ExTe Magasin 02|2022

Page 1

#2/2022 NYHETER FRÅN VÄRLDENS LEDANDE TILLVERKARE AV LASTBANKAR OCH AUTOMATISKA SPÄNNARE
ELMIA LASTBIL 101 korvringar, 101 procent lyckad mässa! Elmia Lastbil blev precis den framgång vi anade att det skulle bli.
Nya steg mot ökad kundnytta Investeringar och uppgraderingar i vår maskinpark. Total succé för nya volymbanken - S10i S-bankarna är det bästa man kan ha, säger åkaren Patrick Mäkitaavalo. IAA, Klagenfurt, APF, Finnmetko, Ramsele Vi har träffat engagerade åkare och chaufförer på massor av mässor i hela Europa.

LEDARE

Fokus på våra kunder är nyckeln till framgång.

Läget i Europa är spänt. Här hemma råder stor ovisshet både om hur elförsörjningen kommer att fungera, och vad som händer med räntorna, för att inte nämna de höga drivmedelskostnaderna.

Trots orosmolnen rullar allt på som planerat för oss på ExTe. Det betyder full fart i produktionen, samtidigt som nya produkter snart är på väg att lanseras på marknaden.

Vi kan därför se den närmaste framtiden an med viss tillförsikt och optimism. I produktionen investerar vi i många nya maskiner för att möta vår fortsatta uppgång och expansion.

Under sommaren har vi tillsammans med våra systerföretag etablerat ett nytt säljbolag i Polen. Syftet är att utveckla och öka vår närvaro i delar av östra Europa. Vi har redan en stark ställning på dessa marknader och nu kommer vi ännu närmare alla våra kunder med både säljaktiviteter, produkter och service.

Sommarens och höstens alla mässor kan för ExTes del bäst beskrivas med två ord. Total succé. På kontinenten är intresset för våra A- och D-bankar

stort. Dessutom har TU-spännarna, inte minst de fjärrstyrda, nått nya toppnoteringar.

I Norden har vår nya volymbanke i S-serien mötts av ett intresse som faktiskt överstiger våra förvänt ningar. Att kunna lasta mer virke i varje trave blir allt viktigare för åkarnas lönsamhet. Mässorna har än en gång bekräftat vår ledande position på marknaden.

Senhösten kommer att fyllas av en mängd aktiviteter på de flesta kontinenter i världen. Behoven kan se väldigt olika ut på de olika marknaderna. Därför är det så viktigt för oss att hela tiden hålla fokus på kunderna och deras ideér. Det är nyckeln till vår fortsatta framgång.

2 ExTe Magasin

Nya steg mot

Vår kompetens ökar, samtidigt som vi stärker vår konkurrenskraft för framtiden. Det betyder också att nyttan för våra kunder ökar.

Redan i dag har vi en komplett maskinpark för tillverkning av de komponenter i stålplåt som finns i flera av våra produkter. Men nu är det dags att höja ribban ytterligare några steg.

Vi driftsätter en helt ny kantpress som bockar plåten med 3 tons presskraft. Maskinen, som är den allra senaste i utförande har tekniska lösningar som ger hög precision, dessutom en axelhastighet som

möjliggör högre produktivitet, för att nämna någon av alla förbättringar.

Efter årsskiftet är det dags för nästa maskin, en helt ny laserskärmaskin. Finesserna är många, till exempel ett högre plåtgenomflöde med hög detaljprecision. Lasereffektstyrningen ger bland annat bättre detaljkvalitet och kortare ledtider. Maskinen är dessutom mer operatörsvänlig och kräver mindre programmeringsarbete.

Sammantaget är investeringarna nya steg i vår successiva utveckling för att öka kundnyttan.

ExTe Magasin 3
ExTe har en modern och effektiv produktion. De investeringar som nu genomförs i vår maskinpark innebär att vi gör ytterligare uppgraderingar.
ökad kundnytta.
Från vänster: Viktor Persson, Fredrik Tomtlund och Jimmy Spring framför den nya kantpressen.

101 korvringar, 101 procent lyckad mässa!

I ExTes monter är det lika självklart att bjuda på Färilakorv som att visa upp marknadens bredaste sortiment. Om måttstocken för ett lyckat mässdeltagande är antalet korvringar som gick åt i montern – då var Elmia Lastbil sannerligen en succé. Lättsamma och glada åkare, chaufförer och samarbetspartners med mängder av bra frågor och synpunkter ger oss gång på gång inspiration att föra utvecklingen framåt. Risken att vi ska luta oss tillbaka och sitta nöjda är obefintlig. Tack vare er fick vi en fantastiskt bra mässa. Alla var förstås intresserade av våra nyheter, men lika viktigt var det att bara få träffas, umgås och diskutera med yrkeskollegor och våra representanter.

ExTe Magasin | 5

– Det var väldigt stort intresse för vår nya S-banke med inbyggd spännare. Med ökade lastvikter blir bankar som kan lasta större volymer ännu viktigare. För många har det faktiskt större betydelse än vikten på bankarna.

– En annan sak som jag hör från många besökare är att de uppskattar vårt breda sortiment. Vi har faktiskt något för alla åkare oavsett vilka behov de har. Dessutom är vi ju ensamma om den unika Trygghetsgarantin på alla våra produkter.

– Det var full fart i vår monter alla mässdagarna. Inte minst på torsdagen då mässan hade bjudit in 3000 ungdomar, som ett led i att locka till yrket som chaufför. Våra kepsar och solbrillor gick åt väldigt fort, säger Per med ett skratt.

– Skämt åsido var de väldigt intresserade och framför allt var det många som tyckte att Com 90 var väldigt coolt.

ExTe bygger successivt upp ett nät av servicepartners i Sverige. Andreas Landin som har A Landins Bromsservice i Norsjö i Västerbotten är en av flera som är på väg att bli ExTe Servicepartner.

– Vi jobbar med allt som har med bilar och släp att göra, service, reparationer och även påbyggnationer. När det gäller bankar är det uteslutande ExTe. Vi har nog i stort sett alla reservdelar som krävs hemma. I våra trakter är det 90 % ExTe som gäller.

– Vi har väldigt bra kontakt med ExTe genom Jörgen, och även Staffan Swahn från ExTes Tekniska Service och Support, som brukar besöka oss. De är bra att prata med. Vi har även besökt fabriken i Färila. Imponerande vilken ordning och reda det var och så välstädat. Jag tycker det är bra att ExTe bygger upp ett servicenät. Det är bra för våra lokala åkare, säger Andreas Landin.

 Det rullar på väldigt bra, säger ExTes

De syftar på alla besökare som kommer till ExTes monter.

t.v. och

– Glada, positiva och väldigt intresserade. De är överens om att det inte vore helt fel om de kunde klona sig för att hinna prata med alla besökare.

– Eftersom vi har ett så brett sortiment blir det självklart väldigt många frågor och synpunkter. Inte minst vår nya S10i-banke är det många som är intresserade av.

 ExTes Försäljningschef Per Olsson, är mer än nöjd. Mikael Deemus Staffan Swahn.

 Öjvind Björkebakken är virkesåkare i Torpa nära Lillehammer. Han är på väg att skaffa sin andra bil.

– Jag har ExTe-bankar och TU-spännare. De är väldigt bra och fungerar som de ska. Just nu funderar jag över hur jag ska hantera förändrad lastvikt till 68 ton i Norge. Den nya S-banken verkar väldigt intressant.

ExTes Jenny Gustafsson berättade om både de tekniska och funktionella fördelarna med den nya S-banken med inbyggd spännare.

– Med ökade lastvikter krävs oftast fler axlar på bil och släp. Då blir det trångt om utrymmet för spännare monterade på bankar och ram, förklarar Jenny. Därför har den nya S-banken en spännare i stommen.

ExTe Magasin | 7
 Inte en mässa utan timmerkungen från Norge, Odd Anders Saeter, Tretransport AS Bortsett från att allt rullar på bra när det gäller timmertransporterna är han lite oroad över utvecklingen i det stora landet öster. – Jag överväger faktiskt att köpa ut honom, säger kungen utan att nämna något namn.

– Helt klart blir utrustningens vikt mindre viktig och volymen desto mer intressant, tyckte de. ExTes nya slimmade S-banke med inbyggd spännare, är definitivt en bra lösning för att få med mer virke på lasset.

Just nu har åkeriet ExTes A6-, A9- och A10-bankar och TU-spännare med band på sina ekipage.

 Patrik, eller Olle som han kallas, Hjertbro hälsade på i ExTes monter tillsammans med sambon Camilla Wasseng och några medarbetare, för att kolla in nyheter och hålla sig uppdaterad på det viktigaste när det gäller påbyggnader för virkesekipage. Patrik driver Fordon & Marinservice med verkstad i Nykvarn. Framför allt jobbar man med reparation och service av tunga fordon. Men även en del montering av påbyggnader och överflyttning av påbyggnationer.

Vi har två timmerbilar berättar Johan Evertsson. Tillsammans med sonen Martin och chauffören Ted Andersson funderade de mycket på vad som händer med ökade lastvikter.
Åkarfamiljen från Lettland har planer på ett nytt påbygge. Valet står mellan ExTes A och D-bankar. Därför ville man få en bra information om skillnaderna mellan bankarna. ExTes Per Jonasson berättade om de viktigaste skillnaderna och uppmanade dem att kontakta ExTes återförsäljare i Lettland.

– Vi

fyra

– På våra bilar har vi bara ExTes A-bankar, säger Niklas Fredriksson. Chauffören Robin säger att han verkligen gillar sitt jobb. Det är väldigt fritt ute i skogen. Det är utmaningar varje gång du åker in i skogen tills du åker ut.

Lycklig vinnare av en elsparkcykel. Algot Olsson gör tummen upp för ExTe.

Bilden är tagen i hytten på en grusbil, som en kompis kör.

Fröjds Åkeri i Kisa etablerades 1951.

– Vi firade 70 år förra året, berättar ägaren Pär Fröjd, till vänster i bild. Åkeriet har i dagsläget 26 timmerbilar och två grusbilar. Pär har hand om timmerbilarna och sonen Jonas, till höger i bild, ansvarar för entreprenadverksamheten. Företaget har både egen lastbilsverkstad och däckverkstad. Dessutom en bilverkstad.

– Sista tiden har det varit mycket på virkestransportsidan. Så det har blivit många kontakter med Mikael Deemus, säger Per Föjd.

Tror på en framtid i branschen. – Jag brukar aldrig vinna något, så det här var ju jättekul, säger Algot Olsson om känslan av att vinna en elsparkcykel.

På Elmia hade ExTe en tävling i sin monter. Första pris var just en elsparkcykel.

– Den blir kanon när jag ska åka iväg och handla eller dra till någon kompis, säger Algot som bor i Markaryd. Algot går Fordon och Transport på Sunnebogymnasiet i Ljungby.

– Vi var med klassen på mässan, och det var väldigt intressant. Kul att se allt, och fasen vad fin ExTes monter var. Jag följer med en äldre kompis ibland när han kör, så det var kul att kolla lite närmare på grejorna i montern, säger Algot, som absolut ser en framtid i branschen. Just nu är jag lite sugen på att köra bärgare, men det kan ju ändra sig, konstaterar han.

Edströms Åkeri i Åsele är stommen i företaget som varit verksamt i över hundra år. Man är nu inne på femte generationen entreprenörssjälar. I dag är det bröderna Tomas och Joakim Edström som leder verksamheten. Joakims barn Amandus och Malvina kör båda timmerbilar. – Roligt som fan, säger Malvina och får medhåll av brorsan.

– Återväxten är tryggad, konstaterar Joakim.

ExTe Magasin 9
 Niklas Fredriksson är åkare med Fredrikssons Åkeri i Torrskog norr om Bengtsfors. har bilar och kör för Vida och Munksjö, berättar Niklas. Tillsammans med sonen Kim och chauffören Robin Weddmark passade de på att få en pratstund med ExTes folk på plats och uppdatera sig om den senaste utvecklingen. Jenny Gustafsson på ExTe berättar bland annat om den nya S10i-bankem

Total succé för nya volymbanken

Ett av våra viktigaste mål i verksamheten är att utveckla produkter som bidrar till bättre lönsamhet för timmeråkarna. Vår S-serie är ett lysande exempel på det.

iS-bankarna har en unikt stor lastarea, som ger utrymme för ännu mer virke i varje lass.

– Vårt senaste tillskott till S-serien, den nya S10i, är ett verkligt lyckokast, säger Jörgen Norberg, ExTes säljare i Norrland. Utan att ta till överord kan jag säga att timmeråkarna som sett den nya banken är lyriska.

S10i utgår från de nya behov som skapas av dagens moderna transportförutsättningar, nya regelverk och möjliga lastvikter. Stommen och stakarna är tillverkade i höghållfast stål, precis som de tidigare S-bankarna.

I stommen sitter en inbyggd spännare, berättar Jörgen. En perfekt banke inte minst för de nya 74 tons ekipagen. Med högre totalvikter krävs större virkesvolym. För att klara detta byggs fordonen lägre och mer kompakta med fler och tätare axlar. Det blir trångt om utrymmet för banke- eller rammonterade spännare. Det blir också svårt att få plats med spännare på skjutbord. Därför har vi byggt in en kompakt spännarmodul i stommen. Spännaren tillgodoser internationella krav och regelverk, bland annat de nya finska kraven.

Jörgen påpekar att det hittills inte funnits behov av inbyggda spännare, eftersom det på ekipage med färre axlar finns gott om utrymme att montera spännarna på ram eller utanpå banken.

Självklart kan den nya S10 i-banken lackas i valfri färg (RAL).

– Fördelen är att man enkelt kommer åt spännaren när den ska servas, säger Jörgen. Det är lika enkelt på den nya S10i-banken. Man behöver bara lossa på fyra bultar, lyfta upp staken 15 cm, låsa fast den med en låstapp, lossa på fyra bultar som håller hela spännarmodulen. Sedan är det bara att plocka ut den och serva.

– Vi har fått väldigt positiva omdömen om den här nya banken. Flera åkare har redan lagt beställningar inför när de ska byta bil eller släp, säger Jörgen.

ExTe Magasin | 11

PCM Transport har två bilar. En med de äldre S-bankarna och en med de nya S10i-bankarna.

Yngste sonen Henric till vänster ser fram emot att bli virkeschaufför, påhejad av pappa Patrick.

Patrick är helnöjd teståkare för S10i.

– Jag jobbade i 30 år på Junttis Åkeri, berättar Patrick Mäkitaavola i Kuivakangas norr om Övertorneå. 2019 sa jag upp mig och tänkte att det var dags att ta det lite lugnt. Men för att inte använda ett starkare uttryck, gick det rent ut sagt åt skogen. Så jag köpte en timmerbil. Och nu är det två.

– I våras fick jag möjlighet att vara teståkare för ExTes nya S10i-banke, alltså den nya S-banken med inbyggd spännare. Både bil och släp utrustades med de nya bankarna. Även på sin andra bil har Patrick S-bankar, dock inte med spännaren inbyggd.

– Jag måste säga att jag är skitnöjd. S10i är ju en riktig volymbanke som passar otroligt bra till 74-tons ekipage. Vi har många BK4-vägar här i Norrbotten, så det funkar väldigt bra. Det gäller ju att få med sig så många kubik som möjligt, säger Patrick. Volymen betyder mer än vikten på till exempel bankarna. Med våra förhållanden är S10i det absolut bästa man kan ha. Dessutom är det så bra med ExTe. Det är aldrig något tjafs och deras Trygghetsgaranti känns bra. Är det något så ringer jag bara till Jörgen Norberg eller Jenny Gustafsson på ExTe. De löser det mesta.

– Nu är det jag och tre anställda inklusive min äldsta grabb. Den yngsta är också på väg in i företaget.

– Vi har fullt upp med körning. Jag fungerar lite som en transportledare för 16-skift, dvs åtta bilar på tvåskift. Alla bilar har kranar, som vi kan ställa av när vi kör in virke. Och virket det går till Billerud, Sveaskog och till ett lokalt sågverk.

12 | ExTe Magasin

S-bankarna lastar ca ett ton mer i varje trave.

– Jag måste säga att jag är helnöjd med S-bankarna, säger Robert Rensbo. Robert driver Rensbo Åkeri på Frösön i Jämtland.

– På ett av mina två timmerekipage har jag S10-bankar med 3.10 i stakhöjd på bilen och A10bankar på släpet. Bilen har en 10 tons framaxel och totalvikt 34 ton. Då vill det till att det finns att lasta i.

Det är en jädra skillnad på hur mycket jag kan lasta på bilen jämfört med släpet, förklarar Robert. När jag lossar klarar trucken en trave på släpet med två lyft. På bilen krävs det mer. Uppskattningsvis ligger det ett till ett och ett halvt ton mer i en trave på bilen än på släpet. Stor skillnad blir det, inget snack om den saken. Och det påverkar ju lönsamheten för mig.

För ett antal år sedan var det mycket diskussioner om bankarnas vikt.

– Det är inte lika viktigt längre. Nu är volymen du kan lasta viktigare, och där är ju S-bankarna suveräna, tycker Robert.

Både på bil och släp sitter ExTes TU-spännare med band.

– Är väldigt nöjd med dem också. Det är enkelt när man kopplar ihop banden parvis och kan lyfta över dem med gripen mitt över traven. Då slipper man hålla på och trassla runt stakarna som man måste, när man lyfter ett band i taget.

Robert är klart intresserad av den nya S10i-banken.

– Väldigt roligt att ExTe kom med den. Smäcker och enkel lösning. Bara på med banken och luften, sedan är det klart.

På nästa vagn blir det absolut S10i-bankar, säger han. När det gäller jobb, tycker Robert att det snurrar på bra. Vi kör både för Norra Skog och Rundvirke.

ExTe Magasin | 13
På Elmia Lastbil visade Robert Rensbo upp sin bil med S-bankar på, t.h en väldigt nöjd Robert över sina S10-bankar.

mässor ... Fler

Finnmetko, Finland

ExTe Magasin | 15
ExTe representerades
 Julius
är
Här
Finnmetko är en viktig mässa för skogsmaskiner och timmerbilar. I Jämsö i Finland kom inte mindre än drygt 28 000 besökare på mässan den 1-3 september.
av sin återförsäljare Alucar.
Närvä
ExTes ambassadör i Finland.
i samspråk med två intresserade och potentiella kunder.
Simpanens nya bil med ExTes A-bankar

Holzmesse Klagenfurt, Österrike

I månadsskiftet augusti-september var det dags för mässa i Klagenfurt. ExTe fanns förstås på plats genom sina återförsäljare och samarbetspartners.

ExTes D-bankar är en stor produkt på kontinenten. Många åkare kör både rundvirke och sågat virke. För att undvika skador på det sågade virket väljer flera en svetslösning vid monteringen av stommarna.

Ett fint exempel på använd ning av ExTes 310 stake. System 310 ingår också i Autonordics produktutbud. I korthet innebär systemet att hylsor monteras i flak. I hylsorna appliceras stakar, som kan flyttas om beroende vilken typ av last man ska transportera.

På flera av ekipagen satt det TU-spännare. Riedler visade även upp en bil och släp med TU-fjärr. Mycket stort intresse från besökarna.

I Schwarzmüllers monter fanns ett bra exempel på användning av 144 staken.

IAA i Hannover

I senare delen av september genomfördes IAA i Hannover. Mässan är gigantiskt stor och bjuder på det mesta som har med transporter att göra. Och där räknas förstås virkestransporter in. En anledning så god som någon för ExTe att delta tillsammans med sin återförsäljare.

Far och son Richard och Tobias Morath ansvarar för Tyskland, Österrike och Schweiz. Mässan i sin helhet hade färre besökare än tidigare, men vår monter var välbesökt av både åkare och chaufförer. Rätt målgrupp med andra ord.

Framför allt var det D-serien och TUspännaren som låg i fokus för intresset. Men även vår nya S10i-banke väckte uppmärksamhet.

– De tysktalande länderna är en mycket stor och viktig marknad för ExTe och har så varit i decennier. Tyskland är den i särklass största marknaden för våra landsvägsprodukter. En marknad som genererar kraft och potential för nya produkter och dessutom ger oss möjlighet att behålla tätpositionen i branschen, konstaterar ExTes försäljningschef Per Olsson.

APF i Warwickshire, UK

I Warwickshire, ett grevskap nära Birmingham, arrangerades en kombinerad arborist och skogsmässa, APF, i september. De skogsekipage som deltog var uteslutande utrustade med bankar från Extendogruppen, där ExTe ingår.

 ExTes representanter på APF. Ingemar Larsson till vänster och Staffan Swahn.

ExTes marknadsandel i hela UK ligger på strax under 50%. Framför allt är ExTes A5-bankar populära, och ExTe räknas som ett premiumvarumärke.

– Intresset för TU-spännarna var stort, och där fick vi bra draghjälp av Charlie, som är chaufför hos James Jones från Skottland, berättar Ingemar Larsson. Tillsammans med Staffan Swahn från ExTes Tekniska Service och Support representerade de ExTe på mässan.

– Charlie hade en video med tidtagning som han visade för intresserade kollegor. På 2 minuter och 11 sekunder hade han surrat lasten.

Alla var imponerade över den tidsbesparing han gjorde. Det motsvarar ytterligare ett inkört lass per skift, säger Ingemar.

Vanliga bandspännare är i och för sig billiga, men väldigt tidskrävande. Det tar cirka 15 minuter att surra lasten. Dessuom måste man kasta banden över travarna och även stanna efter vägen för att spänna om, när lasten satt sig.

– Det var en lyckad mässa för oss, konstaterar Ingemar. En åkare beställde på stående fot en nybyggnation med både D5-bankar och TU-spännare. Dessutom är fler förfrågningar på väg in.

 Intresserade åkare och chaufförer tillsammans med Charlie, till höger i keps.

Ramsele - en fullträff

– Kanske lite ett uppdämt

– Många hade kommit bara för att se den nya S-banken med inbyggd spännare. Ni har hittat helt rätt, var det många åkare som spontant sa om S10i, berättar Jörgen.

– Både stomme och stakar är i stål, och norr om Dalälven är stålkonstruktioner helt dominerande. Har man inte S-bankar är det ofta D10-bankar där stakarna är i aluminium.

– Det gäller att få med så mycket virke som möjligt, och då behövs stabila konstruktioner. Speciellt om man har ekipage som klarar högre lastvikter, var det flera åkare som sa.

Tobias Dahlberg i Åsele har de vanliga S-bankarna på sitt ekipage.

– Jag ser ju varje gång på avräkningen att det är mer lönsamt än med traditionella ekipage.

Sammanfattningsvis säger både Staffan och Jörgen att det var en mycket lyckad lastbilsträff i Ramsele.

"Jag vill ha bankar som sväljer mycket virke."

I Åsele driver Tobias Dahlberg sitt åkeri. Han har ett timmerekipage och kör för bland annat SCA och Norra skog genom Timmerkörarna.

– När jag kommer hem med fullt lass på kvällarna tar farsan över och kör det vidare framför allt till Sävar. Man kan säga att bilen går i ett och ett halvt skift.

- För mig var det ingen tvekan om vilka bankar jag ville ha på både bil och släp. De måste svälja mycket virke, och då finns inget annat än ExTes S-bankar. Jag är väldigt nöjd med bankarna. De är bra - förmodligen de bästa, säger Tobias.

– En smart detalj är konstruktionen med kilen som låser staken i stommen. Det gör det hur enkelt som helst, om man måste byta stake.

– Jag måste också säga att Jörgen på ExTe är fantastiskt bra att ha att göra med. Han ställer alltid upp och löser de eventuella problem som kan uppstå. Ingenting är omöjligt.

Äntligen vann hon!

På Lastbilsträffen i Ramsele hade ExTe en tävling i sin monter. Den som vann var ”hon som aldrig vinner nått”, för att använda Therese Nytröms egna ord. – Så roligt, gubben kanske blir än mer glad. Gubben, Pär, i det här fallet driver Bröderna Nyströms Åkeri med sin bror Tommy, i Solberg, mitt emellan Örnsköldsvik och Åsele. Vinsten var ett presentkort på ExTe.

Alla tävlande skulle fylla i en kupong med, förutom namn och adress, även yrke/sysselsättning. Där har Therese skrivit att hon är en ”Tålmodig fru åt en åkare”. Förmodligen är hon inte ensam i den rollen. Så alla åkare. Köp en tårta till den som tålmodigt står ut med er.

ExTe Magasin 19
behov efter pandemin. Men oavsett det så var det otroligt mycket folk. Det kändes nästan som att hela Norrland var där, och förr eller senare hamnade de i vår monter. Jörgen Norberg, som är ExTes säljare på Norrland, var närmast lyrisk i sin beskrivning. – Ramsele blev en riktig fullträff både för oss och alla besökare, säger han. Jörgen tillsammans med Staffan Swahn från ExTes Tekniska Service och Support hade fullt upp att svara på alla frågor. Med det unikt breda sortiment ExTe har finns det naturligtvis hur mycket som helst att fråga om. Störst intresse var det förstås för den nya volymbanken S10i.

Autonordic lastsäkrar mer än bara virke.

ExTes ledande position när det gäller utveckling och försäljning av produkter för lastsäkring av timmer är välkänd. De stora produkterna för timmeråkare är A-, D- och S-bankar samt Com 90 som står i en klass för sig. Därtill kommer ExTes automatiska spännare, TU och TL, med upp till obegränsad spännlängd. Oavsett hur mycket virket sätter sig under transport förblir spänningen trygg och säker. Faktum är att ExTes TU-spännare fungerar lika vid transport av styckegods som timmer.

Autonordic manuella spännare

Autonordic 601

Spännaren med bandmagasin är tillverkad i stål, och har fjäderbelastad låsningsfunktion. Bandmagasinet rymmer ca 10 m band, bredd 50 mm. Spännaren är konstruerad för en brottsstyrka på 6 ton.

Autonordic 602

En lågbyggd spännare med bandmagasin tillverkad i stål. Även den har fjäderbelastad låsningsfunktion. Bandmagasinet rymmer ca 10 m band, bredd 50 mm. Spännaren är konstruerad för en brottsstyrka på 6 ton.

Autonordic 801

Spännaren har inbyggt bandmagasin och är tillverkad i stål. Den har fjäderbelastad låsningsfunktion och utbytbara lager. Bandmagasinet rymmer ca 10 m band, bredd 50 mm.

Inte lika välkända är ExTes Autonordicprodukter. De är en produktgrupp med säkra och funktionella lösningar för lastsäkring av alla typer av transporter, oavsett om det handlar om sågat virke, flis eller styckegods.

I produktgruppen ingår spännare i olika utföranden med magasin. Spännarna är robusta och manuella och saknar därmed automatisk efterspänning. Därför passar de framför allt bra för säkring av gods som inte sätter sig.

Dessutom ingår flera typer av hejarsmidda krokar, ringar och surrningsfästen med en brottstyrka på sex ton.

Autonordic hejarsmidda surrningsfästen och krokar

Surrningsfästen för insvetsning.

Infällt surrningsfäste för montering i kantprofil, framstam eller containerväggar.

Infälld surrningsring för montering i kantprofil, framstam eller containerväggar.

VIP-krok för montering i kantprofil.

Krok på platta för bultning.

20 | ExTe Magasin
Samtliga surrningsfästen har en brottstyrka på 6 ton.

Autonordic Säkerhetsstroppar, spännband och spridarlemsband

Slitstarka och impregnerade.

Autonordic System Cargo Flexi samt ExTe System 310

Båda systemen är speciella och unika produkter. De är framtagna för transporter av stabilt styckegods framför allt lastat på pall. Cargo Flexi finns i två versioner, en i normal- och en i XL-format. Hylsor monteras i flaket, så att de runda och lätta aluminiumstakarna enkelt kan flyttas om allt efter lastbehov. Stakarna finns i hela längder eller delbara och uppfyller gällande krav på infästning.

I System 310 är idén densamma som för Cargo Flexi. Här är hylsor och stakar fyrkantiga. Stakarna är tillverkade i aluminium. Lösningar finns både med och utan snabblås. Även Teleskopstakar ingår i systemet.

Idén är att flera hylsor placeras längs fordonets längd för att passa olika lastlängder. Hylsorna tillverkas i höghållfast stål och är väl lämpat för svetsapplikationer utan krav på förvärmning. Konventionell montering med bultade kilar är också ett alternativ när stakarna inte behöver flyttas om ofta.

System 310 med Quick Lock (QL)

Quick Lock är ett genialiskt enkelt låssystem för stakar. Det ger en unik flexibilitet för åkare med flakbilar och vagnar som transporterar både rundvirke och andra varor. Snabbt och enkelt kan stakar lyftas bort eller placeras om, allt beroende på typ av transport.

I lösningen med snabblås placeras staken enkelt i den specialdesignade hylsan tillsammans med ExTes fjäderbelastade självlåsande kil. Ingen bultning eller användning av verktyg behövs. Inga lösa insatser eller vibrationer under körning.

För att lossa staken kliver chauffören helt enkelt på QL-kilverktyget. Insatsen låses upp och staken kan lyftas upp från hylsan.

TU-spännaren - anpassad för alla tunga transporter

Oavsett om det är rundvirke, sågat virke, massabalar eller annat skrymmande styckegods som ska säkras, finns en TU-lösning.

TU-spännaren (TU står för Tension Unlimited) har automatisk efterspänning och obegränsad spännlängd. TU-spännaren har en dragkraft på upp till 1000 kg som anpassas utifrån kraven på respektive marknad. Spännaren monteras på banke eller ram. Den symmetriska utformningen (höger/vänster) gör att man kan montera såväl bandtrumma som frikopplingsspak på endera sidan beroende på vad som passar bäst. Luftstyrd frikoppling av mekanismen i spännaren finns som tillbehör.

Med den kan frikopplingen ske med en knapptryckning i lastbilshytten. Det breddar användningsområdet, t.ex. när spännaren sitter under ett flak/skåp där åtkomligheten inte är den bästa. Då är det optimalt att styra TU-spännaren med en fjärrkontroll.

Gladsax Flak i Simrishamn utvecklar, konstruerar och monterar kundanpas sade lastbilsbyggnader. Bland annat monterar man hylsor i flak på ekipage som transporterar olika typer av gods. ExTes Cargo Flexi-koncept är i det avseendet intressant. På Elmia Lastbil informerade ExTes Mikael Deemus om lastsystemet.

Från vänster Lage Winberg, delägare i företaget, samt Fredrik Lundholm, Lars Andersson och Rich Abbenbroekk.

Vill du veta mer om hur våra Autonordicprodukter kan passa in i dina transporter.

Välkommen att prata med någon av våra säljare. Du når dem säkrast på telefon 0651-175 00 eller mail sales@exte.se.

ExTe Magasin | 21
®
AUTONORDIC

Lyckade dagar hos Björnavagnar.

– Lyckade dagar, konstaterar Staffan Swahn, från ExTes Tekniska Support. Det är tredje året som jag har förmånen att träffa åkare och chaufförer. Alltid kommer det upp intressanta frågor och funderingar.

Det kan också hända att någon kommer med ett tekniskt problem. Så var det nu under en av dagarna. En åkare behövde hjälp med våra produkter på sitt släp. Då var det bara att dra på sig overallen och lösa problemet. Kul med variation, säger Staffan.

Andra som förmodligen också gillade krandagarna var alla skolelever som bjudits in från Parkgymnasiets Transportlinjer.

Unga, och entusiastiska testade de på att köra kran. Inte minst var tjejerna på hugget. Det gällde att hålla tungan rätt i mun och många skratt blev det.

– Att det kom så många skolungdomar var något som gladde oss, säger Fredrik Söderlund på Björnavagnar.

Vi fick lära oss hur det är att informera de som inte kan branschen, och ungdomarna tyckte det var kul. Leverantörerna gjorde också bra intryck på ungdomarna. Kanske lockar vi någon till branschen.

– Det var fina dagar, med många positiva kontakter både med ungdomarna och självklart med åkare och chaufförer, säger Fredrik.

22 | ExTe Magasin
Under ett par dagar i början av september var det öppet hus hos Björnavagnar i samband med deras Krandagar. Både branschfolk och allmänheten bjöds in. Från Extendo deltog både ExTe och Trux.

Apropå ungdomars yrkesval.

Teknikcollege Hälsingland och Ljusdals Mekanföretag har ett unikt samarbete för eleverna på det Industritekniska programmet på Slottegymnasiet. ExTe är en del i det här samarbetet.

– Vi är stolta över att vara en del av detta viktiga samarbete mellan företagen och skolan, säger Lina Bylund, ExTes platschef. Det är ett utmärkt sätt att säkra kompetensförsörjningen för framtiden. För att understryka allvaret i samarbetet träffades elever tillsammans med representanter för Slottegymnasiet, Teknikcollege och Ljudals Mekanföretag på ExTe en kväll för att skriva kontrakt. Inte utan att det var en lite högtidlig stämning i luften när kontrakten skrevs under. Eftersom eleverna inte är myndiga skrev även vårdnadshavare (förälder) på.

Den 1/1 2023 byter vi till en ny blå färgnyans.

Eleverna förbinder sig bland annat till att hålla tider, klara studierna med minst godkänt i betyg och visa god ordning och uppförande. I gengäld erbjuder företagen praktikplatser under alla tre gymnasieåren, erbjuder sommarjobb och erbjuder anställning om behov finns.

– Företagen och eleverna får lära känna varandra, och eleverna får vara med totalt 42 veckor ute i verkligheten.

De använder moderna maskiner på företagen under sin utbildningstid, vilket ger stora fördelar för dem när det är dags att söka jobb. Vi, på de medverkande företagen, vet då att de är väl utbildade, förklarar Lina Bylund.

I flera decennier har ExTes blå färg varit en del av vårt varumärke. Vi kommer nu att gå över till en ny och modernare nyans - men fortfarande blå. En fördel med den nya blå färgen är att den ingår i RAL-systemet. Därmed blir hanteringen mer rationell. För kunderna blir det också enklare vid eventuella reparationer av lacken. En annan fördel är att den nya färgen är mer UV-beständig.

Företagets val av färg är en del av produkternas design. I det avseendet känner vi att det efter många år är dags för en modernisering. ExTes viktigaste kärnvärde är att ha hög kvalitet och säkerhet i våra produkter. Men det är också viktigt hur ögat uppfattar utformning och färgsättning. Skillnaden mellan den gamla och nya blå färgen är relativt liten och nyanserna går utmärkt att kombinera.

ExTe Magasin | 23
RAL 5002

De senaste nyheterna från ExTe

Vill du snabbt veta vad som händer i ExTes (och din) värld får du alltid de senaste nyheterna på Facebook eller på www.exte.se. På vår web hittar du även det aktuella ExTe Magasinet.

Sverige porto betalt

Inget slår bekymmersfrihetskänslan!

Att minimera stilleståndstiden och att snabbt få hjälp om problem uppstår har kanske aldrig varit så viktigt som nu. Vi vill inte bara erbjuda världens säkraste lastförankring – vi vill också erbjuda den tryggaste. Därför ingår vår generösa Trygghetsgaranti för våra märkta produkter som levereras inom Sverige. Garantin är unik i branschen och innebär ett tryggt och bekvämt ägande av ExTe-produkter i fyra hela år. Läs om aktuella garantivillkor på exte.se

Kontakta oss Ring 0651-175 00 eller mejla sales@exte.se och berätta vad du behöver.

DEM T R YGGHETS G ARANTI I F Y R A RÅ EXTE
Aktivera garantin genom att registrera din produkt!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.