Spirit 01 2014

Page 1
INNHOLD O1_2O14

LEDER

MUSIKKREDAKTØR: Victor Josefsen vj@chilipublications.no

14: BEST I 2013 Hvilke band og artister var verd å merke seg?

FILMREDAKTØR: André Jamal Ishak

15: BEST I 2014 Hva bør vi glede oss til på musikkfronten i 2014?

ART DIRECTOR: Marte Espevik / Minsk www.minsk.no

18: BLOGGPRATEN Supermarie har denne gangen tatt en prat med June Holm bak bloggen juneholm.blogg.no. 20: KOLLEKTIVET Møt gutta bak serien og noen av personene de har gitt plass i programmet. 30: JULIA WILDSCHUT Skuespillerdebutanten hadde ingen planer om å spille inn film. Nå er hun aktuell med ”Elsk meg”. 32: KINDRED FEVER Det kan absolutt lønne seg å ta en lytt til det plateaktuelle bandet. 34: STUDERE I UTLANDET Hvordan er det egentlig å ta videregående utenfor Norge? 38: HERRELØSE Gutta som er søkkrike på lærepenger. 40: KAJA GUNNUFSEN Selvutleverende, morsom og plateaktuell. 44: MUSIKKENS BAKSIDE Hvor godt passer du egentlig på ørene dine i russetiden? 46: ESSENSIELT Patski Love viser oss hva som er helt essensielt. 48: TINA JOHNSEN HAFSAAS Norges beste konkurranseklatrer 50: SEXFAKTA Ti ting du ikke visste om sex. 58: DØDSANNONSE Musikkanmeldelsene har kommet til et bedre sted.

DISTRIBUSJON: pal@chilipublications.no Det er vel på sin plass å dunke ned et ”godt nyttår” til alle dere som plukker opp Spirit. Du sitter med den første utgaven i 2014 av bladet i hendene, og det betyr at Spirit nå er inne i sitt 20 år som gratismagasin. Selve bursdagen er ikke før i august, men det betyr enkelt og greit at vi har god tid til å planlegge tidenes bursdagsfest. Så hva bør vi gjøre for å feire 20-årsdagen? Vi sitter og planlegger, men har du en idé eller fem til hva vi bør finne på for noe, send meg en mail (du finner den til høyre på denne siden). Hvis ideen din er god, skal du ikke se bort fra at vi bruker den, og da blir du selvsagt invitert til festen. Fra festplanlegging til denne utgaven… Vi har fått med oss gutta i Kollektivet på TV2, og det er jo en fest i seg selv. Og ikke bare dem, men også flere av de mer eller mindre stabile individene som har fått plass i tv-programmet deres de siste årene. Skolerådgiver Birthe og fantasyforfatteren Jørg RR. Martinsen blant annet. Blir ikke bedre enn det. I tillegg finner du selvsagt en haug av godt lesestoff, enten du er interessert i musikk, film, sport, blogg, spill eller sexfakta du aldri får høre på skolen. En liten endring har det også blitt. Vi har flyttet musikkanmeldelsene over på Spirit.no. Bare å sjekke dødsannonsen bakerst i magasinet.

GOD LESNING! / PÅL

FASTE SIDER 6: YMSE 10: MUSIKKMIX 52: FILM/TV 56: SPILLNYTT

4

SPIRIT / 01_2014

REDAKTØR: Pål Kaalaas Mob: 94472622 pk@chilipublications.no

LESERBREV / HENVENDELSER: pk@chilipublications.no BIDRAGSYTERE: Victor Josefsen Marie Brudevold Aslaug Olette Klausen Bjørn Wad Helene Olafsen Kine Falch André Jamal Ishak Akam1k3 Madeleine Mellemstrand Helene Jonsmyr Ane Karoline Vaet Kristoffer Nymoen DAGLIG LEDER: Pia Tryland Mob: 95224606 pt@chilipublications.no SALGSANSVARLIG: Anna Bergdahl Mob: 40569545 anna@chilipublications.no COVER: Bjørn Wad www.bjornwad.comYMSE

TEKSTER: HELENE JONSMYR OG ANE KAROLINE VAET

HVA ER DIN FAVORITTFILM FRA 2013? KRISTIANE ELDNES HANSEN (18) Jeg er litt usikker på hvilken film jeg skal velge, det kom jo flere gode filmer i 2013.. men jeg tror jeg faller på ”The Hunger Games – Catching fire”. Den er veldig spennende og helt fantastisk. Den var bedre enn eneren, også er det jo en cliffhanger og jeg er sulten på neste film! WALDEMAR BUGGE (18) Min favorittfilm i 2013 var ”Django Unchained”, fordi jeg er stor fan av Quentin Tarantino. Han lager kule filmer og dialogen i Django er helt konge!

SINDRE BRUN (18) ”Prisoners” må jeg si var min favorittfilm. Det er en utrolig god historie, det er spennende og de tar rollene sine på alvor. Også er det veldig gode skildringer, du ser at de sliter.

TINDERFEBER I KULDA Selv om Tinder ble lansert i 2012, er det ikke før nå i vintermørket at allmennheten har fått øynene opp for den hete appen. Tinder er basert på anonym matchmaking hvor du ser på profiler med maks 500 tegn profiltekst, og et ubegrenset antall bilder, trykker ”liker” eller ”nope”. Opplegget er enkelt; Skulle det vise seg at du liker noen som også liker deg; ja, da har du en match! Og dere får muligheten til å ta kontakt dere i mellom. Og om du liker noen som ikke liker deg, får ingen vite det. Så her er det bare å like i vei! Tinder er kanskje en simpel, overfladisk og kjølig måte å treffe friere på… Men så er det veldig gøy også da. Hvem vet? Kanskje møter du din knight in shinging armor, eller fremtidige baby mama? Let the liking begin!

EMILIE BLIX (21) Jeg så en film som heter ”Elysium”, den syns jeg var bra. Den er litt annerledes, også er den jo veldig spennende.

VI GLEDER OSS TIL THE SIMS 4! ALICIA BANG (18) ”The Hunger Games – Catching fire” var min favorittfilm i 2013, den er så utrolig spennende! Jeg har lest bøkene og det er jo spennende hele veien. Gode skuespillere og et godt konsept.

SPILLET SKULLE I UTGANGSPUNKTET VÆRE PÅ MARKEDET I STARTEN AV 2014, MEN RYKTENE SIER AT VI MÅ VENTE HELT TIL HØSTEN FØR VI FÅR KASTET OSS OVER DEN DAMPENDE FERSKE UTGAVEN AV THE SIMS!

For første gang viser simmene følelser! Du kontrollerer ikke bare kroppen, men også sinnet og hjertet. De har fått et bedre minne, så nå er det viktig å holde tunga rett i munnen og ikke drite seg ut, for simmen din vil huske hva du har gjort! Selv om det er fristende å stenge simmene dine i kjelleren og la dem gå nakne på gata. The Sims 3 er bare barnemat og peanøtter i forhold til hva årets utgave tilbyr oss: kraftigere byggemodus, utrolig presisjon, fantastiske tomter og bedre grafikk som gjør omgivelsene levende. Spar på lommepengene frem til høsten, løp og kjøp!

6

SPIRIT / 01_2014YMSE

TOPP 3 SMARTKLOKKER

RYKTER RUNDT SMARTKLOKKER HAR GÅTT I FLERE ÅR, SPESIELT IWATCH HAR MAN SETT BILDER AV LENGE, SELV OM DENNE ENDA IKKE ER EN REALITET. DET FINNES ALLIKEVEL EN MENGDE SMARTKLOKKER UTE PÅ MARKEDET, OG HER ER VÅR TOPP TRE:

2: I’M WATCH I’m Watch er av den eksklusive varianten, med italiensk design og en stiv prislapp. Denne modellen stikker seg ut på grunn av svært mange interaksjonsmuligheter (nesten alt du bruker mobilen til kan du bruke denne til også) og en kurvet berøringsskjerm.

1: PEBBLE STEEL Pebble Steel har fått et fint stål-design, i motsetning til de fleste andre smartklokkene som kommer i plast. De tilbyr gratis frakt til hele verden og åpner sin egen appbutikk i slutten av januar.

Pris: 2688 kr 128 MB RAM // Glass-skjerm // 24 timer på standby // 90-170 gram (avhenger av byggematerialet)

Pris: 1500 kr 8 MB RAM // Gorillas Glass-skjerm // 5-7 dagers batterilevetid // 45 gram

3: SAMSUNG GALAXY GEAR Denne varianten har også en relativt stiv pris, men forsvarer den så vidt med lekkert fargedesign, og finnes i seks forskjellige modeller. Galaxy Gear har en flott amoled-skjerm på 1,63 tommer med flott oppløsning, men dette drar også ned batterilevetiden. Pris: 2500 kr 512 MB RAM // Amoled-skjerm // 36 timer standby // 74 gram

DE MEST BIZARRE APPENE! SYNS DU PERFECT365 ER EN MERKELIG APP? DA HAR DU IKKE SETT DISSE! VI HAR SAMLET ET BITTELITE KNIPPE AV KLODENS RARESTE APPER FOR IOS OG ANDROID.

POO LOG Tro det eller ei, dette er en app hvor du kan bokføre din egen avføring. Her har du både en timer og dagbok hvor du hele tiden kan følge med på hva som foregår i systemet ditt(så lenge du er flink med loggføringen, såklart.) Den inneholder en god miks av do-humor og medisinsk informasjon. Dette gjør hvert dobesøk til en opplevelse… eller? Tilgjengelig for iOS og Android. IVOODOO Tror du på magi og har et behov for å torturere noen du ikke liker? iVoodoo gir deg nemlig en Voodoo-dukke på mobilen din. Dette er veldig praktisk ettersom å dra opp en liten dukke på åpen gate i dagens samfunn ville sett litt shady ut. Her kan du legge inn bilde av vedkommende som har kommet på svartelisten din som ansikt på dukken. Når det er gjort så er det bare å stikke i vei, du kan til og med velge hvilken farge du vil ha på nålen du stikker med. Tilgjengelig for iOS. INAP@WORK Det finnes en app for alt, sies det. INap@work tilbyr en rekke normale kontorlyder som tastaturtasting, museklikk, papir som rasler, blyantspisser og menneskelige lyder som hosting, pusting og harking. Ved hjelp av disse lydene kan du komme deg unna med å sove på jobben, uten at noen oppdager det. Kjekt å ha dersom helgen ble litt for artig og mandagen litt for tung. Hva er verst: Å sove på jobben eller å sove på jobben og late som om du ikke gjør det? Tilgjengelig for iOS.

8

SPIRIT / 01_2014TEKST: VICTOR JOSEFSEN

MUSIKKMIX Foto: Marita Nielsen

ELECTROPOP IS THE NEW OLD SHIT 2014 er så vidt kom-

met i gang, men allerede nå kan vi glede oss over mange nye og spennende norske utøvere. Jeg har plukket ut noen av de mest interessante innen electropop. Aller først, la oss ta noen tresteg tilbake i tid, nærmere bestemt 2008/09. I ´09 opplevde vi for alvor en ny electropog syntboom. Little Boots, Lady GaGa, La Roux mfl. har flust av åttitalsinfluenser fra fordums listefyllere som OMD, Yazoo Eurythmics, Soft Cell og Ultravox i bagasjen. Alle tre nikker musikalsk til Ladyhawke, Lykke Li og Annie, som innyndet seg både blant kritikere og publikum året før. Og jentene vil imponere i 2014 også. De skotske synthpopperne Chvrches fra Glasgow, med Lauren Mayberry som electro-spydspiss, regjerte øverst på mange av 2013s årsoppsummeringslister. Og Norge "flommer" over av nye electropop-utøvere, med jenter i spissen.

SHY FOR SHORE: NORSK-ENGELSK DUO Electropo-duoen Shy For Shore regjerte øverst på 2014s årsoppsummeringslister, vel, ihvertfall Årest beste norske EP-kåringen min i Deichmans musikkblogg. Og Shy For Shore vil garantert få mer oppmerksomhet i 2014. Oppmerksomheten er dem i så fall vel forunt, for de har mye å fare med. Jeg oppfordrer alle til å ta en lytt (de to jentenene slapp 2 EP’er i 2013) på denne norskengelske duoen som består av Oz Page og Mari Nordén. 2 lekne utøvere som triller ut filmatisk og sødmefylt electropop. Sentimentale filmer, syntesisere og søtsaker. - Lyden av Shy For Shore er 'visuell pop', hvor musikkens komposisjon og lyd blir inspirert av følelsesmessige ladde bilder, forteller duoen.

10

TIDLIGERE BERLIN-BASERTE SEA CHANGE. Sea Change

er soloprosjektet til Ellen A. W Sunde, og er aktuell med singelen "Let's Dance", som er litt annerledes, litt mørkere enn den forrige, «Bursting», som også havnet på den tidligere nevnte "Årets beste" lista mi. Den nye 7-tommersen har også en remiks av trondheimsbaserte Rytmeklubben. Støykonsert på illegal pub i Berlin. Ellen emigrerte til Berlin fra januar til september i fjor: - Jeg flytta dit for å komme meg litt bort, og for å skrive nye låter, forteller hun. - Berlin er deilig og liberal. Stemningen er dynamisk og avslappa. Det er så digg å kunne ramle inn på en støykonsert på en eller annen illegal pub i Neukölln, hvor folk røyker innendørs. Og å sykle gjennom byen for å gå på Freiluftkino. Ellen har nå flyttet tilbake til Oslo, hvor hun spiller live med Jakob og Hilmar, men Spirit ville gjerne høre mer om Berlin-tilværelsen:

Shy For Shore, Who? Duoen er for øyeblikket basert i Amsterdam, men møttes i London: - Vi møttes i London, der vi begge studerte. Bandet startet med en gitar, en analog synth og vokal spilt inn på en 4-spors opptaker i et lite øvingslokale i Roundhouse Studios i Camden, opplyser Shy For Shore.

- Livet blir jo enklere når det er billigere å leve og spise. Det er chill stemning, og i en så stor by uten noe ordentlig sentrum, kan man sykle seg vill i en ny bydel, og finne nye steder, parker, kafeer, gallerier og puber overalt. Man kan holde på med sitt uten at noen bryr seg. På godt og vondt.

I 2014 er ambisjonene å fortsette å skive og produsere musikk, kanskje noe større enn en EP. 29. januar spiller Shy For Shore som et av 5 band i Urørt finalen i Trondheim: «Noe vi gleder oss veldig til!». Og gleder seg, gjør jeg også. Andre spennende planer fremover er bl.a. by:Larm og Slottsfjell.

- Aller finest var det å ha tid til å lage nye låter, jobbe med tekst og produksjonsteknikker. Jeg ble en bedre produsent der, fordi jeg hadde tid til å jobbe med det.

SPIRIT / 01_2014

Så får vi håpe at hun får nok tid å jobbe i Oslo da. Planen ellers fremover er en turné i Danmark, Færøyene og Island på nyåret, og by:Larm i februar, og nytt singelslipp i mars: - Etter det skal jeg fokusere på å spille inn album som skal komme til høsten.MUSIKKMIX

MMM MMM MMM MMM For 3 år siden booket jeg, i regi av Vixen, elektropop-duoen, Mmm, etter tips fra tidligere Spiritskribent Tore Løchstøer Hauge, for øvrig mannen bak Hiawatah!, et av mine powerpop favorittband. Den da helt ukjente duoen overrumplet (rosa)bloggere, fashionistas, hipstere og bransjefnask på Vixen og Nellytrend sitt Nelly Vision-party. Og i fjor forførte Mmm, som består av Ida og Johanne, publikum i bakgården til Jaeger under Musikkfest Oslo.

hovedsakelig av noen synther, en macbook, en sampler og en vokalboks. Ved hjelp av dette formidler jentene fløyelsmyk og silkelett popelektronika. Fjærlett og fjongt. Mmm har siden oppstarten høsten 2010 laget en rekke smukke låter, og på tampen av fjoråret slapp jentene singelen ”Volcano of diamonds/Oranges” pluss remixer. Etter hvert har jentene også spilt på Øyafestivalen og Blå. Og tar jeg ikke feil dukker de nok opp norske festivaler i år også, for Mmm har blitt yndlinger både her og der, og bra er det.

Silkelett popelektronika. Synth-duoen fra Oslo benytter seg

FARAO SAVNET DET BRITISKE MUSIKKMILJØET.

Farao, som allerede har oppnådd godt med gehør hos rennomerte utenlandske blekker, er Kari Jahnsen fra Norge, som flyttet fra Oslo til London for tre år siden for å satse på musikkarrieren. - Jeg studerte musikk i Liverpool for noen år tilbake, og etter det flyttet jeg tilbake til Oslo for å gå på Blindern. Tilbake i Norge gikk det ikke så lenge før jeg savnet det britiske musikkmiljøet, og vennene mine fra England, forteller Kari og føyer til: - Det føltes naturlig for meg å flytte til London, da veldig mye av musikken jeg hører på er fra Storbritannia, og jeg hadde allerede bygd meg opp et lite nettverk fra studietiden i Liverpool. I starten av 2014 er det duket for konserter på festivaler som Eurosonic i Groningen, Nederland før turen går til Trondheim Calling og senere til by:Larm. Farao er med andre ord et spennende navn både her hjemme og i det store utland.

12

SPIRIT / 01_2014

Foto: Dusan KacanAV: ASLAUG OLETTE KLAUSEN

MUSIKKÅRET

VI HAR SPURT FEM MUSIKKHODER HVILKET ALBUM DE LIKTE BEST I 2013. OG HVA DE GLEDER SEG MEST TIL Å HØRE I 2014. 1

3

2

TORD LITLESKARE Fotograf og musikkjournalist i Gaffa Foto: Hanne A. Sandvik

1. 2013 har vært et ganske bra år på utgivelsesfronten hvor Daft Punk, Savages, Earl Sweatshirt, Disclosure, Janelle Monáe og Atoms For Peace har levert bunnsolide album, mens gamle favoritter som Arcade Fire og David Bowie ikke helt har greid å innfri mine skyhøye forventninger. 2. Jeg ser frem til nye album fra Modest Mouse, Current 93 og St. Vincent, men mest av alt gleder jeg meg noe vanvittig over å kunne oppleve et gjenforent Neutral Milk Hotel på scenen i Manchester denne våren. 4

ALI R. S. SOUFI Musikkjournalist i NRK P3 Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

1. Det beste albumet i 2013, for min del, var Disclousures ”Settle”. UK Garage- og 2-step-tradisjonen ble forlenget på en herlig og arrogant måte av brødrene Lawrence. 2. Det albumet jeg gleder meg mest til i 2014 er Frank Oceans debutoppfølger. Ingen kjenner mer på følelsene mer enn r&b-autoriteten. En evig romantiker. 14

SPIRIT / 01_2014

1. DISCLOSURE «SETTLE» 2. DAFT PUNK «RANDOM ACCESS MEMORIES» 3. MODEST MOUSE SLIPPER ALBUM I 2014 4. FRANK OCEAN GIR UT SIN ANDRE PLATEMUSIKKÅRET

Foto: The Windish Agency

1

INGRID OVEDIE VOLDEN

ANN HELEN BRENDEHAUG

Musikkjournalist i Morgenbladet

Musikkblogger på INDIeREKTE og listemaker for WiMP

1. Det er barytontungt på min toppliste, med The Nationals ”Trouble Will Find Me” som en udiskutabel vinner. Jeg vil likevel benytte anledningen til å nevne det selvtitulerte debutalbumet til San Fermin her, siden det synes å ha gått mange hus forbi. Albumet er skrevet av én fyr, Ellis Ludwig-Leone, men sunget av tre forskjellige vokalister. Låten "Sonsick" er en av mine absolutte favorittlåter fra 2013.

1. MØ SLIPPER DEBUTPLATEN I 2014 2. VAMPIRE WEEKEND «MODERN VAMPIRES OF THE CITY» 3. MIKAL CRONIN «MCII»

2. Her kunne jeg nevnt fryktelig mange, men av nært forestående utgivelser ser jeg mest fram til Broken Bells' ”After The Disco”, som kommer nå i januar, og den danske elektropop-artisten MØ sitt debutalbum, ”No Mythologies to Follow”, som kommer i februar. Av norske artister er jeg veldig spent på hva Emilie Nicolas finner på i albumformat!

1. Mitt favorittalbum i 2013 var med god margin powerpop-plata til Mikal Cronin, ”MCII”. Jeg fallt også fullstendig for Erlend Ropstads første norskspråklige plate Hva om det ikke er sånn som du tror at det er. Der beskriver han følelser på en nøktern og nær måte, som er fint. Jonathan Wilsons 70-tallsrock-hyllest, Fanfare, har jeg også spilt mye. 2. 2014 kommer det plater fra flere tidligere toppfavoritter. Gru-gleder meg til både James Vincent McMorrow og Cloud Nothings, for kan de følge opp sine foregående plater? Ellers ser jeg veldig frem til Broken Bells etter et super-catchy singelslipp, i tillegg til DIIV, Damien Jurado og Luke Sital-Singh.

4. 2014 GIR OSS NY PLATE FRA BROKEN BELLS 4 2

3

PER MORTEN MJØLKERÅEN Gjesteskribent i Hissig!, redaktør i Heftig! 1. “Modern Vampires of the City” - Vampire Weekend. Vampire Weekend gir oss sitt tredje studioalbum, og bekrefter på nytt at deres sjarmerende miks av indierock, afropop og andre sjangre får beina til å danse og stemmebåndet til å rakne. ”Modern Vampires of the City” inneholder ikke én eneste svak sang, og er kanskje deres beste album per dags dato. 2. Kaja Gunnufsens debutplate. Det er mye bra på programmet i 2014, men det er lite tvil om hvilket album som ligger på toppen min. Kaja Gunnufsen skal etter planen gi ut sitt første album relativt snart, og ettersom ”Desp” og ”Høst” prydet min "beste norske låter fra 2013"-liste, synes jeg den sjarmerende Oslo-jenta fortjener å ligge på toppen her også. 16

SPIRIT / 01_2014WWW.JUNEHOLM.BLOGG.NO

AV: MARIE BRUDEVOLD, SUPERMARIE.NET

BLOGGPRATEN

I BLOGGPRATEN MØTER VI ULIKE MENNESKER SOM LEVERER EN BLOGG, MED STOR B. HVA BLOGGEN HANDLER OM, ELLER HVOR MANGE SOM LESER DEN, HAR IKKE SÅ MYE Å SI – DET VIKTIGSTE ER AT BLOGGEN ER SKIKKELIG BRA! I DENNE UTGAVEN AV SPIRIT MØTER VI INSPIRERENDE JUNE HOLM.

– DRØMMEN ER Å KUNNE DRA PÅ EN HELT SPESIELL REISE OG TA MED LESERNE MINE PÅ DEN.

Hvordan vil du beskrive www.juneholm. blogg.no?
 – En personlig blogg der jeg deler litt av min hverdag og ting jeg liker. Leserne får blant annet være med på trening, shopping og reiser. Jeg får ofte kompliment for at bloggen min er variert, og dette er noe jeg ønsker. Hvem er June bak bloggen? – Jeg fullfører siste semester av bachelorutdanningen på Westerdals Høyskole og er mye mer travel enn hva som kommer frem på bloggen. Jeg blir rastløs når det ikke skjer noe, så det er egentlig greit å ha mange baller i luften! Hvorfor valgte du å begynne å blogge? – Har alltid vært glad i å skrive, ta bilder og dele litt av meg selv, så på den måten er en blogg perfekt for meg! Ellers synes jeg det er 18

SPIRIT / 01_2014

spennende å se hvor langt man kan komme med en blogg, det kan gi alt fra jobbmuligheter til unike opplevelser. Hva håper du å oppnå med bloggingen? – Jeg håper at jeg kan fortsette å blogge i mange, mange år til fordi jeg liker det og fordi mange finner bloggen min interessant. Drømmen er å kunne dra på en helt spesiell reise og ta med leserne mine på den. Å ha mange lesere er det mange bloggere som drømmer om, har du noen tips til hva man kan gjøre for å øke lesertallet? – Førsteinntrykket er viktig, så ha et gjennomført design som representerer bloggen. I tillegg må innleggene ha kvalitet, så mitt tips er å investere i et speilreflekskamera om man ønsker gode bilder og lese over teksten en gang før man publiserer.

Hvem var June som skrev sine første ord på bloggen i forhold til den June vi leser om i dag? – Mye har skjedd på de seks årene! Jeg er mye tryggere på meg selv, jeg tar for eksempel ikke negative kommentarer til meg på samme måte som før. Da ønsket jeg bekreftelser og kompliment gjennom bloggen, for som en litt usikker 16-åring var de fine kommentarene som leserne la igjen noe som bygget selvtilliten min og hjalp meg om jeg var usikker på noe. Før kunne jeg for eksempel legge ut tre ulike kjoler, så fikk leserne mine velge hvilken jeg skulle ha på meg i bursdag. Nå er det heller jeg som deler råd og tips, men så klart veldig hyggelig om leserne vil dele noe også.20

SPIRIT / 01_2014


VELKOMMEN TIL KOLLEKTIVET SEBASTIAN, KEVIN, JAKOB OG FRIDTJOF LOVER EN USEXY SESONG OG TANNTRÅDSTIGMA NÅR KOLLEKTIVET ER TILBAKE PÅ SKJERMEN 28. FEBRUAR. TEKST: PÅL KAALAAS / FOTO: BJØRN WAD

Høsten 2013 begynte dere programmene med å forklare hva Kollektivet er for noe. Dere slipper ikke unna her heller. GO! – Kollektivet er et tidvis nyskapende, tidvis gammelskapende, humorprogram på TV 2. – Det går på fredager i nest beste sendetid og skal få deg til å prompe-le, men også tenke: ”Hvorfor feis jeg mens jeg lo av dette? Er jeg egentlig deprimert?” – Kollektivet har gått på skjermen siden 2011.

Har dere noen gang gjort folk skikkelig forbanna med en sketsj? - Det var vel én, la os kalle henne Rita (54), som ble litt hissig på Birthe da hun tullet med epilepsi og fedme i én og samme sketsj. Det ble litt voldsomt. Smør på flesk, eller epilepsi på fedme om du vil. Vi ser den. - Vi har også fått eks-høyrepolitiker Henning Warloe til å twitre i caps lock etter å ha sett sketsjen vår Borgerlig Regjæring:

Hva er den største forskjellen fra da til nå? - Vi svettet mer. - Da vi startet produserte vi en hel time med tøys og fjas i uka. Det tar ganske mye tid å lage så mye tøys, så det er lett å ende opp med en del fjas. - Som da vi skulle få Kokke-Wenche til å le. I en slags støtkonkurranse. Fjas. - Men vi hadde det veldig gøy! - Vi fant vel ut at det er det å lage sketsjer vi syns er gøyest, så det Kollektivet du møter nå er et halvtimelangt sketsjeprogram. Mer sketsj. Mindre kokke-Wenche. - Kort oppsummert: Før delte vi ut Kollektivet-kopper. Nå gjør vi ikke det.

@HWarloe DE VENSTREVRIDDE "komikerne" i Kollektivet (!) skaper et skremmebilde av Norge m/ borgerlig regjering. Uhørt!

Hva kan vi vente oss når dere starter opp igjen i februar? - Sesong 6 byr på SATIRE rundt folk som driver med romvesenpsykologi, HARSELAS med tanntrådstigma og PLUMP HUMOR om sex, avisspalter om å bli god i senga, det å ha stor tiss. JØSS. Det blir rett og slett en usexy sesong. Dere får jo mye skryt for karaktergaleriet deres. Hvor mye av det er skuespill og hvor mye av det er personlighetsforstyrrelser? - 50% skuespill, 50% Sebastians personlighetsforstyrrelser.

- Nå starter forsåvidt alle Hennings tweets med caps lock, på grunn av hans noe høye energinivå. Men folk burde følge han, han twitrer mye bra. Er det noe man ikke kan kødde med? - Det er klart at “Kødde med” smaker litt dårlig i munnen dersom det kombineres med f.eks. kreft og elendighet, men vi er jo av den oppfatning at man kan lage humor om det meste, det handler bare om hvordan. - La oss ta på brillene og løfte nesetippen i været. En humoristisk vinkling på noe sårt eller traumatisk kan også være et nyttig bidrag til veien videre. Uten latter dør man, og vi vil ikke at folk skal dø. - La oss nå ta av brillene og senke nesetippen. Man kan ikke kødde med rips. Gi oss noen stikkord på den ultimate Kollektivet-sketsj. - Fridtjof irriterer seg over noe som tilsynelatende kan virke som en bagatell, men som snart viser seg å kunne blåses opp til en riksdekkende krise.

- En parykk tas på, på snei, en vei du ikke visste en parykk kunne sneies. - Noen snakker på en dialekt du aldri har hørt før. - Et rystende spark sendes oppover mot makteliten i Norge. - Anne Bang Sveis (53) fra Larvik føler seg hørt og forstått. - Henning Warloe live-tweeter sketsjen minutt for minutt - En geit blir sylskarp satire og det hele ender i en implosjon og fire kronikker i Dagbladet. Hvis dere skulle valgt hver deres karakter fra samtlige sesonger med Kollektivet, hvilke fire hadde fortjent å få hovedrollen i et norsk drama på Nationalteatret? J: - Tospannet fra Borgerlig Regjæring. Om ikke de kjenner sin Ibsen, gjør ingen. S: - Enig, men jeg hadde også betalt i dyre dommer for å se Jørmundur som pastor Manders. K: - Og Bjørg Stacys tolkning av Nora i et dukkehjem. F: - Rollerbladin’ In a Thong Guy. Nationaltheatret huser Europas beste parkett. Dessuten er det stor takhøyde for å vise hud der. Vi får på de neste sidene møte mennesker som har blitt frontet gjennom Kollektivet. Har de noen fellestrekk? - De lider vel alle av det vi på humorspråket (og Reality-tv-språket) kaller “total mangel på selvinnsikt”. Kombiner dette med store egoer, og vips: HUMOR OG TØYS. - Det skal nevnes at Fred Bolle har nok selvinnsikt til å gjøre noe med feilene sine. Løsningen er å putte en bolle i munnen.

SPIRIT / 01_2014

21


Navn: Bjørn Rudy Trulstad Alder: 38 Forkjemper for at det aller meste bør være lov, men ønsker ikke å være vrang.

22

SPIRIT / 01_2014


ER DET LOV? BJØRN RUDY MENER DET MESTE BØR VÆRE LOV, MEN GRENSEN GÅR MED AUTOGRAFSKRIVING.

Først av alt... Det ble hett under fotoshooten mellom deg og fotografen. Hva skyldtes dette? – Hvis man skyver all inkompetansen den fotografen besatt vekk, så er grunnlaget for konflikten sensur rundt klesvalget. Om jeg heller bærer hakekors en arbeiderpartirosa, så må da det værra lov? Å værra interessert i politikk det må da værra lov? Å værra littegranne gladrasist , det mååå daaa væærra looov? Så da oppsto det en uenighet, men jeg skakke værra vrang på sånt, så jeg føyde meg etter det inkompetente fotofjeset sitt krav. Gladrasisme til side. Du har jo et imponerende temperament. Skjønner du at folk kan reagere på måten du kommuniserer på? – Jeg er jo i utgangspunktet en forkjemper for at ting skal værra lov, så når folk reagerer skal jeg ikke værra vrang. Men som de fleste menn og kvinner har du vel et ønske om å være i et forhold. Føler du ikke at oppførselen din kanskje hindrer deg fra å komme i en posisjon der det er mulig? – Asså det må da værra lov å bestille seg en kone fra det glade utland. Det er kanskje litt dobbeltmoralsk i forhold til gladrasismen, men når det kommer til utvalget innen ¨lovlig menneskehandel¨ skal jeg ikke værra vrang! ASSÅ , Å BESTILLE SEG EI KOKKE OG SENGEPARTNER FRA THAILAND, DET MÅ DA VÆRRA LOV? Det er fint hvis du roer deg ned to hakk i denne intervjusituasjonen. Skjønner du at det er vanskelig for meg å forholde meg til sinnet du viser til spørsmålene mine? – Jeg hakke lyst til å roe meg, men jeg skjønner at du ikke klarer å forholde deg til folk med egne meninger, så jeg skakke værra vrang, men å svare ærlig i et intervju skakke det værra lov?

– Folk som setter opp en hel masse regler for hva som skal værra lov. Og comebacket til Agneta Fællskog fra ABBA. ASSÅ DET MÅ DA VÆRRA LOV Å GI SEG PÅ TOPP, SPESIELT NÅR DU BARE HAR SØRFA PÅ BENNY OG BJØRNS TALENT I UTGANGSPUNKTET. Jeg skakke kjøpe plata, men jeg skal heller ikke drive en aktiv svertekampanje mot Agneta, for jeg skakke værra vrang. Du er jo arbeidsløs og Naver. Er lysten på en jobb til stede? – Om det åpner seg en lederstilling i FRP, skal jeg ikke værra vrang.

– Å SVARE ÆRLIG I ET INTERVJU SKAKKE DET VÆRRA LOV?

Etter at du ble frontet gjennom Kollektivet må jo folk kjenne deg igjen på gata? Hvordan forholder du deg til for eksempel autografskriving? – Jeg blir vrang, og det er den eneste gangen jeg blir vrang, MEN DET MÅ DA VÆRRA LOV. Du har jo tidligere kritisert gutta i Kollektivet for kun å ha vist deg fra en side? Hva slags tanker har du om de fire i dag? – Jeg ser på Fridtjof som en sønn, men de tre andre kan dra til helvetet. Har du noe i mot Spirit? – Hmmm... Hva kan man vel ha imot et blad med mer reklame enn innhold, inkompetente sensurelskende fotografer, nesevise reportere med brevkurs i journalistik, og et navn som blir TI RIPS baklengs? Tjah, jeg orker ikke begynne, for jeg har lovt meg selv at jeg ikke skal værra vrang, så derfor erklærer jeg dette intervjuet for avsluttet. Det må da værra lov!

SJEKK UT BJØRN RUDY PÅ FOTOSHOOT MED SPIRIT

Jo, jeg skal jo forholde meg nøytral, så det må vel være lov. Hva er det som provoserer deg mest i hverdagen? SPIRIT / 01_2014

23


Navn: Birthe Alder: En ordentlig lady oppgir aldri sin alder Yrke: Skolerådgiver

– JEG ER SÅ LEI AV AT ALLE FOKUSERER PÅ KROPPEN MIN.

24

SPIRIT / 01_2014


BLYGE BIRTHE NÅR MAN ETTER EGET UTSAGN LIGNER PÅ HEIDI KLUM, KAN DET VÆRE UTFORDRENDE Å VÆRE RÅDGIVER FOR UNGE GUTTER.

Som rådgiver, hva er det viktigste rådet du kan gi til dagens ungdom? – Ikke vær annerledes. Ikke kle deg som en mann og lek lesbisk hvis du er jente. Ekkelt. Ikke kle deg som en jente og lek homo hvis du er gutt. Absolutt kjempemorsomt, men likevel ekkelt. Se på Jan Thomas… Kjempemorsom og vittig når han snakker fordi han virker feminin og merkelig, men han kysser likevel en gutt. Ekkelt. OG: Ikke få klamydia. Det klør. Hva er din beste side? – Jeg har vel ikke akkurat vært uheldig med utseendet mitt.. hahaha. Neida, jeg vil ikke snakke så mye om det. Slutt å spørre om det. Jeg har alltid vært blyg. Blyge Birthe ble jeg faktisk kalt da jeg var mindre. Helt til jeg som førsteklassing på videregående hadde sex med Tord Knut i 3. klasse mens bestevenninnen min Rita så på. Plutselig ble jeg kalt føflekk-kjerringa. Jeg har nemlig en føflekk på venstre rumpeball som Rita fikk se. Det var to tøffe år etter det. Og din verste side? – Jeg tror egentlig ikke jeg har noen åpenbare dårlige egenskaper. Kanskje at jeg er for pliktoppfyllende og kritisk til meg selv. Og at jeg er altfor uselvisk. Tenker bare på andre. Andre mennesker. På dyr. Akkurat nå tenker jeg veldig mye på neshorn i Afrika. En venninne av meg, Bitten, var nemlig på safari for en måned siden der nede i Afrika. Og hun sa det at neshornene virket så aggressive. Da syntes jeg veldig synd på Bitten.. Og da ringte jeg henne og sa “Bitten, de gryntene du hørte fra neshornene handlet helt sikkert ikke om deg”. Selv om Bitten er veldig tjukk. Kanskje de var sultne, men det kunne de latt være å gjøre et stort nummer ut av foran Bitten. Hun var født tjukk. Gedigen som liten, og en skikkelig pailabb som voksen. Som yrke kjører hun truck. Hva er den mest utfordrende "saken" du har

fått inn på rådgiverkontoret? – En gutt av afrikansk opprinnelse som kom inn med liten tiss. Hva sier man da? Det var tragisk. Kan man møte kritiske stemmer i rollen som rådgiver? – Jeg har fått kritikk fordi mange av guttene på skolen er forelsket i meg og har seksuelle fantasier som inneholder en viss Birthe. Haha. Men jeg har sagt til foreldrene at jeg nekter å dekke til det jeg har fått utdelt. Ja, jeg har en kløft. Ja, jeg har fyldige sexy lepper. Men skal jeg dekke meg til i burka av den grunn? Nei. Dessuten synes jeg burkamoten som har vært de siste tyve årene er altfor sekkete for min smak.

– Sex, drugs and rock’n’roll... Hahaha. Neida. Men jeg er veldig glad i rock. Og mannen min og jeg har mye sex, men da aldri i sammenheng med dop. Det tar jeg bare på jobb. Hvordan opplevde du fotoshooten med Spirit? – Jeg er så lei av at alle fokuserer på kroppen min. Ja, jeg har vært heldig med den. Men jeg håpet at denne gangen kunne vi fokusere på ansiktet mitt. Jeg har veldig pene ansiktstrekk. Men så ble det kropp, kropp, kropp igjen. Men, men… Når man minner om Heidi Klum må man kanskje forvente såpass. Noen ganger må man likevel huske på at Birthe fortsatt har den lille jenta inni seg. Blyge Birthe.

Hvordan forholder du deg til disse stemmene? – Jeg står opp om morgenen. Tar den ene foten frem. Så den andre. Og så gå jeg rakrygget til jobben og gjør min plikt. På samme måte som Obama. Man er ikke alltid populær, men ofte får man skrevet bøker om seg etter ens død. Det skjedde med min mor, Mirthe. Men hun drepte en tyskerunge under krigen, så boken handlet mye om det. Jeg skulle ønske den handlet mer om at hun også likte godt å bake. Berlinerboller var favoritten. Hvordan har det vært å bli kjent gjennom Kollektivet? – En velsignelse. Fordi jeg har blitt kjent har jeg hatt en romanse med både Carsten Skjelbreid og Davy Watne. Carsten var litt traust i dypere samtaler, mens Davy tilfredstilte meg veldig seksuelt.

SJEKK UT BIRTHE PÅ FOTOSHOOT MED SPIRIT

Du har jo også vært rådgiver for TV2kjendisene. Hvordan var den opplevelsen? – Kjedelig. Kjedet meg mye. Veldig antiklimatisk fordi jeg var mer kjent enn de som kom inn. Hva bringer framtiden for din del? SPIRIT / 01_2014

25


Navn: Jørg R. R. Martinsen Alder: 56 Yrke: Fantasyforfatter

26

SPIRIT / 01_2014


NÅR FANTASIEN IKKE SETTER GRENSER FANTASYFORFATTER JØRG RR. MARTINSEN HAR UTVIKLET ET HELT EGET SPRÅK, AKKURAT SOM TOLKIEN. DET STORE GJENNOMBRUDDET MÅ JO BARE KOMME. Har du noen spesielle ønsker for dette intervjuet? – Jeg hadde håpet at vi kanskje kunne tatt det på schmensk. Det kunne blitt stas. Annerledes. Hva mener du med å ta det på schmensk? – Det er et språk jeg har utviklet selv. På samme måte som Tolkien fant opp Alvene, har jeg funnet opp rasen Schmensker (de er litt lavere enn mennesker, men høyere enn dverger). Men der Alvene prater alvisk, prater Schmenskene... schmensk. Det er et komplekst språk med helt egne grammatiske regler. Har du ikke lest bøkene mine? Nei, beklager. Jeg har ikke lest bøkene dine, men jeg fant dem ikke. Hvor er det mulig å få kjøpt dem? – Lette du i fantasy-hyllen? For det hender stadig at bøkene mine blir plassert feil. Jeg fant dem en gang i Div. bøtta... Jeg fatter det ikke, jeg driver og ringer rundt for å rydde opp i det der. Ergerlig. Etter at du ble promotert i Kollektivet har enkelte troll på nettet påstått at du ikke eier fantasi. Hva tenker du rundt denne kritikken? – Altså, alle som har lest mine bøker vet at jeg er proppfull av fantasi. Det renner over, jeg klarer nesten ikke stoppe, sånn har det alltid vært. Da jeg var liten pleide de andre å tegne mor, far og barn, mens jeg tegnet mor og far og barn og onkel Anders. Jeg vil også si at det er litt kunnskapsløst å kalle mannen bak boken "Kong Barthur og Ridderne av det runde-ish Bord" fantasiløs. Et selvutviklet språk, schmensk, bør jo kunne stilne kritikerne. Et slikt arbeid gjør seg jo ikke selv. Kan du gi oss et eksempel? – Her er en sang på schmensk, den går ca på melodien til Macarena... Her, her er ve, her er ve og ve er schmennesker.

Ve legner ekke pe de sem kelles mennesker. Schmennesker beteler fer eksempel ekke skett. Hee, ve er schmennesker. - Ehhh... Så du har byttet ut alle andre vokaler enn bokstaven E med bokstaven E? – Det kan kanskje virke slik for et utrent øre, men de grammatiske reglene er ganske innfløkte. For eksempel har schmensk flere substantiv. Og ordet pølse, ja det eksisterer ikke på schmensk….Pluss at de snakker raskt.

– JEG VIL OGSÅ SI AT DET ER LITT KUNNSKAPSLØST Å KALLE MANNEN BAK BOKEN "KONG BARTHUR OG RIDDERNE AV DET RUNDE-ISH BORD" FANTASILØS. Hva er det neste vi kan vente oss fra RR. Martinsens ehhh... fantasifulle penn? – Jeg jobber faktisk med en sci-fi-trilogi som tar plass i fremtiden! Bare tenk deg alt som kan skje i fremtiden! Kanskje vi ikke lenger har bensin, men et annet drivstoff som kan ligne på bensin, bare at det er dyrere og mindre bensinaktig. Kanskje kaviar vil smake majones… og romskip... Ja det er bare fantasien som setter grenser! Fantasyromaner inneholder jo ofte heftig sex, og her i Spirit har vi ingen grenser. Kan du gi oss et saftig sex-eksempel fra den kommende boka? – Javel. Her er et utdrag fra boken "Fremtids-Geir og Bilen som kunne fly"

fremtiden hadde alle "fremtids-" foran navnet sitt for at man skulle forstå når man var fra. Så hadde hadde de rå fremtidsex, uten følelser, som roboter nesten. Men så sa Fremtids-Nina at hun ikke ville mer. Det respekterte Fremtids-geir. Tør jeg spørre om denne og andre sexbeskrivelser fra ditt forfatterskap er... ja, la oss kalle det selvopplevd? – La oss ikke... Du ristet kraftig på hodet da jeg viste deg et eksemplar av Spirit og mente det manglet fantasi. Kan du til slutt gi oss et tips eller to på hva vi burde gjøre med problemet? – Skuffet over at bladet var firkantet som alle andre blad. Tips 1: Endre formen, tør jeg foreslå rombe? Tips 2: Gjør noe annerledes inni bladet.

SJEKK UT JØRG RR PÅ FOTOSHOOT MED SPIRIT

Fremtids-Nina så på Fremtids-Geir… I SPIRIT / 01_2014

27


Navn: Fred Bolle Alder: 32 Lever med en bolle i munnen for å unngå å svare på vanskelige spørsmål fra kjæresten.

28

SPIRIT / 01_2014


SJEKK UT FRED BOLLE PÅ FOTOSHOOT MED SPIRIT

LIVET MED BOLLE LEVER MED EN BOLLE I MUNNEN FOR Å UNNGÅ Å SVARE PÅ VANSKELIGE SPØRSMÅL FRA KJÆRESTEN. Det ser jo en smule ubehagelig ut å ha en bolle i munnen konstant. Hvordan er det å leve slik? – Mmm mm mmmhmm mmhmmm mmm :) Før vi går videre, har du muligheten til å ta ut bollen av munnen mens vi gjør dette intervjuet? Det er praktisk talt umulig å forstå deg, noe som gjør min jobb veldig vanskelig. – MMM, MMF… M MFPMHM M!!! Ok... beklager. Vi går videre. Du har jo en sønn på vei. Hvordan er det å tenke på at han vil overgå deg verbalt i løpet av sitt første leveår? – Mmm mm mmmm. Mm, mmm mmm mm mmhmmmmm. Er du imponert over at kjæresten din holder ut med deg? – Mmm mm mm mmmmm mmm… ;) Mmmm! Mmm, mmm mm mmmm mmm mm mmhmhmmmm… Det ryktes at du kan være på vei inn som talsmann for en topp-politiker. Er det noen sannhet i disse ryktene? – Mmm. Rapporter har kommet inn som tilsier

at enkelte elever brukte bolle i munnentrikset på muntlig tentamen etter å ha sett deg på Kollektivet. Hvordan forholder du deg til dette? – ………. Hm? Er det noe, om så bare en liten ting, du faktisk ønsker å formidle når vi tross alt har gitt deg spalteplass i Spirit? – Mhm: Mmmhm mmmm, mm mmm. Mm, mmm mmmmm mmm m m mmm... Mmm mmm mmm–mmm, mm mmm mm mmm m mhmmm mmm m mm mmmmmmm! Mmmmmm mm mm m mm. Mmhmm mm, m, hm hm mmm… MMMM MM MMMMM!!! Mm, m mmh mm mm m m m m mm. Mm mm mmmmmm, mm, mm mmmm mmmm mmmm. Mm; mm mmm m mmm! Mmm m mmm mmm m. Mm. Mmm, mmm mm mmmm mmm mm mmm mmm? Mm, mm mmmmm m mmmm? Mm? Mmm… Mmm, mm mm. Mmm, m mmm mm (!) mmm m mm mmm. Mmm mmmm mm mmmm mmmmmmm. Mmm, m mm mmm mmhmm. Mmm mmm mmmmm, mm, mmmm, mm, mmm m mmmm (?), mm mmm mmmmm. MMM, MmM mmM mmMMm! Mmm, mm mm MMM MM MHMMHM. Mmm mmm mm. M mmm mmmm MMH. Mm, mmg mm mmm… MMM MM MMM MMhMMM

MMpMMHMM!!!!!!!!! Mm. Mmhmm, mmm m m mmmm – mmmmhm. Mhm, m mmm, Mmm mhmmm. Mmmmm, mm

– MMM MM MMMM. MM, MMM MMM MM MMHMMMMM. mmm mmm mm. M mmmmm mmm, mmmmmm mmm. M mmmmm. Mmh, m mmfmm! Mmm mmm mm, mmmmmm mmm. Mfmhmm mmm mmm. Mm. Mmm? Mm, mhm mm mmm. Mmm mmhm mm mhmmm. Hmm, mm mmmm m mmm. Mmm mm mm, mmmm. M mmmm mm mm mmmmm m mmm mm mhm. Mm, mmm mmm mmm… Mmh, Mmmm Mmmmm :)

SPIRIT / 01_2014

29


TEKST OG FOTO: HELENE JONSMYR

– JEG HADDE VEL NOE REGISSØREN LIKTE JULIA WILDSCHUT (22) HADDE INGEN PLANER OM Å BLI SKUESPILLER. 28. MARS DEBUTERER HUN MED HOVEDROLLE I DEN NORSKE FILMEN ”ELSK MEG”.

spillerne, noe som gjør den mer ekte og personlig. Denne måten å lage film på ble brukt for at publikum skal få et ekte bilde av virkeligheten, slik at de kan kjenne seg igjen. For å oppnå dette spilte Wildschut både mot kjæresten og faren sin – i en film som handler om følelser, kjærlighet og sjalusi.

– Jeg er ikke helt der hvor jeg behøver den oppmerksomheten jeg muligens vil få etter premieren. Jeg gruer meg litt, jeg! Og jeg syns det er skummelt, forteller Julia.

– Maria, rollen jeg spiller, står parallelt med meg. Filmen er fiksjon av mitt liv. Mye av det Maria har gått igjennom, har jeg gått igjennom. Jeg spiller mot familien min, noe som kan være ganske vanskelig. Det var ikke noe manus, og mange scener improviserte vi selv, forteller hun og legger til at hun ikke har lært så mye om det å være skuespiller, men at hun har lært å være seg selv.

Det må være tillatt, spesielt fordi Julia har aldri har drømt om å bli skuespiller, men ble oppdaget en helt vanlig dag utenfor Byporten i Oslo - ved hjelp av noe som kalles streetcasting. Street-casting er en form for utplukking av amatører som passer til en bestemt rolle, blant flere hundre jenter var hun den eneste som ble ringt opp. – Jeg hadde pause på jobben og var ute en tur sammen med kjæresten min, så kom han inn i kamera. De spurte om vi var kjærester og jeg svarte ”Nei, nei!”, ler Julia og tilføyer at hun aldri hadde trodd hun skulle bli ringt opp igjen. – Jeg hadde vel noen regissøren likte! Filmen er løst basert på historiene til skue30

SPIRIT / 01_2014

IKKE NOEN HOLLYWOOD-STJERNE

– Først tenkte jeg ”Hva i huleste er det jeg har gjort!”. Nå kan alle se hvordan livet mitt har vært og jeg vet jo ikke hvordan de tolker det. Jeg vet ikke om de tror at det er hundre prosent ekte, eller hundre prosent skuespill. Men det er sikkert mange der ute som har opplevd det samme som meg, og forhåpentligvis kommer det noe godt ut av det – for andre og for meg, sier hun. Julia vant prisen for beste kvinnelige rolle på filmfestivalen i Abu Dhabi og det viser en

lovende fremtid for skuespillerinnen. 22åringen vet likevel ikke om dette er veien hun skal gå videre. – Kommer det opp noe, så kanskje. Nå skal jeg fokuserer på å være mamma, men aldri si aldri. Jeg har aldri hatt noen store drømmer, ønsker bare å leve en fin hverdag med familien min. Jeg ser ikke meg selv i Hollywood til neste år, ler hun. PERSONLIG SKUESPILL

Filmens sterkeste elementer er at den er basert på ekte følelser. ”Marias” konfrontasjon med faren sin forteller hun at var noe av det vanskeligste. – Jeg måtte spille med de samme følelsene som jeg har i virkeligheten. De dype scenene var de tøffeste. Det er generelt en utfordring å spille mot sine nærmeste. Det ble vanskelig å skille ”Maria” og meg selv, skuespill og virkelighet, tross at mye av skuespillet faktisk er virkelig. Vi var jo sammen hele tiden, alle sammen. Hjemmet mitt var settet, så teknisk sett forlot jeg aldri jobben. Noen ganger tenkte jeg ”Skjedde det i filmen, eller på ekte?”.KINDRED FEVER ALLEREDE FØRSTE BANDØVELSE BESTEMTE JARLE LANGÅKER OG LINN SOFIE SEG FOR Å GI FAEN. DE SKULLE KJØRE PÅ OG GJØRE SOM DE TO VILLE.

Når Spirit ringer Jarle Langåker kjører han rundt på vennene sine i Haugesund. Med skrik og skrål i baksetet er det vanskelig å få tak på hva dialekten hans vil formidle, men mest sannsynlig er det snakk om et band han spilte i som 15-åring. 32

SPIRIT / 01_2014

- Jeg var drit lei av å spille daukjørt punkmusikk med en daukjørt gjeng. Bandnavnet du velger i en alder av 15 år er heller ikke nødvendigvis noe du kan stå for i senere tid. Heldigvis kom Linn Sofie inn i bildet og Kindred Fever ble skapt. Hysj, nå! Hysj, da!

Er det et dårlig tidspunkt? - Nei, det passer perfekt. Vi skal ha selskap hjemme hos meg, så jeg skal bare få disse folkene på plass. Duoen fra Haugesund startet opp i 2012 og lagde den første låta på første øving.


TEKST: MADELEINE MELLEMSTRAND

– VI BRYR OSS IKKE OM HVA ANDRE FORTELLER OSS AT VI BØR GJØRE.

Førstealbumet symboliserte en start med blanke ark. Nå har de nylig signert med Sony Music Live og andreplata slippes i februar. Det er Jarle som skriver låtene, og dette albumet bærer preg av hans fascinasjon for det mørke i livet. - Jeg har en livlig fantasi og har alltid vært fascinert av mørke ting som ondskap og horrorfilmer. På dette albumet henger låtene mer sammen og vi har funnet uttrykket vårt. Det er tungt og hardt, og vi skal ha et kult tema. Men vi har ikke landet på navnet ennå. Er «Ready To Die» singelen er en liten aperitif til hva dere vil gi oss? - Det er en ganske kort låt som egentlig ikke er så lik de andre sangene. Personlig er det en av mine favoritter på neste album. Det er litt sånn stille før stormen, kanskje. Jeg skrev den når det var fokus på at dommedagen skulle komme 21. desember. Haha, folk trodde at verden skulle gå under, vet du. Tror du på overnaturlige hendelser selv? - Overhodet ikke. Eller, ikke foreløpig. Jeg har ei mor som tror på spøkelser og som elsker Åndenes makt. Skumle og onde ting er så langt fra meg, så det er vel kanskje derfor jeg er så fascinert av det. Hva skiller dere fra andre band? - Uttrykket. Jenter blir ofte tatt for å spille mildere musikk, men det vil vi ikke ha noe av. Vi bryr oss ikke om hva andre forteller oss at vi bør gjøre. Vi følger ikke trendene.

Alle sammenligner dere med The White Stripes. Er det en hedersbetegnelse, eller begynner dere å bli litt nervøse for å ligne for mye på Jack og Meg? - Det var et standpunkt vi tok allerede på første bandøvelse. Skulle vi være flere folk eller skulle vi gi faen og kjøre på som vi ville? Jeg liker The White Stripes godt, men jeg prøver ikke å etterligne. Vi er vel bitt av den samme influensaen, så selvfølgelig kan det bli likt. Jeg ønsker å ha et mørkere og hardere musikalsk preg enn det The White Stripes har. Med dem er det mer søskenkjærlighet. De er jo ikke søsken ,da. De var gift... - Ja, stemmer. Kindred Fever ble nevnt i siste nummer av Metal Hammer Norway under spalten «Band vi har tro på i 2014» De har spilt på Slottsfjell og ble valgt ut av Kaizers til å være oppvarmingsband under deres avslutningskonserter. - Vi hadde en fuktig tur ute på byen med Kaizers. Vi prøvde å ha lave skuldre og ikke være til bry. Men så kom Terje bort og sa: «Herregud, kom inn te oss, kom inn te oss da vel». Da sprang vi ut på Cementen, for å si det sånn.

Men hei og hopp så varmt det var den dagen. Vi valgte å stille trommesettet helt frem ved siden av meg. Sjakktrekket var at jeg ikke hørte trommene, fordi lyden sank fremover. I tillegg hadde jeg spisse lange boots på meg som skulle treffe 30 ulike pedaler. Det var så varmt, herregud. For å toppe alt hørte jeg nylig opptaket der Line Sofie spiller trompet. Det hørtes så utrolig surt ut. Jeg satt og så på gjennom fingrene. Det opptaket skal aldri ut. Det er ganske gale, vet du. Jarle har aldri studert musikk og mener det bør være selvlært for hans del. Han går på lærerskolen nå og tar musikk som valgfag, men har ingen tålmodighet til å lære hvor han skal legge fingrene. - Hvis jeg ikke kan leve av musikken, blir jeg lærer. Da har jeg greie ferier og helgefri. Så deilig da... - Ja, hehe. Også er det kjempekjekt å jobbe med unger, vet du. Nå skal bare økonomien gå i boks, så albumet kommer ut på både vinyl og CD. Vi skal spille på forskjellige studentplasser i Norge, og vi skal spille i krokene.

Konserten deres på Slottsfjell var ikke like vellykket? - Haha, det var helt forferdelig. Vi ble trukket ut av P3 til å spille og vi gledet oss så sykt. SPIRIT / 01_2014

33


TEKST: KINE FALCH FOTO: LISAOSV.BLOGG.NO

BLOGGER OM UTVEKSLINGSÅRET LISA LØVOLD (17) BLOGGER PÅ WWW.LISAOSV.BLOGG.NO OM UTVEKSLINGSÅRET I USA, NEW YORK. HUN MENER AT ALLE SOM HAR VÆRT INNE PÅ TANKEN OM Å REISE PÅ UTVEKSLING BURDE GRIPE SJANSEN. Hvorfor valgte du å reise på utveksling? – Jeg har alltid syntes utveksling virket som en morsom opplevelse, spesielt det å kunne leve som en highschool-student i USA. Men jeg valgte også å reise fordi jeg ville utfordre meg selv og lære hvordan det er å leve i et annet land med en helt annen kultur. Hvorfor New York? – Jeg valgte ikke New York. Jeg var faktisk bare så heldig som ble plassert her, men jeg valgte USA fordi jeg alltid har hatt lyst til å reise hit og ting virket så mye større og mer spennende her borte. Jeg må ærlig si at de typiske high school-filmene fikk meg til å ville ganske mye selvom det ikke er helt som på film. Hva har du lært av å reise så langt vekk fra familie og venner? – Jeg har lært masse om meg selv, først og fremst. Jeg visste ikke at jeg var så sterk, og jeg visste faktisk ikke at jeg er så utrolig glad i de menneskene jeg har hjemme. Jeg har lært meg å sette mye mer pris på ting og blitt mye mer selvstendig. Hvordan er skolen i USA i forhold til skolen i Norge? 34

SPIRIT / 01_2014

– Skolen i USA er veldig annerledes fra norske skoler. Hjemme har vi mye mer frihet enn det vi har her. Vi kan for eksempel være hvor vi vil om vi har fritimer (noe vi ikke har her bortsett fra lunsj) og vi har vakter i gangene som vi må vise hallway passportene våre til om vi eventuelt skal på doen, til skapet og lignende. Det er MYE mer prøver her enn det er hjemme. Vi har ofte 3-5 prøver i uka og lekser får vi hver dag i nesten alle fag. Selv om det høres mye ut er egentlig skole lettere her, bare du leser det du skal før en prøve er det lettere å få en god karakter her enn hjemme, syntes jeg. Hva har vært den største utfordrningen hittil? – For min del har det vært å tilpasse seg alt. Du kommer plutselig etter 17 år inn i en ny familie som du må tilpasse deg til, en helt ny skole med bare ukjente fjes og et helt nytt land med en helt annerledes kultur. Jeg fikk ganske kultursjokk da jeg først kom hit og var egentlig mye nedfor, men det gjelder bare å tråkke ut av boblen sin og gi masse av seg selv. Hva har vært den beste opplevelsen hittil? – Det er egentlig veldig vanskelig å si hva som har vært den beste opplevelsen hittil, for

det er så mye. Første gangen jeg var i Times Square og Central Park er kanskje en av de. Det var enda bedre enn jeg hadde forestilt meg og jeg forelsket meg helt i byen. Det å bli kjent med så mange nye mennesker og få en ny familie er også noe av det beste hittil, det er rart hvordan jeg bare har vært her i noen måneder men likevel føler jeg alltid har vært en del av familien.. Hvordan har reisen stått til forventningene du hadde før du reiste? – Jeg prøvde å ha så lave forventninger som mulig før jeg reiste, siden jeg ikke ville bli skuffet og det var det organisasjonen min sa at vi burde gjøre. Jeg trodde egentlig at tilpassningsprossessen skulle gå litt lettere enn den gjorde, men alt i alt kom jeg sterkere ut av det og sånn som ting er nå har det overgått forventningene mine. Jeg trodde også at det å skrive en utvekslingsblogg skulle være lett, men det er vanskeligere enn jeg trodde når det skjer ting her hele tiden.


www.syversen.com SPIRIT / 01_2014

35


FOTO: RANDY OHC

UTDANNING I UTLANDET GÅR DU PÅ VIDEREGÅENDE OG HAR EN REISESYK ULV I MAGEN? DRØMMER DU OM Å MØTE HELT NYE MENNESKER, OPPLEVE EN HELT NY KULTUR OG BO I ET HELT NYTT LAND? DU ER IKKE ALENE.

Som student i utlandet får man virkelig oppleve en helt ny side av det å være student. Ikke bare får du muligheten til å bli tryggere i et helt nytt språk, men også det å møte mennesker som har en helt annen bakgrunn enn deg selv. Mange skaffer seg venner for livet og ser også på det som en mulighet for å knytte kontakter for fremtiden. Når man velger å reise langt unna familie og venner i ung alder er det viktig å være sikker på at man kan takle avstanden. Det er en utfordring man må være trygg på at man kan håndtere, og klarer man det kommer man til å sitte igjen med lærerike erfaringer og mer selvstendighet. Det er en del viktige ting å tenke på i forkant og underveis dersom man velger å reise til utlandet for å studere. Vi har oppsummert de viktigste, men om du ønsker å lese mer kan du gå inn på www.ansa.no.

HER ER NOEN TING SOM ER GREIT Å TENKE PÅ: • For å få støtte til utdanning i utlandet må du være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse. Det utenlandske lærestedet må være offentlig godkjent i studielandet. Hvor mye du kan få i støtte avhenger av om utvekslingen er innenfor eller utenfor Norden. Dette kan du finne mer informasjon om på www.lanekassen.no • Søknadsfrister varierer fra land til land. Noen har rullerende opptak. • Husk å ha pass, visum og eventuelle vaksiner i orden god tid i forveien. • Sjekk nøye ut hvor og hvem du skal bo hos. Det er viktig å havne et trygt sted man kan trives. • Studieveileder ved skolen din har nok noen gode tips og råd. Avtal et møte!

36

SPIRIT / 01_2014

DISSE SKOLENE TILBYR UTVEKSLINGSPROGRAM: www.afs.no www.aspecthighschool.com www.ef.no/highschool/ www.explorius.no/high_school/ www.into-utveksling.no/ www.sts-education.com/ www.yfu.no/ www.younglife.org/TEKST: ASLAUG OLETTE KLAUSEN

SØKKRIKE PÅ LÆREPENGER

HIPHOP-GRUPPA HERRELØSE HAR TATT SEG GOD TID TIL Å GJØRE ALLE FEILENE FØR DEBUTALBUMET KOMMER I FEBRUAR.

Spirit møter de tre gutta som kaller seg Apati, Kverulanton og Mister K på baren Gudrun midt i Oslo sentrum. Sammen er de Herreløse. En relativt direkte oversettelse av det Japanske ordet Ronin, samt tittelen på en film fra 90-tallet. I tillegg til at det var bandnavnet den gang de skrev på engelsk. Oversettelsen kom da de gikk over til å bruke morsmålet.

AVVISTE ALLE Det har imidlertid gått noen år siden de herreløse unge mennene tok sitt bandnavn. I 2005 var de i Urørt-finalen. De slapp en mixtape, og har etter hvert jobbet sammen med de fleste det er verd å jobbe med innen norsk hiphop. Album kom imidlertid ikke på tale før rundt fem år senere. – Vi var ikke klare over hvor tidkrevende og hvor mye penger som kreves. Det tok også tid å finne uttrykket vårt. Vi var ikke disiplinerte nok. Vi var unggutter som hadde fått oss et navn, og vi avviste alle som tok kontakt. Ingen skulle tjene penger på oss. Vi gjorde det ekstremt vanskelig for oss selv. I tillegg til å avvise alle som ville jobbe med dem, gjorde de det ikke lettere ved å bli kastet ut fra sin egen konsert på Hamar. Årsaken 38

SPIRIT / 01_2014

husker de ikke. Nettopp derfor mener det også at det nok var en riktig avgjørelse av arrangøren. – Det er antakeligvis en bra ting at det har tatt tid. Vi ville ikke høre på de som har gjort dette før, og vi eide ikke evnen til å ta i mot råd. En del av det å være rapper er å være kjepphøy, men det kan være sunt med litt ydmykhet. Vi vil ikke anbefale å gjøre samme valgene som vi har gjort. Det har vært livets harde skole. Der er vi professorer, og vi er søkkrike på lærepenger.

DE KOSELIGSTE GUTTA Denne, la oss kalle det lokingen, har gutta altså lært av. Faktisk gikk det så langt at de satte seg ned og skrev en avtale med hverandre hvor de lovet bot og bedring og høyre arbeidsmoral i musikkjobben. Den avtalen har de holdt. – Vi lever på et gammelt rykte. Men vi har skjerpa oss. Vi bestemte oss for å være de koseligste gutta. Nå liker arrangørene oss. Vi får til og med klem. Studioarbeidet har østkantrapperne som alltid har drømt om å bli rockestjerner også

fått stell på I februar er det selvbiografiske debutalbumet klart. Det inneholder skamløse sjangerblandinger i alt fra metal-rap til noe som likner country. Det er tross alt tre svært ulike musikksmaker og nesten ett tiårs produksjon som skal forenes. – Hele skiva er veldig sprikende. Den er like schizo som oss. Den har likevel en rød tråd i at dette er historiene om vårt liv de siste 10 årene.

ALT FOR MUSIKKEN Skal man tolke tekstene har det ikke bare vært et enkelt liv. En tekstlinje fra 2009-singelen, som også er med på skiva, lyder: 26 år og 132 jobber. Den er ikke en gang lenger sann. Strøjobbene har blitt flere siden da. – Det er ingenting annet enn å lage musikk vi har lyst til å gjøre. Til en viss grad handler det da om å finne noe å tjene penger på som vi orker å drive med. Musikken er en intens lidenskap. Den lønner seg ikke. Men det hjelper å være flere om det. Det er også derfor vi lager melankolsk gladmusikk. Albumet Kall det hva du vil slippes 10. februar.TEKST: MADELEINE MELLEMSTRAND

– ER HUN EMO NÅ?

KAJA GUNNUFSEN SER PÅ SEG SELV SOM EN DESTRUKTIV OG HARDBARKET REALIST. DET SKAL MYE TIL FØR HUN BLIR FLAU, NOE HUN VET Å UTNYTTE NÅR HUN SKRIVER LÅTER. Etter å ha fullført kampen med å lære seg noter på musikklinja på videregående, satt Kaja kursen retning Købehavn. Hun innså at det fantes så mange dyktige musikere, og at hun ikke var en av dem. Hun ville bli musikkjournalist. Etter to år tok hun musikken opp igjen, da hun ikke var en dyktig musikkjournalist. - Jeg har alltid likt å skrive frie tekster. Da jeg prøvde å sette melodi til et dikt jeg hadde skrevet ble det en aha-opplevelse for meg. Jeg kunne kombinere de to tingene jeg likte best. Alt løsnet da jeg bestemte meg for å skrive på norsk. Humor er alltid vanskelig å formidle når det ikke er ditt eget språk. Og jeg liker å skrive om humor, kulturelle og samfunnsaktuelle ting. VULGÆR OG LITT EKKEL

Det var på et Nachspiel for fire år siden med sine kollegaer fra Datter til Hagen, at hun ga etter for presset. Hun skulle holde konsert og det skulle være på arbeidsplassen. - 95 prosent av publikum var venner og familie, og de klappet bare jeg sa hei. Men det var akkurat det jeg trengte. De var så begeistret og støttende, noe som ga meg et lite spark. Jeg hadde aldri turt å tenke at det skulle bli noe mer med musikken. Men konserten ga 40

SPIRIT / 01_2014

mersmak, og siden har det bare ballet på seg. Kaja er rett på sak i tekstene sine og hun vil ikke pynte på sannheten. - For mange jenter er det kanskje befriende at en annen jente sier disse tingene. Jeg anser meg selv som litt på kanten til vulgær. Egentlig litt ekkel. De dagene jeg ikke gjør noe med livet mitt og sover til klokka 12, føler jeg meg utenfor samfunnet. Det gjør meg vemodig til sinns, og jeg får et behov for å skrive. Er du destruktiv? - Ja, jeg er litt selvdestruktiv. Så jeg må bare melke det for alt det er verdt. Det er litt ambivalent at jeg ikke har det så bra. For meg er kilden til kreativitet det som ikke fungerer. Hvis alt er i vater føler jeg ikke noe sterkt for det. Da er bare ting greit, da. Det er merkelig, men det er tilfelle hos meg. INGEN KNAUSGÅRD

Det er når natten kommer luskende at Kaja begynner å gruble. Hun bruker lang til på å få sove, fordi tankene løper løpsk. Rundt denne tida for et år siden skrev hun om sin periode i sølibat, noe hun sier hun aldri skal skrive om igjen. Du virker ikke redd for å utlever deg selv. Hvordan kan det ha seg?

- Det har jeg aldri vært. Jeg har aldri tatt stilling til det. Jeg er ikke redd for å dumme meg ut, og jeg har kanskje ikke den sperren som andre har. Jeg skriver rett fra levra først og fremst for meg selv og eget bruk. Det var uvant da jeg måtte skjønne konsekvensen av at alle kunne høre det. Nå er jeg mer bevisst på at det kanskje er noen ting man kan utelukke og si. Jeg vil ikke kjøre noen Knausgård-stil. Jeg kan utlevere meg selv, men helst ikke andre. Det vil alltid være en side av meg som er litt direkte. Og den forsvinner ikke med det første. I høst har Kaja jobbet med debutalbumet, og det er innafor å si at det kommer første kvartal av 2014. Hvordan plata blir lurer vi selvfølgelig på. - Plata tar utgangspunkt i tilværelsen min rundt det å bo i Oslo som en 25 år gammel jente. Det er god dynamikk og variasjon i albumet. Det er en rød tråd gjennom hele plata med up beat-sanger og noen rene poplåter. Jeg bor i kollektiv på Grünerløkka, men går ut på Youngstorget. Sangene pleier å komme til meg på rusleturene hjem.r a u br e f . 14 e t UTEKST: KINE FALCH

HÆ? VI UTSETTER IDAG ØRENE VÅRE FOR LYDBELASTINGER MED HØY MUSIKK PÅ ØRENE, KONSERTER, DATASPILL OG IKKE MINST I RUSSETIDEN. UNGE RISIKERER NÅ Å FÅ ØRESUS OG HØRSELSKADER SOM 70-ÅRINGER NÅR DE ER 40-50 ÅR. Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom (HLFU) er opptatt av å forebygge hørselsskader og jobber med å informere russen om hvordan de skal ta vare på hørselen sin. Hvert år gir de råd til russen og deler ut hundretusen par ørepropper gratis på flere russetreff. Dette gjennom prosjektet Russ mot sus 2014. De samarbeider blant annet med ROK (Russens organisasjonskomité) på prosjektet. Ifølge HLFU er det ikke kun høyt volum som kan skade hørselen, men også hvor lenge man utsettes for lyden. Øresus, eller tinnitus, er en tilstand der man konstant hører en lyd ingen andre hører. Dette er altså et tegn på at hørselen er skadet. Noen hørselsskader er permanente, mens noen er midlertidige. Hvert år hører HLFU om en god del russ som skader hørselen sin.

FIKK HØRSELSSKADE ETTER BYTUR Fredrik Ruud Kondrup var en vanlig kveld på byen i høst. Musikken var veldig høy og de som arbeidet på utestedet måtte selv bruke ørepropper for å verne ørene. – Jeg forsto at det var noe galt dagen etter da jeg hadde veldig mye piping og suselyder i ørene. Jeg hadde problemer med å høre hva folk sa og følte meg på et vis fanget i mitt eget hode. Det var hardt for han i starten, men pipingen dempet seg noe i løpet av noen uker. Ifølge legen hans vil den bli der resten av livet.

det er stille må jeg prøve mitt beste for å ikke bli påvirket av pipingen, sier han. Å sette seg inn i hvordan det er å ha en hørselsskade er kanskje vanskelig før det skjer med en selv. Men det er en viktig ting alle kan bli flinkere på. – Det er veldig enkelt å unngå hørselsskader. Bruk ørepropper! I russetiden er det igjen problem å ha ørepropper med seg, og det er virkelig verdt det. På byen burde utestedene selv være ansvarlige for et trygt volumnivå, forteller Fredrik.

– Den eneste måten å komme unna pipingen er å ha støy rundt seg. I hverdagen er det sjeldent stille rundt meg, og dermed blir pipingen noe dekket over av andre lyder. Når

HER ER HLFUS RÅD TIL RUSSEN OG ANDRE SOM UTSETTER SEG FOR HØY LYD: • Bruk ørepropper! Skumpropper beskytter godt, men de gir ikke den beste musikkopplevelsen. Det finnes såkalte musikkpropper som beskytter hørselen, samtidig som de gir god lyd. HLFU tilbyr musikkpropper til russen igjennom nettstedet ørepropper.no. Viktig: ikke ta ut øreproppene der lyden er høy! • Ta pauser fra musikken. Det er viktig å la ørene hvile med jevne mellomrom. Bare noen minutters hvile hver time hjelper. • Hold avstand fra høyttalerne. Jo nærmere man kommer lydkilden, jo større blir belastningen på ørene.

44

SPIRIT / 01_2014ESSENSIELT MED PAT SK I L OV E

ESSENSIELT 3 1

4

2 5

7

13

6 11

14

9 12 10 8 15 17

16

PATRICK HAUGE A.K.A. PATSKI LOVE 50% AV DJ-DUOEN JUICY / BOOKING& MARKEDSSJEF PÅ BLÅ

AV: AKAM1K3

46

5

APPLE IPHONE 5

6

ROLEX OYSTER PERPETUAL DATEJUST-KLOKKE

7

JUICY-KLISTREMERKER OG VISITTKORT

8

THE HUNDREDS-LOMMEBOK

9

RANE SERATO SL 4

10

NOVATION DICER

11

LOUIS VUITTON MILLIONAIRE-SOLBRILLER

12

ADIDAS ORIGINALS SUPERSTAR 80S (Signert av Run-DMC)

13

FRISK CHERRY MINT

1

MONSTER NCREDIBLE NPULSE-HEADPHONES

14

BILNØKLER (MED OPPTREKKER)

2

APPLE MACBOOK PRO 15" RETINA

15

NIKE AIR FORCE 1 BESPOKE "PATSKI LOVE"

3

LOUIS VUITTON DAMIER GRAPHITE MACBOOK-CASE

16

NIKE AIR FORCE 1 ID "PATSKIFRARED"

4

JAY Z X BARNEYS X JUST DON MIXED EXOTICS BROOKLYN-CAP

17

MCM WEEKENDER HERITAGE COLLECTION-BAG

SPIRIT / 01_2014PERFEKSJONISTEN TINA JOHNSEN HAFSAAS (19) VIL IKKE BARE KLATRE BEST, HUN VIL KLATRE PERFEKT. TEKST: HELENE OLAFSEN / FOTO: RYAN WATERS

Tina måtte slutte med fotball på grunn av vonde knær. Tilfeldigheter og en forkjærlighet til høyder gjorde at hun ble introdusert for klatring. - Jeg likte ikke så godt å klatre i starten, men jeg hadde rask progresjon og opplevde mye mestringsfølelse - og hvem liker vel ikke det? Det var ikke før jeg deltok i min første konkurranse at jeg virkelig begynte å like det. Nå er Tina Norges beste konkurranseklatrer – faktisk er hun fem ganger norgesmester. Men Tina vil bli bedre – hun vil til verdenstoppen, og en rask titt på resultatene viser at hun er på god vei dit. Hvordan jobber hun for å ta det neste flyttet? - Jeg har mye fokus på grunnlag, og det krever mange timer hver eneste uke. Jeg gjennomfører mesteparten av treningen i klatreveggen, men også noe basistrening og styrke. Hva motiverer deg? - Progresjon og konkurranser - ønsket om å bli blant de beste, og ønsket om å gjennomføre en perfekt konkurranse. Hva er din styrke? - At jeg er dedikert, målrettet og har en kropp og et hode som tåler mye trening. Analysering er også en av mine styrker. Det er viktig å analysere en hver konkurranse/øk for å eliminere feil og ta med seg det positive til neste gang. ..og svakhet? - Har en tendens til å komme i et “maskinmodus”. Da hender det at jeg glemmer å ha det gøy. Det er også mentalt utfordrende å trene på tekniske svakheter fordi man må senke vanskelighetsnivået. Jeg elsker å pushe meg selv, så ved teknikktrening med fokus på svakheter blir jeg ofte frustrert. Men for å bli

48

SPIRIT / 01_2014

en komplett konkurranseklatrer er det viktig å beherske de ulike klatrestilene.

for å prestere, og det preger selvfølgelig stemningen. Men jeg digger det!

Hva bør folk vite om klatring? - At det er en kompleks idrett med et fantastisk miljø. Alle kan klatre sammen uavhengig av nivå og man kan alltid bli bedre og pushe egne grenser.

Du har en lang merittliste, hva er du mest stolt av? - Generelt er jeg mest stolt av å ha kommet meg gjennom en alvorlig skade som satte både tålmodighet og motivasjon på prøve. Jeg er også stolt av min første mesterskapsmedalje som var i Junior VM 2011, og at jeg har prestert stabilt i toppen siden den gang.

Burde klatring bli en olympisk gren? - Ja, men kun så lenge formatet forblir noenlunde som det er i dag. Da det var snakk om å sette klatring på OL-programmet i 2020 ønsket man å endre formatet drastisk og innføre tid – et slags ”førstemann opp” - konsept for å gjøre det mer publikumsvennlig. Det er langt fra den idretten klatring er i dag. Jeg foretrekker å være utenfor OL med en fantastisk idrett fremfor å være med i OL og klatre speed. Hva bør folk vite om deg? Jeg er glad og positiv og sprer mye glede. Mange syns nok jeg tar klatringen for seriøst, men den eneste måten for å nå toppen er ved å være målbevisst og dedikert i alt man gjør. Hverdagen min dreier seg rundt trening og konkurranser, men jeg prøver likevel å få med andre gleder, som å møte en venninne eller to. Det er viktig med andre aspekter utenfor treningsmiljøet fordi det gir en positiv effekt på den generelle sinnstilstanden, og derfor også på treningen. Hvordan er miljøet i Norge? - Konkurransemiljøet er lite - alle kjenner alle. Vi har det alltid veldig gøy. Klatremiljøet er derimot veldig stort, og ettersom alle har den samme interessen gjør det miljøet inkluderende og hyggelig. ...og internasjonalt? - Konkurransemiljøet er mer seriøst. Det er fortsatt gøy, men folk er på konkurranser

Hvilket forhold har du til konkurranser? - Elsker det! Konkurranser er det morsomste jeg vet, og det er det jeg trener for. En bra konkurranse veier opp for de utallige frustrerende øktene man har gjennom et år med mye trening. Forbilder? - Angela Eiter - tidenes beste kvinnelige konkurranseklatrer, og Ole Einar Bjørndalen. Hva gjør du når du skal koble av? - Om jeg er hjemme nyter jeg gjerne en dag ute i solen. På reise bruker jeg ofte hviledager til sightseeing. Det er viktig å se andre ting enn bare innsiden av en klatrehall. Fullfør setningene: Når jeg leker driver jeg helst med klatring Når jeg blir stor vil jeg bli profesjonell og vellykket konkurranseklatrer I livet mitt har jeg nok av reisedøgn, men kunne godt hatt fler av dem Ingenting ville vært som de er i dag dersom jeg ikke hadde sluttet på fotball I klassen var jeg hun som alltid skulle på trening Favorittmaten min er sjokolade og thaimat Livet er fort kort til å ikke gripe de mulighetene man får Livet er for langt til å stresse


FULLT NAVN: TINA JOHNSEN HAFSAAS FØDT: JUNE 1994 BOR: OSLO UTVALGTE MERITTER: - NORGESMESTER 2007, 2008, 2009, 2010, 2012 OG 2013 - NORDISK MESTER (2008, 2009, 2010, 2011, 2012) - RANGERT SOM BESTE JUNIOR I VERDEN 2012 - VINNER AV EUROPACUPEN SAMMENLAGT 2012 MED TRE GULL OG ET SØLV - 3.PLASS JUNIOR VM 2011 - 3.PLASS JUNIOR EM 2013 - 4.PLASS JUNIOR EM 2012 - 14.PLASS VERDENSCUP 2013 KLUBB: KOLSÅS SPONSORER: BERGANS OF NORWAY, FIVE TEN, PETZL OG BEAL INSTRAGRAM: @TINAAJH

SPIRIT / 01_2014

49


TEMA: SEX

10 SEXFAKTA DU IKKE LÆRER PÅ SKOLEN SEKSUALUNDERVISNINGEN PÅ SKOLEN HOLDER BARE IKKE MÅL! HVOR BLIR DET AV DE MORSOMME FAKTAENE? SPIRIT TO THE RESCUE!

ÉN AV TI EUROPEISKE BABYER BLIR UNNFANGET I EN SENG FRA IKEA.

12 PROSENT AV VOKSNE HAR HAT SEX PÅ ARBEIDSPLASSEN.

75%

29%

EN SÆDCELLE INNEHOLDER 37,5 MEGABYTE MED DNAINFORMASJON. ÉN UTLØSNING ER TILSVARENDE 15.875 GIGABYTE, DET SAMME SOM 62 MACBOOK PRO-ER!

EN MANN ALENE PRODUSERER SÅPASS MED SÆD I LØPET AV TO UKER AT HAN I TEORIEN KUNNE GJORT HVER ENESTE KVINNE PÅ PLANETEN GRAVID. KVINNELIGE ILDERE DØR HVIS DE IKKE HAR SEX I LØPET AV ETT ÅR.

SEX ER 10 GANGER SÅ EFFEKTIVT SOM VALIUM.

75 PROSENT AV MENN OPPNÅR ORGASME HVER GANG DE HAR SEX. SKREMMENDE NOK ER DET BARE 29 PROSENT KVINNER SOM KAN SI DET SAMME. BONUSFAKTA! DET TYSKE ORDET FOR PREVENSJON ER SCHWANGERCHAFTVERHÜTUNGSMITTEL. LENGDE BETYR IKKE ALT.

50

SPIRIT / 01_2014

11.000 AMERIKANERE SKADER SEG HVERT ÅR FORDI DE PRØVER SEG PÅ BISARRE SEXSTILLINGER.

NÅR DET ER SAGT… KVINNERS ORGASME VARE NESTEN FIRE GANGER SÅ LENGE SOM MANNENS.

OG NÅR DET ER SAGT… TO TREDJEDELER AV KVINNER HAR PÅ ET ELLER ANNET TIDSPUNKT FAKET EN ORGASME.TEKST: ANDRÉ ISHAK

FILM+TV

NYTT FRA TV– OG FILMUNIVERSET! HER FÅR DU OVERSIKTEN OVER HVA DU BØR SJEKKE UT PÅ I VÅR.

TV-FORELDRENE VÅRE RETT FØR DEADLINE PÅ DETTE NUMMERET DØDE JAMES AVERY, SKUESPILLEREN SOM SPILTE ROLLEN SOM UNCLE PHIL I 90-TALLSSERIEN THE FRESH PRINCE OF BEL AIR. DEN STRENGE, MEN MILDE KJEMPEN SOM BLE EN SURROGATFAR TIL WILL. DETTE INSPIRERTE TIL Å SETTE SAMMEN EN LISTE OVER MINNEVERDIGE TVFORELDRE. FAMILIEMEDLEMMER SOM FØLES VELDIG NÆRE, SELV OM DE IKKE FINNES.

THE WIND RISES

LOVENDE FILMER ROBOCOP RUTH FISHER (FRANCES CONROY), SIX FEET UNDER Ruth Fisher utmerket seg ofte som en mor

med mangler. Hun hadde dårlig kontakt med både seg selv og sine barn. Men når hun forsøkte var det på mange måter svært rørende, og Conroys ekstremt stødige portrettering av henne var en bragd. KITTY (DEBRA JO RUPP) OG RED FOREMAN (KURTWOOD SMITH), THAT 70’S SHOW Kittys jovialitet og

varme var den perfekte motvekten til Reds strenge ”put a foot up your ass”-mentalitet. Ganske old fashioned, men seriens handling skulle jo være på 70-tallet. JOYCE SUMMERS (KRISTINE SUTHERLAND), BUFFY THE VAMPIRE SLAYER Den ekstremt tålmodige

og evig snille alenemoren til Buffy (og etter hvert Dawn) var alltid en trygg havn for vampyr- og demondrepende og apokalypsestoppende Buffy og hennes venner. Derfor rangeres muligens den scenen der hun dør som en av TV-historiens mest hjerteskjærende øyeblikk. KEITH MARS (ENRICO COLANTONI), VERONICA MARS Alenefaren som i løpet av serien figurerer

både som beinhard, men rettferdig, sheriff og privatdetektiv ved siden av å være både far og mor for tenåringsdattera Veronica. Hadde det vært mulig så hadde jeg spleiset ham med moren til Buffy. FRANK (JERRY STILLER) OG ESTELLE COSTANZA (ESTELLE HARRIS), SEINFELD George Costanza

var inkarnasjonen av den personen man helst ikke vil være. Usympatisk, halvfeit, skalla, relativt mislykket og bitter. Han må selvsagt ha to fantastisk irriterende foreldre. Listen kunne vært en evighet lengre, og den evigheten hadde vært befolket av karakterer som Tony og Carmela Soprano fra The Sopranos, Claire og Cliff Huxtable fra The Cosby Show, Elyse og Steven Keaton fra Familiy Ties og mange andre.

52

SPIRIT / 01_2014

REGI: José Padilha MED: Joel Kinnaman, Douglas Urbanski, Abbie

Cornish HVORFOR LOVENDE?: En Robocop-remake kan

bli en klein affære. Heldigvis er det José Padilha som står bak bl.a actionfilmene i Tropa de Elite-serien og dokumentaren Secrets of the Tribe.

12 YEARS A SLAVE REGI: Steve McQueen MED: Chiwetel Ejiofor, Brad Pitt, Michael

Fassbender, Benedict Cumberbatch, Sarah Paulson, Paul Giamatti HVORFOR LOVENDE?: Det at Chiwetel Ejiofor har hovedrollen, i tillegg til at resten av folka ovenfor spiller i den burde være nok. I tillegg så høres historien om en fri mann som blir tatt til fange og solgt som slave i 1800-tallets USA relativt gripende ut.

THE WIND RISES REGI: Hayayo Miyazaki MED: Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt HVORFOR LOVENDE?: En ny film fra den

japanske animé-giganten Studio Ghibli er ofte en begivenhet i seg selv. Når det er avskjedsfilmen fra sjefen sjøl så er det bare å legge seg ned på fortauet og campe i billettkøen. Eventuelt kjøpe på nett, men fort og med entusiasme!FILM + TV NORSK PÅ KINO DISSE FILMENE BØR DU FÅ MED DEG.

DØD SNØ 2 (PREMIERE: 12. FEBRUAR 2014)

REGI: Tommy Wirkola MED: Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen,

Martin Starr, Ingrid Haas, Jocelyn DeBoer, Ørjan Gamst, Kristoffer Joner m.fl. Norske Wirkola følger opp sin 50 millioner dollar dyre Hollywood-debut (Hansel & Gretel) som IKKE gikk i underskudd med en ny nazi-zombiefilm. Vær forberedt på zombier, blod og annen hygge.

TEGNESERIEHELTER PÅ TV-SKJERMEN Før i tiden var tegneseriehelter på TV-skjermen hverdagskost. Vi hadde den klassiske varianten av Batman, Hulken, The Flash, og på 90-tallet fikk vi Supermann via Lois & Clark. Siden den gang har det, om en ser bort fra teenage-dramaet Smallville, vært noe labert på tegneserieheltfronten på TV. TV-serier burde på mange måter være den perfekte arenaen for tegneserier. De er begge serier. De gir oss mulighet til å bli kjent med karakterene over tid. Nå som TV er big business, budsjettene større og effektene billigere er det mulig at dette snur. The Walking Dead har allerede gått noen sesonger, og i løpet av det siste året har vi også fått DC Comics-serien Arrow som viste seg å være mer OK enn først antatt og Marvels The Avengers med Joss Whedon på laget. Sistnevnte har dessverre vist seg å være litt mindre bra enn først antatt. Dessverre ser det fremdeles ut til at man tviholder på å holde de store på kinolerrettet, men forhåpentligvis vil fremtiden by en ny stor Batman eller Supermann-serie. Gjerne produsert av HBO.

1001 GRAM (PREMIERE: 1. NOVEMBER 2013)

REGI: Bent Hamer MED: Ane Dahl Torp

Se Ane Dahl Torp som en vitenskapskvinne i en eksistensiell krise i denne nye filmen fra en av Norges aller beste regissører. Hun arbeider i Det Norske Justervesenet og blir valgt ut til å reise til Paris for en kontrollmåling grammet, men ender opp med en kontrollmåling av sitt eget liv.

TV-HELTER I TEGNESERIEFORMAT MAN MÅ GI OG TA, OG NÅR TEGNESERIEHELTER FINNER VEIEN TIL TV-SKJERMEN ER BARE NATURLIG AT NOEN SNIKER SEG FRA TV-SKJERMEN OG OVER TIL TEGNESERIESIDENE. ET BONUS ER UBEGRENSET SPESIALEFFEKTBUDSJETT.

THE X-FILES Denne klassiske sci-fi-serien fikk nok mang et hjerte med hang til konspirasjonsteorier til å banke litt fortere i løpet av sine 9 sesonger og to filmer. Tegneserieutgaven plukker opp tråden der siste film sluttet.

JERICHO Jericho fikk ikke muligheten til å leve like lenge som X-Files, men fikk likevel en kultfollowing. En kult-following som gjorde at manusforfatterne ble med om bord på sesong 3 som kun ble sluppet i tegneserieformat.

ELSK MEG (PREMIERE: 28. MARS 2013)

REGI: Hanne Myren MED: Julia Wildschut, Ahmed Wasty,

Petrus Wildschut Elsk meg er langfilmdebuten til den lovende og prisvinnende regissøren Hanne Myren, som har hele 20 dokumentarer og kortfilmer på CVen. 54

SPIRIT / 01_2014

BUFFY, ANGEL, FIREFLY OG DOLLHOUSE Denne er samlet i en bunt, siden de alle kommer fra samme opphavsmann: Joss Whedon. Noe av den beste TV-en på denne siden av HBO har endt opp som tegneserier. Spesielt i tilfellet Buffy har fortsettelsen av serien i tegneserieformat blitt godt mottatt av kritikere.SPILL

HETEST 2014

TEKST: KRISTIAN NYMOEN

FJORÅRETS SPILLÅR VAR BLANT DE BESTE NOENSINNE. VI SNAKKER HIMMELHØYT DESIGN I BIOSHOCK INFINITE, HÅNDTEGNET MORO I RAYMAN LEGENDS, MEGALANSERINGEN GTA V OG DEN VOKSNE DRAMATHRILLEREN THE LAST OF US SOM KUN NOEN UTVLAGTE HØYDEPUNKTER. 2014 SER UT TIL Å BLI LIKE BRENNHETT. VI HAR PLUKKET UT 5 HØYDEPUNKTER!

DESTINY SJANGER: Action UTVIKLER: Bungie PLATTFORM: PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360

Bungie var den første utvikleren som mestre FPS på konsoll. Nå skal de mestre en ny sjanger som de selv kaller “shared world shooter”. Det er et alltid-på-nett-spill, men ingen MMO. Det er en actionskyter over nettet, men ikke i tradisjonell forstand. Bungie hevder at Destiny blir spillet som sømløst smelter sammen historie med en fullverdig og sosial nettdel.

THE WITNESS

TITANFALL

SJANGER: Gåte, eventyr UTVIKLER: Number None PLATTFORM: PS4, PC, iOS

SJANGER: Action UTVIKLER: Respawn Entertainment PLATTFORM: Xbox One, Xbox 360, PC

Jonathan Blow er mest kjent som mannen bak Braid. Dere vet … indiehiten som røsket med seg flere utmerkelser for årets spill i 2008. The Witness kan etter all sannsynlighet være spillet som byr på noe helt originalt. Noe skjuler seg ute på den øya.

Gutta som skapte hele Call of Duty-serien vet definitivt hva de driver med. Utvilsomt. Derfor er det lett å la seg rive med når Respawn til våren drar sløret av sitt nye actionprosjekt. Illsinte mechs og lynraske nærmkamper er blant ingrediensene, men kan utvikleren overgå gamle bragder og en av verdens største spillsuksesser?

WATCH DOGS

MAD MAX

SJANGER: Action UTVIKLER: Ubisoft PLATTFORM: Multi

SJANGER: Action UTVIKLER: Avalanche Studios PLATTFORM: Multi

Jeg elsker temaet. Vi bruker teknologi, apps, sosial tjenester og nettskyen mer enn noensinne, men hva skjer med all informasjonen vi gir fra oss? Klarer Ubisoft å utnytte styrkene i spillmediet, så ligger dette an til å bli et av årets høydepunkter på skjerm.

Just Cause 2 tøyde grenser rent grafikkmessig. Samtidig balanserte svenske Avalanche Studios overdrevne stunts med eksplosiv action uten at det ble teit. Eller jo. Det ble forresten litt teit. Men veldig moro. Mad Max byr på mer av det samme, i en ny setting, med smellvakker next-gen-grafikk.

VALVE KAN ENDRE ALT BRANSJEVETERANER HEVDER AT MICROSOFT OG SONYS NYE KONSOLLER BLIR DE SISTE I TRADISJONELL FORM. STYRKEN I HÅNDHOLDTE ENHETER SOM SLIPPES I DAG ER I FERD MED Å OVERGÅ XBOX 360 OG PLAYSTATION 3, MENS STRØMMING OVER NETTET SER UT TIL Å VIDEREFØRE STAFETTPINNEN FOR INTERAKTIV HJEMMEUNDERHOLDNING. Skyløsningen er flere år unna. Og nettbrettet har foreløpig andre bruksområder enn underholdning på flatskjermen i stua. Men endringen kan komme før vi aner det. I løpet av året slipper Valve Steam Box - et konsept eller en stue-PC eller en konsoll som i løpet av kort tid kan snu opp ned på bransjen slik vi kjenner den i dag. Mest interessant er kombinasjonen av Valves merittliste - teknologiselskapet har, i verste fall, opparbeidet seg et hyggelig inntrykk blant folk - og over 65 millioner registrerte Steam-kunder. Når Valve tilbyr verdens største digitale spillbutikk fra dag én, maskiner fra flere leverandører, tilpasning- og oppgraderingsmuligheter og et åpent landskap for utvikling, så burde Sony- og Microsoft-sjefene forberede seg på hard konkurranse. 56

SPIRIT / 01_2014


VIL DU VINNE ET SIGNERT EKSEMPLAR?

KONKURRANSE

KOLLEKTIVET-FAN?

Gutta i Kollektivet har latt blekket sprute, og vi sitter med flere signerte utgaver av det Spirit som du holder i hånda. SJEKK UT SPIRIT.NO FOR Å DELTA I KONKURRANSEN

SPIRIT / 01_2014

57


Vår ledestjerne, rådgiver, anbefaler og fasitsvar har forlatt magasinet og reist til et bedre sted (Spirit.no)

MUSIKKANMELDELSENE forsvant fra trykkeriet 14. januar 2014

Takk for alt. Vi vet at dere vil få det bedre der dere er nå. Pål Kaalaas (redaktør) Victor Josefsen (musikkredaktør) Anmelderne Øvrige Spirit-ansatte

Det blir absolutt ingen begravelse. Mp3-filer ønskes ikke levert til kontoret.

MUSIKKANMELDELSENE LEVER VIDERE I BESTE VELGÅENDE PÅ SPIRIT.NO

58

SPIRIT / 01_2014


VIL DU DEKKE FESTIVAL FOR SPIRIT I SOMMER?

VI SØKER DYKTIGE BLOGGERE EN MAIL OM HVILKEN FESTIVAL DU OG SKRIBENTER! SEND ØNSKER Å DEKKE + LITT OM DEG TIL: pk@chilipublications.no

SPIRIT / 01_2014

59