Grootheerenveen 01 - 2016

Page 1

01 - 2016

heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

1e JAARGANG • NR. 01

groot

THEO HONEBEEK, TRIXIE en de mooist gepimpte scootmobiel


2

NUMMER 01 • 2016

EEN NIEUWE KRANT ‘GROOTHEERENVEEN’ IN DEZE TIJD? Ja, zeggen wij volmondig!! Veel gehoorde opmerkingen voorafgaande aan de start van GrootHeerenveen waren: “Nog een krant? Wie zijn jullie? Wat willen jullie daarmee bereiken? En hoe wil je dat doen?” ‘Wij’ zijn Yingmedia, uitgever van tijdschriften en websites waaronder ‘Proskating’, ‘Terschellingmagazine’, ‘Triatlonsport’ en al bijna drie jaar ‘GrootSneek’. In Sneek begonnen wij ‘tegen de stroom in’, met een combi van een al enkele jaren bestaande website GrootSneek.nl en een

maandelijkse gelijknamige krant. De website als een digitaal dagblad voor het dagelijkse lokale nieuws. En de krant als een magazine op krantenpapier, dat een keer per maand achtergronden, human interest, sport, gezondheid en vooral mooie verhalen brengt over lokale zaken en vooral….mensen. Gezien de altijd enthousiaste reacties heeft de Grootsneek krant inmiddels zijn bestaansrecht meer dan bewezen. Vandaar ook dat wij er van overtuigd zijn dat de mensen in de gemeente Heerenveen en

opmerkelijk... gebleven. Voor omwonenden en belangstellenden vindt op maandag 25 januari een informatieavond plaats in de Raadszaal van het gemeentehuis in Heerenveen.

TJONGERSCHANS DRIE KEER GENOMINEERD Het ziekenhuis in Heerenveen is drie keer genomineerd voor de Veiligvoedsel.nl Award 2016. De nominaties zijn voor: beste restaurant, beste ziekenhuis en beste zorgafdeling BGA. Met de awards wordt aandacht geschonken aan het belang van veilig en hygiënisch werken in zorginstellingen en ziekenhuizen. Niet alleen worden zo voedselvergiftigingen voorkomen, maar zo zijn instellingen ook in staat hun cliënten en patiënten te voorzien van lekker eten. Een prettig verblijf en een sfeervolle ambiance bevorderen het herstel! Op donderdag 28 januari worden de winnaars van de award bekend gemaakt.

CROWDFUNDINGSACTIE IT PAKHUS It Pakhus in Akkrum startte in december 2015 een crowdfundingsactie voor het te realiseren woonproject voor mensen met een verstandelijke beperking. Om de bouw op tijd af te kunnen ronden was € 75.000,- nodig en dat bedrag is inmiddels behaald. Wim Loonen en Sandra van de Donk zijn beiden zorgprofessionals met een visie. In het voormalig kaaspakhuis van Akkrum starten zij een woonvoorziening waar mensen met een beperking op zelfstandige wijze kunnen wonen. Waarbij de nadruk ligt op kleinschaligheid om de juiste zorg en begeleiding te kunnen geven en waarborgen. It Pakhus biedt ruimte aan zes bewoners die naar verwachting eind januari hun intrek kunnen nemen in het pand.

omstreken een dergelijke combinatie van krant en website zullen waarderen. Voor u ligt het eerste nummer, met veel lokale verhalen van mensen en onderwerpen uit uw gemeente Heerenveen. Heeft u tips, nieuws-suggesties, op- en/of aanmerkingen? Schieten maar, of stuur een mailtje naar redactie@grootheerenveen .nl. Kijk ook eens op Facebook, Twitter en onze site www.grootheerenveen.nl Veel leesplezier!

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl uit vlees, vis of een vleesvervanger en veel verse groente. De Fresh ’n Health maaltijden bevatten veel eiwitten in de vorm van vlees, vis of een vervanger hiervoor, complexe koolhydraten en veel verse groentes. Geschikt voor iedereen die verantwoord wil eten. Daarnaast heb je nog de Athlete meals die speciaal gemaakt zijn voor fanatieke sporters die een zeer hoge caloriebehoefte hebben. Dit zijn extra grote maaltijden met veel eiwitten, complexe koolhydraten en de juiste vetten. De verse maaltijden zijn sinds december te bestellen op de website van Body & Fit. De maaltijden worden op bestelling vers bereid en in een speciale verpakking verzonden, hierdoor blijft het pakket gekoeld tijdens het transport, waardoor de maaltijd in perfecte conditie aankomt bij de klant. De maaltijden zijn zes dagen gekoeld houdbaar en in de diepvries tot drie maanden houdbaar. Het bestellen van de maaltijden is dagelijks mogelijk via www.bodyenfitshop.nl. Wanneer je de maaltijd voor 14:00 uur besteld, ontvang je de maaltijden binnen 48 uur in huis.

VERBOUWING JONGERENCENTRUM CASA Jongerencentrum Casa aan het Geers Willigenplein in Heerenveen heeft voldoende zekerheid om nog voor de zomer de verbouwing te starten. Na een positieve gemeenteraadsvergadering in december, de toezegging van verschillende fondsen en een mooi huurvoorstel van Woningcorporatie Accolade, kan er worden gestart. De motor hierachter zijn de jongeren zelf en de jongerenwerkers, die hier de afgelopen jaren naartoe hebben gewerkt. Het Heerenveense jongerenwerk hanteert het principe van 100% participatie, waardoor jongeren een gelijkwaardige rol krijgen in ontwikkelingen.

TENTOONSTELLING ‘HEERENVEEN IN EIGEN WEEKJOURNAAL PROVINCIE BEELD’ FRYSLÂN MOLENWIJK OP DE SCHOP Op de braakliggende bouwlocatie in het midden van de Gedempte Molenwijk wordt in 2016 gebouwd. De gemeente heeft als eigenaar van de grond ingestemd met een bouwplan van ontwikkelaar TVH-Invest uit Heerenveen voor nieuwbouw van een woon- en bedrijfsgebouw. Definitieve overeenkomsten worden in de loop van februari getekend. Daarna kan er gestart worden. De gedempte Molenwijk is al jaren aan een opknapbeurt toe volgens wethouder SIebren Siebenga. Het toekomstige gebouw krijgt op de begane grond een commerciële bestemming en op de eerste verdieping kleinschalige huurappartementen. Sinds de sloop van een aantal gebouwen is het braakliggende terrein sinds 2010 onberoerd

BODY & FIT START MET MAALTIJDSERVICE

Vanaf 2 februari tot 2 maart staat het Heerenveen Museum in het teken van Heerenveen in de jaren ’20 en ’30. De tentoonstelling weergeeft het gewone leven in Heerenveen ten tijde van het interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen.

Voor iedereen die let op de slanke lijn, in vorm wil komen of fanatiek sport, biedt Body & Fit een verse maaltijdservice. De maaltijden worden gemaakt door professionele chefs die gebruik maken van verse en pure producten. Vanaf nu kan iedereen een gezonde maaltijd op tafel zettenDe maaltijden worden bereid zonder e-nummers, conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers of kunstmatige kleurstoffen.

Aan de hand van verzameld beeldmateriaal worden de bezoekers door deze tijdperiode geleid. In de jaren ’20 bestond de gemeente Heerenveen nog niet en was de plaats Heerenveen nog verdeeld over drie gemeenten. In de jaren ’30 kregen de huizen elektriciteit, radiodistributie en telefoons en in die periode werd de huidige gemeente Heerenveen gevormd.

Er zijn drie verschillende lijnen: De Fresh ’n Lite maaltijden zijn low carb en bevatten weinig calorieën. Perfect voor wanneer je op de lijn let. Deze maaltijden bestaan uitsluitend

Het museum is nog op zoek naar mooie verhalen uit deze tijdsperiode. Heeft u nog een mooi verhaal, stuur deze op naar info@heerenveenmuseum.nl

Provincie Friesland komt vanaf 22 januari wekelijks met een journaal dat te volgen is via social media en de eigen website. Met een terugblik op de gebeurtenissen van afgelopen week en een vooruitblik op de week die komen gaat, praten de presentatoren de kijker bij. Alle activiteiten in de provincie zoals besluiten, thema’s en projecten komen onder de aandacht in het online journaal. Niet alleen de provinciale bestuurders hebben een belangrijke rol in het journaal, maar juist ook de ’mienskip’. Het doel van dit initiatief is de inwoners van Friesland meer betrekken en beter informeren. Friesland heeft de primeur met dit initiatief. Het is voor het eerst dat een Nederlandse provinciale organisatie het publiek op deze manier aanspreekt. Het journaal is een eigen productie van de afdeling Communicatie. De journaals worden op vrijdag gepubliceerd op de website van de provincie en via Facebook en Twitter. www.fryslan.frl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

3

FEESTELIJKE OPENING NATIONALE VOORLEESDAGEN IN BIBLIOTHEEK HEERENVEEN Woensdag 27 januari om 9.30 uur worden de Nationale Voorleesdagen op feestelijke wijze geopend in de bibliotheek in Heerenveen. Naar aanleiding van het Prentenboek van het Jaar ‘We hebben er een geitje bij!’ nodigt de bibliotheek peuters met hun (groot)ouders uit een beschuitje te komen eten om te vieren dat er een geitje geboren is. Na het voorlezen van het boek staan koffie, limonade en beschuit met muisjes klaar. De toegang is gratis. Alle peuters krijgen na afloop een vingerpopje van het geitje cadeau. De opening duurt ongeveer een uur. De Nationale Voorleesdagen worden van 27 januari tot en met 6 februari gehouden, met in het land veel activiteiten rond het ‘Prentenboek van het Jaar’. ‘We hebben er een geitje bij” is

kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hen veel plezier. Alle kinderen tot 7 jaar, die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de bibliotheek, ontvangen een vingerpopje van het Prentenboek van het Jaar, zolang de voorraad strekt.

geschreven door Marjet Huiberts en geïllustreerd door Iris Deppe.

Doel van de Nationale Voorleesdagen is bevordering van het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen aan

Naast de opening en verschillende peuterbezoeken is er in de bibliotheek van Heerenveen ook nog een fotowedstrijd. De bibliotheek roept (groot)ouders op om een mooie voorleesfoto van hun kind of kleinkind te mailen naar m.kooistra@bibliothekenmarenfean. nl. Deelnemers maken kans op leuke prijzen.

WATERSPORTCOLLECTIEF AKKRUM NES GAAT ZICH INZETTEN VOOR WATERSPORTPLEZIER

Oratoriumkoor Heerenveen zoekt nieuwe leden Het oratoriumkoor COV Heerenveen zoekt nieuwe leden. Op dinsdag 26 januari houdt het koor een open repetitieavond in de zaal van Triade van Trinitas in Heerenveen. Het koorrepertoire bestaat zowel uit grote bekende oratoria als kleinere werken, zoals Ave Verum Corpus van Mozart. Momenteel wordt er onder leiding van dirigent Merlijn Wackers het Requiem van Gabriel Fauré en Die Jahrezeiten van Haydn ingestudeerd, waarvan de uitvoeringen later dit jaar zullen plaatsvinden.

NIEUWSGIERIG? KOM VRIJBLIJVEND LANGS Dindsag 26 januari van 19:30 tot 21:45 in de zaal van Triade van Trinitas aan de Coehoorn van Scheltingaweg 1 te Heerenveen. Voor organisatorisch gemak kunt u zich opgeven via info@covheerenveen.nl of bel 06-53648463. Meer informatie over het koor vindt u www.covheerenveen.nl

Watersport en toerisme zijn onlosmakelijk verbonden met de dorpen Akkrum en Nes. Om de omstandigheden op de wateren in en om Akkrum en Nes aantrekkelijker te maken voor watersporters en bewoners hebben Plaatselijk Belang Akkrum-Nes, Watersportvereniging AWS Eendracht, Verenigde Ondernemers Akkrum Nes (VOAN) en verschillende ondernemers de handen in één geslagen in het Watersportcollectief Akkrum Nes (WCAN). Het WCAN richt zich op een breed werkveld. U kunt hierbij denken aan onderwerpen als het verruimen van openingstijden van bruggen; beschikbaarheid, voorzieningen en status van openbare ligplaatsen; inspraak in baggerbeleid aangelegen wateren; promoten Akkrum en Nes als watersportbestemming; nieuw leven inblazen van de Watertaxi; communicatie activiteiten Akkrum en Nes langs de waterkant; het bespreekbaar maken van het afschaffen van bruggelden; het onderhouden van contacten met gemeentelijk en provinciaal bestuur, Prorail, etc. over watersport gerelateerde onderwerpen. Er zijn drie werkgroepen actief om de onderwerpen vorm te geven en acties uit te zetten. Er is een werkgroep “praktische

zaken”, “promotie en communicatie” en “belangenbehartiging en lobby”. Er zijn al volop acties uitgezet om het watersportplezier in Akkrum en Nes te vergroten, maar uw inbreng is zeer welkom. Heeft u een vraag, onderwerp of idee dat u bij het WCAN onder de aandacht wilt brengen, of wilt u een bijdrage leveren aan dit mooie initiatief? Neemt u dan contact op met: watersportcollectief@gmail.com. U kunt ook contact opnemen met Aize Wijnstra op telefoonnummer 06-22536581. Watersportcollectief Akkrum Nes, samen genieten op het water!

INGENIEURSBUREAU CLAFIS LUIDT NIEUWE JAAR IN MET OVERNAME TECHNICAL CONSULTANT JVR CLAFIS Ingenieus heeft op de eerste officiële werkdag van 2016 de overname van het internationale JVR bekend gemaakt. De overname van de organisatie past binnen de groeistrategie van het ingenieursbureau. “Ons streven is om de behoeften van onze klanten en hun markten optimaal te doorgronden”, aldus directeur Bert Jonker. “Om hen zo goed mogelijk in hun vraagstukken te kunnen ondersteunen hebben we veel mankracht en expertise nodig.” CLAFIS neemt per 1 januari 2016 de werkzaamheden van JVR over. Bij de overname zijn zo’n zeventig medewerkers betrokken. CLAFIS is een toonaangevend ingenieursbureau dat advies- en ingenieursdiensten inzet binnen diverse sectoren als Chemie, Energie & Transport, Geodesie, Infrastructuur en Olie & Gas. JVR was sinds 1996 werkzaam in de Olie & Gas- en Petrochemische industrie. In de loop der jaren heeft de organisatie haar activiteiten ook weten uit te breiden naar

gerelateerde industrieën als farmacie, automotive en industriële constructie. “JVR is een organisatie met een brede waaier van specialisten op het gebied van techniek. Het heeft een expertise opgebouwd in internationale (EU/non-EU) consultancy in alle disciplines. Het is bovendien een ‘low-cost company’ dat

kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Een hele mooie aanvulling op wat wij zelf al hebben weten te bewerkstelligen”, verklaart Bert Jonker. JVR opereert internationaal in Duitsland en Marokko. In Nederland is het bedrijf geves-

tigd in Dordrecht. De Zuid-Hollandse vestiging van CLAFIS, die tot op heden vanuit Rotterdam opereerde, zal hier bij intrekken. “Deze overname zorgt ervoor dat wij CLAFIS nu ook stevig aan de grond hebben in het westen van ons land.” Het ingenieursbureau werkt landelijk vanuit zeven vestigingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Heerenveen. CLAFIS lijkt geen kans onbenut te laten om het werkterrein te verbreden en de ingezette groeistrategie te continueren. Drie jaar geleden nam het ingenieursbureau Geo informatie-specialist Amdico over. In de jaren daarna volgden respectievelijk BenK Bouwmanagement, ruimtelijk adviesbureau Provijn, technische projectenorganisatie Edes-Seagull en Noordwestzes Architecten. Sinds de oprichting in 2004 heeft CLAFIS zich razendsnel weten te ontwikkelen. De sterke ambitie voor verdere groei en versteviging binnen de markt weet de organisatie nog altijd om te zetten in actie.


4

NUMMER 01 • 2016


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

5

FOTO’S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Theo Honebeek

DE MOOIST GEPIMPTE SCOOTMOBIEL VAN DE WIJDE OMGEVING Als je in Heerenveen vraagt naar Theo Honebeek, bestaat de kans dat mensen je peinzend aankijken. ‘Nee, die naam doet niet zomaar een belletje rinkelen’. Zeg je echter dat je de meneer in de fraaist gepimpte scootmobiel van de wijde omgeving zoekt, dan klaart ieders gezicht op. Want wie komt hem niet regelmatig tegen in het centrum van Heerenveen? Theo en Trixie, een bijzonder koppel.

ONAFSCHEIDELIJK STEL

die tegenwoordig onder ‘Bos, Tuin en Dier’ wordt gehouden.

“Koffie!”, roept Theo bij binnenkomst. Koffie met koeken in zijn knusse appartement met uitzicht over het Geerts Willigenplein. Trixie heeft zijn eigen kussen in de vensterbank, of kruipt bij Theo in de stoel. Een onafscheidelijk stel, de hond en zijn baasje. Een drukte van belang is het deze middag in zijn huis; een buurvrouw wil iets lenen, een reparateur doet een klus en de verpleegkundigen van De Friese Wouden komen langs.

VIER WIELEN Heeft iemand iets nodig, dan neemt hij met hetzelfde gemak even een boodschap mee voor een van zijn buren, het kan allemaal mee op de scootmobiel. Die heeft hij nu zo’n 3,5 jaar en daarin toert hij overal naartoe. “Soms reis ik wel met een busje mee, als mijn bestemming wat verder weg ligt. Maar ook dan gaan mijn vier wielen mee.” Hij heeft het naar zijn zin in Heerenveen, want er gebeuren een hoop leuke dingen. “Elke dag rijd ik wel een rondje, uiteraard altijd samen met Trixie.”

LIEFDE “Als er met Trixie iets gebeurt, krijg ik nooit meer zo’n zelfde geweldig hondje terug.” Vijf jaar geleden kwam het beestje bij hem, nadat Theo’s grote liefde Joke overleed aan kanker. Praten over haar emotioneert hem. 18 jaar waren ze gelukkig samen. Hij had het dan ook goed aangepakt in het begin, vertelt hij: “In het Aanloophuis zag ik hoe populair Joke was, dus besloot ik haar op te zoeken met gebak en bloemen. Van het een kwam het ander, ik werd uitgenodigd om te komen eten en vanaf toen waren we altijd bij elkaar.” Wel hadden ze ieder hun eigen huisje, de een in de Pastoriestraat, de ander in de Compagnonstraat. “Ik kan best weleens een dolletje maken hoor, maar ik mis haar enorm.”

GRUNN Finsterwolde in Groningen is de plek waar hij geboren en getogen is. “Daar is het tegenwoordig heel anders dan vroeger. Van de mensen van toen zijn er veel overleden, er zijn bijna geen winkels meer en nog maar één café. Ik hoop dat Heerenveen nooit zo achteruit gaat, want hier vind ik het gezellig.” Na een zware jeugd raakte hij op zijn eenentwintigste aan het zwerven. Overal kwam hij, liftend, graag was hij in Amsterdam. En nog steeds: “Heel soms ga ik er naar toe met de trein, lekker over de markt met mijn scootmobiel. De eigenaar van de frietkraam daar ziet me altijd al van verre aankomen en dan moeten alle klanten aan de kant, want ik krijg eerst een frietje.” Machtig vindt hij dat.

SWIEBERTJE Na drie jaar overal en nergens te zijn geweest, komt Theo een leuke meid tegen in Groningen. Als Sientje hem uitnodigt om naar Heerenveen te komen, gaat hij het avontuur met haar aan. In de Bloemenbuurt start het paar hun huwelijk dat 14 jaar zal duren en waaruit drie kinderen voortkomen. Theo vermaakt zich

HEEL VEEL FLESSENOPENERS in die tijd prima met zijn vogels, MC-bakkie en het ophalen van oud papier: “Door het bakkie kreeg ik de naam ‘Swiebertje’ en zo noemde iedereen me ook op straat. Elke dag haalde ik oud papier op bij de winkeliers in het centrum, ik was er de hele dag mee bezig. Het papier ging naar de Katholieke School.” Intussen verzamelde hij van alles en nog wat, want overal zag hij de waarde van in.

MOOIE TIJDEN Hij kwam 13 jaar lang overal in Heerenveen en met zijn trekker met kar werd hij een bekende verschijning onder de naam ‘Stiefbeen en Zoon’. Ook toen al had hij een hondje, dat mee mocht op de trekker. De winkeliers protesteerden toen de gemeente besloot om het papier ophalen zelf te gaan regelen. Ondernemers konden een container huren en betalen voor het legen. Een ludieke actie was het gevolg: oud papier en glaswerk werden symbolisch door de ondernemers voor het gemeentehuis gezet. “Dat hielp en ik heb toen nog een tijdje zo gewerkt, totdat er toch werd besloten dat de gemeente het overnam. Jammer, want het waren mooie tijden.”

HONKVAST Het besluit van zijn vrouw om in Leeuwarden te gaan wonen, viel hem zwaar. De zwerver van weleer had zijn hart verpand aan Heerenveen en wilde helemaal niet weg. Een scheiding was het gevolg, zijn ex-vrouw vertrok en met haar zijn kinderen. “Ik vond het erg”, vertelt Theo: “Ik miste mijn kinderen, want ik verloor het contact met hen. Ik denk weleens dat kinderen van gescheiden ouders zelf ook vaker

scheiden. Mijn moeder bleef ook niet getrouwd en dat heeft veel voor me betekent. Daardoor heb ik vroeger eigenlijk nooit goed geleerd me te binden.” Trots is hij op zijn kinderen, met wie hij tegenwoordig wel weer contact heeft. Hij wijst hun foto’s aan en vertelt glunderend over het huwelijk van zijn dochter, waar hij bij was. Goed contact heeft hij ook nog met de dochter van Joke.

ONDERDEEL VAN HET CENTRUM Hij bleef actief in het centrum van Heerenveen. “Winkeliers lieten in het weekend weleens vlaggen aan hun pand hangen, of reclameborden staan. Dat hadden ze niet altijd door als ze aan de achterkant hun winkels verlieten. Dan reed ik met mijn karretje een rondje en haalde alles op. Na het weekend maakte ik hetzelfde rondje om alles weer terug te brengen. Je weet maar nooit wie het in zijn hoofd krijgt om iets te vernielen. Ook voor andere klusjes was ik wel te porren. Dan was er ergens een stoep verzakt en ging ik die ophogen.” Dat werd gewaardeerd en met sommige middenstanders heeft hij nog steeds een band. Rijdt hij op zaterdag over de markt, dan krijgt hij regelmatig bloemen mee. Leuk, want daarvan deelt hij ook graag iets uit aan anderen. De dame van de vlaaienwinkel draagt regelmatig bij aan zijn grote hobby, het verzamelen van flessenopeners. En van een juwelier kreeg hij een mooi aandenken aan Joke, heel ontroerend vond hij dat. “Ken je Stichting Houvast wel? Daarvoor ben ik samen met medewerker Carla langs de winkels gegaan. Donaties ophalen om Kerstpakketten mee te vullen. Dat is mooi werk.” Op zaterdag kom je hem regelmatig tegen op de rommelmarkt

Een ding kan niemand in Theo’s huiskamer ontgaan: hij spaart flessenopeners. Meer dan 1.700 heeft hij er, allemaal gerangschikt in vitrines en hangend aan de muren. De meest uiteenlopende exemplaren zijn in zijn collectie te vinden. “Het begon met een paar openers die ik cadeau kreeg. Al snel kwamen er steeds meer bij en mijn verzameling blijft nog steeds groeien. Soms kom ik iemand tegen die er een uit zijn tas haalt en vraagt ‘heb je die al?’. Of mensen zijn op vakantie geweest en nemen een flessenopener mee uit het buitenland.” En in het midden van de verzameling hangen de mooie foto’s van Joke.

BETERE WERELD Dat brengt het gesprek terug op

de eenzaamheid en het verdriet, gevoelens die ondanks zijn humor en vrolijkheid, nog regelmatig de kop opsteken. Hij vertelt over zijn ‘Maatje’, een gezellige vrouw, met wie hij regelmatig iets onderneemt. En dan is er altijd het hondje; van Trixie wordt hij vrolijk. “De wereld zou wat beter in elkaar moeten steken”, zegt Theo: “In Nederland worden oudere mensen steeds meer de dupe van het beleid. Je moet niet vergeten dat zij het land hebben opgebouwd, ze hebben beter verdiend.”

HET BOEK THEO Theo is net een boek, vol verhalen, anekdotes, wereldwijsheid en grapjes. Een deel daarvan staat beschreven in een boekje dat over hem is gemaakt en dat begrijp ik best: met Theo raak je niet uitgepraat. Vanaf de galerij kijken we uit over Heerenveen. De historie van de laatste decennia ontvouwt zich, als hij aanwijst welk bedrijf waar heeft gezeten. Hij weet er alles van. En dan wil hij naar buiten, het is tijd om Trixie uit te laten.


Ontdek de 10 pluspunten van de Rabobank Hypotheek 1 2

Uw getekende hypotheekofferte voor aankoop van een huis is 12 maanden geldig.

6

Elk jaar kunt u tot 20% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen.

Uw hypotheekofferte geeft garantie dat u de hypotheek kunt afsluiten.

7

3

U betaalt de rente uit uw hypotheekofferte, of zelfs een lagere rente.

Met een betaalpakket van de Rabobank kunt u bij een nieuwe rentevaste periode 0,2% korting krijgen op uw hypotheekrente.

4

U betaalt geen extra afsluitkosten voor een overbruggingshypotheek.

5

U betaalt geen kosten bij tussentijds aanpassen van uw renteopslag.

8 9 10

De rente over uw bouwdepot is even hoog als uw hypotheekrente. Ook met een flexibel inkomen kunt u bij de Rabobank terecht voor een hypotheek. Er zijn goede mogelijkheden voor een hypotheek voor zelfstandigen en startende ondernemers.

• Onze klanten waarderen hypotheekgesprekken bij de Rabobank met een 8,5. • 1 op de 5 Nederlandse huizen is gefinancierd met een Rabobank Hypotheek. • MoneyView waardeert onze hypotheken met 5 sterren.

Een aandeel in elkaar Kijk ook voor de voorwaarden op rabobank.nl/10pluspunten

1531_10 pluspunten_poster_A3.indd 1

22-12-15 17:09


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

Op de koffie bij.. Tjeerd van der Zwan Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

“De wereld komt naar jou toe, maar je kunt ook naar de wereld toe.” Een gemoedelijke rondreis langs de dorpen tijdens Nieuwjaarsnacht en een on-winterse Nieuwjaarsduik in het Heidemeer luidden voor burgemeester Tjeerd van der Zwan het jaar 2016 in. KOFFIE OF EEN BORREL

VIA FRIESLAND NAAR WERELDNIVEAU

Eerder had Van der Zwan een mok met daarop ‘Op de koffie bij de burgemeester’. Deze kwam regelmatig op een willekeurig bureau terecht en gold als een uitnodiging om aan het einde van de week met hem koffie of een borrel te drinken. “Dat ging lang goed, tot de nieuwsgierigheid van mijn collega’s wat afnam”, vertelt hij.

Van der Zwan vertelt over de Friese regietafel: de samenwerking tussen Friese burgemeesters en de Commissaris van de Koning. Hierbinnen worden de initiatieven van gemeenten rondom de vluchtelingenopvang verzameld. “Dit gaat over de hele keten, want we willen af van het gesleep met mensen van hot naar her. Een einde dus van de crisisnoodopvang. Dat kan alleen als er voldoende noodopvang komt naast de bouw van asielzoekerscentra en daarnaast woningen voor mensen met verblijfsvergunningen, die onterecht nog in AZC’s wonen.” Dat wordt momenteel niet alleen in Friesland, maar ook in andere provincies besproken. Totale afstemming hierover gebeurt aan de landelijke regietafel.

DE WERELD IS BINNENGEKOMEN

STEVIGE SAMENLEVING

Dat het wereldtoneel zich steeds meer aan de maatschappij opdringt, brengt een zekere mate van onrust en vertwijfeling. Die onzekerheid bemerkt hij ook in de Heerenveense samenleving als het gaat om de komst van vluchtelingen. Toch valt hem op dat de inwoners hiertegen goed bestand blijken. Van der Zwan: “Je merkt dat we als samenleving weerbaar zijn, we blijven authentieker dan je elders ziet. Kijk naar het welkom tijdens de crisisnoodopvang in de Blauwwithal en hoe

Hij vindt dat de komst van het AZC in Heerenveen met nuchterheid en rationaliteit is ontvangen. “Heerenveen is een robuuste samenleving. Met alle onzekerheden die er vanuit de wereld op de mensen afkomen, blijkt hieruit wel behoorlijk zelfvertrouwen.” Je ziet het volgens hem ook terug in de gemeenteraad, waar leden wel van mening kunnen verschillen, maar daarover ook op een zakelijke manier kunnen praten. Een goede afspiegeling van de inwoners dus. Uiteindelijk vindt bijna iedereen wel dat als mensen echt in

FOTO: SWEN.CO

Van der Zwan: “Een beweging die al eerder op gang is gekomen, maar in het afgelopen jaar intensiveerde, is dat ‘de wereld’ in Heerenveen is binnengekomen. We kregen steeds meer te maken met gebeurtenissen op wereldniveau met impact op onze samenleving.” Hij noemt verschillende rampen en aanslagen, de schokgolven van de elders veroorzaakte economische crisis, lokale economische impulsen vanuit bijvoorbeeld China en de grote vluchtelingenstroom die Heerenveen binnenkomt.

weinig verzet daartegen eigenlijk was.”

nood zijn, ze geholpen moeten worden. Hij merkt hiervan de impact op zijn ambt: “Het zelfvertrouwen dat de gemeente uitstraalt, straalt ook af op mij als burgemeester.”

INVLOED VANUIT DE MENSEN In het eerste kwartaal van dit jaar worden de voorbereidingen getroffen om de wereld ook in fysieke zin nog meer naar binnen te halen door de komst van het AZC. Tijdens de inloopavond in november 2015 meldden zich 42 mensen aan voor de klankbordgroep, die voortvarend is gestart. ‘Opbouwen vanuit het niets’, noemt Van der Zwan het. Want de bestuursovereenkomst met het COA moet nog volledig vorm krijgen. “Alles van de gebouwen, ontsluiting en veiligheid tot de begeleiding en het onderwijs wordt bepaald in samenspraak met de mensen in de straten en wijken. Ook hulp vanuit de dorpen is hierbij essentieel”, vindt hij: “In de dorpsgemeenschappen is veel ervaring met zaken als vrijwilligersinzet en gemeenschapszin en daarvan kan iedereen leren. Daarom is iedereen welkom om zich te melden bij de digitale klankbordgroep.” “Voor 600 mensen komt er voor maximaal 10 jaar opvang. Natuurlijk vinden daarin wisselingen plaats, maar het aantal wordt niet overschreden. Wel willen we een vorm van noodopvang realiseren als voorloper op het AZC, zodat we toch alvast een aantal mensen eerder een plek kunnen bieden. Vanwege de zorgvuldige voorbereidingen en de vele nieuwe AZC’s die het COA bouwt, is de beoogde opening eind 2016.”

Daarnaast meent hij ook zeker dat je zorgen serieus moet nemen. Want veranderen de enorme mensenstromen onze samenleving niet sterk, kunnen we dit met zijn allen aan? “Deze boodschappen moeten worden gehoord en begrepen. Daarom is het goed dat ons land investeert in de relatie met landen als Turkije, waardoor afspraken kunnen worden gemaakt over menswaardige opvang en verblijf dichter bij het thuisland en eventuele terugkeer. Ook deze gevoelens van de mensen brengen we via de regietafel naar de regering, die daarmee verder kan op Europees en wereldniveau. Dus zorgen voor hulp in Heerenveen en het uitdragen van onze mening naar buiten, is in ieders belang.”

NIEUWE NEDERLANDERS Natuurlijk hoort hij ook tegengeluiden, bijvoorbeeld van mensen die bang zijn dat ze zelf minder kans maken op een woonplek. Hierover is Van der Zwan duidelijk: “De Gemeente Heerenveen heeft een wettelijke taakstelling, waarin onder andere het aspect voldoende huisvesting is opgenomen. Dit gaat goed. Met verhuurders wordt gekeken naar een rechtvaardige verdeling van het huizenaanbod. En daarin hebben mensen die op een woning wachten en nieuwe Nederlanders gelijke rechten.” De koffie is op en de burgemeester besluit het gesprek met een quote van pauselijk niveau: “Als de wereld bij je binnenkomt, krijg je ook een taak op wereldniveau. De wereld komt naar jou toe, maar je kunt ook naar de wereld toe.”


HEMA ruimt op! lage ronde prijzen

HEMA Heerenveen, Dracht 95‑97

deze actie is geldig van t/m 2012


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

DBVH PALLETS IN HEERENVEEN

“IEDER HEEFT ZIJN KWALITEITEN” over sociaal ondernemen Een bijzondere wereld gaat schuil achter de gevel van DBVH Pallets. Het bedrijf dat derde werd tijdens de verkiezing van Het Gouden Hart in november 2015, heeft voor bijna de helft collega’s met een arbeidsbeperking. Geert de Boer en Annet Veldstra vertellen hoe goed dat gaat.

SAMEN IN DE ZAAK Enorme stapels pallets en de warme geur van hout zijn de eerste indrukken bij het betreden van het bedrijfs-terrein ten noorden van Heerenveen. Het echtpaar doet samen de bedrijfsvoering van DBVH, wat staat voor De Boer Veldstra Heerenveen. Ze vullen elkaar aan: hij is productieleider en verkoper, zij runt de administratie. Bij personeelszaken zijn ze beiden betrokken en Marcel van den Heuvel werkt mee als ondersteuning.

hebt, gaat iets groeien. Er volgde een loods in Joure en vanaf 2008 kregen we in Heerenveen een grote ruimte met buitenterrein bij.” Het bleef groeien, waardoor de combinatie baan en hobby ingewikkelder werd. Ook thuis werd het drukker, vertelt Veldstra: “De facturering deed ik tussen de wasjes en de kinderen door.” Zijn baas had er alle begrip voor toen in 2009 de knoop werd doorgehakt om definitief de pallets in te gaan. De heren namen in harmonie afscheid van elkaar en zijn baas is nu klant.

DRIVE Hoewel De Boer voor zijn werk de staalindustrie in ging, bleef de afstammeling van een pallethandelaar pallets repareren als hobby: “Met de auto en een karretje, heel kleinschalig. Maar als je een ‘drive’

COMMERCIEEL BEDRIJF MET EEN SOCIALE INZET Hoewel het begin ‘pittig’ was, vonden ze het geen spannende overstap. “We waren een kleine speler in een concurrerende markt en dat

wilden we snel veranderen.” Vanwege hun vakkennis en de loyale, harde werkers, hadden ze er vertrouwen in. Er werken 20 mannen, waarvan bijna de helft in de Wajong zit. De Jong ziet het zo: “Elk motortje op een machine kan worden vervangen door een persoon. Door minder met machines te werken, kunnen we dus meer mensen een werkplek geven. Van iemand met een arbeidsbeperking kun je niet dezelfde arbeidsproductiviteit verwachten als van een werknemer zonder beperking. Maar dat geeft niets. Dan zorgen we dat er genoeg mensen samenwerken, die gezamenlijk wel 100 % presteren. Met daarnaast een reguliere collega komen alle halffabricaten aan het einde bij elkaar in een pallet.” Goed plannen en weten wat iedereen kan is daarbij een randvoorwaarde.

WAARDIGHEID EN VERTROUWEN Hun eerste autistische werknemer heeft hen net zoveel geleerd als andersom. Als stagiaire weigerde hij te vegen. Stagelopen vond hij leren en vegen kon hij al. De Boer: “Een andere collega dacht ik een gezellig uitstapje te geven door hem mee te nemen bij een bezorging. Maar ik kwam terug met een ongelukkige jongen, die vroeg waarom hij mee had gemoeten, terwijl hij zo lekker aan het werk was.” Door hen zag hij in dat hij voor zijn collega’s niets kon invullen vanuit zijn eigen gedachtegang, maar moest uitgaan van het individu.

ANNET VELDSTRA EN GEERT DE BOER

“Mensen zelf laten aangeven wanneer ze toe zijn aan een nieuwe ontwikkeling, doet iets met hun loyaliteit, vertrouwen en waardigheid. Dat werkt door in de productiviteit.” Want ieder heeft zijn eigen kwaliteiten.

EEN BEETJE THUIS Volgens Veldstra is het werk voor de Wajong-collega’s ook een beetje thuis: ”Hebben ze bijvoorbeeld een probleem met hun mobiel, dan functioneren ze pas weer als die het doet. Dus helpen we ze daar eerst mee. Het hoort erbij, dus we staan ook daarin gewoon voor ze klaar.” Het leerde hen rustiger in de omgang te zijn en duidelijke afspraken te maken. En dat is belangrijk, want net als in elke organisatie, staat er soms flink druk op de ketel. Dan is het voor de reguliere collega’s lastig. Ze leveren op zo’n moment extra inspanning voor de anderen. “Zij realiseren zich dat er harder gewerkt moet worden als er vertraging is in het werkproces. Voor een Wajongwerknemer is dat niet te overzien.” En toch moet het werk af, want de zaken gaan door.

DIPLOMA-VAN-GEERT Ze zijn trots op al hun gouden werknemers, hoewel het niet altijd vanzelf gaat. Meedingen in de wed-

strijd van ‘Hart voor Heerenveen’ vonden ze daarom een mooie erkenning. DBVH heeft inmiddels zoveel ervaring met het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking, dat het bedrijf toe is aan een volgende stap. Naast het genereren van extra werkplekken voor meer werknemers, richten ze zich op de oprichting van een leerwerkbedrijf. “Jongeren die van school afkomen hebben niet geleerd wat werken is. Stages lopen synchroon aan de schoolstructuur, terwijl ze op de arbeidsmarkt vol gas moeten meedraaien. Velen vallen daardoor buiten de boot en werkgevers zijn huiverig om ze aan te nemen.” Door ze structuur en werkervaring te bieden, wordt duidelijk wat ze al kunnen en wat nog bereikt kan worden. “Met een ‘diploma-van-Geert-deBoer’ kunnen ze zo naar een volgende baas toe.”

GROOT HART Na een rondleiding door de werkhal en les in de ‘ins en outs’ van de pallet is het duidelijk: staat het gigantische in de slogan ‘Palletgigant van Friesland’ misschien iets minder voor de productieomvang van ongeveer 20.000 pallets per maand, het slaat zeker op grootte van het sociale ondernemershart van de eigenaren.


10

NUMMER 01 • 2016

In the picture... Cor Faber

Sport en vrijheid lopen als een rode draad door het leven van Cor Faber. Hij werd geboren in Hallum en groeide op in Sneek. In 1987 startte hij samen met zijn Hilly de sportzaak “Faber Sport” in Heerenveen. Eind jaren ’90 verhuisden zij zelf naar Heerenveen. TERUGBLIK

Het leven is goed voor ons geweest, wij hebben nooit veel problemen gehad. Ik heb alles wat mijn hartje begeert. Twee gezonde dochters, twee kleinkinderen en een mooie zaak. Na 27 jaar hard gewerkt te hebben zijn mijn vrouw en ik nu nog voor zo’n 25% actief in het bedrijf. Hierdoor kunnen wij veel tijd doorbrengen in Zweden, waar ons tweede huis staat en in de zomer zijn wij vaak met de zeilboot op pad.

SPORT

“Op mijn tiende ontdekten mijn ouders dat ik wel ‘aardig’ kon schaatsen en dit heb ik tot mijn 20ste heel actief gedaan. Vijf jaar zat ik bij de Friese selectie en heb ik veel kampioenschappen geschaatst. Later werden de prestaties minder en ben ik meer recreatief gaan schaatsen.

ONDERNEMEN

Ik leerde het vak in een sportzaak in Heerenveen. Ik werd daar aangenomen omdat ik goed kon schaatsen. In 1987 openden wij onze eigen zaak. Dat was een enorme stap en dat heeft veel invloed op ons verdere leven gehad. De eerste 10 jaar zijn wij niet op vakantie geweest. Maar ik ben heel trots op wat wij van nul af hebben opgebouwd.

De zaak heeft mij het leven gebracht dat ik nu leef. Ik ben 56 en heb veel vrije tijd. Wij dragen de zaak nu stap voor stap over aan Marco, die hier 22 jaar geleden als stagiaire kwam binnenwandelen. Het leven was altijd de winkel, de winkel bepaalde alles. Het wordt straks wel wennen om dat enerzijds helemaal los te laten, maar anderzijds kijken wij er ook naar uit.

VOORUITBLIK

Nog even en wij hebben alle tijd voor onszelf. Mooi vooruitzicht toch! Allebei hebben we genoeg hobby’s, zoals zeilen, schaatsen, golfen, fietsen en wandelen. En als de zaak helemaal is overgenomen, kopen we misschien wel een camper. Wij anticiperen wel op de toekomst. Het vrijstaande huis hebben we ingeruild voor een appartement. Zonder tuin is het gemakkelijker om een paar weken van huis te zijn. De praktische overwegingen hebben allemaal invloed op de bewegingsvrijheid want vrijheid vind ik wel heel belangrijk.

WELVAART

Mijn geluk is de gezondheid van mijn familie. Dat de kinderen en de kleinkinderen het goed hebben. Ik vind

het ook heel belangrijk dat het zakelijk lekker loopt. Een rustige dag in de zaak heeft wel uitwerking op mijn ‘goede’ humeur.

NATUUR

Ik ben een echt natuurmens. Het is dan ook fantastisch om in Zweden te zijn. Wanneer ik een trektocht op de schaats maak, dan is dat niet alleen maar om een stukje te rijden, maar geniet ik intens van de omgeving. Maar ik kan ook aan de waterkant op een steen te zitten en uren naar het water turen.

LEVENSLES

Zelfvertrouwen brengt je heel ver. Vooral bij grote stappen in het leven en dan doel ik ook op de zakelijke kant. Maar houd altijd de handrem erop qua risico’s! Mensen die het niet zo vergaan is als ons, zeggen weleens ‘jullie hebben gewoon geluk gehad’. Maar dat is niet zo. Wij hadden ook niets, geen ouders met geld of wat dan ook. Met niks van nul af begonnen. Selfmade mensen, dat zijn Hilly en ik. Samen.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

11

‘KOP VAN JUT’ ARIE NAUTA

VAN DE KERMIS TOT DE WERELDZEEËN

Als kleinzoon van een circusdirecteur zit het reizen Arie uit Haskerdijken in het bloed. Met zijn kermisattractie “De Kop van Jut” en zijn suikerspinnenkraam reist hij kermissen, festivals en feesten af. Maar niet alleen het land, ook de zee ontkomt niet aan Arie zijn ‘voetsporen’. In 1948 kwam Arie Nauta in Heerenveen ter wereld. Vader was kleermaker; moeder groeide op in het familiecircus en was artieste. Het circus, Circus Friso, ging ten tijde van de oorlog noodgedwongen uit elkaar. Begin jaren ’50 verspreidden de familieleden zich met tenten en attracties gemaakt van de restanten van het circus over de kermissen. Het was een armoedige periode. De vier kinderen uit het gezin Nauta moesten de ooms en tantes op de kermissen helpen. Arie ging met ‘ome Herman’ de kermis op en een oudere broer kwam bij een tante in de kost. Wanneer Arie in de vakanties langs kwam, kreeg hij altijd nieuwe kleren van tante. Dat weet hij nog goed, “Dan was ik de mooiste van de buurt”.

zeewaardig, stabiel zeiljacht met een mooie lijn en spitse kont. Na enig speurwerk vond Arie zo’n zelfde type te koop. Dat het schip in Canada lag leek hem niet zo’n probleem. Hij had alleen wel hulp nodig om het jacht op te halen, waarop hij zijn zwager belde en vroeg of hij ‘even’ mee kon een boot ophalen. “Geen probleem” zei zijn zwager, “waar moet deze vandaan komen?” “Oh, uit Canada” antwoordde Arie en zo geschiedde. Zes weken later en met 8000 kilometer op ‘de teller’ meerden de twee weer in Nederland aan.

DE WERELD ROND Arie’s droom om de wereld nog eens rond te zeilen kon met de aankoop van dit schip verwezenlijkt worden. Vorig jaar vertrokken Arie en zijn vriendin voor een reis van bijna negen maanden de wereld rond. Van de Canarische eilanden, naar Zuid-Amerika en weer terug, 22000 kilometers gleden onder de romp van het schip voorbij. Gepassioneerd vertelt Arie over de reis en de avonturen.

KOP VAN JUT Op de markt van Heerenveen stond een “de Kop van Jut”. Toen de eigenaar kwam te overlijden, werd Arie door de marktmeester benaderd om diens plaats in te nemen. Een eigen kermisonderneming leek Arie wel wat. Hij nam de attractie over en reist inmiddels al 35 jaar rond met de ’Kop van Jut’. Niet alleen Nederland maar ook het buitenland vormt het toneel voor Nauta’s “Kop van Jut’. Hij stond onder meer op het Roskilde festival in Denemarken en op feesten in Duitsland. De dagen op zulke festivals zijn lang; ze beginnen al vroeg en eindigen pas diep in de nacht. “Dat werd op een gegeven moment wat te zwaar voor mij alleen, maar ik vond het hartstikke leuk” vertelt Nauta.

Zo kwamen zij op de terugweg zo’n 500 mijl (een paar dagen varen) voor de Engelse kust zonder brandstof te zitten. Een groot Frans koopvaardijschip voer in de buurt. Na een oproep wilde de kapitein de twee wel van brandstof voorzien. Midden in de nacht op de oceaan kwam het gigantische schip tot stilstand en bracht het via een touw een jerrycan brandstof naar het relatief kleine bootje, dat als een muis naast een olifant lag. En voordat Arie goed en wel ‘bedankt’ kon zeggen, was het schip alweer aan de horizon verdwenen. De kapitein wilde niet eens een financiële vergoeding, want elkaar even helpen, dat doe je op het water.

Hij staat nu vooral in Nederland, wat ook nog genoeg avontuur biedt. “Laatst stond ik nog met de “Kop van Jut” op een boot en zijn we de hele dag door Friesland gevaren”. Naast de Kop van Jut heeft hij ook een suikerspinnenkraam. “Het is wel of-/of-, maar die afwisseling maakt het leuk. Kinderen zijn een heel ander publiek. Bij de kop van Jut is het vaak wat ruiger volk, maar voor de kleinste spierbundeltjes heb ik ook een hamertje” lacht Arie.

VRIJE LEVEN Dat reizen zijn lust en zijn leven is blijkt niet alleen uit zijn broodwinning op de vaste wal. In zijn jeugd ontlook de liefde

voor het water. Tijdens een knutselavond voor de jeugd in het wijkgebouw in Heerenveen, bouwde Arie onder begeleiding van Piet Visser, meubelmaker uit de Knipe, een kano. Spelenderwijs bracht hij veel tijd door op het water. En die liefde bleef bestaan, want inmiddels heeft Arie al vele zeilreizen

op zijn naam staan. In 2005 ontmoette hij zijn vriendin. Zij was geen zeiler, maar draaide daar de hand niet voor om. Samen maakten zij veel korte zeilreizen. Op één van die reizen viel hun oog op een Spitsgatter, een prachtig

Het vrije leven op de boot deed hen goed. Bij terugkomst was er ook direct heimwee. “Hier thuis leef je altijd met een planning en aan boord leef je echt in het moment. Dat is heel bevrijdend. Geen zorgen voor de dag van morgen, want morgen komt vanzelf!.” Over zijn zeilreizen geeft hij met enige regelmaat lezingen bij verenigingen. En de toekomst? “IJs en weder dienende!” antwoordt Arie.


open dagen

29 en 30 januari friesland college

wie wil jij worden... wat is jouw verhaal wat is jouw talent wat is jouw passie

student: Manon opleiding: Marketing en communicatie frieslandcollege.nl/manon

Modern, ondernemend en praktijkgericht De samenleving verandert razendsnel. Jonge vaklui moeten het mbo verlaten met een waardevol diploma voor nu en een goedgevulde ‘gereedschapskist’ voor later. Hierin zitten dan vaardigheden als ondernemend en creatief denken, om je steeds te blijven ontwikkelen. Het Friesland College kiest voor praktijkgestuurd leren, waarin studenten worden uitgedaagd om zich te ontplooien door zelf aan de slag te gaan. Leidend is de praktijk ‘buiten’. Inzet is een stevige basis én persoonlijke vorming, om met trots en vertrouwen de toekomst tegemoet te treden. Voor iedereen, met respect voor elke achtergrond en voor ieders verhaal. Onze ambassadeurs vertellen graag over hun ‘drive’. En wat is jouw verhaal? Wie wil jij worden?

www.frieslandcollege.nl

Groen is... Natuur & Recreatie

DoeDag

woensdag 27 januari aanmelden kan digitaal of via de locatie

OpenAvond woensdag 27 januari Voeding & Gezondheid

van 18.30 - 21.30 uur

&meer Heerenveen / Domela Nieuwenhuisweg 3 / T 0513 - 62 30 34

www.nordwincollege.nl


heerenveen

13

GROOTHEERENVEEN.NL

CHEF-KOK ROELOF DE VRIES

SANDRA DREYER

PRAKTIJKROUTE:

DE WERKVLOER IS JE BOEK Liever voor kok leren in de praktijk dan in de schoolbanken? Sinds september 2015 kan dat in Heerenveen via de Praktijkroute van het Friesland College. Een omslag in de manier van zowel leren als onderwijzen.

STARTKWALIFICATIE

HET LEUKSTE LESLOKAAL

Een MBO-diploma halen hoeft tegenwoordig niet meer binnen de schoolmuren. Door de nieuwe leermethode voor Horeca kan dat sinds dit schooljaar in Heerenveen anders. Met vijf restaurants is overeengekomen ‘De Praktijkroute’ te starten, waarbij het praktijkbedrijf het leslokaal is. Centraal theorielokaal is vier dagen per week de eerste verdieping van ‘Grandcafé ’t Gerecht’. Inmiddels werken 13 studenten met succes aan hun individuele programma en dit aantal groeit gestaag. Op elk moment van het jaar kan worden gestart en iedereen rondt af met minimaal een startkwalificatie.

Als een vis in het water voelt hij zich binnen De Praktijkroute, docent Olaf Berkhout. Hij ziet zichzelf nu eerder als coach dan als docent en is blij met de andere benadering van de lesstof. Twee tot drie dagen per week is hij te vinden in ’t Gerecht.

MAKKELIJK LEREN Sandra Dreyer volgde al een koksopleiding binnen de BBLconstructie (Beroeps Begeleidende Leerweg –red.), waarbinnen studenten vier dagen per week een baan hebben en een dag per week naar school gaan. Haar werkbedrijf werd niet erkend en omdat ze de Praktijkroute goed bij zichzelf vond passen, is ze overgestapt. De eerste module bestond uit ervaring opdoen in verschillende restaurants, waarna een presentatie volgt over de ervaringen. “Vijf weken lang heb ik per week twee dagen gewerkt in elke keuken. Tijdens mijn presentatie heb ik aangegeven dat ik bij Paul Kruger wilde werken en daar werk ik nu al 20 weken. Het tempo is er fijn, waardoor ik makkelijk leer. Met de chef stem ik af op welke dagen ik werk, dat gaat goed.”

DOCENT OLAF BERKHOUT

“Ik heb het leukste leslokaal”, zegt hij. Tijdens de lesmomenten zijn er theorievakken als Nederlands en rekenen, maar ook gezamenlijke gesprekken om ervaringen uit te wisselen en workshops over leervragen. En ze leren plannen, want dat is nog belangrijker dan voorheen. Via het urenverantwoordingsprogramma ‘Logjestage.nl’ regelt elke student zelf zijn 16 werk- en 15 lesuren per week. “Dat het hun eigen verantwoordelijkheid is, dringt snel tot ze door. Werken in de horeca is niet van 9 tot 5, dus als ze niet zorgvuldig plannen, dan komen hun privéafspraken in het geding. ” Het afstemmen van theorie en praktijk lukt hierdoor beter.

DICHTER BIJ WERKEN Ook Roelof de Vries merkt dat het leren nu op een andere manier gaat. Hij begon al jong als chef-kok van ‘Grandcafé Paul Kruger’, waardoor hij inmiddels heel wat stagiaires voorbij heeft zien komen en ook dicht bij zijn doelgroep staat. De voordelen ziet hij zeker: “Studenten rouleren om de 20 weken, waardoor ze steeds bij een andere chef een stap verder kunnen in hun leerproces. Omdat ze niet, zoals reguliere stagiaires, twee vaste dagen per week werken, leren ze wat het is om zowel op drukke, als op rustige dagen te werken. Zo krijgen ze alle aspecten mee. De een pakt het werk eerder op dan de ander en dat kan ik nu beter begeleiden. Daardoor werken er hier dan ook leerlingen van verschillende niveaus naast elkaar.” Ook ‘Hotel Tjaarda’, ‘Koningshof’ en ‘Het Ambacht’ zijn praktijkplekken. Voor de bedrijven vindt hij de methode geschikt, want de chefs zien de leerlingen meer bezig met hun vak en bemerken groei. Ze staan dichter bij het werkelijke werken en daarvan heeft iedereen profijt.

stand’ te komen. “Daarin ben ik nog weleens wat ongeduldig, want ik gun ze een goed begin. Maar het is hun proces. Ik zeg altijd: je bepaalt zelf hoe goed je bent.” Als docent kun je opeens ook een student van een andere studierichting in de klas hebben, want elke Praktijkrouteleerling kan zichzelf bij een les van een andere opleiding inplannen. Nederlands en rekenen worden volgens landelijke eisen op dezelfde manier gegeven bij bijvoorbeeld Heeremastate aan de richting Zorg. Ook aanschuiven in Leeuwarden en Drachten kan. Dat het elke dag anders is en zijn werktijden variabel zijn, past Berkhout goed, wat niet voor elke docent zal opgaan.

ZELF BEPALEN HOE GOED JE BENT

ONTWIKKELINGEN

Als docent moet je een omslag maken, lesgeven gaat anders dan voorheen. Waar Berkhout eerder alle lesmateriaal voorbereidde en zijn eigen enthousiasme overbracht op de jongeren, bekijkt hij nu per moment op welke leervraag hij inspringt en staat het enthousiasme van de leerling voorop. Vakkennis moet dus altijd paraat zijn. In de vijf weken dat ze proefdraaien, probeert hij ze te begeleiden om in ‘de leer-

De Praktijkroute blijft ontwikkelen. Zo wordt inmiddels gezocht naar meer praktijkbedrijven, geven de chef-koks binnenkort praktijkworkshops en wordt samenwerking tussen meerdere disciplines binnen een instelling onderzocht. Intussen leert Sandra stevig door. Een diploma halen is nu een reëel doel geworden. Ze staat helemaal achter de leus van de Praktijkroute, dat de werkvloer je boek is.


14

NUMMER 01 • 2016

FAMILIEMAN TSU HUNG WANG

ALS DE MEESTER GOED IS, WORDT DE LEERLING DAT OOK Ruim 40 jaar geleden ging de toen zeventienjarige Tsu Hung Wang het grote avontuur aan: vanuit Wenzhou in China naar opa in Nederland. We spreken een inmiddels krachtige ondernemer en een echte familieman. DE WERELD “Ik heb veel zien veranderen in de afgelopen 40 jaar”, vertelt Wang: “Mensen zijn te druk geworden en dat heeft weerslag op hun sociale contacten. De economische crisis heeft daaraan niet positief bijgedragen. Veel ondernemingen zijn ‘omgevallen’, waaronder bedrijven van wel 100 jaar oud. Bedroevend.” Ook de invloed van de rest van de wereld op het Westen is inmiddels groter geworden. Groter vindt hij niet per definitie beter.

VAN DE HOED EN DE RAND Maar met de familie Wang gaat het goed, hard werken maakt een succes van Rose Garden aan de Schans. “Een restaurant begin je niet zomaar.” Volgens Wang is ervaring opdoen essentieel. Hij heeft dan ook eerst 15 jaar door heel Nederland gewerkt om te leren van vakmensen. “Werken in de keuken is niet alleen leuk, het maakt ook dat je precies weet hoe een gerecht ontstaat. Dat is essentieel als je goed voor je gasten wilt zorgen. Onmiddellijk aan tafel kunnen uitleggen of iets glutenvrij of zoutarm is en wat de ingrediënten zijn van een sausje, is een must. Pas als je de keuken goed kent, kom je tot je recht in het restaurant.” Onder de vaste bezoekers dan ook veel mensen die hier hun dieet in vakkundige handen zien. Ondernemer

ARBEIDSETHOS

is hij nu 26 jaar, eerst in voormalig restaurant Peking en sinds 1995 ook in Rose Garden.

RESPECT Van kleins af aan werkt zoon Jimmy mee, net als de hele familie trouwens. Zo is ook mevrouw Wang een belangrijk radertje in de succesformule. In 2009 vertrok Jimmy naar China, waar hij zich de taal, geschiedenis en cultuur eigen maakte: “Het bevorderde mijn kijk op de wereld. Daar werd ik zelfstandig en koos mijn toekomst. Toen ik mijn ouders bij terugkomst in 2010 vroeg of ik in de zaak mocht komen, stonden ze achter me, als ik er volledig voor wilde gaan. Ik startte als hulp en inmiddels werk ik volledig mee naast mijn vader.” Er blijkt veel respect tussen de twee, die beiden het standpunt huldigen dat alles draait om de gasten en het leveren van topkwaliteit. Wang: “We hebben het leuk. Samen ondernemen is stimulerend. Je werkt voor jezelf en elkaar, dus haal je er alles uit wat erin zit. Te veel mensen beginnen een restaurant en pakken dat niet goed aan. Dan red je het niet, want de horeca is een echt vak, dat je niet zomaar in de vingers hebt.”

GOEDE LEERMEESTER Ouders van jongeren die in het restaurant komen werken, zijn

vaak blij met hem. Want zijn eigen discipline brengt hij ook zijn medewerkers bij: “Thuis wordt de verandering opgemerkt, ze gaan meer meehelpen bijvoorbeeld.” Hij verwondert zich weleens over mensen, die niet weten hoe je bestek neerlegt of die moe zijn na een kwartiertje staan. Leren vergt inzet en energie van zowel leermeester als leerling. Alles aanpakken en altijd blijven vragen, het resultaat is ernaar. “Als de meester goed is, wordt de leerling dat ook.”

ALLE WOKKEN OP HET VUUR HOUDEN “In de keuken moet je minimaal vijf

jaar meelopen voordat je jezelf kok mag noemen. Met alle machines en computers tegenwoordig, dat is geen koken, je moet het echte ambachtelijke handwerk leren. Weten wanneer de olie op temperatuur is, zodat het product niet plakt”, vindt Wang. Alle wokken op het vuur houden is een kunst. De heren houden vast aan de pure, traditionele Chinese keuken met het motto: beter goed gespecialiseerd, dan van alles een beetje. Met 120 doorgaans goed bezette plaatsen, een komen en gaan van afhalers en een florerende cateringtak wordt bovenstaande succesformule in de praktijk onderbouwd.

Wang is blij met de verhuizing naar Skoatterwald vijf jaar geleden. Dat is rustiger voor het gezin. “Mijn vrouw en ik doen alles voor de kinderen. Dat varieert van samen leuke dingen doen, tot helpen met huiswerk. Ze zijn groot voor je het beseft.” De gezinsband zorgt er voor dat het goed gaat, ook al wordt er gewerkt terwijl anderen vrij zijn. “We zijn namelijk zeven dagen per week open en nemen altijd de telefoon op.” Wang moet er niet aan denken dat hij zijn gasten niet te woord kan staan. Vakantie betekent maximaal vijf dagen weg doordeweeks, want op zaterdag staat hij gewoon weer op de werkvloer. Jimmy vindt het prima, want: “We doen wat we het liefste willen en dan is 80 à 90 uur per week normaal. Dat betekent ondernemen voor ons.”

AMBITIE “Gasten komen om te genieten en te relaxen. Dat kan bij ons, we geven ze tijd en aandacht.” Daarnaast blijven ze investeren: deuren verbreden voor mensen in een rolstoel, overdekt verwarmd terras om ook buiten te kunnen genieten, nieuwe koeling, in het voorjaar bloeien de rozen om het restaurant heen. Ondernemen is een continu proces. Wang is tevreden. “Ik heb hier geen spijt van, ik heb alles voor elkaar.”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

EERSTVOLGENDE DE VOORBESCHOUWING: 7 FEBRUARI A.S.

DE VOORBESCHOUWING ACTUELER DAN OOIT!

Op 7 februari staat restaurant ’t Gerecht in Heerenveen alweer voor de derde keer dit seizoen in het teken van ‘De Voorbeschouwing’. De afgelopen edities is het de organisatie steeds weer gelukt om spraakmakende gasten te krijgen. Wederom zal ook deze keer de avond gevuld worden met interessante sprekers waarbij actualiteit, politiek en maatschappelijke thema’s elkaar in een rap tempo afwisselen. WAT STAAT ER DEZE KEER OP HET MENU? Op 26, 27 en 28 februari staat het Sidijk turntoernooi op het programma van Sportstad Heerenveen. In het begin van het wedstrijdseizoen is het Sidijk Gymnastics Tournament al jaren een belangrijk meetmoment voor het Nederlandse turnen om te testen waar iedereen staat. Maar behalve dat het belangrijk is voor de turners, is het ook een toernooi met een prettige sfeer waar toeschouwers zich altijd weten te vermaken. ‘De Voorbeschouwing’ spreekt met Willem Veldman, de toernooidirecteur en Lisa Top, één van de turndames die ons land in Rio 2016 gaat vertegenwoordigen. Verder wordt er aandacht besteed aan Sidijk, het bedrijf dat al die tijd al zijn naam verbindt aan dit grootse gebeuren.

over gaan ‘de Voorbeschouwing’ in gesprek met enkele ondernemende mensen die zich bewegen op het gebied van sport, voeding en gezondheid: Jan Swart, manager bij Sportstad Fitness, Bea van der Mei, al meer dan 20 jaar diëtist, gespecialiseerd in werken met sporters en Seth Dorenbos, personal trainer en voedingsdeskundige.

Veel mensen beginnen het nieuwe jaar steevast met allerlei goede voornemens. Daarbij passeren onderwerpen als gezond leven, meer bewegen, gezonder eten de revue. Maar de voornemens bewegen zich met het passeren van de eerste weken vaak naar de achtergrond. Wat moet je eigenlijk doen om vol te houden en ook nog eens het gewenste resultaat bereiken? Daar-

Cultuur vult een groot deel van het programma in deze editie. De Voorbeschouwing spreekt met Hester Tadema en Tet Rozendal, twee dames uit de buurt die ieder op hun eigen terrein en eigen wijze naam maken. De onderwerpen drijfveren en ambities zullen worden aangekaart, maar ook over het soort ondernemerschap dat nodig is om het te maken in de cultuursector. Hester studeert binnenkort af aan de artiestenopleiding bij FC D’Drive. Zij zal onder andere spreken over het bijzondere concert dat zij in dat kader zal verzorgen. Tet loopt al iets langer mee, zij passeert inmiddels de landgrenzen voor het geven van uitvoeringen. Met haar staan we stil bij haar successen en plannen. Naast een goed gesprek hopen we hen ook te verleiden tot een muzikale bijdrage aan het programma. Het laatste onderwerp is bijzonder actueel en beroert veel mensen. Met enkele gasten, maar wellicht ook met het publiek, gaat de Voor-

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

beschouwing in gesprek over de komst van vluchtelingen naar ons land en dus ook naar de gemeente Heerenveen. Hoe kunnen wij samen zorgen dat die komst goed gaat verlopen? Wat kunnen mensen bijdragen? Welke zorgen leven er rondom de komst van een AZC? Nemen wij die serieus en zoeken wij met elkaar een aanpak die voor oplossingen

zorgt? De Voorbeschouwing spreekt met enkele mensen die midden in de maatschappij staan en vanuit die rol betrokken zijn bij het onderwerp.

DE VOORBESCHOUWING... DE ACHTERGROND De Voorbeschouwing is een open gespreksmiddag voor iedereen die geïnteresseerd is in Heerenveen en omstreken. Iedere editie worden er verschillende actuele onderwerpen aangekaart die betrekking hebben op bijvoorbeeld welzijn, ondernemerschap, sport en cultuur. Tevens worden er voor iedere editie relevante sprekers uitgenodigd. De Voorbeschouwing wordt vier keer per jaar georganiseerd. Een open, informatieve en gezellige middag voor iedereen.

KOMT U OOK? Vanaf 12.00 uur bent u welkom en om 12.30 uur starten we met de eerste gasten. Het programma duurt tot 14:00 uur. Het is geheel vrijblijvend! Graag tot ziens in ’t Gerecht, Gemeenteplein Heerenveen voor De Voorbeschouwing! Voor meer info over De Voorbeschouwing en voor de laatste nieuwtjes: www.facebook.com/devoorbeschouwing Volg De Voorbeschouwing ook op Twitter: devoorbesch01

Parkeren Het gaat goed met Heerenveen. Dat is een geweldige constatering in een eerste uitgave van Groot Heerenveen. Alleen voor een columnist is het dodelijk. Jaren aaneen had de provincie Fryslân het financieel toezicht op Heerenveen. Daar kun je toch prachtige zeurverhalen over houden. Dat toezicht is er nu nog wel, maar als je achter de schermen goed luistert, dan is dat binnenkort afgelopen. Gelukkig is het zo dat als je ineens weer geld hebt, dan blijkt dat er allemaal mensen zijn die dat geld graag willen hebben. En er zijn meer mensen dan er geld is. Het eerste briefje kwam een jaar geleden al: geachte gemeente, schaf het parkeergeld af. Dat is zo’n virus geval. Eén plaats of stad heeft NUON aandelen verkocht of een ijsstadion gekregen, er zitten wat VVD-ers in het college en ineens wordt

het parkeergeld afgeschaft. Een plaats vlakbij wordt daardoor gedwongen het parkeergeld ook af te schaffen, anders komt er niemand meer bij hún Lidl. Wij parkeren namelijk graag gratis. Die ene euro, nou ja voor Heerenveen twee in het uur, die weegt zo verschrikkelijk zwaar. Sterker, de knarsing van opgelegd parkeergeld weegt zwaarder dan de echte kosten. Zelfs nu je via je mobieltje kunt parkeren en overgaat op zuivere speeltijd; het blijft onnodig. Je hoort de Jubbegasters zeuren: ze willen dat we naar de grote stad komen, moeten we verdorie ook nog betalen. En die Jubbegasters kunnen ook niet naar Drachten want dat heeft afgesproken om de parkeergelden te laten staan, anders komen ze daar ook onder financieel toezicht.

De Heerenveense ondernemers zijn de vragers om gratis parkeerbeleid. Iedereen heeft toch voordeel? De ondernemers, ook al denken die alleen maar dat daardoor meer mensen komen. Maar alla, zelfvertrouwen. De klanten, de centrumbezoekers, die hoeven niet meer naar euro’s te zoeken in hun beurs vol briefjes. En het gemeentebestuur, krijgt een paar honderd parkeermeters terug. Wat ze daarmee moeten weet ik ook niet. Maar bezit is bezit, dat kun je weer mooi bijschrijven. Misschien dat de provincie dan nog sneller z’n toezicht afschaft. Wie de volgende parkeerterreinen moet financieren? Ja, dat weet ik nou ook weer niet.


Locatie Buitenbaan Adres: Buitenbaan 5, Heerenveen

woensdag 20 januari 15.30-20.30 uur

Kijk voor data va n info-bijeenkomsten en doedagen op: .nl www.sevenwolden

Vakcollege Sevenwolden Adres: Ds. Kingweg 8, Heerenveen

donderdag 28 januari 18.30-21.00 uur

Praktijkonderwijs de Compagnie Adres: Buitenbaan 3, Heerenveen

woensdag 3 februari 15.00-18.00 uur

Locatie Fedde Schurer (gymnasium) Adres: Schans 100, Heerenveen

donderdag 4 februari 19.00-21.00 uur

Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

Je doet ertoe!

EVENEMENTEN

AGENDA FEBRUARI 2016

CULINAIRE ELFSTEDENTOCHT

Vrijdag 5 februari vanaf 18.00 uur Voorverkoopadressen: Irish Pub, Walrus Sneek en Onder de Linden

CARNAVALS OPTOCHT 2016

Bedrijfsuitje Familie/vrienden weekend Recreëren Vergaderen

Zaterdag 6 februari vanaf 14.00 uur • Sneek centrum

IJSKOUD SNEEK

meer

I.C.M. KOOPZONDAG

Een groepsaccommodatie op een unieke rustieke plek in Friesland! Horsewei 10 8526 DS Boornzwaag (nabij Sneek) 0515 - 55 98 14

info@detijnjehoeve.nl

SNEEK MEER

www.detijnjehoeve.nl

Wijzigingen voorbehouden.

Zondag 7 februari vanaf 12.00 - 17.00 uur GRATIS PARKEREN!

Kijk voor het complete overzicht op: www.sneekismeer.nl sneekismeer_A3poster_agenda.indd 1

08-01-16 12:14


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

Met ruim 50.000 inwoners, verspreid over 19 dorpen, is Heerenveen een gemeente vol variatie. Elke plek heeft zijn eigen geschiedenis, tradities en ontwikkelingen. Daarom nemen we in iedere editie van GrootHeerenveen een kijkje in een van de dorpen, samen met een van zijn unieke inwoners.

AKKRUM HET DORP VAN DEIRDRE FOKKINGA De geboren en getogen Ierse, Deirdre Fokkinga, voelt zich ondanks haar afkomst al 16 jaar als een vis in het Akkrumse water. Zowel letterlijk als figuurlijk: “Ik moest zwemles nemen, want ik was bang voor water.” En dat in zo’n waterrijke woonplaats. Daarna volgde zeilles en dat vond ze geweldig. “Verbazingwekkend anders om de wereld rondom Akkrum vanaf het water te bekijken, een extra dimensie aan het leven in Akkrum”.

THUISKOMEN

DORPSGEVOEL

Achteraf realiseert ze zich dat het ontstaan van haar relatie met echtgenoot Egbert bijzonder is. Het is een verhaal van omzwervingen over de wereld met het uiteindelijk bij elkaar komen als geliefden in Noord-Ierland. Vijfentwintig jaar geleden belandden ze in Purmerend en daarna in Hoorn: “Een mooie stad. Maar met een werkende echtgenoot en een huishouden met twee kleine kinderen, voelde ik me er eenzaam. Toen we Akkrum binnenkwamen om huizen te kijken, werd ik onmiddellijk blij. In het over gestructureerde en goed georganiseerde Nederland stond er aan de rand van het dorp een plattegrond uit de jaren ’80. Bij het zien van de Ierse vlag aan Café de Kromme Knilles, wist ik het zeker: ik kwam thuis.”

Vanaf het begin heeft ze haar deur opengezet om iedereen te verwelkomen en ze vindt de gezellige mensen typerend voor Akkrum. “Ik kom uit een groot gezin en in Ierland was ik gewend aan een leven met tradities. Daarin verschillen Akkrummers niet zo veel van Ieren.” Ze roemt de drukbezochte activiteiten die worden georganiseerd door Akkrum Nes Centraal. “Slingeraap, de Fryske Dei, de Shantykorendag, het Kerstcircus, het grote Meiconcert en de Sinterklaasintocht, ik vind het allemaal leuk om mee te maken.” Er gebeurt veel op het gebied van het ‘dorpsgevoel’, vindt ze. Zo is de voetbalvereniging actief om jongeren betrokken te houden en is de Harmonie door een actie op de basisscholen flink gegroeid. Een aantal ondernemers speelt daarin een belangrijke rol, zoals de gebroeders Anker. Haar man noemt ze een echte Slingeraap, de inmiddels drie zonen doen actief mee in het dorp en zelf is ze bestuurslid van jeugdhonk STAJ.

RANDWEG Ze vielen als een baksteen voor het huis aan de Ulbe Twijnstrawei en de verkopende partij vond het gezin zo goed bij het huis passen, dat de koop snel was gesloten. Fokkinga geniet nog steeds van het uitzicht en de rust. “Dat gaat wel veranderen door de aanpassing van de Randweg”, zegt ze wat spijtig. Ze legt zich erbij neer, maar ze heeft tijdens de bijeenkomsten hierover de nodige alternatieven aangedragen voor de omleidingsconstructie. Eenrichtingsverkeer invoeren in de dorpskern leek haar beter. Kijkende naar dorpen als Irnsum, waar soortgelijke maatregelen tot het leeglopen van het dorp en verdwijnen van de middenstand leidden, hoopt ze dat de aanpak niet een overwegend negatieve invloed krijgt op de gezelligheid van het dorp.

Polder genoemd, naar de man die er een boek over schreef.

VERANDERINGEN

BEDRIJVIGHEID De mooie omgeving trekt veel toeristen en dat is goed voor de bedrijvigheid. Want winkels blijven daardoor in het dorp. Deirdre: “We hebben het hier prima. De voorzieningen zijn er en anders zijn ze makkelijk te bereiken. De snelweg en het station spelen daarin een grote rol. Sinds Akkrum bij Heerenveen hoort, zijn er infrastructurele ontwikkelingen die bijvoorbeeld fietsen rondom het dorp verbeteren.”

GESCHIEDENISLES Al wandelend laat Deirdre het verschil zien tussen de weidsheid van het landschap en de kronkelende straten in de kern. Aan de hand van een aantal bezienswaardige plekken vertelt ze over de dorpsgeschiedenis. Zo is het monumentale pand ‘Coopersburg’ een ‘eye catcher’: “Folkert Harmens Kuipers vertrok naar Amerika, waar hij rijk werd en zich Frank Cooper

liet noemen. Hij zag de armoede in Akkrum en bouwde in 1900 het pand met woningen, die hij beschikbaar stelde aan de armen. Die gaf hij wekelijks een toelage om van te leven.” Ook laat ze ‘Welgelegen’ zien, waar de weduwe Suster van der Vegt aan het begin van de vorige eeuw woningen stichtte voor weduwen en ongetrouwde vrouwen. Pas sinds vorig jaar mogen er ook mannen wonen. Verder zijn er de ‘smûke’ haven, de ‘Theekoepel’ en het gezellige centrum. Deirdre wandelt veel langs het water en in Het Heidenschap, ook wel Hylkes

Natuurlijk verandert ook Akkrum. Markante huizen uit de jaren dertig zijn kortgeleden afgebroken en de bomen uit de straat zijn verdwenen. Er komen 97 koop- en huurwoningen voor terug. Ze mist de leuke oranje daken wel. Waren er eerder drie kerken actief, nu zijn de gereformeerde gemeenschappen samengegaan en is de Baptistenkerk een yogacentrum geworden. Te weinig animo, volgens Deirdre. Maar overal kom je nog steeds stukjes geschiedenis tegen, zowel in het dorp als rond de boerderijen. Er wonen dan ook veel mensen die hier geboren en getogen zijn, en dat is goed voor het saamhorigheidsgevoel.

HAAR DORP Heimwee? Nee, net als haar gezinsleden is ze Akkrumer geworden. Natuurlijk mist ze Ierland weleens, maar de rechtstreekse treinverbinding met Schiphol vergemakkelijkt een trip daarheen. En ze is altijd weer blij als ze terug is in Akkrum. Want dat is haar dorp.


Sjoerd en Arjan. Typisch ondern Sjoerd en en Arjan. Sjoerd Arjan. met een nine-to Typisch ondernemers Typisch ondernemers mentaliteit. metmet eeneen nine-to-fi veve nine-to-fi mentaliteit. mentaliteit.

Nieuw! Slim boekhouden met een Nieuw! Slim boekhouden met een betrouwbare online totaaloplossing

Het gemak van een grotenHet gemak van deels geautomatiseerde deels geautoma administratie

Het gemak van een groteneuw! Slimbetrouwbare boekhouden met eentotaaloplossing online administratie Overal en altijd inzicht deels geautomatiseerde Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je in actuele cijfers etrouwbare online totaaloplossing administratie Overal en altijd

vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je Betrouwbare sturingsin actuele cijfer Overalinformatie en altijd in inzicht slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft één muisklik vrienden. Hoe doe dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze lekker... tijd24/7 overhouden voor eenjepotje tennis met je altijd in actuele cijfers inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U bent in Betrouwbare st Altijd het advies van uw online oplossing vanbehoort Van der Veen & Kromhout geeft nden. Hoe doe jeslimme dat? Boekhout van Kromhout. Deze control en deMet tijdrovende administratie tot het verleden. informatie in éé Betrouwbare sturingsaccountant bij de hand Zo kunt u de kostbare na vijven besteden u zelf wilt:U bent altijd in 24/7 inzicht inuren de prestaties van zoals uw bedrijf. mme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft informatie in één muisklik aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe zaken het advies 7 inzicht in de prestaties uw bedrijf. administratie U bent altijd in control envan de tijdrovende behoort tot het verleden. Tijd overhouden voorAltijd die eradvies écht toe doen ondernemingsplannen uit te werken. Altijd het van uwaccountant bij d

trol en de tijdrovende administratie behoort totna hetvijven verleden. Zo kunt u de kostbare uren besteden zoals u zelf wilt: accountant bij de hand unt u de kostbareaan uren vijven uw besteden zoalsuw u zelf wilt:uw sport of om nieuwe uwnarelatie, kinderen, hobby, Tijd overhouden uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport om nieuwe Tijd overhouden voor zaken die er écht toe ondernemingsplannen uit teofwerken. die er écht toe doen ernemingsplannen uithoeveel te werken. Ontdek tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com

Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! ntdek hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1

23-06-14 11:42

a naar www.boekhoutvankromhout.com 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1

K_Adv_Boekhout_210x260.indd 1

23-06-14 11:42


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

GERARD EN DENNIS JALVING

“ALS IK ERGENS BINNENSTAP, KIJK IK EERST NAAR DE VLOER” Vader Gerard en zoon Dennis Jalving geven gezamenlijk leiding aan Van der Meer woninginrichting, gevestigd aan de Dracht in Heerenveen. Over de voordelen van pvc, niet te moeilijk doen en ondernemen in Heerenveen.

GERARD JALVING

BLIJE MENSEN “We hebben het mooiste vak dat er is.” Gerard Jalving zit er al vanaf zijn achttiende in. “Je komt alleen maar blije mensen tegen, want je bent vaak de laatste schakel bij het inrichten van een woning, winkel of bedrijfspand. Als de vloeren, gordijnen of zonwering zijn geplaatst, is het af. Maar als je jongeren vraagt wat ze later willen worden, is dat niet woningstoffeerder.”

VADER EN ZOON Dat gold aanvankelijk ook voor zoon Dennis, inmiddels al 20 jaar in de zaak. Dennis: “De handelskant van het tapijt-vak beviel me wel. Dus na mijn detailhandelsopleiding begon ik in de winkel. De eerste tijd ging ik de weg op met de collega-stoffeerders.” Hij deed productkennis op en leerde de kneepjes van het vak. “Omgaan met de klanten ging hem meteen goed af, vanaf de eerste dag had ik

er vertrouwen in”, vertelt zijn vader. Langzamerhand kwam Dennis op de winkelvloer terecht en ging hij zich steeds meer met de bedrijfsvoering bezighouden.

TAPIJTCENTRUM VAN DER MEER De geschiedenis begon bij Jalvings schoonvader Van der Meer, bekend tapijthandelaar in Rottevalle. Zijn knowhow combineerde uitstekend met de diploma’s van de jonge Jalving. “In 1973 startten we het tapijtcentrum aan de Dracht, toen nog een verkeersader, hoewel niemand geloofde dat verhuizen naar Heerenveen een goed idee was. Daarbij lag de straat de eerste drie maanden open wegens wegwerkzaamheden. Dat was ellende, we verkochten niets.”

TRENDSETTING “We kunnen wel ophouden, dachten we toen. Maar vanaf de dag dat de straat weer begaan-

DENNIS JALVING baar was, stroomden de klanten binnen. We hadden onze naam mee en in die tijd was de Dracht het bruisende hart van Heerenveen.” Met 150 rollen tapijt waarvan er per maand 100 werden verkocht, floreerde de handel. Want tapijt was toen in de mode. “Elke 25 jaar verandert onze markt. Van kokos via zeil naar tapijt, waarna laminaat in de mode kwam. We hielden ons inmiddels bezig met de gehele woningstoffering. Naast vloeren, namen we gordijnen en zonwering voor zowel binnen als buiten op in ons assortiment.” Met een scherp oog voor wat er gebeurde op beurzen en in vakbladen, voorzag Dennis de opkomst van pvc. Daarvoor gingen de heren in 2011 naar China, waar de pvc-industrie groot is. “We onderzochten hoe gezond, veilig en duurzaam het materiaal is. Een eye opener was dat. Reden waarom we, zeker in Friesland, een van de eerste waren met pvc voor op de vloer.”

ANDERE TIJDEN “Het eerste wat ondernemers altijd vragen, is ‘waarom niet op het industrieterrein?’. Natuurlijk kun je daar sneller parkeren. Maar dat weegt niet op tegen het gemak waarmee het winkelend publiek bij ons naar binnen loopt.” In fases werd er vanaf 2000 geïnvesteerd in vernieuwing van de winkel, een gevarieerde collectie en marketing. Zowel binnen als buiten werd alles geschilderd in een warme houtkleur. De open pui veranderde in een entrée met etalage en aan de Gedempte Molenwijk kwam een tweede ingang. Het tapijtcentrum veranderde in Van der Meer Woninginrichting met steeds minder rollen tapijt en meer showmateriaal. Gerard: “Ook ons bedrijf heeft last gehad van een krimpende markt, maar door tijdig een aantal maatregelen te nemen, zijn we hier goed mee omgegaan.”

BREDE MARKT Van der Meer heeft een trouwe clientèle. Doordat Dennis een jonger publiek aantrok

en de heren de markt anders benaderden, gaat het nu prima. De werkende middenklasse, ouderen die de kwaliteit van de zaak kennen en steeds meer bedrijven weten de weg naar Van der Meer te vinden. “Vergeet daarbij de rol van een goede website en social media niet. We besteden veel aandacht aan de sociale kant. Daardoor ook is ons werkgebied groot, we zitten van Hoofddorp tot Ter Apel. De klanten blijven altijd koning: willen ze op eierdozen lopen, dan verkopen we eierdozen.”

GOUDEN PLAK “Wij zijn niet te moeilijk. Niet als mensen en niet als ondernemers. Je moet samen door één deur kunnen en samen achter besluiten staan. Passie, snel schakelen en kwaliteit staan voorop, dat maakt ons tot een mooi bedrijf,” zegt Gerard. En zo houden ze het ook binnen de familie goed. Hij wil nog iets kwijt over ondernemen in het centrum: “Kijk hoe hard er wordt gewerkt, hoeveel zaken opknappen en zie de gezelligheid. Heerenveners mogen wel wat positiever zijn. Het centrum is mooi en we hebben met zijn allen echt ’n Gouden Plak.”


20

NUMMER 01 • 2016

FITNESS TRAINER WILKO RIEZEBOS

“DOELEN STELLEN EN TIJDSPAD BEPALEN”

Goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar, een gewoonte die ouder is dan de weg naar Rome. Al vier eeuwen lang doen we moeizame pogingen onze goede voornemens vol te houden. Helaas stapt jaarlijks driekwart van de huidige Nederlandse volwassenen binnen een maand af van de wens om te stoppen met roken, af te vallen of minder tv te kijken. Toch de uitdaging aangaan? Wie kan ons beter uitleggen hoe we die voornemens het einde van het jaar wel halen, dan trainer Wilko Riezebos van ‘fit20’. TRAINEN ZONDER ZWETEN Er wordt getraind bij binnenkomst van de studio aan het Van Harenspad. Uiterst geconcentreerd drukt lokale ondernemer Robert meer kilo’s weg dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. En daarmee zie je meteen wat er gebeurt bij fit20: op zes apparaten wordt het voor jou maximaal haalbare gewicht ingesteld, om je in vier tot zes langzaam herhaalde bewegingen tot ultieme spierinzet te laten komen. Dit onder begeleiding van Riezebos, die met arendsogen bekijkt of elke beweging correct wordt uitgevoerd, motiveert om door te gaan en de resultaten vastlegt in een app. Trainen zonder een spoortje zweet, de websitebelofte blijkt waar. “Geweldig is dit”, zegt Robert: “Ik hoef hier niet eens sportkleren voor aan en loop zo terug naar de zaak, weer mooi aan het werk.” “In 20 minuten ben je klaar”, zegt Riezebos, wat hem ongelovige blikken oplevert. “Omdat ik goede uitleg belangrijk vind, duren de eerste drie trainingen een half uur. Iedereen moet er even aan wennen en zo kan ik de apparaten optimaal afstellen. Daarna kun je het in die 20 minuten goed behappen.” En dat eens per week, want rust is belangrijk. “Door die manier van trainen geef je een ultieme prikkel aan je spieren, waardoor je lichaam spiermassa gaat aanmaken. De vol-

gende keer herinneren je spieren zich de inzet van de vorige keer en gaan ze bewijzen dat ze meer kunnen”, legt hij uit. Dat lijkt makkelijk vol te houden en daarmee komt het gesprek op goede voornemens. VOLHOUDEN Sinds de deuren van fit20 officieel openden op 30 oktober 2015, ziet Riezebos zijn klantenkring gestaag groeien. Onder meer Nederlands judokampioene Miranda Wolfslag haalde hij binnen. Na de jaarwisseling kon hij behoorlijk wat nieuwe aanmeldingen noteren. “Met iedereen die een abonnement afsluit, bespreek ik het belang van doorzetten. Onderzoeken wat je doelen zijn, die opschrijven, een haalbaar tijdspad uitzetten en vragen om ondersteuning als het even niet lukt. Dat zijn de ingrediënten voor een andere levens- en lichaamshouding. Omdat je eenop-een traint of in duo, ben ik altijd je ‘stok achter de deur’. Wanneer je meteen al verbetering bemerkt, doordat je je anders beweegt, omdat bijvoorbeeld je rugspieren sterker worden, is dat bemoedigend. Maar na drie maanden verandert je levensstijl daadwerkelijk, is gezond gedrag logischer geworden en geeft het minder als je een keertje zondigt.”

GEEN M&M’S MEER Gedrag is dus bepalend en daar weet hij alles van. Als jongetje voetbalde hij, waarna hij vanaf zijn negende ijshockeyde bij ‘de Flyers’. School liep niet lekker, dus moest hij van sport af. Pas na zijn vijfentwintigste kwam het er weer van en deed hij vier keer per week aan fitness. Een periode van minder sporten vertaalde zich onmiddellijk in een toename van het aantal kilo’s. Riezebos: “En dan komt het

aan op je gedrag. Als je niet snel de M&M’s uit je dieet haalt en aan de slag gaat, wordt afvallen steeds moeilijker.” Oogkleppen op en veel ellebogenstoom resulteerde in het gewenste resultaat. Nu nog de tijd nemen om ‘in de flow’ van een trainingsritme te komen en ook deze trainer gaat zijn voornemen volhouden. EXTRA ONDERSTEUNING Rigoureus afvallen lukt niet met

alleen 20 minuten trainen. Daarvoor biedt hij een uitgebreider personal trainingsaanbod aan via ReSeth, waarvan een dependance in de studio zit. “Een voedingsadvies van Seth Dorenbos ondersteunt dat proces. Via ReSeth bied ik extra uren krachttraining aan met persoonlijke begeleiding. Ontdekken we blessures, dan bespreken we de behandelmogelijkheden met ‘Kalkdijk fysio en manuele therapie’, dat ook in het pand zit.” De korte lijnen maken dat er snel kan worden geschakeld en iedereen de begeleiding krijgt die bij hem past. Dit stimuleert mensen om naar hun doelen toe te blijven werken. En dat kan iedereen die het wil: de oudste deelnemer bij fit20 is 93. DESNOODS OP SOCIAL MEDIA Of fit20 iets voor mij is, vraagt de trainer. Me eens per week 20 minuten onder persoonlijke begeleiding ‘niet in het zweet werken’ en dat enthousiast volhouden? Als ik na een proefronde het uiterste van mezelf heb gevergd en daar blij van word, trekt de ondernemer Riezebos me over de streep. Voor het eerst in mijn leven besluit ik tot een goed voornemen. Hoe dat verloopt heeft de oplettende lezer al kunnen lezen op de website van GrootHeerenveen. Want zoals Riezebos zegt: “Zet het desnoods op Facebook, mensen die van je goede voornemen weten, kunnen je dan steunen.”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

21

WONEN IN HEERENVEEN NOORD De oudste woonwijk van het dorp Heerenveen is Heerenveen Noord. Een actieve wijk met ziekenhuis Tjongerschans, scholen, GGZ en niet te vergeten het NS-station. Een wijk, waarin vanaf 1997 veel veranderd is. Het oude voetbalstadion en de atletiekbaan verdwenen, huizen werden gebouwd. Na het rumoer rondom de vestiging van de GGZ, kwam jeugdgevangenis Het Poortje er wel en toch weer niet. Het afgelopen jaar voelden de wijkbewoners zich geconfronteerd met zowel het voorgenomen besluit tot de vestiging van Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN), als de definitieve komst van het asielzoekerscentrum. Twee bewoners aan het woord.... “Onze wijk heeft vooral voordelen, we merken niet zoveel van de onrust”, meent Lieuwe Nutma, die sinds 1985 in Noord woont. De aanwezigheid van Tjongerschans ziet hij als een voordeel: een goede voorziening op loopafstand. Soms herken je een GGZ-cliënt op straat, maar zegt hij: “Deze mensen zijn gewoon onderdeel van onze maatschappij, ze horen thuis in een woonwijk.” De komst van VNN vindt hij niet bezwaarlijk: “Het zal je kind maar zijn, dat moet worden opgevangen.”

VNN, Bewonerscommissie Heerenveen Noord, Wijkbelang Noord en gemeente Heerenveen het convenant ‘Een goede buur’. Wel zou hij graag nog een duidelijke, korte versie van het convenant zien bij iedere wijkbewoner in de brievenbus. En voor hem geldt het convenant niet alleen voor VNN, maar voor alle veranderingen die vanaf de ondertekening zullen plaatsvinden. Met de ontwikkelingen rondom VNN nog in beeld, werd de buurt verteld over de komst van het AZC. Hoewel de locatie op K.R. Poststraat/hoek Weinmakker in de gemeentelijke indeling niet in Noord ligt, ervaren de bewoners dit wel als zodanig. Die locatie vindt Nutma prima. Parkeren en honden uitlaten kan ook wel ergens anders. “De vluchtelingen komen uit zo’n beroerde situatie, die moet je zo snel mogelijk goed opvangen, “zegt hij: “Ik ben blij dat de gemeente dit besluit heeft genomen en burgemeester Van der Zwan heeft hierin een goede rol gespeeld. We kunnen dit als samenleving dragen als we er met zijn allen voor gaan.” Dat het met het vorige AZC prima verliep zonder onlusten, haalt hij graag aan.

Teake Potijk kwam in 1988 vlakbij de GGZ wonen. Structuur, van elkaar op aan kunnen en eerlijkheid zijn waarden die hij meekreeg uit zijn zeemanstijd. “Als Boeddhist probeer ik alles te respecteren dat leeft en is. Wel ga ik op de barricades als afspraken niet goed worden gemaakt of nagekomen. Mijn strijd gaat vaak over dat punt.” Nutma vindt het jammer dat mensen vaak uitgaan van angsten. Daardoor keren ze zich eerder tegen nieuwe dingen. “Waar je voorzieningen ook neerzet in een dorp, overal zullen mensen in opstand komen. Ik vergelijk het wel met energie: niemand wil een kolencentrale, wel wil iedereen elektriciteit. Mensen willen voordelen, maar accepteren niet de bijbehorende nadelen.” Potijk meent net als Nutma, dat mensen met psychiatrische problemen en verslaafden goede opvang verdienen. Maar dat VNN nou precies naast het Hepkemabosje gaat komen, waar volgens zijn eigen onderzoek veelvuldig sprake is van drugsgebruik, vindt hij geen goed idee. Ook voor veiligheid moet worden gezorgd. Zijn grootste bezwaar is dat in een aantal processen de informatie niet op het juiste moment bij de bewoners kwam. “Over de komst van het GGZ lazen we opeens in de krant. De nieuwe GGZ-directeur begreep dat alles stond of viel met de acceptatie door de buurt. Hij zette zich in voor een goede communicatie.

LIEUWE NAUTA

Er werd bij de start beloofd dat de bewoners tijdig betrokken zouden worden bij de besluitvorming en dat ging 5 of 6 jaar goed.” Hij zag dat de balans werd verstoord toen er niet meer werd overlegd.” Nutma herinnert zich deze afspraak ook. Eerst ging het goed, later werden er besluiten genomen waarover niet werd gecommuniceerd, zoals het zorgaanbod en welke mensen werden opgevangen. Dat was belangrijk voor de omwonenden. Toen Het Poortje in beeld kwam, stond de wijk op zijn kop. Bewoners mochten alleen meebeslissen over de locatie. Weer hadden ze het gevoel niet te worden betrokken. In 2012 werd

uiteindelijk besloten dat er geen jeugdgevangenis kwam. Potijk vertelt over de bezwaren van de buurt tegen de komst van VNN door vele onduidelijkheden. Een handtekeningenactie volgde, waarvan Nutma vindt dat deze door de vraagstelling alleen al richtinggevend was. Er waren verschillende voorlichtingsbijeenkomsten. Potijk: “Ik wilde een rechtszaak aanspannen over de gevolgde procedures. Toen bij de laatste bijeenkomst in november alle feiten op tafel kwamen en onduidelijkheden opgehelderd werden, liet ik de rechtszaak vervallen.” In december 2015 tekenden GGZ Friesland,

TEAKE POTIJK

“Voor mij is iemand een vluchteling als hij heeft moeten ontsnappen aan geweld en zijn veiligheid in geding is geweest” aldus Potijk: “Mensen met zulke trauma’s moeten we onmiddellijk helpen. Mijn bezwaar ligt bij de screening bij binnenkomst, die niet helpt tegen de komst van economische vluchtelingen.” Ook hij vindt de inzet van de burgemeester goed, onder andere omdat deze helderheid gaf over de manier waarop het besluit is genomen door een meerderheid van de gemeenteraad en de keuze voor het opnemen van veel gezinnen. “Zolang de Klankbordgroep het belang van de vluchtelingen dient, ben ik het er helemaal mee eens. Dan zal ik me straks graag inzetten om de nieuwelingen wegwijs te maken in de sociale structuur van onze gemeenschap. Daarmee voorkom je situaties zoals in Keulen.”


22

NUMMER 01 • 2016

LIFESTYLE

e m r a W o l l a H r u e i r e t n i t e H ! e j s a j w u ie n n e e in DÉ KLEURTREND IN INTERIEUR

Odilia van der Werf www.huyzedetulp.nl Odilia van der Werf is eigenaresse van Huyze ‘de Tulp’ in Oudeschoot. Zij adviseert op het gebied van interieuradvies en -styling. Haar missie: ‘het creëren van een prettige woonen werkomgeving’. Haar visie: ‘in een prettige omgeving voelt men zich lekkerder en gelukkiger’. U kunt bij Odilia terecht voor interieurontwerp, -advies, -styling en verkoopstyling. Ze denkt graag met u mee in het gebruik van kleur, meubels en accessoires. De oplossingen zijn creatief en vaak kostenbesparend. Speciaal voor GrootHeerenveen gaat Odilia regelmatig in op de laatste trends op het gebied van interieur. Voor meer inspirtatie kunt u ook kijken op de website: huyzedetulp.nl

Okergoud! Het ligt voor de hand om in de eerste editie van deze krant te schrijven over de kerstboom eruit en kamerplanten erin. Nee dus! In mijn allereerste column aandacht voor de kleur van het jaar 2016: Okergoud. Deze kleur wordt bepaald door een selecte groep experts en trendwatchers, werkzaam in diverse onderdelen van de designwereld, verspreid over de hele wereld.

Waarom deze kleur? ‘Okergoud’ staat voor alle grote trends van 2016. Overal kom je tegenwoordig goud en goudtinten tegen; in de architectuur, mode, cosmetica én het interieur. De kleur heeft de juiste geeltint die je in kleurentrends aantreft; het trekt aandacht en is goed te combineren met andere kleuren. De achterliggende gedachte hierbij is: ‘Looking both ways’. (Naar beide kanten kijken). We willen vasthouden aan tradities, maar de hang naar vernieuwing is ook heel belangrijk. Okergoud, het zal je waarschijnlijk verbazen, maar je kunt met deze kleur alle kanten op. Zowel in de woonkamer, als de keuken of slaapkamer; op alle muren, dan wel alleen op een accentmuur. Tonsur-ton, gecombineerd met mooie pasteltinten of grotere contrasten met zware donkere kleuren, het kan allemaal! Je krijgt met deze kleur absoluut warmte in je huis. Welke woonstijl je voorkeur ook heeft, klassiek, landelijk, industrieel of minimalistisch, met het juiste kleur- en materiaalgebruik, houdt Okergoud zich staande in elk interieur. Heb je plannen om in het begin van 2016 je interieur helemaal in een nieuw jasje te steken? Denk dan eens aan de kleur: Okergoud… Succes verzekerd!

Odilia’s moodboard

FOTO’S FLEXA.NL


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

23

ANNEMEIJS SCHUURMAN

Kiezen voor geluk Friezin AnneMeijs Schuurman heeft een grote passie om mensen te helpen hun levenswensen te realiseren. Als zelfstandig hypnosetherapeut begeleidt ze mensen die iets willen veranderen in hun leven en hierbij een krachtige zet nodig hebben. Ook inspireert ze haar omgeving middels divers creatief schrijfwerk, waarin het thema ‘Kiezen voor geluk’ centraal staat.

BOEKRECENSIE

Energie besparen in de wintermaanden Voor veel mensen is de winter niet het gelukkigste seizoen van het jaar. De energie van de natuur trekt zich terug. Het wordt donkerder, kouder en de natuur ziet er somberder uit. Dit is een natuurlijk proces en hoort bij het ritme van het leven. De winter nodigt uit om niet teveel van jezelf te vragen en het rustiger aan te doen. In onze maatschappij ligt het levenstempo continu hoog. Dit kan in de winter extra problemen geven. Het is dè periode bij uitstek waarin verminderde energie, lage weerstand, vermoeidheid en spanningsklachten de kop opsteken. Ruim een miljoen Nederlanders krijgt zelfs een winterdip. Daarom is het extra belangrijk om je leefstijl iets aan te passen in het winterseizoen. Dit kan als volgt: Licht Voldoende daglicht in de winter houdt je bioritme in balans en maakt dat jij je lekkerder voelt. Dus haal daglicht binnen in je huis of op je werkplek en ga overdag een paar keer naar buiten. Frisse lucht doet wonderen en verhoogt je weerstand. Rust Bouw voor jezelf dagelijkse rustmomenten in. Gun jezelf een powernap, ontspanningsoefening of massage op een vrij moment om je energie weer op te laden. Ga eerder naar bed, slaap wat langer en verwacht niet te veel van jezelf. Het is nu eenmaal niet het meest creatieve of ondernemende jaargetijde. Warmte Kies vaker voor warme voeding. Zoals pap in de ochtend, soep of kliekjes als lunch en drink thee in plaats van dranken uit de koelkast. Koude voeding koelt je lichaam sterk af, is moeilijker verteerbaar en kost meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook is het belangrijk om jezelf warm te kleden.

KI: KRACHT VAN BINNEN Al lange tijd hoorde ik positieve verhalen over een boek dat gaat over de grootste bron van geluk: Ki. Dat moest ik natuurlijk zelf gaan lezen. Het kostte me maar een paar avonden om Ki te verslinden. Genesteld onder een kleedje, met een kop thee en het boek op de bank. Heerlijk.

vertrouwen op zijn gevoel in plaats van verstand. Hij wordt uitgedaagd om diverse beproevingen, zoals een fikse bergstorm, te doorstaan en maakt kennis met het principe Ki. Dit is een natuurlijke kracht waarover ieder mens beschikt. Peters leven krijgt hierdoor een verrassende wending…

Het boek Ki is een autobiografisch verhaal van schrijver Hans Peter Roel. Het omschrijft hoe hij als succesvollebeurshandelaar voor een levensveranderende keuze komt te staan: Status of gezondheid. Al lezende werd ik meegenomen op reis door de Himalaya, waar Peter totaal onverwacht of ongepland in een boeddhistisch klooster beland. Als analyticus leert hij daar te

Ik vond Ki inspirerend en motiverend om te lezen. Het laat zien dat lichaam & geest tot veel meer in staat zijn dan dat je zelf denkt. De gedachte achter Ki klinkt logisch en aannemelijk. Tijdens het lezen had ik een heleboel ‘Oh ja!’ momenten. Het boek leest lekker weg en biedt praktische handvatten om jezelf gelukkig, energiek en stabiel te voelen.

Want dat willen we uiteindelijk allemaal, tòch?

Met vallen en opstaan ? Wees blij!Je bent in beweging.”

Warme wintersoep Wortel bevat veel vitamine A en is goed voor de weerstand, je huid en ogen. Een echte oppepper voor in de winter. Ca. 30 minuten • 4 personen

Positiviteit Richt je aandacht op mensen en dingen die jou positieve energie geven.

INGREDIËNTEN 500 gram wortelen 1 ui 3 sinaasappels Stukje verse gember 1 bouillonblokje Bosje peterselie Snufje peper 1 eetl. olijfolie

Ik ben van plan om energierijk van de winter te genieten. Doe jij mee?

KEUKENSPULLEN Staafmixer en een soeppan van minimaal 1,5 liter

BEREIDEN Voorbereiding Snipper de ui. Snijd de wortelen in kleine blokjes en hak de gember fijn (zonder schil). Pers de sinaasappels uit tot sap. Los 1 bouillonblokje op in een halve liter kokend water. Bereiding Fruit de ui in 1 eetl. olijfolie samen met de gember. Doe de wortelen erbij en voeg vervolgens de bouillon en het sinaasappelsap toe. Kook dit in ca. 20 minuten gaar. Hak in de tussentijd de peterselie fijn. Als de wortelen gaar zijn, pureer je het geheel met de staafmixer. Voeg op het laatst de peterselie en peper naar smaak toe.

EET SMAKELIJK!


24

NUMMER 01 • 2016

WIE IS WIE IN DE TJONGERSCHANS?

PHYSICIAN ASSISTANT MAAG-, DARM- EN LEVERZIEKTEN

Wanneer u in het ziekenhuis komt voor een polibezoek of bent opgenomen, komt u verschillende zorgverleners tegen. Maar wie is wie? In deze editie leggen we u uit wie de Physician Assistant (PA) en de Verpleegkundig Specialist (VS) is, en wat hij of zij doet. Physician Assistant en Verpleegkundig Specialist zijn vrij nieuwe functies binnen Tjongerschans en in de Nederlandse gezondheidszorg. Binnen Tjongerschans werken op dit moment 3 Verpleegkundig Specialisten en 8 Physician Assistants. Nog 7 Physician Assistants volgen de opleiding. De PA en VS nemen enkele taken over van de Medisch Specialist. Zij doen bijvoorbeeld de anamnese (het in kaart brengen van de klachten), het lichamelijk onderzoek, het stellen van de diagnose en het behandelplan op van veel voorkomende (chronische) ziekten. Monique Noordman is sinds 2014 werkzaam als PA Maag-, Darm-, en Leverziekten binnen de Tjongerschans. Monique: “Ik werk al bijna 25 jaar in Tjongerschans. Ik ben begonnen als verpleegkundige op verschillende afdelingen. Later ben ik aan de slag gegaan als Spoed Eisende Hulp Verpleegkundige. De opleiding tot PA is een mooie toevoeging aan mijn loopbaan. Ik oefen de functie daarom ook met veel enthousiasme uit.” In de ochtend fungeert Monique als zaalarts op de verpleegafdeling. Daarbij wordt zij ondersteund door de dienstdoende specialist. Monique: “Ik kan veel meer tijd aan de patiënt besteden dan de specialist. Daardoor worden patiënten nu beter geïnformeerd en hebben ze meer tijd en ruimte om vragen te stellen. Dat wordt door patiënten als positief ervaren. Het feit dat ik vijf dagen per week aanwezig ben komt de continuïteit en kwaliteit van het zorgproces van de patiënt ten goede. Patiënten kennen mij en ik ken hen, dat schept vertrouwen.” In de middagen werkt Monique meestal op de polikliniek, daar ziet ze patiënten die door de huisarts zijn ingestuurd met anaal bloedverlies, voor controle komen na een opname, of worden doorverwezen via het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Borstprothese op maat Een op de acht vrouwen krijgt met borstkanker te maken. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen.

“Ik heb een mooie uitdagende baan waarin ik het vooral belangrijk vindt dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan het gehele zorgproces, met name met betrekking tot de informatievoorziening aan de patiënt en familie.”

BEVOLKINGSONDERZOEK DARMKANKER Monique maakt onderdeel uit van een groeiende Maag-, Darmen Leverafdeling die onlangs is uitgebreid tot 4 medisch specialisten. Deze uitbreiding komt mede door het bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat in 2014 is ingevoerd. Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen tweejaarlijks een uitnodiging om deel te nemen aan dit onderzoek. Dit is een zelftest waarbij een ontlasting monster wordt opgestuurd. Daarna wordt de ontlasting onderzocht op de aanwezigheid van bloedsporen. De uitslag wordt schriftelijk aan de deelnemer verstrekt. In geval van de aanwezigheid van bloedsporen krijgt de deelnemer het advies om een darmonderzoek te laten verrichten. Monique: “De patiënt komt dan bij mij op het spreekuur voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt onder andere besproken of de patiënt wel een darmonderzoek kan ondergaan. Dit is afhankelijk van de voorgeschiedenis, het huidige medicatiegebruik en de conditie. Het intakegesprek wordt afgesloten met een beperkt lichamelijk onderzoek.” Over het algemeen zijn mensen erg ongerust en hebben angst voor kanker. Monique probeert dan de patiënt gerust te stellen en te laten ontspannen. Monique: “Op het moment dat wij via het bevolkingsonderzoek digitaal op de hoogte zijn gebracht van de komst van een patiënt wordt door de secretaresse alvast een datum voor het darmonderzoek ingepland, zodat de wachttijd hierop zo kort mogelijk is. Op deze manier proberen wij zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Dit is wel zo fijn voor de patiënt.” Tijdens het darmonderzoek krijgen alle patiënten een roesje. De specialist die het onderzoek verricht vertelt meteen na het onderzoek de uitslag. Deze uitslag is onder enig voorbehoud omdat de patholoog-anatoom eventuele weefselmonsters of poliepen die verwijderd zijn nog microscopisch gaat onderzoeken. Eén week na het onderzoek wordt de definitieve uitslag met de patiënt besproken. Sinds dit jaar wordt de definitieve uitslag ook nog per brief medegedeeld. Monique: “We richten onze processen zo in, dat de patiënt, ondanks het mogelijk belastende onderzoek, zo weinig mogelijk hinder ervaart.”

Soms kan de operatie beperkt blijven tot een borst besparende operatie maar soms is ook een amputatie noodzakelijk. Niet iedere patiënt weet voorafgaand aan de operatie al of zij kiest voor reconstructie of een prothese. Wanneer de patiënt kiest voor een prothese krijgt zij een ‘confectieprothese’. Dit betekent dat er een gemiddelde is genomen en dat het standaardmaten zijn. Daarmee zijn deze protheses nooit passend voor iedereen. De ervaring van vrouwen met deze protheses loopt dan ook sterk uiteen. Baukje Oosterkamp, gipsverbandmeester: “Ik hoorde van de mogelijkheid om voorafgaand aan de operatie een gipsafdruk van de borsten te maken. Na de amputatie wordt er een afdruk gemaakt van de borstkas en dan kan er samen met de gipsafdruk een passende prothese gemaakt worden. Een prothese op maat, dus.” Baukje heeft toen contact opgenomen met mevrouw Prevoo, uit Maastricht. Zij biedt deze mogelijkheid. Samen hebben ze gekeken naar de mogelijkheden voor het Noorden van het land. Daar is uit voortgekomen dat er nu voor de operatie een gipsafdruk van beide borsten gemaakt kan worden. Het is een heel gedetailleerde afdruk tot op de millimeter nauwkeurig. Baukje maakt op verzoek van de patiënt de gipsafdruk. Baukje: ”Patiënten met borstkanker worden begeleid door de mammacare verpleegkundigen, zij vragen of er behoefte is aan een prothese op maat. Wanneer de patiënt dit wil, komen ze bij mij terecht. Ik maak dan de gipsafdruk, niet gewoon in de gipskamer, maar in een spreekkamer, zodat de privacy verzekerd is. “ Het maken van de borstprothese doet mevrouw Prevoo (in Maastricht). De afdruk kan ook zijn dienst bewijzen bij een tepel prothese. De mogelijkheid om nu in Heerenveen een afdruk te laten maken is nieuw en scheelt de patiënt tijd in het relatief korte traject tussen indicatie en operatie. De patiënt krijgt de afdruk mee naar huis en kan het vervolgtraject voortzetten wanneer zij eraan toe is.


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

25

FOTO’S FOTOBUREAU HOGE NOORDEN

CARLA HOENDERKAMP WOONT TEVREDEN IN HEERENVEEN

“MIJN KATTENVERZAMELING IS AL ‘TIG’ JAAR GELEDEN BEGONNEN” Gestart in een vakantiewoning, woont Carla Hoenderkamp (83) nog steeds in Friesland en nog steeds omringd door dieren. Ze woont nu in De Wente, een kleinschalige woonzorgvoorziening voor ouderen van zorgpartner Meriant in de Heerenveense wijk Skoatterwâld. Aan de muur hangen posters van dieren en er staan beeldjes van dieren op de kasten. Vooral katten vindt ze mooi.

"Op een gegeven moment had ik wel vier wetterhounen tegelijk"

Waar komt uw liefde voor katten vandaan? “Ik ben altijd al dol op katten geweest. Toen ik nog klein was, hadden de buren van mijn ouders een zwart-witte kat. De hele buurt kende hem en hij was vaak bij ons.” Mevrouw Hoenderkamp begint te lachen: “De kat was wel een ‘dikke dief’. Als je vlees in je keuken had liggen, dan kwam hij binnen en voor je het wist was je vlees weg. Toen de buren gingen verhuizen, ‘erfden’ wij deze kat. ‘Poerewoet’ noemde we hem. Het was mijn eerste kat.”

U verzamelt vooral kattenspullen, hoe lang doet u dit al? “Ik verzamel kattenbeeldjes, kattenboeken en ik ontvang al jaren het blad Majesteit. Dit is een blad over katten en er staan veel tekeningen van Francien van Westering in. Zij is de bekendste kattentekenares van Nederland en haar tekeningen zijn net foto’s. Ik vind dat prachtig en kijk er altijd met veel plezier naar. Mijn verzameling is al ‘tig’ jaren geleden begonnen en spontaan ontstaan. Als ik ergens ben en ik zie iets wat ik mooi vind, dan neem ik dat mee. Zo heb ik hier ook een kattenklokje uit Amerika. Daar woonde mijn zus. Zij was getrouwd met een Amerikaan.”

Heeft u veel katten gehad? “Ja, dat mag je wel stellen. Het waren overigens altijd gewone ‘huistuin-en-keuken’ katten en meestal haalde ik ze uit het asiel.” Houdt u ook van andere dieren? “Ik vind veel dieren hartstikke leuk. Zo heb ik ook honden gehad. Mijn eerste hond was een Dalmatiër, maar ik heb verschillende soorten honden gehad. Op den duur had ik zelfs vier Wetterhounen tegelijk. Deze honden komen van oorsprong uit Friesland en ze lijken op Stabijhonden. Verder houd ik van koeien, die hebben van die grote koppen en prachtige ogen. Geweldig! Ik woonde vroeger in een klein boerderijtje midden in het land, in Gersloot. Terwijl ik zat te zonnen achter het huis hoorde ik ineens gehoest. Ik dacht dat iemand mij aan het bespieden was! Maar het bleek een koe te zijn, die vlakbij stond te hoesten. Haha.” Woont u al uw hele leven in Friesland? “Nee, ik ben opgegroeid in Aalsmeer en Amsterdam en ik ben getrouwd in Amsterdam. Mijn man en ik hadden een vakantiehuis in Gersloot: een klein boerderijtje. Ik vond het in Friesland veel mooier wonen dan in Amstelveen. Ik houd van ruimte en ik vond de mensen in Friesland aardiger. Ik ben toen in ons vakantiehuis gaan wonen. Mijn man woonde in Amstelveen en werkte in Amsterdam, maar wanneer het werk het toeliet kwam hij naar Gersloot. Later ben ik naar het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen verhuisd. Mijn dochter Petra had destijds een hondje, ‘Pollie’, en wanneer Petra moest werken, paste ik op Pollie. Ook heb ik nog aan de Jacob Hepkemastraat in Heerenveen gewoond.”

Heeft u nog andere hobby’s? “Ik lees me helemaal ‘ongans’ aan detectiveboeken en krimi’s. Mijn dochter Petra haalt vaak boeken voor mij op bij de bibliotheek, want soms lees ik wel vier boeken in een week. Petra en ik gaan ook regelmatig op stap. We gaan dan bijvoorbeeld naar de dierentuin in Leeuwarden of Emmen. Een poosje terug zijn we bij een verzameling van kinderspeelgoed wezen kijken. Hier stond ook een poppenhuis, dat door José Dieker is gemaakt. Zij is een kattengedragsdeskundige. In het poppenhuis zaten vijftig kleine katjes, dat vond ik zo prachtig om te zien, dat ik er wel drie kwartier voor heb gezeten om ze allemaal op te zoeken. Als je daar ooit nog eens de kans voor krijgt, dan raad ik je zeker aan om eens te gaan kijken.”

Dat ze van dieren houdt, kan je niet ontgaan wanneer je het appartement van Carla Hoenderkamp binnenkomt.

En komen er nog dieren bij u over de vloer? “Ik woon nu in De Wente - ik bof zo met mijn ruime appartement - en ik heb hier een heel aardige buurvrouw. Dat is mevrouw De Jong-Bosma, met wie ik goed kan opschieten. Haar dochter neemt zo nu en dan haar drie Stabijhonden mee naar De Wente en dan geef ik de honden vaak even een knuffeltje, een aaitje. Daar geniet ik van.”


heerenveen Wilt u ook adverteren in GrootHeerenveen-krant? Stuurt u dan een email naar: info@grootheerenveen.nl

www.grootheerenveen.nl

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in de gemeente Heerenveen.

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

Pata Negra Drachten - Noordkade 32 - 0512 543 597 Pata Negra Sneek - Kleinzand 21 - 0515 439 678 Pata Negra Leeuwarden - Uniabuurt 6 - 058 21 63 833

www.patanegratapas.nl

kinderwoud.nl

De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

27

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

Met een bootje over de Dracht? Iedere Heerenveenster weet waar de Dracht in Heerenveen te vinden is. Al decennia is deze straat dé winkelstraat van Heerenveen. Hoe de Dracht aan haar benaming is gekomen, is daarentegen niet of nauwelijks bekend. Is het ontstaan van deze straatnaam eigenlijk wel te achterhalen? Het ligt voor de hand naar overeenkomstige benamingen te zoeken. Wie denkt er niet onmiddellijk aan het Friese Drachten? De Dracht in ca. 1895.

De Dracht in 1920, winter.

De Dracht in 1926, links winkel L. Boterkooper, winkel Th.J. Witteveen, Winkel F.L. Berkemeijer.

In de 16e eeuw bestond Drachten nog uit twee afzonderlijke gedeelten: de Noorderdrachten en de Zuyderdrachten. Elk deel bezat een eigen kerkje. In de Beneficiaal Boeken van 1543 wordt bij beschrijving van het kerkelijk landbezit herhaaldelijk de landerijen gelegen aan “de Dracht’ vermeld. “Noch twee mansmadt, leggende in die Corte fennen buyten de posten, van denwelcken Wybren Jesckis op die oisterzijde, ende die Kercke ende Patroon van de Suyderdrachten op die westerzijde naestgeleghert, zijnde die noordereynde streckende aen de Dracht, ende die zuydereynde streckende aen de dwarssloot op die Gasten.”(f. 248) Met deze laatste Dracht wordt een kronkelende watertje ten zuidoosten van Kortehemmen bedoeld. Het is merkwaardig dat op de atlas van Schotanus (1718) dit stroompje wordt aangeduid als ’t Drayt. Wellicht werd de naam Dracht niet meer begrepen en is de nieuwe naam ontstaan door het bochtige verloop van het watertje. Maar hoe zit het nu met onze Heerenveenster Dracht? De historische landkaarten geven helaas geen uitsluitsel. Zou het mogelijk zijn geweest dat ook onze Dracht een water is geweest? In de eerder genoemde Beneficiaal Boeken staat onder Nijehaske vermeld: “noch vier pondemaeten op die draxwal, Kempe Roelofs toe Oldeschoet op die zuyderzijde en die Patroen toe Oldeschoete op die noorderzyde”. Het land van de Schoterkerk (met ‘die Patroen’ wordt de schutsheilige van de kerk bedoeld) en dat van Roelofs lagen beide dus aan de Drax (Dracht).

De Dracht in 1926, in Noordelijke richting

De Dracht in 1955, in Noordelijke richting.

De Dracht wordt geasfalteerd.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

Mocht de Dracht inderdaad een water zijn geweest, dan bestaat de vraag wat de Friese waternaam Dracht, in Nederland voorkomend als Drecht, betekent. Hierover zou een hele taalkundige beschouwing kunnen worden gehouden. Drecht, trecht of tricht zijn afgeleid van het Latijnse woord traiectum wat ‘doorgetrokken’ betekent. De aanduiding werd gebruikt om een plaats aan te geven waar een rivier over te steken was. Steden met een dergelijk achtervoegsel in hun naam hebben die meestal te danken aan de nabijheid van een doorwaadbare plaats. Daarnaast is het woord in verband te brengen met het Engelse ‘draught’ (waterverplaatsing) wat kan verwijzen naar een Dracht als stromend water ofwel een riviertje. Hiermee ligt er een verklaring voor de Heerenveense straatnaam. Of er ooit een bootje op de Dracht heeft gevaren is echter nog niet bewezen....

Dracht in de zeventiger jaren met ondermeer Parfumerie Kuiper, IJzerhandel Jan de Jong en Herenmode Overdiep

www.heerenveenmuseum.nl


ma

1700 SPORT 1732 FC Emmen TV

di

1700 Puur Noord 1732 Qwestie van Tijd

wo

1700 Puur Noord 1732 Toneelmeesters 1800 Noorderdiepte

do

1700 Puur Noord 1732 In Beeld

vr

1700 Puur Noord 1732 Samen in Beeld 1800 SoundCHECK! 1832 Zwart-Wit

ZIGGO 35 KABELNOORD

19

en LIVE op Podium.TV


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

29

KUNSTENARES CORRIE SCHRIER

“ZOVEEL IN MIJN HOOFD, DAT WIL IK ALLEMAAL MAKEN” Alleen de metalen vogel voor het huis aan de Gaasterlandlaan 55 duidt op het atelier dat er achter verborgen is. Als de deur openzwaait, stap je een andere wereld binnen: op bezoek bij kunstenares Corrie Schrier. KLEUR, PASSIE EN SFEER En dat is een avontuur. Je kijkt je ogen uit in het atelier dat in 2010 is gebouwd. Kleur, passie, licht en warmte zijn de eerste woorden die in je opkomen in deze ruimte vol schilderijen, beelden en glaskunst. “Ja, gewoon zomaar in de wijk. Ik vind laagdrempeligheid en sfeer belangrijk en wil uitdragen dat iedereen hier welkom is. Ook voor een goed gesprek of een kop koffie”, vertelt Corrie hartelijk. Al 27 jaar woont en werkt de van oorsprong Noord-Hollandse in Heerenveen.

WERELD VAN VERSCHIL Vroeger tekende en schilderde ze veel. Door haar werk kwam dat op een laag pitje te staan. “Ondanks de liefde voor mijn werk in de crisisinterventie, stapte ik over naar een project met AMA’s, alleenstaande minderjarige asielzoekers. Gewaagd, zeiden vrienden en bekenden, want het was een tijdelijke aanstelling. Maar ik werd er blij van en ik heb veel van die jongeren geleerd. Ze lieten haar hun enorme innerlijke kracht zien”. Corrie: “Je moet jong zijn om dat aan te kunnen boren. Ondanks alle trauma’s waren ze voorkomend en dankbaar. Ze droegen de Afrikaanse zon in zich mee.” Hun ‘Nederlandse moeder’ werd ze genoemd en ze wisten dat ze om hen gaf: ‘Dat merken we doordat jij zo streng bent.’

HET AFRIKAANSE THEMA In die periode was ze samen met haar partner ook 10 jaar reisleider. Eerst trokken ze met mensen door Amerika en Indonesië, daarna door Afrika. Het voelde voor Corrie als thuiskomen, ze was verkocht. “Veel van wat goed gaat in Afrika, komt door de indrukwekkende, krachtige, mooie vrouwen. En dat alles ondanks hun zware leven, waarin ze naast hun eigen gezin, vaak voor andere kinderen en ouderen zorgen”, is Corries mening. Hun trots, verzorgdheid en kleur inspireren haar. Steeds zocht ze er het contact met mensen, waardoor achter elk van haar op Afrika geïnspireerde creaties een levensverhaal zit. “Mannen kom je niet tegen in mijn werken.”

TIJD VOOR KUNST Nadat haar werk weg viel, werd ze ziek. Een workshop bracht haar gevoel voor schilderen terug. “Alleen maar met verf bezig zijn, dagen, soms nachten lang, het hielp me enorm.” Ze volgde het advies van de Kunstacademie op om haar eigen stijl bij te spijkeren door les te

nemen bij andere kunstenaars. Tien verschillende schilders als Tjeerd Landman en Doet Boersma droegen bij aan haar verdere ontwikkeling. Corrie: “Ik kreeg behoefte om driedimensionaal te gaan werken. Dus nam ik tien jaar geleden les bij Margreet Wierda, waar ik enorm veel plezier kreeg in het maken van beelden en keramiek.” Omdat de mooie kleuren van glas haar fascineerden, volgden daarop drie jaar geleden opleidingen in glaskunst. “Dat is een bewerkelijk proces”, vertelt ze: “En ik word wat onsympathiek als ik op ‘glas-jacht’ ben, als een hebberig kind in een snoepwinkel.”

VOORTDUREND PROCES Altijd is ze bezig met kunst. Corrie: “Ben ik halverwege een kunstwerk, dan komt de behoefte naar het volgende alweer boven. Het denkproces is vaak vermoeiender dan het maken. Maar zolang ik genoeg energie heb, blijf ik meer dingen tegelijk doen.” Te veel inspiratie kan ook lastig zijn. Buiten lopen geeft haar ruimte in haar hoofd. En soms is alleen zitten lezen in haar atelier ook fijn. Haar man stimuleert haar altijd, vanuit de overtuiging dat je elkaar ruimte moet geven om dat te doen waarvoor je warm loopt.

HET LEVEN IS GEWELDIG KRACHT EN INSPIRATIE Of ze, net als die Afrikaanse vrouwen, ook kracht uit zichzelf put? “Jazeker”, zegt Schrier overtuigend: “Als je iets wilt in je leven, moet je ervoor gaan en uit jezelf halen wat erin zit.” Ze mist Afrika altijd, de verbondenheid daar. Maar ook hier vindt ze haar inspiratie in onder meer de natuur, de zee en de Wadden en dat komt terug in haar schilderijen. Ze maakt vaak en veel foto’s, om van daaruit verder te creëren. Verbonden willen zijn met mensen bracht haar tot het opzetten van de Heerenveense Kunstroute, dit jaar voor de derde keer.

“Altijd als ik terug kom van een reis, realiseer ik me hoe bevoorrecht ik ben door waar mijn wieg heeft gestaan. Dat ik het mooie moet zoeken en koesteren”, zegt ze. Terug naar haar bakermat gaat ze door haar solo-expositie in de oude Michaëlskerk op het voormalige eiland Wieringen en dat is bijzonder. Haar vader verdronk daar toen ze 17 jaar oud was. Over trauma’s werd in die tijd niet gesproken, wat haar eenzaam maakte. Het motiveerde haar om met jongeren te gaan werken, haar bijdrage te leveren in de steun die ze zelf niet had gekregen. De coördinatie van ‘Exodus’ in noord Nederland, de organisatie die

jongeren begeleidt van gedetineerde ouders, is haar dan ook op het lijf geschreven. Corrie deelt graag: elke maand draagt ze bij aan het kinderproject ‘Beautiful Kidz Namibia’ en aan ‘Luma’ dat in Zuid-Afrika’s townships schooltjes bouwt en zorgt voor de primaire levensbehoeften. “Eigenlijk vind ik het leven gewoon geweldig,” besluit ze. Kijk ook eens op www.corrieschrier.nl


30

NUMMER 01 • 2016

Deelnemende instellingen:

januari – februari

posthuis theater.nl

bibliotheken marenfean.nl

museum belvedere.nl

heerenveen museum.nl

ateliers majeur.nl

Antigone Unplugged

20

Paul Groot & Jeremy Baker

09

Eric van Sauers

21

Fuad Hassen

10

22

Lezing Balans in werk en privé

10

Simon & Garfunkel Revival Band

23

Braintraining

10

Lezing Marieke Poelman

25

Heimwee nei Hurdegaryp

11

Braintraining

27

Mindfulness

11

Hotel Perdu

29

Het Groot Niet Te Vermijden

12

30

Slagerij Van Kampen

13

Lezing Grafcultuur en Grafpoëzie

01

Lezing Op reis door Nepal

15

Conny Janssen Danst

03

SLAH

15

Seniorcafé

03

The African Mamas & Leoni Jansen

17

Braintraining

03

Micha Wertheim

18

Tet Rozendal

04

Mindfulness

18

Mindfulness

04

De Klokkenluider van de Notre Dame

Leef!

05

Meet & greet / Opening expositie Van Renssencorps

Boekstart inloopochtend

05

Tablet-café

The New York Gospel Singer Show & Troyson James

06

Juridisch inloopspreekuur van advocaten

Ernst, Bobbie en de rest

07

Seniorcafé

08

Collectie Van Toledo

Posthuis Theater

Posthuis Theater

Iris Kroes

Posthuis Theater

Posthuis Theater

20:15 Theatergroep Aluin

20:15 Ontroert

20:15 Irisistible (première)

20:15 Feelin’ Groovy

Bibliotheek Heerenveen 19:30 Alles om jullie heen is er nog

Bibliotheek Heerenveen 19:30 Cursus VU 6+

Posthuis Theater

Ik Kom Terug

Posthuis Theater

19:15 Het Houten Huis

20:15

Adriaan van Dis & Olga Zuiderhoek

Bibliotheek Heerenveen 19:30 Peter Karstkarel

Posthuis Theater

20:15 I’m Here & Álbum Familiar

Bibliotheek Heerenveen 10:15 Haaksma & de Haan Uitvaart

Bibliotheek Heerenveen 19:30 Cursus VU

Posthuis Theater

20:15 Nachtvlinder

Bibliotheek Heerenveen 20:00 Cursus VU

Posthuis Theater

20:15 Jamie Grant

Posthuis Theater

20:15

13:30 + 16:15

jan jan jan jan jan jan jan

feb feb feb feb feb feb feb feb

Bibliotheek Heerenveen 10:00

Posthuis Theater

jan

3+ Wij Willen Water Show

Lezing Transsiberië Express

Bibliotheek Heerenveen 19:30 Jan Schotanus

feb feb feb

Posthuis Theater

Posthuis Theater

feb

20:15 Robert Long

feb

20:15 Pareidolia

feb

Bibliotheek Heerenveen 19:30 J.W. Bijleveld

feb

Bibliotheek Heerenveen 19:30 Cursus VU

Posthuis Theater

feb

20:15 Tryater

feb

Bibliotheek Heerenveen 20:00 Cursus VU

Posthuis Theater

Posthuis Theater

feb

20:15 Shave, Rattle and Roll

feb

20:15 Beats ’N Brass

feb

Bibliotheek Heerenveen 19:30 Froukje Nijholt

Museum Belvédère

Posthuis Theater

Posthuis Theater

feb

20:00 Salomon Kronenberg

feb

20:15 Graceland

20:15 Micha Wertheim voor Zichzelf

feb

Bibliotheek Heerenveen 20:00 Cursus VU

Posthuis Theater

19

8+

feb

19:15 OpusOne

Bibliotheek Heerenveen 10:30 HIP

Bibliotheek Heerenveen 18:30

Bibliotheek Heerenveen 16:00

Bibliotheek Heerenveen 10:10

Museum Belvédère

feb

20 feb

dinsdagen

op oneven weken

dinsdagen woensdagen t/m 6

maart


heerenveen • CULTUUR

31

GROOTHEERENVEEN.NL

CONNY JANSSEN DANST

“IK BEN EEN BEWONDERAAR VAN HOEVEEL VEERKRACHT MENSEN KUNNEN HEBBEN” Het Posthuis Theater in Heerenveen heeft voor het tweede deel van het cultureel seizoen diverse dansgezelschappen op het programma staan, zowel voor een volwassen als voor een jeugdig publiek. De serie dansvoorstellingen begint met Conny Janssen Danst op woensdag 3 februari om 20:15 uur. Artistiek leidster en choreografe Conny Janssen heeft met haar gezelschap een grote naam opgebouwd in de danswereld. Dat blijkt niet alleen uit een Koninklijke onderscheiding (in 2012) , maar ook uit de reacties van het publiek. Een enthousiaste bezoekster liet na een voorstelling van Conny Janssen Danst een briefje in het Posthuis Theater achter met de woorden: ”We zijn tot de conclusie gekomen dat dit een van de toppers was in de afgelopen 30 jaar dat wij dansvoorstellingen bezoeken.” Naast voorstellingen voor haar eigen gezelschap, voor de Rotterdamse Dansacademie en voor Het Nationale Ballet werkte Conny Janssen ook mee aan het tv-programma ‘So you think you can dance’. In Heerenveen is 3 februari een dubbelprogramma van Conny Janssen Danst te zien.

Conny Janssen over de voorstelling: “In dit programma combineer ik twee choreografieën uit mijn repertoire. Eerst is ‘I’m Here’ uit 2005 te zien en na de pauze volgt ‘Álbum Familiar’ uit 2001. De twee werken staan bijna haaks op elkaar, qua sfeer en qua zeggingskracht. Maar het zijn ook kanten van dezelfde medaille. Ze reageren allebei op een gevoel van leven. Het ene rauw en desolaat, het andere warm en intiem. Deze remakes maak ik vanuit de behoefte om mijn ‘oude’ werk aan te scherpen.” “’I’m Here’ is een perspectief op de stad, in beeld, in geluid. Ik heb fotograaf en filmer Carel van Hees gevraagd zijn perspectief op de stad in beeld te vangen. Zijn werk is fascinerend. Hij toont het desolate van de stad, het anonieme. De mensen lijken er klein en verloren.

Zijn beelden scheppen de omgeving, de dansers geven de persoonlijke invulling. We zien eenlingen die in de desolaatheid van de nacht op zoek zijn naar de ander, naar zichzelf. Het is een associatief werk. Je kunt er verhalen bij verzinnen, maar de ervaring ervan is -hoop ik- vooral intuïtief. Bij het terugpakken van ‘I’m Here’ besefte ik dat het veel aanknopingspunten heeft met wat er vandaag de dag aan de hand is: desolate, dwalende mensen die ontheemd zijn. De wereld die grimmiger wordt, en weinig kansen biedt als je aan de verkeerde kant van de lijn staat.” “Wat er nu in de wereld gebeurt, is te groot om te verbeelden, dat kan ik nauwelijks bevatten, en ik heb niet de pretentie dat aan te kunnen raken. Maar ik kan wel verbeelden wat het met mij doet, welk effect

FOTO LEO VAN VELZEN

het heeft en welk gevoel dat bij mij oproept. En vanuit dat gevoel heb ik deze remake gemaakt. Ik ben bovendien een bewonderaar van hoeveel veerkracht mensen kunnen hebben. Ook dat wil ik laten zien.”

De rauwheid van zijn stem, zijn zuidelijke temperament, de sporen die de geschiedenis in hem hebben achtergelaten. Ik zie Beppe als de huiszanger van een oud café. Hij hoort bij het meubilair, je vraagt je af of hij ooit nog weg zal gaan.”

“’Álbum Familiar’ is een tegenhanger van die grimmige werkelijkheid. Daarin toon ik juist een wereld die veilig is, klein en intiem. Waar de menselijke maat geldt, waarin we elkaar vriendschap, troost en plezier bieden. Ik heb muzikant Beppe Costa gevraagd de livemuziek te componeren en uit te voeren. Hij is een muzikale duizendpoot en geeft een authentieke en muzikale vertaling aan hun samenzijn. Met elkaar beleven ze hun herinneringen. Beppe Costa brengt de melancholie van de ouderdom in, tegenover het gevoel van de jeugd.

“In deze avond staan deze twee werelden naast elkaar. We worstelen met die twee werelden. De een is soms eenzaam en beangstigend. De ander is veilig, vertrouwd en bevestigt wat we zijn als mens en gemeenschap. De ene wereld is misschien wel datgene wat ik ervaar en het andere is waar ik naar verlang.” Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via de website van het Posthuis Theater: www.posthuistheater.nl.

Grensverleggende lezingen

in de Bibliotheek

In de Bibliotheek Heerenveen zijn regelmatig lezingen bij te wonen, die u een blik gunnen voorbij de bekende grenzen. Zowel de binnengrenzen als de buitengrenzen worden de komende maand verkend. De lezingen van de bibliotheek beginnen om 19:30 uur. Maandag 25 januari is journaliste Marieke Poelmann te gast. Zij spreekt over haar boek ‘Alles om jullie heen is er nog’ waarin zij beschrijft wat er allemaal op haar af kwam toen haar ouders in 2010 omkwamen bij de vliegramp in Tripoli. Een schokkend verlies waardoor alles in haar leven in een ander perspectief is komen te staan. Deze avond is in samenwerking met Haaksma & de Haan Uitvaart in Heerenveen georganiseerd. Een week later, op maandag 1 februari houdt Peter Karstkarel een lezing over grafcultuur en grafpoëzie in Friesland. Ontroerende aanleiding daarvoor was de vondst van een kleine grafsteen op het kerkhofje van Brongerga, met daarop in eenvoudige letters ‘Dag, mijn lieve moeder’. Het zerkje gaf geen naam en geen datum prijs; het was een graf voor iedere moeder en van alle tijden. De grafpoëzie die Karstkarel ontdekte, wekt soms een glimlach op, leidt tot vertedering of stemt juist tot nadenken. Daarmee speelt de bibliotheek in op de Poëzieweek, die wordt gehouden van 28 januari tot en met 3 februari. En emotie is er ook in andere vormen. Zoals bij het lezen van in steen gebeitelde drama’s als schipbreuk en oorlog. Op woensdag 10 februari geeft Jan Wolter Bijleveld een lezing in het kader van de Maand van de Spiritualiteit: Werk in Evenwicht. We hebben allemaal een ideaalbeeld van werk en privéleven. Hoe haalbaar en maakbaar is dat? Er moet nogal wat in het werkende bestaan. Of denken we van alles te moeten? De vraag is: van wie moet dat dan? Hebben we grip op ons leven, juist door los te laten?

REIZEN Maandag 8 februari geeft Jan Schotanus een lezing over zijn treinreis met de Trans Siberië Express. Hij maakte de legendarische treinreis van Moskou naar Peking in 2012 met een flinke tussenstop in Mongolië. Aan de hand van een serie persoonlijke beelden zal hij u meenemen over het Euro-Aziatische continent. Een week later, maandag 15 februari, is Nepal aan de beurt. Journaliste Froukje Nijholt gaat dit jaar voor de 17e keer naar Nepal en vertelt aan de hand van beeldmateriaal over haar reizen, waarbij niet alleen het prachtige landschap, maar ook de verwoestende werking van de recente aardbeving aan de orde komen. Nepal is het land waar boeddhisme en hindoeïsme elkaar ontmoeten, maar ook het ultieme paradijs voor liefhebbers van bergwandelen en bergbeklimmen. Tijdens het eerste deel van de avond gaat de bezoeker op reis naar Dolpo, Mustang en Langtang. Het mysterieuze koninkrijkje Mustang werd pas in 1992 opengesteld voor bezoekers en is een van de meest geïsoleerde delen van de Himalaya. Na de pauze is er aandacht voor de allesverwoestende aardbeving en de hulpprojecten, waar Nijholt ook een grote rol in speelt. Afgelopen oktober maakte ze samen met anderen een indrukwekkende reis naar tien scholen in het Gorkhagebied, het epicentrum van de aardbevingen van april 2015. De groep bezocht kleine gehuchtjes waar de bevolking nog leeft zoals honderden jaren geleden. Cameraman Gerrit de Boer van Omrop Fryslân maakte reportages die zowel via de radio als televisie werden uitgezonden.


32

NUMMER 01 • 2016

KPN NK Allround & Sprint in Thialf zaterdag al uitverkocht De tweede dag van het KPN NK Allround & Sprint zal in een uitverkocht Thialf verreden worden. De laatste kaarten voor de zaterdag waarop de sprinttitels verdeeld worden en de allrounders in actie komen op de 5000 meter (mannen) en 3000 meter (vrouwen) zijn inmiddels vergeven. Voor de openingsdag van de beide toernooien, vrijdag 22 januari, en de slotdag van het allroundkampioenschap, zondag 24 januari, zijn nog wel kaarten beschikbaar via schaatsen.nl/tickets. Zowel de sprinters als de allrounders komen in actie van 22 tot en met 24 januari in Thialf. Het is namelijk aankomend weekend tijd voor de verdeling van de Nederlandse titels. Dit keer is het een gecombineerd evenement met KPN NK sprint en KPN NK allround in een weekend. Vorig jaar waren Sven Kramer en Ireen Wust de beste bij het allrounden. Dit jaar is Sven Kramer er niet bij, omdat hij zich met de Europese titel al heeft geplaatst voor het WK Allround in Berlijn. Ireen Wüst geeft de voorkeur aan het tegelijkertijd verreden KPN NK Sprint. De strijd ligt dus helemaal open.

rentie en leuke optredens. Ook is er weer voldoende tijd om de winnaars toe te juichen tijdens de huldigingen en handtekeningen te scoren bij de nationale schaatstoppers. Voor een staanplaats betaal je slechts 10 euro per dag en voor kinderen €7,50. Wil je liever zitten? Dat kan voor 20 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen. Voor rolstoelen is er een aparte plaats, deze is ook 10 euro per dag. Een Passe Partout is voor kinderen €15 en een volwassene 20 euro.

TIJDELIJK THIALF Bij het sprinten waren vorig jaar Thijsje Oenema en Hein Otterspeer de kampioenen. Thijsje maakte begin dit seizoen bekend dat ze ernstig ziek is en zal dus niet kunnen deelnemen aan dit toernooi. Hein Otterspeer krijgt het met veel concurrentie lastig om zijn titel te kunnen verdedigen. Ook dit weekend is het KPN Clubhuis er weer met leuke activiteiten voor jong en oud. Net als bij de ISU World Cup en de KPN NK Afstanden is er ook nu weer voldoende te beleven naast het ijs. KPN verzorgt in het Clubhuis voorbeschouwingen op de races, de kinderpersconfe-

Het is best bijzonder dat het KPN NK Allround in Heerenveen wordt verreden dit jaar, want het ijsstadion Thialf zit eigenlijk midden in een verbouwing. In twee jaar tijd wordt de schaatstempel verbouwd en weer geschikt gemaakt voor de toekomst. Eind 2016 zal het vernieuwde Thialf helemaal af zijn en de deuren als kloppend schaatshart van de wereld. Maar onderweg gaat het schaatsen toch gewoon door. Dat er wordt verbouwd zal je bij aankomst direct kunnen zien, want de buitenkant van de ijshal heeft al een aardige metamorfose ondergaan. In

het stadion zelf vallen de veranderingen mee. De eerste fase van de vernieuwing van de ijstempel is afrond. Behalve de ijsvloer is er als het ware een nieuw Thialf over het oude heen gebouwd. Het paradepaardje van het vernieuwde stadion is de nieuwe en supermoderne ijsinstallatie en ijsvloer, die Thialf terug moeten brengen in het rijtje van mondiale topbanen. De binnenkant van het gebouw, de tribunes en het dak boven het ijs zijn nog niet aangepakt. Thialf is qua baanrecords na Salt Lake City en Calgary de derde snelste ijsbaan ter wereld, en daarmee ook de snelste laaglandbaan. Maar de Friese trots was sterk verouderd, zeker vergeleken met nieuwe indoorbanen in Kolomna, Astana, Inzell en Sotsji. Zo sterk verouderd zelfs dat de nationale topschaatsers voor hun trainingen liever uitweken naar ijsvloeren elders in Europa. Aanvankelijk waren er plannen om een geheel nieuw ijspaleis te bouwen naast het Abe Lenstra Stadion, de thuishaven van voetbalclub sc Heerenveen, maar dat bleek te duur. Na veel discussies werd in 2012 besloten tot een combinatie van nieuwbouw en renovatie, vernieuwbouw genoemd, op de huidige locatie.

VOORLOPIG PROGRAMMA KPN NK ALLROUND VRIJDAG 22 JANUARI 12:00 uur

PN Clubhuis open met K voorbeschouwing 13:30 - 18:15 uur 500-D/H, 1e 500-D/H, 1e 1000-D/H 18:15 uur KPN Clubhuis met entertainment, huldiging medaillewinnaars en handtekeningensessie

ZATERDAG 23 JANUARI 09:30 uur KPN Clubhuis open met voorbeschouwing 11:00 - 18:00 uur 5000-H, 3000-D, 2e 500-D/H, 2e 1000D/H 18:00 uur KPN Clubhuis met entertainment, huldiging medaillewinnaars en handtekeningensessie

ZONDAG 24 JANUARI 12:00 uur KPN Clubhuis open met voorbeschouwing 13:30 - 18:00 uur 1500-D/H, 5000-D, 10000-H 18:00 uur KPN Clubhuis met entertainment, huldiging medaillewinnaars en handtekeningensessie Meer informatie en tickets via schaatsen.nl/tickets

ISU WORLD CUP FINALE LAATSTE WEDSTRIJD THIALF

De finale! Wie gaat er dit jaar vandoor met de ISU World Cup op de verschillende afstanden? De laatste wedstrijd in Thialf Heerenveen van 11 tot en met 13 maart 2016, dit is tevens de laatste wedstrijd van het seizoen voor de langebaan schaatsers. De beslissing in het ISU World Cup seizoen 2015/2016. Meer informatie en tickets via schaatsen.nl/tickets


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

33

SCHAATSSTER MONIEK KLIJNSTRA

“TOP 10 TIJDENS NK SPRINT IS HET DOEL” Aanstaande vrijdag worden in Heerenveen het KPN NK Sprint en het KPN NK allround verreden. Drie dagen lang schaatsen op het hoogste niveau met vooral bij het NK Sprint grote belangen. Tijdens dit toernooi worden namelijk de startbewijzen voor het WK Sprint verdeeld. Voor Moniek Klijnstra lijkt dit net te hoog gegrepen, maar een top tien notering is haalbaar. Al 10 jaar maakt de 23-jarige in Heerenveen woonachtige Klijnstra deel uit van het Friese schaatsgewest. Het gewest waar grote kampioenen als Sven Kramer en Rintje Ritsma opgeleid werden tot ware schaatshelden. Het gewest ook dat jonge en talentvolle schaatsers als Moniek Klijnstra begeleidt en klaarstoomt voor de stap naar de nationale schaatstop. Na tien jaar in het gewest hoopt Klijnstra er vurig op om dit seizoen ook dat laatste stapje te maken. Een stapje naar een grote commerciële ploeg en de aansluiting bij de Nederlandse schaatstop. Voor Klijnstra begon het seizoen fantastisch met drie persoonlijke records tijdens een trainingskamp in het Zuid-Duitse Inzell. Klijnstra: “We gingen met het Friese gewest naar Inzell om snelle tijden neer te zetten. Met deze tijden kun je je dan plaatsen voor de nationale kampioenschappen en andere belangrijke wedstrijden. Ik reed drie persoonlijke records. Een bevestiging voor mij dat ik op de goede weg ben.” Na het trainingskamp in Inzell wist Klijnstra zich niet te plaatsen voor de eerste World Cup wedstrijden en in november kreeg ze te maken met ziekte waardoor echt goede prestaties uitbleven. Toch kijkt ze met veel vertrouwen uit naar het KPN NK Sprint. “Vanaf eind december en in de eerste week van januari hebben we ons met de Friese selectie in Erfurt voorbereid op de NK Sprint. Het snelle ijs daar en focus op alleen het schaatsen zorgen voor het juiste schaatsgevoel. In Nederland hebben we dat de laatste weken geperfectioneerd en deze week zetten we in Heerenveen nog de puntjes op de i. Schaatsen is een gevoel dat moet kloppen. Ik weet, dat als mijn afzet en de timing daarin goed gaat voelen, mijn topvorm niet ver weg is. Daar werken we naar toe, dag in dag uit

en het liefst altijd op het ijs. Dat hoeft echt niet heel lang te zijn, een uurtje is soms al genoeg.” Tot welke plaats vier goede races tijdens het NK Sprint gaan leiden weet Klijnstra niet precies. “Dat weet ik echt niet. Ok, het doel is top tien. Dat is realistisch en voor nu ben ik daar tevreden mee.” In Heerenveen zullen de eerste vier schaatssters zich plaatsen voor het WK Sprint later dit seizoen in Seoul.

ECO-TRAINING Na 10 jaar in het gewest heeft Klijnstra dit seizoen het gevoel dat ze grote stappen heeft gemaakt. Grotere stappen dan de vorige seizoenen. “Ik heb het gevoel dat er nog heel veel in zit en heb dan ook nu al heel veel zin in het volgende seizoen.” Dat gevoel heeft volgens Klijnstra alles te

maken met een nieuwe trainingsmethode, die ze deze zomer heeft opgepakt. “Ik ben van nature heel druk en heel snel afgeleid. Ik kan bij wijze van spreken tijdens een vijfhonderd meter even mijn hele dag doornemen waardoor ik mijn race afraffel en het resultaat nooit optimaal is. Deze zomer zijn we gestart met ECO-training. Tijdens de trainingen hebben we geleerd om leerdoelen te formuleren. Waar wil ik aan werken? Aan de hand van tussendoelen ben ik steeds dichter bij het einddoel gekomen. Dit gaat met hele kleine stapjes. Het is een soort bewustwording van wat je aan het doen bent. Ik was altijd alleen maar bezig met het einddoel. In mijn geval een snelle tijd en de eindstreep. Maar dat is eigenlijk helemaal niet belangrijk en ik ga daar nu veel bewuster mee om. Als ik al mijn tussendoelen goed ten uitvoering breng dan komt een goed resultaat bij het einddoel vanzelf.”

VERANDERINGEN Een onderdeel van de training deze zomer voor Klijnstra was ook: Hoe ga ik om met veranderingen. “Ik zal niet zeggen dat ik autistisch ben of zo, maar ik moet wel wennen aan veranderingen en dat kan lastig zijn. Er kunnen altijd calamiteiten ontstaan vlak voor of in de race en daar moet ik zo goed mogelijk mee om kunnen gaan.” Om ook wat anders te doen in de trainingen koos Klijnstra, in samenspraak met haar trainers Jeroen van der Lee en Arjen Wolters, ervoor om het skeeleren weer op te pakken. “Even terug naar mijn roots,” zegt Klijnstra lachend. “Ik begon ooit op de skeelers bij Lindenoord en ben pas daarna gaan schaatsen. Veel geskeelerd heb ik overigens niet hoor vroeger, maar ik vond het wel altijd heel leuk. Dat plezier heb ik deze zomer weer helemaal teruggevonden en ik ben er fysiek en mentaal een stuk sterker van geworden. Het is dus iets wat ik deze zomer zeker weer op ga pakken. Vorig jaar reed ik ook al wat wedstrijdjes in de zomer, dat ga ik nu weer doen. Ik zou me bijvoorbeeld best willen plaatsen voor het EK in Nederland dit jaar.” Op de skeelers en met een betere mentale weerbaarheid hoop Klijnstra de laatste stap naar de nationale schaatstop te maken. “Top tien is leuk, maar ik wil meer. Het zou me fantastisch lijken om een keer de overstap te kunnen maken naar een commerciële sprintploeg. Dat wil ik echt heel graag, maar tot op heden is dat er nog niet van gekomen. Het is zeker niet zo dat ik het niet naar mijn zin heb in het gewest, ik heb een fantastisch leuke ploeg en goede trainers. Ik kan vanaf vrijdag alleen maar mijn ‘stinkende best’ doen en wat er nadien gaat gebeuren laat ik mooi op me afkomen.”


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

35

PETER DE VRIES

MAAKT RENTREE IN SCHAATSWERELD ALS PLOEGLEIDER NIEUWE OKAY MARATHONPLOEG Tien jaar was Peter de Vries toen hij bij de Hardrijders Club Heerenveen (HCH) leerde schaatsen. Op zijn zeventiende al zou hij zijn eerste marathonwedstrijd winnen, waaraan ook A-rijders meededen. Om vervolgens op zijn 23ste professioneel marathonschaatser te worden. De nu 48-jarige Heerenvener is sinds enkele maanden terug op het oude nest HCH, waar hij op zaterdag schaatsles geeft aan de jeugd en waar ook zoon Jacco lid is. Daarnaast werd net voor het ter perse gaan van GrootHeerenveen bekend dat de Vries als ploegleider is gevraagd voor de nieuwe Okay marathonploeg.

“Op het moment dat ik voor het eerst weer de schaatsen onder had en het trainingspak aan, was het gevoel meteen terug. Kan ook niet anders. Want het schaatsen heeft tenslotte driekwart van mijn leven beheerst”, zegt De Vries, die stopte op zijn veertigste. Dat zijn carrière aansprak, blijkt ook wel uit het boek ‘Doorgaan! Peter de Vries over vallen en opstaan’ van Bram Buruma. Daarin staan de meest bijzondere anekdotes over de sport, waar het gaat om tactiek en mantegen-mangevechten op het ijs. “Ik deed aanvankelijk aan langebaanschaatsen, maar door beperktere trainingsmogelijkheden vanwege een zwaar auto-ongeluk in 1987 heb ik op mijn 23ste definitief gekozen voor het marathonschaatsen.

MARATHON-TOPPER De geboren en getogen Heerenvener De Vries was in zijn gloriejaren van het marathonschaatsen één van de absolute toppers. Zo won hij niet alleen de KNSB-cup in 1998 en in datzelfde jaar ook de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, maar werd hij ook Nederlands kampioen op natuurijs in 2004 en won hij meerdere marathonwedstrijden. Ook streed hij in 1997 bij de laatste Elfstedentocht mee in de kopgroep. Een valpartij en de gebroken schouder die hij daarbij opliep dwongen hem tot opgeven. “Ik wilde eerst nog dat de arm op de rug werd vastgezet. Maar dat ging helaas echt niet.” Wel leverde het hem een jaar later een verhaal met foto op in de Playboy. De keuze viel

FOTO MARTIN DE JONG

nooit welk nummer je hebt…’ Dat was dus nummer vijfenveertig. Toen Janine bij haar ouders in Odoorn was, reed ik op dat moment op de Weissensee het open Nederlands kampioenschap. De zoon van Janine haar broer had een nieuwe broek gekocht. Daar stond toevallig ook dat nummer achterop de broekzak. Toen zeiden zei al tegen elkaar: ‘Hij gaat winnen’. Dat gebeurde dus ook.”

KALENDER VOOR LILIANE FONDS op De Vries, omdat volgens de mensen van dit blad hij de potentiële volgende Elfstedentochtwinnaar zou kunnen zijn. “Ik heb toen ja gezegd, maar zou het nu niet weer zo snel doen.” Ondertussen heeft De Vries een heel ander leven. Zo heeft hij drie kinderen en is hij vijftien jaar geleden voor de tweede keer getrouwd. Het was ook de schaatssport die hem en zijn vrouw Janine Koudenburg samenbracht. Zijn vrouw is onder andere meervoudig Nederlands kampioen kortebaan. De Vries zelf was na zijn carrière onder andere ploegleider bij de topploeg van DSB van Dirk Scheringa en werkte bij het bedrijf van de voormalige bankier als hypotheekadviseur. Via achtereenvolgens AZ, de franchiseformule Schuurman Schoenen en SC Heerenveen werkt hij nu bij de Telecom Service Groep uit Leek. Ook werkte hij in zijn beginjaren als schaatser bij Sporthuis De Vries van zijn ouders.

Zelf sporten op niveau zit er ondanks dat hij nog altijd sportminded is niet meer in. Een hernia in de nadagen van zijn carrière is daar mede de oorzaak van. “Het is te veel om op te noemen wat ik allemaal kapot en gescheurd heb gehad”, zegt De Vries, die in 1987 ook nog eens zijn linkerscheenbeen verbrijzelde bij een auto-ongeluk. Dat hij nu, samen met voormalig marathontopper Haico Bouma, weer op het ijs staat bij HCH doet hem dan ook veel.

NUMMER 45 Het schaatsen kreeg hij overigens van huis uit mee. Zijn vader Jacobus de Vries, sinds twintig jaar voorzitter van het skûtsje van Heerenveen, had als bijnaam ‘De Snelle Melkman’, toen hij nog SRV-man was. “Hoe sneller hij klaar was, hoe eerder hij kon trainen”, lacht De Vries. Overigens schaatste De Vries altijd met nummer ‘45’ op zijn been. Een nummer dat als een rode draad door zijn carrière loopt. “Mijn vader kocht een Flits (zeilboot, red.), waarmee ik onder andere de Sneekweek heb gewonnen. Die zeilboot had als meetbrief nummer vijfenveertig. Dat stond ook in het zeil. Toen de brief van de KNSB op de mat viel met mijn beennummer, dat je de hele carrière houdt, maakte mijn vader deze open en zei: ‘Je raadt

Met het nummer staat De Vries ook afgebeeld op een kalender van Monique Velzeboer. De shorttrackster haalde bij de Olympische spelen van 1988 in Calgary, toen shorttrack nog een demonstratiesport was, goud, zilver en brons. Vijf jaar later sloeg voor haar het noodlot toe. Bij een training in het Franse Font-Romeu, in het traject naar de OS in Hamar, liep zij een dwarslaesie op. Velzeboer, die nog schaatste met de vrouw van De Vries, ging niet bij de pakken neerzitten en stortte zich op de fotografie. Zo maakte zij een kalender voor het Liliane Fonds, dat richt zich op kinderen met een handicap en hun omgeving, met mensen uit de bij haar zo geliefde schaatswereld. Ook De Vries kwam daarbij aan bod. Op de foto werd hij afgebeeld met het nummer dat hem zoveel bracht in zijn schaatscarrière en waar hij mooie herinneringen aan bewaart.

DE VRIES PLOEGLEIDER NIEUWE OKAY MARATHONPLOEG Edward van Dijk heeft een nieuwe ploeg geformeerd om de dominantie van ploegen als die van Jillert Anema te doorbreken. Hij heeft zich daarbij voor drie jaar aan de ploeg gecommitteerd en heeft vier toppers vastgelegd voor deze periode, die samen een sterk collectief moeten vormen, dat de competitie en daarmee de aantrekkelijkheid in het marathonveld terug moeten brengen. Frank Vreugdenhil, Ingmar Berga, Crispijn Ariëns en Robert Bovenhuis. Peter de Vries wordt ploegleider van de Okay ploeg en maakt daarmee zijn rentree in het marathonschaatsen. .


36

NUMMER 01 • 2016

EDWIN STERINGA TILT JUDO IN FRIESLAND NAAR HOGER PLAN

‘Bittere pil dat ik nooit de spelen heb gehaald’ Het topjudo ligt ondertussen alweer flink wat jaren achter Edwin Steringa. Maar nog altijd is de gedrevenheid bij de 42-jarige eigenaar van Sportinstituut Judo Edwin Steringa (JES) uit Heerenveen, als in zijn topdagen. En net als toen lijdt ook nu zijn sociale leven eronder. “Ik heb al tientallen jaren een enorme ambitie. Dat is een keuze. Daar wijk ik ook niet vanaf. Ik besef dat dit ten koste gaat van onder andere mijn gezin.” Het contrast is groot, als het gaat om de persoon Steringa. Van zichzelf weet hij dat hij een enorm gesloten persoon is. Maar als Steringa eenmaal op de praatstoel zit, kan hij eindeloos doorgaan over zijn passie, judo. Daar begon hij als 7-jarige mee in Twijzel, waar hij opgroeide. “Ik vond het eerst niet leuk. Maar ik moest erop, omdat mijn broer en zus ook op judo zaten. Op een gegeven moment win je wedstrijden en toernooitjes en begin je het leuk te vinden. Het gevoel voor mijzelf, dat ik ergens naar toe wilde groeien en goed wilde worden, had ik vervolgens al snel. Ik was toen een jaar of negen”, zegt Steringa, die naast eigenaar van JES ook bondscoach is van Jong Oranje bij de Nederlandse Judo Bond (JBN).

niet altijd zijn emoties de baas. Ik vind dat mooi. Hij heeft dan ook enorm veel voor mij betekend. Die passie. Keuzes maken en die ook durven maken. Zo gedisciplineerd zijn, met het idee dat je de hele wereld aan kunt. Een bepaalde bewustwording. Ook over hoe je in het leven staat. Dat was voor mij als nuchtere Fries een openbaring. Als ik twee uur bij Van der Geest in de auto had gezeten, was ik weer klaar voor een week.”

BITTERE PIL Steringa won vervolgens zevenmaal het nationale kampioenschap, op diverse internationale toernooien medailles en werd onder andere eerste bij de Universiade in 1999 in Mallorca. De Olympische Spelen haalde hij nooit. Wel had hij een nominatie voor de spelen van 2000 in Sydney en had hij de A-status bij sportkoepel NOC*NSF. “Het is een bittere pil dat ik de spelen nooit heb gehaald. Achteraf heb ik er vrede mee, omdat ik niet goed genoeg was ontwikkeld als judoka op jonge leeftijd. Dat neem ik Friesland absoluut kwalijk. Ik heb destijds alles zelf moeten uitzoeken. Voor mij is dat denk ik mede een drijfveer om mijn focus, nadat ik was gestopt met topjudo, op Friesland te leggen. Ik wil laten zien dat ook hier topjudo mogelijk is. En ja, ik denk inderdaad dat het misschien ook wel een goedmaker is voor mijzelf. Voor wat ik niet heb gehad.”

VASTLOPEN IN FRIESLAND In zijn sport liep Steringa als jongeling al vrij snel vast in Friesland. Judo stond hier destijds nog in de kinderschoenen. “Als je wat wilde, moest je weg uit Friesland. Ik deed de ALO in Groningen en judode bij ‘De Mattenkloppers’. Vervolgens ben ik naar ‘KenAmJu’ gegaan. Naar Cor van der Geest. Hij is enorm gedreven en is

Via eerst een club in Kollumerzwaag en vervolgens in Zwaagwesteinde, kwam Steringa via via met een eigen sportschool terecht in Heerenveen. Daar geeft hij les in de dojo van Sportstad Heerenveen. Heerenveen is daarbij een van de vier steunpunten op het gebied van topsport. “Ik richt mij met JES op de breedte- en wedstrijdsport. Zo train ik de talenten van het ‘Centrum voor Topsport en Onderwijs’ (CTO). Maar ook ben ik medeoprichter van Judo A7. Dat is

bedoeld om het wedstrijdniveau via trainingen en een competitie naar een hoger plan te tillen. Ik ben blij dat ook de JBN heeft ingezien dat wat wij in Friesland doen belangrijk werk is.”

SCHULDGEVOELENS Voor de doelstellingen, die Steringa zichzelf heeft gesteld, moet alles wijken. “Voor wat ik doe en wil is een hele goede instelling nodig. Die heb ik. Doordat ik kies voor judo, heb ik ook geen sociaal leven. Ik ga bijvoorbeeld ook niet naar verjaardagen. Ik ben zeven dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig. Ik heb wel een vrouw en heb ook twee kinderen. Die zijn zeven en elf jaar. Mijn gezin lijdt absoluut onder mijn ambitie. Mijn vrouw ken ik overigens uit mijn topsportcarrière. Het gaat nog altijd heel goed. Mijn ambitie heeft een plaats gekregen in het gezin. Zo weten de kinderen dat hun vader vaak in het buitenland is. Mijn vrouw zit daarnaast ’s avonds vaak alleen thuis. Wel denk ik dat ik thuis een belangrijke schakel ben.” Toch knaagt het de laatste jaren aan Steringa, dat hij weinig tijd heeft voor zijn gezin en familie. Even wordt het stil, als hij daaraan denkt. “Ik had er nooit moeite mee, maar de laatste jaren wel. Omdat ik nu mijn ambitie heb waargemaakt om topjudo neer te zetten in Friesland en het beste steunpunt te worden qua structuur en prestaties, voel ik mij misschien daardoor ook wel schuldig. Ongelooflijk, normaal praat ik nooit zoveel over mijzelf en ben ik enorm gesloten. Dat heeft denk ik ook met mijn opvoeding te maken. Mijn ouders waren heel betrouwbaar, bescheiden en degelijk. Wel hebben ze mij altijd gesteund. Daar heb ik in positieve zin alleen maar misbruik van gemaakt en van geprofiteerd als topsporter. Maar als ik het over zou kunnen doen, zou ik het exact weer zo doen.”


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

37

VOORZITTER VV HEERENVEEN HENRICJAN WIND

“IK DOE VAAK DERTIEN DINGEN TEGELIJK”

Als er één woord niet voorkomt in het woordenboek van de in Heerenveen geboren en getogen Henricjan Wind, dan is dat ‘stilzitten’. “Ik ben namelijk lichtelijk ADHD en doe vaak dertien dingen tegelijk, ben ambitieus, vooruitstrevend en ‘to the point’. Maar ook een emotionele jongen”, omschrijft Wind zichzelf. Dat ‘to the point’ blijkt meteen, als hij de deur van zijn bedrijf aan de Van Maasdijkstraat in Heerenveen opendoet. “Had je een oude man verwacht”, zegt Wind, als hij twee ietwat verbaasde ogen ziet. Die directheid tekent de 37-jarige ondernemer, die sinds maart voorzitter is van VV Heerenveen en in 2006 als derde generatie eigenaar werd van Wind Financieel Advies Groep. Wind werd opgericht in 1943 door zijn opa. Zelf kwam hij er in 2001 in dienst bij zijn vader.

JEUGDLIEFDE

“De eerste keer liep ik om huis heen en dacht: ‘Wat is dit?’ Ik heb toen meteen de buurman gewaarschuwd. Na behandeling in het ziekenhuis was het ook weer snel over. Een paar maanden later kreeg ik er weer last van. Ik heb toen een ablatie gehad in mijn rechterhartkamer. Dat is in het MCL in Leeuwarden gedaan. Begin 2015 is er in het MCL ook een ablatie uitgevoerd aan zijn linkerhartkamer.

Niet alleen het bedrijf, waar hij ingroeide, is voor hem een warm nest. Dat geldt ook voor zijn jeugdliefde VV Heerenveen. Bij die club voetbalde hij vanaf de F-pupillen. Ook speelde hij er twee jaar als verdediger in het eerste elftal. Dat was tot 1997, het jaar waarin hij Insurance en Financial Planning ging studeren in Rotterdam. Dat is een studie die specifiek is bedoeld voor bedrijven in verzekeringsland. “Toen mijn zoon ging voetballen, was er geen discussie mogelijk of dat VV Heerenveen zou worden.”

FOTO JENNY BEENEN

Wind werd leider bij het team van zijn zoon en werd al snel opgemerkt binnen de club. “Ik ben wel aanwezig, zeg maar. Het jeugdbestuur zocht nog mensen en kwam al snel bij mij uit. Op een gegeven moment werd er een nieuw hoofdbestuur gezocht voor de club. Daar werd ik voor gevraagd. Dan wilde ik wel mijn eigen team kunnen samenstellen. Toen Peter Paul Koenders (penningmeester), John de Roos (secretaris), Liesbeth van Keimpema (algemeen bestuurslid) en Richard Vellinga (algemeen bestuurslid) ook wel wilden en mij overtuigden, ben ik erin gestapt. We hebben nu een ideale en energieke groep. Mensen willen erbij aanha-

Bij een ablatie worden cellen in de hartwand weggebrand om een afwijking in het prikkelgeleidingssysteem te behandelen. Zo’n afwijking kan een hartritmestoornis veroorzaken.

ken. Kijk maar naar ons ledenaantal van negenhonderd mensen.” Ondertussen spreekt Wind rustig aan één stuk door. Tal van onderwerpen passeren daarbij de revue. Van specialist in sport- en watersportverzekeringen, tot zijn voorliefde voor mode, het feit dat

hij een diploma heeft om als spelersmakelaar aan de slag te mogen, maar hier op het moment niets mee doet en van zijn broertje die juist heel relaxed is, tot aan slaapwandelen waar hij nogal eens last van heeft. “Komt denk ik omdat ik zo druk ben. Ik heb bijvoorbeeld ook ontzettend veel gedachten per minuut.”

LLOYDS Dat geldt niet alleen voor het voorzitterschap bij VV Heerenveen, maar ook zakelijk. Zo is Wind sinds kort de veertiende approved Lloyd’s cover holder in de Benelux. Lloyd’s is de oudste en bekendste verzekeringsmarkt ter wereld en zeer exclusief. Wind kwam via de Sports Insurance, die al zaken deed met Lloyds, met hen in contact en heeft samen met zijn vader de onderhandelingen gedaan voor de overname van een portefeuille in België. Dat is gelukt. Want per 1 november is er een vestiging geopend in Antwerpen. Die richt zich op

verzekeringen voor de watersport en is eveneens approved Lloyds cover holder. “Dat soort initiatieven zijn mijn drijfveren. Daar voel ik mij fijn bij. Want juist van nieuwe initiatieven en nieuwe ideeën krijg ik energie. Het enthousiast maken van anderen vind ik geweldig. Kijk, hier bij mijn bedrijf en bij VV Heerenveen daar ben ik ingerold. Maar als een dergelijk project als Lloyd’s lukt, dan is dat denk ik best iets om trots op te zijn.” Hoewel Wind zakelijk alles op een rij heeft, is er bij hem privé ook een andere kant. Zo kampt hij met een vorm van reuma. Die valt met medicatie goed onder de duim te houden. “Dat is ontdekt in 2001. Daar ondervind ik verder geen hinder van”, zegt Wind, die in 2014 in het ziekenhuis terecht kwam vanwege een hartritmestoornis. Daar is hij uiteindelijk ook aan geholpen.

Voor de ablaties heeft Wind diverse hartritmestoornissen gehad. Bij elke stoornis meldde hij zich in ziekenhuis Tjongerschans en voerden de artsen een zogenaamde cardioversie uit, waarmee het hart gereset werd. Na één van de laatste cardioversies werd Wind ’s avonds niet goed en had hij plotsklaps een TIA.

PAS OP DE PLAATS Wind: “Na die TIA heb ik een half jaar niet kunnen werken. Het enige dat ik eraan overgehouden heb, is dat ik wat minder zicht heb met mijn linkeroog. Je beseft na dergelijke gebeurtenissen wel dat de ‘rek uit het elastiekje’ is en dat je sneller pas op de plaats moet maken. Dat blijk ik ook te kunnen. Wel moet ik bezig zijn, zelfs als ik relax. Zoals kijken bij wedstrijden van VV Heerenveen of door bootje te varen. Twee uur een film kijken kan ik niet.” Toch is Wind niet van plan te grote concessies te doen aan zijn levensstijl. “Ik heb wel zoiets van je leeft nu. Daar ben ik wel meer mee bezig. Je leert er ook goed mee omgaan. Hoewel ik nog wel onder controle sta, heb ik het voor mijn gevoel wel kunnen afsluiten.


ke nn ism ak in gs tra in in g*

gr at

is

r Ervaa lf! het ze DE EERSTE GECROWDFUNDE EROTIEKWINKEL VAN NEDERLAND OPENT HAAR DEUREN IN HEERENVEEN!

• altijd met Personal Trainer • omkleden niet nodig • merk- en meetbaar resultaat

Vanaf donderdag 4 februari gaan dames ĂŠn heren naar de...

LINDEGRACHT 41, HEERENVEEN

06-212 32 053 www.fit20heerenveen.nl

‌voor lingerie, massageolie & -kaarsen, glijmiddel, condooms, toys en voor als je gewoon nieuwsgierig bent!

NATUURLIJK GA JE VOOR DE SPANNENDSTE VALENTIJNSCADEAUS! OOK NAAR EUPHORIA

(voor 22.00 uur besteld = morgen in huis!)

FIT01176

www.euphoria.frl

LIKE O EUPHONRSIAOP FACEBOOK HEERENV : EEN

* gratis kennismakingstraining

- Geef je vandaag nog op en stuur een e-mail naar heerenveen@fit20.nl Deze actie is geldig bij inschrijving vóór 1 maart 2016 en de actie is niet geldig in combinatie met andere acties.

EĂŠn van de meest kleurrijke sportmensen die Nederland ooit kende is terug! SCHAATSEN SKEELERS & FIETSEN

5XLP( NHXV LQ VFKDDWVHQ VNHHOHUV ),HWVHQ NOHGLQJ VSRUWVFKRHQHQ HQ DFFHVVRLUHV HHQ JRHG DGYLHV

YRRU .RP JHUXVW ODQJV

VEEN

REN

22

HEE

A7/E

ISBN: 9789048826742 | Prijs: â‚Ź 17,50 RE

JOU

HAICO BOUMA SCHAATSEN, SKEELERS EN FIETSEN

‘Hij stond te boek als een begaafd schaatser, maar was vaak onaangepast in zijn gedrag. Na het lezen van dit boek begrijp ik hem beter’. Ard Schenk in De Telegraaf

OUDEHASKE

Openingstijden: Ma 13.00-18.00 uur „ Di t/m Vr 9.00-18.00 uur Donderdag koopavond 19.00-21.00 uur „ Za 9.00-17.00 uur

Hasker Utgongen 7 „ 8465 SJ Oudehaske „ Tel. „ WWW HAICOBOUMA NL

ProSkating_2013-01-IIII.indd 18

01-11-13 06:39


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

39

TOERCLUB BATAVUS VOORZITTER HENK HUVER

“Ik ben er bijzonder goed voor weggekomen” Veertig jaar lang was Henk Huver het gezicht van café Paul Kruger in Heerenveen. Hij is dan ook een bekende verschijning in het ‘Friese Haagje’. Velen zullen hem daarnaast ook kennen van Toerclub Batavus, waarvan hij sinds vijftien jaar voorzitter van is. Ondertussen is Huver 73 jaar. Het had echter weinig gescheeld of het leven van hem, zijn vrouw en kinderen had er heel anders uit gezien. De aimabele Heerenvener kreeg 11 juli van dit jaar namelijk te maken met een herseninfarct. “Ik ben er bijzonder goed voor weggekomen”, is Huver zich bewust. Van de hersenbloeding zelf kan hij zich niets herinneren. Wel exact wanneer het was. “Eenmaal per jaar fiets ik namelijk op en neer naar mijn schoonzus in Twisk. Dat ligt vlakbij Medemblik. Dat is een rit van 210 kilometer heen en terug. Om 18:30 uur was ik terug en topfit. Ik heb ook nog even gebeld naar mijn schoonzus.”

Dat de toerclub vertrekt bij Paul Kruger stamt uit de tijd dat Huver er zelf uitbater was. In eerste instantie had de toerclub een onderkomen in een pand achter De Koningshof bij het oude openluchtzwembad. Daar vertrokken en eindigden destijds ook fietstochten.”

Tot de volgende dag. Huver kwam uit bed, ging als altijd rustig de krant lezen en had voor zijn gevoel nergens last van. “Alleen, ik kreeg de koffie en cake er niet in. Alles viel ernaast. Ik dacht nog, ik zal nog wel slapen. Mijn zoon kwam op dat moment thuis en ik wilde iets tegen hem zeggen. Hij hoorde dat ik vreemd sprak en zette mij meteen in de auto naar de dokterswacht. Binnen een kwartier lag ik vervolgens in het ziekenhuis. Daar zeiden de mensen meteen: ‘Dat is Huver, van de fietserij’. De doktoren moesten eerst wel zoeken wie ik was. Ik ben namelijk nooit ziek geweest. Tot voor mijn herseninfarct rookte ik overigens ook nog weleens. Nu niet meer. Nu leid ik een gezond leven. Daarnaast loop ik bij een logopedist en ben ik fanatiek aan het lezen, om weer helemaal de oude te worden. Ik hou er de humor verder maar in. Want het had veel erger kunnen zijn. Ik ben iedereen dan ook ontzettend dankbaar voor alle steun. Ik heb letterlijk een boekwerk aan kaarten gekregen. Wat ik ook koester is een fietsshirt met daarop namen van de toerclubleden.” Wel staat de fietspassie van Huver sinds het herseninfarct op een laag pitje. Eerst wil hij weer volledig de oude worden, voordat hij weer meefietst bij Toerclub Batavus. Daarnaast wil hij volgend jaar voor de vijfentwintigste keer de Fietselfstedentocht uitrijden. “Samen met mijn vrouw op de tandem”, zegt Huver, die komend jaar aftreedt als voorzitter. “Ik heb altijd gezegd dat ik stop op het moment dat wij tweehonderd leden hebben. Dat zijn er ondertussen zelfs iets meer. Toen ik begon waren het er tachtig.”

TOERCLUB HEERENVEEN Waar Huver in zijn laatste jaar als voorzitter nog bij betrokken is geweest, is de naamsverandering van de in 1977 opgerichte Toerclub Batavus naar Toerclub Heerenveen (TCH). Dat gaat

Huver: “Toen ik een jaar of zevenendertig was wilde ik, net als daarvoor, weer gaan fietsen. Dus kocht ik een fiets en heb ik gekeken of ik bij een club terecht kon. Dat werd dus Toerclub Batavus. Nadat ik lid was geworden, was ik van mening dat het in mijn ogen bestuurlijk wel beter kon en dus werd ik bestuurslid. Op een gegeven moment zei ik: ‘Kom maar bij mij in Paul Kruger’. Sindsdien zijn wij daar nooit meer weggegaan.” Het markante café in het centrum van Heerenveen was in die tijd door Huver omgetoverd van een chique dancing, waar mensen alleen binnenkwamen met nette kleding, tot een biljartcafé. “In 1968 was ik eigenaar geworden van het Parochiehuis. Dat doopte ik om tot het Skûtsje. Daar heb ik biljarts neergezet. Al snel kwamen er biljart- en ook kaartclubs bij mij. Paul Kruger zelf, dat bestaat sinds 1901, was voorheen ook altijd een biljartcafé. Nadat ik er eigenaar werd, dacht ik dat maak ik er weer van.”

in per februari 2016. Ook krijgt de toerclub een nieuw logo en nieuwe wielerkleding. “Door Batavus zijn wij geïntroduceerd bij KOGA. Dat komt straks als sponsoruiting op de broekjes en op het shirt te staan. Net zoals de afkorting TCH. De Kleding zelf wordt overwegend zwart, met daarop ook rood.” En dus start de toerclub straks bij Paul Kruger in de gloednieuwe outfits. Een ding wat in elk geval niet verandert, is dat Huver degene is die de drie snelheidsgroepen, waarin de fietsers zijn opgedeeld, wegfluit voor hun avondrit. Zelf zit Huver in de middelste groep. Net als bij het mountainbiken, waar de toerclub vanaf de herfst ook aan doet.

En dus werd PK, zoals het huidige café-restaurant ook wel bekend staat, weer een biljartcafé. Met kleedjes en asbakken op tafel. En een eigen band: Huvercraft. Daarin zat ook Titia van Wierum. Zij was eigenaresse van café Brandpunt, waar nu Sipke de Jong in zit. “Het leuke bij de fietsclub is dat er heel veel jonge mensen lid zijn, waaronder ook heel veel meiden, die ik net als hun ouders al kende vanuit de horeca.” Huver neemt nog maar eens een slok van de door zijn vrouw opgediende koffie. “Dat van de horeca blijft er inzitten hè. Altijd even vragen of je nog wat wilt drinken. Als het aan mij ligt zou ik nog wel een week kunnen doorpraten. Ik heb nog zoveel meer te vertellen.”


40

NUMMER 01 • 2016

MICHAEL DE REUS EN BRIAN WIERINGA RINSE BLEEKER

“Klanten zijn flexibel en verwachten dat ook van ons” Tien jaar alweer bestaat Sportstad Heerenveen in juli. Ondertussen is het multifunctionele centrum niet meer weg te denken als sportvoorziening in Heerenveen en wijde omstreken.

FOTO’S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Momenteel maken duizenden mensen er jaarlijks gebruik van de faciliteiten, hebben vijftig verenigingen er onderdak gevonden en geeft het Friesland College, dat ruimte huurt van Sportstad Heerenveen, er les aan haar leerlingen. Deze drie groepen zijn voor het multifunctionele centrum de belangrijkste pijlers. Daarnaast maakt het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) met diverse topsporters en talenten gebruik van Sportstad Heerenveen, dat een initiatief is van de gemeente Heerenveen, sc Heerenveen en De Friesland Zorgverzekeraar. In 2003 kreeg het project groen licht. De officiële opening vond plaats in juli 2006. Overigens is Sportstad Heerenveen ondertussen eigenaar geworden van het naastgelegen stadion en wordt dat verhuurd aan sc Heerenveen.

GROEI Zoals de sportwereld in beweging is, groeit ook Sportstad Heerenveen mee met haar tijd. Zo wordt er alles aan gedaan om de klanten ‘in de watten’ te leggen. Om die reden heeft de entree in 2015 een metamorfose ondergaan. Daardoor krijgt de klant, nog meer dan voorheen, meteen bij binnenkomst al een warm sportgevoel. Niet alleen vanwege de moderne uitstraling, maar ook van de sportbeelden die er zijn geplaatst en via de balie die een centrale plaats heeft gekregen bij de ingang. Ook opende ziekenhuis Tjongerschans er in 2015 twee operatiekamers, terwijl er sinds 1 februari van dit jaar via Tjonger-

schans ook MRI scans gemaakt kunnen worden. “Wij willen onze klanten meer bieden dan alleen een plek om te sporten. Zoals iemand die een blessure heeft, meteen zorg kunnen bieden. Klanten worden steeds flexibeler en verwachten dat ook van de omgeving waar zij sporten. Daar werken wij graag aan mee. Zo regelen wij alles in het geval van een blessure en maken voor de klant desgewenst een afspraak bij de fysiotherapeut of het ziekenhuis. Ook in het geval van verenigingen geldt, dat wij hen zoveel mogelijk proberen te ontzorgen. Zoals het meehelpen aan en organiseren van wedstrijden en evenementen. Dus niet alleen de verhuur van onze ruimte, maar ook begeleiding bij de faciliteiten, die zij nodig hebben. Daarnaast wordt er ook gekeken naar wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van verbreding van het sportaanbod, als iemand daar om vraagt. Deze aanpak maakt het concept Sportstad Heerenveen sterk”, zegt Rinse Bleeker, sinds acht jaar directeur operationele zaken bij Sportstad Heerenveen. Een andere ontwikkeling is de overdekte skeelerbaan die in juni wordt geopend. Die baan van tweehonderd meter is geschikt om er EK’s, WK’s en World Cups op te houden. Ook komt er dan een fierljepschans bij, een beachvolleybalterrein en een hal voor ‘urban sports’ zoals ‘free running’. Bleeker: “Verder is er onlangs een

samenwerking opgestart met ‘Soccerdome’, dat in 2014 openging. Daarnaast verdwijnt de Aldi in 2017. Wat ervoor in de plaats komt op het terrein naast het Friesland College, is nog niet bekend.”

THIALF Sinds enige tijd wordt er ook samengewerkt met Thialf op het gebied van evenementen en het gebruik maken van elkaars activiteiten. Bleeker: “Zoals het plannen door onze evenementenorganisatie van clinics rondom schaatsen, ijshockey of shorttrack. Andersom organiseert Thialf ook evenementen voor clubs en bedrijven in Sportstad Heerenveen.” Bleeker: “Thialf is meer dan schaat-

sen. Het is een gigantische hal, waar ook beurzen, congressen en nog veel meer mogelijk is. Het voordeel is, dat er door de wederzijdse samenwerking nog meer evenementen georganiseerd kunnen worden. Door de samenwerking met Thialf is onze positie nog beter geworden.”

BEVLOGEN SPORTMENS De enorme bevlogenheid waarmee Bleeker spreekt over Sportstad Heerenveen, komt voort uit de interesse voor sport, die er altijd is geweest bij hem. Zo was hij zelf in zijn actieve carrière een topkaatser en heeft hij altijd in de sport gewerkt. Achtereenvolgens als sportinstructeur in het leger, bij

recreatiecentrum Bloemketerp in Franeker, Sport Fryslân en nu dus bij Sportstad Heerenveen. Terwijl hij als kaatser alles won, wat er te winnen viel. In 1991, 1992 en 1993 werd hij winnaar van de PC met met Erik Seerden en Thomas van der Meer. Een jaar eerder werd het partuur nog derde. Ook werd hij bij de belangrijkste kaatspartij op ‘het heilige gras’ van ‘It Sjûkelân’ in Franeker in 1992 gekozen tot koning van de partij. In 1997 won Bleeker de PC nogmaals. Ditmaal met Pieter van Tuinen en Chris Wassenaar. Met het kaatsen zelf stopte hij in 2001. Overigens zag het er niet naar uit dat de oorspronkelijk uit Tzummarum afkomstige Bleeker een topkaatser zou worden in zijn tijd. Aanvankelijk had hij namelijk moeite om de juiste kaatstechniek te leren. Zijn zijdelingse en onderhandse uitslag, die hem kenmerkten, waren daar een bewijs van. Het eerste grote succes voor de in 1967 geboren Bleeker was in 1984. Toen werd hij namens VvV Tzummarum tweede op het Nederlands kampioenschap voor jongens. Bleeker: “Nu doe ik aan fitness en hardlopen. Vergeleken bij de intensieve periode van het kaatsen mag dat echter geen naam hebben. Het kaatsen was voor mij een prachtige tijd. De sport zelf heeft alles in zich. En dat geldt eigenlijk ook voor Sportstad Heerenveen, dat zich continu verder ontwikkelt.”


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

41

sc HEERENVEEN

MIDDEN IN DE SAMENLEVING STAAN

sc Heerenveen heeft ambities om het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) verder uit te breiden. Daarmee wil de eredivisionist een nog grotere verbindende factor worden, dan ze nu al is. “Als grote voetbalclub doen wij graag iets terug voor onze supporters en sponsoren en voor Friesland in het algemeen”, zegt Linda Steen, coördinator bij sc Heerenveen.

“Wij werken met deze thema’s, omdat ze dekkend zijn voor huidige maatschappelijke vraagstukken”, zegt de in Heerenveen geboren en hier ondertussen ook weer woonachtige Steen. Ze studeerde af als sociologe en verdiepte zich onder andere in het vraagstuk: ‘Wat betekent versterking van sport voor de maatschappij’.

IMPACT Steen: “De invloed van een voetbalclub op de maatschappij is enorm groot. Door onze achterban van supporters en sponsoren kunnen we krachten bundelen en zo meer bereiken. Zoals een recent gehouden actie voor de Voedselbank tijdens de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.” Bij die actie werd door supporters gehoor gegeven aan de oproep om houdbaar voedsel mee te nemen naar de wedstrijd en dat af te geven bij de diverse ingangen van het stadion. Er moest vier keer met een busje naar de Voedselbank worden gereden, om alles af te leveren. De Voedselbank zelf liet weten genoeg te hebben gekregen om vier weken lang pakketten te kunnen vullen. Het leuke

tivatie en meer zelfvertrouwen. Dit komt de schoolprestaties ten goede. Kinderen krijgen na school lesstof aangereikt. Deze is gericht op taal, rekenen en sociale vaardigheden. Het Abe Lenstra stadion en de directe omgeving worden als leermiddel ingezet.” Voordat het tien weken durende programma voor steeds maximaal vijftien kinderen ingaat, is er eerst een heuse contractondertekening in de persruimte en is daarbij ook een speler van sc Heerenveen aanwezig. Medio januari zijn er drie groepen van start gegaan. “Wij richten ons daarbij op scholen uit de regio Zuidwest Friesland”, zegt Steen.

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Bij de afdeling MVO wordt er gewerkt met vijf verschillende thema’s. Dat zijn onderwijs, gezondheid en bewegen, zorg, participatie en arbeidsmarkt en goede doelen. Er wordt ingespeeld op actuele thema’s zoals de economische crisis en daarnaast trekt de club zich het lot aan van de enorme vluchtelingenstroom. De goede doelen die ondersteund worden, zijn ‘Stichting KiKa’ (kinderen kankervrij), ‘het Foppe Fonds’ en ‘Make a Wish’. Daarnaast worden kinderen die moeite hebben mee te komen op school ondersteund via ‘Playing for Success’. Dat laatste is leren met een zogenaamde ‘WOW factor’ en is bedacht door de voormalige Britse premier Tony Blair.

was ook dat er een uitwisseling was met de Voedselbank in Den Haag. Steen: “ADO Den Haag ontving via de actie ‘Fryske Dúmkes’ - geleverd door een sponsor - en wij ‘Haagse Kakkers’. De tweehonderd mensen die hier noodgedwongen een beroep moeten doen op de Voedselbank, hadden wij bovendien uitgenodigd voor de wedstrijd. Bij dergelijke acties is het mooi dat supporters ook hun directe hulp kunnen geven en weten dat het goed terecht komt.” Het MVO is ondertussen niet meer weg te denken bij sc Heerenveen. Binnen de hele club wordt erover nagedacht en zet iedereen zich er voor in. Steen: “Als je samen de schouders eronder zet, bereik je meer. Om die reden overleggen wij ook regelmatig met andere voetbalclubs over thema’s die er spelen.

LINDA STEEN

PLAYING FOR SUCCESS Ook werkt de club nauw samen met diverse partners. Dat zijn onder andere Sportstad Heerenveen, de gemeente Heerenveen, Sport Fryslân, Caparis, Tjongerschans en Verslavingszorg Noord-Nederland, om zich te profileren op maatschappelijk gebied. sc Heerenveen biedt hen daarbij een platform in de gezamenlijke skybox. Die is sinds enige tijd zo ingericht dat kinderen er les kunnen krijgen via het in oktober vorig jaar gelanceerde ‘Playing for Success’ en ook partners kunnen er gebruik van maken. Playing for Success is een naschools programma voor kinderen van 9 tot 14 jaar, die om sociaal-emotionele redenen soms wat minder presteren op school. Steen: “Door deze kinderen in een inspirerende omgeving te plaatsen , draagt dat bij aan een betere mo-

Een ander voor sc Heerenveen belangrijk onderwerp is KiKa. Zo werd tijdens sc Heerenveen tegen Vitesse de wens van Wessel ingewilligd. Wessel, die lijdt aan een hersentumor, wilde graag posters krijgen om de opstelling van sc Heerenveen in zijn kamer op te kunnen hangen. KiKa-ambassadeur Jordy Buijs leverde die persoonlijk af. Wessel mocht uiteindelijk ook naar de wedstrijd zelf komen en aan de hand van de scheidsrechter Dennis Higler het veld betreden. Via een strafschoppenactie, gesponsord door Kroon Leverworst die ook het reclamebord had afgestaan aan KiKa, leverde dat duizend euro op voor het goede doel. De wedstrijd stond ook in het teken van KiKa, omdat tijdens het duel het contract met dit goede doel met nog eens vijf jaar werd verlengd. Steen zelf is nog altijd onder de indruk van de actie: “Het hele plaatje klopte bij de opkomst van Wessel met de sfeeractie van de supporters voor KiKa, de sponsoren die hun betrokkenheid hadden getoond door de reclameborden af te staan en de spelers in hun KiKa shirts. Dat is de krachtige rol die sport kan spelen in de maatschappij, waar sc Heerenveen graag invulling aan wil geven”.


Nieuw bij ABD Dacia

DACIA AUTOMAAT

VOOR MAAR €500,- EXTRA!

De Dacia

De Dacia

SANDERO Nu met automaat vanaf:

€13.090,-!

LOGAN MCV Nu met automaat vanaf:

De Dacia

SANDERO (STEPWAY) Nu met automaat vanaf:

€13.990,-!

€15.490,-!

**

Geen automaat? Kies dan een Dacia met LPG. Normaal kost een LPG installatie al snel €2000,- meer maar bij ABD Dacia kost een LPG uitvoering nu zelfs €200,- minder dan een benzine uitvoering!*

DE DRIE ZEKERHEDEN VAN ONDERHOUD BIJ ABD DACIA

#1

Wij garanderen de laagste kosten per kilometer.

#2

Wij repareren niets zonder uw toestemming.

#3

Gegarandeerd de beste service.

SNEEK DOKKUM DRACHTEN HEERENVEEN LEEUWARDEN

KOLENBRANDERSTRAAT 7 DE BRÊGE 6 JADE 1 SKRYNMAKKER 26 HORTENSIASTRAAT 11

Tel: 0515 - 413 291 Tel: 0519 - 820 020 Tel: 0512 - 515 615 Tel: 0513 - 650 222 Tel: 058 - 266 3555

Welkom bij ABD

* Een LPG installatie is leverbaar in de uitvoeringen Ambiance en Lauréate van de Sandero, de Sandero Stepway en alle uitvoeringen van de Logan MCV. Een LPG installatie is niet mogelijk op een automaat. Alle consumentenprijzen zijn inclusief BTW, BPM en exclusief kosten rijklaar maken, recyclingbijdrage en leges.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

43

WILLEM DEDEN

“Ik zet mij graag in voor de gemeenschap in het dorp” Willem Deden is één van de vele vrijwilligers, die meehelpt om tennisvereniging De Greveling in Oudehaske draaiende te houden. Dag en nacht staat hij voor zijn club klaar om het de leden mogelijk te maken hun sport te beoefenen. “Als je in een dorp woont, is het normaal om iets voor de gemeenschap te doen.” Al bij aankomst blijkt meteen de enorme clubliefde. Deden is al druk bezig om het terras van de kantine op te ruimen, terwijl binnen de kachel al een behaaglijke warmte verspreidt. Later komt ook nog een andere vrijwilliger even om de hoek kijken, vanwege een door kwajongens met vuurwerk opgeblazen brievenbus. “Ik maak zo snel mogelijk een ophangsysteem, zodat de brievenbus er makkelijk is af te halen”, zegt Deden, zonder zich ook maar één seconde druk te maken over de vraag of dat al dan niet in zijn agenda past. Sinds februari 2000 is Deden lid van ‘De Greveling’. Een paar maanden daarvoor was hij samen met zijn gezin vanuit Heerenveen verhuisd naar Oudehaske. In Heerenveen was hij jarenlang lid van handbalclub WIK-FTC, die later de naam veranderde in Handbalvereniging Heerenveen. “Het waren allemaal heren op leeftijd en qua jeugd was er totaal geen instroom. Daarom ben ik er mee gestopt.“ “Nadat ik zelf al een aantal jaren lid was van De Greveling, werd ook mijn oud-ploeggenoot Piet Meijer van HV Heerenveen hier lid. Met hem doe ik sinds die tijd het onderhoud bij de club. Of dat al niet toevallig genoeg was, werden er daarna nog meer leden van onze oude handbalploeg lid van De Greveling”, zegt Deden, die in de avonduren ook regelmatig meehelpt bij het Racketcentrum in Heerenveen. Daar draait hij bardiensten en doet hij eveneens onderhoud.

HELPEN IS NORMAAL Voor de 58-jarige Deden is het de gewoonste zaak van de wereld dat mensen elkaar helpen. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook qua werk. Zo was hij zelf tot aan zijn pensioen in juni 2014 KAM-functionaris (Kwaliteit, Arbo en Milieu) bij de luchtmacht. Van-

hoefde gelukkig niet te revalideren. Een week later stond ik zelfs alweer op de tennisbaan.” Hoewel Deden er naar eigen zeggen geen last van heeft, merkt hij wel dat hij tegenwoordig soms kortaf is. “Tenminste, dat zeggen mensen in mijn omgeving. Zelf wil ik er niet aan dat het aan de TIA ligt.”

DANKBAAR

uit die functie zorgde hij er niet alleen voor dat onderdelenleveranties voor vliegtuigen goed verliepen, zodat piloten veilig hun werk konden doen, maar ook controleerde hij de kaders van de wet rondom arbo- en milieuwetgeving. “In totaal ben ik zesmaal uitgezonden. De laatste keer was naar Afghanistan, vanaf september 2013 tot begin 2014. Vanuit mijn taak zorgde ik er met collega’s voor dat de randvoorwaarden in orde waren voor iedereen op de basis. Je wilt erheen vanwege de saamhorigheid van de groep. Je doet het niet alleen voor de Nederlanders, maar vooral ook voor de bevolking daar. Iedereen die je daarbij een goed gevoel kunt geven en weet te bereiken, daar ben je blij mee.”

GESCHROKKEN Nadat Deden terugkwam in Nederland, zou hij aanvankelijk tot aan zijn pensioen in juni blijven werken. Daar kwam in maart echter als een donderslag bij heldere hemel verandering in vanwege een lichte TIA. Daardoor hoefde hij van april tot aan zijn pensioen geen werk meer te verrichten. “Ik kreeg de TIA toen ik aan het tennissen was. Een pijnscheut in mijn nek, toen ik een backhand wilde slaan. Nadat ik twee aspirines en een glas water had genomen, ben ik naar huis gegaan. Mijn vrouw heeft daarop 112 gebeld. Die stuurde een ambulance. In ziekenhuis Tjongerschans is vervolgens een aantal testen gedaan, waaruit bleek dat ik een TIA had gehad. Ik heb toen ter observatie een paar dagen in het ziekenhuis gelegen, maar

De TIA, een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen die desastreuze gevolgen kan hebben, heeft geen invloed gehad op het vele vrijwilligerswerk dat Deden verricht bij De Greveling. Nog altijd onderhoudt hij samen met Meijer de tennisbanen, het groen, verricht hij schilderwerk, maken zij samen buitenom schoon, verrichten reparaties en draaien onder andere bardiensten. “Wij horen vaak dat mensen tegen elkaar zeggen hoe mooi de banen erbij liggen. Dan zeggen Piet Meijer en ik tegen elkaar: ‘Dat hebben wij toch maar weer mooi gedaan’. Dat maakt het werk, dat wij voor de mensen die hier sporten doen, ook zo dankbaar.” Dat de mensen binnen de club graag zelf de schouders eronder zetten om hun club te helpen, blijkt overigens wel uit de verbouwing van de kantine. Die werd binnen vijf weken vergroot en volledig vernieuwd. Daarnaast zijn er tal van sponsoren geregeld, waardoor De Greveling jaarlijks een solide inkomstenbron kent. Toch heeft Deden nog een grote wens voor zijn club: “Ik hoop dat er meer mensen naar onze club komen, bij voorkeur meer nieuwe jeugdleden. Ik vind dat onze vier banen er soms wat leeg bij liggen.”


44

NUMMER 01 • 2016

VOETBALSCHEIDSRECHTER STEF VERHAGEN

“IK DROEG EEN MASKER OM AARDIG TE WORDEN GEVONDEN” De afgelopen elf maanden ging Stef Verhagen door een hel, zoals hij het zelf omschrijft. In die periode kickte hij bij Vossenloo in Eelde af van zijn drankverslaving. “Ik heb na vijfenveertig jaar definitief afscheid genomen van mijn ‘beste’ vriend. Ik ben nu veertien maanden clean.” De 56-jarige Verhagen uit Heerenveen is een markante man. Zo gaat er geen thuiswedstrijd van zijn ‘cluppie’ NEC voorbij, of hij komt bij Studio Sport in beeld. Ook gaat hij naar de uitwedstrijden van de Nijmeegse voetbalclub, als die in de buurt moet voetballen. Zoals tegen FC Zwolle, FC Groningen, Cambuur Leeuwarden of sc Heerenveen. “Voor elke wedstrijd maak ik er qua kleding weer iets bijzonders van”, zegt Verhagen, die ondertussen vierentwintig jaar in Heerenveen woont. Nadat de drukkerij, waar hij werkte, in zijn geboortestad Nijmegen, failliet ging, verhuisde hij voor zijn werk naar Lelystad. Toen ook die drukkerij failliet ging en zijn eerste huwelijk strandde, vond hij werk bij Banda in Heerenveen. Maar ook daar verloor hij door mindere tijden bij het bedrijf zijn werk. Veel mensen in Heerenveen en omstreken zullen Verhagen kennen als fan van NEC en als voetbalscheidsrechter. Hij is inmiddels een

kwart eeuw scheidsrechter en fluit bijvoorbeeld bij de Heerenveense zaalvoetbalcompetitie voor bedrijven en bij diverse andere wedstrijden. “Ik ben geboren onder de rook van het NEC-stadion. Via mijn vader, die er huisfotograaf was, kreeg ik de liefde voor de volksclub met de paplepel ingegoten. Ik was zes jaar toen ik er voor het eerst kwam. Toen ik vijftig jaar fan was, heeft NEC mij een etentje aangeboden in het stadion, kreeg ik een rondleiding en mocht ik een wedstrijd volgen vanuit de ‘viplounge’. Die volkse mentaliteit is wat mij zo aanspreekt bij NEC. Die club loopt als een rode draad door mijn leven.” De woning van Verhagen en zijn vrouw puilt letterlijk uit van de NEC-attributen. Niet alleen met shirts van diverse spelers waarvan sommige vol handtekeningen en kilo’s sjaals, maar ook met plakboeken. Terwijl er door het hele huis heen ook heksen hangen. “Mijn vrouw is gothic. Ik vind het eerlijk gezegd wel mooi.”

ELLENDE Hoewel Verhagen een Nijmegenaar in hart en nieren is en altijd zal blijven, begon de ellende in zijn privéleven ook in de ‘Keizer Karelstad’. Hij groeide op in een gezin van drie kinderen. Waarbij zijn ouders amper met elkaar spraken en regelmatig ruzie hadden. Zelf wilde Verhagen altijd aardig gevonden worden. “Ik droeg een masker, zag mijzelf als een ‘loser’. Ik heb ook altijd tegen mensen opgekeken. Zo was mijn vader niet alleen fotograaf, maar werkte hij ook bij een drukkerij. Vandaar dat ik ook dat vak heb gekozen, om voor vol te worden aangezien. Maar zo werkt de wereld niet, weet ik nu.” De boodschap dat de wereld anders in elkaar steekt dan Verhagen altijd dacht, kreeg hij vierentwintig uur per dag te horen in de ontwenningskliniek in Vosserloo. “Voorheen probeerde ik mijn drankverslaving angstvallig te verbergen. Maar daar kon dat niet meer.” De verslaving zelf begon op zijn elfde levensjaar. Volgens zijn omgeving kreeg hij al op zijn derde zijn eerste flesje bier aangereikt en op zijn achtste dronk hij de restjes bier uit glazen en flesjes bij hem thuis. Toch waren er ook mooie momenten. Zoals de thuiswedstrijden van NEC, eens in de twee weken. Daar mocht hij dan mee naar toe. “De eerste keer was ik verdwaald in het stadion en was ik mijn vader kwijtgeraakt. Werd hij omgeroepen of hij zijn zoon even wilde ophalen,

terwijl hij foto’s moest maken. Dat kon hij niet echt op prijs stellen.” Maar op zijn elfde levensjaar ging het echt mis. Op die leeftijd werd hij tweemaal slachtoffer van seksueel geweld. Eerst door een onbekende en later bij de atletiekclub. Het bleek de opmaat tot een roerige tijd met stelen van een brommer, kauwgumdiefstal uit een winkel, vrouwen en onder andere drank. “In eerste instantie waren dat vier kratjes per week, later werden dat dertig biertjes op een avond. In Friesland maakte ik kennis met Beerenburg. Heerlijk vond ik dat. Anderhalve liter per dag was niets. Daardoor kon ik alle ellende van mijn jeugd vergeten. Alles gebeurde stiekem. Ik verstopte de flessen overal.” Totdat zijn huidige partner en zijn zoon het zat waren. Dat was in 2011. Zijn vrouw dreigde hem te verlaten, als hij er niets aan zou doen.

Daarop belde Verhagen zelf met de Verslavingszorg Noord-Nederland. Tussendoor kreeg hij een paar keer een terugslag. “Ik was destijds op sterven na dood. Ik hoefde alleen het laatste zetje nog maar te krijgen. Toen ik in 2014 weer een terugslag kreeg, heb ik mij vrijwillig laten opnemen. Na elf maanden was ik clean. Dat ben ik nog steeds. Maar een alcoholist zal ik altijd blijven.” Ondertussen helpt Verhagen zelfs mee bij de therapeutische loopgroep van Vossenloo. “Mensen kijken nu tegen mij op. Dat had ik van ‘zijn lang zal ze leven’ nooit verwacht. Ik, die mijzelf altijd als een loser zag. Als ik dan na zo’n sessie thuis kom bij mijn vrouw moet ik altijd eerst een potje janken”. “Maar weet je. Het is goed zo. Het is klaar met de drank.”


heerenveen • SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

Wie worden de Friese sporthelden van 2016? Tot 31 januari kan er nog gestemd worden voor Sportgala Fryslân, de verkiezingen voor Friese sporters van het jaar. Friesland kent een indrukwekkend rijtje aan topsporters die mede Friesland op de kaart zetten. Er kan gestemd worden op sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, gehandicapte sporter en Fryske sporter van het jaar.

45

‘CROSS DUATHLON’ EEN OFFROAD UITDAGING Op zaterdag 30 januari wordt het 4e open Fries kampioenschap cross duathlon georganiseerd. De Feanster Cross Duathlon bestaat uit twee disciplines, een crossloop en een ATB onderdeel. De duathlon biedt twee afstanden aan, een midden- en een sprintafstand. Bij beide afstanden kan men zowel als individueel of als duo deelnemen. Er wordt zowel met een crossloop gestart als gefinisht. Het sportevenement wordt gehouden in recreatiegebied ‘De Heide’.

Genomineerden maken kans om de ‘Pim Mulier’ award in de wacht te slepen, vernoemd naar de grondlegger van de georganiseerde sport in Nederland. Winnaars van vorig jaar waren onder andere Ireen Wüst, Epke Zonderland, Aafke Soet, Bart Helmholt, Rixt van der Horst en Jokelyn Tienstra. U kunt uw stem uitbrengen op www.sportgalafryslan.nl!

‘Zwart’ betalingen door sportverenigingen

Veel sportverenigingen bieden hun trainers een financiële vergoeding voor hun diensten. De vergoeding wordt als vrijwilligersvergoeding in de boekhouding verwerkt. Hierover ontstaan echter veelal problemen omdat men vaak niet op de hoogte is dat een vergoeding boven de € 4,50 per uur niet meer onder de noemer ‘vrijwilligersvergoeding’ valt. Hierdoor betalen verenigingen de trainers dikwijls per ongeluk zwart. Bij controle door de belastingdienst volgen vaak onvoorziene naheffingen en boetes, die bij verenigingen zeer nadelige financiële gevolgen met zich meebrengen.

Inschrijven voor het evenement kan via de website van de Feanster Cross Duathlon. Voor meer informatie: www.feanstercrossduathlon.nl

Voor meer informatie www.sportwerkgeverfryslan.nl

DUURZAME SAMENWERKING FRIESLAND EEUWIGE ROEM VOOR VRIJWILLIGERS SC HEERENVEEN COLLEGE EN THIALF Het Friesland College en Thialf tekenden in december een duurzaam samenwerkingscontract. De MBO-instelling verwacht van de overeenkomst dat Thialf een inspirerende omgeving voor de studenten biedt, waar prestaties worden voorbereid en geleverd. Frank van Hout, lid van het college van bestuur van het Friesland College, is blij met de samenwerking. “Het sluit prachtig aan bij ons beroepsonderwijs, waarin wij praktijk en leren zoveel mogelijk met elkaar verbinden.”

De vrijwilligers Hans Moerman, Jopie Roepel en Nazan Sahakyan van sc Heerenveen zijn vereeuwigd op een schilderij. De doeken komen voor altijd op een voor iedereen zichtbare plaats te hangen in het stadion van de eredivisionist. De onthulling van de schilderijen vond plaats tijdens de door ongeveer vijfhonderd mensen bezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de Ondernemers Sociëteit Sportclub Heerenveen (OSSH) en de voetbalclub zelf op 12 januari en had als thema ‘Onbekende sterren op het doek’. Van de drie vrijwilligers zijn door diverse kunstenaars schilderijen gemaakt. Die werden alle getoond. Een jury bestaande uit technisch directeur Hans Vonk, trainer Foppe de Haan en Eric Bos en Jantien de Boer vanuit de kunstwereld koos van elke kunstenaar het mooiste schilderij.

In totaal zijn er ruim 550 vrijwilligers actief bij sc Heerenveen. Daarvan werken er 320 in de veiligheid en honderdtwintig onder andere als scout of fungeren zij bijvoorbeeld als gastgezin. Sc Heerenveen wilde op deze manier haar vrijwilligers in het zonnetje zetten. Daarbij werd er samengewerkt met de Kunstacademie in Groningen, die tien jaar bestaat.

INLINE-TALENTEN TEKENEN BIJ SKATE FORCE

Met een officieel tekenmoment in Sportstad Heerenveen heeft Skate Force zich zaterdag 16 januari officieel gepresenteerd als inline-team. Een inline-team met talentvolle jeugdrijders uit Friesland.

Skate Force is de talentvolle jeugdploeg van de Stichting Skate Promotie Equipe. Het team is samengesteld uit twaalf ambitieuze jongens en meisjes die uitkomen in de categorieën kadetten en junioren B. Trainer en begeleider van Skate Force is inline- en schaatstrainer Pieter Jorn Gemser uit Gorredijk. De speerpunten voor de ploeg zijn deze zomer de landelijke- en internationale wedstrijden.

Niet alleen op het gebied van sport valt in Thialf veel te leren, ook zien beide partijen mogelijkheden op gebieden als horeca, hospitalitiy, administratie en start-ups van innovatieve bedrijfjes. Tevens zien beide partijen het voordeel van de wisselwerking van het werken met studenten. “Studenten bieden waardevolle kennis en nieuwe inzichten waar wij ook van kunnen leren”, aldus Eelco Derks, directeur Thialf. “Hiernaast vinden wij het belangrijk dat de studenten zien en beleven hoe het is om te werken in een dynamische omgeving als Thialf.” Anke Visser, directeur van het CIOS tevens onderdeel van het Friesland College, ziet eveneens veel mogelijkheden voor allerlei sectoren. Met name de voor de opleiding in de schaatssport, op dit terrein worden de banden steeds hechter. Het samenwerkingsverband past ook bij de vernieuwing van Thialf, waar de vernieuwing naar verwachting voor het schaatsseizoen 2016/2017 klaar is.

DE TRAINERS CAROUSSEL

Van de trainers van verschillende voetbalverengingen in Heerenveen en omstreken zijn de contracten verlengd. De voetbal vereniging Aengwirden verlengde voor de derde keer het contract van Frank Waringa. Tjalling Bergstra tekende voor zijn tweede seizoen bij v.v. Oudehaske en ook Read Swart uit de Knipe verlengde het contract van Jan Sietse Heida voor het tweede jaar. Marcel Valk zag zijn contract bij v.v. Heerenveen met nog een jaar verlengd worden. De voetbalvereniging Akkrum besloot in goed overleg het contract met Jelle Jan Leijenaar niet te verlengen, deze rol wordt overgedragen aan Andre de Vries. Wie de nieuwe trainer bij Heerenveense boys wordt is nog niet bekend.

Het maximale presteren is het uitgangspunt voor de ploeg van Gemser. Prestaties, plezier en sporten in een vriendengroep vormen de rode draad voor een professionele aanpak. Het seizoen start met de Europa Cup wedstrijd, Trophée des Trois Pistes op 25, 26 en 27 maart 2016 in Zuid-Frankrijk.

Marcel Valk

Het team Skate Force bestaat uit; Kadetten meisjes: Lisanne v.d. Vosse, Vera Lou Gemser, Debby Behr en Maaike Verweij. Junioren B meisjes: Daniëlle Giezen, Jasmijn Visser, Rosalie Jorritsma en Marijke Groenewoud. Junioren B jongens: Harm Visser, Wessel Horlings, Daan Gelling en Mike Dogterom.

HEEFT U OF UW VERENIGING IETS NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS WETEN VIA REDACTIE@GROOTHEERENVEEN.NL


46 3

1

2

14

15

8

14

7 17

14

11

10

11

22

23

24

25

26

20

21

9

9

H

17 2

15

22

17

24

15

8

17

15

9

22

6

15

8

22

17

12

15

6

17 19

22

6

12

6

14

22

8

17

6

18

14

17

11

10

10

19

17

10

2

22

22

10

1

14

2

6

10

17

7

PUZZELPAGINA NR 01 -2016 GROOTHEERENVEEN KRANT

17

17

7

2

14

4

17

14

26

4

18

9

18

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

19

7

9

13

8

12

7

22

18 8

14

17

19

18

18

5

17 11

D C

17

16

17

6

NUMMER 01 • 2016 6

5

4

7

6

18 17

4 14

17

22

19

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 01-2016 – tot uiterlijk 10 FEBRUARI 2016. Wij wensen u veel puzzel plezier!

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

populair

vuurwapen

roofdier

vreemde munt

7

United Nations

nazaat

lof bewijzen sterke drank

tuinkamer

2

idee

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

M

11

16

2

G

14

14

L

13

T

3

4

11

6

4

6

20

10

4

8

4

14

4

10

13

4

2

nikkel

15

4

15

11 3

13

2

24

4

3 11

10

10 4

20

muzikant

5

4

naarling

oxidatie

Indonesisch eiland

Spaanse groet

11

21

21

brandstof

1

14

21

bouwland roem

wisselborgtocht

6

weefsel

6

4

20

17 16

11

18

10

13

25

23

11

2

8

10

14

4

13

17

13

2 4

13

3

15

5

13

4

4

2

4

1

11

4

4

6 10

2

8

7

2

11

14

4 3

15 2

4

13

5

20

5

3

4

2 11

13

25

14

19

honingdrank

2

6 4

ongebruikt

tijdstip

4

10

10

25

plechtige gelofte

afwisseling

piraat

3

3

koraalbank

ingetogen

15

22

2 4

20

25 5

3

8

17 11

4

roklengte gelijkenis

bloem

zweep

groente

9

stemming

klipgeit

en volgende

Europese sportbond muziekinstrument

één en ander

herkomst

13

3

grafvaas

10

whiskyaanduiding

gezicht kleinste deel

plant

voordat

13

26

4 4

6

10

13

4

24

6

3

13

12 15

11 8

2

2

4 2

2 15

15

20 4

4

13

zangnoot

gigabyte

schuine strook

2

2

Gelijke cijfers staan voor gelijke letters. Probeer het gekleurde woord te vinden.

onderricht zuivelproduct

riv. in Spanje

kweken

10 3

verdediging bladgroente soort hond

3

2 wapenmagazijn

paling doorlatend

3

21

Russisch heerser

bevel

onder andere

2

horizon karaat

sterke drank

1

in orde

hoofddeksel

Spaans gerecht

12

4

brandstof rugzak

deskundige

ouderdom Indische dolk

nakijken

WAARDEBON VAN € 25,00

vragend vnw.

pl. in Canada troefkaart

een zekere

hetzelfde

profeet

1

HEERENVEEN

8

soort duif

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

2 KAARTEN

12

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 01, VÓÓR 10 februari A.S. PER EMAIL NAAR info@grootheerenveen.nl OF NAAR: Grootheerenveen, Zwarte weg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen. Oplage: 28.000 exemplaren.

ISU World Cup Finale Thialf Heerenveen vrijdag 11 maart 2016

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer

Mustafa Gumussu FPH, Wim Walda, José vandeHoef en Henk van der Veer

HOOFDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

VERKOOP Ying Mellema, Bauke Thijsseling, Marianne Bouwman en Ewoud Hartog

VORMGEVING Frans van Dam (Quod Media)

Niets uit deze uitgave mag worden

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


K.R. Po straat st121 Heere nveen

Continu zorgt ervoor dat mensen en organisaties in de bouw en industrie de wind mee krijgen. En dankzij onze nieuwe vestiging in Heerenveen geven we ook opdrachtgevers en kandidaten uit het gehele noorden een duwtje in de rug bij het behalen van hun doelen. Met de komst van deze vestiging heeft Continu een landelijke dekking verworven. En daar plukt u als opdrachtgever en kandidaat de vruchten van.

Continu is ook gevestigd in Almelo, Amsterdam, Arnhem, Breda, Capelle aan den IJssel, Eindhoven, Maastricht en Utrecht

www.continu.nl


Wij zijn ‘n Gouden Plak Er gebeurt hier veel en dat biedt kansen. Voor sporters én voor ons als ondernemers en inwoners. Met onze sportiviteit, (h)eerlijke Friese nuchterheid en doorzettingsvermogen: als wij samen onze schouders eronder zetten is alles mogelijk, zelfs goud!

Horeca-ondernemer

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.