Page 1

Revista Escola Can Deu

Curs 2016-17 1


Benvolgudes famílies, Tots els mestres i les mestres estem contents de poder presentar-vos un cop més la revista de l’escola. Aquest cop l’eix vertebrador és el treball per projectes. Forma de treball que volem impulsar ja que estem convençuts que té molts avantatges, entre d’altres podem destacar els següents: l’alt grau de motivació a l’hora d’aprendre ja que els alumnes estan connectats amb la realitat que els envolta, els fa ser part activa del seu procés d’aprenentatge fomentant l’autonomia personal; propicia el treball interdisciplinari, permet atendre la diversitat, afavoreix els valors del respecte, la solidaritat i el treball en equip; aprenen a pensar, cercar informació i investigar, es treballen habilitats socials com saber esperar o escoltar i afavoreix la confiança i l’autoestima. Des de l’escola apostem decididament per aquesta metodologia que volem anar introduint de mica en mica. De la mateixa manera, treballem per una escola inclusiva on la feina es fa de forma cooperativa i l’educació emocional i la resolució de conflictes forma part del dia a dia a les nostres aules. Ens agrada també una escola oberta al barri on les famílies tinguin un lloc important i puguin participar de forma activa tant de les activitats d’aprenentatge com d’aquelles de caire més lúdic. Esperem que us agradi. Moltíssimes gràcies.

2


Index pàgina A p3 Juguem al Quinto.................................................

4

Projecte: Els superherois................................................

6

Els i les equilibristes............................................................

10

Visita a la Fundació Antoni Tàpies..............................

14

Els científics.........................................................................

18

El projecte de l’Univers....................................................

22

Alimentació saludable..........................................................

25

Taller de dol. Ara sí que sí..............................................

30

Diari de la Cooperativa.....................................................

33

Hi ha persones que pateixen la violència.....................

37

Teatro Lobito Bueno........................................................

41

Art in English........................................................................

45

La Clàudia Sol té un Do.................................................

48

El circ com activitat física...............................................

52 3


Durant aquest segon trimestre els nens i nenes de P-3, a través d‟un projecte, han estudiat els mitjans de transport. Han après els noms d'aquests, mitjançant la inicial per la que comencen els seus noms o els dels seus amics i amigues. Al llarg del projecte han tingut a la classe com a referent, imatges dels diferents mitjans de transport amb el seu nom. La primera lletra escrita amb color verd per facilitar el reconeixement de la inicial i diferenciar-la de la resta de lletres. Això els/les permetrà reconèixer les paraules. Les paraules que comencen amb el mateix so les reconeixem per la llargada o per que tenen al mig o al final lletres del seu nom o de l‟amic o amiga.

Al començament, quan es va introduint el joc, es presenta la paraula amb la imatge. Posteriorment quan les paraules estan bastant assolides, es jugarà amb els noms sense presentar la imatge. Una vegada reconeixen les paraules ja estan preparats i preparades per a jugar al quinto.

Desenvolupament del joc: Primerament, juguen per parelles per tal d'ajudar-se uns als altres i després individualment. Cada parella o nen/na te un full plastificat amb 6 imatges diferents on a sota hi ha una part en blanc per posar el nom que correspon.

4


La mestra fa de modelatge per a que els nens i nenes aprenguin la dinàmica del joc i quan l'han apresa, són els/les alumnes qui canten el Quinto. L‟alumne que canta, va reconeixent la paraula, la diu en veu alta i la resta d‟infants posen el nom a la làmina si el tenen i si no, guarden la paraula a la bossa.

Quan han omplert amb els noms una filera, sigui la de dalt o la de baix, s'aixeca la mà i es diu em veu clara i forta línia. Quan s'omple tot el full s'aixeca la mà i es canta QUINTO. El /la guanyador o guanyadora serà qui cantarà o llegirà les paraules i es comença una altra partida.

5


6


7


8


9


ELS I LES EQUILIBRISTES P-5 DESPRÉS DE PARLAR MOLT DELS SUPERHEROIS DE FICCIÓ QUE ENS HAVIEM PORTAT ELS REIS, ELS NENS I LES NENES DE P-5 HEM FET UN PROJECTE SOBRE ELS SUPERHEROIS REALS: METGES, BOMBERS I MOSSOS D’ESQUADRA.

10


11


12


13


El passat divendres 24 de març els alumnes d’Educació Infantil vam visitar la Fundació Antoni Tàpies a Barcelona. El temps atmosfèric no acompanyava gaire; a la sortida plovia i vam haver de tornar cap a l’escola, però això no va ser cap impediment perquè la nostra visita al museu resultés d’allò més interessant.

Antoni Tàpies i Puig, marquès de Tàpies (Barcelona, 13 de desembre de 1923 – Barcelona, 6 de febrer de 2012) fou un pintor, escultor i teòric de l'art català. Fou un dels principals exponents a escala mundial de l'informalisme, i és considerat com un dels artistes catalans més destacats del segle XX. L'obra de l'artista barceloní gaudeix d'un centre d'estudi i conservació a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona.

14


“Antoni Tàpies era un senyor que feia quadres molt bonics. I també feia escultures. “

15


“Té una escultura que és un mitjó gegant fet de ferro i d’una espècie de roba que és de metall”

“Feia servir materials molt diversos com roba, sorra, pedres, cordes...”

16


“Pintava sobre diferents superfícies com roba, fusta , ferro i feia servir les seves mans per pintar”

Educació Infantil (P-3, P-4 i P-5)

17


Aquest trimestre hem treballat un projecte. El tema del projecte l‟hem decidit entre tots. Hem fet un pluja de temes que voldríem treballar i han sortit temes molt interessants com: -

Animals

- Oficis

-

Plantes

- (...)

-

Cotxes

Tot i que aquests temes són molt interessants, són temes que ja s‟havia parlat en infantil. Finalment va sortir el tema dels científics i tots vam pensar que, a més d‟interessant, és important i podríem aprendre moltes coses ja que no havíem parlat mai dels científics. Què sabem dels científics? Per començar volíem veure què sabíem dels científics i vam fer una pluja d‟idees on tothom que sabia alguna cosa la deia: -

Carlota: Treballen amb l‟ordinador.

-

Julia: Ajuden a la policia a buscar proves.

-

Pablo: fan experiments.

-

Marc: Investiguen.

-

Chantal: Pinten.

-

Erik: fan pocions.

-

Eva: fan un volcà amb lava.

-

Dayron: Fan líquids.

-

Amanda: Fan pocions que exploten i estudien enfermetats noves.

-

Lucia: Tenen un esquelet al laboratori.

A la pregunta: “coneixeu algun científic?” La Julia ens va dir que coneixia a Albert Einstein i Marie Curie.

18


Què volem saber dels científics? Ara ens plantegem quines coses no sabem dels científics i ens agradaria saber. Tothom que volia saber alguna cosa la deia i això és el que va sortir: -

Nora i Julia: Volen fer experiments i saber com es fan les pocions.

-

Eva: Vol saber com treballen.

-

Amanda: Vol saber com és la policia científica i conèixer alguns científics. Com són i què fan?.

Per grups vam buscar informació i vam veure que tots els científics tenien una manera concreta de treballar utilitzant el mètode científic i amb uns materials determinats. També vam descobrir un altre científic: Isaac Newton. Amb aquesta informació vam elaborar diferents murals.

MÈTODE CIENTÍFIC

ALBERT EINSTEIN

ISAAC NEWTON

MATERIALS DELS CIENTÍFICS

Després de fer aquests treballs cada grup el va exposar davant de la classe.

MARIE CURIE

19


El que més ens va agradar va ser fer experiments. Va venir el Jose (marit de la Yolanda) i la mamà de l‟Amanda que són farmacèutics i ens van ensenyar molts experiments molt interessants.

També va venir la mare del Marc i ens va explicar coses molt interessants de les radiografies i de la Marie Curie.

Nosaltres també hem fet alguns experiments. Proveu a fer-ho... Què arriba primer a terra? 1- Agafeu una poma i un full de paper, 2- Pugeu a una cadira i llenceu les dues coses a terra. 3- Què caurà primer? Ara arrugueu el paper i feu una bola. Torneu a llençar les dues coses.

20


Què ha passat? Ha canviat alguna cosa? El paper que no es mulla 1-Agafeu un recipient amb aigua, un got i un full de paper.

2- Fiqueu el paper dins del got.

3- Fiqueu el got dins l‟aigua cap a baix.

4-Traieu el paper del got.

6- Què ha passat? 5-Estireu el paper.

Classe dels peixos

21


Aquest 2n trimestre a la classe de les Tortugues (2n de primària) hem treballat el projecte de l‟Univers. L‟elecció del tema va ser per part de l‟alumnat. Cada alumne va exposar i justificar quin tema li agradaria treballar i es va decidir de forma democràtica a través de votacions. Prèviament a començar a treballar el tema, cada infant va escriure una definició inicial d‟Univers per saber Què sabem? i en va fer un dibuix. Es van formular les preguntes del Què volem saber?, es van repartir les preguntes entre els diferents nens i nenes i van buscar informació a casa, a la biblioteca, a l‟escola... A classe es van agrupar amb els companys i companyes que havien buscat la mateixa informació i van treballar en grups cooperatius: van explicar-se el què havien buscat i dut, van repartir-se els rols i feines, van fer un esboç de com volien fer el mural i es van posar mans a l‟obra.

22


Un cop treballats i fets els murals, es van repartir el contingut a exposar per estudiar-se‟l. I uns dies més tard, cada grup va exposar davant de tota la classe el seu mural. Un cop fetes totes les exposicions, vem estar uns dies repassant i assimilant tota la informació a través de vídeos, llibres, activitats, manualitats, contes,… Una de les activitats que va agradar més va ser la creació de dos sistemes solars. La classe es va dividir en dos grups. A cada grup es van formar parelles i cadascuna va escollir un o dos elements del sistema solar. Cada parella decidia quina tècnica artística utilitzar per decorar el seu planeta (aquarel·la, plastilina, paper de seda, goma eva, purpurina...) i escrivien en un cartell informació del seu planeta. Després ho posaven en comú i elaboraven amb el grup el sistema solar.

23


Al llarg del projecte s‟ha anat omplint el Racó de l‟Univers amb fotos, llibres, joguines, dibuixos… I els murals fets per la classe! Per concloure amb el projecte van escriure individualment Què hem après? i després ho van posar en comú en grups de tres persones tot treballant-ho a l‟ordinador. L‟avaluació ha consistit en una avaluació inicial, una avaluació formativa (observació i seguiment del procés de cada alumne i l‟exposició oral) i una avaluació sumativa (autoavaluació, avaluació del treball en grup i una prova final).

M‟agradaria concloure l‟article amb una reflexió personal sobre el treball per projectes. Avui en dia ens trobem amb un gran repte: la gran diversitat a les aules. Tenim alumnes desmotivats, alumnes distorsionadors, alumnes amb dificultats d‟aprenentatge, alumnes amb altes capacitats... Ens cal una metodologia de treball que ens ajudi a integrar i motivar a tot aquest tipus d‟alumnat. El treball per projectes és molt enriquidor pels infants. És una manera de treballar de forma significativa i interdisciplinar un tema que els motiva i sense donar-se compte estàn llegint, comprenent, escrivint, creant, comunicant, interactuant i sobretot aprenen a aprendre, a investigar i a ser crítics. És una manera d‟ajudar al desenvolupament global i integral d‟un infant, ja que implica la dimensió intel·lectual, però també la social i emocional, entre d‟altres.

Classe de 2n Escola Can Deu Sabadell

24


Els alumnes de tercer hem fet un estudi sobre l‟alimentació de les persones i hem vist que alimentar-se bé és molt important per la salut.

Hem aprés que el nostre cos necessita substàncies nutritives per poder créixer i obtenir l‟energia necessària per fer totes les nostres activitats. Aquests nutrients ens els proporcionen els aliments que prenem.

SUBSTÀNCIES NUTRITIVES Els hidrats de carboni: Són una font d‟energia per al creixement, el manteniment, l‟activitat física i mental. Els trobem als següents aliments: sucre, mel, sucre de les fruites, cereals, llegums, patates, arròs, ...

Les proteïnes: Són la matèria prima de les cèl·lules i els teixits. Els trobem en aquests aliments: carn, ous, peix, llegums, llet i derivats, ... Els greixos: Proporcionen energia i matèria de reserva. Els trobem als següents productes alimentaris: mantega, oli, ous, carns, embotits, fruita seca...

25


Les vitamines i els minerals: Regulen els processos del cos i ajuden a convertir els greixos en energia. Les sals minerals ajuden a construir els ossos del cos. Els trobem a la fruita i la verdura.

La fibra: Ajuda a que aparell digestiu funcioni bé. La podem trobar a les peladures de la fruita i als aliments integrals. L’aigua: Participa en molts processos del nostre cos i es fonamental per viure.

PIRÀMIDE DELS ALIMENTS Per realitzar aquest treball, primer hem classificat els aliments segons els seus nutrients i després hem fet una piràmide dels aliments entre tots. Els aliments que s‟han de menjar més sovint i amb més quantitat els hem col·locat a la part inferior de la piràmide i els que hem de menjar menys quantitat i amb menys freqüència a la part superior.

26


S‟ha demanat la col·laboració de les famílies per realitzar, juntament amb els seus fills, una piràmide dels aliments de manera personal.

LA DIETA La dieta és el conjunt d‟aliments que prenem durant un dia.

Què és la dieta Mediterrània? Aquesta dieta consisteix en l‟alimentació tradicional dels països mediterranis i tots els científics diuen que és una dieta molt saludable. A la dieta mediterrània hi predomina la fruita, la verdura, els llegums, els cereals i l‟oli d‟oliva sobre el consum de carn i greixos. Basant-nos en la dieta Mediterrània hem realitzat aquests menús molt saludables:

27


Desitgem que siguin dels vostre gust i, si us animeu, els podeu preparar.

EL MERCAT CENTRAL Hem visitat el Mercat central de la nostra ciutat. AllĂ hem pogut veure les parades de carn, de peix, dâ€&#x;ous, de fruita i verdures. Hem comprat fruites.

28


TALLER DE FRUITES Per a realitzar el taller de fruites, primer les hem rentat totes molt bé i després les hem distribuït per les diferents taules de la classe per a realitzar algunes activitats com:

observar-les, descriure-les, dibuixar-les, pintar-les i, finalment, degustar-

les.

POEMES SALUDABLES Aquí us presentem alguns dels poemes que hem realitzat sobre l‟alimentació:

SOM EL QUE MENGEM! Les nenes i nens de tercer.

29


En aquest trimestre hem fet un taller molt interessant que es diu „‟ Ara sí que sí!” es un taller de dol, ens han explicat com poder nosaltres d´alguna manera expressar-nos i alliberar-nos dels nostres pensaments i emocions que sentíem i que oprimien el nostre cor, en cada moment de la nostra vida.

Ha estat súper bé, perquè d´una manera molt natural i senzilla, cadascú de nosaltres hem anat dient i recordant tots els moments que hem conviure amb aquelles persones, que estimaven molt i que per desgracia en aquests moments ja no hi són.

30


Gràcies a les activitats i explicacions que es van fer en aquest taller, ens van servir a nosaltres per desfogar-nos i per descobrir que podien fer amb els nostres sentiments, que no ho teníem massa clar, perquè només amb plorar i estar desanimats no arreglem res.

Aquest taller després de fer unes magnífiques activitats, ens ha servit per nosaltres de molta ajuda, tan emocionalment com espiritualment, perquè d‟alguna manera hem pogut comprendre moltes coses, que abans no enteníem massa bé i que ara en aquests moments les tenim una mica més aclarides

31


Després d‟aquesta xerrada tan important i tan interessant, que hem tingut en aquet taller i que ens hem pogut dir, tot allò que sentíem i que ens preocupava, ara ens trobem una mica millor.

. Per tots nosaltres, aquest taller ha estat molt motivador i per tant, estem molt agraïts a la persona que ens ha fet la vida una mica més agradable

ALUMNES 4t

32


DIARI de la COOPERATIVA

LA NOSTRA COOPERATIVA Els nens i nenes de 5è de l‟Escola ens hem engrescat en un projecte molt interessant: muntar una cooperativa .

Els nens i nenes de sisè, el curs passat , ja van muntar la cooperativa Canbosc i ens van explicar la seva experiència.

33


A l‟octubre va venir l‟Eduard de l‟ Ajuntament, i ens va explicar que era una cooperativa i les diferències entre una cooperativa i una empresa, i els passos necessaris per formar la nostra pròpia cooperativa.

Primer havien d‟ escollir un nom, tothom va fer propostes, van votar les diferents propostes i van escollir “5ceba”. Després van constituir la cooperativa , van elaborar els estatuts i acordar el capital inicial que posarien .

Al desembre va venir el Matías, un estudiant de l‟Escola Illa,per fer un taller de logotips. Ens va ensenyar a fer logotips per poder fer el logotip de la nostra pròpia cooperativa. Tothom va crear

un logotip i després van votar el que més ens agradava.

Per vacances de Nadal cada cooperativista va fer el prototip que li agradaria per fabricar en la cooperativa i vendre‟ls al mercat. Després quan vam tornar de vacances vam fer un estudi de mercat amb els professors del centre per escollir els prototips que després serien els que fabricarien en la cooperativa.

34


Al febrer vam anar a l‟Ajuntament i ens va rebre el regidor d‟educació que ens va felicitar per la creació de la cooperativa.

El mateix dia un grup de cooperativistes vam anar al carrer Industria (Atenció Ciutadana) a demanar el NIF de la cooperativa. Al 2n trimestre vam començar a fabricar els prototips escollits.

També volien anar a visitar una cooperativa per veure com funcionaven les cooperatives i el 16 de febrer vam visitar la cooperativa CIPO de Sabadell, integrada per persones discapacitades que ens van ajudar ha fer un taller de paper reciclat i punts de llibre .

35


La nostre cooperativa té un padrí que és el Arnau Bonada, un home emprenedor que ens va explicar com va arribar a tenir la seva pròpia empresa i ens va dir que per ser un bon emprenedors calia:

Estudiar

Llegir molt (diaris, llibres, etc.)

Fer esport

Estudiar idiomes

Viatjar

Aprendre noves tecnologies

A businesman comes to Can Deu school and explain's important things for the cooperative. Arnau

Bonada

His name is is

our

godfather.

36


Els nens i nenes de sisè vam treballar, el primer trimestre, un tema que ens inquieta molt. De fet no és un tema actual. Per desgràcia, des de que la humanitat existeix a la terra, ha estat una qüestió lligada a la vida de les persones: la guerra. Tot això va sorgir un dia que treballàvem una lectura de català i algú va fer una pregunta que tenia a veure amb les persones que busquen refugi i fugen de la guerra. Vàrem comprovar que tothom tenia coses a dir i que necessitàvem parlar i aportar les nostres opinions. Així doncs, vam decidir buscar informació, fotografies....i el més important, des de les nostres possibilitats de nens i nenes que construiran una societat futura, tenir en compte què és el que podem fer per què no tornin a haver guerres entre la humanitat. Amb totes aquestes idees, fotografies, etc., vam muntar un mural al passadís força maco.

Uns éssers humans utilitzen la violència per imposar-se a uns altres.

Les víctimes d‟aquesta violència han de fugir de casa seva sense ser culpables de res. Tot i això, sovint es troben amb una barrera per part de molts països.

37


Nosaltres serem adults dins d‟uns anys i podem evitar que això torni a passar. Fem algunes reflexions del dia a dia de la nostra convivència, i de ben segur que ens serviran per gestionar les nostres emocions, tant positives com a negatives. Estic enfadat; no serà per tant!! M’aturo, penso, respiro fons... Ajudo als demès a tranquil·litzar-se quan estan disgustats.

Em poso a la pell dels que estan enfadats, o dels que estan tristos. Escolto i respecto les opinions dels altres. Dialoguem i arribem a un acord. No m’hi he d’imposar per la força.

Si aplico tot això al meu dia a dia, de ben segur que quan sigui adult no buscaré mai la violència, i si el diàleg i l’enteniment. Aquesta actitud serà la base de la PAU en el nostre futur.....

38


Estic molt enfadat amb tu! Hauries de donar una explicació!!

Ens acceptem tal com som, per què sempre tenim aspects positius a destacar

No tinc cap excusa!! M’he equivocat Això diu molt de tu...Molt bé!!

Vull que em perdonis si t’he he molestat Sí que m’has molestat, però ja ho he oblidat

Volem ajudar-te que entenguis això que et resulta tan complicat

Gràcies amic, per ajudar-me a ser feliç

Sempre una actitud positiva!!

resulta tan complicat

39


Discutiem molt, però hem vist que no val la Sempre hi són quan els necessito. Són bons companys. Ells

penal. Cal que respectem les nostres opinions. És més important el fet

m’ajuden.

Et deixo aquest llibre tan

divertit; és el meu preferit!!

Compartir els bons moments fa que estiguem més propers

De ben segur que ens esforçarem per transformar la violència en bona convivència. LA FESTA DE LA PAU Si tingués la màgia d‟un mag Si tingués la màgia d‟un mag de les bales faria flors, dels soldats en faria clowns, dels fusells, trombons i fagots dels tinents, ocells de paper, i dels trons, poemes d‟amor. Ballarins o castellers.

Si tingués la màgia d‟un mag Si tingués la màgia d‟un mag de la gana faria blat, de les mines faria daus. dels canons, prismàtics gegants de les bombes jocs malabars i dels tancs, camions de gelats. i dels corbs, coloms de pau. (Dàmaris Gelaber)

40


Los niños y niñas de segundo, en las clases de castellano, hemos trabajado una serie de cuentos que rompen nuestros esquemas y nos hacen ver el mundo al revés.

Érase una vez un lobito bueno

Había también un príncipe malo

41


Había también una bruja hermosa

Y había también un pirata honrado

Por grupos, y a través de la iniciación en el trabajo cooperativo, hemos escrito nuestra parte de la obra y la hemos representado con un bonito dibujo en una gran cartulina.

42


Previamente escogimos nuestro personaje favorito de la historia, lo pintamos, lo plastificamos y nos hicimos una especie de collar con ĂŠl.

43


DespuĂŠs de unos dĂ­as de intenso trabajo, interpretamos la obra en clase. Nos ha encantado la experiencia!

44


Aquest any com a novetat al Cicle Inicial de primària, pel que fa a l‟assignatura de plàstica, treballem tres aspectes: LÍNIA, COLOR i VOLUM. Per treballar-los de la millor manera possible, s‟han creat 3 grups amb els nens i nenes de primer i segon. I cada trimestre un grup treballa un aspecte concret. La línia i el color, són impartits per la Sara i la Jessica respectivament i tots dos es fan en anglès. Pel que fa al volum, aquest és impartit per la Yolanda en català.

La línia- LINE En aquest taller hem après els tipus de línia i les formes geomètriques. Hem dibuixat retrats, paisatges amb model, dibuix al natural, simetries, etc. Aquí teniu una mostra:

IN ENGLISH

45


En aquest taller hem manipulat fang, guix, plastilina per crear les nostres obres d‟art. Aquí ens veieu fent les nostres màscares de guixi decorant-les.

46


A partir de l‟obra del pintor Piet Mondrian. Hem fet collage, pintura amb diferents tècniques com aquarel·la, plastilina, ceres... Hem après quins són els colors primaris, càlids i freds. I sobretot potenciar la creativitat!

IN ENGLISH

47


Aquest és el títol de la cantata que hem treballat al llarg del primer trimestre amb les classes de quart i cinquè i que vàrem interpretar en concert singular el passat mes de desembre.

És una cantata amb lletra del poeta Miquel Desclot i música del compositor Antoni

Miralpeix que narra les aventures d‟una mestra nova, la Clàudia Sol, que arriba a una escola en la que els seus alumnes són les notes de l’escala musical. Viuen junts un seguit d‟aventures que els porten a descobrir el ritme, les notes i finalment la música. Els cantaires varen ser les classes de quart i cinquè. Els alumnes de cinquè, a més de cantar,

van

assumir

també

l‟acompanyament instrumental de la cantata i també la direcció dels seus companys en directe, ja que el mestre de música acompanyava

els

cantaires

al

piano i no podia dirigir davant del grup.

48


També vam comptar amb l‟ajuda inestimable de la Marta,

la mestra de Cinquè, que va

acceptar d‟actuar teatralment i va fer el paper protagonista de Clàudia Sol.

Tres alumnes de cinquè van completar el repartiment d’actors teatrals.

Aquesta cantata va ser estrenada per primer cop en el marc de la 10a

Escola d’Estiu d’Educació Musical

organitzada per l’AEMCAT, (Associació de mestres de música de Catalunya), l’estiu del 2015, a la població de Sant Feliu de Guíxols. És doncs una cantata de nova creació i que “ha sortit fa poquíssim del forn“. L‟escola Can Deu hem tingut el privilegi de ser una de les primeres escoles de primària a treballar-la i a presentar-la en concert públic.

49


La cantata es va representar un dia davant de tota l‟escola i un altre dia davant dels pares. El resultat va ser molt bonic i molt entranyable, i les classes de quart i cinquè van actuar amb una gran actitud i amb moltes ganes. Ens ho vam passar molt i molt bé i ho vam gaudir moltíssim!

Tots teníem moltes ganes de tornar a representar de nou la cantata per tornar-la a gaudir i poder-la mostrar a gent que no havia vingut al Centre Cívic. Va ser aleshores que unes mares de la classe de cinquè ens van donar la idea d‟anar a interpretar-la a una residència d’avis. La idea ens va semblar a tots plegats molt bona i va ser així com ens vam posar en contacte amb la Residència d’Avis Nen Jesús, que és molt a prop de l‟escola, i que van estar encantats d‟obrir-nos les portes per oferir als avis la nostra música. El concert a la residència d‟avis

es

principis

celebrà del

a

segon

trimestre i va ser per a tots

un

concert

molt

agradable.

50


Val a dir que la cantata era difícil i complexa d‟interpretar, però molt bonica i plena de detalls lluminosos. Ens l’enduem a la memòria i al record i ja formarà part per

sempre de la nostra vida.

51


Si busquem al diccionari què vol dir la paraula circ trobarem que: “Un circ és una art escènica que produeix espectacles incloent acròbates, malabaristes, pallassos, mags i altres intèrprets d'alguna de les seves disciplines que, de vegades, es barregen entre elles o amb altres arts escèniques, com la dansa contemporània, el teatre físic, l'òpera, etc.” Però si mirem més en el seu interior, el circ és esforç, perseverança, temps, no rendirse, millorar cada dia, companyerisme, habilitat, instint de superació i més, i és precisament per tots aquests motius que, des de l‟escola Can Deu, hem cregut que seria una activitat molt apropiada per una part dels i les nostres alumnes, ja que són precisament aquests valors, els que volem inculcar als nostres nens i nenes des dels nostres aprenentatges.

52


Aquesta activitat va estar dirigida per una persona externa a l‟escola, la qual va fer una introducció en el món del circ a les nenes i nens de p3, p4, p5, 1er, 2on i 4rt. Ens va ensenyar

a

fer

malabars

amb

diferents objectes com pilotes, mocadors,

maces,

diàbolos

i

cercles. També vam aprendre a fer acrobàcies, des de figures senzilles fins a piràmides complicades i, finalment, a ser uns bons actors, ja que per ser un bon artista de circ, és important transmetre una història i unes sensacions a la vegada que vas fent l‟espectacle. Han estat tres jornades molt divertides on hem pogut fer un primer tastet sobre la nostra capacitat circense.

53


Tots i totes, alguna vegada, ja sigui a la platja, a un bosc, al parc, ... hem llençat un frisby, però molt pocs sabem que amb aquest aparell de plàstic amb forma de plat es practica un esport que es diu Ultimate i que té força seguidors arreu del món, principalment al nord d‟Europa i EUA. Els nois i noies de 3er, aquest any, ho hem pogut practicar

amb

especialista

en

esport

que

un aquest

ens

ha

ensenyat diferents tipus de

llançaments,

les

normes per jugar i el funcionament del joc. L‟ultimate és un esport que es juga en un camp similar al futbol americà. De fet, té algunes semblances com són la zona d‟anotació i el fet de que es jugui amb les mans i es facin passades entre els membres d‟un mateix equip amb l‟objectiu d‟arribar on s‟anota i fer un punt. Però també hi ha diferències com són que no hi ha contacte físic entre els jugadors o que només juguen 7 contra 7. A més a més, el frisby no pot tocar el terra en cap moment.

54


Hi ha activitats que, per la falta de material o espai, són difícils de realitzar dintre d‟una escola. Per aquest motiu, hem decidit, les noies i nois de 5è i 6è, tenir un primer contacte

amb

un

gimnàs

i

les

seves

instal·lacions i, quina millor manera de fer-ho, que amb una classe d‟spinning i una altra de zumba.

Vam anar a les piscines municipals

Joan

Serra i allà, vam poder ballar amb una coreògrafa del gimnàs al ritme de la música llatina que emplenava tota la sala mentre acompanyava

els

nostres

moviments

corporals.

Després vam poder gaudir d‟una classe d‟spinning. Va ser una experiència dura on vam suar de valent però, a la vegada, va ser molt gratificant pel fet de sentir-te realitzat amb el treball ben fet i l‟esforç que suposa l‟activitat física. Dues experiències que recordarem en el futur i que, esperem, es repeteixin.

55


GrĂ cies...

56

Revista Escola Can Deu 2016 17  
Revista Escola Can Deu 2016 17  
Advertisement