HammaröNytt januari -23

Page 1

HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING | WWW.HAMMARONYTT.SE TÄVLA OCH VINN BYXKORTNINGAR – i samarbete med MILLA TAILOR NUMMER 1, JANUARI 2023 HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING SEDAN 2012 www.hammaronytt.se MISSA INTE VÅR ÄKTA TRYFFELPIZZA! Och du, nu finns vår sushi även på ICA Kvantum Hammarö! BESTÄLL I APPEN, PÅ BACCERIA.SE ELLER 054-44 44 255. ÖPPET ALLA DAGAR 11–20. VÄLKOMMEN! Hammaro NYTT . . HAM MARÖ HANTVE R KSPIZZA HAMMARÖ Forss GLAD PENSIONÄR NYA FÄLTARNA – HAMMARÖ TRYGGAST I SVERIGE IGEN – SUCCÉ FÖR KVANTUMS BURGARE ULLA

Koi Produktionsbyrå.

är en reklambyrå med säte på Hammarö (var annars?) som – utöver HammaröNytt – även arbetar med marknadsföring och reklam. Läs gärna mer om oss på koiproduktion.se och vad vi är riktigt duktiga på.

VAKNAR UTVILAD AV fågelkvitter, känner doften av kaffe och nybakat bröd. Solen skiner och jag slänger på mig en klänning. Frukosten är framdukad på altanen, familjen nära och på gott humör. Det är varmt, solen steker redan på morgonen. Det är en semesterdag i juli och jag har ett par veckor kvar av min ledighet.

Vi går till stranden, jag har en bra ljudbok och en termos kaffe. Kanske en bulle eller en kaka till. Barn som leker i strandkanten och det finns varken bromsar eller moln så långt ögat kan nå. En kompis tittar förbi med en glass och vi bestämmer oss för att slå några bollar på rangen nån dag.

Mätt efter en god middag, nyduschad och med lite svedd hud tar jag ett glas rosé i solnedgången, nu med syrsorna som ljudridå.

Detta fantiserar jag om en i den kilometerlånga kön på Lövnäsleden en regntung januarimorgon.

Tävl a

! med HammaröNytt och Milla Tailor

Svaret lämnar du på hammaronytt.se/tavla eller via mail på tavla@hammaronytt.se senast tisdag 15 februari 2023.

Du kan även posta svaret till oss: HammaröNytt, Clevevägen 2, 663 30 Skoghall

Grattis säger vi till Sigge Olsson-Lyrenberg som vann en signerad matchklubba från FBK. Sigge visste att Oscar Klefbom spelar i Edmonton Oilers.

Upplaga:

Tryck:

Utgivningsplan: se www.hammaronytt.se

HammaröNytt

Adress: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall.

Telefonnummer: 054-203 46 46

Internet: www.hammaronytt.se.

Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö samt cirka 750 hushåll på Kanikenäsholmen, och finns i centralt placerade tidningsställ på Hammarö. Tidningen är religiöst och politiskt obunden.

KRISTINA ÖIJEBERG Ansvarig utgivare, reporter, fotograf koi@koiproduktion.se 0734-36 80 90 ANNIKA GUSTAFSSON Originalare, reporter annika@koiproduktion.se 054-203 46 46 JOHANNA HOLMSTEN Frilansande journalist info@fatcatdepartment.se Foto: privat Redaktionen Foto: HÅKAN TIPSA OSS! 0734-36 80 90 054-203 46 46 redaktionen@hammaronytt.se ANNONSERA! HAMMARONYTT.SE /ANNONSERA Foto omslag: KRISTINA HammaröNytt ägs
SID 2  Redaktionen | Ledare | Tävling SID 3  Kvantums burgare gör succé SID 4  Årets första
SID
Arbetar hälsofrämjande och förebyggande I DETTA NUMMER Längtar LEDARE (En ytterst personlig reflektion som inte speglar tidningens politiska inriktning. Som inte finns, för vi är helt oberoende.)  Denna månad har du chans att vinna två stycken byxkortningar, alltså till två par byxor. Värde 500
och ges ut av
Vi
snögubbe? | Höjd VA-taxa Gästkrönika | Blomsterfonden ger guldkant även 2023 SID 6  Hammarö tryggast i Sverige - igen
8-9  Personporträtt: Ulla Forss SID 10  Snart måste vi sortera mera SID 11  2022 års stipendiater SID 12  Krönika: Kommunpolisen SID 14 
kr. Svara på frågan Hur länge har Camilla Brolin varit skräddare?
DIN HJÄLP BEHÖVS! Swisha till 900 80 79 Ange "Värmland" Går till Röda Korsets arbete i Ukraina.
GOD FORTSÄTTNING!
000 exemplar.
9
Exakta Group
Distribution: Svensk Direktreklam
utges av Koi Produktionsbyrå.
Trycksak 3041 0417 SVANENMÄRKT NÄSTA NUMMER 25-26 FEB DELAS UT

Kvantums burgare gör succé

 Nu är ICA Kvantum Hammarös ombyggnation klar och Urban berättar om bakgrunden.

OLIVIA SVENSSON, DOTTER till handlaren Urban tillika försäljningschef färskvaror på ICA Kvantum Hammarö kom med idén om att utveckla take awayerbjudandet i delikatessen. Någon annan butik har testat konceptet med bistro inne i butik med gott resultat och Olivia ville göra en hamburgerbar. – Jag tänkte att det inte blir så bra att ha det inne i butiken vid delikatessen, vi har ett sådant väldigt tryck på eftermiddagarna där. Men jag tyckte idén var bra och lockades av att tillverka god snabbmat från grunden, så jag började klura på om det skulle gå att lösa på annat sätt, berättar Urban Svensson, handlare ICA Kvantum Hammarö.

VID EN ICA-TRÄFF fick Urban en dragning om framtidens butik, där till exempel posten lämnades ut i egna postskåp, öppna för alla företag som levererar paket till konsument. – Arbetsmiljön i förbutiken var inte den bästa, och kunderna stod hopträngda i ett hörn i en liten spelbutik. Det kändes inte bra, så att göra om postutlämningen skulle ju förbättra en hel del både för kunder och personal, berättar Urban.

Urban såg framför sig hur förbutiken skulle bli en sorts servicestation närmare kassalinjen, och i och med detta skulle självscanningsdelen kunna utvecklas. Personal skulle finnas nära hela tiden och de fyra traditionella kassorna skulle kunna minskas ner till två. Ett par spelmaskiner skulle ta över så kunderna ändå skulle kunna spela på plats.

– Det var ju sällan som alla fyra kassorna var bemannade ändå, de stod bara där och tog plats. Och spelandet sjunker som sten, vi ser ett ändrat beteende

där det går mer och mer mot att man spelar på nätet och i telefonerna, berättar Urban vidare.

Samtidigt börjar en del butiker investera i det Urban kallar pantmonster, en maskin där kunderna häller ner både burkar och PET-flaskor och maskinen sorterar själv. En stor fördel för kunden som slipper en hel del slabbande, plus att det går mycket fortare. En riktig kundmagnet, tänkte Urban.

DESSA FEM DELAR började Urban fundera kring. Skulle det gå att lösa praktiskt utan att störa kunderna allt för mycket? Efter en hel del klurande började projektet ta form.

Tomglasrummet med pantmonstret fick bli först ut. Då hela ytan står på sankmark fick tolv pelare gjutas för att inte den nästan 20 ton tunga byggnaden skulle sjunka och dra med sig parkeringen ut i Vänern.

När pantmonstret var på plats kunde postrummet börja byggas. En vägg flyttades och cirka 500 postskåp i sju olika storlekar installerades. När vi nu väljer att hämta våra paket på ICA Kvantum Hammarö legitimerar vi oss i appen och får då en QR-kod som vi skannar in på en skärm och skåpet med paketet öppnas. Smidigt för oss kunder och mindre arbetsbelastning för personalen.

Därmed kunde förbutiken flyttas samtidigt som utcheckningshagen började byggas om. Det blev nytt golv och tak för att ge en lugn och mjuk känsla, en ombonad miljö.

Servicestationen som alltid är bemannad lämnar ut paket som är för stora för postskåpen, lämnar ut rekommenderade brev, tar emot paket vi vill skicka,

säljer tobak och är behjälpliga vid självscanningen. Här finns också en avstämningskassa som agerar kassa vid tider med låg belastning, som tidiga morgnar. – Rationaliseringen gjorde att den egna utcheckningen har ökat med 40-50 procent. På tider med tryck, som eftermiddagar och helger, finns värdinnor på plats i hagen som bara hjälper kunderna och ser till att allt flyter på, berättar Urban.

BISTRON SOM FICK namnet Högrevet började ta form där förbutiken fanns tidigare. Här byggdes ett restaurangkök, vi såg fönster tas upp mot parkeringen och likadant golv och samma mysiga känsla som i självscanningshagen. Här skulle erbjudas snabbmat i form av högrevsburgare och sushi från Happy Kitchen.

– Vi är supernöjda med resultatet. Det blev väldigt snyggt och maten är väldigt god. Men vi ser lite förbättringsmöjligheter i beställningsprocessen som vi håller på att ändra. Man beställer i vår app eller på en skärm här, och vi har upptäckt en del saker som vi vill utveckla, berättar Urban.

Första veckan omsatte Högrevet nästan 200 000 kronor. Vecka två runt 150 000. – Trots två dagar med snöstorm andra veckan, det är helt fantastiskt. En omsättning som vilken restaurang som helst

skulle vara nöjd med en solig vecka i juni, berättar Urban.

SJU MILJONER VAR budget för ombyggnationen, men på grund av inflation, höjda räntor och dyr el så stoppar det inte där. Men nu tänker inte Urban göra några fler stora förändringar i butiken. Ett generationsskifte står för dörren och dottern Olivia kommer inom ett par år ta över butiken Då tänker Urban gå i pension efter 42 år inom ICA-koncernen. Vad han ska spendera sina dagar med då har han funderat lite kring. – Jag kommer säkerligen hitta på något annat. Jag har ju varit engagerad i Boltic förut, och föreningsarbete kan jag tänka mig ge mig in i igen. Jag är nöjd med det här nu, jag känner att jag gått i mål. Det har varit en rolig tid och jag är väldigt stolt, men det har varit ett dyrt pris. Jag har ju skog, jagar, spelar golf och så har vi hundarna. Och så ska jag bli morfar här i sommar, så det kommer nog inte bli några problem att fördriva tiden som pensionär, skrattar Urban.

HammaröNytt 21 januari 2023 3
Mer på hammaronytt.se!

Årets första snögubbe?

Text

 I början av januari passade Albin, Aron och Algot på att bygga en snögubbe på Skoghall. Familjen som bor i utkanten av Lund var på besök hos farmor Ulla på Clevevägen.

Blomsterfonden ger guldkant även 2023

Text och foto: KRISTINA

 Precis som förra året fick vi förmånen att vara med när PRO lämnade över minneshyllningarna som skänks på Hammarö till Blomsterfonden.

Torsten Born och Monika Åhlin lämnade även denna gång tio tusen kronor som kommer användas för att ge de boende på Djupängen och Vitsippan en guldkant på tillvaron.

Förra årets gåva har använts till lite olika typer av aktiviteter under året.

– Vi har under 2022 startat upp ett boenderåd och lyssnar in vad de själva önskar, och försöker få till det, berättar Sofia.

De har bland annat köpt in fika till picnicar ute, glass och fredagsmys i form av snacks och cider.

Höjd VA-taxa

Text: KRISTINA

 Kommunfullmäktige beslutade i sitt möte i december att höja VA-taxan från 1 januari. Anläggningsavgifterna med 8 % och brukningsavgifterna med 17%.

För en villa med vattenförbrukning på 150 m3 per år motsvarar den 17-procentiga ökningen cirka 123 kronor i månaden. För en genomsnittlig lägenhet blir höjningen ungefär 100 kronor.

Gästkrönika

– Många tycker om att samlas kring fika, så medlen går ofta till lite enkla bitar. Det skapar

Renoverar fotbollsplaner

Text: KRISTINA

 Den uppmärksamme noterade att det i slutet av förra året grävdes på Mörmo IP. De två fotbollsplanerna närmast Hovlandavägen är gamla och saknar dränering, och Hammarö kommun har inlett arbetet med att göra dem iordning.

– Det spelas väldigt mycket fotboll på ön nu, och de planer

värde, och så gör vi aktiviteter kring detta, berättar Ulrica.

Under sommaren hade de en motorträff som var väldigt uppskattad. Även en husdjursträff har arrangerats, där släktingar och bekanta kom med djur till boendet. Höstblommor till alla avdelningar och bingovinster har också köpts in.

Nämndernas sammansättning beslutade

Text:

 Nämnderna är de som bereder ärenden och genomför kommunfullmäktiges beslut.

Vid kommunfullmäktiges möte 19 december beslutades vilka ordföranden, ledamöter och ersättare som ska sitta i kommunens nämnder.

I kommunstyrelsen ser vi Solweig Gard (S) som ordförande, i Socialnämnden Margareta Ivarsson (C), i Bildningsnämnden Anders Englund (S), i Servicenämnden Therese Wall (S), i miljö- och byggnadsnämnden Jens Meyer (Mp) och i valnämnden hittar vi Karin Bäckman (S) som ordförande.

vi har behöver vara i gott skick, berättar Peter Karlsson, fritidschef.

Nu får planerna dränering och bevattning, sedan ska de ligga i träda minst en säsong för att gräset ska rota sig ordentligt.

Som representanter i krisledningsnämnden valdes Solweig Gard (S) och Bosse Henriksson (M). Solweig valdes även som representant i drifts- och servicenämnden. Eva Sjöberg (C) och Thomas Österdahl (M) valdes som representanter i Karlstad-Hammarö överförmyndarnämnd. Therese Wall (S) valdes som representant i kost- och servicenämnden och Alexander Romanov (S) som representant i hjälpmedelsnämnden.

Januari är väl egentligen min månad med födelsedag den åttonde, samma som Elvis Presley och David Bowie, ändå finner jag inte januari särskilt Rock´n Roll.

Snarare nynnar man på Ted Ströms ”En vintersaga” den med det stora vemodet som rullar in. Vänder man blicken från det egna tillkortakommandet mot skyn så kan man vid klart väder i kvällningen skåda de stjärnor som Eva Dahlgren tänt (?)

Men som sagt, inte mycket känsla av stjärnglans i januari som kommer i bakvattnet efter kostsamma helger, så på kortet kastar sig en allt för låg summa mig rakt i ansiktet när jag köper korv och makaroner.

Nej, stämningsfullt är det inte. Är man i någon typ av stämning så är det den som Docent Död sjöng om 1984, ”Varma öl och kalla element, maten som jag äter smakar bränt. .”

Ja, tillvaron skaver på något vis och känns fel men efter en dags vandring i den upplevda jämmerdalen spelar jag Peter Le Marcs ”Little Willie John” och somnar väl Ja, ungdomar jag är född 1964 därav Hedenhösvarning på låtvalet.

Take care //Marita

NOTERAT
JANUARI I SKUGGAN AV MUSIKEN  Monika Åhlin och Torsten Born, PRO lämnar över gåvan till enhetscheferna Helena Eriksson, Sofia Simonsson och Ulrica Björkman.
Hammarö En riktig mataffär Öppet alla dagar Måndag–söndag 6:30–22 Bivägen 11, 663 41 Hammarö · Tel 054-774 51 00 ICA.se/kvantum/hammarö SVENSKA SPEL Äntligen är den stora OMBYGGNATIONEN KLAR! Varmt välkommen till Hammarös fräschaste butik! Se menyn och beställ i appen! • TISDAG – SÖNDAG 12–20 BESTÄLL I APPEN ELLER PÅ PLATS! HAMMARÖS BÄSTA BURGARE! POSTRUM KASSALINJE SUSHI FRÅN HAPPY KITCHEN PANTMONSTER SERVICESTATION

Hammarö Sveriges tryggaste kommun - igen

För femte året i rad hamnar Hammarö kommun överst på listan av trygga kommuner enligt den årliga rapporten från SKR och MSB.

19 DECEMBER PUBLICERADE Sveriges kommuner och regioner (SKR) tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) resultatet av årets Öppna jämförelser –trygghet och säkerhet 2022.

För femtonde året i rad görs denna rapport som bygger på nationell statistik från Socialstyrelsen (SoS), MSB, Brottsförebyggande rådet (Brå) och SOS Alarm AB.

ANTAL ANMÄLDA VÅLDSBROTT ligger relativt oförändrat, på Hammarö anmäldes 2,6 (2,7) våldsbrott per tusen invånare, och Hammarö har därmed än en gång lägst utfall i Sverige.

ANTALET STÖLD- OCH TILLGREPPSBROTT har minskat på Hammarö sedan förra rapporten, 18,4 (19,2) per tusen invånare.

Vi hittar även detaljer kring responstid för räddningstjänst och ambulans i statistiken. Från att anrop kommit till 112 till första resurs är på plats på Hammarö tar det i snitt 10,1 minuter för räddningstjänst (medianvärdet är 12,4) och 17,4 minuter för ambulans (medianvärde 17,2).

Samhällets kostnader för olyckor totalt per invånare är på Hammarö 5 400 kr. Medianvärdet är 8 400 kr.

SAMMANLAGT NÄR DET gäller personskador, utvecklade bränder i byggnader, våldsbrott samt stöld- och tillgreppsbrott (medelvärden för åren 2019-2021) toppar Hammarö listan för femte året i rad och är därmed Sveriges tryggaste kommun för femte året i rad.

– Det är roligt såklart även om jag vet att det inte speglar hela bilden. Men Hammarö är en väldigt lugn och trygg kommun med mycket positiva krafter, både i kommunens regi, bland invånarna och ideella organisationer. Så ser det inte ut i alla kommuner. Ett sådant här resultat kommer inte med automatik, det ligger massor av arbete bakom det. Nu ska vi öka takten för att bli ännu bättre på att förebygga brott, vi kommer inte slappna av. Det finns fortfarande mycket att göra, berättar Anders Von Wachenfeldt, kommunpolis Hammarö.

Med reservation för eventuella ändringar och felskrivningar SE HELA VÅRT UTBUD OCH BOKA ERA BILJETTER PÅ SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE ELLER RING OSS PÅ 054 - 51 55 00 HÅLL ER UPPDATERADE VÄLKOMMEN TILL SKOGHALLS FOLKETS HUS SE HELA VÅRT UTBUD & BOKA ERA BILJETTER PÅ VÅR HEMSIDA WWW.SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE Second Hand Björkhagsgatan 4, Skoghall 0725-30 98 24 ÖPPET TISDAG TILL FREDAG KL. 11-18 | LÖRDAG 11-14 ÅREN GÅR OCH VI FIRAR TIO ÅR VI TACKAR ALLA KUNDER FÖR GÅVOR SOM SKÄNKTS UNDER ÅREN!

Vi firar ljuset och kärleken

Välkommen till kyrkan i januari och februari. Vi firar både ljuset och kärleken under denna period. Kanske vill Du komma och fira mässa och bjudas på lite kvällsmat innan? Kom då till Skoghalls kyrka den 1 februari. Kanske vill du njuta av dragspel och nyckelharpa? Kom då till Hammarö kyrka den 16 februari. Och varje söndag firar vi gudstjänst i kyrkorna, med musik och gemenskap. /Regina Piscator, kyrkoherde

händer i kyrkan

Hammarö kyrka är öppen varje vardag kl 10-16 samt i samband med gudstjänster under lördag och söndag. Välkommen att läsa mer på svenskakyrkan.se/hammaro eller ring oss på 054-51 24 00 för ytterligare information.

Söndag 22 januari

Tredje söndagen efter trettondedagen

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Dan Winander. Kl. 15.00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Dan Winander.

Söndag 29 januari

Fjärde söndagen efter trettondedagen

Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker Berit Heinemann. Präst Regina Piscator. Kl. 15.00 Mässa i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker Berit Heinemann. Präst Regina Piscator.

Onsdag 1 februari

Kl. 18.00 Vardagsmässa i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Dan Winander. Vi startar med en enkel måltid 17:15 i församlingshemmet.

Söndag 5 februari

Kyndelsmässodagen

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Tomas Frylmark. Kl. 15.00 Ljusgudstjänst i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker Johnny Larsson. Präst Tomas Frylmark.

Lördag 11 februari

Kl. 11.00 Messu ja kirkkokahvit - mässa på finska i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Jonatan Edlund. Vi bjuder på kyrkkaffe.

Söndag 12 februari

Sexagesima

prenumerera

På Hammarö församlings webbplats kan du läsa mer om vad som händer i verksamheten. Använd kameran på mobilen och scanna QR-koden här bredvid så kommer du rätt direkt! Du kan också e-postprenumerera på månadens program. E-posta till hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se

Kollekt

Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Anders Ekelund Carlsson. Kl. 15.00 Mässa i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker Maria Carlson. Präst Anders Ekelund Carlsson.

Torsdag 16 februari

Kl. 18.00 Musikafton i Hammarö kyrka. Klarälvstrion: Tina Sundbäck sång, piano och dragspel, Thomas Lindberg nyckelharpa och fiol, Håkan Hjerdt nyckelharpa och ståbas. Fri entré.

Söndag 19 februari

Fastlagssöndagen

Kl. 11.00 Gudstjänst med små och stora i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker Berit Heinemann . Präst Tomas Frylmark. Medverkan av Minior- och Juniorkören och församlingspedagogerna Katrina Haster och Ulrika Jonnerberg. Kyrkkorv och kaffe/saft efter gudstjänsten.

Kl. 15.00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker Berit Heinemann. Präst Tomas Frylmark. Efter gudstjänsten semmelbygge med Globala Gruppen. Bygg din egen semla och drick kaffe eller te till denna.

SWISHA ACT OCH GÖR SKILLNAD!

Alla människor hör ihop. Vi lever under samma himmel och har samma värde och rättigheter. Men beroende på var vi föds eller vilket kön vi har ser verkligheten olika ut. Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt vid katastrofer.

Swishnummer 123 089 90 39

Swisha gärna din kollekt till oss på 123 199 55 47
054-51 24 00
svenskakyrkan.se/hammaro,

 Vi träffar den pensionerade fritidsledaren Ulla som berättar om sitt liv och arbetsliv på Hammarö.

ULLA ÄR EN riktig Hammarötass, bott och levt hela livet på Hammarö, trots att föräldrarna kom från Skåne respektive Östergötland. De första åren bodde familjen på Vidöåsen innan flytten gick till Prästgårdsvägen 10 inne i Skoghall när hon var i treårsåldern. Hon berättar att det såg väldigt annorlunda ut i den delen av Skoghall när hon växte upp. Då fanns det många skogspartier kvar runtomkring där hon bodde, så kallad ”blåbärsskog” där barnen i området sprang omkring och lekte.

Där kunde man även stöta på arbetshästen Hassan som användes i skogsbruket ihop med släde när det skulle till att gallras i skogen. – Hassan bodde på Mörmo gård. Var man riktig snäll så kunde man få rida på honom. Han var så bred om ryggen så benen på oss barn stod rakt ut när man satt på hästen, berättar Ulla. Ulla gick mellanstadiet på Mörmoskolan och det var inte bara Hassan som bodde på Mörmo gård intill skolan, utan även

kossor som gick och betade på det som idag är fotbollsplanerna på idrottsplatsen.

Det var även skillnad från idag när det gällde att ta sig till olika platser på ön. Att ta sig till exempel från Skoghall till Kilene på den tiden innebar en cykelväg med många kringelikrokar förbi Lövnäs, Hallersrud, över Torpvägen och bakom bondgården borta på Kilene. – En skolutflykt till Kilene, det kunde ta en halv dag att ta sig dit, skrattar Ulla.

Något hon inte saknar är de stinkande minkfarmarna som fanns på den tiden på bland annat på Hallersrud och som man var tvungen att cykla förbi på väg till Kilene.

ULLA HAR VARIT med och sett mycket av utvecklingen av Skoghall och Hammarö och upplever att det är stora skillnader, inte bara vad gäller bebyggelse utan också andra saker. Men en sak som inte är någon större skillnad, det är

ungdomarna och hur de fungerar. Efter att ha jobbat med ungdomar sedan hon själv var en, så borde Ulla veta. Redan på sommaren efter gymnasiet började Ulla jobba som fritidsledare på fritidsgården Holken inne i Karlstad. Sedan blev det en sväng i Skattkärr och Väse. Detta var i början av sjuttiotalet och 1974 fick hon ett erbjudande av Hammarö kommun att jobba som fritidsledare här. Det fortsatte hon med i 44 år, mycket tack vare bra jobbarkompisar. Arbetsplatserna har varit på många olika ställen ute på Hammarö, bland andra gamla Konsum på Mörmovägen med

biblioteket på övervåningen, sedan gamla tvätten på Lövnäs, biblioteket på Hammarlunden och Mörmo gård. Men Skoghall är det område som legat Ulla varmast om hjärtat, som den lokalpatriot hon själv säger att hon är.

HISTORIERNA FRÅN ULLAS 44 år som fritidsledare är många, allt ifrån olyckor med matkantiner i minibussar på sommarlägren till glädjen hos två tjejer som fick möjlighet att få följa med på skidläger tack vare Majblommepengar som personalen ansökte om. Arbetsuppgifterna har varit väldigt varierande, vilket har

8 HammaröNytt 21 januari 2023
– Vi träffar Ulla Forss 44 roliga år som fritidsledare Öppet alla dagar Vardagar 8–20 Lör–sön 10–18 Apotek Hjärtat ICA Kvantum Hammarö Gäller t o m 28/1 2023. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker utvalda produkter från Apolosophy och Hjärtats. 25% vid köp av 2 Prisbilligt. Alltid hög kvalitet, lågt prissatt. v48_K1_Annons_CO_Kvantum_Hammaro_197x57_RAO1040953.indd 1 2022-12-02 08:40

gjort jobbet som fritidsledare till ”världens roligaste jobb” enligt Ulla.

– Varje dag var olik den andra! Man visste aldrig vad som skulle hända. Allt från skitroliga grejer till tunga, säger hon.

EN AV ULLAS historier som sticker ut i mängden gäller just de varierande arbetsuppgifterna. Det var en fredagskväll när det var stängningsdags för fritidsgården på Lövnäs. Hon berättar att det var vinter och snö och ungdomarna hade åkt pulka i backen utanför under kvällen. Pulkorna var intagna och fritidsgården var städad. Innan Ulla och hennes arbetskompis hann ge sig i väg så kom några av ungdomarna springande för att få hjälp. En kille hade gett sig på att åka i isbacken på skosulorna med händerna i fickorna och landat på ansiktet, med påföljden att tänderna inte satt på rätt ställe i munnen längre och blodet sprutade. Eftersom föräldrarna inte gick att få tag

på så blev det ett snabbt samtal till 112 som dirigerade Ulla till akuttandläkare i Grums. När de kom fram så var bara tandläkaren på plats, ingen tandsköterska. Så den uppgiften föll på Ulla, som fick sköta sugen och lugna patienten. Tack vare fritidsledarnas engagemang och snabba agerande så lyckades tandläkaren rädda alla tänder på den skadade pojken. – Man måste vara en riktig allkonstnär och ganska allmänbildad, för ungdomarna har så många frågor om ALLT, säger Ulla när hon fortsätter berätta om jobbet.

SOM NATTMÄNNISKA HAR det passat Ulla bra att jobba som fritidsledare eftersom man jobbar mycket kvällstid och vid specialarrangemang även natt. Men det viktigaste i jobbet är ungdomarna och relationen med dem. Efter att ha jobbat så många år så har hon fått ett antal knep att ta till för att få även de minst talföra att öppna sig.

– Pussel! Det har jag alltid sett till att det finns på fritidsgården. Sitter någon och pusslar så är det så lätt att bara sätta sig bredvid och vara med, och det är bra att prata medan man pusslar, avslöjar Ulla.

Ett annat av hennes knep är hennes egen stora hobby, stickning. Då kan man prata utan att ha ögonkontakt, vilket är lättare för en del. Men hennes allra viktigaste knep är att aldrig ljuga för ungdomarna, för de brukar ana ganska snabbt ifall man inte säger som det är, menar Ulla.

2018, 44 ÅR efter att Ulla började som fritidsledare på Hammarö gick hon i pension, men fortsatte ändå att hoppa in ibland fram till pandemin 2020. Numera är det familjen som tar upp hennes tid, speciellt efter att barnbarnet Emil kom för ett och ett halvt år sedan.

Dessutom sköter hon pappersarbetet i familjeföretaget Forss smide sedan många år.

Hennes man Jan, som även han är från Hammarö, träffade hon redan när de gick i samma klass i realskolan, men de blev inte ett par förrän långt senare.

Tillsammans byggde de huset som de bor i på Hallersrudsvägen sedan 1985 och ett par år senare kom sonen Erik.

Att lämna Hammarö för att söka lyckan någon annanstans har aldrig varit aktuellt för Ulla, inte när lyckan har funnits just här på Hammarö. Det är här hon trivs bäst, nära Vänern och dess stora vatten, i den lilla kommunen där det är korta informationsvägar och lätt att få tag på den man behöver fråga om något.

– Det bästa med Hammarö är ändå alla vänner som jag har här, folk som vet vem man är. Att man har vuxit upp ihop och har samma referensramar, säger hon när hon får frågan om vad som är det bästa med att bo på Hammarö.

Intresseanmälan Gör er intresseanmälan via mejl hammaroenergi@hammaro.se eller via webbsidan. Intresseanmälan är inte bindande!

Läs mer på hammaroenergi.se Vi ser en kraftigt ökande efterfrågan och utreder nu möjligheten att erbjuda fler kunder fjärrvärme. Nu undersöker vi intresset på Hammar! För att besluta om utbyggnad krävs att tillräckligt många fastighetsägare väljer att ansluta sig. Generellt gäller att minst 40% tecknar avtal. Energipriser Energipriset för 2023: 84,4 öre/kWh Effektavgift för 2023: 543 kr/kW Pris anslutning 51 500:- inkl. moms
kr med
Gäller från och med 2023-01-01. Priser inkl.
Är du villaägare på Abborrvägen, Sikvägen, Gösvägen eller Ålvägen och går i tankar om fjärrvärme?
Mer på hammaronytt.se!
(44 000
ROT-avdrag)
moms.
Frågor? Ring eller maila Johan Modin: 054-51 52 05, johan.modin@hammaro.se

Snart måste vi sortera mera

FRÅN 1 JANUARI 2024 måste alla kommuner i Sverige kunna erbjuda insamling av källsorterat matavfall. Här på Hammarö övergick ansvaret för renhållningsverksamheten till Hammarö Energi vid årsskiftet och i samband med detta drog arbetet med sortering av matavfall i gång. Villaägare kommer få ett speciellt matavfallskärl och alla, även de som bor i lägenhet, får en särskild behållare och en årsförbrukning matavfallspåsar för att kunna separera matavfallet. Dessa kommer omvandlas till biogas i stället för att förbrännas, och i den processen utvinns även biogödsel som används bland annat i lantbruk.

Alla villaägare som valt att ansluta sig kommer få ett brunt 140-literskärl som är ventilerat, har dubbel botten och en liten hylla där matavfallspåsen ska placeras för att torka eller frysa tills det är dags för nästa påse att slängas.

– Gå ut med dem minst var tredje dag även om den inte är full, rekommenderar Johan Modin, vd Hammarö Energi.

VECKA FEM KOMMER första hammarövillorna få sina nya kärl, sedan placeras de ut löpande

områdesvis under våren.

Senare under våren får flerfamiljshusen sina. Har du en varmkompost kan du anmäla detta till Miljö och bygg på Hammarö kommun, och efter godkännande kan du välja att inte ha ett kärl för matavfall.

– Tänk på att man kan dela sopkärl med sin granne, det blir billigare och så behöver ju inte sopbilen göra så många stopp. Är man duktig på att sortera så blir det ju inte så mycket kvar, hälsar Bengt Jonsson, miljöinspektör på Hammarö kommun.

JOHAN MODIN DRÖMMER nu om en app där vi som kunder till exempel ska kunna beställa extratömning, ändra kärlstorlek och tömningsintervall.

– Vi vill ju gärna utveckla de digitala tjänsterna så långt som möjligt, säger Johan.

NÄR VI NU får ett kärl för matavfall kanske kärlet för restavfall kan minskas. Och blir vi duktiga på att sortera i övrigt så kanske tunnan inte behöver tömmas varannan vecka heller.

Tänk på att det är förbjudet att slänga matavfall i den gröna tunnan, precis som förpackningar. De ska sorteras och återvinnas.

GRÖNA TUNNAN

RESTAVFALL

DU FÅR SLÄNGA

Kuvert Post it-lappar Tandborstar Kattsand Disktrasor Tops Bindor Tamponger Blöjor Kondomer Dammsugarpåsar Skor Leksaker utan elektronik Engångshandskar Munskydd Snus Cigaretter Tuggummi Korkar Säkringar Ljusstumpar Blomkrukor i plast

DU FÅR INTE SLÄNGA Matavfall Förpackningar Elektronik Farligt avfall Läkemedel Tidningar Kläder

BRUNA TUNNAN

MATAVFALL

DU FÅR SLÄNGA Matrester (tillagade och råa) Mindre ben och rester från kött, fågel och fisk Frukt- och grönsaksrester Skaldjursrester Ägg och äggskal Kaffesump och kaffefilter Tesump och tepåsar Hushållspapper Vissna eller avklippta blommor och blad

DU FÅR INTE SLÄNGA Flytande matavfall Tuggummi Fimpar och snus Jord Damm Dammsugarpåsar Blöjor Mediciner Hundbajs

10 HammaröNytt 21 januari 2023
 Första januari tog Hammarö Energi över ansvaret för avfallshanteringen och under året kommer vi få kärl för matavfall.
VÄLKOMMEN TILL ÅRSMÖTE KOMMUNAL SÖDRA VÄRMLAND Tisdag 21 februari kl. 18:00 Skoghalls Folkets Hus Vi bjuder på mat och bio! Anmäl dig med din mailadress senast 15 februari: sodravarmland.v-svealand@kommunal.se eller på telefon: 010-442 91 70. Mån-tor 9–20, fre-lör 9–21, sön 10–18 Björkhagsgatan 2, Skoghall Tel: 054-51 01 45 facebook.com/mywayskoghall www.mywayskoghall.se RABATTKUPONG | RABATTKUPONG | RABATTKUPONG 69:/kg Gäller till och med 5 februari 2023 och ett köp/hushåll. LÖSGODIS Kundens namnteckning:  

 Varje år delar Hammarö kommun ut stipendier till hammaröbor som gjort något utöver det vanliga. 2022 års utmärkelser delades ut under kommunfullmäktiges avslutning 19 december.

DIPLOM OCH BLOMMOR delades ut innan stipendiaterna tillsammans med kommunfullmäktige fick njuta av en middag på restaurangen i Skoghalls folkets hus.

ÅRETS FÖRETAGARE:

CAMILLA BROLIN

Motivering: Camilla är ett föredöme vad det gäller kreativitet och innovation och som företagare att se utifrån flexibilitet hur hennes verksamheten anpassar sig till rådande läge som det har varit i hennes bransch under pandemin samtidigt nå ut till nya målgrupper och förädla produkter. När bröllopskläder blev avbokade och möten framflyttade så sydde hon upp ansiktsmasker istället.

ÅRETS IDROTTSPRESTATION: MIKAELA ÅHLIN-KOTTULINSKY

Motivering: Mikaela är född och uppvuxen på Hammarö. Hon har tävlat i en rad olika internationella mästerskap och i år har hon, tillsammans med Johan Kristoffersson, vunnit två deltävlingar i den internationella terrängracingserien med elbilar, Extreme E.

Under 2022 blev Mikaela den första kvinnliga föraren att köra hem en raceseger i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Hon ingår i svenska bilsportslandslaget 2022.

Utöver framgångarna i ovan nämnda lopp, vann hon ytterligare två deltävlingar i årets Porsche Sprint Challenge Scandinavia. 2018 blev hon den förste kvinnan någonsin att vinna ett lopp i tävlingen

STCC. Därefter har hon segrat i tre ytterligare lopp och som bäst slutat på en andraplats i tabellen, 2021. Mikaela har kört Rally på den internationella scenen senaste tio åren.

ÅRETS UNGA LEDARE: MALTE ÅKESSON

Motivering: Som 20-åring är Malte inte bara aktiv golfspelare utan dessutom anställd tränare i Hammarö golfklubb med särskilt ansvar för föreningens juniorer.

Uppvuxen på Hammarö har han också sitt stora engagemang i kommunens golfförening. Han är ledare för bland annat nybörjarkurser, privatlektioner och juniorgruppen. Under sommaren 2022 var han också delaktig i att låta barn under “Lägersommar på Hammarö” testa golf.

KULTURSTIPENDIUM: THEA PISCATOR

Motivering: Thea Piscator har genuin talang för sitt instrument, violin. Hennes ambitionsnivå är mycket hög och hon eftersträvar alltid såväl teknisk som musikalisk kvalité.

Theas målmedvetenhet att utveckla sina instrumentaltekniska färdigheter, trots hennes unga ålder, har givit goda resultat.

Thea har, i stor konkurrens, fått möjlighet att delta i ett flertal prestigefyllda internationella kurser.

ÅRETS LEDARE: MIKAEL JERN

Motivering: Mikael Jern är eldsjälen som lockar ett 30-tal motionärer att spela innebandy flex. En förenklad spelform av innebandy som skapar en tillgänglighet för sporten i Skoghalls innebandy. Med hans engagemang och tålamod har motionsformen växt till att Skoghalls innebandy har en av Sveriges ledande verksamheter inom “Innebandy Flex”. Mikael har under många år

engagerat sig i Skoghalls innebandy som ledare för pojkar födda 2005, styrelseledamot och i sportgrupp ungdom. Då Hammarö kommun har som mål att bli “Sveriges friskaste kommun” 2030 tycker de att ledare som Mikael gör ett otroligt viktigt arbete i att fånga upp de motionärer som vill träna på andra förutsättningar än vad den traditionella föreningsidrotten oftast erbjuder. För Mikaels engagemang tilldelas han 2022 års stipendium för årets ledare ÖPPETTIDER Måndag – fredag:

DAGENS LUNCH

Kl 11-14

Lasagne Al Forno, Club Sandwich, Nachos och Enchilada. Eller välj sallad, hamburgare, pizza eller kebab. Om du beställer och betalar din mat online kan du enkelt hämta den i vår expresskassa, utan att behöva stå i kö. VARMT VÄLKOMMEN! Zeid och Sarina

 Från vänster: Camilla Brolin, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Malte Åkesson, Thea Piscator och Mikael Jern.
2022 års stipendiater
054-51
Lillängsvägen
SE HELA MENYN PÅ SKOGHALLSPIZZERIA.COM
>
11–22 Lördag – söndag: 12–22
79 00
14, Skoghall www.skoghallspizzeria.com
Beställ online här!

Bry er om varandra

och vi har nära samverkan med både kommun, näringsliv, medborgare och ideella krafter.

Just nu är det skadegörelsen som sticker ut här på Hammarö. Frukansvärt tråkigt och onödigt. Hjälp oss stävja detta så vi kan använda skattepengarna till något roligare.

PÅ HAMMARÖ SER jag inga andra trender förutom skadegörelsen. Hela sex anmälda fall under december månad, flera av dem i skolmiljö. Igen. Detta är det vanligaste brottet vi har här, och det kostar väldigt mycket. Onödiga pengar som skattebetalarna i slutändan får stå för. Flera av decembers anmälningar är troligen ungdomsrelaterade. Kommunen är inte speciellt stor och det finns inte så jättemånga ungdomar, så sannolikheten att vi hittar rätt personer är hyfsat stor. Det kan ju vara ett fåtal personer som är ansvariga för många av skadegörelserna, och det kommer förr eller senare fram vilka det är. Vi har mycket god samverk-

an med fritidsgårdarna, trygghetsvandrarna och skolorna så jag har ändå gott hopp om att vi kan lösa en del av detta. Och tipsa oss gärna om du vet något.

OM VI SER att det är en ungdom med ett riskbeteende och är i en nedåtgående spiral så finns det lite olika angreppssätt för att få bukt på detta. Något som ger bra resultat är uppsökande orossamtal. Vi åker då hem till familjen, ofta tillsammans med socialtjänsten, och har ett samtal för att bryta beteendet.

ÖVERLAG ÄR JAG inte speciellt orolig över Hammarö. Skulle något allvarligt inträffa så finns här ett otroligt bra skyddsnät

SKA MAN GE sig på att försöka sammanfatta 2022 så har vi inte haft några större allvarligare brott. Faktiskt har det ur ett brottsperspektiv varit ett bättre år över hela lokalpolisområdet. Jag hoppas vi kan hålla i det under 2023. Det här gör vi tillsammans. Medborgarna är våra ögon och öron, vi behöver er input. Och jag vill passa på att tacka alla som hjälpt oss under året. Fortsätt med det! Helst skulle jag vilja att ännu fler engagerar sig, vuxna behövs där ungdomarna befinner sig. Ta ett varv förbi skolorna när du är ute och går. Bry er om varandra. Det behöver inte vara mer avancerat än så.

I ÖVRIGT KAN jag berätta att det mobila poliskontoret kommer fortsätta komma hit. Vi har dock skiftat lite, så nu ska vi vara här i Skoghall centrum

mellan klockan ett och tre varje fredag.

NU KÄNNS DET skönt att vi går mot ljusare tider. Jag längtar efter att båten töms på snö och is och att man kan vara ute och gjuta betong och kanske att åka och bada med ungarna igen.

Bli medlem redan idag! startkit värt 2 700kr på köpet kickstarta nyaåret hos oss från 299 kr/månad Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Köp årskort hos oss så hjälper vi dig att komma igång med träningen i det nya året, och få sportväska, vattenflaska, en PT-timme, InBody-vägning och 3st månadskort värt 2 700kr som välkomstgåva.

Egna visor blandas med anekdoter och berättelser från hans TV-program och upplevelser.

10 mars kl. 19, Bygdegården Svenshult. Biljettpris 295 kr inklusive fika. Förköp på Skoghalls Folkets Hus. Endast 80 platser. Musikprogram med Cecilie och Christer Nerfont med vänner

Visor av Olle Adolphson och Barbro Hörberg.

3 februari kl. 19, Bygdegården Svenshult Biljettpris 195 kr inklusive fika. Förköp på Skoghalls Folkets Hus. Endast 80 platser.

Kortet fungerar som ett Mastercard och kan användas som betalning hos alla medlemmar i föreningen. Du köper kortet på Skoghalls Folkets Hus.

HammaröNytt 21 januari 2023 13 En stråkservicefirma på Hammarö! Vi köper, säljer och reparerar. 054-51 94 41 Hammarö Vi står för fiolerna! Klassisk husmanskost Lunch vardagar 11–14
Viskonsert med Anders Lundin "Expedition livet"
"Nu är det gott att leva"
Varmt välkommen! UNDERHÅLLNING PÅ ÖA! RESTAURANGEN I SKOGHALLS FOLKETS HUS 054-51 55 02 SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE
HAMMARÖS presentkort!
skoghallhammaro.se
Handla lokalt så att pengarna stannar på orten och göra nytta där vi lever och bor!
DEN PERFEKTA PRESENTEN!

A rbetar hälsofrämjande och förebyggande

UNDER 2021 GENOMFÖRDES ett pilotprojekt för att undersöka om fältarbete mot ungdomar var något som Hammarö kommun skulle starta upp. Två personer arbetade som fältassistenter mellan maj och september, ett förebyggande och uppsökande arbete mot ungdomar för att skapa relation och identifiera risker för ogynnsam utveckling. Att fånga upp innan det brakar så att säga. Socialförvaltningen i Hammarö kommun valde att permanenta tjänsterna där ett av syftena var att förstärka den förebyggande och främjande plattformen i kommunen.

I september började Rebecca och Linus som fältassistenter. Linus Gamnis är socionom och har arbetat som skolkurator tidigare, och Rebecca Engström, bor på Hammarö och är socionom. Hon har tidigare arbetat inom socialtjänsten i en annan kommun och som utredare inom polismyndigheten.

TILL ATT BÖRJA med har fältarna jobbat mest relationsbyggande för att lära känna våra ungdomar. De fokuserar på de cirka 1 000 ungdomar som går på högstadiet. Här försöker de lära känna dem alla, inte bara de

som riskerar att hamna snett. Nu besöker Rebecca och Linus de båda högstadieskolorna en viss dag varje vecka, och samma eftermiddag är de på respektive fritidsgård. De håller på att presentera sig för varje klass och är nästan klara med alla i en av skolorna. De spenderar tid med ungdomarna i cafeterian, har tävlingar och bjuder på fika. Allt för att etablera en positiv relation. – Har vi en etablerad relation sedan tidigare är det enklare för oss med kontakten om det börjar barka åt skogen. Så vi vill lära känns alla, även de som inte är i riskzonen. Det är minst lika viktigt att fokusera på friskfaktorer och främja det positiva, berättar Linus.

HITTILLS ÄR MOTTAGANDET bra tycker Rebecca och Linus. Nu börjar ungdomar de stöter på heja och fråga om de inte ska komma till gården på kvällen.

Fältarna vill visa att socialtjänsten inte är farliga, att de vill väl och är till för att hjälpa. Alla ska få möjligheten att må så bra som möjligt. Ett mål är att hitta samverkan i kommunen. Hitta alla pusselbitar och jobba tillsammans i en helhet. – Om det är något vi inte kan

hjälpa till med så ska vi informera om vilken hjälp som finns att få, och ha möjlighet att lotsa vidare till rätt instans, berättar Rebecca.

– Vi vill även etablera kontakt med lokala föreningar som kan gynna kommunens ungdomar på olika sätt, säger Linus.

NU VILL REBECCA och Linus börja med temadagar i skolorna tillsammans med olika aktörer som till exempel polisen. Det kan handla om till exempel sociala medier, våld i nära relation, psykisk ohälsa eller något som är aktuellt. Just nu är det ju mycket skadegörelse på högstadieskolorna.

– Det gäller att komma till grunden med problemet. Vad är det som gör att de vill vandalisera? Projicerar de att de mår skit? Eller handlar det om att de inte har något bättre för sig? Då är det viktigt att vi som vuxna kommer nära och att

de känner tillit för att kunna förmedla en helhet så vi förstår. Oftast är det helheten som behövs, och det är där vi har möjlighet. Vi blir en speciell typ av vuxen runt de här ungdomarna och kan få reda på vad det handlar om, berättar Linus.

FÄLTARNA SER ÄVEN fram emot att kunna förmedla ungdomarnas perspektiv i olika frågor, exempelvis till politiker. Information som kommer direkt från ungdomarna.

– Vi vill ju att ungdomarna ska må så bra som möjligt och utveckla sin fulla potential, det är grunden i allt vi gör, avslutar Linus.

14 HammaröNytt 21 januari 2023
 De två fältassistenterna Rebecca och Linus började i september 2022 och jobbar nu med att lära känna våra ungdomar på Hammarö.
Text
och foto: KRISTINA
Jag dricker bara kaffe vid två tillfällen. När jag är ensam och när jag är med andra. KARLSTAD 054-516800 www.kaffekompaniet.se Nettans Blommor Clevevägen 2, Skoghall Tel. 054-51 33 54 Glöm inte... ALLA HJÄRTANS DAG 14/2!

med tysk kvalitet

GLASPARTIER PRECIS SOM DU VILL HA DEM Hos oss på Aluminiumservice kan du beställa måttanpassade glaspartier, precis enligt dina önskemål. Vi tillverkar partierna från grunden i det välkända profilsystemet Schüco. Du kan beställa allt från vik- och skjutpartier till fasader, vinterträdgårdar

GLASPARTIER PRECIS SOM DU VILL HA DEM Hos oss på Aluminiumservice kan du beställa måttanpassade glaspartier, precis enligt dina önskemål. Vi tillverkar partierna från grunden i det välkända profilsystemet Schüco. Du kan beställa allt från vik- och skjutpartier till fasader, vinterträdgårdar och orangerier.

Skicka gärna en offertförfrågan via vår hemsida eller besök oss på Facebook för inspiration!

Scanna QR-koden för mer inspiration i vår broschyr.

10% RABATT
Stora Coop Hammarö öppet 7-22 alla dagar. Alltid öppet på coop.se Å NÄR DU HANDLAR PÅ COOP.SE
ko n HAMMARÖONLINE så får du 10% på t h t köp på . när du häm r d a i vår dri - !
2023.
PÅ ETT HELT KÖP
Använd
Gäller 23/1-5/2
054 85 02 28
info@aluserv.se
|
| www.aluserv.se
och orangerier. Skicka gärna en offertförfrågan via vår hemsida eller besök oss på Facebook för inspiration! Värmländskt hantverk med tysk kvalitet ÖPPETTIDER Måndag – fredag: 11–22 Lördag – söndag: 12–22 054-51 79 00 Lillängsvägen 14, Skoghall www.skoghallspizzeria.com SMASHBURGARE Handgjorda 160-grams smashburgare av värmlandsk högrev - det kan inte bli godare! VARMT VÄLKOMMEN! Zeid och Sarina SE HELA MENYN PÅ SKOGHALLSPIZZERIA.COM Beställ online här! >
ALLA ERBJUDANDEN GÄLLER T.O.M SÖNDAG 29/1 2023 SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER. www.maxikarlstad.se Vi har alternativen, du väljer! I vårt breda sortiment finns massor av varor som alltid är utrustade med lågt ordinariepris – för alla smaker och plånböcker. Billigt, 3495 /frp TVÄTTMEDEL Via 750 g. billigare, 2495 /frp TVÄTTMEDEL ICA 750 g. billigast. 13 50 /frp TVÄTTMEDEL ICA Basic 1 kg. Läs mer här! Vår nya obemannade konceptbutik har öppet dygnet runt alla dagar. ToGo Bergvik Karlstad Maxis erbjudanden gäller ej i ICA ToGo-butiken. NYÅRSÖPPET Nyårsafton Nyårsdagen Övriga dagar BURRATA Wernesson. 120 g, Jfr pris 208:33/kg. 25:/st KLIPP! FRYSTA RÄKOR MED SKAL 70/90 Royal Greenland. 1000 g. Jfr pris 89:00/kg. Max 2 köp/hushåll. 89:/st Bergvik Karlstad Vår nya obemannade konceptbutik √ ToGo ↳ Maxis erbjudanden gäller ej i ICA ToGo-butiken. Läs mer här! ÖPPET DYGNET RUNT ALLA DAGAR! Du hittar oss på Bergvik Köpcenter Öppet alla dagar 7-22 DAMMSUGARE Electrolux ESP74I. Silent Performer Vit. 70dB Räckvidd 12 meter. 500W. Ord pris 1799:-/st. 1199:SPARA 600:/st 59:KYCKLINGFILÉ Lagerberg. Ursprung Sverige. 1 kg. Jfr pris 59:00/kg. Max 3 köp/hushåll. /st