Kenavenster juni 2017

Page 1

GRATIS TIJDSCHRIFT VAN KENA VZW VERSCHIJNT DRIEMAANDELIJKS

I I

VOOR EN DOOR MONITOREN MET KENANIEUWS EN KAMPIDEEËN 22STE JAARGANG NR. 2 I ERKENNINGSNUMMER P708156

kena.be /kenakamp /kenavzw /kenavzw

JUNI 2017


Kena groeit. We zetten de laatste rechte lijn in richting de zomervakantie en we zien het helemaal zitten! Onze werkgroepen hebben niet stilgezeten! Nieuwe monitoren werden tijdens de paascursus klaargestoomd, kampchefs zetten tijdens een BBQ de laatste puntjes op de ‘i’ en iemand van jullie werd uit de vele ge-wél-di-ge inzendingen geselecteerd als winnaar van onze promo-fotowedstrijd. Vijf van onze -12 kampen zijn volzet en er blijven nog dagelijks inschrijvingen binnen komen. Het wordt een goede zomer! En ook op ons domein staat de tijd niet stil. We zullen weer even onze weg moeten zoeken deze zomer, want er is een hele hoop veranderd. Hier en daar werd geschoven met de invulling van de ruimtes en onze werkgroep materiaal zorgde met haar bende vrijwilligers voor een nieuwe vlaggenmast, en lampjes en elektriciteit in de nieuwe kampvuurkring van -12. Leo licht het je allemaal toe in ‘Het Domein’.

2

Hopelijk zijn je voorbereidingen voor het kamp al lang af en kan je volop genieten van het geweldige weer. No stress, alles komt goed! Want genieten van je zomer bij Kena, dat is alles wat je voor ons moet doen. Vraag maar aan de voorzitster! Laat ons zeker weten hoe het kamp verlopen is. Foto’s, wist-je-datjes, artikels, gele briefkaarten en stijladviezen zijn àltijd welkom op onze redactie! En post je foto’s op sociale media? Vergeet dan zeker niet de hashtags #kenavzw, #dezomerisvanons en #kampstagram te gebruiken! Die laatste kan je een mooie prijs opleveren. Veel plezier allemaal en geef er een lap op!

de redactie publicaties@kena.be

I

WWW . KENA . BE


INHOUD 6-7 | Het Domein

Er is de laatste maanden weer zoveel gebeurd in Heuvelsven dat we deze zomer waarschijnlijk terug even de weg zullen moeten zoeken. Leo licht het allemaal even toe! .............................................................

8-10 | Lasilliaans perspectief

Broeder Victor was een Lasalliaan en Kena engageert zich al jaren om haar banden met het Vlaams-Lasalliaans perspectief verder aan te halen. Maar wat betekent dat precies? .............................................................

17 | Oproep materiaal

De werkgroep materiaal verzamelt... verkleedkleren en gezelschapspelen! Heb jij nog wat liggen dat voor Kena kan dienen?

18-19 | Internationaal project

Jessie trok tien dagen lang naar Rusland voor een internationale training over projectmanagement voor jeugdwerkers. Ze ontdekte al vlug dat het jeugdwerk in België een stuk verder staat.

Kenavenster COLOFON REALISATIE & REDACTIE

HOE ONS BEREIKEN?

Kenavenster verschijnt

Julie Van Dooren

JVC HEUVELSVEN

driemaandelijks.

publicaties@kena.be

Heuvelsven 1

Verantwoordelijke uitgever is

3650 Dilsen-Stokkem

Julie Van Dooren, Lange

VRIJE BIJDRAGEN

info@kena.be

Pastoorstraat 8, 2600 Berchem

Tel. 0494 48 91 70

089 36 45 31

Liselotte, Leo, Hans,

www.kena.be

Veerle, Joke, Hans V.,

facebook.com/kenakamp

Emilie P., Jessie

Afgiftekantoor: Maaseik De volledige inhoud © 2017 door

Bijdragen, reacties en foto’s

Kena vzw tenzij anders vermeld in

mogen gemaild worden naar

de specifieke artikels. Alle rechten

PUBLICATIES@KENA.BE

voorbehouden.

3


WOORDJE VAN DE VOORZITTER

VERGEET VOORAL NIET TE GENIETEN! De zomer staat voor de deur en veertien kampploegen staan in de startblokken. Zo’n vijftig monitoren staan klaar om het beste van zichzelf te geven. Zeven keukenploegen scherpen hun messen en halen de keukenschorten boven. De verschillende werkgroepen zijn tijdens de laatste periode samengekomen om alles in gereedheid te brengen voor de zomerkampen. Dikwijls wensen we elkaar bij aanvang van een nieuw kamp veel succes toe. Maak er iets moois van. Probeer de groep dichter bij elkaar te brengen. Maak er een spetterend kamp van. Geef onze deelnemers ongelooflijke herinneringen mee. Voor onze nieuwe monitoren hopen we dat ze grenzen kunnen verleggen, openbloeien en groeien. Natuurlijk wens ik jullie deze zaken ook toe. Maar wat ik hier vandaag nog wil aan toevoegen is: vergeet vooral niet te genieten. Beleef zelf ook plezier aan de activiteiten, geniet zelf ook van de rust tijdens de afdaling aan het kampvuur. Kom maar even tot jezelf aan de rand van het ven. Leg nieuwe vriendschappen. Haal energie uit hetgeen je op kamp doet. Genieten! Ik wens jullie allemaal een warme, energie-gevende en inspirerende zomer!

Liselotte

4

I

WWW . KENA . BE


Wist-je-dat... ... je Hans helemaal kan opvrolijken door hem turbobeton te geven. ... Benjamin, Bjorn en Leen maar best al een lading aankopen voor op kamp. ... Joke en Saan maak je dan weer blij met een springkasteel. ... het Kenafeest dus alvast een knaller wordt! ... er op het Kenafeest dit jaar ook een burgertent zal zijn.

#kenavzw #dezomerisvanons #kampstagram Deze zomer mee op Kena kamp? Deel je beste foto’s op Instagram, gebruik de hashtag #mediaraven en win! Mediaraven beloont de 6 beste kampfoto’s met een mooie prijs. Elke foto die tussen 1 juli en 31 augustus gepost wordt komt automatisch in aanmerking!

5


Het domein

Nog een paar weken en de zomer van 2017 kan in Heuvelsven beginnen. En er is nogal wat gerealiseerd de laatste maanden. Toch haalden we voor een aantal werken de deadline van 30 juni niet. Daar tegenover staat dat we, ter compensatie, andere nuttige dingen gedaan hebben die niet gepland waren. Er zijn twee grote werken die we over de zomer naar het najaar moeten tillen. Zo was er voorzien dat einde mei een groot aantal ramen van het Centrumgebouw vervangen zouden worden door leerlingen uit het zesde jaar van een technische school in Overpelt. Het uitvoeren van dit project was hun eindwerk. Zij zijn er echter niet in geslaagd om alles tijdig klaar te krijgen. Aangezien zij allen, het gaat over 4 leerlingen, nog een 7de jaar zullen volgen, spraken we met de school af dat de plaatsing eind september zal gebeuren. Deel twee van de te vervangen ramen zetten zij ook op hun planning voor mei 2018 … als alles mee zit. Het dak van de bungalows hebben we ook niet voor de zomer kunnen vernieuwen. Dat werd reeds gemeld. Ook uitgesteld naar dit najaar. Alle nadeel ‘hebbe’ echter een voordeel Aangezien het over grote en dure werken gaat, hoeven we door het uitstel nog niets te betalen. Daardoor kunnen we eerst onze rekening wat laten aangroeien en komen we minder krap te zitten. Doordat we vermelde uitgestelde werken niet moesten opvolgen, konden we rustig de lopende projecten afwerken. De stookplaats is, op de branddeur na, brandveilig.

6

I

WWW . KENA . BE


We verplaatsten de muur in de kelder waar de wasmachine en droogkast stonden. In deze vergrote ruimte komen na de zomer de nieuwe toiletten. Daardoor zullen we versneld aan kunnen beginnen aan de bouw van de nieuwe douches. Voor de keuken werd gerealiseerd wat we deze lente gepland hadden. Doordat de stookruimte en de aanpalende technische ruimte met water- en elektriciteitstellers niet meer als opslagruimte kunnen gebruikt worden, is er een stockageprobleem ontstaan. Ook de ruimte voor de nieuwe toiletten is niet meer beschikbaar om voorraad op te slaan. Dit maakt dat we het gebruik van de kelders herbekeken hebben. De ‘kenakelder’ bestaat niet meer. Droge voeding en conserven kunnen bewaard worden in de vernieuwde ruimte tussen de keuken en de voorziene nieuwe toiletten. De diepvries staat voortaan aan de lift. De kelder achter de kleine eetzaal stellen we open voor de keukenploegen. De voorraad van Kenakampmateriaal wordt voortaan in het Centrumgebouw bewaard. We hebben daar van de nood een deugd moeten maken … en beslisten om de ‘kantine’ meteen in een nieuw kleedje te steken. Het lokaal oogde immers erg rommelig en was moeilijk in orde te houden. Er waren barsten en scheuren in de muren en de brandkast stond mooi in de weg te staan. Ondertussen zijn de muren hersteld en is de brandkast weg. Er ligt een nieuwe vloer, er is een lavabo voor EHBO geplaatst en alles krijgt een nieuwe verflaag. Jammer dat de ramen nog niet vervangen werden. Anders was het helemaal ‘af’. We voorzien ook om het raam op de gang te vervangen met een volledig opendraaiende vleugel voor de bediening van de kantine. Na de zomer Het oude EHBO-lokaal dat eerst voor OCS voorzien was, wordt aan Kena overgedragen. Daar kunnen de pingpongtafels, geluidsapparatuur en dergelijke veilig en ordelijk opgeborgen worden. Hierdoor kan het vernieuwde aanpalende lokaal ingericht worden om zijn functie van kampsecretariaat ten volle te vervullen. Voor de hoofdleiding zal het gebruik van de sleutels komend seizoen even wennen worden. Het sleutelplan is al erg ver gevorderd. Er werden nieuwe cilinders geplaatst en oude tijdelijk hergebruikt. De ‘vierkante’ sleutel wordt voor de meeste deuren vervangen door de ‘ronde’. Waar de ‘ronde’ gebruikt werd, gebruikt men nog de ‘ronde’ of de nieuwe kenaloper. Voor de kelderdeur van het Centrumgebouw moet deze zomer tijdelijk de ‘vierkante’ sleutel gebruikt worden en niet de ‘ronde’ … het lijkt niet onmiddellijk zo, maar het is een hele verbetering. En vereenvoudiging ! Einddoel: één sleutel voor alle deuren. Er ligt rond het hoofdgebouw heel wat puin van afbraakwerken. Dat gaan we verwijderen zodat alles er netjes bijligt als de eerste groep op 2 juli de aftrap geeft voor het 70ste werkjaar in Heuvelsven ! Waarvoor proficiat !

Leo

7


& We engageren ons al enkele jaren om onze banden met het Vlaams-Lasalliaans perspectief (VLP) verder aan te halen. Wat is het VLP en waar komt de logische en natuurlijke link met Kena vandaan? Onze broeder-stichter Victor was zelf een Lasalliaan. De Lasallianen laten zich inspireren door het leven van Jean-Baptiste de La Salle en organiseren als broeders van de christelijke scholen onderwijs, oorspronkelijk voor de armen. Als broeder organiseert Victor kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog bouwkampen en later sportkampen voor jongeren in Heuvelsven. Vanuit de broeders van de christelijke scholen, een scholennetwerk dat Jean-Baptiste De La Salle gesticht heeft, werd reclame gemaakt. Het opvoedingsproject van de school werd zo doorgetrokken tijdens de zomervakanties. Dat deed veel jongeren die anders op straat zouden rondhangen veel deugd. Het VLP is een inrichtende macht voor een 32-tal scholen, vier internaten en vier centra waaronder Kena als enige jeugdwerking in Vlaanderen.

De jonge Lasallianen zijn actief in meer dan 80 landen en tellen in totaal meer dan een milioen leden.

vormt daar in het volgende werkjaar een belangrijk onderdeel van. Hoe verlopen de samenwerking op dit moment? Het voorbije jaar werd er in Heuvelsven door het VLP een plandag georganiseerd waarbij we met Kena een deel van het inhoudelijk luik rond ons pedagogisch project mochten invullen. Later zijn Liselotte en ik Kena in Groot-Bijgaarden gaan voorstellen en werden alle leden van Kena uitgenodigd om deel te nemen aan een uitwissling in Malta. Het Lasalliaans perspectief is wereldwijd erg groot. De ‘Young Lasallians’ is een verzamelnaam voor jongvolwassen Lasallianen die zich actief inzetten om armoede en onrechtvaardigheid de wereld uit te helpen. Ze zetten zich in om vooral kansarmen door opleiding in een stimulerende positieve omgeving een betere toekomst te geven. De beweging is van bij de start, nu meer dan 300 jaar geleden, inclusief geweest en zoekt wereldwijd samenwerkingsverbanden. De jonge Lasallianen zijn actief in meer dan 80 landen en tellen in totaal meer dan een milioen leden.

Vele vraagstukken rond het beheer van gebouwen, identiteit, stijl, spiritualiteit die Kena de voorbije jaren besproken heeft zijn items die ook binnen de scholen van het VLP leven. De scholen worden in de praktijk, net zoals Kena, bestuurd door leken. De inspiratiebron blijven vertalen zodat ze eigentijds blijft en zuurstof en zin kan geven aan de medewerkers is een project dat ook binnen Kena aandacht vraagt. Vanuit onze gemeenschappelijke voedingsbodem kunnen we onze unieke visie op werken met jongeren blijven vertalen naar medewerkers en externen. Ze is een noodzakelijke baken om niet stuurloos te worden. De vertaling van ‘Faire Un Homme’, de basis van ons pedagogisch project dat op en top Lasalliaans is,

8

I

WWW . KENA . BE


Het VLP is een inrichtende macht voor een 32-tal scholen, vier internaten en vier centra waaronder Kena als enige jeugdwerking in Vlaanderen. Wat kunnen we voor elkaar betekenen? De thema’s waar de Lasallianen in de wereld mee bezig zijn en de manier waarop ze hun werkingen organiseren zijn heel gelijkend aan wat we binnen Kena doen. Daardoor geloven we dat de uitwisseling van expertise, maar vooral de mogelijkheid kenbaar maken aan Lasalliaanse scholen in Vlaanderen dat hun leerlingen bij ons terecht kunnen om ook in de vakantie hele kwalitatieve tijd door te brengen in een uniek kader en binnen een Lasalliaanse visie een meerwaarde betekent voor beide werkingen. Kena op en top Lasalliaans? Ja! Net zoals de broeders vroeger beleven we als begeleiders de samenhorigheid, de activiteiten en het dagritme mee met onze deelnemers. We geloven dat we elkaar coachen en leren door het voorbeeld te geven en samen te werken, spelen en sporten. We stellen ons dag en nacht dienstbaar op. In een steeds complexere samenleving laten we zien hoe wij willen leven. De meer dan 200 vrijwilligers die Kena jaarlijks laten draaien geven de ethische dimensie voorrang op de economische. Al is het natuurlijk noodzakelijk dat we dat laatste ook goed blijven doen. De La Salle vond het belangrijk dat onderwijs een spelend gegeven was en dat je als opvoeder een positief project weerspiegeld nl. een pedagogie van hoop en geduld. Vanuit dat gevoel van gelijkheid en samenhorigheid gaan onze monitoren op zoek naar de kwaliteiten en talenten van deelnmers zodat zij kunnen schitteren. Denk maar aan onze bonte ringen aan het kampvuur elke avond, de vendelvergaderingen en het ‘samen de handen uit de mouwen steken’. Dat perspectief van een unieke en zinvolle toekomst laten zien aan alle jongeren die willen is de kern van onze stijl. We merken bij onszelf dat we dat niet enkel in Heuvelsven, maar ook daarbuiten uitdragen in onze vriendengroep, familie en werk.

De Lasallianen gebruiken in de wereld als symbool een ster. Vaak is het een heldere zilveren ster op een blauw schild. De vermelde zinsspreuken onder het embleem zeggen ‘teken van geloof’ en ‘laten we steeds verenigd blijven; dat niets ons van elkaar scheidt.’ Een beetje te vergelijken met onze ‘samen sterk’ na elke verzameling. De La Salle heeft steeds benadrukt dat de “geest van geloof” zou gelden als de voornaamste deugd onder de broeders. De ster herinnerde de broeders eraan dat zij steeds op weg zijn om het goede te vinden in elke jongere. LINKS http://www.vlp-scholennetwerk.be http://www.lasalle.org https://www.facebook.com/lasalleorg/ https://www.instagram.com/lasalleorg/ youtube: De La Salle - the Patron Saint Trailer

9


LEVENSVERHAAL VAN DE LA SALLE Jean-Baptiste De La Salle werd in 1651 geboren te Reims in een welstellende, invloedrijke familie. Hij was de oudste van elf kinderen, maar droomde al vroeg van een mooie kerkelijke carrière. Op zijn zestiende was hij reeds kanunnik van de kathedraal van Reims. Later zou hij priester worden en doctor in de theologie. Ondanks die ambitieuze carrièreplannen, werd hij een man die zich zonder reserve inzette voor de kinderen van armen en ambachtslui en voor hen onderwijs organiseerde. Jean-Baptiste had geen directe lijn met Hierboven. Hij geloofde dat God sprak doorheen de omstandigheden. En die omstandigheden lieten hem niet veel keus, vond hij. Achttien dagen na zijn priesterwijding in 1678, stierf zijn vriend Nicolas Roland, stichter van een congregatie van zusters voor onderwijs aan meisjes. Jean-Baptiste nam de verantwoordelijkheid over deze gemeenschap van zijn overleden vriend over. Zo raakte hij betrokken bij de organisatie van armenscholen in Reims. Eerst scholen voor meisjes, daarna ook voor jongens. De La Salle hoopte dat het daarbij zou blijven, zodat hij verder kon bouwen aan een kerkelijke carrière. Maar de omstandigheden duwden hem verder in de richting van de armenscholen. Hij maakte zich zorgen over het gebrek aan opleiding van de jonge meesters. Hij bracht hen samen in een huis en bekommerde zich om hun vorming. Toen hun motivatie na enkele jaren begon te slabakken, nam hij ze in zijn eigen huis op, tot verontwaardiging van de burgerij die niet begreep dat hij samen woonde met volk van laag allooi - want zo werd toen over onderwijsmensen gedacht. Daarover schreef hij zelf: ‘Door allerlei omstandigheden begon ik de zorg voor de jongensscholen op mij te nemen. Voorheen dacht ik er helemaal niet aan. Toch had men mij erover gesproken. Heel wat vrienden van Nicolas trachtten mij te overhalen, maar het drong niet tot mij door en nooit vatte ik het plan op het uit te voeren. Meer nog, had ik mij gerealiseerd dat het liefdadigheidswerk voor de schoolmeesters waarmee ik begon, voor mij de plicht zou inhouden met hen te gaan samenwonen, dan had ik het laten varen.’ Op die manier werd Jean-Baptiste geleidelijk en bijna ongewild in beslag genomen door het werk van de scholen.

10

De eenheid in een gemeenschap is een edelsteen: daarom heeft Jezus de eenheid onder de apostelen zo vaak aanbevolen vooraleer Hij stierf. Verliest men de eenheid, dan verliest men alles. Daarom: bewaar de eenheid met zorg indien ge wenst dat uw gemeenschap zich handhaaft. Jean-Baptiste - Meditatie voor 30 december

De grote verdienste van de La Salle is niet geweest dat hij visionair was. Het was nooit zijn plan een eigen congregatie te stichten. Hij heeft zich gewoon door dit werk laten grijpen en is zijn engagement tot in het uiterste trouw gebleven. Zo verliet hij zijn familie om met de meesters te gaan samenleven. Hij deed afstand van zijn kanunnikaat om de onzekere levensvoorwaarden van zijn broeders te delen. Hoe groter de problemen werden, des te groter werd zijn engagement. Toen verscheidene medewerkers hem verlieten en zijn werk in elkaar leek te storten legden hij en enkele getrouwen de gelofte af met het werk van de scholen door te gaan tot ze erbij zouden neervallen. Zo evolueerde de gemeenschap van schoolmeesters door de omstandigheden naar een meer geëngageerde samenlevingsvorm: een congregatie van broeders die zich toelegden op gratis onderwijs voor alle kinderen. Om te verzekeren dat de stichting gericht bleef op haar doel - de opvoeding van de verwaarloosde jeugd - zou niemand onder hen een kerkelijke wijding mogen ontvangen. Tijdens zijn leven konden de initiatieven van De La Salle aan kerkelijke zijde op weinig bijval rekenen. Maar ook de burgerlijke overheden hadden niet altijd een hoge pet op van zijn sociale bewogenheid. Hij werd van alle kanten tegengewerkt en belasterd. Naar het einde van zijn leven toe werd het zo erg, dat hij naar het zuiden vluchtte om zich in de buurt van Grenoble te vestigen. Jean-Baptiste betwijfelde of de weg die hij gevolgd had, wel de weg was die God voor hem had weggelegd. Het was slechts na lang aandringen van de broeders, dat hij naar Parijs terugkeerde. Met de kerkelijke overheid kwam het niet meer goed. Hij stierf op Goede Vrijdag, 7 april 1719. bron: www.vlp-scholennetwerk.be

I

WWW . KENA . BE


TIP BIJ HET VOORBEREIDEN VAN EEN BONTE RING Je moet een bonte ring maken? Test liedjeskennis bij vrienden, broers, zussen en wie weet zelfs de buren. Het ziet er naar uit dat het aantal deelnemers deze zomer flink gaat stijgen. Hoera! Meer deelnemers betekent ook meer deelnemers die Kena nog niet kennen. Naast de vele algemene bekende liedjes in ons zangboekje is er natuurlijk ook een Kena-specifiek repertoire. Voor een mini-bonte ring van 12 nummers op driedaagse testte ik in één klas uit wat wel of niet zou aanslaan. Je merkt dat meteen. Als ze het nummer kenden en zouden kunnen meezingen, moesten ze gaan rechtstaan. Als ze het niet kenden, moesten ze blijven zitten. Bij het inzetten van sommige nummers was de bonte ring al zo goed als vertrokken. Wat werkte wel? Wat niet? WEL: lief klein konijntje, country roads, de kikkertjes, mosselman, hit the road jack, vrolike vrienden, tocht door het donker, cockey cockey, laat het gras maar groeien, laat de zon in je hart, hoofd schouder knie en teen, de krokodil, poes van tante loes, drunken sailor, en we gaan nog ni naar huis, er zaten zes kippen, ik ben vandaag zo vrolijk, ik heb de zon zien zakken, If you’re happy Helemaal NIET (of niet enthousiast): allewiejo, ik heb nen hof, calypso, dag rozemarijntje (vonden ze te kinderachtig en bij de mosselman waren ze niet te houden), allo a gogo (wel een hit eens dat het aangeleerd was), een nederlandse Amerikaan, Infanterieën, every where we go, Ik hou van u. Het was geen grote, maar wel een nuttige steekproef. Als je op voorhand of tijdens het kamp aandacht hebt voor wat er graag gezongen wordt, kan je je bonte ring nog aanpassen. Je kan ook zelf kamphits lanceren door tussendoor (wandeling van en naar de refter, tijdens het werken, vendelvergadering, ...) een lied aan te leren. Zelf enthousiast zijn is zowat de enige voorwaarde. De rest komt meestal vanzelf.

11


Promoactie

ZAG JIJ DEZE PARELTJES AL ? De voorbije twee maanden organiseerden we een fotowedstrijd op sociale media en daar kwamen een heleboel originele plaatjes uit de bus! Dit is een greep uit de collectie die we te zien kregen. De jury heeft echter beslist dat de hoofdprijs gaat naar ... *tromgeroffel* ... Leen Seliaerts! Zij

sloeg

erin

enthousiastelingen

een bij

hele haar

bende plannetje

te betrekken en mag binnenkort twee cinematickets in haar bus verwachten voor een gezellige filmdate op kosten van Kena.- door Joke

Spelletjes voor onderweg Joehoe, zomervakantie! Plan je een lange autorit met je bengels? Of reis jij als vendelleider mee met de bus naar Heuvelsven? Bereid je dan maar voor op de vraag: “zijn we er al bijna, papa?” of “Is het nog ver, leidster? Er zijn achter tientallen tijdloze spelletjes om kinderen bezig te houden tijdens een lange rit. Hier alvast onze top 13. (Tip aan onze monitoren: voeg je favoriete onderweg-spelletjes toe aan je EHBDM-fiche! Gaat nog van pas komen ;-) )

1. Automerken bingo! Stel een kaartje samen met verschillende automerken. Wie het eerst alle automerken op zijn kaart gespot en afgevinkt heeft, wint. Variatie: Stel samen een lijst op waarop allerlei dingen staan die je onderweg kunt tegenkomen zoals: een voetbalstadion, paard of watertoren. De eerste die alles gezien heeft, is de winnaar. Variant met nummerborden: Op de bingokaart staan de getallen t/m 99. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Bekijk de nummerborden van de auto’s die passeren en probeer zoveel mogelijk cijfercombinaties te schrappen!

2. Ik ga op reis en ik neem mee… Misschien niet zo geschikt met jongere kinderen, maar wanneer de kinderen wat ouder zijn en je graag je geheugen wilt trainen dan is dit spelletje heel erg leuk om te doen. Daarnaast zorgt dit spel ook voor heel veel vakantievoorpret én je kunt meteen controleren of je niks vergeten bent. Het doel? Ik ga op reis en ik neem mee… steeds aanvullen met een voorwerp, waardoor het steeds moeilijker wordt om alles te onthouden. Wanneer iemand het fout zegt, is diegene af!

3. Paard. Dromedaris. Slak. Kangoeroe. Everzwijn. Een spel dat nooit verveelt: dierenslang. Het gaat als volgt: speler 1 noemt een dier bijvoorbeeld ‘kip’, waarop speler 2 een dier vormt met de laatste letter van ‘kip’ bijvoorbeeld ‘pauw. Vervolgens noemt speler 1 een dier met een ‘w’ zoals walvis,.. De bal is aan het rollen. Het leuke aan dit spel is dat het onbeperkte deelnemers heeft. Zijn alle dieren aan bod geweest? Begin dan met voetballers, steden of films.

4. Wie ben ik? Wat is er nou leuker dan raden wie je bent? Wil je dit op een duidelijke manier spelen, dan kun je het beste postit’s en een pen meenemen in de auto. Op de post-it schrijf je de naam van een bekend persoon op, die de ander op zijn voorhoofd geplakt krijgt. Vervolgens mag je om de beurt vragen stellen, die beantwoord kunnen worden met ‘ja’ of ‘nee’. Wanneer het antwoord ‘ja’ is, mag je nog een keer raden. Wanneer het ‘nee’ is ben je af en moet je een ronde wachten.

5. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Een écht klassieker: ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… BLAUW. Iedereen kan meedoen aan dit super simpele spel en het zorgt voor heel wat plezier. Begin met voorwerpen in de auto en wanneer deze geraden zijn, kun je ook door het raam naar buiten kijken. Maar zorg er wel voor dat het voorwerp geraden kan worden, voordat je alweer een stuk verder gereden bent!

14

I

WWW . KENA . BE


6. Geen ‘ja’, geen ‘nee’, geen ‘euh’ Heb jij ooit weleens vragen proberen te beantwoorden, zonder dat je mag antwoorden met ‘ja’, ‘nee’ of ‘euh’? Dat is nou precies het doel van dit spel! Eén persoon stelt de ander vragen, waarbij diegene niet mag antwoorden met deze kleine woordjes. Als iemand deze woorden wel noemt, of te lang wacht met antwoorden, dan is diegene af. Als de vraag goed beantwoord is, mag de deelnemer een vraag stellen aan iemand anders.

7. Vakantie-abc Bij dit spel is het de bedoeling dat je om de beurt een zin maakt over je vakantie of kamp, maar het laatste woord moet het alfabet volgen. Speler 1 zegt bijvoorbeeld: “We gaan op vakantie naar de Alpen.”, waarop speler 2 zijn zin eindigt met een woord dat begint met ‘b’. Niet duidelijk? Even een voorbeeld:

‘We gaan op vakantie naar de Alpen’

‘Daar zijn hopelijk geen beren.’

‘Maar wel boterhammen met confituur.’

‘Vooraleer we aankomen, rijden we door Duitsland.’

‘En daar stoppen we om te eten’

“Dan ben je hopelijk wel flink

Het is de uitdaging om samen een leuk verhaal te verzinnen. Hou pen en papier bij de hand, want voor je het weet schrijf je een nieuwe bestseller! (En publiceert de redactie het in het eerstvolgende Kenavenster.)

8. Galgje Al generaties lang een hit onder kinderen: galgje. De ene speler bedenkt een woord en geeft met streepjes op een papier aan uit hoeveel letters het bestaan. De andere moet letters raden. Elke letter die niet voorkomt in het woord is goed voor een onderdeel van de galg en het poppetje dat wordt opgehangen. Het woord moet geraden zijn voordat de galg en het poppetje af zijn.

9. Rugtekenen Een rustgevend spelletje! De ene speler tekent met de vinger een tekening op de rug van zijn partner. Deze probeert te raden wat getekend werd. In plaats van tekenen kan men ook woorden schrijven. 10. Liedjes raden Bij dit spel gaat 1 speler een liedje ‘hummen’. De andere spelers moeten raden welk liedje dat is. De speler die het eerst het liedje raadt, mag nu gaan ‘hummen’. In plaats van ‘hummen’ kun je ook ‘zoemen’, ‘sissen’ of bedenk maar iets. Je kunt ook elke ronde wat anders doen of de spelers zelf laten kiezen. 11. Verbindingsspel Speler 1 noemt 2 dingen of personen. Speler 2 moet nu binnen een bepaalde tijd een connectie (verband) tussen deze twee dingen of personen maken met een kort verhaaltje. Een leuke uitdaging voor iets oudere kinderen! Veel plezier onderweg!

15


Leuke moralen voor op kamp

nder de appelboom - door Veerle

MENSEN EN MENSEN Een Franse jongen was op reis door Afrika. In Senegal hoorde hij mensen een lied zingen in hun eigen taal. De jongen dacht: ‘Wat klinkt dat raar.’ En hij vroeg aan de zangers: ‘Hoe komt het toch dat wij zo anders zijn dan jullie, zwarte mensen?’ Niemand antwoordde. Toen vroeg een oude man: ‘Weet je wat wij doen als we honger hebben?’ Dat vond de jongen een vreemde vraag. Hij zweeg. ‘Eten’, antwoordde de man zelf. ‘Weet je wat wij doen als we iets te zeggen hebben?’ ‘Praten’, zei de jongen. ‘Juist, ja’, prees de man. ‘En als er iets belangrijks gebeurt?’ Weer zweeg de jongen. ‘Feesten, dansen, zingen’, was het antwoord. De oude man glimlachte. ‘Hoe denk jij dat wij ons het liefste voelen?’ ‘Gelukkig’, probeerde de jongen. ‘Inderdaad’, prees de man. ‘Wij proberen gelukkig te zijn.’ ‘Maar meneer… dat willen wij ook.’ Het bleef even stil. Iedereen keek naar de oude man. Die glimlachte en knikte. Copyright: C. Leterme, Een parel voor elke dag, Averbode 2007, p. 72

16

I

WWW . KENA . BE


Oproep ! Oproep ! Oproep ! KENA VERZAMELT... VERKLEEDKLEREN! Wat zoeken we? Heb jij thuis nog een aantal super leuke verkleedkleren, die je eigenlijk niet meer aan doet? Of ben je bereid een deel van je verkleedkleren aan Kena te doneren? Wij zijn op zoek naar goede verkleedkleren om een basisaanbod te voorzien in Kena. Wil jij hier aan bijdragen? Dan mag je de verkleedkleren die je wil doneren, meenemen op kamp en afgeven aan je kampleider. Zij zullen deze verkleedkleren dan op de juiste plaats verzamelen. Op het einde van de zomer maken we dan een selectie en zorgen voor een verkleedkoffer voor zowel -12 als +12 die altijd gebruikt mag worden. BELANGRIJK! Dit wil zeggen dat misschien niet alle verkleedkleren die jij doneerde uiteindelijk bewaard zullen blijven! Kena zorgt dus niet voor een privé-opslagruimte voor jouw verkleedkleren. De kleren die je doneert, zijn vanaf dan van Kena en wij maken daaruit een selectie. Verkleedkleren die niet in de verkleedkoffer van Kena belanden, worden op de paascursus verdeeld onder de monitoren.

… GEZELSCHAPSSPELEN! Wat zoeken we? Het giet pijpenstelen en het geplande bosspel valt letterlijk in het water. Gelukkig kunnen er snel wat tafels en stoelen klaargezet worden en de gezelschapsspelletjes worden bovengehaald… Voor dat laatste hebben we jou nodig! Wij zijn namelijk op zoek naar allerlei gezelschapsspelletjes. Heb jij thuis nog spelletjes liggen, die je heel fijn vindt, maar eigenlijk bijna nooit meer speelt? Dan kan je de kampgangers van Kena daar enorm blij mee maken! Wil jij hieraan bijdragen? Als je ons hierbij wil helpen, mag je de gezelschapsspelen die je wil doneren meenemen op kamp en afgeven aan je kampleider. Wanneer er van één spel vijf versies worden gedoneerd, zullen we opnieuw een selectie moeten maken. BELANGRIJK: Wil je graag je gezelschapsspel terug indien de selectie niet haalt? Plak dan een post-it met je volledige naam en emailadres op de doos en dan proberen we jou wgezelschapsspel terug te bezorgen! PS: Ga je deze zomer niet mee op kamp, maar wil je graag iets doneren? Mail dan even naar materiaal@kena.be en dan kijken we de andere mogelijkheden!

17


Belgie, Utopia van het jeugdwerk Vaak zijn het de simpelste avonden die leiden tot de mooiste herinnering. Zo ging ik in oktober naar Brussel om Italiaanse vrienden te bezoeken. In Brussel ontmoette ik Ronald, een gedreven trainer uit Molenbeek. Twee drankjes later stond het al vast: ik ging naar Rusland. En een half jaar later vertrok ik ook effectief en volgde ik tien dagen lang een internationale training over projectmanagement voor jeugdwerkers. Op vrijdag 5 mei vertrok ik in mijn eentje naar de andere kant van de wereld, namelijk Khabarovsk. Meestal moet je mijn verhalen met een paar korreltjes zout nemen. Ik durf namelijk al eens lichtjes te overdrijven. Kwestie van het allemaal wat spannender te maken. Maar wanneer ik je nu vertel dat ik naar de andere kant van de wereld vloog, bedoel ik ook écht de andere kant van de wereld. Khabarovsk is namelijk het meest oostelijke stadje van Rusland, gelegen op minder dan 20 kilometer van China. Een prachtige stad met al gauw 583.072 inwoners. Net zoals vorig jaar (toen met Saan Van Elsen in Italië) nam ik hier deel aan een internationale training. Wanneer ik vrienden vertel dat ik een training in het buitenland volgde, denken ze vaak dat ik weer aan het volleyballen ben. Maar internationale trainingen van Erasmus+ zijn projecten die bijdragen aan de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers binnen Europa. Tijdens zo’n project behandel je een specifiek thema door middel van simulatiespelen, rollenspelen en veel meer. Dit onder begeleiding van een specialist binnen het thema. Deze keer geen training over interculturaliteit maar over projectmanagement voor jeugdwerkers. Hoe leer ik zelf internationale projecten opstarten, gesubsidieerd door Erasmus+? (N.v.d.r.: Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport). Samen met Malta, Zweden, Georgië, Armenië, Italië en Rusland ging ik tien dagen lang in dialoog. We bespraken thema’s zoals zelfontwikkeling, jeugdwerk, vooroordelen, interculturaliteit en nog veel meer. Op dag drie kregen de verschillende landen de kans om in kleine groepjes te vertellen over het jeugdwerk binnen hun land. Het verbaasde me ontzettend hard hoe klein deze werking in andere landen is. Jeugdverenigingen zoals scouts, chiro of KSA kennen ze zelden of niet. Ook zomerkampen zoals Sporta, CM of Activak zijn een zeldzaam fenomeen, of ze zijn onbetaalbaar. De gezichtsuitdrukking van de andere deelnemers toen ik vertelde over de werking binnen België, was goud waard. Dit was het enige moment waarop alle landen het eens waren: België is het Utopia binnen het jeugdwerk.

18

I

WWW . KENA . BE


Op dag vier kreeg iedereen de kans om de organisatie voor te stellen waar zij lid van zijn. Naast scouts vertelde ik hen uiteraard ook uitgebreid over de werking van Kena en mijn engagement binnen de vereniging. Ik vertelde hen zoveel mogelijk en in alle geuren en kleuren. Nadat ik al hun enthousiaste vragen beantwoordde, kreeg ik een applaus. Niet zomaar een applaus. Nee, nee, één van de luidste en meest gemeende applauzen van het hele project. Iedereen was oprecht onder de indruk van de werking binnen Kena. Het zijn deze momenten die me doen beseffen dat we echt heldendaden verzetten binnen Kena. Al is het vaak absoluut niet evident en vraagt het heel veel energie en geduld. Daarom wil ik jullie, alle vrijwilligers waarop Kena steunt, bedanken met één van de luidste en meest welgemeende applauzen ooit. Merci!

Jessie

19


SAAN I

JONAS I

ANDREAS I

‘When you play the game of thrones, you win or you

Wat als teams de krachten bundelen? Wat als ze in

die’. Tijdens het avondspel op paascursus stierf ik al

plaats van elkaars kampen aan te vallen, de centrale

na twintig minuten van pure verbijstering.

posten zouden blokkeren voor elkaar? Uitgeschakelde families

of

door

boemannen

uitgeschakelde

Je bedenkt een bosspel. Dat gebeurde eerder ‘last

deelnemers kunnen opgekocht worden. Zo zullen

minute’. We moeten stiekem toegeven dat we het

families kleiner en groter worden. Zet je best in op de

even uit het oog verloren waren. Voor een paascursus

troon of is het zinvol je familie sterk uit te breiden als

mag het net iets meer zijn dan 100 gram salami. Een

je slechts een uur speelt? Elk mogelijk tactisch scenario

ruw idee voor een themadag werd een avondspel.

wordt doorlopen. Je waant jezelf een meesterstrateeg en gelooft stiekem dat zelfs Sun Tzu’s ‘The Art of War’

Je kruipt achter je computer. Je schrijft de verschillende

of Machiavelli’s ‘Il Principe’ aan alle strategieën en

fases van het spel uit. Je zoekt een perfecte balans. Het

tactieken die je zelf bedacht hebt niets meer toe te

doel was per familie zoveel mogelijk minuten iemand

voegen hebben.

op de troon te hebben. Hoeveel leventjes gaat elke groep nodig hebben? Wat gebeurt er met een familie

Om er zeker van te zijn dat er tactisch gespeeld zal

zonder levens? Hoeveel tijd mag het kosten om van

worden, worden in elk kamp instructeurs geplaats met

je eigen kamp naar een ander kamp te geraken? De

de bedoeling het geheel te peperen en de toekomstige

afstand van de kampen tot de centrale posten is gelijk.

monitoren helemaal uit hun dak te laten gaan. Dat kan

In je hoofd is het centrumgebouw al een troonzaal. Dat

niet meer mislopen.

zit alvast goed.

20

I

WWW . KENA . BE

JE


Columns

EF I

FLORIS I

BJORN I

FROUKE I

Het moment is daar. Het startsignaal klinkt. Je verwacht

nog goed voor de show. Overschat nooit je groep. Ook

een snelle toeloop van kandidaat koningen in de

zonder strategieën en tactiek is het hard en plezant

troonzaal die in sneltempo elkaar zullen opvolgen. Hoe

gespeeld. Maar meesterstrategen met een plan van

sneller ze komen hoe minder levens ze nodig hebben

aanpak hadden we op het eerste zicht niet bij. Een

om de troon voor zich te hebben. Er gebeurt … niets.

plezante weinig georganiseerde chaos zonder plan

Of toch weinig.

is misschien ook een tactiek. De spelleider breng je

De meest geniale tactische keuzes die je als spelleider

daarmee alvast in een toestand van pure ontsteltenis.

in je bed overliep, zaten duidelijk enkel in jouw hoofd.

Ook iets om trots op te zijn.

Na enige tijd, langer dan verwacht, besloot Jonas twinitig minuten van zijn leven eenzaam op een troon te zitten. Uit puur medelijden hebben we hem nootjes

Hans

en cola gegeven. De laatste tien minuten zijn er een paar mogelijkheden doorgedrongen en beginnen de euro’s in de verschillende families te vallen. Team Jonas en Co heeft dan de meeste minuten al lang verzameld. Het spel was gespeeld nog voor we halfweg waren. Dat laat je natuurlijk niet uitlekken. Alle andere pogingen waren

21


Wist je dat... ... Jij ook op kosten van Kena een cursus of workshop mag volgen? Een cursus zeg je? Wat voor cursus? Wel, dat kan vanalles zijn! Wat dacht je bijvoorbeeld van een workshop kayaks repareren? Een cursus om ter gekst kinderen schminken? Een workshop oeroude, onbekende volksdansen? Je kan het zo gek niet bedenken!

meer info: www.mediaraven.be/vorming Wat?

EĂŠn van de media workshops van mediaraven

hoezo?

Mediaraven is een vzw die het belang van digitale media promoot bij kinderen, jongeren en het brede jeugdwerk. Met hun ervaring en expertise creĂŤren ze een experimenteerruimte om jongeren en jeugdwerkers te ondersteunen in het gebruik van digitale media. Mediaraven vzw biedt onder andere workshops InDesign, Photoshop en videomontage. Maar ze leren je evengoed hoe je een website kan ontwerpen en laten maken, hoe je social media kan gebruiken in je communicatie of wat social media influencers kunnen betekenen voor je organisatie.

... Interesse? Stuur een mailtje naar info@kena.be met de cursus die jij graag zou doen en we laten je snel iets weten!

22

I

WWW . KENA . BE


Kenagenda

r

jaarkalende

Voorkamp 30 jun. - 1 jul. 2017 Zomerkamp Week 1 (-12/+12) 2 - 9 juli 2017 Zomerkamp Week 2 (-12/+12) 9 - 16 juli 2017

Zomerkamp Week 3 (-12/+12) 16 - 23 juli 2017 Zomerkamp Week 4 (-12/+12) 23 - 30 juli 2017 Zomerkamp Week 5 (-12/+12) 30 juli - 6 aug. 2017

Zomerkamp Week 6 (-12/+12) 6 - 13 aug. 2017 Zomerkamp Week 7 (-12/+12) 13 - 20 aug. 2017 Kenafeest 2017 30 september 2017

promo items te koop Bestel jouw favoriete item door te mailen naar info@kena.be.

USB-sticks

€7

Paraplu’s

€5

Oude T-shirts

€4

Rugzakken

€4

Kena Crew T-shirts

€5

Zangboekjes

€5

Kena trui

€ 25

Spelbundels

€ 10

23


Jeugdvakanties & animatorcursussen

24

INSCHRIJVEN WWW.KENA.BE/

I

WWW . KENA . BE


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.