Page 1

ΤΕΥΧΟΣ 77 • MΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

SNACK & COFFEE

FORUM AΕ - Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42 Άγιος Δημήτριος - Tηλ: 210 5242100 - www.forumsa.gr

#077 - ΜΑΡΤΙΟΣ/ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

and

C O F F E E


Τα βραβεία των 3 πρώτων θέσεων.

Ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ SCA Ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ έγινε για 4η χρονιά χορηγός του SCA Ibrik Coffee World Championship. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καφέ σε Μπρίκι, το οποίο διοργανώνεται από τον έγκυρο οργανισμό SCA (Speciality Coffee Association) και το WCE (World Coffee Events). Ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ έχει κτίσει μία σταθερή σχέση με τους 2 αυτούς έγκυρους παγκόσμιους οργανισμούς, υποστηρίζοντας το συγκεκριμένο πρωτάθλημα για 4η συνεχόμενη χρονιά. Φέτος το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι 19-22/2/2018, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών «Gulfood». Παγκόσμιος Πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Slava Babych από την Ουκρανία, στην 2η θέση ήρθε η Marina Khuyppenen και 3ος ο Τούρκος Koray Erdogdu. Παράλληλα με τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, στο Brew Bar που είχε στηθεί ειδικά για την περίσταση, έγινε το «Allstars 2018», μία σειρά demonstrations και coffee games από διεθνώς διακεκριμένους baristi.


Το ενδιαφέρον του κοινού και των Μέσων προσέλκυσε το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καφέ σε Μπρίκι που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι.

IBRIK COFFEE WORLD CHAMPIONSHIP 2018

Η φετινή διοργάνωση των SCA και WCE ήταν υποδειγματική και ο Λουμίδης Παπαγάλος την υποστήριξε για 4η συνεχόμενη χρονιά.

Το έργο της κριτικής επιτροπής ήταν δύσκολο καθώς το επίπεδο των φετινών διαγωνιζόμενων ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, στο Brew Bar έγινε το «Allstars 2018», μία σειρά demonstrations και coffee games από διεθνώς διακεκριμένους baristi.


index # 77

26

Ειδήσεις & ΕπικαιρότηταΘέμα | Απολογιστικό 13η HORECA 2018

Τεύχος #77 Mάρτιος - Απρίλιος 2018

58

12Ρεπορτάζ | Nitro Cold Brew

46

Συνέντευξη | Γιάννης Αποστολόπουλος

54

Ρεπορτάζ | Το γλυκό στα cafés

58

Ρεπορτάζ | Unique spots σε όλη την Ελλάδα

66

Αφιέρωμα | Οι νικητές των διαγωνισμών ΕΜΕ

74

 Προφίλ | Chad Wang

82 94

Ρεπορτάζ | Σιρόπια για cocktails

98

Αποστολή | Τρίπολη

126

104

54

26

Παρουσίαση | Juan Rodriguez, Αθήνα

104

Success Story | Λουξ - Μαρλαφέκας

108

Συνέντευξη | Μιχάλης Κατσιαβός

112

Επιχειρείν | Coffee Planet

116

Custom Fit | Local Hero, Μενίδι

118

Τεχνικό θέμα | Η μπίρα στα cocktails 

120

Kλειστές αγορές | Coffee Bike, ISA

122

Θέμα | Απολογιστικό 5η FOOD EXPO 2018

124

Design| Black Drop, Καβάλα

126

Νομικό Θέμα | Αφανής εταιρεία

128

Νέα Προϊόντα

130

Last Page | Μαρία Βαγενά

136


Σ

τη 13η HORECA 2018 και μετά από πολλές συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα από την εγχώρια και διεθνή σκηνή του καφέ, τόσο σε εμπορικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, καθώς και με προσωπικότητες από την ελίτ των πρωταθλητών του αντικειμένου, τις συζητήσεις μονοπώλησε η δυναμική της ελληνικής καφεστίασης, το επίπεδο των Ελλήνων επαγγελματιών του χώρου και η εξαιρετική ποιότητα προϊόντος που μπορεί να απολαύσει ο μέσος καταναλωτής. Για την ιστορία, να αναφέρω ενδεικτικά κάποιες διαπιστώσεις, όπως «η Ελλάδα είναι η καλύτερη αγορά καφέ της Ευρώπης», «είστε ιδιαίτερα τολμηροί σε νέες τάσεις», «στη χώρα σας γίνεται πράξη ήδη το 5ο κύμα καφέ», «η ελληνική αγορά αποτελεί σημαντικό στόχο για την εταιρεία μας», οι οποίες καταδεικνύουν την εξέλιξη και εδραίωση μας σε βασικό παίκτη ως προς το προϊόν, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη δημιουργία τάσεων και, βέβαια, τις πωλήσεις. Παράλληλα και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ, δυναμικά μπήκε το 2018 με τις αφίξεις για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο να σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση και όλα να δείχνουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα χαρακτηριστεί από ρεκόρ αφίΣτη 13η ξεων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα HORECA 2018, περιφερειακά αεροδρόμια, γεγονός που αποτυπώθηκε μεταφράζεται σε μια μοναδική ευκαιρία ανεξίτηλα για κάθε επιχειρηματία να αυξήσει τις η δυναμική πωλήσεις του δίνοντας ώθηση στην τοπιτης ελληνικής κή και κατά συνέπεια, εθνική οικονομία. καφεστίασης, Όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι αναμένεαπόδειξη της ται... καυτό και ας μην ξεχνάμε ότι εκτός ηγετικής θέσης από το κύμα των επισκεπτών από όλο τον μας στον παγκόκόσμο, βαρύνουσας σημασίας είναι και η σμιο χάρτη. ικανοποίηση των εγχώριων καταναλωτών που αναζητούν ποιότητα όλο το χρόνο. Έτσι, για ακόμα μια χρονιά, οι επαγγελματίες της ευρύτερης εστίασης θα κληθούν να κάνουν την υπέρβαση δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι στο χέρι όλων να διατηρηθεί η άψογη εικόνα της αγοράς, σε μια εποχή που αναζητούμε λόγους για να είμαστε υπερήφανοι, και να αναδειχθεί και πάλι η χώρα μας, όχι μόνο για τα δεδομένα -ήλιος, θάλασσα, νησιάαλλά και ως ένας από τους top παγκόσμιους γαστρονομικούς προορισμούς.

της Ελένης Μανίκα em@forumsa.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ FORUM AE ΕΚΔΟΤΗΣ Νίκος Χουδαλάκης ΔIEYΘYNTHΣ εκδόσεων Θανάσης Γιαλούρης CREATIVE ART DIRECTOR Νίκη Γαλανοπούλου ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ελένη Μανίκα

Αρχισυντακτρια Ίρις Χαριλάου Συνταξη Μαρία Χάλαρη, Στέφανος Τσουλάκης ΦΩTOΓPAΦIEΣ Δ. Βλάικος, Δ. Κολιός, Δ. Κολιός, Θ. Γεωργιάδης ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Γιώτα Πάτσαρη

SENIOR ART DIRECTOR Δημήτρης Δεληγιάννης

ART DIRECTOR Ευγένιος Καλοφωλιάς

GRAPHIC DESIGNER Λένια Χαλκέα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Γεωργία Τρικεριώτη EKTYΠΩΣH - BIBΛIOΔEΣIA Μπάξας Α.Ε.

Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42 Άγιος Δημήτριος, τηλ.: 210 5242100 info@forumsa.gr, www.forumsa.gr

10 SNACK & COFFEE

MEDIA PARTNER

ΔIΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Θανάσης Παναγούλιας ΔΙAΦHMIΣEIΣ Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Αριστέα Καλιαντζή, Νίκος Κούμανης, Γιάννης Μαργέλης, Δημήτρης Μιχαλόχρηστας, Κάτια Μολφέτα, Αρετή Μουράτη, Θανάσης Μπελεκούκιας

ΜΕΛΟΣ

γραμματεια πωλησεων Μορφούλα Σπιχοπούλου, Πέρση Γρηγοράτου HEAD OF DIGITAL DPT Μάριος Αδαμαντόπουλος ΑΡΧΕΙΟ - ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ Αλέκα Κακάβα, Δήμητρα Έλληνα ΣYNΔPOMEΣ (ETHΣIEΣ): EΣΩTEPIKOY 20€ / EΞΩTEPIKOY 60€

ISSN 2241 - 5505


News

Trends

Άφιξη

3ο ATHENS COFFEE FESTIVAL από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου

Βουλιαγμένη

Η Δ. Δρακουλάκης ΑΒΕΤΕ στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Info Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη 210 8901619

2oς

Η Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΒΕΤΕ ανέλαβε την κατασκευή των χώρων εστίασης του εμβληματικού Αστέρα Βουλιαγμένης, που με τη FOUR SEASONS HOTELS αναμένεται να αναδειχθεί σε κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό. Συγκεκριμένα η εταιρεία θα κατασκευάσει όλους τους χώρους εστίασης, εσωτερικών και εξωτερικών εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, boutique στα ΑΡΙΩΝ και ΝΑΥΣΙΚΑ που συναποτελούν το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ, με αιγινα, πορο και μανη στισ

Έρχεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Αthens Coffee Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, με τον κλάδο της καφεστίασης και το καταναλωτικό κοινό να περιμένει εναγωνίως να βρεθεί στη γιορτή του καφέ. Το φεστιβάλ θα έχει ανοιχτές τις πύλες του από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2018 και στη διάρκειά του αναμένεται να πλημμυρίσουν το χώρο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Σημειώνεται ότι το 2017 περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ επισκέφθηκαν το φεστιβάλ, το οποίο έχει ήδη κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Η επόμενη διοργάνωση πρόκειται να είναι ακόμα πιο επιτυχημένη, τόσο σε επίπεδο επισκεψιμότητας, όσο και σε επίπεδο παράλληλων επιμορφωτικών εκδηλώσεων, με παγκόσμιας ακτινοβολίας ειδικούς του καφέ και σεμινάρια που θα ξεπεράσουν τις 80 ώρες. Ραντεβού εκεί!

Το Athens Coffee Festival, περιμένει τους επαγγελματίες και τους λάτρεις του καφέ για μια μοναδική εμπειρία. Περισσότερα στο www. athenscoffeefestival.gr

ATHENS

C FFEE FESTIVAL

29 Σεπτεμβρίου -01 Οκτωβρίου

2018

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ δημου αθηναιων

πρωτες προτιμησεισ. GUARDIAN, 3/2018

Μικρά & Ενδιαφέροντα 1

Η KAWACOM HELLAS φέρνει στο φλιτζάνι μια πλούσια συλλογή χύμα τσάι σε 29 διαλεχτές γεύσεις. Η σειρά Tea Tales υπόσχεται να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του κόσμου με τα ξεχωριστά αρώματά της ακόμη και τον πιο απαιτητικό λάτρη του τσαγιού.

12 SNACK & COFFEE

2

Η FRIESLAND CAMPINA-NOYNOY υλοποίησε το 2017 πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με δράσεις σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: Tην καλύτερη διατροφή για τον κόσμο, την προστασία του φυσικού πλούτου και τη συνεισφορά στη βιώσιμη γεωργία.

3

Η SKY SPIRITS καλωσορίζει δύο νέα αποστάγματα της σειράς Diplomatico. Το Batch Κettle και το Rum Barbet φέρνουν στο ποτήρι μια πρώιμη μορφή του Diplomatico Rum κατ’ ευθείαν από την απόσταξη. Η σειρά κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση.


News

Trends Τα MIKEL κατακτούν το Λονδίνο σερβίροντας ποιότητα και γεύση

Χρυσή διάκριση για τη HORECA στα Tourism Awards 2018

Ο αντιπρόεδρος της FORUM AE, Θανάσης Γιαλούρης παραλαμβάνοντας το βραβείο.

10%

Η HORECA έλαβε το Χρυσό βραβείο Major Tourism Event στα Tourism Awards 2018, που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος από το Hotel & Restaurant της Boussias Communications. Στην τελετή βρέθηκαν πάνω από 700 στελέχη και προσωπικότητες του τουριστικού κλάδου, ενώ το βραβείο εκ μέρους της FORUM AE παρέλαβε ο αντιπρόεδρος, Θανάσης Γιαλούρης.

Τα Mikel σερβίρουν από τις 20 Μαρτίου τα δικά τους γευστικά ροφήματα στον αριθμό 93 της Tottenham Court Road, στο Λονδίνο, μια γειτονιά όπου εδρεύουν επίσης Starbucks και Pret a Manger. Το ιδιόκτητο κατάστημα βρίσκεται λίγα τετράγωνα από το University College London και το Βρετανικό Μουσείο, ενώ έχει μέγεθος 120 τμ. Στα εγκαίνια πλήθος κόσμου απόλαυσε τον δημοφιλή καφέ από τη Λάρισα εντελώς δωρεάν με τα πρώτα σχόλια να είναι πολύ ενθαρρυντικά για την πορεία του στη βρετανική πρωτεύουσα. Όπως ανακοίνωσε η Mikel Coffee Company στα άμεσα σχέδιά της είναι η δημιουργία δύο ακόμα σημείων στο Λονδίνο, ενώ θα ακολουθήσουν επεκτάσεις μέχρι το τέλος της άνοιξης σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το World Class by Diageo σερβίρει την άνοιξη στο ποτήρι!

αυξηθηκαν τα προϊοντα που κυκλοφορουν παγκοσμιωσ και περιεχουν ωσ βασικη γλυκαντικη ουσια τη στεβια. ΠΗΓΗ: Έρευνα ΜΙΝΤΕL

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΣΚΗΤΙΚΟσ ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ 2017 ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΤΣΙΛΙΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΖΕ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑ, ΤΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΑΝΘΩΔΗ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΔΗ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΥΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ VALUE FOR MONEY ΟΙΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ BY THE GLASS.

14 SNACK & COFFEE

Εμπνευσμένη και επηρεασμένη από το κλίμα της ανοιξιάτικης διάθεσης, η κορυφαία πλατφόρμα World Class by Diageo, προτείνει πέντε νέα δροσερά cocktails. Τα πολύχρωμα serves που έχει δημιουργήσει ο World Class Winner 2017, Πάνος Κανατσούλης, είναι βασισμένα σε συνταγές με εποχικό touch που συνδυάζουν τα διάσημα spirits του luxury portfolio του World Class με εκλεκτά φρέσκα φρούτα, χυμούς και σπιτικά χειροποίητα σιρόπια.

Cocktail list: Spring Breakfast, Tropical Passion, Berries Flag, Golden Basil, Sunset in Jalisco


www.blenderskg.gr


News

Trends 1

2 Άφιξη Αθήνα

3

Νέο χαρμάνι Bristot 22: 100% Robusta Gourmet

Νέο ΑΘΗΝΑΙ BISTROT από την Δ. Αντωνόπουλος ΑΒΕΕ

Info Στρατηγού Mακρυγιάννη 3, Αθήνα 210 9229210

100

Το ΑΘΗΝΑΙ BISTROT άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην Ακρόπολη. Η Δ. Αντωνόπουλος ΑΒΕΕ ανέλαβε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του εξοπλισμού. Η αρχιτεκτονική του χώρου οδήγησε την σχεδιαστική ομάδα να προτείνει χειροποίητες και διαχρονικές φωτιζόμενες βιτρίνες ρετρό. Οι προηγμένες λύσεις και η προβολή των προϊόντων που φιλοξενούνται σε μεγάλη ποικιλία δημιουργούν ένα όμορφο και αισθητικά αποτέλεσμα.

ΕΚ. € επενδυσαν οι ΕΤΕ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στοχευοντας σΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣ-

Σε μια εξαιρετική εκδήλωση η Bristot παρουσίασε το νέο χαρμάνι Bristot 22: 100% Robusta Gourmet. Όσοι παρευρέθηκαν στο Loukoumi στις 10 Φεβρουαρίου βίωσαν τα αρώματα του νέου gourmet χαρμανιού, που αποτελεί έναν συνδυασμό εκλεπτυσμένων ποικιλιών gourmet robusta από την επαρχία Karnataka της Ινδίας και καλλιεργημένων στο ηφαιστειακό έδαφος της ανατολικής Ιάβας από την επαρχία Malangsari της Ινδονησίας. Η όψη του διακρίνεται από την πλούσια κρέμα στα χρώματα του φουντουκιού, ενώ το άρωμά του έχει τους χαρακτηριστικούς τόνους κακάο και αμυγδάλου. Το γεμάτο σώμα του καφέ προσφέρει μια απροσδόκητη γλύκα με ευχάριστες νότες ακατέργαστου αμυγδάλου και μπαχαρικών, ενώ η παρατεταμένη του επίγευση, αφήνει ίχνη λιωμένης σοκολάτας και ψημένου αμυγδάλου στον ουρανίσκο.

1

Ο Ηλίας Γκρίτζαλης σε μια γευστική δοκιμή του νέου Bristot 100% Robusta Gourmet. C 2

M

Το νέο χαρμάνι αποτελεί Y συνδυασμό εκλεπτυσμένων ποικιλιών robusta. CM 3

MY

Το γεμάτο σιρόπι σώμα CY του καφέ έχει ευχάριστες νότεςCMYαμυγδάλου. K

ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επίσημη ανακοίνωση Τράπεζας Πειραιώς & Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Μικρά & Ενδιαφέροντα 1

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΦΕ ιδρύθηκε τον Ιανουάριο. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εκλέχθηκε Δ.Σ. με πρόεδρο τον Γιάννο Μπενόπουλο, καθορίστηκαν ο σκοπός και οι στόχοι, ενώ αποφασίστηκαν οι δράσεις και οι προτεραιότητες της ένωσης.

16 SNACK & COFFEE

2

Η ARLA ΕΛΛΑΣ παρουσίασε τη Νέα της Στρατηγική τον Μάρτιο. Η νέα αυτή κουλτούρα που σχετίζεται με το καλό φαγητό στοχεύει στην αναβάθμιση του foodservice στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στην καινοτομία που θα γίνει η αξιόπιστη επιλογή του επαγγελματία.

3

ΣTΟ MEDITERRANEAN COCKTAIL FESTIVAL BY SKINOS (11/6- 1/7) θα συμμετάσχουν 500 bars από 8 χώρες, παρουσιάζοντας εμπνευσμένες δημιουργίες από τα μεσογειακά συστατικά. Τα bars δηλώνουν συμμετοχή στο skinosmcf.com μέχρι 30/4.


News

Trends Επιχειρηματική αριστεία για τη Λουξ στα Creative Greece Awards

Η Coffee Republic S.A με νέες εγκαταστάσεις και δράσεις

Όλα τα προϊόντα στο κατάστημα λιανικής πώλησης καφέ είναι άμεσα διαθέσιμα και για κατανάλωση επί τόπου.

22%

Η Coffee Republic SA αναπτύσσει τις δραστηριότητές της και μεταφέρεται σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή Περιστερίου, στην οδό Οικονομίδου 25. Η μονάδα μεταποίησης καφέ θα λειτουργεί με εργαστήριο ελέγχου ποιότητας για το Specialty Project Cafeistas, πιστοποιημένο κέντρο εκπαίδευσης baristi - SCA Premier Training Campus και κατάστημα λιανικής πώλησης καφέ.

Τα προϊόντα Λουξ τιμήθηκαν για μια ακόμη χρονιά στα Creative Greece Awards 2018 που απονεμήθηκαν στις 21 Μαρτίου, στο Wyndham Grand Athens Hotel, στα πλαίσια του ετήσιoυ forum για την ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ. Σε μια βραδιά ανάδειξης και επιβράβευσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας η εταιρεία τιμήθηκε με τη διάκριση «Επιχειρηματικής Αριστείας» Creative Greece 2018, ξεχωρίζοντας ως μία από τις δυναμικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο αντιπρόεδρος της Λουξ, Πλάτων Μαρλαφέκας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εξαγωγικής δραστηριότητας και των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στις αγορές του εξωτερικού για τη διαδικασία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

CM

MY

Παγκόσμια διάκριση για την εταιρεία φρέσκων χυμών bfresh spitiko

CY

CMY

K

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 2018. ΣΕΤΕ, 3/2018

18 SNACK & COFFEE

M

Y

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΣΤΑ

ΤΟ JOHNNIE WALKER ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ νεα ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ logo ΤΟΥ ωστε νΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ. TO JANE WALKER ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΕ 250.000 ΦΙΑΛΕΣ, με σημα μια γυναικα.

C

Στα παγκόσμια βραβεία καινοτομίας τροφίμων World Food Innovation Awards διακρίθηκε η bfresh spitiko τον Μάρτιο. Η εταιρεία αναγνωρίστηκε για τη φιλοσοφία της «όπως ακριβώς θα το φτιάχναμε σπίτι μας», πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο τρόπος παραγωγής και οι αξίες της. Για τη bfresh spitiko, χειροποίητο προϊόν σημαίνει η αντίληψη της μοναδικότητας του κάθε φρούτου και αμέριστη προσοχή για ένα ασφαλές και ποιοτικό αποτέλεσμα.

To bfresh spitiko συναγωνίστηκε με άλλα 220 καινοτόμα προϊόντα, προερχόμενα από 29 χώρες συνολικά.


Ελληνική Ζύµη. Προµηθευτής του Ελληνικού Πρωϊνού

Η ελληνική παράδοση προσαρµόστηκε στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι, δηµιουργήθηκαν τα Χωριάτικα Πιτάκια. Αυθεντική ζύµη φύλλου σε σχήµα τρίγωνο, στριφτό ή ρολό, ζυµωµένη µε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πάντα τραγανή και µε υπέροχη γέµιση από τα αγαθά της Ελληνικής Γης.

ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ ΒΙOΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡOΦΙΜΩΝ 1η O∆OΣ ΒΙ.ΠΕ.Θ., Τ.Θ. 1238, Τ.Κ. 570 22, ΣΙΝ∆OΣ, Τ: 2310 723440, F: 2310 795351, E: info@elzymi.gr

www.elzymi.gr


News

Trends 1

2 Άφιξη Πατήσια

3

Έρχεται το Zante Flair Open 2018 με τους καλύτερους f lairtenders

«Beat» από την ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN ΑΕΒΕ στα Άνω Πατήσια

Info Λ. Ηρακλείου 71, Άνω Πατήσια 210 2138551

27%

Ο Μιχάλης Ξύδης εμπιστεύτηκε ξανά τη γνωστή εταιρεία ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN για το νέο του κατάστημα. Ο μοντέρνος σχεδιασμός, οι λειτουργικές λεπτομέρειες του εξοπλισμού και οι γήινοι χρωματισμοί συνδυάστηκαν αρμονικά και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Η πανοραμική κυκλική βιτρίνα με το κοίλο κρύσταλλο έως την οροφή αναδεικνύει τα προϊόντα και προσελκύει το κοινό.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ GIN ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟ 2016-2017, αποδειξη

Ο διαγωνισμός Zante Flair Open 2018, που μετρά ήδη 13 χρόνια ιστορίας, θα πραγματοποιηθεί 2-3 Ιουνίου στη Ζάκυνθο υπό την αιγίδα του Bar Flair School και του γραφείου γενικού τουρισμού Χ-Ιsle Travel & Events, αναμένοντας να προσελκύσει κορυφαίους bartenders και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αρωγός στη προσπάθεια είναι η γνωστή Premium Vodka Stolichnaya από την εταιρία Β.Σ ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ. Οι καλύτεροι flairtenders της χώρας και του εξωτερικού πρόκειται να εντυπωσιάσουν με τις δεξιοτεχνικές κινήσεις και τον χειρισμό των μπουκαλιών και να συναγωνιστούν για την πρώτη θέση και τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα. Το Zante Flair Open 2018 θα διεξαχθεί σε 2 φάσεις: Ο ημιτελικός θα γίνει στο Λαγανά, ενώ ο τελικός στην εντυπωσιακή παραλία του Ναυαγίου που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού και της Μεσογείου.

1

Εμπνευστής του event είναι ο Ντένης Καλογερίας με πάνω από 30 διακρίσεις στο f lairtending. 2

Στο 4ημερο f lairtenders μοιράζονται τα μυστικά της τέχνης τους. 3

Το Zante Flair Open είναι ανοιχτό σε επαγγελματίες και πρωτοεμφανιζόμενους.

τησ δυναμικησ του ποτου. Wine & Spirit Trade Association, 3/2018

Μικρά & Ενδιαφέροντα 1

Ο WORLD COFFEE RESEARCH διεύρυνε τον κατάλογο των ποικιλιών Arabica, προσθέτοντας έξι κράτη. Ανάμεσα στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής προστέθηκαν οι Κένυα, Μαλάουι, Ρουάντα, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

20 SNACK & COFFEE

2

Ο ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου Δράμας προχωρά στο λανσάρισμα ολοκαίνουργιων κωδικών στο προσεχές διάστημα, οι οποίοι βασίζονται σε συσκευασίες βιολογικού χυμού ροδιού, συμβατικού χυμού ροδιού, χυμού ροδιού με αρώνια, μύρτιλο ή με αλόη.

3

ROASTERS από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ενοποιημένη συντεχνία Coffee Roasters Guild με στόχο την προώθηση της συνεργασίας και προσφοράς μεγαλύτερης πρόσβασης σε πληροφορίες και ευκαιρίες της roasting κοινότητας.


News

Trends Πρωταθλητής του Ibrik Championship 2018 ο Slava Babych

Μεγάλος νικητής του Southern Stories, ο Κωνσταντίνος Ριστάνης

Το Loup-Garu περιέχει 45 ml Southern, 5 ml Mezcal, 40 ml Pickled Tabasco Cordial

89,8

Νικητής του Southern Stories: The New Orleans Challenge, του διαγωνισμού που έλαβε χώρα στις 20 Μαρτίου στο Bar Academy αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Ριστάνης, δημιουργώντας το Loup-Garu. Το μεγάλο έπαθλο είναι ένα ταξίδι στη Νέα Ορλεάνη, τον Ιούλιο, όπου πραγματοποιείται το Tales of the Cocktails Festival, το πρώτο φεστιβάλ για cocktails που διοργανώθηκε παγκοσμίως.

Εντυπωσιακές συμμετοχές στα 5th BeerBartender Awards!

ΔΙΣ. ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ NESTLE ΤΟ 2017, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΑΥΞΗΣΗ 0,4%, ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

3d latte art λεγεται η νεα ταση στο instagram, η οποια ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΦΡΟΓΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΛΕΠΤΑ. ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ TREND ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ τις ΡΙΖΕΣ της ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ.

22 SNACK & COFFEE

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διαγωνιστικό τριήμερο του Ibrik Championship 2018, που πραγματοποιήθηκε Gulfood Trade Show στο Ντουμπάι, τον Φεβρουάριο, και ανέδειξε νικητή τον Slava Babych από την Ουκρανία. Τη δεύτερη θέση στην κατάταξη κέρδισε η εκπρόσωπος της Ρωσίας, Marina Khuyppenen, τρίτος ανέβηκε στο βάθρο ο Τούρκος, Koray Erdo du, ενώ τέταρτος τερμάτισε ο Sumit Shrestha από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το κοινό βρέθηκε στην έκθεση απόλαυσε τις εξαιρετικές εμφανίσεις επί σκηνής, ενώ οι κριτές έκριναν ότι η επιλογή του καφέ του Ουκρανού νικητή ήταν κορυφαία και ότι υπερέβη τους συναγωνιζόμενους σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών. Ακόμα, διεθνώς διακεκριμμένοι baristas έδειξαν τις δεξιότητες τους στο All-Stars event.

Τα 5th BeerBartender Awards 2018 πραγματοποιήθηκαν στις 5 Μαρτίου στο ξενοδοχείο President, στην Αθήνα, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ζυθοποιών, Σοφοκλή Παναγιώτου. Νικητές ήταν οι Μικροζυθοποιία Septem και Αθηναϊκή Ζυθοποιία (9 βραβεία) και η Μικροζυθοποιία Σερρών και Βορείου Ελλάδος (8 βραβεία). Top Ale αναδείχτηκε η 8η Ημέρα της Μικροζυθοποιίας Septem, ενώ Top Lager η NIKI από την Kirki Microbrewery Products.

Στην εκδήλωση δόθηκαν τα βραβεία κοινού Consumers Awards και τα Greek Beer Awards, μετά από τυφλή γευστική δοκιμή.


SUPREMO ESPRESSO MILANESE

Caffe’ Luigi Ltd. T: 210 777 8888 info@haskos.com


Επικαιρότητα

the bean

the blend the barista

το τριπτυχο τησ επιτυχιασ

Α

πό την ίδρυση της «Kafea Εμπορική Τεχνική ΑΕ», το 1988, όταν τα πρώτα στέκια της Αθήνας ανακάλυπταν τον αυθεντικό ιταλικό espresso illy, έως σήμερα, έχουν κυλήσει πολλές σταγόνες αρωματικού espresso! Όσοι τότε προέβλεπαν ότι ο νέος καφές είναι ένας πειραματισμός, μία εφήμερη, ξενόφερτη μόδα που θα διαρκέσει «όσο κρατάει ένας espresso», δεν δικαιώθηκαν. Αντιθέτως, δικαιώθηκαν η διορατικότητα, η τόλμη, η προσήλωση και η εμμονή των ανθρώπων της Kafea στην ανάπτυξη του ποιοτικότερου καφέ στον κόσμο. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, η «Kafea Εμπορική Τεχνική ΑΕ», με την πολύτιμη κληρονομιά, εμπειρία και τεχνογνωσία τής πιο πρωτοπόρου εταιρείας στη διάθεση espresso στην Ελλάδα, συγχωνεύεται με την «Attica Terra Food & Drinks AEBE», την από 10ετίας παραγωγό εταιρία του espresso Dimello στη χώρα μας

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

KAFEA TERRA Food & Drinks ΑΕΒΕ Νάξου 12 -14, 190 02 Παιανία Αττικής 213 0905500 www.kafeaterra.gr info@kafeaterra.gr

24 SNACK & COFFEE

Η νέα εταιρεία που προκύπτει από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών φέρει την επωνυμία KAFEA TERRA Food & Drinks AEBE και συνεχίζει με συνέπεια και προσήλωση, πάνω στον ίδιο άξονα τεχνογνωσίας, καινοτομίας και ανάπτυξης άριστου espresso. Τόσο οι ανθρώπινοι, όσο και οι φυσικοί, τεχνολογικοί και οικονομικοί πόροι της εταιρείας αφιερώνονται στους τρεις πυλώνες που αποτελούν τη βάση για τη δυναμική πορεία της προς το μέλλον :

The Bean: Συνεργασίες με σεβασμό στο έργο των καφεκαλλιεργητών. The Blend: Εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών και ανεξάντλητη έρευνα. The Barista: Εκπαίδευση για ένα άριστο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι που ταξιδεύει τους καταναλωτές στο μαγικό κόσμο του καφέ!

Στόχος ένας άριστος espresso! H Νιόβη Καλλέργη, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της KAFEA TERRA Food & Drinks AEBE, σχολίασε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι δύο ηγέτιδες εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους! Η οργάνωσή μας, το δίκτυο εμπορικών συνεργατών και όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας μέχρι τον τελικό καταναλωτή δημιουργούν ένα μεγάλο οργανισμό που με γνώμονα την καινοτομία, εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη υψηλών προδιαγραφών, συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία αποτελώντας ένα πρότυπο επιχειρηματικό μοντέλο για τη χώρα.». n


ARTISANAL BAKERY PRODUCTS Λεωφ. Γ. Γεννηματά 93, 19018 Μαγούλα - T: 210 5555300, Μ: info@daddys.gr

www. daddys.gr


HO RE CA

Απολογισμός 2018

125.000 επισκέπτες

26 SNACK & COFFEE

550

εκθέτες

55.000 m

2

επιφάνεια


h πιο ποιοτικη

ηοreca

ολων των εποχων! Με κατακόρυφη αύξηση των ποιοτικών επισκεπτών της, η 13η HORECA είναι το πιο ουσιαστικό εμπορικό forum της χώρας!

Π

ερισσότεροι από 125.000 επαγγελματίες από 49.712 επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού και του ευρύτερου επισιτιστικού κλάδου πέρασαν τις πύλες της 13ης HORECA 2018 το διάστημα μεταξύ 9 -12 Φεβρουαρίου, κάνοντας για ακόμα μία φορά ρεκόρ επισκεψιμότητας! Μάλιστα, μολονότι το ποσοστό αύξησης των επισκεπτών ήταν μικρό σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την επεξεργασία των barcode προσκλήσεων προκύπτει θεαματική αύξηση του ποιοτικού επισκεπτικού κοινού. Αυξημένη ήταν και η προσέλευση ξενοδόχων και

1

επιχειρηματιών από την αγορά του επισιτισμού και της καφεστίασης, γεγονός που καταδεικνύει το ζωηρό επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, ειδικά σε μία εποχή που ο Τουρισμός σημειώνει σημαντική αύξηση, ενώ η εστίαση παρουσιάζει άνθιση. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τρανταχτή επιβεβαίωση ότι η HORECA απαντά στις πραγματικές ανάγκες των δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας, ενώ αποτελεί και το πλέον σημαίνον εμπορικό forum στη χώρα. Εκθέτες και επισκέπτες έκαναν λόγο για την πιο στοχευμένη

2

1 Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ε γκαινίασε την έκθεση, παρουσία εκπροσώπων από όλους ανεξαιρέτως τους θεσμικούς φορείς του τουριστικού κλάδου. 2 Περισσότεροι από 125.000 επαγγελματίες από 49.712 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Εστίαση, τα Ξενοδοχεία αλλά και τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο επισκέφτηκαν τη φετινή HORECA.


HO RE CA

Απολογισμός 2018

πρωταθλημαΤΑ

SCA

Υψηλό το επίπεδο των διαγωνιζομένων

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή από όλη την Ελλάδα στα Πρωταθλήματα SCA στη HORECA 2018. Όλοι έκαναν λόγο για το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων, αλλά και το πνεύμα άμιλλας που κυριάρχησε.

Το καταρτισμένο επίπεδο των διαγωνιζομένων και οι αριστοτεχνικές δημιουργίες τους, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού όλες τις ημέρες της HORECA.

Τ

ις εντυπώσεις κέρδισαν τα δρώμενα στα πρωταθλήματα του SCA Greece που πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία! Υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, απόλυτη εξοικείωση με τον καφέ και διάθεση για διάκριση ήταν τα απαραίτητα συστατικά τελειότητας που αναζητούσε στους φιναλίστ η κριτική επιτροπή. Οι μεγάλοι νικητές των διαγωνισμών ήταν: Ο Στάθης Κορέμτας στο Brewer’s Cup, ο Μιχάλης Καραγιάννης στο Latte Αrt, ο Εμμανουήλ Μαμάκης στο Coffee in Good Spirits, ενώ Greek Barista της χρονιάς αναδείχθηκε ο Μιχάλης Κατσιαβός. Μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκατοντάδες θεατών μοιράστηκαν την αγωνία των διαγωνιζομένων, ξεσπώντας κατά την αναγγελία της βράβευσής τους σε ζητωκραυγές!

Αναστασία Δημητριάδου

Μιχάλης Καραγιάννης

Μιχάλης Κατσιαβός

Cezve/ Ibrik

Latte Art

Greek Barista

Η φετινή πανελλήνια πρωτάθλημα του Cezve/Ibrik τονίζει για τη νίκη της: «Ηταν από τις πιο όμορφες στιγμές που έχω ζήσει, καθώς προετοιμαζόμουν σκληρά έδώ κι ένα χρόνο. Μια μοναδική εμπειρία».

28 SNACK & COFFEE

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Μιχάλης Καραγιάννης αναδείχθηκε νικητής στο Πρωτάθλημα του Latte Art. To Νοέμβριο θα ταξιδέψει μέχρι τη Βραζιλία για να διεκδικήσει ξανά τον παγκόσμιο τίτλο.

Ο Μιχάλης Κατσιαβός αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής στο Greek Barista. Όπως τονίζει: «Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ υψηλός και θεωρώ ότι αυτό ωθεί κάθε barista να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο».


1

2

3

1 Κατάμεστη η αίθουσα που διεξάγονται οι διαγωνισμοί.

Αιμίλιος Κυπριώτης

Στάθης Κορέμτας

Εμμανουήλ Μαμάκης

Cup Tasters

Brewers Cup

Coffee in Good Spirits

Με πολλή προπόνηση και καθαρό μυαλό, ο Αιμίλιος Κυπριώτης κατέκτησε φέτος τον τίτλο του πανελλήνιου πρωταθλητή Cup Tasters. Στόχος του η πρωτιά στο παγκόσμιο το Σεπτέμβριο, στο Ντουμπάι.

Έχοντας κατακτήσει ήδη δύο φορές την κορυφή, ο Στάθης Κορέμτας αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του Brewers Cup. Επόμενος σταθμός το Ντουμπάι για τη διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου.

«Μέσα από το διαγωνισμό ανακαλύπτεις τα όριά σου, ανταγωνιζόμενος άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος», τονίζει ο Μάνος Μαμάκης που κατέκτησε για 2η χρονιά τον τίτλο στο Coffee in good spirits.

2 Η Ειρήνη Δασκαλοπούλου πήρε την 2η θέση στο διαγωνισμό Greek Barista. 3 Η κριτική επιτροπή επί τω έργω.


HO RE CA

Απολογισμός 2018

COFFEE EVENTS

Στοχευμένα σεμινάρια και παρουσιάσεις! Πόλος έλξης για τους επαγγελματίες της καφεστίασης έγιναν και φέτος τα Coffee Events της HORECA με διαδραστικές παρουσιάσεις, επιδείξεις και ομιλίες με επίκεντρο τον καφέ.

Ό

λες οι νέες τάσεις από τη διεθνή και την παγκόσμια αγορά, καθώς και τα βασικά πεδία της απαραίτητης γνώσης για το σύγχρονο barista αποτέλεσαν το αντικείμενο των φετινών Coffee Events της HORECA. Καταξιωμένοι επαγγελματίες barista και roasters, καθώς επίσης εμπορικά στελέχη και ιθύνοντες της αγοράς του καφέ μοιράστηκαν τις γνώσεις τους, δίνοντας ενδιαφέρου-

σες ομιλίες και κάνοντας επιδείξεις για τα φλέγοντα θέματα γύρω από τον καφέ και τα ροφήματα, ενώ παρουσιάσαν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες των ανερχόμενων trends της καφεστίασης. Μεγάλο ήταν το πλήθος των επαγγελματιών που παρακολούθησε τα τεκταινόμενα, ενώ συμμετείχε με ερωτήσεις και είχε τη δυνατότητα να πάρει απαντήσεις από τους πλέον καταξιωμένους του χώρου.

Τα άκρως ενδιαφέροντα Coffee Events διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τους κορυφαίους εκπροσώπους της αγοράς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επαγγελματιών της καφεστίασης.

Αλ. Παναγούλιας, Nespresso Coffee Ambassador

30 ώρες

ζωντανό πρόγραμμα και διαγωνισμοί

30 SNACK & COFFEE

Π. Σπυρόπουλος, Caffè del Doge

4.500

Φώτης Λέφας, Coffee Lovers

επισκέπτες

18

εισηγητές

90%

παρευρέθησαν στο stage των events και των ομιλιών

μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με ομιλίες & επιδείξεις

δήλωσε ικανοποίηση από τη διοργάνωση των events

του κοινού


HO RE CA

Απολογισμός 2018

Beer & Spirits show

Όλα για τα cocktails και το bar management!

Ιδιαίτερα δυναμικό ήταν το πρόγραμμα του Beer & Spirits Show στη HORECA 2018, αναβαθμισμένο σε όλα τα επίπεδα, με περισσότερες και πιο στοχευμένες παρουσιάσεις, επιδείξεις και συζητήσεις.

O κ. Χουδαλάκης βράβευσε την ομάδα Scorpios

Κ

αταξιωμένοι bartenders και προσωπικότητες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδειξαν στo Beer & Spirits Show της HORECA όλες τις νέες τάσεις στο αλκοόλ. Οι στοχευμένες ομιλίες των εισηγητών ολοκληρώθηκαν με highlights εκείνη του Γ. Κοροβέση για την απόσταξη του κονιάκ και της μεθόδου charentaise και το Ice Carving από τον Τεό Σπυρόπουλο, Giffard Brand

30 ώρες

ζωντανό πρόγραμμα και διαγωνισμοί

32 SNACK & COFFEE

4.500

Ο καταξιωμένος Simone Caporale

Ambassador της TSAKNAKIS BROS. Τις εντυπώσεις κέρδισε το μοναδικό masterclass του παγκοσμίου βεληνεκούς bartender, Simone Caporale, και η βράβευση του Scorpios Mykonos ως Best Worlds Destination, ενώ ξεχώρισε η εισήγηση για το gin&tonic από τον πρ. της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, Α. Ματθίδη, και η βράβευση του Baba au Rum ως το bar που εισήγαγε το fine drinking.

επισκέπτες

31

εισηγητές

92%

παρευρέθησαν στο stage των events και των ομιλιών

μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με ομιλίες & επιδείξεις

δήλωσε ικανοποίηση από τη διοργάνωση των events

του κοινού


HO RE CA

Απολογισμός 2018

πρωταθλημαΤΑ

εμε

Ο Κων/νος Ριστάνης, νικητής στο διαγωνισμό Ελληνικού Cocktail

Χιλιάδες επαγγελματίες της bar σκηνής από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τους διαγωνισμούς του φετινού Beer & Spirits Show.

Α

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με δημιουργίες υψηλού επιπέδου σε γεύσεις, απόλυτα ταυτισμένες με τις τάσεις της εποχής!

34 SNACK & COFFEE

ναρρίθμητοι επαγγελματίες κατέκλυσαν το χώρο της κεντρικής σκηνής του Beer & Spirits Show από την πρώτη μέρα. Οι διαγωνισμοί της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος και οι εντυπωσιακές παρουσιάσεις των cocktails από επιτυχημένους bartenders διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που έδινε τον παλμό. Στις 9 Φεβρουαρίου διεξήχθη με επιτυχία και πλήθος καταξιωμένων bartenders, ο 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Non Alcohol με νικητή τον Τζίμη Πατσούρα σε ένα ποτό φτιαγμένο με πουρέ φρέσκων φρούτων. Στις 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ελληνικού Cocktail από την EMΕ που ανέδειξε νικητήριο το cocktail του Κωνσταντίνου Ριστάνη, που είχε βάση το METAXA και άρωμα περγαμόντο. Στη δημοφιλή κατηγορία, εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των διαγωνιζομένων με έξυπνες και εύγεστες προτάσεις στημένες πάνω στη φιλοσοφία του ελληνικού cocktail. Την απονομή έκανε ο εμπνευστής της κατηγορίας, Θανάσης Γιαλούρης. Η 12η Φεβρουαρίου χαρακτηρίστηκε από

Εντυπωσιακά ήταν τα cocktails των διαγωνιζομένων

ένα μεγάλο φινάλε και δύο ακόμα πρωταθλήματα. Η τελευταία ημέρα των διοργανώσεων της ΕΜΕ ολοκληρώθηκε με τον εντυπωσιακό Διαγωνισμό του FlairTending, που ήταν ο 14ος του θεσμού. Νικητής αναδείχθηκε ο Αχιλλέας Θανασούδας που μαγνήτισε με τους χειρισμούς του. Παράλληλα, στον 23ο Διαγωνισμό Classic Cocktail, πρώτος ανακηρύχθηκε ο Μιχάλης Εμμανουήλ με μια δημιουργία βασισμένη στο gin, στη βότκα και στα έλαια φουντουκιού.


HO RE CA

Απολογισμός 2018

πλουσιο προγραμμα στα special events Η 13η HORECA 2018 κατέγραψε όπως σε κάθε διοργάνωση, όλες τις τάσεις στον κλάδο της Μαζικής Εστίασης και των Ξενοδοχείων με πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων.

Διαγωνισμοί, σεμινάρια, διαδραστικές επιδείξεις, live cooking shows και συναρπαστικά happenings μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών επισκεπτών για άλλη μια χρονιά!

Τεράστια επιτυχία στο

Το ψηφιακό μέλλον στο

gastronomy forum

WEB HOTEL

Mε τη σφραγίδα του Chef’s Club πραγματοποιήθηκε για ακόµη µία χρονιά το Gastronomy Forum με θεματολογία τη Νέα Ελληνική Κουζίνα και το ρόλο της στην ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισµού. Ένα τετραήμερο γεμάτο από γαστρονομικές επιδείξεις, διαδραστικές παρουσιάσεις και καινοτόμα cooking shows από του πιο καταξιωμένους Έλληνες chef.

Το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας φιλοξενίας στη νέα ψηφιακή εποχή ήταν και φέτος στο επίκεντρο της HORECA. Εμπλουτίζοντας και εξελίσσοντας τη δική της κορυφαία διοργάνωση στην Ελλάδα, στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ των ξενοδοχείων, η HORECA αναδείχθηκε πρωτοπόρος σύμμαχος για τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Σημαντικές παρουσίες στη

Πλήθος κόσμου στο

γενικη σΥνελευση ξεε

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ

Με αθρόα συμμετοχή περισσότερων από 1.200 ξενοδόχων πραγματοποιήθηκε η 7η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, στη HORECA 2018. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Αλέξανδρος Βασιλικός απηύθυνε χαιρετισμό προς όλο τον κλάδο.

Το ΞΕΕ παρουσιάσε στη HORECA 2018 τις νέες περιοχές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», μέσα από τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους εδέσματα. Φέτος την τιµητική τους είχαν οι: Ίος, Κάλυµνος, Μήλος, Πόρος, Πάρος και Πρέβεζα.

36 SNACK & COFFEE


HO RE CA

Απολογισμός 2018

Εντυπωσιασμένοι οι ελληνεσ εκθετεσ Το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, οι καινοτόμες προτάσεις αλλά κυρίως, το άκρως στοχευμένο και ποιοτικό κοινό της HORECA 2018, κυριαρχούν στις δηλώσεις των εκθετών.

Ανδρέας Βαρανάκης

Κωνσταντίνος Κουντούρης

ΒΑΡΑΝΑΚΗΣ Α. & Δ. ΟΕ

ΑΒΕΚ

Ήταν πολύ πετυχημένη, όπως γίνεται συνήθως με τη HORECA και θεωρώ ότι φέτος ξεχώρισε το στοιχείο του πολύ ποιοτικού επισκεπτικού κοινού. Δεν είναι θέμα ποσότητας των επισκεπτών, αλλά ποιότητας γιατί ο κόσμος που ήρθε στο περίπτερο ήξερε τι ήθελε και τι έψαχνε και γι’αυτό προσωπικά, είμαι ενθουσιασμένος!

Συμμετείχαμε και φέτος στη HORECA και βλέπουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες τέτοιες από τη διοργανώτρια, ώστε να προσελκύει πιο πολλούς επαγγελματίες. Χρόνο με το χρόνο, η έκθεση HORECA βελτιώνεται και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

Θανάσης Σαράμπαλος ΔΙΑΝΟΜΕΥΣ ΕΠΕ

Η HORECA για μία ακόμα φορά ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Νομίζω ότι και ποιοτικά ο κόσμος που επισκέφθηκε την έκθεση ήταν καλύτερος ποιοτικά από τις προηγούμενες χρονιές. Η έκθεση ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε!

Γιάννης Κατσούγκρης Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ

Για άλλη μια χρονιά, πρέπει να πούμε ότι πρόκειται μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση. Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου, επισκέπτονται την έκθεση.

Πάνος Μπάρλος Για μένα είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο το επίπεδο και των εκθετών, αλλά και των καινοτομιών που βλέπουμε στην έκθεση HORECA ανεβαίνει! θεοφανησ λεΚοσ | Nestle Ελλάς ΑΕ

38 SNACK & COFFEE

ΔΥΝΑΜΙΚΗ

H διοργάνωση της έκθεσης μου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Η HORECA στέκεται επάξια στο επίπεδο των αντίστοιχων εκθέσεων του εξωτερικού. Δίχως αμφιβολία, θα πρέπει να πούμε ότι σε επαγγελματικό επίπεδο, η έκθεση είναι άκρως ανταποδοτική.


Νίκος Σταθάτος BOOKING.COM

Η φετινή HORECA ήταν πολύ οργανωμένη και θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για το υψηλό επίπεδο. Είναι πάντα μια πολύ καλή ευκαιρία για να έχουμε επαφές με επαγγελματίες του χώρου και προσωπικά έμεινα ικανοποιημένος.

Παναγιώτης Χάσκος CAFFE LUIGI

Χριστόφορος Τσαπάτος ΕΛΕΤΡΟ ΑΕ

Η HORECA κάθε φορά είναι και καλύτερη και μου κάνει εντύπωση ότι συνεχώς, παρατηρώ να έρχονται και καινούργιοι άνθρωποι. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε γιατί η FORUM AE είναι ειδική

Γιώργος Καραμάνης ΚAΡΑΜΑΝΗΣ ΑΕΒΕ

Οι επισκέπτες όλου του τετραημέρου της HORECA ήταν πιο ποιοτικοί, ήταν συγκεκριμένοι, ήξεραν τι ήθελαν και γνώριζαν ακριβώς τις ανάγκες τους. Παρατήρησα ότι φέτος ήρθαν περισσότεροι επαγγελματίες από το χώρο των ξενοδοχείων σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Αθηνά Λαφαζάνη ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ

Και η φετινή διοργάνωση ήταν πολύ επιτυχημένη, με πάρα πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, την περιφέρεια και τα νησιά. Συγκρινόμενη με αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού, θεωρώ ότι η HORECA βρίσκεται στα ίδια επίπεδα.

Τατιάνα Τοκατλίδη ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΑΕ - Nespresso

Η HORECΑ είναι η απόλυτη έκθεση! Η μεγαλύτερη που γίνεται αυτή τη στιγμή στον επαγγελματικό τομέα της Ελλάδας και κάθε επιχείρηση που, κατά τη γνώμη μου, σέβεται τον εαυτό της και θέλει να χαράξει μια κερδοφόρα πορεία προς το μέλλον πρέπει να συμμετάσχει.

Για μια ακόμη χρονιά η HORECA ήταν πολύ επιτυχημένη. Η ποιότητα των επισκεπτών ήταν αρκετά καλή και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Η HORECA μπορεί να συγκριθεί με τις μεγάλες εκθέσεις της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες είναι μεν μεγαλύτερες σε έκταση, ωστόσο όσον αφορά την ποιότητα, η HORECA βρίσκεται σε υψηλότερο επιπέδο διοργάνωσης.

Δημήτρης Γκουράβας CAVINO

Η HORECA είναι μια διοργάνωση πολύ άρτια και με πάρα πολύ κόσμο. Μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τους πελάτες μας, αλλά και να γνωρίσουμε νέους που μας προσεγγίζουν. Η προσέλευση επαγγελματιών ήταν μεγάλη καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Μιχάλης Σαρρής Coca-Cola 3Ε Ελλάδος ΑΒΕΕ

Κατά τη γνώμη μου, η HORECA 2018 ήταν η καλύτερη έως τώρα. Η διοργάνωση ήταν καταπληκτική και η παρουσία του κόσμου μοναδική. Εμείς σαν εκθέτες είμαστε ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι. Ήταν η πρώτη μας παρουσία στην έκθεση και για εμάς μια πραγματικά, μοναδική εμπειρία.

Χάρης Γρυπάρης DELMOCCA

Η έκθεση διέθετε μια εικόνα πολύ καλής οργάνωσης και αυτό φάνηκε από την προσέλευση του κόσμου. Η HORΕCA βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τις εκθέσεις του εξωτερικού και βλέπουμε κάθε χρόνο την έκθεση να βελτιώνεται και να αναπτύσσεται. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή μας.

Η HORECA, συγκρινόμενη με τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, είναι πλέον ισότιμη όσο ως προς την ποιότητα της διοργάνωσης, των εκθετών και των επισκεπτών.


HO RE CA

Απολογισμός 2018

Στέλιος Πολυχρονιάδης

Γιώργος Σκούρτας

EURIMAC AE

JDE – Coffee Trade GR ΕΠΕ

Είναι η πιο βελτιωμένη HORECA που έχω δει και από ποιοτικής αλλά και από ποσοτικής πλευράς. Να αναφέρω επίσης, ότι και από τα περίπτερα που βλέπω ως εκθέτες και ως κατασκευές, το αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο. Ο στόχος μας είναι να είμαστε και του χρόνου εδώ.

Η HORECA είναι must! Πρέπει να βρισκόμαστε εδώ γιατί είναι η μεγαλύτερη κλαδική έκθεση. Φέτος, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Είδαμε μεγάλο αριθμό επισκεπτών και εστιασμένο κοινό.

Ιωάννης Τσακνάκης TSAKNAKIS BROS

Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ κάθε χρόνο. Πίστευα στην έκθεση από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε, κάτι που αποδεικνύεται από τη συνεχή συμμετοχή μας όλα αυτά τα χρόνια. Η έναρξη της χρονιάς ορίζεται από την έκθεση και όλοι οι Έλληνες επαγγελματίες θέτουν ως στόχο τη HORECA για να δουν τι θα κάνουν την επόμενη σεζόν. Όλοι έρχονται για να δουν τα νέα brands και τις νέες τάσεις και να ανανεώσουν την γκάμα τους.

Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί λαμβάνουμε μέρος πολλά χρόνια στη HORECA. Αντιμετωπίζουμε ένα κοινό πολύ στοχευμένο, πολύ σοβαρό, πολύ συνειδητοποιημένο. ν.καλλεργη | ΚΑΦΕΑ-TERRA FOOD & DRINKS ABEE

Κων/νος Κωνσταντινόπουλος SCA National Coordinator

Η φετινή έκθεση ήταν πάρα πολύ ποιοτική και είχε πολύ έντονο το στοιχείο της ενημέρωσης. Δόθηκε σε όλες τις εταιρείες η ευκαιρία να παρουσιάσουν νέα προϊόντα, ιδέες και καινοτομίες.

Νίκος Σαραντάκης SKY SPIRIT

Η φετινή HORECA είναι πιο πετυχημένη από την περσινή από την άποψη ότι η προσέλευση του κόσμου και η ροή ήταν πιο ομαλή.

Ελεονόρα Γιαννακακίδου TAF - Customer Care

Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική και ως προς τους επισκέπτες, διαπιστώσαμε ότι ήταν επαγγελματίες από την Αθήνα και την περιφέρεια.

Γιώργος Τρίκας Βασιλική Τσολάκη EUROGAT

Η HORECA είναι θεσμός, είναι η έκθεση που έχει καταγραφεί ως η πιο σημαντική του κλάδου. Εμείς, η EUROGAT, μια εταιρεία leader στο χώρο των μηχανών καφέ, ήμασταν και φέτος εδώ, καθώς η έκθεση αποτελεί ένα σημείο συνάντησης και για εμάς τους ίδιους, καθώς μπορούμε να δούμε από κοντά τους πελάτες μας, είτε αυτοί είναι επισκέπτες είτε εκθέτες.

Μαρίνος Μαλανδράκης

TRK

Ο Νίκος Χουδαλάκης έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι σοβαρός επαγγελματίας και η επιτυχία της έκθεσης δεδομένη. Και φέτος, πιστεύω κι εύχομαι να σπάσει κάθε ρεκόρ!

Γιώργος Τζαβάρας UNILEVER FOOD SOLUTIONS

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου να συμμετέχουν, ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν να λανσάρουν ένα νέο προϊόν ή κάποια καινοτομία.

FIRST CLASS FOOD SERVICES AE

Η HORECA είναι επιτυχημένη όπως και κάθε χρόνο. Το ζητούμενο στην έκθεση είναι η ποιότητα του κόσμου και η απόδοση των επισκέψεων, που θα δούμε το επόμενο διάστημα. Η διοργάνωση ήταν άψογη και ο κόσμος έδειξε πολύ ποιοτικός. Ευελπιστούμε σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!

40 SNACK & COFFEE

Γιώργος Ονουφρίου VITTORIO

Η διοργάνωση κάθε χρόνο είναι και καλύτερη. Και από πλευράς προσέλευσης επαγγελματιών και από τεχνική υποστήριξη, είμαι ικανοποιημένος.


HO RE CA

Απολογισμός 2018

ΑΡΙΣΤΑ ΔΕΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ Πόλος έλξης έγινε και φέτος η HORECA για ιδιοκτήτες και υψηλόβαθμα στελέχη από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, οι εντυπώσεις των οποίων καταδεικνύουν μια άψογη διοργάνωση!

Carlos Lasvignes

Moreno Portioli

CEO IPANEMA εurope | KAWACOM

Gruppo Portioli | Espresse SA

Είμαστε στην HORECA από την αρχή της και βλέπουμε ότι κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη και πιο επιτυχημένη. Φέτος παρατήρησα επίσης ότι είχε λιγότερο γενικό κόσμο που δεν ήταν επαγγελματίες επισκέπτες. Για εμάς είναι ευτυχές ότι το κοινό είναι μοναδικό και βελτιώνεται. Το επίπεδο των εκθετών και η ποιότητα των περιπτέρων γίνονται επίσης καλύτερα, γιατί υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός.

Η HORECA είναι πάρα πολύ σημαντική για την Portioli, καθώς και η συνεργασία μας με την Espresse και τον κ. Παπά που έχει εκτοξεύσει την εταιρεία στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι η ελληνική αγορά του καφέ είναι η πιο επαγγελματική σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Paolo Rovelli HAUSBRANDT | ΑΒΕΚ

Επισκέπτομαι την HORECA από το 2007 και βλέπω την εντυπωσιακή ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ελληνική αγορά είναι πάντα μπροστά σε σύγκριση με άλλες χώρες στο κομμάτι της HORECA κι εδώ μπορεί ο κόσμος να δει τα τελευταία νέα της αγοράς. Κάθε χρόνο παρατηρούμε αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών, αλλά και άνοδο στην ποιότητα των εκθετών και των περιπτέρων τους.

42 SNACK & COFFEE

Paolo Nadalet WEGA | Eurogat

Παρότι η HORECA είναι μικρότερου βεληνεκούς συγκρινόμενη με άλλες εκθέσεις του εξωτερικού, όσον αφορά τον τομέα του καφέ είναι πολύ δυνατή. Θεωρώ πως η αγορά του καφέ στην Ελλάδα είναι η καλύτερη στην Ευρώπη και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ωριμότητας, καθώς υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες με καλή γνώση και στον καφέ και στον εξοπλισμό. Με τον συνεργάτη μας την Eurogat ακολουθούμε εδώ και χρόνια την ίδια φιλοσοφία στον καφέ.


espresso filter tea www.purocoffee.gr Ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας

Φωτομάρα 70, Νέος Κόσμος Τ 210 9220630 F 210 9220633 info@coffeeplanet.gr


HO RE CA

Απολογισμός 2018

Stefano Musa

Mirko Giordano

GRUPPO CIMBALI | Γεωργόπουλος ΙΚΕ

LAVAZZA | Coca-Cola 3Ε

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι στη HORECA και μου φαίνεται υπέροχη με πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορεί να συγκριθεί απόλυτα με άλλες αντίστοιχες εκθέσεις ανά τον κόσμο. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό στο παρελθόν! Είναι ένα μέρος 100% για τον καφέ και τον barista.

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα και την έκθεση HORECA. Μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση, καθώς βλέπω ότι εδώ στην Ελλάδα είστε πολύ πιο μπροστά όσον αφορά τη γνώση για τον καφέ. Πιστεύω ότι το Τρίτο Κύμα βιώνεται ουσιαστικά εδώ από την κοινότητα του καφέ, σε σύγκριση με την Ιταλία που είναι πιο συντηρητικοί. Οι επαγγελματίες επιδιώκουν να μαθαίνουν για τα νέα προϊόντα και προσπαθούν να σερβίρουν τον καλύτερο δυνατό καφέ.

Alberto Bondanelli Surgital Spa | ΕΛΕΤΡΟ ΑΕ

Πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση και ένα αληθινό σημείο αναφοράς για τον τομέα της εστίασης. Βρέθηκα στη HORECA, στην εταιρεία διανομής των προϊόντων μας ΕΛΕΤΡΟ ΑΕ για να υποδεχτούμε μαζί τους πελάτες μας και να τους παρουσιάσουμε ό,τι πιο νέο.

Enrixo Mason PROCAFFE | Bristot

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την HORECA και τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι διαφορετική από τη ΗOST του Μιλάνου σε ότι αφορά το marketing. H ελληνική προσέγγιση είναι πολύ φρέσκια, με καινοτόμες ιδέες, σε αντίθεση με τους Ιταλούς που είναι συντηρητικοί. Έχει πολύ ενδιαφέρον για εμάς να ερχόμαστε εδώ και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα να παρουσιάζουμε τις δικές μας προτάσεις όσον αφορά το brand μας.

Francesco Possio CΑFE VERGNANO 1882

Την επισκέφθηκα για πρώτη φορά και είδα μεγάλους παίκτες με τεράστια περίπτερα και θα μπορούσα να πω ότι είναι σε παρόμοιο επίπεδο με αυτή του Μιλάνου. Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για την αγορά του καφέ στην Ευρώπη και μια σπουδαία αγορά για την εταιρεία μας.

44 SNACK & COFFEE

Giosué Calletti Director LUCAFFÉ | Coffeexpert

Είναι πρώτη φορά που επισκέπτομαι την HORECA και μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική αγορά, αντίστοιχου βεληνεκούς με τις εκθέσεις ΗOST και SIGEP που διοργανώνονται στην Ιταλία. Η Coffeexpert είναι πολύ σημαντικός εμπορικός αντιπρόσωπος για την εταιρεία μας. Η ελληνική αγορά του καφέ είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και θεωρώ πως το μέλλον του specialty καφέ βρίσκεται εδώ.

Marzio Melchionda ESSE CΑFFE

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα και τη βρήκαμε σωστά στοχευμένη. Κάθε χρόνο είναι πολύ πιο οργανωμένη. Βλέπω νέες εταιρείες και καταλαβαίνω γιατί τόσοι πολλοί θέλουν να δείξουν τη δουλειά τους εδώ. Η HORECA μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση γιατί πάντα έχει πολύ κόσμο. Δεν ξέρω αν γι’ αυτό ευθύνεται η κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ή πιθανότατα οφείλεται στους ανθρώπους του χώρου. Πάντως είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον για τον καφέ. Υπάρχουν κι άλλες εκθέσεις σαν την HORECA σε όλο τον κόσμο αλλά καμία δεν συγκεντρώνει τόσο μεγάλη και ποιοτική επισκεψιμότητα από τόσους επαγγελματίες. n


Ρεπορτάζ

46 SNACK & COFFEE


Η νέα τάση στον καφέ φέρει το εκρηκτικό άγγιγμα του αζώτου και έρχεται να ανατρέψει κάθε προηγούμενο με την ιδιαίτερη γεύση και την πρωτότυπη μορφή σερβιρίσματός του. Ρεπορτάζ: Ίρις Χαριλάου

nitro coffee

on the rise Ο ΚΑΦΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ DRAUGHT

O

Nitro Cold Brew αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειας του καφέ και μέχρι στιγμής, αποτελεί και την πιο καινοτόμα μορφή του! Όπως όλες οι επαναστατικές εφευρέσεις, την παρθενική εμφάνισή του διεκδικούν πολλοί. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η ιδέα προέκυψε το 2012 στο specialty coffee shop Cuvee Coffee στο Όστιν του Τέξας από τον roaster της αλυσίδας Mike McKim, ο οποίος το λάνσαρε στην αγορά το 2014. Με την πρωτοτυπία του να ιντριγκάρει τους καταναλωτές, πολλές εταιρείες στην Αμερική αλλά και σε όλη την υφήλιο επένδυσαν στο νέο αυτό προϊόν. Στην Ελλάδα, έκανε την πρώτη του εμφάνιση πριν από δύο χρόνια, ενώ

σταδιακά διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Σήμερα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν στον απαραίτητο εξοπλισμό για τη δημιουργία του και αναζητούν την βέλτιση μέθοδο απόδοσης ενός γευστικά και ποιοτικά ανώτερου ροφήματος. Το SNACK&COFFEE ήρθε σε επαφή με τέσσερις εταιρείες καφέ που έχουν ήδη λανσάρει το δικό τους προϊόν και μιλώντας με τους εξειδικευμένους συνεργάτες τους, παρουσιάζει τα σημεία αιχμής δίνοντας τις κατάλληλες πληροφορίες και κατευθύνσεις στους επαγγελματίες που επιθυμούν να βάλουν στον κατάλογό τους τον καινοτόμο καφέ. Η θερινή σεζόν άνοιξε και ο παγωμένος Nitro Cold Brew διεκδικεί τη θέση του ανάμεσα στα δημοφιλή ροφήματα!

SNACK & COFFEE 47


Ρεπορτάζ

Νitro Coffee

Γεύση που κερδίζει την αγορά

Παράλληλα, το ρόφημα ψύχεται κατά το σερβίρισμά του με τελική θερμοκρασία τους 4°C», επισημαίνει. Οι γευστικές αρετές του πολύπλοκου αυτού ροφήματος κερδίζουν το κοινό που τον δοκιμάζει.«Ο κρύος καφές Nescafé Azera Nitro απευθύνεται στο κοινό που αρέσκεται στο να δοκιμάζει νέα ροφήματα. Πιστεύουμε πως το νεανικό ηλικιακό κοινό μεταξύ 18 – 25 ετών, το οποίο μπαίνει πλέον στον κόσμο του καφέ καταναλώνοντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων, θα αγκαλιάσει το νέο αυτό ρόφημα», υπογραμμίζει ο Χρήστος Σωτήρος, ενώ η Nescafé Brand Manager της Nestlé Hellas, Γεωργία Αναγνώστου προσθέτει για τη θέση του στην αγορά και τη σύγκρισή του με τα ήδη υπάρχοντα παγωμένα ροφήματα. «Η Xρήστος Σωτήρος πρόταση από το Nescafé αποτελεί μια Coffee Expert - Nestlé Hellas νέα προσθήκη, καθώς διαφέρει από τους υπόλοιπους κρύους καφέδες Το νεανικό ηλικιακό κοινό μεταξύ 18 – 25 ετών, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση. οποίο μπαίνει πλέον στον κόσμο του καφέ αναμένεται Γευστικά έχουμε έναν γλυκόπιοτο να υποδεχθεί με θέρμη το νέο ρόφημα. καφέ, χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη ζάχαρης. Στην όψη έχουμε την εμφάνιση του λεγόμενου «εφέ των οποίων το γευστικό προφίλ έρχεται να ισορκαταρράκτη», ενώ το ρόφημα έχει μόλις βγει ροπήσει η προσθήκη πεπιεσμένου αέρα, ο οποίος από το σύστημα Nitro, καθώς παράλληλα σχηπεριλαμβάνει και 78% άζωτο. Σαν αποτέλεσμα, ματίζεται σταδιακά μια απαλή, βελούδινη κρέμα. αναδεικνύονται τα γλυκά χαρακτηριστικά του Τέλος, το ρόφημα καταναλώνεται χωρίς παγάκια καφέ, ισορροπούνται οι οξύτητες και προσδίδεται ή καλαμάκι, κάτι που είναι αντίθετο σε αυτό που μοναδική υφή στο σώμα του τελικού ροφήματος. ήδη γνωρίζαμε για τον κρύο καφέ». Ως ένα ανερχόμενο coffee trend, ο καφές Nitro εξάπλωσε ταχύτατα τη φήμη του σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα ως κατεξοχήν χώρα με ανεπτυγμένη αγορά και αναρίθμητους coffee lovers, δεν θα μπορούσε παρά να το εντάξει στους κόλπους της. «Κάθε επιχείρηση καφεστίασης πρέπει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα προκειμένου να αποτελεί πόλο έλξης για τα άτομα που αποζητούν νέες προτάσεις στον καφέ. Πρόκειται για ένα ανατρεπτικό trend που δεν πρέπει να λείπει από τον κατάλογο των επιχειρήσεων», τονίζει ο Coffee Expert της Nestlé Hellas Χρήστος Σωτήρος. «Ο Nescafé Azera Nitro αποτελείται από εκλεκτές ποικιλίες Arabica & Robusta,

το

Ο Nescafé Azera Nitro αποτελεί το νέο μέλος της premium οικογένειας του Nescafé και θα κάνει το ντεμπούτο του σε λίγο καιρό στην ελληνική αγορά, απαντώντας στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή με μοναδική όψη και στρογγυλεμένη γεύση.

48 SNACK & COFFEE


Ρεπορτάζ

Νitro Coffee

Μια αλλιώτικη εμπειρία καφέ

δικασία που ακολουθείται για την παρασκευή του καφέ Nitro, του προσδίδει τα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά του χαρακτηριστικά που τον κάνουν ξεχωριστό. Η εταιρεία Coffee Island μετά από μεγάλη έρευνα και δοκιμές του R&D τμήματός της, δημιούργησε μια μοναδική και πρότυπη, για τα ελληνικά δεδομένα, παραγωγή Nitro Cold Brew στην Πάτρα. Το καινοτόμο ρόφημα προσελκύει το καναλωτικό κοινό που ενδιαφέρεται να δει από κοντά την ιδιαίτερη πρόταση σερβιρίσματος που «μιμείται» την τεχνική της μπίρας στο βαρέλι, και φυσικά θέλει να τον γευτεί. «Το Nitro Cold Brew αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον Έλληνα καταναλωτή, που ξεκινά με τη διαδικασία σερβιρίσματος draught, το Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος γλυκό γευστικό προφίλ του, αλλά Network Operation/R&D Director - coffee island και τη κρεμώδη υφή του», επισημαίνει ο Senior Brand Supervisor της Το Nitro Cold Brew είναι ένα επαναστατικό, δροσιστικό Coffee Island, Γιάννης Χαμηλός. ρόφημα που ήρθε για να μείνει αλλά και να αλλάξει τις «Η ξεχωριστή εμπειρία της κάνουγευστικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών λας και του Guiness effect που έχει στο ποτήρι, αποτελεί από μόνο του κίνητρο για τον καταναλωτή να μπει επίγευση. Αν σε αυτό προσθέσουμε την εισαγωστη διαδικασία να δοκιμάσει το εν λόγω προϊόν. γή αζώτου (nitro), ώστε το ρόφημα να αποκτήσει Σήμερα ελάχιστα σημεία καφεστίασης διαθέτουν πυκνή και βελούδινη κρέμα σε συνδυασμό με Nitro Cold Brew. Ωστόσο, το αγοραστικό κοινό το μοναδικό σερβίρισμα με κάνουλα που εντυτου αυξάνεται συνεχώς, επιβεβαιώνοντας τον πωσιάζει, καταλήγουμε στον πρώτο παγωμένο χαρακτηρισμό ενός πολλά υποσχόμενου και draught καφέ της αγοράς». Η ασυνήθιστη διαεπιτυχημένου προϊόντος». Οι ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στην πρωτοτυπία του καφέ Nitro, παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή στο καταναλωτικό κοινό που το υποδέχεται με ενθουσιασμό. «Το Nitro Cold Brew είναι ένα επαναστατικό, δροσιστικό ρόφημα που ήρθε για να μείνει, αλλά και να αλλάξει τις γευστικές μας συνήθειες», τονίζει ο Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, Network Operation και R&D Director της Coffee Island. «Φανταστείτε έναν καφέ κρύας εκχύλισης, που διατηρεί όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που καβουρδίζουμε, δίνοντας ένα γλυκό ρόφημα χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης, με νότες σοκολάτας, καραμέλας και με φρουτένια

To ιδιαίτερο σερβίρισμα με την κάνουλα Draught, δίνει στο τελικό ρόφημα εντυπωσιακή χρωματική διαβάθμιση. Η Coffee Island διαθέτει Nitro Cold Brew σε 37 καταστήματα, ενώ τα σημεία πώλησής του συνεχώς αυξάνονται.

50 SNACK & COFFEE


Ρεπορτάζ

Νitro Coffee

Αλλάζει τα δεδομένα στα κρύα ροφήματα καφέ Με δεδομένο ότι τα παγωμένα ροφήματα καφέ κατέχουν την υψηλότερη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, o καφές Nitro αναμένεται να τύχει ευρείας αποδοχής στο άμεσο μέλλον. Όπως αναφέρει ο Μάνθος Αρχοντάκης, «την πρωτοποριακή μέθοδο εκχύλισης παγωμένου καφέ Nitro παρουσιάσαμε με την Cup Coffee Roasters στη HORECA 2017 και τον τοποθετήσαμε στην αγορά τον Μάιο του ίδιου έτους. Οι αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα θετικές, γιατί ήταν πρωτόγνωρο για το ευρύ

Μάνθος Αρχοντάκης Ιδιοκτήτης - ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ

Ο Nitro είναι ένα εντυπωσιακό και γευστικά πολύπλοκο ρόφημα. Εάν το εμπιστευτεί ο κόσμος θα αποκτήσει και φανατικούς καταναλωτές.

καταναλωτικό κοινό. Ως ένα εντυπωσιακό και γευστικά πολύπλοκο ρόφημα, δημιουργεί την επιθυμία στους καταναλωτές να το δοκιμάσουν και φαίνεται να το επιλέγουν κυρίως οι λάτρεις του καφέ φίλτρου και των single origin. Όσον αφορά τη θέση του στην αγορά, θεωρώ ότι είναι ένα προϊόν που θα πάρει μερίδιο από ήδη εκπαιδευμένους καταναλωτές, όπως πήρε και το cold brew. Δεν αναμένουμε να αντικαταστήσει το freddo, αλλά σίγουρα είναι ένα νέο ρόφημα που ξεχωρίζει στο κατάλογό μιας επιχείρησης. Παρότι προς το παρόν είναι μικρό το ποσοστό επί των πωλήσεων, εάν το εμπιστευτεί ο κόσμος θα αποκτήσει σίγουρα και φανατικούς καταναλωτές».

Target group, οι νέοι! Η Kudu Coffee Roasters παρουσιάσε κι αυτή φέτος στην ελληνική αγορά το δικό της προϊόν. Ο Αθανάσιος Νικολής, head roaster στην εταιρεία τονίζει την προσοχή που πρέπει να δοθεί από τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να το εντάξουν στη γκάμα τους, αναφορικά με το κόστος και την τεχνική διαχείριση. «Όπως κάθε νέο προϊόν χρειάζεται το χρόνο του για να αποδώσει σωστά. Οι νέοι καταναλωτές το επιλέγουν καθώς αποτελεί μοναδική γευστική εμπειρία, ενώ η εντυπωσιακή όψη του κερδίζει ολοένα περισσότερους οπαδούς. Μένει να τον συστήσουμε στο ευρύτερο κοινό και να δούμε την καθιέρωσή του στο άμεσο μέλλον».n

Αθανάσιος Νικολής Head Roaster-Kudu Coffee ROAsters

52 SNACK & COFFEE

Οι προκλήσεις είναι πολλές και χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός για να αναδειχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στο ποτήρι.


Συνέντευξη

Ο Έλληνας Deputy CΕΟ του SCA μιλάει για τον παγκόσμιο οργανισμό και τη συμβολή του στον specialty καφέ , αποτυπώνοντας παράλληλα την εικόνα που σχηματίζει για τις εξελίξεις στην παγκόσμια και την ελληνική αγορά. Συνέντευξη Ελένη Μανίκα | Φωτογραφίες Δήμητρης Τσίτσος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο SPECIALTY

COFFEE ΕΙΝΑΙ

Α Μ Η Ν Ι Κ Σ

πούδασε χημικός μηχανικός στην Ελλάδα, συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Harvard Business School και διατέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές εταιρείες. Από το 2016 βρίσκεται στη θέση του Deputy CEO (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος) του SCA και κινείται μεταξύ Αθήνας, Λονδίνου και Λος Άντζελες. Παρά το πιεσμένο του πρόγραμμα, ο Γιάννης Αποστολόπουλος βρήκε το χρόνο να μοιραστεί μαζί μας σε μια αποκλειστική συνέντευξη όλα όσα πρεσβεύει ο SCA και να καταθέσει την άποψή του για τα παγκόσμια και ελληνικά τεκταινόμενα γύρω από τον καφέ.

54 SNACK & COFFEE

Τι είναι τελικά ο specialty coffee; Ο specialty coffee είναι μια πολύ... παρεξηγημένη έννοια. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα κίνημα το οποίο ουσιαστικά προσπαθεί να δείξει στον καταναλωτή ποια είναι η αξία μιας καλύτερης κούπας καφέ και πώς οι αξίες αυτές, υλικές και άυλες, μπορούν να πάνε μέχρι πίσω στον παραγωγό. Ένα κίνημα από ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλλουν ένα μικρό λιθαράκι στην εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να ευχαριστιόμαστε εμείς ένα καλύτερο καφέ και οι παραγωγοί να πληρώνονται περισσότερο και να ζουν καλύτερα.


SNACK & COFFEE 55


Συνέντευξη

Γιάννης Αποστολόπουλος

Η ελληνική κοινότητα του specialty coffee είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου και στο ενεργητικό της διαθέτει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο!

* Ευχαριστούμε θερμά το Redd Cafe και τον κ. Ανδρέα Καροτσιέρη για την ευγενική φιλοξενία τους.

56 SNACK & COFFEE

Τα βασικά προβλήματα σήμερα είναι ότι οι παραγωγοί ελαττώνονται γιατί οι νέες γενιές φεύγουν από την καλλιέργεια καφέ, καθώς δεν θεωρείται επικερδής ενασχόληση ενώ παρατηρούμε και το φαινόμενο φάρμες που αντί να λειτουργούν ενοικιάζονται στην Airbnb πλατφόρμα! Όσοι ασχολούμαστε με το specialty coffee, είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε κάτι στον καφέ, γιατί από αυτόν ζουν σήμερα 25 εκ. οικογένειες παραγωγών. Μιλήστε μας για το SCA. Τι πρεσβεύει, ποιες είναι οι αξίες αλλά και οι δράσεις του; O SCA (Specialty Coffee Association) προέκυψε το 2016 από την ένωση του SCAA (America) και του SCAE (Europe) και είναι ένας εμπορικός οργανισμός, μέλη του οποίου αποτελούν παραγωγοί, roasters, επιχειρηματίες με μηχανές και εξοπλισμό, baristas αλλά και μεγάλες αλυσίδες καφέ, δηλαδή όλοι όσοι ασχολούνται με τον καφέ. Στο SCA έχουμε δημιουργήσει το World Coffee Research όπου μελετάμε μη γενετικά μεταλλαγμένα υβρίδια καφέ, ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και σε διάφορες ασθένειες, όπως το coffee rust. Παράλληλα βρισκόμαστε στη φάση ανάπτυξης ενός καινούργιου ιδρύματος, που θα ασχολείται με το επόμενο στάδιο που ακολουθεί το World Coffee Research, την έρευνα δηλαδή, από τον καρπό έως το φλιτζάνι με εργαλεία το μάρκετινγκ, οικονομικές μελέτες βιωσιμότητας κ.ά. Τέλος ένα τρίτο κομμάτι του SCA είναι η εκπαίδευση, το Coffee Skills Program που καταλήγει στο Diploma, με ειδικότητες barista, brewing, roasting, green coffee και censoring.

Το επόμενο κομμάτι είναι τα events. Έχουμε τους διαγωνισμούς μέσω του World Coffee Events -δυο μεγάλα show σε Ευρώπη και Αμερική- και διάφορα άλλα events σε κάθε χώρα. Ποια η άποψή σας για τις εξελίξεις στην αγορά του καφέ σε παγκόσμια κλίμακα; Η παγκόσμια αγορά του καφέ είναι στο πιο κρίσιμο σημείο της. Για μένα, στα επόμενα 5 χρόνια, η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κι αυτό σημαίνει ότι ενώ σήμερα τη δύναμη της αγοράς την έχουν οι αγοραστές, μια τέτοια εξέλιξη μεταφράζεται στο ότι αυτή θα περάσει στους παραγωγούς. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε εκτόξευση στις τιμές και ταυτόχρονα έλλειψη καφέ. Ποια η εικόνα που έχετε σχηματίσει για την ελληνική αγορά της καφεστίασης; Ο Έλληνας έπινε πάντοτε καφέ συνδυάζοντάς τον με την απόλαυση και τη διασκέδαση. Πάντα όμως ψαχνόταν. Όταν επιχειρηματίες έβαλαν στο προσκήνιο το freddo, ο Έλληνας λάτρης του καφέ πέρασε σε άλλο επίπεδο. Έμαθε τον espresso, τον cappuccino και μετά άρχισε να ψάχνεται πιο πολύ. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια Ελλήνων επιχειρηματιών καφεστίασης να προσφέρουν καλύτερο προϊόν στους πελάτες τους μπαίνοντας συνειδητά στο κομμάτι του specialty. Παράλληλα γίνεται σοβαρή δουλειά να γνωρίσει ο Έλληνας και άλλα είδη καφέ όπως το brew, το cold brew κ.λπ. Αυτό που μένει είναι να εκπαιδευτεί ακόμα περισσότερο το προσωπικό, ώστε να επικοινωνεί στον καταναλωτή τις αξίες του specialty coffee και γιατί αξίζει να πληρώσει έναν ακριβότερο καφέ. n


C FFEE FESTIVAL

29 ΣΕΠΤ - 1 ΟΚΤ 2018 ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ∆ΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙ∆Α

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE • Λεωφ. Βουλιαγμένης 328, 173 42 Αγ. Δημήτριος • τηλ.: 210 5242100 • e-mail: sales@forumsa.gr • www.athenscoffeefestival.gr


Ρεπορτάζ

Γλυκό στα cafés

must have

ΓΛΥΚΟ ΣΤΑ CAFÉS Ρεπορτάζ: Μαρία Χάλαρη | Φωτ. Αθήνας: Δημήτρης Κολιός Φωτ. Θεσσαλονίκης: Θεοδόσης Γεωργιάδης

58 SNACK & COFFEE


Το γλυκό στα καταστήματα καφεστίασης σερβίρεται σε μεγάλες απολαυστικές μερίδες, απογειώνοντας τον καφέ και τα ροφήματα. Καταγράφουμε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί τη νέα τάση της εποχής και πώς τη διαχειρίζονται οι επιχειρηματίες.

SNACK & COFFEE 59


Ρεπορτάζ

Γλυκό στα cafés

Π

1 Για τον Τάσο Λύτρα τα γλυκά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη φιλοσοφία ολόκληρου του «Πορτατίφ». 2 Το «Papillon» αποτελεί το νέο hotspot της Τούμπας με γευστικές προτάσεις καθόλη τη διάρκεια της μέρας. 3 Περισσότερα από

300 κομμάτια λαχταριστής τάρτας bueno γλυκαίνουν τους επισκέπτες του «Πορτατίφ» κάθε εβδομάδα.

ροσεγγίζοντας την έννοια του γλυκού περισσότερο σαν τάση που το θέλει σε ολόκληρο, χορταστικό κομμάτι και λιγότερο ως συνοδευτικό του καφέ σε μικρές μπουκιές, το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις καφεστίασης μετατρέπονται σε γλυκοπωλεία και μετρούν ολοένα και περισσότερα σημεία πώλησης, όπου τα γλυκίσματα έχουν κατακτήσει κυρίαρχη θέση στα menu τους. Η παρουσία των γλυκών έχει ισχυροποιηθεί με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί το σύγχρονο καταναλωτή που επιζητά κάτι περισσότερο από ένα μπισκότο δίπλα στο ρόφημα. Ακολουθώντας τις κλασικές γαλλικές συνταγές για τάρτες με ιδιαίτερες γεμίσεις, σουφλέ σοκολάτας, κέικ με πολλές στρώσεις ή αφράτες mousse και άλλοτε δημιουργώντας εμπνευσμένες παραλλαγές τους, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ποντάρουν στην αύξηση του πελατολογίου τους και στη διατήρηση του σταθερού κοινού τους. Ισχυρός σύμμαχος των επιχειρηματιών σε αυτό το βήμα στέκονται οι εταιρείες ζαχαροπλαστικής και πρώτων υλών που φροντίζουν να τους προμηθεύουν με value for money προϊόντα, απογειώνοντας το κάθε γλυκό πιάτο. Φύλλα βάσης για αφράτο μιλφέιγ, κρέμες ζαχαροπλαστικής, λαχταριστά μείγματα για σουφλέ και σοκολατόπιτες είναι μόνο ορισμένοι κωδικοί από εκείνους που συγκαταλέγονται στον προϊοντικό κατάλογό τους. Έχει αποδειχθεί άλλωστε, ότι η σωστή διαχείριση των Α΄υλών και οι μελετημένες επενδυτικές κινήσεις προς αυτή τη γλυκιά... κατεύθυνση περιγράφουν την πραγματική αξία ενός σύγχρονου hotspot.

1

Γλυκά με υπογραφή Έχοντας ως όνειρο τη δημιουργία ενός γλυκοπωλείου με μια γεμάτη κάρτα γλυκού menu ο ζαχαροπλάστης Τάσος Λύτρας «άναψε» για πρώτη φορά το Πορτατίφ του στο Κολωνάκι το 2015. Ο ίδιος, με απόλυτη γνώση της δύναμης του καφέ, από την αρχή της λειτουργίας του μαγαζιού συνδυάζει τα γλυκά με χαρμάνια από τη Βραζιλία και την Κολομβία, αλλά και με μονοποικιλιακούς 2

60 SNACK & COFFEE

3


καφέδες που φροντίζει να ανανεώνει κάθε 6 μήνες. Το κατάστημα προσελκύει ανθρώπους ηλικίας 18 έως 60 ετών και ως οι ημέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση καταγράφεται το Σαββατοκύριακο. Το πιο δημοφιλές γλυκό είναι η λαχταριστή τάρτα bueno που φτιάχνεται εξ’ ολοκλήρου με πρώτες ύλες από την εταιρεία LAOUDIS FOODS. «Σε εβδομαδιαία βάση πωλούνται 300 τέτοιες τάρτες και αυτό είναι μεγάλη χαρά για μένα. Επέλεξα τη συγκεκριμένη εταιρεία καθότι την εμπιστεύομαι πολύ για τις ποιοτικές και εύγευστες πρώτες ύλες που προσφέρει». Όπως επισημαίνει ο ζαχαροπλάστης, ένας επιχειρηματίας αν θέλει να επενδύσει στο γλυκό για να αυξήσει τον τζίρο του θα πρέπει να καταφύγει σε ποιοτικές προτάσεις και να προσφέρει πρωτότυπες επιλογές. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει και το αντίθετο ανάλογο αποτέλεσμα. Επιχειρηματικό tip: Το μυστικό της επιτυχίας για ένα σύγχρονο μαγαζί καφεστίασης είναι οι ποιοτικές επιλογές. Εάν ο επαγγελματίας επενδύσει σε αυτές θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα της συνεχώς αυξανόμενης προσέλευσης κοινού.

2

1

Σε εβδομαδιαία βάση πωλούνται στο «Μαλεμπί» περίπου 170 κομμάτια σοκολατένιου devil’s cake, που συνήθως συνδυάζεται με τσάι ή καφέ.

Piece of cake Μπορεί «Μαλεμπί» να σημαίνει «γαλακτερό», ωστόσο, στη συνείδηση των κατοίκων των νοτίων προαστίων της Αθήνας σηματοδοτεί το καφέ με τα γνήσια πολίτικα γλυκά που εδρεύει σε ένα περιβάλλον που θυμίζει πολύ τα καφενεία της Πόλης του 1970. Στο εξαιρετικής αισθητικής Μαλεμπί, που είναι προνομιακά τοποθετημένο στη διασταύρωση της Γούναρη με την Ανθέων και ασφυκτικά γεμάτο τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να βρει κάποιος γλυκά δια χειρός των ζαχαροπλαστών, Άγγελου Κάρδαρη και Δημήτρη Λεμοντζόγλου, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, στα δημοφιλέστερα γλυκά συγκαταλέγονται το πολίτικο καζάν ντιπί, το κιουνεφέ και τα σιροπιαστά. Ωστόσο, σε ιδιαιτέρως αγαπητό αναδεικνύεται και το devil’s cake, φτιαγμένο από πρώτες ύλες ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ. «Είναι το πιο δημοφιλές γλυκό από εκείνα που διαφοροποιούνται των πολίτικων. Ημερησίως δίνουμε 24 τεμάχια devil’s cake, που συνήθως συνδυάζεται με τσάι ή καφέ. Η ΚΟΝΤΑ έχει την καλύτερη ποιότητα και γι’ αυτό την επιλέξαμε», επισημαίνει ο Δημήτρης Λεμοντζόγλου. «Είναι καλό να δίνεται έμφαση στο γλυκό σε πακέτο, εάν το μαγαζί διαθέτει, για να μπορέσει να κερδίσει περισσότερο κοινό. Μόνο έτσι ανεβάζεις την

1 Αναδυόμενη τάση της εποχής αποτελεί το γλυκό στα καφέ για τον chef, Γιώργο Χουλιάρα. 2 Ο Δ. Λεμοντζόγλου με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη έφερε στη Γλυφάδα το πολίτικο γλυκό.

SNACK & COFFEE 61


Ρεπορτάζ

Γλυκό στα cafés

1 1

1

2

Η φήμη του Υάδες χτίστηκε από στόμα σε στόμα. Το menu περιλαμβάνει ροφήματα και snacks μέχρι πλήρη γεύματα και γλυκές γεύσεις. Συνήθως οι πελάτες απολαμβάνουν τα γλυκά μετά το φαγητό ή ακόμα και μόνα τους.

πώληση», προσθέτει. Ο ζαχαροπλάστης τονίζει ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Μαλεμπί είναι οι ανοιχτές βιτρίνες όπου ο πελάτης μπορεί να έχει οπτική επαφή με τα γλυκά από όπου κι αν κάθεται. Η γκάμα ανανεώνεται έτσι ώστε να συνυπολογίζονται στο τελικό αποτέλεσμα οι προτάσεις των πελατών και η κρίση των ειδικών. Επιχειρηματικό Tip: Επένδυση στο γλυκό σε πακέτο για να αποκτηθούν περισσότεροι πελάτες.

3

1 Ο εσωτερικός χώρος του «Μαλεμπί» παραπέμπει σε αστικά καφενεία της Κωνσταντινούπολης του 70’. 2 Ο Γ. Τζιβουζίδης, ιδιοκτήτης δεύτερης γενιάς του cafe Υάδες. 3 Το σουφλέ σοκολάτας είναι το γλυκό που οι πελάτες του Υάδες καταναλώνουν ακόμα και χωρίς ρόφημα.

62 SNACK & COFFEE

Θέα από ψηλά με σύγχρονες προτάσεις Το cafe Υάδες εδρεύει στο Αττικό Άλσος πάνω από τη Ν. Φιλοθέη τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από τον Αναστάσιο Τζιβουζίδη και συνεχίζει να λειτουργεί με μεράκι, έχοντας πια στο τιμόνι τα δίδυμα παιδιά του, Δέσποινα και Γιάννη Τζιβουζίδη. Το καφέ αποτελεί το στέκι όσων αναζητούν ποιότητα, αισθητική και εξαιρετική θέα μόλις 5 λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας. Κάθε επίσκεψη μετατρέπεται σε μίνι απόδραση αφού το δάσος και η φυσική ομορφιά αποτελούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του. «Η φήμη του χτίστηκε δια στόματος χωρίς καμία άλλη διαφήμιση. Το menu περιλαμβάνει ροφήματα και snacks μέχρι πλήρη γεύματα και γλυκές γεύσεις. Συνήθως οι πελάτες απολαμβάνουν τα γλυκά μετά το φαγητό ή ακόμα και μόνα τους» εξηγεί η Δέσποινα Τζιβουζίδη. Το δημοφιλέστερο έδεσμα του καταστήματος είναι το σουφλέ σοκολάτας, το οποίο προτιμούν πάνω από 70 άτομα την εβδομάδα και φέρει τη υπογραφή της ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ. «Ξεκάθαρα η εταιρεία έχει την ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής. Ο chef, Θανάσης Μπακάλης, ετοιμάζει καθημερινά γλυκίσματα με υλικά της ΑΚΤΙΝΑ όπως προφιτερόλ, χρησιμοποιώντας τη σοκολάτα, cheesecake με τριμμένο μπισκότο, μιλφέιγ με φύλλα βάσης και φυσικά το σουφλέ», καταλήγει ο Γιάννης Τζιβουδίδης. Επιχειρηματικό Tip: Μετατροπή κάθε επίσκεψης σε μια μοναδική αισθητική εμπειρία και μια μεγάλη ποιοτική γκάμα προϊόντων.


Ρεπορτάζ

Γλυκό στα cafés

Γλυκιά επίγευση

1 Ο ιδιοκτήτης-ζαχα-

ροπλάστης του Μαλεμπί, Δημήτρης Λεμοντζόγλου. 2 Στην άνετη σάλα του cafe Υάδες, οι επισκέπτες απολαμβάνουν γλυκά και ροφήματα. 3 Καφές+γλυκό, ασυναγώνιστος συνδυασμός στο Μαλεμπί.

Το Papillon είναι το νέο hot spot επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το πρωτότυπο design και τις ξεχωριστές γεύσεις που σερβίρει. Το κατάστημα έχει μια ολοκληρωμένη κάρτα menu με το γλυκό να μην μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του προς τους Θεσσαλονικείς. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από γλυκίσματα που συνοδεύουν ιδανικά ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ τον χειμώνα. «Το γλυκό είναι η αναδυόμενη τάση της εποχής και ένα προϊόν που ο κόσμος το ζητά όλο και περισσότερο στις καφετέριες. Αποτελεί έναν σεβαστό λόγο αύξησης της επισκεψιμότητας» δηλώνει ο chef, Γιώργος Χουλιάρας. Οι περισσότεροι επισκέπτες του Papillon, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο chef, προτιμούν τη mousse ferrero, η οποία φέρει την υπογραφή της εταιρείας ΙΩΑΝΝΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ και καθημερινά πωλούνται από αυτή τουλάχιστον 15 τεμάχια. «Η ομάδα του καφεζαχαροπλαστείου προτίμησε τη συγκεκριμένη εταιρεία γιατί είναι αξιόπιστη, έχει ωραίες και κυρίως εύγεστες επιλογές γλυκισμάτων, ενώ τα προϊόντα της είναι πολύ εύκολα και γρήγορα προς χρήση» τονίζει ο Γιώργος Χουλιάρας, που βρίσκεται στο πλευρό

1

του ιδιοκτήτη από την αρχή του επιχειρηματικού εγχειρήματος. Την παρασκευή των γλυκών έχει αναλάβει ο chef, φροντίζοντας οι πελάτες να φεύγουν τόσο ευχαριστημένοι ώστε να επιζητούν την άμεση επιστροφή τους για μια ακόμα γλυκιά μπουκιά. Επιχειρηματικό tip: Το γλυκό ως must-have προϊόν της εποχής, πρέπει να σερβίρεται σε ποικιλία με συνεργασίες που επισφραγίζονται με ποιότητα και ευκολία στη χρήση των υλικών. n

Τα γλυκά αποτελούν έναν σεβαστό λόγο αύξησης της επισκεψιμότητας στα καταστήματα cafe. Για το «Papillon» ναυαρχίδα των γλυκών προτάσεων είναι η mousse ferrero. 2

64 SNACK & COFFEE

3


Ρεπορτάζ

UNIQUE

SP TS

66 SNACK & COFFEE


Οι Έλληνες επιχειρηματίες αποδεικνύουν ότι η έμπνευση δεν περιορίζεται σε ένα έξυπνο menu, αλλά ριζώνει σε περίεργες τοποθεσίες και δημιουργεί μοναδικούς χώρους που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες. Ρεπορτάζ: Mαρία Χάλαρη | Φωτογραφίες: Αρχείο καταστημάτων

the place

matters

Γ

ια τους λάτρεις των ροφημάτων ο καφές αποτελεί την ύστατη απόδειξη ότι η μυρωδιά ενός καλοκαβουρδισμένου χαρμανιού, η οξύτητα στη γεύση και τα αρώματα που αναδύονται σε κάθε γουλιά είναι ένα ταξίδι. Αυτό το δεδομένο εκμεταλλεύτηκαν επιχειρηματίες της ελληνικής επαρχίας και μετέφεραν την έννοια της διαδρομής σε σημεία όπως βαγόνια, γαλαρίες τρένων και έναν πύργο τηλεπικοινωνιών, σε στέκια όπου όλοι μπορούν να απολαύσουν ελαφριά μενού, κλασικά cocktails και φυσικά καφέ σε ποικιλία γευστικών προτάσεων. Ο κοινός παρονομαστής

των τριών καταστημάτων καφεστίασης είναι η προσφορά μοναδικής θέας και πρωτότυπου περιβάλλοντος. Το Skyline Cafe Bar στη Θεσσαλονίκη ανεβάζει τους πελάτες του στα 76 μ. πάνω από τη γη, χαρίζοντάς τους πανοραμική εικόνα της πόλης. Το Gallaria στον Πλαταμώνα αποτελεί πολυχώρο αναψυχής, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του να παρακολουθήσουν δωρεάν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Τέλος, η ατμόσφαιρα του The Green Wagon στην Κοζάνη, ενός ξεχασμένου βαγονιού του ΟΣΕ, μεταφέρει τους θαμώνες στον κόσμο της γεύσης και του πολιτισμού σε ένα κατά τα άλλα πολύβουο σημείο.

SNACK & COFFEE 67


Ρεπορτάζ

Unique Spots

SKYLINE CAFE BAR

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

H θέα Οι Θεσσαλονικείς απολαμβάνουν όλη τη μέρα εικόνες από τον Θερμαίκό, τον Λευκό Πύργο, τον κήπο του Αλεξάνδρου και το Επταπύργιο.

1

Μ Η εμπειρια Το Skyline Cafe Bar προσφέρει την εμπειρία live μουσικής πιάνου τα βράδια, καθώς ο πύργος περιστρέφεται...

ta ποτα Η απόλαυση εξασφαλίζεται από μια εκτενή λίστα αναζωογονητικών smoothies και hot drinks, κρασιών και signature cocktails.

68 SNACK & COFFEE

ια τυπική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και μια στάση στο Skyline Cafe Bar, στον Πύργο του ΟΤΕ, για ένα χαλαρωτικό φλιτζάνι καφέ, ένα ποτήρι κρασί ή ένα δείπνο συνοδεία live πιάνου, που ολοκληρώνεται με την πραγματικά εκθαμβωτική θέα της πόλης. Το κατάστημα φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στον τετραώροφο τηλεοπτικό πύργο παρατήρησης ύψους 76μ., ο οποίος σχεδιάστηκε το 1966 από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Αναστασιάδη. Σημειώνεται ότι οι πρώτες εκπομπές της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης αναμεταδόθηκαν σε άσπρο-μαύρο από το εν λόγω κτίριο, ενώ στους ορόφους του φιλοξενήθηκαν ανά διαστήματα ραδιοφωνικοί σταθμοί και bars. Στα τέλη του 2016, το Skyline Cafe Bar του Ιωάννη Γεωργιάδη προχώρησε σε ανακαίνιση του εσωτερικού του χώρου, η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από τη διακοσμήτρια, Μπέτυ Βακάλη. Εν έτη 2018 ο πύργος έχει μεταμορφωθεί σε ένα μοντέρνο σημείο συνάντησης με τη σταδιακή κυκλική περιστροφή διάρκειας μιας ώρας να του έχουν χαρίσει δικαίως τον τίτλο ενός σύγχρονου τοπογραφικού μνημείου. Καθώς η περιστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη οι θαμώνες απολαμβάνουν εικόνες

2

από τον Θερμαϊκό κόλπο, τον Λευκό Πύργο, τον κήπο του Αλεξάνδρου με την πυκνή βλάστηση, μουσεία και θέατρα, αλλά και τον δρόμο που οδηγεί στο μεγαλοπρεπές Επταπύργιο. Η Λυδία Βιδάλη, marketing director του μαγαζιού δηλώνει: «Το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα είναι η καθηλωτική θέα της Θεσσαλονίκης στην περιστροφή των 360 μοιρών» Το Skyline Cafe Bar λειτουργεί από το πρωί ως τα μεσάνυχτα, διοργανώνει κοινωνικές εκδηλώσεις και χωράει 130 άτομα. Το menu διαμορφώνεται σε συνεργασία με εταιρεία catering ανάλογα με τις ανάγκες των events και της καθημερινότητας. 1 Μια πλήρης περιστροφή του Skyline Cafe Bar διαρκεί 45’. 2 Από τον πύργο αναμεταδόθηκαν οι

πρώτες εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης.


ΕΤΟΙΜΟΣ ΨΗΜΕΝΟΣ ΓΥΡΟΣ

γύρος χοιρινός, κοτόπουλο & Μοσχάρι-Αρνί H στροφή στον αυθεντικό ελληνικό γύρο σε παγκόσμιο επίπεδο μας παρακίνησε να δουλέψουμε σκληρά τα τελευταία 3 χρόνια για να πράξουμε ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών, το οποίο ο επαγγελματίας μπορεί ευκολά και γρήγορα να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει απίθανες γεύσεις.

Ιδανικός για : Πίτσες Σάντουιτς Σαλάτες Πίτες Συσκευασία 1 Kg Έτοιμος σε 2’ λεπτά.

www.megasyeeros.gr | info@megasyeeros.gr Λεωφ. Νάτο 100, Ασπρόπυργος Αττικής, 19300 | Τηλ.: 210 5584098


Ρεπορτάζ

Unique Spots

GALLARIA

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ

η σηραγγα Στον πέτρινο τοίχο της σήραγγας ξεδιπλώνεται η φωτογραφική ιστορία του μνημείου, των τρένων, της γύρω περιοχής και του σταθμού ΟΣΕ.

1

Μ το εργο Στο εσωτερικό της γαλαρίας υπάρχουν τέσσερις κατασκευές με βαγόνια τρένου, που έχουν φτιαχτεί με μεταλλικό σκελετό και διαθέτουν ξύλινη επένδυση.

tο menu Το Gallaria σερβίρει καθημερινά ροφήματα με βάση τον καφέ, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρει και ελαφριά πιάτα όπως σαλάτες και burgers.

70 SNACK & COFFEE

ια γαλαρία τρένων ενός αιώνα μεταμορφώθηκε σε χώρο αναψυχής από τον αρχιτέκτονα, Χρήστο Νταούκα – Γκαρρόνε. Το Gallaria εδρεύει σε ένα παραθαλάσσιο σημείο με πλούσια βλάστηση κάτω από το κάστρο του Πλαταμώνα και είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Τζόβα. Η αρχιτεκτονική επέμβαση έγινε από το ανοιχτό βόρειο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι τον Πύργο-Πυροβολείο και τον ανοιχτό χώρο και διήρκεσε 6 μήνες. Η γραμμή, ο πύργος, η γαλαρία προστατεύονται από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Έμπνευση για τον σχεδιασμό του πολυχώρου ήταν η αύρα του χώρου, η αμαξοστοιχία και οι μαυρισμένοι τοίχοι. «Κατά την επένδυση αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, αλλά τα καταφέραμε» αναφέρει ο ιδιοκτήτης, Απόστολος Τζόβας. Το αρχιτεκτονικό θαύμα 2

του Πλαταμώνα ανήκει επίσης στον αδερφό του, Εμμανουήλ, και στον πατέρα τους, Γιώργο. Ο ίδιος εξηγεί: «Ο πύργος λειτουργεί σαν εκθεσιακός χώρος ζωγραφικής και φωτογραφίας σε μια διάταξη «Π» πάνω σε μια μεταλλική κατασκευή όπου οι οπτικές φυγές μέσω ανοιγμάτων προς τη θάλασσα και τον ουρανό καθιστούν την εμπειρία μοναδική. Κάθε επίσκεψη είναι δωρεάν για το κοινό». Το Gallaria σερβίρει μια γκάμα ροφήματων με βάση τον καφέ, χυμούς, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προσθέτει στον κατάλογό του ορισμένα κρύα πιάτα όπως σαλάτες και burgers. Κατά ομολογία αυτός ο πολυχώρος συμβάλλει δυναμικά στην αναβάθμιση της τουριστικής δράσης της Πιερίας. 1 Το εξωτερικό ντεκ σχεδόν αφομοιώνεται αρχιτεκτονικά στο τοπίο. 2 Σταθερή θέα, η θάλασσα. 3 Το design δένει μοναδικά με το μνημείο.

3


ΠΩΛΗΣΗ ORIGINAL WAFFLES

Έτοιμο μίγμα Savory Waffle's & Pancake Έτοιμο μίγμα Βαφλας & Pancake

ORIGINAL WAFFLES

Έτοιμο μίγμα Κρέπας ORIGINAL WAFFLES

Πραλίνες

ORIGINAL WAFFLES

Σιρόπια ORIGINAL WAFFLES

ΕΚΠΤΩΣΗ -30%

στο μίγμα Βάφλας & Pancake ORIGINAL WAFFLES, με δικό σας μηχάνημα.

www.originalwaffles.gr

Original Waffles


Ρεπορτάζ

Unique Spots

THE GREEN WAGON

KOZANH

H ιδεα Όνειρο του Γιώργου Χαλβατζή ήταν η δημιουργία ενός μίνι bar μέσα σε βαγόνι, προσφέροντας υπηρεσίες καφεστίασης σε ταξιδιώτες και περαστικούς.

1

ο χωροσ Το καφέ χωρά μέσα σε ένα βαγόνι τρένου, χωρισμένο στα δύο. Το μισό υποδέχεται τους πελάτες με σαλονάκια και το υπόλοιπο με τραπέζια και καρέκλες.

ο καφεσ Το menu περιέχει προϊόντα με βάση τον καφέ σε ποικιλία ροφημάτων, cocktails και ορισμένα snacks με τοπικές πρώτες ύλες ως συνοδευτικά.

72 SNACK & COFFEE

Ό

πως αποκαλύπτει ο επιχειρηματίας, Γιώργος Χαλβατζής η ιδέα για την εκμετάλλευση του εγκαταλειμμένου βαγονιού στον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ στην Κοζάνη έχει ρίζες πολλά χρόνια πίσω. Ωστόσο, η λειτουργία των τρένων δεν του επέτρεπε να υλοποιήσει το όνειρό του που δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία ενός καφέ – μίνι bar που θα υποδέχεται από νωρίς το μεσημέρι μέχρι μετά τα μεσάνυχτα ταξιδιώτες, περαστικούς και επισκέπτες κάθε ηλικίας και θα σερβίρει εκλεκτούς καφέδες, ζεστές σοκολάτες τον χειμώνα, λίγα αλλά ποιοτικά κρύα snacks ως συνοδευτικά των ποτών και ορισμένα κλασικά cocktails. «Την μετατροπή του βαγονιού-ψυγείου ανέλαβαν οι μηχανικοί Κωνσταντίνος Μάτανας και ο Γιώργος Αθανασιάδης. Ανοίξαμε όλα τα παράθυρα, μπήκαν καινούργιες λαμαρίνες από την αρχή, φτιάξαμε τις επενδύσεις, βάψαμε όλο το βαγόνι και προσθέσαμε καθίσματα. Το μισό The Green Wagon όπως το ονομάσαμε έχει μικρά σαλονάκια και στο υπόλοιπο προσθέσαμε τραπεζοκαθίσματα. Συνολικά το καθιστικό χωρά 40 άτομα» εξηγεί ο επιχειρηματίας, στου οποίου την ιδιοκτησία ανήκει και το κεντρικό κυλικείο του σταθμού. Φυσικά, για εκείνους που δεν επιθυμούν να κάνουν πολύωρη στάση, το μαγαζί λειτουργεί και ως

2

take away με χαμηλές τιμές. Η δεύτερη αυτή επιχειρηματική κίνηση του Γιώργου Χαλβατζή πλαισιώνεται από την ενεργή συμβολή της συζύγου του, Λήδας Παπαντώνη. Ο μηχανικός Γιώργος Αθανασιάδης δηλώνει σχετικά: «Για να πραγματοποιηθεί το make over του βαγονιού χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες και αδιάκοπη σκληρή δουλειά». n 1 Οι πύλες του The Green Wagon άνοιξαν τον Δεκέμβρη. 2 Το καθιστικό του βαγονιού χωρά 40

άτομα που φιλοξενεί σε τραπέζια και καναπέδες.


Ή ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΈΡΑ ΤΉΣ ΧΩΡΊΣ ΧΟΆΝΗ ΆΠΆΓΩΓΗΣ FIRE

ΤΈΛΈΙΟ ΨΉΣΙΜΟ ΓΙΑ ARTISAN PIZZA ΣΈ 90 ΔΈΥΤΈΡΟΛΈΠΤΑ!

DOUBLE BATCH 2 ΦΟΥΡΝΟΙ ΣΈ 1.

HIGH h CONVEYORS Ο ΠΙΟ ΓΡΉΓΟΡΟΣ CONVEYOR ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΉΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Foodservice & Laundry Equipment T. 22950 42791 | www.xenex.gr


Αφιέρωμα

Cocktail Winners

this is a

man’s

world Οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Cocktail του Beer & Spirits Show της HORECA 2018 είχαν ανδρική υπογραφή. Σας παρουσιάζουμε τους τέσσερις νικητές των αντίστοιχων κατηγοριών μαζί με τις μοναδικές δημιουργίες τους που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για όλους! Ρεπορτάζ: Μαρία Χάλαρη | Φωτ.: Δημήτρης Τσίτσος | Επιμέλεια: Ελένη Μανίκα

74 SNACK & COFFEE


SNACK & COFFEE 75


Αφιέρωμα

Cocktail Winners

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΙΣΤΑΝΗΣ Αν η σκληρή δουλειά και το πείσμα «διάλεγαν» πρόσωπο, τότε θα έπαιρναν αυτό του Κωνσταντίνου Ριστάνη, που ντύνει κάθε του επαγγελματικό βήμα με ψυχή και ταλέντο. Ο 34χρονος bartender από τα Γιάννενα εμπνεύστηκε το Nemesis, το νικητήριο ποτό του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ελληνικού Cocktail, από την αρχαία θεότητα Νέμεσι, η οποία αναφέρεται στη δίκαιη μοιρασιά και έχει αντικειμενική αξία. Τόσο αντικειμενική όσο και οι επιτυχίες του ίδιου. Ο Κωνσταντίνος Ριστάνης τον τελευταίο χρόνο εκπροσώπησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του Ti Punch Cup 2018 τον Μάρτιο, κέρδισε το εισιτήριο για τον παγκόσμιο του Southern Comfort στη Ν. Ορλεάνη τον Ιούλιο, ενώ για πρώτη φορά ανέλαβε χρέη κριτή, αναζητώντας το μεγαλύτερο ταλέντο για τον παγκόσμιο τελικό του Cutty Sark στο Λονδίνο.

Nemesis • 30 ml Metaxa 5* • 15 ml Opuntia Liquer • 15 ml Liquer Castro bergamot • 20 ml φρέσκο χυμό λεμόνι • 10 ml simple sugar syrup • Zest λεμονιού Γαρνιτούρα: Zest λεμόνι Τρόπος παρασκευής: Shake Ποτήρι: Nick & Nora

ΕΛΛΗΝΙΚΟ COCKTAIL

76 SNACK & COFFEE


ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Η φράση “τόπο στα νιάτα” ορίζει με κυριολεξία τον Μιχάλη Εμμανουήλ, που σε νεαρή ηλικία και λίγους μήνες πίσω από τη μπάρα του Ten Cocktail Bar, στη Λαμία, ξεχώρισε σε δύο διαγωνισμούς. Η πρώτη του διάκριση ήρθε στο Young Bartender 2017, όπου βραβεύτηκε για την τεχνική του ενώ η νίκη του στον 14ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Classic Cocktail τον έστειλε στην Εσθονία για τον παγκόσμιο διαγωνισμό I.B.A. Ο 24χρονος έχοντας δάσκαλο το φιναλίστ του ελληνικού τελικού του World Class 2017, Ζάχο Κυρίτση, δημιούργησε μέσα σε ένα χειροποίητο ποτήρι, το Starfall. Το cocktail είναι εμπνευσμένο από τη βροχή των αστεριών, που κάποιοι πιστεύουν ότι τότε οι ευχές πραγματοποιούνται. Ο Μιχάλης Εμμανουήλ είδε τη δική του να εκπληρώνεται με τη νίκη του, η οποία είχε γεύση καραμέλας, φουντουκιού και άρωμα πορτοκαλιού.

Starfall • 35 ml G’vine Floraison • 10 ml Stolichnaya salted caramel • 25 ml Giffard fig syrup • Αιθέρια έλαια φουντουκιού • Zest πορτοκαλιού Γαρνιτούρα: Αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, ρέβα Τρόπος παρασκευής: Shake Ποτήρι: φλιτζάνι καφέ και βάση λικέρ

classic Cocktail

SNACK & COFFEE 77


Αφιέρωμα

Cocktail Winners

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ Ο αυθορμητισμός είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του και οι δημιουργίες -ακόμα και χωρίς σταγόνα αλκοόλ- το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα. Ο Τζίμης Πατσούρας από το Bar Philosophy ασχολείται με το bartending 18 χρόνια και έχει ηγηθεί στα καλύτερα bars της αγοράς. Μεταξύ αυτών τα Queen στη Μύκονο, Bock Beer Restaurant στο Κουκάκι, Jax All Day Cafe Bar στην Πάτρα. Ο 38χρονος πρόσθεσε στο ενεργητικό του και τη νίκη στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Non Alcohol Cocktail, όπου δημιούργησε το άνευ αλκοόλ Freshground, εμπνευσμένο από τα πέντε στοιχεία της φύσης: ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο, νερό. Στο cocktail αποτυπώνονται έτσι και ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως γοητεία, αποφασιστικότητα, υπομονή, περιπέτεια. C

M

Freshground • 30 ml Πουρέ πεπόνι • 15 ml Μανταρίνι • 15 ml Αγαύη • 15 ml Γκρέιπφρουτ • 4 ml Σελινόριζα • 2,5 ml Πιπεριά Γαρνιτούρα: Φύλλα ανανά, zest πορτοκάλι, ρέβα Τρόπος παρασκευής: Shake Ποτήρι: Rocks

Non Alcohol Cocktail

78 SNACK & COFFEE

Y

CM

MY

CY

CMY

K


2


Αφιέρωμα

Cocktail Winners

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΘΑΝΑΣΟΥΔΑΣ Με δεξιοτεχνικούς χειρισμούς των shakers και των μπουκαλιών ο Αχιλλέας Θανασούδας έκανε σταδιακά το flairtending τρόπο ζωής. Ο 25χρονος μετρά τρεις συμμετοχές, δύο πρωτιές και μια δεύτερη θέση σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Flairtending το 2016, 2017 και 2018. Η νίκη τού 2016 τον ταξίδεψε στο Τόκιο στο World Cocktail Championship, ενώ η διάκριση του στον 14ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Flairtending χαρακτηρίστηκε από τη γεύση του gin και το χρώμα των raspberries. Το cocktail The Red Diamond αποτυπώνει την ομορφιά του κόσμου που συνήθως κρύβεται στα μικρά πράγματα. n

• 45 ml Blue Beatle Gin • 15 ml Maraschino Liqueur Giffard • 15 ml πουρέ Raspberry Ponthier • 10 ml Syrup Honey Giffard • 15 ml φρέσκος χυμός lime • Spray Plum Bitter Fee Brotherals Γαρνιτούρα: φρέσκος δυόσμος & raspberry, αποξηραμένο δαμάσκηνο ΠΟΤΗΡΙ: Coupe

Flair tending cocktail

80 SNACK & COFFEE

Ευχαριστούμε θερμά το Bar Philosophy για τη φιλοξενία της φωτογράφισης.

The Red Diamond


2


Αποστολή

Συμπληρώνοντας τον χαρακτηρισμό της ως ιστορική πόλη, η Τρίπολη πλέον αναδεικνύεται ως ένας σύγχρονος προορισμός και ένας

h ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ

Αποστολή: Στέφανος Τσουλάκης Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολιός

82 SNACK & COFFEE


μοντέρνος τόπος για τους κατοίκους της, καθώς η αγορά του καφέ αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής.

ολη

στην αγορα του καλου καφε

SNACK & COFFEE 83


Αποστολή

Τρίπολη

Σ

1 To ξύλο κυριαρχεί στη διακόσμηση του Negro Style Bar. 2 Οι Αντώνης Μιχα-

γιάννης και Κων/νος Πανικολάου από το Negro Style Bar.

ε ενετικά έγγραφα του 15ου αιώνα η πόλη αναφέρεται ως Τροπολιτζά και μετά το 17ο αιώνα μετατρέπεται σε μια από τις κεντρικές πόλεις του Μοριά με ιδιαίτερη σημασία. Κατά την περίοδο της Επανάστασης, η Τριπολιτσά γράφει τη δική της σελίδα στην ιστορία με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας με μόνιμο πληθυσμό πάνω από 45.000 κατοίκους, ενώ αποτελεί έδρα της Περιφέρειας Πελοπονήσσου. Υψηλής ποιότητας καφές και εξαιρετικές υπηρεσίες είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης των καταστημάτων καφεστίασης της πόλης, με τις επενδύσεις να μην λείπουν ακόμα και την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στον τοπικό πληθυσμό προστίθενται οι φοιτητές και οι φαντάροι, οι οποίοι ενισχύουν με την παρουσία τους την τοπική αγορά, καθώς υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η πλατεία Πετρινού μετατρέπεται στο πιο πολυσύχναστο μέρος της Τρίπολης. Ταυτόχρονα, οι ομάδες της πόλης, Αστέρας Τρίπολης και Αρκαδικός που διαπρέπουν σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ συμβάλλουν στην τόνωση της αγοράς, με τον αθλητικό τουρισμό να αναδεικνύεται σε σημαντική πηγή εσόδων τόσο για τα καφέ όσο και για την πόλη συνολικότερα.

Η καφεκεντρική πλατεία Η δημιουργία της πλατείας Πετρινού το 2012 οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας ξεχωριστής πιάτσας που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει πολλά καταστήματα καφεστίασης. Ένα από αυτά, το Baarak, δεσπόζει με την παρουσία του από το 2011, όπου μετά από την τελευταία του επέκταση έχει πολλαπλασιάσει τις δυνατότητές του. Ο Παναγιώτης Μάγκλαρης με 30 χρόνια στο χώρο της καφεστίασης, μαζί με τους Νίκο και Δημήτρη Πετρόπουλο θεωρούν βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας την εκπαίδευση του προσωπικού, έχοντας δημιουργήσει ένα σύγχρονο χώρο που μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 300 άτομα την ημέρα. Όπως σημειώνει ο ιδιοκτήτης: «Ο καφές είναι στην κουλτούρα του Έλληνα» και με την κατανάλωση περίπου 2,5 τόνων espresso Illy το χρόνο, τονίζει πως ο freddo κατέχει πλέον κυρίαρχη θέση σε σχέση με το φραπέ και τον ελληνικό που βρίσκονταν παλιότερα στη κορυφή. Τη σταδιακή μετάβαση των προτιμήσεων του κόσμου, διαπιστώνουν κι άλλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη. «Οι καταναλωτικές συνήθειες του καφέ έχουν αλλάξει δραστικά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τρίπολη, με τον κόσμο να έχει πλέον άποψη για το προϊόν που καταναλώνει,

Οι καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων έχουν ακολουθήσει το ρεύμα των καιρών, με το freddo να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων. 1

84 SNACK & COFFEE

2


3 4 5

3 O Παναγιώτης Μάγκλαρης από το Baarak διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο της καφεστίασης. 4 Οι δυνατότητες του Baarak αυξήθηκαν μετά την επέκταση του. 5 Το Coppola στην πλατεία Πετρινού αποτελεί μια μοντέρνα πρόταση στην πόλη. 6 Ο ιδιοκτήτης του Coppola, Πιτ Τζαβάρας.

6


Αποστολή

Τρίπολη

Ξεχωριστές επιλογές

1

ενώ μπορεί να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τα καλά χαρμάνια», σημειώνει ο Πιτ Τζαβάρας με πολυετή εμπειρία στο χώρο της καφεστίασης, ο οποίος ανήμερα των Χριστουγέννων του 2013 εγκαινίασε το Coppola. Σε ένα χώρο που... από πάντα μύριζε καφέ, καθώς λειτουργούσε παλιά ως καφεκοπτείο, έχει δημιουργηθεί πλέον ένα μοντέρνο κατάστημα που ακολουθεί τα πρότυπα της σύγχρονης εποχής. Προσφέροντας τον espresso Hausbrandt, ο ιδιοκτήτης τονίζει πως «η διαρκή αναζήτηση της ποιότητας αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον ίδιο», ενώ δηλώνει πως στοχεύει στο κοινό της πόλης που αποζητά αναβαθμισμένες υπηρεσίες και προϊόντα.

Στο πιο καφεκεντρικό σημείο της πόλης, στην πλατεία Πετρινού, μια διαφορετική πρόταση για τους κατοίκους αποτελεί το Γλυκοπωλείο του Κωνσταντίνου Ρουμελιώτη που λειτουργεί από το 2014 και στοχεύει στην προσέλκυση πελατών μεγαλύτερης ηλικίας, οικογενειών αλλά και του γυναικείου πληθυσμού που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα γλυκά. Ο ίδιος, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, αποφάσισε με αφορμή την κρίση να επιχειρήσει στην καφεστίαση, με το Γλυκοπωλείο να αποτελεί το δεύτερο εγχείρημά του στη πόλη. Τηρώντας αυστηρά την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος, έχει καταφέρει να χτίσει το όνομα του ως ένα οικογενειακό μαγαζί που δεν κάνει καμία έκπτωση στη ποιότητα των πρώτων υλών των προϊόντων του. «Η φήμη μας αναπτύχθηκε μέσα από τα καλά λόγια των πελατών μας, οι οποίοι δοκιμάζοντας τα γλυκά μας έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης, επεξηγώντας πως μαζί με τα εξαιρετικά χειροποίητα γλυκά που προσφέρει σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σερβίρει τον καφέ της εταιρείας Coffee Republic. «Τα γλυκά και ο καφές αποτελούσαν πάντα ένα ασυναγώνιστο δίδυμο που προσελκύει τον κόσμο κάθε ηλικίας».

1 Το Olive Green αποτελεί την πιο elegant πρόταση της πόλης. 2 Τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται εντός του χώρου, αποτελούν το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. 3 Ο ιδιοκτήτης Αποστόλης Κυρίμης έχει καταφέρει να κερδίσει τα θετικά σχόλια του κοινού της πόλης, με τις εκλεπτυσμένες επιλογές του Olive Green.

2

86 SNACK & COFFEE

3


Αποστολή

Τρίπολη

1

2

Άνοιξη και φθινόπωρο είναι οι εποχές που γεμίζουν τα καταστήματα, με την κίνηση στην πόλη να είναι ιδιαίτερα αυξημένη τις πρωινές ώρες. Με γνώμονα την ποιότητα

1 Η διακόσμηση στο Γλυκοπωλείο αλλάζει κάθε σεζόν. 2 Ο ιδιοκτήτης του Γλυκοπωλείου, Κων/νος Ρουμελιώτης. 3 Ο Θοδωρής Παναγόπουλος πιστεύει πολύ στο εγχείρημα του Capsia Cafe.

88 SNACK & COFFEE

Προχωρώντας λίγο πιο πέρα, στα «σύνορα» της κεντρικής πιάτσας του καφέ με το καλοκαιρινό σημείο στη πλατεία Άρεως, λειτουργεί τα τελευταία 18 χρόνια το Negro Style Bar των Αντώνη Μιχαγιάννη, Κωνσταντίνο Παπανικολάου, Χρήστο Νικολάου και Σάκη Λαγό. Ένας χώρος που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αισθητική του και το πρωτότυπο concept, όπως και για το γεγονός ότι όλοι του οι ιδιοκτήτες έχουν διατελέσει στο παρελθόν υπάλληλοι. Άνοιξη και Φθινόπωρο είναι οι εποχές που κινείται περισσότερο η αγορά του καφέ στη Τρίπολη και γι' αυτό το λόγο οι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να κλείνουν το κατάστημά τους το καλοκαίρι. «Το γεγονός αυτό, βοηθάει κι εμάς να κάνουμε μια παύση διορθώνοντας τυχόν λάθη, ενώ ο κόσμος μάς αναζητά και πάλι τον χειμώνα», σημειώνει ο Αντώνης Μιχαγιάννης. Το Negro Style Bar σερβίρει το δικό του house blend χαρμάνι σε συνεργασία με την εταιρεία Mitsiopoulos Group η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2002. Η στρατηγική του καταστήματος βασίζεται στην ποιότητα των προϊόντων, αλλά και την προσωπική επικοινωνία με τον κόσμο. «Είναι δύσκολες οι εποχές και τα χρήματα που επενδύει ο πελάτης πρέπει να τα παίρνει πίσω σε ποιότητα και εξυπηρέτηση. Η ρήση value for money είναι πιο επίκαιρη από ποτέ» δηλώνει

ο Αντώνης Μιχαγιάννης δίνοντας το στίγμα του Negro Style Bar στην Τρίπολη. Το Olive Green ή... Ελιά όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι άνοιξε το 2005 και πλέον έχει γίνει το talk of the town, καθώς ξεχωρίζει τόσο με την πλούσια κάβα που διαθέτει όσο και με τις πρωτότυπες μουσικές επιλογές. Ο ιδιοκτήτης Αποστόλης Κυρίμης τονίζει πως το εγχείρημα αυτό αποτέλεσε την πρώτη του επαφή με τον κλάδο καφεστίασης, η προσπάθειά του ωστόσο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώ ούτε η φωτιά που κατέστρεψε το μαγαζί το 2012 μπόρεσε να ανακόψει την ανοδική του πορεία. 3


contract by

Υψηλή ποιότητα σε επαγγελματικά έπιπλα στις καλύτερες τιμές της αγοράς ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΟ

homemarkt.gr

E-shop - 1o χλμ. Ν.Ε.Ο Κατερίνης-Αθηνών - Τηλ.: 23512 35222 Κεντρικό - 28ης Οκτωβρίου 9, Κατερίνη - Τηλ.: 23510 39798 Χονδρική - 3ο χλμ. Π.Ε.Ο Κατερίνης-Θεσ/κης - Τηλ.: 23510 91200 email : info@homemarkt.gr

www.homemarkt.gr


Αποστολή

Τρίπολη

τέσσερις οικογένειες ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσφέροντας τον καφέ Buondi και προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, ελπίζουν να μετατρέψουν το κατάστημα σε έναν ακόμη πόλο έλξης στην περιοχή, όπου παράλληλα θα λαμβάνουν χώρα μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως δηλώνει ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Θοδωρής Παναγόπουλος. «Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την περιοχή γύρω από τα Σπήλαια και να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου οι οικογένειες θα έχουν ένα ποιοτικό μέρος εξόδου εκτός πόλης». Αντίστοιχα, στον περιφερειακό δρόμο της Τρίπολης υπάρχει το Artisimo. Τα αδέλφια Χαράλαμπος και Δημήτρης Κόττης βρέθηκαν στο χώρο της καφεστίασης πριν από 2 χρόνια, όταν τους παρουσιάστηκε η ευκαιρία να επενδύσουν στην περιοχή. Εκεί όπου ξεκινούν και τελειώνουν οι εξετάσεις των σχολών οδηγών, το έδαφος φαινόταν πρόσφορο για τη νέα επένδυση, ενώ και οι ίδιοι δεν έχουν σταματήσει να εκπαιδεύονται συνεχώς στο θέμα του καφέ, με την Dimello να βρίσκεται στο πλάι τους από την αρχή. Τώρα, σχεδιάζεται η νέα επέκταση του καταστήματος καθώς το κοινό είναι πολυπληθές. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ιδιοκτήτες, «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου και μόνο θετικά βλέπουμε τα πράγματα για το μέλλον».

1 Στο Olive Green σερβίρεται καθημερινά καφές από την εταιρεία Lavazza, ενώ προσφέρονται σοκολατάκια, κέικ και μπισκότα ως συνοδευτικά. Η στρατηγική του Αποστόλη Κυρίμη για την θετική πορεία και την εξέλιξη μιας επιχείρησης μέσα στο χρόνο, τονίζει πως ορίζεται στον εξής κανόνα: «Όσο πιο ιδιαίτερα και στοχευμένα ξεκινάς με συγκεκριμένα εφόδια, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχίας σου».

Επεκτείνοντας τις πιάτσες Έξω από την πόλη της Τρίπολης, στο χωριό Κάψια βρίσκεται το Capsia Cafe. Ένας χώρος που δημιουργήθηκε το 2010 από την τοπική αρχή, αλλά έμενε αναξιοποίητος. Κοντά στα σπήλαια Κάψια,

1 Με φόντο τα Σπήλαια το Capsia cafe αποτελεί τον ιδανικό χώρο για χαλαρωτικές στιγμές. 2 Ο συνδυασμός αρτοσκευασμάτων και ποιοτικού καφέ κάνει το Artisimo να ξεχωρίζει . 3 Ο Χαράλαμπος Κόττης, ιδιοκτήτης του Artisimo εκπαιδεύεται συνεχώς στην καφεστίαση επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα .

2

90 SNACK & COFFEE

3


%ηνικά 0 0 1 αέσπκόα ελτλα φρ φρού

χάωχραίςρη z

SNACK & COFFEE 91


Αποστολή

Τρίπολη

Η Τρίπολη σε αριθμούς Αποτελώντας το σταυροδρόμι της Πελοποννήσου, η Τρίπολη συνεχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς χωρίς να ξεχνά την ιστορία της. Νέες επιχειρήσεις ανθίζουν με την εμπορική δραστηριότητα να επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας αισιοδοξία για το μέλλον.

157

47.457

XΛM.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤHΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

16.442 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

2.755 συνολικα Οι επιχειρησεισ που δραστηριοποιούνται στην τριπολη. EK TΩΝ ΟΠΟΙΩΝ

148 97 cafes ΚΑΙ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

92 SNACK & COFFEE

1

30

45

XΛM.

XΛM.

ΑΠΟ το ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΡΟΣ


Tο Μεγάλο Καφενείο σερβίρει καφέ από το 1853! Στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται ένα ζωντανό μνημείο της πόλης. Η «Ακρόπολη» της Τρίπολης, το Μεγάλο Καφενείο λειτουργεί από το 1853 σε ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια της πόλης. Ένας χώρος όπου με την είσοδο του ο επισκέπτης νιώθει να κατακλύζεται από την παρουσία του χρόνου που βρίσκεται παντού. Η διακόσμηση θυμίζει αρχοντικό με τα βιεννέζικα ξυλόγλυπτα έπιπλα του 19ου αιώνα να πλαισιώνουν τα παραδοσιακά μαρμάρινα τραπέζια, τις ξύλινες καρέκλες, τους βελούδινους καναπέδες, τους εντυπωσιακούς καθρέφτες και τις πολυτελείς κουρτίνες, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να δει και μέρος συλλογής αντικειμένων από την εποχή της Επανάστασης. Ο χρόνος έχει σταματήσει στο Μεγάλο Καφενείο, με μερικά ρολόγια να δείχνουν πάντα 12. «Έχω βάλει τους δείκτες των σταματημένων ρολογιών στις 12:00 που ήταν η ώρα της άλωσης της Τριπολιτσάς», εξηγεί ο Παρασκευάς Κατσικερός διαχειριστής του καταστήματος από το 1998. Ο ίδιος διατηρεί το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών για το οποίο ήταν φημισμένο το ιστορικό κατάστημα, προσφέροντας όλα τα είδη καφέ, και ελπίζει το Μεγάλο Καφενείο να γίνει

1 μέλος των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης. Μέχρι το 1923 φιλοξενούσε μόνο την ελίτ της πόλης και όσους ήταν άνω των 40 ετών. Θεατρικό σπίτι σημαντικών ανθρώπων που έχουν γράψει την ιστορία τους στη σκηνή, όπως οι Αιμίλιος Βεάκης, Νικόλαος Δεκατσάς, και η Μαρίκα Κοτοπούλη. Στο βιβλίο επισκεπτών που διατηρεί ο ιδιοκτήτης, φιλοξενούνται οι εντυπώσεις πλήθους διασήμων και πολιτικών, με προεξάρχοντα τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. «Το κατάστημα αποτελεί έναν κρίκο που ενώνει επιτυχημένα το παρόν με το παρελθόν» αναφέρει ο Παρασκευάς Κατσικερός και με αισιοδοξία διατρανώνει πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για την οικονομία και τη χώρα. n

1 Στον εσωτερικό χώρο του καφενείου υπάρχουν ακόμα έπιπλα που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα . 2 Το Μεγάλο Καφενείο στέκεται αγέρωχα στην πλατεία του Αγ. Βασιλείου εδώ και 165 χρόνια. 3 Ο Παρασκευάς Κατσικερός με τη σύζυγό του, Γεωργία συνεχίζουν σήμερα περήφανα τη διαχείριση του ιστορικού καφενείου.

2

3


Συνέντευξη

94 SNACK & COFFEE


Ο Ταϊβανέζος Chad Wang, Πρωταθλητής του 2017 World Brewers Cup, επισκέφθηκε την HORECA 2018 δίνοντάς μας την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για το brew, την τεχνική και τη φιλοσοφία του γύρω από τον καφέ. Συνέντευξη: Ελένη Μανίκα | Κεντρική φωτογραφία: Κώστας Ταχιάτης

CHAD WANG Brewer παγκοσμίου κλάσης

Μ

ε την οικογένειά του να δραστηριοποιείται στον εμπορικό καφέ και τον εξοπλισμό του, ο 28χρονος Chad Wang εξοικειώθηκε εξ απαλών ονύχων με το αντικείμενο. Δεν ήταν τόσο οι επιχειρήσεις που τον κέρδισαν, όσο η ενασχόληση με την παρασκευή του καφέ, η εξειδίκευση στο brew και η συνεχής προσπάθεια τελειοποίησης της τεχνικής του. Ένα πάθος που το 2016 τον αντάμειψε με την 3η θέση στο World Brewers Cup ενώ στον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2017 στη Βουδαπέστη ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου εδραιώνοντας τη θέση του στη διεθνή σκηνή του καφέ. Βρέθηκε στην έκθεση HORECA 2018 για να παρακολουθήσει τα πρωταθλήματα του SCA Greece και να συναντηθεί με τον προπονητή και όπως αναφέρει «φίλο του πια», Στέφανο Δωματιώτη. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο SNACK&COFFEE μοιράστηκε tips για τους διεκδικητές τίτλων, που μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε κάθε brewer.

Προσήλωση κι επιμονή Η ενασχόλησή του με το αγωνιστικό μέρος του καφέ, η προετοιμασία και συμμετοχή σε διαγωνισμούς, ξεκίνησε μόλις το 2015. Κρίνοντας εκ του εντυπωσιακού αποτελέσματος, είναι αδύνατο να μη μιλήσει κανείς για το ταλέντο του. Χωρίς να το αρνείται αλλά διατηρώντας χαμηλό προφίλ, ο Chad Wang δίνει παράλληλα έμφαση και σε μια άλλη απαραίτητη συνιστώσα της επιτυχίας, την πειθαρχία και τη σκληρή εξάσκηση που απαιτήθηκε από πλευράς του. «Ξεκίνησα να πειραματίζομαι σαν barista αρχικά τον Ιούνιο του 2015 και σύντομα, αποφάσισα να ασχοληθώ με το brew. Εκείνη την περίοδο ήρθα σε επαφή με τον Στέφανο Δωματιώτη που βρισκόταν στη Σανγκάη. Μόλις δοκίμασα το brew του ήταν σαν να ανακάλυψα τη μαγεία του καφέ και θέλησα να αποκτήσω την σχετική τεχνογνωσία. Ξεκίνησα την προπόνηση μαζί του και μετά από έντονη προσπάθεια και προσήλωση στο στόχο, κατάφερα μέσα σε δύο χρόνια να κατακτήσω την κορυφή».

SNACK & COFFEE 95


στο αποτέλεσμα; «Ο καφές φίλτρου είναι ό,τι πιο κοντινό στα αληθινά χαρακτηριστικά του καφέ και αυτό με συναρπάζει. Eίναι μόνο καφές και νερό και δεν προστίθεται τίποτα. Ούτε γάλα, ούτε ζάχαρη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν brewers είναι να μετατρέπουμε σε τέλειο το απλό, συνδυάζοντας τον καφέ με το νερό. Στην εποχή της αυτοματοποίησης είναι ρομαντικό να φτιάχνουμε καφέ όπως παλιά...».

Προσοχή στην αναλογία

Μαγικό... φίλτρο Του ζητήσαμε να μιλήσει για το brew και τι σημαίνει για εκείνον και αμέσως το πρόσωπό του φωτίστηκε. «Λατρεύω την ευγένεια του καφέ φίλτρου. Πίνεται εύκολα και χαρίζει απόλαυση για μεγαλύτερo χρονικό διάστημα από τον espresso». Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του brewer, όμως,

Εκτός από την εξειδίκευση, τον εξοπλισμό και το χέρι... του brewer μεγάλη βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα δίνει η αναλογία καφέ και νερού, καθώς επίσης και η τεχνική που χρησιμοποιεί ο κάθε brewer. «Εξυπακούεται ότι υπάρχει η ιδανική αναλογία για κάθε καφέ. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του πράσινου κόκκου και το ψήσιμο και θέλει πολλές δοκιμές για να καταλήξεις. Για παράδειγμα, στον τελικό της Βουδαπέστης, χρησιμοποίησα αναλογία 16,7 με 15 γρ. καφέ σε 250ml νερό στους 92 βαθμούς Kελσίου. Αλλά για να βρεθεί αυτή η σωστή αναλογία, δοκίμασα 300 καφέδες στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου. Ο καφές που με ικανοποίησε και αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω στο Παγκόσμιο ήταν το νούμερο 227. Πρόκειται για έναν Geisha από τη Νinety plus Geisha estates στον Παναμά, όπου η συλλογή των καρπών είχε γίνει τον Ιανουάριο και το roasting μόλις τρεις ημέρες πριν από το διαγωνισμό!». n

Ο καλός brewer είναι ικανός να εκφράσει τον καφέ όπως είναι, ενώ ένας πιο προχωρημένος πρέπει να έχει την ικανότητα να αλλάζει τα χαρακτηριστικά του καφέ και να διορθώνει τα ελαττώματά του.

Taste, taste and taste!

Επάνω και δεξιά: Στιγμιότυπα από τη βράβευσή του στον Παγκόσμιο και στην παρουσίασή του. (Φωτ. Dianne Wang)

96 SNACK & COFFEE

Γεύση, γεύση και γεύση: αυτό επαναλάμβανε ο Chad Wang όταν τον ρωτήσαμε ποιο μυστικό μπορεί να μοιραστεί με επίδοξους διεκδικητές του τίτλου. «Όλη η ουσία κρύβεται στη γεύση και στη στατιστική. Μόνο όταν γεύεσαι τον καφέ σου, βρίσκεις τα λάθη που μπορείς να διορθώσεις με την τεχνική σου. Παράλληλα, το κλειδί είναι η επικοινωνία με τον κόσμο και η εμπειρία στη σκηνή. Οι κριτές θέλουν να νιώθουν ότι είσαι αληθινός σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης».


Pearls from the tree!

Το Ρόδι ωφελεί Ένα φρέσκο φρούτο περιέχει περίπου 80 θερμίδες. Και ένα ποτήρι χυμού περίπου 130 θερμίδες. Αποτελεί εξαιρετική πηγή σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία: βιταμίνη C,K καθώς και κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και άλλα. Έχει πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και ελλαγικό οξύ. Προστασία κατά του καρκίνου. Προλαμβάνει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

www.eu-rodi.eu ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ρεπορτάζ

Με έντονα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τα σιρόπια αποτελούν βασικό συστατικό ενός επιτυχημένου cocktail! Εννέα εταιρείες μας δίνουν τις δικές τους προτάσεις με σκοπό να αποτελέσουν έμπνευση για ακόμη περισσότερες δημιουργίες. Ρεπορτάζ: Ίρις Χαριλάου

pour

to perfection

σιροπια για cocktails

γαλλικη φινετσα

98 SNACK & COFFEE

KAFEA TERRA

H ΠΡΟΤΑΣΗ

Ο γαλλικός οίκος Routin ιδρύθηκε το 1883 από τον ταλαντούχο βοτανολόγο Philibert Routin. Σήμερα, τα σιρόπια 1883 παρουσιάζονται με νέες καινοτόμες γεύσεις που ξεχωρίζουν για την απαράμιλλη ποιότητα και την αγνότητα των συστατικών τους. Το σιρόπι 1883 Spritz ξεχωρίζει για την έντονη bitter γεύση του και τα αναζωογονητικά αρώματα γκρέιπφρουτ και πορτοκαλιού. Δίνει τη δυνατότητα προσθήκης μιας ξεχωριστής πινελιάς σε ένα Aperitif, Digestive & Low ABV cocktail. Ο διακεκριμένος bartender και Brand Ambassador των σιροπιών 1883, Χρήστος Σουρούρ δίνει τη δική του γευστική πρόταση με το cocktail Pink Pisco Sour με αρώματα εσπεριδοειδών και bitter επίγευση.

Pink Pisco Sour 15 ml 1883 Spritz Syrup 5 ml 1883 Yuzu Syrup 50 ml Pisco 20 ml χυμός lime 1 ασπράδι αβγού 1 dash Peychaud’s bitters


american touch

30ml Campari 30ml Vermout 15ml Bristol Passionfruit Syrup Soda

Τα Bristol Syrups λανσαρίστηκαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά από την εταιρεία bar86 με σκοπό την όσο το δυνατόν εγγύτερη προσέγγιση της γεύσης που θα δημιουργήσει ένας bartender. H σειρά σιροπιών είναι δημιούργημα των καταξιωμένων στον χώρο του bartending, Lee Davies (δημιουργό του Jinzu) και Danny Walker (gin distiller). Η γκάμα αποτελείται από 14 κωδικούς με mainstream αλλά και μοντέρνους συνδυασμούς όπως το Pineapple & Coconut και το Cherry & Vanilla. Ο ταλαντούχος bartender Αριστοτέλης Παπαδόπουλος αξιοποιεί το Passionfruit Syrup δίνοντας μια διαφορετική εκδοχή του Americano.

Τα υψηλής ποιότητας σιρόπια αναδεικνύουν το άρωμα και τη γεύση των συστατικών τους, δίνοντας πολυπλοκότητα στα cocktails που χρησιμοποιούνται. Επιλέξτε το κατάλληλο για μοναδικές παρασκευές!

tropical storm Έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε που ο 19χρονος γεμάτος όραμα και όρεξη George Monin ξεκίνησε να πουλάει δικά του κρασιά και αποστάγματα με μία άμαξα και το slogan «Α passion for quality». Στη συνέχεια, η εταιρεία που ίδρυσε δεν «ξέφυγε» ποτέ από αυτό το μότο. Σήμερα, τα Μonin ξεχωρίζουν στο χώρο της γεύσης. Περιέχουν τουλάχιστον 10% φρέσκο χυμό φρούτου, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μπαχαρικά και λουλούδια. Το ΜΟΝΙΝ Falernum είναι ένα σιρόπι με mix μπαχαρικών που έχουν συνδυαστεί αρμoνικά. Φλούδα από lime, αμύγδαλο, πιπερόριζα και γαρίφαλλο είναι τα βασικά στοιχεία του. To Falernum πρωτοδημιουργήθηκε στα Barbados στα μέσα του 19ου αιώνα, και χρησιμοποιούταν στα Tiki cocktail. Αδράξτε την ευκαιρία και χρησιμοποιείστε το MONIN Falernum σε πολυνησιακά cocktails και mocktails.

SKYSPIRITS

H ΠΡΟΤΑΣΗ

Twisted Americano

H ΠΡΟΤΑΣΗ

BAR86

Falernum Mai Tai 60 ml Diplomatico Mantuano 20 ml Monin Falernum 20 ml Monin Orange Curacao 20 ml Lime

SNACK & COFFEE 99


Ρεπορτάζ

Σιρόπια για Cocktails

λευκεσ νυχτεσ

TSAKNAKIS BROS

40 ml βότκα 20 ml Κilchoman Μachir Βay 30 ml Giffard eggwhite sirop 10 ml πουρέ ponthier calamansi 1 πρέζα togarashi Top up: Giffard menthe pastille soda

H ΠΡΟΤΑΣΗ

Omakase

Με μια μεγάλη γκάμα πάνω από 60 γεύσεων, τα σιρόπια του γαλλικού οίκου Giffard παρασκευάζονται με χυμούς φρούτων κορυφαίας ποιότητας, χωρίς τεχνητά αρώματα και συντηρητικά, με σεβασμό στην παράδοση της εταιρείας που αριθμεί 125 χρόνια. Τα μπουκάλια είναι ειδικά σχεδιασμένα για επαγγελματίες bartender με εύκολη ροή και σταθερό κράτημα, ενώ διαθέτουν εντυπωσιακό φάσμα χρωμάτων για την παρουσιάσή τους στον πάγκο του μπαρ. Το Giffard eggwhite sirop είναι ένα αγνό σιρόπι ζάχαρης με ασπράδι αβγού. Ο bartender και Giffard brand ambassador, Τεό Σπυρόπουλος δίνει τη δική του μοντέρνα πρόταση για τη σεζόν με το cocktail Omakase.

tiki κουλτουρα

αρωμα ελλαδασ

M&S 3 cl Πουρές φράουλας 2 cl Mastic syrup 4 cl Βότκα 2 cl φυσικός χυμός lime 2 cl κρέμα γάλακτος

100 SNACK & COFFEE

H ΠΡΟΤΑΣΗ

ESSENZA

H εταιρεία ESSENZA με 12ετή εμπειρία στην παραγωγή πρώτων υλών για ροφήματα παρουσιάζει τη δική της γκάμα από συμπυκνωμένα σιρόπια για την παρασκευή ξεχωριστών cocktails. Η ειδική σύστασή τους προσδίδει μια ντελικάτη αρωματική νότα χωρίς να υπερκαλύπτουν την αρχική γεύση του ποτού ή να αυξάνουν τη γλυκύτητα, αλλά συμπληρώνουν ευχάριστα τη γεύση. Το Mastic syrup περιέχει φυσικό άρωμα μαστιχέλαιου, προσφέροντας τον πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα της μαστίχας. Τα σιρόπια της ESSENZA ξεχωρίζουν, γιατί το γευστικό προφίλ τους ολοκληρώνεται με την προσθήκη αυθεντικών πρώτων υλών (όπως σκόνη κακάο, φυσικό εκχύλισμα βανίλιας κτλ.)

Rum Swizzle H ΠΡΟΤΑΣΗ

Σε συνεργασία με ένα από τα κορυφαία brands της αγοράς, την ODK-ORSA Drinks, η εταιρεία Granikal προτείνει ένα ιδιαίτερο προϊόν για μοναδικές παρασκευές. Το Falernum είναι τυπικά ένα λικέρ που έχει σαν αλκοολική βάση το ρούμι και είναι κυρίως αρωματισμένο με lime, τζίντζερ,γαρύφαλλα και αμύγδαλο. Είναι ένα υλικό που το χρησιμοποιούν κατά κόρον στην Tiki κουλτούρα γιατί δίνει μια πολυπλοκότητα στα cocktails. To Orsa Falernum syrup είναι μια εκδοχή χωρίς αλκοόλ, γεγονός που το καθιστά πολυχρηστικό τόσο σε tiki cocktails, όσο και σε cocktailς χωρίς αλκοόλ χαρίζοντας την πολυπλοκότητά του σε τέτοιου είδους αναμίξεις. Επίσης, μπορεί να γίνει συστατικό ακόμα και των πιο κλασικών συνταγών όπως Whiskey Sour, Margarita, Tom Collins, Daiquiri δίνοντας άλλη διάσταση σε αυτές τις κλασικές γεύσεις.

GRANIKAL

60 ml El Dorado 5 20 ml ORSA Falernum syrup 15 ml χυμός lime 5 ml χυμός λεμόνι 3-4 Dash Aromatic Bitters


Ρεπορτάζ

Σιρόπια για Cocktails

Spicy τονε

Black spice 3/4 oz Ginger spice Mistermix 1/2 oz lime juice Mistermix 3-4 φύλλα μέντας 1 1/2 oz espresso

H ΠΡΟΤΑΣΗ

AKTINA

H εταιρεία ΑΚΤΙΝΑ με πολυετή εμπειρία στη διάθεση πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις εστίασης, παρουσιάζει τα σιρόπια Bar Line. Συνδυάζοντας τις υψηλής ποιότητας Α’ ύλες με ισορροπημένες γεύσεις και χρώματα, δίνεται η δυνατότητα στον επαγγελματία να δημιουργήσει υπέροχα cocktails. Το σιρόπι Ginger spice Mistermix διατηρεί το αυθεντικό χρώμα της ρίζας, ενώ λίγες σταγόνες αρκούν για να δώσει γευστικό βάθος στα cocktails. Ο bartender Emiliano Cipolloni προτείνει τη χρήση του σε ένα ιδιαίτερο και πικάντικο cocktail.

εξωτικo taξιδι

102 SNACK & COFFEE

H ΠΡΟΤΑΣΗ

20 ml Dry Gin 50 ml Μαστίχα Skinos 20 ml Σιρόπι Flair Μανταρίνι 15 ml Φρέσκος χυμός lime 2 dash Angostura bitter

M

Y

Coconui

νοτεσ δροσιασ

ΠΑΞΜΑΝ

Mandastic

C

H ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Le Bon Gourmet διακρίνεται από το 1998 στην ελληνική αγορά διαθέτοντας διεθνώς αναγνωρισμένα και διακεκριμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η σειρά Real Cocktail Ingredients είναι ειδικά σχεδιασμένη από την εταιρεία American Beverage Marketers για τους mixologists. Μια μεγάλη γκάμα με premium εκχυλίσματα φρούτων και φυσική γλυκαντική ουσία από ζαχαροκάλαμο που ταιριάζουν απόλυτα σε craft cocktails. Είναι εύκολα στη χρήση με εύκαμπτη φιάλη και πλατύ στόμιο για μείωση της φύρας. Το Coco Real δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον κόσμο των Tiki cocktails και την πλούσια κουλτούρα από την οποία προέρχονται. Περιέχει μόνο ψίχα καρύδας από επιλεγμένες ποικιλίες καρύδας από τον Άγιο Δομίνικο στην Καραϊβική. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος bartender Daniele Dalla Pola δίνει τη δική του απολαυστική πρόταση.

LE BON GOURMET

H εταιρεία ΠΑΞΜΑΝ δημιούργησε ένα μοναδικό σιρόπι για cocktails, το FLAIR Mandarin Syrup. Μεθυστικός συνδυασμός από αρώματα άνθους μανταρινιάς με αιθέρια έλαια από το φρούτο και ελαφριά οξύτητα που ξυπνάει μνήμες παιδικών χρόνων και συνδυάζεται αρμονικά με πικρές νότες. Μια μικρή δελεαστική νότα δροσιάς γεμάτη με αρώματα εσπεριδοειδών, ικανή να ταξιδέψει τις αισθήσεις. Όλα τα σιρόπια FLAIR παράγονται από την εταιρεία ΠΑΞΜΑΝ ΕΠΕ και διανέμονται στην ελληνική αγορά από την ΓΙΑΛΟΥΣΗΣ Ι. ΕΠΕ, ενώ εξάγονται σε 10 χώρες. Περισσότερες από 50 προσεκτικά σχεδιασμένες γεύσεις για την τέλεια εφαρμογή σε ροφήματα και cocktails. Ο Κωνσταντίνος Τσιρέκας brand ambassador των FLAIR Syrups προτείνει ένα άκρως θελκτικό cocktail μεσογειακού ταπεραμέντου. n

1 OZ Cocco Real 1/4 OZ χυμό lime Finest Call Single Pressed 6 OZ χυμό πορτοκάλι 1 πρέζα αλάτι

CM

MY

CY

CMY

K


Παρουσίαση

104 SNACK & COFFEE


To Juan Rodriguez δεν είναι απλώς μια ακόμα προσθήκη στον πληθωρικό χάρτη των all day bars του κέντρου της Αθήνας αλλά ένας ξεχωριστός χώρος που συνδυάζει τη διασκέδαση με την υψηλή γαστρονομία! Κείμενο: Ίρις Χαριλάου | Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

ΑΠΟΙΚΙΑΚΟ

ΚΑΘΕΣΤΩΣ Μ

ε τις πρώτες φυτείες των Ευρωπαίων αποίκων στην Αμερική στις αρχές του 17ου αιώνα, η άνθηση του δουλεμπορίου ήταν γεγονός. Ο άνθρωπος της ιστορίας μας, ο Juan Rodriguez ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που αιχμαλωτίστηκε ως σκλάβος στον Παναμά, κατάφερε όμως να ξεγύγει, πραγματοποιώντας πολλά χρόνια αργότερα ένα μεγάλο του όνειρο: Να ανοίξει το δικό του bar προφέροντας καλό φαγητό και ποτό, ωραίες μουσικές και κυρίως… ευχάριστη διάθεση! Μεταφέροντας την κουλτούρα της γενέτειράς του εντός του μαγαζιού, εισάγει τον επισκέπτη σε έναν εντυπωσιακό διάκοσμο, καθώς το επιβλητικό σιντριβάνι τον υποδέχεται, προσκαλώντας τον να καθήσει αναπαυτικά στους βελούδινους καναπέδες ή να επιλέξει την πλευρά του bar προκειμένου να απο-

λαύσει το ποτό του. «Ξεκινώντας από την αισθητική του μαγαζιού, η οποία θέλαμε να αποπνέει αποικιακό στιλ, εμπνευστήκαμε τη δημιουργία του Juan Rodriguez ως τον οικοδεσπότη αυτού του ξεχωριστού χώρου», επεξηγούν οι ιδιοκτήτες Αρμελίνα Αντωναροπούλου και Κώστας Λούκας. Το νέο all day bar επί της οδού Παλλάδος στου Ψυρρή, επιβάλλεται με την παρουσία του, καθώς κάθε λεπτομέρεια της διακόσμησης έχει γίνει με την προσωπική σφραγίδα του Αλέξανδρου Πετράκη και της Βίβιαν Δημητρακοπούλου, όπου κυριαρχούν τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, τα σκουρόχρωμα ξύλα, τα εντυπωσιακά έργα τέχνης και οι περίτεχνες λεπτομέρειες, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στις χειροποίητες δημιουργίες, όπως οι ζωγραφισμένες απεικονίσεις στους τοίχους και η κατασκευή των πολυελαίων.

SNACK & COFFEE 105


Παρουσίαση

Βlends

1

1 Ο bartender, Πασχάλης Δαφύλλης ετοιμάζει ένα cocktail από τη μεγάλη γκάμα του καταλόγου. 2 To cocktail Siesta

είναι “αφιερωμένο” στους λάτρεις της τεκίλας. 3 Το μαρμάρινο συ-

ντριβάνι υποδέχεται τους επισκέπτες του Juan Rodriguez.

Info Παλλάδος 3, Ψυρρή 210 3224496 /juan-Rodriguez-BarCompania-de-Bebida ΚΑΦΕΣ: Taf

Premium γεύσεις και ποτά Η μέρα ξεκινάει από νωρίς το πρωί στο Juan Rodriguez, με specialty espresso, ελληνικό καφέ στη χόβολη και ένα πλήρες ελληνικό πρωινό ξενοδοχειακών προδιαγραφών. Σερβιριζόμενο πάνω σε διώροφο ξύλινο δίσκο, προσφέρεται ένας συνδυασμός αλμυρών και γλυκών γεύσεων προβάλοντας τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων κουλούρι Θεσσαλονίκης, πεκορίνο Ηπείρου, λουκάνικο Μυτιλήνης, ξινομυζήθρα Νάξου, ρυζόγαλο με μέλι και κηρήθρα και χειροποίητες βιολογικές μαρμελάδες. Παράλληλα, διατίθενται πολλές προτάσεις για brunch, ενώ από το μεσημέρι σερβίρονται ζεστά και κρύα πιάτα υψηλών προδιαγραφών,

Επενδύοντας σε premium προϊόντα και προσεγμένες υπηρεσίες, επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας για τους πελάτες μας από τις πρώτες πρωινές ώρες έως αργά το βράδυ.

2

106 SNACK & COFFEE

όπως ντοματόσουπα, αβγοτάραχο με μπλίνις, ταρτάρ σολομού, καρπάτσιο τόνου και μόσχου. Ο chef Διονύσης Παπανικολάου έχει επιμελήθει όλο το μενού, δίνοντας έμφαση στη μεσογειακή κουζίνα, ενώ δεν λείπουν και τα εξαιρετικά γλυκά, όπως το χειροποίητο παγωτό. «Φιλοσοφία μας είναι απλές γεύσεις που βασίζονται ωστόσο σε πολύ καλές πρώτες ύλες», τονίζει η Αρμελίνα Αντωναροπούλου. Προχωρώντας προς το βράδυ, το bar διαθέτει μεγάλη γκάμα σε premium ποτά, ενώ την κάρτα με τα cocktails έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Αναγνώστου χωρίζοντάς τα σε τρεις κατηγορίες. Τα Punchies, τα οποία περιέχουν χειροποίητα σιρόπια, τα Prebottled τα οποία είναι κλασικά cocktail, αλλά η βάση τους παλαιώνεται μέσα σε βαρέλια που ωριμάζουν στο μαγαζί και τα Signature, τα οποία καλύπτουν γευστικά όλα τα γούστα περιλαμβάνοντας προτάσεις για tikki, straight up και cocktail σαμπάνιας. «Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε τον κόσμο που επιλέγει το αθηναϊκό κέντρο για την έξοδό του από τις πρώτες πρωινές ώρες έως αργά το βράδυ, κρατώντας ανοιχτή την κουζίνα έως τις 2 τα ξημερώματα. Επενδύοντας σε premium προϊόντα και προσεγμένες υπηρεσίες, επιδιώκουμε να αποχωρήσει ο επισκέπτης μόνο με τις καλύτερες εντυπώσεις». n

3


Success Story Success story

Λουξ

1

2

ΛΟΥΞ - ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ

ελληνικο

Η επιχείρηση της οικογένειας Μαρλαφέκα ξεκίνησε από την Πάτρα το 1950 και σήμερα έχει πλέον αναδειχθεί σε μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες εντός και εκτός συνόρων.

Συνέντευξη Ελένη Μανίκα Κείμενο Μαρία Χάλαρη

108 SNACK & COFFEE

SUCCESS STORY Π ρόκειται για τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία αναψυκτικών και χυμών στη χώρα, που βρίσκεται στη 2η θέση στο συνολικό μερίδιο αγοράς αναψυκτικών, ανταγωνιζόμενη ισχυρές πολυεθνικές. Χωρίς αμφιβολία, το πιο δημοφιλές προϊόν της εταιρείας ΛΟΥΞ είναι η πορτοκαλάδα με ανθρακικό, στη μικρή χαρακτηριστική συσκευασία των 330ml. Πρόκειται για το πιο αγαπημένο αναψυκτικό των Ελλήνων καταναλωτών, η οποία παράλληλα μαζί με τη λεμονάδα έχουν ήδη κατακτήσει και τις αγορές του εξωτερικού. «Η χαρακτηριστική έντονη γεύση της πορτοκαλάδας και της λεμονάδας οφείλεται στην χρήση υψηλής ποιότητας εσπεριδοειδών από τον κάμπο της Αργολίδας, στο νερό Κεφαλόβρυσου αλλά και στην παραδοσιακή αυθεντική συνταγή που έχει ρίζες πολλές δεκαετίες πίσω», εξηγεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας. Στη λίστα με τα πιο δημοφιλή αναψυκτικά της ΛΟΥΞ, συγκαταλέγονται επίσης, η παραδοσιακή γκαζόζα και η βυσσινάδα με γεύσεις που παραπέμπουν σε αναμνήσεις των παιδικών χρόνων.

Στοιχεία που εντυπωσιάζουν!

Κάνοντας λόγο για success story, δεν θα μπορούσαμε να μην παραθέσουμε ορισμένα εντυπωσιακά νούμερα που αφορούν στην εταιρεία ΛΟΥΞ: • 3 ιδιόκτητες υπερσύγχρονες μονάδες • 33.000 τ.μ. συνολική επιφάνεια εγκαταστάσεων • 130 εργαζόμενοι στην ευρύτερη περιοχής της Αχαΐας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. • 500 αντιπρόσωποι σε πανελλήνιο δίκτυο • 50.000 σημεία πώλησης • 24 χώρες στις οποίες ο ελληνικός όμιλος διαθέτει εξαγωγική δραστηριότητα. Παράλληλα, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στην Αττική εδρεύει από το 2008 ένα ακόμα κέντρο logistics, που έχει στόχο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών για μείωση του κόστους μεταφοράς και του χρόνου παράδοσης των προϊόντων. Τέλος, το εργοστάσιο της ΛΟΥΞ στην Πάτρα έχει υιοθετήσει προηγμένες μεθόδους ποιοτικού ελέγχου, υγιεινής και σύγχρονης συσκευασίας στα μηχανήματα που διαθέτει, με την παραγωγή να φέρει τις διεθνείς πιστοποιήσεις ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005.


Σημεία σταθμοί

1950

Ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας ιδρύει την ΛΟΥΞ και παράγει πορτοκαλάδα, λεμονάδα και γκαζόζα.

1970

Η εταιρεία απασχολεί 10 εργαζόμενους, ενώ η παραγωγή αγγίζει τα 100 κιβώτια την ημέρα.

1972

Δημιουργείται το νέο εργοστάσιο 2.500 τ.μ. στο Κεφαλόβρυσο της Πάτρας, το οποίο υπάρχει και σήμερα.

1989

Ο ιδρυτής Παναγιώτης Μαρλαφέκας αποχωρεί και αναλαμβάνουν οι τρεις γιοι του Γιάννης, Κώστας και Πλάτωνας.

1997

. Η εταιρεία γίνεται ΑΒΕΕ και προβαίνει σε αναπτυξιακές επενδύσεις, άνω των 3εκ. €.

2004

Η ΛΟΥΞ είναι η πρώτη εταιρεία που λανσάρει για πρώτη φορά ένα παραδοσιακό ρόφημα, βυσσινάδα.

2011

Εκσυγχρονίζει το λογότυπό της και επανασχεδιάζει τις συσκευασίες, επενδύοντας παράλληλα 31,7 εκ. €.

2017

Τα αναψυκτικά ΛΟΥΞ plus n‘ light συγκαταλέγονται στην κατηγορία Best Soft Beverage στη Gulfood 2017.

3

Ισχυρή παρουσία στην καφεστίαση Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, η «κρύα» αγορά σημείωσε μεγάλη πτώση λόγω της στροφής των αγοραστών στην αγορά των super markets. Όπως επισημαίνει ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας «το γεγονός αυτό αυξάνει την ανάγκη προσεκτικού σχεδιασμού βασισμένου σε ισχυρό marketing, ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, αλλά και προσφορά ενός ολοκληρωμένου portfolio προϊόντων που ανταποκρίνονται συνεχώς στις τάσεις και στις προτιμήσεις των καταναλωτών». Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες της αγοράς, η παρουσία της ΛΟΥΞ παραμένει αξιοσημείωτη στην καφεστίαση με τους ενδιαφερόμενους να είναι ικανοποιημένοι από το πλήθος των επιχειρήσεων που προτιμούν και επενδύουν στα προϊόντα τους.

Με αισιοδοξία για τη θερινή σεζόν Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, που όπως πιστεύεται θα σημειώσει ρεκόρ αφίξεων, ο ιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρείας τοποθετείται σχετικά με την αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων: «Έπειτα από μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, η αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, όπως συνέβη και μετά το 2014. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς το περιβάλλον εξακολουθεί

1 Ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας. 2 Υπερσύγχρονες και

εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας οι γραμμές παραγωγής. 3 Το εργοστάσιο που βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο από το 1972 μέχρι και σήμερα.

Η ΛΟΥΞ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς εστίασης που προσφέρει τα προϊόντα μας, εκτός από το ελληνικό κοινό, και σε τουρίστες, ως αυθεντικές ελληνικές γεύσεις καθιστώντας μας πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας.

SNACK & COFFEE 109


Success story

Λουξ

ξένους τουρίστες, ως αντιπροσωπευτικές ελληνικές γεύσεις και πρεσβευτές της γαστρονομίας μας. Για εμάς αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία και επιβεβαίωση των προσπαθειών μας να προσφέρουμε ανώτερη ποιότητα και αυθεντικές γεύσεις».

Η ελληνική δύναμη απέναντι στον ανταγωνισμό

να είναι απρόβλεπτο και η καταναλωτική δύναμη του κόσμου συνεχίζει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα». Παρά τις δυσκολίες των καιρών, η ΛΟΥΞ σημείωσε ανοδική πορεία. Ως προς την θερινή σεζόν που είναι προ των πυλών, ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας τονίζει: «Είναι μια καλή στιγμή για εμάς με αυξημένες πωλήσεις, κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού τουριστών. Η ΛΟΥΞ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου ποσοστού της αγοράς εστίασης, η οποία επιλέγει να έχει τα προϊόντα μας και να τα προσφέρει στους

Περιγράφοντας την πορεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια κατά τα οποία η ΛΟΥΞ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο επιχειρηματίας αποκαλύπτει: «Χρειάστηκε να παλέψουμε πολλές δεκαετίες ώστε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια που προέκυπταν από τον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές-μεγαθήρια. Το ελληνικό αναψυκτικό είχε εκμηδενιστεί και ήμασταν σχετικά μόνοι απέναντί τους». Ωστόσο, η ΛΟΥΞ αντιστάθηκε σθεναρά στο μονοπώλιο των ισχυρών ξένων labels. Ο σύγχρονος Έλληνας καταναλωτής πλέον αναγνωρίζει την υψηλή ποιότητα και την αυθεντική γεύση των αναψυκτικών ΛΟΥΞ. «Ήμασταν συνεπείς στην ποιότητα και δεν διαπραγματευτήκαμε εκπτώσεις στη γεύση μας, προσφέροντας στη αγορά ένα τίμιο προϊόν. Επενδύσαμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη -ακόμα και εν μέσω κρίσης- για να κερδίσουμε την προτίμηση των καταναλωτών. Και το πετύχαμε, αφού οι ίδιοι μας τοποθέτησαν στις πιο ψηλές θέσεις μεριδίων αγοράς και μας οδήγησαν σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης», καταλήγει ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας. n

Η εταιρεία ΛΟΥΞ επενδύει σταθερά στην έρευνα και ανάπτυξη προκειμένου να βελτιστοποιεί τις συνταγές της και να δημιουργεί νέα καινοτόμα προϊόντα για την ελληνική, καθώς και για τις ξένες αγορές.

Η νέα γενιά προϊόντων ΛΟΥΞ Plus n’ light Ανταποκρινόμενη στις νέες τάσεις για προϊόντα με λιγότερες θερμίδες, με τον πλέον φυσικό τρόπο, η ΛΟΥΞ δημιούργησε τη νέα γενιά ΛΟΥΞ plus ‘n light με 0% ζάχαρη, 60% λιγότερες θερμίδες και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (σε πορτοκαλάδα και λεμονάδα). Είναι τα πρώτα, και τα μοναδικά, αναψυκτικά στην ελληνική αγορά που περιέχουν μόνο φυσικά γλυκαντικά (σάκχαρα φρούτων, φρουκτόζη και γλυκαντικά φυτικής προέλευσης), χωρίς καμία αλλαγή στη γνώριμη γεύση, εισάγοντας μια νέα κατηγορία και μια ουσιαστική ανατροπή στην αγορά των light προϊόντων. Μάλιστα, η εταιρεία εφάρμοσε την ίδια φιλοσοφία στη συνταγολογία και, πρόσφατα, λάνσαρε το παγωμένο τσάι νέας γενιάς ΛΟΥΞ plus ‘n light Tea, χωρίς ζάχαρη, χωρίς τεχνητά πρόσθετα, μόνο με φυσικά γλυκαντικά.

110 SNACK & COFFEE


Ρεπορτάζ Συνέντευξη

Kids Friendly Cafe

Ο Πανελλήνιος Πρωταθλητής Greek Barista για το 2018 μιλά στο “Snack&Coffee” για το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, τα μυστικά ενός καλού barista, ενώ προετοιμάζεται για την πρώτη του εμφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνέντευξη: Μαρία Χάλαρη Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολιός

μιχαλησ κατσιαβοσ

best

barista καφές για εκείνον είναι ολόκληρη φιλοσοφία. Μια κοπιαστική και επίμονη διαδικασία προς την απόλυτη γνώση και όχι απλώς μια διεκπεραιωτική εργασία σε ένα espresso bar. Περιγράφοντας τον Μιχάλη Κατσιαβό, κάνουμε λόγο για έναν παθιασμένο άνθρωπο, για τον οποίο ο καφές είναι ένα ταξίδι αυστηρών πρακτικών διαδικασιών, γεύσης και αρωμάτων, ένας τρόπος να αγγίξει την κορυφή με αξιοσημείωτο επαγγελματισμό. Και το πέτυχε το Φεβρουάριο κερδίζοντας την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Greek Barista SCA Greece, που φιλοξενήθηκε στην HORECA 2018. Το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, η απόλυτη εξοικείωση με τον καφέ ως υλικό και η διάθεσή του για διάκριση ήταν τα απαραίτητα συστατικά τελειότητας που αναζητούσε η κριτική επιτροπή και τα βρήκε στο πρόσωπό του. Διανύοντας μια διαδρομή σε παρελθοντικούς χρόνους, ο διακεκριμένος barista του The Underdog ανασύρει στη μνήμη του την

112 SNACK & COFFEE

πρώτη φορά που ήρθε σε ουσιαστική επαφή με τον κόσμο του καφέ. Ήταν πίσω στο 2012 όταν γεύτηκε έναν espresso, γνωρίζοντας επακριβώς την τοποθεσία προέλευσής του, την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι πράσινοι κόκκοι πριν φτάσουν στο φλιτζάνι του και την ημερομηνία καβουρδίσματος. Αυτή η εμπειρία ήταν αρκετή για να τον παρακινήσει να δει τον καφέ με επαγγελματική ματιά. Παρά τη διάκριση που τον στέλνει στο World Barista Championship που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Άμστερνταμ, του αρέσει να δηλώνει : «Ο καλύτερος καφές που έχω πιει είναι αυτός που... δεν έχω πιει ακόμα». Ποια εκπαίδευση έχεις λάβει; Είμαι κάτοχος του SCA coffee diploma, έχοντας παρακολουθήσει τα σεμινάρια professional barista, brewing και sensory. Η σημαντικότερη εκπαίδευση, ωστόσο, είναι η καθημερινή ενασχόλησή μου με τον καφέ, η εναλλαγή πληροφοριών και απόψεων και το να ανακαλύπτω νέες τεχνικές.


SNACK & COFFEE 113


Τι συνιστά έναν καλό barista; Παίζουν ρόλο και οι αισθήσεις εκτός από την εμπειρία; Καλός barista δεν θεωρείται εκείνος που μπορεί να δημιουργήσει ένα ωραίο latte art ή να είναι γρήγορος και παραγωγικός. Ο καλός barista πρέπει να είναι ολοκληρωμένος. Να έχει τη διάθεση και τις γνώσεις να απαντήσει σε κάθε πιθανή απορία του καταναλωτή και, φυσικά, να έχει ανεπτυγμένη τη γευστική του ικανότητα, ώστε να γνωρίζει πόσο ποιοτικά είναι τα ροφήματα που σερβίρει. Όλα αυτά σαφώς απαιτούν χρόνια εμπειρία και αγάπη για τον καφέ και το προϊόν. Αξίζει τον κόπο για έναν σύγχρονο barista να σπαταλά προσωπικό χρόνο και χρήμα για μια τέτοια διάκριση; Έχω συμμετάσχει στον διαγωνισμό του Greek Barista τα τελευταία τρία χρόνια. Με υπομονή και μεγάλη επιμονή κατάφερα φέτος, να κατακτήσω την πρώτη θέση. Ανεξάρτητα από τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένας τίτλος, η διαδικασία της προετοιμασίας για να διαγωνιστείς και να σταθείς απέναντι στους κριτές, σε κάνει καλύτερο και πιο έμπειρο στην καθημερινότητά σου. Σημαντικός παράγοντας, βέβαια, είναι να το κάνεις με αγάπη και σκληρή προσπάθεια. Προσωπικά, το συνιστώ χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη.

Φιλοδοξία μου είναι να εκπροσωπήσω επάξια την Ελλάδα στο World Barista Championship 2018 και να δοκιμάσω τα δικά μου, προσωπικά όρια!

114 SNACK & COFFEE

Πόσο ανταγωνιστικό ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Greek Barista; Ποιο ήταν το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα στον τελικό; «Κάθε χρόνο, όπως και φέτος, το επίπεδο ήταν πάρα πολύ υψηλό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα πάρα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα και κατά συνέπεια ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, που ωθεί τον κάθε barista να εξελιχθεί και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Θεωρώ ότι το δικό μου ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ήταν η επιμονή, η πολυετής εμπειρία μου στον συγκεκριμένο θεσμό και φυσικά η ομάδα του The Underdog που με πλαισίωσε τον τελευταίο χρόνο. Ποιες οι φιλοδοξίες σου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που πλησιάζει; Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έχει αποδείξει περίτρανα το υψηλό επίπεδο που κατέχει στα παγκόσμια πρωταθλήματα καφέ. Οι φιλοδοξίες μου είναι αφενός να εκπροσωπήσω τη χώρα μας επάξια, όπως έκαναν όλοι οι συνάδελφοί μου τα προηγούμενα χρόνια, και αφετέρου -σε προσωπικό επίπεδο- να ανταποκριθώ στην πρόκληση του παγκόσμιου όχι τόσο ως προς το αποτέλεσμα άλλα όσο στο να δοκιμάσω τα όριά μου. n

Signature Beverage • ΥΛΙΚΑ: 1 Espresso doppio από Κολομβία της φάρμας Buena vista μοναδικής ποικιλίας cattura της παραγωγού Astrid Medina • 20 ml fresh raspberry juice • 10 ml σιρόπι αγαύης αρωματισμένο με βανίλια Μαδαγασκάρης • 5 ml φρέσκο γάλα 3,5% λιπαρών • ΠΟΤΗΡΙ: Σερβίρεται σε χαμηλό σκαλιστό ποτήρι με ice cube. Είναι δροσιστικό και φρουτώδες.


22 -25

ΦΕΒ 2019

METROPOLITAN EXPO

ΥΠ Ο ΤΗ Ν ΑΙΓ ΙΔΑ ΤΩ Ν ΟΜ ΟΣ ΠΟ ΝΔ ΙΩΝ ΑΡ ΤΟ ΠΟ ΙΩΝ & ΖΑ ΧΑ ΡΟ ΠΛ ΑΣ ΤΩ Ν

16η

artoza

∆ΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Εδώ ζυµώνεται ...To µέλλον! ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 328, 173 42 ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΗΛ.: +30 210 5242100 , FAX: +30 210 5246581 • info@forumsa.gr • www.artoza.com


Eπιχειρείν

coffee planet

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

ΡΟΦΗΜΑΤΑ

με σημα ΤΟ fairtrade

Συμπληρώνοντας 11 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά, η εταιρεία Coffee Planet έχει εδραιώσει το όνομά της στον χάρτη του Fairtrade καφέ. Ρεπορτάζ: Ίρις Χαριλάου Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

116 SNACK & COFFEE

Μ

ε την επιδίωξη να προσφέρουν καινοτόμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα στην αγορά της καφεστίασης και του Office Coffee System, τα αδέλφια Αλίκη και Γρηγόρης Ποιμενίδης ίδρυσαν το 2007 την εταιρεία Coffee Planet. Διαθέτοντας μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο λόγω οικογενειακής παράδοσης στην εισαγωγή κι εμπορία καφέ, αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους ξεχωριστό βήμα με διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία. «Συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια με τον βελγικό οίκο Miko Koffie NV και εκπροσωπούμε κατά αποκλειστικότητα για όλη την ελληνική επικράτεια τα brands Puro και Miko. Πρόκειται

για μια εταιρεία εκ των παλαιότερων roasters της Ευρώπης, με έτος ίδρυσης το 1801. Η Miko προχώρησε στη δημιουργία του brand name Puro, μιας ολοκληρωμένης σειράς προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, την ίδια περίπου χρονική περίοδο που ξεκινήσαμε την εταιρεία μας», επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες. Πιστεύοντας και οι ίδιοι στη φιλοσοφία του Δίκαιου Εμπορίου και την ανάγκη υποστήριξης των ορθών πρακτικών καλλιέργειας, επεξεργασίας κι εμπορίας, επένδυσαν στη διανομή του στην Ελλάδα, προσδοκώντας στη δημιουργία μιας νέας σελίδας στην αγορά του καφέ και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος τόσο συνεργατών όσο και καταναλωτών.


Με σεβασμό στον άνθρωπο και τον πλανήτη Τα προϊόντα Puro δημιουργήθηκαν με γνώμονα τις αξίες των Fairtrade προϊόντων που υποστηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη. «Η Puro, είναι μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, αποτελούμενη από μια σειρά υψηλής ποιότητας χαρμανιών καφέ espresso και φίλτρου, τσάι και λοιπών συνοδευτικών», επεξηγούν τα αδέλφια Ποιμενίδη. «Προϊόντα πιστοποιημένα από το διεθνή οργανισμό Fairtrade, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η δικαιότερη τιμή αγοράς του καφέ και η εν γένει υποστήριξη των μικροκαλλιεργητών. Ένα brand με έντονη κοινωνική συνείδηση που συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα της World Land Trust, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει σαν σκοπό την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας, προσφέροντας χρήματα από τις πωλήσεις των προϊόντων για την υλοποίησή του».

Το δικαίωμα στον ποιοτικό καφέ Αφουγκραζόμενοι τις καταναλωτικές ανάγκες και τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, τα αδέλφια Ποιμενίδη στόχευσαν στην εδραίωση των προϊόντων Puro στα καταστήματα καφεστίασης. «Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στη φιλοσοφία που πρεσβεύει η σειρά Puro και πρόκληση για εμάς ήταν να βάλουμε τέλος στα στερεότυπα και τις αμφιβολίες που υπήρχαν στη συνείδηση του κόσμου για την ποιότητα και την τιμολογιακή πολιτική των βιολογικών προϊόντων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η ίση πρόσβαση για όλους στον ποιοτικό καφέ, γεγονός που άλλωστε αποτελεί την πρώτιστη επιθυμία κάθε καταναλωτή», υπογραμμίζουν οι ιδιοκτήτες. «Εμείς ξεκινήσα-

Το εργοστάσιο της Miko Koffie NV

με βήμα-βήμα αυτή την πορεία μέσω της σειράς των προϊόντων της Puro και πλέον με τη δεκαετή εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά, ότι το καταναλωτικό κοινό υποστηρίζει ολοένα και περισσότερο τα Fairtrade προϊόντα. Ακολούθως, βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε συνεργάτη μας που επιθυμεί να διαφοροποιηθεί και να μεταλαμπαδεύσει στους πελάτες του τη φιλοσοφία Puro. Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες καταναλωτικές και κοινωνικές ανησυχίες, εμπνεόμαστε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Βασικός στόχος για το μέλλον είναι η συνέχιση της υγιούς ανάπτυξής μας, χωρίς όμως να χαθεί ο παράγοντας της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης. Παράλληλα, επιθυμούμε να μεταφέρουμε σε περισσοτέρους ανθρώπους το έργο των Fairtrade και World Land Trust, μέσω των προϊόντων μας».

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η πρόσβαση για όλους στον ποιοτικό καφέ, το οποίο άλλωστε αποτελεί την πρώτιστη επιθυμία του καταναλωτή

Έμφαση στις after sales υπηρεσίες Οι ιδιοκτήτες της Coffee Planet υποστηρίζουν με θέρμη τη σπουδαιότητα της υποστήριξης στους πελάτες της εταιρείας και τονίζουν: «Μέλημά μας είναι η συνεχής βελτίωση των after sales υπηρεσιών. Η επαφή με τους πελάτες, οι εκπαιδεύσεις των baristi, η 24ωρη τεχνική κάλυψη, καθώς και η υπηρεσία διασφάλισης ποιότητας του εξοπλισμού και των προϊόντων στα καταστήματα, είναι ενδεικτικά μερικές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες εστιάζοντας πρωτίστως στον παράγοντα άνθρωπο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η ποιότητα δεν επιτρέπει συμβιβασμούς και ότι ο καφές είναι πάνω από όλα απόλαυση!» n

COFFEE PLANET ΕΠΕ Φωτομάρα 70, Νέος Κόσμος 210 9220630-2 www.coffeeplanet.gr

SNACK & COFFEE 117


Custom Fit

LOCAL HERO | ΜΕΝΙΔΙ

new place ΜΕ SPECIALTY ΚΑΦΕ

Tο Local Hero γίνεται ο ήρωας στη Βιομηχανική Ζώνη του Μενιδίου ανεβάζοντας το επίπεδο με specialty καφέ και εξαιρετική κουζίνα, σε ένα τελείως «άκαπνο» κατάστημα. Kείμενο: Στέφανος Τσουλάκης

Α

πό τις αρχές του Φεβρουαρίου, στον πιο κεντρικό δρόμο των Αχαρνών, άνοιξε το ολοκαίνουργιο καφέ-snack bar Local Hero. Το όνειρο δυο νέων παιδιών, του Κωνσταντίνου Καμπάκη και της Αναστασίας Παπαδοπούλου βρήκε τη στέγη του και με τη βοήθεια της ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN AΕΒΕ έγινε πραγματικότητα. Το Local Hero έγινε το στολίδι της περιοχής, χάρη στην πολυετή εμπειρία της ομάδας της ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ AΕΒΕ, η οποία παρακολουθεί συνεχώς τις τάσεις και τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Το κατάστημα 100 τ.μ. διαθέτει επίσης, parking που προδιαθέτει τον πελάτη να σταματήσει με άνεση για να προμηθευτεί, αλλά και να απολαύσει τις υπέροχες γεύσεις.

Μοντέρνος χώρος με την αύρα του κλασικού

Info Λεωφόρος Δεκελείας 134-136, Αχαρναί 210 2460537 /Local-Herospecialty-culture Ένα έργο της ΕΥΡΩΨΥΚΤΙΚΗ DESIGN ΑΕΒΕ

118 SNACK & COFFEE

Η πρόσοψη του καταστήματος με το επιβλητικό στέγαστρο στην είσοδο, τα γήινα χρώματα, τα τουβλάκια στις κολόνες και τα φωτιζόμενα παράθυρα από τις διακοσμητικές σοφίτες του ορόφου προετοιμάζουν τον πελάτη ότι θα μπει σε ένα χώρο μοναδικό και παραμυθένιο. Οι αποχρώσεις στους τοίχους, τα κρεμαστά μπρούτζινα φωτιστικά -καμπάνες- πάνω από το set των βιτρινών, οι εσοχές με το διάχυτο ειδικό φωτισμό στη μαύρη οροφή φωτίζουν σωστά το κατάστημα και τα προϊόντα. Στις όψεις των βιτρινών, το μαύρο και το λευκό μάρμαρο αντικέ

με τα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία δένουν αρμονικά με τις επιφάνειες, τη συγκολλητή μασίφ ξυλεία στα καπάκι, στις επενδύσεις και τα ράφια του πάγκου εξυπηρέτησης. Ξεχωριστή θέση στο κατάστημα έχει η βιτρίνα των χυμών με τους δύο αποχυμωτές. Το πόστο του καφέ σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε με ιδιαίτερη προσοχή για να είναι λειτουργικό, ώστε να δουλεύουν άνετα και γρήγορα οι baristas στις 2 αυτόματες τριπλές μηχανές καφέ εξυπηρετώντας γρήγορα τους περαστικούς, τους καθήμενους και το delivery. Τέλος, στο λιτό καθιστικό με το μοναστηριακού τύπου ψηλό τραπέζι και τα σκαμπό μπορεί ο πελάτης να χαλαρώσει απολαμβάνοντας τις ξεχωριστές γεύσεις των προϊόντων και τα αρωματικά χαρμάνια του καφέ. n


24 -25 -26 Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι ΟΥ

2 0 18 METROPOLITAN EXPO

The hospitality

perience

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Λ. Βουλιαγμένης 328 • 173 42 Αγ. Δημήτριος • Τηλ.: +30 210 5242100 • www.xenia.gr • info@forumsa.gr


Τεχνικό θέμα

Μπίρα. Ξανθιά, μαύρη ή κόκκινη. Όλες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ξεχωριστή ταυτότητα. Στη νέα εποχή της ανόδου της μπίρας, δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα τάση όπου τα συστατικά της «παντρεύονται» με τα cocktails.

H MΠΙΡΑ

ΣΤΑ COCKTAILS Η

Έρευνα: Πολ Εμμανουηλίδης & Γιώργος Καβακλής Κείμενο: Στέφανος Τσουλάκης

120 SNACK & COFFEE

μπίρα από μόνη της είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ποτού αρκετά ανεξάρτητη και πληθωρική, με την ταυτότητά της να αποτελεί μοναδική περίπτωση. Πρόκειται για ένα ποτό, με το οποίο δεν πειραματίζονται πολύ οι bartenders συνδυάζοντάς το για παράδειγμα, με ένα απόσταγμα ή συμπεριλαμβάνοντας σε ένα cocktail καθώς ο ξεχωριστός χαρακτήρας της μπίρας πολλές φορές τρομάζει. Διαθέτει πολύ έντονα στοιχεία και υπάρχει ο κίνδυνος να “νερώσει” εύκολα το ποτό. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να “σταθεί” οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε κάθε περίσταση, καθώς δεν έχει κανόνες και δίνει δυνατότητα αμέτρητων συνδυασμών, ενώ οι bartenders χρησιμοποιούν το πικρό στοιχείο στα cocktails με πάρα πολλούς τρόπους, όπως τα bitter που δίνουν γεύση και πολυπλοκότητα.

Με τη δυναμική άνοδο που σημειώνει γενικότερα η μπίρα το τελευταίο διάστημα και την παρουσία της στο fine dinning, έχει αρχίσει να ανοίγει ένας νέος ορίζοντας για τους επαγγελματίες, με την τεχνολογία να είναι σύμμαχος στην αναζήτηση της διαφοροποίησης από τους ανταγωνιστές.

Μορφές εφαρμογής •Σαν σιρόπι από μπίρα. •Αυτούσια προσθέτοντάς την σαν συστατικό για top up σε ένα long drink. •Με την μορφή αφρού από βύνη που θα είναι αρωματισμένος με οτιδήποτε, για παράδειγμα με κάποιο αρωματικό βότανο όπως το χαμομήλι. • Με την δημιουργία πούδρας από βύνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνιτούρα είτε σε ένα γλειφιτζούρι ή στο χείλος του ποτηριού


•Να γίνει ένα tincture (βάμμα) από λυκίσκο. Το έλαιο που παράγεται από την επεξεργασία του λυκίσκου και της βύνης είναι ένα συστατικό έντονο τόσο γευστικά όσο και αρωματικά. Οι ιδιότητες όμως αυτές χάνονται όσο περνάει ο καιρός. Χρήσιμο θα ήταν οι ποσότητες που φτιάχνονται για να χρησιμοποιηθούν στο bar να είναι μικρές ώστε το προϊόν που εφαρμόζεται να είναι άριστο.

Ο ρόλος της τεχνολογίας Μαζί με την τεχνολογική ανάπτυξη, έχει εξελιχθεί και η γεύση, καθώς ο πελάτης αναζητά πλέον ακόμα πιο εξεζητημένες προτάσεις. Παράλληλα όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία, αυξάνονται και οι τρόποι επεξεργασίας της πρώτης ύλης για να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία, τόσο βελτιώνονται τα εργαλεία που μπορούν να αποδώσουν ένα σταθερό προϊόν που θα βοηθήσει μετέπειτα στην περαιτέρω επεξεργασία των υλικών που χρησιμοποιούνται, ενώ και οι τιμές τους έχουν γίνει πιο προσιτές. Η ποιότητα στις βύνες που παράγονται έχει βελτιωθεί εξίσου, γιατί τα εργα-

Ο λυκίσκος και η βύνη Η πικρή γεύση του λυκίσκου εξισορροπεί τη γλύκα από τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται. Η προέλευσή του παίζει τον δικό της ρόλο στα αρώματα και τις γεύσεις που μπορεί να βγάλει στη μπίρα. Η επεξεργασία του λυκίσκου μπορεί να διαδραματίσει το δικό της ρόλο ανάλογα με την εφαρμογή που θα γίνει στο κοκτέιλ. Για παράδειγμα αν γίνει ένα cold fusion θα “βγάλει” πολλά αρώματα, ενώ αν βράσει και λίγο θα δώσει και πικρή γεύση. Η βύνη με τη σειρά της επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες που θα την επεξεργαστούν. Το χρώμα της μπίρας, οι νότες καραμέλας, η γεύση καφέ, το άγγιγμα βανίλιας ή γλυκόριζας είναι μόνο μερικά από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά αξιοποιούνται “έξυπνα” εφαρμόζοντάς την στα cocktails, καθώς προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες δημιουργίας διαφορετικών προτάσεων ανάλογα με τους συνδυασμούς που θα επιλέξει ο bartender.

λεία παρέχουν πλέον μεγαλύτερη σταθερότητα του τελικού προϊόντος σε λιγότερο χρόνο για την ολοκλήρωση της παρασκευής. Πλέον, αυτός ο χρόνος που εξοικονομείται από την επεξεργασία των πρώτων υλών μπορεί να επενδυθεί στη διεύρυνση των γνώσεων και τις δοκιμές.

Η ανταποδοτικότητα της μπίρας Επιχειρηματικά η διαφοροποίηση που θα υπάρξει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά σε μια κατηγορία που έχει μεγάλο κοινό με υψηλές πωλήσεις μπορεί να αποδειχθεί επικερδής, καθώς και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται δεν είναι ακριβές. Η πρόταση αυτή, αν εφαρμοστεί επιτυχημένα μπορεί να μετατρέψει έναν τυχαίο καταναλωτή σε μόνιμο θαμώνα αν μείνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Η εξέλιξη που έχει ο ίδιος ο bartender μέσα από την διαρκή αμφισβήτηση και την δοκιμασία των συνδυασμών που δημιουργεί. Στο χώρο του bar θα πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό workstation γιατί η χρήση των πρώτων υλών της μπίρας δεν είναι εύκολη διαδικασία ενώ σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να είναι απαραίτητος πιο ειδικός εξοπλισμός. Δύο είναι τα ζητούμενα: άριστες πρώτες ύλες και σταθερότητα στο αποτέλεσμα, ώστε το στοιχείο αυτής της διαφοροποίησης -της μπίρας στα cocktails- να έχει ουσιαστική αξία για τον τελικό κριτή όλων, τον καταναλωτή. n

Με την άνοδο της μπίρας και την παρουσία της στο fine dinning, η αξιοποίησή της στα cocktails γίνεται η νέα τάση ανοίγοντας ορίζοντες για διαφοροποίηση!

SNACK & COFFEE 121


Κλειστές Aγορές

Στο International School of Athens στην Κηφισιά βρίσκεται το Coffee Bike. Μαθητές και προσωπικό απολαμβάνουν θρεπτικά γεύματα, ενώ μπορούν να επιδιορθώσουν τα ποδήλατά τους.

COFFEE BIKE | ISA

η γευση παει

σχολειο Κείμενο: Στέφανος Τσουλάκης Φωτογραφίες: Αρχείο Coffee Bike

Info International School of Athens, Κηφισιά 210-8010109 ΚΑΦΕΣ: Taf

τ

α κυλικεία των σχολικών εγκαταστάσεων αποτελούν χώρους όπου απαιτείται η μέγιστη προσοχή και φροντίδα για όποιον δραστηριοποιείται στο τομέα της καφεστίασης. Στο κατάστημα που λειτουργεί εντός του International School of Athens στην Κηφισιά, μαθητές και προσωπικό φιλοξενούνται σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εστίασης και εξειδικευμένες παροχές. Εμπνευσμένο από αντίστοιχα cycle cafe του εξωτερικού, το Coffee Bike είναι ένας ιδιαίτερος χώρος αφιερωμένος στη υγιεινή διατροφή, όπου τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο, προσφέροντας βιολογικά προϊόντα και επιλογές πιο ιδιαίτερες όπως gluten free και vegan. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ευχάριστο μέρος συνάντησης για τους λάτρεις του δίκυκλου σπορ, οι οποίοι μπορούν να νοικιάζουν ποδήλατα από εκεί ή να επισκευάζουν τα δικά τους. Η διαφοροποί-

1

122 SNACK & COFFEE

2

ηση του Coffee Bike με αντίστοιχα concept που συναντάμε σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού, είναι η συνεχής προσπάθεια προώθησης των ελληνικών βιολογικών προϊόντων και η συνεργασία με μικρούς παραγωγούς ενισχύοντας την διάδραση με την τοπική κοινότητα. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την παροχή υγιεινών γευμάτων, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη διατροφική αξία των τροφίμων που έχουν παραχθεί στον τόπο τους ακολουθώντας οικολογικές μεθόδους παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ένα ξεχωριστό κυλικείο Το Coffee Bike δραστηριοποιείται εντός του ISA τα τελευταία 2 χρόνια έπειτα από πρόταση που έγινε στην Ντόρις Πέτσα, προκειμένου να αναλάβει τη δημιουργία του. Όπως σημειώνει η ίδια, «ήταν τιμή μου να αναλάβω το συγκεκριμένο project, καθώς αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα και ευχάρι-


3

στη πρόκληση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία». Καθημερινά εξυπηρετούνται 400 άτομα, με το Coffee Bike να είναι υπεύθυνο για τη διάθεση γευμάτων και στους παιδικούς σταθμούς του σχολείου. Η επιχείρηση τελεί υπό συνεχείς ελέγχους από ειδικευμένο διατροφολόγο και την ιδιοκτήτρια. «Οι ιδιαιτερότητες του εν λόγω concept είναι κυρίως η αυστηρή επίβλεψη του μενού για την αποφυγή αλλεργιών, η σωστή επιλογή του προσωπικού και η ανάγκη πολυγλωσσίας καθώς αποτελεί διεθνές σχολείο. Και πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απευθυνόμαστε σε παιδιά όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κουλτούρας», τονίζει η Ντόρις Πέτσα. n

1 Το Coffee Bike προσφέρει σνακ, ροφήματα και πλήρη γεύματα. 2 Το προαύλιο ενδείκνυται για τις ηλιόλουστες

μέρες. 3 Η τραπεζαρία υποδέχεται καθημερινά τους μαθητές. 4 Φιλοσοφία του κυλικείου, οι υγιεινές επιλογές.

4

SNACK & COFFEE 123


5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ

Απολογισμός 2018

Όλη η Ελλάδα μιλάει

για ton θριαμβο

της Food Expo!

1.302

Ελληνες & Ξένοι Εκθέτες

124 SNACK & COFFEE

68.000 Επισκέπτες

Η μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών στην ΝΑ Ευρώπη ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, υποδεχόμενη πάνω από 68.000 επισκέπτες από 27.830 επιχειρήσεις της Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Μαζικής Εστίασης και της Ξενοδοχίας. Επαγγελματίες πλημμύρισαν το εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO για να γνωρίσουν τα προϊόντα 1.302 Ελλήνων και ξένων εκθετών και προχώρησαν στη σύναψη συμφωνιών. Την έκθεση επισκέφθηκαν χιλιάδες διεθνείς αγοραστές, δημοσιογράφοι από τον διεθνή Τύπο και δεκάδες διπλωματικοί εκπρόσωποι, που στο σύνολό τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την άρτια διοργάνωση. Τιμώμενη χώρα από τη διοργανώτρια ήταν η Βουλγαρία.

2.930

Διεθνείς Επισκέπτες

800

Hosted Buyers

15.000

b2b meetings

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ταχιάτης

Η FOOD EXPO με τη θριαμβευτική ολοκλήρωσή της απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών στην ΝΑ Ευρώπη και μία από τις σημαντικότερες του είδους της διεθνώς!


Ισχυρή θεσμική παρουσία στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης!

Πλήθος κόσμου στα περίπτερα της OENOTELIA Με τη συμμετοχή 146 εκθετών, η OENOTELIA ανέδειξε το πανόραμα των ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης. Φέτος αναπτύχθηκε σε υπερδιπλάσια επιφάνεια καλύπτοντας 2.500 τ.μ. και προσέλκυσε πάνω από 120 σημαντικούς διεθνείς wine buyers, εκ των οποίων οι 75 ήταν hosted buyers, πραγματοποιώντας 2.500 b2b συναντήσεις με τους εκθέτες της OENOTELIA.

Σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου έδωσαν το “παρών” στα εγκαίνια της 5ης FOOD EXPO, αποδεικνύοντας τη σημασία που έχει η έκθεση για ολόκληρο τον κλάδο Τροφίμων και Ποτών. Την τελετή άνοιξε ο διοργανωτής της έκθεσης, Νίκος Χουδαλάκης, ενώ την κορδέλα έκοψε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Η FOOD EXPO 2018 απέδειξε με την τεράστια επιρροή της εντός και εκτός συνόρων ότι αποτελεί ένα μεγαλειώδες φόρουμ Τροφίμων και Ποτών!

15.000 B2b Meetings σημείωσαν οι 800 hosted buyers Οι 800 hosted buyers που φιλοξένησε η FOOD EXPO πραγματοποίησαν πάνω από 15.000 b2b συναντήσεις με εκθέτες. Σύμφωνα με δηλώσεις των περισσοτέρων, φιλοδοξούν ότι τα meetings αυτά να καταλήξουν σε συμφωνίες στο άμεσο μέλλον.

H αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας στο επίκεντρο της 5ης FOOD EXPO

Olive Challenge και Βραβεία ΚΟΤΙΝΟΣ

Μέρος της FOOD EXPORΤ SUMMIT αφιερώθηκε στις προοπτικές συνεργασίας Ινδίας - Ελλάδας στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών. Κορυφαίοι εισηγητές, όπως ο Β. Σκρόνιας (Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β’, Γραφείο ΟΕΥ Ν. Δελχί), ο Θ. Φούρλας, Regional Director Joint Ventures της CHIPITA στην Ινδία και η Πρέβειρα της Ινδίας Shamma Jain, ανέλυσαν θέματα σχετικά με τις εξαγωγές προς τον κολοσσό.

Δυο σημαντικές εκδηλώσεις κόσμησαν την 5η FOOD EXPO 2018 με την υπογραφή της Λέσχης «Φίλαιος». Ο διαγωνισμός Olive Challenge βράβευσε 10 προτάσεις Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, ενώ ο «Κότινος» τίμησε τα καλύτερα επώνυμα εξαιρετικά τυποποιημένα παρθένα ελαιόλαδα.

SNACK & COFFEE 125


Design

1

Βιομηχανικό design, διακοσμητικές υπερβάσεις και χρήση ετερόκλιτων υλικών είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το νέο χώρο στο κέντρο της Καβάλας, όπου ο καφές αποτελεί αντικείμενο πλήρους ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.

ΒLACK DROP

eπενδυοντασ στον καφέ και στο design

Η

Ρεπορτάζ: Mαρία Χάλαρη Φωτογραφίες: Αρχείο Ark4Lab of Architecture

126 SNACK & COFFEE

μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ συναντά τη μίνιμαλ αισθητική που δημιούργησε στην Καβάλα, επί της οδού Κασσάνδρου 1, η ομάδα αρχιτεκτόνων του Ark4lab. Το Black Drop συνολικής επιφάνειας 130τ.μ. άνοιξε τον Απρίλιο του 2017 και αποτελεί ένα καθόλα διαδραστικό διάλειμμα στην καθημερινότητα. Πρόκειται για μια καφετέρια που αναπτύσσεται προς την πλατεία Καπνεργατών, στην οποία το ρόφημα αντιμετωπίζεται ως ένα αστικό δρώμενο. «Η ιδέα αφορά στη δημιουργία ενός coffee shop δομημένου σε κτίριο που να παραφράζει το μοντέρνο κίνημα όπως αυτό εκδηλώθηκε στην Ελλάδα του 60'-70'. Ένα περιβάλλον κοινωνικής συνεύρεσης που να λειτουργεί ως νοητή συνέχεια της πόλης» λέει ο αρχιτέκτονας, Γιώργος Τυροθουλάκης. Τόσο ο ίδιος όσο και η Ευδοκία Βουδούρη, αναλαμβάνοντας τη διακόσμηση, συνδύασαν ετερόκλιτα υλικά όπως μωσαϊκό και χαλκό με την επιτυχία του εγχειρήματος να κρύβεται στη διαχείριση των υλικών και στο σεβασμό των ιδιοτήτων τους. «Το Black Drop συνδέει δύο πολυσύχναστες οδούς και

αυτό διαπιστώνεται, διασχίζοντάς το. Η έμπνευση έχει τις ρίζες της στη νέα τάση σχεδιασμού, που θέλει ένα οικείο περιβάλλον». Για το self service μαγαζί σχεδιάστηκε, επίσης, πάγκος παραγωγής, εξυπηρέτησης και ενημέρωσης γύρω από τον καφέ, δίνοντας την αίσθηση πως ο δρόμος συνεχίζεται και εντός του καταστήματος. Τέλος, τα τραπεζοκαθίσματα αποφεύγονται και χρησιμοποιούνται ψηλά σκαμπό. 2


3

5

1 Χαρακτηριστικό του Black Drop η μίξη ετερόκλιτων υλι-

κών. 2 Μίνιμαλ αισθητική πάνω στο 60's μωσαϊκό του πατώματος. 3 Η μεταβιομηχανική φιλοσοφία αποτυπώνεται παντού. 4 Αντί για καθίσματα, εξέδρα! 5 Το αστικό στοιχείο απογειώνεται με την ξύλινη δομή.

Το coffee station & η εξέδρα

Μια πινελιά τέχνης

Το 15 τ.μ. πόστο του καφέ αποτυπώνεται με έναν πάγκο από χειροποίητο μωσαϊκό, ένα διακριτό στοιχείο που δίνει την αίσθηση του store in a store. Οι αρχιτέκτονες διαχώρισαν έτσι τη λειτουργία του coffee station από τον υπόλοιπο χώρο, δίνοντας έμφαση στον δημόσιο χαρακτήρα του σημείου. «Η εναλλαγή του μωσαϊκού με τα φύλλα χαλκού που αποκαλύπτουν την εσωτερική δομή του coffee station συνθέτει ένα μίνιμαλ μεταβιομηχανικό σκηνικό με σαφή παραπομπή στον καφέ» αναφέρει ο Γιώργος Τυροθουλάκης. Σημείο αναφοράς του σχεδίου είναι η εξέδρα που βρίσκεται στην είσοδο και δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων, χαρίζοντας την ευκαιρία για μια δια-

Ανάμεσα στους παλαιωμένους τοίχους συναντώνται έργα τέχνης που έχουν δέσει ιδανικά με τον χώρο, όπως για παράδειγμα ένα πορτρέτο αποτελούμενο από χειροποίητα παραδοσιακά πλακάκια ή ένα χάρτινο μοντέλο ρινόκερου αναλυμένο με τριγωνισμούς. Τόσο η εξωτερική όσο και οι εσωτερικές όψεις εναρμονίζονται με την πλατεία, χάρη στις διαφάνειες και στα γεωμετρικά μοτίβα, τα οποία ακολουθούν το πνεύμα του εκλεκτικισμού από τον οποίο είναι επηρεασμένα τα κτίρια της περιοχής. Με απλά λόγια το Black Drop είναι ένας τόπος όπου η μεταβιομηχανική σύγχρονη αισθητική συναντά την «εμμονή» των εραστών του καφέ, με τρόπο τέτοιο, που η εμπειρία γίνεται μια ακόμα σημαντική κοινωνική πράξη. n

ΕΡΓΟ

info

4

φορετική κοινωνική συναναστροφή που θυμίζει τις συναντήσεις σε εξωτερικό αμφιθέατρο. «Αυτό το αστικό στοιχείο απογειώνεται με μια ξύλινη δομή που έχει αναφορές στον παραμετρικό σχεδιασμό, στην οποία ο χρήστης μπορεί να καθίσει και να απολαύσει το ρόφημά του με διαφορετικούς τρόπους» συμπληρώνει ο ίδιος, καταλήγοντας: «Ανάμεσα στους παλαιωμένους τοίχους συναντώνται έργα τέχνης ενσωματωμένα στο χώρο, όπως ένα πορτρέτο αποτελούμενο από χειροποίητα παραδοσιακά πλακάκια και ένα χάρτινο μοντέλο ρινόκερου αναλυμένο με τριγωνισμούς».

Black drop Κασσάνδρου 1, Καβάλα /Black-Drop ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & διακοσμητικη ΜΕΛΕΤΗ:

Ark4Lab of Architecture /Ark4labOfArchitecture

SNACK & COFFEE 127


Noμικό θέμα

Τι συμβαίνει όταν κάποιος επιθυμεί να μπει στο επιχειρείν... αόρατος; Πώς διαφυλάσσει τα συμφέροντά του και ποιες οι διαδικασίες; Τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα απαντώνται από τον Γιώργο Αλέκου, Δικηγόρο – Εταίρo της «Δικηγορικής εταιρείας ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ».

η αφανησ

εταιρεια

ολεσ οι απαραιτητεσ πληροφοριεσ για να κανετε τισ σωστεσ κινησεισ

Σ

ε περίπτωση που κάποιο πρόσωπο επιθυμεί να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε επειδή έχει μια επιχειρηματική ιδέα, είτε διότι θέλει να συνδράμει άλλο πρόσωπο στην άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, χωρίς όμως να εμφανισθεί το ίδιο ως συναλλασσόμενος, μπορεί να συστήσει αφανή εταιρεία με πρόσωπο που ήδη ασκεί ή πρόκειται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα, ακόμα και μέσω ατομικής επιχείρησης.

4 κομβικά σημεία! Με την εταιρική σύμβαση, γραπτή ή προφορική, ρυθμίζονται οι όροι λειτουργίας της εταιρείας. Τέσσερα είναι τα κύρια σημεία - θέματα που καλούνται να ρυθμίσουν τα μέρη:

Άρθρο: Γιώργος Αλέκου info@legal-ap.com www.legal-ap.com

128 SNACK & COFFEE

 H εισφορά του αφανούς εταίρου: Ο αφανής εταίρος καταβάλλει την εισφορά του προς τον εμφανή εταίρο και το αντικείμενο της εισφοράς μεταβιβάζεται εν όλω, εν μέρει ή κατά χρήση. Καλό θα είναι, εν προκειμένω, οι εταίροι να περιγράψουν την εισφορά και να συμφωνήσουν τον τρόπο μεταβίβασης, όπως και τον

τρόπο επιστροφής κατά τη λύση της εταιρείας. Ιδιαίτερη προσοχή, ενδεχομένως και νομική συμβουλή, χρειάζεται εφ’ όσον το αντικείμενο της εισφοράς είναι ακίνητο.  Tο ποσοστό συμμετοχής αυτού στα κέρδη και τις ζημίες: Το κυριότερο ζήτημα, βέβαια, που πρέπει να ρυθμιστεί είναι η συμμετοχή των εταίρων στα κέρδη και τις ζημίες. Το ποσοστό συμμετοχής προσδιορίζεται ελεύθερα από τα μέρη και μπορεί να συμφωνηθεί διαφορετικό για τα κέρδη και τις ζημίες. Εάν τα μέρη δεν ορίσουν διαφορετικά, προβλέπεται, από τη συνδυασμένη εφαρμογή του άρθρου 289 του ν. 4072/2012 και του άρθρου 763 του Αστικού Κώδικα, ότι οι εταίροι θα συμμετέχουν στα κέρδη και στις ζημίες κατά ίσα μέρη. Ο νόμος (άρθρο 289 ν. 4072/2012) περιέχει δύο ρυθμίσεις ευνοϊκές για τον αφανή εταίρο ως προς τις ζημίες. Μπορεί να συμφωνηθεί ότι αυτός θα συμμετέχει στις ζημίες μέχρι του ποσού της εισφοράς του και επιπλέον προβλέπεται ότι ο αφανής εταίρος δεν υποχρεούται να επιστρέψει τα κέρδη που έλαβε σε προγενέστερες χρήσεις λόγω ζημιών


μεταγενέστερων χρήσεων. Ο αφανής εταίρος καλό θα είναι να επιδιώξει την κατοχύρωση της εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών, ενώ, αντίστοιχα, ο εμφανής εταίρος θα πρέπει να συνυπολογίσει κατά τον ορισμό των ποσοστών συμμετοχής στα κέρδη και τις ζημίες την αυξημένη, κατ’ αρχήν, δική του επιβάρυνση με τις ζημίες.  H λογοδοσία και ενημέρωση προς τον αφανή εταίρo: Ο νόμος προβλέπει ότι, κατ’ αρχήν, ο εμφανής εταίρος λογοδοτεί και αποδίδει κέρδη στον αφανή εταίρο στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους ή στο χρόνο που έχουν συμφωνήσει τα μέρη και δεν αποκλείεται η συμφωνία για καταβολή κερδών και κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους. Το δε δικαίωμα ελέγχου του αφανούς εταίρου ορίζεται με την εταιρική σύμβαση και εκτείνεται σε βιβλία και έγγραφα του εμφανούς εταίρου που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα για την οποία συστήθηκε η αφανής εταιρεία και μόνον. Είναι αυτονόητο ότι το συμφέρον αμφότερων των μερών επιτάσσει να ρυθμιστούν κατά το δυνατόν λεπτομερέστερα τα παραπάνω θέματα. Έτσι, ούτε ο αφανής εταίρος θα κινδυνεύει να βρεθεί θύμα εκμετάλλευσης, με άγνοια της πορείας της επιχείρησης στην οποία έχει επενδύσει, ούτε ο εμφανής εταίρος θα οχλείται συνεχώς και θα προσπαθεί να οριοθετήσει την πρόσβαση του αφανούς εταίρου σε πληροφορίες, προκειμένου να προστατεύσει τα άσχετα με την αφανή εταιρεία οικονομικά του δεδομένα.

 O τρόπος λύσης της αφανούς εταιρείας: Τελευταίο -αλλά ουκ έλασσον- ζήτημα είναι η διάρκεια και ο τρόπος λύσης της εταιρείας. Εφ’ όσον τα μέρη συμφωνήσουν ορισμένη διάρκεια, η εταιρεία μπορεί να λυθεί με καταγγελία νωρίτερα από τη λήξη της μόνο για σπουδαίο λόγο. Η καταγγελία της εταιρείας ορισμένου χρόνου χωρίς σπουδαίο λόγο γεννά υποχρέωση του καταγγέλοντος να αποζημιώσει τους λοιπούς εταίρους. Εφ’ όσον, αντίθετα, δεν συμφωνηθεί συγκεκριμένο χρονικό σημείο λύσης, δηλαδή η εταιρεία συμφωνήθηκε ως αορίστου χρόνου, αυτή θα λυθεί με καταγγελία από κάποιο εκ των μερών. Η καταγγελία της εταιρείας αορίστου χρόνου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με την καλή πίστη, δηλαδή να μην γίνει άκαιρα, σε χρονικό σημείο που να προκαλείται βλάβη στους λοιπούς εταίρους λόγω της αδυναμίας συνέχισης της δραστηριότητας. Η άκαιρη καταγγελία μπορεί να γεννήσει υποχρέωση αποζημίωσης εις βάρος του καταγγέλοντος. Για την καλύτερη προστασία τους, τα μέρη θα πρέπει να εκτιμήσουν το χρονικό περιθώριο που δίνουν στη συνεργασία τους. Αν υπάρχει αβεβαιότητα για την επιτυχία της επιχείρησης ή δεν επιθυμούν τη δέσμευσή τους για αόριστο χρόνο, καλό θα είναι να συμφωνηθεί ορισμένη διάρκεια, η οποία μπορεί βέβαια να παραταθεί. Περαιτέρω, για την αποτροπή άκαιρης καταγγελίας ή καταγγελίας της εταιρείας ορισμένου χρόνου χωρίς σπουδαίο λόγο, μπορεί να προβλεφθεί η καταβολή ποινικής ρήτρας. n

Η αφανής εταιρεία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις επιχειρήσεις καφεστίασης. Για την προστασία των μερών,η συμβουλή δικηγόρου και λογιστή κατά την κατάστρωση της συμφωνίας θα βοηθήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Απαραίτητη η σύνταξη εγγράφου σύμβασης Στην αφανή εταιρεία υπάρχει ένας εμφανής εταίρος, ο οποίος εμφανίζεται στις συναλλαγές και ένας ή περισσότεροι αφανείς, οι οποίοι δεν εμφανίζονται. Ο εμφανής εμφανίζεται προς τους τρίτους ότι ασκεί τις πράξεις διαχείρισης και λειτουργίας της εταιρείας και σε αυτόν ανήκουν, κατ’ αρχήν, όσα αποκτώνται από την άσκηση της εταιρείας. Οι τρίτοι αποκτούν δικαιώματα και αναλαμβάνουν υποχρεώσεις μόνο έναντι αυτού. Ο αφανής εταίρος καταβάλει την εισφορά του και δικαιούται να λάβει μέρος των κερδών και να καλύψει μέρος των ζημιών. Η σύσταση της αφανούς εταιρείας μπορεί να γίνει ατύπως, δηλαδή εκ του νόμου δεν απαιτείται

κάποιο έγγραφο, ούτε η τήρηση διατυπώσεων δημοσιότητας. Πρακτικά, ωστόσο, επιβάλλεται η σύνταξη εγγράφου σύμβασης, ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις για τους όρους λειτουργίας της εταιρείας μεταξύ των μερών κατά την ομαλή εξέλιξή της. Σε περίπτωση ανώμαλης εξέλιξης και προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η ύπαρξη εγγράφου είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση των συμφερόντων των μερών, διότι ο νόμος προβλέπει το έγγραφο ως το μοναδικό τρόπο απόδειξης των όρων της εταιρικής συμφωνίας. n

SNACK & COFFEE 129


Νέα προϊόντα

Νέα ροφήματα σοκολάτας σε ιδιαίτερες γεύσεις Απευθυνόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις των επαγγελματιών της καφεστίασης, η KAWACOM HELLAS εισάγει τρεις νέες γεύσεις στη σειρά ροφημάτων σοκολάτας Mystical Choc. Οι νέες προτάσεις περιλαμβάνουν: Μαύρη σοκολάτα με ginger, chili & κανέλα, Λευκή σοκολάτα με goji berry, raspberry & βανίλια Μαδαγασκάρης, καθώς και την Σοκολάτα με αλατισμένη καραμέλα & φυστικοβούτυρο. Η σειρά Mystical Choc ενδείκνυται για την παρασκευή ζεστών και κρύων ροφημάτων. Διατίθενται σε συσκευασία tin 500gr. KAWACOM HELLAS AE • T: 210 9235002-4 • kawacom.gr

Εspresso με αξίες Fairtrade

Κρύο τσάι βουνού με μέλι

Η εταιρεία COFFEE PLANET παρουσιάζει

Η εταιρεία BARISTA PRO δείχνει την

τον καφέ espresso Puro Noble. Χαρμάνι

αγάπη της για την ελληνική γη, δημι-

με ήπια γεύση και άρωμα λουλουδιών

ουργώντας ένα μοναδικό προϊόν. Το

από Arabica, καλλιεργημένου στα ύψη

συμπυκνωμένο τσάι είναι εμπνευσμένο

της Γουατεμάλας, αναμεμειγμένου με

από το παραδοσιακό τσάι βουνού, ακο-

Arabica από το Περού για τέλεια γευστι-

λουθώντας την αυθεντική συνταγή με

κή ισορροπία. Η προσθήκη εξαιρετικού

άνθη, φύλλα και θυμαρίσιο μέλι βρα-

Robusta, προσδίδει αδιόρατη παρουσία

σμένα σε απόλυτη ισορροπία. Μόλις

προϊόντων Puro, είναι πιστοποιημένος

Μια καρέκλα μια αγκαλιά

από τον διεθνή οργανισμό Fairtrade.

Η εταιρεία HOMEMARKT με πολυετή

τσάι για τις ζεστές ημέρες που έρχονται.

COFFEE PLANET ΕΠΕ

εμπειρία στον επαγγελματικό εξοπλισμό,

Barista Pro | Follow the experts

Τ: 210 9220630 • purocoffee.gr

εισάγει αποκλειστικά προϊόντα εξαιρε-

Τ: 22730 340009 • baristapro.com.gr

σκούρας σοκολάτας. Όπως όλη η σειρά

30ml προϊόντος αρκούν για να δημιουργήσουν ένα ενεργειακό παγωμένο

τικής ποιότητας με μοναδικό style & design. Η καρέκλα Anax HM8038 με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό της, αποτελεί ένα εξαιρετικά άνετο κάθισμα που ενδείκνυται για χαλαρωτικές στιγμές. Ένα μικρό δείγμα της τεράστιας ποικιλίας που διαθέτει η εταιρεία στο χώρο του επίπλου αποκαλύπτεται με την καρέκλα Anax. HOMEMARKT T: 2351 235222 • homemarkt.gr

Τραγανές πατάτες με μοντέρνα εμφάνιση Οι πατάτες Crispers της McCain αποτελούν ξεχωριστή επιλογή για το μενού κάθε επιχείρησης. Διαθέτοντας καινοτόμο σχήμα V, τραγανή φλούδα και μεγάλη κυματιστή επιφάνεια, κάνουν τη διαφορά στην επαγγελματική κουζίνα. Προετοιμάζονται εύκολα όπως οι κλασικές πατάτες, αφού τηγανίζονται για περίπου 2,45’ κατευθείαν από την κατάψυξη, ενώ παραμένουν τραγανές για ώρα μετά το μαγείρεμα, όντας ιδανικές για delivery. Προσφέρουν άριστη μεριδοποίηση ως κυρίως ή συνοδευτικό πιάτου. McCain HELLAS • T: 210 2834091 • mccain-foodservice.gr

130 SNACK & COFFEE


Δροσερές γρανίτες με γεύση από Σικελία H εταιρεία ELMAK BEVERAGE δημιούργησε την ξεχωριστή σειρά από δροσιστικές γρανίτες Granita alla Siciliana. Η μοναδική ποικιλία περιλαμβάνει: Γρανίτα φράουλα & κομμάτια blueberry, mango & passion fruit με κομμάτια ανανά και mango, σοκολάτα & καρύδα, limoncello και τσιχλόφουσκα. Οι γρανίτες ξεχωρίζουν σε γεύση και άρωμα, γιατί περιέχουν κομμάτια φρούτων και φυσικές χρωστικές, ενώ η διαδικασία παρασκευής τους γίνεται ακόμα και σε blender. Διατίθενται σε συσκευασία 1 kg και σε μορφή σκόνης. ELMAK ΒΕVERAGE EΕ • Τ: 210 8950340 • elmak.gr

Smart καφετιέρα για energy saving

Γεμιστό κουλούρι σε νέες γεύσεις

Η καφετιέρα Vision από την IBERITAL

Το γεμιστό κουλούρι της ΡΟΔΟΥΛΑ

σχεδιάστηκε για να μειώσει την κατα-

είναι το καλύτερο προϊόν για να εκτιμή-

νάλωση ενέργειας μέχρι και 50% με

σει κάποιος την απλότητα της γεύσης.

σύστημα περιορισμού απώλειας ενέρ-

Το παραδοσιακό ελληνικό σνακ που

γειας και γρήγορο ζέσταμα. Διαθέτει

ξυπνά τις πιο γλυκές μνήμες των παιδι-

σύστημα πολλαπλών boilers, ενώ τρα-

κών χρόνων έρχεται με νέες ξεχωριστές

βάει νερό κατευθείαν από την παροχή,

γεύσεις: Φιλαδέλφεια, ζαμπόν & τυρί,

αποφεύγοντας τις δυσκολίες των συμ-

Τυρί & ντομάτα, ελιά & καλαμπόκι (με

μαζί με tablet και εύκολη εφαρμογή.

Νέα σειρά μίνι φούρνων

IBERITAL

Mini χώρος με maxi απόδοση! Αυτή

ΡΟΔΟΥΛΑ

T: 0034 936326455 • iberital.com

είναι η ιδέα πίσω από τη νέα σειρά

Τ: 210 2447550 • rodoula.gr

βατικων boilers. Η μηχανή έρχεται

κοτόπουλο), Πραλίνα και Μήλο. Μια ιδιαίτερα θρεπτική και νόστιμη επιλογή.

φούρνων Convotherm Mini, μια σειρά σχεδιασμένη για να προσφέρει άριστες μαγειρικές επιδόσεις καταλαμβάνοντας εξαιρετικά μικρό εμβαδόν στην κουζίνα. Το πλάτος του (51,5 εκ.) δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να εγκαταστήσει έναν επαγγελματικό φούρνο combi-steamer σε περιορισμένο χώρο με ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση, αλλά μέγιστη απόδοση. ΧENEX AE • T: 22950 42791 • xenex.gr

Εκλεπτυσμένη λευκή σοκολάτα Η σειρά ροφημάτων σοκολάτας Chocolanelle, που ξεχώρισε με το διεθνές βραβείο Ανώτερης Γεύσης 2017, εμπλουτίζεται με τη νέα λευκή σοκολατα Chocolanelle White. Εκλεπτυσμένη λευκή σοκολάτα με βελούδινη, ισορροπημένη γεύση από βούτυρο κακάο και ιδιαίτερες αρωματικές νότες που θυμίζουν bourbon και αναδεικνύουν τη βανίλια. Ο εργονομικός σχεδιασμός της συσκευασίας είναι εύχρηστος, ενώ η ετικέτα αντανακλά την ποιότητα και τον gourmet χαρακτήρα του προϊόντος. Διατίθεται σε συσκευασία 500γρ. KAFEA TERRA FOOD & DRINKS ΑΕΒΕ • T: 213 0905500 • kafeaterra.gr

SNACK & COFFEE 131


Νέα προϊόντα

Πουρέδες φρούτων για πολλαπλές χρήσεις Οι πουρέδες Ventuno παράγονται από φυσικό πολτό φρούτων και είναι ιδανικοί για γρανίτες, smoothies και cocktail. Παρασκευάζονται σε μπλέντερ με πάγο, αλλά και σε γρανιτομηχανή με αραίωση 1 προς 5. Ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φρούτο και 100% φυσικές χρωστικές που τους καθιστούν κατάλληλους για κατανάλωση από παιδιά κάτω των 4 ετών και για εγκύους. Παρασκευάζονται στην Ελλάδα και διατίθενται σε μεγάλη γκάμα με περισσότερες από 10 γεύσεις φρούτων. ΠΡΑΣΣΑΣ - ΠΑΠΑΣΟΥΛΗΣ ΟΕ • Τ: 2130 239555 • ventuno.gr

Σοκολάτα για γευστικά ταξίδια

Νέα σειρά γρανιτομηχανών

Ποιοτικοί κόκκοι κακάο προσεκτικά

H εταιρεία ΑΡΖΙΝΟΣ σε συνεργασία

επιλεγμένοι δίνουν ζωή σε μια υπέρο-

με την αναγνωρισμένη ιταλική εταιρία

χη σοκολάτα, που χαρακτηρίζεται από

Ugolini παρουσιάζει την ολοκαίνουργια

έντονη κρεμώδη σύσταση και λεπτή

σειρά γρανιτομηχανών NG με χωρη-

γλυκύτητα. Τρεις ποικιλίες σοκολάτας

τικότητα 6 και 10 λίτρων. Το διπλό

(λευκή, γάλακτος και μαύρη) συνδυ-

κάλυμμα κάδου, η χαμηλή κατανάλω-

άζονται με τα αρώματα καραμέλας,

ση ρεύματος, η ψηφιακή οθόνη και το

αμυγδάλου και φουντουκιού, διευ-

σύστημα καθαρισμού είναι μόνο μερικά

Η μαγεία μιας ζεστής και συναρπαστι-

Αφράτη βάφλα από τη Λιέγη

κής απόλαυσης στο φλιτζάνι.

Η BAKEHELLAS εμπλουτίζοντας τη

ενδείκνυται για την παρασκευή γρανί-

ESPRESSE ΑΕ

γκάμα της με πρωτοποριακά είδη και

τας, sorbet, κρύες κρέμες και cocktails,

Τ: 210 6722615 • espresse.gr

λύσεις για τον επαγγελματία, παρουσιά-

καλύπτωντας κάθε ανάγκη.

ζει τη γνήσια βάφλα Λιέγης. Με αφράτη

ΑΡΖΙΝΟΣ Ν. ΑΕ

ζύμη, πλούσιο άρωμα και μοναδική

Τ: 210 4838252 • arzinos.gr

ρύνοντας το γευστικό ταξίδι του κοινού.

από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της σειράς. Εξαιρετικά εύκολη στην χρήση,

γεύση που ενισχύεται από την πασπαλισμένη άχνη ζάχαρη, είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Μπορεί να συνοδευτεί με οποιοδήποτε υλικό ανάλογα με την προτίμηση των πελατών, δημιουργώντας ένα απολαυστικό γεύμα. BAKEHELLAS Τ: 210 2851883 • bakehellas.gr

Παραγγελίες πάγου μέσω smart phone Ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, η BLUE ICE προσφέρει τη δυνατότητα για on-line παραγγελίες μέσω της νέας εφαρμογής για κινητά android & iPhone. Είναι διαθέσιμα τα εξής προϊόντα: παγάκια σε σχήμα καμπάνας μετρίου προς μεγάλου μεγέθους, παγάκια σε σχήμα κύβου μικρού προς μεσαίου μεγέθους, τρίμα από παγάκια και ξηρός πάγος. Διατίθενται σε συσκευασίες 9 κιλών για παγάκια ή τρίμα. Υπάρχει επίσης συσκευασία 3 κιλών για παγάκια, αποκλειστικά για μεταπώληση. BLUE ICE • Τ: 210 7777633 • blue-ice.gr

132 SNACK & COFFEE


Το µοναδικό επαγγελµατικό περιοδικό για την καφεστίαση στην Ελλάδα!

Ç êáéíïôüìïò ëýóç ãéá íá ìç ÷Üíåôå ïýôå Ýíá åõñþ 99 Εξάλειψη πηγών απώλειας στο ταμείο. 99 Εξάλειψη φιλικών πωλήσεων. 99 Έλεγχος εταιρικών διαδικασιών. 99 Ξεχωριστό αρχείο βίντεο για κάθε συναλλαγή του ταμείου. 99 Παρακολούθηση μόνο των βίντεο συναλλαγών χωρίς νεκρούς χρόνους. 99 Περιορισμός των κλοπών μέσα στο κατάστημα. 99 Έλεγχος συμπεριφοράς πελατών. 99 Έλεγχος παραγωγικότητας & ποιότητας εξυπηρέτησης.

7.500 ΑΠΟ∆ΕΚΤΕΣ To µόνο που αποδεδειγµένα αποστέλλεται σε 7.500 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα! ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ∆ΕΚΤΩΝ 2.796 ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ/CAFE 2.065 SNACK CAFE - ANΑΨΥΚΤΗΡΙΑ ΤΖΕΛΑΤΕΡΙΕΣ - KΡΟΥΑΣΑΝΤΕΡΙ 745 FAST FOOD - ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ 275 ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ 249 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ CATERING 105 ΕΤΑΙΡEΙΕΣ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ κ.λ.π. 654 ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ 136 ΜΟΝΑ∆ΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΖΥΜΗΣ 475 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ (ΤΡΟΦΟ∆ΟΣΙΑΣ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ)

SC_4AKI.indd 1

ΕΛΤΑ αφορά H απόδειξη τωντεύχους Νο 76 ση του την ταχυδρόµη

7.531

5€ 4.895,15

CleverEye by Connecting Line A.E., Αντιγονιδών 17, Θεσ/νίκη, Τηλ. 2310 555 090

www.clevereye.eu

23/02/2018 18:54


Νέα προϊόντα

Bio protein shakes με 0% ζάχαρη H Γιαλούσης Ι. ΕΠΕ μπαίνει δυναμικά στο χώρο των πρωτεϊνών με τα νέα προϊόντα Airgon Proteins. Ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, από αγελάδες που τρέφονται αποκλειστικά με χορτάρι. Χωρίς ορμόνες ή GMO, λιγότερο από 1% λιπαρά, χωρίς ζάχαρη με γλυκαντικά από το φυτό στέβια. Αναμειγνύονται εύκολα με νερό, γάλα ή χυμό φρούτων και είναι διαθέσιμα σε 6 μοναδικές γεύσεις: Βανίλια, Σοκολάτα Γάλακτος, Καπουτσίνο, Φράουλα, Ρόδι και Cookies. ΓIAΛΟΥΣΗΣ Ι. ΕΠΕ • Τ: 2610 647035 • gialousis.gr

Παραδοσιακός ελληνικός καφές!

Τραγανά σνακ για ολες τις ώρες

Η εταιρεία Χάσκος μετά από 20 χρόνια

Δυναμική είσοδο στην αγορά των σνακ

παρουσίας στο χώρο, προχώρησε σε

κάνει η alfa με τα Pitatakia, ένα σνακ

ολοκληρωτικό rebranding του ελλη-

διατροφικής αξίας για κάθε ώρα και

νικού καφέ «Μερακλής» με νέες

περίσταση. Με επίκεντρο τη φιλοσοφία

πρωτοποριακές συσκευασίες που δια-

για ασφαλείς και ποιοτικές διατροφικές

τηρούν αναλοίωτα τα αρώματα και τη

επιλογές με αγνά υλικά, τα Pitatakia

γεύση του καφέ. Ο «Μερακλής» φτιά-

ζυμώνονται με ελαιόλαδο και ψήνονται

εκλεκτές ποικιλίες καφέδων. Διατίθεται

Σοκολατένια σουφλέ & brownies

σε τρία μεγέθη 100g, 200g και 500g.

Οι πελάτες σίγουρα θα ενθουσιαστούν

λιπαρά. Διατίθενται σε 4 γεύσεις: φυσι-

CAFFE LUIGI Μ. ΕΠΕ

με τα απολαυστικά brownies & σουφλέ

κή, ρίγανη, κανέλα-ζάχαρη και πίτσα.

T: 210 7778888 • meraklis.gr

σοκολάτας φτιαγμένα με CHOCO MIX

ALFA PASTRY

της SIEBIN. Περιέχει τριμμένες νιφά-

Τ: 210 2447690 • alfapastry.com

χνεται με το ίδιο μυστικό χαρμάνι από 4

στο φούρνο. Δεν είναι τηγανισμένα, δεν περιέχουν συντηρητικά και τρανς

δες σοκολάτας και τραγανούς κόκκους κακάο, που ενισχύουν τη γεύση και αποδεσμεύουν μοναδική σοκολατένια μυρωδιά μετά το ψήσιμο. Εξαιρετικά εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή. Είναι επίσης ιδανικό για λαχταριστά cookies σοκολάτας και για βάσεις τάρτας. Διατίθεται σε κιβώτιο 10 κιλών. ΚΟΝΤΑ ΑΕΒΕ • Τ: 210 2406990, 210 2406688 • konta.gr

Έξυπνη πλατφόρμα ελέγχου συναλλαγών Το καινοτόμο software Clever Eye, σε συνεργασία με βίντεο από κάμερα που ελέγχει το χώρο του ταμείου, επιτρέπει στον επαγγελματία να μετατρέψει όλα τα δεδομένα μιας απόδειξης σε λέξεις - κλειδιά. Με αυτό τον τρόπο ο επιχειρηματίας μπορεί να αναζητήσει βίντεο συγκεκριμένων ενεργειών του ταμία ή βίντεο πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων (πχ. βίντεο ακυρωμένων αποδείξεων κ.ά.) εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και διασφαλίζοντας την αξιοπιστία των ευρημάτων. CΟΝΝΕCTING LINE ΑΕ • 2310 555090 • clevereye.eu

134 SNACK & COFFEE


Grand Cru καφές 100% arabica Η CAFES RICHARD είναι από τους πρώτους coffee roasters που ανέπτυξε ποικιλίες Grand Cru, εστιάζοντας στην αναζήτηση καφέ από τα καλύτερα εδάφη παραγωγής στον κόσμο. Με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, η εταιρεία παρουσιάζει τη νέα σειρά Pure Origin Specialty Coffees που αποκολουθεί ορθές πρακτικές καλλιέργειας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Fairtrade. Η σειρά είναι κατάλλληλη για espresso και φίλτρου, στοχεύοντας στο κοινό που αποζητά εκλεπτυσμένες γεύσεις. MANON CAFÉ • Τ: 211 1827575 • manoncafe.eu

Αυθεντική ιταλική Panna Cotta

Καθαριστικά νέας γενιάς

Ένα απλό ζέσταμα αρκεί για να παρα-

Η LA FAMILIA παρουσιάζει τη σει-

σκευάσετε την πιο λαχταριστή Panna

ρά προϊόντων καθαρισμού ECO PRO

Cotta με το έτοιμο προς χρήση UHT

professional cleaning solutions. Με

προϊόν σε υγρή μορφή. Με την υπογρα-

εξαιρετικές ιδιότητες, είναι κατάλληλα

φή της ELLE&VIRE, εγγυάται σίγουρο

για τον καθαρισμό υπολειμμάτων καφέ,

και σταθερό αποτέλεσμα σε κάθε χρή-

γάλακτος και αλάτων σε μηχανές καφέ,

ση. Διαθέτει απαλή υφή και υπέροχη

βραστήρες, πλυντήρια πιάτων κ.ά. Είναι

φίνα γεύση. Ένα πολυχρηστικό προϊόν,

ασφαλή, φιλικά προς το περιβάλλον

στικής και παγωτού. Σε κιβώτιο 6x1lt.

Mountain tea με μέλι

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ

Η ESSENZA καινοτομεί για άλλη μία

LA FAMILIA • T: 210 6829998,

T: 210 2419700 • stelioskanakis.gr

φορά παρουσιάζοντας στην αγορά της

2310 858237 • lafamilia.gr

ιδανικό και για εφαρμογές ζαχαροπλα-

και διαθέτουν σήμανση ecolabel σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ.

καφεστίασης το Ice Tea Τσάι Βουνού. Η εκχύλιση του υπέροχου ελληνικού βοτάνου με την προσθήκη μελιού χαρίζει ένα μοναδικό συνδυασμό. Η αγαπημένη γεύση σε ένα δροσιστικό ρόφημα. Διατίθεται σε συμπυκνωμένη μορφή (αραίωση 1 μέρος ice tea με 10 μέρη νερού και πάγου) σε γυάλινη συσκευασία των 700 ml. ESSENZA HELLAS T: 210 4900010 • essenza.gr

Επαναστατικό μπλέντερ για smoothies Το μοναδικό επαγγελματικό μπλέντερ Vacuum Kuvings αφαιρεί τον αέρα αυτόματα από το εσωτερικό του διατηρώντας τα θρεπτικά συστατικά, τη γεύση και το χρώμα των προϊόντων, προσφέροντας τέλειες παρασκευές. Το κάλυμμα ελαχιστοποιεί το θόρυβο, διαθέτει 6 μαχαίρια από ειδικό κράμα και 3D σύστημα κίνησης. Παρέχει εξτρά επιλογή αποθήκευσης εν κενώ, διατηρώντας φρέσκα τα υλικά για μεγαλύτερο διάστημα. Διατίθεται σε διάσταση 22x24x45cm με χωρητικότητα κανάτας 1,9 lt. ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΑΕΒΕ • Τ: 210 4834785 • karamanis.gr

SNACK & COFFEE 135


Last Page

mΑΡΙΑ ΒΑΓΕΝΑ

cocktail’s

queen Συνέντευξη: Ίρις Χαριλάου Φωτογραφία: Φένια Λιβιέρη

Κ

ρατώντας το «μυστικό» ενός gentleman στα χέρια της Κατέκτησε την και την ανεπιτήδευτη τρίτη θέση στον 6ο ειλικρίνεια του ενθουσιασμού Πανελλήνιο Διαγωνισμό της, η Μαρία Βαγενά ανήλθε στο Ελληνικού Cocktail. Στόχος της η εξέλιξη και βάθρο της νίκης, στον 6ο Πανελεδραίωση στο χώρο λήνιο Διαγωνισμό Ελληνικού του bar. Cocktail που πραγματοποιηθήκε τον Φεβρουάριο στην έκθεση HORECA. Μπαίνοντας στον χώρο της εστίασης πριν από λίγα χρόνια, κι ερχόμενη σε επαφή με το Bartista Project στην Πάτρα όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια, σύντομα ένιωσε τη μαγεία του bar να την καλεί. «Το 2017 έκανα τα πρώτα μου βήματα στο χώρο του bartending. Το να συμμετάσχω στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να ζήσω από κοντά την εμπειρία της συμμετοχής και του ανταγωνισμού σε έναν τέτοιο θεσμό και να γνωρίσω αξιολόγους ανθρώπους του χώρου». Επιλέγοντας να παρουσιάσει ένα long drink «που να είναι δροσιστικό, ευχάριστο στη γεύση, και να σου δημιουργεί την επιθυμία για ακόμη ένα», κέρδισε τις καλές κριτικές της επιτροπής, αποδεικνύοντας ένα -προς το παρόν- μικρό δείγμα των ικανοτήτων της! n

Gentlemen’s Secret Η συνταγή • ΥΛΙΚΑ: 50ml Μetaxa 5* • 15ml χειροποίητο σιρόπι (πετιμεζι, μέλι, σιρόπι από γλυκό βυσσσινο και βαλσαμικό ξίδι) • 25ml φυσικό χυμό λεμονιού • Top up με Gentlemen’s soda • ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ: Pills από lime, λεμόνι, πορτοκάλι • ΠΟΤΗΡΙ: High ball

136 SNACK & COFFEE


ΤΕΥΧΟΣ 77 • MΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

SNACK & COFFEE

FORUM AΕ - Λ. Βουλιαγμένης 328, 173 42 Άγιος Δημήτριος - Tηλ: 210 5242100 - www.forumsa.gr

#077 - ΜΑΡΤΙΟΣ/ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

and

C O F F E E

Snack & Coffee #77  
Snack & Coffee #77