GOODLIFE 38

Page 1

D o b ro

L e t n i k 9, Ĺ t e v i l k a 38 J e s e n 2017

Ĺž i v lj e n j e


Edinstveni razred C. Neskončno možnosti. Novi razred C je ustvarjen za vse razmere, ne glede na vaše želje.

Že za 27.900 EUR ali 268 EUR*

Pri tem smo na prvo in s tem na pravo mesto postavili varnost, ki ne

Več na mojmercedes.si

notranjost za udobje vseh potnikov in izjemno prostoren prtljažnik pa bodo poskrbeli za navdušenje, ki vas bo poneslo dlje kot kadarkoli doslej.

dopušča naključij. Športne zunanje poteze, ergonomsko oblikovana

*Primer izračuna za finančni leasing za model C limuzina 160: polog prodajalcu 9.080,00 EUR, skupni znesek financiranja 19.100,00 EUR, odplačilna doba 84 mesecev, stroški obdelave 280,00 EUR, pogodbena variabilna obrestna mera 4,75%, EOM 5,28%, skupni znesek za plačilo 31.568,48 EUR. Akcija velja do odprodaje zaloge. Slike so simbolične.

Pooblaščeni prodajalci: Autocommerce, d.o.o., Ljubljana, T: 01 5883 520, RC Maribor, T: 02 4600 110, RC Koper, T: 05 6631 202, RC Celje, T: 03 4261 883.


Kombinirana poraba goriva: 2,1 - 8,1 l/100km. Kombinirane emisije CO2: 48 - 183 g/km. Emisijska stopnja: EU6. Emisija dušikovih oksidov (NOx): 0,0093 - 0,0707. Emisija trdih delcev: 0,00015 - 0,00112. Št. trdih delcev: 8,11x10⁸ - 5,14x10¹¹. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Naročnik oglasa: Autocommerce, d.o.o.


Franšizna trgovina Weekend Max Mara:

LJUBLJANA – WOLFOVA ULICA 10

WEEKENDMAXMARA.COMPremium klub s premium ponudbo


KAZALO

Letnik 9 | Številka 38 | Jesen 2017

10 .

KOŠARICA . poezije rdeče-črnega glamurja .

12 .

OBISK . Anže Kopitar . »Rad se družim in pohecam, zato mi kolektivni športi ustrezajo. Mislim, da mora biti individualcem, ki jih sicer zelo spoštujem, kdaj prav dolgčas.« .

16 .

PORTRET . Jan Cvitkovič . Prepričan je, da človek postane dober takrat, ko ga življenje pošteno namlati. In kdo je ta človek, Jan Cvitkovič? se sprašuje Patricija Maličev. .

20 . PLATNO . Damien Hirst . Cena veličastnega šova na

12

5000 kvadratnih metrih ni točno znana. Poznavalci pravijo, da je to najverjetneje najdražja samostojna razstava v sodobni umetnosti..

22 . ŠKARJE . Agatha Ruiz de la Prada . Leta 1999 je na izboru za evrovizijsko popevko v Izraelu oblekla špansko predstavnico v gejevske barve in na obleko prilepila še velikansko rdeče srce, ki je od začetka kariere njen zaščitni znak..

» Zelo mi je všeč, da se avtomobili spremenijo v robote. Bil bi transformer za kak dan ali dva.« Anže Kopitar v OBISKU pove, katero filmsko vlogo bi si izbral.

36 . UM-NA-KOLO . Goran Dragić pripoveduje 38 .

pravljico o žogi in zlatu. Katero je najtežje vprašanje in zakaj si je oddahnil. .

INTERVJU Jurij Zrnec - filozofsko o času. Ob tem pa vas z Alenko vabita, da si 360° intervju pridete kar sami poslušat v njuno intimo pogovora. .

50 .

POBEG . v Benetke – Poetično. Rajsko. Pa tudi melanholično. Žalostno. Tako beneško. Veliko zgodb nosi v sebi ta starodavna umetniška stvaritev. Morda te zato tako krčevito potegne vase..

54 . DOBRO MESTO . Kuala Lumpur Mica Melanška .

»Pa halo, igramo finale, vodimo dve piki, kaj glavo dol, ni še kon'c! Šele začel se je!!!«

36

7

GORAN DRAGIĆ o zadnjem time-outu in zlati pravljici.

38

Goodlifestyle.si


POZDRAV

Kaj imam okoli vratu? Kolajno! Zlato! Košarkarsko! Ne, seveda ni moja, mi pa res veliko pomeni. Novinarji svojih uspehov ne moremo kazati s kolajnami. Kakšen stanovski kipec sem in tja, to že. Zato lahko take uspehe vzamemo malo tudi za svoje. Pa saj tega ste verjetno vsi vzeli za svojega. Navijači sploh. To so pokazali z množično dnevno migracijo v Istanbul in s sprejemom evropskih košarkarskih prvakov na Kongresnem trgu. Da o poplavi všečkov in objav na družbenih omrežjih niti ne govorim. Naš življenjski cikel se ves čas nekako spiralno vrti. Tako nas skozi čas pripelje do istih stvari, krajev, področij, ljudi ... a v drugi časovni dimenziji. To leto vedno pogosteje prihaja k meni moja športnonovinarska preteklost. Pravzaprav se v tokratnem Goodlifeu pojavita dve moji veliki športni ljubezni – košarka in hokej. V meni spet povzročata nemir. Tokrat s časovno distanco. Čustveno nikakor ne. Ob toliko razočaranjih in bolečini, ki smo jih bili deležni v zgodovini slovenske košarke, je bilo zame gledanje tokratnega evropskega prvenstva pravzaprav lahkotno. Suverenost je bila očitna. Srčni utrip mi je narasel le ob koncu finala, v zadnji minuti odmora, ko je Goran Dragić tole povedal svojim kolegom: »Pa halo, igramo finale, vodimo dve piki, kaj glavo dol, ni še kon'c! Šele začel' se je!!!« So bile to ključne besede? Ne vem. Ampak s tem trenutkom je Slovenija odšla v zlato zgodovino. Konec Goranove pravljice si preberite v rubriki Um-na-kolo. Veliko pravljic pa je že spisal naš najboljši hokejist vseh časov Anže Kopitar. A tokrat je potreboval najdaljše počitnice v svoji karieri. Zakaj? Povabili smo ga na Obisk.

— MATEJA JANEŽIČ mateja.janezic@goodlife.si

Tehnologija, ki oživi papir! Še tretjič v tem letu vam prinašamo »žive« zgodbe na papirju. Če nimate vrtoglavice, skočite s padalom in pokukajte na naslovnico. Prisedite na kavo k Juriju Zrnecu in prisluškujte intervjuju, ki ga je z njim imela Alenka Birk, s 360-stopinjskim razgledom. Čisto zares žive so fotografije Anžeta Kopitarja. Ilustrator Mitja Bokun pa kar pred vami izlije svoj portret Jana Cvitkoviča. Navodila za uporabo najdete dve strani nazaj. Revija Goodlife 38, jesen 2017 Dobro življenje G oodlife.si , info@goodlife.si Lastnik in izdajatelj: GL, d. o. o., Erbežnikova 2, 1000 Ljubljana Odgovorna urednica: Mateja Janežič Avtorji: : Izabela Arsovska, Alenka Birk, Mitja Bokun, Bor Borg, Aleš Čakš, Peter Giodani, Mateja Janežič, Primož Korošec, Patricija Maličev, Teja Roglič, Lovro Rozina, Nika Ruter, Kaja Stankovič, Gruša Zorn Lektura: Nataša Požun Trženje: Saša Vitič, sasa.vitic@goodlife.si Prelom in oblikovanje: Jure Šajn & Bernard Šljivar AR (obogatena resničnost) vsebine: Digidrom.si in Artrebel9.com Naslovnica: Simon Dermota Tisk: Delo, d. o. o., Tiskarsko središče, Dunajska 5, 1000 Ljubljana

Se vam zdi zanimivo? Veseli bomo tudi vaših predlogov, sploh če že kaj podobnega ustvarjate sami. Morda lahko to počnemo skupaj. Dobre zgodbe v vseh oblikah. Zato spremljajte tudi naše spodnje medije. Sedmega decembra vas presenetimo še z zimsko številko. Nikoli ne uganete, kaj pripravljamo za vas! :)

GOODLIFESTYLE.SI FACEBOOK.COM/GOODLIFE.SI INSTAGRAM.COM/REVIJA_GOODLIFE YOUTUBE.COM (REVIJA GOODLIFE)

ISSN 1855-6957 Revija Goodlife izide štirikrat letno.

8

Goodlifestyle.si


Droga Kolinska d.d., Kolinska ulica 1, 1000 Ljubljana

nova izkuĹĄnja tonica

Odkrij nov, ekskluziven okus, poln sveĹžine in drznega stila, izpopolnjen s pravo mero grenkobe in intenzivno aromo grenivke.


K

KNJ IGA THE PRO UST QUE STIO NNA IRE, ASSO ULIN E 42,00 EVROV ASSO ULIN E.CO M

MO ŠK A UR A TU DO R BL AC K BAY RE D, IZB IRA LA DY GAGA MA LA LA N. EU

U

ŠT

JE

ŽE

N SK A L EV O Z UR S M N J I LČ D A I B A L A E, B N I C A M U L L A U L I I A N GA N GA N A T I R I .E , U RI LI , BI G S AT E R O NI R

KOŠARICA

E DO M ZA KN JIG RA EV 29,90 SI TR GOVI NA IK A.

B R EZ Ž IČ N E S LU Š A LK E B EAT S BY D R E B A LM A IN C O LL EC T IO N 504,00 EV RE B A LM A IN .C O M

JA K N A U S N JE N A B EL S TA FF EV R OV 2.693,00 H.C O M C T FE FA R

ZA PE ST NI CA AP HR OD ITE, KO LE KC IJA VI BR AN T SIC ILY , FR EY W ILL E 935,00 EV ROV SH OP.FR EY W ILL E.C OM

PRIČAKU JTE NEPRIČA KOVANO, BLACK TONIC COCKTA.SI

GORILNI K NA PELETE ZA UPORAB O NA PROSTEM, BREZ DIMA, ISKER IN UMAZAN IJE. KOCKA DIAMAN T LOVE, USNJE, PELMON DO. PELMON DO.SI

ST Z LO Ž LJ IV IN E-T R G OV

,M P IK N IK

ERCED

E S- B E

Z ED ES-B EN A R EV 26 63, E. S I O M M ER C

O L, M ER C

A.AU TO C

NZ

ZA O GA I PODL E R C E.S A R V OMM E C 9 O ,6 T 2 5 A.AU OV IN E-T R G MOŠKI COPATI ZA TEK NIKE AIR ZOOM SPAN 2, INTERSPORT 99,99 EVRA

10

Goodlifestyle.siOBISK

Sem nežna duša na ledu

Prišel je pozno popoldne na nedavni 30. rojstni dan. Zdaj lahko vroč avgustovski dan. Eleganten. z več odmika in zrelostjo gleda na V temno sivi obleki. A za to vse dosežke. Pa ne samo to. Pravi, je bila posebna priložnost. da jih kar nekaj še prihaja. »Letos Zemono je gostil zadnji dosežek je bilo zame res dobro poletje. avtomobilske elegance znamke Zelo sem se spočil in dobro Mercedes-Benz. On pooseblja pripravil za novo sezono. Mislim, Tekst: Mateja Janežič • Foto: Primož Korošec klasično eleganco, moč, da sem zato zdaj pripravljen celo natančnost in nemško marljivost. najbolje kot kadar koli doslej v Anže Kopitar že enajst let v karieri,« je povedal že takoj. najmočnejši ameriški hokejski ligi na svetu, NHL, dokazuje, da je najboljši slovenski hokejist vseh časov. Pravzaprav, da je eden red kratkim ste imeli rojstni dan. Vse najboljše. To je zdaj izmed najboljših na svetu. Pa ni obleka tisto, kar te prevzame prva trojka? pri tem simpatičnem športniku. Ampak njegova duhovitost, Ja, hvala lepa. Res je, to je zdaj prva trojka. odprtost, prijaznost. Pa še vedno tisti pristni gorenjski naglas. »Rad se družim in pohecam, zato mi kolektivni športi ustrezajo. Ko ste prišli v NHL, ste bili res še zelo mladi, 19 let. Kako zdaj, pri 30, gledate Mislim, da mora biti individualcem, ki jih sicer zelo spoštujem, na kakšnega mladega, nadarjenega, nadobudnega hokejista, ki pride v NHL? kdaj prav dolgčas.« (smeh) Zato se je očitno dobro počutil tudi Ja, kako, da so fejst mladi. Ko sem jaz prišel v ZDA pred 11 leti, sem gledal v Goodlifeovi ekipi. Nismo dovolili, da bi mu bilo dolgčas. Kljub 30-letnike in si rekel, ah, kje je še to. To je še fejst daleč. No, pa sem že tukaj. Po žgočemu soncu se je profesionalno oziroma bolje rečeno kot mojem tudi oni zdaj tako gledajo name, ampak bodo hitro pri meni. (smeh) pravi model postavil pred fotoaparat. Sonca pa je po 11 letih življenja v Los Angelesu tako ali tako že vajen. Ste imeli letos najdaljše počitnice v svoji karieri?

ANŽE KOPITAR • Hokejist

P

Da bi naštela vse njegove uspehe, bi potrebovala več kot le tri strani, zato je bila za tokratni pogovor dobra iztočnica prav njegov

12

Letos sem si res vzel čas po sezoni, da sem se dobro spočil. V zadnjih petih letih sem odigral zelo veliko tekem, tako da sem potreboval tak počitek. Mogoče so bile res najdaljše v moji karieri.

Goodlifestyle.si


Kako ste jih izkoristili? Kar nekaj časa po koncu sezone smo ostali v Los Angelesu, ker so se nekatere stvari v klubu spremenile, zamenjale. Drugače pa sem v Sloveniji veliko časa preživel z družino, malo sem igral tudi golf. Z golfom ste tudi letos zbrali kar precej denarja za dobrodelne namene. Z Jocem Pečečnikom sodelujeva že pet let. Letos smo zbrali skoraj 111.000 evrov, kar je za Slovenijo res lepa številka. Mislim, da bodo otroci, ki bodo ta sredstva dobili, zelo veseli. Kar se naju tiče, pa zelo rada in z velikim ponosom to delava. In pomagava tistim, ki to potrebujejo. Ameriška novinarka vas je pred časom vprašala, ali bo vaša hčerka Neža tudi kdaj igrala hokej, in ste zelo odločno rekli ne. Da drsati jo boste seveda učili. Kaj pa zdaj, ko imate tudi sina Jakoba, zanj velja isto? Z ženo Ines oba gledava na to tako, da bosta delala, kar bosta sama želela. Mogoče bi ju prej usmeril v golf kot hokej, da bom lahko še jaz takrat z njima igral. (smeh) Sicer pa če otroka v mladih letih nekam siliš, dobi odpor. Verjetno bosta imela veliko možnosti, se bosta pa sama odločila, kako in kaj.

Najboljši zamah na golfu. Se ga spomnite? Seveda, imam tudi dva hole-in-one, da se malo pohvalim. (smeh) Česa se bolj spomnite, prvega gola v NHL ali prvega holein-one? Obeh se zelo dobro spomnim, čeprav mi je še vedno najbolj pri srcu prvi gol v NHL. Ga lahko kljub časovni oddaljenosti še vedno podrobno opišete? Absolutno se spomnim vseh detajlov. NEŽEN KARATKER IN KAPETANSKI C Hokej in golf sta si v nekaterih stvareh podobna, spet v drugih pa čisto različna. V golfu ni fizičnega kontakta. Razen če se pošteno skregaš s kakšnim tekmovalcem. Ja. (smeh) Hokej pa je zelo fizična igra na kontakt. Lani ste prejeli zelo zanimivo nagrado za džentelmensko igro Lady Bing Memorial Trophy. Vašemu karakterju bi to vsekakor pripisali, kateri pa so dejansko kriteriji, da v hokeju

Tudi seveda, kapetan mora biti dostopen za vse, naj bo 40-letni igralec ali 18-letnik. Nekako moraš povezati garderobo. V naši ekipi smo res dobri prijatelji, kar niti ni čisto običajno pri drugih. Zato je moje delo lažje. Imate govorilne ure za svoje soigralce? Ponavadi ni obsežno, pridejo pa kdaj kaj vprašat. (smeh) STANLEY NA GOLICI IN V PLETNI Veliko ste govorili o občutkih in ponosu, ko ste osvojili Stanleyjev pokal. Kateri pa je bil najbolj nenavaden prostor, kamor ste ga prinesli? Najbolj nenavadno je bilo, da smo ga s helikopterjem peljali na Golico. Spraviti sem ga želel na Triglav, pa ni bilo mogoče. Ravno hoditi z njim na ramenih pa nisem želel. (smeh) Zelo prijetno je bilo tudi, ko smo najeli dve pletni in se vozili po Blejskem jezeru. Tam sem imel res občutek, kot da se je čas ustavil. Pa še poseben član družine je pil iz Stanleyjevega pokala. Ko zmagaš, dobiš tudi mini Stanleyjev pokal za osebno last, in potem sva z našim kužkom skupaj jedla zajtrk. Jaz iz velikega, Gustl pa iz malega. Ta kuža je poseben član družine, ne? Midva z Ines ga kličeva kar najin prvorejenec. In ja, v bistvu imava tri otroke. (smeh) Oba sva zelo navezana nanj. Zelo poseben karakter je in nas vedno spravi v dobro voljo. Hokejisti veljate za robustne športnike. Vi pa nimate takšnih nalog v ekipi in tudi ne sodelujete velikokrat v takšnih dvobojih? Če se lahko temu tako reče, sem bolj nežna duša na ledu. Zelo nerad se pretepam. Hokej igram, da dajem gole in podajam. Se mi je pa tudi to že zgodilo. Vedel sem, da se mi enkrat bo. Resda samo enkrat in edinkrat, pa še to ni bil kakšen mogočen boj za highlightse. PILATES ZDAJ IN SMUČANJE KASNEJE

Neža je zdaj stara dve leti in pol. Vas pride pogledat na tekmo, trening? Vas že kdaj kaj vpraša o hokeju? Pride tudi na tekmo, tudi vedno bolj ga razume. Zdaj ko treniram na Bledu, je prišla kdaj na trening gledat. Ima majhne drsalke, tako da po treningu pride na led malo podrsat oziroma se skupaj voziva okoli. Zagrela se je za to in je fino videti. PRVI HOLE-IN-ONE IN PRVI NHL GOL Ko ste začeli igrati golf, ste imeli kakšne težave pri prijemu palice? Ste imeli recimo bolj hokejski prijem? Ne, v bistvu ne. Kar hitro sem se naučil prijeti pravilno. Resda je koordinacija telesa ali dinamika mogoče malo podobna hokeju, ampak kar se tehnike tiče, je čisto drugače.

13

prejmeš to nagrado? Če po pravici povem, ne vem. Mislim, da svoje glasove oddajo tudi sodniki. Oni seveda spremljajo vedenje vseh igralcev, ali igraš pošteno ali si recimo zahrbten. Tudi igralci glasujejo. Zdaj ste tudi kapetan LA Kingsov. To je še prav posebna nagrada. To je posebna čast. Ko prideš na začetku v takšno ligo, si samo želiš ostati v njej. Potem se pa kar samo dogaja. Naslednja želja je, da zmaguješ. Nikoli pa si nisem mislil, da bom kapetan kake ekipe. To je zame zelo pohvalno in s ponosom nosim tisto črko C na dresu. Kapetan mora skrbeti za soigralce tudi za zaprtimi vrati. Ste zdaj, če tako rečem, oče vsem drugim?

Če ste takšna nežna duša, vam morda ustrezajo tudi kakšni drugi športi, recimo joga? Ste kdaj poskusili? Joge nisem poskusil, v svoj trening pa sem že pred nekaj časa vključil tudi pilates, kar je sicer manj intenzivno od joge, ampak zelo fino. Meditiram pa še ne. (smeh) Pilates je verjetno dober za gibčnost? Absolutno. Pomaga mi pri treningu, ki je zelo intenziven in je raztezanje zato zelo pomembno in verjamem, da je zato tudi manj poškodb. Sem kar precej prožen, da se vsemu temu izognem. V katerem športu se ne bi nikoli preizkusili? Mislim, da mi ritmična gimnastika ne bi šla dobro. (smeh) Kaj pa boks, bi bil za vašo nežno dušo? Ne, tudi ne. Sploh ne. V kateri šport vas vleče poleg hokeja in golfa? Zelo rad igram nogomet in tenis. Glede na to, da sem rasel v

Goodlifestyle.si


kolektivnih športih, bi se odločil za nogomet. Rad se družim in pohecam, zato mi kolektivni športi ustrezajo. Mislim, da mora biti individualcem, ki jih zelo spoštujem, kdaj prav dolgčas. Je kakšen šport, ki bi ga radi poskusili, pa ga zdaj ne smete, ne morete? Ko sem bil mlajši, sem rad smučal. Zdaj pa ne morem. Mogoče si bom po karieri privoščil tudi počitnice na snegu in smučal. Torej še niste smučali, odkar igrate v NHL? Ne, nisem.

Izven hokeja je bil to zagotovo David Beckham. Glede na to, da je tam igral nogomet nekaj časa, je velikokrat prišel na naše tekme in sem imel to srečo, da sva se spoznala in tudi večkrat pogovarjala. Je zelo prijeten človek, oseba na mestu. Užival sem v njegovi družbi. Če bi lahko igrali v filmu ali seriji, katero vlogo bi si izbrali? Ohhh, moram pa malo pomisliti ... Če bi si res lahko izbral kar koli, bi si Transformerja. Zelo mi je všeč, da se avtomobili spremenijo v robote. Bil bi transformer za kak dan ali dva.

Ko ste izvedeli, da boste šli v Los Angeles, se vam je zdelo čudno, da greste v večno poletje oziroma pomlad?

Katero nadnaravno lastnost pa bi si želeli imeti, če bi lahko izbirali? Kaj pa vem. Mogoče, da bi bil jasnoviden. Da bi lahko predvideval, kaj se bo zgodilo.

Na začetku je bilo malo čudno, ampak na takšno podnebje se zlahka privadiš, to povem iz prve roke. Ves čas živimo v poletju in nisi nič odvisen od vremena. Prva leta je bilo malo čudno, ko je božič prišel naokrog in ni bilo snega. Zdaj pa smo se tudi tega navadili.

Radi gledate filme, serije, ki so zdaj popularne? Doma ni časa. Zdaj sta otroka tista, ki jima ga posvetim veliko. Ko smo na potovanjih, pa ja. Takrat so serije in filmi zelo aktualni. Moja kinodvorana so letala in hotelske sobe.

Ja kako pa potem dedek Mraz na saneh pride in kaj rečete otrokoma? Hmm, nismo še tako daleč, ampak bova morala malo vprašati. Sicer pa, saj smo v Hollywoodu, bomo že kak scenarij napisali, kako dedek Mraz po zraku pride ali kakšno drugo pravljico. (smeh)

Katera serija je ta trenutek aktualna pri vas? Črna lista (Black list), Suits pa tudi komedije, kot je serija Moderna družina.

HOLLYWOODSKI DEDEK MRAZ

Ste v 11 letih spoznali tudi kakšne hollywoodske igralce? Kdo od teh zvezdnikov je na vas naredil največji vtis kot oseba in zakaj?

14

V Moderni družini igra tudi vaš dobri prijatelj. Ja, res je. Eric Stonestreet ima vlogo v tej seriji in sva kar dobra prijatelja. In mogoče jo tudi zato zdaj rad gledam. Ampak vam nič ne namigne, kaj bo v naslednjem delu? Ne, ničesar noče povedati. (smeh)

HITRI STRELI Za konec pa še hiter vprašalnik, da izstrelite kot pak s palice. (smeh) Katera je vaša najljubša beseda? Hvala. Tudi po angleško Thank you. Ok, katere besede ne marate? Ne. Kaj vas odbija? Negativnost. Kateri zvok vam je všeč? Zvok naše gol sirene. Katerega zvoka ne marate? Pokanja. Najljubši vonj? Po palačinkah.

Najljubša kletvica? Angleška, ki se začne na f. Kateri poklic razen svojega bi še opravljali? Skiper jahte bi bil. Zadnje čase me vleče v navtiko. Zelo rad imam morje. Katerega poklica ne bi nikoli opravljali? Politik ne bi bil nikoli. Katero vrlino najbolj občudujete pri ljudeh? Iskrenost. Katero vrlino najbolj občudujete pri sebi? Marljivost. Kaj najbolj cenite pri prijateljih? Da jim lahko zaupam. Če bog obstaja, kaj bi si želeli, da vam reče, ko se srečata? Da je ponosen name, da sem veliko ustvaril in da sem predvsem lepo poskrbel za svojo družino.

Goodlifestyle.si


3 D AYS A U TO M AT I C ACC I A I O - 4 5 M M ( R E F. 674 )

15

MESTNI TRG 21 . LJUBLJANA . TEL.

386 1 421 Goodlifestyle.si 77 40PORTRET

Kadar delam, se ne zajebavam JAN CVITKOVIČ • Režiser, scenarist, arheolog Piše: Patricija Maličev • Ilustracije: Mitja Bokun

Rad ima nekonvencionalne, srčne, bistre in duhovite ljudi. Zdi se, da nekako takšne, kot je sam. O njem je bilo napisanih že nekaj bolj ali manj uspešnih portretov. Kako uloviti tisto najbolj resnično? Težko. Zame je bilo pri njem vedno najbolj bistveno, in poznam ga natanko nekaj mesecev več kot dvaindvajset let, kar je za nekoga pri štiridesetih veliko, da je tako ali drugače vselej živel, in potem tudi snemal, tisto, kar je živel.

P

retekle dni so na Festivalu slovenskega filma prikazali njegov najnovejši celovečerec Družinica, ki prihaja v kinodvorane sredi oktobra. V vsakem Cvitkovičevem filmu živi junak, dominantni junak, posameznik, ki s svojim delovanjem želi spremeniti okolico, naj zato bizarno ali tragično konča ali pač ne. Tako je tudi zato, ker režiser resnično verjame, da posameznik v tem svetu lahko spremeni večino. »Če lahko vplivaš na tiste, ki so ti blizu, lahko spremeniš tok stvari. Če pa samo opazuješ s strani in preračunljivo razmišljaš, komu ali čemu se boš pridružil, iz vsega skupaj ne bo nič. Ničesar ne boš dosegel.« Njegovi Gradnikovi v Družinici so srečna družinica. Njihovo življenje je lepo in mirno. Potem pa nekega dne oba starša nepričakovano izgubita službo in idilično družinsko življenje se nenadoma obrne na glavo. Breme, ki ga starša vedno teže prenašata, vse bolj pada na ramena otrok. Cvitkovič je spet zadel bistvo: v državi, kjer socialna pomoč temelji na prihodkih izpred dveh let, je meja med normalnim družinskim življenjem in golo revščino zelo tanka. ODRAŠČAL SEM V NENAVADNIH RAZMERAH Pri tem filmu, nemara bolj kot pri vseh njegovih doslej, gre za neposredno reakcijo na trenutne razmere v slovenski družbi. »Poznam kar lepo število slovenskih družin srednjega razreda, ki so v zadnjem letu, dveh propadle

17

»Življenje samo mi je bilo vedno malce bolj dolgočasno od tistega, ki ga imam v glavi. V resničnem se nikoli nisem počutil zares doma – ko pa zaplujem v vode domišljije, je vse drugače.« in razpadle. Družinica je film o družini. Zgodba govori o povprečni slovenski družini srednjega razreda, ki se ji zgodijo različne osebne tragedije – izguba službe enega, nato še drugega starša. Sledi razpad, ki pa ni samo finančne, ampak tudi psihološke narave. Gre za razpad odnosov, ki so seveda posledica teh primerov. S filmom skušam družinico vzpostaviti na novo …« »Sicer pa sem ugotovil,« doda, »da so moji filmi večinoma povezani z družinami. Mogoče je to stvar, ki se vleče iz otroštva. Odraščal sem v nenavadnih razmerah, najprej v Ljubljani, potem v Vipavi pa v Idriji pri noni, v srednji šoli v idrijskem internatu. Mama je bila zelo fajn, očeta v glavnem nisem videval. Tudi ko je prišel, ni bilo vedno v redu. Morda zato snemam filme, ki govorijo o odnosih v družini.« Ženska, moški, otroci ostajajo pri njegovem ustvarjanju v ospredju, čeprav tega krogotoka ne raziskuje zavestno oziroma načrtno. »Mogoče pa bo držalo, da se v vzporednih svetovih počutim veliko bolje kot v resničnem življenju, naj gre za šah, namizni nogomet, branje knjig …

Goodlifestyle.si


Pet najljubših: 1. Dobra knjiga, 2. Alfa Romeo Brera, 3. Trije kovanci, potrebni za igro Mora, 4. Vrček, poln dobrega piva, 5. Dobra postelja

Življenje samo mi je bilo vedno malce bolj dolgočasno od tistega, ki ga imam v glavi. V resničnem se nikoli nisem počutil zares doma – ko pa zaplujem v vode domišljije, je vse drugače.« Ampak mar ni tako, da takšna kot je naša domišljija, tako tudi živimo? So igralci, ki grdo sleparijo pri namiznem nogometu. »Tudi jaz znam slepariti. Pri igri s prsti, ki se ji reče mora, sem še pred dvema letoma vedno sleparil. Zdaj ne več. Ni bilo več zanimivo, ker sem zmeraj zmagal.« Pravi, da mu gre režija tako dobro od rok zato, ker se ne zajebava. »Zajebavam se v življenju, kadar delam, pa ne.«

celovečerec Archeo (2011) je s portoroškega filmskega festivala odnesel nagrade za najboljši film, režijo in fotografijo, komedija Šiška Deluxe pa se je uvrstila na prvo mesto najbolj gledanih domačih filmov leta 2015 v slovenskih kinematografih. Slovenski kritiki so v reviji Ekran izbrali Kruh in mleko za najboljši slovenski film med letoma 1991 in 2011, na drugo mesto pa so postavili uspešnico V leru (1999), za katero je Cvitkovič skupaj z režiserjem Janezom Burgerjem napisal scenarij in odigral glavno vlogo. Družinica je Cvitkovičev peti celovečerec.

»V obdobju, ko pišem scenarij, to počnem najraje, ko snemam film, to počnem najraje, ko montiram, je najbolj fino montiranje, in tudi zdaj imam najraje prav to, s čimer se trenutno ukvarjam: gledališče.«

VPRAŠAJ GA, KAJ IMA RAD

KDO JE JAN CVITKOVIČ? Prepričan je, da človek postane dober takrat, ko ga življenje pošteno namlati. In kdo je ta človek, Jan Cvitkovič? Režiser, scenarist, igralec, diplomirani arheolog, pisec kratkih zgodb in poezije. Za svoj nizkoproračunski režijski prvenec Kruh in mleko je leta 2001 prejel leva prihodnosti na festivalu v Benetkah in tako dosegel enega največjih mednarodnih uspehov slovenskega filma. Štiri leta kasneje si je s filmom Odgrobadogroba prislužil nagrado za najboljšega novega režiserja na filmskem festivalu v San Sebastiánu. Njegov tretji

18

Če ga hočeš bolje spoznati, ga vprašaš, kaj ima rad. Njegova igralka je Lauren Bacall, ker »je zajebana, ampak dobra«. Režiserji David Lynch, Andrej Zvjagincev, Bouli Lanners, najboljši bend nekdanje Jugoslavije Majke, najboljši bend na svetu tudi Majke, najljubša igralca Willem Dafoe, Emir Hadžihafizbegović, pisatelj Raymond Carver ... »Čeprav jih je veliko. Pri meni se te reči spreminjajo, saj veš.« Najljubši film Divji v srcu, filmska glasba »veliko jih je, morda tista, ki jo je za film Ultranova napisal Jarby McCoy«. Najpogostejša kletvica, ki jo uporablja: »Pizdu mater, pičku mater.« Najljubši kader iz njegovih filmov: zadnji dve sceni iz filma Kruh in mleko; zadnjih dvajset minut iz Odgrobadogroba. Vse poslednje, skratka. Najljubši kader iz filmov sploh: »Kader iz filma Divji v srcu, ko se po prometni nesreči punca z razbito glavo

hoče počesati. Ena najbolj seksualnih filmskih scen, kar sem jih videl. Isti film: Bobby Peru (Willem Dafoe) pride v motelsko sobo k Sailorjevi (Nicholas Cage) ženski Luli (Laura Dern) in gre na wc. Potem se vrne v sobo in jo dobesedno prisili, da mu reče: 'Fuck me.' In seveda prizor na koncu filma, ko Sailor po dolgem času pride iz zapora, teče čez avtomobile proti Luli in malemu dečku, potem se ustavi, pogleda dečka in reče: 'You must be my son.' Patetično, ampak vrhunsko.« Najljubši gib? (Dolgo premišljuje, nakar začne.) »Pri človeku rad vidim …« (Nekaj nerodno prime in po nesreči prevrne kozarec. Smeh.) »No, to je ta gib. Rad imam, če me kdo preseneti z gibom. Z nepričakovanim, nepredvidljivim.« Sicer pa je tako, da v življenju nepričakovan gib ali reakcija postavi vse v novo luč. Njegova najljubša lastnost pri ljudeh: nepredvidljivost. Njegova najboljša lastnost: »Ta, da v resnici nisem slab, čeprav večkrat tako izpadem.« Najslabša? »Večinoma nisem sposoben živeti tega trenutka. Večinoma sem v pizdi. Redko sem sposoben z mislimi biti tukaj in zdaj. Lahko bi jih sicer naštel še veliko več, svojih slabih lastnosti: črnogledost, negotovost … Se pa stvari zadnje čase izboljšujejo.« Najboljša poteza pri šahu: žrtvovanje. »Fenomenalno je, da na račun figure, ki jo žrtvuješ, zmagaš. Tako kot Paul Keres. On je to počel briljantno. Lepota igre je bila zanj več kot titula.« Katerega čuta ne bi žrtvoval? »Vida, absolutno.«

Goodlifestyle.si


030 32 42 52

DOMA, PO SVETU IN NA SPLETU.

Obročno plačevanje Turistično zavarovanje Vstop v letališke salone Ekskluzivne ugodnosti

DINERSKARTICA.SI/GOODLIFE


PLATNO

(Podvodna) senzacija ali popoln nateg

Pridite nepripravljeni! Le zakoreninjena v mitologiji, teologiji tako boste lahko na lastni in žal tudi umetnikovi imaginaciji. koži občutili prav posebno Pritegnejo in v oči zbodejo nekateri najnovejšo podvodno fantazijo predmeti, ki nekako ne sodijo v kontroverznega umetnika, kje preteklost in predstavljajo svet sodobne drugje kot v mestu na vodi. množične kulture. Kako sodobni in prav Tekst: Alenka Birk • Foto: M. Janežič Na ogled je osupljiv zaklad z aktualni so obrazi faraonk in boginj? davno potopljene ladje, 198 Zakaj je med žlicami popolnoma takšna, predmetov, prekritih s stoletji s kakršno jemo zdaj? So že takrat krasili morskega razpada v srebru, zlatu, kristalu in bronu. prebodene bradavice točno tako kot danes? Kaj pa Miki Miška, prekrita z Je vse le mit ali resnica? algami in školjkami, dela tukaj? In še se porajajo čudna, prečudna odkritja.

DAMIEN HIRST • Umetnik

Ž

e ob impozantnem vhodu palače Grassi stoji gol gigantski, osemnajstmetrski črni demon, katerega glava počiva na tleh. In kaj vse šele pride na ogled! Pa kljub vsemu začnimo prav od začetka. Zgodba gre nekako tako: leta 2008 so potapljači nedaleč od obale Vzhodne Afrike odkrili ladijsko razbitino, ki naj bi vsebovala zakladnico Cifa Amotana II., osvobojenega sužnja iz severozahodne Turčije, živečega med prvim in drugim stoletjem, ki je v življenju zelo obogatel. Njegova legendarna zbirka umetnosti in artefaktov je bila z namenom ustvarjenja največjega muzeja takratnega časa postavljena na ladjo z imenom Unbelievable (Neverjetno) in potonila. Dva tisoč let je zaklad ležal na morskem dnu, narava mu je dodala svoj pečat. Potapljači so previdno rešili skoraj dvesto del. Celoten potek dvigovanja zaklada je predstavljen v dokumentarnem filmu in na fotografijah. Prvi vtis: kako neverjetno in osupljivo zlitje artefaktov nekdanjih kultur in stoletja podvodnega bivanja. Vau, neverjetno! Kako to, da še nikoli nismo slišali za to neverjetno odkritje? Zaklad je prava vizualna poslastica, ki je

20

Morda se je umetnik samo pošalil in nas zavedel z določenimi predmeti, ki jih je vključil med rešeni zaklad, je odmevalo v moji glavi. A v skladu z ugledom g. Hirsta kot serijskega šokantneža dobi zgodba popoln preobrat. Še nikoli nisem videla bolj zavajajoče, skrivnostne in hkrati duhovite predstave! SAMOROGI IN MIKI MIŠKA Velikanske skulpture morskih pošasti, ki jih obkrožajo koralni in poldragi kamni, zlate opice, samorogi in želve, boginja, katere obraz spomina na Kate Moss, marmorni kip faraonke pa na Rihanno. Tu je tudi bronast kip Miki Miške in vse je odeto v stoletja morskega razpada, alge, školjke, polže. Obarvani bronasti detajli posnemajo pisane korale, ki so jih prekrile, ko so bili v morju. Sedemmetrska grška bojevnica stoji na medvedu z mečem v vsaki roki. Meduza se pojavi večkrat, v različnih tehnikah – bronu, srebru, zlatu, steklu in malahitu. Vse skupaj je kljub vsemu resnično tako osupljivo! Hindujska boginja Kali se bori z grško pošastjo Hidro. Buda. Zlato sije. Kipu faraona naj bi posodil obraz celo Pharell Williams. Vmes so celo skice in

Goodlifestyle.si


ki sem jo delal toliko časa, zame ni laž, je resnica.« Se je o tem sam prepričal? »Ne. Treba je verjeti v to.« Ni to čudno? »Ne. Nekateri ljudje verjamejo v Božička.« Pa vendar se tega ne da primerjati. »Ne, ampak ko zaprem oči, lahko vidim tega tipa. Mi vi lahko rečete, da to ni resnično?« VEČ KOT 50, MANJ KOT 100 Enainpetdesetletni britanski umetnik Damien Hirst vzbuja samo dve močni reakciji, zato ga publika bodisi občuduje bodisi prezira. Njemu je v resnici vseeno. In po desetletju, odkar je šla njegova kariera navzdol, njegova dela so šla prej za milijone, se vrača na prestol zvezdniškega umetnika. Dobesedno in zelo ambiciozno se je spet postavil na ogled. Torzo izmišljenega zbiralca, nekdanjega sužnja, prekrit s koralami in polži, je on sam. Ni pa pozabil na svojega finančnega sponzorja, francoskega zbiratelja Françoisa Pinaulta. Tudi njega je ovekovečil med potopljeni zaklad.

Nekateri so se začeli razburjati že pred odprtjem. Varuhi živali so pred vrati palače Grassi pustili 40 kilogramov hlevskega gnoja s sporočilom na muzejskih vratih, ki se je glasilo: »Damien Hirst Go Home.« (Damien Hirst, pojdi domov). Kljub temu, da na razstavi ni niti mrtvih živali niti metuljev, ki so že bili umetnikov podpis. Velikokrat je uporabil mrtve, včasih secirane živali. Kot razlog za protest so navedli, da naj bi bila razstava »žalitev za mesto prave umetnosti«. Nobeno izmed del iz novega opusa, ki ga je ustvarjal kar desetletje, ni edinstveno, vsako je izdelano v treh različicah. V vsaki izdaji obstajajo tri skulpture. Prva, ki jo g. Hirst opisuje kot »korala«, kar pomeni, da je delo ustvarjeno tako, da je videti kot izviren original, obogaten z globino morja, »zaklad«, umetniško delo, ki ga konservatorji navidezno obnovijo za razstavo, in »kopija«, ki naj bi bila sodobna muzejska reprodukcija izvirnika. »Verjeti,« je večkrat ponovil gospod Hirst. Meni, da razstava odraža svetovno politično razpoloženje. »Če ste umetnik, razmišljate le o svetu, v katerem živimo. In zdaj,« je dodal: »z vsemi lažnivci, ki vodijo naše vlade, je veliko laže verjeti v preteklost kot v prihodnost.«

»Nekje med lažjo in resnico leži resnica.« pomanjšana skulptura ladje z vsem njenim dragocenim, skrbno natovorjenim tovorom. Verjameš, potem pa spet ne. »Damien Hirst bi lahko financiral celoten projekt izkopavanja predmetov iz morja, ker je umetnik, bi si ga lahko tudi izmislil. Od vsakega posameznika je odvisno, čemu bo verjel med občudovanjem teh krasnih kosov v razponu dimenzije muzeja Punta della Dogana in bolj intimne palače Grassi, zadnje aristokratske palače ob Velikem kanalu, kjer razkrivamo Hirstov morski zaklad,« je komentirala projekt z naslovom Zakladi iz ladijske razbitine Neverjetnega (Treasures from the Wreck of the Unbelievable) kustosinja Elena Guena. »Vir navdiha je od mitoloških antikvitet pa vse do takih, ki bi bile lahko nedavno ustvarjene. Umetnik želi provocirati, sprožiti vprašanja ob opazovanju teh predmetov, se vprašati: je to ponovno odkrita preteklost, ki nam daje nov pogled na prihodnost,« nadaljuje. »Zame gre pri razstavi predvsem za prepričanje. Menim, da lahko verjamete v vse, kar si želite verjeti. Zgodba o zbiralcu umetnin,

21

Cena impozantnega šova na 5000 kvadratnih metrih ni točno znana. Poznavalci pravijo, da je to najverjetneje najdražja samostojna razstava v sodobni umetnosti. Na vprašanje o ceni kontroverzni umetnik najprej odgovori: »Več kot 50 in manj kot 100 milijonov dolarjev,« ter v smehu doda: »Veliko denarja.« Njegovega? »Da, mojega.« Njegov novi zbiralec, g. Pinault, lastnik več družb, tudi dražbene hiše Christie's in seveda obeh muzejev, kjer se prikazuje verjemi-ali-ne podvodna zgodba, se posveča predvsem umetnosti in Hirstovi oživitvi. Skupaj sta se lotila velikanske umetniške in finančne igre na srečo. Zakladi niso veliko stali le umetnika za izdelavo, temveč tudi gospoda Pinaulta za prezentacijo. Po poročanju so bila zbiralcem ponujena posamezna dela z začetno ceno okoli pol milijona ameriških dolarjev in se dvigajo do petih milijonov. Na trgu Damiena Hirsta, ki še ni bil preizkušen v tako velikem obsegu, se poraja vprašanje, ki ga svet umetnosti zahteva: se bo v Benetkah potopil ali bo splaval?

Morda zato ob vhodu v muzej Punta della Dogana piše: »Nekje med lažjo in resnico leži resnica.« Razstava bo na ogled do 3. decembra, in tudi če ste zdaj popolnoma pripravljeni nanjo, se jo splača ogledati.

Goodlifestyle.si


ŠKARJE

Ognjeno srce

V vsakem mestu, ki ga v v Izraelu oblekla špansko predstavnico tujini obiščem, grem v muzej v gejevske barve in na obleko prilepila sodobne umetnosti. V Valencii še velikansko rdeče srce, ki je od začetka sem zavil v IVAM – Institut kariere leta 1981 njen zaščitni znak. Valencia d'Art Modern. Ko sem raziskoval šestnadstropni SVET BARV, ČRT, PIK ... IN LJUBEZNI muzej, sem želel vstopiti tudi v velike bele sobane, iz katerih Sedeminpetdesetletna Agatha je posebna so bodle v oči močne, udarne modna zgodba, energija, dojemanje barve. Najprej me vanje niso sveta. Pred 36 leti je naredila prvo spustili, ker da se bo razstava kolekcijo za ženske in jo predstavila v uradno odprla šele zvečer. A k centru umetnosti El Local v Madridu. Piše: Aleš Čakš • Foto: arhiv gostje meni pristopi ženska srednjih Njen mentor in vzornik je bil modni let, oblečena v podobno divje oblikovalec Pepe Rubio. Leto pred tem je barve in vzorce, ki sem jih diplomirala na šoli za modno umetnost zaznal v belini razstavnih prostorov, in me vpraša, od kod in tehniko v Barceloni (L'Ecole des Arts et Techniques de la Mode). Že takoj je sem, še prej pa pove, da je Agatha Ruiz de la Prada. »Vau,« si bila njena kreativnost zaznamovana z barvami, daleč najljubši sta ji rožnata in rečem, ravnokar sem spoznal Agatho … Povem ji, da sem iz oranžna. V njeni barvni paleti nimajo črna, siva in rjava kaj iskati, njen svet je Slovenije. »No, če ste iz Slovenije, potem pa kar lepo naprej, svet igre, optimizma, otroškosti, upanja in ljubezni. Zato je tudi njen zaščitni boste pač prvi, ki si bo ogledal mojo razstavo oblačil za znak rdeče srce, ki se pojavlja na skoraj vseh izdelkih, od oblek, čevljev, zvezkov, deklice ter predmetov in igral za otroke,« je z veliko rumeno pisal in igral (tobogani) za otroke do torbic in denarnic. rožo v laseh prijazna oblikovalka.

AGATHA RUIZ DE LA PRADA • Španska modna oblikovalka

A

GEOMETRIJA V OBLAČILIH

gatho Ruiz de la Prada spremljam že skoraj 20 let, odkar sem bil prvič v Madridu, kjer je odprla svojo prvo trgovino (ima jih še v Barceloni, Parizu, Milanu in New Yorku). Leta 1999 je na izboru za evrovizijsko popevko

22

Njena oblačila so geometrijska: okrogla, piramidasta, škatlasta, kvadratasta – ali kar eno veliko srce. Tako je bilo leta 1981 in tako je v

Goodlifestyle.si


»Ker se igra z barvami že od otroštva, ker je mati treh otrok, ker je optimistka, ker verjame v življenje in ljubezen, ji je laže, ko si v ustvarjanju prizadeva biti tudi duhovita.«

njeni najnovejši ženski kolekciji pomlad-poletje 2017. Več kot 30 let ima podoben koncept modnega snovanja, pravijo poznavalci, a je vseeno vsako leto drugačna, še bolj izvirna, še bolj duhovita. V oblekah za deklice, ki jih je predstavila na razstavi Happy Little Girls (Srečne male deklice) v muzeju IVAM, je odmevala prav njena modna duhovitost. V minutah, ki mi jih je namenila v najinem naključnem srečanju, se je strinjala, da so njena oblačila za punčke nekakšna visoka otroška moda. Življenje otrok naj bo veselje in zabava, pravi Agatha Ruiz de la Prada.

HUMOR, LJUBEZEN IN UMETNOST 20. STOLETJA

MODNI VRHUNCI AGATHE RUIZ DE LA PRADA: • Leta 1981 ustvari prvo žensko kolekcijo. • Leta 1982 odpre prvo trgovino v Madridu. • Leta 1984 ima prvo modno revijo v Barceloni. • Leta 1985 časopis New York Times o njej napiše veliko modno zgodbo. • Leta 1988 za Camper naredi kolekcijo espadril. • Leta 1989 naredi prve gledališke kostume. • Leta 1990 ima prvo modno revijo na Japonskem, v Osaki. • Leta 1999 izdela prva sončna očala. • Leta 2002 naredi prve poročne obleke. • Leta 2003 v Barceloni predstavi prvo moško kolekcijo. • Leta 2011 odpre trgovino v New Yorku (Tribeca) in izdela pokal za zmagovalca španske kolesarske dirke Vuelta.

23

Ker se igra z barvami že od otroštva, ker je mati treh otrok, ker je optimistka, ker verjame v življenje in ljubezen, ji je laže, ko si v ustvarjanju prizadeva biti tudi duhovita. Resda navdih črpa iz humorja in ljubezni do ljudi, narave in mode, vendar se njena vizija napaja tudi iz umetniških gibanj 20. stoletja, največ iz nadrealizma in kubizma, tudi iz dadaizma. Jose Vicente Plaza Almenar, kurator v IVAM, je o Agathi zapisal: »Njena moda prinaša simboliko in pozitivizem Sredozemlja, predvsem išče navdih v rastlinju, soncu, luni in zvezdah. Tudi pop art je umetniška smer, iz katere Agatha črpa nenavadne ideje in estetiko. Po drugi strani pa je občudovalka znamke Saint Laurent, ki je sinonim visoke mode, prefinjenosti, večne elegance in glamurja.« In prav Saint Laurent je bil opazen denimo v njeni jesensko-zimski kolekciji 2013/14, v kateri so prevladovale ekstravagantne večerne obleke iz žameta. V njenih oblačilih se čuti tudi Coco Chanel, ki je ženske s svojo modo osvobodila sramežljivosti v oblačenju. In Agatha Ruiz de la Prada je vse prej kot sramežljiva v svojem svetu barv. NEVERJETNA JE! Neverjetna zakaj? Ker ima neuničljivo energijo, ker je deloholičarka, ker ji nikoli ne zmanjka idej. Ko sem iskal informacije o njej, vsega v kratkem srečanju pač nisem izvlekel iz nje, sem se še enkrat prepričal, da je nenavadno delavna in iznajdljiva, mogoče je celo malo čarovnice v njej. Drugače ne vem, kako ji sploh vse uspe. Namreč, v več kot 30 letih ustvarjanja je imela modne revije v Albaniji, Nemčiji, Argentini, Avstriji, BiH, Čilu, Gruziji, Grčiji, Kolumbiji,

na Hrvaškem, Slovaškem, v ZDA, Franciji, Gambiji, Gvatemali, Hongkongu, Italiji, Maleziji, na Poljskem, v Maroku, Mehiki, Nikaragvi, Nigeriji, v Pakistanu, Panami, Peruju, na Portugalskem, v Portoriku, Dominikanski republiki, Romuniji, Rusiji, Srbiji, na Šrilanki, Švedskem, v Ukrajini, Urugvaju in Uzbekistanu, le v Sloveniji (še) ne … Zelo upam, da se zgodi tudi to. Mednarodno javnost naj bi po navedbah modnih poznavalcev najbolj prepričala z revijami Nedokončana oblačila v Berlinu in Madridu (1989), Modna kantata: Gospa iz Španije v Kjotu na Japonskem (1992), Tribute to Chillida v muzeju Reina Sofia v Madridu (1996) pa z modno revijo Mednarodni dan ženske v Hotelu de Ville v Parizu (2003) in z revijo Agatha vs. Agatha na tednu mode Mercedes-Benz v Madridu (2012). Njen seznam sodelovanja z različnimi znamkami v več panogah oblikovanja je skoraj neskončen: izdelala je posebne izdelke v omejenih serijah za Kartell, Swatch, Camper, Baccarat, Barbie, Absolute Vodko, Air Europe, Audi, Baileys, DHL, Disney, El Corte Ingles, Greenpeace, Iberio, Google, Lacoste, Motorolo, NH Hotels, Niveo, Nestle, Nissan, Snoopy, Tanqueray, Unicef … Za piko na i pa je leta 2011 v Madridu ustanovila še Fundacijo Agatha Ruiz de la Prada, ki skrbno dokumentira vse, kar je oblikovalka ustvarila v 30 letih kariere.

Goodlifestyle.si


SALON GEL ZA PRHANJE ZA MOŠKE, OMBIA MEN, HOFER.SI

Izbor: Alenka Birk • Foto: Peter Giodani A R GA N SK IR A N O O C ER T IF IC EN ST O D M LA R EM A Z A .S I O LJ N A K , M ELV ITA A IT V EL M V ID EZ,

RI

L' L

KA

CER TIFI CIRA NO ORGANS KA INTE NZIV NA VOD ICA ARG AN, MELVITA, MELVITA.SI

IŠČ ZA Č LZAM A B I K ANE ANS BOŽ CCIT , L'LO A Z A OBR I N E.S C I TA LO C

ZA E LJ O VO E JE AN .SI TE IT E AN IT O

C

C

C

C

LO

PR HA NJ E, POLJUB NEGOVALN E BARVE

PE R

YSL VOLUPTÉ TINT-IN-BA LM,

SK

VY

BEA

EG FS

AR

AZ

YSLBEAUTY.COM

AV

NIL OL UM CO EN UT UT UR Y. C E OM

ER UM

FE

ED SI . CT

EF

PR

IO

TI

GF

ČI

I, B

,E

AL

,K

IK

M

ED

RU

IR

SE

IM

IN

ST

M

O

YS L

SU

RU

PR

YS L

VI

SE

NO

MA

LA ME CÔ DE AN U L EA VA T A A M Š L I ÉC .CO AD ME E L’ L O ETN L C V BE N C , LA EST VIE FUM R A P

KR EM NI OM GE BIA LZ AP ,H OF RH ER AN .SI J E, PA RFU M GR AN AT NO JA BO LKO, CO LLE CT ION PA RIS , NA RAVN A KO ZM ETI KA PLA NT ER' S, PLA NT ERS.SI

U LT R

ABO GATA KREM L'LO C A ZA C I TA T E LO N E, L , OCC I TA N E.S I

O L K I S, R BO A , JA N P R ' S O N TIO TE N AT C E N LA LL A P RA O G IK C EL E, ET M I G NJ Z N A KO EM ŠIR A I KR TU V N S. S RA TER N A ZA

N

A

PA R FUM S KO CO MLE LLE CTI KO ON ZA NAR TEL PA R AV N O, I S, AK PLA O ZME NTE TIK R S. S A PL I ANT E R'S ,

PL

24

Goodlifestyle.si

ENJE


NEW COLLECTION

Vibrant Sicily


OAZA

Čudežna cvetlica suhocvetnica

Z

aželeno cvetlico so običajno uporabljali za celjenje ran in blaženje vnetij, izjemno iskana je bila tudi zaradi zdravilnega učinka pri težavah z jetri, astmi, bronhitisu in v aromaterapiji. V ljudski medicini se uporablja kot diuretik ter pomaga celo pri boleznih, pri katerih nastanejo alergične reakcije. V novejšem obdobju so ugotovili, da eterično olje suhocvetnice vsebuje prav posebne molekule, zaradi katerih ta dolgoživa rastlina ohranja svojo lepoto. Tako so z raziskavami pomlajevalne nege dosegli velik napredek.

26

v zadnjih letih postala svetovno znana, dandanes pa je nepogrešljiva tudi v kremah, oljih, čajih ter celo zdravljenju nekaterih bolezni. Nobenega dvoma ni, da ima naravni zaklad zaradi vsestranskih učinkovin zelo veliko oboževalcev po vsem svetu. Njegove največje privrženke pa so nedvomno ženske, ki so popolnoma navdušene nad vplivom na pomlajevanje zrele kože, blaženje lis ter korekcijo temnih podočnjakov in nabuhlih oči, zato je božanska suhocvetnica njihova najljubša vrsta razvajanja, ki jo imajo vedno pri roki.

Goodlifestyle.si

© Mladinska knjiga

Na sredozemskem otoku Grmovnico, ki zraste tudi do pol Korzika uspeva prav posebna metra visoko, kljub zlatim cvetovom zlatorumena cvetlica, ki nikoli ne večkrat zamenjajo za plevel, ne vedoč, oveni. Zaradi videza so ji nadeli da je nekaj mililitrov njenega olja latinsko ime Helichrysum, kar vrednih več tisoč evrov. Nam najbližja pomeni zlato sonce, pri nas pa raste na hrvaških otokih Krku, Cresu, je znana pod več imeni, denimo Lošinju, Rabu, Hvaru in Pagu. Zaradi suhocvetnica, immortelle, močnega obnovitvenega delovanja in Tekst: Kaja Stankovič • Foto: Shutterstock nesmrtnica, smilj. Tradicionalno drugih zdravilnih funkcij je cvetlica so jo nabirali v osrčju značilnega postala tako priljubljena, da so turisti korziškega grmičastega rastlinja, skoraj opustošili nekatera naravna dehteče makije, danes pa je znamka L’Occitane lastnica 50 nahajališča, zato so se hrvaške oblasti odločile nabiranje smilja omejiti, hektarjev velike plantaže ekološko gojene suhocvetnice na na petih otokih pa so ga povsem prepovedale. Korziki. S tem ščiti naravno okolje in hkrati spodbuja biotsko raznovrstnost tamkajšnje pokrajine. Suhocvetnica je čudodelna rastlina, ki je zaradi svojih obnovitvenih učinkov

Vse materialne avtorske pravice so last Mladinske knjige

Divji videz vreden zlata


NAJLEPŠI ROKOPISNI ZAKLADI NA SLOVENSKEM – dragocena zapuščina Izvirna slovenska bibliofilska izdaja: samo 500 ročno vezanih in oštevilčenih izvodov

naroda

V PREDNAROČILU

600 €

PRIHRANKA

Unikatno knjigo ddr. Nataše Golob odlikujejo:

- ročna vezava v vrhunsko obdelano usnje, - zlata obreza, - več kot 300 vrhunskih fotografij, izbranih izmed okoli 1000 posnetkov Marjana Smerketa in drugih fotografov.

Ko skrite umetnine zažarijo: srednjeveško knjižno slikarstvo iz slovenskih zbirk Prvič celostna predstavitev knjižnega slikarstva v rokopisih in prvotiskih od 850 do 1550 na Slovenskem

© Mladinska knjiga

Vse materialne avtorske pravice so last Mladinske knjige

- Avtorica dela je ddr. Nataša Golob, ugledna poznavalka srednjeveških rokopisov in knjižnega slikarstva pri nas. - Izbor rokopisov, fragmentov, prvotiskov, listin in knjigoveških zanimivosti. - Veličasten obseg: 125 opisanih spomenikov, še 25 jih je vpletenih v besedilo. - Približno tretjina del je prvič objavljena s sliko in besedo. - Izjemno bogastvo prvič odkrito tudi najširšemu slovenskemu občinstvu.

Skupaj z bibliofilsko izdajo prejmete še:

Pontifikal, Maribor, Nadškofijski arhiv, Ms 12; češki knjižni slikar, konec 14. stoletja in okoli 1430.

www.mladinska.com/scrnilominzlatom

- varovalni ovitek, izdelan po meri knjige, - faksimilni natis iniciale z delom besedila Življenje svetega Bernarda in drugih svetnikov (270 x 191 mm), - pečatnik z inicialo črke po vaši izbiri in zlat vosek, - bombažne rokavice za listanje, - listino o lastništvu po plačilu celotne kupnine.

Več informacij in naročanje:  mateja.smodis@mkz.si  01 241 35 58


Kdor prej pride, prej pomaga. Hitra in učinkovita avtomobilska asistenca Zavarovalnice Triglav. Varni na poti s storitvami avtomobilske asistence: • 24-urna asistenca v Sloveniji in Evropi, • prihod strokovnjaka v približno 30 minutah na območju Slovenije, • vedno na voljo na 080 2864 ali + 386 2222 2864 v tujini in prek aplikacije Triglav Asistenca. Več na triglav.si.

080 2864


ONA NOSI Oblači jo: Alenka Birk • Riše: Izabela Arsovska

L ER

O

T,

C IO, PU LOV ER U C A X M A RA W EE K EN D M

A M A AR K M T RE AX BA D M PA E N KA EK E W

BL UZ A BE AT I,

TA N EK P U LO WEE VER KEN BA L DM SAM AX M O, ARA

ŠP O RT NA O BU

TE V UN ITO, W EE KE ND M AX M AR A

A BIC OR T RA INO X MA C C A STI DM PA EN K E WE

ET T

E,

Ona želi nova jesenska oblačila. Potovanje v Benetke ali Amsterdam. Z zlato kartico Visa iz Abanke si lahko uresniči vse svoje želje.
Visoko bonitetna plačilna kartica ji omogoča tudi brezskrbni potep po modnih prestolnicah, saj je turistično in nezgodno zavarovana za prosti čas v tujini in doma . Omogoča ji preprosto plačevanje doma in v tujini, pridobitev višjega limita, povečanje mesečnega limita za čas potovanja ter številne druge prednosti. Za več informacij in pridobitev kartice, lahko pokliče na brezplačno telefonsko številko Abafon 080 1 360 ali piše na info@abanka.si

29

LO, ARA V EO E XM T A U B M O ND EKE WE

L CO

PLE TEN E CA R A M N O GA VIC BA, WE E EKE ND MA XM ARA

A N O, ILO M O G O Z KO K R ARA D MAX M WEEKEN

WEEK

J E M, S PER ARA PLAŠČ AX M END M

A

BUN DA CAIO, OBLE KA TAGO, WEE KEND MAX MAR A

PLAŠČ AC IN O , WEEKE ND MA X MAR

M AR A

ES, O G RL IC A VE RR M AR A W EE KE ND M AX

W EE KE ND M AX

Ona nosi … … slog kraljeve mornarice. Mornark, če smo natančni. Resda ni sezona zanj, vendar tudi jeseni ne izničuje svoje ikonske narave. Navdihuje se z grafičnimi elementi in novim ključnim potiskom: krpanko polkovnih črt. Poseben pogled je usmerjen v materiale, ki prikličejo v spomin tradicijo krojaške Anglije ter severnih dežel. Z dodatkom velike »Pasticcino« torbice, vzorčastih nogavic in mehkih pletenih pokrival bo podoba popolna. Weekend Max Mara, Wolfova ulica 10, Ljubljana

Goodlifestyle.si


Ko je ŠKODA, eden najstarejših avtomobilskih proizvajalcev na svetu, iskala ime za svoj najnovejši SUV, so za pomoč prosili prebivalce otoka Kodiaka. Imeli so številne raznolike predloge, med katerimi je zmagala domiselna kombinacija besed »ruq« in »kaa’raq« – Karoq. V jeziku tamkajšnjih avtohtonih prebivalcev namreč »ruq« pomeni puščica, »kaa’raq« pa avtomobil. In zakaj ravno puščica? Ker je ta sestavni del logotipa ŠKODA že od leta 1923! In to ne kar kakršna koli puščica, ampak indijanska puščica s perjanico in očesom, ki simbolizira napredek, hitrost in vizijo.

GLAVNA STRANSKA VLOGA VSE VEČ JIH JE NA NAŠIH CESTAH. MOGOČE SI GA ŽELITE TUDI VI. PRECEJ VERJETNO JE, DA GA CELO ŽE VOZITE. A ZAKAJ PRAVZAPRAV JE TRG ŠPORTNIH TERENCEV SPLOH V RAZCVETU?

Po raziskavi JATO Dynamics je število novoregistriranih športnih terencev v Evropi v letu 2015 preseglo 3,2 milijona, tedaj pa so se tudi prvič zavihteli na vrh najbolje prodajanih avtomobilov na stari celini. Leto kasneje je bil vsak četrti avto, prodan v Evropi, SUV. Številke povedo vse Rast evropskega avtomobilskega trga in s tem celotno avtomobilsko industrijo poganjajo prav športni terenci! V letu 2016 so predstavljali več kot četrtino (25,6 %) novih registracij in trdno so se zasidrali tudi v slovenski družbi: kot družinski avto, kot eleganten avto za urbano okolje in kot simbol neomejenega osebnega voznega užitka, pogosto pa vse to hkrati. Ali kot pravi Lutz Fügener, profesor transportnega dizajna na univerzi v Pforzheimu: »SUV je švicarski nož med avtomobili. Ljudje, ki vozijo športne terence, imajo občutek, da so v avtu pripravljeni na vse.« Tako SUV suvereno odigra glavno stransko vlogo v življenju vsakega kupca.

Avtomobilska prihodnost Guido Haak, vodja produktnega menedžmenta pri znamki ŠKODA, pri kateri bodo po uspešnem Kodiaqu v kratkem na evropska tržišča poslali še nekoliko manjšega Karoqa, je prepričan, da zlata doba športnih terencev še dolgo ne bo minila. »Meje med športnimi terenci in kupeji, limuzinami in kombilimuzinami bodo vse bolj zabrisane. Avtomobili prihodnosti bodo vse bolj dinamični ter vse manj oglati in škatlasti, delež športnih terencev in križancev v kompaktnem razredu pa se bo še povečeval. In če bo avtomobilskim izdelovalcem uporabnost in prilagodljivost uspelo ohraniti tudi pri športnih terencih prihodnosti, lahko tudi ti postanejo avtomobilska klasika.« Si predstavljate razstavo starodobnikov v letu 2050, na kateri bodo zbiralci ljubeče božali masko hladilnika brezhibno restavriranega Karoqa? Vse je mogoče.

Visok položaj za volanom, dobra vidljivost iz avtomobila in občutek zaščite pred zunanjimi nevarnostmi tvorijo emocionalno jedro navdušenja nad športnimi terenci. Ta ugotovitev lahko obenem pojasni dejstvo, da so športni

terenci še zlasti priljubljeni pri ženskah: v raziskavi niederrheinske univerze so ugotovili, da se je število žensk, ki so kupile športnega terenca, med letoma 2008 in 2013 podvojilo. Dandanes se le malo voznikov športnih terencev namerava zapeljati na gozdno cesto ali gorsko brezpotje – to so jasno pokazale ankete, ki pa so odkrile tudi, da je terenski videz športnih terencev kupcem privlačen in všečen. Športni terenci so praviloma prostorni in nadvse uporabni avtomobili. Ljudje, ki so v preteklosti kupovali enoprostorce ter v njih prevažali svoje družine in prtljago, zdaj izbirajo

športne terence, saj zagotavljajo enako mero uporabnosti in prilagodljivosti. Več na www.skoda.si


L DUEL kako globoko in kako visoko v morju in na nebu, o potapljanju in padalstvu • NA NOŽ o najboljšem zajtrku na bregu Ljubljanice in japonskemu kosilu iz škatle • UM-NA-KOLO Goran Dragić pripoveduje pravljico o žogi in zlatu

31

Goodlifestyle.si


DUEL

To ne sme postati rutina ALEŠ DEBELJAK IN IGOR VRHOVEC • Padalec in potapljač Piše: Teja Roglič • Foto: Peter Giodani in shutterstock

»Moj prijatelj, tudi padalec, je nekoč rekel, da ne veš, kaj je adrenalin, dokler v polnem lokalu na Pragerskem ne naročiš uniona,« pove Aleš in takoj zastavi ton pogovora. Ta se sicer suče okoli adrenalina in strahu, a iz sogovornikov večkrat izvleče smeh. Tokrat sta nasproti sedela inštruktor potapljanja, ki ima za seboj natančno 2950 potopov, in učitelj padalstva, ki ne ve natančno, koliko skokov iz letala je za njim, ker je, kot pravi, pri štetju malce površen, a gotovo jih je bilo več kot 4000. Največja razlika med njima je bila 6112 metrov, nam pa sta ponudila vsak svoj pogled na adrenalin, eden iz globine, drugi z višine.

A

leš: Igor, pred pogovorom sem te poguglal in ugotovil, da se veliko potapljaš v jamah. Uf, to ne bi bilo zame, pogosto se srečam z občutki klavstrofobije. Ne vem, kaj bi storil, če bi me kdo poslal na potapljanje v jamo. Igor: No, jaz pa ne bi niti po pomoti skočil iz letala, niti v tandemu. Zdi se mi, da tam gor sploh ne nadzoruješ situacije, kar letiš proti tlom. V vodi vse nadzoruješ. Aleš: Prav je, da ravnaš tako, kot čutiš. Ko sem bil mlajši, sem mislil, da lahko vsakogar premamiš, da gre v letalo in skoči, potem pa že vidi, da je super. Zdaj vem, da nekaterim to pač ne ustreza. Zame pa potop v jamo ne bi bilo darilo, prej kazen. (smeh obeh)

32

Igor: Bolj nevarno je, če se greš potapljat kam na Hrvaško, z ladjo te odpeljejo na sredino morja, odvisen si od tistega, ki te pelje, od vremena, toka in valov. V jami pa imaš na eni strani levo steno, na drugi strani desno, pod seboj tla, nad seboj strop, vedno veš, kje si, in po istem rovu greš nazaj. Aleš: Kaj pa če voda zalije jamo? Igor: Paziš, da te ne zalije, gledaš vremensko napoved. Sicer pa sem enkrat v tandemu poskusil jadralno padalstvo. Skočil sem s hriba, ne iz letala, bilo je lepo, ampak se mi zdi, da sem zdaj prestar za to. Aleš: V Kaliforniji sem skakal z možakarjem, ki je star 83 let, bolje je letel kot hodil. Skakati je začel, ko je šel

»Rutina je večja nevarnost od vsega. Nikoli ne skačem brezskrbno, kot če bi šel na sladoled, vedno čutim adrenalin.« ALEŠ

Goodlifestyle.si


»Če ne znaš igrati šaha, pač vsakič izgubiš, če ne znaš pristati s padalom, pa je lahko nevarno.« IGOR v pokoj. Bil sem navdušen nad njim, potem pa mi je povedal, naj grem na Florido, kjer je res pravi mojster, ki pa je še tri leta starejši od njega. (smeh) BREZ STRAHU, A S SKRBJO Igor: Pred skoraj dvajsetimi leti sem šel na tečaj, ker sem se želel potapljati. Najprej sem se potapljal samo poleti, potem pa sem našel pravo družbo in se začel vse več potapljati. Šlo nam je na živce, da so nam Hrvati na meji vsakič prebrskali avto, ker smo bili pozimi z vso opremo v njem očitno sumljivi. Nato smo ugotovili, da so blizu Ljubljane jame, v katerih se lahko potapljaš. Vse smo morali preizkusiti, tudi stvari, ki so jih odkrili že pred nami, zato vseh danes ni več tu, no, jaz sem. Aleš: Pri padalstvu si vezan na več administracije, ne moreš kar skočiti iz letala, potrebuješ avion, prijaviti se moraš na letališče. Kavbojskih podvigov pri skokih iz letala ni, lahko pa recimo skačeš z zmaji in baloni. Ko sem začel, sem imel več kot 20 let, visel sem na letališčih, dajali so mi različne naloge, veliko smo delali in se tudi lepo imeli, od petka do nedelje sem visel na letališču, da sem lahko naredil pet ali deset skokov. Igor: Mi pred leti nismo imeli manometrov, zato nisi vedel, koliko zraka imaš v jeklenki. Enkrat smo jo pozabili napolniti med potopi in na približno 40 metrih globine sem ugotovil, da malo težko diham, zato sem hitro splaval ven. Pravzaprav se mi ni to takrat zdelo nič strašnega, zame je bil hec. Pri potapljanju ne sme biti strahu, mora pa biti skrb. Adrenalina pa jaz tako ali tako ne čutim več kaj dosti. Aleš: To o strahu in skrbi drži. Ko sem delal po petnajst skokov na dan, me je bilo najbolj strah prav brezskrbnosti. Igor: To ti ne sme postati rutina. Aleš: Rutina je večja nevarnost od vsega. Nikoli ne skačem brezskrbno, kot če bi šel na sladoled, vedno čutim adrenalin. INŠTRUKTOR MORA PRAVILNO USMERITI ŽELJO Igor: Učim običajno, tehnično in jamsko potapljanje. Najraje bi jim vsem rekel, naj se ne potapljajo. (nasmeh) No, rekreativno že, potapljanje v jamah pa bi najraje prepovedal za vse razen zase. (smeh) Nedavno sem bral knjigo o očetu in sinu, oba sta bila potapljača, ki sta vse preizkušala na lastni koži, in bilo je, kot da bi bral o sebi. Pomislil sem: kakšni kreteni smo bili! In potem dobim tečajnika, ki je ravno tako nadobuden, in vidim, da bo delal enake stvari. Ničesar nam ne verjamejo, vse hočejo preizkusiti sami.

33

Aleš: Ko razmišljam o svojih tečajnikih, se vedno spomnim, kako sem se jaz tri leta preganjal po aeroklubih in čakal na svoj prvi skok. Verjetno oni čutijo enako. Skok s padalom ni kot igranje košarke, ki ga lahko preizkusiš pred blokom, za skok so potrebne priprave. Raje se ne ukvarjam z mislijo, kako neumni so ljudje, ampak skušam njihovo neučakanost kanalizirati v pravo in varno smer. Želja, da skočiš, je kot nagon, ne moreš je zatreti, zato je naloga inštruktorja, da jo pravilno usmeri. VEČ KOT ŠESTKILOMETRSKA RAZLIKA Aleš: Najvišja višina, s katere sem skočil, je bila skoraj šest kilometrov. Igor: Potem je bila največja razlika med nama 6112 metrov, jaz sem se namreč najgloblje potopil 112 metrov. Včasih nam je bilo zanimivo, da smo globine dosegali le z zrakom, zdaj pa vemo, da se je potapljati globlje kot 40 metrov le z zrakom neumnost. S plinsko mešanico s helijem pa ni posebnih omejitev, priti na 130 ali 150 metrov sploh ni težava. A jaz nimam več te želje, to je izziv na začetku, zdaj me veliko bolj kot globina zanima izvedba potopa. Aleš: Moj najvišji skok ni bil napovedan. Ena od snemalk je imela rojstni dan, to so prišepnili pilotu pa nas je odpeljal daljši krog. In smo pač skočili. Tako ali tako le letiš, do višine odpiranja padala ne gledaš dol niti dosti ne vidiš, gledaš okoli sebe. ČESA SE BOJIJO PREGOVORNO NEUSTRAŠNI? Aleš: Ideja, da se padalci ne bojijo višine, je napačna. Jaz se je bojim. Če bi se moral plaziti po podstrešju razmajane hiše, se ne bi dobro počutil. Pri padalstvu ne čutiš višine, šele pod 1500 metri se ti kot gledanja razširi, prej je vse videti enako. Tako ali tako ne gledaš dol, gledaš, kaj se dogaja, kam letiš. Vsak normalen človek ima strah pred višino, če ga nima, naj se da pregledati. In tudi prav je, da ga ima, višina ubija, no, ne ravno višina, pojemek. (smeh) Igor: Ni težava skočiti s padalom, težava je pristati. Jaz nimam želje, da bi skočil. Verjetno tudi zato, ker bi hotel tudi to obvladati kot potapljanje. Sploh če je to dejavnost, ki jo moraš obvladati. Če ne znaš igrati šaha, pač vsakič izgubiš, če ne znaš pristati s padalom, pa je lahko nevarno. Aleš: Prav ravnaš. Če te to ne vleče, nima smisla, če te je strah, ti ne bo lepo. Ko skočiš iz letala, ne moreš več splezati nazaj. Če se greš potapljat, lahko prideš na pet metrov globine in splavaš nazaj na površje. Jaz sem naredil osnovni tečaj potapljanja, za seboj imam nekaj potopov. Pri potapljanju se mi je najprej vse zdelo strašno počasno v primerjavi s padalstvom, na približno enajstih metrih globine pa sem izgubil orientacijo, pojma nisem imel, kaj je zgoraj in kaj spodaj. Gledal sem, kam grejo mehurčki, a so šli v vse smeri. Igor: Pogosto je tako, ker kriliš z rokami in gredo mehurčki res v vse smeri. Aleš: Zagrabila me je panika, umiril sem se, pogledal, kam gredo mehurčki, in splaval gor. Takrat sem naredil še en potop, da ne bi rekli, da sem reva, od takrat pa se nisem več potapljal. Morda bi še poskusil, a bi šel res počasi, pet, šest, sedem metrov.

Goodlifestyle.si


NA NOŽ

Sato Bento Tekst in stajling hrane: Gruša Zorn • Foto: Lovro Rozina

Japonski ritem narave O

d nekdaj sem ljubiteljica japonske kuhinje. Zaradi njene preprostosti, svežosti sestavin, okusnosti ter estetike pripravljenih obrokov. Nešteto kombinacij rib, riža, zelenjave, jajc in mesa. Suši in ramen naravnost obožujem. Zato je bil Sato Bento zame pravo odkritje. Škatla bento v japonščini pomeni na hitro pripravljen in lepo uravnotežen obrok, ki ga vzameš s seboj. Kamor pač greš, v službo, šolo, na pot, piknik … Vsebuje meso ali ribo, svežo ali vloženo zelenjavo ter riž na različne načine – včasih v kroglicah, onigiri, ki gredo dobro v usta, ali pa v klasični obliki. Bento sledi ritmu narave, zato so sestavine sveže in sezonske, hitro pripravljene, da zadržijo kar največ vitaminov in mineralov. Poleg uravnoteženosti pa je seveda pomembna tudi estetika. In estetika se v obrokih chefa Shin Sata zrcali v vsakem, še tako majhnem grižljaju. Doma je na japonskem otoku Honšu, v Ljubljani pa je že vrsto let. Delal je tako v Sushimami kot restavraciji Moysushi, preden se je odločil, da odpre lastno restavracijo, ki se od omenjenih precej razlikuje. Kljub neugledni lokaciji Ledina centra v središču Ljubljane je mala japonska restavracija vedno polna. Mizo je skoraj nemogoče dobiti, če se ne napovemo. Prostor je majhen in zelo asketski. Le najnujnejše, da vam hrano lahko postrežejo. Stene so surovo obdelane v kombinaciji z lesenimi opaži. Lesene mize s klopmi in stoli s polnaslonjali. Prav nič, kar bi lahko obiskovalcu dalo vedeti, da bo to, kar ga čaka, pravo japonsko kulinarično doživetje. Chef ima svoje delovno mesto za pultom, ki skriva skromno kuhinjo. Vsem je na očeh in le stežka vam uidejo njegovi virtuozni in natančni gibi, ko seklja, reže in z ljubeznijo postavlja hrano na krožnike. Za kosilo je mešanica ljudi zelo različna, od študentov, uslužbencev bližnjih podjetij do drugih ljubiteljev japonske hrane. Strežejo le posamezne, hitro pripravljene jedi, oz juho, glavno jed s prilogo ter sladico. Jedi so sveže in na jedilniku je le tisto, kar je bilo dostopno in simpatično glavnemu kuharju tisti dan. Suši je pogosto na meniju, prav tako ramen. Kosila so pri njih 34

hitra dejanja, ko v kuhinji potrebujejo več rok in ljudje se naglo menjajo. Nekateri vzamejo samo škatlo bento za seboj. Za večerjo pa je slika nekoliko drugačna. Naglica se umiri in pravo doživetje japonske kuhinje chefa Shin Sata se začne. Omakase – meni z več hodi je nekaj, kar si človek zapomni. Tudi če restavracijo obiščeš dvakrat v krajšem časovnem intervalu, si vedno znova presenečen, ker so krožniki vsakič nekoliko drugačni. Nabor sestavin je drugačen, prav tako kot natančno postavljena dekoracija. Za pozdrav priroma na mizo skodelica sojinih stročjih fižolov edamame in veselo jih žvečiš v pričakovanju naslednjih jedi. Za njimi pride lahka in okusna juha, bodisi zelenjavna bodisi s kančkom ribjega pridiha. Sledi škatla bento, ki je presenečenje različnih grižljajčkov vseh barv in okusov, nato sašimi – rezine nabora sveže ribe v kombinaciji s svežo ali malenkost fermentirano zelenjavo. Naslednji krožnik je navadno toplotno obdelana riba, lahko tudi na več načinov, v kombinaciji riža in hruške ali pa koromača ter katere druge zelenjave, včasih v obliki pireja ali pene, postrežena s kančkom jogurta, ki jed lepo zaokroži. Sledijo okonomiyaki, japonska jajčna omleta, ki je lahko z zeljem ali drugo zelenjavo, rakci, oz z vsem, kar je trenutno na voljo. Posuta s katsuobushi, kosmiči sušene palamide in dodatkom majoneze. Eksplozija okusov v ustih. Sledi krožnik sušija – nabor nigirija s tuno, brancinom, popečenim ali svežim lososom, kozicami … Diskretno začinjeni in zelo okusni. Na koncu vas presenetijo še s sladico, ki je mus s čajem matcha, mangova strjenka z biskvitom in kremo ali pa še veliko drugega. Skratka, omakase, večhodni meni presenečenja, je pri njih res nekaj, česar ne bi smel zamuditi noben ljubitelj japonske kuhinje. Zgodba restavracije Sato Bento pa je zgodba o ljubezni do priprave hrane, skrbnega nabora in izbora svežih sestavin ter zgodba o estetski popolnosti vsakega grižljaja, ki ga poneseš v usta. Je zgodba o skromnosti in trdem delu in je dokaz, da se v Ljubljani da uspeti tudi z majhnimi koraki ter lokacijo, ki ni »čisto na pravem mestu«.

Goodlifestyle.si


EK bistro Tekst in stajling hrane: Gruša Zorn • Foto: Lovro Rozina

Vonj po zajtrku O

d januarja letos je prestolnica bogatejša za Ek bistro, ki je svoja vrata odprl na Petkovškovem nabrežju, na levem bregu Ljubljanice. Zastavljen je kot zajtrkovalnica oz. brunch in je točno to, kar smo v Ljubljani že dolgo pogrešali. Sem lahko človek pride na dober zajtrk, malico ali zgodnjo večerjo, saj na jedilniku vsakdo najde kaj takega, kar mu tekne ves dan. Nekatere jedi so postale že kar njihov zaščitni znak. To so npr. ekološka jajca na različne načine: Eggs Benedict, Eggs Royale, šakšuka, pa netoast rožnata govedina, pri njih pečeni brioši in cimetovi kruhki, domača granola, mlečni riž in še veliko drugega. Sašo Kralj, ki se je do odprtja lokala gibal v novinarskih vodah časopisne hiše Delo in marketinških BMW ter Minija, lastnik in idejni vodja bistroja, se je lotil zasnove precej drugače. »V Londonu sem veliko zahajal v brunch lokale. Všeč mi je bil koncept druženja in dobre hrane. In ko sem si zamislil lasten lokal, sem najprej pomislil na to, kar sem v Ljubljani pogrešal. Lokal, kamor bi človek lahko šel na okusen zajtrk ali brunch in kjer bi se dejansko prijetno počutil. Zaradi dobre hrane in družbe, naključnih srečanj in interakcij v prostoru, zaradi prijetnega in zelo dobro zasnovanega in domiselnega prostora, zaradi prijaznosti in gostoljubnosti osebja, ki se kar najbolj trudi narediti doživetje popolno. In tu sem že naštel naše vrednote: slastnost, gostoljubje in pristnost.« Po konceptu mu je bil še najbliže londonski lokal Nopi, mlajši brat verige Ottolenghi. »Nopi mi je bil všeč ne samo zaradi hrane, temveč zaradi celotnega doživetja. Pozanimal sem se, kdo jim je delal celostno grafično podobo, in prišel do agencije Here design, katere klienti so Adidas, kuharska zvezda Nigella Lawson, Hendrick's Gin, William Sonoma, Bacardi, Thames & Hudson …« pove Sašo. Ker mu je marketing dal drugačno platformo kot gostincem, se je

35

zavedal, kako pomembni so koncept, branding in to, da sledi vsaki tvoji potezi nekdo, ki ima na tem področju veliko izkušenj. Prav zato se je za sodelovanje obrnil nanje. Sprejeli so ga in skupaj so začeli premišljevati vsak korak. Jasno je bilo, da pride najprej na vrsto prostor. Kajti prostor je tisti, ki naredi prvi vtis. V njem se lahko človek počuti domače, ali pa tuje. Diskretno ali vsem na očeh. Izpostavljen ali varno spravljen v množici. Izbira Dekleva Gregorič arhitektov je bila odlična. Osnovna ideja je bila pokazati prostor v prvinski izvedbi. Gol in slečen ometa. Da pokaže svoj naravni gradbeni material, opeko, ki je po karakterju topla in že takšna pripomore k vzdušju lokala. Prostor, ki je tako preprost, a obenem tako prefinjen, narekuje izbiro pohištva – asketske mize z zgornjo ploščo iz kararskega marmorja, ki jih srečamo tudi v pariških bistrojih, so nevpadljive in hitro se jih da postaviti in prestaviti v veliko kombinacij, ki jih narekujejo gosti. Kajti gost je v Eku na prvem mestu. Osvetlitev je prav tako skrbno preštudirana in zelo nežna ter diskretna. Osvetljuje hrano, ne gostov. Ker je mikrokozmos prav tako pomemben. Pri dokončni postavitvi koncepta jedilnika sta mu pomagala Luka Nagode in Urška Dvoraček, ki vodita ljubljansko restavracijo Luda. Hrana mora biti sveža, hitro pripravljena in slastna. Prav slastnost je nuja. In zato je nuja tudi dober kuhar. Da bi sklenil krog, je Sašo k sodelovanju povabil mladega, vsestransko nadarjenega kuharja, Črta Butula z Domačije Butul, ki je, poleg mamine kuhinje, kuhal še v švicarski restavraciji z Michelinovo zvezdico, na prestižnih jahtah in pri naši najboljši, Ani Roš, v Hiši Franko. Nekaj novosti je skupaj z ekipo na jedilnik že vpeljal, nekaj jih pripravljajo za prihajajoči letni čas. Več kot razlog, da jih obiščete. Ko pa si enkrat njihov gost, se tja rad vračaš. Ker je izkušnja obeda pomembna. In izkušnja ni samo mikrokozmos. Je veliko več. In tega se pri njih še kako zavedajo.

Goodlifestyle.si


UM-NA-KOLO

Sem samo Gogi iz Kosez GORAN DRAGIĆ • košarkar. Ima 31 let. In dve zlati kolajni. Zadnja je vrhunec njegove kariere. Prva je bila začetek. Mladinsko evropsko prvenstvo do 20 let. Vmes same učne ure. Pri Iliriji, Slovanu, španski Tau Ceramici, Olimpiji, Phoenix Sunsih, Miami Heatu.

Pripovedoval: Goran Dragić , Foto: Mateja Janežič in Shutterstock

O

d leta 2006 pa tudi iskanje popolne ekipe in kolajne v članski reprezentanci Slovenije. Ta dan je končno prišel 17. septembra 2017. Ko je s popolno ekipo prišel na vrh evropske košarke. Ko si je okoli vratu nadel zlato kolajno. Pred odhodom nazaj v klub Miami Heat, je pripovedoval: »Ko sva prejela medalji, sva s Sašo Zagorcem pogledala, ali sta enaki. Zagi je rekel, da ima eno luknjo, pa sva primerjala. (smeh) To je najina že druga skupna zlata medalja, prvo sva osvojila že za mladince do 20 let v Brnu.«

PREJ NISEM BIL ZREL ZA VODJO »Prejšnja leta nisem bil zrel za vodjo. Z leti in igro pa sem odraščal. Zdaj se počutim zrelega za kapetana.

36

Pri tem sem se veliko naučil od soigralcev v Miamiju zadnji dve leti. Po naravi sem sicer bolj tih, raje sem v ozadju. Sem samo navaden Gogi iz Kosez. Ampak naučil sem se, če si vodja, moraš biti glasen, moraš komunicirati z igralci. Vedel sem, da to moram narediti za ekipo, zase.« HALO, IGRAMO FINALE!

»Pa halo, igramo finale, vodimo dve piki, kaj glavo dol, ni še konc. Šele začel se je!«

»Zadnje minute pred koncem, ko nisem več mogel igrati, sem med minuto odmora videl, da so fantje začeli dvomiti o sebi, vsi so gledali v tla. In takrat mi je tema padla na oči, pa sem se zadrl: 'Pa halo, igramo finale, vodimo dve piki, kaj glavo dol, ni še kon'c. Šele začel se je!!!' To je bila samo spodbuda, v žaru boja. Mogoče ste na prenosu slišali tudi kakšno kletvico, da se derem, da sem jezen. Ampak oni so to razumeli, to je bila samo dolžnost mene kot kapetana, da jih poskušam spraviti skupaj in gremo na igrišče po zmago.«

»Zdaj sem zelo utrujen, ker zadnjih nekaj dni nismo skoraj nič spali. Sem pa danes dobil sms iz svojega kluba iz Miamija, ali sem fizično pripravljen na sezono. Tega sporočila nisem ravno razumel. (smeh) Pred pripravami imamo vedno kondicijski test. Če ga ne opraviš, ne moreš oditi z ekipo na priprave in si tudi kaznovan. Preteči moraš 10 dolžin pod 55 sekundami. Ali sem pripravljen? Po mojem bi opravil tudi v rikverc teku. (smeh)«

ODDAHNIL SEM SI

NAJTEŽJE VPRAŠANJE

»S fanti smo se res ujeli, bila je prava kemija. Tudi z Luko Dončićem sem preživel neverjetna dva meseca, bila sva cimra in vem, kakšen fant je. Najbolj pomembno pa nam je, da smo osvojili kolajno. Tako je tudi meni ves tovor, ki sem ga imel, padel z ramen in sem si ob tem uspehu tudi oddahnil. Bilo je res fenomenalno, rad bi se iz srca zahvalil vsem navijačem. Brez njih ne bi šlo. Vsak športnik sanja, da nekoč prinese kolajno za svojo državo ali pa pokal. Sanje so zame postale resnične in da smo bili včeraj na Kongresnem trgu v Ljubljani pred takšno množico, je bilo nekaj neverjetnega.«

»Na najtežje vprašanje pa še nimam čisto končnega odgovora. Kdaj bom končal? Še sam ne vem, kakšna je prava odločitev. Enkrat se zbudim, pa bi igral, drugič se zbudim, pa ne bi. Ravno zato mi niso všeč ta vprašanja, ker se mi preveč stvari plete po glavi. Zdaj bi rad samo užival v tej medalji.

LAHKO TEČEM RIKVERC, ČE JE TREBA

Hvala tudi medijem za podporo. In naj ta zgodba traja v medijih še naprej. Mislim, da je to pozitivna zgodba. Združili smo vso Slovenijo in navijače. Zakaj bi se pisalo samo o negativnih stvareh? Naj se piše o pozitivnih in naj traja!«

Goodlifestyle.si


INTERSPORT ISI d.o.o. · Naklo · Sport to the people / Šport ljudem

TEČEM. VSAK DAN BOLJE! PRIPRAVA NA MARATON NA REDNE CENE TEKAŠKE OBUTVE V ZALOGI PRODAJALN Ponudba velja od 13.9. do 29.10.2017 za izdelke v zalogi prodajaln in v spletni trgovini. Popusti se ne seštevajo in se obračunajo pri blagajni. Več na www.intersport.si


INTERVJU

Imel bi časovni strojček

V Kavarni v Drami, med eno in drugo vajo tik pred premiero nove predstave, sva na veliko filozofirala o času. Zagotovo se sprašujete, zakaj. Z Jurijem Zrnecem, človekom raznovrstnih talentov, bi lahko govorila o marsičem, pa sem izbrala čas. Strasten zbiratelj ročnih ur je. Tega pa niste vedeli, kajne?

JURIJ ZRNEC • igralec, komik, imitator, voditelj, režiser

urij, kaj je za vas čas? Čas je naš gospodar in zmeraj ga je premalo, tako kot denarja. Včasih bi ga bilo fino zavrteti nazaj, pa se ga ne da, nas pa pretekli čas opozarja, kako je treba delovati v prihodnosti.

38

Percepcija časa se z leti navadno spreminja. Kako ga trenutno zaznavate? Iskreno bom povedal. Ni dolgo od tega, ko sem se začel spraševati okoli tega leta in koliko časa še imam na voljo v življenju. Čas sem začel dojemati s čudnim občutkom »aha, tukaj smo«, da ga počasi zmanjkuje. Otroci so že veliki … Prej se tega nisem nikoli spraševal. Zdaj ga malo drugače gledam. Bolj resno.

Sprašuje: Alenka Birk • Foto: Peter Giodani

Stenske nima. Prevelika je. Obožuje vse majhno, verjetno zato tudi ročne merilce časa. Jurij je tudi mačkoljub. Karizmatičen in čustven oven z blazno veliko domišljije prizna, da zna biti včasih težek. Prijeten in zabaven sogovornik je, besede mu tečejo in čas se ob njem kar malce zaustavi. Posluša, govori, premisli, govori. In mi pokaže dve lepotici. Najprej švicarko, njemu trenutno najljubšo. Teče kot navita! Lepa časomerilka je.

J

Je to tudi razlog, da radi zbirate ure? Da, a tu se skriva zanka. Prijatelj me je nekoč vprašal, zakaj zbiram ure, koliko jih lahko naenkrat nosiš? Eno! Če si bedak, morda dve. Ve imate pa čevlje in torbice, pustimo zdaj to. (Smeh)

Ga znate z leti izkušenj bolje ujeti in izkoristiti? Bolj ga obvladujem, bolje si ga odmerjam in mogoče gre to eno z drugim. Zanimivo pa je, da starejši ko si, manjkrat potrebuješ alarm za jutranje zbujanje. Sedem zjutraj, »čnk«! Noro, res funkcionira! Čas je iluzija, pravijo budisti. Ste kdaj pomislili na to? Čas je, saj se vidi, da je! Nekaj tiktaka in temu lahko rečemo, kar hočemo. To je dejstvo. Se mi pa zdi, da bi bili moji odgovori popolnoma

Goodlifestyle.si


Če pa bi lahko potovali v času naprej ali nazaj, kaj bi izbrali? Veš, da bi imel časovni strojček, takoj! Toliko stvari bi rad videl, da težko izpostavim samo eno. Recimo piramide, če začnem z najbolj klišejskimi. Katera je vaša najnovejša urarska trofeja? Najnovejša je še na poti. Kvadratna z rimskimi številkami, Goljat se imenuje. Čisto zadnja pa je majhna švicarka. Zaljubil sem se v njeno odprto srce, kot se reče temu tipu ure (open heart). Skozi steklo se vidi, kako notri migeta srček. Lepo, kajne? Malce kirurgije. (Smeh) Všeč mi je odprt mehanizem, ki utripa. Zdi se, kot da vidiš v dušo. Zanimiv se mi zdi tudi čisto odprt sistem, skeleton, kjer se vidi vse. To je šele nekaj lepega. Čisto sem se navdušil nad to zadnjo urico. Morda je le malo majhna za mojo roko. Kdaj ste postali urarski zbiratelj? Pred sedmimi do desetimi leti, ko sem si ta hobi lahko privoščil. Kako pa je kaj z željami po najboljših primerkih? Veš, kako je, človek bi si jih želel, a so zelo zelo dragi. Prav veliko takih v moji zbirki ni. Toliko ur v kolekciji, ena na roki. Se vseeno kdaj izgubite v času ali pa na cesti? Ste tipičen moški, ki nerad vpraša za pomoč in raje naredi deset krogov več? Vedno vprašam za pomoč, nisem ponosen. Sploh včasih, ko še ni bilo teh globalnih satelitov in smo šli na predstavo v kulturni dom v neznano mesto. Kje boš zavil, tabel ni. Zato vprašaš. Sploh ker se ti navadno mudi.

diametralno nasprotni, če bi se pogovarjala pred desetimi do petnajstimi leti. Kaj bi mi takrat odgovorili? Da je premalo časa za vse, da moram še toliko vsega narediti. Zdaj vem, da si ga je treba kar vzeti. Naučil sem se »počivanja«. To je sicer bolj stanje energije. Ne razmetavam s časom, če ni zares treba. Ste strasten zbiratelj ur. Kaj na njih vas tako privlači? Uf. Če gledava psihološko-psihiatrični prerez, je čezmerno kupovanje stvari lahko tudi znak kompenzacije nečesa drugega in pri sebi bi lahko rekel, da znam kakšne manj prijetne težave kompenzirati s kakšnimi takšnimi zadevami. Začnem kaj zbirati. (Smeh.) Me kaj začne zelo zanimati, imam tudi blazno domišljijo. To je ena razlaga. Druga pa, da so mi zelo všeč te stvari. In moški nimamo prav prekleto veliko možnosti izbiranja – nakita ali kaj podobnega. Ure se mi zdijo lepe. Imajo težo. Pa trud je vložen v to malo stvar. Torej vas privlači tudi majhnost, filigransko natančna izdelava ročnih časomerilcev? Saj to! Pa to, da kar delajo! Zato me privlačijo. In tudi dizajn. Končal sem oblikovno šolo in že od malega me vse v zvezi s tem zanima. Vlečejo pa me zelo majhne stvari. Tudi majhni avtomobili. Pri svojih 187 centimetrih se vozite v majhnih avtomobilih? Zaljubil sem se v »smartka«. Ne znam razložiti, zakaj. Tudi govorim rad v pomanjševalnicah. Tako se mi zdi bolj prisrčno. Kot ljubitelj ur predvidevam, da radi poslušate tiktakanje. Ne! Moti me.

39

Ste mojster ročnih spretnosti in si vzamete čas tudi za popravila doma? Če je nujno, ja, sicer raje koga plačam, da mi to naredi. Preprosto se mi zdi, da hodim v službo, služim svoj denar in da je moj čas pomemben, potrebujem ga zase. Zato se tudi ne lotevam toliko stvari. Žarnice in podobno pa že »porihtam«. (Smeh) Strokovnjaki, ki slikajo ure za najlepši, najbolj seksi posnetek, večinoma kazalce nastavijo na deset čez deseto. Kateri čas dneva je vam najbolj seksi? Polnoč. Ah, vsaka ura je lahko seksi. Torej niste vezani na številke. Ali vse v življenju delate bolj po občutku? Vse delam po občutku. »Augenmas«, na »prenglih«. Če dela, dela! (Smeh.) Pa tudi »ordnung und disciplin«. (Resno.) Morda pa se razlog oboževanja ur skriva v preteklosti. Verjamete v reinkarnacijo? Morda ste bili v katerem izmed prejšnjih življenj močno poklicno povezani s časom. Vidim vas v povezavi z vlaki, s čepico na glavi in žepno uro. Zanimivo, res! Moj pradedek je bil kraljevi vlakovodja in je vozil kralja Petra. Babica mi je povedala, da sem mu zelo podoben. V njegovi družini Kremžar so bili tudi plesalci, ki so vodili ljubljanske dame na plese. Ljudje so jih najemali za to. Nikoli pa nisem razmišljal o prejšnjih življenjih. Le o tem, kaj bo naprej. Hvaležen sem za vse, kar je bilo, in bi bil zelo vesel in hvaležen, če bi tudi v naslednjem življenju skromno ostal nekje tukaj, kjer sem.

Čas je najbolj pošten sodnik, ker vedno pokaže resnico. Se strinjate? A jo? Bolj je zdravnik kot sodnik. Leči rane, to je dejstvo. Pišuka ja, res je. Čas pač je. Z budisti se žal ne morem strinjati. Treba je pogledati v naravo, listje odpada, vmes cveti … Žal je tako. Grozno je, da bi ljudje, sploh ženske, radi pretentali čas. To so taki ponesrečeni poskusi. Mislim, da času ne moreš ubežati. Treba ga je sprejeti. Človek je lahko lep, tudi ko je starejši. Celo še lepši! Bolj moder. Vse, kar pride, je prav, da pride. Ne bi hotel za zmeraj imeti dvajset let. Dolgčas, prosim, ne! Morda za kakšen dan, ko si rečeš, poglej, kako se imajo fino. Zdite se pomirjeni s tukaj in zdaj, polni novih izkušenj in spoznanj preteklosti, močnejši, modrejši gledate naprej v čas prihodnosti. Moraš, ni druge izbire. Lahko sicer vržeš puško v koruzo, a ne prideš prav daleč. To je povezano s slabo izkušnjo ali če si imel težko obdobje in ga premagal. Kar koli je to, bolezen, ločitev, in si jo preživel z minimalno škodo in so se stvari uredile. Veliko se je dogajalo pri meni, a mi jih je uspelo ne samo premostiti, preanalizirati, temveč »zmagati«. To je dragocen čas, žal boleč, a zelo dragocen. In ne bi ga menjal, ker sem zato danes veliko bolj odgovoren gospodar svojega časa.

Goodlifestyle.si


DALJNOGLED

Gradiva za 200 let detektivk

Danes imamo v Sloveniji iz slovenskih arhivov in zbirk, približno 200 srednjeveških približno tretjina izbranih del pa je kodeksov, še kakih 400 pa jih je v prvič objavljena s sliko in besedo. knjižnicah v tujini. To je približno Prav vsaka umetnina je vpletena v tri odstotke tistega, kar je zanimivo zgodbo in prestavi bralca obstajalo včasih in česar ni uničil v čas in prostor nastanka. Veličasten zob časa. Ohranjeni zapisi so tako obseg zajema kar 125 neposredno koščki sestavljanke, s katerimi opisanih spomenikov, še kakih 25 je Tekst: Kaja Stankovič • poskušamo ustvariti približek vključenih v besedilo, pospremljenih nekdanjih knjižnic oz. branja. s fotografijami, za katere je večinsko Foto: Mladinska knjiga Vtis o podobi nekdanjih knjig bo odgovoren Marijan Smerke. Živopisna približala oktobra prihajajoča knjiga je skrbno natisnjena na knjiga, označena za dragoceno trajnoobstojnem papirju, založba je predstavitev dediščine, ki kaže, da rokopisi in prvotiski iz naših poskrbela za vezavo po starih načelih, tako da so pole ročno šivane prek zbirk spadajo ob bok drugim evropskim dosežkom. hrbtnih okrepitev, da so platnice lepe in tako skrbno izdelana knjiga bo

Neprecenljiva srednjeveška rokopisna zapuščina

S

črnilom in zlatom je naslov dela, v katerem so zbrani najlepši spomeniki knjižnega slikarstva na Slovenskem od leta 850 do približno 1550. V vseh pogledih vrhunska in razkošna knjiga prvič celostno predstavlja izbor rokopisov, rokopisnih fragmentov, prvotiskov, iluminiranih listin in dopolnjuje izbor z nekaj grafičnimi listi, detajli iz tiskov in knjigoveškimi zanimivostmi. Ddr. Nataša Golob, avtorica besedila in vodilna poznavalka srednjeveških rokopisov in knjižnega slikarstva, je začela o knjigi razmišljati leta 2000, ko je predavala na univerzi Yale, kjer je ohranjenih nekaj rokopisov, ki so bili v lasti Wolfganga Engelberta Auersperga, oz. v njegovi ljubljanski knjižnici. Takrat jo je prešinila misel, da je svoja srečanja z rokopisi dolžna posredovati tudi drugim, ki ne bodo mogli priti do teh knjig, kar ji je s prihajajočim delom tudi uspelo. SKRBNA IZDELAVA JO BO OHRANILA ŠE STOLETJA Monografija ni bila mišljena kot zanimiv ciljni projekt, ampak je nastala po približno treh desetletjih raziskovalnega dela s srednjeveškimi rokopisi. V bibliografski izdaji je prvič upoštevan velik del knjižnega bogastva

40

zdržala še nekaj stoletij. Danes je to velika dragocenost, knjigovezov, ki znajo šivati knjige po tradicionalnih principih, je namreč izredno malo. IZJEMNO RAZBURLJIVI SREDNJI VEK

Knjiga je namenjena vsem, ki se zavedajo neprecenljive vrednosti rokopisne zapuščine, jih zanimata slovenska zgodovina in kultura ter takim, ki preprosto obožujejo knjige. »Tisti, ki bodo iskali delovanje, razmišljanje in občutja naših prednikov, bodo te kratke raziskovalne detektivke z veseljem prebrali,« nam je povedala ddr. Nataša Golob in nadaljevala: »Če bi se Agatha Christie ukvarjala s srednjeveškimi rokopisi, bi v njih našla gradiva za 200 let pisanja detektivk.« Avtorica upa, da ljudje v knjigi ne bodo gledali le slik, temveč tudi kaj prebrali in tako spoznali, da je bil srednji vek izjemno zanimiv čas, poln pogumnih in radovednih ljudi, katerih dela, ki jih še danes uživamo, vsebujejo veliko tehtnih misli in veselja. Že takrat so namreč znali razmišljati o bistvu svojega početja ter vedeli, da mora biti tisto, kar delajo, dobro in preživeti njihovo življenje za desetkrat. Nekaterim se je zadana naloga posrečila, med drugim tudi številnim Slovencem, zaradi česar je govor o majhni Sloveniji za vse nas kot velika zaušnica.

Goodlifestyle.si


FORD KUGA trend z dizelskim motorjem že od

FORD FORD KUGA KUGA

21.990 € 21.990 € trend trend z z dizelskim dizelskim motorjem motorjem že že od od

s Ford Bonom za Financiranje Ford Credit s s Ford Ford Bonom Bonom za za Financiranje Financiranje Ford Ford Credit Credit

#VednoAktivna Ilka Štuhec

Slika je simbolična. Summit motors Ljubljana, d. o. o., Flajšmanova 3, 1000 Ljubljana. Uradna poraba goriva: 4,4-7,4 l/100 km. Uradne #VednoAktivna trdih delcev: emisije CO2: 115-172 g/km. Emisijska stopnja: Euro 6b. Uradne emisije NOx: 0,0405-0,0725 g/km. Specifične emisije #VednoAktivna Ilka Štuhec 0,0003-0,000416 g/km. Število delcev: 0,0405-0,0725 x 1011. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki Ilka povzročaŠtuhec globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Navedena cena velja za vozilo Kuga Trend 1.5 TDCi 88 kW (120 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik, na dan 1.9.2017. 41

SUMMIT AVTO d.o.o., Flajšmanova 3, 1000 Ljubljana Telefon: 01 25 25 125, e-pošta: prodaja@summitavto.si

Goodlifestyle.si


42

Goodlifestyle.si


IGRAČE Včasih v življenju potrebujemo mehurčke. Mehurčke, ki vibrirajo ob glasbi. Mehurčke, ki jih poskušamo ujeti s fotografijo. Mehurčke, ki igrivo pokajo in se vrtinčijo v vetru. In potem potrebujemo mehurčke, ki nas požgečkajo. S polno majhnimi eksplozijami v ustih nas spravijo v dobro voljo. Bor Borg je zato poiskal tiste črne igrače, ki nam kadar koli prinesejo dobro razpoloženje. Pa naj še kdo reče, da črna ni za sproščanje.

Vrtavka ForeverSpin

Fotoaparat Fuji Film Instax Square SQ10

Black Tonic by Cockta

Fotografiranje z mobilnim telefonom je verjetno najbolj razširjena zvrst umetnosti. Kamere na mobilnih napravah so vse bolj zmogljive in kakovost fotografij je čedalje boljša. A mnogi si še vedno želijo fotografijo ne le v digitalno virtualni, temveč tudi v povsem fizični obliki, na papirju. Zato je Fujifilm izdelal majhno napravo, ki je hkrati digitalni fotoaparat in prenosni tiskalnik. S fotoaparatom Instax Square SQ10 lahko fotografijo svojega črnega tonika natisnete v slogu nekdanjega polaroida.

Tradicija in nov svet. Cockta, ki ni cockta. To je Black Tonic. Nov okus, nova oblika, novo ime. Vas zanima torej, kakšen okus ima in s čim se najbolje meša? Torej razčistimo. To ni cockta, očitno je, da je tonik. Zelo svež, intenzivnejši zaradi več kinina, z rahlim okusom po grenivki. Popolno harmoniziran. Kombinacija pa navdušujoča, če ga zmešate s Hendrick's džinom. Vse drugo – zgoraj, spodaj – so igrače, ki stopnjujejo užitek z Black Tonicom.

Ste se kot otrok igrali z vrtavkami? Ste strmeli v neskončno vrtenje in se pri tem neizmerno zabavali? No, zdaj obstaja tudi odrasla različica, nad katero bodo seveda navdušeni tudi otroci. Kanadska znamka ForeverSpin namreč izdeluje filigransko narejene vrtavke, ki so na voljo v kar sedemnajstih kovinah in opremljene s posebnim podstavkom. Vaša je lahko črna, ki se najbolje vrti ob toničnem šumenju. FOREVERSPIN.COM

COCKTA.EU

AMAZON.COM

Steklenica za džin Hannah Martin

Brezžične slušalke Master & Dynamic + Bamford

Ko sta se srečala Jonathan Levine, ustanovitelj znamke Master & Dynamic, in George Bamford, svetovno znani oblikovalec in preoblikovalec luksuznih ur ter ustanovitelj Bamford Watch Departmenta, sta takoj ugotovila, da imata kar nekaj skupnih imenovalcev: spoštovanje do vrhunskih materialov, kakovostne izdelave in inovacij. Plod njunega znanstva je omejena serija brezžičnih slušalk BWD MW60. Izdelane so iz črnega usnja Saffiano in ovčje kože Bamford Blue. Predvsem pa ponujajo izjemno glasbeno doživetje. Glasba od Beethovna do Iggyja Popa je s temi slušalkami, ob toničnih požirkih, en sam užitek. .

Steklenica Hendrick's je vsaj tako kultna kot njena vsebina – svetovno znani džin. Že v osemnajstem stoletju so se pojavili navdušenci nad to pijačo in jo vedno pretočili v še bolj ekskluzivno steklenico. Njihovim sodobnim naslednikom so prisluhnili v draguljarski hiši Hannah Martin in izdelali posebno steklenico, za katero je bila navdih prav steklenica džina Hendrick's. Oblečena je v premijsko usnje, ki je na voljo v več barvah. Naj bo vaša črna. Kot je črn tonik. DESIGNFATHER.COM

MASTERDYNAMIC.COM

43

Goodlifestyle.si


ZAGOTOVITE SI NAJBOLJ VROČO MONOGRAFIJO

IVO DANEU

SLOVENSKA KOŠARKARSKA LEGENDA Cena v prednaročilu

20 EUR* Izid 6. 10. 2017

KNJIGO LAHKO NAROČITE NA 080 11 99 IN NAROCNINE@DELO.SI *Cena v redni prodaji bo 24,90 EUR. Stroški pošiljanja niso vključeni v ceno in znašajo v prednaročilu in redni prodaji 3,76 EUR. V44ceno in poštnino je DDV vključen. Delo d.o.o., DunajskaGoodlifestyle.si 5, SI 1509 Ljubljana


ULOV

Slovenija je evropska košarkarska prvakinja OD 31. AVGUSTA DO 17. SEPTEMBRA

To ste v dneh vse od 17. septembra verjetno že velikokrat slišali, tudi če niste prav posebno goreč športni ali košarkarkarski privrženec. Slovenska košarka je čakala 25 let, trepetala in upala na kakšno kolajno. Da bo po toliko časa prišla, in to kar zlata, je pred prvenstvom malokdo napovedal. V Carigradu so v finalu premagali reprezentanco Srbije. Na krilih kapetana Gorana Dragića, komaj 18-letnega Luke Dončića in srbskega trenerja Igorja Kokoškova so našli skrivni recept za kemijo, ki jih je povezala, da so prikazali eno najboljših košarkarskih iger v Evropi doslej. KZC.SI

Roza oktober v Hoferju OKTOBER

Rak dojke je najpogostejša oblika raka pri ženskah v Sloveniji. Oktobra zato namenimo še več pozornosti preventivnim (samo)pregledom, aktivnemu življenjskemu slogu in uravnoteženi prehrani. Sveži šampinjoni so še posebno okusna dopolnitev zdravega jedilnika – z njihovo izbiro pa naredimo nekaj dobrega tudi za druge. Od vsakega prodanega roza paketa šampinjonov bodo v Hoferju oktobra namenili 10 centov v sklad za nakup naprave za meritev sestave telesnih tkiv in tako podprli prizadevanja Slovenskega združenja Europa Donna. HOFER.SI/ROZAOKTOBER

45

Art Expo v Ljubljani OD 18. SEPTEMBRA DO 1. OKTOBRA

Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana

V postavljenem Atelje Art Murn International Art Villageu ob vodnem mestu Atlantis se na prvem umetnostnem sejmu Art Expo predstavlja več kot 135 umetnikov iz 15 držav. S sejmom, ki ga nameravajo pripravljati bienalno, želijo organizatorji združiti kreativno stroko. Čas je, pravijo, da Ljubljana dobi močan dogodek, ki bo kreativce z različnih področij združil pod eno streho. Art Village so si zamislili kot park s paviljoni in odrom. Postavljen je na več kot 2300 kvadratnih metrih površine. Skupaj bo Art Expo ponudil več kot 40 dogodkov in aktivnosti, od delavnic in tečajev pa do koncertov in vodenih ogledov.

Na petem tednu mode Mercedes-Benza v Ljubljani bomo ponovno na Gospodarskem razstavišču videli oblikovalce, kot so Akultura, Arnoldo & Battois, Cliché, Dalpaos, Draž, Ivanman, Izadora Verlič, JSP, Milica Vukadinovic, Natasa Persuh, Peter Movrin, Sari Valenci, Sens, Sofia Nogard, Susnyara, Tanja Zorn. Tokrat bosta modne, ustvarjalske in scenografske presežke dopolnili še dve večerni zabavi. Pop up festivalski klub Kurzschluss bo v petek, 6. oktobra, gostil Sladico, 7. oktobra pa za mešalno mizo prihaja ekipa Sharkastique Tunes (Shark, Sylvain, Jaka) ft. Shapeshifters.

ARTEXPO-LJUBLJANA.COM

MBFASHIONWEEKLJ.SI

Podaljšajte si poletna doživetja

Intersport na Ljubljanskem maratonu

OKTOBER

29. OKTOBER

Vstopite v Abasvet, banko novih doživetij, kjer vas čaka drugačna bančna izkušnja. Preizkusite se v navidezni resničnosti, v kateri lahko raziskujete podvodni svet s podmornico, skočite s padalom ali iščete rešitev uganke v prvi virtualni sobi za pobeg (escape room) v Sloveniji. Ob tem lahko v novi poslovalnici Abasvet sklenete bančne storitve po svoji meri. Poglejte si virtualni svet na Bavarskem dvoru v središču Ljubljane, na Trdinovi ulici 4. Za obisk se je priporočljivo prijaviti na abasvet@abanka.si. Odprto od ponedeljka do petka od 11.30 do 19.00. ABANKA.SI/ABASVET

OD 5. DO 7. OKTOBRA

Tudi na 22. Ljubljanskem maratonu bo Intersport predstavil razkošno ponudbo obutve, oblačil in druge opreme za tekače. Tako začetniki kot izkušeni tekači se bodo lahko ponovno opremili z odličnimi izdelki priznanih blagovnih znamk, kot so Asics, Adidas, Salomon, Nike, Mizuno, Brooks, Saucony, Craft, Pro Touch in druge. Za dodatno motivacijo, da postanejo ali ostanejo tekači, pa bo Intersport opremil svojo ponudbo z mikavnimi popusti. Obiščite Tekaški center Intersport konec oktobra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. INTERSPORT.SI

Goodlifestyle.si


ZDRAVO Domače sladke pregrehe, začinjene z ljubeznijo

Piškoti so pomemben del naše pekovske tradicije in ni ga čez domače sladke pregrehe, ki v nas vzbudijo prijetne spomine in občutek domačnosti. Tega se zavedajo tudi v slaščičarstvu Delakorda, kjer že 25 let pripravljajo slastne domače kekse. Ob svojem jubileju so pripravili posebno kolekcijo keksov Babi, ki jo boste našli pri Hoferju v dveh novih okusih: izbirate lahko med krhkimi maslenimi palčkami s sesekljanimi lešniki in okusom ingverja ali pa se odločite za rožice s koščki čokolade in konopljinimi proteini. Keksi so pakirani v priročni embalaži »To Go«, ki omogoča sladkanje kjer koli in kadar koli. HOFER.SI

Zelenjavni zapeljivčki iz zamrzovalnika

Kot priloga ali glavna jed – bio zelenjavni polpeti bio znamke Natur aktiv so primerni tako za vegetarijance kot vegane in so označeni z rumeno oznako V, certifikatom Evropske vegetarijanske unije (EVU). Pri Hoferju jih v stalni ponudbi najdete v zamrzovalni skrinji, kjer lahko izbirate med različnimi vrstami; odločite se za klasične polpete z zelenjavo, s cvetačo in sirom, z bučo ali pa posežete po okusnih polpetih s polento. Katero koli vrsto in za katero koli priložnost jih boste izbrali, bo uspeh zagotovljen, saj je njihova priprava zelo enostavna. HOFER.SI

Le najboljše je dovolj dobro

Prehrana otroka v najzgodnejšem obdobju je ključna za njegov razvoj. Seveda je vse, kar je pripravljeno doma, najboljša izbira, vendar nam tempo življenja pogosto narekuje tudi hitrejše rešitve, za katere pa želimo kot starši poskrbeti, da so najboljše. Tako boste pri Hoferju za vaše malčke našli prvovrstne bio otroške kašice znamke Natur aktiv, ki se ponašajo s certifikatom Demeter, saj so iz sestavin ekološkega/biodinamičnega kmetijstva. Kašice so brez dodanega sladkorja (vsebujejo naravno prisotne sladkorje), brez dodanega natrija ali soli in z minimalno vsebnostjo glutena ali popolnoma brez njega. Pridelane so s trajnostno zavestjo, do okolja prijazno in brez škodljivih gnojil ter pesticidov, kar je z logotipom Demeter tudi jasno prikazano na embalaži. HOFER.SI

Hrustljavo in sveže iz pekarne

Visokokakovostne sestavine in preizkušene metode pekovskih mojstrov so recept za okusen kruh in slastne pekovske izdelke, ki jih dnevno sveže pečene najdete v Hoferjevi pekarni. Izdelki so pretežno vrhunske slovenske kakovosti, saj kruh in pekovske izdelke dobavljajo priznani slovenski dobavitelji, kruh in krušni izdelki pa so večinoma brez dodanih emulgatorjev. Izbirate lahko med pestrim naborom hrustljavih izdelkov, ki so z ljubeznijo pripravljeni iz najkakovostnejših sestavin. Med drugim lahko pokusite tudi bio kefirjevo štručko s konopljo lastne blagovne znamke Natur aktiv.

HOFER.SI

Suši iz trajnostnega ribolova

Ste tudi vi med tistimi, ki jim velikokrat predvsem zaradi časovne stiske primanjkuje idej za zdrav prigrizek ali popoldansko malico? Pri Hoferju boste zmeraj našli kaj primernega – v hladilniku vas čaka priročen Sushi-Box v treh okusnih različicah: Sunakko, Yorokobi in Tanoshii. Vse tri vrste sušijev so označene z logotipom Check your Product (Preverite izdelke), ki omogoča, da s pomočjo posebne kode na embalaži preverite izvor ribe v svojem sušiju. HOFER.SI

Sveže in zdravo: naravnost iz narave Sočni ter zdravi sadni in zelenjavni pridelki nam najbolje teknejo sveže nabrani in naravnost iz narave. Tudi če nimate svojega vrtička, so vam sveži darovi z bližnjih njiv in iz sadovnjakov na voljo na Hoferjevi Tržnici. Pri trgovcu v želji, da zagotovijo najbolj kakovostne in najbolj sveže pridelke, sodelujejo z izbranimi lokalnimi pridelovalci, ki zagotavljajo do okolja prijaznejšo pridelavo. Znamka ponuja pridelke lokalnih dobaviteljev, ki so na prodajne police pripotovali v največ 24 urah. Njihov izvor pa strokovno preverjajo in dokazujejo v sodelovanju z neodvisnim laboratorijem Imprint Analytics, ki ga ugotavlja z analizno metodo, s čimer potrjujejo obljubo o lokalnem izvoru. HOFER.SI

46

Goodlifestyle.siZDRAVO Mineral lepote in vitamin C v prahu – MSM

MSM + vitamin C je prehransko dopolnilo s patentirano učinkovino OptiMSM®, ki ob rednem uživanju klinično dokazano zmanjšuje gube in ohranja mladosten videz kože, ter vitaminom C, ki ga odlično dopolnjuje – poleg številnih pozitivnih učinkov na dobro počutje poskrbi tudi za osvežilen okus izdelka. MSM, metil sulfonil metan, je organska oblika žvepla, ki se že leta uporablja tudi kot prehransko dopolnilo. Ugodno vpliva na kožo in je zato odlična izbira za vse, ki si želijo izboljšati svoj videz. MSM ni živalskega izvora in je primeren tudi za vegane in vegetarijance. MEDEX.SI

Pomlajena z naravo – krema in serum Beesecret

Za močne lase in nohte – Kolagen v prahu

Kolagen v prahu vsebuje stoodstotni hidrolizirani kolagen z različno velikimi molekulami, ki se v telesu odlično absorbirajo. Študije so dokazale, da poskrbi za vzdrževanje normalne strukture nohtov in pozitivno vpliva na strukturo in videz las. Z rednim uživanjem Kolagena v prahu bodo vaši nohti trdni, lasje pa močni in sijoči. Za še boljši učinek priporočamo, da ga uživate skupaj z vitaminom C. Lahko ga vmešate v limonado ali drug sadni sok in si pripravite okusen napitek. MEDEX.SI

V žametni teksturi seruma in kreme Beesecret iz Medexa se prepletajo čebelji strup in druge naravne sestavine, ki kožo bogato nahranijo vse do najglobljih plasti. Čebelji strup poskrbi za večjo prekrvljenost, spodbuja nastanek kolagena, zmanjšuje izraženost gub in njihovo prezgodnje nastajanje. Intenzivna formula seruma in negovalna moč kreme Beesecret poskrbita za naravno pomlajen videz zrele kože, saj imata izjemne antiage učinke. Serum in krema Beesecret sta zasnovana za vse tipe zrele kože in za vsakodnevno uporabo. Izdelka lahko uporabljate samostojno ali pa ju nanesete kot podlago za ličila. Sta dermatološko testirana in ne vsebujeta parabenov, silikonov in parafina. MEDEX.SI

Za mladosten videz kože – Kolagenlift

Kolagen je v globljih plasteh kože – v dermisu – in ji zagotavlja oporo, moč in elastičnost. S staranjem ga telo tvori vedno manj, zato postaja suha in upadla, pojavijo se gube, koža izgubi elastičnost. Patentirana oblika kolagena v Kolagenliftu zmanjšuje gube, izboljša napetost in elastičnost kože. Hialuronska kislina napolni prostor med kolagenskimi vlakni, dodani vitamin pa dodatno podpre delovanje kolagena in hialuronske kisline: niacin v Kolagenliftu v raztopini prispeva k ohranjanju zdrave kože, vitamin C v Kolagenliftu v prahu pa ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože. Kolagenlift v prahu vsebuje ribji kolagen in je primeren tudi za vegetarijance, ki uživajo ribe. MEDEX.SI

48

Goodlifestyle.si


Delo d.o.o., Dunajska 5, SI 1509 Ljubljana

Udoben stanovanjski kredit,

pred-odobren v

dnevu.

POSEBNA ponudba

revija + knjiga

8,99

Knjigi je mogoče kupiti skupaj z revijo na izbranih prodajnih mestih.

LEPE NAgrAdE

za nove naročnike

letna naroČnina samo

26,25

redna cena 3,50 € za izvod

Knjižno kazalo Darilo WILLE nakupu kompleta FrEY odloga • obmožnost

+

* V žrebanju za nagrade sodelujejo vsi novi naročniki z aktivirano naročnino od 6. junija do 3. julija 2017.

poseben popUsT

25

Ladival losjon za zaščito pred soncem za normalno in občutljivo kožo, z ZF 30, daje visoko UVA/UVB zaščito in ščiti pred škodljivimi posledicami Ir-A žarkov, prehransko dopolnilo Fidiprotekt pa je pravi orkester antioksidantov z ribjim oljem, ki še dodatno varujejo kožo pred škodljivimi učinki prostih radikalov.

%

za čas gradnje in selitve • ureditev zavarovanja na banki • prilagojen čas odplačevanja www.sparkasse.si

22 paketov izdelkov LADIVAL LOSJON in FIDIPROTEKT

Za dodatne informacije in naročila nam pišite na narocnine@delo.si oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99


POBEG

Mesto iz drugega časa BENETKE • Kulturni pobeg Piše: Mateja Janežič • Foto: Mateja Janežič

Poetično. Rajsko. Pa tudi melanholično. Žalostno. Tako beneško. Veliko zgodb nosi v sebi ta starodavna umetniška stvaritev. Morda te zato tako krčevito potegne vase. Te stisne, objame, vate puhne svoj vonj, te zavrtinči in ob zvokih zvonov odpelje v zgodbe. Iz drugega časa. »To mesto je največja mojstrovina, kar jih je ustvarila naša vrsta,« je že v prejšnjem stoletju pisal ruski pesnik in pisatelj Josip Brodski. Občudoval jih je in o njih pisal tudi Thomas Mann v drugem času. Je umetniška muza. Številni filmi so jih vzeli za kuliso. Včasih so ob kanalih stali slikarji in poskušali na platno ujeti obrise mesta in ljudi. Zdaj to nenavadno mesto navdihuje vse selfistične obiskovalce, ki iščejo svojo popolno sliko na ekranu. Malo me stisne pri srcu. Benetke potrebujejo ljudi, zato morajo imeti občudovalce. Vprašanje je samo, koliko časa bodo zdržale, če jih bo preveč. Zato so Benečani precej odločni, trdoživi, strogi, želijo si ohraniti ta dragulj še za prihodnja stoletja. In na turiste gledajo resnobno in zaskrbljeno.

»Q

uesto vaporeto va al San Tomà?« vprašam v malce zarjaveli italijanščini za pot do postaje San Tomà kondukterko – če se ji lahko tako reče – na beneškem avtobusu na vodi. Najprej, precej naveličano v gneči številnih turistov, osorno odgovori, potem se malce omehča, a še vedno s popolno resnim obrazom reče: »Si, certo. Venite pure.« In se nas pet kulture in kulinarike željnih prijateljic odpelje po enem najbolj prometnih kanalov na svetu. Stojimo stisnjene med telesa sopotnikov in spuščamo vzdihljaje. Občudovanja do tega mesta. Nobena od nas ni tu prvič. Nas pa vedno znova osvoji. Kje je skrivnost njegovega šarma, se sprašujemo in upamo, da dobimo odgovor. Tokrat nas prvič čakajo tudi beneške noči in njihova jutra. VELIKI UMETNIKI IN NAS PET Na postaji San Tomà izstopimo. Že nekaj minut kasneje nas prijazno in nasmejano pozdravi Benečanka Joana. Lastnica stanovanja, ki smo ga najele, nas po ozkih uličicah kot v labirintu pripelje do njega. »Uau, kako lep trgec. In nobenih turistov ni tu,« se pred vhodom oziramo po malem trgu in uživamo v miru, ki ga čez dan Benetke sicer ne ponudijo pogosto. Stanovanje je zelo domače, udobno, pravo beneško, s prijetnim starinskim pohištvom, veliko rustikalno mizo sredi jedilnice in čudovitim razgledom

50

skozi okno. Nagnem se in občudujem mali kanal spodaj. Mimo se z vrečkami iz trgovine vozijo domačini in svoj čolniček spretno parkirajo ob hiši. Občasno se pripelje tudi kakšna gondola s turisti. Usedemo se pred hišo na stopnice, si privoščimo osvežilno pijačo in najprej globoko vdihnemo. »Ma, ke lepo je biti spet v Italiji,« reče naša Primorka. S klepetom, smehom in načrti napolnimo mali trg. Ta svet, ki ne pripada današnjemu času, je treba raziskovati spontano. Tako na slepo, da se izgubimo po uličicah. Da nas peljejo vse te zgodbe. Strinjamo se vse. Sicer ne vemo točno, kako to sinhronizirati z načrtom ogledov različnih razstav, muzejev in ne nazadnje Bienala. Odločitev, kam gremo v prvem popoldnevu in večeru, prepustimo čarobnosti atmosfere. Hodimo po ozkih in še ožjih ulicah, prečkamo mostičke in ko pridemo skozi zadnji temen prehod, se stemni tudi nebo. Naša prva večerja se ni posrečila. Na sicer čudovitem vrtu nas pošteno namoči dež, skupaj s hrano, ki res ni bila po italijanskih standardih. Da posušimo mokra oblačila in spremenimo razpoloženje, nas za sosednjim vogalom kot nalašč čaka prijetna vinoteka. Kozarci belega, rdečega, italijanskega, in tudi slovenskega, so se menjali na mizi. Kjer so nekoč navdih iskali veliki umetniki Dante, Shakespeare, Vivaldi, pa kot George Clooney išče večno romanco z mestom in v mestu, nocoj me preigravamo svoje misli, pomešane z resnobnostjo in smehom.

»Samo zvok vesla, ki brede po vodi in glasovi ljudi v daljavi.« Dež je ponehal. Ulice so utihnile. Ko stopimo ven, se nam zdi, da smo v drugem kraju. Starodavnost se brez gruč turistov še poudari. Orientacija nas je zapustila, zato tokrat pridejo prav tehnološke naprave tega časa. Ko se namenimo proti mostu Rialto, hodimo z mešanimi občutki. Mirno je, na trenutke temno in malce srhljivo. Kot da smo same v Benetkah. Ne vemo, ali si oddahnemo ali nas zmoti, na Rialtu nas kljub polnočni uri pričaka še kopica ljudi, ki romantično zrejo na Veliki kanal. Ob pogledu na impozantne palače spet spustimo nekaj vzdihljajev, naredimo kakšno fotografijo preveč in skozi labirint beneških ulic najdemo pot v posteljo.

Goodlifestyle.si


1. (zgoraj) Plavalka iz razstave Personal Structures, Carole Feuerman 2. (desno) Pogled na Veliki kanal 3. (skrajno desno) Vrtovi Bienale, juĹžnokorejski paviljon 4. (na drugi strani) Pogled Ĺženske s klobukom s terase Peggy Guggenheim muzeja in gondoljer Giuseppe

51

Goodlifestyle.si


O JA, GONDOLA Sobotno jutro, kot smo si ga predstavljale. Prevzame nas ležernost. Le dve sva bolj zgodnji. Kapučino v bližnji kavarnici je zato obvezen. Sediva za mizico in opazujeva ljudi. Pravzaprav sva ob tej jutranji uri prvič res lahko videli domačine, Benečane. Čez dan se ali izgubijo v množici svetovljanstva ali pa se raje kar umaknejo. Kasneje pri zajtrku na stežaj odpremo okna in poslušamo šumenje, ki ga povzročajo mimovozeči čolni. Z upočasnjenim tempom se končno spet spustimo v tok starodavnih ulic. Edini načrt, ki ga imamo za danes, je ogled Bienala. Zelo kmalu pa se že tako počasna četica čisto ustavi. Kot začarane zremo v Veliki kanal, ki se kopa v toplem soncu. In vanjo. V gondolo. »Če je kdaj pravi čas za gondolo, je zdaj,« rečem popolnoma odločena. Čeden gondoljer nam z džentelmensko gesto pomaga nanjo. Mimo nas počasi plavajo pročelja hiš, ki stojijo na nešteto lesenih pilotih – prinesenih tudi iz gozdov Bosne in z drugih koncev takratne Jugoslavije. Priznam, čeprav je to najbolj očitno turistična znamenitost, me je vožnja omrežila. Zaradi lebdečega občutka, ozkih neprometnih kanalov se mi je dozdevalo, da se je čas upočasnil. Samo zvok vesla, ki brede po vodi, in glasovi ljudi v daljavi. Giuseppe, naš gondoljer, ki živi na otoku Murano, nam je rade volje razkrival podrobnosti življenja domačinov. »Z licencami nas je 425, vseh skupaj pa verjetno čez 600,« pove o številu gondoljerjev v Benetkah. To je družinsko poslanstvo in posel, ki se nadaljuje. »Moj nono je bil gondoljer, tudi moj oče in zdaj sem jaz. Včasih se nasledstvo prekine, če v družini ni moškega naslednika.« A takoj doda, da so tudi izjeme. »Pravzaprav obstaja ena gondoljerka, pa ne tista Avstrijka, o kateri so pisali mediji, ampak prava Benečanka Giorgia Boscolo. Oče gondoljer jo je naučil posla. Meni se zdi prav, da tudi ženska lahko postane gondoljerka. Je pa to kar fizično zahtevno zanje.«

52

Plule smo tudi mimo najbolj prestižnih in zaželenih restavracij v Benetkah, ki imajo vstop samo iz kanala. »V tej je jedel tudi George Clooney,« nam zaupa Beppe o njihovem najbolj slavnem obiskovalcu našega časa. Nadaljevale smo v tišini. Nismo želele preveč posegati v zvoke tega posebnega trenutka.

Guggenheimovih muzejev v New Yorku in Bilbauu me je pritegnila z domačnostjo. Čudovit notranji vrt in prekrasen pogled s terase na Veliki kanal. Palača Venier dei Leoni, ki jo je Peggy kupila leta 1948, je postala njen dom.

KAJ PA IMA BIENALE ZA NAS?

Zanimivo je, da jo z začetkom njene zgodbe z Benetkami povezuje prav Bienale. Leta 1948 je bila namreč njena zbirka predstavljena v grškem paviljonu. Že leta 1951 pa je odprla svojo hišo in zbirko za javnost enkrat letno v poletnih mesecih. Vseh svojih 30 let romance s tem mestom je večala umetniško zbirko. Tako sem lahko iz njene osebne zbirke občudovala dela velikih mojstrov umetnosti, kot so Picasso, Kandinski, Klee, Magritte, Pollock, Dalí, Miró ... Pravi zaključek v mestu zame, ki ga Brodski imenuje mojstrovina, pa je bil ogled še posebne, Peggyjine najljubše Picassove zbirke On the beach.

Po novem kapučinu smo počasi nadaljevale proti Vrtovom Bienala. Zahtevna naloga je bila pred nami. Ogledati si oba dela Bienala. Sonček se še ni skril, zato smo začele na Vrtovih. Hodile smo od paviljona do paviljona. Povzpele smo se na prevrnjen kamion v avstrijskem, vtaknile glavo v posebno luknjo v japonskem, se čudile beli vojaški formaciji v ruskem, najbolj pa me je prevzel južnokorejski. Stene bele sobe so bile zapolnjene s poimenskimi urami. V obraz vržena resnica realističnega časa, ki nam je odmerjen. Nekatere ure so se že ustavile ... Gre za največjo prireditev v svetovnem merilu, ki predstavlja dosežke sodobne umetnosti, zato smo želele videti čim več. V Arzenalu konca kar ni bilo. Ob 120 umetnikih, ki se predstavljajo tokrat, smo težko izluščile favorita. Več jih je bilo. Našle pa smo tudi slovenski paviljon in projekt Obzornik 63 – Vlak senc Nike Autor, ki s filmom preiskuje teme, kot so begunstvo, potovanja, sreča, in prispodobo vlaka v nekdanji Jugoslaviji. Utrujene, a napolnjene, smo tokrat za zadnjo beneško večerjo našle popolno restavracijo. PRI PEGGY GUGGENHEIM DOMA Na nedeljsko dopoldne smo se razpršile vsaka v svojo galerijo ali muzej. Damien Hirst za ene in Peggy Guggenheim zame. Popolnoma drugačna rezidenca od ogromnih

Tiho smo sedele na stopnicah mostička v bližini muzeja Peggy Guggenheim. Čas je tokrat tekel hitreje. »Na tihem trgu, enem tistih pozabljenih in kakor zakletih krajev, ki jih je moč najti v središču Benetk, je počival ob robu vodnjaka, si obrisal čelo in spoznal, da mora oditi,« je zapisal Thomas Mann v svoji literarni mojstrovini Smrt v Benetkah. Tudi me smo morale oditi. Me je pa preganjala misel, koliko časa bo beneška mojstrovina še na voljo človeštvu. Bomo še lahko živeli njene zgodbe z drugega planeta?

Nujne potrebščine za pobeg v Benetke: mobilna banka Abamobi, obročna kartica Visa Electron in zavarovanje zlorabe plačilnih kartic. Brezplačni Abafon 080 1 360 ABANKA.SI

Goodlifestyle.si


DO 60 GB

*

INTERNETA

Z NOVIMI MOBILNIMI PAKETI DOSTOPNI KLICI* IN SPOROČILA DOMA IN V EU DO

20GB V EU

Najboljše se vedno dogaja pri nas. Zato smo za vas pripravili mobilne pakete Dostopni z neomejenimi klici in sporočili doma in v območju EU ter do 60 GB prenosa podatkov, od katerih lahko kar 20 GB porabite v območju EU. Izbirate lahko med paketi Dostopni A z 20 GB, Dostopni B s 40 GB in Dostopni C s 60 GB. Ponudba velja tudi za poslovne uporabnike.

www.telekom.si *Naročniško razmerje s paketi Dostopni A, Dostopni B in Dostopni C lahko sklenejo novi ali obstoječi naročniki mobilnih storitev, ki so zasebni ali poslovni uporabniki. Paket Dostopni A z mesečno naročnino 21,95 EUR (19,95 EUR z ugodnostjo Poveži in prihrani), paket Dostopni B z mesečno naročnino 31,95 EUR (29,95 EUR z ugodnostjo Poveži in prihrani) in paket Dostopni C z mesečno naročnino 41,95 EUR (35,95 EUR z ugodnostjo Poveži in prihrani) vključujejo neomejene pogovore in neomejene SMS-/MMS-e v vsa slovenska omrežja, neomejene pogovore in SMS-e znotraj območja držav EU-tarife ter 120 minut pogovorov iz Slovenije v EU-območje. Poleg tega vključuje paket Dostopni A tudi 20 GB prenosa podatkov, ki jih je mogoče porabiti v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije ali v državah območja EU-tarife, paket Dostopni B 40 GB prenosa podatkov, ki jih je mogoče porabiti v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije (od tega brezplačno do 20 GB v državah območja EU-tarife) in paket Dostopni C 60 GB prenosa podatkov, ki jih je mogoče porabiti v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije (od tega brezplačno do 20 GB v državah območja EU-tarife). Pri poslanih in prejetih MMS-ih v državah območja EU-tarife se prenos podatkov odšteva od skupne količine prenosa podatkov. Po doseženi skupni vključeni količini prenosa podatkov se prenos podatkov ustavi. Z naslednjim obračunskim obdobjem se ponovno vzpostavi običajna hitrost prenosa podatkov, kot jo zagotavlja Telekom Slovenije. Navedene količine in cene veljajo za storitve, opravljene v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije in v državah območja EU-tarife v okviru enega obračunskega obdobja. Neporabljene količine se ne prenašajo v naslednje obračunsko obdobje. S sklenitvijo novega naročniškega razmerja se naročnikom zaračuna priključna taksa v višini 10,95 EUR, v primeru spremembe obstoječega mobilnega paketa v enega izmed navedenih paketov pa se zaračuna enkraten znesek v višini 10,95 EUR. Cene so v EUR z DDV. Neomejeni pogovori in neomejena sporočila SMS/MMS v vsa slovenska omrežja ter neomejeni pogovori in SMS-i v državah območja EU-tarife so namenjeni običajni uporabi storitve. Uporaba storitve, ki bi kakorkoli škodovala omrežju Telekoma Slovenije, ni dovoljena. Med kršitve sodijo namerna preobremenitev omrežja, onemogočanje normalne uporabe omrežja drugim uporabnikom, uporaba storitve v komercialne namene, preprodaja storitve tretjim osebam, uporaba storitve s sistemi za samodejno klicanje oz. pošiljanje SMS-/MMS-ov brez človekovega posredovanja ipd. V primeru, da Telekom Slovenije oceni, da je naročnikova uporaba storitve v nasprotju s temi pogoji, si pridržuje pravico naročnika opozoriti in/ali mu onemogočiti uporabo storitve. Za več informacij o prodajni ponudbi paketa, državah območja EU-tarife in ostalih storitvah obiščite www.telekom.si, Telekomov center, pooblaščeno prodajno mesto ali pokličite 041 700 700 oz. 080 8000. Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana 53 Goodlifestyle.si


DOBRO MESTO

Kuala Lumpur Utrinki MICA MELANŠKA Foto: arhiv gosta

K

do je Mic Melanšek? »Nekdo, ki v enem dnevu sprejme kopico napačnih odločitev, se iz njih kaj nauči, ali pa ne, tolažbo vedno najde v hrani. Na srečo se ga ne prime in skozi zgodovino ohranja svojih stalnih 85 kilogramov. Razen ko ima potovalno drisko. Takrat pade na 72 kilogramov in je tečen za popi....,« pove iskreno. To je bilo tudi del potovanja z dekletom Katjo Stojilkovski, ko sta po Aziji potovala kar 552 dni. Njegovo prvo resno potovanje je bilo ... »Sedemdeset dni dolgo raziskovanje Indonezije z vrhuncem na trekingu na Irian Jayi. Zato, ker je najbolje preskočiti potovalno diplomo, magisterij in se takoj lotiti doktorata. Potem je vse drugo lahko kot pasulj,« pove v duhovitem slogu, ki ga lahko berete tudi na njunem blogu povsodjelepo.com. Kadar potuje in kadar ne, z ekipo ustvarja inovativne knjige za otroke Mali junaki. Avgusta sta se s Katjo vrnila še s polletnega azijskega potovanja. Pot ju je peljala tudi v Kuala Lumpur. »To je dom nizkocenovnega prevoznika Air Asia in kot pri nas vse poti vodijo v Rim, tam vse vodijo do Kuala Lumpurja.«

1 1

3 Najprej sem ...

Imajo zelo pomemben običaj ...

... našel sadež durian in ga napadel kot divja svinja koruzo. Kuala Lumpur je najbolje obiskati prav takrat, ko je sezona duriana. Torej poleti. Od julija do septembra.

... za katerega priporočam, da se ga držite. Po cesti se splača voziti po levi. (smeh)

5

6

Lokalna gurmanska poslastica je ...

... spet durian. (smeh) Malezija je svetovno znana po najboljših durianih, od katerih je najbolj znan in verjetno najdražji tako imenovani musang king. Za kilogram boste zunaj sezone odšteli tudi 40 evrov, v sezoni pa bodo dobesedno ležali po cesti.

54

2

4

8

Da vam ne bo kasneje žal ...

... priporočam, da pokusite čisto vsako hrano in pijačo, ki vam prekriža pot. Če boste imeli kje priložnost spoznati vse okuse Azije, potem je to gotovo Kuala Lumpur.

3

Najceneje se premikaš ...

... kot v večini velikih mest s podzemno železnico. A čeprav je to najceneje, sva midva zlorabljala Grab, azijsko različico Uberja. Zelo priročen, še vedno poceni, storitev pa na nivoju.

7

Fascinirajo me ...

... tako osamljeni otočki kot velika mesta z vsemi skrivnostmi, za katere vem, da jih ne bom nikoli odkril. Tak je Kuala Lumpur. Vedno kaj novega. Od bleščečega Petronasa do bede umazanih ulic. Od slastne ulične hrane do tiste pregrešno dobre kokakole v McDonaldsu.

4

Najboljši spot za selfije ...

... zelo klišejsko, ampak brez dvoma zvečer pred Petronasovima stolpoma. Ali pa Kuala Lumpur Tower. Jaz sem bil na 420 metrih sicer bled kot stena in sekundo do bruhanja, Katka pa je očitno uživala.

8

Za dobro hrano se splača ...

... poiskati lokalno tržnico, teh je po mestu malo morje. Sploh je Malezija en velik lonec, v katerem se mešajo indijska, kitajska, malezijska pa tudi arabska kultura. Tako boste imeli na sto metrih sirsko, južnoindijsko, kitajsko in noodl-noodl restavracijo. SS2 pa je svetovno znan predel za duriane.

Goodlifestyle.si


55

Goodlifestyle.si


ESENCA MLADOSTI B O Ž A N S KO O L J E M L A D O S T I

Nova formula Božanskega olja mladosti sedaj vsebuje še višjo koncentracijo eteričnega olja immortelle/suhocvetnice* – cvetlice, ki nikoli ne oveni. Antioksidativno delovanje tega izjemnega eteričnega olja je dvakrat učinkovitejše od vitamina E**. Pomlajevalno Božansko olje mladosti zagotavlja rezultate že ob prvi uporabi: koža je na občutek čvrstejša, videti pa je bolj sijoča in mladostna.

ANTIOKSIDATIVNA MOČ

VEČJA UČINKOVITOST OD VITAMINA E**

*Najvišja koncentracija eteričnega olja immortelle/ suhocvetnice v kolekciji Božanska Immortelle doslej. **Analiza in vitro peroksidacije skvalena, ki jo je sprožil singletni kisik.

Ljubljana: Mestni trg 7 • Ljubljana: Citypark • Ljubljana: Mercator Center Šiška • Ljubljana: Supernova Rudnik • Ljubljana: Nama Ljubljana: Maxi • Kranj: Qlandia • Maribor: Europark • Maribor: Gosposka ulica 11 • Novo mesto: Glavni trg 13 • Novo mesto: Qlandia Bled: Cesta svobode 10 • Celje: Citycenter • Koper: Čevljarska ulica 35 • Portorož: Obala 20 • Nova Gorica: Qlandia Spletna trgovina: www.loccitane.si


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.