Superoht17 web

Page 1

SUPERO Student- och karriärmagasin Nr 2 2017

VÄSSA DITT PERSONLIGA BREV!

JOBBA UTOMLANDS

Tema: Jobb och Karriär!

Får du tillräckligt med sömn? TA MAKTEN ÖVER DIN KARRIÄR

MDH SOLAR TEAM

Utmanar världsledande universitet Intervju:

SÅ MAXAR

DU ARBETSMARKNADSDAGEN En del tycker att jag ifrågasätter men jag vill bara veta.

Katarina Gospic


SÖKER DU EN SPÄNNANDE KARRIÄR INOM IT?


DET KAN VI HJÄLPA DIG MED! Conlegia sammanför framtidens IT-specialister med multinationella bolag, främst inom bank, finans och försäkring. Våra uppdragsgivare har stor efterfrågan på nya talanger som vill vara med och forma morgondagens IT-lösningar och vi söker därför dig som vill starta din karriär i en stimulerande och utvecklande miljö. Conlegia är ett konsultbolag baserat i Stockholm, vår målsättning är att hjälpa framtidens IT-specialister att påbörja och bygga sina karriärer. Vi samarbetar främst med organisationer inom bank/ finans och försäkring.

Besök oss på www.conlegia.se, vi kanske har något som passar dig!


Din nya arbetsplats väntar på dig

Vill du arbeta på ett företag som växer snabbare än konkurrenterna, där medarbetarna trivs och kunderna är nöjda? Candidator är ett framgångsrikt IT-företag som växer overkligt snabbt och under 2017 har vi anställt över 70 personer till våra kontor runt om i Sverige. Behovet är fortfarande väldigt stort och vi behöver fylla på med fler kompetenta medarbetare för att lyckas i vårt uppdrag. Vi har kontor i Alingsås, Stockholm, Göteborg, Malmö, Skövde, Bergen och Oslo. Vi kan garantera en fartfylld och varierad arbetsplats där du ges utrymme och förutsättning att utvecklas i din roll. Vill du vara med på en spännande resa? Läs mer om oss och våra lediga tjänster på vår hemsida www.candidator.se/karriar. Vi tar även emot praktikanter! Skapa dig en framtid hos oss. Ansök redan idag eller connecta med oss för att ta del av våra nyheter och lediga tjänster.

Kontakta oss för mer information Telefon: +46 322 671000


Innehåll

Tema: Jobb & Karriär!

INNEHÅLL Nummer 2 2017 8 Ledare 12 Kultur

Festivalschemat 2018

14 Tillbaka till verkligheten

Så återfår du din effektivitet efter semestern

16 Axis

Kunskapsutbyte och utveckling i fokus

19 Positiva sömnmönster

Får du tillräckligt med sömn?

22 Framtidens arbetsgivare Var vill du arbeta?

24 SEB

IT Young Professional Program

26 Katarina Gospic

En varför-människas väg i livet

32 Jobb och Karriär

Arbetsmarknadsdagar

34 Maxa arbetsmarknadsdagen

Värdefulla tips

36 Mest attraktiva arbetsgivarna

Få koll på din bransch

38 CV´t som ger dig drömjobbet

Var ska man börja?

40 Studentprofilen

Hampus Andersson, Bildjournalist

44 MDH Solar Team

Utmanar världsledande universitet

50 Inredning

Trendigt just nu

52 Vässa ditt personliga brev

Se till att bli kallad till intervju

57 Wellness

Boosta din energi i höst

61 Berlin

Detta måste du se i staden

64

Recept Fem goda och snabba

67 Nätverka dig till drömjobbet

Linked In

68 Schibsted

Skandinaviens största medieföretag

72 IFS

Ta makten över din karriär

76 Jobba utomlands

Gör drömmen till verklighet

78 Nästa nummer 5


Redaktion

SUPERO NR 2 2017

VD/Ansvarig Utgivare

Redaktör

Art Director

Charlotte Breyer charlotte@supero.se

Mari Wretström

Daniela von Langenberg

Skribenter

Fotografer

Korrektur

Annonsavdelning

Mari Wretström Monica Rogstadius

Jonas Eng Adam Wrafter Jenny Hammar Daniela von Langenberg

Charlotte Breyer Jakob Westin

Jessica Leopardi 073-522 39 09

DU KOMMER ATT BLI NÅGOT STORT! Hälsningar från oss på SUPERO

VD/Ansvarig Utgivare Charlotte Breyer

Fotograf Jonas Eng

6

Redaktör & Skribent Mari Wretström

Skribent

Monica Rogstadius

Art Director

Daniela von Langenberg

Designer

Jakob Westin


VÅR VERKSAMHET KONTROLLERAS AV SVENSK INSAMLINGSKONTROLL. VÅRT 90 -KONTO GARANTERAR ATT DINA PENGAR ANVÄNDS SÅ EFFEKTIVT OCH BRA SOM MÖJLIGT.

Var #orädd varje dag. Bli månadsgivare för barnen på flykt! Du kan själv välja belopp. Läs mer på räddabarnen.se

7


Ledare

INSPIRATION SOM GER ENERGI

Charlotte Breyer, VD/Ansvarig Utgivare

A

tt klä på sig höststövlar och en stor varm sjal för att ge sig ut i den vackra naturen, med den friska luften och de otroliga färgkontrasterna som hösten erbjuder är bland det bästa jag vet. Ändå är det just hösten som får mig att känna att energinivån och motivationen inte är lika hög som under våren och sommaren.

Man märker att vi är på väg mot mörkare tider. För att få mer energi och inspiration brukar jag omge mig av människor som ger mig energi och syssla med sådant som stimulerar mitt engagemang, bl.a. läser jag gärna om framgångsrika kvinnor som med beslutsamhet och målmedvetenhet har tagit sig fram i karriären. I höstens nummer av SUPERO finns flera inspiratörer. Omslagsprofilen Katarina Gospic berättar om hur hennes frågvishet är baserad på nyfikenhet och att det kan leda till många spännande saker. Katarina Gospic är läkare, hjärnforskare, författare, föreläsare och en sann entreprenör. Med hennes facit i handen kan frågvishet nära nog leda hur långt som helst. Läs mer på sidan 27. Karriären är dock sällan spikrak och börjar inte heller alltid på topp. Läs om Frida Kvarnströms misslyckande i början av karriären då hon fattade ett felaktigt beslut gällande byte av jobb. Jobbet var ett toppjobb som alla tyckte var det absolut häftigaste. Men Frida trillade rakt ner i fåfängans fallgrop. Hon tog sig upp och gör idag en fantastisk karriär inom mediajätten Schibsted. Detta hittar du på sidan 68. Trevlig höstläsning! Och jo, enkla tips om hur du kan höja energin finner du bland annat på sidan 57.

8Denna tidning ges ut av Studenthäftet Sverige

I Studenthä ftet hittar du ma ssor av lokala studentförm åner!

- Snyggt, fysiskt och fyllt med erbjudanden nära dig! Följ oss på:

10FESTIVALER 2018 POPAGANDA

Festivalschemat för Sverige år 2018 är fullspäckat! Här listar vi de festivalerna vi tycker är värda ett besök.

Popaganda är en pulserande musikupplevelse i Stockholm. Fullspäckad med väl valda artister som sträckers sig över en antal olika genrer, så det finns musik som alla kan uppskatta. Kom med ett glatt humör och var beredd på otroligt energiska uppträdanden med glada fans, blinkande ljus och fantastisk musik.

emmabodafestivalen Emmabodafestivalen är en svensk musikfestival som hålls juli varje år i Kalmar. Sen festivalen grundades 1988 har festivalen vuxit från en endagsfest till en fullfjädrad fem-dagarsfest som nu kan ha upp till sjuttio olika artister från hela världen på tre olika scener. Musiken på denna festival är oftast indie eller elektronisk. Emmabodafestivalen organiseras av musikstiftelsen Winter Bathers. Detta är en supertrevlig sommarfestival.

SUMMERBURST Summerburst håller till både i Stockholm och Göteborg. Ta in sommaren under två dagar med ’non-stop’ musik från världsklassiga DJs. Om du älskar house musik och överdådig uppsättning är detta eventet för dig.

dreamhack Tänk dig det här: Året är 1994 i en liten svensk stad och två kompisar med ett väldigt dataintresse bestämmer sig för att hyra deras skolmatsal. De bjuder in några av sina vänner (som också har ett väldigt dataintresse) på en helg med kodning, ’hacking’ och allmänt häng. Det var en spontan och intim sammankomst och ingen hade någonsin kunnat tro att detta skulle utvecklas till något överhuvudtaget. Spola fram till nutid och det som kom ur det var DreamHack - världens största digitala festival och LAN party. DreamHack har nu expanderat till Austin. DreamHack Austin drar ungefär 26.000 deltagare varje år. Eventet hyllar internet-kulturen genom turneringar med de bästa spelarna inom sitt spel, cosplay, livemusik och 72 timmar av spelande.

way out west Sedan starten 2006 har Way Out West - som är döpt efter att den är placerad i Göteborg - fått hyllningar från hela världen, inklusive MTV’s O Award för ’Most Innovative Festival’. Way Out West står alltid för högklassig musik och hela Göteborg känns som en gigantisk festival under dessa dagar. 12


AT THE DOORSTEP TO YOUR FAVOURITE CITY 699:-

Always rooms from Book at nordicchoicehotels.se for best rates

COMFORT HOTEL

®

For urban easy living

BORÅS • ESKILSTUNA • GÖTEBORG • HELSINGBORG • JÖNKÖPING • LULEÅ • MALMÖ • NORRKÖPING • STOCKHOLM • SÄFFLE • UMEÅ • VÄSTERÅS

13


SÅ ÅTERFÅR DU DIN EFFEKTIVITET EFTER SEMESTERN

Semestern är till ända och att göra-listan svämmar över redan första dagen? Här får du tips på hur du boostar din effektivitet inför hösten. Text: Magdalena Bibik

1 TA DIG TID ATT STRUKTURERA UPP DAGEN

Låt de första 10 minuterna av din arbetsdag gå åt till planering och struktur. Dela upp dagens att göra-lista i följande fyra kategorier:

”Viktigt & Brådskande”: Dessa uppgifter gör du först. ”Viktigt & Inte Brådskande”: De här uppgifterna kan göras senare, när du inte är upptagen med att ”släcka bränder”. ”Oviktigt & Brådskande”: Fundera på OM du ska göra de här uppgifterna över huvudtaget. Om så, då måste de göras snarast. ”Oviktigt & Inte Brådskande”: Alla uppgifter som görs i mån av tid, någon gång i framtiden. Här lägger du in allt som inte behöver göras egentligen. Var riktigt ärlig i din kategorisering, ibland är det lätt att göra något oviktigt och inte brådskande, bara för att det är kul! Men...

2 GÖR DET VIKTIGASTE FÖRST

Hur tråkigt det än låter så boostar du din effektivitet mer än du tror genom att göra det viktigaste först på morgonen, i

14

synnerhet om uppgiften är tuff eller obekväm. Annars finns det en risk att just den här uppgiften kommer att tynga och distrahera dig resten av dagen. Just do it, sen kan du ägna dig åt roligare – och enklare saker.

3 FASTA MAILTIDER Det är både kul och serviceinriktat att alltid vara tillgänglig, men att ha mailprogrammet igång under hela studie- eller arbetsdagen kan försämra din effektivitet. Ha fasta tider då du svarar på dagens e-post, till exempel en halvtimme på förmiddagen och en på eftermiddagen. Var tydlig med dina regler och är något tillräckligt viktigt att det inte kan vänta på svar några timmar senare - då blir du uppringd.

4 STÄNG AV SOCIALA MEDIER

Såvida du inte jobbar med sociala medier, bör du inte ha dina sidor igång annat än på dina på förhand bestämda pauser. Det finns nämligen studier som visar att ditt fokus på en given arbetsuppgift som störs av ett avbrott

såsom till exempel en Facebook-uppdatering kan ta upp till 20 minuter att återställa. Tre sådana avbrott på en timme (vilket inte är ovanligt) och det är sannolikt att du inte får ”någonting” gjort den timmen.

5 KOMPRIMERA

Ju kortare tid du får på dig till deadline, desto kortare tid tar uppgiften att genomföra. Ge dig själv en effektivitetsboost genom att sätta snäva deadlines. Du kommer att bli förvånad över hur mycket du får gjort på en arbetsdag!

6 LEDIG NÄR DU ÄR LEDIG

Tillhör du dem som studerar långa - och oregelbundna - dagar, där fritiden och studierna är svåra att skilja åt? Då löper du större risk att studera mycket men får lite gjort. Ge dig själv ”studietid” och ”ledig tid”. Plugga när du pluggar och se till att vara ledig den andra tiden. Om du tillåter dig själv att koppla bort studierna och ladda batterierna då och då, så kommer du att bli ännu mer effektiv när det krävs.


FÖRETAG ÄLSKAR ATT ANLITA STUDENTER FÖR EXTRAJOBB Att du börjat studera visar egenskaper som arbetsgivare verkligen gillar. Du har en ambition, du gillar att lära dig nya saker, du är målinriktad och kan anpassa dig till nya förutsättningar. Perfekta kvalitéer för att kunna göra bra ifrån sig på ett extrajobb. Hos oss hittar du massor av extrajobb för studenter inom en rad olika branscher. Jobb som bygger ditt nätverk och ger dig erfarenhet inför att du ska söka jobb efter utbildningen. Jobben hittar du på manpower.se eller kontakta oss på 0771 55 99 10


KUNSKAPSUTBYTE OCH UTVECKLING I FOKUS Kompetensutveckling och karriärmöjligheter är viktiga faktorer för att attrahera och behålla duktiga medarbetare. Lika viktigt är det att ta tillvara på de anställdas unika kompetenser och skapa ett företagsklimat som bygger på ömsesidigt kunskapsutbyte, vare sig man är nyutexaminerad eller mer erfaren. Allt det här vet man på Axis Communications.

S

edan starten 1984 har Axis Communications snabbt etablerat sig som ett toppnamn inom de marknader där de har varit verksamma. Mycket tack vare innovativt tänkande och förmågan att förutse kundernas framtida behov. Idag är företaget ledande på marknaden för nätverkskameror och video encoder. Ständigt med ambitionen att ligga steget före konkurrenterna fortsätter Axis att utveckla befintliga produkter och att ta fram nya – långt innan marknaden har insett behovet. Framgångsreceptet är en uppmuntrande och inspirerande företagskultur där individen står i fokus. En platt organisation där presti16

Text: Mari Wretström Foto: Lisa Bradley

gelöshet värderas högt bidrar till ett klimat där varje medarbetare ses som en viktig del av den enorma kunskapsbank de tillsammans utgör. Och nog finns det kunskap inom företaget, bara huvudkontoret i Lund samlar över 1000 ingenjörer. KOMPETENTA KOLLEGOR OCH BRA SAMMANHÅLLNING ̶ Det är ett jättebra företag att jobba på, för man får hjälp med vad man än behöver. Det spelar ingen roll vem man går till, även om man aldrig har träffat personen förut så ställer alla upp och delar med sig av sin kunskap. Det är väldigt positivt, säger Linus Holm, som arbetar som scrum master på avdelningen för mobila applikationer.

Han har arbetat på företaget sedan 2014 då han började som utvecklare. Han berättar att han hade haft koll på företaget under studietiden och att en av de saker som lockade honom att söka sig dit var företagets storlek. ̶ Jag visste inte riktigt vad jag ville jobba med, och jag kände att fördelen med ett såhär stort företag är att utvecklingsmöjligheterna är stora. Om jag skulle känna att programmering inte var det jag ville syssla med, skulle det kanske vara möjligt att ändra riktning inom företaget. Jag började som utvecklare, och efter drygt ett år kände jag att jag inte bara ville sitta och programmera och då sökte jag den här tjänsten som scrum master. Vi har väldigt bra chefer också, som


Business som arbetar med att ta fram nya produkter. Hon kom in via ett sommarjobb 2014 och arbetade sedan deltid under studietiden. Hon gjorde också sitt examensarbete på företaget och eftersom hon trivdes så bra valde hon sen att stanna kvar. ̶ Jag hittade faktiskt på mitt examensarbete själv, säger hon. Det var väldigt roligt att få göra det. Det är ett bra företag på det sättet, de uppmuntrar att man kommer med egna idéer och hjälper en att se till så att det blir så bra som möjligt.

Linus Holm Ålder: 27 Bor: Malmö Utbildning: Systemutveckling, Malmö högskola Arbetar som: Scrum master

är duktiga på att identifiera vart man vill röra sig och som försöker hjälpa en att nå det målet, säger han. Aron Söderling håller med om att möjligheterna till att avancera inom företaget är goda. Han gjorde sitt examensarbete på företaget och arbetar sedan drygt två år som webbutvecklare. ̶ Jag trivs väldigt bra med det jag gör, men när den dagen kommer och man vill fortsätta utvecklas och kanske byta arbetsuppgifter så finns alla förutsättningar för det. Det är många som har börjat som utvecklare och som sedan gjort karriär inom företaget, säger han. FÖRETAGSKLIMATET GÖR ATT MEDARBETARNA TRIVS Linus Holm och Aron Söderling är överens om att företagsklimatet är en stor anledning till varför de trivs så bra på Axis. De stora orden om individfokus och kunskapsutbyte är inte bara tomt snack utan något som verkligen genomsyrar organisationen. ̶ Man känner sig verkligen lyssnad på, säger Aron Söderling. Det spelar ingen roll om man är junior, alla lyssnar på en ändå. Även om man är ung och oerfaren är ens idéer lika mycket värda som någon annans. Lolita Olesen arbetar som webbutvecklare och scrum master på avdelningen New

Aron Söderling

också med allt runtomkring, som mjukvara för både webb och mobila plattformar. Har man erfarenhet från någon annan avdelning inom organisationen så har man massor att bidra med i sin nya roll, säger hon. Axis satsar också mycket på kompetensutveckling. Eftersom de verkar inom en bransch som utvecklas i högt tempo är det viktigt att medarbetarna får möjlighet att hålla sig uppdaterade. ̶ De uppmuntrar oss verkligen till fortbildning. Eftersom vi jobbar med den senaste tekniken och hela tiden strävar efter att ligga i framkant är det väldigt viktigt att vi hänger med i marknadens utveckling. Vi får också friheten att själva styra över vilka verktyg vi vill arbeta med vilket gör att vi har möjlighet att utveckla oss själva inom det vi gör, säger Lolita Olesen. Att hon trivs bra på Axis råder inga tvivel om. Hon berättar att en stor anledning till det är den platta organisationen. ̶ Det är inte så hierarkiskt här, vi jobbar väldigt nära våra chefer och man känner alltid att man får sin röst hörd. De bryr sig om sina anställda och vill att vi ska stanna kvar. Vi är viktiga för företaget, och det märks verkligen, säger hon.

Ålder: 26 Bor: Lund Utbildning: Civilingenjörprogrammet information- och kommunikationsteknik, Lunds tekniska högskola Arbetar som: Webbutvecklare

STORA UTVECKLINGSMÖJLIGHETER Hon betonar att företaget är väldigt måna om sina anställda. De tar tillvara på varje medarbetares kompetenser och ger dem möjlighet att utvecklas. ̶ Det var en stor anledning till varför jag sökte mig hit. De inser värdet av att vi ska få utvecklas och växa tillsammans med företaget. Det gör att man stannar kvar och det i sin tur ger ju ett mervärde för företaget. De uppmuntrar oss också att söka oss vidare internt, när man byter position inom företaget har man ju med sig kunskap från tidigare arbetsuppgifter vilket är väldigt värdefullt. Axis är inte bara leverantör av produkter, vi jobbar

Lolita Olesen Ålder: 29 Bor: Malmö Utbildning: Civilingenjörprogrammet information- och kommunikationsteknik, Lunds tekniska högskola Arbetar som: Webbutvecklare på Axis New Business samt Scrum master 17


We care for your ambition It’s the employees at SEB who make us great. Our vision is to deliver world class service and therefore we need committed customer driven people, working together striving for simplicity in the age of digitization. Read more about us: sebgroup.com/career

18


ATT VARA EN ”SJUSOVARE” LÅTER MINDRE PRODUKTIVT. MEN DET ÄR DAGS ATT ÄNDRA PÅ DET! Du är vad du äter, sägs det ju. Men du är också som du sover. Dessutom är sömnbehovet ytterst individuellt. Modern forskning ser sömnen på helt nya sätt — vilket du kanske också borde göra?

F

orskarna vet ännu inte allt om varför vi sover, eller exakt hur sömnen påverkar oss. Kanske är det därför det inte skrivs lika ofta om sömnens hälsoeffekter som om det goda fettet, de nyttiga vitaminerna eller den stärkande joggingrundan. Men vetenskapen vet tillräckligt om sömn nu för att helt säkert kunna påstå att sömnen är minst lika viktig för vår hälsa som vad vi äter och hur vi rör oss. Sömnen verkar i större utsträckning vara till för hjärnan än för kroppen. Detta, och mycket mer som modern sömnforskning numera vet säkert, förvånade Björn Hedensjö när han läste om det på psykologprogrammet. – Ämnet kändes så underrapporterat i me-

Text: Mia Sahl

dia. Vi har alla mycket att vinna på att hitta och använda oss av vår egen naturliga och biologiska rytm, säger han. Eftersom Björn i grunden är journalist valde han att ta reda på mer och skriva en bok om ämnet. I En perfekt natt beskriver han vad modern sömnforskning kommit fram till och om hur sömn – och bristen på den – kan påverka oss ända in i själen. Den som lider av sömnbrist riskerar en hel massa tråkigheter, bland annat att gilla sig själv och andra mindre, prestera sämre på tentorna, drabbas av depression samt hjärtoch kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Trots alla dessa, och fler avskräckande effekter, anses det fortfarande ganska ”fint” att vara en person som sover lite.

KRONOTYP OCH SÖMNBEHOV VARIERAR Det finns personer som klarar sig på bara fyra timmars sömn per natt; alltså borde fler göra det, tycks ”sömn-jante” ropa i våra morgon- eller kvällströtta öron. Men att jämföra sig med andra när det kommer till sömn är ganska dumt. – Den som drömmer om en perfekt natt får börja med att respektera sin egen kronotyp, säger Björn. En tidig kronotyp är, lite förenklat, en person som blir trött tidigt på kvällen. En sen kronotyp gillar att vara aktiv senare på kvällen. Däremellan finns, som så ofta när det kommer till mänskligt liv, en stor variation mellan individer. Utöver kronotypen skiljer sig också det 19


faktiska sömnbehovet åt hos alla människor. Ett litet fåtal av oss klarar sig faktiskt på att sova fyra timmar per natt. Men det stora flertalet behöver sju eller åtta timmar per natt för att må som allra bäst, medan vissa behöver stadigt nio timmar per natt för att må gott. Att vara ”uppe med tuppen” klingar fint, medan att vara en ”sjusovare” låter mindre produktivt. Men det är dags att ändra på det, menar Björn.

helt i balans mellan vår inre och yttre klocka – den som också kan kallas för det sociala tidssystemet. Sömnlöshet är något av en folksjukdom och problem med sömnen har krupit ner i åldrarna. Bland 20-30-åringar har det blivit allt vanligare de senaste årtiondena. – En förklaring är att 24-timmarssamhället, där vi ständigt är uppkopplade, gör att vi allt för sällan varvar ner ordentligt, säger Björn.

Sex minuters powersömn har visat sig förbättra vår förmåga att minnas sådant vi lärde oss strax innan. Att se ner på personer med stort sömnbehov eller sena vanor är möjligen en rest från det gamla bondesamhället; det hör inte hemma på tvåtusentalet. – Sömnmönster speglar inte ens karaktär, säger han. Sömnbehov och kronotyp är alltså individuellt. Rytmen är inte konstant under livet, utan styrs av en medfödd ”inre klocka”, som förutom sömn och vakenhet också håller koll på bland annat kroppstemperatur och ämnesomsättning. Dessvärre lever endast 13 procent av oss

SÖMNBRIST För att slippa drabbas av akut sömnbrist efter några dygn har de alla flesta en smärtgräns på fem-sex timmars sömn per natt. Men det gäller på kort sikt. En person som stadigt går omkring med en sömnskuld kan, efter några år, löpa kraftigt ökade risker att drabbas av flera allvarliga sjukdomar. SOVA IGEN SÖMNSKULDEN? Japp! Man kan ta igen förlorad sömn under veckan genom att sova rejält under helgen. TRÄNING GER BÄTTRE SÖMN Vältränade personer som tränar regelbundet har längre sammanhållna sömnperioder. De somnar också snabbare och har mer djupsömn per natt än otränade människor.

20

SOV UTAN ATT SKÄMMAS FÖR DET Genom att lära känna din egen dygnsrytm och ta reda på hur mycket sovtid du behöver för att må som bäst, har du stora möjligheter att påverka din hälsa positivt. Det är inte fult att sova alltså, snarare tvärtom. Och sömnproblem ska tas på allvar. Den som behöver mycket sömn gör klokt i att sova på, utan skuld och skam. Och den som inte behöver så mycket sömn behöver inte skämmas för det heller, men gör klokt i att känna efter så att inte viljan att vara alert överskuggar en inre, smått plågad, klocka. För den som tydligare vill försvara rätten till sina egna, högst personliga sömnvanor, har Björn författat ett litet förklarande försvarstal, som han uppmanar alla som så önskar att använda till sömnens försvar: – Jag försöker sova ordentligt för att bli mer uppmärksam och koncentrerad för att bli bättre på att fatta beslut, för att balansera mitt känsloliv och hålla mitt humör uppe, för optimal motorik, för att bli snygg, slippa bli förkyld och för att leva längre. Frågor på det?

3% av Sveriges befolkning använder någon typ av sömnmedel.

värt att veta SOCIAL JETLAG Detta är något du kan drabbas av om du tvingas, eller tvingar dig själv, in i fel sömnmönster på grund av de krav som samhället och omvärlden ställer på oss. Som exempel kan nämnas att 25 procent av oss lägger sig sent på grund av ett socialt tryck, snarare än av att vi inte är trötta. 60 procent av alla människor antas lida av social jetlag i någon form, och bara 13 procent har ett biologiskt tidssystem som är helt i fas med det sociala. SÖMNTRYCK Tiden vi är vakna bygger upp ett sömntryck, som varierar rejält från person till person. Gemensamt för oss alla är att sömntrycket kräver återhämtning i form av sömn, men även där varierar mängden sömn vi behöver för att, så att säga, ”lätta på trycket”. TUPPLUREN Tuppluren är en underskattad väg till återhämtning. För den som är ovan kan övning krävas; den som ofta tar en tupplur mitt på dagen blir allt bättre på att somna och vakna. Sex minuters powersömn har visat sig förbättra vår förmåga att minnas sådant vi lärde oss strax innan. Tio minuter skapar en kraftfull återhämtning. Den optimala tidpunkten för en tupplur inträffar för de allra flesta kring 15-tiden på dagen. Men... Alltför långa tupplurar riskerar att göra oss trötta och svårväckta. De flesta har svårt att komma igen snabbt om de tupplurar mer än 25 minuter i sträck. För vissa kan det då istället vara bättre att sova i hela 90 minuter; då har man chansen att gå ur djupsömnen och in i den ytligare så kallade REM-sömnen, ett vanligt sätt att vakna upp även på morgonen. Har du svårt att somna på kvällen, undvik tupplurar.


Sökes: Ägg och spermier!

Reproduktionsmedicin behöver fler ägg- och spermiedonatorer.

Vem kan bli donator? Har du fyllt 23 år? Mycket mer information hittar du på: karolinska.se/reproduktionsmedicin

Välkommen med din intresseanmälan: reproduktionsmedicin.karolinska@sll.se Äggdonator: 08-585 814 32 Spermiedonator: 08-585 806 93 Viss ersättning ges.


FRAMTIDENS ARBETSGIVARE Text: Marianne Hulkko

V

ar vill du arbeta? Beroende på intresse och karriärmål har vi alla olika idéer om vad drömyrket vore och på vilket företag man skulle få utlopp för detta. Det finns flera bidragande faktorer till vad som gör ett företag attraktivt för dagens studenter. Under förra året deltog 24 473 studenter från 30 olika universitet och högskolor med i en studentundersökning, FöretagsBarometern, där de fick rösta fram de arbetsgivare som de ansåg vara mest tilltalande. Vinnaren var Google som hamnade på första plats bland studenter inom civilingenjör-, ekonomi-, och data/IT-programmen. Förutom Google är IKEA, H&M, Sweco, Skanska och Spotify attraktiva arbetsgivare som hamnade högt på FöretagsBarometerns lista. (Fullständigt 22

resultat kan ses på Universums hemsida universumglobal.com.) Allt fler studenter önskar med sin arbetsinsats att tjäna ett högre syfte än att generera pengar, visar FöretagsBarometern. Man vill känna sig värdefull och göra skillnad både på arbetsplatsen men också bidra till en bättre värld på en större skala. Detta till den grad att många, så mycket som hälften av de deltagande studenterna födda mellan 1984-1996, hellre väljer en arbetsplats med lägre lön om den arbetsplatsen går i linje med deras värderingar. Även aspekter som flexibla arbetstider, inspirerande arbetsmiljö samt uppskattning på arbetsplatsen är saker som väger tungt. Mer än något kan man se att det finns en stark vilja att göra en positiv skillnad som driver

dagens studenter, både gällande miljö och för människor. Kraven på arbetsgivaren blir automatiskt högre när det gäller att attrahera medarbetare - och att behålla dem. En stolt och nöjd medarbetare kan generera fler för företaget som vill expandera. I undersökningen Sveriges Bästa Arbetsgivare har medarbetare betygsatt sina nuvarande arbetsgivare. Över 30 000 anställda utvärderade sina nuvarande arbetsplatser och resultatet löd att Netlight hamnade på första plats, Grant Thornton på andra, följt av Bengt Dahlgren, Svensk Fastighetsförmedling, Midroc och IKEA. (Se fullständigt resultat på universeumglobal.com). Det som lyfter arbetsgivarna är enligt studien framgång på marknaden, ett stort eget ansvar för den anställda, respekt på arbetsplatsen, goda referenser för framtida karriär samt vänlig arbetsmiljö. Källa: universumglobal.com


EXPANSIVA KÄRNHEM FRAMTIDENS ARBETSPLATS Kärnhem är ett projektutvecklingsföretag inriktat på nyproduktion av bostäder. Kärnhem ägs av norska OBOS koncernen, en av Nordens största bostadsutvecklare med årlig produktion av över 4500 bostäder och över 2600 anställda, med varumärkena OBOS, BlockWatne, Myresjöhus, Smålandsvillan och Kärnhem. Kärnhem, med huvudkontor i World Trade Center Växjö, har sedan starten 2003 vuxit kraftigt och finns idag på 15 tillväxtorter från Uppsala till Malmö. Hos oss finns många yrkesgrupper. Kärnhem tar ansvar för hela processen från råmark, detaljplanläggning, utveckling, marknadsföring, försäljning, projektledning till en nyckelfärdig bostad och område till slutkonsumenten. Kärnhem arbetar med allt från mindre projekt till större stadsutvecklingsprojekt, både grupphus och flerbostadshus. Läs mer på www.karnhem.se och på Instagram @karnhem

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM @KARNHEM 23


Jobb & Karriär | SEB

Anna Carlsén Titel: Information Security Officer

”DET INSPIRERAR MIG ATT SE SÅ MÅNGA KVINNOR PÅ LEDANDE POSITIONER” SEB:s IT-landskap blomstrar med sina medarbetare. Här bjuds på ett arbetsklimat där kompetens och engagemang värdesätts – och kombineras med de resurser som krävs för att ligga i digital framkant.

A

Vilket är ditt favoritresmål? ”Jag har studerat i Singapore, jobbat som volontär på Hawaii och rest runt i Centralamerika i flera månader. Jag gillar verkligen att resa, men måste jag välja en favorit, eller två, så är det Hawaii och Mexiko. Härliga surfställen med spännande kultur!"

Text: Liv Lövendahl Foto: Felicia Yllenius

nna Carlsén hade ögonen på SEB:s imponerande digitala frammarsch under sin studietid och kände att det var självklart att söka till SEB:s IT Young Professional Program. -Det är en perfekt väg in i arbetet där den stegvisa introduktionen gjorde mig bekväm och trygg. Jag kom in i jobbet direkt och hade stöd av min handledare som guidade mig när jag behövde. Programmet är sex månader långt, lika långt som provanställningen, och Anna berättar att hon efter de sex månaderna kände sig redo för sin roll som Information Security Officer. -Jag visste precis vilka uppgifter och utmaningar som väntade och jag kände mig väldigt väl förberedd, trots att min arbetsroll är minst sagt varierande. På kontoret har jag ofta möten med våra globala kontor gällande informationssäkerhet. Det blir mycket Skype 24

Utbildning: Linköpings universitet, systemvetenskapliga programmet, examen 2016.

när vi sitter i så många olika länder, men det funkar bra. Jag arbetar mycket med strategiska projekt och eftersom vi jobbar i en bransch där det sker stora förändringar finns det goda möjligheter att påverka hur morgondagens bank kommer att se ut. Anna upplever att arbetsklimatet är kreativt och stimulerande med många roliga utmaningar och spännande uppgifter att lösa. -SEB är ett företag med en bra kombination av stabilitet, säkerhet och innovation. Det är ingen slump att vi har utnämnts till den mest digitala banken i norden. Jag är stolt över SEB:s förmåga att hela tiden ligga långt fram, trots att vi är en så stor organisation. Jag tror att en av anledningarna är att vi har de resurser som krävs för investeringar och satsningar som är nödvändiga för att ligga på topp. Tack vare SEB:s stora organisation finns det många möjligheter att utvecklas inom företaget. -Det handlar om att våga ta för sig. På SEB

kan man styra sin egen utveckling. Det är definitivt något som uppmuntras och som stöttas. Att SEB satsar på sina medarbetares välmående tror Anna bidrar till att hon och hennes kollegor inte upplever den snabba IT-branschen som stressig. -Ibland börjar jag och några kollegor morgonen med ett träningspass på SEB:s gym där vi kör olika pass, till exempel yoga eller crossfit. Förutom gymmet är det många som laddar batterierna med meditation på lunchen eller kanske en massage. Tanken att olika perspektiv leder till mer välgrundade beslut genomsyrar arbetsklimatet på SEB och ger en bra balans. -Som tjej är det skönt att ha kvinnliga förebilder inom företaget. Det inspirerar mig att se så många kvinnor på ledande positioner och eftersom nästan hälften av cheferna är kvinnor, behöver man inte leta efter dem. Det skapar ett klimat där det är tillåtet att ta för sig som ung tjej. För mig är mångfald och jämlikhet viktigt.”Tycker jag om att göra något så gör jag det all in.”

Intervju:

KATARINA GOSPIC

26


EN VARFÖR-MÄNNISKAS

VÄG I LIVET

Många föräldrar suckar tungt när deras små barn kommer in i frågvisåldern. Men om frågvisheten är baserad på nyfikenhet kan den leda till många spännande saker. Katarina Gospic är läkare, hjärnforskare, författare, föreläsare och en sann entreprenör. Med hennes facit i handen kan frågvishet nära nog leda hur långt som helst. Text: Monica Rogstadius Foto: Jenny Hammar

B

ara för att man vet vad man vill plugga och jobba med när man ska välja linje i gymnasiet så är det inte säkert att det är det man kommer jobba med längre fram i livet. För Katarina Gospic var det solklart att välja naturlinjen med inriktning på forskning när hon skulle börja på Tenstagymnasiet. Redan i årskurs 7 var det självklart att hon skulle läsa om kroppen. — Jag har alltid varit intresserad av biologi, särskild vit biologi som är läran om människan, berättar Katarina entusiastiskt när jag äntligen får tillfälle att intervjua henne. Äntligen för att hon har varit bortrest under sommaren och frånsagt sig att bli störd under semestern. Och äntligen för att hon är en ung kvinna som ägnat nio år till att plugga tre utbildningar varav en var att disputera inom kognitiv neurovetenskap och idag är en av Sveriges mest folkkära hjärnforskare trots att hon ändå inte jobbar som läkare eller forskare. Hon måste ha något att säga om världen. Katarina pratar fort och engagerat när jag får en timmes tele-

fonintervju med henne. Hon vet vad hon vill och vad hon tycker. Och hon vet hur hon ska nå dit hon vill. Disciplin och belöningar. Och framför allt nyfikenhet. — Jag tror att det är just min nyfikenhet som driver mig framåt. Hela livet har jag varit frågvis. Ett av mina första minnen är när jag som liten kom på att i mitt huvud kunde jag föreställa mig en massa saker. Jag undrade var kommer allt ifrån och hur funkar mitt lilla huvud? LIKASINNADE VÄNNER När jag gick i plugget på lågstadiet hade jag några nära väninnor som jag hade jättekul ihop med. Men vi var helt olika. Då undrade jag alltid för mig själv varför vi kunde vara så bra kompisar när vi var så olika. Jag frågar henne om kompisar betyder mycket för henne och hur hon hunnit odla relationer, när hon pluggat så intensivt och målmedvetet? — Så klart att vänner betyder mycket, replikerar hon snabbt. Det kan ju tyckas motsägelsefullt om jag säger att det gäller att

hitta likasinnade människor att ha som kamrater. En av mina bästa väninnor var livrädd för att hålla föredrag i klassen och jag älskade att göra det. Så vi var olika på många sätt, men likasinnade på andra. När jag tog min fil mag i fysiologi hade jag massor av likasinnade kamrater. Vi pluggade, lärde oss massor om hur kroppen fungerar, tränade ihop och festade. Men vi var alla måna om att festa på ett sätt som var bra även för kroppen. Man behöver ju inte dricka sig full för att ha kul, säger hon med ett skratt. Helt klart är att Katarina är en lika social som frågvis varför-människa. Hon berättar att vår hjärna är social och att det är helt nödvändigt för vår existens att samarbeta. Därför styr hjärnan oss till närhet och sammanhang. Det fungerar på samma sätt som cellerna som samarbetar för att tillsammans kunna bilda organ och våra kroppar, förklarar hon. Hon understryker att allt har en helhet och inget är isolerat i sig utan allt hänger ihop på något sätt. 27


PEPPNING UTAN KRAV Hon berättar att hon växte upp i Akalla med en svensk mamma och en pappa från Kroatien. Det gjorde kanske att hon aldrig kände sig hemma någonstans. När hon läste till läkare på Karolinska kände hon sig som en ”invandrare”. Hon har känt sig ifrågasatt och ofta jobbat i motvind. Men för Katarina har det fungerat som ”fuel for the fire”. Hon refererar till Leo Razzak och Anders Carlbergs uttryck när han jobbade med Fryshuset, ”Slå dem inte på käften. Slå dem med häpnad.” Även om hennes föräldrar alltid har peppat

henne att plugga till något värdefullt har de aldrig ställt orimliga krav. Snarare blev de häpna när hon gjorde det med sådan intensitet. Hon ville till och med börja skolan ett år tidigare än hon skulle. Möjligen kan det hänga ihop med att hon har en storebror som är fem år äldre och alltid varit intresserad av sport och dessutom är en tävlingsmänniska. Han duktig i fotboll och åkte till USA för att under flera år plugga och spela fotboll. SPORT FÖR BELÖNING Kanske är det också han som triggat henne i mycket. Hon började i gympa när hon var fyra år och har sen dess ägnat sig mycket åt sport. — Sport är bra på många sätt. För kroppen, för hjärnan och för att det förbereder en för mycket i livet, inte minst i arbetslivet. Det handlar om repetition, repetition och repetition. Om motgångar, skador, om att svettas 28

och få mjölksyra. Men det ger stor utdelning i belöningssystemet. Tränar man lagsport får man dessutom den sociala gemenskapen i att ha andra omkring sig. – När det gäller den sociala hjärnan har det visat sig att icke-vald ensamhet är lika farligt som att röka och dricka. Hon förklarar att det är bara några få procent som generna står för när det gäller våra sjukdomar. Det är hur vi lever som påverkar allt. Hon berättar vidare att om man blev av med hjärtsjukdomar i USA, t.ex. genom att äta och träna rätt, skulle man spara 48 trillio-

ner dollar, det vill säga tre gånger BNP. Därför vill hon arbeta för att förändra vår livsstil, våra mönster och vad vi omger oss av. TYGLA IMPULSERNA Eftersom människohjärnan är subjektiv och lurar oss i fel fällor ibland behöver vi hjälpa den för att upprätthålla någon form av objektivitet. Checklistor och regler är utmärkt för detta. När hon har forskat om hjärnan och våra sätt att reagera så är det återigen varför-människan i henne som vill ha svar. Hon tycker att det finns många principer i samhället som styrs av åsikter istället för fakta och att det är viktigt att verkligen få fram vetenskap och sedan ta resultaten på allvar. Hjärnans smartaste del sitter i frontalloben och med hjälp av den kan vi tygla oss när vi frestas att ta den snabba och kortsiktiga

lösningen. Det är där vår förmåga att reglera våra impulser sitter. Eftersom vi människor är väldigt formbara gör det att vi kan styra oss själva i rätt riktning bara vi vet hur hjärnan fungerar. — Ett bra sätt att tygla oss är att medvetet skjuta upp reaktioner. Att skaffa sig en plan för hur vi ska hantera våra känslor, till exempel vänta med att svara på ett mejl som gör oss upprörda, kanske skriva av oss ilskan men inte skicka svaret i affekt. Ett sätt kan vara att gå ut och springa, det har jag själv gjort och gör fortfarande om jag känner mig arg och frustrerad. Då omvandlar jag den energin jag bär på till något konstruktivt. Det är ett effektivt sätt om jag känner mig missförstådd. Och det är klart att det händer. Många har gått på mig och ifrågasatt varför jag inte jobbar som läkare när jag har tagit läkarexamen, berättar hon. VIKTIGT MED LÅNGSIKTIGHET Nu är det jag som frågar henne om varför? Läkare var ju ett mål som det ligger många års studier och slit bakom. — Jag har förstås tankar och idéer om hur jag i så fall vill jobba men idag tycks sjukvården fungera som vår 40 000 år gamla hjärna. Det vill säga att ta den snabba lösningen. Inom exempelvis psykiatrin, som allt fler hamnar inom på grund av stress och utmattning, så tar man en quick fix -lösning. Man medicinerar patienterna istället för att ge dem terapi och jobba förebyggande med arbetsmiljön och vårt sätt att leva som samhälle, vilket långsiktigt kan bygga upp självförtroende och förmågor istället för att droga bort dem.

När folk trycker ner mig omvandlar jag den energin till något bra.


”Med vår hjärna kan vi bestämma att vi ska sluta förstöra och istället fokusera på att bygga.”

29


Sjukvården lider tyvärr brist på både tid och resurser. Som på många andra håll går det kortsiktiga före det långsiktiga. Det syns tyvärr inom både akademivärlden och politiken och jag kan inte stå bakom det sättet att arbeta, säger hon. MÄNNISKAN ÄR KÄNSLOSTYRD Vi tror gärna att vi styrs av förnuftet, men hur förnuftiga vi än är så styrs vi av våra känslor. Det märks inte minst när vi blir förälskade och tappar sans och balans. Det är också det som gör att vi ofta styrs av grupptryck. Den bekräftelse vi då får ger störst belöningssignal. Det gör att vi ofta håller med om vad andra säger. Det var så det fungerade när vi människor levde på savannen. Där och då var det svårare att klara sig

om man inte höll ihop gruppen. Det styr oss i mångt och mycket än idag. — Många är rädda för att ta ansvar. Men om alla tar ansvar så löser vi många problem. Vi skulle kunna bestämma oss för att inte kriga och gemensamt ta ansvar tillsammans och skapa en bra jord och fokusera på att bygga istället för att förstöra, säger hon. VAD HAR HON DÅ FÖR RECEPT PÅ LYCKA OCH FRAMGÅNG? — När folk frågar mig om vad man ska göra för att bli lycklig är mitt ständiga råd att skaffa bra vänner. Vänner där inte status, prestige och hierarkier är det som är avgörande utan vänner som accepterar den man är i sig själv. Eftersom hjärnan alltid vill väl-

ja alternativ som inte innebär obehag utan belöning är det sådana vänner som gör oss glada och lyckliga. Alla som har lyckats har misslyckats innan. Man lyckas så länge man försöker. Katarina Gospic är inte bara nyfiken på varför. Hon går alltid sin egen väg. Hon är läkaren som valt bort att jobba som läkare. Hon är forskaren som valt bort att forska. Hon är tjejen som lyssnar till sin egen röst. Därför har hon nu valt att jobba med kombinationen av hjärnforskning och design, kallat neurodesign, tillsammans med inredningsdesignern och affärskompanjonen Isabelle Sjövall. — Man måste våga prova saker. Och man måste våga lita till livet. Det öppnar dörrar till nya saker, avslutar hon med glädje i rösten.

missa inte katarinAS böcker De kanske ger svar på några av dina varför. •

Den sociala hjärnan, Katarina Gospic

Välj rätt - en guide till rätt beslut, Katarina Gospic

Neuroledarskap, Katarina Gospic och Stefan Falk

I huvudet på en banbrytare, Katarina Gospic och Viggo Kavling

Neurodesign, Katarina Gospic och Isabelle Sjövall

katarinAS RÅD Fråga dig alltid vad vill du göra? Dröm stort och låt ingen hindra dig.

30ARBETSMARKNADSDAGAR HÖSTEN 2017 Missa inte höstens arbetsmarknadsdagar – kanske är det här du möter din framtida arbetsgivare!


19/10 JURISTDAGARNA, Stockholm Nordens största arbetsmarknadsmässa för blivande jurister. Över 3000 studenter väntas komma för att träffa över 100 utställare. Oavsett vilket område du är intresserad av är det här en dag för dig! Här träffar du allt ifrån de största affärsjuridiska byråerna till de små ideella organisationerna. Juristdagarna.se

15/11 E-DAY, Huddinge För 19:e året i rad arrangerar Södertörns Förenade Ekonomer en mässa där du som ekonomistudent ges ett unikt tillfälle att träffa framtida arbetsgivare. Utöver möjligheten att nätverka med näringslivet erbjuder mässan också föreläsningar som ger dig som student ett försprång. Sofre.se/e-day

26/10 JiA-DAGARNA, Lund Tre dagar med föredrag och events avslutas med en arbetsmarknadsmässa där du som student får möjlighet att knyta kontakter med potentiella arbetsgivare. Bland årets utställare hittar du byråer, myndigheter, revisionoch frivilligorganisationer. Jiadagarna.se

15-16/11 ARKAD, Lund Arkad är den största arbetsmarknadsmässan i södra Sverige. Hit kommer över 150 företag och organisationer för att träffa runt 10 000 studenter. Under uppstartsveckan kommer du som student att kunna ta del av ett antal events – allt för att förbereda dig på de två mässdagarna. Arkad.tlth.se

8-9/11 GADDEN, Göteborg Handelshögskolans arbetsmarknadsdagar riktar sig till ekonomer, jurister, logistiker och miljövetare. Drygt 100 utställare kommer till årets mässa – bara för att träffa dig som student! Dessutom arrangeras spännande föreläsningar och kontaktsamtal där du får möjlighet att presentera dig för intressanta företag. Gadden.com 9/11 UTNARM, Uppsala Karriärsmässa för teknolog- och naturvetarstudenter. Redan den 30:e oktober inleds eventveckorna som sedan avslutas med en intensiv mässdag där studenter träffar företag och organisationer från flera olika branscher. Här har du möjlighet att finna inspiration, motivation och värdefulla kontakter inför framtiden. Utnarm.utn.se 9/11 DatE-IT, Göteborg Nischad mässa för data-, elektro- och IT-tekonologer. Veckan innan DatE-IT kal�las Speakers Week och ger företag möjlighet att presentera sig för intresserade studenter. Det är en stor fördel även för dig som student eftersom du redan på förhand får en bild av vilka företag du är intresserad av. Du kan också skicka in ditt CV redan innan mässan och hoppas på att du är en av dem som företagen vill intervjua! Date-it.se

21/11 VARM, Göteborg V-tekologsektionen och AE-sektionens årliga arbetsmarknadsmässa på Chalmers tekniska högskola ger studenter möjlighet att träffa företag inom byggnadssektorn. Eventveckan som föregår mässan ger företag och studenter ytterligare möjligheter att knyta kontakter. Under mässan erbjuds kontaktsamtal – förutsättningslösa samtal mellan studenter och företagens representanter. Varm-massan.se 21-22/11 THS ARMADA, Stockholm Skandinaviens största arbetsmarknadsmässa äger rum på Kungliga tekniska högskolan och årets upplaga väntas locka över 12 000 studenter. Drygt 300 studenter är involverade i arbetet med mässan – allt för att överträffa såväl utställares som studenters förväntningar. I år fokuserar man extra på att matcha rätt student med rätt företag, bland annat genom en matchmakingfunktion i appen som finns tillgänglig både till Android och iOS. Armada.nu 22/11 KARRIÄRUM – HI WORK, Jönköping Jönköpings tekniska högskola arrangerar årligen Karriärum – HI WORK som en del av sin ambition att förmedla kontakter mellan studenter och näringsliv. Som student erbjuds du här en chans att hitta företag för olika typer av samarbeten, t ex examensarbeten el-

ler projekt där du får möjlighet att praktisera dina kunskaper. Ju.se/om-oss/tekniska-hogskolan/samarbeta/karriarum----hi-work.html 22/11 KONTAKTIA, Gävle Kontaktia är Gävleekonomernas viktigaste dag. Här får såväl studenter som företag chansen att mingla, knyta viktiga kontakter och förhoppningsvis lägga grunden till framtida anställningar. Kontaktia.se 23/11 ZMART, Göteborg ZMART-dagen riktar sig till studenter i maskinteknik, automation och mekatronik och äger rum på Chalmers tekniska högskola. Hela veckan innan Zmart-dagen besöker företag högskolan och presenterar sig genom att hålla föredrag. Nytt för i år är att företagen också erbjuds att hålla events på kvällstid. Zmart-dagen.se 28/11 Juristmässan, Örebro Juristmässan vänder sig till jurist- och rättsvetarstudenter och planeras i år vara större än någonsin. Mässan erbjuder stor variation av utställare i form av advokatbyråer, myndigheter, nationella och internationella organisationer samt föreningar och fackförbund. Juristmassan.se 29/11 FUTURUM, Gävle Futurum är Gefleteknologernas årliga arbetsmarknadsdag för alla som studerar inom Akademin för teknik och miljö. Här kan du som student träffa tjugotalet utställare och knyta kontakter inför ditt framtida arbetsliv. Gefleteknologerna.se/futurum/ 30/11 LINK, Linköping LINK-dagarna pågår i två veckor och höjdpunkten är förstås den avslutande arbetsmarknadsmässan. På mässan finns möjlighet att skapa kontakter med över 60 utställare och studentföreningar inom data och IT. Under mässdagen erbjuds kontaksamtal där du under 30 minuter får möjlighet att presentera dig för en representant för det företag du är intresserad av – men glöm inte att ansöka innan mässan! Linkdagarna.se 33


SÅ MAXAR DU ARBETSMARKNADSDAGEN Arbetsmarknadsdagar är ett utmärkt tillfälle för dig som student att knyta kontakter med intressanta företag. Men om du inte är förberedd och vet vad du vill få ut av dagen är risken stor att du missar chansen att göra intryck på dina drömarbetsgivare. Text: Mari Wretström

J

ohan Gustavsson, kontorschef på Handelsbanken i Eskilstuna, tipsar om hur du tar tillvara på möjligheterna som en arbetsmarknadsdag faktiskt innebär. ̶ Det man, som arbetsgivare, slås av när man står på sådana här mässor är nog främst skillnaden i approach mellan olika människor, säger Johan Gustavsson. Man kan väl säga att alla säger ungefär samma saker, de är driftiga, de är bra på att arbeta i grupp, de är intresserade av företaget och för mig som arbetsgivare blir det ganska ointressant när jag ska anställa någon. Det hänger helt och hållet på attityd och hur man presenterar sig själv, snarare än vad man säger. För att arbetsgivaren ska tycka att du är värd att lägga på minnet måste du sticka ut från mängden. Samtidigt poängterar Johan vikten av att göra ett trovärdigt intryck och att visa självförtroende. ̶ Det händer att folk kommer fram och 34

står där och stirrar ner i marken och nästan ber om ursäkt för att de stör, det är inget som gör mig särskilt intresserad, säger han. Hur du säger det du säger, hur du presenterar dig och hur du tar för dig är faktiskt mycket viktigare än vad du säger. Johan återkommer flera gånger till vikten av att faktiskt sticka ut och göra sig själv minnesvärd. Han menar att det kan man göra på olika sätt. Genom att berätta något om dig själv under samtalet kan du ge arbetsgivaren något att komma ihåg efteråt som gör att hen minns dig bland mängden av studenter hen har pratat med under dagen. ̶ Det är ju inte direkt raketforskning men faktum är att det är otroligt få som gör det här, säger han. Förberedelsen är också viktig. Att ha med sig ett CV ser Johan som en självklarhet även om han säger att det viktigaste för honom kanske inte är de meriter som är listade i detta. Han tipsar om att kolla igenom innan vilka företag

Johan Gustavsson

Kontorschef på Handelsbanken i Eskilstuna

som kommer att stå på just din arbetsmarknadsmässa. Du har mycket att vinna på att läsa på lite innan om de företag du är intresserad av. ̶ Det är ju ett otroligt plus i kanten om du visar att du har koll. Om jag står där för Handelsbanken och någon kommer fram och säger ”vad spännande att ni har över 200 kontor i Storbritannien” då har man ett bra försprång. Man visar att man har lagt ner tid och engagemang och det tyder på verkligt intresse. Det har faktiskt aldrig hänt mig, att någon har gjort det även om det är en rätt enkel grej. Det är inte så svårt att gå iväg och googla lite på företaget innan man kommer fram. Rätt attityd, ett leende på läpparna och något som får dig att bli minnesvärd, är sammanfattningen av Johans tips. ̶ Vi vill ju lära känna människan på det här korta mötet, säger han. Vad är du för människa, vilka värderingar har du, skulle du passa in hos oss. Det är det som är viktigt för oss.


Tillsammans i Kramfors Det finns ett antal inslag i tillvaron, som tillsammans skapar ett bra liv. Inslag, som var för sig verkar lockande och värda att satsa på, men som bara tillsammans ger verklig livskvalitet och framtidstro. Arbete Här inom yrkeskategorier Detfinns finnsjobb arbete förmånga mångakvalificerade yrkeskategorier och och branscher. Just nu finns lediga platser för t.ex. nästan alltid för ingenjörer och försäkringsrådgivare försäkringsrådgivare och omsorg. ingenjörer, samt inom samt inom skola, vård och skola, vård och omsorg. Kommunikation Den Den egna egna flygplatsen flygplatsen har hardirektförbindelse direktförbindelsemed medArlanda, Lycksele Vilhelmina. E4 och Botniabanan/ÅdalsbaArlanda, och Lycksele och Gällivare. E4 och Botniabanan/ nan går genom kommunen. Ådalsbanan går genom kommunen. Fritid Här finns världsarvet Höga Kusten och ett rikt förenings- och friluftsliv. Boende Här finns jättefina hus till kanonpriser och fantastiska havsnära boenden. Familj Här finns en erkänt högkvalitativ skola och barnomsorg. Vi är många i Kramfors kommun som tillsammans jobbar för, och tror på, framtiden. Välkommen du också!

Tillsammans

!

bygger vi framtiden

På http://www.kramfors.se/naringsliv--arbete/stodPå www.nastakramfors.se kan du läsa mer och-radgivning/nasta-kramfors.html om Kramfors och kontaktuppgifterkan till du oss.läsa mer om Kramfors och få kontaktuppgifter till oss.

35


MEST ATTRAKTIVA ARBETSGIVARNA Google ligger i topp i flera kategorier när studenterna själva får välja sin framtida drömarbetsgivare. Landets största studentundersökning har genomförts för 29:e året i rad. I år tyckte 21 990 studenter från 33 universitet och högskolor till om jobb och karriär. Resultaten i FöretagsBarometern visar vilka företag studenterna rankar som de mest attraktiva arbetsgivarna. Text: Mari Wretström

D

agens studenter har ett långsiktigt tänk när de väljer vilken arbetsgivare de vill söka sig till. Balans mellan arbete och privatliv är det viktigaste, tätt följt av att vara trygg och säker i sitt arbete, säger Hannah Öst, projektledare för undersökningen. En stor andel anger också att det

är viktigt att vara hängiven en god sak eller att känna att man tjänar ett högre syfte. De attribut studenterna anser är viktiga hos arbetsgivarna är höga framtida inkomster, goda referenser för framtida karriär och en kreativ och dynamisk arbetsmiljö. För att vara en attraktiv arbetsgivare är det viktigt att associeras med de attribut och karriärmål som är viktiga för målgruppen.

Vill företagen attrahera de duktigaste studenterna måste de lyssna på vad den målgruppen vill ha och bygga sitt varumärke efter det. De företag som ligger i topp i undersökningen har förstått värdet av det humana kapitalet och de lägger mycket resurser på rekryteringsevent och möten med studenter för att visa varför studenterna ska välja just dem, säger Hannah Öst. Källa: FöretagsBarometern 2017

EKONOMI

JURIDIK

HÖGSKOLEINGENJÖR

Google

Utrikesdepartementet

Volvo Cars

Spotify

FN

Skanska

H&M

Åklagarmyndigheten

Google

DATA/IT

FASTIGHETSMÄKLARE

CIVILINGENJÖR

Google

Fastighetsbyrån

Google

Spotify

Svensk Fastighetsförmedling

Volvo Cars

Microsoft

Erik Olsson Fastighetsförmedling

Spotify

36


Du som är högskolestudent och studerar på heltid vid KTH Södertälje eller Campus Telge kan söka våra studentlägenheter. Läs mer på telge.se/student


CV’T SOM GER DIG

DRÖMJOBBET

Var ska man börja? Vad bör man skippa? Hur viktig är layouten? Det finns en uppsjö av CV-mallar där ute och olika bud om vilket som ger drömjobbet. SUPERO samtalade med Elias Nordblad, digital specialist på Manpower Talent Center - på avdelningen dedikerad till bland annat just CV-granskning - om vilka som hamnar nederst i pappersbunten och vilka som tar dig till en intervju. Text: Marianne Hulkko

38


”Citationstecken drar åt sig blickar”

1 2 3

DET VIKTIGASTE FÖRST - Rekryterare tittar i första hand på ditt CV framför ditt personliga brev (PB) eftersom det är det snabbaste sättet att få svar på annonsen de lagt ut. Låt det du vill framhäva ta den första och största platsen.

HÅLL DET ÖVERSKÅDLIGT Det spelar ingen roll hur väl du passar tjänsten om det inte framgår tydligt i ditt CV. En bra idé är att göra en checklista med vad som ska med och se till att layouten sedan blir luftig och lättläst. Det kan hända att du behöver skala av en del text. Nyckelregeln är helst en sida, max två.

ANPASSA UTEFTER ARBETSPLATS Det kanske vanligaste felet arbetssökande gör är att ständigt återanvända samma CV. Justera din text utefter arbetsplats precis som du gör med ditt PB. Är det några särskilda kvalitéer arbetsgivaren söker? Är din senaste arbetsplats meriterande, eller den dessförinnan desto mer? Undvik dock att lämna glapp i CV:t - komprimera istället erfarenheterna som är mindre relevanta för att ge utrymme åt dem som är viktiga för tjänsten. Värt att nämna är att kreativa jobb ofta uppskattar kreativa CV:n, här kan du eventuellt experimentera med andra format, t.ex. videor.

4 5

6

VAD MENAR DU? Många använder för mycket fakta och för komplicerade ord för att försöka framstå som kompetenta. Tänk på att det ofta är HR-personer eller rekryterare som läser ditt CV och inte nödvändigtvis någon som känner till alla begreppen du använder. Håll det konkret.

SÖKOPTIMERA LinkedIn är stort, skaffa det. Det digitala har ersatt papper liksom sociala plattformar har ersatt traditionella kanaler. Detta är bra för båda parter, då du kan tillägga ord som gör att rekryterare lättare hittar dig när de söker efter färdigheter och erfarenheter. Använd ord som relaterar till tjänsten och undvik förkortningar. Ett fiffigt bonustips är att skriva nyckelord längst ned i dokumentet och vitmarkera dem så att de inte syns och gör CV:t plottrigt. Du kan också lägga in klickbara länkar i pdf:er som hänvisar exempelvis till din hemsida.

BRYT AV Liva upp ditt CV, våga sticka ut. Skriv citat av goda omdömen som du fått, citationstecken drar åt sig blickar. Eller lägg till bilder på projekt du utfört. Att bryta av en monoton text på ett snyggt sätt kan pocka på uppmärksamheten och få ditt CV att bli minnesvärt.

39


STUDENTPROFILEN fakta Namn: Hampus Andersson Ålder: 30 Kommer från: Strängnäs Bor: Stockholm Utbildning: Radioproduktion i nya medier på Luleås tekniska högskola, Fotograf och bildjournalist på Nordens Fotoskola Arbetar som: Frilansar inom bildjournalistik

Text: Mari Wretström

H

ampus Andersson vill berätta historier och han gör det helst genom kameralinsen. Porträttfotografering lockar inte, han är mer intresserad av att fotografera människors vardagsliv eftersom de bilderna har mer att berätta för omvärlden. -Jag har gjort en del porträtt, bland annat ute på företag. Det är mer pengar i det. Men det är ju inte det jag helst vill göra. Jag ser mig mer som bildjournalist än som fotograf, säger han. Hampus började sin studiebana på programmet för Radioproduktion i nya medier på Luleå tekniska högskola. Planen var att han skulle arbeta som radioproducent och journalist men under studietiden började han intressera sig för foto. -Jag kände mer och mer att det var ett medie som passade mig bättre. Jag kollade mycket på bildreportage och läste böcker och så där och det slog an någonting i mig som var väldigt starkt. Då kände jag att jag ville göra det själv. Det finns en politisk drivkraft bakom Hampus arbete. När han kom tillbaka till Stockholm 40

efter studietiden började han fotografera demonstrationer och kom snart in på att börja fota nazistiska och rasistiska grupper. -Det har jag gjort nu i snart fem år. Jag har varit på de flesta planerade demonstrationer inom det området. Från början var det skönt att ha ett ämne att hänga upp sig på, det hjälpte mig också att få jobb. Folk visste att jag brukade fota sådana grejer, och då hörde de av sig. Det är bra att ha ett speciellt ämne, och jag tycker också att det känns väldigt viktigt att berätta om. Hampus är delvis självlärd. Under två års tid arbetade han på egen hand innan han bestämde sig för att söka till Nordens fotoskola för att få verktyg att kunna utvecklas ännu mer. En annan anledning var att när man jobbar på egen hand är det ganska svårt att komma in. Jag ringde mycket till olika tidningar men jag fattade ganska snabbt att branschen inte riktigt längre funkar som den gjorde förut. Att man kunde ringa och få ett jobb eller få komma in för ett sommarvikariat. Det är inte lika lätt nu, och jag kände att om jag ska få en massa kontakter så måste jag nog plugga. Nordens fotoskola är välrenommerad i fo-

tograf- och journalistkretsar men inledningsvis ifrågasatte Hampus om han verkligen var på rätt ställe. Trots att den treåriga kursen heter Fotograf och bildjournalist kände han sig ensam om att ha journalistiska ambitioner. Varken bland medstudenter eller lärare kände han att det fanns någon som drog åt samma håll. -Jag kanske begärde för mycket. Eftersom jag redan hade journalistisk utbildning från studierna till radioproducent och eftersom jag hade nischat in mig på den typen av fotografering ville jag ju utvecklas inom det. Jag ville ha allt det på en gång. Såhär i efterhand var det nog bra att vi ville olika saker. Dels skulle vi inte konkurrera om samma jobb, och dels så har man mycket att lära också av de som håller på med andra typer av fotografering. Visst är det bra att vara smal i det man gör, men när det gäller utbildningen så är det bra att få lite mer perspektiv, säger han. Trots de inledande tveksamheterna säger Hampus att utbildningsåren blev bättre än förväntat. Utbildningen håller hög standard, och såväl föreläsare som lärare är engagerade vilket smittar av sig


på studenterna. Studieåren har också gett de önskade kontakter i branschen som Hampus saknade när han först försökte slå sig fram på egen hand. Att utvecklas inom den journalistiska bildkonsten fick Hampus möjlighet till under det sista studieårets praktik. Han säger att den långa praktiken var en av anledningarna till att han valde att söka till Nordens fotoskola. Skolan har ett antal praktikplatser knutna till sig, som sen fördelas mellan studenterna. Hampus hade tur och hamnade på två ställen där han gärna ville vara. Den första praktikterminen gjorde han på Dagens Nyheter och den andra på Dagens industri.

hos folk, för att kunna ta bilder under hela deras dag men de flesta var rädda för att få problem med polisen och så. Det hände ofta att jag stämde träff med någon som sedan ställde in i sista sekund. Den självutnämnda folkrepubliken Donetsk erkänns varken av Sverige eller av andra EU-länder och för att Hampus skulle få möjlighet att arbeta där krävdes myndigheternas tillstånd. De godkände också vilka platser Hampus fick besöka. Trots detta bjöd resan på en oväntad överraskning.

Jag blev gripen en gång, vid frontlinjen. De tog mitt pass och vi fick stanna där i ett par timmar innan vi blev körda till en militärbas inne i stan. -Det var en bra kombination av praktikplatser, DN som är lite större och den mindre redaktionen på Dagens industri. Det var särskilt kul att vara på DN, eftersom jag tycker att de gör bra grejer. DN var faktiskt en stor anledning till att jag själv började fotografera. Där fick jag göra ganska mycket politiska inslag, bland annat var jag i Polen när antiabortlagförslaget kom. På Dagens industri var det väldigt högt tempo och jag fick prova på mycket olika saker. Att det är så mycket praktik är värt väldigt mycket, både erfarenhetsmässigt och för att man får möjlighet att knyta kontakter inför framtiden. Det politiska var närvarande också i Hampus examensarbete. Han spenderade tre veckor i Donetsk i Ukraina för att försöka komma bakom nyhetsrubrikernas rapporteringar om kriget. -Nu rapporteras det väl inte jättemycket härifrån, men det som skrivs är ju ofta ganska enkelspårigt. Även om det pågår en konflikt så pågår den ju samtidigt som människors vardag. Människor lever här, och deras liv fortsätter ju även om kriget är närvarande. Det var det jag ville skildra, hur människor lever sida vid sida med en sådan konflikt. Min första tanke var att jag skulle bo några veckor hos en familj i området, men det var svårt att få till. Nu reste jag istället runt, tillsammans med en medhjälpare som kunde tolka. Jag försökte få stanna över

-Jag blev gripen en gång, vid frontlinjen. De tog mitt pass och vi fick stanna där i ett par timmar innan vi blev körda till en militärbas inne i stan. Men det gick bra ändå, de raderade alla mina bilder och sen fick vi gå. Men det var jobbigt de där timmarna när jag inte visste vad som skulle hända. Man är i en oerkänd republik och så kommer det soldater som luktar lite sprit och tar ens pass, det blir ju problem.

Utöver en spännande erfarenhet och en arrestering har Hampus en hel del annat att sätta på CV’t efter resan till Donetsk. Senaste året har han fått tre stipendier med fina vitsord. Han beröms för sin drivkraft att utmana bildspråket samt för sin förmåga att på ett estetiskt sätt skildra vardagssituationer. Bilderna från Donetsk tog sig också hela vägen till Fotografiskas höstsalong. -Jag fick söka dit, det var drygt 2000 sökande och vi var 31 som kom med. Vi var dessutom flera stycken med anknytning till Nordens fotoskola som fick möjlighet att ställa ut då så det var jättekul, säger han. Framöver väntar en del frilansjobb för Dagens industri och Hampus har precis landat ett vikariat som fotograf för Vice i Sverige. Dessutom kommer en av hans bilder snart att synas i fotoboken Last night in Sweden, ett svar på Donald Trumps ökända uttalande i slutet av februari. -Annars är ju drömmen att någon skulle ge en massor av pengar så man skulle kunna resa runt i typ ett år, bara hitta spännande historier och skildra dem. Från början tänkte jag att jag ville resa ut i världen, men det finns så himla mycket spännande berättelser här i Sverige som behöver berättas. Så det är väl det som ligger närmast till hands just nu.

Ett utav Hampus verk från bildserien "Vardag i folkrepubliken Donetsk". 41


Studentprofilen | Hampus Andersson

Ett urval av Hampus fotografier från en av hans specialistområden - politiska demostrationer.

"Det är bra att ha ett speciellt ämne, och jag tycker också att det känns väldigt viktigt att berätta om."

42


Hos Kadesjös är det högt i tak! Vill du också jobba i ett kreativt gäng? Sedan starten 1945 är vi ett heltäckande konsultföretag inom Bygg- och VVSprojektering och idag är vi marknadsledande inom vår bransch i Mälardalen. Vår styrka är våra drygt 60 medarbetare med varierande ålder och bakgrund som arbetar tillsammans i kontorshuset Vråken i Västerås. Vi söker ständigt nya medarbetare, både inom Bygg- och VVS. Hos oss får du en trivsam och utvecklande arbetsmiljö samtidigt som du utmanas i spännande projekt både inom och utom landet. Du är varmt välkommen att kontakta oss om du vill veta mer!

Våra uppdrag spänner runt hela världen.

www.kadesjos.se

43


KAXIG UPPSTICKARE UTMANAR VÄRLDSLEDANDE UNIVERSITET Mälardalens högskolas motto som den samproducerande högskolan speglas tydligt i MDH Solar Team. Ett 30-tal studenter från olika program är engagerade i projektet att ta fram den solcellsdrivna bil som i oktober representerar högskolan i Bridgestone World Solar Challenge. Text: Mari Wretström Foto: Daniela von Langenberg

I

Bridgestone World Solar Challenge tävlar högskolor och universitet genom att köra en egenkonstruerad solcellsdriven bil 3000 km genom den australienska öknen. Genom tävlingen vill man inspirera unga innovatörer att utmana gränserna för hur solenergi kan användas som drivmedel. Lagom till tävlingens 30-årsjubileum är MDH Solar Team redo att utmana världsledande universitet som brittiska Cambridge och amerikanska MIT. 44

MDH Solar Team startades av studenter på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign 2013, men har idag vuxit och involverar studenter från flertalet olika program. I teamet ingår framtidens informationsdesigners såväl som ingenjörer inom produktion, produktdesign, energisystem, industriell ekonomi, robotik och flygteknik. -Mälardalens högskola är ju den samproducerande högskolan och det har

smittat av sig på oss studenter. Vi vill arbeta programövergripande och våra olika kompetenser ger oss större möjlighet att verkligen bygga en så bra bil som möjligt. Det är klart att det blir diskussioner kring konstruktionen, eftersom vi har så olika ingångar och ser olika aspekter. Men det är också det som gör att helheten blir så bra, säger André Löfqvist, Team Manager.


Projektet drivs helt av studenterna själva men André Löfqvist framhåller att de har bra stöd av lärare och forskare på högskolan. Dessutom har de ett tätt samarbete med näringslivet. Förutom rent finansiella sponsorer samarbetar teamet också med tekniska sponsorer som bidrar med rådgivning, material och rätt produktionsförutsättningar. Genom kontakter med ledande företag inom olika branscher säkrar MDH Solar Team att alla bilens komponenter är så konkurrenskraftiga som möjligt. Tävlingen är uppdelad i tre klasser och i varje klass finns tekniska begränsningar för hur bilen får konstrueras, något André Löfqvist menar ställer höga krav på teamets innovativa tänkande. Han poängterar också vilken möjlighet det är att redan som student få arbeta med framtidens teknologiska lösningar. -De solceller vi använder har en verkningsgrad på 24,28 % jämfört med de som finns ute på marknaden nu som har en verkningsgrad på 15%. Att få vara en del av det här projektet ger oss studenter unika möjligheter när vi ska ut på arbetsmarknaden, säger han. Samarbetet med näringslivet är inte bara positivt för studenterna, utan också för företagen. -Det är i sådana här projekt det händer. Studenter hittar nya metoder eller nya produkter som kanske är helt unika. Företagen har

mycket att vinna på att gå in och vara delaktiga, säger Shervin Sardari, som är ansvarig för teamets sponsorkontakter. Den 31:a maj visades den färdiga bilen upp för första gången och den 8-15 oktober är det äntligen dags att testa bilen i skarpt läge. Utöver fyra utvalda förare kommer endast ett tiotal andra teammedlemmar att följa med på resan. Resan finansieras av sponsorer och målet är att tjugo studenter ska kunna följa med

till Australien. André Löfqvist säger att fler företag borde våga gå in med pengar i ett sådant här projekt eftersom mervärdet som skapas för företagen är så pass stort. Han betonar också den mångfald av kompetenser som behövs på plats under tävlingen. -Vi behöver till exempel någon som kan filma. Jag ser en enorm potential i oss MDH-studenter och nu ska vi äntligen få visa det för världen. Vi tar oss an att konkurrera mot toppuniversiteten i den här tävlingen. Och vi gör det för att vinna!

45


VAD ÄR DIN ROLL I PROJEKTET? Jag är team manager, jag arbetar med koordinering mellan våra olika områden. Jag har också kontakt med styrgruppen, alltså intressenterna från MDH och liknande som ser till att projektet går bra. Jag är lite av spindeln i nätet och ser till att deadline hålls och motiverar alla studenter till att leverera. VILKA EGENSKAPER HAR DU SOM ÄR EN TILLGÅNG I PROJEKTET? Att jag tror på mig själv. Jag brinner för att se till att vi får förutsättningar att arbeta med ny teknik och utveckla den typen av samarbeten. Då måste man också våga kontakta potentiella samarbetspartners.

André Löfqvist Program: Produktion och produktdesign Inriktning: Produktion, år 5 Roll: Team Manager Ålder: 24

VAR SER DU DIG I FRAMTIDEN? Jag brinner för projektledning. Det är så kul att se att studenterna vill vara här från morgon till kväll och arbeta med projektet. Att få vara med i ett sådant här miljonprojekt, det är en unik möjlighet. Projektledning hoppas jag att jag får arbeta mer med i framtiden.

VAD ÄR DIN ROLL I PROJEKTET? Jag är solcellsansvarig. Jag har hjälpt till att köpa in solcellerna och senare i projektet när det börjar bli dags att sätta sig in mer i hur de funkar kommer jag att vara ansvarig över det. VILKA EGENSKAPER HAR DU SOM ÄR EN TILLGÅNG I PROJEKTET? Jag är väldigt bestämd och framåt, jag är en doer liksom. VAR SER DU DIG I FRAMTIDEN? Jag vill arbeta med projektering av hållbara energisystem i framtiden, så det här är helt perfekt för mig nu.

Zandra Canovas Lotthagen Program: Civilingenjörsprogrammet i energisystem, år 2 Roll: Solcellsansvarig Ålder: 22

VAD ÄR DIN ROLL I PROJEKTET? Min roll är marknadsföring och att leta efter sponsorer. Inte sponsring av material, utan min uppgift är att hitta sponsorer som vill gå in med kapital. Sen letar jag också efter sådant som kan bidra till marknadsföring, till exempel kontakter med media. VILKA EGENSKAPER HAR DU SOM ÄR EN TILLGÅNG I PROJEKTET? Jag är en ganska social person, eller ja, en riktigt social person som kan prata med allt och alla närsomhelst. Jag är också väldigt tävlingsinriktad, jag vill få alla de kontakter som kan bidra till att projektet blir så bra som möjligt.

Shervin Sardari Program: Innovationsprogrammet, år 2 Roll: Marknadsföring, sponsring Ålder: 31 46

VAR SER DU DIG I FRAMTIDEN? Jag pluggar ju innovationsteknik, så jag vill jobba med organisationer och deras förändring. Att få möjlighet att jobba i det här projektet lär mig hur man kan arbeta med människor, hur man kan hålla i projekt och också om processer som leder fram till slutmål.


VAD ÄR DIN ROLL I PROJEKTET? Jag är informationsdesigner och står för mycket av det grafiska materialet och ser till så det presenteras på ett bra sätt, utifrån vilken målgrupp vi ska försöka nå. Jag har gjort lite broschyrer och tillsammans med två klasskompisar har jag gjort en utställning som har visats på Stockholmsmässan. VILKA EGENSKAPER HAR DU SOM ÄR EN TILLGÅNG I PROJEKTET? Jag hjälper gärna till där det behövs, och jag gillar att man får möjlighet att lära sig av andra som pluggar andra saker. Jag tycker det är intressant med teknik även om jag inte läser det, och jag vill gärna lära mig. VAR SER DU DIG I FRAMTIDEN? Jag vill ju jobba med designprojekt, och jag kan tänka mig alla möjliga olika slags designprojekt just för att få den här blandningen av kompetenser.

Anna Östlund Program: Informationsdesign, år 3 Inriktning: Rumslig gestaltning Roll: Informationsdesigner Ålder: 22

VAD ÄR DIN ROLL I PROJEKTET? Jag är projektledare för marknadsföring, vilket innebär att jag hjälper till att handleda alla som jobbar med de bitarna. Jag jobbar också mycket med informationsdesignerna, med hur vårt grafiska material ska se ut och det som publiceras på vår hemsida och på Facebook. VILKA EGENSKAPER HAR DU SOM ÄR EN TILLGÅNG I PROJEKTET? Jag är väldigt målinriktad, och det var väl därför jag blev tillfrågad om jag ville bli projektledare. Jag har också bra struktur och mycket åsikter om hur saker ska styras.

Johanna Colling Program: Produktion och produktdesign Inriktning: Produktdesign, år 3 Roll: Projektledare marknadsföring Ålder: 23

VAR SER DU DIG I FRAMTIDEN? Jag har nog inte riktigt tänkt än på vad jag vill jobba med, men jag tycker det är väldigt kul med projekt där man samarbetar mellan olika kompetenser. Så jag vet inte riktigt var jag kommer att vara, men förhoppningsvis kommer jag att jobba med något slags projekt.

VAD ÄR DIN ROLL I PROJEKTET? Jag är elsystemsutvecklare på bilen. Jag arbetar med att alla elkomponenter ska kunna kommunicera med varandra och att se till att det är så energisnålt som möjligt. Sen är det mitt ansvar att se till att säkerheten är ordentlig i bilen. VILKA EGENSKAPER HAR DU SOM ÄR EN TILLGÅNG I PROJEKTET? Jag brinner för kunskap och jag känner att det här är perfekt för mig eftersom det är en utmaning. Jag får testa mina kunskaper och allt jag har lärt mig. VAR SER DU DIG I FRAMTIDEN? Jag ska vara i spetsen av teknologin och utveckla nästa generations teknologi. Få använda allt jag har lärt mig till att utveckla framtiden och forma den.

Mohammed Mahmoud Program: Civilingenjörsprogrammet i robotik, år 3 Roll: Arbetar med elektronik och mjukvara Ålder: 23 47


Du kommer inte igång utan en affärsplan!

GÖR DIN KOSTNADSFRIA AFFÄRSPLAN ONLINE Arbetet med affärsplanen är A och O för dig som vill starta företag. Med en genomarbetad affärsplan har du ett bra beslutsunderlag för att starta eller inte starta företag. Även dina nära ”samarbetspartners”, som till exempel banken, försäkringbolaget, revisorn med flera, förväntar sig ofta en utförlig affärsplan.

affarsplanen.com


Student

STARTA FÖRETAG!

egetforetag.se

Hämta entrébiljett, värde 200 kr egetforetag.se/ student

9 – 11 NOVEMBER, TOR–FRE 10–17, LÖR 10–16

ARRANGÖR

1000-tals personer kommer varje år till Eget Företag. På mässan sjuder entreprenörsandan och många rådgivare, experter från företag och myndigheter finns på plats. Mingla och nätverka i mässans café där det varje timme arrangeras inspirerande och spännande samtal med entreprenörer. Boka seminarier kostnadsfritt på vår hemsida.


LJUST I HÖST Att inreda med belysning kan verka svårt till en början. Det handlar om att testa sig fram och hitta en stil som passar dig. I höst är det att inreda med ljus som gäller. Att inreda med ljus kan tyckas svårt men det behöver inte vara så komplicerat. Ljus är generellt underskattat av många men med små enkla knep kan man få ett relativt litet rum att kännas väldigt mycket större. ‘Less is more’ brukar man säga och det stämmer verkligen när det kommer till att inreda med ljus. Valet av lampa kan däremot vara lite krångligare beroende på vilken känsla man vill åt. Art deco? Vintage? Expensive Eclectic? Det finns många olika stilar att välja mellan. Här får du läsa på lite och hitta en stil du tycker stämmer bäst överens med den du är och hur du bor. Blanda gärna olika ljuskällor och ljusstyrkor för att få en dynamisk känsla i rummet. För att väga upp för den potentiellt hårda känslan för mycket lampor kan ge uppmanas det att balansera med växter för att skapa harmoni. Glöm dock inte ‘Less is more’. Det kan lätt bli plottrigt med för mycket saker.

50

Bordslampor är att rekommenderas då de belyser speciella punkter i rummet blir det ett mer lugnande och intimt ljus. Ska du belysa köket krävs ett lite “vassare“ lite skarpare ljus då du behöver se exakt vad det är du håller på med. En annan belysning som kan vara effektfull är tavelbelysning. Att sätta till exempel en spotlight på en tavla skapar stora kontraster mellan mörker och ljus vilket ger en känsla av rymlighet. Att överhuvudtaget jobba med mörker och ljus ger ofta oväntat bra resultat. Takbelysningen bör helst kombineras med olika riktade ljus samt ljus på lägre nivåer. En stark taklampa i mitten av rummet bländar och orsakar överansträngda ögon. Dessutom blir väggarna inte ordentligt belysta vilket får till följd att rummet känns litet. Det handlar helt enkelt om att hitta en balans mellan mörker och ljus i rummet. Så leta upp en stil du tror skulle passa dig och ditt boende och testa dig fram!


LJUSA FÄRGVAL För en harmonisk miljö rekommenderas ljusare färger inför höstmörkret. Här är en miljö som känns varm och uppdaterad tack vare det ljusa färgvalet. Allt för många gråa toner kan kännas lite murrigt, men det här är ett vackert färgval med ljusa toner i varierande kombination som gör hela färgpaletten harmonisk och lite kittlande. Det är tacksamt att plocka upp färgerna från en härlig vägghylla där man kan placera personliga prydnader som sätter tonen. Eller en fototapet av en gammal kartbild. Gamla illustrationer och kartbilder går att hitta för en billig penning på antikvariat och är fina att rama in. Levande ljus och kvistar från skogen sätter hela stämningen. Skrivbord som går att använda som ett litet matbord. Lite lantlig och fin är stubben som du antingen kan hitta i skogen eller på en brädgård. Konstnären och textilformgivaren Lisa Bengtsson har gjort en fin porslinsserie för Ikea, med udda mönster som passar ihop på ett exotiskt sätt, ta inspiration från en sådan sak och våga blanda. Eller handla på loppis och fynda i mormors skåp. Udda är unikt och ger uppslag till samtal. 51


VÄSSA DITT PERSONLIGA BREV Du har hittat jobbet med stort J och är redo att skriva din ansökan. Men hur gör man egentligen för att inte drunkna i mängden av ansökningar? SUPERO har pratat med Åsa Sollén, rekryteringskonsult på Randstad, som ger sina bästa tips på hur du vässar ditt personliga brev och ser till att bli kallad till intervju. Ett vanligt misstag är att använda samma brev till alla tjänster du söker. Det blir väldigt snabbt tydligt för arbetsgivaren att du inte har ansträngt dig utan använder en standardmall. Det är ingen vinnande strategi om du vill fånga arbetsgivarens intresse! Det händer till och med att vi får in ansökningar där man har glömt att ändra företagets namn, säger Åsa Sollén. Det ger ett slarvigt och oengagerat intryck! Text: Mari Wretström

GÅ RAKT PÅ SAK

1

VAR TYDLIG

Undvik tomma inledningsfraser – namn, ålder och bostadsort står redan på ditt CV. Det finns mer spännande sätt att börja sitt brev än det tråkiga ”Jag heter XX och...”. KOPPLA INNEHÅLLET TILL ANNONSEN I det personliga brevet ska du komplettera den information som finns på CV:t. Här har du chansen att vara mer personlig och visa vem du är bakom meritförteckningen. Våga gå rakt på sak! Varför söker du just det här jobbet? Vilka är dina drivkrafter? Motivera varför du skulle vara en tillgång för arbetsgivaren.

Det personliga brevet ger dig möjlighet att förtydliga vad just du kan bidra med på arbetsplatsen och varför du är rätt person för tjänsten. Läs annonsen noga! Vad är det arbetsgivaren efterfrågar? Lyft fram de egenskaper och erfarenheter du har som svarar mot det arbetsgivaren söker. Lägg också tid på att läsa på om företaget – på så sätt kan du identifiera kärnvärden inom företaget som du kan använda i ditt personliga brev!

2

3

Ett bra personligt brev är tydligt och gör det lätt för arbetsgivaren att förstå varför hen ska gå vidare med just dig. Det ska inte krävas något detektivarbete för att förstå vad det är du vill säga. Korrekturläs innan du skickar ditt brev! Stavfel, slarvfel och otydlighet ger inget professionellt intryck. Ta hjälp av en vän som vågar vara ärlig mot dig och låt denne läsa igenom ditt brev och hjälpa dig slipa det. Se också till att dina kontaktuppgifter finns med, både mejladress och telefonnummer.


KOMPENSERA UPP

VÅGA SÄLJA IN DIG SJÄLV – MEN VAR ÄRLIG!

4

Tala om vad du är bra på och motivera det med hjälp av tidigare erfarenheter. Poängen med ditt personliga brev är att du ska sälja in dig till arbetsgivaren. Hen vill givetvis ha den absolut bästa personen för jobbet – förklara varför hen ska välja just dig! Det är en balansgång att sälja in sig själv. Man vill vara personlig samtidigt som man vill ge ett trovärdigt och professionellt intryck. Men var ärlig! Överdriv inte och ljug aldrig men var inte heller onödigt blygsam. Är du duktig på något så våga lyfta fram det, säger Åsa Sollén.

5

Många studenter har arbetslivserfarenhet sedan tidigare och kanske också ett extrajobb vid sidan av studierna, men det är inte alla som har erfarenhet inom rätt område. Någon gång ska du söka det där första arbetet som matchar din utbildning. Du ska naturligtvis inte söka ett arbete du inte är meriterad för, säger Åsa Sollén. Om du har utbildningen men saknar praktisk erfarenhet kan det ändå vara en idé att söka. Men var tydlig med att du inser att du saknar den efterfrågade erfarenheten och lägg krut på att förklara varför du ändå har vad som krävs. Här blir det personliga brevet viktigt, eftersom det är din chans att förklara varför du har potential att lära dig och varför du är rätt person för tjänsten. Var konkret och tala om vad du faktiskt kan bidra med så att vi vet varför vi ska gå vidare med just dig!

BONUSTIPS: Behöver du hjälp? Det finns flera företag som erbjuder hjälp att utforma professionella CV:n och personliga brev. Se till exempel www.cvgruppen.se och www.cvfabriken.se

53


54


Du kan sluta leta nu.

Vi vet att du kommer att bli nĂĽgot stort! Hitta framtidens arbetsgivare hos oss. www.supero.se


Fixa stilen och ta en fika!

56

3 E S K I L S T U N A • ACC E N T • B A N KO M AT S KO N TA N TC E N T E R • B I K B O K • C A F É 2 1 A N • D E A A X E L S S O N S D I G I TA L I N N • FITN E SS 24S E V E N • FI V E FI V E N A I L S • G I N A TR I COT • H E A DS P OT • K A H L S TH E & K A FFE H A N D E L LE CRO I SS A NT • LINDEX • MM SPORTS • MQ • NILSON SHOES • PAPAS TAPAS • POL ARN O. PYRET PRESSBYR ÅN • SKO & NYCKELSERVICE • STADIUM • S Y N O P T I K • S Y N S A M • S U B WAY • S U S H I YA M A K U N G S G ATA N 2 1 , E S K I L S T U N A


SÅ BOOSTAR DU DIN ENERGI I HÖST! TA EN KORT PROMENAD – RENSA ALLA INTRYCK

MELLIS ÄR SUPERTRICKET! Det kan såklart påverka de energitoppar som en kaka eller en godispåse ger. Men efter med en topp kommer en dal och det är då du blir jättetrött. Lösningen på problemet är långsamma kolhydrater och sömn. Det – plus frisk luft, träning – gör susen. Gör så här: Satsa på bär eller färsk frukt, nötter, ett kokt ägg, en burk med kesella och frusna bär, en grov macka med makrill, oststavar (10% fetthalt) eller keso. När har vänjt dig av med sockerkickarna och i stället satsar på långsamma kolhydrater kommer du att märka stor skillnad på din totala energinivå.

SÄTT PÅ MUSIK Alla har vi den där låten vi den där låten som vi bara älskar. Gör så här: Sätt på din favoritlåt på riktigt hög volym och låt kroppen fyllas av energi.

KOFFEIN-KICKA – BLI PIGGARE EFTER 30-60 MIN Nej, det är ingen myt att du blir pigg av kaffe. Koffein blockerar sömn genom att reagera med en receptor i nervsystemet. När du druckit en kopp absorberas koffeinet i kroppen och når sin topp efter mellan 30 och 60 minuter. Koffeinet stannar i kroppen i cirka sex timmar. Hur länge just du håller dig pigg är dock individuellt. Vissa bryter ner koffeinet snabbt (ofta rökare) medan andra (särskilt gravida) har en långsammare nedbrytning och behöver mycket mindre mängd. Vissa gravida är så känsliga att de mår illa av kaffe. När du druckit en kopp kaffe får du även höjda adrenalinnivåer. Blodflödet genom hjärnan ökar och luftrören vidgas. Kaffe stimulerar även matsmältningen och innehåller ämnen som har visat sig ha en skyddande effekt mot exempelvis Parkinsons sjukdom, cancer och åldersdemens. Gör så här: Njut av en kopp eller max fyra java, varje dag!

Ta dig bort från tv:n och gå ut i naturen. När du är i naturen ökar alfavågorna i hjärnan, vilket gör att du coolar ner. Hjärnan mår bra och du får ny energi. Må bra-hormoner som oxytocin, endorfiner och serotonin får ny fart när hjärnan är i balans och när du rör på dig. Det bästa du kan göra är således att träna – i naturen. Gör så här: Ta en promenad eller joggingrunda på lunchen, gärna till en park eller någon annanstans där dina sinnen får vila från ljud- och synintryck. Väl tillbaka på jobbet kommer du att vara klarare i huvudet och lugnare i sinnet.

TESTA MEDITATION Med meditation glömmer bort dina problem och stressmoment för en stund – och får mer fokus, vilket gör att du inte blir lika trött. En del lär sig tekniken snabbt. Andra behöver träna några gånger.

BIT I EN CITRON Bit i en citron, ja, du kommer snabbt att bli pigg. Detta är kanske den mest kortsiktiga lösningen, men fortfarande en lösning som fungerar och som får dig att snabbt fokusera.

TA EN KALLDUSCH När du duschar – avsluta med en kalldusch. Du blir både pigg och får igång blodcirkulationen. Gör så här: Efter att du tvättat av kroppen, sätt strålen på riktigt kallt vatten och skölj över kroppen i 30 sekunder. Därefter vrider du på varmt vatten och duschar i det i 30 sekunder för att sedan avsluta i 30 sekunders iskallt vatten ännu en gång. Avsluta alltid med iskallt vatten.

57


WHAT’S NEXT FOR YOUR CAREER? JOIN A TRULY GREAT PLACE TO WORK!

IFS offers a supportive culture based on committed people who cooperate across competencies and geographic borders. As a colleague, you are seen, appreciated, and given the opportunity to work with and influence industry-leading products used by some of the world’s largest companies. You will be given the opportunity to work in a global environment and shape your career by taking charge of your own development and training. IFS develops flexible enterprise software that enable customers all over the world to manage their business and prepare for what’s next in their industry. Our 2,800 employees support more than 1 million users worldwide from a network of local offices and through a growing ecosystem of partners.

Find out more about available positions at IFSworld.com/se


Moderna

studentlägenheter med hög trivselfaktor!

FIXA LÄNK www.asplundsfastigheter.se


96% av alla killar i Sverige har kollat porr* *Källa på det? Boka föreläsning på freethem.se

@freethemSE 60


BERLIN

Har du vägarna förbi Berlin? Berlin erbjuder otrolig arkitektur, god mat och ett fantastiskt nattliv. Här kommer tips på saker du bara måste se och göra när du är i Berlin. I Berlins västra distrikt möter det urbana stadslivet vilda djur och natur. Här ligger Zoo Berlin, och strax intill den finns 25 Hours Hotel, i en historisk byggnad som är ett framstående exempel på efterkrigsmodernismen. På andra sidan av hotellet hittar du det pulserande torget Breitscheidplatz, shoppinggatan Kurfürstendamm, och majestätiska kyrkan Kaiser Wilhelm Memorial Church. Dessa kontraster återfinns i 25Hours Hotel och dess 149 rum, som inretts i ett lekfullt “urban djungel”-tema, med varma färger, naturmaterial och fönster från golv till tak som ger en härlig utsikt över den angränsande växtligheten. Hotellet har bevarat och återställt mycket av den ursprungliga 50-tals arkitekturen och här finns många utrymmen för både arbete och fritid. I receptionen finns exempelvis stora loftlika rum med många mysiga loungehörn, café, butik och mötesplatser. Bland höjdpunkterna finns takvåningen med restaurangen Neni och baren Monkey Bar, där ett växthus och miniträdgårdar imiterar grönskan utanför hotellet. Här hittar du både internationella besökare och berlinbor.

BRANDENBURGER TOR - Med den karaktäristiska statyn på porten får man nog säga att Brandenburger Tor är Berlins mest kända symbol. Den första porten stod på plats redan på 800-talet men det var först i slutet av 1700-talet som statyn kom på plats. När Berlinmuren uppfördes så hamnade porten i “ingemansland” och det var först i november 1989, när Berlinmuren föll, som man kunde gå genom porten igen. Porten har alltid varit en symbol för fred men den har sannerligen utsatts för påfrestningar sedan den byggdes.

UNTER DEN LINDEN - Berlins paradgata med de stora vackra lindarna. Utmed gatan avlöser sevärdheterna varandra. Bland annat flera stora museer och ståtliga byggnader. Unter den Linden går över i Schloßpl där den vackra Berliner Dom ligger. Utmed gatan finns flera ställen där du kan slå dig ner för en kaffe eller en öl.

POTSDAMER PLATZ - Idag är det svårt att tro att Potsdamer Platz var en helt öde och tom plats under Berlinmurens tid. Idag är det en stor metropol med moderna byggnader. Här ryms biografer, museer, restauranger och affärer.

REICHSTAG - Ännu en byggnad som symboliserar Berlin. Riksdaghuset byggdes i slutet av 1800-talet för att manifestera tyska rikets makt. Huset var utsatt för brand 1933 och det bombades under andra världskriget. Det har renoverats i omgångar men den sista gjordes runt millenieskiftet. Riksdaghuset är en stor sevärdhet i Berlin och man tar emot många besökare varje dag. Mest känt är den vackra glaskupolen och restaurangen Käfer som ligger intill.

BERLINMUREN - Det är svårt att tänka sig att Berlin för inte mer än 25 år sedan var en delad stad. Tiden runt murens fall var en stor glädje för alla i Östberlin där man levde som om tiden stått stilla och under ständig bevakning. I sydöstra Berlin på East Side Gallery finns det sparat 1.3 kilometer av Berlinmuren och man har låtit konstnärer måla på ena sidan av den tidigare grå muren. Vill du veta mer om denna 30-åriga tid så rekommenderas ett besök 61


på muséet vid Checkpoint Charlie som var en de mest kända övergångarna. Man får även en stor inblick i livet på östsidan vid ett besök på DDR-museum.

KURFÜRSTENDAMM - Berlins längsta gata är 3.8 kilometer lång och kallas allmänt Ku’damm. Här trängs butiker från de stora kedjorna med restauranger, caféer och gatukonstnärer. Missa inte ett besök på det stora varuhuset KaDeWe och i synnerhet matavdelningen. På den stora gatan ligger även ruinerna av den kända kyrkan Wilhelm-Gedächtniskirke med sitt karaktäristiska avhuggna kyrktorn.

OMRÅDEN ATT STROSA I - Ett område där det är en härlig röra av historiska bostäder och färgstarka människor är Kreuzberg. Här måste man besöka de välfyllda marknaderna där man säljer frukt, grönsaker, kläder och massor av andra saker. Området har en stor andel tyskar av turkiskt ursprung, vilket präglar matutbudet. Ett annat område vi rekommenderar starkt är de tidigare judiska kvarteren Scheunenviertel. Smala gator med mycket butiker och det populära Hackesche Höfe som består av flera sammanbundna innergårdar med restauranger, gallerier och butiker. Om du önskar en stunds vila så ta en tur till Berlinbornas oas Tiergarten som ligger vid Strasse des 17 juni strax bakom Brandenburger Tor.

62

UNDERJORDISKA BERLIN - Berliner Unterwelten gör flertalet vandringar i det underjordiska Berlin som faktiskt upptar så stor yta som 40%. Här finns hemliga gångar, bostäder, skyddsrum och bostäder. Det här var en viktig del av Berlin under andra världskriget då många fick leva sitt liv här. Missa inte att göra minst en av deras intressanta vandringar med guide på flera språk. På MAROOUSH serveras libanesisk/egyptisk mat och atmosfären är varm och livad. Här uppträder även magdansöser som höjer stämningen och senare på kvällen förvandlas restaurangen till en nattklubb. Besök gärna restaurangen från cirka 22.00 och framåt på fredagar eller lördagar. Knesebeckstraße 48 Ecke Kudamm. www. marooush.de I stort sett alla Hollywoodkändisar som kommer till Berlin tillbringar en natt på ADAGIO. När du passerar den maffiga entrén möts du av en gammal katedral, som numera istället är fylld av livedansare och klubbfolk. Här finns tre våningar och det är bäddat för fest tills solen går upp. På FRIEDRICHSTRASSE hittar du en mängd butiker och det mesta man kan tänka sig i shoppingväg. Men, viktigast av allt! Ät en döner! Vid Hackescher Markt finner ni Berlins godaste döner!


BÄSTA PRESENTEN? NOVAS PRESENTKORT ÄR DEN PERFEKTA PRESENTEN OAVSETT INTRESSEN OCH STIL. GÄLLER HOS 80 BUTIKER, CAFÉER OCH RESTAURANGER. Köp via novalund.se, anygift.se eller i vår automat vid restaurangtorget på Nova.

VARDAG 10 – 20 LÖR – SÖN 10 –17 1500 P-PLATSER. FRI PARKERING!

novalund.se


5 GODA OCH SNABBA RECEPT Spaghetti Carbonara 2 personer. 250 g spaghetti 1 pkt bacon (140 g) 2 ägg 4 msk grädde

75 g nyriven parmesanost svartpeppar nymalen från kvarn

Koka spaghettin al dente i rikligt med saltat vatten. Strimla bacon och stek det under tiden. Knäck äggen i en skål. Blanda i grädde och riven parmesanost. Vispa så att blandningen blir pösig. Låt pastan rinna av i durkslag och lägg tillbaka den i kastrullen. Blanda ner baconstrimlorna. Tillsätt äggblandningen lite i sänder under omrörning. Lägg upp i varma djupa tallrikar. Mal över rikligt med svartpeppar och servera med mer riven parmesan.

Chili con carne 4 personer. 2 gula lökar 350 g nötfärs 1 msk olja färsk eller torkad chili (efter smak) 1 tsk paprikapulver 1 krm svartpeppar 3/4 tsk salt 1 msk soja

1 burk hela tomater (à 400 g) 2 burkar vita bönor i tomatsås (à 440 g)

Skala och hacka lökarna. Bryn färsen i oljan i en gryta, gärna av gjutjärn, tills den fått fin färg. Blanda ner löken och låt den steka med en stund. Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja. Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock. Ju längre koktid, desto fylligare smak. Tillsätt bönorna och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med mer kryddor om så behövs. 64


Pumpasoppa Hallonsmoothie 1 person. 1 dl frysta och lättsockrade hallon 1 dl vaniljyoghurt 1 dl mjölk Lägg frysta hallon, yoghurt och mjölk i en mixer eller i en vid skål med pip om du använder stavmixer. Mixa tills allt är blandat. Häll upp direkt i ett glas.

2 personer. 0,25 muscatpumpa 1 schalottenlök 1 citrongräs 1 kanelstång 2 nejlikor

1 chilifrukt lite färsk ingefära 3 dl vitt vin 3 dl hönsbuljong

Skala pumpan och ta bort kärnorna. Tärna sedan ner den och lägg åt sidan. Krossa och skiva citrongräset, riv ingefäran och vitlöken, hacka schalottenlöken och chilin. Fräs alla grönsaker och krydda utan att de tar färg. Tillsätt vätska och pumpatärningar och låt koka ca 20 minuter. Purea och sila genom grov sil. Rosta kärnorna och strö över med lite fint skuren koriander.

Nudelsoppa med kyckling 4 personer. 2 stora gula lökar 2 klyftor vitlök 350 g morötter olja, att steka i 50 g färsk ingefära, skalad och finhackad

6 kryddnejlikor 2 kanelstänger 4 stjärnanis 1,5 l ox- eller grönsaksbuljong 0,5 dl fisksås 1,5 kg stora kycklinglår

Hacka lök och vitlök grovt. Strimla morötterna grovt. Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs den finhackade löken, morot, ingefära och kryddor i någon minut. Slå på buljong och fisksås, lägg i kycklingen och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme i cirka 40 minuter. Smaka av buljongen när den kokat samman, tillsätt eventuellt lite salt. Ta upp kycklingen och plocka av köttet från benen och lägg tillbaka köttet i soppan. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Strimla salladslöken grovt. Grovhacka mynta, basilika och koriander och finhacka chilin. Lägg isbergssallad och nudlar i botten av soppskålen. Toppa upp med soppa och kyckling nerplockad i mindre bitar. Toppa sedan med örter, salladslök, groddar och rostad lök (eller friterad vitlök) samt chili, för dem som vill ha det hett. Låt alla själva ta för sig av fisksås och chilisås. 65


Specialpris för studenter! Vi har ständigt lågt pris på utvalda avgångar för er studenter eftersom vi vet hur skralt det kan vara i kassan. Boka via din resebyrå eller på flygbra.se

66


LinkedIn | SUPERO Promotion relevanta om dig under Experience, Publications, Certifications, Organizations, Honors & Awards med mera. Kodat webbsidor? Bra. Redigerat videor? Toppen. Kassavana? Fyll i! Dessa färdigheter kan man skriva under Skills & Endorsements och de fungerar som nyckelord då man snabbt kan finna just dina kompetenser. Cashiering, HTML, leadership, retail, editing - LinkedIn hjälper dig på traven och erbjuder de rätta termerna som får flest sökträffar medan du formulerar dem.

NÄTVERKA DIG TILL DRÖMJOBBET! Håll koll på dina kontakter via världens största yrkesnätverk LinkedIn. Här kan du utöka ditt kontaktnät, se nya karriärmöjligheter och följa för dig intressanta och viktiga personer.

L

Text: Marianne Hulkko

inkedIn har kallats för yrkesvärldens profil. Det blir en snygg genväg för att slippa Facebook. Du bygger upp din profil skriva all din personinformation varje gång och kontaktar vänner och bekanta, och du kan istället fokusera på att formulera men här gäller det annat än att gilla ett vinnande personligt brev. varandras semesterbilder. Här råder strikt professionalism och tanken är att finna nya och behålla gamla kontakter som upprätthåller och utvecklar ditt nätverk. Ha gärna en bild på dig själv, men tänk på att den ska vara aktuell och passa forumet. Ett bra tankeexperiment kan vara att visualisera att du redan är på platsen du önskar arbeta på och att du klär dig och fotar dig inför en Det är också lättöverskådligt för en potentipressbild till deras webbplats. Det som finns ell framtida arbetsgivare att se vad dina tidipå din profil är ditt ansikte utåt - det du vill gare erfarenheter - och nuvarande färdigheter att arbetsgivaren ska se och ta i beaktande när - består av. Då mallen för allas LinkedIn har hen söker nya anställda. samma struktur behöver man inte leta sig fram till det essentiella. Dra nytta av detta och fyll Syns du så finns du först i det du anser vara dina mest meriterande LinkedIn är en utmärkt kanal där du visar egenskaper! Du kan dessutom inkludera alla upp ditt digitala CV och kan referera till det dina kvalifikationer i profilen under tydliga vid arbetssökande. Tjänster som utannonse- underrubriker som sajten erbjuder. Ta med ras via nätet innehåller ibland frågan om du det där volontärarbetet i Portugal under Volhar LinkedIn och du ombeds att länka till din unteer och fyll på med det allra bästa och mest

Tanken är att finna nya och behålla gamla kontakter som upprätthåller och utvecklar ditt nätverk.

En av de största fördelarna med sajten är att de allra flesta känner till och använder den, samt att den ökar din publicitet. Du syns helt enkelt bättre på nätet! Googlar man på ditt namn dyker din profil upp i ett positivt sammanhang. Givetvis har du möjlighet att kontrollera vilka som kan se din profil, men tanken är att du genom detta verktyg ska kunna marknadsföra dig själv. Lägg ned tid och kärlek på den - det gör underverk för din webbimage. Nätverka på nätet Du har hört det förr - det smidigaste sättet till arbete är genom kontakter. Ett bra sätt som ger möjligheter är att hålla koll på företag och organisationer som intresserar dig. Det gör du enkelt genom att följa dem på LinkedIn. Du får då uppdateringar om när de ändrar sin information eller utför någon aktivitet som de flaggar för. Kanske anordnar de ett öppet event som du hemskt gärna vill gå på? Engagera dig i det område som tilltalar dig, se vad personer du ser upp till har gjort tidigare för att ha nått till platsen dit du vill nå i arbetslivet, kontakta arbetsgivare och boka in möten. Under People you may know får du också tips om nya kontakter baserade på de du redan skaffat via tidigare erfarenheter och arbetsplatser som du har gemensamt med andra. Under fliken Jobs kan det finnas förslag, grundade på din profil, på arbetsplatser som kanske skulle kunna passa dig. Ju mer du håller din profil uppdaterad - och ju fler kontakter du bildar på LinkedIn - desto större chans har du att uppmärksammas. Lycka till med nätverkandet! 67


”Att börja som trainee på Schibsted innebär hårt arbete men många belöningar.”

I HÄNDELSERNAS CENTRUM GÄLLER DET ATT SAMARBETA Vad har Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket gemensamt? Eller en it-ingenjör, ekonom och journalist? Det är långt ifrån samma varumärke, samma utbildning eller samma jobb. Men det finns ändå en gemensam nämnare, en och samma koncern. Skandinaviens största medieföretag, Schibsted. Text: Monica Rogstadius Foto: Jonas Eng

I

stället för att se mediavärldens förvandling som ett trist faktum och rätta in sig i ledet och bara följa vad andra gör så lägger sig Schibsted i framkant för att hitta nya spännande vägar. För Schibsted handlar det om att våga möta den nya tiden. Detta är en av flera faktorer som gör Schibsted till en av de mest attraktiva arbetsgivarna just nu. Från att vara ett boktryckeri och familjeföretag i ungefär 150 år börsintroducerade man sig i slutet av 1980-talet. Sedan dess har hjulen rullat snabbt och effektivt. Idag är Schibsted Skandinaviens hetaste mediaföretag, en föregångare som sätter teamwork som ett nyckelord. 68

HOS SCHIBSTED KAN ALLA BLI EN VINNARE Schibsted söker givetvis alltid de bästa medarbetarna. Men det är inte alltid som de bästa tentaresultaten är utslagsgivande. Inte heller de sämsta. Det Schibsted utgår från är medarbetare som vet vad de vill. Som är ärliga och som vågar visa vad de går för. Och inte minst vad de står för. Frida Kvarnström är idag Head of new business Media på Schibsted. Vägen dit har gått genom företagets eget traineeprogram. Hon har precis som många andra, under studietiden och senare även i arbetslivet, haft stunder då hon känt sig rådvill, besviken och osäker på vad hon

vill göra. Men hon har kavlat upp ärmarna, tacklat det, gått vidare och därmed utvecklats och blivit starkare. — Mitt största misslyckande var nog när jag tog ett felaktigt beslut angående byte av jobb. Det var ett toppjobb som alla tyckte var det absolut häftigaste. Men jag trillade rakt ner i fåfängans fallgrop. Efter bara två månader kände jag att även om jobbet visserligen var bra, så stämde det inte med mig och min personlighet. Det var bara att inse faktum, knata in till chefen och säga som det var, att jag nog inte skulle vara kvar om ett år. På Schibsted är det tillåtet att göra misstag bara man lär sig av sina erfarenheter.


GENVÄGEN TILL HÄNDELSERNAS CENTRUM Mediebranschen är het men oerhört föränderlig. Schibsteds vision är att här och nu skapa morgondagens medier. Att svara upp mot över 200 miljoner människors behov av att snabbt, enkelt ta till sig nyheter och få möjligheter att shoppa från den plats man befinner sig på. För att svara upp mot detta krävs engagerade, säljande och målmedvetna medarbetare. Det är också vad Schibsted söker och utbildar genom traineeprogrammet. Schibsteds traineeprogram är ingen direkt genväg. Det är på inga sätt en kortare väg in i arbetslivet eller till arbetsplatsen. Men den är rak, tydlig och systematisk för den som vill jobba i en dynamisk bransch och inom Schibstedkoncernen. Jonas Behrendt är ansvarig för Schibsteds traineeprogram och har många års erfarenhet av hur man bäst tar vara på de som går programmet och hjälper dem till rätt plats i organisationen. Målet är att forma bra ledare.

fick Frida Kvarnström att söka sig hit. — Jag tror att det är bland annat det som gör Schibsted till en så attraktiv arbetsplats. Många söker sig hit och man trivs för att det är en otroligt god stämning och högt i tak, säger hon. MEDIA OCH EKONOMI = SANT Frida är målmedveten. Redan på gymnasiet kände hon att hon ville satsa på ekonomistudier. Men efter studenten bestämde hon sig för att jobba, spara pengar och resa. — Jag tycker inte att det är nödvändigt att kasta sig in i studier direkt efter gymnasiet. Det kan vara minst lika bra att göra något annat ett tag, skaffa sig livserfarenhet och verkligen känna efter vad det är man vill satsa på, säger Frida med övertygelse och tillägger att hon är glad att hon hunnit både jobba och resa.

Det viktigaste är inte att ha ett jobb som är coolt utan ett jobb som är kul. — Varje kull har åtta trainees som under två år får arbeta inom fyra olika områden. Traineeprogrammet är vårt sätt att både locka till oss och hjälpa till att forma våra medarbetare utefter var och ens egen begåvning, kompetens och givetvis också önskemål, berättar Jonas. Idag har Schibsted vuxit till en koncern som verkar i 29 länder och har sammanlagt ca 7000 medarbetare. I Sverige finns 1500 medarbetare och huvudkontoret ligger i Stockholm. — Schibsted har en bredd både vad gäller medier och yrkeskategorier och det behövs för att kunna ligga i framkant, förklarar Jonas.

På Fridas gymnasium fick eleverna mentorer och i hennes fall ledde det till att hon fick ett vikariat som VD-assistent på Egmont Kärnan. Efter ett och ett halvt år kände hon att det var dags att fullfölja tankarna

på att läsa ekonomi. Och så blev det. Hon tog sin master i International Strategic Management vid Lunds universitet. Som de flesta andra studenter drömde hon om ett kanonjobb men kände sig ändå vilsen i hur och var hon skulle söka sig. Men det är ändå efter studietiden som verkligheten formas. Under de så kallade EEE-dagarna, som varje år anordnas för att stärka kontakterna mellan ekonomihögskolan vid Lunds universitet och näringslivet, kom Frida i kontakt med Schibsted. Hon har en syster som hade gått traineeprogrammet så hon hade hört talas om företaget men nu fick hon möjlighet att prata närmare med deras representanter och själv kolla upp vilka förutsättningar hon hade för att bli antagen som trainee. INTERNATIONELLA LOCKTONER — Jag kände mig lockad av den föränderliga branschen och den internationella aspekten. Eftersom jag redan innan hade jobbat i mediabranschen och eftersom min syster var väldigt nöjd med programmet, så bestämde jag mig för att söka, berättar Frida. Hon loggade in på Schibsteds webb, skrev sin ansökan och väntade sedan med spänning. Väntan var inte förgäves. Det blev två resor till Oslo för ingående intervjuer, dels gruppintervju och sedan individuell in-

MÅNGA YRKESKATEGORIER OCH MYCKET NYTÄNKANDE Att jobba med media idag är att jobba med förändringar på många plan. Det gör också branschen extra spännande. Här ryms såväl mediafolk, IT-ingenjörer, ekonomer och mycket businesstänkande. De internationella tankebanorna är utpräglade. Det var också en av de faktorer som 69


”Utmaningar triggar mig.”

70


tervju där hon fick redogöra för sina tankar om framtiden, vad hon brann för och sina värderingar. Efter det ny väntan. Det positiva beskedet hon till slut fick gav henne inte bara en anställning och en plats i traineeprogrammet utan har banat väg till många spännande utmaningar. MJUKSTART MED FULLT ÖS Flera gånger under de två åren ordnas träffar där alla åtta i kullen samlas och delar erfarenheter. — Dessa träffar är fantastiska, man lär känna varandra och blir ett starkt och genuint nätverk som förstår, hjälps åt och och peppar varandra. Det är verkligen en av de häftigaste grejerna med hela traineeprogrammet. Att få mötas och svetsas samman på ett sätt så man känner sig helt trygg med varandra, förklarar Frida. Under hela traineetiden har var och en också en egen mentor som följer dem genom utvecklingsfaserna och fungerar som bollplank och coach. Mentorn är lyhörd och tillsammans mejslar man fram vad adepten är bäst lämpad för.

Att ha mentorn med sig under de två åren som trainee upplevde Frida som en trygg famn. Den tuffa verkligheten handlade om att så snabbt som möjligt sätta sig in i olika verksamheter och visa vad man kan bidra med. Det var utvecklande även om det ibland kändes invecklat.

frågan om vad hon tycker är den viktigaste lärdomen hittills svarar hon helt utan att tveka. — Jag önskar att jag inte hade trott att första jobbet var så viktigt. Då handlade det mest om att få ”rätt” jobb. Det viktigaste för mig nu är att jag och min arbetsgivare känner tillit till varandra. Och det absolut viktigaste

Business, försäljning och affärer har intresserat mig sedan jag gick i plugget. TILLIT ÄR BÄSTA FÖLJESLAGAREN Efter den sista placeringen fortsatte Frida sin roll som kommersiell produktchef för Blocket och blev kvar ett och ett halvt år innan hon antog utmaningen som kommersiell chef för Schibsted totalt. Den rollen utvecklades hela tiden och efter två år lämnade hon sitt team för att bli försäljningsdirektör. Frida känner att hon steg för steg har vuxit. Både i sin yrkesroll och som människa. På

är att jag har kul på jobbet. I samma ögonblick tillägger hon med ett stort leende; —Du får gärna skriva att mest glad är jag för att jag verkligen får chansen till nya utmaningar. När man jobbar på Schibsted så är man på ett arbetsplats med högt i tak. Idéer och nytänkande välkomnas men man får också möjlighet att backa och ändra sig om man halkar fel, så att man kan fortsätta att gå till jobbet med glädje.

Fakta FRIDAS OLIKA PLACERINGAR UNDER TRAINEETIDEN: Första halvåret: Kommersiell produktchef på VG mobil Andra halvåret: Key account manager på Blocket e-handel Tredje halvåret: CRM-analytiker på jofogas.hu, det vill säga Ungerns motsvarighet till Blocket Fjärde halvåret: Kommersiell analys- och produktchef på Blocket i Sverige

FRIDAS RÅD Tappa inte bort dig själv i titlar och annat. Det är då man riskerar att tappa självförtroendet.

71


SUPERO Promotion | IFS

TA MAKTEN ÖVER DIN KARRIÄR Möjligheten att investera i sig själv och att göra karriär är något många värdesätter när de ska välja sin framtida arbetsgivare. Ann-Kristin Sander som arbetar på IFS i Linköping menar att det inte är arbetsgivarens uppgift att erbjuda dessa saker. Istället måste varje anställd själv ta ansvar för sin egen karriär och arbeta för att nå sina karriärmål. Text: Mari Wretström Foto: Adam Wrafter

A

nn-Kristin Sander arbetar sedan 2010 på IFS i Linköping. Hon började som Account Manager och gick därefter via rollerna Key accounts och Sales Manager Retail innan hon landade den nuvarande positionen som Sales Director Manufacturing & Retail för den skandinaviska marknaden. Ann-Kristin läste ekonomi på gymnasiet och spenderade ett år som utbytesstudent i Las Vegas. ̶ Det var en fantastisk upplevelse som gav mig en naturlig fallenhet för att kommunicera obehindrat på engelska, säger hon. En annan stor fördel var att jag fick 72

uppleva ett annat skolsystem än det vi har i Sverige. Man formas mycket av erfarenheterna och möjligheterna att få uppleva skillnaderna mellan olika skolsystem gav mig ett otroligt utbyte. Efter gymnasiet åkte Ann-Kristin tillbaka till USA för att studera på University of Las Vegas. Hon läste Communications där fokus låg på marknadsföring och presentationsteknik. Tillbaka i Sverige började hon läsa kommunikationsvetenskap vid Linköpings universitet men bytte sedan till ekonomprogrammet. På CV:t står idag såväl en magisterexamen i ekonomi som en kandidat i kommunikation. ̶ Utbildningen gav mig kunskap i att kommunicera, hålla presentationer och

att övertyga. Jag fick också en analytisk förmåga och lärde mig att kommunicera språkligt korrekt vilket är jätteviktigt, säger hon. Ytterligare en fördel med att läsa ekonomi är att man får en känsla för organisationer och nyckeltal. Vi frågar Ann-Kristin hur hon ser på eventuella motgångar under studie- och karriärtiden. Hon ser motgångar som en naturlig del av både studietiden och arbetslivet men hon har lärt sig att vända dessa till något positivt. ̶ Man möter alltid motgångar, inte minst inom säljjobb. Man jobbar ofta länge med case, lägger ner helger och kvällar utan att kanske få ro hem affären i slutänden. Då måste man hantera både sin egen besvikelse och andras. Men man lär sig av motgång-


arna och lär sig att dra nytta av dem. Man tvingas tänka på hur man kan använda tiden man lägger ner på ett annat sätt nästa gång. Efter examen började ett spännande traineeår på det linköpingsbaserade företaget Intentia (numera Infor). Traineeåret ledde till anställning som affärskonsult inom CRM/Supply Chain och eftermarknad. På Intentia stannade Ann-Kristin fram tills att hon fick sitt första barn 2010. Efter föräldraledigheten började hon på IFS.

Utbildningen gav mig kunskap i att kommunicera, hålla presentationer och att övertyga. ̶ Det är överlag en mansdominerad bransch men jag har inte upplevt att det har varit några problem, säger hon. Jag har två barn så jag har ju varit föräldraledig men jag känner inte att det har påverkat vare sig jobbet eller mina karriärmöjligheter. Inte i det här bolaget. Det hänger säkert ihop med tryggheten i IFS organisation. Jag förstår rädslan kring att göra karriär och ha familj samtidigt, men jag har inte påverkats negativt. Min uppfattning är att det, i det dagliga arbetet inte gör någon skillnad om du är kvinna. Ibland får man visa lite mer, anstränga sig lite extra men det ser jag sna-

rare som en möjlighet. Ann-Kristin säger att IFS är lite unikt i det att de har behållit vad hon kallar en skandinavisk företagskultur trots att de har växt sig stora i branschen genom åren. Hon framhåller att företaget har en familjekänsla där man hjälper varandra, medarbetarna har en nära dialog med ledningen och före-

taget genomsyras av ett trevligt klimat. Det råder inga tvivel om att Ann-Kristin uppskattar sin arbetsplats. ̶ Det är lite ovanligt inom IT-branschen att ett så här stort företag har lyckats hålla fast vid den här företagskulturen, säger hon. Jag ser fram emot många spännande år på IFS framöver! Vi ber Ann-Kristin att ge några råd på vägen för studenter som är intresserade av att arbeta på IFS eller liknande företag. ̶ Man bör vara redo att engagera sig, att gå all in. Man måste alltid leverera och göra sitt bästa i den roll man har samtidigt som man tänker framåt. Vill man göra karriär måste man ta eget ansvar för det. Jag styr och påverkar min framtid, det är inte företaget som ska ta ansvar för att jag vill utvecklas. Det är viktigt att sätta upp tydliga mål, att fundera över var man vill vara just nu och var man vill vara om tre år. Vill man göra karriär finns det goda möjligheter men det är mitt eget ansvar att ta tillvara på möjligheterna. Och tro på dig själv, det gör skillnad! 73


UTAN STUDENTRABATTER INGET STUDENTLIV! På studenthaftet.se hittar du studentvänliga företag, rabatter och erbjudanden!


Följ oss på:

MAILA INFO@STUDENTHAFTET.SE FÖR ATT TIPSA OM DINA ÖNSKEMÅL PÅ STUDENTRABATTER!


DRÖMMER DU OM ETT JOBB UTOMLANDS? Funderar du på att jobba utomlands efter examen? Att uppleva ett nytt land, en ny kultur och nya människor är på många sätt en berikande och spännande upplevelse. Supero tipsar om hur du kan gå tillväga när du söker arbete i utlandet. Text: Ellen Mäkipiha

1

TA HJÄLP AV DIN STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE för att komma i rätt riktning om du är osäker på vad du vill söka för typ av tjänster i utlandet. Ta reda på fakta om hur det är att leva och arbeta i de länder som du har fu deringar på att flytta till. Att kunna språket är förstås A och O, för att lättare etablera och anpassa sig i samhället i det aktuella landet, även om det finns branscher där man kan kvalificera sig med engelska.

2

BEARBETA DITT CV. Det kan skilja sig en del i vad de utländska arbetsgivarna tittar på i ett CV. Skapa därför ett internationellt CV som gör det lättare att förstå vilka språkunskaper, vilken typ av utbildning, färdigheter 76

och erfarenheter du har. Bland annat hemsidan Europass har färdiga mallar och information för vad som är viktigt att ha med.

3

SCANNA AV ARBETSMARKNADEN. Det traditionella sättet att söka jobb är ett bra sådant, även på den internationella arbetsmarknaden. Nätverket Eures Sweden har över 30 olika länders platsbanker samlade, och även tillgång till rådgivning och vägledning av utbildade fackmän. Också flera av de större bemanningsoch rekryteringsföretagen har i dag egna portaler för utlandsjobb. Har du tänkt stanna i Norden är dessa portaler ofta fyllda med jobb i våra grannländer. Att söka sig till internationella företag, där du startar din tjänst i Sverige, är också ett sätt att i framtiden få möjlighet att bli utlandsstationerad.


4

VOLONTÄRJOBBA. Att bli volontär kan även det vara ett givande sätt att få testa på att jobba utomlands. Det finns gott om seriösa organisationer att hitta i dag. Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor har projekt som går under EU-program att söka, också vägledning för dig som själv hittat en organisation att volontera för.

”Arbetsmarknadsdagar eller internationella dagar kan vara utmärkt tillfälle att träffa arbetsgivare.”

NÄTVERKA. Att nätverka är såklart en nyckel till mycket, träffa människor och inspireras samtidigt som du skapar nya kontakter. De flesta högskolor och universitet har någon gång varje år arbetsmarknadsdagar eller internationella dagar, ett utmärkt tillfälle att träffa arbetsgivare och även andra som redan har praktiserat eller jobbat utomlands. Nätverket European Job Days anordnar exempelvis onlineseminarier, där arbetsgivare runt om i Europa får presentera sig och berätta om sina erfarenheter, och du själv får möjlighet att ställa frågor via datorn.

5

RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER. Glöm inte att ta reda på regler kring sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, bostad, förmåner och skatt. Listan kan göras lång och det är viktigt att tänka på vad som krävs i form av tillstånd, och vilka rättigheter samt skyldigheter du har i landet du tänkt vistas i. EU-medborgare som jobbar inom EU har exempelvis relativt få regler att förhålla sig, du har rätt att arbeta, både som anställd och egenföretagare utan arbetstillstånd. I länder utanför Europa krävs nästan alltid ett speciellt visum. Däremot kan ländernas regler för andra förmåner, försäkringar och ditt uppehälle skilja sig åt mycket, och speciellt viktigt blir det såklart om du så småningom tänkt bosätta dig permanent. På hemsidan Ditt Europa finns allt du behöver veta om rättigheter, skyldigheter och formaliteter för att verka utomlands. Ett tips är också att titta upp om det finns någon form av bidrag att få inför din utlandsvistelse.

6

77


SUPERO

Nästa nummer

Nästa nummer: Ute i vår!

78


Mansdominerade yrken

Europride 2018 Utvecklings-och karriärmöjligheter hos en udda men attraktiv arbetsgivare Kvinnliga medarbetare

Attraktiva arbetsgivare inom ditt utbildningsområde

SOCIALT ARBETE

Starta karriären med ett traineeprogram Jobben med bäst framtidsutsikt i Sverige Vässa kompetensen med kompletterande utbildningar 79


Lite snack och mycket verkstad

Hos oss utbildar du dig praktiskt inom kommunikation. (PS. du får jobb efteråt*) Läs mer på Berghs.se

80

* 2016 hade 90% av våra studenter jobb senast 6 månader efter examen inom det område de utbildat sig.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.