Spirit 02 2013

Page 1

gratis n° 0 2 _v å r g a nå r 2 0 13 g 20

phil t. rich billie van nmhd

aleks Østreng første gang essensielt

kaveh


orske n d e m r å 0 Vi feirer 2 landet! t u i r e i d u t s e høgskol

NORSKE HØGSKOLESTUDIER I UTLANDET • • • •

30 studiepoeng Ta ett eller to semestre Studiestart hver høst og vår Full støtte fra Statens Lånekasse*

* Det er våre samarbeidende høgskoler som har det faglige ansvaret for godkjenning av forelesere, gjennomføring av læringsprosesser, resultatvurdering underveis og for avsluttende eksamen. Høgskolen er ansvarlig for karakterutskrift og vitnemål. Det er en forutsetning at alle studentene har generell studiekompetanse ved studiestart.

Mexico • • • • •

Ex.phil. & Ex.fac. med Spansk Turisme & Ledelse med Spansk Spansk 1 Spansk 2 Idrett 1

New York • • • • •

Business Administration English & American Studies Events & Entertainment Management Fashion Management Philosophy & Human Rights


caPe TowN

Paris

Bali

• Ex.phil. & Ex.fac. med Menneskerettigheter • Internasjonalt Sosialt Arbeid • Sykepleie

• • • •

• Ex.phil. & Ex.fac. med Flerkulturell Forståelse • Turisme & Ledelse med Flerkulturell Forståelse • Personlig Trener 1 (Basis) • Personlig Trener 2 (med Ernæring) • Idrett 1 • Idrett 2

Ex.phil. & Ex.fac. med Fransk Økonomi & Administrasjon Fransk 1 Fransk 2

www.gatewaycollege.no


/NorskFilmdistribusjon


p책 kino 27. mars
Innhold O2_2O13

Leder Redaktør: Pål Kaalaas pal@chilipublications.no

16: Bloggpraten Spirit setter fokus på bra bloggere med solide blogger. På side 14 møter du Bjørn Erik bak Bennysriddle.com.

Musikkredaktør: Victor Josefsen vj@chilipublications.no

18: SPIRIT PRESENTERER Vi presenterer band som du bør sjekke ut umiddelbart. I dette nummeret: Cretura. 19: ESSENSIELT Ny side i Spirit. En aktuell person presenterer 10 ting som er helt essensielt for han eller hun. Denne gangen: Jonas Alaska. 20: kaveh Kaveh er utvilsomt et av landets fremste håp når det kommer til hip hop. Og fyren er dønn seriøs. Hva som er ekte for han? Kompromissløshet, genuinitet og integritet. 28: SILJE SALOMONSEN Du har sett henne i mange filmer, og nå har hun omsider hovedrollen. Men filmen Eventyrland var beintøff å spille inn. 30: BILL SKARSGÅRD Sønn av Stellan. Bror til Alexander. 22-åringen måtte jo bare ende opp som skuespiller. 32: PHIL T. RICH Aka Mikael Svartskalev, Salvador Fali og Robert de Negro. Urørt-vinneren vil bli et ikon. 34: BILLIE VAN Vi dro til Køben for å tilbringe et døgn med Billie Van og vennene hennes. 40: NMHD Musikkbloggen Ny Musikk Hver Dag sin faste side i Spirit. 42: TEMA - FØRSTE GANG Hva kan man egentlig forvente seg når man hopper til køys med et annet menneske for første gang? 46: ALEKSANDER ØSTRENG Teknikk, presisjon, kreativitet og intuisjon. Møt snowboarder Aleksander Østreng.

Faste Sider 10: YMSE 50: FILMANMELDELSER 54: MUSIKKANMELDELSER

8

spirit / 02_2013

Art director: A. L’orange / Blunderbuss www.blunderbuss.no Endelig er våren her! Det vil si… Jeg håper at våren er der du er når dette magasinet plukkes opp av et stativ. For her jeg sitter er det minusgrader og småglatt… Sent i mars… Mulig at det var samma dritten i fjor, men sånt husker jeg ikke. Det jeg derimot husker er at jeg for noen år siden døgnet utendørs som russ i minusgrader, og da var det april. Og nå er det jo på tide å trekke på seg russeuniformen igjen (ikke for meg da… Det ville bare vært grusomt patetisk). Spirit sender en sympatisk tanke til all russen der ute som er i ferd med å sparke i gang feiringen. Dere har et par kule måneder i vente… Bare husk å bruke Fjellvettreglene hvis våren blir seig. Et sted våren kommer tidligere enn her på berget, er København… Til denne utgaven sendte jeg en journalist ned dit for å ta en prat med Billie Van. Det endte med at hun overnattet hos artisten og kom hjem med det nærmeste vi noen gang har vært en ”hjemme hos”-reportasje i Spirit. Forskjellen er at Billies leilighet er mye fetere enn de derre zzzzzztrigla leilighetene man serverer i ukebladene. Sjekk det ut på både i magasinet og på nettsidene våre. Og når jenta er like bra som leiligheten, ja da er mye gjort. Ellers er det som alltid mye godt lesestoff i magasinet uansett om det er musikk, film, idrett eller blogg du interesserer deg for. Nytt fra dette nummeret av er også temasidene. I hver utgave tar vi for oss et nytt tema, og denne gangen skriver vi om første gang. Første gang hva? Gjett to ganger.

God lesning! / PÅL

Distribusjon: distribusjon@chilipublications.no Leserbrev / henvendelser: spirit@chilipublications.no Skribenter: Madeleine Mellemstrand Lars Gautneb Marie Brudevold Aslaug Olette Klausen Roger Hansen Tore Løchstøer Hauge Helene Olafsen Rune Aas Johanna Bottheim Årbrandt Kine Falch Regine Folkman Rossnes Trine Jacobsen André Jamal Ishak Jan-Olav Glette Daglig leder: Pia Tryland mob: 95224606 pt@chilipublications.no Salgsansvarlig: Christina Fraas Mob: 95856411 cf@chilipublications.no Cover: Foto: Bjørn Wad


T H E

AVAILABLE NOW

W W W.FACEBOOK.COM/ETNIES.NORWAY TURF DISTRIBUTION


ymse

møt justin bieber Er du hypp på å møte Justin og ta med deg en venn på konserten?

Vi trekker ut en såkalt “meet and greet”, der du kan vinne et møte med Justin. I tillegg får du to konsertbilletter. Én til deg selv og én til den du ønsker å ha med deg på konserten (men husk at bare vinneren får møte Justin). Men ikke nok med det… Vi trekker også én vinner som får to konsertbilletter. I tillegg trekker vi seks vinnere som får hver sin Justin Bieber-hettegenser eller konsert-t-skjorte. Sjekk Spirit.no for å delta i konkurransen.

Det usannsynlige album Moddi er ute med albumet “Set the house on fire”… Det trodde han egentlig ikke skulle skje.

Etter det man mildt sagt kan kalle en hektisk år, beskriver Moddi selv at han var sliten. Troen på at det hele tatt skulle bli et andrealbum var ikke tilstedeværende. – Egentlig skulle det aldri bli noe andre album. Etter mitt første, Floriography, trodde jeg at jeg var brukt opp. Etter over 250 konserter føltes melodiene utslitte, hver turnédag var en rutine. Jeg var sliten. Så gikk turen heldigvis til Telemark for å studere samfunnsvitenskap. – I Telemark, så langt unna både storkontinentet og saltsjø som jeg klarte å komme, fant jeg roen. Og med roen kom musikken igjen. I internatkjelleren oppdaget jeg en forlatt fellesdusj med astronomisk klang. Der lagde jeg min første sang på over to år. Jeg lærte meg å skrive igjen. Ganske umerkelig kom melodiene flytende, en etter en. Jeg skriblet side opp og side ned i dagboka. Hvert sted, hver dag, hver tanke fikk sin egen sang. Og de fortsatte å vokse: Den siste av dem ble ferdig med et nødskrik dagen før innspillingen startet.

Spirit Studio Sessions NYTT LIVEKONSEPT. Spirit har i en årrekke vært en pågangsdriver for å fremme ny, ung, norsk musikk. I samarbeid med innspillingsstudioet At The Loft Records lanserer vi derfor konseptet Spirit Studio Sessions. To ganger i måneden presenterer vi unge, fremadstormende band og artister på Vimeo gjennom intervju og livespilling av en aktuell låt. Allerede nå kan du sjekke ut Razika, Kid Exodus og Kaveh på Spirit.no.

http://on.fb.me/jNFZjl 10

spirit / 02_2013


STUDERE FOTOGRAFI? «Når jeg tenker på Oslo Fotokunstskole tenker jeg også på vennskap som oppsto, vennskap med det som også er kolleger i dag.» – Verena Winkelmann, fotokunstner og tidligere student.

Oslo Fotokunstskole tilbyr studium i kunstfotografi med oppstart høst 2013. På skolen undervises det i analogt og digitalt fotografi av profesjonelle kunstnere og fotografer. Skolen er statsstøttet og godkjent for lån og stipend hos Lånekassen. Søknadsfrist: 15. april. Besøk oslofotokunstskole.no for info om skolen og opptak.

camp!

Bli med på Humanistisk Ungdom sin sommerleir!

27. juli - 01.august 2013! Årets tema er Demokrati og menneskerettigheter Pris: Medlemmer kr 1200,-*/ ikke medlemmer kr 2200,-* *Dette inkluderer alt du trenger av reise, mat og overnatting. For påmelding og mer informasjon: humanistiskungdom.no Sjekk ut smakebiter fra det herlige leirlivet på: youtube.com/watch?v=5UOLAyyizrM

Bli medlem? Send: «HU INN» til 2160. medlemskap koster 50 kr pr år.

Hvem er Humanistisk Ungdom? Humanistisk Ungdom (HU) er en selvstendig ungdoms organisasjon for humanister mellom 15 og 25 år. HU er ungdomsorganisasjon til Human-Etisk Forbund (HEF), og alle medlemmer av HU er medlem av HEF. HU er en møteplass og et livssynsfelleskap for unge humanister. HU mener at bare det livet du lever nå gir mening. En humanist bruker fornuft, erfaring og sin medmenneskelighet til å handle på en god måte. Vi tenker kritisk for å forstå virkeligheten og verden rundt oss. Vi jobber for kritisk tenkning og at religionsfrihet også gjelder frihet fra religion.


ymse

Ute med debutsingel Husker dere kjekkasen som kom på andreplass i tvkonseptet The Voice? Nå er Alexander Walmann ute med debutsingelen ”Do Something”. Tekst: Kine Falch / Foto: Emil Kjos Sollie

For de som ikke vet, hvem er Aleksander Walmann? Hvor langt kan svaret være? Kort fortalt er jeg en blid og fornøyd 27 år gammel Telemarksgutt som har fått drømmen sin om å jobbe med musikk hver dag oppfylt. Jeg bor i Oslo nå for å satse alt på musikken og jeg kunne ikke hatt det bedre! Ellers skater jeg, kjører snowboard og er så mye jeg kan med venner i storbyen. Hvor passer du inn i musikklandskapet? Jeg er inspirert av så mye musikk og har hørt på så mye forskjellig opp igjennom tidene, men jeg lager vel kanskje indie/ folk/rock, med innslag av mange andre sjangre. Det er så vanskelig å svare på, for jeg prøver å lage noe som kan skille seg ut og som folk kjenner igjen når de hører det. Det er målet! Hva handler singelen Do Something om? Den handler om at med litt innsats så kan vi få til alt. Enten om det er i et kjærlighetsforhold eller i livet generelt så går alt om vi gjør litt hver. “I can do something, you can do something and we can do anything”

Spillelista med ALIDA

for tiden Aktuell med singelen ”Feathers” Lista til alida: Niki & The Dove – Tomorrow Active Child – Hanging On Imogen Heap – Headlock Strangers, Lara Smiles – Promises MS MR – Hurricane M83 – Wait Daughter – Youth Sbtrkt (feat. Sampha) – Never Never When Saints Go Machine – Parix Bon Iver – Holocene Passion Pit – Constant Conversations Coldplay – Every Teardrop Is a Waterfall The Cinematic Orchestra – To Build A Home Colombia – Local Natives The Fear of Charlie Sunrise – Baby Monster ................

GUILTY PLEASURE (-_-) : Eifel 65 – Blue (Da Ba Dee) lytt til lista her:

12

spirit / 02_2013

alida om spillelista: Hvordan vil du beskrive spillelista? – Spillelista mi er en miks av ulike låter jeg liker og blir inspirert av for øyeblikket. Noen er nedstrippa, enkle og sårbare i ett akkustisk lydbilde, mens andre er energiske med kule beats og synths i ett mer elektronisk landskap. Jeg var også nødt til å legge til "Every Teardrop Is a Waterfall" av Coldplay fordi det er en låt jeg simpelthen ikke klarer å legge fra meg. For øyeblikket er "Colombia" fra den nye plata til Local Natives min favorittlåt. En aldeles nydelig, melodiøs låt sunget med en unik og hjerteskjærende stemme. Hva kan du si om din guilty pleasure? – En av mine første CD-er jeg fikk da jeg var liten var "Hits 4 Kids 1", og den hadde blant annet denne låten. Jeg elsket den så mye at den stod på repeat hjemme i stua hver dag. Stakkars familien min… Om jeg synger den nå husker jeg hvert eneste ord og melodilinje, - med noen oppdikta "engelske" tulleord innimellom da, selvfølgelig.


KUNSTSKOLEN I BERGEN

SØKN F R I SADS15 T

. S KO M A

2 0 1L E Å R E T 3/14

I

S E w w w. k i b. n o F O R M E R I N F O R MA S J O N E - P O S T: k i b @ k i b. n o K U N S T S KO L E N I B E R G E N M Ø L L E N DA L S V E G E N 8 5009 BERGEN T L F. 5 5 3 8 0 0 5 0


ymse

Spirit.no anbefaler Break.com funker fett når du vil glemme det faktum at du egentlig har en haug med ting som skulle vært gjort.

Uansett om du liker internettpesten med søte katter som gjør supersøte ting, folk som slår seg fordervet eller litt kjipe tatoveringstabber er Break.com verd et besøk. Problemet er at du fort blir sittende å glo inn i skjermen litt for lenge, slik at alle som forventer noe av deg føler seg sviktet… Who cares…

Mitt album I spalten “Mitt album” ber vi musikere fortelle om et album som har betydd mye for dem.

romerike folkehøgskole

Hvem: Synne Sanden Aktuell med: Slapp albumet Climbing The Rainbow 15. mars Susanna and the Magical Orchestra List Of Lights And Buoys

– Første gang eg hørte disse live var det litt som en åpenbaring for meg. Eg var 15 år, og skjønte plutselig hvilken musikk eg ville lage. Det har aldri vært et mål for meg å herme etter duoen, eg har for stor respekt for de som musikere til å gjøre det. Det var meir at verdiene og det som blei lagt vekt på i musikken, som for meg var nære tekster og formidling av følelser på en intens, men samtidig vár måte blei etter eg hørte låtene, min retningslinje. Plata er for meg heilt magisk. Morten Qvenild er for meg unik ved å klare å velge ut lyder og linjer, som han spiller med så tilstedeværelse at det treffer meg rett i hjertet. Han tør å blande det røffe og skjøre som eg synes er en balansegang som er skjør, og som det står respekt av. Stemmen til Susanna berører meg ved å være så klar, nær og tydelig. Fraseringene hennes virker av og til som er fra en annen verden. Litt som en engel som synger med all sin godhet, men samtidig klarer å formidle det såre og vanskelige i den virkelige verden”. < Hør albumet her!

http://on.fb.me/jNFZjl 14

spirit / 02_2013

ledige plasser søknå!

LYSDESIGN SCENOGRAFI

Norges største folkehøgskole innen teater: Romerike Folkehøgskole www.romerike.fhs.no


HVOR finneR de alt til VåRens festligHeteR HoS AnnA og CLArA nAturLigviS. Priser

3

StArter frA, PAkke á 10 Stk.

58

Søstrene grene tar forbehold for trykkfeil, utsolgte varer og leveringssvikt.

søstRenes papiRaRtikleR

Serie av A6/A4 kartong, bordkort og konvolutter - finnes i 15 farger.

se de fine D.i.Y. oppskriftene på: www.sostrenegrene.com

15 398

Bordkort, Pris 10 stk.

90

Stor konvolutt, Pris 10 stk.

A4 kartong, Pris 10 stk.

990

Liten konvolutt, Pris 10 stk.

990

458 A6 kartong, Pris 10 stk.


http://bennysriddle.blogg.nov

bloggpraten

Tekst: Marie Brudevold, supermarie.net Foto: Marteline Nystad

Beskriv bennysriddle.blogg.no! – Jeg vil beskrive bloggen som en blogg med mye mote og litt humor. Det er en blogg med gode bilder og masse forskjellige outfits. Jeg blogger også om jobben min som modell, som leserne synes er sykt morsomt å lese om. På denne bloggen kan du også finne utrolig mye inspirasjon både for gutt og for jente. Hvem er Bjørn-Erik bak bloggen? – Han er en 17 år gammel gutt som er veldig opptatt av mote, og liker å bruke penger på gjenstander og ting kanskje ikke alle andre har. Han er en omsorgsfull person med mye på hjertet, og er ikke redd for å si sine meninger om det skulle være noe. Han er en humørspreder som liker å få alle andre rundt seg i godt humør. Han er også veldig glad i å jobbe som modell, leve livet med mye fest og moro og ikke minst shopping. Hans største fremtidsplaner er å komme til topps i modellverden, og flytte til utlandet rett etter han er ferdig med videregående for å gjøre det kjempestort. Hvor lenge har du blogget? – Jeg startet å blogge når jeg gikk i 9'ende klasse, altså 3 år ca. Trives utrolig godt med det fortsatt. 16

spirit / 02_2013

I Bloggpraten møter vi ulike mennesker som leverer en Blogg, med stor B. Uansett hva bloggen handler om, og hvor mange som leser den, kan den være interessant. det viktigste er at den er skikkelig bra! I dette nummeret møter vi Bjørn-Erik, finalist under Vixen Blogawards 2012!

Hvorfor valgte du å starte blogg? – Jeg har så utrolig mye jeg vil få frem, og vise verden hva jeg er god for! Jeg vil gi andre inspirasjon, mine egne meninger om ting, og vise de og lære de ting de burde gjøre, og ikke gjøre. Og når lesertallet er høyt, er det morsomt å si sine egne meninger og se hvordan leseren reagerer. Det har vel også vært litt sånn at jeg ikke har vært så glad i å si meningene mine høyt om ting, fordi jeg har vært redd for å blitt sett på som dum, eller at det var noe feil med det. Derfor synes jeg det var lettere å si det med en blogg. Jeg har også en venninne som blogger, Andrea Badendyck. Hun var grunnen til at jeg begynte å blogge. Jeg så hva hun gjorde og jeg følte at det virket litt morsomt selv. Hva tror du er den typiske leseren av din blogg? – Dette spørsmålet er egentlig ganske vanskelig... Men sånn jeg merker det på kommentarer osv, så virker det som at jeg ikke har så veldig mange "moteinteresserte", men heller noen som er yngre og enda har mye å lære. I en alder av 12-19 er nok aldersgruppen som leser bloggen min vil jeg selv tro, og flest jenter men også noen gutter. Hva håper du å oppnå med bloggingen? – Jeg håper jeg får til å vise verden at det er dette som er mote, og får flere til å bli inspirert

av det jeg går med. Jeg ønsker jo også å komme høyere opp i blogg-Norge, men er veldig fornøyd med å ligge på toppen av guttebloggerne! Hva tror du er viktig for å få en blogg som folk liker til å følge? – Gode bilder, mange oppdateringer, bra design, bra bloggnavn, og lite skrivefeil. Har du det, er bloggen din solgt. Du driver moteblogg, som en av få gutter i blogg-Norge. Når og hvordan oppstod interessen din for mote? – Det var vel sånn når jeg var 15 år at moten virkelig begynte og falle inn, men jeg har på en måte alltid vært interessert i det. Jeg begynte å se i blader og litt forskjellig, moteshow på nettet, leste også andre herrebloggere som blogger om mote. Hvor henter du inspirasjonen din fra? – Inspirasjonen min henter jeg fra andre bloggere jeg selv digger klesstilen til og får selv lyst til å blogge om det samme eller finne meg de samme klærne som de. Ellers så leser jeg blader som jeg finner MASSE inspirasjon fra.


Maria Fjell (21)

2.kl Kunstskolen i Rogaland

Søknadsfrist 15.april

Hvorfor søkte du Kunstskolen i Rogaland? Jeg hadde ført så mye bra om skolen fra tidligere studenter som jeg kjenner. KiR var det beste alternativet for meg. Hva har skolen gitt deg så langt? Skolen har gitt meg mye. Jeg har utvikla meg en masse. Dette er på et helt annet nivå enn videregående var. Studieturene til Venezia, New York og Kassel har vært viktige. Lærerne har vært veldig gode, møtene med de har utvikla arbeidene mine. Hvorfor kan du anbefale skolen? Jeg anbefaler KiR på grunn av tilgangen til alt; rom, utstyr, verksteder, lærerne, gjestelærerne, kunstnerprentasjonene og studieturene! Prosjektperiodene er lærerike og det siste halvåret hvor vi lager avgangsutstilling og søknader gjør at alle ting kommer på plass. Man får utrolig mye ut av å gå her!

nd a l a g o .no iR n e l o k s Kunst


spirit presenterer

don't miss:

Tekst og foto: Regine Folkman Rossnes

Cretura, hvem er dere? The Greeter: Vi er et band som for det meste har spilt over hele Bergen. Zlargh: Vi kan jo nevne noen av de stedene vi har spilt på; Garage, 1880, Askøy, en konsert i Førde, vi har spilt ute på Osterøy, Kvarteret, Hulen… Hva er målet deres med musikken? Zlargh: Være nye. Nyskapende, du har ikke hørt det vi lager før i det hele tatt. Har dere planer om utgivelse snart? The Greeter: Vi har nettopp gitt ut albumet, ”Monsters of Wonderland”, i tillegg har vi allerede laget to ferdige sanger, så vi tenker at vi skal ha et album til. Zlargh: Det blir mer en stor EP, for vi gidder ikke å gå gjennom med studio igjen, for det kostet svinmye! Så vi tenker å gjøre hele driten selv - spille inn trommer og gitar selv, alt sammen. Hvor kan man se dere på scenen i sommer, og denne våren? 18

spirit / 02_2013

I "don't miss" presenterer vi folk som vi i spirit har skikkelig trua på. folk som leverer sakene hver gang – og som vi spår en lysende fremtid. Denne gang: Ta varmt imot: Cretura

Zlargh: Vi har allerede booket for Fanarock i Fana Kulturhus, 5 april, så kom dit! The Greeter: Siden vi nettopp har fått nye medlemmer (dette er noe jeg tenker), så blir det nok flere lokale konserter, fordi vi vil vise frem de nye medlemmene våre. På vokal blir det en ganske stor forandring, for eksempel. Zlargh: Vi har gått igjennom tre store line-up-changers i løpet av tiden vår, vi har vært band siden 2010. Fra starten av 2010 er jeg den eneste som er igjen, så vi har byttet ut mange ganger. Men dette er det største utbyttet vi har gjort, siden vi har byttet ut en gutt som growler, til en jente som synger kleen. Beste live-opplevelsen dere har hatt til nå? Begge: Førde! Zlargh: Det begynte med at vi måtte stå opp veldig tidlig, for så å bli kjørt i tre timer. Når vi var der og så scenen, tenkte vi at dette skulle bli fett, også begynte det å komme folk i rader. Når vi kom på scenen, er det første vi ser at folk står alt for langt vekk. Heldigvis var forrige vokalist veldig god til å ta tak i publikum, så han sa med en gang at alle skulle komme bort

til scenen, noe som de gjorde. I løpet av konserten fikk vi en haug med nye fans! The Greeter: Det ble autografer og bilder etterpå! Vi hang rundt med ”fans” nesten hele natten, og fikk til og med overnatte med de! Det var et bilde om hvordan fremtiden kan bli! Zlargh: Det er det nærmeste rockestjerneimiget vi har kommet! Hvor kan vi følge dere på internett? The Greeter: facebook.com/Cretura

SJEKK UT: Albumet Monsters of Wonderland her:


essensielt med jon as a l ask a

ESSENSIELT

Med: Jonas Alaska

1. Gitar Martin OM-28V

Ute med sitt andre album: If Only As A Ghost

2. Vintage hatt

av: akam1k3

3. Skateboard 4. Vinyl plate; Bob Dylan - John Wesley Harding 5. Vintage bandana 6. VHS: Fucking Åmål 7. General snus: long extra strong portion 8. CD; David Bowie - Heroes 9. Friele – Frokost-Kaffe 10. TV-kontroll


20

s p i r i t / 0 21 _ 2 0 1 3


vår tids SPELLe – MANN At Kaveh verken drikker eller røyker jointer, og velger fitness framfor fest, hindrer ham ikke i å være spådd en lysende fremtid som et av landets fremste hip hop-håp. Tekst: Lars Gautneb Foto: Bjørn Wad Takk til: BABRACING for lån av BMX-sykkel Motorcenteret for lån av Rolls Royce (1971)

s p i r i t / 0 2 _ 2 0 1 3 21


Noen mener nok at jeg er i overkant oppslukt av det jeg driver med, og at jeg tar denne rap-greia litt vel alvorlig. Men for meg er det livet mitt. Sist Spirit hadde en rapper på cover var det undergrunnsfenomenet Jesse Jones som prydet forsiden. I over to uker hang jeg ut med en knallhard Jesse. Han dreit i de fleste, pissa på snuten, omtalte seg selv som gategutt. Av andre ble han kalt gangster. Da jeg parkerte bilen for natta etter mine treff med Jesse hadde jeg også gjerne spanere etter meg. Fyren kødda nemlig ikke. Han var tøff, breial og farlig, i hvert fall for noen. Intervjuet skapte store overskrifter. – For å si det sånn… Det å være kriminell og selge dop er kanskje verdens mest stressende jobb. Du er alltid på jobb, ser deg alltid over skulderen, alltid stress. Men det er negativt, negativt stress. Og det er ikke bra. Det sliter ut folk, og drar dem lenger ned i dritten. Samtidig er det å være i musikkbransjen også jævlig stressende, men på en positiv måte, fortalte han den gangen. Spennvidden i norsk hip hop har aldri vært større, i hvert fall ikke på lang tid. – De kaller ham K, pleier Kaveh å si. 18 år gammel og omtaler allerede seg selv i tredjeperson. Rimelig breial, men der stopper også likhetstrekkene fra forrige covergutt. Jeg plukker opp guttungen hjemme hos foreldrene på Ulven. Han er strigla, fresh og har med yoghurt til lunsj. Sånn Skyr fra Tine, uten fett. Han er 18, trener hver dag. Måteholden med drinks og sene kvelder. Rører ikke tobakk og spesielt ikke jointer. Markedsplaner, strategier, spons og beats for langt ut i 2014 er planlagt og spikra mer eller mindre egenhendig.

22

spirit / 02_2013

– Noen mener nok at jeg er i overkant oppslukt av det jeg driver med, og at jeg tar denne rap-greia litt vel alvorlig. Men for meg er det livet mitt. Det høres kanskje ut som en klisje, men det får stå til. Det aller viktigste for meg er å være dedikert, fokusert og ha ekte kjærlighet til det jeg driver med. Det er også det som driver meg, konstaterer han. ”Snu deg rundt”, rapper Kaveh med gullgutta i Madcon, men da Tshawe Baqwa ringte var det han som måtte snu seg rundt, bokstavelig talt. – Det var rimelig surrealistisk. Jeg satt i timen og så ringte telefonen min. Tshawe og Yousef var i studio med Nasty Kutt og skulle legge på noen vers. Så hadde de hørt meg. Og nå ringte de å ville ha meg med. Først la jeg på. Trodde det var en som kødda, men da de ringte for andre gang skjønte jeg at det var fakta. Så da var det bare å dra i studio. Så du bare stakk midt i timen? – Det gjorde jeg ass. Det skal jeg love deg. Jeg tror jeg nesten løp ut jeg og ned i studioet. Sånn sett har vi kule lærere. Det er godt å ha når kule ting skjer også. De skjønner det jeg holder på med. Det er jeg glad for. Musikken kommer litt i første rekke, samtidig skal jeg fullføre videregående. Det er greit å ha noe i backup om alt skulle rakne, ler han. Lite tyder på at det kommer til å rakne med det første. Sammen med "Madcongutta" er han nominert til Spellemannpris for årets beste video. Da supermannen og superprodusenten Tor Erik Hermansen fra Stargate var i byen sist, hadde han stjerner i øya etter å ha hørt Kaveh spytte vers. Nå har til og med guttungen vært på miniturne og spilt for fulle hus rundt om i Norge. Ting skjer! Så nå er du klar for Spellemann-show igjen med Madcon- gutta, det gikk jo stille og rolig for seg sist? – Hahaha. For å være ærlig så tror jeg at jeg holder meg hjemme. Jeg har rett og slett ikke råd til å reise opp på Spellemannprisen for egen maskin. Når man er i startsfasen må man vær flink til å spare,

legge opp spenn. Så om ikke noen er keen på å "hoste" turen for meg blir jeg hjemme jeg. Det er så mye moro som skjer om dagen, og jeg koser meg med alt, forteller Kaveh, mens han tar en skje av den fettfrie yoghurten. Du får ikke mye tyn da, av de mer etablerte gutta i gamet? Du er jo liksom rappens svar på ”Puls-Yngvar”... – Tja, det hender jo noen spør om hvorfor jeg ikke fester så mye, ikke får på og de tinga der. Det handler vel mer om at jeg har prioriteringer og ambisjoner her i livet som tilsier at jeg ikke kan, eller vil, bruke så mye tid på de tingene der. Men hei, det er jo ikke slik at jeg nødvendigvis må trues til en fest en gang iblant. Hva er det som er ekte for deg? – For det første er vel noe av det minst ekte for tiden bruken av ordet ekte, fordi det har blitt brukt feil, for mye og altfor lenge. Ekte er for meg tre ting, kompromissløshet, genuinitet og integritet. Det høres kanskje pompøst ut, men det er realiteten. Apropos pompøs, ryktene er i følge dine Twitter-meldinger den seneste tiden at du kanskje mener at noen av dine kollegaer på den norske rap-scenen er pompøse posører? – Haha, tenker du på tilfellet med Dreamon? Ja, jeg kan vel være så ærlig å si at jeg mener fyren er fullstendig på blindspor, både musikalsk og karrieremessig, og hvis man tar i betraktning hans Instagramkonto også rent imagemessig. Hehe. Men seriøst, for meg representerer han det jeg frykter mest med norsk rap og musikk for øvrig; dårlige blåkopier og tidvis imitasjonsaktige tilnærminger av det de har sett og hørt fra artister over dammen. Jeg skulle ønske flere var opptatt av å ivareta det autentiske og genuine ved sjangeren,

Ekte er for meg tre ting, kompromissløshet, genuinitet og integritet. Det høres kanskje pompøst ut, men det er realiteten.24

spirit / 02_2013


men til syvende og sist så deler jo både meg og han bare en drøm om å leve av musikken vi lager. Når det er sagt, så synes jeg fortsatt at Dreamon er en klovn. Såpass. Men la oss gå over til noe mer trivielt og trivelig. Hører rykter om at du har en seriøs hang-up på Tone Damli, dette har vel vært gode uker for deg? – Jeg kan med hånda på hjertet si at hun er en av de råeste damene her til lands, om ikke den råeste. Når det gjelder sengetøyet, så er jeg nok ikke helt der enda, men jeg er nok ikke så langt unna. Hun pryder i hvert fall bakgrunnsbildet på iPhonen min. Men hvordan ligger det egentlig an på damefronten? Har du draget? – Tja, sånn passe. Det har vel ikke akkurat blitt verre med tiden.

– Jada mamma, avslutter han etter en kort samtale på persisk. Kaveh kan fortelle at moren fortsatt har stålkontroll på hva han foretar seg. – Jeg kommer vel fra det du kan kalle et ordentlig hjem, med riktig ballast og bagasje og alt det der. Broren min er jusstudent og begge foreldrene mine er akademikere. At jeg ville satse på musikk og rap var vel ikke akkurat det de hadde øverst på listen, men etter hvert som jeg har lagt ned tid, arbeid og fått resultater, så har de backet meg i å forfølge drømmen min. Drømmen er enkel; å bli den beste gutten i klassen.

MOT NARKOTIKA

FOR UNGDOM VIS DITT STANDPUNKT

MOT NARKOTIKA

SJEKK

UT

Er det Tshawe som lært deg noen triks? Han er jo den trusefukteren? – Hehe, det er vel både fordeler og ulemper ved å lære triks av den karen. Men å sjekke opp damer med Tshawe er som å hoppe etter Wirkola, sier Kaveh mens moren ringer inn på telefonen hans for tredje gang.

UNGDOM

UMN

Jeg kommer vel fra det du kan kalle et ordentlig hjem, med riktig ballast og bagasje og alt det der. Broren min er jusstudent og begge foreldrene mine er akademikere.

www.umn.no Sånn blir du medlem: U M N N avn f ø dse l s å r adresse postnummer og e - postadresse ti l 1 9 3 8 .


Drømmen er enkel; ü bli den beste gutten i klassen.


Foto: Anne Lise Norheim

ER DU REDD FOR Å GÅ HJEM? Blir du utsatt for vold eller overgrep? Eller ruser de voksne seg? Da kan du ringe gratis på 116 111. Vi kan hjelpe deg. Ring også hvis du tror at noen har det sånn. Åpningstid kl. 15.00-08.00 på hverdager, døgnåpen i helger og helligdager.

Telefon: 116 111 (gratis) E-mail: alarm@116111.no SMS: 41 71 61 11 Telefon fra utlandet: +47 95 41 17 55 www.116111.no


Røff eventyrrolle Silje Salomonsen har lenge vært hun som har spilt birollene i filmene til mannen Arild Østin Ommundsen. Nå står hun klar i sin første hovedrolle i dramafilmen Eventyrland. Tekst: Johanna Bottheim Åbrandt

– Det har vært kjekt å få en rolle som er veldig klar og tydelig, som gjerne en hovedrolle er. Til forskjell fra biroller, spesielt kvinnelige biroller, som ofte er litt sånn kjæresten til eller kassedame eller sykepleier nummer to, sier Silje. Hun spiller kvinnen Jenny som etter en uheldig hendelse gjør seg skyldig til drap, og havner på skråplanet. Hun ender i fengsel og motivasjonen hennes for å komme ut er klar – datteren som befinner seg på utsiden. – Det har vært enklere enn noen gang å komme inn i en rolle fordi Jenny er en såpass sterk karakter. Samtidig har det vært krevende, sier Silje. For å forberede seg til rollen snakket Silje med barnevernet, folk som har hatt barn i fosterhjem, innsatte og fengselsbetjente. – Jeg fikk en aha-opplevelse fordi jeg fant ut at hvem som helst kan være uheldig og havne i fengsel. Det er ikke bare narkofolk som ser veldig slitne ut. Jeg hadde tydeligvis mine fordommer om hvem som soner i fengsel, så da jeg kom på besøk dit ble jeg tatt imot med ”jaja, det kunne vært du som satt her”. Hun forteller at hun fikk mest ut av å snakke med de ansatte i fengslene, og at samtalene med dem var verdt årevis med research. – Jeg følte meg utrolig selvsikker etter å ha snakket med dem, og jeg tenkte at dette kan jeg gjøre fordi dette kunne vært meg. Jeg fortalte dem om historien til Jenny, og de kjente den igjen. De fortale at siden hun ikke bruker narkotika hadde hun vært veldig populær blant de mannlige innsatte, og holdt seg mest for seg selv i stedet for å vært med i en gjeng på grunn av datteren.

Tett samarbeid med mannen Filmen har vært som et familieprosjekt hvor mannen Arild har skrevet, filmet, redigert og regissert. Det har vært svært få mennesker innblandet i filmproduksjonen, og de har selv sagt at hele gjengen skulle få plass i én bil. – Jeg har stått mye mer på kravene denne gangen ettersom hovedrollen har vært min, så vi har nok diskutert litt heftigere enn tidligere. I tillegg har stedatteren til Silje, Iben, spilt datteren i filmen. Silje mener at dette har gitt noe ekstra til Eventyrland. 28

spirit / 02_2013

– Det er en naturlig distanse mellom meg og stedatteren min, samtidig som vi har et forhold. Jeg tror dette forholdet hadde vært veldig vanskelig og fått til med en annen unge. Jeg kjenner Iben veldig godt, samtidig som det er en avstand ettersom jeg ikke er moren hennes. Det passer veldig godt i filmen.

Hun ble aldri skadet, men fikk enormt med blåmerker, og var ofte noen sekunder fra å si stopp og ta pause. – Men det var en sånn intens stemning da vi holdt på som var helt skummel på en måte, samtidig som jeg visste at jeg var trygg så ”we kept going”.

Lavbudsjettfilm Kaster sin egen giftering I en av scenene skal Silje kaste en giftering ut i en myr. Ettersom hun glemte tulleringen den dagen de spilte inn scenen, ble hun nødt til å kaste sin egen giftering. – Det var ikke så kult å gjøre det. Jeg tenkte at jeg skulle få slippe å spille inn scenen den dagen ettersom jeg hadde glemt ringen. Men så ba Arild meg om å kaste min egen. Da ble jeg litt sur, og tenkte at jeg aldri kom til å finne den igjen. Det var Arild alene som avgjorde at hun skulle kaste ringen, og han lovte henne en ny en. Likevel lå Silje uti myren og gravde helt til hun fant den. – Jeg bestemte meg for hvor jeg skulle kaste den, så gikk jeg ut og lette til jeg ble iskald. Det var jo mudderbunn så det var helt håpløst. Jeg lå der skamlenge, og jeg fant den! Så den har vært gjennom litt av hvert.

Vold og action Filmen inneholder en del voldelige scener og Silje ble nødt til å utføre disse selv. De hadde med stuntmann og øvde på fall på forhånd. Likevel falt hun til hun kjente at skjelettet knaste. – Vi hadde øvd, og jeg hadde sett for meg at vi skulle klippe og få litt nærbilder med slag og sånt, men det gjorde vi ikke. Så jeg måtte gi alt når vi først spilte inn. Og det hadde vært typisk om karakteren Jenny hadde vært flink til å sloss eller kunne noen kung fu-triks, men det kunne hun ikke… Silje ser på seg selv som ganske sterk for å være en dame på femti kilo. Likevel hadde hun ikke en sjanse mot mursteinsmennene hun spilte mot. – Jeg ga jo alt jeg hadde, men de slang meg rundt som ingenting. Jeg hadde i tillegg løpt kjempelangt på forhånd, så jeg var helt utslitt. Men det gir jo noe til spillet ettersom jeg var helt på bånn, og det skal jo Jenny være. Det er akkurat som om du føler at nå ryker det, nå er det ingenting igjen. Men så dukker det alltid opp noen muligheter, men det skal vi ikke røpe…

Ifølge Silje har det gitt henne og de andre skuespillerne stor frihet at Eventyrland har hatt et lavt budsjett. De har brukt cirka ett år på å filme alt, noe som er svært lang tid for en film. – Vi har hatt mulighet til å være i rollen hele arbeidsdagen fordi at man kommer på jobb og spiller uten pauser. Det har ikke vært lange dager med mye dødtid som det er på klassiske, store filmproduksjoner. Derfor har vi hatt det som i en skuespillers drøm, og det har vært veldig behagelig. De har spilt inn akkurat når det har passet dem, og har derfor ikke trengt å planlegge mye eller hatt behov for mange folk i produksjonen.

Luksus med hverdag Etter innspillingen syntes Silje at det var en luksus å kunne gjøre hverdagslige ting, som for eksempel å gå i matbutikken med barna sine. Hun tok ikke de små tingene som en selvfølge ettersom hun hadde følt på hvordan det var å miste dette. – På det mest intense gikk jeg rundt med en sånn følelse at alle kan ha en stor sorg og et tomrom inni seg. Det kommer nok til å bli en liten dump når vi er ferdige ettersom jeg har levd så mye i rollen. Jeg har for eksempel hatt alle kostymene i skapet i ett år, og det blir rart å hive disse og begynne på nytt. Jeg setter mer pris på familietingene nå, og er takknemmelig for at livet mitt har vært lett. Filmen skildrer de nære tingene, samtidig som den ikke er følsom. Den mikser to ting sammen og skaper en spenning mellom det nære og familiære og et menneske som strever med å få orden på familien og hverdagen, og som stadig havner i konflikt med feil mennesker. – Vi har skildret en person som er langt fra der hun ønsker å være i livet. Utgangspunktet hennes er jo ganske dårlig i forhold til det hun ønsker, og det er hennes kamp for å nå målet.


s p i r i t / 0 2 _ 2 0 1 3 29


født stjerne?

Noen mennesker er bare født til å bli filmstjerner. Bill Skarsgård er som sønn av Stellan, og bror til Alexander og Gustav, en av dem. Tekst: Aslaug Olette Klausen

Bill Skarsgård (22) var nylig i Oslo for å kaste glans over premieren til filmen Victoria. Spirit møtte en svært sjarmerende, men sliten ung skuespiller sent dagen derpå. Det var imidlertid ikke festingen som hadde tatt på, men den dagslange rekken med samtaler om hans andre aktuelle prosjekt; dramaserien Hemlock Grove, som får premiere på Netflix 19. april. Hvordan har dagen din vært? – Lang. Det første intervjuet var klokken ni i dag tidlig. Og så har det vært de samme spørsmålene resten av dagen. Nå er jeg trøtt, og vil bare drikke kaffe, sier Bill, og tar en slurk vann.

Drømmerolle Han ser likevel godt ut. Og gløden i stemmen er overbevisende når han begynner å snakke om sin karakter i Hemlock Grove. Bill spiller Roman Godfrey, rikmannssønn og arving til familien som styrer den skakke småbyen i Pennsylvania der seriens handling er satt. Det er selvsagt en samling merkelige karakterer som bor der, og Bills rolle er intet unntak. – Roman er en arrogant prins. Men han er kompleks. I tillegg til de mørke driftene som får ham til å gjøre en hel del dumme saker, er han også sympatisk. Han er en utfordring å spille, og derfor også en optimal rolle, sier Bill.

30

spirit / 02_2013

I seriens første episode skjer et mord. Omstendighetene er mystiske, og de overnaturlige tendensene påtagelige. Sjangermessig nærmer det seg skrekk. Men Bill understreker at skrekken er ikke fokuset. – Det er en tiltalende og karakterdrevet serie, der relasjonene er viktige og dramaene ligger i flere lag. For eksempel forholdet mellom min karakter og den nyinnflyttet romani-gutten interessant, forteller Bill.

Fremtiden Selv ser han ikke på grøssere, men foretrekker mer sofistikerte filmer, og serier som The Wire, Sopranos, Walking Dead og House of Cards. Sistnevnte er også en Netflix-serie, og som den slippes hele sesongen av Hemlock Grove samtidig. – Jeg tror den gamle måten å se TV på er utdatert. Fremtiden er å se serier akkurat når, og hvordan, man vil. For meg som skuespiller blir det ikke den store forskjellen, men på manussiden gir det nye kreative rom. Serier kan bygges som 13 timer lange filmer når man ikke lenger trenger forholde seg til reklamepauser og venting mellom episoder, mener han. Sin egen nære fremtid er Bill imidlertid mindre sikker på. Faktisk vet han ikke hva som

blir hans neste rolle. Men det er også noe av det han synes gjør skuespilleryrket gøy. – Jeg skulle gjerne spille mot en av brødrene mine, eller faren min. Jeg har gjort en replikk med Gustaf for lenge siden, men det teller nesten ikke. På den annen side spiller det egentlig ingen rolle hvem du spiller mot, det er forholdet mellom karakterene som er viktig, sier han. Får du tid til å gjøre noe annet mer enn jobb? – Jeg har ikke noen hobby som å spille golf, eller noe sånt. Jeg er et sosialt vesen, og bruker tid på å henge med familien og venner, spise god mat og snakke skit. Også ser jeg på tv, ler Bill Skarsgård.

Hemlock Grove-trailer:Kom,så,tok.

Phil T. Rich vant Urørt-finalen, sikret seg platekontrakt på nachspielet og skapte debatt med vinnerlåta. Nå vil han bli et ikon. Tekst: Trine Jacobsen / Foto: AKAM1K3

Onsdag 6.februar På Studentersamfundet i Trondheim kjemper fem unge, usignerte artister om tittelen Årets Urørt. Blant kortklipte gutter med gitarer, eksperimentell keyboardklimpring og maritim drømmepop, er det særlig ett bidrag som skiller seg ut. Arif Salum, bedre kjent som Phil T. Rich, har ikke klippet seg på fire år. Det er Arifs karakteristiske sveis sørger for kveldens heftigste volum. Han er direkte, usensurert og fengende. Hele Samfundet synger med.”Hun bitchen er gal, se på hun der hun bitchen er gal” ... Innhyllet i konfetti og lovord, kan en himmelfallen Phil T. Rich til slutt konstatere at det er han som har gått av med seieren. Rørt og urørt på én og samme tid. Fagjury, bransjefolk og menigmann synes skjønt enige. Phil T. Rich har det. Stjernekvalitet. – Jeg vet ærlig talt ikke hva denne kvaliteten er for noe, eller hvorfor enkelte mener at jeg har den. Jeg gjør bare min greie, sier Arif og trekker lett på skuldrene. En snau time etter dette skuldertrekket, utfordres den distanserte holdningen til eget gjennombrudd. Tre ivrige gutter tar kontakt og ber om et bilde. De tar oppstilling rundt Arif med brede glis, og hendene hevet i hilsen til fotografen. Det er nemlig ikke til å komme fra at Arif har blitt lagt merke til. Gjennom den direktesendte Urørt-finalen nådde han ut til mange som aldri før hadde hørt om ham. Han blir sett nå, han blir hørt og mange vil plutselig mene noe om det han presenterer.

Kontroversen – Du er en av få som klarer å bruke engelske ord, men rappe på norsk og fortsatt ikke virke generisk, uttalte fagdommer Chirag Patel i etterkant av vinneroptredenen i Trondheim. At Arif ikke er generisk er det liten tvil om. Det er imidlertid ikke alle som deler dommerpanelets begeistring for Urørt-vinnerens egenartede språkbruk. Brått blir Arif beskyldt for å fremme et kvinnefiendtlig budskap. At statskanalen hyller en sang om en ”nymfoman bitch” med utagerende tilbøyeligheter, faller

32

spirit / 02_2013

enkelte tungt for brystet. Foreldre tuner fra P3 til P2, i frykt for at den nysgjerrige sjuåringen skal fatte overdreven interesse for analkuler og dildo. I Dagsavisen blir det publisert en kronikk der to menn tar til orde mot det de mener er en degradering av kvinnen. Flere innlegg følger, og det koker i kommentarfeltene. – Jeg har absolutt ikke noe dårlig kvinnesyn. Det er snakk om én låt. Hadde kritikerne hørt gjennom hele EP-en, ville de nok ha fått en bedre forståelse av hvem jeg virkelig er, sier Arif. På EP-en Kom så tok færdiih er ikke grove tekstlinjer en gjennomgående tendens, snarere et unntak. – Jeg er mest opptatt av å være ærlig. Jeg vil ikke levere sensurerte tøysehistorier jeg ikke kan stå for. Folk må få mene det de vil, allikevel understreker Arif at han jobber mye med tekstene sine. Rapperens språk har fått mye positiv oppmerksomhet også. Metaforer, ordspill og kreativ bruk av referanser har blitt et av artistens varemerker. Normalt sett pleier referansene å være ganske folkelige. Nora syltetøy, Petter Northug og Marve Fleksnes. – Det blir jo lettere å forstå hva jeg faktisk prøver å fortelle, når jeg bruker disse referansene. Også er det jo gøy da. Hvem digger ikke Fleksnes liksom? Og Olsenbanden. Også DynamittHarry, han er fet. Også i den endeløse rekken med egne alias kommer ordsmeden til uttrykk. Det er nemlig ikke mange som har flere navn enn Arif Salum. Best kjent er han som Phil T. Rich, men han svarer også til Mikael Svartskalev, Salvador Fali og Robert de Negro, for å nevne noen ytterst få. Selv om alle disse identitetene tidvis kan være litt forvirrende, er de ganske illustrerende. Det er nemlig vanskelig å gi en enkel karakteristikk av Arif. I ett øyeblikk opptrer han selvsikkert i en musikkvideo. Iført sin egen kroppsvekt i accessoirer, som om han aldri har gjort annet. I neste øyeblikk sitter han i et intervju og fikler seg smånervøst i fjeset, mens han bedyrer at han overhodet ikke er komfortabel foran kamera. Han slår fast at han gjerne vil bli et ikon, men ikke med den provoserende selvsikkert-

heten man kanskje kunne forvente. Han ler i stedet sin karakteristiske, lett kneggende latter og trekker på skuldrene.

Kollektivet På spørsmål som dreier seg om Phil T. Rich og den gryende karrierens opprinnelse og fremtid, innleder Arif alle svar med et ”vi”. – Vi har jobbet knallhardt for å komme hit, og vi skal gjøre alt vi kan for å nå så langt som overhodet mulig. Jeg og det kollektivet jeg er en del av. Kollektivet Arif snakker om er ikke et vanlig bokollektiv med hår i alle sluk. Det er et kreativt kollektiv. En kombinasjon av kompisgjeng og forretningsforetak. Ressurssterke gutter som bevisst utnytter hverandres styrker for å komme seg opp og frem. De er fotografer, designere, produsenter og hele fire rappere. Arif er den tredje av guttene som har deltatt i Urørt. – Jeg hadde ikke vært der jeg er uten dem. Jeg hadde ikke vært årets urørt. I alle fall ikke enda, slår Arif fast. Med tanke på at det er flere av guttene som opererer innenfor samme bransje, ville det ikke være helt utenkelig at det med jevne mellomrom kunne oppstå en konflikt. Det avviser Arif kontant. – Hvis én lykkes, kommer det jo alle til gode før eller senere, sier han. Skulle stemningen allikevel surne og noen begynner å småkrangle, tar resten av gruppen raskt grep. Det finnes rutiner for sånt. Da klapper alle i takt, mens de med tiltagende styrke kommanderer, ”klem, klem, klem, klem, klem, KLEM…”. Det virker nesten for godt til å være sant. B.A.W.S-kollektivet har egen logo, de har designet egen kleskolleksjon, de fostrer prisvinnende artister og gruppeklemmer altså ved behov. Det er et velsmurt maskineri. Et ”vi”-som forvalter skyhøye ambisjoner og store planer. Karpe Diem fylte nylig Oslo Spektrum for første gang. Har du også tenkt til å fylle Spektrum? Denne gangen ler ikke Arif. Han ser bare rett frem, trekker lett på skuldrene og svarer. – Ja.


s p i r i t / 0 2 _ 2 0 1 3 33


34

spirit / 01_2013


billie van:

helt om dagen helt om natten Hvis du assosierer artisten Billie Van med Jonas Alaska og Mikhael Paskalev, er det ikke sĂĽ rart, men det er egentlig ikke greit. Billie Van er kanskje alene som kvinne blant sine musikervenner, men Spirit mener det er pĂĽ tide ĂĽ danne seg et eget bilde av henne. Tekst og foto: Madeleine MellemstrandÂ

s p i r i t / 0 2 _ 2 0 1 3 35


Helt om dagen, helt om natten, sies det. Spirit reiser ned til hennes noe omtalte leilighet i København, og forventningene bygger seg mer og mer opp når GPS-en vinner tampen brenner på hippiestedet Vesterbro. Det blir tidlig avklart at Billie Van ikke er et typisk A-menneske idet hun åpner døra inn til den blendende, mintgrønne leiligheten. – Jeg tok ett par øl i går, men jeg husket heldigvis å drikke masse vann før jeg la meg, sier hun med et smil. Flisene på kjøkkenveggen fanger all oppmerksomhet. Nei, det står ikke ”Home”, ”Family” eller ”Love”. Det står selvsagt ”Billie” med store bokstaver. Klokka på veggen har hengt seg opp, men tikker fremdeles. Billie går rundt og nynner på ”Feels Like We Only Go Backwards” av Tame Impala. En låt hun nylig covret i Popsalongen på P3. Hvilken musikk hører du mest på for øyeblikket? – Jeg hører en del på Vampire Blow. Det er bandet til mine danske kamerater. To av dem, Tåmso og Sixpack, kommer hit på middag i kveld. Sixpack spiller også i bandet mitt. Jeg er hjemme i København omtrent en gang i måneden, en uke av gangen. Denne leiligheten er mer som en hytte, men det er her jeg finner roen og klarer å skrive. Jeg henter ideene mine fra ulike reiser, og når jeg kommer tilbake lager vanligvis jeg og Sixpack musikk sammen. Billie Van snakker varmt om vennene sine og legger heller ikke skjul på at hun foretrekker venner framfor venninner. Det er bare enklere slik, forklarer hun. Hun bærer det mer eller mindre selverklærte stempelet som bestemor med stolthet. Når hun har bursdag er det alltid kakefest og i fjor bakte hun over tjue ulike sorter. Festene hennes beskrives

Det var da jeg var rundt atten år og brukte en hel sommer på å høre gjennom David Bowies plater at jeg bestemte meg for å bli rockestjerne. 36

spirit / 02_2013

best som ”Limbo Rock All Night Long”, uten at det behøver å ha en nærmere forklaring. Det er ingen tvil om at det er hos Billie de freskeste folkene samles, og hvis du først trår over dørstokken, får du mest sannsynlig en ekstranøkkel kastet etter deg. Den slitte madrassen på gulvet blir hyppig brukt, og de av dem som sover der mest får navnet sitt gravert inn. Hvem er Billie Van? – Billie Van er en norsk artist, bosatt i Danmark. Jeg har alltid visst at jeg skulle drive med musikk. Det var da jeg var rundt atten år og brukte en hel sommer på å høre gjennom David Bowies plater at jeg bestemte meg for å bli rockestjerne. I 2009 møtte jeg en sheriff i Amerika og han lagde en ring til meg med navnet ”Billie” på. Fra det øyeblikket var jeg Billie Van. Ringen er blitt et symbol på musikken min og jeg tar den aldri av. Billie Van spiller popmusikk og har sine sterke røtter i americana og rock. Iført sjokkrosa buksedrakt danser hun limbo på scenen og drikker øl mellom slagene, slik enhver rockestjerne bør. Med sin særegne stemme og spesielle dansestil blir hun godt lagt merke til. Hun liker å gjøre ting annerledes og det belønnes hun for. Til høsten slipper hun sin første plate. Billie viser gledelig frem bilder av hvordan leiligheten så ut før hun overtok den. I den daværende skitne grotten hvor en skulle tru at kun Djevelen kunne bu, levde en 53 år gammel dame på 200 kg. På badet var det kun et pissoar, og 53-åringen dusjet i vasken på kjøkkenet for å holde seg ren. Etter flere år med dalende selvdisiplin tok til slutt fedmen knekken på henne, og hennes dager på Vesterbro var talte. Like før jeg mister maska, skifter Billie tema og peker på et maleri som pryder pianoet. Bildet viser en eldre og tydelig medtatt mann.

I 2009 møtte jeg en sheriff i Amerika og han lagde en ring til meg med navnet ”Billie” på. Fra det øyeblikket var jeg Billie Van. den overvektige kvinnen, og lurer på om hun døde akkurat her jeg sitter. Jeg distraheres av telefonsamtalen utenfor døra. – Jeg kan ikke huske at jeg fortalte dette til deg i går? Uansett. Jeg har faktisk ikke én eneste krone. Turen innom banken går overraskende fort og bankkortet bærer oss videre til Billies stamsted, “Dyrehaven”. Etter å ha kastet oss over hønsesalaten, og tatt den obligatoriske ingefærshoten, går vi over til favorittølen hennes, Ale No.16. Klokka er passert tre, og som Spirit-journalist, følger jeg velvillig med. Billie ser ut vinduet og peker mot en lang plen som ligger midt mellom to trafikkerte gater. – Om sommeren legger vi oss ut på gresset her. Vi tar med oss pledd og ligger i sola hele dagen. Vi slipper å dra på stranden og vi kan spille bordtennis eller basket. Også er det flere kiosker hvor vi kan kjøpe så mye øl vi bare vil… eller brus, hvis det er det man liker best.

– Dette maleriet lagde Jonas til meg i julegave. Jeg er kjempestolt over det. Jeg ville prøve å gi en like fin gave tilbake, så jeg skrev en sang til han. ”Sleep Tight” heter den.

Billie fortsetter å fortelle om livet i København. Det er tydelig at det er her hun trives best, blant sine venner og ulike nisjebutikker. Ifølge henne finner man de beste menneskene på de brune pubene. På bodega, som det kalles på dansk, røyker man inne og koser seg med billig øl. Det er regel nummer én. Jeg mistenker at Billie vil ta turen dit når mørket senker seg. Men nå vil hun først og fremst gjøre det hun liker best, dra i studio for å spille, og det må skje sporenstreks.

Etter at Billie har vist alle møblene fra sin tidligere Dumpster Diving-periode, husker jeg plutselig at Spirit ikke er her på vegne av KK Living. Først når Billie mottar en telefon fra ”Darling” griper jeg sjansen til å gå på toalettet. Idet jeg tørker meg med et litt for tørt og billie dopapir, tenker jeg på

Mens hun bærer på en gitar på størrelse med seg selv, går hun over veien, på rødt lys. Vi nærmer oss studioet kalt ”Mother Russia”. Hvert navn har en historie, men nå gidder jeg faktisk ikke å spørre. Utenfor møter vi Sixpack i Billie Van-jakken fra musikkvideoen ”On My Knees”.Hun lyser opp i møtet med sin gode venn og legger om til dansk uten å nøle. Det er faktisk ikke for ingenting hun snakker flytende dansk. Hun flyttet til København allerede som 20-åring. Kunstnerbyen behandlet henne godt, så hun ble værende. Da hun søkte på skolen vi er blitt enige om å ikke nevne navnet til, ble hun dansk statsborger for å spare penger. Sleip som en slange, eller bare veldig smart. Jeg tror vi går for sistnevnte. Billie er i sitt ess når hun ankommer studio. Hun trekkes mot pianoet, og sammen med Sixpack serverer de julegaven ”Sleep Tight” til meg også. Etter ett par runder med ulike instrumenter og sanger, ender hun ubevisst opp med å fremføre en låt hun skrev for mange herrens år siden. Det er vanskelig å få tak på teksten, men det er kanskje ikke så rart når den kun består av ulike sangtitler. Billie Van er skremmende målrettet på butikken. Mest sannsynlig er hun likedan på kjøk-

38

spirit / 02_2013

kenet, så avgjørelsen om å gi henne alenetid, er enkel. Det ringer på døra og inn kommer hennes trofaste venner. Billiejugend. Utover kvelden øker lysten til å dra på bodega i takt med promillenivået. Valget er lett. Billie og gjengen ankommer stedet med et ”Bam Bam Boom”, og slår seg ned ved det første og beste bordet. Billie har spanderbuksa på, og passer på at alle til enhver tid har noe i glasset. Samtidig som røyken legger seg som en tåke i rommet, kommer flere folk bort og vil snakke med henne. Hun sitter tålmodig og lytter til de ulike historiene, den ene mer dramatisk enn den andre. Det serveres mer øl. Jeg våkner opp på en madrass på gulvet. Jeg skvetter, men forstår fort hvor jeg er når det første jeg ser er maleriet over pianoet. Billie er våken og har allerede stelt i stand frokost. I dag skal vi ut på tur, og før jeg vet ordet av det, sykler jeg ved siden av ei mopedrype langs Vesterbro. Uten hjelm og i feil kjøreretning, møter vi på politiet.

– Jeg kan faktisk love at jeg alltid bruker hjelm, bortforklarer hun. Med en overbevisende sjarm og troverdighet prater hun seg ut av boten, og vi får fortsette videre. Hun kjører lengre og lengre foran og til slutt kan jeg bare skimte ”Billie Van”-jakken som suser av sted, nedover i København.

På Spirit.no finner du haugevis med bilder og filmer av vår tur til Billie i København:


Vi gir deg løftet - det lille løftet som fører deg videre i livet. Hos oss kan du studere samtidig som du er i jobb.


http://nymusikkhverdag.net/

NY MUSIKK HVER DAG Bloggen ”Ny musikk hver dag” serverer småstoff i hver utgave av Spirit.

Noen vil si at det er litt tidlig å begynne å planlegge festivalsommeren. Her i Oslo er det fremdeles snø utenfor vinduet mitt og ute i en del av gatene i byen også, men himmelen blir mer blå for hver dag, og skjerf blir mindre og mindre nødvendig. I tillegg til dette er byens stolthet Øyafestivalen allerede utsolgt når det kommer til festivalpass. Spørsmålet i år er som alltid; hvilken festival bør jeg dra på? I år er svaret ganske enkelt for de fleste, så lenge man vet hva man er ute etter. Hvis man er interessert i den mest spennende musikken fra både dette året og generelt i musikkens historie så er Øyafestivalen med band som Kraftwerk, Blur, James Blake, The Knife, Godspeed You! Black Emperor, Foxygen, Unknown Mortal Orchestra og John Talabot ditt sikreste valg. Hvis du er så uheldig at du ikke har fått tak i festivalpass til Øya og ikke orker å kjøpe dagspass til hver dag så er Slottsfjell ditt beste alternativ. De har en rekke nydelige bookinger som Dan Deacon, Converge, MØ, Alt-J, Anna Von Hausswolff og obligatoriske headlinere som Kaizers Orchestra og Karpe Diem. Hvis du av en eller annen grunn ikke vil oppleve maksimal mengde god musikk så kan du stikke på Hovefestivalen som på ingen måte har en imponerende line-up til nå. De eneste som frister noe særlig er The Bots, Joey Bada$$ og AlunaGeorge. Med andre ord bare tre av førti bookinger, men det må være sagt at jeg tilhører det publikumet som Hovefestivalen har bestemt seg for å sikte seg inn på i år og de to siste årene. Så, prøv å få med deg Slottsfjell eller Øyafestivalen.

tekst: roger hansen

festivaler 2013

40

spirit / 02_2013

Emilie Nicolas

Deathcrush - Lesson #13 for Nanker Phelge / Fire. Hva, anbefaler jeg en låt på 2:12? Ja, på en måte gjør jeg det, men det er ikke hele historien. Jeg har en forkjærlighet for alle mulige fysiske formater når det kommer til musikk. Deathcrush har gått en litt utradisjonell vei med sin første skikkelige utgivelse, nemlig å gi ut et magasin. Et magasin med alt det en ivrig TOPPleser elsker, i tillegg til en flexidisc med selve låten "Lesson #13 for Nanker Phelge / Fire" på. Det Deathcrush har gjort med denne utgivelsen er bare videre bevis på at jeg elsker det fysiske aspektet ved musikk. Selv om Soundcloud, Bandcamp, MySpace (neida), og lignende tjenester er effektive til å spre musikk så er det fremdeles noe vakkert over det fysiske elementet. Hvis du er i Oslo så må du stikke innom Platebutikken Tiger for å få tak i et av Deathcrush sine magasin før det er for sent.

anbefaling

spillelista Norge anno 2013. Norsk musikk blir viktigere og viktigere for hvert år som går, og 2013 kan bli et av de største til nå. Dette er ti låter fra ti band/artister som jeg tror og håper kommer til å være med å forme 2013. Angelica's Elegy - Starchild Anja Elena Viken - I Morgen Dominic - Skin Deep Emile the Duke - The NightCap Emilie Nicolas - Nobody Knows Jonas Alaska - Grandpa Pick Me Up Kid Astray - Like You Care Murray Ostril - The Butcher Shevils - We Walk On Shattered Glass Truls - Out of Yourself


S FOR TUDIEBERE DEN DE UKE Kurs et er ! gr at

i fe is o Se m m dag g vare e r er in fo u r. nder

VELKOMMEN TIL STUDIEFORBEREDENDE UKE! Høgskolen i Østfold inviterer søkere til studieforberedende uke. Temaer vil være: • Krav som stilles til en høgskolestudent • • • • •

Studieteknikk i høyere utdanning Undervisningsformer og læringsformer ved høgskolen Hvordan skrive faglige tekster Hvordan arbeide med faglige prosjekter Hvordan skape et godt samarbeid med medstudenter og lærere

Målgruppe: Potensielle studenter som er usikre på hva de vil møte som student ved høgskolen. Alle som vil forberede seg til bachelorstudier. Tid: Mandag 24.juni – fredag 28.juni kl. 09.00 – 13.00. Deltakere som starter ved HiØ vil også få tilbud om to samlinger i løpet av første studieår. Sted: Høgskolens lokaler i Fredrikstad. Send mail med ditt navn, alder og hvilket studium du har på førsteprioritet ved HiØ til Program for undervisning, læring og studiekvalitet (PULS) v/førstelektor Anne M Skumsnes. Det er 40 plasser på kurset. Søknadsfrist 1.mai. Kursansvarlig: Anne Marit Skumsnes – anne.m.skumsnes@hiof.no – tlf 69215074.


tema: første gang

første gang

Alle vet at det kan være litt kleint å ha sex for første gang, og de fleste er nok nervøse før debuten. Derfor har vi tatt for oss temaet sex for første gang i denne utgaven, og vi håper du kan ta nytte av informasjonen. Vi har snakket med helsesøster Mariann Olsvik fra Sex og Samfunn, som har svart på de mest stilte spørsmålene: Tekst: Johanna Bottheim og Kine Falch / Illustrasjon: Hanne Sigbjørnsen

Hvor får man tak i gratis kondomer? – Man kan få det på helsestasjoner i alle byer/bydeler, eller fra helsesøster på skolen. I tillegg kan man bestille fra nettsiden www. gratiskondomer.no, og disse vil da bli sendt hjem til deg i en anonym pakke.

Hva kan man gjøre for å dempe angsten før debut? – Første gangen man skal ha samleie er det mange som kanskje er litt nervøse. Det er ikke sikkert at det blir så fantastisk som man hadde tenkt. Dette er også noe man må trene på og jo mer enn øver, jo flinkere blir en. Det absolutt viktigste er at man føler seg klar og har lyst, og ikke har samleie fordi alle andre har det.

– Personlig visste jeg ikke hva fanden jeg holdt på med, det gikk veldig fort. Hun var også eldre enn meg og det hele var veldig pinlig. sean paul Det er viktig å bestemme selv med hvem, hvor og når man vil gjøre det. I tillegg må du kjenne kroppen din og vite for eksempel hvor og hvordan man synes det er deilig å bli tatt på kroppen. En fin måte å finne ut dette på er at man stryker og føler på kroppen sin og prøver å finne erogene soner. En annen fin måte å finne ut hva en synes er deilig, er ved å onanere. Dette er selvsagt like viktig for begge kjønn. Du må snakke med partneren din og fortelle hva du liker og ikke liker, for det er det ikke lett for en partner å gjette seg til. Det er veldig viktig å være glad i og stolt av kroppen sin. Det man er glad i og stolt av, tar man vare på. De fleste har kanskje noe de ikke liker ved seg selv, men det hjelper ikke å være flau og gjemme deg under dyna.

Gjør det vondt første gang man har samleie? – Det er en myte at det gjør vondt for alle første gang man har samleie – spesielt hos jenter. Det er også en myte at jenter blør ved første samleie, dette er forskjellig fra person til person. De fleste blør ikke, det har sammenheng med hvordan skjedekransen er. Skjedekrans er det samme som jomfruhinne. Det er en hudflik som ligger cirka 1,5 centimeter opp i skjeden. Kransen

42

spirit / 02_2013

forsvinner ikke, men den forandrer seg etter hvert som man har samleie og får barn. Det kan også gjøre vondt hvis man ikke føler seg klar første gang man har samleie, fordi man da ikke blir kåt og våt nok.

Hva gjør man hvis man får en kjønnssykdom? – Det er veldig viktig å beskytte seg, både for å hindre uønsket graviditet og uønsket sykdom. For å beskytte seg mot graviditet kan man bruke kondom eller hormonelle prevensjonsmidler. Men for å beskytte seg mot sykdom er det kun kondom som fungerer. Norge er et av landene i Europa som er dårligst til å bruke kondom. Av og til skjer ting fort og man har kanskje ikke en kondom tilgjengelig. Da er det viktig å sjekke seg for sykdommer etterpå. Klamydia er den mest vanlige kjønnssykdommen i Norge, men andre sykdommer som for eksempel gonoré har i det siste økt ettersom flere er ute og reiser. Denne kan være verre å behandle fordi den kan være resistent mot antibiotika.

Hva er de ulike prevensjonsmidlene? – Jenter kan velge mellom mange ulike prevensjonsmidler, både med og uten hormoner.


tema: første gang

– Det var hjemme i min fars hus, i hans vannseng. Jenta var fire år eldre enn meg, og det var en helt fantastisk opplevelse. Det var ikke av typen ”få det overstått fortest mulig”. Vi holdt på utrolig lenge og jeg er faktisk veldig stolt av det. ludacris Man har rett til å få resept på hormonell prevensjon selv om man ikke har fylt 16 år. P-pillen er det mest brukte middelet, og det finnes mange forskjellige piller. Det er en myte at det er lurt å ta pause fra p-piller. Hvis man finner et merke som fungerer bra,

er det best å fortsette på denne i stedet for å bytte. Det er bedre i forhold til bivirkningene som kan oppstå. Utenom p-pillen finnes det andre hormonelle midler som er bedre å bruke fordi du slipper å huske å ta en pille hver dag. Disse er p-stav som sitter under huden på overarmen i tre år, spiral som kan sitte i enten tre eller fem år, p-plaster som varer i en uke og p-ring som varer i tre uker.

huskelista 1: Prevensjon – bruk kondom! 2: Det skader ikke å lukte godt – ta deg en kattevask! 3: Finn et egnet sted – vi i Spirit anbefaler senga. 4: Vær sikker på partneren din. 5: Husk å slappe av.

Hvordan skal homofile gå fram ved seksuell debut? – Homofile og heterofile har det på samme måte før de debuterer seksuelt. De kan være like usikre på hvordan de skal gjøre det og hvordan det kommer til å bli. Den eneste forskjellen på homofile og heterofile er hvem man blir forelsket i/seksuelt tiltrukket av. – Det er viktig å finne ut hvem man er, teste egne grenser og vise andre hvem man er som person. Noen ganger gjør man ting en kanskje ikke er stolte av, men da er det viktig å huske at man kan lære av dårlige erfaringer også.

spillelista Metalleren: Rammstein – Du hast Romantikeren: Chris Isaak – wicked game Hunken: Marvin Gaye – let’s get it on Playern: Brian Williams – I wanna do bad things with you Den forsiktige: Elton John – Can you feel the love tonight Etterpå: Akon feat. Lonely Island – I just had sex

s p i r i t / 0 2 _ 2 0 1 3 43


tema: første gang

illusjoner Tekst: Johanna Bottheim og Kine Falch Illustrasjon: Hanne Sigbjørnsen

hva man tror:

hva man tror:

Sexy avkledning. Du beveger deg som en pusekatt mens du sensuelt smyger ut av kjolen og står kun igjen i sexy undertøy. Med stearinlys som eneste belysning i rommet legger du deg mykt ned i sengen og lirker deg ut av resten, før du stryker deg lett over kroppen og er klar for akten.

Pornostillinger. Du føler deg som en pornostjerne og er klar for et langt samleie på minst 30 minutter. Du er hardhendt og kaster dama rundt i alle mulige slags stillinger og posisjoner. Dere er ikke redde for å vise eller gjøre noe som helst, og hopper på hverandre som to akrobater som nyter hvert eneste sekund.

realiteten:

realiteten:

hva man tror:

hva man tror:

Lang tid. Du tror seansen skal vare i de sene nattetimer med svette og slitne kropper.

Formidling. Selvsikkerhet rundt den timelange, pornoinspirerte sexakten han nettopp hadde hatt med den fineste dama.

realiteten:

realiteten:

fun facts

Gjennomsnittsalderen for seksuell debut for menn er cirka 18 år. Gjennomsnittsalderen for seksuell debut for kvinner er cirka 16,7 år. Både kvinner og menn vil mest sannsynlig oppleve sin første orgasme alene. Mennesker og aper er de eneste som har sex ansikt til ansikt. 30 prosent av de over 80 år er fremdeles seksuelt aktive.

44

spirit / 02_2013


6 SCENER ⁄ KLUBBER ⁄ KINO ⁄ GALLERIER ⁄ BARER ⁄ CAMPING ⁄ HAV ⁄ STRENDER ⁄ SKOG

ALLEREDEBEKREFTET:

Vinn 2 billetter til Hove Er du hypp på å komme deg til Hovefestivalen i sommer? Nå har du muligheten til å vinne billett, ikke bare til deg selv, men også til en venn! Sjekk ut spirit.no/hove for å delta i konkurransen.

MANGEFLERE MERINFO WWW..HOVEFESTIVALEN..NO ARTISTERKOMMER!


lekeløven

Alt ser lett ut når Aleks gjør det. Alt ser så vannvittig moro ut. Når teknikk og presisjon møter motivasjon, kreativitet og intuisjon får du den snowboarderen du kunne ønske du var. Du kunne ønske du var Aleksander Østreng. Tekst: Helene Olafsen / Foto: Olav Stubberud

Kirkerudbakken pleide å være verdens beste bakke. Pommes frites kjøpt med pantepenger pleide å smake så mye bedre enn matpakka. Snowboard pleide å være en lek med Rykinnkompisene. Godt at ikke alt er forandret. Google ”RK1” så skjønner du tegninga. I mens tar vi en prat med den mest hårfagre av dem. Hva er RK1? – RK1 er liten kompisgjeng som kjører snowboard og lager filmsnutter. Vi er oppvokst i samme område, og har kjent hverandre i mange år. RK1 består hovedsaklig av meg, Ståle Sandbech, Olav Stubberud og Len Roald Jørgensen. Hvorfor tror du dere har kommet så langt? – Vet ikke jeg. Har jo hatt litt flaks sikkert, men har jo også stått på hardt samtidig som vi har hatt masse moro. Hva skulle folk kanskje ikke tro om deg? – At jeg er forbanna god til å lage mat. Hva synes du om at slopestyle har blitt OL-gren? – Det er både en bra og en dårlig ting. Det gjør jo snowboard likere andre idretter. Snowboard får mer oppmerksomhet som er bra, men kanskje mister det noe av sitt særpreg også. Hva er det beste med å være på tur? – Møte nye mennesker og se nye plasser. Man blir sjeldent lei når man flytter ofte på seg - det liker jeg.

...og det verste? – Trange flyseter når det er altfor varmt og man har jetlag. Hva er greia med facemask? – Holder ansiktet og nakken varm da, samtidig som det er en smule tøft. Hva eller hvem inspirerer deg? – Venner, musikk og andre kjørere. Egentlig generelt positive ting som gir deg et smil. Hvordan vil du at folk skal oppfatte deg? – Som de selv vil kanskje? Eller ikke hvis det er dårlig. Håper folk oppfatter meg som positiv!

Navn: Aleksander Østreng Født: 05 april 1991 Idrett: Snowboard, slopestyle Meritter: 5. Plass European X Games, Slopestyle, Tignes Mars 2012 1. Plass TTR 6 Star Burton European Open, Slopestyle, Mars 2012 5. Plass VM i wyller, Slopestyle, februar 2012 4. plass Dew Tour, Slopestyle, Killington, januar 2012 1. plass TTR 2 Star, NC Halfpipe, januar 2012 4. plass TTR 5. Star Burn River Jump, slopestyle, Livigno, mars 2011

Hva kommer vi til å le av om ti år? – Antakeligvis hårsveisen min. Hva ler du av i dag? – Skravling i godt selskap. Hvilken oppfinnelse mangler verden? – Teleporteringsmaskin! Selv om jeg personlig liker å reise hadde det vært fint å kunne slippe og fly. Hvilket spørsmål burde jeg stilt deg? – Hvor mange bamsemums jeg kan spise på ett minutt.

1. plass TTR 5. Star Burn River Jump, big air, Livigno, mars 2011 7. plass TTR 6 Star O'Neill Evolution, slopestyle, Davos, jan 11

Inastagram: @aleksander_oestreng

SJEKK UT RK1:


NORSKE HØGSKOLESTUDIER I UTLANDET BALI - BRASIL - MEXICO - SYDNEY - CUBA - VERBIER - OSLO

Studér

FRIKJØRING & VINTERSPORT

I VERBIER, SVEITS

+ FLY, OPPHOLD & STUDIER INKLUDERT + STØTTET AV LÅNEKASSEN

+ 30 STUDIEPOENG

Som student i Verbier bor du midt i bakkene og kan starte din snowboard / skitur rett utenfor studiesenteret. Verbier er kjent for gode pudderforhold hele sesongen, og med fri tilgang til 93 skiheiser i hele 4 Vallees området finner du nedfarter som passer for en hver. Verbier ligger på et solfylt platå 1500 moh. og har over 300 soldager i året.

WWW.GOSTUDY.NO WWW.FACEBOOK.COM/GOSTUDY99


annonse / WWW.FOLKEHOGSKOLE.NO

vær med på å forme fremtiden! Et år på folkehøgskole er en god måte å lære deg selv å kjenne, få nye ideer og skape kontakter og venner for livet. Er du klar for det kanskje viktigste året i livet ditt? Et år på folkehøgskole er ikke bare et år med store opplevelser. Det kan også være starten på din fremtidige karriere. Kanskje er det nettopp her du finner ut hva du skal drive med resten av livet? Et år på folkehøgskole gir både to tilleggspoeng pluss stipend og lån fra Lånekassen. Her finnes det ingen karakterer eller eksamenspress, og undervisningen er gratis! Det eneste du betaler for er kost og losji, undervisningsmateriell og reiser. Lofoten Watch – fra matfat til globalt Brenner du for natur og miljø? Er du engasjert i bærekraftighet og energispørsmål? Er du opptatt av hva som skjer fra matfat til globalt? Da er den brennaktuelle nysatsingen Lofoten Watch noe for deg! Lofoten Watch startet opp på Lofoten Folkehøgskole sist høst som et resultat av elevenes sterke miljøengasjement. Og hva er vel en mer naturlig plassering av den nye miljølinja enn nettopp i Lofoten, som har kommet i brennpunktet for miljødebatten i Norge. Linjas hårete mål er å være med å overvåke den sårbare naturen samt bidra med praktiske løsninger til gode og bærekraftige alternativer i energispørsmål, avfallshåndtering og matvareproduksjon. Pensumet formes i stor grad etter hva som skjer i miljøpolitikken, og linjas motto er ”fra matfat til globalt”. På studietur til Svalbard Høsten 2012 dro elevene ved Lofoten Watch til Svalbard for å lære om utfordringene i Arktis, for å komme nærmere konsekvensene av global oppvarming og hente inspirasjon til miljøarbeid. – Svalbardturen ble en suksess. Samtidig som vi ankom ble nyheten om hurtig økende issmelting sluppet. Vi endte opp midt i miljøbegivenhetenes sentrum, sier hovedlærer ved Lofoten Watch, Odd Arne Sandberg.

www.folkehogskole.no

Fortsat t plasser igjen ved våre 76 skoler! Opptaksstart var 1.februar, og du kan søke helt frem til skoleåret starter i august. Bestill gratis katalog på www.folkehogskole.no


annonse / WWW.FOLKEHOGSKOLE.NO

vardebrennin havbad høre rm

ed! (foto: Odd Ar ne

g (foto: Elin Got

te nb er g)

... oljen kommer til lofoten!

sa nd be rg)

(foto: John Sten erse n)

FRIHET TIL Å LÆRE På folkehøgskolen er du fri til å la deg utfordre, inspirere og overraske. Du kan pushe deg selv maksimalt, og gå fullstendig opp i det som interesserer deg. Du kan finne ut hva du liker og hva du kan bli god på, og kan øve og øve så mye du bare orker! Du har frihet til å ta dine egne drømmer på alvor. Det kaller vi læring gjennom frihet.

pause i m

asta!

d Ar n e (foto: Od

sa n db er

g)

ra er, f åned år m i N n rer i mai. år va dten av en på et ue l o i t instr øgsk til m t en lkeh august k er de r hoved ge to o f t E v ta lle vel en a opp gsfag e gså elårso u slutt ker om n h d i ø r et e ypn kan du s g, ford skoler men bli t enest a e n f m sD e e a j g . o s n s n i n i i l l ti rat På rvis m g . e t o r n d s e me rskurs en , un losji å ! ising halv Underv er kost, et kupp . r r s o o r f F u r . k r e etal eise du b iell og r r e mat

adsøkn ar. s n e u r ing febr 0 e ha arter 1. 0 n 3 e r l e t ov gsko taket s e ø ne, d e h e om øgskol pp o n Folk o n j mas , me o og lkeh frist er infor g 76 fo skole.n lene o o g m o For budene .folkeh kehogsk l l i o w t f g / w fa m :w k.co k ut sjek faceboo på: . ekte r i www d ss kt o le.no onta hogsko k r Elle lke @fo 00 post 47 43 2 2 : f l T TIL FRIHET

! Å LÆRE


FILM

5

// anmeldelser

Stories We Tell

REGI:sarah polley MED: Sarah Polley, familiemedlemmer og venner.

En av våre nye favorittregissører er kanadiske Sarah Polley. En dame som tidligere har levert mer enn ålreite roller som skuespillere selv etter en oppvekst i Disney-systemet (i likhet med folk som Ryan Gosling og Justin Timberlake). Sist leverte hun den tristvakre spillefilmen spillefilm Take This Waltz (Michelle Williams og Seth Rogen). En film som kom høyt oppe blant fjorårets beste drama. Nå tar hun det opp et hakk, gjør det enda mer personlig, ved å vende kamera på sin egen familie i en dokumentar som undersøker forholdet mellom faren og moren hennes som døde tidlig da hun bare var 11 år. Det skal vise seg at det ligger mer alvor til familiens godsinnede spøk om at hun ikke bærer fysisk likhet til faren. Dokumentar av typen som får deg til å lure på om du ikke burde snakke mer med dine egne foreldre om livet de har levd før du ble stor. Det er en god kvalitet ved en film. Det er også tidsreiser, men vi kan ikke få alt alltid. / TORE LØCHSTØER HAUGE

3

Bullet to the Head

REGI: walter hill MED: Sylvester Stallone, Sung Kang og Christian Slater mfl.

Folk skal få sin action og da er det godt det finnes studioer som synes det er helt ålreit å pumpe ut middelmådig film som denne som i utgangspunktet bygger på det vi tror er en helt ålreit fransk grafisk novelle (den har vi ikke lest dessverre). Konseptet er noe som det her: hva om vi lar en politimann og en leiemorder forene krefter for å jakte ned en felles fiende? Så lar vi Sylvester Stallone ha den ene hovedrollen, han trekker actionfolket på navnet alene, og så en asiatisk dude i den andre rollen for litt balanse. En fyr uten særlig substans, men det nærmeste en yngre utgave av Chow Yun-fat. Som nevnt i anmeldelsen av The Last Stand så kan det ikke være mange runder igjen før de gamle actionheltene blir (altfor) gamle. La oss bare håpe de dårlige manusene også går i graven med dem. Når det er sagt så er det alltid en viss interesse i å se en legende som Sylvester Stallone, men vit at mannen er så mye mer enn billig action. Rocky, Rambo og Copland for å nevne noen. / TORE LØCHSTØER HAUGE 50

spirit / 02_2013

4

pitch perfect

REGI: Jason Moore MED: Anna Kendrick, Rebel Wilson, Brittany Snow mfl.

Anna Kendrick er en dame verdt å følge. Du så henne blant annet i den solide filmen Up In The Air, og ikke minst hadde hun en fin birolle i en av fjorårets absolutt beste filmer End of Watch. Da er det faktisk med litt forventning man går i gang med å denne filmen som best av alt kan beskrives som en mash-up av heiagjengklassikeren Bring It On møter tv-serien Glee. Hvor Bring It On er den absolutt kuleste referansen. Glee kan godt få suge lut i helvete, men det er nå en gang en slags musikalfilm dette hvor vi følger en a cappella-gruppe på et universitet (fun fact: bygget på ekte a cappella-miljø på amerikanske universitet). Kunne fort bli betydelig kleint, men båret fram av Anna Kendricks ubestridte komiske talent, og med en sterk wing-woman i australske Rebel Wilson (Bridesmaids), funker det. Det er underholdende og det er vel en gang alt man kan kreve av en film som dette. Skulle det ligge noen dypere og universell mening her et sted har det gått oss hus forbi. Sett den på, trall med og le. / TORE LØCHSTØER HAUGE

3

The Last Stand

REGI: Kim Ji-woon MED: Arnold Schwarzenegger, Johnny Knoxville, Peter Stormare mfl.

Du vet hvordan det kan virke som kjæledyr og bestemødre får litt ekstra krefter rett før de er rett ved å gå i grava? Ikke? Det er uansett slik det føles om dagen med de gamle actionheltene. Etter ”suksessen” med The Expendables er både Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger ute med et knippe actionfilmer laget over den gamle lesten. En siste krampetrekning om du vil (selv om vi gleder oss til Stallons boksefilm, Grudge Match, mot Rober De Niro). Som her hvor gode gamle Arnold spiller en litt slagen eldre purk som har trukket seg tilbake til en søvnig grenseby. Siestaen blir kortvarig da en fangetransport med en meksikansk dopkonge legger turen innom landsbyen. Lang historie kort: er du glad i streit opp action hvor hovedrolleinnehaveren har et snev av germansk aksent, og dritt blir blåst til himmels, er dette topp. Heller du litt mot action av dette årtusenet med Jason Statham som absolutt minste kvalitetsikrer så er ikke dette den helt store opplevelsen. YOLO! / TORE LØCHSTØER HAUGE Trivia: The Legend Of Conan hvor Arnold skal spille den nå gamle barbaren ventes 2014. Det blir gøy det.


Ta en bachelor på Diakonhjemmet Høgskole • Sykepleie • Sosialt arbeid • Ergoterapi • Vernepleie www.diakonhjemmet.no/dhs


FILM

5

// anmeldelser

Warm Bodies

REGI: Jonathan Levine Med: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich mfl.

Så skjedde det igjen. Verden har gått under, og alle du en gang kjente inkludert deg selv har blitt til zombier. For zombien ”R” er dette en tilværelse som hvor det å ruse seg på hjernene til de stakkars overlevende de får satt tennene i er høydepunktet. Minnene de inneholder gjør deg høy. For ”R” fører det til at han også blir forelsket i hjernens kjæreste. Ja, den gang kropp og hjerne fortsatt satt sammen. En levende jente kalt Julie. Og vips så er vi midt i den første kjærlighetshistorien mellom zombie og menneske noensinne. Der det skal vise seg at kjærlighet kan overvinne selv det leieste snev av levende død. Det er et forfriskende grep i en sjanger der det er høyere inflasjon enn i Zimbabwe om dagen. Morsomt, nyskapende og underholdende. Ikke minst spiller Nicholas Hoult (ja, han lille gutten fra About A Boy har blitt stor) og Rob Corddry (The Daily Show with Jon Stewart) fantastisk godt som zombiekompiser. Gi oss mer av dette! / TORE LØCHSTØER HAUGE

4

wild bill

REGI: Dexter Fletcher Med: Andy Serkis, Charlie Creed-Miles, Will Poulter mfl.

Går det an å ikke like en gangsterkomedie lagt til Londons East End med cockney-karakterer? Nei. Ikke som vi har fått med oss, og ikke denne gangen i alle fall. I god Guy Ritchie-ånd har mannen med det fantastiske navnet Dexter Fletcher (mannen spilte tross alt i Ritchies mesterverk Lock, Stock and Two Smoking Barrels) laget en slags western lagt til nevnte by hvor gangsteren Bill slipper ut av kasjotten etter 8 år bak murene. Her kommer han hjem til to sønner som har lært seg overleve uten foreldre. Litt motvillig finner den lille familien sammen igjen før helvete bryter løs i en kakofoni av gamle dårlige bekjente og andre tvilsomme karakterer. Det skal bli åpenbart for noen og enhver hvorfor godeste Bill en gang gikk under økenavnet ”Wild Bill”. Ålreit røver fra en regissør som kanskje kan revitalisere sjangeren Ritchie virker å ha forlatt til fordel for å skyte reklamefilmer av en løpende halvnaken David Beckham i underbuksa. / TORE LØCHSTØER HAUGE

52

spirit / 02_2013

4

mama

REGI: Andres Muschietti Med: Jessica Chastain og Nikolaj Coster-Waldau mfl.

Det kribler alltid litt ekstra når man setter seg i kinostolen for å se en film som har navnet til Guilermo del Toro knyttet til seg (her som produsent). Mannen som står bak fantastiske grøssere som The Devil's Backbone, Pans Labyrinth og en real favorittfilm som Hellboy II:The Golden Army blant filmene på sin imponerende merittliste. Så: vi er midt i finanskrisen 2008 hvor det klikker for en familiefar og forretningsmann. Han dreper partneren, kona og kjører avgårde med småjentene sine ut i skogen. Her kræsjer han, tar med seg jentene til en forlatt hytte, og skal til å ta livet av dem alle, da en mystisk skikkelse knekker nakken hans som en kvist. Her spoler vi fram fem år i tid hvor jentene blir funnet igjen. Gjør deg klar for å skvette av skumle barn og jævlige skapninger med bevegelsesmønster fra japansk skrekkfilm. Hvis du ikke har sett traileren da. For da vet du sånn ca. alt. Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) spiller for øvrig nok en god rolle. Som en penere, yngre og kulere Julia Roberts. / TORE LØCHSTØER HAUGE

5

Oz the Great and Powerful

REGI: SAM RAIMI MED: James Franco, Michelle Williams, Rachel Weisz

Vi har vel alle, til tross for at filmen er steingammel, sette The Wizard of Oz fra 1939 der Dorothy deiser ned i landet Oz og etter mye om og men får møte Trollmannen som viser seg å være en helt ordinær kar uten magiske krefter. Oz the Great and Powerful tar for seg historien til denne “trollmannen”, hvordan han kom seg til Oz og hva han gjorde for å bli leder av dette absurd fantasifulle landet. James Franco spiller Oz, som han kalles, og karakteren vi møter er en dameglad, usympatisk tryllekunstner som etter å ha flørtet med dama til sirkusets muskelbunt rømmer i en luftballong. En tornado tar han til landet Oz, og historien er i gang… I 3D (som for en gangs skyld ikke er et forstyrrende element). Vi følger hans motvillige kamp mot de onde heksene, en underholdene historie med driv. Filmen er mørkere enn sin forgjenger, og er kanskje i skumleste laget for de aller yngste. Voksne vil nok føle at den kunne vært hakket mørkere, men det blir flisespikkeri. Absolutt verd en tur på kino. Svak femmer. / Pål Kaalaasmusikk

// anmeldelser

4

dominic Persona

Denovali Records / Musikkoperatørene

TRYGG TILBAKEKOMST //

5

justin timberlake The 20/20 Experience RCA / Sony Music

TIMBERLAKE TAR TID // JT er tilbake! Etter 7 år! Ørten sommerfesters soundtrack er klart. Og det er passende. Det er noe varmt og sommerlig over dette albumet, sammenlignet med Future Sex/Love Sounds stålaktige lyd. JT gir oss smart urban pop, med en detaljrik produksjon med assosiasjoner til Marvin Gaye, R. Kelly, Michael Jackson, Prince og Aaliyah. Pop som stjeler litt fra det meste som er verdt å stjele fra den afro-amerikanske musikkarven. Kjørt gjennom et JT-filter. Det låter for det meste bra, men det er et men. Let the groove get in kunne vært et høydepunkt, om bare låta var like god som idéen. Det er som om lage en Michael Jackson-låt badet i latin- og afro-inspirerte rytmer, men glemte å skrive ei god låt og ble sittende med en kjip blanding av Gloria Estefans Conga og Lionel Richies All night long. Om en skulle gått for litt videre pirk så kunne produsent Timbaland gjerne holdt munn gjennom hele skiva, og Jay-Zs vers på Suit & Tie føles relativt unødvendig. At noe føles unødvendig er muligens uungåelig med album med følgende statistikk: 10 låter. Kun 1 låt under 5 min. 7 over 7 min og 3 låter over 8 min. Pop som tar seg god tid og som krever tid fra lytteren. Du burde ta deg tid, men du kan skippe Let the groove get in. / ANDRE JAMAL ISHAK

5

atlanter vidde

Jansen Plateproduksjon / Musikkoperatørene

Vidde-blues-rock // «Vidde» er en kombinasjon av ørkenrock, krautrock og deltablues. Det forteller presseskrivet som følger Atlanters debutskive, og for en sjelden gangs skyld er det en presis beskrivelse. I fravær av noen norsk ørken henspeiler platetittelen selvsagt på det nærmest vi kommer liknende åpne landskap her til lands. Men selv om man i all bluesen kan ane elementer av tradisjonsmusikk fra Finnmark, er det altså sletteland på langt sydligere breddegrader som former lydbildene. Det er ikke egentlig sannsynlig at albumet er ment som noen hyllest til krigsrammede Mali, men jeg liker tanken på at det også kan være det. I hvert fall bidrar Atlanter til at man kan høre hvilken fantastisk musikalsk arv landet kan skilte med, også i form av å være forløper til den sløye sørstats-bluesen de henter inspirasjon fra. Men uavhengig av rockefortegn er det som preger Atlanter aller mest musikalsk åpenhet, og en slepen utførelse. Dette er (u)tradisjonell vokal og gitarspill til å bøye seg i ørkenstøvet av. / ASLAUG OLETTE KLAUSEN

54

spirit / 02_2013

3

Bleached

Ride Your Heart Dead Oceans/ Secretly Canadian/Tuba

Blek post-pønk // Det var en gang, for eksempel på slutten av 70-tallet, at det å kunne tre grep holdt i massevis for å forføre massene. I hvert fall om den visuelle innpakningen besto av nagler, hullete tøy og en dose gelatin på hodet. Eventuelt holdt det å bleke hårtustene. Søsterduoen Bleached har i hvert fall i bandnavnet fått med seg sistnevnte, samt de mytiske fortellingene om hvor lite som skal til for å gjøre rock. Resten av de meningsmettede utrykkene som utgjorde så vel den opprinnelige pønken, og deler av de påfølgende post-pønkbølgene , gir de derimot ganske blanke i. Og akkurat det kan jo kalles ganske pønk, da. Det kan man ikke med den beste godvilje si om tekster som svulmer over av drømmen om fred og kjærlighet. Borte er sjangerens rebelske energi. I stedet har man fått en salgs tre-greps-hippie-post-pønk. Ikke helt ulikt det man kjenner som støy-pop. Bare mindre interessant. Og en god porsjon plattere. Men det er vel sånn det må gå, når man får med seg innpakningen, men glemmer innholdet. / ASLAUG OLETTE KLAUSEN

Dominic har returnert for fullt med et nytt album, Persona. Frykten som sitter i kroppen til alle som er fans av band som tar pause for så å komme tilbake er aldri en god følelse å ha, men at den var tilstede når jeg hørte de første tonene fra Persona er det ingen tvil om. Til min store lettelse har Dominic klart å returnere uten å snuble i sitt gamle selv. De har klekket ut en samling låter som føles minst like alvorlige og gjennomførte som låtene på bandets forrige plate Nord. Persona åpner med låten "To Live For", en låt med sterke trekk fra black metal, men kun i selve gitarakkordene som blir spilt. Dominic åpner med et brak, men jo lenger man kommer inn i albumet finner man ut at de største eksplosjonene ligger og venter lenger inn i Persona. Låter som "Skin Deep", The Only Thing That's For Certain" og ikke minst "Bottle of Beast" er stappfulle av fengende, eksplosive partier. Persona er et gjennomført album fra erfarne utøvere av posthardcore. Det låter helstøpt og svært velkjent, av og til litt for velkjent. Selv om Dominic gir oss gode låter så er det få ting med Persona som gjør det til et album som kommer til å stå igjen i lang tid som et musikalsk høydepunkt. Dominic har returnert med et godt album, men ikke et utmerket album. Derfor blir det vanskelig å hylle dem mer enn bare litt. / ROGER HANSEN

4

Grand Island Della Loved Steve

Tuba Records / Cosmos Music Group

Tivoli-rock // Det har gått tre år siden sist man hørte fra gladprog-bluegrass-rockerne i Oslobandet Grands Island. Visstnok skyldes pausen at de den gang spilte seg tomme. Nå har de fått energien tilbake, og vel så det. «Delle Loved Steve» er et åpenbart overflodsprosjekt, etter oppskriften alt skal med. Her er det gitar, banjo, orgel, fløyte og blåsere. Kort sagt det meste som skal til for å lage en skikkelig sjangerblanding av nær sagt alle fargetoner av rock. Det er morsomt å høre på, men dessverre nok ikke like morsomt som de sannsynligvis har hatt det i studio. Det blir som å være på et fantastisk tivoli. Alle apparatene står i perfekt, progressiv symmetri mens klovnesmilene er så pent køntri-malt, at du tror de ler på ekte. Men i all gleden finner du at noen har glemt å stille tempo på overgangene mellom karusellene, og det eneste du får ut av dem er å bli rent tullerusk. For til tross for åpenbare fulltreffere, som bl.a. «The Shakes», ble dette overskuddsalbumet nesten for mye av det gode. / ASLAUG OLETTE KLAUSEN


M O T M Ø R D ALLTID ? D N A B I E L Å SPIL RE NOE MED DET! GJØ BRUK SOMMEREN PÅ Å

BLI MED PÅ NORGES FØRSTE BANDLEIR FOR JENTER! Noen av Norges beste musikere kommer innom for å lære bort sine triks, og du får muligheten til å prøve deg på alle slags instrumenter og sjangre, uansett hvilket nivå du er på, eller om du aldri har spilt før. Endelig har Norge fått en bandleir bare for jenter! 12-18 år, kun 2500 kr! Påmelding og mer informasjon på www.loudcamp.com.

JENTENES BANDLEIR

MUSIKK OG UNGDOM


musikk

// anmeldelser

3

5

Cold Mailman Heavy Hearts

Beyond Records

Følsomme drømmer // Heavy Hearts er en ny bekreftelse på at Cold Mailman er et av de aller fineste indiepoporkestrene landet vårt har å by på. De står for et drømfylt pop-orientert lydbilde ikke så langt unna Bellingham Washinghton’s Death Cab For Cutie. Denne gangen også tekstlig understreket gjennom førstesingelen ”My Recurring Dream”. Det er betagende, vakkert og innsmigrende. Ved gjentatte lyttinger fester både melodilinjer og refrengene seg som også tidligere. Litt mer ”proggete” arrangementer og mer bruk av synther krydrer soundet. De polerte, bittersøte, men skånsomme melodiene er behagelige for øret. Ivar Bowitz tekster er følsomme, funksjonelle og smarte nok likevel altså i sin veltalenhet, men aldri tongue in cheek eller intellektuelle, bare søkende og ærlige. Snarere underfundige og romantiske rammet inn i gitarmelankoli. Snodige og i blant også sitatvennlige som i P3-lista ”Venetian Blind”; ”Prudent Observer, you don’t deserve her”. Blant det aller ypperste blant mange fine låter denne gangen er ellers Angelo Badalamenti/ Julee Cruise nikkende ”Shakedown 1992”. En riktig så fin nynnbar låt med et lunt smil på lur der tekst og melodi kontrasterer hverandre å fundig vis. / JAN-OLAV GLETTE

4

Kid Astray

Easily Led Astray

Brilliance Records

Pop-sjarmbombe // Det Oslo-baserte seksmanns pop-kollektivet Kid Astray singeldebuterte for rundt fem måneder siden. Nå er de ute med den femspors EPen som har fått det på alle måter passende navnet «Easily Led Astray». Tenåringene i Kid Astray føyer seg pent inn i rekken av det vi i norsk sammenheng kan kalle Team Me-etterfølgere. Hos både dette bandet, og hos resten av denne røkla, står troen på at for mye aldri blir nok sterkt, og sjangeravstikkere ser ut til å være mer oppskrift enn faktisk utskeielse. I dette tilfellet er det imidlertid gjort med så mye sjarme at man lett tilgir en hver likhet med tidligere nevnte gruppering. Synthene nikker skamløst mot 80 tallet, mens gitarene er pop-perlende under en leken vokal. Ja, selv den forslitte koringen klarer disse guttene å gjøre noe morsomt ut av. Det låter så fengende at jeg nesten tror de kan spille solen frem en regnværsdag. I hvert fall den dagen de bestemmer seg for å la catchy refreng få ta like mye plass som de gjør på EPens tre første låter. / ASLAUG OLETTE KLAUSEN

56

spirit / 02_2013

4

The Besnard Lakes

Until in Excess, Imperceptible UFO JagJaguwar

Cinematisk pop // The Besnard Lakes ble formet i 2003 av ekteparet Jace Lasek og Olga Goreas. De holder til i Montreal, Kanada, noe som gjør det nesten for lett å trekke sammenlikninger til andre – og kanskje mer kjente - indieband fra samme by. Og byen er ikke større enn at bandene selvsagt har arbeidet med hverandre tidligere. Disse referansene skal imidlertid ikke holdes mot dem. Ei heller er det noe negativt i at paret denne gangen har samarbeidet med medlemmer fra bl.a. Moonface og Fifth String Liberation Singers’ Choir. Bandets fjerde studiolabum har altså fått den ambisiøse tittelen «Until in Excess, Imperceptible UFO». Låtene er ikke mindre storhetssøkende. Her males musikken med den bredeste indie-pop-pensel. Det er pompøst, men det må det jo nesten også bli når post-rock-elementer favnes inn av pop så drømmende at man er sikker på at det er en film man hører. En film fortalt gjennom distanserte gitarfjell, dype elektro-emosjonelle daler, og søte vokaler som svevende holder historien sammen. / ASLAUG OLETTE KLAUSEN

Jack Dalton

Part Two: Last Breath Before The Dive Aspén

Riffing og atmosfære // Jack Dalton har for alvor staket ut kursen og tatt grep siden debuten ”Never Mute Noise, Just Turn Down Sleep” fra 2010. Ep-ene ” Casualties for the Greater Good” (2012) og den ferske ” Last Breath Before The Dive” viser et selvsikkert band, og er langt mer fokuserte en debutplaten. Det er en modnere utgave av bandet som virker i stadig større grad å ha funnet sitt uttrykk og et musikalsk fokus. Dog med plass til å inkluder innspill fra eksterne produsenter slik de gjør på triologien denne mini-Lp-en er del i. Jack Dalton har etter hvert funnet seg til rette i et melodiøst riffsterkt hardcore rocklandskap. Catchy, drivende og riffsterkt skyter låtene av gårde uten noen gang å bli overveldende eller anmassende. Det er bare veldig massivt, atmosfærisk og storslagent. Man kan høre noen anspor av de mektige, storslagne musikalske landskapene til post-metallerne Isis som Bayles også har jobbet med. Vi blir sånn passe imponert, men dessverre aldri riktig revet med eller bergtatt av verken melodilinjene eller det tekstlige. Det er dynamisk, fint, men sjelden eller aldri riktig bevegende eller inntagende tross gode intensjoner. Så får vi se da om den tredje Ep-en kan lykkes med det siste løftet som må til før trønderne kan bli en nødvendighet på min platetallerken. / JAN-OLAV GLETTE

5

This is Head The Album ID

Adrian Recordings

Rafinert pop // Det ville være lett å avfeie et såpass stilisert og stilrent prosjekt som This Is Head som pretensiøst og overambisiøst. Bare en sånn greie som at låttitlene i starten fikk et enkelt nummer etter når de var laget. Debutplaten inneholdt derfor låt 002-008. Men det ville være en gedigen tabbe og dirkete feilaktig. This is Head lever opp til det høye ambisjonsnivået. De har musikk som får et pophjerte til å smelte. Bak all hipsterkorrekt estetikk og genresammensmeltning skjuler det seg en betagende innfallsrikhet og noen riktig så fine låter. Det gjorde det på debutplaten ”0001” og det gjør det definitivt ennå her på ”The Album ID”. Nå får vi i det minste også riktige låttitler. Min eneste innvending nå er vel at låtene noen ganger kunne vært klippet ennå tightere sammen eller at det skulle vært gjort edits her og der. På renskåret og stilfullt vis fuger bandet sammen i hovedsak balearisk pop med post-punk og kraut rock. En mosaikk av fortidige uttrykk settes sammen til noe nytt og vakkert. Klinisk, raffinert, tilbakeholdent og vakkert er resultatet nå som sist. / JAN-OLAV GLETTE


gratis på festival i sommer?

Vil du dekke festival for Spirit?

Sommeren nærmer seg, og med det også festivalene. Går du med en skribent, fotograf eller blogger i magen? Er du interessert i musikk, fest og folk?

Vi sender deg gjerne gratis på festival i sommer! Sjekk ut spirit.no/festival og meld deg på, så er kanskje du en av de heldige som får festivalbilletten rett i lomma av Spirit. Vi gleder oss til å høre fra deg! Våre samarbeidspartnere:

b l i f e s t i va l b l o g g e r p å s p i r i t. n o

b l i f e s t i va l b l o g g e r p å s p i r i t. n o

b l i f e s t i va l b l o g g e r p å s p i r i t. n o

b l i f e s t i va l b l o g g e r p å s p i r i t. n o


musikk

// anmeldelser

5

Barren Womb Remote - split 7

The Perfect Hoax

HELSTØPT RASERI //

5

moddi

Set the house on fire Propeller Recordings

Hjem til et brennende hus // Etter flere konserter enn de fleste orker å telle, et nei takk til en Statoil-million, et ja takk til en a-ha-million og en påfølgende skrivesperre ble Moddis andrealbum født. Første gnist til albumet Set the House on Fire kom visst i Telemark et sted, men albumet ble spilt inn i idylliske omgivelser på Giske med Hasse Rosbach. På Set the house on fire viser Moddi seg med et langt bredere stemningsspekter enn de fleste andre norske artister. Fra tekoppkosen i Heim (og heim igjen) til dvelende mørke i To an unborn. Og det er kanskje nettopp dette som gjør at Moddi vinner en plass i denne anmelderens hjerte. Det at han våger å vise og formidle noe av det litt ufine, både når det gjelder tekstens innhold og vokalens fremførelse. Moddi tillater seg å gaule løs til stemmen er på bristepunktet langt mer enn de fleste singer/songwritere, og det er mektig forfriskende. Spesielt i kombinasjon med strofer som ”I will treat you like statistics untill it drains this love from me”. En kunne kanskje ønsket at produksjonen også hadde tatt noen flere sjanser. At en i større grad følte at når Moddi fant låtskrivergnisten igjen så befant han seg i et brennende hus. At det føltes farligere. Men det blir pirk. Plata er bra. / ANDRE JAMAL ISHAK

5

Mudhoney Vanishing Point Tuba Sub Pop

LEVERER ALLTID // Det var da Mudhoney slapp singlen ”Touch Me I’m Sick” og minilabumet "Superfuzzs Bigmuff" (89) med sin flerrende fuzzgitarer, at undergrunnsgrungen ordentlig slo om seg. Så kom Nirvana, filmer som "Slacker", "Reality Bites" m.m. som beskrev tidsæraen, drop outs, aspirerende musikerspirer, studenter og andre figurers apati og manglende ambisjoner. Om å finne en plass i samfunnet og ståa til Generation X. I motsetning til Nirvana slo aldri Mudhoney gjennom blant de store massene, noe som sannsynligvis er grunnen til at de på imponerende vis fortsatt holder koken. Vanishing Point er Mudhoneys 9ende fullengder i løpet av 25 år. Her er hyllest til Hendrix, garasje og Nuggets, og ikke minst hommage til Butthole Surfers, tidlig Nirvana og TAD. Men, musikken består, på samme måte som gruppa Mudhoney består. Alt som var (og er) kult med Mudhoney er å finne på Vasishing Point. Det samme med spiriten fra deres første plater. Det spruter fortsatt av Mudhoney. Gruppa trenger aldri å finne tilbake til gløden de hadde tidligere, for de leverer alltid. / VICTOR JOSEFSEN 58

spirit / 02_2013

3

Synne Sanden

Climbing the rainbow

Aspén/Cosmus Music Group KLATRER LITT FOR FORT //

Synne Sanden er helt klart en ambisiøs artist. Det hører fra første øyeblikk av Climbing the rainbow som er hennes andre album. Come a Day er rett og slett veldig gøy å høre på, og den setter lista høyt for resten av plata. Veldig høyt. Det er melodiøst og uhyre detaljrikt. Den er full av rytmiske og melodiøse innfall, og hennes vokalfraseringer passer så godt sammen med musikken at en skulle tro at hun alltid gikk rundt og snakket med alle disse lydene rundt seg. Og nivået holder seg nesten på det nivået de neste sporene, men dessverre faller låtene litt sammen i stedet for å føre henne til toppen av regnbuen. Fallet starter med P3-hitten King in My Kingdom. Ei noe masete låt som potensielt kunne ha blitt noe bedre om hun hadde holdt litt mer igjen og vist litt mer tenner. Etter dette kommer bl.a Thomas Dybedahl-duetten In Your Embrace. Ei søt låt, men den føles relativt malplassert og den består dessverre ikke ”klarer jeg å gjette neste rim i teksten”-testen. På mange måter tenker jeg at unge artister som Synne Sanden kunne hatt godt av å holde igjen mer av låtmaterialet sitt og heller sluppet en EP i stedet for et 11 spors album. Dette kunne vært en flott EP dersom 50% av låtene hadde blitt kuttet. / ANDRE JAMAL ISHAK

Helt siden Like Rats From A Sinking Ship ga seg har Barren Womb hatt en stadig stigende suksesskurve. Både 7-tommeren de ga ut alene og spliten med Forræderi viste at de virkelig var et band som hadde noe å melde. Ilsint vokal, fengende men harde riff, trommer som er minst like harde som gitarriffene og ikke minst et høyt tempo. Barren Womb fortsetter dette på sin nye split med Remote. To låter fra Barren Womb, og et langt spor fra franske Remote. Åpningssporet fra Barren Womb heter "Visual AIDS" og er en låt i kjent stil, men bandet gir riffene litt mer pusterom enn de pleier å gjøre. Noe som fungerer godt for låten. Barren Womb sin andre låt "Deal or No Krokodil" er en låt som kunne sklidd rett inn på bandets forrige utgivelse. Enormt høyt tempo blandet sammen med frenetiske riff. En solid låt dette også. Med det er vi over på B-siden av utgivelsen, der franske Remote har fått hele 8,5 minutter å boltre seg på. Det de har å by på er på en måte Remote sin yang til Barren Womb sin Ying. Barren Womb med sin frenetiske hardcore satt opp mot Remote sin seige støyfulle sludge. Denne motsetningen fungerer voldsomt godt, begge bandene gir utgivelsen forskjellige elementer og idéer som gjør at selv om spliten runder av på under et kvarter. Hvis Barren Womb fortsetter å gi ut utgivelser som fortsetter dette lydbildet så har vi store ting i vente. / ROGER HANSEN

5

Youth Lagoon Wondrous Bughouse Fat Possum Records

UNG-VOKSEN LAGUNE // Én manns bandet Youth Lagoons 2011-debut Year's of Hibernation var en flott og sjarmerende affære. Stemningsfull slik kun semi-lofi gutteroms indie kan være. Youth Lagoon fant tidlig sin identitet. Om en hører på de første låtene han slapp gratis på nett i 2011 er det nesten fascinerende å se (eller høre da) hvor klar visjon han hadde for lydbildet. Denne visjonen ble fulgt gjennom hele debuten, og føres videre inn Wondrous Bughouse. Den eneste forskjellen er at de programmerte trommene er erstattet med en trommis, og at alt er skrudd et par hakk opp. Alt er større og høyere. Lydbildet er tettere og rikere. Men den særegne romklangete vokalen er der, og det samme er den nesten glodvarme semi-forvrengte lyden som ofte truer med å implodere. En ny ting på denne plata er at låtene i mindre grad enn tidligere kun belager seg på stemning, men nå også melodier. Fine melodier, og til tider melodier som tar overraskende vendinger. Med en dæsj psykedelia her og der. Det låter til tider som en litt yngre og blåøyd naiv versjon av Unknown Mortal Orchestra backet av pop-psykedlikerne i Oranger, med en liten XO og Figure 8-æra Elliott Smith hangup. Med andre ord: Det låter veldig fint. Youth Lagoon er i ferd med å bli en ung-voksen lagune. / ANDRE JAMAL ISHAK


HØR HIT-EN

’ N I P P A L C MED


FOTO: OL AV S TUBBERUD

FRONTSIDE

360 TUCK KNEE

SNOWBOARD TEAM 2013 A N D R E A S Y G R E W I I G D A N N Y L A R S E N D I N A T R E L A N D E R I K J . B O T N E R F R E D R I K A U S T B Ø J . P. S O L B E R G J O A C I M N Y H A U G E N K A R I O P S A L K J E R S T I B U A A S M A DS JONS S ON M A RCUS K LE V EL A ND MIK K EL BA NG S TÅ LE S A NDBECH S TI A N S OLBERG TORGEIR BERGREM TOR S TEIN HORGMO ULRIK BA DER T S CHER T E A M K A P T EIN: G A U T E W. S K Å R E

AMANDA : 472 02 064 BERGEN: 472 02 052 BUSKERUD: 472 02 068 KRIS TIANS AND: 472 02 059 K VADR AT: 472 02 051 L AGUNEN: 472 02 069 OSLO CIT Y: 472 02 056 S ARTOR: 472 02 065 S ARP SBORG: 472 02 065 SKIEN: 472 02 061 S TAVANGER: 472 02 050 S TRØMMEN: 472 02 057 WEBSHOP: SES SION.NO ÅLESUND: 472 02 066 FACEBOOK.COM/SESSION88 VIMEO.COM/SESSION88

TWITTER.COM/SESSION88 INSTAGRAM: SESSION1988