GOODLIFE 36

Page 1

D O B RO

L E T N I K 9, Š T E V I L K A 36 P OM L A D 2017

Ž I V LJ E N J EFranšizna trgovina Weekend Max Mara:

LJUBLJANA – WOLFOVA ULICA 10

WEEKENDMAXMARA.COM


Premium klub s premium ponudbo


KAZALO

Letnik 9 | Številka 36 | Pomlad 2017

12 . 14 .

16 .

»Lepo je biti v četrtek uspešen v Planici. Otroci se odzovejo na vsak gib in je poseben občutek.«

KOŠARICA . Pomladna barvitost . OBISK . Matej Praprotnik . Radijec prihodnosti na Valu 202 nam pove, kakšen je moderni radio in kako je Valu 202 uspelo v eni uri zbrati več kot 75.000 tvitov. In kdo so radijske zvezde in zakaj jih je še vedno premalo. . PORTRET . Amy Adams . »V živo je precej bolj drobna, kot se zdi na filmskem platnu. Glede ostalega pa je ravno takšna, kot si jo človek, ki je videl tri četrtine njene filmografije, predstavlja: prijazna in uglajena, mehko govoreča, zadržana in, spet, prijazna,« jo opiše Patricija Maličev. .

20 . PLATNO . Robert Lešnik . Od kar dela v

avtomobilski industriji, mu še ni bilo dolgčas. Identificira se z vsakim novim produktom in najnovejši mu je zelo pri srcu. Trenutno vozi srebrnega GLE Coupe in obožuje podeželske ceste. .

38

DNEVNIK iz Planice. Podoživljanje lanskih občutkov Petra Prevca in Gorana Janusa.

36 . UM-NA-KOLO . Kolumna izjemne slovenske 38 .

32 .

L . DUEL . Teja Roglič je želela priti do dna

strahu pred letenjem. Urška Končar do pred kratkim ni vstopila v letalo. Kaj se je zgodilo po hipnozi s terapevtom Igorjem Arehom? .

16 22 . ŠKARJE . Džins . »Kavbojke so po letu 1950

postale sinonim za mladostniško upornost. Potem jih nikjer nihče več ni mogel ustaviti. Celo politika, vera in moda ne. Džins je sam po sebi eno in drugo in tretje,« raziskuje Aleš Čakš o najbolj obstojnem modnem oblačilu. .

9

modne oblikovalke Nine Šušnjara. .

DNEVNIK . Planiški skakalni praznik. Goran Janus, trener smučarjev skakalcev, nam čisto malo pusti pokukati v dnevnik lanske izjemno uspešne Planice. .

50 . POBEG . Mehika . Kjer najdete roza morje,

podzemne jame za hladno osvežitev in najlepše plaže. .

54 . DOBRO MESTO . Firence Žive M. Brecelj .

»Vsak od nas, ko pride v srednja leta, ve, kako ključne so bile odločitve, ki smo jih sprejemali na pragu dvajsetih. Določile so naša življenja. Tudi moje.« AMY ADAMS pove v pogovoru s Patricijo Maličev o izboru filmov, v katerih je igrala.

50

Goodlifestyle.si


POZDRAV

Kako lahko kar govori? Ne, ni bilo lahko. Bilo pa je ... kako naj rečem ... No, pomembno je, kako je bilo na koncu. Naježekožno! To znanstveno lahko pomeni ugodje, strah ali s tem povezan nepričakovan dogodek. Vse troje drži za naš primer. Trajalo pa je več kot leto. Kurja polt sicer ne. Ta se je pojavljala občasno. In na koncu. Od ideje do tega izdelka pa je delo trajalo več kot 480 dni. Smo izračunali. In kaj zdaj? Ja, zdaj revija GOVORI!!! Obogatili smo Goodlifeovo resničnost. Je to dobro, slabo, malo manj dobro, zabavno, uau, hudooo ali pač samo ok? Kakor za koga. In tako naj ostane. Zato ker tudi papirnata revija ostane taka, kot je. Samo če vi izrecno želite, lahko v roke primete pametni telefon ali tablico, naložite aplikacijo (podrobna navodila imate na strani 8) in šviiiis. Pred vami so žive vsebine. Ok, tako se jim reče. Mogoče pa v prihodnje res naredimo prenose »v živo«. Če vam bo to všeč. Nam je. Ker zgodbe dobijo nove dimenzije. Ker smo lahko tudi malo televizija, radio smo zagotovo (saj slišite na naslovnici), postanemo lahko prava galerija fotografij, vas peljemo v medmrežni svet, lahko pa vam samo zapojemo kakšno pesmico, pokažemo, kako se riše, ali pa ... vas pustimo pri miru. Vi odločate. Mi vam ponudimo. Tudi Val 202 kot pokončen tradicionalni medij vijuga po galaktični poti tehnologije. Obiskali smo Mateja Praprotnika, ki je tak napreden radijec – prijazno vas je tudi povabil pri naših, Goodlifeovih vhodnih vratih. Grejo se vse. Tvitajo, snapčetajo, pravkar so prenovili spletno stran zato, da njihove zgodbe le pridejo do vas. Tudi če ne poslušate radia. Prav. Toliko o vseh apih in raznih med-soc-omrežjih. Zdaj pa nazaj k besedam. Oziroma branju. Še vedno lahko samo berete. Poslušate glas svojih misli. Če vas katera koli zgodba v nadaljevanju navduši, bomo veseli. Pa če se vam da pisati, bomo hvaležni tudi za kak vaš odziv. Na vso to ... interaktivnost.

— MATEJA JANEŽIČ mateja.janezic@goodlife.si

Nova doba ustvarjanja je tu! Vam je všeč naša govoreča in migajoča naslovnica? Prihodnosti se veselimo, ker zaupamo, da nam prinaša nove dobre zgodbe.

Revija Goodlife 36, pomlad 2017 DOBRO ŽIVLJENJE Goodlife.si, info@goodlife.si Lastnik in izdajatelj: GL, d. o. o., Erbežnikova 2, 1000 Ljubljana Odgovorna urednica: Mateja Janežič Avtorji: Izabela Arsovska, Alenka Birk, Mitja Bokun, Bor Borg, Enja Berilh, Aleš Čakš, Peter Giodani, Matej Horvatič, Gruša Zorn, Matevž Kostanjšek, Mateja Janežič, Patricija Maličev, Teja Roglič, Kaja Stankovič, Nina Šušnjara, Maja Tomšič Lektura: Nataša Požun Trženje: Saša Vitič Prelom in oblikovanje: Jure Šajn Naslovnica: Sara Sešlar Naraks Tisk: Delo, d. o. o., Tiskarsko središče, Dunajska 5, 1000 Ljubljana ISSN 1855-6957

Zato sledite našim natečajem za naslovnice še naprej, ker bomo ustvarjali nove zgodbe, ki presegajo meje papirja. Iskali bomo inovativne in drzne zgodbe, ki bodo obogatile naše vsebine. Spremljajte našo revijo, naš portal in družbena omrežja, kjer vam bomo ves vmesni čas ponujali dobre zgodbe in vas spodbujali tudi k novim izzivom. Poletno obarvana revija Goodlife pa bo z vami spet junija..

GOODLIFESTYLE.SI FACEBOOK.COM/GOODLIFE.SI INSTAGRAM.COM/REVIJA_GOODLIFE YOUTUBE.COM (REVIJA GOODLIFE)

Revija Goodlife izide štirikrat letno. 10

Goodlifestyle.siKOŠARICA

M O ŠK A UR A Y LL C HR O N

TR E-

O G

O

RA

G

A.

,M

N

PH

VI

ZA

ST

D

O

TO

Z EN -B RA ES EV .SI E D 48 C E , C 69 M E R ER 3 M O C

AU

LI LL ČK I 32 C K A I Y ,00 K, Y I S S N U SL & S BE EV SL BL TN A RO U IC U S V H EB TY D U U AB S. O Y C O M

RA

ZAP EST NI KO L E KC C A R E G I JA INA SY M F LO , P RAL 1.07 H O N Y, 0,00 FRE YW E V R SHO ILLE OV P. F R EYW ILLE .CO M

PR STAN I M'A M A NO N M'A M A, 18 KT RO ŽN ATO ZL ATO Z BA RV NI M I DR AG IM I KA M NI, PO M EL LATO M AL AL AN.E U

MI FL ZN A AL NI MIN KA GO UČ I Z GH Z L I D U PA A M P M E D IN N EN , CZ I19 IN 61. AG E CO H ID M IN I 19 61

OČALA EDGE IZ LESA WENGE, WOODSTOCK WOODSTOCK.SI

NA

KN JI GA TH E IM PO SS IB LE CO LL EC TI O N O F DE SI GN 795,00 EV RO V AS SO UL IN E. CO M

KI BLI

JA J

C

O AC

QU

ILLE

O B O SS JI C A H U G PO LO M A ES-B EN Z ED C ER M ZA RA 105,49 EV ER C E. SI M M O C O IN A.AU T E-T RG OV

, E V, KOVA N C IZ S TA R IH T P R S TA N R H IT A N I, TO P S V U N IK AT ,00 E V R O 70 O D HOP O D 25,00 ITA R T/S H S P O G/T /P M O FB.C

O ŽV EDE DE NS ON E M J N U S D M U N CO OV ISO D E. M A 00 E V R ON , M 0 U 1.49 O N S D IS MA

TE LE FO N HU AW EI HO NO R 8 LI TE 5,83 EV RA/M ES EC TE LE M AC H PA KE T M ES EC A M AR CA TE LE M AC H. SI

N IM KO N T RA ST B U T EV S O A IT H ŠK SM O M O M, PAU L PO D PL AT ROV EV 00 0, 40 H.C O M FA RF ETC

12

Goodlifestyle.siOBISK

Jahamo VALove viralnosti

s pametnim telefonom poslušajte Po dolgem času spet stopim njegovo dobrodošlico (navodila so na v preddverje Radia Slovenije. strani ...). In kdaj je Matej sprevidel, Hodniki še vedno spominjajo kje je nova pot radia? »Danes je treba na neki drug čas. V prvem več kot le slišati glas. Zame so recimo nadstropju odrinem precej vedno mislili, da sem starejši, ker imam zrabljena masivna lesena nihajna tak glas. Če bi me videli, bi si verjetno vrata v barvi temnega hrasta ustvarili drugačno mnenje o meni.« In in z okroglo stekleno lino na zdaj lahko Val 202 in njegove ustvarjalce sredini. Ampak, saj radio je Tekst: Mateja Janežič • Foto: Peter Giodani tudi vidite. Za to poskrbi spletna ekipa medij iz nekega drugega časa, ni Vala 202. »To je oddelek, ki že poka po res? Leta 1928 je bil ustanovljen šivih. Začelo pa se je leta 2010, ko sem se Radio Slovenija. Moja prababica vrnil s študija na Stanfordu in po izkušnji na ameriškem javnem radiu. Videl je imela takrat 27 let. Toliko za oris, koliko generacij nazaj sega sam, da vse to, o čemer sam razmišljam, tam že delajo, in dobil potrditev, da ta posebni medij. Val 202 je malo mlajši. Nastal je leta 1972. to ni brez zveze. Ko sem se vrnil, sem imel proste roke, da razvijamo stvari v Moja mama je imela takrat rosnih 21 let. Mene še ni bilo. Prav novo smer. V San Franciscu sem odprl račun na tviterju in začel tvitati tudi tako ne Mateja Praprotnika. Zdaj, 45 let od rojstva Vala 202, na za Val 202. Potem smo odprli še stran na facebooku, naredili spletno stran. vratih njegove pisarne piše pomočnik direktorja za strateška Prav tu smo največ dosegli.« Prav zdaj lahko že klikate in brskate po oddajah vprašanja. Matej je bil prej deset let novinar in spiker. Pred štirimi na njihovi prenovljeni spletni strani val202.rtvslo.si. leti se je umaknil od mikrofona in poprijel za pametni telefon. Tam se namreč skriva nova doba radia. Oziroma v integraciji radia, televizije in spleta z novimi tehnologijami, pravi Matej, 75.000 TVITOV ZA VAL 202 tam se skrivajo odgovori na strateška vprašanja. Zato v njegovi pisarni poleg računalnika na mizi počivajo trije zelo pomembni Tako radio prehaja iz nekega davnega ČB-časa v novo prihodnost pisane pripomočki, dokaj nenavadni za radio nekoč. Vidite jih lahko na digitalizacije. »Zmeraj me prijetno preseneti, ko ljudje opazijo, kaj je Val 202 fotografiji (dve kameri za 360-stopinjsko snemanje in pametni v zadnjih sedmih letih že dosegel. Klasičen radio morda izgublja, vendar nam ta tehnologija omogoča več. Včasih nismo arhivirali oddaj za poslušalce. Zdaj telefon). A za radio danes so obvezna oprema.

MATEJ PRAPROTNIK • Radijec prihodnosti na Valu 202

S

eveda tega pogovora nisva mogla izpeljati drugače, kot da nekaj novih tehnologij preizkusiva skupaj. Mateja Praprotnika ste tako (upam, da) slišali pri vhodu v našo revijo – če ne, pojdite nazaj na naslovnico in

14

so na spletu in če si katero zamudil, jo greš lahko poslušat, kadar želiš. Aprila bomo še poudarili 'audio on demand' (avdio na zahtevo). Spletna stran bo še bolj prijaznaza pametne telefone. Ta segment nam zelo raste. Gledamo podatke in na podlagi tega razvijamo.«

Goodlifestyle.si


Matej se zaveda, da pametni telefoni ne bodo imeli nikoli vgrajenega radijskega sprejemnika. Še vedno pa so lahko zelo dobri gostitelji radia, a ta mora prihajati iz drugih virov. Omeni Reutersovo raziskavo, ki kaže, da so družbena omrežja in splet že najpogostejši vir informacij. In to s pridom izkorišča tudi njegova ekipa. »Družbeno omrežje, ki najbolj deluje za Val 202, je bil od nekdaj tviter. Recimo lani smo bili drugi na mednarodnem tekmovanju Radio battle. V eni uri smo zbrali več kot 75.000 tvitov. Naši poslušalci so nam govorili, da so začeli poslušati Val 202, ker so mu sledili na tviterju, tisti, ki ga že poslušajo, pa so nam začeli slediti na tviterju.« ŠPORT + ČUSTVA = VAL VIRALNOSTI Njegova vloga je pomagati tako televiziji, radiu kot spletu. Jih integrirati, združiti v eno. Pravi, da mu sodelavci v obeh stavbah počasi prikimavajo in razumejo, da je to potrebno za razvoj medijev. Da splet in družbena omrežja niso več nujno zlo, ampak del normalnega ustvarjalnega procesa vsebin. Idealno novinarsko, medijsko področje, ki lahko nove tehnologije uporabi v vsem svojem zamahu, pa je šport. »Šport na klasičnem radiu je izgubil del občinstva. Po drugi strani pa pridobil, če ga še bolj vežemo na družbena omrežja in splet. Tu pridejo do izraza čustva. Najbolj prepoznavni

radijski prenosi so bili tisti, ki so šli v živo. Prek družbenih medijev pa lahko isti hip posnameš še radijskega voditelja in vidiš vsa njegova čustva. Lani na olimpijskih igrah se nam je zgodilo, da je Anja Hlača snemala Aleša Smrekarja, ko je prenašal jadranje, in Vasilija Žbogarja s kolajno. Hkrati pa je naš novinar v Izoli snemal mamo Vasilija Žbogarja, kako je stala pri kombiju Radia Slovenije in poslušala prenos. Šele ko sem se pripravljal za konferenco Sporto, sem dojel, da imamo posnetka, ki se časovno prekrivata. In nastala je fenomenalna zgodba. Na družbenih omrežjih so najbolj uspešne prav športne objave. Ko prihaja kak večji športni dogodek, mi to že vemo in zajahamo ta val viralnosti.« Prek snapchata dostopajo tudi do mlade publike. Zanima jih,

15

»Radio Slovenija nima veliko težav, ena pa je, da nima veliko radijskih zvezd. Imamo mnogo dobrih novinarjev, voditeljev, pa nihče noče prestopiti te meje intimnosti. Tu so na primer Andrej Karoli, Miha Šalehar, Sašo Hribar.«

kako razmišljajo mladi. Ne pričakujejo, da jih bodo poslušali na radiu. In ko so jih to vprašali, so dobili odgovor, da jim radia ni kul poslušati, da pa bi jim bilo kul delati na radiu. »Zato zdaj od začetka marca delamo z mladimi oddajo Hej DJ. Glasovanje za najboljšega DJ pa poteka prek facebooka.« MEJE RADIJSKE INTIMNOSTI Matej odkrito pove, da se radijci še vedno čisto preveč skrivajo. Želi si še kakšnih pravih radijskih ikon, zvezd. »Radio Slovenija nima veliko težav, ena pa je ta, da nima veliko radijskih zvezd. Imamo mnogo dobrih novinarjev, voditeljev,

pa nihče noče prestopiti te meje radijske intimnosti. Tu so na primer Andrej Karoli, Miha Šalehar, Sašo Hribar. Kljub temu, da sem pisal diplomo o znamčenju radia, nisem bil navdušen nad oglaševanjem radijcev na jumbo plakatih. S profesorjem Klinetom se tako nisva strinjala. Jaz sem radijski voditelj in na plakat že ne grem. Mogoče je bilo tako včasih, zdaj pa ni več.« Tudi sam večkrat vodi razne prireditve in pravi, da občuduje ljudi, ki jim ni težko nastopati na odru. A tudi pri njem se je z uporabo telefona to počasi spremenilo. Sprostil se je tako pred kamero kot na odru. Še vedno pa ga najbolj sprosti, ko sliši svoj glas. To mu je domače in ga pomiri. »Ker veliko razmišljam o integraciji radia in televizije, pač ne morem imeti odpora do kamere in televizije. Zdaj sem se sprostil, televizija mi ne povzroča več stresa.« MEU NOME É MATEJ Pa sva se vrnila še enkrat na začetek pogovora. Na študij na Portugalskem. In na portugalščino. Matej jo namreč govori tekoče. Motiv, da se je je naučil, je bila Brazilija. Ta dežela ga je fascinirala, še preden jo je obiskal. Potem pa je bila Portugalska kot pripravljalna postojanka za Brazilijo. »Potovati sem začel kot študent na Interrailu. Takrat sem tudi prvič obiskal Portugalsko. Spomnim se, da sem še klical domov na 'collect call' (na stroške prejemnika klica), pa me operaterka vpraša, kako mi je ime. Rečem Matej. In se je začela smejati. Razložila mi je, da to v portugalščini pomeni, da sem ubijal (smeh). Glagol je matar, matei pa je preteklik od glagola matar in dejansko pomeni 'ubil sem'.« Na Portugalsko se je vrnil na študij. V Lizboni ga je na univerzi, kjer je študiral komunikologijo, učil Jose Rodrigues dos Santos, eden najbolj prepoznavnih TV-novinarjev na Portugalskem. Pravi, da je bil zelo strog in da so vsi pri njem imeli le komaj zadostne ocene. A ker je imel takrat vse predmete v portugalščini, jo je še bolj izpilil, zato na kasnejših potovanjih po Braziliji ni imel težav. Le pačiti se je moral. »Portugalska in brazilska portugalščina se razlikujeta tako kot angleščina in amerikanščina. Portugalščina mi gre laže kot brazilščina, tu se je treba kar malo afnati. Ko sem v Braziliji, se afnam (smeh).«

POGLEJTE 360° VIDEO NAJDALJŠEGA MOSTU Da sva še enkrat združila navdušenje nad novimi tehnologijami in s tem povezovanjem tudi naših dveh medijev, vam Matej pokaže 360-stopinjski videoposnetek iz Lizbone in prečkanje najdaljšega mostu v Evropi. Kar poglejte še enkrat skozi svoj pametni telefon. Matej je preizkušal tudi naše vsebine in tako ali tako ne gre nikamor brez telefona in slušalk. Zdaj mu pogosto delata družbo tudi 360-stopinjski kameri. Vas zanima, kaj so z ekipo posneli v Planici? No, saj veste, kje jih najdete, ne!

Goodlifestyle.siPORTRET

Te njene oči in ustnice AMY ADAMS • Filmska igralka Piše: Patricija Maličev • Ilustracije: Mitja Bokun

V živo je precej bolj drobna, kot se zdi na filmskem platnu. Glede ostalega pa je ravno takšna, kot si jo človek, ki je videl tri četrtine njene filmografije, predstavlja: prijazna in uglajena, mehko govoreča, zadržana in, spet, prijazna. Leta 2005 je bila za vlogo matere mrtvorojenega otroka v filmu Junebug prvič nominirana za oskarja. Vse do danes so sledile še štiri nominacije: za vloge v Dvomu, Ameriških prevarah, Borcu, Gospodarju in Začarani. Adamsova, sicer rojena v Vicenzi v Italiji, a vzgojena v mormonski družini sredi Kolorada – ima še šest bratov in sester – je v karieri odigrala precej nenavadne vloge, ki pa jih gledalcem nikakor ni bilo težko vzljubiti. Disneyjevo princeso, mlado in naivno nuno, seksi prevarantko, ekscentrično umetnico, žalujočo znanstvenico … Ima še kar odštekan smisel za humor in pogosto je simpatično sarkastična. Nikakor ne enodimenzionalna.

M

ed igralkami svoje generacije je vsekakor nekaj posebnega; podobno kot Michelle Williams je hollywoodski glamur niti najmanj ne zanima, ker si preprosto ne vzame časa zanj. »Kar še ne pomeni, da nimam prijateljic med igralkami, Natalie, Michelle in še kdo … Sem precej privržen človek, tako profesionalno kot zasebno, nerada razočaram. Zato sem si nabrala precej negativnih izkušenj, ker sem hotela na vsak način vsem ugoditi. V družini nas je bilo veliko in kmalu smo se morali naučiti sklepati kompromise. Obenem nam je bilo jasno, da bo tisti, ki bo pred starši ustvaril največ drame, zmagal. Tako ali drugače. Vsi starši to vemo.« »Biti mama in delati kot igralka danes, v tem svetu, ni najbolj preprosto. Če je le mogoče, je družina ob meni tudi na snemanjih. Ko jih ni, jih pogrešam. Toda, nekatere stvari so se v poslu s prihodom otroka spremenile. Ni več tragedija, če mi kaj ne uspe. Ali če zamočim. Spremenil se je tudi moj odnos do moža – zdaj vem, da bomo zaradi otroka vedno povezani, vedno družina, tudi če bi se kaj spremenilo med nami. Drugače je: ni pomembno, kdo od naju ima prav glede česar koli, pomembno je, da je atmosfera v našem domu dobra.« Obožuje Italijo, še vedno. »Mnogo stvari sem že pozabila, spomnim pa se vonjav in barv.« Rodila se je v Vicenzi, ker je takrat njen oče, strojni inženir, delal v vojaški letalski bazi, v Avianu. Zato je v spomin na tiste

17

čase hčerko poimenovala Aviana Olea. Pravi, da je podobno kot sama v njenih letih izjemno samostojna in samosvoja … KAKO LEPA JE TA ŽENSKA V RESNICI Prva pomembnejša vloga je bila, kot pravi, prav tista v Ujemi me, če moreš, filmu Stevena Spielberga, v katerem je zaigrala ob DiCapriu. Takrat je imela osemindvajset let. Pred tem smo jo sicer že bili videli v stranskih vlogah, pogosto kot prijateljico glavnih junakinj, v Crkni, lepotica! (1999) in Podlih igrah (2000), ali pa žensko z zamolklim seksualnim potencialom, ki se razkrije šele za zaprtimi vrati – kakršnih je danes, žal, v filmih zelo malo. In potem smo jo videli v Ameriških prevarah – takšno, kot še nikoli do tedaj. »Kako lepa je ta ženska v resnici, kako seksi in lepa je! Kakšne prsi!« je o njej povedal Tom Ford, ki jo je kmalu zatem režiral v Nočnih pticah. »In to pravi oblikovalec, ki je gej, zato v moji izjavi ne boste našli nič mačističnega.«

»V družini nas je bilo veliko in kmalu smo se morali naučiti sklepati kompromise. Obenem nam je bilo jasno, da bo tisti, ki bo pred starši ustvaril največ drame, zmagal. Tako ali drugače.«

Goodlifestyle.si


Pet najljubših: 1. Knjiga Peaceful Parent, Happy Kids 2. baletne copatke 3. morje 4. vrtavka 5. drevo

VERJAMEM, DA SO V VESOLJU ŠE DRUGA BITJA Hollywood ni bil nikoli enostaven kraj za igralke, še posebno v zadnjem desetletju. Ko je leta 2014 v javnost pricurljala Sonyjeva elektronska korespondenca, je bilo jasno, da igralke ne bodo več tiho, ko bo šlo za njihov zaslužek v primerjavi s kolegi. Adamsova je kasneje priznala, da je vedela, da bo njen izkupiček od filma manjši kot Baleov in Cooperjev, a je potiho vseeno privolila, ker ji je projekt pomenil velik izziv. Njena kolegica, imenitna igralka Maggie Gyllenhaal, je, na primer, doživela izjavo producenta, da je pri 37 letih prestara, da bi igrala ob petinpetdesetletnem igralcu. »Ni me strah takšnih izjav,« meni Adamsova, »in ni me strah svojih reakcij nanje.« Po Ameriških prevarah se je hitro oblekla. V sofisticirane obleke Toma Forda, lepo počesana je postala Susan v Fordovih Nočnih pticah. Potem je bila znanstvenica v kavbojkah in v rep spetimi lasmi v Prihodu, filmu, ki je požel mnogo zanimanja, ki sicer ne bi bil nič posebnega, če v njem ne bi bilo Amy Adams in njenega obraza. »Prepričana sem, da v vesolju so živa bitja, in verjamem, da so bolj razvita od človeške rase. Zato podpiram snemanje filmov, kot je Prihod; mladi morajo začeti razmišljati o tem, da niso edini, da niso najboljši in da v vesolju obstaja nešteto možnosti za življenje, ki je precej drugačno od njihovega. To si morajo vzeti za izziv. Obenem pa je Prihod film o spominu, o tem, da imamo ljudje čudovito sposobnost, da se lahko spominjamo preteklosti, detajlov, ki so bili ključni za naša življenja.« Ameriški dramatik, scenarist in režiser, oskarjevec Patrick Shanley je na avdiciji Adamsove za vlogo mlade nune za film Dvom ostal brez besed: »Prej sva se srečala samo

18

enkrat, na kosilu, na katero je prišla, da me prepriča, da je prava za vlogo sestre James. Ni bilo treba. Takoj ko me je pogledala in začela govoriti, sem vedel, da je prava zanjo: naivnost, ki ni priučena – in te je v Hollywoodu precej – hkrati pa je iz nje vela modrost, ki pritiče starim ljudem. Bil sem zelo za. Zelo. Nemara sem bil nje še bolj vesel kot njene predstojnice, ki jo je prav tako briljantno odigrala Meryl Streep,« mi je v enem od pogovorov povedal Shanley. »Njena odprtost za vse je bila presenetljiva,« se je v enem od intervjujev spominja Streepova, to je bilo torej tisto, kar me je tako navdušilo v Začarani. »Ko sva se prvič srečali na vajah za Dvom, mi je bilo jasno, da obrt pozna do obisti. Da natančno ve, kaj dela. Da se zanaša na svoje znanje in da ji to uspeva. In to je med mlajšimi igralci in igralkami zelo redko. Zanašajo se na vse druge nemogoče in neumne stvari – samo na znanje ne. Pri njej pa je drugače.« PRINESI AVTOGRAM LEONARDA DICAPRIA Morda ima to opraviti s tem, kako je odraščala. Ko so se iz Italije vrnili v ZDA, so se odločili, tudi in spet zaradi očetove službe, za Castle Rock v Koloradu, mestecu s komaj nekaj deset tisoč prebivalci. Oče je v prostem času rad nastopal v klubih ali po picerijah, kjer je prepeval zimzelene skladbe iz filmov. Bil ji je všeč Leonardo DiCaprio in začela je sanjariti, da bi se, zaradi poškodbe, neuspešna balerina, poskusila pri filmu, nadaljevankah, ok, vsaj reklamah. Zato se je po srednji šoli odpravila v Hollywood. »Prinesi avtogram DiCapria, ko se boš razočarana vrnila domov,« so jo dražili bratje in sestre. Nekaj let kasneje je čisto zares nastopila ob njem, v Ujemi me, če moreš. Film je bil hit. Adamsova nekoliko manj.

»Ta vloga bi jo morala izstreliti daleč naprej, k novim ponudbam, pa se to nekako ni zgodilo,« je izjavljal Spielberg. Adamsova odgovarja, da verjetno zato, ker še ni bila pripravljena. »Še vedno se mi je zdelo, da moram najprej zadovoljiti druge, šele potem sebe. Najela sem si učitelja in vadila, vadila, vadila.« TOM FORD JO OBOŽUJE In potem se je zgodilo: Dvom, Borec, Velike oči, Ameriške prevare, Prihod, Nočne ptice … Predvsem v Nočnih pticah lahko vidimo, kako nadarjena je. »Amy ima neverjetno sposobnost izražanja čustev z obrazom, ne da bi spregovorila eno samo besedo. Te njene oči in ustnice …« je na lanskem filmskem festivalu v Benetkah povedal Tom Ford. »Za vlogo Susan sem jo izbral, ker so dejanja lika, ki ga upodablja, lahko precej antipatična gledalcem, a vedel sem, da bodo vseeno na njeni strani – zaradi Amy.« »S Fordom sem si želela sodelovati vse od Samskega moškega – kakšen film! Nočne ptice so nekaj povsem drugačnega – a znova gre za preplet sedanjosti in preteklosti in mislim, da je prav to tisto, kar najbolj zanima gledalce, soočanje s tem, kar je bilo in kar zdaj je,« je povedala ob predstavitvi filma novinarjem. »Ko sva se prvič srečala, sem začutila njegovo edinstveno energijo, tako miren glede vsega je, tako natančen, preudaren, kot da ga nihče ne more spraviti iz tira. A najbolj me je prepričala prav njegova intimna, tesna povezanost z zgodbo, ki jo je hotel povedati v Nočnih pticah. Takoj sem želela biti del nje. Kajti vsak od nas, ko pride v srednja leta, ve, kako ključne so bile odločitve, ki smo jih sprejemali na pragu dvajsetih. Določile so naša življenja. Tudi moje.«

Goodlifestyle.si


LE KLIK VAS LOČI DO NAJBOLJŠE KARTICE ZA OBROČNA PLAČILA IN PRIHRANKE.

030 32 42 52

Naše stranke cenijo enostavne obročne nakupe doma, po svetu in na spletu, ter številne prihranke na prodajnih mestih.

NAROČI SVOJO NA:

DINERSKARTICA.SI/GOODLIFE


PLATNO

Perspektiva ¾ od zadaj

trenutek še ni prišel. V svojem delu Odkar dela v avtomobilski še vedno uživam. V zadnjem času industriji, mu še ni bilo so alternativni pogoni, avtonomna dolgčas. Identificira se z vožnja in digitalizacija na splošno vsakim novim proizvodom in glavne teme. Vse to ima potencial najnovejši mu je zelo pri srcu. spremeniti obliko avtomobila, kot Avtomobilska inteligenca, ga danes poznamo.« Kaj pa ustvarja popolna razmerja v zunanji v tem hipu, me zanima. »Trenutno podobi, moderno razkošje oblikujemo koncepte in modele, v notranjosti, več prostora – med njimi je kar precej takšnih brez vse to s seboj vozi novi E class predhodnika, ki bodo prišli na trg leta coupé. Oblika pa je tista, 2021 in kasneje. Pri trenutni hitrosti ki bo prepričala kupce, da Tekst: Alenka Birk • Foto: Mercedes-Benz sprememb v svetu bo zanimivo bodo s ponosom pritiskali na videti, ali smo 'uganili' okus kupca v pedala tega emocionalnega prihodnosti. To bo pokazal čas.« avtomobila. Zasluge gredo Robertu Lešniku, ki je z zanosom in strastjo spet ustvaril In čas nam je zdaj pokazal novega aktualnega. Še bolj zapeljivega. S nekaj izjemnega.

ROBERT LEŠNIK • Vodja zunanjega oblikovanja za osebna vozila Mercedes-Benza

Z

ačnem z vprašanjem, kaj je novega v njegovem poslu. »V zadnjih dveh, treh letih smo pri Mercedesu predstavili skoraj neverjetno število novih modelov in postali številka ena med premium znamkami. Lahko trdimo, da predvsem zaradi dizajna,« mi razloži Robert Lešnik, zaslužen za vizualno podobo vseh osebnih vozil, ki se ponašajo s trikrako zvezdo. Nadaljuje: »Obnovili smo celotno paleto in prenovili oz. pomladili znamko Mercedes.« Oblikovanje zunanjosti avtomobilov ostaja njegov sanjski poklic, v katerem uživa prav vsak dan. »Vsak nov projekt je zanimiv in po svoje drugačen od prejšnjega. Nekoč sem mislil, da mi bo, če se bodo stvari ponavljale, postalo dolgčas, a ta

20

poudarjeno zadnjico. Se spominjate trenutka, ko ste se odločili, kako bo videti novi E class coupe? »Že precej zgodaj v projektu smo vedeli, da je prišel čas, da se pri tem modelu osredotočimo na čisto obliko in manj na linije. Tudi če že imaš na začetku projekta favoriziran model, potrebuješ alternative za potrditev prvega.« Dvovratni lepotec je zrasel. Zakaj? »Predvsem zato, ker je, v nasprotju s predhodnikom, po dveh generacijah ponovno postavljen na tehnično osnovo razreda E, in ne C. Poleg tega se mora razlikovati od manjšega coupeja razreda C. Od avtomobila razreda E kupec pričakuje, tudi na zadnjih sedežih, preprosto več prostora. V dolžini, širini in višini.« Kaj bo prepričalo: dizajn, tehnologija, oboje ali še kaj tretjega? »Pri tako emocionalnem avtomobilu, kot je coupé, je

Goodlifestyle.si


glavni razlog za nakup predvsem oblika. Da kupec za svoj denar pričakuje in dobi mercedesa, se razume samo po sebi. Naš moto je 'Emotion and Intelligence'.« ČUDOVITA ZADNJICA NOVEGA LEPOTCA »V zunanjem dizajnu popolna razmerja, v interjerju moderno razkošje, prostor za štiri osebe in tehnologija E-razreda,« Lešnik pove, kaj so po njegovem mnenju najboljši atributi novega kupeja. Ne morem mimo tega, da mi ne bi razkril, katera poteza mu je tokrat najbolje uspela pri oblikovanju. »Brez dvoma zadnji del in boki avtomobila.« Resnično čudovita je zadnjica novega lepotca,

zato ga še vprašam, ali je to njegov najlepši izdelek doslej. »Z vsakim proizvodom, ki ga delaš vsaj dve leti in si z njim čustveno povezan, se identificiraš. Meni je E-coupé zelo pri srcu, je pa res, da je na koncu lepota v očeh opazovalca.« Strinjam se z njim in zagotovo jo bodo opazili vsi

portfolio poln modelov, ki si sploh niso bili podobni. Oglati GLK in okrogli CLS denimo. Prvi model nove dobe je bil leta 2013 S-razred in leta 2016 smo prvo poglavje te strategije sklenili z razredom E. E-coupé je naslednji korak v zgodbi, 'The first of the new'.« OBOŽUJE PODEŽELSKE CESTE Robert Lešnik trenutno vozi srebrnega GLE coupéja. Najraje ima podeželske ceste. Se mu je že kdaj zgodilo, da je pozabil, kje je parkiral svojega jeklenega konjička? »Imam aplikacijo Mercedes Me, s katero sem s svojim avtomobilom vedno povezan oz. vem, kje bi ga našel, če bi pozabil, kje sem ga pustil.« Ljubljana po enajstih letih spet gosti avtosalon, na katerem se bo med drugimi predstavil tudi

»Trenutno oblikujemo koncepte in modele, med njimi je kar precej takšnih brez predhodnika, ki bodo prišli na trg leta 2021 in kasneje. Pri trenutni hitrosti sprememb v svetu bo zanimivo videti, ali smo 'uganili' okus kupca v prihodnosti. To bo pokazal čas.« 21

ljubitelji oblike in dobrega okusa, pari, t. i. empty-nesters, ki jim je v izhodišču namenjen. In kaj je najbolj seksi na novem E-coupéju? »Perspektiva 3/4 od zadaj.« Preideva na tehnologijo, o kateri, priznam, ne vem veliko. »Avtomobil je na osnovi razreda E, katerega limuzino smo pred letom predstavili kot najbolj inteligentno poslovno limuzino na svetu, predvsem zaradi delno avtonomne vožnje in prestižne notranjosti. Pa tudi dejstva, da je to edini coupé v svojem razredu, ki nima B-stebra. Tudi to je bil izziv za naše inženirje.«

novi Mercedesov lepotec. »Za obiskovalce je zagotovo zanimivo videti v živo eksotične modele, ki ne stojijo ravno na vsakem vogalu,« komentira Lešnik in dodaja: »Avtomobili so še vedno zelo čustveni proizvodi, ki 'zaživijo' šele, ko jih vidiš v živo.«

Ko opazujem celotni Mercedes-Benzov vozni park, opažam, da so vsa vozila dobila enotnejšo obliko in prav vsi, vse klase, so videti luksuzno, prestižno. Če ne bi natančno pogledala, kaj piše na tablici zadaj, na prvi pogled sploh ne bi vedela, za katerega gre. Je to morda le moj, morda »ženski« pogled, ki najprej podleže vizualno ugodni obliki, sprašujem strokovnjaka. »To je bil naš cilj, ko smo leta 2009 definirali filozofijo oblikovanja, 'Sensual Purity'. Uvesti oblikovalski jezik, ki bo tipičen za znamko, za nas in prepoznaven. Še pred kratkim je bil Mercedesov

Snovalec vizualne podobe prestižnih avtomobilov mi zaupa, da bomo lahko septembra na salonu v Frankfurtu videli njegovo najnovejšo mojstrovino. A je zelo skrivnosten in več ne izda. Morda bo povezana z radarjem, nad katerim se je nazadnje navdušil in je vplival na njegovo delo. Razloži: »Radar oz. Lidar (laser). Senzorji igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju sprednjega dela vozil.« Obožuje svoje delo in uživa v družinskem življenju. Kako mu uspeva, da službe ne nosi domov? »Mogoče zato, ker modelov ne morem 'prinesti' domov. Rišem pa še vedno ob vsaki priložnosti.«

Goodlifestyle.si


ŠKARJE

Traperice, farmer, rifle ...

med drugo svetovno vojno. Takrat Kavbojke je v filmu Upornik je bilo značilno, da so imeli moški brez razloga nosil ameriški zadrgo na sredi, ženske pa na desni igralec in idol James Dean. strani kavbojk. Po letu 1960 pa je bila Po letu 1950 so postale zadrga na sredini hlač že za oba spola. sinonim za mladostniško upornost. Potem jih nikjer DENIM IZ GENOVE nihče več ni mogel ustaviti. Piše: Aleš Čakš • Foto: Diesel, G-Star Raw, Dior Celo politika, vera in moda Blago denim izvira iz italijanske Genove. ne. Džins je sam po sebi eno Bilo je zelo trpežno in odporno proti in drugo in tretje. Tudi sam vodi, zato so ga začeli uporabljati kmetje. Beseda jeans izhaja iz italijanske si sploh ne znam predstavljati, da ne bi imel kavbojk. besede genuense. Že celo v srednjem veku je potekalo trgovanje z džinsom; Džins je najbolj seksi oblačilo na svetu. Kot najstnik mornarji iz Genove so ga z ladjami prevažali po Evropi. V francoskem mestu sem komaj čakal, da smo odšli v Trst po nove leviske Nimes so izdelali tkanino, ki je pozneje dobila ime denim. 501. Zdaj je Levi's s smernicami džinsa precej upehan, na trg so pred desetletji prišle nove znamke, med V ZDA je džins prvič prispel ob koncu 18. stoletja. Znameniti trgovec z njimi Diesel, G-Star, Gas, 7 For All Mankind.

DŽINS • Ni ga ustavila ne politika ne vera

OPRIJETE, RAVNE IN ŠIROKE Z ZADRGO NA SREDI Ob boku znamenitih levisk sta se pojavili tudi znamki Lee in Wrangler. Že v povojih so bile kavbojke različnih oblik: oprijete (slim fit), ravne (straight), široke (boot cut). Vse še obstajajo in modre kavbojke so še zdaj najbolj priljubljene, zlasti v ZDA, kjer jih še vedno povezujejo z ameriškimi kavbojskimi filmi in vestern kulturo. Zelo pogosto, zaradi trpežnosti, so džins nosili in ga še nosijo – delavci. Ene izmed prvih kavbojk levi's so domnevno našli v rudniku. Veliko so ga nosili tudi delavci v tovarnah

22

blagom Levi Strauss je začel modre kavbojke prodajati okrog leta 1850 v Kaliforniji. Njegova stranka je bil tudi Jacob Davis, krojač, ki je kupoval pri Leviju. Združila sta moči in zasnovala patent (139, 121) zapenjanja na kavbojkah. Leta 1885 je lahko Američan kupil hlače iz džinsa za pičlih 1,5 dolarja, kar je leta 2010 pomenilo približno 36 dolarjev. NAFTNA KRIZA DALA IME Danes je ena najbolj znanih znamk džinsa na svetu Diesel. Renzo Rosso jo je ustanovil 1978. Leta 2012 ga je revija Forbes prvič uvrstila

Goodlifestyle.si


STATISTIKA DŽINSA • Džins je narejen iz denima, zelo trpežnega bombažnega blaga. Denim barvajo z indigom, da postane džins modre barve. Prve klasične modre kavbojke so naredili leta 1873. Očetje so bili krojač Jacob Davis (latvijski imigrant), Calvin Rogers in Levi Strauss. Prava proizvodnja džinsa se je sicer začela po letu 1950, predvsem za ameriške kavboje, manj znano pa je, da so ga domnevno prvi nosili rudarji v ameriških rudnikih. • Kavbojke je v filmu Upornik brez razloga nosil ameriški igralec in idol James Dean. Po letu 1950 so postale sinonim za mladostniško upornost. Zaradi tega je bil džins v kinih, gledališčih, restavracijah in šolah ponekod v ZDA celo prepovedan. Po letu 1960 je bila strpnost ameriške družbe do njega že večja, po letu 1970 pa je postal modni simbol in številka ena v vsakodnevnem oblačenju. • Prvi jopič iz džinsa so izdelali okrog leta 1870, spet ga je »zakrivil« Levi Strauss & Co. Lee je svoj prvi jopič iz džinsa poslal na trg leta 1925 (Lee 401). • Na leto za izdelavo džinsa po vsem svetu porabijo 22 milijonov ton indiga, ki ga dodajajo barvanju kavbojk v modro. • Izrazi za kavbojke: niuzaiku (kitajščina), traperice (hrvaščina), džiny (češčina), cowboybukser (danščina), farkut (finščina), farmer (madžarščina), khao (kamboški jezik), blugi (romunščina), farmerke (srbščina), rifle (slovaški jezik), kot (turški jezik).

23

na lestvico milijarderjev. Namreč, v skupini Only The Brave (OTB), ki jo je tudi ustanovil Rosso, so poleg Diesla še znamke Maison Margiela, Viktor&Rolf in Marni. In po lestvici družbe Deloitte je družba OTB s slabima dvema milijardama prihodkov leta 2014 četrta najuspešnejša modna družba med sto na svetu (prva je Luxottica). Diesel je prvo kolekcijo, najprej za moške, na evropski trg poslal leta 1979. Prodaja je bila nepričakovano velika, zato je na svetovni trg prodrl že dve leti pozneje. Leta 1991 je za ameriški trg ustanovil še znamko Diesel ZDA in postal zgodba o uspehu tudi v Ameriki; ta znamka je recimo predlani v ZDA prodala za več kot 130 milijonov evrov kavbojk. Ime Diesel je dobila tudi zaradi naftne krize v sedemdesetih letih minulega stoletja. V današnji industriji džinsa pomeni precej več kot recimo Levi's ali Lee, ki sta v razvoju in narekovanju modnih smernic primerljiva z Dieslom; G-Star Raw in 7 For All Mankind sta zaspala. Diesel nenehno niza novosti, že razvpito reklamno filozofijo For Successful Living je letos zamenjal z Make Love Not Walls (Ustvarjaj ljubezen, ne zidov), ves čas pa razvija tudi nove projekte: izdelovanje pohištva v sodelovanju z velikimi italijanskimi pohištvenimi imeni (Moroso, Foscarini, Scavolini), parfume (v sodelovanju z znamko L'Oreal), Diesel New Art (galerija na spletu, ki spodbuja prihajajoče vizualne umetnike in oblikovalce) in ure (v sodelovanju s Fossilom). Pomemben člen v Dieslovi zgodbi je kreativni direktor znamke Nicola Formichetti, ki bruha divje ideje in je tisti oblikovalec, ki je na podelitvi grammyjev pred leti pevko Lady Gaga oblekel v obleko iz surovih zrezkov.

»Beseda jeans izhaja iz italijanske besede genuense. Že celo v srednjem veku je potekalo trgovanje z džinsom; mornarji iz Genove so ga z ladjami prevažali po Evropi. V francoskem mestu Nimes so izdelali tkanino, ki je pozneje dobila ime denim. « Goodlifestyle.si


SALON Izbor: Alenka Birk • Foto: Matevž Kostanjšek

BOŽAN SKA KR E M A, L'O C C IT ANE L'O C C IT A N E.S I

IC E RO HO W T N ČO ÜL A N PO LE . . VA R

SERU M ZA O KO SERU LI OČ M, B I I, E G OEFF F EY BIOE ECT E FFEC T.S I

IB

O

M

BB

E PUR AVA N, DIŠ M E O EL L T S L AY PA ARC TY B T E B

V

O

I,

IN

V

U

BL

JA

O G

LJ

TR

N

A

VO

LJ

16 K

N

PI

SI

JA

J

,B

ZA

U

ST

N

ICK , BR TZ ER AR M ER QU HIM K LL S MÜ PIN ICE L K V . A O NE NA LJ TE OZ VO L JA OD ČIL B , A E T U N J RD AC N. AL MP O W P OV CO BR O I ,Č BB INI BO OV G TR

PR OF ES IO NA LN I BA LZ AM ZA LA SE, OM BIA HA IR XP ER T, 500 ML, HO FE R HO FE R.S I

R D E Č IL U S T N IC N E C TA R

O ZA E CORA 41,

W

E

P ET

IN

VO

K

LJ

O

A OV NA O P N A. Č JA O W I N I, LO I B R BL OV ČI JU B G N L B R O SE RT ,B LE 4X L Ü M V

L

ZA

N.

DIŠAVA FEELS LIKE SUMMER ZA MOŠKE, S.OLIVER

C

D

AV O A RI W A H N I D ER TE PE ,4 A 71 1 A CH & C Q UA C

O

LO

N

IA

BOBBI B R O W N. N A VO L JO V MÜLL ER T R G OV IN I, Č O P OV A LJUBLJ A N A.

VE

S KE

EAU DE TO ILE TTE PIVOIN E, L'LO CC ITA NE L'LO CC ITA NE. SI

BA LZA M ZA KER UST NIC E FIR ECR AC OL A CO 30, ZF US, ISC HIB

VL AŽ KO IL NA Ž O NA PO NA V DL TU ČO OL AG R JO PO AL A VA V 4, Z M .L BO A N ÜL JU OR B LE B BL IB M JA R T A R R NA GO OW LN O . N. VI NI ,

FB.C OM/C OO LA

GE

NO AL EV Č PO Š LE VR ZA UČ E I TA J E LV S I OL . ,M O Ž I TA LV KO ME

lon so sl ad ko Pomladni Sa ni makroni iz sa okrasili pi lit a. sl aš čičarne Lo UP.S I KAVA L- GR O

24

.SO NC NE.KR EM

LZ

A PR H ME ANJ M E, LIJ PO ED MA CV A IN RA ET NČ OV EV CA ME , LV ME IT LV I TA A .SI KA

PR OF ES IO NA LN I ŠA MP ON ZA LA SE, OM BIA HA IR XP ER T, 500 ML, HO FE R HO FE R.S I

PRŠILO ZA UČVRST ITEV LIČIL, ZF 30, COOLA FB.COM/ COOLA.S ONCNE.K REME

Goodlifestyle.si

E


NOVO

Skrivnost cebeljega strupa, ujeta v žametno teksturo seruma in kreme. Za sijoco kožo obraza z vidnim zmanjšanjem gub.

www.beesecret.si

Na voljo v veleblagovnici Nama v Ljubljani, izbranih trgovinah Kompas Shop, prodajalni Travel Value and Duty Free na Letališcu Jožeta Pucnika Ljubljana, Medexovi trgovini v Ljubljani in spletni trgovini Medex. Medex d.o.o., Linhartova cesta 49 A, 1000 Ljubljana, Slovenija.

+386 1 475 75 00, www.medex.si


26. Slovenski oglaševalski festival bo 6. in 7. aprila 2017 ponovno zavzel Portorož. Festival ostaja na elitni lokaciji v čudovitem obmorskem okolju, raziskoval pa bo pomen človeškega faktorja v oglaševanju. Slednji je namreč ključni dejavnik, ki dobro idejo spregleda, ali pa prepozna njeno moč, da se prebije v ospredje naše pozornosti. O poteku kreativnih procesov in njihovih rezultatih bodo spregovorili tako domači kot tuji strokovnjaki, med katerimi prvi že ločujejo oglase od reklam.

OGLAŠEVALSKA LETINA Luka Bajs starejši tekstopisec, Grey Ljubljana Peter Zabret tekstopisec, Pristop

PITCHANJE V STILU IKEA Cristian Clita manager za digitalni marketing, IKEA SEE Carmen Nicu svetovalka za komunikacije, CNE Ideas Boutique

Organizator:

www.sof.si


ONA NOSI

K A FTA N O B LE K A ES PO STO W EE K EN D M A X M A RA

Oblači jo: Alenka Birk • Riše: Izabela Arsovska

A MOREN BLUZA MARA X D MA N E K E E W

JOPIČ IZ DŽINSA ADENI A WEEKE ND MAX MARA

A

TO P VI LL AR WE EK EN D MA X MA

EE

M

KE

EN

E S ND AN M DA AX LE M ELI AR CH A E

W EE K EN D M

RU

RA

Ona želi čudovita pomladna oblačila. Z zlato kartico Visa iz Abanke si lahko uresniči vse želje. Visokobonitetna plačilna kartica ji omogoča tudi brezskrben potep po modnih prestolnicah, saj je turistično in nezgodno zavarovana za prosti čas doma in v tujini. Omogoča ji preprosto plačevanje doma in v tujini, pridobitev višjega limita, povečanje mesečnega limita za čas potovanja ter številne druge prednosti. Za več informacij in pridobitev kartice lahko pokliče na brezplačno telefonsko številko Abafon 080 1 360, piše na info@abanka.si.

27

SA NDAL E G ES SY M AR A W EE KE ND M AX

RA O RB MA E T X VI MA A B D R N TO E K E E W

K RI LO G OYA

W

SLA MN AT I WE K LO EKE BUK ND ERA MA XM CLE ARA

A X M A RA

AR SH BO X M CA M A LI R ND OG EKE E W

LIO ARA ROL AX M PA S M D KEN WEE

Ona nosi … … lahkotne lebdeče materiale, ki ustvarjajo eterično podobo. to pomlad stavi na potiskano svileno kaftan obleko s kimono rokavi, etno navdihnjeno podobo, ki jo dopolni s klasičnimi »must have« zapovedmi. pomladni ples visokih pet, potiskov, džinsa, opaznega nakita in obveznega klobuka s širokimi krajci.

Weekend Max Mara, Wolfova ulica 10, Ljubljana

Goodlifestyle.si


VAŠ VRT – VAŠE SANJE

Dobrodošli doma

PRIVOŠČITE SI LE NAJBOLJŠE Luanda – poseben videz za posebne užitke! Narejena je iz obstojnega in kakovostnega aluminijastega ogrodja, črnih blazin iz tekstilena, odpornih proti dežju, in vstavki iz tika, ki dodatno popestrijo videz ter služijo kot pomožne mizice.

LES IN JEKLO Les in jeklo - dovršena kombinacija za dolgo življensko dobo! Vrtna garnitura elegantega videza z ogrodjem iz nerjavečega jekla v kombinaciji s tikovino. Stoli s trpežno tekstilno prevleko v črni ali rjavi barvi.

GARNITURA CHIC ZA NAJBOLJŠO ZABAVO! Miza Yukon je s svojo inovativno rešitvijo v središču vsake zabave. Na vrhu mize je steklena plošča, “popoln zadetek” pa je odprtina z integriranim shranjevalnikom, da bo vaša pijača čim dlje ohranila idealno temperaturo. K mizi se prilegajo visoki barski stoli Yukon.

V našem katalogu na spletni strani si lahko ogledate najnovejše trendovsko pohištvo za vrt in teraso!

www.xxxlesnina.si


L BLISKAVICA Majhni puhasti pandi na Dunaju • DUEL Urška Končar in Igor Areh o tem,kako brez strahu na letalo • NA NOŽ O morskem in gorskem v gostišču Grič in o neo bistroju okrepčevalnice Luda • UM-NA-KOLO Nina Šušnjara o močni ženski in njej posvečeni modni kolekciji 29

Goodlifestyle.si


BLISKAVICA

30

Goodlifestyle.si


V kožuhu mame pande dva mladiča N

a Dunaju, neposredno ob še enem pomembnem zgodovinskem kosu, palači Schönbrunn, stoji živalski vrt, ki je prvega avgusta lani postal bogatejši za dve pandici. Kaj pa se zgodi, ko se navihana pandja dvojčka prvič odpravita raziskovat zunanjost?

Dunajski živalski vrt Piše: Kaja Stankovič • Foto: Daniel Zupanc

Leta 1752 ustanovljeni živalski vrt velja za najstarejšega na svetu in se razprostira na 17 hektarjih, v njem pa domuje več kot 700 vrst živali. Če vas niso nagovorile številke, vas bodo gotovo presunili lično urejena okolica, prijazni oskrbovalci in lokalna avstrijska hrana. Seveda pa so na prvem mestu živali. Vstop je mogoč z dveh strani. Najbolj priljubljena vrata so tista, kjer so pande. Zakaj? Zaradi dvojčkov, bratca in sestrice Fu Feng in Fu Ban, ki trenutno štejeta sedem mesecev. Mati Yang Yang ju je tako skrbno skrivala v svojem kožuhu, da so oskrbniki mislili, da je skotila le enega, a se je kasneje izkazalo, da je park postal novi dom dvema puhastima nagajivcema. Malčka sta trenutno največja zanimivost Dunaja, za njun ogled pa boste morali celo malo počakati v vrsti, kar pa naj vas ne ustavi, saj sta ljubezen in igrivost, ki

31

si ju izmenjuje tričlanska družina, tako prisrčni, da se obiskovalci razumljivo hočejo tam zadržati čim dlje. Ker nam je bilo vreme v zadnjem času zelo naklonjeno, so pandja mladiča že spustili v zunanjo ogrado, kjer sta raziskovala vse kotičke novega sveta in plezala na najvišje veje, seveda pod budnim očesom mamice.

Sicer pa skriva dunajski živalski vrt še mnogo res izjemno ljubkih in zanimivih živali. Poglejte si, katere, tudi v celotnem članku na www.goodlifestyle.si. Ob odločitvi, kdaj se odpeljati na Dunaj, pa ne pozabite, da se obisk živalskih vrtov veliko bolj izplača v slabem vremenu, saj živalim ni vroče in so tako lahko bolj aktivne in laže vidne.

Dunajski živalski vrt je odprt vse dni v letu. Od aprila do septembra od 9.00 do 18.30. Cena vstopnice je 18,50 evra, za mladino devet evrov, za otroke do šestega leta pa je vstop brezplačen. Vse informacije dobite na njihovi spletni strani – tudi v slovenskem jeziku.

ZOOVIENNA.AT/SL

Katere so še ostale živali v dunajskem živalskem vrtu, si preberite

v celotnem članku na

Goodlifestyle.si


DUEL

Kakšno je vreme na Brniku? URŠKA KONČAR IN IGOR AREH • O strahu pred letenjem Piše: Teja Roglič • Foto: Peter Giodani

»Če v tem trenutku izvem, da moram jutri na letalo, bom šla. To je največji uspeh,« Urška povzame rezultat terapij s hipnozo, ki so ji pomagale premagati strah pred letenjem. Strah, ki je bil tako velik, da je ob misli na letališče noge niso ubogale, kri v žilah pa ji je ledenela. Ker dela v marketingu, ima rada šport in si želi spoznavati nove kraje, jo je to vse bolj omejevalo tako v poslu kot zasebno. Pomoč je poiskala pri psihoterapevtu Igorju Arehu, ki ga je spoznala, ko ji je na fakulteti predaval psihologijo, kasneje pa sta postala prijatelja. Igor jo je najprej pod hipnozo odpeljal od doma do pristanka letala, zdaj pa je za njo že kar nekaj čisto pravih poletov (skoraj) brez strahu.

U

rška: Kot otrok nisem imela strahu pred letenjem in višino, enkrat sem se celo v Vrsarju vozila v panoramskem letalu, enem tistih, ki je sestavljeno iz več različnih delov, sedeži so bili na primer iz avtobusa (smeh). Strah pred višino je postal bolj intenziven po 20. letu, da je tako močan, pa sem spoznala na izletu v hribe. Na polovici planinske poti sem se ustavila, noge niso hotele več naprej, telo me ni ubogalo in v glavi se mi je vrtelo. Takrat sem to potlačila, a sem se s temi občutki srečevala ves čas. Nisem mogla na primer stopiti k oknu v stolpnici, kaj šele pogledati dol.

32

»Enkrat sem na spletu iskala, kako je ime pilotu, ki bo pilotiral letalo, na katero naj bi šla. Preverila sem karakteristike in statistike letala. Potem sem hotela še vedeti, kdo je pilot in kakšna je njegova življenjska situacija (smeh).« URŠKA

Goodlifestyle.si


»In tako sem v soboto, ko je bil predviden povratni let, dobil sms-sporočilo od Urške, kakšno je vreme na Brniku. Bilo je oblačno in vetrovno, prav nič lepo, seveda me je zamikalo reči, da je sončno, da se bo sploh vrnila (smeh).« IGOR Igor: Vsi imamo v sebi anksioznosti, a šele zaradi nekega sprožilca lahko postanejo močnejše. Sprožilec je lahko kar koli, smrt bližnjega, celo smrt ljubljenčka, neka izguba. Takrat to vzbrsti in razvijejo se strahovi, ki te, če se s tem ne ukvarjaš, lahko začnejo obvladovati. In tudi če se ukvarjaš s tem, strah nikoli ne izgine, le naučiš se živeti z njim. Strah je v resnici dober, zaradi strahu si to, kar si. Če se na primer bojiš izpita, se učiš. Strah je gonilo, a če ga je preveč, te lahko hromi. Ko pridejo ljudje na terapijo, nikoli ne vrtam po njihovi notranjosti, človeka je namreč zelo lahko razstaviti, težko pa ga je nazaj sestaviti. Sami povedo, kolikor želijo, pomaga jim, ko se zavedo, da ni z njimi nič narobe, da niso duševno moteni, imajo pa težave, ki jih omejujejo, da bi dosegli vse, kar bi lahko. SE LOTITI SVOJIH STRAHOV? Urška: Lotiš se tako, da prideš na terapijo. Igor: In to ni majhen korak. Jaz kot terapevt pa moram dokazati, da sem vreden zaupanja. Hipnoza, ki jo izvajam, ni hipnoza, ki jo vidimo na televiziji, niti ni podobna plesu, s čimer jo nekateri radi primerjajo. Še najbolj je podobna pripovedovanju pravljice otroku. Najprej veliko govori klient, ko čuti, da ga razumem, se vzpostavi zaupanje, vse več si upa pri hipnozi. Jaz pa ga tudi vse bolje spoznavam in lahko v njegovi glavi ustvarim vse lepše svetove. Z Urško sva šla pod hipnozo na letalo, korak za korakom, od pripravljanja prtljage do poti na letališče. Enkrat sva bila le v letalu, ki ni vzletelo, naslednjič sva že vzletela. Klient čuti strah, a ve, da lahko kadar koli odpre oči, v simuliranem okolju raste njegova samozavest. Anksioznosti je ogromno, Urška se je svoji lahko izognila tako, da ni šla na letalo, nekdo pa si ne upa v trgovini ogovoriti prodajalke, drugi

33

ima strah pred javnim nastopanjem, tretji se boji vožnje na avtobusu ali po avtocesti … Urška: Na avtocesti lahko na prvem izvozu zaviješ dol, na letalu pa ne moreš (smeh). Sprašuješ se, kaj se bo zgodilo, če te zgrabi panika. Kaj če se bo stopnjevalo? Kam naj se umaknem? Mi bodo znali pomagati? Vse to ti hodi po glavi. Nekateri ti potem svetujejo, da zvrni kak kozarček … Igor: Ko si pod vplivom psihoaktivnih snovi, so tvoji strahovi še bolj brez nadzora. Podobno je z marihuano; morda ti kdo reče, da si enega zvij in boš srečen, a če si bil prej nesrečen, boš potem še bolj. Urška: Alkohola res ne svetujem, razen če je strah pred letenjem za koga le izgovor (smeh). TELEVIZIJSKA HIPNOZA JE NEETIČNA Urška: Seveda sem mislila, da mene ne bo mogoče hipnotizirati, poznala sem le šov hipnozo, ki jo vidimo na televiziji, pa še to slabo. Zelo me je zanimalo, ali bo Igorju uspelo, da me hipnotizira, bila sem skeptična, a sem takoj sledila in sodelovala. Igor: Ker si mi zaupala, poznala sva se že od prej. A to je redkost; če klienta dobro poznaš, ga je teže hipnotizirati. Urška: Če ne bi bila prijatelja, me verjetno ne bi mogel; pretvarjala bi se, da sem hipnotizirana, in se ne bi več vrnila (nasmeh). Igor: Nikoli ne veš zagotovo, ali je človek res hipnotiziran, to trdijo le šov hipnotizerji. Delajo s pomočjo avtoritete, dvignejo se nad človeka, v resnici pa terapevtska hipnoza ne poteka tako, klient in terapevt sta na isti ravni in si zaupata. Anksioznemu človeku ne smeš odvzeti ideje, da je svoboden in da ima nadzor, zato ga tudi težko hipnotiziraš. Hipnoza, ki jo vidimo na televiziji, je s psihološkega vidika neetična. To, da nekdo na odru »gunca afne« in ga bo zato kasneje sram, ni etično, čeprav v šovbiznisu pravijo, da je, ker je v to privolil. BALA SEM SE TURBULENC IN SLABEGA VREMENA Urška: Moj prvi let pred terapijami s hipnozo je bil v Egipt, potovanje smo si dali kot darilo po uspešnem projektu. Polet sem želela doživeti skupaj s prijatelji, nisem želela biti prikrajšana, hotela pa sem tudi sebi in drugim dokazati, da zmorem. Tisti let mi ni povzročal prevelikih težav, naslednjič pa sem morala sama v Prago s propelerskim letalom in takrat nisem bila tako mirna, vedno sem se namreč bala turbulenc in slabega vremena … Igor: In tako sem v soboto, ko je bil predviden povratni let, dobil sms-sporočilo od Urške, kakšno je vreme na Brniku. Bilo je oblačno in vetrovno, prav nič lepo, seveda me je zamikalo reči, da je sončno, da bo sploh prišla nazaj (smeh). A sem bil iskren in ji napisal resnico. Ko se je vrnila, mi je povedala, da je pri več kot desetih virih spraševala, kakšno je vreme, pravzaprav me je testirala in jaz sem test opravil. Urška: Še danes imam slabo vest zaradi tega. Igor: Ni potrebe, prav je, da si od mene želela iskrenost. Urška je bila ena mojih prvih klientk in od nje sem se veliko naučil.

KARAKTERISTIKE IN STATISTIKE Urška: Največji uspeh najine terapije je to, da lahko grem na letalo, če se mi trije zdaj odločimo, da gremo. To sicer ne pomeni, da me ne bo kaj prešinilo, a to lahko speljem. Dobila sem tudi priložnost, da sem letela s Felixom Baumgartnerjem, in takrat sem spoznala, kaj se sploh dogaja v pilotski kabini. V potniškem letalu ne vidiš, kaj se dogaja, ob Felixu pa sem videla, da svoje delo opravlja prav tako suvereno kot jaz svoje v službi. Če je eden najboljših pilotov, ki je celo skočil iz stratosfere, verjetno ve, kaj dela (smeh). A včasih nisem mislila tako. Enkrat sem celo na spletu iskala, kako je ime pilotu, ki bo pilotiral letalo, na katero naj bi šla. Seveda sem to storila po tem, ko sem že preverila, katero letalo bo ter kakšne so karakteristike in statistike tega letala. Potem pa sem hotela še vedeti, kdo je pilot in kakšna je njegova življenjska situacija (smeh). Ja, tako daleč sem bila pripravljena iti zaradi svojega strahu. Igor: Enkrat mi je poslala sliko pilotske kabine (smeh). Urška: Zdelo se mi je, da bom situacijo laže nadzorovala, če bom vse vedela. Igor: Saj to je povsem logično, novo preizkušnjo si hotela narediti poznano, predvidljivo in zato varno. Anksiozni ljudje si vedno ustvarijo rutino in okolje, v katerem jim je domače in varno. Urška: A če sem jaz zmogla to premagati, zmorejo tudi drugi. Igor: Seveda je frustrirajoče, da se moraš ves čas boriti in da se tega ne moreš znebiti, temveč moraš s tem živeti. A vsaka nova zmaga ti da potrditev, zaradi katere laže poletiš naprej. Metaforično in v resnici.

Ljudje, ki se soočajo s strahovi, se jih lahko naučijo obvladovati s pomočjo Inštituta za uporabno psihologijo.

Goodlifestyle.si


NA NOŽ

Gostišče Grič – Šentjošt nad Horjulom Tekst in stajling hrane: Gruša Zorn • Foto: Matevž Kostajnšek

Morje in gozd Š

entjošt nad Horjulom. Kraj, ki leži na vzpetini na Notranjskem in ga obdajajo gozdovi in travniki. Narava v vsej svoji barvni paleti in moči. Prav taka je tudi kuhinja Luke Koširja. Naravna, prvinska, okusna in srčna. Igriva in hudomušna. Izraža ljubezen do kraja, iz katerega izvira, veselje do življenja, spoznavanja novega in učenja. Spoštovanja tradicije, starodavnega vedenja o nabiranju divje hrane, perzerviranju, o sožitju človeka in narave. Tradicionalna in hkrati sodobna. Nazaj h koreninam. Okusi gozda, travnika in polja v ustih. Mare et monti. Morje in gozd. Okolje, iz katerega izhaja, se v Brunarici Grič zrcali v vsakem krožniku. Kako naj opišem Luko Koširja, enega najbolj inovativnih, vsestranskih in najmlajših slovenskih chefov, ki je domačo gostilno spremenil v središče visoke kulinarike in jo suvereno postavil na kulinarični zemljevid? Živi in diha za to, kar počne. Ljubezen do kuhinje mu je bila položena že v zibko. Z iskrivimi očmi deli svoje znanje, ki ga ne omejuje le na kuhinjski prostor, temveč ga z žarom predaja vsakomur, ki ga je voljan poslušati. »Večino stvari pridelamo sami. Vse surovine, ki jih uporabljam v kuhinji, so biološko neoporečne in sezonske. Tudi meso je lokalno, od kmetov tu okoli. Navadno se z njimi zmenim, kaj hočem, in za živino priskrbim tudi krmo; tako res vem, da bo meso, ki pride od tam, vrhunske kakovosti,« razlaga Luka Košir, za katerega race vzgaja tudi Peter Blombergsson, Šved, ki jih je nekoč gojil tudi za švedskega kolega, chefa Magnusa Nilssona, danes pa živi v Sloveniji in sodeluje z Lukom. »Do pred kratkim sem imel na jedilniku samo postrvi, ki so plavale v Medvedovem grabnu, potem sem se odločil, da hočem v ponudbi tudi pridih Jadrana. Jadran še vedno jemljem kot naš prostor in naše kulturno okolje. Imam več dobaviteljev, ki že vedo, da znam ribo tudi zavrniti, če res ni divja in taka, kot sem si jo zamislil. Pri meni

34

je kakovost na prvem mestu. Vse sam preverim in povem, če mi kaj ni prav,« hudomušno doda. Njegov izziv in ljubezen so vse pozabljeno in prezrto starodavno znanje in tehnike perzerviranja in fermentacije. »S fermentacijo lahko zelenjavo in sadje ohranim dlje. Prav tako meso in ribe. Meso sušimo, dimimo, sardele fermentiramo.« Ko se je izšolal in izbrusil v Ljubljani, se je vrnil v svoje okolje, ki je del njega. »Najraje sem tu in nikoli ne bi hotel imeti gostilne v Ljubljani ali kje drugje. Tukaj imamo vse,« ponosno poudari. Prvinski človek, ki črpa znanje iz svojih korenin in ostaja hvaležen za naravne danosti. Družinski človek, družina kot osnovna celica ga podpira, je njegova desna roka. Sestri Barbara, ki je njegov souschef v kuhinji, in Lucija, ki je prevzela organizacijo ter sprejem gostov. Kot sommelierka je odgovorna tudi za izbrana vina, ki jih Grič ponuja. Oče in mama, ki mu iz ozadja pomagata pri obdelovanju vrta ter drugih kmečkih in hišnih opravilih. Žena in otroci, ki ga podpirajo. Luka se zaveda, da mora za teboj nujno stati ekipa, če hočeš imeti dobro gostilno. Ker je gostilna timsko delo in, kot je povedal v nekem intervjuju Filip Ratzinger, eden od avstrijskih chefov, ki jih Luka ceni: »Moja kuhinja ni moja, temveč naša.« Tako z njihovo hrano prejmemo vse znanje, ljubezen do življenja in predanost. Bo že držalo reklo, kdor daje hrano, daje ljubezen. Če Luke ne bo v kuhinji, ko boste Grič obiskali, nič za to. Verjetno je na travniku, za hišo, kjer nabira mlade poganjke, ali pa v gozdu črpa brezov sok, iz katerega bo naredil sirup. Morda nabira mravlje ali polže, ravno naseljuje potočne rake, ki so izumrli ... Saj veste, vse, kar je iz narave, je dobro in to dejstvo smo ljudje pozabili. On pa ni pozabil in poskrbel bo, da se tega zavemo tudi mi.

Goodlifestyle.si


Okrepčevalnica Luda Tekst in stajling hrane: Gruša Zorn • Foto: Matevž Kostajnšek

Neo bistro S

edim v Ludi, eni izmed na novo zraslih ljubljanskih restavracij, na Poljanski ulici, v neposredni bližini ljubljanske tržnice; z bliskovito naglico si je utrla pot do prvega mesta na Tripadviserju. Brez rezervacije je mizo težko dobiti, saj so zasedeni vsak večer. Majhen ambient je preprost in skopo opremljen. Stoli, ki dajejo vtis, kot da so prineseni od vsepovsod, ter asketske mize, brez prtov. Pribor z lesenimi ročaji. Nič, kar bi gostu vzbudilo kakršno koli pričakovanje o hrani, ki ti jo bodo prinesli na mizo. Kljub temu je hrana pri njih več kot odlična. Moj sogovornik je Luka Nagode, eden od lastnikov in ustanoviteljev neo bistroja, kot sam imenuje njuno restavracijo. Urška Dvoraček je trenutno zaradi materinstva doma in procese v restavraciji spremlja le od daleč. »Vedno sva vedela, da nama kuharija pomeni veliko več kot samo pripravo hrane ter zadovoljevanje lastnih potreb,« mi razloži Luka. »Zato sva se na življenjski prelomnici odločila, da obesiva najini karieri na klin in skočiva v vodo. Vedela sva, da bo vedno ostal grenak priokus, če se ne preizkusiva v teh vodah.« Ker sta se zavedala, da brez izkušenj in prakse ne bo šlo, sta najprej razmišljala o pariški šoli Ferrandi. »Bila sva že odločena, da se prijaviva na šolanje, pa naju je zaustavil Gregor Vračko iz Hiše Denk. Rekel nama je, da tam nimava kaj početi in naj prideva k njemu, če potrebujeva prakso.« Že naslednji dan sta spakirala kovčke in se za šest mesecev preselila v Zgornjo Kungoto. »V restavraciji, kot je Hiša Denk, se naučiš procesov dela, padejo romantične utvare, da je kuhanje čisto kreiranje in užitek. Naučiš se funkcionirati v naglici, hitrost postane vrlina in preseganje mej vzdržljivosti.« Kljub naporni praksi želja po lastnem lokalu s hrano po šestih mesecih ni minila. Zadeve sta se lotila zavestno in premišljeno. »Prostor na Poljanski, z malo mizami je bil več kot primeren za začetek. Tudi kuhinja je majhna in zato so procesi dela omejeni. Omejeni smo z dolgimi predpripravami in zato posegamo

35

le po svežih sestavinah, ki so hitro pripravljene, a kljub temu okusne.« To, da sta samo ljubiteljska kuharja, kmalu ni več pilo vode, zato sta filozofijo Lude popolnoma razdelala in naštudirala. »Nismo fine dining in se tudi ne trudimo iti v tej smeri. Naši krožniki so lepo postavljeni, vendar se razlikujejo formalizma v kvazi vrhunskih restavracijah. Še najbliže nama je koncept pariških neo bistrojev. Preden sva odprla Ludo, sva veliko hodila v Pariz in preizkušala najrazličnejše tovrstne lokale, ki so nama bili vodilo. V Ludi sva se tudi trudila, da bi gostu, ko vstopi v najin lokal, zbila pričakovanja. Kajti pričakovanja, če se razlikujejo od dejanskega stanja, ustvarijo razočaranje. V Ludi pričakovanj ni. Prav zato imava nizke cene. Visoka cena pomeni visoka pričakovanja,« mi razloži Luka, ki se je prej ukvarjal z marketingom. »V Ludi je na prvem mestu gost. Le on šteje in je pomemben. Zato je tudi gostoljubnost na prvem mestu.« Maja Mihelič, ki pomaga v strežbi, je nepogrešljiv člen. »Maja se gostu popolnoma posveti. Razloži mu jedilnik, priporoča vino, skrbi, da se dobro počuti. Imamo krasne goste vseh starosti, ki se vračajo in cenijo našo hrano. Všeč mi je, ker je med njimi kar precej ljubiteljskih kuharjev, ki veliko sprašujejo. To imam rad. Da je hrana interakcija. Sem se ne pridejo razkazovat, ampak imajo radi našo hrano in pridejo zaradi nje,« vneto razlaga Luka, ki tudi vse zapisuje. Celotno kronologijo. Vso hrano, ki so jo postregli. Vse je dokumentirano. Zgodba o Ludi je torej zgodba o želji, premagovanju strahov ter osebni uresničitvi. Je dokaz, da ni treba biti šolan kuhar, če le premoreš dovolj poguma in znaš slediti srcu. Je zgodba o ljubezni do kuhinje. Je spoštovanje in ponižnost do gostov, ki jo obiščejo. In ne nazadnje zgodba o močni volji in trdem delu, ki obrodi sadove. Konec koncev dobi gost v Ludi veliko več, kot bi dobil, tudi če bi imel velika pričakovanja. Hrana je inovativna, sveža in več kot odlična. Luka, ki vsak teden sestavi jedilnik, je mnogo več kot samo ljubiteljski kuhar, temveč pravi kreator. In Luda je upravičeno prva med tovrstnimi ljubljanskimi lokali.

Goodlifestyle.si


UM-NA-KOLO

Confashions: Femina NINA ŠUŠNJARA • Čudovito posebna, močna ženska, težko ostane neopažena. Tako kot njeno ustvarjanje. Je modna oblikovalka znamke SUSNYARA. Svojo linijo Kardio je lani predstavila tudi v New Yorku. Letos jo bomo ponovno občudovali na tednu mode Mercedes-Benz v Ljubljani. Razmišljala in selfnila: Nina Šušnjara

T

o kolumno pišem iskreno v nekem čudnem vzdušju, ki je zmes osebnih izkušenj in kreativnega vrhunca. Sem namreč sredi ustvarjanja nove kolekcije, ki jo bom čez štirinajst dni predstavila na MBFWLJ. Že od nekdaj je tako. Ustvarjanje je nekaj, kar me popolnoma izpolnjuje in hkrati tudi izprazni. In ko sem sredi tega procesa, se težko osredotočim na kar koli drugega.

Od nekdaj so moje kolekcije izraz mojega trenutnega stanja, morda le osebnih vrednot ali pa lastnih izkušenj. Vedno pa so odsev današnje družbe. To je odgovornost, ki jo mora po mojem mnenju nositi vsak umetnik. Ogledalo družbe, ki s kulturo, umetnostjo in raznovrstnim izražanjem reflektira naše družbeno stanje. OBUJEM ČEVLJE DRUGEGA Za mano je obdobje razočaranja. Sem človek, ki globoko verjame v vrednote, kot so družina,

36

iskrenost, spoštovanje, lojalnost, empatija ... Sem človek, ki obuje čevlje drugega človeka, človek, ki za svoje ljudi premika gore. Sem ŽENSKA, ki ve, kaj želi v življenju, je samozavestna, uspešna, inteligentna, morda celo samozadostna za preživetje v današnjem svetu. MOČNA ŽENSKA. Sliši se sanjsko, kajne? Pa ni tako enostavno. Kateri moški si ne bi želel takšne močne ženske ob svojem boku? Lastnosti, ki sem jih naštela, so danes prej prekletstvo kot blagoslov. Vse manj je moških, ki si dejansko želijo svojo žensko »ob boku«, in vse več je takšnih, ki želijo biti junaški rešitelji in v očeh svojih izbrank celo bogovi. Kar domišljavo … bogovi. Kaj pa enakopravnost? Današnja družba, kapitalizem, potrošništvo, socialna omrežja spreminjajo ljudi v površne in vase usmerjene. Vse več jih vidi le sebe in svoje potrebe. Kje so časi, ko je bilo »žrtvovanje« za človeka, ki ga imaš rad, normalno? Danes tak človek skoraj velja za bedaka. Biti srečen je postalo hipno stanje, ki je pogojeno s takojšnjim učinkom. Take stvari so ljudi pripeljale do lastne šibkosti in nestabilnosti. STISNJENE V KOT In to razmišljanje me je privedlo do nove kolekcije, ki tokrat časti žensko v polnem pomenu besede. Menim, da MOČNA ŽENSKA ni tisto, kar sem naštevala prej. Močna ženska je tista, ki se zaveda svoje notranje moči. Ta »inner power«, ki ga imamo samo me, predstavnice nežnejšega spola. Da, NEŽNEJŠI spol. Naj bo bolj v stiku s svojo feminilnostjo in čustveno inteligenco. Kolekcija FEMINA izhaja iz feminizma, ki pa je postal precej radikalen. Stisnjene

»Ženske smo postale podobne moškim in moški ženskam. Beda.« v kot se borimo za enakovredne pravice, ki pa niso v pravem pomenu obrodile sadov na številnih področjih, ki so za nas pomembna. V družbi, med odnosi nas, povprečnih ljudi, pa smo dosegli nasprotni učinek, ki ga ni želel nihče. Ženske smo postale podobne moškim in moški ženskam. Beda. Vemo, da smo vsa živa bitja sestavljena tako iz ženskih kot moških energij, zato verjamem, da je ključ v ravnovesju. Najprej sami s seboj in šele nato v partnerskem odnosu. Drznem si trditi, da smo pametnejši spol, predvsem čustveno. Moški ... vam dam racionalnost. Zato menim, da se moramo me nehati prilagajati moškim in stvari opravljati po njihovo. Pokažimo jim, kako me to počnemo, s polnim srcem, empatijo in spoštovanjem, ob tem pa ohranimo svoj jaz in svoja načela. Od nekdaj sem verjela, da je pomembno slediti svojim sanjam, jih strumno uresničevati, a nikoli na račun izgube integritete. Nikoli na račun integritete. Nino Šušnjara (susnyara.com) lahko z novo kolekcijo Femina vidite na #MBFWLJ, ki bo od 4. do 6. aprila na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. MBFASHIONWEEKLJ.SI

Goodlifestyle.si


Kar brez skrbi. Pri sklenitvi avtomobilskega zavarovanja izkoristite dodatne ugodnosti v akciji SPROSTI ČAS: • zavarovanje prtljage, • zavarovanje odgovornosti in asistence za kolesarje, • zavarovanje rehabilitacije po prometni nesreči in kar • do 30 EUR popusta pri letnem turističnem zavarovanju. Več na triglav.si.

Zavarovalnica Triglav

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Si še vedno ne upate iz avta?


DNEVNIK

Adrenalin, imenovan Planica

različni, saj so konec koncev različne Vdih. Izdih. Vdih. Izdih. Počep, generacije. To pa ne pomeni, da vsi odriv, zdrs in polet. Le nekaj poslušajo sodobno, mainstream, Justin sekund, borih, siromašnih sekund, Bieber pop glasbo. Peter je omenil, da je ločilo mlad skakalni up od med pripravami na planiško velikanko ovekovečenja, vsa Slovenija pa je najraje posluša stari rokenrol, Brucea bila z očmi prilepljena na ekran, Springsteena, Dire Straits, Janus pa ima kot da je na sporedu ponovna prav nasprotno veliko raje tišino. poroka britanske kraljice. Le da smo v tem scenariju Angleži mi PREMAGAL STRAH sami, britanska kraljica pa Peter Piše: Maja Tomšič • Foto: Planica Prevc. Nato pristanek. In končno, PRED SKAKALNICAMI zmaga. Vsem steče po venah naval in Zavarovalnica Triglav adrenalina in v istem trenutku Rojen v Beogradu, odrasel v Ljubljani. nastane popolno evforično Trener slovenskih orlov je bil že kot otrok zelo delaven, zato so mu domači stanje, ponos celotnega ljudstva velikokrat pogledali skozi prste, če je zganjal kakšne norčije. Tudi šport ga male kokoške pa se nad Prevcem izlije kot mehiški val, ki nima ne je mikal od malega, vendar se je najprej preizkusil v nogometu, košarki konca ne kraja. Ne nazadnje tudi vsi statusi na facebooku, popiti in smučanju, skoki pa so prišli šele po desetem letu. Na začetku sicer ni kozarci vina in posnetki kričečih komentatorjev pričajo, da je bila preveč dobro shajal s skakalnicami, ravno zaradi strahu. Seveda pa je tudi lanska Planica eden glavnih razlogov, da smo vsi pozimi potočili tega kasneje premagal in okoli skakalnic ustvaril svojo celotno kariero. V kar nekaj tistih ponosen-sem-da-sem-Slovenec solzic.

GORAN JANUS •

Glavni trener smučarjev skakalcev

V

eč kot 300 dni na leto. Toliko časa preživijo skakalci skupaj na vseh treningih in tekmovanjih. Pa saj jim ni težko. Umirjeni in osredotočeni Goran Janus, vedno nasmejan, mladi očka Jernej Damjan, 17-letni Domen Prevc, ki v prostem času dela hiške na drevesu, in »šef skakalne mafije« Peter Prevc so skupaj s sotekmovalci precej mogočna, leteča družba. Vendar so vsi tudi popolnoma navadni ljudje, njihove medalje kljub vsemu prestižu ne zmorejo razkriti, kakšni so skakalci na nezasneženi, suhi, domači zemlji. Jernej Damjan je tudi sam poudaril, da so vsi kot majhna družina in za velike egoiste preprosto ni prostora. Seveda pa so si tudi zelo

38

sezoni 1989/90 je na tekmi svetovnega pokala v Saporu zasedel 24. mesto in se prvič uvrstil med dobitnike točk. Svoj najboljši rezultat kariere je osvojil že sezono kasneje z osmim mestom na tekmi v Bad Mitterndorfu. Da je tudi sam vreden naziva slovenski orel, pa je dokazal leta 1997, ko je na planiški velikanki kot predtekmovalec dosegel daljavo 205,5 metra, kar je bil takratni slovenski rekord in prvi skok slovenskega skakalca v Planici prek 200 metrov. Po koncu tekmovalne kariere se je posvetil trenerstvu in po več kot desetih letih delovanja kot pomočnik glavnega trenerja, Matjaža Zupana, pred sezono 2011/12 končno tudi sam nastopil kot glavni trener slovenske reprezentance. Skakalne sezone pod njegovim vodstvom so se

Goodlifestyle.si


VSE ZMAGE SLOVENCEV V PLANICI: 1983

Primož Ulaga

1988

Primož Ulaga

1988

Primož Ulaga

2012

Robert Kranjec

2013

Jurij Tepeš

2014

Peter Prevc

2015

Peter Prevc

2015

Jurij Tepeš

2016

Peter Prevc

2016

Robert Kranjec

2016

Peter Prevc

podpis. Ko si na vrhu, slišiš množično vzklikanje. Takrat se še bolj zbereš. Ko pa uspešno opraviš spodaj, si pa zelo zadovoljen. Lepo je biti v četrtek uspešen v Planici." (Zdaj pa vklopite svoj pametni telefon, upoštevajte navodila s strani ... in si v videoposnetku poglejte še, kaj je najboljša stvar, ki so jo bratje Prevc doživeli skupaj!) ČAROBNI PLANIŠKI DNEVNIK LETA 2016 Vsako leto je Planica čarobni kraj, kjer se dogajajo neverjetne zgodbe. Ena taka se je letos odvila za Avstrijca Stefana Krafta z dvema planiškima zmagama in osvojitvijo velikega kristalnega globusa. Mi pa smo se z Goranom Janusom v pogovoru pomudili pri lanski. Saj se je še spomnite, ne? Mogoče ste bili celo med tistimi 111.000 obiskovalci, ki so na vseh treh tekmah prvič v zgodovini videli tri slovenske zmage. Robert Kranjec v soboto ter Peter Prevc v petek in nedeljo sta ponesla planiško evforijo do vrhunca. Trener Goran Janus nam je čisto malo dovolil pokukati v zakulisje takratnega dogajanja.

SKUPAJ ALI ČAS ZASE? Pravzaprav nismo ves čas skupaj, le pri skakalnici in na kosilu. Fantje imajo kar ves popoldan na razpolago zase. Seveda je odvisno od tega, ali je tekma dopoldne. Pa tudi zvečer, potem ko opravimo vse potrebne formalnosti. Takrat imajo popolno zasebnost. Ker sem bil tudi sam skakalec, se držim tega, da se ne mešam v njihove stvari. Seveda si tudi jaz vzamem čas zase, ga je dovolj tudi med sezono. Takrat rad gledam filme, najraje akcijske. ČETRTEK, DAN KVALIFIKACIJ Ob četrtkih imamo trenerji redni sestanek, na katerem se zberejo vse vodje ekip. Po navadi traja okrog pol ure, da gremo čez ves program in vse detajle. Pred kvalifikacijami se dobimo s fanti na lažjem treningu, ki traja največ pol ure, da se vsaj vidimo, si kaj rečemo ali kakšno posebno stvar opravimo. Po kosilu odidemo

Cene, Peter in Domen Prevc

PONEDELJEK – PRILETELI Z NORVEŠKE Pogled s hrbtišča planiške velikanke

zapisale v zgodovino, saj so se tekmovalci, kot so Robert Kranjec, Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Domen Prevc in predvsem Peter Prevc, z nizanjem enega uspeha za drugim ustoličili za resnične narodne, leteče heroje. Prav bratje Prevc pa so se v zadnjih letih izkazali za magične dečke, še posebno Peter. Njegova skakalna pot se je začela pri devetih letih na domači skakalnici, ki stoji le nekaj metrov od njihove hiše. Peter je čez noč postal sopomenka za uspeh, njegova mlajša brata, Cene in Domen, pa prav tako vse bolj sledita njegovim stopinjam. Še posebno najmlajši Domen ga vse bolj dohiteva. Zdi se, da je družina Prevc ustvarjena za letenje. Vse do vrha. Planica pa je njiihov dom. Še posebej je lani Peter užival v četrtek, ko Zavarovalnica Triglav že 37. leto zapored v podporo pripelje otroke. "Bilo je super. Otroci so bili skoraj bolj žalostni kot veseli, saj jih veliko ni prišlo na vrsto, da bi se srečali. Odzovejo se na vsak gib in je poseben občutek, ko vsi spremljajo vsak tvoj korak. Te kar malo zaskrbi, kako boš izpeljal, da bodo vsi zadovoljni. Želiš vsem dati

39

Če se lotim tistega tedna lani pred samo planiško velikanko, smo v ponedeljek šele prileteli z Norveške, tako da smo bili zvečer že doma. V torek smo imeli lažji kondicijski trening in takoj v sredo že potovanje z Jesenic z vlakom. Popoldne smo imeli že zbor za Planico v Kranjski Gori, kjer smo tudi vsi bivali. Vsi tekmovalci smo se dobili, vseh trinajst in vsi trenerji in celoten štab. V četrtek zjutraj smo imeli uradni trening. Vstali smo ob pol šestih in ob šestih šli na zajtrk. Ob 7.15 je bil odhod na letalnico. Tam smo opravili vso rutino pred skokom, ob devetih pa se je začel uradni trening. Kdo bo nastopil na planiški velikanki, smo se v skupnem pogovoru z Igorjem Medvedom in Gorazdom Bertoncljem odločili že prej. Ampak predvsem je Igor Medved tisti, ki nekako, če po domače rečem, »zafila« fante do številke 13. DNEVNA RUTINA OD PONEDELJKA DO SOBOTE Od četrtka smo takoj po kvalifikacijah, po tekmi prišli v hotel in si pripravili kosilo. Sledila sta popoldanski počitek in zvečer predvsem velnes center. Tam imamo stvari dobro organizirane. Predvsem gre za sproščanje, fantje so v savni. Fizioterapevt pa poskrbi tudi za masaže.

na skakalnico. Fantje po navadi takrat bolj malo jejo, mi trenerji pa nismo izbirčni (smeh). Skakalci morajo paziti, kaj jejo ali vsaj, da manj pojejo. Lepo je, da je hrana raznovrstna, tudi to je pomembno. PETEK, SOBOTA, NEDELJA – TEKME Po navadi se pred tekmo skupaj dobimo za pol ure, 45 minut, nato je lažji trening in potem tekmovanje. Drugo pa vidite tudi vi (smeh). IN ŠE ZA KONEC … Moje najljubše prizorišče je po navadi tisto, kjer so dobri rezultati in se zmaguje. Sicer pa so mi osebno najljubše velikanke, ob njih uživam. Dnevnik je pomemben zapis tudi za nas. V naši ekipi je za pisanje dnevnika odgovoren Jani Grilc. In že leta in leta zelo pridno zapisuje vsak dan od A do Ž. Ampak dostop do tega imamo samo mi (smeh).

Vse bo v redu. Zgodbe in nasveti za brezskrben vsakdan. #PrevcKomplet VSEBOVREDU.TRIGLAV.SI/DRUZINA/PREVCKOMPLET

Goodlifestyle.si


KOLUT

Izbor: Matej Horvatič

L

etošnje oskarje je zaznamovala tako zamenjava kuvert z imenom zmagovalca kot tudi široka paleta filmov za vse okuse. Omenjeni pripetljaj je malo pokvaril slavje ekipe čustvene drame Moonlight, ki je prejela oskarja za najboljši film. Nominiranca Manchester by the Sea in La La Land sta bila prav tako uspešna,

zadnji je slavil s kar petimi oskarji. Kot vsako leto je bilo nominiranih izjemno število dobrih filmov, ki bodo ostali zapisani v filmski anale ne glede na to, ali so odnesli zlati kipec ali ne. Naš izbor sega od zabavnih in sproščenih do čustvenih in razmišljajočih, ob vseh pa gledalec za trenutek obstane in preprosto živi film.

Dežela La La Manchester by the Sea ZDA, 2016; DRAMA IGRAJO: CASEY AFFLECK, MICHELLE WILLIAMS, KYLE CHANDLER

Čustveno nabita drama nas popelje v Massachusetts. Ko mu umre starejši brat, se je Lee Chandler primoran vrniti v domače mesto, majhno ribiško skupnost na vzhodni obali ZDA. Lee se spoprijema z žalovanjem in tragedijo iz preteklosti, hkrati pa mora zbrati moč za tolažbo najstniškega nečaka, ki je zdaj v njegovi oskrbi. Film je bil nominiran za najboljši film, Casey Affleck pa je prejel oskarja za vlogo glavnega igralca.

Magične živali ZDA, VB, 2016; AVANTURA, DRUŽINSKI IGRAJO: EDDIE REDMAYNE, KATHERINE WATERSTON, ALISON SUDOL

Prejel je nagrado za najboljšo kostumografijo; zgodba o čarovniku Newtu Scamanderju, iščočem čarobna bitja v New Yorku leta 1926, se dogaja nekaj desetletij pred zgodbami o Harryju Potterju. Newt se znajde v vrtincu napetosti čarovniškega sveta, razplet pa bo zapečatil usodo sveta.

40

Land of Mine (UNDER SANDET)

ZDA, 2016; KOMEDIJA, MUZIKAL

DANSKA, NEMČIJA, 2016; DRAMA, VOJNI

IGRAJO: RYAN GOSLING, EMMA STONE, ROSEMARIE DEWITT

IGRAJO: ROLAND MØLLER, LOUIS HOFMANN, JOEL BASMAN

Izjemno pozitivno sprejet film tako pri kritikih kot gledalcih je bil nominiran za najboljši film, prejel pa je kar pet oskarjev – za režijo, produkcijo, glasbo, kinematografijo ter glavno igralko. Posnet je v slogu muzikalov iz zlate dobe Hollywooda, v njem pa mlada igralka Mia in jazzovski pianist Sebastian poskušata uresničiti svoje sanje v Los Angelesu, kljub komercialni naravi njunega dela. Med premagovanjem ovir in zavrnitvah ubirata nenavadne poti do zvezd, obenem pa kot mlad par poskušata obdržati ljubezen in strast, ki sta ju ujeli tako nepričakovano.

Nominiranec za najboljši tujejezični film nas ponovno opomni, da se vojno trpljenje ne konča s podpisom mirovne pogodbe. Po koncu druge svetovne vojne je ducat mladih nemških vojakov poslanih na zahodno obalo Danske, kjer morajo onesposobiti 45.000 nemških min, postavljenih v strahu pred zavezniško invazijo. Danski poročnik Rasmussen sovraži Nemce, a sčasoma postane zaščitniški do svojega odreda ujetnikov, ki si vojne pravzaprav niti ni želel.

Prihod

Mesečina

ZDA, 2016; DRAMA, ZNANSTVENA FANTASTIKA

ZDA, 2016; DRAMA

IGRAJO: AMY ADAMS, JEREMY RENNER, FOREST WHITAKER

IGRAJO: MAHERSHALA ALI, SHARIFF EARP, DUAN SANDERSON

Znanstvenofantastični nominiranec za najboljši film govori o prihodu dvanajstih nezemeljskih plovil na Zemljo. Ameriška vlada želi s pomočjo lingvistke Louise Banks in teoretičnega fizika Iana Donnellyja navezati stik s prišleki. Medtem ko Louise hiti s spoznavanjem Nezemljanov ter njihovega jezika, vlade po vsem svetu razpravljajo o možnosti vojaškega posredovanja – ali bo strah pred neznanim prevladal nad razumom?

Letošnji zmagovalec v kategoriji za najboljši film, stranskega igralca ter scenarij nas popelje v Miami, kjer spremljamo prehod fanta v moškega, čigar življenje je zaznamovano z bivanjem v črnski soseski, prežeti z revščino in drogami, kjer poskuša najti identiteto in sprejeti svojo spolno usmerjenost. Pod vplivi odvisniške matere, ljubečega očeta ter konfliktnega najboljšega prijatelja mladenič najde svojo pot v življenju.

Video napovedniki izbranih

filmov vas čakajo na

Goodlifestyle.si


IGRAČE Domači asistent – robot, pametna kamera, povezana s hišno asistentko, neverjetna prsna črpalka za doječe mame, pametna rokavica in senzorična nogavica. To so samo nekateri izmed neverjetnih izumov, ki so zaznamovali največji tehnološki šov. V Las Vegasu tako vsako leto napovedujejo tehnološko prihodnost. Bor Borg je izbral pet izjemnih igrač, ki bodo zagotovo sooblikovale našo bližnjo prihodnost.

Hubble Hugo – pametna kamera

Hubblova pametna kamera Hugo je kompatibilna z Amazonovo hišno asistentko Alexo. A to še zdaleč ni povsem običajna kamera, saj prinaša številne doslej neznane funkcije. Hugo je namreč opremljen z detektorjem gibanja in vam brez težav sledi, ko se premikate po sobi. Poleg tega zaznava tudi vaše razpoloženje in obrazno mimiko. Tako na primer zazna, kdaj vaš dojenček zajoka, in mu takrat prižge pomirjajočo glasbo ali vklopi klimatsko napravo.

Ubtech Lynx – asistent robot

Ste si kdaj zaželeli, da bi bil vaš domači asistent robot? No, to sploh ni več tako znanstvenofantastična želja. Kitajsko podjetje Ubtech je na letošnjem tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu predstavilo približno trideset centimetrov visokega humanoida, ki sliši na ime Lynx. On bo za vas opravil določena hišna opravila. Lahko vam bo predvajal glasbo, odpošiljal elektronsko pošto, vas fotografiral in celo nastopal kot vaš inštruktor joge. Robotek bo na prodaj konec letošnjega leta, stal pa bo približno 800 ameriških dolarjev.

Sensoria Smart Sock 2.0 – senzorična nogavica

Sensoria je kompresijska nogavica, opremljena s posebnim senzorjem, ki meri sile pri pristanku stopala na podlago. Tako pridobivajo podatke, ki jih tekači lahko s pridom uporabijo pri izboljševanju učinkovitosti svojega teka in tekaške tehnike. Naprava je nastala v sodelovanju s priznano britansko znamko Vivobarefoot, ki se je že pred leti specializirala za bosonogi tek.

Willow Smart Breast Pump – prsna črpalka

Dokaj redko se zgodi, da na sejmu, kot je CES, malo podjetje ukrade pozornost tehnološkim velikanom. No, to je letos uspelo podjetju Willow, ki je predstavilo izjemno funkcionalno prsno črpalko, ki shranjuje mleko doječih mater. Naprava deluje v različnih okoliščinah. Mleko je shranjeno v posebni vrečki, v kateri kar nekaj časa ohrani svežino.

Neofect Rapael – pametna rokavica

Rapael je pametna rokavica, s pomočjo katere lahko po različnih poškodbah roke učinkovito pospešimo rehabilitacijo. Rokavica je opremljena z dvema senzorjema upogibanja, ki sta računalniško vodena. Prek računalnika je namreč možno določati gibanje posameznih prstov. Naprava je izjemno učinkovita in uporabna pri različnih postopkih zdravljenja.

41

Goodlifestyle.si


ULOV

Čas je za odprto kuhno

Hofer za Bicikelj

Manj soli, več idej

Čudovit sončni petek je prejšnji teden v že peto sezono popeljal edinstveno kulinarično tržnico Odprta kuhna v Ljubljani. Tako bo zdaj vsak petek. Prihajajo pa novi kuharski mojstri. Starim znancem se letos pridružujejo Urška Dvoraček in Luka Nagode iz Lude, Jorg Zupan iz Ateljeja, Marko Gorela iz Istrian Tapas, Marko Ručman iz restavracije Altroké in drugi. Seznam obsega kar 75 udeležencev. »Seveda na Pogačarjev trg ne moremo spraviti vseh naenkrat pa tudi vsi ne morejo sodelovati vsak petek. Ponudba bo tako vsakič malo drugačna,« pravi Alma Kochavy, vodja projekta Odprta kuhna.

Kolo je v mestu zagotovo eno izmed najbolj zelenih prevoznih sredstev. Z njim se lahko priročno odpravimo po manjših nakupih ali pa se spretno izognemo prometnim konicam na poti v službo in iz nje. Pri Hoferju so to pomlad podprli širitev kolesarske mreže Bicikelj, ki se s trinajstimi novimi postajališči širi predvsem na vzhod Ljubljane. Tako boste lahko od letošnje pomladi prevzeli svoj Bicikelj za pot do mesta ali pa se ustavili po nakupih tudi na postaji na Kajuhovi ulici v Ljubljani. HOFER.SI

Hotel Kempinski Palace v Portorožu bo prizorišče vseslovenskega oglaševalskega znanja in kreativnosti. 26. Slovenski oglaševalski festival (SOF) pa bo poleg tekme najboljših ponudil tudi izbrana izobraževanja slovenskih in tujih predavateljev. Iz prve roke boste izvedeli, kako pitcha švedski gigant Ikea. Harjot Singh iz McCanna v Veliki Britaniji bo posolil tehnologijo in razložil njeno vlogo v kreativnem procesu. Jonas Žnidaršič pa išče vonjave starih idej. »Kje najdem idejo? A mora biti izvirna? Koliko je ideja sploh vredna?« Jonas že tuhta in se pripravlja. Program bo barvit, tekmovalen, poučen in zabaven.

Modni šov Mercedes-Benza

Najboljša restavracija je ...

Spomladi do novega doma

Še boljši, še večji in še številnejši modni spektakel prihaja z Mercedes-Benzom v Ljubljano. Na podlagi izjemnega zanimanja lanskih izvedb se letos prizorišče seli na Gospodarsko razstavišče. V Marmorni dvorani bo gostil največ modnih oblikovalcev doslej in v ospredje postavil zavezo za njihovo povezovanje z domačim in tujim tržiščem. Po koncu MBFWLJ bodo namreč vse kreacije na voljo za ogled in nakup. Pomladni MBFWLJ pa bo obiskala tudi posebna gostja. V Ljubljano prihaja priznana italijanska manekenka Simonetta Gianfelici.

Ob izboru najboljših restavracij v Sloveniji The Slovenia Restaurant Awards s sponzorstvom Diners Cluba za leto 2017 so na Fužinskem gradu v Ljubljani podelili priznanja po regijah ter razglasili zmagovalca strokovne komisije. Zmagovalci regij so: Vila Podvin na severu, Ošterija Debeluh na jugu, gostilna Rajh na vzhodu, Hiša Franko na zahodu in restavracija Strelec na območju Ljubljane in osrednje Slovenije. Nagrado strokovne komisije za najboljšo restavracijo 2017 je dobila Hiša Franko s chefinjo Ano Roš. Tako se prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije ves čas potrjuje in širi.

Spomladi ko so dnevi daljši in toplejši, se najpogosteje odločimo za začetek gradnje ali prenove doma. V Abanki so pripravili posebno ponudbo stanovanjskih kreditov s spremenljivo ali fiksno obrestno mero, ki velja do 31. maja 2017 oziroma do preklica. Preverite posebno ponudbo na njihovi spletni strani www.abanka. si in si naredite informativni izračun. Vabijo vas tudi v svoje poslovalnice, v katerih vam bodo ponudbe podrobneje predstavili, vam naredili individualne izračune in se potrudili skupaj z vami najti najboljšo rešitev.

MAREC

OD 24. MARCA DO OKTOBRA

ODPRTAKUHNA.SI

OD 4. DO 6. APRILA

MBFASHIONWEEKLJ.SI

42

21. MAREC

6. IN 7. APRILA

SOF.SI

DO 31. MAJA

ABANKA.SI

Goodlifestyle.si


INTERSPORT ISI d.o.o. · Naklo · Sport to the people / Šport ljudem

JAZ TEČEM. Cena paketa

59

,99

Maja Jagny, pajke Raima II, copati OZ 2.0. Redna cena paketa: 100,97. Vse cene so v evrih. Ponudba velja od 5.4. do 31.5.2017 za izdelke v zalogi prodajaln. Več informacij na www.intersport.si


DALJNOGLED

Podjetje s srcem

prodajalno podjetja Ikea. Leta 2014 Rumena in modra kombinacija je namreč z Ljubljano podpisala močno spominja na zastavo memorandum za gradnjo, projekt pa nordijske države Švedske. Še je bil uradno potrjen leto pozneje. bolj kot na deželo z idilično pokrajino pa nas skupek teh VEČ IZVODOV KOT BIBLIJA barv asociira na tam rojeno znamko, ki je v 74 letih delovanja Tekst: Kaja Stankovič • Le ena knjiga na svetu je bila postala najbolj znano podjetje natisnjena večkrat kot Biblija – s pohištvom na svetu. Kaj je Foto: promocijski material Ikea Ikejin katalog, ki vsako leto izide njihova skrivnost? Kakovostni v kar dvestomilijonski nakladi. Ta izdelki, dostopne cene in mala, a globalno razširjena knjiga je eden izmed najuspešnejših skrivno orožje in temelj trženja, s katerim so pokazali, da so eno izmed strateških planov marketinga vseh časov – to je Ikea.

Inovativnost v marketingu

Š

vedski velikan ničesar ne prepusti naključju, zaradi česar marsikdo ni presenečen nad dejstvom, da je pomen njegovega imena zelo oseben za ustanovitelja podjetja Ingvarja Kamprada. Prvi dve črki namreč predstavljata njegovo ime in priimek, tretjo je povzel po Elmtaryd, kmetiji, kjer je odraščal, zadnja pa povzema Agunnaryd, njegov rojstni kraj. Čeprav je bilo podjetje ustanovljeno leta 1943, je začelo prodajati pohištvo pet let kasneje, šele leta 1958 pa so odprli prvo trgovino, posvečeno le temu, kar skandinavski mogotci še danes opravljajo najbolje – opremljanju stanovanja. Slovenci bomo kaj kmalu zamenjali izlete v Avstrijo in Italijo za kratko vožnjo do trgovskega središča BTC, kjer bodo leta 2018 odprli prvo

44

vodilnih podjetij v marketingu, inovativnosti in prodiranju na tuje trge. Kot marketinški pristop so uporabili vse od facebookovih kampanj pa do oglaševanja na youtubu. »Ikejin katalog je zdaj tradicija. Dostavimo ga leto za letom, skoraj vedno okoli istega datuma, in predstavlja vrhunce naslednjega leta ter proizvode,« razloži Carmen Nicu, vodja komunikacij z zunanjimi javnostmi za družbo Ikea. »Poleg tega je imeti tiskane kataloge, ko skoraj vsi prehajajo na digitalne, prav seksi.« Ena izmed najbolj znanih kampanj, Bookbook, je imela opraviti prav z omenjenim katalogom. Leta 2015 objavljena reklama je sarkastična parodija na prihod Applovega novega telefona. Zaupanje v staromodno knjigo se je izkazalo za dobro potezo, saj danes število ogledov posnetka na

Goodlifestyle.si


youtubu krasi številka 18 milijonov. »Prva stvar, ki se tiče kampanje Bookbook, je presenetljiva in nepričakovana perspektiva predstavljanja nečesa tradicionalnega. Prav tako pa je narejena preprosto, s humorjem in kaže dejanski odnos ljudi do kataloga, ki ga imajo doma. Ko naše zgodbe temeljijo na resničnem vpogledu v svet, pride uspeh spontano,« vidi zgodbo Bookbook Carmen Nicu. AR TUDI V IKEJINEM KATALOGU Ohranjanje tradicije pa ni njihova edina odlika, tesno v stiku so tudi s tehnologijo. Najverjetneje so bili prvo podjetje s pohištvom, ki je razvilo najsodobnejšo tehnologijo za pomoč kupcem pri odločanju za nakup. Leta 2013 rojena aplikacija Place in Your Room je kreativen dodatek, ki strankam pomaga pri izbiri pravilnega kosa opreme, saj na zaslonu mobilnega telefona omogoča 360-stopinjski vpogled v morebiten videz stanovanja, če bi se odločili za nakup katerega izmed izdelkov. Carmen zagovarja dolžnost znamke, da po njihovih željah ponudi potrošnikom sredstva za komuniciranje. »AR-tehnologija je najpomembnejša pri nakupu pohištva, saj ga lahko najprej

Če hočejo ogreti posodo s hrano, morajo v poseben predel pod njo oddati svoj mobilnik. Več jih vstavijo, več vročine dodajo v lonec in hrana je hitreje pripravljena. S tem so dokazali, da jim ni treba vedno biti tehnološko napredni in imeti najsodobnejše posebne učinke. Dovolj sta le dobra ideja in ščepec humorja. Med dejavniki, ki igrajo pomembno vlogo v uspešnosti podjetja, sta poslušnost in razumevanje ljudi ter njihovih navad. Njihove zgodbe poslušajo oblikovalci, ki lastnike gospodinjstev obiščejo doma ter s tem pokažejo, da se resnično trudijo spoznati ciljno publiko, in brezobrazni

zgodb. V tem duhu so začeli tudi kampanjo, v kateri so vprašali tisoč odraslih, živečih na območju ZDA, kako izboljšati prvo uro svojega dneva. Kar 72 odstotkov jih je odgovorilo, da stresno jutro negativno vpliva na njihov celotni dan, 75 odstotkov anketiranih pa, da nimajo jutranje rutine. Tako so energijo usmerili v kampanjo s spletno stranjo za dober začetek dneva. Poleg tega so objavili svoj kotiček na pinterestu, h kateremu aktivno prispevajo tudi blogerji; tam so zbrane ne le ustvarjalne zamisli in slike, temveč tudi vodila in koristne informacije. ZVEZDE SO KOSI POHIŠTVA V svojih oglasih so redko uporabili zvezdnike, saj pravijo, da so zvezde v vsaki reklami kosi njihovega pohištva. Prejšnje leto so prišli na dan z idejo, da bi prav to misel pretvorili v film. Kamera se osredotoča na navdušene ljudi, ki ne morejo verjeti, da bodo njihove slike objavljene v novem ikoničnem Ikejinem katalogu. Velik poudarek dajejo na svoj videz, saj želijo biti na fotografijah videti čim bolje. Fotograf posname slike, na njih pa je mogoče razločno videti, da so obraze presrečnih ljudi bodisi zabrisali bodisi obrezali ter s tem pokazali, da je njihov katalog res poln zvezd, zvezd njihovega znanega pohištva. Potreba po storitvah Ikee je narasla, česar se kralji pohištva zelo zavedajo, zato je razvpiti katalog preveden v 17 jezikov, najdemo pa ga lahko v kar 28 državah. Vedo, da so njihovi prebivalci med seboj tako ali drugače različni, zato so objavili tudi posnetke, ki pomagajo sestaviti pohištvo še tako nerodnim kupcem. Nalašč pa ne vsebujejo pripovedovalnega zvoka, da bi si jih lahko ogledali ljudje po vsem svetu.

preizkusite v stanovanju in vidite, kako deluje v prostoru.« AR (augmented reality) ali tehnologijo obogatene resničnosti lahko preizkušate tudi v naši reviji. Aplikacija je oživela po tem, ko je Ikea ugotovila, da se kar 14 odstotkov strank pri nakupu zmoti v velikosti. Znani po tem, da ustrežejo potrebam potrošnikov, Švedi svojo strategijo marketinga popolnoma prilagodijo prioritetam posameznih držav in se identificirajo z njihovimi prebivalci. Tako so posebej za azijski trg preučili njihove navade in postregli z oglasom, ki nasmeje in navduši. Hotpot združuje azijsko tradicijo obedovanja, a poleg hrane poskrbi še za moderen preobrat. V njem vidimo prijatelje in družine pri obedu, ki pa, kot večina ljudi dandanes, nenehno preverjajo mobilni telefon.

45

Lepota v Ikejini filozofiji je, da pomaga ljudem po vsem svetu, ne glede na to, kateri jezik govorijo in kje živijo. Za mnoge so prav oni dokaz, da imajo večmilijonska podjetja srce in kupcev ne obravnavajo kot številk, njihov smisel za humor pa je le še bonus.

stranki nadenejo obraz. Vredno je omeniti, da se to že dogaja tudi v Slovenji, saj Švedi nestrpno pričakujejo prodor na naš trg. Svoja spoznanja uporabijo v praksi, saj je najbolj učinkovito deljenje informacij pripovedovanje

Na letošnjem Slovenskem oglaševalskem festivalu (SOF), ki bo v Portorožu 6. in 7. aprila, bosta kot gosta o uspešnih zgodbah IKEE iz prve roke govorila tudi Cristian Clita, menedžer za digitalni marketing, IKEA SEE in Carmen Nicu, vodja komunikacij z zunanjimi javnostmi za družbo IKEA Jugovzhodna Evropa in svetovalka za komunikacije, CNE Ideas Boutique. SOF.SI

Goodlifestyle.si


ZDRAVO

Hofer prvi trgovec, ki je s polic umaknil jajca iz baterijske reje

Okusna osvežitev za ohranjanje vitalnosti

Kefir sodi med zdravju koristna živila in z njegovim rednim uživanjem lahko prispevamo k ohranjanju vitalnosti in zdravja. Pri Hoferju boste našli bio sadni kefir z okusom breskve, jagode Jajca so zaradi vsestranske uporabe priljubljena sestavina ali banane iz ekološko pridelanega mleka z 1,5 številnih receptov. Pri tem pa je še kako pomembno, da odstotka mlečne maščobe lastne blagovne znamke posežemo po tistih iz odgovorne reje. To je tudi razlog, Natur aktiv. Po tradicionalni metodi iz pravih da so pri Hoferju že prvega februarja s svojih polic kefirjevih zrn ga za trgovca pridelujejo v Mlekarni umaknili kokošja jajca iz baterijske reje. Tako vam Krepko, ki je dvakrat zapored prejela prestižno pri trgovcu ponujajo sveža jajca iz talne, proste ali nagrado Superior taste award z najvišjo oceno za ekološke reje, pri tem pa njihova ponudba še vedno kakovost in se tako uvrstila med najbolj elitne ostaja skladna z njihovo osnovno obljubo: kupcem proizvajalce hrane in pijače na svetu. ponuditi izdelke najvišje kakovosti po najnižji ceni. HOFER.SI HOFER.SI

Ljubezen do izročila in tradicije

Če so vam všeč aromatične vrste kruha, boste zagotovo uživali v okusu pravega biorženega kruha brez kvasa Hoferjeve lastne blagovne znamke Okus tradicije. Pripravljen je z veliko ljubezni do izročila in tradicije iz naravnega kislega testa, ki velja za najstarejše naravno sredstvo za vzhajanje. Je izključno iz polnozrnate ržene moke, s slastnimi praženimi sončničnimi semeni in uravnoteženim izborom začimb, kot so koriander, koromač in kumina. Ker ima dovolj časa za počivanje, je še posebno sočen in dlje obstojen. Najdete ga predpakiranega na policah trgovca. HOFER.SI

Okusen in energijsko bogat kruh

Zakaj ne bi dne začeli z zlatorumeno zapečenim kosom kruha s slastnimi koščki sadja in oreškov v sredici in skorji? Rustikalno vrsto kruha sveže pečeno dnevno najdete v Hoferjevi pekarni. Kruh vsebuje sirotko, ki je že pred stoletji veljala za zdravilno pijačo. Primeren je tudi za športnike, saj ne vsebuje dodatnih emulgatorjev in je pomemben vir beljakovin ter mineralov. HOFER.SI

Zdravo in uranoteženo

Če prisegate na zdravo in uranoteženo prehrano, naj se na vašem jedilniku vsaj občasno znajdejo tudi polnozrnate testenine, ki naše telo oskrbujejo s potrebnimi vlakninami, minerali in vitamini. Polnozrnate testenine Hoferjeve lastne blagovne znamke Carloni so iz stoodstotno polnozrnate pšenične moke. Na policah trgovca jih boste med stalno ponudbo našli v treh vrstah: izbirate lahko med špageti, peresniki in svedri. Ker so plod domačega znanja in truda, so dodatno označene z logotipom Kakovost iz Slovenije.

Popoln okus brez slabe vesti

Če tudi vam primanjkuje časa za domačo peko kruha, vas bo prav gotovo razveselila bio bageta Hoferjeve lastne blagovne znamke Enjoy free!, ki je pripravljena iz preprostih in naravnih sestavin brez glutena ter umetnih dodatkov. Na policah trgovca lahko v stalni ponudbi izbirate med tremi okusnimi vrstami: med svetlo, olivno ali polnozrnato. Bageta je primerna tudi za ljudi s prehranskimi preobčutljivostmi in alergijami ter za vse, ki se želijo prehranjevati bolj zdravo.

HOFER.SI

HOFER.SI

46

Goodlifestyle.siZDRAVO

Naravna energija za premagovanje spomladanske utrujenosti

Med prve znanilce pomladi sodijo tudi daljši dnevi. Ti marsikoga zbudijo iz spanja, še preden se oglasi budilka, popoldnevi pa trkajo na našo vest z rekreacijo v naravi. Da bo telo lahko sledilo dnevnemu ritmu in mislim na krepitev kondicije, v Medexu priporočajo kombinacijo matičnega mlečka Gelée royal vital in Guarane natural energy sport. Gelée royale vital vas bo z matičnim mlečkom, koencimom Q10 ter vitamini B6, B12 in folatom že zjutraj napolnil z energijo za delovne obveznosti, Guarana natural energy sport pa vam bo z mešanico gvarane, vitaminov in sadnih sokov vlila moči za aktivni popoldan. MEDEX.SI

Zlata vredna zrnca

Rumeno-rjava zrnca cvetnega prahu, ki jih čebele zgnetejo iz rastlinskega peloda, so pravo pomladansko zlato. Cvetni prah vsebuje vlaknine, ki so odlično dopolnilo jedilnika za spomladansko čiščenje telesa, z beljakovinami pa bo koristil mišicam, ki jih je treba ob koncu zime spet ogreti. MEDEX.SI

Alergični na cvetni prah? Spoznajte pršilo za nos Medex Proponasal

Občutljivi za cvetni prah se s pomladjo ne rešite robčkov in zamašenega nosu. Letos je lahko drugače – z novim pršilom za nos Medex Proponasal, ki z izotonično raztopino morske vode in propolisa učinkovito vlaži nosno sluznico, jo čisti in preprečuje prehod cvetnega prahu v telo. Medex Proponasal je stoodstotno naraven in namenjen tako odraslim kot otrokom od enega leta starosti. MEDEX.SI

Med in 9 vitaminov za energijo in dobro počutje otrok

Daljši dnevi pri otrocih še hitreje kot pri odraslih vzbudijo željo po zunanji igri in aktivnostih, ki jih morajo uskladiti še s šolskimi obveznostmi. Zato so v pomladnih mesecih za otroke posebno dobrodošli vitamini skupine B, ki zmanjšujejo utrujenost in izčrpanost. Medexov sirup Multivitamin junior jih vsebuje kar šest, dopolnjujejo pa jih še vitamini A, C in D, ki ob menjavi letnih časov skrbijo za ustrezno delovanje imunskega sistema. Multivitamin junior je brez konzervansov, barvil in umetnih sladil. Narejen je na osnovi medu, k odličnemu okusu pa prispevata še pomarančni in hruškov sok. MEDEX.SI

48

Goodlifestyle.si


Podatek 1,2 milijona se nanaša na tedensko število bralcev in uporabnikov Delovih tiskanih in spletnih medijev. Vir: Ipsos Mediapuls 2016, MOSS 2016.

F oto

Su : Jože

hado

lnik ,

D elo

Sabina Obolnar odg. urednica ONA ONAPLUS

STOJIMO ZA SVOJIMI BESEDAMI.

Delo d.o.o., Dunajska 5, SI 1509 Ljubljana

Zato nam zaupa več kot 1,2 milijona bralcev.

Namesto računalniških algoritmov ima naša medijska hiša urednike in novinarje. To smo ljudje z obrazi, z imeni in priimki. Ne bežimo pred odgovornostjo do svojih bralcev niti do oseb, o katerih pišemo. Skrbimo, da so objavljene zgodbe zanimive, vendar tudi resnične.


POBEG

Música por favor MEHIKA • Barviti mehiški polotok Jukatan Piše: Mateja Janežič • Foto: Mateja Janežič

Mogoče tokrat začnem na koncu. Sedim za mizo in jem tipično slovensko kosilo. Pire krompir, polpete v paradižnikovi omaki, zraven zelena solata. Le pred kakim dnem sem še namakala koruzni čips v gvakamole. Avokado je tam božanski. »Me gusta mucho Mexico.« Smeje in s ščepcem otožnosti začnem pripovedovati zgodbo prijateljici. Res mi je bila všeč. Mehika. Pravzaprav govorim o Jukatanu. Ustvarila sem si nekaj sider, ki me bodo vedno ponesla tja. Muzika. Salso igrajo, poslušajo, pojejo, plešejo kadar koli in kjer koli. Avokado in koruzni čips. Pa okus in vonj limete. Pa kombinacija živo roza morja in nebeške modrine. O tej dogodivščini napišem celotno poglavje. Začnem pa lahko s čarobnim karibskim jutrom. Bel pesek, rahlo pljuskanje toplega morja, na eni strani srebrna luna, na drugi prebujajoče se sonce. Tako se je začelo. Kičasto.

N

o, skoraj. Če preskočim prvo noč v Cancunu in hiter dopoldanski odhod proti pristanišču Porto Juarez (ali Grand Porto), kjer se vsakih 20 minut na trajekt odpravi množica turistov. Destinacija: otok Isla Mujeres. Ker nas je še malo mučila časovna razlika, sva se drugo jutro z mojo skorajpetletnico že ob šestih odpravili na plažo. Blažen občutek miru, tišine in blagodejnosti toplega jutra. Turistov ni še nikjer. Srečali sva le nekaj ribičev, gospoda, ki je čistil velike roza školjke, in kopico naplavljenih rib, ki so jih kljunčkali galebi. KARIBSKI SLOWMOTION – PRVA SKRIVNOST Isla Mujeres se prebudi po deseti. Turisti pridejo tudi na dnevni izlet iz Cancuna. A če odmislim vrvež, me je ta karibski otok čisto malo začaral. O plažah s turkiznim morjem in belim peskom ne gre izgubljati črtovja. Potopila sem se v njihov upočasnjeni ritem in okuse. Ceviche je moja najljubša jed – solata iz morskih sadežev ali ribe, z zelenjavo in avokadom ter limetinim sokom. Vam izdam svojo prvo skrivnost? Tako, čisto popolno smo jedli en večer v stranski, neobljudeni ulici, v Javi's Cantina. In kot sem pri okušanju po Jukatanu ugotovila, tudi najboljšo na potovanju. Prometa je veliko, čeprav na otoku skoraj ni avtov. Zganjajo ga turisti z golf avtočki. En dan smo izlet po otoku naredili tudi mi. Ustrezalo mi je, da gre zelo počasi, z vetrom v laseh v miru uživaš v spektakularnih razgledih.

50

ŽELVE IN DŽUNGLA – DRUGA SKRIVNOST Po treh dneh slowmotiona smo dali v višjo prestavo. V Cancunu smo najeli avto in švisss, že smo odkrivali majevske piramide, podzemne jame, mesta in neskončne plaže. Ceste so urejene, varne, na trenutke povsem prazne. Največja gneča je le na majevski rivieri. Potem turistov kar naenkrat zmanjka. Zato smo od hotelirske in šopingerske Playe del Carmen hitro pobegnili. Le pol ure vožnje pozneje smo našli čudovit biserček, ki ga očitno poznajo samo domačini. Xcacel. Tako se imenuje plaža. In to je že druga skrivnost, ki jo delim z vami. Zakaj je posebna? Poleg tega, da na njej ni niti turistov niti barov, je to naravni rezervat za želve. Od aprila do oktobra tam nesejo jajca in lahko spremljate, kako se želvice kobacajo proti morju. Mi smo bili še prezgodnji in te sreče nismo imeli. Je pa zato čisto zraven še en skrit dragulj. Xcacelito cenote. Skrita med bujnim rastjem čaka jama ali vodnjak s sladko vodo. Jukatan je sicer prepreden s podzemnimi tokovi sladke vode in različnih, zelo turističnih jam (cenote) je ogromno. Če vas ne moti, da vas vmes malo požgečkajo prijazne ribice, boste uživali v prijetni ohladitvi sredi džungle. V mesto Tulum ljudje ponavadi hitijo, da si ogledajo ostanke mesta starodavnih Majev. Ker je to edino najdbišče čisto ob turkiznem morju, pritegne veliko obiskovalcev. A meni je bil ljubši center mesta Tulum. Ena glavna ulica, kjer so bari in restavracije drug zraven drugega, le korak ali dva stran pa vas pričakajo – jaz sem jim rekla indijske ulice. Nizke stavbe, prašne ceste, igre otrok pred

»Tam smo se ustavili prav ob robu ogromnih solin in roza barva je v kontrastu z nebeško modrino še enkrat buhnila v nas. Imeniten prizor narave!«

Goodlifestyle.si


1. (zgoraj) Roza soline v vasici Las Coloradas 2. (desno) UmetniĹĄki lestenec in obarvan strop v hiĹĄi Casa de los Venados v Valladolidu 3. (skrajno desno) Cenote pri haciendi San Lorenzo, Coba 4. (na drugi strani) Otok Holbox: karneval, Mia in Davide ter Mango

51

Goodlifestyle.si


hišami, potepuški psi ... Pa to ni bila edina asociacija na Indijo. Še najbolj me je navdušila barvitost Jukatana. Tako intenzivnih barv oblačil, zgradb, avtomobilov, hrane, narave ... nisem videla vse od Indije. PIRAMIDA IN JAMA - TRETJA SKRIVNOST Na poti proti mestu Coba smo šli pogledat še eno jamo namig smo dobili od domačinov. Še prej smo se povzpeli na eno izmed redkih majevskih piramid Coba, kjer to lahko narediš. Na najbolj turistično Chichen Itza pač ne moreš. Navkreber smo šli kot gazelice, razgled na džunglo je bil čudovit, navzdol pa smo vsi trije raje oponašali hitrost koale in se močno držali edine, že zguljene vrvi. Potem smo potrebovali ohladitev. Po kakšni uri smo jo našli na odmaknjeni haciendi, do katere vodi del poti po makadamu. Uganili ste, da tam ni bilo turistov. Za haciendo San Lorenzo pa stoji skrivnostna jama. Mlada domačinka nas je peljala do nje, nam pokazala veličasten razgled od zgoraj in nas za 70 pesosov po stopnicah pospremila do jame. Tam pa čudoviti odsevi vodne gladine, z dramatičnostjo visečih korenin dreves, ki se tako napajajo z vrelcem življenja. Globina vode je 60 metrov in je primerna tudi za kopanje. Rajsko. Če vas ni strah višine ali globine. Vsak dan sem se zbudila z občutkom, da nas čaka nekaj lepega. Magično pa je, ker se je to vedno znova uresničevalo. Mogoče imajo prste vmes ti modreci Maji. Valladolid. Barvito mestece. Srčkano. Vse hiše so nizke in pisane. Tako nam je bilo všeč, da smo ostali nekaj dni. Že prvi večer smo na glavnem trgu odkrili tržnico, na kateri različni ponudniki kuhajo hrano. Recimo ji mestna jedilnica, ker je bilo tam tudi veliko domačinov. Hrana je bila pristna jukatanska, zelo okusna in zelo poceni. Limetina juha s piščancem – kar

52

sline se mi cedijo. Vrhunsko jo je pripravil gospod Canul – Loncheria Canul. Dvakrat sem jo jedla. V tem mestu živita tudi zelo posebna Američana. Zbiratelja. Še bolj posebna pa je njuna Casa de los Venados. Vsako dopoldne si lahko v spremstvu vodnika ogledate hišo, polno umetniških zbirk lokalnih in predvsem mehiških umetnikov. Vsak kotiček je poln detajlov, v katere lahko dolgo zreš in jih občuduješ. Vstopnina je le donacija za različne projekte, ki jih gospod in gospa podpirata. ROZA MORJE – ČETRTA SKRIVNOST To jutro smo vstali precej zgodaj. Čeprav smo zaspanci, pa smo se tega izleta zelo veselili. Zakaj? Ker smo upali, da bomo videli roza morje. Bizarno, a hkrati vznemirljivo. Iz Valladolida smo se odpeljali do ribiške vasice Rio Lagartos. Že ob devetih zjutraj smo bili na čolnu in pluli po plitvini ter v bližini mangrov. Uživali smo ob pogledih na pelikane, ki so plahutali mimo našega čolna, pa kormorane, krokodile in tudi roza flaminge. Tu jih je predvsem od aprila mnogo. In če smo že pri roza barvi ... Ja, našli smo tudi roza morje. S čolnom smo se pripeljali do solin, ki so na določenih delih intenzivno roza barve. Za ta odtenek poskrbijo rakci, ki jih ima morje Mehiškega zaliva v izobilju. Ko razpadajo njihovi ovoji, puščajo barvo v morju oziroma solinah. Ker mi avanturistični duh ni dal miru, smo se še z avtom odpravili proti sosednji vasici Las Coloradas. Ustavili smo se prav ob robu ogromnih solin in roza barva je v kontrastu z nebeško modrino še enkrat buhnila v nas. Imeniten prizor narave! »Bienvenidos al Carnaval!« je odmevalo po ulicah večernega Valladolida. Tu pač pustni karneval vzamejo resno in plešejo in se zabavajo ves teden. En večer smo tudi mi poplesavali v ritmih salse, s starimi in mladimi, domačini in turisti.

OTOK HOLBOX – PETA SKRIVNOST Za konec smo si prihranili najboljše. Najbolj pristno. In ker je bil karneval, tudi najbolj glasno. Otok Holbox ni karibski. Namaka se v Mehiškem zalivu. Njegova posebnost je čas. Tam teče počasi. Ali pa vsaj domačini dajejo ta občutek. Cest je le nekaj in še te niso asfaltirane. Avtov ni. Spet so tu golf avtočki in kolesa. Nastanitev je dovolj, od hostlov do visokocenovnih letovišč. A na otoku živi le dobrih tisoč domačinov. Ob februarskem karnevalu se številka ljudi vsaj potroji. Za Slovence je znano, da se skrivamo po najbolj odročnih kotičkih sveta. Tudi tu najdete hostel Tribu, ki ga vodita Slovenka Mia in Italijan Davide. S svojima sinovoma in labradorcem Mangom so nas velikodušno sprejeli in nam razkrili nekaj otoških skrivnosti. Skupaj pa smo uživali v večdnevnem karnevalu. Navada je, da se domačini organizirajo v skupine, se tematiki primerno oblečejo v kostume in ves dan in dolgo v noč hodijo po ulicah ter prepevajo in plešejo. Mia pravi, da si besedila pesmic izmislijo sami, velikokrat pa gre za opravljive teme o sootočanih. Veliko smeha je zato, pa tudi zardelih lic. In kaj je še zadnja skrivnost, ki jo lahko delim z vami? Spletite pajkovo mrežo ... Ha, ha, ni treba. Visečih mrež je po vsem otoku, tudi po vsem Jukatanu, res veliko. Tam so za vas. Domačini jih nesebično delijo z vsemi, potrebnimi počitka. Privoščite si jih. Aaaaa, kako prija!

Nujne potrebščine za potovanje po Jukatanu: mobilna banka Abamobi, obročna kartica Visa Electron in zavarovanje zlorabe plačilnih kartic. Brezplačni Abafon 080 1 360 ABANKA.SI

Goodlifestyle.si


DO

-6¤ MESEČNO

DO 2 LETI*

ČAS JE ZA POPUST

S PAKETI MODRI ELEKTRIKA

Zagotovite si vse storitve za dom in preverite celovito ponudbo paketov Modri za nove in obstoječe naročnike. Povežite brezskrbno mobilno telefonijo, vrhunsko televizijo, zelo hiter internet in zanesljivo fiksno telefonijo. Za dodaten prihranek pa paketu dodajte tudi elektriko in si do 2 leti znižajte mesečno naročnino do 6 EUR*. Za več informacij obiščite najbližji Telekomov center.

Prihodnost nas navdušuje. www.telekom.si

*Akcijska ponudba 6 EUR popusta na mesečno naročnino velja za nove naročnike 24 mesecev, za obstoječe naročnike pa 12 mesecev v primeru sočasne sklenitve pogodbe za dobavo elektrike in povezave paketa s skupnim računom ter vezave za 24 mesecev. Akcija velja do 31. 5. 2017 in se izključuje z akcijsko ponudbo izdelkov ter akcijsko ponudbo 3 EUR popusta na mesečno naročnino 12 oz. 24 mesecev. Cene so v EUR z DDV. Za več informacij o ponudbi in možnostih naročila, vključno z možnostjo vezave naročniškega razmerja za 12 mesecev, obiščite www.telekom.si, Telekomov center, pooblaščeno prodajno mesto ali pokličite 041 700 700 oz. 080 8000. Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana


DOBRO MESTO

Firence Utrinki ŽIVE M. BRECELJ Foto: Enja Brelih in shutterstock

F

irence imajo mnogo atributov, s katerimi v svoje zapeljive mreže ovijejo sprehajajoče se vandrovce. V eno izmed njih se je že leta 1998 ujela Živa M. Brecelj. Takrat še študentka si je želela obogatiti poznavanje italijanščine in je obiskovala jezikovno šolo. Več kot dovolj, da so jo Firence prepletle z mrežo zaljubljenca. »Že takoj ko sem prišla, sem čutila nekaj v zraku. Nekaj takega kot takrat, ko se zaljubiš.« Stanovala je tik ob Ponte Vecchiu, ki je čarobnost še povečal. Kasneje se je večkrat na leto vrnila in potem ostala. Več kot deset let živi v mestu, od katerega se je nato navzela prave italijanske firenščine. Kot novinarka in prevajalka je sodelovala z različnimi slovenskimi in italijanskimi podjetji ter konzulatom. »Moje življenje v Firencah je vedno kot v filmu.« Pravi, da tam doživi marsikaj. Vonj ulic je njeno sidro. Vsaka diši drugače. »Ko hodim po njih, se v moje nosnice priplazi tudi vonj po kloru iz vodovoda. Takrat vem, da sem v Firencah. Vem tudi, kako dišijo določene ulice. Ko nisem tam, pogrešam te vonjave.«

5 1

6 Moj prvi intervju ...

... je bil prav med prvim obiskom. Kot rosno mlada novinarka sem bila navdušena, da sem dobila intervju z lastnico modne znamke Enrico Coveri, Silvano Coveri. Sledili so Ferragamo, igralec Giorgio Panariello, Bulgari ...

5

Najlepši razgled ...

... je precej turistična točka, a vredna ogleda. Na drugi strani reke Arno se povzpneš po stopnicah na Piazzale Michelangelo. V katerem od barov pa lahko uživaš v pogledu na mesto s kozarcem vina. Manj turističen je razgled s Fiesol. Tja vozi mestni avtobus številka 7. Kar nekaj romantičnih večerov tam na klopcah presedijo pari.

54

2

Ko se vrnem, grem najprej ...

... v trgovino. Kupim koromač, artičoke in sir stracchino, ki ga v Sloveniji ni. Potem se s prijatelji dobim na aperitivu in grem v muzej Palazzo Strozzi, ki je eden redkih v Firencah, ki predstavlja svetovno sodobno umetnost. Trenutno je tam razstava videoumetnika Billa Viole.

6

8

7

So zelo srednjeveški ...

... tudi glede hrane. Firenčani jedo tudi želodce, možgane, golobe … V restavraciji Quattro Leoni imajo številne toskanske specialitete pa tudi dobre pašte. Izjemni biftek fiorentina je v restavraciji Il Latini, kamor hodijo domačini in turisti. Za dobre pice je tu še Mozzarela bar Obicà z romantičnim atrijem in jazz glasbo zvečer.

3

4

Firenčani so sarkastični ...

... in se radi šalijo. Imajo specifičen naglas in veliko preklinjajo. Ogromno besed je značilnih le za Toskano. Njihov naglas spominja na našega goriškega. Veliko besed na k izgovarjajo s h. Ko sem začenjala razumeti njihove šale, sem vedela, da mi gre jezik dobro.

7

Firence najbolj zaživijo ...

... v začetku januarja in drugi polovici junija – teden mode. Večina trendovskih hotelov in trgovin ima koktajl zabave. Najbolj opevane so zasebne zabave modnih hiš v elitnih palačah, vilah. Najznamenitejšo organizira modna trgovina Luisa Via Roma. Vabilo zanjo je težko dobiti, je pa najbolj nora.

Še več nasvetov za skrivne

Vsak dan bus LJ–FI ...

... Neverjetno je, da obstaja avtobusna povezava med Ljubljano in Firencami. Florentia bus ima povezavo Sofija–Firence in vsak dan se ustavi tudi v Ljubljani. Odhod je okoli 5. ure zjutraj in vozi dobrih sedem ur, povratna karta stane okoli 80 evrov. To je odlično, saj v Firencah ne potrebuješ avta pa še parkiranje je drago.

8

Na drugi strani reke ...

... Arno, ki je precej manj turistična, se je čudovito izgubiti po ulicah, posutih s trgovinicami in majhnimi galerijami. Okoli trga Santo Spirito so številni lokali, priljubljeni med Firenčani in umetniki, je veliko starinarnic, polnih zgodb nekih drugih časov. Za nepozaben oddih od mestnega vrveža pa so idealni vrtovi Boboli. Sprehod, kava in prekrasen razgled na mesto.

kotičke Firenc najdete na

Goodlifestyle.si


STANOVANJSKI KREDITI

Skupaj do doma, kot si ga želite. Do novega ali prenovljenega doma s stanovanjskim kreditom Abanke. Izkoristite posebno ponudbo, ki velja do 31. 5. 2017 oz. do preklica in si na naši spletni strani naredite informativni izračun.

www.abanka.si l Abafon 080 1 360


KREMA ZA OBRAZ BOŽANSKA HARMONIJA

V R H U N S K A S I N E R G I J A Z A P O M L A J E VA L N O N E G O

Kjer se srečata zemlja in morje, je rojena večna lepota. Immortelle/ suhocvetnica je osupljiva cvetlica, ki nikoli ne oveni. Rdeča alga Jania rubens ima moč večnega obnavljanja. Ti izjemni rastlini, ki uspevata na sončni Korziki, sta združeni v L’OCCITANOVI Kremi za obraz Božanska harmonija, ki deluje na tri ključne stebre harmonije obraza. Po 3 mesecih je koža vidno bolj enakomerna in zdravo sijoča (85 %**). Njena kakovost je videti izboljšana (87 %***), koža je videti bolj napeta in pomlajena (83 %****).

6

PATENTIRANIH FORMUL PATENTS PENDING*

*Patenti, vloženi oziroma registrirani v Franciji. Uporabniški test Kreme za obraz Božanska harmonija na **35/***31/****52 ženskah.

Ljubljana: Mestni trg 7 • Ljubljana: Citypark • Ljubljana: Mercator Center Šiška • Ljubljana: Supernova Rudnik • Ljubljana: Nama Ljubljana: Maxi • Maribor: Europark • Maribor: Gosposka ulica 11 • Novo mesto: Glavni trg 13 • Novo mesto: Qlandia Bled: Cesta svobode 10 • Celje: Citycenter • Koper: Čevljarska ulica 35 • Portorož: Obala 20 • Nova Gorica: Qlandia Spletna trgovina: www.loccitane.si


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.