Revista escola Can Deu 2021-22

Page 1

REVISTA ESCOLA CAN DEU

NÚMERO 5 ABRIL DEL 2022

MOSTRA DE COM INTEGREM A LES AULES EL NOSTRE LEMA LES 3B.

BENESTAR BARRI BOSC


ÍNDEX pàgines Presentació………………………………………………………………………………………………………………3 Colla de petits: Article p3…………………………………………………………………………………………………………………4-7 Article p4…………………………………………………………………………………………………………………8-11 Article p5………………………………………………………………………………………………………………..12-14 Colla de mitjans: Article 1r…………………………………………………………………………………………………………………15-18 Article 2n……………………………………………………………………………………………………………….19-22 Article 3r…………………………………………………………………………………………………………..….23-26 Colla de grans: Article 4t……………………………………………………………………………………………………………….27-30 Article 5è……………………………………………………………………………………………………………….31-33 Article 6è……………………………………………………………………………………………………………….34-37 Especialitats: Educació Especial………………………………………………………………………………………………….38-39 Educació

física………………………………………………………………………………………………..40-41

Música……………………………………………………………………………………………………………………..42-43 Anglès (colla de petits i mitjans)..........................................................................44-45 Anglès (colla de grans)............................................................................................46-47


Benvolgudes famílies, Les pàgines que us mostrem a continuació, són el resultat de la feina de tot l’alumnat i els/les mestres de l’escola. Anem ja per la vuitena edició digital i com sempre, ens proporciona molta alegria poder compartir-la amb vosaltres. Aquesta vegada, l’eix vertebrador és el nou LEMA que hem incorporat al nostre projecte d’escola pels pròxims anys. Estem segurs, que després dels moments difícils que tot just estem superant, aquesta manera d’entendre l’escola, resultarà clau per recuperar la normalitat i anar deixant enrere els moments difícils que hem viscut els últims dos anys. Estem convençuts que totes i tots el teniu ben present: CAN DEU, LA NOSTRA ESCOLA EN 3B: BENESTAR; BARRI I BOSC. Amb la B de benestar pretenem que aquest, pugui arribar d’una forma o altra, a tota la comunitat educativa (famílies, alumnes i mestres). Per aquesta raó, promovem un seguit d’activitats encaminades a viure experiències que el fomentin. A més de tots els projectes que ja coneixeu per l’alumnat, planifiquem d’altres per mestres i famílies. La B de barri ens empodera per arrelar-nos, vincular-nos i fomentar el sentit de pertinença. L’escola no és res sense el barri i el barri no és res sense l’escola. Des de fa més de quaranta anys, juntament amb les altres entitats formem una globalitat que proporciona l’essència del que som. I com ja heu pogut comprovar, volem sortir al barri i fer visibles totes aquelles activitats escolars que ens ho permetin. Per últim, amb la B de bosc pretenem que aquest entorn tan fantàstic que tenim a tocar, sigui un espai que tenim present, integrat i que gaudim, des d’un vessant pedagògica, competencial i perquè no, vivencial i lúdica. A les següents pàgines trobareu doncs, activitats que han fet els vostres fills i filles relacionades amb el LEMA. Esperem que us agradi. Equip de mestres escola Can Deu.


Aquest curs 2021-2022 hem començat un projecte nou que ens implica a tots els nivells de l’escola. Es tracta del projecte de les 3B. BENESTAR, BOSC i BARRI. La colla dels petits us mostrarem en aquestes pàgines de la revista una d’aquestes B. Us farem cinc cèntims de la B de BENESTAR. Entre moltes altres activitats que hem fet, la classe dels Patufets i de les Patufetes estem posant molta consciència en el fet d’ESTAR BÉ. I què és estar bé? Després de sessions per resoldre què és per nosaltres estar bé: cuidar-nos entre tots, cuidar la classe, estar contents i alegres, ser amics i amigues... Vam arribar a la conclusió que sí, que efectivament tot això està molt bé però per tenir benestar i arribar a aquests punts que van sorgir tot passa per un i una mateixa. Tot passa per nosaltres com a persona única dins el grup. Si nosaltres estem bé, tenim benestar tot fluirà millor i arribarem al benestar grupal que és del que es tracta. Així que us presentem una de les pràctiques habituals que hem anant desenvolupant a l’aula durant aquest curs. APRENEM A CUIDAR-NOS. Introducció al ioga infantil. Per desenvolupar les sessions hem fet servir aquest material: - cartes Eduioga - cassoleta tibetana - màrfegues - espelma de sal


Comencem la sessió! Primer de tot hem pres consciència de la nostra pròpia respiració tot jugant a través de les cartes de l’Eduioga. Hem aprés la respiració: del globus, de l’espelma i de l’abella.

Al principi semblava difícil respirar i fer els moviments però ara som tots uns experts!


Després hem aprés a fer algunes figures de ioga molt simpàtiques. Ep! S’ha d’estar molt concentrat i concentrada perquè surti bé i no caure! Ens fixem molt bé com ho fa la Maribel! El cigne

El llibre

Les posicions de ioga que més ens agraden són la de l’arbre i la de la granota


Ens hem dibuixat tot fent la granota.


B–BENESTAR P5 – CLASSE DELS GEGANTS I LES GEGANTES A L’ESCOLA TREBALLEM EL QUE ÉS EL BENESTAR RELACIONAT AMB EL NOSTRE ÉSSER, AMB LA CIUTAT I AMB EL MEDI NATURAL.

ENS AGRADA MOLT SENTIR-NOS BÉ AMB NOSALTRES MATEIXOS, I TRANSMETRE ALS COMPANYS EL NOSTRE BENESTAR, SEMPRE DES DEL RESPECTE I DES DE L’AFECTE QUE SENTIM ELS UNS PELS ALTRES.

TAMBÉ COMPARTIM SESSIONS DE RELAXACIÓ I DE MASSATGE CORPORAL, ON GAUDIM D’UN ESPAI TRANQUIL I DE CONFIANÇA PER RESPIRAR, CONNECTAR AMB EL NOSTRE COS I RELAXAR-NOS.


CUIDEM DEL NOSTRE ENTORN, I VOLEM QUE ELS ÉSSERS VIUS QUE HI CONVIUEN ESTIGUIN BÉ. PER AIXÒ:

RECICLEM PILES,

I CUIDEM DELS ANIMALS DEL BOSC I DE LA GRANJA!

GAUDIM MOLT DELS ELEMENTS DE LA NATURA, HO PASSEM D’ALLÒ MÉS BÉ EXPLORANT I CREANT!

I PER AIXÒ, NOSALTRES, SABEM COM ESTIMAR-LO I CUIDAR-LO.


ELS GEGANTS I LES GEGANTES HO TENIM CLAR!

FER UN BARRI ACOLLIDOR, ÉS COSA DE TOTS!


JUGUEM AL BOSC (Jocs tradicionals)

4t

el lloc

LA FESTA DE CARNESTOLTES AL CAN DEU

Presentació del carnestoltes Dilluns a les 16:15 va sortir el rei Carnestoltes a la porta del segon edifici de la nostra escola. Hi havia nens asseguts per grups. Les mares de l'AMPA van posar un altaveu amb música. El rei Carnestoltes ens va dir la consigna del dimarts. Seguidament, vam ballar tots junts al ritme de la música. El rei Carnestoltes penjava papers explicant les consignes al passadís del primer edifici i ell mateix subjectava un cartell amb la consigna de l'endemà. DIMARTS: pentinat divertit. El dimarts ens vam pintar el cap i ens va agradar molt i les nenes es van posar animals de mentida al cabell. DIMECRES: Portar pijama. El rei Carnestoltes ens va dir el que havíem de portar el dimecres. Algunes nenes van portar un peluix. Molta gent va venir amb pijama. DIJOUS: Portar roba elegant. La gran majoria els alumnes van venir molt ben vestits. DIVENDRES: Anar a l'escola amb roba gran. Els nens i nens de l'escola van portar roba dels seus pares i mares. Va ser molt divertit. Aquest any 2022 hem celebrat carnaval la setmana del 21 al 25 de febrer. El dijous llarder o dijous gras dóna inici a la setmana de carnaval, on antigament menjaven tot allò que després no podien per la Quaresma.


Dijous Gras Al dijous gras Vam menjar truita de patates, botifarra, coca de llardons i torradetes. Hem menjat tot això a la carmanyola. Totes les classes vam baixar al pati i ens vam repartir per l'espai i vam menjar tots junts. Tot estava molt bo. És una festa tradicional que es fa disbauxa i xerinola. Després de menjar vam poder jugar tots junts. Vam jugar a futbol i a fet i amagar. Va ser una tarda molt divertida.

La Rua de carnestoltes El divendres 25 de febrer vam celebrar la rua de carnestoltes, la classe

de

disfressar-nos

de

ens

va

color

tocar taronja.

Nosaltres vam decidir majoritàriament posar-nos una disfressa dels pica pedra, encara que alguns es van disfressar de presos un company anava de pastanaga. Primer de tot, vam entrar a l'escola i ens vam fer unes fotografies en petits grups, mentre els altres grups es reunien al voltant dels seus mestres, disfressats amb els colors que els havia tocat. A les 15:15, vam sortir de l'escola per la porta gran, els alumnes de 1r fins a 6è. Ens acompanyaven uns músics que tocaven uns tambors amb un ritme constant. Vam començar pel carrer de la prada i vam girar pel carrer del bosc on


hi ha les aules d'infantil allà vam passar a buscar els nens de p-3, p-4 i p-5. Durant el recorregut que passava per la plaça dels plàtans, el carrer del romaní i el carrer de les palmeres, el nostre tutor ens va fer fotos i va animar la festa. Al final del camí, vam fer una onada. Després vam continuar caminant fins a arribar a l'escola i vam jugar al pati. A les 16:30 vam marxar a casa.


C O M P A N Y S

N O U S

A l’escola durant un curs escolar hi ha moviment d'altes i baixes, hi ha alumnes que marxen perquè canvien de barri , ciutat o fins i tot de país i en conseqüència, han de canviar d'escola. Quan marxen ens queda un buit emocional a la classe i entre els companys, ja que són molt anys junts, moltes vivències, històries compartides i moments que no oblidarem.

De tant en tant també tenim bones notícies, venen nous companys a classe d'altres escoles amb els quals podem fer nous amics, aprendre dels seus costums, tradicions, històries i passar-ho d'allò més bé. Alguns no saben català i tampoc castellà, així que tots hem de fer un esforç per entendre'ns, per ensenyar-los i ajudar-los en aquesta nova etapa.


C O M P A N Y S

N O U S

Aquests alumnes venen a "l'aula petita" de l'escola on els acollim i a través de jocs de taula, teatre, conversa i activitats diverses els ajudem a adquirir nou vocabulari perquè puguin comunicar-se amb els seus companys i amb els mestres. Tot pel seu benestar a l'escola.

Aquí teniu un petit exemple d'activitats que duem a terme a l'aula petita JOC DE ROLS: La casa encantada

JOC DE ROLS: Anem a la fruiteria


ANEM A LA PISCINA Els alumnes de 1r estem participant en el programa primers a l'aigua, promocionat per l'ajuntament de Sabadell. L'escola Can Deu fa ús de les instal·lacions esportives del club natació Sabadell. Cada dijous, durant tot el matí anem amb autocar fins a la piscina i practiquem natació, amb els nostres supermonitors, Àlex i Xavi. Ens agrada molt anar a la piscina perquè ens agrada aprendre a nadar i jugar amb els amics i amigues de la classe. Els nostres mestres Carol (tutora) i Sergio (educació física) ens acompanyen durant tot el matí.


Normalment, sortim a les 10 del matí, que ja ens espera l'autocar que ens porta fins a les instal·lacions. Quan arribem entrem als vestidors i ens posem el banyador, el casquet de bany, les xancletes i que no se'ns oblidin les ulleres de natació!!. Un cop hem ordenat el nostre espai, sortim dels vestidors per anar amb els nostres monitors. La meitat del grup va amb el Xavi i l'altra meitat va amb l'Àlex. Nedem a la piscina gran on es fan competicions i els grans nedadors del nostre club fan els entrenaments. Quan acaba el matí arribem molt cansats i amb molta gana! Tant de bo fos sempre dijous!!!!


Aquest curs, els mestres i alumnes de l’escola Can Deu van voler portar el festival de Nadal als carrers del barri, com a part del projecte educatiu de l’escola. Això va ser possible gràcies al suport i il·lusió de tota la comunitat educativa i, sobretot, a la feina dels nens i nenes de l’escola, els quals van ser els protagonistes del concert. Són ben coneguts els beneficis de la música a l’educació dels infants, no només com a eina per al desenvolupament

intel·lectual,

emocional,

i

sensorial; sinó també com a eix transversal de tots els

aprenentatges,

enfortim

la

memòria,

concentració i creativitat.

PREPARACIÓ DEL FESTIVAL: Des de l’àrea de música i la direcció de l’escola, van decidir aprofitar el festival de Nadal per implementar aquests aspectes de la música i, anar un pas més enllà, fer el concert amb la logística que comportava, fora de les aules. Així, els nens podrien compartir la seva experiència i treball amb tota la comunitat del barri. Tot això, va suposar una motivació i responsabilitats afegida per als infants, que portaven treballant en grup les seves nadales ja des de l’octubre amb moltes ganes.

Totes les classes, des dels més petits als més grans van aprendre una cançó de Nadal amb la seva coreografia. Van fer una selecció de temes i, van obtenir un llistat divers i adaptat a cada edat. En alguns casos, més folklòrics i en altres més moderns, però tots amb el mateix objectiu: transmetre valors positius d’unitat i solidaritat, i també, mantenir les tradicions perquè els nens poguessin crear un vincle amb el seu entorn.


LES CANÇONS I LA POSADA EN ESCENA: Tots els cursos de l’escola van assajar les seves cançons de Nadal. En primer lloc, van escoltar i recitar rítmicament les cançons. Després van cantar-les i, van aprendre la lletra i l’entonació amb ajuda audiovisual. Finalment, van treballar la coreografia i la col·locació a l’escenari com a un cor, i van incloure els instruments. Ho van trobar molt divertit i ens va agradar molt! Les nadales que va interpretar cada curs són les següents: 

“Caga Tió” (P3), “La llum del fanalet” (P4), “Quan arriba Nadal” (P5).

“Ja ve Nadal” (primer de primària) i “El burrito sabanero” (segon de primària).

“El trineu” (tercer de primària) i Twist del nas gelat (quart de primària),

“El rock de Nadal” (cinquè de primària) i “Color d’esperança” (sisè de primària).

COMPLEMENTS: Cada colla de nens, perquè la seva actuació fos més singular, van portar una sèrie de complements i instruments adequats a la seva cançó: Colla dels petits: Van fer unes manualitats a plàstica relacionades amb la nadala que estaven aprenent, per a portar-ho tots el dia del concert (collars, fanalets i corones).

Colla dels mitjans: Alguns van dur manualitats, d’altres complements de roba (mocadors vermells) i d’altres instruments de petita percussió (cascavells).

Colla dels grans: Van portar complements de roba (ulleres de sol, barrets...) i diferents instruments de percussió (panderetes, tambors, maraques, bongos...). A més, els nens de sisè van preparar la presentació del concert, i van portar els materials a l’escenari.

En definitiva, assajant el concert d’enguany van treballar, de manera divertida i dinàmica, aspectes tan importants com l’expressió oral i corporal, l’autoestima o la memòria; però el més important de tot va ser que tots plegats van gaudir molt fent-ho. Laura S.C.


Els alumnes de P4, P5 i la Colla de mitjans han anat al bosc del costat de l’escola a buscar ous de Pasqua amagats. Aquesta activitat ha estat organitzada des de l’assignatura d’anglès per treballar les tradicions anglosaxones i aprendre el vocabulari relacionat amb la primavera i aquesta festivitat.

Hem sortit de l’escola cap el bosc amb les nostres cistelles (“baskets”) preparades. Asseguts/des en rotllana hem explicat les normes.


Desprès de molt buscar hem posat tots els “Easter eggs baskets “.

Hem comptat que hi fossin tots i ens els hem repartit dient el color que volíem en anglès. Dins dels ous hem trobat sorpreses: “chocolate egg, stickers” i alguna endevinalla que havíem de respondre per poder menjar l’ou.

HAPPY EASTER!!!

in the


BILLY ELLIOT L’alumnat de la colla de grans (4t, 5è i 6è) va rebre el dijous 31 de març la visita de la companyia de teatre Jumping Ducks. Des de l’assignatura d’anglès es va programar una activitat en la qual els alumnes poguessin ser els espectadors d’una obra íntegrament en llengua anglesa per tal de practicar la seva comprensió oral mitjançant diàlegs i cançons.


La setmana anterior tots tres cursos van treballar a classe continguts relatius a l’obra, com ara els específics de l’idioma com poden ser vocabulari i gramàtica, però també alguns valors que l’obra transmet.

Durant tota la tarda, de 15:00 a 16:30, els tres cursos van poder gaudir d’aquesta representació teatral que va resultar ser molt divertida i animada.