Trylleblik - læs og tal sammen

Page 1

Læs bogen og tal sammen Spørgsmål, opgaver, aktiviteter og Q&ALæs og tal sammen om

Aktivitetshæftet kan downloades gratis på: Gutkind.dk/bog/trylleblik I aktivitetshæftet indgår der illustrationer og tekst fra Trylleblik af Ane Bjørn (2021)


Lær at tegne pigen fra Trylleblik

Tegn ansigtet med et enkelt øre. Det er næsten rundt, men spidser lidt til forneden.

Tegn omridset af øjnene ca. midt i ansigtet. Øjnene har form som to store mandler.

Tegn nu det ene øjenbryn og næsen i én sammenhængende streg, der bøjer sig rundt om øjet. Tegn derefter det andet øjenbryn og munden.

Tegn pupillen i øjet som en helt sort kugle med en lille hvid plet. Den hvide plet får blikket til at se livagtigt ud, som om lyset glimter i øjet.

Tegn halsen og en masse hår. Håret er både lige og buede streger. Det må gerne stritte, og du må gerne lave mange tynde streger oven i hinanden.


Psst! Dette er Ane Bjørns allerførste tegning af pigen fra Trylleblik. Du kan også selv prøve at tegne hende i fuld figur.

Prøv at tegne pigen fra Trylleblik. Du kan også prøve at lave andre øjne og frisurer og se hvilke nye venner, der opstår.


Genfortæl Trylleblik med dine egne ord Bogen er fortalt i billeder og næsten ingen ord. Prøv selv at genfortælle historien, sådan som du har oplevet den. Du kan enten fortælle den til én, du læser den sammen med, eller skrive pigens historie ned her.Brug dit eget trylleblik og farvelæg pigens værelse med de farver, du selv ser.

"Vidste du, at hvis man lukker det ene øje og dækker for det med to fingre, så får man trylleblik?" - Citat fra Trylleblik
Lad grenen springe ud Her ligger en vissen gren. Brug dit trylleblik og lad den sprudle med blomster og blade. Du må helt selv bestemme, hvordan den skal se ud. Blomsterne og bladene behøver ikke at findes i virkeligheden - så længe at du bare kan se dem med dit helt eget trylleblik.


Fold din egen papirtrane I Trylleblik hænger der en papirtrane i pigens vindue. Følg guiden og lær at folde din egen trane af papir.

Start med et stykke firkantet papir. Fold papiret skråt. Åben op og fold igen papiret skråt den anden vej.

Vend papiret til bagsiden. Fold papiret på halvdelen. Åben og fold igen papiret halvvejs den anden vej.

Brug foldelinjerne, du netop har lavet til at folde de tre øverste hjørner ned til det nederste hjørne.

Fold den øverste top af papiret ned og fold ud.

Fold de øverste trekantsflapper ind på midten og fold ud.

Åben den øverste flap af modellen og skab en spids top ved at presse siderne mod hinanden på samme tid.


Vend papiret og gentag trin 4-6 på den anden side.

Fold de øverste flapper ind mod midten.

Fold begge ben af papirmodellen op og glat papiret meget kraftigt. Fold derefter ud.

Fold den ene spids ind i sig selv, så det ligner et hoved. Fold derefter vingerne ned.

Gentag på den anden side.

Fold benet ind i sig selv langs de mærker, du lige har lavet.

Tillykke! Nu er tranen færdig. Du kan også putte en snor i fuglen og hænge den op i vinduet, ligesom pigen fra Trylleblik.


Tag på skattejagt i naturen Gå en tur i skoven eller på stranden og brug dit trylleblik. Tag de skatte, du finder med hjem og hæng dem op, lav en collage eller læg dem i en fin æske.

”Der findes mange magiske ting i verden, selv på de mest umulige steder, men man kan kun se dem, hvis man ved, hvordan man skal kigge.”

Tryllestav

- Citat fra Trylleblik

Havfruetårer

Ane Bjørn fortæller I bunden af tasken En del af inspirationen til min nye bog findes nede i min seksårige datters taske. Vend bunden i vejret på den taske og ud vælter hver gang en ny samling af fundne ting. Og når jeg spørger, om hun absolut skal beholde dét beskidte potteskår eller dén halve klemme, ser hun overbærende på mig og holder et stykke knækket plastik op i lyset, så jeg kan forstå, at det jo er en diamant. Jeg er ret misundelig på det blik, som hun ser den diamant med. Børneblikket, der kan se verdens skjulte skatte - både dem der faktisk findes, og dem man bare ønsker sig.


Læs bogen og tal om den Her er nogle spørgsmål, der kan hjælpe jer: • Forklar med dine egne ord, hvad et trylleblik er. • Er der nogle steder i bogen, hvor du blev ked af det eller glad? Find de sider, hvor du kunne mærke en følelse og fortæl om den. • I Trylleblik har Ane Bjørn valgt at tegne noget i sort-hvid og andet i farve. Tal om, hvordan hun mon har tegnet det og hvilke redskaber hun har brugt. Hvorfor tror du, at nogle ting i bogen er tegnet helt grå og andre ting i farver? • I hvilke situationer bruger pigen sit trylleblik i bogen? • Hvordan føler pigen, når hun bruger sit trylleblik? • Fortæl om nogle situationer, hvor det kunne være rart at bruge dit eget trylleblik. • I Trylleblik må pigen og hendes familie flytte fra deres hjem. Har du prøvet at skulle flytte eller kender du en, der har prøvet det? Fortæl eller forestil dig, hvordan det føles i maven at få et nyt hjem. • Pigen i Trylleblik har samlet mange ting, der hænger i hendes vindue. Har du også nogle ting, der betyder meget for dig? Fortæl, hvorfor tingene er vigtige for dig. • Kig godt på billederne i bogen og se, hvor mange papirtraner du kan finde. Hvorfor tror du, at papirtranerne er tegnet flere steder i bogen - og hvad tror du, at de betyder? • Pigen i bogen har ikke noget navn. Vi hører heller ikke noget om hendes alder eller hvor hun bor. Det samme med hendes bedstemor, bror og forældre. Hvorfor mon det?


Hvad er et hjem for dig? I Trylleblik må familien skabe flere nye hjem undervejs. Tegn eller beskriv dit drømmehjem.


Ane Bjørn fortæller Et menneske på flugt er et menneske på flugt Da jeg tegnede Trylleblik, var det vigtigt for mig at skabe et univers, der ikke var alt for historisk eller kulturelt specifikt. Historien om at flygte er almenmenneskelig og tidløs, og det skulle gerne afspejle sig i billeduniverset. Derfor har jeg hentet inspiration i både historiske og aktuelle fotos af flygtninge og krigsramte byer. Skræller man de kulturelle markører væk fra alle de fotos, så er et menneske på flugt et menneske på flugt, og et barn, der leger i ruinerne, er et barn, der leger i ruinerne. I 1940’erne, i 1990’erne, i dag. I Syrien, Myanmar, Jugoslavien, Tyskland.


Ane Bjørn fortæller Hvad handler bogen om? Bogen har to fortællespor. Den overordnede rammefortælling udspiller sig udelukkende i bogens billeder, der fortæller en historie om en familie på flugt. Vi ser dem forlade deres hjem, rejsende på ladet af en bil, sovende på jorden i en skov, i en båd på oprørt hav, til fods igennem sneen. De sulter. De fryser. De mister deres ting og hinanden. Bogens tekst udgør et andet fortællespor. Her indvier pigen i familien os i en hemmelighed, hun har lært af sin bedstemor: Evnen til at se alt det smukke og magiske i verden, - alt det som kan være usynligt eller utænkeligt, men som kan vise sig for os, hvis bare vi ved, hvordan vi skal kigge. Med to fingre for det ene øje formår pigen med sit særlige ”trylleblik” at trække håb og farver og magi ud af en verden, der synes uendeligt håbløs. Hvad har inspireret dig til at skrive bogen? Det har været enormt vigtigt for mig, at Trylleblik fortalte en almenmenneskelig og tidløs historie om flugt, der ikke knyttede sig til en bestemt krig eller et bestemt land. Når det er sagt, så skal det ikke være nogen hemmelighed, at det særligt er krigen i Syrien og de seneste års store flygtningestrømme, der inspirerede mig til at fortælle den her (desværre) evigt aktuelle historie. Det har jeg så forsøgt at gøre med udgangspunkt i en familie, der kunne være hvem som helst, og som alle derfor kan spejle sig i og identificere sig med. Og så er jeg evigt inspireret (og fascineret) af børns ukuelige fantasi og deres evne til at lege og drømme og være børn selv under de mest umulige omstændigheder. I bund og grund er pigens trylleblik jo netop det: En ukuelig, optimistisk fantasi. En håbefuld evne til at lege noget frem eller lege sig væk. Hvad vil du gerne fortælle med bogen; har du et budskab, du brænder for? Jeg tror, noget af det vigtigste for mig med Trylleblik, har været at fortælle en historie, der giver flugten et ansigt, man kan spejle sig i. Et ansigt, man tør blive ved med at se ind i. Jeg håber, det er sådan med pigen. At børn, der læser historien kan spejle sig i hende, i hendes fantasi, i hendes håb, i hendes helt almindelige væren barn – og at man så derfra kan zoome ud og forsøge at forholde sig den virkelighed, hun befinder sig i, selv om den er langt fra vores.Ane Bjørn (f. 1984) er forfatter og illustrator. Hun debuterede i 2015 med børnebogen Da natten blev væk og har siden bl.a. udgivet den grafiske fortælling Omvendt Sne og billedbogen Bjørnebarn.

I Ane Bjørns bøger er illustrationerne et sprog, der kan give form til alt dét, der for børn (og voksne) kan være svært at favne med ord: drømme, frygt, sorg, vrede, fantasi og store følelser. Ane Bjørns historier har altid en fod i barnets fantasi - det rum, hvor det fantastiske og det virkelige kan eksistere side om side, og hvor vi ikke altid med sikkerhed ved, hvor grænserne går.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.