Kenavenster december 2017

Page 1

GRATIS TIJDSCHRIFT VAN KENA VZW VERSCHIJNT DRIEMAANDELIJKS

I I

VOOR EN DOOR MONITOREN MET KENANIEUWS EN KAMPIDEEËN 22STE JAARGANG NR. 4 I ERKENNINGSNUMMER P708156

kena.be /kenakamp /kenavzw /kenavzw

DEC 2017


Het gebeurt wel vaker dat mijn oog ergens op valt, en dit keer was het toevallig en wonderwel op het woord ‘beautyvrijwilligers’, die ongetwijfeld overal ten velde te vinden zijn in Vlaanderen, maar je moet Nederlander zijn om hen als dusdanig te benoemen. De beautyvrijwilliger is de vrijwillige medemens die ervoor zorgt dat zieke mensen, langdurig opgenomen, in revalidatie of strijdend tegen een slepende ziekte, opgetut worden, van een massage kunnen genieten, gemaquilleerd, hun baard getrimd,... zodat ze zich beter in hun vel voelen. Beautyvrijwilligers vegen tekenen van slijtage, verdriet en bezorgdheid van gezichten weg. ‘Hmm’ dacht ik, ‘mooie vinding maar zijn niet alle vrijwilligers beautyvrijwilligers dan?’ Ik vind van wel. Elke vrijwilliger wil immers op zijn of haar manier het goede doen, zorgt voor schone momenten, hoe je dat ook definieert. Ik vind hen alvast allen schone mensen die met de kracht van overtuiging en toewijding zorgen voor een betere, mooiere samenleving. Door samen te werken vormen ze een dam tegen de verzuring en brengen kleur die de grijsheid van de winterdagen doorbreekt, het schaarse zonlicht tijdens lente en zomer versterkt.

Vrijwilligers helpen mensen ervaringen en herinneringen op te bouwen. De fijne tijd op kamp, het vormingsprogramma waar men het bestaande netwerk uitbreidt, de zoetheid van de overwinning na een sportwedstrijd, het opkalfateren van erfgoed, het bieden van een helpende hand aan diegenen die er nood aan hebben, het redden van vogels en zeehonden. De acties van vrijwilligers zijn soms bangelijk ontroerend. Daar staan ze zelf veel te weinig bij stil. Nochtans gaat het hier om schoonheid in zijn zuiverste vorm. Al dat vrijwillig gewemel vinden we vanzelfsprekend, terwijl het dat in feite niet is. Die innerlijke schoonheid die vrijwilligers van alle pluimage typeert, kan je zelfs niet met de meest gesofistikeerde meetlat meten. Hier en daar zijn er enkele onverlaten die vrijwilligerswerk zien als een vorm van zelfkastijding, een onnozele bedoening uitgevoerd door een bende idealistische gekken die met hun tijd geen blijf weten. Zij zien de schoonheid niet. Pfff.... Laat hen maar in de waan. Wie proeft van het vrijwilligerswerk weet beter. En voor mij is elke vrijwilliger een Ambassadeur. Van de schoonheid. Natuurlijk.

Prettige feestdagen! de redactie publicaties@kena.be

2

Bron: Eva Hambach, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw

I

WWW . KENA . BE


INHOUD 6 - 7 | Het Domein

Het besef steeds onderweg te zijn, maakt ons bewust van het feit dat niets ‘is’. Leo blikt vooruit op de komende plannen met het domein. .............................................................

8 - 9 | Het Bestuur

Opnieuw nemen 9 enthouasiaste bestuursleden een werkgroep in handen om Kena te helpen groeien. Ontdek de volledige verdeling. .............................................................

12 - 13 | Errond

Nog op zoek naar een origineel cadeau voor de feestdagen? Wat dacht je van een DIY geschenk? Joke geeft je alvast wat inspiratie mee!

16-17 | Column

In zijn nieuwe column heeft Hans het over iets met een Action, kerstbomen kopen, houtkachels en hoe geweldig het is om op kerstkamp te gaan!

Kenavenster COLOFON REALISATIE & REDACTIE

HOE ONS BEREIKEN?

Kenavenster verschijnt

Julie Van Dooren

JVC HEUVELSVEN

driemaandelijks.

publicaties@kena.be

Heuvelsven 1

Verantwoordelijke uitgever is

3650 Dilsen-Stokkem

Julie Van Dooren, Lange

VRIJE BIJDRAGEN Liselotte, Leo, Hans, Veerle, Joke

info@kena.be

Pastoorstraat 8, 2600 Berchem

Tel. 0494 48 91 70

089 36 45 31

www.kena.be

Afgiftekantoor: Maaseik

facebook.com/kenakamp De volledige inhoud © 2017 door Bijdragen, reacties en foto’s

Kena vzw tenzij anders vermeld in

mogen gemaild worden naar

de specifieke artikels. Alle rechten

PUBLICATIES@KENA.BE

voorbehouden.

3


WOORDJE VAN DE VOORZITTER

‘Vanaf 2018 staan we voor een nieuwe beleidsperiode vol voornemens.’ Het is weer die tijd van het jaar dat we massaal goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. Binnen Kena is dit zeker niet anders. Vanaf 2018 staan we voor een nieuwe beleidsperiode vol voornemens. Ik denk dan alvast aan een nieuwe werkgroep samenwerkingen, het eerste bouwkamp tijdens de zomervakantie, het voornemen voor een nog grotere cursus tijdens de paasvakantie, … Het belangrijke aan goede voornemens is dat we ze duidelijk en haalbaar opstellen. Hoe vaak heb je bij jezelf al niet gemerkt dat bij een niet zo realistisch voornemen, het niet zo heel lang duurt voor je deze terug in de kast opbergt. Dit willen we natuurlijk bij Kena vermijden. Een vers bestuur staat klaar om de lijnen samen uit te zetten. Hierbij nog eens een warme uitnodiging om deel te nemen aan de werkgroepen. Eén van mijn eigen nieuwe voornemens zal zijn om m’n woordje binnen de deadline door te sturen. Ben ik toch opgelucht dat het deze keer nog 2017 is. Voor iedereen een fijn nieuwjaar!

Liselotte

4

I

WWW . KENA . BE


KENA COMIC

Wist-je-dat... ... verjaren op een bestuursvergadering tof is! ... Saan dit volmondig zal beamen. ... elke reden voor het bestuur goed is om extra eten op tafel te zetten! ... het een gezellige drukte wordt tijdens het winterkamp! ... met 53 inschrijvingen, 10 monitoren, een knots gekke kampploeg & een ervaren keukenploeg. ... er wel geen sneeuw zal zijn. Eerder herfstweer. ... dat zeker geen afbreuk zal doen aan de kerstsfeer! ... de inschrijvingen voor 2018 nu al binnenlopen. ... extra mond-aan-mondreclame voor de monitoren cursus altijd zeer welkom is! ... dat handig zal zijn om de ledengroei op te vangen.

5


Het domein

Met de eindejaarsfeesten in zicht ronden we niet alleen het jaar maar ook het eerste decennium van Kenavenster af. Na de eerste publicaties evolueerde ons ledenblad snel naar de vorm en inhoud die het nu heeft. Proficiat redactie(s)! Doe zo verder. ‘Het domein’ was, naast het woordje van de voorzitter, van in het begin een vaste rubriek. Als ik goed kan tellen, hebben jullie er nu de 40ste editie van onder ogen. Een vergelijking met de 40 jarige tocht van Mozes door de woestijn ga ik niet maken. Maar toch … Beproeving, twijfel en onzekerheid waren zeker ons deel. En er viel ook, als de nood hoog was, manna uit de hemel. We zijn dus nog altijd onderweg … Donderdag 16 november kregen we inspectie van de brandweer. Donderdag 7 december

6

komt de commandant terug. Tegen dan moeten we nog enkele zaken in orde brengen: in de slaapzalen autonome rookmelders voorzien, de balustrade van de nieuwe trap in de dienstruimte aan de eetzaal verhogen, een automatische energieafsluiter aan de blusinstallatie van de friteuse toevoegen en nog een paar pictogrammen ophangen. Morgen zal dat allemaal in orde zijn. Het is 3 december als ik dit schrijf en jullie lezen dit na de 7de. Dan hebben we nu een brandweerverslag zonder opmerkingen op zak en verwerven zo een definitieve erkenning door Toerisme Vlaanderen. Om dit punt te bereiken moesten we een lange weg afleggen. Het is zeker geen eindpunt. Ook hier geldt dat de tocht interessanter is dan de bestemming. Daarom blijven we ‘samen onderweg. Alleluja … ‘

I

WWW . KENA . BE


Onze volgende bestemming is een domein met vernieuwde en energiezuinige gebouwen. Onderweg volgen we het bosbeheersplan verder op en besteden we wat meer aandacht aan de sportinfrastructuur. 2018 wordt een belangrijk scharnierjaar. Het hoofdgebouw moet dan volledig gerenoveerd zijn. Inclusief de nieuwe douches. Het centrumgebouw krijgt gefaseerd nieuwe ramen en deuren met dubbel glas en waar nodig ook veiligheidsglas. Deel één wordt uitgevoerd op 7 en 8 december e.k. Deel twee is gepland voor de grote vakantie en deel 3 voor de lente van 2019. Het dak van de bungalows wordt uiteindelijk vernieuwd tussen nieuwjaar en Pasen. Het zou mooi zijn mochten we dit voorjaar nog het terras aan de ingang van de eetzaal kunnen herleggen.

Het ‘bouwkamp’ deze zomer opent ook perspectieven. Bepaalde werken die we anders voor ons uit zouden schuiven, kunnen nu wel aangepakt worden. Het besef steeds onderweg te zijn, maakt ons bewust van het feit dat niets ‘is’. Alles evolueert en transformeert. Tijdens de Kerstperiode staan we even stil en kijken we om. Met nieuwjaar kijken we vooruit. Wie dit kan doen in de warmte van een thuis, omringd door dierbare tochtgenoten, mag zich gelukkig prijzen. Zalig Kerstfeest en gelukkig Nieuwjaar !

Leo

7


voorzitster Liselotte tersago Opvolging werkgroepen Organiseren RVB Opvolging contact OCS Personeelsbeleid Rina

Secretaris

jessie van dooren

penningmeester

Interne communicatie Verslagen (RvB, AV) Beheer Podio database Ondersteuning Rina

Jochem machiels Begroting Ondersteuning Rina Opvolging uitgaven werkgroepen

initiatieven

joke van dooren Organisatie kenafeest, vitaminenweekend & externe activiteiten

promo julie van dooren Uniformiseren huisstijl Online & offline campagnes Verantwoordelijke publicaties Beheer website & social media


Raad van Bestuur 2017 - 2018 Ondersteunen & coachen kampleiders Communicatie keukenploegen Afspraken vastleggen

kampleiders hans jacobs

samenwerkingen joris van camp

Samenwerkingen aangaan Communicatie partners

kadervorming saan van elsen Aankoop materiaal kampen Sport- & knutselmateriaal Communicatie OCS Planning werken

Cursussen organiseren Planning stages Administratie kavo-tool Traject kadervorming organiseren

greet jacobs

materiaal

Zou jij ook graag je steentje bijdragen in een werkgroep? Aarzel dan niet om de verantwoordelijke van de werkgroep te contacteren!


EEN SUCCESVOL JAAR SAMENGEVAT

1.116

Facebook likes

709

inschrijvingen

+138

inschrijvingen ivm 2016

Ik wil iedereen bedanken, die deze kampen organiseren en begeleiden. Mijn zoon vond het super leuk... Volgend jaar zal hij met veel plezier nog deelnemen.

98,7% meeste website bezoekers komen uit 1. Antwerpen 13,53%

keert tevreden terug naar huis

+28%

zomer inschrijvingen

2. Gent 8,17%

3. Brussel 6,72%

4. Mechelen 3,86%

5. Brugge

10

3,26%

29.915 website bezoekers

100%

beveelt kena aan

Het kampvuur met de liedjes blijft een topper. Ze blijven zingen hier thuis met het Kenazangboekje... Dikke pluim voor iedereen !

250

enthousiaste & vrijwillige I WWW . KENA . BE monitoren die zich inzetten


EGHV

Ze brengen de lesssen alsof het iets is wat ze al jaren doen, voor gestudeerd hebben, en met

meest leerrijke vak tijdens cursus

passie. - monitor over paascursus

33%

is tevreden over de begeleiding

98,7%

65%

is zĂŠĂŠr tevreden over begeleiding

stuurt zijn/haar kids zeker terug mee

1

Prachtig natuurdomein

gedreven keukenploegen

70

jaar jeugdkampen

502.754

Matthias wordt 17 jaar en zou nog graag een jaartje extra mee kunnen met Kena op kamp... Hij heeft zijn hart helemaal verloren in Dilsen-Stokkem.

betaalde vertoningen in Google

ik wil gans het team heel erg bedanken voor jullie goeie zorgen

11

en jullie inzet om al deze jonge mensen groot te helpen brengen in deze toch zeer snel veranderende maatschappij. De waarden die jullie meegeven zullen van grote betekenis zijn voor vele jongeren en een steun bieden in hun verdere toekomst.

11


- door Joke WOORDZOEKER DIY-cadeautjes De feestdagen zijn daar weer! Dat betekent heel veel gezelligheid, familie en vrienden om ons heen en‌ cadeautjes! Cadeautjes krijgen en geven vind ik zelf altijd heel leuk. Heb je nu een minder groot budget of hou je gewoon van originele zelfgemaakte spulletjes? Dan heb ik een aantal tips voor je! Allemaal cadeautjes die je op een makkelijke en leuke manier zelf kunt maken. Een relaxerende bruisbal voor de mama Een originele fotohouder voor een vriend met jullie leukste foto’s

Een gepersonaliseerde tas voor de grote zus

12

I

WWW . KENA . BE


Versierde flesjes drank voor de papa

Een pot zelfgemaakte granola voor de tante

Een zelfgemaakt gezelschapsspelletje voor je neefje

13


Leuke moralen voor op kamp

nder de appelboom - door Veerle

HET LICHTJE DAT NIET WILDE BRANDEN In een grote plastic zak zaten wel honderd theelichtjes. ‘Als het Kerstmis is, mogen wij een lichtje zijn!’ riepen ze. Ze verdrongen zich bij de punt van de zak waarop stond: ‘HIER OPENEN’. Eén theelichtje deed niet mee. ‘Als ik een lichtje word, word ik aangestoken en dan verdwijn ik! Dat wil ik niet!’ dacht het. En het kroop helemaal onderin de zak. Het werd Kerstmis. De zak werd opengeknipt. ‘Joehoe!’ riepen de theelichtjes die eruit werden gehaald, ‘Wij gaan het doe-oen!’ Het éne lichtje zag dat er steeds minder lichtjes bij hem in de zak waren. ‘Als je wiek goed zit, brand je mooier’ hoorde het. Toen kreeg het een idee: het bewoog en duwde net zo lang tot de wiek uit zijn witte lijf was. ‘Oef! Nu kan ik nooit branden!’ En opgelucht viel het in een diepe slaap. Midden januari werd het lichtje wakker. Kerstmis was voorbij. Nieuwjaar was voorbij. Driekoningen was ook voorbij. Het gevaar was geweken. Het lichtje lag helemaal alleen in de plastic zak. Een meisje nam de zak op en hield die boven de prullenbak. ‘Mama!’ riep het meisje, ‘Er zit nog één theelichtje in de zak!’ Toen bekeek ze het lichtje beter. ‘O nee ... het is een lichtje zonder wiek. Weg ermee!’ Zo belandde het lichtje in de prullenbak. Maar toen zag het meisje onderin de zak de kleine wiek. Ze viste het theelichtje op uit de prullenbak, stak het wiekje er terug in, zette het in een glaasje, pakte een lucifer en ... stak het aan! Voorzichtig droeg ze het naar de foto van haar oma. Daar brandde het lichtje langzaam op. En het enige wat het al die tijd dacht, was: ‘Ik geef licht. Ik had nooit kunnen denken dat dit zo mooi was.’ Copyright: C. LETERME

14

I

WWW . KENA . BE


LEDENVERGADERING VOOR DUMMIES

Voor al diegenen die zich al zo lang afvragen of die uitndogiging voor het vitaminenweekend wel echt voor hen bedoeld was

chef, wij krijgen altijd mails over een of andere ledenvergadering? wadisda?

ben je 4 jaar animator? 2 jaar hoofdanimator? of al minstens 5 jaar actief bij kena? dan word je automatisch lid van de ledenvergadering!

hoe, en wat doet die ledenvergadering dan ?

de algemene vergadering ???

en dat gebeurt allemaal tijdens die vitaminenweekends?

awel, 2 keer per jaar komen we bijeen om te praten over de werking van kena. en om niet te veel te vergaderen, doen we dat ineens samen met de algemene vergadering.

in de algemene vergadering zitten 3 mensen uit het bestuur, 5 uit ocs, 3 uit de ledenvergadering en 1 oud-lid. al die mensen hebben een volmacht en stemmen over wie er in het bestuur mag.

tijdens de vitaminenweekends houden we een kenacafe, doen we aan teambuilding en praten we over de stand van zaken. gewoon een kei gezellig weekend! dus hou je mail maar in het oog voor het volgende weekend!

* Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten, aangehaalde voorbeelden of namen van personen berust op louter toeval.

15


Meer dan 50 deelnemers op kerstkamp. Slim gezien. Goeie keuze! Zaterdag 2 december. Wat een korte rit naar een tuincentrum moest worden werd al snel een meezingfeestje in de auto. Fien snapte het concept nog niet helemaal, maar er was ook geen protest. Veertig minuten en vier kilometer later wordt het duidelijk dat kerstmis eraan komt. In een rechte lijn, we wisten wat we moesten hebben, en dan aanschuiven aan de kassa. Op de terugweg verder aanschuiven met wat extra verkeerschaos aan ‘Action’. Het leek wel een test: ‘Kan je nog wat meer drukte aan?’ Met de koude dagen in het vooruitzicht ben ik één van de zondaars die echt geniet van binnen een houtvuur aan te steken. De enige architect die ooit bij ons binnenkwam kon dat niet vatten. Wat? Een houtkachel? Wie zet dat nog? Neem toch een gaskachel. Die hebben tegenwoordig programma’s waarbij je het verschil met een echt vuur niet meer ziet. Bij het voorstellen van de programma’s denk ik aan kerstverlichting met verschillende standen. Je kent dat wel. Je probeert ze uit, sukkelt ermee om ze uiteindelijk op de enige ideale stand te laten staan … gewoon aan. Bij zo’n haardvuur gaat het me niet zo zeer om het zicht, maar wel om het aansteken zelf, de stralingswarme en de geur die anders is als je berkenhout stookt, dan Amerikaanse eik of den. En nee, ik ga geen etherische oliën op een gaskachel beginnen gieten. Hetzelfde dilemma met de keuze in de winkel voor de pot om de kerstboom in te zetten. Die van vorig jaar was gesneuveld toen ik de kerstboom er enthousiast in duwde. Plastic is goedkoper, lichter en steviger … Ik wou wel, maar kreeg het niet over mijn hart. Ik hoop dat jullie het verschil ook meteen voelen. Ik zie mezelf immers niet leven in een hele omgeving van goedkoop gerecycleerd plastic en verlijmde houtresten. Hierbij krijg je de al dan niet effectieve, maar minstens spreekwoordelijke slavernij die nodig moet zijn om een Action gevuld te krijgen er gratis bij. Met kerstmis voor de deur staan we vaak voor de keuze tussen wat ‘echt’ is en wat op het eerste zicht de indruk geeft ‘echt’ te zijn op vele vlakken, ook op materieel vlak. Voor mij mag het echte keramiek, echt hout en een echte dennenboom zijn. Die laatste stoot in totaal 3kg CO2 uit en een kunstboom 35kg. Daar moet ik het alvast niet voor laten. Het binnen sleuren van een met zand gevulde keramieken pot deed me wel even terugdenken aan de plastic alternatieven. Vandaag hoorde ik dat er al 53 deelnemers waren voor het kerstkamp. Goeie keuze mannen! Zo authentiek, tussen kerstmis en oudjaar, in een echt bos, met echte vrienden, echte vuren maken en echt samen ravotten en liedjes zingen dicht bij elkaar. Zalig kersfeest!

16

I

WWW . KENA . BE


Columns

En voor Liesbet die een ander onderwerp suggereerde (eerste hulp bij writersblock, waarvoor dank). Pedagogie was nooit een sterk punt in mijn opleiding. Ik snapte er niet veel van en de laatste twee jaar nog veel minder. Ik ben alleszins zeker dat je er geen altijd werkend stappenplan van kunt maken. Jammer voor de pedagogen. Ik steel met mijn ogen wat werkt bij anderen en vertrouw meestal op mijn intuĂŻtie. Tot op vandaag gaat me dat redelijk goed af. Na 15 minuten aanschuiven aan de kassa van het tuincentrum waar dit verhaal begon, zijn we uiteindelijk toch nog een andere pot gaan halen. Voortschrijdend inzicht: een groene kerstboom zet je niet in een groene pot. Contrasterende tinten kleden veel beter aan.

Hans

17


Wist je dat... ... Jij ook op kosten van Kena een cursus of workshop mag volgen? Een cursus zeg je? Wat voor cursus? Wel, dat kan vanalles zijn! Wat dacht je bijvoorbeeld van een workshop kayaks repareren? Een cursus om ter gekst kinderen schminken? Een workshop oeroude, onbekende volksdansen? Je kan het zo gek niet bedenken! Sinds maandag 4 december, 12u00, zijn de inschrijvingen voor Fourage 2018 geopend! Het wordt een boeiende dag, waar je kan komen genieten van een ontbijtmarkt, een 20-tal workshops én een gezellige winterreceptie. Wie gaat er mee? Een klein overzicht van de workshops die je die dag kan volgen: Workshops voormiddag 1) Leuke filmpjes maken en monteren met je smartphone (deel 1 2) Een optimaal vrijwilligersbeleid: Theorie en Concrete tools 3) Creatieve vergadertechnieken: meer vuur in je vergadercultuur 4) Jeugdig veranderen in het jeugdwerk, een noodzaak! 5) Discussiefora organiseren voor jongeren: een gebruiksklaar stappenplan 6) Licht en geluid voor Dummies 7) Diversiteit en/ in het jeugdwerk 8) Hoe wegen op het beleid met je social media? 9) Hoe pak je jouw publiek in? Tips and trics om te spreken voor een grote groep 10) Duurzaamheid binnen je eigen organisatie: 1 2 3 start! 11) ‘Hoe ist? Goed!’ - Eerste hulp bij psychisch welzijn in het jeugdwerk. 12) De sociale kaart: waar kan je online of in jouw buurt terecht met vragen van jongeren? Workshops namiddag 1) Leuke filmpjes maken en monteren met je smartphone (deel 2) 2) Groepsdynamica: bouger, bouger! 3) DialOOG voor Armoede 4) Perscommunicatie: alles wat je moet weten om je verhaal in de pers te krijgen! 5) Politiserend werken met groepen jongeren 6) Online en offline tools die je helpen doel te treffen met je presentatie 7) The Art of Pitching 8) Jeugdwerk zonder grenzen. Betrek jonge nieuwkomers in je werking. 9) Jeugdwerk voor allen 10) Geef je creativiteit een boost! 11) Tips and tricks om je events te plannen en organiseren 12) Versterk je coachende rol als jeugdwerker (bij vrijwilligers)

Wil jij erbij zijn? Check dan zeker ambrassade.be/fourage-2018 18

I

WWW . KENA . BE


Kenagenda

r

jaarkalende

Vitaminenweekend 9 - 10 februari 2018

Zomerkamp 1 1 - 8 juli 2018

Algemene vergadering 10 februari 2018

Zomerkamp 2 8 - 15 juli 2018

Paascursus 2 - 8 april 2018

Zomerkamp 3 15 - 22 juli 2018

Paaskamp -12 8 - 12 april 2018

Zomerkamp 4 22 - 29 juli 2018

Voorkamp zomer 29 - 30 juni 2018

Zomerkamp 5 29 juli - 5 aug. 2018

Zomerkamp 6 5 - 12 augustus 2018 Zomerkamp 7 12 - 19 augustus 2018 Kenafeest zat. 15 september 2018 Vitaminenweekend 2 12 - 13 oktober 2018 Algemene vergadering zat. 13 oktober 2018

promo items te koop Bestel jouw favoriete item door te mailen naar info@kena.be.

USB-sticks

€7

Paraplu’s

€5

Oude T-shirts

€4

Rugzakken

€4

Kena Crew T-shirts

€5

Zangboekjes

€5

Kena trui

€ 25

Spelbundels

€ 10

19


Jeugdvakanties & animatorcursussen

20

INSCHRIJVEN WWW.KENA.BE/

I

WWW . KENA . BE


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.