Page 1

Romero Brito

Revista Escola Can Deu Curs 2017-18


Benvolgudes famílies, Per quart any consecutiu us presentem la revista en format digital. Ens fa especial il·lusió que la mireu amb els vostres fills i filles, perquè recull totes les activitats que fem a l’escola relacionades amb la implementació del projecte que portem impulsant des de fa algun temps. L’objectiu final de tots el que formem part de la comunitat educativa, és millorar el rendiment acadèmic i el benestar emocional de tots els nens i nenes que acollim cada dia. Per aconseguir aquesta fita, a l’escola Can Deu, hem triat el camí del treball de les emocions, la mediació, la resolució de conflictes, la relaxació, el projecte escolta’m, la pedagogia sistèmica, i tot un seguit de propostes que estem ben segurs i confiem plenament, que en un termini no massa llarg de temps ens donaran els resultats esperats. Per fer-ho de la millor manera possible tot obtenint uns bons resultats, les i els mestres de l’escola ja fa uns anys que ens estem formant amb diversos professionals i especialistes dels diferents àmbits que ens doten d’eines i recursos. A les següents pàgines podeu veure un tastet d’algunes propostes que fem a les aules. Esperem que us agradin, i si fos el cas i us ve de gust, no dubteu en aproparvos a l’escola i preguntar tot allò que us cridi l’atenció o vulgueu tenir una informació més detallada. Moltes gràcies. Claustre de professors de l’escola Can Deu.


ÍNDEX Pròleg........................................................................

2

Sessions de relaxació. P3..................................................

4

Massatge en grup. P4......................................................

8

Relaxació infantil. P5.......................................................

11

El bosc de Lem. PRIMER...................................................

14

Agenda de les emocions. SEGON..........................................

18

Els delegats de classe.TERCER............................................

22

El racó de la calma. QUART...............................................

26

Els nostres escuts. CINQUÈ...............................................

31

Projecte escolta’m. SISÈ..................................................

35

English library. ANGLÈS...................................................

38

Espai de reflexió. E.ESPECIAL............................................

42

La relaxació a la classe de música. MÚSICA.............................

45

Els cercles. E.FÍSICA......................................................

48


SESSIONS DE RELAXACIÓ Al parvulari hem fet unes sessions de relaxació amb en Roger i l’Elisabet. Tots els nens i nenes hem portat el nostre nino de peluix que ens ha acompanyat al llarg de tota la sessió.

Hem fet respiració, massatges, mantres i ....

iniciació al ioga a traves d’una història que en la que havíem de fer moviments en funció del que passava al relat.


Després hem fet un mural tots plegats . Mentre dibuixàvem , anàvem parlant amb els mestres que ens feien preguntes: .què estàs fent?, .què has dibuixat?, .què hem fet? .t’ha agradat?, ….. i això és el que hem dit cada nen en diferents moments de la conversa. NOA: M’he dibuixat a mi. He escrit peluix i Noa. M’he dibuixat a mi estirada i relaxada. SARAH: Joaquima, Aminata. He dibuixat al Roger. NAYELI: Em dibuixo a mi estirada de cara. He dibuixat la rotllana , relaxats. IKER A.: Un punt. Al Roger fent massatges. Iker i Roger estirats. MIA: Hem fet la vaca i el cavall. Paula amb la .... CANDELA: Em dibuixo estirada i falta el peluix. He dibuixat el Roger que està estirat. En Roger , un peluix i jo estem descansat. Massatges. AINA: He dibuixat a la Joaquima fent fotos i els nens estirats fent la rotllana i un peluix. PAULA: Jo amb la Pepa Pig.


LUCIA: He dibuixat la Lucía pintant. IKER D.: Dibuixo les cames. A mi amb el meu peluix, un elefant. Abraçades i respirar. ZAKARIA: Roger he dibuixat. Estic estirat amb el niño. ÈRIKA: Un peluix de Pepa Pig. JOSÉ: La lluna i el sol. I hem treballat. LILA: He dibuixat el monito. ROSARIO: Flors i jo dreta. JOSÉ ANTONIO: Nens. A mi amb l’Eli. M’ha agradat. IOANA: M’he dibuixat a mi dibuixant. Estimar. EIDAN: El peluix i jo.

El mural ha quedat molt xulo i tot plegat ha estat una activitat molt agradable.


I ara mireu com estem de relaxats tots plegats

Classe dels Dofins P-3


Quan els pirates descansen, nosaltres fem el massatge amb pilotes dures.

Amb les pilotes toves ens fem massatges (rodant) rodant-les per l’esquena.

Am les canyetes bufem suau. TambĂŠ ens agrada molt.

Passem el mocador per la cara dels amics. El mocador ĂŠs molt suau.


Amb els ventalls de plomes fem pessigolles a la cara dels nostres amics.

Els guants peluts els passem per la cara Amb les plomes també fem relaxació.

Hem de vigilar de no fer-nos mal als ulls. Tenim dues plomes i sortim de dos en dos a fer el massatge.

Fem servir els peluixos perquè ens relaxem...són molt simpàtics.

Ens agrada pasar-nos els rodets

De vedages ens posem colònia. Escoltem música tranquila.


Aquest curs hem iniciat a Primària un projecte anomenat El bosc de Lem, seguint la línia d’escola pel que fa a l’aspecte del desenvolupament emocional. És un programa online amb diferents activitats motivadores i engrescadores que treballen els valors, els sentiments i les emocions d’una manera lúdica, activa, vivencial i participativa. Dediquem l’hora d’educació en valors a treballar-ho amb el suport de la pissarra digital. En el bosc de Lem hi ha diferents personatges que són els protagonistes de les activitats i a cada sessió succeeix algun fet, aventura o situació real relacionat amb un valor i els alumnes empatitzen amb aquests personatges. Els personatges tenen atributs i personalitats diferents entre ells i són els mateixos des de 1r fins a 6è, però a mesura que passen de cicle, es van fent més grans per adaptar-se a les característiques de cada edat. Són personatges que creixen amb els alumnes i van canviant d’aspecte.

La presentació de cada sessió és a través de l’observació d’un contingut multimèdia i és molt variat; des d’un petit vídeo, una tira còmica, una imatge, unes escenes, animacions, etc. i a partir del qual es dialoga i es reflexiona. Es posa nom a l’emoció o valor responent a una enquesta, el grup-classe decideix el valor o emoció que es treballa.


Es desenvolupa una activitat (dinàmiques, dramatitzacions, jocs de rol, relaxació, debat, música, treball cooperatiu...) i sempre acaba amb una reflexió final i una coavaluació. Constantment requereix el debat, la comunicació, el diàleg, la cohesió, el treball en equip i la posada d’acord.


Al final de cada sessió s’ha de valorar com han treballat com a grup i si han entès el valor treballat.


Un cop superada cada sessió, s’obre la següent seguint un recorregut per conèixer les diferents zones del bosc de Lem. Es pot fer un seguiment evolutiu a través d’unes estadístiques de la valoració que s’ha fet en cada sessió.

L’objectiu és que l’alumnat desenvolupi la competència emocional per afrontar els reptes i els obstacles que es trobarà al llarg de la vida.

Classe de 1r Escola Can Deu Sabadell


Aquest curs, seguint amb la línia de l’educació emocional de l’escola, tots els nens i nenes de primària han estrenat una agenda molt especial. Es tracta de l’agenda de les emocions. Per aconseguir que un nen creixi i es formi en tots els sentits no n’hi ha prou amb l’adquisició de coneixements. Les emocions juguen un paper fonamental. És important que els infants aprenguin a gestionar les pròpies emocions: controlar la ràbia, conèixer la por, acceptar els errors, tenir empatia, tenir una bona autoestima,... La relació amb els altres és essencial i cal que ajudem als nostres alumnes a forjar-se una intel·ligència emocional. Per aquest motiu aquest curs hem decidit triar aquesta agenda de l’editorial Llunna i personalitzar-la per la nostra escola.


L’agenda compta amb un repte cada setmana adequat al nivell de cada cicle que els alumnes han d’anar resolent. I un gran repte final per final de curs.

Aquest és un exemple dels reptes del cicle inicial. L’agenda també compta amb diferents emoticones repartides per totes les pàgines amb una graella final per comptabilitzar-les.

Normalment a l’escola es dedica un dia a la setmana a treballar l’agenda a l’estona de relaxació després del pati. És una activitat amb la que els alumnes están encantats i gaudeixen d’un moment de relax. A continuació teniu unes imatges dels moments en que els diferents cursos treballen l’agenda.


Classe de les motos


En aquest article us parlarem dels delegats de classe de l’Escola Can Deu. A l’escola, des de 1r fins a 6è hi ha la figura dels delegats i delegades que representen la seva classe.

Cada curs escolar hi ha 4 delegats/des de cada classe:  dos que representen la seva classe al llarg del primer trimestre i de mitjans del segon trimestre 

i els altres dos que representen la seva classe des de mitjans del segon trimestre fins a final de curs. Delegats i delegades curs 2017-18 (setembre-gener)

Com s’escullen els delegats/des? Cada classe escull els seus delegats i delegades de curs. Aquesta elecció es fa a principis de curs i a principis de febrer. Els nens i nenes que volen ser delegats, i que no ho han estat en cursos anteriors, es presenten com a candidats. Cada candidat explica a la resta de companys i companyes les raons per les que li agradaria ser delegat o delegada i les seves motivacions per realitzar aquesta tasca. Seguidament, es fan votacions on cadascú pot votar el candidat/a que considera més adient per realitzar aquest càrrec. El tutor/a pot ajudar en aquest procés electiu per fer el recompte de vots i els dos alumnes més votats són els que passen a ser els delegats de la classe.


Quines funcions tenen els delegats/des? La funció principal dels delegats és representar la seva classe. Aquests delegats recullen les opinions, les propostes i els suggeriments dels seus companys i companyes i les exposen a la reunió de delegats. Una altra funció dels delegats i delegades és assistir a les reunions de delegats convocades i informar als companys i companyes dels acords presos a les reunions. Cada classe té una llibreta de delegats que va passant de curs on els delegats/des anoten totes les propostes

recollides

per

part

dels

seus

companys/es. En aquesta llibreta també s’hi enganxen les actes de cada reunió de delegats. Propostes dels companys/es pels delegats

Les reunions de delegats Al llarg de cada curs es realitzen 6 reunions amb tots els delegats i delegades juntament amb el director i la cap d’estudis. Aquestes reunions es fan a la biblioteca de l’escola i seguint l’ordre del dia els delegats de cada curs van exposant tot el que s’ha comentat prèviament a l’aula.

Reunió de delegats/des (febrer 2018)


Uns dies abans de la reunió, els tutors rebem la convocatòria per tal que els alumnes puguin opinar o valorar els diferents aspectes que es parlaran al llarg de la reunió. D’aquesta manera tothom té l’oportunitat d’expressar el què pensa sobre els diferents temes tractats. Els delegats/des anoten a la llibreta totes les aportacions i les exposen a la reunió. En aquesta reunió el director i la cap d’estudis anoten les diferents opinions i van contestant les diferents propostes realitzades argumentant les possibles solucions. Tota aquesta informació queda recollida a l’acta de delegats. Aquesta acta es passa a tots els mestres de l’escola perquè puguin tenir coneixement del què s’ha parlat a les diferents reunions de delegats. Per altra banda, l’acta també es llegeix a les classes perquè tots els alumnes coneguin les propostes dels altres cursos i als acords arribats.

Què n’opinen els alumnes? Hem preguntat als nens i nenes de l’escola sobre el tema dels delegats. Actualment, de tots els alumnes que hi ha a l’escola, han estat delegats 56! D’aquests, tots han comentat que els hi ha agradat molt ser delegats de classe per diverses raons:


Perquè et pots Per fer reunions

Perquè em puc

de delegats.

assabentar del que els

(Júlia)

nens i nenes volen per

relacionar amb més companys. (Queralt)

millorar l’escola. (Julen)

També hem preguntat als alumnes que no havien estat mai delegats si els agradaria ser-ho i la gran majoria ha respòs que sí: 

Per fer reunions. (Ramón)

Per anar a les reunions i proposar coses. (Guillem)

Per ajudar als companys. (Bernat)

Perquè pots proposar coses noves (Andrea)

Perquè està bé. (Cristian)

Cartellera alumnes A l’entrada de l’edifici de primària hi ha la cartellera

d’alumnes

on

s’hi

anuncia

informacions vàries. Aquí també hi ha un espai pels delegats de classe on s’hi penja la

convocatòria

de

les

reunions

de

delegats i on hi ha la foto dels delegats i delegades actuals.

ELS DELEGATS I LES DELEGADES FAN MOLT BONA FEINA!!!

CURS: 3r


Les nenes i els nens de quart us volem explicar el

que tenim al pati de

la nostra escola.

La decisió es va prendre durant el curs 2015-2016. Tot va començar en una assemblea de classe on vam parlar que al temps d’esbarjo s’originaven alguns conflictes entre els alumnes. Els integrants del grup van fer diferents propostes per tal de buscar solucions. Una d’elles va ser crear un racó al pati per poder estar tranquils. Posteriorment, els delegats que representaven a aquest grup van portar les propostes a la reunió de delegats convocada per la direcció de l’escola. Aquesta idea de crear un espai de calma i tranquil·litat al pati va tenir molt bona acollida per part de tothom i llavors es va decidir que a totes les classes es parlés sobre la creació d’aquest racó, com el podríem fer i on el podríem posar. Cada grup classe de primària es va engrescar en fer propostes sobre el disseny del racó i també van pensar diferents noms. Vam decidir entre tots posar-li


Ja teníem racó, ara calia pensar quin ús li donaríem i com podríem solucionar els petits problemes entre nosaltres. L’equip de mestres de la nostra escola van pensar que estaria molt bé que els alumnes comencéssim a participar activament en la solució dels petits conflictes entre companys. Els docents es van assessorar molt bé i van fer formació sobre mediació i resolució de conflictes. Tot això ha repercutit en una manera diferent d’actuar en la solució dels conflictes. A partir del curs 2015-2016

vam

començar a fer de mediadors al nostre pati cada dia, sempre en parelles. També hi ha un professor responsable a prop per recolzar-nos. Els alumnes que fem de mediadors portem una

fluorescent per tal que

tothom ens pugui localitzar immediatament.

Al racó de la calma tenim sis cartells amb els passos que han de seguir els nens o les nenes que han tingut algun problema entre ells. Els mediadors ajudaran als implicats a que arribin a buscar la millor solució per poder resoldre el conflicte.


Aquests cartells els vam elaborar entre tots els alumnes de l’escola. tambÊ tenim mediadors.

que hem de tenir presents els


Proverbi: “El pitjor dels mals és creure que no tenen solució”. La mediació, per part dels alumnes, a la nostra escola està dirigida a la resolució dels conflictes entre nens i nenes a l’hora de l’esbarjo. A les nostres classes, per aprendre a fer de mediadors, fem algunes

com:

Iniciació a la mediació: Què vol dir ser mediador? Què cal fer per ser mediador? La mediació és una manera de poder ajudar a resoldre els problemes que sorgeixen entre les persones. La mediació és comunicació i diàleg. La funció del mediador és de facilitar la comunicació. “La mediació és el procés de comunicació entre les parts en conflicte amb l’ajuda d’un mediador imparcial, que procurarà que les parts implicades puguin arribar, per elles mateixes, a establir un acord que permeti recompondre les bones relacions y donar per acabat el conflicte” (Vinyamata,2003). Quan fem de mediadors hem de tenir molt en compte els següents aspectes: -

Neutralitat i imparcialitat.

-

Saber escoltar amb atenció.

-

Dirigir-se amb respecte a totes les parts involucrades.

-

Ser empàtic.

-

Ser pacient.

-

Saber generar una atmosfera que doni la possibilitat d’arribar a acords.

Dramatitzacions:

Per grups creem situacions de conflictes on els mediadors han de

posar en pràctica l’ajuda necessària perquè les parts implicades arribin a solucionar el problema, seguint les pautes acordades per la comunitat escolar.


Debats a la classe:

A partir d’imatges sobre conflictes, reflexionem i busquem

possibles solucions.

Explicació dels cartells de la mediació:

Analitzem bé les pautes dels

mediadors del racó de la calma. Totes aquestes activitats ens ajuden a aprendre, poc a poc, a fer millor de mediadors, a entendre la importància de resoldre correctament els conflictes, a saber quines actituds són importants per solucionar els conflictes, a ser amables amb els altres i demostrar empatia i, al mateix temps, afavorir el desenvolupament de les habilitats socials.

Proverbi: “Amb paciència la fulla de la morera es converteix en vestit de seda”

Finalment, pensem que amb paciència i amb ganes podem aconseguir tenir una bona convivència entre els alumnes de la nostra escola. És per això que ens agradaria continuar col·laborant en la solució dels petits problemes entre els nens i les nenes.

Les nenes i els nens de 4t


Els nens i nenes de la classe de 5è, han elaborat un escut propi de cada un d’ells. En aquesta activitat, el que s’ha intentat, és que l’alumnat reflexioni sobre aquelles aptituds, talents i qualitats dels seus pares i les seves mares, per arribar després a veure que moltes de les seves maneres de fer i de ser, provenen dels seus orígens, els quals els donen identitat. Aquest treball parteix dels cognoms de cada nen/-a. Cada un ha de reflexionar i reconèixer totes aquelles qualitats i aptituds que provenen tant del cognom patern, com del matern. Primer fan un llistat amb totes les aptituds i qualitats. Aquí intervenen també avis, tiets...

Partim de la base d’una altra reflexió molt important. Cada persona forma part d’un sistema familiar que ve de molt lluny, i han hagut de passar moltes coses per què cada un de nosaltres pogués néixer. D’aquest sistema familiar la vida ha anant fluint fins arribar a nosaltres. Els nostres cognoms estan carregats d’història. D’això es tracta aquesta activitat. De treure tot el que hi ha en nosaltres, dels nostres antecessors.


Un cop que han posat totes aquelles qualitats i aptituds que provenen de la seva família comencen a crear el seu escut. Per fer això, pensen en aquelles imatges que representen totes aquestes qualitats, i les plasmen a l’escut que estarà dividit en tres parts : Les dues parts de sobre representen el cognom patern i el matern i la part de sota el resultat de tots dos: l’alumne/a.

En aquest procés els nens i nenes posen tot el seu cor i resulta emocionant comprovar com sorgeixen aspectes de la seva identitat que les tenim molt arrelades. És per això que no ens resulta gens difícil representar aquesta identitat. I no ens resulta complicat per què forma part de nosaltres, som nosaltres, però no ens havíem parat a pensar-ho.


Per fi està el resultat. Han creat el seu escut. Aquest no ha estat un escut per presumir de pertànyer a un títol nobiliari, no és un escut d’armes de l’antiga edat mitjana. ÉS UN ESCUT CREAT DES D’EL COR, QUE ESCORCOLLA LES ARRELS I TROBA TOT AQUELL TRESOR DE LLIGAMS I EMOCIONS POSITIVES QUE ENS PROPORCIONA LA NOSTRA FAMÍLIA.

IAN

IVAN

BERTA

QUERALT

ALEX SERGIO L.CASTILLO

ROCIO

ERIC

IKER

LUCIA L.

ELI

FIDEL SERGIO L.PALACIOS OSCAR

POL

JUANJO MARC

MANEL LUCIA S.

AINOA

LAIA LUCIA F.

ADRIAN DANIEL


ANDREA

ANA

Per acabar cal dir que els nens i nenes de la classe han gaudit molt fent aquesta activitat, per què han elaborat un element propi que han fet seu, partint d’una reflexió individual des del cor.

CLASSE DE 5è DE L’ESCOLA CAN DEU


L’any passat vam engegar un nou projecte a l’escola en línia amb la idea d’una escola més inclusiva, més emocional, més propera. Aquest nou repte es deia ESCOLTA´M. Per aquest motiu ens vam estar formant i, encara aquest curs, ens seguim formant per fer-ho cada dia millor i poder oferir als nostres alumnes allò que ells necessiten en cada moment. Però, què és l’escolta’m? Escolta’m és un espai de convivència on ningú està per sobre de l’altre. El mestre actua com a escoltador o dinamitzador de les converses i els nens i nenes parlen d’allò que tenen ganes de parlar. És un espai on les converses prenen diferents camins depenent del moment i les persones que s’hi troben a dintre. És un moment, on estant dintre de l’escola, a la vegada estàs fora. És una experiència on mestre i alumnes es fonen en una conversa que flueix com un riu sense direcció. Aquesta idea va començar a fer-se a les aules. Cada tutor agafava tres nens o nenes i generava un racó a la seva aula o dintre de l’escola el més còmode i acollidor possible. Aquests espais servien per poder parlar o escoltar sense la barrera imaginaria que existeix en el dia a dia entre un alumne i el seu referent a l’escola, el mestre o mestra. Començaven quan els alumnes triats pel professor en un dia concret es col·locaven els collarets de l’escolta’m, els quals havien de tenir penjats durant tota la sessió.

Després

es

feia

un

ritual

d’iniciació abans de començar a parlar i després de la xerrada es feia el mateix, però com acomiadament.

Collarets de l ‘escolta’m


Passat un any, i veient els magnífics resultats de l’experiència, es va decidir crear una sala específica per fer aquesta activitat. Es van comprar uns sofàs. Es va posar música relaxant i es va decidir que els nens/es de l’escola decoressin les parets de la sala amb quadres fets per ells/es.

Racó de l’escolta’m

Qua

dre s

fe t s pe

ls n e

n s/

es d e pr i mà ri a

Moment escolta’m cinquè


Ara ja portem més d’un any i mig i, pràcticament, tots i totes les alumnes estan esperant el moment que es repeteix sis o set vegades a l’any d’anar amb el seu tutor a tenir una conversa de tu a tu, sense barreres, sense que la conversa surti d’aquelles 4 parets, ja que és fa un pacte abans de començar de que el que es parla allà, no surt d’allà. En general, gaudeixen molt de l’experiència i el mestre gaudeix de veure’ls en un ambient relaxat igual que ells/es gaudeixen veient al mestre/a de la mateixa manera. Tota una experiència que, en poc més d’un any i mig, s’ha consolidat a l’escola. Esperem seguir gaudint d’aquestes estones per molts anys ja que són moments que no es poden explicar, s’han de viure.

Moment escolta’m segon

Moment escolta’m primer

Moment escolta’m quart

Moment escolta’m sisè


Com ja sabeu, a l’aula d’anglès tenim un racó en el qual els nens i nenes poden gaudir de la lectura en anglès i agafar llibres i revistes en préstec a partir de 3r de primària.

Com a novetat, aquest curs hem volgut renovar una mica l’espai. En aquest racó

els/les

alumnes anar

poden a

llegir

còmodament.

També s’han distribuït els llibres

per

nivells

per

facilitar la selecció de la lectura. Els alumnes tenen a la seva disposició una llegenda amb els símbols que corresponen a cada nivell, així serà més fàcil la seva identificació.


El préstec funciona com fins ara: 1.-Un/a alumne/a tria el seu llibre.

2.-L’anota a la graella junt el seu nom i la data en què l’agafa.

3.- Se’l pot endur a casa i l’haurà de retornar en una setmana o dues. 4.-Quan el torna ha de marcar-ho a la graella de préstec.


Ja podeu veure els treballs que anem fent a la classe d’anglès!! Tenim un nou espai al passadís on anem penjant i exposant les feines fetes pels diferents cursos en anglès. Aquí teniu el que hem fet fins ara:

En aquest mural podeu veure els treballs realitzats pels alumnes de

1r

quan van aprendre el vocabulari relacionat amb

teniu els seus arbres genealògics.

la família. Aquí


En aquesta imatge podeu veure els treballs dels alumnes de van realizar el seus projectes sobre

quan

receptes en anglès.

Coordinació d’anglès


Com es relaxen els nens? La resposta és que es relaxen quan no hi pensen en relaxar-se, és a dir, com a conseqüència d’una activitat que els resulta relaxant, no com un fí en sí mateix.

No tots els nens es relaxen igual. Hi ha nens que ho aconseguiran millor en quietud i n’hi ha d’altres que agrairan un moviment harmònic del cos. Per totes dues maneres la música ens proporciona un medi i un coixí que condiciona la relaxació dels infants i es converteix en una eina molt útil per a aquesta finalitat.

De manera general podríem dir que hi ha dos tipus de relaxació: -

La relaxació estàtica.

-

La relaxació activa o en moviment.


A classe de música treballem habitualment la relaxació en moviment. Es tracta de trencar amb l’estona de lleure i preparar la ment per poder estar de nou en disposició de treballar i concentrar-se!

Ho fem a través de petites coreografies i petites danses. Aquestes es disposen normalment amb tot el grup en cercle i busquen sempre el contacte visual i la interacció de moviments entres tots els alumnes. Sempre és exigit un silenci absolut i malgrat que les coreografies tenen un caire desenfadat i alegre sempre precisen centrar l’atenció en el moviment per anar sincronitzats amb els companys i la música. Les coreografies són curtes i molt sovint es poden realitzar simplement a través de la imitació directa dels moviments del mestre. N’hi ha de molt suaus i calmoses però també n’hi ha alguna de rítmica i moguda! La dificultat sempre és assequible a l’edat de cada grup.

Les músiques utilitzades són escollides amb la intenció que connectin amb els infants, ja sigui per unes melodies molt boniques, perquè transmeten calma o alegria, o ja sigui perquè els nens ja les coneixen i, per tant, tenen enllaç directe amb la seva emotivitat. L’audició de la música de l’estona de relax busca ser en sí mateixa un regal pels nens i, la coreografia, una part que en reforci el gaudi.


Quan les músiques i les coreografies ja són plenament assumides pels infants se’n proposen de noves i, a ser possibles, molt diferents per trencar completament amb les anteriors i centrar de nou l’atenció i la motivació. Al cap d’un cert temps i puntualment es recuperaran les coreografies antigues i es repassaran. Aleshores, com que aquestes seran plenament assumides i reposades, seran doblement gaudides pel plaer de la repetició i el record i perquè la ment i el cos tenen perfectament interioritzats el moviment i la música.

La relaxació a la classe de música es duu a terme els primers 10 minuts de classe tornant del lleure. En aquests moments s’ha convertit en un hàbit molt gaudit que els alumnes esperen i demanen!

Ferran Miquel. Mestre de música.


ELS CERCLES En el primer trimestre d’aquest curs 2017-18, els mestres de l’Escola Can Deu vam rebre una formació sobre la Mediació impartida per Lola Montejo Cunillera. Durant aquesta vam treballar les pràctiques restauratives que impliquen unes metodologies, unes estratègies diferents a l’hora de plantejar les relacions entre les persones, i fomentar altres aspectes com les emocions.

Una de les metodologies que ens va ensenyar, va ser el cercle de diàleg que vol posar l’accent en la comunitat, en la reconstrucció de relacions, en la responsabilitat i en la confiança.


Els cercles de diàleg consisteixen a reunir els participants en cercle, disposats a expressar-se en pla d’igualtat amb la col·laboració de la persona facilitadora. Aquesta persona proposa preguntes, i amb un objecte que et dona el torn de paraula, decideixes si vols respondre.

COM ET SENTS AMB EL QUÈ HA PASSAT?

PROPOSTES DE LA PERSONA FACILITADORA

QUÈ PODEM FER PER ESTAR MILLOR?

AMB QUÈ ENS RESPONSABILITZEM ?


A partir d’aquí vam pensar a portar-ho a terme a la nostres escola a tots els nivells, ja que quan els alumnes que estan afectats per un conflicte participen en el cercle, tenen la possibilitat d’expressar els seus sentiments sentint-se segurs, poden ser reconeguts pels altres i sentir com el que ha comès l’ofensa assumeix la responsabilitat i li proposa la reparació. El fet d’implicar tant a les persones que han estat protagonistes del conflicte com a aquelles que s’han vist afectades per la situació, proporciona un escenari nou en el qual es dialoga en pla d’igualtat, es comparteixen els punts de vista dels altres, s’expressen motius, necessitats i cadascú pot assumir la seva responsabilitat, fer propostes de millora que contribueixin al fet que es restableixin les relacions i que tothom se senti millor.


L’objectiu general d’aquesta pràctica es facilitar la cohesió del grup, crear comunitat i resoldre conflictes.

Revista Escola Can Deu 2017-18  
Revista Escola Can Deu 2017-18  
Advertisement