Page 1

gratis

n° 01_ vin årga ter 2012 ng 19

JarleAndhøy

fri somfuglen + filmåret 2012 + flo rida + by:larm + Tegnehanne + thom hell + tweet4tweet


Logistikkstudier

Ă… R S S T U D I E R Idrettsstudier

Ă˜konomistudier

-

B A C

Juss og samfunn


Helse- og sosialfagstudier

r

H E L O R

nsfag

-

M A S T E R

IT-studier

Husk søknadsfrist 15. april. www.himolde.no


Leder

Bidragsytere: Lene Christensen. Relativt nyansatt redaktør for Amnesty Internationals hjemmeside, amnesty.no. Er denne utgavens gjesteskribent, der hun skriver om viktigheten av å engasjere seg.

Redaktør: Pål Kaalaas pk@chilipublications.no Musikkredaktør: Victor Josefsen vj@chilipublications.no Art director: A. L’orange / Blunderbuss www.blunderbuss.no

Hanne Sigbjørnsen. Hodet bak tegneblog2012 dere... Seks nye utgaver av Spirit, og heldigvis rekker vi å gi ut desembernummeret før hele verden går under. For 2012 er jo som vi alle vet året der jordklodens undergang kommer. Det er skrevet i stein, bokstavelig talt. 21. desember er det takk og farvel, i hvert fall hvis man skal tro på en eldgammel kalender som ble konstruert av Maya-indianerne for tusenvis av år siden. Den stopper brått på nevnte dato, og haugevis med folk mener at vi bare har å innfinne oss med at det er over. Forbi. De roper det ut i hjemmekonstruerte videoer med dårlig oppløsning på YouTube, og som vi alle vet er det to steder i verden der man kan få objektiv og korrekt informasjon: nevnte YouTube og Wikipedia. Min kalender, den jeg har over kjøkkenbenken hjemme, stopper også opp i desember 2012 uten at jeg blir hysterisk av den grunn. Dessuten har jeg det med å ikke ta informasjon som ble «publisert» av folk som drev med menneskeofring for god fisk. Garantere et 2013, det kan jeg ikke. Kanskje er det jeg som bommer grovt. Men som sagt: Vi rekker seks nye utgaver med Spirit selv om Mayaindianerne skulle få rett. Hipp, hipp! Vi utvikler magasinet kontinuerlig, og forsøker hele veien å plukke opp det som beveger seg av nye, interessante fenomener. Talentfulle folk dukker opp hele tiden og Spirit-redaksjonen holder øyne og øre åpne. Men hei... Hvis du klarer å vippe blikket opp fra undergangsvideoer på YouTube, så legger du kanskje merke til noe vi ikke har fått med oss. Er det noe Spirit burde skrevet om, men som vi (smekk på lanken) ikke vet om, rop høyt til oss og vi vil komme. Akkurat som 2013.

God lesning! / Pål

4

spirit / 01_2012

gen tegnehanne.no. Hanne leverer en tegneserie til hver utgave av Spirit, og vi elsker dem like høyt som bloggen hennes. Hanne har fått seg kjæreste, så mer godt stoff må jo komme i 2012.

Dag Sørås. Komiker med en kjeft som ville fått en religiøs, eldre bibelbeltekvinne til å falle død om før første setning var fullført. Det kommer vel ikke som noen overraskelse at han gledelig innrømmer hvor han hadde sex sist i Spirit?

Distribusjon: distribusjon@chilipublications.no Leserbrev / henvendelser: spirit@chilipublications.no Skribenter: Lars Gautneb Daniel Eriksen Victor Josefsen Karoline Lysø Kristine Storli Henningsen Thomas F Tore Løchstøer Hauge Andreas van der Eynden Sandeep Singh Halvard Jakobsen Fotografer: Jeton Kacaniku Tegneserie / Illustrasjoner: Hanne Sigbjørnsen

Marie Brudevold. Bedre kjent som Supermarie. Militærjenta som gjorde militærtjenesten til blogg og vant hele bloggriket. I Spirit serverer hun deg noen av sine favorittsanger i Spillelista.

Tore Løchstøer Hauge. Tore ser over gjennomsnittet mye film. Slik kommer man ikke unna når jobben innebærer å anmelde filmer for Spirit. I denne utgaven gir han deg oversikten over hvilke filmer du kan se fram til i 2012.

Daglig leder: Pia Tryland mob: 95224606 pt@chilipublications.no Salgsansvarlig: Wagriss Yassin Mob: 92449163 wy@chilipublications.no Anna Bergdahl Mob: 40569545 anna@chilipublications.no Cover: Foto: Jeton Kacaniku


Vil du oppleve et spennende år på High School? Reiser du på utveksling med Explorius, kan du velge mellom hele 17 land! Hvert år deler vi også ut stipend til tre heldige studenter som reiser med oss. Gå inn på våre nettsider og les mer om utvekslingsprogrammene våre, eller ring oss på tlf: 21 37 75 09 for et intervju!


Innhold O1_2O12

20: Tegnehanne Hun innrømmer det nå... Selv om det gjør vondt. Tegnehanne ER en blogger. 22: Jarle Andhøy En havets mann, noe han har bevist for oss landkrabber gjennom tv-ruta flere ganger. Nå er Jarle klar med serien Berserk mot Sydpolen, og i Spirit prater han ut om jordomseilingen som endte tragisk i Antarktis. 28: Busshelvetet De fleste av oss har opplevd å måtte ta buss over lengre distanser. Egentlig ikke så ille, hadde det ikke vært for personen som okkuperer setet ved siden av deg. 30: Thom Hell Etter å ha vunnet Spellemann for sine to siste plater går Thom Hell nye veier på sitt nye album. Tross alt hadde han ikke et piano etter bruddet med Marit Larsen...

by:Larm Charlotte

32: by:Larm – Charlotte Thorstvedt Charlotte Thorstvedt... Modell, designer, DJ, programleder... Og musiker. Klar til å kjempe mot janteloven på by:Larm. 34: by:Larm – Pirate Love Hyllet og hatet... Pirate Love er klar for by:Larm. 38: Tweet4Tweet Spirits utsendte journalist var gjest på programmet Tweet4Tweet. Hvordan var den opplevelsen? 40: Filmåret 2012 Spirits faste filmanmelder Tore Løchstøer Hauge gir deg filmene du bør få med deg i 2012. 42: Flo Rida Hitmaker-rapperen tok i mot Spirit på et hotellrom for å prate om musikken, samarbeidene og jobben som søppelmann.

Faste Sider 08: Ymse 12: Når hadde du sex sist? Dag Sørås 44: Apps-anmeldelser 46: Spillanmeldelser 48: DVD-anmeldelser 50: Filmanmeldelser 54: Musikkanmeldelser

6

spirit / 01_2012

DagSørås


Design: consilio.no / Foto: Dag Nordsveen

VI VIL ALLE VÆRE HELTER... Som bidrar til noe viktig. Som utgjør en forskjell. Som skaper noe. Du velger hva du vil bli. Vi hjelper deg å bli det!

Skann med din smarttelefon, møt studentbloggerne

Sjekk ut studentlivet, vi blogger på hit.no Bestill studiekatalog på hit.no eller via SMS. Send HIT navn og adresse til 1932 (kr 2).


ymse / enquete Kong Halvor konghalvor.com

Blogglesing?

Nytt år, nye blogger å lese. Vi ba seks bloggere om å plukke ut den bloggen de bare må lese i 2012. Fride Herfjord tronderhunter.blogspot.com

kong halvor

Jeg må si at jomfrumaria. blogspot.com er en som fortjener mer oppmerksomhet. Jeg har fulgt med på henne i flere år. Hun er en uhøytidelig og morsom jente som skriver om den lille gjengen hun vanker med. De er kulere enn alle jeg kjenner.

Hvis man skal lese én blogg i 2012, må det jo være Trønderhunter. Men om man en gang i blant skulle trenge litt variasjon, er www.backyardbill. com mitt heteste tips - en skjult skatt med fantastiske bilder av flotte, inspirerende mennesker!

fride

Thomas Moen thomasmoen.com

thomas

Jeg er fast leser av bloggen thomasskavhellen.com som blogger engasjert om gamification, appsutvikling og smarte løsninger i vår digitale hverdag. Anbefales!

Rune Letrud musikkbloggen.no

rune

Sukkerspinnet sukkerspinneriet.com Det er umulig å velge én. Favorittene er PiaHysj, Tegnehanne og Magnhilds Antiblogg. Jeg liker også tekstbaserte blogger som sotengelen og slikejenter. Og skjønnhet fra thebeautydepartment.

Sukkerspinnet

8

spirit / 01_2012

Det er spesielt to blogger jeg leser fast. Norske nodealmusic. com og amerikanske ninebullets.net. Begge byr på utmerket innsikt og stadig nye oppdagelser i musikksjangrene rundt americana og alternativ country, som også er fokusområde for musikkbloggen.no.

marie

Marie Brudevold supermarie.com

Ulrikkelund.com. Jeg er det stikk motsatte av moteinteressert, men etter å ha oppdaget at Ulrikke har så mye inspirerende og dypt å komme med bak den fascinerende klesstilen, har jeg blitt solgt. Hun er mitt bloggforbilde 2012!


LOS&CO

HA MED STUDIEBEVIS HVER GANG DU REISER Er du student og reiser med studentbillett, må du kunne fremlegge gyldig bevis, f.eks semesterkort i en billettkontroll. Studentbillett gjelder kun for deg under 30 år. Det lønner seg å lese av kortet på hver reise, da er du sikker på at du alltid har gyldig billett. Les mer på ruter.no eller se vår studentbrosjyre.


ymse / 10 samlere / utenriks

UTENRIKS: Verden er spennende, men ikke alt når oss via de store nyhetsbyråene i Norge. Spirit fyller deg derfor med verdensviten.

10 samlemanier

... som garanterer at daten ikke blir over natta ... 01: Graham Barker fra Astralia har verdens største navlelosamling. Den går helt tilbake til 1984. Samlingen er verdenskjent, og fortjener sin plass i Guiness rekordbok. 02: Israeleren Steve Silberberg samler på poser, men ikke hvilke som helst. Spyposer. Han har 235 av dem i samlingen sin. 03: Joseph W. Lauher samler på håndjern. Samlingen hans inneholder først og fremst gamle håndjern og fotlenker. For en fetish.

CROISSANT-TYV. Ran er alvorlige saker, men man kan jo forstå at fristelsen kan bli i største laget for enkelte. Som regel dreier det seg om store verdier, men i desember jaktet det franske politiet en mann i 40-åra som ranet bakerier. Han bestilte croissanter og annet bakverk, holdt så opp en falsk pistol, for til slutt å forsvinne med «byttet». Ingen ble skadet under ranene. Verdien på ranerens utbytte endte på rundt 20 euro totalt.

04: Barney Smith fra Texas har over 1000 doseter. Og eget museum. 05: Gidoen Weiss har 236 kløpinner fra hele verden. 06: Victor Paul Taylor fra England samlet på skrapelodd. Snakk om spillegalskap. 07: Bob Toelle samler på noe så spesifikt som fiskeplakater. Nå har han 700 fiskeplakater fra hele verden. 08: En norsk kvinne har en sterk forkjærligheten for pingviner. Hun har 400 pingvinfigurer som selvfølgelig har fått sitt eget rom. 09: En annen norsk kvinne samler på servietter. Hun har hele 60.000 av dem. 10: Tarald Lima samler på tegnesierier utgitt i Norge. Han har 45.00 blader.

KRYSTALL-DASS. Toalettprodusenten INAX har i Japan laget et toalett med over 72.000 krystaller. Verdien skal være på over hundre tusen dollar. Toalettet er nå stilt ut i et showroom, og eieren av stedet forklarer at man ønsker å gjøre en japansk do-gud fornøyd. En gammel tradisjon. Ja, en do-gud... Barn som sulter? Who cares?

Casiokids Unplugged

LiveSpirit

Sjekk ut LiveSpirit-konserten med Casiokids på Spirit.no! LiveSpirit er vårt nye musikkonsept der kjente artister og band holder gratis minikonserter på Det Andre Teatret i Oslo. Sjekk Spirits hjemmeside for å holde deg oppdatert på når neste konsert arrangeres.

10 spirit / 01_2012

GIGANT-INNSEKT. En tidligere skogvokter fant nylig et eksemplar av en truet innsekt-art, wetaer, på en av New Zealands øyer. Verdens største innsekt, konkluderer man med. 71 gram er vekten. Skogvokteren lot insektet spise litt gulrot, tok et bilde og lot den forsvinne tilbake i naturen. (Foto: Solent)


SKJORTE 399,-

OSLO BOGSTADVEIEN • OSLO BYPORTEN • OSLO STORO STORSENTER • LØRENSKOG TRIADEN STORSENTER • SKI STORSENTER • CC MARTN GJØVIK JESSHEIM STORSENTER • SANDVIKA STORSENTER • TØNSBERG FARMANDSTREDET • SANDEFJORD HVALTORGET • KRISTIANSAND SØRLANDSSENTERET BERGEN ÅSANE STORSENTER • TRONDHEIM MERCUR SENTERET • TRONDHEIM TORG • BODØ KOCH I GLASSHUSET • TROMSØ NERSTRANDA SENTER


ymse / sex sist?

Når hadde du

sex sist?

DAG SØRÅS / KOMIKER. Evig aktuell med stand-up.

Hei Dag. Hva føler du nå? Glede, over at jeg endelig blir intervjuet i Spirit. Og en vag form for optimisme, over at kaffen snart er ferdig. Det er de små tingene her i livet. Hvordan var jula? Rolig. For første gang feiret jeg med bedre halvdel, unge og bikkje her i Oslo. Det ga mersmak. Jeg var også julenisse, for andre og siste gang. Jeg klarte ikke engang å se sønnen min i øynene, jeg følte meg så jævla tåpelig. Det kan selvsagt også ha noe med å nissebuksa revnet da jeg bøyde meg ned for å gi han en gave. Konklusjonen til sønnen min: "det var ikke den ekte julenissen, men noen som hadde kledd seg ut". Touchè.   Og nyttårsforsettene er på plass? I den forstand at de ikke eksisterer er alt i rute ja. Da jeg var 14 hadde jeg som nyttårsforsett å slutte å banne. Etter den fadesen ga jeg opp hele konseptet med forsetter.   Hva står på plakaten i 2012? Får vi se deg i tv-ruta igjen? Forhåpentligvis. Jeg driver på med et prosjekt, men tv-bransjen er både treg og konservativ. Utenom det jobber jeg fram mot et stand-upshow som skal ha premiere i september, eller noe sånt. "I grove trekk" vurderer jeg å kalle det.

12 spirit / 01_2012

Du legger jo ikke noe imellom når du står på scenen. Hva er den mest minneverdige tilbakemeldingen du har fått så langt? Det er alltids noen som ikke vet hva de kommer til, og som dermed forlater showet underveis eller sender klager i ettertid. De kveldene er derimot unntakene, og ettersom jeg i større grad begynner å finne mitt eget publikum går det vanligvis relativt problemfritt. Min favoritt er fortsatt den kommentaren jeg har liggende på hjemmesiden min: "Etter en halv time med svært vulgær tale, konstant banning, grove krenkelser, blasfemi osv. satt jeg igjen i en sjokkert tilstand". Den kom faktisk fra sjefen til et firma. Jeg tror den ble avsluttet med noe sånt som "jeg kan ikke tro at jeg utsatte mine ansatte for noe slikt". Noen måneder senere kom den inn en bestilling på min stand-up DVD fra samme firma. De ville gi den i julegave til sjefen.   Til tross for et språk som for mødre til å grøsse på ryggen ligger det jo mye samfunnssubstans i det du leverer. Hva engasjerer deg? Mye av mitt materiale starter med at jeg kjefter på Dagsrevyen, og at dama mi sier "den må du skrive ned". Så tar jeg det derifra. Jeg blir engasjert og irritert over alt fra Obamas dronekrig og monarkiet til at postbudet ikke respekterer "ingen uadressert reklame"-lappen på postkassa. Hva som er verst er jeg ærlig talt usikker på.   Hvordan havnet du i stand-up-bransjen? Det er et resultat av den klassiske historien "gutt møter jente, gutt liker jente men jente liker ikke gutt, så gutt gjør prøver stand-up i et siste desperate forsøk på å få jente til å like gutt." Punktum på historien er enda ikke satt.   I motsetning til de fleste norske komikere gjør du også show på engelsk over dammen. Hvordan har britene tatt deg i mot? Det har gått veldig bra så langt. Det er ærlig talt ikke store forskjeller på publikum i Norge og Storbritannia, de samme tabuene går igjen. Men det er alltid morsomt å være i for eksempel Glasgow (i relativt katolske Skottland), hvor selv hardbarka alkiser tar seg nær av ukontroversielle faktum som at paven er en demon som burde sperres inne for sin sentrale rolle i tilretteleggingen for den systematiske voldtekten av små barn. I år skal jeg teste nytt territorium som Belgia og Sveits, og jeg gjør forhåpentligvis show igjen under Fringe festivalen i Edinburg i august. Ellers er jeg regelmessig i London. Det er ikke mye penger i å gjøre show i utlandet, men det er alltid godt å ha skikkelige nerver før man går på scena igjen. Jeg lærte mer som komiker på en måned under Fringe enn jeg gjorde de fire første årene som komiker i Norge.   Hvilken overskrift som begynner med ditt navn kommer vi aldri til å se? "Dag Sørås redder verden". Aldri som verken overskrift eller showtittel.   Hvilken komiker bør folk få øynene opp for i 2012? Martin Beyer-Olsen, Lars Berrum og Jonas Bergland kommer alle med rette til å få sine gjennombrudd i år. De er smarte og morsomme folk som ikke dyrker kommersialitet som den falske guden det er. Av utenlandske komikere skulle jeg ønske flere oppdaget genialiteten til Sean Rouse. Sjekk skiva "Spilled Milk" for bevis.   Hvilke tre artister/band ville du tatt med på en øde øy? Doug Stanhope, Machine Head og Charles Bukowski. Det hadde blitt en fest langt over gjennomsnittet.   Hvilken trend kan vi begrave nå? Skjerf og t-skjorte. Når hadde du sex sist? Jeg er alene hjemme, så om du venter litt... der ja. For ti sekunder siden. Terningkast fire.


Et veldig lite kreativt valg for deg som er veldig kreativ.

Søknadsfrist for våre seks ulike studieretninger er 16. april. Opptaksprøvene finner du på westerdals.no


ymse / spirit anbefaler / gjesteskribenten SPIRIT.no anbefaler:

Gjesteskribenten Så har det skjedd igjen. En eller annen politiker har sagt noe utrolig klønete. Vært dritings. Eller gått på bordell. Du linker til nyhetssaken på Facebook-siden din, med kommentaren: «Er det mulig?? Vi kan ikke ha folk som XX på Stortinget – for en idiot!!»

twistednederland

Hvis du er en av dem som ikke kan få nok av å se på folk som skader seg eller driter seg ut er dette youtube-kanalen for deg. En video består av massevis av småklipp av latterlige skader og hendelser. Og det finnes mange videoer! youtube.com/user/twistednederland

Så går du og legger deg, står opp, går på skole eller jobb, og tenker ikke noe mer over det. Noen dager senere våkner du brått. Fire uniformerte menn drar deg ut av senga, hodet ditt dunker borti dørkarmen på vei ut, du blir presset inn i en bil og slått underveis. Hjertet hamrer, du tenker på moren din, på kjæresten din som har bursdag i morgen, du skjønner ikke hva som skjer. Etter flere måneder i uvisshet blir du dømt til å sone ett år i fengsel for å ha kritisert myndighetene. Familien din får sjelden hilse på deg. Av og til må de gå hjem uten å ha sett hvordan du har det, fordi du ligger altfor medtatt og blodig i cellen din. For deg og meg er dette scenarioet selvsagt helt fjernt. Vi bor i Norge, et land hvor vi kan si hva vi vil, om hvem vi vil, uten å risikere noe som helst. Vi har ytringsfrihet som funker. Den friheten burde alle andre også ha. Men februar i fjor ble aktivisten Jabbar Salavan fengslet i Aserbajdsjan, for å ha protestert mot regjeringen på Facebook. Amnesty International jobbet intenst med å få ham løslatt – og rett før nyttår lyktes vi, heldigvis. Jo flere som hjelper oss ved å delta i for eksempel SMSaksjoner og underskriftskampanjer, jo større press kan Amnesty legge på dem som er ansvarlige for maktmisbruket. Vi engasjerer oss fordi det er viktig at Jabbar og andre som ham ikke blir glemt. Det er en menneskerett å kunne si og publisere meningene sine. Som å oppdatere Facebook-statusen uten frykt.

Lene Christensen (29) / Amnesty International 14

hugleikurdagsson.tumblr.com Hugleikur Dagsson er en islandsk tegneserieskaper med helt drøy humor. Han har gitt ut flere bøker, en av dem heter «Burde du le av dette?», som egentlig oppsummerer alt. Humoren hans går egentlig litt for langt, men det er det som er så moro. Han leker med mord, sex, overgrep og rasisme som om det er hverdagslig. Det hele blir veldig tragikomisk. Mannen er en ekte kultlegende i hjemlandet. På denne bloggen kan du scrolle deg igjennom et utvalg av stripene hans. Tegning: Hugleikur Dagsson


TORSTEINHORGMO

FS 720 - OLAV STUBBERUD PHOTO

SNOWBOARDTEAM 2012 - TEAM KAPTEIN: GAUTE W. SKAARE

ANDREAS WIIG / DANNY LARSEN / DINA TRELAND / EIRIK J. BOTNER / FREDRIK AUSTBØ / J.P. SOLBERG JOACIM NYHAUGEN / KARI OPSAL / KJERSTI BUAAS / MADS JONSSON / MIKKEL BANG / STÅLE SANDBECH STIAN SOLBERG / TORGEIR BERGREM / TORSTEIN HORGMO / ULRIK BADERTSCHER

facebook.com/session88

vimeo.com/session88

twitter.com/session88


ymse / hot or not

hot

not

. . . or. . .

HOT: Festivalsommer. Jada... Fortsatt en liten evighet til den er over oss, men allerede nå begynner festivalene å slippe band- og artistnavn. Det gjør godt i mørketiden.

hot: Skyrim. Det er noe helt herlig med spill som potensielt kan ødelegge alt sosialt liv. Skremmende, men herlig. Dette spillet spiser deg med hud og hår.

hot: Nye serier.

I år kommer det en drøss av nye tv-serier og sesongpremierer. Game of Thrones s.2, Breaking bad s.5, Skins s.6, Magic City og Hell on Wheels. Hvem trenger frisk luft?

not: Smørkrise. For en syting! Greit nok... Tine dreit på draget, men kun i et land som Norge kan man gjøre dette til en big deal. Til deg som sukket og stønnet foran smørhylla... Det finnes folk i verden som har det hakket verre enn deg.

HOT: Monarkiet. Serien da altså... Ikke dem du ser i ukebladene. NRKs nettserie Monarkiet må vel selv få den mest hardbarka, kamperdrops-suttende royalist til å trekke på smilebåndet. hot: Den nye rappen. Vi

nevner i fleng: Envy, Dreamon, Kaveh, LidoLido og A-laget. Vi gleder oss til å høre mer.

not: Varg Veum.

Ny film. Nr 11 i rekken. Kom igjen! Vi er lei av Varg. Trond Espen Seim er en bra skuespiller, men ett sted går grensen. Alle gode ting er tre!

not: 4 stjerners middag.

Vi bor i et lite land. Det er ikke så mange kjendiser å ta av. TVNorge er i gang med Fire stjerners middag... Igjen. Resirkulering av b-kjendiser?

not: NKOTBSB. Du sa hva? New Kids on the Block og Backstreet Boys sammen på turné. Boyband på jakt etter tidligere berømmelse og penger for å opprettholde livsstilen. Fryktelig feil på alle plan!nyttårsaften. I Fosterstilling.

not: Amerikansk valgkamp. Hvordan kan det egentlig beskrives best? Gamle gubber som gulper en blanding av glidemiddel, religion og verdiløse dollar i ansiktet til velgerne.

vixen blogawards følg NORGES største BLOGGPRIS PÅ WWW.VIXENMAG.NO!


Hopp i det! www.hihm.no Utdanning lønner seg, alltid!


ymse / spillelista / tweets tweet! tweeeet!

Kjendiser du bør følge på Twitter Kanye West er en rå musiker, men på Twitter derimot er han ikke like smart: @kanyewest If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple.

Seth Meyers (komikeren) derimot, er like morsom på Twitter som ellers: @sethmeyers21 And just my luck that birthday falls on same day of Kim Jong-il's funeral so now like EVERYONE I know is busy.

The Office-stjernen Riann Wilson er en hyppig twittrer det er verdt å følge med på: @rainnwilson Money can't buy happiness. It can buy a TV which will then make you happy.

Ellen DeGeneres kommer ofte med gullkorn på Twitter: @TheEllenShow This year I resolve to put my pants on one leg at a time. Mostly because Portia took away my trampoline. What's your New Year's resolution? Conan O’Brian mannen bak The tonight show: @ConanOBrien As I look around at everything we have, I want to thank the one who makes it all possible: China.

Jenny Skavlan er tronet som Norges twitterdronning, og det er ikke uten grunn: @jennyskavlan Føkk overvekt og dysleksi, 2012's barnetrussel er imaginære ekteskapjentene som kaller seg Bieber til etternavn på twitter.

Odd Magnus Williamson er kjent for sine drøye tweets. @OddaMagnus Av og til kler jeg ut pikken min. Kler den ut som pølse i lompe. Triana Iglesias kommer med et par gullkorn i blant.

Spillelista: Marie Brudevold Bloggeren bak supermarie.net

MINOR MAJORITY – SUPERGIRL ROBYN – NONE OF DEM FEATURING RöYKSOPP BEYONCé – I WAS HERE BRIGHT EYES - LOVER I DON´T HAVE TO LOVE CHRIS MEDINA – WHAT ARE WORDS RIHANNA – STUPID IN LOVE KAIZERS ORCHESTRA – HJERTEKNUSER KAIZERS ORCHESTRA – DIAMANT TIL KULL KAIZERS ORCHESTRA – MAESTRO MUSE – SUNBURN MUSE – NEUTRON STAR COLLISION RIHANNA – COMPLICATED RIHANNA – SKIN GOTYE – HEARTS A MESS

.............................................

Hvordan vil du beskrive spillelista? Spillelista er egentlig laget som et fotoalbum, bare at det er sanger man hører og blar i, og ikke bilder. Hver sang på listen betyr noe for meg, Muse - Sunburn gir meg f.eks. det samme sinnsyke minnet som jeg får av å se bilder av meg selv i jagerflyet jeg satt på med i 2010. Å høre på Sunburn mens du flyr over hjembyen i 900 km/t er definisjon på eargasm, null tull. Jeg skal ikke gå i detaljer om hva Rihanna - Skin minner meg om. Hehe. Hvor setter man på denne lista? Du setter den på når du er hjemme hos meg, så lover jeg at jeg holder kjeft den påfølgende snaue timen med musikk. Utenom det funker den godt på jentekveld, mens du leser lekser eller som krydder til noe annet du gjør en smårolig kveld alene eller sammen med andre.

Følg oss på Twitter og Facebook for åBocelli få siste nytt, som Guilty Pleasure? fete konkurranser, bildeserier, spillelister, Kule 13-åringer skal bare ikke høre på det samme intervjuer og mye mer. som fedrene sine, særlig ikke når fedrene kjører Guilty Pleasure (-_-) :

ANDREA BOCELLI – TIME TO SAY GOODBYE

klassisk, men den sangen fanget meg skikkelig.

http:/ · Sjekk/on.fb.me/jNFZjl spillelista på Spirit.no

@SpiritMagasin


k s i t s a t n a f g o ” ! g k i d n l ”Fyhar pa et bl u Batiste Tørrsjampo virker mot fett hår samtidig som den frisker opp kjedelig og livløst hår. En spray er alt som skal til for å få volum og perfekt tekstur. Batiste tørrsjampo er rask og enkel å bruke. Prøv du også! Batiste finner du hos Vita, Lindex eller ditt nærmeste parfymeri. For mer info se www.agati.no eller Agati AS på facebook


tegnehanne www.tegnehanne.no

Jeg er en blogger!

Jeg er en blogger. Å si det føles på mange måter som å innrømme et nederlag, eller å stå frem som en alkoholisert mammutfetisjist. Å være blogger i 2012 har en helt annen definisjon enn det hadde for bare 10 år siden.

Fjortisene har tatt over, og de definerer på mange måter hva vi legger i ordet ”blogger” i dag. De er rosa, de er overfladiske, og de er dummere enn hamsteren til broren min. Det er det de tenker, når det på en fest kommer frem at jeg skriver blogg. Skepsisen er til å ta og føle på, og du kan praktisk talt lese tankene deres når de lange vokalene og den nedlatende tonen kommer.

jeg har lagt meg til en forsvarsmekanisme som gjør at hver gang noen

Å erkjenne at det faktisk er en blogger jeg er, har vært hardt. Kroppen min har avvist ordet på alle måter, og det er fortsatt litt hardt å innrømme det. Tingen er bare den, at hvis Hanne 10 år hadde sett meg nå, tror jeg hun ville vært stolt. Jeg skriver historier som blir lest av mange tusen mennesker hver dag, og jeg får penger for det! Det blir ikke bedre enn det. Pluss, en gang i blant får jeg tilsendt nakenbilder av tilfeldige menn, og det åpner virkelig øynene for hvor mange spesielle hobbyer det finnes der ute, og at blogging kanskje ikke er så fælt likevel.

PS: Et annet poeng er at barn i alderen 12-16 år ikke burde ha nettilgang i det hele tatt. Jeg snakker av egen erfaring, da et googlesøk på mitt tidligere nett-alias ”Hannepus” resulterte i så mange pinlige hjemmesider og nettprofiler at jeg nærmest kastet opp av forlegenhet. Takk Gud for slettmeg.no.

nevner at jeg skriver en blogg, så MÅ jeg nevne at jeg ikke er 14 år og totalt uopplyst. Bloggen har definitivt klart å bringe frem en usikker og paranoid side av meg, som tidligere bare var forbeholdt forelskelser og da jeg må snakke foran større forsamlinger.

Poenget jeg prøver å komme til er vel egentlig bare at bloggere er her for å bli, og vi er ikke alle oversminkede usikre 13-åringer med ubegrenset nettilgang. Det finnes mye bra der ute også!

– Jeg har lagt meg til en forsvarsmekanisme som gjør at hver gang noen nevner at jeg skriver en blogg, så MÅ jeg nevne at jeg ikke er 14 år og totalt uopplyst. 20 spirit / 01_2012 06_2011


CHRIS COLLINGS & THOMAS BORGVANG PRESENTERER:

KLARER DU Å HA FLERE FLY I HODET SAMTIDIG? Flygeledere holder styr på flyene i norsk luftrom, en spennende jobb med ansvar for sikkerhet og god flyt i flytrafikken. En flygeleder må derfor kunne håndtere flere ting på en gang. Jobben er variert og passer like godt for kvinner som for menn. Betingelsene er gode. Kommer du gjennom opptaksprøvene, får du gratis utdanning i USA og lønnet praksisperiode i Norge. Les mer og spill HJELP, JEG VIL BLI FLYGELEDER på bliflygeleder.no.

LINE-UP

SCOOTER r.no e d e l ge blifly

(D)

CULTURE BEAT(D) HADDAWAY(D) CAPTAIN JACK (D) DR BOMBAY(S) DAZE (DK) HOWARD (N) H.C. ANDERSEN (N) SPECIAL GUESTS AT TELENOR ARENA:

VENGABOYS (NL) E-TYPE (S) RESET (N) INFINITY (N)

BILLETTER

KUN 495,- + avg.

Billetter i salg hos Posten, 7Eleven, Narvesen. www.billettservice.no 81533133

TURNÉ 13.04.2012 STAVANGER (SØRMARKA ARENA) 14.04.2012 BERGEN (VESTLANDSHALLEN) 20.04.2012 TRONDHEIM (TELT PÅ GRANÅSEN SKIANLEGG) 21.04.2012 ÅLESUND (SPAREBANKEN MØRE ARENA) 28.04.2012 OSLO (TELENOR ARENA) TOUR 2011: UTSOLGT I SAMTLIGE BYER MED 30.000 BILLETTER! TOUR 2012: FLERE BARER STØRRE ARTISTER TIDENES SHOW!

NORGES STØRSTE PARTYTURNÉ www.welovethe90s.no

facebook.com/welovethe90stour

495,- + avg. 18 år leg. plikt

SCANN OG SE HVA DU HAR I VENTE


jarle andhøy helt pirat Gutta om bord i Berserk lever akkurat som de gamle polarheltene. De vil at livet puster, få ramsaltet inn i porene og kjenne at hjertet banker. Livet de lever er risikofylt og dramatisk. Men Jarle Andhøy er verken ute etter kjendisstatus eller «kred». TEKST: lars gautneb Foto: Jeton Kacaniku

22 spirit / 01_2012 06_2011


spirit / 01_2012 23


På jordklodens mest ugjestmilde steder, og ved hjelp av enkle midler, har Otto Sverdrup, Roald Amundsen og Fridtjof Nansen satt Norge på kartet. Tøffe karer utstyrt  med ulvepels, rifler og holdninger så macho at selv Conan blir som en liten speidergutt å regne. Jarle Andhøy har hvite «Crocks» på beina, åpen skinnjakke, capsen på snei, og er minst like tøff som de gamle polarheltene.

– For å være helt ærlig så har det siste året vært helt jævlig. Det har vært veldig tøft for oss alle.

Han er to timer forsinket etter å ha gjort et intervju for en eller annen avis. Det knallblå blikket begynner allerede å bli grått. At han synes media er trøttende og at «fotoshoot» er forbeholdt Jan Thomas og andre «wannabees» lyser lang vei.

– Etter ulykken har både media, polarinstituttet og forståsegpåere forsøkt å skape et feilaktig inntrykk av at våre venner og skipskamerater var «dødsdømte» da jeg gikk av båten. Disse gutta gjorde bevisste valg og seilte veloverveid inn i det beryktede Sørishavet for å hedre Roald Amundsen. Ishavet er ikke for hvem som helst, forteller Jarle.

Selv om jeg har møtt Jarle drøssevis av ganger, veit jeg innerst inne at han synes jeg er en plagsom journalistgnom, men han ikke sier det høyt. Jarle vil være på sjøen, ute å kjenne lukta av hav, føle frihet og leve. Han vil være fri som fuglen, ikke sitte å prate om seg selv. Allikevel gjør han det. Fordi historien til ham og skipskameratene på Berserk ikke kan ties i hjel. Den er faen meg verdt å dele. Det vet også Jarle innerst inne. – Vi legger livene våre i hverandres hender. Når du står på vakt og styrer Berserken i sterk storm, mens resten av gutta ligger nede og sover, da styrer du også på mange måter over liv og død. Man er nødt til å stole på alle 100 prosent, forteller Jarle mens han kikker bort på skipskameratene Christian Foss og Rune Olsgaard, sistnevnte bedre kjent som Super’n. Jarle Andhøy og kompani med Berserk i spissen, har vært igjennom sin tøffeste seilas noensinne. Tross dødsfall, skader og tapet av båten Berserk er ikke Jarles eventyrlyst kvelt. Det viktigste for han nå er å finne ut hva som har skjedd med Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard James Banks. – For å være helt ærlig så har det siste året vært helt jævlig. Det har vært veldig tøft for oss alle. Alle har taklet sorgen forskjellig. Noen sørget på puben til Super’n, og noen har ikke hatt tid til å sørge enda. Når vi reiser på tur sammen slik vi har gjort, og slik vi skal fortsette å gjøre det, blir vi kjent på en helt spesiell måte. Vi er ikke bare venner, men brødre. Dessverre endte også tre vennskap på Sydpolen. Gisle Bellika, Robert Skaanes og Leonard James Banks gikk etter all sannsynligvis ned med Berserk. De er fortsatt savnet og store overskrifter har preget nyhetsbildet. «Berserk savnet, tre døde». «Ekspedisjon endte i tragedie». Slike headlines smalt de store avisene opp. Jarle får sterk kritikk for sin ekspedisjon og blir anmeldt av Polarinstituttet. – To sønner av Norge og en sønn av Sør-Afrika på hederstokt er borte. At Polarinstituttet klager på min forsikring er skammelig. Hva for et slags verdigrunnlag er dette, forklarer han med dirrende stemme. Øynene hans er blå igjen.

24 spirit / 01_2012

– Jeg har faktisk ikke fått tid til å sørge over mine kamerater fordi det er så mange ubesvarte spørsmål rundt hele hendelsen. Jeg kan ikke fatte hvorfor guttene skulle flytte på seg. For meg er det merkelig at tre menn og båt er sporløst borte, bortsett fra en avrevet nødflåte med innhold. Hvorfor forlot de den beste ankerplassen etter ti dager i samme område? – Jeg har også informasjon om at kystvakten fra New Zealand har vært i kontakt med gutta, men ingen info om dette er frigitt. Jeg sverger på at jeg vil finne denne sannheten. Jeg har lovet meg selv at jeg må til bunns i dette. Mitt sinn vil ikke falle til ro før jeg har fått svar. Før det, klarer jeg ikke å sørge, forteller han alvorlig. Nå skal Berserk snart på tv igjen, og dette har heller ikke gått upåaktet hen. Familiene til noen av de etterlatte synes ikke at turen skal bli underholdning. Det skal det heller ikke bli, i følge Jarle og resten av mannskapet. – De som er med og seiler Berserk, vet først og fremst at det kommer til å bli fantastisk og spennende. De vet også at det er en farefull ferd. Det er ikke noe for alle, forteller Super´n med sin mørke røst. Det ikke alle vet, var at mannskapet inngikk en pakt da de mønstret på. – Vi var alle enige om at det skulle skje noe med en av oss, så skulle den ekte historien komme frem. Dette blir ikke tv som skal omhandle tragedien. Dette blir «Berserk TV» som viser gode opplevelser, fantastisk kameratskap og livsglade mennesker som elsker å leve til det fulle. Så blir det en spesiell siste episode som omhandler forsvinningen og bortgangen til tre av de beste karene jeg vet om. Den skulle jeg helst sett at aldri ble sendt, men sånn er historien. – Det ville vært et hån mot dem som var med på turen om vi ikke viste dette. Når tragedien først inntreffer kan man ikke unnlate å fortelle storyen. Alle bør se hva slags fantastiske folk dette er. Kontrastene blir store, lover Jarle. Store ble også kontrastene for vestkantgutten Christian Foss, som var førstereis på Berserk.


spirit / 01_2012 25


– Jeg har jo kjent Jarle i mange år, og synes han er en topp fyr. Så da jeg fikk spørsmålet om å bli med på seilas, sa jeg ja med en gang, forteller han ivrig. Fra tilværelsen hjemme i kjelleren til mamma i Oslo, ble det en skikkelig miljøforandring for Fossern. – Morra di var jo litt bekymra, ler Jare, men Foss hysjer på han. Førstereisen klarte seg helt kanon, i hvert fall en stund.

– Jeg sverger på at jeg vil finne denne sannheten. Jeg har lovet meg selv at jeg må til bunns i dette. Mitt sinn vil ikke falle til ro før jeg har fått svar.

– Jeg elsker livet på havet. Friheten, samholdet og alt det morsomme vi finner på. For meg er det selve livet. Ingen ting blir det samme igjen etter å ha vært på tur med Berserk, hevder han.

Det lyser i øynene hans da han forteller om episoden. Han ble liggende over tre uker på sykehus i Russland og er fortsatt på rehabilitering for skadene han ble påført på land.

Det virker faktisk som at det er farligere for gutta på Berserk å ferdes på land enn å være ute hos kong Neptun. I hvert fall om man skal tro Super’n. På den tidligere ekspedisjonen til Nordvestpassasjen ble Olsgaard arrestert fordi han er tilknyttet MC-klubben Hells Angles. Det er nemlig forbudt å være medlem av HA i Canada. Derfor var han sugen på å få seg en skikkelig tur denne gangen. Det gikk ikke som planlagt.

Også for Fossern endte turen på land. Han husker ingenting. Og blir hardt skadet. Også han må på «rehab» på Sundaas sykehus for opptrening. – Det er farligere for oss å være på land enn til vanns.

For første gang forteller han om den fatale episoden fra en russisk bar i en øde fiskerlandsby. – Vi var på bar, hadde tatt noen øl og koste oss slik vi ofte gjør, forteller tøffingen. Det holdt på å koste ham livet. – Jeg gikk ut for å ta en røyk og kom i prat med ei jente. Plutselig kom det et par karer som trodde at jeg var amerikansk. Så var de på meg. Jeg er jo vant til slag og drag, men dette var annerledes. Gutta drev med profesjonell kampsport og trakk kniv. Jeg ble bare liggende.

26 spirit / 01_2012

Selv om de glade i fest bedyrer de at de ikke er verre enn noen andre. – Vi er glade i alt som er moro da. Og mulig at vi er født med noen energier som ikke alle andre har. Enten så har vi det jævla gøy eller så går det jævlig dårlig, humrer Fossern. Nå er begge på beina igjen. Det er møkkete oslovinter. Kuldegufset driver innover Bygdøylandet. Vi sitter inne på en jålete cafe på Bygdøy. Vi passer ikke inn her. I hvert fall ikke de. Det som driver gutta er jakten på en ny Berserk, lukten av hav, forventninger og endeløse solnedganger. Og kanskje ei dame eller to i en havn et eller annet sted i verden. Born Free!


Vil du sy klær? Drømmer du om å skape kostymer for scene eller film? Har du lyst til å designe og sy klær til deg selv og andre? Folkeuniversitetet Øst sin helsårs fagutdanning søm og design gir deg et unikt grunnlag for drømmekarrieren din. Søk opptak i dag! Vi tilbyr også kveldskurs innen søm og design.

www.folkeuniversitetet.no

tlf: 03838

sentralt i Oslo

www .ldh.

no

Bli sykepleier! Liker du å jobbe med mennesker, vise omsorg og ta ansvar? Ta bachelor eller videreutdanning ved Lovisenberg diakonale høgskole - midt i Oslo!

Master i helsetjenester til eldre? Mer informasjon på www.ldh.no/eldre


Hjulene på bussen

Fra tid til annen er vi alle nødt til å reise over lange distanser med en buss. Hvem kan du forvente at okkuperer setet ved siden av deg? TEKST: PÅL KAALAAS / ILLUSTRASJONER: HANNE SIGBJØRNSEN

1. SULTOFFERET

Han ser overhodet ikke ut som et sultoffer, men spiser som om magen ikke har fått fast føde på år og dag. Selvsagt prates det med mat i munnen.

3. mobildeleren

Hun nærmest skriker inn i mobilen sin, og samtalen med bestevenninna går på det fuktgule utslettet hun har sjekket ut hos legen etter en one night stand.

5. sjarmøren

Lar ikke muligheten gå i fra seg hvis en vakker skapning sitter i nabosetet. Bruker trange seter som en unnskyldning for nærkontakt.

28 spirit / 01_2012

2. eau de dass

Personlig hygiene er det ikke alle som forstår seg på. Denne bussnaboen opererer kun på hete sommerdager, men dunster overhodet ikke som en blomstereng.

4. dj-en

Hun liker trance og er ikke redd for å dele skitten med deg og resten av bussen. Planer om å sove litt underveis? Glem det!

6. KOMBINEREREN

Alle ubehagelige personer bakt inn i ett individ. The fucking motherload av alle busspersonligheter. Herren være deg nådig hvis denne personen tar plass ved siden av deg.


Følg spirit.no! Følg oss på Twitter og Facebook for å få siste nytt, fete konkurranser, bildeserier, spillelister, intervjuer og mye mer.

facebook.com/SpiritMagasin

@SpiritMagasin


Tilbake på gutterommet

Thom Hell plukket opp gitaren, powerpop og gutterom-feelingen da han jobbet fram sitt nye album. Så plukket han ut snusen... TEKST: PÅL KAALAAS / FOTO: PAUL WEAVER

30 spirit / 01_2012


– Jeg kan skrive et vers når jeg er skikkelig nede, for så å skrive refrenget når jeg er i en annen situasjon. Da blir tekstene fort litt schizofrene.

– Jeg har så lyst på snus! Thom Hell kikker ned på den runde boksen tilhørende journalisten. Nyttårsforsett... Takk og farvel til nikotin i poseform. Kanskje ville det vært interessant å se hva slags sanger fyren kunne mekket på abstinensbølgen. Aggressiv frustrasjons-rock muligens? Ikke noe man automatisk kobler til Hell, og ikke noe du får på det nye albumet hans. Men kristiansanderen som hentet hjem Spellemannpriser for de to siste platene sine går absolutt nye veier på Suddenly Past. – For meg er dette et veldig annerledes album, men det er nok ikke så annerledes for lytteren. Produksjonen er litt råere. Det er ikke den «wall of sound» som har vært på de to forrige platene, tettpakket med strykere og blåsere. Jeg har gått litt tilbake til de første albumene mine på Suddenly Past, sier Thom Hell Piano-soundet som preget All Good Things (2010) og God If I Saw Her Now (2008) er erstattet med gitar. Akkurat det beskriver Hell som en tilfeldighet. – Nesten alle låtene er skrevet på gitar. Jeg hadde ikke piano etter at det ble slutt mellom meg og Marit (Larsen red.anm.). Da ble det til at jeg måtte gå tilbake til gamlevennen min... Gitaren. Låtene til Suddenly Past ble skrevet i transit, bomessig. Jeg bodde hos en kompis og var litt tilbake til gamledager. Jeg hadde bare en seng og gitaren. Litt spartansk, noe jeg tror var sunt for låtskrivinga. Det var som å være på gutterommet igjen. Kanskje er det gutterom-feelingen som har gjort til at man på den nye plata også finner referanser fra musikken Hell hørte på der? – Plata er powerpop. Mye Queen- og Paul McCartney-referanser. Litt mer rock enn tidligere... I mine ører. Thom Hell har med hell mikset følelsesmessige ups and downs på sine forrige album, noe han også gjør på Suddenly Past. Selv beskriver kristiansanderen det som en miks av forskjellige følelser.

– Jeg kan skrive et vers når jeg er skikkelig nede, for så å skrive refrenget når jeg er i en annen situasjon. Da blir tekstene fort litt schizofrene.

tiden musikk som jeg har lyst til å lage. Du kan ikke lage musikk for andre enn deg selv. Det er jo det som gjør artister unike.

Hva legger du i albumtittelen?

Jeg er på et lite label og har ikke noe press på meg for å skulle selge 20.000 album. Det er en stor fordel. Jeg føler meg komfortabel. Jeg er ikke redd for å ”ta det store steget”, men liker at man kan bruke tiden. Ting trenger ikke gå så jævlig fort. Så lenge jeg kan leve på musikken, er jeg fornøyd.

– Tittelen har jo flere betydninger, men den beskriver egentlig det å komme seg videre. Du har jo bruddet som meg og Marit hadde, men samtidig har du nyfunnet kjærlighet i samme skiva. Det er ikke bare en break-up-plate, men like mye det at man har gått videre. Og bare sånn for å kjøre det helt ut Se og Hørstyle. Thom Hell er som du kanskje skjønner ingen singel mann. Sivilstatus: Samboer. Og han har fått seg nytt piano. Marit Larsen, på sin side, slapp albumet Spark i november. Gode kritikker og knallsalg, men kunne man muligens gått for en annen release-dato? – Jeg og Marit er gode venner og den nye skiva hennes er dritbra. Det var selvsagt en spøk, men samtidig var jeg litt seriøs da jeg sa at vi burde sluppet skivene våre samtidig, på samme dag, sier Thom Hell og flirer. Hvorfor på samme dag? – Skivene har en del fellestrekk. Vi skriver jo begge om bruddet. Det kunne jo vært kult for lytteren å se hvordan Marit ser på ting og hvordan jeg ser på ting. To sider av samme sak. Hadde jeg jobbet innenfor reklame eller i et plateselskap ville jeg nok ha pushet for en felles utgivelsesdato. Man må klare å gå utenfor sin egen sfære å se at det er en flott ting at vi lager skiver om det som skjedde. Noe blir veldig personlig, men skriver man om det er sjansen stor for at også lytterne kjenner seg igjen.

Du er altså ikke i bransjen for penger og berømmelse? – Nei, men samtidig er jeg åpen for litt penger og fame... Bare ikke for en hver pris. Så får vi se hva Suddenly Past bringer med seg. Thom Hell er uansett fornøyd. – Akkurat nå syns jeg at dette er en komplett skive. Helt seriøst mener jeg at det er den beste skiva jeg har lagd. Det bør jeg jo tross alt føle. Hadde jeg ikke følt det slik, ville jeg heller ha ventet med å gi den ut. Det var dette med tiden ja. Ikke kaste noe ut som man ikke kan stå 100 prosent bak. Den politikken har han også kjørt på de fire første albumene sine. – Dette er min femte utgivelse, og hvis folk hører meg for første gang sjekker de kanskje backkatalogen min. Der vil jeg ikke ha en skive som får dem til å spør seg selv ”hva var det egentlig han holdt på med der”. En døgnflueplate. Jeg vil bare at det skal være bra ting der. Vel... So far so good.

Gjenkjennelsesfaktoren i de personlige tekstene, kombinert med solid melodimekking, var utvilsomt vesentlige elementer som gjorde at Hells to forrige utgivelser ble suksesser. Kritikerhyllest og Spellemannpriser plasserte for alvor 35-åringen på den norske musikkartet. Så har han prestasjonsangst for det femte albumet? – Det går ikke vet du. Å få anerkjennelse får det man har gjort er hyggelig, men jeg lager hele

spirit / 01_2012 31


Anbefales på by:Larm

by:Larm 2012

Charlotte vs janteloven Pirate Love Etter firehundreogfemogførti gjennomlyttinger av Pirate Loves første album Black Vodoun Space Blues, er det vanskelig å tro at bandet nylig leverte et enda mer kritikerrost album. David Al Dajani og hans usympatiske venner(i hvert fall på scenen) kan ikke lenger skryte på seg å være undergrunn. De er en dårlig bevart spacepunkhemmelighet du bare må se. (Foto: Thomas Furu)

The Avalanche En del av den lovende støyrockbølgen fra plateselskapet Riot Factory. Fengende melodilinjer, tung bass og generelt deilig pop. The Avalanche har blitt kåret til ukas Urørt, der de ble kalt et av Trondheims mest lovende band. Absolutt verdt å få med seg.

Gerilja De ser ut som gutta du ikke inviterte på festen, og som plutselig var på vei ut døra med stereoanlegget ditt. Men fytti pøken, de lager fet rock. Gitarsoloene alene er grunn nok til å ta turen for å se Gerilja i februar.

32 spirit / 01_2012

Hun vet det godt selv. Modell, tv-programleder og rikskjendis Charlotte Thorstvedt kommer ikke til å få noenting gratis når hun skal prøve å overbevise et av Norges vanskeligste publikum på by:Larm. Tekst: Daniel Eriksen / Foto: Pressefoto

Hvordan klarer Charlotte Thorstvedt å sove om natten? Og har hun egentlig tid til det? Den råflotte 25-åringen kombinerer for øyeblikket en master i sosialantropologi med en karriere som DJ. Det er heller ikke til å komme unna at med Henrik Thodesen som kjæreste og Erik Thorstvedt som far, blir det en deltidsstilling å holde kjendispressen på en armlengdes avstand. Men det er en ukjent i regnestykket som nok fungerer bedre enn både sovepiller og alkohol. Hennes første singel, «Treacle», er dritbra. Og Charlotte vet det selv. Allikevel er det ikke kun med glede den scenevante piken ser frem om mot helgen 16 – 18 februar. – Jeg er jo dritnervøs foran konserten. Det sier jo seg selv. Jeg har DJ-et mye i Norge, men aldri spilt konsert. Derfor blir det spennende. Jeg tenker å gjøre en mellomting på by:Larm. Noe live, noe dj-sett. Jeg har med meg vokalistene mine, så de tilfører jo mye live. For dere av Spirits lesere som ennå ikke har hørt Charlottes første singel, går den innenfor house-sjangeren. Det er en deep house/ electronica klubb-låt. Selv beskriver hun den som «basstung, mørk og sexy». Hun får nok ingen venner i utkant-Drammen av «Treacle», men tilbakemeldingen har vært strålende. – Den generelle tilbakemelding fra folk har jo vært hovedsaklig veldig positiv. Det er jo det som er så gøy. I hvertfall når det var så mange som var skeptiske i utgangspunktet. Til og med du likte den (undertegnede hører kun på House når han diagnostiserer), og du er jo en «hater». Men ja, jeg har fått veldig mye bra tilbakemelding. Charlotte elsker by:Larm. Hun har vært der som både konsertgjenger og reporter. Nå bærer tilbake som utøvende artist. – by:Larm betyr veldig mye for meg. Jeg har jo vært der for MTV, og jeg har vært på konserter der mange ganger. Så det er utrolig kult at de spurte om jeg ville spille. Er det noen band eller artister du gleder deg til å se? –Ja. Jeg digger Pirate Love. Jeg kjenner de fleste av de gutta, og synes de er vanvittig bra. Elsker den nye plata. Og Maribell. Men tilbake til det heftige jobbkjøret. Hun bor i London, har kjæreste i Norge og kombinerer studier med musikk. Da blir det kanskje ikke så mye tid til svinsing og svansing i Londons-natten?

– Altså, Treacle ble delvis til på et nachspiel. Selvfølgelig gjorde den det. Fortell. – Meg og Nosizwe Baqwa (søstera til MadconTschawe) var på nachspiel hjemme hos meg. Så begynte hun å jamme. Hun har en helt fantastisk kul stemme. Først da hørte jeg hvor flink hun var. Da visste jeg at jeg måtte prøve å klørne i henne. Den hese stemmen hennes passet helt perfekt til musikken jeg lager. Men er dette bare en sidegreie, eller satser du på musikken? – Ja, jeg satser litt på musikken nå. Det har vært en utrolig lang vei frem hit, men jeg har alltid villet satse på musikken. Den første plata er allerede klar, så jeg gleder meg veldig til å slippe den. Charlotte har hatt en eventyrlig karriere. I en alder av 25 år er hun kjent over hele Europa, og er en av Norges heteste kjendiser. Det hele begynte da hun var 18, og gikk på MTV-audition i Stavanger. – Jeg gikk dit fordi jeg elsker musikk, ikke fordi jeg ville bli kjendis. Jeg vil tro det skilte meg litt ut fra de andre som var der. Så ringte de tilbake og ville ha et andregangsintervju. Ingen av gangene tenkte jeg noe på at det faktisk var en mulighet. Men så ringte MTV tilbake og ville ha henne som programleder. Da hadde rogalendingen allerede kommet inn på skolen hun nå studerer på, i London. Pappa Thorstvedt var ikke i tvil, hun skulle til byen der han en gang voktet buret for Tottenham. Men Charlotte ville til Stockholm for å jobbe med musikk. – I ettertid ser jeg at det er en av de beste avgjørelsene jeg har tatt. Det var jo en drømmejobb. Jeg fikk møte folk som var store helter. For eksempel The Strokes. Det er ikke rart jeg ikke angrer. Hun jobbet i MTV i tre år, før TV2 ville ha henne til å være programleder for X-faktor. Med den jobben kom også kjendistilværelse og ukepresse. – Det føles ut som om det er så lenge siden. Det er bare en haze, langt borte. I nuet går det rett og slett strålende for Charlotte Thorstvedt. Spirit spår en lysende karriere innen musikken, hvis resten av plata er halvparten så bra som første singel. Neste singel er et samarbeid med Margaret Berger. Vi er spente.


Anbefales på by:Larm

Eye Emma Jedi Gutta med Norges soleklart kuleste bandnavn i Eye Emma Jedi (lol, skjønner du den ikke?) har blitt hypet så til de grader av norske musikkjournalister. Kanskje det har noe å gjøre med at musikken er så bra at Øyafestivalen for første gang i historien booket et band de aldri hadde sett før. Finn det ut på by:Larm.

el caco Hvis du akkurat har tatt på deg bukseselene og festet sløyfen rundt halsen for å henge med de andre hipsterne på Grünerløkka, bør du holde deg langt unna El Caco. For alle oss andre som liker god gammeldags hurtig rock, sjekk dem ut.

Jabba The Butt Star Wars-referanser i bandnavn er visst in for tiden. Bråkerockduoen har knekt koden når det kommer til å få skittenheten til å høres groovy ut. Og det med bare to medlemmer. Vi kan i hvert fall love at ingen andre band på by:Larm kommer til å høres ut som Jabba The Butt.  

spirit / 01_2012 33


by:Larm 2012 Norges mest forhatte band? De er usympatiske, overlegne og frekke. Pirate Love er bandet man ikke tør eller klarer å hate. På by:Larm skal David Dajani ta publikum med til en ny dimensjon. TEKST: DANIEL ERIKSEN / FOTO: THOMAS FURU

Siden 2005 har Pirate Love rukket å bli et av Oslos aller kuleste band. De er også hovedstadens dårligst bevarte hemmelighet. Dette på tross av at spacepunkerne har gjort alt for å få publikum til å hate dem. Vel, sett bort ifra at de lager glimrende musikk og er enestående på scenen. David Dajani er vokalist i Pirate Love. Vi intervjuet han da fyren satt og drakk bananmilkshake på McDonalds.   Men for pokker da. Hva for et band er egentlig Pirate Love? – På Facebooksiden vår står det at vi er et futuristic psychedelic space-boogieband med røtter i danseband-swing og punkrock. Jeg synes det er en rimelig presis beskrivelse.   Jeg kan ikke finne et band dere ligner på. Hvem inspirerer dere? – I den heksegryta av referanser vi representerer finner du litt av hvert. Vi er litt Springsteen, litt tekno, litt Sex Pistols. Jeg trives best med å sitte å høre på svart amerikansk housemusikk fra 90-tallet. Rock i dag er jævelig kjedelig.   Ikke ulikt et visst denimkledd band for en stund tilbake, gjør Pirate Love absolutt ingenting for at verken publikum eller pressen skal like dem. Undertegnede har selv opplevd å få øl og spytt i ansiktet under piratenes beryktede sceneshow. Allikevel har nå også akersgata lagt sin elsk på bandet. Den siste plata kalt Narco Lux High School har trillet femmere og seksere i de fleste store aviser- og musikkpublikasjoner.   Hvordan føles det å bli elsket av de man forakter? – Milton sa han forventet at vi kom til å få bra kritikker, og jeg stiller meg egentlig bak det. Hvis du kan vise meg en kulere skive i 2011, så lytter jeg til den. Men jeg tror ikke du finner den. Vi er en gjeng som knapt kan spille instrumentene våre, så til det synes jeg vi gjør det ganske bra.

34 spirit / 01_2012

Har dere ambisjoner om å bli elsket av noen? – Vi har ambisjoner som kunne styrt et lite land. Men vi har bare ambisjoner om å gjøre det vi kan best mulig. Eller eh, ja, det er ikke noen bedre måte å si det på. Pirate Love er kanskje ikke en verdig arvtaker til Steely Dan når det kommer til selve trakteringen av musikkinstrumentene, men de har en holdning du kun finner hos mennesker du er litt redd for. Det var de holdningene som ble lagt for dagen da bandet bestemte seg for å sparke produsenten sin på forrige plate. Det kan være verdt å nevne at han het Gordon Raphael og tidligere har vært produsent for The Strokes.

– Vi er en gjeng som knapt kan spille instrumentene våre, så til det synes jeg vi gjør det ganske bra. Sparka dere virkelig Gordon? – Først og fremst skal det være sagt at han ringte oss og spurte om han fikk være produsent på plata. Vi tenkte jo at det var kult, men det funka bare ikke. Så etter et par dager stakk han hjem igjen. Milton tok over produksjonen. Vi gadd ikke å ha en produsent som satt og duppet i stolen. Selv om Pirate Love er et osloband, har de aldri lagt skjul på at de hater konsertpublikumet i både byen og landet de kommer fra. Derfor har de tatt turen til utlandet. Dere er et klassisk Osloband. Elsker dere Oslo like mye som Oslo elsker dere? – Jeg håper da virkelig ikke det. Hva tror du folk synes om Pirate Love? – Jeg har hatt noen særdeles merkelige drøm-

mer om akkurat det. Jeg tror vi er Norges mest forhatte band. Vi er frekkere, dummere og smartere enn de fleste andre band i potetrepublikkene. Det liker ikke folk. Er det noe gøy da? – Jeg gir fullstendig faen. Eller nei. Jeg blir litt lei meg, jeg er jo et menneske.   Ironi eller ikke? Det er sjeldent lett å vite med David Dajani. Men en ting er han klinkende klar på. Det norske konsertpublikummet må ta noen voldsomme steg for å kunne matche Pirate Loves energi på scenen.   Hvorfor drar dere så mye ut av Norge for å spille konserter? – Fordi folk i utlandet vet hvordan man fester bedre enn i Norge. Det er bedre fester, generelt mer alt. Hvis man kan velge mellom å spille for 500 sinnssyke fans i Venezia der man konverterer de lesbiske jentene, eller å spille i Molde, sier vel svaret seg selv. Det er enkel matte. Jeg har aldri vært god i matte.   Ikke god i matte sier du? – På videregående streika jeg i kantina for å få en bedre mattelærer. Det funka. Jeg fikk ny mattelærer. Og jeg bestod.    Pirate Love har spilt på by:Larm en gang tidligere, i 2008. Da varmet de opp for en artist som har solgt langt flere plater, tjent haugevis med penger og kan skryte av mange flere fans. Likevel var det en flau gig.    Hvilket forhold har dere til by:Larm? – Vi har spilt der en gang tidligere. På en snowboardevent. Haha, vi varma opp for Akon! Det var ganske flaut.    Pinlig. Men mer generelt. Er du en larmvanker? – Nei. Men jeg synes det er kult at by:Larm har kutta en del av artistene. Nå dreier deg seg mer


om dem. Før var det liksom 200 artister. Har dere noe spesielt på lager til den konserten? - Jeg kan garantere at folk kommer til å oppdage en helt ny dimensjon. En helt ny dimensjon av Pirate Love, i hvert fall. Men det har ingenting med by:Larm å gjøre.    For mange handler by:Larm om å bli sett. Selv om mer rutinerte band som blant annet Øystein Grenis BigBang skal spille, er det flust med talenter som skal i ilden. Men hva med Pirate Love? – Vi har vel nevnt det før at vi heller mer mot den kule skilpadden i Esops fabel enn mot den irriterende og masete Duracel-kaninen. Fuck ambisjoner ass. Vi driver ikke med langrenn ass.  I hvor stor grad er Pirate Love opptatt av å bli et stort rockeband? – Vi er et stort rockeband.    Ah. Er det noen andre band som er i nærheten da? – Det er et band jeg liker jævelig godt. Et annet osloband. De heter Gerilja. De har skjønt det. Hvis du skal spille i et rockeband og gå ut på en scene, må du være så bra.

Hvis ikke du er så flink som for eksempel Gerilja, bare glem det. Er de bedre enn dere? De er kanskje like gode. Nei, vi er bedre. Men de har skjønt det vi har skjønt. Folk er for opptatt med å gjøre ting riktig. Å jobbe innenfor rammene. Pirate Love oppløser rammene. Det handler om psykedelia opp i mente. Det har ingenting med drugs å gjøre. Ingenting med drugs å gjøre? Virkelig? Hehe, joa. Jeg tror at hvis man bare gutser nok, så får man til hva man vil.

– Fuck ambisjoner. Vi driver ikke med langrenn ass.

Vi er en gjeng som knapt kan spille instrumentene våre, så til det synes jeg vi gjør det ganske bra.

spirit / 01_2012 35


annonse / WWW.FOLKEHOGSKOLE.NO

Folkehøgskole

det viktigste året i mitt liv! Aldri før har så mange valgt å søke seg til et år på folkehøgskole. Fint sier vi, og det samme sier næringslivet. Et år på folkehøgskole er en bra måte for å lære deg selv å kjenne, få nye ideer og skape kontakter for livet. Enten du velger Media og Kommunikasjon, Kunst og Håndverk, Idrett eller noen av de over 300 andre fagtilbudene. Et år på folkehøgskole er ikke bare et år med store opplevelser. Det kan også være starten på din framtidige karriere, at du rett og slett finner ut hva du har lyst til å drive med resten av livet. Greit å ha med seg når duskal velge videre utdanning eller gå ut i arbeidslivet. Et år på folkehøgskole gir både to tilleggspoeng pluss stipend og lån fra Lånekassen. Her finnes ingen karakterer eller eksamenspress og undervisning er gratis. Det eneste du betaler for er kost, losji, undervisingsmateriell og reiser. Tør vi derfor å påstå at dette kan bli det viktigste året i livet ditt? Absolutt!

Å FØLGE HJERTET Vi fulgte Line Tessem Kolsaker (20) fra Oslo en dag på estetiske Solbakken Folkehøgskole i Hedmark. Skolen som har et rykte på seg som veldig vanedannende har vist seg å oppfylle alle forventingene forteller Line. For da hun kom til landlige Hedmark for snart to skoleår siden var oslojenta veldig klar på at hun skulle være her ett år og deretter begynne på medisinstudier. – Først ville jeg studere medisin rett fra videregående, men på “Katta” i Oslo hvor jeg gikk hadde de teaterlinje. Jeg ble litt bitt av basillen og tenkte som så at jeg er ung og har ikke hastverk med noen ting. Derfor søkte jeg på forskjellige folkehøgskoler med teaterlinje og Solbakken svarte først. Siden Solbakken tilbyr et andre år for den som ønsker å gå litt videre i teaterfaget, så var valget egentlig enkelt for Line. Men noe er selvsagt annerledes. I fjor bodde hun på 2-mannsrom. Andreklassingene får breie seg på enkeltmannsrom. – Men vi lever så tett likevel at begge kullene blir som en familie, smiler hun. – Fordelen til dem som begynner på første året er drahjelpen de får av andreklassingene. Det første året var veldig spennende på så mange plan. Men også det å flytte hjemmefra for første gang og lære nye mennesker å kjenne var veldig spesielt. Nå på andreåret handler det mest om faglig utfordring. Line vurderer fremdeles medisin. – Det er jo et luksusproblem jeg har. To vidt forskjellige yrker. En blir verken lege eller skuespiller på slump. Man må velge. Det er også en av grunnene til at jeg begynte her for to år siden. Jeg føler jeg har lov til å ta meg tid til å finne ut hva jeg vil bli. Og slik har oppholdet på Solbakken fungert helt suverent.

Send en sms med kodeord fhs til 1963 for å få tilsendt Folkehøgskolekatalogen, gratis!


annonse / WWW.FOLKEHOGSKOLE.NO

r cirka en starte

edag or kost! Skol Da er rekt Digg fro ffetfrokost: digg! : gjesp!

07.0 0: Opp å st å!

07.4t 5: ed bu på åtte m

op retar oppr kvar ass og fo dal på pl Rune Sø

Den natte Klokken rin n gikk alt ger, på tid for fort. Po e å stå op Line drar kkers Face p! seg 2 min. book… ekstra i se ngen hjem me på inter natet.

ÉN DAG PÅ SOLBAKKEN FOKEHØGSKOLE

08.30: Beatles

lever! Rett etter frok ost følger morgen hvor elevene veksler samling på å stå for underho ldningen. Da er det spørrekonkurranser gjerne hvor elevene løser oppgavene i grup og annen underho per, ldning. Ett av inns allsang lagene denne dag versjon av Beatles en var allsanglåten “Let it be”.

09.00: Morgengym! Etter morgensamlingen, før formiddagsøkten, varmer teaterelevene opp både kropp og stemmer under en felles minimorgengymnastikk.

tid iddag og : sen etterm pfylt

t er blitt mer op mt om! De får en av sine drømiddagene r jeg drø Line Dette ha produksjonen da r represalier. Etterm ng. Det kan

0: mkjøring av 15.0gjen no

ga fo er tid er på r uten fare fører på for nsket beile sjonen som til enhv reiser ut og frem g. ik til en uø n produk olen som elevene leforestillin Gi en øref de ju på et e lvskrev til å øv for sk se ed ng og illi m r st rt gå pone PR-fore om en lvk fra se , eller en være alt nde skoler videregåe

09.3 0: Formid

dagsøkt! klokken ni Mell til empel skue tolv har man ofte fa om morgensamlin g og lunsj gene som spillertekn fra cirka hører scen opp på gu ikk, dans, en ko llstol da ele vene kjøre r, sang og stemmeb til, som for eksskal brukes r på med ruk. Line en i senere sc øv der i dag ing på fors eneopptre kjellige inn dener. Ette slag som rpå blir de t lunsj.

20.30 dsmaten

er forbered ettspill

! Etter kvelogså filmkvelder, br kvelden Nå tar vi en innimellom har vigene på skolen blir litt alene

20.3s0:til neste dag. M

Da ene jeg er scene. – vi os r på åpen de få gang Line. konserte litt deilig nrømmer eller egne t er faktisk et om kvelden, in de så , ge m ganske lan pusterom på rom lite og får et

ra er, f ned år å m i ai. N er i n r var ten av m n på et å e l o u id te instr øgsk til m t en lkeh august k er de r hoved ge to o f t E el v ta lle så v en a opp gsfag e u og t helårs slutt ker om n d i n n e p a ø r e y k i t s l d r s b du ne for ole men et e n sk fag, linje . På noe m til sam gratis. D rvisings e t o r men rskurs s ingen e sji, und lo å ! is halv Underv er kost, et kupp . r r s o o r f F u k r. er etal eise du b iell og r er mat

sknad n sø ruar. e g in eb har 0 r 1. f lene t starte over 30 o k s e g e e, k ø n d eh m ole pta Folk n op asjon o ehøgsk e m m , o lk frist er infor g 76 fo skole.n lene o g m ko o e r s h n o g e F ude w.folk eho k b l l i o t f fag ut: ww .com/ k k sjek faceboo på: . w kte ww dire o s s o le.n akt kont ehogsko r e l l E lk @fo 00 post 47 43 2 2 : Tlf


TweetTV

Ved første øyekast virker det nye NRK3-programmet Tweet4tweet som en plagiat av Nytt på nytt. Men det lukter potensiell arvtaker. TEKST OG FOTO: SANDEEP SINGH

Klappestolene i studioet blir fylt en etter en og backstage blir den vakre Jenny Skavlans intimgrenser utfordret av en rufsete lydmann. Hennes grasiøse holdning er kledd som en nyhetsanker fra et skurrete VHS-opptak og om mindre enn ti minutter må hun bevise, for både publikummet og NRK, at hun er mer enn bare en Jon Almaas-parodi.

@jennyskavlan Noen kaller meg it- jente. Men jeg er veldig dårlig på data. Føler E.T- jente passer bedre. Ringer mye hjem. Flatskjermen på veggen bak henne viser en jovial fyr som holder appell i studioet. Han forbereder tilskuerne på noe som virker som Nytt på nytt etter en etterlengtet makeover. Men neida. Almaas bruker fortsatt den støgge Midt i smørøyetreject’n av en vignett og det samme geriatriske panelet som før. Derfor har en kompisgjeng fra den jålete hipsterfabrikken Westerdals unnfanget en frekkere og litt mer teknisk oppdatert lillebror av NRKs nesten originale mediesatire. Forskjellen er at Tweet4tweet naturligvis er mer opphengt i hva som blir retweetet enn hvilken lavkarboepidemi som herjer forsidene til riksavisene, og de grå hårene til Almaas, Nærum og Skåber er byttet ut med @jennyskavlan, @hassehope og @oivindvogt sitt ferske blod.

38 spirit / 01_2011

@HasseHope Hvis jeg var Luke Skywalker, ville jeg trykket på knappene på brystplaten til Darth Vader. Tenk så irriterende. Den unge trioen står backstage og pugger notatene mens sminkedamen pudrer dem en siste gang. Produsenten kommer inn og melder at det er flere tilskuere enn sitteplasser og ber panelet om å bemanne settet. Gjestene som skal være med i denne piloten er noen ordentlige no-names: P3TVs Marit Støre Valeur og undertegnede, Spirit-journalist Sandeep Singh. Det er neppe vi to som er grunnen til fullt hus. Med over 40.0000 følgere er Jenny landets mest populære pizzaspænker og twitter-chick. Hun leder programmet med sin flåsete eleganse og en stemme man oftest må betale 19,90 i minuttet for å høre. Til hennes venstre sitter hele Norges Hasse Hope, fyren med leppesveisen som får indiske IT-ingeniører til å rope «gjennomsnittlig bart». I høst ledet han det semikleine sjekkeprogrammet Dagens Mann, som ble utviklet av de samme westerdølingene som står bak Tweet4Tweet. Sjekkebonanzaen ble ikke suksessen TV3 hadde håpet på, men dette programmet korresponderer bedre med hans ekspertisefelt. Han var tross alt VGs egen ekspert på sosiale medier. Til Jennys høyre sitter Øivind Vogt. Han går kanskje kledd som en nervøs prod.ass, men er personen som mest sannsynlig kommer til

å stjele showet. Ikke bare fordi han er den overeksponerte hvite flekken i venstre hjørne, men også fordi bak det uskyldige ansiktet hviler et nådeløst og skada sinn med usedvanlig god komisk timing. Øivind er kanskje sønn av Mot i brøstet-Karl, men humoren hans er en fin blanding av klassisk deadpan og new school internettlættis. Han er langt i fra like poppis som Jenny og Hasse på Twitter, men sjansen er stor for at han kan bli seriens trekkplaster.

@oivindvogt Jeg skjønner ikke alltid hva disse søte glamourmodellene på twitter skriver om, men jeg retweeter dem gjerne med ironisk distanse. Men at man er morsom på Twitter betyr ikke nødvendigvis at man er morsom på TV, så om den gode stemningen i studioet oversettes til TVskjermen er bekymringsverdig og i løpet av den timelange innspillingen er humoren ujevn. Mellom de store latterkulene popper kleine stillheter opp i form av overforklaringer av interne twittervitser med et “Guess you had to be there”-preg. Men det oser av talent og NRK viser litt baller på å satse på en underernært aldersgruppe: De som er for gamle for Fantorangen, men for unge til å bry oss om jævla Quiz-Dan.


@ oivinvogt

@ hassehope

@ jennyskavlan

spirit / 01_2011 39


Filmåret2012

the great gatsby

Nytt år – nye muligheter – nye oppturer og nye skuffelser – vi snakker nye filmer som skal farge filmlerretet. Det her er filmene vi gleder oss mest til i 2012. Tekst: Tore Løchstøer Hauge

Vi går like gjerne rett på med filmen vi ser mest fram til av alle, filmen vi hungrer etter som zombier etter hjerner: World War Z der Brad Pitt spiller en FN-ansatt som reiser rundt i en post-apokalyptisk verden for å intervjue overlevende etter en zombie-pandemi. Bare så synd denne ikke kommer før i desember. I desember kommer for så vidt også filmen det knytter seg mest forventninger til i år. Vi snakker selvsagt om Hobbiten: En uventet reise – forhistorien til Ringens Herre-triologien. Litt skuffet er vi over at Guillermo del Toro (Pans labyrint) trakk seg fra regien, men Peter Jackson leverte sist. Se opp for rollespillfantaster i fullt kostyme som camper utenfor din lokale kino i høst.

world war z

the dark knight rises

Kostymealarmen kan komme til å gå når The Dark Knight Rises det tredje kapittelet av ”nye” Batman slippes i sommer. Vi er nå åtte år etter og denne gangen er det superskurkene Bane og Selina Kyle, aka Catwoman, flaggermusen skal bryne seg på. Når vi snakker om superhelter er årets storfilmer The Amazing Spider-Man – første film ut i ”rebooten” av serien. Vi er på high-school og relativt ubeskrevne Andrew Garfield spiller edderkoppen og vår favoritt Emma Stone (Zombieland) er kjærlighetsinteressen. Men vi ser mest fram til The Avengers i mai med Iron Man, Thor, Hulken og Captain America. Mark Ruffalo ser på sin rolle som Hulken som sin generasjons Hamlet så det her kan jo bare bli bra. Eller?

american pie reunion

Blant alle hobbiter og superhelter er det bare en film som kan få oss til å kle oss ut og overnatte i kø, og det er American Pie Reunion – den fjerde filmen i den originale serien med hele rollelisten fra 1999 er på plass denne våren. Herregud som vi gleder oss til å se Steve Stifler igjen! En annen mann vi alltid ler av uansett er Will Ferrell (Old School) og vi gliser bare vi tenker på mannebarnets kommende film Casa De Mi Padre hvor han spiller meksikaner i kamp mot en ond narkotikakonge spilt av Gael García Bernal (Y tu mamá también). Hoho! Ellers så kommer vi ikke unna The Bourne Legacy for litt kvalitetsaction (Matt Damon er denne gangen ute og inne er Jeremy Renner), og i fare for å bli dypt skuffet så har vi litt troen på filmatiseringen av tv-serien 21 Jump Street med Channing Tatum og Jonah Hill (som også har skrevet manus). Også thrilleren The Raven med John Cusack som Edgar Allen Poe lover godt, for ikke å snakke om årets store dramafilm The Great Gatsby med Leonardo DiCaprio, og den mørke fremtidsfabelen The Hunger Games med stjerneskuddet Jennifer Lawrence.

the hunger game

Kjenningsmelodien for 2012 er forresten klassiske eventyr i ny drakt. Vi nevner norske Tommy Wirkolas Hansel and Gretel: Witch Hunters, Snow White and the Huntsman med Kristen Stewart, Jack the Giant Killer og ikke minst Abraham Lincoln: Vampire Hunter, men nå var kanskje ikke han en eventyrfigur?

Norske filmer vi har troen på i 2012: Kon-Tiki – filmatiseringen av Thor Heyerdahls legendariske seilas. Flukt - Ingrid Bolsø Berdal i et bekmørkt svartdausdrama. Skumringslandet – mer pest og helvete i Norge. Kompani Orheim – Jarle Klepp tenker til oppveksten i Stavanger.

40 spirit / 01_2012

the hobbit


SøppelMannen

Lager Flo Rida fete vorspielhits eller bare listepopdritt? Vel, han har i hvert fall trening i å finne godsaker i søpla. Tekst : DANIEL ERIKSEN

På film blir intervjuer med rappere gjort på et fett hotellrom, mens stjernen selv sitter i hvit singlet, solbriller og gullkjede. Samtidig blir journalisten stirret ned av 4-5 illsinte tjommier. Da Spirit møtte Tamar Dillard a.k.a. Flo Rida i Oslo var det akkurat slik. Ikke at det hindret oss fra å spørre om hans innerste hemmeligheter. Yo, dawg. Hvordan lager man en hit? – Det handler om å jobbe hardt i studio. Man må liksom «grinde» det ut. No pain, no gain. De dagene der man egentlig vil ut og leke, blir man i studio. Noen ganger må man produsere sangen om og om igjen. Jeg hater å måtte gå tilbake til studio og legge vokalen på nytt, men det er ting man bare må gjøre. De fleste av låtene dine er samarbeidsprosjekter. Hvor mye har de folka å si? – Det betyr enormt mye. Med deres kjærlighet for musikk kombinert med min kjærlighet for musikk kan man ikke gå feil. De spiller en veldig stor rolle, fordi de hjelper meg til å yte 200 prosent. På samme måte hjelper jeg dem. Teamet mitt 42 spirit / 01_2012

har også veldig mye å si. For det første liker jeg å få gåsehud nå jeg hører en sang. Men teamet må også være fornøyde. Flo Rida er en av verdens største hitmaskiner. Hans første numero uno var låta «Low», som toppet amerikanske hitlister i 10 uker. Det ble den mest solgte sangen over internett på en uke noensinne. Etter det har Flo produsert vorspielklassikere i fleng. Da «Right Round» kom i 2009 slo han sin egen rekord med 636 000 onlinesalg av singelen på en uke. Det ser ut som det funker ganske greit for det å være musiker. Hvorfor ble du det? – Mine søstre har alltid drevet med gospelmusikk, og min far spiller flere instrumenter. Så jeg har alltid vært rundt musikk. Jeg har alltid vært glad i å høre på Run-DMC, 2 Live Crew og LL Cool J. De har inspirert meg veldig til å velge musikken som karriere. Ja, lite! Har karrierevalget ingenting med bitches & dough å gjøre?

– Når man ser 2 Live Crew med fete biler, fine damer og gullkjeder, blir det jo mer interessant. Men etter hvert fant jeg ut at jeg faktisk kan hjelpe familien min med dette. Ting har ikke alltid vært like fett for mr. Rider. Før han ble en av verdens mestselgende artister, jobbet han som søppelmann på et hotell. Hva er den verste jobben du har hatt? – Jeg jobbet på MGM Grand, som søppelmann. Jeg fikk alltid de verste skiftene også. Alt søppelet som folk kastet, måtte vi se igjennom. Vi så etter sølv og sånne ting. Det var ganske sykt. Å grave gjennom ekkel mat er udigg. Jeg hadde hansker, men å vite at man ser gjennom søppel er ganske nasty. Er det noe du kan se for deg at du vil falle tilbake på? – Haha. Jeg takker gud og fansen for at jeg slipper å gjøre det igjen.


Ex.phil/Ex.Fac

Ex.phil/Ex.Fac Spansk

Her kan du studere:

MEXICO

Her bor og studerer våre studenter i Mexico.

Studiesenteret ligger på denne stranden i Mexico.

NORSKE HØYSKOLESTUDIER I UTLANDET • WWW.GOSTUDY.NO

Her kan du studere:

Ex.phil/Ex.Fac Engelsk Idrett

Her kan du studere:

BRASIL

3 timer fra Rio De Janeiro

Studiesenteret hvor studentene studerer, ICMS på Manly, Sydney

SYDNEY

Stranden hvor studiesenteret ligger på i Brasil.

Her ligger studiesenteret vårt i Sydney, Manly.

Ex.phil/Ex.Fac Idrett Personlig Trener

Her kan du studere:

BALI

Her bor våre studenter på Bali.

Vårt idrettssenter på Bali.


apps /

anmeldelser

6

4

world of goo iPhone/Android

viber iPhone/Android

29 kr

Gratis

World of Goo høres egentlig ikke spesielt morsomt ut når man forklarer hva poenget med spillet er: Bygg konstruksjoner ut av såkalte gooballs, små blekkballer (eller noe i den duren). Presterer du å bygge en konstruksjon som leder ballene inn i røret som leder dem videre, er brettet rundet. Verre er det ikke.... På papiret. I teorien byr det på en haug av utfordringer som vil få deg til å sitte krøket over telefonen eller nettbrettet ditt i timevis. Du skal bare klare én siste ting, ett nytt brett. Og mens fingrene dine danderer tårn og broer innser du at dette faktisk er noe så sjeldent som et gjennomført spill til smarttelefonen. Mens de fleste andre spillene på markedet mangler et eller annet, stiller World of Goo med solid grafikk, skikkelig musikk, en god story og et avhengighetsskapende konsept. Du blir rett og slett hekta, så får det heller være at du ender opp som trygdet etter at ryggen og nakken går på en solid smell. Hey... Vi anmelder ikke ut fra helseperspektiver her. 29 kroner er i dette tilfellet en grei pris. Du får det du betaler for, og mer til. / PÅL KAALAAS

5

5

AVAST! MOBILE SECURITY Android

DOLPHIN BROWSER HD Android

Gratis

Gratis

Jeg har fortsatt til gode å få et virus på mobilen min (tror jeg), men ekspertene påstår jo at vi er på vei inn i et mobilvirus-helvete. Da kan det være greit å være beskyttet, spesielt når det ikke koster deg en krone. Avast! Mobile Security er basert på virusprogrammet man i en årrekke har hatt tilgang til på pc-en. Der har gratisprogrammet fungert ypperlig, og det ser ut som om Avast har klart å ta med den gode pakka over i smarttelefon-verdenen. I tillegg til å beskytte deg mot virus, har du også en haug med andre mulighet som firewall, samt sms- og samtale-filtrering. På toppen av det hele får du også et anti-tyveri-program som gjør det lettere å finne mobilen hvis den blir mistet eller stjålet. GPS-sporing, alarm, lyd-overvåkning, telefonlås og sletting av mobilhistorien din. Alt er kontrollert via sms. Det er nesten for godt til å være sant at denne pakke er gratis, men vi takker og bukker. Forhåpentligvis er Avast! Mobile Security et program du aldri får bruk for, men kjekt å ha i bakhånd. / PÅL KAALAAS

4 gANALYTICS (beta) Android Gratis

44 spirit / 01_2012

Viber er enkelt forklart en telefon i telefonen din. Og ja... Her er det penger å spare. Når du installerer Viber på telefonen din, synker den seg automatisk opp mot kontaktlisten din og legger til alle som har Viber. Når du sender en sms, mms eller ringer kan du gjennom programmet gjøre dette som nettrafikk, og dermed unngå kostnader. Eller... Alt kommer jo an på hva slags abonnement du har. Nettrafikk bruker megabytes i stor stil, så for guds skyld ikke gjør dette med en dårlig avtale med liten maksgrense for datatrafikk. Er du koblet opp til et trådløst nettverk funker det fett, og med fri bruk av datatrafikk trenger du ikke tenke på noe som helst. Minuset er jo at folk flest ikke har Viber. For å kontakte en person via Viber må vedkommende også ha programmet, så ikke tro at du aldri vil bruke den reelle telefonen igjen (foreløpig). Det trekker også ned at lydkvaliteten er så som så. Litt som å snakke i en blikkboks. Men har du en kompis i et annet land som du prater med titt og ofte, er dette programmet for deg. / PÅL KAALAAS

Surfing på smarttelefoner, det være seg android-baserte eller iPhone, er ikke alltid like ypperlig som telefonmekkerne vil ha deg til å tro. Greit nok... Skjermstørrelsene gir deg en helt grei opplevelse, men ofte kan det hele bli litt kronglete. Dolphin Browser HD er browseren som endrer på det. Her har de faktisk tenkt seg godt om og kommer fram til en løsning som gir deg en bra surfeopplevelse. Det hele er ganske så sømløst. Ta foreksempel bookmarks: Med et lite tommelsveip mot høyre dukker lista opp i høyre bildekant. Trykk på siden du ønsker, menyen forsvinner og siden lastes i finfint tempo. De har tydelig latt seg inspirere av Google Chrome, til tider skamløs kopiering, men så lenge ikke sistnevnte har kommet med sin egen browser til smarttelefoner har vi ikke noe å klage på. Du kan blant annet åpnet flere tabs (vinduer) uten at ting blir smått og klumsete. For å gjøre surfingen enda bedre har du også mulighet til å bruke såkalte gestures. Små håndbevegelser som foreksempel laster forrige side eller tar deg direkte til Facebook. Denne browseren er et must-have. / PÅL KAALAAS-

Har du en blogg er det sannsynlig at du finner leserstatistikken din på Google Analytics. Kort forklart et nettleserprogram som gir deg alt du trenger av statistikk for å forstå trafikken inn til bloggen din. Antall besøkende, unike besøkende, sidevisninger +++. Originalversjonen har etter hvert blitt svært avansert, og nå er det altså mulig å få programmet rett på mobilen. gAnalytics er rent, pent og oversiktlig. Ikke at jeg egentlig bryr meg, men den milde blåfargen på mobilversjonen er langt greiere å hvile øynene på enn den grelle oransje man er vant med fra tidligere. Sjekking av de forskjellige statistikkene tar litt lenger tid på smarttelefon enn på pc eller mac, men alt i alt er dette en app som gjør det den er ment å gjøre. Ikke noe kluss. Spørsmålet er om man egentlig trenger en slik app. Kjekt å ha, men hvor hysterisk er du hvis blogg- eller hjemmesidestatistikken må sjekkes utendørs? / PÅL KAALAAS


Foto: Anne Lise Norheim

ER DU REDD FOR Å GÅ HJEM? Blir du utsatt for vold eller overgrep? Eller ruser de voksne seg? Da kan du ringe gratis på 116 111. Vi kan hjelpe deg. Ring også hvis du tror at noen har det sånn. Åpningstid kl. 15.00-08.00 på hverdager, døgnåpen i helger og helligdager.

Telefon: 116 111 (gratis) E-mail: alarm@116111.no SMS: 41 71 61 11 Telefon fra utlandet: +47 95 41 17 55 www.116111.no


spill /

5

anmeldelser

mario 3d-land EVENTYR/PUZZLE (3DS) NINTENDO/NINTENDO

Jeg var svært spent på hvordan Mario ville gjøre seg i lite 3D-format. Ville det bli akkurat det samme som de originale Mario-spillene, bare med en liten og ubetydelig ekstraeffekt? Heldigvis er det ikke slik i det hele tatt. Snarere overrasker spillet på en særdeles positiv måte. Verdenen får en helt annen dybde, og det føles som å spille noe nyskapende. Marios verden er så original og fargerik når den er på sitt beste, at den tåler å bli utforsket på flere forskjellige måter. Dette føles annerledes enn de tradisjonelle plattformspillene. Både når du hopper på fiender og tar deg over fra stein til stein, er det en svevende, leken og levende følelse. Mario kan også gjøre nye triks, enten kan angriper rullende eller sprinter som lynet. Dette er fornøyelig i seg selv. Du kan også ikle deg den berømte Tanooki-drakten, der du slår ned fiender med halen eller svever ned fra store høyder, som i en fallskjerm. Jeg har brukt mange kvelder på å leke meg gjennom brettene i Marions 3D-land, og det er lenge siden jeg har kost meg så mye med et spill. Den lille skjermen til tross, jeg kjenner suget i magen når jeg faller i avgrunnen. Og jeg kjenner den samme ekstreme gleden hver gang jeg beseirer en boss. / KRISTINE STORLI HENNINGSEN

2

AFTER HOURS ATHLETES SPORTSSPILL (PS3 MOVE) XDEV/SCEE

Med biljard, bowling og dart på Playstation Move kan man vel ikke trå feil? Jo. Denne rare samlingen av modifiserte nettspill føles fra starten av som om det er skrapt sammen fra tre forskjellige søppelbøtter. Ta bowlingen. Alle har vel hatt morsomme kvelder med den imaginære kula i Wii Sports fra 2006. High Velocity Bowling burde være teknologisk overlegen og enda mer morsomt. Dessverre er grafikken knapt bedre enn på Wii, og egentlig ser det helt trisk ut. Enda verre er det at kontrollene føles mindre presise, og følelsen av å faktisk bowle uteblir helt. Biljardspillet Hustle Kings ser litt bedre ut, og føles noe mer presist. Forvirrende kontroller fjerner imidlertid spillegleden effektivt. Det beste i denne pakken er definitivt dartspillet Top Darts. Det er mer gjennomarbeidet enn de to andre, og med kontrolleren godt festet til hånden føles det ganske realistisk å kaste virtuelle piler mot TV'n. Noe godt å drikke i den andre hånden, så minner det faktisk litt om å være på pub. Se opp for Move-versjonen av Top Darts i Playstation Network, og styr unna de andre to. / HALVARD JAKOBSEN 46 spirit / 01_2012

2

boom street STRATEGI (WII) NINTENDO/NINTENDO

Doom Street er en slags blanding av Monopol og Mario Party. Du velger deg ut en karakter fra Mario-universet, og kompisene eller konsollen er konkurrentene. Dere velger brett og slår terning om hvem som skal begynne. Spillet har samme prinsipp som Monopol: Du kan kjøpe eiendommer og ta leie av spillerne som lander på dem, du får penger når du treffer start og en lykkesjanse hist og der. Sjansene er i form av minispill, for eksempel huskespill eller bingo, som kan gi deg penger eller gjøre deg fattigere. Du kan også oppgradere eiendommene dine og spekulere i aksjer. Høres det morsomt ut? Jeg skrudde av spillet etter å ha gjespet meg gjennom to timer. Boom Street er rett og slett å gjøre skam på Marioverdenen, og jeg hadde aldri trodd Nintendo skulle synke så dypt. Dette er platt, kjedelig, uintelligent og usjarmerende, og det skjærer meg i hjertet å si det. Vær så snill – ikke gjør dette mot min kjære italienske rørlegger og vennene hans. På bakrommet er trolig Mario like rød av skam som lua si. / KRISTINE STORLI HENNINGSEN

2

TEKKEN HYBRID KAMPSPILL (PS3) NAMCO BANDAI/SCEE

Nye versjoner av Tekken er alltid en fest, men be advised: Her er det egentlig ikke mye nytt. Pakken inneholder tre ting: Gode, gamle Tekken Tag Tournament i ny HD-versjon, Tekken Tag Tournament 2 Prologue og animasjonsfilmen Blood Vengeance. Sistnevnte er muligens en godsak for blodfans med tatovering av Tekken-logoen i panna, men triste greier for alle andre. Storyen greier jeg ikke gjengi, fordi kameraføringen ødela fokuset. Hvor mange innklippsbilder oppunder skjørtet på jenter må til før anime kalles hentai? TTT2 Prologue er er ørliten prøvesmak på hva som kommer i neste Tekken-spill. Det virker helt klart lovende, men når det er kun fire spillfigurer og noen få baner burde det heller vært en gratis demo. Godbiten i pakken er TTT HD. Dette er jo kjent og kjært fra Playstation 2, og nå har det blitt pusset opp med bedre grafikk. Hadde Namco lagt mer sjel i jobben, ville føltes totalt verdt pengene alene. Når de ikke engang har gjort spillet klart for gaming online, anbefaler jeg at du heller sparer kronene til Tekken Tag Tournament 2 er ute på ordentlig. /HALVARD JAKOBSEN


KiR KIR

skolen passer for alle typer folk, alle typer planer og alle typer drømmer Henrik Koppen (21) kom til Stavanger fra Volda for å gå på Kunstskolen som er en to årig fagskole i billedkunst i Stavanger. For Ragnhild Rott (21) var KiR den nærmeste praktiske kunstutdannelsen. Hun ønsket et studie hvor hun kunne utvikle seg og sine kreative sider. Begge går 2. klasse og skal avslutte med avgangsutstilling ved Stavanger Kunstforening i mai. Hva jobber dere med denne våren? Henrik: Jeg skal søke på kunstakademiene i Norden og akkurat nå arbeider jeg med et prosjekt inspirert av sjamanisme. Jeg lager staver som er spirituelt forskjellige, noen er instrumenter andre helbreder vestlige livsstilssykdommer. Jeg har en musikkutdannelse og bruker ofte den kunnskapen i prosjektene mine. Ragnhild: Jeg vant en utsmykningskonkurranse og har nettopp laget veggarbeid på to møterom for uteseksjonen i Stavanger. Jeg er opptatt av grafiske mønstre, enkle déjà vu aktige men samtidig fremmedgjorte strukturer. Jeg vil bruke kunstutdannelsen herfra i kombinasjon med et annet fag. Så jeg tenker mye på hvilket fag det skal være. Å ha lært å lage kunst og å ha gått denne skolen er fantastisk. Studentmiljøet er godt, KiR har veldig bra studieturer, i mars skal vi til New York.


dvd /

4

anmeldelser

INSIDIOUS

REGI: JAMES WAN MED: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins

Jeg er alltid skeptisk når jeg setter meg ned med en skrekkfilm. Det er dessverre slik at de fleste av dem har manus som gjør seg best i en komposthaug. Da er det godt at de gode alternativene også popper opp med jevne mellomrom. Insidious handler om en ung gutt som faller inn i et koma uten noen logisk grunn. Han blir flyttet fra sykehuset og hjem til foreldrene i deres nye hus. Merkelige hendelser gjør at moren konkluderer med at huset er hjemsøkt, men det viser seg å være feil. Det er sønnen som er hjemsøkt, og stakkaren svever nå i en åndeverden der demoner og andre skremmende skapninger ønsker å ta over kroppen hans. Historien utvikler seg til å bli rimelig skremmende på det psykologiske plan, noe som kjennetegner en god skrekkfilm. BØeffekten er så absolutt til stede, men det du ikke ser, eller tror du kanskje får se, er like effektfullt. Insidious mangler litt på originalitet for å lande en femmer, men er absolutt verd å få med seg. / PÅL KAALAAS

2

v (sesong 1)

REGI: SCOTT ROSENBAUM, SCOTT PETERS mfl. MED: Elizabeth Mitchell, Morris Chestnut mfl.

Fy skamme seg! Fy! Fy! At denne serien rates bra på IMDB. com er helt utenfor min fatteevne. Konseptet er bra nok, men skuespillerprestasjoner og logikk er så langt bak mål som du kommer. Aliens kommer til jorda for første gang (tror vi), virker snille og greie, men er egentlige ulver i fåreklær. De helbreder syke, gir oss ny teknologi og ønsker fred og fordragelighet... liksom. Serien roterer mye rundt Erica (Elizabeth Mitchell), en mor som jobber i FBI, og hennes tenåringssønn Tyler (Logan Huffman). Sistnevnte blir en del av de utenomjordiske representanter på jorden, mens moren jobber hardt med å avsløre sannheten bak besøket. Vi snakker forsøk på mennesker, tortur og lidelse. Helt greit, men man blir hele tiden sittende å sukke. De logiske bristene popper opp konstant, og relasjonene som bygges er gjennomført teite. ”Hvorfor gjør du det? Gjør nå DET i stedet for”, er setninger du kommer med hele tiden. De første episodene er lovende, før alt tryner med ansiktet i grusen. Topp alt med en påtvunget kjærlighetshistore, og bunnen er nådd. Ikke verd din tid i det hele tatt. / PÅL KAALAAS 48 spirit / 01_2012

4

Drive

REGI: NICOLAS WINDING REFN MED: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Christina Hendricks mfl.

Ryan Gosling spiller en bilmekaniker med to sidejobber. Han er stuntdriver i filmer, og fluktmann for ranere på kveldstid. Med andre ord, han liker seg best bak rattet. Han er en rolig og kald karakter som sier lite og ikke ser ut til å ha så mange følelser. Følelsene blusser derimot opp når han treffer nabojenta Irene (Carey Mulligan) og hennes sønn. Dramaet begynner når Irenes mann (Oscar Isaac) kommer ut av fengsel. Han skylder masse penger, og han og familien blir satt i fare. Det er da sjåføren bestemmer seg for å hjelpe. Det skal vise seg å få store konsekvenser. Drive er en skikkelig sjangermiks, men det funker. Dette er hovedsakelig en dramafilm, med få dialoger og dunkel stemning. Det utelukker derimot ikke en god del action, blod og fart. Voldsscenene er stygge, men de føles ekte, og de blir ikke overdrevent brukt kun for å hekte seerne på kroken. Ryan Gosling spiller veldig overbevisende i denne filmen, jo mindre han sier, jo bedre blir det. Han virker mystisk, kul og kalkulert. Dette er en svevende, kunstnerisk og på grensen til å bli en meditativ film med gamle film noir tendenser. Soundtracket, 80-talls synthpop, er fantastisk og bidrar til filmens gjennomgående stemning. Dett er en film som er verdt å se, men hvis du forventer en bilfilm med bøttevis av fart og spenning så bør du holde deg unna. / KAROLINE LYSØ

3

HORRIBLE BOSSES

REGI: SETH GORDON MED: Jason Bateman, Jason Sudeikis, Charlie Day, Kevin Spacey mfl.

Nick, Kurt og Drake er tre kompiser som alle hater sjefene sine. Nick (Jason Bateman) jobber i finansbransjen og har en helt psycho sjef, spilt av Kevin Spacey. Han trakasserer sine ansatte ved en hver anledning. Kurt (Jason Sudeikis) har i utgangspunktet en herlig sjef, men når han brått dør, tar hans kokainavhengige sønn over. Drake (Charlie Day) er nyforlovet og hans største mål her i livet er å bli en god ektemann. Det viser seg å bli vanskelig siden sjefen hans er en sexavhengig tannlege, som forgriper seg på både pasientene, og selvsagt Drake. Noe av det som gjør denne filmen verdt å se er Jennifer Aniston i rollen som en helt drøy cougar. Sånn har vi virkelig aldri sett Aniston før. Morsomt. Sammen pønsker de tre vennene ut en plan for å gjøre arbeidsplassen mer levelig. Denne filmen gir en sterk følelse om at vi har sett den før, og den minner mye om The Hangover-filmene. Det samme plottet går igjen: Man mister kontrollen over situasjonen, og deretter kommer en haug med forviklinger. Greit nok, men filmen blir ikke annet enn gjennomsnittlig siden det er langt mellom latterkulene. / KAROLINE LYSØ


• • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

BUTIKKOVERSIKT:

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

ADAM OG EVA + APOTEK 1 + AUTHENTIC BAGS + BELLE SHOES + BIANCO + BIG BITE + BIK BOK BODY MAP

+

CARLINGS

JACK & JONES

+

+

DNA

+

EURO SKO

KAFFEBRENNERIET

TELEKIOSKEN + TGR

+

+

GLITTER

NEO TOKYO

+

+

GOSSIP

+

RINGSIDE

+

HENNES & MAURITZ ROBINS HOOD

+ THE BODY SHOP + VICTORIA OF SWEDEN + WOW

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

KARL JOHANS GATE 5-7

+

WWW.FACEBOOK.COM/ARKADENSHOPPING


FILM /

5

anmeldelser

shame

REGI: STEVE MCQUEEN Med: Michael Fassbender og Carey Mulligan

Du vet at når en mann tilsynelatende har alt, at han må kompensere med et eller annet sjukt (som Petter Stordalen). For den vellykkete og kjekke Brandon (Michael Fassbender) – en mann med leilighet på Manhattan og tilsvarende god jobb – er det en umettelig hunger etter sex som er hans sorte Spiderman-side. Da kommer det kanskje ikke som en overraskelse at han ikke er så stor på personlige forhold heller. Forhold som kjæreste og familie. Så da søsteren hans Sissy (Carey Mulligan) inviterer seg selv inn i leiligheten og livet hans som romkamerat blir det satt i gang en spiral ute av kontroll. Sissy har i motsetning til sin bror et behov for familie og omsorg. Shame er den andre filmen hvor kunstner og regissør Steve McQueen samarbeider med Michael Fassbender (den første var Hunger) og spesielt sistnevnte slår gnister. Et helt jævla gnistregn. Også Carey Mulligan du bør huske fra fjorårets vakreste voldsfilm Drive viser at hun har kommet for å bli. Det er en film det er vanskelig å se på samtidig som det er vakkert, det er sterkt, og det er tappert. Oscar-kandidat over hele linja. / TORE LØCHSTØER HAUGE

5

muldvarpen

REGI: THOMAS ALFREDSON MED: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt mfl.

Basert på en spenningsroman av John le Carré er vi tilbake i 1970-årene og det er kald krig så kald at spionbarten fryser under de mørke solbrillene. Det er på høyden av paranoiaens tidsalder og i den britiske etterretningen kalt ”The Circus” finnes det en såkalt muldvarp – en dobbeltagent – midt i smørøyet av alt som er topphemmelig. Ingen stoler på noen og det er opp til vår gamle venn fra le Carrés mesterlige spionklassiker Spionen som kom inn fra kulden, den suspenderte agenten George Smiley (Gary Oldman) å nøste opp i de intrikate intrigene og få orden på sirkuset igjen. Regissert av Thomas Alfredson (svensken som stod bak den bunnsolide La den rette komme inn), og med et stjernelag av britiske skuespillere som i tillegg til nevnte Oldman teller Colin Firth (Kongens tale), John Hurt (Elefantmannen) og unge lovende Tom Hardy (Warrior) blir det til en intens og nervepirrende thriller som klarer kunststykket å lage en film som ikke gir deg følelsen av at «boken er bedre». Kan lett komme til å bli årets store thriller. / TORE LØCHSTØER HAUGE

50 spirit / 01_2012

4

EKSTREMT HØYT & UTROLIG NÆRT

REGI: SCOTT RUDIN MED: Tom Hanks, Sandra Bullock, Thomas Horn og Max von Sydow

10-år gamle Oskar Schell bor sammen med mor (Sandra Bullock) og far (Tom Hanks) i New York. En trygg og fin tilværelse for Oskar som er en sosialt klønete og intelligent gutt som lett hadde fått en diagnose og blitt proppet full av ritalin hadde han vært en del av det norske skolesystemet. Siden Oskar er den han er og faren hans er av den sjeldne geme sorten så pleier de å legge ut på ambisiøse oppdagelsesferder sammen. Gøy for kreative Oskar og en måte for far å få ham til og komme ut av skallet på. Men så skjer hendelsen som snur opp ned på alt – den verste dagen – dagen da far er en av de som omkommer i terroristangrepet på World Trade Center. Det er et grusomt slag for Oskar som i et siste desperat forsøk på å holde faren ”levende” legger ut på en siste ekspedisjon i byen for å finne låsen som en nøkkel han har funnet i farens saker tilhører. Det blir en reise der ikke et øye er tørt. For det er sentimentalt som bare en film laget av amerikanere om en amerikansk liten gutt etter 9/11 kan være. Når det er sagt så er du litt ekstra glad i faren din etter å ha sett denne. Så får det heller være at det kunne blitt laget så mange ganger flere slike filmer fra Midtøsten. / TORE LØCHSTØER HAUGE

3

THE DARKEST HOUR

REGI: CHRIS GORAK MED: Emile Hirsch, Joel Kinnaman mfl.

I en film om en rominvasjon hvor du vet folk kommer til å dø, er det en velsignelse når det viser seg i allerede i den første scenen at hovedpersonene er to unge amerikanske «douschebags» . To doushces på forretningsreise til Moskva. Så kan man jo stille seg spørsmål om det er tilsiktet eller ikke. Deilig er det uansett at man kan konsentrere seg om det som er gøy – nemlig å se folketomme gater i en av verdens største byer, og «Independece Day-gått-Russland»-ødeleggelsene og ikke investere noe i karakterene. Ok, kort fortalt: nevnte dousches blir lurt av en tilsvarende usympatisk todimensjonal svenske og drukner sine sorger i vodka sammen med to vestlige og totalt uinteressante jenter. Inntil de befinner seg midt oppi en invasjon fra verdensrommet hvor alle rundt dem blir til aske (aske er pent i 3D). Ja da, i en by der løshundene jakter i flokk og hund bokstavelig talt spiser hund er det er gjengen fra den frie verden som har best overlevelsesskills. Det skurrer. Det kunne vært bedre. Langt bedre. Og det vet du også hovedrolleinnehaver Emile Hirsch vet. Det lyser ut av øyene hans, men når alt kommer til alt: det er aliens og det er Moskva. / TORE LØCHSTØER HAUGE


T H E W O R L D W I L L B E WAT C H I N G

ARE YOU READY FOR THE NEXT BIG THING?

VERDENSPREMIERE PÅ KINO 23.MARS! GJØR D E KLAR - G LES BOKEN NÅ!

facebook.com/HungerGamesNorge


FILM /

5

anmeldelser

THIS MUST BE THE PLACE REGI: PAOLO SORRENTINO MED: Sean Penn, Frances McDormand mfl.

I Dublin sitter den blaserte og middelaldrende rockestjernen Cheyenne (Sean Penn), en karakter åpenbart utseendemessig inspirert av The Cure-frontmann Robert Smith, og lever et kjedelig liv finansiert av solide royalties fra karrieren. Her er han mest opptatt av seg og sitt, men i et halvhjertet forsøk på å slutte fred med en døende far i hans siste timer drar han til New York. Bare for å komme for sent. Han får imidlertid vite om farens opplevelser som fange i Auschwitz under andre verdenskrig, og bestemmer seg for å dra ut på en reise til hjertet av Amerika der farens verste overgrepsmann ryktes å befinne seg. Skulle den gamle blodnazisten fortsatt leve altså. Og hvis du noen gang har drømt om en slags Cohen-brødrene inspirert roadmovie med tunge Talking Heads-referanser (vokalist David Byrne har laget filmmusikken og spiller seg selv) og en Robert Smith-type i full sminke kjørende gjennom et USA hvor hver karakter er tatt på kornet, så er dette filmen du har ventet på. En film så bra om USA som bare en italiener kan gjøre det og her er regissør Paolo Sorrentino helt der oppe med Sergio Leone (For en neve dollar mfl.). / TORE LØCHSTØER HAUGE

4

THE DESCENDANTS REGI: Alexander Payne MED: George Clooney mfl.

Advokaten, og forvalter av et stort landområde, Matt King (George Clooney) bor med familien på paradisøya Hawaii, men ikke alt er helt utrøblete i paradis. For når kona havner i et uhelbredelig koma etter en ulykke blir Matt tvunget til å bli kjent med døtrene (helholdsvis Shailene Woodley (The Secret Life of the American Teenager) og Amara Miller) han alltid har holdt på en armlengdes avstand som den fraværende faren han har lagt sjelen sin i å være. Da hjelper det å ha et felles gøy prosjekt sammen. Som å dra for å finne mors elsker. En type det skal vise er interessert i mer enn bare mor. Det blir som du sikker skjønner en tur som knyter familien sammen samtidig som Matt finner ut av hva som virkelig betyr noe for ham. Ja, ganske vanlig greier egentlig. Ganske ålreit historie, ganske ålreite skuespillere og ganske ålreit film jevnt over. Bra, men ikke superbra. Og langt fra regissør Alexander Payne (Sideways) sitt beste. Du skjønner tegningen. Anbefales varmt til en ukedagskveld eller hvis du ikke får nok filming fra Hawaii gjennom repriser av Magnum, P.I. / TORE LØCHSTØER HAUGE

52 spirit / 01_2012

5

MAKTENS MENN

REGI: GEORGE CLOONEY MED: George Clooney, Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman mfl.

Ryan Gosling ser ut til å ikke kunne gjøre noe feil for tiden. Med det fantastisk vakre voldseposet Drive og den vellykkete komedien Crazy, Stupid, Love leverte han noen av fjorårets beste roller. Det fortsetter han med her (selv om også denne kom ut i 2011 i USA). I dette politiske dramaet regissert av George Clooney spiller han Stephen Meyers, den unge fremadstormende nestlederen for presidentkampanjen til demokratenes store gode håp, guvernør Mike Morris (George Clooney), ja en slags hvit Obama om du vil. Men når guvernøren viser seg å ha et litt for vennlig forhold til unge, vakre frivillige medarbeidere blir Meyers lojalitet satt på prøve. Bedre blir det heller ikke av at motstanderens kampanjeleder prøver å få ham til og skifte lag. For Meyers er det bare å brette opp den hvite skjorten for du blir fort skitten av politikk. Verdt å nevne er de kvalitetsleverandørene Philip Seymour Hoffman, Marisa Tomei og Paul Giamatti som nok en gang leverer knallsterke biroller. Anbefales absolutt som en oppvarming til det kommende presidentvalget eller som et bakteppe til republikanernes pågående kandidatvalg. / TORE LØCHSTØER HAUGE

4

WAR HORSE

REGI: STEVEN SPIELBERG MED: Jeremy Irvine, Emily Watson, Peter Mullan, David Thewlis mfl.

Som en gutt som drev med ridning (traumatisk oppvekst i utlandet) da andre spilte fotball er alle filmer med hester og krig kjærkomne. En sjanse til å vise at hester er mer enn «Ponniklubben» og hestejenter med trang til utløp for uavklarte seksuelle følelser. Og hva med cowboyene! Red ikke de på hester kanskje?! Riddere?! Uansett, egne spøkelser til side – dette er mesterregissør Steven Spielbergs siste film og da følger man med. Vi befinner oss rett før første verdenskrig hvor en gutt utvikler et helt spesielt forhold til en helt spesiell hest. Dessverre for dem begge blir hesten solgt videre til en britisk kaptein som skal ta den med seg ut i krigen. Det er starten på en aldri så liten episk «familievennlig» krigsfilm i kjent Spielberg-ånd hvor den gode historien er viktigere enn grafiske krigsscener. Mer barnevennlig enn Redd menig Ryan skulle du være forvirret. Legg spesielt merke til Jeremy Irvine i hovedrollen – et klassisk Spielberg funn. For å avslutte er dette filmen alle unge hestegutter skulle ønsket fantes før da bare var Silkesvarten å referer til. / TORE LØCHSTØER HAUGE


KONSEPT Og DESIgN: FETE TyPEr FOTO TONjE ThIlESEN. T aggINg PETEr lINDElaND.

det er mye rart man kan lure på her

i verden. Hvor høyt er verdens høyeste fjell? Hvor mange strenger har en indisk sitar? Kan man handle sminke på internett uten visakort? Slike spørsmål kan man spørre hvem som helst om, eller finne ut av med et par tastetrykk.

samme kjønn? Det er kanskje ikke like lett å spørre pappa om det? Det er kanskje ikke like kult å spørre mamma om hva lesbiske kan finne på sammen heller? Bestemor er i alle fall ikke åpen for spørsmål om kjønnssykdommer? kanskje du bare har lyst til å snakke om

andre spørsmål er ikke like lette å

finne svar på. Hva om du liker en av

noen du liker veldig godt, men som du ikke kan snakke med noen andre om?

unge skeive svarer på spørsmål. ta den tiden du trenger. si hva du vil.

søndag–fredag 18:00–22:00

Ofte kan det være greit å snakke med noen som faktisk har vært gjennom det, og som kan gi deg svar på litt vanskelige eller uvante spørsmål. Noen som vet hva det handler om. Noen som har lyst å hjelpe andre som er i samme situasjon de selv var i, for ikke så alt for lenge siden. De er anonyme. Du er anonym. Dere kan snakke om hva som helst. Ingenting er pinlig. Det er helt naturlig.


musikk /

anmeldelser

5

EXPLODING HEAD SYNDROME ep

AMPMANDENS RECORDS

DE EKSPLODERTE HODERS VEI // Jeg har

5

thom hell suddenly past

VOICES OF WONDER / VME

EMOTIONAL HELL // Den første skiva jeg noensinne anmeldte var denne mannens første, en skive jeg likte godt, og som satte i gang en karriere som nå har resultert i femteskiva Suddenly Past. For anledningen har Herr Hell samarbeidet med den gamle ringreven Jay Farrar. Mannen er kjent fra Son Volt og Uncle Tupelo, og har en mangslungen musikalsk karriere også som soloartist. Han har satt sitt tydelige preg på plata, og fans av Farrar vil sikkert også finne mye å like her. Uttrykksmessig heller plata mer mot de første utgivelsene til Hell, det er mer gitar og mindre piano, og et mer selektivt lydbilde, om man kan kalle det det – det er lettere, ikke så mange elementer, og valgene er, i mangel av et bedre uttrykk, smakfulle. Tekstmessig dreier dette seg i all hovedsak om kjærlighet (radikalt, I know), om et brudd og om å komme på fote igjen, og om å finne kjærligheten på ny. Klassisk materie, altså. Og riktig, riktig velgjort. Eventuelle lesere som ikke kjenner Hell fra før, kan egentlig begynne med Tonight og ta det derfra. For å oppsummere kort er dette noe av det beste denne anmelderen har hørt fra Hell, og mannen har etter hvert gjort mye bra. Jeg avslutter denne anmeldelsen som jeg avsluttet anmeldelsen av førsteskive: Heia Thom! / ANDREAS VAN DER EYNDEN

4

HIGHASAKITE

all that floats will rain

RIOT FACTORY

kunstpop // Highasakite er et prosjekt som henter talentfulle folk fra band på vei opp som Pelbo og Your Headlights Are On, og beskriver seg selv som et unorsk band. Så unorsk som det blir når du kommer opp gjennom Urørt-systemet. Men de låner definitivt musikalsk inspirasjon fra langt utenfor landegrensene. Litt Afrika, litt Brooklyn og litt Sverige. Ok, så er ikke Stockholm så langt unna, men et snev av Lykke Li sin verden deler også Highasakite uansett. Det er de gode tidene. Som på p3-låten Indian Summer (og den kule My Soldier). Som blir etterfulgt av den direkte kjedelige When You Have Gone. Det er de dårlige tidene. På sitt beste spiller de detaljrik og «moderne» pop forankret i smart indie, men det hele har en tendens til å rote seg litt bort i for mye for ofte. Da forsvinner dessverre låtene litt bort i myldret av lyd og rytmer. Og det dessverre når de er i nærheten av å ta på band som Club 8. Highasakite spiller på Øya til sommeren. Tror det kommer til å funke godt å se dem på en scene under solen, men på skive treffer de meg ikke helt. Dessverre. / TORE LØCHSTØER HAUGE 54 spirit / 01_2012

5

cctv

ELECTRIC SUMMERS (EP) WEARTHEMAGICCALANIMAL / FYSISK FORMAT

ÅRETS NORSKE? // Spirit klinte til med CCTV på forsida i fjor og utropte dem til et av de aller mest lovende banda i 2011. Enkelte surballer vil nok naile CCTV som et typisk P3-band, i så fall kan de i gjøre det så mye de lyster. Jeg for min del håper jeg P3 lister dem som bare det, for det fortjener de virkelig! Mange snakker om et internasjonalt sound når de hører CCTV, og det har de rett i. For her henter de inspirasjon fra New Order, Primal Scream og flere andre. Som Eye Emma Jedi har CCTV den rette britiske touchen, men de gjør det på sin helt egen kreative måte. Hektende Electric Summer kan fint slå an så vel i Storbritannia (send låta til Topshop og andre som kan playlista låta) som her hjemme. Spennet mellom det eklektisk fengende og det melankolske er stilfullt. Dessuten er det snacksy detaljer over hele linja. Forresten, det er ikke kun brit-influenser på Electric Summers (EP), sjekk de funky 60s-vibbene i You vs Me og deres vri på Beach Boys i Love And The Dead End. En gjennomført, kreativ og leken EP. Albumet Hope & Destroyer kommer i april. Se opp! / VICTOR JOSEFSEN

inntrykk av at de færreste «Osloband» har overvekt av medlemmer som faktisk er fra Oslo. Så også med Exploding Head Syndrome, som har sin opprinnelse i et vennskap formet på en eller annen ungdomsskole i Stavangertraktene, om man skal tro det man leser. Bandet er oppkalt etter en lidelse som kjennetegnes av høye, eksplosjonslignende lyder som oppfattes inni ens eget hode, sikkert nært beslektet med den deilige tinitusen som uler i skallen min etter et par gjennomspillinger av denne energiske EPen. Skiva starter med den seige introduksjonen Destruction, som sklir over i Salvation, et drivende hard(core) punk-nummer etter alle kunstens regler. Det er hardt, det er heftig, det er sinte unge menn i sin beste alder. Vokalen bør trekkes fram som et høydepunkt, og også den stramme, nærmest generiske produksjonen, som ikke kommer i veien for det stramme, harde uttrykket. Syv spor og tjue minutter med full gass, høy rifføring og eksistensielle smerteskrik. Det er så jeg får lyst til å poge rundt med en øl i neven og klaske nærmeste publikummer vennskapelig i trynet med lukket hånd så neseblodet flyter. Og det er en god ting. / ANDREAS VAN DER EYNDEN

4

lindstrøm

SIX CUPS OF REBEL SMALLTOWN SUPERSOUND / VME

SPENNENDE BLANDING // Det har alltid vært en utfordring for Lindstrøm å komme til poenget. Fyren har en tendens til å gi ut en samling av elektroniske epos framfor album, og etter en aldeles herlig og poppete avstikker anno 2010 med Christabelle, er han tilbake i «Fuck radioformat»formatet. Hans-Petter surrer fortsatt rundt med sine diskoaktige takter, men har forlatt den suggerende og organiske italo-lyden fra sin siste soloepos, W.Y.G.I.G.T. (2008), til fordel for en kjøligere orgie av synther. Han er tilbake i verdensrommet igjen. Man hører alt fra Philip Glassmonotoni og proggete el-jazz ala åttitalls Herbie Hancock til syrebass og sporadisk spillmusikk fra Windows95-dagene. En spennende blanding hvor han bumper sin audioestetiske preferanse opp til nittitallet - men det har sin pris. Det menneskelige aspektet forsvinner litt for ofte. Lyden er mer programmert og rigid enn før og savner Lindstrøms egentlige styrke - evnen til å lage minimalistisk, men varm lyddramaturgi. Men props for kul stemmebruk. / SANDEEP SINGH


musikk /

anmeldelser

3

5

THE MEGAPHONIC THRIFT THE MEGAPHONIC THRIFT NEUES RECORDS / TUBA

ET STEG VIDERE // Albumet åpner med heftig tromming og støygitarer i Tune Your Mind. Etter hvert smettes et melodiøst fengslende shoegaze-aktig refreng inn. Og Moonstuck er delvis flytende shoegazetapning av god kvalitet. I andre låter, som for eksempel Raising Flags og Twin Peaks-referansen Fire Walk With Everyone, går The Megaphonic Thrift atter en gang Sonic Youth i næringa, uten at det er noe gærent i det, tvert i mot. For, som med Sonic Youth, utforsker The Megaphonic Thrift sitt eget univers av melodier og støyende gitarkaskader. Denne gang liker jeg særlig hvordan de har flettet inn de nevnte stemningsfulle refrengene med kvinnevokal; de gir effektfull kontrast til støygitarene. Ellers er soundet større i forhold til siste utspill (i likhet med Maribels Reveries). Og det er et par låter her som ikke er, hva skal jeg si, typisk, The Megaphonic Thrift, og de funker bra de også. Jeg er ikke så opptatt av den evinnelige band-må-utvikleseg greia. så lenge låtene er gode og uttrykket er egenartet, så holder det i massevis for meg. Med The Megaphonic Thrift får du alle fall i pose og sekk. / VICTOR JOSEFSEN

5

SIMEN TANGEN FALL: 1998

OSLO GRAMMOFON / MUSIKKOPERATØRENE

Singerpopwriter // Simen Tangen er en mann som ikke er redd for å fortelle deg om hvordan han føler seg. Som med et utall andre singersongwritere med hjertet på skjortekraven. Den store forskjellen mellom dem og Tangen er at man faktisk vil høre hva han har å si når man lytter til låtene hans. Man vil faktisk høre hans melankolske kjærlighetssanger igjen. Fordi det er bra og det er ekte og det treffer en nerve. En sjeldenhet i en verden der hvert soverom har en artist med eget plateselskap. Musikalsk beveger Tangens bittersøte låter seg i et amerikansk vestkystlandskap som band som The Beach Boys har kjørt opp før. Med en liten mellomlanding i Belle and Sebastians sitt Skottland. Fra ren pop til mer lo-fi, men hele tiden gjennomført og med hjerte. Vi velger å tro at han har fått god sparing og hjelp fra popkunstnerne Morten Øby (Pirate Love/The Lionheart Brothers) og Marcus Forsgren (The Lionheart Brothers/Jaga Jazzist/The Turns) som har stått for produksjonen. For ikke å glemme den vakre stemmen til Silje Høgevold som farger låtene på alle de riktige stedene. Årets store overraskelse hittil! / TORE LØCHSTØER HAUGE

56 spirit / 01_2012

4

field music plumb

MEMPHIS INDUSTRIES / VME

SUNNY SUNDERLAND // Field Music kommer fra Sunderland, og er i vinden med sin fjerde fullengder, Plumb. Vi får håpe spellemannsfadesene ikke får varige konsekvenser for platesalget deres. Skiva består av 15 låter som klokker inn på rundt 35 minutter – det er kort, stramt og konsist, altså. Lydbildet vi befinner oss i er stilren pop. Det er smooth og smågroovy, og arrangementer, taktvalg og -skifter får tankene til å trekkes i retning popifisert prog ispedd en frekk disco-vokal. Hele skiva har et klart småpsykedelisk solskinnspreg – det er så man hører Syd Barretts spøkelse tuste rundt i kulissene med strikkelua til Badly Drawn Boy trukket godt nedover ørene. Produksjonen er dynamisk og fin, og koblet med at mange av låtene begrenser seg til under to minutters varighet gir dette skiva et utforskende, lekent og tidvis skissepreget uttrykk, noe som blir en viktig kvalitet for albumet som helhet. Personlig savner jeg en skikkelig hit, noe som overstiger det lettbeinte og luftige uttrykket, men dette er også det eneste markante jeg har å utsette på plata. Et godt stykke ujålete «indie» med beina plantet i psykedelisk krydret referansesalat – jeg tør vedde på at den høres enda bedre ut om våren. / ANDREAS VAN DER EYNDEN

NEKROMANTHEON RISE, VULCAN SPECTRE

INDIE RECORDINGS / INDIE DISTRIBUTION

UFULLENDT// Nekromantheon fra Kolbotn spiller «kjapp, skitten og ond trashmetal». Dette er deres andre skive, og har fått stormende kritikker. Dagbladet hevdet på ramme alvor at de var metallens framtid eller noe i den duren. Bandet har utvilsomt kvalitet, men de eksisterer side om side med irriterende svakheter. Bandet har aldri lagt skjul på å være inspirert av Slayer, men her er det nesten snakk om kloning. Hvis noen vil høre Slayer må vel et EKTE Slayer-album være et bedre alternativ. DENNE skiva har en altfor tynn produksjon for dette materialet uansett, utvannet er det. Skiva er fartsfylt. Den er energisk og intensiv, det er fremdrift i låtene og bandet har strukturert dem bra. Glimt av ganske så bra gitararbeid er det også her og der. Likevel: mer tyngde ville hevet låtene kvalitativt. Vokalen er heller ikke overbevisende. Skiva blir utvannet, ensidig. Det er grenser for hva man kan vente av variasjon i en sjanger som denne selvfølgelig, men noen pre, post og interludier ville vært velkomne. Atmosfære og stemning er fraværende (selvfølgelig), det går i ett tempo fra start til mål, har man hørt en låt har man hørt dem alle. En tyngre produksjon ville kledd musikken bedre, så Rise, Vulcan Spectre yter kanskje ikke bandet full rettferdighet. Avslutningslåta er skivas beste, den vitner om et potensial som ikke kunne senses i resten av skiva. / THOMAS F.

5

FIRST AID KIT THE LIONS’s ROAR WICHITA / VME

TIDLØS HARMONI // De to særegne svenske sangfugl-søsknene er tilbake med helt nytt materiale, og sikkert enda mer kommersiell suksess, med deres varm-mørke og utforskende singersongwriter med sjelfull vokal. På tittelåta varter de opp med folk og fløyter med en dæsj hippivibber, noe som høres svært lite tiltalende ut, i hvert fall i mine ører, men låta duger den, spesielt liker jeg den tidligere nevnte vokalen(e). På Emylou hyller de svenske søstrene Johanna and Klara Söderberg country-legendene Gram Parsons, June Carter, Johnny Cash og Emmylou Harris, med steel gitarer og det hele. Sødmefylt som fy må vite, men aldri plagsomt kitch. En av First Aid Kits store force er at de får det til høres tidløst ut, men ikke datert. First Aid Kit er med andre ord en øreåpner i (ny) folk, og får honnør for et variert gjennomført album, som er mytisk og episk med smektende harmonier og fengende passasjer. Samtidig skjer det mye spennende, for de som har tid til å lytte. The Lion’s Roar havner nok på mange årslister når 2012 skal oppsummeres. // VICTOR JOSEFSEN


Norges største bloggpris

vixen blogawards Les om finalistene og stem frem dine favoritter på: www.vixen.no

Finale 14. februar på Folketeateret i Oslo årets hovedpartner er:

Vixen BlogAwards 2011 presenteres også i samarbeid med:

mediapartnere:


musikk /

anmeldelser

3

5

MARIBEL REVERIES

SPLENDOUR / VME

ET HELHETLIG UTTRYKK // Nå med ny line up. Tyske Rebekka Markstein på vokal og Bjarne Stensli (Harrys Gym) på perkusjon. Det første man legger merke til når man setter på skiva er, hvor definert utrykket til Maribel er blitt. Kontant komp som basis, med slagkraftig sound, som på de første låtene. Utrykket har også større spennvidde rent musikalsk enn forrige gang. Med forankringer i bl.a. blues, her mutert blues, og Spiritualized-elementer, for eksempel Falling Down The Stairs. Og Maribel har mer fokus nå, ta den sylskarpe og massive gitaredgen som formelig «skjærer seg» ut av Meow!. My Bloody Valentine er det fortsatt umulig å komme utenom, og på avslutningslåta The Thief skimtes klassisk Slowdive-ekko, men Maribel står aldri lenge med føttene plantet i nittitallets shoegaze, eller Cocteau Twins sfærer for den saks skyld. For dette er bare noen av mange influenser på Reveries, i tillegg til post-rock, skyggebelagt film noir m.m. Cluet er uansett helheten. Og det er en fryd å lytte på album det virkelig er jobbet med. Dynamikken imponerer og Reveries er både stemningsfullt, dramatisk og effektfullt, alt på en gang. / VICTOR JOSEFSEN

3

PEEVISH PENFRIEND HOME FOR EVANGELICAL BOYS MBO / MBN

ballepop // Bandet som til nå har vært mer kjent for palestinere(!) enn nordmenn, Peevish Penfriend, er noe så dønn ærlig som et punkrockband fra Trondheim. Blir ikke mer ærlig enn det. Vers-refreng og tunge gitarer. Rett fram rock og roll, om ikke noe tilbake til fortiden der band som Gluecifer og John Doe rocket ut (skiva er for så vidt også produsert av John Does Jonas Skybakkmoen). Noe som om det ikke er særlig nyskapende er forfriskende i en tid der de fleste band skal overgå seg selv i smakfull indie. Det skal da for faen fortsatt være lov til å spille litt ballerock om man vil det! Når det er sagt er de best når det nesten høres ut som om de er Superfamily som spiller en Donkeyboy-låt som på All Eyes On Me (For å holde seg til norske referanser liksom). Nesten litt synd ikke Donkeyboy har gjort en versjon selv egentlig. Alt i alt en lovende debut av et band som du skal håpe din lokale studentkjeller booker i løpet av kort tid. Den vil de uten tvil rocke til fillebiter. / TORE LØCHSTØER HAUGE

58 spirit / 01_2012

5

Ribozyme

Presenting The Problem Indie Recordings

Progmetall // Det er ikke et dårlig utgangspunkt når første sporet til Ribozyme gir assosiasjoner til en slags stonerversjon av en Jimmy Eat World låt ala Bleed American-skiva for å så fortsette inn i en grungete metallprog. Hvis det i det hele tatt er mulig å mene? Skjønner du? Tenk deg en blanding av Soundgarden og Tool. Eller er du lei av at akkurat de to bandene blir linket opp mot Ribozyme så prøv Pearl Jam møter A Perfect Circle. Kanskje ikke det alle umiddelbart tenker de dør etter å høre, men det er merkelig fengende. Det er noe eget. Det som vel må være ribozymet. Molekylet som gjør Ribozym til Ribozym. For det er vanskelig å putte inn i en spesiell bås. Ta for eksempel den episke låten Over The Galvanized er noe av de nærmeste man kommer pop møter sortmetall(!). Upretensiøst og sjangeroverskridende. Bredbent, men smakfullt. Et gedigent øs av lyd samtidig som det er malt innenfor rammene. Shit. Det er rett og slett fett. Ps: Jørgen Munkeby fra Shining og Fredrik Saroea fra Datarock gjester skiva. / TORE LØCHSTØER HAUGE

LACUNA COIL DARK ADRENEALINE

CENTURA MEDIA / INDIE DISTRIBUTION

TRANSFORMASJON // Italia er ikke er kjent for metal. Faktisk har landet for det meste spilt i andredivisjon uansett sjanger. Men Lacuna Coil hevdes å være blant de bedre. De startet på 90-tallet som Gothic Metal-band med klassisk kvinnelig / mannlig vokal, og varmet opp for Moonspell på sin debutturne. Siden har de blant annet bidratt på Resident Evil-filmen og oppnådd en solid posisjon innen sjangeren. Men i skrivende stund er bandet dessverre i ferd med å legge sine gothiske røtter bak seg, og omfavne Alternativ Metal i stedet. Dark Adrenealin kan i så måte sees som en overgang fra gammelt til nytt. Lacuna er et solid og rutinert band, her i en sikker produksjon. Det er driv og elektrisitet i musikken. Det er fremfor alt solide låter som preger skiva, selv om få skiller seg direkte ut. Jeg savner mer typiske Gothic melodier. Det er melodier på denne skiva også selvfølgelig, men de er emosjonelt nøytrale, det er knapt en touch av The Beautiful Sorrow som er sjangerens fremste og sterkeste kjennemerke. Skiva er solid, men mangler det ekstraordinære og uventede. Lacuna har ofte inkludert uventede covere. Denne gang har de en versjon av Losing My Religion som ikke er blant skivas høydepunkter i det hele tatt. Skiva har absolutt driv og tyngde, og del fengende partier svever gjennom låtene. Dette er en lovende transformering fra Gothic til alternativ, men den virker fortsatt ikke fullført. En bra skive, men om den vil tåle tidens tann er kanskje tvilsomt. / THOMAS F

3

RACING HEART

TO WALK BESIDE THAT GHOST MOVEMOUNTAINS / MUSIKKOPERATØRENE

Brooklyn-indie // Racing Heart er låtskriveren Mathias Tjønn som har slått seg sammen med to vassekte amerikanere. En mann som i motsetning til så mange norske band som drømmer om å høres ut som Brooklyn faktisk har bosatt seg i bydelen og startet opp band. Det må man jo beundre. Og med en gang Brooklyn er nevnt i samme åndedrag som låtskriver er det ikke vanskelig å vite i hvilken retning vi beveger oss i. Vi snakker tung Sufjan Stevens-inspirasjon her (blåserne til Sufjan har Tjønn med seg på skiva). Det er følsom og intelligent indie-folk med null redsel for vokalharmonier og strykere. Selv sier de at de bandet høres ut som om Grizzly Bear spiller Fleetwood Maclåter. Det er vi vel kanskje ikke helt med på, men på Emma er de i nærheten i alle fall av å kunne flagge en slik beskrivelse om ikke annet. Men finest og mest en egen identitet er bandet på den lavmælte Soft Voices. En virkelig vakker låt. Dessverre føles det litt for ofte som om Mathias Tjønn og hans Racing Heart prøver å være nevnte beskrivelse framfor å være seg selv. Når det er sagt gleder man seg med dette til fortsettelsen. / TORE LØCHSTØER HAUGE


! t e h Ny

Fra

49,TRONDHEIMDOVRE

OSLOSTAVANGER

Oslo - Dovre Trondheim Oslo Olavsgård Gardermoen Hamar Brumundal Moelv Lillehammer Øyer Fåvang Ringebu RØROS Vinstra Kvam Otta Dovre Dombås Oppdal Berkåk Lundamo Melhus Klett Heimdal/Tiller Trondheim 

KRISTIANSAND

Gratis trådløst internett og strøm ombord

God benplass og justerbare seter • Alternative seteløsninger • WC og 220 volt

Oslo - Røros Trondheim Oslo Olavsgård Gardermoen Romedal Myklegard Elverum Rena Koppang Atna Hanestad Alvdal Tynset Tolga Os Røros Glåmos Ålen Haltdalen Singsås Kotsøy Støren Lundamo Melhus Klett Heimdal/Tiller Trondheim 

uss re s s b E k s p – R ø ro s – O s lo h e im Trond

Oslo - Kristiansand Stavanger Oslo Sjølyst Lysaker Høvik Drammen Fokserød Torp lufthavn Skjelsvik Kragerø Risør Fiansvingen Arendal Grimstad Lillesand Dyreparken Håneskrysset Bjørndalssletta Kristiansand Søgne Mandal Vigeland Lyngdal Kvinesdal Flekkefjord Moi Egersund Vikeså Ålgård Kongeparken Sandnes Stavanger 

 Fast holdeplass fra Oslo Fast holdeplass fra Stavanger og Kristiansand Fast holdeplass til og fra Trondheim

For bestilling og ruteinformasjon:

Mulighet for kjøp av billetter på bussen på de faste holdeplassene med kort/kontant


• • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

BUTIKKOVERSIKT:

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

ADAM OG EVA + APOTEK 1 + AUTHENTIC BAGS + BELLE SHOES + BIANCO + BIG BITE + BIK BOK BODY MAP

+

CARLINGS

JACK & JONES

+

+

DNA

+

EURO SKO

KAFFEBRENNERIET

TELEKIOSKEN + TGR

+

+

GLITTER

NEO TOKYO

+

+

GOSSIP

+

RINGSIDE

+

HENNES & MAURITZ ROBINS HOOD

+ THE BODY SHOP + VICTORIA OF SWEDEN + WOW

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

KARL JOHANS GATE 5-7

+

WWW.FACEBOOK.COM/ARKADENSHOPPING

Spirit 01 2012  

Utgave nummer 01/2012 av gratismagasinet Spirit.

Spirit 01 2012  

Utgave nummer 01/2012 av gratismagasinet Spirit.