Det Sydfynske Øhav 2024

Page 1

TEKST | BY

S V E N D B O R G · FA A B O R G · L A N G E L A N D · Æ R Ø

DET SYDFYNSKE ØHAV


VILD NATUR, LEVENDE KULTUR ...og et druknet istidslandskab i verdensklasse

2


GEOPARK Pæregaard Strand på Langeland @Kasper Andersen

En rejse til Det Sydfynske Øhav er en rejse ind i et stykke levende Vandkantsdanmark 365 dage om året. På Sydfyn finder du en unik natur formet af istiden, et charmerende øliv og historisk købstadsidyl – godt krydret med fynsk venlighed, kulinariske fristelser, outdoor-eventyr, masser af musik og et kunst- og kulturliv, der smitter med livsglæde. I dette magasin bliver du introduceret til seværdigheder og særkender ved de enkelte sydfynske områder samt oplevelser på tværs af Øhavet. Eventyrslotte og herregårde, en betagende Øhavssti i natursmukke omgivelser, kulinariske smagsoplevelser i særklasse, indsigt i kunsten og gode tips til sejlende gæster, der gennem historien altid har bragt liv og glæde til øerne. NOGET FOR ENHVER SMAG

Det Sydfynske Øhav er småt og overskueligt i distancer, men også stort og vidtforgrenet i antal og eventyr. Hele femoghalvtreds småøer og holme kan der faktisk tælles. Om du er til nattehimlens totale mørke og fred på de små øer eller mere er til købstædernes pulserende kultur- og natteliv, så tør vi godt love, at du lige her finder det, du søger. NATURENS VILKÅR

Øhavets unikke natur med lavvandede områder, talrige småøer og en varieret kystlinje er helt særlig og en stor del af forklaringen på, at vi til stadighed har kunnet udvikle øliv, søfart og landbrug på Sydfyn og øerne. De gunstige vilkår har ført til, at hele Det Sydfynske Øhav i dag tæller med på mange danskeres lister over landets skønneste destinationer på tværs af årstider og interesser. Her krystalliseres glæden og stoltheden over naturen. STOR BEVÅGENHED

Det Sydfynske Øhav er vi langtfra ene om at hylde. Området har international bevågenhed, og er i år på vej mod anerkendelse som UNESCO Global Geopark. Allerede nu kan du opleve en masse aktiviteter i forbindelse med Geopark Det Sydfynske Øhav.

Velbekomme og velkommen til Det Sydfynske Øhav!

3


SVANE

finder du danske og Ønskes intet logo på den svanemærkede mærker til brug tryksag, indsættes følgende tekst: de tryksager fra Svanemærket tryksag – licens nr. 5041-0072 OWER. DANSKE FSC®-MÆRKER Tal med din kontaktperson hos STEP PRINT ØHOP denne side finder du oversigt over danske POWER og angiv bogstavet ud for det klarPå til brug i 100% Anbefalede størrelser FSC-mærker til brug i FSC-mærkede tryksager fra PRINT POWER. ikkeSTEP mindre ønskede1 svanemærke. 8 Allemå logoer gøres er klar til brug i 100% (logoet må ikke gøres mindre). ne oversigt, hvor Minimums afstand til andet grafik skal mindst være GEOPARK FAABORG højden af selve FSC bogstaverne i logo’et. 2 9 mstår i den mindst se.

26

02

12

SVENDBORG

10

3

Tal med din kontaktperson hos STEP PRINT POWER, så fremsender vi det korrekte logo til dig.

6

Negativ SORT

Positiv CMYK 5

D

Tryksag

G

1 0072

41 0072

F

4 Det er valgfrit, om man vil bruge ramme omkring produktmærkerne.

7

17 mm

12 N VA

EM ÆRK

Tryksag 5041 0072

5041 0072 Linda Fuglsang (Instagram: @by_birdsong)

FSC retningslinjer Rammer:

S

S

5041 0072

T

T

FORSIDEFOTO

C

Positiv SORT

H

E T

® MÆ Lea Storm Ærø Turist & Erhverv i hele EU,–Norge, Registreringsmærket E RK Nbruges NEM Æ RKE E VA VA LAYOUT OG DESIGN Janne Bekker – BekkerDesign Argentina, Bolivia, Brazilien, Canada, Mexico, Schweiz ANNONCESALG Amalia Johnsson – SvendborgEvent og USA. I lande hvor FSC ikkeBjørg er registreret anvendes TRYK Step Print Power symbolet TM. Ved global distribution eller hvor bare ét OPLAG 60.000 tiltænkt marked ikke erTryksag registreret anvendes TM.

B

Uden ansvar for fejl i informationer og vi tager forbehold for trykfejl, ændringer i datoer, åbningstider og priser.

1 0072

NårUDGIVERE I bruger FSC-logoet samtVisitSvendborg navnene ”FOREST – en del af SvendborgEvent STEWARDSHIP COUNCIL” ogVisitFaaborg ”FSC” skal –der anvendes Faaborg Turistbureau ® eller TM.– SvendborgEvent korrekt symbol for varemærkebeskyttelse REDAKTION Bjørg Amalia Johnsson Symbolet anvendes i relation til hvilket Mads Rye marked Martinezproduktet Sletbjerg – VisitFaaborg er tiltænkt. Frauke Coch Nielsen – VisitLangeland

11

S

4 E SVANEMÆRKER Varemærkesymbol

K

30


DET SYDFYNSKE ØHAV

46

ØHAVSSTIEN

42

OUTDOOR

48

LANGELAND

70 ÆRØ

VISIT SVENDBORG – SVENDBORGEVENT Havnepladsen 2, DK-5700 Svendborg | +45 62 23 69 51 | svendborgevent@svendborg.dk | visitsvendborg.dk VISIT FAABORG – FAABORG TURISTBUREAU Torvet 19, DK-5600 Faaborg | +45 72 53 18 18 | visitfaaborg@fmk.dk | visitfaaborg.dk VISIT LANGELAND Østergade 23, 5900 Rudkøbing | +45 20 13 02 50 | visit@langelandkommune.dk | langeland.dk VISIT ÆRØ V/ÆRØ TURIST & ERHVERV Ærøskøbing Havn 4, 5970 Ærøskøbing | +45 62 52 13 00 | post@arre.dk | visitaeroe.dk MAGASINET I DIGITAL VERSION Download via Visit-websites

5


6

Knold ved Dyreborg @Kasper Orthmann Andersen


GEOPARK

GEOPARK DET SYDFYNSKE ØHAV En geopark er et særligt geografisk område, hvor det unikke geologiske landskab har haft afgørende indflydelse på livet på egnen. I Geopark Det Sydfynske Øhav er hjertet Det Sydfynske Øhav – et druknet istidslandskab i verdensklasse. Da sidste istid sluttede for 11.700 år siden, begyndte store iskapper over hele den nordlige halvkugle at smelte, og derfor steg havet voldsomt. Havet trængte ind over de lavtliggende landområder, mens de højeste dele af landskabet forblev oven vande. Det er de 55 øer og holme, som Øhavet består af i dag. På øerne og i det sydfynske landskab er skabt en unik geologi-, natur- og kulturhistorie, som er grobunden for alt det, man kan opleve ved Det Sydfynske Øhav. Geopark Det Sydfynske Øhav blev i 2023 nomineret til UNESCO Global Geopark. Læs mere på geoparkoehavet.dk

7


ØHAVSPERLER

i Svendborg

1 Gammel Elmegaard på Drejø @Knud Mortensen

Svendborgsundbroen @DroneFilmFyn

4

Oureskolerne på Lundeborg Strand @Mikkel Groth

Silverrudder ved Svendborgsundbroen @Knud Mortensen

5

2

Danmarks Forsorgsmuseum @Jon Bjarni Hjartasson

Legepladsen på Torvet @Knud Mortensen

3

8

6

1. VANDRING/GÅTUR

2. KULTUR

3. NATUROPLEVELSE

Oplev en del af Øhavsstien over Svendborgsundbroen med den spektakulære udsigt, og videre til Tåsinge med den idylliske skipperby Troense og smukke naturoplevelser langs kysten.

Svendborg byder på et væld af events for enhver smag. Alt fra Fight Night, Silverrudder til Bridge-, Jazz-, Dansktopfestival og Hansted Live.

Pak rygsækken og tag færgen til Skarø eller Drejø. Føl roen, den skønne natur og den afslappede ø-stemning.

4. STRAND OG KYST

5. MUSEUM

6. BØRNEAKTIVITET

Nyd kystlinjen med de gode fiskemuligheder langs Elsehoved og fortsæt til Lundeborg med en af Sydfyns bedste badestrande.

Besøg Forsorgsmuseet, og kom med ind bag murene og oplev den stærke fortælling om, hvordan beboerne levede. I 2024 fejrer museet 50-års jubilæum.

Find ro med en kop kaffe i byens centrum mens børnene leger på legepladsen på Torvet eller nyd roen ved strandkanten, mens børnene hygger sig på legepladserne i Christiansminde eller Lundeborg.


DET SYDFYNSKE ØHAV

ØHAVSPERLER

i Faaborg

1

Håstrup Bjerge @Daniel Villadsen @Gærup Skolemuseum

Finstrup Kirke @Ard Jongsma

3

Riderute Sydfyn @Sven Storm

2 Avernakø @Daniel Villadsen

4

5

Nøkken og Ellepigen @Lasse Skov

6

1. VANDRING/GÅTUR

2. KULTUR

3. NATUROPLEVELSE

Tag på opdagelse i det nyåbnede naturområde Håstrup Bjerge. Her har du oplevelsen af at have naturen helt for dig selv. Tag på picnic tur omgivet af enebærbuske, små søer – og de flotteste udsigter til Helnæsbugten.

Besøg det lille Gærup Skolemuseum med den store fortælling! Gærup Skole blev bygget i 1783 og er den første moderne folkeskole i Danmark, De Reventlowske Skoler.

Riderute Sydfyn, byder på 75 km sammenhængende riderute gennem nogle af Danmarks smukkeste landskaber.

4. STRAND OG KYST

5. MUSEUM

6. BØRNEAKTIVITET

Oprindeligt bestod Avernakø af to selvstændige øer – Korshavn og Avernak, men i 1937 blev de to øer forbundet med en dæmning, som kaldes Drejet.

Nyd udsigten over Øhavet og Faaborg Fjord fra Finstrup Kirkeruin. Et sagn beretter, at en herremand havde ladet en hund begrave under alteret – En vanhelligelse som kan være årsag til at Finstrup Kirke blev nedrevet allerede i 1400-tallet.

Nøkken og Ellepigen er en ny vandrerute, hvor lydinstallationer fører dig ind i fortidens sagn og overtro, med magiske væsener såsom ellepiger og vandånder.

9


De 12 kunsttårne @Jon Spangsvig

ØHAVSPERLER

på Langeland

1 Stengade Skov @Mette Johnsen

3

10

Mod Strømmen @Ard Jongsma

4

Ristinge Klint @Mikkel Jézéquel

Øhavets Smakke- og Naturcenter @Andreas Mørck Nielsen

6

2 Ø-skattejagt @Silje Bruun

5

1. VANDRING/GÅTUR

2. KULTUR

3. NATUROPLEVELSE

Din rejseven H.C. Ørsted tager din familie (+ 8 år) og dig på audiowalken ”Mod Strømmen”. En eventyrlig opdagelsesrejse på Langeland venter bl.a. på Naturdestination Skovsgaard.

Danmarks længste kunstudstilling. Besøg Langelands 12 kunsttårne med værker fra lokale kunstnere.

”Der er et yndigt land” blev formentlig skrevet under Oehenslægers bøg i Stengade Skov på Langeland.

4. STRAND OG KYST

5. MUSEUM

6. BØRNEAKTIVITET

Ristinge er et fænomenalt hotspot for vandaktiviteter og byder på en af Danmarks bedste badestrande. Gå ikke glip af Ristinge Klint, der er en geologisk seværdighed i særklasse med kig over øhavet.

Prøv smakkesejlads i Det Sydfynske Øhav fra Øhavets Smakke- og Naturcenter på Strynø.

Find hemmelige steder og fortællinger med Ø-skattejagt rundt på Langeland og Ærø.


DET SYDFYNSKE ØHAV

ØHAVSPERLER

på Ærø

Ø-Camino @Daniel Villadsen

1

Voderup Klint @Freja Kock Christlieb

Skjoldnæs Fyr @Marcel Lesch

4

Jørbæk Strand @Lasse Hjort

Søbygaard @Marcel Lesch

2 6

Marstal Søfartsmuseum @Freja Kock Christlieb

3

5

1. VANDRING/GÅTUR

2. KULTUR

3. NATUROPLEVELSE

Kast dig ud i Ø-CAMINO på Ærø & Langeland; masser af kilometer og de smukkeste omgivelser undervejs.

Gå til tops i Skjoldnæs Fyr på nordspidsen af Ærø. Her venter dig en spektakulær udsigt til alle sider.

Tag madpakken med til fascinerende Voderup Klint og nyd den og udsigten langs klintens bakkede terræn.

4. STRAND OG KYST

5. MUSEUM

6. BØRNEAKTIVITET

Sørg for at lægge vejen forbi Jørbæk Strand. Små fiskerhuse, god badedybde med sandbund og badebro.

På Marstal Søfartsmuseum får I saltvand for alle entré-pengene; autentiske udstillinger og gode historier.

Bålmad og -popcorn, fiskeri i voldgrav og andre børnevenlige naturoplevelser kan I få på Søbygaard på Ærø.

11


Svendborg Havn @Claus Nicolajsen

Svendborg er en smuk og levende by, som indbyder til en oplevelse af liv, kultur og historisk charme. Havnen er hjertet i Svendborg. Herfra blev byens rigdomme, udsyn og frisind skabt. Den skabte et enestående og unikt udgangspunkt for en blomstrende kulturby præget af en god blanding af gammelt og nyt. Svendborg har bevaret sin gamle bykerne med smalle krogede gader, torve og gårdmiljøer, og med centrale færgeforbindelser til øhavets mange smukke og idylliske naturoplevelser. 12


SVENDBORG

SVENDBORG ØHAVETS HOVEDSTAD

HER FINDER DU ROEN OG LIVSGLÆDEN

Se solen stå op over havnen og mærk solstrålerne varme hjertet, som spejler sig i Svendborg Havn tidligt om morgenen, før en ny dag begynder med et pulserende og summende liv i byens mange hyggelige stræder. Her i øhavets hovedstad trives en by med livsglæden, kunsten, de kulinariske fristelser – og ikke mindst musikken. Med alt fra over 700 årlige livekoncerter til nordens største fødevaremarked, bliver din største udfordring at vælge mellem de mange muligheder.

Som en Cittaslow-by tilbyder Svendborg en unik oplevelse med fokus på livskvalitet, bæredygtighed og autentisk lokal charme. Svendborg er ikke blot et rejsemål, men et åndehul, hvor du kan tage en bid af det gode liv.

Læs mere om Svendborg på de næste sider – og find flere detaljer på visitsvendborg.dk

13


Kyseborgstræde @rundt.i.danmark

INSIDERGUIDE TIL SVENDBORG Nikolaj Jacobsen: “Jeg synes, du skal opleve Det Sydfynske Øhav”

14

Hansted Live @Mark Skovbo Olsen

Thurø Rev @Mikkel Jézéquel


SVENDBORG

DET SKAL DU UDFORSKE

”Jeg synes, du skal opleve Det Sydfynske Øhav. Thurø, Tåsinge, Skarø, Drejø og Hjortø er for eksempel helt unikke småøer og nemme at besøge, og der er gode bro- og færgeforbindelser. Du kan også tage på øhop, og der kan lejes både ved havnen i Svendborg på timebasis. Her er så utrolig smukt, og Svendborg er bare en hyggelig by. På Frederiksø er der også altid god stemning, en fremragende strandbar og masser af sommerliv.” DET SKAL DU PRØVE

”Svendborg Golfklub er helt klart et besøg værd. Det er den golfbane, der har de mest varierede huller i hele Danmark. De er udfordrende, og så kan jeg godt lide at de er kuperede, så man kan få godt med motion. Jeg spiller golf for hyggens skyld og samværet med venner. I det hele taget får jeg plejet mit sociale netværk derude, det er jeg nemlig ikke så god til i dagligdagen. Golfklubben er generelt et godt sted at netværke.” ”Mandag eftermiddag er min hyggedag i golfklubben sammen med vennerne. Vi får spillet en runde, snakket, grinet og så slutter vi af med et godt måltid i klubbens restaurant. Jeg elsker den gode og ”heltnede-på-jorden-stemning” i klubben.”

”Jeg holder altid øje med Borgerforeningen Svendborg Teaters musikprogram og med Harders, som er et legendarisk musiksted i byen.” ”Hansted Live i hjertet af Svendborg er også en fed tilbagevendende musikfestival for hele familien, der holder til i Krøyers Have. Der er god musik og mad, og det er et hyggeligt sted at møde gamle venner og bekendte, som jeg ikke har set i årevis.”

• • • • •

Herrelandsholdstræner i håndbold og tre gange VM-guldvinder Har boet på Sydfyn siden han var 11 år Som 20-årig flyttede Nikolaj til Svendborg Hans karriere startede i GOG, hvorefter det store udland ventede syd for grænsen i Kiel I 2018 flyttede Nikolaj med sin kone og tre børn hjem til Thurø i Svendborg for at blive landstræner

”Personligt er jeg generelt altid tilfreds, når vi er ude at spise. Svendborg har et bredt sortiment af restauranter og cafeer, og du kan altid få en god brunch. Priserne er fair og serveringen i top, og du er altid tæt på de lokale restauratører.”

“Svendborg er en nichemetropol midt i Det Sydfynske Øhav”

DET SKAL DU OPLEVE

FAKTA OM NIKOLAJ JACOBSEN:

DET SKAL DU SMAGE

HER SKAL DU SLENTRE OG VANDRE

”Nu er jeg ikke vandretypen og mine gamle håndboldknæ ville også sætte en stopper for det. Men omgivelserne bliver ikke smukkere end her på Sydfyn. En udsigt, som jeg aldrig bliver træt af er, når jeg står ude på Thurø Rev og kigger over på Langeland.”

SKØNNE PERLER I SVENDBORG

”Svendborg Lystbådehavn ligger i gåafstand fra bymidten, her ligger kajakklubben, lystbåde og gamle fiskerhuse ved Tuxensvej og ishuset. Det er også muligt at tage en dukkert.” ”Lystbådehavnen i Gambøt på Thurø, hvor Thurø Sejlklub holder til, er også meget speciel med sine små fiskerhuse og en udsigt, der er et besøg værd. Vi havde sommerhus i Smørmosen, inden vi flyttede hjem igen, og det er også et område, som er et besøg værd. Skovens bøgetræer er smukke, og der er en hyggelig stemning ved stranden med aktiviteter for hele familien.” UNIKT FOR SVENDBORG

”Svendborg er en fantastisk stemningsfuld havneby. Den bliver også kaldt øhavets hovedstad. Byen ligger nemlig i forlængelse af havnen, og det gør Svendborg helt speciel. Man kan sejle ind i havnen, lægge til og være oppe i gågaden på 5 minutter. Svendborg er en nichemetropol midt i Det Sydfynske Øhav.”

15


DANMARKS FLOTTESTE HANDELSBY Gerritsgade @Knud Mortensen

Med sin enestående kombination af vand, havn, historiske bygninger og brostensbelagte gader, er Svendborg en af Danmarks hyggeligste steder at handle. I 2022 fik Svendborg kåringen ”Danmarks flotteste handelsby”. Den historiske bykerne i Svendborg byder på et rigt handelsliv, som summer af liv og nærvær med autentiske caféer på hvert hjørne. I denne sammenhæng kan man som besøgende også nyde en pause med lokal mad og drikke. Svendborg er det ideelle sted at udforske, hvis du leder efter små lokale specialforretninger, enmands- og lækre fødevarebutikker med personlighed og sjæl. Tilføjet et bredt udvalg af de større strøgbutikker, fuldender det oplevelsen og udvalget. Svendborg er en levende handelsby og et handelscentrum for hele Det Sydfynske Øhav. Fang byen på en lørdag formiddag og tag del i den hyggelige trafik ind og ud af små specialforretninger. Oplev Torvedagen på Svendborg Torv med sine mange boder, handel og et hyggeligt samvær. Nogle steder som en oplagt mulighed for at falde i snak, bytte historier og slentre videre. Det er næsten en folkesport her i byen, hvor

16

man holder særdeles meget af at nyde dagen med masser af givende livsglæde. KULINARISKE FRISTELSER I SÆRKLASSE

Svendborg er hjemsted for restauranter i gastronomisk særklasse, der serverer kulinariske delikatesser skabt af dedikerede kokke. Hver bid fortæller en historie om udvalgte råvarer og en passion for gastronomisk nytænkning. Det vrimler også med mindre lokale fødevareproducenter, der med hjerte og sjæl skaber autentiske smagsoplevelser. Lokal whisky og gin, som høster den ene internationale pris efter den anden, er blot en del af Svendborgs kulinariske eventyr. En lokal is er blevet så anerkendt, at den serveres som en del af den eksklusive menu ombord på Singapore Airlines. Svendborg huser også modige mikrobryggerier, der brygger øl med karakter og personlighed. De tør eksperimentere og udforske nye smagsnuancer der resulterer i øl, som ikke kun slukker tørsten, men også vækker sanserne.


SVENDBORG FROKOST MED UDSIGT

Køb en picnickurv og lokalproduceret drikkelse hos en af de mange delikatesseforretninger i byen, og sæt kursen mod Skansen: Et billedsmukt englandskab lige ned til Svendborgsund, med fritgående kvæg og fantastisk udsigt.

Skansen på Tåsinge @Knud Mortensen

FORKÆL SANSERNE

Er du til nærværende betjening og lækre anretninger, skal du besøge en af de mange autentiske restauranter og caféer i Svendborg. Her kan du dyrke smagsoplevelserne i de hyggeligste gader og gårdmiljøer eller med udsigt over sundet. I Svendborg er der alle muligheder for at forkæle dine sanser, og mange af stederne byder på madoplevelser baseret på friske lokale råvarer. Læs mere på visitsvendborg.dk

Kulinarisk Sydfyn på Frederiksøen @Kulinarisk Sydfyn

17


SØFARTSBYEN SVENDBORG

@Frederiksø

ET CENTRUM FOR MARITIME OPLEVELSER

Mærk den historiske tidsånd i Svendborgs maritime atmosfære, som stolt bærer arven videre fra værfter og søfart. Her bliver søfartshistorien levende, når man besøger havnen, og går videre over broen til Frederiksø. Den ligger der som byens juvel, hvor man nemt kan blive betaget af samspillet mellem det sprudlende kulturliv og det aktive værftsarbejde. Langs kajkanten byder restauranter og caféer på en enestående udsigt over det evigt foranderlige billede af fragtskibe, færger, træskibe, lystsejlere og kajakroere. Nordre Kaj er et imponerende skue, som er gået fra industri til et blomstrende område for uddannelse og læring. Det nye SIMAC-byggeri (Svendborg International Maritime Academy) pryder kajkanten og viser Svendborgs satsning på uddannelse. Med sin fantastiske beliggenhed ved sundet er Svendborg et naturligt centrum for maritime oplevelser. Igen i år er Svendborg slutdestination for Fyn Rundt for Bevaringsværdige

18

Sejlskibe. Oplev de imponerende sejlskibe sejle ind gennem Svendborgsund, og nyd den fantastiske modtagelse på Honnørkajen. Skibene er et levende stykke af Danmarks stolte søfartshistorie. Verdens største solokapsejlads – Silverrudder – med mere end 400 startnumre skyder ud og slutter også igen i Svendborg, når sommer vender mod efterår, og vinden er god. Har du saltvand i årerne, eller er du klar til at få saltvand i håret? Øhavet er lige inden for rækkevidde, og det kan opleves på rigtig mange måder. Nyd sundet fra en havkajak, hop fra ø til ø med færge, tag med på en sejltur med den historiske færge M/S Helge, glid gennem vandet på SUP board eller tag på sejltur i lejet båd. Læs mere på visitsvendborg.dk


SVENDBORG

OPLEV DET SYDFYNSKE ØHAV OMBORD PÅ VETERANSKIBET M/S HELGE

Det er blevet kaldt Danmarks dejligste rute til søs. Sejlturen på to timer, der går langs de smukke, sydfynske kyster, tæt forbi Tåsinge, Thurø og ud under den imponerende Svendborgsundbro. Tag madkurven med og nyd synet af lystbådene, der sætter sejl på sundet, de fine gamle træskibe og kajakroerne, der stryger forbi. Du er også velkommen til at stige af og på undervejs. Her er tre forslag til oplevelser på ruten: 1. Som noget nyt lægger M/S Helge til ved Stella Maris, hvor du kan hygge dig med en lækker frokost, kaffe og kage. Du kan også gå ’Sundets Stilhed’-audiowalken ud til slutdestinationen, og sejle med tilbage til Svendborg fra Stella Maris. 2. Stig af ved den dejlige sandstrand ud for Christiansminde og spis frokost på hotellet. Eller besøg Villa Tårnborg, der ligger få minutters gang fra anløbsbroen. Her viser Galleri DGV samtidskunst i fuldstændig fantastiske rammer. 3.

I skipperbyen Troense er det en oplevelse at gå ned ad Grønnegade med alle de velholdte bindingsværkshuse. Slut af med frokost eller kaffe på hotellet, der ligger lige ned til den lille, hyggelige havn, hvor M/S Helge lægger til.

HELG /S

E

M/S Helge @Svendborg Havn

M

Se mere på bagsiden, og køb billetter på www.mshelge.dk

1924

2024

10

0 ÅR

Svendborgsundbroen @Knud Mortensen

19


Inspiration til oplevelser AKTIVITET

� � � � �

Bowl’n’Fun Gorilla Park SG Huset Thurø Minigolf Wilt GALLERI

@Naturama

� � � � � � �

Atelier Clot, Bramsen & Brunholt Atelier LINDA RIBER Galleri Bag Døren Galleri Bak Galleri DGV Galleri Q SAK Kunstbygning LEGEPLADS

� � � � � �

Den Maritime Rambla Legepladsen i Christiansminde Legepladsen i Lundeborg Legepladsen ved Naturama Legepladsen Nørregårdsminde Legepladsen på Torvet i Svendborg MUSEUM

Danmarks Museum for Lystsejlads @Knud Mortensen

� � � � � � � �

Danmarks Forsorgsmuseum Danmarks Kostumarium Danmarks Museum for Lystsejlads Drejø Museum Egebjerg Mølle Johannes Jørgensens Mindestuer Naturama Taasinge Museum TEATER/BIOGRAF

� � �

BaggårdTeatret Borgerforeningen Svendborg Teater Scala Svendborg VANDLAND

� � Borgerforeningen Svendborg Teater @Flemming Navntoft

20

Eventyrbadeland ved First Camp Bøsøre Strand Svendborg Svømmeland

Læs mere på visitsvendborg.dk


SVENDBORG

OPLEVELSER I SVENDBORG

ET HAV AF MULIGHEDER FOR ALLE

Uanset hvornår du besøger Svendborg, vil du finde et væld af seværdigheder, gallerier, museer og aktiviteter, der er åbne hele året. Dyk ned i teatrenes spændende programmer, besøg noget så sjældent som nordens bedst bevarede fattiggård eller tag på det familievenlige naturhistoriske museum. Svendborgområdet er en perle i Det Sydfynske Øhav, der absolut ikke kun tilbyder sæsonbestemte glæder. Byen er et passende sted for kulturelt nysgerrige voksne, hvor børn også kan boltre sig – både helt konkret via sine mange legepladser, men også i kulturinstitutionernes børnevenlige arrangementer. Den sæsonbestemte klatrepark med sine høje fynske bøgetræer skaber også rammerne for en unik oplevelse i trætoppene. Byens kulturelle scene er en konstant kilde til glæde og inspiration. Den udfolder sig i en mangfoldighed af historiske rammer, fra overdådigt udsmykkede teatersale over historiske bygninger til byens mange kirker. Fælles for scenen er dens stærke historiske rødder kombineret med en konstant udvikling, fremsynethed og progressiv karakter. Det skaber hele tiden plads til nye og spændende oplevelser, der vil berige dit besøg i Svendborg. Læs mere på visitsvendborg.dk @Gorillapark

21


SVENDBORGS ARRANGEMENTER SPÆNDER BREDT

22

Olympen Live @Camilla Lundbye Photography


SVENDBORG

SVEND Filmdage @Tom Andreasen

Svendborg og omegn er kendt for sin unikke atmosfære og livlige mennesker. Denne stemning når sit højdepunkt under byens mangfoldige festivaler, koncerter, forestillinger og arrangementer. Svendborg og Det Sydfynske Øhav er værter for omkring 30 festivaler om året, og der kommer hele tiden nye til. Hansted Live har erobret folkets hjerter sammen med Dansktopfestivalen, Høje Bøge Open Air og mange flere. En af de nyere festivaler er endagsfestivalen Olympen Live, som også er kommet for at blive. Svendborgområdet byder på flere end 700 livekoncerter hvert år, hvor byen faciliterer både store koncertsale, intime spillesteder og musikværtshuse. Uanset om du søger den store folkefest eller foretrækker de mere intime rammer, har Svendborg noget for enhver smag året rundt. Skarøfestivalen @Andreas Bastiansen

De store og små festivaler trives side om side. Nogle vokser støt fra år til år, mens andre ønsker at forblive små, som den billedskønne Skarøfestival. Den har valgt at holde et lavt billetantal for netop at forblive en lille og intim ø-festival. Årets festivaler byder dog ikke alene på musikalske højdepunkter. Oplev byen forvandle sig til en filmkulisse en uge om året med SVEND Filmdage, som i år endda har 20-års jubilæum. Hele byen bliver forvandlet til open air-biografer, talks og stort prisshow med anerkendte skuespillere og stor mediebevågenhed. Samtidig kan du også besøge den store Bridgefestival eller dykke ned i kulturen til dannelsesfestivalen Resonans eller få pulsen op under Fight Night. Dette er kun et lille udpluk af de store og små begivenheder, der er spredt ud over hele året.

RESONANS @Mads Bordinggaard

Svendborgs arrangementer spænder bredt, og tiltrækker både lokale og besøgende fra nær og fjern. Planlæg dit besøg efter et særligt arrangement eller udforsk de aktuelle tilbud. På denne måde kan du få nye spændende oplevelser. Læs mere om de mange events på visitsvendborg.dk.

23


På Fyns maleriske sydkyst byder Rundbuehallen og Det Maritime Pakhus på naturskønhed, rå faciliteter og maritim charme. Vores alsidige lokaler kan tilpasses dine ønsker – fra intime sammenkomster til større events. Gør din næste begivenhed mindeværdig hos os.

www.locationsvendborg.dk

HVIS DU HAR LYST TIL, AT FERIEN IKKE SLUTTER NU

Du ved det nok allerede: Svendborg ligger naturskønt, tæt ved vandet og har et rigt kulturliv, der året rundt byder på et væld af gode oplevelser for både børn og voksne. SVENDBORG HELE ÅRET

Svendborg er også et populært sted at holde ferie, og hver sommer strømmer turisterne til byen, og det gode liv. Men hvad stiller man op, hvis sommerforelskelsen udvikler sig til en drøm om at flytte tættere på vandet, skifte storbyens hektiske tempo ud med en langsommere puls – og få græs under fødderne og jord under neglene? I det tilfælde kan I tage fat i Esther, der er bosætningskonsulent i Svendborg Kommune. Hvis I har spørgsmål til skoler, institutioner eller fritidsaktiviteter hjælper hun gerne med at finde svar – og hvis I vil vide mere om de forskellige lokalområder i kommunen, ved hun altid, hvem I skal snakke med. DET GODE LIV I FOKUS

I Svendborg Kommune er det gode liv i fokus – og det mener man alvorligt. Derfor er Svendborg Kommune medlem af Cittaslow-bevægelsen, som arbejder for at øge livskvaliteten ved at fremme værdier som kvalitet, bæredygtighed og lokale produkter. Bosætningskonsulent Esther Hald Andersen Tlf: 3017 5760 E-mail: esther.hald.andersen@svendborg.dk

24


SVENDBORG

– lige ved hånden

Skansen på Taasinge @lasse.hjort

DOWNLOAD DEN OFFICIELLE SVENDBORG-APP

til din mobil. VisitSvendborgs app er Svendborgs officielle turistguide til alt, hvad du har brug for at vide, når du besøger Svendborg. Find information og inspiration til oplevelser, attraktioner, aktiviteter, events, overnatning, shopping, restauranter, transport og meget mere.

25 25


ØHOP – OVER Ø OG VAND

Tag færgen – og pludselig er verden en helt anden. Ude på småøerne er der en ganske særlig stemning og ro. Hver ø fortæller sin historie og byder på enestående naturoplevelser.

26

Lyø @Mette Krull


DET SYDFYNSKE ØHAV

Drejø @Knud Mortensen

Fælles for alle øer er de unikke kystlandskaber og den helt specielle ø-stemning. Fra Svendborg kan du komme til Skarø, Drejø og Hjortø, hvor der kun bor en håndfuld fastboere. Fra Faaborg sejler færgerne til Bjørnø, Lyø og Avernakø. Fra Rudkøbing er der forbindelse til Strynø og fra Marstal på Ærø kan du komme til Birkholm. SKARØ

Den lille ø er især kendt for sin smukke natur med fugle og småvildt. Men Skarø er også kommet på landkortet med sin særdeles aktive lokalbefolkning, der er en flok ildsjæle, som formår at sætte ting i gang. Hvert år i august har Skarø sin egen musikfestival. Øen har også en isproducent, der sælger is til hele verden, en sommercafé med eget røgeri, en apotekerhave m.m. Der findes forskellige overnatningsmuligheder på øen, der ligger en halv times sejlads fra Svendborg. Læs mere om Skarø på visitsvendborg.dk Køb færgebillet til Skarø på hoejestene.dk DREJØ

@Skarø

Tag cyklerne med på turen til Drejø. Fra færgelejet er der blot 4 kilometer på tværs af øen over Drejet, som er en smal landtange med vand til begge sider. Turen ender ude på klinten helt mod vest, hvor der venter en storslået udsigt. Gammel Havn på nordsiden bør også ses, og det bedste sted at bade er Bækkildestrand på sydsiden. På Drejø er der en købmand, et egnsmuseum, en café og gårdbutikker med lokale råvarer. Der findes forskellige overnatningsmuligheder på øen, der ligger fem kvarters sejlads fra Svendborg. Læs mere om Drejø på visitsvendborg.dk Køb færgebillet til Drejø på hoejestene.dk

27


AVERNAKØ

BJØRNØ

Avernakø er helt særlig, da den oprindeligt bestod af to øer – Avernak og Korshavn. I 1937 blev øerne forbundet af en dæmning, der kaldes for Drejet. På øen er der et rigt fugleliv, fine badestrande og masser af plads. Kendetegnet for Avernakø er de to majtræer, som kan ses i Avernak og Munke. Én gang om året, pinselørdag, samles beboerne omkring træet. Der bor kun omkring 100 personer, som i fællesskab ejer købmandshandelen. Du kan både sove og spise godt på Avernakø, som det tager hhv. 35 eller 60 minutter at sejle til fra Faaborg afhængig af afgang. Læs mere om Avernakø på visitfaaborg.dk Køb færgebillet til Avernakø på oefaergen.fmk.dk

Første gang Bjørnø nævnes er i 1200-tallet med staveformen Byørnø – øen, hvor der bor bjørne. Der er ikke set en bjørn siden… Den lille bilfri ø byder på fine stisystemer, og øen kan gås rundt på et par timer (ikke cykelvenlig). På turen kan I opleve flade strandenge, masser af fugleliv og høje klinter med smukke udsigter til Fyn og naboerne i Det Sydfynske Øhav. På sommeraftener samles øboere og turister til molekaffe for at nyde solnedgangen over Faaborg og Svanninge Bakker på Fyn. På Bjørnø finder du en hyggelig café og iskiosk samt forskellige overnatningsmuligheder. Det tager blot 17 minutter at sejle med M/F Lillebjørn fra Faaborg. Læs mere om Bjørnø på visitfaaborg.dk Køb færgebillet til Bjørnø ombord på Bjørnøfærgen

LYØ

Lyø ligger sydvest for Faaborg og er den vestligste ø i Det Sydfynske Øhav. Det største ved Lyø er stilheden, den rene luft, den smukke natur og ikke mindst den gamle landsby med de mange bindingsværkshuse. Gårdene ligger stadig samlet omkring gadekærene i den bevaringsværdige landsby, der betragtes som et af de mest spændende landsbymiljøer i Danmark. Klokkestenen er et mere end 1000 år gammelt dyssekammer, der giver klare toner fra sig, når man slår på det. På Lyø er der både købmand, caféer og flere forskellige overnatningsmuligheder. Lyø ligger ca. 35 minutters sejlads fra Faaborg. Læs mere om Lyø på visitfaaborg.dk Køb færgebillet til Lyø på oefaergen.fmk.dk

Birkholm er en af de mindste, beboede danske småøer. Der er langt flere huse på Birkholm, end der er beboere. Flere af husene, som i dag er fritidshuse, ejes af folk fra andre dele af landet, som bruger meget tid på at vedligeholde dem. En lille, trofast skare af beboere, som er født og opvokset på øen, sørger for hengivent at holde liv i de gamle traditioner på øen og har et vågent øje for, at alt er intakt sommer og vinter. Der er ingen spisesteder på Birkholm, men til gengæld finder du en lille tag-selv-butik, en lystbådehavn, vandrevenlig natur og gode fiskespots. Læs mere om Birkholm på visitaeroe.dk Køb færgebillet til Birkholm på birkholmposten.dk

HJORTØ

STRYNØ

Med sine fire indbyggere er Hjortø blandt de øer i Danmark, der har færrest beboere. Her bor de i en storslået og mangfoldig natur. Fugleflokke på træk slår sig ned på øen, og de lokale kan fortælle om mere end 100 forskellige fuglearter, bl.a. den majestætiske havørn og den lille gærdesmutte. Inkarnerede naturelskere bør besøge Hjortø. Overnatning er mulig i shelter eller telt på øen, der ligger en times sejlads fra Svendborg. Læs mere om Hjortø på visitsvendborg.dk Køb færgebillet til Hjortø på havn.svendborg.dk

Strynø blev kåret til årets ø i 2022 og er den største af småøerne i Det Sydfynske Øhav. Det tager ca. 30 minutter at sejle til Strynø med færgen fra Rudkøbing. Øen tæller i dag ca. 190 indbyggere, hvoraf nogle dyrker landbrug, andre har egen virksomhed eller pendler til større øer. Strynø danner alt i alt rammen om et lille velfungerende samfund med daginstitutioner, skole, købmand, kirke, erhverv og forskellige foreninger. Fællesskabet spiller en stor rolle på den lille ø og er med til at få det lille øsamfund til at fungere. Der er altså liv på øen, men du har stadig mulighed for at komme helt ned i gear, når du besøger Strynø. Når du er på øen, er det oplagt at tage en tur rundt på cykel. Du kan leje en cykel på havnen for en tyver. Eller måske du vil prøve kræfter med SUP board eller lære at sejle en smakkejolle hos Øhavets Smakke- og Naturcenter. Læs mere om Strynø på langeland.dk/strynoe Køb færgebillet til Strynø på strynoe-ferry.teambooking.dk

SVELMØ

Det Sydfynske Øhavs ukendte og ubeboede ø ejes af to familier, som udlejer Svelmøs få huse som ferieboliger. Der er ingen færgeforbindelse, men Svelmø forbindes af ebbevejen fra Østergyden mellem Nab og Nakkebølle. For at komme til Svelmø skal man vade ca. 500 meter ad en ebbevej til Lille Svelmø, hvor vandet kan komme til at gå dig til lårene. Turen er mest behagelig fra ladvognen bag på en traktor. Flere dage sommeren igennem tager Jan fra Svelmø interesserede med på en guidet tur med traktor ad ebbevejen over til Svelmø, hvor han også er med på en rundtur til fods. Turen, der varer ca. 3-4 timer, afsluttes med grillet fisk eller kød fra øens køer og nye fynske kartofler ved stranden. Læs mere om Svelmø på visitfaaboorg.dk Book tur til Svelmø på visitfaaboorg.dk

28

BIRKHOLM


Korshavn @Erling Krebs Sørensen

DET SYDFYNSKE ØHAV

ØHAVET

Det Sydfynske Øhav er betegnelsen for det lavvandede farvand syd for Fyn, hvor der ligger mere end 55 øer, småøer og holme. Det er verdens største oversvømmede istidslandskab – det druknede i stenalderen, og her skabtes det unikke natur- og bakkelandskab, som I finder på øerne. Læs mere på side 2-3 og 6-7

29


30

Taarngade @Michael Fiukowski og Sarah Moritz


FAABORG

PORTEN TIL ØHAVET

Med Det Sydfynske Øhav i forhaven og Svanninge Bakker i baghaven ligger Faaborg, en af Danmarks ældste og smukkeste købstæder. Faaborg er indbegrebet af sydfynsk stokroseidyl. Den idylliske købstad emmer af historie med sine brostensbelagte smalle gader, velbevarede gamle købmandsgårde og Klokketårnet, som er byens vartegn. Faaborg er i dag et mekka for outdoor- og naturoplevelser, og byen byder på et sprællevende kunst- og kulturliv. Faaborg er porten til Øhavet og binder med tre færger, der går til Bjørnø, Lyø, Avernakø og Ærø, Øhavet sammen. Læs mere om Faaborg på de næste sider eller besøg visitfaaborg.dk

FAABORG

– STOKROSEIDYL & UDELIV

31


De Fynske Alper @Mikkel Jézéquel

INSIDERGUIDE TIL FAABORG Helene Blum: “Faaborg er den perfekte blanding af skønne, gratis glæder og finkultur”

32

Faaborg Havnebad @Rune Johansen

Faaborg Museum @Hélène Binet


FAABORG

DET SKAL DU UDFORSKE

”En god dag i Faaborg kunne starte med en morgendukkert i havet, brunch på Soze Kaffebar & Risteri, en tur på Faaborg Museum, et glas vin på Vinbanken og aftensmad på stranden med madkurv eller take away fra Dang ved Brønden. Faaborg Museum er altid en stor oplevelse. Både gensynet med deres egen samling og deres særudstillinger. Jeg er for tiden meget optaget af Anna Sybergs liv og historie og skønheden/ forgængeligheden i hendes akvareller. Natur og kunst finder du til overflod i Faaborg.” DET SKAL DU PRØVE

”En perfekt familieudflugt er at tage den lille færge til Bjørnø og gå en tur om ”på den anden side”. Ø-ture er i det hele taget et must, hvis du besøger området. Lyø og Avernakø og selve sejlturen dertil – såvel som den ro, du møder derude – er en oplevelse.” DET SKAL DU OPLEVE

”Helios Film- og Kulturhus er et vidunderligt samlingspunkt i byen. Du føler dig altid velkommen – også med børn. Det er også her, landets ældste musikforening holder til. Det er et must at tage til koncert, hvis det kan lykkes. Salen i sig selv er en oplevelse med kunstværket i loftet. Det lille galleri Skitsehandlen ved Torvet er en perle. Et af mine absolutte yndlingssteder i Faaborg. Der ligger så meget skønhed og umiddelbarhed gemt i kunstnernes skitser. Faaborgs lokale guldsmed ”Lind and James” er ligeledes et besøg værd med deres helt unikke og eksklusive smykker.”

”Faaborg har vitterligt verdens bedste kafferisteri. En god livreddende espresso kan kickstarte selv den mest trætte mandag. Ellers er det afgrøder og æg fra vejboderne – særligt Kildegårdens og Knabegaardens

FAKTA OM HELENE BLUM:

HER SKAL DU SLENTRE OG VANDRE

”Tag til Dyreborg og gå en tur ved Knold og se ud over Øhavet, gå på Lerbjerg – det er mageløst og en let tur for små ben – ligeså med stor udsigtspræmie på toppen og spandevis af brombær i sæsonen. Skal det være tættere på Faaborg, vil jeg anbefale en gåtur langs de gamle togskinner mod Korinth til Pipstorn Skov med masser af spændende oldtidsminder.”

“Når jeg er væk fra vores egn, savner jeg stranden ved klinten og havet”

DET SKAL DU SMAGE

asparges i sæson, der kommer på bordet i sommerhalvåret. En gang om året booker jeg bord på Falsled Kro – indimellem med overnatning. Hver gang bliver man overvældet og stolt af, at den eksklusivitet findes her på egnen.”

Helene Blum er sangerinde og folkemusiker og bor sammen med sin mand, violinisten Harald Haugaard, og parrets to børn midt i Svanninge Bakker Helene har udgivet adskillige albums – både alene og sammen med Helene Blum & Harald Haugaard Band. Det prisvindende band turnerer verden rundt og udbreder folkemusikken Det musikalske par finder blandt andet stor inspiration i den lokale komponist Carl Nielsens værker

SKØNNE PERLER I FAABORG

”Når jeg er væk fra vores egn, savner jeg stranden ved Klinten og havet. Jeg bader i Øhavet et par gange om ugen året rundt, og det er den ultimative luksus på en klar dag at være ved vandet i Faaborg. At sidde i saunaen ved havnebadet og se solen stå op en iskold vintermorgen er også en velbevaret hemmelighed.” UNIKT FOR FAABORG

”Faaborg er den perfekte blanding af skønne, gratis glæder og finkultur. Jeg er helt afhængig af æstetik som vilkår for glæde og mening i livet. Faaborg-egnen er helt særlig, hvad angår æstetik med natur, smukke huse og bygninger. Og så er Faaborg fuld af vidunderlige mennesker med noget på hjerte. Mange har tydeligvis valgt området pga. dets skønhed og muligheder. Her er ro og plads til eftertanke.” ”Indimellem møder jeg folk, der kommer her på ferie, der er bange for, at egnen vil miste sin særlige aura af afslapning og skønhed, hvis man flytter hertil og bor her til daglig. Jeg har boet her i 18 år og synes fortsat, at her er højt til loftet og ufattelig smukt. Også i november.”

33


FAABORG

– gå på opdagelse

34

Holkegade @Kasper Orthmann Andersen


FAABORG

Tag på aftentur med vægteren, slå følgeskab med en lokal fortæller eller oplev byens atmosfære på egen hånd.

Klokketårnet @Sven Storm

BYVANDRING MED LOKALE ILDSJÆLE

I juli og august kan du komme på byvandring med lokale ildsjæle, der fortæller om Faaborg og de mange anekdoter, der knytter sig til byen og egnen. Det er gratis at følge med på en byvandring, som starter kl. 11.00 fra turistbureauet på Torvet. OPLEV FAABORG I DIT EGET TEMPO

Med kortet og guiden ’Byvandring på egen hånd’ får du lokalhistorie med i lommen og kan stoppe op, når du har lyst. Køb kortet på turistbureauet eller på visitfaaborg.dk BY I BYEN

Faaborg Miniby er en historisk og størrelsesmæssig korrekt 1:10 gengivelse af Faaborg, som byen så ud i 1890. Tag en byvandring blandt de mere end 150 huse, der er bygget efter originale arkitekttegninger med originale byggematerialer og -metoder og er en præcis kopi ned til mindste detalje.

FØLG VÆGTEREN

I 1592 gik den første vægter sin runde i Faaborgs gader. Vægterens opgave var at holde ro og orden om natten og at slå alarm i tilfælde af ildebrand. I 1995 genopstod traditionen. Hver aften om sommeren går vægteren sin rundgang med start fra klokketårnet kl. 20.00. Mød bare op! Stor som lille – det er ganske gratis.

Vægterne @Lars Skaaning

35


FAABORG

– lille by, store oplevelser

36

Faaborg Museum @Sven Storm


FAABORG

En enkelt dag er langt fra nok til at opleve Faaborg – købstaden, som var en af Fyns vigtigste havnebyer i 1700-tallet. Faaborg er nemlig et mekka af kunst, kultur og ikke mindst naturoplevelser.

ARRESTEN – KOM IND OG BRYD UD!

Den tidligere Faaborg Arrest, som rummer fortid og nutid, sætter tanker i gang hos både voksne og børn, når tremmedøren smækker. For hvordan er det at være spærret inde? Når du besøger Arresten, bliver du klogere – også på egne holdninger til ret og straf. KALEKO MØLLE

Hvordan malede man korn for 100 år siden? Det kan du opleve på Kaleko Mølle, som er Danmarks ældste bevarede vandmølle for korn, og den emmer af en helt særlig stemning. Måske genkender du de ydre rammer på Kaleko fra DR’s populære julekalender Nissebanden, som er blevet vist hele fire gange på tv – første gang i 1984. KLOKKETÅRNET – BYENS VARTEGN

Klokketårnet er Faaborgs vartegn og et levn fra Skt. Nikolaj Kirke, der efter Reformationen i 1536 blev revet ned. Udsigten fra tårnet over byens røde tage, Svanninge Bakker og Det Sydfynske Øhav er fabelagtig. Det siges, at en faaborgenser aldrig flytter længere væk end, at han/hun kan se sit klokketårn. FAABORG MUSEUM – ET TOTALKUNSTVÆRK

Faaborg Museum er noget helt særligt. Det er bygget til de fynske maleres kunst, og er i dag et totalkunstværk i sig selv med malerier, skulpturer, arkitektur og møbelkunst. Museet er en arkitektonisk perle og et af de vigtigste bygningsværker inden for dansk klassicisme. Hver onsdag og søndag i juli og august er der introduktion til Faaborg Museum, De Fynske Malere og de aktuelle udstillinger.

Øhavsmuseet @Ard Jongsma

TAG MED VETERANTOGET

Hvordan var det at rejse med tog i 1950’erne? Det kan du prøve på den Syd Fyenske Veteranjernbane. Turen fra Faaborg til Korinth tager en halv time og byder på smukke udsigter over Øhavet og det sydfynske landskab. ØHAVSMUSEET – ”MÆRK DIG SELV”

Øhavsmuseet er det første museum i Danmark, der sætter DIG i centrum. Ikke genstande og lange tekster. Besøger du Øhavsmuseet, garanterer vi, at du får en masse oplevelser og erfarer, hvordan du og måske også dine venner og familie reagerer på naturens forskellige stimuli. Undervejs vil du også lære nyt om stenalderen, Det Sydfynske Øhav og om moseofringer i jernalderen. Men det er dig og din oplevelse af naturens påvirkning, der er og bliver vigtigst.

Veterantoget @Jørn Ungstrup

37


DE FYNSKE ALPER – mystik med udsigt

Svanninge Bakker @Lars Skaaning

Isen fra den seneste istid har formet og efterladt et enestående bakkelandskab, der nærmest omkranser Faaborg: Svanninge Bakker, som også er kendt som De Fynske Alper. For mange år siden var Svanninge Bakker et lyngbegroet og forholdsvis øde og ubeboet område. Faaborgenserne var ikke glade for at skulle passere bakkerne ved nattetide, og navne som Tyveknappen, Helvedes hule og Kistelåget fik hurtigt overtroen til at vokse. I dag er Svanninge Bakker og Bjerge dækket af bakker, dybe dale og store skove, og for længst anerkendt som et udflugtsog friluftsmål, hvor eventyr, romantik, skønhed og outdooraktiviteter er til stede i fuldt mål. De mange stier, der snor sig gennem området, indbyder til vandre- og mountainbiketure. Der er også skiltede ruter for dem, der gerne vil nyde den dejlige natur til hest. PS: Skulle vinteren blive hvid på Sydfyn, så er det også her de skønneste kælkebakker og skiløjper findes. Læs mere på visitfaaborg.dk PIPSTORN SKOV

Pipstorn Skov rummer en af Danmarks største koncentrationer af fortidsminder og gravhøje. I skoven er der en helt speciel stemning, og fantasien kommer hurtigt i gang hos både store og små. I ca. 4.000 år har der været ”kirkegård” i Pipstorn. Derefter kom skoven. I dag er Pipstorn en blanding af oldtidskirkegård, skovbrug, rekreativt område og hjemsted for vilde dyr og planter. Kun et

38

par hundrede meter inde i skoven finder du en kombineret shelter og bålhytte samt en ”jorden er giftig”-bane (naturmotorik/legeplads). I skoven er der også etableret et MTBspor samt faste poster til orienteringsløb. Indgang og parkering fra udsigtspunktet Lucienhøj. Læs mere på visitfaaborg.dk

Dyreborg Skov @Daniel Villadsen


FAABORG

RUNDT OM FAABORG

DYREBORG

Dyreborg Havn har fra gammel tid været centrum for et lille fiskersamfund. I dag er havnen en lille perle for lystsejlere, og dem der ønsker fred og ro, omgivet af joller og garn, tæt på naturen og med muligheder for gåture i skoven og på stranden. FALSLED

Den gamle fiskerby med de store gourmetoplevelser. I Falsled finder du både uforstyrret kystlinje med skøn udsigt til Horneland og Helnæs, stråtækte bindingsværkshuse og grønne skove. Her finder du fynske råvarer og flere gourmet-oplevelser. Her nydes livet ved stranden, på havnen og naturligvis indenfor på Falsled Kro, Vandkanten, Vejkanten og Steensgaard Madhus mellem Falsled og Faaborg. SOLNEDGANGSTURE I ØHAVET

Tag med den gamle træskib Haabet ud på Øhavet. En sejltur for fulde sejl kan ikke beskrives – det skal opleves. Book din tur på visitfaaborg.dk

Dyreborg @Kasper Orthmann Andersen

39


SYRENLANDET

Sydfyn, og Faaborg-egnen i særdeleshed, er Syrenland. Fra midten af maj måned undergår det sydfynske landskab hvert eneste år en farverig forvandling, når forårets spæde, lysegrønne farve på kryds og tværs bliver spundet ind i et net af lilla streger. Det er syrenen, der blomstrer! For netop på Sydfyn har der siden begyndelsen af 1800-tallet været en tradition for at plante syrener som læhegn, i skel og langs veje. Resultatet er, at når man færdes ad de små snoede veje på Sydfyn, er luften tung af duften fra de blomstrende syrenhegn, der slynger sig ud og ind i landskabet som naturens ornamentik. Man oplever bedst de blomstrende syrener og duften til fods eller på cykel, men du kan også tage turen i bil – og husk endelig at rulle vinduet ned. Vi hylder syrenerne medio maj med guidede ture og smagsprøver på Syrenlandet. Læs mere på visitfaaborg.dk

40

Syrenlandet @Daniel Villadsen


FAABORG

Syrenlandet @Lars Skaaning

ET LILLE STYKKE JAPAN

De Japanske Haver på Midtfyn er en havearkitektonisk perle. Her kan du på nært hold opleve syv forskellige stilarter anlagt efter unikke gamle japanske traditioner. Du kan nyde de formklippede buske og etageklippede træer, udsigter over flere søer og mange åløb.

@De Japanske Haver

I det nye skovhaveområde får du følelsen af at have taget skoven med helt ind i sjælen. Haveoplevelsen rummer også store rhododendron, kirsebærtræer, hortensia og azalea. Læs mere på visitfaaborg.dk

41


DET ER IN AT VÆRE UDE

– MTB på Sydfyn

Svanninge Bakker @ Johnny Anthon Wichmann

Svanninge Bakker @ Johnny Anthon Wichmann

Det bakkede landskab i Det Sydfynske Øhav byder på masser af udfordringer på mountainbike. Der er de seneste år bygget moderne MTB-spor flere steder. Sporene er egnede til både begyndere og øvede.

GÅSEBJERGSAND BIKEPARK

MTB-sporene i de sydfynske alper

I den sydlige del af bakkerne, sydøst for Naturlegepladsen, finder du den nye Gåsebjerg Sand Bikepark. Her er bygget et ”pumptrack”, hvor hele familien kan køre rundt og lege på cyklen og øve sig i tricks og i at manøvrere. For de lidt øvede er der lavet Flow Trails og 3 hoplinjer.

I efteråret 2023 blev sporet i Svanninge Bakker kåret til et af Danmarks 10 bedste spor.

MAMMUT TRAIL

SVANNINGE BAKKER MTB

Et over 8 km langt mountainbikespor, der snor sig igennem den spektakulære natur i Svanninge Bakker.

42

Sporet er bygget efter principper, der har international standard og er udført af professionelle sporbyggere i samarbejde med lokale ildsjæle.

Børnesporet Mammut Trail i Svanninge Bakker er en helt unik MTB-tur for hele familien, hvor du følger i mammuttens fodspor. Rundt på ruten møder du opsatte lyttestationer, hvor du bliver ført tilbage til dengang, hvor de allerførste mennesker tog på jagt i Danmark. Glæd dig til en tur med adrenalin og


OUTDOOR MTB-bikepark og MTB-spor @Johnny Anthon Wichmann

indlevende fortælling. Du vil komme til at cykle lige dér, hvor jægerne i sin tid jagtede den store og imponerende mammut.

på godt 4 km for den øvede – med masser af tekniske udfordringer – samt et let blåt loop på 4,5 km med masser af flow.

Andre legendariske MTB-spor på Sydfyn

PIPSTORN SKOV – FAABORG

Et lille lækkert spor på knap 4 km tæt på Faaborg by. Sporet starter ved den gamle jernbane midt i skoven og er af sværhedsgraden let (blå). Sværere sløjfer kan tilvælges.

SKOVHUGGEREN

17 km MTB-oplevelse ud over det sædvanlige fordelt på middelsvært (rød) og let flow (blå) spor. Begge spor er i en stand, så du kan køre dem året rundt. SVENDBORG MTB-SPOR

HUSK AT HJELM ER PÅKRÆVET

Førsteklasses MTB-spor med ”fun-faktoren” i højsædet. Kun et stenkast fra strand og midtby. Sporet tilbyder et rødt loop

43


HAVØRREDEN VENTER – Jagten på havets sølv HUSK FISKETEGN

år (børn under 18 er st ni io ns pe og er gratis)

@Fishing Denmark

Kysterne i Geopark Det Sydfynske Øhav er kendt for sit unikke fiskeri efter havørred. Mange gode oplevelser venter den, som opsøger dem, men det gode fiskeri er ikke kommet af sig selv. Det er resultatet af mere end 25 års målrettet indsats – for havørreden, dens levevilkår og for en bedre vandkvalitet. Uanset årstider, vindretning og vindstyrke kan du altid finde en kyst, hvor det er muligt at fiske. Hver dag året rundt hiver lystfiskere store sølvblanke havørreder i land. Når vandet bliver varmere hen på foråret, melder først hornfisken, og senere makrellen sig ved de sydfynske kyster. De korte afstande gør det nemt at skifte mellem fiskepladserne, når vind og vejr ændrer sig. Forår og efterår er højsæsonen langs de sydfynske kyster. Men også vintermånederne med de lave vandtemperaturer bør prøves. Her skal du ikke vade langt ud, da havørreden kan være at finde selv i knædybde, hvor vandet er lidt varmere. En helt særlig oplevelse er det at tage en fiskeweekend på Avernakø eller en af de andre småøer om vinteren. På de små øer er der altid en god plads med læ – og ikke langt hjem til varme, mad og hygge. FISKE LODGES

Sydfyn byder på mange lystfiskervenlige overnatningssteder med faciliteter til tørring af waders og nedfrysningskapacitet til din fangst. Ofte har værten også et par gode tips til særlige

44

fiskepladser. Find oversigten over certificerede overnatningssteder på seatrout.dk. Her finder du også kort over og beskrivelser af de 117 udvalgte havørredspots på Fyn. I EN BÅD

Er du til havfiskeri fra lejet båd eller kutter, så byder Langeland på fantastisk havfiskeri på Storebælt. Fra havnene i Bagenkop og Spodsbjerg er det muligt at leje både eller tage med på en kuttertur efter de store torsk, sej og fladfisk. MOLEFISKERI

Fladfisk, hornfisk, makrel og sild fanges i stor stil fra moler og havne i Øhavet. Om sommeren når hornfisk og makrel kommer trækkende i store stimer, byder fiskeriet fra molerne på et alsidigt og spændende fiskeri. Molefiskeri er oplagt for børn og nybegyndere.


OUTDOOR

ØHAVET SOM LEGEPLASK!

Svendborgsund @Sara Kjems

Det Sydfynske Øhav er en legeplads for alle, der vil ud under åben himmel og som er vilde med vand. Her mellem småøerne og de mange vige og bugter kan man altid finde en plads i læ. Så om du er nybegynder eller øvet, vil du altid kunne finde et spot, der passer dig.

Er du til undervandsjagt kan du skyde både fladfisk, havørred, torsk og multer, når ellers vejret er med dig. Du kan snorkle og tage på undervandsjagt året rundt, men vandet er klarest fra oktober til marts. VRAG- OG STRANDDYK

HAVKAJAK

Det Sydfynske Øhav er et af Danmarks bedste havkajakområder, som kan udfordre både begyndere og erfarne roere. 55 øer og holme byder på helt særlige natur- og kulturoplevelser, og afstandene er overkommelige. Nogle øer er beboede, mens andre stort set kun opsøges af ynglefugle. I Øhavet er det sæson året rundt, men om vinteren kræves det erfaring og særligt udstyr. SURF OG SUP

Om du er begynder eller mester-SUP’er (Stand Up Paddle), wind- eller kitesurfer, så finder du nemt spændende udfordringer i Det Sydfynske Øhav. Her er 551 km kyst, som egner sig til enhver vindretning, og giver mulighed for at finde spots på både lavt og dybt vand. UNDERVANDSJAGT OG SNORKEL

Dyk ned og undersøg nogle af de mange skibsvrag, som har endt deres dage på Øhavets bund. Et spektakulært vragdyk er den gamle færge M/F Ærøsund, der gik til bunds i 2014 efter en kontrolleret sænkning ud for Ballen. På havbunden i Lunkebugten nær ved Valdemars Slot ligger fire tyske motortorpedo-både, som tyskerne selv sænkede i maj 1945. SOV I DET FRI

I Geopark Det Sydfynske Øhav er der mange steder, hvor du kan overnatte i det fri enten i eget telt eller på en af de mange shelterpladser. Langs Øhavets kyster finder de Øhavsshelters designet til også at yde ly og læ for dig som er på tur i ydersæsonen. Du kan booke din overnatning i det fri i forvejen på bookenshelter.dk. Men vær ude i god tid for vores shelters er populære.

Lavvandede områder med talrige rev og omkring 40 druknede stenalderbopladser i det oversvømmede istidslandskab gør Det Sydfynske Øhav til et mekka for undervandsoplevelser.

45


Sæt den ene fod foran den anden og vend hjem med fornyet energi – i Det Sydfynske Øhav er der plads til at lade både ben og tanker vandre. Vi har den rette rute til dig, uanset om du er til en rask travetur på et par timer, en miniferie med bagagetransport eller en hel uges vandring med rygsæk.

ØHAVSSTIEN

Danmarks smukkeste vandrerute ...synes vi selv

46

Øhavsstien @Ard Jongsma


ØHAVSSTIEN OPLEV ØHAVET TIL FODS

Med sine 220 km er Øhavsstien en af Danmarks længste vandrestier – stien omkranser Det Sydfynske Øhav. Den snor og bugter sig gennem et enestående kulturlandskab med flotte naturområder, velbevarede slotte og herregårde, landsbyer, søvnige fiskerlejer og gamle stolte købstæder. Øhavsstien løber både langs kysten og op i bakkelandskabet, hvor de forskellige udsigter over Øhavet er blandt højdepunkterne på turen. Øhavsstien er en trampesti, der er tilgængelig året rundt og er forbeholdt vandrere. Hele ruten er afmærket med pæle og blå piktogrammer af en vandringsmand. Stien kan med fordel opdeles i flere etaper. Du kan gå dem som enkelte strækninger og tage bussen tilbage til dit udgangspunkt. Du kan også kombinere strækningerne og overnatte undervejs. PLANLÆG DIN TUR PÅ ØHAVSSTIEN

På Øhavsstien.dk kan du planlægge din tur, få oversigt over overnatningssteder, bagagetransport og andre services samt få tips og tricks til din tur. Få din helt egen turguide med i lommen! Med Geopark app’en har du altid dit kort og position, når du er på tur. Her finder du ogå angivelse af parkeringspladser, toiletter, samt inspiration til afstikkere fra Øhavsstien, fiskepladser, dykkerspots, Geosites og geopark besøgscentre og meget andet. På turistbureauerne kan du også få udleveret gratis kortmateriale med Øhavsstiens syv etaper. Hver etape har sin egen folder, hvor du kan læse om de forskellige seværdigheder undervejs på turen, se et detaljeret kort samt få et overblik over praktiske oplysninger. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Faldsled - Svanninge Bakker - Faaborg - Fjællebroen Fjællebroen - Egebjerg Bakker - Svendborg Svendborg - Broholm - Lundeborg Svendborg - Tåsinge - Siø - Rudkøbing Lohals - Tranekær - Stengade Strand Stengade Strand - Rudkøbing - Henninge Nor Marstal - Ærøskøbing - Søby

LYDEN AF SYDFYN

Lydvandringer er populære som aldrig før, og i Det Sydfynske Øhav er vi med på bølgen. Du kan lytte til de sydfynske lydvandringer, når du er på lokationen, men de kan i lige så høj grad nydes hjemmefra. De app-baserede lydvandringer bruger naturen på Sydfyn og øerne som scenografi. Her er fire gode eksempler fra BaggårdTeatret: "Sundets Stilhed" i Svendborg "Under Isen" i Faaborg "Mod Strømmen" på Langeland "Vi, de druknede" på Ærø

47


LANGELAND TIL OS ALLE ~ SAMMEN

På Langeland er her plads til at være den, du er. Sammen med alle os andre. Det er dén kombination af fællesskab og frihed, der gør Langeland til noget helt særligt. For selvom øen er smal, er her tårnhøjt til himlen og masser af albuerum. Det vil du opleve, når du kommer hertil, hvad enten du skal suge naturen til dig, fiske i havet, dase på stranden eller nyde godt af de lokale råvarer dyrket i det særlige kystklima. Læs mere om Langeland på de næste sider og besøg langeland.dk

48

Naturdestination Skovsgaard @ELS Production


LANGELAND

49


Tranekær Slot @bybroch

INSIDERGUIDE TIL LANGELAND Michael Falch: “Jeg besøgte første gang Langeland som 16-årig på knallert, på grund af kærlighed, siden fulgte resten af min familie”

50

Hatbakkerne ved Vesteregn @ELS Production

Ørstedspavillonen @Søren Stidsholt Nielsen


LANGELAND @Simon Staun

DET SKAL DU UDFORSKE

”Hatbakkerne ved Vesteregn er et område, de lokale kalder ”lille Østrig”, fordi det ligner et miniature-bjerglandskab. Det er bl.a. Hatbakkerne, der inspirerede mig til at skrive sangen ”I et land uden høje bjerge”. Slå også et smut forbi Fredmosen og kyststrækningen. Der ligger et lille garnhus, som jeg altid har elsket.” DET SKAL DU PRØVE

”Du bør besøge Koldkrigsmuseet, for det er et meget specielt sted. Indtil for nylig har man tænkt, at det bare er noget fra gamle dage, men nu er det pludseligt re-aktualiseret i skræmmende grad.” ”Langelandsk kunst er absolut en attraktion i sig selv. Besøg øens Kunsttårne, hvor jeg selv tidligere kreerede en lydinstallation. Fotografen Jan Nielsens fuglebilleder er regulær verdensklasse, så hvor han udstiller, bør du tage hen. Øen har også flere fremragende malere som Hans Kjær og Keld Nielsen. ” DET SKAL DU OPLEVE

”Jeg bliver nødt til at nævne vores festival NÆR, en poetisk musikfestival med et siddende publikum. Derudover er der flere nye musikbegivenheder på Langeland og Strynø. Fremover bliver der fire til fem meget forskellige festivaloplevelser på Langeland, og jeg tror, at det skaber en forrygende synergi.”

Pastry by Holst & Riess i Humble er himmelske, jeg kunne leve af dem. Ved Grand House Burger laver Hisham burgere med stolthed.” HER SKAL DU SLENTRE OG VANDRE

”Hjertestien, der går fra Rudkøbing by og helt ud i skoven. Det er vanvittigt at kunne gå direkte fra butiksgaden, forbi møllen og ud i det vildeste naturområde. Her er bylivet til min kone og landet til mig.”

“Jeg kalder Langeland for Kærlighedsøen”

”Et andet vidunderligt sted med koncerter og arrangementer er ”ØP” (Ørstedspavillonen), der har jeg selv spillet flere gange.” DET SKAL DU SMAGE

”Du skal tage til Bagenkop Kro, hvis du vel og mærke kan få et bord! Det er blevet en gigantisk succes, folk kommer fra hele landet. De runde hindbærsnitter fra

”Langs kysten oppe ved Egeløkke er det vanvittigt smukt at gå langs Øhavsstien. Mange steder på øen er nærmest uberørt, og Langeland er en lidt skjult perle, som folk nu heldigvis er ved at finde. Rudkøbings gamle gader er enormt velbevarede. Ramsherred har for eksempel oplevet en kæmpe renæssance, hvilket de små huse fortjener.”

SKØNNE PERLER PÅ LANGELAND

”De vilde heste ved Gulstav skal du besøge, og Oehlenschlægers Bøg ved Stengade Strand, der inspirerede til ”Der er et yndigt land”. Tranekær Slot og den aktive Sukkerfabrikken kan anbefales.” ”Mit yndlingssted er en bænk med kig ud over havet ved Bovballe Skov. Her sad jeg hver dag i over et år og kiggede mod øst, fordi min asiatiske hustru ikke kunne komme til Danmark.”

FAKTA OM MICHAEL FALCH:

• • •

• • •

Født 1956 i Køge Bor i Rudkøbing med sin hustru Pladedebuterede med MALURT i 1980 og har udgivet over 30 album, 7 bøger og medvirket i film og tv-serier Vinder af en Bodil, en Grammy og Søren Gyldendal Prisen Medarrangør af velgørenhedsfestivalen NÆR på Langeland Har optrådt 25 gange på Langelandsfestivalen

UNIKT FOR LANGELAND

”Langeland oplever et boost i disse år, og den langelandske mentalitet er rar. Langelænderne har noget ekstremt jordbundet over deres facon. De er oftest lidt tilbageholdende og kommer ikke bare sådan væltende ind over én. Men når du begynder at lære tonen at kende, så opdager du humoren. Fuldt udfoldet oplever man den en lørdag formiddag til fodbold, på den vel nok smukkest beliggende bane i Danmark, direkte ud til Det Sydfynske Øhav.”

51


Langeland er lig med smukke og varierede kyststrækninger, enestående natur, karakteristiske hatbakker i syd og smukke bøgeskove i nord.

BÆREDYGTIGE OPLEVELSER

Når du kigger ud over det langelandske landskab, vil du her og der kunne se de karakteristiske vindmøller og solcelleanlæg. De dækker tilsammen 177% af Langelands strømforbrug. Det vil sige, at Langeland er selvforsynende, samtidig med at øen sender strøm videre til resten af Danmark. VILD NATUR OG BESØGS-BIGÅRD

Langeland byder på flere oplevelser med naturen og klimaet i fokus. Flere steder på øen kan du opleve biodiversiteten blomstre og se firbenede græsslåmaskiner pleje den vilde natur. Langeland er blandt andet kendt for sine vilde heste og kvæg, som året rundt afgræsser flere af øens grønne arealer. I slotsbyen Tranekær kan du slynge din egen honning i besøgs-bigården, mens du bliver klogere på biernes forunderlige verden, vigtige virke og bidrag til biodiversiteten.

Naturdestination Skovsgaard @ELS Production

52

Dovns Klint @Jonas Legarth


LANGELAND

NATUR

til os alle ~ sammen

HATBAKKER – EN SÆRLIG LANGELANDSK OPLEVELSE

Når du bevæger dig rundt i det langelandske landskab skal du lægge mærke til de lange, lige rækker af små, runde bakker som pryder landskabet. Det er nemlig det eneste sted i Danmark, man kan se den type landskab så fint repræsenteret. Det er de såkaldte hatbakker – over 1.000 styk – alle sammen produceret af en gletsjer, der valgte at parkere lige netop her. Hatbakkerne har været brugt til så forskellige formål som iskældre, bygningsværker hvor det mest kendte er Tranekær Slot (side 66) og bavnehøje hvor man sendte signaler om farer til de nærliggende landsbyer. Bestig den 37 meter høje hatbakke Fakkebjerg på Sydlangeland og nyd en suveræn 360 graders udsigt over landskabet – du kan se Keldsnor Fyr, fiskerbyen Bagenkop og de vilde heste ved Gulstav. ET AF DE FUGLERIGESTE OMRÅDER I DANMARK

Langelands mange nor, som er et større oversvømmet, tidligere lavtliggende landområde, tiltrækker helt enormt mange typer af fugle. Tryggelev Nor regnes for at være et af Danmarks mest fuglerige vådområder. I det flydende observationsskjul kan du ubemærket opleve fuglelivet helt tæt på og i højde med vandoverfladen. I SKOVENS DYBE STILLE RO

På nordspidsen af Langeland finder du en af Danmarks flotteste bøgeskove Vestre Stigtehave og et lille museum om træer og skovbrug. Longelse Bondegårdsskov er det tætteste du kommer på en langelandsk urskov. Skoven ved Longelse har stået uforstyrret i over 130 år og flere af dens træer er mere end 300 år gamle. Og nord for Spodsbjerg kan du opleve historiens vingesus i Stengade Skov, hvor du finder de brede bøge nær salten østerstrand, hvor Oehlenschläger menes at have skrevet nationalsangen. Her kan du også se skansen, der var en del af Danmarks forsvar under krigene i 1804-14. Find info om oplevelser i naturen og gode gåture på Langeland.dk/natur

53


Velkommen til

Broløkke Herregård

Brolokke.dk


Oplevelser for jer der nyder udsøgt mad, god øl, eksklusiv vin, hyggelig overnatning, og bare elsker lidt af Danmarks historie En smuk herregård fra 1758 Efter en længere periode med forfald er den gamle og fredede del af herregården blevet nænsomt og respektfuldt renoveret. Den klassiske gamle bygning har bl.a. fået genskabt de gamle vægmalerier, og hver stue står smukt som en hyggelig tidslomme. Også det store snookerbord i hovedhuset har fået et nyt shine, så I kan dyste og samtidig nyde et godt glas øl fra Broløkkes bryggeri. Moderne og historiske rammer Familien, der nu ejer Broløkke, havde en ambition om at etablere et af Danmarks førende herregårdshoteller. Det lykkedes - og mere til… Der er lagt mange ressourcer i renoveringsprojektet, så de omkringliggende sidebygninger nu rummer eksklusive værelser og ferielejligheder samt den nye eventsal, Kostalden - kronjuvelen på herregården. Sjælen og fortællingen er flot bevaret under hele renoveringen, så murværket og konstruktionen stadig har sit gamle udtryk; et gennemgående tema for hele restaureringen af herregården. Romantisk ophold og luksus ferielejligheder Ro og balance er nøgleordene, når I besøger Broløkke. De 13 moderne luksuslejligheder er alle indrettet i enkel, nordisk stil, og herregårdens mange forskellige dobbeltværelser har deres unikke udtryk, så I enten kan opleve historiens vingesus i hovedbygningen eller tilbringe natten i nye eksklusive værelser i en af sidebygningerne. Restaurant og Bistro Besøger I Sydlangeland, er Broløkkes restaurant og Bistro bestemt et besøg værd. Broløkkes køkken bruger mest lokale råvarer, som suppleres med råvarer fra Fyn, Sydhavsøerne og de omkringliggende øer. Nogle lækre specialiteter henter vi i vores nabolande, og det hele krydres med bl.a. urter fra køkkenhaven. Øl og spiritus i særklasse Herregården har i dag eget bryggeri, hvor store kobberkedler pryder baren, og hvor kærligheden til faget kan smages. Her er brygmesteren ikke bange for at skabe nye øltyper til glæde for alle, der elsker et godt glas fadøl. I destilleriet produceres der bl.a. Mjød, lavet efter en 1000 års gammel metode, der gør Broløkkes mjød til noget helt unikt. Vodka, gin, Au De Vie og jægerbitter m.fl. er også iblandt udvalget, som er med til at sætte Broløkke på landkortet over steder, I bare må besøge. Vin fra øverste hylde Hvad ikke mange ved er, at Broløkkes vinkælder ligger ibland et af landets fineste. Ejeren af Broløkke har en forkærlighed for at investere i udsøgte vine, og vinkælderen rummer i dag vine, som kan gøre enhver vinelsker blød om hjertet. Et aktivt udeliv og nye tiltag Broløkke har på alle måder etableret sig som spidsen indenfor herregårdshoteller og venues, og det følges op med et stort spa- og wellnessområde i starten af 2025 – Den ultimative afslapning, der sender jer hjem med fornyet energi. Allerede nu tilbydes I en lun tur i finsk røgsauna. Og for jer, der nyder aktivt udeliv, kan I få et slag padel på Broløkkes egen padelbane eller leje cykler, så I kan opleve naturen, havet og vilde heste. I løbet af foråret tilføjes yderligere 40 nye værelser i Skovriderhuset, ligesom glamping og petanquebane også er på vej.

Hedevejen 33, 5932 Humble . +45 7090 7080 . info@brolokke.dk . brolokke.dk


Gåsetorvet i Rudkøbing @ELS Production

iblandt ordet sommerfugl. Sommerfuglen er derfor blevet et symbol, der pryder mange husgavle på Langeland og hylder H.C. Ørsted. Hvert år i august uddeles en særlig H.C. Ørstedspris til en forsker, hvis arbejde kan knyttes til H.C. Ørsteds navn og livsværk. Vinderen modtager en smuk sommerfugl skabt af den lokale kunstner Sabine Majus. A&B Galleri @VisitLangeland

EN BY I VANDKANTEN

Rudkøbing Havn, Bellevue Strand og Badeanstalten er kun en spytklat fra gågaden. Tag en slentretur langs vandet og måske et smut i bølgen fra den gamle Badeanstalt, der bruges flittigt både sommer og vinter, inden der kan nydes en dejlig middag på en af byens mange spisesteder. Tip: Fra havnen kan du sejle videre ud i Øhavet med ÆrøXpressen til Marstal, færgen til Strynø (se side 59), eller på tur med skonnerten Meta. BYSBARNET H.C. ØRSTED

Dyk ned i historien om den langelandsk fødte H.C. Ørsted og hans opdagelse af elektromagnetismen i byens H.C. Ørsted udstilling. Se også statuen af ham på Gåsetorvet lige overfor byens tidligere apotek i Brogade, hvor H.C. Ørsted blev født. Desuden opfandt og udbredte Ørsted ca. 2000 ord – her-

56

BYVANDRING PÅ EGEN HÅND I RUDKØBING

De karakteristiske røde varder leder dig på en gåtur på 2,1 kilometer igennem byen. På varderne er små fortællinger om byens historie. En anderledes måde at opleve Rudkøbing på, er lydvandringen Mod Strømmen med udgangspunkt i H. C. Ørsteds barndomsby. Nyd turen rundt i byens smukke brostensbelagte gader til lyden af bl.a. Thure Lindhardt, Iben Hjejle og Rasmus Botofts stemmer. KULINARISK OG KREATIVT

I købstaden Rudkøbing finder du et stort udvalg af både kæde- og specialbutikker. Husk at parkering altid er gratis i Rudkøbing. På trods af den forholdsvis beskedne størrelse har Rudkøbing (og hele Langeland) et væld af gallerier og kunsthåndværksbutikker. Besøg f.eks. kunstnerkvarteret i og omkring Sidsel Bagers Gade, hvor du finder en samling af værksteder og butikker med lokal kunst og kunsthåndværk, og ofte er det kunstneren selv, der står bag disken. Find flere oplevelser i Rudkøbing på langeland.dk/rudkoebing


LANGELAND

RUDKØBING

til os alle ~ sammen

Købstaden Rudkøbing er Langelands største by. Den emmer af historie, har alt hvad man kan ønske sig – og en smule mere. Rudkøbings mange hemmelige smøger og hyggelige atmosfære er et besøg værd. Gågaden i Rudkøbing @Andreas Bastiansen

57


Shores Langeland @Vitus Larsen

KYST

til os alle ~ sammen

Kysten er et af Langelands særkender. Den byder på utallige muligheder for oplevelser til ethvert temperament og enhver sæson – og ikke mindst vindretning. På Langeland er du nemlig aldrig mere end 5 km fra kysten. Her finder du helt unikke og vidt forskellige vilkår med både luv og læ, dybt og uudforsket hav mod bæltet, lavt vand med trygge forhold ind mod Øhavet og ikke mindst masser af plads på den 152 kilometer uspolerede kyststrækning. 58

VANDAKTIVITETER

Langelands badevenlige strande inviterer til en dukkert hele året. Øen har tre certificerede vinterbadepunkter så du er garanteret god vandkvalitet og høj badesikkerhed hele året. Se flere vandaktiviteter på langeland.dk/outdoor


LANGELAND

STRYNØ

til os alle ~ sammen

Strynø Havn @Andreas Mørck Nielsen Skilt på Strynø @Mette Johnsen

Øhavets Smakke- og Naturcenter @Andreas Mørck Nielsen

Oplev fællesskabet i øsamfundet på Strynø, som blev kåret til Årets Ø i 2022. Tag cyklen rundt eller turen til fods og udforsk den lille ø midt i det Sydfynske Øhav. På Strynø kan selv mindre børn nyde friheden ved selv at cykle og lege på de små veje med begrænset trafik. Her nyder både fastboende og turister at gå ture. Der afgår færge til Strynø fra Rudkøbing flere gange dagligt. Efter 35 minutter med færgen ankommer du til et lille livligt lokalsamfund med daginstitutioner, skole, købmand, kunstnere, erhverv og forskellige foreninger. ØHAVETS SMAKKE- OG NATURCENTER

På Smakkecentret fortælles i ord og billeder historien om øens natur og kultur. Tag på skattejagt i det lave vand, fang krabber ved havnen, lav vild mad i naturen eller kig efter fugle med kikkert. Du kan lære at sejle smakkejolle eller leje havkajak, SUP eller windsurf-udstyr. Find inspiration til oplevelser på Strynø samt spise- og overnatningssteder på langeland.dk/strynoe

59


OPLEVELSER

til os alle ~ sammen

60

Medicinhaverne i Tranekær @Mikkel Lind Juhl


LANGELAND Medicinhaverne @bybroch

MEDICINHAVERNE I TRANEKÆR

Oplev Nordeuropas største samling af medicinplanter. I Medicinhaverne er der planter for folk med fodsved, for de tissetrængende og for dem med dårlig hals. Nogle planter vokser vildt i naturen, andre er almindelige i private haver, mens en del ikke er særligt kendte, men alle har været tilskrevet medicinsk betydning. I børnenes Medicinhave er der spiselige medicinske planter, (jordbær, mynte og mange andre) samt et lille vandløb og en sandkasse til de yngste. I haverne er der også mulighed for at komme på uglejagt og svare på uglernes spørgsmål.

Hvad er det, der gør Langeland til noget helt særligt? Er det “hatbakkerne” dannet under den sidste istid? Øens mange stendysser? Nordeuropas største Medicinhave? De mange lokale kunstnere eller kunsthåndværkere? Eller de vildeste vilde heste, der afgræsser den vilde natur? Langelands mange forskellige attraktioner byder på oplevelser for enhver smag hele året. Langelandsfortet @Jon Spangsvig

KOLDKRIGSMUSEET LANGELANDSFORTET

På Sydlangeland finder man Danmarks første koldkrigsmuseum, Langelandsfortet. Her har museet siden 1997 budt på oplevelser for mange tusinde gæster. Med udsigten over havet og de naturskønne omgivelser glemmer man næsten, at Langelandsfortet blev bygget i begyndelsen af 1950ʼerne med det formål at forsvare Danmark og NATO. Gå på opdagelse i en underjordisk bunker eller find ud af, hvad de store udstillingshaller byder på! Og hvordan er en 47 meter lang ubåd endt midt på en mark på Langeland? Ud over de mange udstillinger både indendørs og udendørs er der også mulighed for at prøve kræfter med fortets feltbane udviklet specielt til børn. Museet byder på guidede ture i løbet af sommerferien, og det er nemt for hele familien at få mange timer til at gå på fortet.

Naturdestination Skovsgaard @Marianne Krag Petersen

NATURDESTINATION SKOVSGAARD

På det sydlangelandske gods Skovsgaard kan I sammen lære om den vilde natur på en anderledes, sjov, og inspirerende måde. Tag børnene med på jagt i naturen og find spændende arter I ikke har set før. Udforsk krattene, vandhullerne og den vilde natur. Oplev kvæg og heste, der lever vildt. Gæt en lort og find liv i døde træer. Lav mad over bål med råvarer fra naturen eller besøg Skovsgaards café. FISKERIETS HUS I BAGENKOP

Gå på opdagelse i fiskeriets historie. Prøv kræfter med at styre en fiskekutter gennem Bagenkop Havn i den interaktive simulator, og oplev hvordan mennesker og teknologi har udviklet fiskerierhvervet frem til i dag. Find flere oplevelser på langeland.dk/oplevelser

61


SYDFYN PÅ KUNSTENS LANDKORT

62

FaaborgDyrkeren @Ard Jongsma


KUNST

Naturen, lyset og vandet har til alle tider tiltrukket kunstnere til Det Sydfynske Øhav. Fynbomalerne satte for alvor Fyn på kunstens landkort omkring starten af 1900-tallet.

Det handler om genbrug og CO2-udledning, og om hvordan man ikke blot i hverdagslivet arbejder på at reducere et overforbrug, men også i en kunstproduktion. Værkernes øvrige budskab er op til den enkelte kunstner med dennes frie kunstneriske udsagn som udgangspunkt. Udstillingen er gratis og offentlig, og i 2024 er det 8. gang, der afholdes en SSS-biennale i Søby. Læs mere på visitaeroe.dk

KUNST I OG AF DET LANGELANDSKE LANDSKAB

Også i dag myldrer det med rigtigt mange dygtige kunstnere og kunsthåndværkere samt gallerier, som er værd at køre på opdagelse efter. De tiltrækkes af roen, pladsen (til store værksteder og atelierer) – og ikke mindst den allestedsnærværende fantastiske natur. De skaber liv i gamle bygninger og skaber kreative smeltedigler, hvor kreativiteten påvirker det omgivende lokalsamfund. På gader og stræder i de gamle købstæder bliver du mødt af skulpturer, kunstinstallationer og hyggelige kunsthåndværksbutikker med glas, keramik, billedkunst, grafik og meget andet – lige til at købe med hjem og bringe minder om en god ferie i det sydfynske. Her på siderne kan du læse om unikke kunstoplevelser i Det Sydfynske Øhav.

I slotsparken ved Tranekær kan du opleve international anerkendt Land Art, som ofte er gigantiske kunstværker der bygges på stedet af organiske materialer, bl.a. træ, jord og sten. Dermed skabes værker som på forunderlig vis indgår i naturen, men som samtidigt er underlagt naturens nedbrydende kræfter for, på et tidspunkt, helt at forsvinde. Med andre ord, ud over stor skønhed oplever man livets cyklus i kunstnerisk form. På din vej rundt på Langeland kan du ikke undgå at komme forbi Danmarks længste kunstudstilling – nemlig de 12 kunsttårne, som tidligere var transformertårne for elforsyningen. I kunsttårnene kan du gå på opdagelse i kunstens mange facetter og se, hvordan forskellige kunstnere tager udfordringen op, når ”galleriet” måler 1,5 m x 1,5 meter og med 8 meter til loftet! Læs mere på langeland.dk/kunst GALLERIER OG KUNST I SVENDBORG

FYNBOMALERNE PÅ FAABORG MUSEUM

Sidst i 1880’erne opstod der en kunstnerkoloni i Faaborg og Kerteminde. Centrale skikkelser er Fritz Syberg, Peter Hansen og Anna Hansen (gift Syberg), der kom fra Faaborg og vendte tilbage efter at have fuldført deres kunstneriske uddannelse i København. Gruppens kerne bestod også af Alhed og Johannes Larsen fra Kerteminde. Fynbomalerne blev kaldt for bondemalerne eller træskomalere, fordi de stod for en kunst, der lagde afstand til storbyens liv og i stedet lod sig inspirere af den omkringliggende natur. Mange af Fynbomalernes berømte værker kan ses på Faaborg Museum, som er bygget til de fynske maleres kunst. Læs mere på faaborgmuseum.dk KUNSTHØJSKOLEN PÅ ÆRØS ÅRLIGE UDSTILLING I SØBY: WHO CARES (SSS-BIENNALE 2024)

Den lokale kunsthøjskole på Ærø udstiller hvert år på havneområdet i Søby og rundt om i byen fra juni til september. Deltagerne er afgangsholdet fra kunsthøjskolen, som består af en håndfuld kunstakademi-studerende samt nogle professionelle billedkunstnere.

I Svendborg er der ikke langt fra det ene galleri til det næste. Byen byder på en mangfoldighed af store og små gallerier, der inviterer dig til at udforske såvel lokale som nationale og internationale kunstneres værker. I hjertet af Svendborg præsenterer SAK kunstbygning skiftende udstillinger året rundt, samt en permanent samling af værker af billedhuggeren Kai Nielsen (1882-1924). Smukt placeret ved havnen på Frederiksø har Paris’ ældste litografiske værksted – grundlagt i 1896 - Atelier Clot, Bramsen & Brunholt åbnet galleri og værksted. Galleri DGV, beliggende i historiske Villa Tårnborg, forener moderne kunst, arkitektur og natur med en betagende udsigt over Christiansminde og Svendborgsund. I byrummet støder du også på mere iøjefaldende kunstværker som ’Den blå Dok’, et af Danmarks største malerier, malet direkte på flydedokken i Svendborg Havn, det nye lyskunstværk ”De 5 planeter” af Viera Collaro på Haahrs Skoles idrætshal og Ærøfærgens ikoniske og farverige udsmykning, skabt af kunstnerne Randi og Katrine. Svendborg er fuld af kunstneriske overraskelser, der venter på at blive opdaget. Læs mere på visitsvendborg.dk

Udstillingerne bidrager ofte med en alternativ og selvfølgelig kunstnerisk håndsrækning til klimadebatten. Bag WHO CARES-værkerne i 2024 ligger fx et ønske om at sætte fokus på hvilke materialer, der inddrages i produktionen af kunst og hvordan.

63


ØHAVSLIV MED SEJL OG KNOB 64


ØHAVSLIV

Lyø @Kasper Orthman Andersen

I Det Sydfynske Øhav finder du et øhav i verdensklasse og stolte øsamfund med 1.000-årige gamle sagn og ikke mindst kulinariske oplevelser, der vil skabe minder hos enhver besætning. Her kan du sejle kystnært og opleve spektakulære kystlandskaber side om side med veludstyrede havne.

DEN SMUKKESTE TUR

Mange ture kan løbe med titlen ”den smukkeste” i Det Sydfynske Øhav. Hejs f.eks. sejlene på Svendborgsund på begge sider af Svendborg eller stævn ud fra Faaborg forbi Bjørnø og Dyreborg rundt om Horne Næs og ind til Falsled i Helnæs Bugt. Turen fra Ærøskøbing til Rudkøbing forbi Birkholm – og måske med et smut til Marstal og Strynø – bør du heller ikke snyde dig selv for. HAVNELIV FOR ALLE

I Det Sydfynske Øhav finder du både små, intime havne samt større aktive havne med både industri, værfter, færge, fiskerbåde, gamle skonnerter og med plads til et rigt aktivitetsliv. De fleste sydfynske havne ligger bynært og i gåafstand til både spisesteder og indkøbsmuligheder. De større havne tæller bl.a. Ærøskøbing, Rudkøbing, Svendborg, Faaborg og Marstal – og er flere gange kåret som de hyggeligste i Danmark. Fælles for de hyggelige havne i Øhavet er, at de har bevaret deres oprindelige funktioner i en moderne tid. Her finder du ingen store marinaer omkranset af promenader og kontorbyggeri. På havnene i Øhavet kan du stadig høre lyden af totaktsmotorer, mågeskrig, og få både tjære og fiskeskæl på bagen, når du sidder og nyder havnelivet med en håndbajer på kajen. Uanset om du er til hvidvinsaftener på dækket eller et spil kort på en havnecafé, rummer det sydfynske havneliv noget for dig. Her er altid god udsigt til naturskønne områder, og du er tæt på et rigt kulturliv. Sejler du med børn, finder du hurtigt ud af, at de sydfynske havne er meget børnevenlige. Lad børnene fange krabber fra bådebroen og få venner for livet ved gyngestativet, mens aftensmaden tilberedes ved de nærliggende grillområder. Ofte ligger de sydfynske havne tæt på en lækker badestrand, så det er nemt at kombinere sejler- og strandferie på disse kanter. Prøv også at slå et smut forbi de helt små havne ude på småøerne. Her kan du i de tidlige og sene sejlermåneder opleve at have havnene helt for dig selv. Ofte finder du både shelter, telt- og bålplads ved de små havne, så muligheden for en ekstra outdoor-dimension til din sejlerferie er i den grad til stede.

65


GREVER, BARONER...

...og halve kongeriger Idyllen spejler sig i voldgraven, fuglene pipper i de nærliggende buskadser, og du kan nemt mærke historiens vingesus allerede ved ankomsten til Sydfyns mange slotte og herregårde. I alt finder du 123 slotte og herregårde spredt over hele Fyn og med stor koncentration i Geopark Det Sydfynske Øhav. Flere af dem er åbne for publikum og gæster. Bag de tykke mure og store jordbesiddelser venter en eventyrlig destination for naturelskere, historienørder, gourmeter og dig med hang til overnatning i himmelseng.

Fire fascinerende bygningsværker på Sydfyn EGESKOV SLOT I KVÆRNDRUP

Egeskov Slot er en af Europas bedst bevarede renæssance-vandborge og ligger idyllisk placeret i en park, som har vundet adskillige havepriser. Egeskov har noget for hele familien – store som små. Oplev Danmarks smukkeste have, den fantastiske Legeskov med den enorme labyrint og udstillinger med veterankøretøjer og et nyt camping og outdoor museum. I juni omdannes slotsparken til Heartland Festival med fokus på musik og kultur. Læs mere på egeskov.dk BROHOLM SLOT I GUDME

Book et luksuriøst slotsophold på Broholm Slot og tag på en spændende rejse næsten 700 år tilbage i tiden i de eventyrlige gemakker. Her kan du besøge slottets gourmetrestaurant, spille kroket i slotsparken, shoppe lokale delikatesser i slotsbutikken, gå en tur langs Eventyrstien eller besøge Oldtids-samlingen med mere end 60.000 oldtidsminder. Læs mere på broholm.dk TRANEKÆR SLOT PÅ LANGELAND

Det karakteristiske rødmalede Tranekær slot ligger smukt på toppen af en hatbakke og har præget byen

66

Tranekær gennem århundrede. Slotshistorien går helt tilbage til 1200-tallet, og du kan komme helt tæt på de historiske omgivelser, når du kommer på rundvisning på slottet. Slotsparken byder på gode gåture blandt fantastisk Land Art. På slottets område finder du også Medicinhaverne, som har Nordeuropas største samling af medicinplanter. Læs mere på langeland.dk SØBYGAARD PÅ ÆRØ

Søbygaard på Ærø er en gammel hertuggård, som emmer af historie og vidner om Ærøs fortid som del af hertugdømmet Sønderjylland frem til 1867. Herregården ligger lige uden for Søby med både middelalderligt voldsted og fugleområde som naboer. Gratisbussen stopper lige ved herregården. Søbygaard er i dag et oplevelsescenter med åbent fra maj til efterårsferien samt særlige højtidsevents fx julemarked og høstmarked. Her finder du oplevelser for både store og små, bl.a. udstillinger, børneaktiviteter ved voldgraven, Geopark Besøgscenter, klassiske koncerter, guidede ture og meget andet. Læs mere på visitaeroe.dk

Brahetrolleborg Kirke og Slot @Jørn Ungstrup


“One of the 50 most beautiful places in Europe”

Det levende slot Besøg Egeskov Slot og Danmarks smukkeste have samt én af landets største legepladser. Oplev udstillingerne med veterankøretøjer, Falck Museet og Europas første Camping Outdoor Museum. Her er noget for hele familien og det kan tage det meste af dagen, at få det hele med.

SOMMERÅBENT Den 27.4. - 27.10. 2024

VINTERÅBENT

LEG & UDSTILLINGER Den 2.1. - 26.4. 2024

EGESKOV GADE 22 · DK-5772 KVÆRNDRUP

KØB BILLET ONLINE WWW.EGESKOV.DK


Sydfyn og øer er en drømmedestination for en aktiv ferie på den tohjulede. På cykel kan du nemt komme ud i de yderste kroge af Sydfyn og til de mange oplevelser, der venter.

ØHAVETS GODE CYKELRUTER

Det vrimler med godt skiltede cykelruter i det sydfynske. Her kan du køre på opdagelse i et cykelterræn, der veksler mellem flade strækninger og bakkede landeveje i de smukkeste omgivelser. ØSTERSØRUTEN

Prøv kræfter med Østersøruten, som på skiltesprog hedder N8; en 820 kilometer lang cykelrute, der løber gennem hele Danmark og med sin ensartede skiltning er nem at følge. Østersørutens sydfynske etaper slynger sig gennem et unikt landskab, der blev formet af istidens gletsjere. Da isen smeltede, opstod Sydfyns let bakkede landskab, som er perfekt til cykelture. Ruten runder de sydfynske købstæder Ærøskøbing, Rudkøbing, Svendborg og Faaborg, der er charmerende med deres små stræder, bindingsværkshuse, pæne forretninger, hyggelige caféer, restauranter og livlige havnemiljøer. HERREGÅRDSRUTEN

Herregårdsruten, snor sig naturligvis også gennem de sydfynske landskaber og omgivelser. Undervejs kommer du forbi 50 af Fyns 123 herregårde, og godt halvdelen finder du på Sydfyn. Ruten er i alt 660 km lang og kan selvfølgelig opdeles i mindre ture og suppleres med lokale og hyggelige afstikkere. Bare rolig - selvom vi kalder den herregårdsruten, kommer du naturligvis også forbi et hav af andre fynske seværdigheder, gårdbutikker, hyggelige B&B’s og fantastiske udsigtspunkter. Ruten er skiltet hele vejen, så du nemt kan køre helt uden hjælpemidler. ÆGTE SYDFYNSK CYKELSERVICE

Sydfyn har mere end 120 Bike Friends rundt omkring. Her kan du finde pumpe, lappegrej, drikkevand og evt. adgang til toilet. Vi ønsker nemlig, at du som cyklist føler dig velkommen og i gode hænder på Sydfyn. Kig efter Bike Friendsklistermærket, når du hjuler afsted. Selvfølgelig finder du cykeludlejning i det sydfynske. Samtlige større byer byder på op til flere steder, du kan leje cykel – og ofte inkl. levering og afhentning. På mange af småøerne har øboerne på ægte ø-manér sørget for, at der står en cykel klar til dig.

68


CYKLING

GEAR NED

– og oplev Sydfyn på to hjul

Balvej, Vester Skerninge sogn @Michael Fiukowski og Sarah Moritz

69


ÆRØ – GIV DIG TID

Badehuse på Eriks Hale @Freja Kock Christlieb

70


ÆRØ

Ordene er ridset i et rødt hjerte af træ og hængt op på en husmur i Ærøskøbing. Måske uden et større formål, men alligevel siger det alt - for på Ærø er tempoet ganske enkelt et andet. Måske skyldes det, at Ærø er en ø, du sejler til. Du ender her ikke bare tilfældigt, eller kører igennem og videre. Du kommer til Ærø, fordi du mener det. Og vi mener det også; giv dig tid, mens du er her. På de næste sider og på visitaeroe.dk kan du læse mere om, hvad det er, du skal give dig tid til, når du er på Ærø.

Det smukke billede her på siden viser badehusene på Eriks Hale i Marstal, som de så ud sommeren 2023. Desværre tog stormfloden i efteråret samme år hele 15 af de 19 badehuse på stranden. Heldigvis er stærke, lokale kræfter allerede i gang med en plan for genopretning af de ikoniske, små huse.

71


Ærøskøbing by @Lasse Hjort

INSIDERGUIDE TIL ÆRØ Gudrun Marie Schmidt: “Jeg synes, Ærø er en følelse. Når du forlader færgen, sætter du fod i en anden verden”

72

Marstangs Ida høster lokalt grønt @Marcel Lesch

Øhavsstien på Ærø @Freja Kock Christlieb


ÆRØ

DET SKAL DU UDFORSKE

”Jeg synes, Ærø er en følelse. Når du forlader færgen, sætter du fod i en anden verden. Lad skuldrene sænke sig og tag skiftet ind, mærk tiden, som der på magisk vis pludselig er nok af. Løfter du blikket, vil du opleve, at du er landet på en ø, der sjovt nok føles både stor og lille. Stor nok til, at du kan bruge et liv på at udforske vejenes sving, landsbyerne, strandene, havet, stierne, klinterne, badebroerne og Ærøskøbings brostensbelagte gader med de yndige, velbevarede 1700-talshuse. Lille nok til, at du kan stå en sommerdag på øens højderyg badet i sol og vind og få det spektakulære syn af hav på begge sider.” HER SKAL DU OVERNATTE

”Umiddelbart har Ærø hoteller, som passer til de fleste typer pengepunge, og selv drømmer jeg – stærkt urealistisk – om engang at vågne op på det lille luksushotel The Monica. Men ellers vil jeg anbefale, at man lader sig gribe af øens mindre overnatningssteder. Er der plads i ferieboligen på Rise Præstegård, får man den smukkeste præstegårdshave med høje træer og følelsen af storhed med. På Vandmøllen i idylliske Borgnæs har jeg lejet mig ind hver sommer i tyve år med min mand og mine børn, og derfor ved jeg af erfaring, at det sted kan man føle sig lykkelig.”

DET SKAL DU SMAGE

”Jeg har yndlingssteder på hele øen. I Ærøskøbing bestiller du verdens dejligste kaffe hos Azzurra Vino i den gamle smedje i Pilebækken. Leder du efter et hurtigt måltid, anbefaler jeg husets mytologisk gode burger hos havnegrillen Lenda’s Griller. Skal det være med kniv og gaffel, er der ambitiøs og charmerende mad hos Kraut & Koala. På den smukke restaurant Arnfeldt kører de med skiftende chefkokke, så der altid lander noget overraskende på tallerkenen. Er du i Marstal, peger Amors pil mod Fru Berg, hvor jeg har fået serveret mit livs største stjerneskud, og på Marstang Mad & Vin får du glæde af lokale råvarer og vegetariske alternativer. Er du havnet i Søby, er der ingen vej udenom Café Arthur. Virkeligt gode pomfritter!”

“Jeg har for længst tabt mit hjerte til Øhavsstien på Ærø”

DET SKAL DU OPLEVE

”Umiddelbart vil jeg sige, der er tre ting, du skal opleve, når du er på Ærø. En af dem er stjernehimlen. På en skyfri nat åbner stjernehvælvet sig over dig i al sin overvældende skønhed og byder på gratis nattesølv og store tanker for de mere søvnløse størrelser. Og så er der Voderup Klint. Istiden har skabt landskabets smukke terrasser, hvor en lang trappe omkranset af græsser og vilde blomster leder dig ned mod vandet i et stykke uforglemmeligt og ofte ret vindblæst natur. Sidst men ikke mindst er der udsigten til øhavet. Fortab dig i synet af Det Sydfynske Øhav, som det tager sig ud fra Ærøs nordlige kyster. De små øer, der bryder horisontens vandlinje, gør i dén grad væsen af sig. Øjet får slet ikke chancen for at kede sig.”

HER SKAL DU SLENTRE OG VANDRE

”Jeg har for længst tabt mit hjerte til Øhavsstien på Ærø. Valmuer og kornblomster. Vinden, der suser i kornet. Duften af havet. Og ofte er man helt alene.” SKØNNE PERLER PÅ ÆRØ

”Skal jeg nævne ét sted, er det Skjoldnæs Fyr på spidsen af øen. Kravl til tops, se fyret tænde som en stor diamant og søg mod stranden, der efter min mening er Ærøs bedste sted at opleve aftenen farve havet mælkeblåt, mens solen sænker sig som en lysende kugle af guld.” UNIKT FOR ÆRØ

FAKTA OM GUDRUN MARIE SCHMIDT:

• • •

Gift med Thomas, har tre børn og en steddatter Er kulturjournalist og vært på den daglige podcast ”Du lytter til Politiken” Er kommet på Ærø hele sit liv og har i dag feriehus på øen

”Jeg må med skam melde, at jeg gennem et livs besøg på Ærø har udviklet en form for misbrug. For her på øen falder loppemarkederne tæt, og de antikke tekander og blomstermalerier, jeg i et sjældent anfald af viljestyrke har kæmpet mig til at modstå, kan i månederne efter hjemsøge mig om natten.

73


Børneaktiviteter på Søbygaard @Marcel Lesch

KOM TIL ÆRØ IGEN...

...og igen fordi...

På hertuggården Søbygaard foregår der alt muligt fra forår til efterår for både store og små. De har bl.a. udstillinger, naturaktiviteter for børn ved voldgraven, klassiske koncerter, guidede ture og meget andet.

74


ÆRØ Ærø Jazzfestival i august er et tilløbsstykke, du måske kender? Hvert år mødes jazz-entusiaster på havnen i Ærøskøbing, når verdenskendte jazzmusikere og andre store navne kommer til øen og sparker gang i en kæmpe jazzfest den første weekend i august.

Julemarked i Ærøskøbing @Freja Kock Christlieb

På den relativt nye Øhavet Festival kan du i juli måned opleve nye og ofte alternative, danske artister på havnen i Marstal til et brag af en også børnevenlig sommerfest. Udover koncerterne byder festivalen også på gode, lokale madboder og inspirerende talks. Første weekend i november hvert år finder Lys i Mørket sted; et lyspunkt i efterårsmørket. Hvert år skifter programmet, som de sidste par år har budt på oplevelser for både store og små, fx lanterneværksted, vægtertur, langbordsspisning i stearinlysets skær, åbne færger og naturoplevelser i nattemørket. Tag på rundvisning på en vaskeægte konfektfabrik. Hos Hattesens Konfektfabrik i Ærøskøbing har de revolutioneret og forfinet konfektprincippet med en større produktion af luksuskonfekt i smagsvarianter, du nok ikke lige har prøvet før.    På Ærø Bryggeri kan du komme på rundvisninger og blive klogere på Ærøs dedikerede ølproduktion. I sommerhalvåret kan du også spise dejlig frokost eller bare nyde en af de gode øl i den hyggelige bryggerhave, og resten af året skal du holde øje med deres pop up-fællesspisninger og andet hyggeligt. Fra november kan du være sikker på at komme i julestemning til Julemarked i Ærøskøbing. Eventyrbyen med de brostensbelagte gader og skæve huse er som taget ud af en julekalender. Fra Torvet lyder klassiske julehits ud ad Købmandsgaardens vinduer, glöggen og kæmpeklejnerne kan duftes på lang afstand, og du kan gå på opdagelse i de hyggelige boder med lokale delikatesser og julegaveideer.

Drømmer du om et unikt sted at blive gift? Mange har allerede fået øjnene op for, at Ærøs særlige ø-idyl og fascinerende naturscene er den perfekte bryllupskulisse. Og flere dedikerede, ærøske bryllupsaktører har gjort det til deres fornemmeste opgave at hjælpe kommende brudepar med at udstikke kursen for en festlig og minderig kærlighedsfest.

Drømmebryllup på Ærø @Amogh Pant

75


Hvis du kun er på Ærø

EN ENKELT DAG, SÅ...

76

Badehuse på Vesterstrand @Freja Kock Christlieb


ÆRØ Skjoldnæs Fyr på Ærøs nordvestkyst @Freja Kock Christlieb

� Søg mod Skjoldnæs Fyr og tag den smalle vindeltrappe helt op i toppen af fyret. Som belønning venter den helt og aldeles eminente udsigt over både Lillebælt, Det Sydfynske Øhav og Østersøen.

� Far vild i Marstals kringlede, historiske og hyggelige genveje, også kaldet ”snorrer”, som gemmer sig imellem skipperbyens gamle byhuse – de leder i øvrigt alle ned til havnen.

� Gå ikke glip af de instagramværdige, historiske badehuse med over 100 år på bagen. Du finder dem på Vesterstrand i Ærøskøbing og ved Eriks Hale i Marstal. Desværre gik efterårets stormflod hårdt ud over badehusene på Eriks Hale i 2023, men stærke kræfter er i gang med en plan for genopbygning.

� Tag familien eller en håndfuld venner med til en unik wellness-oplevelse på den lille havn Kleven i Ommel. Klos op ad vandet står et vildmarksbad og en sauna I kan leje på time- eller dagsbasis; hop i badetøjet, sæt jer til rette og nyd den fede udsigt ud over vandet.

� Spis ”Jord til bord”-style. Både hos Marstang Mad & Vin i Marstal og Kraut & Koala i Ærøskøbing har de gjort det til deres fineste opgave at lave smagfulde og kreative måltider med udgangspunkt i Ærøs rigdom af lokalt producerede råvarer. � Sæt kursen mod Voderup Klint på Ærøs sydkyst, slip ungerne fri, få selv luft under vingerne - eller sæt dig på en bænk og glo. Udsigten over den brusende Østersø er bjergtagende, og i øvrigt et helt oplagt sted at nyde sin madpakke.

� Planlæg ruten så du også kommer igennem de små landsbyer på din tur rundt på Ærø. Her er tit gode køb at gøre i vejboderne, så fyld bilen op med de lokales egenproduktion af afgrøder, syltesager, bagværk og kunst - eller fede loppefund. � Er det stegende hedt, er der kun ét sted at være; på stranden langs den imponerende, ærøske kystlinje. Nyd strandlivet fra de skønne sandstrande eller lej fx et SUPboard og stævn ud og nyd øen fra vandsiden.

77


Det Sydfynske Øhav inviterer

TIL BORDS

@Catriona MacRae @Richard Clark

PÅ ÆRØ SKAL DU SØRGE FOR AT LÆGGE VEJEN FORBI…

Arnfeldt Restaurant i Ærøskøbing, hvor Manja og Ariel løbende inviterer gæstekokke til at trylle spændende retter frem. Alt sammen inspireret af den franske madscene, dansk hygge og livet på Ærø. Prinsebroen Røgeri på Marstal Havn, hvor du kan nyde røgede delikatesser og havudsigt på samme tid. Prøv fx deres populære ”Prinsebræt” eller køb lækkerierne med hjem til frokostbordet. Solbo Grønt uden for Søby; som er Anne og Allans skønne, lille dogme-landbrug med grøntsager og uldgrise. Bank på, når du kommer forbi - sammen høster I det, du skal bruge. Find flere smagsoplevelser på visitaeroe.dk PÅ LANGELAND SKAL DU SÆTTE TID AF TIL…

Restaurant KAOS i Lohals, hvor Benedikte og Simon kreerer mindeværdige smagsoplevelser med fokus på lokale sæsonråvarer og kvalitetstid. Forkæl dig selv med en KAOS signatur menu. Æblemost fra Strynø. I Mettes biodynamiske frugthave bliver der kræset for gamle og nye frugtsorter. Gå på opdagelse i de mange smage og frugtkombinationer. Restaurant og bistro på Broløkke Herregård forkæler dig med friske måltider af lokale råvarer i den smukt forvandlede herregård. Gå ikke glip af en fadøl fra Broløkkes eget bryggeri. Find flere smagsoplevelser på langeland.dk

78

Her får du 12 smags- og spiseoplevelser, du ikke må gå glip af, når du besøger os i Det Sydfynske Øhav.


KULINARISK

@Christoph Näpelt

Det Sydfynske Øhav er et mekka af gode smagsoplevelser. Og det er der en helt særlig årsag til; nemlig vores klima. Det kan føles helt sydlandsk, og er i stand til at gro store, saftige figner, vindruer der bliver til vin, og æbler der bliver til både gin, rom og most. Og netop klimaet tiltrækker en masse driftige ildsjæle, der ønsker at dyrke det lokale, det nære og det bæredygtige. @Malene Tswai

@Julie Ehrhorn

I SVENDBORG & OMEGN MÅ DU IKKE GÅ GLIP AF…

De lokale vejboder, gårdbutikker og små producenter, der laver alt fra vin, whisky og gin til most, chokolade og is. En is så himmelsk, at Singapore Airlines serverer den for sine gæster på 1. klasse. Læs mere i app’en Taste Funen. Torvedag hver lørdag på Svendborg Torv, hvor lokale producenter kommer fra hele oplandet og sælger fra hyggelige boder. Du kan forsyne dig med alt fra fisk og oste til keramik og friske blomster. Byens lokale spisesteder. Svendborg har noget for enhver smag og pengepung – også hvis du vil give den gastronomisk gas. Nyd alt fra en overdådig tasting menu med 15 serveringer til en saftig burger med lokale råvarer. Find flere smagsoplevelser på app’en VisitSvendborg I FAABORG FINDER DU BL.A. DEN GODE SMAGSOPLEVELSE HOS…

Den Lille Franske ved Ymerbrønden, hvor Mads & Birgit serverer ærlig vin med bl.a. god ost og charcuteri. Du kan også nyde lune tærter og varme retter tilpasset årstiden. Falsled Kro, som har ligget langs den sydfynske landevej og været signatur på fynsk gourmet i 50 år. Gårdbutikken Staldkatessen i Dyreborg, som tilbyder et stort udvalg af sydfynske specialiteter midt i førsteklasses landlig idyl. Om sommeren er der tid til kaffepause under æbletræerne. Find flere smagsoplevelser på visitfaaborg.dk

79


Ristinge Strand @Mette Johnsen

Faaborg Havnebad

Lundeborg strand

Lohals Strand Stoense Udflytter Strand

Bøjden Strand Klinten Drejet, Knold, Dyreborg

Christiansminde Strand

Nab Strand Smørmosen Emmerbølle Strand Slotshagen strand

Thurø Rev

Søby Strand Spodsbjerg, Drejet Vesterstrand

Rudkøbing Badeanstalt

Eriks Hale

De bedste badestrande 80

Ristinge Strand/ Hesselbjerg Strand

Bagenkop Strand


BADESTRANDE

LAD OS TAGE TIL STRANDEN

Uanset hvor lykkens luner ellers har bragt dig hen på Sydfyn, er du aldrig langt fra kysten og en god strandtur. Tag helt mod syd på Langeland og find en af landets skønneste strande; Den brede, hvide sandstrand med klitter og marehalm ved Ristinge. Også i Bagenkop, Spodsbjerg, Emmerbølle, Stoense og Lohals møder du gode badestrande. Rudkøbing byder på en hyggelig lille strand ved Bellevue og ikke langt derfra kan du hoppe i vandet fra byens gamle badeanstalt, som også i vinterhalvåret er i flittig brug af de allerfriskeste langelændere. Ærø er kendt og elsket for sine helt unikke badehuse ved Vesterstrand i Ærøskøbing og på Erik Hale i Marstal. Her er sandstrande og krystalklart vand, og også ved Søby er der mulighed for en god strandtur. Faaborgområdet inviterer på strandture ved Klinten tæt på bymidten, og i oplandet finder du gode strande ved Nab, Drejet, Knold, og i Bøjden – og ikke mindst ved det idylliske Dyreborg. Vil du slippe for sand mellem tæerne, kan du såmænd også bade inde midt i Faaborg – i byens flotte havnebad. I Svendborg ligger Christiansminde Strand kun en kilometers penge fra bymidten, og på Thurø placerer Smørmosen sig

højt i feltet med en herlig, børnevenlig strand med legepladser og den hyggeligste minigolfbane. Ikke langt derfra og midt i et smukt naturområde gemmer sig en dejlig strand på Thurø Rev. På Tåsinge er Slotshagen Strand idyllisk placeret lige bag ved den gule tepavillon ved Valdemars Slot. Vest for Svendborg finder du Lehnskov Strand med udsigt til øhavet – og i modsatte ende af kommunen kan den lille fiskerby Lundeborg præstere en dejlig børnevenlig stand, suppleret med sommercafeer, legeplads og iskiosk.

81


01 02 03 04 05 06 07 82

Der er gang i Det Sydfynske Øhav hele året, og hvert år kommer nye og spændende begivenheder til. Her får du et kalenderoverblik med udvalgte begivenheder, som du kan planlægge din ferie

JANUAR

• Svendborg Vinterrevy • Vinterdage (samt DM i issvømning) i Faaborg

FEBRUAR

• Suppens Dag i Svendborg • Vinterbaderfestival i Bagenkop

MARTS

• Påskelørdag på Ærø • Kunstnernes Åbne Døre på Langeland

APRIL

• Knitting by the Sea i Faaborg • Langelandske Ørreddage

MAJ

• Dansktopfestival i Svendborg • Geopark Dage i Det Sydfynske Øhav • Høje Bøge Open Air i Svendborg • Majtræsfest på Strynø • Outdoor Sydfyn i Faaborg • Sydfynske Syrendage i Faaborg

DER SKER ALTID

JUNI

• Cykelløbet Gran Fondo i Svendborg • Faaborg Kulturnat • Fjällräven Classic – Øhavsstien • Gammelkjøbing på Langeland • Heartland på Egeskov Slot • Jazzfestival i Svendborg • Kulinarisk Sydfyn Fødevaremarked i Svendborg • Outdoor Sydfyn – Vand i Faaborg • Risefest på Ærø • Strynø Litteraturfestival • Svendborg Sommerrevy • Øhavsmarked, Langeland

JULI

• Bridgefestival i Svendborg • Eventyrfest i Ærøskøbing • Frikadellefest på Langeland • Fyn Rundt for bevaringsværdige skibe i Faaborg og Svendborg • Grollefest i Marstal • Hansted Live i Svendborg • Musikøen med koncerter og festivaler på Langeland

i Det Syd


ÅRSHJUL

efter. Sæt X i kalenderen og oplev alt det, som sker i Det Sydfynske Øhav. Læs mere på visitsvendborg.dk, visitfaaborg.dk, visitaeroe.dk og visitlangeland.dk

• M/S Helge fylder 100 år i Svendborg • Skarøfestival • Søbygaardkoncerter på Ærø • Vægterture i Ærøskøbing • Øhavet Festival på Ærø

08 09

NOGET

fynske Øhav

10 11 12

AUGUST

• Avernax Festival i Faaborg • Beach Thrown Down i Svendborg • Cykelløbet Langeland Rundt • Jazz Festival på Ærø • Olympen Live i Svendborg • Resonans i Svendborg • Steensgård Open Air Opera på Langeland • SVEND Filmdage i Svendborg

SEPTEMBER

• Havørred-weekend på Ærø • Midtfyns Festival • Nær Festival på Langeland • Outdoor Sydfyn – OCR (Obstacle Course Racing i Faaborg) • Silverrudder i Svendborg

OKTOBER

• Æbleræs i Svendborg • Børnekulturfestival på Langeland • Little Big Air – kitesurf-konkurrence på Langeland • Ærøskøbing Grand Prix (sæbekassevæddeløb)

NOVEMBER

• Egeskov Julemarked • Fight Night i Svendborg • Juletræet tændes • Lys i Mørket – kulturweekend på tværs af Ærø og Langeland

DECEMBER

• Egeskov Julemarked • Egeskov Vinteråbent • Julemanden kommer sejlende til Svendborg Havn • Julemarked i Ærøskøbing • Juleøen Langeland • Kulinarisk Sydfyn Julefødevaremarked i Svendborg

83


KULINARISK

THURØ

Skårupøre Vingaard

BRYGHUS

YG R B

Skårupørevej 28 5881 Skårup Fyn Svendborg

I

ER

G

T

U

B

IK

Café, butik og vinmark

www.skaaruporevin.dk Skaarupøre Vingaard

L

D O CK FORU T

Ø

Bergmannsvej 82,Thurø / 5700 Svendborg Tlf.: 60 57 97 05 / mail@oebryg.dk www.oebryg.dk 84

centru

5 km fra G R SVENDBOm

THURØ BRYGHUS

Kom forbi og oplev det lokale bryghus på Thurø, hvor vi brygger og tapper vores øl. Her kan nyde kolde fadøl og handle i vores lille butik med vores øl og andre lokale specialiteter. Om sommeren holder vores Foodtruck ved bryghuset, hvor vi tilbyder lækker mad der passer godt til vores øl.

B RY G

Økologisk Gin og Whisky destilleri Butik med Smagninger Rundvisninger kan bookes på: www.mosgaardwhisky.dk Tanghavevej 43, 5883 Oure


SPISESTEDER

+ Åbent alle dage + Kendt for burgere af høj kvalitet + Bøffer, sandwich, fisk, vegetarmad + Go’ kaffe + Tæt på havnen + Take away

Kullinggad e 1 5700 Svendborg 62 22 17 48 Jettesdiner.dk

Ambitiøs restaurant med fødderne solidt plantet i den sydfynske muld Resumés alt inklusive menuer består af årstidens råvarer og viser hvad det sydfynske landskab har at byde på. “Universet” er vores store tasting menu, hvor man kommer igennem hele vores kreative smagsunivers. Udover “Universet” har vi vores ”Aftener på Resumé”, der giver et indblik i vores univers. Se menuerne på vores hjemmeside.

Åbningstider: Tirsdag - Lørdag 17.30 - 24.00

Lundevej 5 - 5700 Svendborg www.restaurantresume.dk - Tlf. 60388642

Fransk bistro med et tvist Salig Simons Gaard er indbegrebet af en fransk bistro, som man kender det fra Paris’ mange vidunderlige gader. Til frokost serverer vi et ensemble af franske klassikere. Til aften serverer vi vores alt inklusive menu til en fast pris. Aabningstider: Tirsdag - Lørdag Frokost: 11.00 - 16.00 Aften: 17.30 - 23.00

Brogade 37A - 5700 Svendborg www.saligsimonsgaard.dk - Tlf. 60383498

85


SPISESTEDER

SNYD IKKE DIG SELV FOR EN OPLEVELSE PÅ

Atmosfære, hygge & god mad

Svendborgs Restaurantskib på havnekajens bedste spot

FROKOST & AFTENKORT BOOK BORD PÅ

32 42 77 00

• Klassisk dansk køkken

www.baadensvendborg.dk

• Take away hver dag:

• Gode lokale råvarer Ring og bestil

• Terrasse med udsigt mod havnen og Svendborgsund Få mere at vide på vores hjemmeside

H av n e p l a d s e n 5 · 5 70 0 S ve n d b o r g · t l f . 6 2 21 07 1 9 · w w w. r e s t a u r a n t s ve n d b o r g s u n d . d k

GASTROPUB BØRSEN – med sans for nydelse…

GASTROPUB BØRSEN HAR:

• Byens største udeservering lige i gågaden • God mad af friske råvarer • Stort udvalg af specialøl • Hjemmelavede Smoothies og Milkshakes • Barista kaffe Oplev Marthastuen/ Matadorstuen & Mogensenstuen

Restaurant Bella Italia Når italiensk stemning er ægte. Smag en bid af Italien i hyggelige og autentiske omgivelser. Med ægte italiensk kærlighed til mad, serverer vi et menukort spækket med specialiteter inden for både mad og vin.

borsenbar.dk 62 22 41 41

Restaurant Bella Italia Brogade 2, 5700 Svendborg, (+45) 6222 2455 www.bellaitalia-svendborg.dk

86


• En verden af rigtigt hjemmelavet is – både mælke- og sorbet-is • Gelato lavet på friskmalket, økologisk mælk • Hjemmelavet softice – den bedste, du har smagt • Hjemmerørt guf og lækre toppings

To fristelser i gågaden

Autentisk og Idyllisk placeret med park, sø, voldgrave og vandmølle. Med et gastronomisk køkken og atmosfærefyldte omgivelser, er slottet et besøg værd. • Byens kaffebar • Økologisk baristakaffe og filterkaffe fra fire forskellige kontinenter • Håndlavede konditorkager, økologisk brød og croissanter • Lækre kolde lemonader og alkoholfrie drikke

Restaurant à la carte • Gourmetophold • Hotel Selskaber • Konference Reservér på bro@broholmslot.dk eller tlf. +45 62251055

THURØ S TRAND CAMPING

THURØ STRAND CAMPING Butik • WIFI • Hytter

• Restaurering af gamle skibe, træ/stål • Reparation • Nybygning • 2 beddinger på 150 tons og 350 tons • Flydedok 1000 tons v/ Peter Ring-Andersen · Frederiksø 7 · DK-5700 Svendborg E-mail: info@ring-andersen.dk · Tel. +45 62 21 02 68 · www.ring-andersen.dk

Familieplads tæt på Svendborg centrum. En af Sydfyns bedste badestrande med badebro og blåt badeflag. Hyggelig og afslappet atmosfære med aktiviteter for hele familien. Gode muligheder for gå- og cykelture i området. Familienplatz nähe Svendborg Zentrum. Einer besten Strände Südfyns mit Badebrücke und blauer Flagge. Schöne und entspannte Atmosphäre mit Aktivitäten für die ganze Familie. Gute Möglichkeiten zum Wandern und Radfahren in der Gegend. Family campsite close to Svendborg City. One of South Funen’s best beaches with bathing jetty and Blue Flag. Nice and relaxed atmosphere with activities for the whole family. Good opportunities for walking and cycling in the area. Smørmosevej 7 • 5700 Svendborg • Tlf. 5118 5254 info@thuroecamping.dk • www. thuroecamping.dk

87


OVERNATNING

Svendborg Sound

Vindebyoerevej 52 · 5700 Svendborg Mobile phone +45 2172 0913 maria@svendborgsund-camping.dk www.svendborgsund-camping.dk

SVENDBORG SUND C AMPING - oasen ved Vindebyøre SVENDBORG SUND CAMPING - The Oasis at V indebyøre

SVENDBORG SUND CAMPING - die Oase am V indebyøre

Skårupøre amping

Skårupøre Strandvej 56a · DK-5881 Skårup T: +45 6223 2147 · mail: hck@ny-post.dk www.skaarupoerecamping.dk

• MTB spor & Cykelruter • Vandreruter & Ø-HOP • Pandekage & Is café • Tid til nærvær i naturen • Unik naturplads i Svanninge Bakker

Faaborg Camping, Odensevej 140, 5600 Faaborg, Tlf.: +45 30 60 77 94, www.faaborgcamping.dk 88


Hoteller på Sydfyn Kom til Svendborg, hjertet af Sydfyn, og bo centralt på et af vores 3 hoteller, hvor gastronomi, kultur, og natur er indenfor rækkevidde.

4 stjernet hotel midt i byen

Selvbetjeningshotel med nem adgang til alt

Hyggeligt hotel ved Svendborg Havn

Læs mere på hotelsvendborg.dk

Læs mere på hotel-garni.dk

Læs mere på hotelaeroe.dk

Hotel Svendborgs restaurant har altid mange spændende tilbud.

Nyd en traditionel menu i Hotel Ærøs hyggelige restaurant beliggende ved Svendborg Havn.

Se vores hjemmeside.

Centrumpladsen 1, 5700 Svendborg +45 62 21 17 00 www.hotelsvendborg.dk

Brogade 1-3, 5700 Svendborg +45 62 21 07 60 www.hotelaeroe.dk


Din base ved Det Sydfynske Øhav

DANHOSTEL Svendborg Uanset om ferien står i kulturens, afslapningens eller motionens tegn, giver vores placering den perfekte base for et ophold på Sydfyn. Her kan du slappe af i gårdhaven, på vores dejlige værelser, tilberede din egen mad i vores hyggelige gæstekøkken - eller gå en tur ned i byens hyggelige gågader.

DET SYDFYNSKE ØHAV

Der er mange muligheder for aktiviteter når du besøger Sydfyn. Oplev kulturen i Svendborg Lej en Puch Maxi og se Sydfyn Sejlture i Det Sydfynske Øhav Besøg de sydfynske slotte Shopping i Svendborg Aktiviteter for børn Besøg Ærø

MORGENBUFFET

Måske Svendborg´s lækreste morgenbuffet

Adresse

Web

5700 Svendborg

www.danhostel-svendborg.dk

Vestergade 45

dk@danhostel-svendborg.dk

Telefon

+45 62 21 66 99


ATTRAKTIONER OG FRITID BOOKING ANBEFAL ES gorillapa rk.dk

8 FORHINDRINGSBANER FRA LET TIL UDFORDRENDE I 1-26 METERS HØJDE

KLATRING, SJOV OG SPÆNDING FOR HELE FAMILIEN! Slip din indre gorilla løs på vores fantastiske trætopbaner i Vejle og Svendborg!

+ 45 29 16 74 75 | info@gorillapark.dk gorillapark.dk

91


ATTRAKTIONER OG FRITID

SMØRMOSEN Strand

Svendborgs bedste badestrand

www.thurøminigolf.dk

62 20 61 82 - 30 27 82 11

TAASINGE MUSEUM Skipperhjem - Folkemindesamling Musikhus – Rebslagerhus – Gl. legetøj Elvira Madigans mindestue 1. juni – 30. september: Tirsdag - søndag 10.00 - 16.00 Mandag lukket Voksne: 60 kr. Børn: Gra�s. grupper: 50 kr. Åbent for grupper hele året e�er a�ale Tlf. 26271851 · info@taasinge-museum.dk · www.taasinge-museum.dk

92

Tag en tur med veterantoget Faaborg - Korinth Køreplan og billetter: Se sfvj.dk


ATTRAKTIONER OG FRITID TEKST | BY

SVELMØ – ØHAVETS HEMMELIGHED Sommeren igennem viser Jan fra Svelmø – sin Ø frem.

• Traktortur gennem vandet • Guidet vandretur og historien om Svelmø • Dejlig mad fra grillen Ø-ko eller frisk fisk fanget ud for Svelmø

Book en guidet tur på VISIT FAABORG.DK

93


ATTRAKTIONER OG FRITID

KOLDKRIGSMUSEUM COLD WAR MUSEUM / MUSEUM DES KALTES KRIEGES

ÅBNINGSTIDER 2024 ÖFFNUNGSZEITEN OPENING HOURS

244 . marts - 30. april 1. maj - 30. september 1. oktober - 31. oktober

alle dage kl. 10 - 16 alle dage kl. 10 - 17 alle dage kl. 10 - 16

Vognsbjergvej 4 B, 5935 Bagenkop Tlf.: 6256 2700 - langelandsfort@mail.dk WWW.LANGELANDSFORT.DK

• KOM TÆT PÅ

DEN KOLDE

KRIG

• GET CLOSE TO THE COLD WAR • DER KALTE KRIEG HAUTNAH

Besøg Øhavets mødested på Øhavsmuseet og få gratis tips til naturoplevelser. Find sjove ting i butikken, nyd en kop Øhavskaffe og oplev udstillingen “Mærk dig selv”

IKOMBE T BI LULSEER

2M 20 % SPAR

Besøg udstillingen

”MÆRK DIG SELV” Mærk naturens magi på din egen krop på ØHAVSMUSEET. En sanselig museumsoplevelse, der med lyde, lysdesign, special effects og spændende fortællinger viser dig naturens indflydelse på mennesket gennem alle tider. Gratis adgang for børn.

ØHAVSMUSEET, Havnegade 3, 5600 Faaborg

94

DSØ_Annonce_190x136mm.indd 1

EN FÆNGSLENDE OPLEVELSE Besøg Arresten i Faaborg

Tag familien med bag tremmerne i ARRESTEN. Her kommer du helt tæt på både historie og nutid i et dansk arresthus. En helt særlig og lærerig museumsoplevelse, der sætter tanker i gang hos både store og små. Gratis adgang for børn.

ARRESTEN -grebet af historien

ARRESTEN, Torvet 19, 5600 Faaborg 06/10/2023 11.25


TEKST | BY

Oplevelser for hele familien

Børn 0-17 år GRATIS Mærk historiens vingesus blandt de imponerende lokomotiver og smukke gamle vogne. Gå på opdagelse i udstillingerne, og tag en tur med minitoget. Slip legen løs på vores legepladser og udforsk børneuniverset Koblingerne. Museet har egne skinner og station. På udvalgte dage kører vi veterantog for fuld damp på denne strækning.

I HJERTET AF ODENSE

Aktiviteter på museet er inkluderet i entréen

www.jernbanemuseet.dk


GALLERIER OG KUNSTHÅNDVÆRK

Paris’ ældste litografiske værksted - grundlagt i 1896 - har åbnet galleri og værksted smukt placeret på Frederiksø ved havnen i Svendborg. Original grafik af Ole Ahlberg, Asger Jorn, Anette Harboe Flensburg, René Holm, Martin Bigum, Rasmus Eckhardt, Marco Reichert, Paco Pomet, Jacob Rantzau, Bjørn Nørgaard m.fl.

Frederiksø 16A, 5700 Svendborg Tel. +45 93 20 68 50 · galleri@atelierclot.dk atelierclot www.atelierclot.dk ·

Potteriet - hånddrejet brugskeramik og unika - værksted og butik - åbent hele året (se hjemmeside)

Stoensevej 17, Stoense 5953 Tranekær Tel: 30 48 15 07 96

www.potteriet.com


KUNSTHÅNDVÆRK OG APOTEK TEKST | BY

Bente Sonne Glasblæseriet

Salig Simons Gaard, Brogade 37, Svendborg Tlf: 6222 8373, www.glasblaeseriet.dk ma-fr 10-17.30, lø 10-13

Sankt Peder Stræde 7, 5700 Svendborg www.ullasonne.dk Åben ons-tor-fre 13-17.30, lør 10-14 samt efter aftale www.ullasonne.dk, (+45) 5126 7916

Apotek

RINGE

Svendborg Løve Apotek

FAABORG

HESSELAGER SVENDBORG

Svendborg Løve Apotek er også Sydfyns vagtapotek. Vagtapoteket ligger i Svendborg Bycenter. Uden for centrets åbningstid er der vagtindgang fra Vestergade 16. SVENDBORG BYCENTER – VAGTAPOTEK

SVENDBORG ØST – I FØTEX

HESSELAGER APOTEK

Åbningstider:

Adresse:

Åbningstider:

Adresse:

Åbningstider:

Adresse:

Hverdage: 08.00-19.00 Lørdage: 08.00-14.00 16.00-18.00 Søndage: 10.00-13.00

Svendborg Bycenter Vestergade 16, 5700 Svendborg Tlf.: 62 21 00 62

Hverdage: 09.00-19.00 Lørdage: 09.00-15.00 Søndage: 10.00-14.00

Møllergade 92 5700 Svendborg Tlf.: 62 21 00 62

Hverdage: 09.00-17.00 (Torsdag 09.00-17.30) Lørdage: 09.00-13.00 Lukket søndage

Langgade 20 5874 Hesselager Tlf.: 62 25 10 03

FAABORG APOTEK

RINGE APOTEK

Åbningstider:

Adresse:

Åbningstider:

Adresse:

Hverdage: 09.00-17.30 Lørdage: 09.00-13.00 Lukket søndage

Herregårdcentret 6 5600 Fåborg Tlf.: 62 61 14 70

Hverdage: 09.00-17.30 (tors./fre.: 09.00-18.00) Lørdage: 09.00-13.00 Lukket søndage

Torvet 5 5750 Ringe Tlf.: 62 62 10 34

svendborgapotek.dk ringeapotek.dk faaborgapotek.dk

97


At værne om naturen er at beskytte vores egen fremtid Dette er en af de vinkler, der understreger vigtigheden af, at vi som gæst, kunde, besøgende, borger og turist bør prioritere bæredygtige valg, også når vi forlader eget hjem. Vi har samlet nogle gode råd og ideer til, hvordan du og dine rejsefæller kan tage disse valg på en nem måde. Her kommer 10 tips til en mere hensynsfuld ferie.

1

2

Rejs mest muligt med tog eller bus – og tager du bilen, så rejs flere sammen

3

Prioriter at udforske ankomstdestinationen til fods eller på cykel

Overnat på certificerede eller miljømærkede indkvarteringssteder, der fokuserer på bæredygtighed

10 Fordel dine indkøb i flere lokale butikker og caféer, så du støtter den lokale økonomi

Vil du rejse med omtanke for klima og klode? klode ?

9

7

Vælg den mængde mad, du kan spise, og undgå rester ved at tage overskydende mad med dig og nyd den senere

8 98

4

Støt lokale butikker og caféer, der tilbyder unikke varer og klimavenlige produkter

Reducer affald fra unødvendig emballage ved at medbringe din egen termokop eller termoflaske til kaffe og vand

Hav en pose med i lommen og vær villig til at samle affald op, hvis du ser det ligge i naturen

5 Sorter dit affald i overensstemmelse med ankomstdestinationens gældende regler

6

Saml minder og fotos fra din rejse i stedet for souvenirs. Det hjælper med at reducere dit forbrug og mindsker din miljøpåvirkning


TEKST | BY

OPLEV GEOPARKEN Når du oplever geoparken, oplever du sammenhængen imellem natur, landskab og mennesket omkring Det Sydfynske Øhav. Besøg geoparkens besøgscentre i Faaborg, Rudkøbing eller på Søbygaard – eller download geoparkens app og gå selv på opdagelse i geologien, naturen og kulturhistorien.

Geopark Det Sydfynske Øhav er nomineret til at blive udpeget som UNESCO Global Geopark

Hent den nye app og få overblikket over alt, hvad du skal vide for at få de bedste oplevelser i Geopark Det Sydfynske Øhav

Damestenen, Hesselager @Mikkel Jézéquel

Svanemærket og FSC godkendt tryksag. Et bidrag til

TAG GEOPARKEN I LOMMEN

Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

Foto Mikkel Jézéquel

En UNESCO Global Geopark omsætter FN’s 17 Verdensmål og UNESCOs værdier til konkret lokal udvikling og fremmer forståelsen for, hvordan menneskets livsvilkår er – og altid har været – bestemt af naturen. En UNESCO Global Geopark bringer et områdes geologi, natur og kulturhistorie i spil og formidler et budskab om, at vi alle er afhængige af Jordens ressourcer, påvirket af klimaforandringer og ansvarlige for en bæredygtig udvikling. På verdensplan findes 195 UNESCO Global Geoparker i 48 lande.

99


Oplev Det Sydfynske Øhav ombord på veteranskibet M/S Helge Sejlturen tager to timer og går langs de smukke sydfynske kyster, tæt forbi Tåsinge, Thurø og ud under Svendborgsundbroen. Tag madkurven med og nyd synet af lystbådene, der sætter sejl, de fine gamle træskibe og kajakkerne, der stryger forbi. Du er velkommen til at stige af undervejs og hoppe på igen, når M/S Helge kommer forbi.

Svendborg Havnekontor, Jessens Mole 6, 5700 Svendborg, +45 62 23 30 84 Man-fre kl.9-12 / Man-fre kl.9-14 (Uge 27-32)

Planlæg din tur, find fartplaner og køb billetter på www.mshelge.dk


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.