HammaröNytt februari -23

Page 1

HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING | WWW.HAMMARONYTT.SE TÄVLA OCH VINN LUNCHER – i samarbete med HAMMARÖ PIZZERIA & GRILL NUMMER 2, FEBRUARI 2023 HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING SEDAN 2012 www.hammaronytt.se ÄKTA NAPOLETANSK PIZZA! MARGHERITA Tomatsås, Italiensk mozzarella (Di Buffala) och Parmesanost. Så gott. BESTÄLL I APPEN, PÅ BACCERIA.SE ELLER 054-44 44 255. ÖPPET ALLA DAGAR 11–20. VÄLKOMMEN! Hammaro NYTT . . HAM MARÖ HANTVE R KSPIZZA HAMMARÖ Nilsson KONTORSHOTELL PÅ HAMMAR – EUROPA I EN PIZZAKARTONG – HAMMARÖ HC 50 ÅR "FORDLENNART"

Redaktionen

Foto: HÅKAN

KRISTINA ÖIJEBERG

Ansvarig utgivare, reporter, fotograf koi@koiproduktion.se

0734-36 80 90

ANNIKA GUSTAFSSON

Originalare, reporter

annika@koiproduktion.se

054-203 46 46

DIN HJÄLP BEHÖVS!

JOHANNA HOLMSTEN Frilansande journalist info@fatcatdepartment.se

Foto: privat

Foto omslag: KRISTINA

HammaröNytt ägs och ges ut av Koi Produktionsbyrå. Vi är en reklambyrå med säte på Hammarö (var annars?) som – utöver HammaröNytt – även arbetar med marknadsföring och reklam. Läs gärna mer om oss på koiproduktion.se och vad vi är riktigt duktiga på.

TIPSA OSS!

0734-36 80 90

054-203 46 46

redaktionen@hammaronytt.se

NÄSTA NUMMER

25–26 MARS DELAS UT

ANNONSERA!

HAMMARONYTT.SE /ANNONSERA

SVANENMÄRKT

I DETTA NUMMER

SID 2  Redaktionen | Ledare | Tävling

SID 4  Lågt antal anmälda brott

Ladda på Kvantum

Låna teknik på bibblan

Näringslivsmässa

Kontorshotell på Hammar

Valborgsfirande

Berglöf i vd-råd

SID 5  Europa i en pizzakartong på Bärstadsskolan

Swisha till 900 80 79 Ange "Värmland"

Går till Röda Korsets arbete i Ukraina.

LEDARE

AI-genererad dikt om Hammarö

JAG BAD EN chattrobot ge mig fakta om Hammarö, och det mesta såg korrekt ut. Jag rättade den lite, och sedan bad jag den att göra om all fakta till en dikt. Den blev så här:

In Sweden, there's a place they call Hammarö, By the shores of Lake Vänern, where the waters flow, With forests so lush and landscapes so serene, It's a perfect place for those who love to be green.

Famous residents like Lars Lerin, an artist, you see, And Margot Wallström, a politician, with much prestige, And Christer Sjögren, a singer, with a voice so bright, Together, they make Hammarö shine at night.

It's a place of peace and tranquility, so rare, With pristine waters, it's a natural affair, An escape from the city's hustle and grind, In Hammarö, peace of mind, you'll surely find.

So if you're looking for a place that's pure and grand, With natural beauty, at every turn of the hand, Come to Hammarö, by the shores of Lake Vänern, It's a Swedish gem, that's truly heaven!

TESTA SJÄLV PÅ chat.openai.com. Men lär den inget dumt är du snäll.

Upplaga: 9 000 exemplar.

Tryck: Exakta Group

Utgivningsplan: se www.hammaronytt.se

Distribution: Svensk Direktreklam

SID 6  (Över)fullt på premiären

SID 8-9  Personporträtt: "FordLennart" Nilsson

SID 12  Krönika: Kommunpolisen

SID 14  Hammarö HC 50 år

Tävl a ! med HammaröNytt och Hammarö Pizzeria & Grill

HammaröNytt utges av Koi Produktionsbyrå.

Adress: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall.

Telefonnummer: 054-203 46 46

Internet: www.hammaronytt.se.

 Denna månad har du chans att vinna lunchmeny för fyra personer till ett värde av 500 kr. Svara på frågan

Vad heter pizzan på Hammarö Pizzeria & Grill som innehåller Nutella, chokladbitar, hallon, jordgubbar och röda vinbär?

Svaret lämnar du på hammaronytt.se/tavla eller via mail på tavla@hammaronytt.se senast tisdag 14 mars 2023

Du kan även posta svaret till oss: HammaröNytt, Clevevägen 2, 663 30 Skoghall

Grattis säger vi till Bengt Hansson som vann två byxkortningar från Milla Tailor. Bengt visste att Camilla varit skräddare i 24 år.

(En ytterst personlig reflektion som inte speglar tidningens politiska inriktning. Som inte finns, för vi är helt oberoende.)
Trycksak 3041 0417
Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö samt cirka 760 hushåll på Kanikenäsholmen, och finns i centralt placerade tidningsställ på Hammarö. Tidningen är religiöst och politiskt obunden.

MedInstallerat-och-klartärdetenklareännågonsinattbytautVVS-produkteriditthem,ochdufårproduktoch installationtillettfastpris!Härärnågraavdevanligasteprodukternasomvikanerbjuda. Självklartingårdemonteringochbortforslingavdenproduktsombytsut.

VidköpavtjänstmejlaosspåEpost:info@hammaroror.seellerring054-519954

GustavsbergNautic1500DoltS-lås 5795.-inkl.Rot

GustavsbergNautic1546S-låsHög 6995.-inkl.Rot

GustavsbergNautictv-blandare 2795.-inkl.Rot

Art.nr7805859

GustavsbergNauticköksblandare 3650.-inkl.Rot

Art.nr7811045

VatetteV-Mkonsolm.backventil 4995.-inkl.Rot

Art.nr8278501

GustavsbergVattenutkastare 2495.-inkl.Rot

Art.nr8311462

IFÖSpira6260RimFreeDold 6195.-inkl.Rot

Art.nr4647872

IFÖSpira6261RimFreeS-låshög 7995.-inkl.Rot

Art.nr4315524

FMMattsson9000Eköksblandare 3895.-inkl.Rot

Art.nr7811035

Art.nr7811051

Prisernagällerframtill31/3-2023

Art.nr8309081

NOTERAT

Lågt antal anmälda brott

Text: KRISTINA

 Enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, hamnar Hammarö kommun på plats tre i Sverige när det gäller minst antal anmälda brott. Kommunerna Ydre och Habo hamnade överst på listan.

Antal anmälda brott 2022 på Hammarö var 669 st. – Jag ser det som ett kvitto på att vi tillsammans med kommunen och näringslivet gör ett bra arbete. Sen ska man komma ihåg att anmälda brott inte är samma som begångna brott, säger vår kommunpolis Anders Von Wachenfeldt.

Ladda på Kvantum

Text: KRISTINA

 I slutet av januari hägnades en del av ICA Kvantum Hammarös parkering in. Företaget Eviny påbörjade markarbete för att bygga snabbladdare till elbilar. Senast i början av april ska allt vara klart.

Låna teknik på bibblan Kontorshotell på Hammar

Text: KRISTINA

 Nu finns möjlighet att låna välfärdsteknik och smarta produkter helt gratis på Hammarö bibliotek. I utlåningshyllan finns allt från förstoringsglas till digital kalenderklocka och samtalsförstärkare i prisklass från 80 kr och upp till 2 300 kr.

– Det enda som krävs för att låna är ett lånekort. Lånetiden är fyra veckor om det inte är kö på produkterna. Då blir lånetiden två veckor, berättar Anna Johansson, bibliotekarie på Hammarö bibliotek.

Målsättningen på sikt är att hitta välfärdsteknik och smarta produkter som passar just Hammarös medborgare.

– Vi ser det här som en start. Om vi märker att det finns ett intresse så hoppas vi självklart kunna utöka utbudet, säger Anna-Karin Skoglund, projektledare för God nära vård.

Näringslivsmässa

Text: KRISTINA

 9 mars arrangerar Hammarö kommun för första gången en mässa för näringslivet. Tanken är att visa upp kommunens näringsliv och ge möjlighet att skapa kontakter.

– Detta är ett led i vårt arbete med att stärka näringslivet på Hammarö, berättar Annika Axelsson, näringslivsansvarig Hammarö kommun.

VI

Text: KRISTINA

 1 mars slår portarna upp för ett kontorshotell på Hammar, i lokalen där Krona på Hammar tidigare huserade. I samma fastighet som Hammarbutiken och Hammarö pizzeria erbjuder Andreas Löfgren och Emil Bottege fast eller flytande kontorsplats, lounge, posthantering och lagerutrymme.

– Man kan även köpa dagpass. Och i alla våra paket ingår internet, post till kontoret, fika och after work på fredagar, berättar Andreas.

På nästan 150 kvadrat kommer cirka tio platser finnas.

– Jag har arbetat hemifrån nu i tre år och det började med att jag själv letade efter ett kontorshotell och upptäckte att det saknas på Hammarö, berättar Andreas som inte gärna åker över broarna om han inte måste.

Valborgsfirande

Text: KRISTINA

 I år kommer Skoghall Hammarö centrumförening arrangera valborgsfirande på västra sidan av ön. 30 april tänds en brasa vid Skoghallsådran och vi kan se fram emot en bemannad kiosk, tal och skönsång.

– Jag tycker det är viktigt att det finns ett valborgsfirande även i närheten av Skoghall centrum, berättar Anders Haster, medlem i föreningen.

Berglöf i vd-råd

 Fredrik Berglöf, vd på Hammaröbostäder, är ny ledamot i Sveriges Allmännyttas

vd-råd som består av vd:ar i kommunala bostadsföretag. De utses av övriga företagsledare i Sveriges Allmännyttas över 300 medlemsföretag. Förutom att vd-rådet är ett rådgivande organ till Sveriges Allmännyttas vd, utgör de även Sveriges Allmännyttas delegation i Hyresmarknadskommittén (HMK). Varje region representeras av en företrädare för ett större företag och en företrädare för ett mindre företag. Vd-rådet väljs på två år.

– Efter många år i olika roller inom den Värmländska fastighetsbranschen så har jag samlat på mig nyttiga erfarenheter som jag tar med mig till vdrådet. Ett spännande område som jag hoppas får ett ökat fokus är utmaningarna för framförallt mindre landsbygdskommuner att framöver kunna nyproducera hyresrätter med rimliga hyresnivåer. Allmännyttans kombohus är en viktig aspekt för att lösa denna utmaning, men mycket annat gör just nu nyproduktionsekvationen omöjlig för många bolag, säger Fredrik Berglöf.

HammaröNytt 25 februari 2023

4
Text och foto: KRISTINA
Ny ägare sedan våren -21 054-52 12 48 Sikvägen 1, Hammar hammaropizzeria.se RABATTKUPONG 10% Gäller mot kupong till och med 12/3 -23   facebook.com/hammaropizza Instagram.com/hammaropizzeria Följ oss för tävlingar och nyheter!
FIRAR
ÅR! TACK ALLA KUNDER! //Celal med personal LUNCHMENY MÅN-FRE 11–14 Dricka, sallad, bröd och kaffe ingår.
TVÅ

Europa i en pizzakartong på Bärstadsskolan

Text och foto: KRISTINA

 Klass 5A på Bärstadsskolan har sedan strax före jul haft ett projekt där eleverna fått lära sig om olika länder i Europa. Detta presenters genom att använda pizzakartonger.

ELEVERNA HAR BLIVIT indelade i par och tilldelade länder. De har forskat fram fakta som de visualiserat i pizzakartonger. En av lärarna, Maria WaltherJohansson, fick idén från ett lärarforum.

– En rolig sak är att eleverna nog inte tänker på att de lär sig tre ämnen samtidigt, SO, bild och svenska, berättar Maria.

JUNI NILSSON OCH Ellie Långner har fått grotta ner sig i Grekland.

– Det var ett roligt sätt allt lära sig på, berättar Juni.

– Vi fick lära känna landet mer, mat, miljö, allt möjligt. Vi blev som proffs på vårt land, skrat-

tar Ellie som varit i Grekland på semester och kunde berätta om landet på ett levande sätt.

NÄR JAG KOMMER till skolan presenterar Thea och Doris Frankrike inför klassen. När alla presentationer har gjorts tänker Maria att eleverna ska få presentera projekten för föräldrarna också.

– Kanske kan vi bjuda på lite typiska maträtter också, som Thea och Doris som har Frankrike kan till exempel bjuda på lite ost och baguette. Det är en väldigt fin klass jag har och jag är så stolt över dem. De gör det enkelt att gå upp till jobbet varje morgon, säger Maria.

En riktig mataffär Öppet alla dagar Måndag–söndag 6:30–22 Bivägen 11, 663 41 Hammarö · Tel 054-774 51 00 ICA.se/kvantum/hammarö SVENSKA SPEL Se menyn och beställ i appen! • TISDAG – SÖNDAG 12–20 BESTÄLL I APPEN ELLER PÅ PLATS! HAMMARÖS BÄSTA BURGARE!
Mer på
 Juni och Ellie med sin pizzakartong om Grekland.
hammaronytt.se!

(Över)fullt på premiären

Text och foto: JOHANNA

 En kall kväll i början av februari är stämningen varm och förväntansfull inne i Svenshult bygdegård.

DET ÄR FULLSATT i stora salen och publiken består av blandade åldrar men med betoning på 60+. Det har lockats publik inte bara från Hammarö, utan även från Karlstad och längre ifrån, för i publiken finns bland annat före detta ordföranden i IOGTNTO Hammarö Alvar Eriksson, som med sin fru Christina åkt ända från Värmskog.

Vännerna Barbro Johannesson och Hillevi Edman berättar att de har åkt från Karlstad för att umgås med vänner från Svenshulttrakten och som brukar tipsa dem när något kul är på gång. Barbro och Hillevi, 87 respektive 86 år, samåker med andra från PRO Grava ut till Hammarö och Svenshult när de ska delta i arrangemang ute på ”Öa”.

IVAN GUSTAVSSON, NUVARANDE ordförande för IOGT-NTO på Hammarö, berättar att han är stolt över den fina lokalen som Svenshult bygdegård är och önskar att fler vet om att den finns.

Cecilie och Christer Nerfont drar i gång sitt program med en stämningsfull inledning i form av visan ”Siv och Gunne” av Olle Adolphson, en av de två visdiktarna som hyllas i konsertturnén ”Nu är det gott att leva”.

– Det är härligt att komma tillbaka till Svenshult. Det är en av mina favoritsmåscener, berättar Christer för publiken.

Sedan fortsätter paret med flera visor av Barbro Hörberg, som är den andra av de hyllade visdiktarna i konceptet, och

Olle Adolphson, blandat med historier om de båda visförfattarnas liv och inspiration till sina verk. Ackompanjerar gör Mattias von Wachenfeldt på gitarr, Ylva Nilsson på cello och altblockflöjt och Torbjörn Strand som sköter både klaviatur, fiol och arrangemang.

Mellansnacket lockar ofta till skratt, särskilt när Cecilie och Christer väver ihop en historia om hur alla visorna handlar om ”Britta och Bengt” och deras komplicerade kärleksliv. Paret har ett fint samspel och skämtar flera gånger på sin egen bekostnad.

I PAUSEN SERVERAS kaffe och smörgås och som avslutning blir det allsång med ”Nu är det gott att leva” vars text är tryckt på baksidan av programmet så att alla kan hänga med. – Svenshult levererar, säger Christer, till synes upprymd och lättad efter den avslutande allsången.

EFTER KONSERTEN BERÄTTAR paret

Nerfont om hur de valde visdiktare till turnén. Det var deras chef på Wermland Opera som ville ha med Olle Adolphson och en kollega föreslog Barbro Hörberg, en kvinnlig visdiktare verksam under samma period. – Kombination av de båda ger en fin blandning av manligt och kvinnligt, sött och salt, säger Cecilie.

Paret känner sig nöjda med premiären på Svenshult. Nu återstår 23 datum till på turnén. Det var bra respons från publiken, håller båda med om.

Med reservation för eventuella ändringar och felskrivningar SE HELA VÅRT UTBUD OCH BOKA ERA BILJETTER PÅ SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE ELLER RING OSS PÅ 054 - 51 55 00 HÅLL ER UPPDATERADE VÄLKOMMEN
SÖNDAG 26
& 26
KL
+ MYCKET MER, SE MER PÅ WWW.SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE Mer på hammaronytt.se!
PÅ LOVBIO UNDER SPORTLOVET
FEB
MARS
10:00-14:00
 Barbro och Hillevi har åkt från Karlstad.

Tid för eftertanke

Fastetiden är tid för eftertanke. En tid att fundera över livet vi lever. En tid att göra gott genom att avstå lite och ge till någon som kan behöva mer. En tid att leva närvarande i det som är.

Välkommen till kyrkan i fastetid. Det bjuds både tid för eftertanke och musik.

/Regina Piscator, kyrkoherde

händer i kyrkan

Hammarö kyrka är öppen varje vardag kl 10-16 samt i samband med gudstjänster under lördag och söndag. Välkommen att läsa mer på svenskakyrkan.se/hammaro eller ring oss på 054-51 24 00 för ytterligare information.

Söndag 26 februari

Första söndagen i fastan

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Dan Winander.

Kl. 15.00 Mässa i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Dan Winander.

Onsdag 1 mars

Kl. 18.00 Vardagsmässa i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Berit Heinemann. Präst Anders Ekelund Carlsson.

Vi startar med en enkel måltid kl. 17.15 i församlingshemmet.

Söndag 5 mars

Andra söndagen i fastan

Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Anders Ekelund Carlsson.

Kl. 15.00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Anders Ekelund Carlsson.

Lördag 11 mars

Kl. 11.00 Messu ja kirkkokahvit - mässa på finska i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Berit Heinemann. Präst Jonatan Edlund. Vi bjuder på kyrkkaffe.

Söndag 12 mars

Tredje söndagen i fastan

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Tomas Frylmark.

Kl. 15.00 Dopfest i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Tomas Frylmark. Medverkan av babyrytmiken under ledning av pedagogerna Ulrika Jonnerberg och Katrina Haster.

prenumerera

På Hammarö församlings webbplats kan du läsa mer om vad som händer i verksamheten. Använd kameran på mobilen och scanna QR-koden här bredvid så kommer du rätt direkt!

Du kan också e-postprenumerera på månadens program. E-posta till hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se

Söndag 19 mars

Midfastosöndagen

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Dan Winander.

Kl. 15.00 Mässa i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Dan Winander.

Torsdag 23 mars

Kl. 12.00 Lunchkonsert i Skoghalls kyrka. Med organist Johnny Larsson.

Kl. 18.00 Musikafton i Hammarö kyrka.

Med Senior Swing Seven. Fri entré.

Söndag 26 mars

Jungfru Marie bebådelsedag

Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka.

Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Regina Piscator.

Kl. 15.00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka.

Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Regina Piscator.

Kollekt

SWISHA ACT OCH GÖR SKILLNAD!

Alla människor hör ihop. Vi lever under samma himmel och har samma värde och rättigheter. Men beroende på var vi föds eller vilket kön vi har ser verkligheten olika ut. Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt vid katastrofer.

Swishnummer

123 089 90 39

Swisha gärna din kollekt till oss på 123 199 55 47
svenskakyrkan.se/hammaro, 054-51 24 00

Det ska gå fort

träffar "FordLennart"

Text och foto: KRISTINA

 Hammaröbon Lennart Nilsson arbetade på Ford i nästan 30 år, därav smeknamnet. Det började med praktik under utbildningen på Nobelgymnasiet och så fick han anställning direkt efter skolan, då i verkstaden.

PAPPA FRÅN ÖSTMARK och mamma från Vägsjöfors hade flyttat ner till Karlstad men åkte upp till Torsby när det var dags för Lennart att komma till världen. Han växte upp på Vidön och träffade redan som 15-åring flickan han senare gifte sig med. De bodde först ett par månader i en liten etta med kokvrå på Vattenverksvägen, sedan gick flytten snett över gatan till en tvåa Lillängsvägen där de bodde tills de byggde huset 1982. Paret fick två döttrar, 1983 och 1985, och hänger fortfarande ihop.

PÅ FRITIDEN KÖRDE Lennart rally. Han var bland annat med i Värmlandsserien, deltog i junior-SM och körde några lopp i Finland. Men som kartläsare var han med om en krasch som resulterade i en kotkompression och nästan ett års sjukskrivning. Något han fortfarande känner av ibland.

– Efter drygt ett år ringde de från jobbet och undrade om jag inte kunde komma tillbaka som verkmästare. På den tiden fanns det ju inga stämpelklockor utan en gubbe som kallades verkmästare satt och skrev tider och lämnade ut arbetsordrar. Ett arbete som inte var lika tungt, berättar Lennart.

I UNGEFÄR TIO år körde Lennart rally innan han sålde bilen.

– Det blev lite för mycket med barnen hemma och så gick det ju väldigt mycket pengar varje helg, berättar Lennart.

Men saknaden blev stor, så han byggde en rallybil til l-

sammans med svågern för att kunna köra lite rally ett par, tre gånger per år. Så var planen, men det eskalerade så de hyrde ut bilen till ett par norrmän.

Dealen var att om norrmännen kraschade den så att den inte gick att laga så skulle de köpa loss den.

– Och så blev det såklart, de körde rakt in i ett stenröse, och där tog min rallykarriär slut. Jag saknar rallyt, men idag är det ju så fruktansvärda pengar i den sporten, berättar Lennart.

Efter att Ford på Lamberget blev uppköpta av ett investmentbolag tog det bara tre år innan firman försattes i konkurs.

Planen var då att Lennart skulle vara hemma och ta det

lugnt ett tag, men kunder gjorde en namninsamling om att Lennart skulle få arbete på ScanAuto som tagit över Ford, och Lennart hade inom ett par månader en ny tjänst. Senare hamnade Ford på Helmia och Lennart blev åter igen arbetslös och inställd på att vara hemma ett tag. Men ganska snart hörde Frykmalms av sig, de behövde en bildelssäljare. Så för att slippa bli jagad av Arbetsförmedlingen tackade Lennart ja till tjänsten.

– Men det var inte min grej, det är ju töligt att sitta på samma stol hela dagarna. Så när Vegar på Shell här på Hammarö ringde och erbjöd mig arbete

hos honom så tackade jag ja, berättar Lennart.

VEGAR HADE FÖRSTA åren bara butik och däck, men det fanns ju en verkstad och stort kundunderlag. Här fick Lennart göra lite allt möjligt och trivdes väldigt bra. Men Shell blev efter några år uppköpta av Q-star som inte skulle ha några fastigheter. Lennart blev arbetslös igen, och hade än en gång bestämt sig för att vara hemma och ta det lugnt ett tag. – Arbetsförmedlingen ville skicka mig på någon idiotisk kurs, men så fick de napp på en glasfirma som de tyckte jag skulle börja jobba på, berättar

8
– Vi
 Vad är oddsen på att få denna skylt när man arbetar på Wijks?

Lennart som inte var sugen på något av det.

Lennart åkte då och sökte jobb hos Mehdi Wijk som drev Wijks däckcenter på Nolgård. Och så blev det. Åtta år arbetade han där innan firman flyttade till Rosenlund där vi sitter och pratar idag.

– Här har vi varit ett år nu. Vi har mycket större lokaler, och däckhotellet kan vi nu ha inomhus så vi slipper springa ut och hämta dem i containrar, berättar Lennart.

NÄR LENNART INTE arbetar tycker han om att resa. Många somrar har de bilat ner till Italien, lite olika resvägar på vägen ner för att uppleva mer av Europa. Ett par, tre veckor med sol och bad innan färden vänder hemåt – På hemvägen sträckkör jag, vi åker tidigt på morgonen så är vi hemma morgonen efter, skrattar Lennart.

VARJE JANUARI DRAR han och frugan till Kanarieöarna för

att ladda batterierna. Men d å lämnar de bilen hemma.

– Vi har flugit till London ett par gånger också. Det är ju så behändigt när det går att flyga från Karlstad, säger Lennart. Bilandet genom Europa fick de sätta på paus under pandemin, men Lennart hoppas de kan åka i sommar igen.

PÅ WIJKS DÄCKCENTER arbetar Lennart som kundmottagare. Här kan man förvara däck på däckhotellet, köpa nya däck, laga bilen och göra hjulinställningar. Lennart svarar i telefon, gör bokningar och är allmän Fordexpert. Ibland saknar han att meka, men han får hjälpa till med döttrarnas bilar emellanåt och det stillar suget

LENNART HAR INGA planer för hur länge han ska arbeta, och har inte planerat något speciellt att hitta på efter arbetslivet.

– Det finns ju alltid något att göra när man har hus. Det kan ju bli töligt på vintern, men på

sommaren har vi ju båten, skrattar Lennart som berättar om en snabb amerikansk båt som ligger på Mörudden.

DET SKA GÅ fort om Lennart får bestämma. Två Mustanger står på gården, varav en cabriolet.

– Det är en rolig bil som går som fan, och vi hade tänkt ta någon av dem ner i Europa men så kom pandemin, berättar Lennart som nöjt berättar att det är i princip fri fart i Italien.

Är du villaägare på Abborrvägen, Sikvägen, Gösvägen eller Ålvägen och går i tankar om fjärrvärme?

Vi ser en kraftigt ökande efterfrågan och utreder nu möjligheten att erbjuda fler kunder fjärrvärme. Nu undersöker vi intresset på Hammar! För att besluta om utbyggnad krävs att tillräckligt många fastighetsägare väljer att ansluta sig. Generellt gäller att minst 40% tecknar avtal.

Intresseanmälan

Gör er intresseanmälan via mejl hammaroenergi@hammaro.se eller via webbsidan. Intresseanmälan är inte bindande!

Energipriser

Energipriset för 2023: 84,4 öre/kWh

Effektavgift för 2023: 543 kr/kW

Pris anslutning

51 500:- inkl. moms (44 000 kr med ROT-avdrag)

Gäller från och med 2023-01-01. Priser inkl. moms.

Frågor?

Ring eller maila Johan Modin: 054-51 52 05, johan.modin@hammaro.se

Mer på hammaronytt.se! Läs mer på hammaroenergi.se
 En liten pärla som står i kundmottagningen på Wijks däckcenter.

Ta en kopp ka e och trä a lokala företag och utställare

hammaro.se/naringslivsmassan2023

Vi ses på näringslivsmässan!

Vi 22. Innovation

38. Rethink 23. Investment

9 mars i Hammarö Arena

Fri entré 10-18

ses på

Näringslivsmässan!

Avfall  återvinning = energi

Träffa oss på Näringslivsmässan!

Vi pratar gärna om avfall och återvinning som vi tog över vid årsskiftet. Men även fjärrvärme såklart.

Hur ser en fjärrvärmecentral och det systemet ut?

Har man element som fjärrvärmekund?

Kläm och känn på matavfallskärl och påsar.

Frågor?

Ring eller maila Johan Modin: 054-51 52 05, johan.modin@hammaro.se

Läs mer på hammaroenergi.se

Hammarö Arena

9 mars

Kl 10–18

Gratis inträde

till
Välkommen
Få en gåva i vår monter! Idea Paper for Recycling Responsible Sourcing
30. Paper Making
31. Paper Roll
39. Safety
24. Leadership 32. Profit 40. Sustainable Forestry
Förutom Hammarös godaste burgare har vi SUSHI FRÅN HAPPY KITCHEN PÅ HÖGREVET! skoghallhammaro.se HAMMARÖS presentkort! Handla lokalt så att pengarna stannar på orten och göra nytta där vi lever och bor! TRÄFFA OSS PÅ NÄRINGSLIVSMÄSSAN! DEN PERFEKTA PRESENTEN! Hög elräkning? Sänk dina uppvärmningskostnader med en luftvärmepump! Tel. 070-836 62 76 | E-post: renluft@mail.com HZ25XKE 7,5 kW 21.900:Panasonics flaggskepp! För den något större villan. NZ25YKE 6,5 kW 18.000:Passar de flesta normalstora villor. Dessa modeller har inbyggd WiFi-styrning. Priser inklusive installation efter ROT-avdrag. Som Panasonic PRO Partner lämnar vi 5 års full garanti. Kostnadsfritt hembesök för att säkerställa rätt placering och modell. Björkhagsgatan 6, 663 30 Skoghall, tel: 054-13 01 39. Öppet tis-to kl. 10–18. 20% 20 % rabatt på NBE 3000 ansiktsbehandling PS! Maskinen NBE3000 omfattas av friskvårdsbidraget! Följ oss på Instagram för fler erbjudanden. VI TAR EMOT PRESENTKORTET! 0727-47 27 27 Bruksgatan 18, Skoghall hammarotapetserarverkstad.se vi tar EMOT PRESENTKORTET! Nu är det hög tid att lämna in båtkapell och dynor! Säkra din plats redan nu så slipper du kö senare i vår! Vi ses på Näringslivsmässan 9/3 Arbetar du inom skönhet och vill samarbeta? Hyr plats hos oss!
ÖPPET 12–20 Tisdag–söndag

Inget vanligt pojkstreck

Text:

ANDERS

VON WACHENFELDT Foto: KRISTINA

 Den anlagda branden i Mörmoskolans högstadium i slutet av januari ser vi mycket allvarligt på. Detta var inget vanligt pojkstreck.

BRANDEN PÅ MÖRMO högstadium den 27 januari var anlagd. På en toalett, under skoltid. Detta var en väldigt allvarlig händelse, den kunde ha spridit sig så hela skolan brunnit upp, och personer kunde ha kommit till skada eller till och med dött. Branden var kraftig och blev en fullt utvecklad brand, och det var ren tur att Första insatsperson kunde komma så snabbt för att släcka. Hade det gått en stund till hade vi haft en totalbrand. Igen. Både vi och Räddningstjänsten ser mycket allvarligt på detta med tanke på vad som kunde ha skett.

OM SKOLAN BRUNNIT upp hade det inte bara riskerat liv och hälsa, tänk på vilka enorma egen-

domsskador det hade blivit. Och eleverna skulle inte ha någon skola att gå till. Utöver detta skulle skattebetalarna få finansiera ytterligare en skola. Jag tror inte jag behöver förtydliga allvaret mer än så. Här har gränsen för vad som är ok och inte i ett samhälle passerats med råge. Alla måste förstå allvaret i detta.

DETTA ÄR RUBRICERAT som mordbrand. Det är extremt viktigt att vi får tag på den eller de som ligger bakom detta för att förhindra ytterligare bränder. Jag uppmanar hammaröborna att tipsa oss. Vi behöver era öron och ögon. Sitter du på information, stort som smått, berätta för oss. Låt oss avgöra

om det är relevant eller inte. Låt oss lägga pusslet. Ring 114 14, tipsa via webben eller titta in till oss på fredagar mellan ett och tre då vi står med husbilen i Skoghall centrum.

HÄROMNATTEN DRÖMDE JAG att jag klippte gräset i snön, tror det är ett tecken på att jag längtar till våren... För nu är jag riktigt trött på kyla och mörker.

Tillsammans på Allis!

Kom och STICKA, VIRKA ELLER SY med oss! Vi hjälper varandra. Ta gärna med en vän! Torsdagar kl. 14–16 Varmt välkommen till oss!

Björkhagsgatan 4, Skoghall

sveriges bästa träning

prova en vecka gratis

TA HAND OM VARANDRA! Anders
medlem redan idag!
bli medlem från 299kr
Bli
HammaröNytt 25 februari 2023 13 En stråkservicefirma på Hammarö! Vi köper, säljer och reparerar. 054-51 94 41 Hammarö Vi står för fiolerna! Klassisk husmanskost Lunch vardagar 11–14 RESTAURANGEN I SKOGHALLS FOLKETS HUS 054-51 55 02 SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE Hammarös mest pensionärsvänliga butik* * Enligt PROs prisundersökning 2022 Av de 640 butiker som besöktes i prisundersökningen var sammanlagt 38 butiker pensionärsvänliga enligt uppsatta kriterier. Det betyder att 6% av butikerna klarat kraven. Vi är en av dem. Öppet alla dagar Vardagar 8–20 Lör–sön 10–18 Apotek Hjärtat ICA Kvantum Hammarö Gäller 27/2–26/3 2023. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. på utvalda vitaminer och kosttillskott Ord pris från 24:90 20% Vitamin och vitadin. v49_K3_Annons_CO_Kvantum_Hammaro_197x57_RAO1041381.indd 1 2023-02-01 09:16

Hammarö HC 50 år

 Hammarö Hockeyklubb bildades i september 1972 och 50-årsjubiléet firades med pompa och ståt i mitten av januari.

ISHOCKEYN PÅ HAMMARÖ startade redan 1943 som en av de första hockeyklubbarna i Värmland. Skoghalls IF invigde rinken på Lunnevi 1952 då ett förstärkt Skoghalls IF mötte Tre Kronor som låg på träningsläger i Grums inför Olympiska Vinterspelen i Oslo. Spelare som Sven Tumba och Lasse Björn var på plats. Vilka spelare som var med från Skoghall vet vi inte, men säkert är att Harry Stålhandske stod i mål.

1963 bildades IFK Skoghall då Skoghalls IF och Vidöns IK slogs samman. Hammarö HC bildades i september 1972 och första matchen spelades borta mot IFK Kristinehamn. Hammarö HC vann med 6-5. Då v intern 1972 var så mild fick alla matcher spelas på bortaplan, trots detta blev Hammarö HC tvåa i serien efter Munkfors. Ishallen invigdes i december 1979 med en match mellan Färjestad och Dynamo Riga.

HAMMARÖ HC FYLLDE alltså 50 år i september förra året, men firandet genomfördes först den 13 januari med ett arrangemang i hockeyarenan. Det bjöds på tårta och de hade ett lotteri med priser som signerade

färjestadsklubbor, målvaktsmasker och landslagshandskar. Enkronasmatchen var kanske höjdpunkten, Hammarös A-lag som låg etta i serien mötte Grums som låg tvåa. Hela 930 personer kom för att fira med klubben. Tyvärr förlorade hemmalaget med 4–5.

– Redan innan värmningen var läktarna fulla med folk. Det var den nästa högsta publikmängden på en match, berättar Erik Lundell, sponsoransvarig i klubben. Publikrekordet är från 80-talet, då strax över 1 000 personer kom till en match.

Till jubileumskvällen kom Emma Murén från Färjestads damlag, Joakim Nygård och Linus Johansson som skrev autografer och tog selfies med barnen.

– De ställde upp till 100 % och var helt fantastiska. De tog sig tid med barnen och pratade med alla, berättar ordförande Per-Erik Sjöqvist nöjt.

LAGET SOM SPELADE klubbens allra första match i december 1972 var inbjudna till jubiléet. – Tio stycken av dem kom, några med färdtjänst. De blev hyllade innan matchstart och det var hur mäktigt som helst, berättar Erik.

HAMMARÖ HC ÄR en av Värmlands största ishockeyklubbar med sina 456 aktiva medlemmar, de flesta barn och ungdo -

mar. Ishallen delas med konståkningsklubben som erbjuder allt från skridskoskola till tävlingsåkning på elitnivå.

HammaröNytt 25 februari 2023

KARLSTAD 054-516800 www.kaffekompaniet.se

Ring oss på 054-51 24 00 för bokning.

14
Text: KRISTINA Foto: STEFAN ARDELL
Mer på hammaronytt.se! Second Hand Björkhagsgatan 4, Skoghall 0725-30 98 24 ÖPPET TISDAG TILL FREDAG KL. 11–18 | LÖRDAG 11–14 VI BÖRJAR PÅ DET NYA ÅRET MED SMÅTT OCH GOTT I OLIKA PRISKLASSER!
Döp ditt barn i Hammarö kyrka - en fest för livet!
svenskakyrkan.se/hammaro
 Delar av laget som spelade klubbens allra första match 1972.
En dag utan kaffe är som...
...vi har ingen aning.

SPORTLOV

PÅ HAMMARÖ

SALLADSBAREN

Picadeli. Jfr-pris 99:-/kg.

VECKANS SCANNA SJÄLV-PRIS

22k

MAX 4 ST/MEDLEM. KRYDDIGA KORVAR

Sverige/Coop. Välj mellan olika sorter. 225-300 g. Jfr-pris 73:33-97:78/kg.

Är det dags för en synundersökning/tryckkontoll?

Välkommen

Värmländskt hantverk med tysk kvalitet

med tysk kvalitet

GLASPARTIER PRECIS SOM DU VILL HA DEM

HAMBURGERBRÖD/ KORVBRÖD

Pågen. Välj mellan olika sorter. 4-8-pack. 320-416 g. Jfr-pris 60:06-78:12/kg.

STORPACK 99k

PIROGER/PAN PIZZA

Gorbys/Billys. Fryst. Välj mellan piroger 10-pack och pan pizza original 9-pack. 1400-1530 g.

Stora Coop Hammarö öppet 7-22 alla dagar. Erbjudandena gäller 27/2-5/3 2023 med reservation för ev. slutförsäljning.

Hos oss på Aluminiumservice kan du beställa måttanpassade glaspartier, precis enligt dina önskemål. Vi tillverkar partierna från grunden i det välkända profilsystemet Schüco. Du kan beställa allt från vik- och skjutpartier till fasader, vinterträdgårdar och orangerier.

GLASPARTIER PRECIS SOM DU VILL HA DEM

Hos oss på Aluminiumservice kan du beställa måttanpassade glaspartier, precis enligt dina önskemål. Vi tillverkar partierna från grunden i det välkända profilsystemet Schüco. Du kan beställa allt från vik- och skjutpartier till fasader, vinterträdgårdar och orangerier.

Skicka gärna en offertförfrågan via vår hemsida eller besök oss på Facebook för inspiration!

Skicka gärna en offertförfrågan via vår hemsida eller besök oss på Facebook för inspiration!

HammaröNytt 25 februari 2023

15
9)=
ShopExpress ingår i ditt medlemskap. Dra ditt medlemskort för att hämta ut ett handtag, scanna dina varor och betala utan att köa.
P a och mixa själv!
med ShopExpress
FÖR MEDLEMMAR
25k
054 85 02 28 | info@aluserv.se | www.aluserv.se Scanna QR-koden för mer inspiration i vår broschyr.
Vxl 070-603 82 33 SMS 070-332 78 72 info@mariaoptik.se Malmtorgsgatan 18, Karlstad www.mariaoptik.se
Klara
synfel är för komplicerade
RABATTKUPONG | RABATTKUPONG | RABATTKUPONG 69:-
LÖSGODIS
 
till oss på Synvårdskliniken i
Inga
Mån-tor
9–20, fre-lör 9–21, sön 10–18 Björkhagsgatan 2, Skoghall Tel: 054-51 01 45 facebook.com/mywayskoghall
www.mywayskoghall.se
/kg Gäller till och med 12 mars 2023 och ett köp/hushåll.
Kundens namnteckning:
ALLA ERBJUDANDEN GÄLLER T.O.M SÖNDAG 5/3 2023 SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER. www.maxikarlstad.se Du hittar oss på Bergvik Köpcenter Öppet alla dagar 7-22 BILLIGASTE MATKASSEN I KARLSTAD för fjärde året i rad!
billigaste matkassen
PRO:s senaste prisundersökning (stora butiker) Billigast i Karlstad Vår matkasse är 44 kr billigare än 2:an i undersökningen Vår matkasse är 168 kr billigare än 3:an i undersökningen Du vet väl att vi har samma låga pris på nätet som i butiken? Välkommen in till oss hälsar Christer med personal! Alla erbjudanden gäller t.o.m söndag 1/1-23. Gäller så långt lagret räcker. maxikarlstad.se BERGVIK KARLSTAD OXFILÉ Ursprung Brasilien. Ca 1,8 kg. Hel. Jfr pris 299:00/kg. Max 2 köp/hushåll. 299:/kg Läs mer här! Vår nya obemannade konceptbutik har öppet dygnet runt alla dagar. ToGo Bergvik Karlstad Maxis erbjudanden gäller ej i ICA ToGo-butiken. NYÅRSÖPPET Nyårsafton ........7-22 Nyårsdagen ......7-22 Övriga dagar ...7-22 PROSCIUTTO ICA. 70-120 g. Cotto, Crudo, di Parma. Jfr pris 208:33-357:14/kg. Max 2 köp/hushåll. 25:/st BURRATA Wernesson. 120 g, Jfr pris 208:33/kg. 25:/st MAXI KLIPP! POTATISGRATÄNG Peka. 2000 g. Kyld. Jfr pris 24:95/kg. Max 2 köp/hushåll. 15:MARSCHALLER ICA. 2-pack. /frp FRYSTA RÄKOR MED SKAL 70/90 Royal Greenland. 1000 g. Jfr pris 89:00/kg. Max 2 köp/hushåll. 89:/st MAXI KLIPP! GOTT NYTT ÅR! /Christer med personal! • • • • RYGGBIFF/ENTRECÔTE ICA. Ca 900 g. I bit. Jfr pris 199:00/kg. Max 2 köp/hushåll. 199:-/kg 3 FÖR 2 TEXMEX Santa Marla. 15-742 g. Den billigaste på köpet. ↳ Läs mer här! Har öppet dygnet runt alla dagar! FRYST KYCKLINGBRÖSTFILÉ Guldfågeln. Ursprung Sverige. 1000 g. Jfr pris 85:00/kg. Max 2 köp/hushåll. 85:/st 79:LÄSK Pepsi. 20 x 33 cl. Jfr pris 11:97/liter + pant. Max 2 köp/hushåll. /frp 35:WETTEX Vileda. 10-pack. Ord pris 39:90/frp. Jfr pris 3:50/st. /frp 5990 FLÄSKYTTERFILÉ ICA. Ursprung Sverige. Ca 1000 g. Mörmarinerad. Av benfri kotlett. Jfr pris 59:90/kg. Max 2 köp/hushåll. /kg 20:APELSINER I NÄT ICA. Spanien/Grekland. 1 kg. Klass 1. Jfr pris 20:00/kg. /st 179:JOGGINGBYXA Grant. Stl S-XXL. Ord pris 299:-/st. /st SPARA 120:-
Återigen har Maxi ICA Stormarknad Bergvik den
i Karlstad!* *Enligt