Supero webtidning

Page 1

SUPERO Student- och karriärmagasin Nr 1 2016

Tema: Jobb och karriär!

Finansiera utbildningen med stipendium TIPS + RÅD ARBETSPLATSEN SOM INSPIRERAR TILL INNOVATION

KOMBINERA JOBB OCH STUDIER

– vi har de bästa tipsen!

Så lyckas du med studier på distans

Intervju:

silvana imam

Allt jag har idag är tack vare att jag följde mitt hjärta.


SÖKER DU EN SPÄNNANDE KARRIÄR INOM IT?


DET KAN VI HJÄLPA DIG MED! Conlegia sammanför framtidens IT-specialister med multinationella bolag, främst inom bank, finans och försäkring. Våra uppdragsgivare har stor efterfrågan på nya talanger som vill vara med och forma morgondagens IT-lösningar, vi söker därför dig som vill starta din karriär i en stimulerande och utvecklande miljö. Conlegia är ett konsultbolag baserat i Stockholm, vår målsättning är att hjälpa framtidens IT-specialister att påbörja och bygga sina karriärer. Vi samarbetar främst med organisationer inom bank/ finans och försäkring.

Besök oss på www.conlegia.se, vi kanske har något som passar dig!


UTAN STUDENTRABATTER INGET STUDENTLIV!

4


På studenthaftet.se hittar du studentvänliga företag, rabatter och erbjudanden! Maila info@studenthaftet.se för att tipsa om dina önskemål på studentrabatter!

Följ oss på:

5


FÖR DIG MED FET HY OCH TENDENS TILL AKNE. EK!

APOT Å P S N N I F

ANNONS BASIDERM® är speciellt utvecklad av dermatologer för dig med känslig, fet och aknebenägen hud. Det är hudvårdsprodukter som rengör och vårdar på djupet. Produkterna är testade och utvecklade för att på ett milt sätt rengöra, återfukta, skydda och bibehålla hudens naturliga balans samt kontrollera sebumhalten. De innehåller en mild och effektiv kombination av ingredienser som hjälper huden att återfå balansen utan att torka ut. De är även lämpliga till känslig hud som genomgår medicinsk aknebehandling med läkemedel.

6

www.basiderm.se

Gilla oss på facebook


Innehåll

INNEHÅLL Nummer 1 2016 10 Ledare 13 Våraktuellt

Kultur och nöje

44 Stockholm Stad

48 Inredning

16 Nordea

21 Kombinera studier och jobb

Inspirerar till innovation

Vi har de bästa tipsen

26 Silvana Imam

”Allt jag har idag är tack vare att jag

följde mitt hjärta.”

Utvecklingsmöjligheter och karriär

Så inreder du med grönt i vår

53 Mode

Vårens nyheter för honom och henne

56 Wellness

Hitta balans och må bra

59

33 Arbetsmarknadsdagar

Resor En weekend i Paris

35 Studier på distans

64 Mat

38 Uniaden 2016

40 Finansiera utbildningen med

En flexibel utbildningsform

Norra Sveriges största arbetsmarknadsdag

stipendium

Så hittar du stipendier

43 Framtidens ledare

Vill ha meningsfullhet och balans

Stilsäkra recept

68 Lifetime Clinic

Med fokus på kundkontakt

75 Studentprofilen

Möt högskoleingenjören Hassan Yusuf

82 Nästa nummer

Tema: Jobb & karriär! 7


Redaktion

SUPERO NR 1 2016

VD/Ansvarig Utgivare Charlotte Breyer charlotte.breyer@supero.se

Annonsavdelning 073-542 27 11

Redaktör

Mia Masnic mia.masnic@supero.se

Fotografer

Rickard L Eriksson, Petter Måns Hägg, Linnea Lingebrandt

Art Director

Jessica Nyström jessica.nystrom@supero.se

Skribenter

Ellen Mäkipiha, Sofia Pettersson

Korrektur

Ellen Mäkipiha Denna tidning ges ut av: Studenthäftet Sverige

I Studenthäftet hittar du massor med lokala studentförmåner! - Snyggt, fysiskt och fyllt med erbjudanden nära dig! Följ oss på:

8


Christofer, Trainee 2013–2014

ANNONS

”Det känns så bra att vara med och driva hybridutvecklingen.”

Med både sommarjobb och exjobb på Scania i bagaget var steget till Scania Graduate Trainee Program inte långt för Christofer. Som färdig civilingenjör i maskinteknik sökte han till traineeprogrammet inom R&D, mekanisk konstruktion, och fick prova på allt från hållfasthetsprovning till marknadsarbete på Scania i Loughborough, England. Idag har Christofer en spännande roll som kvalitetsingenjör och jobbar bland annat med fältkvalitet och förbättringsarbete. Ta nästa steg mot ditt drömjobb och sök du också. Läs mer på scania.com/karriar. Program Scania Graduate Trainee Program Scania Engineer Program Scania Internship Production Sommarteknolog Oskarshamn Sommarjobb, Södertälje Sommarjobb, Luleå, Oskarshamn Praktik

Scania. It starts with you. scania.com/karriar

Ansökningsperiod 18 jan–15 feb 2016 15 feb–9 mar 2016 4 jan–17 feb 2016 4 jan–16 mar 2016 4 jan–25 feb 2016 4 jan–16 mar 2016 Löpande

Vem kan söka? Nyutexaminerade Nyutexaminerade Årskurs 1–4 Från årskurs 2 Alla årskurser Alla årskurser Alla årskurser

9


Ledare

SUPERO

– STUDENTMAGASINET SOM SKA INSPIRERA OCH LEDA TILL FRAMGÅNG! inspiration vägledning utbildning karriär

F

ör några veckor sedan diskuterade jag begreppet framgång med en vän. Att beskriva vägen till framgång är inte helt okomplicerat och det är inte givet vad definitionen av vad framgång egentligen är. Sett ur många studenters perspektiv och med beaktande av den utbildningsfas många studenter befinner sig i, är karriären något som ofta är kopplat till framgång. För vår omslagsprofil, artisten Silvana Imam, blev valet att följa sitt hjärta den rätta vägen till framgång. Driven av sin nyfikenhet valde hon att studera på universitetet, för att så småningom även hitta kärleken till musiken. Läs mer om hennes spännande väg i vår intervju i det här numret av SUPERO. Under det gångna året har jag mött många studenter som visat ett stort intresse när det gäller framtida arbetsgivare. Jag har mött många med tydliga framtidsmål och planer när det gäller hur de skall gå tillväga för att få en anställning hos till exempel Scania eller ABB. Men jag mötte också studenter med en mera komplicerad inställning när det gällde det framtida yrkeslivet. Kommer jag att få jobb? Hur uppfattas jag vid en anställningsintervju? Vilka arbetsgivare kan se min utbildning som relevant? Utbildning ökar förutsättningarna för anställning, men vi får inte glömma att mycket handlar om engagemang och målsättning. Man måste också vara beredd att börja någonstans för att sedan bygga en karriär. De flesta framgångsrika personer har avancerat genom sitt arbete. Det finns inga fasta regler för framgång, men jag hoppas att vi med vårens SUPERO kan förmedla idéer och inspiration som på sikt skapar framgång för dig. Jag vill också passa på att tipsa dig om att under studietiden arbeta hos företag som erbjuder tjänster i linje med din utbildning. Det förbättrar givetvis förutsättningarna att efter examen fortare få en anställning inom ditt utbildningsområde. Läs mer om hur du kombinerar studier och arbete i artikeln, längre fram i detta nummer. Trevlig läsning!

Charlotte Breyer, VD och ansvarig utgivare

10


ANNONS

11

Och den ljusnande framtid 채r din! HALLSTAHA MMARS KOM MUN Foto: Christian Tibbling

www.hallstahammar.se/jobbahososs


ANSÖK N DAK RES G AN IDAÖ REDAGN IDA

Avin Ali Akbar Studentmedarbetare

ANNONS Studentmedarbetare Vill du redan nu ta klivet in i arbetslivet? Studentmedarbetare Sök direkt via studentmedarbetare.uppsala.se Vill du redan nu ta klivet in i arbetslivet? Läs direkt mer påviauppsala.se/studentmedarbetare Sök studentmedarbetare.uppsala.se Läs mer på uppsala.se/studentmedarbetare

12


Våraktuellt | Kultur

23 mars - 9 april

En modern Romeo & Julia

K

oreografen Mats Ek är sedan länge ett av de främsta namnen i den internationella dansvärlden och har gjort flera nytolkningar av balettklassiker, som Svansjön och Törnrosa. Romeo och Julia blev Julia & Romeo när han satte upp sin helaftonsbalett till Tjajkovskijs musik i maj 2013 och föreställningen har sedan dess spelats för utsålda hus i Stockholm och flera andra städer i Europa. Under våren kan du njuta av den moderna koreografin på Kungliga Operan i Stockholm.

11 februari- 29 augusti

Konstnärer genom tiderna

U

tställningen Konstnären är ett samarbete mellan Konstakedemien, Moderna Museet och Nationalmuseum. Här visas runt 100 verk av flera av konsthistoriens mest kända namn, från Rubens och Rembrandt till Renoir, Picasso och Cindy Sherman. Utställningen diskuterar vad det innebär att vara konstnär, idag och i ett historiskt perspektiv. Den handlar om roller, ideal och myter, och visar hur konstnärer förhållit sig till sin samtids värderingar, publik och marknader. Konstnären visas på Konstakademien i Stockholm från 11 februari till 28 augusti 2016.

25 februari - 9 mars

D

Sagolik opera

en listiga lilla räven är en sagovärld med både mörker och ljus, tragik och spirande hopp. Operan av Leoš Janáček tar upp temat om kampen för frihet och livets kretslopp. Nu spelas den i regi av Wilhelm Carlsson, i en bearbetad version av Alexander Krampe och Ronny Dietrich. På ett vackert, ibland verkligt, ibland drömskt vis, vill den sätta oss i förbindelse med vår egen lust efter äkthet, djup och oberoende. – Jag ser fram emot att få regissera en opera som så ömsint och oförväget skildrar människans behov av frihet och kärlek, säger Wilhelm Carlsson. Föreställningen spelas åtta gånger på Norrlandsoperan, mellan den 25 februari och 9 mars 2016. Operan går även på turné till Östersund, Härnösand och Sundsvall. 13


Kultur | Våraktuellt

18 mars & 10 april

M

Miriam Bryant

iriam Bryant har på kort tid lyckats fånga en stor publik. Under höstens säsong av TV4:s program Så mycket bättre, fick tittarna höra henne tolka låtar av artister som Sven-Betil Taube, Niklas Strömstedt, och Lisa Nilsson. Med en talang för låtskriveri och en sångröst och närvaro som lämnar få oberörda har hon tagit en välförtjänt plats i popvärlden. Singeln ”Push Play” från debutalbumet Raised in rain (2013) sålde dubbel platina i Sverige och blev en av P3:s mest spelade låtar 2013, vilket även gav henne en nominering till P3 Guld som årets nykomling. I vår åker hon på Sverigeturné med spelning den 18 mars på Slaghuset i Malmö och 10 april på Cirkus i Stockholm. För fler datum och biljetter se ticnet.se.

30 januari - 23 april

K

Fängslande romantik

lassikern Jane Eyre blev en stor framgång redan när den skrevs 1847 av Charlotte Brontë. Med en stark kvinnlig berättarröst är den inte bara en spännande romantisk skildring utan också ett ställningstagande för kvinnans rätt till självständighet och lika värde. Berättelsen om Janes öde har fängslat läsare i generationer. Nu visas Jane Eyre i en dramatisering på Malmö Stadsteater, i regi av Anna Azcárate. Den föräldrarlösa Jane Eyre blir efter en svår barndom anställd som guvernant hos den demoniske Mr Rochester på Thornfield Hall. Jane, som är en självständig och målmedveten ung kvinna hittar snart en vän i den annars så gåtfulle Mr Rochester. De samtalar om allt och utvecklar en kärlek på lika villkor. Men Rochester bär på en fasansfull hemlighet och Jane flyr från sitt eget bröllop.

29 januari

Kritikerrosad show är tillbaka

Ä

GD – vad kostar ett rikare liv? är den kritikerrosade humorshowen med duon Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. 
 – Förr blev man rik genom att snåla och spara sina pengar. Nu blir man rik genom att konsumera, säger Fredrik Lindström. Den sista föreställningen för hösten spelades på Slaghuset i Malmö men nu står det klart att showen är tillbaka igen den 29 januari på Rival i Stockholm, för en femte säsong,
Showen levererar svidande sanningar om hur vi i dagens samhälle ser på allt med ekonomiska ögon – ett tankeväckande ämne inlindat i komedi.

1 januari - 28 mars

D

Rogivande verk

en monokroma symfonin är en manifestation av det enfärgade och en hyllning till konstnären Kazimir Malevitj och hans efterföljare. 1915 målade Malevitj sin monokroma målning Svart kvadrat, som hundra år senare fortfarande är en ikon för ett helt sekel av radikal estetik inom konst, design, mode och musik. Liksom hos Malevitj finns det än idag en nära koppling mellan musik och monokrom konst, vilket utställningen vill förmedla. Den monokroma symfonin pågår på Artipelag på Hålludden på Värmdö. På sina drygt 10 000 kvadratmeter rymmer Artipelag bland annat en konsthall, en designbutik och två restauranger. Utöver konst kan du även njuta av den slående vackra naturen som omger byggnaden. Utställningen pågår fram till den 28 mars 2016.

14


ANNONS www.kriminalvarden.se

15

KRIM: VĂ…RD


SUPERO Promotion | Nordea

NORDEA INSPIRERAR TILL INNOVATION

Nordea är norra Europas största finansiella företag som skapar moderna och intelligenta digitala produkter som används av miljontals kunder runt om i världen. De höga ambitionerna att inspirera till innovation inom sektorn lockar många IT-utvecklare.

F

Text: Mia Masnic Foto: Nordea

å branscher är så integrerade i vårt dagliga liv som finansbranschen. Majoriteten av människor använder sig av banktjänster varje dag, ofta utan att reflektera över det. Samtidigt blir banksektorn allt mindre analog, och digitaliseringen är på väg att förändra banksektorn i grunden. Nordea, norra Europas största finansiella företag, har som ambition att vara ledande i den här utvecklingen. Michal Panowicz, Deputy Head of

16

Digital Banking på Nordea, leder företagets ITutvecklingsarbete. Och hans mål är höga. – Vi vill bli bäst i världen på det vi gör, och det har vi stor potential att lyckas med, säger han. Hans team på över 300 medarbetare arbetar med att skapa moderna digitala upplevelser via Nordeas mobila- och onlinekanaler. Produkter i framkant, vare sig det handlar om applikationer för smarttelefoner och webb, eller för framtidens apparater och skärmar, så som smartklockan. – Vi skapar attraktiva, intelligenta och enga-

gerande digitala produkter, berättar Michal. Just nu är Nordea även i processen att skapa en ny kärnbanksplattform. Drivkraften i arbetet är IT-utvecklare. – Det är de som har kunskapen att förändra och återuppfinna bankväsendet. Michal vill inspirera till innovation inom banksektorn i dess nya tappning, som han anser är den mest spännande och utmanande sektorn idag. Här finns störst utvecklingspotential, menar han.


Nordea | SUPERO Promotion

– Kombinationen av den teknologiska utvecklingen, innovationer som idag levereras av startup-företag och det faktum att finansvärlden är så pass universell, gör den här sektorn otroligt spännande för IT-utvecklare. Vi befinner oss i en tid där vi skapar nya världar. Michal jämför arbetsprocesserna på Nordea med startup-företagens. – Våra IT-utvecklare arbetar i nära samarbete med ekonomer och interaktionsdesigners. Det är när man förenar deras kunskaper med vår ITkompetens, som något unikt kan skapas. Arbetsmiljön beskriver han som ung och energisk, med fokus på delaktighet. Oscar Nalin Nilsson, som jobbar som ITutvecklare på Nordea, håller med. Han tog sin examen i teknisk fysik vid Lunds Tekniska

Vi vill bli bäst i världen på det vi gör, och det har vi stor potential att lyckas med. Högskola och sökte sig till Nordea via företagets Graduate programme. – Från början kunde jag inte föreställa mig att Nordea var en så stor IT-aktör, säger han. – Idag är vi på god väg att bli en av de största IT-aktörerna på marknaden. Vi jobbar inte med att utveckla tråkiga IT-system, utan skapar häftiga, innovativa lösningar. Vi bygger en ny plattform med den senaste teknologin.

Han trivs väldigt bra på Nordea, mycket tack vare att han arbetar i ett team där motivationen är hög och möjligheten till personlig utveckling stor. – Vi har många projekt idag där det behövs fler utvecklare. Det finns en enorm vilja och ambition att ta fram de bästa digitala tjänsterna och lösningarna för våra kunder. Sett ur det perspektivet finns det fantastiska möjligheter för en IT-utvecklare. – När jag började här på Nordea visste jag inte exakt vad jag ville göra, mitt mål var att hitta ett område jag är bra på och som jag också skulle tycka är roligt och kunna utvecklas inom. Nu känner jag att jag verkligen hittat rätt roll. Och jag tycker att jag växer ständigt. I vårt team testar vi hela tiden nya lösningar och 17


SUPERO Promotion | Nordea

Michal Panowicz, Deputy Head of Digital Banking, Nordea.

Oscar Nalin Nilsson, IT-utvecklare, Nordea.

Här finns många möjligheter att växa, både som specialist inom sitt område och som ledare.

Anne Sigfried, Graduate, Nordea.

18

bygger nya spännande funktionaliteter. Jag har dessutom väldigt roligt med mina kollegor, säger han och tillägger: – Det låter som en klyscha, men jag ser verkligen fram emot att gå till jobbet varje dag. Anna Sigfried går på Nordeas Graduate programme och har en examen i matematik från Köpenhamns universitet. Hon valde att söka till Nordea och börja sin karriär som graduate inom IT eftersom hon ville fördjupa sig inom området. Hon började i september 2015, och berättar att hon redan lärt sig mycket om IT – allt från programmeringsspråk till olika processer – och om Nordeas finansiella produkter. – De största förändringarna som sker på Nordea nu är inom IT, vilket är väldigt spännande. Det händer väldigt mycket inom området för tillfället och dagens digitala innovatio-


Nordea | SUPERO Promotion

Fakta

ner leder till många intressanta produkter. – Det finns många utmaningar i arbetet, men det gillar jag. Hon anser att fördelen med att komma in på Nordea som graduate är att hon har fått en mycket god helhetsbild av verksamheten. Genom att arbeta med flera olika projekt får hon kontakt med olika avdelningar, även utanför IT. Hon uppskattar även den internationella atmosfären, där hon i sitt dagliga arbete ofta har kontakt med kollegor på Nordeas kontor i andra länder. Att Nordea är ett stort och internationellt företag ser även Michal Panowitcz som en fördel för IT-utvecklare som vill jobba med intressanta projekt skapade för att nå många. Han säger avslutningsvis:

Nordea

I vårt team testar vi ständigt nya lösningar och bygger nya spännande funktionaliteter.

Nordea är norra Europas största finanskon­cern med cirka 650 kontor på åtta hemmamarknader och en av Europas tio största fullservicebanker mätt i börsvärde. Nordea har en ledande ställning bland företagskunder och institutio­nella kunder såväl som privat- och private banking-kunder. Nordea är också

– Vi tar fram attraktiva produkter som ska användas av flera miljoner människor – Nordea har cirka 11 miljoner kunder runt om i världen. Vi har samtidigt även resurser att ta oss an utmaningar som skulle vara svåra för en mindre organisation att klara av. – Här finns många möjligheter att växa, både som specialist inom sitt område och som ledare.

den ledande leverantören av liv- och pensionsförsäkringar i Norden. Antal anställda: Ca. 30 000 Antal kunder: Ca. 11 miljoner För information om karriärmöjligheter på Nordea och hur du söker dig hit, gå in på: www.nordea.com/career

19


ANNONS Life is too short to wear boring jewelry

Följ oss på Facebook och Instagram.

20

Drottninggatan 13, Örebro, www.ringströms.se Måndag – fredag: 10:00 – 18:00. Lördag: 11:00 – 15:00


Kombinera jobb och studier | Studier

KOMBINERA JOBB STUDIER

& Att kombinera jobb och studier är inget nytt. Det är nödvändigt för ekonomin, och nyttigt för att få variation och arbetslivserfarenhet. Men hur kombinerar man dessa två på bästa sätt? Allt fler väljer nu att så tidigt som möjligt arbeta extra inom sitt utbildningsområde. Text: Ellen Mäkipiha

21


MARKNADSFÖRINGSMATERIAL UTGIVET AV DNB ASSET MANAGEMENT AB

Wellness

ANNONS

VAD GÖR DU FÖR AVTRYCK PÅ KLIMATET? Investera utan fossila bränslen!

Vi går ett steg längre! DNB Global Hållbar Världen står inför en rad stora utmaningar. Klimatförändringar, vattenbrist, energiförsörjning, fattigdom och en åldrande befolkning är problem som kommer att behöva lösas. Att investera i företag som är innovativa, anpassningsbara och agerar ansvarsfullt är inte bara bra för framtida generationer. Vi tror även att det långsiktigt kommer att gynna sparare som anammar en sådan investeringsstrategi.

22

Läs mer om DNB Global Hållbar och systerfonden DNB Sverige Hållbar på dnb.se/fonder

HISTORISK AVKASTNING ÄR INGEN GARANTI FÖR FRAMTIDA AVKASTNING. SPARANDE I FONDEN KAN BÅDE ÖKA OCH MINSKA I VÄRDE OCH INVESTERAREN KAN FÅ TILLBAKA EN MINDRE SUMMA ÄN VAD SOM HAR INVESTERATS. YTTERLIGARE INFORMATION FINNS I FONDENS FAKTABLAD OCH INFORMATIONSBROSCHYR SOM FINNS PÅ DNB.SE/FONDER OCH SOM KAN BESTÄLLAS KOSTNADSFRITT FRÅN DNB ASSET MANAGEMENT AB.

DNB Asset Management AB ▪ Regeringsgatan 59, 105 88 Stockholm ▪ 08-473 44 50 ▪ fonder@dnb.se ▪ dnb.se/fonder


Kombinera jobb och studier | Studier

bra att veta! Tips på företag du kan söka dig till: Adecco – www.adecco.se Jurek – www.jurek.se Framtiden – www.framtiden.com Academic Work – www.academicwork.se Student Consulting – www.studentconsulting.com Conlegia – www.conlegia.se Manpower – www.manpower.se THSK – www.thskonsulter.se

Att kunna visa på erfarenhet är såklart en tyngdpunkt senare i livet, men det är viktigt att det görs på rätt sätt.

F

ör många är det ett måste att arbeta vid sidan av studierna. Ofta söker man sig till en bra timlön, på ett jobb som skiljer sig från det man studerar, just för ekonomins skull. Men de krav som ställs på yrkeserfarenhet idag gör det allt vanligare att man tidigt i studierna satsar på ett extrajobb där man bygger upp kompetens inom det man utbildar sig till. På THSK är målet att få ut studenter på arbetsmarknaden redan innan examen. – Tanken är att vi ska kunna erbjuda ett extrajobb som faktiskt ger dem något slags

värde inför en kommande karriär, säger VD Christoffer Cajlén. Inte helt olikt de traineeprogram som många företag erbjuder, kan tyckas, men grundtanken och upplägget skiljer sig ändå markant. Processen är enkel. Här jobbar studenterna på konsultbasis mot företag i behov av arbetskraft och är anställda efter projekt, för att bredda möjligheterna att samla på sig kompetens på olika sätt genom studietiden. Även ledningen på THSK är studenter. – Verksamheten startades 2012 och var egentligen ett examensarbete där man ville

granska marknaden för liknande konsultbolag. Så småningom såg man en tydlig affärsidé i projektet och idag har vi 17 anställda. THSK har sin bas i KTH:s område i Stockholm och representerar de fyra områden som finns inom civilingenjörsutbildningar; analys och strategi, hållbar utveckling, informationsteknik och konstruktion och produktion. I perioder är de själva ute och rekryterar studenter på området, men det går också att söka sig till verksamheten på egen hand, främst via sociala medier där THSK uppdaterar kommande projekt. Att man är aktiv student är det enda 23


Studier | Kombinera jobb och studier

TIPS

3 TIPS PÅ HUR DU KOMBINERAR STUDIER MED ARBETE 1. Sök dig så nära ditt utbildningsområde som möjligt. Börja arbeta småskaligt tidigt under studierna, med uppgifter som kan ge nyttig kompetens inför examen. Idag finns det gott om bemannings- och konsultföretag där du som student har chans att kombinera studierna med ett extrajobb som ger dig kunskap inom den utbildning du går. 2. Skilj på studier och arbete. Det är lätt att kombinationen jobb och studier flyter ihop, och blir ett stressmoment. Att sätta av särskild tid till både studier och jobb är ett bra sätt att kunna sära på dessa. 3. Var realistisk. Ta inte på dig för mycket. Att kunna utföra ett bra arbete som ger goda referenser är bättre än att ta på sig projekt som du inte blir nöjd med.

kravet, och de försöker även att se till en bredare kompetens än bara utbildningen man studerar. – När man söker sig till oss vill vi att det i så stor mån som möjligt ska likna det senare skedet när man är färdigutbildad och ska ut på arbetsmarknaden. Du ska kunna bygga upp arbetslivserfarenhet både teoretiskt och praktiskt hos oss. Tiden de anställda lägger ner på projekten är också en viktig del i grundtänket, och det vanliga är att jobba mellan två till tio timmar i veckan. Det finns även dem som, förutom studierna och uppdragen på THSK, är engagerade 24

i annat på fritiden. Exempelvis föreningar i skolan. Här försöker THSK vara uppmärksamma på att studierna ändå ska komma i första hand. – Vill man jobba mer så får man ju såklart det, men vi försöker att hålla en öppen dialog med våra anställda och vara lyhörda för att det inte ska bli för stressigt i kombination med studierna. HR-ansvarige Henrik Hvitfeldt ser också det viktiga i att kunna sära på rollen som student och arbetstagare. – Försök att skilja på studier och jobb så gott det går, även fast de kan ligga nära varandra.

Att kunna visa på erfarenhet är såklart en tyngdpunkt senare i livet, men det är viktigt att det görs på rätt sätt. Det mest betydelsefulla är att kunna hålla kvalitén i det man gör, och om man känner att det fallerar måste man omvärdera sin tid.

Du ska kunna bygga upp arbetslivserfarenhet både teoretiskt och praktiskt.


Läs mer Microsoft Academy for College Hires – MACH

Master's degree in Business, Commercial, Information Technology, Engineering or similar

Läs mer University Talent Program: Sales & Marketing Civilekonom, marknadsföring eller ekonomi

ANNONS

Läs mer

Saab Graduate Leadership Programme

University degree in science, business administration, law, finance

Läs mer

SJ Management Trainee

Civilingenjör med inriktning logistik eller produktion

Läs mer Pharmaceutical Development Graduate Programme

Graduates with a top class degree in Chemistry, Physical Engineering, Chemical Engineering or Pharmacy

Operations and IT Graduate Associate Programme A PhD, MSc or BSc degree (or global equivalent)

Läs mer

Scania Graduate Trainee Program

Master of Science in Engineering, Information systems or Business and Economics

Scania Engineer Program

Ingenjör med kandidat- eller masterexamen

25

Registrera dig för vårt nyhetsbrev


Intervju:

ARTISTEN

SILVANA IMAM

”Allt jag har idag är tack vare att jag följde mitt hjärta ” .

26

Text: Mia Masnic Foto: Rickard L. Eriksson


Silvana Imam | Intervju

Hon har på kort tid blivit en av Sveriges främsta rappare och är känd för sina inflytelserika låttexter men även sin antirasism och kamp för jämställdhet. Hon har också studerat på universitetet och tagit examen i psykologi och engelska. Möt den intellektuella kreatören Silvana Imam.

F

ramgångarna kom snabbt för Silvana Imam. 2013 släppte hon sitt första album som hyllades av recensenter, och prisnomineringar och utmärkelser följde. I skrivande stund är hon nominerad till fyra Grammis, och arbetar för fullt med sitt nya album som släpps i mars i år. – Tre låtar kvar, säger hon med lättnad, och berättar att den nya skivan skiljer sig från de tidigare då den är mycket mer personlig. – Jag behöver inte hävda mig på samma sätt längre. Så jag berättar om mitt liv istället. Silvana rappar ofta om ämnen som rasism, sexism och homofobi. En röst som saknats i

Sverige, tror hon. Bestämd, ifrågasättande, kompromisslös. – Jag vet inte var det kommer ifrån, men jag har alltid varit så. Jag har nog alltid varit lite obstinat, säger hon med ett skratt. Och jag är fortfarande samma person som jag var när jag var 15, men jag har mognat och slipat mina argument. Tonat ner vissa saker för att kunna diskutera lösningar. Hon började skriva redan som liten, men musiken var från början aldrig ett yrkesalternativ. – Jag trodde aldrig att det var möjligt, berättar hon. Men jag har alltid älskat att skriva, och jag skrev ofta rim, men det var aldrig så uttänkt.

Silvanas mamma kommer från Litauen och pappa från Syrien. De är båda akademiker och hon uppfostrades med idén att studier är viktigt för att lyckas i livet. Efter gymnasiet valde hon att läsa psykologi på Stockholms universitet. Hon har idag en kandidatexamen inom både psykologi och engelska. – I mina föräldrars hemländer värderas utbildning väldigt högt. Och som invandrare och akademiker tror jag att det var extra viktigt för dem. Psykologi var det självklara valet. – Jag har alltid varit intresserad av mänskligt beteende. Framför allt mitt eget beteende, varför jag tänker och beter mig på ett visst sätt. 27


Intervju | Silvana Imam

Xxx

Kurserna och böckerna är ur ett visst perspektiv, och vi behöver se fler. Det var egentligen inte svårare än så. Men hon tror att en bidragande faktor var hennes tuffa tid på gymnasiet, där hon blev utsatt för mobbing. Hon läste psykologi i trean på gymnasiet och hennes intresse väcktes. – Jag sökte nog svar och det var skönt att vetenskapligt kunna förklara deras beteende. Lära mig om hur gruppdynamik fungerar och hur det kan skapa jobbiga situationer. Inse att det inte var mig det var fel på. Universitetsstudier med fokus på eget ansvar och frihet att lägga upp sin tid som man vill passade henne bra. Hon berättar att hon alltid haft lätt för inlärning, och att förstå och lära sig kurslitteraturen var inte så svårt. Däremot saknade hon ofta fria diskussioner och utrymme för egna tankar. – Utbildningen var väldigt fokuserad på 28

kurslitteraturen, och föreläsarna förespråkade inte ifrågasättande och diskussion, berättar hon. I alla fall inte i tillräckligt stor utsträckning. – Jag ställde hela tiden frågan: hur vet jag att det här stämmer? Kurserna och böckerna är ur ett visst perspektiv, och vi behöver se fler. Det är fortfarande en väldigt normativ miljö. Trots att musiken blev hennes karriär – drömjobbet hon aldrig hade räknat med – är hon glad att hon valde att plugga vidare. – Jag lärde mig mycket. Självklart inom psykologi, men också genom att se hur institutionen fungerar. Studierna var en jättebra erfarenhet som gav mig en bättre bild av hur samhället fungerar överlag. Silvana pratar impulsivt och eftertänksamt på samma gång. En paradox kanske, men just det kan vara en passande beskrivning av denna


Intervju | Patrik Grimlund fakta Namn: Silvana Imam Ålder: 29 år. Yrke: Artist. Bor: I Stockholm. Familj: Mamma, pappa, syster och flickvän. Utbildning: Kandidatexamen i psykologi och engelska. Aktuell med: Ett nytt album som släpps i mars 2016 och fyra Grammisnomineringar: Årets artist, Årets textförfattare, Årets hiphop & Årets video.

29


Intervju | Silvana Imam

Egentligen har jag lyckats bara genom att jag följt mitt hjärta. Det var då allt löste sig, pusselbitarna föll på plats. intellektuella kreatörssjäl. Hon verkar dessutom mån om att förtydliga att hon haft privilegier som många andra inte har. Inte minst möjligheten att studera. Hon påpekar att hon tycker att det är viktigt att vara medveten om sin position i samhället. Men bakom hennes framgångar ligger trots allt hårt arbete. Det var under psykologiutbildningen som hon fick höra att en vän hade en hemmastudio. Hon började skriva refränger, bygga låtar, och skapade sitt första, ”hemmasnickrade” album. Hon tror att en bidragande orsak till hennes framgång är att hon aldrig gett upp. 30

– En av mina egenskaper är att jag är väldigt envis och när jag verkligen vill något så måste det hända. Jag kände ingen i branschen när jag började, kände inte de ”rätta människorna”. Det gör jag fortfarande inte, konstaterar hon. Hårt jobb tog mig hit, och kanske att jag lyckades skapa de rätta omständigheterna. – Jag vet inte hur många gånger det hände i början att jag ställde mig på scen och glömde texten. Det hade inte varit hundra procent, men jag tänkte ändå: äh, jag gör en till spelning, jag ställer mig här igen. För musiken blev till slut drömmen.

– Att jag gör musik, att det är mitt jobb, att jag får göra precis som jag vill och inte behöver kompromissa, det är den största lyxen. Jag är lycklig när jag går till jobbet. Hårt arbete känns inte hårt när man verkligen vill något, menar hon. – Då är man beredd att jobba hur mycket helst, för att man älskar det man gör. Kärleken för musiken är det som driver henne även idag. – När jag började hålla på med musik kände jag aldrig att ”om jag inte lyckas försörja mig på det här och bli en riktig artist, då slutar jag”. Och jag känner fortfarande inte så. Som nu när jag ska släppa min nya skiva så bryr mig inte om vad folk kommer att tycka om den. För jag är så nöjd med det jag har gjort. Självklart skulle det kännas jobbigt om alla hatade den, säger hon och skrattar. – Men jag gör inte musik för någon annan. Jag har fortfarande samma kärlek för det jag gör som jag hade när jag var rookie. När jag frågar henne vad hon skulle ge för råd till andra för att lyckas i karriären och uppfylla sina drömmar, tänker hon länge och svarar: – Egentligen har jag lyckats bara genom att jag följt mitt hjärta. Det var då allt löste sig, pusselbitarna föll på plats. Om jag inte skulle ha gjort det skulle jag ha varit otroligt olycklig. Allt jag har idag är tack vare att jag följde mitt hjärta. Jag vet också att alla inte har turen att kunna göra det, men till alla som har det är det mitt råd – följ ditt hjärta.


ANNONS

Vill du hjälpa oss att förändra världen? Anser du att framtidens teknik innebär en miljövänlig teknik? Då är innovationsföretaget HTC Sweden den perfekta platsen för din framtida karriär. HTC Sweden är världsledande inom professionella, miljövänliga golvlösningar och har under de senaste två decennierna förändrat hur hela branscher arbetar. Men det finns mycket kvar att förändra! Några exempel på spännande yrken hos HTC är: • • • • •

utvecklingsingenjör projektledare inköpare marknadskoordinator säljare

31 HTC Sweden AB Phone +46 (0)121-294 00 E-mail info@htc-sweden.com

www.htc-floorsystems.com


ANNONS För dig som funderar på att starta företag

32

Om du funderar på att starta ett företag eller om du redan driver ett företag finns användbara e-tjänster på bolagsverket.se. — Från Bolagsverkets webbplats gick jag vidare till verksamt.se. Via e-tjänsten startade jag mitt företag. Det gick snabbt, smidigt och enkelt. Kennedy Katende Hälsoutvecklare, Sundsvall

www.bolagsverket.se


Arbetsmarknadsdagar | Jobb & karriär

ARBETSMARKNADSDAGAR VÅREN 2016 Missa inte vårens största arbetsmarknadsdagar, där du som student får möjlighet att träffa företag och potentiella framtida arbetsgivare.

LARV 20/1, Luleå Teknologikåren vid Luleå tekniska universitet arrangerar årligen arbetsmarknadsveckan LARV. Här har du som student möjlighet att träffa företag för ett personligt samtal och få en unik inblick i arbetsvärlden. Under veckan sker även olika event och föreläsningar. Uniaden 26/1, Umeå Uniaden arrangeras av studentföreningar på Umeå universitet och vänder sig till ca 6000 studenter inom teknologi, naturvetenskap, ekonomi, IT, media, design, HR och systemvetenskap. I 20 år har Uniaden arrangerats av studenterna vid Umeå universitet för att kunna skapa en plattform där de kan mötas med arbetslivet.

en möjlighet att knyta kontakter med företag, ställa frågor om karriärval och ordna examensarbeten eller praktikplatser. Högvarv 17/3, Mälardalens högskola Högarv är en arbetsmarknadsmässa arrangerad av Mälardalens studentkår, med ambitionen att föra studenter, arbetsgivare och högkola samman. Som student får du möjlighet att träffa företag, lyssna på inspirerande föreläsningar och uppleva olika event under dagen. Campusmässan 18/2, Örebro Campusmässan på Örebro universitet är en plats där arbetsgivare och studenter kan mötas genom kontaktsamtal, föreläsningar och mingel. Här kan du skapa kontakter för både exjobb och framtida anställningar.

STARK 28/1 Borås STARK-dagen är Högskolan i Borås arbetsmarknadsdag, där studenter och företag får en möjlighet att mötas. STARK-dagen har årligen cirka 90 utställare och besöks av studenter från högskolans områden inom mode och textil, ekonomi, teknik, vård, IT, biblioteks- och informationsvetenskap.

Nextstep 23/2, Jönköping Den årliga arbetsmarknadsdagen Nextstep arrangeras på Jönköping International Business School. Här kan du som student träffa både lokala, nationella och internationella företag, som är på plats för att presentera sin verksamhet och träffa studenter.

CHARM 2-3/3, Göteborg Varje år i februari arrangeras Chalmers Studentkårs arbetsmarknadsmässa, CHARM. Mässan har anordnats sedan 1975 och utvecklats till en av Nordens största i sitt slag. Här har studenter

EEE 24-25/3, Lund EEE-dagarna anordnas av studentkåren Lundaekonomerna på Lunds universitet. Här kan du som är ekonomistuderande lära känna potentiella framtida arbetsgivare.

Spira Göteborg universitet 25/2, Göteborg Spira är en nätverksmässa som riktar sig till blivande samhällsvetare. Mässan arrangeras av Göta Studentkår på Göteborgs universitet. Genom möten och samtal kan du knyta kontakter inför framtiden. Amår 3/3, Linnéuniversitetet i Växjö Amår är arbetsmarknadsdagen vid Linnéuniversitetet i Växjö. Ett tillfälle för dig som student att komma i kontakt med näringslivet. Under dagen arrangeras inspirerande föreläsningar och olika aktiviteter. Juroday 23/3, Linköping Juroday är affärsjuristernas årliga arbetsmarknadsdag på Linköpings universitet. Dagen anordnas av den Affärsjuridiska föreningen ger dig som student möjlighet att träffa intressanta företag, lyssna på föredrag och få ditt CV granskat. GÖSTA-mässan, Göteborg GÖSTA-mässan är en årlig arbetsmarknadsdag för IT-studenter, som äger rum i byggnaden Kuggen på Lindholmen. Den första arbetsmarknadsdagen öppnade portarna i slutet av 80-talet, och den har sedan dess vuxit i storlek. Mässan äger rum i mitten av mars.

33


ANNONS

34


Studier på distans | Studier

STUDIER PÅ DISTANS

– EN FLEXIBEL UTBILDNINGSFORM

Distansstudier erbjuder flexibiliteten och friheten som många behöver för att lyckas ta en examen eller läsa kurser de är intresserade av. Du får möjlighet att kombinera utbildning med arbete och även studera i en långsammare takt. Allt fler väljer att studera på distans och många universitet och högskolor erbjuder distansstudier. Men studierna är också krävande och för att du ska lyckas gäller det att ha disciplin och bra studieteknik. Text: Mia Masnic

A

tt studera på distans innebär att du har ditt klassrum på webben. Distansutbildningar är nätbaserade och undervisningen bedrivs via skolornas lär- eller utbildningsplattformar. Om du en dator och uppkoppling kan du studera på distans. Via lärplattformar kan du lyssna på föreläsningar, ställa frågor till lärarna, och via till exempel videokonferenser kan du kommunicera och ha diskussioner med andra i din klass. Distansutbildningar finns på halvfart, kvartsfart och även heltid. Du kan läsa både enskilda

kurser och ett helt program. Alla utbildningar går dock inte att läsa på distans, exempelvis läkarutbildning, eller andra utbildningar med moment som kräver att man är fysiskt närvarande. Vissa utbildningar har ett antal obligatoriska träffar och andra är helt och hållet på distans. Ett trettiotal universitet och högskolor i Sverige erbjuder program och kurser på distans. Det finns alltså många valmöjligheter för dig som vill välja den här utbildningsformen. Skälen till att många idag väljer att studera på distans kan vara allt från att man vill kunna kombinera studier och arbete på ett bättre sätt, att man inte vill flytta till en annan studieort,

eller att man av olika skäl behöver större flexibilitet än studier på campus ger. För just flexibilitet är nyckelordet i den här studieformen. Du kan känna dig trygg med att nivån på distansutbildningen är lika hög som för studier vid campus. Kvalitetskraven är nämligen desamma. Det är däremot bra att vara medveten om att distansstudier ställer höga krav på fokus, disciplin och eget ansvar. Idén att distansstudier skulle vara mindre krävande än campusstudier är fel i allra högsta grad. Distansstudier kan tvärtom vara mer mödosamma, på grund av att du måste lägga upp dina studier helt på egen hand. Ska du lyckas gäller det att kunna ta 35


Studier | Studier på distans

Tänk på att: Att studera på distans är flexibelt men kräver lika mycket tid av dig som en utbildning på campus gör. Tänk därför igenom hur mycket tid du verkligen kan lägga på studierna, särskilt om du också har ett arbete. Därefter kan du avgöra om du ska välja studier på heltid, eller halv- och kvartsfart. Var disciplinerad och lägg upp ett schema över hur och när du ska plugga. Skapa goda rutiner som passar dig och din situation. Skjut inte upp saker till sista minuten, ett tips är att utöver kursens deadline även sätta egna deadlines och delmål.

flexibilitet frihet disciplin fokus

Bra studieteknik är avgörande för att du ska klara dina studier.

36

ansvar för att du hänger med i tempot, gör dina uppgifter och pluggar i tid. Bra studieteknik är avgörande för att du ska klara dina studier. En rapport från Statistiska centralbyrån från 2013 visar att distansstudier ökat markant sedan början av 2000-talet. Av alla högskolestudenter år 2012 var det nästan en tredjedel som studerade på distans, jämfört med en tiondel tio år tidigare. Och antalet studenter som läser på distans ökar varje år. Rapporten visade även att fyra av tio av alla som studerar på distans studerar på heltid, och lika stor antal arbetar heltid. Det är tyvärr vanligt att studenter inte slutför sin distansutbildning, och ett skäl till detta är ofta att de ägnade sin tid åt arbete. Därför är det viktigt att vara medveten om att distansstudier kommer att kräva mycket av dig, och att du väljer den formen och takten som passar dig.

Missa inga föreläsningar och håll dig aktiv och uppdaterad på lärplattformen. Glöm inte att du alltid kan ta kontakt med läraren och ställa frågor om det finns något du undrar över eller inte förstår. Var noga med att läsa kursinformationen för att se till att du har all teknik som krävs för utbildningen, som till exempel en programvara. Tänk på att du har möjlighet att besöka ett lärcentrum i din kommun eller grannkommun, där du kan få tillgång till lokaler, vägledning och tekniska hjälpmedel. Även om du studerar på distans har du möjlighet att använda dig av ett lärcentrum för att bedriva studierna.


VI VÅGAR LYFTA VÅR IDÉ. VÅGAR DU?

ANNONS CHRISTINA & EVA

TILLSAMMANS KORTAR VI STARTSTRÄCKAN! Vi på Drivhuset vill stötta dig på vägen mot ett livskraftigt företagande. Du behöver inga förkunskaper eller affärsplaner, eftersom vi utgår från dig som person och skräddarsyr vägledningen utifrån dina behov. Av oss får du bollplank, kunskap och inspiration, helt utan kostnad. Enda motkravet är ditt engagemang. Vi har tystnadsplikt och är öppen för alla människor och idéer. Så boka in ett möte med oss redan idag. Läs mer på www.drivhuset.se

37


Supero Promotion | Uniaden 2016

Uniaden 2016

NO LIMITS NÄR STUDENTER OCH FÖRETAG MÖTS Uniaden är norra Sveriges största arbetsmarknadsmässa, och har i 20 år arrangerats av studenter på Umeå Universitet. Här får tusentals studenter chansen att knyta företagskontakter och börja fundera på livet efter studierna. Mässan går av stapeln den 26 januari 2016, då 90 företag kommer för att träffa studenter. Text: Sofia Pettersson Foto: Linnea Lingebrandt

P

rojektgruppen som arrangerar årets Uniaden består av 14 studenter på Umeå Universitet. Projektledare Emil Manninen berättar mer om Uniaden 2016. – Jag tror att Uniaden är så ­ populärt för att du faktiskt får se de företag som du sitter och funderar om du vill jobba hos i framtiden. Här får du möjlighet att träffa 38

representanter, höra lite om deras verksamheter och du får se vad det är för typ av företag lite mer praktiskt. Temat för årets Uniaden är No Limits, något som betyder flera saker för de som jobbar med mässan. ­– Uniaden har alltid ett tema och då ville jag hitta ett tema som skulle kännas kreativt. Uniaden är en väldigt stark varumärkesplattform

här på universitetet. Genom att nyttja den påverkan man har på studenter och göra något utanför sin vanliga verksamhet har vi hoppats att vi ska kunna ta vara på den här möjligheten, berättar Emil glatt. Det är mycket rörelse på det lilla kontoret och det doftar nybryggt kaffe från lunchrummet. Emil fortsätter berätta om hur No Limits har påverkat arbetet för de engagerade.


Uniaden 2016 | Supero Promotion

Uniaden arrangeras av studenter på Umeå Universitet och är norra Sveriges största arbetsmarknadsmässa.

Emil Manninen, projektledare Uniaden.

– Det har framförallt varit tydligt rent ­ internt hur vi ska jobba, och alla har fått ganska fria tyglar. Begränsningar har definitivt minskat om man jämför mot tidigare år, och det var även det vi ville med temat. Nytt för i år är flera sociala event och inspirationsföreläsningar, men även ett välgörenhetssyfte som Emil själv verkar känna starkt för.

­– Alla pengar vi samlar in under insamlingen ”Uniaden ger MER” går till Barncancerfonden. Jag ser det egentligen som en liten utmaning men även att det ska resultera i ett gott ändamål. Välgörenhetskonceptet har vi försökt baka in våra event utan att behöva lägga ner för mycket av vår tid så att kvaliteten sänks på det övriga. Emil har själv fått uppleva hur det är att besöka Uniaden innan han själv engagerade sig i projektet, och han har erfarenheter han gärna delar med sig av. ­– Stirra dig inte blind på vad företagen söker. Jag vet själv som ekonomistudent att man kollar på företag som jobbar inom finansbranschen och just ekonomi. Det begränsar en väldigt mycket då det är långt från alla företag som är nischade på just det området. Så gå snarare och prata med företagen och säg ”jag har den här bakgrunden och jag tycker om det här, hur skulle jag kunna göra påverkan hos er och vad kan ni erbjuda mig?” Emil vill också tipsa studenter om att börja fundera på vad de vill göra efter sin utbildning. Han fortsätter berätta mellan kaffeklunkarna. ­– Något som jag själv inte varit särskilt bra

på när jag har varit på mässan innan jag engagerade mig inom det, det är en sån enkel sak som att fundera nån minut för sig själv vad man vill göra efter studierna. Genom vår katalog kan man se vilka företag som söker vilken typ av student. Då kan man också se vilka företag som finns som söker just din utbildning. Sen kan du läsa på dig om företagen och kanske börja ringa in några av dem som känns passande. Det tror jag är ett jättebra tips. Temat No limits innebär nytänkande för projektgruppen, men också för studenter och företag som besöker och tar del av Uniaden 2016. ­– Vi har hoppats att vi ska kunna ta vara på den här möjligheten när vi sitter här, och då kunna göra någonting utöver det vanliga, något som vi inte berört tidigare, avslutar Emil.

Genom vår katalog kan man se vilka företag som söker vilken typ av student. 39


Studier | Stipendium

STIPENDIUM

– ETT SÄTT ATT FINANSIERA DINA STUDIER Ett stipendium kan vara ett smart sätt att finansiera din utbildning på och underlätta ekonomiskt. Du kan få finansiell hjälp med allt från kursavgifter till studierelaterade resor och forskning. Så här går du tillväga för att hitta och söka stipendier.

V

arje år delas enorma belopp ut i stipendier. Det finns med andra ord många möjligheter för dig att finansiera dina studier eller enskilda projekt med hjälp av ett stipendium. Du kan finansiera allt från utlandsstudier och studierelaterade resor till forskning och inköp av kurslitteratur. Till skillnad från lån behöver stipendier inte betalas tillbaka. Det finns mängder av olika stipendier, så det är inte alltid lätt att veta var man ska söka eller eller ens börja för att hitta ett stipendium. Men bli inte avskräckt, här kommer några tips på hur du går tillväga och vad du bör tänka på.

1 Vad vill du söka

stipendium till?

Först och främst är det viktigt att fundera över vad det är du söker stipendiet till. Stipendier delas nämligen ut till studenter, privatpersoner och företag. Även stipendiebeloppen kan variera markant.

2 Hitta organisationer Stipendier delas oftast ut av olika stiftelser och fonder som förvaltar en summa pengar. Men i stort sett alla kan dela ut ett stipendium – från myndigheter, föreningar och företag till olika branschorganisationer. Fundera över vilka organisationer som finns inom just det området du studerar. Du kan till exempel söka stipendier som har specifik anknytning till din skola eller studentnation. Vissa stipendier har koppling till din födelseort eller orten du bor i, samt länet och församlingen du tillhör. Även idrottsorganisationer, fackförbund och poli40

tiska partier delar ut stipendier. Glöm inte att du också kan söka stipendier i andra länder, om du funderat på att studera utomlands. Ibland går det att hitta information om stipendium i ett visst land via landets ambassad. Kom ihåg att du och ditt projekt kan passa in på fler stipendier än vad du kanske först tror. Se över om du kan anpassa ditt syfte så mycket som möjligt så att det passar in på just det stipendiets syfte.

3 Sök så många stipendier som möjligt När du väl hittat stipendier att söka gäller det att söka så många som möjligt. Det kostar oftast ingenting att söka ett stipendium och därför är det smart att öka chanserna genom att söka så många du kan. Lite tid och envishet kan löna sig.

4 Lägg ner tid på din

ansökan

Självklart är det viktigt att skriva en så bra ansökan som möjligt. Var tydlig och se till att ta med all information som ansökan kräver och bifoga förstås alla dokument som behövs. Olika organisationer kan ha helt olika krav. Om du är osäker på något inför din ansökan, kan du alltid kontakta organisationerna och fråga. Det som efterfrågas är ofta ett personligt brev, ett cv, referenser, anledningen till varför du söker stipendiet och vad du planerar att använda pengarna till.


Stipendium | Studier

HÄR KAN DU HITTA STIPENDIER: • De flesta stipendier går att hitta i olika databaser. Exempelvis organisationen Global Grant erbjuder tillgång till en databas på sin hemsida. Många bibliotek erbjuder också möjligheten att söka efter stipendier i databas. • Det går förstås att hitta mängder av stipendier på nätet. Dels genom sajter som samlar information om stipendier och erbjuder gratis söktjänster, men också via webbsidor som tar en mindre avgift för att matcha fram rätt stipendier. Här är några exempel på organisationer där du kan hitta mer information och söka efter stipendier: Svenska institutet, Kulturnätet, Skandinavisk Stipendieinformation, Syoguiden, Studentstipendium, Stipendieguiden, Länsstyrelsens söktjänst, Riksidrottsförbundet, kommuner och församlingars hemsidor samt universiteten och högskolornas hemsidor. • Det finns en rad böcker där du hittar stipendier och stiftelser. Ett par exempel är Stipendiehandboken och Stora Fondboken. • Även studievägledare och studentkårer brukar kunna tipsa om stipendier som är kopplade till din utbildning. • Webbsajten Stipendielistan.se har samlat många stipendier på en och samma plats. Sajten startades av en student som finansierat sina utlandsstudier med stipendium. Han skapade hemsidan för att han ville göra det enklare för andra att hitta stipendier. Du kan göra din sökning utifrån utbildningsnivå och de ämnen du läser.

Stipendier kan finansiera allt från utlandsstudier och studierelaterade resor till forskning och inköp av kurslitteratur.

41


Never stop developing Everyone has talent, and with us at SEB you get the chance to develop through relations and by collaborating with colleagues and customers alike. Through everyday learning and the opportunity to explore different areas within the bank, you sharpen your ability to serve others. In SEB, we never stop developing.

This is where you stay a talent. Read more at sebgroup.com/career

ANNONS

42


Framtidens ledare | Jobb & karriär

FRAMTIDENS LEDARE Morgondagens ledare söker möjligheter att göra något meningsfullt och viktigt. Chefsrollen har gått från att vara individens projekt till att handla mer om att göra nytta och vara en del av ett större sammanhang. Framtidens ledare vill dessutom ha mer balans mellan arbete och fritid.

D

et pågår ett trendbrott i synen på arbete och arbetsliv. Det blir tydligt när man jämför dagens 80-talisters syn på arbete och chefskap med hur 70-talisterna såg på saken för tio år sedan, vilket nu visas i en rapport från Kairos Future som arbetar med omvärldsanalys. Resultaten av undersökningen visar bland annat att 70-talisternas jakt på ”roligt” hos 80-taliserna ersatts av ett sökande efter meningsfullhet, trygghet, balans och en god lön. Skiftet avspeglas också i synen på chefskap. Där 70-talister för tio år sedan såg chefskapet som en väg mot självförverkligande och en personlig utmaning, ser 80-talister det i dag som en möjlighet att göra något meningsfullt och viktig. Chefsrollen har gått från att vara individens projekt med fokus på att utmanas och för-

verkliga sina idéer, till att handla mer om att göra nytta genom att utveckla en verksamhet. Studien visar att den yngre generationen vill att arbetet ska vara en del av något större, och att de inte förväntar sig att jobbet ska vara roligt. De vill se sitt jobb i ett större sammanhang. – För att kunna undvika framtida problem med chefsbrist när 50-talister går i pension, måste företag och organisationer klara utmaningen som ett generationsskifte i ledande positioner innebär, berättar Göran Krafft, senior partner på Kairos Future. – I studien frågade vi även HR-personal vad de tror om 80-talisternas syn på för- och nackdelar med chefskapet. Det visade att många missat viktiga signaler om ungas behov av trygghet och balans, en kritisk faktor för att fånga framtidens ledare, berättar han.

Om undersökningen Resultaten i studien Morgondagens ledarskap 2015 är hämtade från en webbenkät där totalt 2366 intervjuades, varav 885 är chefer, 227 arbetar inom HR och 1254 är unga. Unga chefer i åldrarna 25-35-åringar (80-talister) intervjuades. Undersökningen genomfördes

80-TALISTER JÄMFÖRT MED 70-TALISTER FÖR 10 ÅR SEDAN: 80-talister ser i högre grad chefsjobbet som nyttigt och meningsfullt än 70-talisterna i motsvarande ålder Jämfört med 70-talisterna tycker 80-talister inte att chefsjobb verkar lika utmanande, spännande eller stimulerande 80-talisterna har mindre problem med att ta i konflikter, men värdesätter sin fritid, och sina värderingar högre 80-talisterna värdesätter en hög lön högre än 70-talisterna Färre 80-talister vill absolut bli chefer, men de som vill är mer säkra på sin sak. De som vill bli chefer är eldsjälar överlag, de som inte vill det är mindre engagerade på alla fronter Bland de som inte vill bli chefer finns ett generellt ointresse för arbetslivet. Stress och mindre fritid ses som stora nackdelar med chefsjobb, som inte heller framstår som särskilt roligt eller utmanande

under hösten 2015 av Kairos Future i samarbete med Arbetsförmedlingen, Boliden, Eskilstuna kommun, Gaia Leadership och Region Skåne.

43


Jobb och karriär | Stockholmsstad

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER OCH KARRIÄR I STOCKHOLMS STAD Stockholm är en av Europas snabbast växande städer och förväntas vara en miljonstad i början av 2020-talet. I takt med att antalet stockholmare ökar, växer också behovet av att tillgodose god service. Det innebär i sin tur stora karriär- och utvecklingsmöjligheter i Stockholms stad. Foto: Petter Måns Hägg & Stockholms stad

A

tt arbeta strategiskt med kompetensförsörjning är därför en av nyckelfrågorna för att klara av de utmaningar som finns. –Det råder skarp konkurrens om flera viktiga yrken, särskilt förskollärare, lärare, ingenjörer och socionomer, och det gör det extra viktigt för oss som arbetsgivare att ligga i framkant, både när det gäller att attrahera nya 44

talanger men också att utveckla befintliga medarbetare, säger Margaretha Egstam, HR-strateg i Stockholms stad. – För oss är det självklart och viktigt att arbeta med vårt varumärke och visa att vi är en bra arbetsgivare, påpekar hon. I stadens årliga medarbetarundersökning uttrycker drygt 90 procent av de svarande att de har ett meningsfullt arbete med stockholmarna i fokus.

– Vi är mycket stolta över och måna om att tillvarata medarbetarnas engagemang. Staden satsar på att behålla duktiga medarbetare och det finns goda utvecklingsmöjligheter i arbetet. Att vi är en stor organisation gör det möjligt för medarbetare att utvecklas i sitt arbete genom att exempelvis byta arbetsplats eller utvecklas till chef eller specialist, betonar Margaretha Egstam. Undersökningar som görs för att mäta temperaturen på olika arbetsgivares attraktivitet


Stockholms stad | SUPERO Promotion

Stockholms stad lockar varje år unga akademiker till traineeprogram och anställningar.

Staden satsar på att behålla duktiga medarbetare och det finns goda utvecklingsmöjligheter i arbetet. visar att stadens attraktivitet som arbetsgivare ökar bland unga akademiker och staden är också nominerad till Universums employer branding-kommun nästa år. Staden arbetar med strategisk kompetensförsörjning genom att bland annat erbjuda nyanställda akademiker att delta i ett traineeprogram. Ytterligare insatser är utveckling av medarbetare inom sina respektive yrkesområden, bildande av nätverk av ambassadörer och mentorer för medarbetare som är särskilt engagerade och intresserade av att introducera nya medarbetare. Traineeprogram Stockholm riktar sig till nyutexaminerade akademiker och till årets omgång sökte drygt 1000 personer till de 15 traineetjänsterna som fanns utannonserade. Det senaste programmet startade hösten 2015 deltagarna arbetar bland annat inom förskola, teknik, social omsorg, ekonomi och HR. – Traineerna rekryteras direkt till lediga arbeten inom någon av stadens förvaltningar eller bolag. Programmet löper sedan parallellt med det ordinarie arbetet och omfattar 40 dagar som är spridda under första anställningsåret, säger Carol Lundqvist, HR-strateg på Stockholms stad.

Under traineeprogrammet får deltagarna djupare kunskap om stadens vision, mål, organisation och styrning, något som uppskattas för att kunna förstå sin egen roll i det större sammanhanget i Stockholms stad. – Traineerna ges utbildning inom flera viktiga områden, berättar Helena Huitfeldt, HRstrateg i Stockholms stad. Exempelvis kunskap i projekt- och förändringsledning, kommunikation och grupprocesser. De arbetar också med sin personliga utveckling. De som gått i tidigare program är mentorer

för de som deltar i nuvarande program. Mentorerna bidrar framförallt med ett viktigt kollegialt stöd om hur det är att vara trainee och ny i organisationen. De har genomgått en särskild utbildning för att få ökad förståelse och kunskap om vad det innebär att vara mentor. De har också fått verktyg att använda i rollen som mentor, berättar Carol Lunqvist och fortsätter: – Det här är väldigt spännande och vi tror att det här är ett arbetssätt som är användbart även inom många andra yrkesgrupper och organisationer, säger hon.

45


SUPERO Promotion | Stockholms stad

Dennis Olsson Utbildning: Lärarhögskolan/ Stockholms universitet Yrke: Lärare i grundskolan, Ekensbergsskolan Gröndal Ålder: 37 år

Vad arbetar du med? – Jag arbetar som enhetschef för två gruppboenden för personer med funktionsnedsättning och ser till att de boende får den stöd och service de har rätt till. Jag tycker det är roligt att jag får möjlighet att hjälpa andra att få ett bättre liv. Som chef stärker och motiverar jag medarbetarna och trivs med att se medarbetare växa och ta större ansvar. Varför vill du arbeta i Stockholms stad? – Här får jag chans att påverka människors vardag och helg, i stort och i smått. Det tycker jag är spännande och det ger mig väldigt mycket tillbaka! – Stockholms stad är en av Sveriges största arbetsgivare och de satsar verkligen på mig som ung. Det finns så mycket spännande utvecklingsmöjligheter här. Berätta om karriärmöjligheterna i Stockholms stad? – Jag började i Stockholms stad som dietist där jag var projektledare för ett projekt inom området kring mat och måltider. Projektet fick goda resultat och min chef uppmärksammade min förmåga att leda personal i förändring. Utifrån det fick jag möjlighet att testa på detta jobb, vilket gjorde att jag kom fram till att min utbildning faktiskt passade detta uppdrag jättebra!

Kristina Andersson Utbildning: Leg. dietist samt kandidat i kostvetenskap inkl. företagsekonomi. Yrke: Enhetschef och leg dietist i Skärholmen Ålder: 28 år Nominerad till Årets Nytänkare på Framtidsgalan 2015.

46

Vad arbetar du med? – Jag är klasslärare och jobbar i en grundskola i årskurs 5 och undervisar i svenska, matematik, No-ämnena och bild. Varför vill du arbeta i Stockholms stad? – Att arbeta i Stockholms stad är att arbeta för en av Sveriges största arbetsgivare vilket innebär trygghet och många möjligheter till utveckling. Staden satsar på kompetensutveckling bara det senaste året deltar min skola i matematiksatsningen ”Matematiklyftet” och utvecklingsarbetet ”PRIO” som har målen att höja kunskapsresultaten och det kollegiala lärandet. Berätta om karriärmöjligheterna i Stockholms stad? – Stockholm stad är en stor arbetsgivare med en omfattande verksamhet och erbjuder många möjligheter till karriär och utveckling. Till exempel LUL ”Lärare utvecklar lärare” ett nätverk jag själv ingår i med syfte att diskutera pedagogiska frågor och delge varandra erfarenheter. Tillsammans med två kollegor har jag även genomfört ett forskningsprojekt i samarbete med utbildningsförvaltningen och Stockholms universitet där vi fått möjlighet att bedriva praktiknära forskning på vår egen undervisning.

Sayeh Tealohi Utbildning: Master i Offentlig Förvaltning, Göteborgs universitet Yrke: Utredare, Planeringsenheten på avdelningen för ekonomi och styrning, Utbildningsförvaltningen Ålder: 30 år

Vad arbetar du med? – Jag arbetar med strategiska utvecklingsuppdrag på ett övergripande plan. Som utredare får jag tillfälle att medverka i kvalificerade uppdrag som exempelvis i en utvecklingsgrupp för Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, som har i uppdrag att analysera skillnader i Stockholms livsvillkor och ta fram konkreta åtgärder för en jämlik och socialt hållbar stad. Varför vill du arbeta i Stockholms stad? – Att gå från studier till arbetsmarknaden är inte alltid lätt utan erfarenhet, och i Stockholm stad får du chansen till att bygga upp en gedigen erfarenhet av olika processer. Jag känner verkligen en tillfredställse av att jobba här, dels för att jag har en otrolig kompetensfylld arbetsplats, men också att vi har en funktion som berör alla stockholmare och som gör nytta för alla. Berätta om karriärmöjligheterna i Stockholms stad? – Stockholm stad som arbetsgivare erbjuder en värld av utvecklingsmöjligheter. Beroende på dina egna ambitioner så finns det stora möjligheter att bygga upp en spännande karriär inom staden. Att bli utvald till traineeprogrammet är givetvis också en fördel och kompetensutvecklingen sker i ett snabbt tempo!


Stockholms stad | SUPERO Promotion

Vad arbetar du med? – Jag arbetar som tillförordnad biträdande enhetschef inom enheten Ekonomiskt bistånd. Arbetet innebär bland annat att ge stöd i klientarbetet för att säkerställa att handläggningen av ärenden är rättssäker. Jag håller även i ärendedragningar och arbetar med metodutveckling både inom teamet och enheten i stort. Varför vill du arbeta i Stockholms stad? – Stockholms stad en värld full av möjligheter där jag som medarbetare får utrymme till att vara med och påverka och skapa förändring. Att få möjligheten att vara med och forma Stockholms framtid, att skapa bra vardagar för invånare, besökare och företagare innebär för mig att jag är en del av en stor utvecklingsprocess. Oavsett uppdrag, roll och funktion har alla medarbetare i Stockholms stad en gemensam uppgift; att aktivt ta bidra till att utveckla samhället och välfärden. Berätta om karriärmöjligheterna i Stockholms stad? – Jag började arbeta som socialsekreterare inom Stockholms stad i september år 2012 och upptäckte snabbt att Stockholms stad är en arbetsplats full av möjligheter där medarbetare får utrymme att påverka och skapa förändring. Jag visade framfötterna och 2015 fick jag tjänsten jag har idag. Mitt tips till dig som vill göra karriär är att du vågar ta för dig och sticka ut. Och jag säger det jag sagt genom hela den här resan; kavla upp ärmarna och arbeta stenhårt, då är allt möjligt!

Tomas Henriksson Utbildning: Högskoleexamen vid Stockholms universitet, Förskolelärarprogrammet Yrke: Förskollärare, förskolan Jungfru Lona i Hägersten Ålder: 29 år

Vad arbetar du med? – Jag arbetar som förskollärare i en barngrupp där åldern är 1-3 år. Varför vill du arbeta i Stockholms stad? – Jag ser Stockholms stad som en stor arbetsgivare där det finns möjligheter att utvecklas om jag själv har ambitionen till det. Berätta om karrriärmöjligheterna i Stockholms stad? – Jag känner att staden är en pålitlig plats att arbeta inom med tanke på att det finns ett stort kontaktnät att dra nytta av vid viljan att utveckla sin karriär. Jag upplever att det finns stöd för mig när jag vill utmana mig själv och bredda min kompetens.

Christine Touma Utbildning: Masterexamen, International social work and community development, University of East London. Yrke: Arbetar inom socialtjänsten i Spånga/ Tensta stadsdelsförvaltning Ålder: 29 år Vinnare av utmärkelsen Årets karriär på Framtidsgalan 2015.

Vad arbetar du med? – Jag arbetar som biträdande projektledare på Fastighetskontoret. Mitt ansvarsområde är att driva egna projekt men också att bistå våra projektledare i större projekt. Varför vill du arbeta i Stockholms stad? – Jag sökte till traineeprogrammet för att jag tyckte att uppläget på programmet var intressant, att få kombinera arbete med utbildning. Det har varit en utvecklande period, dels att få börja lära sig rollen som projektledare men också att få möjligheten att utvecklas som person med de olika utbildningarna som ingår i traineeprogrammet. Berätta om karriärmöjligheterna i Stockholms stad? – Som trainee har jag fått en djupare förståelse över Stockholm stad och framför allt har jag börjat bygga upp ett kontaktnät över flera olika verksamheter i staden.

Ola Mortensen Utbildning: Civilingenjör Väg och vattenbyggnad på Lunds Tekniska Högskola Yrke: Biträdande projektledare på Fastighetskontoret Ålder: 27 år

47


Inredning | Inred med grönska

INRED MED GRÖNSKA I vår inreder vi gärna våra hem med grönt i form av både växter och nyanser på möbler och accessoarer. Resultatet är både snyggt och bra för hälsan. Text: Mia Masnic

Grönt i sovrummet med väggfärg från Alcro. Färkollektionen med många gröna nyanser för tankarna till skog och ängar.

48


Kort med kuvert, Thank you, 40 kr, Low Key.

Kudde Metropolis, 940 kr, Smaller Objects.

Doftljus Lavender Spruce, 500 kr, Low Key.

A Vas Botan, 130 kr, design Kristina Stark.

tt inreda sina rum med växter och bjuda in naturen i hemmet blir allt mer populärt. Kanske är det storstadsstressen och det hektiska vardagslivet som gör att vi längtar till naturens harmoni. Det finns en stor nyfikenhet kring trädgårdsodling och olika växter, men det botaniska intresset har även spridit sig till inredningsvärlden. Förutom att växter skapar en vacker och mer harmonisk miljö, gör de gott genom att rena luften. De kan samla upp småpartiklar och öka syrehalten i den miljön de befinner sig i. Att ta in fler växter är därför ett naturligt sätt att förbättra luftkvaliteten i hemmet. De passar utmärkt i rum där vi ska vila och och vistas mycket, som vardagsrum, kök, sovrum och inte minst arbetsrum. Det finns många sätt att skapa en stilsäker plats för gröna växter i hemmet. Utbudet av snygga inredningsdetaljer där grönskan kan ta plats är stort. Du kan bygga vackra, levande stilleben genom att samla dina krukor på ett växtbord. Här kan årstidens blommor samsas och bytas ut med säsongen. En inredningsdetalj som kommit tillbaka är ampeln. Det finns mängder av upphängningsanordningar för växter att välja mellan. Orkidéer, som från början var en hängande planta, passar mycket fint hängandes i en ampel. Växtväggar med levande grönska syns allt oftare även i privata inredningar. Att skapa en växtvägg är inte så komplicerat som det kan se ut. Och det blir ett hälsosamt inslag i rummet.

Vas Aalto, 1 399 kr, Iittala.

Pläd Avocado, design Simon Key Bertman, 1 295 kr.

Retro växtbord, 1 499 kr, Cult design. Eleganta krukor och krukstativ, från 250 kr, Ferm Living.

Grönt är skönt även i badrummet. Produkter från H&M Home.

Bord Area, i ljusgrönt, 2 800 kr, Fogia.

49


Vaser Ruutu från Iittala. Finns i en rad olika färger och storlekar. Från 749 kr.

Trenden med amplar har kommit tillbaka på senare år. Amplar går att hänga både i fönster och på andra delar i hemmet. Bild från Ikea.

De små glaskuporna Baba blir som vackra konstverk i rummet. Från 650 kr, Klong.

Fönstret är en naturlig plats för växter, men allt för stora krukor kan också hindra ljusflödet. Ett tips är att istället satsa på ett fåtal glasvaser och bygga upp ett litet stilleben. Tonade glasflaskor och lyktor ger också ett vackert sken när solen lyser igenom. Växter och kan passa även för att förstärka en inredningsstil. Ett exempel är kaktusen, som blivit en trendig inredningsväxt och syns i många inredningsreportage. Det är en växt med mycket attityd, som kan bidra till en mer personlig inredning. Monstera är en annan trendig växt, som också är lätt att sköta. Den växer snabbt och kan ofta bli väldigt stor. Andra lättskötta växter är exempelvis Aloe Vera, Peperomia och Paradisträd.

Bricka, 149 kr, H&M Home.

Kuddar med motiv hämtade från naturen, från 695 kr, Mimou.

50

Skapa vackra stilleben med krukor på en serveringsvagn. Denna kommer från House Doctor.

Krukor i terrakotta, från 180 kr, Low Key.


21AN – MER ÄN BARA SHOPPING

ANNONS

Amningsrum. här finns även micro där du kan värma medhavd barnmat.

Mat. man blir lätt hungrig av att shoppa. unna dig en välbehövlig matpaus.

Akvarium. titta på våra vackra fiskar i det stora akvariumet på nedre plan.

Fika. ta en kopp kaffe och vila benen. passa på att surfa i vår fria wifi-zon.

öPPEt

vardagar 10-19 lör 10-16 sön 12-16 VI ERBjudER ER dEt MEStA AV dEt BÄStA. VÄlkOMMEN IN tIll OSS!

51

3Butiken accent Bik Bok café 21an crazy shop Dea axelssons Digital inn Din sko ecco shop fitness 24 seven five five nails game gina tricot heaDspot interflora fresh kahls the & kaffehanDel linDex mimos mm sports mQ nilson shoes papas tapas polarn o. pyret pressByrån rut&circle sko & nyckelservice staDium suBway sushi yama synoptik synsam telenor

Följ OSS På FAcEBOOk!

21AN.Nu


Silver Reflex ANNONS

52

Tar bort det fula gula Silver Reflex är ett specialshampoo för dig med slingat, blonderat, grått eller vitt hår. Vid den dagliga hårvården dämpar Silver Reflex shampoo oönskade gula toner. Varje hår förtjänar rätt shampoo!

www.silverreflex.se


Hon | Mode

Tröja, 1 700 kr, Hope. Stickad tröja i alpacka- och

Armband Figuree,

merinoull, 2 799 kr, Ganni.

1 000 kr, By

Jeans, 1 199 kr,

Malene Birger.

Levi’s 501.

Solglasögon, 1 699 kr, Marimekko.

MODE HON

Klänning Tania, 4 500 kr, Stand.

Handväska i babyblått, 2 399 kr, Leowulff. Rutiga byxor, 2 300 kr, By Malene Birger.

Väska i läder, Saddle Up, 3 400 kr, Little Liffner.

Sandaler Haley, 1 649 kr, Ganni.

Rutig klänning Caro, 3 350 kr, FOTO: H&M

Marimekko.

Våren är tillbaka, och garderoben uppdateras gärna med nya sköna plagg i både ljusa och färgstarka nyanser!

Tröja 2 199 kr, Rodebjer.

Skor Kimberly, 1 399 kr, Ganni.

53


Mode | Han Solglasögon Blurred Vision, 1 100 kr, Kaibosh. Skjorta, 499 kr, Dr Denim. Mönstrad skjorta, 249 kr, H&M.

Jeans

Tröja med broderi,

699 kr,

1 300 kr, Filippa K.

Levi’s.

T-shirt, 850 kr, Filippa K.

MODE HAN Jacka 2 900 kr, Filippa K.

Jeans, 1 200 kr, Calvin Klein.

Scarf, 399 kr, Tiger of Sweden.

Ryggsäck, 199 kr,

Grårutiga byxor, 1 399 kr, Tiger of Sweden.

Skor, 1 795 kr, Rizzo.

54

FOTO: Tiger of Sweden

H&M.

I vår ser vi en grå skala dominera modet. Grått är en både elegant och trendig färg med många sköna nyanser som går att matcha med det mesta. Kavaj, 699 kr, H&M.


Moderna studentlägenheter med hÜg trivselfaktor!

ANNONS

www.asplundsfastigheter.se

55


Wellness | Hitta balans och må bra

HITTA BALANS OCH MÅ BRA Börja året så hälsosamt som möjligt, med välgörande produkter och upplevelser som skänker harmoni. Text: Mia Masnic

Välgörande plats Det ska ta femtiotvå steg ner till havet från Varbergs Kusthotell. Och mycket riktigt är det så pass nära att havsdoften letar sig in i hotellrummet. Känslan av avkoppling infinner sig snabbt. Varbergs Kusthotell har funnits sedan tidigt 1900-tal, i vackra Apelviken, cirka en timmes bilfärd från Göteborg. Det är Sveriges enda Thalassospa, alltså ett spa med havsvattenpool. Ordet Thalasso kommer från det grekiska ordet ”thalassa” som betyder just hav och är en traditionsrik terapiform som tar tillvara på havets hälsosamma egenskaper, med hjälp av dess alger, mineraler och spårämnen. På spaavdelningen finns även varm- och kallvattenpool, bubbelpool, bastu, kallbadhus, och en spaträdgård med hängmattor och soldäck. Havsvatten är den röda tråden genom hela spaupplevelsen. Vid incheckning får du även ett kit med välgörande produkter från Kerstin Florian som är rika på alger och mineraler. Du kan lägga mask inne på spaet, till exempel innan du går in i ång- eller varmbastun. Vill du unna dig lite extra lyx kan du välja mellan många sköna behandlingar, till exempel olika kurer med tång, spirulina, olja eller örter. I spaet finns också duschar från tyska Dornbracht: Horizontal Shower och Sensory Sky. Horizontal Shower är en unik upplevelse, och som namnet avslöjar handlar det om en dusch i horisontal ställning. Resultatet är total avslappning på ett sätt som bara är möjligt när man ligger ner. Spänningar i huvud, nacke och axlar sköljs bort i takt med det rinnande vattnet. Duschen har olika typer av vattenstrålar som ställs in i olika scenarier, trummande regn avbryts av milda vattenstrålar i en harmonisk kombination. När höjden av avkoppling är nådd kan du toppa upplevelsen med en middag på restaurangen, där menyn baseras i första hand på lokala råvaror, med havet som huvudtema. Doktorn Johan Severin Almer är skälet till att Varbergs Kusthotell är beläget just på denna plats. Han öppnade Kustsanatoriet Apelviken under det tidiga 1900-talet, och valde platsen på grund av sin övertygelse om att sol, frisk luft, salta bad och näringsrik kost hade stor inverkan på hälsan. Det är en tradition hotellet bär med sig än idag. Och det råder ingen tvekan om att tonerna av vågornas brus, havets dofter och de avkopplande baden ger en ny energi och välbehag för alla sinnen.

56


Hitta balans och må bra | Wellness

Subtila nyanser Kiss me balm från Sephora sätter en subtil färg på läpparna samtidigt som den återfuktar. En krämig och skön läppbalm som finns i en rad olika färger och även som ett färglöst alternativ. Den rundade formen gör den lätt att applicera. 90 kr.

Kunglig doft Doftljus Noir 89, 170 kr, från Victor Vaissier sprider en elegant och sofistikerad doft i hemmet. Doften är en mix av sandelträ och musk och doftljuset blir en snygg och stilren accessoar i rummet. Märket Victor Vaissier startades när grundarna upptäckte historien bakom en tvålmakare från 1800-talet i

Skimrande

Paris. Victor Vaissier reste världen runt på jakt efter inspiration och nya dofter. Han skapade tvålar som

Fixa den solkyssta looken med hjälp av en skim-

blev berömda och användes av kungahus runtom

rande bronzer. Denna från Oriflame har multifär-

i Europa.

gade puderpärlor som ger det rätta lystern. Pudret är berikat med mineraler som är vårdar huden och

Helande för håret

även ger ett subtilt skimmer. Giordani Gold Bronzing Pearls. 429 kr, Oriflame.

Webbutiken Bangerhead.se har lanserat sin första egna produkt, Protect My Hair, som skyddar håret mot värme och UV-strålar och bevarar färgen. Det appliceras i fuktigt hår och gör det mjukt och enkelt att styla. Gojibär är en av huvudingredienserna, valda för sin vårdande effekt.

Makeup med mineraler Red Coral BB Cream från Emite Make Up har en lätt bas som ger en jämn och fin hudton med förnyad lyster. Sammansättningen av vegetabiliska ingredienser och röd korallmjölk är hemligheten. Röd korall är rikt på mineralsalter som har en naturlig anti-åldrande effekt på huden, främjar cellförnyelsen och återfuktar. Kombinationen med hyaluronsyra hjälper till att bibehålla och bevara

Fit for fight Förhöj träningsglädjen med snygga plagg.

hudens naturliga fuktighetsnivå, och extrakt av

Stilrena och grafiska träningskläder hittar du i

lakrits verkar lugnande på huden. Krämen finns i

Pumas vårkollektion. Jacka 600 kr och byxor

tre olika nyanser: Porce, Fair och Olive. 340 kr.

300 kr.

57


MÅNGA FÖRETAG KRÄVER ATT UNGA REDAN HAR ETT VÄLFYLLT CV. NU SÖKER VI DIG SOM INTE HAR DET. Livet som fattig student är inte alltid lätt. Nu söker McDonald’s Eskilstuna dig som vill jobba lite extra lediga vardagar, kvällar eller nätter. Välkommen med din ansökan till: mcd-25@se.mcd.com Logotype bredd 55mm +


En weekend i Paris | Resa

EN WEEKEND I PARIS Paris. Ljusets stad, romantikens stad, poeternas och konstnärernas stad. Mycket har skrivits om Paris genom åren, och än idag lockar staden människor från hela världen. Här skaffar man sig snabbt favoritbutiker, stammiscaféer och smultronställen. Vi har har valt några platser du inte bör missa. Text: Mia Masnic

1

Bel Ami

Hotellet Bel Ami ligger i hjärtat av kvarteret Saint-Germain-des-Prés, som lockat Paris intellektuella skara sedan 1700-talet. Upplev den vackra ”Rive Gauche”, Paris högra strand, fylld av vackra avenyer, bokaffärer, historiska caféer och förtrollande små gator med butiker och restauranger. Hotel Bel Ami förenar det bästa av Saint-Germain-des-Prés: historia, kultur, och en sofistikerad miljö som bäddar för avkoppling, shopping och matupplevelser. Hotellets ljusa rum har en inredning med en dov bas med livfulla färgklickar som skapar en elegant men samtidigt trendig atmosfär. Här finns en restaurang och bar samt ett spa med bastu och gym, med möjlighet att boka olika spabehandlingar – för att avsluta en lång dag med promenader på stan kanske? 7 Rue Saint-Benoît, 6:e arr.

2

Palais de Tokyo

Det moderna muséet Palais de Tokyo är en fröjd att besöka. Den maffiga byggnaden i 16:e arrondisementet har utöver sin vackra omgivning även spännande utställningar och installationer, en trevlig restaurang som serverar god mat, och inte minst en butik där du hittar massor av design– och konstböcker samt andra unika objekt. Kom hit för en söndagslunch, se en intressant utställning och njut av atmosfären. 13, avenue du Président Wilson, 16:e arr.

59 40mm utfall


www.supero.se Här finns värdefulla tips kring dina studier och din kommande karriär. Hitta din arbetsgivare inom IT, ekonomi, juridik, sociologi eller ingenjörsbranschen!

ANNONS

Ett brett utbud av jobb och karriärtips inom samtliga akademiska områden! Följ oss på:

60

SUPERO


En weekend i Paris | Resa

3

Merci

Glöm minimalistiska och opersonliga konceptbutiker. Denna pärla i Marais bjuder på en mysig atmosfär, kanske delvis för att den ligger i en gigantisk loftvåning med bland annat en skön läshörna där du kan luta dig tillbaka och bläddra i olika böcker. Här hittar du både vintagemöbler och helt nya föremål, kläder och blommor. Här finns även ett fik, om du behöver en paus i botaniserandet. 111 Boulevard Beaumarchais, 3:e arr.

4

Gallerie Bsl

Allt fler designgallerier öppnar i Paris och en av de trendigaste just nu är Gallerie BSL på 23 Rue Charlot. Här visas de nya talangernas verk i en avantgarde inredning. Gallerie BSL ligger dessutom i ett kvarter som kryllar av konstgallerier och trendiga klädbutiker. Intill ligger Rue Vieille du Temple och Rue des Francs Bourgeois, fyllda med butiker av franska designers som Zadig & Voltaire och Barbara Bui, men även internationella skönhetsmärken som Kiehls. Gallerie Bsl, 23 Rue Charlot, 3:e arr.

6

Le Bon Marché

5

No Good Store

No Good Store drivs av No Good Industry, ett konstnärskollektiv som producerar konst, böcker, musik och möbler. Men butiken säljer även vintagekläder för både dam och herr, samt moderna märken som kan vara svåra att hitta annanstans. 53 rue des Martyrs, 9:e arr.

Le Bon Marché klassas av många som det finaste (läs: dyraste) varuhuset i Paris och anses dessutom vara det första riktiga varuhuset i världen. Det är här man hittar de chica franska damerna, som med största sannolikhet också bor i kvarteret St-Germain-desPrés där varuhuset ligger. Exklusiva plagg från världens främsta modemärken är samlade under ett enda vackert tak, i en byggnad från 1887. Det nedre plan är dessutom fyllt av delikatesser från olika delar av världen. 24 Rue de Sèvres, 7:e arr. 61


Resa | En weekend i Paris

7

Printemps/Lafayette

Vid Operakvarteret hittar du de två välkända varuhusen Printemps och Lafayette, som huserar de flesta stora varumärken man kan tänkas vara ute efter. Botanisera bland de senaste kollektionerna från DKNY, Marc Jacobs, Dolce & Gabbana, Dsquared, Balenciaga, Hugo Boss, Paul Smith, Ralph Lauren Vivienne Westwood och många, många fler. Åker du till Paris kring jul får du inte missa de alltid lika efterlängtade ”vitrines de Nöel”, varuhusens julskyltning, som brukar vara magisk. 64 Boulevard Haussmann/ 40 Boulevard Haussmann, 11:e arr.

8

Ladurée

Att besöka caféet tillika bakverksparadiset Ladurée på Rue Bonaparte är som att ta ett kliv in i drottningen Marie Antoinettes era. Inredningen på den nedre våningen för en också tillbaka till den koloniala epoken och övervåningen med sitt låga tak och den gemytliga atmosfären är perfekt för eftermiddagste och en färgglad macaron i ett regnruskigt Paris. Ladurée grundades år 1862 men intresset för de goda macarons har på senare tid spridit sig även utanför Frankrikes gränser. Här kan du också hitta charmiga presentförpackningar i Ladurées traditionella design. 21 Rue Bonaparte, 6:e arr.

9

Musée Picasso

Är du konstintresserad ska du inte missa Picassomuseet i Maraiskvarteren. Museets kollektion består av över 5000 verk och tusentals arkivobjekt. Här kan du följa konstnärens kreativa process och se allt från skisser, anteckningsblock, teckningar och fotografier till gravyrer, målningar, filmer och dokument. Museet har funnits sedan 1985 och genomgick för något år sedan en lång renovering för att öppna upp med dubbelt så stor utställningsyta. 5 Rue de Thorigny, 3:e arr. 62


bara bananer som ANNONS gor skillnad! Nu säljer vi endast ekologiska bananer i alla våra butiker. Vi vill göra skillnad för vår miljö och odlare. Därför väljer vi bort konventionellt odlade bananer. Helt. Välkommen till oss om du vill göra världen lite bättre! Banan för banan.

Läs mer på citygross.se och säg din mening på: facebook.se/citygross @City_Gross_SWE

63


Mat | Stilsäkra recept

STILSÄKRA RECEPT Att mat är på modet råder ingen tvekan om. Nu kombineras matlagning och mode i en ny bok: Modekokboken. Boken samlar 31 av Sveriges främsta modeinspiratörer som delar med sig av sina paradrätter och berättar hur de inspireras inom både mat och mode. Text: Mia Masnic

64


Stilsäkra recept | Mat

M

odekokboken har tagits fram av April Emma Wickström, som driver företaget Inside & Out och jobbar med välmående, främst som Creative holistic coach. Efter tio år i modebranschen och en period av utbrändhet flyttade hon sitt fokus från utsidan till insidan. – Jag blev intresserad av hur min kost påverkar mig, berättar hon. Hon ser mode och mat som två starka kulturuttryck som säger mycket om vilka vi är och var vi kommer ifrån. Mat och mode intresserar och inspirerar – inte minst är många nyfikna på trendsättande modekreatörers matvanor. – Jag tycker att det är intressant vad modepersonligheter, kreatörer och så kallade early

adopters inspireras av inom andra områden än det givna, förklarar hon. I boken får vi bland annat ta del av Gants Creative Directors franska löksoppa, modeikonen Nina Perssons nyttiga kålsallad, bloggaren Emma Elwins raw food-pasta, Nudie-grundaren Maria Erixons hummersoppa, stylisten Tina Törnqvists biff tartar och Robert Rydbergs asiatiska omelett. Varje recept har valts ut av en person som gjort en framstående insats inom mode. Recepten har förädlats med hjälp av mästerkocken Jonas Svensson, till en högklassig matupplevelse som nu alla kan få njuta av. Rätterna är stylade till vackra och tilltalande bilder och boken blir en både visuell och filosofisk resa där mat blandas med mode. April Emma Wickström ser många kopp-

lingar mellan de nuvarande trenderna inom mode och mat. – Inom båda områdena går vi mer och mer mot det ekologiska och närproducerade. Kvalitet står i fokus. Fast food och fast fashion är inte lika intressant eller smickrande längre. Starka mattrender vi ser just nu är ren mat, raw food, farm to table och veganskt. Matiga smoothies till lunch, à la sallad som dryck, berättar hon. Modekokboken går att köpa på bland annat Akademibokhandeln, Åhléns och Designtorget.

Inom båda områdena går vi mer och mer mot det ekologiska och närproducerade. 65


Recept från Modekokboken

Recept av Claes Juhlin:

Friterat ägg, tryffelsyrad lök

Recept av Ruth Vega Fernandez:

”Håll käften-sallad” (4 pers)

Misobakat äpple

Ägg 4 st

”Förrätt blir efterrätt” (4 pers)

Ättika 3 msk Panko 2 dl

Smör 100 gr

Rödlök 1 st

Mandelmassa 100 gr

Champagnevinäger 4 msk

Havregryn 1 dl

Avokado 1 st

Vaniljpulver 2 tsk

Tryffelolja 1 tsk

Socker 3 msk

Olivolja 2 tsk

Misopasta 50 gr

Hjärtsallad 4 st

Ingrid Marie-äpplen 2 st

Ärtskott 30 gr Vetegräs 1 ask (eller gräslök)

KARAMELL

Tryffel 1 st

Socker 1 dl Vatten 4 msk

Börja med att knäcka äggen i en skål med hälften av ättikan och lite vatten. Koka sedan upp vatten med resten

Recept av Nina Persson:

Avokado och kalesallad

av ättikan. Häll i äggen och låt dom sjuda i ca 3 min och rör försiktigt på ytan under tiden, kyl sedan ner äggen.

”Make it simple” (4 pers)

Panera sedan i panko och fritera till servering. Hacka rödlöken fint och häll på champagnevinägern. Gröp ur en avokado och mosa den med lite tryffelolja och olivolja, strimla sedan hjärtsalladen, ärtskotten och gräslöken och vänd ner i dressingen. Servera tillsammans med de friterade äggen färsk hyvlad tryffel och den syrade löken. Stiltips: Det här är inte en helt enkel rätt att få till första gången. Träna därför gärna någon gång innan du bjuder dina vänner på den. Den bör heller inte göras för fler än 4 personer eftersom det är rätt mycket att hålla koll på vid spisen.

66

Cognac 2 cl Sojayoghurt Riv smör på rivjärn och sedan samma sak med mandelmassa. Blanda sedan detta med havregryn och vaniljpulver, socker och vispa till sist i misopastan.

Grönkål 400 gr

Kärna ur äpplena och fyll dem med

Avokado 4 st

smörblandningen. Baka sedan i ugn på

Citron 2 st (skal & juice)

185 grader i ca 10 minuter. Häll i socker

Olivolja 1 dl

i en varm kastrull och koka karamell

Flingsalt

tillsammans med vatten och cognac.

Ringblomma 4 st

Servera äpplena varma tillsammans med karamellen och sojayoghurt eller glass.

Plocka ner grönkålen i bitar och blanchera sedan denna i saltat vatten i ca 2 min.

Stiltips:

Spola sedan kålen i kallt vatten tills den

Ibland kan det oväntade vara fantastiskt

kallnat ordentligt. Häll av vattnet och pressa

gott. Att använda miso till dessert är inte

ur kålen lätt. Dela och gröp ur avokadon i

det klassiska men en mycket bra kombi-

en bunke, blanda med citronjuicen, olivolja

nation. Likaså att dra några varv med

och flingsalt. Vänd runt kålen i avokadon

svartpepparkvarnen över jordgubbarna,

och lägg upp på tallrik, toppa med citrons-

chili i chokladen eller lite salt i choklad-

kal, flingsalt och ringblomma.

moussen, är oväntat bra smakförhöjare.


UTVECKLA DITT INTRESSE FÖR HÄLSA OCH FÅ BRA BETALT

ANNONS DU FÅR:

• Ett spännande, lönsamt och utvecklande arbete vid sidan av dina studier • Vara din egen chef, arbeta vart du vill och själv styra din arbetstid • Arbeta med världsledande produkter inom hälsa och skönhet Affärskonceptet är enkelt, framgångsrikt och välbeprövat. Vi söker Dig som vill utveckla ditt entreprenörskap. Du hjälper företaget att expandera och för det får du bra betalt.

67

LÅTER DET INTRESSANT? HÖR AV DIG SÅ BERÄTTAR VI MERA! halsatillalla@outlook.com


SUPERO Promotion | Lifetime Clinic

MED FOKUS PÅ KUNDKONTAKT Fillers, botox och hårborttagning. Trots att estetikbranschen funnits länge växer den fortfarande i rasande takt. Lifetime Clinic är en estetisk skönhetsklinik där kontakten med kunden är viktigast. Här jobbar läkaren Shina Kamran-Hagh. Text Ellen Mäkipiha

68


Lifetime Clinic | SUPERO Promotion

Idag är man mer medveten om vad man vill och att komma till oss blir som en slags terapi.

D Shina Kamran-Hagh, chefsläkare på Lifetime Clinic.

et är inte längre lika tabu att göra estetiska ingrepp som det en gång varit. Lifetime Clinic, som grundades 2012, har idag åtta anställda på fem kliniker runt om i landet. – Det har blivit socialt accepterat att man vill förbättra saker på sin kropp. Idag är man mer medveten om vad man vill, och att komma till oss blir som en slags terapi, säger chefsläkare Shina Kamran-Hagh. Själv har hon jobbat på Lifetime Clinic sedan våren 2015. Utöver sin tjänst på kliniken är Shina även akutläkare. Studierna gjorde hon i Gdansk, Polen. Anledningen till varför hon valde att plugga utomlands var enkel. – Mitt mål var att komma in på läkarlinjen så att jag var färdig när jag var 25. I Sverige var det svårt att komma in på linjen, i Polen tvärtom. Lättare att komma in, men desto fler som inte klarade av att slutföra sina studier

eftersom att det är en tuff utbildning. Jag pluggade sex år och var bland dem första kullarna som kom tillbaka till Sverige efter examen. Utlandsstudierna ser Shina bara som något positivt. Men hon sticker inte under stol med att det fanns de som hade förutfattade meningar om hennes utbildning när det blev dags att söka sig in på arbetsmarknaden här hemma. – Visst märkte man av en del fördomar, att folk var lite försiktiga med anställningar när man kom nyexaminerad från utlandet. Men idag, när tusentals visat prov på att utbildningarna är minst lika bra, så märker man att fördomarna till stor del har gått över. Båda Shinas föräldrar är läkare, hennes mamma plastikkirurg. Shina trivs bra på akutmottagningen där hon jobbar idag, men kände ändå att estetiken var ett område hon också ville satsa på, när hon fick frågan om att börja på Lifetime Clinic. 69


Tillsammans i Kramfors Det finns ett antal inslag i tillvaron, som tillsammans skapar ett bra liv. Inslag, som var för sig verkar lockande och värda att satsa på, men som bara tillsammans ger verklig livskvalitet och framtidstro. Arbete Här finns jobb inom många kvalificerade yrkeskategorier och branscher. Just nu finns lediga platser för t.ex. försäkringsrådgivare och ingenjörer, samt inom skola, vård och omsorg.

ANNONS

Kommunikation Den egna flygplatsen har direktförbindelse med Arlanda, Lycksele och Vilhelmina. E4 och Botniabanan/Ådalsbanan går genom kommunen. Fritid Här finns världsarvet Höga Kusten och ett rikt förenings- och friluftsliv. Boende Här finns jättefina hus till kanonpriser och fantastiska havsnära boenden. Familj Här finns en erkänt högkvalitativ skola och barnomsorg. Vi är många i Kramfors kommun som tillsammans jobbar för, och tror på, framtiden. Välkommen du också!

70

Tillsammans

!

bygger vi framtiden

På www.nastakramfors.se kan du läsa mer om Kramfors och kontaktuppgifter till oss.


Lifetime Clinic | SUPERO Promotion

Vi tyckte att skönhetsbranschen var något lat och behövde ruskas om.

– Jag har god kunskap och ett visst estetiskt öga. Det är viktigt när man sysslar med det vi gör, att man förstår vad som funkar rent symmetriskt. Förutom hårborttagning med laser, och hudbehandlingar som syrepeeling, är framförallt fillers och botox de mest populära ingreppen på Lifetime. Men det finns fortfarande många myter inom området. – Ordet botox har blivit en generell term för alla slags estetiska injektioner, vilket inte stämmer. Botox är ett protein som sätter sig på receptorerna på musklerna, och försvagar därmed muskelns förmåga att dra ihop sig temporärt. Med Botox kan man dessutom enbart behandla pannan och bekymmersrynkan, inte läpparna, som många fortfarande tror att det är till för.

Trots det tycker Shina ändå att medvetenheten kring just estetiska ingrepp ökat, att man idag av naturliga skäl är mer påläst än för tio år sedan. Även hårtransplantationer har blivit vanligt. För detta flyger Lifetime Clinic in ett specialistteam på åtta läkare och sjuksköterskor från Turkiet. Teamet har utfört över 10 000 operationer och är välkända i sin yrkesbransch. De är ledande i världen när det kommer till just hårtransplantationer. Kundkontakten är som nämnt viktigast på Lifetime Clinic, och har funnits med i grundvärderingen sedan verksamheten startades. – Vi tyckte att skönhetsbranschen var något lat och behövde ruskas om. Vi såg också ett stort behov av något nytt och vår idé var rätt enkel – 71


SUPERO Promotion | Lifetime Clinic

Det är det mest givande med mitt yrke, att få komma människor in på livet.

att ge en bra kundservice, pressa priserna och samtidigt erbjuda behandlingar av absolut högsta kvalitet, säger VD Farzad Javadpour. Shina har samma uppfattning. Att både kund och läkare konsulterar och går till botten med vad det är man vill förbättra är A och O, innan man bestämmer sig för något. – När du som kund kommer för en konsultation är du väldigt sårbar. Ofta när man vill förbättra något hos sig själv handlar det om komplex. Då gäller det att vara lyhörd för vad kunden upplever och hur denne ser på sig själv, för att kunna avgöra hur vi kan hjälpa. Ibland kan det kunden ställt in sig på i behandlingsform inte alls vara det man behandlar för att uppnå resultat, säger Shina och fortsätter: – Det är det mest givande med mitt yrke, att få komma människor in på livet. Såklart både på gott och ont, men man lär sig så mycket. Det kommer ständigt ut nya behandlingssätt 72

och preparat, som i sin tur ökar klinikerna och sänker priserna. Något som Shina ser på med viss skepticism. – Två dagar i månaden har jag komplikationsmottagning. Där möter jag kunder som upplevt baksidan av den här branschen, och genomgått en behandling eller ett ingrepp som blivit misslyckat. Det man ska tänka på när man bestämmer sig för att söka sig till en klinik är att inte leta med plånboken. Försök komma ihåg att billigast inte alltid är bäst. Självklart finns det bra kliniker med låga priser men om det ser ut för att vara för bra för att vara sant, så är det oftast det. Lifetime Clinic ser ljust på framtiden inom estetik. – Enligt undersökningar vi gjort kommer nästan 80 procent av våra kunder till oss via rekommendationer idag, det är vi väldigt glada över, säger Farzad Javadpour.


idrottensbingo.se

73

Spela på vår sajt eller i någon av våra bingohallar runt om i Sverige.

Förmånstagare: SBFO, sbfo.se | Åldersgräns 18 år | Speltillstånd av Lotteriinspektionen

ANNONS


Öv

a

or

te

ifr å go r

Lä sk ör ko rts t eo ri


Smarta val för framtiden | Studentprofilen

SMARTA VAL FÖR FRAMTIDEN

H

assan började sin studiebana med att läsa fristående kurser för att hitta sina intresseområden. Valet föll relativt snabbt på Högskoleingenjörsprogrammet i innovation, produktion och logistik. Han studerade på Mälardalens högskola och bodde i Eskilstuna under sina studier. – Jag undersökte var det finns en efterfråga på kompetens och såg att det fanns ett stort behov av personer inom just produktion och logistik. Hassan tog examen i början av sommaren 2015. Han sökte jobb över sommaren och blev anställd på bemanningsföretaget Manpower i september 2015. Han fick en anställning som konsult, flyttade till Västerås och jobbade under hösten som produktionsplanerare på ett stort företag. Nu väntar Hassan på nya uppdrag, fortfarande under anställning på Manpower. Han är glad att han tog chansen att få jobb via ett bemanningsföretag. – Jag tycker att det är viktigt att komma ut på arbetsmarknaden snabbt efter studierna. Då är bemanningsföretag ofta ett bra alternativ. Även om du först kanske får ett kortare uppdrag, har du bättre chanser att få fler jobb efter det. Satsa på att komma ut på arbetsmarknaden direkt, sedan kan du planera mer långsiktigt, menar han. Hassan anser att många studenter väntar för länge med att söka jobb. – Vissa är lite för bekväma och tror ofta att ett jobb kommer att dyka upp direkt efter studierna. Men det är ofta inte så enkelt. Jag hade

Med målet att hitta ett ämne han brinner för och komma ut i arbetslivet direkt efter studierna, valde Hassan Yusuf att studiera till högskoleingenjör. Text: Mia Masnic många kontakter men fick ändå vänta några månader tills jag fick jobb. Hans råd är därför att börja söka arbete redan under studierna. Och satsa på att bygga upp ett bra nätverk. – Jag var väldigt engagerad utöver mina studier. Jag var med i kåren, deltog på flera arbetsmässor där jag var företagsvärd och jobbade extra med andra projekt. På så sätt fick jag både kontakter och flera bra referenser till mitt CV. Hassan är mycket nöjd med sitt val av utbildning. – Logistik och produktion passar mig utmärkt. Det är ett bra ämnesområde för den som tycker om att arbeta med att till exempel förbättra processer, flöden och strukturer, berättar han och fortsätter: – Min utbildning var mycket intressant i det avseendet att vi fick träffa många företag och få en inblick i hur arbetet fungerar i verkligheten. Det var en stor fördel att högskolan hade goda kontakter med många företag. – Näringslivet i den här regionen stödjer högskoleutvecklingen. De är engagerade och vill gynna studenterna genom att exempelvis ge möjlighet till praktikplatser och exjobb. Hans utbildning kombinerade ofta det teoretiska med det praktiska. – Vi gjorde många studier på olika företag, som baserade sig på deras arbete. Det kunde till exempel handla om att analysera ett visst problem i produktionen och sedan komma fram till en konkret lösning. Det var väldigt värdefullt och en bra förberedelse för examensarbetet jag så småningom gjorde på Volvo Group Trucks, berättar han.

– Vi fick tidigt i utbildningen lära oss att arbeta i projekt och hur olika projektfaser kan se ut. Trots att han fick mycket arbetslivserfarenhet under sina studier, tyckte Hassan att tempot kändes betydligt högre på hans anställning efter studierna. – Jag jobbade med produkter som har korta ledtider och jobbet var ganska stressigt. Jag tycker att jag blev bra förberedd under högskolan, men att komma ut i arbetslivet blev ändå en kontrast. Det är något man ska vara förberedd på, ger han som råd avslutningsvis.

TIPS

HASSANS TIPS TILL STUDENTER 1. Plugga gärna i grupp, med människor du trivs med och som uppmuntrar dig. Ta hjälp av varandra. Studietiden handlar om att både ge och ta. 2. Sök jobb under tiden du studerar. Vänd dig till exempel till företag som du gör ditt exjobb hos. Ta alla chanser du får för att komma ut på arbetsmarknaden så snart som möjligt. Ett tips är att vända dig till bemanningsföretag. 3. Engagera dig under studierna, till exempel i kårer och fackförbund, eller företag som är intresserade av kontakt med studenter. På så sätt får du både referenser till ditt CV och skapar värdefulla kontakter.

75


NÄR IDÉER SKA UTVECKLAS OCH FÖRETAG SKA VÄXA Vi vill se fler djärva idéer och fler företag som satsar. Inom alla branscher. Från tjänsteföretag till snabbväxande högteknologiföretag. Oavsett vilken satsning du står inför, till exempel en internationell lansering, att utveckla en ny produkt, en marknadssatsning, köp eller start av företag bör du kontakta Almi. Vi är en partner med bredd som erbjuder lån, riskkapital och rådgivning. Vi finns över hela landet, nära dig. Kontakta ditt regionala Almi-bolag eller besök www.almi.se. Välkommen!

beautywithheart.se

Lilla Fiskaregatan 9, 010-410 40 63 Nova, 010-410 40 64


Studentpris! 50 kr/st eller 100 kr för 4-pack QUIZPACKER FRÅGEKORTLEKEN SOM LÄR DIG MER OM TOPPSTÄDERNA OCH RESMÅLEN! Hur mycket känner du till om Paris? Vågar du testa dina kunskaper om London? Nu finns frågekortleken för dig! Var i Paris ligger nöjespalatset Lido? Vad är det för huvudingrediens i Mallorcas traditionella likör ”Rigola”? Visste du att sardinbegravningar förekommer årligen i Barcelona? Europas bästa musikgata ligger i London, men var? QUIZPACKER är den nya kortleken med frågor och svar om ditt resmål. 200 frågor och svar på 40 kort guidar dig genom historien och kulturen på din destination. På ett kul sätt får Du tips om spännande platser, restauranger och annat på ditt resmål. Såväl före som under och efter resan utgör frågeleken ett utmärkt alternativ eller komplement till reseguider för dig som vill skaffa mer kunskap om den plats du reser till. Garanterat lär du dig något nytt!

®

Beställ idag på

www.quizpacker.com


Välkommen till Actic, mer än bara träning! Actic har idag fler än hundra anläggningar mellan Ystad och Kiruna. I alla dessa kan du träna i våra gym och på de flesta har du dessutom tillgång till gruppträning, bad och motionssim. Om du vill veta mer om vad vi erbjuder är du välkommen till actic.se.

Du som är student får nu en veckas fri träning på Actic!

H o s Ac ti c s t u d e n te h a r ra u p p ti l l 2 l ltid 0% ra b a t t p med lem s å k a p!


www.ktkh.se

BÄSTA PRESENTEN

FEST PÅ G? TA MED DET SOM ALLA GILLAR!

Lägg till ett

MASSOR AV GODA GÅVOR FINNS HOS OSS!

TJUGOETTAN • Kungsgatan 21 Eskilstuna • 016-12 41 40

språk… … och världens möjligheter öppnar sig. Planerar du att jobba i en internationell miljö? albanska arabiska armeniska syriska assyriologi Komplettera utbildning med ett franska bulgariska danska din engelska estniska finska språk för att komma dit du vill! grekiska hebreiska hindi indologi iranska språk is40 språk väntar på dig – det är bara ländska italienska katalanska keltiska språk att välja. kinesiska kurdiska latin norska polska ryska samiska serbiska kroatiska bosniska spanska Välkommen svenska swahili till Uppsala turkiska universitet! tyska ungerska Här finns landets bredaste utbud albanska arabiska armeniska syriska assyriologi av språk. bulgariska danska engelska estniska finska franska grekiska hebreiska hindi indologi iranska språk isländska italienska katalanska keltiska språk kinesiska polska kurdiska latin norska ryska serbiska kroatiska samiska bosniska spanska turkiska ungerska svenska swahili tyska syriska albanska assyriologi arabiska armeniska bulgariska polska bosniska estniska finska spanska indologi hebreiska latin grekiska iranska språk katalanska isländska keltiska språk italienska danska kurdiska hindi norska kinesiska ryska engelska serbiska franska kroatiska samiska

www.uu.se


Coaching och Konsult Gerd Wallin Foto: www.jinisofia.se

Mötet - nyckeln till ditt nya arbete Nätverkande till jobb Gerd Wallin

Mötet – nyckeln till ditt nya arbete Gerd Wallin coachar dig i karriär. Tre gånger per år arrangeras det populära jobb- och rekryteringseventet StockholmsLobbyn, www.coachingochkonsult.se/StockholmsLobbyn . Den 12 aug i år kom Gerd Wallin ut med boken “Mötet - nyckeln till ditt nya arbete”. Boken handlar om hur du på nya sätt, kan söka arbete via möten och kontakter. Här kan du gratis ladda ner boken: http://bookboon.com/se/motet-nyckeln-till-ditt-nya-arbete-natverkande-ebook

Välkommen! Download free books at

www.coachingochkonsult.se gerd@coachingochkonsult.se 076-223 41 56

Nyfiken på Riksbyggen? Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med såväl bostadsrätts­ föreningar och företag som offentliga fastighetsägare som kunder. Som ekonom eller ingenjör på Riksbyggen ser vi till helheten och jobbar långsiktigt i såväl våra relationer som i våra affärer och uppdrag. Besök oss på www.riksbyggen.se/jobbochkarriar för att få veta mer om vilka möjligheter det finns för dig.

Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

O44819_Riksbyggen_170x120.indd 1

2015-07-16 12:53


1

Vi levererar Er SmartBox.

2

Ni eller vi fyller den.

ån r n Fr 9 k de 79 åna im

Magasinera? 3

Vi hämtar och magasinerar.

Tel: 010 33 00 220 • www.smartboxes.se • info@smartboxes.se


Nästa nummer

SUPERO Nästa nummer: Ute i höst!

NÄTVERKA DIG TILL DRÖMJOBBET Så hittar du arbete inom din utbildning

82

De främsta arbetsgivarna inom IT

STARTA EGET – så gör du! Upptäck den tyska arbetsmarknaden


Vad händer efter plugget?

ANNONS

Cruitway samlar tusentals jobbannonser från nätet automatiskt. Sedan matchas de relevanta annonserna mot just din profil. Så här kommer du igång! 1

2

3

Ladda ner Cruitway-appen och ställ in din utbildning.

Du får ett personligt flöde med matchade jobbannonser.

Spara de jobb du vill komma ihåg, och ansök via webbsidan.

4

5

Skapa din karriärprofil och berätta vilken typ av jobb och arbetsgivare du vill ha.

Gör snabbare ansökan med din profil och få jobberbjudanden direkt i mobilen.

83

Cruitway startades av entreprenörer samt tidigare studenter från Uppsala universitet, och lanserades i början av 2014. Sedan starten har tusentals unga akademiker kopplats ihop med hundratals arbetsgivare. Hör av dig om du har idéer för en ännu bättre karriärtjänst, eller om du vill bli campusambassadör till oss på hello@cruitway.com


En kraft att räkna mEd På manpower vet vi att Studenter och unga är en ovärderlig tillgång i arbetslivet. när er energi riktas åt rätt håll kan ni flytta berg. Inser du hur bra du är? registrera ditt CV på manpower.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.