Page 1

Ett anrikt tryckeri i Mariehamn

Mångsidigt företag med fantastisk maskinpark

Är man i behov av kuvert eller visitkort, en ny företagsbroschyr eller egna vykort så kan Mariehamns Tryckeri stå till tjänst. Det anrika företaget grundades redan på 1930-talet av Algot Johansson. Läs mer på sidan 15.

Uffe Gustafsson startade sitt företag för fyra år sedan och är en mångsysslare. Snabb service och lyhördhet är viktiga ledord för hans företag. – Jag har kört långtradare i 30 år men jag tröttnade på alla dessa långa färjetransporter, säger Uffe Gustafsson. Läs mer på sidan 19.

Årgång 29 Nr 2 mars 2013 • Pris 39 kronor

BILAGA ÅLANDS NÄRINGSLIV Maritima stålkonstruktioner last- och transportlösningar – De senaste åren har vi specialiserat oss på nytillverkning av pråmar och pontoner. Våra kunder är främst företag som har ett behov av maritima last- och transportlösningar anpassade för sin verksamhet, säger Tommi Nikula, VD Alandia Weldtech ab. Läs mer på sidan 3.

HavsVidden – en plats för livsnjutare HavsVidden Hotel på Ålands norra udde är en plats för livsnjutare. Här finns både arbetsro och plats för härlig fritid. Hotellet inrymmer totalt 178 bäddar och lokaler för både små och stora grupper. Läs mer på sidan 10.

Lång erfarenhet av administration och systemutveckling Systemteknik Ab i Eckerö har mer än 25 års erfarenhet av administration och systemutveckling. – Vi hjälper företag med att beskriva och dokumentera system och processer, men även att förbättra redan befintliga system, berättar Charles Andersson som driver företaget tillsammans med Nina Andersson. Läs mer på sidoan 17.

En resa till Åland är aldrig fel 8 utgåvor per år / 100 000 läsare per nr

Hållbar textilservice Läs på www.textilia.se om hur vi bidrar till att det fungerar

FÖR VÄGEN & SÄKERHETEN

RAMUDDEN

Ålands Alltjänst – En kontakt räcker Efter nära 40 år i branschen kan Bengt Häggblom det mesta om hur man utför markentreprenader med hög kvalitet och så kostnadseffektivt som möjligt. Det gör att man med förtroende kan vända sig till denne driftige entreprenör och hans företag Ålands Alltjänst Ab. Läs mer på sidan 22.


Ditt företag i branschen för maritima stålkonstruktioner inom varvsindustrin De senaste åren har vi specialicerat oss på nytillverkning av pråmar och pontoner. Våra kunder är främst företag som har ett behov av maritima last- och transportlösningar anpassade för sin verksamhet. Nybyggnation av pråmar, Stålkonstruktioner, Ombyggnationer, Sandblästring och målning, Pontoner, Försäljning av målfärg och stål m.m. Vi tar fram en lösning som är anpassat direkt mot våra kunders behov. Svenska Transportstyrelsen följer och besiktar steg för steg för att slutligen godkänna varje enskilt ny bygge.

Postbox 1125, 221 11 Mariehamn Åland Besöksadress: Norra Svibyvägen Jomala Tommi Nikula - +358 (0) 400188238 E-post: info@alandiaweldtech.com Läs mer på www.alandiaweldtech.com

ALANDIA WELDTECH AB


region åland

3

www.svenskleverantorstidning.se

En resa till Åland är aldrig fel Åland är ett självstyrt, demilitariserat och enspråkigt svenskt landskap i Finland med sin egen flagga, den blåbottnade korsflaggan med sitt gul/ röda kors. Ålands största kommun är dess enda stad Mariehamn och där är drygt 40 % av landskapets cirka 28 000 personer stora befolkning bosatt. Sjöfart, handel, banking, jordbruk och livsmedel räknas till de viktigaste näringarna.

En resa till Åland är aldrig fel, även om det så handlar om en shoppingresa över dagen eller en semestersommar... Det finns egentligen bara två sätt att resa till Åland på, antingen med båt eller med flyg. Båtresan med färja tar från 2 timmar, antingen med Eckerö Linjen som går mellan Grisslehamn och Eckerö eller Viking Line som går mellan Kapellskär och Mariehamn

TallinkSilja och Birka Paradise trafikerar även de Mariehamn. Åland är med i EU och har Euro som valuta men Ålands särskilda status i EU gör att tax freeförsäljning är tillåtet på resor till och från Åland. Det så kallade Ålandsprotokollet med EU har avsikten att upprätthålla goda kommunikationer så att bland annat företag kan fortsätta verka på öarna.

Mer än bara Åland

Landskapet Åland består av fler än 6 500 öar och skär. Ett 60-tal av öarna är befolkade. Den största ön är fasta Åland vars areal utgör ungefär 70 procent av den totala landarealen och där bor 90 procent av befolkningen. Sammanlagt bor cirka 28 000 personer på Åland fördelade på 16 kommuner. Av dem bor cirka 11 000 i Ålands enda stad, Mariehamn. Staden grundades 1861 och är idag centrum för näringsliv och politik. Här ligger också Ålands regering som kallas landskapsregeringen. Mariehamn ligger på ett smalt näs mellan två havsvikar och hamnarna Västerhamn och Österhamn. Stadens centrum rymmer ett stort utbud

på en liten yta, här är det alltid nära till shopping, restauranger, kultur och upplevelser. Med 1,5 miljoner inresande varje år känns Mariehamn både rymligare och större än många andra städer i samma storlek. Åland har en egen flagga, egna frimärken, egna registreringsskyltar och en egen toppdomän (.ax).

och ingen annan näring har nog präglat ålänningarna så mycket som den. Besök gärna Ålands Sjöfartsmuseum, museifartyget Pommern och Sjökvarteret i Mariehamn för att få veta mer om den spännande sjöfartshistorien.

Näringsliv

Unikt för Åland är den orörda skärgården och de vackert slipade klipporna som får sin röda färg från den åländska rapakivigraniten. Med sina drygt 6 500 öar erbjuder Åland en övärld där havet alltid är nära. Visste du att Åland har flest soltimmar i Norden från maj till augusti? Kännetecknande för Åland är också midsommarstängerna med sina färgglada midsommarkronor och de gammaldags väderkvarnarna.

Åland har många företag och en lång tradition av entreprenörskap. Det finns cirka 2 300 företag på Åland. Ett tjugotal har mer än 50 anställda, där färjerederier, banker och försäkringsbolag dominerar. Av de åländska företagen har cirka 90 procent färre än tio anställda; många är enmansföretag. I öriket räknas sjöfart, handel, banking, jordbruk och livsmedel till de viktigaste näringarna. Särskilt sjöfarten har alltid varit viktig för Åland

Typiskt för Åland

Text Arne Öster

Maritima stålkonstruktioner last- och transportlösningar – De senaste åren har vi specialiserat oss på nytillverkning av pråmar och pontoner. Våra kunder är främst företag som har ett behov av maritima last- och transportlösningar anpassade för sin verksamhet, säger Tommi Nikula, VD Alandia Weldtech ab.

Tommi Nikula, tillsammans med Anders Snellman, startade Alandia Weldtech Ab år 2005. Med sin tidigare erfarenhet, från bland annat Algots varv och Lunmec i Mariehamn, beslöt de sig för att i första hand satsa på att tillverka pråmar och pontoner för den nordiska marknaden. Även stålkonstruktioner, svetsarbeten, sandblästring, målning och reparationer för kunder såväl inom som utanför varvsindustrin utförs. Licensierade svetsarbeten

– Pråmarna tillverkas alltid efter kundens önskemål, oftast 18 x 7, eller 25 x 7 meter, men vi är öppna för alla förslag. Pråmarna används vid brobyggen, pålning, transporter av materiel, reparationer av skadade båtar m m, och är ett måste för alla sjöentreprenörer vid hav och kust. Svenska Transportstyrelsen följer och besiktar steg för steg – svetsfogar, täthet m m kontrolleras – för att slutligen godkänna varje enskilt nybygge. Utan en

På bilden ovan ser du ägarna Tommi och Anders.

sådan besiktning får de inte införas och användas på svenskt vatten, förklarar Tommi Nikula. Pråmarna transporteras oftast sjövägen eller med trailer landvägen, när det gäller delbara pråmar. Öje undervattensentreprenad i Molde, Norge, samt byggfirma Erik Tuominen, Blidö, Stockholms skärgård, är några av Alandia Weldtechs kunder. Landstigningspontoner och kopplade pontoner är några andra av företagets produkter. En nyhet som de kan erbjuda är aluminiumpontoner för olika ändamål. Det är delbara pontoner anpassade för mindre båtar.

– Vi utför även sandblästring, målning och licensierade svetsarbeten, där vi ofta åker ut till kunden. Exempelvis kan det handla om byte av plåt på en skadad båt eller en brygga som behöver fräschas upp. Ja, detta företag tar sig an allt som rör det marina livet, samt även på land. Här finns en stor kompetens, med både erfarenhet och lyhördhet, som gör det möjligt för alla som har ett behov att få just den hjälp de behöver, säger Tommi Nikula. Research Per Svensson Text Arne Öster


4

region åland www.svenskleverantorstidning.se

Täljstenen är eldens idealiska partner Som namnet antyder är murningsarbeten av olika slag en del av verksamheten i G Mattssons Mureri Ab. Men en hel del annat står också på programmet sedan sönerna tog över företaget. Bland annat utför man kakel- , badrums- och klinkerarbeten och inte minst montering av eldstäder i finländsk täljsten. Det tar ungefär 5-6 timmar att montera en sådan eldstad. Den finländska täljstenen utstrålar lagrad värme på ett mjukt och långvarigt sätt i sin omgivning. Denna täljsten monteras, muras här tillsammans och blir en hel produkt som levereras av G Mattsons Mureri Ab. Många olika modeller av ugnar och kaminer finns och monteras oftast på plats då täljsten är en tung sten. Täljstenens goda värmeledningsförmåga jämfört med andra material beror på dess kompakta struktur och mineralsammansättning. Täljstenseldstäder från Tulikivi, Finland.

Denna egenskap gör att olika delar av täljstensstrukturen värms upp jämnt och snabbt. Georg Mattson startade G Mattsons Mureri Ab på 70-talet. Sönerna Bo och Kent Mattsson tog över och ombildade bolaget till sitt 1999 och har fortsatt i samma anda men med vissa utvecklingar. Bo och Kent tillsammans med 4 anställda ser till att det rullar på tillsammans med pappa Georg i bakgrunden. Murningsarbeten var grunden men mycket mer står numera på G Mattssons uppdragslista, bland annat utförs kakel- , badrums- och klinkerarbeten och då som entreprenör för större företag, bland andra Hans Mattssons Bygg, Mariehamn och ÅlandsBygg. Bo Mattson, som jobbat i företaget sedan 1988, berättar att de också säljer och monterar ugnar och kaminer i täljsten från det finska företaget Tulikivi. Tulikivis ugnsfamilj består av både moderna modeller och flera traditionella och tidlösa klassiker. Vare sig du är en flitig eldare eller en som njuter av att sitta och titta in i elden finns det tillräckligt med alternativ. Hur du än bor eller önskar inreda ditt hem är det lätt att hitta din personliga favorit i företagets sortiment. – Vi utför ett gediget arbete och lyssnar alltid på kunden, avslutar Bo Mattson innan han beger sig iväg till Maxinge Center, det nya köpcentret på Godbyvägen vid Spar. Där utför Bo och hans mannar golv- och klinkerarbeten och diverse plattsättning. Ett 20-tal butiker, bland andra svenska H&M och Clas Ohlson, ska inhysas på 15 000 m2. Två ingångar, en från norr och en

Bo och Georg Mattsson, far och son.

Kakelugnar Skorstenar Spisar

Telefon +358 457 361 39 77 • E-post gm.mureri@aland.net

från söder, binds samman av ett långt handelsstråk kantat med butiker på båda sidor. Vid den södra ingången ska huvudingången till det befintliga Sparhallen vara och vid sidan av den en delikatessbutik. Research Per Svensson Text Arne Öster

Läs även tidningen på webben www.svenskleverantorstidning.se


region åland

5

www.svenskleverantorstidning.se

Algots Varv blir ett av Nordens mest nyskapande bostadsprojekt Den helt nya stadsdelen växer nu fram på området och kommer att bli Ålands mest eftertraktade bostadsområde. Bostäderna byggs i form av aktielägenheter, en boendeform som är vanlig för bostadsprojekt på Åland. Du får ett sjönära boende endast ett stenkast från Mariehamns centrum. Jan-Erik Eklund är en man med många strängar på sin lyra, byggmästare, fastighetsägare, entreprenör och delägare i flera olika företag. För fyra år sedan köpte Jan-Erik det gamla nerlagda Algots Varv i Mariehamn. På kulturhistorisk mark kommer det att byggas 120 lägenheter med allra bästa läge. Ett sjönära boende, endast ett stenkast från Mariehamns centrum, som kommer att präglas av modern arkitektur med en bevarad maritim känsla. Nu uppförs nya radhus, våningshus och ett torn med lägenheter på Algots Varv. I tornet inryms 26 lägenheter med en boendeyta på 60–170 m2 samt 17 rum i ett lägenhetshotell med en yta på 40–50 m2. Sammantaget finns 48 radhus med en boendeyta på cirka 140 m2.

Bostäderna byggs i form av aktielägenheter. Denna boendeform ger även utlänningar en möjlighet att skaffa sig en bostad på Åland. Detta är annars inte möjligt på grund av den åländska hembygdsrätten. Denna reglerar vem som får äga mark eller fastigheter samt driva näringsverksamhet på Åland. Svenska intressenter kan kontakta Bjurmans Fastighetsförmedling i Stockholm. En kajpromenad kommer att löpa genom området, där det också kommer att bli ett 70-tal båtplatser. Möckelö Strand - ett havsnära boende

Ett annat projekt som Jan-Erik Eklund håller i är Möckelö Strand, ett nytt bostadsområde på västra Möckelö i Jomala som har allt du kan önska av ett boende på Åland. I området som växer fram finns bostäder för alla - välj mellan boende i villa, radhuslägenhet eller höghus. Svensk Leverantörstidning träffar Jan-Erik Eklund vid sjukhuset i Mariehamn, där det görs en omfattande tillbyggnad och han berättar: – Jag driver mitt byggföretag, Eklunds Bygg Ab, samtidigt som jag även har flera andra projekt på gång. Byggföretaget startade han 1991, efter att varit fiskare i tidigare år. Detta utför renoveringar och ombyggnader, gärna lite udda som ingen annan vill ta sig an. Nyligen har Hotel Savoy i Mariehamn byggts om, men även flera andra hotell och restauranger i Mariehamn med omnejd har fått en ansiktslyftning, bland annat café och restaurang Havtorn Kök & Bar i city och hotell Havsvidden i Geta. Jan-Erik Eklund, en man med många strängar på sin lyra, är dessutom delägare i ett plåtslageri, LM Plåt, delägare i Ålands Schakt, fastighetsägare och äger bland annat 130 hyreslägenheter i Mariehamn.

Research Per Svensson Text Arne Öster

Jan-Erik Eklund, entreprenör, Algots Varv, Möckelöstrand och Eklunds Bygg AB.

AX Trafikskola – Din trafikskola på Åland Körkortsutbildning för personbil (B-körkort) och lastbil (C-körkort) är möjligt hos AX trafikskola i Mariehamn. Vill man också ha ett A-körkort för tung motorcykel, där det först krävs ett godkänt B-körkort, kan detta ordnas i samarbete med någon annan bilskola. AX trafikskola är en enmansbilskola, där Mathias Sjöström är såväl utbildningsledare som kör- och teorilärare och chef. Mathias tar emot alla hugade körkortsaspiranter såväl gamla som unga och här får de: - Miljöriktig körning med en miljöklassad bil, Mazda 3, av senaste modell. - Personliga körlektioner, där du får en lärare

som lyssnar, ger kritik och skapar en positiv debatt i bilen. - Absolut den senaste utbildningen såväl i bilen som i teorisalen. - Personlig handledning vid datorn och en internetkod som gör det möjligt att även hemma öva på de frågor som kan dyka upp vid uppkörningen. - Mathias hämtar och lämnar vid hemmet om så önskas i Mariehamn med omnejd. Mathias Sjöström fick sitt tillstånd att driva bilskola den 31 oktober 2006 och startade AX trafikskola den 1 januari 2007. Företaget är medlem i Bilskoleförbundet och Ålands Trafikskolor, godkänd för EcoDriving i Finland och Sverige. – Mitt mål är att kunna erbjuda en professio-

AX TRAFIKSKOLA Telefon 00358 - 45 73 42 73 00

nell körkortsutbildning där ingenting glöms bort, och där alla ska känna sig välkomna, förklarar Mathias Sjöström när tidningens utsände träffar honom i den gemensamma teorilokalen för alla bilskolor i Mariehamn. – Ett smart sätt att hålla gemensam teori, endast en lokal som alla bilskolor samsas om, säger Mathias och berättar att han tog över den tidigare Sunes Bilskola, som funnits sedan 1964, där han även själv tog sitt körkort med senare kompletteringar. Studier till trafiklärare (2 år) gjordes i Västerås 2005-2006. Ett halvt år som praktikant och ett halvt år år som anställd på Norrtälje Trafikskola efter utbildningen, och sedan var det dags att stå på egna hjul. Här på Åland är regelverket så, att man måste köra 19 lektioner à 50 minuter, vidare är det obligatoriskt att gå på 20 teorilektioner och då är det inbakat riskundervisning, drog- och alkoholinformation samt att räddningsverket kommer och informerar. Även mörkerkörning är obligatoriskt. Halkkörning och motorvägskörning går inte att genomföra då denna möjlighet inte finns på Åland, ”men här finns ju naturlig halka då vägarna inte saltas”. Givetvis erhålls ett godkänt körkort trots detta. Uppkörnings och tillsynsmyndighet är Motorfordonsbyrån. Inom 2 år måste man genomgå en bedömning, då tidigast efter 6 månader, där man bedöms i

Ägaren, Mathias Sjöström.

sin körning samt att man även måste genomgå 4 timmars teori och utbildas i EcoDriving. EcoDriving betyder att man ska lära sig att köra miljövänligt, d v s använda motorbromsen så ofta man kan, köra på så lågt varvtal som möjligt, gärna hoppa över en eller flera växlar vid acceleration samt vid ett eventuellt stopp, stänga av motorn.

Här kan vi erbjuda 120 lägenheter med allra bästa läge Den helt nya stadsdelen växer nu fram på området och kommer att bli Ålands mest eftertraktade bostadsområde. Du får ett sjönära boende endast ett stenkast från Mariehamns centrum. Telefon +358 40 15 61 400 | E-post: info@algots.ax | Hemsida: www.algots.ax

Research Per Svensson Text Arne Öster


6

region åland www.svenskleverantorstidning.se

Allt inom byggnadsplåtslageri form av en helt ny fasad, berättar Stig Björkman på Bröderna Björkmans Plåtslageri AB. Lång erfarenhet som garanterar trygghet

Fredrik, Gabriel och chefen Stig Björkman.

Någon konjunkturnedgång inom byggandet har inte märkts på Åland, såväl egnahemsbostäder som offentlig byggnation är det full fart på. Vi träffar Stig Björkman, ägare till Björkmans Plåtslageri AB, vid det nya köpcentret Maxinge Center, som är under uppförande i de norra delarna av Mariehamn och där företaget utför fasadplåtarbete. – Här ska det bli 20 nya butiker på en yta av 15 000 m2. Exempel på andra uppdrag där vi har utfört plåtfasadjobb är Postterminalen i Mariehamn och S-Market i Godby. Och nyligen stod ett annat stort arbete klart, Viking Lines hamnterminal i Mariehamn, som fått en ny skepnad i

Bröderna Björkmans Plåtslageri AB startades 1982 av bröderna Stig och Lennart Björkman, som tillsammans med sina 7 anställda utför det mesta inom byggnadsplåtslageri. Deras far drev dessförinnan ett plåtslageri där bröderna gick i lära. Företaget är även underleverantör till bland andra H Mattssons Bygg AB, Allbygg AB plus flera lokala byggföretag i Mariehamn med omnejd. För att dessa arbeten ska kunna utföras krävs även en plåtverkstad och denna finns på Karlbergsvägen. Här förfogar man över alla de nödvändiga maskiner som krävs för klipp- och böjningar m m. I maskinparken finns kantknäck, gradsax, klippsträck, falsupptagare samt en mängd andra plåtbearbetningsmaskiner. För att kunna utföra arbeten på plats så finns det även 2 skyliftar, 1 saxlift, 2 klätterställningar och servicebilar. – Många privatpersoner anlitar oss också och då handlar det oftast om tak- och stuprännor, skorstensanslutning ar, skorstensplåt, vindskupor, fönsterbleck m m, säger Stig Björkman. Bröderna Björkman lyssnar alltid till kundens önskemål och hjälper ofta till med rådgivning och förslag på lösningar. Research Per Svensson Text Arne Öster

Maxinge Center, Mariehamn.

Hjälper dig att hedra minnet av någon som stått dig nära En begravning ska inte dramatiseras, men värdigheten gör vi inte avkall på. Det är vår förhoppning att vi tillsammans ska kunna skapa en värdig och vacker minnesstund, förklarar Thommy Fagerholm på J-A Enebergs Begravningsbyrå AB i Mariehamn. Att genom dödsfall förlora en nära vän eller anhörig är en smärtsam upplevelse. Stödet från den närmaste omgivningen betyder mycket i den situationen. I detta ingår naturligtvis också begravningsbyråns bemötande. Thommy Fagerholm äger, tillsammans med sin hustru Isa Blomqvist-Fagerholm, J-A Enebergs Begravningsbyrå sedan 1994. Detta är ett företag med en gedigen bakgrund och erfarenhet. Johannes Alfred Eneberg grundade företaget 1957, och jobbade upp detta till den ledande begravningsbyrån på Åland. – Vid det första mötet går vi igenom vilka tjänster vi kan erbjuda och kan sedan börja diskutera alla de många frågor som uppstår vid ett dödsfall. Det handlar om annonser, blommor, mat, gravsten, om den avlidnes eventuella egna önskemål kring sin begravning och om att rådgöra om bouppteckningen m m. Kunderna avgör hela tiden hur omfattande hjälp de vill ha, berättar Thommy Fagerholm. Att planera för sin egen död och begravning kan först kännas märkligt, men efter en stund känner vi oss ofta hjälpta av att gå igenom de frågor som uppstår vid ett dödsfall och ta oss tid att tänka på hur vi själva vill ha det.

Planeringen handlar lika mycket om att själv bestämma som att underlätta för närstående. Som begravningsentreprenör kan det också ibland vara jobbigt, och då särskilt känslomässigt, som t ex vid olyckor eller när det gäller barn och nära bekanta. Uppdraget

Här bestäms tid, plats och kostnader för begravningsarrangemangen och kunden får alltid en lista för att underlätta sin egen planering. Så här kan proceduren se ut: Alla uppgifter om den avlidne noteras. Begravningstillstånd utverkas efter attest från läkare. Den avlidne hämtas och kläs för en ändamålsenlig och värdig förvaring inför begravningen. Alla transporter av den avlidne ordnas, till hemmet, kyrkan och gravplatsen. Det kan även handla om en kortege från hemmet. Hjälpkarlar, gravöppning, stenflyttning m m sörjer Enebergs för. – Vårt mål är att så långt det är möjligt underlätta de anhörigas insatser. Sorgen är tung nog att bära, säger Thommy Fagerholm som ofta medverkar vid begravningsceremonin genom att sjunga. Även hans hustru och son ställer ofta upp i det musikaliska inslaget. Research Per Svensson Text Arne Öster

Thommy Fagerholm, ägare.

Vi hjälper Er att hedra minnet av någon som stått Er nära Tel + 358 18 19028

Kontakta oss när det gäller arbeten inom plåtslageri Telefon +358 18 17503 br.bjorkmansplat@aland.net


region åland

7

www.svenskleverantorstidning.se

Träbåtar som håller i generationer Med lång erfarenhet av att bygga, reparera och underhålla båtar i trä driver Jouni Jylhä det egna företaget Båt och Bräda i Jomala, Åland.

Jouni Jylhä är född och uppvuxen i Åbo och utbildade sig till båtbyggare i Nyslott. Ett yrkesval som har vuxit fram ur att han haft båtar som en livslång hobby. – Att jag flyttade till Åland berodde på att min fru kommer härifrån och. Jag startade min nuvarande firma när vi hade flyttat hit men jag har lång erfarenhet av träbåtar. Här har jag en egen fullt utrustad verkstad där jag bygger, underhåller och reparerar träbåtar. Jag kan få in upp till 12 m långa och 4,5 m höga båtar, berättar Jouni Jylhä som bygger träbåtar både till privatpersoner och för den kommersiella marknaden. Det tar cirka ett halvår att bygga en träbåt. Jouni använder de flesta åländska träslag, främst furu och ek men även till exempel lärkträ. Han väljer själv ut vilka träd som ska fällas i skogen cirka 4 km bort och har en egen såg. Tack vare att han sågar och torkar virket själv så har han ett års virkesbehov i lager. – Det är ett måste eftersom jag bara använder virke av bästa kvalitet. Jag bygger i snitt en båt per år, antingen utifrån en färdig ritning eller enligt kundens eller konstruktörens önskemål. Den färdiga träbåten impregneras och jag installerar motor. En duktig elektriker gör alla nödvändiga eljobb. Naturligtvis tillverkar jag även segelbåtar och samarbetar med en duktig segelmakare Jag jobbar mycket med segelbåtar av allmogetyp och tillverkar även jollar som det är allt större efter-

frågan på. När det är dags för sjösättning är jag naturligtvis med och ser till att allt fungerar som det ska. Provsegling/provkörning sker för att jag ska kunna göra eventuella justeringar som kan behövas, säger Jouni Jylhä, vars kundkrets finns på Åland och i Finland med en mindre del i Sverige. Resten av året är det mycket reparationer. Jouni Jylhä har också ett båthotell där han tar hand om, reparerar och iordningställer kundens båt inför nästa säsong.

– Att jobba med tillverkning och reparationer av träbåtar är fantastiskt kul. Om man sedan vårdar den på rätt sätt så håller den i generationer. Jag tar emellanåt emot lärlingar från båtbyggarskolan när jag har ett nybygge av en båt på gång. Tack vare min såg kan jag också såga till specialvirke för till exempel möbler och slöjdämnen som jag levererar till skolor och snickerier, avrundar Jouni Jylhä. Research Anders Enkvist Text Arne Öster

Bärgarn uppmanar – Ring så drar vi! Bilar, bussar, lastbilar, grävmaskiner, traktorer och motorcyklar. Bärgningsuppdragen kan verkligen variera. Allt från mindre krockar eller dikeskörningar till större olyckor, låsöppning, starthjälp och även lite udda uppdrag. Svensk Leverantörstidnings utsände träffar Ronny Lindström och hans nyanställde, Johannes Andersson, på en servicestation i Mariehamn. Det snöade kraftigt och Ronny höll telefonen i handen hela tiden och upplyste om att han på grund av vädret kanske var tvungen att ”dra” iväg på något akut. – Efter att ha blivit uppsagd från mitt arbete så tog jag kontakt med några lokala försäkringsbolag och fick därifrån positiv respons. Det ledde till att jag startade ett bärningsbolag, Bärgarn AB, i egen regi 2008, berättar Ronny Lindström. Han skaffade sig en bärgningsbil och ”drog” igång verksamheten och idag förfogar han över 3 lastbilar i olika storlekar. – Vi jobbar med bärgning av alla typer av fordon, starthjälp, låsöppning m.m. Bärgarn jobbar snabbt, kostnadseffektivt, miljöanpassat, oavsett om du behöver hjälp vid någon form av haveri på Åland eller i övriga Norden, dygnet Ronny Lindström, ägare och Johannes.

Bärgarn jobbar snabbt, kostnadseffektivt, miljöanpassat, oavsett om du behöver hjälp vid någon form av haveri på Åland eller i övriga Norden

Båt & Bräda Vi bygger och reparerar träbåtar och sågar och säljer åländska träslag. ring oss på telefon +358 50 3074222

runt. Vi hjälper också till med alla kontakter med försäkringsbolag, polis, verkstad, biluthyrning och taxi, säger Ronny Lindström och fortsätter: – Vi har ibland även lite udda uppdrag. Det kan till exempel handla om att en bil, snöskoter eller traktor kör igenom isen och då gäller det att komma fram så fort som möjligt med den långa vajern.

Ett annat specialuppdrag var när han hjälpte en passagerarbåt med deras personlandgång som hade fastnat. Den vägde 100 ton, men inget är omöjligt för Ronny och Johannes.

BÄRGARN AB telefon +358 18 214 00 bargarn1@hotmail.com

Research Per Svensson Text Arne Öster


8

region åland www.svenskleverantorstidning.se

Totalentreprenad är City Byggs specialitet Tillsammans med sina utvalda underleverantörer besitter City Bygg AB en hög och tilltalande kompetens för såväl mindre som större bygguppdrag i Mariehamn med omnejd. Mikael Eriksson är ensam ägare till City Bygg AB i Mariehamn. Han har drivit byggföretag sedan 1998 och utför det mesta inom nybyggnationer och renoveringar.

Ett av världens äldsta öl återskapas

Helhetslösningar

Som totalentreprenör kan Mikael Erikssons byggföretag erbjuda sina kunder en helhetslösning. Allt från grovplanering och grund, till ett nyckelfärdigt hus på en välplanerad tomt. – Ofta handlar det om att bygga lösvirkeshus efter kundens ritningar och önskemål eller arkitektritade trähus, berättar Mikael Eriksson. Bland underleverantörerna finns bland andra Ålands Alltjänst AB, som markentreprenör,

Ett av världens äldsta bevarade öl har analyserats för att återskapa receptet och nyproducera det. Det åländska bryggeriet Stallhagen ska tillverka ölet som lanseras 2014.

Nybyggt flerfamiljshus i Mariehamn.

Fem flaskor öl bärgades från ett gammalt skeppsvrak i Ålands skärgård sommaren 2010. I lasten hittades också flera olika sorters unik gammal champagne. Fartyget tros ha sjunkit på 1840-talet, men skeppsvrakets ursprung och exakta ålder undersöks fortfarande. Ålands landskapsregering i det självstyrda landskapet Åland är ägare till samtliga fynd. Flaskorna, som legat bevarade på havets botten på cirka 50 meters djup i cirka 170 år, har analyserats av Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland. Utgående från deras vetenskapliga forskningsresultat ska en ny version av det gamla ölet återskapas av Stallhagens bryggeri på Åland. Stallhagen, som är Finlands minsta kommersiella bryggeri, framhäver att man brygger öl naturligt utan tillsatt kolsyra och med hantverksmässiga metoder.

Ålands Ok-service i Sund, för vvs-installationer och Elledarna AB, Mariehamn, för det elektriska. Men givetvis finns även andra lokala underentreprenörer att tillgå, allt efter kundens önskemål. Projekt

Ett större projekt pågår nu på Södra Torget i Västernäs. Fem arkitektutformade parhus med totalt tio lägenheter uppförs av City Bygg AB. Husen byggs i lösvirke på betongplatta med en takhöjd på 2.50 m i båda plan, med fjärrvärme och vattenburen golvvärme i hela lägenheten. Även ett lägenhetshus i trä och betong har nyligen uppförts på Barfotagränd i Mariehamn. Tillsammans omfattar det 12 aktielägenheter ritade av A1K-Partners arkitektfirma i Mariehamn.

Renoveringar Ägaren, Mikael Eriksson, framför ett totalrenoverat hus vid hamnen.

Ombyggnationer och renoveringar görs även av äldre hus. Nyligen har ett gammalt stenhus byggts om till 3 nya lägenheter.

Åt kommuner har man byggt bland annat ålderdomshem, gruppboende för handikappade på totalt 600 m2, fasadrenovering av brandstation m m. Mindre jobb som fönsterbyten, fasadrenovering och kupor utförs, allt efter kundens önskemål. Mikael jobbar såväl med ett fast pris som löpande, allt efter kundens önskemål, och innehar även ett s k Grön kort, d v s han har genomgått en kurs om säkerhet för anställda. Givetvis har han även ett personkort med sitt skattenummer. – Allt för att alla inblandade ska känna sig trygga då de anlitar City Bygg, som är ett företag man kan lita på i alla väder. Vi är pålitliga och utför alltid våra jobb på ett tillfredsställande sätt, understryker Mikael Eriksson. Research Per Svensson Text Arne Öster

Ny såg ökar kapaciteten hos Carl Rundberg AB Nyligen investerade det åländska skogsindustriföretaget Carl Rundberg AB i en ny 4-bandssåg, med den senaste tekniken. Sågen har bland annat en 3-dimisionell optisk styrning, vilket medför en kraftig ökning av kapaciteten.

– Carl Rundberg AB, som köper, förädlar och säljer skogsprodukter, är ett privatägt företag inom såg- och skogsindustrin på Åland, med 620 aktieägare. Natur- och miljöhänsyn har hög prioritet i hela verksamheten, berättar Jan Stenlund, vd för Carl Rundberg AB i Önningeby, strax utanför Mariehamn. Export

Carl Rundberg grundade företaget 1949, med målet att bygga upp en komplett åländsk skogsindustri. Från avverkning till färdig produkt. Skogsråvaran ska så långt som möjligt vara åländsk och därmed skapa tryggad avsättning för åländska skogsägare samt sysselsättning inom skogsbruk och sågindustrin på Åland. I det mångsidiga företaget finns det i dag både såg, hyvleri, impregneringsanläggning och trävaruförsäljning. Via dotterbolag satsar man även på olika former av grön energi. Bland annat levererar företaget sågavfall, bark och sågspån (samt GROT), för uppvärmning av Mariehamns Stads fjärrvärmenät. Av Mariehamns Bioenergi Ab som producerar värme för fjärrvärmenätet äger Carl Rundberg Ab 40,67%. Investeringen i den nya sågen markerar ett nytt kapitel i företagets historia och medför ökad produktionseffektivitet och möjliggör högre produktionskapacitet. Kvaliteten på det sågade

Jan Stenlund, VD, Rundbergs Såg .

virket förbättras och skapar därför större konkurrenskraft. En egen skogsavdelning köper in allt material från lokala entreprenörer. Produktionsanläggningarna förädlar skogsråvaran med hög förädlingsgrad. Trävaruhuset i Önningeby säljer dessa förädlade trävaror i parti och minut till den åländska marknaden.

Det finns även en flisanläggning i Möckelö för export av cellulosaflis till BillerudKorsnäs AB i Gävle. Denna cellulosaflis är en finare flis som är speciellt avsett för papperstillverkning till livsmedelsindustrin. Härifrån avgår det en båt cirka var annan vecka året runt. Även sågade trävaror exporteras till bland annat Sverige, Finland, Holland och Belgien. Research Per Svensson Text Arne Öster

    

   



Ring oss på telefon +358 457 313 51 57


region åland

9

www.svenskleverantorstidning.se

Årets Skördefest den Ålands största 20 till 22 september elinstallationsfirma Skördefesten är ett lika självklart som glädjefyllt inslag i den åländska hösten. En folkfest som lockar till spännande möten – det är här konsument möter producent, ung möter gammal och stadsbo möter bonde. Under Skördefesten kan du åka runt Åland och besöka öppna gårdar, skriver nätpublikationen skordefest.ax. Upplev den åländska landsbygden och möt jordnära människor i härliga miljöer. Passa på att fylla skafferiet med höstens alla härligheter! Under Skördefesten hittar du mängder av åländska produkter. Precis som förra året kommer de ha öppna gårdar fredag, lördag och söndag. I början av maj lägger de upp info om årets gårdar. Än så länge kan du läsa om de gårdar som deltog i fjol under Öppna gårdar och Söndagsöppet. Anmälan för Öppna gårdar hittar du på skrdefest.ax. Vi ses! Källa: www.skordefest.ax

fakta Fyra goda skäl att besöka Skördefesten 1. Solmoget, nyplockat, underbart Lokala produkter har mognat färdigt när de skördas, och har därför en mer fyllig smak och är mer hälsosamma. Att äta nyttigt har aldrig smakat bättre! 2. Handla hemåt När du väljer att köpa lokalproducerat stöder du inte bara lantbrukarfamiljen, utan även landsbygden och hela det åländska näringslivet. Lantbruket och livsmedelsindustrin sysselsätter 1 300 personer och omsätter 130 miljoner euro på Åland. 3. Minska ditt avtryck på miljön Jämfört med att köpa ingredienser från andra länder minskar du ditt avtryck på miljön betydligt när du handlar lokalt producerade produkter. Här finns kött, mejeriprodukter, grönsaker och frukt – friskt, fräscht och färskt! 4. Umgås Skördefesten är ett socialt evenemang – här bland marknadsbord och halmbalar träffar du både gamla och nya vänner. Allt medan du letar upp dina absoluta favoritprodukter ur det härliga utbudet av lokalproducerade produkter!

Ett perfekt boende nära hav bad och fiske

Med sina 47 anställda, varav 35 är elektriker, är Harrys El i Mariehamn Ålands största elinstallationsfirma. – Vi arbetar med allt från att installera små uttag till att utföra stora projekt, säger företagets vd Harry Holmberg. Harrys El startades 1979 i Jomala och flyttade till Mariehamn i början på 80-talet. Företaget är specialiserat på elinstallationer och belysning för inom- och utomhusbruk, såsom trädgårdsbelysning, infällda spotlights med mera. I verksamheten ingår också brandlarm, datanätverk och passerkontroller. – Våra kunder består av både företag, privatpersoner, staten och kommuner och vi arbetar med såväl nybyggnationer och renoveringar som om- och tillbyggnationer, berättar Harry Holmberg. Totallösningar

Harrys El åtar sig totallösningar från projektering till färdigställande. Om kunden vill utförs även elritningar.

Här bor man naturnära, i en fantastisk miljö, där såväl skog som hav finns runt Ekströms stugby i Gottby, cirka 1 mil väster om Mariehamn. Fyra stugor, två större (bild) och två lite mindre för att tillgodose allas behov. Inom området finns ett rikt naturliv med rådjur, fåglar och blommor. Stugorna är byggda i stock och innehåller alla de bekvämligheter som gör en semester så behaglig som det någonsin är möjligt. Tvättmaskin, diskmaskin, bastu, kylskåp, TV med många kanaler med mera, allt för en bekväm vistelse. Barnfamiljer, kompisgäng, par, ja, alla vill trivas i denna underbara oas med en mysig och barnvänlig strand.

Jan Stenlund, VD, Rundbergs Såg .

Som en binäring till jordbruket på gården Jeppas driver Pia och Robert Ekström stugbyn Ekströms Stugor. De föder också upp travhästar och Robert tränar oftast någon av deras egna uppfödningar. Just nu är det Jeppas Hugo och Jeppas Maxi som tränas här på gården. Välbekanta hästar också på svenska travbanor. Här är det personlig service som gäller. Det mesta kan ordnas, såsom catering, fiskecharter, och här finns även en mysig rökbastu (bild) vid stranden för skön relax. Här finns enorma möjligheter för sportfiske. De bästa havsörings- och laxfiskevattnen finns just runt Gottby, Kungsö och Hammarudda, båtturer arrangeras. Gädda och abborre finns även i närmsta vik där det inte behövs fiskekort. Här är öppet året om och det finns gratis trådlöst bredband (WiFi) för den som inte helt kan släppa kontakten med omvärlden. Välkommen till Ekströms Stugor! Research Per Svensson Text Arne Öster

www.harrysel.ax

– Just nu arbetar vi med elinstallationer på ett köpcentrum i Jomala, där det byggs 20 butikslokaler. Vi bygger även styrutrustningar för industrin och detta gör vi nu på vattenreningsverket på Åland. Vi servar även styrutrustningar på industrier, berättar Harry Holmberg. Elektrikerna arbetar i området 12 till 400 volt lågspänning. I personalstyrkan finns också elingenjörer. All personal är certifierade inom sitt område. I företagets butik har utbudet breddats genom åren. Här säljs idag allt från installationsmaterial till armaturer. Årets Företag

Harry Holmberg kan stolt berätta att Harrys El blev utnämnd till Årets Företag på Åland 2011. – Motiveringen var att vi är ett mångsidigt elföretag som har utvecklats från ett enmansprojekt till det ledande i branschen på Åland. I februari i år fick vi ytterligare en utmärkelse. Vi blev utsedd som Årets Ljusa Butik av Hemljus i Sverige, berättar den prisbelönade företagsledaren Harry Holmberg. Text Arne Öster


10

region åland www.svenskleverantorstidning.se

HavsVidden – en plats för livsnjutare HavsVidden Hotel på Ålands norra udde är en plats för livsnjutare. Här finns både arbetsro och plats för härlig fritid. Hotellet inrymmer totalt 178 bäddar och lokaler för både små och stora grupper. HavsVidden ägs av en grupp svenska entreprenörer med lång erfarenhet från hotell- och resebranschen. Här tar man vara på den unika miljön och erbjuder sina gäster en atmosfär som är svår att finna på någon annan plats. – För mig var det kärlek vid första ögonkastet när jag kom hit och jag vet att jag inte är ensam om att känna så här. Varje vecka möter vi gäster med samma hänförda uttryck i ansiktet. Det är något speciellt med HavsVidden, säger Mikael Kraft, VD för HavsVidden. Han kom till Åland och Geta för sju år sedan. HavsVidden har en egen 2,4 kilometer lång strandlinje och en tomt på 55 hektar. Det är Thomas Sandell, född i Finland, men numera en av Sveriges mest kända arkitekter,

som ligger bakom ritningarna till 27 klipphus (à två till sex bäddar) med en fantastisk havsutsikt. Klipphusen har uppvärmda ljusa trägolv, glaspartier och vidsträckta terrasser som öppnar sig mot den oändliga horisonten. Husen är fullt utrustade för boende året runt. En naturlig mötesplats

På HavsVidden är den sköna loungen hotellets naturliga mötesplats. Här kan man njuta framför brasan, beställa något gott från baren och bara slappna av en stund. Det spelar ingen roll om man kommer hit för att delta i en konferens, spela golf, koppla av eller kanske gå på fest – alla får en upplevelse utöver det vanliga. Det största konferensrummet rymmer drygt 120 personer och är utrustat med vikväggar som enkelt skapar två praktiska rum för mindre grupper. Trådlös teknik och sköna moderna möbler gör det lätt att arbeta effektivt och samtidigt ha det bekvämt. Genom att välja att hyra ett Klipphus för konferensen får man boende och konferensutrymmen under samma tak. Gästerna sitter helt ostörda, 150-300 meter från huvudbyggnaden, med en fantastisk utsikt över hav och horisont. I restaurangen kan man låta sig väl smaka av såväl åländska delikatesser som klassiska internationella rätter. HavsViddens kök präglas av matglädje, lust och en ständig nyfikenhet. Restaurangen har plats för cirka 140 gäster. HavsVidden är redo för festliga arrangemang året runt. Här finns trivsamma lokaler för alla sällskap. Stora som små. För Mikael Kraft har HavsVidden blivit hans andra hem. – Jag minns ännu hur det kändes att första gången stå på de röda klipporna och titta ut mot havet. Därför är jag nästan lite avundsjuk på dem som fortfarande har den upplevelsen framför sig, säger han.

TEXT Anders Enkvist

fakta På gång på HavsVidden Påsk den 29 mars till den 1 april 2013 med populära Weekendpaket som Harmonipaketet och Livsnjutarpaketet. Beach 2013 den 19-21 april med friskvårdsinspiratören Patrik Olsson från Skoghem och Wijk, Sverige. Det blir en må bra-helg med rolig träning, föreläsningar och bra mat och kom i form till sommaren. På Valborgsmässoafton framför Janne Schaffer en instrumentalkonsert, ”stämningsfyllt, vackert och mäktigt” med gitarr. Konserten börjar kl. 20.00. Källa: www.havsvidden.com

Tel. + 358 18 49408, Havsviddsvägen 90, 22340 Geta, Åland | E-post: info@havsvidden.com | Hemsida: www.havsvidden.com


region åland

11

www.svenskleverantorstidning.se

Trygg och säker produktion och distribution av fjärrvärme Jomala kommun på Åland blev nominerad som en av finalisterna till den nordiska utmärkelsen Energi Kommun 2011 med projektet Jomala Energi AB. VD för det kommunägda företaget är Michael Lindbäck, som även är teknisk chef i kommunen. Under 2010 togs fjärrvärmesystemet som drivs av det kommunägda företaget Jomala Energi AB i drift. Fjärrvärmesystemet i Jomala kommun, som har 4 100 invånare, sörjer för värmeleverans till 11offentliga och privata byggnader, bland dem det lokala kooperativa mejeriet ÅCA. Under 2005-2010 genomfördes ett projekt för att ersätta många gamla pannor i enskilda byggnader genom att bygga ett lokalt fjärrvärmenät. Samtidigt som mejeriet byggt en förgasningsanläggning för att kunna utnyttja sitt processavfall till biogasproduktion.

– Jomala kommun tog initiativ till att utreda vilka alternativa bränslen som fanns på marknaden. Vi kom fram till att den bästa lösningen var att elda med flis för att på så sätt värna om miljön. Sedan byggde vi upp en fin anläggning som idag omfattar två pannor. I den ena kan vi i princip elda med råflis med upp till 50 % vattenhalt. Anläggningen innehåller också en ångvärmeväxlare. Vi levererar cirka 5 500 MWh/ år till bland annat skolor och dagis. Vi tar även emot och använder den biogas som ÅCA själva inte gör av med. Vårt samarbete är jättebra, berättar Michael Lindbäck. Idag har Jomala Energi AB en trygg, säker och miljövänlig anläggning för sin värmeproduktion och ett väl fungerande fjärrvärmenät för sina värmeleveranser. Research Anders Enkvist Text Arne Öster

Företaget som erbjuder både elinstallationer - sill och fastigheter Nima AB i Hellesby på Hammarland har tre huvudsakliga inriktningar: elinstallationer, sillinläggning och uthyrning av fastigheter. Företaget startades 2010 av styvbröderna Ove Berne och Samuel Sölgén. Ove och Samuel kompletterar varandra bra som företagare då Ove är utbildad elingenjör och Samuel har magisterexamen i ekonomi. 2005 startade Ove ett elföretag som hette Bernes El & Service och denna verksamhet finns i bolaget Nima sedan den 1 januari 2013.

– Vi utför elinstallationer främst mot privatpersoner, men även mot företag på Åland. Det kan vara fastighetsbolag och byggföretag och vi har även utfört arbeten på vissa skolor, berättar Ove och Samuel. Företaget utför alla typer av elinstallationer och servicearbeten vid nybyggnationer och renoveringar. Sillinläggning

Den andra inriktningen hos Nima AB är sillinläggning, som utförs i en konserveringsanläggning i Hellesby. Företaget har egna varumärken av senapssill, löksill, skärgårdssill och kryddsill, som säljs till grossister och större butiker på Åland. Peders Aplagård, som är Finlands sydligaste äppelodling, gör äppelsalsa som de skickar till Nima AB där den blir till äppelsalsasill som en grossist på Åland säljer vidare. – Vi levererar även våra produkter till en butik på flygplatsen i Helsingfors och vi har även haft lite försäljning till Sverige, berättar Ove och Samuel. Nima AB vill gärna expandera verksamheten mot grossister och större butiker i Sverige. – I framtiden vill vi också utöka med fler sorters produkter i olika storlekar på glasburkarna.

Hellesby Fastigheter

Från vänster Samuel Sölgrén och Ove Berne.

Den tredje inriktningen för Nima AB är uthyrning av fastigheter genom Hellesby Fastigheter AB. Företaget förfogar över fyra stora hallar, varav tre är isolerade. Hallarna har en yta på cirka 1.600 kvadratmeter vardera. – Vi har en ledig yta på cirka 4.300 kvadratmeter till uthyrning för företag som vill förlägga sina verksamheter här. Vi kan dela på hallarna efter kundernas önskemål och behov, säger Ove Berne och Samuel Sölgén.

HELLESBY FASTIGHETER AB

Vi hyr ut lagerlokaler efter Era önskemål

Telefon +358 40 73 88 320

JOMALA ENERGI AB Telefon +358 457 052 95 00


12

region åland www.svenskleverantorstidning.se

Ett litet betonggjuteri med stor kompetens Efter att ha jobbat inom gjuteri- och betongindustrin i Sverige startade Jimmy Andersson det egna företaget Geta Betongprodukter 1999. Betonggjuteriet och fabriken ligger på den egna gården i Geta på Åland, där två personer är sysselsatta.

– Vi har kunder över hela Åland och de består av både små och stora företag, privatpersoner och kommuner, berättar Jimmy Andersson. Geta Betongprodukter gjuter allt från trekammarbrunnar, bryggor och fundament till tyngder för bojor och bryggor. Flytbryggorna i betong är i sektioner på tre meter. – Vi transporterar även bryggorna till platsen och förtöjer dem om kunderna önskar, säger Jimmy Andersson och tillägger: – Fördelen med våra bryggor är att de ligger i året om och följer med isen. Vi har alltid ett visst lager hemma och vi gjuter många gånger specialbryggor åt kunderna. Jimmy Andersson betonar att betong kan användas till otroligt mycket. Det är ett material

Vi har mycket hög kvalitet och funktion på våra produkter.

VD Jimmy Andersson med sänken till bojar.

som är både starkt, tungt och stabilt och sist men inte minst mycket miljövänligt. – Vi har till exempel gjort trädskydd som sätts ner vid plantering av träd för att inte rötterna ska leta sig uppåt och förstöra plattsättningar med mera. Geta Betongprodukters betongvikter med hål i på 25 kilo vardera är mycket finurliga. Man trär bara till exempel bojens kedja genom hålet och låter vikten sjunka till botten.

Geta Betongprodukter gjuter även krukor, bänkar, bord och mycket annat. – Vi har mycket hög kvalitet och funktion på våra produkter och vi tar ofta fram nya produkter efter kundernas önskemål, säger Jimmy Andersson avslutningsvis. Anders Enkvist

Att bo på Hotel Elvira är en verklig upplevelse Sedan Ellinore Kullenberg köpte det tidigare sommarhotellet 2006 har det renoverats och designats på ett mycket vackert och smakfullt sätt. Alla rum är individuellt inredda och flera av rummen har fått väggarna målade av åländska konstnärer. Målet har hela tiden varit att skapa en avkopplande miljö för både boende och mindre konferenser.

man inte är gäst hos oss kan man komma och äta vår à la carte-meny. Sommartid har vi dessutom uteservering. – Vår personal är mycket flexibel och gör sitt bästa för att våra gäster ska få en angenäm vistelse hos oss, säger hon. Konferensmöjligheter och aktiviteter

Hotel Elviras kurs- och konferenslokaler består av 2 rum samt terrass. I den större lokalen ryms upp till 40 personer i biosittning.  Grupprummet är avsett för 10 personer. Här finns även tillgång till en rad tekniska hjälpmedel. Det finns flera olika museer i närheten. Cyklar kan hyras ett stenkast bort och bussar till Mariehamn går regelbundet. Det tar bara 30 minuter. – Man kan fiska här och även åka på fisketur om man känner för det. Eller varför inte ta med en picknickkorg och slå sig ner på gräsmattan eller nere vid havet, säger Ellinore Kullenberg.

Hotel Elvira finns på Eckerö, Åland. Hotellet har 28 rum, restaurang med fullständiga rättigheter och stor uteservering med läge mot havet. Närheten till havet är något av en röd tråd för hotellets ägare Ellinore Kullenberg. Hon kommer från Torekov på Bjärehalvön i Skåne och inspirerades mycket av sin mormor Elvira som bodde på en av öarna i Göteborgs skärgård. För att kunna försörja sig och barnen under makens Alfreds många sjöresor inredde Elvira stallet för övernattning. Här tog hon emot gäster av alla slag och blev så småningom känd för att det var så gemytligt att komma dit. – Hotellets ledstjärnor är gemyt, god mat och sköna sängar. Man ska känna sig hemma, förklarar Ellinore Kullenberg. Vi har både privatgäster, konferenser, bröllop, begravningar m m. Vår fantastiska miljö med härlig natur och havet inpå knutarna gör detta till ett ställe för avkoppling och rekreation. Här kan vi servera både frukost och en à la carte-meny med närproducerade råvaror. Vi satsar på så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt i köket och har också en av Ålands bästa kockar, Inga Keisele. Även om

Inredning med smakfull design

Henry Rosenkvist var den som byggde och drev det tidigare sommarhotellet. Som ny ägare har Ellinore Kullenberg satsat på en omfattande renovering där drivved, arvegods och fiskeutrustning blivit en del av den smakfulla designen. Taggtråd, finsk textildesign och åländska fårskinn är också några intressanta detaljer i inredningen.

Flera EU-anknutna uppdrag

Ellinore Kullenberg har tidigare arbetat som utbildare inom kommunikation och relationssäljteknik. Av dåvarande jordbruksminister Margareta Winberg (S) fick hon bland annat ett uppdrag

att ta fram och utveckla kurser för det svenska lantbruket med syftet att kunna driva gårdsbutiker m m. Det skedde inom ramen för en stor EU-satsning. Hon fick också ett uppdrag kopplat till EU här på Åland.

Välkommen till hotell Elvira! På vårt hotell får alla dina sinnen luft. Telefon: +358 (0)18 38 200, E-post: info @elvira.ax Läs mer på vår hemsida: www.elvira.ax

Research Anders Enkvist Text Arne Öster


region åland

13

www.svenskleverantorstidning.se

Byggföretaget som har specialiserat sig på betonghus Byggföretaget Premont AB i Mariehamn har en bred verksamhet, men specialiteten är byggnationer i stenmaterial. Företaget startades av Tommy Saarinen och Roger Enström 2004 och sysselsätter idag 17 anställda. Tommy och Roger har känt varandra sedan slutet av 80-talet då de gick på Mariehamns yrkesskola för att bli snickare. 2004 beslutade sig de båda att satsa på ett eget företag och bildade Premont Ab. Idag har allt fler ålänningar valt att bygga sina hus helt i betong och Premont Ab har specialiserat sig inom just det området. Stenhus är energisnåla och ger en mycket god värmeekonomi. Den tunga stommen isolerar och lagrar värme, vilket förutom god värmeekonomi och god isolering ger ett jämnt inomhusklimat dygnet runt – året runt. Dessutom är stenhus nästan underhållsfria. Kunder till Premont är företag, kommuner, landskapsregeringen på Åland och privatpersoner. – Vi projekterar och ritar själva och sedan bygger vi husen. Betongelementen tillverkas efter ritningar som vi har gjort. Vi utför helheten

och tar hela ansvaret tills kunden har nyckeln i handen, säger Roger Enström. Premont har även börjat bygga hus i lättbetong – en produkt som tillverkas av sand, kalk och cement. Betong väger 2.400 kilo per kubik medan lättbetong endast väger mellan 300 och 700 kilo per kubik. – Det som är intressant med lättbetong är att den är självbärande och isolerande och att man bara använder ett material i väggstommen. Det är lättare att arbeta med lättbetong, säger Roger Enström. Bland större utförda projekt kan nämnas ett äldreboende på 1.000 kvadratmeter i Sunds kommun (2010) och en gymnastikshall på 1.600 kvadratmeter i Lemlands kommun (2012). När detta skrivs bygger företaget en curlinghall på 700 kvadratmeter åt en förening i Eckerö kommun, som ska stå klart till sommaren. – Vi har även byggt ett stort antal industrihallar till företag och lantbruk på Åland och ett 20-tal betong- och lättbetonghus åt privatpersoner, berättar Roger Enström. Ett högt kvalitetstänkande och en kompetent och utbildad personal är kännetecknande för Premont Ab.

Nybyggnad av ett bussgarage med verkstad, tvätthall och kontor.

TEXT STEFAN CAREWALL

Mycket mer än bara blåkläder hos Knegar´n fakta Knegar´n startade sin verksamhet för 15 år sedan, eftersom det var ett dåligt utbud av arbetskläder på Åland. För fem år sedan blev de trångbodda och flyttade till nuvarande lokaler. Det har medfört att företaget utökat sortimentet.

– Idag är vi cirka tre personer som arbetar i butiken. Vi säljer kvalitetskläder både när det gäller blå- och fritidskläder, säger Susanne Mattsson, VD hos Knegar´n.

Komplett sortiment

Förutom Susanne jobbar Jeanette Nordberg och Johanna Nordmyr i butiken. Företaget riktar sig till arbetande kunder men även privatpersoner köper kläder här. De har också ett brett sortiment med barnkläder. Knegar´n har ett komplett sortiment av arbetskläder från kläderna närmast kroppen till skyddsvästar, handskar, skyddsglasögon, hörselskydd med mera. – Vi har ett mycket starkt och brett sortiment när det gäller arbets- och skyddskläder, säger Susanne Mattsson.

Knegar´n förser kunderna med: Yrkeskläder Arbetsskor Skyddsartiklar Handskar Kock & Servicekläder Vårdkonfektion Profilkläder Logotryck Barnkläder Jakt & fiskekläder Handskar

De säljer även vissa tillbehör som knivar och tumstockar med mera. Företaget riktar sig även mot vård- och städpersonal. Till dem säljer man bland annat ergonomiska skor. Yrkesroller

– Vi trycker givetvis upp loggor, företagsnamn med mera till våra kunder, säger Susanne Mattsson.

Kontakta oss när det gäller arbetskläder Dalkarbyvägen 2 221 00 Mariehamn Telefon 00358 18 14 587

Knegar´n har också ett brett utbud som man säljer till kökspersonal. Tack vare den stora bredden i den rymliga butiken finns det mesta hemma. – Våra kläder passar både för olika yrkesroller och den privata kunden som behöver bra kläder för att kunna arbeta hemma eller i trädgården, säger Susanne Mattsson. Storlekarna är generösa och nya produkter lanseras aktivt. De besöker mässor för att kunna erbjuda kunderna det mesta av det bästa.

Knegar´n har även en del plagg till jakt och fiske. De brukar sponsra fisketävlingen Birka Open. – Hos oss kan man alltid hitta det man behöver och vi finns alltid tillhands när det gäller råd och tips, säger Susanne Mattsson. För den som är ekonomiskt sinnad får man i skrivande stund 15 procent rabatt på valfri hantverksbyxa om man skaffar Ålandskortet. RESEARCH ANDERS ENKVIST TEXT FREDRIK MOBACK

Telefon +358 18 19125 | www.premont.ax


14

region åland www.svenskleverantorstidning.se

Kraftföretag med säkert kostnadseffektivt nät Kraftnät Åland Ab är ägare av det åländska stamnätet, det vill säga systemansvarig för el på Åland i och med elmarknadsreformen. I sin utövning ska de uppfylla de krav som anges i landskapslagstiftningen.

kom cirka 21 procent av elen från förnyelsebara källor. Kraftnät Åland ska erbjuda sina kunder säkra, kostnadseffektiva, kundneutrala och framförallt främja konkurrensen vad gäller överföringstjänster i det åländska stamnätet. Effekttoppar

Den 3 februari från klockan 8 till 9 noterades  högsta timförbrukningen under  2012  på 65,6 MWh/h. Det var kallt men inte extremt kallt. Lika kallt under längre period eller ännu kallare kommer att höja toppen ytterligare förbi 67,9 MWh/h, som är  den hittills högsta noteringen, skriver Ålands Kraftnät i sin nätpublikation. Rekordet sattes den 15 februari mellan klockan 9 och 10. Men eftersom elkonsumtionen ökar på Åland så väntas nya rekord.

Företaget har det yttersta balansansvaret för all import och produktion till det åländska landskapet. – Idag finns det en elkabel från Roslagen i Sverige till Åland, och denna kabel är på 80 megawatt, med en spänning av 110 kilovolt, säger Jan Kahlroth, VD för Kraftnät Åland Ab. Finlandskabeln

En ny kabelförbindelse från Finland är på gång, och den är en likströmsförbindelse med en effekt på 100 megawatt, kostnadsberäknad till 125 miljoner euro. Förutom denna likströmsförbindelse kommer det även att byggas en luftledning på 110 kilovolt till nuvarande stamnät på Åland . Den planerade kabeln är 158 kilometer lång. Likströmsförbindelsen med tillhörande omriktarstationer är huvuddelen i projektet att långsiktigt trygga den åländska reservkraftförsörjningen. Samtidigt blir det också en direkt elförbindelse mellan Finland och Sverige. Det finns även en mindre kabel från Finland som tillgodoser de östra delarna av Åland med el. Idag sörjer Kraftnät Åland för 18 stationer med leveranser till olika distributionsbolag på Åland,

RESEARCH PER SVENSSON TEXT FREDRIK MOBACK

Jan Kahlroth, VD för Kraftnät Åland.

som till exempel Mariehamns Stads Elverk och Ålands Elandelslag. Ytterligare samarbete finns med Ålands Vindenergi Andelslag, Allwinds Ab, Leovind, Ålands Vindkraft AB och Mariehamns Energi Ab. Avbrott och förnyelsebar energi

Avbrott inträffar även på Åland, och då är det ofta åskan som ställer till problem. Blixten kan slå ner i såväl Sverige som Finland och på Åland. Som hjälpmedel finns här en speciell åskradar

som ger indikation om ungefärliga avstånd och riktning av ett eventuellt oväder. – För att täcka upp behovet av reservkraft i händelse av avbrott på Sverigeförbindelsen används idag lokala reservproduktionsenheter. Deras kapacitet är inte under alla förhållanden tillräcklig och Åland lever idag i en underskottssituation som ska täckas upp av den nya förbindelsen med Finlandskabeln, säger Jan Kahlroth. Av de 21 vindkraftverk som finns, så är 10 stycken anslutna till Kraftnät Åland. Förra året

fakta En kort resumé över Ålands elhistoria: 1909 Den första eldistributionen började i Mariehamn men priset var högt och försäljningen gick trögt. 1919 Mariehamns stad köpte upp det tidigare bolaget från tyska AEG och har utvecklats genom åren från det. 1939 Kom växelströmmen i kraft och Kraftverket på Klinten byggdes. Elektrifieringen av landsbygden påbörjades. 1957 Ålands Elandelslag, Mariehamns stads elverk och Ålands Kraftverksaktiebolag bildades. 1973 Sverigekabeln togs i bruk. 1984 Den första gemensamma fjärrkontrollen för hela Åländska elnätet togs i bruk. 1985 Ålands första fiberkabel med tre par fiber togs i bruk. 1992 Vindkraften kom till Åland och den första vindmöllan var på Sottunga. 1997 Kraftnät Åland Ab bildades. Produktionen och överföringen delades upp från Ålands Kraftverksaktiebolag. 2000 Ny Sverigekabel 2005 Gasturbinen i Ringsböle togs i drift 2009 Två nya transformatorer togs i bruk, den ena är placerad i Senneby och den andra i Tingsbacka. Källa: www.kraftnat.ax

www.kraftnat.ax


region åland

15

www.svenskleverantorstidning.se

Ett anrikt tryckeri i Mariehamn Är man i behov av kuvert eller visitkort, en ny företagsbroschyr eller egna vykort så kan Mariehamns Tryckeri stå till tjänst. Det anrika företaget grundades redan på 1930-talet av Algot Johansson. – Vi är ett allround-tryckeri för det åländska näringslivet och trycker allt från visitkort och blanketter till broschyrer, affischer och böcker, berättar företagets vd Klaus Pärnänen.

VD Klaus Pärnänen.

Terese Sjöström på kontoret.

Stig-Göran Blomqvist vid digitalpressen.

Mariehamns Tryckeri har i dag 16 anställda och en bred maskinpark med allt från kopieringsmaskiner till fyrfärgspressar. Klaus Pärnänen betonar att företaget vill ligga i framkant med sin maskinpark. – Vi var först i Finland med en digital HP Indigo, en digitalpress som vi investerade i 2008.

Vi tror på digitaliseringen och kommer att investera i fler digitalpressar. Snabbhet och smidighet är vår grej. Mariehamns Tryckeri har en egen offsetproduktion där man producerar blanketter, tidningar och böcker. Formaten är B1 70x100 cm och B3 35x50 cm. I tryckeriet utförs också till-

hörande efterbearbetning, som till exempel stiftning, limbindning, hålning och falsning. – Vi kan leverera högkvalitativa böcker i små upplagor till humana priser, säger Klaus Pärnänen. Mariehamns Tryckeri satsar på snabb service med bra kvalitet. En kund, som absolut behöver sin trycksak redan nästa vecka, brukar få det från Mariehamns Tryckeri. – Personalen har jobbat i företaget länge och är mycket yrkeskunnig. Därför har vi få missar i produktionen, säger Klaus Pärnänen. Mariehamns Tryckeri ägs fortfarande av grundarens familj. Styrelseordförande Veronika Häggblom är barnbarn till grundaren Algot Johansson.

Kunnig VVS-företagare med utrustad servicebil Lars-Ove Haglund har drivit företag i VVS-branschen sedan 1975. Han utbildade sig och jobbade som servicemontör i Mariehamn med omnejd, innan han startade eget företag, där han nu jobbar i och kring samma stad. – Vi har mycket servicejobb och jobbar åt både privata kunder och företag, som hotell, restauranger, föreningar med flera, säger Lars-Ove Haglund, ägare av L-O Haglunds VVSService. Löder och pressar

Företaget sköter bland annat om anläggningen på Hotel Esplanad i Mariehamn. VVS-firman utför reparationer, renoveringar och service. Att montera VVS i badrum är ett vanligt jobb, men man är öppen för både stora och små jobb. Det kan röra sig om allt, från att lufta ett element, till att byta en blandare eller en panna, till att konvertera olika sorters värmeanläggningar. – Vi utför mycket service och underhåll på värmeanläggningar, säger Lars-Ove Haglund. Företaget använder sig bara av kvalitetsprodukter. Man både löder och pressar. En annan fördel är deras stora kontaktnät med andra leverantörer när det gäller el, snickeri med mera.

Innovativa lösningar

– Vår servicebil är fullt utrustad och vi kan åta oss akuta jobb med relativt kort varsel, säger Lars-Ove Haglund. Att felsöka och åtgärda är två vanlig moment i arbetet. Man jobbar nära kunden och har ett gott rykte. – Att lösa problem och hitta innovativa lösningar är det som gör vårt arbete kul och utvecklande, säger Lars-Ove Haglund. På fritiden kopplar han av med att spela trummor. RESEARCH ANDERS ENKVIST

M A R I E H A M N S T R YTEXT C FREDRIK K E R MOBACK I AB

MARIEHAMNS TRYCKERI AB Telefon 018-19755 | lÄS MeR PÅ VÅR HeMSida: www.MTRyck.ax

GETA BETONG Telefon +358 457 342 1784


16

region åland www.svenskleverantorstidning.se

Ålands näringsliv Åland är ett litet samhälle med öppen ekonomi, beroende av utbyte av varor och tjänster med omgivande regioner. Ålands läge mellan två expansiva ekonomiska centra, södra Finland och Stockholmsområdet, ger många fördelar men gör också den åländska ekonomin sårbar. Det finns två stora marknadsområden på nära avstånd till nytta inte minst för sjöfarten. Åland har många företag och en lång tradition av entreprenörskap. Det finns cirka 2 600 företag varav cirka 700 är jordbruksföretag, skriver Ålands Landskapsregering på sin hemsida. Ett tjugotal har fler än 50 anställda, där färjrederier, banker och försäkringsbolag dominerar. Av de åländska företagen har cirka 90 procent färre än 10 anställda, många är enmansföretag. Sjöfart och turism

Den åländska ekonomin är starkt präglad av tjänste- och servicenäringarna. Sjösektorns dominans är påtaglig, då denna ensam står för cirka 40 procent av Ålands totala BNP. Den kapitalintensiva sjöfarten bidrar till att BNP per person på Åland är hög, medan inkomstnivån i landskapet inte överstiger genomsnittet för hela Finland. Den åländska sjöfarten erbjuder fler arbetsplatser än vad den åländska arbetskraften kan fylla – många personer bosatta i Finland och Sverige arbetar på åländska fartyg. Färjtrafiken har varit förutsättningen för turismens starka expansion. Antalet inresande till Åland har under de senaste åren legat kring 1,8 miljoner personer – de flesta kommer över dagen och cirka 540 000 övernattningar registreras varje år. På hotell och gästhem finns ca 2 600 bäddplatser och dessutom finns över 2 000 uthyrningsstugor. Sommartid kommer många gäster i egna segel- och motorbåtar och kan då förtöja i någon av de nära 20 åländska gästhamnarna. Källa: www.regeringen.ax

fakta ScanTube är en producent av högkvalitativ slang, profiler och packsnören gjorda av högprestanda plast. Med hjälp av marknadens bästa plastråvaror kan de erbjuda ett brett utbud av produkter med högklassiga egenskaper som uppfyller högt ställda krav. ScanTubes produkter görs av fluorplast och uppvisar en uppseendeväckande kombination egenskaper, inklusive hög kemisk motståndskraft, brett temperaturområde, elektrisk isolation, hög renhet, stryktålighet och låg friktionskoefficient. Deras produkter är konstruerade för krävande tillämpningar och svåra miljöbetingelser, samtidigt som de erbjuder högsta möjliga renhet och stabilitet. Produkterna används ofta inom kemi-, läkemedels- och elektronikindustri, inom ett brett tillämpningsområde. ScanTubes fluorplastslang lämpar sig för att transportera, samla och späda frätande kemikalier och vätskor. Den kan antingen användas som den är, eller i förstärkt, armerad form eller som beklädnad på solid slang eller rör. Källa: www.scanube.com

Stort slangföretag med tillverkning på Åland Slangföretaget Scan Tube startades av Obi Jacobson 1985. – Vi är 180 anställda varav 42 här på Åland, säger Jan-Owe Mattsson, VD Scan Tube Åland. Huvudkontoret finns i Knivsta, utanför Uppsala, där försäljning och lager finns, men man har även försäljning och lager i Tyskland och USA. Tillverkning sker på Åland och i Thailand. – Vi är ett tillverkningsföretag som tillverkar slangar i fluorplast. En sådan slang har ett stort temperaturområde beroende på kundens behov, från – 200 grader till + 260 grader Celsius, säger Jan-Owe Mattsson. Den har även ypperlig kemisk beständighet, mycket låg friktion, är en mycket god isolator. Den åldras inte och skadad inte av ultraviolett ljus. Fluorplastslangarna kan fås i olika materialtyper och i olika dimensioner från 0,5 millimeter till 115 millimeter i diameter. Lång erfarenhet

– Vi har cirka 7 000 olika produkter, men det kommer till nya hela tiden, säger Jan-Owe Mattsson. Kunderna finns i hela världen, men den största marknaden är Tyskland. Kemisk industri är en stor del men man säljer även till livsmedels-, flyg- elektronik- och fordonsindustrin.

Läs även tidningen på webben www.svenskleverantorstidning.se

Varför ska man då välja produkter från Scan Tube, frågar sig den vetgirige läsaren nyfiket. – Vår grundare har varit verksam i denna bransch sedan 60-talet. Vår personal har arbetat hos oss länge och har stor kunskap. Vi är certifierade enligt ISO 9001 och ISO14001, säger Jan-Owe Mattsson, som också nämner mycket stor flexibilitet och en förmåga att möta kundens behov.

Han fortsätter: – Våra ledord är kvalitet, kunskap och effektivitet. Slangarna kan fås i olika färger eller transparenta. Om kunden vill ha det kan slangarna även märkas med text. RESEARCH STEFAN CAREWALL TEXT FREDRIK MOBACK

Läs mer på www.scantube.com


region åland

17

www.svenskleverantorstidning.se

Lång erfarenhet av administration och systemutveckling Systemteknik Ab i Eckerö har mer än 25 års erfarenhet av administration och systemutveckling. – Vi hjälper företag med att beskriva och dokumentera system och processer, men även att förbättra redan befintliga system, berättar Charles Andersson som driver företaget tillsammans med Nina Andersson. Charles Andersson har arbetat med systemutveckling inom IT-området sedan 1985. Främst har han arbetat med att utveckla affärssystem, från specifikation till driftsättning, avancerade databaslösningar och systemarkitektur. Nina Andersson har många års erfarenhet av redovisning, administration och organisationsledning. Som redovisningskonsult arbetar hon med att lägga upp redovisningssystem, organisera löpande bokföring och sammanställa rapporter och deklarationer. 1987 bildades Systemteknik som är ett IT-konsultföretag och en redovisningsbyrå. – Vi har gjort hela affärssystemet för bland annat Ålands Trädgårdshall och till charkföretaget W.J. Dahlmans Ab har vi gjort ett inköpsoch avräkningssystem och till ÅCA:s mejeri ett SMS-system där resultatet från mjölkproven Charles och Nina Andersson.

Vi vänder oss mot alla branscher, till exempel skogsindustrin.

kommer direkt till bondens mobil. Till W.J. Dahlman har vi även levererat en internetportal, där man registrerar sina djur som kommer till slakt, berättar Charles Andersson. Skräddarsyr system

Systemteknik hjälper alla företag som behöver ett affärssystem. Det finns standardsystem på marknaden, men Systemteknik skräddarsyr ett system för det specifika företaget. – Vi vänder oss mot alla branscher, till exempel skogsindustrin, livsmedelsbrans-

chen och medicinindustrin. Kunderna finns i huvudsak på Åland, men vi ska expandera till de övriga nordiska länderna, berättar Charles och Nina Andersson. Systemteknik arbetar även med olika lösningar för smarta telefoner och surfplattor och detta är ett område som kommer att utvecklas ytterligare. Startade redovisningsbyrå

2003 startade Charles och Nina sin redovisningsbyrå, där de vänder sig mot små och medel-

stora företag i alla branscher. Här utförs bland annat löpande bokföring, skattedeklarationer och vissa juridiska tjänster inom redovisningsområdet. – Vi utför allt som en ekonomiavdelning gör och skräddarsyr lösningar för företagen. Vi har även utvecklat och tagit fram ett eget redovisningssystem som heter ”Åkerdalen Redovising”. Det är ett komplett redovisningssystem med de funktioner som alla typer av företag behöver, berättar Charles och Nina Andersson.

VVS-installationer med hela Åland som arbetsfält Ett omväxlande och självständigt yrke med förändringar i material och arbetsmetoder. Det är så som VVS-installatören Åke Häggblom ser på sitt arbete. Kvalitetsprodukter och installationer med hög kvalitet. Familjeföretaget Sunes Rör bildades 1976 av Sune Häggblom, som till en början arbetade tillsammans med hustrun Doris. År 1980, direkt efter skolan, kom även sonen Åke in som lärling i verksamheten. 1982 flyttar företaget till Mariehamn där man också öppnar en VVS-butik. 1987 ombildas företaget till aktiebolag och i början av 2000-talet flyttar det till Eckerö och Åke Häggblom blir ensam ägare. Med sina drygt 900 invånare är Eckerö både en ö och en kommun i landskapet Åland. Eckerö är Ålands och Finlands västligaste kommun. Avståndet till Mariehamn, Ålands enda stad, är cirka 35 km. – Vår styrka finns i vår flexibilitet och kontinuitet även om vår ringa storlek kan göra oss sårbara. Vi jobbar nära kunden och utför alltid

Redovisning för Smarta Åkerdalen Redovisning AKERDAL.AX +358 (0)18 384 00 charles.andersson@aland.net

högkvalitativa jobb. Det är alla typer av VVS, såväl nyproduktion som renovering, jordvärme och luft vatten värmepumpar. Konvertering av oljeeldade anläggningar och installation av solvärme ingår också i verksamheten. Vi har även viss försäljning av tillbehör och har ett stort lager hemma, berättar Åke Häggblom på Sunes Rör AB. Företaget arbetar över hela fasta Åland och kundkretsen består av kommuner, byggföretag, fastighetsbolag, privatpersoner, turistföretag och rederier m fl. Till sin hjälp har man ett väl utbyggt kontaktnät när det gäller till exempel elektriker och snickare. – Vi har alltid tid för våra kunder, är lyhörda för deras önskemål och försöker i möjligaste mån att hjälpa till, påpekar Åke Häggblom. Research Anders Enkvist Text Arne Öster

LO HAGLUNDS VVS Telefon +358 500 539 793


18

region åland www.svenskleverantorstidning.se

”Endast det bästa är gott nog” Dahlmans har levererat god mat till åländska hushåll sedan 1924. Hela tiden enligt samma enkla recept. Fräscha råvaror, kärlek till kokkonsten och känsla för kvalitet.

W.J. Dahlman Ab år ett av Ålands äldsta företag och har från starten varit i släkten Dahlmans ägo. Ledarposten har innehafts av tre familjemedlemmar; Wilhelm Johannes, sonen Birger som blev VD 1950 och sonsonen Lars-Erik som tog över rodret 1982.

Fram till 1971 var W.J. Dahlman ett renodlat korvmakeri. Då togs det strategiskt viktiga beslutet att etablera ett eget slakteri som låg skilt från korvmakeriet. – Ett eget slakteri innebär en säker råvarutillgång viket var viktigt för korvproduktionen eftersom vi då alltid har tillgång till färsk råvara av hög kvalitet, förklarar Lars-Erik Dahlman. Lars-Erik berättar vidare att företaget idag en modern fabrik med en totalyta på cirka 1400 kvadratmeter och cirka 35 anställda. Det är tre ben som företaget står på idag, korvfabrik, slakteri och produktförmedling. Korv och chark

Här är det fortfarande korven som dominerar, mest känd är Dahlmans Wienerkorv. Samma gedigna grundrecept som dock utvecklas i takt med tiden. De gamla godingarna får nu sällskap med nya och spännande korvar. Forskning och produktutveckling bedrivs för att få fram angenäma konsistenser, delikata kryddblandningar och även bättre korvskinn. Grillkorv, matkorv och uppskärningskorv är de största produkterna. Men även kokta och rökta skinkor, kassler, lamm, pizzaskinka, medwurst, pyttipanna med mera samt säsongsbetonade varor såsom exempelvis blodkorv och lakkorv finns med i det stora sortimentet. Näst intill alla charkvaror är glutamatfria. Råvarorna i Dahlmans produkter är i första

Lars-Erik Dahlman, VD, W.J. Dahlmans.

hand åländska och i andra hand inhemska. Något tredje alternativ finns inte idag. Eftersom svinuppfödning inte existerar på Åland så kommer grisarna från Finland. Hanteringen av råvarorna är omsorgsfull och hygienisk. En nyhet är att Dahlmans goda korvar i framtiden kommer i nya och bättre förpackningar. De gamla vakuumförpackningarna kommer att försvinna och all chark ska numera förpackas med livsmedelsgas. Ålands enda slakteri

Dahlmans är idag det enda slakteriet på Åland. De slaktar nöt, svin, får och hästar, i stort sett allt som ska slaktas i landskapet. Den totala slaktvolymen utgör numera cirka 750 000 kg per år.

Produktförmedling

– Förutom våra egna charkuterivaror förmedlar vi även produkter från Atria Oy samt produkter från andra mindre finska leverantörer. Dessutom finns i sortimentet produkter från några svenska leverantörer, säger Lars-Erik Dahlman.    W. J. Dahlmans är stolta över sitt produktsortiment och vågar även påstå att kvaliteten ligger i absolut världsklass vad gäller hälsoaspekter, renhet, smak och kvalitet. De gamla pålitliga basprodukterna kommer att finnas kvar, men Dahlmans ser framåt utan skygglappar. Research Per Svensson Text Arne Öster

Borrningstjänster med både bredd och djup

Research Per Svensson Text Arne Öster

Kontakta oss när det gäller installationer inom bergvärme och geoenergi TBL brunnsborrning

Telefon+358 (0)18 32063, Hemsida: www.tbl.ax e-post: tblbrunnsborrning@aland.net

A ER T

DUC

Tony Lundberg, ägare TBL Brunnsborrning.

RO

En viktig förutsättning för en effektiv bergvärmekälla är att den vattenförande delen av borrhålet är lång och att vattenomsättningen i borrhålet är mycket god. Annars finns risk för snabb isbildning och så kallad permafrost i borrhålet som inte ges en chans att tina upp under den varma delen av året. För det nya köpcentrumet Maxinge Center har TBL Brunnsborrning ab borrat mer än 6 000

meter fördelat på 30 energibrunnar. Dessa ska sedan kunna förse fastigheten med värme och kyla efter behov. Tony Lundberg, som varit i branschen sedan 1991, drev tidigare företaget TBL Brunnsborrning som enskild firma innan det omvandlades till aktiebolag 2005. Företaget förfogar över en bred maskinpark, bl a djupgående borrar och den kraftigaste kompressorn i Norden, som gör arbetet snabbare och mer effektivt. – Våra borrningsprojekt handlar om brunnar för både energi och vatten men även om rörpålning för hus, bryggor, båthus, kajer m m med en borrdiameter på 139-406 mm. Horisontalborrning, exempelvis under vägar, är en annan och mycket kostnadseffektiv metod som vi kan erbjuda våra till kunder. Vid borrning för vattenbrunnar går vi ner till cirka 25-50 meter, där grundvattnet finns. Även på öar och skär kan vi med vår utrustning ta oss uppför branta bergsformationer, berättar Tony Lundberg. På Föglö har företaget nyligen även utfört pålning och grundförstärkning av brofundamentet på en av öns större broar. Ett annat större projekt var i Mariehamn där man borrade för en ny ”skyway”, en personramp i Västerhamn. För Viking Lines nya fartyg M/S Viking Grace såg TBL till att ett nytt ansikte utformades vid deras terminal i hamnen.

NÄRP

Bergvärme/geoenergi är, liksom i Sverige, mycket populärt på Åland och uppdragen att borra energibrunnar är därför många för Tony Lundbergs företag TBL Brunnsborrning ab. Här finns det en lång erfarenhet av alla typer av borrningstjänster.

God mat sedan 1924


region åland

19

www.svenskleverantorstidning.se

Mångsidigt företag med fantastisk maskinpark Uffe Gustafsson startade sitt företag för fyra år sedan och är en mångsysslare. Snabb service och lyhördhet är viktiga ledord för hans företag. – Jag har kört långtradare i 30 år men jag tröttnade på alla dessa långa färjetransporter, säger Uffe Gustafsson. Så istället blev det jobb åt en granne på ett plåtslageri, där han trivdes väldigt bra. Men när lågkonjunkturen slog till tog Uffe jobb åt en annan granne som också drev plåtslageri. Uffe har även jobbat med ventilation. Stor maskinpark

– Företaget mitt har idag många grenar, alltifrån trädgårdsskötsel, snöskottning, renovering. Jag lägger plattor och beskär träd, säger Uffe Gustafsson. Man tar i princip alla de jobb som kunderna vill ha utförda. Om det behövs andra hantverkare har han ett brett kontaktnät att tillgå.

– När man bor på en ö som vi gör, så måste man anpassa sig efter klimatet, säger Uffe Gustafsson. Han har en stor maskinpark med alla nödvändiga maskiner. Där finns till exempel en nyinköpt elva tons skylift som har en arbetshöjd på hela 19 meter. Fastighetsskötsel

– Jag utför alla jobb på ett mycket professionellt sätt och är mycket flexibel och ger gärna tips och idéer till kunderna, säger Uffe Gustafsson. Det är garanti på alla jobb och företaget tar alla nödvändiga försäkringar som krävs. Han jobbar även med plåtarbeten och klär in skorstenar med mera. – Jag utför även fastighetsskötsel åt både privata och kommunala fastighetsbolag, säger Uffe Gustafsson. RESEARCH ANDERS ENKVIST TEXT FREDRIK MOBACK

Byggföretaget som kan det mesta Tore Jansson startade företaget Tores Bygg & Snickeri år 1995. De har kontor och verkstad i Hammarland. – Själv har jag varit inom byggbranschen i 45 år, berättar Tore Jansson.

Tores Bygg & Snickeri är ett byggföretag som utför allt inom bygg, som till exempel nybyggnation, renoveringar liksom om- och tillbyggnader. Kunderna är i första hand privatpersoner, men även kommuner och företag på Åland. – På Åland är det många svenskar som har fritidshus, som jag hjälper och utför arbeten åt, säger Tore Jansson.

Han kan även åta sig att utföra en totalentreprenad, då han själv håller i allting. – Jag har ett stort nätverk av andra duktiga hantverkare som jag anlitar. Det kan bland annat röra sig om el, VVS, måleri och kakelsättare, säger Tore Jansson. Mot privatpersoner arbetar man med fördelaktiga hushållsavdrag. Mer än fönsterrenoveringar

– Jag utför även fönsterrenoveringar som är en specialitet eftersom jag är utbildad för sådana arbeten, säger Tore Jansson. Förutom gamla fönster kan det vara att renovera gamla dörrar och karmar, som en kund vill bibehålla. Antingen kommer kunden till företaget med sitt material eller så åker Tore till kunden och tar sedan med materialet till verkstaden. – Är de i dåligt skick gör jag nya bågar, då de gamla är i för dåligt skick. Annars så slipar jag ner till trärent och därefter ser jag till att det grundas och målas helt färdigt, säger Tore Jansson.

Rent och snyggt

Varför ska man då välja Tores Bygg, undrar kanske den vetgirige läsaren. – Jag har lång erfarenhet, stor yrkesskicklighet är noggrann, pålitlig och håller alltid tider. Jag ser till att det är rent och snyggt på arbetsplatsen. Ordning och reda tycker jag är viktigt och kunderna uppskattar detta, säger Tore Jansson. En kombimaskin kommer väl till pass. Med den kan han såga, fräsa och den har en rikt- och planhyvel, allt i ett. – Den har jag god nytta av, säger Tore Jansson, som även bygger lösvirkeshus och monterar stockstugor. Företaget bygger även grunder och båtbryggor.

– Ett hus jag är stolt över är ett bostadshus till en privatperson i Bomarsund på 200 kvadratmeter, ett vackert hus, berättar Tore Jansson, som fortsätter: – Ett annat lösvirkesfritidshus på Vårdö Bergö är också lyckat. Att alltid ha nöjda kunder är viktigt som i alla projekt jag har byggt. RESEARCH STEFAN CAREWALL TEXT FREDRIK MOBACK

Ett hus jag är stolt över är ett bostadshus till en privatperson i Bomarsund på 200 kvadratmeter, ett vackert hus.

Tore Jansson.

Tores Bygg Mejerigatan 101, 22240 Hammarland Tel. +358 18 361 59, Mobil +358 40 514 6859

Sämjovägen 22, Eckerö Tel. +358 457 3427627, sunesror@aland.net


20

region åland www.svenskleverantorstidning.se

Värmeisolering med återvunnet papper Genom att använda återvinningsträfiber som grund för isoleringsmaterial i sitt arbete värnar företaget Ålands Miljö o. Ekoisolering om vår miljö. Vid framställning av Cellull används återvinningsträfiber i form av sorterat returpapper av dagstidningskvalitet. Vid framställningstillfället tillsätts bormineraler som brand- och rötskydd. På så sätt får man en pålitlig och säker isolering som vid tillverkningen sparar både energi och natur.

Cellullens enastående isolervärden möjliggör en minimal isolertjocklek. Med hjälp av träfibrets naturliga uppbyggnad kan Cellull uppta fukt från omgivningen, t ex fuktiga byggmaterial, utan att förlora sin isolerförmåga. När byggnationens relativa fuktighet minskar försvinner också fukten ur Cellullen successivt. I öppna väggkonstruktioner sprutas Cellull blandad med lite fukt, s k wet spray. Cellulosan och fukten bildar då något som kan liknas vid tapetklister, och fäster utmärkt på helt vertikala ytor. Cellullen tränger in i minska skrymslen och vrår, och bildar en tät och skarvfri isolering med mycket bra ljudisolerande egenskaper. Cellull kan användas som brandskydd i upp till 8 våningar höga hus, där vinden inte är inredd eller används i övrigt. – Cellull har många användningsområden: golvbjälklag, vindsbjälklag, väggar, snedtak, parallelltak, ljudisolering, akustikdämpning, kondensskydd, dragtätningar m m. Isoleringsmaterialet är lätt att applicera även i dolda och udda utrymmen. Det kan även användas för att isolera t ex värmeväxlare, säger Bo Johansson som äger och driver Ålands Miljö o. Ekoisolering i Mariehamn. Bo har tidigare arbetat på bl a Strängbetong i Nykvarn där han hade ansvar för arbeten och personal. Han startade ett isoleringsföretag i Södertälje som han senare sålde innan han köpte ut de andra delägarna i företaget Ålands Miljö o. Ekoisolering.

Företaget har en paketbil som hämtar upp returpapper som lagras i hans 500 m2 stora lager innan det transporteras vidare till Finland för bearbetning till isoleringsmaterialet Cellull. – Isoleringen är mycket bra och materialet som sprutas in där det behövs kan inte mögla. Vi jobbar både med nyproduktion och med

tilläggsisolering. Cellull säljer vi även till andra isoleringsföretag. Vi har många fasta kunder men också nya engångskunder, berättar Bo Johansson. Miljötänket är stort genom att företaget endast använder återvunnet material värnar man om vår miljö. Research Anders Enkvist Text Arne Öster

Mångsidigt företag inom specialsnickeri och el Men han är också duktig på platsbyggda möbler och inredning.

Jimmy Lundgren kommer ursprungligen från Stockholm och har arbetat på olika ställen. Innan han flyttade till Åland bodde han med sin fru i Västervik. Men hustrun kommer från Åland.

Fastigheter och båtar

– Det var det som gjorde att vi flyttade till kobben, säger Jimmy Lundgren, ägare av Vårdö El & Snickeri. Vårdö ligger i Åländska havet, öster om huvudön. Han har ett par nyttiga utbildningar i bagaget, som till exempel möbelsnickare och elektriker. Att reparera maskiner behärskar Jimmy Lundgren prima. Företaget arbetar numera över hela Åland. – Jag jobbar åt privata kunder men även företag finns med på listan, två tredjedelar är el och en tredjedel snickeri, så ser fördelningen ut i dagsläget, säger Jimmy Lundgren. El och möbler

Han utför allt från renoveringar och elreparationer till nya installationer, utbyggnader och monteringar av köksinredningar. När det gäller el har företaget alla behörigheter som krävs. Man arbetar bara med kända kvalitetsmärken. – Naturligtvis så märker jag upp och lämnar dokumentation över arbetena, säger Jimmy Lundgren.

@ n o s uffes Tel +358 457-595 84 26

Jimmy tar sig gärna an gamla fastigheter eller andra byggnader som kräver en varsam hand, när det gäller renoveringar. Han är en problemlösare som tycker om sitt arbete och uppskattar det litet speciella, när det gäller äldre hus. Företaget har en hög servicenivå. Man lyssnar och samverkar med kunden. – Jag har ett snickeri, där jag kan tillverka delar och har en stor bredd. Det är mycket viktigt, säger Jimmy Lundgren, vars företag arbetar mycket med specialsnickerier. Det finns planer på att nytillverka och renovera träinredningar till större båtar, men han kan också renovera gamla möbler eftersom gesällbrev finns inom möbelsnickeri. Jimmy kan också specialtillverka möbler och inredning. RESEARCH ANDERS ENKVIST TEXT FREDRIK MOBACK

Kontakta oss idag! Granstigen 15, Mariehamn Tel +358 18 153 66 eller +358 400 537 006


region åland

21

www.svenskleverantorstidning.se

Städbolaget som underlättar folks vardag Hjördis Dammvippa är ett relativt nytt städföretag på Åland och drivs av Monika Sawicki. – Jag insåg att det fanns ett behov av ett företag som erbjuder hushållsnära tjänster och ville samtidigt hjälpa två bekanta som var utan jobb, säger hon till Svensk Leverantörstidning. Monika Sawicki, som är utbildad ekonom, flyttade till Åland 2004 och har sedan stannat kvar. När hon var mammaledig med sin son och träffade andra småbarnsmammor insåg hon att det fanns många i den kategorin som var i behov av att köpa städtjänster. Monika driver idag städföretaget Hjördis Dammvippa och vänder sig mot såväl småbarnsfamiljer som övriga privatpersoner och företag. Hon har två anställda som arbetar med städning på heltid i företaget. – Vi underlättar folks vardag genom att se till att deras hem blir städade. Det kan vara stres�sigt för en familj att hinna med allt om båda makarna jobbar heltid. Barn ska hämtas från skola eller dagis och sedan kanske de ska skjutsas

till olika aktiviteter. Då kan det vara väldigt skönt att låta oss ta hand om hemmet, säger Monika. Hjördis Dammvippa utför veckostädning, fönsterputsning, storstädning, strykning och ekologisk städning för privatpersoner. De utför även trappstädning och kontorsstädning åt företag, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. – Vi använder oss bara av miljömärkta medel och i vår ekologiska städning använder vi oss av produkter som är biologiskt nedbrytbara, säger Monika. Privatkunderna kan naturligtvis utnyttja hushållsavdraget och Monika hjälper till med ansökning av detta. Hjördis Dammvippa strävar efter att ha hög kvalitet på sina tjänster och personalen är mycket erfaren.

Anders Enkvist

Ett företag i markbyggnadsbranschen med många år på nacken Ålands Schakt verkar inom markentreprenader, främst på Åland. Tillsammans med underleverantörer utför de markarbeten åt en rad olika uppdragsgivare inom både offentlig och privat sektor. Ålands Schakt Ab har existerat under olika namn sedan 50-talet och är en väl inarbetad aktör inom markentreprenader på Åland. 2011 köpte Ax Entreprenad Ab alla aktier i Ålands Schakt Ab och idag finns all verksamhet i Ålands Schakt Ab. Kristian Lundström berättar: – Våra uppdragsgivare finns inom både offentlig och privat sektor. Det är såväl kommuner

som större byggföretag och även privatpersoner. Våra kunder väljer oss därför att vi blir färdiga i tid håller ihop och samarbetar väl i stora projekt med många inblandade aktörer levererar väl fungerande produkter löser problemen snabbt om och när de uppstår Några exempel på det breda utbud av olika tjänster som företaget kan erbjuda är: Husgrunder

En säker grundläggning är en förutsättning för allt byggande. Då en byggfirma uppför ett nybygge sköter Ålands Schakt om markentreprenaden. Vid behov spränger de berget, gräver ut och för bort all schaktmassa. Därefter ser de till att allt är klart för nästa steg i byggnationen.

Erfarenheten från större projekt är bra att ha för att också kunna hjälpa dig när du vill bygga ditt eget hem, eller när det är dags att renovera. Rivningsarbeten och renovering

Företaget har tillgång till en ”rivningsrobot” för mer effektivitet, allt för att få jobbet klart i tid. Borrar och sågar finns för att klara såväl betong som tegel och lättbetong. Vid renoveringsarbeten kan man öppna nya dörrar, nya fönster eller plocka fram gamla VVS-ledningar när avloppet krånglar.

Infrastruktur

Vägar, brobankar, vattenledningar, fjärrvärmeledningar. Sådana ”osynliga” arbeten, som behövs för att göra vardagen så smidig som möjligt. Trädgårdsanläggning Vid större entreprenader gäller det att följa konstruktions-, arkitekt- och situationsritningar: många små detaljer ska klaffa för att helheten ska bli bra. – Med precision och erfarenhet kan vi hjälpa till med markunderlag, matjord, ny gräsmatta, plattsättning, stenmur eller underlag till en asfalterad uppfart. Detta och mycket annat kan våra kunniga medarbetare utföra enligt kundernas önskemål. När något exempelvis behöver sprängas kan vi ombesörja att sprängningen blir utförd på ett säkert och korrekt sätt. Till vår hjälp har vi en maskinpark med vilken man kan utföra det mesta. Den består av 16 grävmaskiner från 0,8-25 ton, sex lastbilar och tre dumprar, säger Kristian Lundström.

Kristian Lundström, ägare av Ålands Schakt.

Research Per Svensson Text Arne Öster

Telefon: +358407616744 E-post: dammvippan@hjordis.ax Hemsida: www.hjordis.ax

Skog shyd dsvägen 8, A X -22 100 Mar i ehamn | Tel e fon : 0 1 8 - 2 2 8 1 1 | E - p o st : i n fo @ s cha kte n . a x | Hemsid a : w w w. s cha kte n . a x


22

region åland www.svenskleverantorstidning.se

Bengt Häggblom, ägare Ålands Alltjänst.

Ålands Alltjänst – En kontakt räcker Efter nära 40 år i branschen kan Bengt Häggblom det mesta om hur man utför markentreprenader med hög kvalitet och så kostnadseffektivt som möjligt. Det gör att man med förtroende kan vända sig till denne driftige entreprenör och hans företag Ålands Alltjänst Ab. – Vi arbetar med det mesta när det gäller markentreprenader: tomtplanering, sprängning, grävning och dränering, husgrunder och plattläggning m m, där husgrunder under årens lopp successivt har blivit en allt större del av

verksamheten, berättar Bengt Häggblom, ägare till Ålands Alltjänst Ab, Mariehamn. Bengt köpte sin första traktorgrävare som 16-åring och då handlade det mest om dikningsoch grävningsarbeten för åkermark. Idag finns här tillgång till lastbil och hjul- och bandburna grävmaskiner, från 8-21 ton. Ja allt som Bengt och hans medarbetare behöver för att utföra ett fullgott jobb. Vill du ha bara vissa delar av jobbet utfört eller alltihop? Företaget utför alla sorters grävarbeten, såväl stora som små. Allt kan erbjudas komplett, från första spadtaget till ”finlir” som planering av

trädgården, gräsmattor, plattsättning med mera. Detta görs oftast i samarbete med lokala, kända underleverantörer. Kunden gör ofta det allra sista själv, eller också tipsar Bengt kunderna, allt efter deras önskemål för ett komplett arbete. Ålands Alltjänst anlitas oftast av husleverantörer, exempelvis Nora Hus AB i Mariehamn, där det i nuläget uppförs två huskroppar på Solberget i Mariehamn. Andra projekt den senaste tiden är bl a den nya ”Smakbyn”, Kastellholmen i Sund, fjärrvärmegrävning åt Mariehamns Energi AB, m.fl. Det mesta av schaktmassorna återanvänds i

form av matjord och en del bärlager. Allt detta sorteras på våren och säljs till hugade spekulanter. Vill man ha hög kvalitet på sin entreprenad är Ålands Alltjänst ett givet val, eftersom deras långa erfarenhet talar sitt tydliga språk. Endast ett telefonsamtal samtal behövs! Research Per Svensson Text Arne Öster


region åland

23

www.svenskleverantorstidning.se

Det mångsidiga försäkringsbolaget Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag är ett företag med anor och grundades redan 1866 som ett brandstodsbolag, någonting man hade i kommunerna på Åland.Brandstodsbolagen slogs sedan ihop och man växte sig större. – Alla våra kunder är ägare, säger Bosse Sjölund, avdelningschef för företagsförsäkringar vid Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag. På huvudkontoret i Mariehamn är man 45 anställda. Tio av dem arbetar på Bosse Sjölunds avdelning, som vänder sig till och servar blivande och befintliga kunder och företag på Åland. – Våra kunder är i huvudsak på Åland, till 90 procent men även i Sverige där vi går via försäkringsmäklare, säger Bosse Sjölund. Förutom företag vänder sig försäkringsbolaget också mot privatpersoner. Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag är ett sakförsäkringsbolag som erbjuder allt man behöver inom området. Det rör sig om fastighetsförsäkring, egendomsför-

Från vänster Bosse Sjölund och Stefan Boman.

fakta Ur verkställande direktörens utblick: …” Som marknadsledande sakförsäkringsbolag med over 20 000 kunder som valt att teckna sitt försäkringsskydd hos oss, har vi fått ett förtroende att förvalta väl. Förutom den ekonomiska trygghet som försäkringen skall utgöra, skall kunderna dessutom bli positivt överraskade över den service, den nytta och de mervärden de får hos oss. Vårt ansvarstagande och vårt engagemang skall kännas och synas”...

säkring, stöld, brand och vattenskador, men även ansvarsförsäkring, rättsskyddsförsäkring och olika tilläggsförsäkringar beroende på vilken bransch företaget verkar inom. Man erbjuder även olycksfallsförsäkring till företagens anställda som är en lagstadgad försäkring för en arbetsgivare. – Vi har ett heltäckande skydd för företag, säger Bosse Sjölund. De som jobbar med företagsförsäkringarna är nära sina kunder och lokala. De känner både kunderna och marknaden väl. – Vi är också snabba på plats vid en skada med skadereglerare, säger Bosse Sjölund som fortsätter: – En styrka hos oss är att vi är samma lag. Vår vision är att vi ska leverera trygghet åt ålänningarna. Försäkringsbolaget verkar som en motor i samhället och bygger nya fastigheter liksom investerar i nya företag. – Vi stödjer föreningar och kulturliv som sponsorer, säger Bosse Sjölund. Framtidsvisionen är att behålla närheten på Åland och att leverera trygghet till ålänningarna. RESEARCH STEFAN CAREWALL TEXT FREDRIK MOBACK

fakta Att Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag är ett kundägt bolag betyder att de inte behöver tillgodose vinstintressen i form av dividender. De erbjuder våra kunder som samtidigt är våra ägare, konkurrenskraftiga prissatta produkter och en hög servicenivå. Genom deras mångsidiga erfarenhet, ett omfattande nätverk, och vår koncession att bedriva försäkringsverksamhet inom alla väsentliga försäkringsklasser i Finland och Sverige, kan de erbjuda sina kunder de bästa produkterna till marknadens bästa priser. De kan också följa sina företags intressen inom hela EU. Källa: www.omsen.ax

PERSONLIG SERVICE. FLEXIBLA LÖSNINGAR. Vi har ett stort och flexibelt utbud av produkter, lösningar och tjänster som vi skräddarsyr för ditt företag. Vi erbjuder Kombinerad Företagsförsäkring, Fastighetsförsäkring och ett antal valbara försäkringar. Genom tillgänglighet, engagemang och personligt bemötande skapar vi förutsättningar för långvariga och ömsesidiga relationer.

Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag Telefon +358 18 27 600 l info@alands.se l www.alands.se


Årgång 29 Nr 2 mars 2013 • Pris 39 kronor

BILAGA ÅLANDS NÄRINGSLIV

Svensk Leverantörstidning nr-2 2013 - BILAGA ÅLANDS NÄRINGSLIV  
Svensk Leverantörstidning nr-2 2013 - BILAGA ÅLANDS NÄRINGSLIV  

LÄS MER OM ÅLANDS NÄRINGSLIV.

Advertisement