Kenavenster december 2016

Page 1

kena.be

/kenakamp

/kenavzw

/kenavzw

DEC 2016

GRATIS TIJDSCHRIFT VAN KENA VZW VERSCHIJNT DRIEMAANDELIJKS

I I

VOOR EN DOOR MONITOREN MET KENANIEUWS EN KAMPIDEEËN 21STE JAARGANG NR. 3 I ERKENNINGSNUMMER P708156


Naar aanleiding van dit kenavenster wil ik deze redactioneel toewijden aan de mensen onder ons die last hebben van uitstelgedrag. Ik zag onlangs op TED - een website met inspirerende speaches die ik sterk aanraad! - een lezing van Adam Grant. Adam is professor Management en Psychologie, en hij heeft een interessante theorie die uitstellers maar al te graag zullen horen. Adam heeft onderzoek gedaan naar ‘originals’. Originelen zijn non-conformisten, mensen die niet alleen nieuwe ideeën hebben, maar die er ook iets mee doen. Het zijn mensen die anders zijn en dat laten merken. Ze zijn de drijvende kracht achter creativiteit en verandering. Adam deed een aantal tests om vervolgens zijn conclusie in een boek te gieten. Uitstel is nefast voor je productiviteit, maar het kan een zegen zijn voor je creativiteit. Denk maar aan DaVinci. Die deed er 16 jaar over om de Mona Lisa af te werken. En de befaamde speech van Martin Luther King? Die was hij de dag voordien om 3uur ‘s nachts nog aan het herschrijven.

2

Zijn befaamde vier woorden ‘I have a dream’ stonden niet eens in zijn notities. Door een opdracht even te laten liggen wanneer je ze gekregen hebt, blijft je onderbewuste erover nadenken en heb je tijd om alternatieven te overwegen en onverwachte sprongen te maken. Je werk uitstellen, maakt je met andere woorden creatiever. Een hart onder de riem voor zij die denken dat hun uitstelgedrag een slechte eigenschap is. Daarnaast vertelt Adam dat je jezelf kan motiveren door je werk in twijfel te trekken, en dat je niet bang moet zijn om iets te proberen omdat je een hoop slechte ideeën nodig hebt, om uiteindelijk een paar goede te vinden! Dus, laten we niet te overhaast handelen. Laten we ons werk even opzij zetten en de vertrouwde dingen opnieuw in twijfel trekken om onze ideeën steeds opnieuw te verbeteren! Prettige feestdagen!

de redactie publicaties@kena.be

I

WWW . KENA . BE


INHOUD 4-5 | Woordje van de voorzitter

We hebben een nieuwe voorzitter. Liselotte neemt de taak van Jeroen bij Kena over, en wij hebben er alvast het volste vertrouwen in. .............................................................

10-13 | Monitorendag

Naar aanleiding van de veranderingen die dit jaar in het jeugdwerk werden doorgevoerd, hebben wij voor het eerst een Monitoren-terugkomdag gehouden. Sofie vertelt hoe zij deze dag ervaren heeft. .............................................................

14-17 | Interview met Jeroen

Met de verkiezing van het nieuwe bestuur, heeft Jeroen een stap terug gedaan en zijn functie als voorzitter doorgegeven aan de jeugd. Margot blikt samen met hem terug op zijn bestuursperiode bij Kena.

26 | Fourage - Ambrassade

Op 4 februari 2017 organiseert de Ambrassade een dag boordevol interessante workshops. We hopen met een hoop vrijwilligers van Kena onze neus te gaan opsteken. Kom ook mee! Ontdek het aanbod op pagina 26.

Kenavenster COLOFON REALISATIE & REDACTIE

HOE ONS BEREIKEN?

Kenavenster verschijnt

Julie Van Dooren

JVC HEUVELSVEN

driemaandelijks.

publicaties@kena.be

Heuvelsven 1

Verantwoordelijke uitgever is

3650 Dilsen-Stokkem

Julie Van Dooren, Lange

VRIJE BIJDRAGEN Liselotte, Leo, Hans, Veerle, Joke,

info@kena.be

Pastoorstraat 8, 2600 Berchem

Tel. 0494 48 91 70

089 36 45 31

www.kena.be

Afgiftekantoor: Maaseik

facebook.com/kenakamp

Margot, Sofie

De volledige inhoud Š 2016 door Bijdragen, reacties en foto’s

Kena vzw tenzij anders vermeld in

mogen gemaild worden naar

de specifieke artikels. Alle rechten

PUBLICATIES@KENA.BE

voorbehouden.

3


WOORDJE VAN DE VOORZITTER

“DE MOMENTEN WAAROP WE MET KENA-VOLK SAMEN ROND DE TAFEL ZITTEN ZIJN WAARDEVOL EN GEVEN ME TELKENS EEN NIEUWE BOOST OM ER SAMEN VOOR TE GAAN.” Wist je dat twee op de drie werknemers geen emotionele betrokkenheid delen in hun job? Dat slechts één op de zeven zich betrokken en verbonden voelt met zijn werkgever en collega’s? Maar hoe zit dit dan met het engagement van vrijwilligers? In het kader van de Internationale dag van de Vrijwilliger werd bekendgemaakt dat er maar liefst 750.000 vrijwilligers actief zijn binnen Vlaanderen. De momenten waarop we met Kena-volk samen rond de tafel zitten zijn waardevol en geven me telkens een nieuwe boost om er samen voor te gaan. Naast onze kampen en de cursus, zijn het deze momenten die de verbondenheid en betrokkenheid met de vereniging blijven aanwakkeren. Ook een vernieuwde portie engagement binnen het bestuur zorgt voor een frisse wind en een drive om Kena te laten draaien in wat het goed is en valkuilen bespreekbaar te maken. Een onderwerp dat reeds verschillende keren ter sprake is gekomen is het engagement van de vrijwilligers binnen Kena. Hoe kunnen we onze monitoren, kampleiding, leden, … betrokken blijven houden? Hier mogen we niet voorbijgaan aan wat in de ander zijn/haar mogelijkheid ligt om iets te kunnen bieden. Ieder op zichzelf neemt iets op en draagt zijn steentje bij. Een steen die niet anders dan waardevol kan zijn om verder te bouwen aan wat Kena vandaag is en later kan zijn. Een welgemeende merci is hier dan ook zeker op zijn plaats.

Liselotte

4

I

WWW . KENA . BE


5


Het domein

Het is 6 december kwart na tien ‘s avonds. Buiten is het erg koud. Als Sinterklaas bij sommigen dan nog niet langs gekomen is, zijn er misschien toch nog stoute kinderen. Echter niet in Heuvelsven. Op mijn bureau vond ik immers een Zwarte Piet gemaakt van pure chocolade … die eet ik maar vlug op voor er klachten komen … en een speculazen Sinterklaas voor bij de koffie na het ontbijt. We moeten morgen erg vroeg klaar staan voor grote maneuvers. Om 8 uur staat er een kraan klaar om een sleuf te graven voor alweer een nieuwe gasleiding naar het hoofdgebouw. Dit is nodig om de nieuwe stookketel in gebruik te kunnen nemen. Wat is er aan de hand ? Om het hoofdgebouw gekeurd te krijgen voor brandveiligheid moet o.a. de stookruimte brandwerend gemaakt worden. De ketel mag maximaal een vermogen van 69 Kw hebben. Onze huidige ketel heeft een vermogen van 80 Kw. Om de huidige ketel te kunnen behouden zouden we de stookruimte volledig moeten afscheiden van de binnenruimtes. Daarvoor moet er een toegangsdeur rechtstreeks naar buiten voorzien worden. Dit is technisch erg moeilijk en duur. Het zou ons ook verplichten om af te wijken van het vergunde renovatieplan. Nu is het goedkoper om de oude stookketel te vervangen door een nieuwe met een lager vermogen. Dat gaan we dus laten uitvoeren maar … doordat er aanpassingswerken aan de gasleidingen gaan gebeuren, moet alles aan de nieuw verstrengde normen voldoen. Propaangas is zwaarder dan lucht en mag sinds

6

I

WWW . KENA . BE


kort niet meer met hoge druk in een gebouw binnenkomen. Daarvoor moet er, voordat de toevoerleiding binnenkomt een ontspanner geplaatst worden. Hierdoor is de druk achter de ontspanner lager dan ervoor. Bij een lek kom er dan minder gas vrij wat veiliger is. Maar door de lagere druk heb je dikkere buizen nodig dan bij hogere druk om hetzelfde vermogen te behouden. Er moet immers evenveel gas bv naar de frietketel gevoerd worden als daarvoor. Gevolg: alle te dunne gasleidingen moeten vervangen worden door nieuwe leidingen met een grotere diameter. Plezant is wat anders maar we kunnen niet anders! Morgen vroeg beginnen we er dus aan. Een week lang geen verwarming … Sinterklaas belooft dat zolang de werken duren het niet zal vriezen. We hadden grootse plannen in 2016 en ze werden allemaal gerealiseerd ! – 12 (sic …) kregen een heuse kampvuurkring. De meisjesblok (resic … ) kreeg een facelift inclusief nieuwe toegangsdeuren binnen en buiten. De nieuwe keukenlift staat er. De nieuwe deuren en ramen van het hoofdgebouw ook. De offertes voor het nieuwe dak van de bungalows zijn moeizaam binnengekomen … de werken worden zo snel mogelijk uitgevoerd. Ondertussen voltrekt zich de metamorfose van de keuken verder en is de nieuwe beplanking van de voorgevel bijna voltooid. Men is ook volop met schilderwerken op de eerste verdieping bezig. Als jullie dit lezen zijn we al enkele weken verder. Sinterklaas zit dan terug in Spanje. Dan is het de tijd van Kerstdiners en Nieuwjaarswensen. Dan is ‘den bouw’ met verlof. Ook in Heuvelsven. Vredige Kerstdagen en een voorspoedig 2017 voor ons allemaal.

Leo 7


KENA, VOORTDUREND IN BEWEGING

8

I

WWW . KENA . BE


BESTUUR 2017

9


“HEUVELSVEN IS THUISKOMEN BIJ VRIENDEN DIE OOK WEL EEN BEETJE FAMILIE ZIJN.”

10

I

WWW . KENA . BE


MONITORENDAG 2016 “Mooi om het terrein nog eens zo te zien, in de levende herfst.” Een terechte uitspraak die Irina maakte toen we op een bankje langs de vijver zaten. Op de allereerste animatorendag lag het domein er dan ook prachtig bij, en een mooiere setting voor zo’n dag vol spel, evaluatie en plezier kan ik zelf niet bedenken! Dat de dag een succes was is zeker; Niets is leuker dan herinneringen ophalen aan de zomer, of de straffe verhalen doorvertellen aan wie er niet bij was. Genieten van een wandelingetje rond de vijver, of volksdansen met je vrienden om de dag af te sluiten. Ondertussen ook andere animatoren leren kennen die je nog nooit gezien hebt en waar je een volgend kamp een vendel mee zou kunnen delen. Opgelucht zuchten wanneer je bij aankomst een groep ziet staan waarin je tóch niet de enige bent die een short aan heeft, ondanks de temperaturen. Dat de zon zou schijnen stond al lang vast aangezien de zon altijd schijnt in Heuvelsven! Zelfs als het regent! De vriendschap op zo’n dag is voelbaar…en dat doet iedereen deugd. Het allermooiste aan een terugkomdag? Wanneer je de refter ziet opdoemen als je het terrein opwandelt voel je je meteen thuis. Het maakt niet uit of het voor 7 uur of 7 dagen is; heuvelsven is thuiskomen bij vrienden die ook wel een beetje familie zijn. Natuurlijk was er ook ruimte voor evaluatie waarin iedereen eerlijk kon zeggen wat nóg beter kan en wat zeker en vast moet blijven. Belangrijke momenten voor iedereen om bij te leren maar ook om er extra gemotiveerd tegenaan te gaan, als we zelf beseffen wat er allemaal zo goed gaat! Spelen, sporten, dansen, lachen,... Al bij al een echte kenadag met opvallend veel lange broeken, een topdag in die levende herfst.

Sofie

11


Enkele quotes uit de bevraging met onze monitoren...

Inclusief werken is een onmisbaar onderdeel van de werking van Kena. Omdat je extra veel voldoening krijgt door jongeren met een moeilijkere thuissituatie een leuke vakantie te bezorgen.

Ik heb op Kena de maatschappij leren kennen, en ik heb er leren appreciĂŤren wat ik heb.

Het is niet de bedoeling dat kinderen hier een vaardigheid onder de knie krijgen, het is de bedoeling dat ze de zorgen (waar ze eigenlijk vaak niet mee horen te zitten) kunnen vergeten en gewoon vriendschappen kunnen opbouwen. Dat is mij nog nergens zo goed gelukt als bij Kena. Ook in hele kleine dingen zoals de waarden en normen die zoveel plezier en rust brengen, in alle eenvoud.

12

I

WWW . KENA . BE


Het groepsgevoel spreekt mij hard aan want iedereen wordt gewaardeerd. Dit was ook mijn eerste indruk van Kena toen ik hier als 12-jarig meisje als eerst op kamp kwam en die indruk heb ik hier na vele jaren nog altijd.

Je leert omgaan met ‘anderen’ en wordt uit je k is comfortzone getrokken. Oo es eens het gewoon goed als je all bekijken van een andere kant kan met en wordt geconfronteerd t of zaken die je thuis niet ken meemaakt.

Kena is heel anders dan andere kampen. Ik voel me door de kampen aangetrokken omdat er heel andere gewoontes gelden zoals naar de kapel gaan en zingen voor het eten, … Deze elementen maken dat ik meer dan op andere plaatsen stil sta bij het feit dat ik heel veel geluk heb dat ik zoiets leuk mag meemaken.”

13


Margot sprak met Jeroen over zijn jaren als voorzitter van Kena.

“IK VIND DAT JE OP TIJD JE PLAATS MOET AFSTAAN EN IK DOE DAT MET VEEL PLEZIER.”

Hoe blik je terug op je tijd als voorzitter van Kena? “Ik vond het een hele goede tijd. We hebben als Kena veel gerealiseerd en staan verder dan 6 jaar geleden. Het bestuur met zijn werkgroepen heeft goed gedraaid. Het was een uitdrukkelijke ambitie van mij om Kena te zien groeien in aantal deelnemers. Dat is gelukt en daar ben ik heel blij om. Voor de geloofwaardigheid naar de overheid toe en voor subsidies is het belangrijk dat we blijven groeien. We hebben dit kunnen doen hand in hand met het behouden van de kwaliteit van onze werking. Dat was ook mijn wens: we willen niet groeien om te groeien maar we willen ook kwaliteitsvol blijven werken.” “We hebben in het begin van mijn beleidsperiode veel dingen in vraag gesteld. Door dat ‘in vraag stellen’ is er in mijn perceptie niet perse veel veranderd maar we hebben wel nog eens bewust kunnen kiezen en verankeren: hier staan we voor en dit willen we blijven doen. De link tussen Kena en het domein Heuvelsven hebben we bijvoorbeeld in vraag gesteld. Als AV en bestuur hebben we volmondig gezegd: “dat is één geheel”. En daar zijn we als Kena ook voluit voor gegaan en dat vind ik heel goed.”

14

I

WWW . KENA . BE


Wat dacht je dat je grootste uitdaging als voorzitter zou zijn? “De financiële situatie van Kena. Dat dacht ik en dat is ook gebleken. In 2011 hebben we een moeilijke financiële periode doorgemaakt. Ik hoop dat velen dit niet beseft hebben, maar we hebben daardoor een aantal keuzes moeten maken zoals een ontslag en de verkoop van Lesterny. Hierdoor hebben we wat financiële ademruimte gecreëerd. Daarnaast hebben we ook veel energie gestoken in de beleidsnota. Dankzij het werk van het bestuur en de werkgroepen hebben we meer subsidies ontvangen voor de beleidsperiode 2015-2018 en dit tegen de tendensen van besparingen in. Ondanks de moeilijke startperiode hebben we geen echte financiële problemen meer gehad nadien.”

Maar je hebt je er wel soms zorgen over gemaakt? “Ja, ik heb me er veel zorgen over gemaakt. Als we niet hadden ingegrepen, dan was het misschien wel gedaan geweest met Kena. Dat waren moeilijke maanden, maar daarom ben ik des te meer blij dat we er een goede beleidsperiode hebben opzitten. Ik blik er heel goed op terug. En ik ben ook héél blij met de vier nieuwe bestuursleden en de verjonging van het bestuur. Ik geloof daar meer dan 100% in. Vandaag geloof ik er nog veel meer in dan in 2011 omdat ik vind dat we een hele professionele organisatie zijn. We werken gestructureerd, er zijn duidelijke afspraken, duidelijke werkgroepen, er is een groei in aantal deelnemers… We hebben een soms precaire maar wel stabiele financiële situatie. Natuurlijk zullen we voor de volgende beleidsperiode opnieuw een effort moeten doen zodat we voldoende subsidies krijgen.”

Wat zijn volgens jou de grootste troeven van Kena? “De grootste troef is het unieke concept, de unieke missie en visie. We bestaan uit 187 enthousiaste vrijwilligers die elk op hun manier een engagement opnemen. We zijn gestart in 1995 met een klein clubje en vandaag zijn we een grote, gedragen organisatie. De mensen maken het verschil. Ik ben ervan overtuigd dat dàt de grote troef is van Kena.”

En als je aan de mensen die zich inzetten voor Kena één ding zou kunnen meegeven, wat zou dat dan zijn? “Goede raad geven doe ik niet graag en ik geloof niet in goede raad… Maar – en dat heb ik ook in verschillende van mijn woordjes van de voorzitter geschreven in het Kenavenster – het allerbelangrijkste dat we voor ogen blijven houden, is dat we uiteindelijk hetzelfde nastreven. Ook al verschillen we van elkaar. Welke andere strategie je ook bewandelt, welk ander inzicht of idee je ook hebt, uiteindelijk ben je overtuigd van hetzelfde: we willen de missie en visie van Kena waarmaken, we willen kampen doen voor die doelgroep met die structuur en dat pedagogisch project. Het pedagogisch project is voor mij heilig. Je mag uiteraard actualiseren, maar de inhoud ervan is in mijn beleving nog altijd zoals broeder Victor dat bedoeld heeft. Ik denk dat je dat moet bewaren en voor ogen moet blijven houden dat we dat allemaal willen. En de wijze waarop, daar kan over gediscussieerd worden maar vergeet dan niet dat we hetzelfde willen: van punt A naar punt B. De één wilt rond de berg, de ander erover, de ander erdoor en daar discussiëren we dan over hoe we er willen geraken.”

15


“Op elk vitamineweekend en elke bestuursvergadering was ik blij verrast en vond ik het fantastisch om te merken hoe nauw en gedreven en duidelijk wij hetzelfde willen. De missie en visie van Kena zit in onze genen. Ik heb elke keer vastgesteld dat we voor hetzelfde gaan, ook met mensen waar ik totaal mee van mening verschil. Elke keer wordt dat bevestigd en daarom is het belangrijk dat we dat gesprek aangaan. Als ik dan toch een goede raad mag geven: kom naar de vitamineweekends!”

Wat zijn volgens jou de grootste valkuilen of pijnpunten van Kena? “Het grootste pijnpunt is ons aantal kinderen dat we op kamp krijgen. Als je kijkt hoeveel energie wij in promo gestoken hebben de voorbije jaren en toch maar 6% stijgen, merk je dat dat een moeilijkheid is. Hoe kunnen we voldoende mensen bereiken? Want mensen overtuigen van ons pedagogisch project is meestal geen probleem. Eens ze hier geweest zijn en het ervaren hebben, zijn ze meestal verkocht. Het is een kwestie van ze hier te krijgen. Het is een gevaar dat we onze kampen niet gevuld krijgen want hoe meer deelnemers, hoe meer potentiële monitoren. Waar de sleutel precies ligt, weet ik niet. We hebben de voorbije jaren heel veel geprobeerd. We hebben acties gedaan die niets opgebracht hebben en acties die wel iets opleverden. Vandaag merken we dat de voornaamste kanalen multimedia (website, facebook) zijn en ook mond-aan-mondreclame werkt goed. We hopen nu op een instroom via VLP-scholen. Als er iemand het antwoord heeft op hoe we mensen kunnen bereiken, mag die het zeker laten weten. Ik denk dat we hier energie in moeten blijven steken om geloofwaardig te blijven binnen het jeugdwerk.”

Is er iets dat je geleerd hebt in je jaren als voorzitter dat je verrast of verbaasd heeft? “Ik ben elke keer aangenaam verrast hoe diep dat in onze genen zit wat we willen. Wij zijn een clubje van ongelooflijk verschillende mensen. We zijn compleet verschillend op allerlei vlakken maar finaal zijn we echt overtuigd van het pedagogisch project van Kena. Anders zouden we niet blijven terugkomen. Er zijn zoveel mogelijkheden om uw vrije tijd in te vullen. Ik stel me dan de vraag, ook bij mezelf, waarom heb ik hier 30 jaar verantwoordelijkheid genomen? Het antwoord is: omdat je overtuigd bent van het pedagogisch project. Sommige jongeren komen uiteraard omdat ze het leuk vinden, maar zij die blijven komen en een engagement opnemen als adjunct, als kampleider, in werkgroepen, in het bestuur enzovoort, die doen dat omdat ze overtuigd zijn van ons pedagogisch project. Dat vind ik een hele aangename vaststelling. Onze vrijwilligers doen dat niet zoals in een gewone jeugdbeweging of harmonie omdat ze dat enkel plezant vinden. Als je bij Kena blijft is dat omdat je overtuigd bent van wat we doen. Dat vind ik een aangename verrassing. En als je dat voor ogen houdt in elke discussie wordt het veel gemakkelijker: we willen eigenlijk hetzelfde.”

Wat deed je als voorzitter het liefst en het minst graag? “Voorzitter zijn, het bestuur mogen leiden en zien dat mensen hun ding doen zoals dat verwacht wordt, dat vind ik het plezantste als voorzitter. Ik vond dat dat meestal zo was. Het minst graag… Goh. Af en toe de last van de verantwoordelijkheid die je op je schouders voelt. Dat je in moeilijke tijden zaken moet oplossen, maar dat was vooral in de beginjaren moeilijk.”

16

I

WWW . KENA . BE


“Misschien nog belangrijk om te vertellen is dat ik heb gevoeld in alle gesprekken met de overheid dat zij het belangrijk vinden dat een jongerenorganisatie ook getrokken wordt door jongeren (20-ers, 30ers). Ik vind persoonlijk dat ik ook een jongerenorganisatie kan leiden maar ik heb vastgesteld dat de overheid hier anders over denkt. Ik vind het dus heel goed dat er nu een jongere voorzitter is. En uiteraard kunnen de jongeren beroep doen op anciens, maar zij nemen het voortouw. Als ouderen blijven dan kunnen jongeren nooit de kans krijgen. Dat bewijs is nu geleverd: ik stop en er staan vier jonge mensen klaar. Dat vind ik fantastisch. Ik vind dat je op tijd je plaats moet afstaan en ik doe dat met veel plezier.”

Hoe zie jij jouw rol nog binnen Kena? “Vanuit OCS blijf ik in de algemene vergadering van Kena. Verder zie ik mijn rol helemaal aan de zijlijn. Voor vragen ben ik uiteraard beschikbaar. Ik wil ook nog een aantal jaren de contacten met VLP onderhouden. Zij zijn hier onlangs geweest en zouden ook een belangrijke bron van deelnemers kunnen zijn. Als de vraag komt voor keukenploeg, wil ik dat zeker ook bekijken want ik doe dat heel graag. Van daaruit kan je getuige zijn van ons pedagogisch project van Kena en hoe alles goed draait en dat vind ik plezant. Voor mij is dat vakantie, ook al is het wel werken. Ik ben hier graag en zie de kampen graag gebeuren. Ik kook en werk hier graag.”

Wat hoop je voor Kena in de toekomst? “Ik hoop dat Kena nog vele jaren in Heuvelsven nog heel veel jongeren kan laten genieten van de werking. Dat de werking die hier al jaren is nog vele jaren kan blijven bestaan. Hoe meer jongeren daarvan kunnen genieten hoe liever.”

17


KENA FAMILIERAAD Tijdens het tweede weekend instructeur werden de instructeurs en lesgevers ondergedompeld in een rollercoaster en best off van quizprogramma’s van de voorbije decennia. Wie van jullie kent ‘familieraad’ nog? Elk team moet de vijf meest voorkomende antwoorden voorspellen die een grote groep mensen gegeven heeft op een vraag.

De twintig antwoorden die nodig waren werden er al snel 75.

Kena’ers (enkele deelnemers, maar vooral monitoren, adjuncten en kampleiders die in de fangroep van Kena zitten) kregen via facebook vier vragen voorgeschoteld. De twintig of dertig antwoorden waar ik op hoopte werden er al snel 74. De eerste veertig antwoorden waren binnen de twee uur binnen. Wat een medium. Tot drie dagen na de quiz en het weekend bleven antwoorden binnenkomen. Een heel ruim onderzoek dus bij een significant deel van de Kena’ers. Bedankt voor de input. Jullie hebben de antwoorden en het overzicht nog te goed. Verrassende resultaten hier en daar. Niet?

Hans

18

I

WWW . KENA . BE


TOPANTWOORD

1. Wat is je favorietste activiteit op kamp?

bonte ring: 26

sportcompetitie: 7 Pleinspelen: 5 Bosspel: 5 Kajakcompetitie: 3

AANTAL KEREN DAT HET ANTWOORD GEGEVEN IS

opmerkelijk resultaat: Zowel vendelvergadering als thema-dag worden slechts één keer als antwoord gegeven. Bart VDZ vindt het middagmaal de tofste kampactiviteit. Zalig.

2. Wat is je favorietste kampeten?

1. Frietjes met ... (12)

2. Gegeten eten (11) 3. Spaghetti bolognaisse (9) 4. Krieken met ballen (4) 5. Vogelnestjes (3) opmerkelijk resultaat: Kathleen C. houdt het bij boterhammen met choco. Lekker makkelijk voor de keukenploeg in kwestie.

3. Met welke kampleider ging je al het meest op kamp (als deelnemer en monitor)?

1. Hilde (15) 2. Hans (12) 3. Peter (10) 4. Geert (10) 5. Jeroen (4)

opmerkelijk resultaat: Michel Brasseur komt nog drie keer voor. We vragen ons af of een aantal bevraagden het kerstkamp niet vergeten zijn.

4. Wat is je lievelingsliedje in de bonte ring?

1. Légende indienne (10)

2. Verdronken Vlinder (4) 3. Jet Plane (3) 4. Apen rock’nroll (3) 5. Ja, ik heb geen bananen (3) opmerkelijk resultaat: Het verschil tussen het topantwoord en de andere liedjes is heel erg groot. Vele nummers kwamen slechts één keer voor. Deze vaak vergeten hits hebben een plaats gekregen in iemands hart: When Johnny comes marching home, Katootje, Calypso, Love shine a light, ...

19


- door Joke

S(n)ow Much Fun! Het laat voorlopig nog op zich wachten, maar we hopen toch op een wit kerstkamp of de maand januari gedipt in een laagje sneeuw. Ook zo dol op winterpret? Wij geven je alvast enkele uitdagingen mee om uit te proberen. We zijn benieuwd naar jullie resultaten!

20

I

WWW . KENA . BE


21


Leuke moralen voor op kamp

nder de appelboom - door Veerle

VREEMDELINGEN BUITEN Op een keer, het was enkele dagen voor Kerstmis, schilderden drie mannen op een muur: ‘Vreemdelingen buiten!’ Wat later kon je in de kleine stad horen: ‘Kom. Nu is het genoeg. Wij doen wat op de muur staat. Wij zijn weg!’ Eerst kwamen de pakjes cacao naar buiten, dan de chocolade en de pralines in hun kerstverpakking. Zij wilden naar Ghana en West-Afrika. De koffie volgde. De ananas en de bananen kropen uit hun kisten. Ook de druiven uit Zuid-Afrika. De peperkoek en de koekjes twijfelden. Want zij zijn gemaakt van meel uit België, maar kregen hun pittige smaak van kaneel uit India. Japanse computerspelletjes trokken in lange rijen naar het Oosten. In de lucht zag men kalkoenen terug naar Engeland vliegen, en tapijten die naar Teheran wilden. De stookolie en de benzine vormden beken en vloeiden naar Saudi-Arabië en Koeweit. Auto’s vielen uit elkaar: wat uit aluminium gemaakt was, trok naar Rusland, het koper trok naar Zimbabwe, het ijzer naar Brazilië, de rubberen onderdelen naar Congo. Na drie dagen herinnerde er niets meer nog aan vreemdelingen. Omdat het bijna Kerstmis was, zongen de mensen Stille Nacht, maar dan heel stil omdat het eigenlijk een Oostenrijks liedje is. Maar één stel was gebleven: Maria, Jozef en hun zoontje, Jezus. ‘Wij blijven,’ zei Maria, ‘want als wij ook nog weggaan, wie zal er dan nog de weg naar de menselijkheid kunnen wijzen?’ C. LETERME, Een parel voor elke dag, Averbode 2007, p. 359

22

I

WWW . KENA . BE


Wist je dat... ... kampadministratie als een autoverzekering is. Niet noodzakelijk, maar wel handig als je een obstakel tegenkomt. ... kampadministratie als een cake is. Voeding voor je kamp, met essentiële elementen, maar je kan hem ook pimpen. ... Fien volgens Margot een attribuut is. ... of toch als ze daardoor Wie Is Het kunnen winnen. ... Annelies vind dat instructoren hun grenzen moeten verleggen. ... ze hen dan maar met muizenvallen laat spelen. ... Kena peper&zout-kamp organiseert. ... Liselotte graag véél peper (in de soep) heeft. ... Liselotte iemand wil inhuren om ‘het woordje van de voorzitter’ te schrijven. ... Ze beter iemand zou inhuren om soep te maken.

23


Columns

The one with twee april … LANG LEVE ZON EN MAAN De paascursus start dit jaar op twee april. Oef! Champagneflessen ontkurken, polonaise dansen en ‘lang zullen ze leven’ zingen terwijl we dansen op de tafel. We vieren zon en maan die dit voor ons in orde hebben gebracht. Nog iemand die dit deed bij het bekijken van de jaarkalender? De paascursus start dit jaar op twee april. Naar het schijnt heeft Annelies meteen verlof opgepakt om dit te verwerken. Dit jaar is het dus de stad Antwerpen die extra politie- en hulpdiensten in staat van paraatheid mag brengen om één april te overleven mét Annelies. Die dag mag ze niet komen werken. Vrienden, familie en omwonenden zijn volop bezig op één april een weekendje te boeken … heel ver weg. Geen zout in de koffie, geen suiker bij de al te zoute soep, veilig klinken vastpakken, de keuken niet onder water, vol vertrouwen deuren openen zonder het risico te lopen je een ongeluk te schrikken door één of ander trekbommentje (Rina bleef er bijna in na trekbommetje zeven of acht), geen tandpasta tussen de oreo-koeken, geen hoofdpijn meer na een laatste bonteringmopje, … Naar het schijnt legde Annelies al de eerste contacten met NASA om Armageddongewijs de maan een beetje bij te sturen om één april de volgende jaren steeds de eerste week van de paasvakantie te laten vallen. Geen idee hoe de zeeën en het klimaat daarop gaan reageren. Voor Annelies is het de chaos wel waard. Zoals ze zelf zegt: “Wat is er nu plezanter dan als adjunct het kamp op stelten zetten.” We zijn gewaarschuwd … maar niet dit jaar. Santé!

24

I

WWW . KENA . BE


The one with de nieuwe voorzitter … NO-NONSENSE Ik heb Liselotte al wat proberen bang te maken voor deze column. Zoiets pakt niet bij haar: weetje nummer één. Nu Liselotte het bredere publieke leven betreedt, lijkt het me wel wenselijk dat iedereen Liselotte wat beter leert kennen. De nieuwe bestuursleden ontdekten alvast dit: • Een raad van bestuur is geen housewarming. Wat kasten opentrekken en op verkenning gaan staat niet op de agenda. Als Liselotte zegt dat de deuren op slot zijn, zijn ze ook op slot. Liselotte meent wat ze zegt. Makkelijk toch? • Nu Bob Dylan een nobelprijs voor de literatuur binnen heeft, wil ook Liselotte haar kans wagen. Het eerste woordje van de voorzitter is daar het bewijs van. Noot van de redactie: al moet er aan die deadlines wel nog wat gewerkt worden... • In China en Amerika zijn files van bijna een dag of dagen reeds bekend. Als het er ooit in België van komt, is Liselotte daar helemaal op voorzien. Een derde persoon meenemen is niet mogelijk, maar als je ooit met Liselotte vastzit in een file zal het je aan niets ontbreken. • Liselotte kan heel hard werken. Vooral als ze kort staat, maar ook als ze het zonnetje in huis is. Je geeft haar best wat koffie en zet de temperatuur een beetje lager, of zet ze gewoon buiten (enkel in de zomer en tussenseizoenen). • Hip hip hoera, proficiat en een foto van de fanclub!

Hans

25


Wist je dat... ... Jij ook op kosten van Kena een cursus of workshop mag volgen? Een cursus zeg je? Wat voor cursus? Wel, dat kan vanalles zijn! Wat dacht je bijvoorbeeld van een workshop kayaks repareren? Een cursus om ter gekst kinderen schminken? Een workshop ouroude, onbekende volksdansen? Je kan het zo gek niet bedenken!

Wat? waar? Wanneer? hoezo?

Een dag vol workshops rond leren en ontwikkeling in het jeugdwerk

Scoutshuis, Antwerpen zaterdag 04/02/2017 9u30 - 18u

meer info: www.ambrassade.be

9u30 - 10u30 Ontbijtmarkt 10u30 - 13u Workshops 1) Jongeren ondersteunen en versterken: de Noknok-methodiek 2) Waarderend coachen: je vrijwilligers optimaal ondersteunen 3) Veranderingen doorvoeren: de succesformule 4) Creatieve vergadertechnieken: meer vuur in je vergadercultuur 5) Werken met stedelijke jongeren: best practices 6) Creatief communiceren: hoe doe je dat? 7) Hoe sociaal is je media? 8) Constructief omgaan met conflict 9) Aan de slag als bestuursvrijwilliger: intervisie 10) Het levensfasemodel: lokale groepen ondersteunen 13u - 14u Lunch 14u - 16u30 Workshops 1) Een optimaal vrijwilligersbeleid: theorie en concrete tools 2) De juiste werkvorm voor jouw inhoud 3) Projectmanagement: de basics 4) Omgaan met diversiteit in jeugdwerk 5) De kracht van storytelling 6) Hoe bereik je stedelijke jongeren? 7) Vluchtelingen en/in jeugdwerk 8) “Mag ik iets vragen?� 9) Hoe krijg je iedereen mee? 10) Pimp je event 16u30 - 18u Winterreceptie

... Interesse? Stuur een mailtje naar info@kena.be met de cursus die jij graag zou doen en we laten je snel iets weten! 26

I

WWW . KENA . BE


Kenagenda

r

jaarkalende

Kerstkamp (+12) 26 - 30 dec. 2016 Vitaminenweekend 1 17 - 18 febr. 2017 AV & LV 1 18 febr. 2017 Cursussen ANI & HANI 2 – 8 april 2017 Lentekamp (-12) 9 - 13 april 2017 Voorkamp 30 jun. - 1 jul. 2017

Zomerkamp Week 1 (-12/+12) 2 - 9 juli 2017 Zomerkamp Week 2 (-12/+12) 9 - 16 juli 2017 Zomerkamp Week 3 (-12/+12) 16 - 23 juli 2017 Zomerkamp Week 4 (-12/+12) 23 - 30 juli 2017

Zomerkamp Week 5 (-12/+12) 30 juli - 6 aug. 2017 Zomerkamp Week 6 (-12/+12) 6 - 13 aug. 2017 Zomerkamp Week 7 (-12/+12) 13 - 20 aug. 2017 Kenafeest 2017 30 september 2017

promo items te koop Bestel jouw favoriete item door te mailen naar info@kena.be.

USB-sticks

€7

Paraplu’s

€5

Oude T-shirts

€4

Rugzakken

€4

Kena Crew T-shirts

€5

Zangboekjes

€5

Kena trui

€ 20

Spelbundels

€ 10

27


Jeugdvakanties & animatorcursussen

28

INSCHRIJVEN WWW.KENA.BE/

I

WWW . KENA . BE


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.