HammaröNytt nov -22

Page 1

HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING - WWW.HAMMARONYTT.SE

.. HammaroNYTT H A M M A R Ö S H E LT E G N A L O K A LT I D N I N G S E D A N 2 012 www.hammaronytt.se

Persson ANNA

ÄVENTYRSGOLF – FIGHT CLUB VÄXER – RESTAURANG I NY REGI

TÄVLA OCH VINN JULSKINKA – i samarbete med ICA SUPERMARKET SKOGHALL

SUSHI, SALLAD OCH ÄKTA NAPOLITANSK PIZZA

BESTÄLL BUSENKELT I APPEN!

H

Testa vår nya try ffelpizza!

A

NT

VE R KSPI Z

Z

A

NUMMER 11, NOVEMBER 2022

DRIFTIG

HAMMARÖ

HA

MMARÖ

HAPPY KITCHEN SUSHI, BOWLS OCH SALLAD BESTÄLL I APPEN, PÅ BACCERIA.SE ELLER 054-44 44 255. ÖPPET ALLA DAGAR 11–20. VÄLKOMMEN!


Redaktionen

I DETTA NUMMER

Foto: HÅKAN

KRISTINA ÖIJEBERG Ansvarig utgivare, reporter, fotograf koi@koiproduktion.se 0734-36 80 90 ANNIKA GUSTAFSSON Originalare, reporter annika@koiproduktion.se 054-203 46 46

DIN HJÄLP BEHÖVS! Foto omslag: KRISTINA HammaröNytt ägs och ges ut av Koi Produktionsbyrå. Vi är en reklambyrå med säte på Hammarö (var annars?) som – utöver HammaröNytt – även arbetar med marknadsföring och reklam. Läs gärna mer om oss på koiproduktion.se och vad vi är riktigt duktiga på.

TIPSA OSS!

0734-36 80 90 054-203 46 46 redaktionen@hammaronytt.se

NÄSTA NUMMER

DELAS UT

17–18 DEC ANNONSERA!

HAMMARONYTT.SE

N VA

EN M ÄR

Trycksak 3041 0417

K

T

S

/ANNONSERA

Swisha till 900 80 79 Ange "Värmland" Går till Röda Korsets arbete i Ukraina.

LEDARE

Redaktionen | Ledare | Tävling Fortsatt rödgrönt styre

SID 4 

Majblomman hjälper | Gästkrönika Äventyrsgolf på gång | Utökad parkering Fight club växer

SID 5 

Lizen guidar och stöttar

SID 6 

Badhuset stängs på obestämd tid

SID 8 

Restaurang i ny regi

SID 10–11  Personporträtt: Anna Persson SID 12 

Krönika: Kommunpolisen

SID 14–16  Tomtens dag SID 17 

Let´s tango

SID 19 

Vill utveckla Baldersplan

(En ytterst personlig reflektion som inte speglar tidningens politiska inriktning. Som inte finns, för vi är helt oberoende.)

Närgångna kompisar VI HAR FÅTT nya kompisar här på kontoret. De är

väldigt sällskapssugna och vill gärna vara nära oss. Helst uppe i ansiktet, gärna i näsan. De verkar inte förstå att de inte är uppskattade. Att vi klappar är för att vi föröker ha ihjäl dem, inte för att vi applåderar deras närvaro. Nu har dammsugaren åkt fram och står redo vid minsta misstänkt rörelse. Ett effektivt vapen att ta till när vi blir allt för irriterade. Vi har även testat bananskal i påse, men det tyckte de inte var intressant. Men uppe i våra ansikten är det visst härligt att uppehålla sig. Nu googlar vi recept på fällor. Diskmedel och rödvin ska vara bra sägs det. Vi får väl även sluta vattna blommorna, det är där de förökar sig. I fuktig jord. Usch. Blomflugor är ingen favorit. I ÖVRIGT GOOGLAR jag skoteroverall, mellanårsval,

amaryllis, hur länge ruggar höns, Putin + cancer, skötselråd hemtrevnad, vintersådd, eltjuvar, julpynt, fårskinnstofflor, vegansk morotskaka, robotdammsugare bäst i test, ananaspaj, topplista böcker, Jan Van Haasteren, stearinljus, Rafaellobollar, amigurumi, badrum trender, Degerfors, heatless curls och SM bugg. Tur att google finns, annars skulle jag behövt några fler bokhyllor för en massa encyklopedier. Ja, jag googlade stavningen.

Upplaga: 9 000 exemplar. Tryck: Exakta Group Utgivningsplan: se www.hammaronytt.se Distribution: Svensk Direktreklam

SID 2  SID 3 

HammaröNytt utges av Koi Produktionsbyrå. Adress: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall. Telefonnummer: 054-203 46 46 Internet: www.hammaronytt.se.

Tävla!

med HammaröNytt och ICA Supermarket Skoghall

Skoghall  Denna månad har du chans att vinna en julskinka på 3 kg. värd 297 kr, från ICA Supermarket Skoghall. Svara på frågan Vad kostar björkveden hos ICA Tummen? Svaret lämnar du på hammaronytt.se/tavla eller via mail på tavla@hammaronytt.se senast onsdag 7 december 2022. Du kan även posta svaret till oss: HammaröNytt, Clevevägen 2, 663 30 Skoghall Grattis säger vi till Inga Fredriksson som vann en prinsesstårta från ICA Kvantum Hammarö. Inga visste att tjejen på bilden ovanför bageriet heter Linda Stark. Vi har även gett rätt till de som svarat Ida Melén.

Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö samt cirka 750 hushåll på Kanikenäsholmen, och finns i centralt placerade tidningsställ på Hammarö. Tidningen är religiöst och politiskt obunden.


Fortsatt rödgrönt styre Text: KRISTINA Foto: SOLSTA FOTO

 2022 års val är över och alla rösterna är räk-

nade. När det gäller kommunvalet så blir det nu ett nygammalt styre med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i majoritet.  Från vänster: Mirja Snider (V), Solweig Gard (S), Britt Bagge (Mp) och Margareta Ivarsson (C).

DOCK SER VI två nya namn, Mirja

Snider för Vänsterpartiet och Dan Eriksson för Centerpartiet. – Det känns som stora skor att fylla när man tar över efter Lillemor som jobbat med kommunal politik i ett halvt sekel. Men samtidigt har jag haft henne att lära av under den tid jag varit aktiv på Hammarö. Det här ska bli spännande och det känns väldigt bra att vi fyra har bildat en majoritet. Vi är väldigt måna om att vi ska ha bra verksamheter kvar även i det här ekonomiskt kännbara läget, det är vi helt överens om, berättar Mirja. VÄNSTERPARTIET tappade ett

mandat vilket gör att de inte får

någon av ordförandeposterna. Centerpartiet får ordförandeposten i Socialförvaltningen, Miljöpartiet i miljö- och byggnadsförvaltningen och Socialdemokraterna i kommunstyrelsen, serviceförvaltningen, bildningsförvaltningen och i de kommunala bolagen. DAN ERIKSSON HADE inte möjlig-

het att delta i vår intervju, så Margareta Ivarsson fick agera talesperson för Centerpartiet. – Det är ju inte så enkelt när man står mitt upp i livet med karriär, barn och familj att ta hänsyn till. Så jag kommer stötta dem så gott jag kan, berättar Margareta som känner sig stolt

över de två åren de samarbetat och tänker att hammaröborna måste känna sig nöjda med det arbete de gjort med tanke på valresultatet där de fick förnyat förtroende. Britt Bagge, Miljöpartiet, är också nöjd med samarbetet. – Vi gick framåt i valet och då känns det som att vi gjort rätt val att fortsätta samarbeta. Vi har jobbat mycket kring skolfrågorna alla partierna, det värnar vi verkligen om, berättar Britt. – Det ska bli kul och inspirerande att fortsätta jobba ihop, säger Solweig Gard, Socialdemokraterna.

teckna kampanjen online

Världens bästa julklapp firar 25 år

Ge bort den finaste presenten man kan få, träningsglädje och god hälsa.

Gäller t.o.m. 24/12 2022 och kan tecknas på valfri klubb eller online (padel ej online). Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Gäller ej Nordic Wellness Kinna och Hönö. Medlemskapet aktiveras automatiskt den 25 december 2022 om du inte sätter igång det själv tidigare. HammaröNytt 19 november 2022

VALLÖFTET OM ATT sänka skatten

med tjugo öre 2023 står de fast vid. Detta trots att de måste lägga en budget där det ska sparas. – Vi förstår att det kommer utmaningar med tanke på hur omvärlden ser ut idag. Det är ju en försiktighetspolitik och vi måste prioritera våra investeringar. Vi har tagit beslut om två nya högstadieskolor och så behöver VA-kollektivet en del investeringar, men sen lär vi inte kunna göra så mycket mer. Nu får vi vända på varje sten för att behålla kvalitén, och det kommer bli tuffa prioriteringar, avslutar Solweig Gard.

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

3999kr 2499kr 12 MÅNADER

6 MÅNADER

ORD PRIS 7188kr

ORD PRIS 4100kr

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

TRÄNA PÅ ALLA EXPRESSKLUBBAR

499kr 2499kr 10-KORT

12 MÅNADER

ORD PRIS 999kr

ORD PRIS 3948kr

PERSONLIG TRÄNARE

Hitta våra padelcenter: padel.nordicwellness.se

SPELA PADEL

1599kr 749kr 3 X 60 MIN

3 SPELTILLFÄLLEN

ORD PRIS 2025kr

60 eller 90 min 3


NOTERAT

Äventyrsgolf på gång

Fight club växer Text och foto: KRISTINA

Text: KRISTINA Illustration: CITY GOLF EUROPE

 Hammarö Fight club som

 Arbetet med att bygga en

Majblomman hjälper Text: ANNIKA Foto: PRESSBILD MAJBLOMMAN

 Behovet av hjälp till barn i

familjer som hamnat i ekonomiska svårigheter ökar. Det är något som Majblommans lokalförening här på Hammarö märkt av. För att fortsatt kunna hjälpa dessa behövande och även stärka upp föreningen framöver så söker de nu nya volontärer. Då de flesta som är aktiva idag är pensionärer ser de fram emot yngre personer till sin förening. Har du dessutom kunskap om ekonomi och kan tänka dig att bli föreningens kassör är du mer än välkommen att ta kontakt med föreningen här på Hammarö.

äventyrsbana har nu inletts vid Skoghalls bangolfklubb. 10 oktober började markarbeten och vi kan redan nu se utformning och placering av många banor. Bana ett till nio placeras på samma sida av gångvägen som filtanläggningen är, resten intill betonganläggningen. Förutom 18 tillgänglighetsanpassade hål kommer vi bland annat hitta pergolor, vattenhinder och dammar.

– Tack vare Allmänna arvsfonden, Riksidrottsförbundet, Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna och Hammarö kommun så har vi nu kunnat påbörja vår nya äventyrsbana, det känns helt fantastiskt roligt, säger Ulf Kristiansson, ordförande i klubben. Du kan följa bygget på youtube och facebook.

Utökad parkering

Text: ANNIKA Foto: HAMMARÖ KOMMUN

 Nu är de nya parkeringsplatserna vid Hammarlundens skola äntligen i bruk. Den nya parkeringen som nås från Lövnäsleden har fått ett 70-tal nya parkeringsplatser. Parkeringen är utformad så att det finns ytor för parkering men även en yta för av- och påstigning. Detta gynnar både skolans elever och de som besöker Hammarhallarna. Belysningsstolpar har satts upp och särskilda gångstråk har

ordnats för att öka på säkerheten ytterligare. Samtidigt har cykelvägen från Anneberg fått en ny dragning för att göra vägen till skolan tryggare.

redan vuxit ur sin lokal på Nolgård är nu nära en lösning. – Vi har letat länge efter en större lokal då vi har stor tillväxt, många har funnit fördelarna med kampsport som motionsform och vill träna med oss. Och på barn- och ungdomssidan har vi väldigt lång kö nu, berättar Anders Wiklund, ordförande i föreningen. Om planerna går i lås kommer barn- och ungdomsverksamheten finnas kvar i befintlig lokal och de vuxna flytta till en närliggande. – Då kommer vi kunna anpassa respektive lokal efter målgrupp och öka medlemsantalet, fortsätter Anders. Två av klubbens MMA-utövare rankas etta i respektive klass och på boxningssidan har de flera tävlande som nu samlar matcherfarenhet.

Gästkrönika  Marita Axelson, skoghallsbo sedan 2003, har skrivit till och från under hela livet. Andra kanaler för hennes skaparglädje är att måla och sy kläder. Hon jobbar ideellt på Allis och bjuder här på en krönika. DET GUDOMLIGA

Min religiositet handlar inte om kyrkbesök och bibelläsning, inte på någotvis men det utesluter inte att jag har en TRO. En tro på det gudomliga. Detta gudomliga är inte en gudgubbe som ligger på ett moln, nej det gudomliga finns i varje människa, i ljuset, i naturen, i ögonblicket. Det gudomliga är det stora som finns i det lilla, en blomma till exempel är i sin färgprakt gudomlig, magisk, oförklarig. Ingen kan ju förklara varför en lilja blir just en lilja,

4

ingen kan heller förklara varför en människa blir just en människa, ingen kan riktigt förklara varför solens ljus i en skogsdunge är så vackert. Det vackra är överhuvudtaget svårförklarat. I människan bor en människa som är större än själva människan, hennes tankar och handlingar kan sträcka sig långt utanför den lilla prick hon faktiskt är. Dag Hammarskjöld är ett bra exempel på en sådan människa, vars handlingar hjälpte så många andra människor. Astrid Lindgren

är ett annat exempel. Hennes berättelser har berikat och fått framförallt barn att förstå och få sammanhang i en värld som styrs av svårbegripliga vuxna människor. Det oförklarliga finner jag gudomligt, det som är större än det blotta ögat kan se. Det gudomliga i dig själv tror jag utgör sig av en urkraft/ urkärna, en styrka och ledsagare som är större än själva du. En kraft som kräver närvaro, att du står i kontakt med dig själv, vilket man inte gör alla dagar men när man väl gör det känner

HammaröNytt 19 november 2022

man en tillfredställande styrka, den känslan är svårförklarad och eftersträvansvärd. //Marita


Lizen guidar och stöttar Text och foto: KRISTINA

 Sedan i början av juni har Hammarö kommun till-

satt en social lots, en tjänst för att hjälpa och stötta hammaröbor som behöver social vägledning. Detta för att minska psykisk ohälsa genom att hjälpa och stötta i ett tidigt skede.

LIZEN ALESTAM BÖRJADE sin tjänst

i juni och har haft fullt upp med att nätverka. Vilka funktioner som finns inom kommunen har hon nu full koll på. De som vänder sig till Lizen kanske behöver hjälp med hur man fyller i blanketter för att boka färdtjänst, beställa mat inom hemtjänsten, få ekonomiskt bistånd eller få tag i rätt person på Försäkringskassan. Hon ger information, råd, stöd och vägledning till invånare över 18 år utan att det finns ett biståndsbeslut. En sorts guide eller tolk för att

förstå eller kontakta myndigheter som socialtjänsten, arbetsförmedlingen eller sjukvården. Hon stöttar även inom anhörigstöd för att få kontakt med rätt person eller få information om vilka hjälp man kan få. – Jag hjälper folk med det de behöver ha hjälp med, inte det någon bestämt att de behöver hjälp med. Man vänder sig till mig med de behov de har, berättar Lizen. SOCIAL ENSAMHET ÄR ett stort

problem som växte med corona. Att komma tillbaka till det van-

liga kan vara svårt, speciellt för äldre. Lizens uppdrag är väldigt brett, men allt handlar om att förebygga psykisk ohälsa. Ju tidigare man ber om hjälp desto bättre. När saker börjar falla bygger det lätt på och blir till slut en ohållbar situation. Att lyfta luren och ringa kan vara svårt för många, så det finns andra sätt att kontakta vår sociala lots. En SMS-tjänst har startats, det finns ett formulär på kommunen webbsida och så finns ju möjligheten att maila också. Om man har svårt att ta sig ut eller tycker det är jobbigt så gör Lizen hembesök, annars ringer hon upp. – Eller så sköts all kontakt via mail eller sms om det känns bättre. Det är helt frivilligt och kostnadsfritt och man är alltid anonym. Jag dokumenterar ingenting, berättar Lizen.

DETTA ÄR ETT projekt inom Nära

vård som inledningsvis sträckte sig till årsskiftet, men nu har förlängts till att omfatta hela 2023. – Det var ju ganska kort tid för att se om detta ger någon effekt. Bara att få ut information om att den här tjänsten finns tar tid, sen ska de som behöver hjälp samla mod för att kontakta mig vilket ibland kan ta lite tid, avslutar Lizen.

VI STÄLLER OM OCH MODERNISERAR! Nu har vi byggt färdigt vårt nya stora postrum med nästan 500 skåp där du enkelt och smidigt kan hämta dina paket utan att behöva hjälp från personalen. Med hjälp av din telefon visar du upp en kod som gör att just din lucka öppnar sig och du kan plocka ut ditt paket själv. Vi önskar att fortsätta erbjuda våra kunder effektiva besök hos oss. Vi vill med hela vår förnyelse satsa på att minska kötid – det ska finnas snabba sätt att betala sina varor, panta sina flaskor, köpa sig varm mat samt även hämta sina paket. Snabbt kundvarv är vår melodi. Vi ökar också tillgängligheten då dessa skåp kommer vara tillgängliga från 06–22.

Rekommenderade brev, mottagningsbevis samt stora skrymmande paket kan man hämta ut i den nya servicestationen i entrén som är bemannad från öppning till stängning.

Tiden är högt prioriterad hos alla idag – därför vill vi erbjuda våra kunder snabb service på så många sätt som möjligt!

En riktig mataffär

Pantmonster

Här häller du ner all pant i ett stort fack, både pet och aluminum, allt i en enda röra. Monstret sorterar supersnabbt så du hinner inte ens kolla mailen när du väntar.

SVENSKA SPEL

Öppet alla dagar

Måndag–Söndag 6:30–22

Bivägen 11, 663 41 Hammarö Tel 054-774 51 00

Hammarö

ICA.se/kvantum/hammarö


SE HELA VÅRT UTBUD & BOKA ERA BILJETTER PÅ VÅR HEMSIDA WWW.SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE

VÄLKOMMEN TILL SKOGHALLS FOLKETS HUS

Badhuset stängs på obestämd tid

Text: KRISTINA Foto: HAMMARÖ KOMMUN

 Vid ett underhållsarbete upptäcktes en vatten-

läcka i bassängen på Sätterstrand.

BADHUSET STÄNGS DÄRFÖR tills

LÄNGE LEVE BONUSFAMILJEN VISAS FÖLJANDE DATUM:

vidare och på obestämd tid och all befintlig verksamhet som bland annat simskola, allmänhetens bad och övriga bokningar avbryts. Simundervisningen i skolan kommer att fortsätta i annan simhall. – Det är så klart jättetråkigt att detta har hänt. Hammarö kommun gjorde en renovering av badhuset för en tid sen som beräknades kunna hålla anläggningen igång till 2025 då en eventuell ny simhall förväntades vara klar. Tyvärr så behöver vi nu se över och utvärdera ytterligare åtgärder, säger Lars Elfstrand, förvaltningschef på serviceförvaltningen.

BASSÄNGEN KOMMER NU att töm-

mas för en noggrannare undersökning av hur omfattande felet är och vilka åtgärder som är möjliga att göra innan beslut kan tas om hur de ska gå vidare. – Vår prio nu är att så snart som möjligt hitta en annan simhall där vi kan fortsätta den lagstadgade simskoleundervisningen i skolan samt att kontakta alla som har bokningar i lokalen. Sen får utredningen av bassängen visa hur vi går vidare, säger Lars Elfstrand. Var den kommande simundervisningen kommer hållas är i skrivande stund inte bestämt. Kommunen jobbar hårt för att hitta en hållbar lösning.

MÅNDAG 5 DECEMBER KL 15:00 & 18:30 (SENIORBIO KL 15:00)

FREDAG 9 DECEMBER KL 15:00 & 18:30 SÖNDAG 11 DECEMBER KLOCKAN 18:30

Sörpla som du menar det

SÖNDAG 18 DECEMBER KLOCKAN 18:30 KARLSTAD 054-516800 www.kaffekompaniet.se

SE HELA VÅRT UTBUD OCH BOKA ERA BILJETTER PÅ SKOGHALLSFOLKETSHUS.SE ELLER RING OSS PÅ 054 - 51 55 00

HÅLL ER UPPDATERADE

Med reservation för eventuella ändringar och felskrivningar


Ett nådens år Temat för första advent är ”Ett nådens år”. Första advent är nyår i kyrkans värld. Nyår med glädje och drömmar om en ljus framtid. Vi önskar det bästa för varandra och för den värld vi lever i. Vi ber tillsammans och lägger vår framtid i Guds goda händer. Välkommen till kyrkan i advent och juletid. /Regina Piscator, kyrkoherde

händer i kyrkan

Gudstjänster i Hammarö församling firas vanligen söndagar kl. 11:00 i Hammarö kyrka och kl. 15:00 i Skoghalls kyrka. Välkommen att läsa mer på svenskakyrkan.se/hammaro eller ring oss på 054-51 24 00 för ytterligare information.

Hammarö kyrka är öppen varje dag kl 10.00–16.00. Kom gärna in och sitt ner en stund!

Kollekt Swisha gärna din kollekt till oss på

123 199 55 47

lördag 26 november

Lördag 17 december

Kl. 17.00 Adventskonsert i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker: Maria Carlson. Medverkan av Nova Cantica och delar av Viva Voce och Nyeds kyrkokör. Julinsamlingen til ACT Svenska kyrkan startar.

Kl. 18.00 och 20.00 Julkonsert i Hammarö kyrka. Med Hammarö kammarkör. Biljetter köps i entrén eller förköps via 070-540 701 71. Pris: 120 kr. Barn fri entré.

Söndag 27 november Första söndagen i advent

Kl. 11.00 Adventsgudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Berit Heinemann. Präster: Regina Piscator och Jenny Westling. Medverkan av Miniorkören, Juniorkören och Vox Humana. Act Svenska kyrkans julkampanj startar. Vi bjuder på adventsfika utanför kyrkan.

Lördag 3 december

Söndag 18 december Fjärde söndagen i advent

Kl. 11.00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Maria Carlson. Präst: Anders Ekelund Carlsson. Filmkonfirmanderna medverkar. Kl. 15.00 Konsert "Vi sjunger julens sånger" i Skoghalls kyrka. Medverkan av Sofia Källvik Sjöstedt - mezzospopran, Fredrik Sjöstedt tenor, Kristin Jonsson - flöjt, Maria Carlson - orgel samt Vox Humana.

Kl. 11.00 Kauneimmat joululaulut - finskspråkig mässa med de vackraste julsångerna i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Johnny Larsson. Präst: Jonatan Edlund. Kirkkokahvit - kyrkkaffe.

Söndag 4 december Andra söndagen i advent

Kl. 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Lövnäskyrkan. Kyrkomusiker: Johnny Larsson. Präst: Dan Winander. Pastor: Anders Bernspång. Sång av Caroline Löfstedt, Rebecca Lindman Dahl och Åsa Skirby. Kl. 18.00 Konsert i Skoghalls kyrka. Präst: Dan Winander. Med Skoghalls Musikkår och Hammarö Manskör.

Onsdag 7 december Kl. 18.00 Vardagsmässa i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker: Maria Carlson. Präst: Dan Winander. Vi startar med en lätt måltid kl. 17.15.

prenumerera På Hammarö församlings webbplats kan du läsa mer om vad som händer i verksamheten. Använd kameran på mobilen och scanna QR-koden här bredvid så kommer du rätt direkt! Du kan också e-postprenumerera på månadens program. E-posta till

hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se.

Torsdag 8 december Kl. 12.00 Lunchmusik i Skoghalls kyrka med organist Johnny Larsson. Därefter Torsdaxlunch.

Söndag 11 december Tredje söndagen i advent

Swisha ACT och gör skillnad! Alla människor hör ihop. Vi lever under samma himmel och har samma värde och rättigheter. Men beroende på var vi föds eller vilket kön vi har ser verkligheten olika ut. Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt vid katastrofer.

Kl. 11.00 Högmässa i Hammarö kyrka. Kyrkomusiker: Lena Lötmarker. Präst: Jenny Westling. Kl. 15.00 Luciahögtid i Skoghalls kyrka. Kyrkomusiker: Berit Heinemann. Präst: Jenny Westling. Församlingspedagoger: Ulrika Jonnerberg och Katarina Haster. Medverkan av Minorkören, Juniorkören, Kyrkis och After school. Kyrkfika.

svenskakyrkan.se/hammaro, 054-51 24 00

Swishnummer 123 089 90 39


Restaurang i ny regi

Johan ville hänga på kändes det självklart, skrattar Gith som tycker att de kompletterar varandra. Johan med sin bakgrund inom underhållning och hon med ledarskap.

Text och foto: KRISTINA

 Först Möruddens brygga, sedan Udden och nu

Skärgårdsudden. Restaurangen vid Vänerns strand har bytt ägare igen. Sedan 1 november driver Johan Östling och Gith Arnoldsson denna pärla. NÄR DET GÄLLER namnet ville de

förtydliga för de som inte känner till restaurangen sedan tidigare. – Man fattar nu att det är en anknytning till vatten, och så tycker jag att det är ett vackrare namn, säger Johan som själv formgett loggan. – Och så har vi kvar en koppling till de förra namnen, det känns viktigt, berättar Gith. JOHAN ÖSTLING VÄXTE upp på ön

och flyttade tillbaka hit efter nästan 30 år i Karlstad. – Jag kände att allt föll på plats, att jag kom hem. Och här på Mörudden har man ju badat sig halvt fördärvad under hela ens barndom, skrattar Johan. Efter flytten hit började Johan och flickvännen Charlotta käka på Udden emellanåt, och tanken på att själv driva denna pärla föddes.

ADJEKTIVEN HAGLAR NÄR de be-

– Jag började drömma om att få vara med och styra upp här, dra hit underhållning och göra något kul både för gästerna och mig själv, men det var ju bara lösa tankar, inget jag planerade på riktigt, berättar Johan. ÄVEN GITH ARNOLDSSON växte upp

på Hammarö och är sedan länge vän till Charlotta. Efter 32 år på Länsförsäkringar kände hon sig färdig och redo för något nytt. – Jag sa upp mig utan att ha fått något annat jobb, och hade fullt upp med att tömma och sälja mitt föräldrahem, berättar Gith. Gith känner förra ägarna Erica och Therese och erbjöd sig att hoppa in och hjälpa till vid behov när hon ändå var arbetslös. De började prata om restaurangens framtid, och det kröp fram att de kunde tänka sig att sälja. Gith kände direkt att det var något för henne. När hon nämnde detta för Johan och Charlotta så tände de på idén. – Jag ville inte göra det här själv utan ville ha en kompanjon, så när

skriver restaurangen, läget och framtidsplanerna. Familjärt, luftigt, vackert, lättsamt, gott, mysigt och trevligt. Båda har ljuva barndomsminnen från platsen. Just nu fokuserar de på julborden som står först på tur, sedan får de se vad inriktningen blir. – Men vi ska i alla fall ha hög klass och kvalitet, inte elegant och svårt. Modern husmanskost, ordentlig mat. Även om man serverar köttbullar och mos så ska det ju vara det bästa och godaste. Jag har ju ingen erfarenhet av restaurang bakom disken, men jag har ju varit gäst och vet vad man uppskattar. Det här stället ska andas och leva. Vi kommer ställa hit en flygel och vi funderar kring pianobar, en jazztrio, trubadurer och kanske drar vi hit ett dansband och kör dans på bryggan. Det kommer hända saker här, berättar Johan. – Och kontinuitet. Öppettiderna ska vara samma från vecka till vecka. Och olika teman, på torsdagar kanske vi har quizkvällar och onsdagar något annat. Man ska veta vad som händer här, och att det händer, säger Gith. PLANERNA ÄR MÅNGA, de funde-

rar kring att skaffa en minibuss

Hjärtats egna.

2 för

39ª

2 för

59ª

som kör folk fram och tillbaka för att göra det enkelt för gästerna. Bröllopsfester är givet, och de spånar på att ha öppet på högtider som midsommar och påsk. Som medlemmar i Skoghall Hammarö Centrumförening kan de ta emot Hammarökortet och ser fram emot att involvera sig i att underhålla hammaröborna även under Tassemârten och liknande. Kanske blir det öltält i centrum framåt våren? TVÅ KOCKAR ÄR anställda som

kör i gång med julbord, 23 november är premiären. Och om Johan drar fram gitarren för lite spontanunderhållning återstår att se. – Det är inte omöjligt, skrattar Johan. Flera av Johans vänner har redan erbjudit sig att komma till Skärgårdsudden, så vi kan nog se fram emot spännande underhållning här i vår.

Öppet alla dagar Vardagar 8–20 Lör–sön 10–18 Apotek Hjärtat ICA Kvantum Hammarö

Gäller t o m 27/11 2022. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker.

v41_K10_Annons_CO_Kvantum_Hammaro_197x57_RAO1037666.indd 1

8

2022-10-17 14:27

HammaröNytt 19 november 2022


Nöden är stor runt om i världen men det finns även de som har det svårt här hemma. Vi har under de senaste åren kunnat hjälpa ett flertal hushåll med julmat och ibland en julklapp till barnen inför jul. I år är hjälpbehovet större än på länge och vi gör vad vi kan för att möta dessa – men din hjälp behövs!

SÅ HÄR GÅR DET TILL

Man kan ansöka om julmat till hushållet och en julklapp per barn under 18 år. Mat och julklappar delas ut fredag 16 december i Skoghalls kyrka. OBS! Du behöver vara över 18 år för att göra ansökan.

SÅ HÄR GÖR DU OM DU VILL

GE HJÄLP:

Sätt in din gåva via swish:

123 089 90 39

Märk din gåva JULKLAPPEN

SÅ HÄR GÖR DU OM DU VILL

SÖKA HJÄLP:

Besök Skoghalls kyrka kl. 10.00–12.00: tisdag 22/11 onsdag 23/11 torsdag 24/11

tisdag 29/11 tisdag 6/12 onsdag 30/11 onsdag 7/12 torsdag 1/12 torsdag 8/12

Ring eller maila vår diakon för mer information och ansökan Johanna Gerdén tel. 054-51 24 25 johanna.gerden@svenskakyrkan.se Sista dag för ansökan är torsdag 8 december

Telefon 054-51 24 00 HammaröNytt 19 november 2022 svenskakyrkan.se/hammaro

9


Driftig, målmedveten och omtänksam – Vi träffar Anna Persson Text och foto: KRISTINA

 En del säger att "det är lite mycket nu". När det kommer från Anna Persson så är det inte överdrivet. Hon arbetar heltid, pluggar heltid, är engagerad politiskt och är en av dem som driver Trygghetsvandrarna. Detta som ensamstående mamma till två tonåringar där pappan inte är med i bilden.

ANNA FÖDDES 1988 och växte upp

i Molkom. Som liten snärta spelade hon mest fotboll och innebandy. På gymnasiet pluggade hon Vård och omsorg, började på Sundstagymnasiet men efter ett år flyttades utbildningen till Hammarö Utbildningscenter. Där hann hon gå ett halvår innan hon födde sin dotter Rebecca. Som 17-årig nybliven mamma arbetade hon under ett år som vårdbiträde på äldreboendet i Molkom. Och Rebecca fick följa med. – Det var lite annat på den tiden, då fick man ta med barnen till jobbet. De äldre pysslade om dottern när jag arbetade, skrattar Anna. Sedan hoppade hon på utbildningen igen, med ett och ett halvt år kvar till undersköterska. Under tredje ring gick flytten till Hammarö och Anna blev gravid igen. Fyra dagar efter studenten föddes Hampus och den nyutbildade 21-åringen fick efter andra föräldraledigheten jobb som timvikare inom hemtjänsten i Hammarö kommun. Sedan följde en kurs i tydliggörande pedagogik, ett sätt att kommunicera med autister och personer med NPFdiagnoser som inte förstår talat språk. Den utbildningen ledde till en tjänst på en gruppbostad i Grums. Anna pendlade i två år innan hon började som personlig assistent på Hammarö. – Där var jag kvar tills för ett år sen ungefär, då jag började på bemanningsenheten i Hammarö kommun, berättar Anna.

10

I TVÅ ÅR har Anna

engagerat sig politiskt inom Socialdemokraterna. Hon sitter som ordinarie i både region- och kommunfullmäktige, plus att hon tidigare satt som ersättare i både bildningsnämnden och kommunstyrelsen. Vilka nämnder hon hamnar i nu efter valet är inte klart än. – Det här var ju mitt första val, och med lite mer erfarenhet i ryggen kan jag tänka mig en politisk karriär, det är verkligen jättekul. Jag har alltid varit väldigt engagerad och tycker om att uttrycka min åsikt på alla vis. Nu när barnen är större känns det självklart att engagera mig, berättar Anna som blivit väl mottagen av partiet både lokalt och centralt. ANNA STARTADE TRYGGHETSVANDRARNA för ett par år sedan. Det

hela började med att hon fick se i en lokal facebookgrupp att det var massor av ungdomar som festade på Getingberget och föräldrar uppmanades att åka dit och kolla till dem. Annas barn var hemma, men hon kände att hon ville hjälpa till så hon åkte dit. – Det var så unga barn som 13-14 år där, och då blev jag väldigt oroad. Ungar låg och kräktes i dikena, det var hemskt. Då kom idén om att starta en facebookgrupp där

vi skulle tipsa varandra om var ungdomarna håller till och festar, berättar Anna. Gruppen startades och ganska tätt inpå var det skolavslutning. Anna styrde upp en trygghetsvandring under skolavslutningskvällen. Flera vuxna hängde på, arbetet organiserades och ICA Supermarket Skoghall skänkte korv med bröd som de kunde bjuda ungdomar och trygghetsvandrare på under kvällen. Sedan dess har de varit flera engagerade vuxna som tillsammans finns ute som vuxenstöd där ungdomarna finns. Nu har de sedan ett år ungefär en lokal i Skoghall centrum som de får låna gratis av Hammaröbostäder. De bemannar lokalen fredag- och lördagskvällar och nätter. Anna är mycket tydlig med att det inte är bara hon som är Trygghetsvandrarna, de är flera som gör det här tillsammans och det skulle inte fungera annars. Och tacksamheten för att de får låna lokalen är stor. – Så länge de inte får in någon annan hyresgäst så får vi låna lokalen. Och vi är så tacksamma, här kan vi verkligen göra nytta. Det vi gör gynnar verk-

HammaröNytt 19 november 2022

ligen alla. Vi har haft många ungdomar som har varit otroligt mycket på glid hos oss sen vi startade, men situationen har räddats upp och jag skulle tro att vi har varit en stor del i det, berättar Anna. DET ÄR FRÄMST ungdomar med

brist på fritidsintressen, både bråkiga och skötsamma, som kommer till dem. Det är i princip endast de idrottande ungdomarna som de inte ser till. De hänger i sofforna och laddar telefonerna, de köper en toast och sitter och snackar. – De har alltid något att prata om, och vi bemöter dem med respekt och de ger oss detsamma. Vi har aldrig otrevliga ungdomar hos oss. Vi pratar konsekvenser av beteenden, och vi litar på dem och tror på dem, men de vet att om de gör fel så måste vi meddela det. Vi blir arga och besvikna på dem om de gör något tokigt, och det får de veta med besked, berättar Anna. Trygghetsvandrarna går runt på frivilliga bidrag och Anna vill passa på att ge ett stort tack till Stora Enso Skoghalls bruk som skänkt 20 000 kronor.


Sedan ett år tillbaka är de en ideell förening och kan därmed söka föreningsbidrag. Men de 3 500 kronor de fick från kommunen räcker inte långt. – Ibland kommer ungdomar till lokalen och har skadat sig, och vi insåg tidigt att vi skulle behöva en akutväska. Kommunen kunde inte hjälpa till med det, men fantastiska människor på Allis hjälpte till och har nu skänkt en sådan till oss, berättar Anna. ANNA ÖNSKAR ATT fler unga

skulle engagera sig politiskt. På Trygghetsvandrarna pratas mycket politik då ungdomarna vet att hon även är politiskt engagerad. Hon är noga med att vara neutral och de pratar om alla partier. I somras blev det mycket prat om valet, om hur det går till att rösta och liknande. I Annas drömvärld har ungdomar ett eget fullmäktige då de inte har möjlighet att påverka som det ser ut idag. – De skulle kunna ha representanter i kommunens fullmäktige och prata för sina saker. Detta har vi pratat om så vi får väl se om det går att genomföra, berättar Anna. ATT SKAFFA BARN tidigt var ett val

Anna gjorde. – Jag hade inga syskon. När jag gick i högstadiet var det en tjej som gick i nian som fick barn och det klarade hon galant, och jag kände att vara ung mamma inte är ett hinder och tänk så mycket roligt man kan ha tillsammans. Att skaffa barn har alltid varit en dröm, berättar Anna. Pappan till barnen är fyra år äldre än Anna och hade börjat arbeta när de fick barn. När Hampus var ett år gick paret isär och Anna är nu nöjd singel. – Jag är otroligt tillfreds med mitt liv. Jag har mycket i mitt liv som det är, och det är precis så jag vill ha det. En man har jag kanske tid med några timmar varannan helg eller så, mer är det inte. Och det är inte många som nöjer sig med det, skrattar Anna som är väldigt

självständig och inte känner behov av en annan människa i sitt liv. FÖR TIO ÅR sedan tog sig Anna ur

ett destruktivt förhållande som resulterade i skyddat boende för Anna och barnen. Dåvarande pojkvännen drack mycket och blev med tiden otroligt svartsjuk, kontrollerande och våldsam. – Jag är så tacksam för alla rättsinstanser som finns. Jag ringde polisen en natt och rådfrågade dem hur jag skulle göra. Jag förstod att om jag stannade skulle jag inte överleva. Jag fick rådet att försöka hålla ut för att samla bevis, så det gjorde jag. Och jag berättade allt för några vänner och hade verkligen på fötterna innan jag tog barnen och flydde. Han blev häktad, dömd och satt på anstalt några månader, men som klassisk psykopat fick han fokus på någon annan tjej så han störde aldrig mig mer, berättar Anna som nu är väldigt försiktig med vilka som får komma henne inpå livet.

– De förstör oftast mest för sig själva. Vissa kom gång efter gång, trots att de lovat dyrt och heligt att de skulle ta tag i sitt liv. Men har man en gång kommit in i den svängen, kanske är dömd för något och får varken arbete eller bostad, så är det i princip kört. Därför är det så viktigt att vi hjälper ungdomar som börjar hamna snett så det inte blir så för dem, säger Anna. JUST NU PLUGGAR Anna på

distans på universitetet vid sidan av sitt heltidsarbete, det politiska engagemanget och Trygghetsvandrarna. Detta som ensamstående med två tonårs-

barn. Nu pluggar hon Personal och organisation och personalledning och är snart klar med första terminen. Nya kurser är sökta inför vårterminen. Anna vill bli socionom, men vill inte ta ledigt för studier utan plockar ihop distanskurser med målet att ha tillräckligt på fötterna för att bli personalansvarig. Drömjobbet är att vara chef inom kommunen. – Jag älskar jobbet med brukarna och de anhöriga, samtidigt som jag vill motivera personal och vara stöttningen för dem. Jag vill ha helhetsgreppet. En tjänst som enhetschef är drömmen, avslutar Anna. Mer på hammaronytt.se!

ETT HALVÅR TOG Anna tjänstledigt

för att arbeta på häktet. Där fick hon djupare insikt i hur det kan se ut för många människor som hamnat snett.

HammaröNytt 19 november 2022

11


En gnista och allt kan bli förstört Text: ANDERS VON WACHENFELDT Foto: HÅKAN

 Nu ska jag tjata hål i hôvve på er. Fast jag öns-

kar att jag inte behövde upprepa mig igen, igen och igen. Men nu är läget så i kommunen att jag inte har något val. DET GÄLLER DET här otillåtna eld-

andet som sker framför allt runt Hammarlunden och Bärstadsskolan. Vad tar det åt er som gör det här? Förstår ni verkligen inte vad konsekvenserna kan bli? En liten vindstöt kan göra så en gnista far i väg och orsaka en riktigt stor brand. Vi har haft nog med det här på ön. Snälla, låt bli. När jag ändå är i gång, låt även bli att förstöra på annat sätt. Krossa inga rutor, låt busskurarna vara i fred och klottra inte. Alla de pengar som går till att laga och fixa detta kan, och bör, gå till roligare saker som gagnar alla i kommunen. Nu måste jag vända mig till dig som förälder. Igen. Vet du

vad dina barn håller på med när de inte är hemma? Det är faktiskt ditt ansvar som förälder, och vi som jobbar inom stat och kommun behöver er hjälp. Det är många ungdomar som är ute sent på kvällar/ nätter och om vi vuxna kan vara närvarande i denna miljö så hjälps vi åt att både skapa trygghet och kanske förhindra något brott. För att återkoppla till skadegörelsen runt skolorna. För någon vecka sedan gick jag tillsammans med representanter från kommunen, närboende, fritidsförvaltningen och räddningstjänsten en trygghetsvandring i området runt Hammarlunden. Vi hittade en del

platser där det behövs förbättras med bland annat belysning. Jag hoppas att kommunen har möjlighet att tag i detta rätt omgående. När det gäller annan brottslighet här på ön så är det fortfarande rätt lugnt. Vi har haft några bostadsinbrott, något kortbedrägeri och lite småbus men inget större oroväckande. Bilstölderna har minskat sedan sist och det är en trend som jag hoppas håller i sig. För min del väntas nu några dagar med ledighet. Det kan behövas efter de veckor där hela

familjen var drabbade av Covid, så även våra två katter som gick omkring och nös. Även om det är tråksaker som måste fixas där hemmavid så är det skönt att vara ledig med familjen. Och lite roligheter ska vi hinna med. Gustavsviksbadet väntar på oss och jag hoppas vi kan lämna tillbaka det i samma skick när vi åker som det var när vi kom – för det är ju faktiskt mitt ansvar som förälder.

TA HAND OM VARANDRA!

Anders

Jag kommer hem till er! Enklare än så blir det inte. Vaccinera dig mot bältros nu

1 av 4 får Bältros under sin livstid, vissa flera gånger. Över 90 % av dem som får bältros upplever en intensiv, brännande smärta. 20 % av bältrospatienter över 60 års ålder utvecklar svåra nervsmärtor, som kan kvarstå i månader eller till och med år. Viruset kan även sätta sig i ögat vilket i värsta fall kan leda till permanent synnedsättning.

Nu har vi fyllt på lagret med det nyare, mer effektiva bältrosvaccinet, Shingrix. Shingrix vaccin ger ett skydd på över 90 % när det gäller insjuknande och 100 % när det gäller långvariga nervsmärtor. På vaccin.se/om-vacciner/baltros/ kan du läsa mer utförlig information om både sjukdomen och vaccinet.

Ring oss på 073 9975433 eller besök oss på www.curamobil.se för information om priser samt bokning

12

ingen ska känna sig ensam Alla ska få det stöd de behöver när en familj drabbats av barncancer. Swisha valfri gåva till 900 75 92.

Läs mer på ajabajacancer.se

HammaröNytt 19 november 2022


Hjälp oss stoppa buset Under sensommaren och hösten har vi haft problem med återkommande skadegörelse och förstörelse här på Hammarö. Hjälp oss! Tillsammans kan vi minska på buset. Vi närmar oss nu skadegörelse för en miljon kronor under 2022. Det här är pengar som vi istället hade kunnat investera i våra verksamheter eller något annat bra för dig som hammaröbo. Listan kan göras lång Vi har bland annat haft problem med krossning av fönster på enskilda och kommunala fastigheter. Det har varit spring på taken på skolbyggnader som resulterat i krossade solpaneler. Vi har även klotter, otillåten eldning och annan allmän förstörelse runt om på ön. Det handlar om skadegörelse och eldning som hade kunnat få allvarliga konsekvenser som följd. Tänk på att den som orsakar skadegörelse eller brand kan bli skadeståndsskyldig. Är personen minderårig är det vårdnadshavaren som bär ansvaret.

Trygghetsvandrarna Hammarö Genom föreningen Trygghetsvandrarna Hammarö kan du hitta någon mer vuxen att gå med på kvällar och helger. Gå med i deras Facebookgrupp Trygghetsvandrarna Hammarö. De nås även på telefon 073 715 12 18. Instagram: trygghetsvandrarna_hammaro

Prata och ställ frågor Är du vårdnadshavare? Prata med ditt barn om vad hen ska göra under kvällen och var hen ska vara. Be ditt barn höra av sig om något händer. Var tillgänglig och beredd att hämta om någonting skulle hända. Samverka gärna med föräldrar till ditt barns kompisar så att ni är fler som har koll på vad barnen har för sig. Vi behöver hjälpas åt Genom att fler vuxna finns ute och är tillgängliga för våra ungdomar skapar vi trygghet och minskar risken för skadegörelse och olyckor. Om vi alla hjäls åt så kan Hammarö få fortsätta vara en hel och ren plats för alla att vara på. Så ta gärna en promenad i ditt bostadsområde, var uppmärksam och ta hand om din omgivning. Tack för att vi hjälps åt! Ha en fin höst, var rädd om dig och andra! /Hammarö kommun

Kom ihåg! Om du ser någonting brottsligt så ingrip inte själv utan kontakta polisen på telefon 114 14, är det akut ring 112.

HammaröNytt 19 november 2022

13


TOMTENS DAG! 27 NOVEMber kl. 10–16 Skoghall centrum

Tomtefar och tomtemor inne i gamla pekås, musikunderhållning, CIvilförsvaret, FISKDAMM, RÄDDNINGSTJÄNSTEN, lussebullar, TIPSPROMENAD, PONNYRIDNING, BANGOLFEN GRILLAR KÔRV, oxen Skalman med åsnekompisar, godisregn, tomtenissor bjuder på godis, glögg, prova på-massage, UKRAINSKA BAKVERK med mera. OCH så MASSOR AV fina erbjudanden i butikerna såklart!

PROGRAM 10:00 11:00 12:00 13:00 13:30 14:00 14:30 15:30

16:00

Marknaden öppnar Dragspelsklubben underhåller Kenny underhåller TomteSixten och litet godisregn Centrumföreningen informerar TomteSixten och Örjan Ekängen underhåller Tomtemor leder dans runt granen Tomten underhåller Tomtens pris (drar vinnare bland inlämnade önskelistor) Stora godisregnet Marknaden stänger

TIPSPROMENAD!

TOMTEFAR OCH TOMTEMOR TRÄFFAR DU INNE I GAMLA PEKÅS! delar ut presenter till barnen!

PONNYRIDNING!

KLOCKAN 12–14 vid ica tummen

GÅ TIPSPROMENADEN OCH HA CHANS ATT VINNA Presentkort! 1:a 500 kr. 2:a 300 kr. 3:e 200 kr. köp PRESENTKORTET på folkets hus!

skoghallhammaro.se

Följ oss på facebook för mer information!

Chokladhjul med vinster från våra medlemmar. Alltså inte bara choklad...


Välkommen till Allis! 27/11 Tomtens Dag

TOMTENS DAG 27/11

Öppettider

Fika med skinksmörgås! Lotteri med fina priser.

1/12 pajlunch med sallad 30:3/12 språkcafé med julpyssel 17/12 språkcafé

Mån 13–17 Ons 13–17 Tors 13–17 Handarbetscafé Fre 10–13 Fredagsfika Lördag jämna veckor 11–14

10% PÅ HELA SORTIMENTET! GÄLLER EJ FÖRMEDLING OCH BLOMSTERCHECKAR.

Tingvalla Toner sjunger in julen!

VI TAR EMOT PRESENTKORTET!

Nettans Blommor

Björkhagsgatan 4, Skoghall

Äntligen lackar det mot

inredning | krukor | kläder | leksaker

10%

Clevevägen 2, Skoghall Tel. 054-51 33 54

JUL

på allt i butiken under Tomtens dag!

och det tycker vi är kul Så hos oss finner du billiga julgåvor till nära och kära!

(Gäller ej redan nedsatta varor och presentkort) VI TAR EMOT PRESENTKORTET!

ÖPPET TISDAG TILL FREDAG KL. 11-18 | LÖRDAG 11-14 Second Hand Björkhagsgatan 4, Skoghall 0725-30 98 24

Clevevägen 2 054-51 80 50

TOMTENS DAG!

20 % på alla produkter under Tomtens dag!

10%

Gäller ej julkampanj.

Boka din behandling under Tomtens dag 27/11 och få 10 % rabatt.

Vid köp av produker får du en lott! 1:a pris 500 kr. presentkort 2:a pris produkter från Björk värde 429 kr. 3:e pris produkter från Goldwell värde 399 kr.

Nu har vi investerat i den nya maskinen NBE3000 som omfattas av friskvårdsbidraget!

Följ oss på Instagram, vi har massor av erbjudanden och tävlingar under hela december! @glada.saxen

vi tar EMOT PRESENTKORTET!

(Kommer i december.)

TEMADAG 8/12

KUNDKVÄLL

Boka innan 4/12 och få en goodiebag!

Palina makeup

Botox & fillers

15/12

kl. 18–20

Anmälan krävs.

VI TAR EMOT PRESENTKORTET!

Björkhagsgatan 6, 663 30 Skoghall, tel: 054-51 61 62, 0765-52 23 43

HammaröNytt 19 november 2022

15 Björkhagsgatan 6, 663 30 Skoghall, tel: 054-13 01 39. Öppet tis-to kl. 10–18.


Våra jultraditioner hem till er!

Jullådan 2022 STORA LÅDAN

4-6 PERS

8-10 PERS

645:-/st

• Två sorters varmrökt lax, 500 g • Kallrökt lax, 100 g • Gravad lax, 100 g • Hovmästarsås, 170 g • Romsås, 170 g • Handskalade räkor, 240 g • Kräftmarinerad sill, 250 g • Senapssill, 250 g • Branteviks sill, 250 g • Skagenröra, 150 g

1 245:-/st

• Varmrökt lax, 1000 g • Kallrökt lax, 200 g • Gravad lax, 200 g • Hovmästarsås, 200 g • Romsås, 300 g • Handskalade räkor, 480 g • Kräftmarinerad sill, 250 g • Svartvinbärssill, 250 g • Senapssill, 250 g • Branteviks sill, 250 g • Skagenröra, 420 g • Kräftröra med vitlök, 300 g

Hämta i butik eller välj till utkörning/hemleverans för 100:-/låda Restaurangen

Catering

Julbuffé 375:-

Jultallrik 245:-

TRÄNING, PROVA MASSAGE

Vi ses i gamla Pekås! //Daniel & Michaela

Solgatan 9, Skoghall reality.lift@hotmail.com Instagram: @realitylift

Båtdynor och kapell kan också behöva lite kärlek. Passa på att lämna in nu i vinter för att slippa kö i vår!

/st

/st

/per person

/per person

TESTA MARKLYFT, SNACKA

hammarotapetserarverkstad.se

KLASSISKA LÅDAN

På Tomtens Dag!

Boka via vår hemsida lillangshamnen.se eller via telefon 054-51 73 30

0727-47 27 27 Bruksgatan 18, Skoghall

Tel 054-51 73 30 | lillangshamnen.se

TUMMENS KLASSISKA JULMAT! Beställ på catering.skoghall@supermarket.ica.se eller 054-51 70 06 senast 19 december kl 12:00.

TOMTENS DAG Utanför butiken: Varmkorv och Festis

10:-

Extraöppet i delin kl. 10–16! Julskinka

149:-

/kg

Godis i lösvikt

59:-

/kg

Tummens kalla Fyra olika sillar: västerbottensill, löksill, gravad senapssill och krämig citrussill. Gubbröra, gravad lax med hovmästarsås, varmrökt lax, griljerad julskinka, rödbetssallad med äpple och ägghalva med räkor och dill. Varm plockbuffé Dillkokt potatis, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, glaserade tjocka revben och rödkål. Dessert Vaniljpannacotta med pepparkakscrumble.

  R ABATTKU PONG | R ABATTKU PONG | R ABATTKU PONG

10% Gäller till och med 27 november. 16inte kombineras med andra procentrabatter. Kan

289 kr/person Serveringsförslag. Beställningen kommer packad för att läggas upp hemma. VI TAR EMOT PRESENTKORTET!

Om fantasin är ljummen finns inspiration på ICA Tummen!

Välkommen!

HammaröNytt 19 november 2022

Önskar gänget på ICA Tummen


Let´s tango

Text: ANNIKA Foto: JOACHIM LAGERKRANTZ  Den argentinska tangon börjar få fäste här i Värm-

land. Och det är inte konstigt. Det är en dans som passar de flesta. Här kan du föra, följa och beröras. JESSICA NAESER SKOV har dansat

och arbetat med tango sedan 2004. Hon bosatte sig i Köpenhamn där hon bland annat undervisade i argentinsk tango, och under en kurs 2008 mötte hon Jakob Skov som då var hennes elev. Det här kan vara en sensuell, intim och passionerad dans. Att kärlek uppstod mellan de båda när de svepte över dansgolvet kanske inte var så konstigt. Och intresset för tangon har svetsat dem samman än mer. FÖR ETT ÅR sedan kände Jessica

att de värmländska rötterna började dra i henne och det blev flytt för familjen från Köpenhamn till Hammarö.

Både Jessica och Jakob jobbar med ledarskapsutveckling på rektorsutbildningen på Karlstads Universitet. Utöver det jobbar de med den argentinska tangon. – Det som är så underbart med tango är den är så improviserad. Det är inga fasta steg som det är i till exempel foxtrot, säger Jakob. DEN ARGENTINSKA TANGON som

har sitt ursprung i Buenos Aires och Montevideo är en dans som passar de allra flesta. – Rörelserna är mjuka och organiska, berättar Jessica. För att visa mig ställer hon sig upp och gör några mjuka vågrörelser med hela kroppen.

Mer på hammaronytt.se!

Det syns tydligt att hela kroppen får jobba men på ett väldigt skonsamt sätt. Det är tydligt att denna dans passar både gamla och unga, killar och tjejer. JESSICA OCH JAKOB har som mis-

sion att få tangon att leva och frodas här i Värmland. Under det senaste året har de undervisat i föreningen Tango Sols regi. Nu tar de sats och börjar med kurser i egen regi. Under namnet Yestango kommer de finnas

i Skoghalls Folkets Hus en kväll i veckan där alla danssugna kan gå deras kurser. Det blir även en milonga (danstillställning) på sikt. Och funderar du på att prova får du räkna med att du sedan är fast. Tangon har den effekten på en. – Och du behöver inte ha någon partner med dig. Det går bra att komma ensam. Klarar du av att gå och kramas samtidigt, då kan du dansa argentinsk tango, avslutar Jakob.

DEN PERFEKTA JULKLAPPEN!

VINN 20 000 kr!

Köp ett presentkort på minst 300 kr senast 13/12 och var med i dragningen om totalt 20 000 kr! Förstapris: 10 000 kr Andrapris: 5 000 kr 3–12: 500 kr Läs mer

på skoghallhammaro.se!

Favorit i repris! Passa på att köpa ett presentkort och ha chans att vinna extra tillskott i kassan! Presentkortet fungerar som ett Mastercard och kan användas som betalning hos oss medlemmar i föreningen. Du köper kortet och tävlar på Skoghalls Folkets Hus. Läs mer på vår webbplats:

skoghallhammaro.se HammaröNytt 19 november 2022

17


FIRA ADVENT Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag.

SK22072

Legenden om Lucia berättar om en flicka som vägrade bli bortgift. Hon hävdade rätten till sin kropp, sin tro och sina egna val. Än i dag kämpar flickor runt om i världen för sina rättigheter.

Foto: True North/Ikon

PÅ HAMMARÖ

BRYT EN TRADITION

39)= 89)= 1 KG

/st

/st

MEDLEMSPRIS

MEDLEMSPRIS

MAX 3 ST/MEDLEM. ALADDIN/PARADIS

MAX 2 ST/MEDLEM. KYCKLINGFILÉER

Marabou. Välj mellan olika sorter. Sverige/Guldfågeln. Frysta. 1 kg. 400-500 g. Jfr-pris 79:80-99:75/kg.

15k

/kg

Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag

59)= /kg

Legenden om Lucia berättar om en flicka som vägrade bli bortgift. Hon hävdade rätten till sin kropp, sin tro och sina egna val. Än i dag kämpar flickor runtom i världen för sina rättigheter.

MEDLEMSPRIS

MAX 3 KG/MEDLEM. CLEMENTINER

Spanien. Klass 1. Lätt att skala, extra söt och smakrik.

MAX 2 ST/HUSHÅLL FLÄSKYTTERFILÉ

Sverige/Scan. Färsk. Ca 1000 g.

Vi lever alla under samma himmel och tillsammans kan vi göra skillnad.

SWISHA DIN GÅVA TILL

900 1223

svenskakyrkan.se/act

svenskakyrkan.se/act

29)= 21)= /st /st

MEDLEMSPRIS

PEPPARKAKOR

Annas. 400 g. Jfr-pris 54:75/kg.

MJUK ÄDELOST

Kavli. I tub. Välj mellan olika sorter. 175 g. Jfr-pris 170:86/kg.

Hoppas vi ses på

ÅSTORPS JULMARKNAD

26-27 november kl. 10–16 Synvårdskliniken i Klara Leg. Opt. Maria Adolfson Gustafsson & Elisabeth Frykblom

Vxl 070-603 82 33 SMS 070-332 78 72 info@mariaoptik.se

Stora Coop Hammarö öppet 7-22 alla dagar. Erbjudandena gäller 21-27/11 2022 med reservation för ev. slutförsäljning.

Malmtorgsgatan 18, Karlstad www.mariaoptik.se


Vill utveckla Baldersplan Text och foto: KRISTINA

 Tidigare var Baldersplan på Gunnarskär en

levande plats med fotbollsplan som sköttes om och spolades på vintrarna. Med tiden har platsen förfallit och används nu som uppställningsplats för kommunen. BOENDE KRING BALDERSPLAN önsk-

ar att Hammarö kommun iordningställer och utvecklar platsen. I dagsläget är det som ska föreställa en fotbollsplan inhägnad och används som uppställningsplats då ett arbete med vatten och avlopp pågår i området. Strax intill finns en gungställning med tre gungor och en sandlåda. – De skyltade och hägnade in för en månad sedan när de startade nya arbeten med avloppsledningen. Innan har det varit en öppen arbetsplats i flera år, barn var där och klättrade på kabeltrummor, grushögar och olika avfall av byggmaterial, berättar Alexander Thelander. MEN PLANEN HAR inte skötts om

på många år. Ständiga översvämningar med efterföljande lerbad på grund av bristfällig dränering. Ytan har länge varit vildäng och i somras blev Baldersplan en födelseplats för två rådjurskid. – Det är ju inte särskilt passande varken för djuren eller barnen, men ett bra sätt att fylla på med fästingar intill vår lilla lekplats, berättar Alexander vidare. – Förr var det en stor gräsyta

med fotbollsmål här som kommunen skötte, och de boende i området spolade på vintrarna så man kunde åka skridskor, berättar Linnea Huss. I DAGSLÄGET FÅR de boende bege

sig till andra områden som har lekplatser, närliggande förskolor är ett alternativ på kvällar och helger. Men flera villaförskolor har lagts ner vilket begränsar dem ytterligare. – Det här är nästan pinsamt, de har ställt hit en soptunna som de tömmer bara, och så har det varit i flera år. Det lär väl ha blivit över lite klätterställningar och rutchkanor som skulle kunna användas här, säger Frida Edwall. NÄR ARBETET MED vatten och av-

lopp är klart hoppas de att kommunen kan iordningställa platsen som den är tänkt att användas. Baldersplan står med på kommunens lista över kommunala kvartersplaner, just nu tillfälligt ur bruk. KOMMUNEN HAR SATT mål om att

bli Sveriges friskaste kommun 2030 och här skulle de kunna ge hammaröbor en plats för spontanlek och rörelse.

Vi står för fiolerna! 054-51 94 41 Hammarö

 Alexander Thelander, Linnéa Huss och Frida Edwall. Mer på hammaronytt.se!

– Platsen har så mycket potential så vi tycker att de ska utnyttja den. Det är tråkigt att de inte tar den möjlighet som finns. Jag skulle vilja veta vad kommunens syfte med ytan egentligen är. Är det meningen att det ska vara en  Förslag på hur Baldersplan skulle kunna se ut. uppställningsplats eller ska den vara till för allmänheten, undrar Linnea. Klarälvsleden där många går, ETT MEDBORGARFÖRSLAG HAR cyklar och springer och Bonässkickats in tillsammans med leden börjar precis här uppe, så vi tror att många skulle ha 101 underskrifter och ett konkret förslag på hur platsen nytta av en sådan plats. Vi skulle kunna utvecklas. hoppas nu att kommunen gör I förslaget delas Baldersplan någonting vettigt här i alla fall, in i fyra zoner; bollspel, lekdet ser vi i kommentarerna till namnunderskrifterna att det är plats, utegym och parkering. – Här bor många barnfamiljer, efterlängtat, avslutar Alexanoch strax intill planen går der.

En stråkservicefirma på Hammarö! Vi köper, säljer och reparerar.

HammaröNytt 19 november 2022

19


SPARA 300:-

SPARA 800:-

TJUVSTARTA

BLACK 1999:FRIDAY

699:/st

/st

KOLSYREMASKIN

PARTYHÖGTALARE

REDAN NU

Sodastream Spirit Megapack. I förpackningen ingår 1 Spirit Black kolsyremasin (2 års garanti), 3 x 1 liter flaska, 2 x 0,5 liter flaska och kolsyrecylinder som ger upp till 60 liter kolsyrat vatten. Ord pris 999:-/frp .

JBL. PartyBox On-The-Go. Partyhögtalare med inbyggt ljus och trådlös mikrofon. 100 watt kraftfullt ljud och uppladdningsbart batteri med 6 timmars speltid. Bluetooth, USB och AUX-anslutning. Ord pris 2799:-/st.

SPARA 800:-

999:SOUNDBAR

SPARA 600:-

SPARA 1800:-

/st

JBL. Harman Bar 2.0. Kraftfulla och lättanvända All-in-One Soundbar på 80W med djup bas. Bluethooth anslutning för enkel uppspelning av musik från telefon eller surfplatta. HDMI-anslutning till TV:n. Ord pris 1799:-/st.

1199:-

/st

TRÅDLÖS HÖGTALARE HARMAN KARDON

SPARA 1000:-

Harman Kardon Onyx Studio 7. Bärbar bluetoothhögtalare på 50W med mycket bra ljudkvalitet. Uppdaterad version med dubbla diskanter. 8 timmars batteritid. Ord pris 2999:-/st.

4999:SMART-TV 55"

1399:ERGORAPIDO

/st

Electrolux EER77MBM. 2-i-1 golv- och handdammsugare. TurboPower-litiumbatteri 18 V med upp till 45 min drifttid. 4 timmar laddningstid. 180° EasySteer manövrering. Ord pris 1999:-/st.

/st

LG. 55UQ70006LB. 4K Smart UHD-TV. Upplev naturtrogen bildkvalitet och levande färger med äkta 4K-upplösning (3840x2169). Tunn design och minimal ram. Många anslutningsmöjligheter och Smart-TV med streamingtjänser som Disney+ och Netflix. Ord pris 5999:-/st.

HALVA PRISET!

299:-

SPARA 150:-

/st

GAMINGPAKET

Mission SG 1.9. Innehåller hörlurar, tangentbord, mus och musmatta för spelare. Ord pris: 599:-/st.

199:-

/st

GAMINGHÖRLURAR

SPARA 300:-

999:GAMINGSTOL

JBL. Quantum 100. Headset för gaming med avtagbar mikrofon, inbyggd volymkontroll och muteknapp. 3,5 mm-anslutning. Ord pris 349:-/st.

/st

Centurion. GCR240. Ergonomisk gamingstol i svart PU-läder med mjuk vaddering. Ord pris 1299:-/st.

ALLA ERBJUDANDEN GÄLLER T.O.M SÖNDAG 27/11 2021 SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER.

Du hittar oss på Bergvik Köpcenter

Öppet alla dagar Välkommen!• önskar Christer med personal

7-22