Leeuwarder Studentenkrant 54

Page 1


LETTER

Ontdek schrijvende studenten, boekentips en beste leesplekken

You need water, Water needs you

W a a ro m e e n studi e m e t wate r ?

• Internationaal carrièreperspectief

• Maatschappelijke relevantie

• Brede arbeidsmogelijkheden

• Innovatief karakter

• Ruimte voor ondernemerschap

Wil je iets betekenen voor de wereld, een studie volgen die bol staat van de innovaties en tijdens je opleiding al werkervaring opdoen? Kies dan voor WaterCampus Leeuwarden. Er zijn opleidingen op mbo-, hbo- en universitair niveau. Volop mogelijkheden dus om in te stromen en door te stromen naar het door jou gewenste niveau. Water daagt je op tal van manieren uit om er werk van te maken. Je kunt echt iets betekenen in de spannende wereld van water en werken aan oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen.

Meer informatie? Neem contact op via: 058 - 284 64 50 / info@hvhl.nl

VOO RWO ORD VOO RWO ORD

Deze editie is om twee redenen bijzonder.

Allereerst maken wij de Docent van het Jaar 2024 bekend. Van de vijfentwintig genomineerden streden vier docenten tot de laatste minuten om de titel. De uitreiking had nogal wat voeten in de aarde, want de winnaar of beter gezegd winnares is inmiddels met pensioen. Met een smoes is de oud-docent naar NHL Stenden gelokt om haar vervolgens met de titel en bijbehorende bloemen te verrassen.

Heel blij zijn wij met de samenwerking met Leeuwarden City of Literature. In deze editie een speciale studentenuitgave van hun LETTER. In dit katern naast boekentips en leesspots een interview met student Marieke Douma, die in juni haar eerste boek presenteerde. Ook vroegen wij studenten of zij nog weleens een boek voor de ontspanning lezen. De antwoorden geven hoop voor de toekomst.

Als je deze zomer in Friesland blijft dan helpt de Leeuwarder Studentenkrant je de komende maanden goed door te komen. Klaas Jelle heeft zijn favoriete festivals, waaronder MadNes en LEIP, beschreven. Lisa geeft je tips om ook als thuisblijver een vakantiegevoel te krijgen. Wat dacht je van een DIY-project, een staycation en een thuisbioscoop? Wil je wel weg? Célina heeft drie prachtige vakantiebestemmingen waar je voor weinig geld heel wat kunt beleven.

INHOUDS INHOUDS OPGAVE OPGAVE

Docent van het Jaar 2024

REDACTIELEDEN GEZOCHT!

Ben je nieuwsgierig en vind jij het leuk om te schrijven? Dan zoeken wij jou! Onze arbeidsvoorwaarden zijn prima!

Naast al deze luchtige informatie besteden wij ook aandacht aan de gevolgen van het nieuwe kabinet voor studenten. Je leest onder andere over de terugkeer van de langstudeerboete en het duurder worden van festivals.

Onze column staat op de laatste redactionele pagina. Niet omdat deze niet interessant is. In tegendeel wij kunnen de overdenkingen van Ilse rustig hier plaatsen omdat de column een gewilde rubriek is. Deze keer vraagt zij zich af waarom wij ons zo laten leiden door de media.

COLOFON

Dus ….. leg deze editie in je ko er of tas zodat je op enig moment in alle rust de artikelen kunt doornemen. Wij wensen je een goede vakantie en tot ziens in september.

Veel leesplezier, Ritsko van Vliet - hoofdredacteur

• 5 keer per jaar een uurtje vergaderen in de kroeg onder het genot van een wijntje of een ander drankje.

• Betaald krijgen voor je artikelen

• Eeuwige roem

• Staat goed op je cv

• Je mag zelf weten waarover je schrijft!

Heb je interesse mail ons dan op info@leeuwarderstudentenkrant.nl of whatsapp naar 06 15 37 22 55. De Leeuwarder Studentenkrant verschijnt 5x per jaar en is de enige Studentenkrant in Leeuwarden

Redactie & Lisa Bleichrodt, Célina Dalebout, Jessa Feenstra, Klaas Pieter Jellema, Ilse Meinsma, Ritsko van Vliet (hoofdredacteur)

Vormgeving: Het Vormhuys, www.hetvormhuys.nl

Advertenties: Doede Vellema/06 15 37 22 55 info@leeuwarderstudentenkrant.nl

Drukker: Mediahuis Noord

Uitgever: Devea www.devea.nl

Verspreiding: NHL Stenden, van Hall Larensteijn, University Campus Fryslân, dbieb, Popacademie, Mc Donalds, Markt 058, Supermarkten, Horeca enz enz

Oplage: 10.000 stuks

Online: www.leeuwarderstudentenkrant.nl, www.instagram.com/leeuwarderstudentenkrant

Ondanks alle zorg die aan deze uitgave is besteed blijven vergissingen mogelijk. Wij kunnen daar echter geen aansprakelijkheid voor aanvaarden. ©2024 fotografie:

Sint Jacobsstraat

Maandag t/m woensdag van 07.30 - 19.00 uur

Do t/m zondagochtend van 07.30 - 01.30 uur

Zaailand

Maandag van 07.30 - 19.00 uur

Dinsdag en woensdag van 07.30 - 24.00 uur

Donderdag t/m zaterdag van 07.30 - 03.30 uur

Zondag van 11.30 uur - 18.00 uur fietsenstallingleeuwarden.nl

of € 29, 95 per maand!

facebook.com/sportcentrumursus facebook.com/URSUS247 Wat zijn we trots! How proud we are!

Forscina Rijpma

docent opleiding Pedagogiek, is dit jaar verkozen tot beste docent van Leeuwarden. Gefeliciteerd!

lecturer of Educational Theory, has been voted Best Lecturer of Leeuwarden this year. Congratulations!

FORSCINA RIJPMA DOCENT VAN HET JAAR

FORSCINA RIJPMA DOCENT VAN HET JAAR

2024

“Ik ging altijd met een lach naar mijn werk”

Met 18,95% van de stemmen werd Forscina Rijpma de nieuwe Docent van het Jaar. Het had heel wat voeten in de aarde om de docent Pedagogiek te verrassen, want zij ging 28 maart jongstleden met pensioen. Dus zat haar man en een oud-collega in het complot om Forscina naar NHL Stenden te lokken. Midden in een aangenaam gesprek verraste Bram Verberne, de student die haar nomineerde, haar met een groot bos bloemen. “OMG, wat superleuk, maar ik werk hier niet meer. Maar wel een hele eer,” was het eerste wat ze uitbracht toen Bram vertelde dat zij Docent van het Jaar was geworden.

Forscina zat 25 jaar in het onderwijs, waarvan 12,5 jaar bij NHL Stenden. “Daarvoor werkte ik in de psychiatrie. Maar toen ik bij NHL Pedagogiek begon, wist ik gelijk ‘dit is het’.” Ze refereert aan een poster die heel lang in het gebouw hing. “Daar stond op ‘ga jij met een lach naar je werk?’ en dat heb ik werkelijk iedere dag gedaan.”

Of er dan niet iets was dat minder leuk was? “Nou, al die ICT-veranderingen, dat was bijna niet bij te houden. Gelukkig had ik hulpvaardige collega’s om me heen.”

Heeft Forscina enig idee waarom bijna 19% van de stemmen naar haar gingen? “Ik denk omdat ik veel communiceerde met mijn studenten. Dat je ze persoonlijk aanspreekt in goede en minder goede tijden. En dat ik ze een veilig leerklimaat bied. Een

omgeving waar ze in de praktijk ook fouten mogen maken.”

Is ze blij met haar pensioen? “Sinds eind maart is het voor mij een lange vakantie, maar ik mis wel het contact met de student. De jongeren tussen de 18 en de 25 jaar zijn een geweldige doelgroep. Zo onbevangen nog. Ze houden je ook bij de tijd. Die interactie is er nu niet meer.” Vertederd kijkt ze naar het boeket bloemen. “Dit is toch wel een bijzonder afscheidscadeau. Dat zoveel studenten jou de Docent van het Jaar vinden.”

Heeft ze nog tips voor jonge docenten die ook een keer genomineerd willen worden? “Niet alleen gericht zijn op de lesstof. Neem tijd om een goed contact met je studenten op te bouwen. Vraag naar hun eerste rijles. Complimenteer

“Ze leerde je niet alleen het vak Pedagogiek, maar ook een houding om de wereld een beetje beter te maken”

ze als je ziet dat ze naar de kapper geweest zijn. Als je merkt dat iemand wat stiller is dan normaal, vraag dan voorzichtig wat er is. Ze hoeven niet direct te antwoorden, maar die aandacht is al voldoende. Dan ben je pas een echte docent.”

Ze wilde nog een ding kwijt. “De relatie met het werkveld heb ik altijd enorm gewaardeerd. Samen met de studenten werken in de praktijkateliers. Want dan ben je met realistische pedagogische vraagstukken bezig. Daar krijgen de studenten echt iets mee als bagage voor hun toekomstig beroep.”

Uitslag

Het was tot de laatste minuten van de verkiezing spannend in de top vijf. Wie van deze populaire docenten zou uiteindelijk de titel Docent van het Jaar mogen dragen? Hieronder de top vijf, gevolgd door het percentage stemmen.

1. Forscina Rijpma, NHL Stenden Pedagogiek, 18,95%

2. Xavier Gallego y van Seijen, NHL Stenden/ Van Hall Larenstein Biotechnologie 14,67%

3. Bert Hofstede, NHL Stenden Communicatie, 14,53%

4. Gerrie Koopmans, Van Hall Larenstein Management Leefomgeving, 14,10%

5. Kevin de Leeuw, Van Hall Larenstein Voedingsmiddelentechnologie, 8,97%

“Ze is een buitengewoon lieve vrouw die je behandelt als meer dan een student”
Foto: Folkert de Graaf, NHL Stenden
Foto’s Simon van der Woude Tekst Ritsko van Vliet
Bram Verberne verrast Forscina Rijpma

GEVOLGEN HOOFDLIJNENAKKOORD VOOR STUDENT GEVOLGEN HOOFDLIJNEN-

Op 16 mei 2024 sloten de PVV, VVD, NSC en BBB het hoofdlijnenakkoord 2024-2028 met de titel: ‘Hoop, lef en trots’. Met de komst van het nieuwe kabinet gaan er waarschijnlijk veel dingen veranderen in Nederland. Wat betekent het voor jou als student? De Leeuwarder Studentenkrant zocht het voor je uit.

Onderwijs

Er wordt flink bezuinigd op studenten als het aan het nieuwe kabinet ligt. Zo keert bijvoorbeeld de langstudeerboete terug: als je langer dan een jaar uitloopt in je bachelorof masteropleiding moet je €3.000 extra collegegeld betalen. Verder staat in het hoofdlijnenakkoord dat er een betere bereikbaarheid van onderwijsaanbod moet zijn in zowel de stad als op het platteland. Het bindend studieadvies blijft bestaan.

Pechgeneratiestudenten krijgen in 2027 een eenmalige compensatie van ongeveer €1.000 per student. Een tip van ons: koop je schoolboeken straks tweedehands of huur deze in de mediatheek op school, want schoolboeken worden duurder. Het btw-tarief stijgt namelijk van 9% naar 21%.

De vier partijen vinden ook dat er minder buitenlandse studenten naar Nederland moeten komen. Ze willen hiermee veel geld bezuinigen. Het gaat vooral om een beperking van studiemigratie in de bacheloropleidingen, met uitzondering van studies waar arbeidsmarkttekorten zijn.

Cultuur

Naar festivals gaan, concerten bezoeken en een dagje naar het

Rijksmuseum: het wordt allemaal duurder als het aan het nieuwe kabinet ligt. De cultuursector wordt hard geraakt want het btw-tarief moet van 9% naar 21% worden verhoogd. Betrokken sectoren reageren geschrokken op de plannen. De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals vreest dat “uitgaan straks alleen nog te betalen is voor rijke mensen.”

Bestaanszekerheid en koopkracht

Misschien ben je er inmiddels al aan gewend, maar de afgelopen tijd zijn de prijzen van boodschappen, energie en huisvesting enorm gestegen. Hierdoor hebben veel mensen zorgen over de toekomst. De coalitie wil daarom een extra schijf in de inkomensbelasting introduceren. Hierdoor gaan werkenden minder belasting betalen. Vanaf 2027 willen ze het eigen risico in de zorg halveren. Ook wil de coalitie zorgen voor sociale zekerheid, fiscale regelingen en toeslagen zodat werk meer loont.

Huisvesting

Misschien woon je op dit moment nog thuis, maar heb je plannen om binnenkort op kamers te gaan. Tegenwoordig is het vinden van een fijne plek voor de meeste studenten erg moeilijk en onbetaalbaar.

De coalitie wil daarom een coördinerend minister aanstellen die de planning en bouw van woningen zal stimuleren. Er wordt hierbij extra aandacht besteed aan jongeren, ouderen, kleine huishoudens en daklozen. Daarnaast heeft de coalitie als doel om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren. Om de betaalbaarheid van woningen te reguleren wil de coalitie minimaal 30% van de nieuwbouw als sociale huur aanstellen en twee derde van deze woningen voor middeninkomens betaalbaar houden. Een andere, grote wijziging is dat statushouders voortaan geen voorrang meer krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen.

Klimaat

Het gaat tegenwoordig vaak over het klimaat. Lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken om in 2030 maar liefst 55% minder CO2 uit te stoten. Het nieuwe kabinet vindt deze plannen te ambitieus en wil zich vooral focussen op klimaatadaptie (aanpassen aan de klimaatverandering). Het klimaatbeleid moet draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar zijn voor iedereen. Dit betekent dat het kabinet probeert om de klimaatdoelen te halen, maar ook alvast alternatieve plannen klaar heeft voor als het niet lukt.

Het is nog onbekend welk beleid het nieuwe kabinet uiteindelijk écht gaat toepassen, want het hoofdlijnenakkoord is slechts een voornemen.

Tekst: Klaas Pieter Jellema Foto’s: Jessa Feenstra

SAMOS, MALTA EN DE AMALFIKUST SAMOS, MALTA EN DE AMALFIKUST

Zon, zee en een goed feestje: dat is alles wat je nodig hebt voor de perfecte zomervakantie. Maar waar ga je naartoe? Terwijl je twijfelt tussen een roadtrip door Europa en een strandvakantie helpen wij je graag een handje. Hier zijn drie vakantiebestemmingen die jouw zomer onvergetelijk zullen maken: Samos, Malta en de Amalfikust. Perfect voor die girlstrip, vakantie met je grote liefde of een degelijke familietrip.

SAMOS: HET ONONTDEKTE GRIEKSE EILAND

Als je denkt aan Griekenland, denk je waarschijnlijk aan Santorini of Kreta. Maar waarom niet eens buiten de gebaande paden treden en Samos ontdekken? Samos is het perfecte eiland om totaal uitgerust van jouw vakantie thuis te komen. Op dit eiland vind je een heerlijke mix van activiteiten en adembenemende stranden met helderblauw water waar je heerlijk kunt liggen bakken.

DE AMALFIKUST:

HET ROMANTISCHE

ITALIË

De Amalfikust in Italië is de ideale bestemming voor een romantische getaway of een trip met vrienden. Velen hebben vast de beelden van het mooie Positano wel eens voorbij zien komen op TikTok. Maar het is zeker niet de enige stad van de kust die er zo adembenemend uitziet. Dit stukje paradijs biedt schilderachtige dorpjes, een heerlijke Italiaanse keuken en een sfeer die je nergens anders vindt.

Sfeervolle dorpjes en culinaire hoogstandjes

Positano, Amalfi en Praiano zijn slechts enkele van de charmante dorpjes die je kunt verkennen. Met kleurrijke huizen die tegen

Strandhoppen op zijn best

Als je het niet erg vindt om via niet-geasfalteerde wegen een avontuurlijke rit naar een mooi strand te maken, moet je zeker Livadaki Beach niet vergeten. Na een hobbelige heenweg kom je uit op een strand met helderblauw water, een megaschattige schommel in het water, en last but not least: kajakken die je gratis mag gebruiken om het water over te varen. Maar goed, met één strand kun je je vakantie niet vullen, dus ook een bezoekje

MALTA: KLEIN, MAAR FIJN

Malta, een eiland in de Middellandse Zee dat nog kleiner is dan Texel is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt, maar onderschat deze parel niet. Malta biedt een unieke mix van cultuur, mooie stranden en een bruisend nachtleven: perfect voor een veelzijdige vakantie.

De uitgaanshotspot

Er is één vraag die beantwoord moet worden voor een vriendenvakantie en

de rotsachtige heuvels zijn gebouwd en smalle straatjes vol boetiekjes en cafés lijkt het alsof je in een film bent beland.

Wie aan Italië denkt, denkt natuurlijk aan lekker eten. En mocht je naar de Amalfikust op vakantie gaan, dan zit je daar wel goed. Proef de verse zeevruchten, geniet van een authentieke pizza Napolitana en sluit af met een gelato in een citroen terwijl je uitkijkt over de zee. En vergeet niet de lokale Limoncello te proberen!

Alle dorpjes zijn adembenemend, dus het is zonde om je hele vakantie op maar een plek te blijven. Huur een scooter of een Fiat 500 en cruise over de kronkelende kustwegen.

aan Kaladaki Beach mag zeker niet ontbreken. Het strand zelf is wat je verwacht van een Grieks strand: helder turquoise water en soms iets te dure strandbedjes, maar dat is niet alles. Op dit strand vind je de mooiste grotten waar je in kan zwemmen. Zeker een aanrader!

De mooiste watervallen van Griekenland

Een vakantie bestaat voor velen uit zon, zee en strand. Maar ook wat actiefs doen is zeker niet verkeerd. Op Samos vind je namelijk de mooiste watervallen. En het leuke hieraan: om daar te komen moet je eerst een halfuur een pad door het water afleggen. Let wel op dat je waterschoenen aandoet, je loopt namelijk over de stenen en die kunnen aardig glad zijn.

dat is of het uitgaansproof is. Gelukkig ben je dan bij Malta zeker aan het goede adres. St. Julians is dé plek voor het nachtleven in Malta. Hier vind je clubs, bars en lounges waar je de hele nacht door kunt feesten. Van Café del Mar tot Gianpula; St. Julians heeft het allemaal. En het beste van alles? De prijzen zijn studentvriendelijk. Ben je net begonnen met studeren of zit er in jouw vriendengroep ook een aantal jongeren? Op Malta is dat geen probleem want hier is de minimumleeftijd om alcohol te mogen

Let wel op: als wij kronkelwegen zeggen, bedoelen we ook echt kronkelwegen. Je ziet vaak niet het tegenliggende verkeer om de hoek, dus iedereen toetert om te waarschuwen dat ze eraan komen. Mocht je nou niet zo’n wegheld zijn: er rijden de hele dag bussen tussen de verschillende dorpen voor een paar euro. Geen zorgen, al het moois wat de kust te bieden heeft, kun je zeker weten bezoeken.

Of je nu wilt feesten tot de zon opkomt, genieten van het lokale eten of gewoon wilt ontspannen op prachtige stranden: Samos, Malta en de Amalfikust hebben het allemaal. Dus pak je koffers, zet je zonnebril op, smeer die SPF maar ruim en maak je klaar voor een onvergetelijke zomervakantie!

drinken namelijk 17 jaar.

Stranden en blauwe lagunes Geen vakantie is compleet zonder een bezoek aan de stranden van Malta. Golden Bay en Mellieħa Bay zijn perfect om te zonnebaden en te zwemmen. Voor iets speciaals kun je een boottocht maken naar de Blue Lagoon op het nabijgelegen eiland Comino of Gozo. Het water hier is zo helder dat je bijna denkt dat je in een zwembad zwemt.

“Als verpleegkundige in opleiding werken als facilitair medewerker en helpende!”

LARA BROEKEMA IS 22 JAAR OUD EN ZIT IN HET TWEEDE JAAR VAN DE OPLEIDING HBO-VERPLEEGKUNDIGE TE LEEUWARDEN. INMIDDELS WERKT ZIJ AL BIJNA TWEE JAAR ALS FACILITAIR MEDEWERKER BINNEN HET MCL. LARA: “IK BEN BEGONNEN MET DIT WERK OP HETZELFDE MOMENT DAT IK AAN MIJN OPLEIDING BEGON. IK VOND EEN BAAN BINNEN HET ZIEKENHUIS EN DE OPLEIDING HBO-VERPLEEGKUNDE EEN MOOIE, WAARDEVOLLE COMBINATIE. IK WERK IN DE WEEKENDPOOL EN BEN WERKZAAM OP DE AFDELINGEN J (HART- EN VAATCHIRURGIE) EN M (LONGAFDELING).”

Combinatie studie en werk

Lara werkt nu inmiddels bijna twee jaar als facilitair medewerker binnen het MCL en dit werk heeft veel overeenkomsten met haar studie. Zo ziet zij alles wat ze leert op school, in de praktijk. Lara: “Je bent als facilitair medewerker niet bezig met de zorg rondom de patiënt, maar je probeert voor de patiënt een schone en fijne omgeving te creëren. Je pakt van alles mee, zoals verschillende handelingen, communicatie en de dynamiek op zo’n afdeling. Daarnaast is de baan ook goed te combineren met mijn opleiding. Ik werk namelijk in de weekenden, waardoor je doordeweeks tijd hebt voor school.”

Lara hoopt in de komende jaren stage te kunnen lopen binnen het MCL als student verpleegkunde en hier ook uiteindelijk aan het werk te gaan als verpleegkundige.

Iets kunnen betekenen voor een ander

Wat Lara zo mooi vindt aan deze baan, is dat het ook een sociale baan is. Je kunt wat betekenen voor een ander, niet alleen op facilitair vlak maar ook op geestelijk vlak. Lara: “Veel patiënten vinden het fijn om een gesprekje met je aan te gaan en om hun verhalen te delen. Hier neem ik dan ook graag de tijd voor en zo doe ik graag wat extra’s voor de patiënt. Iedere patiënt heeft weer een ander verhaal en dat maakt het werk ook zo mooi en waardevol.”

Werken binnen een team

ziekenhuis,

Hetgeen waar Lara veel van heeft geleerd, is het werken binnen een team. Lara: “Je werkt niet alleen nauw samen met het team in de weekendpool, maar ook met de verpleegkundigen op de afdelingen. Je leert de verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis kennen, je leert werken binnen een team en je leert het facilitair werk kennen. Alles wat je leert binnen het ziekenhuis, neem je mee in de toekomst. Het is namelijk niet zomaar een baan, het is mensenwerk!”

Iedere patiënt heeft weer een ander verhaal en dat maakt het werk ook zo mooi en waardevol.

- LARA BROEKEMA

Bekijk al onze vacatures op www.werkenbijmcl.nl

LETTER LETTER

Deze bijlage is een initiatief van Leeuwarden UNESCO City of Literature, in samenwerking met uitgever Devea. Kijk ook op leeuwardencityofliterature.nl

Op de bonuspagina’s die je nu vasthoudt vind je veel over lezen en schrijven. Het is een (bescheiden) versie van zomermagazine LETTER, dat Leeuwarden UNESCO City of Literature elk jaar uitgeeft. Veel leesplezier!

LAAT JE NIET ONTMOEDIGEN ALS JE EEN DROOM HEBT’ ‘ LAAT JE NIET ONTMOEDIGEN ALS JE EEN DROOM HEBT’

Marieke Douma (20), student Online Content Creator, debuteerde onlangs met haar roman Verliefd op Duits bloed. ‘Ik kreeg als kind best vaak van mensen te horen dat het me niet zou lukken om een boek te schrijven. Ik besloot me niks aan te trekken van hun commentaar. Ik zal jullie laten zien dat het wel lukt.’

Creativiteit stroomt door het bloed van Marieke. Al op de basisschool schreef ze verhalen. Daar stond ze zelfs om bekend. Het verhaal voor Verliefd op Duits bloed ontstond op haar veertiende. Het boek, bedoeld voor jongvolwassenen, gaat over Lise die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansluit bij het verzet. Haar werk als verzetsstrijdster dreigt in gevaar te komen als de Duitse soldaat Kurt bij haar thuis wordt ingekwartierd. Als ze gedwongen worden samen onder te duiken, slaat de haat langzaam om in liefde.

Filmscript

Aanvankelijk wilde Marieke een filmscript schrijven. Ze is namelijk gek op films. ‘De beste manier om het verhaal verfilmd te krijgen, is door een boek te schrijven. Er wordt niet gekeken naar een filmscript.’

Die liefde voor films is begonnen door een goede vriend: ‘Hij heeft me aangestoken met het virus.’ Ze leerden elkaar kennen tijdens de mbo-opleiding Mediavormgeving. Van jongs af aan was het duidelijk dat Marieke de creatieve kant op wilde in haar leven. ‘Ik heb nog een tijdje gespeeld met het idee om actrice te worden, maar dan kies je voor een onzeker bestaan. Mediavormgeving paste goed bij me, ik leerde er filmen, fotograferen en grafisch ontwerpen.’

Die kwaliteiten bundelde ze in haar bedrijf Bilde Graphic.

Associate degree

Op haar negentiende rondde ze de opleiding af. ‘Ik vond mezelf nog te jong om fulltime aan de slag te gaan, dus koos ik voor de Associate degree Online Content Creator. Ik had geen zin meer om vier jaar te leren, dus

twee jaar was perfect.’ Drie dagen in de week gaat ze naar school, de andere dagen werkt ze.

Uitgever

Vanaf haar veertiende werkte ze aan het boek. Haar vader stuurde het ooit op naar een producent. ‘Als ik het nu teruglees, snap ik dat hij het niks vond,’ vertelt ze lachend. Ondertussen schreef ze andere verhalen. ‘Daar begon ik dan mee, maar hield er ook weer mee op.’ Dat gold niet voor Verliefd op Duits bloed. Ze bleef er aan schrijven en schaven. Niet fulltime, maar af en toe. ‘Tijdens het schrijven speelde het verhaal zich af in mijn hoofd als een film.’ Vorig jaar was het dan echt klaar. Ze stuurde het manuscript op naar Boekscout, dat het boek wilde uitgeven.

Promotie

Inmiddels is ze druk bezig met de promotie van haar debuutroman. ‘Ik heb scènes uit het boek verfilmd. Het hele boek verfilmen kost veel tijd en geld, dus ik heb van de leukste scènes een trailer gemaakt. De doelgroep is jongvolwassenen, die

moeten visueel zien waar het over gaat,’ legt ze uit. Het boek heeft een eigen Instagramaccount: @verliefdopduitsbloed. Onlangs gaf ze een presentatie voor groep 6, 7 en 8. ‘Ik wil kinderen meegegeven dat je, als je een droom hebt, je niet moet laten ontmoedigen. Ga ervoor.’

Bergen

Gevraagd naar haar ideale toekomst, zegt ze: ‘Creatief bezig zijn, dingen doen die ik vet vind, in combinatie met reizen. Ik kan overal werken vanaf mijn laptop. Ik wil graag een busje kopen en gaan reizen. En later wil ik in het buitenland wonen en daar mijn bedrijf verder uitbouwen. Het liefst in de buurt van bergen.’ Tijdens haar mbo-opleiding liep ze een half jaar stage bij een bedrijf in Bergen, Noorwegen. ‘Wonen in een dal, met de bergen om me heen en in het weekend de bergen in. Dan ben ik het gelukkigst.’

Ze sluit niet uit dat er in de toekomst een nieuw boek verschijnt. ‘Ik heb meerdere ideeën. Nu alleen nog de tijd vinden om te schrijven.’

Foto: Simon van der Woude

DRIE BOEKENTIPS VOOR STUDENTEN DRIE BOEKENTIPS VOOR STUDENTEN

Gooi je studieboeken aan de kant en verlies jezelf in een roman! Leuk bedacht, maar welke dan? Wij vroegen het Koen Schouwenburg. Hij is niet alleen docent Communicatie bij NHL Stenden, maar ook schrijver! In 2023 verscheen zijn debuutroman Waar zijn de dagen voor en in de herfst volgt z’n nieuwe boek. Hij geeft boekentips voor het Forum in Groningen én is medemaker van de lezenisvurrukkullukpodcast.

1.

Gijs Wilbrink - De beesten (2022)

Als hoofdpersoon Isa net een paar maanden in Utrecht studeert, hoort ze dat haar vader spoorloos is verdwenen. Dit is het begin van een heerlijke geschiedenis over de boeiende familie Keller. De beesten is enerverend, gelaagd, lekker

Achterhoeks en stilistisch meesterlijk geschreven. Een van de beste Nederlandstalige romans van deze nog jonge eeuw.

2.

3.

VERSLAAFD AAN KENNIS VERSLAAFD AAN KENNIS

“Mag ik eens zien wat voor apps je hebt op je telefoon? Dat vind ik interessant, zo kom ik er achter waar je interesses liggen.”

“Tuurlijk. Maar dan wil ik die van jou ook zien. Je hebt helemaal geen Spotify?”

“Ik luister naar podcasts in plaats van muziek en lees alleen maar informatief.”

“Waarom dan?”

“Ik wil alle tijd besteden aan het opdoen van nieuwe kennis.”

“Trouwens op Spotify staan ook gave podcasts.”

Dit gesprek met mijn neef zette me aan het denken over al die mensen die, net als ik, verslaafd zijn aan kennis en het vergaren van de laatste informatie over wat dan ook. Dan pas

heb ik het idee dat ik nuttig bezig ben. Dat neemt alleen wel zoveel tijd dat er geen tijd meer is voor een fictief verhaal. Een boek lezen voor de lol? Wie doet dat nog?

Tijdens de pandemie vonden we onze rust terug voor vergeten hobby’s. Maar inmiddels zijn we in een soort nieuwe pandemie beland waarbij alles altijd nut moet hebben. Een virus waarbij we onszelf dwingen om te lezen, maar dan puur informatief. We scrollen door Instagram en nieuwsapps tijdens het koken en in de rustpauzes van onze krachttraining, want: elke minuut telt!

We zijn dus verslaafd aan bezig zijn en aan kennis opdoen. Maar echt lezen? Neuh. Hebben we tegenwoordig minder tijd of zijn we gewoon lui? De ideale lengte van een TikTok of Reel is 15 seconden. Langer is onze spanningsboog blijkbaar niet.

Door dat gesprek met mijn neef begon ik te twijfelen. Ik vroeg me af of dit allemaal prima is, of dat we ons zorgen moeten maken over onze toekomst en die van onze kinderen. Wat gebeurt er met onze fantasie en creativiteit als we alleen nog maar naar voorgekauwde series en TikToks kijken? Als we onze verslagen laten schrijven door ChatGPT en nooit meer zelf onze hersenen prikkelen door bijvoorbeeld een verhaal te lezen? Worden we slimmer met al onze nieuwe tools en trucjes om dingen te leren of worden we geleidelijk dom en ongeïnspireerd?

En leggen we onszelf niet een te hoge druk op door alleen maar informatief te willen lezen? Lezen is toch ook een vorm van ontspanning? Ik betrapte mezelf erop dat ik door die kennisdrang geen fictie las. De hele dag gewerkt in Groningen, terug in de trein naar Leeuwarden sla ik mijn boek weer open: Getting 1

Connie Palmen - De wetten (1991)

Geen lijstje met aanbevelingen zonder een boek van Connie Palmen. Haar filosofische debuutroman

De wetten is een prachtig onderzoek naar de zin en betekenis van het leven en de literatuur. De zeven mannen die voorbijkomen vormen samen een leerschool der liefde. Een boek zonder spannend plot dat niettemin zeer meespelend is door alle interessante en prikkelende denkbeelden.

Stephan Enter - Grip (2011)

Vier oude studievrienden houden een reünie in Wales. Samen hebben ze veel klimtochten gemaakt, maar na hun studententijd zijn ze elkaar uit het oog verloren. In deze knap geconstrueerde roman gaat het over vriendschap en hoe de verhoudingen veranderen door de tijd. Enter schrijft helder en precies proza; Grip is een compact en psychologisch vernuftig boek. Tip: in het najaar verschijnt een nieuwe uitgave in paperback.

percent better every day counts for a lot in the long-run. Leuk; ‘Atomic Habits’. Interessant hoor, maar mag ik asjeblieft ook even chillen?

Gelukkig ben ik wijzer geworden. Ik sta mezelf weer toe om in romans en thrillers te duiken. Ik voel me daardoor geïnspireerd, kalm en tegelijkertijd productief. Dit is toch veel beter dan dat eindeloze scrollen op mijn telefoon? Onze drang om elke minuut productief te zijn kan ons verstikken. Kennis is waardevol, maar laten we niet vergeten dat ontspanning en verbeelding minstens zo belangrijk zijn. Dus pak dat boek, verlies je in een verhaal en ontdek hoeveel rijker je leven kan zijn zonder altijd maar nuttig te hoeven zijn!

Geel Magenta Cyaan Zwart
Column Ilse Meinsma

Stel: je wilt wel weer eens een boek lezen, maar in je studentenkamer lukt dat voor geen meter of beter gezegd: voor geen regel. Waar moet je dan heen? De Leeuwarder Studentenkrant ging op pad en ontdekte zes fijne leesplekken.

Het Douwe Egberts Café Met 176 zitplekken en een ruim aanbod aan (ijs)ko e en thee is Het Douwe Egberts Café in Leeuwarden een bekende plek om te studeren, te werken of simpelweg aan je studentenhuis te ontsnappen. Neem een goed boek mee, kies een comfortabele stoel en lezen maar.

Prinsentuin

In het hart van de stad vind je de Prinsentuin: hét stadspark van Leeuwarden. Hier kun je lekker in de

CAMPUSVRAAG

zon met een boek tussen de mensen neerplo en. Je bent daar echt niet de enige lezer. Als je zin krijgt in een hapje of een drankje ben je zo bij de SPAR in het centrum.

Blokhuispoort

Als je door de ingang van de Blokhuispoort loopt, vind je gelijk aan de linkerkant dbieb. Je kunt daar in alle rust boeken, tijdschriften en kranten gratis lezen. Wil je het boek meenemen om uit te lezen, dan vraag je een lenerspas aan. Ook kun je

Tekst en foto’s: Ritsko van Vliet

Tekst: Jessa Feenstra

terecht in het naastgelegen Café de Bak als alle dbieb-stoelen bezet zijn.

De Potmarge

Langs het superschone riviertje de Potmarge zijn een paar steigers aangelegd. Je bent omgeven door natuurschoon die je niet in een stad verwacht. Dus een mooie plek om een boek te lezen. Af en toe word je uit je concentratie gehaald door suppende sportievelingen van het Stadsstrand aan het begin van de Potmarge, maar daar staan momenten van absolute stilte tegenover.

Paddy O’Ryan

Paddy O’Ryan is een Ierse pub aan de rand van het stadscentrum. In

de avond is het hier best druk, maar in de middag is het heerlijk toeven. Met lekkere banken en een QR-code waarmee je kan bestellen een hele chille plek om je te verliezen in een boek.

Rondom NHL Stenden

Oké, misschien is de hogeschool niet de eerste plek waar je in je vrije tijd heen wil. Toch is het een geweldige plek om in de weekenden en vakantie te lezen. Waar alle zitplekken op en rondom het plein normaal vol zitten met pauzerende studenten zijn die dan nauwelijks bezet. De perfecte omgeving voor als je wel wat reuring wilt, maar tegelijkertijd ook je rust wilt pakken.

WANNEER LAS

JE VOOR HET

LAATST EEN BOEK? WANNEER LAS JE VOOR HET LAATST EEN BOEK?

Veel ouderen klagen dat jongeren nauwelijks meer lezen. Maar: is dat wel zo? De Leeuwarder Studentenkrant ging op onderzoek uit en vroeg zes willekeurige studenten wanneer ze voor het laatst een boek lazen en wat hun leesgedrag is.

PIPPA

NHL Stenden

“Sinds ik twee jaar geleden met mijn studie begon, heb ik geen boek gelezen. Mijn laatste boek was Het Diner van Herman Koch. Die stond op mijn Nederlandse literatuurlijst. Ik lees nu niet omdat ik niet kan doorlezen. Vroeger had ik daar wel de tijd voor. Toen heb ik de hele Hoe overleef ikserie van Francine Oomen verslonden.”

NICK

Van Hall Larenstein

“Een week geleden heb ik weer een boek gepakt. Door licht verbonden van Loes van Loon over de paranormale wereld. Dat interesseert mij. Het moet ergens over gaan, want anders haak ik af. Vroeger was mijn favoriete boek Superju e. Mijn vader stuurde mij altijd vroeg naar bed, maar ik mocht dan nog wel een half uurtje lezen. Slim bedacht van hem.”

HANNA

NHL Stenden

“Ik heb al een paar maanden niet gelezen. Dat doe ik alleen op vakantie. Ik las toen It ends with us van Colleen Hoover. Ik had deze tip van BoekTokker @groetjesvanien. Kan ik mooi mijn Engels verbeteren. Ik wil wel meer lezen, maar het ontbreekt mij gewoon aan tijd.”

NUNO

NHL Stenden

“Gisteren was ik weggezonken in Steal like an artist van Austin Kleon. Dat heeft met mijn vak te maken. Ik doe de Master Content & Media Strategy. Verder ben ik helemaal gek van de reisverhalen van Michael Palin. Ik ben geïnteresseerd in andere culturen. Daarom ben ik ook van Portugal naar Nederland gekomen.”

“Gisteravond las ik nog. Lezen is echt mijn hobby. Ik doe het vooral in de trein. Ik heb weinig data op mijn mobiel, dan is lezen een uitkomst. Het geeft ook rust, zo zonder mobiel. Als ik een boek lees dan vertraag ik helemaal. Ik was vroeger al een echte lezer. Ik las mijn ouders zelfs voor.”

SEM

Van Hall Larenstein

“Ik las drie weken geleden Wojtek The Bear uit. Een prachtig verhaal over een beer die tijdens de Tweede Wereldoorlog meevocht met de Geallieerden. Echt iets voor mij. Ik doe niet voor niets Dierenmanagement. Het kost mij moeite om een boek te pakken. Als ik een flink eind gelezen heb, ben ik best trots op mezelf.”

Schrijf je mee?

VOOR IN DE AGENDA VOOR IN DE AGENDA

Silent Book Club

elke 1e do v/d maand, 19.45-21.00 u Kafee De Gouden Leeuw, Tresoar

Herkenbaar? Je snakt naar een rustig uurtje voor jezelf. Je hebt een mooi boek, maar dat ligt maar te versto en. De oplossing? De Silent Book Club! Elke eerste donderdag van de maand in het knusse café van Tresoar. Nu even zomerstop, vanaf 5 september weer los! tresoar.nl/bezoeken/agenda

22 t/m 24 november Binnenstad Leeuwarden

Explore the North Festival Op de tiende editie van Explore the North Festival weerklinkt wat elders wordt weggestemd of overstemd, vervangen, samengevat of fout opgevat. Tijdens het festival betreed je de zachtste en de luidste plekken van Leeuwarden. Op Explore the North kun je dingen ondersteboven houden, waarvan je altijd dacht dat dat niet mocht. explore-the-north.nl

Schrijf jij zelf verhalen, gedichten, interviews of reportages? Kun je goed illustreren of fotograferen? En lijkt het je leuk om mee te werken aan een volgende studenten-LETTER? Dan horen wij heel graag van jou! Stuur een mail naar info@leeuwardencityofliterature.nl en we nemen graag contact met je op!

Met Ik smelt niet van regen won Indiana Hiemstra (18 jaar) dit voorjaar de voorrondes van Kunstbende Friesland. Ze zegt erover: ‘Het gaat over een van mijn minder leuke jeugdervaringen. Ik hoop dat ik hier iemand mee kan helpen helen’. Indiana studeert Styling & Design in Leeuwarden en woont in Heerenveen. Ze schrijft eigenlijk al haar hele leven verhaaltjes en poëzie, maar is pas een paar jaar bezig met spoken word: ‘Ik heb autisme waardoor ik het vaak lastig vind om uit m’n woorden te komen en te vertellen wat ik nou echt voel. Door te schrijven merk ik dat ik dat toch wel kan en dat ik ook echt gehoord wordt’.

IK SMELT NIET

Ik smelt niet van regen, niet omdat ik niet van suiker ben, ik ben zoet als de botercrème op een verjaardagstaart. Ik ben zoet als de snoepjes op 11 november, maar ik ben harder, hard als de karamel om een appel.

Ik zal niet meer zacht worden, ik val niet meer te smelten als een marshmallow bij een open vuur of chocola die te lang in de zon gelegen heeft. Ik blijf hard, ik blijf hard als een soort korst aan de buitenkant. Het valt er niet meer af te krabben als bubblegum onder een bankje, het blijft plakken, plakken als de woorden in groep 3, plakken als jouw hand waar die niet hoorde te zijn, het voelt als memory foam.

Memory foam die niet meer lekker ligt, memory foam die niet weer terugspringt, memory foam die ik

liever niet meer in mijn memory heb. Ik moet een nieuw matras, een matras die wel lekker ligt, een matras waar ik eindelijk op kan slapen, maar dat ligt niet hetzelfde als memory foam. Ik blijf in mijn comfortzone, al ben ik het laatste snoepje in de zak, al ben ik die ene vieze met salmiak. Ik plak vast op mijn memory foam.

Het blijft vastzitten als winegums achter je kiezen, ik zei even duidelijk nee als de reactie op een kind die om 2 snoepjes vroeg.

Het voelt nog steeds als een brain freeze van een slushy, als de knallende hoofdpijn na een sugar rush, want toen was ik nog jong genoeg om dat te kunnen ervaren.

Ik was nog jong genoeg om dat snoepje op 11 november te zijn, maar

vanaf oktober Leeuwarden

Read your mind

We gaan samenlezen! Doe je mee? Er worden elke keer drie korte teksten van bekende of onbekende schrijvers voorgelezen. Eigen werk kan ook worden ingebracht. Daarna bespreken we met elkaar het onderwerp. Het is super leuk om te luisteren naar wat iedereen voelt of denkt bij een tekst. Klinkt goed? Scan de QR-code en laat je gegevens achter! Een initiatief van Leeuwarden UNESCO City of Literature en de Culturele Apotheek.

wat doet het toe, snoepjes zijn maar snoepjes tot je je tanden niet hebt gepoetst.

Hopelijk zit jouw mond vol gaatjes, en lig je nooit meer lekker op jouw memory foam.

Ik smelt niet van regen, ook al was ik even zoet als cupcakes op een kinderfeestje. Ik hou niet meer zo van suiker, ook al blijf ik even zoet.

Foto: Natalia Balanina
Foto: Xanne Vera
Indiana Hiemstra

FESTIVALZOMER IN HET NOORDEN FESTIVALZOMER IN HET NOORDEN

Yes, de zomer staat weer voor de deur! Dat betekent dat het festivalseizoen bijna van start gaat. Er worden weer veel leuke feestjes en evenementen georganiseerd in het noorden. Hou je van muziek, cultuur en gezelligheid? Hier zijn zes festivals die je niet mag missen deze zomer.

MadNes festival, 5-7 juli, Nes Ameland

Van de festivals in dit artikel is MadNes het meest uniek. MadNes is een weekendfestival op Ameland en combineert muziek met allerlei strandactiviteiten. Hierbij kun je denken aan surfen, skaten en yoga. Het strand van Ameland vormt een prachtig decor voor dit festival. Een tip is om op tijd je bootticket te boeken, want het is erg druk in deze zomerperiode op het eiland.

Tuinfeest Festival, 13 juli, Prinsentuin/De Koperen Tuin Leeuwarden

Wie al langer in Leeuwarden woont, heeft vast wel eens van Tuinfeest gehoord. Er wordt veel techno en house gedraaid. De locatie van dit festival maakt dat het sowieso een bijzondere ervaring is. Met een beetje mazzel is het lekker weer en kun je in de Prinsentuin genieten van goede muziek en de zon. De afterparty vindt plaats in De Koperen Tuin, waar het feest tot een uur of vijf doorgaat.

Nachtcollege, 19 juli, Neushoorn Leeuwarden

Nachtcollege begon in 2012 als wekelijks studentenfeest in Amsterdam en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste techno- en housefeesten van Nederland. Deze zomer is er ook weer een editie in Neushoorn in Leeuwarden. Naast goede (inter)nationale techno- en house-artiesten is er ook altijd een vette licht- en visualshow.

Paradigm, 10-11 augustus, Suikerunie Groningen

Een begrip onder liefhebbers van elektronische muziek: Paradigm. Het festival wordt gehouden op het voormalig Suikerunieterrein. Deze industriële locatie past perfect bij de undergroundsfeer van het festival. Op het terrein is altijd bijzondere kunst te zien.

RRRollend, 6-8 september, Ossenmarkt Groningen

Op de meeste festivals draait het om muziek. Bij RRRollend draait het om

het lekkere eten en drinken. Dit culinaire festival vindt dit jaar plaats op de Ossenmarkt in Groningen. Je kunt genieten van een breed scala aan foodtrucks en livemuziek.

Hullabaloo, 7-8 september, Stadspark Groningen

Dit jaar keert Hullabaloo Festival weer terug en duurt het niet één, maar twee dagen! De locatie van dit festival is het mooie Stadspark van Groningen. Een ideale plek waar je van goede optredens, drankjes en gezelligheid kunt genieten. Er staan dit jaar grote namen op de line-up, zoals Jason Derulo, Joost, Frenna, James Bay en Froukje. Neem vooral een kijkje op de kleurrijke website om de hele line-up te zien.

LEIP! Festival, 12 september, Oldehoofsterkerkhof Leeuwarden

Op 12 september is er weer een LEIP! Festival in de binnenstad van Leeuwarden. Dit introductiefestival wordt exclusief voor studenten georganiseerd. Een perfecte gelegenheid om het nieuwe schooljaar af te trappen met je medestudenten. De organisatie zorgt voor live-muziek met klinkende namen en studentikoze activiteiten en attracties.

Tekst: Klaas Pieter Jellema Foto: LEIP Festival
Foto: Riemkje Poortinga

GEEN VAKANTIE?

Hey daar! Ga je deze zomer niet op vakantie? Geen zorgen, je hoeft echt niet weg te gaan om een geweldige tijd te hebben. Er zijn tal van manieren om je zomer thuis door te brengen en er toch een fantastische tijd van te maken. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen.

Organiseer een thuisbioscoop

Waarom naar een dure bioscoop gaan als je thuis je eigen filmavonden kunt organiseren? Creëer een gezellige setting met kussens en dekens, nodig vrienden uit, en zet je favoriete films of nieuwe releases op. Vergeet niet om veel popcorn en snacks in te slaan. Je kunt zelfs thema-avonden doen, zoals een horrorfilmmarathon of alle Harry Potterfilms achter elkaar.

Doe een DIY-project Altijd al een keer willen schilderen, een kledingstuk willen maken of je kamer willen restylen? Deze zomer is de perfecte tijd om een DIY (doehet-zelf)-project op te pakken. Er zijn talloze tutorials op YouTube die je stap voor stap uitleggen hoe je van alles kunt maken. Plus, het is super bevredigend om aan het eind van de zomer iets tastbaars te hebben wat je zelf gemaakt hebt.

Ga de natuur in Nederland heeft prachtige natuurgebieden die perfect zijn voor een dagje uit. Denk aan de Veluwe, de Waddeneilanden of de duinen langs de kust. Pak je wandelschoenen of je fiets en geniet van de buitenlucht. Neem een picknick en wat vrienden mee en maak er een hele dag van. Bovendien is buiten zijn een geweldige manier om je hoofd leeg te maken en te ontspannen.

Word sportief

Of je nu van sporten houdt of niet, de zomer is een geweldige tijd om wat actiever te worden. Probeer een

nieuwe sport uit, zoals tennis, suppen of yoga in het park. Veel steden bieden goedkope of gratis sportlessen aan in de zomer, dus kijk wat er bij jou in de buurt te doen is. Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

Experimenteer in de keuken

Altijd al die ene ingewikkelde taart willen bakken of een exotisch gerecht willen proberen? Nu is je kans! Zoek een paar interessante recepten op en ga aan de slag in de keuken. Nodig vrienden uit voor een diner en laat hen jouw culinaire creaties proeven. Het is een leuke manier om tijd door te brengen en wie weet ontdek je wel een nieuwe passie.

Doe vrijwilligerswerk

Wil je iets terugdoen voor de gemeenschap en tegelijkertijd nieuwe mensen ontmoeten? Denk er dan eens over na om vrijwilligerswerk te doen. Er zijn veel organisaties die je hulp goed kunnen gebruiken, of het nu gaat om het verzorgen van dieren in een asiel, helpen bij een voedselbank, of het organiseren van activiteiten voor kinderen. Het voelt goed om iets positiefs bij te dragen en je kunt er veel van leren.

Houd een staycation

Waarom niet doen alsof je op vakantie bent, maar dan thuis? Boek een paar nachten in een leuk hotel in je eigen stad, doe alsof je een toerist bent en geniet van alle luxe. Neem een zwembad- of spadag, dineer in chique

restaurants en ontdek de stad vanuit een nieuw perspectief. Waarschijnlijk zijn er plekken waar je nog nooit bent geweest. Een staycation kan net zo verfrissend en ontspannend zijn als een echte vakantie, maar dan zonder de lange reistijd.

Ga op dagtripjes

Je hoeft niet ver te reizen om iets nieuws te zien. Plan een aantal dagtripjes naar nabijgelegen steden of bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld historische steden zoals Utrecht of Maastricht, ga naar attractieparken, of ontdek charmante dorpjes. Het voelt misschien als een minivakantie, maar je bent ‘s avonds weer lekker thuis.

Doe niets

Last but not least: vergeet niet dat het ook helemaal oké is om gewoon eens niets te doen. Na een jaar vol studie en andere verplichtingen is het soms gewoon fijn om even helemaal te relaxen. Hang in de tuin, luister naar je favoriete muziek, bingewatch die serie waar iedereen het over heeft, of doe een middagdutje in de zon. Het is jouw zomer, dus geniet ervan op jouw manier.

Of je nu thuisblijft of dagtripjes maakt, er zijn genoeg manieren om je zomer onvergetelijk te maken zonder dat je op vakantie gaat. Het belangrijkste is dat je tijd neemt voor jezelf, ontspant, en plezier hebt. Dus, geniet van je zomer, wat je ook besluit te doen!

Tekst Lisa Bleichrodt
Foto’s Ritsko van Vliet
Foto Hotel Café Het Anker
Foto Ritsko van Vliet
Foto: Ritsko van Vliet
‘ALS IK IETS INTERESSANT VIND, WIL IK ER

ONDERDEEL VAN ZIJN’

‘ALS IK IETS INTERESSANT VIND, WIL IK ER ONDERDEEL VAN ZIJN’

Max Pieter Dijkstra (30) schreef tijdens zijn studententijd anderhalf jaar voor de Leeuwarder Studentenkrant. Hij had geen enkele schrijfervaring, maar dat hield hem niet tegen. Naast zijn werkzaamheden voor de LSK, werkte hij bij de Dikke van Dale en was hij actief voor de studentenvereniging Sempiternus. Een bezig bijtje. Soms een beetje té bezig, aldus Max Pieter. Inmiddels werkt hij als consultant bij een accountants- en advieskantoor.

Max Pieter studeerde Human Resources Management aan NHL Stenden. Hij is geboren en getogen in Stiens, een dorp onder de rook van Leeuwarden. Op en neer reizen lag voor de hand, maar hij besloot op kamers te gaan: ‘Ik werkte bij Club Noa in Leeuwarden en leerde daar een paar jongens kennen die lid waren van de studentenvereniging Sempiternus. Zij lieten me zien hoe leuk het Leeuwarder studentenleven was, dus ik besloot op kamers te gaan én lid te worden van Sempiternus. Ik was net achttien.’

Het dorp Leeuwarden

Max Pieter was actief voor de JOVD (Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie) en vanwege zijn politieke interesse had hij bijna voor Bestuurskunde gekozen, maar HRM trok hem net iets meer. ‘De studie legt de focus op economische vakken, maar wel in de context van menselijk kapitaal. Waar wil je als organisatie naartoe en welke kennis en kunde heb je daar voor nodig? Dat vond en vind ik erg interessant.’ HRM bleek de juiste keuze voor Max Pieter, net als die voor Leeuwarden: ‘Het leuke van Leeuwarden is dat het voelt als een dorp. Je kent iedereen, ook de studenten van andere verenigingen en dat voelde heel geborgen. Tegelijkertijd gebeurde er heel veel in de stad.’

Tegendraads

Hij stortte zich volop in het studentenleven. ‘Ik werkte bij de Dikke van Dale, was voorzitter van Sempiternus,

zat bij Heerendispuut Vinolentus en ging aan de slag bij de Leeuwarder Studentenkrant. Ik las de krant met veel plezier, vanwege het tegendraadse karakter, en het leek me leuk om er voor te schrijven. Ik nam contact op met de toenmalige hoofdredacteur Froukje, die ik nog kende van de JOVD. We gingen lunchen en ze zei: “Laat maar zien wat je kunt.” Ik had geen schrijfervaring, maar dat gaf niks. Als redactie hadden we alle vrijheid.’ Max Pieter nam de culinaire rubriek over van Felix en schreef een mix van serieuze en minder serieuze artikelen: ‘Ik interviewde een raadslid over haar rol binnen de gemeentepolitiek, maakte een gids met huishoudtips voor studenten samen met een aantal bejaarde dames uit een lokaal rusthuis, maar deed ook een praktijkonderzoek naar hoe je je huisgenoot op een zo irritant mogelijke manier wakker kunt maken.’ Hij leerde niet alleen schrijven. ‘Van nature ben ik niet zo planmatig, deadlines vond ik een uitdaging. Meestal schreef ik mijn artikel pas in de nacht voor de deadline, of de dag na de deadline. Inmiddels heb ik geleerd hoe je een goede planning voor je kunt laten werken. En in het begin ging ik zitten en schreef ik wat in me opkwam. Later pakte ik het schematischer aan, maakte ik een verhaallijn. Dat is iets waar ik nog steeds veel aan heb.’

Fouten maken

Ook van Sempiternus stak hij veel op. ‘Hoe je leiding geeft aan een groep

mensen die ook je vrienden zijn, het krijgen van feedback, argumenteren, leren omgaan met tegenslag, je best doen voor dingen waar je niet altijd waardering voor krijgt, relativeren, het organiseren van feesten en andere activiteiten. We namen onszelf erg serieus, dus we wilden goede plannen maken. Op mijn werk pluk ik daar nu de vruchten van. Ik leerde met name hoe je e ectief met stakeholders om kunt gaan, hoe je mensen in beweging krijgt en verwachtingen kunt managen. Ik vind het leuk om voor een groep te staan, om dingen te ondernemen. Niks komt vanzelf, je moet er hard voor werken. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik door alle drukte dingen soms half deed. Maar ach, fouten maken is niet erg. Dat wil ik studenten van nu ook meegeven: je kunt beter fouten maken in je studententijd, dan later in je carrière. Ga de dingen die je interessant vindt gewoon proberen, dat is de enige manier om erachter te komen waar je kwaliteiten liggen.’’

Zeilrace

Vanuit Sempiternus kreeg Max Pieter de kans om deel te nemen aan een zeilrace: Race of the Classics. ROTC is een van de grootste zeilevenementen van Europa, waarbij zo’n vijfhonderd studenten een week lang een zeiltocht maken op klassieke schepen. Wanneer het weer meezit naar Engeland en terug. ‘Het jaar dat ik zeilde, deden er twee teams uit Leeuwarden mee. Er waren niet genoeg deelnemers en een aantal bekenden die mee zou doen wist mij vlak voor de start nog enthousiast te maken, ook al had ik geen enkele zeilervaring. Als ik iets leuk vind, wil ik er onderdeel van zijn. Het was prachtig weer en we hebben een mooie zeilweek gehad, met geweldige feesten in de havens die wij aandeden. Ik was zo enthousiast dat ik een jaar later solliciteerde voor de

organisatie. Dat jaar werkte het weer echter minder mee. Er stak een storm op waardoor we drie dagen vast moesten blijven liggen in de veerhaven van Rotterdam. We waren op veel voorbereid, maar voor dit scenario lag geen draaiboek klaar. We moesten dan ook lastminute een plan bedenken om de vijfhonderd deelnemers te vermaken. Over een leerzame tijd gesproken...’

Deeltijdstudie

Alle inspanningen zorgden er wel voor dat zijn studie enigszins ondersneeuwde. Max Pieter besloot zijn opleiding in deeltijd af te maken, naast een baan bij een studentenuitzendbureau in Leeuwarden. ‘Deze baan vormde een mooie overgang van het studerende naar het werkende leven. Bovendien kwam de studiestof tot leven in de praktijk.’ Uiteindelijk rondde hij de studie cum laude af. Recruitment bleek goed bij hem te passen en na anderhalf jaar verruilde hij Leeuwarden voor Amsterdam. Momenteel woont hij met zijn vrouw en dochter in Hilversum en werkt hij als consultant binnen de executive search-praktijk van BDO. Hij zou er in de toekomst graag partner worden, maar staart zich nergens op blind. ‘Alles is tot nu vrij organisch op mijn pad gekomen.’

Studentenstad

Het valt hem op dat Leeuwarden als studentenstad enorm aan het groeien is: ‘De stad bruist als nooit tevoren.’ Net als Sempiternus overigens. ‘De vereniging wordt steeds professioneler.’ In zijn studententijd heeft Max Pieter zijn beste vrienden ontmoet. Hij volgt de ontwikkelingen in de Friese hoofdstad dan ook nog steeds met veel plezier, zo ook bij de Leeuwarder Studentenkrant. ‘Ontzettend gaaf dat de LSK nog altijd zo’n begrip is!’

LANGSTUDEREN KUN JE LEREN!

ODE AAN DE LULLO’S

Door: Max Pieter Dijkstra Fotografie: Lucas Kemper

De lullo’s! Voor jullie tijd? Misschien wel, maar je hebt de raskakkers van Binsbergen, Kerstens en Kamphuijs vast wel eens voorbij zien komen op YouTube of op tv. Drie studenten die bier en ‘hertjes’ enigszins voorrang gaven op de studieprestaties. Een geweldig stukje televisie, aldus onze eigen decadente student Max Pieter. Als getuige, medeplichtige en ervaringsdeskundige analyseert hij de hedendaagse lullo en geeft hij een paar handige tips hoe je oneindig studeren ook daadwerkelijk oneindig kunt maken. Hallo, langstudeerder anno 2016!

Het is rond twee uur in de middag als ik in de middagpauze van mijn keurige 10 tot 7 job thuis een croissantje zit weg te kauwen. Aan het tapijt van peuken en de sloot lege bierblikken te zien, hebben mijn huisgenoten gisteren nog even nageborreld na afloop van een waarschijnlijk zeer geslaagde avond op de Sociëteit. In vaktermen vaak de Kroeg of de Toko genoemd. Een van de jongens komt naar beneden gestommeld en wenst mij een goedemorgen toe. Op de vraag of hij lekker heeft geslapen, komt een pakkende oneliner als standaardantwoord: “Ik heb vannacht geen oog dicht gedaan en zij geen been”. Of hij vandaag nog van plan was om naar college te gaan? Ach, morgen weer een dag!

‘IK HEB VANNACHT GEEN OOG DICHT GEDAAN EN ZIJ GEEN BEEN’

Tjakka, dat is de spirit van een echte langstudeerder. Leef met de dag! Mijn huisgenoot zou het dan waarschijnlijk ook prima met het olijke trio van Jiskefet kunnen vinden. Zijn leven speelt zich grotendeels af op de studentenvereniging, zijn humor is even pervers en net als in de serie hoort de clubdas bij het dagelijks tenue. Anders dan in de serie is er inmiddels voor de hedendaagse student echter wel veel meer druk op de ketel gekomen als het om presteren gaat. De hedendaagse langstudeerder moet dus slim zijn om zich staande te kunnen houden in het huidige studieklimaat. Daarom, enkele tips!

Speltip 1: Eet goed, veel en gevarieerd Oké, we beginnen bij de basis. Eten! Om de lange nachten en brakke dagen een beetje vol te kunnen houden, is een goede bodem belangrijk. Koken? Nah, hoe wil je dat gaan doen in een keuken waar de afwas al weken lang staat opgestapeld? Om die reden is Thuisbezorgd. nl dus uitgevonden! Handig, maar zorg wel dat je de schijf van vijf trouw blijft natuurlijk. Pizza is een goede optie voor zowel ontbijt, lunch, als diner. Stel je pizza wel zo samen dat er zowel groentes, vlees en eiwitten op te vinden zijn. Varieer ook eens tussen vlees, vis en een dagje vega zoals Sonja Bakker ons heeft geleerd. Om ons hierin te ondersteunen heeft Domino’s een pizza bedacht die op vier verschillende soorten manieren is belegd. Kijk, dat is nou nog eens slim. Maar pas wel op: blijf veel eten. Een langstudeerder zonder bierbuik wordt in de scene al snel geassocieerd met nare zaken als geheelonthouding en wordt daarom minder serieus genomen tijdens het vertellen van sterke verhalen. Daarnaast is een bierbuik natuurlijk een teken van welvaart en een weerspiegeling van je bankrekening. Weet je dan ook dat je bij thuiskomst nog een zware sessie bedgymnastiek te wachten staat, ga dan van tevoren nog eventjes lang bij de Du Nord, de FEBO of Dunya voor een midnight snack.

Speltip 2: Blijf de aansluiting met de doelgroep behouden Het buikje is weer goed gevuld, tijd om de dag te beginnen! Om geloofwaardig te blijven als student, ook al heb je inmiddels de leeftijd van midden twintig tot dertig bereikt, is het belangrijk om de aansluiting met de doelgroep te behouden. Kleed je hip, maar blijf wel dicht bij je roots. Wees dan ook niet bang om je clubdas op school te dragen. Een pet nonchalant achterstevoren gedragen, verhult dat je al enkele dagen niet hebt gedoucht. Het dragen van de juiste sneakers is voor een langstudeerder natuurlijk wel ontzettend belangrijk, anders val je zo buiten de boot. Zorg ook dat je wordt gezien. Het is goed om vaak op school aanwezig te zijn: niet om colleges te volgen, maar gewoon om koffie te drinken in het studielandschap samen met soortgenoten zodat je alle SOA-verhalen als eerste hoort. Tevens is dit een mooie afwisseling voor het dagenlang gamen.

Speltip 3: Weet waar je kansen liggen!

Dus jij was van plan om alle tentamens meteen te halen? Gekkigheid, dan heb je het dus nog niet helemaal begrepen. Als onze lieve heer had gewild dat we binnen een jaar onze propedeuse zouden behalen dan had hij toch ook geen herkansingen uitgevonden? Een tentamen kun je herkansen, een goed feestje natuurlijk niet! Zoek dan natuurlijk wel uit wanneer je een tentamen voor het laatst mag maken, de examencommissie vind brakheid namelijk een minder goed excuus voor afwezigheid. Gek? Ja klopt, die mensen zijn blijkbaar zelf nooit jong geweest. Mocht je het toch verkloten en van de opleiding af worden gekickt… Iedereen verdient een tweede kans en langstuderen moet je dan ook leren. Gelukkig telt Leeuwarden drie hogescholen en mag je per hogeschool twee keer met een nieuwe opleiding beginnen.

‘EEN TENTAMEN KUN JE HERKANSEN, EEN GOED FEESTJE NATUURLIJK NIET!’

Speltip 4: Ga het gewoon lekker ervaren!

Na drie tips ben jij het lezen vast al moe, snap ik. Je hebt je sporen vandaag al wel weer verdiend. Nu is de tijd gekomen om zelf aan de slag te gaan! Vind de beste manier hoe je jouw studietijd het beste kunt rekken en geniet nooit met mate! Ga dat bestuursjaartje doen, zoals onze nachtburgemeester ook al beschreef in zijn column. Je leeft maar een keer en je bent maar een keer jong. Jonge meisjes vinden mannen met een bierbuik echt minder aantrekkelijk als ze de veertig zijn gepasseerd, hoor. Succes en mocht je zelf nog goede tips hebben, schroom dan niet en laat ze vooral achter op onze Facebookpagina. Zo helpen we elkaar weer een stukje verder.

Tekst en foto’s: Max Pieter Dijkstra
RO_winkel flyer_StopHellingNW.indd
RO_winkel flyer_StopHellingNW.indd

RUG/CF student Alice Haywood wint Enterprijs 2024 (bron rug.nl)

Alice Haywood ontwikkelde de app Autimelody om te kunnen communiceren met mensen die vanwege hun beperking moeite hebben met het begrijpen van taal, want muziek begrijpen ze namelijk vaak wel. Met haar start-up won ze de Enterprijs 2024.

Voor student Global Responsibility & Leadership Alice Haywood is het ontwikkelen van de app Autimelody een antwoord op haar zoektocht om met haar zus te kunnen communiceren. Ze schreef zich in voor de Enterprijs en werd door RUG/CF genomineerd voor deelname.

Leeuwarder wethouder en jurylid Abel Reitsma van de Enterprijs prees de sociale impact van Autimelody en de hartverwarmende motivatie van de jonge ondernemer. De Enterprijs is een prijs voor het beste idee van een

Friese studentondernemer en bestaat

Friese studentondernemer en bestaat uit 5000 euro startkapitaal en een jaar lang begeleiding van Inqubator in Leeuwarden.

We zijn een stel beïnvloedbare schapen en laten anderen bepalen wat onze aandacht krijgt. Wees nou eerlijk, is je ‘For You’-pagina op sociale media echt een accurate weergave van jouw interesses? Die van mij bestaat vaak uit troep die ik niet interessant vind en de reclames die voorbij komen zijn gelinkt aan woorden die ik toevallig liet vallen in een willekeurig gesprek. Wat is media eigenlijk en wie bepaalt wat relevant is en wat ik wil zien? Dat kan toch niemand voor mij bepalen, behalve ikzelf? Ik ben misschien wel een beetje extreem en heel erg wereldvreemd, maar ik weiger mee te doen aan het spelletje van onze maatschappij.

Tijdens de pandemie viel het me op dat er vrijwel niets anders op het nieuws was dan COVID-19. Alsof al het andere op de wereld er niet meer toe deed. We lieten ons leiden door

te doen aan de Enterprijs! Ik geloof

Alice Haywood: ‘Ik vind het geweldig dat ik de kans heb gekregen om mee te doen aan de Enterprijs! Ik geloof echt in Autimelody en kan niet wachten om te zien hoe het zich ontwikkelt met de hulp van de incubator en de financiële steun.’ En over de finale: ‘Ik was zo blij dat ik bekende gezichten van de campus om mij heen had om mijn zenuwen van tevoren te kalmeren en me te steunen tijdens de pitch!’

De winnaars van de LC

Awards 2024

(bron Leeuwarder Courant)

Dinsdag 11 juni was het zover: de uitreiking van de LC-awards 2024. In vier verschillende categorieën werden prijzen uitgedeeld.

Vijftien genomineerden van de Friese scholen voor mbo, hbo en wo maakten dinsdagavond kans een prijs te winnen. Elk project kreeg drie minuten om de jury te overtuigen. Enthousiast, en een tikkeltje nerveus vertelden de studenten waarom juist hun concept moest winnen. De jury bestond dit jaar uit Maarten Pennewaard (hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant ), Cees Buisman (wetenschappelijk directeur van Wetsus) en Loriane Westerneng (sociaal en duurzaam ondernemer).

Beste mbo-project

Martin Boersma (22), Dennis de Jager (26) en Tijs van der Vegt (20) wonnen de award voor het beste mbo-project. De studenten van de opleiding Software Development van Firda brachten met een reeks interactieve toepassingen het museum in Hindeloopen tot leven. De jury was onder de indruk van de variëteit en praktische toepasbaarheid van hun werk.

Bachelor-award

De bachelor-award werd gewonnen door een team van Hogeschool van Hall Larenstein: Rendert Meindertsma (20), Diane Timmerman (19), Germ de Vries (21), Anke Tijsling (22), Jelmer de Vries (20), Sytze van der Meer (22) en Freerk Hettinga (22). Hun graasrobot,

DE INVLOED VAN DE MEDIA

vage theorieën over vaccinaties. We beïnvloedden elkaar en anderen. Er ontstond zelfs een soort strijd tussen wel en niet-gevaccineerden. Voor wat? Gebaseerd op wat? Op onzin die je ooit ergens hebt gehoord of op het nieuws voorbij zag komen?

Een tijdje later brak de oorlog in Oekraïne uit. Die oorlog is nog steeds gaande, maar omdat het al een tijdje aan de gang is, is het niet meer relevant? Of wie bepaalt dat? Ik hoor er in ieder geval niemand meer over en zie er vrij weinig van. De media hebben de macht om te bepalen wat wij belangrijk vinden. Als ze beslissen dat een onderwerp niet meer ‘hot’ is, verschuift onze aandacht net zo makkelijk als die van een kudde schapen naar een nieuwe bron van gras.

Zoals nu de situatie rondom Palestina. Ik heb geen recht van spreken, want ik weet er vrij weinig van, maar ik ga

het toch doen. Was dit conflict niet altijd al gaande? Onze Instagrams overstromen met reposts van “All eyes on Gaza”. Weten mensen überhaupt wel waar dit om gaat, wat er precies gaande is, of draait het tegenwoordig meer om te laten zien dat je zogenaamd ‘woke’ bent en goed voor de wereld? Ik zie zelf niet hoe het reposten van zo’n Instagramstory de situatie gaat verbeteren, naast het creëren van awareness. En je mag me nu best haten, maar doneer dan geld. De media hebben een enorme invloed op wat wij denken, doen en belangrijk vinden. Ze bepalen de onderwerpen van onze gesprekken, de standpunten die we innemen en de acties die we ondernemen. We moeten kritisch blijven en onszelf actief informeren. Lees boeken, zoek verschillende bronnen, praat met mensen met verschillende perspectieven. Mijn eigen bijdrage? Ik ben zeker

ontworpen voor de opleiding Dier- en Veehouderij, verplaatst automatisch de stroomdraad voor koeien. De jury vond het project maatschappelijk relevant vanwege de impact voor onze landbouwprovincie en de uitdagingen in de melkveehouderij.

Prijs

voor beste master-project

Manué Gerrits (46), student Maritime Innovations aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, nam de master-award in ontvangst. Met behulp van algoritmes ontwierp hij een plan om de overtocht van Harlingen naar Terschelling e ciënter te maken. De jury noemde zijn werk indrukwekkend en innovatief.

Publieksprijs

Tot slot werd de publieksprijs gewonnen door Marijke Dijkstra (22). Voor de Thorbecke Academie aan NHL-Stenden onderzocht zij waarom niet alle minima in de gemeente Súdwest-Fryslân gebruik maken van beschikbare regelingen. Haar advies: gebruik meer beeldtaal, stel ‘minimaatjes’ aan en laat ambtenaren wat meer ambassadeurschap uitstralen.

Alle winnaars gingen met een cheque van 333,33 euro én een LC Award naar huis.

niet perfect, maar ik probeer mijn steentje bij te dragen door vrijwilligerswerk te doen. Het is niet veel, maar het geeft me een gevoel van directe impact, iets wat ik niet krijg van het simpelweg delen van een Instagramstory. Misschien is dat wel de echte les hier: als we echt om een kwestie geven, laten we dan niet alleen praten of posten, maar ook daadwerkelijk iets doen.

Laten we niet als schapen achter de media aanlopen, maar onze eigen weg bepalen en onze eigen keuzes maken.

Ilse Meinsma

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.