Gezôarde #15

Page 1

3 maandelijks magazine - 2020 #15 www.gezoarde.be

Arnar Vidarsson

“EKSAARDE ZAL NOOIT MEER VAN DEZE IJSLANDER AFGERAKEN.”

#15


Hoeveslagerij

DE VIERKLAVER Pieter Van Poucke & Annelies Marchand

Hormonenvrij vlees van eigen hoeve. Ambachtelijke salades en charcuterie. Fondue Gourmet Koude schotel Barbecue Wok Kaasschotel Specialiteit diepvriespaketten

Hemelseschoot 19 - 9160 Lokeren - T 09 348 15 76 - www.devierklaver.be


INTRO | 3

HET NIEUWE NORMAAL Tekst Kim Speleman g Fotografie Luc De Herdt

W

a nen tijd! WC-papier en eieren lijken het nieuwe goud te zijn geworden. Bubbels, knuffelcontacten en avondklokken dingen mee naar het woord van het jaar. Mondmaskers zijn bijna even evident om aan te hebben als een onderbroek. Ik zie de man van de koerierdienst meer dan mijn eigen familie. Menig horecazaak werd plotseling genoodzaakt een afhaaltempel te worden. We gingen met z'n allen op vakantie naar Balkongo, Jardinië of Achtertuinesië. Kappers werden de grootste overbodige luxe die er bestaat volgens onze Wetstraat. Mensen lopen in bochtjes om elkaar heen. Vuistjes zijn het nieuwe 'Hallo' geworden. Wachtrijen van vroeger tonen nu drie keer zo lang. Een onschuldig hoestje heeft plots meer aanziens dan een scheet ... geloof me. Een anderhalvemetersamenleving lijkt een evidentie geworden. En daar zit het hem ... het begint evident te worden en we passen ons aan. Welkom in het nieuwe normaal. Zelfs in dit nieuwe normaal doen wij, van 'Gezôarde', gewoon verder. Deze vijftiende uitgave was gezien de onstandigheden misschien niet de makkelijkste editie ... maar ze ligt er (waarvoor mijn dank aan de redactie en onze fotografen). Dus vergeet even de locksdownkilo's en geniet van een anderhalfuurtje Gezôardequarantaine. Veel leesplezier!

www.gezoarde.be |


4 | IN BEELD

| www.gezoarde.be


IN BEELD | 5

E

lk jaar opnieuw verschijnen er in de herfst duizenden en duizenden paddenstoelen en er is niets fijners dan ze te gaan zoeken in het bos en verbaasd te zijn over de pracht van moeder natuur. Elk jaar verschijnt er ook in het nieuws een item over mensen die zichzelf vergiftigen door zelfgeplukte paddenstoelen op te eten. Volgens onze app is dit een dennenzwavelkop, een eetbare en heerlijke paddenstoel. Een andere app zegt dan weer dat het een gewone zwavelkop is en daarvan ga je dood. Het kan verkeren.

Tekst Kwinten Van Campenhout Fotografie Kim Speleman

www.gezoarde.be |


6 | BEKEND

Arnar Vidarsson

“Ze zouden die cowboy moeten ophangen.” | www.gezoarde.be


BEKEND | 7

ZEG NIET LANGER IJSLANDER, WEL GEZÔARDENEIR! Tekst Brent De Borger g Fotografie Peter De Wolf

G

eboren in IJsland, maar ondertussen woont hij al langer bij ons, hier in Eksaarde, dan hij in IJsland woonde: Arnar Vidarsson. De beenharde middenvelder was mee verantwoordelijk voor de fantastische ‘IJslandse periode’ bij Sporting Lokeren en één van de architecten van het onvergetelijke seizoen in 03’-04’. Vidarsson heeft duidelijk zijn hart verloren aan Gezôarde én is fervent lezer van ons magazine. Hij mocht dan ook niet uitblijven in de ondertussen vijftiende editie!

2020 zal ongetwijfeld in je geheugen gegrif t blijven staan, niet omwille van corona, maar wel omdat nu ook bondscoach van IJsland op je palmares staat. Proficiat!

“Dankjewel, het was inderdaad een fantastische en onvergetelijke ervaring. Plots moest de hele IJslandse staf in quarantaine omdat één iemand positief getest werd op Corona. Ik vertoefde op dat moment in Luxemburg, samen met de beloften waar ik coach van ben. De bondsvoorzitter belde me met de vraag dringend naar IJsland te komen om in te vallen als bondscoach. Ik heb het juiste diploma en als U21coach ben ik in principe de volgende in het rijtje. En

dan uitgerekend tegen mijn land: België. Ja, dat was echt een heel mooie ervaring die ze me nooit meer afnemen.”

Je haalde het zelf al aan, je bent belof tencoach in IJsland, hoe is dat tot stand gekomen?

“Ik heb heel veel mooie jaren gehad als beloftencoach van Sporting Lokeren, maar de laatste twee à drie jaar waren zeer moeilijk. Zowel financieel als sportief. Ik voelde dat de club echt zeer snel achteruitging. Toen mijn ontslag uiteindelijk kwam, had ik eigenlijk wel al voor mezelf uitgemaakt dat dit sowieso mijn laatste jaar zou zijn. Ik voelde dat ik negatief geworden was. Ik zag enkel de slechte zaken, terwijl ik eigenlijk een heel positief ingestelde mens ben. Op dat moment had ik al contact met de IJslandse voetbalbond. Het was een ideale job voor mij, omdat ik na Lokeren wat gas wou terugnemen ...”

Tegenwoordig zit je ook als vaste analist aan tafel bij Extra Time. Leuke job?

“Na mijn ontslag bij Sporting Lokeren werd ik gevraagd door de VRT als analist. Ik heb dat een paar afleveringen gedaan, tot ze me vroegen om vast in

www.gezoarde.be |


8 | BEKEND

dienst te komen. Ze waren een nieuwe ploeg aan het samenstellen, want Jan Mulder en Marc Degryse gingen naar de concurrerende zender. Achteraf hebben ze ook opgebiecht dat ze al een tijdje aan het wachten waren tot ik zonder club zat. Ik doe dit overigens zeer graag en het is goed combineerbaar met mijn job bij de IJslandse nationale ploeg. Wat ze in mij zagen, dat vraag ik me nog steeds af. Misschien om er ‘nen buitenlander’ bij te hebben zeker? Ik ken alleszins niks van journalistiek, maar moeilijk kan dat niet zijn, dacht ik toen. Zo een beetje vragen stellen ...“

Excuseer?!

“Ja sorry (lacht). Ik heb tijdens mijn carrière heel wat interviews moeten geven en voor mij leek dat altijd zo. Je denkt: die mannen komen, ze stellen wat vragen, meestal dezelfde ook, en ze zijn weer weg. Pas op, ondertussen ben ik geleerd (lacht). Bij Extra

Time heb ik gemerkt dat er heel wat meer achter zit en dat in zo een programma ook heel veel werk gestoken wordt. Tot de allerkleinste details! Kijk, ik ken er eigenlijk nog steeds niks van hoor, maar ik weet nu wel dat het ook een moeilijk job is.”

SPORTING LOKEREN Ik neem je even terug mee naar het begin van je carrière: Hoe komt een IJslander in Lokeren terecht?

“Als veertienjarige ben ik voor het eerst naar België gekomen, naar de voetbalschool van landgenoot Kristjan Bernburg. Hij hield hier voetbalscholen voor IJslandse jongeren sinds de jaren ‘90. Kristjan woont trouwens nog steeds in Lokeren. Hij is hier, net zoals mij, nooit meer vertrokken. Op mijn zestien jaar heeft hij mij dan laten meetrainen met Germinal, maar dat draaide op niks uit. Het

WISTJEDATJE IJslanders kennen de familienamen niet zoals wij deze kennen. Het zijn patroniemen waarbij de voornaam van de vader wordt doorgegeven met een achtervoegsel. Arnar Vidarsson is de zoon van Vidar. Meisjes krijgen het achtervoegsel ‘dochter’, denk maar aan de Belgisch-IJslandse kok Dagny Ros Asmundsdottir, ofwel de dochter van Asmund. Een bekende uitzondering is Arnór Gudjohnsen, die furore maakte bij Lokeren en Anderlecht in de jaren ’80. Zijn zoon, voormalige speler van onder meer Chelsea en Club Brugge, heet Eidur Gudjohnsen. Een heel klein percentage IJslanders hebben wél een achternaam. Deze is er in de meeste gevallen gekomen door een buitenlander die in IJsland een gezin gesticht heeft.

| www.gezoarde.be

was een enorme klap voor mij. Ik ben zelfs huilend teruggekeerd naar IJsland.”

Is Kristjan de man die je uiteindelijk dan toch aan een plekje op Daknam geholpen heef t?

“Het is dankzij hem dat ik prof geworden ben én ik heb ook mijn carrière grotendeels aan hem te danken. Nadat ik terug naar IJsland moest, ben ik beginnen trainen als zot. Ik heb heel hard gewerkt en nadien een brief gestuurd naar Kristjan om te zeggen dat ik er nu écht wel klaar voor was. Hij heeft me aan een training geholpen bij Sporting en zo geschiedde. Trouwens, mijn kinderen kunnen dat niet geloven hé, als ik dat vertel ... ‘Papa heb jij dan echt een brief gestuurd? Zo helemaal zelf geschreven enzo?’. Andere generatie zeker (knipoogt)?”

Waren ze, hier in Lokeren, meteen overtuigd van je kwaliteiten?

“Absoluut niet! Ik heb heel veel geluk gehad zelfs. Rudi Cossey was op dat moment coach van de beloften. Rudi geloofde in mij, Kristjan geloofde in mij ... En daar stopte het eigenlijk. Die anderen dachten waarschijnlijk: ‘zo ene kunnen we overal vinden’. Kort nadien werd Willy Reynders hoofdcoach van Lokeren. Hij heeft me meteen voor de leeuwen gegooid en dat is goed uitgedraaid. Je moet soms een beetje geluk hebben in het leven.”

Zoveel jaar later ben je een icoon in de Lokerse voetbal­ geschiedenis, hoe voelt dat?

“Een icoon zal ik mezelf nooit noemen hoor, maar het is wel een


KERST TAKE AMENU WA

TRIPHON AY TAKE AW - 18 uur

Y

vi a

/restaurant.triphon

meer i nfo vol gt

donderdag: 16 0 uur / 16 - 18 uur vrijdag tot zondag: 11 - 13.3

TRIPHON TAKE AWAY

Eksaardsedam 15 - 9180 Moerbeke-Waas T. 09 346 77 92 - www.triphon.handelsgids.be - willemsvanessa@skynet.be


sanitair verwarming keuring onderhoud

0475 90 30 78 Vijverstraat 9 - 9160 Lokeren


BEKEND | 11

feit dat iedereen hier mij kent. Hier in België is dat trouwens heel leuk. De mensen hier zijn allemaal zo beleefd en vriendelijk. Als je hier eens een slechte match speelt, dan verwijten de fans je niks. Als je dat in Spanje ofzo doet, dat is iets anders hoor. Er is voor mij ook niks normaler dan iemand die mij aanspreekt en over voetbal begint. Hier kan je gewoon met de mensen een pintje drinken en een klapke over de voetbal doen, er is toch niks leukers?”

bureau, de catering, de schoonmaakploeg, ... Die zijn allemaal hun job kwijt. Spelers kunnen dan vaak nog bij een andere ploeg terecht, maar voor die medewerkers is het soms zéér moeilijk. Weet je wat ze zouden moeten doen, die cowboy ophangen! Enfin, aan een kapstok hé (knipoogt). Dat die mensen hem eens kunnen gaan bewonderen en hun gedacht zeggen en hun verhaal doen. Dat die Antwerpenaar beseft hoeveel hij kapot gemaakt heeft.”

Wat waren je mooiste momenten hier?

“Er zijn er zoveel geweest, maar het mooiste seizoen was wel dat in 2003, toen we derde zijn geworden. Ik denk dat mensen niet altijd goed beseffen wat voor ongelooflijk resultaat dat was. Dat was met achttien ploegen en Anderlecht, Club, Standard, Genk ... die waren daar ook wel allemaal bij hé. Als je het aan de fans zou vragen, dan gaan ze de wedstrijd tegen Manchester City zeggen. Ik heb door de jaren heen gemerkt dat die match in hun geheugen gegrift staat. City begon toen net ook te groeien naar die status van topclub. Maar persoonlijk ... we hebben daar verloren en ik verlies echt niet graag!”

COWBOY Het faillissement heef t jou duidelijk geraakt. In een emotionele uitzending van Extra Time pakte je Louis De Vries terecht hard aan. Hoe kijk je momenteel terug op het hele verhaal?

“Ah die cowboy, die zit al lang terug in zijn stal in Antwerpen, en maar best ook! Die mensen hier hebben echt alles en iedereen belogen. Oké, een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij Roger Lambrecht en zijn mensen. Dat moeten we niet onder stoelen of banken steken. Maar hoe je een club zoals Lokeren in de prak kunt rijden op drie maanden tijd, dat gaat er bij mij niet in. En de verhalen die je achteraf dan hoort van onder andere Killian en Van Damme, dat is toch gewoon onwaarschijnlijk.”

Net zoals iedereen die Lokeren een warm hart toedraagt, zit ook bij jou het hele voorval nog diep ...

“Ongelooflijk ja! En die cowboy is weg hoor. Een financiële kater heeft hij niet, want hij had geen geld. Zijn vrienden hebben hem wat geld gegeven, maar die voelen dat ook niet hoor. Weet je wie wel? De spelers, de staf, de jeugdwerking, mensen op het

“Het zou me plezier doen om nog iets te kunnen betekenen voor Sporting Lokeren.” Volg je het nieuwe project van SC Lokeren Temse een beetje?

“Ik probeer het wel een beetje te volgen. Het doet me vooral deugd dat er enkele lokale mensen zich achter het project geschaard hebben. Het enige waar ik echt van wakker lag, is de jeugdwerking. Dat ze die volledig kwijt zijn, doet toch wel pijn. En ik heb het niet zozeer over de club, maar wel over de stad. Zij riepen vooraf dat de Lokerse jeugd het belangrijkste was voor hen. 200 jeugdspelertjes en een 25-tal trainers stonden klaar om in het nieuwe project te stappen, maar Stad Lokeren heeft hen aan hun lot overgelaten. Je mag niet vergeten dat de ervaring die de jeugd de laatste 10 à 15 jaar opgebouwd had, van een zeer hoog niveau was. AA Gent, Club Brugge, Anderlecht, noem maar op ... Allemaal kwamen ze ieder jaar naar Lokeren om de beste jeugdspelers weg te halen. Het stoort mij dat de politiek die belangrijke kennis heeft laten vertrekken. Zeer zéér jammer.

Stel dat Lokeren terugkeert naar professioneel voetbal, zien we jou hier nog eens terug?

“Zeg nooit nooit. Ze hoeven daarvoor zelfs niet terug naar professioneel voetbal, ook in de amateurklasse kan dat toch? Kijk, ik heb één gouden regel: Als er

www.gezoarde.be |


12 | BEKEND

iemand interesse heeft in jou moet je altijd gaan praten. Het kan zijn dat mensen een interessant verhaal hebben voor jou, waarom zou je het geen kans geven? Op dit moment is het niet aan de orde. Ik heb een job die ik graag doe en voor mij heel interessant is, maar wie weet. Binnen een paar maanden? Binnen twee jaar? Binnen tien jaar? Graag zelfs! Het zou me plezier doen om nog iets te kunnen betekenen voor Sporting Lokeren.

IJSLAND Quizvraag: Er hebben in totaal tien IJslanders voor Lokeren gespeeld, ken je ze allemaal?

(razendsnel) “Arnór Gudjohnsen, ik, Rúnar Kristinsson, Audun Helgason, Marel Baldvinsson, Arnar Grétarsson, Alfred Finnbogason, Sverrir Ingason, Ari Freyr Skúlason, ... ‘Verdorie ik mis enen’!"

De laatste speelde slechts twee wedstrijden voor Lokeren, maar toch ken je hem zeker.

“Allez, dat kan toch niet. Ik moet dat weten!”

Het is familie van jou ...

“Oh nee! Mijn broer, ahja! Dat is juist. Godverdoeme zeg (lacht)!”

Toch indrukwekkend hoor, Arnar! En wie van de tien was de beste?

“Ik denk dat Arnór (Gudjohnsen, n.v.d.r.) en Rúnar (Kristinsson, n.v.d.r.) toch de beste waren. Voor de fans waren dat de voetballers die de mooiste dingen konden laten zien en waarvoor je naar het stadion kwam. Grétarsson was dan weer de slimste, dat vergeten sommige mensen wel eens. Een slimme middenvelder die heel

| www.gezoarde.be

complementair was met Rúnar. Finnbogason heeft ondertussen wel een heel indrukwekkende carrière uitgebouwd, mogen we ook niet vergeten uiteraard.”

Je hebt het langste samen­ gespeeld met Kristinsson. Hoor je hem nog vaak?

“Hij is trainer in IJsland en omdat ik de beloftencoach ben, zijn er drie spelers uit zijn ploeg die in

mijn kern zitten. Daarover hoor ik hem dus maandelijks. Als het lukt gaan we ook samen golfen, dat is dan in de zomer in IJsland. Trouwens, als we samen aan tafel zitten, dan gaat het sowieso een keertje over Eksaarde en worden de herinneringen bovengehaald. Die mensen hebben hier echt een fantastische tijd gehad. Zijn zoon, Rúnar Alex, groeide hier onder andere op. Dan heeft Eksaarde


BEKEND | 13

“Als ik samen met Kristinsson aan tafel zit, gaat het steevast een keertje over Eksaarde.”

eigenlijk ook een doelman voortgebracht die bij Arsenal speelt. Toch indrukwekkend, niet?”

GEZÔARDE Hoe ben je uiteindelijk in Gezôarde terecht­ gekomen?

“Ik ben getrouwd met een Lokerse, van de Spoele meer bepaald. Wij hebben in 2003 een huis gekocht in de Polenstraat en ondertussen wonen we iets verder. Net buiten Eksaarde ... Of dat denken we toch?! Niemand weet eigenlijk waar ons huis staat. In Lokeren, Eksaarde, Puttenen, Daknam. We zitten daar ergens tussen.”

Kon je het hier meteen gewoon worden?

“In IJsland begrijpen ze dat niet als ik zeg dat ik me hier meteen thuis voelde. ‘Dat kan toch niet Arnar, ze hebben daar enkel wat chocolade en wafels in België’, zeggen ze daar dan (lacht). En toch, het is hier gewoon zo mooi om te wonen, zeker in Eksaarde. Rustig, veel natuur, alles dichtbij. Wat moet je nog meer hebben?”

Wat vind je het mooiste plekje hier?

“In en rond Eksaarde ga ik bijna dagelijks lopen, dus ik ken hier alle paadjes en boompjes van buiten, geen probleem. Maar het mooiste stukje, dat moet toch echt wel de Verre Kapel zijn. Die ligt dan ook steevast op mijn looproute.”

Klopt het dat het een IJslandse traditie is om baby’tjes buiten in de kou te laten slapen?

“Ja ja, helemaal ingeduffeld leggen we die dan buiten in de kinderwagen. Dat zou heel goed zijn voor hun immuunsysteem. Toen Arnór Gudjohnson hier speelde, dan moest zijn zoon Eidur ook buiten slapen. Op het terras van hun appartement. En de buren belden dan de politie, want ze dachten dat het kindermishandeling was. Ook mijn kinderen hebben dus buiten geslapen. Er is wel één misverstand, sommigen denken dat wij dat ook ‘s nachts doen, maar dat is geen waar hoor, het is gewoon een dutje overdag.”

Zou je ooit nog terugkeren naar IJsland om er vast te gaan wonen?

“Nee nee, Eksaarde zal nooit meer van deze IJslander afgeraken (lacht).”

www.gezoarde.be |


14 | STRAATNAAM

| www.gezoarde.be


STRAATNAAM | 15

SPLETTERENSTRAAT EN SPLETTERENBRUG Tekst Peter Vervaet g Fotografie Luc De Herdt Op een zoveelste coronawandeling vroeg mijn zoon zich luidop af wat “Spletteren” betekent in Spletterenstraat en Spletterenbrug. Voor een negenjarige ben je als vader allang je geloofwaardigheid kwijtgeraakt als alwetende vader. Ik kwam dan ook niet veel verder dan water dat splettert onder de brug en erop te wijzen dat dit een onomatopee (klanknabooting, n.v.d.r.) is. Zoonlief hoorde de aarzeling in mijn stem en beschouwde mijn antwoord als een flauw grapje. Maar ondertussen had ik toch maar mooi een onderwerp voor ons magazine. Research drong zich op … Spletterenbrug is een symbolische plek in ons dorp. Een plek waar lokale jeugd ’s zomers halsbrekende toeren uithaalt en waar eerste afspraakjes worden gemaakt aan het bankje. Je waande je in die warme meidagen tijdens de lockdown soms aan de Graslei of de dijk van Knokke, met al dat geflaneer langs de Moervaart. Dit bracht helaas ook heel wat afval met zich mee, zoals blikjes en lege zakjes chips die her en der verpreid lagen. Spletteren is een toponiem dat verwijst naar splijten of splitsen. Dat splitsen speelt zich onder de brug af, 4 meter diep. Daar, langs de Daknamse velden, splitst de Moervaart zich op in de Durme en de Zuidlede. Spletterenbrug maakte onderdeel uit van Spoorlijn 77 A (tussen Lokeren en Moerbeke) die op 25 maart 1867 geopend werd. Een eeuw lang denderden de door stoom aangedreven treinen over Spletterenbrug. De laatste personentrein reed er tot 1960. De laatste goederentrein hield het uit tot 1971. De brug werd tweemaal gedynamiteerd door terugtrekkende legers, éénmaal door den Duits in 1918 en éénmaal door het Belgische Leger in 1940. De huidige metalen constructie is van de hand van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. De spoorlijn werd opgebroken in 1973, maar de brug zelf bleef. Met het laatste likje verf in 2018 kreeg de brug opnieuw zijn originele look in het donkergrijs. Nog enkele meetweetjes: De brug is 27,3 meter lang en is 4,5 meter breed. Om af te sluiten nog even dit: mooie straatnamen en plaatsjes verdienen ons respect. Laten we met zijn allen erop toezien dat de mooie omgeving in ons Gezôarde gevrijwaard blijft van afval. Bron: Over de geschiedenis van Eksaarde, p 77, Norbert Audenaert en Nico Van Campenhout

www.gezoarde.be |


16 | ONDERNEMER

“Ons succes is te danken aan de coronaepidemie.” An Carpentier

| www.gezoarde.be


ONDERNEMER | 17

DE FARM Tekst Rogier Vervaet g Fotografie Luc De Herdt

H

oevedelicatessen. Zomerconcept. Rust. Gezelligheid. Natuur. Kruiskapel. Verbind deze woorden en je komt terecht bij de Farm. Een knap en stijlvol ijssalon in het midden van het mooie en groene Eksaarde. Ik sprak met de familie Bruggeman-Carpentier tijdens hun wekelijks gezinsontbijt op maandagochtend. Jammer genoeg was ik net iets te laat om te kunnen meegenieten van hun heerlijke zelfbereide delicatessen. Gelukkig werd mijn honger gestild met het luisteren naar hun passie die ze zowel uitstralen als uitvoerig beschrijven. Met vooral de vrouw des huizes, An Carpentier, aan het woord.

Bedankt om mij zo hartelijk te verwelkomen. Mag ik vragen om het gezin even voor te stellen?

“Eerst en vooral welkom in onze ondernemersfamilie. Onze jongste dochter, Jannie, is bezig met het marktkraam Puur Janneke. Lisa, de oudste dochter, heeft een paardenfokkerij. En ik ben vooral bedrijvig in het salon. Mijn man doet een beetje alles. En allen springen we bij elkaar bij wanneer dit nodig is. Vele handen maken licht werk.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van de Farm?

“We hebben een hoeve en zijn gestart met het zelf maken van delicatessen. Dit voor Puur Janneke. Naast kaas, charcuterie en slaatjes wouden we ook bereidingen zoals yoghurt, platte kaas, chocomousse en tiramisu. Jannie had ooit eens gezegd dat ze daar ook graag ijs bij zou willen. Dit omdat we zoveel mogelijk hoevedelicatessen willen aanbieden waarin we verse melk kunnen verwerken. Omdat we onze vorige onderneming, een nertsenfokkerij, moesten stopzetten, hebben we op dit verhaal ingepikt. En zo zijn de eerste ideeën naar boven gekomen.”

En onmiddellijk met succes. Hadden jullie dit verwacht?

“Nee, zeker niet. We wouden 1 mei opengaan. Achteraf niet de ideale datum door de strenge maatregelen toen. Mensen

www.gezoarde.be |


18 | ONDERNEMER

konden enkel een ijsje afhalen. Van blijven was geen sprake. Toen we startten, hadden wij geen idee hoe we onze zaak bekendheid konden geven. Het enige wat we hebben gedaan is promotie gemaakt via sociale media en samengewerkt met de bakkers. We mochten van hen stickers met ons logo op de broodzakken kleven. En nu vind je in ons marktkraam ook doosjes ijs, wat ook reclame geeft. Want we zien dat mensen uit bijvoorbeeld Steenokkerzeel, waar we op de markt staan, speciaal naar Eksaarde komen voor het ijs.”

Is jullie bekendheid op deze markten de grootste reden van jullie zomers succes?

“Dat is misschien wel de coronaepidemie. Dit heeft voor de mensen beperkingen meegebracht maar langs de andere kant ook veel mogelijkheden. Wij ondervinden dat de Gezôardeneirs, door meer te fietsen en meer te

| www.gezoarde.be

wandelen, Eksaarde meer gaan verkennen. Al komen onze klanten ook van ver. Er komen mensen van Wetteren, Drongen, Eeklo, Kruibeke, ... Mensen rijden tegenwoordig ook vaker met een elektrische fiets dus ze kunnen overal naartoe.”

Hadden jullie dan nooit het idee dat jullie te afgelegen zouden liggen?

“Nee, wij kennen de aantrekkingskracht van de kruiskapel. Mensen zoeken de rust en het groen op en dan passeren ze hier veel. Op zondagnamiddag is de kruiskapel open vanaf 14 u. Mensen gaan naar daar om even te bezinnen. En zo komen ze bij ons terecht. We hebben daarom ook bewust gekozen voor een concept zonder muziek. De mensen het voordeel van de rust van Eksaarde laten ontdekken. Vaak zitten mensen hier enkel te luisteren naar de geluiden rondom zich. Ze laten zich inpakken door de geluiden van de natuur.”

Merk je vaak dat mensen terug­ komen wanneer ze de Farm hebben ontdekt?

“Absoluut. Dit door de rust en het aanbod. Qua aanbod was het opzet ijs te maken die luchtig en niet vettig is. IJs met veel smaak en gemakkelijk verteerbaar. We hebben twaalf smaken in de scheptoog, waarvan steeds enkele lactosevrij en één suikerarm. Ook hebben we ijs apart staan dat gemaakt is van paardenmelk. Dit is voor mensen die er uitdrukkelijk naar vragen. Onder andere mensen die problemen hebben bij de vertering van koeienmelk. Dit is ook het geval tijdens ons winterconcept.”

Daar valt het woord. Winter­ concept. Kan je me daar iets meer over vertellen?

“We hadden eerst gezegd dat we enkel een zomerconcept zouden doen. Maar nu voelen we, bij de verandering van het weer, dat mensen ook naar hier willen komen. Daarom de lancering van


Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps


Bouwen aan uw toekomst? Best met uw regionale vakman!

ALGEMEEN AANNEMER 0468 29 00 85 • www.alfavaf.be


ONDERNEMER | 21

een winterconcept. Natuurlijk wordt dit anders en aangepast aangepakt. Zo kunnen de klanten zowel buiten als binnen zitten. In de warmte met een pannenkoek of een appeltaartje. Aan de open haard met bijvoorbeeld een prosecco in de hand. Of buiten aan de verwarming met een heerlijke pannenkoek en jouw bubbel van vrienden. De winterse gezelligheid in plaats van de vluchtigheid van de zomer. Het ijssalon zal natuurlijk blijven, aangepast aan het seizoen. Er zijn meer winterse smaken verkrijgbaar. Smaken zoals orangette-, manon- en honingijs. We willen alles zoveel mogelijk streekgebonden houden. Honing gemaakt van onze plaatselijk imker Guido Van de Putte. Appelsap van Verhofstede. Zelfs voor de extra hulp, die we krijgen van enkele meisjes, kiezen we uitsluitend voor Gezôardeneirs.”

Dat zouden er meer moeten doen. Mooi initiatief! Heb je ook een bepaalde visie uitgestippeld voor de zaak zelf?

“Momenteel bekijken we het van seizoen tot seizoen omdat we niet weten welke impact corona nog zal hebben. Wanneer komt er terug een versoepeling? Daarom kunnen we ook niet zeggen hoe we het de

volgende zomer gaan aanpakken. Want wat zijn de mogelijkheden? Welke kansen krijgen we? We zijn wel al bezig om tegen volgend jaar te werken met een tweede scheptoog. Om lange wachtrijen te vermijden.”

Zijn er nog bepaalde veranderingen waar jullie mee bezig zijn?

“We merkten tijdens de zomer dat de keitjes aan de oprit vaak een struikelblok waren voor mensen met een rolstoel. Dit gaan we aanpassen. Ook zal er een aangepast toilet komen voor mensen met een beperking.”

Wanneer kunnen de mensen bij jullie terecht?

“Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn we geopend van 14 tot 18 uur. Tijdens de schoolvakanties zijn we alle dagen open van 14 tot 18 uur. We raden aan ons te volgen op Facebook of Instagram, aangezien ons aanbod en onze openingsuren kunnen wijzigen. Vanaf het paasweekend starten we terug met het zomerconcept.

Fantastisch! Bedankt voor de leuke babbel.

www.gezoarde.be |


22 | WEDSTRIJD

WIN

Aangezien we terug in een lockdown zitten, moeten we alternatieven zoeken om ons bezig te houden. Het lijkt ons een leuk idee om hier een wedstrijd aan te koppelen. Hier gaan we ...

Maak met jouw gezin een TikTok-filmpje. Mail dit filmpje naar wedstrijd@gezoarde.be. Wij zetten het op onze facebookpagina. Wie 3 januari de meeste likes heeft, wint een ontbijt aan huis voor het gezin. VOORWAARDEN:

- Uitsluitend indien u woonachtig bent in Eksaarde of randgemeenten - Vermeld bij uw inzending de namen van de 'acteurs' en uw adres - Inzendingen moeten ten laatste 15 december binnen zijn op wedstrijd@gezoarde.be - Minstens één (plus)ouder en één (plus)kind moeten deelnemen aan het filmpje - Ontbijt voor max. 4 personen, datum wordt met winnaar afgesproken

| www.gezoarde.be


THEMA | 23

Herstel en verkoop van tuinmachines Kasteeldreef 90 9160 EKSAARDE 0498 33 38 18 DEBOCKMECHANIEK@GMAIL.COM www.gezoarde.be |


24 | IN BEELD

A

an de schaapstal in Eksaarde staan tegenwoordig ‌ ezeltjes. Mensen die hier niet geboren en getogen zijn vragen zich af waarom deze ezelstal eigenlijk een schaapstal is, maar dat is voor een volgende editie. Weet vooral dat deze ezeltjes graag distels en brandnetels eten en zo een heel stuk natuur vrijhouden van woekerende planten en zeldzamere soorten een kans geven.

Tekst Kwinten Van Campenhout Fotografie Lore Linthout

| www.gezoarde.be


IN BEELD | 25

www.gezoarde.be |


26 | COLUMN

AFSCHEID In deze tijden valt er in ons dorp helaas heel weinig te beleven. Ik neem jullie dus mee op het meest spannende avontuur dat ik in de afgelopen maanden heb beleefd: het verkopen van mijn auto. Mijn auto is een prachtige Volkswagen Passat uit 2003. In alle eerlijkheid: het is de beste auto die er bestaat. Jammer genoeg is het een diesel (euro 3), moeten de banden vervangen worden, de lichten gepolierd worden en mankeert er iets aan het vliegwiel. Geschouwd krijg ik hem niet meer en de verkeersbelasting is ook behoorlijk stevig. De enige optie die ik heb, is hem te koop zetten voor export. ‘Professionele’ handelaars kopen hier auto’s op en versturen ze en masse naar het Oostblok, waar milieunormen en autoschouwingen onnodige tierlantijntjes zijn waar niemand zich mee bezighoudt. Ik had nog maar goed en wel de nummerplaten eraf gevezen en er stopte al een auto voor de deur. U moet weten dat ik in de Noordstraat woon, waar geen doorgaand verkeer passeert. Kamal Karmach zou het waarschijnlijk de slechtst mogelijke plek ter wereld noemen om een auto te verkopen. Maar goed, er stopte dus geheel onverwacht een auto met daarin een zeer geïnteresseerde man. Hij bood zowat de helft van wat ik vroeg en we geraakten het niet eens over de prijs (hij heeft me ondertussen nog twee keer gebeld om te vragen of ik toch niet wou verkopen). Ondertussen had ik de auto ook te koop gezet op ‘tweedehands’ met de mededeling: VASTE PRIJS – NIET ONDERHANDELBAAR. Uiteraard kreeg ik binnen het kwartier een telefoon van iemand die direct over de prijs wou onderhandelen. Het is opvallend hoeveel van de geïnteresseerden enkel Frans spreken en ik heb geen idee hoe dat komt. Ondertussen zijn er nog twee mensen gestopt die interesse toonden in de auto. Ik vind het eerder verdacht dat op een week tijd drie toevallige passanten mijn auto willen kopen. Het moet zijn dat Eksaarde op de kaart staat als place to be voor afgedankte tweedehandswagens. Enfin, deze week kreeg ik telefoon van iemand (een Franstalige) die ook zeer geïnteresseerd is in de auto. Ik leg hem uit dat de auto niet in heel goede staat is en dat hij eigenlijk enkel voor export kan dienen. ‘Geen probleem’, zei de man, ‘het is om te laten ontploffen in een film’. Van alle mogelijk scenario’s die ik voor ogen had, was exploderen in een film het minst onwaarschijnlijke. De man vond de prijs waarschijnlijk te hoog want hij belde niet meer terug. Ik zal hem morgen toch nog eens bellen en de prijs wat laten zakken, want wie wil er nu niet dat zijn wagen als gedynamiteerd rekwisiet op televisie wordt gebruikt.

Euclides II van Eksaarde

Euclides II van Eksaarde

| www.gezoarde.be


THEMA | 27

&

Vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021

GRATIS PLAATSING GEEN BTW

op nieuwe toestellen van het merk well-straler.

www.kachelsverschelden.be - 0496 68 56 12 - michaelverschelden@hotmail.com www.gezoarde.be |


28 | BEESTJES EN MONSTERS

| www.gezoarde.be


BEESTJES EN MONSTERS | 29

OP VISITE IN DE WERELD VAN VIZID Tekst Arne D'hont g Illustratie Vizid

A

an de oppervlakte lijkt David Audenaert (33) een normale gast. Hij werkt als zelfstandige illustrator en graficus aan allerhande projecten. Hij verbouwde een huis in SintAmandsberg in Gent en ging normaal binnenkort trouwen maar hij stelde het uit wegens te viraal. Maar ’s avonds, alleen in zijn werkkamer, verandert hij in Vizid: tekenaar van het onwerkelijke, maker van monsters en gepassioneerd stripfanaat.

Veel mensen dromen ervan tekenaar te worden, jij bent het. Hoe is dat gegaan?

“Ik volgde al van jongs af aan tekenschool en ik voelde dat het iets was dat ik graag wilde doen. Ik tekende constant. Toch mocht ik niet naar de kunstschool in Sint-Niklaas, ondanks veel zagen bij mijn ouders. Daar wou ik na mijn tweede middelbaar op het STC naartoe, maar er werd mij toch sterk aangeraden om eerst een algemene opleiding te volgen. Achter-

“Ik was de sukkel die vooraf moest bellen om op ‘visite’ te komen.”

af kon ik dan nog studeren wat ik wilde in het hoger onderwijs. Niet onbegrijpelijk, mijn ouders waren zelf twee ambtenaars dus ik denk dat een creatief beroep gewoon onbekend terrein was voor hen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik grafische ging studeren aan Sint-Lucas. Dat ging wel met wat ongerustheid gepaard, het was niet bepaald de richting waar veel jobs te rapen vallen. Ik herinner me nog goed een tekenwedstrijd waar ik aan deelnam, waar mijn opa me vervoerde naar de prijsuitreiking. Hij was altijd wat meewarig over mijn teken­aspiraties. Hij kon zich moeilijk voorstellen dat ik met het tekenen van wat beestjes en monstertjes mijn boter­ ham kon verdienen. Het was zo een wedstrijd waarbij ze de derde, tweede en eerste prijs afriepen vooraan op een podium. Toen ze afriepen ‘eerste prijs …’ en dan mijn naam, hoorde ik naast mij mijn opa een soort piepgeluidje maken. Hij was zo geëmotioneerd dat ik won. Ik denk dat hij dan besefte dat zijn kleinzoon toch goed bezig was en dat is een moment dat ik nooit ga vergeten.”

www.gezoarde.be |


30 | BEESTJES EN MONSTERS

Werd toen Vizid geboren, of van waar komt je bijnaam?

“Nee, die bijnaam heb ik voor mezelf verzonnen op een heel jonge leeftijd. Door omstandigheden woonden we een jaar in het buitenland en daarna een jaar in Doorslaar. Al mijn vrienden uit Eksaarde konden spontaan bij elkaar op bezoek gaan of met elkaar spelen, enkel ik was de sukkel die vooraf moest bellen om op ‘visite’ te komen. Daar heb ik toen zelf de bijnaam aangenomen. Ik ben de enige van mijn vrienden die zijn eigen bijnaam zelf heeft kunnen kiezen, een chanceke dus.”

Nu ben je zelfstandig, verloopt dat goed?

“Ik werk nog vaak in opdracht van allerhande reclamebureaus hoor, maar dan als zelfstandige. Dan werk ik in opdracht van hen, maar intussen heb ik ook zelf al rechtstreekse klanten voor tekenen designwerk. Dat betekent

vaak ook overdag werken voor reclamebureaus en ’s avonds aan mijn tweede werkdag beginnen voor eigen klanten. Maar het verloopt goed. Het eerste halfjaar daarentegen, dat was elk werkje aanpakken zonder kieskeurig te zijn. Zo bouwde ik na een tijdje wel relaties op die dan contact met me begonnen opnemen voor werk.

“Toen ik mijn eerste wedstrijd won, maakte mijn opa een piepgeluidje.” Wanneer ik tijd vrij heb, hou ik me supergraag bezig met het maken van eigen strips. Helaas is dat vaak beginnen van een heel ambitieus idee om dan achteraf alles om te

smijten of opnieuw te beginnen. Zo wilde ik na Foxy een graphic novel maken over een verzuurde, racistische man die langzaam in zijn eigen droomwereld verzinkt. Ik sta nog achter het idee, maar dat was te hoog gegrepen. Volledig zelf een strip maken, is niet zomaar een tekening maken. Het is ook nadenken over het verhaal en hoe je dat in beeld brengt. Hoe vullen de verschillende vakjes mijn bladspiegel, vanuit welk perspectief toon ik de personages, wat is een logische manier om de tekstballonnen te plaatsen zodat het logisch leest? Ik zou iemand willen die het allemaal voor me uitschrijft zodat ik enkel moet tekenen, maar dan is het weeral mijn eigen verhaal niet (lacht). Onder het tekenen komen er vaak zoveel andere ideeën bovendrijven dat mijn tekening weer anders moet als ze al half af is. Ik zou me eigenlijk eens een heel jaar moeten afzonderen aan de verre kapel om er werk van te maken. De Gezôarse natuur, een blokhutje en heel veel tekenen, dat idee spreekt me wel aan. Eigenlijk mis ik de Gezôarse natuur wel sinds ik verhuisd ben naar Sint-Amandsberg. Terugkeren is echter niet meteen een optie. De vele creatieve bureaus in de buurt zijn een te groot voordeel om te laten liggen.”

Waar haal je inspiratie voor je tekeningen?

“Vooral zaken die ik tegenkom op het internet, willekeurige zaken die ik zie op 9gag (humoristische website, n.v.d.r.) bijvoorbeeld. Of gewoon mensen op straat. Veel mensen zijn, als je maar goed kijkt, een karikatuur van zichzelf. Dat neem ik dan als vertrekpunt.

| www.gezoarde.be


VAKMANSCHAP

KWALITEIT

GEDEGENHEID

Peter Vercauteren g Sijpstraat 1A g 9160 Lokeren 0485 89 46 88 g info@renopeter.be g www.renopeter.be


NIEUWBOUWPROJECT “TERWEST” Terweststraat 77 - 79 te Moerbeke 6 appartementen - 10 garages

REEDS 66% VERKOC HT!

• • • • •

Ruime kwalitatieve hoogstaande appartementen Gelijkvloers met tuin of verdiep met royaal terras Energiezuinig - EPB lager dan 30 - vloerverwarming Mooie groenaanleg zorgt voor rust en sfeer Garage met 2 stopcontacten, automatische poort en automatische verlichting • Dichtbij het centrum van Moerbeke

Voor meer info mail naar info@riantimmo.be of tel 0474 71 64 29 Opperstraat 54 - 9180 Moerbeke -Waas T. +32 (0)9 329 95 56 - www.riantimmo.be


BEESTJES EN MONSTERS | 33

“De Gezôarse natuur, een blokhutje en heel veel tekenen, dat idee spreekt me wel aan.”

Ik moet eigenlijk bekennen dat ik niet goed mensen kan tekenen. Daarom teken ik voornamelijk monstertjes en creaturen die ik zelf bedenk. Tijdens het tekenen droom ik graag weg. Dat is ook waarom ik het graag doe. Ik kruip in mijn eigen wereld en het is dan een soort van meditatiemoment, heel rustgevend. Ik maak nochtans heel drukke werken. Mensen zeggen me weleens ‘daar word je toch zot van?’ maar mij geeft het net rust. Ik ben een grote stripfan en zal daar onbewust ook wel inspiratie uit halen. ‘Blacksad’, bijvoorbeeld, is ook met dieren zoals mijn strip Foxy. Hoe de tekenaar (Juan Guarnido, n.v.d.r.) dieren vermenselijkt, is geniaal. ‘Shaolin Cowboy’ vind ik ook

megavet, misschien minder bekend. ‘Batman’ natuurlijk, heel donkere strips maar o zo heerlijk. En ik koop ook nog elke ‘Kiekeboe’ die uitkomt.”

Waar droom je, naast cartoons tekenen voor Gezôardemagazine, nog van om te bereiken?

“Eigenlijk zou ik op het einde van mijn loopbaan graag lesgeven. Dat ik mijn opgebouwde ervaring kan overbrengen aan jonge creatievelingen. Toen ik zelf les kreeg, had ik eens een prof die een jaar of drie ouder was dan mij. Het was moeilijk om van haar kritiek te slikken op mijn tekeningen, ik had het gevoel dat ze zelf nog niks bewezen had. Daarnaast wil ik natuurlijk strips uitbrengen. Helaas is de markt in België redelijk klein en is er veel competitie met andere sterke tekenaars zoals Brecht Evens bijvoorbeeld. Toch, eens een werk maken zonder die commerciële afweging te moeten maken vooraf, dat zie ik heel hard zitten. Ik werk heel graag voor de culturele sector. Een platencover maken staat dus ook op mijn lijstje. Als ik even mag dromen, voor de indie rockband ‘Whitey’ bijvoorbeeld, ja dat zou vet zijn.”

www.gezoarde.be |


34 | GEZÔARSE GENEUGTEN

FLUFFY OMELET MET HAM EN KAAS DE LUCHTIGHEID IN DEZE OMELET MAAKT HET BIJZONDER.

Tekst Tania Ott g Fotografie Tania Ott

INGREDIËNTEN

- 4 eieren - 20 gram room - 2 gram zout (1 koffielepel) - 6 gram suiker (1/2 eetlepel) - boter - 2 kleine sneetjes hesp - 2 kleine sneetjes kaas - peper en zout naar eigen smaak

| www.gezoarde.be

BEREIDINGSWIJZE

1. Eigeel en eiwit scheiden. 2. De room bij het eigeel doen en dit loskloppen. 3. Zout en suiker bij het eiwit doen, dit geheel met een mixer stijf kloppen. 4. Voeg het stijfgeklopte eiwit geleidelijk aan onder het eigeel, m.b.v. een spatel, tot een egaal mengsel. 5. Doe wat boter in een pan en schep het eimengsel erin. 6. Sluit af met een deksel en laat het 2 minuten garen op een zacht vuur. 7. Leg op één helft van het ei de sneetjes hesp en kaas en dek terug af met het deksel. 8. Het is klaar als de kaas gesmolten is. Vouw dicht.


MEES

ALGEMENE SCHRIJN- TIMMER- EN DAKWERKEN

RECHTSTRAAT 89 - 9160 EKSAARDE MOB: 0475 80 77 20 MEES.BAETENS@SKYNET.BE


36 | FERM EKSAARDE

www.gezoarde.be | |www.gezoarde.be


FERM EKSAARDE | 37

EEN GEZELLIGE BENDE VAN STRAFFE DAMES! Tekst Marijke Diericx g Fotografie Peter De Wolf

Z

eg niet langer ‘KVLV’ of ‘Boerinnenbond’, maar zeg ‘Ferm’! Sinds 24 januari 2020 gaat de alombekende vrouwenvereniging door het leven onder een nieuwe naam, ook in Eksaarde. Maar wie zijn deze geëngageerde dames eigenlijk? En waar zijn ze zoal mee bezig? We vroegen het hen zelf, tijdens een coronaproof interview met enkele van de bestuursleden. (Martine Audenaert, Godelieve Baetens, Gerda Stevens, Ria De Maesschalk, Lineke Van De Putte, Linda Martens, Maria De Cock).

Dag dames! Zelf heb ik wel al eens gehoord van ‘de KVLV’, maar eigenlijk ben ik totaal niet mee. Kunnen jullie mij wat meer vertellen over jullie ontstaan en de geschiedenis? “Zeker! De Boerinnenbond in Eksaarde is ontstaan in het najaar van 1920, twee jaar na de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar dus honderd jaar geleden. De eerste leden waren letterlijk boerinnen: ze waren

www.gezoarde.be |


38 | FERM EKSAARDE

allemaal getrouwd met een boer. Voor hen bood de vereniging de kans om elkaar en via lesgeefsters (huishoudelijke) zaken te leren zoals koken, hygiëne, opvoeding van kinderen, algemene vorming door voordrachten, ... Eerder traditionele zaken dus. Pas op, voor die tijd was het wel vooruitstrevend, want vrouwen hadden veel minder vrijheden dan nu. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de werking stilgelegd, omdat er niet veel te doen was. Je kan het een beetje vergelijken met de huidige coronatijden … Nu zitten we ook allemaal opgesloten hé. Maar soit. Na de woelige oorlogsjaren, werd de werking heropgestart en kende ze veel succes. Het ledenaantal bleef toenemen, alsook de rechten voor

| www.gezoarde.be

vrouwen. Ze gingen studeren, werken … waardoor alles inhoudelijk erg veranderde, maar ook praktisch. Zo waren de meeste activiteiten vroeger overdag of op zondag, maar doordat meer vrouwen werken, schuift dit wat meer op naar de avonden. We zijn als organisatie dus erg geëvolueerd!”

Waar zijn jullie vandaag de dag dan zoal mee bezig?

“We doen verschillende activiteiten met en voor onze leden. Dit jaar, voor corona toesloeg, hadden we er maar liefst 46 gepland. Enkele vaste activiteiten zijn bijvoorbeeld fietsen, wandelen, bakken, aquagym, workshops koken, bakken en bloemschikken, jaarlijkse dauwtrip, onze weggeeftafel, uitstappen zoals de

jaarlijkse tuinreis, de bedevaart naar Oostakker, een jaarlijkse ladies night, praatcafés, startavond, paasfeest, een kerstfeest waar we ook iets doen voor een goed doel, samenwerkingen met andere Ferm-afdelingen, de jaarlijkse sneukelfietstocht i.s.m. de Landelijke Gilde en de Gezinsbond ... Daarnaast hebben we ook onze hobbyclub. Dat is ons paradepaardje, omdat je door die activiteiten kan zien hoe creatief onze leden zijn. Zo gaan we bijvoorbeeld aan de slag met Powertex, recycleren we producten, volgen we breilessen … Op die manier leren we veel bij van elkaar en van de lesgevers! Drie à vier keer per jaar organiseren we ook een tentoonstelling die voor iedereen toegankelijk is.


HET VOORDEEL VAN LANGERE NACHTEN...

t al n aap U sl Pullma

af van99,-*

en op e

€6

KOM NU PROEFLIGGEN BIJ WELTERUSTEN Leg hiermee uw gezonde en comfortabele nachtrust in onze vakkundige handen. Door de in Nederland handgemaakte Pullman matrassen en boxsprings met ondersteuning op maat, ervaart u de perfecte nachtrust. *Heerlijk slapen doet u op een Pullman matras al vanaf € 699,-.

Ik verlang naar mijn

welterusten

RECHTSTRAAT 266 • 9160 EKSAARDE • WWW.WELTERUSTEN.BE • INFO@WELTERUSTEN.BE


www.vriendt.be EGO

EGO

⁄ €362

⁄ €412

€299

€349

KETTINGZAAG INCL. LADER EN ACCU

EGO

BLADBLAZER INCL. LADER EN ACCU €647 ⁄

€499 EGO

RUGBLADBLAZER INCL. LADER EN ACCU rc

Ann & Ma

BRENG TIJDIG UW TUINMACHINES BINNEN VOOR

WINTERNAZICHT EN SLIJPWERK


FERM EKSAARDE | 41

We hebben ook een Jong-Ferm-werkgroep die af en toe activiteiten organiseert. Verder helpen we mee en nemen we deel aan het jaarlijks hoevefeest van de Landelijke Raad Lokeren.”

Dat klinkt alleszins erg uitnodigend. Zijn vrouwen van alle leef tijden welkom bij jullie?

“Natuurlijk! Momenteel zijn we met 126 leden in Eksaarde, waarvan 17 bestuursleden. We zien echter dat onze jongste leden rond de veertig jaar zijn. Ergens begrijpen we dat wel, maar een jonger publiek is ongetwijfeld ook welkom. Als er initiatieven zijn van Gezôarse jongedames staan wij daar zeker voor open. Zet dat zeker maar in het artikel, hé! Het eerste jaar kan je lid worden voor €15, om te zien of het je bevalt. Je krijgt dan maandelijks het trendy magazine Ferm. De meeste dames blijven wel. Hier ontstaan echt schone vriendschappen.”

Dat kan ik zeker geloven, jullie zijn erg gezellige dames! Persoonlijk heb ik voor het eerst van ‘Ferm Eksaarde’ gehoord door jullie mondmaskeractie tijdens de eerste coronagolf. Hoe is die actie ontstaan?

“De oproep om mondmaskers te maken, kwam eigenlijk van Ferm Nationaal. Ferm heeft veel dames in de zorgsector die moesten blijven werken, maar die te weinig maskers hadden door het wereldwijde tekort. De nood was dus hoog. Met veel hulp van familie, vrienden en Gezôardeneirs zamelden we stoffen en rekkers in (er waren toen geen stoffen- en naaiwinkels open) en zo geschiedde. Enkele leden maakten meer dan 150 mondmaskers.”

had ze geen vervoer om hem te bezoeken. Enkele leden sloegen de handen in elkaar en creëerden een beurtrolsysteem. Hierdoor kon Lineke, ondanks de afstand, haar man toch nog zien en uiteindelijk ook afscheid nemen. We zien Ferm dan ook als een echte en hechte vriendengroep.”

Dat is erg mooi om te horen. Ik voel de vriend­ schap hier ook wel in de lucht hangen. Om het interview af te sluiten, stel ik graag nog een laatste vraag. Is er iets wat jullie zeker kwijt willen aan de Gezôardeneirs?

“Ja, dat onze deur altijd openstaat voor iedereen. Wij hebben fantastische leden, maar voelen ook dat we de jonge vrouwelijke generatie moeilijk kunnen bereiken. Dit is jammer, want er is veel ruimte voor vernieuwing. Mochten er jongedames zijn met interesse of veel goesting, mogen ze ons zeker contacteren. Net zoals elke andere dame die zich geroepen voelt om lid te worden! Dat kan via onze facebookpagina ‘Ferm Eksaarde’, een mailtje naar fermeksaarde@gmail.com of een telefoontje naar één van de voorzitsters (Martine: 09 346 73 69 of Maria: 09 346 99 56).”

150 mondmaskers?! Dat is erg indrukwekkend!

“Ja, zeker wel. Die inzet, van alle nationale Fermleden, bleef ook niet onopgemerkt. Er werden in Vlaanderen meer dan 30.000 mondmaskers genaaid. De Verenigde Naties nomineerde vijftig acties die zorgden voor ‘meer veerkracht en solidariteit tijdens de coronacrisis’. En Ferm hoorde daarbij! Wij zijn supertrots op onze sterke vrijwilligers en leden.”

En terecht! Wat is jullie mooiste herinnering aan Ferm?

“Ik denk dat ik voor veel leden spreek als ik zeg dat het niet per se over één mooie herinnering gaat, maar over de warmte en vriendschap die je hier krijgt. Toen Lineke haar man bijvoorbeeld ziek werd,

www.gezoarde.be |


42 | GEZÔARSE THEMA JEUGD

WE

DE GEZÔARSE JEUGD.

DAAROM GEVEN WE IN ELK ‘GEZÔARDE’ OOK HET WOORD AAN TWEE GEZÔARSE KIDS. LET’S MEET MAAIKE EN KILLIAN. Tekst Cindy De Kegel g Fotografie Luc De Herdt

Voor onze oktobereditie maken we kennis met Maaike De Maesschalck. En zij heef t wel een héél interessant verhaal te vertellen ... GEEN GSM

Maaike is elf jaar. Eind december wordt ze twaalf. Ze woont met haar mama Vicki, papa Wim, zus Iyla (10) en de twee kippen in de Rechtstraat. Ze heeft ook nog een halfbroer, Sammy, van 22 jaar. Hij woont in Gent. Haar hobby’s zijn atletiek, KSA en tekenschool. Op mijn vraag of ze veel op sociale media zit in haar vrije tijd of dansjes doet op TikTok (een populaire sociale media-app waar je korte filmpjes kan maken en delen, n.v.d.r.), krijg ik een verrassend antwoord. “Ik heb dat allemaal niet, want ik heb geen gsm. Ik heb wel WhatsApp op de gsm van mijn mama en speel op haar gsm ook soms spelletjes.” De lagere school doorliep ze op den Dam, nu zit ze in het eerste middelbaar in de Moerbei in MoerbekeWaas. “Mama en papa dachten dat ik dit schooljaar niet meer in België naar school zou moeten gaan, maar door het coronavirus is ons vertrek naar Australië uitgesteld. Ze waren dus te laat om mij nog in te schrijven in het Sint-Teresiacollege.”

AUSTRALIË

Maaike en haar gezin verhuizen dus naar Australië. Een grote stap, lijkt mij, maar Maaike blijft er heel kalm onder. “Mijn mama is afkomstig uit Australië. Mijn halfbroer en ik zijn daar geboren, Iyla is in België geboren. Mama heeft altijd gezegd dat ze op een dag terug zou willen naar haar thuisland, dus we waren niet verrast en we waren voorbereid.” Ze hadden gehoopt ergens in september te vertrekken, door corona is het uitgesteld naar eind novem-

| www.gezoarde.be


GEZÔARSETHEMA JEUGD | 43

ber. Aangezien het schooljaar in Australië pas in februari start, gaat ze nu dus eigenlijk een beetje voor niets naar school, want in februari start ze weer van begin aan in het eerste middelbaar (in Australië het zevende leerjaar). Op mijn vraag of ze dan heel gemotiveerd is om hier nog naar school te gaan en te studeren, volgt er toch een korte twijfel. “Ik vind het wel een beetje vervelend dat ik het nu allemaal een beetje voor niets doe, maar ik doe wel al mijn huiswerk en is studeer wel voor toetsen, dus ik doe toch mijn best.” De ouders van Maaike zijn ondertussen gestopt met werken, hun huis is verkocht, dus ze zijn er helemaal klaar voor om hun leven daar verder te zetten. “Mama gaf hier les en is dat in Australië ook van plan. Papa wil daar op onze grond huisjes zetten, zodat vrienden, familie, rugzaktoeristen, ... daar kunnen overnachten. We hebben nog geen huis daar, maar weten wel in welke regio we willen wonen, dicht bij de oceaan.” Van Eksaarde naar Australië, het zal een grote aanpassing zijn. “Ik ben daar wel geboren, maar ben er sindsdien niet meer geweest. Het is daar nooit koud, je moet minstens een kwartier met de auto rijden om naar de winkel te gaan, naar school is met de bus en dichte buren heb je niet. Op school kan je geen richting kiezen, de eerste twee jaren van het middelbaar zijn algemeen, daarna kan je pas kiezen. School start vroeger, maar je hebt al om 15 uur gedaan en op woensdag heb je

ook een volledige dag les.” Jeugdbewegingen bestaan volgens Maaike wel in Australië, maar dat is daar anders dan hier, dus ze weet nog niet of ze daar in een jeugdbeweging zal zitten. “Misschien als ik daar vriendinnen krijg die in een jeugdbeweging zitten, dat ik het dan ook wel doe.” Atletiek is ze niet van plan daar verder te doen. Wat ze wel wil, is ‘Surf Life Saving’, te vergelijken met onze strandredders of ‘Baywatch’.

EKSAARDE

Maaike en de rest van het gezin zijn natuurlijk wel van plan om Eksaarde nog eens te bezoeken en je weet nooit wat de toekomst brengt. “Misschien kom ik na het middelbaar wel terug naar België om te studeren.” Voorlopig heeft ze nog geen idee wat ze later wil worden, maar ze wil wél een huis, één of twee kinderen en een hond. Of dat in België of Australië zal zijn, dat zal de tijd uitwijzen. Wat ze vooral zal missen aan Eksaarde is dat alles dichtbij is. “Je kan overal te voet naartoe en ook je vrienden wonen dichtbij, waardoor je heel gemakkelijk bij elkaar kan langsgaan. Ik vind het ook jammer dat ik mijn vertrouwde omgeving moet achterlaten. En ik ga natuurlijk al mijn vrienden en vriendinnen missen.” Lieve Maaike, Iyla, Vicki en Wim, wij hopen dat het coronavirus geen stokken meer in de wielen steekt zodat jullie droom snel werkelijkheid wordt.

Tekst Zhenya Speleman

Naam: Killian Roosendans Leef tijd: 9 jaar Studies: 4de leerjaar SBS den Dam voetbal tablet worst kip bioscoop speeltuin elke dag pizza elke dag frietjes huis aan zee huis in de bossen bloemkool broccoli maand zonder internet maand zonder douchen confettiboeren glitterscheten nooit meer naar de tandarts nooit meer voetballen kat hond kunnen vliegen onzichtbaar zijn www.gezoarde.be |


44 | DEN HUISNUMMER

DEN HUISNUMMER Editie 15. Dat wil zeggen dat we aan huisnummer 15 toe zijn. Ditmaal gingen we langs in de Schuermansstraat en maakten we kennis met Patricia Dezeure. KAN JE JEZELF EVEN VOORSTELLEN?

“Ik ben Patricia, 44 jaar, geboren in Veurne, maar ik woon al 21 jaar hier in de Schuermansstraat. Ik ben getrouwd met Benoît (47) en we hebben twee kinderen. Onze dochter, Shanti, is vijftien jaar en onze zoon, Jordy, is negentien jaar en gaat nu naar de hogeschool. We hebben een poes en een chinchilla, die al 21 jaar oud is, maar nog in uitstekende gezondheid.”

HOE BEN JE IN EKSAARDE TERECHTGEKOMEN?

“Ik heb zo een beetje overal gewoond, maar ben uiteindelijk bij pleegouders gekomen in Zele. Toen ik daar woonde, heb ik via de VDAB een cursus gedaan: tuinaanleg en bosonderhoud. Daar heb ik mijn man leren kennen. Zijn ouders wonen hier in Eksaarde, dus hebben wij hier ook iets gezocht om te huren. Zo zijn we in ‘t stroatje terecht gekomen. We huren dit huis al 21 jaar van een ouder madammeke. We hopen hier nog lang te blijven.”

JE ZEGT DAT JE EEN BEETJE OVERAL GEWOOND HEBT ... HEEFT DIT INVLOED GEHAD OP JOUW LEVEN?

“Ik ga niet in detail treden over mijn jeugd, maar ik ben wel altijd graag gezien geweest. Iedereen zegt ook altijd dat ik trots mag zijn op waar ik nu sta en

| www.gezoarde.be

dat ben ik ook. Ik sta altijd positief in het leven en wil dat ook blijven.”

WAAR HOU JE JE MEE BEZIG?

“Ik werk als poetsvrouw in de stedelijke basisschool op den Dam. Ik werk daar nu vier jaar vast en wil er niet meer weg. Ik doe het heel graag én het is dicht bij huis. Het zijn leuke collega’s en er wordt niet neergekeken op de mensen van de onderhoud. Vroeger heb ik dertien jaar in een fabriek gewerkt en een paar interims gedaan, maar mijn huidige job doe ik het liefst. In mijn vrije tijd fiets en wandel ik graag en ga ik naar de voetbalmatchen van onze zoon. Hij speelt bij KFC Eksaarde. Als er een feestje is, dans ik graag en maak ik graag plezier. Jammer genoeg is dit, door corona, al een tijdje geleden.”

WAT VIND JE POSITIEF AAN EKSAARDE?

“Het is een groene omgeving, waar je rust kan vinden. Er hangt een gezellige sfeer. Ook hier in de straat is het heel gezellig. Het is een doodlopende straat, kinderen kunnen buiten spelen en elk jaar hebben we een straatfeest.”

EN EEN BEETJE MINDER POSITIEF?

“In het dorp wordt veel te snel gereden en er wordt soms te weinig rekening gehouden met de fietsers.”

HEB JE NOG DROMEN VOOR DE TOEKOMST?

“Mijn kinderen zijn mijn alles. Ik hoop dat zij goed studeren en later goed terechtkomen. Dat ze een gelukkig leven hebben. Dat is mijn enige droom.”


DEN DENHUISNUMMER HUISNUMMER | 45

Patricia Dezeure

"MIJN KINDEREN ZIJN MIJN ALLES." www.gezoarde.be |


46 | COLOFON

COLOFON

GEZÔARDE is een driemaande-

REDACTIE

lijks magazine over, voor en door Eksaarde. Verspreiding is gratis.

redactie@gezoarde.be

UITGEVER + REALISATIE

Cindy De Kegel

NEWMONKEYS Kim Speleman Schuermansstraat 20A 9160 Eksaarde www.newmonkeys.be info@newmonkeys.be /newmonkeys #newmonkeys_grafischbureau

| www.gezoarde.be

EINDREDACTIE REDACTIE

Brent De Borger, Arne D’hont, Marijke Diericx, Tania Ott, Kwinten Van Campenhout, Rogier Vervaet, Peter Vervaet, Nathalie Vervaet, Zhenya Speleman

FOTOGRAFIE

Luc De Herdt, Peter De Wolf, Lore Linthout

OPLAGE MAGAZINE

3000

CARTOON

VIZID - vizid.myportfolio.com

/gezoardemagazine #gezoardemagazine


contactee onze voordreolins voor uitzonderlijk ge en zeer e voorwaard en .

VERKOCHT: Op 4 weken: Boven de vraagprijs:

87% 71%

VERHUURD: Op 4 weken:

95%

Een woning verkopen of verhuren is meer dan een overeenkomst bereiken. Wij helpen U graag met raad en daad. Uw vastgoedmakelaar voor GezĂ´arde en omstreken. Bautschoot 1 | 9160 Eksaarde | 09 225 26 27 info@cardi-woonadvies.be | www.cardi-woonadvies.be /cardiwoonadvies | BIV: 512506

Like en deel onze facebookpagina en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en onze referenties.


WANTED DEAD OR ALIVE

Wij zijn op zoek naar enthousiaste, leuke vrijwilligers om ons reeds fantastische team te versterken. Een vlotte pen en iemand durven interviewen is noodzakelijk. Foutloos schrijven is geen vereiste, alles wordt nagelezen. Ook als je maar sporadisch de tijd vindt om mee te werken, ben je welkom. Mail voor info: redactie@gezoarde.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.