Etnemarknaden 2017

Page 1

Etnemarknaden 11.–13. august 2017

EIN MARKNAD FOR LITEN OG STOR 2017


MARKNADEN

andina

visk tiv o

lipark

Ein marknad m og god markn 3

Foto: S c

4

VELKOMEN

Leiar Kurt Helgesen

PROGRAM

Ein smak av marknaden

10 LOKALBANKEN

Foto: C a

rina Jo

hansen

som støttespelar

16

ETNIR DUGGURD

Ryfylkekokken

22 PORTRETTET

Etne Bondelag

Foto: M

Nyhende

37 VALDEBATT

Vegval for Næringslivet

38 KONSERTAR eister F

otografi

På Old River Saloon

40 DANS OG KONSERT

Foto: M

På Skakke og i Mathall

42 SØT VINNAR

PRISAR

PRISAR ELDHUGPARKEN

Dagbillett: Vaksne: Born: Born under 6 år:

Eldhugbillett 1 dag: 300,- * Inngang og fri bruk av alle aktiviteter 1 dag.

120,60,gratis

Marknadspass (fre-sun): Vaksne: 240,Born: 120,Merk at dersom de skal kjøpa billett til aktivitetsparken så inkluderer den inngong.

Årets utstillar 2016

d Foto il Øklan Foto: S vein Eg

Betal ein fast pris og få inngong samt at de kan ta så mykje karusell og andre aktivitetar som de ønskjer heile dagen, slik er aktivitetspark-konseptet vårt.

30 LANDRUK I VEKST

eister F

otografi

Monica Grindheim

Årets store nyheit er utan tvil den nye aktivitetsparken me har kalla «Eldhugparken». Me satsar stort på barnefamiliar og legg forholda til rette for at barn- og unge skal ha mykje aktivitetar å velja mellom samstundes som dei vaksne ikkje skal oppleve det som stress og mas når dei er her. Aktivitetsparken vår er unik og det er fyrste gong ein marknad eller festival i Noreg tilbyr eit konsept som dette.

43 PROGRAMOVERSIKT Kva skjer kva tid

OPNINGSTIDER Fredag: 10:00 – 19:00 Laurdag: 10:00 – 18:00 Sundag: 11:00 – 17:00

1 stk. aktivitet 50,-* Pris gjeld ein aktivitet. Eldhugbillett 3 dagar: 590,- Fri bruk av alle aktivitetar i 3 dagar. NB! * Born under 6 år kan ha følgje med vaksen person dersom dei ønskjer det. * Eldhugbillett inkluderer inngong til marknaden samt eit avgrensa tal med kuler til paintball (100) og splatmaster (50).

etnemarknadsmagasinet

Prosjektleiar: Kurt Helgesen Utgjevar: Etnemarknaden Trykk: Haugesund bok & offset Framsidefoto: Meister Fotografi Opplag: 40.000

Redaktør/design: Astrid E. Hjelmeland astrid@filterdk.no

Tekst: Judith S. Litlehamar judith@filterdk.no

Annonseansvarleg: Maria Djuve Vågen mariav@filterdk.no

Design: Marianne Ågotnes marianne@filterdk.no

Design: Erich Monteiro erich@filterdk.no

Design: Terje Hodne terje@filterdk.no

Filter design & kommunikasjon står for konsept, utvikling og produksjon av magasinet, i samarbeid med Etnemarknaden.

2

ETNEMARKNADEN 2017

Fotograf: Mikkel Meister mikkel@meisterfotografi.com


med fokus på trivsel nadsstemning Me håpar born, unge og dei vaksne set pris på nyvinninga og me lovar at alle som ein skal finna aktivitetar som passar for den einskilde. Aldri har det vore billigare å ha det morosamt på Etnemarknaden! Fjoråret var fyrste gong eg var leiar for Etnemarknaden og det blei ein tøff start med dårleg ver i heile marknadsveka. Det gjorde førebuingar og gjennomføringa av arrangementet ekstra krevjande for ein liten organisasjon. Sjølv om eg er Vikedalsbu, som bur i Ølen, så må eg ærleg innrømma at Etne er ei fantastisk bygd med masse eldsjeler og fleire har i år bretta opp armane og sagt seg villige til å stilla opp for årets marknad som difor er godt i rute. Utan eldsjeler som dykk, utan alle dykk som seier JA til ei vakt på marknaden, JA, så har me ingen marknad lenger. Ein stor takk til alle som stiller opp for at årets marknad skal bli ein suksess! Ein marknad som dette er og avhengig av utstillarar. Utan utstillarar så har me heller ingen marknad. Statistikken seier at færre og færre utstillarar reiser rundt på marknader i Norge. Samstundes så aukar det lokale engasjementet og deltakinga noko me er veldig glade for. Etnemarknaden ønskjer å ha så mykje kvalitet som mogeleg blant våre utstillarar, men først og fremst så ønskjer me eit mangfald, noko for ein kvar smak! Ta vare på utstillarane, slå av ein prat med dei, skryt over produkta deira og kjøp noko av dei. På den måten sikrar me at dei kjem igjen og at me kan arrangera Etnemarknad år etter år. Takk til alle utstillarar som nok ein gong viser oss tillit og ønskjer å vera ein del av Etnemarknaden. I år er det VIPPS som gjeld på marknaden så har du ikkje lasta ned appen enda så har du god tid på å gjera det. Ha ein riktig god ferie og merk deg at årets marknad startar fredag 11.august, me sjåast då.

Beste helsing Foto: Meister Fotografi

Kurt Helgesen Dagleg leiar Etnemarknaden

Bruk Vipps på marknaden!

Korleis fungerar det? 1

Last ned appen

2

Legg inn kort og kontonummer

3 4

Send eller motta penger

5

Legg inn beløpet og trykk på «Send penger».

Søk opp kven du vil betala til i kontaktlista di. Vipps, så er pengene på vei.

Ho vu d samar b e i d spar tn ar

«Legg du ut for billettane? Eg vipsar deg pengar!» Vipps gjer kvardagen enklare, no kan du også betale med Vipps på marknaden. I tillegg er det lurt å ha med seg betalingskort og pengar til å handle hjå utstillarar.

Marknaden har følgjande utsal der ein skal kunne nytta VIPPS: Inngangsbillettar Kafeen i storsalen Marknadsgrillen Bondestova Tivolikafeen Landbrukskafeen


2017 PROGRAM

Kjekke aktivitetar for liten og stor LM Baptista Entertainment frå Kopervik kan kunsten å skape god stemning med spanande aktiviteter, også for dei minste. Dei kjem til Etnemarknaden med både vassbasseng med trøbåtar, vassbasseng med ballar ein kan krype inn i, bilbane for dei yngste, boblefotball og trampoline-volleyball.

o

o ot

e : Sv

: Sv

ein

in E

Egil

Ø kland Foto

g i l Ø k l a n d F oto

LM Baptista kjem også i år til Etnemarknaden med spanande aktivitetar i vatn, på land og i lufta.

ot

(F

(F av is

to

:S

ca

in nd

www.spinnsirkus.com

k t i vol ip ark

Kreativ ansiktsmåling to

:S

ca

nd

vis ina

(F

o

4

o

(F

Scandinavisk tivolipark kjem til Etnemarknaden med fullt tivoli, her blir det blant anna fleire trampoliner, hoppeslott og sklier. Dette er eit stort familietivoli med store og små karusellar som Miami Waltzer, Orbiter, ny twist, og stor trampoline. I tillegg har dei slider, hoppeborgerm, tog, hestekarusell og te-koppar. Med andre ord er det noko for ein kvar smak, både for dei yngste, og for dei som har lyst på litt meir fart og spenning.

k tivolipark

Full fart på tivoli

ETNEMARKNADEN 2017

Lyst til å forvandle deg sjølv til eit eksotisk dyr? Ansiktsmålar og ballongartist Heather Jilks kjem til Etnemarknaden og kan ordne det. Ho har tre timar med ansiktsmåling første del av dagen og tre timar med ballongmodellering på ettermiddagen.


i

- ALT PÅ EIN BILLETT

- Aktivitetsparken er eit nytt og unikt konsept i marknadsog festivalsamanheng i Norge. Konseptet liknar på ein fornøyelsespark der ein betalar ein gong og kan nytta seg av alle tilboda og aktivitetane i parken, fortel dagleg leiar i Etnemarknaden, Kurt Helgesen.

Det er forutsigbart for foreldra med ein fast sum og gir særs nøgde ungar som kan kosa seg heile dagen eller heile helga i parken om dei vil, meiner han. Parken har tilbod for små og store i alle aldrar som: tivoli kafé, tivoli, klovnen Ekko, ansiktsmåling, ballongmodellering, Spinn Sirkus med diverse sjonglering og tivolikurs for barn og unge, splatmaster som er paintball for dei mellom 5 og 13 år, ekte paintball for dei som er over 14 år, paintball med skyting på blink, straffesparkkonkurranse med fotball, konkurranse i morellkjernespytting, FIFA – konkurranse på Playstation og Baptista Entertainment med spanande aktivitetar. Enkelte tombola-aktivitetar på tivoli kostar ekstra, og i Paintball er dei 100 første skota inkluderte i innongen.

i va

o

Klovnen Ekko opptrer i 5 timer både fredag, laurdag og søndag, sjølv om han tar fornuftige pausar ved behov. Ekko minglar, tøysar, tullar, tryllar og skapar god stemning med alt det morosame han har med seg i kofferten sin. Ta gjerne ein prat med den blide klovnen!

t

Klovn til glede

:Pr to

Etne Paintballklubb i samarbeid med Etnemarknaden lagar til paintballbane i aktivitetsparken. Klubben vart starta opp sommaren 2012, etter kvart vart det kjøpt inn utstyr og ein fekk til ein bane på Håfoss i Etne. I ettertid har klubben tilbydd paintball til utdrikkingslag, selskap og team-buildingar. Under Etnemarknaden blir det først Splatmaster dei tre første timane, altså paintball for dei som er mellom 5 – 13 år. Resten av dagen blir det ekte paintball med aldersgrense 14 år. Dei under 18 år må ha skriftleg godkjenning frå føresett for å få lov til å delta. Paintball er ufarleg, og på marknaden har ein alt av tryggleiksutstyr som ein treng, og følgjer Norges Paintballklubb sine retningslinjer og reglar. Skjema blir tilgjengeleg etterkvart, både på Facebook og på heimesidene til marknaden, og sjølvsagt inne i aktivvitetsparken under marknadshelga. Det følgjer også med 50 kuler til Splatmaster og 100 kuler til Paintballaktivitet i inngangsbilletten til aktivitetsparken så her kan alle får teste dette ut. I tillegg blir det lagt opp til konkurransar under marknadshelga med blant anna blinkskyting som er tillate for alle aldrar.

No blir marknadsdagane enklare for barnefamiliane. I år kan ein nemleg betale ein fastpris inkludert inngong til marknaden og nytte deg av alle aktivitetar så mykje du vil. Dermed blir det færre spørsmål på mor og far som igjen kan kose seg litt meir i fred og ro på marknaden.

(F

Adrenalinkick med paintball

ETNEMARKNADEN 2017

5


2017 PROGRAM

:F

ag

l ib er

rot h

e r s .c o m

Årets tøffaste duathlon

(F

ot

o

Triksemeistarar Verdensmestere i parkonkurranse i fotballtriksing Brødrene Fagerli kjem til marknaden søndag 13. august kl 14.00 for show på scenen og triksekurs i eldhugparken. Brødrene har triksa aktivt i over sju år og er i dag noregs beste fotballtriksarar. På marknaden kan du sjå dei i aksjon.

Laurdag 12. august går startskotet for 4. runde Etne Duathlon, som blir rekna for å vera eit særs tøft duathlon. Rittet startar med 3,5 km løp før ein byter til sykkel og tek ut på eit 27 km langt trekk langs den gamle Skåneviksvegen. I Skånevik byter ein om til løpssko att for dei siste 8 km med beintøff motbakke- og nedoverløp over Postvegen i Etne i Sunnhordland. Høgaste punkt i løypa (Veten) er vel 600 m.o.h. Påmeldingfristen er 1. aug. Meir informasjon på facebook-sida til Etne Duathlon.

Foto: Svein Egil Økland Foto

Lovar spenstige hopp Turngruppa i Etne skal ha trampett og tumblingshow, med gymnaster fra 10 år og opp til «godt voksne». Det blir luftige svev og spenstige hopp, flikk flakk med meir. Det vil og bli dans.

Fo

Aktivitetar med hund

t o:

A s t rid Eid ha mm er

Ølen, Etne og Vindafjord hundeklubb stiller i år med stand på Etnemarknaden. Her vil det bli ulike aktiviteter med hund.

Hj el

m

el

an

d

k la

nd F

o to

to

:L

a

K rs

. Aa

lg a a

rd

Fo

6

ETNEMARKNADEN 2017

ordt veit

ra f N to g

:Fo

Livar opp på marknadsområdet

(F

o ot

Landslagsspelar i volleyball, Ingrid Lunde (25) er i år tilbake med ball-leik for born under Etnemarknaden. – Dette er eit lågterskeltilbod til alle born og unge, der målet er å ha det kjekt, seier Ingrid Lunde. Her blir det grunnleggane volleyballteknikkar, og ulike ballaktiviteter. Borna treng ingen forkunnskap, og dei kan møte opp i den litle ballbingen G, når det passar. Fredag kl 12.00-15.00 Laurdag kl 12.00-15.00

F ot

Leik med volleyball

o:

Sv

ei

n

i Eg

På marknaden blir det i år som fjor god stemning på marknadsområdet med trekkspelmusikk. Fredag og laurdag er det Haugaland Trekkspillklubb som spelar opp med god musikk ute blant folk. Søndagen sørgjer Belgtøttene frå Vindafjord for stemning og god musikk på marknadsområdet. Ølen Munn og Spel stikk og innom marknaden i år. Haugaland Trekkspillklubb blei stifta i 1981 og har etter den tid skapt god stemning og speler framleis opp til dans gjennom heile året. Toradargruppa frå Vindafjord består av 5 damer og 2 menn. Dei kan til neste år feira 15 års jubileum og spelar mest musikk innan gamaldanssjangeren og litt irsk folkemusikk. Dei gler seg til å skapa liv og stemning på årets marknad.


Energisk show (Foto: Astrid Eidhammer Hjelmeland

Sprek 90 åring Etne Musikklag feirar i år 90 års jubileum og har vore fast innslag ved opninga av Etnemarknaden opp gjennom åra. Fredag 11. august kl 18.15 blir det konsert med det dyktige musikklaget, som har medlemmer frå heile distriktet. Konserten blir på scenen i mathallen.

Klatring på Skakke Fo

to: S

vein Egil Øk

la

n

d)

Under Etnemarknaden kan du få prøve deg i klatrevegg. Buldreveggen, som er den minste av klatreveggane, er open heile tida, men ikkje bemanna. Den store klatreveggen er open laurdag og søndag, frå 13.00–15.00 med instruktørar.

Løesoger

i nyoppussa lokale Forteljefestivalen er klar for ny løesoger i skuten på Sæbøtunet i Etne søndag 13. aug kl 15.00. Det blir og forteljebuss, fredag 11. aug kl 13.30. Nytt av året er at dei tek turen til Vindafjord med Guri Ravatn som turleiar saman med musikar Kjell Ravatn. Undervegs vil ein òg få høyra historier av folk langs vegen, og det blir høve til eit par stopp. Følg med på facebook.com/ forteljefestivalen.com og eige program for meir detaljar. Billettsal til buss og løesoger kan kjøpast på skakke.no Marta Onstein og Steinar Aalvik er klare for å dra i gong både løesoger og forteljebusstur på årets Forteljefestival under marknaden.

Foto: Toomy Andressen

Andreas Wahl kjem til Etnemarknaden med showet «Energisk». Det blir ei framføring som er både spektakulær og vitskapeleg.

Dei som trur realfaga er kjedelege og fastlåste må tru om igjen. «Energisk»er ei krysning mellom stand-up, føredrag, trylleshow og rockekonsert, og viser naturvitskap som underhaldning. Her får du sjå sprit, appelsiner og elektroner med nye auge. På 45 minutt utforskar Andreas begrepet 'energi' saman med publikum, gjennom tøffe triks og tankevekkara om klima. Andreas Wahl er fysikar, vitenskapsformidlar, programleiar og tre gonger norgesmeister i morellsteinspytting. Dei yngste kjenner Andreas fra BarneTV, de vaksne kjenner han frå Folkeopplysningen (NRK), Lyngbø og Hærlands Big Bang (NRK) og Med livet som innsats (NRK Wahl har opptrådd landet rundt med showet, på marknaden kan du få med deg showet på søndagen, i tillegg kan du oppleve han live på ymse stadar heile søndagen. Han kjem til å lage liv og røre med sine energiske påfunn.

Foto: Astrid Eidhammer Hjelmeland

ETNEMARKNADEN 2017

7


Etne kommune me gjere de’ i Etne!

MEKTIGE OG MINNERIKE NATUROPPLEVINGAR TRYGG OG GOD OPPVEKST • RIKT KULTURLIV NÆRINGSLIV I VEKST

QUIZ PÅ STANDEN! Møt ordførar Siri Klokkerstuen og andre politikarar på vår stand i idrettshallen.

Etne kommune er omringa av flott og variert natur og ligg sør i Hordaland fylke. Kommunen grensar til Kvinnherad, Odda, Suldal, Vindafjord og Sauda, der dei tre siste ligg i Rogaland. Dei fleste innbyggjarane bur rundt tettstadene Etne og Skånevik. Kommunen er eit godt utgangspunkt for å nå stader som Haugesund, Bergen, øyriket i Sunnhordland, Hardangerfjorden og Ryfylkefjordane.

I Etne kommune kan du busetje deg i landlege omgjevnader med det du treng av butikkar og andre servicetilbod i nærleiken. Det er gode og velorganiserte kommunale tenester for innbyggjarane. Etne kommune har eit stort mangfald i lokalsamfunnet, der livskvalitet for alle står i sentrum.

Me ynskjer deg velkommen til kommunen vår! ETNE KOMMUNE • Postboks 54, 5591 Etne Tlf. 53 75 80 00 • Faks: 53 75 80 01

trygg • raus • engasjert

BrMaelandByggefirma

ALT INNAN BYGG & BETONG BETONG Ole Eirik Mæland 41 78 04 50

8

ETNEMARKNADEN 2017

BYGG Anders Mæland 90 96 67 11

EPOST post@br-meland.no

FOTO: GRETHE NYGAARD

post@etne.kommune.no www.etne.kommune.no


Møt oss på marknaden! Du finner oss på Etnemarknaden 11.- 13. August 2017

artn uli!

Gode traktor-ud og redskapstilb Thor Birger Tollefsen Tlf. 906 65 365 Steinar Eikeskog Tlf. 911 40 473

Haugaland Tlf. 52 75 50 40

www.a-k.no

BESØK OSS PÅ ETNEMARKNADEN

GODE TILBUD PÅ TRAKTOR OG REDSKAP VELKOMMEN TIL VÅR STAND!

VESTSKOG SA er eit selskap i skogsamvirket med langsiktig perspektiv på sin aktivitet. Vestskog er den leiande aktøren innafor vestnorsk tømmeromsetning og vår oppgåve er å sikra meirverdi for våre eigarar.

har du SKOG? VESTSKOG tilbyr tenester innafor hogst, tømmerkjøp, planting og ungskogpleie.

Skogbruk er ein langsiktig aktivitet og val av tidspunkt for avvirking har stor innverknad på totaløkonomien. Vi tilbyr derfor også, for våre eigarar, gratis rådgiving i skogøkonomi. For å sikra god oppfølging og aktivitet tilpassa lokale tilhøve har vi skogbruksleiarar og entreprenørar som bur i og kjenner sitt distrikt. Vi legg vekt på at skogeigar skal få ei god totalløysing gjennom rådgiving, driftsplanlegging, avvirking, oppgjer, oppussing av kjørespor og tilplanting.

For ein god skogprat ta kontakt med våre skogbruksleiarar ved kontoret i Ølen, Njål Søndenå (416 47976) eller Frode Kloster (911 26 531) .

Eiksenteret Haugesund

Tlf. 52 75 44 44 – Johne 917 37 027 Gunnar 901 32 513 – Stian 412 13 790

www.vestskog.no Skogeigarlaget for Vestlandet


FINN TONEN MED

ETNE SPAREBANK Det er trøkk i gjengen på scenen når Three Celtic Dances og Free World Fantasy blir terpa og finpussa til NM. Dirigent Kjetil Lillegraven er glad for at Etne Skulekorps har gode sponsorar, ein av dei er Etne Sparebank. tekst: Judith Sørhus Litlehamar og Astrid E. Hjelmeland foto: Meister Fotografi

Det blenkjer i messing, tonane som svever opp mot taket blir finpussa, og finpussa ein gong til. Det aller meste sit, men Lillegraven vil gjerne at det skal vere så godt som perfekt før dei set retning mot Stavanger og NM. Ein tur som er historisk, for aller første gong skal Etne Skulekorps delta i NM. Korpset har eit hovudkorps med om lag 25 medlemmer, i tillegg har dei ei juniorgruppe og eit aspirantkorps. I hovudkorpset kan ein høyre alt frå kornettar, baryton, eufoniar, tubaer og trommer. Alt handlar

10

ETNEMARKNADEN 2017

om samspel og takt. Dirigent Lillegraven har vore med sidan 2009 og haustar mykje ros for å ha klart å heve den musikalske kvaliteten. – Me har gjort mykje for å bli betre ja, men det hadde ikkje gått utan ei aktiv foreldregruppe og eit veldig godt styre. Eg for min del har ei 20 prosent stilling i kulturskulen, men det dekker ikkje inn halvparten av timane eg legg ned eingong. Korps er avhengig av dugnadstimar, foreldre som stiller opp

som instruktørar og folk som vil ta i eit tak, meiner dirigenten og viser til at kostnadane med å drive korps fort kan bli høge. – Skal me kjøpe ein ny tuba kostar det oss 90 000 kroner, det er mykje pengar, slår han fast, og legg vekt på at korpset alltid er jakt etter nye sponsorar for å auke aktiviteten endå meir. Etne Sparebank har eit eige gåvefond som dei kallar Spire. Her kan lag og organisasjonar søkje om sponsor-


Det kostar å drive korps, dirigent Kjetil Lillegraven er glad for at korpset i bygda har fleire gode sponsorar, slik som Etne Sparebank. Og Lillegraven kunne gjerne tenkt seg endå fleire sponsorar.

Dette er lokalsamfunnet sin bank, og då er det berre rett og rimeleg at deler av overskotet også går tilbake til lokalsamfunnet. Banksjef Etne Sparebank, Rune Ramsvik

Sarah Høyland

F.v. Sivert Grindheim, Oda Kambo Hersvik, Tjerand Lindevik på kornett.

F.v Mathias Håland, Ole Johannes Grindheim på tuba.

F.v Erlend Kambo Hersvik, Mathilde Gravelsæter og Jenny Grindheim på barriton og euphonium.

midlar, eller banken vel å gi ut gåver til gode tiltak. – Dette er lokalsamfunnet sin bank, og då er det berre rett og rimeleg at deler av overskotet også går tilbake til lokalsamfunnet, seier banksjef Rune Ramsvik. I første omgang prioriterer me lag og organisasjonar som arbeider med barn og unge. Dei siste seks åra har Etne Sparebank gitt over 10 millionar kroner til samfunnsnyttige formål i ulike lokalmiljø, gjennom både gåver og sponsing. Framover har dei sett av ein million til gåver, og 1,3 millionar til

F.v Joakim Lillegraven, Julie Haaheim

sponsoravtalar i året. – Det er veldig kjekt å sjå at pengane kan gi gode resultat og skape noko. Og ikkje minst er det viktig for bygda at det skjer mykje positivt. Dette gir jo også ringverknadar som fleire innbyggarar og vekst i næringslivet, meiner Ramsvik. Blant anna har banken inngått sponsoravtalar med Etnemarknaden, Etne Skulekorps, den lokale klatreklubben og Karateklubben i Etne.

til å utvikla klubben, fortel Hans Kristian Åsheim Havreberg. For oss er det viktig å kunne sende utøvarar på stevne og konkurransar, både nasjonalt og internasjonalt, som har resultert i titlar som europameisterar. I tillegg til å sponsa klubben har Havreberg motteke årleg stipend, som han fortel er heilt vesentleg for han som student til å kunne utvikle seg og satse som toppidrettsutøvar.

– For Karateklubben har ein sikker sponsor i Etne Sparebank gitt oss sjans

– Det kostar og å drive eit korps sidan instrument og utstyr for eit godt

ETNEMARKNADEN 2017

11


Banksjef Rune Ramsvik (t.v.) i Etne Sparebank er glad for at støtteordninga deira via Spire-fondet gir resultat i lokalsamfunnet. Han håpar banken kan vere med på å styrke fundamentet til marknaden. Kurt Helgesen, dagleg leiar i Etnemarknaden er glad for å ha lokalbanken på lag.

Eg håpar me kan vere med på å styrke fundamentet til marknaden. Det er viktig å ha ein base i botnen, slik at ein kan få rom til å utvikle seg.

Banksjef Etne Sparebank, Rune Ramsvik

korps ikkje er billig i innkjøp. – Sponsorbidrag frå det lokale næringslivet og banken sitt bidrag til korpset er viktig for at me skal klare å halde den aktiviteten me gjer, også inn i framtida, seier styreleiar i korpset, Grethe Sandven Sølvberg. Både ho og Lillegraven viser til at korpset også reiser ein del, både no til NM og på faste sommarturar i inn – og utland. Lillegraven er oppteken av at ein må bygge korpset stein på stein skal ein klare å oppnå resultat. Han meiner det er viktig at barna får god opplæring og får lov til å spele på gode instrument, erfaring med dårlege instrument kan ta spelegleda frå den beste, meiner han. – Det står jo som regel ikkje på barna, eg vil påstå at det finst nok barn i dei fleste bygder til å lage til korps. Men ein må ha aktive og dedikerte foreldre som forstår kva som krevst for å bli god. Dei unge musikantane har tatt ein pause, for å snakke om NM og ikkje minst om Kongeparken. For når NM blir lagt til Stavanger opnar det seg ein sjanse til å besøkje opplevingsparken. Dei er samstemte i at det truleg blir turens høgdepunkt. Jenny Grindheim og Mathilde Gravelsæter går i 9. klasse og trivst godt i skulekorpset. Dei spelar Euphonium og Barriton, og har begge vore med i fleire år. Ikkje minst synest dei er bra at så mange er med. – Dess fleire me er og dess flinkare me blir, dess meir får me vera med på. Det synest dei er kjekt og motiverande. – Me ynskjer at flest mogleg ser verdien av å bruke oss som bank, og at det også gir eit meir levande bygdesamfunn, meiner Rune Ram-

12

ETNEMARKNADEN 2017

svik som fortel at dei brukar media og sosiale medium til å vise fram kva resultat sponsinga gir. – Sjå på skulekorpset. Deira aktivitet har auka betydeleg, det skal ikkje me ta all ære for, sidan det er mange eldsjeler som arbeider med det, men me har vore med på å sikre eit økonomisk fundament, fortel Ramsvik og viser til den lokale karateklubben som dei også har sponsoravtale med. – Dei er med på å gi barn og unge eit godt og aktivt tilbod sjølv om dei ikkje ynskjer å spele handball eller fotball. I Etne er me gode på tilby bredde i tilbodet av fritidsaktivitetar, slik at dei fleste finn noko som passar dei. Han viser til at banken også er hovudsponsor til Etnemarknaden, og meiner marknaden er viktig for Vestlandet. – Eg håpar me kan vere med på å styrke fundamentet til marknaden. Det er viktig å ha ein base i botnen, slik at ein kan få rom til å utvikle seg. På marknaden er det også besøkjande frå mange andre stadar enn Etne, me ynskjer jo alltid nye kundar, så for oss er det gunstig å også møte potensielle kundar frå nabobygdene, meiner banksjefen. – Me har også gunstige bustadlån til dei som ynskjer å flytte heim. Det er ingen som flyttar heim berre på grunn av eit rentenivå, men det er summen av alle desse tiltaka som gir effekt, meiner Rune Ramsvik.


KOM INNOM FK BUTIKKEN ETNE! TURSTØVEL

GRASKLYPPAR

Lett, sporty og vanntett Gore-tex støvel ideel til hiking/tracking, fritid og kvardag. Til dame og herre. Str. 37-48.

Viking kvalitet til ein utruleg pris. Sentral nivåregulering. Gode oppsamlareigenskapar. Med drift. Klyppebreidde 46cm. Vekt 29kg.

HÄRKILA BACKCOUNTRY II

Sjekk utva l

e

MARKNAD t! SPRIS på

VIKING MB 248 T MED DRIFT

plentrakto

rar

SPAR

500

1399,1399-

GRASKLYPPAR

VINKELSLIPER

METABO W9-125 QUICK 900W

3195,(3695,-)

990,(1199,-)

Nylansering av motorsag Stihl MS 261

JOHN DEERE JS63V

VÅR BESTSELGAR

Graset vert klypt og finsnitta slik at det raskt omdannast til næring i plenen. 53 cm klyppebreidde. 5,4 hk motor. Vekt 26 kg.

6995,-

Stort utval av småmaskiner til hage, og verkstad og deler til desse!

Me har godt utval av tilhengerar GAUPEN frå Gaupen og Tredal F0720 MED BREMS

Kassemål: 122x200 cm Totalvekt: 750 kg Nyttelast: 610 kg

MOTORSAG

STIHL MS 261-FB 55 cm3, 3,8 HK

Spesialpris på Etnem a rk n a d e n

SJEKK PRISEN!

Inkludert registrering Forbehold om utsolgt og trykkfeil i annonsen.

FK BUTIKKEN ETNE Tlf. 53 77 11 30

Med 15” sverd og bag til spesialpris på Etnemarknaden

7900,7900-

OPE: Man-fre: 8–18 Lør: 9–15


NÆR ELLER MODERNE LØSNINGER?

I Tveit har vi bare lokalkontor – 16 av dem, inkludert det her i Etne. Vi arbeider ut fra den filosofi at vi skal være tilstede der du er. Moderne, kompetente, og engasjerte. La oss gjøre hverdagen din enklere! Kontakt Elin på elin@tveit.no / 911 77 560 for et uforpliktende tilbud Vite mer om oss?

www.tveit.no

SPEKEMATBILEN TIL JOHANNESSEN ER I ÅR OGSÅ PÅ

ETNEMARKNADEN STÅR PÅ UTSIDEN AV KULTURHUSET.

SUPERTILBUD

4 LANGE pølser Bacon - Hvitløk - Elg - Rein KUN kr. 350,- (veil. 600,- ) Billigere enn dette finnes ikke...

Hva trenger du til ditt inngangsparti, støttemuren, terrassen eller i hagen? Forskalingsblokk ............... kr. 19,90 pr. stk. / 166,- pr. m2 Parkstein grå .....................kr. 2,50 pr. stk. / 125,- pr. m2 Parkstein farget ................ kr. 2,70 pr. stk. / 135,- pr. m2 Mini Trønder støttemur ....fra kr. 26,45 pr. stk. / 635,- pr. m2 Kantstein .....................fra kr. 21,25 pr. stk. / 425,- pr. m2

Ølensvåg Tlf. 53 77 52 00 – Haugesund Tlf. 52 72 65 90 mail@olenbetong.no www.olenbetong.no

Besøk NAF-standen Velkommen til en nyttig og hyggelig NAF prat hvor vi blant annet har følgende aktiviteter: • • • •

Prøve promillebriller Prøve Velte-Jakob Medlemsverving med fine premier Utdeling av div. reklameeffekter Velkommen!

NAF avd. Haugesund og Omegn naf.no/haugesund

14

ETNEMARKNADEN 2017


N V

Ø S

BØMLO

ØLEN

Hordaland Rogaland

SVEIO VIKEDAL

SKJOLD

HAUGESUND

AKSDAL AMANDA STORSENTER

Haugesund Sparebank er en lokal bank som du finner på hele Haugalandet. Vi er nær våre kunder og vi bryr oss om våre kunder. TELEFON 03240 / 52705000 HAUGESUND-SPAREBANK.NO


Eg gler meg til å formidle matglede og til å skape blest om dei lokale, gode smakane, Ryfylkekokken, Frode Selvaag

Korteist

MATGLEDE

Ryfylkekokken Frode Selvaag kjem til Etnir Duggurd for å vise fram lokale og reine råvarer. tekst: Judith Sørhus Litlehamar

Frode Selvaag driv Ryfylkekokken på Finnøy saman med kona Cathrine, som også er kokk. I Landahuset i Steinnesvågen på Finnøy har dei bygd opp eit eige matsenter, der dei driv med catering, servering, matkurs eller matshow. Ofte er det også ute på vegen, for å heie fram dei reine, norske råvarene. Frode brenn for at ein skal ta vare på gamal matkultur og kunnskap, og ikkje minst for at forbrukaren skal bli bevisst på kva han handlar av råvarer. Ryfylkekokken er også offisiell Sterling Chef for Sterling White Halibut og mykje brukt som dommar i nasjonale og internasjonale kokkekonkurransar. – Etnir Duggurd handlar om å vise fram den lokale

16

ETNEMARKNADEN 2017

maten som blir produsert i distriktet på ein flott måte. Eg gler meg til å formidle matglede og til å skape blest om dei lokale, gode smakane, fortel Frode som sjølv er frå Sandeid og difor har eit nært forhold til Etnemarknaden. Sjølv om han alltid var fast gjest på marknaden då han vaks opp i Sandeid er det nå mange år sidan han har vore i Etne på marknad. – Det er stas å få bli invitert til festivalen og bidra på Etnir Duggurd, slår han fast. Han vil gjerne vise folk kor godt lokal og kortreist mat kan smake, gjerne med inspirasjon frå den globale gastronomien. – Kva er viktig å formidle av matglede – og kunnskap?


Marknaden

Ryfylkekokken Frode Selvaag brenn for at publikum skal fĂĽ kunnskap om reine, gode og kortreiste rĂĽvarer. (Foto: Carina Johansen)

ETNEMARKNADEN 2017

17


Opplegget vårt i fjor med alle smårettane var ein stor suksess, difor satsar me på eit liknande måltid i år. Line Njåstad, Prosjekleiar Etnir Duggurd

Prosjektleiar Etnir Duggurd, Line Njåstad, i sving under Etnemarknaden i 2015. Foto: Svein Egil Økland Foto

Etnir Duggurd: - ein betre lunsj i Etne. Matshow og gourmetlunsj-konsept med lokale råvarer. Ryfylkekokken Frode Selvaag, årets kjøkkensjef i Noreg i 2016 kjem til til Etnir Duggurd for trylle fram lekre rettar av lokale og reine råvarer. Laurdag 12. august kl 13.00-16.00 i Mathallen

18

ETNEMARKNADEN 2017

Foto: Svein Egil Økland Foto

– Det vil alltid vere behov for kunnskap om maten og råvarene me et, for meg er det viktig å få lov til å formidle dette på ein slik måte som me tenkjer på Etnir Duggurd, her er det eit lokalt kokkelag med lokale matentusiastar som skal lage maten. Også i år er Line Njåstad frå Etne prosjektleiar for Etnir Duggurd. Ho er sjølv kokk og konditor og legg vekt på at dette er ein unik sjanse til å vise publikum dei fantastiske råvarene me får i regionen, og ikkje minst kva det er mogleg å trylle ut av dei. Ho legg vekt på at dei stadig arbeider med menyen som vil innehalde både dessertar, supper, og rettar med både fisk og kjøtt. Målet er å inspirere fleire til å våge seg ut på matrettar dei ikkje

har prøvd før, og ikkje minst å vise kor viktig det er med gode, naturlege og kortreiste råvarer. Ho håpar mange vil besøke måltidet som vil bugne av gode smakar og sterke fargar. – Opplegget vårt i fjor med alle smårettane var ein stor suksess, difor satsar me på eit liknande måltid i år. Det er også kjekt at så mange av kokkane og servitørane som var med i fjor også blir med vidare. Sjølv skal ho administrere og legge til rette for at dei andre kokkane får utfolde seg på kjøkkenet. Likevel bli ho truleg med på å lage til kaker og dessertar i forkant av måltidet. Publikum har absolutt mykje å gle seg til, slår ho fast.


+47 22 51 89 00 • www.norskog.no • firmapost@norskog.no

Spør noen som kan skog! Vi tilbyr spesialtilpassede løsninger for din eiendom: • • • • • • •

Generasjonsskifte Forvaltning av skogeiendom Skatteplanlegging Verdiberegning av skog Eiendomsutvikling Bistand ved kjøp og salg Konkurransedyktige tømmerpriser gjennom NORTØMMER AS

NORSKOG arbeider for dine rammebetingelser som skogeier.

+47 22 51 89 35 • www.nortommer.no • post@nortommer.no NORTØMMER AS kjøper alle typer tømmer langs hele Vestlandskysten. Vi har egne kontorer i Randaberg, Voss og på Møre. Vi har liten og effektiv administrasjon, og søker fleksible løsninger for våre kunder. Vårt mål er at mest mulig av tømmerverdien går til skogeier. NORTØMMER AS har dyktige entreprenører og transportører i samtlige vestlandsfylker, som håndterer avvirkning og transport for oss. Ønsker du pristilbud på hogst, planting eller ungskogpleie? Kontakt NORTØMMER AS i din region!

Rogaland/Etne/ Stord/Sveio:

Tømmersalg/skogsdrift Markus M. Junge (+47) 916 23 779 markus.junge@ nortommer.no Skogplanting/ungskogpleie Gunvor K. Harestad (+47) 976 75 001 gunvor.krogh.harestad@ nortommer.no

Hordaland, Sogn:

Møre og Romsdal:

Tømmersalg/skogsdrift Jens Manger (+47) 480 52 228 jens.manger@nortommer.no

Tømmersalg/skogsdrift Ivar Egil Gjøra (+47) 473 44 619 ivar.egil.gjora@ nortommer.no

Skogplanting/ungskogpleie Marte Storebø (+47) 415 70 853 marte.storebo@ nortommer.no


ANITA SYSTOVE

Interflora Etne

jorunn og joanas

Blomsterverksted

Interflora jorunn og joanas

Blomsterverksted

bare lave priser

SENTERKAFEEN

20

ÅPNINGSTIDER: Etne senter: Måndag - Torsdag 10 - 18 ETNEMARKNADEN 201710 - 15 Fredag 10 - 19 Laurdag

Rema 1000: Måndag - Fredag 9 - 22 Laurdag 9 - 20

Telefon: 53 75 62 20 Epost: kontor@etnesenter.no

Web: www.etnesenter.no Postadresse: Etnesjøen, 5590 Etne

Grannar

Velkommen!


Vi utvider maskinparken for å gi deg trykksaker i alle størrelser og format. Vi er klare for å trykke dine ideer.

hbo.no

orjan.risanger@hbo.no - tlf. 922 04 159

espen.sund@hbo.no – tlf. 404 50 490

Ny nettside?

Filter og Omega tilbyr òg gunstige årsavtalar for drift og support av nettside, epost og office 365-pakkar.

filterdk.no

tlf. 971 94 788

hei@filterdk.no ETNEMARKNADEN 2017

21


portrett

Monica Grindheim (45) Sivil status: Gift med Erling Grindheim, tre døtre Bur: Etne Høyrer på: Er altetande når det kjem til musikk Les: Eg likar å lese, men les helst i rolege periodar. Som til dømes ferie og liknande. Held for tida på med boka To søstre av Åsne Seierstad. Førebilete: Eg har ingen store førebilete, men ser opp til folk som brenn for noko, som vågar å satse og tar ansvar. Det beste med Etnemarknaden: Det er alle dei kjekke du møter, enten som utstillarar, gjester eller som dugnadsfolk. Alle er blide og glade desse marknadsdagane.

KAPTEIN MED

DUGNADSIVER Monica Grindheim (45) drøymer om å fylle Skakkesenteret med endå fleire meiningsfulle opplevingar for barn og unge. For å få det til skulle ho gjerne hatt fleire timar i døgeret.

tekst: Judith Sørhus Litlehamar / foto: Meister Fotografi

Monica Grindheim lyser av engasjement og pågangsmot. Ho småspring i gangane på Skakkesenteret, stikk innom i kafeen, helsar på nokre ungdommar som har slått seg ned og kikkar inn ei kontordør, ho skal berre gi ein beskjed. Og etter praten med oss skal ho i møte med Kurt Helgesen som er prosjektleiar for Etnemarknaden. Monica har nemleg ansvar for utstillarane på marknaden. Det er mykje å halde styr på når 200 utstillarar lurer på kor straumen eller vatnet deira er. – Men møter du folk med eit smil, så får du ofte eit smil tilbake. Etnemarknaden er veldig viktig for oss, det er den største marknaden på vestlandet og er med på å setje bygda på kartet, meiner ho. Utfordringane er mange, og kvardagen

22

ETNEMARKNADEN 2017

har høg puls, somme gonger kan det vere godt å kome heim, setje seg på terrassen og roe ned med god musikk. Musikken er viktig for meg, den gir meg viktige pustehol, fortel Monica før ho plutseleg oppdagar nokre plakatar som ligg i ei bunke i kafeen. Desse må me jo få opp, det skal me ordne. Når du går i gangane her, ser du stadig ting som må fiksast? – Det kan vel hende det, småler ho før ho serverer kaffi og set seg i sofaen. Monica skulle gjerne ynskt seg fleire timar i døgeret. Det er så mangt ho skulle engasjert seg i, og sjølve hjartebarnet er Skakkesenteret og idretten. Alt starta med idretten, og med turn. – Eg har alltid hatt ei interesse for turn

og idrett, i oppveksten trente eg turn sjølv, etterpå har det blitt mange oppgåver, både som trenar i turn, og som engasjert i idrettslaget, fortel Monica som i fjor fekk Sigbjørn Rafdals minnefond, nettopp for engasjementet for ungdom og idrett. Minnefondet blir delt ut til ein eller fleire som bidreg til at barn og unge i Etne får ei meiningsfull fritid. Då Monica fekk prisen sto det følgjande i begrunninga frå juryen: Sigbjørn Rafdal sin minnepris 2016 går til ein person som alltid stiller opp. Ein person som gjer av seg sjølv i møte med menneske, som alltid seier ja, som alltid har konstruktive forslag til gode løysingar. Ein person som ikkje set seg sjølv i sentrum, men heller tenkjer kva kan eg bidra med? I tillegg til å engasjere seg i lokalt turnarbeid er ho også medlem i breidde-


Dugnadssjela Monica Grindheim brenn for å skape gode aktivitetar og tilbod for barn og unge. – Bygda må vere levande, slår ho fast.

Det handlar om å sjå alle, og prøve å nå dei gruppene som gjerne ofte fell på sida. Monica Grindheim


Eg fekk meg faktisk Facebook-profil for å kunne melde meg inn i gruppa: me som vil ha Skakkesenter. Monica Grindheim

utvalet i Hordaland Turnkrets. Monica på si side er ikkje så oppteken av å snakke om eigne triumfar eller sigrar, ho er mest oppteken av kva ein kan skape saman med andre, og kva bygda fortener. Og ho har heller ikkje lagt turnen på hylla sjølv. – Me er ein gjeng som framleis er aktive, under namnet XXL-troppen. Namnet kjem av at me har det ekstra, ekstra løye på trening. Monica ler så brillene dansar på nasen. Det er mange som har lagt merke til Monica sitt brennande engasjement i løpet av åra. Ho kom til Etne for 27 år sidan og byrja raskt å delta i idrettslaget der ho kom inn i hovudstyret. Etter kvart vakna engasjementet for å realisere storstova i Etne, Skakkesenteret. – Det betydde mykje for meg at me fekk til det, det var mange harde kampar og det tok mykje tid og krefter før det vart klart for bygging. Då teikningane var klare første gongen var hallen etter vår

24

ETNEMARKNADEN 2017

meining for liten, å få ein større hall vart ein av våre kampsaker. Og det klarte me, slår Monica fast. – Eg fekk meg faktisk Facebook-profil for å kunne melde meg inn i gruppa: me som vil ha Skakkesenter, seier Monica og ler. Alt botnar i dugnadsånda. I dag er sosiale medium blitt ein viktig kanal for å kommunisere med andre, ikkje minst når det kjem til frivillig arbeid. På Facebook er det oppretta ei gruppe som heiter Skakkesenterets venner, der ein kan legge inn arrangement og folk kan gi beskjed om kva vakter dei ynskjer seg. Sjølvsagt er det Monica som har etablert gruppa. Ho syng også i kor, og før kommunestyret skulle ha sitt avgjerande budsjettmøte i 2009 laga dirigenten deira Audny Aasheimein eigen kampsong for Skakkesenteret som dei framførte medan dei gjekk i fakkeltog. Det hadde sin effekt. Politikarane trossa alle dei som meinte dette var ei for stor, og gjerne feil, inves-

tering. I dag er Skakkesenteret ei storstove med idrettshall, kinosal, vidaregåande skule og ungdomsskule. Senteret er eigd av kommunen, fylkeskommunen og lokale lag og organisasjonar. Det gjer jo at mange kjenner eit eigarforhold til huset, dette er vår stove, og eit hus som me kan påverke med det innhaldet me ynskjer. Skakkesenteret har betydd utruleg mykje for Etne og bygdene rundt. Og ikkje minst for kultur og idrett, idrettslaget med alle sine greiner har treningane sine her. Det betyr at hallen blir brukt til både friidrett, tur, ski, fotball, bordtennis og handball. Me har eit levande idrettslag som opplever auke, det er ikkje alle bygder som har det slik. Eg brenn for at me klarer å utvikle Etne til å bli ei bygd der alle har lyst til å bu, og då må det vere attraktive tilbod til heile familien, også til dei yngste og til ungdommane våre.


portrett

Ho ser at det skjer mykje positivt i bygda, og at det kanskje somme gonger kan vere vanskeleg å få høge besøkstal på alle arrangement på Skakkesenteret. Me må framsnakke det som skjer, slik at me får fleire inn dørene. Det er jo eit hus som er dyrt å drifte, så det er viktig at me brukar det. Ho syng framleis i Skakkekoret og er engasjert i Etnemarknaden. Men dei siste åra har etablering av ein ungdomsklubb på Skakkesenteret tatt mykje tid. Sjølv har ho tre vaksne døtre på 21, 23 og 26 år, men der mange roar ned talet på frivillige timar når barna veks opp, der aukar berre Monica på. Ho har ikkje tenkt å kvile meir sjølv om hennar barn for lengst har vakse frå ungdomsklubben. – Eg har jo og vore der, at eg fylgde barna mine, og engasjerte meg der dei var aktive. Det er jo slik for alle, men eg ser ingen grunn til å stoppe nå, det handlar jo om å halde bygda levande, slår ho fast. Ho meiner det finst lite tilbod til ungdommar som ikkje er med på noko organisert aktivitet. No er målet at Skak-

kesenteret også kan bli eit ope hus for dei som berre ynskjer å ha ein plass å vere. Tidlegare har dei prøvd open idrettshall, og har god erfaring med det, det er mange som ynskjer å drive med idrett utan å måtte gå på ei organisert trening, meiner Monica. Det handlar om å sjå alle, og prøve å nå dei gruppene som gjerne ofte fell på sida. På grunn av helsa har ho måtte slutta å jobbe i barnehagen, og er i dag ufør. Dermed vart det frivillige arbeidet viktigare enn nokon gong, kvardagen fekk eit mål, noko å stå opp til sjølv om ho ikkje kunne gå på arbeid. – Men det gjer også at eg må seie nei somme gonger, eg har tross alt ei helse å ta vare på. Eg har blitt flinkare til det, sjølv om eg som regel har lyst til å rope ja. Eg har lova meg sjølv å aldri ha meir enn to store prosjekt om gongen, eg prøver å halde meg til det. Eg har og blitt flinkare til å legge vekk telefonen somme gonger, ein kan ikkje vere tilgjengeleg heile tida. «Om du ikkje klarer det du klarte før, så gjer det du klarer med godt humør», skriv Monica på sine eigen Facebook-profil.

Mannen Erling Grindheim har jobb i nordsjøen og går i turnus 2 veker ute og 4 veker heime. Han er minst like engasjert i fotball som Monica er i turn, dermed er det få dagar dei blir sitjande heime. – Den eine dottera vår vart intervjua då ho skulle på utveksling til USA, eit av spørsmåla var om ho var vane med å reise på tur åleine. Det måtte ho jo berre vedgå at ho aldri hadde gjort, me har jo alltid vore med på alle slags turar, om det var turn eller fotball, seier Monica og ristar leande på hovudet. – Me hadde aldri tenkt på det før, barna har vore så vane med at enten mor eller far alltid har vore med. Monica finn ei glede med å skape. Det er ikkje viktig å setje spor etter seg, men derimot å skape noko varig som har verdi for fleire. Ho vil ikkje telje på kor mange dugnadstimar ho har lagt ned i arbeid for barn og unge. – Det er ikkje poenget, ein må vere med å bidra skal me få til noko på ein plass som Etne. Så enkelt er det.

Monica Grindheim er oppteken av at flest mogleg må bidra skal ein skape noko i små bygdesamfunn som Etne.

ETNEMARKNADEN 2017

25


Tlf 52762000

HUS, HYTTER & NÆRINGSBYGG

Velkommen til oss på den koselige kafeen og den fine butikken i Isvik. Me har ope kvar dag! #frøkenfrydkafeoginteriør

Vigor Bygg AS er et nyetablert selskap som er en fusjon av byggevirksomheten til Tungesvik Bygg AS og Byggefirma Kjetil Nedreskår AS i Skånevik. Vigor har betydelig kompetanse innen oppføring av bygg og rehabilitering. Byggeaktiviteten er hovedsakelig på Haugalandet og i Etne kommune. Velkommen til gamle og nye kunder.

VIGORBYGG.NO

HUGS SOMMERKLIPPEN 53 76 82 46 Ølen

facebook.com/frisorane

Velkommen innom

Norges einaste garveri!

EIGE FABRIKKUTSALG FOR SKINN OG LÆR VELKOMMEN TIL SAUESKINN REINSDYRSKINN LÆRKL. M.M 10. JUNI 2017 10

OPEN DAG

Bjoavegen 187, 5582 Ølensvåg - granberggarveri.no

26

ETNEMARKNADEN 2017


Best på landbruk! Abonner du óg – då har du fullt oversyn! Møt oss på Etnemarknaden

Vinnarskalle.no

www.bondevennen.no - tlf.: 51 88 72 61

Dette er noko av det Vindafjordingar kan gleda seg over:

· · · · · · · · ·

Eg fant eg fant... - kva fant du no då Leif Magnus?

Imponerande antal lokale og internasjonale arbeidsplassar Skular med lærarar som verkeleg kan og bryr seg Eldreomsorg som viser handlekraft og respekt Natur som inviterer til mangfaldige opplevingar Folk som kan bli ein god ven Kultur i ulike former og nivå Moglegheiter for mykje for dei som vil Eit kommunalt apparat som kvar dag

Å finna gull er enkelt i Vindafjord. Men det kjem litt an på kva du meiner er gull...

Det er mykje godt å finna i Vindafjord for dei som leitar.

Gode lakseelvar og fiskevatn, badestrender, tur- og sykkelstiar, attraktive butikkar og kafear, framtidsretta bedrifter, kjekke folk... Det er nesten ikkje til å tru kva ein kan finna i Vindafjord.

Sommaren er ei god tid for skattejakt, og det er mykje å finna og vera med på.

Etnemarknaden har også mykje å tilby. Vindafjordingar er flinke også til å finna gode tilbod og opplevingar der. Saman gjer me distriktet til ein attraksjon heile året. Du er velkommen til Vindafjord – her er mykje å finna, både som besøkande og innbyggar.

arbeider for å yta på sitt høgste nivå Levande bygder – der den enkelte er særs viktig

vindafjord.kommune.no

VITAL OG SENTRAL

ETNEMARKNADEN 2017

27


EMK 2017 DJ`S 2 ETASJER m/ STISEMA & LUNDSKI MATSERVERING PUBBRYGGERI UTESERVERING

ETNE HUDHELSEKLINIKK NINA KRISTIN HAUGEN

Prikkar skaper leken hverdag og vi gir opplevelse og glede til hver kunde. Vi har kvalitetsprodukter og kjente merkevarer innen klær, interiør og leker!

Kosmetisk dermatologisk sjukepleiar Tlf/SMS: 911 13 304 hei@ninakristinhaugen.no www.etnehudhelseklinikk.no

Du finner oss på torget i Etne!

prikkar.no yvonne@prikkar.no

MELD DEG PÅ

ÅRETS TØFFASTE

Me feirer 5år med 20% på alle produkter marknadshelga.

53 75 61 61

DUATHLON 12. AUGUST UNDER ETNEMARKNADEN

3 km løp, 27 km sykling langs Skåneviksstranda og 8 km beintøff motbakke- og nedoverløp over Postvegen i Etne. Send påmelding til etneduathlon@gmail.com innan 1. august

facebook.com/DiamantenFrisor

KJØTTMAT FRÅ ÅKRAFJORDEN

®

Barnefestivalen i Etne

}

® facebook/englefro

www.johslundal.no

®

englefrø.no


- når du vil realisere hus- eller hyttedraumen!

Tungesvik Bygg 2 stk. innflytningsklare hytter Sandvik, Etne kommune Frå 3.190.000

Me har erfaring med prosjektering, produksjon og oppsetjing av hus og hytter sidan 1974. Dette gjer oss til det naturlege valet for deg som vil realisere draumen - anten det er på fjellet eller ved sjøen. Me bygger blant annet: • i Langedalen/Solfonn, Odda kommune • i Hordadalen/Røldal, Odda kommune • på Vågslid, Vinje kommune • på Molnes, Etne kommune

• på Ænes, Kvinnherad kommune • på Espenes, Sveio kommune • på Kaldestad, Kvinnherad (boligtomter)

Vi er forhandler av

Vi er forhandler av

Du er alltid velkommen til ein hus- eller hytteprat hos oss! Ta kontakt på tlf. 975 20 815 for meir informasjon. Rexton W

rhandler av

Vår nyeste dieselmotor, TX220e-XDi; har en 14% forbedring i drivstoffeffektivitet, og samsvarer med EURO 6 utslippstandard. 178HK v/4000 Vår nyeste dieselmotor, TX220e-XDi; har en omdr. 400Nm oppnås innenfor 1400 – 2800 omdr., hvor motoren gir en 14% forbedring i drivstoffeffektivitet, og samsvarer enestående akselerasjon.

Rexton W

med EURO 6 utslippstandard. 178HK v/4000 omdr. 400Nm oppnås Rextoninnenfor W 2,0 liter , fra kr 349.900,1400 – 2800 omdr., hvor motoren gir en W 2,2 liter, fra kr 369.900,Rexton enestående akselerasjon.

Rexton W

Rodius

GODT UTVAL I BRUKTBILAR

Rexton W 2,0 liter , fra kr 349.900,Rexton W 2,2 liter, fra kr 369.900,-

Rodius

Fra kr 439.900,-

Tivoli

Tivoli er smart, sikker og dynamisk. En frisk kompakt SUV for deg som lever et aktivt liv. Tivoli Premium 1,6 diesel, 115 HK, 4-WD, 6-trinns manuell girkasse.

Nye Rodius er et avansert bilprodukt som gir deg den W Rexton Rexton W Vår nyeste dieselmotor, TX220e-XDi; har en ultimate kjøreopplevelse. Vår nyeste dieselmotor, TX220e-XDi; har en og samsvarer 14% forbedring i drivstoffeffektivitet, Rodius Premium vare 2,0 liter diesel, med EURO 6 utslippstandard. re 14% forbedring i drivstoffeffektivitet, og samsvarer 178HK v/4000 omdr. 400Nm oppnås innenfor 155 HK, automat med EURO 1400 6 utslippstandard. – 2800 omdr., hvor motoren gir en

Fra kr 439.900,-

Nye Rodius er et avansert bilprodukt som gir deg den ultimate kjøreopplevelse. Rodius Premium vare 2,0 liter diesel, 155 HK, automat

Nye Rodius er et avansert Fra kr 439.900,bilprodukt som gir deg den ultimate kjøreopplevelse. Rodius Premium vare 2,0 liter diesel, 155 HK, automat

Vi er forhandler av Rodius

Tivoli

enestående akselerasjon. 178HK v/4000 omdr. 400Nm oppnås innenfor 1400 – 2800Rexton omdr., hvor motoren en kr 349.900,W 2,0 liter gir , fra eneståendeRexton akselerasjon. W 2,2 liter, fra kr 369.900,-

Fra kr 309.900,-

Tivoli er smart, sikker og dynamisk. En frisk kompakt SUV for deg som lever et aktivt liv. Tivoli Premium 1,6 diesel, 115 HK, 4-WD, 6-trinns manuell girkasse.

Rexton W 2,0 liter , fra kr 349.900,Rexton W 2,2 liter, fra kr 369.900,-

VELKOMMEN TIL PRØVEKJØRING Fra kr 309.900,-

Rodius

Nye Rodius er et avansert bilprodukt som gir deg den ultimate kjøreopplevelse. Rodius Premium vare 2,0 liter diesel, 155 HK, automat

Rodius

Tivoli

Tivoli er smart, sikker og dynamisk. En frisk kompakt SUV for deg som lever et aktivt liv. Tivoli Premium 1,6 diesel, 115 HK, 4-WD, 6-trinns manuell girkasse.

Fra kr 309.900,-

Nye Rodius avansert Fraerkret439.900,bilprodukt som gir deg den ultimate kjøreopplevelse. Rodius Premium vare 2,0 liter diesel, 155 HK, automat

Fra kr 439.900,Tivoli

Etne Auto, Tongane, 5590 Etne

Følg oss på Facebook

Følg oss på Facebook

XLV Premium /Sport

1,6 L 115 HK, Active AWD m/lock, diesel, manuell eller automatisk Tongane, 5590 Etne girkasse,Etne 18″Auto, lettmetallfelger i avstemt www.etneauto.no, etneauto@etneauto.no farge. Tlf. 53 75 62 00 Følg oss på Facebook

Fra kr. 369.900,-

Fra kr 309.900,-

VELKOMMEN TIL PRØVEKJØRING

Sveio Auto, Tongane, Leitevn 14, 5550 Etne Auto, 5590Sveio, Etne www.sveioauto.no, post@sveioauto.no, www.etneauto.no, etneauto@etneauto.no Tlf. 53 74 77 77 Følg Tlf. oss 53 på 75Facebook 62 00 Følg oss på Facebook

Sveio Auto, Leitevn 14, 5550 Sveio,

www.sveioauto.no, post@sveioauto.no, www.etneauto.no, etneauto@etneauto.no VELKOMMEN TILTlf.PRØVEKJØRING 53 74 77 77 Tlf. 53 75 62 00

Sveio Auto, Leitevn 14, 5550 Sveio, www.sveioauto.no, post@sveioauto.no, Tivoli er smart, sikker og dynamisk. En frisk kompakt SUV for deg som lever Tlf. 53 74 77 77 et aktivt liv. Følg oss på Facebook Tivoli Premium 1,6 diesel, 115 HK, 4-WD, 6-trinns manuell girkasse.

OMMEN TIL PRØVEKJØRING

5550 Sveio, @sveioauto.no, 77 ebook

Rexton W 2,0 liter , fra kr 349.900,Rexton W 2,2 liter, fra kr 369.900,-

Vår nyeste dieselmotor, TX220e-XDi; har en 14% forbedring i drivstoffeffektivitet, og samsvarer med EURO 6 utslippstandard. 178HK v/4000 omdr. 400Nm oppnås innenfor 1400 – 2800 omdr., hvor motoren gir en enestående akselerasjon.

Etne Auto, Tongane, 5590 Etne www.etneauto.no, etneauto@etneauto.no Tlf. 53 75 62 00 Følg oss på Facebook

Me har same opningstider Fredag: 10:00 - 20:00 som marknaden: Laurdag: 10:00 - 18:00 Sundag: 11:00 - 18:00


MARKNADEN

Landbruk I VEKST

I Etne blir det stadig fleire, unge bønder. Ein av dei er Inger Karin Selland Tesdal (35), no gler ho seg til å vise fram den veksande landbruksnæringa på Etnemarknaden. tekst: Judith Sørhus Litlehamar / foto: Meister Fotografi

Dei siste åra har Etne Bondelag auka standen sin på Etnemarknaden, målet er å vise fram stadig meir dyr, maskiner og la dei besøkjande få eit sterkare innblikk i bondens kvardag. Inger Karin sit sjølv i bondelagsstyret og brenn for at folk flest skal få meir kunnskap om kor maten kjem frå, og korleis arbeidsdagen til bonden ser ut. Det er viktig for oss at me viser kor kjøtet kjem frå og kor mjølka kjem frå, det er mange som trur den kjem frå ein kartong i butik-

30

ETNEMARKNADEN 2017

ken. Men det er akkurat som om det bles litt medvind over næringa no, det ser ut som at fleire blir interessert i dyrke eigen mat, og i å forstå korleis bonden jobbar. Me her i bygda ser jo og at mange unge er på jakt etter gard eller småbruk, det er kjekt å sjå, slår ho fast. Kjerrehjul og gamle mjølkespann med blomar i vitnar om ein gard der fortid og framtid heng saman. Vinden ruskar godt i trea denne sommardagen, Inger Karin

hutrar litt medan ho smiler til oss. Det bles som regel godt her oppe, ganske vêrhardt, men fint, fortel ho og viser oss rundt på garden Tesdal. Her driv ho og mannen Paul Ove med mjølkeproduksjon. Dei har ein kvote på 130 000 liter og har plass i fjøset til 20 mjølkekyr. I tillegg har dei eit eige kaldfjøs til ungdyr, og eit eige påbygg til dei yngste kalvane som framleis treng mjølk. På beitet går det også eit par villsauer som er nye på garden og fekk lam for første gong i år.


Inger Karin Selland Tesdal brenn for at fleire skal lære meir om kor maten kjem frå og korleis arbeidsdagen til bonden ser ut.

Me her i bygda ser at mange unge er på jakt etter gard eller småbruk. Inger Karin Selland Tesdal

Men det var jo typisk nok vèrlam, så det blir ikkje noko auke i bestanden med det første. Inger Karin ropar på kyrne som tuslar ute på beitet. Inne i båsfjøset ligg det berre ei kvige igjen som snart skal kalve, resten av kyrne er ute på sommarbeite om dagane, dei kjem inn på kveldane. Det er jo stort sett kyr det går i, men me har eit par kattar, svigerfar har hund, og så har me ei kanin som faktisk ikkje er i bur, men spring fritt her, me hadde fleire, men no er det berre ho igjen, fortel Inger Karin smilande. Ho og mannen tok over garden i januar

2016, då hadde Inger Karin gått i lære hjå svigerfar i eit års tid. Ho er oppvaksen på gard i Etne, men hadde ikkje prøvt seg så mykje før ho valde å bli bonde på heiltid på Tesdal. Dei har til saman fire barn i alderen 3 til 13 år, dermed er det mange oppgåver i heimen også i løpet av ein arbeidsdag. Paul Ove køyrer for transportselskapet Birkeland i Haugesund og har ofte lange dagar. – Eg likar denne jobben, her har eg fridom til å planlegge min eigen arbeidsdag, og så får eg nærleik til dyra, meiner ho. Opphavleg er Inger Karin utdanna

ETNEMARKNADEN 2017

31


Etne Bondelag:

Den unge bonden på Tesdal gler seg til å vise fram dyr, maskiner og bondelaget sine samarbeidspartnarar på den store landbruksstanden som Etnemarknaden no satsar på.

Etne Bondelag vil ha ope fjøs på årets marknad med sauer, høns, griser, hestar med føl. Alle dagar

Marknaden er ein særs god plass for oss å vise fram både dyr og maskiner, kjekt at ein kan få tilbake ein del av den gode, gamle marknadsstemninga.

sjukepleiar, men no er kvite klede skifta ut med ein kolleksjon frå det kjende merket Traktorpikene. Flott at nokon faktisk har laga arbeidsklede som passar til jenter, det meste som kjem frå andre er jo berre i herrestorleikar, meiner den unge bonden. På Etnemarknaden ynskjer bondelaget å ha eit ope fjøs, der dei viser fram sauer, høns, griser, hestar med føl, dei håpar også å få på plass både geiter og ein større stut. I år blir standen til bondelaget både større enn i fjor, og gunstigare plassert i forhold til publikum. – Me må vise at det er puls og vekst i landbruksnæringa i Etne. Det er mange unge som driv gardar,

32

ETNEMARKNADEN 2017

og som ynskjer å ta over. Det er eit godt miljø, me ser at arrangement som bondepub til dømes trekk mykje folk elles i året. Marknaden er jo og ein særs god plass for oss å vise fram både dyr og maskiner, kjekt at ein kan få tilbake ein del av den gode, gamle marknadsstemninga, slår Inger Karin fast. – Og me prøver alltid å få fram dei norske dyra, det er mange hesterasar i bygda, men det hadde vore kjekt å fått fram ein fjording kanskje, og nokre norske sauerasar. I tillegg er det populært med den tradisjonelle kalvemønstringa som Tine arrangerer under marknaden. – Me gler oss alltid til marknaden, det er mykje


arbeid, men me får og så mykje igjen for å vere der. Ho brenn for at den politiske utviklinga i landet skal gi rom for å drive gard, også dei mindre og mellomstore gardsbruka. Då er det viktig med ei økonomisk utjamning slik at bonden blir lønna i takt med andre. Folk er opptekne av rein og kortreist mat, og det er kjempebra. Men då må nok kundane forstå at det kostar å produsere den maten og. Eg likar iallfall ikkje å kjøpe utanlandsk mat når eg kan unngå det, me har eit heilt anna forhold

til både medisinering og dyrevelferd enn mange andre land. Gardsbruka har jo ofte store investeringar, og store rekningar, det er ikkje eit luksusliv å drive slike gardar som dette. Men det er eit godt liv, meiner ho før ho fyller opp bøttene med mjølk og serverer kalvane som barna har døypt Håkon og Frøydis. Håkon, sonen vår, har kalla opp den eine kalven etter seg sjølv, han vart overlukkeleg når det endeleg kom ein stutkalv som kunne heite Håkon, ler Inger Karin.

ETNEMARKNADEN 2017

33


Lyst å flytte til Etne? - Kort veg til alt!

Salgsklare tomter

tomteselskapet-etne.no

%75%75%75%75%75% %75%75%75%75%75% etnemarknaden! %75%75%75%75%75% %75%75%75%75%75% ÷50% %75%75%75%75%75% %75%75%75%75%75% 5% 7 ÷ %75%75%75%75%75% Epost: post@tomteselskapet-etne.no Telefon: 97 77 17 55

f red a g 11. t il søn dag 13. august

Du finner oss på etnemarknaden med mye kvalitetsvarer!


st cm ist 0 cm

0

,-,-

Møt oss på marknaden!

Vi rekrutterer lokalt og nasjonalt! Vi har fått innpass hos flere store aktører og søker derfor byggeledere, anleggsledere, kvalitetssikringog SHA/HMS-personell med bygg- og anleggserfaring for oppdrag lokalt og nasjonalt. Omega leverer personell og programvareløsninger til prosjekter av alle størrelser. Vi er rundt 960

Gode traktor-ud og redskapstilb

medarbeidere med 35 nasjonaliteter. Med 12 avdelingskontor verden over og hovedkontor i Ølensvåg tilbyr vi lokal service til globale prosjekter.

Johannes Eide telefon 91 87 47 31 johanneseide@omega.no Thor Birger Tollefsen Tlf. 906 65 365 Steinar Eikeskog Tlf. 911 40 473

Haugaland Tlf. 52 75 50 40

www.a-k.no

BÅLPANNE m/rist 60 cm

1490 ÷20% ÷20% ,-

÷20%

STEIKEHELLE PÅ ALLE BÅLPANNESTEIKEHELLE BÅLPANNEBÅLPANNETREKK TREKK

GNISTFANGER GNISTFANGER

PRODUKT

omega.no

Vi søker senior sivilingeniør innen byggeteknikk! Omega Areal AS søker erfaren sivilingeniør/ingeniør, bygg. Hovedoppgavene vil være byggeteknisk rådgiving og prosjektering av bygg og byggetekniske konstruksjoner. Omega Areal er et datterselskap av Omega AS. Vi har i dag 35 medarbeidere på våre avdelinger i Ølensvåg, Frakkagjerd og Stord. Omega Areal er et rådgivingsselskap med sterkt flerfaglig miljø som leverer et bredt spekter ingeniør- og arkitekttjenester

POPCORN-GRYTE

POPCORN-GRYTE

til både offentlig og privat sektor på hele Haugalandet og i Sunnhordland.

Gisle Heggebø telefon 97 54 00 00 areal@omega.no Kampanjeperiode 18. – 30. mars 2013

Etne 8-18 8-18 (8-19) (8-19) 10-15 • Tlf. 468468 43 000 Etne 10-15 • Tlf. 43 000 monter.no monter.no

areal.omega.no


UNIKE JUBILEUMSTILBUD MØT OSS PÅ ETNEMARKNADEN

VI FEIRER 20 ÅR I NORGE! Premium leverandør i Norge siden 1997

20 år

Vi feirer 20 år

Du får derfor i år helt unike jubileumstilbud på Etnemarknaden. Ønsker du å gjøre et ekstra godt kjøp på massasjebad, grill eller utemøbler, bør du benytte muligheten i år. Besøk Ole og Rainer i teltet utenfor Skakkesenteret for en hyggelig prat og knallgode tilbud.

Holmestrand - Avkjøring nr. 31 på E18 Tlf: 33 06 30 00 www.sundance.no


valdebatt

vegval for

NÆRINGSLIVET Arild Hermstad kjem til Etne, han representerer Miljøpartiet De Grønne. (Foto: Calle Huth)

Helge André Njåstad står på topp på FrP si Hordalandsliste, no kjem han til Etnemarknaden. (Foto: Bjørn Inge Bergestuen)

Venstre sender sin nestleiar Terje Breivik til debatten om kva næringsutvikling me ynskjer i framtida. (Foto: Bård Ek)

Liv Kari Eskeland (H) kjem til debatten på Etnemarknaden. ( Foto: Tomas Moss)

SV sender sin partileiar, Audun Lysbakken, til Etne og marknadsdebatten. (Foto: Marius Nyheim Kristoffersen)

Knut Arild Hareide (KrF) er klar for å diskutere moglege retningar på næringsutviklinga i regionen. (Foto: Agnete Brun)

Arbeiderpartiet sender Kjersti Stenseng til politisk debatt på marknaden. (Foto: Bernt Sønvisen)

Senterpartiet sender nestleiar Ola Borten Moe til debatten om næringsutvikling. (Foto: Senterpartiet)

Under Etnemarknaden blir det politisk debatt, der skal ein diskutere kva vegval næringslivet i regionen bør ta i tida framover. Egil Severeide skal leie debatten som har fått namnet «Kva skal me leve av framover». Han er i dag administrerande direktør i Haugesundregionens Næringsforening. Severeide har også lang erfaring frå Haugesunds Avis, der han har jobba som journalist, nyhendesjef, nyhenderedaktør og etter kvart som redaktør for nye medium og konsituert ansvarleg redaktør. Nokre hugsar han nok også som kjent fotballspelar med 496 A-kampar for Vard i eliteserien, 1 og 2 divisjon. – Eg håpar me får ei avklaring på kva område innan næringsutvikling partia vil satse på i åra som kjem. Er oljealderen definitivt over, skal me tyne ut dei siste dråpene av førekomstane på norsk sokkel eller hindrar Paris-avtalen oss i det. Kva andre næringar skal me leve av, og kva grep kan partia ta for å stiumlere til vekst i dei næringane det blir satsa på. Og kva med den fjerde industriuelle revolusjonen? Er det noko partia er opptekne av, undrar Severeide.

– Kvifor er dette temaet så aktuelt nett no? Det er eit høgaktuelt tema. For det første er det openbart usemje om tempoet i utfasing av oljeverksemd. Nokre vil peise på, tilsynelatande utan å skjele til klimautfordringane. Andre vil skru igjen, og satse alt på fornybarsektoren. Å definere dei nye næringane er også ei stor utfordring. Kven er dei og korleis kan politikarane påverke vekstkrafta her. Sist, men ikkje minst: robotisering og digitalisering av industrien vil skape store utfodringarn. Ikkje berre for bedriftene, men for samfunnet. Er det behov for politisk

kontroll over denne utviklinga, eller skal den berre segle sin eigen sjø? Severeide er oppteken av at me lever tett på desse store utfodringane. Oljepolitikken påverkar oss, me er ein gassregion med Kårstø og Gassco, ein god del bedrifter satsar på fornybar-marknaden, me er i starten av den fjerde industrielle revolusjonen som vil påverke bedriftene sin konkurranseevne. Den politikken som politikarane våre no stakar ut vil påverke oss på den eine eller andre måten, slår han fast. – Kva gler du deg mest til under Etnemarknaden, om du får sjansen til å få med deg meir enn debatten? – No er det slik at eg er engasjert i fleire arrangement under Sildajazzen, og så lenge desse to festivalane kolliderer, blir det avgrensa sjanse til å besøkje Etnemarknaden. Men eg prøver å ta ein tur innom, og no gler eg meg til å leie denne spanande debatten. KrF stiller i debatten med sin leiar Knut Arild Hareide, I tillegg kjem nestleiar i Venstre, Terje Breivik, for å diskutere næringsframtida, Ola Borten Moe frå Senterpartiet og Helge André Njåstad frå FrP. Frå Høgre kjem Liv Kari Eskeland, SV stiller med Audun Lysbakken og Kjersti Stenseng kjem frå Ap. Arild Hermstad stiller frå Miljøpartiet De Grønne.

tekst: judith sørhus litlehamar

Egil Severeide er oppteken av næringsutviklinga i regionen. No skal han leie debatt under Etnemarknaden om framtidas næringsutvikling. (Foto: Haugesund Næringsforening)

ETNEMARKNADEN 2017

37


MUSIKALSKE STJERNER I år er deler av marknaden sitt konsertprogram flytta til Old River Saloon. Dagleg leiar Aslaug Olden Mala gler seg over at dei kan opne dørene for flotte artistar som Lothepus, Katastrofe, DJ Kristoffer Solvang og det lokale bandet Fyk, som består av lokale ungdommar frå Imsland. Det er spesielt kjekt at dei skal spele her, det er flinke gutar som alltid lagar mykje liv, seier Aslaug og viser til at det er kjekt å kunne utvide samarbeidet med Etnemarknaden på denne måten.

12/8

23:00

Saloonen

Laurdag med

Lothepus

Lothepus, med alias Leif-Einar Lothe i front, er ein av Old River Saloon sine mest populære og ettertrakta gjester.

Lothepus har med seg stort band når han inntar scenen i Pink Cadillac laurdag under Etnemarknaden. Her i kjent positur frå Old River Saloon i Etne. Foto: Svein Egil Økland Foto

Denne gongen har han utvida bandet og kjem med fleire nye artistar på scenen i Pink Cadillac. Lothepus har lenge vore ein av landets mest ettertrakta personar. Kan knapt opna ei avis eller eit vekeblad, utan eitt eller anna oppslag med den populære hardingen. Etter sigeren i Farmen Kjendis og ny sesong med Fjorden Cowboys, har han farta landet rundt med konsertar og oppdrag av alle moglege slag. Om ikkje det er nok, klarde han å få med seg to vinnarpremiar i Gullruten; ein for Farmen

Kjendis og ein for Fjorden Cowboys. Det er berre å ta av seg cowboyhatten for den karen. Men Lothepus blir ikkje aleine på arenaen. Eit anna populært innslag er Fyk Band med fem unge musikarar frå Imsland. Dei inntar scenen i Saloonen og byr på coverlåtar frå dei siste ti-åra, med Bruce Springsteen, Alan Jackson, The Beatles og mange andre. Det borgar for masse god og dansebar musikk, som passar for folk i alle aldrar.

tekst: judith sørhus litlehamar

38

ETNEMARKNADEN 2017


19.15 og 21.00

11/8

Saloonen

Fredag med: Katastrofe og DJ Kristoffer Solvang Katastrofe er hovudtrekkplasteret fredagen på Old River Saloon. Kvelden startar med ein alkoholfri familiekonsert for barn og unge ca 19.15, og avsluttar så med konsert og show utpå natta. Det er Fredrikstad-artisten Petter Kristiansen (27) som skjuler seg bak namnet Katastrofe. Han har laga festmusikk som nordmenn har dansa etter i fleire år. Gjennombrotet kom med låten

«Nødlanding», og sidan har det gått slag i slag med nye låtar som perler på ei snor; «Hinanden ikkje», «Maria», «Bleik og Sur», «Pattaya», «Brun og Blid», pluss mange andre. Og i desse dagar er nye Katastrofelåtar like om hjørna. Mellom slaga med Katastrofe og mannskapet hans på scenen i Pink Cadillac, styrer DJ Kristoffer Solvang musikken på Saloon-scenen. Alt frå blodferske hits, til dei gode gamle låtane, som alle kjenner og elskar å dansa etter.

Katastrofe inviterer til to konsertar i Pink Cadillac fredag under Etnemarknaden. (Foto: Jan Rune Trengereid)

KONSERTAR SALOONEN

OG FYK

12/8

21.00

Saloonen

Fyk spelar opp i Saloonen laurdag under Etnemarknaden.

Foto: Fotograf Nordtveit

ETNEMARKNADEN 2017

39


DANS PÅ SKAKKE

12/8

21:00

SKAKKE

Popduo

bergtar Den populære popduoen Elsa&Emilie held avslutningskonserten på Etnemarknaden. Speler opp til Marknadsdansen Endeleg er den tradisjonsrike Marknadsdansen tilbake på Skakkesenteret etter mange år med pause. Mange har ønskt seg denne dansefesten tilbake, og no er trubadur Ingvald Alvseike og Jukebox klare til å entre scenen. Her blir det dansegalla der både Alvseike og Jukebox vekslar på å spela. Klokka 21 på laurdagskvelden startar det heile med gratis «marknadsvorspiel» med Ingvald Alvseike, han er trubadur frå Sandeid, men bur i Kopervip og har lang erfaring med å lage god stemning, med gode, gamle slagarar som innbyr til både allsong og dans. Han har brei musikalsk bakgrunn og har fartstid som musikar i grupper som Hårek og A.B.B.

For tre år siden bergtok to 16 år gamle jenter frå Haugesund den norske musikkverden. Med sine karakteristiske harmoniar og lydbilete skilte dei seg ut frå alle andre. Debutalbumet «Endless Optimism» frå 2014 ga dei Spellemannnominasjon, tung speletid på radio,en rekke store TV-opptredener og plasseringar i filmar og seriar. Singlen «Run» frå blant annet serien Skam, er streama over tre millionar gonger. No er 20-åringane tilbake med ny musikk. Dei har blitt eldre, og musikken har eit litt annleis lydbilete enn sist, mykje har skjedd på dei siste åra. Elsa&Emilie utfyller kvarandre godt, og skaper ein heilt spesiell dynamikk på scenen. Duoen starta 2017 med å gi ut sin andre singel og albumet Kill Your Darlings.

Etnebandet Jukebox har børsta støvet av instrumenta etter ein pause på mange år, i mars spelte dei opp til rekefest og dans på Skakkesenteret. Reunionkonserten gav tydelegvis meirsmak, no er dei klare til å skape liv og dansestemning på Marknadsdansen på Skakkesenteret. Jukebox går på scenen klokka 22, her kostar inngangsbilletten 100 kroner. Ingvald Alvseike er ein godt kjent og mykje brukt musikar, som skapar god stemning. Laurdag 17.15 står han for musikk og allsong på scenen i mathallen. Laurdag kveld spelar han opp til dansegalla på Skakke saman med Jukebox. (Foto: Privat)

40

ETNEMARKNADEN 2017

tekst: judith sørhus litlehamar


KONSERT I MATTELTET

13/8

17:00

Konserten med Elsa&Emilie kan du få med deg ved mathallen 17.00 på søndagen.

Mathallen

Foto: Stian Andersen

ETNEMARKNADEN 2017

41


Utstillarliste vil bli tilgjengeleg på Etnemarknaden og på etnemarknaden.no

Sjokoladehjørna imponerte med sin stand på Etnemarknaden i fjor, og fekk prisen for beste stand. I år er det tilbake med både søtt og salt.

Søt vinnar Sjokoladehjørna vann prisen for beste stand på Etnemarknaden i fjor. I år kan dei freiste publikum med blant anna fersk marsipan, lakris og sitronkaramell. Det er alltid kjekt å vinne beste stand, det blir lagt ned mange timar på å få ting til å sjå bra ut, og at publikum skal få ei god oppleving. Me tar aldri det som ei sjølvfølge, fortel dagleg leiar Georg-Fredrik Ueland. Sjokoladehjørna er ei familiebedrift med butikk i gågata i Eigersund. I butikken me om lag 80 ulike produkt, alt frå reine sjokoladefigurar, eigenprodusert lakris, karamell, mint og mykje forskjellig innan kuler med fyll. – Me har marsipan med seks ulike smakar, så i butikken må det vere ein smak for dei fleste, meiner Ueland. Alt dei sel lagar dei sjølv i butikklokala sine i Eigersund. Dei leverer til fleire kafear og utsalsstadar, og er stadig på jakt etter gode samarbeidspartnarar. Blant anna leverer dei produkt til Renaa Xspress i Stavanger, Kjøkkenet på Bryne, Skjæveland Gardutsalg på Sandnes og Krims og Krans på Vigrestad.

– Me håpar mange kjem innom å prøver vår gode sjokolade, og så klart at det blir perfekt vær. Skyfritt, men ikkje for varmt hadde vore fint. Han meiner det beste med Etnemarknaden er å møte alle dei hyggelege gjestene som er innom, og ikkje minst få vist fram produkta dei er så stolte over. Sidan dei vann prisen for beste stand i fjor, får dei i år gratis stand, noko som er særs kjekt. – Gjestene kan gle seg til eit stort utval i sjokolade. Me har nok fleire bestseljarar, men må nok trekke fram Klomp som består av peanøtt og krokan, mjuk og god lakris, mjuk og god sitronkaramell, Saltrutes som er mørk sjokolade med havsalt og fersk og god marsipan. Eg trur nok me har noko for alle, me har også mjølkefri og sukkerfri sjokolade for dei som ynskjer det, slår Georg-Fredrik Ueland fast.

tekst: Judith Sørhus Litlehamar

42

ETNEMARKNADEN 2017

and F

Økl

o:

Sv

ein

il Eg

t

Matsmakområdet er eit omgrep som vart utvikla på Etnemarknaden for nokre år sidan. Nytt av året er at me i år har hatt meir fokus på å skape ein hyggelegare atmosfære der folk kan sitje å prate og kose seg med god mat utan støy og lydprøvar som førebuingar til kveldskonsertar, fortel prosjektleiar Kurt Helgesen.

Teltet, som me i år kallar for mathallen, har ei anna utforming og me har gitt plass til ein del matutstillarar inne i sjølve teltet i tillegg til ein scene og masse sitteplassar, seier han. Helgesen lovar god marknadsstemning, god mat og underhaldning i matsmakområdet under årets marknad. Musikk blir det og, men ikkje i same konsertformatet som dei siste åra, avsluttar han.

Fo

I år blir matsmkområdet på Etnemarknaden både betre og større enn i fjor.

o to

Ny og betre mathall


program

Marknaden

Etnemarknaden 2017

For detaljert programomtale sjå program på websida vår: www.etnemarknaden.no

nd

er

se

n

y

A

F ot

o: F

ag

er

l ib

om

mm

13:30 – 15:30 14:00 14:00 – 20:00 16:00 – 17:30 17:50 18:00 18:15 19:00 18:40 19:00 19:15 20:30 / 21:00 21:00 – 02:00 22:00 – 02:00

s .c

: To

Marknaden er open. Alle område Eldhugparken er open. G - Eldhugparken Splatmaster (paintball frå 5 år). G - Eldhugparken Ball leikar med Ingrid Lunde landslagsutøvar volleyball. G - Litle ballbingen Forteljetur t/r Vikedal. Busstur Gratis KINO. Kinosalen Paintball, aldersgrense 14 år. G - Eldhugparken Politisk debatt. Kinosalen UNGDOMSKORET syng. Scenen - mathallen Offisiell opning av årets marknad. Scenen - mathallen Konsert med ETNE MUSIKKLAG. Scenen - mathallen Trekning av dagens konkurranse. Scenen - mathallen Show med TURNGRUPPA. Mathallen Fotballkamp lokaloppgjer 5.div Etne – Ølen. Etne Stadion Familiekonsert med bandet KATASTROFE. Old River Saloon KINOAR. Begge kinosalar Diskoparty med DJ KR SOLVANG. Old River Saloon Konsert med KATASTROFE. Old River Saloon DJ STISEMA M/ EINARAS på sax./ DJ LUNDSKI. Fønix Hotel

er

F o to

10:00 – 19:00 11:00 – 19:00 12:00 – 14:00 12:00 – 15:00

r

FREDAG 11. AUGUST

h ot

to

il

F o to

: Sv

ein

Eg

Fo

Ø

a kl

nd

Fo

to

F o to

14:00 – 18:00 14:00 17:15 – 18:00 17:30 18:00 20:00 21:00 – 22:00 22:00 – 02:00

nd

Eg

12:00 12:30 13:00 – 16:00 13:00 – 16:00

Ø

a kl

ein

Marknaden er open. Alle område Eldhugparken er open. G - Eldhugparken Splatmaster (paintball frå 5 år). G - Eldhugparken Ball-leikar med INGRID LUNDE landslagsutøvar volleyball. G - Litle ballbingen Etne Duathlon t/r Etne-Skånevik. C - Utafor Skakke Etne miniduathlon for born. C - Utafor Skakke Klatre- og buldrevegg med instruktørar. Klatreveggen, Skakke Etnir Duggurd – matshow m/ «Ryfylkekokken» Frode Selvaag. D - Mathallen Paintball, aldersgrense 14 år. G - Eldhugparken Gratis KINO. Kinosalen Musikk og allsong med Ingvald Alvseike. D - Scenen, mathallen Trekning av dagens konkurranse. D - Scenen, mathallen Salsboder stenger. Alle område Gladsang med SISSI, CECILIE OG KRISTINE KRINGLEBOTN. Etne kyrkje Gratis «marknadsvorspiel» med INGVALD ALVSEIKE. Skakke, storsalen Marknadsdansen, cc 100,-. Skakke, storsalen INGVALD ALVSEIKE og JUKEBOX. Konsert med FYK BAND. Old River Saloon Konsert med LOTHEPUS m/band. Old River Saloon DJ STISEMA M/ EINARAS på sax. DJ LUNDSKI. Fønix Hotel

: Sv

10:00 – 18:00 11:00 – 18:00 11:00 – 14:00 12:00 – 15:00

il

LAURDAG 12. AUGUST

21:00 – 02:00 22:00 – 02:00

16:05 17:00 17:00

20:00 / 20:30

nd

Fo

to

ein

Eg

a kl

: Sv

Marknadsgudsteneste. Etne Kyrkje Salsboder opne. Alle område Eldhugparken er open. G - Eldhugparken Splatmaster (paintball frå 5 år). G - Eldhugparken Presisjonskøyring med traktor. Ved dyreteltet Klatre- og buldrevegg med instruktørar. Klatreveggen, Skakke Trikseshow og triksekurs med verdens beste fotballtriksarar, BRØDRENE FAGERLI D - Scenen, mathallen, G - Eldhugparken Paintball, aldersgrense 14 år. G - aktivitetspark Gratis marknadskino. Kinosalen «Løesoger», Forteljefestivalen. Sæbøtunet Avslutningsshow. D - Scenen, mathallen Trekning dagens konkurranse Showet «Energisk» med TV kjendis og vitenskapar Andreas Wahl. D - Scenen, mathallen Salsboder stengjer Avslutningskonsert med popduoen Elsa & Emilie. D - Scenen, mathallen Marknaden slutt – VEL HEIM Kinoar. Begge kinosalar

( F o to

11:00 11:00 – 17:00 11:00 – 17:00 11:00 – 14:00 13:00 – 15:00 13:00 – 16:00 14:00 – 15:00 14:00 – 17:00 15:00 15:00 16:00

il Ø

SUNDAG 13. AUGUST

*Det kan førekoma endringar i programoppsettet. Sjå etnemarknaden.no for oppdateringar.

ETNEMARKNADEN 2017

43


ELDHUGPARKEN - på Etnemarknaden 11. - 13. august

Aktivitetspark full av spenning, leik og moro TIVOLI & SIRKUS • Ulike karusellar • Bungyjump (strikkhopp til himmels) • Sklier for alle • Hoppeslått i ulike variantar • Spinn sirkusskule • Klovnerier • Ansiktsmåling • Ballongmodellering • Trampoliner

SPENSTIGE AKTIVITETAR • Ekte paintball frå 14 år (100 kuler inkludert) • Splatmaster – paintball 5-13 år (50 kuler inkludert) • Basseng med rullande luftballar • Basseng med padlebåtar • Elektriske bumper bilar • Boblefotball • Trampoline volleyball • Ball leikar • Leikepark

KONKURRANSAR • Paintball 3 mot 3 (frå 14 år) • Paintball blinkskyting (for alle) • Hesteskokasting (for alle) • Morellkjernespytting (for alle) • Playstation (for alle) • Straffespark konkurranse (for alle)

PRISAR Dagbillett: kr 300,-*

Inngang og fri bruk av alle aktivitetar

MAT

Eldhugbillett: kr 590,-*

Inngang og fri bruk av alle aktivitetar i 3 dagar

• Tivolikafeen har god mat og drikke med eigen barnemeny

Enkeltbillett: kr 50,-* Pris gjeld ein aktivitet * Born under 6 år kan ha følgje med vaksen person dersom dei ønskjer det

11 .–13. augus t 20 17

Vinnarskalle.no

VELKOMMEN TIL KJEKKE DAGAR PÅ ETNEMARKNADEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.