Vraagtekennov2017

Page 1

Driemaandelijkse uitgave, P708241, 4° kwartaal 2017

MAGAZINE CHIRO AVELGEM

‘T VRAAGTEKEN

VU en afzendadres : K. Byls, Oudenaardststeenweg 111, 8580 Avelgem ‘t Vraagteken is een infozine van chiro Kantekleer en chiro Scheldedal uit Avelgem. Het wordt samengesteld door leiding, groepsleiding, volwassen begeleiding en sympathisanten.


CHIRO

2


AVELGEM INHOUD

INHOUD Startdag

4

Leefweek

6

Uitstap Tippers

8

Leidersweekend

10

Koetjeboef

12

Wedstrijd Koetjeboef

16

Dier van de maand

17

Leidstersweekend

18

Dag/nacht van de jeugdbeweging

20

Feesteworp

22

Sinterklaas

23

Kalender

24

3


CHIRO STARTDAG Zondagochtend 24 september, omstreeks 10 uur. Het chirojaar kon weer officieel van start gaan. Na de massaspelen op het evenemententerrein was er traditiegetrouw een korte, maar krachtige misviering. Zoals elk jaar zat die weer vol zang en toneeltjes waardoor we ook kennismaakten met het jaarthema: ‘Iedereen chironaut’. Na de mis volgden de leden hun leid(st)ers naar de chiro, want iedereen had ongelooflijk veel honger en daar wachtte de kookploeg ons op met overheerlijke frieten en frituursnacks. Die werden met volle goesting door de leden opgegeten. Met volle buikjes en ontzettend veel energie konden we beginnen aan het namiddagspel. Totaal onverwachts kregen we bezoek van 3 rare kwibussen met witte pakken aan. Het bleken astronauten te zijn. Niet al te goede weliswaar, want ze waren gecrasht met hun Apollo-99. Volgens de astronauten was er niets aan de hand, want professor Bossutovic kreeg hen met zijn ingewikkelde formules en lanceringscodes zo weer de lucht in. Helaas ging dat niet vanzelfsprekend, want er was namelijk iets vreemds aan de hand met de professor. Hij kon enkel nog wartaal uitslaan en zag lijkbleek. De aliens hadden achter onze rug zijn hersenen uitgezogen en gingen die verkopen voor veel geld. Het was dus aan ons om de hersenen via opdrachten terug in te zamelen voor de professor. Na enkele leuke opdrachten hadden we alle hersencellen van de professor teruggewonnen. Missie geslaagd: de astronauten konden weer naar huis! Om 16u volgde de leidingsvoorstelling. De leiders en leidsters gingen de strijd aan met elkaar. Per afdeling was er een planeet te verdienen via opdrachten. Het was een nipte strijd die uiteindelijk gewonnen werd door de meisjes.

4

Om de mooie, zonnige dag af te sluiten konden de ouders nog wat verfrissing opzoeken in de bar en napraten over een spetterende startdag!


AVELGEM

5


CHIRO LEEFWEEK ASPI MEISJES Hey allemaal! de aspies hier! Het begin van ons chirojaar is al goed ingezet, want wij hebben al leefweek gehad! De leukste week van het jaar was voor ons de eerste week van oktober. We vertellen jullie even waarom het zo fantastisch was. Zondagavond kwamen we aan in de chiro. We hebben ons eerst goed geïnstalleerd. Toen onze buikjes goed gevuld waren met het lekkere eten, vertelden onze leidsters wat onze eerste opdracht was. We moesten maandag met een andere boekentas naar school aka een vuilniszak. Dit leverde die maandag hilarische momenten op! De eerste dag van de week was dus al geslaagd. Na school keerden we terug naar de chiro. Die avond was het spelletjesavond! De leidsters maakten 4 briefjes met 4 opdrachten op voor de volgende dag. Als je won, mocht je een opdracht kiezen. De laatste mocht dus helaas niet meer kiezen. De winnaar van de avond was Leonie! Zij koos ervoor om 2 selfies te maken met leerkrachten. Vervolgens won Lies. Zij ging iets stelen van leidster Loes, die ook bij haar op school zit. (Sorry Loes!). Bij het laatste spel won Zara. Zara nam de volgende dag een opblaasdoflijn (Spetter) mee naar school. Spetter beleefde een spetterende dag! De verliezer van de avond was dus Zoë. Zij moest dinsdag met 2 staartjes naar school . Toen iedereen klaar was met studeren dinsdagavond, speelden we leuke spelletjes. De winnaar mocht iets uit de verkleedkoffer kiezen om de volgende dag (woensdag) aan te trekken naar school. Deze avond won Lies, vervolgens Zara, daarna Zoë en de verliezer van de avond was Leonie. Het was Leonie op wonderbaarlijke wijze gelukt om toch mooi gekleed naar school te gaan! Ze kreeg woensdag zelfs tal van complimentjes over haar outfit! Na een halve dag school, keerden we met blije gezichtjes terug naar de chiro. We hebben woensdagmiddag lekkere broodjes gegeten en soep gedronken. Leidster Maya en leidster Marieze kwamen ons vergezellen aan tafel. Na het lekkere eten doken we terug 6


AVELGEM in onze boeken om flink te studeren (de meesten toch…). Toen het eenmaal avond was, was het tijd voor een nieuwe activiteit. We werden geblinddoekt en we moesten in de auto stappen. Het was een groot raadsel wat we gingen doen. Toen we mochten uitstappen, merkten we dat we in de OXYGEN waren! Het was tijd om eens te fitnessen mét onze marginale fitnesskledij! Natuurlijk veroorzaakte dat rare gezichten van andere sporters. De volgende dag was het donderdag. Donderdag moesten we dingen ‘stelen’ van de leiding die bij ons op school zit. Toen we terug thuiskwamen in de chiro werd beslist wie de winnaar was van de dag. Leonie won, Zoë stond vandaag op de 2de plaats, zij nam de pennenzak van Sietse en de lippenbalsem en zakdoek van Manou. Daarna volgde Lies met een 3de plaats en als laatste eindigde Zara. Natuurlijk hebben we de volgende dag onze excuses aangeboden en alles flink teruggegeven. ’s Avonds sloten we af met een gezellig kampvuur. Vrijdag was jammer genoeg onze laatste dag. We moesten naar school gaan met rare hoofddeksels en attributen. Na schooltijd hebben we alles opgeruimd en daarna genoten van een goede afsluiter, een goe pakske friet! Bij deze willen we onze 3 beestige leidsters bedanken voor de zalige week. Ook willen we Otto-J(e)an bedanken voor de sfeer en gezelligheid! XOXO Zoë, Leo, Zara & Lies

7


CHIRO UITSTAP TIPPERS Hallo wereld hallo mensen, hallo ie ie iedereen! Op 8 oktober zijn we met de tippers naar het o zo gezellige Gent geweest. Dat ter gelegenheid van UGent zijn 200ste verjaardag. Op de trein richting Gent hebben we een nieuwe vriend gemaakt, Seppe, de scoutsjongen van Ronse. Aangekomen in de universiteit wisten we niet waar eerst gekeken. Er waren zoveel mensen en zoveel leuke dingen. We konden muziek maken met een laserharp. We hebben naar een crazy chemie show gekeken. Ook maakten we een coverfoto met al de Sabines (tippers). Na zo een dag vol spektakel en stappen, hadden we een grote dorst gekregen. Was het nu door die frappochino of die latte machiato dat we de trein gemist hebben? Een ding is zeker, Sabine zal in het vervolg twee keer nadenken voor ze naar de Starbucks gaat. Tot de volgende keer met meer weer!

8


AVELGEM

9


CHIRO LEIDERSWEEKEND Traditiegetrouw vertrokken de jongens ook dit jaar op weekend: Op 13 oktober was het moment aangebroken. Verkleed als Paus of Avelgems icoon en met enkel een matje en een slaapzak kropen we in de auto’s. Er waren al vele speculaties over waar het legendarische weekeinde zou plaatsvinden, maar pas aangekomen in Merelbeke werd duidelijk dat dit ons land van melk en honing zou zijn voor de komende 2 dagen. Het weekend werd ingezet met een ludiek avondspel, waarover ik niet meer kan zeggen dan: rustoord, sinaasappels, zoektocht en vertier. Daarna waren alle leiders al heel moe en kropen we vroeg in ons bedje. Grappig weetje: De matrasdikte varieerde tussen de 4 (Decathlon’s welbefaamde Hernia-matjes) en 25 centimeter (Libbie’s King Size Bedde met ingebouwde moteur van den Aldi). De tweede dag begon vroeg en vele tassen zwart goud werden genuttigd. Daarna trokken we met z’n allen naar een nabijgelegen grootstad voor een intensief stadsspel, de winnaars kwamen rond de middag aan bij de finish, met getatoeëerde achterwerken en een grote zak gevuld met nog meer zakken. Het middagmaal werd terug genuttigd in Merelbeke, waar enkele lieve keukenprinsessen al druk in de weer waren geweest. Dank aan lieve Moli, Lloydtdtdtddt, Batsie en Prepa-Gringré. Terug vol energie begonnen we aan een namiddag stilzitten en luisteren naar een spreekbeurt van de heer Boenie over zijn financieel project, de chiro. Uiteraard werd deze uiterst interessante lezing afgewisseld met menig pleinspel, om het leefbaar te houden, nietwaar? De zon begon te zakken en opnieuw kwam het keukenpersoneel van dienst op de proppen met een culinair hoogstandje, zelfgemaakte hamburgers op den BBQ. Nadien gingen we nog eventjes spelen met balletjes met drie gaten in variërend tussen de 9 en 15 kilogram. Bowlen dus! Hierna gingen we slapen, want de volgende dag wachtte ons een heuse opkuis.

10


AVELGEM De volgende dag werden we wakker en leek het plots winter want heel het grasveld was bedekt met een witte laag. Raar, dachten we, maar verder besteedden we er niet zoveel aandacht aan. Dus begonnen we maar aan de opkuis. Deze ging goed en we kregen positief commentaar van de jury. We vertrokken dan ook vermoeid, maar voldaan terug naar Avelgem. In de vorige alinea haalden we het woordje ‘vermoeiend’ aan. Vreemd taalgebruik… Dat woord valt namelijk niet terug te vinden in chiro-encyclopedie, want wij gaven na ons amusante weekend doodleuk nog leiding aan onze fantastische leden! Dit weekend was niet mogelijk geweest zonder alle mensen die het mogelijk gemaakt hebben, waarvoor dank aan Boenie, Kookploeg, Hoofdleider Massie en alle leiders. Als voorlaatste nog een shoutout naar de Momma van DJ JOLO en de daddy van TAIL om ons bij te springen in het vervoer! En tot slot nog een R.I.P voor onze geliefde leider Jeroen en ook voor onze nog geliefdere mammoet. Zij waren bij ons in ons hart, maar waren helaas niet goed in zijn / Jarne’s maag.

11


CHIRO

12


AVELGEM

13


CHIRO

14


AVELGEM

15


CHIRO WEDSTRIJD KOETJEBOEF! Te winnen prijs: één drankkaart te besteden op Koetjeboef. Vraag1:

Hoeveel kilo lipstick eet een vrouw gemiddeld in haar ganse leven?

Vraag 2:

Hoeveel velletjes toiletpapier verbruikt men gemiddeld per jaar per persoon?

Vraag 3:

Hoelang kan een kakkerlak leven zonder hoofd?

Vraag 4:

Hoeveel spieren heeft een kat in één oor?

Vraag 5:

Hoeveel uren spendeert men per jaar per persoon op het toilet?

Vraag 6:

Met hoeveel euro stijgt de Belgische Staatsschuld momenteel per seconde?

Vraag 7:

Hoeveel honden zijn er ongeveer aanwezig op Belgisch grondgebied?

Vraag 8:

(Schiftingsvraag) Hoeveel deelnemers denkt u dat er zullen deelnemen aan deze wedstrijd? (tot 15 november)

Stuur je antwoorden voor 15 november door naar info@chiroavelgem.be

De winnaar wordt gecontacteerd via mail. SUCCES!

16


AVELGEM DIER VAN DE MAAND! TERUG VAN WEGGEWEEST!

Otto-Jan!

De dwerghamster van leidster Lise aka Pils heeft het deze maand gemaakt als DIER VAN DE MAAND! Proficiat Otto-Jan! w, Yooo n ik be an! J Otto-

Ik en Marie-Lou ip oes kasteel

Nomnom, worteltje fretten

17


CHIRO LEIDSTERSWEEKEND Vrijdag 13 oktober is een ongeluksdag in de volksmond, maar vrijdag 13 oktober 2017 was voor de leidsters van chiro Avelgem een hoogdag: het jaarlijkste leidsterweekend ging van start! Dit jaar trokken we naar Geraardsbergen. Zoals de traditie het wil,werden er vrijdagavond croques gegeten. Na een deugddoende en soms hilarische avondactiviteit, was het tijd om onder de wol te kruipen, want er volgde nog een goed gevuld programma. Na een stevig ontbijt trokken we zaterdagochtend naar Geraardsbergen centrum, daar hadden een aantal leidsters een razend spannend stadsspel voorbereid, met als kers op de taart een bezoekje aan dé muur van Geraardsbergen. Vervolgens keerden we terug naar onze weekendplek om er te genieten van fenomenaal heerlijke WAP. Na het ravotten tijdens het middagspel, volgde een koffiepauze met, hoe kan het ook anders, mattentaarten! Die avond aten we nog spaghetti, klaargemaakt door onze “newbies” in de leiding. Dat hebben ze trouwens voortreffelijk gedaan! Na ons laatste avondmaal volgde nog een officieel moment, de desbetreffende “newbies” werden gedoopt en dat deden ze met glans. Na dit geslaagde weekend zijn we een grote, hechte leidingsploeg! Zondag volgde de obligatoire opkuis, dan mochten we onze biezen pakken en weg waren wij. In Avelgem mochten we zondagmiddag nog even genieten van heerlijke frietjes onder een blakende zon en voor we het wisten, stonden er alweer heel wat lieve kindertjes te popelen om een namiddag te ravotten.

18


AVELGEM

19


CHIRO DAG / NACHT VAN DE JEUGBEWEGING Vrijdag 21 oktober was een bijzondere dag, namelijk ‘Dag van de jeugdbeweging’. Op deze dag mocht iedereen die in een jeugdbeweging zit, in zijn uniform naar school. Dolle pret! Wij begonnen onze dag met een heerlijk ontbijt in jeugdhuis Krak. Warme chocolademelk, croissants, fruit, chocoladekoeken… Alles erop en eraan! We aten allen gezellig samen en vertrokken dan richting school. Over de middag leek het wel alsof SJB Avelgem even omgetoverd werd tot een zondagnamiddag. De scouts, de chiro, de ksa, de speelpleinwerking, de KLJ… waren talrijk aanwezig op het modderige grasveld van de school, maar dat kon geen enkel lid weerhouden om de spelletjes mee te spelen. Samen stormden we over het grasveld om er een geweldige middag van te maken. Een beetje regen en wind hield ons niet tegen, integendeel! Met onze vuile kleren, zoals het hoort, gingen we opnieuw naar de lessen. Toen brak de avond aan. Vanaf 21 uur was ons geliefde jeugdhuis Krak gevuld met tal van mensen. Enorm veel jeugdbewegingen van Avelgem en omstreken vertoefden in het jeugdhuis. De chiro van Avelgem was talrijk aanwezig. Iedereen die in uniform was, kreeg een gratis consumptie. De jeugdraad zorgde er opnieuw voor dat het een spetterend feest was. Een dikke merci daarvoor!

20


AVELGEM

21


CHIRO FEESTEWORP Op zondag 5 november nemen de leiders en leidsters deel aan de feesteworp met een coole kar! Dit jaar is het thema van de feesteworp: PEACE, LOVE EN FEESTE. Hoe wij met het thema aan de slag zijn gegaan blijft nog een verrassing. Wij raden alvast iedereen aan om op zondag 5 november te komen kijken naar de stoet en jouw leidsters of leiders aan het werk te zien. Het belooft zeker een spektakel te worden. De stoet vertrekt om 14u45 en de dag wordt feestelijk afgesloten met een groot vuurwerk. Hieronder nog een sfeerbeeld van onze kar van 2 jaar geleden. Tot dan !

22


AVELGEM SINTERKLAAS Goed nieuws vanuit Spanje! Sinterklaas en zijn zwarte pieten komen op zondag 26 november naar de chiro voor de kapoentjes en de sloebers. Kleur jij deze tekening in en breng je hem op zondag 26 november mee voor de Sint? Wie weet krijg je dan wat lekkers!

23


CHIRO DE CHIROKALENDER Zondag 5 november: GEEN chiro. Er is Feesteworpstoet in het centrum van Avelgem. De chiroleiding neemt deel met een wagen. Zondag 12 november: gewone chiro-activiteit. Zondag 19 november: Koetjeboef: etentje ten voordele van chiro en vzw chiroheem. Vanaf 12u.30, in de refter van het college, Kasteelstraat 12. Meer info in deze " 't Vraagteken ". Er is geen chiro in het lokaal. Zondag 26 november : chiro-activiteit voor alle leeftijdsgroepen. De kapoentjes en sloebers krijgen bezoek van Sinterklaas ! Zondag 3 december: gewone chiro-activiteit Verdere informatie over de activiteiten vind je op de chiro Avelgem website. De datum van het bivak is reeds gekend : De chiromeisjes: van woensdag 5 tot donderdag 13 juli 2018. De chirojongens: van donderdag 13 tot vrijdag 21 juli 2018.

De recentste info vind je op:

www.chiroavelgem.be 24


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.