Page 1

HAMMARÖS HELT EGNA LOKALTIDNING - WWW.HAMMARONYTT.SE

H A M M A R Ö S H E LT E G N A L O K A LT I D N I N G w w w. h a m m a r o n y t t . s e

Sverker

NUMMER 8, AUGUSTI 2019

GRANBERG CIZZI DROG IN ÖVER TVÅ MILJONER - DOLLARSTORE - NETTAN TILL CENTRUM - HUNDEN I FOKUS

TÄVLA OCH VINN PRESENTKORT i samarbete med STELLARIA TRÄD- OCH TRÄDGÅRDSSERVICE

ÖPPET 8-22 VARJE DAG!

• Även delidisken!


Redaktionen

MÅNADENS TÄNKVÄRDA ORD

SID 2  Redaktionen | Ledare | Tävling

KRISTINA ÖIJEBERG Ansvarig utgivare, reporter, fotograf koi@koiproduktion.se 0734-36 80 90

SID 4  Joanna Miss Diamond? | MarcusGolfen samlar in till ALS-forskning | Hammarölägret sommaren 2019 Ö-konstrundan SID 5  Nygammal aktör i Skoghall centrum Min apotekschef på Apoteksgruppen | Ny socialchef i Hammarö kommun | Ny kelgris på ridskolan

HÅKAN GUSTAFSON Säljare, fotograf hakan@koiproduktion.se 0701-46 80 90

SID 6  Therese och Maria sätter hunden i fokus SID 7  Stora framgångar för IFK Skoghall Dam F-04

ANNIKA GUSTAFSSON Originalare, reporter annika@koiproduktion.se 054-203 46 46

SID 9  Den förlorade strandlinjen på Hammarö SID 10-11  Personporträtt: Sverker Granberg SID 12  Cizzis system gav nästan 2,1 miljoner

Foto: ANNIKA

UTÖKAT UTGIVNINGS-

OMRÅDE!

Nu delas HammaröNytt ut även till hushållen på KANIKENÄSHOLMEN!

NÄSTA NUMMER

DELAS UT 21-22 SEP

koi.

I DETTA NUMMER

LEDARE

SID 14  Låga grundvattennivåer i länet (En ytterst personlig reflektion som inte speglar tidningens politiska inriktning. Som inte finns, för vi är helt oberoende.)

Med en kopp te och ett block NU HAR ALLT dragit igång igen efter sommarens

lata dagar. En ny termin för oss alla. Nya tag, och jag är full av energi. Efter att ha träffat härliga Michaela på Hallersrud vill jag ta tag i min trädgård. Kanske kan jag röja på baksidan och ställa upp några pallkragar? En kryddträdgård, jordgubbar och morötter, samt massor av blommor. Och ett växthus vore ju fantastiskt, eller kanske till och med ett orangeri? Och det där med höns, kanske kan jag få till det också? När man ändå bor på landet och möjligheterna finns. Det är viljan och energin som saknats. Nu har jag båda. Behöver frigöra lite tid bara. Dags att ta fram block och penna, här ska göras listor! Med en blygsam solbränna som påminnelse om härliga varma dagar kan jag nu se fram emot ruggiga höstkvällar under tjock filt och sprakande kamin.

SID 15  Det grönskar på Hallersrud SID 16  Dollarstore på Hammarö öppnat SID 19  Krönika: Handla aldrig hungrig!

HammaröNytt och Stellaria Tävla! medStellaria

Träd- & Trädgårdsservice

 Denna månad har du chans att vinna ett presentkort på två timmars trädgårdsarbete (även konsult) från Stellaria Träd- och Trädgårdsservice, värde cirka 1 200 kr. Svara på frågan Vilket land kommer Jenny från? Den som utnyttjar presentkortet måste bo inom 40 km från Hammarö. Svaret lämnar du på hammaronytt.se/tavla eller via mail på tavla@hammaronytt.se senast 4 september 2019. Det går även bra att posta ditt svar till oss: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall. Anita Veines vann presentkortet från Arianns som vi tävlade ut i förra numret. Grattis!

Enkla webben Grunden för din webbplats är dina idéer. Och har du inga egna hjälper vi dig självklart med det. Webbplatsen i sitt enklaste utförande består av en statisk sida samt max fem undersidor. I priset ingår till exempel grundläggande grafisk design och byggande av webbplatsen, bildredigering av befintliga bilder och viss textredigering. Kostnad för domänregistering och webbhotell tillkommer.

Vi på Koi är försäkringen som ser till att din webbplats är korrekt, levande och uppdaterad. Du betalar endast 1 500 kronor per månad i ett år. Då uppdaterar vi din webbplats en gång i månaden. Du äger rättigheterna när full betalning erlagts.

Trycksaker | webbplatser | logos | bilstripning | grafiska profiler LITE NÄRMARE. LITE SMIDIGARE. LITE SNABBARE. www.koiproduktion.se | hejkoi@koiproduktion.se | 054-203 46 46 | Clevevägen 2, Skoghall | facebook.com/Koiproduktion

Upplaga: 8 500 exemplar. Tryck: Exakta Group Utgivningsplan: se www.hammaronytt.se Distribution: Svensk Direktreklam

HammaröNytt utges av Koi Produktionsbyrå. Adress: Clevevägen 2, 663 30 Skoghall. Telefonnummer: 054-203 46 46 Internet: www.hammaronytt.se.

Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö samt Kanikenäsholmen, och finns i centralt placerade tidningsställ på Hammarö. Tidningen är religiöst och politiskt obunden.


Boka din

CATERING hos oss!

Ring in din beställning på 054-51 70 06 eller kontakta oss på Facebook: ICA Supermarket Skoghall.

Vi fixar plankor, bufféer, smörgåstårtor och mycket mer!

DAGENS LUNCH!

Kocklagad mat i lösvikt Vardagar kl. 11-18 Chef made!

Chef Lena

Chef Jesper

Välkommen! Önskar gänget på ICA Tummen

HammaröNytt 24 augusti 2019

3


NOTERAT Joanna Miss Diamond? Text: KRISTINA Foto: OLA GUSTAFSSON

Hammarölägret sommaren 2019

Ö-konstrundan

 Hela 335 barn har deltagit i

 Årets Ö-konstrunda arran-

Text: KRISTINA Foto: SOFIA CARLSSON, HUVUDLEDARE KILENELÄGRET

sommarens lägerverksamhet; kilenelägret, sommarläger och simskola. Föreningarna OK Tyr, Friluftsfrämjandet, Hammarö Karate, Hammarö Basket, Karlstad Bågskytte, Carlstad Crusaders, IF Göta Karlstad och Hammarö Judo har deltagit och genomfört aktiviteter med barnen. Även egna aktiviteter som hajk, paddling, pinnbröds-

Text: KRISTINA

bakande och mumiemysterium har arrangerats för barnen. – Tänk om vi kunde omvandla all denna energi som dessa barn har haft och givit, då skulle vi kunna lysa upp Hammarö hela vintern, skrattar Anna Bengtsson, fritidskonsulent Hammarö kommun. Mer på hammaronytt.se!

 Miss och Mr Diamond International är en tävling som är lite mer än en vanlig skönhetstävling. De har inga restriktioner gällande längd, vikt eller kön. De senaste fyra åren har tävlingen skänkt 250 000 dollar till välgörenhet. Nästa år kommer hammröbördiga Joanna Jansson representera Sverige i tävlingen. – Jag är väldigt glad över att få delta i denna tävling då de bryr sig väldigt mycket om hur man är som person och inte bara hur man ser ut. Vilket är väldigt viktigt för mig och något jag värdesätter mycket. Och bara att få åka hela vägen till Australien för att representera Sverige känns helt overkligt, berättar Joanna.

geras helgen 31 augusti – 1 september av Hammarö Konstförening med stöd av Folkuniversitetet och Region Värmland.    Konstrundan har i år koncentrerats, och man når enkelt de 14 utställningsplatserna med hjälp av cykel.  – Vi har fått ihop 38 utställare i år, och det är en intressant blandning av erfarna konstnärer, några helt nya och en riktigt ung, berättar Pirjo Åberg, ordförande i Hammarö Konstförening.    I Sockenstugan kommer en samlingsutställning finnas där alla deltagande konstnärer visar ett verk var. Sedan finns utställningar bland annat på Hembygdsgården där man även kan fika, i Stenmagasinet i Hästviken, i konsthallen på Hammarö Bibliotek, i foajén på Folkets Hus och på Brukshotellet. Under Ö-konstrundan kan du delta i tävlingen Färgjakten där du får markera en färg på en lapp för varje plats du besöker och har då chans att vinna fina priser. I Sockenstugan finns även ett konstlotteri där vinsterna är skapade av utställarna.  Fler detaljer kring Ö-konstrundan hittar du på hammarokonst.se

MarcusGolfen samlar in till ALS-forskning Text: KRISTINA Foto: KATARINA STJERNLÖF

 För andra året genomfördes MarcusGolfen, en partävling med syfte att samla in pengar till ALS-forskning. Initiativtagare till insamlingen är Marcus Stjernlöf tillsammans med familj och vänner. Marcus drabbades av ALS 2015 och använder permobil och kommunicerar med hjälp av en ögonstyrd dator. Han har andningshjälp och har assistans dygnet runt. Marcus insamling mot ALS vill göra skillnad genom att bidra till att forskningen ska hitta ett

4

botemedel mot ALS. – Vi har inte fått in någon totalsumma av insamlingen ännu, men vi uppskattar det till cirka 200 000 kr, vilket då innebär att vi samlat ihop över en halv miljon totalt till forskningen, berättar Katarina Stjernlöf som tidigare varit gift med Marcus och samordnat tävlingen. – Det viktigaste är inte att vinna utan att sprida glädje och känna gemenskap, vilket vi lyckades riktigt bra med, fortsätter Katarina.

 Johan Tranberg, Andreas Öst, Björn Eriksson, Oskar Strandlund, Fredrik Larsson, Sara Thorén, Anders Magnusson, Fredrik Jäverström och Marcus Stjernlöf i permobil.

I anslutning till tävlingen hölls även flera auktioner på MarcusGolfens Facebooksida. Där kunde man lägga bud på bland annat en signerad målvakts-

HammaröNytt 24 augusti 2019

klubba från FBK, två signerade hockeytröjor och två sittningar till en fantastisk 8-rätters middag hemma hos familjen Magnusson.


Nygammal aktör i Skoghall centrum

Ny socialchef i Hammarö kommun

Text: ANNIKA Foto: KRISTINA

Text och foto: KRISTINA

 Vid midsommar stängde Camilla Barthelsson sin blomsterhandel Lavendel på Clevevägen för att satsa på ny karriär. Butiken kommer dock fortsätta som blomsterhandel. Nettans blommor kommer flytta sin verksamhet från Gamla Hovlandavägen in till centrum. Som nyutexaminerad florist fick Annette ”Nettan” Andersson sin första tjänst på Asplunda Blomsterhandel i juni 1983. Två och ett halvt år senare, som 21-åring, tog hon över butiken. Det var den 1 september för 34 år sedan. På Gamla Hovlandavägen har hon haft sin rörelse i 28 år. – Jag tycker det känns väldigt bra att flytta, det är spännande och roligt med nya lokaler och utmaningar, berättar Nettan. Och så kanske ryktena om att jag ska lägga ner upphör, fortsätter hon. När nu Nettan flyttar sin verksamhet kommer hon inte ändra på något speciellt. – Vi kommer fortsatta i samma anda som tidigare, en blandning av klassiskt och modernt. Det är en mix som har fungerat i alla år, berättar Nettan som samtidigt ger en eloge till Camilla som drev Lavendel i sju och ett halvt år och byggde upp

 Aniko Andersson Persson är  Nettan, Marita Wahlund, Ingrid Adelsson och Therese Persson.

en väldigt fin rörelse. Butiken kommer öppna 30 september och innan flytten kommer det bli stor utförsäljning i den gamla lokalen. Då kommer bland annat pynt och krukor reas ut. – Ja, vi ska ha en rejäl utförsäljning för att flytta så lite saker som möjligt över till nya butiken. Då blir allt nytt och fräscht när vi väl är på plats, berättar Nettan. Nettan avslutar med att önska alla varmt välkomna till den nya lokalen och avlöjar att det nog blir ett och annat nyöppningserbjudande inom kort.

Min apotekschef på Apoteksgruppen Text och foto: KRISTINA

 Sedan februari är Min An apotekschef för Apoteksgruppen Skoghall. Tidigare har hon arbetat som farmaceut vid Apotek Hjärtat på Bergvik. Nu har hon tagit klivet upp till att bli chef. – Det är spännande, man får lite bredare ansvar för hela verksamheten. Jag tycker det är roligt med utmaningen att sätta upp mål och försöka nå dem tillsammans med mina medarebetare. Det passar mig väldigt bra, berättar Min An som bor i Karlstad med sina två barn.

sedan 1 juni chef för Socialförvaltningen. Aniko har ekonomoch IT-bakgrund och har sedan utbildat sig till socionom på Lunds universitet. De senaste tolv åren har hon arbetat som chef i olika positioner inom äldreomsorg, funktionshinder och myndighetutövning. Hon kommer närmast från Herrljunga kommun där hon var verksamhetschef inom äldreomsorg och hemsjukvård. Nu kände hon sig redo att ta nästa steg. – Jag ville komma till en kommun som är framåt, och i Hammarö har så mycket hänt och uppnåtts. Och här finns både politisk och tjänstemans vilja att göra det gott för både anställda och invånare. Att få den här tjänsten känns jätteroligt, jag är fantastisk glad och har blivit varmt välkommen av alla, berättar Aniko. – Jag är full av energi och ser fram emot möjligheten att få jobba med viktiga frågor som

ligger mig varmt om hjärtat. Som till exempel att vara med på resan och vidareutveckla socialförvaltningen inom ehälsa och digitalisering. Min roll som socialchef är att ha översikt över våra verksamheter och ha ett strategiskt tänk framåt, planera långsiktigt och ansvara över socialförvaltningens helhetsbudget. Samtidigt ingår förvaltningen i Hammarö kommuns koncern och vi ska samverka med varandra och ha en helhetsperspektiv som gynnar kommunens medborgare. I Anikos tjänst ingår även att vara med och driva kommunens utveckling framåt tillsammans med sina kollegor och politikerna. En annan viktig del av jobbet är Hammarö kommuns värdegrund som ska prägla allt de gör och hur de gör inom kommunen. – Jag har det bästa jobbet som jag kunde önska mig, säger Aniko med glimt i ögonen.

Ny kelgris på ridskolan Text: ANNIKA Foto: HAMMARÖ RYTTARFÖRENING

 B-ponnyn Platina har fått provanställning på Hammarö Ryttarförening. Ridklubben har lånat in henne till verksamheten för de allra yngsta och minsta ryttarna. Platina är ett tretton år gammalt gotlandsruss som är lite större än de ponnys som redan finns på klubben.

HammaröNytt 24 augusti 2019

5


Therese och Maria sätter hunden i fokus Text och foto: KRISTINA

 Skulle du fråga en hund hur den skulle vilja att en vardag såg ut när husse och matte jobbar, skulle du nog få svaret att den först vill röra lite på kroppen, kolla av sitt revir och förstärka sin doft där. Efter det vill den ha en rejäl frukost, för att sedan i lugn och ro få vila ett par timmar. Sedan vill den säkert aktiveras, kanske med en långpromenad och lek med vänner några timmar. Efter det vill den säkert hem och sova en stund igen innan det är dags att hälsa familjen välkommen hem. Mer på hammaronytt.se!

PRECIS SÅ KAN en dag se ut för en hund som har mobilt hunddagis hos TM Physique. Med hjälp av ”Hulken”, en illgrön minibuss, hämtar Therese Malgerud hundar på förmiddagen, tar ut flocken på en rejäl promenad i skog och mark för att sedan lämna av dem hemma i lugn och ro. Hon erbjuder även flockdagis, då hundarna lämnas av ägarna på plats på morgonen för att sedan köras hem på eftermiddagen för att slippa stress. Vissa hundar funkar inte i flock, dessa åker hon hem till och går ut med en och en. Att hundarnas bästa är i fokus råder det ingen tvekan om. – Vi stänger klockan två, då kör vi hem hundarna för att slippa all stress. Det kan bli mycket skällande och stress när ägarna hämtar sina hundar. Vi aktiverar dem maximalt, så mycket vi kan på rätt sätt här, och så får de åka hem och sova istället, berättar Therese. Jag vill inte att hundarna bara ska förvaras och jag vill inte att det ska finnas stress. De ska trivas och ha det gôtt och vara med, fortsätter Therese. Men alla hundar passar inte att vara i flockdagis. Viktigast är att hundarna fungerar ihop

6

 Maria Edlund och Therese Malgerud.

då de inte sitter i boxar. – Vi kan inte ha ett regelrätt kösystem, vi måste plocka de som verkligen funkar ihop. Det viktigaste är att hundarna mår bra, säger Therese. THERESE, SOM SJÄLV har tre hun-

dar, kan erbjuda många tjänster tack vare sitt stora intresse och många utbildningar. På Cv:t står laserterapeut på både människor, hund och häst, massör för människor och hundar, HLR och första hjälpeninstruktör för både människor och hundar och utbildad hunddagisföreståndare. Och alldeles snart är hon färdigutbildad hundfysioterapeut, vilket är som en sjukgymnast för hund. Men hon nöjer sig inte där utan utbildar sig löpande. Närmast nu är en flockutbildning i Åre. – Det är så kul att lära sig nya saker. Och vi har en förmåga att nörda ner oss båda två. Oavsett om det handlar om friskvård eller beteende så fastnar vi, skrattar Maria Edlund som samtidigt startat en hundfrisörsalong i samma fastighet, och kommer arbeta med Therese en hel del. Förutom sin kunskap om klippning och trimning har hon under ett år i Finland utbildat sig till hundkonsult.

– Man kan säga att det motsvarar hundinstruktör i Sverige ungefär, men lite bredare och djupare. Vi gick in på alla kategorier när det gäller hund, men vi riktade in oss mycket på problembeteenden då alla var väldigt intresserade av det, berättar Maria. Maria nöjer sig inte heller utan utbildar sig löpande. Till våren ska hon söka kursen Hundens beteendebiologi 2 på Linköpings universitet, grundkursen är redan avklarad. Och hon går just nu en utbildning i specialsök, något hon planerar att tävla i inom kort. Om hon klarar alla prov är hon färdig specialsöksinstruktör i december. I ryggen har Maria även utbildning i bland annat PTSD och traumabehandling, holistiskt hundperspektiv och valputveckling. THERESE ERBJUDER ÄVEN frisk-

vårdskontroller, friskvård och rehab. I lokalen finns till exempel ett löpband och en vibrationsplatta, vilket ingår för hundar som behöver det på dagiset. – En femtonminutare på vibra-

HammaröNytt 24 augusti 2019

tionsplattan kan vara som en helkroppsmassage för de hundar som har hög smärta eller inte gillar beröring, berättar Therese. THERESE TOG ÖVER Reklambuti-

kens gamla lokal på Vidön redan vid årsskiftet, men har endast hållit lite kurser och gjort behandlingar där fram tills hon i slutet av augusti öppnade flockdagiset. Tidigare höll hon till vägg i vägg med Tassarnas hunddagis på Nolgård där hon erbjöd behandlingar för hundar. Rastning av hundar som inte platsade på hunddagis började hon med för ett år sedan och åkte då från hus till hus. När hon sedan fick bussen godkänd i maj startade hon det mobila dagiset. FÖRUTOM DE OLIKA dagisvarian-

terna erbjuder TM Physique kurser, bland annat inom specialsök, hundmöten och koppelträning, HLR och första hjälpenkurs för hund, träning med balansboll, hundmassage för hemmabruk och berikning. Och titt som tätt även aktiviteter som femkamp och fysträning.


Stora framgångar för IFK Skoghall Dam F-04 Text: ANNIKA Foto: MIA PALLAS, IFK SKOGHALL

 Första helgen i augusti genomfördes Denmark Cup i fotboll i den danska huvudstaden Köpenhamn. Från Skoghall/Hammarö deltog IFK Skoghalls Dam F-04. Mer på hammaronytt.se!

FOTBOLLSTURNERINGEN HAR FUNNITS

sedan 1979 och danskarna själva kallar den för Brøndby Cup. I år deltog nästan 300 lag med 4 500 fotbollstokiga flickor och pojkar. Lagen kom från arton olika länder där förutom de skandinaviska länderna även kan nämnas USA, Kina, Japan, England och Tyskland. Skoghalls lag spelade bara mot danska och svenska lag. På avresedagen samlades tjejerna på Lunnevi tillsammans med ledare och tränare

för avfärd redan kvart över sex på morgonen. Med ett kort stopp på Västerstrand för att plocka upp ett lag från QBIK för samåkning, styrdes resan mot grannlandet i sydväst. Skoghallslaget inkvarterades sedan tillsammans med 25 andra lag på Brøndbyøster skole, en halvmil från arenan. Turneringen spelades på proffslaget Brøndby IF:s gigantiska fotbollsanläggning där även cupcentret fanns och alla måltider serverades.

Glädje med stort kramkalas efter ett av många mål.

 Övre raden från vänster: Annie Lindén, Joline Wall, Agnes Lundberg, Hanna Melchert, Lova Svärd, Julia Blomqvist, Emilia Mattsson,Thea Larsson, Olivia Wall, Frida Pellas och Emelie Gustafsson. Nedre raden från vänster: Vera Holm, Lisa Elwin, Elin Fagerberg, Tuva Grönstedt, Moa Olsson, Maja Belin, Smilla Östensson, Mira Malmén, Norah Sjögren, Emma Backlund och Emma Wahlsten.

IFK SKOGHALLS FÖRSTA match spe-

lades mot Hyllie IK från Malmö vilka tidigare slagit ut skoghallslaget i Kalle Kaviar cups kvartsfinal 2017 med 4-0. Ett starkt lag som tagit många segrar i olika cuper efter det. Den här gången fick de dock stryk med 1-0 av våra ö-tjejer. En bra start på turneringen och det fortsatte i samma anda. Efter att ha vunnit sex raka matcher var det dags för final, där det visade sig att motståndarlaget återigen blev Hyllie IK. Skulle skånelaget få sin revansch nu? Tjejerna var ordentligt slitna efter den tuffa och händelserika helgen och behövde ett rejält peptalk innan avspark. "Ni har gjort det fantastiskt bra, men vi får inte vara nöjda än. Den här chansen får ni kanske aldrig igen! Nu gäller det att ta den" sa han till tjejerna. – Det gällde att få dem att tända till ända in i det sista, berättar tränaren Peter Wall.

PROVA DEN GRATIS Vi bjuder dessutom

på 600 koppar kaffe

.

Vid nytecknande av hyresavtal erhålles en espressomaskin från Siemens -­ helt gratis!

OCH SOM TJEJERNA spelade. I

halvlek stod det 0-0 men när slutsignalen gick hade Hyllie IK släppt in tre mål. Tjejerna vann alla sina sju matcher, gjorde arton mål vilket blev flest i hela turneringen och släppte bara in ett mål vilket var minst i turneringen. – Tjejerna har varit helt fantastiska hela helgen, berättar Peter. Att vi kom så här långt beror på den sammanhållning och laganda tjejerna har. Alla ställer upp för varandra och mottot för laget är ”tillsammans”, fortsätter han. ATT LAGET HAR gott rykte i länet

märks på spelartruppen som idag består av 17 tjejer från Skoghall/Hammarö och fem som kommer från våra kranskommuner och som själva sökt sig till laget för att få spela.

Yoga på Hammarö

Nybörjare för seniorer/daglediga

Ons 14.00-15.00, start 11/9 (prova-på 4/9)

Seniorer fortsättning

Onsdagar 15.15-16.15, start 4/9

Fortsättning

Onsdagar 17.20-18.30, start 4/9

Fördjupning

Onsdagar 18.40-19.50, start 4/9

Nybörjare

Onsdagar 20.00-21.10, start 4/9 Kontakta oss:

Kurserna hålls i sockenstugan vid Hammarö kyrka.

KARLSTAD 054-51 68 00

Tel: 054-181183 karlstad@yogaskolan.se

www.kaffekompaniet.se

HammaröNytt 24 augusti 2019

7


TAPASFEST PĂ…

PĂ… HAMMARĂ–. Ă–. Ă–. TAPAS 5 FĂ–R

99k

i•!

”sd @ Â’ l ‘ r ĂĽ TÂŒĐ° i v

TORS-SĂ–N V.35 TAPASYRA I VĂ…R DELIKATESS! KĂ–P 1 TAPAS FĂ–R ENDAST 25 KR/ST ELLER 5 FĂ–R 99 KR.

SKALDJURS-

KASSE

fÜr 2 ‍פ‏rr

299k Räkor, havskräftor, Västerbottenpaj, kräftrÜra, aioli

Beställ senast tisdagar, fÜr avhämtning tors-lÜr. 010-410 87 68

129k/kg MAX 2 ST/MEDLEM. FÄRSK LAXFILÉ HEL SIDA

Norge. Ca 1000 g. Latin: Salmo Salar. Priset gäller under vecka 35.

Ă–PPET 7-22 ALLA DAGAR 8

n  k l Vä Co   S tl rÜ  H Ürg J r häl l!   r HammarÜNytt d ‍פ‏24 augusti 2019 

Torsdagar och fredagar kl 12-19 bjuder vi pü inspirerande matglädje, kom och smaka!


Den förlorade strandlinjen på Hammarö Text: ANONYM Foto: PIXABAY

 Det kom en liten berättelse till oss på redaktionen. En tankeväckande historia som vi nu publicerar. DET VAR EN gång en rik sjö och

en rik ö. Tillsammans ägde de strandlinjen dem emellan. En strandlinje som var rik på miljoner år gamla klipphällar med vindpinade tallar, hällkar för de minsta att växa upp i och låga buskar för insekter och fåglar att gömma sig i. En strandlinje som var rik på mjuka och hårda sjöbottnar med vassruggar där gäddor, abborrar, braxnar och björknor levde livet. I botten låg små vattendjur gömda och kurade. Somliga jagade där och några var själva mat åt andra. I de små lagunerna bland vassruggarna boade fåglar som sothönor, storskrakar, knölsvanar och skäggdoppingar. Miljön var en idyll också för alla de människor som bodde där. Människorna badade, fiskade, promenerade och kände lugnet. Sjön hette Vänern och ön Hammarö. EN MORGON I juli, närmare be-

stämt den 30 juli 2019, vaknade en liten skäggdopping av att det droppade på huvudet. Vad nu? Det regnade. Och det var alldeles tyst, förutom vindens sus. Det hade varit så varmt i många dagar och människorna hade varit i farten. Den lilla skäggdoppingen var ännu yr och hade ett brus i huvudet efter allt det buller hon upplevt långt in på föregående natt. Människorna hade uppfunnit något dånande, mullrande och skrikande som gick dagarna i ända. Det var ett oljud som hördes lång väg, varje solig timme hela sommaren. Och det hördes långt in på sena kvällarna, tills mörkret hindrade maskinerna från att bröla. Maskinerna som kallades vattenskotrar bildade stora vågor och rev upp allt liv i de grunda bottnarna utanför Mörudden, Otholmen och Västra Söön. Den lilla skäggdoppingen kände medlidande för

alla små djur, fiskar och fåglar som inte längre fick någon ro att leva. Även för de människor som ville ha lugn och ro kände hon medlidande. De utsattes också för stressande buller i en grad som aldrig annars tilläts vid byggnationer, vägar eller liknande störningar. DET VERKADE INTE finnas någon

gräns för denna vattenaktivitet som störde både djur och människor. Detta trots att den utfördes mitt i Värmlandsskärgårdens Naturreservat och Natura 2000-område - områden som var avsedda för att skydda och bevara värdefull natur. Men på landsidan då, där var väl markytan ändå lämnad ifred? I dag när det var stilla på vattnet tog hon sig en runda för att finna lugnet vid Västra Skagene, ett område som kommunen i sin översiktsplan från 2018 angett att de skulle bevara som natur- och rekreationsområde. SKÄGGDOPPINGEN HADE DESSUTOM

hört talas om strandskyddet. Hon visste att strandskyddet reglerades i miljöbalkens sjunde kapitel och att det hade två syften: att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Det gällde 100 meter in på land från strandlinjen och 100 meter ut i vattnet vid hav, sjöar, vattendrag och öar i hela landet sedan 1994. Det kunde utvidgas av Länsstyrelsen till 300 meter in på land för att säkerställa strandskyddets syften, vilket var fallet för delar av Västra Skagene och den närliggande Hästviken. I praktiken innebar strandskyddet att det bland annat var förbjudet att bygga nytt, att ändra befintliga byggnader eller deras användning så att de inskränkte allmänhetens till-

gång till stränder. Det innebar också förbud mot att utöka sin så kallade privata zon på mark som är tillgänglig för allmänheten genom att till exempel ställa ut utemöbler, anlägga gräsmattor eller anlägga bryggor och pirar. Ingreppen fick inte heller väsentligt förändra livsvillkoren för djur och växter. DEN LILLA FÅGELN fick en smärre

chock när hon rundade Otholmen och fick se något stort och vitt som bländade i strandlinjen. Hon simmade närmare. Där hade den ena vräkvillan efter den andra tagit form. Skog hade avverkats, pråliga fasader stigit till himlen och bryggor tagit vattenytan i anspråk. Här låg ju bara små oansenliga stugor innan, som tillät skogen att skimra och vattnet att glänsa. ”Bevara som natur- och rekreationsområde...” När chocken lagt sig slog det henne att det fanns något som hette strandskyddsdispens. Kommunen och Länsstyrelsen kunde göra undantag från lagen vid särskilda skäl. Hon undrade så vilka skälen kunde vara. Det gick att läsa närmare om i miljöbalkens sjunde kapitel. Inget av dessa skäl verkade vara rimliga förklaringar till undantagen. Men vad visste hon, hon var bara en liten skäggdopping. HON SIMMADE VIDARE mot Hästvi-

ken. Men vad i hela fridens namn, där var ett helt nybyggt bostadshus inte ens 100 meter

från strandlinjen! Uppkommet den senaste månaden. Där var ju strandskyddet dessutom utvidgat till 300 meter från strandlinjen. Hon suckade trött, kände sorg och orkade inte längre bli så upprörd. Lagen om strandskydd var helt enkelt tandlös. Inte en enda tand hade den kvar. Denna kuststräcka skulle komma att byggas igen precis som så många andra. HON TOG SIG tillbaka till sin

lagun i vassens skydd. Lyssnade på vindens sus. Efter en stund fann hon sin tröst i de urgamla lagar som inte gjorde några undantag. Lagar som inte gjorde skillnad på rik och fattig, som inte lämnade utrymme för tolkningar och som inte tog hänsyn till vem som kände vem när viktiga beslut skulle fattas. Lagar som i alla tider varit gällande och som skulle komma att slå till och vinna med full kraft - laga kraft. Hon tänkte på stormar, skyfall och vattennivåhöjningar. Hon tänkte på naturlagarna. En dag skulle de ta tillbaka den förlorade strandlinjen. Den lilla skäggdoppingen somnade om. JAG SOM BERÄTTADE måste på

grund av mitt arbete vara anonym. En dag lovar jag att skriva under med mitt namn. // Naturvän och medmänniska med sakkunskap inom miljö och hälsa


Mr. Kilenegården – Vi träffar Sverker Granberg Text: ANNIKA Foto: KRISTINA, HÅKAN

 ”Prata med Sverker.” ”Det fixar Sverker.” ”Har du kollat med Sverker på Kilene?” ”Det där, det har Sverker stenkoll på.” Sverker Granberg verkar ha svaret och lösningarna på det mesta.

Mer på hammaronytt.se!

ATT SVERKER GRANBERG är ett

känt namn inom Hammarö kommun och i synnerhet på Kilenegården är säkert. Och stenkoll, det har han. Inte bara på Kilenegården utan även på större delen av vår kommun. Det kanske inte är så konstigt. Han började jobba på Kilenegården redan 1972. – Jag fick sommarjobb här då, berättar Sverker. Jag skulle sälja biljetter till dambadet som var på tisdagar och torsdagar, och jag skulle få 10 öre för varje biljett jag sålde. Tyvärr så hade ju sällan de här damerna pengar på sig så lönen blev ju inte så stor, berättar Sverker skrattande. KILENEGÅRDEN INVIGDES TOLFTE

december 1959, samma år som Sverker kom till världen. Sju år senare fick Sverkers pappa ”Kalle” anställning på friluftsanläggningen, så unge herr Granberg har sett Kilenegården

10

utvecklas och utformas sedan dess. Att jobba med sin pappa på Kilenegården var inte det som Sverker tänkt från början, men de blev arbetskamrater i 20 år. Sverker utbildade sig till elektriker och fick sitt yrkesbevis 1977. Då var det ont om jobb i branschen så valet blev i stället ett vikariat som vaktmästare på Kilenegården. – Som vaktmästare arbetade jag fram till 1991 och sen blev jag föreståndare här. Då ökades ansvarsområdet och 1996 fick jag även ansvaret för badhuset på Skoghall där ICI Hudvård och Spa ligger idag, säger Sverker. Året 1996 hade han ansvaret för två kommunala enheter, men ansvarsområdet växte ytterligare. Titeln ändrades till enhetschef och Sverker fick då även basa för Hägensberg som då hade ett femtontal anställda samt badhuset på Sätterstrand. Lägg till ansvaret för all skog som kommunen har, ca 1 700 hektar, förutom hela Kilenegården. Själva Hägensberg och personerna som arbetade där då verkar ligga Sverker extra varmt om hjärtat. De hjälpte till i skogen och gjorde en hel del snickerijobb. Många av de stockbord som finns runt om i

 Telefonen är en av Sverkers viktigaste arbetsredskap.

kommunen men kanske främst på Kilene kommer därifrån. – Något som jag är extra stolt över är den 6,5 meter höga fyren som står i Nolgårdsrondellen. Den har jag varit med och byggt och det var också jag som fick den på plats dagen före midsommarafton 2006, berättar Sverker. Skoghallsfyren har även byggts i ett flertal mindre varianter som flyttas runt ön vid olika evenemang. En står för övrigt permanent vid Kilenegården vackert belägen i kanten mellan parkeringen och själva friluftsområdet. 2006 GJORDE MAN om ansvars-

områdena i kommunen igen. För Sverkers del försvann personalansvaret för Hägensberg

HammaröNytt 24 augusti 2019

vilket togs över av socialförvaltningen. Idag har han en stab om tolv personer som under Sverkers ledning ansvarar för Kileneskogen, ishallen, fotbollsplanerna, badbryggorna, båtbussen, badbåten samt lite annat smått och gott. – När jag var ut till Grytudden en dag fick jag se att skylten dit ut var dålig. Då såg jag till att vi fixade en ny dit, säger han och trycker på att alla kan ta ansvar för sådant man lägger märke till för att kommunen ska vara i toppskick. SVERKER ÄR EN mångkunnig per-

son som inte är rädd för att ta i och är en riktig problemlösare. Han är en fena på att bygga och har varit med och satt upp ett flertal av de hus som finns på


 Sverker uppskattar utsikten vilken kan ändra karaktär från dag till dag.

Kilenegården idag. Inte heller på fritiden duckar han för att ta i med kroppen. Han har hjälpt båda sina barn att bygga deras respektive hus, byggt och ritat sitt eget och tillsammans med frun satt upp ett egetdesignat växthus hemma på tomten på Solkusten bakom Bergvik. – Jag har bott här på Hammarö i många år, är född och uppväxt här. Men ett litet miljöombyte kändes inte fel och nu bor vi vackert vid stranden med djur och natur precis utanför huset, berättar Sverker. DJUR OCH NATUR ÄR något som

Sverker är genuint intresserad av. Håller sig i trim gör han med långa, snabba promenader som han försöker hinna med minst en gång om dagen. Lägg till gruppträning med jobbarkompisarna en gång i veckan så förstår vi hur han håller kroppen i trim. I sitt arbete vistas han ute i skogen i stort sett dagligen. Med värme berättar han om alla djur de stöter på när de är ute i skogen och jobbar. Det är till exempel olika rovfåglar, hjortar, rådjur, grävlingar och älgar. Ormar ser de då och då, men är inget som Sverker är speciellt bekymrad över. – De är räddare för oss än vad vi är för dom, säger han. En lite gullig episod som Sverker berättade om under vårt samtal måste vi få återge. Den

visar på vilken djurvän han är, vår Sverker. – Det var någonstans i november då jag kommer in på kontoret och ser något röra sig i ögonvrån. Det visade sig vara en liten mus som irrat sig in. Jag försökte verkligen få tag i den men den var snabbare än jag är. Till slut fick jag in den i bastun där jag kunde stänka en skvätt med vatten på den vilket gjorde att den blev helt still. Med en handduk om den tänkte jag släppa ut den igen. Men ute var det minusgrader. Den lilla musen skulle ju frysa ihjäl. Nä, den fick torka inomhus och fick lite ost innan den fick komma ut till friheten igen, berättar Sverker skrattande. ATT KOMMA SVERKER in på livet

och se vem han är bakom yrkesrollen är svårt. Alla privata frågor styr han tillbaka till att prata om sitt yrkesliv. Omedvetet eller ej. Han gillar verkligen sitt jobb och hans hjärta brinner för arbetsplatsen. Han kan varenda stig och sten i området. Lika trogen som han varit sin arbetsplats, lika trogen är hans kärlek till hustrun Helene. – Vi har varit tillsammans sedan 1974 och gifte oss 1985. Två barn har vi fått, en son och en dotter, och de har gett oss fyra härliga barnbarn som är i åldrarna fyra till sju år, berättar han.

Foto: PRIVAT  Växthuset som Sverker och Helen har designat och byggt själva.

I många år hade familjen hund, och de vistas mycket ute i skog och mark där svampplockning är en av favoritsysslorna. De tar gärna hand om barnbarnen, fiskar och ser till att njuta av livet så mycket som möjligt. Och idag, när de lever utan hund där hemma, så ser de till att göra några utlandsresor varje år. Sverker är bra på mycket, men matlagningen låter han frun Helene som är kock ansvara för. – Resor och god mat är sådant som verkligen förgyller livet, avslutar Sverker leende.

HammaröNytt 24 augusti 2019

11


Cizzis system gav nästan 2,1 miljoner

DAGENS 79:-

Serveras mån-fre kl. 11-14 33 cl. dryck ingår. Välj strips eller potatismos.

Text: KRISTINA Foto: PRIVAT

Alt. 1

Alt. 2

90 g

8 stycken

MÅN: Ost & Bacon Meny

 Cecilia "Cizzi" Engström på MyWay Skoghall har inte haft sitt travintresse länge, utan det kom med uppgiften i butiken.

TIS:

– FÖR DRYGT TVÅ år sen började

jag mer aktivt lägga fler andelsspel i butiken och då ökade mitt intresse. Nu tycker jag det är jättekul, berättar Cizzi. Den 24 juli blev Cizzis system på V86 i Östersund ett av tre i Sverige med full pott. Med sexorna och sjuorna inräknade blev vinsten totalt 2 082 301 kr, vilket gav 24 andelsköpare 86 762 kronor per andel.

Köttbulle Meny

Bamse Meny

Pannbiff Meny

Bamsekorv + valfri gurka

ONS: Pepperjack meny

Pan. Rödspätta Meal

TOR: Korvmeny

Schnitzel Meny

90 g

Två korvar + valfri gurka

FRE:

CIZZI LÄGGER MÅNGA timmar på

att skaffa sig information om hästar, kuskar och stall, men lyssnar mest på magkänslan och sin egen intuition när hon lägger sina system. – Ett par timmar på kvällen, någon timma på morgonen och ungefär en timma när jag kommer ner till butiken varje dag. Och inför V75 och V86 blir det ännu lite mer, berättar Cizzi. Hon börjar med att läsa intervjuer och kolla vad experterna säger. Men i slutändan är det sin egen känsla hon går på. Och på ATG Tillsammans kan hon lyssna på "sista info" sista timmen och lägga ett system strax innan spelstopp. I butiken måste systemen läggas

Ostburgare Meny

Lövbit Meny

90 g

Assars Hamburgeri

Bivägen 7 GILLA OSS! 663 41 Hammarö Öppet: Mån-Fre 11-19, Lör och söndag 12-17 Tel: 054-770 19 00

mycket tidigare. Mängden andelsköpare i butiken har ökat efter storvinsten. – Ja, det ökar alltid efter större vinster, berättar Cizzi.

INVIGNING med BANDKLIPPNING

I HÖST KOMMER MyWay Skoghall

onsdag 28 augusti kl. 11.00

satsa på sportspelen. – Där kommer Svenska Spel släppa en variant på nätet precis som ATG Tillsammans, vilket kommer öka intresset. Och vi kommer satsa mycket på Stryktipset under hösten, berättar Johan Engström ägare MyWay Skoghall.

Vi står för fiolerna! 054-51 94 41

Kaffe och tårta Livemusik under dagen Fina fynd

Välkommen in i vår nya butik! Röda Korsets Second Hand Björkhagsgatan 2, Skoghall Tis-Fre kl. 11-18 | Lör 11-14

LITE RO LIG SOM M A RL Ä S NING!

Trumvägen 15, Hammarö

Den flygande violinisten av

Bengt Steinert

Boken finns i bokhandeln eller kan beställas hos AviamusFörlaget, Hammarö på tel. 054-51 94 41 eller via info@hammarostrak.se

En stråkservicefirma på Hammarö! Vi köper, säljer och reparerar.

12

Nyhet!

Två altern på dage ativ ns lunch!

HammaröNytt 24 augusti 2019


händer i kyrkan

Välkommen till kyrkan!

Gudstjänster i Hammarö församling firas vanligen söndagar kl. 11:00 i Hammarö kyrka och kl. 18:00 i Skoghalls kyrka. Välkommen att läsa mer på www.svenskakyrkan.se/hammaro eller ring oss på 054-51 24 01 för ytterligare information.

”Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen”. I Bibeln finns många visdomsord och det här är ett från Predikaren (Pred 3:1).

Söndag 25 augusti

Nu är sommaren i stort sett över och det kan kännas vemodigt. Samtidigt startar något annat när höstvindarna börjar blåsa.

Tionde söndagen efter trefaldighet - Nådens gåvor Kl. 11:00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Präst Tomas Frylmark, kyrkomusiker Berit Heinemann. Ulf Ekängen medverkar.

Det finns en tid för allt och nu är det tid att stänga fönstren för regn och blåst men samtidigt öppna sinnet för höstens möten och sammanhang.

Söndag 1 september

Kl. 18:00 Mässa i Skoghalls kyrka. Präst Tomas Frylmark, kyrkomusiker Berit Heinemann. Ulf Ekängen medverkar.

Välkommen till Svenska kyrkans olika verksamheter. Välkommen precis som du är, för att du är den du är. /Regina Piscator, kyrkoherde

Onsdag 11 september

Kl. 13:00 Vardagsmässa i Skoghalls kyrka.

Söndag 15 september

Trettonde söndagen efter trefaldighet - Medmänniskan Kl. 11:00 Gudstjänst i Hammarö kyrka. Präst Tomas Frylmark, kyrkomusiker Berit Heinemann. Kl. 18:00 Mässa i Skoghalls kyrka. Präst Tomas Frylmark, kyrkomusiker Berit Heinemann.

Elfte söndagen efter trefaldighet - Tro och liv Kl. 11:00 Högmässa i Hammarö kyrka. Präst Maria Hallén, kyrkomusiker AnnaKarin Högberg.

Söndag 22 september

Fjortonde söndagen efter trefaldighet - Enheten i Kristus Kl. 11:00 Högmässa i Hammarö kyrka. Präst: Maria Hallén, kyrkomusiker AnnaKarin Högberg.

Kl. 18:00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka. Präst Maria Hallén, kyrkomusiker AnnaKarin Högberg.

Söndag 8 september

Tolfte söndagen efter trefaldighet - Friheten i kristus Kl. 11:00 Högmässa i Hammarö kyrka. Präst Dan Winander, kyrkomusiker Maria Carlsson.

Kl. 18:00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka. Präst: Maria Hallén, kyrkomusiker AnnaKarin Högberg. Viva Voce medverkar.

Kl. 18:00 Gudstjänst i Skoghalls kyrka. Präst Dan Winander, kyrkomusiker Maria Carlsson.

Frukost och gemenskap Tisdagar med start 10 september kl. 09:00 – 10:00 Skoghalls församlingshem Kostnad 30 kr. (fem kuponger för 120 kr.) Obs! 29/10 är vi på Hammars gård.

Fikafé

Kickoff!

Måndagar med start 26 augusti Kl. 17:00 Skoghalls församlingshem

Fredag 13 september Kl. 18:00 – 20:00 Församlingshemmet Arken

Fikafé är en mötesplats för nyanländ och gammal hammaröbo. I samverkan med Socialt nätverk för ett varmare Hammarö med mer hjärta. Hoppas vi ses där!

Årets kickoff för blivande konfirmander. Alla i årskurs 8 är välkomna! Kontakta Tomas Frylmark 054-51 24 20 eller Regina Piscator 054-51 24 22 för mer information och anmälan. Välkommen!

Flytt! prenumerera På Hammarö församlings webbplats kan du läsa mer om vad som händer i verksamheten. Använd gärna QR-koden här bredvid. Du kan också e-postprenumerera på månadens program. E-posta din önskan till hammaro.forsamling@svenskakyrkan.se.

Under september flyttar pastorsexpeditionen från Bruksgatan till Folkets Hus. Se våra anslagstavlor för mer information.

svenskakyrkan.se/hammaro, 054-51 24 00 HammaröNytt 24 augusti 2019 13

För barn och ungdomar Nu startar höstens alla barn- och ungdomsverksamheter, Öppna förskolan, Minikyrkis, Kyrkis och After School. Besök gärna vår webbplats för mer information!


Låga grundvattennivåer i länet Text: ANNIKA Foto: PIXABAY

 Värmland har tagit sig in på SMHI:s lista över de län där grundvattennivåerna är oroväckande låga.

LÄGET ÄR INTE lika kritiskt som

det var föregående år men så allvarligt att SMHI klassar läget i Värmland som särskilt svårt. Dock bedömer Länsstyrelsen att den allmänna vattenförsörjningen inte påverkas av situationen, baserat på jämförelser med tidigare perioder då grundvattennivåerna varit låga. – Nivåerna i de stora grundvattenmagasinen är under de normala för årstiden i länet. De låga nivåerna beror på ett långvarigt nederbördsunderskott. För att få en normal grundvattensituation behövs betydligt större nederbördsmängder än

normalt, berättar Linda Kylén, miljöanalytiker på Länsstyrelsen Värmland. I DAGSLÄGET ÄR inga bevatt-

ningsförbud utfärdade i Värmland, men det kan ändå vara klokt att fundera över vad man kan göra för att minska sin vattenanvändning. Ta korta duschar i stället för att bada i kar, laga droppande kranar, inte diska under rinnande vatten och bara köra disk- och tvättmaskin när de är fulla. Fler tips hittar du på Länsstyrelsens sajt, sök på "spara vatten". Den som har egen brunn bör

vara uppmärksam på sitt vattens kvalitet. – I de små grundvattenmagasinen, som främst påverkar personer med egen brunn, är nivåerna mycket under normalt i de södra delarna av länet. Enskilda brunnsägare bör därför vara uppmärksamma på sin vattentillgång. Vid långvarig torka

och minskad vattentillgång kan dricksvattenkvaliteten i brunnar påverkas. Man har då ett eget ansvar för att kontrollera dricksvattnets kvalitet och man bör vara uppmärksam på förändring av vattnets färg, lukt eller smak, fortsätter Linda Kylén.

HagaGrillen

Gamla Hovlandavägen 1 (vid gamla Bilisten)

Inga synfel är för komplicerade.

NDEN ERBJUDA

Synvårdskliniken i Klara Leg. Opt. Maria Adolfson Gustafsson & Elisabeth Frykblom

! g a d e j ar V

ÖPPETTIDER Månd-torsd 11-19 Fredag 11-18 Lörd-sönd 12-18

Tel 070-603 82 33 • Malmtorgsgatan 18, Karlstad www.mariaoptik.se 

2 för 1 14

önskar Leif!

Varmt välkommen till oss! //Stefan med personal

Ät två och betala för en. Gäller lunch måndag-fredag fram till och med 31/10 2019. i

Välkommen!

i HammaröNytt 24 augusti 2019


Det grönskar på Hallersrud Text: KRISTINA Foto: KRISTINA, HÅKAN

 När vi kliver in på Michaelas gård på Hallersrud sänker sig ett lugn. Hon välkomnar oss med öppna armar, och när hon börjar berätta om sin trädgård lyser hon upp, och det går nästan inte att stoppa henne när hon kommit igång. Mer på hammaronytt.se!

INTRESSET FÖR MILJÖ

och återbruk har funnits sedan barnsben. När familjen flyttade in i huset på Hallersrud eskalerade det. År efter år har odlingarna utökats, och den otroligt kunniga och självlärda Michaela har så mycket planer och idéer att det skulle kunna aktivera många personer i flera år. – Det här är min terapi. Jag har fibromyalgi vilket gör att jag har mycket värk och inte kan lyfta tungt och sånt. Så jag får otroligt mycket hjälp av min familj. Jag får idéerna och de får hugga i, skrattar Michaela. HUSET BYGGDES FÖR snart hundra

år sedan och har tjänat bland annat som vanligt boende, sommarhus, handelsträdgård och minkfarm. – Helt plötsligt kan det dyka upp blommor på helt oväntade ställen. Jag har läst att vissa fröer kan ligga i jorden i hundra år innan de bestämmer sig för att gro, så det kan vara riktigt gamla arter, berättar Michaela. Dessa vågar jag inte flytta, de får stå kvar där eftersom de verkar vilja vara just där. MICHAELA GÖR SIN egen jord och

gödning med bokashi, en sorts kökskompostering som omvandlar matrester till jordförbättring med hjälp av mikrober.

Michaela talar varmt om detta, och uppmanar alla som vill slippa köpa dyr jord och kemisk gödning att testa. – Jag jordförbättar gammal fuljord med bokashi och får världens bästa jord, berättar Michaela. Och i processen får jag lakvatten som kan användas som gödning. Familjens Rhodesian Ridgeback Ragnar följer oss under rundturen samtidigt som han håller ett öga mot grinden. Han har som uppgift att, förutom att roa oss, vakta gården. En uppgift han tar på stort allvar. I VÄXTHUSET HITTAR vi flera olika

varianter av tomat, chili, paprika, vattenmelon och honungsmelon tillsammans med kryddor som mynta, persilja, dill, oregano, citronmeliss och gräslök. I pallkragar utanför finns morot, gurka, squash, majs, bönor, fler tomater, rödbetor, purjolök, rödlök, vitlök, nyazeeländsk spenat, vanlig spenat, lavendel, sallad, rädisor, ruccola, pak choi, kronärtskocka, vit och lila blomkål, broccoli, broccolo, rabarber, potatis, vattenoch honungsmelon och sockerärtor. Ett magnifikt valnötsträd skuggar några tomatplantor och mellan pallkragarna finns luktärt och blomstertobak både för det visuella och för humlornas skull. Utöver allt detta ser vi

massor av blomsterlådor, krukor och rabatter med olika blommor runt om i hela trädgården. FÖR ATT UTÖKA sin odling

köper Michaela nya sorters fröer och växter som hon sedan tar fröer av till kommande år. För att hålla ordning på allt har hon en stor pärm med fröerna i plastfickor tillsammans med noggranna  Här vaggar melonerna i sina hängmattor. anteckningar. I februari och mars sätter hon fröerna inomhus under växtlampa i MICHAELAS GRÖNA TIPS TILL tvättstugan. DIG SOM VILL BÖRJA ODLA! – Allt tog sig i år, så jag har fått ge bort massor. Jag är så Gå med i olika facebookgrupper, rädd att det inte ska bli något, man lär sig massor där och får idéså jag sätter typ tio av varje. er, och alla är så hjälpsamma och Det är lite fullt i vår tvättstuga trevliga. Och googla. Men börja enfrån februari till maj, skrattar kelt, med saker man i princip inte Michaela. kan misslyckas med, som tomater, gurka, chili, paprika och jordgubDET ÄR INTE svårt att börja odla bar. Paprika och chili kan man ta om man har intresse för det, in på hösten och skörda ända fram men Michaela råder att börja till december. Sen klipper man enkelt. ner dem i februari så kommer de igen. Man kan även gå ihop några stycken och sätta olika saker. En sätter tomater, den andra gurka och så vidare, och sen byter man plantor med varandra. Och ta vara på fröer från det du köper och äter, till exempel paprika, meloner och tomater. Torka fröerna och sätt dem till våren. Och byt med varandra!

HammaröNytt 24 augusti 2019

15


Dollarstore på Hammarö öppnat Text och foto: KRISTINA

 23 augusti slog Dollarstore upp dörrarna på Nolgård, strax norr om COOP. Affärsytan om 2 700 m2 är fylld av uppemot 15 000 olika artiklar, och vi fick möjlighet att hälsa på några dagar innan öppning.

I BUTIKEN DÅNADE det av hög

technomusik, vi gissar att den unga personalstyrkan valt den själva för att få upp stämningen. Ouppackade kartonger varvades med prydliga hyllor, och personalen verkade ha riktigt trevligt tillsammans på plats. – Alla utom en i personalstyrkan är här idag, och vi ligger bra till och kommer vara klara till öppningsdagen, berättar den förvånansvärt lugna butikschefen Malin Lundholm, 29 år. PERSONALSTYRKAN OM ELVA perso-

ner totalt kommer täcka de generösa öppettiderna. Vardagar

kan man shoppa billigt ända fram till åtta på kvällen och helger fram till klockan sex. Malin har själv varit med och plockat ut personalen, och hon är väldigt nöjd. – Det är ett superhärligt ungt gäng som kommer från olika branscher. Några har arbetat i andra dollarstorebutiker tidigare, men de flesta är helt nya i konceptet, berättar Malin som själv jobbat i kedjan sedan 2013 med ett kortare uppehåll i annan bransch. MALIN LUNDHOLM BOR i Kil med

sin familj och har inga planer

på att flytta närmare. – Nej, jag är född och uppväxt i Kil och trivs väldigt bra där. Och det är ju fin väg mellan, så det känns väldigt nära, skrattar Malin. ATT JÄMFÖRA DOLLARSTORE med

andra lågpriskedjor med liknande sortiment tycker Malin blir missvisande. – Vi har absolut ett lågprissortiment, men jag tycker inte man kan jämföra butikerna så. Vi har en helt annan uppbyggnad. Vi har ett annat pristänk, till exempel mixmatchpriser. Om ett hårspänne kostar två för tio kronor så kan du matcha det med en annan vara som också kostar två för tio. Kanske ett

Smaken av pussar och inget annat.

ALLA DOLLARSTOREBUTIKER HAR

samma sortiment, men inför öppningar och andra större händelser kan det komma något nytt. – Säsongsvaror kommer och går, det är inte säkert att det kommer samma varor nästa år. Vi försöker följa trender, men mycket i grunden är alltid samma. Kem, ätbart, djur och sådana artiklar är mycket samma, avslutar Malin och hälsar alla hammaröbor varmt välkomna.

3 för 2 på utvald munvård. Den billigaste på köpet.

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker t.o.m 8/9 2019

16

hårspänne och en chokladbit. Man måste inte köpa allt av samma, och det är vi ensamma om att erbjuda vad jag vet, berättar Malin.

HammaröNytt 24 augusti 2019

Apotek Hjärtat ICA Kvantum Hammarö Öppet alla dagar! Vardagar 8–20 Lör–sön 10–18


FÖRENKLA DIN VARDAG! Första kassen

299:-* 3 dagar, 4 pers

Första kassen

299:-* 3 dagar, 4 pers

Första kassen

Första kassen

299:-*

Första kassen

299:-*

3 dagar, 4 pers

299:-*

3 dagar, 2 pers

5 dagar, 4 pers

* Erbjudandet gäller vid tecknande av ett matkasseabonnemang för Familj- Inspiration- Bistro- Enkla veckan- eller Vegokassen som nyregistrerad kund (förutsätter att du inte varit abonnemangskund hos ICAs matkasse de senaste sex månaderna). På efterföljande kassar gäller butikens ordinariepris. Priset gäller vid avhämtning i butik. Ångerrätt enligt distansavtalslagen gäller inte för matvaror i ICAs matkasse.

Öppet dygnet runt i vår butik på nätet. Få 10% rabatt Vi levererar till både privatpersoner och företag, till hela Karlstad och Hammarö. Eller hämta när det passar dig! Bonus på allt, precis som vanligt! Och allt till samma pris som i butiken såklart.

på ett helt köp! Ange rabattkoden

nykund10

Gäller nya onlinekunder. Giltig en gång/kund.

En riktig mataffär Öppet alla dagar Måndag–Söndag 7-22

SVENSKA SPEL

Bivägen 11, 663 41 Hammarö · Tel 054-774 51 00

HammaröNytt 24 augusti 2019

Hammarö

ICA.se/kvantum/hammarö

17


Bli medlem! Teckna ett medlemskap för 2020 redan nu och spela gratis resten av 2019! För ytterligare information om medlemskapsformer och pris, kontakta oss på info@hammarogk.se

ALLT INOM STENSÄTTNINGAR, DRÄNERINGAR M.M.

Det naturliga valet för alla!

ETT LITET URVAL FRÅN VÅRT PROGRAM

SE HELA VÅRT UTBUD och köp ERA BILJETTER på

skoghallsfolketshus.se eller ring oss på 054 - 51 55 00

följ oss gärna på


Handla aldrig hungrig! Text: MARIE SKANSLIE Foto: CHRISTINE HOLM

 Du blir vad du äter. Eller? Jag skulle vilja påstå att det är så. Alla vet med sig att man bör äta bra mat. De allra flesta vet nog också, åtminstone i stort, vad som är bra mat.

mår dåligt, känner sig trötta eller lider av någon trist åkomma. Kanske anar vi någonstans innerst inne att vår sinnesstämning kan kopplas samman med det vi stoppar i oss, men gör ingenting åt saken. Med lite insikt i vad som faktiskt händer i våra kroppar när vi äter dåligt (dålig mat, på tok för mycket eller alldeles för lite) är det mycket svårt att förstå hur vi kan utsätta oss själva för en sådan behandling. Oavsett om du vill ner i vikt, upp i vikt, bygga muskler eller få bättre hälsa överlag så är kosten en avgörande faktor hur resultatet blir. VAD HÄNDER i kroppen när vi bör-

jar äta rätt? Det finns många bra effekter som jag kan räkna upp här, men jag kommer att ta upp de jag anser är det viktigaste. Ät mera frukt och grönt. Frukt och grönt innehåller antioxidanter som motverkar åderförkalkning. De reducerar risken för hjärtkärlsjukdomar. Frukt och grönt innehåller särskilda kostfibrer som bidrar till en stabilare blodsockernivå och därmed en mycket mer stabil energinivå både fysiskt och mentalt.

Och jag har goda nyheter för dig som gillar att äta. Många tror att det största problemet med våra matvanor är att vi äter för mycket. Du blir emellertid varken friskare eller smalare av att äta mindre mängder mat. Snarare tvärtom. Om du äter rätt sorts mat så ska du antagligen äta mer mat än du gör nu. Hälsosam, fettsnål mat med massor av fullkorn och grova grönsaker fyller nämligen mer på tallriken än onyttig, fet mat. VAR EN MÅTTLIG gottegris! Man

ska givetvis unna sig saker emellanåt men låt det inte gå över styr i perioder. Se till att den vardagliga kosten innehåller det du behöver av fett, kolhydrater och proteiner. Då kan man lätt unna sig det man vill nån gång på helgen eller när det passar. Ät oftare. Många äter i regel alldeles för lite och för sällan. Det resulterar i att du även här inte får de resultaten eller orken som du vill ha. PSYKISK OHÄLSA… JA forskningen

påvisar att mat och motion kan hjälpa månniskor att må bättre, bli piggare och orka mera. En bra liknelse som jag brukar säga

Ö

till mina klienter är att om du köper en bil som du ska tanka med blyfri 95 bensin, tankar du den då med diesel så mår den ju inte så bra och måste in på verkstaden. Det samma är det ju med oss människor. Varför ska vi tanka vår kropp med fel bränsle? JAG GJORDE SJÄLV en kostföränd-

ring för cirka en månad sedan. Jag började känna mig trött och sliten, och tyckte inte att min träning gick framåt. Så jag började skriva ner allt jag åt och drack under en vecka. Fick då svart på vitt (om man är ärlig mot sig själv och skriver upp allt) att jag äter för lite, dricker för lite vatten och äter mer sötsaker än vad jag trodde. Sagt och gjort så gjorde jag ett kostschema åt mig själv som jag nu följt fem-sex dagar

Så med det sagt … tänk först, ät sen och planera. Gör matlådor, ha bra råvaror hemma och bra mellisalternativ. Då behöver du inte släcka småbränder och ta de onyttiga alternativen. Kör hårt och handla aldrig hungrig!

PT-Marie Skanslie

20%

RABATTKUPONG | RABATTKUPONG | RABATTKUPONG | RABATTKUPONG

KONSTRUNDAN Hammarö

31 augusti - 1 september kl 12 - 17

På valfri vara t.o.m 31 augusti 2019.

Besök 37 konstnärer inom cykelavstånd! Samlingsutställning i Sockenstugan vid Hammarö kyrka HAMMARÖ KONSTFÖRENING

i veckan. Jag har inte förbjudit något, bara dragit ner på sötsakerna och ätit mer bra mat. Detta har resulterat i ungefär fyra kilo minus på vågen, jag är piggare, sover bättre, har blivit starkare och orkar mer på träning. Jag gjorde alltså inga stora förändringar. Jag började med att vara ärlig mot mig själv och såg ett mönster som jag bröt.

ÄNDÅ ÄR DET väldigt många som

hammarokonst.se

 HammaröNytt 24 augusti 2019

Clevevägen 2 | Skoghall 054-51 89 81

19


20:-

99:/kg FRYSTA RÄKOR Storlek 70/90. I lösvikt.

/st SNACKS MAXIBAG

Cheese doodles/Sourcream onion. OLW. 450 gram. Jfr.pris 44,44 kr/kg.

Vi bjuder på den billigaste! Gäller hela sortimentet från Smartstore.

299:-

3 2 FÖR

FRUKT- OCH SVAMPTORK

/st

FÖRVARINGSLÅDOR

Emerlo. Tork för frukt, svamp och grönsaker. Justerbar temperatur: 4070°C. Löstagbar lufttrumma.

SmartStore. Välj bland flera olika modeller och storlekar.

SEDAN 2015 HAR VI MINSKAT VÅR ELFÖRBRUKNING MED 34%

HÅLLBAR ENERGI FÖR ALLA

#BliMålmedveten ← Dan Nilsson vid en av de nya kylarna som bidragit till den minskade elförbrukningen. Alla erbjudanden gäller t.o.m söndag 8/9-19. Gäller så långt lagret räcker.

Du hittar oss på Bergvik Köpcenter

BERGVIK KARLSTAD

Öppet alla dagar Känn dig varmt välkommen! önskar Christer med personal

8-22

www.maxikarlstad.se

Profile for HammaröNytt

HammaröNytt augusti 2019  

Hammarös helt egna lokaltidning!

HammaröNytt augusti 2019  

Hammarös helt egna lokaltidning!

Advertisement