't Vraagteken November 2018

Page 1

Driemaandelijkse uitgave, P708234, 4° kwartaal 2018

MAGAZINE CHIRO AVELGEM

‘T VRAAGTEKEN

VU en afzendadres : K. Byls, Oudenaardststeenweg 111, 8580 Avelgem ‘t Vraagteken is een infozine van chiro Kantekleer en chiro Scheldedal uit Avelgem. Het wordt samengesteld door leiding, groepsleiding, volwassen begeleiding en sympathisanten.


CHIRO

2


AVELGEM INHOUD Startdag

4

Leefweek Aspies

6

Jeugdraadweekend

8

Chirojongens op het warmste plein

12

Sinterklaas

13

Dag van de jeugdbeweging

14

Koetjeboef

17

Kalender

20

3


CHIRO STARTDAG Zoals elk jaar begon ook dit chirojaar met een spetterende startdag. Er werd ’s morgensvroeg afgesproken op de evenementenweide waar er eerst wat spelletjes gespeeld werden tot wanneer iedereen toegekomen was. Daarna gingen we allemaal samen naar de startviering in de kerk van Avelgem. Het jaarthema “Cava ?!” werd daar voorgesteld aan de kinderen via enkele toneeltjes. Dit jaar staan we stil bij hoe iedereen zich voelt in de chiro. Na deze viering was onze maag al opgewarmd door de verrukkelijke hostie, maar het echte feestmaal wachtte op ons in de chiro zelf. We vertrokken dus snel met hongerige magen richting de lokalen om daar frietjes te eten! Eén voor één schoven de afdelingen aan bij de kookploeg om hun buiken rond te eten. Waarvoor dank kookploeg! Toen de laatste frietjes verorberd waren, kon het namiddagspel beginnen. Een verdrietige eenhoorn was de kleuren van zijn manen verloren en het was aan ons om deze terug te winnen. Hoe kon dit anders dan samen spelletjes spelen?! Op het einde van de namiddag had ieder groepje al veel kleur verdiend en daar was de eenhoorn heel blij mee! Dat bracht ons ons rechtstreeks bij het laatste deel van de dag; de leidingsvoorstelling. Deze keer waren het 2 eenhoorns die de leiding om hulp vroegen. Elke leider en leidster volbracht met grote onderscheiding al zijn opdrachten en kon vol enthousiasme starten aan zijn of haar chirojaar. Omdat het weer een beetje tegen viel, gebeurde dit uitzonderlijk in de grote zaal en niet buiten, maar het enige effect dat dit had was een gezellige, goedgevulde zaal! Uiteindelijk was er nog de mogelijkheid om uniformen te kopen, leden in te schrijven en nog even gezellig na te praten in de bar. Opnieuw een geslaagde startdag, want zelfs als het weer ons niet welgezind is, blijven wij dit altijd wel!

4


AVELGEM

5


CHIRO LEEFWEEK ASPIES Het begon allemaal zondagavond. We hadden allemaal superveel zin in de leukste week van ons leven. Nadat we ons geĂŻnstalleerd hadden, startten we de leefweek meteen goed met frietjes! Daarna speelden we in ons bed blackbox, dat was natuurlijk super gezellig! Maandag moesten we jammer genoeg allemaal naar school vertrekken. We waren allemaal nog een beetje moe na een slapeloze nacht. Kaka deed namelijk haar uiterste best om ons niet in slaap te krijgen. Ze snurkte de hele nacht door. Wanneer ze dan even stil was, nam Marieze haar job graag over. We konden niet wachten tot we weer in de chiro waren. Nadat iedereen braaf zijn huiswerk gemaakt had, hebben we spaghetti gegeten. Vervolgens speelden we een quiz. De verliezers moesten de dag erna met een kapsel naar school dat de winnaars gekozen hadden (met een prachtig resultaat).

6


AVELGEM Dinsdag aten we wap! Na een gevecht met de wifi en veel frustraties hielden we uiteindelijk een mega gezellige filmavond. Woensdag was het gelukkig maar een halve dag school dus konden we snel weer naar de chiro. ‘s Middags aten we heerlijke broodjes en kregen we bezoek van leidsters Zoë en Leonie. Het was mega mooi weer en bij mooi weer hoort natuurlijk fruitsla! Nadat we die lekker hadden opgegeten was het tijd voor een fotoshoot! Daarna hebben we verftwister gespeeld. Dat was mega leuk en we zagen er allemaal prachtig uit. ‘s Avonds aten we barbecue die de jongensleiding voor ons had klaargemaakt. Toen was het alweer donderdag, onze laatste avond in de chiro. Maar die sloten we goed af met eerst een tapasavond en daarna Kara oké!!! En na een mooi kampvuur was het tijd om te gaan slapen. Vrijdag, de laatste dag van een fantastische week die we nooit zullen vergeten! We begonnen de dag misschien niet zo tactisch. We sloten de boel net iets te goed af en zo sloten we onze slapende leidstertjes buiten. Gelukkig was school niet ver en verliep de rest van de dag vlotjes. Die week zou natuurlijk nooit zo leuk geweest zijn zonder onze allerliefste leidsters. We love you! Xoxo - Aspies

7


CHIRO JEUGDRAADWEEKEND Oktober 2018 beloofde een drukke maand te worden, er stonden dit jaar namelijk 2 weekends gepland. Zoals ieder jaar gaan we met de leiding op weekend, maar dit jaar werd er ook iets georganiseerd door de Jeugdraad van Avelgem. Krak, de speelpleinwerking en de chiro werden uitgenodigd voor een weekendje weg. Veel informatie werd er niet gelost, maar de verwachtingen waren groot. Afspraak vrijdagavond aan de sporthal. Alle leiding kwam met veel enthousiasme aan. We kregen vooraf de opdracht ons te verkleden in ons geboortejaar. Van ‘The Spice Girls’ tot Harry Potter, we zagen het allemaal zitten. Hoewel er een bus van ‘De Lijn’ geparkeerd stond, gingen we toch niet met het openbaar vervoer. Een feestbus bracht ons naar het noorden, of was het het westen, van ons land en al snel kwamen we aan in Nieuwpoort. Bij aankomst waren we ietwat overdonderd door de locatie. Wij zijn gewend van in chiro’s en scoutsen te slapen, maar deze keer mocht het duidelijk wat meer zijn. We overnachtten in een prachtig gebouw, een echt kasteel volgens sommige leidsters. We aten heerlijke hotdogs en met een traditioneel swingpaleis werd de eerste avond ingezet. (Natuurlijk wonnen de meisjes overduidelijk en konden de jongens weer niet tegen hun verlies) De avond duurde dan ook tot in de vroege uurtjes. Met een frisse, althans bij sommige, kop zaten we aan het ontbijt en waren we klaar voor de vorming. Na enkele handige weetjes over hoe je brandwonden moet verzorgen en wat je moet doen indien er glas in iemand zijn hand zit, stond de spaghetti al op tafel. En dan moest de tofste activiteit nog komen. Vol spanning vertrokken we richting de tramhalte en wandelden we tot op de dijk. We zagen enkele boten varen op de zee en toen werd het duidelijk: we gingen RAFTEN! Iedereen amuseerde zich te pletter!! (enkel drie leiders wat minder, die hadden duidelijk last van de golven (of was het van de pintjes van de dag ervoor?))

8


AVELGEM Moe maar voldaan keerden we terug naar onze verblijfplaats, waar de kookploeg alweer zijn uiterste best deed ons een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Na het eten speelden we nog een toffe quiz. De kookploeg bleef ons verrassen, ‘s nachts kregen we nog lekkere pizzabaguettes voorgeschoteld. De één kroop al wat vroeger in zijn bed dan de ander, dat was te merken ‘s ochtends aan de ontbijttafel. Tegen dat iedereen uit zijn bed raakte, was het al bijna tijd om terug te keren naar Avelgem. Daar stond ons nog een leuke chironamiddag te wachten! Het was een zeer geslaagd weekend, bedankt aan de jeugdraad voor de goede organisatie! Ook een dikke merci aan de kookploeg, onze magen werden telkens goed gevuld met heerlijk eten! De leiding heeft genoten en hoopt uiteraard op een volgende editie!

9


CHIRO

10


AVELGEM

11


CHIRO CHIROJONGENS OP HET WARMSTE PLEIN Dit jaar geen Feesteworp waar de chirojongens hun tanden kunnen in bijten, maar wel het warmste huis/plein. In en rond Spikkerelle wordt van alles georganiseerd, tal van verengingen en winkels geven er het beste van zichzelf. Als chiro vonden wij dat we hier niet op kunnen ontbreken. Na even brainstormen over wat we precies konden doen, kwam al snel het idee voor een “Chouffebar.� Omdat we vorig kamp dicht bij Achouffe zaten en ons kampthema over de kabouters van Lachouffe en hun avonturen ging, waren we al goed thuis binnen dit thema.

Wat met onze opbrengst?

Al de opbrengst van onze Chouffebar gaat naar een goed doel, namelijk Guthy Jackson Foundation. Dit is een Amerikaanse organisatie die wereldwijd onderzoek voert naar behandelingen voor de ziekte van Devic (neuromyelitis optica (NMO)). Het is een ontstekingsziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de oogzenuw, de hersenen en het ruggenmerg aantast. Als leidersploeg kozen wij deze organisatie ter nagedachtenis van Olivia Lannoo, het nichtje van een chiroleider. Olivia overleed vorig jaar aan de gevolgen van deze ziekte. Kom zeker eens een kijkje nemen op 9 december van 14u tot 22u. Er zal een ruim aanbod van warme en koude drankjes zijn. Tot dan!

12


AVELGEM SINTERKLAAS Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan! Vanuit Spanje hebben wij goed nieuws vernomen. Sinterklaas en zijn zwarte pieten komen namelijk 25 november naar de chiro voor de kapoentjes en sloebers. Zijn alle kindjes in de chiro wel braaf geweest dit jaar? Welke kindjes gaan eens op het matje geroepen worden bij de Sint en zijn zwarte pieten? Dit en heel misschien wel iets lekkers als iedereen braaf is geweest, staat ons allemaal te wachten 25 november. Hier alvast een kleurplaat om in de stemming te komen! Tot dan!

13


CHIRO DAG VAN DE JEUGDBEWEGING Alle belangrijke dingen in de wereld hebben minstens één dag waarop zij centraal staan. Hetzelfde geldt dus ook voor de chiro en alle andere jeugdbewegingen. Want laat ons eerlijk zijn, wat is er belangrijker dan chiro. Op 19 oktober was het daarom de dag van de jeugdbeweging. Deze dag startte al heel vroeg hier in Avelgem met een verrukkelijk ontbijt in jeugdhuis Krak. Zowel leiders als leden konden om 7u ’s ochtends al aanschuiven voor een goeie, stevige boterham met choco of een meer fancy koffiekoek. Dit alles onder de begeleiding van warme chocomelk of de zwarte godendrank. Dit alles werd georganiseerd door de jeugdraad van Avelgem. Daarvoor dus een dikke merci! Daarna was het al snel tijd voor iedereen om naar school te vertrekken, in uniform uiteraard. Op alle scholen in Avelgem werd er tijdens de pauze tijd gemaakt voor spelletjes, georganiseerd door leerlingen die zelf ook in de chiro of een andere jeugdbeweging zitten. Zo konden zelfs op school alle jeugdbewegingen ook binnendringen. Als slot van deze fantastische dag was er ’s avonds een feestje in onze favoriete tempel. Voor de ongelukkigen die niet weten wat hiermee bedoeld wordt, lees jeugdhuis Krak. Er werd tot in de vroege uurtjes gedanst en zo kwam deze mooie dag van spel en spelen aan zijn einde.

14


AVELGEM

15


CHIRO

16


AVELGEM Vzw chiroheem en chirojeugd Avelgem slaan de handen in mekaar om hun etentje “Koetjeboef” te organiseren. Op zondag 18 november vanaf 11.30u kan u lekker eten in de refter van het college, Kasteelstraat 12.

Op het menu staat steak met een saus naar keuze (peper, champignon of natuur). Voor diegenen die liever vis eten is er “vis au vent” voorzien: een vijftal soorten vis in een zachte saus opgediend op een vidéetje. Er is dit jaar ook een vegetarische schotel verkrijgbaar. Kinderen kunnen kiezen uit gehaktballetjes in tomatensaus of fishsticks en de -6 jarigen eten gratis (zelfde keuze als kinderschotel). Alles wordt geserveerd met groenten en frietjes. Om de zaken vlot te laten verlopen werken we in twee shiften, shift 1 van 11.30u tot 12.30u en shift 2 vanaf 13.00u. De ervaring leert dat voor shift 2 een langere wachttijd tot de mogelijkheden behoort. Gelieve de shift van uw keuze door te geven bij inschrijving, via email of op de inschrijvingsstrook die u vindt in deze folder. Als je op voorhand inschrijft EN betaalt is de prijs iets lager dan als je op zondag aan de kassa betaalt. Naast het eten valt er in de namiddag ook wel wat te beleven. De allerjongsten kunnen terecht in onze supergezellige peuter- & kleutertuin, zodat de ouders rustig kunnen tafelen. Kinderen en jongeren kunnen in de sporthal terecht. We voorzien daar heel wat spelmateriaal, waarmee iedereen vrijblijvend (en onder toezicht van de leiding) allerhande spelen kan uitproberen. Maar uiteraard kan u ook in alle rust nog wat napraten in de bar. www.chiroavelgem.be - fb.com/chiroavelgem

17


CHIRO INSCHRIJVINGSSTROOK

KOETJEBOEF

zondag 18 november 2018

NAAM

: __________________________________________________________________

ADRES

: __________________________________________________________________

GEMEENTE : _________________________________________________________________ Schrijft in voor : (De verlaagde prijs geldt voor diegenen die op voorhand inschrijven EN betalen.)

Schotel voor volwassenen : ___ X Steak champignon (volw.) vvk € 14 / kassa € 16

= € ________

___ X Steak pepersaus (volw.) vvk € 14 / kassa € 16

= € ________

___ X Steak natuur (volw.) vvk € 14 / kassa € 16

= € ________

___ X Visschotel (volw.) vvk € 14 / kassa € 16

= € ________

___ X Vegetarische schotel (volw.) vvk € 14 / kassa € 16

= € ________

Schotel voor kinderen : ___ X Gehaktballetjes in tomatensaus (kind) vvk € 7 / kassa € 8

= € ________

___ X Fishsticks (kind) vvk € 7 / kassa € 8

= € ________

___ X Peuter / kleuter (- 6 jaar) (gehaktballetjes of fishstick)

GRATIS.

Totaal aantal personen : Totaal bedrag :

______________ €

O Shift 1 (11.30 – 12.30)

______________ O Shift 2 (vanaf 13.00)

BETAALD / OVERSCHRIJVING / NIET BETAALD Graag op voorhand inschrijven, ten laatste op donderdag 15 november. • U kan inschrijven via email. Stuur uw menukeuze en de gewenste shift door naar info@chiroavelgem.be en schrijf het gepaste bedrag over op rekeningnummer BE17 778-5245726-21 van vzw chiroheem. Vermeld bij de overschrijving ‘koetjeboef’ en de menukeuze(s) en shift 1 of 2. • Inschrijven kan ook telefonisch of door afgifte van dit formulier (betalen kan dan eventueel cash). Hiervoor kan u terecht bij : Koen Byls Tulpenlaan 6 056.64.70.09 Stefaan Delft Achterdries 6 056.64.71.17 Martine Vandenberghe Pontstraat 58 056.64.79.47

18


AVELGEM

19


CHIRO DE CHIROKALENDER Zondag 11 november: chiro-activiteit, van 14u.00 tot 17u.00, voor alle leeftijdsgroepen. Zondag 18 november: Koetjeboef: etentje ten voordele van chiro en vzw chiroheem. Vanaf 12u.30, in de refter van het college, Kasteelstraat 12. Meer info in deze “ ‘t Vraagteken “. Er is die zondagnamiddag geen chiro in het lokaal. Zondag 25 november : chiro-activiteit voor alle leeftijdsgroepen. De kapoentjes en sloebers krijgen bezoek van Sinterklaas ! Zondag 2 december: gewone chiro-activiteit voor alle afdelingen. Zondag 9 december: gewone chiro-activiteit voor de chiromeisjes. Geen chiro voor de chirojongens: de leiders nemen deel aan “het warmste plein” aan Spikkerelle. Verdere informatie over de activiteiten vind je op de chiro Avelgem website. De datum van het bivak is reeds gekend, hou er nu al rekening mee in de vakantieplanning: De chiromeisjes: van vrijdag 5 tot zaterdag 13 juli 2019. De chirojongens: van zaterdag 13 tot zondag 21 juli 2019. De oudere afdeling gaan met de fiets en vertrekken enkele dagen eerder op bivak. De recentste info vind je op:

www.chiroavelgem.be

20


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.