kovin suuri ihminen, vaikkei sitä ulkoisesti katsottuna heti uskoisikaan. Putoaminen kiukuttaa ensimmäisen viikon niin, että tekee mieli panna luistimet Rollaattoriin myyntiin ja polttaa pelipaidat Pasilan parkkipaikalla. Sitten sisuunnun: tahdon olla parempi, tahdon näyttää itselleni ja niille ja koko maailmalle – kun kerran herätitte himon, saatte luvan myös toimittaa tyydytyksen. Ensimmäistä kertaa elämässäni minulla on joukkueurheilutavoite – maajoukkuetavoite.

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 19


Tähtiä hatussa

KUVA: Vegasshooter.com

, ’ n e e u q ‘ a l l o i o v t e ”Jos ” ole

! a v i D

V-Diva on kotiseuransa Philly Roller Girlsien näkyvimpiä pelaajia ja on Team USA:n myötä entistä kovemmassa nosteessa. Vuoden 2012 RollerConissa sekä Rose City että Rocky Mountain valitsivat hänet Most Valuable Playeriksi, samoin päätti Gotham joukkueiden kohdatessa kesäkuussa, sekä Denver ECDX’ 12:ssa. East Regionalsien jälkeen hänet valittiin koko turnauksen MVP:ksi. Saman kunnian hänelle osoittivat myös Englannin ja Suomen maajoukkueet syyskuussa Team USA:n matkustettua Eurooppaan tutkimaan roller derbyn levittäytymistä maailmalla. Selvitimme mitä mieltä V-Diva on suomalaisesta roller derbystä, pian voimaan astuvista sääntömuutoksista sekä asemastaan roolimallina. TEKSTI: Taimi Nevaluoma

V

-Diva, 27, ajattelee lämmöllä näitä kolmeatoista Suomessa ahertavaa seuraa, joista monet ovat vasta alussa. ”Olen edelleen äimänä kaikesta siitä taidosta ja palosta jota näin Pasilan radalla. Tunnen vain kunnioitusta ja rakkautta suomalaista roller derbyä kohtaan. Kaikki ympäri maailmaa tapaamani pelaajat ovat jättäneet pieniä luistimenjälkiä sydämeeni ja muuttaneet tapaa, jolla tarkastelen roller derbyä.” 20 KARU

Team USA:n päävalmentaja Buster Cheatin’ kertoi maajoukkueotteluiden puoliajan haastattelussaan siitä, miten Team USA:n tarkoitus on myös luoda roolimalleja eri ikäisille luistelijoille kaikkialla. Myös V-Diva suhtautuu vakavasti asemaansa roolimallina. ”Perheeni ja ystäväni usein hämmästelevät sitä, kun saan Facebookissa ihailevia kommentteja luistelu­ taidoistani. Kuten luistellessa, myös tämän suhteen keskityn vain tekemään parhaani ja mukautumaan uusiin haasteisiin niiden tullessa vastaan. ­­Läheisim­män

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


ystäväni mukaan olen täydellinen roolimalli, sillä hän ei ole koskaan näh­ nyt minun ­muuntautuvan tai teeskentelevän ­missään seurassa. Rehellisyyteni on aiheuttanut minulle paljon tus­ kaa, mutta toisaalta myös auttanut minua pääsemään näin pitkälle.” Sääntöuudistukset eivät hätkäytä kokenutta luistelijaa WFTDA:n sääntökomitea julkaisi syyskuussa sivuillaan muutaman tarkennuksen koskien sääntöjä ja miten toimitsijoiden ympäri maailmaa tulisi niihin reagoida. Julkaisut ovat aiheuttaneet kohinaa niin aloittelevissa liigoissa kuin monta sääntökirjaa aiemminkin päntänneiden konkareidenkin joukossa. V-Diva ei usko uudistettujen sääntöjen vaikuttavan juurikaan omaan pelityyliinsä. Hän laskeskelee opetelleensa neljät uudet säännöt sen jälkeen kun aloitti itse roller derbyn maaliskuussa 2008. Etenkin ylivoimajameissa molemmat joukkueet ottavat usein pakan hajottamisesta minoreita, mutta kun ne muuttuvatkin minuuteiksi boksissa, joukkueiden on muutettava strategioitaan, jotta he eivät menettäisi pelaajiaan. Jammerit eivät enää selviä radan oikomisesta pelkällä minorin uhalla tai yhden pisteen kustannuksella. Itse teen paljon töitä sen eteen, etten jammatessani ota rangaistuksia. On kamalaa katsoa oman joukkueen taistelemista pisteiksi jäämistä vastaan oman virheensä takia, kun on ollut mahdollisuus opetella pelaamaan sääntöjen mukaan. V-Diva suhtautuu pelin muutoksiin kuitenkin innokkaalla asenteella ja mahdollisuutena kehittää peliä eteenpäin. ”Kun urheilussa pääsee tietylle asteelle ja kaikki pelaajat ovat huippu-urheilijoita, sääntöjen manipulointi saattaa olla juuri se pieni etu, joka mahdollistaa voiton kahden muuten tasaväkisen joukkueen kesken. Sääntömuutoksia ilmenee juuri silloin, kun vanhat säännöt ovat niin loppuun kuluneet, kuten on käynyt nyt, kun roller derbystä on tullut rollaattoriderbyä.” Risuja ja ruusuja uusille julkaisuille ”Roller derby rule of the day”-sivustostaan tunnettu L8r Sk8r muistuttaa “The Derby Deeds” -podcastingin 124. jaksossa , etteivät säännöt tähän mennessä mainitse pakan määritteessä mitään pelin kulkusuunnasta. Näin ollen esimerkiksi kontaktialueen ulkopuolella puolustavia pelaajia vaaditaan uuden sääntöjulkaisun mukaan palaamaan pakkaan luistelemalla myötäpäivään, mikäli pakkakin luistelee siihen suuntaan.

L8r Sk8r haluaa painottaa, että pakan hajottua kenenkään ei ole pakko luistella takaperin, pelkkä pysähtyminen riittää. V-Diva pitää samaten pelin virallista kulkusuuntaa lajin tärkeimpänä elementtinä. ”Peliä on tarkoitus pelata luistellessa, ja jos kaikki opiskelevat pysähtynyttä tai hidasta peliä, uskon että jonain päivänä ihmiset eivät enää kiinnostu roller derbystä samaan tapaan.” Kuitenkin myös Derby Deeds sekä V-Diva kiittelevät WFTDA:n julkaisuja monesta hyödyllisestä oikaisusta. Vaikka myötäpäivään luistelu voikin tuntua roller derbyn tärkeimmän elementin turmelemiselta, se myöskin vaatii pelaajia pelaamaan vielä fiksummin ja vastaamaan päätöksistään entistä konreettisemmin. Pelkkä pysähtyminen ‘out of playihin’ ajatumisen jälkeen ei enää riitäkään ja pakan merkitys pelin määrittäjänä korostuu. ”Roller derby on aggressiivinen laji, joka vaatii pelaajilta voimaa ja itsekuria. Sääntömuutokset tekevät siitä jälleen uskollisemman alkuperäiselle idealle adrenaliinia pumppaavasta lajista.” ♥

V-Divan varusteet: • Luistin: Luigino Vertigo Q-6 • Pleitti: Pilot Faloon Plus • Renkaat: Atom Wheels (kaikki käy), Bionic Swiss -laakerit • Suojat: 187 Killer Pro • Hammassuoja: Gladiator • Peliin lähtiessä mukana on oltava: tekoripset, huulikiiltoa, parfyymia, meikkiä, leikkijalokiviä, glitteriä, ”ja tietenkin, kruununi!”

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 21


SM-liiga

starttaa tammikuussa Suomi lähtee ensimmäisenä Euroopassa pelaamaan kansallista liigaa. Ensi vuoden pilottiversiossa kuusi suurinta seuraa kilpailee kotimaan mestaruustittelistä seitsemän turnausta käsittävässä runkosarjassa. Kausi sijoittuu kalenterivuoden mukaan ja finaaliturnaus järjestetään näin ollen loppuvuodesta 2013. 22 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


TEKSTI: Tuula Suonäätä KUVITUS: Taru Kinnunen

S

uomessa ollaan urheilun saralla hulluna erilaisiin kotimaisiin turnauksiin, sarjoihin ja liigoihin, olemmehan kotiseuturakasta kansaa. Usein pienemmissä kaupungeissa urheilulajin suosio on suoraan verrannollinen kotijoukkueen menestykseen kansallisissa mittelöissä. Jos omaan kotikaupunkiin ei liigaan kuuluvaa seuraa satu osumaan, otetaan se kaikkein lähin – tai sitten se joukkue, joka on eniten sotajalalla vihattua naapurikaupunkia vastaan. Pääkaupunkiseudulla lähes kaikista lajeista löytyy valinnanvaraa joukkueen värien suhteen, niin myös

roller derbyssä. Vastaperustetun, SM-liigaa organisoivan kattojärjestön, Roller Derby Finlandin harteille asettuu melkoinen vastuu, kun täysin uutta konseptia ajetaan käytäntöön. Ensimmäisenä vuonna toisiaan vastaan mittelevät Helsinki Roller Derby, Kallio Rolling Rainbow, Lahti Roller Derby, Turku Roller Derby, Tampere Rollin’ Hos sekä Kouvola Rock N Rollers. Liigassa pelataan yksinkertaisena sarjana yksi kolmen ottelun (avajais)turnaus ja kuusi kahden boutin tapahtumaa sekä lopputurnaus. Jokaiselle joukkueelle tulee täten viisi ottelua, plus mahdollinen lopputurnaus. Voitosta joukkue kuittaa kaksi pistettä, tappiosta

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 23


Mä nautin todella paljon kotimaisten bouttien tuomaroinnista. IN DEEP END ED

nolla. Runkosarjan neljä parasta pääsevät lopputurnaukseen. Ottelut järjestetään vuorollaan jokaisen seuran kotipaikkakunnalla. Avajaisturnauksen järjestää lisäksi KRR ja finaalin HRD. Viime kesältä tuttu Kesäklassikko tulee ensi vuonna olemaan osa SM-liigaa ja toimimaan kevätkauden huipentumana liigan suhteen. Joukkueet kulkevat edustamansa seuran nimellä erottelematta A- ja B-joukkueita keskenään. Kotimaisia otteluita ei vielä ennen tulevaa liigaa ole kovin montaa nähty. SM-liigan toisena päätuomarina toimiva InDeepEndEd kuvailee odotuksia suomalaisten joukkueiden kohtaamisista kuin isän suhteena kasvavaan lapseen: ”Mä nautin todella paljon kotimaisten bouttien tuomaroinnista. Niissä on aina ihan erilainen lataus kuin ulkomaanpeleissä. Upeeta tietty päästä refeemään Team USA:n tai London Roller Girlsin pelejä: rata täynnä maailmantähtiä, joita suurin osa meistä on suu auki seurannut DNN:ltä. Taso on siellä todella kova, mutta jotenkin se on huikee fiilis, kun on seurannut uusien suomalaisten liigojen kasvua alusta asti, päässyt refeemään heidän ekan scrimmagensa ja boutinsa, ja alkaa huomata että tasoero suomalaisten joukkueiden välillä on kaventunut todella paljon.” Luistelijat kasvavat ”Indyn” mukaan henkisesti: ”On boutteja, joista on vaikea etukäteen veikata voittajaa, ja huomaat seisovasi siinä jammeriviivalla raitapaidassa tuijottamassa sitä samaa tyttöä joka pari kuukautta sitten jalat täristen ja pelko silmissä veti ekan kerran sen myssyn päähän, ja nyt on täynnä itsevarmuutta, 24 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


voitontahtoa ja gameface saa melkein toivomaan ettei se vilkaisekaan muhun päin. Mahtavaa!” Euroopan roller derby kokee vuodenvaihteessa mielenkiintoisen muutoksen, kun WFTDAn uudet säännöt tulevat käytäntöön. Myös suomenmestaruudesta kamppaillaan uuden WFTDA-sääntöversion puitteissa. KARU haastatteli Indyä syyskuussa, jolloin sääntömuutoksista oli olemassa vain beta-versio, mutta uusien sääntöjen henki oli tällöin jo vahvasti ilmassa. Tuomareiden ja toimitsijoiden työt hieman yksinkertaistuvat, koska jatkossa minor-rangaistukset poistuvat ja pelaajat saavat rikkeistään vain major penaltyjä, eli rangaistus on aina vähintään minuutin mittäinen jäähy. No minors -uudistus helpottaa myös pelin seuraamista yleisöstä ja varsinkin lajia vähemmän tunteville tämä varmasti selkeyttää asioita. ”Alku tietysti on harjoittelua kaikille, varsinkin kun sääntöjen julkaisun ja niiden käyttöön ottamisen väliin jää melko lyhyt aika käydä läpi kaikki uudistukset, opetella ne, ja osata vielä pelata ja tuomaroida niiden mukaan. Mutta mielenkiinnolla odotan mihin näiden kanssa mennään”, Indy pohtii, ja vastauksena kysymykseen sääntöuudistuksen vaikutuksesta peliin, hän toteaa sen, mitä moni pelaaja on jo pitkään toivonut: ”Kyseessähän on vauhdikas kontaktilaji, joka on ajan myötä muuttunut taktisemmaksi ja hitaammaksi, melko lyhyen ajan sisällä vielä, valmentajien ja pelaajien keksiessä jatkuvasti säännöistä porsaanreikiä. Uskon vahvasti, että sääntöuudistuksen myötä saadaan takaisin lisää sitä, mitä itse ainakin oon, ja varmasti iso osa bouttiyleisöstäkin, kaivannut radalla taas näkyvän: vauhtia.” SM-liigan tulevaisuus? Ensimmäisellä kaudella liigaan osallistuu kuusi joukkuetta, ja jo seuraavana vuonna tarkoitus on avata liiga kaikille suomalaisille seuroille. Mihin suuntaan liigaa on tarkoitus kehittää? Peliä pelataan WFTDAn säännöin ja osa seuroista (jos eivät kaikki) kuuluu varmasti tähän flat-track derbyn kattojärjestöön vuonna 2014. Kuuluisiko SM-liigan ehtoihin WFTDAan liittyminen ja voisiko esim. SM-liigan voittaja olla Suomen edustaja järjestön virallisissa euroturnauksissa, kuten tänä vuonna 16. – 18.11. järjestetyssä Track Queensissa? Tällä hetkellä Helsinki Roller Derby, jossa Indy toimii päätuomarina, on Suomen ainoa järjestöön kuuluva (ja turnaukseen osallistuva) seura. Luuletko, että SMliigan tason nostamisen kannalta olisi hyvä, että edellytyksenä osallistumiselle olisi järjestön jäsenyys, vai koetko että seurat voivat kehittyä samantasoisiksi myös eri teitä? ”Kuten ollaan jo Suomessa nähty, niin kehitys liigoissa on ollut huikeaa, ja keskenään pelaaminenkin

Helsinki Roller Derbyn päätuomari InDeepEndEd.

on vienyt liigoja kovaa vauhtia eteenpäin. WFTDAn bootcampeja järjestetään jatkuvasti Suomessa ja Euroopassa, ja niiden ovet ovat kaikille auki: pelaajille, tuomareille ja NSO:ille, huolimatta kuuluvatko jäsenliigaan vai eivät. Vierailevia valmentajia käy kylässä, ynnä muuta. Kaikilla liigoilla kotimaassa ei välttämättä ole edes mahdollisuuksia liittyä jäseneksi WFTDAan, joten SM-liigaa pitäisi mielestäni ajaa pelkästään kotimaan omilla eväillä eteenpäin. Kaikilla on silloin mahdollisuus hypätä kelkkaan heti kun itse tuntevat olevansa valmiita siihen.” Indy näkee kuitenkin myös positiivisia puolia seuratoiminnan yhtenäistämisessä WFTDAn alle: ”Seurojen kehittymisen kannalta taas jäsenyys avaa kyllä uusia ovia haastavampiin boutteihin sekä turnauksiin. WFTDA levittää siipiään jatkuvasti laajemmalle maailmaan. Tietyssä pisteessä seurat ovat siinä vaiheessa, että halutaan kehittyä enemmän ja enemmän. jäsenyys tuo juuri Track Queensin tapaisia monen päivän turnauksia tullessaan, jotka ovat pelaajille ja tuomareille huikeita mahdollisuuksia oppia alan parhailta.” Roller Derby Finlandin hallitus kokoontui 13.10. ensimmäisen kerran ja asialistalla oli puheenjohtaja Raisa Siivolan mukaan myös SM-liigan tulevaisuus. WFTDAsta ei tässä vaiheessa vielä keskusteltu, mutta päätettiin sitoa SM-liiga Roller Derby Finland ry:n jäsenyyteen, eli isompaan järjestöön kuuluminen on tässäkin tapauksessa osallistumisen edellytyksenä. Eri asia on se, miten WFTDA suhtautuu kansallisiin liittoihin ja liigoihin. Seuraavan KARUn ilmestymisen aikaan olemme varmasti jo viisaampia – ja liigapisteitä on jo jaettu roppakaupalla! ♥

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 25


Rose McGogo Lahti Roller Derby: ”Liigan myötä Laardien treenaaminen muuttuu entistä tavoitteellisemmaksi ja kiertopalkinto on Lahdella tähtäimessä heti ensimmäiselle kisakaudelle. Tavoitteet pitää olla korkealla! Heti tammikuussa ensimmäisessä turnauksessa LRD:n Bay City Rollers kohtaa HRD:n kisajoukkueen, joten tiukalla matsilla startataan.”

OTTELUOHJELMA (suluissa järjestävä seura): Tammikuu 2013: Turnaus 1 (KRR) HRD – LRD KRR – DRRG! TRH – KRnR

Zhombi Marja

Helmi-maaliskuu 2013: Turnaus 2 (KRnR) HRD – TRH LRD – KRnR

Tampere Rollin’ Hos: ”Luulen että lätkän SM-liigan tasoiseen suosioon ja yleisömääriin päästään korkeintaan kymmenen vuoden päästä. Siihen vaaditaan paljon pelaamista, kehittymistä ja haloota. Nyt on ollaan menossa oikeaan suuntaan kun ns. kattojärjestökin ollaan saatu perustettua.”

Revantuli Dirty River Roller Grrrls: ”Toivottavasti derby saa liigan myötä uskottavuutta urheilu­ kentällä ja legitimoi statuksen­sa ihan oikeana urheilulajina, menet­tämättä tietynlaista anarkistisuutta, kun tähän asti on derbyliigana saanut tapella salivuoroista kaikenmaailman hernepussiheittelijöiden kanssa. Derbyyn suhtaudutaan tällä hetkellä aika ennakkoluuloisesti, hyvässä ja pahassa.” 26 KARU

Maalis-huhtikuu 2013: Turnaus 3 (HRD) HRD – DRRG! KRR – KRnR Huhti-toukokuu 2013: Turnaus 4 (LRD) LRD – TRH DRRG! – KRnR Touko-kesäkuu 2013: Turnaus 5 (KRR, Kesäklassikko) HRD – KRR LRD – DRRG! Elo-syyskuu 2013: Turnaus 6 (DRRG!) KRR – LRD DRRG! – TRH Syys-lokakuu 2013: Turnaus 7 (TRH) HRD – KRnR KRR – TRH Loka-marraskuu 2013: Finaaliturnaus (HRD) Runkosarjan 1 – runkosarjan 4 Runkosarjan 2 – runkosarjan 3 Pronssiottelu Finaali

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


WWW.JAMINTHEBOX.COM

derby.pictures.fi Documenting roller derby since 2012

Derby.pictures.fi


Roller derby

– etuliiteurheilun paaria?

R

oller derby rantautui Suomeen vuonna 2009 ja on tämän jälkeen herättänyt kiinnostusta laajalti myös mediassa. Media on luonnollisesti ollut vahvasti mukana rakentamassa lajin tunnettavuutta, tuomassa yleisöä tapahtumiin ja lisäämässä lajin harrastajakantaa. Tästä huolimatta on lajin harrastajien suhde mediaan ollut varsin ristiriitainen. Olemme ratsastaneet median suoman huomion aallonharjalla, kuitenkin samalla vaatien tyystin erilaista diskurssia. Onko nykyisen keskustelun sävy muutettavissa? Opimmeko me pelaajat puhumaan itsestämme eri tavalla vai olemmeko tuomittuja urheilemaan etuliitteiden ja adjektiivisateen alla? ”Tytöt taklaa tykimmin” Suomessa roller derby ei paistattele pelituloksineen ja pelaajaesittelyineen lehtien urheilusivuilla, vaan meidät löytää usein sieltä naisille suunnatuista hyväolo-osioista ja kirjoittelun sisältö saa luonnollisesti tämän mukaisen sävyn. Pelituloksien tai -analyysien sijaan ovat jutut keskittyneet kertaamaan lajin showelementtejä ja pelaajien ulkonäöllisiä avuja. Tämä ei sinänsä ole mitään uutta (nais)urheilun maailmassa, jossa ulkoisten seikkojen kommentointi on ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Roller derby -pelaajien ulko-

’’ 28 KARU

’’

Näyttää veikeältä, kun rullaluistimissakin on erivärisiä pyöriä.” Terve.fi; ”Roller derby – vauhdikas kontaktilaji rullilla”, 12.6.2012.

muoto nähdään hyvin homogeenisena. Medialla on selvästi omat lempiadjektiivinsa lajia kuvaillessaan: ilmeisesti olemme kaikki rajuja punkhenkisiä tyttöjä. Pelaajista ei puhuta pelaajina tai urheilijoina eikä toisinaan edes naisina, vaan tyttöinä. Herää siis kysymys, onko roller derby luonut urheilumaailmaan täysin oman alalajikkeensa – tyttöurheilun? Olemmeko naisurheilun alalajikkeena kaikkein huonoimmassa asemassa? Ennen kaikkea puhummeko me itsestämme näin? Positiivisena seikkana voidaan tietysti nähdä lajin fyysisyyden, aggressiivisuuden, rajuuden ja rankkuuden painottaminen – ominaisuuksia, joita ei perinteisesti liitetä yhteen naiseuden kanssa.

Show-elementeistään huolimatta kyseessä on täysverinen urheilulaji.” YleX; ”Roller derbyssä roolinimillä on tärkeä merkitys”, 26.7.2012

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


’’

Roller derbyssä mennään välillä nurin. Tätä ei lajin harrastajan pidä pelätä.” Keskisuomalainen; ”Roller derby Jyväskylässä 3.72012”, 7.7.2012

”Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa?” Roller derby esitellään mediassa kovin vähäsanaisesti. Lukiessani artikkeleita aikaa ei kulunut kovinkaan paljon, sillä jutut eivät sisällä montakaan sanaa. Pääpaino on ehdottomasti kuvituksissa; joissakin tapauksissa tekstiä löytyi vain kuvatekstin muodossa. Tottahan toki, roller derby on visuaalinen laji ja brändätty sellaiseksi. Eikä visuaalisuuden painottamisessa ole mielestäni mitään väärää tai edes ennennäkemätöntä. Monessa urheilulajissa on oma habituksensa, joka vain yksinkertaisesti kuuluu asiaan. Myönnettäköön, että hieman huvittuneena kuitenkin luin kuvatekstejä, jotka toivat paikoin mieleeni lastenkirjojen kirjoitustyylin.

’’

Räyhäkkäät, osumia ottaneet nelipyöräiset quad skatet […] vaatteiksi revittyä pitsiä ja bändipaitoja […] vaaraa uhkuvat kyynär-, polvi-, ja rannesuojat.” Terve.fi; ”Roller derby – vauhdikas kontaktilaji rullilla”, 12.6.2012

”Tissienläpsyttely vs. urheilu – mielipiteet pelaajien kesken” Lajin keskuudessa on viime aikoina selvästi pystytetty kaksi eri leiriä. Toisessa leirissä halutaan vaalia lajin traditionaalisia showelementtejä keksittyine pelaajanimineen, verkkosukkahousuineen ja glittermaskeineen, kun taas toisella puolella kylää vedetään jalkaan tekniset urheilutrikoot ja pelataan omilla nimillä. Pystytäänkö näin vaikuttamaan siihen paljon puhuttuun diskurssiin vai pissataanko ainoastaan omiin muroihin,

’’

samalla kadottaen lajin alkuperäisen hengen? Pelaajat yhtä kaikki varmasti pitävät itseään urheilijoina. Kysymys kuuluukin, mihin me haluamme viedä lajia? Miten media voi ottaa lajin tosissaan, jos emme ota sitä itsekään vakavasti, vaan häpeillen piilotamme ne kuuluisat pitsihousumme ja bändipaitamme kaapin perälle? Pääsemmekö vaatteita vaihtamalla lopultakin urheilusivuille? ”Taistelu tuulimyllyjä vastaan”

Väreillä leikittely näkyy.” Kymen Sanomat; ”Taiteilijanimiä ja punk – estetiikkaa”, 19.5.2012

Pääsemmekö ikinä eroon etuliitteiden ikeestä ja saammeko nostettua kuiville itsemme adjektiivien merestä? Se jää nähtäväksi. Faktaa on, että naisurheilu jää vähemmälle huomiolle niin mediassa, sponsorikilvassa kuin salivuoroissakin. Yhteiskunnallisia struktuureja vastaan taistelu on hidasta hommaa, mutta voimme kuitenkin vaikuttaa siihen miten me puhumme itsestämme. Siitä on hyvä aloittaa. Ja lopuksi, rakkaat pelaajakollegat, muistakaa varoa niitä kohtujanne! ♥ Nina T-Bag Suni

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 29


The Sons Of Peaches

TEKSTI: Raisa Siivola KUVAT: Hanna Kokkonen

- joulukalenterin kahdeksannesta luukusta pilkottaa persikka

30 KARU

Facebookissa välittömästi derbypiirien suursuosioon nousseet hennonoranssit ja nukkapintaiset feministilaulajan pojat vetävät mikroshortsit ja verkkosukkahousut ylleen Pohjoismaiden ensimmäiseen miesten roller derby -otteluun Helsingin Urheilutalolle – vai kuinka, The Sons Of Peaches –derbyjoukkueen kapteeni Acidic Ferrett? Merby, broller derby vai men’s roller derby? – Miten olisi pelkkä roller derby? Samasta lajista on kuitenkin kysymys, oli pelaajina sitten miehet tai naiset. Tapahtumissa ja muissa on toki hyvä mainita, että tällä kertaa radalla on miehiä, jolloin men’s roller derby on ihan käypä nimike, mutta merby-sanaa kyllä hieman karsastan. Miehet miehiä vastaan, sekajoukkuein vai miehet naisia vastaan? – Miehet miehiä vastaan, naisia vastaan ei pärjää! Laskin, että TSOP olisi jo kahdeskymmenes miesten derbyjoukkue Euroopassa. Tietä ovat raivanneet etupäässä brittiläiset joukkueet, kuten lontoolainen Southern Discomfort, joka voitti viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetyn miesten derbyn EM-turnauksen.

Britanniassa on toimintansa aloittanut myös miesten roller derbyä edistävä yhdistys M.U.R.D.A. (Men’s UK Roller Derby Association). Joukkueita on ainakin Belgiassa, Saksassa sekä Ranskassa, ja nyt siis myös Suomessa. Suomen joukkue on koottu (toistaiseksi) koko maan tuomarismiehistä. Onko raitapaita so last season, vai mikä pelaamisessa viehättää? Ja entä ne raukat, jotka joutuvat tuomaroimaan tuomareiden peliä, tuleeko heille tukalat paikat radan sisä­ puolella? – Sitä kun on jo pidemmän aikaa katsellut vierestä, miten hauskaa pelaajilla tuntuu aina olevan niin kyllähän siinä tulee mieleen, että haluaa itsekin kokeilla. Vankasta sääntötuntemuksesta on hyötyä, ja strategiat on ainakin pääpiirteittäin tulleet tutuiksi, mutta niiden soveltaminen käytäntöön onkin sitten aivan eri juttu. Kyllä siellä radalla aika hukassa usein on, vaikka periaatteessa asiat onkin tuttuja. Tietty myös tietää, mitkä rikkeet on vaikeita tuomareiden havaita, mutta näiden käyttäminenhän olisi vilunkipeliä. Eikä me sellaista, eihän..?

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Kuulemma jopa ”enemmän kuin pari kertaa” treenannut Persikkapoikien joukkue saa ensimmäiseksi vastustajakseen Ruotsin ja Tanskan sekajoukkueen, joka toistaiseksi kulkee vielä laimeahkolla nimellä Team Nordic. Mikä on Suomi-poikien salainen ase, millä muun Pohjolan lätkätaustaiset uroot kaatuvat? – Arvaamattomuus. Vastustaja ei voi koskaan tietää, mitä tehdään seuraavaksi, kun ei sitä tiedetä itsekään. Lisäksi väsytetään vastapuolen parhaat jammerit laittamalla ne edeltävään peliin outside pack reffeiksi (eli tuomaroimaan luistellen radan ulkopuolella, toim. huom.). Vaikka kentälle mennään kevyellä huumorimielellä, ei me olla sinne silti menossa ”tekemään parastamme ja katsomaan mihin se riittää”. Kyllä sinne ollaan menossa voittamaan. Äijää tatamiin! Uskotaan! Sen verran vakuuttavasti Kallio Rolling Rainbow’n päätuomarina siviilissä toimiva Ferret uhoaa ääni väristen. Lauantaina 8.12. siis Helsingin Urheilutalolla pelataan kolmen ottelun ilta, jossa ensin KRR kohtaa Göteborgin ja Malmön joukkueet ja testosteroni päästetään valloilleen vasta illan päätteeksi. Millä pelifiiliksen saa nostettua kattoon rankan päivän iltana? Mikä biisi soi Acidic Ferrettin päässä ensimmäiseen jamiin lähtiessä? – Todennäköisesti se on jotain saatanan Mambaa, jota Muhammad Halin ja Ior Blockin muodostama maailman paskin jukeboksi on pukkarissa hoilannut. Paskiaiset. ♥

The Sons Of Peaches: Bon Jori #1212 Puto #51K4 Jesari Essayah #I8PP Ior Block #1111 Tapani Kansa n’ Roses #6969 Acidic Ferrett #4C1D Suvi Kuumatanko #1349 Kassius Gay / Muhammad Hali #KH77 Antero 111 Folke Westside #6667 Tiger Farce #1142 Deadly Wheels Painkiller #06:06 Kenny SuperPowers #0055 Frank Wank #225c.i.d. Hèllmüthg Blocki #1375

n Suomen ensimmmäiyönes merby -peli on mäinen Suomen ensim an peli, joka pelataillä. uusilla säännö

Lyömättömät - De Oslagbara - The Unbeatables Helsingin Urheilutalo, Helsinginkatu 25, klo 15.30 - 22 Kallio Rolling Rainbow A vs Crime City Rollers B (SWE) Kallio Rolling Rainbow B vs Gothenburg Roller Derby A (SWE) The Sons Of Peaches vs Team Nordic

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 31


Suomen seuraesittelyissä on päästy siihen pisteeseen, että katseet on aika siirtää Aurajoen kruunuun ja sen kirkkaimpaan jalokiveen, Dirty River Roller Grrrlseihin. Tietä länsirannikolle johtaa seuran perustajajäsen, maajoukkueterminaattori Juicy Butther.

32 KARU

KUVA: Heta Pyhäjärvi

TEKSTI: Kata Salaspuro


Ruotsin-tuliaisina pussillinen Drägejä Toiset tuovat lahden takaa mukanaan eksoottista musiikkia, purutupakkaa, uusinta huippumuotia tai tax free -säkillisen vadelmaveneitä – toiset jotain muuta. ”Kesällä 2010 muutin takaisin Turkuun asuttuani Malmössä hetken. Olin siellä nähnyt läheltä CCR:n alkutaipaleen ja halusin perustaa liigan myös Turkuun”, Butther kertoo. Suomen derbyskene oli jo nähnyt päivänvalon, jonka ensisäteistä Turkukin pääsi osalliseksi: ”Samaan aikaan turkulainen Toxic oli käynyt Helsingissä fresh meat –kurssin ja haaveili omasta liigasta. Löysimme toisemme ja mukaan tuli heti myös H8 Edge. Siitä se lähti.” Yhdenkään derbyliigan käynnistyminen ei Suomessa ole sujunut pulmitta kuin rannikkoruotsalaisessa askarteluohjelmassa. ”Luisteltiin kolmisteen pitkin asfalttimatoa eikä osattu oikein mitään”, Butther muistelee. Salitilaa ei Turussakaan jaella rennoin lapasin. Syksyn tullen Drägit onneksi pääsivät sisälle treenaamaan, ”minisaleihin”. Luistelijoiden määrä oli tuohon mennessä jo yli tuplaantunut seitsemään innokkaaseen. Intohimo lajia kohtaan toi­ mii usein alussa voimakkaimpana moottorina ja auttaa kapuamaan alun kompastuskivien ylitse. ”DRRG!:n ensimmäinen vuosi oli näin jälkeenpäin ajateltuna aika sekava. Emme oikein osanneet mitään, eikä meillä ollut hirveästi kontaktia muiden liigojen kanssa. Kuitenkin jaksoimme viettää kaikki perjantai- ja lauantai-illat keskenämme pienissä hikisissä saleissa ja harjoitella jotain pace lineja ja whippejä. Välillä se oli turhauttavaa, mutta kuitenkin aina kivaa ja treenien jälkeen oli aina hyvä mieli.” Pienessä maassa on turha hakata päätään seinään yksin: derby-yhteisössä oppien jakaminen ja nuoremmistaan huolen pitäminen on kirjoittamaton sääntö ja maan tapa. DRRG!:kin lähti rohkeasti hakemaan oppia muualta ja kutsui vierailevia valmentajia treeneihinsä. ” Yhteistyö muiden liigojen kanssa on ollut erittäin tärkeää DRRG!:n kehityksen kannalta. Syksystä 2011 lähtien meidän treenit ovat olleet määrätietoisempia. Monet meistä ovat käyneet muualla treenaamassa ja tietoa on enemmän”, Butther linjaa ja asettaa

samaan hengenvetoon joukkueensa paikoilleen maan mittakaavassa: ”Tänään ollaan yksi Suomen kovimmista liigoista ja halu kehittyä on suuri!” Tyytyväisyys on kehittymisen este eikä vakavasti otettavan liigan tavoitteeksi riitä enää silkka hauskanpito. DRRG! keskittyy Buttherin mukaan tämän syksyn ajan hyökkäämisen opettelemiseen, joukkueena pelaamiseen sekä uusista fresh meateista huolehtimiseen. Kilpailullisiakin tavoitteita on: ensi tammikuussa starttaava SM-liiga sekä ensimmäisen kotiboutin järjestäminen. Pitkän tähtäimen suunnitelmat liittyvät seuran organisoitumiseen: Kun kaikilla jäsenillä on oma paikkansa ja tehtävänsä, on voimavarat helpompi keskittää suurempien projektien toteuttamista varten. Haaveena kotisali ja lattiaan maalattu rata Sisävuorojen saaminen on kaikkialla yhtä kamppailua – puhumattakaan sisävuoroista saleissa, joiden koko ja lattiamateriaali vastaavat edes derbyradan vähimmäisvaatimuksia. ”Kaksi vuotta sitten meillä oli meidän ensimmäinen sisävuoro. Sen jälkeen ollaan treenattu lähemmäs 15 eri salissa, joista ehkä kaksi oikeasti sopii mitoiltaan ja lattialtaan roller derbyyn. Tällä hetkellä treenataan neljä kertaa viikossa, kolmesti luistimilla kolmessa eri salissa”, Butther valottaa. Toivoa kuitenkin on: kaupunkien päättäjät ovat havahtumassa räjähdysmäisesti kasvavan lajin tarpeisiin. Helsingissä Pasilan Urheiluhalli on jo saanut lattiaansa pysyvän ratamaalauksen ja samasta uneksitaan Turussakin: ”Haaveena on kotisali ja lattiaan maalattu rata...” Erillistä valmentajaa ei Drägienkään riveissä vielä ole ja treenien vetäjä vaihtelee tilanteen mukaan. Monesti vastuupuuhat tahtovat kuitenkin kasaantua yksien ja samojen hahmojen niskoille. Tätä on Turussa pyritty kaukonäköisesti ehkäisemään – samalla tähdäten variaatioon myös treenisisällöissä: ”Useimmiten puikoissa nähdään varmaankin tällä hetkellä Revantuli tai minä, off skateista vastaa lähinnä jumppariRainboi. Olemme myös yrittäneet kannustaa kaikkia vähääkään halukkaita kokeilemaan treenien vetämistä, koska vaihtelu virkistää. Uusilla valmentajilla on myös usein uusia hyviä ideoita”, Butther toteaa.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 33


ko Niemelä KUVAT: Mar

icy ”Juissi”

DRRG!:n Ju

Laji alkaa olla niin järjestäytynyt, että open skate –tilaisuuksia ja fresh meat –kursseja järjestetään säännöllisesti joka seurassa ympäri Suomea. Niin myös Turussa. ”Järjestimme syyskuun alussa open skaten jossa oli ennätykselliset 30 osallistujaa. Fresh meat –kurssillakin on nyt jo liki 20 ilmoittautunutta”, Butther iloitsee. Jos tämä tilaisuus meni sivu suun, ei syytä huoleen: seuraavan kerran turkulaisilla halukkailla on mahdollisuus päästä osaksi maailman hienointa lajia taas ensi vuoden puolella. Homoelektroa ja jääkarhuja Kun kyse on roller derbyn kaltaisesta paljon tunteita ja intohimoja herättävästä joukkuelajista, yhdeksi avainkysymykseksi seuran perustamisessa nousevat toisaalta yksilöiden henkilökohtaisten ja toisaalta joukkueen yhteisten tavoitteiden saattaminen balanssiin. On myös ratkaistava, mihin voimavaroja halutaan panostaa ja miten eri osa-alueita painotetaan. Buttherin mukaan DRRG!:lle tärkeintä on tähän asti ollut yhdessä tekeminen ja treenaaminen: ”DRRG!:llä ei ikinä ole ollut selkeitä tavoitteita tai päämäärää. Toki yksittäisillä jäsenillä on erilaisia ajatuksia ja toiveita roller derbyn mahdollisuuksista.” Ainakin toistaiseksi urheilu, pelaaminen ja nyt vähitellen myös bouttaa-

34 KARU

iä vastaan.

n Queen B’s

Roller Derby taa Helsinki

.) puolus Butther (oik

minen ovat ykkössijalla. ”Drägit haluavat pelata roller derbyä ja tavata muita lajin harrastajia, ja se on ainakin tähän asti ollut tärkeintä. Nyt pisimpään mukana olleet ovat päässeet bouttaamisen makuun, ja se on tietysti herättänyt halua treenata määrätietoisemmin ja nimenomaan boutteja ajatellen”, Butther hahmottelee toiminnan suuntaviivoja. Hän ei kuitenkaan halua rajata ulos myöskään vähemmän vakavasta treenaamisesta kiinnostuneita harrastajia: ”Toki haluamme pitää toimintamme kiinnostavana myös tyypeille, joilla ei ole bouttaaminen päällimmäisenä ajatuksissa.” Derbyyn assosioituu usein vahvasti alakulttuurisia vivahteita: punkia ja campia sekä mausteita erilaisista aatesuunnista kuten feminismistä. Ilmeneekö tämä DRRG!:ssä ja jos, niin miten? ”DRRG! on (onneksi!) koonnut yhteen hyvinkin erilaisia ihmisiä, joilla on myös roller derbyn suhteen erilaisia näkemyksiä. Itse koen roller derbyn feministisenä lajina ja juuri sen takia olen jaksanut satsata siihen kaiken vapaa-aikani, kun taas osa drägeistä ei koe lajia feministisenä, tai ei ainakaan sen takia harrasta sitä.” Nimilaput ja rinnastukset tekevät maailmasta helpommin käsiteltävän. Musiikkigenrein luokiteltuna HRD:tä on kutsuttu popiksi, KRR:ää punkiksi ja TRH:ta rockiksi – DRRG!:n leimaksi valikoitui homoelektro. Kuten yksinkertaistukset tuskin koskaan tämäkään ei luonnollisesti kerro koko totuutta. Butther sanoo

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Drägit haluavat pelata roller derbyä ja tavata muita lajin harrastajia.

tämän kuvaavan hyvin osaa joukkueesta – hänen mukaansa sekaan mahtuvat tämän lisäksi myös esimerkiksi fiftarit ja kaikki söpöt nörtit: ”Ollaan varmaan kiltein joukkue Suomessa!” Butther kyseenalaistaa asioiden yksioikoista laatikoimista muutenkin: ”Derbyssä on omasta mielestäni kysymys siitä, että kukin saa olla oma itsensä ja toteuttaa itseään miten haluaa. Ei tarvitse olla esimerkiksi raju kovanaama voidakseen olla kovin tyyppi trackillä, voi myös olla herttainen höpönassu ja silti boutissa pestä lattiat vastustajalla.” Ilmeisesti ainakin Turussa tässä on onnistuttu. ”Mun mielestä DRRG!:ssä ehkä hienointa on, että kaikki todellakin saavat olla mitä ovat, eikä kukaan arvostele”, Butther hehkuttaa ja lisää samaan hengenvetoon derbyn muuttaneen elämäänsä monella tasolla: ”Itselleni roller derby on antanut lyhyessä ajassa niin paljon hyvää, etten sitä oikein aina edes käsitä. Moniin maihin ulottuva solidaarisuus ja yhdessä tekeminen yhdistettynä upeisiin ystäviin ja mahtavaan urheilulajiin, siitä on roller derby tehty.” Entä luonteenomainen treenaaminen? Millainen on DRRG!:tä parhaiten kuvaava drilli ja mistä siinä on kyse? ”Off skate -drilli joka menee näin: Ollaan ringissä ja hypitään tasajalkaa samaan tahtiin derbyasennossa. Yksi aloittaa säikäyttämällä vierustoverin

huutamalla sille ”HA!” ja tämä hahattelu jatkuu tyypiltä toiselle (suuntaa voi myös kääntää hahattamalla toiseen suuntaan) kunnes joku hyökkää hyppäämällä keskelle, osoittaa ketä tahansa ja huutaa ”ATTANMANYAA!”, johon osoitettu vastaa ”KINGSEISEIKIMONO, NIPPON!”. Jos jossain kohtaa mokaa, pitää olla nolo jääkarhu. Nolon jääkarhun pitää kiertää ringin sisällä muiden selkäänläpsittävänä ja huutelee ”ours blanc, ours blanc”. Drilli kuvaa meitä hyvin levottoman meininkinsä takia.” Asia selvä. (Ours blanc, ours blanc) Revantuli, V*ttumato, Punk Skunk ja moni muu Periderbymäiseen tapaan DRRG!:n nimistö ei kuvia kumarra: riveistä löytyvät niin Bitter Pan, Chewfuckah kuin Boba Fetchkin. Mikä nimistä puhuttelee Buttheria itseään syvimmin ja miksi? ”Mun lempparinimet vaihtuu, mutta tällä hetkellä olen eniten fiiliksissä ehkä Stiletti-Tuijasta. Stile oli puolitoista vuotta ilman derbynimeä, ja sitten jostain syntyi Stiletti-Tuija. Se on myös hyvin kuvaava nimi, Stile pelaa kovat piipussa, eikä anna armoa kenellekään. Silti Stile on sisäisesti ihan pehmo, kuten kovikset yleensäkin.” ♥

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 35


Helsinki Roller Derby HellCity Rollers helsinkirollerderby@gmail.com

Tampere Rollin’ Hos - Turnin’ tricks on the flat track since 2009 info@tampererollerderby.com

Kallio Rolling Rainbow, Helsinki - Come as you are vivalakrr@gmail.com

Dirty River Roller Grrrls - (DRRG!) Turku rollerderbyinturku@gmail.com

Lahti Roller Derby Bay City Rollers - They see us rollin’ they hatin’ lahtirollerderby@hotmail.com

Joensuu Rolling Rogues joensuu.rollerderby@gmail.com

Jyväskylä Rollin’ Ragdolls jklrollerderby@gmail.com

LPR HCRollers, Lappeenranta lappeenranta.rollerderby@gmail.com

Kouvola Rock n Rollers kouvolarollerderby@gmail.com

Kotka Roller Derby Eagle City Derby Roses kotkarollerderby@mail.com

Porvoo Roller Derby P-Town Brawlers porvoorollerderby@gmail.com

Ruin City Rollers kajaanirollerderby@gmail.com

Kuopio Roller Derby kuopio.rollerderby@gmail.com

Lähde: https://sites.google.com/site/rollerderbysuomi/

Oulu Roller Derby Shitty City Rollers rollerderbyoulu@gmail.com

Seinäjoki Roller Derby seinajokirollerderby@gmail.com