AGDERNÆRING NR 1 2021

Page 1

Nr. 1 MARS 2021 23. årgang

Flytende havvind kan bli et nytt industrieventyr – SIDE 4 Baneheia Park – Kristiansands nye signalbygg – SIDE 8 Eilert Sundt videregående skole Farsund – SIDE 10–17 Vi presenterer Farsund kommune – SIDE 18–27 Klimamålene nådd ved skolebygg i Lyngdal - SIDE 28 Ungdomsbedrift fikk sportsbutikk på kroken - SIDE 30 Næringsarealer på Agder - SIDE 32–36 Viktige kontakter i Agder – SIDE 37 Kortreiste byggevarer – Smeland Interiør i Evje og Hornnes – SIDE 38 Her finner du både denne og tidligere utgaver av Agdernæring:

www.agdernering.no


Pris fra: 364 060,-*

BEST I KLASSEN PÅ REKKEVIDDE!

Toyota Leasing Plus:

Bestill ditt nye elektriske verktøy i dag BATTERI 75 kWt batteri 11 kW AC ombord lader 314 km rekkevidde** 45 min hurtiglading**

Med Toyota Leasing Plus får du og ditt firma et enkelt, oversiktlig og trygt bilhold der du samler dine bilholdsutgifter på en månedlig faktura. I Toyota Leasing Plus prisene er vinterhjul inkludert. I tillegg må det velges to av disse alternativene: Drivstoffkort, Toyota Forsikring eller Serviceavtale*.

Proace Electric bidrar til å redusere klimagassutslipp fra næringstransporten. Gjennom Enova kan du få klimarabatt . Mer informasjon om på www.enova.no.

Proace Electric 75 kWt Medium Basic Toyota Leasing Plus: 4 Startleie: 79 188,-

140,-/md***

Startleie inkluderer ENOVA støtte på 19 188,-****.

Inkludert Nokain vinterhjul

TOYOTA FLEKKEFJORD AS Trøngsla 4 4400 Flekkefjord Tlf. 38 32 60 60 www.flekkefjord.toyota.no

2

TOYOTA ARENDAL AS Sørlandsparken, Kristiansand Tlf. 38 05 60 00 www.toyotasør.no

Skarpnes 4823 Nedenes Tlf. 37 05 80 00 www.arendal.toyota.no

4560 Vanse Tlf. 38 39 63 00 www.farsund.toyota.no

*Alle priser er inkl. frakt- lev. og reg.omk. 9 760,-.**Rekkevidden er estimert basert på «WLTP kombinert» testkjøring.***Leasing eksempel: Proace Electric Medium Basic Startleie/etabl.geb: 83 789,-. Md. pris: 4 140,-. leieperiode 3 år/45 000 km. Totalpris: 232 820,-. Ved Toyota Leasing Plus må to av disse tilleggstjenestene være med: Serviceavtale, Drivstoffkort eller Toyota Forsikring. Kostnader ved forsikring, drivstoffkort og dekkhotell er ikke beregnet i pris. Tilbudet gjelder kun ved leasing gjennom firma.****Priseksempler er basert på dagens ENOVA støtte 02.03.21. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: 0. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.


E39 - Kristiandsand vest Mandal øst

ISSN 1501-9705 - NR. 1 - MARS 2021 - 23. ÅRGANG *** UTGIVER, REDAKSJON, ANNONSER, UTFORMING OG PRODUKSJON:

REDAKTØRER:

Våre ingeniører og rådgivere bidrar til

BEINT FOSS - beint@gpartner.no - 90 85 02 74 GUNNAR SKARPODDE - gunnar@gpartner.no - 90 17 66 81

en verdifull utvikling

H. Wergelands gt. 50B - Postboks 384, 4664 Kristiansand S Telefon 90 17 66 81 - Stoff og annonser: post@gpartner.no TRYKK:

ØMERKE ILJ T M

1

Tryk

64

0

24

DISTRIBUSJON:

ksak

POSTEN NORGE

Framsidebilde: Seismikkfartøyer i Farsund havn. Foto: Tom Egil Ravndal

Får du ikke Agdernæring? Ønsker du å motta bladet – som er gratis – er det bare å sende en melding til post@gpartner.no. Oppgi navn og postadressse (gjerne også firmanavn, e-post og telefon), og vi fører deg opp på distribusjonslista. Velkommen som leser!

Vi gratulerer Marte med fantastiske prestasjoner og velfortjente medaljer!

- Har din bedrift læreplass til meg?

Norconsult jobber spisset med innovasjon, og ligger i tet av den teknologiske utviklingen innen vår bransje. Vi hjelper deg å løse de vanskeligste oppgavene gjennom samhandling og teknologiske nyvinninger. Vår tverrfaglighet garanterer for anlegg som oppfyller kravene til funksjon, sikkerhet og økonomi. Vi bruker BIM som verktøy innen alle våre markedsområder og vi driver anleggsbransjen fremover og inn i den virtuelle verden – med moderne kompetanse og innovativ tilnærming.

norconsult.no/kristiansand

Norconsult

Vi jakter på læreplasser i Agder! Vi søker bedrifter med yrkesstolthet og trenger dere som vil føre faget videre til nye lærlinger i hele Agder. %ü½º ÞºËÃÃêÄ Ä ĈÄ ÄÞ¬ Ú Ú opplæringen og kan bidra med annen støtte ved behov. Ta kontakt med oss £ËÚ ĈÄÄ êæ à ÚȻ Ketil.Jensen@agderfk.no Line.Stebekk@agderfk.no

agderfk.no

AGDERNÆRING VISER VEI

3


Aktuelt fra

Global Center of Expertise (GCE) NODE er en klynge bestående av selskaper som leverer verdensledende teknologi, produkter og tjenester til den globale energi- og maritime næringen. Klyngens fokus er å bygge kompetanse og forsknings- og utviklingssamarbeid med nasjonale og internasjonale partnere. GCE NODE har som mål å sikre konkurransekraft, forbedre utviklingen av nye produkter og tjenester, og overføre kunnskap og teknologi til nye markeder på en bærekraftig måte.

Flytende ha kan bli et nyt Sørlandet har alle forutsetninger for å spille en viktig rolle når verden nå begynner å produsere kraft fra flytende vindmøller. Nesten alle vindmøller som er plassert i havet har en ting til felles. De står montert fast på havbunnen. Kun noen få vindmøller, de fleste av dem installert av Equinor, flyter i sjøen. Markedet for flytende havvind er i støpeskjeen, med bedrifter på Sørlandet som viktige bidragsytere. I Equinors flytende vindparker har blant annet MacGregor i Arendal og Origo Solutions i Kristiansand vært leverandører. – Våre bedrifter har alle forutsetninger for å bli gode på flytende havvind. De kjenner havrommets mange utfordringer: Materialteknologi, bølgekompensasjon, forankring, service, vedlikehold og mye mer. Havet har vært vår hjemmebane i flere tiår, det er her vi spiller best, sier Tom Fidjeland, administrerende direktør i teknologiklynga GCE NODE. Opprinnelig etablert av de sørlandske leverandørene til olje- og gassindustrien, har GCE NODE i flere år

også fokusert på andre industrier der kjernekompetansen til deltakerbedriftene er sterk. – Offshorevind er kanskje den industrien med størst overføringsverdi fra olje og gass. Våre teknologer har kompetansen og teknologien som skal til for å lykkes også i vindindustrien til havs. Det beviser på en glimrende måte hvordan fornybare industrier kan vokse fram fra sterke tradisjoner i olje og gass, sier Fidjeland. For å få fart på den regionale industrien, er det etablert et felles Agderprosjekt innen flytende havvind, ledet av tidligere NODE-sjef Kjell O. Johannessen. Prosjektet har levert en rapport som viser verdikjeden for flytende havvind. Rapporten identifiserer 18 arbeidspakker, som illustrerer ulike markedsmuligheter for de sørlandske bedriftene. Blant disse mulighetene er installasjon, service, forankring, flytende strukturer, avvikling og mer. – Ved å overføre kompetanse og teknologi fra olje- og gassindustrien har vi en unik mulighet til å spille en stor rolle i en ny og evigvarende industri. Agder-regionen er godt posisjonert for å ta en stor del av dette markedet, sier Kjell O. Johannessen.

GCE NODE har rundt 100 deltakerbedrifter, inkludert flere akademiske institusjoner. Klyngeleder: Tom Fidjeland E: tom@gcenode.no

https://gcenode.no

Tom Fidjeland er administrerende direktør i teknologiklynga GCE NODE.

AGDERNÆRING VISER VEI


avvind tt industrieventyr

Her er noen av mulighetene som Agder havvind-prosjektet har identifisert for industrien på Sørlandet. Fidjeland ser rapporten som en god konseptaktualisering av potensielle leveranser fra industrien på Sørlandet. – Det vil nok ta litt tid, men når flytende havvind er blitt en moden industri, vil den være enormt stor. Når det skjer, må vi allerede ha tatt en viss markedsandel. Tida for å agere er nå! sier Fidjeland. Havvindprosjektet er finansiert av Agder fylkeskommune og Sørlandets kompetansefond. Styringsgruppa består av - Tom Fidjeland (GCE NODE), - Heine Østby (Eyde-klyngen), - Arne Thomassen (Agder fylkeskommune) - Høye Høyesen (NHO Agder), - Michael Rygaaard Hansen (UiA), - Svein Are Folgerø (Green Energy Network) - Jan Oddvar Skisland (Kristiansand kommune).

Havvindmøller på Statoilfeltet.

FOTO ØYVIND GRAVAS


BANEHEIA PARK

Vi har levert fliser til Baneheia Park

Baneheia Park Eiendommen ligger sentralt i sentrum av Kristiansand, på hjørnet av Tordenskjolds gate og Fjellgata med Slottsquartalet som nærmeste nabo. Det er enkel adkomst og med alle service-, kollektiv- og transporttilbud i umiddelbar nærhet. Av leietakere i bygget kan neves Multiconsult, WSP, BDO og Advokatfirmaet Tofte.

LEDIGE KONTORLOKALER I første etasje har vi to næringsseksjoner for utleie. Lokalene er helt nye og uinnredet og kan tilpasses leietakers behov og ønsker. Leietaker har tilgang til fellesgarderobe, sykkelparkering inne og ute, samt felles takterrasse med blant annet grønne busker og planter, epletrær og krydderplanter – tillegg til en fantastisk uteplass. Høy miljøstandard. Bygget er BREEAM Nor Very Good klassifisert, med bl. a. fjernvarme og -kjøing. Meget gode parkeringsmuligheter. Overtakelse og leietid etter avtale med utleier.

Mot Baneheia. Ca .98 kvm BTA.

Avenyen 26, 4636 Kristiansand Telefon 974 61 000 - post@modena.no

www.modena.no BANEHEIA PARK

Vi er rørentreprenør for Baneheia Park

Mot Tordenskjolds gate. Ca .147 kvm BTA.

Ytterligere opplysninger ved:

NÆRINGSMEGLEREN v/eiendomsmegler MNEF Line Strandli Telefon 48 11 33 38 E-post: line@naringsmegleren.no

6

AGDERNÆRING VISER VEI

Ægirsvei 10 - 4632 Kristiansand Telefon 97 10 13 30 E-post: kh@moi-ror.no

www.moi-ror.no


BANEHEIA PARK

Baneheia Park

Vi har utført systeminnredning og himlinger i Baneheia Park

Ægirsvei 10 B, 4632 Kristiansand Telefon 417 27 000

Vi er totalentreprenør for Baneheia Park

E-post: gh@systemco.no

www.systemco.no

www.kruse-smith.no

MULIGGJØRING I Multiconsult har vi fokusert på muliggjøring i over 100 år. For oss handler jobben vår om å se muligheter der andre ser hindre. Vi skal sprenge grenser der andre fristes til å gå rundt. Dette har gjort oss til det ledende rådgiver- og prosjekteringsselkapet vi er.

www.multiconsult.no

7

Baneheia Park


Kristiansand nye signalbygg:

BANEHEIA PARK Første byggetrinn av Baneheia Park – kontorbygget i parkens sør/vestre hjørne med 5.000 kvm fordelt på sju etasjer – er ferdig og det meste er allerede utleid og tatt i bruk. Etter hvert vil dette være arbeidsplassen til 160–170 mennesker – når alle leietakerne er på plass. Resten av området er regulert til boligformål med næringsarealer i første og delvis andre etasje.

– Opprinnelig var tanken at første byggetrinn skulle være et næringsbygg med innslag av bolig i de øverste etasjene. Men erfaringen vår er at en slik blanding ikke er optimal. Derfor ble det fokusert mer på et rent kontorbygg – så fikk boligene komme i neste omgang. Resten av kvartalet er tenkt utbygd med en blanding av næring og bolig. – Vi er også i konkurransen om å få bygge den nye fylkeshuset for Agder på deler av denne tomta, sier Fidje videre. – Dette ventes avgjort innen juni i år. Vinner vi ikke fram med vårt forslag, setter vi i gang med prosjektering av 5.200 kvm boliger med tilhørende kjellerparkering like over sommerferien.

Det var Christiansholm Eiendom AS og Kruse Smith Eiendom AS som gikk sammen om å utnytte det siste store ubebygde området i Kvadraturen; parkeringsplassen beliggende mellom Slottet og Kirkegata like inngangen til Baneheitunellen. Her lå et stort område ledig og ventet på de gode idéene. Eierne satte i gang med planlegging og utnyttelse av området, som allerede i 2010 ble regulert til nærings- og boligformål. Underveis solgte Kruse Smith sin andel til Solon AS. Sistnevnte solgte etter hvert videre til Christiansholm Eiendom AS, som nå er eneeier. – Vi kom i kontakt med flere interesserte leietaker og besluttet i 2018 å sette i gang grunnarbeidene, sier Anstein Fidje i Christiansholm Eiendom til Agdernæring.

Første byggetrinn, næringsbygget Baneheia Park ble ferdigstilt og overtatt av byggherren midt i november i fjor og det meste er allerede utleid og tatt i bruk. Utbygger og byggherre Christiansholm Eiendom AS var inspirert av de mulighetene det lå i å utforme denne siste biten i Kvadraturen. Kontorbygget Baneheia Park er utviklet av det lokale arkitektfirmaet ArkNet AS. Totalentreprenør har vært Kruse Smith Entreprenør AS og Multiconsult har vært rådgiver og prosjekterende med geoteknikk, miljø, vann og avløp/fjernvarme, byggeteknikk, brannteknikk, akustikk, energi, bygningsfysikk, landskapsarkitektur, BREEAM og er også ansvarlig søker. Det glassedekkede bygget framstår

Baneheia Park

Trapp mellom etasjene til Advokatfirma Tofte.

som noe helt nytt arkitektonisk og gir en storbyfølelse for de som kommer kjørende mot sentrum fra vest. Kontorene er blitt fleksible med god takhøyde og store muligheter for framtidige tilpasningsbehov og endringer. De store vindusflatene slipper inn mye naturlig lys og gir god sikt mot store deler av Kvadraturen, spesielt fra de øverste etasjene. Totalt er det investert omlag 120 millioner kroner i nybygget. – Det har vært en uvanlig positiv prosess. Alt har gått etter planen og det meste er allerede utleid og tatt i bruk, opplyser Fidje. – Pr. i dag har vi kun ledig ca. 270 kvm fordelt på to seksjoner i første etasje. Resten er fylt opp med solide virksomheter, som også kan dra nytte av hverandres kompetanse. Største leietaker er ingeniørselskapet Multiconsult som har hele 1700 kvadratmeter i tredje og fjerde etasje samt noen arealer i første etasje til disposisjon for sine 65 ansatte. Blant øvrige leietakere finner vi kjente bedrifter som advokatfirmaet Tofte, BDO og WSP. Underetasjen, som har plass til parkering, består ellers av garderober, tekniske rom etc.

Miljø og energi Baneheia Park er, som et av de første bygg i Kristiansand, designet og ferdigstilt til

BREAAM-NOR nivå «Very good». Bygget klimatiseres av fjernkjøling og fjernvarme og ventilasjonslufta brukes til å distribuere temperatur ut i bygget gjennom et ventilasjonsaggregat i hver etasje. Dette sparer også byggeier for et stort og komplisert røranlegg for varme

Barløsning med utsikt i fellesarealene til BDO.


Baneheia park sett i fra vestre side av E18. og kjøling i bygget. Det er mulig å styre temperaturen i hvert rom med et webbasert betjeningspanel. Bygget er utstyrt med en imponerende glassfasade, som skaper spennende utfordringer for inneklima og mange tekniske løsninger levert av de forskjellige involverte fag. På taket anlegges en flott takterrasse med en spetakulær utsikt i alle retninger. Her blir det plen, busker, epletrær og sittegrupper for leietakernes bruk. Fellesarealet hos Advokatfirma Tofte.

Det er lagt stor vekt på at ventilasjon og SD-løsninger er framtidsrettet og innovative. Dette har vært en gjennomgående tanke både for utforming og løsninger. Systemene er installert med bl.a energioptimal behovsstyring av viftehastigheter og skylagring av data (GKcloud). Primærventilasjonen dekkes av sju ventilasjonssystemer som dekker byggets ventilasjonsbehov. I tillegg til dette kommer spesialsystemer og avtrekkssystemer som fjerner gasser og

forurensninger i forbindelse med prosesser. Ventilasjonsanleggene er dimensjonert for å dekke kjølebehovet med luft som energibærer. Det benyttes GK sitt godt utprøvde konsept for behovskontrollert luftmengdestyring på romnivå. Konseptet er basert på aktive tilluftsventiler med automatisk justering av kastelengde og mange innebygde sensorer, kombinert med Lindinvents 3-dimensjonale romkontroll-system.

Innglasset møterom hos BDO.


BANEHEIA PARK

EILERT SUNDT VIDEREGÅE

Vi har levert og PM DANIELSEN I prosjektert elektro- LEVERER UTSTY og svakstrøminstallasjoner til Baneheia Park Oppdatert utstyr, materiell og innredning er viktig for trivsel både for elever og ansatte i den videregående skolen, og selvsagt betyr dette mye når også det gjelder å tilegne seg kompetanse og ferdigheter for videre studier eller opplæring ute i bedriftene.

www.oneco.no Baneheia Park

Vi utfører murarbeidene på Baneheia Park

Ved Eilert Sundt videregående skole i Farsund er effektivt undervisningsutstyr og innredninger tilpasset undervisningsbygget tillagt stor betydning. Etter vanlige anbudsrunder er PM Danielsen Interiør og Kontorutstyr AS tildelt en vesentlig del av leveransene når det gjelder faste innredninger til kjøkken, kantine, fellesarealer og undervisningsrom. Samme firma leverer også løse møbler som sittemøbler, skolemøbler, lydabsorbenter, miljøstasjoner mm. – Vi har hatt et tett samarbeid med Veidekke Entreprenør AS, Trollvegg Arkitektstudio AS og Eilert Sundt vgs gjennom hele prosessen, sier avdelingsleder interiør hos PM Danielsen AS, Ragne Evensen til Agdernæring. – Samarbeidet har resultert i mange gode løsninger og vi gleder oss til å

se både skolen og våre leveranser i bruk. PM Danielsen hadde også leveransene til Tvedestrand videregående skole da denne sto nybygd i 2020. Historien til PM Danielsen strekker seg 125 år tilbake i tid. Helt tilbake til 1895 da Peder Mikal Danielsen åpnet papirog bokhandel i Arendal. Etter hvert ble det også trykkeri- og bokbindervirksomhet. – Dette er områder bedriften valgte bort etter hvert forteller Evensen videre, – og i dag er PM Danielsen en av Sørlandets ledende leverandører av møbler, kontormaskiner og rekvisita til kontorer, skoler, barnehager og helsesektoren. Firmaet har i dag avdelinger i Arendal og Kristiansand. – Vi har opplevd sterk vekst og framgang gjennom mange år, og vår ambisjon er å tilfredsstille kundenes behov for kompetanse, kvalitet og topp service. Vi arbeider hele tida med utvikling og bruker mye ressurser på å følge med i det som skjer på dette feltet. Våre fagområder har gjennomgått stor endring de siste tiårene, og vi er derfor glad for å ha både de beste leverandørene og topp produkter med oss i arbeidet med å hjelpe kunden til å finne de beste løsningene. – Jeg vil også framheve våre ansattes kompetanse og erfaring. Disse er vår viktigste res-

Moneveien 65, 4640 Søgne E-post: oddmbjunes@gmail.com Vi utfører det meste innen mur – små og store oppdrag. Ta kontakt for en uforpliktende prat. Vi gir gjerne tips og råd.

Bruk en mesterbedrift!

Skolen aula med sittegruppe for en uforstyrret samtale.

ILLUSTRASJON

10

AGDERNÆRING VISER VEI Baneheia

Park


ENDE SKOLE, FARSUND

NTERIØR OG KONTORUTSTYR

YR OG INNREDNING surs og betyr mye når vi skal finne kreative løsninger i samarbeid med kundene i en stadig hardere konkurransesituasjon. Åpen innovasjon og ærlighet fra oss som leverandør tror jeg fører til det beste sluttresultatet, og vi ser at kundene kommer tilbake og at det hele tida er nye kunder som kontakter oss. Med øye for design, høy kvalitet og bærekraft skal alle våre produkter fylle sin funksjon, både når det gjelder form, komfort, andre viktige aspekter for å dekke brukerens behov og framtidige krav. – 125 års erfaring skal også bety noe både for våre kunder, samfunnet og miljøet. Vi ønsker å tilby løsninger med kvalitetsprodukter til store og små bedrifter på hele Sørlandet. Vi er behjelpelig med å skreddersy løsninger både til private bedrifter og offentlige institusjoner, skoler og barnehager. I 2020 omsatte 125-årsjubilanten, som har 18 ansatte, for respektable 55 millioner nettokroner. – Vi har som intensjon å vokse videre og gjør både vår egen og andres arbeidsplasser og skoler bedre, avslutter Ragne Evensen.

Innredningen i denne lesehemsen er levert av PM Danielsen Interiør og Kontorutstyr AS. ILLUSTRASJON

LØSNINGER FOR MORGENDAGEN Vi takker Veidekke Entreprenør AS for oppdraget med å levere møbler til nye Eilert Sundt Vgs. Farsund

Arendal: Åsbieveien 5 Stoa, 4848 ARENDAL Tlf: 37 07 60 00 | E-post: post@pmdanielsen.no | www.pmdanielsen.no Kristiansand: Travparkveien 28, 4636 KRISTIANSAND Tlf: 38 01 93 00 | E-post: kristiansand@pmdanielsen.no | www.pmdanielsen.no

Vi er en lokal forhandler på Sørlandet som leverer alt til kontor, skole, barnehage og institusjon

Bygget på

125 års erfaring

Eilert Sundt vgs Farsund

11


EILERT SUNDT VGS

EILERT SUNDT VGS

Vi er ansvarlig prosjekterende ingeniør ved rehabilitering og nybygg Eilert Sundt vgs Farsund

Rådgivende ingeniør

● ●

Byggeteknikk Konstruksjonssikkerhet

Telefon 976 46 749 Banevigsgata 7 4014 Stavanger post@errive.no

Asplan Viak AS Vestre Strandgt. 27, 4611 Kristiansand - Tlf. 38 10 75 00 kristiansand@asplanviak.no - www.asplanviak.no

www.errive.no

Vi er totalentreprenør for bygging av Eilert Sundt videregående skole

www.veidekke.no 12

AGDERNÆRING VISER VEI

NORGES STØRSTE LEVERANDØR AV KVALITETSKONSTRUKSJONER I TRE

Eilert Sundt vgs

Vi leverer takkonstruksjonen til Eilert Sundt vgs

Alfa Tre Sør AS Reddalsveien 45, 4886 GRIMSTAD Telefon 37 40 03 00 E-post: post.alfatresor@alfatre.no

Se våre referanseprosjekter på

www.alfatre.no


EILERT SUNDT VGS

Glass- og aluminiumsarbeider er utført av TRYGGHET NÅR DU BYGGER Prosjektgruppen AS holder til i Søgne og har 12 rådgivende ingeniører som leverer tjenester innenfor bygg, anlegg, regulering og eiendomsutvikling

NorDan Rubicon AS Orstadvegen 110 - 4353 Klepp Stasjon Telefon 51 60 21 50 - info@rubiconas.no

www.rubiconas.no EILERT SUNDT VGS

Vi utfører alt av - systemhimlinger, - støydemping og - datagulv på Eilert Sundt vgs

Telefon 90 67 6302 - E-post: stefan@utv.no Lygnaveien 1183 - 4595 Tingvatn

UTV AS utfører alt innen Systemhimling - Systemvegg - Foldevegger Innvendige glassvegger - Datagulv Solskjerming

Vi har utført prosjektlederprosjekteringslederog utstyrskoordinatoroppdragene ved rehabilitering og nybygg ved Eilert Sundt vgs Farsund Rådhusveien 36 | 4640 Søgne Rådhusveien 2A | 4520 Sør-Audnedal post@pgas.no | www.pgas.no

Eilert Sundt vgs Farsund

13


Ombygging og utvidelse av Eilert Sundt vgs i Farsund Agder fylkeskommune bygger om og utvider Eilert Sundt videregående skole i Farsund. Skolen, som er lokalisert midt i sentrum av denne vakre sørlandsperla, vil gi plass til vel 500 elever og i overkant av 100 ansatte når den står klar til overlevering og bruk høsten 2021. Totalentreprisen, som er på 201 mill. kroner eks. mva., ble tildelt Veidekke Entreprenør AS. Prosjektgruppen AS har har hatt prosjekteringslarbeidet og arkitektarbeidene er utført av Trollvegg Arkitektstudio AS. I tillegg har Nordic Heatsystems AS, Rambøll Norge AS, Asplan Viak AS, Errivé AS, Tratec Elektro AS, Aktiv Sprinkler AS og Brekke & Strand Akustikk AS deltatt ved utarbeidelse av prosjektet. Eilert Sundt vgs har i dag studiesteder i Farsund, Lyngdal og på Lista. Vedtaket om ny videregående skole i Farsund ble gjort i Vest-Agder fylkeskommune i 2016. Fylkestinget godkjente da utbygging av Eilert Sundt vgs både i Farsund og Lyngdal. Prosjektet hadde en totalramme på 381 millioner kroner og omfatta renovering og nybygg på studiestedene Farsund og Lyngdal. Studiested Lista legges ned ved feriestart sommeren 2021. Undervisninga i Farsund omfatter i tillegg til allmennfag også tilbud innen teknikk- og industriell produksjon, elek-

trofag, design- og håndverksfag, kunst-, design- og arkitekturfag, studiespesialisering, samt tilbud til elever med behov for arbeidslivs- og hverdagslivstrening.

Prosjektet Både en begrenset tomtestørrelse og tillatt byggehøyde, samt at Farsunds arkitektur er av historisk betydning, har gitt begrensninger for den arktitektoniske utforminga og bygningsmassens volum. Byggherren hadde også klare forutsetninger for arealutnyttelse, funksjon, klima, bruk av trematerialer både ut- og innvendig og tilpasning til byens eksi-

Eilert Sundt videregående skole

sterende infrastruktur. Prosjektgruppen AS har utarbeida forprosjektet og arkitektarbeidene er utført av Trollvegg Arkitektstudio AS. Veidekke Entreprenør AS vant den utlyste anbudskonkurransen som omfatter oppføring av to nybygg og totalrenovering av to eksisterende skolebygg, ett fra 1905 og ett fra 1999. Veidekkes anbud lød på 201 millioner kroner eks. mva og oppdraget ble signert i begynnelsen av juni 2019.

Tilpasset eksisterende miljø Det ene nybygget er på totalt 4.760 kvm fordelt på fem etasjer mens det andre har gitt 850 kvadratmeter og fire etasjer. Eksisterende bygninger er rehabilitert og utstyrt med energisparende vinduer, ny isolasjon, kledning og modernisert slik at disse skal fungere i skolens nye bygningsmasse og tilfredsstille byggherrens krav til undervisningsbygg. Skolen totalareal er på vel 10.400 kvm når det hele står ferdig. Eksisterende bygningsmasse er fra tidligere koplet sammen. De to nye byggene er koplet sammen via en kulvert under Theis Lundegaards gate, og så koplet sammen via en gangbro til bygNytt og gammelt passes fint sammen og får et hyggelig gatetun mellom skolebyggene. ILLUSTRASJON: RAMBØLL

AGDERNÆRING VISER VEI


er plassert midt i Farsunds verneverdige sentrum og omkranset av vakker arkitektur fra tidligere generasjoner. get fra 1999. De forskjellige studielinjer, fellesfunksjoner og arbeidsplasser skal spres over hele bygningsmassen slik alle bruker hele skolens undervisningsarealer. Dette vil muliggjøre en god fellesskapsfølelse for både elever og ansatte. Skolen får gjennomgående fellesarealer fra nord til sør og alle fire byggene vil fungere som en enhet. Det er også lagt vekt på en belysning som skal medvirke til trivsel og godt arbeidsmiljø. Spesielt kan her nevnes at det blir RGBbelysning fra toppen i to av byggene og at man i tillegg får behagelig dagslys gjennom store vindusflater. Totaleentreprisen omfatter også opprusting av skolehagen med trimarealer og et nytt amfi. De øvrige uteområder og gatemiljøet mellom byggene skal oppgraderes av Farsund kommune i en egen entreprise

En meget energigjerrig skole Fylkeskommunen har vedtak om at nye bygg i størst mulig grad skal være energi- og klimanøytrale og oppføres etter passivhuskravene i NS 3701 og tilfredsstille E-klasse A. Kravet for Eilert Sundt vgs Farsund ble satt til Futurebuilts nZEB-definisjon, som i praksis betyr tilnærmet nullenergibygg. I tillegg til at det bygges energieffektivt, oppnås dette bl. a. også ved bruk av biobrensel

og solceller. Dette betyr at de nye skolebyggene kan oppnå en reduksjon i klimagassutslippene på ca. 70% sammenliknet med tradisjonell byggeteknikk. Det ble også stilt krav til klimavennlig materialbruk og minimum 30% reduksjon i klimagassutslipp i tilknytning til materialproduksjon (TEK 17). Utstrakt bruk av tre som byggematerialer både ut- og innvendig, lavkarbonbetong og stor grad av resirkulering av armeringsjern var viktig for å nå dette målet. Nybyggene bygges etter passivhusstandard med klimakrav iht. NZEB+0. Alt skal være mest mulig klimanøytralt og tilrettelagt for lavt energiforbruk og små CO2-utslipp. Taket på hovedbygget blir – kanskje som det første større bygg i Norge – levert med skiferliknende solceller og vil ha en produksjonskapasitet på rundt 40.000 kWh årlig. Det meste av oppvarmingsbehovet skal dekkes ved tilkobling til kommunens nærvarmeanlegg. Når det hele har vært i bruk en tid skal det også utarbeides et klimagassregnskap som viser resultatene av innsatsen. Utnyttelse av dagslys og bruk av avanserte tekniske løsninger vil også være med på å redusere byggets energibehov til et absolutt minimum. Alt dette er tiltak som bidrar til at Agder fylkeskommune kan nå

ILLUSTRASJON: RAMBØLL

målsetningen om å bygge mest mulig klima-nøytralt.

Kort byggetid – Fysisk startet vi opp i september 2019, forteller prosjektleder Tor Harald Ihme ved Veidekke Entreprenør AS til Agdernæring. – Skolens elever og ansatte forlot lokalene ved feriestart 2020 og siden har det kun vært bygningspersonell på stedet. Ferdigstillelse og overlevering av nytt skoleanlegg er, etter noen forsinkelser grunnet coronapandemien, beregnet til 14. september i år. – Jeg vil også benytte anledningen til å påpeke det gode samarbeidet det har vært mellom byggherren og alle som er involvert i prosjektet. Samarbeidet med byggherren har gjennom hele anleggsperioden vært preget av stor grad av åpenhet og det er tett og god dialog mellom byggherrens prosjektledelse, de brukeransvarlige og alle andre som er involvvert i arbeidet med Eilert Sundt vgs i Farsund. ––– Veidekke Entreprenør AS er en av de største aktørene når det gjelder oppføring av undervisningsbygg i Norge og firmaets mange avdelinger har for tida ca. 25 ulike prosjekter under utvikling eller oppføring. I Agder har Veidekke Entreprenør AS hatt to–tre prosjekter gående til enhver tid de siste seks–sju åra.

Eilert Sundt vgs Farsund

15


Vi har utført grunnarbeidene ved Eilert Sundt vgs Farsund

- LANDSDEKKENDE FUNDAMENTERINGSSELSKAP MED HOVEDKONTOR I STAVANGER, AVDELINGSKONTORER I SKIEN OG BERGEN

-ALT INNEN FUNDAMENTERING

KONTAKT: Røssevika - 4560 Vanse Telefon 38 39 66 61 post@br-thorkildsen.no

Seabrokers Fundamentering AS Telefon: 51 80 00 00 fundamentering@seabrokers.no www.seabrokers.no

www.brthorkildsen.no

Eilert Sundt vgs

Storkjøkken Vi takker Eilert Sundt vgs og Veidekke Entreprenør AS for at vi ble valgt som leverandør av storkjøkkenutstyret

STORKJØKKEN - VASKERIMASKINER SKYLLEROM - SPESIALINNREDNING Frolandsveien 985 4820 Froland Telefon 37 03 70 00 E-post: post@hakedal.no 16

AGDERNÆRING VISER VEI

EILERT SUNDT VGS


EILERT SUNDT VGS

Vi leverer og utfører sanitær-, varme-, kjøle-, elektro- og automatikkanlegg ved Eilert Sundt vgs

Vi leverer låser og beslag til Eilert Sundt vgs Farsund

Vi holder til i: FARSUND - FLEKKEFJORD - LYNGDAL - MANDAL

AVDELING KRISTIANSAND

Telefon 916 58 484

Narviga 14, 4633 Kristiansand Tlf. 417 00 190 - kristiansand@lassenteret.no

teknikken@tratec.no

www.lassenteret.no

www.tratec.no

EILERT SUNDT VGS

EILERT SUNDT VGS

Vi utfører

Vi utfører mur- og flisarbeidene

BETONG- OG TØMRERARBEIDER på Eilert Sundt vgs

MURMESTER Søndre Vei 116, 4560 Vanse Tlf. 38 39 37 40 - Mobil 924 80 740 - post@listabygg.no

Arnt Kristensen AS Telefon 908 45 784 - arntkris@gmail.com Solheiveien 9, 4580 Lyngdal

www.listabygg.no

Alt i tre, betong og stålbygg 17

Eilert Sundt vgs Farsund


FARSUNDS ORDFØRER ARNT ABRAHAMSEN

Sam

men, og vi må gjøre det i Lister-regioFarsundsordfører, Arnt nen, på tvers av kommunegrensene, sier Abrahamsen (A) mener Arnt Abrahamsen, og aker seg litt lenfram på stolen. Regionalt samarbeid regionalt samarbeid er en ger er en av arbeiderparti-ordførerens fanesaker. forutsetning for at de ulike Listerkommunene skal blomstre i framtiden. Bedre og bedre

dag for dag

Fraværet av folk i sentrum henger trolig sammen med regnet og de mørke skyene som ligger tungt over den lille byen i havgapet. Hovedgaten fra nord til sør har vært stengt i halvannet år på grunn av omfattende byggearbeider på den videregående skolen. Det er korona, og de lokale forretningene blør. Stemningen kunne med andre ord vært mye bedre, og kontrasten er stor til ordførerens åpningsreplikk: – Jeg er optimist. – Optimist??!?? – Ja, uten tvil. Vi har alle forutsetninger for å gå framtiden lyst i møte. Vi må bare gjøre de riktige tingene sam-

Næringsarealer i Farsund ● LISTA FLYOG NÆRINGSPARK: 2200 mål som er i ferd med å bli godkjent. Der skal papirarbeidet etter planen være ferdigstilt tidlig i høst. ● RØSSEVIKA: 80 mål kommunalt og 120 mål privat næringsareal som er ferdig regulert. ● BORSHAVN: 40 mål ferdig regulert. ● LUNDEVÅGEN: 300 mål ferdig regulert og ytterligere 400 mål som relativt enkelt kan klargjøres og godkjennes for næringsformål.

Abrahamsen er smertelig klar over den tøffe situasjonen innbyggerne er i akkurat nå, men han trøster seg med at både koronaen og byggearbeidene går mot slutten. Allerede til høsten vil den tyngste pandemi-børa være løftet av våre skuldre, byggearbeidet vil være over og fremkommeligheten i sentrum vil bli minst like god som før. Dessuten skal byens gater og torv opprustes og forskjønnes. Regnværet får han ikke gjort noe med, men resten vil snart være på stell, mener ordføreren. Optimisme er, i likhet med pessimisme omtrent like smittsomt som korona. Derfor gjelder det å få folk til å se lyst på livet og på fremtiden. Hver positive forbedring, hver løste tråd som knyttes opp vil bidra til å snu stemningen. For snu må den – Statistisk sentralbyrå har funnet ut at folketallet i Farsund og kommunene rundt vil falle i årene som kommer om det ikke skjer endringer – både i forhold til arbeidplasser og øvrige tilbud.

Etableringer Arnt Abrahamsen fikk mye spalteplass i lokalavisen i fjor høst da han gikk ut og fortalte at Farsund var med i kampen om å få etablere en enorm batterifabrikk. Nå ble kommunen riktig nok slått på oppløpet av Arendal, men ordføreren kan fortelle at han jobber med flere andre aktuelle etableringer. – Vi er i kontakt med flere aktører som vurderer å etablere seg i Farsund. – Hva er det som gjør Farsund til et interessant sted å etablere ny virksomhet? – Jeg vil trekke fram tre moment: Rikelig tilgang på areal som allerede er regulert til næringsformål, god tilgang på kraft og gode anløpsmuligheter for skip. Dessuten regner vi med å få på plass nødvendige godkjenninger for å ta i bruk den gamle militære flystripa vår for større fly.

FARSUNDSORDØRER ARNT ABRAHAMSEN: tingene sammen, og vi må gjøre det i Lister-

– Men de som vurderer å starte opp noe i Farsund ser vel på mer enn bare bedriftstekniske fordeler? – Ja absolutt, og da er det godt å vite at vi har gode og moderne skoler, både på grunnskole og videregående nivå. Vi har god barnehagedekning. Vi har et spennende kulturliv og vi har en natur de fleste kan misunne oss, sier Abrahamsen. Den nevnte naturen tar seg unektelig bedre ut i solskinn enn i

AGDERNÆRING VISER VEI


men for livet liteten innad i regionen vil trolig bli enda større i årene som kommer. Vi ligger midt mellom Kristiansand og Stavanger og vi har både plass til og lyst på nye etableringer. – Men du er bare en av til sammen seks ordførere som må jobbe for at Listersamarbeidet skal fungere. Har du kollegene dine med deg? – Ja, uten tvil. Lister-tanken modner gradvis og jeg ser det som en av mine viktigste oppgaver å snakke opp regionen vår så ofte og så mye som jeg kan. En sterk og vital region er forutsetningen for en sterk og vital Farsund kommune. – Har du noen konkrete eksempel på vellykkede regionale prosjekter? – Jeg har mange, men vi er kanskje særlig stolte av nærings- og regionplanen Lister 2030. Dette er et felles dokument på hva som er ønsket utvikling for regionen i årene som kommer. Alle kommunene står bak planen 100%, og når vi alle er enige og veien og trekker i samme retning er det ingen tvil om at vi vil komme langt.

Det gode liv

– Vi har alle forutsetninger for å gå framtiden lyst i møte. Vi må bare gjøre de riktige -regionen, på tvers av kommunegrensene. FOTO: ØYSTEIN MIKALSEN

høljregn, men optimist som han er, tror ordføreren at det vil bli med været som det er med mye av det andre som plager innbyggerne om dagen – Alt skal bli bra til slutt.

Listersamarbeidet Farsund er sentralt plassert i Lister, en region bestående av Sirdal, Flekkefjord, Kvinesdal, Hægebostad og Lyngdal.

Abrahamsen mener at de respektive kommunene må bli flinkere til å se på seg selv som deler av et fellesskap. – Vi er til sammen 37.000 mennesker i denne regionen, det er ikke mer enn 30 minutts biltur mellom de ulike kommunesenterene. Listersamarbeidet favner i dag alt fra helse til skole, kultur, planarbeid og næringsutvikling. Det er mange som jobber i andre Listerkommuner enn der de bor, og mobi-

Arnt Abrahamsen bor selv i grenda Spind, lengst øst i Farsund kommune. Han har mer enn en gang blitt beskyldt for å være i overkant lokalpatriotisk – men dette bekymrer på ingen måte ordføreren. – Farsund har mange perler – og mitt lille paradis i Spind er bare et av de. Der kan jeg komme tett på naturen, der kan jeg se årstidene skifte og der kan jeg finne både inspirasjon og nye krefter. Det er fantastisk å leve i en kommune som har mange slike oaser fra hav til hei for de som er på jakt etter det gode liv. Vi har ingen rushtrafikk og stressende byliv. Vi sliter ikke med forurensing, vi har god tilgang på tomter og boligprisene våre er ikke avskrekkende. Vi ligger ikke lenger unna nærmeste flyplass enn at vi raskt kan være på vei ut i den store verden når bare koronaen tillater det. Jeg gleder meg forresten stort til å sette meg på flyet til London igjen for å se mitt kjære Chelsea spille hjemmekamp igjen. Det er med plasseringen vår på tabellen i Premier League som det er med så mye annet her i verden – Alt skal bli bra til slutt. AV ØYSTEIN MIKALSEN

Vi presenterer Farsund

19


ALCOA LISTA FYLLER 50 ÅR, OG

RIGGES

– Det viktigste jeg kan gjøre for Alcoa Lista er å rigge bedriften for morgendagens krav både til lønnsomhet, miljø og bemanning, sier verksdirektør Grethe Hindersland. Direktøren har satt av en time til intervjuet med Agdernæring. I løpet av den timen vil verket produsere knapt 11 tonn primæraluminium. Ovnene i smelteverkets tre haller kjører døgnet rundt, hverdag som helg. Årsproduksjonen på 95.000 tonn høres imponerende ut for en uinnvidd, men Hindersland kan fortelle at dette plasserer Alcoa Lista blant de minste smelteverkene i Alcoa-systemet.

Et brutalt regnestykke – Alcoa er et enormt konsern men en årsomsetning i fjor på over ni milliarder dollar. Den eneste måten et lite smelteverk som Lista kan overleve i et slikt system er at vi klarer å holde kvaliteten oppe og kostnadene nede. Utfordringen er at det er minst to ukjente i den ligningen: strømprisen og aluminiumsprisen, sier Grethe Hindesland. I skrivende stund er begge deler gunstige, men markedene både for metall og strøm kan svinge kraftig, og hver gang strømmen er dyr og aluminiumen billig sover verksdirektøren litt dårligere om natta. – Norge er et høykostland, og dermed er det dyrt med arbeidskraft. Vi konkurrerer på lik linje med verk der timelønna og de øvrige kostnadene er langt lavere enn her hos oss. Men prisen vi får for aluminiumen vi selger er lik – dermed må vi fokusere kontinuerlig på effektivisering. I dag jobber det knapt 300 personer på Alcoa Lista. På det meste hadde de mer enn 700 ansatte. Likevel er produksjonen i dag høyere enn da arbeidsstokken var over dobbelt så stor.

FOR FRAMTIDEN: Verksdirektør Grethe Hindersland jobber for å rigge Alcoa Lista for mange og gode år med aluminiumsproduksjon.

Miljøansvar Det lukter brent kull inne på smelteverket. Det er fordi rå kullelektroder er en forbruksvare i Søderberg-teknologien som anvendes for å omdanne oksid til aluminium. Verket på Lista bruker såkalt ny-søderberg-teknologi, som er utviklet av Alcoa, og som bidrar til reduserte utslipp av klimagasser. Søderberg-metoden, som ble utviklet tidlig på 1900-tallet har blitt kritisert for å være lite miljøvennlig. Grethe Hindersland forteller at de gjør alt de kan for å minimere verkets klimaavtrykk. I dag filtreres og renses avgassen fra ovnene for utslipp av miljøgiften PAH, CO2, støv og fluorid. «Karbon-fotavtrykk» er lavt fordi strømforbruket dekkes av fornybar energi. Strømmen som går gjennom ovnene kommer fra vannkraft. – Hadde vi vært avhengig av kullkraftverk for å produsere strøm ville

20

AGDERNÆRING VISER VEI

situasjonen vært en ganske annen, sier hun og føyer til at Alcoa Lista jobber med stadig å forbedre prosessene og tilpasse drift for å ha så lavt CO2-utslipp som mulig. – Det er mange krav som stilles til en moderne norsk industribedrift, og miljø-kravene gjør jobben med å holde kostnadene nede enda tøffere. Men både jeg og arbeidsstokken vår vet at et vedvarende miljøfokus er en forutsetning for at vi skal få drive også i framtiden.

Nye koster Snittalderen på arbeidsstokken vil uvegerlig gå ned i årene som kommer. Alcoa Lista er en populær arbeidsplass, og mange av de ansatte har hatt omtrent hele sitt yrkesaktive liv på verket. Mange av disse begynner nå å nærme seg pensjonsalder, og Hindersland vet at hun har en spennende rekrutteringsjobb foran seg.


FOR NYE 50 – Jeg vil at staben vår skal speile samfunnet vi lever i, både når det gjelder kjønn, alder og etnisitet, sier verksdirektøren. Enkelte ser kanskje smelreverksindustrien som en litt tung, skitten og gammeldags bransje for tunge, skitne og halvgamle gubber. Dette er stereotypier Grethe Hindersland vil bekjempe. – Sannheten er at vi har en teknologi og en filosofi som plasserer oss langt framme, både når det gjelder kvalitet, økonomi, miljø og HMS. Dette er det viktig at vi klarer å formidle hvis vi skal lykkes med nyrekruttering. For et par år siden hadde Hindersland permisjon fra Lista for å være verksdirektør på et Alcoa-verk i Portland i Australia. Mens produksjonen på Lista er knappe 100.000 tonn produseres det godt 300.000 årlig på det australske verket. Grethe Hindersland er glad for erfaringene hun gjorde seg i Portland, men ser likevel en del fordeler med å være så små som Lista. – Vi kan snu oss raskere. Det er lettere å sette nye tanker og idéer ut i livet på et mindre verk. Min jobb som leder er få de ansatte til å se dette som en spennede utfordring og en mulighet til å ble enda bedre.

Aluminium på termos Aluminium-produksjon for dummies ser ut som følger: Oksid og strøm og karbon puttes inn i den ene enden og aluminium kommer ut i den andre. Den litt mer detaljerte varianten er at oksiden, som kommer med båt fra Spania, losses over i siloer på kaia som er forbundet med smelteverket med lange transportbånd. Råstoffet fra kaia går inn i ovnene, som fyres av 128.000 ampere (til sammenligning har vi stort sett 12 eller 16 ampere hjemme i husene våre). Når oksiden er omgjort til aluminium i ovnene går den videre til støperiet der metallet legeres og herdes etter kundenes behov. Støresteparten av aluminiumet Alcoa Lista produserer forlater verket som seks meter lange bolter i ymse dimensjoner. Rundt en tiendedel av produksjonen fraktes i flytende form over til bildelfabrikken som ligger et steinkast unna. Grethe Hindersland vet at smelteverket har enorme ringvirkninger i en forholdsvis liten kommune som Farsund. De ansatte på hennes lønningsliste og deres familier er bare en del av bildet. – Råstoffene vi leverer til bildelfabrikken og alle tjeneste vi kjøper av lokale underleverandører bidrar også til å gjøre Alcoa Lista til en hjørnesteinsbedrift i ordets rette forstand. En hjørnesteinsbedrift med mange og gode år foran seg, avslutter Grethe Hindersland. AV ØYSTEIN MIKALSEN

SKREDDERSØM: Alcoas kunder får aluminiumen akkurat slik de vil ha den. Dimensjonen, legeringene og herdingen varierer fra kunde til kunde – alt etter hva som skal produseres.

Farsund


En tung aktør på Ferrari, Rolls Royce, Bentley, Jaguar og Porche er bare noen av luksusbilene som triller rundt med bildeler fra Aludyne i Farsund. – Vi støper kompliserte understellskomponenter av høyeste kvalitet, forklarer fabrikksjef Jon Ola Ystgaard og tar en slurk kaffe fra en kopp med Land Rover sin logo på før han fortsetter. – Både kompleksiteten og kvalitetskravene til delene vi produserer gjenspeiles i prisen, som i sin tur gjenspeiles i kundelisten vår. Et lysbilde fra fabrikkens powerpointpresentasjon viser et pent knippe luksusbiler som alle har det til felles at de er utstyrt med understellsdeler i aluminium produsert i Farsund.

Helautomatisk produksjon

AUTOMATISERT: Roboter gjør store deler av jobben, godt hjulpet av operatører med

Aludyne er et amerikansk selskap med hovedkontor i Detroit, og med produksjon av bildeler både i Nord-Amerika, Europa og Asia. «Subframes» er det beste norske ordet Ystgaard kan komme opp med når vi ber ham konkretisere nøyaktig hva bildelfabrikken i Farsund lager. Enkelt forklart er en subframe den delen av understellet der både drivverk og hjul skrus fast. Jo mer avanserte bilmodeller jo høyere krav til rammene fra Farsund. Det krever hundrevis av prosesser på veien fra flytende aluminium til ferdig støpte, kvalitetssikrede og pakkede bildeler. De fleste prosessene er automatisert, og nå fokuserer bedriften på

redusere menneskelig inngripen til et minimum. – Vi har lykkes med å automatisere hele produksjonsprosessen for enkelte produkt, slik at ca 20% av bildelene vi lager ikke røres av menneskehender helt fra det flytende metallet kommer inn til fabrikken og til bildelene ligger ferdig pakket og klare til utsendelse. Det er både kostbart og kompliert å finne gode måter å gjør dette på, men oppsiden er at selve produksjonsprosessen blir billigere fordi maskiner erstatter mye av det arbeidet som før ble gjort av mennesker. – Men dette virker ikke så lovende sett med arbeidstakernes øyne?

AVANSERTE PROSESSER: Aludyne leverer bildeler til et meget kresent marked, og grundig kvalitetssjekk av produktene er viktig.

– Kanskje ikke ved første øyekast. Men økt produktivitet er helt nødvendig for å lykkes i vår bransje. Det vi jobber for å oppnå er å øke volumet ut fra fabrikken med en stabil stab, ikke å redusere staben. Målet må være å øke omsetningen fra i overkant av 600 millioner i fjor til nærmere milliarden om noen år, sier Ystgaard.

Lokale innsatsmidler Bildelfabrikken ble i sin tid lagt til Lista på grunn av smelteverket som ligger på andre siden av veien. Et kvart århundre

KVINNER I INDUSTRIEN: Prosessindustrien har tradisjonelt vært en mannsbastion, men på Aludyne er kvinner godt representert.


lette bildeler – Vi kjøper aluminium der vi til enhver tid får best valuta for pengene, sier han, og legger til at kvalifisert arbeidskraft er en like kritisk ressurs som metallet de trenger. Aludyne er en høyteknologibedrift, og selv de ufaglærte ansatte trenger flere måneder med opplæring før de kan gjøre jobben på en tilfredsstillende måte.

Oppgang i korona-året

grundig kjennskap til prosessene. etter bildelfabrikkens etablering i Farsund er det fortsatt kortreist aluminium av høy kvalitet som flyter inn i de avanserte støpeformene til Aludyne. Det meste av råstoffet kommer fortsatt i flytende form i gigantiske «thermoser» fra det lokale smelteverket. Den eneste endringen som har skjedd de siste årene er at Aludyne er begynt å resirkulere eget skrapmetall i stedet for å la Alcoa ta seg av resmeltingen. Jon Ola Ystgaard understreker at selv om de er glade for samarbeidet med naboen er ikke tilstedeværelsen av et lokalt smelteverk et være eller ikke være for bildelfabrikken.

Aludyne kan vise til gode resultat både i fjor og forfjor, til tross for at bilbransjen forøvrig hadde det tøft. Både 2019 og 2020 var to vanskelige år for de europeiske bilfabrikkene Aludyne selger produktene sin til. Konjungtursvingninger må ta skylden for negangen i 2019 – en situasjon som absolutt ikke ble bedre da koronapandemien gav verdensøkonomien en real «trøkk 16». 2020 begynte godt for Aludyne i Farsund, men optimismen forsvant den 12. mars, da landet og bilindustrien stengte ned. – I februar i fjor hadde 283 personer på jobb. En måned senere var vi kun 12, forteller Ystgaard. Til alt hell ble ikke produksjonsstarten så langvarig, og allerede etter 14 dager begynte de å ta inn igjen folk. – Da status skulle gjøres opp for 2020 viste det seg at vi hadde klart å ta igjen mye av det vi tapte under den verste koronaperioden både mht. omsetning og lønnsomhet. 2020 ble et nytt godt år i så måte, selv om det ikke ble så bra som vi hadde sett for oss før covid, og med mye smertefull omstilling underveis.

MENNESKE OG MASKIN: Selv om mye av produksjonen gjøres av roboter er det fortsatt behov for fagfolk som kan gjøre de jobbene maskinene ikke kan klare.

Fabrikk i «Gokk» Jon Ola Ystgaard legger ikke skjul på at det er visse utfordringer knyttet til å drive en høteknologibedrift med kunder i luksusbilmarkedet når man ligger i lille Farsund. – Hadde vi eksempelvis ligget i Ruhrområdet i Tyskland ville vi hatt kort vei til bilprodusenetene og de til oss. Det er fort å bli glemt når man ligger så langt unna markedene, og derfor jobber våre folk veldig aktivt mot kundene, både for å få greie på hva som rører seg i bransjen og selvsagt for å sørge for at vi er med betraktningen når nye kontrakter skal inngås, sier Ystgaard. Han trekker også fram at det kan være krevede å knytte til seg kvalifisert arbeidskraft. Operatørene rekrutteres, som tidligere nevnt lokalt og læres opp av bedriften selv, men ingeniørene og andre ansatte med høyere utdannelse er det ikke overflod av i en liten sørlandsby. – Derfor er det om å gjøre å ta godt vare på staben vår og bygge på det teamet vi allerede har, sier Aludynesjefen. Selv om det er utfordringer med å ligge i Farsund er det også fordeler. Tilgangen til flytende aluminium fra et smelteverk på samme industriområde er en åpenbar fordel. Det samme kan sies om stabil bemanning. Hvis man ønsker å jobbe med bilindustri og noen av verdens sterkeste merkevarer, eller med å utvikle denne type teknologi, er det ikke så mange lokalt som kan konkurrere med oss. Noe som også viser seg igjen i en veldig stabil stab. – Og så er det ingen ulempe at vi har fantastisk natur rundt oss på alle kanter. Det er etter hvert mye god kundekontakt som er knyttet ute i Farsunds vakre skjærgård, når vi har tatt kundene med ut på tur, avslutter Jon Ola Ystgaard. AV ØYSTEIN MIKALSEN FOTO: ALUDYNE

LUKSUSBILER: Aludyne er stolt av kundelisten sin.


Alcoa Lista Aluminiumsverk omringet av nydelig natur, april 2020. FOTO: MAY ELIN FRØYLAND

Alcoa Norway ANS Avd Lista Tlf. 38 39 91 00 Vollmonaveien 40 4550 Farsund

www.alcoa.com

– din lokale rørlegger og elektriker i Farsund Lista Fly- og Næringspark Bygg 36, 4560 Vanse Telefon 38 39 33 10 - post@tjoves.no

Velkommen til Farsund! Farsund kommune ønsker alle nye næringsetableringer velkommen Ta kontakt med oss på telefon 38 38 20 00 eller

www.farsund.kommune.no

24

AGDERNÆRING VISER VEI


Trykksaker Helt enkelt

Tidsskriftredaksjon Bildebehandling Trykksaker Årbøker Medlemsblader Brosjyrer Logo

post@agderolje.no • www.agderolje.no • Tlf.: 909 40 300

Hydraulikk/slangeverksted Sveisemateriell Bolter/festemateriell Verktøy Arbeidstøy Verneutstyr Gass Elektroverktøy

Lundevågen Industriområde, 4550 Farsund Telefon 38 39 63 50 - post@listeriv.no

Telefon 90 17 66 81 Henrik Wergelands gt. 50B Postboks. 384, 4664 Kristiansand post@gpartner.no

Vi presenterer Farsund

25


Mellom høy himmel og vid horisont

LISTA FYR – en gang verdens største fyrstasjon En oase i grønt og blått. Her vokser minner for livet. Lista fyr er det historiske/geografiske stedet, avgrenset til det fredete fyrområdet med parkeringsplassen og omkringliggende plante- og fuglefredningsområde.

Lista Fyr AS Lista Fyr AS er en driftsorganisasjon som ikke bare omhandler selve fyrområdet, men har en bredere tilnærming, som inkluderer lokal og regional stedsutvikling. Lista Fyr har hatt autorisasjon som nasjonalt naturinformasjonssenter siden 2015 og har fra 2020 ansvaret for Farsund kommunes reiselivssatsing og markedsføringen av Farsund kommune som reiselivsdestinasjon. Lista Fyr AS er heleid av Farsund kommune.

Kystverket eier grunnen og alle bygningene på Lista fyrstasjon. Farvannet utenfor Lista kan se innbydende ut i godvær, men fyret sender sine varselblink utover en av seilskutetidas mest fryktede kyststrekninger. I løpet av høsten 1781 strandet hele åtte skip. Først i 1836 ble området utbedret med et 34 meter høyt fyrtårn, hugget i granitt. Etter hvert ble det et problem å skille de enkelte fyrlysene langs kysten fra hverandre. For å unngå forveksling ble det derfor reist ytterligere to fyrtårn på Lista i 1853. Ordningen med tre fyrtårn varte fram til 1873, og i denne perioden var Lista fyrstasjon verdens største. I dag er Lista fyr er et populært besøksmål med nesten 80 000 besøk i året. Stedet har en fantastisk beliggenhet og en mangfoldig profil, med stort spenn i målgrupper og besøkende. Besøkssenter våtmark Lista var det første nasjonale autoriserte naturinforma-

sjonssenteret på Sørlandet, med naturveiledning, undervisning og guidete turer. På fyret kan du også oppleve; det historiske fyrtårnet med den fredete bygningsmassen, Fyrferie i den gamle assistentboligen, sykkelutleie for de som ønsker å oppleve det utvalgte kulturlandskapet på Vest-Lista, utstillinger om våtmark og fuglelivet, mulighet for ringmerking av fugl sammen med Lista Fuglestasjon, Kunstpunkt Lista med spennende utstillinger, kiosk/isbar og turistinformasjon.

Mulighetsstudiet – Lista fyr – Det har lenge vært aktuelt å videreutvikle Lista fyr som besøkslokasjon både for lokalbefolkningen og tilreisende, sier Pål Hals, daglig leder for Lista Fyr AS. Det er et ønske om å få besøkende til å bli lenger i området; å øke besøket til flere destinasjoner, både lokalt på Lista og regionalt; å heve kvaliteten på tjenestene som

LISTA hadde opprinnelg tre fyrtårn og var verdens største fyrstasjon. FOTO: CONRAD PARNEMANN

Daglig leder Pål Hals, Lista Fyr AS. FOTO: LISTA FYR


Lista fyr ruver som en havets katedral i det flate Listalandskapet. tilbys, og å spre de besøkende over lengre tid, utover sommersesongen. I dag jobbes det med et mulighetsstudium for utvikling av Lista fyr, utført av BGM Arkitekter i Grimstad. Eksisterende virksomhet er allerede i ferd med å vokse seg ut av de tilgjengelige lokalene på stedet. Det er uttrykt behov for bedre utstillingslokaler, undervisningsrom og auditorium, et bedre spisested med kortreist mat og kontorplasser for ansatte. Besøkstallet er økende, og man ser for seg en fortsatt økning, sier Hals.

– Hvordan kan destinasjonen Lista Fyr bidra til å videreutvikle og styrke lokalsamfunnet/lokalmiljøet? Som et av de mest spektakulære trekkplastrene i området kan destinasjon Lista Fyr spille en viktig rolle i et samspill med andre lokale aktører. Kunstvirksomheten ved Lista fyr er allerede godt etablert med galleriet Kunstpunkt Lista som drives av Agder Kunstsenter. Fyrmesterboligen har siden 1987 vært visningssted for lokal, nasjonal og internasjonal kunst.

FOTO: FLYT NORGE ARILD NIELSEN

Ønsket om å videreutvikle «Besøkssenter våtmark Lista» og å styrke posisjonen som nasjonalt senter er kanskje den mest spennende muligheten. Mulighet for synergi i utviklingen og samlokaliseringen av det nasjonale natursenteret, fyrstasjonen, naturutstillinger, kunst, klasseromsundervisning og matservering tenker vi er betydelige, ikke bare for Lista Fyr AS men også for hele regionen, sier reiselivsansvarlig for Farsund og Lista, Thora Arnadottir.

Utstilling om Lista våtmarkssystem på Lista fyr.

FOTO: LISTA FYR


EILERT SUND VIDEREGÅENDE SKOLE, LYNGDAL

Klimamålene nådd med Agder fylkeskommune vedtok tidlig ambisiøse klimamål. For Rambøll har bærekraft og klimatiltak vært sentralt gjennom hele selskapets historie. Når selskapet bidrar på lokale prosjekter i Agder er det derfor ekstra motiverende når lista legges høyt.

For Rambøll er undervisningsbygg et satsingsområde, og en sektor hvor selskapet har vunnet en rekke prestisjetunge priser for sine prosjekter de siste åra. Steinkjer skole vant blant annet prisen for Årets skolebygg 2020. Nå er Rambøll i gang med arbeidet som skal samlokalisere nytt campus NTNU i Trondheim. Rett før nyttår vant Rambøll designkonkurransen for Nye Ski videregående skole i Nordre Follo. Felles for prosjektene er høy oppmerksomhet på materialbruk, bærekraftige og energivennlige løsninger som er tilrettelagt for en framtid vi ikke fullt ut kjenner i dag. Høsten 2019 kunne elever og ansatte ta i bruk nye Eilert Sundt videregående skole i Lyngdal, med et nybygg med den

BRIGHT IDEAS. SUSTAINABLE CHANGE. www.ramboll.no

høyeste klimaklassifiseringen Vest-Agder (nå Agder) fylkeskommune har oppnådd. Men hva skal egentlig til for å levere et bygg som tilfredsstiller de strengeste miljøkrav?

Slik planlegges en nullutslippsbygning Agder fylkeskommune har vedtatt at alle nye bygg i størst mulig grad skal være klimanøytrale, og det var også utgangspunktet for Rambøll tidlig i skissekonseptfasen. – Det ble vår oppgave å definere et nivå som var mulig å nå, og vi tok da utgangspunkt i de ambisjonsnivåene for nullutslippsbygninger som det norske forskningssenteret ZEB (Zero Emissions Buildings) har definert og som omhandler prosjektering, klimagassberegninger og dokumentasjon av nullutslippsbygninger, forteller Andreas Brøvig, seksjonsleder VVS og Energi hos Rambøll i Kristiansand. A ZEB defintions guideline som er benytta i prosjektet, beskriver forskjellige nivåer, fra det laveste til det mest ambisiøse. Etter hvert som arbeidet med Lyngdal videregående skole kom i gang, ble ambisjonsnivået justert inn mot ambisjonsnivå ZEB OM (40), som noe forenklet innebærer at solceller skal kompensere for energibruken tilsvarende det bygget bruker i løpet av 60 år, og 40 prosent av utslippene knyttet til materialene i bygget.

Solceller som produserer nødvendig energi Et hovedgrep på vei mot et klimanøytralt bygg var å legge til rette for et stort solcelleareal på taket av det nye bygget, kombinert med en god varmepumpeløsning som gjør at nesten alt av oppvarming til bygget kommer fra varmepumpa. I tillegg ble det valgt gode ventilasjonsanlegg med lavt trykkfall, noe som gir lite viftedrift og god varmegjenvinning. Ved Eilert Sundt videregående skole i Lyngdal ble også belysning et viktig område for å få ned energibruken, både ved å velge spesielt energieffektiv belysning, samtidig som en har mulighet til å styre belysninga slik at den ikke står på unødvendig.

Riktig valg av materialer – Vil man ha et godt isolert bygg for å hindre varmetap, må man også se på bruken av materialer. I den nye delen

28

AGDERNÆRING VISER VEI

Eilert Sundt videregående


felles høye ambisjoner

Eilert Sundt vgs i Lyngdal er bygd for framtiden med blant annet robuste og klimavennlige materialer. skolen ble det benyttet lavkarbon-betong klasse A, og det ble viktig å minimere bruk av stål i bygget, ved at stål ble erstattet med tre eller lavkarbon-betong. Eksempelvis ble det brukt lavkarbon-søyler i stedet for stålsøyler for å få ned utslippet. Av samme grunn brukte vi trestendere i innervegger som et alternativ til stålstendere, forklarer Brøvig. Han understreker betydningen av å ha kontroll på hele prosessen for å kutte utslipp. Skolebygget ble kledd med tre framfor plater, og i valget av solceller på taket, ble produksjonen av dem avgjørende – at den foregår i Norge hos REC.

Når skolen ikke er i bruk Selv om Eilert Sundt videregående skole i Lyngdal først og fremst er bygd for undervisning på dagtid, er det også tatt høyde for at det foregår en del aktivitet på skolen på kveldstid. Dette innebærer at det er installert et eget ventilasjonsanlegg som benyttes når det er kveldsdrift for å unngå å kjøre hovedanlegget på hele skolen. Et undervisningsbygg vil også gjerne stå tomt og med minimal drift store deler av sommeren, nettopp i den perioden som solcelleanlegget produserer mest strøm. Kombinasjonen av hvor mye overskuddsstrøm skolebygget kunne levere ut på nett, og kravet til annen tilgjengelighet til taket, for eksempelvis vedlikehold og krav fra brannvesen, ble et poeng når størrelsen på

skole Lyngdal

solcelle-panelet og plasseringen av det skulle bestemmes.

Et bygg for framtida Det nye tilbygget til skolen er tilpassa dagens læring og moderne undervisning. – Det gjelder også materialvalg. Det er en del av vurderingen vi må gjøre. Hadde vi valgt materialer som må byttes tre ganger i løpet av en forventet levetid på seksti år, ville også utslippene ha blitt tredoblet. Det innebærer noen bevisste valg som eksempelvis bruk av robuste

ILLUSTRASJON: RAMBØLL

overflater som Fermacell i stedet for gips. Det er både bra for klima, er robust og har veldig bra lydtekniske egenskaper. På en skole med tidvis hard bruk reduserer dette behovet for utskiftning. Selv om nullutslippsambisjonen gjelder for det nye bygget, og dette ikke kompenserer for energibruken til resterende del av skolen, er det ikke så mange av prosjektene i landet som har et såpass ambisiøst mål som dette ved at de klarer å dekke inn både energiutslippene og mye av material utslippene, sier Andreas Brøvig.

.

Eilert Sundt vgs Lyngdal Ved den videregående skolen i Lyngdal er det oppført en ny to etasjes bygning. Selve byggingen startet juni 2018 og stod klar i oktober 2019. Det overordnede arkitektoniske målet var å få utformingen av det nye tilbygget til å tilpasse seg den eksisterende bygningsmassen på en harmonisk måte, slik at det samlet framstår som én helhetlig skolebygning. Skolen omfatter avdeling for byggfag, teknikk, industriell produksjon og helseog oppvekstfag. I det nye skolebygget er det etablert sosiale områder som er med på å knytte sammen de ulike byggene og nivåene, og fungerer som et bindeledd både horisontalt og vertikalt. Den nye aulaen fungerer også som et bindeledd mellom de ulike avdelingene. Her kan elevene møtes for å spise i kantina, eller lese på biblioteket. Byggherre var Vest-Agder fylkeskommune. Rambøll er arkitekt og har vært med helt fra planfasen i prosjektet, og videre i skisse og forprosjekt med anbudsgrunnlag (for Vest-Agder fylkeskommune). Rambøll har vært representert med de fleste fag fra rådgivningsselskapet. Prosjektet utføres i form av totalentreprise som håndteres av Veidekke Entreprenør AS. For Veidekke har Rambøll levert arkitektur, geoteknikk, energi, bygningsfysikk og akustikk.


Aleksander Lien daglig leder

Tharald Lundvall rådgiver

Lill-Margrethe Stene rådgiver

Vemund Ruud rådgiver

Richard Ekhaugen rådgiver og kommunikasjonsansvarlig

UNGT ENTREPRENØRSKAP (UE) er en ideell, landsdekkende organisasjon som i samspill med skoleverket, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Ungdomsbed sportsbutikk Elevene i ungdomsbedriften HookProtect UB har ikke latt seg stoppe av tidvis rødt nivå på videregående skole i 2020 og 2021. I stedet har de satset høyt og landet Grønberg Sport i Kristiansand som mentorbedrift. Bedriftsprogrammene i Ungt Entreprenørskap gir dokumentert læringseffekt og bidrar til at elever og studenter får erfaring med bedriftsetablering innenfor trygge rammer. Gjennom erfaringslæring, kreativitet, samarbeid og tverrfaglighet kvalifiseres framtidens verdiskapere til arbeidslivet. – Elevene starter, driver og avvikler sine egne bedrifter med lærer og representanter fra arbeids- og næringsliv som veiledere. Elevene utvikler egne forretningsideer, de produserer og markedsfører varer og tjenester, de utarbeider budsjetter og fører regnskap – og sist, men ikke minst; de jobber sammen i

team for å oppnå resultater, sier Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder, til Agdernæring.

Lærer ved å gjøre – Det å drive sin egen ungdomsbedrift er spennende, og er man litt interessert i økonomi er dette faget helt topp. Det inneholder alt av økonomi, markedsføring og ledelse, forteller Rahim Hansson. 17-åringen er elev ved Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) og en av fire medlemmer i ungdomsbedriften HookProtect UB. Bedriften har utviklet et etui man fester rundt fiskekroken i bunnen av sluket. – The HookProtector beskytter omgivelsene fra å sette seg fast i kroken under passivt bruk og transport. Den er inspirert av tannbørstebeskytteren som du klipser rundt tannbørstehodet, fortsetter Hansson i podkasten «Lunsjlaget», som Ungt Entreprenørskap Agder står bak.

Mentorer veldig viktig HookProtect UB har jobbet målrettet helt siden de opprettet bedriften og foretok markedsundersøkelser høsten 2020. De unge gründerspirene har også koblet seg på det lokale arbeidslivet i utviklingen av produktet sitt.

Ungt Entreprenørskap Agder (UE Agder) inspirerer og kvalifiserer framtidens verdiskapere på Agder. UE Agder er brobygger mellom skole og arbeidsliv og pådriver for entreprenørskap – i hele utdanningsløpet. Gjennom erfaringslæring, kreativitet, samarbeid og tverrfaglighet kvalifiserer vi framtidens verdiskapere til arbeidslivet. Det er et langsiktig mål å bidra til økt etableringsrate, innovasjon og forretningsutvikling i virksomheter på hele Agder. UE Agder registrerte nærmere 8.000 elever og studenter skoleåret 2019–20, samt engasjerte 350 personer fra lokalt arbeids- og næringsliv og bidro til mer enn 900 lærerinvolveringer gjennom entreprenørskapsaktiviteter i skolen.

17-ÅRINGENE Anna Y. Olsen og Rahim Hansson utgjør halvparten av ungdomsbedriften HookProtect UB. Elevene fra Kristiansand Katedralskole Gimle har utviklet en beskytter for fiskekroker som allerede har skapt interesse innen fiskemiljøet i landsdelen. FOTO: UNGT ENTREPRENØRSKAP AGDER.

30

AGDERNÆRING VISER VEI


drift fikk kjent på kroken – Sosiale medier har vært avgjørende

– Læreren vår, Kristin Erlandsen Strømme, mente det var viktig at vi i ungdomsbedriftene skaffet oss en mentor. Vi tok kontakt med Svein Grønberg i Grønberg Sport og har vært innom butikken og fått tips og råd. I tillegg har Anstein Fidje, daglig leder hos Christiansholm Eiendom, hjulpet oss mye med forretningsplan og til å tenke gjennom hva vi vil i framtiden. Mentorene har vært veldig viktige for oss, påpeker Hansson. – Vi har det meste innen fiskeutstyr, men av en eller annen grunn så har denne gjengen her kommet på noe smart, noe som ikke har eksistert før. Dette er en ganske genial sak som ikke finnes i bransjen. Godt gjort å komme på dette, roser Svein Grønberg i en av mange videoer HookProtect UB har lansert på sin Facebookside.

– Sosiale medier har vært avgjørende for markedsføringen vår. Instagram er der vi satser hardt, den plattformen bruker vi mye tid på. Vi har egen Facebook-side og vi skal opprette egen Youtube-kanal. I forbindelse med innspillingen av reklamefilmen vår tok vi kontakt med artisten Madden, som har mange hundre millioner avspillinger på Spotify. Han har en låt som heter «Alive» som vi veldig gjerne ville bruke i vår reklame. Pengene til å kjøpe slike rettigheter har vi ikke, men da vi tok kontakt med ham på Instagram syntes han det var kjempekult og det var helt greit for ham at vi brukte sangen. Det var veldig, veldig kult, sier Hansson med et smil i Ungt Entreprenørskap Agders podkast. Richard Ekhaugen ble ansatt som rådgiver og kommunikasjonsansvarlig i Ungt Entreprenørskap Agder 1. oktober 2020. Han har latt seg imponere av drivkraften landsdelens elever framviser i sitt arbeid med ungdomsbedriftene. – Jeg har hatt gleden av å møte mange ungdomsbedrifter gjennom høsten og vinteren, både fysisk og digitalt. Det som slår meg er hvor dedikerte og reflekterte veldig mange av elevene framstår. For å ta nettopp HookProtect UB som eksempel har det vært en fornøyelse å se hvordan de har jobbet fram en innovativ løsning, som ser ut til å passe som hånd i hanske i markedet, fra en enkel idè i et klasserom på Kristiansand Katedralskole Gimle og til det helstøpte produktet vi ser i dag. Det er imponerende å høre hvor gjennomtenkt alt rundt bedriften deres er, sier Ekhaugen med henvisning til hvordan ungdomsbedriften fremstår i podkastepisoden.

– Profesjonalitet er viktig for oss

Motivert til videre satsning

- THE HOOKPROTECTOR beskytter omgivelsene fra å sette seg fast i kroken under passivt bruk og transport. Den er inspirert av tannbørstebeskytteren som du klipser rundt tannbørstehodet, forklarer Rahim Hansson, salgs- og produktsjef i HookProtect UB. FOTO: HOOKPROTECT UB.

Årets første store mål for den driftige ungdomsbedriften er fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter i Agder. På grunn av smittevernsituasjonen blir det store arrangementet i år heldigitalt, uten at det senker motivasjonen hos de kreative VGS-elevene fra Kristiansand. – Vi satte oss tidlig mål om å gjøre det bra med ungdomsbedriften vår, forteller daglig leder i HookProtect UB, Anna Y Olsen. – Å vise profesjonalitet er viktig for oss, der ønsker vi å score høyt. Vi har satt oss mål om i hvert fall to seire i fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter, følger salgs- og produktsjef Hansson opp. Profesjonaliteten har kommet til syne både i reklamefilm, sosiale medier og i hvordan bedriften framstår i møte med omverdenen. Både Hansson og Olsen er krystallklare på at engasjementet er nøkkelen til å lykkes med ungdoms-bedrift, og det gjelder å ha stor tro på idéen man velger å gå for.

De innovative ungdommene i Hook Protect UB er klare på at ungdomsbedriften deres vil kunne leve et liv også etter endt skolegang. Bedriftsarbeidet har motivert dem for videre satsning. – Ungdomsbedrift kan passe for hvem som helst, men man må sette av tid og jobbe hardt for å oppnå resultater. Alle kan ta faget så lenge de er motivert for det. Vi satte tidlig som mål at vi ønsket å ta dette videre, at vi faktisk kunne selge produktet etter videregående skole, forteller Olsen, før salgssjefen er ærligheten selv. – Vi drømmer om å tjene penger, det er kanskje det største målet, avrunder Rahim Hansson med et smil.

Utdanning

Styremedlemmer Styreleder: Kris Haanes Handelshøyskolen BI Oslo Pensjonert direktør, heltidsprogram Styremedlem: Wenche Fresvik Agder fylkeskommune Avdelingsleder Virkemidler og entreprenørskap Styremedlem: Clare Jortveit Universitetet i Agder Seniorrådgiver Styremedlem: Trond Madsen NHO Rådgiver Styremedlem Janne Fardal Kristoffersen Lindesnes kommune Styremedlem Carina Ugland J. B. Ugland Fornybar Energi Daglig leder 1. varamedlem May-Lene Noddeland Trygg Trafikk Regionleder 2. varamedlem Tina Norheim Abrahamsen Business region Kristiansand Rådgiver

31


Næringsarealer på Agder Tilgang på gode næringsarealer er avgjørende både når det gjelder å få til lokale nyetableringer, legge til rette for eksisterende bedrifters vekst og for å trekke til seg attraktive virksomheter for å skaffe nye arbeidsplasser for Agders voksende befolkning. Bedriftene har ofte ulike behov, men felles for de fleste er god tilgang på kvalifisert arbeidskraft, effektive transportmuligheter og gjerne nærhet til kundene. Det er ledige næringstomter og -lokaler over hele Agder. Vi presenterer her noen alternativer.

Trøngsla Næringspark, Flekkefjord Trøngsla nærings- og handelspark ligger med nærhet til E39 og bare fem minutters kjøretur fra Flekkefjord sentrum. Parken, som er beregnet til f lere typer næringsvirksomhet, dekker et område på totalt ca. 60 mål, hvorav det gjenstår ca. 20 mål å bygge ut. Fra Flekkefjord er det gode trafikale forbindelser både mot vest og øst og om noen år er en 4-felts motorvei klar. Hele området er opparbeida og byggeklart og passer for både forretningsformål, kontorer, tjenesteyting, håndverkere og mindre industrivirksomheter. For mer informasjon om hva som er

Verven næringspark. tilgjengelig, kontakt ELTL Eiendom AS Trond tlf. 909 24 267 Svein tlf. 480 88 044 E-post: alltid@titilto.no

Verven Næringspark, Lyngdal Verven Næringspark ligger landlig, godt skjerma og svært sentralt, kun fire km fra E39. Totalt er 130 daa regulert til næringsbebyggelse. Realisering av området skjer

trinnvis og det er pr. nå klargjort og lagt ut for salg 20 mål ferdig planert for bygging. Utbyggeren tilbyr romslige og f leksible løsninger i f lere størrelser. Tomtene leveres med teknisk infrastruktur som vei, vann, kloakk, fiber og strøm til tomtegrense. Området er planlagt for mange formål og tomtene kan tilpasses kundens ønsker. Her er det f. eks. muligheten for mindre

N Æ R I N G S T O M T E R I LY N G D A L

Går du med planer om å etablere bedrift eller trenger bedriften nye lokaler, bør du ta en titt på Verven Næringspark i Lyngdal. Området blir synlig fra den nye motorveien E39. Beliggenheten er attraktiv i forhold til kystbyene på Agder, og i tillegg får du en næringsvennlig kommune med gode servicetilbud å samarbeide med. De første tomtene ligger byggeklare med vei, vann, kloakk, fiber og strøm på plass.

Tomtene, som ligger i et ekspansivt miljø, er velegnet til flere typer næringsvirksomhet og størrelsen kan tilpasses ditt behov. Flere opplysninger ved henvendelse til Knut Foss - Telefon 958 03 659 Sveinung Forgard - Telefon 900 75 414 E-post: post@vervenpark.no

www.vervenpark.no

32

AGDERNÆRING VISER VEI


tomter tilpasset bedrifter eller andre som ønsker å eie sitt eget bygg. Med nærhet til E39 passer området godt for både produksjonsbedrifter, lager/engrosvirksomheter, garasjeanlegg, verksted, kontor og håndverkere. Størrelsen på de aktuelle tomtene kan tilpasses den enkelte kjøpers behov. Verven Næringspark AS er utvikla og eies av familien Foss. Familien har drevet skogen i dette området i f lere generasjoner. Etter noen år med masseuttak og salg av knuste steinmasser er området nå omregulert til næringspark. Opplysninger ved henvendelse til Knut Foss, telefon 958 03 659 Sveinung Forgard, telefon 900 75 414 E-post: post@vervenpark.no www.vervenpark.no

Lister næringspark LIster Næringspark ligger på Opofte i Kvinesdal kommune – sentralt i Listerregionen, med i underkant av 20 minutters kjøring til nabokommunene Farsund, Flekkefjord, Hægebostad og Lyngdal. Listerregionen har ca. 35.000 innbyggere og infrastrukturen er godt utbygd. Ny E39 og utbedring av RV 465 gjør regionen til et stort felles bo- og arbeidsmarked. Kvinesdal kommune har et areal på ca. 1.000 km2 og strekker seg fra Fedafjorden til høgheiene i Knaben. Innbyggertallet i kommunen ervel 5.900. Kvinesdal har en

positiv befolkningsutvikling, blomstrende handelsnæring, gode skoler og barnehager og et godt utbygget tjenestetilbud. Samarbeidet mellom kommune og næringsliv er meget godt. Kommunen og næringslivet har i fellesskap etablert næringsselskapet Innvovasjon Kvinesdal. Kommunen arbeider også aktivt for å legge forholdene til rette for en positiv næringsutvikling.

Lista flypark Lista f lypark eier 1250 mål nærings- og industriareal i Lista f ly- og næringspark og driver hotell med 99 rom og rundt 300 sengeplasser, campingplass med tilgang til vann, strøm og garderobefasiliteter, konferanselokaler, selskapslokaler, bespisning for små og store selskaper, lagerhotell og samt utleie av kontorbygg. Lista Hangar Eiendom AS eier 99,9 mål med rundt 10.000 m² bygningsmasse, inklusive tre hangarer. Det er i dag ca. 150 arbeidsplasser i Lista f ly- og næringspark.

Søgne og Mandal TT Eiendom AS, som er en del av Terrengtransport Holding AS, har en rekke næringsområder for salg på Agder. Størst er Jåbekk Industriområde i Mandal, Lohnelier i Søgne og Langrønningen i Bamble. Her har bedriften f lere tomter klare for salg.

Jåbek næringsområde JÅBEKK INDUSTRIOMRÅDE Jåbekk industriområdet ligger i kort avstand fra Mandal sentrum og E39 og det er gode transportmuligheter både øst- og vestover og til Mandal havn. Dette gjør området velegna til f lere typer næringsvirksomheter. På Jåbekk er det f lere byggeklare tomter for salg, slik at det er raskt å komme i gang med byggearbeidene. Utbyggeren kan også levere ferdig bygg tilpasset kjøperens behov. På Jåbekk har TT Eiendom AS for salg lagerhaller under oppføring. Mer informasjon rundt disse finner du på www.finn.no, eller ved å kontakte Tom Eikså på tlf. 916 11 110 eller e-post: tom@ttas.no.

NÆRINGSTOMTER I FLEKKEFJORD I Handelsparken på Trøngsla, med nærhet til E39 og bare 5 minutter fra Flekkefjord sentrum, har vi flere attraktive næringstomter for salg. Området er opparbeidet og byggeklart.

ELTL Eiendom AS Trond tlf. 909 24 267 - Svein tlf. 480 88 044 E-post: alltid@titilto.no

Næringseiendom

33


Næringsarealer på Agder LOHNE NÆRINGSOMRÅDET Lohne næringsområdet ligger rett ved nye E-39 litt vest for Søgne sentrum. Det skal etablere egen avkjøring fra nye E-18 med god tilkomst for tungtransport. Mange store aktører har allerede etablert seg her og nye tomter og bygg er stadig under opparbeidelse. For mer informasjon om hva som er tilgjengelig, kontakt Tom Eikså på tlf. 916 11 110 eller tom@ttas.no.

Det planlegges og bygges en rekke nye prosjekter innen handel, lager og kontor. Svært mange virksomheter i regionen opplever stor vekst i etterspørselen etter varer og tjenester og svært mange har Sørlandsparken som etableringssted nr 1. Sørlandsparken Øst som ligger i Lillesand kommune omfatter bl. a. store virksomheter som IKEA og OBS Bygg. I tillegg planeres omkringliggende område for ytterligere næringsvirksomhet.

Sørlandsparken

Vennesla

Sørlandsparken er med sine nær 450 virksomheter en av Norges største næringsparker. Sørlandsparken ble etabert i 1977. Den gang som Randesund Industriområde. Området har endret karakter og blitt regionens viktigste næringspark med stort innslag av handel, bil, møbler, ferie/fritid, lettproduksjon, kontor og lager. I Sørlandsparken finner du et av Norges største handlesenter, Sørlandssenteret. Her ligger også Kristiansand Dyrepark og Sørlandets Travpark som store attraksjoner. I Avenyen, øverst i parken, er det mer enn 60.000 kvm med storhandel. Samlet areal i den delen av parken som er lokalisert i Kristiansand kommune er ca. 1500 dekar. I tillegg kommer dyre- og fritidsparken med et betydelig areal. Det pågår for tida stor aktivitet i hele Sørlandsparken.

Vennesla kommune har 569 dekar næringsareal fordelt på 19 ulike områder. Vennesla er en kommune med stor etterspørsel etter attraktive næringstomter. Det er stort press på enkelte områder, mens andre områder venter på at noen skal etablere seg. Kommunen bistår gjerne den som ønsker tomt til utvidelse eller nyetablering. I Hunsfos Næringspark er det 70 dekar med urbane fabrikklokaler. Også her er det stadige nyetableringer. Dette er en av Norges mest urbane og framtidsretta næringsklynger hvor det skjer mye. I Øvrebø ligger det er næringsområdet på 55 dekar rett ved riksvei 9 og tett på sentrum av Skarpengland. Også her har det vært f lere nyetableringer de siste åra. På Hægeland ligger et næringsområde på 31 dekar midt i sentrum ved riksveg ni med f lere ledige tomter.

Støleheia er et regionalt næringsområde på 3.100 dekar som disponeres av Bulk Infrastructure. Her planlegges det bl.a. for over 800.000 kvadratmeter datasentre.

Evjemoen Næringspark Tidligere Evjemoen militærleir har bygg og tomter for mange ulike formål. Bl. a. ble det i fjor åpnet et helt nytt fengsel. Det om lag 880 dekar store området har en bygningsmasse på omkring 60.000 kvadratmeter. Så langt ligger følgende inndeling av Evjemoen til grunn for den videre utviklingen: Nordre leir er tilrettelagt for lett industri, midtre del skal inneholde salg og servicefunksjoner, mens søndre del blir tyngdepunktet for kurstilbud, kompetanseheving og kompetanseintensive arbeidsplasser. Her blir det også gode muligheter for bespisning og overnatting. Evjemoen Næringspark AS ønsker å legge forholdene til rette for både store og små etableringer innen en rekke bransjer. Eierne ønsker å gi «starthjelp» til de som måtte ønske å etablere seg, og har f lere måter å hjelpe dem i gang på. Noe av det som kan gi Evjemoen Næringspark særpreg er nettopp en spennende variasjon i bedriftene som holder til her.

Agder Næringspark Agder Næringspark, som satser sterkt på

Avenyen Næringspark Nye næringsseksjoner sentralt ved Avenyen i Sørlandsparken

Prosjektet Avenyen Næringspark består av et planlagt nybygg med ca. 3.300 kvm næringsareal i form av lager/kombinasjonslokaler fordelt på 2 byggetrinn. Prosjektet ligger lokalisert i enden av Avenyen i Sørlandsparken, ved siden av XL-bygg. Størrelser på seksjonen er fra ca. 70 kvm til ca. 2.300 kvm (ex. evt. mesanin). Seksjonene kan innredes og tilpasses etter behov. Planlagt ferdigstillelse vår/sommer 2022.

Se www.avnp.no for mer informasjon 34

AGDERNÆRING VISER VEI


sentral: Ca. seks minutter til Sørlandsparken, 16 minutter til Kristiansand sentrum/havn, 17 minutter til Grimstad og 30 minutter til Arendal.

Midt i Agder

Agder Næringspark. grønn teknologi, ligger strategisk plassert langs E-18 mellom Arendal og Kristiansand. Næringstomtene har ypperlige trafikale forbindelser i alle retninger, og nærheten til Kristiansand havn er en stor fordel for

bedrifter som arbeider med logistikk, transport, import eller eksport. Agder Næringspark består av ca. 1100 dekar med næringstomter regulert til ulike næringsformål. Beliggenheten er svært

E-18 fra Grimstad til Kristiansand har skapt et nytt grunnlag for samarbeid og strategisk tenkning i hele regionen. Agder Næringspark på Kjerlingland er et naturlig sentrum mellom de to regionhovedstedene Arendal og Kristiansand, og ligger ypperlig til for å betjene markeder i hele regionen. Bedriftene som har etablert seg i Agder Næringspark har allerede merka verdien av den strategiske beliggenheten midt i Agder. Den korte avstanden fra Agder Næringspark til Kristiansand havn er en stor fordel for bedrifter som arbeider med logistikk, transport, import eller eksport. I Kristiansand er det de siste årene blitt investert betydelig i havn med tilhørende infrastruktur. Nærheten til denne havna – som er en av de viktigste knutepunktene mellom Norge og Europa – gjør at Agder Næringspark egner seg ypperlig som

TRINN 1 SELGES NÅ!! MOLAND PARK – ARENDAL

E18

Seksjonene er isolerte, og fleksible på størrelse og type bruk. Seksjonene er ideelle for opplag av båt/campingvogn/bobil, hobbyverksted, lagerplass. Seksjonene har god plass til utstyr og verktøy. Lagerseksjonene leveres med opplegg for vann, avløp og fiber og har blant annet elektriske leddheiseporter med vinduer og fjernkontroll.

NO K PLASS TI L UTSTYRE T?

LES MER OM SEKSJONENE HER

Næringseiendom

35


Næringsarealer på Agder lokasjon for virksomheter med et internasjonalt nedslagsfelt.

Agderparken Nord – Bråstad Arendal eiendom KF utvikler attraktive næringstomter i et helt nytt industriområde med nærhet til handelsområdet Stoa. Næringsområdet, som ventes ferdig grovplanert våren 1921, er på ca. 500 dekar og grenser til vei og LNF-område. Her tilbys planerte tomter inklusive infrastruktur spesielt tilpassa håndverksbedrifter, småindustri og virksomheter knytta til lager, engros og transport. Agderparken Nord – Bråstad er spesielt utvikla med tanke på næringsutvikling i nær tilknytning til et område hvor det er etablert betydelig handelsvirksomhet og øvrig servicenæring. Næringsparken har en effektiv plassering i forhold til infrastruktur, motorvei E18, kryss 72 Stoa og fylkesvei 42 Frolandsveien. Det er kort vei til boligområder og handelssentra hvor det er regelmessig kollektivtrafikk, både buss og tog. Virksomheter som etablerer seg i Agderparken Nord – Bråstad oppnår mange fordeler som andre områder savner i dag, bla. beliggenhet i forhold til motorveien E18, kort vei til Agderparken Øst – Heftingdalen, Stoa handels- og næringsområde, Arendal lufthavn Gullknapp og Arendal sentrum.

Agderparken Nord.

Tvedestrand Næringspark I forbindelse med ny motorvei mellom Tvedestrand og Arendal som ble åpna i 2019, ble det etablert f lotte næringsarealer tett på innkjørselen til Tvedestrand. Området er totalt på over 250 mål og er tilrettelagt for industri, næring, tjenesteyting og forretninger. De første tomtene er allerede solgt. Tvedestrand Næringspark er godt tilrettelagt for bedrifter med krav til umid-

delbar nærhet til E18, og til effektive logistikkløsninger for moderne løsninger for varetransport. Flere bedrifter er etablert i parken allerede, og en del av disse deltar også i det regionale nettverket av teknologi- og produksjonsbedrifter. Fra Tvedestrand Næringspark er det 20 min. til Arendal havn, to km til Tvedestrand sentrum, en time til Kjevik, og halvannen time til Torp lufthavn Sandefjord.

Tvedestrand Næringspark.

Risør Risør kommune har til enhver tid tilgjengelige næringsarealer og lokaler til ulik type næringsvirksomhet som nyetableringer, bedrifter i vekst og eksisterende bedrifter som ønsker å etablere seg i vår region. Kommunen har to områder som er regulert og tilrettelagt for næring. Det ene området er Risør Næringspark, som består av regulerte og opparbeida områder både på øst- og vestsida av E18. Områdene omtales også som Moland Øst og Moland Vest. I tillegg har Risør kommune opparbeida næringsarealer nærmere sentrum, på Hestemyr næringsområde. Risør Teknologipark ligger i direkte tilknytning til E-18. Teknologiparken består av store områder regulert eller ferdig opparbeida til næringsformål. Med f lere bedrifter innen fornybar energi har Risør Teknologipark tatt en posisjon innenfor grønn teknologi og tilbyr nyetablerere en geografisk nærhet til et mangfold av produksjonsbedrifter.

36

AGDERNÆRING VISER VEI


Viktige kontakter på Agder Agder fylkeskommune Fylkesordfører Arne Thomassen Tlf. 91 34 39 05 Arne.thomassen@politiker.agderfk.no www.agderfk.no Næringssjef Wenche Fresvik Tlf. 37 01 73 00 - Mob. 93 03 33 89 wenche.fresvik@agderfk.no

Setesdal regionråd Dagleg leiar Rita Hansen Tlf. 37 93 75 00 - Mob. 45 24 86 96 rita.hansen@setesdal.no www.setesdal.no

Lindesnesregionens næringshage AS Daglig leder Are Østmo Mob. 41 45 27 25 - are@naringshagen.no www.naringshagen.no

Arendal kommune Ordfører Robert Cornels Nordli Mob. 95 75 99 90 robert.cornels.nordli@arendal.kommune.no www.arendal.kommune.no Næringssjef Kåre Andersen Tlf. 37 00 67 62 - Mob. 90 23 87 77 kare.andersen@arendal.kommune.no

Birkenes kommune Ordfører Gyro Heia Tlf. 37 28 15 00 - Mob. 91 71 75 21 gyro.heia@birkenes.kommune.no www.birkenes.kommune.no Næringskonsulent Merete Holtan Birknes Tlf. 37 28 15 60 - Mob. 92 04 37 15 merete.holtan.birknes@birkenes.kommune.no

Bygland kommune Ordførar Sigbjørn Åge Fossdal Tlf. 37 93 47 19 - Mob. 915 47 815 sigbjorn.fossdal@bygland.kommune.no www.bygland.kommune.no Næringskonsulent Liv Åsne Austad Andersen Tlf. 37 93 47 07 - Mob. 91 13 48 10 liv.asne.austad@bygland.kommune.no

Bykle kommune Ordførar Jon Rolf Næss Tlf. 37 93 85 11 - Mob. 92 83 45 67 jon.rolf.naess@bykle.kommune.no www.bykle.kommune.no Næringssjef Svein Hjorth-Olsen Tlf. 37 93 86 18 - Mob. 90 02 25 53 svein.hjorth-olsen@bykle.kommune.no

Evje og Hornnes kommune Ordfører Svein Arne Haugen Tlf. 37 93 23 00 - Mob. 92 22 19 56 svein.arne.haugen@e-h.kommune.no www.e-h.kommune.no EVJEMOEN NÆRINGSPARK A/S: Daglig leder Connie Barthold Tlf. 48 32 22 24 - Mob. 91 58 65 61 cb@evjemoen.no - http://www.evjemoen.no

Farsund kommune Ordfører Arnt Abrahamsen Tlf. 38 38 20 00 - Mob. 90 64 31 88 arnt.abrahamsen@farsund.kommune.no Rådmann Ståle Manneråk Kongsvik Tlf. 48 99 70 31 stale.mannerak.kongsvik@farsund.kommune.no

www.farsund.kommune.no

Flekkefjord kommune Ordfører Torbjørn Klungland Mob. 90 08 13 87 torbjorn.klungland@flekkefjord.kommune.no Tlf. 38 32 80 00 www.flekkefjord.kommune.no Næringssjef Hans-Egill Berven Mob. 48 84 34 83 - heb@flekkefjord.kommune.no

Froland kommune Ordfører Ove Gundersen Tlf. 37 23 55 16 - Mob. 91 19 50 50 ove.gundersen@froland.kommune.no www.froland.kommune.no Rådmann Bo Andre Longum Tlf. 37 23 55 00 - Mob. 908 88 089 Bo.Andre.Longum@froland.kommune.no Kultur- og næringsrådgiver Ole Tom Tjuselia Tlf. 37 23 55 00 - Mob. 92 82 48 82 ole.tom.tjuslia@froland.kommune.no

Risør kommune Ordfører Per Kristian Lunden Tlf. 37 14 96 35 - Mob. 91 64 85 22 per.kristian.lunden@risor.kommune.no www.risor.kommune.no Næringssjef Bård Vestøl Birkedal Tlf. 37 14 96 32 - Mob. 48 10 34 55 baard.vestol.birkedal@risor.kommune.no

Sirdal kommune

Ordfører Jonny Liland Tlf. 38 37 90 00 - Mob. 38 37 90 12 Gjerstad kommune jonny.liland@sirdal.kommune.no Ordfører Inger Haldis Løite www.sirdal.kommune.no Mob. 40 06 07 72 Næringssjef Øyvind Sjøtrø inger.loite@gjerstad.kommune.no Tlf. 38 37 91 63 - Mob. 90 90 65 63 www.gjerstad.kommune.no Oyvind.Sjotro@sirdal.kommune.no Næringssjef Ole Andreas Sandberg - Mob. 95 75 61 99 SIRDALSVEKST KF, Øyvind Sjøtrø ole.andreas.sandberg@gjerstad.kommune.no Tlf. 38 37 91 63 - Mob. 90 90 65 63 Oyvind.Sjotro@sirdal.kommune.no Grimstad kommune Ordfører Beate Skretting Tvedestrand kommune Tlf. 37 25 03 00 - Mob. 91 79 15 71 Ordfører Marianne Landaas Beate.Skretting@politiker.grimstad.no Tlf. 37 19 95 99 - Mob. 95 23 58 95 www.grimstad.kommune.no Marianne.Landaas@tvedestrand.kommune.no Næringssjef Bodil Slettebø www.tvedestrand.kommune.no Tlf. 37 25 04 31 - Mob. 99 79 63 60 Næringssjef Anne Torunn Hvideberg bodil.slettebo@grimstad.kommune.no Tlf. 90 98 70 98

GRIMSTAD NÆRINGSFORENING

Hanne Guldbrandsen - Tlf. 48 00 43 36 post@grimstad-nf.no- www.grimstad-nf.no

Hægebostad kommune Ordførar Margrethe Handeland Tlf. 38 34 91 18 - Mob. 97 70 99 01 Margrethe.Handeland@haegebostad.kommune.no www.haegebostad.kommune.no

Enhetsleder Plan og drift Ståle Olsen Tlf. 38 34 91 00 - Mob. 90 29 60 28 Stale.Olsen@haegebostad.kommune.no

Iveland kommune Ordfører Gro Anita Mykjåland Mob. 95 82 19 68 - gam@iveland.kommune.no www.iveland.kommune.no Næringssjef Egil Mølland - Mob. 90 87 56 26 egil.molland@iveland.kommune.no

Kvinesdal kommune Ordfører Per Sverre Kvinlaug Tlf. 38 35 78 20 - Mob. 90 91 28 27 per.sverre.kvinlaug@kvinesdal.kommune.no www.kvinesdal.kommune.no Næringssjef Liv Øyulvstad - Mob. 94 51 02 18 liv.oyulvstad@kvinesdal.kommune.no

Kristiansand kommune Ordfører Jan Oddvar Skisland Tlf. 38 07 50 00 - Mob. 98 28 79 00 Jan.Oddvar.Skisland@kristiansand.kommune.no www.kristiansand.kommune.no

Lillesand kommune

Ordfører Einar Holmer-Hoven Tlf. 37 26 15 00 - Mob. 92 46 7041 Einar.Holmer-Hoven@lillesand.kommune.no www.lillesand.kommune.no

Lindesnes kommune

Ordfører Even Tronstad Sagebakken Mob. 95 25 80 96 - events77@outlook.com www.lindesnes.kommune.no

Lyngdal kommune Ordfører Jan Kristensen Tlf. 38 33 40 00 - Mob. 95 55 99 50 jan.kristensen@lyngdalpolitiker.no Rådmann Norman Udland Tlf. 38 33 40 00 - Mob. 91 52 21 69 norman.udland@lyngdal.kommune.no www.lyngdal.kommune.no VEKST I LYNGDAL, næringssjef Karl Erik Lohr Tlf. 38 33 48 32 - Mob. 41 62 22 20 karlerik@vekstilyngdal.no - www.lyngdal.no

anne.torunn.hvideberg@tvedestrand.kommune.no

Valle kommune Ordførar Steinar Kyrvestad Tlf. 37 93 75 13 - Mob. 90 10 19 46 Steinar.kyrvestad@valle.kommune.no www.valle.kommune.no Rådgjevar informasjon og næring Frode Buen Tlf. 37 93 75 37 - Mob. 90 85 92 00 frode.buen@valle.kommune.no

Vegårshei kommune Ordfører Kjetil Torp Tlf. 37 17 02 32 - Mob. 95 06 63 18 kjetil.torp@vegarshei.kommune.no www.vegarshei.kommune.no Rådgiver miljø og næring Liv Strand Tlf. 37 17 02 14 - Mob. 48 25 86 95 liv.strand@vegarshei.kommune.no

Vennesla kommune Ordfører Nils Olav Larsen Tlf. 38 13 72 10 - Mob. 95 02 02 96 nils.olav.larsen@vennesla.kommune.no www.vennesla.kommune.no Næringsrådgiver Torgeir Haugaa Tlf. 38 03 73 83 - Mob. 90 98 48 38 torgeir.haugaa@vennesla.kommune.no

Åmli kommune Ordførar Bjørn Gunnar Baas Tlf. 37 18 52 06 - Mob. 99 24 23 10 bjorn.gunnar.baas@amli.kommune.no www.amli.kommune.no Plan- og næringsrådgjevar Yngve Ramse Trædal yngve.ramse.traedal@amli.kommune.no Tlf. 37 18 52 24 - Mob. 98 25 54 32

Åseral kommune Ordførar Lise Lund Stulien Tlf. 38 28 58 16 - Mob. 45 90 66 31 Inger.Lise.Lund.Stulien@aseral.kommune.no www.aseral.kommune.no Avdelingssjef Øyvin Moltumyr Tlf. 38 28 58 00 - Mob. 91 13 64 83 oyvin.moltumyr@aseral.kommune.no

Vennligst kontakt Agdernæring ved endringer. post@gpartner.no


Smeland Interiør

Trappa – vårt Agdernæring har siden 2010 presentert lokale byggevareprodusenter på Agder. Vi ønsker å vise litt av bransjens mangfold og hva bedriftene betyr for lokalsamfunn og sysselsetting. Denne gangen er turen kommet til en av våre lokale trappeprodusenter, Smeland Interiør AS i Evje og Hornnes. Smeland Interiør var opprinnelig en del av byggmester- og enterprenørfirmaet Smeland Byggservice AS, og ble utskilt som egen virksomhet i 2016.

Bedriften har produksjonslokaler og lager på Verksmoen i Evje og Hornnes kommune. Her har bedriftens fagfolk produsert innredninger til butikker, restauranter, spisebord, benkeplater, kjøkkeninnredninger, hyller, spesialutført gulv- og veggarbeider og – ikke minst – trappeløsninger for boliger, hytter og bedriftsbygg. Alt som unike produkter hvor hver eneste leveranse er nøye tilpassa bruk og omgivelsene de skal fungere i. – Etter hvert er produksjon av skreddersydde trapper blitt vårt hovedsatsingsområde og representerer i dag ca. 90% av en omsetning som i 2020 forventes å bli mellom tolv og 13 millioner kroner, forteller daglig leder Vidar Smeland til Boligmagasinet. Vidar eier bedriften 50/50 sammen med sin bror Johnny, som er styreleder i selskapet. Smeland Interiør AS har vokst jevnt og trutt siden bedriften ble skilt ut som egen virksomhet. Bedriftens ti fast

vidar smeland etablerte Smeland Interiør i 1994.

ansatte produserte og leverte rundt 350 trapper i 2020. Trappene er levert til både boligbygg og hytter. – Vi har leveranser over det meste av det sørlige Norge, men regner at rundt 80 prosent av leveransene våre går til Agderfylket mens de resterende fordeler seg over Vest- og Østlandet. – Vi samarbeider godt med arkitekter og interiørarkitekter og tegner forslag til trappeløsninger både for byggmestre og privatkunder. En god del av salget går via byggevarekjedene som har våre produkter i sitt «sortiment». Men enhver trapp er likevel unik og produseres nøyaktig, slik at den kan settes sammen på stedet og tas i bruk straks snekkeren har pakka sammen verktøyet. – Vi benytter kun heltre og limtre og øvrige materieler av beste kvalitet i våre trappeer. Markedet etterspør både lakkert eller olja eik som matcher parkettgulvet der trappa skal fungere i et miljø. Hvitmalt furu er også meget popu-

TRAPPEDESIGNER Pontus Lexberg planlegger trappa slik at den den skal montreres.


største møbel lært. Dersom kunden ønsker andre treslag eller farger kan selvsagt også dette la seg ordne. Jeg kan ellers nevne at glass og stål i rekkverket er blitt mye mer etterspurt de siste åra. Alt vi bruker av eksotiske treslag kommer sjølsagt fra miljøsertifiserte leverandører.

En av landsdelens største produsenter Smeland Interiør er blitt en av de store trappeprodusentene i landsdelen og har en solid plass i dette segmentet. – Det er ikke minst takket være at vi har dyktige og engasjerte medarbeider i hele produksjonen, helt fra planlegging og design, gjennom produksjon og til vi pakker sammen verktøyet etter at kunden har fått trappa montert og sagt seg fornøyd med sitt nye møbel, sier Vidar.

n passer nøyaktig inn der

Effektiv produksjon Produksjonen foregår med moderne CNC-utstyr (datastyrte fresemaskiner), og det blir dermed en utrolig presisjon på alle deler. – For å være konkurransedyktig og levere god kvalitet er vi nødt til å ha avanserte og effektive maskiner. Enda viktigere er det å ha dyktige medarbeidere i hele systemet, sier Vidar. – Jeg kan nevne at Smeland Interiør AS har investert omlag fem millioner i nytt produksjonsutstyr bare i løpet av de siste to åra! Bedriften satser også på energiøkonomisering. – Vi har investert i både flisfyring og varmegjenvinning, forteller han. – Dette har ført til at vi selv produser ca. 80 prosent av vårt totale energibruk. Det meste av innkjøpt strøm går til lys og maskiner. Vi leverer også en del overskuddsvarme til en av våre nabobedrifter som bruker denne til oppvarming av sine produksjonslokaler.

CNC-operatør Robert Jablonski ved bedriftens datastyrte fresemaskin.

Lavprisprodukter fra Østeuropa er dessverre blitt en del av konkurransevirkeligheten for trevareindustrien. – Heldigvis ser de fleste av våre kunder fordelene ved å kunne forholde seg til en lokal produsent og setter pris på de kvalitetene norske produsenter byr på. Dukker det opp en feil eller oppstår det skade under montering er det greit at avstanden til produsenten ikke er for stor og at vi kan kommunisere på norsk. Nærhet er også greit om det seinere oppstår behov for reparasjonsarbeider. – Hva koster ei gjennomsnitts «Smelandtrapp» ferdig montert og klar til bruk? – Du får ei fin trapp til mellom 25.000 og 30.000 kroner + merverdiavgift, men det er selvsagt noen som ønsker å legge mye mer i trappa si. Husk at trappa er en viktig del av interiøret og blir av mange sett på som en del av husets møblering, sier Vidar Smeland til slutt.

TRAPPESNEKKER Tore Strandmyr foretar de siste finjusteringene.


Avsender: Grafisk Partner Pb. 384 4664 Kr.sand S

KILDE: CRMOFFICE.NO - TLF. 98 90 54 10

PRINT & TRYKK | STORFORMAT | DESIGN BILDEKOR | DIGITALE TJENESTER VINDUSDEKOR | SKILT & LYSKASSER +++


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.