Page 1

La revista dels nens i de les nenes de Sant Cugat Nยบ16 setembre 2013


QUÈ TENIM?

02

La notícia: El nou curs escolar s'impartirà a vint-i-una escoles.

3

El conte: L'arbre solitari

4

Per què... podem triar un gat com animal de companyia?

6

Passem l'estona

8

No és gens difícil! Croissants de xocolata.

10

La meva escola: és el fons del mar.

12

El gat treu el nas a l'Ajuntament: Festival Petits Camaleons.

14

Has llegit... Et desafio a no badallar.

15

Fem plans!

16

EL GAT PUNT CAT ADREÇA: carrer Dolors Bigas, 10-14 local 7, 08174 Sant Cugat del Vallès TEL: 935 896 713 CORREU ELECTRÒNIC: elgat@elgat.cat www.elgat.cat DISSENY GRÀFIC: equip el gat EQUIP COMERCIAL : equip el gat CORREU ELECTRÒNIC:comercial@elgat.cat TEL MÒBIL: 678837550 DIPÒSIT LEGAL: B. 12067-2012 Queda prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta publicació sense previ permís per escrit.

Vols rebre el gat a casa teva? Per 10€ l'any, col·lecciona la revista dels nens i de les nenes de Sant Cugat.

SUBSCRIU-TE a "el gat" escrivint a

elgat@elgat.cat o trucant al 935896713

Nom: Gat Sant Cugat

Per anunciar-te demana informació a: elgat@elgat.cat


LA NOTÍCIA: aquest curs s'impartirà a vint-i-dues escoles Ja queda poc perquè comenci un nou curs escolar. Aquest any les classes del segon cicle d'infantil i les de primària comencen el dia 12 de setembre. Però... sabeu quantes escoles hi ha a la nostra ciutat i quantes n'hi ha de cada tipus? A Sant Cugat hi ha onze escoles públiques. És a dir, onze centres que són propietat de la Generalitat: Catalunya, Collserola, Pi d'en Xandri, Ferran i Clua, Joan Maragall, Pins del Vallès, La Floresta, L'Olivera, Ciutat d'Alba, Turó de Can Mates i Gerbert d'Orlhac. Però tenim onze escoles més a la nostra ciutat. Set són concertades. És a dir, són mig públiques i mig privades. Són el Thau, l'Avenç, La Farga, Viaró, Santa Isabel, el Pinar i Pureza de Maria. I quatre són privades, Europa, Hatikva, Àgora i el Col·legi

Japonès de Barcelona. Afortunadament, hi ha moltes escoles per apuntar-se. Això vol dir que hi ha més possibilitats de triar una escola que s'adapti millor al pensament i a la manera de ser dels nostres pares. Però això no seria així si la Generalitat no aportés els diners necessaris per tirar endavant una escola pública o concertada. Per aquest motiu, és molt important que es destinin els recursos necessaris, perquè l'ensenyament sigui de qualitat.

03


EL CONTE:

04

FEM LA TEVA LLAR A d'arquitectes

Habitatges Unifamiliars. Reformes d'habitatges per posar a la venta o lloguer i per adapta-los a noves situacions. Cèdules d'habitabilitat.

www.adarquitectes.com buenaventura@coac.net tel/fax: 93 589 67 13 c/ Dolors Bigas, 10 local, Sant Cugat

CENTRO DE PSICOLOGÍA YOLANDA MÁRQUEZ centrepsicologiaymarquez.wordpress.com

espaipas@gmail.com 685502777


05

TEXT i IL·LUSTRACIÓ: Patrícia Gaspà i Gamundi

Més Natural Psg. Francesc Macià, 71 Coll Favà Tel. 93 590 73 73

eràpia natural i nutrició Cita prèvia: 626516399

Parafarmàcia i dietètica parafarmacia.mesnatural@gmail.com


06

Per què... podem triar un gat com animal de companyia? Tenir un animal de companyia a casa ha de ser conseqüència d'una decisió meditada. Un cop tenim això clar, decidim si és el gat els nostre animal ideal? - Són animals molt nets , sempre fan les necessitats a la seva caixa de sorra, que haurem de mantenir neta, perquè sinó no hi aniran.

- Els gats es renten amb la seva llengua, per això s'empassen una gran quantitat del pèl que arrosseguen. Per tant, és important raspallar-los cada dia i donar-los malta (una pasta que ajuda a eliminar les boles de pèl de l'estómac) 1 o 2 cops per setmana.

- No cal treure'ls a passejar . - No cal rentar-los, però si ho volem fer els hem d'acostumar des de ben petits, perquè així els agradi l'aigua.

Balneari Respiratori Dr. Pros

U nitat Pedi àtri ca UTAC-SALUSXXI Unitat del Trastorn de l'Aprenentatge i Comportament

Visita informativa gratuïta Què és el trastorn de l'aprenentatge? CENTRE MÈDIC SANT CUGAT Amposta, 22 - 08174 Sant Cugat del Vallès

93 591 85 00

Es defineix com una incapacitat www.salusxxi.com persistent per part del/la nen/a per adquirir de manera eficient determinades Disposem de parquing gratuït i cafeteria habilitats acadèmiques. Segueix-nos a

ESSÈNCIA · Salut & medicina natural

· Especialistes en

teràpia respiratòria

Carrer de la Torre, 2 (pl. d'Octavià)

Tel. 34 936742641


07

- És un animal molt casolà : si hem de marxar de vacances és millor deixar-lo a casa i que algú hi vagi cada 2 o 3 dies a posar-li menjar, aigua i a dedicar-li una estona. Si els traiem de casa, per portar-los de vacances a un lloc desconegut, ho poden passar força malament. - Sovint s'ha dit que els gats són molt independents però, contrari a això , sabem que si a un gat li fas cas, li dediques atenció i li dones afecte des de ben petit, pot arribar a ser quasi tant falder com un gos!!!

Si heu decidit tenir un gat, no oblideu portar-lo al veterinari un cop arribi a casa.

Perquè li faci una revisió, li posi el microxip, us digui quines vacunes necessita, què li heu de donar de menjar i quines altres atencions sanitàries haureu de seguir.

Elsa Buenaventura i Espín, veterinària i mare.

COROMINAS CENTRE

MÈDIC

Castellví, 27-29 baixos Sant Cugat 93 674 72 16 - 699 957 369

PEDIATRIA PSICOLOGIA · Pneumologia infantil · Dermatologia · Otorrinolaringologia

I LOGOPÈDIA · Avaluació, diagnòstic i intervenció terapèutica

Centre de diagnòstic i tractament

Reeducacions individualitzades Dislèxia i dificultats d'aprenentatge

TDAH - dèficit d'atencióhiperactivitat Logopèdia Borrell, 3 (accés rbla. del Celler) 935896384 - www.reeduca.org


08

Passem l'estona... DIFERÈNCIES: Troba les 8 diferències.

LABERINT

2 3

Una mica més difícil

4 3 6 4 3 2 1 4 3

4 2

4 5

6 4 3


Bon temps pel setembre, millor pel desembre. 09

X

C

I

S

X

A

P

R

C

A

N

E

T

L

A

U

P

L

U

J

A

P

R

L

G

E

V

U

R

L

A

E

H

N

O

E

D

M

I

V

T

D

L

F

O

L

G

D

O

A

S

M

R

U

U

K

S

R

A

R

U

O

A

E

P

I

C

E

Z

C

B

O

T

E

N

M

W

E

U

T

SOPA DE LLETRES: Troba 6 paraules dins la sopa, els dibuixos són les pistes. SUDOKU: Omple les caselles buides, però: - En cada fila i en cada columna no hi pot haver repetit cap número. - En cada regió de 4 o 6 caselles, segons el nivell, tampoc pots repetir cap número. Trobaràs les solucions al final de la revista.

1

4

3 4

2 1

4

1

LES PISTES DE L'AMAGAT L'AMAGAT està a la plaça Octavià. 1. Lletra de ceràmica nº22. 2. Lletra que hi ha entre l'orgànica i els envasos; entre una S i una A. 3. Gràcies a mi el nostre sant no és ni Cufat ni Cuhat. 4. Última lletra de la paraula que hi ha gravada a la cabina telefònica (3 cops). Endreça totes les llestres i trobaràs la paraula amagada. Envia-la a elgat@elgat.cat i guanya entrades per La Petita Flauta Màgica a l'auditori.


10

No és gens difícil! Croissants de xocolata Vols preparar un berenar o un esmorzar boníssim? El gat et proposa fer croissants de xocolata, fàcils de fer i... de menjar!

Fem un petit tall a la base de cada triangle.

Ingredients:

· Pasta de full · Crema de xocolata En primer lloc, estenem la pasta de full i la tallem en 8 triangles iguals.

Posem una mica de crema de xocolata al final de cada un dels talls.

Dolços,vi i oli de Poble Productes artesans Rissottos i Fideuas Espècies de l'Índia Pasta de Sant Martí Fruites i verdures de pagès

C/ Castellví, 25

Sant Cugat

935893574


11

Posem els croissants a la plata del forn, damunt un paper de forn i els coem durant 10' a 180º.

Enrosquem el triangle i... ja tenim un croissant cru!

També pots farcir els croissants amb melmelada, pernil, formatge... o deixar-los buits. Són bons de totes maneres!

Repetim l'operació amb tots els triangles.

de 7 a 21h

Cuina i nutricionista propis.

Envia una foto dels teus croissants a elgat@elgat.cat per veure que bons t'han quedat!

Projecte Extraescolars educatiu en anglès. Càmeres en anglès 3-6 anys. web.

Escola d'estiu

0-3 anys

Festes d'aniversari

P

Gratuit clients

Santa Maria, 21

tel.628865808

www.escuelanemomarlin.com

articles de festa

c/Gorina,5 (costat 4 Cantons) 936753304


12

La meva escola... ... és el fons del mar Del 8 al 12 d'abril, l'escola l'Olivera de Sant Cugat, va dur a terme la Segona Edició de la Setmana de la Ciència. Aquest cop el Mar va ser el tema principal, i el vestíbul de l'escola es va transformar en tres ambients marins mediterranis:

UNA PRADERIA DE POSIDÒNIA

EL MAR OBERT

Posidònies, garotes, nacres, salpes, gorgònies, esponges, nudibranquis, corall vermell, meduses i dofins entre d'altres, van permetre als alumnes conèixer alguns dels hàbitats més singulars del Mare Nostrum, així com els perills que els amenacen: contaminació, sobrepesca, escalfament global…

UN FONS CORAL·LIGEN

Aquest mes l'escola protagonista és:

L'Olivera Per ser l'escola protagonista envia les teves experiències, festes i actes interessants a elgat@elgat.cat


13

També es va poder veure un aquari marí amb diferents classes d'equinoderms com les estrelles, ofiures i els eriçons de mar.

Gràcies a la col·laboració de pares, mares i investigadors de diferents Universitats com la UAB, la UB, la Ramon Llull, i de l' Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) la ciència va ser present de nou.

Una setmana per conèixer, experimentar, manipular, pensar… Es van portar a terme 29 tallers, entre d'altres, es van tractar temes d'ecologia i de protecció del medi marí, com La Pesca Sostenible, el Plàncton marí i l'impacte dels residus al mar. Sense dubte, una gran experiència per tots!

Paula López Sendino, biologa marina i mare.

...i el mes vinent no et perdis

l'escola Pou d'Art.


14

El gat treu el nas a l' A Sant Cugat i hi ha molts nens i nenes que els agrada la música. Per això, el 5 i 6 d'octubre i al voltant del Teatre-Auditori s'organitza el Festival de Música per a nens i nenes Petits Camaleons.

26 grups diferents!! Macaco, els Gossos, els Blaumut, els Pets, l'Andrea Motis, el Jaume Sisa, l'Albert Pla, les Pepper Pots...

Tot està pensat perquè els nens i nenes en gaudiu al màxim! Els volums no superen els decibels òptims, els concerts són curts, es pot adquirir menjar durant tota la jornada i els horaris s'adapten als horaris infantils.

T'agradaria anar-hi? La revista el gat sortejarà 2 entrades dobles, entre tots aquells que envieu una fotografia vostra amb algun element relacionat amb el Festival Petits Camaleons. Teniu temps fins el 20 de setembre per participar.

Animeu-vos!!

Cinc escenaris:

El Teatre-Auditori, el pati del Conservatori, l'Aula Magna i l'Aula polivalent de l'escola de música... I l'altre serà en una carpa de circ!

Novetats de la segona edició del Festival Petits Camaleons: Petit ChillOut Mobiprix: espai pel descans dels més petits (0-5 anys). Espai Signatures: per endur-te un record dels teus artistes preferits. Concurs Petit Reporter InfoK: podràs participar a la roda de premsa. Exposicions: sobre l'edició anterior i sobre Els Pets. Zona comercial: amb productes i serveis relacionats amb el públic infantil. www.petitscamaleons.com


Has llegit ...

15

ET DESAFIO A NO BADALLAR Autor: Hélène Boudreau

Albolote: Barbara Fiore, 2012

Recomanat a partir de 4 anys

Anar a dormir és un procés que als nens sovint els angoixa. A vegades resulta una font de maldecaps i tensions. Per això, us proposem desdramatitzar el tema llegint Et desafio a no badallar, ja que ens ajudarà a riure tot veient els intents del petit protagonista per no fer badalls i així, evitar que el puguin enviar al llit. És un llibre molt divertit per compartir pares i fills, que pot ajudar a preparar el moment d'anar a fer nones amb un somriure als llavis. Secció gentilesa de:

BIBLIOTEQUES DE SANT CUGAT Aquest mes, a les biblioteques tenim: www.santcugat.cat/biblioteques

De l'15 de juliol al 30 de setembre: Exposició La Vitrina:Fem llibres d'artista A càrrec de Taller de gravat de l'Escola d'Art. Entretallers. Biblioteca Central Gabriel Ferrater Solucions SUDOKUS i LABERINT pàgines 8 i 9.

1 2 3 4

4 3 2 1

3 1 4 2

2 4 1 3

2 3 6 5 4 1

1 6 4 2 3 5

4 5 3 1 6 2

3 2 1 4 5 6

6 1 5 3 2 4

5 4 2 6 1 3

DEMANA

Visita la nostra web

INFORMACIÓ A elgat@elgat.cat

i segueix-nos al

www.elgat.cat

Nom: Gat Sant Cugat

facebook

X

C

S

X

A

C

A

N

E

T

L

A

U

P

L

U

I

J

A

P

R

L

G

E

V

U

R

L

A

E

H

V

D

P

R

N

O

E

M

I

T

D

L

F

O

L

G

D

O

A

S

M

R

U

U

K

S

R

A

R

U

O

A

E

P

I

C

E

Z

C

B

O

T

E

N

M

W

E

U

T


Fem plans! diumenge 1 Oració, treball i poder

Hora: 12:00 Lloc: Museu del Monestir Reserva prèvia 935896366

familiar 2€ educaciomuseu@santcugat.cat

dissabte 7 Hora: 12:00 Lloc: Museu del Monestir Reserva prèvia 935896366 +5anys 2€ educaciomuseu@santcugat.cat Punt d'intercanvi de llibres infantils Hora:10:00-13:00 i 17:00-20:30

Lloc:Biblioteca Vall d'Or Llegendes nocturnes al Monestir.

Hora: 22:00 Lloc: Oficina de turisme 15€/gratuït per <7 anys

Reserva prèvia 936759952 turisme@santcugat.cat

diumenge 8 El tapís de la Casa Aymat i l'Escola Catalana del Tapís

Hora: 12:00 Lloc: Museu del Tapís Contemporani-Casa Aymat Reserva prèvia 935896366

visita familiar 2€ educaciomuseu@santcugat.cat

dijous 12 I si un dia ve la bruixa?

Hora: 17:15 Lloc: Biblioteca Vall d'Or familiar gratuït Valldoreix

divendres 13 Cor infantil Sant Cugat i Cor Aglepta

Hora: 21:00 Lloc: Claustre del Monestir 10€ cinema música

Venda entrades 935891382 casadecultura@santcugat.cat

taller teatre

Hora: 11:30 Lloc: Celler Modernista Reserva prèvia 935896366

+5anys 2€ educaciomuseu@santcugat.cat Taller de pintura ràpida

Deixeu parlar els capitells..., ells ho saben tot!

familiar

dissabte 14 Temps de verema

contes titelles

Hora: 17:00 Lloc: Plaça Estació FGC Valldoreix familiar gratuït Valldoreix La llegenda del Gegant del Pi

Hora: 10:00-14:00 Lloc: Plaça del casal de la cultura familiar gratuït Valldoreix

Hora: 18:00 Lloc: Plaça del casal de la cultura familiar gratuït Valldoreix

Espectacle familiar amb la Banda Forània

.Manualitats per als més petits .Personalitza't la bossa de la Festa Major de Valldoreix .Taller de bombolles gegants

Hora: 11:00 Lloc: Plaça del casal de la cultura familiar gratuït Valldoreix Taller infantil d'Astronomia

Hora: 12:00-14:00 Lloc: NEC (c/Sant Albert, 1) familiar gratuït Valldoreix .Manualitats per als més petits .Personalitza't la bossa de la Festa Major de Valldoreix .Taller de bombolles gegants

Hora: 17:00-19:00 Lloc: Plaça del casal de la cultura familiar gratuït Valldoreix Jocs familiars. TradiJocs

Hora: 17:00-20:00 Lloc: Plaça del casal de la cultura familiar gratuït Valldoreix El campanar, l'església i el claustre

Hora: 10:00 Lloc: Oficina de turisme familiar

8 € /gratuït per <7 anys

Reserva prèvia 936759952 turisme@santcugat.cat

Hora: 18:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

Hora: 17:00-19:00 Lloc: Plaça del casal de la cultura familiar gratuït Valldoreix Els tres porquets

Hora: 12:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

info@canninot.cat

626598921

diumenge 15 "L'embolic" del pallasso Marcel Gros

Trobada Castellera

Hora: 12:00 Lloc: Plaça Estació FGC Valldoreix familiar gratuït Valldoreix

info@canninot.cat

626598921

dissabte 21 La Flauta Màgica

Hora: 18:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

info@canninot.cat

626598921

diumenge 22 La Flauta Màgica

Hora: 12:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

info@canninot.cat

626598921

dissabte 28 El Patufet

Hora: 18:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

Els tres porquets

Hora: 11:00 Lloc: Plaça del casal de la cultura familiar gratuït Valldoreix Més informació a la plataforma municipal Uaal·la! www.uaala.santcugat.cat

Plantada de gegants i cercavila

info@canninot.cat

626598921

diumenge 29 El Patufet

Hora: 12:00 Lloc:Can Ninot familiar 7€

info@canninot.cat

626598921

Elgat16 setembre 2013  
Elgat16 setembre 2013  

Número 16 de la revista infantil el gat, setembre de 2013. La revista dels nens i nenes de Sant Cugat.

Advertisement