__MAIN_TEXT__

Page 1

gratis n° 0 4 _hø å r g a n s t 2 0 13 g 20

st

n ia

+ Frk. Fryd Thea & The Wild

b li p p Musikkhøsten Spiseforstyrrelser


TEKST, DESIGN, KoNSEpT: FETE TypEr FoTo: ToNjE ThIlESEN TaGGING: pETEr lINDElaND


det er mye rart man kan lure på her i

verden. Hvor høyt er verdens høyeste fjell? Hvor mange strenger har en indisk sitar? Kan man handle sminke på internett uten visakort? Slike spørsmål kan man spørre hvem som helst om, eller finne ut av med et par tastetrykk. andre spørsmål er ikke like lette å finne

svar på. Hva om du liker en av samme kjønn? Det er kanskje ikke like lett å spørre pappa om det? Det er kanskje ikke like kult å spørre mamma om hva lesbiske kan finne på sammen heller? Bestemor er i alle fall ikke åpen for spørsmål om kjønnssykdommer? kanskje du bare har lyst til å snakke om

noen du liker veldig godt, men som du ikke kan snakke med noen andre om? Ofte kan det være greit å snakke med noen som faktisk har vært gjennom det, og som kan gi deg svar på litt vanskelige eller uvante spørsmål. Noen som vet hva det handler om. Noen som har lyst å hjelpe andre som er i samme situasjon de selv var i, for ikke så alt for lenge siden. De er anonyme. Du er anonym. Dere kan snakke om hva som helst. Ingenting er pinlig. Det er helt naturlig.

unge skeive svarer på spørsmål. ta den tiden du trenger. si hva du vil.

søndag–fredag 18:00–22:00


Innhold O4_2O13

Leder Redaktør: Pål Kaalaas pal@chilipublications.no

12: Thea & The Wild Vi gleder oss så mye til Thea sitt kommende album at vi måtte ta en prat med henne allerede nå.

Musikkredaktør: Victor Josefsen vj@chilipublications.no

14: Bloggpraten Denne gangen har Supermarie tatt en prat med Johnny bak bloggen jhfresh.com. 16: Stian Blipp Hele Norges… Også videre. Stian er en fet kar som nå er klar for å underholde deg på tv i hele høst. Men først underholder han deg i Spirit. 25: Musikkvåren Hva burde du ha sjekket ut i vår på musikkfronten? Sjekk eksperttipsene! 28: Musikkhøsten Høsten er alltid gull når det gjelder norsk musikk. Her har du oversikten over hva du kan se fram mot. 32: Frk. Fryd EP-aktuelt, nytt, norsk punkband. 36: Skolemote Vi henter New York-inspirasjon for å finne ut av hva man bør trekke på seg i høst. 40: Tema: Spiseforstyrrelser Les Maren Viks sterke historie om kampen mot sykdommen. 44: Festivalminner Festivalene vi elsker og gleder oss til kommer tilbake neste sommer. 46: Skolegadgets En gang i tiden trengte du penal og sekk. Nå er lista litt lenger. 50: Hedvig Wessel Vi har tatt en prat med Norges nye kulekjøring-håp. 52: Essensielt Arif (tidligere kjent som Phil T. Rich) viser oss hva som er helt essensielt. 54: Film og tv Nyheter og must see fra film- og tv-universet.

Faste Sider 6: YMSE 57: MUSIKKANMELDELSER

4

spirit / 04_2013

Art director: A. L’orange / Blunderbuss www.blunderbuss.no Så var vi her igjen ja … Skolestart. På tide å vinke farvel til tidenes (kanskje?) sommer og løpe, gå eller subbe bort til første time. Tøff overgang det der. Her på huset har vi egentlig ikke hatt så mye sommerferie, men har hatt det gøy for det. Vi har fartet rundt til en haug av festivaler for å rapportere til Spirits festivalblogg, og sånt kan man vel strengt tatt ikke kalle jobb? Også har vi selvfølgelig gjort vårt beste for å sy sammen et magasin med spennende stoff fra første til siste side. Vi oppsumerer musikkvåren, gleder oss til musikkhøsten, sjekker ut kulekjøring (vinteren kommer jo snart), funnet kule skolegadgets, reist til New York for å sjekke moten og funnet ut av ting du bør vite om spiseforstyrrelser. Maren, som intervjues på side 40 er en skikkelig Spirit-helt. Ja, også mye bra musikk- og filmstoff selvfølgelig. Og jeg mener… Hvor ofte ser du Stian Blipp henge opp ned i en sirkusdirektør-uniform? Jeg skjønte den shooten der ville by på galskap da fotografen entusiastisk ropte ”Der kommer hestene”! Så velkommen tilbake, stig på, len deg tilbake og sjekk ut alt vi har å by på. Takk for at du leser Spirit!

God lesning! / PÅL

Distribusjon: distribusjon@chilipublications.no Leserbrev / henvendelser: pk@chilipublications.no Skribenter: Madeleine Mellemstrand Lars Gautneb Victor Josefsen Marie Brudevold Aslaug Olette Klausen Helene Olafsen Kine Falch André Jamal Ishak Jan-Olav Glette Eli van der Eynden Christoffer Gunnnestad Akam1k3 Daglig leder: Pia Tryland mob: 95224606 pt@chilipublications.no Salgsansvarlig: Christina Fraas Mob: 95856411 cf@chilipublications.no Cover: Foto: Bjørn Wad Settdesign: Sunniva Østerbø


ymse

Selvkontroll? Skoleåret er i gang igjen … Har du selvkontroll?

Så sitter du der igjen… Med pensum. Pensum. Pensum. Pensum… Du får lyst til å bla om bare av å lese ordet. Så hvordan er det når oppgaven skal skrives? Hvor mye tid forsvinner egentlig bort i å ”bare” skulle sjekke en nettside (eller fem). Vel… De fleste av oss har ikke selvkontroll på det området. Har du Mac heter løsningen SelfControl. Et lite program der du skriver inn siden du ikke skal ha tilgang til mens du jobber. Når adressene er på plass og du trykker ”start” har du ikke tilgang før tiden (du bestemmer selv) er ute. Velbekomme!

Live i studio Har du sjekket ut Spirit Studio Sessions?

Interesse for ny norsk musikk? Da bør du sjekke ut musikkonseptet vårt Spirit Studio Sessions. Her inviterer vi unge, knallbra norske artister i studio, setter dem foran mikrofonen og filmer det hele. Du kan se alle videoene på youtube.com/ SpiritStudioSessions eller bruker qr-kodene under. Kid Exodus:

Kaveh:

Spirit ♥ Amateur Surgeon 3 Av og til kommer det spill man bare er nødt til å elske. Amateur Surgeon 3 hører absolutt hjemme der. Blod, gørr og absurde operasjoner! Emilie Nicolas:

http://on.fb.me/jNFZjl 6

spirit / 04_2013

Dråpe:

Du er en kirurg… Eller stryk det… Du er en kreativ kirurg som ikke opererer med et eneste standardinstrument. Her kommer pasientene på rekke og rad, den ene sykere enn den andre (både fysisk og psykisk), og din jobb er å få dem opp å stå igjen, i hvert fall fysisk. Og hvordan gjør man det? Jo, men lighter, motorsag, bilbatteri og en haug med andre ting man ALDRI, ALDRI, ALDRI ville ønsket å bli operert med i det virkelige liv. Men på en iPad og med kirurgisk fingerkontroll funker det fett. Du grenser til å være Gud selv. Sjekk ut! Sjekk ut!


A V E N T A

E V O L U T I O N

F O A M

ETNIES EVOLUTION FOAM AVAILABLE IN FINER STORES WORLDWIDE #EvolutionFoam #etnies

FACEBOOK.COM/ETNIES.NORWAY TURF DISTRIBUTION


KUNSTSKOLEN I BERGEN

SØKN F R I SADS15 T

. S KO M A

2 0 1L E Å R E T 4/15

I

SE w w w.k ib.no FOR MER INFORMASJON E-POST:k ib@k ib.no K U N S T S KO L E N I B E R G E N M Ø L L E N DA L S V E G E N 8 5009 BERGEN T L F. 5 5 3 8 0 0 5 0


ymse

Spirit.no anbefaler

SimCity til Mac

Ok … Bare å innse det: Vi drukner i videoer på nettet. Devour.com gjør det litt enklere for oss.

29. august skal strategispillet SimCity være klart for Mac. Alle hjerter gleder seg?

Det er ufattelig frustrerende å søke etter ting og tang for tiden, spesielt hvis du har planer om å se en video eller to på YouTube. Uansett hva du dunker inn i søkefeltet ender du opp med å få en haug med søte katter og elendige mobilvideoer i trynet. Heldigvis finnes det løsninger der ute, og Devour er en av dem. Opplegget er enkelt og greit: Siden sorterer ut de mest populære slæsh beste videoene akkurat nå og serverer dem til deg på et fat. Vel verd å legge i bookmark-lista.

Altså… Rett før 2013 slo inn over land, dunket vi inn i magasinet at lengselen etter lanseringen av SimCity til PC var stor. Den var jo det, men når det først kom var det jo en gigantisk skuffelse. Selve ideen var fantastisk, men spillet var så fult av bugs at svineinfluensa blir peanøtter i forhold. Nå har vi ikke spilt det på månedsvis, men hey… Kanskje har de fått fjernet at drittet? Kanskje er det faktisk verd å investere i for mac-brukere? Vi har ikke peiling, så ikke kom og klag til oss hvis de fortsatt suger hardt.

Skal du begynne på yrkesskole til høsten? Synlighet jakke & bukse

Flammehemmende kjeledress 12010AAF EN ISO 11611:2007 KL.2 (A1+A2) EN ISO 11612:2008 (A1+ A2 B1 C1)

478,-

Festivalmimring

Festivalsommeren er over, men det betyr ikke at den blir glemt.

I hele sommer har Spirit sendt skribenter rundt i landet for å dekke festivaler. Det de har hørt, sett og opplevd har blitt til blogginnlegg på festival-bloggen.no. Så hvis du sliter med tanken på at det er et helt år (nesten) til sommersol og festival igjen står på menyen, ta en tur inn på Festivalbloggen. Ikke la mimring være forbeholdt gamlingene! Og før du vet ordet av det slippes de første bandene til 2014-festivalene. Vi gleder oss!

478,12020B EN 471 KL.2 12020C EN 471 KL.1

351,Ta med denne annonsen og få 20% rabatt på hele GARD kolleksjonen hos Felleskjøpet! Tilbudet gjelder ikke i tillegg til andre rabatter og tilbud. Tilbudet gjelder t.o.m. 30 september 2013.

www.felleskjopet.no

http://on.fb.me/jNFZjl spirit / 04_2013

9


ymse

Hvor mange bruker du? GlobalWebIndex har funnet ut av hvilke smarttelefon-apps som er verdens mest brukte.

Mange overraskelser er det ikke på lista, og om noe så innser man vel hvor lik man er på alle andre. Tallene i parantes forteller for øvrig hvor mange prosent av verdens smarttelefonbrukere det er som bruker hver enkelt app.

1. Google Maps (54%) 2. Facebook (44%) 3. YouTube (35%) 4. Google+ (30%) 5. Wexin / WeChat (27%) 6. Twitter (22%) 7. Skype (22%) 8. Facebook Messenger (22%) 9. Whatsapp (17%) 10. Instagram (11%)

Mer American Horror! Oh yes! I oktober er det endelig duket for sesong 3 av American Horror Story. Sesong 1 (Murder House) var skummel, sesong 2 (Asylum) var grusomt. Nå er det duket for sesong 3 som har fått tittelen Coven, og vi kan ikke ha annet en ekstremt høye forventninger. Hva som venter oss vet vi i skrivende stund lite om. En liten teaser er sluppet på YouTube, men den sier ikke så mye. Men creepy er den så absolutt, med jenter som henger på veggen i et helt hvitt rom mens noen synger ”There is a house in New Orleans”. Verd å sjekke ut!

10

spirit / 04_2013


Hey mate, we’re on Instagram too! Follow us @aussiehairofficial

Hitting the streets...well, shelves, for a limited time. They’ll be right up your strasse, boulevard, alley.

“There’s more to life than hair but it’s a good place to start.”

Tilgjengelig hos VITA, Boots, Cubus, Kicks og Sparkjøp


9 kjappe

På nyåret slipper Thea & The Wild debutalbummet sitt. Vi stilte ni kjappe til Thea Glenton Raknes. Tekst: pål kaalaas

Til dem som ikke skulle vite det, hvem er Thea? – 25 år gammel musiker fra oslo øst. Engelsk mor, norsk far. Lever for musikk, mat, familie og venner og samler på mye skrot. Og hva kan man si om the Wild? – Det representerer på en måte den delen av meg som lager musikk, et alter ego jeg har lagt til navnet mitt. Det har også blitt litt sånn at folk kaller bandet jeg har med meg for The Wild. De er en gjeng flinke og bra folk jeg har fått meg for å realisere lydbildet mitt live.   Nytt album  på nyåret. Hva kan vi vente oss? – Det blir en skikkelig popplate med en del catchy, upbeat låter og noen litt mer balladeaktige spor. Litt rufs, en del gitarer og synth og mye rytmikk. Tematikken er ganske enkel, følelser de fleste av oss er innom. Kjærlighet, brudd, usikkerhet, sjansespill, sinne, glede, sorg. 12

spirit / 04_2013

Ikke bare er albumet nytt, men det er også debut. Nervebunt eller helt avslappet? – Klart jeg er spent. Men ikke nervebunt. Jeg kommer til å være stolt av det jeg gir ut og så blir jeg veldig glad hvis andre også kan kose seg med det. Og anmeldelser bryr jo ingen artister seg om? Eller? – Jo det gjør vi selvfølgelig. Men det betyr ikke alt. Men gøy å få anmeldelser og et eller annet klapp på ryggen for det man har jobba med. Og jeg vil heller hisse på meg noen enn å bli forbigått i stillhet.    Du spilte jo blant annet på Øya i sommer. Hvordan var den opplevelsen? – Det var sinnssykt gøy! Det var jo fullt av publikum og Sjøsiden er en svær scene å stå på så jeg koste meg veldig. Bandet spilte utrolig bra og stemninga var god, jeg kunne ikke hatt en bedre opplevelse av den dagen og gigen.

Hvor ellers kan folk se deg utover høsten? – Det kommer kanskje til å bli noen konserter her og der men jeg kommer til å fokusere mest på studiojobbing. Fullfør setningen: The & the Wild i 2020 er… … like gira og takknemlig for å få holde på med musikk som i dag håper jeg!   Hvilket band / hvilken artist bør vi få øynene opp for? – Jeg er selv fan av Kaja Gunnfsen om dagen og tror hun kan bli hele Norges nye visesanger. Hun har sinnssykt mye humor i sangene og på scenen og er en artist man blir glad i og husker.   


KIM OT TERMO - NOLLIE INWARD HEEL, MALLORC A . FOTO: L ARS GARTÅ

KIM OTTERMO CHRISTIAN FARSTAD

FREDRIK NÆRLAND

MAGNUS BONESMO

STEFFEN AUSTERHEIM

EIRIK BALLO

GABRIEL ENGELKE

MICHAEL SOMMER

STU GRAHAM

EIRIK SVENSEN

JAN HENRIK KONSTEIN

NAVID NAVID

FREDRIK AUSTBØ

KARSTEN KLEPPAN

SEBASTIAN RAFEN

AMANDA

472 02 064

LAGUNEN

472 02 069

STAVANGER

BERGEN

472 02 052

OSLO CITY

472 02 056

STRØMMEN

472 02 057

BUSKERUD

472 02 068

SARTOR

472 02 065

WEBSHOP

472 02 060

KRISTIANSAND

472 02 059

SARPSBORG

472 02 065

ÅLESUND

472 02 066

KVADRAT

472 02 051

SKIEN

472 02 061

TEAM KAPTEIN FREDRIK NÆRLAND

472 02 050

FACEBOOK.COM/SESSION88 / VIMEO.COM/SESSION88 / TWITTER.COM/SESSION88 / INSTAGRAM @ SESSION1988 / WWW.SESSION.NO / SESSION88.TUMBLR.COM


http://jhfresh.com

av: Marie Brudevold, supermarie.net

bloggpraten

Hvordan vil du beskrive http://jhfresh.com? – Først og fremst kommer navnet av initialene mine + ordet “Fresh”. Da jeg startet bloggen gikk jeg ikledd masse farger og var i en slags colourblock-fase, derfor ordet “Fresh”. Etter en periode med litt forskjellige stiler og antrekk, har jeg i de siste årene funnet meg selv. Har flere ganger vurdert å bytte bloggnavn, men kom fram til at man verken trenger fargerike klær og/eller en sprudlende personlighet for å oppfylle ordet. Er jo ingen fasit på hva som er “Fresh”, er det? Så Jhfresh.com, er vel blitt en blogg fylt med herremote, editorials, musikk, fotografi og inspirasjon hentet fra diverse nettsider. Nesten litt som en hverdagslig gatemote-blogg. Hvem er Johnny bak bloggen? – Det er et morsomt spørsmål! Johnny bak bloggen er delvis annerledes enn Johnny på bloggen. De er en og samme person, men Johnny bak bloggen er en person som er mindre anonym og mystisk. Begge to er sykelig opptatte av mote og har en sykt kreativ sjel. Dessverre kommer ikke alltid dette fram ettersom Johnny er streetstyle-fotograf hos Thisissupremacy.no, og jobber heltid på COS og har en ellers så travel hverdag. Men Johnny er jææævlig morsom, han er såååå morsom han. Han kan virke litt arrogant til tider, men han bare en tøysegutt. 14

spirit / 04_2013

I Bloggpraten møter vi ulike mennesker som leverer en Blogg, med stor B. Uansett hva bloggen handler om, og hvor mange som leser den, kan den være interessant. det viktigste er at den er skikkelig bra! I dette nummeret møter vi johnny fresh.

Hvor lenge har du blogget? – I fire lange år, og er på mitt femte nå.

”hverdags-blogg” jeg driver, og heller ingen rosa en.


Hvorfor valgte du å starte en blogg? – I begynnelsen valgte jeg det fordi jeg ønsket å arkivere hverdagen min, men bloggen ble fort en slags cyber-arkiv fylt med andre bilder som ikke hadde noe med hverdagen min å gjøre. Det ble mer og mer mote, og til slutt endte jeg opp med å kun skrive om herremote, og poste opp ting for gutta. Så da har jeg holdt meg på den bølgen, og surfer enda på den. Kommunikasjon på internett generelt er jo ganske populært, selv om, ja det kan komme ut feil. Men det handler om å lære å formulere seg godt og ha et filter mellom tasturet og hjernen.

Hva håper du å oppnå med bloggingen? – Ønsker jo å være en inspirasjonskilde. En blogg der folk stikker innom for å få litt inspirasjon til dagens antrekk, eller trenger litt inspirasjon til å skape noe kreativt. Eller bare for å se og beundre. Ut i fra dette håper jeg selvfølgelig på å komme i kontakt med interessante mennesker rundt om i verden.

Hva tror du er den typiske leseren av din blogg? – Det tror jeg er en litt sliten fashionista i 20-årsalderen med pelsjakke, goldchain og lave sorte Dr.martens, og gutter uten Helly Hansen jakke og seilersko fra Bogstadveien. Med andre ord: Gutter med sans for ordentlig mote og stil. For jeg mener, bloggen min er ikke for alle, og det er heller ikke det jeg forventer. Du må være litt sær, tror jeg. Hender jeg pryder innleggene mine med litt for mye ironi og sarkasme, men en dose for mye er bedre enn ingenting. Er jo ikke akkurat en

Det dukker stadig opp flere og flere gode herreblogger, og særlig med mote som tema. Hva tror du er årsaken til at blogging lenge har vært en "jentegreie"?
 – Det tror jeg er fordi mange jenter har lite å gjøre. Neida, joda, neida, joda. Jeg tuller. Men jenter har mye mer å komme med: innlegg om hår, sminke, Justin Bieber, mat, hester, og Jeffrey Campbells. Selvfølgelig kan en gutt også skrive om det samme, men kanskje han må gå ut av comfort-sonen sin? I og med at det har blitt flere gode herreblogger, så kanskje flere og flere gutter kjenner at de har en tilhørighet og ikke er alene om det. At de våger litt mer da.


© iStockphoto

HVILKE ERFARINGER ØNSKER DU? For å velge utdanning og yrke trenger du selvinnsikt. Det får du gjennom erfaringer som utfordrer deg. Tør å satse på noe som engasjerer i stedet for å følge flokken. Det er når du finner noe du virkelig liker å lære om, du blir dyktig i det. Kartlegg deg selv gjennom våre fire trinn til CV og jobbsøknad. Utforsk våre anbefalte nettsider. Opplev NHO Besøkssenter.

Bedriftene trenger deg. NHO UNG gir deg et forsprang.

li vet her og nå! www.nho.no/ung

Filosofikvelder Sommerleir Hytteturer

Nye venner Debatter

En møteplass for ungdom med fokus på livet før døden! Humanistisk Ungdom kjemper for deg som er ung humanist. Vi er din stemme i politiske saker som skole, forhold mellom stat og kirke og menneskerettigheter. Bli med og gjør oss sterkere – medlemskap er vår best støtte! Send: «HU INN» til 2160. Medlemskap i HU innebærer gratis medlemskap i Human-Etisk Forbund (vår moderorganisasjon). Du må være 15-25 år for å være medlem.

humanistiskungdom.no

Hvem er Humanistisk Ungdom? Humanistisk Ungdom (HU) er en selvstendig ungdomsorganisasjon for humanister mellom 15 og 25 år. HU er ungdomsorganisasjon til Human-Etisk Forbund (HEF), og alle medlemmer av HU er medlem av HEF. HU er en møteplass og et livssynsfelleskap for unge humanister. HU mener at bare det livet du lever nå gir mening. En humanist bruker fornuft, erfaring og sin medmenneskelighet til å handle på en god måte. Vi tenker kritisk for å forstå virkeligheten og verden rundt oss. Vi jobber for kritisk tenkning og at religionsfrihet også gjelder frihet fra religion.


16

s p i r i t / 0 41 _ 2 0 1 3


sirkus blipp

Blakk som ei kirkerotte, med stigende inkassogjeld og en 12 kvadratmeters hybeleilighet kjente Stian Blipp Glopholm gråten presse på. Han hadde løyet for faren, sluttet på skolen og satset alt han hadde for å følge sine innerste drømmer og lengsler. Tekst: LARS GAUTNEB Foto: BJØRN WAD SET-DESIGN: SUNNIVA ØSTERBØ FOTOASSISTENT: INGRID M. B. HALVORSEN

s p i r i t / 0 4 _ 2 0 1 3 17


– Plutselig fikk jeg høre at jeg banket en fyr på fest i en by jeg aldri noensinne hadde vært i. Da er det bare å smile å si at det ikke stemmer. Blakk som ei kirkerotte, med stigende inkassogjeld og en 12 kvadratmeters hybelleilighet kjente Stian Blipp Glopholm gråten presse på. Han hadde løyet for faren, sluttet på skolen og satset alt han hadde for å følge sine innerste drømmer og lengsler. Mens han stod inne på bøttekottet av en leilighet med hånden nede i cheerios-pakken var han ikke bare sulten på mat. Mest av alt var han sulten på å lykkes, sulten på å jobbe steinhardt for å nå målet, og ikke minst sulten på å nå sine innerste drømmer. Stian Blipp (23) er oppvokst i Salhus utenfor Bergen og i Fyllingsdalen midt i sentrum av byen mellom De syv fjell. Foreldrene skilte lag da han var ett år gammel, og siden har han bodd halvparten av tiden hos moren og halvparten hos faren. Som de fleste kids var han opptatt av idrett: Det være seg fotball, friidrett, volleyball eller kickboksing. Alt som var av sport slukte han rått. Men en ting gjorde Blipp Glopholm annerledes. Han kunne lage rare lyder og elsket å danse. – Jeg begynte å beatboxe da jeg var rundt 13 år gammel. Vi var tre kompiser som holdt på med dette. Det var ikke akkurat et utpreget beatboxingmiljø rundt dette på den tiden, mimrer han. Og det ble vel heller aldri noe stort miljø i Salhus. Når Stian og de andre guttene opptrådde på et skoleball skjønte hverken foreldre eller andre medelever bæret. - Jeg tror det var en blanding av at vi var ekstremt ”rævva” og at de som hørte på heller ikke skjønte hva vi drev med. Vi fikk jo oppmerksomhet, men det var mest forskrekkede blikk og det jeg kaller for ”slappplaus”, ler han. Nå er det andre boller. ”Slapplausen” har

18

spirit / 04_2013

snudd til applaus og trampeklapp, og nå måper folk bare Stian Blipp skal ned på Rimi for å kjøpe kneip og pils. Den lille gutten som stod på skolen og laget rare lyder er nå en av Norges aller største kjendiser. Og kanskje er han det største programledertalentet Norge har sett på år og dag. Han hadde svære sko å fylle. Thomas & Harald, Ingrid & Solveig, Solveig & Kåre Magnus, Marte & Kyrre, Guri & Ravi har alle ledet Idol tidligere. Ikke akkurat lettvektere. Idol er TV2s egen rosin i pølsa. Dog denne gangen valgte de å satse alt på en guttunge fra Bergen på 22 år. – Jeg trodde nesten først at de køddet. Jeg hadde jo fått god feedback etter "Norske talenter"-jobben som jeg gjorde sammen med Solveig Kloppen, men at de var så fornøyde hadde jeg aldri trodd. Jeg glemmer aldri den telefonen. Jeg tenkte at nå har det rablet helt for hele TV2-ledelsen. Jeg kan da ikke styre dette alene. Men inni hodet mitt tenkte jeg samtidig at nå skal jeg jaggu være så "cocky" at jeg sier ja til dette. Så får det enten gå rett til helvete eller helt til himmels. Jeg er glad jeg takket ja, gliser han. Stian valgte å slutte på videregående omtrent før han kom inn. I dag angrer han ikke et sekund på avgjørelsen. – Jeg visste godt at skolen tok ufattelig mye tid og den tiden hadde jeg ikke. Jeg hadde så mye energi, dans og musikk. En salig blanding av alt inne i kroppen. Jeg visste at dette måtte ut på en måte, men jeg visste ikke helt hvordan. Det eneste jeg visste var at det ikke kom ut på den rette måten med tre år på allmennfag. Blipp var strålende fornøyd med tilværelsen enn så lenge. Hans far derimot… – Jeg latet som om jeg gikk på skolen. Jeg var jo innom. I hvert fall litt, men så ringte pappa til skolen og der fikk han høre sannheten. Stian satt slett ikke med nyspisset blyant, sleik og rank rygg. I stedet var han ute og jobbet. Han underholdt for kommunen, skrev tekster, jobbet med stand-up, beatboxet og levde livet til det fulle. Det var sene kvelder med hardt arbeid fra morgen til kveld.

– Pappa ble veldig skuffet, noe jeg i dag forstår veldig godt. Han kommer fra en annen generasjon og var nok redd for at jeg kunne bli arbeidsløs. Jeg var på Idol-finalen da Siri og han andre som jeg ikke husker navnet på vant. Det var det en elektrisk stemning i Oslo Spektrum. Kidsa var helt ville, jentene hysteriske. De gråt, de hylte og skreik, men det var ikke vinneren de hylte på. Det var ikke de to finaledeltakerne de hadde autografblokkene rett mot. Det var Stian Blipp Glopholm de ville ha. Med sin uredde fremtoning, bergenske attitude og multikunstner herfra til Fyllingsdalen var det Blipp som var vinneren av Idol. Selv måtte han klype seg i armen. – Det er vel litt klisje å si at det hele var uvirkelig, men det føltes jo litt sånn. Jeg ga gass og det kunne fort peaket begge veier. Det kunne blitt for mye av det gode, og jeg kunne lett ha stått igjen som han slitsomme og cocky bergenseren som var alt for mye. Slik ble det heldigvis ikke. Samtidig ga jeg også alt for at det skulle bli best mulig. Jeg jobbet dag og natt. Skrev manus selv, hadde full kontroll på alt som skulle skje på sending og gikk helt inn i rollen. Det tror jeg også gjorde sitt til at dette ble bra. Dessuten hadde jeg sinnssykt mange flinke og dedikerte folk rundt meg som stilte opp til alle døgnets tider. Han ble hedret med Gullruten for Folkets Favoritt, jentene gikk banans. Da Justin Bieber var i Oslo måtte han ha egen vakt med seg da han gikk på Karl Johan. Ting skjedde i et heseblesende tempo. Den unge programlederen legger ikke skjul på at han setter uendelig stor pris på at han i alle år har jobbet steinhardt for å nå målet. – Hadde jeg ikke hatt alle de årene på baken som jeg har hatt med jobbing både på scenen, radio og TV er jeg ganske sikker på at det hadde gått til hodet på meg og rett til helvete. Jeg husker godt for et par år siden at jeg så mennesker på forsiden av landets tabloider både titt og ofte, med overskrifter som ”Møtte veggen, ”Var langt nede” osv. Jeg tenkte: hvorfor i alle dager er disse kjendisene så langt nede. I dag kan jeg forstå hvorfor. – Jeg kan noen ganger kjenne sosialangsten presse på, ha dårlige dager hvor jeg har lyst til å ta mer enn ett glass whisky når jeg kommer hjem etter en


Stian Blipp Glopholm (23) aktuell med Tordag kveld fra Nydalen. Tidligere programleder for Idol. Har også vært programleder for «Norske talenter» samt programleder på radio i P3 og P5 i Bergen. Sønn av Kennet Johannesen og Tone Glopholm. Oppvokst på Salhus og i Fyllingsdalen utenfor Bergen. Har fem søsken, tre hos mor og to hos far. Har tatt kallenavnet Blipp, som han fikk fordi han var så god i beatboxing, til etternavn. Havnet på 13. plass på Elles kåring over Norges kjekkeste menn i 2012.

s p i r i t / 0 4 _ 2 0 1 3 19


20

spirit / 04_2013


s p i r i t / 0 4 _ 2 0 1 3 21


22

spirit / 04_2013


– Jeg visste godt at skolen tok helvetes mye tid og den tiden hadde jeg ikke. Jeg hadde så mye energi, dans og musikk. En salig blanding av alt inne i kroppen. lang dag, og dager hvor jeg ikke har lyst til å gå i butikken. Derfor er jeg veldig på at sånne ting ikke må skje meg. Da tenker jeg bare på hvordan jeg sleit, jobbet uten penger, trosset min far og fulgte drømmen, og vips så er jeg nede på bakken igjen. Smilet er på plass og selvfølgelig skriver jeg en autograf til en jente på fem år og prater i fem minutter med mora hennes om været. Slik gjør at jeg aldri glemmer hvor jeg kommer fra. Tilværelsen som Norges nye stjerneskudd førte også til mange rykter. Rykter om Tone Damli den ene uken, homorykter den andre uken. Det bryr han seg ikke noe om. – Det er egentlig ikke noe vits i å tenke på engang. Gjør du det så tror jeg man har tapt. Plutselig fikk jeg høre at jeg banket en fyr på fest i en by jeg aldri noensinne hadde vært i. Da er det bare å smile å si at det ikke stemmer. Damebladet Elle kåret den brunøyde sjarmøren til en av Norges kjekkeste menn… Og at Blipp har draget på det motsatte kjønn er det ingen tvil om. Hvor mange dametilbud får du egentlig? – Eeeeeeemmm. Stian tar seg en stor slurk av pilsen og ser litt brydd ut. – Mange, smeller det resolutt. – Det er mange som tar kontakt og som vil både det ene og det andre. Jeg skal faktisk innrømme at jeg som deltager i Norske Talenter møtte ei som tok kontakt med meg på Facebook. En kveld jeg satt hjemme og kjedet meg etter sending, fikk jeg en melding. Jeg begynte å sjekke profilen hennes og hun så slettes ikke verst ut og jeg tenkte ”what the heck”. Jeg skrev at vi kunne møtes for en pils klokken seks. Det ble et av de rareste øyeblikkene jeg har vært med på. Hun visste jo alt om meg, og hadde gjort seg opp

en soleklar mening om hvordan jeg var. Jeg visste ingen om henne. Etter dette fant jeg ut at sånt ikke var noe for meg. Så det har jeg sluttet med. Sextilbud takker han også nei til. – Når jeg får meldinger fra damer som forteller at de jobber i bank, har mektige posisjoner og ligger på det og det hotellrommet klare for både det ene og det andre, tenker jeg bare mitt og lar det være. Det tror jeg er best, ler han. Nå er Blipp klar for Torsdag kveld fra Nydalen. Det er med blandende følelser han går på oppgaven, men mest av alt gleder han seg. – Det å være programleder er på mange måter som å være toastmaster i et bryllup. Ler folk er det en bonus og om de ikke gjør det er det moro og hyggelig allikevel, fordi det er fest, moro og pure feelgood. Sånn er det ikke i humorbransjen. Ler ikke folka av sketsjen din så har du tapt. Det er den store forskjellen. Min far sa så fint: ”Hvorfor skal du gjøre dette nå, nå som alle synes du er så grei”. Det var på en måte den utløsende faktoren som gjorde at jeg ville gjøre dette. Man kan liksom ikke hvile på laurbærene, det er noe jeg har lært meg gjennom livet. Har du en plan A, bør du faen ikke ha en plan B. Da faller du bare tilbake på den om noe skulle skjære seg. Og nettopp plan A var det Stian gjennomførte da han rundet av Idol- sirkuset. Med over en million TV-seere og et stappfullt Oslo Spektrum gjorde han det stuntet som han omtaler som sitt livs beste opplevelse. - Jeg skulle ta en salto som siste delen av showet, sammen med dansegruppen min. Saltoen har han kun nailet engang tidligere. Om han trynet hadde det blitt fatalt. Om han landet ville alt bli perfekt. Ingen visste om stuntet. Verken innspillingslederen eller TV2. Stian landet perfekt. – Det er den beste følelsen jeg har hatt. Jeg tok en vill risk, men jeg gjennomførte og klarte det. Det er verdens beste følelse.

s p i r i t / 0 4 _ 2 0 1 3 23


Bad Romance? DU ER BLOMSTRENDE SØT OG FEMININ, MEN BAK DITT VAKRE YTRE BOBLER EN VULKAN AV FØLELSER.. VIS VERDEN HVEM DU ER MED BLUSH! VINNER AV BATISTE MODELLJAKTEN: JULIE WESTBY


musikkvåren

Vi har snakket med musikkhodene om hva de mener var vårens musikkhøydepunkter og bedt dem svare på følgende: 1. Hva var den beste plata du hørte i vår? 2. Gi oss noen stikkord om albumet.

Ida Elise Einarsdóttir Redaktør, Vixen

1. Kvelertak – Meir 2. Brutalt vakkert, Black'n'roll, Norges beste rockeband, Erlend Hjelvik, Bruane brenn!

Daniel Eriksen Journalist, NRK

1. Kvelertak – Meir 2. - Mer? Like bra. Like hard. Like groovy. Like Kvelertak.

Madeleine Mellemstrand Journalist, Spirit

1. Atlanter – Vidde 2. Melankolsk, ørkenblues, flinkis-folk, anonym og perfekt pulemusikk

Kristoffer Drivdal Skjæringrud Blogger

1. Carmen Villain – Sleeper 2. Psykedelisk, back to the indie roots, sexy og minner fra min ungdom.

Sandeep Singh

Kine Falch

1. Bendik Baksaas – 1991 2. Sjanglete, idyllisk, nittitalls-«real», Dilla-skolen og smultringer.

1. Moddi – Set the house on fire 2. Vakkert, mektig, fredelig, ærlig og drømmende.

Journalist, VG

Journalist, Spirit

s p i r i t / 0 4 _ 2 0 1 3 25


musikkvåren

Tekst: Aslaug Olette Klausen / Foto: Artistpartner

våren da alle het nilsen

en gang romsåsgutt ... alltid romsåsgutt ... Det var en hyllest til Oslo Øst som ble denne vårens soundtrack. Det selv for folk som holder til ikke bare på andre kanter av både by og land. For vi har alle et forhold til en Oslokar ved navn Nilsen. Mannen bak låten var Don Martin, eller Martin Raknerud som han egentlig heter. Han er en av veteranene i norsk rap og hiphop- miljø, og har tidligere blant annet vært medlem i den venstreradikale, nå nedlagte, rap-gruppen Gatas Parlament, samt samlebandet Samvirkelaget. I tillegg til å være DJ, radioprogramleder og skribent. På forsommeren i år slapp han sin første soloskive, med norske tekster. Det hadde tittelen «En Gang Romsågutt Alltid Romsåsgutt». I forkant av det kom altså singelen «Nilsen», som med over 50 000 visninger på YouTube allerede første uken dermed kan sies å være noe så sjeldent som en hiphop-låt som har nådd ut til langt flere enn hiphop-menigheten. Og det uten å miste sin rappende-sjel til mer folkelige kompromisser. Den bandet dermed også skikkelig vei for at albumet skulle gjøre det samme. 26

s p i r i t / 0 41 _ 2 0 1 3

Albumet er av typen som i andre sjangre får hedersbetegnelsen «ekte», her i betydningen at Don Martin ikke har gangsterfakter, men i stedet har tatt utgangspunkt i sine egne omgivelser både i tekst og lydbilde. På nevnte «Nilsen» har han også samarbeidet med norsk hiphops grand old man; Tommy Tee. Han er også produsent for skiva. I det hele tatt har han gode samarbeidspartnere, som tross for at flere dem har stigende stjernestatuser, ikke tar fra ham den egne glansen.

– Kan sies å være noe så sjeldent som en hiphop-låt som har nådd ut til langt flere enn hiphopmenigheten.

Vår anmelder Eli van der Eynden skrev for eksempel dette om albumet da det kom: «Jeg har en tilståelse å komme med. Jeg har lenge hatt store problemer med norskspråklig hiphop. Jeg har blitt eksponert for så mye megakommersiell, drittkjedelig hiphop at jeg i grunn hadde gitt opp håpet. Etter å ha hørt «En Gang Romsågutt Alltid Romsåsgutt» blir jeg nødt til å sette meg lenge i skammekroken og tenke på hvordan jeg har levd livet mitt til nå.» Akkurat den følelsen er det nok mange som deler med henne.

Sjekk ut Nilsen på Spotify!


Tropical Tiger DEN ULTIMATE SOMMERDUFTEN AV KOKOS, STRENDER OG SOL PASSER PERFEKT TIL TROPISKE JUNGELKVINNER. JUNGELKVINNER FINN FRAM VILLDYRET I DEG I SOMMER! VINNER AV BATISTE MODELLJAKTEN: ALEXANDRA H. EIDE


musikkhøsten

Daniel Eriksen

Ida Elise Einarsdóttir

Kine Falch

1. Kitchie Kitchie Ki Me O

1. Deathcrush (TBA).

2. Selv om Kitchie etter min mening har fremstått litt vel blodfattig live, er det ikke til å komme unna at den selvtitulerte førsteskiva var en helt fantastisk lytteropplevelse. Jeg håper derfor både at andreplata er like bra, og at bandet trøkker litt mer til live, på den kommende turneen.

2. I got a Deathcrush! Jeg venter fortsatt på debutalbumet til denne oslobaserte trioen som har blitt hyllet av en samlet musikkpresse. Klassisk støyrock, heftig publikumsfrieri og hard bass - sexy, catchy og dødsfett.

1. Her er det mange å velge mellom, men jeg må si at jeg gleder meg stort til Thomas Dybdahls sjette album “What’s left is forever”, som slippes i midten av september.

Madeleine Mellemstrand

Kristoffer Drivdal Skjæringrud

Journalist, Spirit

Blogger

1. Emilie Nicolas.

1. Comet Kid

1. Lars Vaular - 1001 Hjem

2. Jeg er usikker på om Emilie Nicolas slipper plate til høsten, men hun bør. Makan til kvinnemenneske skal man lete lenge etter. Deilig dame og deilig musikk.

2. Hvis de rekker å slippe skiva i år er det Comet Kid som gjelder, men ryktene sier januar 2014! Ellers gleder jeg meg veldig til å se hva gutta i Shevils gønner inn på plate! Beinhard 90's hardcore med Norges beste screamo vokalist, Anders Voldrønning! Jeg hadde også håpet at Deathcrush skulle komme med album i år, men det ser ikke ut som om de heller rekker det, siden de har så mye spillejobber.

2. Ved tre av fire forsøk har Lars Prestert å gi ut den beste norskspråklige rapskiva noensinne. Oppfølgeren til «Du Betyr Meg» har store sko å fylle, men statistikken spiller på lag med gamle Stiquo her.

Journalist, NRK

28

Så tok vi like gjerne å pratet med musikkhodene om hva de mener blir høstens høydepunkter også: 1. Hva ser du mest fram til i den norske platehøsten? 2. Hvorfor?

spirit / 04_2013

Redaktør, Vixen

Journalist, Spirit

2. Fordi jeg har elsket Thomas så lenge jeg kan huske, og han har aldri skuffet meg. Han har noen av de flotteste låtene jeg vet om i hele verden, og jeg stoler på at han nok en gang vil gi meg lykke på gullfat.

Sandeep Singh Journalist, VG


SKOLESTARTKAMPANJE KJØP Get Started Kit, FÅ MED bareMinerals Skincare-kit!  

Pris

998,Verdi: 3000,-

BE A FORCE OF BEAUTY Finn din nærmeste hudpleiesalong som fører bareMinerals på www.bareminerals.no Følg oss på facebook: www.facebook.com/bareMinerals Norge


musikkhøsten

Tekst: Victor Josefsen

Kjærlig høst

I fjor slapp LOVELOVELOVE EP'en Your Heart Stops With The Beat, inkludert den massive singelen «Estethic Love», som innfridde som bare juling. Nytt album ventes senhøsten. På tide!

referanser til improvisert musikk, jazz og hardtslående riff.», skriver de, intet mindre. Med andre ord, her legges lista skyhøyt. Ingen ting å si på ambisjonsnivået, altså, bra det da.

Marcus Forsgren, fra The Lionheart Brothers, produserte EP'en nevnt i panegyriske ordelag innledningsvis. For å toppe det hele skur Marcus også knottene i studioet på den kommende skiva som ventes senhøstes. Ikke så vanskelig å spotte at det er en bra match-up, dette.

LOVELOVELOVE kan gjerne bruse litt med fjærene, vi skryter jo selv som fy av gruppa, og for ikke så lenge siden ble singelen «Eye see you» anbefalt, nær sagt i hytt og pine, av NRK P3 Urørt lista på P3 osv. osv.

– Samarbeidet med Marcus har vært fantastisk. Han er en av Norges, om ikke verdens, beste produsenter. Og han er garantert en av verdens fineste fyrer! Utrolig fin å jobbe med, og veldig, veldig flink, forteller Simon Bergseth entusiastisk. – Vi kommer garantert til å spille inn vårt neste album hos Marcus, slår Simon fast. I følge fjesboka/urørt-sidene til LOVELOVELOVE har vi store musikalske opplevelser i å se fram til: «En drøyt 50 minutter lang plate med deilig, suggererende pop, med

30

spirit / 04_2013

Ting & tang ser rosenrødt ut for LOVELOVELOVE, noe Simon sier Bergseth er enig i: – Vi håper det kan nå så langt som over hodet mulig. Komme oss ut i den store verden, men først er vi så klart nødt til å komme oss inn på noen festivaler i Norge, forhåpentligvis til neste år! Det håper vi i Spirit også! P.s. Annen ny norsk musikk som ligger LOVELOVELOVE hjerter nær: Bendik, Dråpe og Angelica's Elegy noe man absolutt nør sjekke ut!

– LOVELOVELOVE kan gjerne bruse litt med fjærene, vi skryter jo selv som fy av gruppa.


Å: P O F N ER I

O N . Y D U T S

M

GO

T

ALITE V K E I STUD N 1999 SIDE

NORSKE HØGSKOLESTUDIER

I UTLANDET BALI

BRASIL

MEXICO

SYDNEY

CUBA

VERBIER

FLY, OPPHOLD OG STUDIER INKLUDERT

LYST Å STUDERE EX.PHIL & EX.FAC ELLER PERSONLIG TRENER I UTLANDET? GOSTUDY TILBYR NORSKE HØGSKOLESTUDIER I 6 EKSOTISKE LAND OG DU KAN VELGE MELLOM 11 FORSKJELLIGE STUDIERETNINGER.


Rockebandet med kontraster Når Spirit ringer til et av Frk Fryds bandmedlem, Embla, ligger hun hjemme på sofaen med brennkopper. Tekst: Madeleine Mellemstrand / Foto: Christine Arctander

En overfladisk infeksjon fra Helvete, men Embla ligger ikke og vrir seg i smerte av den grunn. Hun er en rockejente og svarer med en munter stemme at det egentlig er ganske ok, fordi da får hun unnagjort litt kontorarbeid. Siste setning trekker raskt assosiasjoner mot bandnavnet deres; sekretæren av alle sekretærer. Alle vet at Frk. Fryd er den heiteste tegneseriedama. Er bandnavnet en Billy-referanse? – Ja, altså. Søstera mi leste bladet ”Billy” og foreslo det som bandnavn. Vi tenkte at det hadde vært fett. Det er et norsk og feminint navn, samtidig som det er annerledes. Så det er ikke deres alter-ego? – Heller en kontrast. Når vi er på scenen går vi inn i rollen som den musikken vi spiller. Det er ingenting søtt og deilig ved det, rettere sagt en kontrast. Vi kler oss feminint, men vi er fremdeles rocka. Vi vil ikke late som vi er noen andre enn det vi egentlig er. Frk. Fryd består av fire Stavanger-chicks i sin beste alder. De startet å spille sammen allerede som 12-åringer. Absolutt alt falt dem naturlig ettersom dem alle hadde musikalske folk i familien. Da de startet kunne de ingenting, men lærte seg fort å skrive og spille. Hits 4 kids cd-en ble raskt erstattet med Kvelertaks vinyl. Etter og ha spilt på skoler og fritidsklubber, valgte band-bussen ”Johnny Hancock” å ta dem med rundt omkring i Rogaland. I løpet av ungdomsskolen hadde dem gitt ut en EP, og allerede som 14-åringer hadde Frk. Fryd plutselig spilt over 100 konserter. Hvordan vil dere beskrive musikken deres? – Alle band prøver å lete etter en rød tråd i musikken sin, som folk kan kjenne seg

32

spirit / 04_2013

igjen i. Da vi var 12 år var det pop som var populært, ikke rock og punk. Vi oppdaget Kvelertak, et band vi alle syntes var sinnsykt fett. Vi bestemte oss for å vise at jenter også kunne spille rock, noe kanskje ikke alle folk tror. Nå har vi spilt sammen i åtte år og funnet ut hva slags musikk vi vil spille. Det gjør det lettere for oss å stå for den musikken vi spiller.

– Vi fokuserer først og fremst på å være bra live og at folk skal få en god konsertopplevelse. Er det en spesiell grunn til at dere synger på norsk? – Da vi begynte var vi jo ikke så veldig flinke i engelsk. Det er mange som sier at det er vanskelig å synge på norsk, så vi tenkte jo tenkt litt på det. Men samtidig tenker vi at siden vi synger på norsk og er jenter vil det alt i alt gi mer særpreg. Vi spilte to konserter i New York i fjor og da innså vi at det ikke har så mye å si. Så lenge musikken er melodiøs nok, så synger folk med uansett hva. Det faller oss mer naturlig og det er noe vi står inne for. Som andre rockeband vil de fleste anta at de spiller fordi de enten er provosert, eller vil provosere. Men disse jentene virker nærmest skremmende tilfreds. Er det ingenting som provoserer dere?

– Vi har snakket om det å bli kalt jenteband. Det er noe vi ikke vil kalle oss selv for. Vi vil ikke at folk skal snakke om at det er jenter som kan spille. Vi er alle musikalske og elsker musikk. Det at vi er flinke jenter skal ikke være i fokus. Musikken er det viktigste. Det positive i det er at folk ser at det er kult og vil ha mer av det. Er det någe budskap dere vil formidle? – Vi fokuserer først og fremst på å være bra live og at folk skal få en god konsertopplevelse. Vi gir alt og det skal ikke være kjedelig å se på når vi spiller. ”Hvit Løgn” handler for eksempel om en uteligger. Sangene er ikke politiske, men vi skriver heller om forskjellige personer. Vi iakttar ulike typer og mennesker og ser hvor forskjellige folk er, og ved det tar vi utgangspunkt i en story. Når vi skriver låtene på norsk kan det fort bli klisjé, så vi prøver å gjemme budskapet slik at folk kan tolke det på forskjellig måte. Disse jentene har kanskje ikke holdningen til selveste Lemmy Kilmister, men en holdning som kan få dem dit dem vil, og en holdning andre jenter lett kan misunne. Ingen av dem har noen gang studert musikk, fordi dem er redd for å gå lei og at musikken da blir påtvunget. Ingen kan tvinge dem til å lære noter hvis dem ikke vil. Alt i alt spår de selv en lys fremtid. – Blod Og Honning ble nettopp spilt på P3, så folk har mulighet til å høre den på radio fra og med i dag. EP-en slippes 13. september og den 14. spiller vi releasekonsert på Checpoint Charlie i Stavanger. Det blir en del gigs og festivaler fremover, i blant annet Oslo og Bergen. Alt som skjer fremover blir fett!


s p i r i t / 0 4 _ 2 0 1 3 33


Peugeot Jet Force

Jet Force Darkside Før kr.

29.990,NÅ kr.

24.990,-

Dette er den nye toppmodellen til Peugeot! Den har godbiter som vannkjølt motor, riktig vektfordeling, overlegent design og forgassermotor. Dette gjør Jet Force til en sikker vinner! Jet Force er kun for de som ønsker det beste!

Motor

En-sylindret 2-takt Volum 49,9 cc Lengde 1915 mm Bredde 770 mm

Høyde 1165 mm Sittehøyde 820 mm Vekt 106 kg Kjølesystem Væskekjølt Hjuldimensjon 13”

Kvalitet • Sikkerhet • Trygghet • Design • Ytelse • Kjøreegenskaper

Priser fra kr. 9.990,-

Finn din lokale forhandler:

www.erling-sande.no Veil. pris for 2013. Klargjøring og registreringskostnader kan komme i tillegg.


KVALITET - TRYGGHET

DERBI 2013 Senda DRD Racing SM

Senda DRD Racing SM - Senda modellene er markedsledende innen gir segmentet. Nyhet for Norge er storselgeren fra Europa; DRD Racing. DRD Racing er en designbombe med kvalitetskomponenter fra topp til tå. Skal du ha det beste er det bare å velge DRD Racing.

Norges mest solgte gir-moped Kontakt din nærmeste forhandler

www.erling-sande.no Veil. pris for 2013. Klargjøring og registreringskostnader kommer i tillegg.


mote: skolestart

Foto: Christoffer Gunnestad

Hvordan kan du skille deg ut i klesveien denne skolehøsten? Vi dro til New York for å sjekke gatemoten.

ELLIANA (25)

Skjørt: Vintage Boots: Jeffery Campbell Veske: Eli Tahari

abidel (22)

Boots: Johnny Boots Jeans: Rag & Bones Skjorte: Vintage Bag: Roe

lauren (22) Skjorte: J. Crew Shorts: J. Crew Sko: Sperry Topsider Bag: Kate Spade Klokke: Marc Jacobs

fabio (20) Alt er vintage

36

spirit / 04_2013


TINE isTe Original Back to school... #tørsteøyeblikk


mote: skolestart

luke (24)

Bag: Hide T-Shirt: Macana Shorts Jeans: J Brands Shoes: Cole Haan

sharka (15) Veske: Michael Kors Kjole: AJM Sko: Michael Kors

38

spirit / 04_2013

Foto: Christoffer Gunnestad

miley (23)

Sko: Adidas Shorts: H&M Vest: Necessary Klokke: Marc Jacobs Longboard: Arbor Kjede: Roberto Cavalli

vernon (25) Boots: YSL Jeans: J. Lindeberg T-Shirt: Aritzia Skjorte: GANT


tema: spiseforstyrrelser

Da Maren nesten døde Maren Vik (18) skriver bloggen marenviks.blogg.no, og ble kåret til årets fotoblogg i Vixen Blog Awards 2012. Bakgrunnen for bloggen er en historie som nesten tok fra henne livet. Tekst: Kine Falch / Foto: Privat

Perfeksjonistisk. Alltid. I kunst, skole og sport. En gang ble Maren skadet i en fotballkamp som førte med seg lang tid med smerte og hemninger i forhold til å gjøre det hun likte aller best. Fotball og trening måtte legges til side. Da fortjente hun ikke lenger mat, og spiseforstyrrelsen blomstret opp for alvor. – Jeg har hørt at du må være født med et spesielt gen for å utvikle en spiseforstyrrelse. Det er ikke slik at man ser i et motemagasin på tynne jenter og så får man anoreksi. Det ligger alltid så mye mer bak det enn det, dette er bare en alt for lettvint teori som mange faller på. Det handler om kontroll og angst for å miste kontroll, forteller hun. Maren er fra byen Sandnes i Rogaland. Hun hadde en helt normal, sportslig kropp som de fleste andre på hennes alder. Dette var så klart før sykdommen kom og tok henne. Hun trente mange ganger daglig, nesten hver dag. 40

spirit / 04_2013

– Jeg husker jeg fikk en kommentar om lårene mine en gang, og noen andre sa noe om at jeg ikke var tynn, men jeg fikk aldri fått høre at jeg var feit. Jeg har vel alltid tolket ting om meg selv på en negativ måte.

Maren ble innlagt på sykehuset seks ganger. Selvfølgelig mot hennes egen vilje. Her fikk hun satt sykdommen litt på pause, men med en gang hun var ute, satte hun den på full speed igjen.

Sykehuset

– Jeg burde blitt sendt på en spesialpost, men det har vi ikke i Rogaland, sier hun.

Sta og bestemt. Ingenting kunne stoppe henne. De siste årene har hun lurt, løyet og manipulert menneskene rundt seg. Hun gjorde nemlig alt for å tilfredsstille anoreksien. – Jeg legger all skyld på meg selv. Det var bare jeg som kunne styre hvor langt det skulle gå. Det sårer meg dypt inne i hjerterota når folk spør meg om hvordan foreldrene mine kunne la det gå så langt. Jeg vet at de som spør om disse tingene ikke har noe kunnskap om temaet, men jeg liker ikke tanken på at noen skal klandre dem for at det gikk som det gikk. De gjorde alt og mer, men dette var utenfor deres rekkevidde.

De fleste vil kanskje tro at noen av de mange innleggelsene hun hadde på sykehuset var det som gjorde Maren bedre. Det er helt feil. Innleggelsene gjorde henne nemlig aldri bedre, men de reddet livet hennes. Hun fikk det aldri bedre med seg selv. De foret henne opp og fikk henne opp i vekt, men de klarte ikke å forandre selvbildet, synet på livet og hennes syn på virkeligheten. – Det triste er at det eneste som fikk meg til å se alvoret med det hele, var da jeg fikk


tema: spiseforstyrrelser

diagnosen osteoporose som følge av anoreksien. Det måtte gå så langt før jeg virkelig så at jeg måtte forandre noe. Jeg ville ikke ende opp som pleietrengende før jeg var blitt skikkelig voksen. Nå måtte det skje noe, og det fort. Så med hjelp av fagfolk og min alt for tålmodige og støttende familie jobbet vi med å snu ting. Sykehusoppholdene er det verste hun noen gang har opplevd. For hun ville jo ikke ha hjelp! Under den første innleggelsen snakket hun ikke med noen på to måneder, fordi hun var rasende. Og hun fikk det bare verre og verre etter hver innleggelse.

Bildene Fotografiene Maren tok av seg selv på sykehuset har skapt stor reaksjon landet rundt. Dette var første gang hun virkelig blottla seg og viste hvor alvorlig sykdommen faktisk var. – Jeg hadde vært syk i mange år før dette, vært inn og ut av sykehuset. Da det kom på nettet i bilder, ble alt så mye tydeligere. Nå kom det reaksjoner fra hele landet og lengre. Overraskende nok var alle kommentarer og reaksjoner positive, støttende og oppmuntrende, sier hun. Rett etter bildene ble tatt og hun så på dem, tenkte hun at hun kunne vært tynnere. Hun tenkte at beinene kunne bli vist bedre og at hun så litt smålubben ut. Hun fryktet at

ingen ville synes at hun var tynn, og at folk ville kommentere de delene av kroppen hun var mest misfornøyd med. Hun var redd for at folk ikke synes at hun var tynn nok til å ha anoreksi. I dag ser hun på bildene på en helt annen måte.

åpen med noen behandler som jeg har vært på bloggen. Det har vært viktig for meg og for mange andre å vise at livet ikke alltid er like rosenrødt og flott. Bloggen fylte lange og ensomme tider og nå en enda mer positiv del av hverdagen.

– Jeg gråter, med tanke på hvor fælt det ser ut, hvor fælt jeg vet jeg hadde det og det faktum at jeg ikke syntes at jeg var tynn nok.

Bloggen Åpenheten Maren har valgt å ha på bloggen sin har vært en svært viktig del av prosessen. Hun valgte ikke bare å være åpen for sin egen del, men aller mest for andre. Hun ville skremme, men samtidig være helt ærlig om sykdommen. – Da jeg så at statistikken ble høyere og høyere på bloggen, ble det satt en liten støkker i meg. Nå måtte jeg virkelig tenke gjennom hva jeg skrev og hva jeg viste av meg selv til folket. Det var mange som fortalte at de slet med det samme, og at de støttet meg og var stolt av meg, sier hun. Maren skjønte da at hun måtte være ekstra forsiktig med å ikke påvirke andre på en dårlig måte, ettersom hun vet nøyaktig hvilke ting som trigger.

En spiseforstyrrelse blir man dessverre ikke kvitt på dagen. Som Maren sier, handler det ikke bare om ønsket om å bli tynn, men om kontroll og angst for å miste kontroll. Hun har fortsatt et langt stykke igjen, men heldigvis skinner solen sterkere der hun er nå. – Vi må slutte å høre på alle de dårlige følelsene og tankene vi har rundt oss selv. Vi må begynne å lytte på de rundt oss som sier vi er vakre og virkelig prøve å se det selv. Vi er alle forskjellige, og derfor er det viktig at vi slutter å sammenligne oss med alle andre. Vi kan ikke forandre den vi er og du blir garantert ikke lykkeligere med å prøve. I alle fall ikke i form av sulting, trening og ekstrem vektnedgang. Dette gjør bare selvbildet ditt verre, tro meg! Jeg hadde aldri et dårligere forhold til meg selv enn da jeg var sykest, sier hun.

– Bloggen har vært den viktigste portalen for meg til å få ut følelser. Jeg har ikke vært så s p i r i t / 0 4 _ 2 0 1 3 41


tema: spiseforstyrrelser

om spiseforstyrrelser Det finnes mange forskjellige typer for spiseforstyrrelser. For å gjøre det enklere å forstå, er de delt opp i tre forskjellige typer. illustrasjon: tegnehanne

42

Anoreksi

Bulimi

Tvangsspising

Mennesker med sykdommen tror selv at de er tykke selv når de er undervektige. De går ofte gjennom mye for at de ikke skal legge på seg, og hopper gjerne over måltider. De kan også fremkalle brekninger, ta avførings-midler og overtrene.

Sykdommen kjennetegnes ved anfall med overspising og stor opptatthet over kroppsvekten. Overspising ledsages av oppkast og/eller bruk av avføringsmidler for å redusere vekten.

Tvangsspising er ukontrollert overspising, der årsaken ofte er for å dekke andre behov enn sult. Mange med sykdommen er overvektige, mens mange har perioder med slanking.

tegn på spiseforstyrrelser:

Hvem kan du kontakte?

– – – – – – – –

– – – – – –

Når tankene dine om kosthold går utover hverdagen. Du tenker at følelsene vil bli bedre om vekten går ned. Du blir stresset og får dårlig samvittighet etter å ha spist. Svimmelhet og tretthet. Søvnproblemer. Hodepine og andre kroppslige plager. Magesmerter og metthetsfølelse ved inntak av små mengder mat. Du mister menstruasjonen, eller at den blir uregelmessig.

spirit / 04_2013

Helsesøster Fastlegen Helsestasjon for ungdom Ung helse (www.unghelse.no) Klara klok (www.klaraklok.no) Interessegruppen for spiseforstyrrelser: 22422222


– l a v i t s fe minner! Sjekk ut Festivalbloggen!! Minnene fra festivalsommeren lever evig pü FESTIVAL-BLOGGEN.NO

festival-bloggen

.no

festival - bloggen .no

festival-bloggen

festival - bloggen

.no

.no

-bloggen festival

44 44 ssppi irri itt // 0041__22001133

.no


festival - bloggen .no festival - bloggen

.no

festival-bloggen

.no

festival-bloggen

- bloggen festival

.no

.no

festival-bloggen.no

- bloggen festival

festival-bloggen.no

.no

45 s p i r istp /i r0i 1t _/2 0 41 _3 2 0 1 3 45


gadgets: skolestart

iPad-beskyttelse med tastatur

Bluetooth tastatur og beskyttelsesdeksel i samme etui. Tastaturet kobler du bare enkelt til via USB, og dermed kan du bruke den stående og liggende. Knall for deg som fortsatt synes iPad er litt vrient å bruke.

Kan kjøpes på gdx.no Veil. pris: 449 ,-

makuleringsmaskin

Alle hjem burde ha en makuleringsmaskin. Det er enkelt, det er trygt og det er genialt! Men ofte er de dyre og tar mye plass. Denne fra GDX.no kan kobles til pc-en via USB og er i superpraktisk størrelse. Billig er den også.

Kan kjøpes på gdx.no Veil. pris: 199 ,-

Tekst: Kine Falch

Beta Pen

Evighetspennen. Superpennen. Sjefspennen. Kall den hva du vil. Den heter i hvert fall Beta Pen. Pennen over alle penner. Avtrykket pennen legger fra seg er av metall, og er nærmest umulig å viske ut. Det blir bedre. Den skal ikke spisses og trenger aldri og fylles. Aldri!

Kan kjøpes på coolstuff.no Veil. pris: 199 ,-

Tocky

Du er student. Du sliter med å våkne om morgenen. Du trenger en utfordring! Vekkerklokken Tocky gir deg nok en, skal du se. Når han/hun/den ringer, hopper den nemlig av nattbordet ditt og rundt om i rommet. Det slutter ikke å ringe før du faktisk reiser deg opp og skrur den av. For en forferdelig, men fantastisk oppfinnelse!

Kan kjøpes på enklereliv.no / Veil. pris: 449 ,-

http://on.fb.me/jNFZjl 46

spirit / 04_2013


Bliss Norge

look and feel ‘spa’-tacular every day.

jippieee! Få verdens mykeste og mest

kysseklare lepper!

Vi tror at du må føle deg bra for å se bra ut, og vice versa. Derfor har bliss et bredt utvalg av prisbelønte hjemme-spaprodukter for ansikt og kropp, slik at du kan ta med deg den herlige bliss-følelsen hjem for å føle deg vakker og glad hver dag! Finnes i utvalgte hudpleiesalonger og KICKS butikker.


gadgets: skolestart

Frozzypack

Du trenger faktisk ikke å gråte over svett, ekkel gulost. Med mindre du vil? Nei, det vil du ikke. Frozzypack er matboks MED kjøleelementer!!! Sleng boksen i kjøleskapet over natten, og den holder seg kald i hele syv timer. Yummy in the tummy, altså.

Kan kjøpes på coolstuff.no Veil. pris: 169 ,-

Kredittkortkalkulator

Kan du gangetabellen på rams, er du en superhelt. Men det er helt greit om du ikke kan det, for det finnes heldigvis hjelpemidler. Denne kalkulatoren er like liten som bankkortet ditt, så du har ingen unnskyldning til å ikke ha den med deg.

Kan kjøpes på teknikmagasinet.no Veil. pris: 19.90 ,-

Tekst: Kine Falch

8GB minnepinne

Jeg tror ikke du vet hvor livsviktig en minnepinne er før du faktisk har mistet alle dokumenter du noen gang har eid. Lacie iamakey ser ut som en nøkkel, så den kan bare være en usynlig del av ditt ellers fulle nøkkelknippe.

Kan kjøpes på teknikmagasinet.no Veil. pris: 50 ,-

pen again

Samtlige har opplevd skrivekrampe i lanken etter å ha sittet i en femtimers vals med pennen. Pen Again er formet som en Y, og lar dermed pekefingeren hvile på pennen mens man skriver. Pennen er perfekt for deg som skriver for hardt eller for de som skriver mye. Genialt! Den kommer forresten også i blyantvariant.

Kan kjøpes på enklereliv.no / Veil. pris: 49 ,-

48

spirit / 04_2013


Bak alle måltider er det matavfall, som i grønn pose kan bli drivstoff til bussen.

Tagg matbilder #grønnpose og vinn fine premier. grønnpose.no

5187 liker idafrosk Paprikabuss for @kildesorteringioslo #grønnpose

Tagg matbilder med #grønnpose på Instagram og hjelp 30-bussen gjennom byen. Denne er nemlig en av flere Oslo-busser som snart går på matavfallet ditt. Du kan vinne Øyapass 2014, månedskort fra Ruter, kinobilletter m.m. Se grønnpose.no renovasjonsetaten.no - tlf. 02 180


Tronfølgeren Kari Traa skapte interesse for kulekjøring i Norge. Hedvig Wessel skal opprettholde den. Tekst: Helene Olafsen / Foto: Ståle Bjørlykke Grut

Hedvig kjørte alpint, gikk langerenn, seilte, spilte tennis og fotball, klatret og turnet som liten. Alpint ble for seriøst og ensidig, så Hedvig meldte seg inn i Heming adrenalin. For ski ville hun ikke slutte med. Frie tøyler, lek og moro passet henne godt. Kari Traas skilag, TVserien der unge jenter ble samlet 6-10 ganger i året for å lage et kulekjøringsmiljø i Norge, passet perfekt. – På den tiden hadde jeg vel egentlig ikke ambisjoner om å satse, men plutselig var jeg på e-cup-laget og vant min første e-cup som 13-åring. Da gikk det opp for meg at jeg kunne bli skikkelig god! Hvorfor kulekjøring? – Fordi det er en idrett der jeg hele tiden kan forbedre meg! All trening er bra trening - man trenger styrke, kondisjon, spenst, hurtighet, balanse, akrobatikk og bevegelighet. I kulekjøring er det mange faktorer som skal klaffe i et godt løp. Jeg er liten, lett og hadde et bra grunnlag fra turn, så idretten passet meg veldig godt! Hva er din styrke? – Hopper stort, noe som få jenter gjør, og kjører raskt. Hadde flere topp tre på tid i world cup. Jeg er også flink til å få meg noe positivt i alt. Selv om jeg har gjort en dårlig konkurranse kan det jo være små ting som var dritbra og verdt å ta med seg videre! ... og svakhet? – Elsker å gjøre det jeg er god på, men med en gang det er noe jeg er mindre god på, må jeg ta meg skikkelig sammen for å komme gjennom det! Hvis du hadde fått tilbud om å stille opp i sports-bh og “but saver” på forsiden av et magasin ... Hva ville du svart? – Ja. Hvorfor? – Jeg tror at det er viktig å bli sett. Kulekjøring er en liten sport, og den har vært "død" siden Kari Traa la opp. Å stille opp i vanlig bh/undertøy er noe annet, det ville jeg nok sagt nei til, men sports-bh er vel ikke så ille? Jeg er ikke flau over kroppen min.

50

spirit / 04_2013

Hva motiverer deg? – Fremgang! Når jeg ser tilbake på det bra jeg har fått til - i konkurranse eller på trening - da blir jeg stoka! Blir også motivert av å tenke på målet, og hvorfor jeg vil dit! Jeg knytter all treningen jeg gjør til kulekjøring. Jeg tror det er viktig å vite hvorfor man gjør akkurat det man gjør, og å være bevisst på hva man faktisk forbedrer i selve idretten ved å gjennomføre de forskjellige øktene.

Når jeg blir stor vil jeg bli en kul mor.

Og hva er målet? – På kort sikt vil jeg være topp ti sammenlagt i world cup og i OL i 2014. Deretter er planen å vinne OL i 2018!

Ingenting ville vært som de er i dag hvis det ikke var for Kari Traa skilag. Kari sto på for idretten, og åpnet øynene til unge jenter for kulekjøring! Nå har det blitt en jentesport i Norge, selv om det er mange fler gutter som driver med det internasjonalt.

Hva bør folk vite om kulekjøring? – At det er en skikkelig tøff idrett, og at man må ha ben i nesa for å drive med den! Adrenalinet man får ved å kjøre ned en kulebakke og gjøre to hopp, for eksempel front flip og back flip (som jeg gjør), på under 30 sekunder gir en fantastisk følelse! Hva bør folk vite om deg? – Jeg er en jente som er veldig fokusert og målbevisst. Om noen kommer i veien for meg eller for min trening kan jeg være streng og lite fleksibel. Jeg vet hvor mye jeg ønsker å nå målet og hva det krever. Jeg spiser veldig sunt og tenker konkurranse/fremgang i det meste jeg gjør. Er også veldig sta - misliker å ikke få det som jeg vil. Jeg er nysgjerrig, og stiller heller et spørsmål for mye enn for lite. Kan vel også innrømme at jeg er ganske guttegal! Hva gjør du når du skal kople av? – Prøver å være i en atmosfære som ikke får meg til å tenke for mye på ski/prestasjon. Er da med venner/familie. Å klare å kombinere det "vanlige livet" og toppidretten er viktig for meg og for at jeg skal prestere best mulig. Sier ikke nei til en fest heller, så lenge det ikke ødelegger for treningen. Hører også mye på avspenningslydklipp. Fullfør setningene: Når jeg leker driver jeg helst med vannsport – vannscooter og vannski!

I livet mitt har jeg nok av søsken (Hehe), men kunne godt hatt mer tid til å være sammen dem. Jeg reiser ekstremt mye, og de dagene jeg er hjemme er fullbooket! Dagene går så fort! Derfor prøver jeg å gjøre det beste ut av hver situasjon, unngå unødvendige krangler og tilbringe tid med de menneskene som gjør meg glad.

I klassen var jeg hun som ikke holdt kjeft. Favorittmaten min er sushi, mango og Snickers-is. Livet er for kort til å ikke følge drømmene sine og ikke ta sjanser. Livet er for langt til å ikke ødelegge knærne helt! Kulekjøring er en veldig belastende sport, så det er viktig å trene mye styrke og stabilitet. Men jeg er også veldig ivrig på skolen. Er like sta og målbevisst på den fronten. Ok er ikke godt nok. Det er viktig å ha et bra grunnlag for å komme inn på de studiene jeg vil. Noen siste ord? – Ingen ting kommer av seg selv. Det skal mye trening og fokus til for å lykkes i en idrett! 24timers-utøveren, som det så pent heter, er veldig riktig! For å bli ordentlig god må man tenke på resultat hele tiden. Men jeg tror det er verdt det, man lever tross alt bare en gang! Hvis jeg skal si noe til leserne: følg drømmene dine! Gjør det du vil så mye som mulig. Vær med de som gjør deg glad og nyt livet!


Navn: Hedvig Wessel født: 25.08.95 Instagram: @hedvigwessel Bor: Oslo Klubb: Heming IL Meritter: NM gull 2010, 2011, 2012, 2013 E-cup gull Finland, ruka 2011 E-cup sølv sammenlagt 2011 5 plass Jr VM 2013 6 plass Jr VM 2012 8 plass world cup 2012 Kreichberg, østerriket Fem på topp: 1. Jubel - klingande 2. Finally moving - pretty lights 3. Stubborn love - the lumineer 4. Killing switch - last lunx 5. Get Lucky - draft punk

s p i r i t / 0 4 _ 2 0 1 3 51


essensielt med a rif

ESSENSIELT

Arif (tidl. Phil T. Rich) Snart ute med ny EP av: akam1k3

1. Acne Salmon Blazer 2. Givenchy t-skjorter: virgin mary og censored pinup Tee 3. TranebÌrjus 4. Han Kjøbenhavn Clubmaster-solbriller 5. Kris Van Assche sneakers "Multi Laces" 6. Kanye West x Louis Vuitton Dons sneakers 7. 3.1 Phillip Lim "light Indigo Zip Front Athletic Jacket w/Detachable Poplin Tail 8. iPhone 9. Vintage Versace-skjerf

52

spirit / 04_2013

10. Inspirerende vinylplater; Jay-Z, Dr. Dre, Kanye West, OutKast, Michael Jackson 11. A Bathing Ape "BAPE" (bok) 12. MacBook & Wood Wood laptop case 13. Rimbok 14. Stuff Every Man Should Know (bok) 15. Fresh Prince of Bel-Air & Chappelle's Show DVD-boxset 16. Attack of Titan Manga (bok) 17. "One Hundred Years of Menswear" (bok) 18. Jay-Z's Decoded bok 19. Voicetone X1 - megaphone & distortion 20. Vintage gullsmykke 21. Bilde av han og moren 22. Loake handmade dressko 23. Afrokammer 24. Comme des Garcons - Odeur 53 25. Morrocan Oil - oil treatment


• 76 skoler, 300 fag • 2 tilleggspoeng • Støtte fra Lånekassen • Internatskole • Ingen eksamener eller karakterer • Reiser

frihet

På folkehøgskolen er du fri til å la deg utfordres, og til å velge deg egne utfordringer. Du kan pushe deg selv maksimalt, og gå fullstendig opp i det som interesserer deg. Du kan finne ut hva du liker og hva du kan bli god på, og kan øve og øve så mye du orker. Du kjenner selv hva som gir resultat. Du har frihet til å ta dine egne drømmer på alvor. Dette er læring gjennom frihet.

www.folkehogskole.no

Foto: sveinung ystad


Tekst: André Ishak

film+tv

Nytt fra tv– og filmuniverset! Her får du oversikten over hva du bør følge med på i høst.

joaquin phoenix

Kjøpt og betalt Veronica Mars

Den fantastiske high school-noir-serien, som tok en liten svipptur innom college før den ble kansellert, skal bli film. Hvordan i alle dager skjedde dette? Jo, det skjer fordi fans av filmen har finansiert den via crowdfunding-tjenesten Kickstarter. En finansiering som slo alle tidligere kickstarter-rekorder. Samme skapere og skuespillere, men et nytt mysterie. Nerder over hele internett dirrer av forventning. Inkludert oss. Her er fire serier som kan bli gode filmer, om sparekontoene deres vil det nok:

Forbrytelsen Forbrytelsen med Sara Lund funker nok ikke som film, men det er ikke det jeg vil ha. Filmen bør være om første sesongs mest hjerteskjærende karakterer: Theis og Pernille. Foreldrene til drepte Nanna Birk-Larsen. Med en sorg så tung at kinolerretet mest sannsynlig vil falle ned fra veggen etter den første halvtimen, vet man at det blir et gripende drama.

Buffy the Vampire Slayer Om det finnes en serie som burde ha engasjerte nok fans til å få gjennomført en kickstarterkampanje så er det Buffy. Det ville vært passende, i og med at vi her også ville fått en sassy knyttneve av en kvinnelige protagonist. Universet er gedigent og mulighetene er så å si endeløse. Vi snakker fantasy med mer hjerte, varme og punchy one-liners (og slag) enn de fleste andre kan drømme om.

Northern Exposure Kanskje den serien som enklest kan gjøres til en god film. Premisset er allerede der: hovedkarakteren Joel Fleischman vender tilbake til småbysamfunnet Sicily i Alaska. Jeg foreslår Naoko Ogigami på regi. Hun viste med Briller at mestrer underfundig og varm komikk sentrert rundt et øde småsamfunn i møte med en outsider.

Bonanza Ja, jeg sa det. Bonanza. Den kjernesunne western-serien som har gått på TV fra tidenes morgen, og som sikkert sendes i reprise etter apokalypsen. Det bør bli en episk 3 timers spillefilm-remake som skildrer hvordan alenepappaen og eks-sjømannen Ben Cartwright slo seg opp som en godhjertet og rettferdig big shot i den ville vesten.

54

s p i r i t / 0 41 _ 2 0 1 3

lovende filmer The Wolf of Wall Street

Regi: Martin Scorsese Med: Leonardo Di Caprio, John Favreu, mfl. Hvorfor lovende?Di Caprio i rollen som

cocky og pengegrisk aksjeulv på Wallstreet i dekadent utfoldelse, regissert av Scorsese.

The Fith Estate Regi: Bill Condon Med: Benedict Cumberbatch, Carice van

Houten, m.fl. Hvorfor lovende? Cumberbatch må være en

av stjernene som skinner sterkest på kinolerret og TV-skjermer i disse dager. Han er en skuespiller av og med klasse. Her spiller han Julian Assange, og vi får høre historien om WikiLeaks.

Her Regi: Spike Jonze Med: Joaquin Phoenix, Scarlet Johansson, m.fl. Hvorfor lovende? Joaquin Phoenix i regi av

Spike Jonze. Nok Sagt. Ferdig snakka.

The Family Regi: Luc Besson Med: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, m.fl Hvorfor lovende? De Niro spiller mafiatyster

som må gå i dekning med kona (Michelle Pfeiffer) og barna i regissør Luc Bessons hjemland Frankrike. Det er lovende med en irritert Pfeiffer som sprenger en butikk i filler pga uhøflig betjening.


norsk på kino Det er nok av norske filmer å glede seg til i høst og vinter:

Pioner (premiere 30. august)

Aksel Hennie som yrkesdykker den gangen den norske oljen var ny. Det var en rimelig røff jobb, men hovedpersonen Petter er besatt av å være den første på bunnen når en rørledning på 500 meters dyp skal bygges.

Back to school-maraton Det er lett å føle behov for litt inspirasjon når en ansikt til ansikt med en gryende høst. Alt blir lettere etter noen high school-filmer. Vi lover. Ferris Bueller’s Day Off (1986): En high school-film som handler om å skulke skolen føles både veldig feil og veldig riktig på en gang, når en skal finne inspirasjon til den gryende høsten. Enten du bare ønsker å fantasere om skulking, eller om du trenger å lære noen nye triks. Karate Kid (1984): Den ultimate ”ny kid på skolen”-filmen. Inspirerende for alle som starter høsten i nye omgivelser, og som føler seg som underdog. Er du heldig finner du også en Mr. Miyagi, i tillegg til at du blir mester i karate og ender opp med skolens søteste.

Gåten Ragnarok (premiere 4. oktober)

Pål Sverre Hagen og Nicolai Cleve Brock spiller arkeologer i denne actionfilmen. De tror mysteriene rundt Osebergskipet kan være større enn man har antatt, og legger ut på en spektakulær ekspedisjon. Indiana Jones på Norsk?

Mean Girls (2004): Når gode high school-komedier skal listes opp har listene en tendens til å bli litt guttedominerte. Men vi slår et slag for jentene med denne filmen med manus skrevet av en av verdens morsomste personer: Tina Fey. Tittelen sier alt: den handler om slemme jenter.

Kill Buljo 2 (premiere 20. desember)

Jompa gir seg ikke. Han er som katten med ni liv. Nok en gang på hevntokt og denne gangen går turen til Thailand. Vi gleder oss til mer tørr humor.

Reven vender tilbake 80- og 90-talls helten Michael J. Fox måtte ty til førtidspensjon i en alder av 39 år pga sin parkinsons-diagnose. Men nå er han straks tilbake som hovedrolleinnehaver igjen med The Michael J. Fox Show. Tidsriktig nok i en rolle som nesten kunne vært basert på ham selv: En eksnyhetsanker med parkinsons som skal gjøre comeback på TV-skjermen. Han er fortsatt syk, men nå ler vi av det i stedet for å gråte. Tre klassiske Fox-roller: Familiy Ties: Fox’ gjennombruddsrolle. Det er umulig å ikke elske denne dusten av en konservativ tenåringskid, som er barn av to eks-hippier. For en TV-serie.

Detektiv Downs (premiere 25. oktober)

Robert Bogerud (Svein André Hofsø) er detektiv. Landets eneste detektiv med downs syndrom og med en forsvinningssak som viser seg å være grisefarlig.

Back to the Future-trilogien: Her tok Fox steget fra å være stjerne til gigastjerne. Tidsreiser er sjeldent skildret like morsomt og kult. I tillegg er det en fryd å se ham med folk som Christopher Lloyd og eksentrikeren Chrispin Glover. Hemmeligheten bak min suksess: Ung gutt fra landet reiser til storbyen for å lykkes, men mislykkes. Snur på lykken med svindel og dobbeltliv. s p i r i t / 0 4 _ 2 0 1 3 55


56

spirit / 01_2013


anmeldelser //

4

musikk

Nine Inch Nails Hesitation Marks

(Polydor UK / Universal)

MER ELEKTONIKA-ISH // Trent Reznor og mørkemennene hans i Nine Inch Nails slo ned med et drønn i 1989 (Pretty Hate Machine). Reznor & Co var det første industribandet som spredte musikken sin ut til de store massene. Oppskrift: Plukk fra pionerer aka Throbbing Gristle, spe på med mye kraft fra Ministry og jevn ut røra med melodi fra Kraftwerk, Depeche Mode osv. Og for all del, ikke glem Twilight Zone-tekstene. Så enkelt kan det være. At Treznor selv ga industrimusikken et ansikt hjalp jo også, særlig siden han ble et av nittitallets store sexsymboler. Som i de gode gamle dager står NIN-2013 for en heftig, dark og melodisk miks, vel, ihvertfall i spøkelses-låter à la «Came Back Hauntet». Ellers; de er nå mer elektronika-ish (techno). Og jammen kan man spore funk i låta med den ikke spesielt funky tittelen «All Time Low». Og pure (nesten) ROCK («Everything»). Kreativt og jevnt over mer enn bra utført, med de sedvanlige snacksy sound-detaljene, men ikke en NIN-skive som vil sette verden i brann. / VICTOR JOSEFSEN

5

Aéropop

Klangkollektivet

Flinkis film-pop // Det har tatt den klassisk skolerte bergenseren Alexander von Mehren hele fem år å spille inn sitt debutalbum «Aéropop». Det har vært vel anvendt tid. Multi-instrumentalist von Mehren står selv for det meste på skiva, inkludert et par ulike piano, gitar, perkusjon og så videre. I tillegg har han valgt gode samarbeidspartnere i bl.a. folk fra Jaga Jazzist og Tortoise. Han er altså flink til mye, denne sangeren og låtskriveren. Det er nesten så man kunne mislike ham, bare derfor. Men det kan man jo ikke gjøre. Særlig når den sensommerlige kammerpopen - som er alvorlig inspirert av filmusikk fra den tiden da slikt så vidt hadde kommet i farger – er så uforskammet sjarmerende. Det skal for eksempel mye uhøytidelighet til for å åpne ei skive med en hyllest til dusjen, om enn låta er aldri så mye sunget på fransk. De fleste av sporene er for øvrig instrumentelle. Men både med og uten tekst vil von Mehren gjøre seg perfekt som soundtracket til høstens lengsler etter sommeren som nettopp var. / ASLAUG OLETTE KLAUSEN

”Overgrown” ute nå! DAGBLADET

Alexander von Mehren

VG, GAFFA

SENTRUM SCENE

TORSDAG 3. OKTOBER Bill. kr. 320,- + bill.avg. Forsalg: www.rockefeller.no, Narvesen, 7-Eleven, tlf. 815 33 133. 18 år leg. JAMESBLAKEMUSIC.COM

”OPPOSITES” UTE NÅ! NRK P3, DAGBLADET

SENTRUM SCENE TIRSDAG 5. NOVEMBER

BILL. KR. 370,- + BILL.AVG. FORSALG: WWW.ROCKEFELLER.NO, NARVESEN, 7-ELEVEN, TLF. 815 33 133. 18 ÅR LEG. WWW.BIFFYCLYRO.COM spirit / 01_2013

57


musikk

// anmeldelser

5

no age

An Object

Sub Pop / Tuba

DEKONSTRUERT OBJEKT

5

Inglow Inglow

JSM/ Rough Trade / Indie Distribution

Moden rock // Inglow ble tidligere kalt «norske Muse». Den sammenlikningen blir litt vanskeligere å trekke etter deres andre album, som med nesten helt ny besetning i bandet, like gjerne kan kalles deres andre debut. Det selvtitulerte albumet viser rett nok fortsatt et band som ønsker å fylle stadioner. Det har Inglow trolig også mulighet til. Men det med et tidvis langt hardere uttrykk enn nevnte briter. De i pressemeldingen uttalte ambisjonene om å nå ut i det tyske markedet, med alt det innebærer av klassiske, melodiske, rockegrep, er derimot svært tydelige. Og det ville overraske meg stort om de ikke også vil treffe sitt største publikum der lenger nede på kontinentet. Det sagt uten fordommer til tysk smak, altså. Men bør heller leses som en berømmelse til et band som tar en forslitt sjanger om ikke ett skritt videre, så i hvert fall gjør det beste ut av den. Og da med et storslått, detaljrikt lydbilde, malt med moden selvsikkerhet og en produksjon det bare er å bøye hodet og svinge håret for. / ASLAUG OLETTE KLAUSEN

5

superchunk i hate music

Merge Records / Tuba

JEG HATER MUSIKK // Superchunk er viktigere enn du tror. Bandet startet Merge Records i 1990 for å gi ut seg selv, men labelen ble til en mastodont av en label med utgivelser av Arcade Fire, Bob Mould, Dinosaur jr., m.fl. 23år senere er de her igjen med I Hate Music, deres andre album etter en 10år lang pause. Albumet følger samme spor som 2010s Digging for Something: rett frem. Øs pøs, pluss et par roligere låter. Gitar, bass og trommer med litt synthpynt. McCaughans signaturvokal, og hans like lett gjenkjennelige gitarsoloer. Indierockens mest undervurderte gitarist? Hva er egentlig verdien av 11 poprock-låter med røttene dypt plantet i Hüsker Dü-punk? Stilt ovenfor livets store utfordringer har det ingen annen verdi enn at det bare er der. Men ofte er det nok, og akkurat det som skal til. Og Superchunk bare er der, men de er bra. Og dette føles som en plate om det å stå rakrygget gjennom livet ved hjelp av musikk og det fellesskapet det kan skape. Gitar, bass, trommer. Øs, pøs og catchy hooks. Mer enn nok. / ANDRE JAMAL ISHAK

58

spirit / 04_2013

2

madcon icon

COLUMBIA/SONY MUSIC

CONSTRUERT // Jeg har alltid hatt sansen for Madcons megalomane planer om verdensherredømme. Det er noe forfriskende over denne typen selvtillit og pågangsmot, men det resulterer ikke nødvendigvis i bra musikk. På tidligere utgivelser har Madcon klart å kombinere pop og hiphop på en vellykket måte. Med låter som «Beggin» og «Glow» har de gjort fortjent suksess både innenfor og utenfor landets grenser. På «Icon» drukner det som måtte være igjen av autensitet i flaue mengder autotune, platte tekster og et erkekommersielt uttrykk som ikke yter gutta rettferdighet. De er bedre enn dette. Det som en gang var en av fedrelandets aller beste rapgrupper har latt seg overkjøre av hitmaskineriet, og resultatet er en blodfattig versjon av hva de en gang var. Gutta har som kjent fått med seg et imponerende knippe gjester, men det lyder mest som om bidragene er motivert av det lasset med penger de mest sannsynlig fikk for å bidra. Et av få lyspunkt på plata er låta «The Signal». Den har litt av den sjarmerende frekkheten jeg savner på resten av plata. «Miracle» tyder også på at ikke alt er tapt. Det er dog ikke på langt nær nok til å redde en særdeles uinspirert og oppskriftsmessig utgivelse. / ELI VAN DER EYNDEN

// An Object er LA-bråkekunst-punk-duoen No Age sitt fjerde album. Et album som på mange måter føles som en naturlig etterfølger til 2010s ”Everything in Between”. Men det som føles naturlig for No Age er ikke nødvendigvis det samme som for alle andre. I stedet for å ta samme steg som sist ved å gjøre plata større, mer direkte og ”polert” har de valgt å gjøre den mindre, mindre direkte og mer kantete. De har med den største selvfølgelighet kastet sand i maskineriet, og det ganske godt. Det hele starter med lettere gitarklimpring før en buldrende bass kommer inn i bildet som setter spenningen. Men i stedet for å øse ut har de valgt å tviholde på den spenningen, og det er ganske symptomatisk for hele plata. Rytmehalvdelen av bandet har visst nok i stor grad byttet inn trommene med kontaktmikrofoner som har han kjørt gjennom diverse bassforsterkere og annet moro. Dette i kombinasjon med at gitaren i stor grad tøyes og strekkes uten slipp, med gitarfigurer tjuvlånt fra Sonic Youth-boka, gjør at denne plata ikke biter hardere enn de forrige, men mer intenst og gnagende. De små detaljene i støyteppene som slynger seg mellom gitaren og trommene gjør at plata er like god på et godt headset som høyt på anlegget. /ANDRE JAMAL ISHAK

4

JOHN MAYER PARADISE VALLEY SONY

BLANDA DROPS // 2000-tallets mest uventede playboy er tilbake med en irriterende ujevn plate. John Mayer har lenge vært den gitarbaserte voksenpopens konge, slettes ikke uten grunn. Til min store begeistring omfavner han køntri- og bluestradisjonen i større grad enn tidligere, og åpningssporet «Wildfire» er en solfylt og løfterik start på et album det er knyttet store forventninger til. Det slentrende, deilige, rootsbaserte lydbildet fortsetter gjennom første halvdel av plata før han dessverre fyrer i gang sin egen personlige sviskefestival. Det fire minutter lange gjespet «Who You Love» inneholder blant annet et imponerende meningsløst bidrag fra Katy Perry. Deretter får vi den pompøse «I Will Be Found (Lost at Sea)». Teksten orker jeg ikke snakke om. Heldigvis karrer John Mayer seg tilbake til det tilbakelente landskapet fra platas start og avslutter med tre finfine låter, deriblant countryballaden «Badge And Gun», som er et av platas absolutte høydepunkt. «Paradise Valley» er ikke spesielt utfordrende eller nyskapende. Men det var den mest sannsynlig heller aldri ment å være. Og hadde unge Mayer droppet 3-4 av låtene kunne dette vært en av årets aller fineste utgivelser. / ELI VAN DER EYNDEN


NY SESONG PREMIERE 15. SEPTEMBER KL. 19:30

AWKWARD

SESONG 3 HVA NÅ?

MTV.NO/AWKWARD


musikk

// anmeldelser

4

Arctic Monkeys am City Slang / Tuba

Stilfull Britpop //

4

oslo ess

#199 LIVE AKUSTISK FRA ROCKEFELLER INDIE RECORDINGS

FØLEPUNK // Siden debuten i 2011 har Oslo Ess alltid vært forfriskende lite tidsriktige. Det er god råkkenråll, hverken mer eller mindre. Og svette menn med el-gitar har jo aldri vært feil. Nå, derimot blir vi servert den akustiske versjonen av Oslo-patriotenes norske rockepoesi. Formatet er kledelig, med et upolert og tilsynelatende uredigert liveopptak. Vi får høre vokalist Åsmund Landes sjarmerende småprat mellom låtene, og det føles nesten som å være på ordentlig konsert. Låtene er direkte, ærlige og tåler for all del det nedstrippede lydbilde. De spiller fint også. Joda. Men helheten blir veldig tannløs. Råheten er borte, og etter tretten spor med følsomme punkere blir det rett og slett litt kjedelig. Når det er sagt er det tydelig at bandet har gjort seg flid med arrangementene. Fine innslag av munnspill og småspeisa strengeinstrumenter er alltid gøy. Noen av låtene klarer seg også veldig bra i det nye formatet. «Tøffe Gutter» og «Gi Meg No Dritt» har jammenmeg blitt til to riktig så fengende og artige køntriflørter. Den fantastiske låta «Caroline» fungerer også godt. Når det er sagt skal det mye til å ødelegge en sånn låt. Oslo Ess' beste, spør du meg. «#199 Live Akustisk på Rockefeller» er slettes ikke noe bomskudd, men det er heller ingen fulltreffer. Konseptet er dog artig, og Oslo Ess har nok, som vanlig, gitt fansen akkurat det de vil ha. / ELI VAN DER EYNDEN

4

Washed Out Paracosm Sub Pop

Sval og sommerlig neogaze // Det er noe åpnere og mer sommerlig ved ”Paracosm”. Man skal ikke se bort fra at dette sannsynligvis skyldes 50 ulike instrumenter, der ulike former for keyboard som mellotron, chamberlin, optigan og novotron er aller mest fremhevet. Men det er også noe svalt, avslappet og fornøyd ved stemningen i låtene til Ernest Greene. Det er fremdeles søvndyssende… narkoltepisk… men det klangfulle er her også nå og et mer arrangert lydbilde der de små detaljene spiller en stadig større rolle. Noe av den enkle sjarmen vi fikk på Washed Out sine minialistiske og datadrevne førsteskiver er forsvunnet… borte… Og produksjonen oppleves her og der en smule glatt. Men når det er sagt: Over tid åpner det seg på Paracosm finfine smådetaljer som absolutt gjør at Washed Out viser seg som mer av en stayer enn sine neogaze-kollegaer. / JAN OLAV GLETTE

60

spirit / 04_2013

3

Franz Ferdinand Right Thoughts, Right Words, Right Action

Domino Records

Slapp stemning // Det har gått fire år siden sist gang man hørte fra skottene i Franz Ferdinand. Det er lenger siden deres feststemte rock var virkelig på høyden. «Right Thougts, Right Words, Right Action» er dermed nesten som et ubeskjedent comeback-forsøk å regne. Mest et forsøk i grunn, for deres formel for å få fart på rockeføttene fremstår forslitt. Åpningslåt og tittelsporet «Right Action» er en forbausende tam, repeterende affære, til tross for sitt festende du-du-du-kor. Det tar seg heller ikke opp utover albumet, selv om den andre slupne singelen; «Love Illumination» må sies å ha et par tette, svingende takter. Også i det syvende sporet «Treason! Animals» beveger man ørene skikkelig. Ingen av dem er likevel i nærheten av å blåse ut noen fulle dansegulv på det viset «Take Me Out» den gang gjorde. I det hele tatt er det slappe saker de tidligere så stilfulle hurrameg-rundt-karene serverer. Og verst er siste sporet; «Goodbye Lovers and Friends», som bør forbys spilt i nærheten av et festlokale. / ASLAUG OLETTE KLAUSEN

Som de tre singlene ”Why’d You Only Call Me When You’re High”,”Do I wanna know” og spesielt ”R U Mine” har avslørt; Dette er Arctic Monkeys nest beste album, kun overgått av den overstadig sprudlende debuten Whatever People Say I Am That’s What I am not”. Skiva er spekket med gode låter som dog er litt for temposvake til å bli riktige floorfillers. Det som gjør at den likevel ikke når opp til debuten er nettopp at dette ungdommelige overmotet, den overstyrte energien,friskheten og tempoet har blitt erstattet av midtempo anthems. Stilfullt og elegant, modent og fint heller enn frisluppet og vilt fra Sheffield-kvintetten. Gå til irske The Strypes for ungdommelig kåtskap og coolness, men sett på denne når du vil ha litt pause fra Alex Turners The Last Shadow Puppets-kollega Miles Kanes glitrende ”Don’t Forget Who You Are”. De er begge frilynte, lekne, selvsikre og potente plater med nikk til teatralske og storslagne Scott Walker og popraffinementet til de britiske modsene. / JAN OLAV GLETTE

4

Årabrot Årabrot

Fysisk Format / Musikkoperatørene

Sosial kvelning i surrealistisk tapning // Man må spørre seg om det er Vidar Evensens fravær som er grunnen til dette, eller noe annet, er for tidlig å slå fast nå. Likevel må vi nok kunne konstantere at det selvtitulerte albumet til Årabrot på ingen måte er det aller ypperste vi har hørt fra den kanten. Fra den opprinnelige kvartetten er det nå bare vokalist og frontfigur Kjetil Nernes som står igjen. Vokalisten sitt oppgjør med storbyens klaustrofobiske sosiale mekanismer oscillerer med erotikk og gammel mytologi. Emil Nikolaisen sitt øye for sonisk lydforskning og de stødige improvisasjonene til Lasse Marhaug og Erland Dahlen setter absolutt preg på dette albumet. Kylesas Laura Pleasant sin vokal preger høydepunktet: låta ”Arrrabal’s Dream”. Det er gjevt og fint, det skal sies, men noe av nerven eller det hemmelige ekstra har gått tapt et sted eller er mindre fremtredende enn på for eksempel ”I, Rove”. / JAN OLAV GLETTE


29 Ny smak hver dag

Veggie Patty

Mandag

Fredag

Tunfisk

Meatball Marinara

Kalkun & Skinke

Tirsdag

Onsdag

Lørdag

Søndag

Kalkun

Skinke

SUB OF THE DAY™ 15 cm 29 kr. 30 cm 58 kr.

Skagenrøre

Torsdag

Priser og deltakelse kan variere. Gjelder ikke ekstra kjøtt, bacon, ost eller annet tilbehør. Kan ikke kombineres med andre tilbud. ©2013 Doctor’s Associates Inc. SUBWAY® is a registered trademark of Doctor’s Associates Inc.

kr

NY SUB OF THE DAY™


Vi skal knuse

38 prosent mener ungdom blir lite hørt i samfunnet i spørsmål knyttet til arbeidslivet og 49 prosent mener at det er viktig for fremtidig karriere å ta lederansvar i ung alder.

Resultatene er inne! Tallknuserne har gjort jobben sin, og prosentene er ikke pene. Men… MEN! Kampen er ikke over. Helt Sjef skal endre folks oppfatning av ungdom, og det skal vi klare! Er du med oss?

– 36 prosent av de spurte mener at ungdom får unødvendig mye kritikk for holdninger til arbeidslivet. Det er vi enig i. Skal ungdom lykkes i arbeidslivet må de løftes frem, ikke trykkes ned, slik media og maktpersoner ofte gjør.

fordommene 43 prosent mener ungdom er latere i dag enn før.

Shazad Rana (juryformann i Helt Sjef, teknologidirektør i Microsoft Norge) mener: – Ungdommer som gruppe har vært mytelagt i en eller annen form siden Platons tid. Helt Sjef ønsker å hylle og løfte frem nyskapende, engasjerte og arbeidsomme ungdommer. Vi skal fokusere på ungdommer som vil noe og som kan være fremtidige lederemner, sier Shahzad Rana, juryformann i Helt Sjef og teknologidirektør i Microsoft Norge.

Jan Olav Brekke (Forbundsleder i Lederne) mener: – Arbeidslivet må ta vare på ungdommens engasjement og lederevner. Vi håper kampanjen bidrar til å sette ungdommens gode egenskaper i fokus og lærer dem om ledelse basert på den norske arbeidslivskulturen. 41 prosent ønsker seg en lederstilling i løpet av sin karriere.

Kine Falch (journalist i Spirit) mener: –I Helt Sjef er vi på jakt etter «vanlig» ungdom, ikke eliten. Man trenger ikke mastergrad, dress og slips for å vinne. Det holder å ha guts og vise initiativ.

52 prosent mener norske ungdommer bør lære av svenskene når det gjelder arbeidsmoral og innsatsvilje.

Som du helt sikkert har fått med deg er ikke akkurat det å være en leder likt over hele verden. Kulturene er mange, og forskjellene gigantiske. I Norge er noe av det viktigste for en leder å ha et godt samarbeid med dem som jobber for han eller henne (heldigvis). Dialog er superviktig og faktisk dunket ned i det norske lovverket. Hvorfor? Jo, fordi da spiller lederen og de ansatte på samme lag. Det er som i fotball: Hvem vil ha en kaptein som bare skriker, kjefter og kjører sitt eget løp? Det blir ikke seriegull av sånt. Når alle føler seg delaktige i det som bestemmes, da eier alle en bit av bedriften. Man vinner sammen. Og det tjener hele samfunnet på!

Mange som starter i sin første jobb blir litt skremt av ord som juridiske rettigheter, forsikring og kompetanseutvikling. Enda mer skremmende kan det være å ta lederansvar på jobben. Ikke bare skal man bestemme over andre, men ansvaret er også ditt hvis noe ikke er helt under kontroll. Da er det viktig å tenke på at en forespørsel om f.eks. å være skiftleder er en tillitserklæring fra arbeidsgiver. Når du blir en del av arbeidslivet kan det være greit å vite at Arbeidsmiljøloven er skapt for å ivareta din trygghet i arbeidslivet, om du er leder eller ikke. Loven har regler om hvor mange timer du kan jobbe, at du har rett til en ansettelseskontrakt og rett til å melde deg inn i en fagorganisasjon - som står på din side og hjelper deg med vanskelige spørsmål når du trenger det.

vær en lagspiller!

trygghet i abeidslivet

Undersøkelsen er gjennomført av: Norstat på vegne av Helt Sjef.

Margaret Brusletto (kommunikasjons- og personaldirektør i McDonald’s Norge AS) mener:

Hvem er folka bak Helt Sjef? Ungdomsmagasinet Spirit, fag- og interesseorganisasjonen Lederne og McDonald’s Norge AS, en av Norges største arbeidsgivere for ungdom, er gjengen som står bak Helt Sjef-prisen.Alle tre jobber med og for ungdom og unge voksne – hver dag. Gjennom Helt Sjef skal vi hylle norsk ungdoms lederevner, engasjement og stå-på-vilje.


Arbeidslista Musikk på ørene når man jobber er et must fra tid til annen (stryk dette hvis du jobber i servicebransjen). Her har du den ultimate spillelista for å få jobben gjort. Og ja… Det er blodharry, men man kommer ikke unna Eye of the Tiger.

lederegenskaper Hva er egentlig viktige lederegenskaper? Vi sjekket hva en manager, en blogger og en skuespiller mente om den saken. Marte Sæteren

Skuespiller

– Man må være trygg og modig nok til å kunne ta råd fra andre, ha oversikt, kjenne sine oppgaver, backe opp og støtte sine ansatte, utgjøre en forskjell for andre, er tilstedeværende, holder hodet kaldt og hjertet varmt

Gunnar Greve

Manager

– En god leder ansetter bare folk som er flinkere enn seg selv, kjenner sine begrensninger, må være like flink til ris som ros, evne å engasjere og inspirere. Og en god leder må lære seg å holde kjeft og lytte i blant!

Calvin Harris, Ne-Yo – Let’s Go

– Rettferdighet, ærlighet og medmenneskelighet – men ikke så mye at man mister evnen til å stå autoritær når det stormer. En leder skal være i stand til å delegere oppgaver og ansvar, og ha tillit til at ting blir løst på best mulig måte av de du er leder for.

David Guetta, David Bowie – Just For One Day (Heroes)

Marie Brudevold

Beyoncé – Run the World (Girls) U2 – Beautiful Day Katy Perry – Firework Matthew West – The Story of Your Life R.E.M. – Finest Worksong The Hives – Try It Again Daft Punk – Harder Better Faster Stronger

Blogger

Survivor – Eye of the Tiger

Nominér din kandidat på

Sjekk ut lista på Spotify her!

fb.com/heltsjef

HELT SJEF: Jack Andraka

(16)

Som 15-åring vant Jack flere priser for kreftforskningen sin. Hvorfor? Fordi kidden hadde kommet fram til en ny, rask og billig måte for å oppdage kreft i bukspyttkjertelen, eggstokkene og lungene. Jo tidligere sykdommen oppdages jo større mulighet har man til å overleve, noe Jacks forskning fører til hver eneste dag. Og jaggu kom han ut av skapet som homofil som 15-åring også. Tøft!


juryen Her får du servert ett stykk jury som gleder seg til å være med å bestemme hvem som skal vinne Helt Sjef-prisen. Vi spurte dem hvem de ønsker å se påmeldt.

Sharko Nejad Restauransjef McDonald’s – Jeg håper det nomineres ungdom som ikke er redd for å ta i et tak. Ungdom som kjenner verdien av hardt arbeid og som har bevist det gjennom det de har oppnådd i livet.

Shahzad Rana

sverre simen hov

– Jeg håper så mange som mulig melder på seg selv eller en de kjenner i konkurransen. Vi er på utkikk etter alle slags personligheter og egenskaper. Fellesnevneren er at kandidatene viser initiativ og engasjement – kanskje litt utover det vanlige.

– Jeg håper det kommer inn litt uventede bidrag. For å være en sjef handler det både om å ha tillit og å vise tillit. Ikke bare få respekt, men å gi respekt. En ekte sjef er en motivasjonskilde.

Advokat og tidligere arbeidsminister

Artist

Hanne Bjurstrøm

kaveh

– Mitt ønske er å se jenter og gutter med ambisjoner, som viser at ungdom virkelig kan få til alt de setter seg mål om. Selv om ungdommer ikke har mest erfaring, er de likevel en stor ressurs for arbeidslivet.

– Jeg håper at det blir påmeldt mange drømmende sjeler med en lett synlig stå-på-vilje. Drømmer, engasjement og en sprudlende personlighet kan løfte fjell, og er egenskaper jeg selv blir svært inspirert av.

Daglig leder, JobbUnder18

Journalist, Spirit

Karolina D. Kvihaug

Kine Falch

Kommunikasjonsleder, Lederne – Jeg håper vi får se noen gode lederemner som er lagspillere. Helt Sjef gir oss mulighet til å løfte frem dyktige, yngre ledere, og det er viktig for at vi skal ivareta noe av det beste ved det norske arbeidslivet - nemlig lagspillet.

(foto Scanpix)

(foto Scanpix)

Juryformann og Teknologidirektør i Microsoft Norge – Med Helt Sjef skal vi hylle og løfte frem nyskapende, engasjerte og arbeidsomme ungdommer. Jeg håper å se ungdommer som vil noe og som kan være fremtidige lederemner.

HELT SJEF: Matt Mullenweg

(29)

Som 19-åring lanserte Matt WordPress, bloggplattformen som nå brukes på over 17 prosent av alle nettsider i hele verden. Det hele startet mens han gikk på universitetet, og har vokst seg til å bli selskapet Automattic med 134 ansatte i 26 land. Kollegaene kommuniserer nesten utelukkende via bloggposter, alle jobber hjemmefra og på de tidspunktene de selv ønsker. I 2012 tjente de over 260 millioner kroner. Matt selv har sagt fra seg sjefstittelen fordi han bare ønsker å fokusere på produktet.


Stemmer det her eller? Påstander er fine greier når man ønsker å finne ut av noe. Vi ønsket å sjekke hva folk flest mener om ungdommer og kjørte på med en svær spørreundersøkelse. Her har du fire av påstandene. (les mer om undersøkelsen på side syv) Illustrasjoner: Hanne Sigbjørnsen

«Dagens ungdom jobber mindre enn foreldregenerasjonen»

«Ungdom er latere i dag enn før»

«Norske ungdommer bør lære av svenskene når det gjelder arbeidsmoral og innsatsvilje»

«Norske ungdommer får for mye økonomisk støtte hjemmefra»

Nominér din kandidat på

fb.com/heltsjef


Tro om igjen Tror du at man må være administrerende direktør med økonomisk utdannelse for å være Helt Sjef? Helt Sjef-prisen handler ikke om at du sitter i en kontorstol null åtte null null hver dag. Det handler ikke om å ha dressplikt på jobb og sjefsstilling på cv-en. Fire års økonomisk utdannelse? Sikkert fint det altså, men faktum er at gode ledere kommer i alle former og farger. En Helt Sjef-kandidat kan være 18 år, gå i t-skjorte og jobbe i kiosken på hjørnet. Helt Sjef handler om personlighet, positivitet, entusiasme, kreativitet, arbeidsglede og initiativ. En ”go to guy” eller ”go to girl”. Kjenner du en som er utrolig flink til å motivere andre på jobben? Eller vet du om noen med en kul og inspirerende blogg som mange følger? Eller kanskje en skikkelig dyktig fotballtrener for lilleputtlaget? Fra 23. august kan DU nominere en du kjenner som fortjener å vinne Helt Sjef-prisen. De 30 beste nominasjonene går videre til semifinalen der hele Norge er med og stemmer fram 10 finalister. Helt Sjef–nominerte må … … være mellom 18 og 30 år. … ha en deltids- eller heltidsjobb. … være et inspirerende lederemne. … vise handlekraft og engasjement utenom det vanlige. … være et forbilde for andre unge.

Les alle konkurranseregler på: fb.com/heltsjef

foto Scanpix

3 kjappe til Shahzad Rana Hvorfor er det viktig med unge som tar lederansvar? Kan vi ikke bare lene oss på gamlingene med mer erfaring? Unge kan selvfølgelig lene seg på gamlingenes erfaring, men det er tidsbegrenset. På et tidspunkt må man ta beslutninger selv, sette agenda, stake ut en retning og eksekvere. Har man vært smart så har en kopiert av gamlingens erfaring, muligens forfinet den, og står bedre rustet til å ta egne valg. Er ungdom late? Jeg er overbevist om at dette spørsmålet har vært diskutert i hver generasjon siden Platons tid. Om det ikke fantes late ungdommer så tror jeg ikke Helt Sjefinitiativet hadde sett dagens lys. Ja, det finnes nok late ungdommer, men vårt mål er å løfte frem dem som har et lidenskapelig engasjement, og vil noe med livet sitt. Hva håper du resultatet av Helt Sjef blir? At det blir et mangfold av påmeldinger og at Helt Sjef kan bidra til å skape forbilder og hverdagshelter blant ungdom.

HELT SJEF: Tavi Gevinson

(17)

Startet motebloggen Style Rookie som tolvåring og fikk massiv oppmerksomhet. Blant annet ble hun invitert til Paris Fashion Week. Som 15-åring var bloggfokuset flyttet til popkultur og feministisk diskusjon, og i 2011 startet hun og tok sjefsredaktøransvaret for tenårings-nettsiden Rookie Magazine. Hun har holdt foredrag for TED og The Economist’s World. Ja… også har hun også spilt i et par filmer. Nevnte vi at hun er 17 år?


Du er Helt Sjef Helt Sjef skal vise fram og hylle ungdommens lederevner, engasjement og stå-på-vilje. og vi skal kåre en vinner av Helt Sjef-prisen! Er du lei av å se besserwissere fra en annen tidsalder stramme slipsknuten, harke opp grums fra nederst i halsen, børste støv av tunga og hoste ut et syrlig ”ungdom er late”? La dem harke … Ungdom er ikke late! Ungdom står på og er fulle av initiativ! Vi skal motbevise besserwisserne, og for å gjøre det trenger vi DIN hjelp. Kjenner du en som er Helt Sjef? En som er utrolig flink i jobben sin? En som er full av engasjement? En som viser at ungdom er helt rå? Da har du bare én ting å gjøre: Nominer og stem frem din kandidat! Vi leter etter en yrkesaktiv person under 30 år som er et inspirerende og initiativrikt lederemne.

delta og vinn vinneren av Helt Sjef får

Nominér din kandidat på

10.000 kroner rett i lomma, egen karrierecoach og en fet tur til Stockholm!

fb.com/heltsjef


Profile for Chili Publications

Spirit 04 2013  

Utgave nummer 04/2013 av gratismagasinet Spirit.

Spirit 04 2013  

Utgave nummer 04/2013 av gratismagasinet Spirit.

Advertisement