Page 1

I. évfolyam, 2013. 9. szám / MAGYARORSZÁG MELEG MAGAZINJA / THE HUNGARIAN GAY MAGAZINE / INGYENES / FREE


4 3

A főszerkesztő levele

4

Interjú - ultra naté

6

interjú - schruff milán

6

10 Spanyolország 12 karácsony németországban 14 coming out - filmkritika 16 art mozi 17 portugál filmnapok

10

18 zenei melegfront 20 interjú - szabó-székely ármin 22 interjú - fekete ernő 24 csakadanitérdekli 28 a bennünk élő meleg 31 10 éves a black dream

14

32 aki meleg, aki nem, jövök! 34 közélet - coming out II. 36 pszichosarok 38 std 40 interjú - horváth andrás 43 Hard rock café

28

44 a hajhullás 46 nyugdíj - előtakarékosság 48 hol a pofátlanság határa? 50 score the club 52 ünnepek a budai várban 58 programajánló 62 térkép

40


főszerkesztő levele

Magyarország meleg magazinja

Impresszum Főszerkesztő Kanicsár Ádám András Szerkesztők Attys, Bámli Zoltán, Hercsel Adél, Istók, Kormos Lili, Kosláb Eszter, Makai Gábor, Szincsák Gergő Bendegúz, dr. Pónyai Katinka, Waliduda Dániel, Zsoltee Korrektor Szij Barbara Grafikai munkák Abonyi Zoltán, Kenéz Kriszta Kiadja  Freestyle Promotion Bt. H-4030 Debrecen, Veker utca 3. Levelezési cím H-1132 Budapest, Kresz Géza utca 16. fsz. 1/a Felelős kiadó Erdei Zsolt Hirdetésszervezés sales@humenmagazin.com Czakó András andras.czakó@humenmagazin.com Tel.: +36 20 577 7115 Sajtóközlemények és programok info@humenmagazin.com Nyomdai kivitelezés Belvárosi Nyomda Zrt. 1101 Budapest, Albertirsai u.10. Hungexpo 2-es kapu, 13-as épület WWW.HUMENMAGAZIN.COM

A Humen Magazin bejegyzett márkanév. A név vagy a logó bármilyen felhasználása kizárólag a Freestyle Promotion Bt. írásos engedélyével lehetséges. Engedély nélküli felhasználása jogi következményeket von maga után. A Humen magazinban megjelent cikkek, írások és fotók - egyedi esetektől eltekintve - a Freestyle Promotion Bt. tulajdonát képezik. Bárminemű utánközléshez a kiadó írásbeli engedélye szükséges. A hirdetések tartalmáért a Freestyle Promotion Bt. nem vállal felelősséget. A lapban közölt olvasói írások és interjúk nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Emlékszem, mikor először éjszakáztuk végig az első lapzártát, szakadt a hó… és március volt. Aztán kirügyeztek a fák, kánikula lett, majd újra hűvösebb, ismét előkerültek a kabátok, végül most megint itt ülünk, a havat várva. Eltelt egy év. Egy csodás év. Megújultuk, kicsit feléledtünk és közben próbáltunk hűek lenni a Humen Magazin – mondjuk ki büszkén – történelméhez. Tartottunk bulikat, vitaestet, sőt egy egész fesztivált, volt fotókiállításunk, médiapartnerek voltunk és összefogtunk emberekkel, hogy üzenjünk a homofóbia ellen. Gondolkodnom kell, kimaradt-e valami – és ez, hogy ennyi csodálatos emlék között kell kutakodnom, olyan óriási boldogsággal tölt el, amire nincsenek szavak. A szeretet ünnepén mindig a családunk vagy barátaink jutnak eszünkbe. Pedig annyi szeretetet kapunk még másoktól is. Ha valamelyik szerzőnk ír valami csodálatosat… Ha valaki azt mondja, hogy segítettünk neki egy cikkünkel… Ha valaki boldogan koccint egy péntek estén a barátaival a bulinkon… Vagy ha valaki felír egy aprócska, néhány szavas üzenetet, segítve egy egész világot és ez egy picit nekünk is köszönhető… Ez mind szeretet, amiért mi mérhetetlenül hálásak vagyunk. Ezt is kívánjuk jövőre nektek is és nekünk is. Szeretetet minden mennyiségben. De ezt csak együtt érhetjük el. Ha egy grimasz helyett inkább mosolygunk, vagy ha felesleges ítélkezés helyett inkább megpróbáljuk megérteni a másikat. Vagy csak elfogadni. Nem kell, hogy azonnal sikerüljön. De próbáljuk meg. Legyünk jók. Ilyen egyszerű. És merjünk lépni! Legyen 2014 az az év, amikor rájövünk, hogy senki nem cselekedhet értünk, csak mi magunkért. Minden pici lépés egy lépés. Nélkülük soha nem jut előre senki. Ígérjük, mi segíteni fogunk és ha kell, mindenki kezét fogjuk ezen az úton, amit együtt kezdtünk el. Köszönök mindent mindenkinek, aki közreműködik vagy közreműködött ebben a magazinban. Mind fantasztikusak vagytok. Boldog karácsonyt és eredményekben gazdag sikeres új évet kívánok, kedves Olvasó! Találkozunk 2014-ben!

ISSN 2064-101X

Kanicsár Ádám András főszerkesztő

3


interjú

k, „Boldog vageytoek, hogy itt leh nne és hogy be ben lehetek eb an, a magazinb egy hiszen ez isindent kezdet. És m i n e d z e k l l e k l e kell valahogy. Haak  szép kicsiben. Ctselőre.” apránkén


interjú

Fotó: Soos Bertalan (2)

Ultra Naté fellépése nyitotta meg az új budapesti meleg klub, a The Score kapuját egy új budapesti éjszaka lehetősége előtt. Ultra Naté neve nem mindenkinek cseng azonnal ismerősen, de ha meghalljuk a Free vagy az If You Could Read My Mind kezdőtaktusait, azonnal tudhatjuk, kiről van szó. Az énekesnő kizárólag a Humen Magazinnak adott interjút ittlétekor. Mesélt nekünk a  zenéről, dalírásról, a melegekről és elmondta azt is, hogy a meleg közösségnek egy dolga van: össze kell tartania!

Rengeteg igazi meleg himnuszod van, gondoljunk csak a Free-re vagy az Automatic-ra. Ilyen dalokkal a  hátad mögött nincsen valami terhes késztetés, hogy készíts egy újabb nagy dobást? Nem, egyáltalán nem. Nem így gondolok a zenealkotásra és a dalszövegírásra. Csak belevetem magam a munkába és próbálok kreatív lenni, próbálok valami olyat csinálni, amit magaménak érzek, ami jelent számomra valamit és táncolnom kell tőle. És persze amit a rajongóim is átéreznek, főleg a meleg társadalom. Olyan dalokat próbálok írni, amivel az emberek tudnak azonosulni, amit át tudnak érezni az életük során, legyen szó örömről, boldogságról, szabadságról, szomorúságról, a szakításról, annak jó és rossz oldalairól.

Ezek igazi emberi érzelmek, amikből építkezned kell, miközben dalt írsz, hiszen a feladatod ilyenkor az, hogy feleleveníts egy érzést. Mennyire más a meleg közönség a többihez képest? Számomra egyáltalán nem az. Nagyon jól érzem magam a meleg közönséggel, jó hangulatot árasztanak és mindig készek bulizni, élvezik a zenét és az előadást. És én is remekül érzem magam velük. Olyan ez, mint egy családi összejövetel, egy ünnep.

„olyan dalokat próbálok írni, amivel az emberek tudnak azonosulni” Itt áll előttem egy díva, egy meleg ikon. Olvastam, hogy az egyik nagy példaképed gyerekkorodban Boy George volt. Kikből építkeztél még? Milliókból. Nagy rajongója vagyok Grace Jones-nak, Chaka Khannak, George Michaelnek, Prince-nek és hát persze Madonnának… Rengeteg fajta zenét szeretek, a soultól és az R&B-től kezdve, amiken felnőttem, egészen a saját pályámig, a popig, de például nagyon sok rockot hallgatok, néha a rádióban, néha egyedül. Próbálok minél több fajta zenélt hallgatni, mivel zenészként ez fontos. Meg persze mondjuk egyszerűen azt, hogy óriási zenerajongó vagyok. Szeretek különböző dolgokat és ütemeket hallani. Óriási és hosszú karrier áll mögötted. Mit láttál régen és mit látsz most a szakmában? Mi változott? A zene számomra egy körforgás. Mikor elkezdtem zenélni, Chicagóban és New Yorkban a house és az underground volt a  menő, amik aztán globálisak lettek. Aztán ahogy a mainstream közönség is egyre többet hallgatta, a stílus átalakult kicsit poposabbá, majd nagyon sok további stílus nőtt ki belőle. A dance, aztán milliófajta különböző dance-műfaj.

Ez az a változás, fejlődés, amit láttam, hogy a dance mennyire szerteágazó lett, mennyi stílusa alakult ki és hogyan vált sok szinten világméretűvé. Máig megmaradt az igazi underground stílus, de van egy eladhatóbb formája is. De ez jó, hiszen így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

„a zene számomra egy körforgás” Van valami üzenet általánosságban a dalaidban, amit át akarsz adni a közönségnek? Mindenképpen. Melegnek, nem melegnek és minden, ami köztük van, azt próbálom üzenni, hogy legyenek hűek önmagukhoz. Próbáljanak meg a lehető legteljesebb emberek lenni. Adjanak valamit vissza a világnak és a többi embernek. Találják meg az áldást abban, amit csinálnak. Inkább építsenek, mint romboljanak. És próbáljanak pozitívak lenni. Ez az, amit mindenki megtehet. Van valami üzeneted a  Humen Magazin olvasóinak és a magyar LMBTQ társadalomnak? Mindennek megvan a maga ideje! Fontos, hogy egy közösség összetartson, és először egységet alkosson, az emberek gondoskodjanak benne egymásról. Ez a legfontosabb. Aztán a többi jön magától. Csak tartsatok össze. Legyetek derűlátóak! Tartsatok előre! Szeretek ide jönni, Budapestre és általában Magyarországra. Ez a jó dolog abban, ha az ember zenész. Rengeteg helyre eljuthat, láthat különböző kultúrákat, életstílusokat és megismerhet embereket, akik tényleg átérzik a zenét. Az egy dolog, hogy te azt megcsinálod a stúdióban. De az, ahogy a közönség elé jut, az onnantól kezdve az ő tulajdona lesz, a világé. Itt kezdődik az igazi kapcsolat köztem és a közönség között. Kanicsár Ádám András

facebook.com/humenmagazin

5


interjú

„Szerencsére egy színésznek nem kell felnőnie” Interjú

Schruff Milánnal „a változás kell, mert abból épül az ember”

Márton László A nagyratörő című drámatrilógiáját alighanem sosem fogom elfelejteni. Nemcsak azért, mert a  darab maga zseniális, hanem azért is, mert bármi történjen, nekem mindig egyet fog jelenteni Schruff Milánnal, neki meg az  Egerben töltött öt évvel. Lehet, hogy most nem mennek annyira gördülékenyen a  dolgai, de nem bánja. Sőt. A  Junior Príma-díj csak megerősítette a hitében, hogy ezen a pályán a helye.

Három éve beszélgettünk utoljára. Azóta társulatot váltottál, született egy kislányod és legutóbb Junior príma díjjal tüntettek ki. Nem unatkoztál… Hát azt nem (nevet). Egerben nagyon jó társulat jött össze, és rossz volt eljönni onnan, de muszáj volt. Már csak azért is, mert kellettek az új benyomások. Az, hogy új rendezőkkel, új színészekkel dolgozzak, még akkor is, ha ez sokszor nehéz. A változás kell, mert abból épül az ember. Értem én, hogy egy ideig kitart a kalandvágy, de mi visz tovább akkor, mikor azzal szembesülsz, hogy az abszolút foglalkoztatottság után mondjuk nincs munkád?

6

Van, akit egyébként kifejezetten inspirál a szabadúszó lét… Ne érts félre, nekem sincs bajom vele. Sőt, most azt érzem, hogy nekem ez megy. Egy nagyon nehéz évem azért volt, ezt elismerem. Akkor mi történt? Egy másik munka kedvéért lemondtam a színházi szerepeimet. Csakhogy nem jött be a tervem, és majdnem munka nélkül maradtam. Aztán szerencsére ez is megoldódott, szóval talán alkalmas vagyok a társulaton kívüli létezésre is.

Ennyire súlyos azért sosem volt a helyzet, mert valamilyen feladat mindig megtalált. Azt kellett megszokni, hogy az az együttállás, hogy a darab is jó, a szerep is jó, a rendező is jó, sőt a kollégák is, nem mindig teljesül. Ha egy társulattal dolgozol, akkor megszokod azt, hogy ismered a kollégáid minden rezdülését, hogy együtt lélegeztek; ettől még akkor is gördülékenyebbé válik a munka, ha amúgy vannak konfliktusok. A szabadúszást ez teszi nehézzé, vagyis ennek a hiánya. Odamész, beszállsz, nem ismered az embereket, és a szerencsén múlik, hogy egymásra tudtok-e hangolódni vagy sem.

Hívtak egyébként állandóra valahová? Nem. Vagyis, de! De hívtak, csak nem voltam biztos benne, hogy oda akarok menni. Máshonnan meg nem kerestek. Annyira mondjuk ez sem keserít el, nem gondolom, hogy azért nem hívnak, mert tehetségtelen lennék, vagy egyáltalán nem kellek. De nekik is megvannak a fix embereik, akikben gondolkodnak, akikkel dolgozni tudnak, miért hívnának akkor mást? Ha viszont valahol, akár csak egy szerep erejéig is én kellek, az jó érzés, mert azt jelenti, hogy ott feladatom van, és számítanak rám. Budaörsön például most úgy látszik, elindul valami új dolog, egy tehetséges, fiatal művészeti vezetővel és onnan például azt érzem,


interjú hogy van helyem, hogy számítanak rám. Persze ennek is idő kell, hogy beinduljon.

„nem gondolom, hogy azért nem hívnak, mert tehetségtelen lennék, vagy egyáltalán nem kellek” Ma Magyarországon van lehetősége egy ilyen új kezdeményezésnek? Miért ne lenne? Ha jó emberek nyúlnak hozzá, bármi megtörténhet. Szabadúszóként mennyire érint az, hogy a  színházi szakma is teljesen átpolitizálódott? Ugyanannyira, mint mindenkit ebben a szakmában. Sokfelé megfordultam, és igaz, hogy minden színház más, ezeket a dolgokat azért mégis észreveszed. De tudod mit? Ez is egy élmény, és színészként az a dolgom, hogy élményeket gyűjtsek. Szerencsés embernek tartod magad? Hogy érted? Mindig jön a megfelelő feladat, a megfelelő kihívás… Ezt szerencsének hívjuk? Hát kell az is. Kell, persze. De tudod, én ezekért a munkákért tettem. Mikor Egerből eljöttem, nem csöngött ám állandóan a  telefonom, hogy ide is gyere, meg ide is gyere.

Nagyon komolyan mennem kellett a munka után, mostanában meg abszolút ez a megszokott, hiszen annyira telített a pálya, hogy nem ülhetsz ölbe tett kézzel, a csodára várva. Felhívod az igazgatókat, hogy szia, itt vagyok, ráérek, és ha van lehetőség, gondolj rám. Én is nagyon sok igazgatót felhívtam, és egyáltalán nem szégyelltem. Ilyen téren nem tudom, hol van a szerencse, mert nagyon sokat mentem a munkáim után.

„színészként az a dolgom, hogy élményeket gyűjtsek” Mit látsz most másképp a pályakezdő énedhez képest? Talán jobban megtanultam alkalmazkodni, bár még nem mindig megy tökéletesen. Ha indulásnál belekerülsz egy csapatba, amit korábban már mondtam, ahol jó darabok találkoznak jó színészekkel és jó rendezőkkel, akkor hajlamos vagy ezt tekinteni alapvetésnek, és nem gondolsz rá, hogy máshol meg máshogy van. Nekem ezt kellett megtanulni, bár nem állítom, hogy maradéktalanul sikerült. Vallok ugyanis egy színházi szemléletet, és ha olyannal találkozom, ami azzal teljesen szembemegy, azt nagyon nehéz elfogadnom, és nehéz úgy dolgozni is. Hogy lépsz túl ezeken a  holtpontokon? Csinálom és kész. Meg persze próbálom érvényesíteni

az akaratomat. Teszem a dolgom, legfeljebb azt mondják, hogy ne csináld. Én meg megkérdezem, hogy miért ne? Vagy válaszol rá vagy nem. És ha nem, akkor teszem a dolgom tovább, egyszerűen azért, mert ezért vagyok ott.

Beszéljünk egy kicsit a díjadról. Mikor legelőször készítettem veled interjút, azt mondtad, hogy jól esik a dicséret, de az sem jó, ha az embernek folyton a fülébe hegedülnek. Ezt most is így gondolom. De nemrég adtam egy interjút, ahol Molnár Piroska is beszélt erről a díjról, és mondott egy nagyon fontos dolgot. Mégpedig azt, hogy ez a díj nekünk, fiataloknak, akik most elég nehéz helyzetben vagyunk, lendületet és kitartást ad ahhoz, hogy igenis tovább csináljuk. Nekem is ezért fontos ez az elismerés, mert a lehető legjobbkor jött. Megtapasztaltam rengeteg nehéz helyzetet, és sokszor elbizonytalanodtam, hogy kell-e ezt nekem csinálni. Nem lenne jobb, ha egyáltalán az országból is elmennék? Aztán kicsit zavarba jöttem, hogy tényleg kell-e az nekem, hogy megtanuljak egy másik szakmát, és külföldön új életet kezdjek. Jobb lesz attól? Tudom majd úgy végezni az új munkámat, hogy ne gondoljak többet a színészetre? Így hát maradtam. És ez a díj most helyre tette a dolgokat. Persze, ki tudja. Lehet, hogy pár év, és péknek állok a világ végén.

Báthory Zsigmond

www.humenmagazin.com

7


interjú

Varázshegy

„ez a díj nekünk, fiataloknak, akik most elég nehéz helyzetben vagyunk, lendületet és kitartást ad ahhoz, hogy igenis tovább csináljuk” Ez egy szakmai díj, de hogy állsz a közönség visszajelzéseivel? Eljutnak egyáltalán hozzád? Sajnos nem. Mikor valahova egy-egy darab erejéig elmegyek játszani, az egy nagyon rövid időszak. Egerben azért más volt, éveket töltöttem ott, egy helyen, egy társulatnál és az emberek megszoktak, ahogy én is őket. Ez például hiányzik? Hogyne hiányozna, kell a visszajelzés. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ez egy hosszútávú pálya, és lesz még ilyen időszak az életemben. Hát most nem Vőlegény Rudi

ilyen, most mást kaptam és ezzel kell élnem, de lesznek még nagyon jó periódusok.

Ha már periódusok, mi újság a filmezéssel? Hát… bár elmondhatnám, hogy a Kalandorok óta forgattam két nagyjátékfilmet, de nem mondhatom. Nagyon érdekel a filmezés, nagyon szeretnék még filmben dolgozni, és most talán van is kilátásban egy szerep, de erről majd tudod, mikor beszélek? Mikor? Ha a vásznon látom magam.

„ez egy hosszútávú pálya” Készítői oldalról is érdekelne a film? Nagyon. Mikor a munkám kevés, a gondolkodásra fordítható időm viszont annál több volt, akkor

elkezdtem írni egy forgatókönyvet, amiben nagyon hiszek. Simán lehet, hogy ötven éves leszek, mire elkészül, de egyszer tuti megcsinálom. Lehet, hogy rendezni is én fogom. Ha mégsem, akkor szerepelni fogok benne. De ezzel kapcsolatban zavarban vagyok, mert ha szerepelek benne, akkor nyilván fel kell kérjek valakit a rendezésre, akkor viszont más lesz a produktum, mint amit én elképzeltem. Mindegy, így vagy úgy, de egyszer megcsinálom.

Színházban rendeznél? Nem, ha nem muszáj. Én sokkal vizuálisabban gondolkodom, nem tudok a színház jelenidejűségével mit kezdeni, mármint rendezői oldalról. Tudod mit nem kérdeztem még meg soha tőled? Na, mit? Hogy milyen apukának lenni. Húh… Nagyon nehezen jöttem bele, de most már talán működik a dolog. Látod, az apaság például nagyon sok mindenre megtanított, azóta sok szempontból másképp látom a világot. Biztosan érettebb is lettem, de fel még mindig nem nőttem, sőt megkockáztatom, már nem is fogok. Szerencsére egy színésznek nem is kell felnőnie. Kormos Lili

8


Spanyolország

Spanyolország, a melegek Spanyolország az egyik legtöbb melegbarát városban bővelkedő európai ország, hiszen nincs olyan régiója vagy tartománya, ahol ne lenne legalább egy olyan város, amely célzottan a meleg társadalom számára kínál szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket.

Barcelona és Sitges Az ajánlót rögtön Barcelonával kezdjük, Katalónia fővárosával és az ország második legnépesebb városával, mely rengeteg látnivalóban bővelkedik és csodálatos tengerparttal rendelkezik. A város meleg negyede, a L'Eixample vagy ahogy a helyiek hívják GayEixample rengeteg melegbárral, szórakozóhellyel, szaunával várja a kikapcsolódni vágyókat. Barcelonától mindössze 30-40 kilométerre található hangulatos mediterrán kisváros, Sitges, a melegek egyik legkedveltebb nyaralóhelye. Hosszú, homokos partja kiváló a strandolásra, kikapcsolódásra, a tipikus kis mediterrán utcákban sétálva számos meleg éttermet, bárt vagy szórakozóhelyet találhatunk.

Madrid Madrid rengeteg szórakozási lehetőséget nyújt számunkra, évente rengeteg meleg férfi választja akár egy hétvégi városnézés vagy bulizás erejéig is a spanyol fővárost. Tágas terei és parkjai a legjobb kikapcsolódást nyújthatják egy szép napsütéses tavaszi vagy kora nyári napon.

Baleár szigetek (Mallorca, Ibiza)

Barcelonától délre a Földközi tengerben található a Mallorcából, Menorcából és Ibizából álló Baleár szigetcsoport. Ezek közül a legnagyobb Mallorca, amely a nyugati országok, elsősorban a németek kedvelt turistacélpontja. Fővárosában, Palma de Mallorcán található a sziget talán egyetlen meleg szórakozóhelye a La Demence klub, melynek egyik oldala tiszta üveg, így bulizás közben csodálatos látvány nyílik az éjszakai tengerpartra. Nem csak emiatt érdemes ellátogatnunk ide, hiszen egy gyönyörű és látnivalókban bővelkedő szigetről beszélünk.

10


Spanyolország

paradicsoma! Gran canaria Az Atlanti-óceánban elhelyezkedő Kanári-szigetek névadója, Gran Canaria az egyik leghíresebb meleg turistacélpont, amely télen-nyáron várja az idelátogatókat. A fővárostól délre található Playa del Inglés városa, ahol a Jumbo Centerben meleg bárok, éttermek, szex klubok, szórakozóhelyek tömkelege vár minket. Egy épületkomplexumban mindent megtalálunk, amely a nappali vásárlás után éjjel egy szórakoztatóközponttá alakul. A sziget a szórakozáson kívül csodálatos látnivalókat rejt magában.

Andalúzia Az Ibériai-félsziget déli csücskén elhelyezkedő Andalúzia vonzó turistacélpont, a Costa del Solt a lassan mélyülő, finom homokos tengerpart jellemzi, mely több kilométer hosszan húzódik Malaga tartományban. A régió leglátogatottabb központja Torremolinos, az éjszakai élet központja, rengeteg szórakozóhelyével.

A következő számokban részletesebben is foglalkozunk az egyes spanyol tartományokról, városokról, így most csak egy rövid ízelítőt adtunk nektek ebből a csodálatos országból. Zsoltee

11


németország

„Kiskarácsony, nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom?” assan már az  ősz is veszi a vándorbotját és átadja a helyét a  télnek, meghozva sokunk imádott karácsonyát. Csoda hát, ha a  fent idézett gyermekdal cseng a  fülemben már napok óta? S bár mi magunk is büszkélkedhetünk világhírű, színes és izgalmas karácsonyi vásárokkal, a  világon a legrégebbinek tartott drezdait, vagy a legnagyobbnak vélt nürnbergit, illetve a legmelegebb kölni vásárokat nehéz lenne felülmúlni.

Drezda – Szászország fővárosa – néhány évtizede ébredt fel a kommunizmus Csipkerózsika-álmából, s ma ismét a  szövetségi köztársaság leggazdagabb kultúrájú és leggyorsabban fejlődő tartományi központja. A várost Erős Ágost szász választófejedelem tette olyanná a XVIII. században, amilyennek ma is ismerjük. A település az Elba folyó kies kanyarulatában fekszik: a barokk Zwinger palota, a romjaiból újjáépített, egyébként szintén barokk Frauenkirche, illetve a neoreneszánsz Semperoper épülethármasa teszi összetéveszthetetlenné. Sok más látnivaló található még a városban és annak környékén, gondoljunk csak a folyó menti mesés kastélyokra, de mi most „A vásár” miatt érkeztünk ide. Tudnunk kell, hogy a  karácsonyi kitelepülés – amit a  helyiek Strizelmarktként emlegetnek – idén november 28-án veszi kezdetét, és lényegében a kora délelőtti nyitástól egészen az esti órákig élvezhetjük

az illatok, ízek és színek kavalkádját. A zárás december 24-én délután 2-kor várható, hiszen az ott dolgozók is sietnek haza a szentesti vacsorára. A vásár első írásos említése 1434-ből származik, ilyen formán joggal büszkék a szász polgárok, hogy övék németföld legrégibb karácsonyi vására. Attól is különleges ez a vásár, hogy ekkor állítják fel a világ legnagyobb karácsonyi piramisát, ami hozzávetőleg 14 méter magas. Itthon is ablakok tucatjaiban láthatóak hasonló égősorok, azzal a  különbséggel, hogy az autentikus szász karácsonyi piramisoknál a gyertyák boltozatosan futnak. Eredetileg az ehhez hasonló világítással mutatták a megfáradt szász bányászoknak a hazafelé vezető utat a zord német teleken. A vásári forgatagban mindenki megtalálja a kedvére valót: ki forralt bort kortyolgatva válogathat a  szebbnél-szebb díszek között, ki pedig az egymást váltó karácsonyi dallamokat hallgatva szemezgetheti a sült gesztenyéjét, és fontolgathatja kit, mivel akar meglepni az idei ünnepen. Egyben viszont mindenki hasonlóképpen vélekedik: a  stollent, a hagyományos szász karácsonyi gyümölcskenyeret kár lenne kihagyni. A sütemény jellegzetessége, hogy mazsolát, mandulát és gyümölcsaszalványokat, valamint kandírozott narancshéjat és sokféle fűszert sütnek bele a tésztába, majd ha elkészült, olvasztott vajjal kenik meg és jó erősen porcukrozzák. Sőt, az úgynevezett Stollenfest keretében egy hatalmas süteményt is készítenek, ami a Zwinger és a vásár közt ”fut”

Drezda - Nürnberg - Köln 12


németország végig, és amit ünnepélyes keretek közt vágnak fel és osztanak szét. Drezda után érdemes ellátogatni Dürer és Wagner mesterdalnokainak hazájába, Bajorország kulturális fővárosába, Nürnbergbe . A város a német történelem nagy tanúja és tükörképe. A települést a magasan fekvő vár uralja, kihagyhatatlan a két gyönyörű városháza és persze kikerülhetetlen a tény, hogy az egykori náci párt itt tartotta látványos felvonulásait, gyűléseit, majd a háború után a főbűnösöket elítélő Nürnbergi pert is itt folytatták le a szövetséges hatalmak. A bajorok imádják a  középkori hangulatot és a váraikban megrendezésre kerülő vásárokat. A közel 400 éves múltra visszatekintő Christkindlesmarkt sem kivétel, amit az óváros főterén november 29-én, a karácsonyi angyal nyit meg ünnepélyes keretek között. Természetesen az egész település adventi lázban ég, így a legkisebb tereken is megtalálhatjuk a  kedvünkre való hagyományos forralt boros standot, mézeskalácsost vagy a tradicionális roston sütött nürnbergi kolbászokat, édes mustárral, pereccel vagy köményes kiflivel kínálva. A középkori, ünnepi atmoszférát a különböző adventi és karácsonyi koncertek is erősítik. A barokk Szent Egidius templomba térve részesei lehetünk a születés misztériumának, ha megtekintjük a tradicionális bibliai előadást. Középkori vásárban andaloghatunk a városházánál, valamint a város meghívja erre az alkalomra testvértelepüléseit is, hogy bemutathassák művészeti és kézműves termékeiket. Persze a hagyományos bajor karácsonyi portékák is terítékre kerülnek, úgymint füstölő figurák, lámpások, koszorúk és a kihagyhatatlan nürnbergi szuvenír, a diótörő. Az  adventi készülődés fénypontja

a fáklyás esti felvonulás a várba, ami felejthetetlen élményt nyújt. Ez a karácsonyi kirakodás is december 24-én zárja kapuit 14 órakor. Jó, ha megjegyezzük, hogy 10-től este 21 óráig várják a látogatókat a szervezők. Németország legkülönlegesebb, mondhatni legmelegebb vására Kölnben található. Jellemzően rózsaszínű boák, a szivárvány színeiben pompázó karácsonyi kiegészítők, és a forralt bor mellett szexuális kellékek is felfedezhetők a „Karácsony sugárúton”. November 25-én maga a kölni polgármester nyitja meg a vásárt, a későbbiekben pedig neves dj-k teszik a  vásárlást és a  nézelődést élményszerűvé. A  könnyed műfaj mellett tartalmas és közérdekű témákról is szót ejtenek, mint például a  homofóbia helyzetéről Oroszországban – gondoljunk csak a közelmúltban elfogadott törvény és a téli olimpia kapcsolatára. Az, hogy mennyire fontos a meleg közösség szavazata a pártoknak, jól mutatja, hogy prominenseik is részt vesznek a forgatagon. Koncertekkel teli program és csillogó-villogó, bohókás küllem jellemzi ezt a kis szigetet a hagyományos kölni karácsonyi vásárban. Igazán szép adventi program és gazdag karácsony vár azokra, akik úgy döntenek, hogy ellátogatnak az ország valamelyik vásárára, s ott úgy köszöntik egymást, ahogyan most én búcsúzom: áldott karácsonyt kívánok! Attys www.tourismus.nuernberg.de www.dresden.de www.koelntourismus.de www.germany.travel facebook.com/nemetorszagtravel

info@humenmagazin.com

13


film

Coming Out A Színes, magyar romantikus vígjáték, 96 perc, 2013

Rendező: Orosz Dénes Forgatókönyvíró: Orosz Dénes Zeneszerző: Bolba Tamás Operatőr: Fillenz Ádám Producer: Kálomista Gábor

mozi

ajánlata

Szereplők: Csányi Sándor (Erik) Karalyos Gábor (Balázs) Mucsi Zoltán (Pecsák úr) Tompos Kátya (Linda) Für Anikó (Júlia) Gyabronka József (Kálmán) Nényei Klára (Fanni) Borbély Alexandra (Fruzsina) Simon Kornél (Áron) Hegedűs D. Géza (Vilmos) Takács Kati Coming Out, a magyar meleg film. Akár így is fogalmazhatnánk, de inkább nem tesszük. Hogy miért nem? Egyrészt, mert a napokban már Kálomista Gábor, a fim producere is úgy nyilatkozott a tévében, hogy ez egy meleg szálat tartalmazó vígjáték és nem meleg film – bár elég vastagra vagy éppen hosszúra sikeredett ez a szál –, másrészt pedig az alkotás az egyik legnagyobb melegekkel szembeni sztereotípiát erősíti, nem pedig cáfolja. Ez a két ok, úgy gondoljuk, bőven elegendő ahhoz, hogy ne húzzuk rá a meleg film jelzőt, maradjunk inkább a producer frappáns megfogalmazásánál, miszerint a Coming Out egy meleg szálat tartalmazó romantikus vígjáték. Őszintén bevallhatjuk, hogy Orosz Dénes, a film írója és rendezője elég nagy fába vágta a fejszéjét, mikor ezt a témát választotta, és nem tudom, mennyire gondolta végig, hogy mekkora ellentétet fog kiváltani az emberekben ez az  alkotás, mennyire erősen megosztó vélemények fognak

14

születni. Magát az ötletet és a kezdeményezést egyébként csak üdvözölni tudom, hiszen a melegek életével ilyen részletekbe menően foglalkozó film még nem készült Magyarországon, de azért érdemes lett volna kicsit jobban megfontolni a végkifejletet. A film napjainkban játszódik, bár szerintem mégis egy sokkal nyitottabb gondolkodású Budapesten, mint ahogy azt manapság tapasztalhatjuk – és megjegyzem, erről ma senki más nem tehet, csak maguk az emberek. Vándor Erik (Csányi Sándor) meleg médiaszemélyiség nyíltan vállalva másságát boldog párkapcsolatban él már öt éve párjával, Balázzsal (Karalyos Gábor) és éppen esküvőjüket tervezgetik, amikor beüt a krach. A fiatal és vagány doktornő, Linda (Tompos Kátya) egy jól sikerült manővernek köszönhetően az utcáról egyenesen a kórházba küldi Eriket egy agyrázkódás kíséretében. A baleset után – az előzetesből idézve a narrátort – fenekestül felfordul főszereplőnk élete, hiszen erőteljesen érdeklődni

kezd a női hátsók és mellek iránt. Ha kicsit durván akarok fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy nekünk meg a gyomrunk fordul fel ettől a fordulattól, de azért ne legyünk ennyire korlátoltak és szűk látókörűek. Erik életében ezután elindul a harc és a viaskodás saját magával, hiszen nem tudja, hogy most a fiúkhoz vagy a lányokhoz vonzódik-e. Úgy gondolom, hogy ez az érzés ismerős lehet számunkra, hiszen szinte mindenki megtapasztalta már ezt élete során, bár kicsit más kontextusban. Folyamatosan próbálja magának bizonyítani, hogy a férfiakat szereti, és amikor kicsit is elbizonytalanodna, azonnal elkezdi mondogatni magában, hogy „Meleg vagyok! Meleg vagyok!”. Ezekben a pillanatokban mondogattam én a film közben magamban, hogy „Nem lehetsz heteró! Nem lehetsz heteró!” De miért ne lehetne? Természetesen azért, mert ilyen nincs! A melegség nem egy betegség, nem egy divat vagy választott életvitel. Aki meleg, az az is marad és keményen fogalmazva, nincs visszaút. Ezzel tisztában kell lenni és el kell fogadni a tényt, és nem abban reménykedni, hogy saját magunk vagy gyermekünk kigyógyul ebből a csúnyának és gusztustalannak titulált ”betegségből”. Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy élnek a melegek, milyen egy meleg pár, akkor lehet, hogy azt mondanám neki, hogy nézd meg a magyar Coming Out című filmet, de azért ne dőlj be mindennek, főleg annak ne, ami a végén van. Miért is mondom ezt? Mert egy kis gondolkodás után sikerült megértenem a lényeget és a célt – legalábbis remélem –, és nem csak magamat próbáltam megnyugtatni. A filmnek azért van egyfajta küldetése, amellyel egyértelműen a melegeket


mozi próbálja elfogadtatni a társadalommal. Vegyük például Erik kijelentéseit, miszerint minden ember ugyanolyan és merjük felvállalni magunkat, az érzéseinket a világ előtt. Ezek a mondatok teljes mértékben egybecsengenek a Humen Magazin küldetésével is, miszerint Nem vagyunk mások! A rendező, amennyire csak lehetett próbálta bemutatni a meleg férfiak kifinomult ízlését, rendmániáját, és azt, hogy mi is ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más. Persze azért a tipikus meleg vonásokat nem tudta kihagyni a filmből, ami nem is gond, bár nekem néha picit sok volt. A két főszereplő is két teljesen eltérő karakter, Erik a másságát nyíltan vállaló, nyilvánosságot kedvelő ember, míg Balázs a visszahúzódóbb, kedves és szerény művészlélek. Ha kettejük alakítását kellene értékelni, akkor Karalyos Gábor szerepét egyértelműen ötösre értékelném, míg Csányi Sándor alakítása egy erős hármast érdemel és utóbbit nem az „átváltozása” miatt adtam. Nagyon pozitív töltetű jelenet volt számomra a tipikus zsörtölődő, melegeket megvető szomszéd, Pecsák úr (Mucsi Zoltán) korábban kialakult világnézetének 180 fokos fordulása. A kislányával egyedül élő szomszéd ugyanis mindaddig nem nézte jó szemmel a fiatal párt, amíg rá nem jött, hogy milyen embereket is ítélt el korábban. Ezzel a tipikus „rájöttem, hogy ők is ugyanolyan jó emberek” élethelyzetet személyesítette meg a filmben. Továbbá szintén nagyon pozitív érzéssel töltött el, amikor még ha rövid időre is, de megjelent a szivárványcsalád-misszió, ugyanis Erik és Balázs Pecsák úr lányára vigyázott az alatt a rövid idő alatt, míg ő a korházban betegségéből lábadozott. Úgy gondolom, hogy amennyiben a  történet nem úgy végződött volna, ahogy végződött, és nem egy sztereotípiát erősített meg ezzel

az emberekben – még ha ezt egy viccnek is szánta a rendező –, akkor ez egy igazán jó alkotás lehetett volna és büszkén mondhattuk volna, hogy igen, megcsináltuk Magyarország első meleg témájú mozifilmjét. Bár itt zárójelben azért megjegyezném, hogy a csókjelenetet vagy kivágtam volna, vagy hitelesebben mutattam volna be. Tájékoztatásul pedig közölném, hogy az AlterEgoban inkább a melegek csókolóznak és nem a heteró párok, mert ez egy meleg szórakozóhely, ha eddig ez nem lett volna valakinek világos és egyértelmű. Persze, valószínűleg tisztában voltak az alkotók azzal, hogy egy agyrázkódás után nem lesz egy meleg férfiből heteroszexuális, de úgy gondolom, hogy ezzel a mai Magyarországon még korai viccelődni, hiszen nem tart itt sajnos az emberek felfogása. Ugyanezt a filmet tőlünk kicsit nyugatabbra bemutatva lehet, hogy nagyobb sikert érnének el, mint itthon, hiszen ott már értik a poént. Reméljük, hogyha az  alkotás eljut odáig, hogy egy kereskedelmi televízió főműsoridőben bemutatja, akkor sem kell majd félve az utcára lépnünk, mert valaki egy baseballütővel szeretne minket jobb útra téríteni. Ha ilyen „egyszerű” lenne, akkor szerintem már sokan választották volna inkább ezt az utat, mert valljuk be őszintén, nem könnyű ezzel a tudattal együtt élnünk és ez nem egy rossz vicc vagy divatjelenség, ez a sorsunk, amelyen nem tudunk változtatni, maximum, ha becsapjuk saját magunkat, de a tényen ez sem változtat. Zárómondatom általában az szokott lenni, hogy „Jó szórakozást kívánok a filmhez!”, de a fenti, elég vegyes érzelmű kritika után ezt nem merném egyértelműen kijelenteni.

facebook.com/humenmagazin

Zsoltee

15


artmozi

Philomena Határtalan szeretet (Philomena) Színes, magyarul beszélő, angol filmdráma, 94 perc, 2013

Rendező: Stephen Frears, Író: Martin Sixsmith, Forgatókönyvíró: Steve Coogan, Jeff Pope, Zeneszerző: Alexandre Desplat, Operatőr: Robbie Ryan, Producer: Steve Coogan, Tracey Seaward, Gabrielle Tana

A nimfomániás (Nymphomaniac) Színes, dán-német-francia-belga filmdráma, 2013

Rendező: Lars von Trier, Forgatókönyvíró: Lars von Trier Operatőr: Manuel Alberto Claro, Producer: Marie Cecilie Gade, Louise Vesth Szereplők: Charlotte Gainsbourg (Joe), Stellan Skarsgard (Seligman), Shia LaBeouf, Jamie Bell, Christian Slater, Willem Dafoe, Jesper Christensen, Uma Thurman, Udo Kier

A

dán film botrányokkal övezett fenegyereke, Lars von Trier Depresszió-trilógiájának záró darabja sem egy szemérmes alkotás. A főhőse ismét Charlotte Gainsbourg, aki a nimfomániás Joe-t alakítja. Joe visszaemlékezésiből feltárul szexuális életének számos mozzanata szüzességének elvesztésétől kezdve egy brutális bántalmazásig. Trier a rajongóit több „étvágygerjesztő ízelítővel” is meglepte. Az első ilyen videóban például a fiatal Joe és barátnője azon versenyeznek, hogy melyikük tud több férfival lefeküdni egy vonatút során. A nyeremény nem más, mint egy doboznyi csokoládé. A film során a szexualitás legmélyebb bugyraiba is elkalandozunk majd a sztárokkal telezsúfolt színészgárda játékában. A nimfomániás első része január 17-én kerül a mozikba. Beteg, de zseniálisnak tűnő, garantáltan kihagyhatatlan alkotás az egyik legjobb kortárs európai filmrendezőtől.

16

Szereplők: Judi Dench (Philomena Lee), Steve Coogan (Martin Sixsmith), Charlie Murphy (Kathleen), Simone Lahbib (Kate Sixsmith), Sophie Kennedy Clark (fiatal Philomena) Charles Edwards (David)

A

királynő rendezőjének, Stephen Frearsnek a legújabb filmje Philomena Lee igaz történetét meséli el, akitől egy ír zárdában elvették az újszülött fiát. Ötven évvel később Philomena egy karrierje mélypontján levő újságíróval közösen indul el megkeresni a gyermekét. Az idős brit dáma, Judi Dench szerencsére még nem hagyott fel a filmezéssel, és egy igazán különleges karaktert formáz meg szívmelengető módon. A film a Velencei Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el, és a Londoni Filmfesztiválon is a közönség egyik nagy kedvencévé vált, melyről ódákat zengtek a kritikusok. Itthon december 26-tól láthatjuk a mozikban.

Ezerízű szerelem (The Lunchbox) Színes, feliratos, indiai-francia-németamerikai vígjáték, 104 perc, 2013 Rendező: Ritesh Batra, Zeneszerző: Max Richter, Operatőr: Michael Simmonds, Producer: Anurag Kashyap, Guneet Monga, Arun Rangachari Szereplők: Irrfan Khan (Saajan Fernandez), Nimrat Kaur (Ila), Denzil Smith (Mr. Shroff), Akash Sinha (Akash sinha), Nawazuddin Siddiqui, Bharati Achrekar, Nakul Vaid, Yashvi Puneet Nagar, Lillete Dubey

Sz

intén december 26-tól játs�szák az Ezerízű szerelem című indiai romantikus vígjátékot. Mumbaiban naponta ötezer ebédszállító indul útnak, hogy a kaotikus utcákon eljuttassák a feleségek ételeit a férjek munkahelyére. A legtöbb futár írástudatlan, így egy sajátos, bonyolult kódrendszer alapján találják meg a címzetteket. Egy egyetemi kutatás szerint ez a szisztéma olyan jól működik, hogy csak minden négymilliomodik ételhordó kerül rossz címzetthez. A megkeseredett hivatalnoknál, Saajannál pont egy ilyen eltévedt doboz landol egyik nap az asztalán. A különleges ebédet Ila készítette a férjének, ezzel próbálva visszacsábítani őt. A férfi és a nő levelezésbe kezdenek az ételhordókon keresztül, aminek köszönhetően már egyikük sem érzi magát olyan magányosnak. Úgy néz ki, hogy a férfi szívéhez valóban a hasán keresztül vezet a legrövidebb út. Istók


artmozi

szerelmekkel, viharos házasságokkal, féktelen mulatságokkal teli életébe nyújt bepillantást.

Mi az, ami elsőre eszünkbe jut Portugáliáról? A többségnek valószínűleg a bor és a foci. De vajon mennyit tudunk a kultúrájukról? Ha nem túl sokat, akkor itt az ideje egy kicsit jobban megismerkedni a portugál filmművészettel. A Művész Mozi december 10-től öt nap alatt öt portugál nyelvű filmet tűz műsorra az elmúlt négy év játékfilmes termésének legjavából. A bemutatott alkotásokat a másság kérdése kapcsolja össze, a program összeállítóinak célja pedig a portugál film és a magyar közönség közötti távolság csökkentése. A filmnapok nyitófilmje a Florbela. A hősnő, Florbela Espanca a múlt század elejének egyig legmeghatározóbb és legnyughatatlanabb portugál költőnője, korának egyik legellentmondásosabb alakja. A film a szenvedéssel,

Kedd este vetítik az Amerikát, amelyhez a  hátteret a dél-európai országok egyik legnagyobb problémája, az illegális bevándorlás szolgáltatja. A  főszereplő az  orosz emigráns Lisa, aki férjével, Victorral Lisszabon egyik lepukkant negyedében él. A férfi útleveleket hamisít, ezzel juttatva az „amerikai álomhoz” a kelet-európai bevándorlókat. Victort a munkába volt felesége, Fernanda szervezi be, ezzel egy klasszikus szerelmi háromszöget kialakítva. Közben még egy halászcsónak is felkerül Victor szélhámosokkal és bevándorlókkal teli házának tetejére. A harmadik estén a  Férfiként meghalnit láthatjuk. Főhőse egy idős transzvesztita, Tonia, akinek szembe kell néznie az idő múlásával. Drogfüggő barátja, Rosario egyre jobban erőlteti számára a nemátalakító műtétet, Tonia azonban nem teljesen biztos abban, hogy ez segíti-e őt céljai elérésében. A fiatal vetélytársak és a drogok elől közösen vidékre menekülnek, útközben azonban eltévednek, és egy varázslatos erdőben találják magukat, ahol rábukkannak az átváltozás titkára. Pénteken

A kétségek filmje szintén az irodalomból táplálkozik – Fernando Pessoa költő szövegei elevenednek meg benne egy férfi álmain keresztül, melyek látható és tapintható valósággá válnak. A zárófilm az év legfurcsább és legjobb alkotása, a Tabu, ami 2012-ben a  Berlini Filmfesztiválon elnyerte a Kritikus díját. A fekete-fehér film első felében megismerkedünk a különc idős hölggyel, Aurórával, aki halálos ágyán arra kéri barátnőjét, hogy találja meg egykori szerelmét, Venturát, akivel fiatalkorában, Afrikában folytatott egy szenvedélyes viszonyt. A film második felében erről az időszakról mesél nekünk Ventura. A rendező, Miguel Gomes nem a megszokott módon ábrázolja ezt: Ventura megbízhatatlan narrációja mellett nem halljuk a szereplők beszélgetéseit, de halljuk a környezet zajait és a filmbeli zenekar zenéjét. Ezzel éri el, hogy igazán hitelessé válik a visszaemlékezés: hiszen egy évtizedekkel ezelőtti szerelem kapcsán mi sem tudnánk felidézni az elhangzottakat, de az eseményekre, a környezetre és a közben felcsendülő zenékre pontosan vissza tudunk emlékezni. Ezáltal válik a Tabu egy igazán eredeti, szürreális csodává. Istók

www.humenmagazin.com

17


zene

zenei

melegfont

Cher – Closer To The Truth 68 évesen bőven idő volt közelebb kerülni az igazsághoz. A hat évtizede színpadon álló Cher új albumára 13 évet kellett várni, de végeredményben megérte. Cher – korához illően – még mindig A és B oldalasnak képzeli a lemezeket, így pedig a Closer To The Truth középen könnyen szét is választható. Míg az első dalok igazi, hamisíthatatlan, büszke melegslágerek, gigászi energiákkal – egy címet mondunk: Red – addig a második rész inkább a balladákkal mutatja be Cher máig eszméletlen hangját.

Idén télen igazi melegfront üdített fel a világot. A melegek dívái valamiért úgy döntöttek, egy időben adják ki albumaikat, hogy minél stresszesebb legyen a  békés időszak, de az  LMBTQ-társadalomnak jót tettek, ha már eladásaiknak nem is. Nézzük, mi kerülhet a  lemezlejátszókba a karácsonyfadíszítéssel spékelt és borozás alatt.

Lady Gaga – Artpop

Celine Dion – Loved Me Back To Life

Bár akkorát nem robbantott Gaga, mint remélte és állítólag szájhúzással maradt meg a poppos vonalon. Az Artpop dalai bizonyítják, hogy a kreativitás és a könnyű rádiós műfaj még mindig az énekesnő kezei között keveredik a legfinomabban. Ha műtárgyat nem is, de egy kellemes albumot biztosan produkálva. Sok újat nem hallhatunk, bár néhány dalszöveg és zenei kikalandozás továbbra is jól mutatja, hogy a Lady valóban képes művészeti szinteket elérni, még ha néha túl sokat akart is a Gaga és nem bírta a farka.

Sok év Vegas után Celine Dion is úgy érezte, menő énekesnőként illik néha új dalokat is felvenni, így producerek armadájával készítette el legújabb korongját, amin meglepő bátorsággal kóstolgatott bele zenei irányzatokba. Dionnak persze még így sikerült hű maradni annyira saját stílusához, hogy a korong ismét egy vacsora, egy üveg bor vagy a hálószoba filmzenéje legyen. A Loved Me Back To Life két duettel is kecsegtet, az egyik Nellyvel, míg a másik Steve Wonderrel – már maga ez a kettőség is jól mutatja azt, hogy bár talán Celine maga a megközelíthetetlen díva, kurázsi és nyitottság benne is van bőven.

18

Britney Spears – Britney Jean Végre Britney és menedzsmentje is rájöttek, hogy mennyire banális, hogy bár Spears már egy kicsit unalmas, konszolidált anyuka, mégis csak a bulizásról és a szexről énekel. Britney elmondása szerint most viszont élete legszemélyesebb albumát rakta össze, végre visszatért a dalszövegíráshoz, a producerek pedig kikapcsolták az autotone-t. A Britney Jean remélhetőleg tényleg Spears hangjáról és valós gondolatairól fog szólni, habár eme reményünk hajója félig már valahol el is úszott a roppant intimre sikerült Work Bitch-csel. Sokan búcsúlemezről beszélnek, Britney is tett erre utalást, ha pedig valóban az, a legjobb lesz egy ilyen karriert egy igazi felnőtt anyaggal zárni.

Barbra Streisand – Back To Brooklyn

Az 51 aranylemezes szuperdívák is születnek valahol, Streisand ezt például Brooklynban tette meg, ahova most visszatért, hogy megörvendeztesse a várost két koncerttel. Streisand nem csak legnagyobb dalait adja elő, hanem a legjobb emberekkel áll színpadra, mint Chris Botti trombitás, az  olasz énekes quartett, az Il Lovo, vagy fia, Jason Gould. Az énekesnő azokat a dalokat adta elő az estén, amiket igazán szeret és olyanok írták őket, akiket igazán szeret. Ti szeretitek igazán Barbrát? Akkor a dokumentumfilmekkel is felturbózott CD/DVD csomag igazi finomság lesz. Kanicsár Ádám András


rovatcĂ­m

19


interjú

„Kulturális kérdés, hogy a testet milyen tabukkal övezzük” Interjú

20

Szabó-Székely Ármin táncdramaturggal


interjú Egy táncdramaturg pontosan mivel foglalkozik?

Ez biztos, hogy kibillenti őket a komfortzónájukból.

A dramaturg feladata mindig az adott produkciótól és az adott társalkotóktól függ, de legtöbbször a darab struktúrájával foglalkozik, és ha van szöveg az előadásban, akkor azzal. Egy táncelőadásnál kulcskérdés lehet a struktúra, mivel nem egy adott szövegkönyv alapján készül.

Kulturális kérdés, hogy a testet milyen tabukkal övezzük. A mi kultúránkban sok minden tabusított a test kapcsán, akár a vegetáció, a szexualitás vagy a betegségek felől nézzük. A nyugati, zsidó-keresztény tradícióból ered az a felfogás, amely az embert kétfelé, egy szellemi-lelki és egy testi pólusra szedi szét. Az egyik a transzcendens, a pozitív, a másik pedig a bűnös dolog. A test szerepe ebből a szempontból rendkívül ambivalens, mert egyszerre örömforrás, de egy csomó szégyenérzet és elfojtás is kötődik hozzá.

Beülsz a próbára, és utána a koreográfussal egy kávé mellett megbeszélitek, hogy hogyan lehetne jobb az előadás? Nagyjából igen, de a próbákat általában már megelőzi a koreográfussal való párbeszéd. És adódhatnak egyéb praktikus teendők is. Például Hód Adrienn legutóbbi darabjánál a szorosan vett dramaturgiai munka mellett együtt készítettük el az előadás fénytervét.

„a mi kultúránkban sok minden tabusított a test kapcsán”

„egy táncelőadásnál kulcskérdés lehet a struktúra”

Meglehetősen absztrakt előadásról van szó. A legnagyobb „problémát” az jelenti a kortárstánc előadások kapcsán, hogy a nézők mindig a narratívát, a történetet keresik bennük, pedig nagyon sok esetben nincs.

Ha jól tudom, a Színművészeti Egyetemen alapvetően arra treníroztak benneteket, hogy drámákkal foglalkozzatok, fordításokat készítsetek, szöveget húzzatok, gondozzatok. Alapvetően igen, de a mi képzésünk ebből a szempontból elég széleskörű volt. Az egyik félévben például kimondottan tánccal foglalkoztunk. Tanított minket Fuchs Lívia tánctörténész, és Goda Gábornál, az Artusban egy hónapon át a munka gyakorlati részébe is belefolytunk.

Jelenleg Juhász Kata Body Studies 3.0 című darabjának dramaturgja vagy. Mit érdemes tudni erről az előadásról? Katát ebben a darabban leginkább az érdekelte, hogy a testről való tudásunk mennyiben fedi a valóságot. Például a hétköznapi ember menyire van tisztában a test működésével, a teste adottságaival. Illetve hogyan módosítja a test-élményt, a testhez való hétköznapi viszonyt, ha valaki tudatosabban, például orvosként vagy táncosként áll ezekhez a kérdésekhez. Ebbe a témakörbe kapcsolódott be az is, hogy a testünk egy jelrendszer, amelyet a másik ember próbál olvasni. Az is többször felmerült, hogy hol vannak a test határai, mit tartunk még a test részének, például az öltözködés vagy a beszéd még hozzátartozik-e.

Igen, mert arra vagyunk nevelve, hogy mindenben a történetet keressük. Ezért van az, hogy a történetmesélő táncelőadásokat sokkal jobban értik az emberek, mint az absztrakt kortárs táncot. A táncelőadások 90 százalékában szerelmi háromszögeket látnak a nézők. Ezt onnan tudom, hogy több előadáshoz is tartottam beavató foglalkozást gimnazistáknak vagy 20 év körülieknek. Az első reakciókban mindig sztorifoszlányokat raknak össze. Ha egyszerre három ember van jelen a színpadon, egyből a párt és a csábítót látják a trióban.

Legközelebb milyen projektekben veszel részt? A legközelebbi bemutató szintén táncelőadás, két táncos és egy zenész koprodukciója, Mentés másként címen. Ezután jön a Justine a Trafóban, ami egy zenés előadás lesz Sade márki azonos című regénye alapján. Hercsel Adél

„az is többször felmerült, hogy hol vannak a test határai” Az előadás egy különleges térben játszódik, mert fölborítja a megszokott színpad-nézőtér pozíciót, és az előadók a nézők között táncolnak. Ezzel is a test-élményt szeretnétek kitágítani? A nézők egy kifutószerű teret ülnek körbe, ezért valóban közel kerülnek a táncosokhoz és egymásra is végig rálátnak. A cél az, hogy közelebbről, zavartalanul ránézhessenek a táncosok testére.

info@humenmagazin.com

21


interjú

„Nem számolom a szerepeimet” FEKETe Ernővel

Sok szerepen rágták át magukat Orlai Tiborral, mire megtalálták a megfelelőt, Fekete Ernő pedig végre a Belvárosi Színházban is megmutatja, mit tud – na meg rengeteg más helyen is, hiszen a  színész jelenleg még azokat a filmeket sem tudja megnézni temérdek előadása miatt, amiket ő szinkronizált. Nem mintha amúgy megtenné. Interjú Fekete Ernővel, a Római vakáció svihák újságírójával.

Egy régebbi interjúdban olvastam, hogy milyen sokáig egyezkedtetek darabokról Orlai Tiborral. Milyen bekerülni az „Orlais” csapatba? Nem látom vagy érzem azt, hogy amibe belekerültem, egy zárt kör lenne. Úgy látom, vannak színészek mindenfelé, akik ebben az újfajta, Magyarországon

22

nem igazán szokásos formában ös�szeállnak előadásokra. Nem érzek társaságot vagy azonosságot. Tibor nagyon jó színészeket keres, hiszen érdeke fűződik hozzá, hogy az emberek megnézzék a darabokat. Magánszínházról, egyfajta kereskedelmi színházról van szó, ami nem kap támogatást. Ilyen szempontból jó érzés bekerülni, hiszen azt jelenti, hogy engem is tart olyannak, akit eladhat és akit jó színésznek gondol. Ez egy folyamat, ami elindult valamikor kicsiben, azt hiszem, Eszenyi Enikővel volt az első közös projektje, aztán kinőtte magát, egy széles dolog lett, amibe én is belefértem.

Bár rengeteg darabban játszol, a film világa elkerült. Mi lehet ennek az oka? Az, hogy elkerül, azért nem teljesen igaz, hiszen játszottam tévéfilmben és mozifilmben is, bár valóban nem jellemző. Ennek nem az az oka, hogy nem szeretném, hanem így alakult. Közben az is jellemző erre a körülbelül húsz évre, amióta a pályán vagyok, hogy annyira sok film nem készült, inkább csak készülgettek nem sok lehetőség volt, ami pedig volt, azt mások kapták meg.

„Tibor nagyon jó színészeket keres, hiszen érdeke fűződik hozzá” Szinkronhangként viszont sokszor feltűntél már, amit sokan mellékágként kezelnek. Te hogy állsz ezzel? Mellékágként kezelnék a szinkronszínészetet? Sokaktól hallottam már ezt… Nos, egy színész, akár színházban, akár filmen játszik, nem mondhatja, hogy ez az élete fő tevékenysége, hiszen valójában ez egy szolgáltatás, az az ember nem én vagyok, én a hangomat kölcsönzöm egy másik

színésznek. Aki igazán fontosnak tartja a színházi munkáját, mint én is, az nem mondhatja, hogy a szinkronmunkáira a legbüszkébb. Vannak színészek, akik csak ezt csinálják, és nekik ez az egyetlen önkifejezési módszer. Nekem, mivel sok minden mást is csinálok egy másodrendűbb dolog. Ez a munkám egy része. Nagyobb filmekben, nagyon nagy színészeket viszont kifejezetten élvezet szinkronizálni, de az esetek hatvan százalékában ez egy munka és pénzkereset.

De egyfajta kalandot is kínálhat ez, nem? Weöres Sándor-estet tartasz, közben meg a Vasemberben vagy A bosszúállókban jelenik meg a hangod… Inkább a Weöres-estet nevezhetjük kalandnak az életemben, mert az az első és egyetlen dolog, amit magam akartam. Nem megkaptam egy szerepet vagy egy szinkronszerepet és azon dolgoztam, hanem kitaláltam, hogy legyen és azt meg is csináltam. Ezt kalandnak érzem. A Bos�szúállókról például nem is tudom, hogy micsoda. Bizonyára egy olyan színész játszik benne, akit szinkronizálni szoktam és a néző már hozzászokott egy hanghoz, a forgalmazó


interjú pedig engem hív. A filmeket én nem is látom, csak a részleteket. Esténként rettentő elfoglalt vagyok, nem is megyek el moziba, hogy meghallgassam a hangom miatt az egész filmet, és általában ha választhatok, én inkább feliratosan nézem meg. Nem érzem kalandnak, a munkám része.

Egyszerre csak egyet játszok, a Római Vakáció férfi főszerepét, és bizonyos pillanatokban azt a színészt, aki ezt a szerepet próbálja.

„nem is megyek el moziba, hogy meghallgassam a hangom miatt az egész filmet”

Előadás előtt volt veled egy interjú, amiben elmondtad, hogy csodálkoztál és kicsit megijedtél az énektől és a tánctól a darabban. Azóta volt jó néhány előadás és a kritikusok dicsérték mind a kettőt… Nagy félelem azért nem volt bennem, mert az tudtam, hogy olyat nem fogunk kitalálni, amit nem tudok megcsinálni. Ez nem egy musical és nem egy operett, hanem egy prózai előadás Cole Porter dalokkal fűszerezve. Nem állandó mozgást és éneket igényel, csak néha-néha elhangzik egy dal, amiben énekelek én is. Nagy zenei feladat nem hárul rám, ezt pedig még abszolút be tudom vállalni. Élvezem, hogy kicsit mást is kell csinálnom.

Jelenleg körülbelül 12 darabhoz kötődik a neved. Fizikailag is nehéz lehet ez, de lelkileg milyen? Legutóbb Vári Éva mesélt nekem arról, hogy mennyire nehéz is érzelmileg egy karaktert eljátszani. Nem szoktam számolni a szerepeimet. Ez nem mind egyenrangú megterhelés, vannak olyan előadások, amik nem az én vállamon nyugszanak, azok könnyebb esték. Aztán van két-három olyan szerep is, ami reggel eszembe jut, és akkor ez végigkíséri a napomat. Ha nem is mondogatom percenként, de akkor is ott van az agyamban. De ezt gyakoroltam, ezt tanultam az iskolában és az életben, hogy ezt csinálhassam. Ennyi idősen én ezt nem megterhelőnek érzem, hanem inkább valamiféle elégedettség van bennem, hogy ezt akartam és ezt is csinálom, ráadásul ennyifélét. Persze lehet, hogy később majd azt mondom,

„elégedettség van bennem, hogy ezt akartam és ezt is csinálom”

hogy öt szerep elég lenne, vagy egy is, de ezt egyelőre nem érzem.

A Római vakációban egyszerre két szerepet is játszol, egy színészt, és a színész által alakított karaktert. Mennyire tudja ez összezavarni az embert? Ez egy speciális előadás. Van egy egyszerű, bájos történet egy mesebeli hercegnőről és egy szimpatikus, bár svihák újságíróról Rómából, a hatvanas évekből. De a rendező, Pelsőczy Réka azt akarta, hogy máshogy tegyük színpadra. Nem akart hirtelen Colosseumot építeni a Belvárosi Színházba, így inkább kitalálta, hogy legyen a helyszín egy filmstúdió, ahol a színészek próbálják ezt a sztorit. Ez egy rendezői ötlet. Olyan nincs, hogy egyszerre két szerepet játszok.

A filmet megnézted azóta? Nem. De nem azért, mert nem érdekel. Egyszerűen nem volt rá időm. Mióta bemutattuk a darabot, nagyon sok mindenen dolgozom. De majd egyszer, egy nyári estén… Kanicsár Ádám András

facebook.com/humenmagazin

23


csakadanitérdekli egy teljesen másfajta tehetségét csillogtatta meg; magyarnóta-énekes volt. Budapestet megunva pár évvel ezelőtt Komáromba költözött, nyughatatlan vére azonban hajtotta. Öreg korával, és a vasút ingyenessé válásával új távlatok nyíltak meg – újra elkezdte beutazni az országot. A most 86 éves hírhedt besurranó nagyit 2009-ben és 2011-ben is letartóztatták tolvajlás vádjával, 2012-ben pedig Szegeden és Kapuváron is folyt eljárás ellene.

Repülős Gizi – A tolvajok királynője Az ötvenes években a magyar légi közlekedés még teljesen más képet mutatott. Nem csak napi nettó három külföldi városba lehetett eljutni Budapestről és vissza, hanem belföldi járatok is működtek, többek között Győrbe, Debrecenbe, Szombathelyre, Pécsre és Szegedre. Enyhe kifejezést használok, ha azt mondom, hogy Kosztor Sándorné Bodnár Gizella élt a lehetőséggel. Reggelente felébredt budapesti lakásában, felszállt egy belföldi járatra és nekivágott Magyarország nagyvárosainak, ahol pár óra leforgása alatt kifosztott néhány lakást és az esti járattal vissza is tért Budapestre. Csomagja ekkorra azonban már mindig tömve volt ékszerekkel – elsősorban aranyékszerekkel. Az elmúlt harminc évben 22 és fél év fegyházés börtönbüntetést kapott, amelyből 17-et becsülettel le is ült. „reggelente felébredt budapesti lakásában, felszállt egy belföldi járatra és nekivágott Magyarország nagyvárosainak, ahol pár óra leforgása alatt kifosztott néhány lakást” De hiába a lebukások és a rengeteg rács mögött töltött idő, a tolvajok királynője nem tudott felhagyni szokásával. Nem ismeretlen a külföldi hatóságok előtt sem, lopott már Nyugat-Európa nagyvárosaiban, így Londonban és Amszterdamban is. Párizsban ugyanakkor

24

Repülős Gizi elmondása szerint azonban a körülötte kialakult legenda mesterségesen táplált. Az asszony úgy fogalmazott, hogy a rendőrök egyetlen, a férje nevére szóló repülőjegyet találtak nála egy nyomozás során és ebből kiindulva akasztották rá annak idején a Repülős Gizi nevet. Szándékosan kirakatügyet akartak kreálni ellene, amihez jól jött a könnyen megjegyezhető ragadványnév. Idén nyolcvanhat esztendős. Jelenleg szabadlábon van.


csakadanitérdekli évig egy helyi reklámügynökségnél már prospektusokat és katalógusokat tervezett, majd rajzolóasszisztensként folytatta. Álma egy saját képregény volt. Azt tapasztalta, hogy az állatvilág szereplői könnyebben eladhatóak és szerethetőek, így ezzel a vonallal kezdett foglalkozni. Mindenképpen négylábúra gondolt. Az akkori képregények tele voltak kutyákkal, macska azonban sehol. Davis hát ceruzát ragadott és megszületett egy termetes, kötekedő, cinikus narancssárga macska. Már csak egy névre volt szükség, és ekkor eszébe jutott nagyapja, James A. Garfield, aki szintén testes, kötekedő és cinikus volt. Minden egybe vágott!

Jim Davis – Avagy hogyan született Garfield Mindenki gyerekkorának emlékezetes képregényhősének szülőatyja 1945-ben született egy amerikai kisvárosban, az indianai Marionban. Ahogy ő fogalmaz visszaemlékezéseiben: “rögtön fejre is ejtettek, csak ezzel tudom magyarázni, miért lettem képregény rajzoló.” Egy közeli kis farmon nőtt fel, apja teheneket tartott, anyja pedig gondoskodott róluk és huszonöt macskájukról. Általuk tanulta meg becsülni és érteni a cicákat. Ennek később is igen nagy hasznát vette. Gyerekkorában súlyos asztmában szenvedett, rengeteg időt kellett a négy fal között töltenie. Ilyenkor édesanyja mindig ceruzát és papírt nyomott a kezébe, gondolva, hogy rajzolással majd gyorsabban telik az idő. Első művei még sorra gyatrára sikerültek, ám a főiskola után két Az első rajzokon Garfield még nem volt csíkos, a születése utáni másfél év a karakter kidolgozásával telt, valamint a szereplők és a humor finomításával. Jim számos ügynökségnél kopogtatott, de mindig elutasításba ütközött. 1978-ig kellett várnia, amikor is az United Feature befogadta őt és dagadt állatát. 1978. június 19-én az olvasók először találkozhattak Garfielddal az Egyesült Államok 41 újságjának hasábjain. Ma, harmincöt év elteltével Garfieldot mintegy kilencven országban, 3500 lapban és harminc nyelven olvassák. A rajzolásnál ezt Jim Davis figyelembe is veszi, és igyekszik kerülni a szójátékokat, az idegen nyelvekre nehezen lefordítható szavakat és szófordulatokat.

www.humenmagazin.com

25


csakadanitérdekli kórházakat, közhivatalokat. A kivégzendők listájára kerültek a buddhista szerzetesek és egyéb vallások papjai is. Csupán ötven orvos maradt életben és ötezer tanár a húszezerből.

Pol Pot

– Saját népe mészárosa Pol Pot 1949-1953 között tanult villamosságtant Párizsban, ahol csatlakozott a helyi kommunista párthoz. Mivel azonban minden vizsgáján megbukott, visszavonták az ösztöndíját, és 1953-ban kénytelen volt visszatérni Kambodzsába. Hazatérése után 1963-ig egy magániskolában tanított a fővárosban, Phnom Penh-ben, és megpróbálta tanítványait is a kommunista eszmék helyességéről meggyőzni. Amikor a herceg kormánya fellépett a kommunisták ellen az országban, Pol Pot a dzsungelbe menekült. Létrehozott egy gerillaszervezetet, amelybe sok helyi paraszt is belépett. Pol Pot úgy vélte, a problémákat a város-falu konfliktus okozza, melyet a falusiak javára kell megoldani. Szervezete, a hárommillió tagot számoló “Khmers rouges” (franciául Vörös Khmer) uralta Kambodzsát a főváros kivételével, amely végül 1975 április 17-én bukott el. Később ez a nap lett a Vörös Khmer új naptárában az újév napja, 1975-öt pedig a nulladik év. A Vörös Khmer kommunista-primitivista paraszt államot akart. Negyvennyolc órán belül a főváros elhagyására kényszerítette a lakosságot, hogy mindenki vidéki mezőgazdasági termelő és dolgozó legyen. Az értelmiségiekre – a szemüvegeseket csuklóból annak tartották – úgy tekintették, mint szükségtelen és nem kívánatos elemekre. Az elkövetkező négy évben legalább másfél-két millió kambodzsait, különösen a képzett népességet és a rendszer kritikusait meggyilkolták. Felszámoltak minden burzsoának tekintett intézményt, köztük az iskolákat,

26

A társadalmat két részre osztották: a megbízhatóbbnak ítélt hagyományos parasztságot „régi embereknek” nevezték és az eljövendő társadalom alapjának tekintették őket, míg a városokból kitelepített „új embereket” gyakorlatilag halálra ítélték. Az haszontalannak ítélt emberekkel kapcsolatban kijelentették: „Ha megtartunk benneteket, azzal nem nyerünk semmit; ha elpusztítunk titeket, azzal nem vesztünk semmit.” A rádióban jelentették be, hogy a kommunista utópia felépítéséhez nincs szükség az ország nyolcmillió lakosára, egy-két millió ember bőven elegendő lesz. A kivégzések nagy részét a hírhedté vált „gyilkos mezőkön” végezték, többnyire botokkal és csákányokkal, hogy spóroljanak a lőszerrel. Bár Pol Pot eltervezte, hogy országát a térség legnagyobb rizstermelő államává teszi, hamarosan éhínség ütötte fel a fejét. A terror és az éhezés következtében becslések szerint 1,7 millió ember, az ország lakosságának 21 százaléka halt meg. Megelégelve a rémálmot, a szomszédos Vietnam 1978 végén kezdte meg az intervenciót Kambodzsában. Már 1979. január 7-én elfoglalták a fővárost, és mintegy 30 ezer Vörös Khmer menekült a környező vidékre. Pol Pot nem tudta megmenteni terror-rendszerét, börtönbe került, majd 1998 áprilisában öngyilkos lett, miután megtudta, hogy Kambodzsa felajánlotta az Egyesült Államoknak kiadatását. A halál oka hivatalosan szívroham volt. A Vörös Khmer szokatlanul gyorsan elhamvasztatta, hogy lehetetlenné tegye a boncolást. A halál okaként gyilkosság vagy mérgezés gyanúja is felmerült.

Waliduda Dániel A cikkek teljes terjedelemen elolvashatóak a www.mosaiconline.hu oldalon!


27


szex és samu

A bennünk élő meleg A meleg archetípusok Néhány hete egy ismerősömmel sétálva kérdezgettem az éppen alakuló kapcsolatáról. Ismerősöm azt emelte ki, hogy leginkább azt szereti az új fiúban, hogy nincs benne semmi meleg. Semmi. Egy fikarcnyi sem. Nem sértődik meg, nem aggódja túl a dolgokat, nem grimaszol, nem érdekli túlzottan az öltözködés, nincs kiolthatatlan szeretetigénye és nem affektál. Nem meleg se veszekedés közben, se részegen, se józanon. Egyszerűen nincs benne semmi meleg.

A

ztán egy borzalmasan elhibázott este után, melynek több pontján is jobb lett volna, ha veszem a kabátom és elmegyek, vagy legalább minimum néha kimondom azt a szót, hogy nem, a másik fél így köszönt be hozzám kora délután, mikor már tisztes idő telt el azóta, hogy kicsit fájó fejjel és mérhetetlen sok rossz érzéssel felkeltem volna ágyából: „Bocs, hogy ilyen buzi voltam.” Értettem, hogy miről beszél. Tudtam, hogy mit ért azon, hogy milyen, mikor egy meleg buziként viselkedik. És rájöttem, hogy mennyi fogalmunk is lehet arról, hogy milyen egy meleg, hogy milyen egy buzi, hogy milyen egy homoszexuális. Mégis milyen? Mik azok a tényezők, amik által akciókártyákat gyárthatnánk a különböző archetípusoknak megfelelően, kinek mi tetszik. De milyen is a bennünk élő meleg? Helyesbítve – milyenek? Nézzünk kis társadalmunk legfajsúlyosabb fajait – a sértődés tilos!

Az érzelmes Leginkább a fiatalokra jellemző archetípus, de sokan még az  évek haladtával sem tudják kinőni. Ők azok, akik minden szívfájdalmat Nagaszakiként élnek meg, még ha éppen az életük huszadik elválása, vagy ha a romantikus mélységekbe mélyedő kapcsolat csak két hétig is tartott.

28

Erejük a Facebook-posztokban rejlik a  modern időkben, visszaigazolást és igazságérzetet keresve bármikor a tarsolyukban van egy Coelhót is zavarba hozó idézet a legjobb barátjukról – „a legjobb barát…” – a szerelemről – „a szerelem az, …” – vagy persze a boldogságról. Gyengeségük a szerelem, melynek fogalmát tökéletesen lerombolják életüknek már korai szakaszában azzal, hogy két randi után eme érzésekről beszélnek, ha pedig valóban bejön az az igazi a képbe, akkor már senki nem hisz nekik, bármennyi alkalommal is írják ki a nap minden szakaszában, bármilyen helyszínről, hogy „vele.”

A faszagyerek Bár sok fogalma nincs arról, hogyan működik a könyvtár és még a Wikipediát is valami menő marveles képregénynek gondolja, csiszoltüveg fülbevalója, szoláriumbarnította teste és büszkeséggel megszerzett kockahasa olyan önbizalommal ruházza fel, hogy néha talán még születési anyakönyvét is felkutatja, hogy biztos ember szülte-e őt, aztán szomorúan konstatálja, hogy igen. Ha ismerné az Übermensch fogalmát, magára tetováltatná. Erejük vonzerejükben rejlik, hiszen külsejükre valóban büszkék lehetnek, bár a szálkás testet sokszor olyan sablonos ruhafelülettel árasztják el, hajukról nem is szólva, ami miatt bármikor képes eltűnni fajtársai között. A köztük lévő összetartás meghatározó elemük, gyűléseiket, melyeken olcsó vodkát isznak sok narancslével, gyakran meg is örökítik néhány rossz minőségű, később túlkontúrozott fotón. A meleg világ csücsörítős lányai. Gyengeségük a kommunikációban rejlik és érzékenységükben melyet sokszor éppen külsejük díszességével akarnak palástolni. Képesek az érzelem nélküli kapcsolatokra, hiszen ilyenkor képesek érezni külsejük varázsát, ám ha ritkán ők maguk esnek valaki áldozatául, villámgyorsan át tudnak formálódni Az érzelmes archetípussá.

A mély művészlélek Egy ideje már nem tudják, hogy a fekete női slimfit nadrágjuk pontosan mikor nőtt végérvenyesen hozzá lábukhoz, ahogy azt a titkot is félően őrzik, hogy miért nem híznak az élelmiszertől. Személyiségük ambivalenciájukban csúcsosodik ki, hiszen bár magukat kacagva sokszor mutatják butának, közben mégis olyan kortárs művészek életpályájáról tájékozottak a Tumblr-nek és olvasottságuknak


szex és samu

A cinikus

hála, hogy az ember a végén magát érzi zavarban, hogy eddig már arra is büszke volt, hogy tudta ki a Vogue főszerkesztője. Erőssége kőkeménységében rejlik – nehezen adják magukat, ám ha ledöntődnek a falak, azt az ostromló a legnagyobb győzelemnek érzi. Remekül kombinálják a feketét a feketével és bármilyen helyzetben képesek bármilyen táskát úgy cipelni, hogy az éppen hogy ne súrolja a földet. Pénzügyileg is csodákra képesek – bár elmondásuk szerint nagyrészt le vannak égve, a beszélgetésekbe azért mindig bebeszűrődik a „most vettem” szókapcsolat a nyolcadik cigaretta közben. Gyengeségük a napfényen kívül a magas falak mögötti érzékeny lélek, ami hosszú küzdelem után kínosan gyorsan olvad vízzé a kőkemény jégből, így könnyen sérüléseket is szerezve.

Az antimelegek Bár nem vetik meg teljesen a melegikonok zenéit, azért magabiztosan hangoztatják alternatív ízlésüket és tíz körömmel tiltakoznak minden olyan sztereotípia ellen, ami a homoszexuálisokra ráragadt az idők alatt: nem elegánsak, nem fancyk és főképpen nem vidámak, hiszen a világ alapjáraton rossz, az élet kellemetlen csapás és amúgy is dögöljön meg mindenki. Erősségük a  csapatszellem. Könnyen és gyorsan megtalálják társaikat és a legnemesebb egyszerűséggel és természetességgel vegyülnek el a heteroszexuális bulikban is. Fontos acélozott lelkük is, hiszen már minimális rossz élmény után is el tudták könyvelni a világot egy szarhalomnak, így

nem is fárasztják magukat olyan haszontalan gondolatokkal, mint a párkapcsolat. Gyengeségük a sörön és fehérboron kívül náluk is az érzelmek sokasága, pontosítva az ezek elfojtása miatti kényelmetlenségek. Könnyen keverednek konfliktusba mély igazságérzetük miatt, és ugyanilyen könnyen is sértődnek meg vagy haragszanak meg, leginkább a kasztjukban lévő többi egyedre. Az erőszakosság nem az ő asztaluk, így a viták végén inkább a mély néma csöndet választják és a fülest a fülükbe.

Tökéletesen képesek ítélkezni mások felett, minimális energiát sem feccelve abba, hogy elfogadják, megszeressék vagy akár megismerjék a többi archetípust. Saját fajtársaikkal némileg elfogadóak, habár ritkán keresztezik egymást, általában magányos vándorok. Ők azok, akik a falat támasztják a bulikban, lassan, de módszeresen berúgva, ha pedig valaki közeledni próbál hozzájuk, inkább grimaszokkal reagálnak, mint szavakkal. Erősségük a  sikerük. Miután az emberi érintkezést kizárják életük nagy részéből és az évek alatt érzelmeiket a magma környékére dugványozták el, sokkal nagyobb módszerességgel koncentrálnak a munkára vagy iskolára mint bárki más a számukra nevetséges emberek közül. Néha képesek azonosulni az antimelegekkel, de ez ritka és átmeneti alkalom. Gyengeségük megtépázott múltjuk, melynek emlékei bármikor kön�nyen fel tudnak törni, főleg némi alkohol után, habár ezeket a pillanatokat is általában egyedül élik meg. Ha azt akarjuk, hogy alkalmazkodjanak hozzánk, ébredjünk fel és inkább keressünk egy Az érzelmest, mert itt mi csak beosztottak lehetünk, főnökök biztosan nem.

Klubkirály Madonna, Cher vagy Gaga említése felér egy kisebb szívinfarktussal vagy rosszulléttel, aki pedig ezeket hallgatja, valahol nem is egészen ember. Gondos hívei a péntek, szombat és vasárnap estéknek, az emlékképek nem a legjobb barátaik, de ezen nem siránkoznak, inkább nevetnek archetársaikkal, akikkel irigylésre méltóan szoros kapcsolatot ápolnak, társaságaikat kiemelten védik.

info@humenmagazin.com

29


szex és samu Erősségük a jókedvük, sokkal nehezebben szomorodnak el, mint a többi archetípus és ha egy másik hasonló ízléssel bíró emberben találják meg a szerelmet, mindkettőjük számára előre borítékolható a siker, hiszen a zene összehozza az embereket, még ha ezt Madonna is mondta, aki poppot játszik ami fúj. Gyengeségük elveik néha talán túlzottan megrendíthetetlenek, emiatt nehezen is nyitnak más archetípusok felé, bár néha az ő világukba is tesznek utazásokat, de ha még jól is éreznék magukat, nem vallanák be, hiszen csoportjukhoz mérhetetlenül hűségesek. Életvitelük sok emberben kelt visszatetszést de ez nem igazán érinti meg őket, hiszen a társadalom csak azon emberek maradéka, akik nem klikkjük része.

A cuki Sokat nevet, odavan a lánybarátnőiért, akik szintúgy oda vannak tőle, hiszen ő az a srác, akivel tényleg el lehet menni körömlakkot venni és minden sarkon lehet egy közös képet csinálni, ami kicsattan a jókedvtől. A  strassz szerintük még a  fiúnak sem ellenség, ha valami csillog, az biztosan csak és kizárólag egy csoda lehet, életüket minimum videoklipként képzelik el, de általában az  MTV-n futó valamelyik fényes reality show-jaként. Erősségük sérthetetlenségük, mely egész egyszerűen az által valósul meg, hogy ami nem illik bele világukba, az nem is létezik, földi ember pedig nem ér fel a cukiság azon dimenzióiba amiben ők lélegeznek. Gyengeségük sokszor öltözködésük, mely meglepő ruhadarabokból épül fel, de fontos kiemelni feminim vonásuk sokaságát, mely

30

miatt a meleg társadalom talán legkirekesztettebb tagjai. Hogy egy Jobbik gyűlésen mit szólnának hozzájuk – vagy ők a Jobbik gyűléshez – azt nem is lehet szavakba önteni.

A tökéletes. Okos, értelmes, jóképű, a teste olyan mint a Dávid-szoboré, pénisze pedig nem olyan mint a  Dávid-szoboré. Nincs elszállva, a külső nem számít számára, csak a belső és bár ha táncol, övé a táncparkett no meg ugyanúgy ért Britney legújabb lemezéhez mint az apartheid történetéhez. Körülöttünk vannak, néha látjuk őket és vágyunk rájuk. Erősségük: mindenük, ezen felül is szerencséjük, hogy ilyennek születtek. Gyengeségük az, hogy olyan, hogy tökéletes nem létezik. Valami bűzlik ott is. Így jó lesz vigyázni.

Bizony, mindannyiunkban él egy meleg. Némelyikünkben több is, sőt, van, hogy még cserélődnek is, szituációtól függően fel-fel bukkanva, néha paradicsommá, néha pedig pokollá változtatva saját vagy környezetünk életét. Ezek a természetesen csak poénból felvázolt típusok mutatják azt, hogy a melegtársadalom mennyire színes is és hogy bármennyire is él az emberekben egy sztereotípia a melegekről, az csupán azért hibás, mert mellette van még minimum harminc. A különbségek ellenére – amik minden társadalomban vannak – a legtöbb helyen az LMBTQ társadalmak mégis összetartanak és elfogadják a másikat olyannak, amilyen, hiszen pontosan ezt várják ők is a társadalomtól – hogy elfogadják őket, minket. A változatosság gyönyörködtet de a cél legyen egy. Például a… Világbéke. Kárász Sámuel


egy hetero lány

Aki meleg, aki nem, jövök! S

okan mondogatják az utcán sétálva emberekre, hogy „ez a srác tutira meleg”, vagy feltételezik ugyanezt fotósokról vagy a divatszakmában dolgozókról, esetleg olyanokról, akik kicsit stílusosabban öltözködnek az átlagnál. Aztán sokszor megrökönyödünk azon, hogy ezek az emberek bizony ízég-vérig heteroszexuálisak. De mégis miből kezdjük el sejteni valakiről, hogy meleg, milyen jelekből vonjuk le a következtetést, és ez mennyire bélyegzi meg az egyébként ismeretlen embereket?

Pár hónapja kezdtem el egy új divatüzletben vezetőként dolgozni. Mikor megtudtam, hogy lesz egy férfi munkatársam is, azonnal arra gondoltam, hogy biztosan meleg.

Prémium márkánál dolgozom, így azt gondoltam, ha ide férfi jön dolgozni, az csakis meleg lehet. Mikor először találkoztam a sráccal, elsőre láttam rajta, hogy heteroszexuális, majd egy jegygyűrűt is megláttam az ujján. A korábbi, ruházati iparban eltöltött sokéves tapasztalatom nem igazolódott be. Volt egy cég, ahol hosszú éveken át dolgoztam, és ahol a legtöbb meleg barátságom köttetett. Határozottan ki tudom jelenteni, hogy Magyarország legelfogadóbb munkahelye volt szexualitás terén. Imádtak homoszexuálisokkal – legyenek akár leszbikusok vagy melegek – dolgozni. Mikor eljöttem, már talán a heteró/homo arányok is megbomlottak. De persze nem ezért léptem ki. A lényeg, hogy annyira hozzászoktam a közelségükhöz és a stílusukhoz, hogy egy idő után nem voltam rest megkérdezni senkitől, meleg-e. Persze a legtöbb esetben nem is kellett, mert nyilvánvaló volt; ennek ellenére sokszor tévedtem: nem feltétlenül tudjuk tapasztalat alapján sem megállapítani mindig, hogy ki milyen nemhez vonzódhat. A prekoncepcióim miatt időnként kellemetlen, olykor érdekes és vicces helyzetekbe kerültem.

„annyira hozzászoktam a közelségükhöz és a stílusukhoz, hogy egy idő után nem voltam rest megkérdezni senkitől, meleg-e” Az előbb említett munkahelyemen volt egy munkatársam, akiről szentül hittem, hogy heteró. Körülbelül egy hete dolgoztam a cégnél, mikor éreztem, hogy nem annyira szimpatizál velem. Arra gondoltam, lehet, hogy nem jövök be neki. Egyik nap azonban egy céges rendezvényen egy igen bizarr felsőben érkezett dolgozni, amin valamilyen „Éljen a party, kemény a buli”-szerűségű felirat volt strasszokkal kirakva, amit elmondása alapján ő maga készített otthon előző este. Na, itt kezdett gyanússá válni a dolog, de a viselkedése alapján még mindig úgy gondoltam, hogy nem kérdezek rá, nehogy megsértsem. Egyik nap együtt utaztunk a metrón hazafelé, és megkérdeztem, hogy ma este mit csinál, majd közölte, hogy a párjával együtt elmennek moziba. Én meg hirtelen, hogy bevágódjak, benyögtem: „Jaj az én kedvenc új filmem a Twilight. Láttad már?” A srác lenézően rám tekintett, és közölte, hogy egyáltalán nem látta, nem is

32


egy hetero lány érdekli, majd egy másodperccel később már nem volt a metrón. Kétségek között hagyott. A „párom” szót használva továbbra is leplezte társa nemét. Az Alkonyatos kérdésemmel pedig, úgy látszik, teljesen mellélőttem. Azt feltételeztem, ha kicsi melegség is van benne, talán megérintette ez a film – utólag persze kiderült, hogy temérdek meleg barátom gyűlöli a Twilightot. Másnap szuper dalok szóltak az üzletben, jó volt a hangulat, én pedig énekelni kezdtem egy Pink-számot, mire ez a fiú a refrénnél becsatlakozott és folytatta velem. Elengedte magát. Abban a pillanatban biztos lettem benne, hogy meleg. Pár nappal később megkérdeztem, hogy ki a párja? Majd ő az felelte: Bálint. Éreztem, valahogy éreztem, hogy közelednem kell hozzá, hogy a barátja akarok lenni, hogy meg fog engem érteni és én is őt. Tudtam, ha ő heteró, akkor nem így közelednék hozzá. Azóta az egyik legjobb barátommá vált.

„a »párom« szót használva továbbra is leplezte társa nemét.” Egy másik, később megcáfolt megérzésem nemrégiben történt velem. Tapasztalt melegradarral egy kolléganőm régi barátjáról feltételeztem – hiszen minden, tipikusnak gondolt jellemvonás stimmelt – , hogy meleg. Armani nadrágban volt, gyönyörűen beszélt, egyenes tartással járt, kicsit vékony volt a hangja, a kezeivel az égig hadonászott beszéd közben, a haja trendi, a stílusa kifinomult, az illatától és a beszédstílusától pedig elaléltam. Olyan tipikus trendi buzinak látszott. Mikor kilépett az üzletből, az első megjegyzésem a kolléganőm felé az volt: „milyen cuki meleg srác”. Majd ő nagyot kacagva közölte velem, hogy én vagyok az ezredik, aki melegnek gondolja, de valójában menyasszonya van és nem, semmilyen rejtett homoszexualitás nincs benne. Imádja a barátnőjét, gyereket terveznek, a szexuális életük hasít és valójában ízig-vérig tesztoszterontól áradó férfi. A gond csak az volt, hogy ez rajta nem látszott, kicsit sem. Mikor gyerekek voltunk, a  legjobb gyerekkori meleg barátomat kismillióan csúfolták a suliban. Mindig „Buzibálintnak” nevezték és nevettek rajta, lökdösték. A lányok az osztályból folyton kiálltak érte. Egy idő után már csakis velünk barátkozott és a fiúkkal nem is próbálkozott, olyan sokszor bántották. De honnan tudták, hogy meleg? Hiszen még csak 9-10 évesek voltunk. Bálinton tényleg voltak tipikus árulkodó jelek. A fiúk azt se tudták még akkor, ki is az, aki meleg igazán, mégis kilökték maguk közül. Bálint ma valóban homoszexuális, boldog párkapcsolatban él, ám haza a kisvárosba, ahol

felnőttünk, sosem megy, mert nincs kedve az előítéletek célkeresztjében állni. Inkább itt él Pesten egy elfogadó nagyvárosi társadalomban. Persze odahaza senki nem lepődött meg azon, hogy Bálintnak fiú párja van. A városban mindig is pletykálták, és igen, mindig is tudtuk, mindig is sejtettük.

„a fiúk azt se tudták még akkor, ki is az, aki meleg igazán, mégis kilökték maguk közül” Felmerül tehát a kérdés, hogyan kezded el sejteni valakiről? Rávághatjuk: teljesen egyszerűen, az árulkodónak vélt általános jelekből. És hogyan tévedhetsz óriásit is? Abból, hogy a férfiak egy részének igényessége, hiúsága túlszárnyalta a gyengébbik nemét. De tudjátok, miből lehet sejteni, hogy valaki nem meleg? Nekünk, nőknek ez egyszerűbb. Több barátnőm is osztja a véleményemet. Mikor nem vonzódsz a fiúhoz. Mi, nők mindenkinek tetszeni akarunk. Csúnyáknak, szépeknek, öregeknek, fiataloknak, impotenseknek, lepedőharcosoknak. Teljesen mindegy, kinek, csak dicsérjenek, csak érezzük, tudjuk, hogy szépek vagyunk. Mikor megérzed, hogy ő nem úgy néz rád, flört helyett inkább barátkoznál vele. Sokan azt állítják, heteró fiúkkal is barátkoznak a lányok, de állíthatom, ez nincs így. Heteró fiú és lány között nincs barátság! Nem létezik, mert lehet akármilyen módon és akármikor, de az egyik mindig többet akart, akar, vagy akarni fog. De mikor biztos vagy benne, hogy a srác megérint, mint ember, mint barátjelölt, mint jó ismerős, és nem érzed a vonzalmat részedről és nem érzed részéről sem, akkor a heteró fiú otthagyna, de ha a srác meleg, egész este jól szórakozol. Mennyire merjük ráhúzni valakire az „ő tutira meleg” skatulyát? Egyre inkább és egyre többekre. Manapság többször jövök rá, hogy egy szűk farmerú, vékony lábú, mellét a pólóból kidobó srác is lehet heteró, akinek csak ilyen a stílusa. Egy nőies mimikával, hanggal, vagy épp kéztartással rendelkező férfi is lehet heteró. Egy high fashionbe öltözött divatszakember is lehet heteró. Csak ad magára, csak így érzi jól magát, vagy csak a tökélynek él. Sokszor esem abba a hibába, hogy azt gondolom, hogy meleg; de abban azért ritkán tévedek, ha valaki tényleg az. Még mindig elég gyakoriak és általánosak a jelek ezzel kapcsolatban. De hát nem is baj, hisz valamennyire valóban különböztök a heteró férfiaktól és nem feltétlenül csak a szexualitásban. Kosláb Eszter

facebook.com/humenmagazin

33


közélet

coming out II. Folytatjuk a coming outról szóló sorozatunkat, így újabb négy sztorit osztunk meg veletek, ezekkel is tovább színesítve az  előbújás-történetek palettáját. A neveket ismét megváltoztattuk, ám ez továbbra sem von le semmit a történetek értékéből.

Péter története: Lebukástól a happy endig. „Nehezen indult. Amikor tini voltam, még nem volt sa ját számítógépem, csak az, amit az öcsémmel közösen használtunk. Lebuktam, >>Te, mik ezek a videók?<< – állt egyszer elém. Nem tagadtam. Sokat bántott, kaptam mindent a >>Szégyent hozol rám<<-tól a >>Ne ér j hozzám<<ig. Aztán elmondtam egy közös barátnak, aki nagyon elfogadó volt, és megkértem a testvéremet, hogy beszél jen vele. Néhány órát beszélget tek. Azóta mindenhol megvéd engem és úgy általában, a melegeket. Anyu volt a következő, amikor különköltöztem. Nem volt sírás, csak három kimért kérdés: fog-e változni? van-e valakim? lesz-e gyerekem? Válaszolgat tam. Ma jd legközelebb egy olyan újságcikknél került szóba a melegségem, ami szülőkről szólt, akik rengeteget sírtak a gyerekük miat t. >>Én vagyok az egyetlen normális szülő?<< Tudtam, hogy nála is sínen van a dolog. Az egyetemen a szakdolgozatomat melegekről írtam, és azt szeret tem volna, hogy apu legyen az első, aki elolvassa, úgyhogy elengedhetetlen volt a coming out. >>Informatikus vagyok. Komolyan azt hitted, hogy nem tudom, milyen oldalakat látogat tál? Csak azt vártam, hogy magadtól mondd el, és most örülök, hogy megtet ted.<< Ma jd átölelt. Húgom maradt a sor végére a szűk családból. 7 évvel fiatalabb nálam. Amikor elsős egyetemista volt, autóztunk valamerre, elmondtam neki. Csak ennyit mondot t: és?”

34

Laci története: Laci nagyon fiatalon jött rá, hogy meleg és ezt nem is titkolta szülei előtt. Ők az első sokk után elvitték egy szakemberhez, aki az ilyenkor szokásos teszteket csináltatta meg vele. Családjában vegyes volt a fogadtatás, elég sokáig feszültséget is okozott, de az évek múlásával a helyzet javult. „12 éves voltam, mikor ot thon elmondtam. A szüleim – bár nem mutat ták, de évekkel később kiderült – nagyon kiborultak. Napokon keresztül nem aludtak, é jszakákat beszélgettek és sírtak át. Én ebből nem vet tem észre sokat. Bár szüleim elvit tek egy gyerekpszichológushoz, aki Rorschach-tesztet csináltatot t velem, és megkért, hogy ra jzol jak neki valamit. Röpke egyórás beszélgetés és foglalkozás után a pszichológusnő elbeszélgetet t az anyámmal, aki utána hazafelé a kocsiban megosztot ta velem, amit a szakember mondot t neki: nem látszik ra jtam. Nem volt egyszerű dolgom, az apám soha nem lelkesedet t a melegekért, tizennyolc éves koromig még csak szóba sem került a dolog, ha vele beszélget tem. Egyszer mégis beszéltünk róla, ami ret tenetesen kellemetlen, feszélyező érzés volt. Mára sokkal elfogadóbbá vált, és én is megteszek mindent, hogy ne érezze magát kényelmetlenül, ha a párom nálunk alszik. Nem minden rokonomnál volt hasonlóan pozitív a fogadtatás, az egyik nagyapám azt mondta, hogy ez >>tinédzser baromság<< és ma jd kinövöm, a másik nagyapám pedig külön ezért áthívta magához az unokatestvéremet, hogy közöl je vele, meleg vagyok, és vigyázzon velem, mintha fertőző lennék. Hála istennek, a barátok közöt t soha nem volt probléma a melegségem. Hisz akinél az volt, azok nem voltak a barátaim.”


közélet

Dávid története: Dávid 18 éves kora előtt coming outolt. A legjobb barátja szintén meleg volt, édesanyja firtatta, hogy ez nem zavaró-e neki. Ő ekkor döntött úgy, elmondja, miért is nem zavarja barátja melegsége.

Krisztián története: Krisztián már kiskorában érezte, hogy más, mint a többiek. Alapvetően otthonülő gyerek volt, nem nagyon mozdult ki otthonról. De mint mindenkit, a vágy őt is hajtotta és elkezdett pasikkal ismerkedni. Szerencsésen megtalálta azt, aki jelenleg is a párja. A coming outra akkor került sor, amikor párjával az első közös nyaralást tervezték és úgy gondolta, hogy hazugság helyett inkább elmondja az igazságot. Lesz, ami lesz. „Persze, anyu is kíváncsi volt merre nyaralok ma jd. Megmutat tam a képeket az apartmanról, ami egy szép nagy családi ház volt. Ekkor kezdődött el az a beszélgetés, amiből aztán kiderült minden. Délután volt, emlékszem, hogy mutogat tam a képeket, és akkor jöt t a kérdés, hogy hát kivel leszek, hányan leszünk ekkora házban. Elmondtam, hogy ket ten. Ma jd beszélget tünk tovább és kimondatlanul is megértette, sőt már tudta, csak nem mondta, hogy mi a helyzet velem. Bekapcsolódot t a beszélgetésbe a húgom is. Ma jd jöt tek a kérdések, honnan tudom, hogy ezt akarom, meg hogyan jöt t. Az ilyenkor szokásos dolgok. Mindent őszintén elmondtam, azt, hogy mit érzek, és hogy már fél éve együt t vagyunk. Higgadt, nagyon őszinte és jó hangulatú beszélgetés volt. Mint kiderült, anyum már régóta se jtet te a dolgot. A beszélgetés után nagyon megkönnyebbültem, nem hit tem volna, hogy ennyire jól sül el az egész és hogy ennyire jól fogad ják. Ennek most már lassan tíz éve. Azóta is nagyon jó a kapcsolatom a szüleimmel, mindenben támogatnak. Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen szüleim vannak.”

„Mivel édesanyámmal közel álltunk egymáshoz, játszi könnyedséggel ugrot tam bele a felvállalásba. De kemény fél év várt rám. Átestünk a „köt elező” tanpéldaszerű lépcsőkön. Elutasítás, ma jd tagadás és hogy ez nem vele(m) történik. Később düh, mert úgy gondolta, ot t kellet t volna lennie mellet tem és átsegítenie. Aztán az alkudozás: pszichológushoz vit t az állapotom felmérése miat t, illetve azért, hogy kiderül jön mennyire is vagyok az. Ezután kezünkbe vettük a sorsunk, rengeteget sírtunk, beszélget tünk. Fél év után rendeződött a köztünk lévő kapcsolat. Édesanyám után a gimnáziumi barátaimnak mondtam el, ma jd testvéreimnek, ezt követően az egyet emista barátaimnak és végül édesapámnak. Mind jól fogadták. Én a szerencsések közé tartozom, úgy gondolom. Mára pedig elmondhatom, hogy az anya-gyerek viszonyunk ugyanolyan természetességgel üzemel, mint bármely heteroszexuális gyerek esetében.”

A fenti négy történet szerencsére a pozitív kimenetelű esetek közé tartozik. Bízzunk benne, hogy a  coming outok többsége ilyen. Sorozatunkat jövő hónapban folytatjuk. Bámli Zoltán

www.humenmagazin.com

35


pszichosarok

Munk ahely: Az emberek az életük nagy részét a munkahelyen töltik, vagyis a szabadidő, otthoni tevékenység mellett itt kerülnek a legtöbb társas kapcsolatba, itt élik meg legtöbben kompetenciaérzésüket, ami befolyásolja az ember önértékelésének alakulását. Mégis, ez a „hely” tud félelmet keltő is lenni, továbbá olyan szorongást generálni, ami megkeserítheti akár a melegek, akár a heteroszexuális emberek életét.

A

statisztikák szerint egy 20 fős cégnél minimum 1 meleg dolgozik, része az ottani közösségnek. Természetesen ez a szám csak növekszik, ha kiterjesztjük a kört, és a biszexuális embereket is külön kategóriaként értelmezzük. Az adatból jól látszik, hogy egy munkavállaló vagy a munkáltató nem alkalmazhatja már azt a taktikát, hogy úgy tesz, mintha nem egy valós jelenségről beszélnénk. A kisebbség ténye nem vitatható, valamint a hátrányos helyzet sem. Érdemes a homoszexualitás szó eredetét megvizsgálnunk, mert sok kérdésre választ kaphatunk. A negatív berögződés, a kiközösítés ennél a nem túl szerencsés szónál kezdődik. A kifejezés az 1860-as években alakult ki, először emberjogi felhangja volt a szónak (homo-azonos, sexus-nemű), majd később egyre inkább medikalizálódni kezdett, hiszen a melegek eltértek a megszokott és a társadalom által diktált normáktól, elvárásoktól, ami oda vezetett, hogy gyógyítandó betegekként kezdték kezelni őket. Ez a nézet sokáig uralkodott, sőt, a melegeket pszichiátriai betegeknek titulálták, ám mára a homoszexualitás kikerült a diagnosztikai kézikönyvekből, és így a kezelendő betegségek köréből is – hiszen hangsúlyozom: nem az! A szemléletváltás elfogadtatásához kemény szakmai munkára volt szükség, azonban úgy tűnik, hogy mindez nem volt képes kiterjedni társadalmi szintre. Úgy tűnik, hogy a mai napig az emberek fejében ez betegség, perverzió. Ez az alapja a kirekesztésnek, a megkülönböztetésnek.

36

rejtőzködés vagy

feltárulkozás?

A munkahely átvitt értelemben a társadalmat szimbolizálja, a melegek a munkahelyi közösségben kisebbség, így a többség megítélése negatív színezetű. A kisebbség mindig kisebbség marad, ami egyrészt megnehezítheti a „nagyobb” közösségbe való beilleszkedést, azonban ne felejtsük el, hogy az identitás kialakulása képes védőburokként is funkcionálni. Hangsúlyozom, hogy itt nem szexuális identitásról beszélek. A valahova való tartozás, a ki vagyok „én”, a „mi” érzés kell a stabilitás érdekében, és a kirekesztés által megélt negatív érzések feldolgozásában is elengedhetetlen. Vitathatatlan, hogy egyre több olyan munkáltató van, aki valóban sok pozitív lépést tesz a nők, a fogyatékkal élők vagy az etnikai kisebbségek munkaerő-piaci hátrányainak felszámolása érdekében. Ugyanakkor kevesebb szó esik a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek munkahelyi problémáiról. A téma még tabu, így marad az a kérdés, hogy mi a helyes egy munkahelyen, fel kell-e vállalni a nemi identitását a dolgozónak vagy sem? A kérdést pszichológiai aspektusból válaszolom meg, azonban nem lehet elhanyagolni a szociológiai nézőpontot sem, ami felveti azt a problémát, hogy pénzügyi, szociális juttatások terén nagy hátrányba kerülhet egy meleg dolgozó. Pszichológusként úgy gondolom, hogy a rejtőzködés nagy úr, mérlegelni kell, hogy mi annak a  következménye, ha őszinte egy meleg ember és feltárulkozik a kollégák előtt. A háttérben a félelem áll, egy olyan félelem, ami hasonló ahhoz a helyzethez, amikor a szülők előtt vállalja fel a gyermek szexuális orientáltságát. Egy korábbi, Humen Magazinban megjelent cikkemben kifejtettem a coming out jelenségét, amiben kulcsfogalomként jelenik meg a szorongás, a titok kérdésköre. Párhuzamot szeretnék vonni és érzékeltetni, hogy a munkahelyi rejtőzködés funkciója nem más, mint a meleg ember szorongását leküzdő elhárító mechanizmus. A szorongás pedig minden emberben ott van,


a meleg emberek körében ez fokozódhat a megbélyegzés miatt. Racionális szinten fél a meleg munkavállaló a kirúgástól, ezáltal a létbizonytalanságtól, nem tudatos szinten meg attól tart, hogy azt kell megélnie, miszerint ő gyenge, nem értékes ember, aki nem szerethető, így előbb vagy utóbb megszégyenül, elutasítják. Az utóbbi egy intrapszichés konfliktus, ami kihat az ember személyiségére, valamint kapcsolataira egyaránt. Pszichoanalitikus felfogás szerint többről van szó, mint az elbocsátástól való félelemről. Mindig informatív, ha valaki intenzív szorongást él meg egy helyzetben, akár például a munkahelyén, a melegsége miatt. Úgy gondolom, hogy sok esetben szükséges az önismeret ahhoz, hogy tudja az ember, mit miért érez, vagy mit miért tart extrém módon fenyegetőnek. Az autoritás ezekben a félelmekben központi szerepet kap. Itt jegyzem meg, hogy ugyanilyen mintaként áll előttünk az apa által közvetített autoritás is, aminek a gyökere a gyerekkorban rejlik. Ha a gyerekkori autoritás-konfliktus megoldatlan marad, bizony felnőtt korban egy főnök, egy vezető tud nagyon fenyegető lenni, amit még jobban megnehezít az, ha a melegségét az illető nem képes elfogadni, felvállalni. A munkahelyen a fent említett „nehezítő körülmények” miatt a feltárulkozást mindig meg kell előzze egy alapos megértés. Miért gondoljuk azt, hogy szükséges annak közlése, hogy valaki meleg? Részben megkönnyebbüléssel jár, mivel lehull a lepel és az ember ezentúl adhatja saját magát, többet nem kell kitalálni sztorikat arról, hol bulizott, kik a barátai és a többi. Ugyanakkor a szexuális orientáció, másképpen fogalmazva a szexuális tartalmú „szaftos” történetek, még a heteroszexuális emberek körében is tabunak számítanak. Az emberek a barátaiknak szoktak intim dolgokról beszélni, akár a munkahelyen, akár máshol. Pszichológusként azt tanácsolnám, hogy minden ember maga döntse el, ki alkalmas a munkahelyén annak a titoknak a birtoklására, amit egy meleg ember féltve őriz.

pszichosarok Makai Gábor klinikai szakpszichológus


std A vérvételt elvileg a nap bármely szakában el lehet végezni, mégis érdemes egy-két szabályt betartani. Mivel a teszteket inkább túlérzékenyre állítják, elképzelhető álpozitív eredmény is, tehát fertőzés nélküli pozitív eredményű HIV-teszt. Zsíros, nehéz ételek, egyéb vírusos fertőzés, például influenza vagy oltás megzavarhatja a vizsgálatot, ezért érdemes teljesen egészségesen, és lehetőség szerint éhgyomorral érkezni.

– Mert a szex nem játék!

Ha pozitív a teszt A HIV-fertőzés diagnosztizálása igen szigorú kritériumokhoz kötött Magyarországon.

M

ielőtt szűrésre megyünk, a legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lennünk, az az úgynevezett ablak-periódus. Ez azt jelenti, hogy a fertőződéstől számított körülbelül 3 hétig a szervezet még nem termel a vírus ellen olyan ellenanyagokat, amelyek ugyan a vírus kiirtásában nem tudnak segíteni, de a fertőzés diagnosztizálásában igen. Magyarul, ha vérvételi eredményünk negatív, ne felejtsük el, hogy ez csak az egy hónappal korábbi életünkről ad információt. Ha az utolsó hónapban is volt olyan szexuális aktus, amelynél fertőződhettünk, akkor a tesztet mindenképpen meg kell ismételjük.

38

A HIV-tesztet egyes centrumokban lehet anonim módon, tehát személyes adataink megadása nélkül kérni, azonban fontos tudnunk, hogy ez az anonimitás csak a HIV-vizsgálatra vonatkozik, és csak addig, amíg negatív a teszt eredménye; a többi nemi úton terjedő fertőzés vizsgálatánál már a TAJ kártya szükséges. Az első vérvétel, ha pozitív eredménnyel zárul, még nem jelent fertőzöttséget. Az  eredményt közlik a pácienssel, kihangsúlyozva, hogy ez még nem végleges. Az első vérmintán egy ismételt, az elsőtől eltérő típusú tesztet végeznek el, ezzel egy időben pedig a pácienstől újabb cső vért vesznek le, amin kétféle vizsgálatot végeznek el. Ha mindkét vérből, mindkét vizsgálattal pozitív eredményt kapnak, akkor és csak akkor szabad a HIV-fertőzést megállapítani. A diagnózist szakorvos bőrgyógyász, vagy infektológus orvos mondja meg tanú jelenlétében az érintettnek. A tanú legtöbbször az a gondozónő, aki nővérként a továbbiakban a beteg úgynevezett gondozását végzi. Az érintett részéről is lehet jelen valaki, de csak saját kérésére. Az orvos a diagnózis közlésekor felvilágosító munkát végez. Tájékoztat a fertőzöttség hozzávetőleges idejéről, a fertőzés következményeiről, arról, hogy hogyan kell viselkedni – külön


POPPERS AKCIÓ

AMSTERDAM JUNGLEJUICE Gold aroma csak 1800,-Ft borotvát, fogkefét használni, vérző sebet ellátni – a hétköznapi életben, illetve hogyan lehet megakadályozni a fertőzés továbbterjedését, vagy elkerülni a további nemi betegségekkel való felülfertőződést. Ezt a tájékoztatást írásban is elvégzik, és ennek megértéséről a páciens aláírásával nyilatkozik. A gondozónő olyan, mint a terheseknél a védőnő, csak éppen az ő feladata a  HIV-fertőzöttek védelme, és egészségének megőrzése. Bátran fordulhatunk hozzá bármilyen panasszal, hiszen számára ez a helyzet nem egyedi, így tud segíteni egészségügyi problémákban. Az első vizit során megtörténik a „kárfelmérés”. Az orvos megvizsgálja a  beteget, különös tekintettel a bőrére és a nyálkahártyákra. Mellkasi röntgen és belgyógyászati vizsgálat is javasolt ekkor, hiszen ha régóta fennáll a fertőzés, akkor az úgynevezett opportunista kórokozók már megfertőzhették a szervezetet. Az egyéb nemi betegségek kizárása céljából mikrobiológiai vizsgálatokat végeznek, illetve vérvétel történik. Az  immunrendszer

állapotát szintén vérvizsgálatból állapítják meg. A fehérvérsejtek száma és ezen belül az ún. T-sejtek száma és aránya fontos, hiszen ebből, és a vírusszámból lehet következtetni a betegség stádiumára. Ugyanis a HIV-pozitivitás nem jelent AIDSbetegséget. Ez utóbbi a legvégső stádiuma a fertőzésnek.

SÍKOSÍTÓ AKCIÓ

AQUAGLIDE pumpás síkosító csak 1800,-Ft Megrendelhető a Connection Bt-nél! Dr. Pónyai Katinka Bőr-NemigyógyászKozmetológus Szakorvos Klinikofarmakológus Szakorvos www.dermart.hu www.facebook.com/dermartbudapest

www.connectionbt.hu Tel.: +36 1 333 2585 Mobil: +36 20 973 4425 Személyesen is átveheted üzletünken! Cím: 1081 Budapest, Bezerédi utca 5.


sportcipő

Speed Strength

Satisfied Self-confident

interjú

horváth andrással

40


A

z ember egy szem gyermekét mindig büszkeséggel tölti el, ha a barátai érnek el nagyszerű sikereket. A Sportcipő hasábjain most Horváth Andrist, a Fitparádé2013 abszolút győztesét ismerhetitek meg, aki mesél nektek elért eredményeiről, a sikerhez vezető – lemondással és áldozatokkal járó – útról. Kendőzetlen őszintesége, a sport iránti alázata mindannyiunk számára példamutató lehet. Évek óta ismerjük egymást. Mint egy önmagára, a  testére odafigyelő hétköznapi fiút ismertelek meg; aztán beiratkoztál az IWI személyi edző képzésére, most pedig a Fitparádé2013 győzteseként látlak újra. Meséld el, kérlek, hogyan lett a hobbiból szenvedély, az egészségtudatos felfogásból életforma? A sport gyerekkorom óta az életem része, sosem hobbiként tekintettem rá. Tizenkilenc évesen hagytam abba a vízilabdát, akkor jött képbe a fitnesz-testépítés mint kizárólágos sport. Persze kiegészítésképpen már azelőtt is végeztem súlyzós edzést, de ezt még közel sem mondhatnám tudatos edzésmunkának. Szóval az út nem volt könnyű, nagyon sok lemondással és tanulással jutottam el ide. Először autodidakta módon képeztem magam, az internet, és különböző magazinok, illetve könyvek segítségével, aztán jó pár év elteltével iratkoztam be az IWI képzésére, ami életem egyik legjobb befektetése volt. Mikor odakerültem, már volt fogalmam erről a sportról, de azért a végzettségen kívül szakmai tudást is bőven szereztem. Nem is beszélve arról, hogy olyan nagyszerű edzőktől/sportolóktól tanulhattam, mint Tóth Zoltán (Tozó), Bánkuti Gabriella, és legfőképpen Csörgő Adrienn, akinek a bíztatására mertem belevágni a versenyzésbe. Innentől már csak előre kellett menni a kijelölt úton, és a Fitparádén a szerencse nekem kedvezett.

„az út nem volt könnyű, nagyon sok lemondással és tanulással jutottam el ide” Feltételezem, az előbb említett rendezvényen elért sikeredre vagy ez idáig a legbüszkébb. Merre tovább, milyen új célokat tűztél ki magad elé, mely kihívások várnak most rád? Valóban erre vagyok a legbüszkébb, hiszen ez volt az első versenyem, és mégis sikerült elhozni az aranyat, sőt, az abszolút bajnoki címet is megnyertem. Tervek


sportcipő mindig vannak, egyelőre még én sem vagyok tisztában vele, milyen lehetőségek tárultak elém. A versenyzéshez hatalmas motivációt kaptam, úgyhogy jövőre újra színpadra fogok állni, de egyelőre képlékeny, hogy mikor és melyik versenyen. Mit tartasz az erősségednek és miben kell még fejlődnöd? Esetleg van olyan, akihez méred magad, akár példaképként áll előtted? Ha ez alatt az izomcsoportokra gondolsz, akkor az erősségem egyértelműen a széles hátizom (m. latissimus dorsi – a szerk.). Ha ehhez viszonyítunk, akkor minden másban fejlődnöm kell még. Másik erősségem még, hogy nagy hangsúlyt fektetek a helyes pózolásra, ami a színpadon nélkülözhetetlen. Egyébként elég sok hibát látok még magamon, de erre nem szeretném felhívni senki figyelmét. (nevet – a szerk.) Példaképnek említhetném Lazar Angelovot, vagy Sergi Constance-t, de pusztán csak azért, mert hasonló fizikumot szeretnék elérni a távoli jövőben.

„az erősségem egyértelműen a széles hátizom”

Sportcipő

A végzettséged megvan hozzá, de tartasz is edzéseket? Mi az, ami most szakmai szempontból legjobban izgat téged? Igen, jelenleg is tartok edzéseket Balatonfűzfőn, de mire ez a cikk megjelenik, valószínűleg már Budapest legújabb termében, a Chili Fitness 2-ben fogom várni a  sportolni vágyókat. Most a  legfontosabb, hogy ebben az  új közegben beinduljon az edzői karrierem. Természetesen ilyenkor is keményen edzek, de a versenyfelkészülés még jóval odébb van, így ez egy picit távolabbi célként lebeg a szemem előtt.

42

Milyen hasznos tanácsokkal látnád el azokat a srácokat, akik még csak most indulnak el a testépítés göröngyös mezején? Kezdőknek azt tanácsolom, hogy legyenek kitartóak, nem pár nap alatt jön az eredmény. Egy, az  enyémhez hasonló fizikum eléréséhez évek munkájára van szükség, de megfelelő szakmai irányítással ez az idő lerövidíthető. Ezzel nem magamat akarom reklámozni, de aki teheti, az fogadjon személyi edzőt az első pár hónapban! Az  erre fordított pénzre úgy kell tekinteni, hogy egy befektetés, amiért tudást kapsz cserébe. Rengeteg időt, pénzt és energiát takaríthatsz meg azzal, hogy nem úgy edzel éveken keresztül, hogy nem fejlődtél semmit.

„az enyémhez hasonló fizikum eléréséhez, évek munkájára van szükség” Segítenél összeállítani egy háromnapos edzéstervet, amivel bármely srác fitten tudja tartani magát, de nem sportszerűen szeretné űzni ezt a testmozgást? Én nem vagyok híve az  ilyen mindenkire ráhúzható edzésterveknek, és nagyon szakmaiatlannak tartom. Mindenkinek személyre szabott edzéstervet írok. Nem vagyunk egyformák, nem egyformán reagál a szervezetünk különböző terhelésekre, és ami a legfontosabb, hogy a céljaink sem egyeznek. Valaki izmosodni szeretne, valaki fogyni, szálkásodni. Egy edzésterv összeállítása sok szempont figyelembevételével történik, még hobbisportolók esetében is. Köszönöm a  beszélgetést, remélem, mihamarabb találkozunk a Chili Fitnessben és drukkolhatunk neked a következő versenyeden! Szincsák Gergő Bendegúz

Horváth András a Chili Fitness 2-ben tart edzéseket 1119. Budapest, Etele út 57.


Önnek is jól áll: shoppingolás Németországban Vásároljon be Németországban: mindenki szívügye, aki legalább annyira vonzónak találja az izgalmas nagyvárosokat, mint a legújabb divattrendeket. Különösen most télen, amikor Németország meseszép városai a legromantikusabb oldalukról mutatkoznak be. Most az elegáns sugárutakon a híres márkák, ismert divattervezők és az előkelő butikok varázslatos ajándékötletekkel várják Önt is. Legyen szó jó kedvező ajánlatokról vagy haute couture-ről, csak karácsonykor!

Kikapcsolódás Németországban: www.germany.travel

© Getty Images

trendi vagy elegáns ruhákról: Németország belvárosaiban vásárolni óriási élmény – nem


hajápolás

A nagy mumus: a hajhullás A hajhullás minden férfi igazi rémálma, főképp, mivel nem válogat. A kétségbeesett próbálkozások általában kudarccal végződnek – holott van megoldás.

A

hajnövekedésnek három szakasza van: az intenzív növekedéssel járó anagén szakasz, a néhány hetes, a növekedés lassulásával járó katagén szakasz , illetve a telogén szakasz, mikor a növekedés megáll, a hajszál elsorvad, és minden kezdődik elölről – a hajszálaknak csupán 5-15 százaléka lehet telogén szakaszban, naponta 40-100 hajszál elvesztése a normális. De mi is okozza a hajhullást? Genetika, öregedés, stressz és trauma, melyek által több tesztoszteron, és így több DHT lesz a szervezetünkben, hajszálainkban pedig kevesebb tápanyag és oxigén. A táplálkozás is befolyással van rá, és alapvetően egészségünk is nagy hatással bír a gyógyszerekkel és más kezelésekkel egyetemben, nem beszélve a környezetünkről. Itt az ideje rátérni a megoldásokra. A Cliniscalp formula gondosan kevert gyógynövények, alapvető vitaminok és a  modern technika legújabb vívmányainak együttese. Megtisztítja a  fejbőrt, semlegesíti és gátolja a DHT kialakulását és a környezet káros hatásait, táplálja, növeli a fejbőr vérkeringését, erősíti és fenntartja a meglévő hajszálakat. Igazi lajstromot írhatunk a hatóanyagokról: mangán, A- és C-vitamin, vas, kálcium, kálium, magnézium, Omega-3 zsírsav, B2-vitamin és réz. Az igazi csodafegyverek közé tartozik a Densiox, a szabadalmaztatott

44

hajmegújító formula, mely minden egyes hajszálat táplál és stimulál. A legfontosabb összetevő a borsmentalevél-olaj, ami nemcsak anyagcsere-fokozó, hanem antioxidáns hatású is, jó körülményeket biztosítva a fejbőr számára. A természetes és vegykezelt hajnál egyaránt a Purifying Scalp Cleanse használata javallott, mely letisztítja a fejbőrről a káros szennyeződéseket és semlegesíti a DHT-t. Elég a nedves hajra feltenni, habosítani, majd leöblíteni. Ezt követően hatásos a Balancing Scalp Nourish, ami táplálja és védi a bőrt, egészséges, telt kinézetű hajat biztosítva. Hajmosás után elég 1-3 percig hajunkon hagyni, majd lemosni. Tovább fokozhatjuk az eredményt, ha a hajszárítást a Stimulating Scalp Treat vagy az Advanced Thinning Rescue használata követi. Viszkető, korpás fejbőrnél az AntiDandruff Cleanse használata javasolt, mely megszünteti a korpát és enyhíti a fejbőr viszketését, a DHT semlegesítésén felül – használata megegyezik a Purifying Scalp

Cleanse-zel és az előbb leírt termékek is megegyező sorrendben javasoltak. Ha a  korai hajritkulást szeretnénk megelőzni, természetes vagy vegykezelt hajnál a  Stimulating Scalp Treat a megoldás, mely felgyorsítja a fejbőr légzését. Használata a Purifying Scalp Cleanse és a Balancing Scalp Nourish után javasolt: masszírozzuk bele fejbőrünkbe, majd mossunk alaposan kezet. Leöblíteni nem kell. Előrehaladott hajritkulásnál az Advanced Thinning Rescue a hatásos fegyver, ami fokozza az oxigénellátást és megfelelő mennyiségű tápanyagot juttat a szőrtüszőkbe, valamint optimalizálja a fejbőr állapotát. Extrém hajritkulás esetén a Stimulationg Scalp Rescue használata ajánlott: naponta kétszer kell 3-5 adagot fújni a  problémás területekre, eloszlatva a  fejbőrön. Kézmosás kötelező, hajformázás pedig minimum egy perc után megengedett.

Forgalmazza: JOICO Magyarország, 1054 Budapest, Zoltán utca 10. www.joico.hu


rovatcĂ­m

45


pénzügy

Hogyan tervezzünk időskorunkra? Sokan még ma is úgy gondolják, hogyha a nyugdíj még messze van, ráérünk tervezni vele. Holott egyre több kérdés merül fel a későbbi nyugdíjunkkal kapcsolatban. Az egyik legfontosabb, hogy egyáltalán lesz-e. Talán pont ennek köszönhető, hogy rohamosan nő azok száma, akik saját döntésből öngondoskodásba kezdenek és nem bíznak az állami nyugdíjrendszerben.

U

gyan, addigra annyira kitolják a nyugdíjkorhatárt, hogy talán meg sem fogom élni..!” – vélik még mindig sokan, ezért fölöslegesnek gondolják azt, hogy időskorukra gondoljanak. Pedig éppen azért fontos, hogy mindenki a saját kezébe vegye későbbi jövőjét, hogy méltányosan élhesse majd meg ezt az időszakot, és ne más segítségére legyen szorulva. Napjainkban egyre több tanulmány foglalkozik azzal, hogy az aktuális demográfiai folyamatok mellett a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon nem tartható fent. A növekvő számú nyugdíjasok járadékait a folyamatosan csökkenő számú aktív dolgozónak kellene előteremtenie. Ezért van az is, hogy évek óta folyamatosan változik a Nyugdíjtörvény, azt pedig talán említeni sem kell, hogy nem kedvező irányba. Idén módosult a nyugdíj mértékének és az alapnyugdíj megilletését jelentő szolgálati időnek a kiszámítása is. Mindez bizonytalansággal tölt el bennünket. Mégis mi lehet erre a megoldás? Az elmúlt időszakban egyre többen kénytelenek felismerni, hogy a nyugdíjas évekre való felkészülést is a maguk kezébe kell venniük. Az öngondoskodásra egy lehetőség lehet az is, ha az állam szabályai szerint üzemeltetett önkéntes nyugdíjpénztári számlára helyezünk el rendszeresen összegeket. A befizetett összeget minden évben növeli még az előző évben befizetett tőke utáni további húsz százalék is, amit jövedelemkorláttól függetlenül bárki igényelhet, akinek volt legalább ilyen összegű SZJA-fizetési kötelezettsége.

46

Ha például az előző évben összesen 50.000 forintot fizettem be, a következő adóbevallás után 10.000 Ft befizetés érkezik a NAV-tól is. Ha adófizetési kötelezettségtől mentesen szeretnénk majd hozzájutni a megtakarításunkhoz, tisztában kell lennünk azzal, hogy a befizetett tőkét 20 éven keresztül nem fogjuk tudni igénybe venni. Ettől függetlenül a befizetéseink utáni hozam már 10 év után – majd azt követően minden 3 év eltelte után – adómentesen felhasználható. Ugyanakkor azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ez is egy állam által támogatott megtakarítási forma (ahogyan 2012-ig a magánnyugdíjpénztári számlák is azok voltak), így a megtakarításunk jövőjét bármikor befolyásolhatja egy újabb törvényváltozás. Akik egy kicsit többet foglalkoztak a pénzügyi lehetőségeikkel, biztonságosabb megoldást választanak, ez pedig az úgynevezett nyugdíjbiztosítás. Ezeknek a szerződéseknek az első időszakában van egy felhalmozási, megtakarítási időszak, amelynek – a hozammal növelt értékkel együtt – el kell érnie visszavonulási korunkra az elvárt összeget, amelyből a hátra lévő években járadékszerűen kapjuk a rendszeres nyugdíj-kiegészítésünket. A befizetett összegekből egy minimális rész automatikusan életbiztosításra kerül levonásra – ezt törvényi előírások is befolyásolják. A ma indítható szerződések már sokkal rugalmasabbak, mint az elődeik voltak. Általában már szükség esetén módosítható a szerződés; csökkenthető vagy növelhető a befizetendő összeg, vagy akár szüneteltethető is a befizetés. Hosszú távú döntés előtt mindig kérje ki pénzügyi szakértő véleményét!

Kreisz György pénzügyi tanácsadó info@biztositsonvelunk.hu


www.biztositsonvelunk.hu

info@biztositsonvelunk.hu +36 70 6748334

BIZTOSITSONVELÜNK a pénügyi megoldás!

SZOLGÁLTATÁSAINK: Életbiztosítás Megtakarítási formák Lakásbiztosítás Lakástakarék-pénztári szolgáltatás Egészségbiztosítás Nyugdíjbiztosítás Szabad felhasználású-, és lakáshitel igénylése


Szubjektív

Szubjektív

Hol a pofátlanság határa? – 2. rész

K

Uzsoraprogramjaikkal a dél-európai gazdaságokat egyre nagyobb recesszióba taszító IMF most összeurópai ámokfutásba kezdett. A Spiegel cikkét átvevő Világgazdaság után szinte valamennyi hazai sajtóorgánum foglalkozott vele, hogy a szervezet minden európai polgárt sújtó egyszeri, 10 százalékos vagyonadót javasol kivetni, hogy így csökkentse az euróövezeti országok adósságát a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása előtti szintre.

is utánajárással azonban kiderül, hogy az IMF nem csupán a bankbetétekre terjesztené ki javasolt egyszeri költségvetési hozzájárulását, hanem a különadó a háztartások teljes nettó pozitív vagyonára vonatkozna, beleértve a  nyugdíjmegtakarításokat, ingatlanokat és vállalkozási tulajdonhányadokat is. Nem újkeletű azonban az ötlet, hiszen a magánvagyon adósságcsökkentés érdekében történő soronkívüli adóztatásának gondolata már áprilisban felmerült. A „maffiaszervezet szabadrablása” akkor Ciprusban tartotta főpróbáját, amikor arra hivatkoztak, hogy a pénzügyi intézményeket közvetlenül a bankszámla-tulajdonosok betéteinek kirámolásával mentsék meg. Az álérv akkor az volt, hogy az „orosz bűnözőket” ne uniós pénzből kelljen kisegíteni.

48

Nos, mint Görögország, Spanyolország vagy akár Portugália példáján tisztán látszik, az IMF válságkezelésből – mint ahogy a történelem során mindig – megbukott, de a lopáshoz, úgy látszik, adott a szakértelem. Az új adónem (lehetősége) ugyanis több szempontból vérzik. Egy ilyen adó csak akkor lehet sikeres, ha a kivetése meglepetésszerű, vagyis lehetetlen előre felkészülni és a vagyont elrejteni vagy menekíteni, valamint a gazdaságpolitika hiteles, tehát elszenvedői elhiszik azt, hogy egyszeri és megismételhetetlen. Nos, az IMF és a hitelesség olyan messze vannak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Ugyanakkor azt is érdemes tényként kezelni, hogy a gyakorlatban az ilyen adónemek bevétele nagyságrendekkel kevesebb szokott

lenni a kalkuláltnál, az adminisztratív költség pedig jócskán nagyobb a  papíron kiszámoltnál. Nincs ugyanis az a hatékonyság, mellyel teljesen váratlanul be lehetne vezetni az adót. Ráadásul az emberek bizalma a rendszerben meginog, joggal gondolhatják, hogy bármikor megismétlődhet, így radikálisan csökkentik majd megtakarításaikat, így rontva a gazdaság és a pénzpiaci rendszer hatékonyságát. Az adminisztráció és a korrupció problémakörét így már meg sem kell említeni, hiszen az államra sajnos jellemző, hogy a pénzek egy része végső soron nem is az  államadósság törlesztésére fordítódik, hanem valami egészen más aktuálpolitikai célra. A nyilvánvalóan ésszerűtlen IMF-es agymenés így az előzőekhez hasonlóan csak tovább mélyítené az  európai válságot. És ne legyenek illúzióink: tennék ezt abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy újból tőlük vegyenek fel kölcsönt az  uniós államok. Egy okos hitelező nem engedi ki a kezei közül az adóst, soha nem lehet érdeke a kölcsönszerződés megszűnése. Egy rendre és jól fizető hitelesnél nagyobb biznisz ugyanis a világon nincs. Szincsák Gergő


u. 1051 Budapest, Deák Ferenc

gy ugyanazohétvégi partikat? Ho Unod már a sablonos ? Egy idő után zned minden buliban kat az arcokat kell né elyeken? Mindig zokott a szórakozóh minden olyan megs liztál, mennyiamikor külföldön bu arra gondolsz, hogy vel másabb volt? a válaszod egy nagyzére vagy mindegyikére Ha a kérdések nagy rés esen új lehetőséget, nk neked most egy telj betűs IGEN, akkor ajánlu ki kell kipróbálnod. amit legalább egyszer ör is olvashattatok ck Cafe-ról már többsz A budapesti Hard Ro n szeretnénk titeket de a jövőbeli számokba a Humen Magazinban, hez, hiszen reméigazi Hard Rock élmény kicsit közelebb vinni az  rd Rock bulik haman már oly népszerű Ha nyeink szerint a külföldö rűek lesznek, mint sze is legalább olyan nép rosan Magyarországon r New Yorkban. aká y vag , Barcelonában Londonban, Madridban

apest@hardrockcafebudape 3-5. +36 30 572 4011 bud

künkben említést estről szóló legelső cik A Hard Rock Cafe Budap található komplen togat a Vörösmarty tére tettünk arról, hogy aki ellá lhatja szembe talá val rű étteremmel, kávézó xumba, nem egy egysze nos ma még Saj be. het lép zi amerikai bárba magát, hanem egy iga ülföldön megszokott és bár található és a k hazánkban nagyon kev általán nincs jelen. és és hangulat pedig egy hozzájuk kapcsolódó érz viszont a budapesti ekben és hónapokban Az elkövetkezendő het tnek ad majd helyet, több bulinak és koncer Hard Rock Cafe is egyre gazin Facebookz, melyekről a Humen Ma hasonlóan az eddigiekhe géri a jövőben is fitájékozódhattatok. Me oldalán is folyamatosan kásunkat 2014-ben nkat, hiszen eme jó szo gyelni közösségi oldalu uzdulva például felb rén ween Par ty sike is megtartjuk. A Hallo eszs estek. Először a szilv foly tatódnak a tematiku ngi rsa a fa ét követően teri fáradalmak kipihenés e Caf k Roc ard a H minket szezont kihasználva vár ejelm ős, ltöz beö ző rke egy fergetegesnek ígé apban. Természetesen, zes bulival február hón l érkeznénk vagy céges ha nagyobb társaságga fe dezni, a Hard Rock Ca vacsorát szeretnénk ren l dáu pél , kal tok nla t, hiszen egyedi ajá erre is kínál megoldás kit. den min vár l kka kkal és koktélo különleges par ti falatká

st.com

öző akciók den eseményen különb Ne feledjétek, hogy min koktélokat, k meg a finom Hard Roc keretében kóstolhatjátok zönhetően kös k ukkal, de hatásukna amelyek nemcsak ízvilág . is elvarázsolnak minket szerű Hard Rock a külföldön már oly nép Ha szeretnétek átélni kat és látogassak a Facebook-oldalun élmény t, úgy figyeljéte r egy rendezvényre! tok el legalább egysze

49


score

November 15-én egy fergeteges nyitóbulival indult el Budapest legújabb és egyben legnagyobb meleg szórakozóhelye, a Score Club.

A meleg

éjszakai élet új színfoltja

Természetesen nem kis vállalkozás egy ilyen méretű és jellegű szórakozóhely megvalósítása, de ahogy a tények is bizonyítják, jól sikerült. A Score Club teljesen új színfoltja lett a magyar meleg éjszakai életnek és remélhetőleg hamarosan a határainkon túl is híre megy, hogy Budapesten megnyílt a térség talán legszebb meleg klubja. Azok, akik ellátogattak a nyitóbulira, már rögtön ízelítőt kaphattak abból, hogy milyen egy tényleg minőségi szórakozóhelyen bulizni és elegáns környezetben eltölteni egy estét. Amit eddig talán a többi szórakozóhelyen vagy tematikus partikon csak részben tapasztalhattunk meg, az most itt kicsit más köntösben, továbbgondolva, de visszaköszön. A helyszín sokaknak ismerős lehetett, de belépve hiába tudtuk, hogy itt már korábban jártunk, egy teljesen más bulin, most mégis minden más lett. Kimondhatjuk büszkén, hogy most tényleg egy meleg klub született az egykori Prestige és Privé helyén. A Score Club adottságai tökéletesek a nagyobb volumenű partik lebonyolításához és az első igazán nagy vizsgán – a nyitóbulin – is jól teljesített a klub.

Akik a zenén kívül előnyben részesítik a bulikon a különböző látványelemeket, azok semmiképp se hagyják ki a Circus Scorus partikat, ahol minden hónapban a látványé lesz a főszerep. Tehát nem kell megijedni, a Score Club garantáltan változatos hétvégi bulikat kínál majd nekünk a 2014-es évben!

Találkozzunk A klubban, A Score Clubban! 50

Fotó: Soos Bertalan (6)

Természetesen nincs megállás, a buli folytatódik és a Score újabb neves magyar és külföldi fellépőket hoz el nekünk az elkövetkezendő hónapokban. A szilveszteri bulit követően február hónapban érkezik Rozalla, akinek neve leginkább az Everybody’s Free száma miatt lehet ismerős nekünk. De ezen felül a tervek szerint minden hónapban állandó vendégként tombolhatunk Mr. Monday, azaz Szecsei, Karányi és Dj Newtone zenéire a Score Clubban.


gasztroblog

Ünnepek a Budai Várban A Budai Vár nem csak tavasszal és nyáron nyújt kikapcsolódási lehetőséget, hiszen a hangulatos macskaköves utcák egy szép napsütéses téli napon vagy romantikus estén is igazi feltöltődést jelenthetnek számunkra. A Halászbástyáról gyönyörű kilátás nyílik mind nappal, mind pedig éjszaka a téli köntösbe öltözött városra. Budapest felett, a város zajától kicsit távol merenghetünk el a Budai Vár adta nyugalomban.

H

a hidegben sétálunk, nem árt némi lélekmelegítőt magunkhoz venni; ez pedig télen nem is lehet más, mint a forralt bor. A Pest Buda, a 21, a Pierrot vagy a Baltazár éttermek előtt található forralt boros pult előtt gyorsan átmelegedhetünk és folytathatjuk sétánkat a várban. Ha pedig a Budai Vár éppen karácsonykor inspirálna minket arra, hogy az ünnepi menüt is itt fogyasszuk el, úgy a négy étterem bármelyike az ünnepeket garantáltan a legjobb gasztrokulturális élményekkel dobja fel. A Pierrot kivételével mindhárom étterem nyitva tart éjfélig még szenteste is, a két ünnepnapon pedig mindegyik várja azokat, akik a szabadnapokat nem a konyhában akarják tölteni, saját kezükre bízva a fogásokat, hanem inkább profi szakácsok fogásait fogyasztanák, minőségi felszolgálással, de természetesen családias hangulatban.

52

Amennyiben szeretnénk valami egyedivel előrukkolni kollégáinknak és a céges évzáró vacsorát vagy akár egy nagyobb baráti összejövetelt olyan helyen rendezni, ami tényleg nem mindennapi, akkor a Budai Vár erre kiváló választás. Mint tudjuk, ezek a kötelező vacsorák általában mindig egy belvárosi étteremben kerülnek megrendezésre, aminek az étlapját valószínűleg már többen kívülről fújják. A fiatalos és lezser eleganciájú Baltazár pincéje kiváló helyszín céges vagy privát rendezvények lebonyolítására, természetesen nem csupán karácsonykor, hanem az év bármely napján. És tegyük fel a kérdést: van-e menőbb annál, mint saját partit rendezünk a Budai Várban? Amennyiben a szilvesztert hangos partizás helyett inkább kulináris élvezetekben tobzódva szeretnénk tölteni, úgy több lehetőség közül is választhatunk.

Az újragondolt magyaros ízek kedvelői a 21-ben találhatják meg a számukra legjobb szilveszteri menüt, hiszen nem sok vendéglő mondhatja el magáról, hogy büszke tulajdonosa a Michelin Bib Gourmand minősítésnek. A vendégeket 19:30-tól várják egy négyfogásos, illetve egy ötfogásos á la carte menüvel és éjfélkor a ház habzóborával, a „Buborék” Pinot Grigio-val koccinthatunk.


gasztroblog A libamáj „burger” házi brióssal és birssel vagy a harcsapofa és harcsamáj szarvasgombás zöldségekkel nagyon kecsegtetően hangzik, mindezt pedig megkoronázhatjuk egy 21-es somlóival. Asztalfoglalás a +36 1 202 2113, illetve a +36 30 483 5776 telefonszámokon lehetséges, valamint az info@21restaurant.hu címen és persze a helyszínen, a Fortuna utca 21-ben.

olajjal, desszertnek pedig a Petit Fours süteményeket ajánljuk. Az éjféli pezsgő után a büféasztalon az elmaradhatatlan újévi korhelyleves és töltött káposzta vár minket. A menüsor ára nemcsak az ételeket, hanem az öt tételből álló borkülönlegességeket is magába foglalja, többek között a 2009-es Tokaji Királyudvar Lapis Furmint, az erdélyi 2011-es Balla Kadarka vagy a 2008-as egri Attila Merlot. Asztalfoglalás történhet a +36 1 375 6971 telefonszámon, az info@pierrot.hu e-mail címen, a www. pierrot.hu weboldalon vagy személyesen a Fortuna utca 14. alatt.

Nagymamáink házias ízeit nemcsak karácsonykor, hanem szilveszter éjjelén is élvezhetjük, ha a Pest Buda Bistrót választjuk. A három-, illetve négyfogásos menüsoron megtalálható a levesek között a tárkonyos malacpofaleves savanyított almával, a főételek közül a ropogós malaccsülköt ajánljuk szalonnás káposztás tejfelhabbal, desszertnek pedig az egyik legjobb választás lehet az almás rétes pirított mandulával és pezsgőhabbal. Asztalfoglalás a +36 1 225 0377 telefonszámon, illetve az info@pestbudabistro.hu e-mail címen.

Amennyiben élő zongoraesttel kísért szilveszteri vacsorára vágyunk, úgy válasszuk a kifinomult eleganciájú Pierrot-t. A 20 órától kezdődő vacsora ideje alatt Sárközi József zongoraművész előadását élvezhetjük, miközben az egykori Osztrák-Magyar Monarchia konyhájának széles kínálatából válogathatunk. A kínálatban megtaláljuk a nyúl-variációkat krémes polentával, gombákkal, kápiával, a tarisznyarákkal töltött raviolit gesztenyés bab „cappuccinóval”, füstös

Ha viszont a házibuli-hangulat áll közelebb hozzánk, akkor a Baltazár szilveszteri buliját ajánljuk. Litauszki Zsolt konyhája igazi gasztronómiai csúcsvacsorával vár minket, a bárból pedig a világ legextrább ginjein felül különböző pezsgők, borok, sörök és koktélok áradata kényezteti a vendégeket, a zenéről pedig természetesen DJ gondoskodik. A négyfogásos vacsorát és egy pohár kiváló Kertész Carla pezsgőt, valamint korlátlan ásványvíz és espresso fogyasztást tartalmazó estére jegyet a hello@ baltazarbudapest.com e-mail címen vagy a +36 1 300 7050-es telefonszámon foglalhatunk. A karácsony és a szilveszter mindenkinek ugyanazt jelenti: szeretet, ajándékozás, család. De ne feledkezzünk el magunkról, néha merészkedjünk ki a hideg téli estéken, menjünk fel a Várba és lepjük meg magunkat egy forralt borral, vagy egy tökéletes vacsorával.

Amennyiben autóval érkezel a Budai Várba és a Zsidai éttermek bármelyikében (Pierrot, 21, Pest Buda, Baltazár) étkezel, úgy ne felejtsd el távozás előtt átadni a parkolókártyádat a pincérnek, ugyanis a várban való parkolásod így díjmentes volt, hiszen az étterem állja a számlát.

www.humenmagazin.com

53


Köszönjük, hogy minket olvastok!

Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk!


bUDaPeSt Paulay ede utca 25-27.

5999 / hó

12 hónapos bérlet

9990 / hó 1 hónapos bérlet

3500 / alkalom 30.000 / 10 alkalom személyi edzés

INgYeNeS

CUKorMeNteS ItaloK


21:00 Kapunyitás/Opening 23:15 szilveszteri extra shOw/ new year’s extra shOw 00:00 Lady dömper Újévi köszöntője/ new year’s tOast Of lady dömper 00:15 szilveszteri party /new year’s eve party JegyáraK: HeLyszínen: 3000 Ft (az éjFéLi pezsgőt tartaLmazza) 2500 Ft (eLővéteLben) jegyek eLővéteLben az aLterego CLubban – nyitvatartási időben tiCkets: 3000 HuF (midnigHt CHampagne inCLuded) 2500 HuF (presaLe) tiCkets are avaiLabLe in aLterego CLub during opening Hours For FurtHer detaiLs ContaCt us: inFo@aLteregoCLub.Hu


12. 06.

Mikulás RetRo PaRty Best oF 80’s 90’s & 00’s

12. 07.

lovego PaRty

12. 13.

tWisteD ego

lovego PaRty

12. 20.

tWisteD ego

12. 21.

lovego PaRty angel ClassiC DanCe nigHt

12. 28.

lovego PaRty

12. 30.

ElőszilvEsztEri Party

12. 31.

altErEGO szilvEsztEr!

a szilvEsztEri buli részlEtEit kErEssétEk külön hirdEtésünkbEn!

alteRego CluB DeCeMBeR

12. 27.

inFo@alteRegoCluB.Hu - WWW.alteRegoCluB.Hu 1082 BuDaPest, DesseWFFy u. 33 tel: + 36 70 345 4302

12. 14.


programok 12.06 FRI / P AlterEgo Mikulás Retro Party – Best of 80’s 90’s & 00’s Why Not? Café and Bar Mikulás party Madrid Cafe & Bar Santa’s After Karaoke Party 12.07 SAT / SZ AlterEgo LoveEgo Party Why Not? Café and Bar KARAOKE CoXx Men’s Bar SPORT AND SNEAKERS NIGHT 12.08 SUN / V Madrid Cafe & Bar Winter Karaoke Party 12.10 TUE / K Why Not? Café and Bar KARAOKE 12.11 WED / SZE Madrid Cafe & Bar Karaoke Party & More 12.12 THU / CS AnKert !Tape 12.13. FRI / P AlterEgo Twisted Ego Why Not? Café and Bar 80-90's Warm Up Disco Madrid Cafe & Bar Karaoke Party & More Club Zeus Debrecen, Domb u. 1. Ingyenes anonim HIV és Hepatitis szűrés 12.14 SAT / SZ AlterEgo LovEgo Party Why Not? Café and Bar KARAOKE CoXx Men’s Bar SPORT AND SNEAKERS NIGHT MILITARY CRUISING NIGHT 12.15 SUN / VAS Madrid Cafe & Bar Karaoke Party & More

58

12.17 TUE / K Why Not? Café and Bar KARAOKE 12.18 WED / SZE Madrid Cafe & Bar Karaoke Party & More 12.19 THU / CS AnKert !Tape 12.20. FRI / P AlterEgo Twisted Ego Why Not? Café and Bar 80-90's Warm Up Disco Madrid Cafe & Bar Karaoke Party & More 12.21 SAT / SZ AlterEgo LovEgo Party Why Not? Café and Bar KARAOKE Művész Café & Lounge Ohh lala! 21:00 – 04:00 CoXx Men’s Bar BEAR PARTY 12.22 SUN / V Madrid Cafe & Bar Karaoke Party & More 12.23 MON / H Why Not? Café and Bar Karaoke 12.24 TUE / K Why Not? Café and Bar Karácsonyozzunk közösen Madrid Cafe & Bar Karácsonyi fa díszítési verseny meglepetésekkel Christmas Tree decoration competition with surprises 10:00 – 02:00 12.25 WED / SZE Why Not? Café and Bar Karácsonyozzunk közösen Madrid Cafe & Bar Christmas Special Karaoke Party 10:00 – 02:00 CoXx Men’s Bar X - MAS PARTY I. 12.26 THU / CS AnKert !Tape Why Not? Café and Bar Karácsonyozzunk közösen 10:00 – 02:00


CoXx Men’s Bar X - MAS PARTY II. 12.27. FRI / P AlterEgo Angel Classic Dance Night Why Not? Café and Bar 80-90's Warm Up Disco Madrid Cafe & Bar Karaoke & Roulette Party 12.28 SAT / SZ AlterEgo LovEgo Party Why Not? Café and Bar KARAOKE CoXx Men’s Bar SUCKER NIGHT 12.29 SUN / V Madrid Cafe & Bar Karaoke & Roulette Party 12.30 MON / H AlterEgo Előszilveszteri Party Madrid Cafe & Bar New Years Before Party 12.31 TUE / K AlterEgo Alterego Szilveszter! Why Not? Café and Bar Szilveszter Why Not! módra! Részletek: www.whynotcafe.hu Madrid Cafe & Bar BÚÉK Party / Happy New Year Party FREE ENTRANCE CoXx Men’s Bar HARD LAST NIGHT Club Zeus Debrecen, Domb u. 1. Ingyenes anonim HIV és Hepatitis szűrés 01.01 WED / SZE Why Not? Café and Bar Morzsaparty – Minden, mi megmaradt! CoXx Men’s Bar FIRST HARD NIGHT A JANUÁRI PROGRAMOKAT KERESSÉTEK A HUMEN MAGAZIN FACEBOOK-OLDALÁN (FACEBOOK. COM/HUMENMAGAZIN) ÉS A WWW. HUMENMAGAZIN.COM HÍREI KÖZT!


2 014 - b e n

ú j r a t ö l t v e

új rovatok fashion police

street food

start up új design


10 éves a

,

a fiúk játszótere!

és persze feltehetőleg használjuk is őket, nem pedig csak hagyjuk porosodni a polcon – vagy a fiókban.

Ha megnézzük a nyugat európai szexuális kultúrát és szokásokat, láthatjuk, hogy van még hova fejlődnünk. Vagy talán mégsem?

A Black Dream az egyetlen olyan üzlet, amely elsősorban a meleg férfiak igényeit hivatott kielégíteni, de természetesen szívesen várnak minden érdeklődőt, akik nyitottak kipróbálni valami újat, valami nem hétköznapit, legyen az egy egyszerű bilincs vagy egy bátor színű alsónadrág. A Mister B Shop magyarországi képviseleteként kínálatukban minden olyan termék megtalálható, amelyet más európai nagyvárosban is láthatunk a hasonló üzletek polcain. Így csak a fantáziánkra van bízva, hogy éppen milyen szexuális játékkal kívánjuk magunkat vagy partnerünket meglepni. Ha esetleg valami éppen nem találnánk meg az üzletben, úgy megrendelésre természetesen rövid határidővel beszerzik álmaink netovábbját, a webshopból pedig akár házhozszállítást is kérhetünk – diszkrét csomagolással.

A

nagy európai meleg-negyedeket járva belefuthatunk pár szaunába, cruising bárba vagy szexuális segédeszközöket és játékokat kínáló szexshopba. Habár a fétiskellékek használata ma még nem annyira elfogadottnak számítanak az ismerkedés alkalmával, biztos sokunknak lapul valami kis játék a fiókjában, amit mint féltve őrzött kincset rejtegetünk arra várva, hogy egyszer talán elővehessünk, reménykedve abban, hogy partnerünk nem fog sikítva hazarohanni. Nem lenne sokkal egyszerűbb már az  ismerkedéskor ezekről a témákról nyíltan beszélni a leendővel és kideríteni titkolt vágyait és szokásait? Dehogynem. Mégsem tesszük, hiszen sokszor még az alapvető dolgokat sem merjük elárulni szexuális életünkről, pedig sok felesleges körtől kímélnénk meg a másikat és természetesen magunkat is.

Akik december 13-14. között ellátogatnak az üzletbe, egy kisebb születésnapi partin is részt vehetnek, ahol 10 % -os kedvezménnyel vásárolhatnak készletről az idelátogatók – valamint minden betérő vásárlót egy koccintással és különböző finom falatokkal várnak. Hiszen azt a Black Dream is tudja, hogy a 10 éves fennállását a visszatérő és hűséges vásárlói nélkül nem lehetne megünnepelni. A jövő évben egy nagyobb meglepetés is készül! A tervek között szerepel egy Black Dream – Hard Score tematikus buli, amelyről részleteket a következő számunkban árulunk el nektek.

Boldog születésnapot Black Dream!

Persze nem mindenhol van ez így. Mint említettük, Európa nyugatibb felén, például Berlinben ezt sokkal nyíltabban és felvállalva űzik. Talán majd mi is eljutunk egyszer odáig, hogy vállaljuk azt, amit az ágyban szeretünk és amire vágyunk. A Black Dream teljes mértékben megcáfolja azt, hogy erre ne lenne szükség Magyarországon – jobb bizonyíték nincs is erre, mint az, hogy idén ünnepli 10 éves szülinapját. Tehát igenis van igény a magyar melegeknek is a szexuális kiegészítőkre és ha titokban is, de vásárolunk ilyen játékokat

info@humenmagazin.com

61


térkép/map clubs & bars

restaurants & cafés 13. 21 - Magyar Étterem

1.

Action Bar Magyar u. 42. +36 1 266 9148, www.action.gay.hu EVERY DAY: 21:00-04:00

2.

AlterEGO Club Dessewffy u 33. +36 70 345 4302, www.alteregoclub.hu FRI: 22:00-05:00, SAT: 22:00-06:00

14. aSUSHIBAR

Capella Café Belgrád rakpart 23. +36 70 597 7755, www.capellacafe.hu WED: 22:00-04:00, FRI - SAT: 22:00-05:00

15. Baltazár

Club Ungerground Dohány u. 22-24. +36 20 261 8999, www.clubunderground.hu FRI: 22:00-06:00, SAT: 22:00-

17. GoodBar

CoXX Bar Dohány u. 38. +36 1 344 4884, www.coxx.hu SUN-THU: 21:00-04:00, FRI-SAT: 21:00-05:00

18. Hard Rock Café

3.

4.

5.

6.

Kalicka Bistro Rottenbiller u. 32. +36 30 912 6066, +36 30 249 1154 www.kalicka.hu MON – FRI: 09:00 - 00:00 SAT: 14:00 - 00:00

7.

Madrid Cafe & Bar Semmelweis u. 17. +36 70 423-0489, www.madridcafebar.com

8.

Score The Club Tölgyfa u. 1-3. www.scoreclub.hu FRI: 22:00-05:00, SAT: 22:00-06:00

shops 9.

Black Dream Gay & Fetish shop Mária u. 9. +36 1 266 7485, www.blackdream.hu TUE-FRI: 12:00-20:00, SAT: 12:00-17:00

10. Connection

1081 Budapest, Bezerédi u. 5. +36 1 333 2585, www.connection.hu

11. Oboy Underwear - Nagymező

Nagymező u. 36. +36 30 994 1906, www.oboy.hu MON-FRI: 10:00-20:00, SAT: 10:00-16:00

12. Oboy Underwear - Teréz krt.

Teréz krt. 30. +36 30 994 1906, www.oboy.hu MON-FRI: 10:00-19:00, SAT: 10:00-14:00

1014 Budapest, Fortuna utca 21 +36 1 202 2113, www.21restaurant.hu EVERY DAY: 11:00-24:00 Mamut 2. Shopping Centre, 2nd floor Lövőház u. 2-6. EVERY DAY: 10:00-22:00 Országház u. 31. +36 1 300 7050

16. Club93 Pizzeria

Vas u. 2. +36 30 630 7093 Kecskeméti u. 6. +36 20 366 6285 facebook.com/goodbarbudapest EVERY DAY: 08:00 – 00:00 Deák Ferenc u. 3-5. +36 30 572 4011, www.hardrock.com MON-SUN: 12:00-01:00

19. Funny Carrot

Szép u. 2. +36 70 625 7551, www.funnycarrot.hu EVERY DAY: 19:00-05:00

20. Habroló Pub

Szép u. 1. +36 1 950 6644, www.habrolo.hu MON-FRI: 09:00-?, SAT-SUN: 10:00-?

21. Mystery Café & Bar

Nagysándor József u. 3. +36 1 312 1436, facebook.com/mysterybarbudapest

22. Pest-Buda

1014 Budapest, Fortuna utca 3. +36 1 225 0377, www.pestbudabistro.hu EVERY DAY: 11:00-24:00

23. Pierrot

1014 Budapest, Fortuna utca 14. +36 1 375 6971, www.pierrot.hu EVERY DAY: 11:00-24:00

24. Why Not? Café and Bar

Belgrád rkp. 3-4. +36 70 557 2727, www.whynotcafe.hu EVERY DAY: 10:00-05:00

saunas 25. Magnum Szauna

Csepreghy u. 2. +36 1 267 2532, www.magnumszauna.hu MON-THU: 13:00-00:00, FRI: 13:00-04:00, SAT: 13:00-00:00, SUN: 00:00-24:00

26. Szauna 69

Angyal u. 2. +36 1 210 1751, www.szanuna69.hu SUN-WED: 13:00-01:00, FRI: 13:00-02:00, SAT: 13:00-04:00

62

gyms 27. Tempelfit Fitness

Paulay Ede u. 25-27. www.tempelfit.hu MON-FRI: 06:30-22:00 SAT-SUN: 10:00-20:00

28. Tempelfit Fitness 2

1146 Budapest, Dózsa György út 19. www.tempelfit.hu NYITÁS: 2014. JANUÁR 2.

29. Pilates Plus Studio

Apostol u. 13/B +36 30 568 6363, www.pilatesplus.hu/gayfriendly

beauty & health 30. Hair Szikriszt Mozsár u. 12. www.hairszikriszt.hu

31. Hair & Art 2

WestEnd City Center, I. emelet, Schulek Frigyes sétány 17. +36 20 286 2219

32. Joico bemutatóterem

1053 Budapest, Zoltán utca 10. +36 30 490 55 65, www.joico.hu MON-FRI: 08:30-17:00

33. Lumo Studio

Gyöngyház utca 4.

cinema 34. Művész Mozi

Teréz krt. 30. TICKETS: +36 1 459 5050, www.muveszmozi.hu

35. Toldi Mozi

Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. +36 1 472 0397, www.toldimozi.hu

museum 36. Ludwig Museum

Komor Marcell u. 1. +36 1 555 3444, www.ludwigmuseum.hu

HOTELS, HOSTELS 37. Bohem Art Hotel

Molnár u. 35. +36 1 327 9020, www.bohemarthotel.hu

38. Casati Budapest Hotel

Paulay Ede u. 31. +36 1 343 1198, www.casatibudapesthotel.com

39. Zen Hostel

Paulay Ede utca 18. +36 20 212 2362 www.zenhostel.net


29

Marg

it híd

31

33

Jászai Mari tér

8 14

Nyugati pályaudvar

Bajcsy-Z silins zky út

2

34 11

35

Oktogon

30

r Te

DANUBE

21

32

12

éz

r kö út

39

27

38

6

27 Erzsébet

5

Deák tér

18

7

4

19 Ferenciek tere

15

Er

zs

e éb

th

íd

13

N DU

t

10

16

9

1

25

Kálvin tér

24

A

23

zi ú

20

37 22

kóc

Astoria

17

3

Blaha Lujza tér

Rákóczi tér

tér

S

b za

ad

g

d

Fővám tér Corvinnegyed

Várnegyed 26 Boráros tér

36


Köszönjük az egész éves együttműködést partnereinknek!

www.humenmagazin.com www.facebook.com/humenmagazin info@humenmagazin.com


meet our other rock stars.

Egyedi hangulatú rendezvényhelyszín a belváros szívében. Gyere el és ünnepelj velünk úgy, ahogy egy rock sztár.

budapest ®

HARDROCK.COM /BUDAPEST

#HARDROCK

facebook.com/hardrockcafebudapest

budapest / Deák Ferenc u. 3-5. / +36 30 572 4011 ©2013 Hard Rock Cafe International (USA), Inc. All rights reserved.

Humen magazin 2013 9. szám  

HUMEN MAGAZIN 2013 I. évfolyam, 9. szám

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you