Page 1

La revista dels nens i de les nenes de Sant Cugat

Nยบ8 desembre 2012


QUÈ TENIM?

02

La notícia: Per Nadal, Pastorets

3

El conte: conte de Nadal

4

Per què... hem de racionar l'ús de les noves tecnologies?

6

Passem l'estona

8

No és gens difícil! Pinyes nadalenques

10

La meva escola... està molt lluny

12

Has navegat per santcugatonline?

14

Has llegit La noche estrellada?

15

Fem plans!

16

EL GAT PUNT CAT ADREÇA: carrer Dolors Bigas, 10-14 local 7, 08173 Sant Cugat del Vallès TEL: 935 896 713 CORREU ELECTRÒNIC: elgat@elgat.cat www.elgat.cat DISSENY GRÀFIC: equip el gat EQUIP COMERCIAL : equip el gat CORREU ELECTRÒNIC:comercial@elgat.cat TEL MÒBIL: 678837550 DIPÒSIT LEGAL: B. 12067-2012

Queda prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta publicació sense previ permís per escrit.

Nom: Gat Sant Cugat

Per anunciar-te demana informació a: elgat@elgat.cat


LA NOTÍCIA: Per Nadal, Pastorets Durant el temps de Nadal els nens són els protagonistes. Estan de vacances i és un bon moment per anar a veure els Pastorets. Aquestes representacions teatrals populars, van ser ideades per explicar el naixement del Messies als creients. La tradició i l'arrelament dels Pastorets els ha convertit en un clàssic del teatre català. El primer text data segle XV i des de llavors, cada Nadal, els Pastorets es tornen a representar als teatres catalans.

La versió més representada són 'Els Pastorets o L'Adveniment de l'Infant Jesús' de Josep M. Folch i Torres (1916). Els protagonistes són el Rovelló i el Lluquet, dos pastorets que hauran d'evitar la maldat dels dimonis de Llucifer, en una història ambientada en l'època de la Verge Maria i el naixement del seu fill, el nen Jesús. A Sant Cugat podem veure Els Pastorets a La Floresta, gràcies al Grup de Pastorets; a Mira-sol, gràcies a l'entitat Mira-sol teatre; i, des de l'any passat, al centre de Sant Cugat, a Can Ninot, gràcies a la companyia Tian Cusidó. Esperem que tots els nens puguin gaudir, per Nadal, d'espectacles tan atractius i vigents com Els Pastorets, que podrem veure als teatres de la nostra ciutat. I si algú us diu que no li han portat res per Nadal, doneu-li algun dels vostres regals. Segur que els Reis Mags (o el Pare Noel o el Tió) van molt atabalats i no s'han adonat de l'error. Molt Bon Nadal! FOTOGRAFIA DE FONS: Els pastoretes de Berga

03


04

EL CONTE:


05

TEXT: Maria Rosa Castelló

IL·LUSTRACIÓ: Inés Luna i Helena Fleck


06

Per què ... ... hem de racionar l'ús de les noves tecnologies? El nous entreteniments informàtics audiovisuals són, en general, activitats distretes i el seu bon ús és positiu. Però l'abús i el mal ús d'aquests jocs pot provocar algunes patologies.

La Wii permet jugar a uns quants amics o membres de la família a la vegada, evitant l'aïllament que faciliten d'altres jocs informàtics. A més a més es fa exercici. Els jocs d'ordinador familiaritzen i afavoreixen la destresa amb el teclat i el ratolí, però dedicar-los massa temps pot ser perjudicial per la salut:

Més Natural Psg. Francesc Macià, 71 Coll Favà Tel. 93 590 73 73

La Wiitis Es presenta per jugar durant hores amb la wii, ja que el jugador reprodueix de manera continuada, els moviments que es fan en alguns esports ( tenis, golf...). Això li pot provocar una tendinitis que es manifesta per dolor a l'esquena i al colze (epicondilitis o colze del tenista).

La síndrome de la pantalla o de l'ull sec Apareix en els nois i noies que estan moltes hores atents a la pantalla de l'ordinador, dels videojocs o del mòbil. La concentració i atenció a la pantalla fa que disminueixi la freqüència del parpelleig i que la llàgrima humidifiqui de manera deficient l'ull.

10% en cosmètica natural 5% en fitoteràpia

Eva Mª Barlabé i Vilanova Advocada

portant la revista el gat

Parafarmàcia i dietètica parafarmacia.mesnatural@gmail.com

DRET CIVIL, DRET DE FAMÍLIA I RESPONSABILITAT CIVIL c. París, 206 3er 1a, Barcelona Tel. 93 530 59 30 ebarlabe@icab.cat

FEM LA TEVA LLAR A d'arquitectes

Habitatges Unifamiliars. Reformes d'habitatges per posar a la venta o lloguer i per adapta-los a noves situacions. Cèdules d'habitabilitat.

www.adarquitectes.com buenaventura@coac.net tel/fax: 93 589 67 13 c/ Dolors Bigas, 10 local, Sant Cugat

Dra. Marina Ruth Fabianelli ODONTOPEDIATRÍA

Av Can Vellet Nº 40 y Plza Rabassaires Nº2 Local 8 Sant Cugat del Vallès

Urgències 24 Hs Tel: 93 51 77 620 Mvl.:607885864


07 Escoltar musica és una de les activitats preferides dels adolescents i joves; gràcies a les noves tecnologies, tipus Mp3, disposen de tota la musica a baix preu i la poden escoltar en qualsevol lloc i a qualsevol hora. Però el mal ús dels reproductors, pot fer aparèixer patologia. Els telèfons tipus smartphone, ofereixen un ventall d'aplicacions molt gran i interessants, però l'abús i la dependència poden provocar patologia: Hipoacusia La utilització durant moltes hores al dia, d'aquests aparells a un volum superior als 80 decibels, està provocant un augment dels problemes d'audició en adolescents i joves. Les avantatges que comporta el telèfon mòbil, que no es un joc però es juga amb ell, son innumerables. Al nostre país els nens tenen el seu primer mòbil als 10 anys.

Nomofobia Es la sensació de por i ansietat que presenten algunes persones, quan s'adonen que han sortit de casa sense el mòbil. Si no es vigila el mal ús del mòbil, els nens i nenes poden caure en una nomofòbia (“ nomobilfòbia”).

COROMINAS CENTRE

MÈDIC

PEDIATRIA · Pneumologia infantil · Dermatologia · Otorrinolaringologia Castellví, 27-29 baixos Sant Cugat Tel. 93 674 72 16 - 699 957 369

Centre de diagnòstic i tractament

Reeducacions individualitzades

Especialitzats en: Dislèxia TDAH - dèficit d'atenció/ hiperactivitat Rambla del Celler, 119-121 (passatge) local 14 935896384 - www.reeduca.org

Josep Gaspà i Martí Pediatre i avi


Passem l'estona...

08

Uneix les lletres seguint l'abecedari. Què t'ha sortit?

ELS DIBUIXOS SÓN PISTES PER LA SOPA DE LLETRES!

C

Q

E

27

29

30

18

W

G Z H

14

16

15

I

Y

M

L

K

J

Uneix els nombres des de l'1 fins el 30 i descobriràs el dibuix amagat. I si i en saps de 3 en 3... SORPRESA!

17

13

X

O N

28

12

F

U

P

20 19

26

D

V

24

25

11

S

R 22 21

23

B A

T

59 56

53 51

49 46

3

8 10

9

1

4

7 6

2

3

5

LABERINT: ajuda als 3 reis a seguir l'estrella d'orient.

9 18

1

6 12 15

32 26 29

43 41 38

23 21

35

SUDOKU: Omple les caselles buides, però: - En cada fila i en cada columna no hi pot haver repetit cap número. - En cada regió de 4 o 6 caselles, segons el nivell, tampoc pots repetir cap número. Trobaràs les solucions al final de la revista.

3 1

2 4 1

1 4 2


09

SOPA DE LLETRES: Busca 8 paraules relacionades amb el mes de desembre i el Nadal.

Una mica més difícil

5 1 2

4

2 5 6 5 6 1 3 1 2 3 2 5 1 4 3

X

I

Q

T

E

G

N

E

U

U

S

P

U

A

V

L

O

R

A

N

T

W

E

B

I

C

G

D

R

H

K

R

P

O

J

L

U

K

B

M

D

E

S

E

M

B

R

E

R

H

J

I

N

P

R

V

Q

A

E

I

F

S

I

D

E

X

U

E

S

V

B

A

L

Z

B

A

R

B

A

E

A

S

X

E

F

T

I

O

J

R

C

D

I

H

N

O

L

L

N

N

M

U

T

E

R

T

C

A

D

R

I

F

V

K

U

E

T

I

U

D

M

D

R

I

U

G

O

F

H

O

A

T

G

L

E

M

P

A

E

R


10

No és gens difícil! Pinyes nadalenques S'acosta el Nadal i hem de començar a guarnir la casa! Fes una excursioneta i recull unes quantes pinyes, ja veuràs que poden ser moooooolt nadalenques! Ja les tens? Ara has d'anar a buscar pintura en esprai! Ja la tens? Doncs posa les pinyes sobre un paper de diari i pinta-les com més t'agradi, platejades, daurades, blanques...

Pots donar-los diferents acabats, per exemple: Brillant: afegeix purpurina per sobre la pintura una mica abans que s'assequi.

Llibreria-papereria. Premsa.

articles de festa c/Gorina,5 (costat 4 Cantons) 936753304

Rambla del Celler, 97 08172 Sant Cugat del Vallès Telèfon/fax: 936740885


11

Nevat: aplica amb un pinzell una capa fineta de cola blanca i després hi poses una mica de farina per sobre.

Recorda tot el que necessites: · pinyes · paper de diari · pintura en esprai Per l'efecte brillant: · purpurina Per l'efecte nevat: · cola blanca · pinzell · farina

Un cop seques, si hi lligues un cordill poden servir com a boles per l'arbre, i si en poses 4 o 5 en una safata tindràs un centre de taula molt original! Envia alguna foto de les teves pinyes nadalenques a elgat@elgat.cat Així veurem que bé que t'han quedat! Vols anunciar-te? demana informació a: elgat@elgat.cat LOTs DE NADAL al teu gust AMB PRODUCTES ARTESANS

C/ Castellví, 25 - Sant Cugat

935 89 35 74


12

La meva escola... ...està molt lluny Madagascar és una illa preciosa que està al sud est d'Àfrica, molt lluny de casa nostra. En avió tardaríem més de 10 hores per arribar!

Allà es viu molt diferent d'aquí. Les ciutats estan molt poblades, però no tenen gaires escoles, perquè disposen de pocs diners per construir-les i per mantenir-les en funcionament.

A les aules hi ha moltíssims nens, uns 60 per un sol professor. Aquests mestres tenen pocs recursos a l'hora d'impartir les seves classes, per la massificació i pel desconeixement, a més l'accés a la televisió, als ordinadors i a internet és molt difícil. Tot això fa que el sistema educatiu tingui mancances importants.

És per això que, YAMUNA, una ONGD que fa temps que treballa allà, va decidir crear una escola de reforç i d'esports al poblet de Vontovorona.

Avui la protagonista és:

l'escola de Yamuna a Madagascar Per ser l'escola protagonista envia les teves experiències, festes i actes interessants a elgat@elgat.cat


13

D'acord amb les autoritats del país, del poble i del director de l'escola existent, han construït les aules de reforç i planificat el seu ensenyament. En aquestes aules es reforcen els estudis oficials, fent classes de llengua, Els nens i nenes assisteixen malgaix i francès, i matemàtiques. També hi ha a les aules de reforç abans tallers de teatre, de dansa i o després d'anar a l'escola, ja que allà uns alumnes van es practica l'esport. a l'escola al matí i uns altres a la tarda. De moment poden acollir 150 nens, però esperen que el proper curs en siguin més. També estan treballant per poder donar un àpat als alumnes, que segurament serà l'únic del dia per molts Els sistema d'ensenyament d'ells. que s'utilitza en aquesta A la web de Yamuna escola de YAMUNA és més trobareu més informació semblant al nostre, sobre aquest projecte i aprenent de forma amena i molts altres que estan participativa, a través de portant a terme. contes i cançons populars de Madagascar. www.yamuna.org i el mes vinent no et perdis la

Llar d'infants Els Elefants Espai obert a totes les escoles


Has navegat per...

14

http://www.santcugatonline.com Sant Cugat Online és l'aparador virtual del petit comerç tradicional, el botiguer de tota la vida, els autònoms i petits emprenedors. Aquest portal permet vendre productes i serveis les 24 hores i donar-los a conèixer no només a Sant Cugat, sinó a tota Catalunya, atraient clients i audiència i ajudant, per tant, tots els seus clients. Sant Cugat Online és un projecte d'emprenedoria social, portat a terme amb esforç, imaginació i sobretot entusiasme, per un equip emprenedor santcugatenc. Ara ja pots fer les teves compres als comerços santcugatencs sense moure't de casa! Correu Electrònic: info@santcugatonline.com

r com disf rutar del teu nadó?

sabe a i r a

rad

T'ag

Telèfon: 683 17 27 47

Li costa seguir el ritme escolar? ue li costa llegir i escriure? q s e ens

Creus que no parl é? a b

P Vols millorar la comunicació amb els teus fills o les teves filles? Servei de:

Psicologia i Logopèdia consulta mèdica Doctor Corominas

- Servei de Neuropsicologia - Servei de Psicologia d'infants, joves i adults - Servei de Logopèdia - Servei d' Atenció Primarenca Castellví, 27-29 baixos Tel. 93 674 72 16

Sant Cugat 5894jcc@gmail.com


Has llegit ... LA NOCHE ESTRELLADA Autor: Jimmy Liao Cadiz: Barbara Fiore, 2009 Recomanat a partir de 7 anys Has pensat mai que t'agradaria fugir, viatjar molt lluny, descobrir coses meravelloses i trobar un amic o amiga que t'acompanyés en aquesta aventura? Estàs davant un llibre màgic; cada il·lustració i cada pàgina et permetrà perdre't en un món inspirat en el famós quadre de Van Gogh La nit estelada. És una bonica historia d'amistat, de la necessitat de trobar a algú que t'entengui i et doni allò que necessites. A vegades, aquesta amistat sorgeix dels moments més difícils. Un llibre per a petits grans somiadors, i per a grans que no volen deixar anar els somnis d'infantesa.

Secció gentilesa de:

BIBLIOTEQUES DE SANT CUGAT Aquest mes, a les biblioteques tenim: www.santcugat.cat/biblioteques

Del 4 al 30 de desembre: Exposició: Col·lectiva fotogràfica Realitzada pel grup de fotografia del CMSC Localització: Biblioteca Central Gabriel Ferrater

Solucions SUDOKU i SOPA DE LLETRES pàgines 8 i 9.

3 2 1 4

4 1 2 3

2 4 3 1

1 3

4 2

4 5 6 1 3 2

3 1 4 2 6 5

6 2 3 5 4 1

5 3 2 6 1 4

1 6 5 4 2 3

2 4 1 3 5 6

X

I

T

E

G

N

U

U

S

P

U

A

V

L

O

R

A

N

T

W

E

B

I

C

G

D

R

H M

K

Q

E

R

P

O

J

L

U

K

B

D

E

S

E

M

B

R

E

R

J

I

N

P

R

V

Q

A

E

I

F

S

I

D

E

X

U

E

S

V

B

A

L

Z

B

A

R

B

A

E

A

T

H

S

X

E

F

I

O

J

R

C

D

I

H

N

O

L

L

N

N

M

U

T

E

R

T

C

A

D

R

I

F

V

K

U

E

T

I

U

D

M

D

R

I

U

G

O

F

H

O

Nom:

A

T

G

L

E

M

P

A

E

R

Gat Sant Cugat

15


Fem dijous 6 Artistes de la xocolata familiar

Hora: 13:00 h Lloc: museu de la xocolata (BCN) 3-12anys + adults

6,95€

www.museuxocolata.cat

932687878

diumenge 9 Joc pistes. Agafa la maleta

Hora: 12:30 Lloc:Museu marítim (BCN) familiar 4/6,5€

reserves.mmaritim@diba.cat

933429920

Artistes de la xocolata Hora: 13:00 h Lloc: museu de la xocolata (BCN)

4-12anys 6,95€

www.museuxocolata.cat

932687878

dimecres 12 Contes matemàtics Hora: 18:00 h Lloc: Biblioteca Mira-sol gratuït familiar

dijous 13 Contes d'animals d'Àfrica, Àsia i Sud-amèrica Hora: 17:30h Lloc: Biblioteca Vall d'Or familiar gratuït Valldoreix

dissabte 15 Granotes, gripaus i altres trifulgues Hora: 12:00 h Lloc:Biblioteca Central Gabriel Ferrater

gratuït familiar Fira de Nadal Artesans amb tallers infantils Hora: 10:00-14:00 Lloc:plaça Casal de Cultura familiar Valldoreix L'Ot del Paperot i el seu arxiu

Hora: 12 h Lloc: Museu claustre del Monestir +3anys 2€

Places limitades 935896366 educaciomuseu@santcugat.cat

Contes i àlbums d'hivern i de Nadal Hora: 12:00 h Lloc: Pati de Llibres familiar gratuït 935831722

Més informació a la plataforma municipal Uaal·la! www.uaala.santcugat.cat

plans!

El Superbarber de Sevilla Hora: 12:00 h Lloc: Auditori de Cornellà www.liceubarcelona.cat +8 anys 12€ 934859913 Un conte de Nadal

Hora: 18:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

info@canninot.cat

626598921

diumenge 16 Truita d'estels Hora: 12h Lloc:Casa de Cultura +3anys 3€

entradesxccp@santcugat.cat www.casadecultura.santcugat.cat

Fira de Nadal Artesans amb xocolatada i tallers Hora: 10:00-14:00 Lloc:plaça Casal de Cultura familiar Valldoreix Un conte de Nadal

Hora: 12:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

Hora: 12:00 Lloc:Can Ninot info@canninot.cat familiar 7€ 626598921 Els Pastorets Hora: 19:00 h Lloc:Sala UREF La Floresta Pg La Floresta, 24 adults 5€ familiar nens gratis 936747833

dilluns 24 Artistes de la xocolata Hora: 16:00 h Lloc: museu de la xocolata (BCN)

4-12anys 6,95€

626598921

Lloc: museu de la xocolata (BCN) www.museuxocolata.cat

932687878

dimecres 19 Els pastorets Hora: 19h Lloc:Casal Mira-sol fam. gratuït

diumenge 23 Els Pastorets de Sant Cugat

info@canninot.cat

El Superbarber de Sevilla Hora: 12:00 h Lloc: Auditori de Cornellà www.liceubarcelona.cat +8 anys 12€ 934859913 Artistes de la xocolata Hora: 13:00 h 4-12anys 6,95€

Els Pastorets de Sant Cugat

Hora: 18:00 Lloc:Can Ninot info@canninot.cat familiar 7€ 626598921 Els Pastorets Hora: 19:00 h Lloc:Sala UREF La Floresta Pg La Floresta, 24 adults 5€ familiar nens gratis 936747833

Places limitades entradesxccp@santcugat.cat

dissabte 22 El meu petit campanar Hora: 11:30 h Lloc: Museu del Monestir Places limitades 935896366 +3anys 2€ educaciomuseu@santcugat.cat Pintar amb xocolata Hora: 11:00 h Lloc: museu de la xocolata (BCN) www.museuxocolata.cat

0-3 anys 20 € 932687878 titelles teatre música contes taller cinema

932687878

dimecres 26 Els pastorets Hora: 19h Lloc:Casal Mira-sol fam. gratuït

Places limitades entradesxccp@santcugat.cat

Els Pastorets Hora: 19:00 h Lloc:Sala UREF La Floresta Pg La Floresta, 24 adults 5€ familiar nens gratis 936747833

dijous 27 Els Pastorets de Sant Cugat

Hora: 18:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

info@canninot.cat

626598921

divendres 28 Fem tapís! Hora: 11:30 h Lloc: Museu del Monestir Places limitades 935896366 +6anys 2€ educaciomuseu@santcugat.cat Els Pastorets de Sant Cugat Dv 28, ds 29 i dg 30

Hora: 18:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

Tallers infantils de teatre, manualitats, dibuix i pintura. Inscripció oberta. www.valldoreix.cat

www.museuxocolata.cat

info@canninot.cat

626598921

el gat 8 desembre 2012  
el gat 8 desembre 2012  

Revista el gat 8, desembre de 2012. La revista dels nens i nenes de Sant Cugat.

Advertisement