HammaröNytt mars 23

Page 1

HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING | WWW.HAMMARONYTT.SE TÄVLA OCH VINN 10-BITARS JORDGUBBSTÅRTA – i samarbete med TÅRTPINGLAN HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING SEDAN 2012 www.hammaronytt.se VI BJUDER PÅ DRICKA TILL LUNCHPIZZAN! Gäller till 30/4 NYHET: CALZONE DELUXE Buffelmozzarellakräm, mozzarella, parmesanost och rökt skinka. Toppas med tomatssås och krispig parmaskinka. BESTÄLL I APPEN, PÅ BACCERIA.SE ELLER 054-44 44 255. ÖPPET ALLA DAGAR 11–20. VÄLKOMMEN! Hammaro NYTT . . HAM MARÖ HANTVE R KSPIZZA HAMMARÖ Kjellstedt SAMLAR IN PENGAR TILL SJUKA BARN – BADHUSET STÄNGS – ULIANA FLYDDE KIEV BIRGER GOLFPRO

Redaktionen

Foto: HÅKAN

KRISTINA ÖIJEBERG

Ansvarig utgivare, reporter, fotograf koi@koiproduktion.se

0734-36 80 90

ANNIKA GUSTAFSSON

Originalare, reporter annika@koiproduktion.se

054-203 46 46

DIN HJÄLP BEHÖVS!

JOHANNA HOLMSTEN Frilansande journalist info@fatcatdepartment.se

Foto: privat

Foto omslag: KRISTINA

HammaröNytt ägs och ges ut av Koi Produktionsbyrå. Vi är en reklambyrå med säte på Hammarö (var annars?) som – utöver HammaröNytt – även arbetar med marknadsföring och reklam. Läs gärna mer om oss på koiproduktion.se och vad vi är riktigt duktiga på. Detta nummer sponsras av Sebastian Hagdahl.

TIPSA OSS!

0734-36 80 90

054-203 46 46

redaktionen@hammaronytt.se

NÄSTA NUMMER

22–23 APRIL DELAS UT

ANNONSERA!

HAMMARONYTT.SE /ANNONSERA

SVANENMÄRKT

I DETTA NUMMER

SID 2  Redaktionen | Ledare | Tävling

SID 3  Från Kiev till Hammarö

SID 4  Längsta kebabrullen?

Skärgårdsmuseet fick Vänerstipendium

Röda korsets second hand firade tio år

Hammarö mot strömmen

Badhuset stängs för alltid

SID 5  Lägermys på Svenshult

Swisha till 900 80 79 Ange

"Värmland"

Går till Röda Korsets arbete i Ukraina.

LEDARE

En semla är en semla är en semla

NÄR SEMLAN GÖR entré ute i butikerna är det på något sätt ett av de första vårtecknen. Eller borde vara. När de börjar synas och finnas till försäljning redan i juletider då känns det verkligen inte rätt. Varför ska det vara så bråttom med allting? En semla ska vara bakad av vetemjöl, innehålla mandelmassa och vara toppad med vispad grädde och florsocker. Det är sen gammalt. Men jag ska inte vara kärringen surtant. Är bullen fylld med vaniljkräm kan jag släppa igenom den också men där går gränsen. Alla andra varianter av detta fantastiskt goda bakverk som finns ute tycker jag inte om. De är säkert jättegoda, men snälla, kalla dom inte för semla. Bakelse är nog mer rätt.

VÅREN ÄR PÅ väg. Ingen tvekan om saken. Utanför köksfönstret ser jag hur krokusknopparna jobbar sig upp ur den kalla jorden. Hos grannen lyser framsidan helt vit men inte av snö utan av snödroppar. Det är så vackert så. Rena poesin. Då känns det konstigt att väderprognosen för dagen visar på att det ska komma mer snö. Måtte den prognosen vara felställd. Nu finns det bara en väg att gå och det är framåt mot sol och värme. Jag vill slippa gå i Icebugskor och tjocka strumpor. Nu vill jag ta fram sommarskorna eller gå barfota i det solvarma gröna gräset. Det, om något, är livskvalitet.

Upplaga: 9 000 exemplar.

Tryck: Exakta Group

Utgivningsplan: se www.hammaronytt.se

Distribution: Svensk Direktreklam

HammaröNytt utges av Koi Produktionsbyrå.

Adress: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall.

Telefonnummer: 054-203 46 46

Internet: www.hammaronytt.se.

SID 6  Satsar på kultur på Hammarö

SID 8-9  Personporträtt: Birger Kjellstedt

SID 10  Samlar in pengar till sjuka barn

SID 12  Krönika: Kommunpolisen

SID 14  Premiär för näringslivsmässa

Tävl a ! med HammaröNytt och Tårtpinglan

 Denna månad har du chans att vinna en tiobitars jordgubbstårta till ett värde av 370 kr. Svara på frågan Hur mycket kostar kursen Småbagarna?

Svaret lämnar du på hammaronytt.se/tavla eller via mail på tavla@hammaronytt.se senast tisdag 11 april 2023

Du kan även posta svaret till oss: HammaröNytt, Clevevägen 2, 663 30 Skoghall

Grattis säger vi till Ulla Lundahl som vann lunchmenyer för fyra personer hos Hammarö pizzeria och grill. Vi har dragit vinnaren bland de som svarat Nutellapizza eller Vulkan2.

Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö samt cirka 760 hushåll på Kanikenäsholmen, och finns i centralt placerade tidningsställ på Hammarö. Tidningen är religiöst och politiskt obunden.

(En ytterst personlig reflektion som inte speglar tidningens politiska inriktning. Som inte finns, för vi är helt oberoende.)
Trycksak 3041 0417

Från Kiev till Hammarö

 Universitetsläraren Uliana berättar om hur hon och hennes familj kom till Hammarö från krigets Ukraina.

ULIANA ISKRA FRÅN Kiev i Ukraina tar emot HammaröNytt på Gunnarskärsgården där hon bor sedan 8 oktober förra året med sina barn, ettåriga tvillingflickorna Josepha och Sofia, och sina föräldrar. Hon berättar sin historia om hur hon hamnade på Hammarö efter att Ukraina invaderades av Ryssland för snart ett år sedan.

När barnen bara var en och en halv månad gamla bröt kriget ut och Uliana bestämde sig för att snabbt ta chansen att ta sig ut från landet för att få sina barn i säkerhet.

– Det var i stort sett omöjligt att vara kvar. Min lägenhet ligger på 23:e våningen och att ta sig upp och ner till tunnelbanan med två små bebisar så fort det var flyglarm var ohållbart, särskilt som man aldrig visste om hissarna skulle fungera eller inte, berättar Uliana.

HON FORTSÄTTER SIN historia med att berätta om hur IT-företaget hennes bror jobbar för två dagar efter invasionen organiserade en evakueringsresa, där hon och hennes barn och till slut även hennes föräldrar fick plats. – När vi kom till bussen så såg vi att det fanns platser över så vi ringde till mamma och pappa

som snabbt packade ihop några saker och sina dokument och tog en taxi till oss för att komma med bussen, säger Uliana.

FÖRST GICK RESAN till Krakow i Polen och under månaden de bodde där så hörde bekanta av sig från Rumänien, Storbritannien och Sverige och bjöd in dem. Uliana och hennes familj åkte till Constant a i Rumänien men när de insåg att kriget inte skulle avslutas så snabbt som de hoppat s så valde de att bryta upp och åka till Sverige. En vän till en vän erbjöd familjen att bo i deras sommarstuga på Lövnäs och på så sätt hamnade Uliana på Hammarö. 18 juli kom de till sin värdfamilj på Lövnäs och bodde i sommarstugan tills det blev för kallt. Då gick flytten till Gunnarskärsgården.

– Det är många människor som varit vänliga och hjälpt till. De flesta har en ”happy to help attitude”. Vi fick hjälp att flytta, vilket hade varit helt omöjligt att göra själv med så små barn. Många har skänkt saker till hemmet, till exempel gardiner, och några har hjälpt till med skjuts när det behövts, som när Josepha blev sjuk och vi var tvungna att åka till sjukhuset

varannan dag för att hon skulle få injektioner mot epilepsi. Jag är så oerhört tacksam gentemot alla som har hjälpt oss, säger Uliana.

NU SER ULIANA fram emot att Josepha blir tillräckligt frisk så att hon och tvillingsystern ska kunna börja på förskola. Hon ser även fram emot att kunna njuta av det Hammarö har att erbjuda när vintern släpper sitt grepp, som att åka till Mörudden och bada, åka på sightseeing med båtbussarna och kanske kunna segla, något som skulle kunna passa Uliana som både tävlat i segling och jobbat

som seglings- och simcoach.

PERSONALEN PÅ GUNNARSKÄRSGÅRDEN är också väldigt vänliga och hjälpsamma enligt Uliana, och en av dem är Rajab Ibrahim som berättar att han har många varierande arbetsuppgifter. Personalens viktigaste uppgift är att stötta de boendes välmående. Just nu bor där ett 20-tal personer och personalen hjälper till med att skriva in barnen i skolan och hitta aktiviteter till dem, men också att se till att de vuxna kan gå och lära sig svenska.

FOTBOLLSSKOLAN 2023

För flickor 2016/2017 - Alla får plats!

Tisdagar 16:45–17:45 med start 9 maj, Lunnevi IP Anmälan senast 3 april på laget.se/IFKSkoghallDam

Störst på flickfotboll i Värmland!

3 för 2

på utvald munvård Ord pris från 17:90 Den billigaste på köpet.

Öppet alla dagar

Vardagar 8–20

Lör–sön 10–18

Apotek Hjärtat

ICA Kvantum Hammarö

HammaröNytt 25 mars 2023 3
Text och foto: JOHANNA
Mer på hammaronytt.se!
Gäller 27/3–23/4 2023. Erbjudandet gäller så långt
Kosttillskott
en
Smittsamt leende, frisk mun.
lagret räcker
ersätter inte
varierad kost.
v49_K3_Annons_CO_Kvantum_Hammaro_197x57_RAO1041381.indd 1 2023-03-07 11:45

NOTERAT Skärgårdsmuseet fick Vänerstipendium

Längsta kebebrullen?

Text: KRISTINA Foto: CELAL BALTACI

 20 februari firade Hammarö Pizzeria & Grill två år i ny regi, och ägaren Celal Baltaci bjöd sina gäster på kebab. En sju meter lång kebabrulle räckte inte till alla som kom. – På bara 20 minuter var allt uppätet, skrattar Celal som är glad över att så många kom till firandet.

Röda korsets second hand firade tio år

Text: KRISTINA

Text: KRISTINA

 Vänerstipendiet delas årligen ut av Karlstad kommun i samband med konferensen Vänertinget. Priset består av ett stipendium på 20 000 kr som delas ut till en person, företag, organisation eller förening som arbetat för att öka kunskaperna om Vänern.

I ett pressmeddelande läser vi att föreningen Hammarö Skärgårdsmuseum tilldelades i år priset för det fina arbete som bedrivits på ideell basis för att utveckla Hammarö Skärgårdsmuseum och fortsätta berätta om viktiga delar av Vänerns historia och kulturarv. Hammarö Skärgårdsmuseum är en viktig pusselbit och ett nav för hela Hammarö kulturbygd och har fler planer på utveckling.

Även Lillängshamnens Fiskrökeri och Sjöräddningssällskapets lokala avdelning Hammarö var nominerade till priset.

Yoga på Hammarö

Yoga för nybörjare/fortsättare, allmän

Onsdagar 17.30-18.45, start 29/3

Fortsättning/fördjupning allmän

Onsdagar 19.00-20.15, start 29/3

Seniorer nybörjare/fortsättning

Onsdagar 14.00-15.00, start 22/3

Löpande intag även efter kursstart i mån av plats. Kurserna hålls i sockenstugan vid Hammarö kyrka.

 På självaste Alla hjärtans dag 14 februari ställde Röda Korsets second hand-butik till med stort firande. Hela tio år har butiken funnits i Skoghall centrum, och detta firades med happy hour hela dagen och de bjöd besökarna på cider och godis.

– Det är roligt att det har fungerat i så många år, och försäljningen blir bara bättre och bättre. Vi ökade försäljningen 2022 med hela 60 % och vi har sålt för nästan sex miljoner sen starten, berättar Inger Carlsson, butikschef.

Hammarö mot strömmen

 Under 2022 föddes det färre barn i Sverige jämfört med tidigare år. Av Sveriges 290 kommuner var det 75 kommuner där antalet nyfödda ökade och Hammarö var en av dem visar en rapport som SCB kom ut med under februari. Vår kommun fick tillökning med 170 nya små bebisar.

Befolkningsmängden i kommunen är nu uppe på 16 820 personer och det är en ökning med 55 personer sedan förra året, och det beror främst på antalet nyinflyttade. Hela 877 personer valde vår kommun som hemort under förra året och 835 personer valde att flytta härifrån. Siffran för nyfödda i kommunen är högre än antalet personer som har dött.

 Sätterstrands badhus har gjort sitt och är nu stängd för all verksamhet. Beslutet kommer från serviceförvaltningen och utgår från en utredning som gjorts. Anläggningen är gammal och de eventuella reparationer som behöver göras ger ingen garanti för att bassängen skulle hålla ändå. Kostnaderna för det hela skulle också bli, bokstavligt, som att kasta pengarna i sjön.

Den simundervisning som genomförts i lokalen läggs ner och bildningsförvaltningen får nu försöka lösa hur skolans simundervisning ska ske framöver. Den har tillfälligt bedrivits i Vålberg och Grums badhus och kanske blir det lösningen även framöver.

HAMMARÖS BÄSTA PIZZA!

LUNCHMENY MÅN-FRE 11–14

4
25 mars 2023
HammaröNytt
Ny ägare sedan
-21 054-52 12 48 Sikvägen 1, Hammar hammaropizzeria.se facebook.com/hammaropizza Instagram.com/hammaropizzeria Följ
våren
oss för tävlingar och nyheter!
Text: ANNIKA Foto: HAMMARÖ KOMMUN Text: ANNIKA Foto: PIXABAY Badhuset stängs för alltid Dricka, sallad, bröd och kaffe ingår. Tel: 054-181183 karlstad@yogaskolan.se

Lägereldsmys på Svenshult

Text och foto: JOHANNA

 Ytterligare en succé för IOGT-NTOs kultursatsning på Hammarö

FREDAG 10 MARS

samlas publiken ute på Svenshult bygdegård för att följa med Anders Lundin på ”Expedition Livet”, som är både namnet och temat för föreställningen. Anders Lundin känner vi igen från både TV och radio, med succéer som Allsång på Skansen, Allt för Sverige och Expedition Robinson som han ledde under många år och som han nu återvänt till. Han inleder genom att symboliskt tända en elektrisk lägereld som är konceptet för kvällen. För att samlas runt lägerelden, det har man gjort i hundratusentals år och därifrån går expeditionen på kringelikrokiga vägar från fotspår i vulkanaska för 3,5

Anders pappa byggde och Ystad där hans mamma bodde efter hon kommit till Sverige från Tyskland, fast det ju egentligen var Helsingborg.

Om man sett eller hört

Anders förut så är man inte förvånad över att han är en fantastisk berättare som med lätthet fångar upp publiken. Han plockar upp trådar från sitt eget liv och de program som han varit med i, jämför sig själv ibland med de gråtande amerikanarna i Allt för Sverige, och blandar allt med sina egna sånger, kompad av Jonas Olofsson på gitarr, ståbas och kör. Det är både skämtsamt, finstämt och tänkvärt i en härlig blandning och publiken interagerar med glada tillrop, skratt och applåder. En mysig kväll helt enkelt!

Asiatisk streetfood på Hammarö!

Vi erbjuder en genuin asiatisk streetfoodupplevelse med rykande färska rätter som tillagas i det öppna köket först efter beställning. Detta gör att vi kan erbjuda snabb service som en fastfood-restaurang men utan att försaka kvaliteten och den autentiska smakupplevelsen.

Beställ, betala och välj tid för upphämtning i luckan på gaveln! Använd rabattkoden "Vårrullar" och få en portion vårrullar (värde 45 kr) om du handlar för minst 120 kr. Erbjudandet gäller en gång per kund 27 mars till 9 april.

Festen börjar på Kvantum!

Räktårta

Räkfyllning och skinkröra. Klädd med rökt skinka, räkor, ägg, frukt och grönsaker.

Festfat

Minsta antal 4 p.

140:-/person

Vedrökt skinka, grillad rostbiff, tomatoch basilikasalami, mozzarellabollar, soltorkade tomater och säsongens exotiska frukter.

Exotiskt fat

Minsta antal 4 p.

140:-/person

Kycklingspett, grillad rostbiff, pastrami, brieost, Cambozola och säsongens exotiska frukter.

Mer på hammaronytt.se!
• 6-8 port 380:- 300:- 530:9-12 port 560:- 440:- 785:12-16 port 740:- 580:- 1 040:15-20 port 920:- 720:- 1 295:En riktig mataffär Öppet alla dagar Måndag–söndag 6:30–22 Bivägen 11, Hammarö · Tel 054-774 51 00 ICA.se/kvantum/hammarö SVENSKA SPEL

Satsar på kultur på Hammarö

 IOGT NTO Hammarö vill locka tillbaka publiken som blivit fast hemma efter pandemin

JOHNNY BOSTRÖM FRÅN IOGTNTO Hammarö berättar om den kultursatsning som föreningen bestämde sig för under pandemin och som nu är igång. – Viskonserten ”Nu är det gott att leva” med Christer och Cecilie Nerfont är det sjunde arrangemanget på nio månader inom vår kultursatsning.

HAN BERÄTTAR ATT de samverkar med andra aktörer för olika arrangemang, till exempel studieförbundet NBV, Wermland Opera, Hammarö Teaterförening, MÖR och Hammarö Dragspelsklubb. Några av de arrangemang som redan ägt rum förutom ”Nu är det gott att leva” är bland annat sommargrillkväll med MÖR och dragspelsklubben, musikteater av Wendelsbergs folkhögskola, trubadur Björn Sandborgh, föreställningen”Svarta moln” med Mattias Walan och föreställningen ”Mirakel i Finnmarken”.

– Vi försöker ha olika slags program så att alla kan ha chansen att delta. Det är svårt att locka tillbaka publiken till kulturlivet efter pandemin och föreningslivet måste få ut folk igen! säger Johhny med eftertryck.

DET VAR ALLTSÅ under pandemin som Johnny med flera i IOGT-

NTO fick idén att när pandemin väl var över så skulle de öppna upp och se till att folk skulle kunna få kultur, bli roade och överraskade. Förr har IOGT-NTO haft tre till fyra arrangemang om året medan det nu varit åtta till nio senaste halvåret. Det har även gjorts investeringar i stora lokalen i Svenshults bygdegård, där de flesta arrangemangen äger rum, för att möjliggöra det hela. Det finns numera både en bättre ljudanläggning som möjliggör arrangemang både inom- och utomhus och en ny ljusrigg.

I SAMARBETE MED Hammarö kommun så var det under hösten flera arrangemang för 65+ bland annat ett med Povel Rameltema och även Hebbe sisters. Men det är inte bara musik det handlar om, berättar Johnny engagerat:

– Nu ser jag fram emot när Anders Lundin kommer och hälsar på med sin föreställning som är en blandning av visor och anekdoter, men också vårt fågelprogram i samverkan med ornitologer. De ska komma och visa bilder och berätta om Hammarös natur och fåglar. Det är förhoppningsvis början på ett samarbete med flera träffar.

GLAD PÅSK!

HammaröNytt 25 mars 2023
Text och foto: JOHANNA
Med reservation för eventuella ändringar och felskrivningar SE HELA VÅRT UTBUD OCH BOKA ERA BILJETTER PÅ SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE ELLER RING OSS PÅ 054 - 51 55 00 HÅLL ER UPPDATERADE VÄLKOMMEN TILL OSS ÄVEN UNDER PÅSKLOVET SÖNDAG 26 MARS & 29 OKT KL 10:00-14:00 + MYCKET MER! SE HELA VÅRT UTBUD PÅ WWW.SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE Second Hand Björkhagsgatan 4, Skoghall 0725-30 98 24 ÖPPET TISDAG TILL FREDAG KL. 11–18 | LÖRDAG 11–14
Nu på kvasten mot Blåkulla det bär Välkommen innan till vår affär!

Från lidande och död till ljus och glädje

Fastetiden fortsätter och vi närmar oss stilla veckan och påsken. På Palmsöndagen den 2/4 blir det våfflor efter gudstjänsten kl 11 i Hammarö kyrka. Det är Hammarö församlings Globala Grupp som genom våffelserveringen samlar in pengar till ACT Svenska kyrkan och deras viktiga arbete för människor i nöd. Samma dag är det även gudstjänst med små och större i Skoghalls kyrka. Efter denna gudstjänst bjuds alla på korv.

Under påskdagarna är du välkommen till kyrkan för att följa hela påskberättelsen. Skärtorsdag, långfredag, påskdag och annandag påsk är alla gudstjänstdagar där vi tar del av påskens berättelse; från lidande och död till ljus och glädje.

/Regina Piscator, kyrkoherde

händer i kyrkan

Hammarö kyrka är öppen varje vardag kl 10-16 samt i samband med gudstjänster under lördag och söndag.

Välkommen att läsa mer på svenskakyrkan.se/hammaro eller ring oss på 054-51 24 00 för ytterligare information.

Söndag 26 mars

Jungfru marie bebådelsedag

Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Regina Piscator. Medverkan av Viva Voce.

Kl. 15.00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Regina Piscator. Medverkan av Nova Cantica.

Söndag 2 april

Palmsöndagen

Kl. 11.00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Berit Heinemann. Präst Tomas Frylmark. Efter gudstjänsten servering av våfflor och kaffe/te/saft.

Alla intäkter går till ACT Svenska kyrkan.

Kl. 15.00 Gudstjänst med små och stora i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Berit Heinemann. Präst Tomas Frylmark. Medverkan av Miniorkören och Juniorkören, församlingspedagogerna Katrina Haster och Ulrika Jonnerberg. Kyrkkorv och saft/kaffe/te efter gudstjänsten.

Torsdag 6 april

Skärtorsdagen

Kl. 18.00 Skärtorsdagsmässa i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Dan Winander.

Fredag 7 april

Långfredagen

Kl. 11.00 Långfredagsgudstjänst i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Berit Heinemann, Maria Carlson och Johnny Larsson. Präst Tomas Frylmark.

Kl. 15.00 Korsandakt i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Berit Heinemann, Maria Carlson och Johnny Larsson. Präst Tomas Frylmark.

prenumerera

På Hammarö församlings webbplats kan du läsa mer om vad som händer i verksamheten. Använd kameran på mobilen och scanna

QR-koden här bredvid så kommer du rätt direkt!

Du kan också e-postprenumerera på månadens program. E-posta till hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se

Kollekt

Söndag 9 april

Påskdagen

Kl. 11.00 Påskdagsmässa i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Berit Heinemann, Maria Carlson och Johnny Larsson. Präst Anders Ekelund Carlsson. Medverkan av Rebecka Hugne, trumpet, Viva Voce, Vox Humana och Nova Cantica.

Måndag 10 april

Annandag påsk

Kl. 11.00 Emmausmässa i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Lena Lötmarker. Präst Dan Winander. Efter gudstjänsten blir det en gemensam påsklunch.

Kl. 14.00 Messu ja kirkkokahvit - mässa på finska i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker Lena Lötmarker. Präst Jonatan Edlund. Före mässan blir det en gemensam påsklunch.

Torsdag 13 april

Kl. 18.00 Musikafton i Skoghalls kyrka. Orgeljubileum med Johnny Larsson. Fri entré.

Söndag 16 april

Andra söndagen i påsktiden

Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Regina Piscator.

Kl. 15.00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Regina Piscator.

Söndag 23 april

Tredje söndagen i påsktiden

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Anders Ekelund Carlsson. Kl. 15.00 Pilgrimsmässan Stenens lovsång i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker: Maria Carlson & Berit Heinemann. Präst: Anders Ekelund Carlsson. Mässa med Vox Humana, Nova Cantica och Viva Voce, Per-Arne Pettersson/bas samt riksspeleman Maria Hulthén/violin under ledning av Berit Heinemann och Maria Carlson.

svenskakyrkan.se/hammaro, 054-51 24 00

Swisha gärna din kollekt till oss på 123 199 55 47
vi tar EMOT PRESENTKORTET!

Vi träffar Birger Kjellstedt

 Hammarö golfklubbs nya tränare Birger Kjellstedt från Åmål växte i princip upp på Forsbacka Golfklubb. Hade skolan i USA där han gick ett år haft fotbollsinriktning hade han säkert varit på en helt annat plats idag.

BIRGER KJELLSTEDT VÄXTE upp i Åmål och som barn spenderade han mestadelen av sin fritid på Forsbacka G olfklubb. Föräldrar na, brodern och andra släktingar spelade alla golf, och med en mor som arbetade som lärare hade de många sommarveckor tillsammans på klubben.

– Det var som en ungdomsgård, vi ungar hängde där och badade, käkade glass, spelade golf och lite fotboll, berättar Birger som också höll på med många andra sporter under uppväxten. Han nämner slalom, innebandy, bordtennis, fotboll och ishockey. Att behålla två till tre sporter tror han är viktigt och något han tar med sig in i sin nya roll på Hammarö G olfklubb.

– Vi i de olika klubbarna får inte se oss som konkurrenter utan behöver samarbeta för att behålla barn och unga i någon form av fritidssysselsättning. De ska inte behöva välja en sport bara, berättar Birger.

FOTBOLLEN VAR STOR i Birgers liv tills han blev 18 år. I två omgångar åkte han över till USA, först gick han high school ett år där det blev inriktning på golf eftersom det inte fanns fotboll just där. Tillbaka hemma i Åmål gick han tredje året på den påbörjade samhällskunskapslinjen innan han sökte till college. Planen var att plugga i USA i fyra år.

– Jag åkte över igen för att bli riktigt duktig på golf, men jag

kom till Jacksonville, Texas och det blev en sorts kulturkrock. Det var inte så mycket ordning och reda, så jag åkte hem redan efter ett år, berättar Birger.

SOM 21-ÅRING TILLBAKA i Åmål ringde han runt till företag som erbjöd golfresor och fick napp. I sex år arbetade Birger som reseledare för golfresor i Europa. – Jag åkte oftast ner till Spanien i januari, efter några veckor drog jag till Italien, Frankrike och vidare uppåt tills jag var hemma i Sverige igen i maj. Sedan spelade jag golf hela somrarna innan jag började jobba igen på vintern, säger Birger som kunde leva det livet tack vare att han bodde kvar hemma hos mor och far.

1998 åkte Birger upp till Karlstad golfklubb för att ta lektioner för Henri Reis, och när Birger tröttnade på livet som reseledare ett par år senare ringde Reis upp och erbjöd honom arbete. Och Birger flyttade till Värmland.

– Jag såg det som en fjäder i hatten att få arbeta med någon så duktig, han har ju bland annat tränat självaste Annika Sörenstam, världens bästa damgolfare genom tiderna, berättar Birger.

FEM ÅR ARBETADE Birger med Henri och Anna Reis samtidigt som han gick utbildningar för att formellt bli golftränare. Birger träffade kärleken i klubbens

restaurangkök, och dottern Frida föddes 2004 och Stina kom 2006. 2007 började han arbeta på Hammarö GK, u nder ett år var han här, sedan följde några år med arbete på olika klubbar innan han landade på hemmaklubben Forsbacka.

– Det var skoj att komma tillbaka till klubben där allt började. Men det blev ganska flängigt då vi bodde kvar här uppe. Under tre år pendlade jag åtta mil enkel resa. Med arbetstiderna vi har inom det här yrket så funkade det inte att åka tåg. Så

bensinkontot drog i väg, och det kändes osäkert att spendera så mycket tid på vägarna. En dag står det ju en älg framför bilen, säger Birger.

BIRGER STARTADE EGET och hyrde ut sig själv till Sommaro Golf samtidigt som han hade kvar sin anställning på Forsbacka parallellt en tid. Det gick så bra i företaget att han valde att satsa helt på det, och byggde upp en golfstudio på Sommaro för att kunna arbeta under hela året. Under fem-sex år hade

8 HammaröNytt 25 mars 2023
Text och foto: KRISTINA
Mer
"Golf ska vara roligt"
på hammaronytt.se!

han sin bas där och åkte runt till olika klubbar innan han fick uppdrag av Bryngfjordens golfklubb och kunde arbeta halvtid där och resten på Sommaro. – Det är så himla roligt med golf. Det är mer ett kall än ett jobb tycker jag. Och det är en ynnest att få arbeta med det man älskar. Men jag hinner inte spela så mycket själv, det är ju nackdelen. Långa dagar på jobbet gör att jag vill se andra omgivningar, så det händer att jag åker till andra golfklubbar för att spela. Det är ju skönt att få bara vara gäst ibland, skrattar Birger.

2020 sålde Birger studion till Sommaro Golf och valde att utgå från Bryngfjorden. Han började då även som golflärare på golfgymnasiet där han fortfarande sedan sju år är anställd.

– Där är jag på förmiddagarna. Jag får följa eleverna under tre års tid och det blir mer helhetsarbete. På en golfklubb blir det ju ganska mycket fokus på golfsving, men där kan jag arbeta med hela personen och gå in på djupet med kost, planering och hela livshjulet. Det är oerhört lärorikt och skoj, berättar Birger.

1 NOVEMBER 2022 började Birger som tränare på Hammarö GK Först och främst tar han hand om medlemmarna här, men det händer att tidigare kunder från andra klubbar kommer hit för att få lektioner Utöver privatlektioner erbjuds även gruppträningar. Och tillsammans med Malte Åkesson tar han hand om barn- och ungdomsgrupperna och planerar nu för att erbjuda föräldrar och andra medlemmar ledarutbildning.

– Ska vi behålla idrotten golf så behöver vi hjälp, vi hinner inte ta hand om alla medlemmar själva, berättar Birger.

GOLF SKA VARA roligt säger Birger, och trycker mycket på att vi behöver bli utbildade. När vi går på lektion så får vi lära oss att slå bollen rent.

– Kan jag få en golfare att få en ren bollträff så blir det också roligare. Ett allmänt tips är att öva mer på närspelet, alltså putta och chippa, med fokus på bra bollträff, avslutar Birger som ser fram emot säsongen och hälsar alla välkomna till Hammarö GK

NU KAN DU ÄVEN FÅ PASTA PÅ LUNCH!

Vi har nu utökat med pasta på lunchmenyn. Dricka, sallad och kaffe ingår i lunchpaketen.

FREDAGSMYS MED OSS!

På fredagar myser vi till det med gofika från värmländskt bageri. Gofikat ingår i lunchpaketen.

UTESERVERINGEN ÖPPNAR 1 APRIL!

Vad sägs om att ta en bit mat på Byxfickstorget i sommar? Med levande växter skapar vi en mysig miljö.

VARMT VÄLKOMMEN! Zeid och Sarina

ÖPPETTIDER

Måndag – fredag: 11–22

Lördag – söndag: 12–22

054-51 79 00

Lillängsvägen 14, Skoghall www.skoghallspizzeria.com

"Det är en ynnest att få arbeta med det man älskar"
 En vanlig dag på jobbet för en golftränare.
SE HELA MENYN PÅ SKOGHALLSPIZZERIA.COM
öppnar uteserveringen
Vi
1/4

Samlar in pengar till sjuka barn

 För 21:a gången samlar Team Rynkeby in pengar till svårt sjuka barn och deras familjer. Engegerade hammaröbor berättar om insamlingen.

HAMMARÖBORNA MARIANA OCH

Jörgen Hjorth, Eva Gidlund, Jan-Inge Da h lman och Bengt Wivhammar är med och samlar in pengar till Barncancerfonden med Team Rynkeby. Några av dem cyklar, andra arbetar med servicen.

Målgången i Paris är konstant, men starten går på olika platser då lag från nio olika länder deltar. I år kommer värmlandslaget börja i Malmö 8 juli. Alla lag börjar inte från samma plats samtidigt. Men alla lag cyklar ungefär 125 mil under en dryg vecka. Och innan dess ska laget ha cyklat totalt 250 mil utomhus tillsammans som träning.

– Det är inte bara för att vi ska få träning utan vi ska svetsas ihop som grupp, berättar Jörgen.

TVÅ TRÄNINGSLÄGER GENOMFÖRS, ett i maj och ett i juni. Då får även serviceteamet chans att träna. Två personer på motorcykel, två i följebilen där en är sjukvårdsansvarig och en massör, fyra som fixar fika och lunch till hela gänget (37 st i år, cyklister o service) samt två lastbilschaufförer.

– Lastbilschaufförer har vi inte fått tag i ännu. Vi brukar få låna en kyllastbil av något snällt företag som vill sponsra, med det har vi heller inte fått tag i än i år, så det får du gärna skriva, skrattar Mariana.

UNDER LOPPET cyklar de ungefär fem mil innan första stoppet med förmiddagsfika cirka 20 minuter innan de kör fem mil igen. Sen har de 40 minuter på sig att få i sig lunch. Nästa pass är fem mil, och efter det blir det eftermiddagsfika med vila i 20 minuter innan de går på sitt sista pass om fem mil. Sen blir det cykelvård, after bike på hotellet, sömn och så börjar det om. Totalt cyklar de mellan 14 och 22 mil på tio timmar per dygn.

Målgången i Paris sker i år 15 juli. Allt eftersom ansluter 72 lag från olika håll.

– Sista dagen när vi närmar oss mål så är vi uppe på en höjd och ser olika lag närma sig. Det är helt fantastiskt, berättar JanInge och de andra håller med.

PENGARNA KOMMER IN via sponsorer och aktiviteter som till exempel loppisar och golftävlingar som lagen själv anordnar. Och över hela Sverige anordnas

Team Rynkeby Skolloppet. Icke att förväxlas med Skoljoggen.

– Många verkar tro att det är samma sak. Skolloppet är ett motions- och välgörenhetslopp där skolelever springer till förmån för svårt sjuka barn, alla pengar som samlas in under loppet går till Hjärnfonden barns livsviktiga arbete. Och i år är både Hammarlunden och Mörmoskolan anmälda till Skolloppet för första gången någonsin, berättar Mariana glatt.

CYKLAR, KLÄDER, MAT, resor, hotellkostnader och allt an-

nat som kan tillkomma får de bekosta själva. Så varför gör de detta?

– För barnen. När man hör och ser vilken nytta pengarna gör så är det värt det, avslutar Mariana och tipsar om att följa dem på sociala medier där de kommer lägga ut bilder under resan: Team Rynkeby Värmland

STÖD GÄRNA TEAM Rynkeby genom att köpa deras armband som finns här på HammaröNytts redaktion, eller swisha ett bidrag.

HJÄLP OSS HJÄLPA!

Swisha 123 576 0020

Barncancerfonden Team Värmland

eller 123 492 2308

Teamkassan (till bränsle, båtbiljetter o dyl.)

10 HammaröNytt 25 mars 2023
Text och foto: KRISTINA  Från vänster: Eva Gidlund, Jan-Inge Dahlman, Bengt Wivhammar, Mariana Hjorth och Jörgen Hjorth. Mer på hammaronytt.se!

Gäller 1/4 och ej redan nedsatta varor och presentkort.

Clevevägen 2, 054-51 80 50, www.arianns.se

HammaröNytt 25 mars 2023 11 skoghallhammaro.se VÅRYRA
april!
10–15 AFFÄRERNA ÖPPNA OCH BAKLUCKELOPPIS Kom och ställ ut, 100 kr/fordon ingen föränmälan krävs VÄLKOMMEN TILL SKOGHALL! hammarotapetserarverkstad.se Nu är det hög tid att lämna in båtkapell och dynor! Säkra din plats redan nu så slipper du kö senare i vår! SNART STUNDAR FESTLIGA TIDER! Jag hjälper dig med stassen! ● Ändring av bal- och bröllopsklänningar ● Sy upp eller ner ● Ta in eller ut ● Byta dragkedja Östra Tyevägen 18, Hammarö Tel: 076 800 47 21 | syverkstan3@gmail.com BRITT-MARIE NYLÉN Måleri- och snickeriarbeten Inomhus och utomhus 0720-06 85 30 | byggtjansthammaro@hotmail.com Handla lokalt så att pengarna stannar på orten och göra nytta där vi lever och bor!
1
Kl
VÅRYRA 1 APRIL VÅRYRA 1 APRIL VÅRYRA 1 APRIL 10% PÅ ALLT I BUTIKEN! Betala med Swish 900-122 3 Fasteaktionen annons Tillsammans gör vi skillnad. Din gåva gör det möjligt. Betala med Swish 900-122 3 DELA LIKA UNDER SAMMA HIMMEL
MÄNNISKOR
HUNGRIGA *110 kronor räcker till exempel till en matkasse för en familj på Filippinerna i en vecka. Källa wpf.org SWISHA TILL 123 089 90 39 vi tar EMOT PRESENTKORTET! Betala med Swish 123-089 90 39 Betala med Swish
IKVÄLL GÅR ÖVER 800 MILJONER
OCH LÄGGER SIG

Appar för både gott och ont

Text: ANDERS VON WACHENFELDT Foto: KRISTINA

 Mars månad är här och våren borde vara på ingång. Den känns dock avlägsen när, i skrivande stund, snön ligger decimeterdjup utanför huset.

VI FÅR HOPPAS på sol och varma vindar så kanske våren vågar sig fram snart. Med värmen och de allt längre dagarna vaknar tyvärr även buset upp. Hittills har det varit lugnt här i kommunen när det gäller anmälda brott men det kan ju ändras fort.

NÅGOT SOM BLIR vanligare och vanligare här i kommunen är ungdomar som röker Vapes. En Vape är en e-cigarett där man andas in en ånga som produceras av en förbrännare. För att få köpa och använda dessa måste man ha fyllt 18 år. Tyvärr måste jag säga att jag sett många under 18 som sippar på dessa. Det man ska tänka på att detta kan vara inkörsporten

till tyngre droger som cannabis, kokain, amfetamin, tramadol med mera. Och ungarna kommer över dessa droger allt för lätt. Drogmarknaden har blivit väldigt lättillgänglig.

TILL DIG FÖRÄLDER ber jag dig att vara extra engagerad i vad ditt barn gör, även det som sker via internt, telefon och appar. Snapchat är till exempel en sådan app där drogförsäljare når ut till sina kunder. Och de struntar i hur gammal kunden i fråga är. Se sedan efter var ni har er alkohol och era starka mediciner. Medicinskåpen kan ju faktiskt innehålla sådant som kan få förödande konsekvenser om medicinerna tas på fel sätt.

ATT DEN PSYKISKA ohälsan ökar bland våra barn och ungdomar vet nog de flesta av er om. Det pratas högt om det i massmedia och situationen på landets BUPmottagningar beskrivs ibland som katastrofal. Tyvärr mynnar det ut i att många försöker lösa sin situation på egen hand. Många gånger med självmedicinering som kan gå käpprätt åt fel håll.

Vi i polisen kommer då och då ut på larm där vi hittar drogade ungdomar. Visst, vi hjälper dem hem eller till sjukhuset men den hjälpen ligger liksom sist i kedjan. Då har det gått för långt och samhället och föräldrar hade behövt reagera tidigare.

Det är ju känt sen gammalt att tonåringar kan vara tjuriga, trötta och allmänt stingsliga men var snäll och håll koll på om det beteendet blir onormalt. Som förälder kan ni ta kontakt med socialen och ställa frågor för att få en del frågetecken uträtade. Bättre att ringa det där

Går du i tankar om fjärrvärme?

Vi ser en kraftigt ökad efterfrågan och utreder nu möjligheten att erbjuda fler kunder fjärrvärme.

För att besluta om utbyggnad krävs att tillräckligt många fastighetsägare väljer att ansluta sig. Generellt gäller att minst 40% tecknar avtal.

Intresseanmälan

Gör er intresseanmälan via mejl hammaroenergi@hammaro.se eller via webbsidan. Intresseanmälan är inte bindande!

Energipriser

samtalet innan misstankarna blir verklighet.

MEDANS MINA TELNINGAR busbrottas i rummet bredvid med skratt som slår i taket tar jag igen mig raklång på soffan. Som sällskap har jag katten Tilla som ligger och spinner på min mage. Jag undrar stilla om livet ändå inte är ganska härligt ändå.

TA HAND OM VARANDRA!

Anders

Energipriset för 2023: 84,4 öre/kWh

Effektavgift för 2023: 543 kr/kW

Pris anslutning

51 500:- inkl. moms (44 000 kr efter ROT-avdrag) Priser inkl. moms.

Frågor?

Ring eller maila Johan Modin: 054-51 52 05, johan.modin@hammaro.se

Läs mer på hammaroenergi.se

Med start vecka 24 kan barn, ungdomar och seniorer delta i våra populära lägerveckor.

Anmälan öppnar vecka 14

På hammaro.se/lagersommar anmäler du till barn- och ungdomsläger. Anmälan till seniorläger görs via kontaktcenter, tel. 054-51 50 00.

Volontär?

Nytt för i år är att vi söker dig som vill bli lägermormor, -morfar, -farmor, -farfar!

Läs mer på: hammaro.se/lagersommar

Vi ses i sommar!

054-51 94 41

HammaröNytt 25 mars 2023 13
stråkservicefirma på Hammarö!
En
Hammarö
fiolerna!
kvar på bänken hemma? Lunch vardagar 11–14 RESTAURANGEN I SKOGHALLS FOLKETS HUS 054-51 55 02 SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE
Vi står för
Matlådan

Premiär för näringslivsmässa

Text: KRISTINA

 Torsdag 9 mars var det premiär för en näringslivsmässa anordnad av Hammarö kommun.

I HAMMARÖ ARENA ställde ett 40-tal företag och föreningar ut, de allra flesta lokala. Under förmiddagen gästades de av åttondeklassare från båda högstadieskolorna som var inbjudna för att se bredden av möjliga arbetsplatser i kommunen.

– Jag tror att så gott som alla var nöjda med mässan. Utställarna har skapat nya kontakter, fått chans att visa upp sig och många ser fram emot nästa mässa. Men det var ju första gången vi arrangerar en mässa, så det är klart att det finns saker att slipa på, säger Annika

Axelsson, näringslivsansvarig

Hammarö kommun

NÄSTA GÅNG MÄSSAN arrangeras kan bli om ett år, och Annika är nöjd med lokalen.

– Hammarö Arena passar bra för den här typen av arrangemang. Vi kan tajta ihop lite mer, plus att det går ju att använda den andra hallen och den stora foajén också, så reprisen blir säkert där, avslutar Annika.

MAGNUS MOBERG FANNS på plats hela dagen och representerade Skoghalls Folkets Hus och Skoghall Hammarö Centrumförening.

– Jag är nöjd med dagen, förhoppningsvis kommer ännu fler köpa föreningens presentkort nu, och många har fått höra om alla möjligheter som finns i Folkets Hus, som biografen till exempel. Jag önskar att fler förstod vikten av att handla lokalt så vi kan behålla den service vi har här på ön.

HAMMARÖS GODASTE

Påsken i Lillängshamnen

BOKA DIN PÅSKMAT REDAN NU!

LILLÄNGSHAMNENS

KLASSISKA PÅSKLÅDA

4-6 PERS 645:-/st

RÖKERIETS PÅSKFAT

4 PORT/CATERINGFAT 695:-/st

Boka din påsklåda eller påskfat på www.lillangshamnen.se för att garantera din påskmat från sjö och hav!

Klassisk och elegant påskmat i två varianter med våra berömda röror, såser och varmrökta, gravade, kallrökta laxar, handskalade räkor mm. Allt som behövs för fiskbordet till påsk!

Tel 054-51 73 30 | lillangshamnen.se

Ring oss på 054-51 24 00 för bokning.

14 HammaröNytt 25 mars 2023 Mer på hammaronytt.se!
barn i Hammarö kyrka - en fest för livet!
svenskakyrkan.se/hammaro Döp ditt
BURGARE! Se menyn och beställ i appen! • ÖPPET 12–20 Tisdag–söndag ÖPPET 06:30–22 Alla dagar
25 mars 2023 15 VÄLKOMMEN TILL VÅR HÄRLIGA DELIDISK! Stora Coop Hammarö öppet 7-22 alla dagar. Alltid öppet på coop.se Vi lagar dagens lunch måndag-fredag året runt! Välj bland delikatesser från hela världen och Värmland! Fina fiskar och fantastiska skaldjur! Mån-tor 9–20, fre-lör 9–21, sön 10–18 Björkhagsgatan 2, Skoghall Tel: 054-51 01 45 facebook.com/mywayskoghall www.mywayskoghall.se RABATTKUPONG | RABATTKUPONG | RABATTKUPONG 69:/kg Gäller till och med 9 april 2023 och ett köp/hushåll. LÖSGODIS Kundens namnteckning:   Äkta kärlek rostas alltid KARLSTAD 054-516800 www.kaffekompaniet.se Vi söker volontärer till Allis och Second hand-butiken Några timmar av din tid kan förändra en annan människas liv. Här hemma eller på andra sidan jorden. Bli en del av vår värld! Kontakta Eva Nordlöf: evanordlof@bredband2.com, 0705-73 60 15 Björkhagsgatan 4, Skoghall VILL DU GÖRA SKILLNAD? Vxl 070-603 82 33 SMS 070-332 78 72 info@mariaoptik.se Malmtorgsgatan 18, Karlstad www.mariaoptik.se Inga synfel är för komplicerade. Synvårdskliniken i Klara Leg. Opt. Maria Adolfson Gustafsson och Elisabeth Frykblom
www.maxikarlstad.se Öppet alla dagar 7-22 Vi firar 20 år! Kom och fira med oss! • Vi firar 20 år med fantastiska priser, happenings, tårtbjudning med mera. Följ oss på våra sociala medier för mer information. IcaMaxiKarlstad @icamaxikarlstad 59:KYCKLINGFILÉ Kronfågel. Ursprung Sverige. 1000 g. Jfr pris 59:00/kg. Max 2 köp/hushåll. Priset gäller endast 27/3-2/4 2023. Gäller så långt lagret räcker. /st 10:ENERGIDRYCK Nocco. 330 ml. Gäller endast smakerna Focus Pearade, Focus Ramonade, Limón del Sol och Juicy Breeze, Max 24 köp/hushåll. Priset gäller endast 27/3-2/4 2023. Gäller så långt lagret räcker. /st + pant Vecka 13. Alla erbjudanden gäller 27/3–2/4 • 2023 Komochfi medoss! VISPGRÄDDE Arla. 5 dl. Jfr pris 40:00/liter. 20k /st KYCKLINGFILÉ Kronfågel. Ursprung Sverige. 1000 g. Jfr pris 59:00/kg. Max 2 köp/hushåll. 59k/st +pant 1ª ENERGIDRYCK Nocco. 330 ml. GÄLLER ENBART SMAKERNA PÅ BILDEN. Jfr pris 30:30/liter. Max 24 köp/hushåll. 10k/st STORT TACK till våra kunder, leverantörer och vänner för de första 20 åren! Priset gäller endast 27/3-2/4 2023 Priset gäller endast 27/3-2/4 2023 Varmt välkommen att fira med oss! önskar Christer med personal 5995 LÖSVIKTSGODIS Gott Mix. Jfr pris 59:95/kg. Max 3 kg/hushåll. Gäller så långt lagret räcker. /kg Priset gäller endast 24/3-2/4 2023