Page 1

www.elgat.cat

La revista dels nens i de les nenes de Sant Cugat

Nยบ19 desembre 2013


QUÈ TENIM?

02

La notícia: Una pregunta per a l'alcaldessa?

3

El conte: El semàfor de Betlem

4

Per què... hem de menjar sa?

6

Passem l'estona

8

No és gens difícil! Estels de Nadal.

10

A la meva escola... construïm cases.

12

Has navegat per... www.usaelcoco.com

14

El gat treu el nas a l'Ajuntament: 15è Cros ciutat de Sant Cugat

14

Has llegit... El petit vampir

15

Fem plans!

16

EL GAT PUNT CAT ADREÇA: carrer Dolors Bigas, 10-14 local 7, 08174 Sant Cugat del Vallès TEL: 935 896 713 CORREU ELECTRÒNIC: elgat@elgat.cat www.elgat.cat DISSENY GRÀFIC: equip el gat EQUIP COMERCIAL : equip el gat CORREU ELECTRÒNIC: comercial@elgat.cat TEL MÒBIL: 678837550 DIPÒSIT LEGAL: B. 12067-2012 Queda prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta publicació sense previ permís per escrit.


LA NOTÍCIA: Una pregunta per a l'alcaldessa?

03

El proper 27 de desembre, el dia després de Sant Esteve, l'alcaldessa s'ha reservat el dia perquè els ciutadans més joves de Sant Cugat li facin les preguntes que vulguin. Es tracta de la tradicional entrevista que organitza per Nadal Cugat.cat, la ràdio de tota la vida i que ara també la podem escoltar i mirar per Internet. Per anar escalfant motors, les principals entitats infantils i juvenils de la ciutat, el gat, Jan Petit, Activitat Sant Cugat i el Diari Win han començat a demanar als seus lectors i amics que els enviïn les preguntes que li voldrien fer a l'alcaldessa. Aquestes entitats triaran cadascuna d'elles la millor pregunta (o la més votada) i l'enregistraran en vídeo, si és que no l'han rebut en vídeo, i el guardaran per ensenyar-li a l'alcaldessa. Sabeu qui és l'alcaldessa? Doncs es diu de nom Mercè i de cognom Conesa i és alcaldessa des de l'any 2010, després que l'alcalde que hi havia abans, el Lluís Recoder, ho deixés per anar al govern de la Generalitat a fer de conseller. I ja es comença a rumorejar que l'any 2015 deixarà de ser alcaldessa perquè no es presentarà a les properes eleccions. Ja teniu pensades les preguntes que li fareu? Recordeu que si no hi podeu anar el dia 27, teniu la possibilitat d'enviar la vostra pregunta per participar en el concurs que servirà per triar la video-pregunta de la revista el gat. Vinga, animeu-vos, que us oferim una oportunitat única per entrevistar a la vostra alcaldessa!

www.elgat.cat


04

EL CONTE:


05

TEXT: Maria Rosa Castelló Dauner IL·LUSTRACIONS: Montserrat Tobella Conte del llibre : “ Conte Contat , el Nadal ha arribat “ Llibre publicat per : Editorial CPL En Català: ISBN: 978-84-9805-677-8 En Castellà : ISBN: 978-84-9805-678-5 FEM LA TEVA LLAR A d'arquitectes

Habitatges Unifamiliars. Reformes d'habitatges per posar a la venta o lloguer i per adapta-los a noves situacions. Cèdules d'habitabilitat.

www.adarquitectes.com buenaventura@coac.net tel/fax: 93 589 67 13 c/ Dolors Bigas, 10 local, Sant Cugat

www.elgat.cat


Per què... hem de menjar sa?

06

Tots sabem que la taxa d'obesitat infantil cada dia creix més i més. Les estadístiques ens diuen que, en l'àmbit europeu, estem a la mitjana, però en els dos últims anys ha crescut desmesuradament. Al nostre país les xifres són molt altes, seguint les tendències d'altres països com els Estats Units i Regne Unit, on els problemes del sobrepès i de l'obesitat a la població general, comencen a ser històrics agafant el grau d'epidèmia. L'obesitat, des del punt de vista de la salut, es defineix com una malaltia crònica, complexa, que sol iniciar-se a la infància amb continuïtat a l'adolescència, i que el seu origen és una interacció genètica i ambiental. També ens trobem, entre altres, factors que són hereditaris, hormonals i psicosocials.

COROMINAS CENTRE

MÈDIC

Hem de ser conscients com a mares i pares que l'obesitat és una malaltia que es considera com un factor de risc per malalties cròniques com la diabetis, malalties cardiovasculars (malalties cardíaques, hipertensió arterial, ictus) etc. L'obesitat també implica una sèrie de síndromes fisiològiques, com la dificultat per respirar, l'ofec, interferències en el son, problemes ortopèdics, trastorns menstruals (dóna), etc. Un cop som conscients dels trastorns físics, hem de saber que, a més, s'han d'afegir els problemes psicològics provocats per la discriminació social i la dificultat per relacionar-se amb els altres. Actualment sentim sovint la paraula “bullying” a les escoles. La majoria afecta a nens/es obesos/es.

Castellví, 27-29 baixos Sant Cugat 93 674 72 16 - 699 957 369

PEDIATRIA PSICOLOGIA · Pneumologia infantil · Dermatologia · Otorrinolaringologia

I LOGOPÈDIA · Avaluació, diagnòstic i intervenció terapèutica

Centre de diagnòstic i tractament

Reeducacions individualitzades Dislèxia i dificultats d'aprenentatge

TDAH - dèficit d'atencióhiperactivitat Logopèdia Borrell, 3 (accés rbla. del Celler) 935896384 - www.reeduca.org


07

I sobretot no menjar pastisseria industrial ni excés de sucre. Una peça de fruita surt molt més econòmica que un pastís de pastisseria industrial i evita que el nostre/a fill/a tingui excés de grassa al seu cos, a la vegada que aporta vitamines. A la llarga el nen o nena ho agrairà. És qüestió de conscienciar-los des de petits.

OC

AS

IO

NA

L

Mònica Sanahuja, naturòpata

AN

AL

El fet de ser rebutjats pels altres, automàticament els baixa l'autoestima, després se'n ressent el rendiment escolar i d'aquí, que acabin patint emocionalment. Com a mares i pares hem de donar exemple als nostres fills menjant sa. Estem parlant de menjar tots els aliments de la piràmide alimentària d'una forma equilibrada, imprescindible fer cinc àpats, menjar la fruita entremig dels àpats, a mig matí o per berenar.

SE

TM

+ Aigua

CO

NS UM

DI

ÀR I

+ Activitat física diària

Yolanda Márquez García

Balneari Respiratori Dr. Pros

Psicóloga Clínica y Psicoterapeuta Col. 20388

Especialista en infancia, adolescencia y família Psicodiagnóstico. Psicoterapia. 685 50 27 77 Orientación Familiar. espaipas@gmail.com Técnicas de Estudio. centrepsicologiaymarquez.wordpress.com

ESSÈNCIA · Salut & medicina

Eva Mª Barlabé i Vilanova Advocada

DRET CIVIL, DRET DE FAMÍLIA I RESPONSABILITAT CIVIL c. París, 206 3er 1a, Barcelona Tel. 93 530 59 30 ebarlabe@icab.cat

natural

· Especialistes en

teràpia respiratòria

Carrer de la Torre, 2 (pl. d'Octavià)

Tel. 34 936742641


08

Passem l'estona...

DIFERÈNCIES: Troba les 6 diferències.

LABERINT

3

Una mica més difícil

6 5 6 4 1 4 5 3 2 1 5 6 4 5 6 4 1


09

RETALLABLE: Retalla els dos arbres i l'estrella i fes-los encaixar per la ranura. Ja tens un arbre de Nadal!

1 4 2 3

4 3 1

1

ENDEVINALLA:

La carta

SUDOKU: Omple les caselles buides, però: - En cada fila i en cada columna no hi pot haver repetit cap número. - En cada regió de 4 o 6 caselles, segons el nivell, tampoc pots repetir cap número. Trobaràs les solucions al final de la revista.

www.elgat.cat


10

No és gens difícil! Estels de Nadal S'acosta el Nadal, vols començar a guarnir la casa? Et proposem un estel mooooooolt senzill de fer.

1- Talla el cilindre de cartró formant 5 anelles.

Necessitaràs: - Un rotlle de cartró de paper higiènic, - Tisores, - Cola blanca, - Agulles d'estendre, - Pintura del color que més t'agradi, - Purpurina, - Cordill.

2- Enganxa-les amb cola per la punta, fent servir les agulles d'estendre per aguantar les anelles.

articles de festa

C/Castellví, 25 Sant Cugat

c/Gorina,5 (costat 4 Cantons) 936753304

Visita la nostra web

935 89 35 74 Selectes xocolates d'hongria Productes de la Fatarella Arrossos de tota mena

www.elgat.cat i segueix-nos al

Nom: Gat Sant Cugat

facebook


11

3- Esperem uns 5 minuts, aproximadament, a que la cola s'assessequi.

5-Abans que la pintura estigui eixuta, empolsinem l'estel amb purpurina.

4- Ja tenim l'estel mig fet. Ara l'hem de pintar, per dins i per fora.

NomÊs falta que hi lliguis un cordill i pengis l'estel a l'arbre, a la porta‌ Envia una foto dels teus estels a elgat@elgat.cat per veure que bÊ t'han quedat!

www.elgat.cat


12

A la meva escola... ...construïm cases! Hem treballat un projecte al voltant de La Casa. En una primera sessió hem treballat i reflexionat sobre, la casa com espai que necessitem per a viure, per protegir-nos de la pluja, del fred, per a veure la televisió i escoltar la ràdio,...

A partir de la reflexió hem construït cases en pla tridimensional, grans utilitzant materials com: tubs, robes, materials de construcció,... Un cop construïda la casa hem reflexionat sobre la nostra identitat i el que és important per a nosaltres.

Taller del Conte en Anglès Classes d'anglès on es reforça l'anglès oral, la lectura i l'escriptura, tot gaudint de les arts plàstiques. Entorn relaxant on fomentem la creativitat, la imaginació i l'autoestima dels nens i nenes. Adreçat a nens i nenes de 6 a 12 anys Preu 10€ la sessió de 60 minuts Tel. 697 949 909 - clublecturasc@gmail.com Professora: Mònica Solanelles Llicenciada en filologia anglesa


13

En una segona sessió hem treballat La Casa en un altre pla. En pla bidimensional on els nens han fet l'esforç de recordar experiències, records i coses viscudes de quan eren petits. Ho han reproduït sobre paper. Han utilitzat diferents materials, com el cartró, fang, botons, petits retalls de robes, elements de la natura,...

Durant aquestes sessions hem construït cases, hem manipulat diferents tipus de material, textures, temperatures, dimensions i pesos, però sobretot hem treballant coses de la casa com espai de relació amb les persones que estimem i la casa com el lloc de les nostres memòries.

Aquest mes la protagonista és:

l'escola La Farga infantil Per ser l'escola protagonista envia les teves experiències, festes i activitats interessants a elgat@elgat.cat

...i el mes vinent no et perdis...

l'escola Gerbert d'Orlhac

www.elgat.cat


Has navegat per...

14

www.usaelcoco.com A “Usa el coco” podràs trobar una gran varietat d'exercicis matemàtics per a Educació Primària: resolució de problemes, activitats de raonament, criptogrames, pràctica del càlcul mental, quadrats màgics, sèries matemàtiques, problemes de numeració, endevinalles, test... Una bona manera d'aprendre jugant!

El gat treu el nas a l' El Nadal arriba a Sant Cugat! Ja s'apropen les vacances de Nadal i a Sant Cugat hi haurà un munt de coses per fer mentre esperem l'arribada del Pare Noel i dels Reis Mags: tallers, casals, espectacles, concerts...Activitats lúdiques, solidàries... Fins i tot un concurs de pessebres! Moltes d'aquestes activitats les trobaràs a l'agenda del web www.santcugat.cat, on s'hi aglutinen totes les propostes que es fan i que es viuran als equipaments municipals i en places i carrers del centre de Sant Cugat. I recordeu que cal portar-se molt i molt bé si volem que vinguin ses Majestats! Aquest Nadal, queda't a Sant Cugat! Solucions SUDOKUS i LABERINT pàgines 8 i 9.

3 4 2 1

1 2 4 3

4 3 1 2

2 1 3 4

1 5 4 2 3 6

3 2 5 6 1 4

4 6 1 3 5 2

2 4 3 1 6 5

6 1 2 5 4 3

5 3 6 4 2 1


Has llegit ... EL PETIT VAMPIR Autora: Angela Sommer-Bodenburg Barcelona: Alfaguara, 2005 Recomanat a partir de 9 anys Tot comença en una casa una nit de dissabte… L'Anton, un nen a qui li agrada molt llegir novel·les de terror i de misteri, és sorprès enmig de la foscor per en Rüdiger. En Rüdiger és un nen que es va convertir en vampir fa més de cent-cinquanta anys. La història desenvolupa l'amistat entre l'Anton i en Rüdiger i reflecteix l'intercanvi de valors a través de les seves aventures. Podries ser amic d'un vampir? L'Anton té molt clara la seva resposta… Secció gentilesa de:

BIBLIOTEQUES DE SANT CUGAT www.santcugat.cat/biblioteques

Aquest mes, a les biblioteca central Gabriel Ferrater tenim:

Del 9 de desembre de 2013 al 28 de febrer del 2014: Exposició La Vitrina:Cianotípies, tècnica fotogràfica amb la llum del sol Realitzada pels alumnes de 10 a 13 anys del Taller Triangle de 7 a 21h

Cuina i nutricionista propis.

Del 9 de desembre de 2013 al 12 de gener del 2014: Exposició: Tot esperant Espriu Realitzada per: Grup Foto Sant Cugat

Projecte Extraescolars educatiu en anglès. Càmeres en anglès 3-6 anys. web.

DEMANA INFORMACIÓ A elgat@elgat.cat

Escola d'estiu

0-3 anys

Festes d'aniversari

www.elgat.cat

P

Gratuit clients

Santa Maria, 21

tel.628865808

www.escuelanemomarlin.com

15


Fem plans! diumenge 1

dissabte 14

En Ralph, el destructor

Hora: 12:00h Lloc: Cinemes Sant Cugat familiar 4,30€/4€ internet

www.cinesa.es

Cançons i rimetes Hora:12:00 Lloc: Casino La Floresta

info@canninot.cat

626598921

dissabte 7 Paraula, matèria i gest

Hora: 12:00 i 17:30 Lloc:MACBA (BCN) 5-12anys 3€ www.macba.cat 934120810 Un conte de Nadal

626598921

diumenge 8

www.macba.cat

934120810

Un conte de Nadal

Hora: 12:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

626598921

dimecres 11 El rei que s'avorria Hora: 18:00 h Lloc: Biblioteca Mira-sol gratuït familiar

divendres 13 Geronimo Stilton

935907690

familiar13/26€ teatre-auditori@santcugat.cat

cinema

taller

contes

música

teatre

titelles

Més informació a la plataforma municipal Uaal·la! www.uaala.santcugat.cat

Reserva prèvia 935896366 educaciomuseu@santcugat.cat

Tots a taula!

Hora: 12:00 i 17:00 Lloc: Casa de cultura

santcugat.cat/xccp

3-8anys 4-6€ entradesxccp@santcugat.cat

diumenge 22

Geronimo Stilton

Hora: 11:30 Lloc:Museu tapís cont.Casa Aymat

935907690 familiar13/26€ teatre-auditori@santcugat.cat

+5anys 2€

Reserva prèvia 935896366 educaciomuseu@santcugat.cat

Els Pastorets

Un conte de Nadal

Hora: 19:00

Hora: 18:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

Lloc: Casal de Mira-sol familiar Gratuït cal recollir invitació info@canninot.cat

626598921

diumenge 15 Hora: 11:00, 12:00 i 13:00 Lloc:L'Auditori (BCN) www.auditori.cat

1-5 anys 8 €

932479300

Hora: 12:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

dimarts 24 Els reis mags d'orient

Hora: 11:30 Lloc: Museu del Monestir Reserva prèvia 935896366 +5anys 2€ educaciomuseu@santcugat.cat

divendres 27 El vi dibuixa

info@canninot.cat

626598921

El patufet Hora:12:00 Lloc: Casal Les Planes 2-5anys 4-6€ entradesxccp@santcugat.cat

Geronimo Stilton

Hora: 12:00 i 18:00 Lloc: Teatre-Auditori 935907690

familiar13/26€ teatre-auditori@santcugat.cat

dimecres 18 Els Pastorets

Hora: 19:00 Lloc: Casal de Mira-sol familiar Gratuït cal recollir invitació

Hora: 18:00 Lloc: Teatre-Auditori

+5anys 2€

Hora: 16:30 i 19:30 Lloc: Teatre-Auditori

santcugat.cat/xccp

info@canninot.cat

Lloc:Museu tapís cont.Casa Aymat

Amb roba i botons quedem ben bufons

Un conte de Nadal

Paraula, matèria i gest

Hora: 11:30

Lloc:Bibl. Central Gabriel Ferrater gratuït familiar

Sona Bach

info@canninot.cat

Hora: 12:00 Lloc:MACBA (BCN) 5-12anys 3€

Hora: 11:30 Lloc: Museu de Sant Cugat Reserva prèvia 935896366 +3anys 2€ educaciomuseu@santcugat.cat Hora: 12:00

Un conte de Nadal

Hora: 18:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

El meu petit campanar per al pessebre

Els reptes del nan trapella

santcugat.cat/xccp 2-5anys 4-6€ entradesxccp@santcugat.cat

Hora: 12:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

dissabte 21 Fem tapís!

Hora: 11:00 Lloc: Museu del Monestir Reserva prèvia 935896366 +5anys 2€ educaciomuseu@santcugat.cat

Entrevista a l'alcaldessa Hora: 12:30 Lloc: Plaça Octavià

dissabte 28 Llegendes amb xocolata

Hora: 17:00 Lloc: Museu del Monestir Reserva prèvia 935896366 +5anys 2€ educaciomuseu@santcugat.cat

diumenge 29 Ser un bon pagès. Gimcana

Hora: 11:30 Lloc: Celler Modernista Reserva prèvia 935896366 +5anys 2€ educaciomuseu@santcugat.cat

www.elgat.cat

Elgat 19desembre2013  

Revista el gat número 19, desembre de 2013. La revista dels nens i nenes de Sant Cugat.