Basunen 2017 nr. 2

Page 1

30. ürgang - juni 2017 • basunen

1


2

basunen • juni 2017 - 30. ürgang


Vestergade 19, 2. sal • 8000 Aarhus C • 86 18 45 99 • aarhus@dmf.dk • www.basunen.dk

Forside Kristian Leth Foto: Kenth Wångklev

Få styr på kontrakterne Lydbrud Lowly - upcoming bandSkattemøde Kristian Leth Povl Dissing og Flamenco Legenderne Siden Sidst Thomas Qvist - QLand studiet Temaaften for selskabsmusikere Musikskolernes Band Event DMF M8 Gearkassen Ny udgivelser Geolog og musikelsker - Herbie Allan Mortensen Regnskab Orla Thode Karlsen - 50 års jubilæum Ungeudvalget Gateway Musikerdag 2017 Jazzfestival - Lydbrud

04 05 06 09 10 13 14 17 18 21 22 24 26 28 30 32 34 35 36

06 14 18

UDGIVER Dansk Musiker Forbund Aarhus afdeling • Vestergade 19, 2.sal • 8000 Aarhus C • 86 18 45 99 • aarhus@dmf.dk • www.basunen.dk • REDAKTION Lars Kiehn (ansv.) • Bjarne Gren (grafisk produktion og web) • Martin Sørensen (annonce- og infografik • Jes Halding (korrektur) • TRYK CS Grafisk a/s • DEADLINE for artikler og annoncer til næste nummer er 10. sept. 2017. Folder med annoncepriser kan bestilles eller hentes på hjemmesiden • FORSIDE Kristian Leth.

30. årgang - juni 2017 • basunen

3


DMF - MIDTJYLLAND DMF-Aarhus

Lars Kiehn Vestergade 19, 2 - 8000 Aarhus C Tlf: 8618 4599 - Fax: 8613 0778 aarhus@dmf.dk

DMF-Randers

Vibeke Bonde Persson Dronningborg Boulevard 76 8930 Randers NØ Tlf. 2872 9527 vibekebondepersson@gmail.com

DMF-Silkeborg

Kim Schulz Jensen Holbergsgade 18 8600 Silkeborg Tlf: 2020 4646 kim.schulz@jensen.mail.dk

DMF-Djursland

Bo Jacobsen Emmelev Kærvej 3 - 8500 Grenå Tlf: 8638 7887 - Mobil: 2241 7701 beejaymusic@norddjursnet.dk

DMF-Herning

Jann Guldhammer Søndergade 19 B - 7480 Vildbjerg Tlf: 9721 2875 - Mobil: 2297 5449 formand@dmf-herning.dk

DMF-Holstebro

Henrik Højbjerg Petersen Gammel Struervej 36 7500 Holstebro Tlf: 9740 3355 - Mobil: 4019 3355 henrik@radioholstebro.dk

DMF-Viborg

Nils-Anker Margon Mobil: 2636 4361 Mail: namargon@gmail.com

Har du brug for at kontakte DMF vedr. faglige spørgsmål ! Har du spørgsmål om A-kasse, overenskomster, kontraktsforhold m.v. er du altid velkommen på DMF-regionskontoret i Vestergade. Du kan også kontakte os pr. telefon, fax eller email.

DMF Aarhus kontor har åbent:

Mandag kl. 9-16. Tirsdag kl. 10-15. Onsdag kl. 10-15. Torsdag kl. 9-15. Fredag kl. 10-13.

DMF-Regionskontor

Vestergade 19, 2 - 8000 Aarhus C Tlf: 8618 4599 - Fax: 8613 0778

4

basunen • juni 2017 - 30. årgang

Et tilbagevendende problem Få styr på aftalerne på skrift

Af Lars Kiehn - formand DMF-Aarhus

DMF er sat i verden for at virke for og hjælpe foreningens medlemmer. Det prøver vi at gøre hver dag og på mange forskellige niveauer og planer. For det meste lykkes det godt. Det sker ikke så tit, at et medlem forlader kontoret uden at have fået den fornødne hjælp. DMF opfatter sig selv som en kulturpolitisk organisation - som en fagpolitisk organisation - og som en serviceorganisation. Den tredeling og selvforståelse skulle gerne betyde, at vi i vores medlemsservice når rundt og støtter de mange hjørner, som udgør en musikers hverdag. Ikke alle hjørner er lige lette at agere i. Kontraktaftale i det hele taget er et af de svære områder. Det bliver svært, når aftalerne ikke er klare og aftalt skriftlig. Derfor kan det nogle gange blive lidt af et gråt område. På det seneste er vi stødt ind i en situation og en problematik, vi har haft svært ved at løse på en tilfredsstillende måde. Nogen musikere og medlemmer har været til flere dages audition hos en større solist, da solistens gamle orkester ikke kunne overskue de mange jobs. Man skulle så finde ud af om der var kemi såvel musikalsk som menneskeligt. Det hele var sådan set ok. Men det orkester, som i første omgang ikke ville med solisten på hans succesfulde 2017 turne, ville så lige pludselig godt alligevel. Derved blev der ikke plads til de omtalte musikere – de fik derfor ikke jobbet. Hvilket jo sådan set er helt i orden. Men problemet opstår ved, at musikerne selv opfatter, at de har en aftale. I det her tilfælde mener repræsentanten for solisten ikke, at der foreligger nogle aftaler. Det er en klassisk situation, og noget der sker. DMF forsøger så at finde ud af, hvad

der er op og ned i sagen og går derefter i en dialog med modparten. Ved en snak med forskellige medlemmer har jeg fundet ud af, at der er nogle medlemmer, der ikke er klar over, at man skal have aftalerne på skrift. Nogle tror, at en mundtlig aftale er lige så god som en skriftlig. Men det er den ikke i praksis. Det kan ikke siges tydeligt nok. Det er meget vigtigt, hvis DMF skal køre en sag for et medlem, at der foreligger en skriftlig aftale på engagementet. Det kan være på en kontrakt, men det kan også være på en mailkorrespondance, hvis det klart fremgår, hvad det handler om. Altså, mailen skal være krystalklar og indeholde klare aftaler på de forskellige aftalepunkter. En forespørgsel på mail er ikke nok. Vi har selskabsmusikere, der kan opleve at komme hjem uden deres honorar. Her sker det også nogle gange, at der ikke er kontrakt på jobbet eller en klar mailkorrespondance, der indeholder en aftale med tid, sted, løn og spilletidspunkt og spillelængde foruden andre vigtige omstændigheder ved jobbet. DERFOR er det vigtigt, at du sørger for at aftalerne er skrevet ned, når du indgår i et samarbejde. For ellers har vi i DMF svært ved at hjælpe med en tilfredsstillende løsning. Vi har også svært ved at gå rettens vej, uden en skriftlig kontrakt eller en skriftlig aftale foreligger. For det, der kunne have været en erstatning på tabt indtjening, bliver til en kompensation, der forhandles mellem parterne. Økonomisk ligger en erstatning ofte milevidt fra en kompensation. Så derfor skal du altid huske at have styr på aftalerne på skrift.


LYDBRUD

Af Lars Kiehn og Sara Mouritzen

”Vi venter i spænding på, at raketten vil sætte af. Sende os ud i rummet og ind i et univers af lydlandskaber”. Dette drømmebillede er, hvad Ungeudvalg i Aarhus afdelingen har arrangeret til dette års Jazz Festival i Aarhus, der afvikles i perioden 15. – 22. juli. ”Vi vil sende jer på rumfart rundt i jazzens undergrundsmiljø med de etablerede og de nye skud af musikere. Det bliver en rejse, hvor vi lander hos fire bands, som inviterer os ind i deres helt eget musikunivers”. Spændende eksperimenter Afdelingens ungdomsudvalg har fået en pose penge, som de har kunne arrangere jazzkoncerter for. Det er der kommet en musikalsk spændende dag ud af med fire forskellige indslag. En dag hvor de unge musikere er prioriteret, og hvor den mere crossoveragtige, eksperimenterende og stilblandede jazzmusik får mulighed for at komme ud til et større og jazzhungrende festivalpublikum.

Koncerterne afvikles på A-huset på Godsbanen fredag d. 21. juli. Og i dagens anledning giver vi DMF medlemmer rabat, så de kan deltage i hele arrangementet for 50 kroner. Vi inviterer jer med på en rejse ind i de fire verdener. Der vil være 30 minutters pause mellem koncerterne, der er derfor mulighed for at stå af, stå på igen eller gøre et kort ophold. Alt er muligt.

bred vifte af musikalske strømninger, der har rødder i jazz og improvisationsmusikken. Lytteren vil opleve en rejse af forskellige sanseindtryk og stemninger.

Edlund på cello og Siv Øyunn Kjenstad på trommer. Som komponist har Balvig arbejdet med Cph Phil og Det Norske Blåsensemble.

DUEN

Cactus

Vi gør os samtidig bekendte med den helt nye improvisationsduo ved navn DUEN. De binder bro mellem kantet avantgarde, flydende stemninger og klar enkelhed. Med Jonas Ryan bag sin guitar og sin legesyge og befriende tilgang til musikken bliver lytteren taget med ud i musikkens afkroge. DUEN’s andet medlem er trommeslageren Sara Mouritzen, og hendes lyttende ører supplerer Jonas i et nærværende sammenspil.

Christian Balvig 6-tet

FaktaBoks

Rasmus Oppenhagen Krogh kvartet

Vi møder guitaristen Rasmus Oppenhagen Krogh med sin kvartet bestående af AC (Anders Christensen) på bas, Kasper Tranberg på trompet, og Laurits Hyllested bag trommerne. Musikken trækker på en

Lytteren kan forvente sig en rejse med højt til loftet. Ofte er fundamentet et groove som i vestafrikansk musik, men Maria Dybbroe’s kompositioner trækker også på inspiration fra moderne klassiske værker. Imellem mylderet af ostinater møder man tit melankolske melodiske temaer, som i den nordiske folkemusik. Alt sammen frit fortolket som i den eksperimenterende del af jazzen. Cactus er tæt på at være en dobbelttrio med to bassister, Thorbjørn Kaas og Frederik Hagner, to saxofoner Zeki Jindyl og Maria Dybbroe og Tobias Andreassen bag trommerne. Med denne samklang og spejling er det oplagt at også temaer spejles, vendes, vrides og udfordres.

Fra alle verdenshjørner vender den allestedsnærværende Christian Balvig hjem til Aarhus for en stund. Han byder os indenfor i en kombination af klassisk strygetrio og en moderne klavertrio. Lyrisk, filmiske landskaber, stærke, poetiske melodier og energiske improvisationer leveres af seks musikere, som alle i øjeblikket sætter deres karakteristiske mærke på den nordiske scene. I denne sekstet viser Christian Balvig en mere intim og personlig måde at bruge orkestrale elementer i jazzmusikken. Jens Mikkel på bassen, Louise Gorm på violin, Mikkel Schreiber på viola, Maria

DMF-ungeudvalg er: Victor Hempel-Mydtskov, Frej Lesner, Jakob Moestrup, Sara Mouritzen, Maria Dybbroe, Programmet: 21. juli - 14.30- 20.00 14.30 Cactus. 16.00 DUEN. 17.30 Christian Balvig 6-tet. 19.00 Rasmus Oppenhagen Krogh kvartet. Mere information på jazzfestivalens hjemmeside. www.jazzfest.dk

30. årgang - juni 2017 • basunen

5


Af Lars Knudsen, DMF-Aarhus. Foto: Michael B. Nielsen - www.mbn-foto.dk - pressefoto - Erlend Eggestad.

Det startede lidt tilfældigt på konservatoriet i nogle skemafri uger i 2013. Fra at være et sideprojektet fik Aarhus bandet Lowly hurtigt vokseværk, og i dag er de signet på et velrenommeret, engelsk pladeselskab og turnerer i Danmark og Europa. Lowly åbnede dette års SPOT Festival med en unik koncert på SPOT Royal-scenen midt i Aarhus. Med sig på scenen havde de 25 sangere fra Det Jyske Musikkonservatoriums Kammerkor. ”Vi har været så heldige at få lov til at spille meget forskellige koncerter de sidste tre år på SPOT. Først med tegnsprogstolke i Musikhusets Lille Sal. Så med kæmpe lys/skygge-show af Jakob Kvist i Store Sal. Og i år præsenterer vi vores musik med et kammerkor med 25 sangere. Det er vi meget glade for. Det er en mulighed for at opleve vores musik på en helt ny måde, ikke bare for publikum, men også for os selv”, udtalte de forud for SPOT. Obligatorisk skoleprojekt Nanna Schannong (voc, guitar) og Thomas Lund (bas) havde spillet sammen før, men ellers kendte musikerne ikke for alvor hinanden på forhånd i Lowly – som desuden er Kasper Staub (keys), Steffen Lundtoft (trommer) og Soffie Viemose (voc). ”Da Nanna spurgte, var min første indskydelse, at det havde jeg ikke rigtig tid til”, fortæller Kasper. Han havde gang i flere andre projekter, men gav det alligevel en chance. ”Lowly er historien om, hvordan tilfældigheder kan være altafgørende. Vi troede alle sammen, det bare skulle være et kortvarigt skoleprojekt”. Musikalsk åbenhed Rammen om opgaven var at skrive musik sammen og tage ud og spille. Steffen: ”Vi har beholdt stort set det samme set up, fra første gang vi øvede på konservatoriet. Jeg havde ikke lige nogle tammer stående, da vi

6

basunen • juni 2017 - 30. årgang

mødtes, så jeg fandt i stedet to lilletrommer. Kasper havde lige købt sin Juno-60 og tog den med. Soffie havde ikke været med i et band før, da hun primært arbejdede med sit elektroniske soloprojekt. Vi kom i det hele taget med meget forskellige musikalske baggrunde - støj rock, jazz, elektronisk, singer-songwriter, så alt var helt åbent. Og sådan er det stadigvæk. Vi prøver at være meget åbne over for hinandens inputs og tænker ikke i genrer. Så tingene lander aldrig rigtigt det samme sted, eller et sted vi har været før”. Skal vi alligevel her kategorisere Lowlys musik, så er bandet flere steder blevet betegnet som ”indie-pop”. Vigtigt at prioritere I 2014 indspillede de fem numre til EP’en ”Coal” sammen med Esben Inglev på Lydhavnen. ”Det var mest tænkt som dokumentation; det skulle gøres på fire dage og være live i studiet. Den interne aftale var, at Lowly var et sideprojekt, og at der var andre bands og projekter, som var primære for os.” fortæller Kasper. ”Men da vi blev booket til SPOT-festivalen, tog det virkelig kort tid, inden det begyndte at tage over.” De øvrige bands måtte et efter et vige for det nye projekt. ”Måske er det vigtigt at være i stand til at opløse sit band nogle gange. Det giver mulighed for at frigive noget kreativ energi. Men det, vi hurtigt mærkede i Lowly, og som er det fede ved det, er, at det ikke er sådan tungt og parforholdsagtigt, som det måske kan være, hvis man er gamle efterskolekammerater, barndomsvenner eller på anden måde har noget andet end musikken med ind, som holder fast eller forpligter”.

Fokus på England Indspilningen af nummeret ”Daydreamers”, det første nummer de skrev sammen allerførste gang, de øvede, fik efterfølgende medvind på diverse blogs og sociale medier. Sammen med Steffen Foltmar, som var manager for Lowly fra 2014 til marts 2017, arbejdede bandet målrettet på at finde et pladeselskab, med primær fokus på England. ”Vi købte os til radiopromotion på singlen i England i 2014. Vi var ret meget i tvivl om det, og det gav måske heller ikke umiddelbart så meget mening. Men Simon Raymonde, med fortid i bandet Cocteau Twins og pladeselskabsdirektør for Bella Union (The Flaming Lips, Father John Misty etc.) hørte den på BBC Radio og tog den til sig og begyndte også at spille den i sit radioshow. Vi fulgte op med en tur til London i oktober samme år, hvor vi lavede en showcase og udgav efterfølgende nogle singler med WinWin Records, et sub-label til One Little Indian (Björks label, red.)” Musik og mode De fik det følgende år et samarbejde i gang med modedesigner Henrik Vibskov. Fusionen af hans designs med Lowlys musik medførte bl.a. optræden til Vibskovs award show, P:I:G Prize i København, og Vibskovs tøj var også med, da Lowly optrådte med tegnsprogstolke i 2015 på hhv. SPOT og efterfølgende Roskilde Festivalen. ”Vi er ikke et auto-pilot band som terper sæt i øveren. Vi vil meget gerne det anderledes og de spændende samarbejder”.


Lowly

Skævt og langtidsholdbart

Lowly’s SPOT historie SPOT festivalen har gennem tiden budt på flere ”brancheperson-kommer-til-Aarhusog-signer-dansk-kunstner”-solskins historier. Og sådan en historie kan Lowly også fortælle. Efter Lowlys koncert i Musikhusets Lille Sal i 2015 skrev Simon Raymonde en besked til bandet at han havde overværet koncerten, og at Lowly var velkommen i familien, hvis de havde lyst. ”Bella Union var øverst på vores ønskeliste. Det er ikke et major label, men et indie label med store navne, og de har en tæt kontakt til deres kunstnere. Vi mødtes dagen efter og startede processen op med pladekontrakt på debutalbummet. Vi havde forinden lige indspillet vores anden EP ”Sink Way Into Me”, som så også kom ud på Bella Union i efteråret 2015”.

Management og booking I 2016 skrev og indspillede bandet materialet til debutalbummet Heba. I forbindelse med udgivelsen i starten af 2017 overtog Rasmus Damsholt managerstolen (også manager for bl.a. Chinah og Sekuoia). Lowly var i stald hos Skandinavian, men skiftede også booker og arbejder nu sammen med agent Søren Borkmann (også tourmanager for MØ og Minds of 99) i Danmark, og London-baserede ATC Live for jobs i Europa. Geografi og samarbejde Nanna, Soffie og Thomas bor i dag i København, mens Kasper og Steffen er blevet i Aarhus. Steffen: ”Afstand er intet problem for os. Vi øver ikke fast, men mødes i

perioderne op til produktioner, koncerter, tours osv. Vi arbejder meget på skift i hold. Gearet står i Aarhus, så logistikken starter og slutter altid her. Kasper og Soffie skriver f.eks. ofte sammen. Nanna og Thomas mødes og skriver osv. Der ligger nok 25 sange i Dropboxen klar til fremtidig indspilning”. Planlagte tilfældigheder Bandet er blevet sammenlignet med den abstrakte ekspressionistiske kunstmaler Jackson Pollock, som var kendt for sin tilfældighedsbaseret kunst, hvor han kastede maling på lærredet. ”Det er faktisk også sådan, vi har det. Vi smider bare ting i puljen og genererer materiale, så godt vi kan. Fordi vi er fem i bandet, og der er flad struktur, så kan vi ikke sætte os ned og holde møde,

30. årgang - juni 2017 • basunen

7

>>


>> Lowly

om tingene nu lyder ”Lowly-nok”. Vi er også selv i tvivl. For eksempel kom sangene på Heba fra alle mulige retninger, da vi i bandet skriver sange meget forskelligt og med helt forskellige udgangspunkter. Vi vil meget gerne gøre tingene anderledes og undgå et riff tilsat lilletromme på 2 og 4 – altså de oplagte ting, som, man ved, virker”, fortæller Kasper. Steffen fortsætter: ”Vi hader det også nogle gange. At vi gør det sværere for os selv. Og vi har altså ikke nogle øvere, hvor vi high-fiver og drikker bajere, haha! Vi er altid fuldstændig smadrede bagefter. Til gengæld så har jeg aldrig spillet i et band, hvor jeg har det så fedt, når vi er ude og præsentere vores ting”. Langtidsholdbar Bandmedlemmerne fortæller, at de er stolte af at Lowly aldrig er en stiløvelse. ”Vi går ikke efter bestemte parametre, som man har gjort i pop og rock i 40 år, som, man ved, vil få en koncert til at lykkes - og så kan man så efterfølgende få en karakter for, hvor godt man har løst den opgave. Det er en udfordring at have tilliden til at tingene lykkedes, når vi gerne vil eksperimentere musikalsk og udfordre publikum og koncertformatet. Vi synes, at det er vigtigt at

8

basunen • juni 2017 - 30. årgang

huske på, at kernen og ståstedet skal være i bandet. Vi er for eksempel helt bevidste om, at vi ikke bliver spillet på visse radiostationer med den her musik. Vi vil gerne afsøge nogle kunstneriske ting. Vi vil ikke basere vores identitet på at være f.eks. ”et Bella Union band” eller noget andet, som skal passe ind, for at nogen i branchen nemmere kan sælge os”.

Kasper og Steffen slutter af med at give udtryk for, at de er taknemmelige over at have fundet nogle gode samarbejdspartnere, som respekterer det, de vil, og som kan se, at det nok i virkeligheden giver bandet grundlaget for en lang levetid. Lowly har for nylig turneret i Tyskland, Holland, Frankrig, og i England, som de vender tilbage til senere på året.


Den spillende entreprenør Trommeslager med mange jern i ilden Af Lars Borup - foto: Kenth Wångklev

Efter endt uddannelse på Konservatoriet havde jeg 10 år hvor jeg bevidst sagde ja til alle typer opgaver. Da de 10 år var gået, måtte jeg konstatere, at jeg syntes, at det var sjovest at spille jazz. Det var min passion,” jeg siden har lavet fire udgivelser sammen med,” fortsætter Kristian Leth. Arrangør Det blev starten på hans koncertfirma JazzConcerts.dk, som primært arrangerer koncerter i Danmark, Sverige og England og på det seneste også i Norge. ”Jeg har bl.a. arrangeret koncerter hos Ronnie Scotts i London. De er benhårde forhandlere. Det handler om at få solgt billetter, og det var der, jeg mødte Claire Martin, som altid trak stort publikum. Hun kom til Aarhus Jazz Festival i 1998 og har været her flere gange siden. Det er siden blevet til flere koncertture med hende i England og rundt i Europa. ”

Kristian Leth ved trommerne Sådan fortæller den 43-årige trommeslager, jazzpromotor og underviser Kristian Leth, som i det daglige har base i Mårslet.

blev et år med utallige oplevelser og musik på et andet niveau end hjemme”, fastslår Kristian.

Fra Viborg Som så mange andre østjyske musikere kommer han fra Viborg, hvor hans far John Leth var musiker i Prisens Livregiments Musikkorps, hvor han spillede trompet og cornet.

Sagde ja til alt Hjemme i Aarhus blev Kristian Leth en del af jazzmiljøet. Spillede bl.a. med legendariske Finn Ziegler i selskab med Jesper Carlsen og Niels Erichsen.

”Jeg og min storesøster voksede op med musikken i FDF og FPF. Hun spillede fløjte, og jeg lærte at håndtere slagtøjet. Jeg gik på Musikskole og lærte at spille efter noder og spillede i harmoniorkester,” fortæller Kristian Leth. ”Jeg blev student fra Viborg Katedralskole, øvede meget og kom i 1994 ind på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor jeg afsluttede uddannelsen i 1998.” ”Jeg tog et år til New York sammen med Mads Bærentzen. Det var en investering i fremtiden. Det var dyrt, men også godt. Det

”Her var det så, at jeg startede de 10 år, hvor jeg sagde ja til alle typer musikjob og i alle genrer. Bl.a. spillede jeg teatermusik og havde i perioder job i Slesvigske Fodregiments Musikkorps. Jeg havde rigtigt meget glæde af at kunne håndtere alle slags slagtøj og spille efter noder”. Efterfølgende snævrede Kristian Leth aktiviteterne ind til primært at handle om jazz. ”Det var på dette tidspunkt, at jeg begyndte at sætte egne initiativer i gang. Jeg ringede rundt til musikkolleger og fik koncerter op at stå. Ja, pludselig var jeg også arrangør. Jeg kommer ofte til London, og her mødte jeg i 2006 saxofonisten Scott Hamilton, som

”Sideløbende er det blevet til nogle fantastiske turneer i Sverige med forskellige svenske navne. Jeg har været heldig at opleve flere ture med fuldt hus i de store koncertsale. En af de største oplevelser var en koncert med en fyldt sal i Koncerthuset i Stockholm med 1700 publikummer. Vi spillede musik hentet fra Billie Holidays repertoire. Med på scenen var bl.a. den norske sangerinde Karin Krog og saxofonisten Harry Allen. Karin Krog skal jeg snart være med til at fejre i anledning af hendes 80 års fødselsdag, som markeres på festivalen i Molde.” fortæller Kristian. Undervisning Ved siden af jobbet som koncertpromotor og aktiv musiker har Kristian Leth job som underviser i Aarhus Musikskole. Her har han siden 2000 undervist MGK elever. Det er en ¾ tids stilling. ”Lige nu ønsker jeg blot at blive ved med at sætte nye musikalske skibe i søen. Jeg har de senere år haft et fint samarbejde med Jazzselskabet i Aarhus med flere vellykkede koncert som resultat. Jeg håber jeg en dag kan lave en jazzkoncert der kan fylde Musikhusets store sal her i Aarhus. Jeg skal bruge mine erfaringer til at komme videre og finde ny markeder f. eks. i Asien, hvor skandinavisk jazz er efterspurgt”, slutter Kristian Leth.

30. årgang - juni 2017 • basunen

9


Povl Dissing og Flamenco Legenderne i Sydspanien Tekst og fotos: Nikolaj Rosengreen

Guitarist Nikolaj Rosengreen mødte sidste år Povl Dissing. Et møde der har udviklet et venskab og samarbejde, som både har ledt dem til Spanien, og som er resulteret i arbejdet omkring en ny dansk flamencoudgivelse med den legendariske, danske sanger. “Det lyder som en gave for mig. Jeg har jo altid godt kunne lide Sydspanien og flamenco” siger Povl Dissing, da Kirstine Hastrup fra Flamenco Teatret i Ry ringer og spørger, om han vil synge nogle af sine sange, akkompagneret af de absolut bedste flamencokunstnere. “Vi har længe anset Povl Dissing som Danmarks største flamencosanger - uden at han selv vidste det”.

En magisk aften Den 31. august 2016 møder jeg Povl Dissing i Mejlgade i Aarhus sammen med Flamenco Legenderne, som består af guitaristen Eugenio Iglesias, danseren Jose Suarez “El Torombo” (Uvejret), sangeren Guillermo “El Manzano” (Æblet) og danserinde Manuela Vargas. Alle tilhører de en unik verdensliga inden for den autentiske flamencokultur.

Flamenco opstår i Andalusien midt i det 18. århundrede som resultat af mødet mellem folk, religioner og kulturer, og det skaber en ny type musik. Græske salmer, arabiske melodier, gregorianske kirkesange, castillianske romancer og jødiske klagesange foruden afrikanernes danse og præget af sigøjnerne fra det fjerne Indien. Denne blanding udgør den musik, vi i dag kalder flamenco, og som udtrykker sig gennem sangen, dansen og guitaren.

Jeg har forberedt tre sange sammen med guitaristen Eugenio Iglesias efter Povls ønske. Povl har valgt “Kaffen er klar (Svantes lykkelige dag)”, “Hymne til natten” og “Den spanske sol”. Vi når en lille øver, halvanden time før koncertstart i en ølkælder i Mejlgade, da der ikke var andre steder at øve. Povl er heldigvis meget rolig, og til min store lettelse siger han meget hurtigt efter første sang: “Skal vi prøve

den næste sang”. Han er tryg i det spanske selskab. Koncerten denne aften bliver levende og magisk. Povl er som den nyfødte flamencostjerne, og Flamenco Legenderne målløse og forundret over Povls fantastiske sang. Aftenen ender med et afterparty i spontan sang og dans, hvor danseren Torombo synger og danser til ære for Povl, som til sidst slutter af med ordrene “Jeg er så lykkelig”. “Århundredets drøm” Efter denne magiske og fantastiske aften opstår en ide og drøm om at tage Povl med til flamencoens hjemland Andalusien i Sydspanien, og som Povl selv siger om ideen, “Det lyder som århundredets drøm”. Mange måneders arbejde følger med forberedelser til Spanien-turen. Jeg

“Verden for dine fødder” “Povl Dissing og Flamenco Legenderne” er på programmet i Aarhus Festuge i august 2016. Koncerten er en del af “Verden for dine fødder”, som også indgår i programmet for Europæisk Kulturby Aarhus 2017. Projektet “Verden for dine fødder” har som mål at styrke fællesskabet og den lokale identitet, fremme og forny folkekulturen, skabe og styrke lokale netværk, fremme integration og arbejder lokalt, men rækker ud i Europa.

Povl Dissing og Flamenco Legenderne, koncert i Mejlgade Aarhus

10

basunen • juni 2017 - 30. årgang


Ankomst til Jerez, foto Nikolaj Rosengreen

arbejder med Povl for at finde og forny de sange, vi vil bringe videre ind i flamencomusikken. Det er faktisk en let opgave, for Povl ønsker ofte nogle danske sange, som jeg allerede har spillet på flamencoguitar, eller som jeg er meget glad for. Når vi øver numrene, foregår det altid i sådan en dejlig ro med Povl. Vi spiller bare en sang igennem, og for hver gang bliver det bedre og bedre. Det virker så dejligt nemt og simpelt, at jeg dårligt kan snakke om kunst, men bare have det godt.

Torombo bliver så glad for at se os og specielt for at møde Povl igen. Det er simpelthen to store drenge, der mød-

tes igen, bytter hatte og pjatter. Nu kan hverken Torombo eller Povl tale hinandens sprog, så de kommunikerer på andre måder. I Torombos “værksted” viser han os mange rekvisitter til livets mange små og store mysterier. Torombo er jo en slags flamencofilosof, og har sin forundring og bud på mange ting i livet, såsom livets begyndelse, naturen, havet, tiden, puls og rytme. Torombo viser Povl nogle gamle stokke, og hvordan de kan banke rytmen. Povl viser Torombo sin moderne fold-ud stok, som Torombo bliver meget forundret over. Rytme og puls er vigtig i livet. Torombo begynder en lang beretning om puls og hjertebanken. Det ender ud i en lille doktorleg, hvor de to drenge lytter til hinandens hjerter og puls med rekvisitter fra Torombos lille lægetaske.

Jerez “Sherryens by” 14. februar 2017 er der afrejse til Sydspanien og “Sherryens by” Jerez, Byen omtales også ofte som “Flamencoens vugge”. Vi ankommer til Jerez sent om aftenen, hvor køreturen fra lufthavnen og ind i den gamle bydel er smuk, og tager pusten fra både Povl og hans kone. “Her kunne man godt flytte ned”, siger han. Vi møder meget passende frem til en flaske sherry, i Kirstines og Thorbjørns spanske hjem, som ligger i de smukke gamle gader. Doktor Torombo “Flamenco er mere end noget andet en livsstil og en filosofi. Uden det er der ingen flamenco” (Paco de Lucia). Jose Suarez “El Torombo” (Uvejret) er en af Spaniens absolut største læremestre inden for flamencotraditionen. Vi besøger hans lille flamencoværksted i Sevilla. Her underviser han sine elever, som kommer fra alle verdenshjørner for at lære fra denne mester.

>

Doktor Torombo og Povl Dissing, foto af Nikolaj Rosengreen

30. årgang - juni 2017 • basunen

11


Povl Dissing og Nikolaj Rosengreen

Antonio Nodal “Hold kæft, hvor er den skide flot den bygning” udbryder Povl, da vi kører forbi en gammel beskidt gul fabriksbygning i industrikvarteret i Sevilla. I Sevilla besøger vi den gamle kunstner og maler Antonio Nodal i hans eget hjem, som er fyldt med hans fantastiske malerier. Her hører vi “duenden” af de største flamencokunstnere fra anlægget. Hans malerier afspejler et liv med frygt og grusomheder. Antonio så som lille sin egen far blive skudt af det gamle Francostyre og blev derefter sendt på børnehjem og senere ind i en streng katolsk familie. Hans malerier er fascinerende og meget uhyggelige.

Kuk-kuk-fallera Jeg husker en stund, hvor Povl og jeg sidder og øver i Thorbjørns og Kirstines hus. Ved siden af os sidder papegøjen “Gurru” og kigger nysgerrigt med. Den er meget glad for vores selskab. “Der skal altså lige et ekstra kuk-kuk med”. Povl sætter i gang med hans egen version af “Kuk-kuk-fallera” (Hvor skoven dog er frisk og stor), og Gurru synger med i baggrunden. Efter det mest storslået “FALLERA” starter papegøjen sin flamencosang som respons til Povls sang: ”Husk på du er kun en gang ung” “Kuk-kuk, kuk-kuk, kuk-kuk FALLERA, kuk-kuk”, og Gurru bryder fløjtende ud i mellemstykket.

Antonio er en sød og rar mand, der glæder sig meget over besøget og har dækket køkkenbordet med tapas, vin og snacks til sine gæster. Povl sidder ved Antonios skrivebord og kigger igennem hans uendelige arbejdsmapper, som bevidner om et enormt kreativt liv. Povl opfanger, at Antonios familie er af tysk oprindelse, og endelig kan han være med i samtalen, da der ellers kun bliver talt spansk. “Hast du die kleine hankat gesehen?”, spørger Povl.

Povl Dissing og Flamenco Legenderne

12

basunen • juni 2017 - 30. årgang

“Ja, du er en dygtig fugl”, siger Povl til Gurru. “Den skal vi have med i studiet”. Ja, selvfølgelig skal papegøjen med i studiet. Jeg glæder mig så meget til at lave den plade! Det her er dansk musik og lige så meget flamenco musik. Dansk musik og dansk flamenco er så sandelig levende og har fået en ny flamencostjerne både i Spanien og i Danmark. Videoer kan ses på YouTube under “Povl Dissing og Flamenco Legenderne”.


SIDEN SIDST NYHEDER • OMTALER • ANMELDELSER • BØGER

DMF’s nye åbningstider Som følge af ønsker om tidligere, daglige åbningstider har DMF Hovedforbundet og ligeledes afdelingskontoret i Aarhus pr. 1. juni 2017 ændret telefon- og åbningstider. De nye daglige tidsrum, hvor personalet træffes, er: Mandag kl. 9-16. Tirsdag kl. 10-15. Onsdag kl. 10-15. Torsdag kl. 9-15. Fredag kl. 10-13. Nyt navn til verdens- og folkemusikorganisation I efteråret 2016 så den nye genreorganisation for verdens- og folkemusikken dagens lys. Organisationens mål er at fremme dansk folk, world og beslægtede musikgenrer i Danmark og udlandet. Man har nu fundet et navn, og valget er faldet på TEMPI. Ordet ’tempi’ er flertal af tempo og peger både bagud og fremad, ligesom musikken fra organisationens genreområde, lyder forklaringen i en pressemeddelelse fra TEMPIs bestyrelse. ”Med vores valg af navn og kommende arbejde ønsker vi at fremstå som en moderne, kreativ og innovativ organisation i øjenhøjde med brugeren, men også en organisation med stor faglighed”. Bestyrelsen i den nye organisation arbejder på højtryk på at formulere strategi og vision, som vil blive fremlagt sidst på foråret. Bestyrelsen i den nye organisation består af Sophie Bech (Formand), Anders Søndergaard (Næstformand), Kirstine Uhrbrand, Kristine Heebøll, Leif Skov, Sara Troense og Søren Friis Møller. Daglig leder for TEMPI er Torben Eik Jacobsen. Endnu en pladeforretning i Aarhus Salget af LP-plader har i de sidste år støt og roligt været stigende og i april måned åbnede endnu en oase for vinylentusiaster i Aarhus. Reverb Vinyl slog døren op til deres fysiske butik med beliggenhed i Nørregade 57. På hylderne findes et stort udvalg af både brugte og nye vinyler og

Cd’ere. Dejligt med endnu et sted for fysisk salg af musikudgivelser i byen, hvor vi i forvejen har fine forhandlere som bl.a. Badstue Rock, Dandelion’s, Route 66, Pladekisten, Run For Cover og Vinylrock Café. Musik i missionshuset Ejer af Løve’s Bog og Vin Café, Kenny Jess Brandt, står bag Hotel Carmel, der er en ny ambitiøs aarhusiansk kultursalon beliggende i det gamle missionshus i Nørre Allé, Aarhus C. Granhøj Dans holdt til i huset i mange år frem til 2016, hvorefter Kenny Jess Brandt overtog lejemålet fra Tækker Group. Den 29. april 2017 åbnede det nye gå-i-byen sted for det voksne publikum, der gerne vil høre 1920’er inspireret swingmusik. Stedet vil tilbyde 13 hotelværelser, salon med live musik og dans – jazz/tango/salsa/lindy hop samt restaurant i kælderen. Opdater din instrumentliste Flere medlemmer fik brug for deres instrumentforsikring, efter de i starten af maj blev udsat for tyveri under SPOT Festivalen, hvor syv otte biler blev tømt for instrumenter. Det skete natten til søndag

den 7. maj uden for Radisson Hotel. Kun få timer efter DMF modtog skadesanmeldelserne mandag den 8. maj, fik medlemmerne anvist et større beløb i erstatning, så de kunne være klar til at spille næste job. Det er vigtigt for DMF, at skader og tyveri aldrig koster jobs for vores medlemmer. Vi opfordrer derfor alle til at opdatere deres instrumentliste.

Ethel-prisen uddelt for første gang under åbningen af SPOT 2017 Ethel prisen blev stiftet af afdøde DMF medlem Pia Rasmussen, der blandt andet var en central person i det tidlige kvindemusikmiljø, som opstod i 1970’erne. Prisen uddeles til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for at fremme vilkårene for kvindelige musikere og på den måde at have været med til at fremme kønsbalancen og diversiteten i det danske musikliv. I år blev den

Kristina Holgersen - prismodtager

uddelt for første gang under åbningen af SPOT 2017, til komponist, musiker og formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik, Kristina Holgersen. Prisen består af en “Ethel” – en skulptur udført af billedhuggeren Malene Bjelke samt en check på 25.000 kr. Aarhus Jazz Orchestra I forbindelse med udgangen af 2016 var det tid til hos Aarhus Jazz Orchestra – som hos alle andre kulturinstitutioner – at gøre status over året, der var gået. Nu ligger årsrapporten klar, og det aarhusianske bigband kan præsentere det bedste år i orkestrets historie. Med prisoverrækkelser, publikumsstigning og nye innovative samarbejder brager orkestret derudaf. Derudover modtog Aarhus Jazz Orchestra i 2016 det største permanente bevillingsløft fra Aarhus Kommune siden 1995, med udmøntningen af kulturmidlerne, der blev afsat i forbindelse med Aarhus Kommunes budget 2017-2020.

30. årgang - juni 2017 • basunen

13


MUSIK OG LYD

Ydmyghed og professionalisme Af: Lars Knudsen, DMF-Aarhus. Foto: www.mbn-foto.dk.

Musiker med teknisk snilde eller tekniker med musikalske evner? Thomas Qvist er et kendt ansigt i det aarhusianske musikmiljø, som han har været en del af siden de gyldne dage i Feedback Studiet i Viby J. Basunen har besøgt ham i QLand studiet. ”Der skete ingenting i Hadsten”, husker 46-årige Thomas Qvist tilbage. ”Vi havde ’sang’ en gang om ugen i folkeskolen, hvor vi sad med ’arvesølv’ og sang salmer. Det var det”. Musikken kom til ham igennem radioen og fra de tre ældre søskendes værelser, hvor grammofoner snurrerede Hendrix, Led Zeppelin, Pink Floyd, King Crimson og Genesis. Parallelt med musikken kom interessen for teknikken, hvor Thomas tidligt begyndte at skille gamle båndoptagere ad og byggede sine første højtalere som 9-årig. ”Jeg fik som 6-årig en af de første båndoptagere, der blev lavet, en Philips med mikrofon til. Der var ikke indbygget limiter i, så når jeg brugte mikrofonen, kunne jeg overstyre lydene helt overdrevet, det var vildt sjovt, og det startede min fascination for teknik, lyd og musik”.

plade med Gnags, hvor Thomas fik lov til at medvirke som tekniker. ”Det var startskuddet til min professionelle karriere og en sjov tid at huske tilbage på, da der stadig var penge i dén del af pladebranchen og et meget inspirerende studiemiljø”. Foruden Gnags, kom han også til at arbejde sammen med en lang række af tidens store danske navne, Thomas Helmig, Sko & Torp, Cut ’n’ Move, Nice Device, som han også kom til at spille med i nogle år. ”Jeg er nok af den sidste generation, som nåede at blive lært op helt fra bunden med den grundighed og disciplin, man havde i ’gamle dage’ i de store pladestudier”. Den viden og faglighed, han fik med sig, omsættes og videreformidles i de kurser Thomas i dag holder for DMF’s medlemmer bl.a. i programmet Logic og i studie teknik.

Gang i musikken Efter endt skolegang opsøgte han Hadsten Radio, hvor han i 1987 kom i lære som radiomekaniker. Det med selv at spille kom efterfølgende, da hans ældste storesøster fandt sammen med og bragte musiker Kim Sagild ind i familien. ”Kim tog mig i nakken og med ind i Rock City butikken og sagde: ’Nu går vi ikke, før vi har købt et instrument!’. Så dér fik jeg min første bas. Et par andre venner fra Hadsten var også begyndt at spille, og vi indrettede os med øvelokale i en kælder. At spille sammen med andre var en kæmpe stor åbenbaring for mig. Det største jeg nogensinde havde oplevet i mit liv”.

Bissensgadestudiet Med bassen om nakken i det lokale Black Crowes/Rolling Stones inspirerede band, Screamin’ Blue spillede han en del koncerter og jobs i midt 90’erne og

Professionel karriere Efter en tur på Vestbirk Højskole flyttede Thomas til Aarhus i 1992. Han opsøgte Henrik Kjærgaard, studiemanager i Feedback studiet, om han kunne bruge en ung mand til noget. Det kunne han til kaffebrygning og købmandsærinder. Tre måneder senere skulle der indspilles ny

14

basunen • juni 2017 - 30. årgang

Thomas Quist - QLand Studie

arbejdede samtidig freelance i Feedback. ”Jeg skulle egentlig bare købe en pedal af en gut, som boede i en baggård i Bissensgade. Der lå en gammel skotøjsfabrik i et isoleret baghus, hvor der også var motorcykel- og keramikværksted. Vi faldt i snak, og han havde en del kvadratmeter stående, som jeg kunne leje billigt, da det var i en forfærdelig forfatning. Sammen med Kim Sagild begyndte vi at bygge et studie, som kom op at køre i 1997”. Det 150 kvadratmeter store, moderne studie eksisterer stadig, men Thomas er ikke længere en del af det, da der inden årtusindeskiftet faldt en anden appelsin ned i hans turban. Fast ansættelse Det Jyske Musikkonservatorium søgte en rytmisk lydtekniker. Et fuldtidsjob med drift og vedligehold af instrumenter, lydstudie, koncerter, musik-IT og meget mere. ”Jeg var jævnaldrende med de studerende og fik en masse gode venner, netværk og fremtidige samarbejdspartnere, som Tina Dickow, Carpark


QLand Studie

North osv. Konservatoriet er et sjovt og inspirerende sted, hvor jeg stadig nyder at arbejde og være en del af”. Studie i Viby J På trods af at han trak sig ud af Bissensgadestudiet og stadig arbejder på konservatoriet, er foden under egen pult stadigvæk en livsnerve, fortæller han. ”Jeg er nødt til at have mit eget ’laboratorium’, hvor jeg også kan udvikle mig, arbejde med lyde, programmere og prøve nye ting af. Jeg får stadig løbende forespørgsler og har freelance opgaver, som jeg gerne vil lave, så det er en nødvendighed at have mit eget studie. ”Tiden er mit kryptonit. Der er desværre mange ting, jeg ikke kan nå at tage ind, men jeg laver stadig en del spændende projekter”. Efter Bissensgade, etablerede han studie i Michael Learns to Rocks gamle øvelokale på Engtoften i Viby J. Desværre var der en sidste salgsdato på stedet, som få år efter måtte vige for opførelse af ungdomsboliger. Nye digitale tider Thomas startede på Atari med Cubase, men da Logic tilføjede audiodelen i midt 90’erne blev brugerfladen noget mere interessant. I tiden i Bissensgade be-

gyndte han at supplere båndoptageren med computeren, og sync’e op, så der var flere spor at gøre godt med. Overgangen fra de analoge studiedage til digitalisering var en glidende overgang, hvor det digitale medie løbende fik flere og flere hestekræfter, således at man efterhånden kunne foretage en del af indspilningsarbejdet i forvejen hjemmefra, inden man gik i studiet. ”En ny tid begyndte, som folk efterhånden blev bedre til at programmere. Det var, som om der ligesom efter det tomrum, der var i nogle år efter hele ”Aarhus guldalderen” i 80’er-90’erne, begyndte at vokse noget nyt op af asken igen. Grunden var, alle de muligheder musikerne havde derhjemme, hvor de ikke behøvede at gå i et stort, kostbart studie. Det var ret spændende at følge den udvikling på tæt hold”. Det gjorde han i starten af 00’erne fra en tilbygning til en fabrikshal på Åby Vej i Åbyhøj, som han igen byggede op helt fra bunden. Stedet blev aldrig helt, som Thomas ville have det, så det blev afhændet, og han indledte et samarbejde med Bissensgade igen. ”Det var en god, produktiv periode, hvor jeg blandt andet startede samarbejdet op med Per Møller om hans plade, som vi stadig arbejder på”.

Turneer og festival produktioner Efter nogle år hvor den også stod på familieforøgelse i privaten, kunne Thomas ikke blive ved at sige nej til de opgaver og forespørgsler, som kom. Så for cirka to år siden lejede han B-Lab lokalet hos Promus i Vester Allé og pakkede alle de mange gamle keyboards og studiegrej, han ejer ud igen. Herfra forbereder han sig blandt andet, inden han turnerer med Nik & Jay, hvor han står for backline og backtracks. ”Jeg har været med dem i snart otte år og har udviklet og kører hele deres backtrack system. Jeg havde aldrig rigtig lavet festivalproduktioner, før jeg blev hyret af dem, og de to har lært mig rigtig meget om professionalisme og, tro det eller lad være, ydmyghed. Ydmyghed over for det, man laver og over for sit publikum. Deres tilgang er, eksempelvis efter en af de meget få tekniske problemer der har været, at komme hen og sige: ’Godt løst’. Det har jeg meget respekt for”. Thomas har desuden været en del ude med Poul Krebs og lave frontlyd, og med Stine Bramsen som back-liner. Vintage i moderne rammer I Thomas’ QLand studie findes en stor samling af gamle ting, som man ikke fin-

30. årgang - juni 2017 • basunen

>>

15


>>

der alle steder. ”Det oprindelige analoge gear kan noget, som vi ikke kan med computere”, siger Thomas og begejstringen i stemmen er tydeligt stigende. ”En Jupiter-4 lyder aldrig ens, når man tænder for den, og det elsker jeg. Man får en masse forærende på den måde. Min gamle Fender Echo Reverb effekt fra 1960’erne er en oil can delay. Inden i den er der en dåse med magnetisk olie i, som bliver pisket rundt, og så laver det ekko. Det er ikke bare old school - der er nogen, som må ha’ røget noget og kommet op med den ide. Dens ustabilitet og meget ’wobbly’ delay er der ikke noget plugin, som kommer i nærheden af. Analoge instrumenter og effekter giver uforudsigelighed og liv til musikken. Man får noget forærende til det lidt firkantede arbejde med ’legoklodser’ i Logic, ProTools etc. Det er det, som fungerer for mig. Og det er også derfor, musikere bl.a. synes, det er sjovt at komme i mit studie og f.eks. producere på deres arrangementer ved hjælp af den palet af vintagelyde og effekter, jeg har”. Patienten lever, og har det rigtig godt Det hænder, at der trackes hele bands fra bunden i QLand, men det er ikke den primære aktivitet i studiet. Thomas ønsker ikke at drive et 100% kom-

16

basunen • juni 2017 - 30. årgang

mercielt studie, han vil gerne have en kunstnerisk interesse og nysgerrighed i de projekter, som han involverer sig i. ”Produktionsfasen, hvor musikken bliver til, lyd findes, arbejdet med arrangement, og hvor sound’en skabes, er spændende for mig at være med til”. Opgaverne i QLand studiet er genremæssigt alsidige inden for tracking og mix, men masteringprocessen lader Thomas andre studier tage sig af. Studiet ligger lige oven på spillestedet Atlas og er kablet op således, at der også laves optagelser af live koncerter. ”Jeg kunne godt tænke mig, hvis der var mulighed for at udvide konceptet sammen med spillestedet og stille skarpere ind på sessions, med live optagelser med publikum på. Vi har et sundt musikmiljø i Aarhus. Der er masser af gode lokale bands og kunstnere i byen – patienten lever og har det rigtig godt! Det kunne være fedt at lave et tiltag omkring præsentation af det, en slags Aarhus live sessions”. På længere sigt overvejer Thomas at åbne mere op for, at musikere kan komme og arbejde selv i QLand, så det på den måde bliver brugt endnu mere. Læs i øvrigt også Thomas Qvist’s artikel om Feedback studiet, i Basunen nr. 3, 2011. Find den på www.basunen.dk.

FAKTABOKS Instrumenter og effekter i QLand studiet: Instrumenter: Roland Tr808 Roland Jupiter 4 Roland EP 10 Roland Sh 09 Roland RS 09 Korg Trident Synton Syrinx Hohner Clavinet Fender Rhodes 74 Stage Ace Tone Rhythm Ace Squier 87 Jazz Bass Mellotron M 400 Hohner Pianet T Elka Solist 505

Effects:

Lexicon Prime Time Fender Echo Reverb AKG BX 20 spring reverb Roland Space Echo TC 2290 Moog 12 stage Phaser Hughes SRS spatial processor Sansui RA-500 spring reverb Roland Dep 5 Roland CE 1 Chorus Roland Phase Five Tech 21 Sans Amp Electro harmonix Small Stone Electro Harmonix Talking Machine Danelectro Fabtone MXR Envelope Filter Boss Oc 1 octaver TC Chorus Flanger


TEMAAFTEN FOR SELSKABSMUSIKERE Velkommen til Temaaften på Trykkeriet i Viby Kom og mød Frank Thøgersen og Flemming Både

Mandag den 28. august er det igen tid til de populære temaaftner for selskabsmusikere. Denne gang får vi spændende besøg af Frank Thøgersen, som spiller og har spillet med Kandis, Bamses Venner, Stig Rossen & venner, PS12 m.fl. Frank er trommeslager og har gennem de mange år på landevejene oplevet en masse spændende ting set fra trommeslagerens stol. Frank krydrer sin historie med eksempler og anekdoter, der bliver spillet og du bliver som tilhører inddraget aktivt. Franks karriere startede som en 10-årig drengs drøm om et liv som trommeslager. En drøm der i den grad er blevet til virkelighed. Grundstenen i Franks spændende liv har været: Glæde, nysgerrighed og attituden: Ja det vil jeg gerne! Han medbringer masser af højt humør og der er plads til begejstring for alle – også ikke-trommeslagere. Kom og bliv inspireret af en begejstret musiker. Til vores temaaftner vil vi ind imellem fremover også servere nogle TIPS til selskabsmusikere. Denne aften kommer det til at handle om at få dit keyboard til at sige som et Hammond. Mange selskabsmusikere er startet på Hammond-Orgel i 60’erne eller 70’erne og har svært ved at glemme den fantastiske lyd fra tonehjulene og Leslierne. Flemming Både vil i denne aftens TIPS give eksempler på hvordan du kan få mere ud af orglerne i dit keyboard. Flemming tager udgangspunkt i Tyros, men brugere af andre keyboard kan sagtens være med.

Alle er velkomne. Ingen tilmelding, bare mød op, DMF-Aarhus giver en lille forfriskning.

Det er mandag den 28. august kl. 19.00 på Trykkeriet, Lykkesholms Allé 98, Viby J. Det er tæt på syd-motorvejen, og der er gode parkeringsmuligheder.

30. årgang - juni 2017 • basunen

17


Musikskolernes Band Event – DMF M8 En succes der blev hørt

Af: Lars Kiehn, DMF-Aarhus. Foto: Michael B. Nielsen - mbn-foto.dk

18

musikskoler og Dansk Musiker Forbunds afdelinger i Øst- og Midtjylland har i samarbejde afviklet talentkonkurrencen Musikskolernes Band Event – DMF M8. DMF M8 har til formål at understøtte de bands. der spiller originalmateriale. Med en gennemsnitsalder på 20 år er fokus og målgruppen de helt unge musikere. Med finale på Gyngen under SPOT-Festivalen blev der sat et succesfuldt punktum for projektet.

Dialog med de unge DMF vil gerne i dialog med de unge musikere og støtte deres initiativer og udvikling. På den måde er DMF med til at understøtte vækstlaget og de nye talenter. Derfor arbejder DMF hele tiden bevidst på at implementere det i arbejdet i dagligdagen. Der er rigtigt mange eksempler på DMF-projekter og initiativer, hvor det fungerer og virker. Men arbejdet og dialogen med de unge skal til stadighed støttes og gentænkes, for det er under en løbende udvikling og forandring. Der kommer hele tiden nye aktører på banen, foruden branchen udvikler sig ekstremt hurtig. Det der virkede, og det man gjorde for 10 år siden, det virker ikke nødvendigvis i dag. Projektet fødes ”På et regionsmøde i starten af 2016

enedes formændene fra de deltagende DMF-afdelinger om et fælles projekt”, fortæller projektets tovholder Kim Schulz Jensen, der udover at være musikskolelærer også er DMF formand i Silkeborg. ”Det skulle være et projekt, hvor man ville tilbyde musikskolerne et samarbejde med DMF og med en talentkonkurrence som omdrejningspunkt. Vi ønskede at tilgodese den originale musik og de bands, som spiller originalt materiale”. Konstruktivt samarbejde DMF henvendte sig derefter til de kommunale musikskoler i Øst– og Midtjylland. Ikke alle musikskoler kunne umiddelbart løfte opgaven, men man mødte overvejende konstruktive og positive musikskoleledere, og ud af den energi begyndte projektet at vokse.

Kim Schulz Jensen fortsætter: ”Vi fik etableret indledende konkurrencer og koncerter rundt i regionen. Her i Østjylland var det muligt at lade DMF M8 udspringe af Aarhus Musikskoles BandØ projekt. Et projekt der i forvejen havde en fornuftig og pæn bevilling fra Statens Kunstfond, som kunne bruges til undervisning og workshops. Så heldige var musikskolerne ikke alle steder. Nogle skulle selv etablere formen og rammerne, foruden de skulle finde noget økonomi. Særligt musikskolelederne Lars-Ole Vestergaard (Aarhus Musikskole) og Simon Lindegaard (IkastBrande Musikskole) var meget engagerede og positive, hvilket var rigtigt godt for projektet”. Positive overraskelser Der var mange positive overraskelser undervejs i konkurrencen. Kvaliteten og spilleglæden hos de mange deltagende bands var stor. Men uanset kvaliteten og spilleglæde, så skulle antallet af bands skæres ned til otte finalebands. Fornemme rammer Det århusianske spillested Radar lagde rum og lokaliteter til semifinalerne i Øst-regionen. Vest-regionen afholdte deres semifinale på Fermaten i Herning. Meget optimale og inspirerende rammer for et ungt musikskoleband at spille under. Ved benhård konkurrence blev der skåret en del bands fra under de indledende runder, så man kunne afholde semifinaler i Øst og Vest regionen. Efterfølgende var de otte tilmeldte bands klar til finalen på Kulturgyngen i Aarhus.

Vindere af DMF M8, Natmaskinen fra Horsens

18

basunen • juni 2017 - 30. årgang


Workshops ”Vi havde også et par workshops undervejs. Lørdag d. 25. februar, på Den Kreative Skole i Silkeborg, præsenterede vi de deltagende musikere for nogle

relevante oplæg og fire banddoktorer, der skulle arbejde med de deltagende bands på skift. Så der blev arbejdet i

bund hele lørdagen i de otte sammenspilslokaler. Efterfølgende har nogle af de deltagende bands haft besøg i øvelokalet af en af banddoktorerne. Torsdagen før finaledagen var alle finalebands inviteret til Aarhus Musikskole, hvor de fik et foredrag af Mikael Højris, der fortalte om musikrettigheder, plade-

selskaber og branchen generelt. Rewan Riko, der er idemand og tovholder på Aarhus Calling, fortalte om producerog sangskrivermiljøets udfordringer og arbejdsprocesser. Meget inspirerende for deltagerne. Efter de to foredrag fik de en rundvisning i Aarhus Calling, der arbejder i konservatoriets lokaler med originalsange, og som har deltagelse af de største, danske og flere store, udenlandske producere/sangskrivere. I det hele taget blev uddannelsesdelen eller undervisningsdelen af projektet til et væsentligt element af DMF M8. Det har også altid ligget som et væsentligt element i BandØ projektet, derfor var det helt naturligt at fortsætte den del af projektet i DMF M8”, fortæller Tejs Dragheim, der også har fungeret som tovholder for projektet, og som til dagligt er bassist og musikskolelærer på Aarhus Musikskole. Finalen Til finalen skulle der spilles to numre. På det stuvende fyldte spillested, Gyngen, startede Heratic koncertrækken. Forældre, søskende og venner samt unge musikere og fans fra hele området var mødt op for at bakke egne favoritter op. Luften var ladet med spænding og forventning. Hvem ville vinde og samtidig løbe med de 20.000 kroner, som DMF havde sat i spil som præmie til vinderbandet? Tab og vind Efter godt to timers musik og otte bands på scenen og 16 originalnumre kunne dommerne efter at have voteret et

kvarter udråbe Natmaskinen fra Horsens som vindere. Spændingen var udløst, og glæden og skuffelsen kunne fornemmes. De tabende bands tog, trods skuffelsens tunge åg, nederlaget med ophøjet ro. Vinderne strålede om kap med strålerne fra den skinnende majsol. Selvom der kun var én vinder, kunne alle være tilfredse med sig selv, for de havde leveret en fornem indsats og bidrog hver især til succesen og den skønne eftermiddag på Gyngen. Flere fotos på næste side:

FAKTABOKS Dommerne under finalen:

Claus Arvad (White Album) Marianne Lewandowski (Tina Dickow) Morten Svenningsen (Stöholm)

Deltagende DMF afdelinger:

Silkeborg – Herning – Skive - Holstebro – Aarhus – Viborg – Randers – Djursland - Horsens.

Deltagende Musikskoler:

Aarhus Musikskole – Ikast/Brande Musikskole – Den Kreative Skole, Silkeborg – Herning Musikskole – Holstebro Musikskole – Syddjurs Musikskole – Skive Musikskole – Horsens Musikskole

Finale Bands:

Herotic – Exotic Ice – Natmaskinen – Choice Dealing Dima – Smiling Chairs – Danny McMillan – OTA – Rusten Hverdag

30. årgang - juni 2017 • basunen

19

>>


>>

20

basunen • juni 2017 - 30. ürgang


GEARKASSEN 10 SPØRGSMÅL OM GEAR Af: Lars Knudsen, DMF-Aarhus.

Ti spørgsmål om gear til Inge-Line Kuhr Brasen Denne gang er Gearkassen med sanger, guitarist og sangskriver Inge-Line Kuhr Brasen. Til daglig er hun at finde bag disken i Akustikken. Spiller, skriver og optræder under navnet INGELINE og er desuden med i bandet ”Ryan”. Hun nævner pladelytning som sin favoritbeskæftigelse udover at spille guitar og Bob Dylan som sit største idol. 1. Hvad er dit yndlingsinstrument/ gear for tiden? Min Martin M38 er og vil nok altid være min yndlings. Jeg elsker den guitar. 2. Hvad skulle du aldrig have solgt/ skilt dig af med? Jeg har faktisk ikke skilt mig af med nogen af de instrumenter/det gear, jeg har købt. De er keepers, all of them.

6. Den dårligste investering? Jeg har været bidt af Tom Waits, lige siden jeg blev præsenteret for ham. På nogle af hans numre bruger han harmonika, som, jeg synes, skaber en melankoli på sådan en fin, lidt halvfransk måde. Det resulterede på et tidspunkt i, at jeg besluttede mig for selv at investere i en harmonika… Ja. Jeg kom dog ret hurtigt frem til erkendelsen af, at min ’multimusikalitet’ ikke rummede harmonika og solgte den igen. 7. Den bedste handel? Haha, det er nok min ukulele. Vi indgik en aftale om, at jeg skulle arbejde den af i Akustikken henover sommerferien, inden jeg skulle starte på lærerseminariet. Det endte med, at jeg droppede ud af seminariet ugen inden skolestart og blev ansat i Akustikken. Ukulele mod verdens bedste fuldtidsarbejde.

Inge-Line Kuhr Brasen - foto: Marika Hyldmar

8. Har du et tip til et godt køb? Køb et instrument (eller flere), der gør dig glad, hver gang du tager fat i det. Det øger både din motivation og gør dig til et gladere menneske – det er i hvert fald min egen erfaring. 9. Seneste musik gadget? Min loop-pedal. Nu er jeg ny i pedalverdenen, men er ret begejstret for den. Så kan jeg sidde dér og øve soloer hjemme i sofaen. 10. Det urealistiske ønske? At spille bare én af Bob Dylans sange sammen med ham.

3. Hvad har du købt for nylig? Jeg har shoppet sliderør i stor stil slide er svært, men det er fedt! 4. Hvilket instrument/gear henter du ud af det brændende øvelokale/ studie? Oh my God! Det var dog en forfærdelig tanke! Jeg har nogle gange haft det mareridt, at der skulle ske noget med min Martin M38, så den vil jeg redde for enhver pris. Tanken om ild i Akustikken vil jeg slet ikke have i mit hoved. 5. Hvad er næste instrument/gear på listen? Jeg er blevet forelsket i Sigmas resonator-guitar RM140E – den er smuk, koster ikke alverden, og så lyder den bare fantastisk.

Inge-Line Kuhr Brasen

30. årgang - juni 2017 • basunen

21


MUSIK UDGIVELSER SPRITNYE UDGIVELSER FRA DEN DANSKE MUSIKSCENE Allan Mortensen & Jens Jefsen Trio: With You in Mind Jens Jefsen og Allan Mortensen har genoptaget deres samarbejde, som begyndte tilbage i slut 60’erne i Holger Laumanns århusianske jazz/beatgruppe, Tears. Allan Mortensen har på denne nye udgivelse bidraget med halvdelen af titlerne, som er jazzificerede versioner af nye og ældre sange fra hans hånd. Desuden bydes der på fortolkninger af klassikere som bl.a. ”Knock on Wood”, ”Fallin”’ og ”With You in Mind”. Palle Mikkelborg, Simon Hejslet og Veronica Mortensen gæster projektet, som også tæller Søren Frost, trommer og Anders Rose, piano. www.jensjefsen.dk. Allan Olsen: Hudsult Han er en af de mest respekterede og succesfulde sangskrivere herhjemme, så Allan Olsen behøver ikke nærmere introduktion her. Han er ude med nyt, og vi bringer ordene, han selv formulerede op til releasen: ”Nå folks! Så er det visselig sandt: Den 13. maj udkommer min nye plade, Hudsult. Ikke bare én men TO plader i samme cover, altså en dobbelt. Første plade består af ni nye/nyindspillede sange, hvoraf de sødeste af jer allerede har hørt nogle på vores turné. Den anden plade består af live-optagelser fra selvsamme, skønne band-turné, sidste efterår. (Dog bliver livepladen kun tilgængelig på CD/LP - ikke på streamingtjenesterne.) Det er rock,

22

basunen • juni 2017 - 30. årgang

rap, ballader og tossede indfald. Og jeg er faktisk ret stolt af den”. www.allanolsen.dk. I Just Came From The Moon: Hoax I Just Came From The Moon skaber et homogent og personligt udtryk, der spænder fra det meget intime og skrøbelige til det altomfattende og udfordrende, hvor stærke solopræstationer og kompositioner inviterer lytteren ind i et organisk og lyrisk univers. Hoax er resultatet af en intensiv seks måneders periode, hvor bandet har spillet koncerter i det meste af Danmark og i den proces fundet den rette lyd at iklæde bassist Frederik Hagners kompositioner. Musikken er et udtryk for bandets kollektive, musikalske strøm, der dækker alt fra countryballader til ostinatbaseret improvisation. Albummet er udgivet digitalt og på vinyl af aarhusianske Jaeger Community Music. Medvirkende: Jonas Scheffler, Nis Hellerøe Myrtue, Nikolaj Bugge, Tobias Andreasen, Frederik Hagner. Peter Vuust: Musik på hjernen Hvad sker der i hjernen, når vi lytter til og spiller musik? Hvordan påvirkes vi af musik – fysisk, følelsesmæssigt og sprogligt? Peter Vuust fortæller i sin nye bog, Musik på Hjernen, med udgangspunkt i sin forskning og i sin karriere som jazzmusiker, hvordan hjernen bear-

bejder musik, om forskellen på musikeres og ikke-musikeres hjerner, om musikkens sociale betydning og om menneskets musikalske udvikling. I bogen undersøger Peter Vuust, hvad der sker i hjernen, når vi lytter til og spiller musik. Bliver vi klogere? Mere opmærksomme eller følsomme over for andre? Og hvad med sproget – hvordan hænger det sammen med vores opfattelse af musik? Ved at undersøge forskellen på musikeres og ikke-musikeres hjerner, om der findes et særligt gen for musik, nærmer vi os et svar på, hvorfor vi alle – i større eller mindre grad – har musik på hjernen. Udkommet på forlaget People’s Press. Wagner Fusion: This Sounds Odd Ægte fusionsmusik på nye flasker. Wagner Fusion spiller instrumental musik, i et mix af funk, jazz, rock, reggae og electronica. Masser af power, energi, improvisation og leg og samtidig stemningsfuldt som et soundtrack. Trommeslager Lars Wagner har med inspiration fra fusions-80’er ikoner som Brecker Bros., Karizma, Yellowjackets og Miles Davis skrevet sin egen moderne fusionsmusik. ”Jeg har indspillet i mit studie, og derefter er musikken sendt rundt til de medvirkende musikere via Dropbox. Og de har arbejdet videre i deres egne respektive studier. Udfordringen er at opnå det sammenspil, som kan opstå, når man indspiller sammen. Det stiller store krav til musikerne at spille musikken, som om vi alle stod der og reagere impulsivt på det, vi hører. Ligesom vi plejer. Og missionen er lykkedes!”


Medvirkende: Simon Hejslet, Jesper Nordal, Allan Nagel, Jacob Trautner, Michael Bladt, Jesper Riis, Thomas Risell, Mikkel Riber, Craig Pavone, Dorthe Andersen, Lars Wagner. www.wagnerfusion.com. Stone Cadaver: Reject Remove Replace LongLife Records udgav i maj de aarhusianske undergrundsstenrockere Stone Cadaver’s debutalbum. Reject Remove Replace er indspillet live i studiet og krystalliserer bandets tunge og beskidte 70’er-inspirerede lyd. Med sange som ”Hands Of Death” og ”Sscum” kombineret med et par instrumentale passager viser Stone Cadaver et øget fokus på vekselvirkningen mellem temposkift og riffrytteri, som har kendetegnet deres musik fra starten. “Med albummet har vi forsøgt at skabe et album, som i gamle dage, altså et man har lyst til at lytte til fra ende til anden. På den måde kan man godt kalde det et konceptalbum, hvor konceptet er den musikalske helhed”. Albummet er produceret af Torben Egebjerg (Magnified Eye) og Stone Cadaver, mixet af Stefan Krey (Gas Giant, Alkymist) og masteret af James Plotkin (Electric Wizard). Reject Remove Replace er ude på LP og CD og vil blive promoveret med koncerter i 2017 og 2018. Medvirkende: Anders Bech Nielsen, Jesper Hauptmann, Andreas Slocinski. Hudna: Kaynaşma Hudna er et tværkulturelt, world, roots-folk band fra Aarhus. En trio som arbejder med både fornyelse og tradition i musikken. Medlemmerne

af bandet har baggrund i hver sin kultur, hhv. dansk, tyrkisk og israelsk. De har netop udsendt deres andet album, Kaynaşma, som er indspillet live i studiet. Nyeste tilføjelse er sangerinden Disa Jakobs, der medvirker på tre numre. Den nordiske inspiration tilføres på disse numre, da Disa Jakobs kommer fra Island. Bandsoftomorrow. com skrev: ”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Hudna i øjeblikket er et af landets vigtigste world navne. Det er Kaynaşma blot med til at slå fast. Men jeg vil gå så langt at sige, at Hudna i øjeblikket bør opfattes som et af landets vigtigste navne. Punktum”. Medvirkende: Orhan Özgür Turan: ud, baglama, vokal. Søren Bigum: guitar, mandolin, dobro. Yossi Karutchi: rammetrommer. Disa Jakobs: vokal. The Intellectuals: Assorted Live Recordings 1985-1990 Det århusianske rock band, Intellectuals, udgav i 80’erne to albums. I forbindelse med den verdensomspændende Record Store Day den 22. april 2017 rørte bandet på sig igen i form af en live albumudgivelse med 12 numre indspillet i sidste halvdel af 80’erne. Foruden nogle af bandets populære sange er der også fem numre, som ikke tidligere har været udgivet af Intellectuals, men bl.a. senere er udgivet i andre versioner af Henning Stærk. Optagelserne stammer fra festivaler, mindre koncerter og radiosessions.

Medvirkende: M.T. Purse, Lars Hybel, Brian Laurie, Frank Thøgersen. Søren Frieboe: Drengen og træet Musiker Søren Frieboe er bogdebuteret med Drengen og Træet, en børnebog som han har barslet med på sidelinjen igennem mange år. I bogen, en 40 siders hardback illustreret af Frieboe selv, udfolder en eventyrlig og rigt illustreret historie sig om en lille dreng, der opdager at: “Alle mennesker har et træ, som er deres ven. Vi har brug for hinanden, men de fleste mennesker har glemt det”. Igennem samtaler med træet, en eventyrlig drøm og en rejsefortælling fra Den Gamle Eg går det op for ham, at der er dybe sammenhænge imellem mennesker og naturen. På www. soerenfrieboe.dk findes desuden musik og tekster, som i forlængelse af bogen forholder sig til grundtemaet. Altså sange om naturen, træer, mennesker og tidernes skiften.

30. årgang - juni 2017 • basunen

23


Geologen, der blev D

er er noget særlig ved Herbie, som han sidder der ved indgangen og tager imod gæster ved Jazzselskabet Aarhus’ koncerter. Statelig og med sin helt karakteristiske profil. Den blanke isse. Hertil hans helt egen lune kommentarer. En person der ikke glemmes af hverken publikum eller musikere.

Tekst og foto: Jørn Gade Tyske gener Herbie – eller rettere Herbert Meinke – blev født i Viborg i 1943. Som det officielle navn lader ane, er der iblandet tyske gener. Hans tyske far arbejdede i Nordjylland allerede før krigen, og kærlighedsforholdet til en Viborg-pige blev til Herbert. En ikke altid let tid i årene der fulgte, hvis man skal tro historikerne. Men det har ikke været noget, som har påvirket Herbie. Hans mor måtte holde sig inden døre de første par uger efter befrielsen og tog så ellers alene af sted til Berlin, hvor Herbies far efter at have kæmpet på Østfronten havde slået sig ned. Herbie havde det godt og blev i Viborg ved sine bedsteforældre. Kun én gang var der ved at komme problemer: De danske myndigheder stillede efter et par år ved bedsteforældrene for at høre nærmere om den tyske statsborger, som, de på papirerne kunne se, opholdt sig der. Tyske statsborgere måtte ikke være frit i landet, men skulle interneres. Den femårige dreng blev dog ikke slæbt væk, men fik en helt almindelig dansk opdragelse, der indbefattede at gå til klassisk klaver. Drengen Her-

Herbie – eller rettere Herbert Meinke

24

basunen • juni 2017 - 30. årgang

bie viste talent, og spillelæreren dukkede op ved bedsteforældrene med forslag om, at knægten med sine særlige evner skulle gå videre musikalsk. Det blev dog ikke til mere: – Nej, og det var godt. Min hånd er alt for lille. Jeg kunne ikke spænde over en oktav uden at vride hånden, fortæller Herbie og viser en hånd, der ikke folder sig helt ud. Det er nu nok også noget med alderen. Herbie gik i jorden – Min mor kom hjem fra Tyskland. Hun havde brudt med min far og valgte at bosætte sig i Silkeborg. Vi fik så begge dansk statsborgerskab. Men ellers var det nu ikke helt let. Vi havde nok været for længe fra hinanden. Musikalsk var det en spændende tid. Jeg hørte masser af musik og koncerter i Silkeborg. Vi havde ikke grammofon, så det var radioen eller koncerter. Det var mest klassisk. Det første jazz var nok Ellington, husker Herbie. Og netop Ellington er stadig blandt hans favoritter. Et stort skridt for Herbie var skiftet til Aarhus – væk fra Silkeborg og moderen. Han

blev indskrevet til geologi på universitetet, lærte nye mennesker at kende og tog del i den større bys musikalske liv. – Jeg var i 1969 lige blevet færdig med første del på geologi. Et spændende fag. Så søgte Danmarks Geologiske Undersøgelser en mand til at stå for undersøgelser af undergrunden under Portland i Aalborg. Jeg søgte og fik jobbet. Jeg var jo noget grøn, siger Herbie og gnider sig undskyldende i hænderne. Pludselig stod han med ansvaret for et helt nyt og meget avanceret måleudstyr. – Det bekymrede mig også noget, at skulle stå i spidsen for fire mand på 57-63 år. Ville de acceptere mig? Heldigvis regnede det, så jeg begyndte med at invitere dem ned på den lokale kro. Jeg havde aldrig siden nogle problemer med dem, smiler Herbie. Naver Sommerjobbet som geolog blev til en længere ansættelse, og tanken om at komme tilbage på universitetet forduftede. Til gengæld var der en udlængsel, så han tog cyklen, sejlede via Esbjerg og Newcastle til Irland, hvor han i et års tid cyklede rundt, mødte folk og arbejdede sig til kosten. – Det var nogle rare mennesker. En herlig tur. Jeg kom hjem, men kun for så at cykle sydpå. En tre-fire år var jeg af sted til Tyskland, Holland, Frankrig – og så mig omkring. Jeg var naver, siger Herbie og griner med sin særlige varme latter. Det var nu hverken cykler eller jord, der blev Herbie levevej, da han endelig vendte hjem til sin base i Aarhus. – Jeg fik arbejde på et lager med trælegetøj. Senere blev det til en lang ansættelse i et firma i Åbyhøj, der producerede og solgte møbelolier. Det var et kæmpe firma, hvis man spurgte direktøren. Han talte alle med flere gange, så vi var en 20 ansatte. Men vi var ham og en to-tre stykker. Jeg lavede lidt af det hele. Hold da op. Han var gal, siger Herbie og klukler. Måske var det for at få lidt andet ind i


musikelsker hverdagen, at han begyndte komme og blev fast gæst i Studenterbaren i kælderen under Aarhus Universitets hovedbygning. Her mødte han restauratøren Bent Jensen, der ud over baren også siden 50’erne havde været koncertarrangør med Aarhus Studenterjazz. De udenlandske forbindelser – Da Bent Jensen sagde op på universitetet for at starte sit eget sted, Jazzbar Bent J, fulgte jeg med. Jeg var jo bare fast kunde. Der var hyggeligt i Studenterbaren og i de nye lokaler i Nørre Allé. Bent kunne jo godt være lidt tvær og egen. En dag i 1986 brokkede han sig over, at der ikke var nogen til at stå i baren. Nåe ja, så kunne jeg jo godt give en hånd. Der begyndte det, lyder det fra manden, der siden blev lige så meget et ikon for jazzbaren som ejeren selv. Fra at have været bekendt med Bent Jensen blev Herbie en helt fast makker i jazzbaren. – Det var musikalsk en fantastisk tid. Det begyndte med de navne, som Bent havde haft på besøg til sine koncerter i byen. De vendte nu tilbage til jazzbaren i Nørre Allé. Musikerne – mange fra New York – fortalte hinanden om det der særlige sted, så når de var i landet, så kom de jo forbi. Det blev til mange engagementer, hvor de var der i flere dage. Stuff Smith, Harry ”Sweets” Edison, Richard Boone, Al Grey, Lee Konitz, James Moody, Herb Geller og mange flere – og ikke at forglemme Benny Golson. Det var tider for Aarhus – og vi var jo ikke alene med musik på Bent J. Der var jo også jazz på Tagskægget og på Abbedissen. – Benny Golson var og er et fantastisk menneske. En aften havde jeg stået i baren og danset til hans ”Gypsy JingleJangle”. Så fik jeg den der plakat ”Keep on danzing” af ham, fortæller Herbie og peger på plakat på vægen i hans stue. Hans øjne skinner. Golson spillede koncert i fem dage i træk i 1997. Rugekassen Jazzbar Bent J var med, da Jazzselskabet i Århus blev dannet. En af begrundelserne for en sådan forening var ønsket for at kunne tage entré ved særlige koncerter. Noget som Bent Jensen selv længe var modstander af.

Bent J blev med sit faste og hyggelige miljø et stamsted for såvel jazzfolk som folk, der kunne li’ en bajer. Nogle kunne lide begge dele. – Men der var da nogle, der gik, når musikken begyndte. De kom for den anden hygge, siger Herbie – og begynder på at nævne den lange række af lokale musikere, der fast kom. Ikke mindst var Jens Søndergaard, der dengang spillede i Klüvers Big Band, god til at sætte noget i gang. Det var på hans initiativ, at ”Monday Nights” kom op at stå og blev en institution. Jazzbaren – med Herbie fast i baggrunden – blev også rugekasse for en lang række lokale jazznavne, som fik mulighed for at prøve sig af. Herbie remser en lang række navne op og standser ved pianisten Rasmus Ehlers, der som lille kom med sin far, bassisten Poul Ehlers, og som bogstaveligt trådte sine barnesko i jazzbaren. – Langt de fleste er fløjet videre – og væk fra Aarhus. De unge spillede gratis ved jam session. For dem var det en god prøve at spille med publikum på, siger Herbie. Det tætte miljø I 35 år indtil 2008 lød jazzmusikken fra Jazzbar Bent J i Nørre Allé. I 18 år stod Herbie bag baren eller ”ved døren”. – Det var jo ikke altid, at musikerne gik

straks efter koncerterne. Nogle hang ud til langt efter lukketid. Det blev ofte sent, inden jeg kom hjemad. Jeg tog et par øl med og stoppede ved bager Johansen på Vesterbro Torv. Vi vendte lige situationen og nød en øl, så fik jeg et par rundstykker, inden jeg gik det sidste stykke hen af Vesterbrogade. Så lagde jeg mig til at sove, vågnede ved middagstid og gik så af sted for at tage hen og gøre rent, fortæller Herbie. Og så kom vennerne og stamkunderne - alle slags mennesker, professorer, direktører, havnearbejdere og ludere. Alle snakkede med hinanden. Herbie dukker nu og da stadig op i Bent J – nu i Den Gamle By. Men ellers er han fulgt med Jazzselskabet Aarhus til foreningens nye spillesteder, hvor ikke mindst Kunsthal Aarhus bruges fast. Hvis man en dag mangler Herbie bag kassen ved indgangen, så kan årsagen være, at han er til klassisk koncert. I 35 år har han haft partoutkort til Aarhus Symfoniorkester, og den musik har førsteprioritet. Og spørger man til, hvad der for det meste er på grammofonen på fjerde sal i Vesterbrogade, så er det den klassiske musik.

30. årgang - juni 2017 • basunen

25


Allan Mortensen om ny CD og un Af: Kurt Baagø - SoundCloud interview

Kurt Baagø har interviewet Allan Mortensen om den nye CD med Jens Jefsen Trio og i den forbindelse har Allan Mortensen fortalt om sin grønne ungdom i Aarhus, hvor han i en meget ung alder begyndte at spille traditionel jazz og senere sang et yderst blandet repertoire med et band til bondeballer. Danmarks stærkeste soulstemme gennem 50 år er tilbage på nyt album. ’With You In Mind’ hedder albummet, hvor vi efter mange års udgivelses-pause igen kan høre, hvor fed en soul- og jazzstemme Allan Mortensen i en alder af 70 stadig besidder. - Med sig på ’With You In Mind’ har Allan Mortensen, jazzbassisten Jens Jefsens Trio. Hvormed en ring kan siges at være sluttet: Allan Mortensen og Jens Jefsen spillede sammen, allerede sidst i 1960’erne i den århusianske jazz-rock-soulgruppe Tears med saxofonisten, Holger Laumann. Allan Mortensens stemme har været her i det meste af det sidste halve århundrede. Musikalske Venner, Voldsom Volvo, Judas i den første danske opsætning af Jesus Christ Superstar, jazzrockgruppen Midnight Sun, vokalgruppen, Hans Mosters Vovse, Allan Mortensen har været vidt omkring i genrer og sammenhænge. I de senere år, har Allan Mortensen sunget flittigt i landets spillesteder med jazz-bassisten, Jens Jefsens Trio og i

det tidlige forår, 2017, var Mortensen/Jefsen klar med albummet, With You In Mind. Allan fortæller om tiden i Aarhus Allan Mortensen fortæller om sin grønne ungdom i Aarhus, hvor han i en meget ung alder begyndte at spille traditionel jazz og senere sang et yderst blandet repertoire Tempo Kvintetten - med John Bach, trommer, Hans Kurt med et band til Pedersen, guitar, Jes Halding, bas, Allan Mortensen, trompet bondeballer. og Per Fogh, sax. - Mange i min generation husker nok hvad de foretog sig den dag de fik at vide at John F. Kennedy var blevet skudt! Det er i dag nu 53 år siden. Jeg har jo siden jeg blev konfirmeret spillet til bal på kroer og forsamlingshuse. Det var med vores band “TempoKvintetten”.

Holger Laumann og Tears i Rådhusparken 1973 foto: Bjarne Gren

26

basunen • juni 2017 - 30. årgang

- Vi spillede netop til bal fredag d. 22. nov. 1963. Det blev overvejet om vi skulle stoppe - men arrangøren valgte, at vi skulle fortsætte. En af mine mange favoritsange var Armstrong/ Mills Brothers “My darling Nellie Gray”. Så lavede jeg straks teksten om, så “Oh, my poor Nellie Gray, they have taken you away.” blev til: “Oh , my poor J.F.K. they have taken you away”! Måske ikke synderlig god smag, men meningen var i hvert fald ærlig nok.

Kaabers musikbutik i Ryesgade For Allan Mortensen begyndte dét med soul i musikbutikken, Kaabers i Ryesgade i Århus, hvor den senere radiomand, Leif Wivelsted, midt i 60erne skaffede plader med Aretha Franklin, Otis Redding, Ray Charles og andre amerikanske soulnavne hjem fra USA. Hvor lang tid siden er det egentlig, at dit navn sidst har stået på cover´et af et album? - Det er rigtig mange år siden. Det er ikke sket i dette årtusinde. Vi skal tilbage til 1990, så det er pænt mange år siden. Men jeg har spillet med Jens Jefsen Trio i nogle år og vi hygger os med det. Jeg spillede sammen med Jens Jefsen i slut 60erne i Tears og vi begyndte at spille sammen med trioen. - Jeg søgte nogle penge hos forskellige forbund, og vi fik så mulighed for at lave en CD, og nu er den så kommet


ngdommen i Aarhus på gaden. Det er så blevet en plade i jazzgenren, men jeg har jo haft jazzen med i hele min karriere. Jeg hælder nok mest til jazz og soulgenren. Vi kalder engang imellem projektet ’En soulsanger i en jazztrio’. Hvordan gik det til at du kom med i Ghost Riders? - Jeg var inde for at høre Ghost Riders og Holger Laumann på Karavellen i Aarhus, og Holger sang nogle af numrene, men så tog jeg mod til og gik op og snakkede med dem bagefter og spurgte om ikke de skulle have en fed sanger med, fordi det var lige sådan noget jeg havde lyst til at synge. Ja, vi kan da prøve at mødes i morgen ude i Aabyhøj, hvor Holger boede. Jeg sang bl.a. et Spencer Davis nummer og så sagde de, at jeg var med. Derefter gik resten af sig selv. Og jeg kan ikke sige hvor taknemmelig jeg er for det. Når man tænker på de unge i dag, som prøver at skabe sig en karriere inden for musik, ’Godt jeg ikke er tyve år i dag’. Jeg har været så priviligeret hele mit liv. Efter det med Holger, så har det ene taget det andet og jeg har fået større og større tilbud og har haft noget at lave hele livet, og jeg er vildt taknemmelig for det. Om at synge på dansk og engelsk På det ny album, ’With You In Mind’ synger Allan Mortensen nærmest soul til Jens Jefsen-trioens jazz-akkompagnement, og Allan Mortensens stemme og dens alsidighed, tager udgangspunkt i, at han også varierer mellem at synge på dansk og på engelsk. - I 60’erne hvor jeg spillede med danseorkesteret Tempokvartetten spillede vi sange som ’Slentre gennem regn’ og ’Når lygterne tændes’, og sådan nogle melodier kan jeg stadig godt lide. Og på mine tidligere LP’er oversatte jeg engelske numre og lavede danske tekster til dem. Og det kan godt være noget rod at man både synger på engelsk og dansk, men sådan er det jo. Jeg går meget op i at udtrykke ’ordene’, mere

end bare at trykke mig selv af. Det er ’sangen’ jeg gerne vil levere til publikum.

efter: Kan jeg bidrage med noget? Kan løse den opgave? Ellers siger jeg pænt nej tak.

Knock on wood Sidste nummer på det ny Allan Mortensen/Jens jefsen Trio-album er Eddie Floyds gamle soulklassiker, Knock On Wood, et nummer Mortensen har sunget, siden han i sine helt unge dage kom med i den århusianske gruppe, Tears.

Jeg har læst at du engang har sagt nej tak til at blive discokonge i Tyskland. - Det helt rigtigt. Efter jeg lavede ’Musikalske venner’, så fik mit danske pladeselskab kontakt med nogle tyske selskaber, som jo i forvejen havde Gitte Henning og Dorte Kollo. Det var i den tidlige discotid, og så fik jeg en kontrakt og en aftale med et tysk selskab, og jeg var nede og indsynge en singleplade, en A-side og en B-side, og lidt senere var jeg dernede igen og indspille en anden, men da jeg stod i studiet og vi var færdige med den anden, så tænkte jeg: ’Tænk hvis det her går hen og bliver et hit’. Så skal jeg rejse rundt i Tyskland og synge det her lort, og det løb mig koldt ned af ryggen. Så sagde jeg: Vil I ikke godt lade være med at sende det her ud, og jeg vil gerne løses fra den her kontrakt. Det kan godt lyde vanvittig blasseret, men det er fordi jeg skal have mig selv med i det. Ellers er det ligegyldigt.

Allan Mortensen & Jens Jefsen trio er: Allan Mortensen/vokal - Jens Jefsen/bas, Søren Frost/trommer og Anders Rose/ piano. Desuden er der på visse numre gæstevisit af f.eks Veronica Mortensen, Palle Mikkelborg el. Samuel Hejslet.

Du må have sunget den mange gang siden du sang den med Ghost Riders/ Tears. Ja den har lige som altid været der, og den er jo nem at gå til og den har altid været populær. Så den har jeg sunget i mange sammenhænge og med forskellige bands gennem årene.

Videoer med fotos kan ses på YouTube. https://www.youtube.com/user/ dmfaarhus

Om samarbejdet med Palle Mikkelborg På To Open Up My Heart, er der gæsteoptræden af ingen ringere end trompetisten, Palle Mikkelborg, og på det ny albums titelsang synger Allan Mortensen i øvrigt sammen med datteren, jazzsangerinden, Veronica Mortensen. Er der også ting du har måttet sige nej til? - Jo, det har der været, men jeg mærker

Veronica Mortensen

30. årgang - juni 2017 • basunen

27


Resultatopgørelse 2016 Da regnskaberne ikke var færdige ved Basunudgivelse nr. 1 2017, kunne vi ikke trykke det i bladet sammen med beretningen for 2016. Vi har derfor valgt at trykke Resultatopgørelsen i denne udgivelse. Resultatet er er retvisende billede på årets driftsresultat i 2016.

28

basunen • juni 2017 - 30. årgang


30. ürgang - juni 2017 • basunen

29


50 år som medlem af Dansk Musiker Forbund

Af. Jann Guldhammer, formand DMF Herning.

Den 1. juni 1967 bankede det på døren hos Gerda og Orla Thode Karlsen. Udenfor stod daværende formand for DMF i Herning, Werner Christensen, sammen med en repræsentant fra Hovedforbundet i København. Orla havde ansøgt den lokale afdeling om optagelse i forbundet, og det betød, at der skulle komme fint besøg fra København for at godkende det musikalske niveau hos den unge musiker fra Herning. Der var svedige hænder og nervøse ansigtstræk hos Orla Karlsens Orkester, hvor fire musikere var stillet op til DMF optagelsesprøve nede i garagen under familiens hus på Holstebrovej. Det, de hver især valgte at spille, var meget forskelligt, lige fra Haydns trompetkoncert til datidens populærmusik. Den tilrejsende repræsentant for Hovedforbundet frydede sig over den musikalske ekvilibrisme, han overværede, og efter et par kopper kaffe og lidt musikalsk snak var det en kendsgerning, Orla og hans musikere var nu medlemmer af DMF.

for sjov og brugte gehør til at lære sig tidens toner.

at der nu var mulighed for at købe flere instrumenter, og inden længe var der både banjo, mandolin, mandola, s-sax, vibrafon og et sæt trommer på hans værelse. På posthuset talte Orla meget om sin musik, og det viste sig, at to af hans kolleger også spillede. Find Lorentzen på harmonika, og Børge Melgaard på trommer. Dermed var Kamelo trioen en realitet. Navnet var en sammentrækEn svømmetur startede ning af Karlsen, det hele. Melgaard og Når man som ung knægt Lorentzen. På i Herning i midten af grund af den 40’erene skulle slå sig fælles tilknytning Kamelo trioen - bestående af Børge Melgaard, Find Lorentzen og Orla Karlsen løs, så sprang man i til posthuset i teglværkssøen og svømHerning blev mede rundt der. Det gjorde Orla Thode Hjemme på forældrenes gård i Herning orkestret også kaldet ”De tre postbude” Karlsen også. Ved en tilfældighed mødte stod der en fin B&O radio i stuen. Orla han Sven Åge Dam Christensen ved fortæller, at han elskede at sidde på fadeDet første job til Kamelo trioen foregik i søbredden. Han var organist ved Herning rens arbejdsbor, med håret pænt friseret, Ilskov Forsamlingshus, hvor idrætsforeninKirke. Selv om Dam Christensen kunne mens han lyttede til musikken, der kom ud gen havde hyret dem til den famøse sum være far til Orla, faldt de i munter snak om af apparatet. Han forestillede sig, at det af 105 kr. (35 kr. pr mand) plus forplejning. musik. Orla havde i en alder af 13 år flere var ham der sad inde i radioen og spillede. Foreningen betalte dog den taxa, som instrumenter, som han udforskede efter Der kunne han sidde i timevis og drømme skulle fragte instrumenterne fra Herning bedste evne. Venskabet med Sven Åge sig væk som kapelmester i sit eget radiotil Ilskov. Der var 200 mennesker til ballet, Dam Christensen betød, at Orla fik muorkester. og det var ikke noget problem at spille lighed for at komme hos organisten nogle forsamlingshuset op med violin, harmoeftermiddage om ugen i hans musikskole. Da Orla fyldte 15 år, blev han ansat ved nika og trommer og et lille sanganlæg med Her lærte han om alt det med noder. Dam postvæsenet i Herning som telegrafbud. én højtaler hængt op i loftet på to søm. Christensen var konservatorieuddannet og Det betød, at der kom penge på kontoen. Rygterne om det nye orkester Kamelo gik havde en anderledes tilgang til musikken Hele 187 kr. om måneden, hvilket var en hurtigt rundt, og snart var trioen booket end Orla, som indtil mødet bare spillede del penge på det tidspunkt. Det betød, til adskillige job. Også fordi Orla brugte

30

basunen • juni 2017 - 30. årgang


Karlsens orkester – bestående af Svend Gam, Jørgen Zaulich, Viggo Bøjgaard og Orla Klausen. en del penge på at annoncere i Herning Folkeblad om fortræffeligheden ved sit nye orkester. Efter nogle år blev trioen til en kvartet, og Orla have fået opfyldt sin drøm fra faderens skrivebord foran B&O radioen. Han var nu kapelmester i Orla Karlsens Orkester. Et ensemble som i løbet af få år var blevet et utroligt populært orkester i hele landet. Orla husker især mange år som fast orkester i ”Lille Folkets Hus” i Aarhus for SID. Der var efterhånden så mange job i bogen, at Orla tænkte, at det nok var en god ide at blive medlem af Musiker Forbundet. Så han ringede til den lokale formand i Herning og sagde, at der var fire mand der gerne vil meldes ind. Ulykken Under en ferierejse i 1987, var Orla sammen med sin hustru og datter på vej op ad et bjerg i Schweiz, da en modkørende bil mister herredømmet i et hårnålesving og kører frontalt ind i familiens Toyota Hiace. Familiens multihandikappede datter, Helle, blev slemt skadet, det samme gjorde Orla, mens hustruen Gerda, slap med en forstuvet fod. Orla forsøgte ihærdigt at genoptage såvel sit arbejde som post, som sin musikalske karriere, men måtte opgive begge deles som følge af ulykken. Det til trods har Orla hold fast i sit medlemskab af DMF. Han fortæller, at det har

givet ham så meget tilbage. Det vigtigste har været fællesskabet. Forsikringer har ikke betydet det store, men til gengæld kom der mange job fra lokalafdelingen i Herning, hvor Werner Christensen var dygtig til at skaffe spillejob til organiserede musikere. Orla Karlsen har lagt anlæg til de store danske solist-navne, som f.eks. Bjørn Tidmand, Gustav Winckler, Katy Bødtger, Ulla Pia, Raquel Rastenni og mange flere. Det har været en musikalsk rejse, som en ulykken i Schweiz satte en brat stopper for. Karlsens otium De seneste 30 år har fokus mere og mere været på de handikappede, som fylder

meget i familien Karlsens liv. Orla og Gerda har kæmpet og kæmper stadig en indædt kamp mod stat og kommune for at få bedre vilkår for de handikappede. Når man ser, hvordan Orla på 83 og hustruen gennem 61 år må slide for at bære rundt på deres 53 årige datter, så forstår man godt, at de kæmper for bedre vilkår for både Helle og andre i hendes situation. Orla har prøvet, med sine begrænsede ressourcer, at starte et musikalsk projekt for handikappede i et bosted for handikappede i Tjørring. Kræfterne rækker bare ikke længere.

I stuen står klaveret, og der er slået op på en tilfældig side i nodebogen. Jeg spørger, om Orla stadig spiller på klaveret. Det er, som om de tunge skyer, med bekymringen for fremtiden for Helle og forbitrelsen over ulykken, som satte en stopper for drømmen ved B&O radioen pludselig forsvinder. Øjnene får glød, og smilet når helt op til ørene, da Orla siger ”Selvfølgelig spiller jeg stadig, og Gerda klager ikke over det, hun hører”. Gerda nikker anerkendende og smiler til sin mand, mens Helle lægger endnu et puslespil med fire Orla Thode Karsen og fru Gerda, kæmper i dag for bedre brikker ved spisebordet i vilkår for handikappede. Siddende ved bordet ses deres stuen. multihandikappede datter Helle, som sit handikap til trods, har arvet sin fars musikalitet.

30. årgang - juni 2017 • basunen

31


Portræt: Ungeudvalget

Hvad er Ungeudvalg Af: Lars Kiilerich Mejdal.

En mandag eftermiddag i februar mødtes Ungeudvalget i DMFs lokaler i Vestergade 19. De havde lige haft besøg af Amira Gluhic fra koncertstedet HeadQuarters for at få mere indsigt i booking, PR og publikums ønsker og lignende. Det var i den forbindelse, jeg mødte de unge til en snak om udvalget, DMF og musikmiljøet i Aarhus. Ungeudvalget består p.t af 5 unge, Frej Lesner, Jakob Sommerlund Moestrup, Kirsten Buus, Maria Dybbroe, Sara Mouritzen og Victor HempelMydtskov. De mødes 12 gange om året for at tale om de muligheder og udfordringer, der er ved at være ung musiker i Aarhus. Områder som uddannelse, genre, spillesteder, publikum, PR mm. optager Ungeudvalget, samt hvordan de bedst kan repræsentere andre unge musikere.

En platform der bygger på samarbejdet dem imellem giver grobund og muligheder for, at unge musikere i Aarhus kan nå længere ud over scenekanten. Et samarbejde, de unge håber, vil føre til, at de på sigt bliver taget mere med på råd.

Udvalget prøver at støtte op om og arbejde ud fra de behov og udfordringer, unge musikere står med.

Indtræden i udvalget ”Som en del af et fællesskab af unge musikere og man kan gøre noget for miljøet” - Maria.

DMFs betydning Det, at DMF har skabt grundlaget og mulighederne for et Ungeudvalg, betyder meget for medlemmerne af udvalget. De unge har haft frie tøjler til, hvordan udvalget skulle organisere sig, og mulighed for at agere i forhold til deres egen dagsorden og idéer. Udvalget er et sted, hvor meninger og forslag kan blive vendt og drejet og efterfølgende handlet ud fra. DMFs baggrund som ”politisk organ”, der arbejder for at ”lave bedre forhold for musikere, er spændende og inspirerende”, og med forbundets kendskab til musikmiljøet har Ungeudvalget nogle ”erfaringer at trække på”, siger Maria, da vi sidder sammen, og Victor fortsætter, at det giver ”god mening at tilslutte sig DMF, da udvalget kan gøre brug af deres historie og viden”. De erfaringer udnytter Ungeudvalget i deres arbejde for og med unge musikere i Aarhus.

De unge valgte at indtræde i Ungeudvalget, fordi de alle havde et ønske om at gøre noget for musikmiljøet, støtte op om andre unge musikere og gøre det netop ved at indgå i et fællesskab. De er med til at udbrede kendskabet til DMFs Ungeudvalg og deres arbejde. De har fokus på de udfordringer, unge musikere har med at få deres musik ud, at blive hørt og muligheden for at spille koncerter. Det er blandt andet noget af det, der driver de unge i udvalget. Den mulighed for at gøre noget for musik- og kulturmiljøet i Aarhus er en stor drivkraft for dem.

Det er nærmest et fast punkt på dagsordenen, når udvalget mødes, hvordan de repræsenterer bredt og når længere ud i forhold til andre unge musikeres ønsker og udfordringer. Mange unge musikere gør meget allerede og har masser af kreative initiativer og projekter rundt omkring i Aarhus. Det støtter udvalget op om og prøver at hjælpe til med at videreudvikle og komme med bud på løsningsforslag i forhold til fx PR, spillesteder, publikum o.l. Udvalget har udviklet sig fra at være et simpelt ønske om, at der var en del af DMF, der kunne repræsentere unge og musikmiljøet til at være et talerør, en igangsætter af initiativer for unge musikere i Aarhus. En anden måde, udvalget forsøger at støtte op og gøre noget, er ved at være opsøgende og høste erfaringer deraf. Udvalget forsøger at nå længere ud og skabe kontakter til dele af musikmiljøet og -branchen, som de ikke allerede kender til i forvejen. Ved at mødes med folk fra musik- og kulturmiljøet, ”der ved noget, om det vi ikke ved”, fx mødet med HeadQuarters, som udvalget bruger i det videre arbejde.

Med DMFs viden og kendskab til musikmiljøet og udvalgsmedlemmernes idéer og virkelyst er der skabt en god platform, der arbejdes ud fra, og hvor der ikke er langt fra tanke til handling.

32

basunen • juni 2017 - 30. årgang

Hvor vil de gerne hen? De unge er meget bevidste om, at de kun er et mindre udsnit af musikmiljøet, og de forsøger at række hånden ud til og repræsentere andre unge musikere. ”Arbejde for at formidle musikken og løse konflikter vi nok alle sammen er stødt på og prøve at gøre dem kreative og prøve at styrke et musikmiljø. Det tager vi meget udgangspunkt i - at gøre det federe at være ung musiker i Aarhus.” - Sara.

”At tage de udfordringer seriøst vi opsnapper. Så prøver vi at brainstorme idéer”. - Sara.

Initiativer Ungeudvalget har taget konkrete initiativer til flere tiltag. Et initiativ er afholdelse af middagsmøder, hvor


get? (også) udvalget inviterer et par unge musikere, som igen inviterer et par af deres musikervenner. De mødes omkring middagsbordet, hvor der hygges over maden, hvor snakken går og meninger vendes og drejes, alt sammen med udgangspunkt i at være ung musiker i Aarhus. Et andet initiativ er i samarbejde med VINK - online magasin -, med ”Fire anbefalinger fra det aarhusianske musikmiljø”, hvor fire musikere anbefaler musikoplevelser til andre. Ungeudvalget er bevidst om, at det ikke kun er deres egne holdninger og interesser, der skal være i fokus, men det er igennem aktivt samarbejde med andre og i forhold til andres holdninger og anbefalinger. Er der et mål? I arbejdet med at repræsentere unge og lære nyt, - om det er fra DMF, spillesteder eller andre relevante organer- forsøger udvalget at finde og skabe brugbare og kreative løsninger. Udvalget har ikke et fast mål, der er ikke noget, der skal opnås og dog, der er et løbende mål, som er at formidle og forholde sig til, hvad der rører sig i musikmiljøet. Udvalget arbejder for at få musikken ud, på vegne af unge, for unge og til alle. The missing link! DMF Aarhus’ Ungeudvalg er blevet en platform og et talerør, som et forbindelsesled, mellem DMFs daglige ledelse og unge musikere i Aarhus. Udvalgsmedlemmerne udviser stor virkelyst og interesse i at skabe, formidle og lære nyt, som kommer DMF Aarhus, dem selv og andre unge musikere til gavn. Her og nu og fremadrettet arbejder Ungeudvalget for at styrke og støtte op om musik- og kulturmiljøet i Aarhus.

Navn: Victor Hempel-Mydtskov

Musikinstrument: Slagtøj Stil: Rytmisk Band: Spiller med i Bad Birthday Fremtidsplaner: Spille, skrive og undervise i musik. Navn: Sara Mouritzen

Alder: 23 år Uddannelse: 4. semester på Æstetik og Kultur ved Aarhus Universitet Musikinstrument: Primært kontrabas Genre og stil: Jeg har spillet mest jazz, men har for nyligt fået øjnene op for bluegrass og folk af den amerikanske skole. Fremtidsplaner: Arbejde med kultur og musik i en eller anden form. Ikke nødvendigvis som professionel musiker. Navn: Maria Dybbroe

Alder: 24 år Uddannelse: Studerer Rytmisk Musik på Det Jyske Musikkonservatorium Musikinstrument: Saxofonist og komponist Genre: Den eksperimenterende del af jazzen, men spiller også andet. Bands: KØS, Unity, EDB, Cactus og IINN. Musikfællesskaber: Del af kollektivet ’The Community’, et internationalt fællesskab af improvisationsmusikere, der arrangerer koncerter og musikevents. I Cactus komponerer jeg som udgangspunkt musikken. Fremtidsplaner: Videreudvikle og udvide mit musikalske virke fremadrettet. Navn: Frej Vammen Lesner

Alder: 27 Uddannelse: Kandidatstuderende på Det Jyske Musikkonservatorium.

Alder: 26 Uddannelse og beskæftigelse: Det Jyske Musikkonservatorium fra august. Handicaphjælper og andet kreativt. Musikinstrument: Trommer. Genre og stil: Rytmisk Musik. Jeg har et stort bankende hjerte for musik i alle genrer, så jeg prøver alt det af, jeg kan komme i nærheden af. Solist eller gruppe: Gurli Octavia, Tankely, Malte Dueholm Trio, Elinor is free og er live band for KARA MOON. Musikfællesskaber: Opsætning af koncerter, bl.a. i Dome Of Vision. Koncerter i forbindelse med jazzugen. Diverse samarbejdspartnere. Fremtidsplaner: Lave en dokumentarfilm om musikmiljøet og unge musikeres hverdagsliv. Workshops om identitet og køn i musikmiljøet. En podcast serie om kvindelige instrumentaliser, om deres karriere og deres tilgang til musikken. Navn: Jakob Sommerlund Moestrup

Alder: 25 år Uddannelse: Digital Design på Aarhus Universitet. Instrument: Guitar Genre og stil: Sideman og afløser i diverse bands og musikalske sammenhænge. At holde min verden åben over for diverse genrer og stilarter.

Band: Aysay, BUUR og Alexander Oscar live band.

30. årgang - juni 2017 • basunen

33


GATEWAY I AARHUS Mette Ellebye-Larsen fra DMF’s egen musikdistribution Gateway Music vil i 2017 fortsat være at træffe regelmæssigt i Aarhus afdelingen.

FINK REVISION & RÅDGIVNING www.finkrevision.dk Gør det du er bedst til og lad mig gøre resten. Jeg har specialiseret mig i skatteregler og regnskab for musikere.

Fink Revision Borggade 1, 2.th 8000 Aarhus C tlf.: 61 60 62 67 info@finkrevision.dk

Skal du have hjælp til selvangivelsen så ring for en uforpligtende samtale. Mvh Uffe Fink Isaksen

Går du/I med planer om at udgive på eget label, eller ønsker du / I blot at afdække udgivelsesmulighederne i det hele taget, så kom og få en snak med Mette Ellebye-Larsen.

Kontakt Mette på tlf. 35 24 02 18 for en aftale.

www.gateway.dmf.dk Rabat på formstøbte høreværn Husk, at du som medlem af DMF får 15% rabat på formstøbte høreværn og in-ears hos Audiovox. Audiovox har fire butikker i København, men ingen fysisk butik/showroom her i Jylland. Men de har en konsulent herovre, som du kan ringe til og aftale tid for at få lavet et aftryk. Han hedder Keld Navntoft - tlf. 31410533 kna@audiovox.dk og kan træffes efter aftale på DMF Aarhus kontoret.

Se også mere på www.audiovox.dk.

34

basunen • juni 2017 - 30. årgang


30. ürgang - juni 2017 • basunen

35


DMF Aarhus afdeling • Vestergade 19, 2 • 8000 Aarhus C • 8618 4599 36 basunen • juni 2017 - 30. årgang www.dmf-aarhus.dk


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.