Page 1

HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING - WWW.HAMMARONYTT.SE

H A M M A R Ö S H E LT E G N A L O K A LT I D N I N G S E D A N 2 012 w w w. h a m m a r o n y t t . s e

Fredrik

NUMMER 9, SEPTEMBER 2019

Weileby SANNA TAR ÖVER TUMMEN - FOLKDRÄKT - VÄNERVECKAN - TRÄNA PÅ KILENEGÅRDEN

TÄVLA OCH VINN ÖLPROVNING FÖR TVÅ i samarbete med TAPPERS BRYGGERI & MUSTERI

VÄLKOMMEN SANNA!


Redaktionen

MÅNADENS KÖ

I DETTA NUMMER SID 2  Redaktionen | Ledare | Tävling

KRISTINA ÖIJEBERG Ansvarig utgivare, reporter, fotograf koi@koiproduktion.se 0734-36 80 90

SID 4  Götetorpsskolan rivs | Motion om neddragning av mötesarvoden | Insändare: På Hammarö silar man mygg och sväljer kameler! | Juniors kristallenkostym sydd på Hammarö SID 5  Efter 40 års trogen tjänst | Cecilia nominerad till Guldäpplet | Ny salong i centrum | SM-guld till Hammarö | Svårt att besöka stranden på Mörudden

HÅKAN GUSTAFSON Säljare, fotograf hakan@koiproduktion.se 0701-46 80 90

SID 6  Sommarfest vid Hembygdsgården SID 8-9  Personporträtt: Fredrik Weileby

ANNIKA GUSTAFSSON Originalare, reporter annika@koiproduktion.se 054-203 46 46

SID 12  Lillängshamnens dag – en del av Vänerveckan SID 14  Discjockey genom fyra decennier SID 16  Sanna tar över ICA Supermarket SID 17  Träning för alla på Kilenegården

UTÖKAT UTGIVNINGS-

OMRÅDE!

Nu delas HammaröNytt ut även till hushållen på KANIKENÄSHOLMEN!

NÄSTA NUMMER

DELAS UT

26-27 OKT

koi.

LEDARE

(En ytterst personlig reflektion som inte speglar tidningens politiska inriktning. Som inte finns, för vi är helt oberoende.)

September och hösten är här HÖST ÄR SKÖRDETID. Mina icke så gröna fingrar har

lyckats med att få fram en del egenodlade örter och grönsaker. Inte mycket men det som finns smakar så gott. Tänk när vi lagar maten därhemma och vi kan piffa till den med färska egenodlade kryddor. Det tycker jag är mysigt. Och så får man känna sig lite duktig. Höst innebär också att dagar och kvällar blir mörkare och kallare. Dags att ta fram ljusstakar och tända levande ljus igen. Det är ju på riktigt, väldigt mysigt. Med hösten brukar det också börja riktigt bra serier att följa. Det kan vara både poddar att lyssna på och nyinspelade serier att se på tv. Tänk då att få dra över sig en gosig filt. Tv-tittande och gosig filt tillsammans med en kopp nybryggt te. Vad slår det i mysighet?

SID 18  Krönika: PT-Marie SID 19  Krönika: kommunpolisen

HammaröNytt och Tävla! med Tappers Bryggeri  Denna månad har du

chans att vinna en bryggerivisning med ölprovning för två personer från Tappers Bryggeri & Musteri, värde 600 kr. Svara på frågan Vilka humlesorter är Tappers IPA humlad med? Svaret lämnar du på hammaronytt.se/tavla eller via mail på tavla@hammaronytt.se senast 15 oktober 2019. Det går även bra att posta ditt svar till oss: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall. Inger Sundberg visste att Jenny på Stellaria kommer från USA, och vann presentkortet i tävlingen i förra numret. Grattis!

Enkla webben Grunden för din webbplats är dina idéer. Och har du inga egna hjälper vi dig självklart med det. Webbplatsen i sitt enklaste utförande består av en statisk sida samt max fem undersidor. I priset ingår till exempel grundläggande grafisk design och byggande av webbplatsen, bildredigering av befintliga bilder och viss textredigering. Kostnad för domänregistering och webbhotell tillkommer.

Vi på Koi är försäkringen som ser till att din webbplats är korrekt, levande och uppdaterad. Du betalar endast 1 500 kronor per månad i ett år. Då uppdaterar vi din webbplats en gång i månaden. Du äger rättigheterna när full betalning erlagts.

Trycksaker | webbplatser | logos | bilstripning | grafiska profiler LITE NÄRMARE. LITE SMIDIGARE. LITE SNABBARE. www.koiproduktion.se | hejkoi@koiproduktion.se | 054-203 46 46 | Clevevägen 2, Skoghall | facebook.com/Koiproduktion

Upplaga: 8 500 exemplar. Tryck: Exakta Group Utgivningsplan: se www.hammaronytt.se Distribution: Svensk Direktreklam

HammaröNytt utges av Koi Produktionsbyrå. Adress: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall. Telefonnummer: 054-203 46 46 Internet: www.hammaronytt.se.

Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö samt Kanikenäsholmen, och finns i centralt placerade tidningsställ på Hammarö. Tidningen är religiöst och politiskt obunden.


Nyheter på

ICA TUMMEN!

•• Vi hälsar vår nya handlare

SANNA välkommen 1 oktober!

• OBS! Priserna gäller 1-6 oktober

1 oktober kan vi äntligen erbjuda produkter från

LILLÄNGSHAMNENS FISKRÖKERI och HEMGÅRDEN!

25:-

• • 109:-

/st

KRYDDKORVAR Hemgården. 270-300 g. Olika smaker.

/kg

VARMRÖKT HEL REGNBÅGE Svensk. Naturell. Lillängens Fiskrökeri.

9

90

29:-

/st

HACKKORV Hemgården. 700 g.

/hg

ENRISRÖKT BOG I delin. Hemgården. Jfr pris 99 kr/kg.

Välkommen! Önskar gänget på ICA Tummen

HammaröNytt 21 september 2019

3


NOTERAT

Motion om neddragning av mötesarvoden

Götetorpsskolan rivs

Text: KRISTINA Foto: CHRISTINE HOLM

Text: ANNIKA Foto: HÅKAN

 De tre obundna ledamöterna i

Mer på hammaronytt.se!

 Det tog tre och ett halvt år för att komma till rivningsstart för den brandhärjade skolan på Götetorp. Kommunalrådet Mattias Joelsson hade bara en sak att säga om det. – Äntligen! Det är den politiska processen som dragit ut på tiden. Nu är rivningen påbörjad och den ska vara klar i slutet av september. – Nu är vi framme vid ett färdigt koncept och nu fullföljer vi det, säger Bosse Henriksson, kommunalråd Hammarö kommun. Markarbetet drar igång i december för att sedan starta bygget av nya Götetorpsskolan. Det blir en tvåparallellig F-6skola med plats för 350 elever. Skolan ska innehålla matsal, slöjdsalar, kök, utemiljö och idrottshall som täcker skolans behov. Skolan ska vara klar för inflyttning för de nya klasserna hösten 2021.

Hammarö kommunfullmäktige (KF) har lämnat in en gemensam motion till KF. Denna gång gäller det ett förslag om att de politiker som redan får arvode inte ska få ut mötesarvoden också. Det gäller alltså de som idag är råd eller gruppledare. – Jag fick idén från Landstinget där de som får fast arvode varje månad inte får mötesarvoden. Det anses ingå. Våra 7-8 gruppledare får några hundra varje möte, vilket skulle motsvara 40-50 000 kronor gissningsvis på ett år. Och det kan vara en väldigt viktig symbolisk handling nu när kommunen ska spara, berättar Anders Ahl. – Det ligger ett uppdrag om att spara inom politiken också.

Gruppledarna får ett arvode om cirka sju tusen kronor per månad, och det borde räcka för den tid och det ansvar som gruppledarrollen innebär. Detsamma gäller för rådsplatserna, fortsätter Anders. En motion ska normalt besvaras inom ett år. – Den här inte så avancerad så jag räknar med att få svar i år, avslutar Anders Ahl.

Juniors kristallenkostym sydd på Hammarö Text: KRISTINA Foto: MANOEL MARQUES

 Camilla Brolin som driver Milla Taylor är skräddaren som tillsammans med Anneli Thorén, skräddarmästare på Värmlandsoperan, har sytt Manoel "Junior" Marques kostym som han bar på Kristallengalan. Det är andra året i rad som paret fått detta hedersvärda uppdrag.

Insändare: På Hammarö silar man mygg och sväljer kameler! På Kommunstyrelsen den 19/8 togs ett beslut om en ny skola på Götetorp. Den beräknas kosta 179 miljoner och blir dyrare än Bärstaskolan. Det är inte så lite märkligt att man bygger en ny och dyr skola som ligger några hundra meter från en annan låg och mellanstadieskola (Mörmoskolan). Ännu mera märkligt är det med tanke på kommunens ekonomi med en rekordskattehöjning. För ett år sedan lovade Hammarösamverkan, som nu styr kommunen, allt! Några exempel är: två högstadieskolor, en ny skola på Götetorp, mindre grup-

per inom förskolan och dessutom oförändrad skatt. Man hade "ingen aning" om att det inte fanns pengar till sådana löften, vilket kommunstyrelsens ordförande Bosse Henriksson fick erkänna nu i juni. När Hammarösamverkan äntligen hade förstått borde man ha tänkt om och sett på möjligheterna att spara, där det verkligen får effekt. Det har man inte gjort. En gemensam F6-skola på Mörmon hade varit det naturliga ur både kvalitets- och besparingssynpunkt. Hammarö kan aldrig vända ekonomin med Hammarösamverkans politik.

Löftet om en tillfällig skattehöjning är tomma ord. Det går inte och få ordning på ekonomin med att ta bort hundlatriner eller dra in brödet till förmiddagskaffet för personalen och liknande förslag. Ni silar mygg och sväljer kameler! Det som krävs är mod, krafttag, nytänkande och samarbete med oppositionen. Hitintills har ni inte visat er kapabla till detta! Hammarö kommer allt närmare att bli en statsdel till Karlstad! Lars Westling i Skoghall

PROVA DEN GRATIS Vi bjuder dessutom

på 600 koppar kaffe

.

Vid nytecknande av hyresavtal erhålles en espressomaskin från Siemens -­ helt gratis!

16 25 073-505 www.hammarofonsterputs.se

Kontakta oss:

KARLSTAD 054-51 68 00 www.kaffekompaniet.se

4

Företag och privatpersoner. Inga jobb är för stora eller för små.

HammaröNytt 21 september 2019


Efter 40 års trogen tjänst

SM-guld till Hammarö

 Fredagen den 30 augusti

 Daniel Halvarsson och tiken

packade Carina Larsson ihop sina privata tillhörigheter och lämnade kontoret i Folkets Hus för sista gången i yrkeslivet. En riktigt bra arbetsgivare och fria tyglar bidrog till att Carina stannade i 40 år och fyra månader på Pappers avdelning 36 på Skoghall. – Jag har lagt upp mitt jobb efter mitt huvud. Men i och med nya regler och lagar som till exempel GDPR, och att förbundet övertagit en del av det jag gjort, så valde jag att gå i pension ett år i förtid, berättar Carina som känner att hon nu inte har samma koll på medlemmarna som hon haft tidigare, vilket inte är speciellt tillfredsställande. Nu väntar långa skogspromenader med svampkorgen och förhoppningsvis i sällskap med en valp här i höst. – Jag är sugen på en hund igen, både för sällskap och för att komma ut och röra mig lite

Mallekrafts Hejja tävlandes för Hammarö Brukshundsklubb blev svenska mästare vid Brukshunds-SM i Katrineholm helgen 24-25 augusti. Hejja är en Belgisk vallhund av typen Malinois. Hon är sju år och har varit hos Daniel sen hon var åtta veckor. Hon har haft två valpkullar som båda gav nio valpar per kull. Daniel och Hejja tränar tillsammans nästan dagligen. De tävlar i flera grenar men har specialiserat sig på grenen Sök. Där gäller det för hunden att hitta gömda personer ute i terräng. Denna SM-tävling hålls årligen och de ekipage som under året samlat ihop flest kvalpoäng under tidigare tävlingar under året deltar. – Detta var första gången vi lyckats kvala in till SM, berättar Daniel. Hejja och Daniel deltog mest för att skaffa sig rutin. Inför en publik på tusentals personer och andra hundar på banorna runt omkring gjorde paret en jätteprestation. – Hejja gjorde sitt allra bästa, och när alla i klassen gjort sitt stod vi som segrare, berättar Daniel stolt.

Text: ANNIKA Foto: KRISTINA SVENSSON

Text och foto: KRISTINA

Mer på hammaronytt.se!

mer, skrattar Carina. I övrigt kommer hon inte ha svårt att fylla dagarna. – Jag har mina barnbarn som är 7, 13 och 22 år, så jag är redan bokad framöver. Och om mina ögon tillåter så skulle jag vilja börja brodera igen, en gammal hobby, berättar Carina. Och så ska jag passa på att åka och hälsa på kompisar som man inte tar sig tid till när man kommer hem efter jobbet, fortsätter hon. Carina avslutar med att önska Pappers medlemmar och styrelsen lycka till i framtiden.

Cecilia nominerad till Guldäpplet Text: KRISTINA

 Guldäpplet är ett lärarstipendium som lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. Priset har delats ut årligen sedan 2002. Totalt har ett drygt hundratal lärare och förskollärare nomi-

Ny salong i centrum Text och foto: KRISTINA

 Måndag sista september öppnar Sanny och David Nguyen sin salong Sanny Nails & Beauty på Clevevägen i Skoghall centrum. – Ja, det är lite som måste fixas först, men jag tror att vi hinner

nerats från alla landsändar. En av de nominerade är Cecilia Klaremo på Bärstadsskolan. Hon inspirerar och stöttar kollegor på skolan och i kommunen i arbetet med skolans digitalisering. Årets pristagare koras 27 september. till dess, berättar Sanny. Det nygifta paret kommer erbjuda nagelförlängning, manikyr, pedikyr och fransförlängning. Sanny utbildar sig just nu till fransstylist och gör sin praktik, men lagom tills de öppnar salongen ska hon vara färdigutbildad. David har jobbat som nagelterapeut i över tio år, först i Tjeckien och sedan i Tyskland innan han kom till Sverige för två år sedan. Fram tills öppningen arbetar han på en nagelsalong på Bergvik köpcenter i Karlstad.

SM-vinnarna i respektive gren är nu uttagna till svenska landslaget och kommer delta i Nordiska Mästerskapet som arrangeras i Värnamo senare i år. Mer på hammaronytt.se!

Svårt att besöka stranden på Mörudden Text: KRISTINA Foto: HÅKAN

 Badplatsen på Mörudden har stängts av för rullstolsburna och permobiler. – Helt plötsligt ligger det balkar så jag inte kommer ner till stranden, berättar Torsten Björkehed som brukar åka dit med sin permobil näst intill varje dag under sommarhalvåret. Peter Karlsson, enhetschef på Hammarö kommun har lovat

HammaröNytt 21 september 2019

att se till att dessa balkar flyttas. Och Thorsten Born, hamnchef Sörvikshamnen beklagar. – Vi har lagt dit dem för vi har problem med att bilar kör ner där. Men så ska det ju naturligtvis inte vara, alla måste kunna komma ner till stranden. Vi får titta på en annan lösning på problemet till nästa sommar, lovar Thorsten. Mer på hammaronytt.se!

5


Sommarfest vid Hembygdsgården Text: ANNIKA Foto: HÅKAN

 Söndagen den 18 augusti höll Hembygdsföreningen sommarfest vid Hembygdsgården på Hammarö. Mer på hammaronytt.se!

DET VAR EN fest som bjöd på allehanda godsaker. Dragplåstret denna dag var Signe Öijeberg som fått det hedersvärda uppdraget att visa upp den folkdräkt för barn som föreningen fått till skänks från Gun Pettersson. Hon är barnbarn till Jenny Svensson som var en av upphovskvinnorna till Hammarö folkdräkt. GUN ÄR UPPVÄXT här på Ham-

marö men bor numera i Halland. I samband med ett besök tidigare i somras då Gun var här och besökte släkt och vänner passade hon på att skänka den fina barnfolkdräkten till Hembygdsföreningen här på ön. – Det är en mycket värdefull gåva, det sys så sällan sådana

här dräkter nuförtiden, berättar Solveig Nyström, som har varit medlem i Hembygdsföreningen på Hammarö under många år. SIGNE VAR INTE ensam om att visa

upp en folkdräkt den här dagen. Vid sin sida hade hon med sig mamma Kristina som även hon bar en hammarödräkt. – Den dräkten skänktes till oss av konstnären Kajsa Silve i samband med en flytt. Det är helgdagsdräkten som har den svarta kjolen. Ska man vara riktigt helgdagsklädd så ska man egentligen ha den vita förklädet och den vita sjalen, men nu valde vi ett annat upplägg för att passa ihop med dräkten som Signe bar, berättar Solweig.

SJALEN SOM HÖR

till dräkten har ett mönster som kommer från ett fynd som gjordes i Paul Anderssons föräldrahem i Torp. Sjalen hittades i sågspånsisoleringen på vinden i mitten av 40-talet. NU VAR DET inte

bara uppvisande av folkdräkterna  Kristina, Signe och Karin Hjalmarsson visar upp Ham- som besökarna marös hembygdsdräkt. Karin visar hur det ska se ut när man är högtidsklädd med vit sjal och vitt förkläde. fick ta del av denna fina sensommardag. Två av föreningens medlemmar fick ta emot fina utmärkelser från Svenska Hembygdsföreningen. Det var Moa Jonsson och Solweig Nyström som fick varsitt halsband för sina fina insatser inom föreningen. Bengt Tingdahl gjorde ett populärt framträdande där han sjöng och spelade gitarr. Skolmuseet var öppet och man kunde även besöka den fina utställningen med kistplåtar. Ville du gå skattjakt gick det för sig och för de hågade  Dockor med kläder som förlagor till Hammarös folkdräkt. De tre i mitten gick det att ta sig an några hin högst upp är handgjorda av Olga der med käpphästar. Ekman-Larsson.

ALLT INOM OMBYGGNAD AV YTTRE MILJÖER

 Här får Moa Jonsson och Solweig Nyström sina utmärkelser för sitt mångåriga arbete inom Hembygdsföreningen. Ordförande i Värmlands Hembygdsförbund Eskil Johansson hänger halsbandet runt Moas hals. Gunnar Thörnqvist som är ordförande i Hammarö Hembygdsföreningen tittar på.

6

HammaröNytt 21 september 2019


MATGLĂ„DJE

Kos lĂĽ!

PÅ HAMMARÖ. PÅ HAMMAR Räkor, havskräftor, Västerbottenpaj, kräftrÜra, aioli

55k/st

Beställ senast tisdagar, fÜr avhämtning tors-lÜr. 010-410 87 68 2 KG

139k/st

299k SKALDJURSKASSE

FĂśr tvĂĽ personer.

KYCKLINGFILÉ STORPACK

Sverige/KronfĂĽgel. Fryst. 2000 g. Jfr-pris 69:50/kg.

KYLDA MATLĂ…DOR

Välj mellan olika sorter.

Torsdagar och fredagar kl 12-19 bjuder vi pü inspirerande matglädje, kom och smaka!

59k/st HANDLA ANDRA VAROR FĂ–R 500:- SĂ… FĂ…R DU KĂ–PA ETT PAKET BLĂ–JOR FĂ–R 59:-. MAX 1 KĂ–P/HUSHĂ…LL.

BLĂ–JOR

Libero/Pampers. Välj mellan olika sorter. Gäller ej Libero Touch. 28-66 st.

RABATTKUPONG KÜp 2 valfria paket Pampers och lämna kupongen i kassan sü für du 50:- rabatt. BLÖJOR

Pampers. Välj mellan olika sorter. 28-58 st. Jfr-pris 1:71-3:18/st.

Gäller 23/9-29/9, 2019

50k RABATT VID KĂ–P AV 2 PAKET

Namn: KassÜrsign: Erbjudandet gäller hos Coop 23/9-29/9, 2019. Max 1 kupong/hushüll. Till butiken: InlÜses av ClearOn, tidigare KuponginlÜsen.

9

953267 105005

Välkn tl S Co H rÜ häl rJÜrg d ‍פ‏rl

HammarĂśNytt 21 september 2019

ÖPPET 7-22 ALLA DAGAR Priserna gäller mündag 23/9 - sÜndag 29/9 7


En hyllning till videobutiken – Fredrik Weileby samlar på VHS-hyrfilmer Text: JONATHAN STRANDLUND Foto: HÅKAN, KRISTINA

 Stoltheten är svår att dölja. Framför mig står en nybliven videobutiksägare med sitt livsverk prydligt uppställt i egentillverkade hyllor. Den vrålande rocksångaren Fredrik Weileby myser på alla nivåer i sitt nya krypin. Mer på hammaronytt.se!

NÄR TIDNINGEN SKÖNA hem listar tio varianter av hur svenska män inrett sina mancaves är det bar, sport och Star Wars som ligger på prispallen, strax utanför film- och motorinspirerade rum. I Fredrik Weilebys nybyggda mancave är visserligen film det genomgående temat, men inte för att slå sig ned i en lyxig soffa och kolla på den senaste ultrahögupplösta actionfilmen. Nej, här luktar det 80-tal så både näsa och syn tar besökaren tillbaka till den tid man hyrde VHS-kassetter. – Jag älskade verkligen att hyra film på Video Center på Solgatan, säger Fredrik Weileby. Det var något speciellt med lokalen. Den var inte så kommersiell utan hade en tydlig undergroundkänsla som jag gillade skarpt. Mitt bygge är en hyllning till den tiden. PÅ VIDEO CENTER kunde Fredrik

och hans kompisar stå och titta på omslagen och drömma sig bort. En blick i Fredriks lokal inbringar snabbt känslan hos knattarna som storögt gick igenom filmerna på hyllorna där 70- och 80-talsomslagen inte sällan lovade mer än de kunde hålla. – På den tiden var det så att omslaget skulle sälja filmen, förklarar Fredrik. Det var nummer ett. Det är den känslan som jag vill återskapa i min videobutik. Men tro inte att det går att hyra en moviebox och knalla hem med ”Hellraiser”, ”Hajen” och ”Indiana Jones” hur som

8

helst. Nej, Fredriks videobutik är helt för privat bruk, även om det står en kassaapparat vid disken. – Jag har samlat sedan jag gjorde lumpen och jag var tvungen att få mer plats åt mina filmer, skrattar Fredrik. Att bygga en hyllning till Video Center och Video City blev ett sätt att dels få mer plats och dels återskapa något som jag gillade väldigt mycket. HYLLORNA ÄR BYGGDA enligt hur

Fredrik minns dem på Solgatan och varje hylla har sin egen kategori. ”Komedi”, ”Sci-fi/Fantasy”, ”Drama”, ”Western” och personliga favoriten ”Skräck” – som är extra stor. Klart att kannibaler, monster, vampyrer och mumier ska ha några hyllmeter mer. – Skräck är min favoritgenre, förklarar Fredrik. Det har det alltid varit. Jag minns att man gick till Video Center med farsan och försökte få honom att hyra något kusligt, men när man var liten så kom jag alltid hem med någon barnfilm istället. Jag har många sådana också och de ska naturligtvis få en egen hylla. Titlar som ”Starzinger” och ”RAI: Grottpojken” har jag lyckats få tag i, de fanns på Solgatan när jag var liten. SUGET EFTER DE där otäcka omsla-

gen gick dock inte bort. Idag är Fredrik en ivrig samlare av filmer där skallar klyvs, lemmar kapas och benrester rasslar. Men fascinationen har faktiskt sin botten i just barnhyllan.

– Jag skyller, som många andra skräckfantaster, på Scooby Doo. Det fanns en mystisk känsla hos mysteriegänget som var så mycket mer spännande än Kalle Anka. Spöken och gastar kändes lite förbjudet redan när man var liten. Det blev helt klart min inkörsport till skräckfilmer. På skräckhyllan trängs ”Cannibal holocoust”, ”Frankenstein och helvetesmonstret”, ”Staden med levande döda” och naturligtvis Jason Voorhees härjningar i ”Fredagen den 13:e”-filmerna I-IV. Många av dem i helt oklippta versioner som troligtvis skulle få känsliga personer att lämna filmsoffan. – Innan debatten om videovåld blossade upp i Sverige 1980 var det inga VHS-hyrfilmer för uthyrning som klipptes, förklarar Fredrik. Det var naturligtvis de versionerna som man ville se och hade man kontakter så gick det att få tag i det mesta i kopierad form. STUDIO S-REPORTAGET "VEM behöv-

er video" brassade på med ”Cannibal ferox”, ”The Boogeyman”, ”Verktygsmördaren” och, paradfilmen hos alla kritiker, ”Motorsågsmassakern”. Det blev minst sagt ett herrans liv i det svenska folkhemmet och censursaxarna glödde hos sta-

HammaröNytt 21 september 2019

tens biografbyrå. – Man fick hitta andra vägar till originalen istället. Kontaktnätet för kopierade filmer från England och Holland blev stort och att kopiera filmer var ganska utbrett på Skoghall. Det gick att få tag på det mesta, men tyvärr fick man aldrig med några omslag och hade man otur kunde kopian vara en kopia av en kopia. Det lämnade en hel del att önska kvalitetsmässigt, skrattar Fredrik åt minnena från förr. I FREDRIKS SAMLING så ska VHS-

hyrfilmerna helst vara i original vilket betyder att omslaget inte ska vara kopierat, boxen ska vara från en hyrfilm och själva kassetten ska vara original. Idag kan boxar utan både film och omslag gå för flera hundra på auktionssidor. Att fynda på loppis är nästan helt omöjligt. – Jag hittade en James Bondfilm nu i sommar och betalade fem kronor, säger Fredrik. Den skulle jag nog kunna sälja för en femhundring. Men det var ren tur. Idag sker de flesta köpen på Internet och som hos alla andra samlare så finns det titlar som kittlar lite extra i Fredrik. – ”Alligator”, som jag lite otippat fick se när jag var bara sju år, och ”Piraya” skulle jag gärna vilja få tag på. Jag har aldrig


Tre av Fredriks filmer som har en rolig historia JÄTTEHAJEN

Jag hade letat länge efter den orangea utgåvan då en kompis hittade den på Tradera. Det var innan jag hade ett eget konto så kompisen fick buda. Jag förlorade på 1 500 kronor men fick köpa den ändå då vinnaren inte skulle ha den. Bedrövelse blev till glädje. sett dem till salu. De finns på dvd men VHS-hyrutgåvorna släpper samlarna inte ifrån sig. Någon gång så ska de bli mina. SOM SAMLARE AV film, filmpos-

ters, tidningar om film och dessutom en flitig byggare av modeller från filmens värld så hittar man till slut likasinnade och börjar snacka. Då är inte steget till att spela in snacket och ge ut i podd-format speciellt långt. Fredrik och kompisen Robert Olsson som arbetar på biografen på Skoghalls Folkets hus driver podden ”Raffel” och den kommer fortsättningsvis att spelas in i videobutiken. – ”Raffel” är en ren nostalgipodd om sådant vi minns. Vi ser en VHS-hyrfilm i varje avsnitt och pratar runt den, tyvärr har vi svårt att hålla en röd tråd men lyssnarna verkar gilla den och vi är ensamma om innehållet vad jag vet, säger Fredrik. Några har hört av sig och sagt att vi pratar om deras barndom, det är roligt att få höra. Sexton avsnitt har det hunnit bli. VI HINNER PRATA lite mer om in-

redningen innan intervjun är slut. Planen är att ha en tjocktv i taket där filmtrailers kan rulla, precis som på Solgatan, och en heltäckningsmatta ska läggas in på golvet. Och jakten på fler filmer till samlingen fortsätter.

HELLNIGHT

Den film jag minns bäst från Video Center. Men jag kom bara ihåg omslaget och visste inte vad den hette. Många år senare var det skräckmaraton på Z-tv och jag hittade omslaget tack vare sökmotorn Alta Vista. Då var det fest.

HÖSTLôV i cenTrum

28/9 kl10-15 Fina erbjudanden i

BUTIKERNA Musik-

UNDERHÅLLNING

HÖSTLÖV!

CAR CRASH

Jag har älskat biljaktsfilmer sedan ”Bullit”. I ”Carcrash” har John Travoltas lillebror Joey Travolta huvudrollen och det är tidernas sämsta biljaktsfilm. Med vuxna ögon är den vidrig, men den gör sig bra i min samling.

– Av mina samlarkompisar är jag helt klart den som har flest saker. Jag är väl lite av en ”horder”, men får jag köpa en film som jag har letat efter i tio år så känner jag inte att jag förlorat två tusen kronor. Många av filmerna jag har är okända eller bortglömda och samla dem på det här sättet känns bara roligt.

HANDLA LOKALT!

Lördagen 28 september Öppet 10-15.

Kom in och fynda i vår nya fina butik!

Röda Korsets Second Hand Björkhagsgatan 4, Skoghall Tis-Fre kl. 11-18 | Lör 11-14

Höstlôv 28 september

HammaröNytt 21 september 2019

10%

på allt i butiken!

... och fyndbord utanför såklart!

Gäller 28/9 och ej redan nedsatta varor och presentkort.

Clevevägen 2, 054-51 80 50. följ oss på Facebook och Instagram!

9


TILL DIG SOM BOR ELLER VISTAS I OMRÅDET RUNT KARTONGBRUKET I SKOGHALL

INFORMATION OM RISKER OCH SÄKERHETSARBETE VID STORA ENSO SKOGHALLS BRUK Tänkbara olycksscenarier utifrån resultat av genomförda riskanalyser av berörda kemikalier

Stora Enso Skoghall AB tillverkar livsmedelskartong som främst används till att förpacka flytande livsmedel som juice och mjölk, men även till förpackningar för torra livsmedel. I tillverkningsprocessen används flera olika kemikalier, varav några omfattas av det så kallade Sevesodirektivet. Direktivet syftar till att minska risken för, och konsekvenserna av, allvarliga kemikalieolyckor. På bruket lagras och används också eldningsolja, som även den omfattas av Sevesodirektivet. Enligt direktivet ska Hammarö kommun vart femte år informera allmänheten om de risker som finns. Vid Skoghalls Bruk sätts säkerheten och respekten för miljön i första rummet, för såväl anställda som kunder, besökare och allmänhet. Incidenter och olyckor kan inträffa, men genom kunskap, riskanalyser, planering och övning ska dessa inte behöva bli allvarliga händelser.

Skoghalls Bruk har genomfört riskanalyser kring hanteringen av Sevesokemikalierna, både i egen regi och med hjälp av specialiserade konsulter. Analyserna har sedan granskats av berörda myndigheter. Tänkbara allvarliga kemikalieolyckor som har identifierats är brand, utsläpp och spridning av farlig gas samt haveri av lagringstank. I tabellen nedan listas de kemikalier som finns vid Stora Enso Skoghalls Bruk och som bedöms skulle kunna orsaka en allvarlig kemikalieolycka. Allmänheten skulle kunna bli berörd vid en olycka med ammoniak, natriumhypoklorit eller terpentin. Vilka konsekvenserna kan bli redovisas i tabellen.

Ämne

Olyckshändelse och påverkan på människors hälsa

Giftigt

Brandfarligt

Ammoniak

Utsläpp och spridning av gas. Lukt, kan irritera luftvägarna.

Natriumhypoklorit

Giftig klorgas kan bildas och spridas. Lukt, irriterar luftvägarna.

 

Terpentin

Brand och explosion inom fabriksområdet. Brandrök utanför fabriksområdet.

Svavelväte

Uppkomst av gas inom fabriksområdet. Allmänheten berörs inte.

Väteperoxid

Olycka på fabriksområdet. Allmänheten berörs inte.

Väl förberedda

  

Miljöfarligt

Frätande

   

 

Som verksamhetsutövare har Stora Enso Skoghalls Bruk enligt lag (1999:381) krav på åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Om en allvarlig kemikalieolycka inträffar, är företaget skyldigt att begränsa konsekvenserna för människors hälsa och miljön samt att samverka med den kommunala räddningstjänsten. Det finns en säkerhetsrapport som beskriver verksamhetens säkerhetsarbete som uppdateras minst vart femte år. Den senaste rapporten lämnades till Länsstyrelsen Värmland 31 maj 2016. All personal och alla entreprenörer utbildas regelbundet om riskerna och ansvaret för hälsa, säkerhet och miljö i det dagliga arbetet. Övningar genomförs regelbundet, såväl inom företaget som tillsammans med bland annat räddningstjänsten. Anläggningen är utrustad med både gaslarm och brandlarm för att snabbt upptäcka risk för olycka och kunna larma räddningstjänsten. 10

Oxiderande (underhåller brand)

Hälsoskadligt

 

Om en olycka inträffar finns en egen räddningsstyrka på fabriksområdet. Om den inte räcker till larmas Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

Tillsyn

Länsstyrelsen ska genomföra tillsyn enligt Sevesolagstiftningen. Uppgifter om Länsstyrelsen Värmlands tillsynsverksamhet finns på lansstyrelsen.se/varmland/foretag/miljo/miljofarligverksamhet/seveso-lagen.html Tillsynsmyndighet: Länsstyrelsen Värmland Våxnäsgatan 5, Karlstad Telefon 010-224 70 00 E-post varmland@lansstyrelsen.se

HammaröNytt 21 september 2019

Spara gärna denna information!


OM NÅGOT HÄNDER Vid svåra olyckor som kan hota människor eller miljö används varnings- och informationssystemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) för att varna och informera allmänheten. Systemet består av meddelanden i radio och TV och ibland utomhuslarm. Sedan en tid tillbaka kan VMA också skickas ut till fasta och mobila telefoner. MEDDELANDE I RADIO OCH TV Ett VMA sänds alltid i radio och TV. Räddningsledaren ger fortlöpande information om händelsen via i första hand Sveriges Radio P4 Värmland. Följ eventuella instruktioner och order från räddningstjänsten. Information publiceras även på SVT Text sidan 599 och på kommunens webbplats. UTOMHUSLARM Varningssystemet som ljuder utomhus består av ca 4 500 ljudsändare som är installerade i de flesta större tätorter i Sverige, bland annat Skoghall. VMA-signalen består av en 7 sekunder lång ton som följs av 14 sekunders tystnad. Detta upprepas under minst 2 minuter. När faran upphört ljuder Faran över-signalen, som är en 30 sekunder lång sammanhängande signal.

VID VARNING → Sök skydd inomhus. Gå in i närmaste byggnad. Du är bättre skyddad inomhus än utomhus. → Stäng alla dörrar och fönster. Stäng även dörrar mellan rummen. → Slå av ventilation och fläktar samt stäng ventiler. → Följ Sveriges Radio P4 Värmland eller SVT Text sidan 599 för vidare information. OM DET SKER ETT GASUTSLÄPP ELLER BLIR EN BRAND Klorgas och ammoniak känns igen på starkt stickande lukt som ger sveda i ögon och näsa samt hosta och irritation i halsen. Både klorgas och ammoniak är irriterande redan i mycket låga koncentrationer så du upptäcker om du är exponerad.

Varje kvartal testas VMA-signalen. Detta sker klockan 15:00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Det interna fabrikslarmet på Stora Enso Skoghalls Bruk testas varje helgfri måndag klockan 12:00–12:05.

Ett gasmoln eller brandrök följer vindriktningen. Titta efter en flagga eller vimpel i närheten för att kontrollera vindriktningen. Ta dig bort från gasmolnet eller brandröken genom att gå vinkelrätt mot vinden.

MEDDELANDE VIA TELEFON Numera finns också möjligheten att skicka VMA som talmeddelande till fasta telefoner och som SMS till mobiltelefoner som befinner sig inom berört område.

Om du upplever stark gaslukt och får hosta och sveda i näsa och hals ska du ringa SOS Alarm på 112.

VMA

7 sek. 14 sek. 7 sek.

FARAN ÖVER

30 sek.

Kontakta oss om du vill ha mer information

Stora Enso Skoghall AB Box 501 663 29 Skoghall Tel 010-465 00 00 storaenso.com/skoghall

Räddningstjänsten Karlstadsregionen Räddningscenter Sandbäcken 653 40 KARLSTAD Tel 054-540 28 80 raddningkarlstad.se

Hammarö kommun Box 26 663 21 SKOGHALL Tel 054-51 50 00 hammaro.se

DENNA INFORMATION FINNS ÄVEN DIGITALT PÅ HAMMARO.SE OCH RADDNINGKARLSTAD.SE *

Sevesodirektivet är implementerat i svensk lag genom lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, förordning (2015:236) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor (MSBFS 2015:8). HammaröNytt 21 september 2019 11


Lillängshamnens dag – en del av Vänerveckan Text: ANNIKA Foto: HÅKAN

 Vänern är Sveriges största insjö och ligger som tredje största sjö i Europa efter Ladoga och Onega. Mer på hammaronytt.se!

SEDAN SJU ÅR tillbaka firas sjön med en egen vecka där kommunerna runt sjön har egna aktiviteter som rör Vänern och sjöfarten där. I år startade Vänerveckan 24 augusti och höll på fram till första september.

Hammarö kommun har valt att lägga aktiviteterna runt detta evenemang i den populära Lillängshamnen. UNDER LILLÄNGSHAMNENS DAG fick

man möjlighet att se lite av vad som händer i vattnet och längs våra stränder på Hammarö. Hammarö Trolling visade upp sin båt och berättade om sina trollingturer. Lillängshamnens fiskrökeri bjöd på glass och Hammarö Sportfiskeklubb pratade fiske med besökarna. De hade även med sig metspön som barnen fick låna för

att testa fiskelyckan. Agnade gjorde man med deg eller för de som vågade med maggot.

och gör gärna om det kommande år, berättar Adam Fransson, Lillängshamnens Fiskrökeri.

PÅ PLATS FANNS också Sjörädd-

ningssällskapet som visade upp sina båtar och berättade om sin verksamhet som är så viktig för alla som rör sig på och vid vattnet. Deras båtar låg bra till bredvid fiskrökeriet och lockade många nyfikna. – Även om dagen krockade med andra aktiviteter i kommunen och med Lillerudsdagarna så kom det mycket folk. Vi är helnöjda med det här evenemanget

Ny salong öppnar 16 september!

Träna golf året runt!

Varmt välkommen!

Privatlektion 25 min 400 kr.

I hörnet av Laxvägen 30 klipper jag i vänlig och lugn miljö.

Privatlektion 50 min 700 kr. I november öppnar anmälan till vinterträningen. Håll utkik på våra sociala medier!

S T U D I O Fanny Laxvägen 30, Hammarö. 054-19 00 70, 070-496 19 02 facebook.com/S T U D I O fanny Instagram: studio_fanny

För bokning och information kontakta Filip Andersson på filip@hammarogk.se

NU GÖR VI ÄVEN HEMBESÖK! • Synundersökning • Tryckmätning

Synvårdskliniken i Klara Legitimerade Optiker Maria Adolfson Gustafsson och Elisabeth Frykblom

Tel 070-603 82 33 • Malmtorgsgatan 18, Karlstad www.mariaoptik.se

12

HammaröNytt 21 september 2019

Det naturliga valet för alla!


Fullmatad höst i kyrkan! Är du nyfiken på konfirmation eller intresserad av att gå på konsert? Hösten i Hammarö församling bjuder på aktiviteter både vardag och helg, dagtid som kvällstid. Välkommen både ung och äldre! Kom gärna förbi och hälsa på i våra nya kontor på Folkets Hus, våning två. Där finns nu vår pastorsexpedition som håller öppet måndag - fredag mellan 10 och 12 samt mån, tis, tors och fredag 13-14:30. Det går även bra att ringa till expeditionen på 054-51 24 00. /Regina Piscator, kyrkoherde

händer i kyrkan Gudstjänster i Hammarö församling firas vanligen söndagar kl. 11:00 i Hammarö kyrka och kl. 18:00 i Skoghalls kyrka. Välkommen att läsa mer på www.svenskakyrkan.se/hammaro eller ring oss på 054-51 24 01 för ytterligare information.

Söndag 22 september

14:e dagen efter trefaldighet - Enheten i Kristus Kl. 11:00 Högmässa i Hammarö kyrka. Präst Maria Hallén, musiker AnnaKarin Högberg. Efter högmässan håller Otfried Czaika föredrag på Hammars gård - ”Astrid Lindgren och Martin Luther”. Fika. Kl. 18:00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka. Präst Maria Hallén, musiker AnnaKarin Högberg. Medverkan av kören Viva Voce.

Söndag 29 september

Den helige Mikaels dag - Änglarna Kl. 11:00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Präst Dan Winander, musiker Maria Carlson. Kl. 18:00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka. Präst Dan Winander, musiker Maria Carlson.

Söndag 6 oktober

16:e söndagen efter trefaldighet - Döden och livet Kl. 11:00 Högmässa i Hammarö kyrka. Präst Regina Piscator, musiker Berit Heinemann. Kören Carmina från Skövde medverkar under ledning av Kristina Stridsborg.

Konsert: Mamma Mia Söndag 13 oktober kl. 18:00 Skoghalls kyrka Konsert med Hammarö församlings körer, kantorer och saxofonisten Johan Stengård. Entrébiljett 100 kr. som går oavkortat till ACT Svenska Kyrkan. För köp av biljett kontakta församlingens kantorer. Besök svenskakyrkan.se/hammaro för mer information.

prenumerera

Kl. 18:00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka. Präst Regina Piscator, musiker Berit Heinemann. Konfirmander medverkar.

Noten: Meditationskonsert Torsdag 10 oktober kl. 18:00 Hammarö kyrka/Hammars gård Meditationskonsert med stråkmusiker från Wermland Operas Orkester. Fri entré! Efter konserten blir det fika. Är du i behov av skjuts? Ring 054-51 24 00 före kl. 12:00 dagen innan.

På Hammarö församlings webbplats kan du läsa mer om vad som händer i verksamheten. Använd gärna QR-koden här bredvid. Du kan också e-postprenumerera på månadens program. E-posta din önskan till hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se.

svenskakyrkan.se/hammaro, 054-51 24 00 HammaröNytt 21 september 2019 13

Onsdag 9 oktober

Kl. 13:00 Vardagsmässa i Skoghalls kyrka.

Lördag 12 oktober

Kl. 11:00 Messu ja kirkkokahvit mässa på finska med kyrkkaffe i Hammarö kyrka. Präst Jonatan Edlund. Hammarön seurakunnassa juhlitaan suomenkielinen jumalanpalvelus kerran kuukaudessa. Jonatan Edlund on Hammarön suomenkielinen pappi. Lämpimästi tervetulleita! I Hammarö församling firar vi gudstjänst på finska en gång i månaden. Jonatan Edlund är Hammarös finskspråkige präst. Alla är varmt välkomna!

Söndag 13 oktober

Tacksägelsedagen - lovsång Kl. 11:00 Gudstjänst små & stora "Dopfest" i Hammarö kyrka. Präst Tomas Frylmark, musiker Berit Heinemann. Barnkören sjunger. Kyrkfika med korv.

Söndag 20 oktober

18:e söndagen efter trefaldighet - Att lyssna i tro Kl. 11:00 Högmässa i Hammarö kyrka. Präst Jan Piscator, musiker Maria Carlson. Kl. 18:00 Gudstjänst med Sjukhuskyrkan i Karlstad i Skoghalls kyrka. Musiker Maria Carlson.

Torsdax! Varannan torsdag kl. 12:00 Skoghalls församlingshem Andakt med efterföljande lunch. Besök svenskakyrkan.se/hammaro för aktuella och avvikande datum. Välkommen!

Flytt! Pastorsexpeditionen har flyttat till Skoghalls Folkets Hus. Vår nya adress är Skogåsvägen 3. Välkommen till våning två!


Discjockey genom fyra decennier Text: ANNIKA Foto: KRISTINA

GÖRAN BORN HAR spelat

 "Musik ska byggas utav glädje. Av glädje bygger man musik". Kända rader från en populär schlagerdänga som skulle kunna vara ett motto för Hammarös egna DJ Göran Born. GLÄDJEN HAR ALLTID varit i fokus

när det gäller Görans förhållande till musik. Och allting började en kväll i slutet av 70talet när Unga Örnar skulle ha knattedisko och han fick frågan om att sköta musiken. – Sen var jag fast. Det var bland det roligaste jag hade gjort, berättar Göran. Då var han tretton år gammal. Nu, fyrtio år senare, jobbar han fortfarande som DJ. Under en tioårsperiod hade Göran detta som sin heltidssysselsättning. Under de åren var han i stort sett bara hemma och tvättade och packade om efter en månad på Ibiza, en vecka i Åre och så vidare.

– Men familj har alltid varit viktigt för mig, och jag kände att jag slarvade bort livet genom att leva som jag gjorde, berättar Göran som då sökte annan sysselsättning. Sedan dess har han arbetat bland annat med radio och som lärare, och nu som IKT-utvecklare i Hammarö kommun. DJ-jobbet har han dock aldrig släppt, även om det idag bara är ett extraknäck. – Glädjen till musiken och att få ställa till med fest är det som driver mig. Sen spelar det ingen roll om det är på en nattklubb, ett bröllop eller en privat fest. Och som så många andra som har superkraften ADHD har

STARTA EGET-KURS! Är du nyfiken på hur det är att starta eget företag? Välkommen till en kurs där vi går igenom grunderna i ett företag varvat med praktisk info. Vi träffas sex måndagar med start den 30:e september 2019. Anmälan till hammaro@nyforetagarcentrum.se senast 25 september 2019. Kursavgift 500 kronor inklusive studiematerial. OBS! Begränsat antal platser. Läs mer på nyforetagarcentrum.se/hammaro Kursen arrangeras i samverkan med Hammarö Kommun.

jag energi så det räcker och blir över, skrattar Göran. i allt från svenska fjäll och kuster till Alperna och medelhavsländerna. I dagsläget försöker han hålla bokningarna till de veckor barnen är hos sin mamma. – Grabbarna är idag 14 och 17 år och klarar sig ganska bra själva. Men jag vill ändå finnas till hands de veckor de är hos mig, berättar Göran. FÖR ATT KUNNA göra så bra spel-

ningar som möjligt gäller det att lyssna in sig på all ny musik som kommer ut. Och det är åtskilliga artister och låtar som lyssnats på genom åren. Bra för professionen som DJ men det har även gett Göran kunskap som han tar till vara i sin hobby, musikquiz. – Jag är med i laget Göranz,

FÖR ATT FIRA sina 40 år som DJ

kommer Göran fram till påsk nästa år göra några nedslag på olika ställen han jobbat mycket med. Harrys i Karlstad, Nöjesfabriken, Branäs och O´Learys i Karlskoga till exempel.

KURSINNEHÅLL

● Affärsidé ● Marknaden och mina kunder ● Marknadsföring ● Försäljning ● Skatter ● Administration ● Avtal, försäkringar ● Ekonomi ● Budget ● Finansiering ● Registrering av företag

Rusta insidan för höst.

Tel: 054-18 26 10 hammaro@nyforetagarcentrum.se

20%

på utvalda kosttillskott

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker t.o.m 6/10 2019.

14

och vi tävlar på quizkvällar som några karlstadkrogar arrangerar regelbundet, säger Göran.

HammaröNytt 21 september 2019

Apotek Hjärtat ICA Kvantum Hammarö Öppet alla dagar! Vardagar 8–20 Lör–sön 10–18


JUST NU HOS ASSAR

Dagens lunchmeny serveras vardagar kl. 11-14. 79 kr. Välkommen!

ASSARS KLIPP!

Assars Hamburgeri Bivägen 7, 663 41 Hammarö. Öppet: Mån-Fre 11-19, Lör 12-17. Tel: 054-770 19 00

4 ST. CHILI CHEESE PÅ KÖPET

4 ST. CHILI CHEESE PÅ KÖPET

VID KÖP AV EN CHICKEN MENY

25 kr

90g

VID KÖP AV EN PEPPER JACK MENY MED BBQ-SÅS

25 kr

VÄRDE AV CHILI CHEESE Strips/mos och dryck 33 cl. ingår. Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30.

VÄLJ DIN FAVORIT

VÄRDE AV CHILI CHEESE Strips/mos och dryck 33 cl. ingår. Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30.

VÄLJ MELLAN KORVMENY ELLER BAMSEMENY

20 kr

4 ST. CHILI CHEESE PÅ KÖPET 90g

VID KÖP AV VALFRI MENY

SMAKRABATT

VÄRDE AV CHILI CHEESE

Rek. ca pris 82 kr.

Strips/mos och dryck 33 cl. ingår. Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30.

Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30.

BARNMENY MED VALFRI LEKSAK

29 kr

Välj mellan pannkaka, korv, köttbullar, hamburgare och Chicken nuggets samt Future fries, mos eller sallad. Dryck 20 cl. ingår. Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30.

✁ Med A ssars bruns å s!

8 st. köttbullar. Mos/strips, lingon, brunsås och dryck 33 cl. ingår. Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30. .

.

79 kr Rek. ca pris 99 kr.

Strips/mos och dryck 33 cl. ingår. Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30.

59 kr Rek. ca pris 79 kr.

Strips/mos och dryck 33 cl. ingår. Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30.

KEBABTALLRIKMENY .

VÄLJ DIN FAVORIT

VÄLJ MELLAN SOY BEAN MENY ELLER HALLOUMIMENY

KÖTTBULLE MENY

.

25 kr

Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30.

Rek. ca pris 82 kr.

Köttbullar med mos, sallad, lingon och dryck

VID KÖP AV VALFRI MENY

VÄRDE AV CHILI CHEESE

59 kr ✁

4 ST. CHILI CHEESE PÅ KÖPET 90g

Rek. ca pris 42 kr.

KÖTTEBULLEMENY

25 kr

VÄLJ DIN FAVORITSALLAD!

20 kr RABATT!

Välj mellan Kebabsallad, Chicken sallad, Fried chicken sallad och Halloumisallad. HammaröNytt 21 september 2019 Dryck 33 cl och en valfri dressing ingår. Välj mellan Vinegrette, Caesar och Rhode Island.

Ett erbjudande per kupong. Gäller på Assars Hamburgeri, Hammarö till och med 2019-11-30.

15


Sanna tar över ICA Supermarket Text och foto: KRISTINA

 1 oktober tar Sanna Kumlin över som handlare på ICA Supermarket Skoghall. Hon driver idag ICA Nära i Edane sedan drygt fem år. SITT ALLRA FÖRSTA jobb fick Sanna

på ICA i Laxå där hon växte upp. – Jag blev biten och började gå interna utbildningar väldigt snabbt, berättar Sanna. Efter åtta år i olika ICA-butiker hade Sanna gått alla utbildningar som krävdes för att bli handlare, och jakten efter en egen butik började. – Det var inte så viktigt var jag hamnade, jag kollade över hela Sverige, skrattar Sanna. Jag fick chansen att komma på intervju i Edane, och de tyckte om vad de hörde så jag fick köpa den, fortsätter hon. Efter en fin utveckling i Edane kände hon sig redo att ta sig an en större butik. – Det här känns väldigt spän-

nande. Jag tror på butiken, läget och samhället. Men det har varit lite tunga siffror, butiken har inte haft det lätt, säger Sanna. ALL PERSONAL SOM vill får arbeta

kvar, och Sanna har inga planer på att göra några större förändringar i stort. – Jag kommer dock satsa på servicen, det måste finnas tillräckligt med personal när det är högtryck. Och färskvaro-prägeln är självklar, säger Sanna. Den kocklagade maten på lösvikt kommer vara kvar, ingen diskussion. Här kan man få riktigt bra mat, det ska jag absolut behålla och fortsätta utveckla. Men just nu är jag som en praktikant, jag kan ju ingenting

Personlig begravning När en person dör förändras allt. Mitt i en omtumlande tid ställs du inför många val och beslut. Vi hjälper dig att skapa en ceremoni som blir ett personligt avsked och ett fint minne.

om hur det funkar här. Jag har idéer kring hur man skulle vilja jobba, men först och främst vill jag veta hur de jobbar nu och vad som funkar och inte. Det är ju personalen på plats som är experterna, fortsätter Sanna. VI KOMMER ATT få se mycket av

Sanna i butiken på Skoghall. – Det är driften och personalbiten som är det roliga, det här med siffror är inte det jag går igång på. Jag vill stå i charken några dagar innan påsk och sälja egengjord sill till exempel. Det är som roligast när det är drag, skrattar Sanna.

INLEDNINGSVIS BLIR DET en lägen-

het på Skoghall för Sanna innan familjen flyttar med ner till Hammarö eller Karlstad. – Barnen blev jätteglada när de fick veta att det var hit jag skulle. De vill ju gå på gymnasiet i Karlstad, berättar Sanna som är bonusmamma åt en tjej på 13 och en kille på 11 år. BUTIKEN I EDANE ligger nu ute till

försäljning och Sanna kommer driva båda butikerna under en övergångsperiod.

Dags för ny

VÄRMEPUMP?

Välkommen till Fonus på Norra Strandgatan 3 i Karlstad. Vi gör även hembesök om det passar dig bättre. Boka tid på tel. 054 15 67 30.

Renluft Hammarö AB Värmepumpar & Luftkonditionering Försäljning, installation och service Annika Ahl Kundrådgivare

Norra Strandgatan 3, Karlstad | 054 15 67 30 | fonus.se

16

HammaröNytt 21 september 2019

Tel. 070-836 62 76 E-post renluft@mail.com


Träning för alla på Kilenegården Text och foto: KRISTINA

 På Kilenegården kan man göra mycket mer än springa i motionsspåren. Friluftsfrämjandet, Friskvården Värmland och Hammarö Gymnastikförening håller till där och erbjuder olika aktiviteter. Vi träffade Veronica och Therese som är gruppledare för Friluftsfrämjandets träning "Håll i form". Mer på hammaronytt.se!

DE OLIKA PASSEN som Frilufts-

främjandet erbjuder på vardagskvällarna och ett på lördag förmiddag anpassas efter deltagarna. Skivstång, cirkelträning, funktionell träning och kondition/styrka där Veronica Ottosson och Therese Sundler är ledare. Utöver detta kan man, nästan året om, köra ett crosspass i veckan utomhus. – De springer en kortare sträcka och kör lite styrka tillsammans innan de springer tillbaka. Alla kan vara med i samma grupp oavsett hur tränad man är, berättar Veronoica som varit ledare i tio år.

PASSEN DE HAR inomhus är popu-

lära, inte bara för det låga priset utan även för att det är träning som passar alla. – Vi har allt från ungdomar som är under 18 år upp till en man som är över 70. Och vi anpassar träningen, har man till exempel en skada eller liknande så får man alternativa rörelser. Alla kör efter egen förmåga, berättar Veronica. – Det är väldigt opretentiöst, säger Therese. LEDARNA GÖR DETTA på sin fritid.

De har fria tyglar och planerar själva vilka pass som ska er-

 Veronica Sundler och Therese Ottosson.

bjudas samt innehållet. Det blir några timmar i veckan bara det. Dessutom deltar Therese och Veronica på varandras pass. – Det är så roligt! Man får göra den träningen man själv vill. Träning är det bästa som finns, och är man ändå här fem pass i veckan kan man ju lika gärna vara ledare, skrattar Veronica. FÖRUTOM EN LÅG terminsavgift

ska man lösa ett medlemskap i Friluftsfrämjandet Hammarö. Men då får man tillgång till så

mycket mer än passen, duschen och bastun i samband med träningen. – Kanoter, friluftsutrustning med Trangiakök, tält och sådana saker får man låna gratis som medlem, berättar Therese. – Och så finns det mountainbikegrupper, slalomskola och skogsmulle, fyller Veronica i. Och de populära tipspromenaderna på Kilene är det Friluftsfrämjandet som arrangerar. Alla pass är gratis att prova på, ingen föranmälan krävs.

CATERING

Bli gäst på din fest! Lagat från grunden i butiken! Räktårta

Se vårt stora utbud av cateringmat på

Räkfyllning och skinkröra. Klädd med rökt skinka, räkor, ägg, frukt och grönsaker.

www.ica.se/kvantum/hammarö eller ring 054-774 51 10

Prislista smörgåstårtor

Ring in din beställning senast två dagar före leverans.

• Beställ med potatisgratäng!

Räktårta, Ost- och Skaldjurs Rostbifftårta, skinktårta, tårta Italiensk tårta Tonfisktårta, deluxe Vegetarisk tårta

Värmlandsfat Minsta antal 4 p. Nötinnanlår, rökt fläskfilé, dubbelrökt skinka samt älgkorv. Körsbärstomat, paprika och exotiska frukter.

160:-

/person

Italiensk tårta

Fetaostfyllning och ostfyllning. Klädd med ruccola, salami, Parmaskinka, Mozzarella, oliver och tomat.

3-4 port 6-8 port 9-12 port 12-16 port 15-20 port

175:- 340:- 495:- 640:- 775:-

125:- 240:- 345:- 440:- 525:-

250:- 490:710:925:1 125:-

En riktig mataffär Öppet alla dagar

• Rökt som förr i tiden!

Måndag–Söndag 7-22

SVENSKA SPEL

Bivägen 11, 663 41 Hammarö · Tel 054-774 51 00

HammaröNytt 21 september 2019

Hammarö

ICA.se/kvantum/hammarö

17


utvalda höjdpunkter från vårt program

Höstmörkret Text: MARIE SKANSLIE Foto: CHRISTINE HOLM

 Vi närmar oss hösten med stormsteg. Jag kan tycka att hösten kan vara en av de mysigaste årstiderna vi har i Sverige (förutom sommaren såklart).

VARMA TEKOPPAR FRAMFÖR en

FOKUSERA PÅ FAMILJ OCH VÄNNER.

öppen brasa, gossiga myskläder och fantastiskt fina färger i naturen! Men det är också många som tycker att hösten är jobbig och mörk. Och det kan jag till viss del förstå. Det man kan göra för att orka med den mörka perioden som kommer är ganska enkelt:

När motivationen och energin är låg tenderar vi att isolera oss från omvärlden när vi egentligen vet att vi mår bäst av att umgås med någon vi tycker om. Även om du hellre vill sträckkolla en TV-serie är det viktigt att prioritera sociala sammanhang också. Börja med att höra av dig till den du tycker mest om.

TA EN PROMENAD. Att komma ut

nån timme under dagen, gärna innan kl 10.00 så du får ljuset, är perfekt för kroppen. Du blir piggare under dagen, sover bättre på natten och får igång hjärnan när man kommer ut i ljuset och luften. ÄT FISK. Under sommaren har vi

tankat kroppen med massa Dvitamin. Men det förrådet räcker inte hela vintern så se till att få i dig D-vitaminrik kost, så som fisk. Ju fetare fisk desto bättre. Man kan även behöva komplettera kosten med kosttillskott. FORTSÄTT RÖR PÅ DIG. Under

sommaren var du säkert ute och gjorde många härliga aktiviteter men nu när det blir kallt minskar motivationen att gå till gymmet. Jag vet att det är svårt, men försök att hålla fast vid dina träningsrutiner, även om det är i ditt vardagsrum. Träning ökar blodflödet och ger dig en rejäl energiökning.

LOPPIS 27 oktober

SE HELA VÅRT UTBUD & köp ERA BILJETTER på skoghallsfolketshus.se eller ring oss på 054 - 51 55 00 Med reservation för eventuella ändringar och felskrivningar

FRISÄTT KÄRLEKSHORMONET.

Kramar, pussar och gos ökar oxytocinnivåerna snabbt. Oxytocin kallas kärlekshormonet av en anledning. Det ökar välbefinnandet, minskar ångest och oro samt gör att du känner dig lugnare och tryggare. Du kan även lyssna på musik, meditera eller göra något fint för någon annan för att frisätta kärlekshormonet. TANKA SÖMN. Se till att sov de

timmar du behöver. En god natts sömn gör att kroppen och hjärnan läker och orkar mera under dagen. På sommaren behöver vi inte lika mycket sömn då vi får massa energi av solljuset. Så ta dig tid att stänga din mobil och ta med dig en kamera ut och fånga alla fina färger som kommer med hösten. Stäng av tv:n och spela spel med familjen, drick the eller bara mys i soffan efter ett kul träninsgpass.

PT-Marie Skanslie


Med hösten börjar allvaret igen

I somras blev det stora rubriker i dagstidningarna om ett påstått mord på Skoghall. Detta var dock inget mord utan kvinnas död berodde på andra orsaker. Kan vara bra att få det klargjort en gång för alla.

Text: LENNART HYNYNEN Foto: CHRISTINE HOLM

 Jag är uppriktigt förbannad nu på all den skadegörelse som skett i kommunen under sommaren. Flera skolor har blivit vandaliserade.

JAG TJATAR ALLTID om att ni ska DET ÄR TILL exempel klotter

och sönderslagna fönsterrutor vilket kostar väldigt mycket att fixa. Pengar som ska tas ur den kommunala plånboken och som kunde gått till något betydligt bättre. Här på Hammarö har det annars varit ganska lugnt under sommaren. Småbrott som cykelstölder och snatterier ligger ungefär på samma nivå som vanligt. Däremot har antalet parkeringsskador ökat markant. Tyvärr så struntar många i att ge sig tillkänna vilket medför stora kostnader för den drabbade. Ett tips kan vara att fotografera eller skriva upp registreringsnumren på bilarna intill om det är trångt.

DET HAR KOMMIT in klagomål om

mopedburna ungdomar. De kör i hög hastighet på gångvägar, till och med på nätterna i bostadsområden där det ska vara lugnt nattetid. Jag undrar var föräldrarna tagit vägen? Ta ert föräldraansvar och håll koll på vad era ungdomar gör. Visste du att som förälder kan man få böter för tillåtande av olovlig körning? Och föräldraansvaret gäller ju inte bara moppeåkande utan även vid skadegörelse och annat ofog som ungarna sysslar med. Här får jag samtidigt tala om att det är mycket droger i omlopp i Karlstad-Hammarö området. Så, som sagt, håll lite koll på era ungdomar.

är anmäld stulen. Detsamma gäller för båtmotorer. Innan jag slutar vill jag göra dig uppmärksam på att det inte är tillåtet att använda mobilen när man kör bil eller moped. Det är inte lämpligt när man cyklar eller rider heller. Dagligen ser jag folk som struntar i detta vilket är beklämmande.

ha uppsikt på era båtar och motorer. Ännu har ingen stöld skett här på Hammarö, och det kan vi nog till stor del tacka Båtsamverkan för. Men även om det har varit lugnt så här långt ska varje båtägare hålla extra koll nu när hösten närmar sig. Med mindre folk i hamnarna är det lättare för tjuvar att slå till. Jag vill be dig som köpare av begagnade prylar vara extra noga med att kolla upp säljaren NU GÅR VI mot höst och det inneoch varan du ska köpa. Ska bär jakttider för mig. Första du köpa en begagnad båt kan bockjakten är gjord men där du leta reda på båtens registfick jag ingen jaktlycka. Hoppas reringsnummer. Det brukar på bättre tur nästa gång. sitta en liten plåt med båtens nummer i aktern på båten. BE CAREFUL OUT THERE! Ta kontakt med larmtjänst eller polisen och kolla om den Välkommen till vår

Antik & Design Antik & Design

GE ER FÅTÖLJ ETT NYTT LIV! Lämna in till vår tapetserarverkstad där vi har välutbildad personal med mångårig yrkeserfarenhet.

I MI OMLOKLOKMO M

Lennart

Välkommen till vår tapetserarverkstad tapetserarverkstad Öppet varje dag hela sommaren! där vidär harvivälutbildad har välutbildad Mån- fre 10-18, lör-sön 10-16 personal med mångårig personal med mångårig Haryrkeserfarenhet. Ni något att sälja? Vi betalar bra för yrkeserfarenhet.

Antik & Design hela eller delar av hem, även enstaka föremål.

I MOLKOM

specialiserade GeVi Er är fåtölj ett liv. Lämna in till vår Vi är nytt specialiserade på 17/1800-tals-möbler på 17/1800-tals-möbler tapetserarverkstad där vi har välutbildad samt designmöbler, samt designmöbler, personal med mångårig yrkeserfarenhet. HAR DU NÅGOT ATT SÄLJA?

så som Malmsten, såCarl somvärmlandskonst Carl Malmsten,av hög kvalitet, Vi söker exempelvis BrunoBruno Mathsson, m m.m m. Mathsson, till exempel Lars Lerin, Gustaf Fjaestad, Bror Lindh, Fritz Lindström med flera.

www.antikochdesign.se www.antikochdesign.se Björkåsvägen 2, Molkom. Tel: 0553-10190 Björkåsvägen 2, Molkom. Tel: 0553-10190

www.antikochdesign.se www.antikochdesign.se Björkåsvägen 2, Molkom. Tel: 0553-101 90 Ons-fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16

VI KÖPER HELA ELLER DELARDELAR AV HEM OMGÅENDE BETALNING VI KÖPER HELA ELLER AV• HEM OMGÅENDE Björkåsvägen 2,• Molkom. Tel: BETALNING 0553-10190

VI KÖPER HELA ELLER DELAR AV HEM • OMGÅENDE BETALNING HammaröNytt 21 september 2019

VI KÖPER HELA ELLER DELAR AV HEM • OMGÅENDE BETALNING

19


59

90

/st FRYST LAXFILÉ

FÖR

3 69:-

Pacific Brand, 500 g. Jfr pris 119,80 kr/kg. Max 2 frp/hushåll.

KAFFE

Löfbergs, 450 g. Olika sorter. Gäller ej KRAV, Eko och Fairtrade. Jfr pris 51,11 kr/kg. Max 1 köp/hushåll.

SPARA

20:-

3 22:FÖR

79:-

/frp STRUMPOR 10-PACK

MINERALVATTEN Loka, 1,5 liter. Olika sorter. Jfr pris 4,89 kr/l. Max 1 köp/hushåll.

mywear. Stl 25/27-44/47. Ord pris 99 kr/frp.

SOM ETT LED I VÅRT HÅLLBARHETSARBETE HAR VI SLUTAT MED PLASTBÄRKASSAR OCH ERBJUDER ISTÄLLET GAIA MILJÖKASSE. HÅLLBAR ENERGI FÖR ALLA

✓ Bionedbrytbar och komposterbar ✓ Innehåller lokala, förnyelsebara och GMO-fria råvaror ✓ Ger inte upphov till mikroplaster ✓ Avger upp tiill 50 % mindre CO2 vid förbränning jämfört med en plastkasse

Läs mer på maxikarlstad.se!

Alla erbjudanden gäller t.o.m söndag 29/9-19. Gäller så långt lagret räcker.

Du hittar oss på Bergvik Köpcenter

BERGVIK KARLSTAD

Öppet alla dagar Känn dig varmt välkommen! önskar Christer med personal

8-22

www.maxikarlstad.se

Profile for HammaröNytt

HammaröNytt september 2019  

Hammarös helt egna lokaltidning sedan 2012!

HammaröNytt september 2019  

Hammarös helt egna lokaltidning sedan 2012!

Advertisement