HammaröNytt juni -22

Page 1

HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING - WWW.HAMMARONYTT.SE

.. HammaroNYTT H A M M A R Ö S H E LT E G N A L O K A LT I D N I N G S E D A N 2 012 www.hammaronytt.se

SUSANNE

Kottulinsky MOTORLEGEND

TÄVLA OCH VINN PRESENTKORT – i samarbete med GUNNARSKÄRS ANTIK & KURIOSA

PERFEKT TILL FESTEN!

H

BESTÄLL BUSENKELT I APPEN! Nyhet! 50-BITARS LYXMENY

A

NT

VE R KSPI Z

Z

A

NUMMER 6, JUNI 2022

ÄVENTYRSGOLF – LÄRCENTER – BRUKSHUNDKLUBBEN – ÅRETS FÖRETAGARE

HAMMARÖ

BESTÄLL EN DAG INNAN HÄMTNING. BESTÄLL I APPEN, PÅ BACCERIA.SE ELLER 054-44 44 255

HA

MMARÖ


Redaktionen

I DETTA NUMMER

Foto: HÅKAN

SID 2  SID 3 

KRISTINA ÖIJEBERG Ansvarig utgivare, reporter, fotograf koi@koiproduktion.se 0734-36 80 90 HÅKAN GUSTAFSON Säljare, fotograf hakan@koiproduktion.se 0701-46 80 90

ANNIKA GUSTAFSSON Originalare, reporter annika@koiproduktion.se 054-203 46 46

HammaröNytt ägs och ges ut av Koi Produktionsbyrå. Vi är en reklambyrå med säte på Hammarö (var annars?) som – utöver HammaröNytt – även arbetar med marknadsföring och reklam. Läs gärna mer om oss på koiproduktion.se och vad vi är riktigt duktiga på.

TIPSA OSS!

0734-36 80 90 054-203 46 46 redaktionen@hammaronytt.se

NÄSTA NUMMER

DELAS UT 23-24 JULI ANNONSERA!

HAMMARONYTT.SE

Trycksak 3041 0417

K

T

S

/ANNONSERA

EN M ÄR

Swisha till 900 80 79 Ange "Värmland" Går till Röda Korsets arbete i Ukraina

LEDARE

(En ytterst personlig reflektion som inte speglar tidningens politiska inriktning. Som inte finns, för vi är helt oberoende.)

Liljekonvaljens tid är här

ALLA ÅRSTIDER HAR sin egen charm. Men den allra

Foto omslag: KRISTINA

N VA

DIN HJÄLP BEHÖVS!

vackraste tiden på året enligt mig är nu i konvaljens tid. Nu slår blommorna ut och träden bjuder på skir grönska. I luften surrar humlor och bin och högt, högt uppe i det blå svävar havsörnen. Poesi på riktigt. Det finns dock det som är mindre poetiskt. Häromdagen när jag var ute och körde bil såg jag en prick i backspegeln. Vid nästa blick låg den där fladdrande pricken precis bakom bilen. Jag höll hastigheten på en 60-väg och hur fort den där motorcyklisten körde vet jag inte, men inte var det 60. Han körde om mig i en rasande fart och försvann bort i fjärran snabbare än man kan blinka. Skrämmande hänsynslöst och helt utan konsekvenstänk. Men det hände i konvaljens tid. Pingsten, hänrycknings tid, har precis passerat. Det var säkert många som växlade ringar och ingick i äktenskapets heliga pakt denna helg. Må de få leva lyckliga tillsammans i alla sina dagar. Kärlekens kraft är stark bara den får näring. Och kan det bli mer romantiskt med ett pingstbröllop som sker mitt i konvaljens tid? I KONVALJENS TID sker också skolavslutningar,

examensbaler, champagnefrukostar och många avslut görs. Jordgubbsstånden ploppar upp som svampar ur jorden och erbjuder stora lass med den somrigaste av alla smaker. Man börjar prata om före och efter lov och semestrar. Förväntningarna inför den stundande sommaren är för de allra flesta stora och man hoppas på att sommaren inte ska regna bort. Jag försöker leva i nuet och tar varje dag för vad den är och vad den ger. Och om det är någon som har missat det så ska jag just nu njuta fullt ut av den vackra vita blomman som prunkar och skänker väldoft i skogskanten. För nu, nu är det konvaljens tid.

Upplaga: 9 000 exemplar. Tryck: Exakta Group Utgivningsplan: se www.hammaronytt.se Distribution: Svensk Direktreklam

HammaröNytt utges av Koi Produktionsbyrå. Adress: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall. Telefonnummer: 054-203 46 46 Internet: www.hammaronytt.se.

Redaktionen | Ledare | Tävling Tassemârten 2022

SID 4  Ny salong invigd | L vill ha ett centralt placerat trygghetsboende | Förarbevis för vattenskoter | Hammarö klättrar bland Sveriges miljökommuner | Ett steg närmare för äventyrsgolf på Skoghall | Ny sommardänga | Medaljer till fotoklubben SID 5 

Victor till SM i speedway Vänerleden invigd

SID 6 

Förbundsmästerskap i bordtennis

SID 8 

Milla årets företagare

SID 10-11  Personporträtt: Susanne Kottulinsky SID 12 

Hammarö Lärcenter invigt

SID 13 

Majorietens budgetförslag lagt

SID 14 

Framgångsrik klubb med stor gemenskap

SID 15 

Ny utställning på Hembygdsgården

SID 16-17  Att göra och uppleva i sommar SID 19 

Krönika: kommunpolisen

Tävla!

med HammaröNytt och Gunnarskärs Antik & Kuriosa

 Denna månad har du chans att vinna ett presentkort värt 500 kr. från Gunnarskärs Antik & Kuriosa. Svara på frågan Vilket år påbörjades bygget av Berlinmuren? Svaret lämnar du på hammaronytt.se/tavla eller via mail på tavla@hammaronytt.se senast tisdag 12 juli 2022. Du kan även posta svaret till oss: HammaröNytt, Clevevägen 2, 663 30 Skoghall Grattis säger vi till Lena Lilja som visste att Elizabeth Lindströms björnmotiv som inte är röd har färgen grön.

Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö samt cirka 700 hushåll på Kanikenäsholmen, och finns i centralt placerade tidningsställ på Hammarö. Tidningen är religiöst och politiskt obunden.


Tassemârten 2022 Text och foto: KRISTINA

 Med ett fantastiskt väder kunde vi under två

dagar njuta av underhållning, aktiviteter och shopping i Skoghall centrum. EFTER ETT PAR års uppehåll kunde

Skoghall Hammarö centrumförening äntligen arrangera Tassemârten igen. I dagarna två fanns knallar, underhållning och aktiviteter i Skoghall centrum. – Tyvärr verkar det som många knallar har lagt ner i pandemins spår, men som vanligt hade vi många bra aktiviteter för både barn och vuxna, berättar Örjan Ekängen, en av arrangörerna. UNDER FREDAGEN UNDERHÖLL

Crash Boom Band vid flera tillfällen, och vi fick njuta av en uppvisning i Heelwork to music av Inger och hennes hund Cailin. Ekipaget tog brons i just den tävlingsformen i VM tidigare i år. Och bland annat fanns Skalmans vänner på plats och polisen gästade centrum med sin husbuss på förmiddagen. Fredagen avslutades med godisregn till många barns stora förtjusning. UNDER LÖRDAGEN FICK vi bland

annat en modevisning med auktion av Röda korset, Stefan

Molang och Kenny underhöll och Ninja Kids från Hammarö Fight Club visade upp sina färdigheter. ICA Supermarket Skoghall hade blommarknad båda dagarna, och på lördagen grillades burgare utanför butiken. – Nästa år kommer vi grilla båda dagarna, många frågade efter burgarna redan på fredagen, berättar Sanna Kumlin, handlare.

Mer på hammaronytt.se!

OXEN SKALMAN MED vänner

träffade vi på lördagen, och Eventsjukvården, Civilförsvarets eftersöksgrupp och Missing people passade på att berätta om sina verksamheter. En hoppborg och fotbollsdart fanns båda dagarna, och ponnyridning underhöll barnen på lördagen. Och marknaden avslutades med ännu ett godisregn. – Det var så roligt att hammaröborna kom till oss de här dagarna, äntligen kan vi ses igen. Och i år var besökarna extra glada, de hade saknat Tassemârten, berättar Katarina Skoglund som driver Arianns.

.. Vi jobbar för. flytande in s n e id iv d att öka in boende t it s h c o g r o på sin oms Här blir du medlem!

• Centralt placerat trygghetsboende med personal • Rätt att själv välja utförare i hemtjänsten

• Motverka ofrivillig ensamhet

Vår vision

na nde valitet , spän En god livsk onomi ek nd h en su ut veckling oc mmun. i Hammarö Ko

Vår ideologi

nt rum Individen i ce r ansvar! de med frihet un

facebook.com/LiberalernaHammaro

HammaröNytt 18 juni 2022

3


NOTERAT Ny salong invigd

Förarbevis för vattenskoter Hammarö klättrar bland Text: ANNIKA Foto: PIXABAY Sveriges miljökommuner Text: KRISTINA

Text och foto: KRISTINA

 Hammarö klättrar från plats

 I slutet av maj invigde syskonen Papoli sin skönhetssalong Papolis health and beauty clinic i Skoghall centrum. Tina Papoli tog gesällbrev som hud- och spaterateut i november förra året och kan nu äntligen få användning av sina nya kunskaper. – Vi erbjuder olika ansiktsbehandlingar, bland annat PRX-T33-behandling, en potent ansiktsbehandling utan nålar, berättar Tina Papoli som kommer jobba deltid, främst kvällar och helger fram till augusti då de öppnar på heltid.

Mer på hammaronytt.se!

 Att vara på sjön ska vara säkert och nöjsamt för alla som vistas där. Från 1 maj i år är det lag på att de som framför vattenskoter ska ha förarbevis. För att få ett förarbevis måste du genomgå en utbildning via en av Transportstyrelsens godkända utbildningssamordnare. När utbildningen är genomförd med godkänt resultat kan du ansöka om förarbeviset via Vattenskoterwebben och det kostar 300 kronor. Intyget utfärdas sedan digitalt. Du kan även beställa ett fysiskt plastat kort till en kostnad av 200 kronor. Men det går lika bra att ladda hem en offlinekopia som du kan använda där det inte finns mobiltäckning. Fram till 30 april 2023 gäller övergångsregler för de som redan idag har någon form av sjöbehörighet. Dessa behörigheter ska vara utfärdade före 1 maj 2022 och då kan man ansöka direkt om ett förarbevis utan att gå aktuell kurs. Men det gäller alltså bara fram till sista april nästa år.

L vill ha ett centralt placerat trygghetsboende

Text: KRISTINA

 Liberalerna Hammarö har lagt en motion om att utreda förutsättningarna för att bygga ett centralt placerat trygghetsboende med personal på plats. De anser att alla ska ha rätt att bo kvar hemma, men ser en risk att bli ofrivilligt ensam. – Förr fanns något som kallades för serviceboenden, där du bodde i din egen lägenhet men det fanns också gemensamhetsytor och matsal där du kunde träffa andra för att umgås, fika eller äta, berättar Peter Johansson, gruppledare Liberalerna Hammarö.

4

I dagsläget finns två alternativ; att bo kvar hemma och få hjälp av hemtjänsten, eller ansöka om plats i ett särskilt boende. – Vi Liberaler tror att Hammarö behöver ett centralt placerat trygghetsboende. Ett alternativ till den som är för frisk för att bo på ett särskilt boende men samtidigt behöver stöd i vardagen och som tycker att ett sådant boende känns attraktivt, fortsätter Peter.

268 till 184 när tidningen Aktuell Hållbarhet för 14:e gången presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete. – Vår ambition är att rankningen ska tjäna som en inspirationskälla i kommunernas miljöarbete, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet. Kommunrankingen mäter aktivitet och ambition inom en rad olika delar av miljöområdet. Den baseras dels på en enkät, dels på data från ett tiotal offentliga källor. De olika delarna har sedan vägts samman till en totalpoäng.

Medaljer till fotoklubben Text: ANNIKA

 Under maj månads första

hälft anordnade Värmlands fotoklubbars förening sin årliga fototävling. Sammanlagt deltog tio klubbar med 912 bilder fördelade på åtta kategorier. I kategorin enkel färgbild var det hela 151 bidrag, och vinnaren blev Hammarö fotoklubbs Stefan Ekström med sin bild Skäggmesar. I samma klass tog klubbens Dennis Gustavssons bild Ljuset i tunneln bronsplatsen. Förutom medaljer så fick klubbens medlemmar även diplom och poäng i alla de olika kategorierna. Alla vinnarbilder från tävlingen finns att beskåda på Naturum i Mariebergsskolen fram till 4:e september. På Skoghalls folkets hus visas ett axplock av klubbens bilder.

Ett steg närmare för äventyrsgolf på Skoghall

Text: KRISTINA

 Nu är Skoghalls bangolfklubb ett steg närmare att bygga en äventyrsgolfbana på Skoghall. De har beviljats stöd med drygt 3,2 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att bygga en tillgänglighetsanpassad MOS-anläggning (Minigolf Open Standard), i vardagligt tal kallat äventyrsgolf. Samarbete kommer ske med Värmlands Parasportförbund och Hammarö kommun.

– Jag blev såklart jätteglad när jag fick beskedet, berättar ordförande Ulf Kristiansson som passar på att berätta att banbyggarna tycker att Skoghalls bangolfklubb är den finaste i hela Sverige, och de har sett de flesta. Nu väntar klubben på besked från Hammarö kommun om ändrad detaljplan innan de kan sätta spaden i marken. Beslut ska tas i augusti.

Ny sommardänga Text: KRISTINA

 Easymusic27 som består av Patrik Wahlström, musiklärare på Hammarlunden, och Robert Karlsson Nordberg har släppt en musikvideo till låten "det bästa varje år". Låten är skriven av Micael Hellberg som arbetar på Bärstad skola. Alina Aschberg sjöng in sången redan 2020, då endast tolv år gammal. – Vi har varit runt om i Värmland och spelat in musikvideon. Tanken är att låten ska få visa upp det låten handlar om, alltså

HammaröNytt 18 juni 2022

vad fin och härlig sommaren är, berättar Patrik Wahlström. Musikvideon hittar du på Youtube.


Victor till SM i speedway

Vänerleden invigd

Text: KRISTINA Foto: REBECKA HANSSON

Text och foto: KRISTINA

 Fredag 3 juni invigdes Sveriges sjätte nationella cykelled, cirka 64 mil lång. Nu kan vi cykla runt Sveriges största sjö och uppleva kultur och spännande naturfenomen på vägen. Den officiella invigningen skedde i Otterbäcken, men på Hammarö och fler andra orter genomfördes lokala invigningar samma dag.

 Lördag 4 juni arrangerade Karlstad Hammarö speedwayklubb SM-kval på Kalvholmen. Förbundskaptenen har direktnominerat tio förare till SMfinalen, och bland dem hittar vi Victor Palovaara från Hammarö. De sex främst placerade förarna i kvalet gick till SMfinalen och hammaröbon Adrian Bergqvist kom trea

Solveig Gard (S) och Mattias Joelsson (KD) invigde leden vid Lillängsviken tillsammans med Frida Pettersson (C) och Monika Bubholz (MP) från Karlstad kommun. Solveig och Frida höll tal innan bandet klipptes. Vänerleden är en del av konceptet Lake Vänern Grand Tour som ska bidra till att knyta ihop Vänern som en hel destination.

i kvalheatet och tog sig inte vidare denna gång. – Han borde ha kommit tvåa men det blir lite för mycket trafik framför honom så han kom i kläm, berättar Rebecca Hansson, styrelsemedlem i klubben. SM-finalen går i Linköping 28 juni som en del av SM-veckan, ett svenskt multisportarrangemang som visas på SVT.

Ingen trafikled genom Hammarlundens nya 7–9-skola! Bygg skolan invid den nuvarande 7–9-skolan, inte vid Ålvägen! Bevara grönområden mellan bostäder! Öppna biblioteket även på lördagar! Sänk kommunskatten 1,50 kr till 2018 års nivå genom årliga sänkningar i mindre steg!

Sommarfesten börjar hos ICA Kvantum!

Låt oss göra det enkelt och beställ maten av oss! Vi har flera läckra delikatessfat och smörgåstårtor.

• Se hela vårt cateringutbud på ica.se/kvantum/hammarö

Trevlig midsommar! önskar ICA-Urban med sin fantastiska personal

britt.zetterberg-bagge@hammaro.se jens.meyer@hammaro.se

www.mp.se/hammaro

ÖPPET ALLA DAGAR 6:30-22 Bivägen 11, Hammarö 054-774 51 00 ICA.se/kvantum.hammarö

Hammarö


välkommen på sommarbio

Förbundsmästerskap i bordtennis

några höjdpunkter från vårt utbud - Dubbla klipp i klippkortet hela sommaren

Text: ANNIKA Foto: PRIVAT

 7-8 maj arrangerade SPF Hammarö tillsammans

med Skoghalls Bordtennisklubb förbundsmästerskap i bordtennis.

DET ALLRA FÖRSTA förbundsmäs-

terskapet i bordtennis hölls redan 2007 och arrangerades då i Göteborg. Vid den tävlingen samlades ett 40-tal entusiaster med olika kunskapsnivåer. Årets Förbundsmästerskap lockade tävlande från SPF-föreningar i hela landet. Tävlingen genomfördes i Hammarhallen vid Hammarlundens skola och

flera olika åldersklasser tävlade. Från SPF Hammarö deltog Eva Lind, Wolf Pieske, Jan Fredriksson, Sven Sandin och Anders Carlsson. – Vi fick inga framskjutna placeringar, men man kan vara glad ändå, säger Anders Carlsson, vice ordförande i SPF Hammarö.

KLUBBOR | BOLL AR | KL ÄDER | SKOR CUSTO M FIT TIN G | PADELR ACK O CH BO LL AR

GOLF

– DE T ROLIGASTE MAN K AN GÖR A MED KL ÄDERNA PÅ! DU HIT TAR DEM HOS OSS. Massor av nyheter i shoppen! Betala gärna med Hammarökortet!

ÖPPETTIDER Måndag–torsdag 8–18 Fredag, lördag 7:30–16 Söndag 7:30–15

SE HELA VÅRT UTBUD och boka ERA BILJETTER på skoghallsfolketshus.se eller ring oss på 054 - 51 55 00

håll er uppdaterade

Med reservation för eventuella ändringar och felskrivningar

Tel. 054-52 26 50 | Barrstigen 103, Hammarö


Äntligen sommar! ”När jag hör trastens klara sång, när lärkan jublar dagen lång högt ovan fält och backar, då kan jag icke tiga still. Min Gud, så länge jag är till för livet jag dig tackar.” (Psalm 200, v 4). Äntligen är det sommar! I kyrkan sjunger vi de älskade sommarpsalmerna och bröllopen avlöser varandra. Kyrkans café vid Hammars gård öppnar onsdag efter midsommar och som vanligt så serverar ungdomar från bygden gofika med omtanke. Vill du hitta lugnet så kom gärna in en liten stund i kyrkan och bara andas. Vi ses! /Regina Piscator, kyrkoherde

Kollekt Swisha gärna din

händer i kyrkan

Gudstjänster i Hammarö församling firas under sommaren söndagar kl. 11:00 i Hammarö kyrka. Välkommen att läsa mer på svenskakyrkan.se/hammaro eller ring oss på 054-51 24 01 för ytterligare information.

kollekt till oss på

123 199 55 47

Söndag 19 juni

Torsdag 14 juli

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Ylva Sundin. Präst: Dan Winander. Kl. 18.00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker: Ylva Sundin. Präst: Dan Winander.

Kl. 19.00 Musik i sommarkväll i Hammarö kyrka. "Sommarbris i folkmusik och visa!" med Pasi Pasanen och Per-Thomas Eriksson fiol, ackordeon/dragspel, nyckelharpa och sång. Fri entré.

Lördag 25 juni

Söndag 17 juli

Kl. 11:00 Friluftsgudstjänst i Hammars gård. Kyrkomusiker Berit Heinemann. Präst: Dan Winander. Medtag gärna kaffekorg. Vid regn Hammarö kyrka.

Söndag 26 juni Kl. 18.00 Ekumenisk gudstjänst i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker: Berit Heinemann. Präster: Regina Piscator och Anders Bernspång.

Söndag 3 juli Kl. 11.00 Konfirmationsgudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Berit Heinemann. Präster: Anders Ekelund Carlsson och Jenny Westling.

Söndag 10 juli Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Tilda Strandberg. Präst: Jenny Westling.

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Tilda Strandberg. Präst: Regina Piscator.

Söndag 24 juli Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Tilda Strandberg. Präst: Regina Piscator.

Torsdag 28 juli Kl. 19.00 Musik i sommarkväll i Hammarö kyrka. "Något gammalt, något nytt, något blått" med Helena Skyman, Kajsa Skyman och Hans Petterson som spelar egna låtar från en kommande skiva. Dessutom lite Taubo, Povel Ramel och Monica Z-låtar. Fri entré.

Musik i sommarkväll 14 juli kl. 19:00 28 juli kl. 19:00 Hammarö kyrka

Sommarcafé Hammars gård

Vi öppnar vårt sommarcafé 29 juni. Onsdag–lördag kl. 11–17 Söndag 12–17 Kaffe/te, smörgås, fika och glass i vacker skärgårdsmiljö. Utställning av Hammarö konstförening. Endast uteservering. Måndagar och tisdagar stängt. Varmt välkommen!

Varmt välkommen!

prenumerera På Hammarö församlings webbplats kan du läsa mer om vad som händer i verksamheten. Använd kameran på mobilen och scanna QR-koden här bredvid så kommer du rätt direkt! Du kan också e-postprenumerera på månadens program. E-posta till

Hammarö kyrka är öppen varje dag kl 10.00–16.00. Kom gärna in och sitt ner en stund!

svenskakyrkan.se/hammaro, 054-51 24 00

hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se.


Milla årets företagare Text och foto: KRISTINA

 Sedan 2021 delar Hammarö kommun ut

utmärkelsen Årets företagare i samarbete med Företagarnas förening. Mer på hammaronytt.se!

24 MAJ ANORDNADE

Hammarö kommun tillsammans med Handelskammaren Värmland och Stora Enso en företagsfrukost. I samband med detta delades priset som årets företagare ut av Hammarö kommun i samarbete med Företagarnas förening. Fyra företagare var nominerade, Camilla Brolin, Milla Tailor, Familjen Larsson, Stall Druva, Erik Andersson, Högalunds Snickeri Hammarö, Stefan och Christer Bood, Bygg & fritid i Hammarö och Marika Källu, Marikas Fika & Catering. DE NOMINERADE TOGS upp på

scenen och kommunstyrelsens ordförande Peter Johansson läste upp nomineringen: Camilla är ett föredöme vad det gäller kreativitet och innovation och att som företagare vara flexibel i hur hennes verksamhet anpassat sig till rådande läge som varit i hennes bransch under pandemin genom att samtidigt nå ut till nya målgrupper och förädla produkter. När bröllopskläder blev avbokade och möten framflyttade så sydde hon upp ansiktsmasker i stället.

När kunder kommer med ett problem så löser hon det (som till exempel små skor till hundar som har svårt att gå i gruset som används vid sandning) och om kunden vill ha specialdesignade kläder tar hon fram mönster och förslag. Hon tänker hållbart och syr gärna om kläder till något mer modernt eller unikt. Hon har satt Hammarö på kartan vad det gäller skrädderi och kunder från hela världen besöker hennes lilla butik. EN BLOMSTERKVAST, ETT diplom

och en tårta lämnades över till skräddarmästare Camilla Brolin, Milla Tailor. – Det känns jättefantastiskt, jag är helt skakis. Jag trodde inte jag skulle vinna, det finns ju så många andra fina företag. Och så vinner lilla jag, säger Camilla. NU VÄNTAR EN regionsfinal hos

landshövdingen i höst. 21 regionfinalister går vidare till final på nationell nivå och får åka till Blå hallen i Stockholms stadshus i oktober där utmärkelsen Årets företagare Sverige delas ut.

Kaffetår.

KRAFT ATT LEDA HAMMARÖ Nu tar vi nya tag. Vill du vara med?

SÅ HÄR VÄXER VI MED OMSORG! Det händer mycket på Hammarö, nya skolor, bostäder och infrastruktur. Vi moderater vill att Hammarö ska växa, men vi ska växa med omsorg. Att vi blir fler Hammaröbor är en framgångsfaktor.

SKÄRGÅRDSKOMMUN

#4

Hammarö är en skärgårdskommun, det ska vi utveckla och förvalta väl. Vi ska ta tillvara på den vackra naturen och utveckla Kileneområdet och vandrings- och cykelleder. Att ge möjlighet att bygga nya båthamnar för fritidsbåtar är också en del i detta arbete.

FORTSÄTTNING FÖLJER HÄR I HAMMARÖNYTT.

[Droppen som uppstår i ögat när kaffet är slut]

Är du också intresserad av att delta i den spännande resan Hammarö står inför? Hör av dig till någon av oss! Bosse: bosse.henriksson@hammaro.se Ola: ola.jonsson@hammaro.se Ammi: ammi.gull@hammaro.se

KARLSTAD 054-516800 www.kaffekompaniet.se

8

Bli medlem!

Swisha 100 kr till 123 336 00 70 Ange namn och personnummer

HammaröNytt 18 juni 2022

Hammarö

Facebook: moderaternahammaro


Vi servar din bils AC! 

G d mid !

Provtrycker  Fyller

Värmepumpar & Luftkonditionering Installation & Service Tel. 070-836 62 76 E-post: renluft@mail.com

2 FÖR

12k 59)= FLÄSKKARRÉ

CENTERPARTIET TAR ANSVAR

FRAMÅT

/kg

MEDLEMSPRIS

MAX 2 KÖP/MEDLEM. MATJESSILL

Coop. I bitar. 200 g. Jfr-pris 48:-/kg utan sås/spad.

MAX 2 ST/HUSHÅLL. FLÄSKKARRÉ

Sverige. Färsk. Benfri. I bit. Ca 1000-1200 g.

• • • •

49)= /kg MEDLEMSPRIS

• •

5k /st

MEDLEMSPRIS

MAX 3 KG/MEDLEM. LÖSVIKTSGODIS

Scanna QR-koden för att komma direkt till medlemsansökan.

MAX 5 ST/MEDLEM. ÄTMOGEN AVOKADO Chile/Peru/Coop. Klass 1. Ca 170 g. Jfr-pris 29:41/kg.

Centerpartiet ska verka för att skattehöjningen återställs. Skogar, skärgårdsmiljö och odlingslandskap är viktiga och förutsättning för livet här på vår ö. Inga vägar över jordbruksmark. Vi tycker att kommunen växer för snabbt. Ta fram en ny äldreomsorgsplan, skall ange alla behov för äldreomsorgen framåt. Skolan ska ha en inkluderande undervisning, dvs den skall vara lösningsorienterad. Utveckla Skoghall centrum, en god plats att både verka och leva i. Bygg gärna fler lägenheter. Utveckla och skapa fler odlings- och koloniområden.

Kontakta oss gärna!

Dan Eriksson, tel 070-314 08 43 Margareta Ivarsson 070-676 06 11

Priserna gäller 20-26/6 2022. Stora Coop Hammarö öppet 7-22 alla dagar. Alltid öppet på coop.se

HammaröNytt 18 juni 2022

9


Få rattar bil som Susanne – Vi träffar Susanne Kottulinsky Text: ANNIKA Foto: KRISTINA

 Man behöver inte vara speciellt intresserad av motorsport för att veta vem Susanne Kottulinsky är. Hon har satt djupa hjulspår efter sig över stora delar av världen och hennes namn klingar välbekant för många. Mer på hammaronytt.se!

HAMMARÖNYTT TRÄFFAR SUSANNE i

bostaden på Tynäs där hon har bott med sin man Jerry Åhlin sedan slutet av 80-talet. Och att paret satte ner sina bopålar just där berodde helt och hållet på huset, ritat av arkitekten Gunnar Eriksson. – Vi har bott och varit mycket i Tyskland. Det här huset påminner om husen där nere och vi blev förälskade direkt. Tapeten som sitter i taket i ett av rummen blev vi tokförälskade i vilket satte huset i ännu bättre dager, berättar Susanne. Hur huset sedan blev deras är en lång historia som kan avslutas med att Jerry och Susanne var enda spekulanterna som inte frågade var de skulle ställa bokhyllan. För de som varit i huset förstår man säljaren. Det är verkligen unikt och behöver

ägare som tar vara på och förstår husets egenhet och charm. Precis som paret Åhlin-Kottulinsky gjort genom åren. Varje detalj och möbel passar perfekt in i huset. SUSANNE HAR MOTORSPORT i ge-

nerna. Pappa Freddy Kottulinsky tävlade framgångsrikt inom både racing och rally och är än idag den enda svensk som vunnit Dakarrallyt. Detta gjorde han 1980 i en Volkswagen Iltis och i hans hjulspår följde sedan dottern Susanne. Även om det från början inte var självklart för Susanne att själv börja köra rally. Men när hon väl börjat ratta bil gjorde hon det med stor framgång. Under vår intervju berättar Susanne om många av de turer och krokar hennes karriär har tagit genom åren. Under gymnasiet valde hon att gå bilmekanikerlinjen. Som ensam tjej på utbildningen blev det krångligt med omklädningsrum och hon fick byta om i en liten städskrubb. – Det avskräckte dock inte mig för jag tyckte bilar var rätt kul. Men då hade jag ingen tanke på att själv börja köra rally, säger Susanne. Vändningen kom på en fest där hon träffade Hasse ”Värsting” Weinzierl som berättade att han skulle köra rally  Susanne med familjens pandemihund Stiftis.

10

nästkommande helg bara han fick tag i en kartläsare. – Jag tänkte för mig själv, hur svårt kan det vara? Så jag erbjöd mig att följa med fast jag inte kunde något. Det gjorde inget tyckte han, bara han fick sin kartläsare, berättar Susanne med ett skratt. Deras samarbete fortgick under något år. Sen sökte en känd motorjournalist upp Susanne och berättade att det fanns en tjej i Huddinge motorklubb som körde själv. Skulle Susanne kunna tänka sig att vara kartläsare åt Yvonne Blomlid? – Jag var, och är fortfarande, med i Huddinge motorklubb och tyckte det lät spännande. Så jag började åka med henne, berättar Susanne. NU BÖRJADE TANKEN på att köra

själv väckas. Hon lärde känna Lotta Wennberg och de beslöt sig för att köpa en rallybil tillsammans, en Opel Ascona A som då kostade 15 000 kronor. De turades om att köra och vara kartläsare. – Vi märkte att vi båda försökte få den andre att köra försiktigt när vi var kartläsare. Bilen skulle ju hålla till nästa tävling, där man själv skulle köra, berättar Susanne. Till slut köpte Susanne ut Lotta ur bilen men deras samarbete fortsatte. Men nu var det bara Susanne som körde och Lotta satt bredvid som co-driver. Under den här tiden fick

HammaröNytt 18 juni 2022

hon kontakt med Olle F Ringeson som blev en viktig person i Susannes fortsatta karriär. Han jobbade då med försäkringsbolag, gjorde event och samarbetade med Lars-Gunnar Tannefors som jobbade med trafiksäkerhet. De satte ihop en kampanj där Susanne blev anlitad som föreläsare. Det blev en rikstäckande turné där Susanne åkte runt och pratade bland annat om trafiksäkerhet, bilens nytta i samhället och vilket ansvar man har i trafiken, för elever i nionde klass och förstaringare i gymnasiet. Det här pågick under 1982 och samma år blev Susanne kontaktad av Lars Österlind, ordföranden i Svenska Bilsportförbundet. Han undrade om hon ville delta i RAC-rallyt, en VM-tävling som skulle gå av stapeln i England. Som första land skulle Sverige starta ett juniorlandslag i rally, vilket var en världssensation. Dit handplockade man sex deltagare där Susanne var en av de utvalda. Samtidigt fortsatte hon med sin turné, men nu var skolorna utbytta mot militäranläggningar.


tare för Marianne, och valet föll på Dillis Rogers från England som fick ta över platsen i högerstolen. Första tävlingen i RACrallyt 1984 slutade med en rullning och skadad bil. Men det blev ändå en lyckosam tävling för Susanne, hon träffade nämligen sin blivande man Jerry där, som också deltog i tävlingen. VÄL HEMMA IGEN

HÖSTEN 1983 BLEV Susanne kal�-

lad till Bilindustriföreningen som ville att hon skulle berätta om sin resa inom sporten för höga representanter från olika bilföretag. När hon gick därifrån fick hon tre visitkort i handen, tre olika bilmärken som ville ha henne som fabriksförare. – En otroligt häftig grej, detta är få förunnat, berättar Susanne. TILL SLUT VALDE hon Volvo där

hon fick Tom Trana som teamchef. Han kom genom åren att stå Susanne mycket nära. Nu skildes Lotta och Susannes vägar, teamet ville att hon skulle ha en mer erfaren kartläsare. Valet föll på Marianne Sterner. Bilen hon fick blev en Volvo 240 och med den tävlade hon framgångsrikt både nationellt som internationellt med fina framgångar. De båda tjejerna körde ihop ett tag men hade inte samma syn på detta med tävlandet. – Hon hade gjort sin karriärresa och började plana ut, medan jag ville mer och fortsätta klättra. Det blev inte riktigt hållbart så, säger Susanne. Det blev till att hitta en ersät-

fick hon Sven-Inge Neby som mekaniker i sitt team, en av de allra bästa i sin genre. Nu hade Volvo byggt en helt ny bil till Susanne där allt ner till minsta skruv var helt ny. Teamet drar ner för att vara med en EMtävling i Sardinien men de kör av tidigt i tävlingen och bilen står i full brand. Både Susanne och Marianne tar sig ur i tid men kunde inte göra något för att släcka elden och bilen blir totalt utbränd. När Susannes son Fredrik kör samma tävling 2011 står det utbrunna billiket fortfarande kvar. NÄR TÄVLINGSSÄSONGEN 1986 drog i gång fick hon en ny co-driver i Tina Thörner. – Jag rankar henne som en av världens bästa kartläsare på 90talet, hon är fantastisk på att anpassa sig till den som kör. Tillsammans med henne gjorde jag den tävling som jag rankar högst i min karriär fast jag tagit EM-guld. Vi kom på tolfte plats med en bakhjulsdriven bil i Svenska rallyt 1986, berättar Susanne. Genom åren har hon träffat de allra största i sporten och många är tävlingarna hon deltagit i. Framgångarna är många och stora och det går inte att få ner alla på pränt i denna artikel.

SOM UNG TJEJ född i början på

60-talet har hon gått i bräschen för kvinnor inom motorsporten. Det massmediala intresset för Susanne har genom åren varit mycket stort och hon har synts både i TV och diverse tidningar. Hon förstod tidigt sitt värde som reklampelare och varumärke och fick under åren en del riktigt bra samarbetspartners där Volvo, Flygvapnet, OBtamponger och Jägermeister kan nämnas. ÄVEN OM SUSANNE OCH sedermera

Jerry har tillbringat mycket tid på resande fot har de hunnit med att skaffa familj. De har två barn, sonen Fredrik och dottern Mikaela. När de var ute och tävlade bodde mormor hemma i huset på Tynäs för att barnen skulle få ha sin fasta punkt i tillvaron. Båda barnen har tävlat, och tävlar, framgångsrikt i motorsport även om valet inte var självklart för dem heller från början. – De har provat på en massa olika fritidsintressen men båda två landade i motorsporten till slut, berättar Susanne stolt. UNDER TRE ÅR satt Susanne med

i FIA Women in Motorsport Commission, en plats som hon tilldelades av bilsportens internationella förbund FIA. Där jobbade hon tätt med en av rallyts ikoner, Michèle Mouton som är kommissionens ordförande. Sedan två år sitter Susanne med i FIA Closed Road Commission som jobbar för säker-

 Susanne kommer från en adlig släkt och kan kalla sig grevinna om hon vill. Men det vill hon inte. Efter lite tjat visar hon adelsringen.

 Huset på Tynäs imponerar. Foto: Privat.

heten inom och för motorsporten, och sedan april 2021 är hon styrelseledamot i Svensk Bilsport. När Susanne gör något går hon in för det till 100 % och hon fullföljer alltid sina åtaganden. – För om inte jag gör klart hela vägen från A till Ö utan slutar vid K, vem ska då göra resten? undrar Susanne. Det är ett tankesätt som fler borde ta efter. Och med hennes engagemang och driv kommer vi få se och höra mer av denna fantastiska kvinna. Det är jag helt säker på.

 Den fantastiska taktapeten i ett av sovrummen.

HammaröNytt 18 juni 2022

11


Hammarö lärcenter invigt Text och foto: KRISTINA

 Onsdag 25 maj invigdes Hammarö Lärcenter i

Hammarö Utbildningscenters (HUC) gamla lokaler. Ett helt statsfinansierat projekt. Mer på hammaronytt.se!

TILL LÄRCENTER KAN man komma

för att få stöttning som vuxenstudent inom Komvux, SFI och Lärvux. Två lärare bemannar lokalen tre dagar i veckan och ser till att studenterna får den stöttning de behöver. Och de som studerar på distans kan komma dit för att göra sina prov och tentor. Men även innan studier kan hjälp erbjudas. – Vi kommer erbjuda kortare utbildningar för personer som behöver närma sig studier och träna på hur det är att studera, säger Helene Vendel, utbild-

ningssamordnare Hammarö kommun. I LOKALERNA HAR det ti-

digare varit bibliotek. Alla möbler är från  Susanne Erikson, Helene Vendel och Marcus Svensson. tidigare verksamhet i huset. Skärmar, konLÄRCENTER ERBJUDER ÄMNESSTÖD, ferensbord, stolar och tavlor. generellt stöd och en lugn och 100 procent återbruk. Projektet behaglig studiemiljö. De planeär helt finansierat av stadsrar även för språkcafé, temabidrag, och nu ska de se om träffar och kortare utbildningar detta är en verksamhet som till exempel i studieteknik. behövs i kommunen. Syftet är Marcus Svensson är en av att fler ska komma ut i egenlärarna som kommer bemanna försörjning via studier. lärcenter. – Jag är lärare i samhällskunskap, historia och svenska som andraspråk. Jag hoppas jag ska kunna bidra med lite stöd till våra elever, säger Marcus. SUSANNE ERIKSON HAR tidigare

arbetat på Mörmoskolan, med flyktingar här på Hammarö och många år på en högstadieskola i Norge. – Jag är även utbildad civilekonom, så jag kan hjälpa till med lite allt möjligt. Här kan man sätta sig i ett grupprum och stänga om sig också, berättar Susanne.

BÖRJAN TILL ETT bibliotek finns

också. Man kan ta med sig en bok hemifrån och ta med sig en annan därifrån. Böckerna som står där nu har personalen själva tagit med sig hemifrån. Några av borden i lokalen är dedikerade till olika personer, bland annat Lillemor Larsson och Lotta Larsson. – Vi vill med glimten i ögat lyfta fram olika personer som har betydelse för oss i verksamheten eller som har visat ett specifikt intresse för vår verksamhet. Vi har fortfarande bord i lokalen som väntar på att få en dedikation. Kanske namnet på någon vuxenstuderande som tycker om att komma hit och hittar en favoritplats, avslutar Helene Vendel.

I Skoghallsparken - för dig som fyllt 65!

12

Tisdag 28 juni kl. 14:00

Tisdag 26 juli kl. 14:00

Holidays

Matz Rogers

Varmt välkommen!

HammaröNytt 18 juni 2022


Majoritetens budgetförslag lagt Text och foto: KRISTINA

 Majoriteten (S, V, C och MP) har lagt sitt förslag

till budget för 2023. Vid en pressträff berättar de detaljerna. FRÅN ATT TIDIGARE ha lämnat pre-

liminära ramar till nämnderna har majoriteten nu fört dialog med dem. Det har diskuterats sjuktal, digitalisering och vikarier. De har i budgeten tagit höjd för befolkningsökningen, och en skattesänkning är inräknad. – När vi höjde tio öre motsvarade detta fyra miljoner. Nu när vi sänker 20 öre minskar intäkterna med nio miljoner, vi har ju blivit fler hammaröbor, berättar Solweig Gard (S). DE VILL SÄNKA skatten med 20

öre per år tills vi är tillbaka på den nivå vi var innan höjningen. Det kommer alltså ta ungefär åtta år. Trots detta har de

kunnat tillföra medel motsvarande 50 % av det ökade invånarantalet till socialnämnden, bildningsnämnden och servicenämnden. – Vi är beroende av att vi växer. Men vi måste växa med omsorg, för kliver vi i väg för mycket måste vi investera i infrastruktur, skollokaler och förskolelokaler. Nu har vi gjort en satsning på skolor och förskolor som enligt vår prognos och plan kommer räcka till 2026-2027. Sen kan ju då hända saker, konjunktur och sådant, som gör att det går fortare eller tar längre tid. Vi hade räknat med att vi skulle vara fler i kommunen än vad vi är nu, idag står vi nästan still. Men det beror ju också på

 Margareta Ivarsson (C), Lillemor Larsson (V), Solweig Gard (S) och Britt Bagge (MP).

att det har fördröjts med Anneberg och de byggnationerna där ute. Medaljen har ju alltid både en fram- och en baksida. Å ena sidan har vi missat intäkter, men vi har inte lika stort tryck på förskoleavdelningarna, berättar Solweig Gard. DEN BLYGA SKATTESÄNKNINGEN

försvaras med att de då inte behöver skära i verksamheterna och de behöver inte ta av resultatet.

Fyll på solförrådet

20% vid köp av 2 solprodukter

ÖKADE PENSIONSKOSTNADER EFTER

avtalet med Sveriges kommuner och regioner (SKR) som innebar en ökning från 4,5 till 6 procent klaras också av inom egen ram. – Men vi står inför fler stora investeringar med tanke på att vi ska bygga två nya högstadieskolor. Det finns pengar, men vi måste vara oerhört försiktiga, avslutar Solweig Gard.

Öppet alla dagar Vardagar 8–20 Lör–sön 10–18 Apotek Hjärtat ICA Kvantum Hammarö

Gäller 27/6 till 17/7 2022. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker.

v21_K6_Annons_CO_Kvantum_Hammaro_197x57_RAO1032591.indd 1

Vi står för fiolerna! 054-51 94 41 Hammarö

2022-04-29 10:15

En stråkservicefirma på Hammarö! Vi köper, säljer och reparerar.

HammaröNytt 18 juni 2022

13


Framgångsrik klubb med stor gemenskap Text och foto: KRISTINA

 På Hammarö brukshundklubb träffas och trivs

unga och gamla, fyrfotingar och tvåbeningar i alla former. Vi fick nöjet att träffa några av dem. Mer på hammaronytt.se!

HAMMARÖ BRUKSHUNDKLUBB HITTAR vi på Djup-

sundsvägen. Numera går vägen dit in mellan Hammarö Arena och Djupängens äldreboende. Klubben bildades 1986 och har i dagsläget strax under 200 medlemmar, en stor del av dem aktiva. Unikt med Hammarö brukshundklubb är att de är väldigt framgångsrika inom många olika hundsporter. – Jag tror att det handlar om att vi har fokus på hunden och inte har specialiserat oss inom någon viss hundsport. Alla är välkomna oavsett vad eller vilken sport man vill utvecklas inom, och vi hjälper varandra, berättar ordförande Christina Wåhlin som framhäver att det inte är ett måste att tävla, men det blir ett kvitto på att det man gör tillsammans med sin hund är bra. KLUBBEN HAR ETT ansvar att utbil-

da hundar och hundägare för att vi ska ha fungerande hundar i samhället, det är deras viktiga uppdrag. Och Svenska brukshundklubben är en av Sveriges frivilliga försvarsorganisationer med uppdrag att rekrytera och utbilda hundar och personal till Försvarsmakten och MSB. De

 Christina Wåhlin.  Sara och Dot. Foto: Emelie Wickström.

 Kristina och Ping.

 Gunnar och Dag-Otto.

 Agneta och Balthazar.

ska även bidra till att det föds hundar som har bra mentalitet, de gör mentalbeskrivningar och mentaltester. Många ben att stå på förutom själva tävlingarna.

 Ozzy.

FÖRUTOM KURSVERKSAMHETEN ÄR

anläggningen tillgänglig för medlemmarna som gärna träffas och tränar tillsammans. Ibland uppstyrt genom inlägg på facebooksidan, ibland inbokat långt i förväg. – En del kommer hit med sin hund och tränar på att bara vara, att se andra hundar. Och andra tränar inför VM, så det är en väldig spridning. Och vi hjälper varandra, oavsett om man är utbildad instruktör eller inte. Alla kan bidra med något, fortsätter Christina Wåhlin.

 Camilla och Eka.

KLUBBEN ANORDNAR NU närmast

en tävling i Freestyle och Heelwork to music i juni. I augusti arrangerar de en tävling i lydnad och i november i sök. Medlemmen Sara Lidén och hennes bordercollie Dot tävlar i lydnads-SM som genomförs i

lär oss livet ut. » ViDigital utbildning för våra äldre!

Petra Weström Sjuksköterska 14

 Daniel och Hejja.

Kd.nu/blimedlem HammaröNytt 18 juni 2022 hammaro.kristdemokraterna.se

 Bästa.

Värnamo i juni, och de är även uttagna till att representera Sverige på lydnads-VM som genomförs i Danmark 22-26 juni. Vi önskar dem och alla andra tävlingsekipage lycka till i kommande tävlingar.


Ny utställning på Hembygdsgården Text och foto: KRISTINA

 29 juni inviger Hammarö Hembygdsförening en

ny utställning i Hembygdsgården. Denna gång har Solweig Nyström skakat fram riktigt gamla kartor över Hammarö. DEN ÄLDSTA KARTAN dateras

2 000 år före kristus. En annan är från 1300-talet och visar att hela Hammarön då ägdes av Ingeborg Ulvsdotter och Hertig Erik, halva var. En av dem släkt med Magnus Ladulås. Solweig visar och berättar om flera olika kartor, bland annat en över Lunna 1820. Den tillkom på initiativ av brukspatron Beckman som lät arrendera ut åkerarealen på Lunna till sex torpare. En av dem var frälse, nämligen serganten Fredric Uggla, tidigare krigsfånge i Ryssland under Gustav III:s krig. Uggla var sannolikt den siste som bebodde Lunnas gamla gård.

UTSTÄLLNINGEN VISAR ÄVEN statis-

tik över Hammarös folkmängd från 1810 och framåt, och vi ser att 1810 bodde 997 personer här. Vid en karta från 1800-talet visas även foton på de stora gårdarna som då fanns på ön.

Mer på hammaronytt.se!

UPPHOVET TILL UTSTÄLLNINGEN är

en gammal karta som ligger i ett vackert träfodral. Olov Andersson, född på 1700-talet ägde hela Rud med Rudstorp. Vid arvsskiftet delades ägorna upp mellan de fyra barnen, och det undantogs då mark för att kunna bygga vägar. Det gamla träfodralet med kartan över Rud fraktades på en pakethållare in till lantmäteriet i Karlstad.

TRÄFFA ERIK!

VÄLKOMMEN ATT TRÄFFA ERIK GUSTAFSSON MED FLERA FRÅN MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN SÖNDAG 19 JUNI KL. 15–16:30 VID LEKPLATSEN PÅ ÅLVÄGEN KOM OCH DISKUTERA MILJÖ- OCH BYGGNADSFRÅGOR INOM HAMMARÖ KOMMUN!

Kartan var sedan försvunnen i många år innan systrarna Gerd och Karin Hammarén fann den på vinden i föräldrahemmet. Nu har Hembygdsföreningen den i sina ägor.

– Men kartan är så gammal att vi inte kan ta fram den, berättar Solweig. UTÖVER KARTORNA FINNS bilder

av det gamla fattigvårdshuset, dessa har inte visats tidigare.

SOMMARLÄSNING MED BILLIGA BÖCKER. Vår affär ligger mitt bland andra. Välkommen in till oss och handla.

ÖPPET TISDAG TILL FREDAG KL. 11-18 | LÖRDAG STÄNGT Second Hand Björkhagsgatan 4, Skoghall 0725-30 98 24

MIDSOMMARBLOMMOR OCH HUVUDKRANSAR

Glad midsommar! BLI MEDLEM!

Maila kontakt@shammaro.se

facebook.com/shammaro www.shammaro.se Ordf. Helene Vendel 070-557 87 61 Vice ordf. Peter Berglund 070-277 17 31

MIDSOMMARAFTON 10–13 MIDSOMMARDAGEN STÄNGT

Nettans Blommor

HammaröNytt 18 juni 2022

Clevevägen 2, Skoghall Tel. 054-51 33 54

15


Att göra och uppleva i sommar Text: KRISTINA

 Även om restriktionerna har tagits bort och vi har

möjlighet att resa igen, uppmanar vi alla läsare att utforska våra egna besöksmål här på ön och delta i de arrangemang som anordnas. HAMMARÖ KOMMUN ARRANGERAR

midsommarfirande i Skoghallsparken där Alsters folkdanslag, Bibbe-Lott och Pär Kunze deltar. 29 juni får vi bege oss till Skoghallsparken igen, då för att se Marsolo, en fartfylld föreställning med jonglering, trolleri och annat roligt för alla åldrar. Och 20 juli får vi även träffa Zillah & Totte i parken. Dessa två föreställningar är del av kommunens Sommar i parken, och hela programmet hittar du på hammaro.se 28 juni kommer Holidays och 26 juli Matz Rogers till Skoghallsparken i arrangemang för 65-plussare anordnat av kommunen. Kommunen anordnar även sommarläger och simskola för barnen. 2 JULI ÄR Ö-loppisen tillbaka för

tredje året i rad. Läs mer på Facebook, sök på: "Sveriges största Ö-loppis (troligtvis)". Båtbussarna går fram till 31 augusti. Och mellan 4 juli och 14 augusti kan du ta båtbuss till Västra Söön. Samma period kan du varje onsdag, fredag och söndag åka på guidad tur till Åsunda, Vålberg och vidare till Borgvik från Lillängshamnen. Fritidsbanken har öppet hela sommaren, och deras pop upkärra kommer finnas på olika badplatser under sommaren. HAMMARÖ KERAMIK ÄR väl värt

ett besök i sommar. I keramikverkstaden som startade redan på 70-talet arbetar Dan med sina stengodsprodukter. Tillsammans med sin systerson Erik Söderström driver Dan även Gunnarskärs Antik & Kuriosa. Där hittar vi udda utbud av antikviteter, bland an-

16

nat militaria. Passa även på att ta en fika i hans trädgårdscafé i sommar. NERE I VACKRA Lillängshamnen

hittar vi Lillängshamnens restaurang som numera har ett riktigt restaurangkök, något som märks i nya menyn. Fram till 20 augusti har de pianobar torsdag till lördag, och fram till 18 augusti kan vi gå på deras kräft- och räkfrossa på torsdagar. Maggies bar öppnar i Lillängshamnen 22 juni och kommer erbjuda mackor, våfflor och glass. Med två utbildade baristor utlovas även riktigt bra kaffe. Öppet onsdagar till söndagar. Vid Lillängsviken startar skärgårdspromenaden, en tillgänglighetsanpassad vandringsled som passerar St Olofs gryta. RESTAURANG UDDEN HAR tagit

fram en ny meny tillsammans med sina kockar Fredrik och Olov. På torsdagar arrangerar de quiz med musikunderhållning och räkfrossa, och på lördagar kan vi gå på after beach med livemusik hos denna pärla vid Vänerns strandkant. Fram till 26 juni kan vi njuta av gästutställare Karolina Palmér på Hammarö Art Gallery och under hela juli kan vi besöka samlingsutställningen Sommarkonst där mestadels lokala konstnärer visar upp sina verk. HAMMARÖ GOLFKLUBB ERBJUDER

golf hela sommaren, men även footgolf för de som föredrar en större boll. Här hittar du även träningsmöjligheter, golfshop och restaurang i fantastisk miljö. Intill golfklubben finns äventvå padelbanor.

BESÖK ÄVEN BANGOLFKLUBBEN på

Skoghall och ta en runda både på filtbanan och betongbanan. I kiosken kan du köpa fika och glass. På toppen av himlabacken intill klubben hittar du ett utegym med grillplats. VI HAR MÅNGA badplatser på ön.

Googla på "Badplatser och strandområden i Hammarö kommun" så får du upp en karta. Fem av dem drivs av Hammarö kommun som bland annat kontrollerar badvattenkvaliteten under badsäsongen. Att vara på sjön är populärt, både Hammarö Trolling och Joyride är hammaröföretag som erbjuder fisketurer på Vänern. MOTIONSSPÅR, UTOMHUSGYM, LEKPLATSER och grillplatser hittar

du på Kilenegården. Bonäsleden startar vid Kilenegården. Den är 5,2 kilometer lång enkel väg till Bonäsudden. Från slutet av juni kan du hyra kanoter, kajaker och SUP-brädor och hämta ut i den splitter nya Kayakomaten på Mörudden. Vid Hammarö arena utgår Mörmospåret, en elljusslinga på cirka 2,4 km med underlag av bark. Strax intill finns en utomhushinderbana där du kan ta ut dig ordentligt. Vänerleden tar dig runt hela Vänern, cirka 64 mil, men det går självklart bra att cykla eller gå delar av sträckan. Mer information på vanerleden.se. NOLGÅRDSVIKENS STRANDÄNGAR ÄR

en tillgänglighetsanpassad led på cirka 250 meter. Den leder till ett fågeltorn med bänkar och bord. Leden går sedan vidare till Hammars Udde och ansluter till Pilgrimsleden. Den är cirka tre kilometer lång, utgår från Hammarö kyrka och tar dig runt Hammarö kulturbygds vackra omgivningar. PÅ HAMMARS UDDE hittar du

Värmlands näst största gravfält från järnåldern samt en domarring, och längst norrut finns ett fågeltorn. Har du ögonen med

HammaröNytt 18 juni 2022

dig kan du kanske hitta några av de fridlysta orkidéer som växer där. HAMMARÖ SKÄRGÅRDSMUSEUM ÖPPNAR 27 juni och har öppet

till 28 augusti. Här kan vi se en unik samling föremål från det gamla vänerfisket, en utställning om livet på fyrarna och en annan om Bernt Anderssons båtar Compis, Dixie och Beason. Passa även på att fika med den berömda skärgårdsbullen. Hembygdsgården visar en utställning med kartor på gamla Hammarö, den äldsta från 2 000 f.Kr. Invigning 29 juni. Hammarö konstförening har utställning på Hammars gård vecka 26–31 där tolv konstnärer från föreningen ställer ut sina verk. På biblioteket startar projekt läshund 22 juni. Barn som behöver lästräning får läsa högt för en hund i lugnt och kravlöst sammanhang. FRITIDSGÅRDARNA ERBJUDER SOMMARAKTIVITETER som dagläger

och en tur till Liseberg. Från vecka 26 är sommarcaféet öppet fram till skolstart. Discgolf finns vid Mörmo gård, och du kan låna material i fritidsgårdens sommarcafé. Ingen bokning krävs. Att skatea i skateparken med den nya bankrampen är en rolig aktivitet för många. Har du inte egen skateboard eller kickbike finns även det att låna i fritidsgårdens sommarcafé. Mörmo gårds nya skogspark är en lekpark i skogen med olika lekmoment för de mindre. Här kan man bland annat scanna bilder på djur och få information om dem. HITTAUT ÄR EN gratis friskvårdsaktivitet som går ut på att hitta olika checkpoints. Kartor finns lite överallt att hämta, men du kan även ta hem en app eller gå in på webben. Pågår fram till 31 oktober. PÅ SKOGHALLS FOLKETS Hus visas

bio hela sommaren. De visar minst en knattebio i månaden


för de allra minsta. Under sommaren får man dubbla klipp i klippkortet och kan alltså snabbare komma upp till en gratisbio. Var femte film blir gratis i sommar. RACKETHALLEN ERBJUDER TENNIS,

badminton, pickleball och gym. Du kan även spela tennis utomhus på de två grusbanorna vid Skoghallsparken. Pumptrackbanan vid cykelklubben invigdes i början av

SUMMER

Bucket list

juni. Ta med din cykel och en hjälm vid tillfälle, ingen bokning krävs. DET FINNS SJÄLVKLART mycket mer att göra och uppleva på Hammarö. Tipsa gärna varandra om fler saker på vår facebooksida. Hur många aktiviteter hinner du med i sommar? Klipp ut listan till höger och börja kryssa!

Keramik & Antikt

Gunnarskär, Hammarö

Perfekt utflytsmål i sommar! Gunnarskärs Antik & Kuriosa

Öppet lördagar 11–15 Övrig tid efter ök.

Vikingavägen 22 070-509 60 60

Häng med oss i sommar! S PE L A | TR Ä N A | TÄVL A | SHOPPA | ÄT

Välkommen till golfpärlan vid Vänern!

 MIDSOMMARFIRANDE  MARSOLO  ZILLAH & TOTTE  HOLIDAYS  MATZ ROGERS  SOMMARLÄGER  SIMSKOLA  Ö-LOPPIS  BÅTBUSS  FRITIDSBANKEN  HAMMARÖ KERAMIK  ANTIKT & KURIOSA  LILLÄNGHAMNENS RESTAURANG  MAGGIES BAR  SKÄRGÅRDSPROMENADEN  UDDEN  HAMMARÖ ART GALLERY  GOLF  FOOTGOLF  PADEL  BANGOLF  BADPLATS  FISKETUR  KILENEGÅRDEN

 BONÄSLEDEN  KAYAKOMAT  MÖRMOSPÅRET  HINDERBANA  VÄNERLEDEN  NOLGÅRDSVIKENS STRANDÄNGAR  PILGRIMSLEDEN  HAMMARS UDDE  SKÄRGÅRDSMUSEET  HEMBYGDSGÅRDEN  KONSTFÖRENINGEN  BIBLIOTEKET  FRITIDSGÅRD  DISCGOLF  SKATEPARKEN  SKOGSPARKEN  HITTAUT  BIO  TENNIS  BADMINTON  PICKLEBALL  GYM  PUMPTRACK

NY INGLASNING · NY MENY · NYTT KÖK · SOLBRYGGA · KRÄFT- & RÄKFROSSA · PIANOBAR

Köp dina delikatesser från sjö & hav här! TAKE AWAY · CATERING · GLASSBAR

Tillsammans med attraktiva veckoerbjudanden är Lillängshamnen en butik att besöka varje vecka! TORSDAGAR 2 JUNI-18 AUG

Kräft- & räkfrossa 299:-/person

TORSDAG-FREDAG-LÖRDAG

PIANOBAR - CMC MUSIC Entertainment is our passion! 2 juni - 20 aug.

4-6 pers. 645 kr

Midsommarlåda! Två sorters varmrökt lax, kallrökt lax, romsås, hjortronsås, skagenröra, kräftröra med vitlök, handskalade räkor och tre sorters sill.

Boka två dagar innan utlämning på 054-51 73 30 eller restaurangen@lillangshamnen.se

Boka ditt bord i restaurangen på lillangshamnen.se för garanterad plats med bästa utsikt!

Det naturliga valet för alla!

ÖPPETTIDER JUNI-AUGUSTI Butik: sön-mån 10-16, tis-lör 10-18 Restaurang: sön-tis 11-21, ons-lör 11-23

Direkt till bokn

inge n!

Tel 054-51 73 30 | lillangshamnen.se

HammaröNytt 18 juni 2022

17


Hjälp oss stoppa buset Under våren och försommaren har vi haft problem med återkommande skadegörelse och förstörelse här på Hammarö. Hjälp oss! Tillsammans kan vi minska på buset. Under årets första fem månader har vi haft skadegörelse för över 350 000 kr. Det här är pengar som vi i stället hade kunnat investera i våra verksamheter eller något annat bra för dig som Hammaröbo. Listan kan göras lång Vi har bland annat haft problem med krossning av fönster på enskilda och kommunala fastigheter. Det har varit spring på taken på skolbyggnader som resulterat i krossade solpaneler. Vi har även klotter, otillåten eldning och annan allmän förstörelse runt om på ön. Det handlar om skadegörelse och eldning som hade kunnat få allvarliga konsekvenser som följd!

Är du vårdnadshavare? Prata med ditt barn om vad hen ska göra under kvällen och vart hen ska vara. Be ditt barn höra av sig om något händer. Var tillgänglig och beredd att hämta om någonting skulle hända. Samverka gärna med föräldrar till ditt barns kompisar så att ni är fler som har koll på vad barnen har för sig. Vi behöver hjälpas åt Genom att fler vuxna finns ute och är tillgängliga för våra ungdomar skapar vi trygghet och minskar risken för skadegörelse och olyckor.

Tänk på att den som orsakar skadegörelse eller brand kan bli skadeståndsskyldig. Är personen minderårig är det vårdnadshavaren som bär ansvaret.

Om vi alla hjälps åt så kan Hammarö få fortsätta vara en hel och ren plats för alla att vara på. Så ta gärna en promenad i ditt bostadsområde, var uppmärksam och ta hand om din omgivning. Tack för att vi hjälps åt!

Trygghetsvandrarna Hammarö

Ha en fin sommar, var rädd om dig och andra!

Genom föreningen Trygghetsvandrarna Hammarö kan du hitta någon mer vuxen att gå med på kvällar och helger. Gå med i deras Facebookgrupp Trygghetsvandrarna Hammarö. De nås även på telefon 073 715 12 18. Instagram: trygghetsvandrarna_hammaro

18

Prata och ställ frågor

/ Hammarö kommun

Kom ihåg! Om du ser någonting brottsligt så ingrip inte själv utan kontakta polisen på telefon 114 14, är det akut ring 112.

HammaröNytt 18 juni 2022


På uppdrag av skolan Text: ANDERS VON WACHENFELDT Foto: HÅKAN

 I slutet av maj anordnade Hammarlundens hög-

stadieskola en aktivitetsdag för skolans åttondeklassare. Ett bra och viktigt initiativ som jag hoppas kan spridas till andra skolor.

AKTIVITETSDAGEN VAR FÖRLAGD

till Mörmo gård och här fanns olika stationer som eleverna fick besöka. Vid en station fanns jag som representant för polismyndigheten. Jag fick träffa ungdomarna klassvis under 45-minuterspass och här hade jag verkligen möjlighet att prata med dom om vad som är rätt och fel. Jag berättade om olika saker som är brottsliga och konsekvenserna av dem. Hur man beter sig mot varandra på sociala medier, kostnader för skadegörelse och vad det innebär att få en prick i belastningsregistret var några av de saker jag tog upp. Att som 15-åring bli dömd för brott och få en prick i belastningsregistret som finns kvar i fem år kan sätta käppar i hjulet för att komma in på utbildningar, få praktik eller jobb. Jag hoppas att jag skickade med några tankeställare till ungdomarna och att det kan hjälpa dem att välja rätt i livet. TYVÄRR MÅSTE JAG säga att vi har

haft en peak av inbrott under maj månad. Det är källarinbrotten som skjutit i höjden i några

flerfamiljshus på Skoghall. Vi har tagit en person som vi tror ligger bakom några av dessa och får väl då säga att det är drogrelaterat. Får samtidigt be er som har källarförråd att inte förvara dyra värdesaker där. Och försvåra för tjuven med ordentliga lås på dörrarna. Den här trenden med källarinbrott är något som vi ser ökar, inte bara här på ön utan även i andra kommuner i Värmland. SOMMARTIDER ÄR LIKA med båt-

tider och sjöliv. Nu kommer båtarna ner i vattnet igen och många har dem liggandes på platser utan övervakning. En båtmotorstöld är anmäld under maj månad inom kommunen, och jag vill uppmana dig att ha lite extra uppsikt. Och det är viktigt att du som båtägare har dokumenterat din båt. Har du koll på båtens ID? Skriv ner skrovnumret och motornumret, och ta bilder och förvara i en mapp därhemma. Det händer att vi får tag i stulna båtdelar som vi inte kan härleda till någon ägare för att just dessa uppgifter saknas i en stöldanmälan. Om det nu överhu-

KULTURSKOLA

vudtaget har kommit in någon anmälan. Många känner sig uppgivna när de blivit utsatta men snälla, hjälp oss hjälpa er så ni får tillbaka era saker när det finns en chans. NU HAR JAG börjat nedräkningen

till semester. Inte långt kvar innan jag får tillbringa några veckor med min älskade familj. Det blir en tur till västkusten,

eller bästkusten som vi säger, för lite krabbfiske och salta bad. Sen hoppas jag att det blir långa, varma, soliga dagar här hemma så vi kan bada, fiska, åka båt, grilla, gräva ner fötterna i sanden och äta litervis med glass. Vi hörs på andra sidan semestern.

TA HAND OM VARANDRA!

Anders

DEN PERFEKTA GÅVAN

HAMMARÖS

presentkort! Handla lokalt så att pengarna stannar på orten och göra nytta där vi lever och bor! Kortet fungerar som ett Mastercard och kan användas som betalning hos alla medlemmar i föreningen. Du köper kortet på Skoghalls Folkets Hus.

Satsa på kulturskolan. Barn ska ha rätt att utöva kultur.

skoghallhammaro.se

facebook.com/VansterpartietHammaro Lina Ahl, 070-759 45 63

HammaröNytt 18 juni 2022

19


Glad midsommar!

1:-

2 30:-

FÖR

FÖR

3 2

/kg

MATJESSILL

FÄRSKPOTATIS

Abba. 215 g. Bohus, Klassisk, Mästar. Jfr pris 120:00/kg utan spad. Max 1 köp/hushåll.

SILL

Abba. 210-240 g. Flera olika sorter. Gäller burkar med blåa lock. Max 1 köp/hushåll.

Max 5 kg/hushåll.

75:-

/st FRYSTA RÄKOR MED SKAL 70/90

FÖR

2 50:-

Royal Greenland. 1000 g. Jfr pris 75:00/kg. Max 2 köp/hushåll.

39

90

GRAVAD, KALLRÖKT LAX ICA. 150 g. Flera olika sorter. Jfr pris 166:67/kg. Max 1 köp/hushåll.

/kg FLINTASTEK

10:-

Scan. Ursprung Sverige. Ca 900 g. Jrf pris 39:90/kg.

/st HAMBURGERBRÖD SURDEG

FÖR

FÖR

3 99:- 2 22:GRILLKOL/ BRIKETTER ICA. 2,5 kg. Ord. pris 41:90/st.

CIDER

Herrljunga. 1 liter. Gäller ej ekologisk. Jfr pris 11:00/liter + pant.

Vi har för tredje året i rad Hammarö/Karlstads billigaste matkasse! Återigen har Maxi ICA Stormarknad Bergvik Karlstad den billigaste matkassen i Hammarö/Karlstad!* *Enligt PRO:s senaste prisundersökning

Glad midsommar! BERGVIK KARLSTAD BERGVIK KARLSTAD

BERGVIK KARLSTAD

Önskar Christer med personal!

ICA Selection. 300 g. Jfr pris 33:33/kg. Max 2 köp/hushåll.

ÖPPET MIDSOMMAR Mån 20/6–tor 23/6 Midsommarafton Midsommardagen Söndag 26/6

7-23 7-22 7-22 7-22

ALLA ERBJUDANDEN GÄLLER T.O.M SÖNDAG 26/6 2022 SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER.