Page 1

EB201308_EB LIVE COVER.indd 37

26-7-2013 11:53:33


/ / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / ///////////////////////////////////////////////////////////////

Cijfers

Prijscheck Europese concerten

de shows van de vrienden van amstel staan de komende vijf jaar in de rotterdamse ahoy.

Cocorosie 14-Sep 15-Sep 16-Sep 19-Sep Spin Doctors 25-Sep 27-Sep 28-Sep 30-Sep Ed Kowalczyk 15-Sep 18-Sep 19-Sep 29-Sep Jay-Z (foto) 25-Oct 27-Oct 28-Oct 29-Oct MGMT 8-Oct 9-Oct 10-Oct 12-Oct

Datum

5

44

de verkoopstijging in procenten van onafhankelijke Britse platenzaken in 2013. Mede te danken aan het succes van record Store day 2013.

800

Kraftwerk geeft op 17 en 18 oktober vier shows in het eindhovense evoluon. Per optreden waren 800 kaarten beschikbaar.

1.200

Zo’n 1.200 nederlanders reisden midden juli af naar het exit Festival in het Servische novi Sad.

53.621

een recordaantal bezoekers in 2013 voor het rondreizende theaterfestival de Parade in het Westbroekpark in den Haag.

Locatie, plaats

Promotor

Goedkoopst

Duurst

La Case à Chocs, neuchâtel Kauflauten, Zürich Paradiso, amsterdam Mousonturm, Frankfurt

Live nation Live nation Live nation Live nation

€ 32 € 40 € 25 € 32

€ 32 € 45 € 25 € 32

the Garage, Londen Het depot, Leuven Melkweg, amsterdam new Morning, Parijs

Live nation Live nation Live nation Live nation

€ 26 € 16 € 17 € 23

€ 26 € 16 € 17 € 23

Poppodium 013, tilburg Schouwburg, rotterdam de Oosterpoort, Groningen Stadsschouwburg, nijmegen

Live nation Live nation Live nation Live nation

€ 35 € 34 € 30 € 29

€ 35 € 34 € 30 € 29

ericsson Globe, Stockholm O2 World, Hamburg Lanxess arena, Keulen Ziggo dome, amsterdam

Live nation Live nation Live nation Live nation

€ 62 € 62 € 45 € 40

€ 107 € 150 € 80 € 79

Olympia, Parijs docks Konzerte disco, Hamburg vredenburg Leidsche rijn, Utrecht O2 aBC, Glasgow

Live nation Live nation Live nation Live nation

€ 44 € 55 € 35.50 € 35.50 € 27.50 € 27.50 € 26 € 26

75.000

de 2013-editie van north Sea Jazz trok in totaal 75.000 bezoekers.

100.000

Het aantal bezoekers van de eerste editie van de Wereld draait Buiten.

168 miljoen

de Born this Way Ball tour van Lady Gaga bracht 168 miljoen dollar op.

advertentie

Bescheiden campagnebudget?

Nieuwe posities in EB bieden de uitkomst. Neem contact op met Joost Spanjaard: Telefoon: 035-6465804 • mail: joost.spanjaard@imediate.nl

Banners.indd 1 38 180x69_EB WWW.entertainMentBUSineSS.nL

EB201308_EB LIVE IN HET KORT.indd 38

aUGUStUS 2013

17-04-13 15:52

26-7-2013 13:31:46


IN ’T KORT

/// / / / ///// / / / / / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / / ////////////////////////////////////

euwsmaker - Nieuwsmaker - Nieuwsmaker - Nieuwsmaker ‘De aanschaf van een ticket voor een evenement hoeft geen beleving te zijn. Maar ook geen frustratie. Ticketpunk biedt een service waarbij de prijs waarmee een evenement wordt gepromoot, ook de prijs is die de bezoeker zal afrekenen. Zonder verrassingen achteraf!’ Aldus het team van Ticketpunk op de onlangs gelanceerde Ticketpunk.nl website. Daniël Lugtmeier legt namens de nieuwe ticketer uit wat de plannen zijn.

Quotes ‘Ik erger me enorm aan dat gesjacher met kaarten. Als je al dat gefraudeer kan voorkomen door alleen dat nummer af te geven...’ Willem Venema van Double Vee Concerts reageert op de reacties van mensen die boos zijn omdat ze hun burgerservicenummer moeten opgeven als ze kaartjes willen kopen voor de Kraftwerk-concerten in het Eindhovense Evoluon ‘Ik kreeg zijn vader aan de lijn zaterdag en vroeg of hij het normaal vond dat zijn zoon dat met zijn creditcard deed. ‘Ja, zo verdient hij wat zakgeld bij en leert hij handelen', was het antwoord. Ik noem dat een mislukte opvoeding.’ Willem Venema spoort via Marktplaats iemand op die zijn Kraftwerk-kaartje voor probeert te verkopen voor 120 euro, terwijl de normale prijs 59,95 bedraagt

Wat is er mis met het aanbod aan ticketers dat jullie zelf een systeem in de markt gaan zetten? “Er is op zich niets mis mee, maar wij vinden dat het anders kan. Beter. Het is toch gek dat als je vier tickets voor een festival koopt, je er met alle bijkomende kosten vijf betaalt. Wij ervaren dat als een groeiende frustratie en willen dat transparanter aanpakken. De prijs die op het kaartje staat, is de prijs die je betaalt.”

worden. Door ze in de kaartprijs mee te nemen, komt de consument niet voor verrassingen te staan en dat scheelt frustratie.” Wat zijn jullie ambities? “We hebben een laagdrempelig, makkelijk in te zetten en veilig ticketingsysteem ontwikkeld, dat vooral interessant is voor de kleinere evenementen en popzalen, die zonder poespas tickets willen aanbieden aan hun bezoekers. Waarbij we zo veel mogelijk ‘paperless’ werken en tickets op de smartphone worden geleverd. We hebben niet de ambitie om heel snel heel groot te worden. Dat doen alle anderen al. Met onze ‘punk attitude’ willen we wel de gevestigde orde opschudden door de kosten laag te houden. Wij willen een dienst leveren aan de kleinere evenementen voor welke de traditionele ticketingpartijen te groot geworden zijn.”

Voor niets gaat de zon op, wat is jullie verdienmodel? “Het team achter Ticketpunk bestaat uit drie personen die banden hebben met de live-industrie in en om Deventer. Zelf werk ik bijvoorbeeld voor het Burgerweeshuis. Geld verdienen is niet onze grootste drijfveer. Met drie man heb je stukken minder overhead dan als groot bedrijf met een callcenter. Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan het gebruik van ons systeem. Alleen hebben we het zo ingericht dat alle kosten in de kaartprijs verrekend zitten, zodat de consument hier niets van ziet.”

Heeft Ticketpunk al klanten? “Op 28 september wordt in Deventer het evenement Lekk3r georganiseerd. Dat is voor ons een pilot. Daarna gaan we het systeem verder uitrollen, want we hebben gemerkt dat de frustratie over servicekosten niet alleen bij ons leeft. We zijn pas net gestart om onszelf zichtbaar te maken, maar ontvangen al uit diverse hoeken interesse.”

Vandaar de tagline ‘tickets & service without the cowcrap’… “Precies, een consument heeft geen boodschap aan bijkomende kosten, ook al zijn die kosten er wel en moeten die ergens gedekt

euwsmaker

-

Nieuwsmaker

-

Nieuwsmaker

-

Nieuwsmaker

‘Hier kunnen de mensen, nadat de normale optredens afgelopen zijn, nog even samenzitten, socializen en chillen alvorens ze slapengaan.’ Rock Werchter krijgt volgend jaar een extra podium. Organisator Herman Schueremans legt tegenover Gazet Van Antwerpen uit waarvoor deze gebruikt gaat worden ‘Het was verschrikkelijk. Het was geweldig. Het was verschrikkelijk geweldig.’ De recensent van het Belgische Humo over The Wall van Roger Waters "Bij ons is het 'vrijheid en blijheid' en iedereen moet kunnen doen wat hij of zij wil" Zwarte Cross-organisator Hendrik Jan Lovink legt tegenover Nu.nl uit waarom het festival dit jaar aandacht vraagt voor de situatie in Rusland “Gravity can't begin to pull me out of the fan again. I felt my hair was yankiiiiiiiin from the fan that always hatiiiin.” Beyoncé herschrijft via een Instagram-foto de tekst van Halo nadat het haar van de zangeres tijdens het zingen van deze track vast kwam te zitten in een ventilator “Ik ben ontzettend blij dat we nu met Ziggo een strategische samenwerking hebben. Wij hebben in de afgelopen jaren met veel plezier aan een aantal projecten samengewerkt, maar dit voelt veel beter aan. Wij kunnen nu samen met Ziggo gaan bouwen en synergie creëren tussen de vele afzonderlijke activiteiten.” Chris Havinga, directeur Brand New Live, over de samenwerking met Ziggo Dome

-

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_EB LIVE IN HET KORT.indd 39

AUGUSTUS 2013

39

26-7-2013 13:31:47


UITGELICHT / / / / / / / / / / / / / / / / //////////////////////////////////////// //////////////////////

Happinez Festival Het Happinez Festival (6, 7, 8 september 2013) is een relatieve nieuwkomer. De tweede editie vindt wederom plaats op het eiland Fort Voordorp, dat van oorsprong geen festivalterrein is. Namens het organiserende magazine Happinez, wijst uitgever Lim Olsthoorn Entertainment Business op de unieke eigenschappen van het evenement en de locatie.

Fort Voordorp

“We hebben toen we op zoek gingen naar een festivallocatie eerst diverse standaardlocaties bekeken, het Westerpark bijvoorbeeld. Happinez is gevestigd in Naarden-Vesting, we hebben ook hierbinnen gekeken of het geschikt was. Uiteindelijk zijn we via een eigen medewerker op Fort Voordorp gewezen, een voormalige vesting bij Utrecht. Deze plek bleek vanwege de centrale ligging in het land, de goede bereikbaarheid pal naast de A27 en de oppervlakte uitermate geschikt. Het terrein bleek zelfs zeer praktisch omdat deze locatie van zichzelf al over verschillende overdekte ruimtes beschikt, zodat we geen tenten hoefden te plaatsen voor alle podia. Daarnaast lijkt het terrein op Naarden-Vesting, waardoor we dat ‘gevoel’ van onze vestigingsplaats vast hebben weten te houden.”

Ticketing “De prijs van het ticket is inclusief gegarandeerde toegang tot twee lezingen uit het programma. Na de aanschaf van tickets, krijgen de kaartkopers een reserveringsformulier waarmee men uit het programma twee lezingen kan reserveren. Na het invullen van het formulier ontvangt de bezoeker een e-mail met een persoonlijk e-ticket, dat geldt als entreebewijs voor zowel het terrein als de gereserveerde lezingen. We hanteren deze methode om zo de bezoekersstroom te kunnen reguleren en om de bezoeker ‘waar voor hun geld’ te kunnen garanderen. Bij elke lezing of workshop houden we naast de gereserveerde plekken ook een beperkt aantal vrije plekken beschikbaar voor geïnteresseerden. Op deze manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is en voorkomen we teleurstellingen.”

I

Routing

“Wat we van de eerste editie geleerd hebben, is dat het terrein eerder open moet om de publieksstroom in goede banen te leiden. De eerste dag stonden er tegelijkertijd dusdanig veel mensen voor de deur, dat het dringen was bij de entree, bij de koffiepunten, de toiletten en bij de diverse podia. We hadden er geen rekening mee gehouden dat alle bezoekers ook op het moment van openen zouden arriveren. Daar hebben we vorig jaar overigens al direct de tweede dag op geanticipeerd door eerder open te gaan. Een ander punt van aandacht bleek de plattegrond van het terrein. Er zijn grote niveauverschillen, met veel hoekjes en mooie plekjes, direct heel sfeervol. Het bleek echter dat daardoor mensen soms moesten zoeken naar de diverse podia. Dit jaar hebben we de routing en de plattegrond zo aangepast, dat het terrein voor de bezoekers overzichtelijker is.”

A

Doelgroep “Het festival is op programmagebied – zowel muzikaal als wat sprekers en workshops betreft – een doorvertaling van de bladformule naar een live-omgeving. We kennen onze doelgroep en zorgen voor een programma dat daar op aansluit. De communicatie rondom het festival gebeurt op dit moment dan ook via de diverse kanalen rond ons magazine; het blad zelf, de website en via sociale media. De 2012-editie was met twee dagen en 2.200 bezoekers per dag uitverkocht en er was veel vraag naar kaarten. Dit jaar is er een extra dag aan het festival toegevoegd.”

40

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_EB LIVE HAPPINEZ.indd 40

AUGUSTUS 2013

26-7-2013 14:05:11


/// / / / ///// / / / / / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / / //////////////////////////////////////// /////////

FACTS & FIGURES

Beleving

“Een festival als dit steekt voor een groot deel in op beleving. Het in de ‘Happinez-wereld’ terechtkomen, opgaan in de sfeer van het blad. Dat doen we door naast lezingen en workshops die aansluiten op de bladformule ook livemuziek te programmeren, van onder anderen DJ Kareem, Wood & Winds, percussionist Marnix Stassen en harpiste Femke Bloem. Maar ook door samenwerkingen met partners. Zo zal bijvoorbeeld de KRO van het programma De Wandeling een programmaonderdeel maken door een loopband op het terrein te plaatsen voor de bezoekers en de presentator.”

K

Happinez Festival 6, 7 en 8 september 2013 Fort Voordorp, Groenekan (bij Utrecht) 10:00 - 18:00 uur Ticket: € 49,95 (abonnees)/ € 52,95 (niet-abonnees) Organisatie: Happinez Regie, communicatie met standhouders en ticketing: Pino Aantal bezoekers: 3x 2200 Aantal podia: 10 Podiumbouw, security en techniek: Fort Voordorp Styling en decorontwerp: Happinez Catering: Van Dam Catering Line-up: Rajshree Patel, Lorna Byrne, Lucia Rijker, Geert Kimpen, DJ Kareem, Wood & Winds, Susan Smit, Marnix Stassen, Jill Satterfield e.v.a. Partners: KRO, Renault Z.E., Piramide, Zenza, Yoga Styles e.a.

J

Catering

“We kennen onze doelgroep. Dat is voor het overgrote deel vrouw. De doelgroep drinkt graag verse sappen en koffie en is qua voedsel veeleisend. Het moet vers en goed zijn en voor een belangrijk deel vegetarisch. Het voedselplein is daar volledig op aangepast. Vorig jaar bleek er vooral een tekort aan koffiepunten. Die zijn dit jaar uitgebreid. Evenals het aantal toiletten, overigens.”

H

G K I J

M H

G

L

M

L A

A

B

C

D

E

B

C

D

E

F

F

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_EB LIVE HAPPINEZ.indd 41

AUGUSTUS 2013

41

26-7-2013 14:05:14


EUSTA-VOORZITTER KEJE MOLENAAR ////////////////////////////////////////////////////

‘Wet woekerprijzen zal secondary markt amper raken’ De wetgeving rond de doorverkoop van evenementkaarten begint niet alleen in Nederland maar binnen heel Europa steeds vastere vormen aan te nemen. Namens de EUSTA reageert voorzitter Keje Molenaar op de ontwikkelingen. DOOR: EDGAR KRUIZE

B

egin dit jaar werd in Engeland wetgeving doorgevoerd die het in de toekomst onmogelijk maakt dat administratiekosten voor de verkoop van onlinetickets verschillen per (reguliere, dan wel secundaire) verkopende website. Het Office of Fair Trading, de Britse evenknie van de Autoriteit Consument en Markt, heeft bepaald dat voor een transactie vanaf 100 pond de administratiekosten niet hoger mogen zijn dan 2,10 pond, Voor bedragen daaronder geldt een tarief van maximaal 1,16 pond per transactie. Afgelopen maand volgde België, waar de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel heeft goedgekeurd dat de doorverkoop van concert- en sporttickets voor woekerprijzen tegen moet gaan. Als het door de regering wordt ondertekend, kan het daar dit najaar van kracht worden.

Reguleren In het Belgische wetsvoorstel staat dat doorverkopers in het vervolg alleen nog maar de prijs mogen vragen die op een kaartje vermeld staat. Daarnaast komt er een verbod op het aanbieden van tickets nog voor de officiële verkoop is gestart. Wel kunnen er nog ‘servicekosten’ worden gerekend over de verkochte secondary tickets. Partijen die zich niet aan de nieuwe regels houden, dienen de gedupeerden het te veel betaalde bedrag plus een extra boete terug betalen. Weigeren zij dit, dan kunnen er strafrechtelijke stappen worden 42

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_SECONDAY TICKETING.indd 42

KEJE MOLENAAR

ondernomen. In Nederland is een dergelijk wetsvoorstel inmiddels ook in behandeling. Aanjager van het wetsvoorstel is Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP), die samen met Tjeerd van Dekken (PvdA) het initiatief nam tot de Hoorzitting Popmuziek die de Tweede Kamer eerder dit jaar hield. Binnen die hoorzitting kwam het uit 2008 stammende initiatiefvoorstel Van Dijk & Van Toorenburg ter sprake, dat ontworpen was om woekerprijzen bij doorverkoop van tickets en secondary ticketing een halt toe te roepen en daarbij ook de servicekosten die op een ticket gerekend mogen worden te reguleren, zodat deze niet alsnog voor hoge doorverkoopprijzen kunnen zorgen. Het door de Tweede Kamer al aangenomen

wetsvoorstel ligt sinds 2008 bij de Eerste Kamer. Van Dijk stelde dat nu er vaart achter zit, hij hoopte dat de wet nog voor de zomer door de Eerste Kamer zou zijn.

Zelfregulerend mechanisme Dat laatste lijkt op het moment van schrijven echter nog niet gelukt. Als de regel door de kamer komt, zal het voor de daadwerkelijke marktsituatie helemaal niet zo heel veel uitmaken, denkt Keje Molenaar, woordvoerder van de European Union Secondary Ticketing Association (EUSTA), de belangenvereniging voor secondary ticketers waarbij PepeTickets, Budgetticket, Tickets4u, Worldticketshop en Rang1Tickets zijn aangesloten. “Het

AUGUSTUS 2013

26-7-2013 12:26:43


/// / / / ///// / / / / / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / / ///////////////////////////////////// INTERVIEW

’ is symboolpolitiek. Grote partijen zoals Mojo Concerts en de KNVB hebben een fl inke lobby gehouden in Den Haag en dat wetsvoorstel erdoorheen gekregen. Een wetsvoorstel dat volgens mij een volkomen overtollige poging is om een marktmechanisme te reguleren dat zichzelf ook al reguleert. Het is nog even afwachten wat er gaat gebeuren en als de wet erdoor komt, dan werpt dat zeker wel wat obstakels op voor de secondary markt. De vraag is echter of dit in de praktijk ergens toe zal leiden.”

Geen beroep doen Onderdeel van het wetsvoorstel is onder meer dat er maximale opslagen zijn waarvoor een ticket doorverkocht mag worden. Gaat de wederverkoper daar overheen, dan heeft de consument het recht om een zaak aan te spannen. “De praktijk is dat de partijen die ik vertegenwoordig hun tickets ook kopen van anderen, die er op hun beurt ook weer een marge op willen. Dus, stel een ticket heeft een nominale waarde van 100 euro en zeg men mag straks maximaal 20 procent meer rekenen, dan kan zo’n ticket dus maximaal 120 euro kosten. Met de kosten die echter al extra betaald zijn, is dat voor een secondary ticketer niet haalbaar. Maar ik vraag mij ten zeerste af als zo’n ticket dan voor 150 euro wordt aangeboden, of er daadwerkelijk een consument is die voor die drie tientjes een procedure start. Zeker als je weet wat de griffierechten zijn en wat je van de overheid

vergoed krijgt wil je een advocaat inhuren. Het is niet rendabel en zal dus waarschijnlijk niets uithalen in de praktijk. Daarnaast denk ik – al ben ik nog bezig dit uit te zoeken, dus ik weet dit nog niet zeker – dat het mogelijk moet zijn om zaken te doen met een consument en daarbij een clausule in te bouwen dat de consument aangeeft de wet te kennen, dat hij bij de aankoop akkoord gaat met de verkoopprijs en geen beroep zal doen op de genoemde wet.”

burgerlijk wetboek hier in voorziet overigens, het is onze gedragscode. Natuurlijk hoor je veel: ‘Die partijen creëren bewust schaarste’ en ik kan niet spreken over de partijen die niet bij ons zijn aangesloten. Maar er is onderzoek geweest dat het aantal tickets dat in een ‘secondary’ omgeving terechtkomt zo’n twee procent is. De Consumentenautoriteit zit erbovenop en heeft ervoor gezorgd dat de boel in goede banen wordt geleid. Op de sites van

'Als de consument meer wil betalen voor een kaartje, waar bemoeit de overheid zich dan mee?' EUSTA-woordvoerder Keje Molenaar Kapitalistische economische vrijstaat Volgens Molenaar is dat laatste namelijk een factor die in alle regelgeving over het hoofd wordt gezien. Er is een grote groep kopers die heel bewust de afweging maakt om zaken te doen met een secondary ticketer omdat zij bij de voorverkoop achter het net visten of omdat zij pas op het laatste moment willen beslissen al dan niet naar een evenement te gaan. “Die groep mensen wordt vooral bediend door de partijen die bij EUSTA zijn aangesloten. Die partijen bieden ook al geen tickets meer aan voordat deze officieel in de verkoop gaan, om hiermee de officiële ticketers niet in de wielen te rijden. Niet eens omdat het

EUSTA-leden staat heel duidelijk dat het wederverkopers zijn, er zijn dwangsommen en boetes betaald. De consument ziet – tenminste, bij EUSTA-leden – heel goed waar hij of zij aan toe is. We leven met zijn allen in een kapitalistische economische vrijstaat. Als de consument meer wil betalen voor een kaartje en bewust die afweging maakt, waar bemoeit de overheid zich dan mee? Het komt op mij wat vreemd over dat een wetsvoorstel van jaren geleden nu met veel tamtam weer onder de aandacht wordt gebracht. Totale onzin. Symboolpolitiek die in de praktijk amper effect zal hebben. Waarna er over enkele jaren gewoon weer een streep door gaat.” ◾

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_SECONDAY TICKETING.indd 43

AUGUSTUS 2013

43

26-7-2013 12:26:51


Het Hoogtepunt van Het najaar:

ENTERTAINMENT BUSINESS

Game Special 2013

verkrijgbaar vanaf begin september. De eB Game Special 2013 Bereikt alle BelanGriJke retailkanalen Deelnemen?

neem contact op met JooSt SpanJaarD (JooSt.SpanJaarD@imeDiate.nl 035 6465804)

EB201308_ADVERTENTIE GAMESPECIAL.indd EB201308_ADVERTENTIE GAMESPECIAL.indd 44 44

25-07-13 15:00 25-7-2013 15:55:44


SPECIAL

apps

Drie cases

46

Festivals en evenementen kunnen niet meer zonder een goede app. Toch is nog niet iedereen ingestapt. We belichten drie cases, waarin op een andere manier een festivaldoelgroep wordt bediend.

EB201308_COVER APP SPECIAL.indd 45

Playlogic

49

Paylogic en M2Mobi hebben de Let’s MEET-app ontwikkeld. Deze whitelabel-app stelt de evenementhouder in staat om rechtstreeks met de bezoekers te communiceren. Ook is het mogelijk om het ticketingproces ‘in-app’ aan te kunnen bieden.

Twoppy

51

Het onderhouden van een app hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Twoppy is een concept waarin de app-omgeving kant-en-klaar wordt opgeleverd en de gebruiker zelf zijn content kan uploaden.

26-7-2013 14:52:11


/ / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / ///////////////////////////////////////////////////////////////

‘Een innovatieve festivalapp zorgt absoluut voor een meerwaarde’ Met een groeiende groep bezoekers die het sociale leven via de smartphone leeft, kunnen ook festivals niet meer zonder een eigen app. Festivals en evenementen kijken in veel gevallen echter nog de kat uit de boom. Entertainment Business belicht drie cases, waarin elk op een andere manier een festivaldoelgroep wordt bediend. Door: Edgar KruizE

D

e manier waarop (grote) publieksfestivals met apps omgaan verschilt enorm. Aan de ene kant zijn er tot in de puntjes uitgewerkte apps als die van Best Kept Secret en PITCH, aan de andere kant heb je de festivals die ervoor kiezen om met minimaal (of geen) budget en redactionele opvolging een app van bijvoorbeeld Twoppy in te zetten. Ook zie je dat grote festivals na jarenlang voorop te hebben gelopen op app-gebied ineens geen eigen applicatie meer aanbieden aan hun bezoekers. “Veel festivals weten nog niet zo goed hoe een app in te zetten, maar willen wel een app ‘omdat het er nu eenmaal bij hoort’. Waarna ze voor de goedkoopste optie kiezen. Als je niet actief met je app omgaat, kan je het beter niet doen”, aldus Michiel Munneke van app-ontwikkelaar M2Mobi. “Want uiteindelijk leidt dat ertoe dat niemand blij is. De bezoeker niet omdat hij een app heeft gedownload die geen meerwaarde biedt, de evenementorganisator niet omdat het publiek niet tevreden is. Het afbraak risico is hoog. Je moet het goed doen. Of niet.” Munneke stelt dat veel partijen de boot bewust afhouden. “Dat is een direct resultaat van het te veel geïnvesteerd hebben in websites in de jaren hiervoor. De natuurlijke reactie is dat men nu terughoudend is. Terwijl een app een festival zeker een meerwaarde kan bieden. Zolang men er maar innovatief mee omspringt.” 46

WWW.ENTErTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_APP VERHAAL.indd 46

App als showonderdeel

Dancefestival Extrema outdoor, 'Xo', maakte half juli via de app Showbile het aanwezige publiek onderdeel van de openingsshow. Een wereldprimeur, waarbij de telefoons van de app-gebruikers over werden genomen en onderdeel van de lichtshow werden. Waar Extrema outdoor tijdens de vorige editie een reguliere festivalapp had, is ditmaal een app gebouwd die deze meerwaarde kon bieden. “Na Xo Live 2012 is besloten om een Xo-app niet alleen als communicatiemiddel in te zetten, maar ook als showonderdeel. Ik wilde dichter bij de bezoeker komen en de eindshow of openingsshow 'opfrissen' en vernieuwen”, aldus Siem Nozza, communication manager bij Extrema. Het resultaat was Showbile, een NoordBrabantse samenwerking tussen technologische bedrijven zoals het Bredase productiebedrijf Plugged Productions en creatieven als Design Academy Eindhoven en Extrema. “De invulling van de app is een samenwerking en bundeling van ideeën van al die partijen”, aldus Nozza, die het effect van de app goed heeft kunnen zien. Van de 27.000 bezoekers hebben zo’n 6000 de app gedownload. “Boven verwachting veel. Het betekende ook dat het publiek al vroeg op het terrein was voor de openingsshow. ’s Middags om 12:45 uur was onze Quartz Arena ramvol. Dat is onder meer de verdienste van de app, die alleen daarom zijn meerwaarde al heeft bewezen.” De app was gratis voor zowel iPhone- als Android-gebruikers en bevatte verder onder meer de timetable en de festivalplattegrond. Bezoekers die de app downloadden, maakten kans op onder meer een reis naar Ibiza, een upgrade naar een Xo Plus-ticket en kaarten voor het festival in 2014. “Voor die editie gaan we wat we hebben staan doorontwikkelen. We hebben heel vette ideeën.”

AUgUSTUS 2013

26-7-2013 13:35:22


/// / / / ///// / / / / / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /////////////////////////////

SPECIALXXXXX

apps

-

Onafhankelijke festival-app

Binnen de onafhankelijke Festivalinfo-app wordt de informatie ontsloten die ook op de gelijknamige site te vinden is. Rob van der Zwaan, hoofdredacteur Festivalinfo, stelt dat de app zich nog in bètafase bevindt, maar aan populariteit wint. “Als onlineplatform informeren wij festivalbezoekers traditioneel voor – door middel van agenda’s - en na – met verslagen - een evenement. We zochten een manier om onze bezoekers ook tijdens het evenement van dienst te zijn en kennen de frustratie van op een festival zonder goede internetverbinding zitten. Vanuit die gedachte is onze app ontstaan. We hebben hiervoor aanvankelijk off ertes opgevraagd bij professionele ontwikkelaars en deze off ertes liepen op tot meer dan een ton. Dat kunnen wij als platform niet opbrengen en als zodanig zijn we zelf gaan bouwen. We zijn nog niet uitontwikkeld - binnenkort verschijnen er bijvoorbeeld ‘native’ versies voor iOS en Android - en her en der zijn er nog kinderziektes. We willen in de toekomst ook wel iets ‘flashier’ functies, maar daarvoor hebben we echt een investeerder nodig. Wat er nu staat is heel basic, maar werkt goed.” Van der Zwaan stelt dat momenteel op een goed festivalweekend ongeveer duizend tot tweeduizend mensen de app actief gebruiken. “Inhoudelijk zijn er veel kruisbestuivingen tussen de app en de content op de site. Grote festivals met een eigen app zijn doorgaans niet heel meewerkend en weigeren bijvoorbeeld af en toe het gebruik van hun logo. We merken echter dat vooral middelgrote festivals die zelf geen app hebben enthousiast zijn en in sommige gevallen zelf hun bezoekers op de app wijzen. Zodra een festival er achter gaat staan, merk je dat het aantal gebruikers zienderogen toeneemt.”

App als integraal onderdeel festivalconcept

Volgend jaar organiseert Stichting Loods4 haar eerste eigen publieksfestival. Recent deed Loods4 een oproepje voor app-bouwers, aangezien de app een wezenlijk onderdeel van het evenement wordt. “Wij willen de app gaan inzetten om de beleving van het festival te versterken. Voor sommige programmaonderdelen zal de bezoeker de app nodig hebben op het festival”, vertelt Olmo van Kranen namens Loods4. “We willen een applicatie waarmee bezoekers invloed uit kunnen oefenen op het verloop van het evenement. Dat betekent dat we het programma en de te ontwikkelen app gelijktijdig aan moeten varen. We hebben veel ideeën en denken goed na over een basis, waarop we de komende jaren kunnen bouwen. Ter ondersteuning zoeken we voor de WiFi/3Gdekking op het terrein een samenwerking met een telecomprovider. Een kostenpost, maar mensen die op sociale media actief zijn tijdens je evenement zorgen voor reclame die je niet kunt kopen. Een goede verbinding is een eerste levensbehoefte voor bezoekers geworden.” Van Kranen beseft zich terdege dat door het festival met app op deze manier in te zetten, de verzamelde data waardevol kunnen zijn. “De stap om daar commercieel iets mee te doen, ligt voor de hand. Persoonlijk vind ik dat je daar niet direct in mee moet gaan en de bezoeker heel duidelijk moet laten weten wat je met alle info al dan niet doet. Wij zijn geen commercieel festival waarbij geld verdienen de drijfveer is, maar hebben wel winstoogmerk omdat we binnen vijf jaar zonder subsidie willen kunnen bestaan. Tot die tijd is onze belangrijkste doelstelling om een unieke ervaring te bieden en de app die we voor ogen hebben helpt daarbij.”

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_APP VERHAAL.indd 47

AUGUSTUS 2013

47

26-7-2013 13:35:36


EB201308_ADVERTENTIES.indd 48

25-7-2013 16:36:29


// / / / / / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / ////////////////////////////

SPECIAL

apps

Let’s MEET maakt ticketingproces mobiel Ticketer Paylogic en M2Mobi hebben de Let’s MEETapp ontwikkeld. Deze whitelabel-app stelt de evenementhouder in staat om rechtstreeks met de bezoekers te communiceren. Ook is het mogelijk om het volledige ticketingproces ‘in-app’ aan te kunnen bieden. DOOR: EDGAR KRUIZE

L

et’s MEET staat voor ‘Mobile Event Experience Tool’, een hoogwaardige, goed werkende app die evenementhouders een volledig pakket biedt. De app werd eerder dit jaar gelanceerd op Eurosonic Noorderslag en stelt festivals, venues, sportevenementen en beurzen in staat om tegen relatief lage kosten een app in te kunnen zetten met een eigen look & feel. Hierop is alle voor de gebruiker relevante informatie te vinden, zoals evenementinformatie, een live event map en een multifunctioneel eventprogramma. Voor de evenementhouder zijn er binnen de oplossing mogelijkheden tot het promoten van partners en sponsoren beschikbaar, zodat de app tevens ingezet kan worden als verdienmodel. De app heeft als eerste evenementapplicatie in Nederland

de mogelijkheid tot het ‘in-app’ aanschaffen van tickets. Tot grote tevredenheid van evenementhouders. “Door een erg fijne samenwerking met Paylogic hebben we in korte tijd een goede functionele app kunnen realiseren, wat een toevoeging gebleken is voor onze bezoekers van het RTL Viert De Zomer Concert”, aldus Fleur Haen, projectmanager Live Entertainment RTL Nederland.

Waarde toevoegen Jan Willem van der Meer, commercieel directeur Paylogic, stelt dat de ontwikkeling van de app onder meer voortkomt uit

de langdurige relatie die Paylogic met de klanten aangaat, waardoor gezamenlijk met een heel gericht mobiel plan gekomen kan worden. “Apps blijven een flinke kostenpost, waarbij tot voor kort de mogelijkheid tot inapp ticketverkoop er niet was. Ons idee was om ticketing op een goede manier te integreren in een whitelabel-app. Hiermee kunnen wij onze klanten tegen relatief lage kosten laten beschikken over een stabiele eigen app, van hoge kwaliteit. Dat zit in ons DNA, Paylogic is ooit gestart als e-commerceoplossing met exact hetzelfde uitgangspunt. M2Mobi had dezelfde ideeën over hoe een event-app er uit zou moeten zien en zo is de samenwerking geboren.” Van der Meer stelt dat Paylogic heilig gelooft in mobiele apps als enorme kans voor evenementen. “Niet alleen voor festivals en concerten, maar voor beurzen en musea geldt ook dat ze de beleving van hun evenement aantrekkelijker willen maken. De partijen die de app inzetten weten exact wie de app heeft, wie er dus aanwezig is en hoe je voor die personen waarde kan toevoegen. Waarde die men ook richting partners en sponsoren kan inzetten. Een app is in onze ogen dan ook geen kostenpost, maar een verdienmodel. Een kans.”

Band opbouwen Dat laatste beaamt Michiel Munneke, general manager van M2Mobi. “Je bindt mensen niet alleen tijdens, maar ook voor en na het evenement aan je, waardoor een app ook voor sponsors interessant wordt. Waar een web-

DE LET'S MEET-APP COMBINEERT THEMA, MARKETING EN FUNCTIONALITEIT: TIMETABLES, PLATTEGROND, INFORMATIE, TICKETSALE; ALLES IS SAMENGEVOEGD IN ÉÉN APP.

site doorgaans niet dagelijks bezocht wordt, staat een app op een mobiele telefoon, met alle mogelijkheden van dien. Een app kun je dan ook zien als een vertrouwensband met de bezoeker. Ze kiezen er bewust voor om jouw app op de telefoon te plaatsen. Er ontstaat een band, die vanaf de ‘in-app’ aanschaf van de tickets tot na het evenement voortduurt. De app die we hebben ontwikkeld met Paylogic, heeft alle mogelijkheden in zich om die band verder uit te bouwen. Waarbij wij er voor optimale stabiliteit en gebruikersgemak voor gekozen hebben om deze app als ‘native’ app te ontwikkelen. Zodat alle belangrijke informatie beschikbaar blijft, ook op de momenten dat er op het evenement even een minder goede internetdekking is. Een app is een interactief medium. Als evenementhouder moet je dus goed nadenken wat je er mee wil, hetgeen wij ook altijd heel duidelijk communiceren. Is die vertaalslag gemaakt, dan zijn de mogelijkheden eindeloos en wij denken graag mee over de creatieve toepassingen. De Let’s MEET-app is naargelang de wensen van de evenementhouder volledig op maat in te zetten en door te ontwikkelen. Hierdoor kunnen creatieve oplossingen volledig op maat gemaakt worden en kan de app zich zonder probleem meten met andere apps op de markt.” ◾

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_PAYLOGIC.indd 49

AUGUSTUS 2013

49

26-7-2013 13:23:44


Maak in 3 stappen jouw gratis mobiele programmaboekje! Via twoppy.com maak je eenvoudig zelf een compleet mobiel programmaboekje inclusief tijdschema, achtergrondinformatie van performers, algemene informatie en interactieve plattegrond(en). Het systeem vereist geen technische kennis en is bovendien volledig gratis te gebruiken!

1

2

3

Meld je event aan op twoppy.com

Voer de informatie in van het event

Publiceer je guide en klaar ben je!

CreĂŤer een twoppy account en krijg direct toegang tot het beheersysteem. Kies een unieke naam voor het event en ga verder met stap twee.

Voer eenvoudig onder andere sessies, performers en algemene info over het evenement in en maak het eventueel interactief met een plattegrond.

Kies zelf je twoppy evenementnaam en je programmaboekje is klaar voor gebruik. Zo hebben bezoekers altijd alle juiste informatie in hun broekzak.

.a. op: twoppy werkt o iPhone, Android

& BlackBerry

www.twoppy.com Social Event Experience

twoppy_AD_210x297_EB_AppSpecial.1 1 EB201308_ADVERTENTIES.indd 50

19-07-2013 16:40:51 25-7-2013 16:36:31


SPECIAL

/ / / / / / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / / //////////////////////////////////

apps

Twoppy helpt iedereen aan een app

Als volwassen evenement of festival kun je tegenwoordig niet meer zonder mobiele app. Maar wat als het budget en bijvoorbeeld de tijdsdruk dit niet toelaten? Dan biedt Twoppy de uitkomst: de dienst die organisatoren in staat stelt hun eigen app te maken. DOOR: THIJS JASKI

H

oe snel kan het gaan. Luttele jaren geleden nog betaalde je als festivalorganisator makkelijk tienduizenden euro's om een fatsoenlijke app te laten ontwerpen. En dan was het nog maar de vraag of de inhoud van de app ten tijde van het evenement actueel was. Bij de minste of geringste afzegging of programmawijziging werden alle app-gebruikers het bos ingestuurd. Jasper van Blerk en Derrick Stomp bezochten vanuit hun eigen ondernemingen diverse seminars en congressen en merkten al in 2009 dat de informatievoorziening ter plekke vaak tekortschoot. Wegens het feit dat het ontwikkelen van een mobiele applicatie (in die tijd) al snel in de tienduizenden euro's liep, bedachten beide heren een concept waarin de organisator middels een CMS-systeem zelf zijn content, timetables, plattegronden en achtergrondinformatie kan invoeren.

Gratis Het leidde tot Twoppy. Een concept waarin de app-omgeving kant en klaar wordt opgeleverd en de gebruiker zelf zijn content kan uploaden. En dat in een paar uurtjes tijd. En ook gratis? Van Blerk: “Ja, we bieden Twoppy in vijf varianten aan. Vanaf een gratis versie, die alle functionaliteiten bevat, tot betaalde varianten waarmee gebruikers de app qua look & feel op hun evenement kunnen aanpassen. De hogere pakketten bieden onder meer pincodebeveiligingen en statistieken over het gebruik van je app.” Twoppy komt voort uit een toenemende vraag uit de markt, zegt Van Blerk. “Waar een app vroeger een nice to have was, is het inmiddels een must have. Maar tegelijkertijd slinken de budgetten, voor zowel popzalen, congressen als festivals. Niet iedereen heeft een zak met geld liggen om een app te laten ontwikkelen. Wij willen wél iedereen de kans geven om een goede app in de markt te zetten.”

In het Freemium-model kiest 10 procent voor een betaalde app. Voordelen hiervan zijn vooral een unieke look & feel: het landingsscherm is met een eigen wallpaper aan te kleden en het gebruik van een huislogo wordt mogelijk. “Maar belangrijkste voor ons is dat we zoveel mogelijk partijen aan een app helpen”, benadrukt Van Blerk. “We raden partijen dan ook aan om te beginnen met een gratis variant en te ervaren wat de voordelen van ons platform zijn.”

breiden met achtergrondinformatie, verwijzingen naar een plattegrond en koppelingen met social media-platformen. Ook kun je als gebruiker op de hoogte worden gehouden van welke andere bezoekers bij een evenement aanwezig zijn. In het geval van een congres kun je de app dan gebruiken om contact te leggen met een andere aanwezige en bijvoorbeeld een afspraak te maken tijdens de netwerkbreak.”

Geen wachttijden

Sinds de start in 2011 heeft Twoppy inmiddels liefst 4.000 evenementen aan een app geholpen. Naast vele kleine festivals zijn toch ook de grote festivals gecharmeerd van Twoppy (o.a. Zwarte Cross en de Bevrijdingsfestivals). Ook onder congressen (o.a. TEDx) dierentuinen en pretparken wordt Twoppy geroemd. Aangezien het een toegankelijk internetplatform is, blijft het gebruik niet beperkt tot Nederland. Inmiddels is eenderde van apps afkomstig van een evenement van over de grens. Twoppy is in totaal liefst 137 verschillende landen gebruikt. Om ook voor evenementenlocaties toegevoegde waarde te bieden, willen Van Berk en zijn partner Stomp in de tweede helft van 2013 deze locaties een licentie aanbieden waarmee ze de betaalde variant onbeperkt kosteloos kunnen aanbieden aan alle evenementen die op hun locatie worden georganiseerd.

Twoppy werkt via een do-it-yourself-concept. Gebruikers maken een account aan en vervolgens kunnen zij via het CMS content toevoegen. “Enorm eenvoudig”, aldus Van Blerk. “Ben je een digibeet? Helemaal niet erg, binnen een paar uurtjes is er een app.” Omdat Twoppy werkt via een webbased systeem, is het niet nodig om weken lang te wachten op goedkeuring van de app via Apple (AppStore) of Google (Play). Van Blerk: “Wanneer de organisator ervoor kiest om de app te publiceren, is de app live. Het betreffende evenement krijgt een URL waarnaar zij vervolgens bezoekers kunnen doorverwijzen.” Dankzij de webbased variant, die overigens op een smartphone volledig als een app aan voelt en functioneert, is het live bijwerken van de data een kwestie van secondes. “En dat biedt weer heel andere voordelen”, aldus Van Berk. “Mocht er iets in je programma veranderen of zijn er andere sprekers dan aangekondigd, dan kun je dit direct aanpassen. Deze data is vervolgens weer uit te

Evenementenhouders

Voor meer informatie of om direct een event app te maken: www.twoppy.com ◾

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_TWOPPY.indd 51

AUGUSTUS 2013

51

7/26/13 4:10 PM


Custom Event Apps Highly customizable

Create a unique and innovative mobile app that ďŹ ts your brand identity. Ask for our integration with live streams, e-wallets and online ticketing

Get full insight into your event

Get advanced user proďŹ ling and statistics

Dynamic sponsor exposure

Increase revenues by offering in-app advertising

Full native apps

Give the audience apps that work smoothly on their devices

Social connect

Maximize the potential of your event by using social media and create a social buzz around your event

Powered by Xaton

Empower The Crowd! E: Info@xaton.com T: 020-404 3982 www.xaton.com More information about the Custom Event App: www.xaton.com/solutions/mobile-event-app

EB201308_ADV MAK Xaton.indd 52

24-7-2013 16:57:40


/ / / / / / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / / ////////////////////////////

SPECIAL

apps

Xaton richt zich op beleving Mobiele app-ontwikkelaar Xaton heeft een heel sterke visie op het gebruik van apps binnen de (live) entertainmentmarkt. Een visie die verder gaat dan het bereiken van evenementbezoekers op de dag van het event zelf en die vooral beleving als insteek heeft. DOOR: EDGAR KRUIZE

'A

ls een evenementenorganisator een app alleen inzet op de dag van zijn festival of concert, is dat een gemiste kans. In het meest ideale scenario is het een communicatiemiddel vanaf het moment dat een potentiële bezoeker zich begint te oriënteren, tot de dagen na het evenement als die bezoeker thuis aan het nagenieten is”, aldus Paul Arkenbout, business development director bij Xaton. “Wij noemen het zelf de ‘user journey’. Natuurlijk is het niet heel voor de hand liggend dat men direct al de oriëntatiefase ingaat via een app. Die fase wordt veelal ondersteund met een goede website. Op het moment dat de keuze ‘ik ga’ is gemaakt, begint de voorpret voor een bezoeker. Die voorpret kan over langere periode gedoseerd vastgehouden worden door via de app al dan niet exclusieve content los te laten tot op de dag van het evenement zelf. De ‘user journey’ kan dus van begin tot eind door een app ondersteund worden en zelfs al ingezet worden om de gebruiker te verleiden een ticket voor een volgende editie aan te schaffen.”

Livestreams Binnen de (live)entertainmentmarkt heeft Arkenbout gezien dat veel faciliterende partijen ‘een appje erbij’ aanbieden. “Waardoor een organisator die niet sterk in zijn schoenen staat, meerdere appjes heeft die

allen slechts een deel van het totaalplaatje invullen. Dat is niet hoe Xaton werkt. We ontwikkelen juist met het volledige traject in het achterhoofd en denken actief na over de gebruikers. Dat zijn niet alleen bezoekers. Middels een app kunnen bijvoorbeeld ook thuisblijvers de evenementbeleving meekrijgen. Of deze kan dienstverlenend zijn richting optredende artiesten of medewerkers.” Het binden van het thuisfront kan bijvoorbeeld door het aanbieden van mobiele streams. Xaton heeft daar ervaring mee. Voor Ziggo heeft het bedrijf de Ziggo

TV-app ontwikkeld, waarmee het optreden van Bløf in de ZiggoDome werd gestreamd voor mensen die daar niet bij konden zijn. “Het blijft natuurlijk altijd een rechtenkwestie in hoeverre het mogelijk is, maar de techniek is er. Dat werkt tweeledig. Een bezoeker zit bijvoorbeeld op een evenement bij een bepaald podium en kijkt via de app wat er gelijktijdig op een ander podium gebeurt. Of een thuisblijver kijkt via de app mee. Een andere mogelijkheid is om mobiele video’s die een vriendenclubje maakt via de app beschikbaar te maken voor vrienden die niet aanwezig konden zijn.”

Effectieve inzet Arkenbout erkent dat die mogelijkheden door evenementhouders absoluut nog niet volledig worden benut. “Maar dat filmen door bezoekers gebeurt toch wel, waarna het ook zijn weg wel vindt. Dan kan je er voor kiezen om het dan tenminste nog in eigen hand en binnen de eigen evenementbeleving te houden.” Xaton is met het oog op de ontwikkelingen en mogelijkheden dan ook net zo goed consultant als mobiele app-ontwikkelaar. “Wij hebben bouwblokken klaar staan, waarbij we ieder evenement van een passende app kunnen voorzien en waarbij de mogelijkheden tot uitbreiding op maat, het toevoegen van sponsorinformatie of livestreams allemaal mogelijk is. Momenteel zijn we bezig met de implementatie van een ‘e-wallet’ in een app. In dit geval voor een supermarktketen, maar uiteindelijk kan dit ook in de evenementenbranche worden ingezet als manier om op een evenement te betalen. Natuurlijk betekent het dat als je van de standaardfunctionaliteiten afwijkt, het kostenplaatje hoger wordt. Echter, er zijn genoeg manieren om een app rendabel te maken. Indien je het effectief inzet, als je goed kijkt naar de sociale context van je evenement en op basis van de kennis die je van de gebruikers hebt een verdienmodel opzet, hoeft een app geen kostenpost te zijn en kan het zelfs veel opleveren.” ◾

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_XATON.indd 53

AUGUSTUS 2013

53

26-7-2013 12:20:47


Apps voor onder andere: Events, Festivals, Artiesten, Beurzen, Congressen, Horeca, Media, Musici

Platform apps Native iOS en Android App Volledig CMS Binnen 3 weken live Lage investering

Maatwerk Apps iOS Android Windows phone HTML 5

Branded games Apps ter versterking van uw merknaam

Responsive Webdesign EĂŠn website voor elk device Multiplatform

GeĂŻnteresseerd? Bel ons voor het plannen van een persoonlijk gesprek.

020 - 80 80 472 EB201308_ADVERTENTIES.indd 54

E: T: W:

info@lindenmobile.com +31 20 8080 472 www.lindenmobile.com

25-7-2013 16:36:37


SPECIAL

/ / / / / / / / / / // / / / / / / / / / / / / / / / / / / / //////////////////////////////////

apps

Linden Mobile denkt vanuit de klant Het jonge Amsterdamse bedrijf Linden Mobile is van alle app-markten thuis en biedt zowel maatwerk als instapoplossingen. “Linden Mobile denkt vanuit de klant”, vertelt directeur Gerbert Jan Valk. “We zijn betrokken bij het hele ontwikkelproces en kunnen snel en makkelijk inspelen op de behoeften van onze klanten.” DOOR: ARNOLD LE FÈBRE

L

inden Mobile is in december 2012 opgericht door Gerbert Jan Valk, die eerder onder meer commercieel directeur was van ict-bedrijf PeakIT. Verder is hij medeorganisator van het Nederlandse app-platform Appril, dat jaarlijks een app-festival organiseert. “Ik merkte vanuit de markt een toenemende vraag naar zakelijke apps, terwijl er op dit vlak weinig aanbieders zijn. Vanuit die gedachte is Linden Mobile ontstaan”, vertelt Valk. “Wij leveren zakelijke applicatieoplossingen, ongeacht platform, device of interface, aan diverse organisaties in Nederland en daarbuiten.” Linden Mobile voorziet in het complete ontwikkeltraject van een app. “Het is een relatief nieuwe markt en je merkt dat veel bedrijven een development-achtergrond hebben. Wij benaderen het anders en creëren een zakelijke app (en site) vooral vanuit een sales- en marketingoogpunt. Wij zijn betrokken bij de hele cyclus, van het bedenken van het concept, de strategie en de ontwikkeling, tot de pr-campagne, beheer en de nazorg.”

Linden Mobile App Platform Linden Mobile biedt zowel maatwerk als instapoplossingen. “Veel bedrijven willen wel een app omdat ze graag meewillen gaan met nieuwe ontwikkelingen. Ze staan er vaak echter niet bij stil wat hun uiteindelijke doel met de app is en of de kosten opwegen tegen de baten. Soms volstaat bijvoorbeeld ook een goede mobiele site. Om hen op een laagdrempelige manier van dienst te kunnen zijn, hebben wij het Linden Mobile App Platform ontwikkeld. Zo kunnen we snel een app voor de klant bouwen. Men denkt soms dat een app net zo snel en goedkoop is te maken als een

site, maar onderschat dat er veel meer bij komt kijken. Je moet bijvoorbeeld varianten maken voor de iPad, de iPhone en het Android-besturingssysteem.”

Evenementen Linden Mobile zette apps in de markt voor onder meer Hogeschool InHolland, de AVRO en de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten, maar heeft daarnaast ook diverse festivals en artiesten in zijn klantenbestand. Zo maakte het Amsterdamse bedrijf speciale evenementen-apps voor bijvoorbeeld het hiphopfestival Appelsap en het Grachtenfestival. “Dergelijke apps zijn onmisbare tools voor organisatoren die hun bezoekers graag willen ondersteunen”, aldus Valk. “Onze festival-apps bevatten onder meer informatie over de optredende artiesten, links naar iTunes en Spotify en opties om foto’s te uploaden. Verder is het mogelijk om kaartjes te bestellen en is er een chat- en Twitter-functionaliteit. Organisaties kunnen de gebruikers desgewenst pushberichten sturen, zodat zij direct op de hoogte zijn van bijvoorbeeld wijzigingen in het blokkenschema, en hebben de beschik-

king over uitgebreide rapportages over het gebruik van de app. Je kunt al een appcontract afsluiten voor drie maanden – gedurende deze periode verzorgen wij het beheer en de hosting. Op deze manier kun je als festival op een makkelijke manier je bezoekers een hoogstaande app bieden.” Valk: “En wil je als bedrijf echt opvallen bij de doelgroep, dan lanceer je een branded game. Dankzij onze samenwerking met Luna Games hebben we een breed scala aan games tot onze beschikking, die snel te rebranden zijn voor een relatief laag bedrag en voor elk gewenst platform.”

Toekomst De toekomst ziet er zonnig uit voor Linden Mobile. Het Amsterdamse bedrijf heeft al een kantoor in Düsseldorf en onderzoekt de mogelijkheden om vaste voet aan de grond te krijgen in Zweden “We zijn voortdurend bezig om onze product range uit te breiden” vertelt directeur Gerbert Jan Valk. “Hoe Linden Mobile er over drie jaar uitziet? Ik ga ervanuit dat we dan zijn uitgegroeid tot een stabiele, belangrijke speler in de app-markt waar niemand omheen kan!” ◾

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_LINDEN MOBILE.indd 55

AUGUSTUS 2013

55

26-7-2013 12:58:18


»

Mysteryland » DATUM: 24 AUGUSTUS » LOCATIE: TERREIN VOORMALIGE FLORIADE, HAARLEMMERMEER, AMSTERDAM » EDITIE: 20 » AANTAL PODIA: 14-18 » ACTS: 143 » CAPACITEIT: 60.000 » ORGANISATIE: ID&T » TICKETER: PAYLOGIC

Het voormalige Floriadeterrein in Haarlemmermeer vormt het decor van het grootste dancefestival van Nederland. Tijdens Mysteryland geven ongeveer 150 artiesten acte de présence. Tot de headliners behoren dit jaar Steve Aoki, Steve Angello, Porter Robinson, Fake Blood, Fedde Le Grand en Joris Voorn. Bijzonder is de Totem Stage, waar ‘culturen elkaar ontmoeten’ en live deephouse, jazz en hiphop wordt vermengd met onder meer booty, carribean, cumbia en Chileense pop. Daarnaast is er ruimte voor kunst en theater en worden er workshops en lezingen georganiseerd. De eerste editie van Mysteryland werd in 1993 georganiseerd op het Midland Circuit in Lelystad. Na een aanvankelijk roerige start en de nodige financiële problemen, vond het festival in 2003 een vaste locatie op het voormalige Floriade-terrein in Vijfhuizen. Dit had direct gevolgen voor het aantal bezoekers. Werd Mysteryland in 2002 bezocht door 20.000 mensen, een jaar later was dit aantal verdubbeld. Anno 2013 reizen jaarlijks ruim 60.000 danceliefhebbers af naar Amsterdam. Overigens kreeg de Mysteryland-organisatie in 2012 de zogenoemde Industry Green certificering (2 sterren) voor zijn duurzame inzet en betrokkenheid. Deze certificering is ontwikkeld door Julie’s Bicycle, een organisatie die zich inzet om evenementen te helpen verduurzamen. Kaartjes kosten 69,75 (exclusief reserveringkosten), de minimum leeftijd bedraagt 18 jaar.

A Campingflight to Lowlands » DATUM: 16, 17 EN 18 AUGUSTUS » LOCATIE: EVENEMENTENTERREIN WALIBI HOLLAND » EDITIE: 21 » AANTAL PODIA: 12 » ACTS: 200+ » CAPACITEIT: 55.000 » ORGANISATIE: MOJO CONCERTS » TICKETER: MOJO CONCERTS 56

WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_PREVIEWS FESTIVALS.indd 56

Behoeft Lowlands (of A Campingflight to Lowlands Paradise, zoals het festival voluit heet) nog enige introductie? Sinds het festival in 1993 werd gelanceerd, is het onverminderd populair. Op het programma van de 21ste editie staan onder anderen Editors, Alabama Shakes, Franz Ferdinand, James Blake, Nick Cave and The Bad Seeds, Kendrick Lamar, Nine Inch Nails, Seasick Steve, Slayer en Tame Impala. Traditiegetrouw wordt er tijdens het festival ook ruim aandacht besteed aan duurzaamheid, literatuur, politiek en wetenschap. In 2012 waren de Lowlands-optredens niet alleen op tv, maar ook via videodienst YouTube te bekijken. Iets dat dit jaar wederom mogelijk is. Lowlands experimenteert tevens met RFID-chips in de polsbandjes. Bezoekers kunnen op vrijwillige basis een extra polsbandje aanvragen bij sponsor Nedap, waarmee ze kunnen inchecken tijdens concerten en deze data bijvoorbeeld kunnen delen op sociale media.

Magneet Festival » DATUM: 23 AUGUSTUS TOT EN MET 15 SEPTEMBER » LOCATIE: OOSTPUNT, AMSTERDAM » EDITIE: 3 » AANTAL PODIA: WISSELEND » ACTS: 200+ » CAPACITEIT: 22000 » ORGANISATIE: STICHTING MAGNEETBAR » TICKETER: PAYLOGIC

Ooit begonnen als onderdeel van Lowlands is het Magneet Festival inmiddels toe aan zijn derde editie. Magneet Festival is een evenement waarbij bezoekers zelf creatieve ideeën kunnen indienen en daarmee het festival vorm en inhoud geven. ‘No spectators, only participators’, aldus de organisatie. Magneet Festival wil een verbinding leggen tussen bestaande festivaltradities en hedendaagse trends en middelen (crowdsourcing, co-creatie en online delen). Decor vormt een zandvlakte langs de ring A10,

AUGUSTUS 2013

26-7-2013 11:05:53


Cultura Nova

Festival

» DATUM: 23 AUGUSTUS TOT EN MET 1 SEPTEMBER » LOCATIE: HEERLEN EN OMGEVING » EDITIE: 23 » AANTAL PODIA: 18+ » ACTS: 120+ » CAPACITEIT: 30-10.000 (VERSCHILT PER SHOW) » ORGANISATIE: STICHTING CULTURA NOVA

zondag 1 september vinden ruim 150 activiteiten en presentaties plaats in Heerlen en omgeving, veelal in de buitenlucht. Met onder anderen Beans and Fatback en Eins, Zwei Parallel Cinema.

» TICKETER: PARKSTAD LIMBURG THEATERS

Het jaarlijkse festival Cultura Nova biedt theater, film, muziek, dans en beeldende kunst. Van vrijdag 23 augustus tot en met

Strandfestival ZAND » DATUM: 24 AUGUSTUS » LOCATIE: ALMEERDERSTRAND, ALMERE » EDITIE: 11 » AANTAL PODIA: 1 » ACTS: 8 » CAPACITEIT: 35000 » ORGANISATIE: TRIBE COMPANY » TICKETER: PAYLOGIC

en op het programma staan dit jaar Nielson, Acda en de Munnik, The Originals, Guus Meeuwis, BLØF, JURK!, Gers Pardoel en Racoon. ZAND is verder vermaard vanwege de Mega BBQ die op het strand plaatsvindt.

Sinds 2008 is Strandfestival ZAND een terugkerend popfestival op het strand bij Almere. Het festival richt zich op Nederlandse en Nederlandstalige artiesten

Huntenpop » DATUM: 23 EN 24 AUGUSTUS » LOCATIE: DRU PARK, ULFT » EDITIE: 24 » AANTAL PODIA: 6 » ACTS: 30 » CAPACITEIT: 20.000 » ORGANISATIE: STICHTING HUNTENPOP BELANGEN

georganiseerd. De organisatie programmeert zowel bekende namen als aanstormend talent. Tot de publiekstrekkers behoren dit jaar Guano Apes, Ilse DeLange, BLØF en Kensington.

» TICKETER: STICHTING HUNTENPOP

Het Dru Park in de Achterhoekse plaats Ulft vormt het decor van het tweedaagse Huntenpop Festival, dat al sinds 1989 wordt

ADVERTENTIE

muntjesfabriek.nl

www. polsbandjes fabriek.nl

polsbandjesfabriek.nl

www. polsbandjes fabriek.nl

waar bezoekers tussen 23 augustus en 15 september elke vrijdag, zaterdag en zondag kunnen genieten van muziek, theater, beeldende kunst en installaties. De winnaars van het Amsterdams Studenten Festival krijgen op vrijdag 30 augustus een eigen podium. Verder is het festival gastheer voor Shoeless (31 augustus), Wilde Renate (7 september) en Magneet Electric (14 september).

VOORBEELD BANDJE

IDReaders.nl TEL: 0800-1234567 WWW.ENTERTAINMENTBUSINESS.NL

EB201308_PREVIEWS FESTIVALS.indd 57

NDJE

VOORBEELD BA

AUGUSTUS 2013

57

26-7-2013 11:06:08

EB LIVE / 2013, 08 - Augustus  

EB Live is de toonaangevende publicatie op het gebied van live-entertainment.