Supero Nr 2

Page 1

SUPERO Student- och karriärmagasin • Nr 1 2015

Tema: Jobb och karriär!

KONSULT UNDER STUDIETIDEN

ENTREPRENÖREN

– få unik erfarenhet och bygg ditt nätverk

som ville bli munk

Sök jobb på smartare sätt!

FRÅN TRAINEE TILL CHEF Inred för studiero & inspiration Intervju

patrick grimlund 6

tips för utlandskarriären

Jag hade alltid drömt om att bli expert inom något.


Kensington Proximo™ Håll reda på dyrgriparna. Var du än är. Proximo™ hittar din smartphone...

nycklarna...

2

...och väskan.


myproximo.com

Proximo™ är en app till Iphone 4S/55C/5S och Galaxy S som tillsammans med upp till 5 nyckelringar, så kallade FOBs och TAGs, hjälper dig att hålla reda på saker som du värdesätter. Det kan vara nycklar, väskor, kamera, din bil, t o m barn! I Appen ställer man enkelt in säkerhetsnivå för varje FOB/TAG, om och när ett larm ska ljuda om föremålet är för långt bort från din iPhone.

www.apparenza.se

FOB’en är dessutom utrustad med en knapp. Tryck på den och din iPhone ger i från sig ett förinställt alarm, perfekt om du förlagt din iPhone.

“Hitta min Smartphone” knapp

Alarm

LED lampa

Kensington Proximo™ FOB hittar din telefon med ett knapptryck, även om den är satt på ljudlöst. Ca pris:

Kensington Proximo™ TAG fäster du lätt på väskan, nycklarna och allt annat viktigt.

249:-

Ca pris:

199:-

Kensington Proximo™ finns att köpa hos Clas Ohlson, Teknikmagasinet och i övriga välsorterade butiker.

smart. safe. simple.

3


För dig som funderar på att starta företag Om du funderar på att starta ett företag eller om du redan driver ett företag finns användbara e-tjänster på bolagsverket.se. — Från Bolagsverkets webbplats gick jag vidare till verksamt.se. Via e-tjänsten startade jag mitt företag. Det gick snabbt, smidigt och enkelt. Kennedy Katende Hälsoutvecklare, Sundsvall

www.bolagsverket.se


Innehåll

INNEHÅLL VÅR 2015 8 Ledare 10 Våraktuellt

Kultur och nöje

45 Vårmode

49 Wellness

12 Ung chef

18 Jobba som konsult

Henrik Eriksson, chefredaktör Nyheter24

Unik inblick i arbetslivet

20 Entreprenören som ville bli munk Michel Issa om sina framgångsrecept

25 Engagera dig

Bli språkvän till en nyanländ i Eskilstuna

28 Patrick Grimlund

”Jag hade alltid haft en dröm om att bli expert inom ett visst område.”

35 Från trainee till chef

Möt Henrik Nordlund på Rikshem

39 Arbeta utomlands Vi ger dig tipsen!

43 Inred för studiero

Produkter och idéer

Trendplaggen för honom och henne

Välgörande nyheter

52 Cruitway Smartare jobbsökande på nätet

56 Studentbostad

Stockholm ska få 6000 nya studentbostäder

60 Arbetsgivare

Vi besöker industrikoncernen ABB

65

Studentprofilen Carl Bindekrans – översättare

67 Kåren

Södertörns högskolas studentkår

71 Mat

Rawfood för vardagen

82 Nästa nummer

Tema: Jobb & karriär! 5


Redaktion

SUPERO NR 1/2015

VD/ansvarig utgivare Charlotte Breyer charlotte@studenthaftet.se

Annonsavdelning 073-542 27 11

Redaktör

Mia Masnic mia.masnic@formatmedia.se

Fotograf

Rickard L. Eriksson

Art Director

Jessica Nyström jessica.nystrom@formatmedia.se

Skribenter

Ellen Mäkipiha, Mia Masnic

Denna tidning ges ut av: Studenthäftet Sverige

I Studenthäftet hittar du massor med lokala studentförmåner! - Snyggt, fysiskt och fyllt med erbjudanden nära dig! Följ oss på:

6


Emma, Trainee 2013/2014.

”Jag trodde aldrig jag skulle tycka det var så häftigt med lastbilar.” När Emma var nyexaminerad industriell ekonom, ville hon jobba på ett stort företag med många olika möjligheter. Under studietiden hade hon gått Scania Student Intro och sökte därför till Scania Trainee Program. Under 14 månader varvade hon teori med praktik och fick bland annat både verkstads- och utlandspraktik, ett stort kontaktnät och möjlighet att ta lastbilskörkort. Oavsett var i din utbildning du befinner dig kan Scania erbjuda en unik inblick i företaget. Världsledande produkter och ett globalt nätverk ger dig en plattform för resten av livet. Var vill du börja? • Scania Internship Production • Sommarteknolog Oskarshamn • Sommarjobb • Scania Student Intro Läs mer och ansök på scania.com/student

Scania. It starts with you. scania.com/karriar

• Examensarbete • Scania Trainee Program • Scania Engineer Program • Lediga jobb


Ledare

VÄLKOMMEN TILL SUPERO!

V

i är glada att få välkomna dig till ett andra nummer av student– och karriärmagasinet Supero. Jobb– och karriärfrågor står på agendan, som i varje nummer. Vi vill ge dig tips inför din framtid på arbetsmarknaden och lyfta fram ämnen och frågeställningar som kan vara intressanta på din väg mot drömjobbet. Denna gång träffar vi programledaren, författaren och entreprenören Patrick Grimlund, som har en lång akademisk bana och ett framgångsrikt yrkesliv bakom sig. På vägen har han också tagit en del oväntade karriärsbeslut, ständigt drivits av en vilja att lära sig mer, och har utvecklats som mest genom sina motgångar. Läs mer i vår intervju på sidorna 26-30, där du också får några tips på hur du får studiebidraget att räcka längre. Vi träffar också flera unga akademiker som på bara några år lyckats skapa sig framgångsrika karriärer eller egna företag. Michel Issa är entreprenören som länge drömde om att bli munk. Han utbildade sig i teologi och fick som nyexaminerad en knepig start på arbetsmarknaden. Istället bestämde han sig för att satsa på att bygga en egen verksamhet inom områden han verkligen brann för. Idag driver han hjälporganisationen Kenoro Camp, hotell och konferensanläggningen Safirdruvan Konferens, sajten Cykelgrossisten och flera andra verksamheter. Läs om hans framgångsrecept på sidorna 18-20. Att börja sin yrkesväg som trainee har många fördelar, det verkar de flesta överens om. Supero har träffat tidigare traineer på bostadsbolaget Rikshem och industrikoncernen ABB. De berättar om sina erfarenheter och utmaningar på vägen, samt ger tips till dig som funderar på att söka en traineeplats framöver. Mer om detta på sidorna 33-34 respektive 58-61. I detta nummer ger vi dig också idéer för nyttigare studentmiddagar, trevligare studieplats i hemmet, tips för dig som vill arbeta utomlands, hur du effektivare söker jobb på nätet, och mycket annat. Vi önskar dig skön läsning och en inspirerande vår!

Mia Masnic, Redaktör

8


SKÖNARE SHOPPING I STINSEN

I Stinsen hittar du välmixat och inspirerande mode och inredning för alla. Hos oss finns rätt butiker och rätt varumärken i en lugn atmosfär. Välkommen till skönare shopping i Stinsen!

FÖLJ OSS PÅ:

3 TIM FRI PARKERING MED P-SKIVA

Vard 10 – 20 • lörd 10 – 18 • sönd 11– 18 City Gross vard 8 – 21 • helger 8 – 20


Kultur | Våraktuellt

15 februari

Svensk fotografi från Christer Strömholm till idag

M

oderna museet visar fram till den 15 februari utställningen Ett sätt att leva – Svensk fotografi från Christer Strömholm. Här kan besökare skåda över 300 verk av 29 fotografer, från stilbildande Strömholm via tongivande namn som Kenneth Gustavsson, Tuija Lindström och Anders Petersen till tre yngre fotografer aktuella idag. Ett måste för fotointresserade. Museets rika samling av fotografi utgör basen för Ett sätt att leva, och det handlar om de närgångna och subjektiva tendenserna inom svensk fotografi, med några utländska inslag med stark anknytning till Sverige. Med sin bredd och sitt djup visar utställningen upp många olika sätt att leva. Christer Strömholm (1918–2002) är en stark profil inom nordisk fotografi och har inspirerat flera generationer av yngre fotografer. Hans bilder av de transsexuella vännerna från Place Blanche i Paris är en av hans mest kända serier. – Det är fantastiskt att utifrån Moderna Museets samling kunna visa upp en viktig del av den moderna svenska fotohistorien. Martin Bogren, Anna Clarén och JH Engström är tre samtida fotografer som är exempel på hur stark och intressant den nordiska fotoscenen är just nu, säger utställningens curator Anna Tellgren. Utställningens titel kommer från ett citat ur ett föredrag av Christer Strömholm. Han sa: ”att arbeta med fotografisk bild är för mig ett sätt att leva. När jag tänker efter, och tittar noga på mina bilder, så är de alla, på sitt speciella sätt, ingenting annat än självporträtt, en del av mitt liv”. Det förhållningssättet präglar alla de fotografer som är representerade i utställningen.

21 februari

E

First Aid Kit till Malmö

fter att ha tillbringat sommaren på Europas festivalscener och på turné i USA, Australien och Japan – samt gjort bejublade besök i Stockholm och Göteborg under hösten, är det i februari dags för First Aid Kit att ge sig ut på vägarna i Sverige. Den 21 februari intar duon Klara och Johanna Söderberg Baltiska Hallen i Malmö. First Aid Kit tog sina första steg in i musikvärlden 2007 när systrarna som tonåringar laddade upp sin musik på Myspace. Låten ”Tangerine” plockades snabbt upp av svensk radio och duon signades till The Knifes Rabid Records. Med en cover av Fleet Foxes ”Tiger Mountain Peasant Song” året därpå blev bandet en succé även internationellt. Framgångarna har avlöst varandra och i dag kan tjejerna räkna artister som Patti Smith, Jack White och Conor Oberst från Bright Eyes som sina fans. För biljetter gå in på www.eventim.se

10


Kultur | Våraktuellt

15 februari

90-talets ikon på Fotografiska museet

E

n punktering i öknen blev startskottet för Herb Ritts karriär som en av världens mest eftertraktade modefotografer. Ute i öknen tog han några spontana bilder på sin vän Richard Gere, som gjorde att de stora modemagasinen knackade på dörren. Med sitt grafiskt starka bildspråk blev han också en efterfrågad porträttfotograf som fick artister som Madonna, Michael Jackson, Jennifer Lopez och Chris Isaac att sänka garden och vara sig själva. In Full Light på Fotografiska museet är en retrospektiv utställning med de berömda ikonbilderna och även bilder som aldrig tidigare visats. Under det sena sjuttiotalet och början av åttiotalet utvecklade Ritts sitt hantverk och sin estetik. Samtidigt byggde han sitt rykte som kändisfotograf. 1985 ställde han ut sina bilder för första gången i samband med utställningen Working in LA., sponsrad av livsstilsmagasinet Interview. Därefter intensifierades karriären, från modereportage i magasin som Vogue, Elle, Vanity Fair och Rolling Stone till musikvideos. Han arbetade med modeföretag som Calvin Klein, Versace, Giorgio Armani och gjorde internationella reklamkampanjer för Chanel, Lancôme, Revlon och Cartier. Han varvade reklamuppdrag med porträtt, musikvideos och egna projekt och suddade ut gränserna mellan mode, konst och reklam. Herb Ritts utmanade de rådande konventionerna kring kön, ras och sexualitet. Han inspirerades av klassicismens former, men förvaltade vår historia i en modern tappning. Hans bilder visar måhända en är kroppsfixering, men de är ändå inte stereotypa. Snarare en kärlek till form, färg, harmoni och ljus. – Jag har alltid haft en förkärlek till ljus, stora ytor och värme som jag abstraherar i mina bilder, jag älskar öknar, hav och monumentala platser, har Ritts förklarat. Utställningen pågår fram till den 15 februari.

11 april

Zara Larsson på Annexet i Stockholm

D

et svenska stjärnskottet Zara Larsson intar Annexets scen den 11 april för sin allra första arenashow. I bagaget har hon det färska debutalbumet ”1”, med hits som Uncover, Rooftop och Weak Heart. Zara Larsson tog världen med storm när hon lanserade en YouTube-video där hon sjöng sin låt Uncover. Låten blev hennes genombrott och gick rakt upp på topplistorna i Skandinavien. 2014 var nominerades låten också till priset P3 Guld i kategorin Årets Låt. Samma år vann Zara också Aftonbladets Rockbjörnen, för andra året i rad, för Årets kvinnliga artist. Just nu är Zara Larsson i Los Angeles för sin USA-lansering. Där repar hon även för sin arenashow och utlovar något alldeles extra till fansen. Biljetter finns på www.livenation.se

11


Karri채r | Ung chef

12


Karriär | Ung chef

Ung Chef

Från skolbänken till praktik, anställning och slutligen en chefspost. Hårt arbete och passion för det han gör tog journalisten Henrik Eriksson, idag chefredaktör på Nyheter24, upp till toppen på mindre än tre år. Av: Ellen Mäkipiha

B

lott 28 år fyllda och chefredaktör för Nyheter24, nyhetssajten som numera har passerat sträcket för 1,5 miljoner unika läsare i veckan. Jag bestämde mig snabbt för att jag skulle sticka ut och bli jävligt bra på något, säger Henrik Eriksson. Ursprungligen från Mariefred pluggade Henrik journalistik på Kaggeholms högskola, och tog examen 2011. Hans resa i mediabranschen gick därefter i rasande takt. Samma år började han som praktikant på Nyheter24, blev anställd under sommaren, nyhetschef för sajten året därpå och tillträdde slutligen som chefredaktör våren 2013. Svaret på frågan om vad som tagit honom dit han är idag kommer kvickt och är rättfram; – Jag har jobbat hårt och visat framfötterna. Jag har dessutom alltid sett mig själv som en

ledare och det har fallit sig naturligt att jag tar den rollen i grupper. Med ett lugn i rösten berättar han om sin syn på att vara chef, och hur Nyheter24 följt en modell för sina medarbetare som han själv fått ta del av, och valt att fortsätta med. På Nyheter24 försöker vi att internrekrytera så mycket som möjligt, just för att det ska finnas en chans för unga att ta sig upp i företaget och ges möjligheten att utveckla och förädla sin talang. Låta dem vara med på hela resan. Att välja rätt personal är en av utmaningarna med att vara chef. Det finns få jobb men många som utbildar sig i den här branschen, så det är klart att det är viktigt att hitta rätt typ av personer, som håller måttet för det vi gör. Men att vara både ung och chef bekommer honom inte. I och med att vi har en ung redaktion ser jag 13


VAD GÖR DU FÖR AVTRYCK PÅ KLIMATET? Investera utan fossila bränslen!

Vi går ett steg längre! DNB Global Hållbar Världen står inför en rad stora utmaningar. Klimatförändringar, vattenbrist, energiförsörjning, fattigdom och en åldrande befolkning är problem som kommer att behöva lösas. Att investera i företag som är innovativa, anpassningsbara och agerar ansvarsfullt är inte bara bra för framtida generationer. Vi tror även att det långsiktigt kommer att gynna sparare som anammar en sådan investeringsstrategi. Läs mer om DNB Global Hållbar och systerfonden DNB Sverige Hållbar på dnb.se/fonder

HISTORISK AVKASTNING ÄR INGEN GARANTI FÖR FRAMTIDA AVKASTNING. SPARANDE I FONDEN KAN BÅDE ÖKA OCH MINSKA I VÄRDE OCH INVESTERAREN KAN FÅ TILLBAKA EN MINDRE SUMMA ÄN VAD SOM HAR INVESTERATS. YTTERLIGARE INFORMATION FINNS I FONDENS FAKTABLAD OCH INFORMATIONSBROSCHYR SOM FINNS PÅ DNB.SE/FONDER OCH SOM KAN BESTÄLLAS KOSTNADSFRITT FRÅN DNB ASSET MANAGEMENT AB.

dnb.se/fonder


Karriär | Ung chef

Jag har valt ett yrke som jag har passion för och tycker är väldigt roligt. det bara som en fördel att jag är i samma ålder. Det är lättare för mig att förstå mina kollegors tankar och känslor. Att vara en bra chef handlar om att vara en bra ledare, då spelar inte ålder så stor roll, tycker jag. Henrik Eriksson sticker inte under stol med att mediabranschen är ett hårt klimat. Den ständiga förändringen kräver att man är med i matchen. – Man läser i branschpressen om att det skärs ner i de andra mediahusen. Förut var det tidningar som gick bra, nu är det det mobila som gäller och därför behöver de ställa om sig. Det är ju en fördel att vi som bara finns på nätet är i fas med tiden och fått fortsätta växa

uppåt med bra resultat. De 1,5 miljoner unika läsarna i veckan är resultatet Henrik pratar om. – Jag har hela tiden haft utgångspunkten att försöka se till sajtens bästa. Det handlar ju såklart om urval av nyheter men samtidigt också om att vi jobbar med det vi har bestämt att vi ska göra, och håller oss till det. Det skulle man kunna säga är en nyckel. Både som anställd och som chef är man ständigt granskad i mediabranschen, och blir titt som tätt dömd utifrån sina artiklar, både på gott och ont. – När folk är arga på en så är det oftast läsare som inte håller med om något man har publi-

cerat men så har det ju varit i alla tider. Skillnaden idag är ju att nätet gör det lättare att bli kritiserad för det man gör. Här måste man vara hårdhudad men också prata med läsarna och fråga varför eller hur de tycker att vi ska göra istället, vända det till en dialog. Jag tror att det också är ett skäl till att vi växt så mycket, att jag försöker ha en bra interaktion med framförallt våra läsare, säger han.

Dagen då han blev tillfrågad om att bli chefredaktör på sajten beskriver Henrik som stor men samtidigt lite läskig. Men han ångrar sig inte, snarare tvärtom. – Jag har gjort många roliga saker under 15


Karriär | Ung chef

Jag har hela tiden haft utgångspunkten att försöka se till sajtens bästa. mina år som journalist, intervjuat roliga personer och gjort en del stora avslöjanden, vilket har betytt mycket för mig, men den dagen var givet den mest speciella. Läskigt var det för att man tvekade lite på sin erfarenhet men jag skulle aldrig tackat nej. Man måste våga göra fel och chansa, och den här gången blev det ju bra.

Att våga göra misstag och att satsa stort är också något han försöker föra vidare till sina anställda, och ger som råd till aspirerande chefer i dag. – Det gäller att inse att man själv ska leda som ett exempel. Ska du få med dig dina anställda dit du vill så är det bra att ta det extra 16

steget för att få med andra att göra samma sak. Det handlar också om att stå upp för sina anställdas bästa och vara peppande, inte bara ge feedback när saker inte faller ut som man vill. I min bransch är man till exempel enligt många inte bättre än sin senaste artikel.

När Henrik som 15-åring insåg att han inte var tillräckligt bra för att bli fotbollsproffs bestämde han sig istället för att bli sportjournalist. Efter gymnasiet hade han tröttnat på plugget och reste runt och jobbade i bland annat Kanada och Australien, innan han tog upp studierna igen och började på Kaggeholms journalistlinje. Såhär med facit i hand tycker han

att studierna varit till stor nytta. Kaggeholms folkhögskola var extremt bra för mig. Där får man lära sig vad journalistik handlar om och att det är mer praktik än teori. Redan under första året var jag nyhetschef över lokaltidningen vi producerade och chefredaktör för magasinet vi gjorde.

Att man som journalist nästan alltid tar med sig jobbet hem verkar han bara se som något positivt. – Jag har valt ett yrke som jag har passion för och som jag tycker är väldigt roligt. Det kan vara få förunnat och jag ser mig därför som lyckligt lottad.


Vill du hjälpa oss att förändra världen? Anser du att framtidens teknik innebär en miljövänlig teknik? Då är innovationsföretaget HTC Sweden den perfekta platsen för din framtida karriär. HTC Sweden är världsledande inom professionella, miljövänliga golvlösningar och har under de senaste två decennierna förändrat hur hela branscher arbetar. Men det finns mycket kvar att förändra! Några exempel på spännande yrken hos HTC är: • • • • •

utvecklingsingenjör projektledare inköpare marknadskoordinator säljare HTC Sweden AB Phone +46 (0)121-294 00 E-mail info@htc-sweden.com

www.htc-floorsystems.com


Karriär | THSK

JOBBA SOM KONSULT

– UNIK INBLICK I ARBETSLIVET Tekniska Högskolans Studentkonsulter satsar på att erbjuda studenter vid KTH möjlighet att jobba som konsulter under sina studier. Det ger dig som student en chans att få unik arbetslivserfarenhet och ett nätverk som är värdefullt för din framtid. Av: Mia Masnic

18

M

artin Holmgren och Jessica Björk är studenter på KTH och jobbar vid sidan om sina studier även på Tekniska Högskolans Studentkonsulter. Martin är VD och Jessica säljansvarig på THSK, vars syfte är att ge studenter möjlighet att praktisera sina kunskaper och skaffa sig mer arbetslivserfarenhet samtidigt som de studerar. – Avsikten är att erbjuda studenter en chans att testa på konsultyrket och förbereda dem på livet efter studierna, berättar Martin. På samma gång bidrar företaget till att näringslivet får en unik kontakt med studenter, menar han. – Studenter är eftertraktade. Många företag vill rekrytera duktiga, målmedvetna studenter som kan leverera projekt med hög kvalitet. Det kan vi erbjuda, berättar Jessica. Hon jobbar på THSK sedan några månader

tillbaka och ser jobbet som en värdefull och unik möjlighet. – Eftersom våra utbildningar är väldigt teoretiska kan många studenter känna sig osäkra på om de kan tillräckligt för arbetsmarknaden. Att få prova på konsultjobbet på det här sättet bidrar till att man känner sig säkrare i sin roll, men också lär sig mer om vad man vill jobba med när man tar examen, säger hon. – Tyvärr innehåller utbildningarna på KTH ingen praktik, vilket är synd. På så sätt blir det här ett utmärkt tillfälle att skaffa sig erfarenhet inom ett ämne som är kopplat till det man studerar. THSK har sex stycken tjänsteområden, för att täcka utbildningarna på KTH. Dessa är: design och produktutveckling, bygg och fastighet, informationsteknik, miljö - och energiteknik, produktion och supply chain samt strategi och finans. Framöver kommer företaget att satsa mer på miljö- och energiteknik samt hållbar utveckling, för att gå i linje med KTHs


Karriär | THSK

Civilingenjör Industriell ekonomi Inriktning: Energisystem

jessica björk

Civilingenjör - Design och produktframtagning Masterprogrammet Industriell ekonomi

martin holmgren Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Vår ambition är att vara en drivande kraft i studenternas personliga utveckling. profilering mot just hållbarhet. Konsultuppdragen har hittills varit exempelvis vara marknadsanalys eller olika slags IT-projekt. Men ju mer bolaget växer desto fler olika typer av uppdrag räknar man med att kunna få in.

THSK är ett aktiebolag som ägs av Tekniska Högskolans Studentkår och drivs helt av studenter som studerar på KTH. Martin har varit på organisationen i två år, från början som konsult, men valdes i somras till VD, en roll som man har under ett år. – Som konsult är man både med i projekt där man jobbar för en extern kund, men också delaktig i den interna biten, att jobba med att få vår organisation att växa. Det kan vara allt från att sälja in projekt till marknadsaktiviteter, rekryteringsevent och liknande, berättar han. Ett par gånger per termin arrangerar THSK även interna workshops och utbildningsevent tillsammans med sina samarbetspartner Accenture och Alten. Det är till exempel utbildning i

projektledning, försäljningsteknik eller presentationsteknik. Det ger värdefulla verktyg som man sedan kan använda sig av i både konsultrollen och den egna organisationen. – Dessa samarbeten har vi haft från start och de har varit mycket givande. Företagen ser oss som helt rätt målgrupp för sin rekrytering och en utmärkt kanal för att hitta framtida medarbetare, säger Jessica.

Att man som konsult på THSK utvecklas mycket och bygger ett viktigt kontaktnät, är Jessica och Martin överens om. – Personligen har jag fått möjligheter att testa nya saker och kliva utanför min bekvämlighetszon oändligt många gånger. Jag har vuxit mer än vad jag tror jag någonsin kunnat göra på något annat sätt. Vår ambition är just att vara en drivande kraft i studenternas personliga utveckling, berättar Martin. I hans fall ledde ett av konsultuppdrag till en fortsatt anställning hos kunden.

– Jag gjorde ett uppdrag för en kund som blev väldigt nöjd med resultatet och frågade om jag kunde tänka mig att jobba med ett annat projekt vid sidan om, som inte var kopplat till design- och produktutveckling som jag gjorde med THSK. Så jag jobbade vidare där under sommaren och senare på deltid. – Gör man ett bra jobb som konsult är det klart att det finns stora chanser att de vill ha kvar en, säger Jessica.

Liknande koncept som THSK har redan funnits på andra högskolor, men här på KTH är det relativt nytt. – Vi har funnits i tre år så vi är fortfarande relativt små. Det tar tid att bygga upp verksamheten och ju större vi blir desto större och mer utmanande kommer även våra projekt att bli, säger Martin entusiastiskt. – Vi jobbar långsiktigt och arbetar ständigt med att utveckla organisationen, avslutar han. 19


Karriär | Entreprenörskap

Jag började se möjligheter istället för hinder.

fakta

Michel Issa Ålder: 27 Familj: Sambo, 6-årig dotter, stor familj Bor: Pendlar mellan olika städer, men oftast i Stockholm eller Norrköping. Gör: Driver hjälporganisationen Kenoro Camp AB, hotell och konferensanläggningen Safirdruvan Konferens AB, Motell Nattviol, sajten Cykelgrossisten, konsultföretag Michel Issa AB samt investmentbolaget Michel Issa Invest AB. Även initiativtagare till välgörenhetsorganisationen World Aid Active, som hjälper utsatta i Syrien och Indien.

20


Karriär | Entreprenörskap

ENTREPRENÖREN SOM VILLE BLI MUNK Han drömde om att bli munk, men livet tog andra vändningar. I dag är Michel Issa multientreprenör med flertalet utmärkelser inom affärsvärlden och desto mer erfarenhet i bagaget.

M

ichel Issa har både en ovanlig och intressant resumé. Uppvuxen i Norrköping flyttade han efter grundskolan till Syrien i fyra år för att studera i ett kloster. Med en storebror som är munk och en storasyster som är nunna kände han en naturlig dragning till livskallet. Efter tiden i Syrien åkte Michel tillbaka till Sverige för att läsa upp sina gymnasiebetyg på Komvux. Ett och ett halvt år senare gav han sig av till England, där han studerade teologi på Nottingham University. I januari 2012 var han tillbaka i Sverige igen. Han hade bestämt sig för att inte bli munk trots allt, utan slå sig till ro och försöka etablera sig. Lättare tänkt än gjort, skulle det visa sig.

Jag sökte så många jobb det gick, till och med på McDonalds, men fick nej överallt. Samtidigt hade jag startat mitt första företag, kursgården Kenoro Camp som gick väldigt dåligt just då. Men ett gott råd från hans närmaste gav honom en tankeställare. – Min bror sa till mig; ”Michel, se inte dig

Av: Ellen Mäkipiha

själv som offer även under de mest tuffa perioder. Tänk positivt och säg till dig själv att just under den här svåra perioden kommer du att få unika erfarenheter som ingen utbildning eller något yrke kan ge dig”. Det gjorde jag, jag började se möjligheter i stället för hinder.

Han började fokusera mer på Kenoro Camp, en konferensanläggning i Rejmyre, genom att boka möten och sprida information om sin verksamhet. Hårt arbete lönade sig och större organisationer som Rädda Barnen och Green Peace började anordna anläggningen som läger och konferens. Det förstärkte hans och företagandets känsla. – Jag kommer ihåg att det var en person som kallade mig för entreprenör, jag visste knappt vad det var då. Senare samma år blev jag inbjuden till ett entreprenörsnätverk, det var då jag insåg att ja, jag är faktiskt entreprenör och vill lägga 100 procent på att vara det. På bara två år har karriären gått i rasande takt, i dag driver Michel sex olika företag, har skrivit en bok och ägnar sig åt välgörenhet. Han försöker att lägga lika mycket tid på alla sina åtaganden, men hjälporganisationen ligger honom varmt om hjärtat. World Aid Active, som hjälper flyktingar från Syrien och bygger

sjukhem i Indien, är ett av de välgörenhetsprojekt Michel är initiativtagare till. – Det brinner jag verkligen för, mitt liv får en ny mening när jag skapar glädje för en medmänniska. Jag har lärt mig att ju mer man ger desto mer får man, och ju mer man får desto mer ska man ge.

Samtidigt är han en av ambassadörerna för Hungerprojektet, en ideell organisation som jobbar för att avskaffa hunger och fattigdom. Michel beskriver hur välgörenheten gett honom insikt i vad som är viktigt i livet. – Vissa människor tycker att det är viktigt med förmögenheter när det kommer till framgång. Det är inget fel med pengar, men problemet ligger i att allt för många tillbringar sina liv till att koncentrera sig på pengar. I slutändan upptäcker man ändå att det inte är dem som gör en lycklig. Enligt mig är den största prestationen när du gör en god skillnad i någon annans liv. Under sin korta tid som entreprenör har han fått ta emot flertalet utmärkelser och nomineringar, däribland ”Konungens utmärkelse Kompassrosen 2014 inom näringslivet” och ”En av Sveriges Supertalanger 2012”, utsedd av tidningen Veckans Affärer. 21


Karriär | Entreprenörskap

I sin bok ”Munken som blev multientreprenör” lyfter han fram sin tid som arbetslös trots studier, och varför han tror att ingen ville anställa honom. – Att jag hade bott i kloster och studerat teologi och dessutom aldrig jobbat i mitt liv gjorde nog många obekväma. Fick jag en fråga om vad jag gillade att göra på min fritid kunde jag svara att det var att läsa. De ville säkert höra att jag jobbat mycket eller så, men det var ju svårt för mig att säga. Trots en svår period har studierna gett utdelning. Den röda tråden i Michels karriärsresa har varit de värderingar han haft sedan barnsben och det han sedan kom att utbilda sig till. – Jag är en multientreprenör med en munks värderingar. Munktraditionen går ut på att tjäna andra, att vara orsaken till någon annans lycka var och är min största drivkraft. Den bilden han hade av sina drömföretag när han startade som entreprenör tycker han att han lyckats uppfylla. Alla hans företag fyller enligt honom ett syfte i hans liv. – Mitt senast startade bolag är Michel Issa Invest AB, där jag hjälper unga personer att förverkliga sina drömmar.

Det starka och positiva nätverk Michel har är enligt honom hans största styrka. 22

– Det är många som undrar hur jag lyckats så snabbt med det jag gör. Jag brukar säga att det jag lärt mig är att det som spelar roll är ditt nätverk, har du ett starkt och bra sådant så öppnas många dörrar. Att leva i nuet och att acceptera det, är ett av de råd han vill ge till andra som vill starta företag, speciellt unga. – Livet handlar inte om att leva i framtiden eller i det förflutna. Därför ska man aldrig underskatta kraften av att kunna lägga all energi på samma mål och ambitioner. Slösa inte denna dyrbara makt och energi på att försöka få allt gjort så snabbt som möjligt. Snabbhet är viktigt, men noggrannhet ännu viktigare.

Det är svårt att tro att Michel bara är 27 år. Hittills har han inte upplevt några nackdelar med att vara både ung och entreprenör. – Självklart var det tufft i början och vissa tog en inte seriöst, men dina handlingar visar vem du är. När du har resultat börjar folk att respektera dig och se upp till dig. Han citerar den avlidne Apple-grundaren Steve Jobs; ”The only way to do great work is to love what you do. If you haven´t found it yet, keep looking. Don´t settle. As with all matters of the heart, you´ll know when you find it.

Michaels Tips Till unga entreprenörer! • Underskatta aldrig dig själv. • Nätverka, nätverka, nätverka. Kontakta personer som intresserar dig. Var modig! • Vänner. Man behöver inte ha massor, men några som man känner förtroende för och som du kan prata öppet och ärligt med. • Kom ihåg att vi alla sitter i samma båt, oavsett hur det ser ut utifrån. Problem med pengar, relationer och jobb har alla. Vetskapen om detta gör det ofta enklare att närma sig andra människor men ger också en mer nyanserad inställning till omvärlden och livet. • Ha tålamod. Alla kommer inte att förstå eller acceptera dig, låt dina handlingar och resultat visa vem du verkligen är.


SAmHäLLSByGGAREN mED mEDARBETARNA I FOKUS På COWI arbetar vi med att skapa framtidens hållbara samhällslösningar. Vi erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom industri, infrastruktur, byggnad & fastighet och miljö. Det mesta inom samhällsbyggnad med andra ord. Vår största tillgång är våra konsulter och därför är det självklart för oss att utveckla och måna om våra medarbetare. Vår kultur grundas i att COWI är personalägt – för oss är det naturligt att medarbetarna får ta del av företagets framgång. Läs mer om oss på cowi.se

360-GRADERSLÖSNINGAR GER DEN KRAFT DU BEHÖVER COWI är ett ledande konsultföretag som skapar mervärde för kunder och samhället i stort tack vare vår helhetssyn – vi kallar det 360-graderslösningar. Vi hanterar utmaningar från olika angreppspunkter och skapar fungerande helhetslösningar för våra kunder. I Sverige finns COWI representerat med ca 1000 medarbetare på 12 orter.


Är du en inspirationskälla för dina vänner och studiekamrater? Är handlingskraftig, lyhörd och målmedveten? Har ett stort intresse för ledarskapsfrågor? Då kanske du är Årets framtida ledare 2015 och den som vinner vårt ledarskapspris. För oss på KPMG handlar ledarskap om att föregå med gott exempel och att engagera människor omkring sig. Det behövs många nya duktiga ledare i vårt samhälle och vi vill genom det här priset uppmärksamma och uppmuntra unga ledarskapsförmågor. Förutom titeln Årets framtida ledare får vinnaren en ledarskapsutbildning för unga topptalanger med potential och ambition att bli framtidens ledare. Sök eller nominera någon du känner på kpmg.se/framtidaledare Ansökan stänger 9 februari. Årets framtida ledare utses i samarbete med Universum.

© 2014 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Är du eller någon du känner Årets framtida ledare?


Engagera dig | Eskilstuna kommun

Det är ett sätt att bygga broar mellan människor & förebygga fördomar

BLI SPRÅKVÄN TILL NYANLÄND I SVERIGE Eskilstuna kommun har drivit den framgångsrika verksamheten Språkvän/Flyktingguide sedan flera år. Den ger dig möjlighet att träffa en person från ett annat land och på så vis få en värdefull erfarenhet och kanske en ny vän för livet.

E

skilstuna kommun tror att integration sker via personliga möten. Därför har kommunen under de senaste åren haft en större satsning på verksamheten Språkvän/ Flyktingguide, som också varit mycket framgångsrikt. Men nu efterfrågas fler guider och på kommunen ser man gärna att även fler studenter engagerar sig. – Konceptet går ut på att nyanlända flyktingar och invandrare i Eskilstuna erbjuds kontakt med en guide under ett år. Genom att de får kontakt med etablerade personer i kommu-

nen kan de lära sig svenska snabbare, lära sig sociala koder och få det lättare i vardagen. Guiderna gör en insats som hjälper nyanlända att snabbare komma in i samhället, berättar Rabie Aldeeb, integrationssamordnare på Eskilstuna kommun.

Man behöver ingen särskild kunskap för att bli språkvän, och alla är välkomna. Kvinnor matchas med andra kvinnor, män med män, och familjer med andra familjer. Som språkvän bidrar man till att en nyanländ får en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som man lär känna

en ny kultur. – Det är ett sätt att bygga broar mellan människor, förebygga fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade, fortsätter Rabie. Tanken är att i första hand bekanta sig med varandra, exempelvis ta en fika eller gå en promenad, och man umgås så ofta som det passar båda. Kommunen hjälper alltid till med den första kontakten och ger förslag på aktiviteter man kan göra. De matchar också personer utifrån ålder, sysselsättning och gemensamma intressen. Ibland bjuder de in till kulturdagar, 25


Engagera dig | Eskilstuna kommun

Genom att höra om andras livsöden och kulturer får många ett nytt perspektiv på livet. föreläsningar eller andra liknande event. – Efter den inledande kontakten brukar det flyta på bra av sig själv. Bara personkemin fungerar så går det oftast jättebra. Om någon skulle tycka att det inte fungerar kan man få byta guide, säger Rabie.

Kommunen vill inte sätta så många villkor på umgänget, som hur ofta man ska ses eller hur träffarna ska se ut. Det är bäst om det får ske av sig självt, menar Rabie. Rabie poängterar att verksamheten inte bara handlar om flyktingar, utan även kan inkludera till exempel studenter eller yrkesverksamma som flyttat till Sverige och vill ha någon att umgås och prata svenska med. Verksamheten har funnits sedan 2006, 26

men efter 2012 gjordes en större satsning, med medel och stöd från bland annat Länsstyrelsen, vilket lett till att antalet språkvänner ökat stort. Idag finns det 437 språkvänner i Eskilstuna. Hittills har kommunen fått enbart positiv respons från både språkvänner och nyanlända. – Vi har väckt intresse hos många studenter, en del har till exempel inspirerats till att skriva uppsatser som rör integration. Många som har frågor inom ämnet tar också kontakt med oss. Genom att vara språkvän lär man sig ännu mer om integration, vidgar sina vyer och får nya värdefulla erfarenheter och kunskaper, säger Rabie och fortsätter: – Genom att höra om andras livsöden och kulturer får många ett nytt perspektiv på livet. Det gynnar och berikar alla att träffas över kulturgränser. Det finns många berättelser om

kontakter som lett till fina vänskaper. Vi har planer på att göra en bok där vi lyfter fram en del av dessa. Intresset för verksamheten har också spridit sig till andra delar av landet. – I juni 2014 hade vi en nationell konferens där vi såg att det fanns ett väldigt stort intresse för konceptet. Vi har sedan dess fått två miljoner i statligt bidrag för att hjälpa 30 kommuner att starta verksamheten hos sig. Vi ser att intresset ökar ständigt och vi försöker hjälpa och stödja så många kommuner som möjligt, eftersom vi har ett koncept som fungerar väldigt bra.

För mer information och för att anmäla dig som språkvän, gå in på eskilstuna.se/flyktingguide


21AN – MER ÄN BARA SHOPPING

Amningsrum. här finns även micro där du kan värma medhavd barnmat.

Mat. man blir lätt hungrig av att shoppa. unna dig en välbehövlig matpaus.

Akvarium. titta på våra vackra fiskar i det stora akvariumet på nedre plan.

Fika. ta en kopp kaffe och vila benen. passa på att surfa i vår fria wifi-zon.

öPPEt

vardagar 10-19 lör 10-16 sön 12-16 VI ERBjudER ER dEt MEStA AV dEt BÄStA. VÄlkOMMEN IN tIll OSS! 3Butiken accent Bik Bok café 21an crazy shop Dea axelssons Digital inn Din sko ecco shop fitness 24 seven five five nails game gina tricot heaDspot interflora fresh kahls the & kaffehanDel linDex mimos mm sports mQ nilson shoes papas tapas polarn o. pyret pressByrån rut&circle sko & nyckelservice staDium suBway sushi yama synoptik synsam telenor

Följ OSS På FAcEBOOk!

21AN.Nu


Intervju:

PATRICK GRIMLUND Av: Mia Masnic Foto: Rickard L. Eriksson

28

”Jag hade alltid haft en dröm om att bli expert inom ett visst område.”


Intervju | Patrick Grimlund

Programledaren och entreprenören Patrick Grimlund har bakom sig en lång och framgånsrik karriär inom IT, finans och ledarskap. Idag är han främst känd från programmet Lyxfällan på TV3, där han hjälper människor få ordning på sin ekonomi. För Supero berättar han om sina akademiska val och hur motgångar i karriären lärt honom mest.

P

rogramledare, coach, föreläsare, författare och konsult. Patrick Grimlund bollar idag många roller i sitt yrkesliv. De flesta känner troligen igen honom från teveprogrammet Lyxfällan, där han tillsammans med en kollega hjälper personer som hamnat i ekonomiska svårigheter. Patrick har en ekonomexamen från Richmond University i London, och även en magisterexamen i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Ständigt driven av nyfikenhet läste han längre fram i karriären även kurser inom coaching och forskade om chefscoaching som doktorand vid Uppsala universitet. Men hans första minnen av att göra affärer sträcker sig tillbaka till barndomen.

– När jag var 10 år köpte jag med pappas hjälp in godis via grossister, paketerade det och sålde sedan för dyrare pris i skolan, berättar han med ett skratt.

När det blev tid att välja studier visste han att han ville ha en bred utbildning. – Många tror tyvärr att ekonomi endast handlar om siffror och bokföring, vilket så klart är en del av det, men det inkluderar också allt från kommunikation och marknadsföring till ledarskap. Patrick, som är uppvuxen i Stockholm, valde först att studera i London. Det var dels för att lära sig engelska bättre, men även för att se sig om i världen och uppleva något nytt. – Jag ville göra något som inte alla andra

gjorde. På den tiden var det ganska ovanligt att läsa en hel utbildning utomlands.

Han tror att valet kan ha hjälpt honom att sticka ut bland hundratals cv:n när det väl blev dags att söka jobb. Övergången från studier till jobb gick i varje fall smidigt. Han blev antagen på ett managementtraineeprogram på Digital Equipment, då ett av världens största dataföretag. – Jag blev klar med min bachelorexamen år 1997, som var en spännande tid för svenskt näringsliv. Alla talade om en ny ekonomi och det växte fram mängder av nya IT- och internetföretag, minns han. – Jag hade från början tänkt att jag skulle börja jobba i finansbranschen, som aktiemäk29


Intervju | Patrick Grimlund

Xxx

lare eller analytiker, men i sista sekund fick jag höra talas om traineeprogrammet som jag såg som en oerhört spännande möjlighet. Efter nio månader som trainee började han jobba på ett mindre IT-företag där han lärde känna en kollega som han en kort tid senare skulle bilda sitt första IT-bolag med. Under åren som följde jobbade han som investment manager och även VD för ett bolag.

En röd tråd under karriärens gång har varit hans intresse för ledarskap. Hans nyfikenhet och viljan att ständigt utvecklas ledde honom till att ta en – enligt vissa – ovanlig väg mitt i karriären. Han utbildade sig till coach och började även doktorera inom ämnet. – Jag hade alltid haft en dröm om att bli expert inom ett visst område. Eftersom jag också jobbade med ledarskap ville jag lära mig mer om ledarskapscoaching och även ha mer akademiskt belägg för mitt arbete. Det var intressant att lära sig vad coaching kan ge i affä30

”Jag coachar väldigt många karriärinriktade personer som lägger en extrem press på sig själva att lyckas, men som kanske glömmer bort att känna efter vad de själva vill.” rer, berättar han. Idag bollar Patrick många yrkesroller, med fokus på programmet Lyxfällan som upptar större delen av hans tid. När han blev tillfrågad att ställa upp i programmet hade han aldrig tidigare jobbat i mediabranschen. Men han såg det först som vilket konsultuppdrag som helst. Det skulle senare visa sig bli ett mycket större uppdrag än han hade tänkt sig – men också betydligt mer givande. – Det bästa som finns är när vi träffar personer vi hjälpt i programmet och de säger att upplevelsen med oss var både den värsta och bästa i deras liv. Att det ledde till att de förändrade sitt ekonomiska beteende och därmed också sitt liv till det bättre.

livet. Man inser att vägen inte alltid kommer att vara så rak, men också att man utvecklas mest på de lite krångligare vägarna. Det lär oss också att våga göra det vi själva vill och inte det vi tror andra förväntar sig av oss. Att följa sitt hjärta är något han återkommer till. – Jag coachar väldigt många karriärinriktade personer som lägger en extrem press på sig själva att lyckas, men som kanske glömmer bort att känna efter vad de själva vill, vad de drivs av och vad deras passion är. Många lägger ner mycket energi på sina studier, de pluggar stenhårt, kör på, och börjar kanske jobba direkt efter studierna. Men på vägen glömmer de bort att fråga sig själva vad de egentligen vill göra.

Trots att karriären tycks ha gått spikrakt

Hans tips till studenter är därför att ha mod

uppåt, säger Patrick att han mötts av både framgångar och motgångar. Men det är motgångarna som lärt honom mest. – Utmaningarna lär en att vara ödmjuk inför

stanna upp och lyssna inåt. – Följ ditt hjärta och din intuition. Tänk på vad du vill snarare än vad som ser bra ut på ditt CV. Gör man det man vill så gör man det oftast


Intervju | Patrik Grimlund

Patricks tips för mer pengar i plånboken:

1

Gör en ekonomisk inventering. Gå igenom månadens kvitton för att se var dina pengar faktiskt tar vägen. De flesta brukar bli förvånade när de upptäcker vad de mest spenderar pengar på, ofta är det små utgifter som slukar mycket pengar på det stora hela.

2

Sedan finns det inga genvägar utan det gäller att göra de där ganska enkla men kanske trista sakerna, som att ta med sig matlåda istället för att äta ute. De flesta tycker att det är tråkigt att spara men om de ser uppsidan av det så blir de mer motiverade. Genom att ta med sig matlåda till skolan eller jobbet kan man spara 2000 kronor i månaden, vilket blir 24 000 kronor på ett år.

3

Ha ekonomiska mål. Det kan vara både långsiktiga eller kortsiktiga mål, till exempel att man sparar till en bostad eller en längre resa. Då blir man mycket mer motiverad till att tänka mer ekonomiskt.

”Xxx”

31


Intervju | Patrick Grimlund

fakta

Patrick Grimlund

Jag inspireras av nya situationer, människor och platser.

Ålder: 42 Familj: Fru och två söner, det tredje barnet på väg Aktuell med: Programmet Lyxfällan på TV3 och en ny säsong av Draknästet på TV8, som börjar under januari. Släppte under hösten boken ”Mer klirr i kassan” tillsammans med kollegan Magnus Hedberg. Favoritbok: Bland ledarskapsböcker är det ”Authentic leadership” av Bill George. En annan favoritbok av helt annan karaktär är ”Fjällbastu” av Henrikl Harr och Roger J. Karlzon. Favoritdestination: Brasilien. Det är ett fantastiskt land vad gäller allt från mat och kultur till klimat. Intressen: Tennis, skidåkning och golf

väldigt bra, och då kommer ditt CV i slutändan också att se bra ut, säger han och fortsätter: – Har du studerat och tagit din examen har du redan bevisat att du är målmedveten, uthållig och har disciplinen nog att slutföra det du påbörjat. En examen är i sig är ett kvitto på att du har det som krävs i arbetslivet.

Om man som student redan drömmer om entreprenörskap rekommenderar Patrick att man först och främst skaffar sig erfarenhet och ett kontaktnät. Därför kan det vara bra att som nyexaminerad börja med att en anställning. – Om det inte är så att man har en brinnande affärsidé och en konkret plan för att driva ett bolag, tillägger han. Själv trivs han med att bolla flera projekt och friheten det innebär att vara entreprenör. – Som entreprenör ansvarar man själv för sin egen utveckling och framgång, vilket jag uppskattar. Det är också skönt med flexibiliteten att kunna styra över sin egen tid. Jag jobbar väldigt mycket men det sker på mina egna villkor. Hans drivkraft är än idag att lära sig nya saker och ständigt utvecklas. – Jag inspireras av nya situationer, människor och platser. Och problemlösning, det är gemensamt i alla min yrkesroller, berättar han.

Patrick tycker inte att studentåren är en lämplig tid i livet att tänka på sparande, utan att studenter snarare ska fokusera på sina studier och den investering de gör i sin framtid. Men han anser ändå om att det kan löna sig att skapa sig den goda vanan att spara redan under studierna. – De flesta har möjlighet att lägga undan en hundralapp i månaden, det motsvarar en lunch på stan. På så sätt skapar man en god vana som följer med en senare i livet, när man får jobb och en bra lön. Då kan den där hundralappen i månaden lätt förvandlas till en tusenlapp eller flera, tipsar han avslutningsvis. 32Avin Ali Akbar Studentmedarbetare

ANSÖK REDAGN IDA

Studentmedarbetare Vill du redan nu ta klivet in i arbetslivet? Sök direkt via studentmedarbetare.uppsala.se Läs mer på uppsala.se/studentmedarbetare


Jobb och karriär | Rikshems Traineeprogram

FRÅN TRAINEE TILL CHEF Supero träffar Henrik Nordlund, som började sin karriär som trainee på bostadsbolaget Rikshem. Två och ett halvt år senare är han fastighetschef på företaget.

F

ör två och ett halvt år sedan sökte Henrik Nordlund till traineeprogrammet på bostadsbolaget Rikshem. Fyra månader in i programmet fick han en tjänst som förvaltare på företaget. Idag är han fastighetschef och även rutinansvarig för den tekniska förvaltningen av Rikshems alla fastigheter. – Det gick rätt fort där i början, skrattar han. Efter bara några månader blev jag tillfrågad att börja som förvaltare i Uppsala. Det var jätteroligt att få den möjligheten och det ansvaret efter så kort tid, det hade jag inte trott. Henrik har studerat industriell ekonomi på KTH, med inriktning på energisystem och hållbar utveckling. Att han skulle jobba med fastigheter var inte alls självklart. – Jag var osäker på vilken bransch jag skulle ge mig in i, och tyckte att traineeprogrammet kändes intressant och spännande. Det gav mig

en möjlighet att lära känna företaget och se om det var rätt för mig. När jag kom in på företaget och såg vad en roll som förvaltare innebar, fick jag en helt annan bild från vad jag hade haft tidigare. Jag fick tidigt ansvara för fastigheter med omsättning för cirka hundra miljoner. Det var ganska häftigt att få det förtroendet efter bara ett halvår, säger han och fortsätter: Jag tror att företaget präglas av den attityden, att det kan gå väldigt fort under de rätta förutsättningarna. Det finns många utvecklingsmöjligheter, för både traineer och andra anställda.

Stort medarbetarförtroende, mycket eget ansvar och högt i tak, är några ledord som kännetecknar klimatet på företaget, berättar Henrik. Han var med i den första årskullen på Rikshems traineeprogram. I vår rekryteras den fjärde. Man tar emot mellan tre och fyra personer per år. Vanligaste profilen är studenter som 35


Jobb och karriär | Rikshems Traineeprogram

fakta RIKSHEM Ett av Sveriges största privata bostadsbolag. Äger fastigheter i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Linköping, Västerås, Norrköping, Helsingborg, Jönköping, Huddinge, Sundsvall, Halmstad, Södertälje, Solna, Kalmar, Nyköping, Sigtuna, Ale och Knivsta Antal bostäder: Ca 20 300, varav ca 5 000 äldreboenden och ca 1 000 studentbostäder, till ett värde av drygt 22 miljarder kronor. Antal anställda: 122 Ägare: Fjärde AP-fonden och AMF

Det var ganska häftigt att få det förtroendet efter bara ett halvår. läst fastighetsfinans eller samhällsbyggnadsprogrammet, men även jurister är eftertraktade. De tar ofta in personer med lite olika profiler och mycket beror även på företagets behov just då. – Vi är ett ganska ungt företag, har bara funnits i fyra år, så det sker mycket utveckling hela tiden. Det är dessutom snabba beslutsvägar, vilket jag tycker är positivt och bidrar till utvecklingen.

Trots att traineeperioden i Henriks fall blev kortare än planerat, hann han utvecklas mycket under tiden och lära känna företaget väldigt bra. – Jag fick prova på allt från att följa en fastighetsteknikers vardag till att sitta med när vi 36

slutförde affärer. Idag är det personalansvaret han finner mest utvecklande. – I mitt team ingår sju personer. En del i min roll är att omsätta företagets visioner till konkreta mål och handlingar som vi tillsammans i gruppen ska genomföra. Det tycker jag känns häftigt. Jag är också inblandad i våra ombyggnadsprojekt, där vi bygger om stora fastigheter. Så mina dagar är spännande och omväxlande. Från början var det en utmaning att som ung chef komma in till en grupp där de flesta var mycket äldre och hade jobbat tillsammans i många år. – Att förstå sin roll i det sammanhanget var lite knepigt, minns han.

Där fick han stort stöd genom Rikshems ledarskapsprogram. – Det var ett intensivt program under min första höst som chef, där jag också fick möjlighet till personlig coaching. Det hjälpte och stärkte en.

För den som söker till traineeprogrammet är det alltid en merit att ha haft extrajobb vid sidan om studierna, gärna med någon form av koppling till det man studerat, menar Henrik, men tillägger: – Utbildning och erfarenhet är så klart viktigt, men i första hand tittar vi nog på personliga egenskaper och attityd, att man är driven och har en vilja att lära sig och utvecklas.


TAKE ON THE WORLD U KÖCPHN FÅ * O 400 krT RABAT

* Gäller storlek Spinner 55. för spinner 70 och spinner 75 gäller 500 kr rabatt.

Upptäck de nya resväskorna från american tourister

TRUSTED ALL OVER THE WORLD

Under perioden 1 januari t.o.m. 30 juni 2015 får du 400 kr* rabatt på hela Vivotec-kollektionen! Gå in och ta del av detta fantastiska erbjudande på

www.americantourister.se/studenthaftet Kampanjkod: atstudenthaftet

KÖP NU OCH FÅ

30% PÅ DITT KÖP

ADVENTURE THIS WAY. TÄNJ DINA GRÄNSER MED DE FUNKTIONELLA PRODUKTERNA AV HIGH SIERRA. Under perioden 1 januari t.o.m. 31 mars 2015 får du -30% på hela High Sierra sortimentet! Gå in och ta del av detta fantastiska erbjudande på

www.highsierra.se/studenthaftet Kampanjkod: HSSTUDENTHAFTET


Spela bingo hos oss! Spela på nätet eller i någon av våra 29 bingohallar runt om i Sverige.

s . e o g n i b s n e t t o r d i å Spela med oss p När du spelar bingo hos oss stöttar du Sveriges föreningsliv. Oavsett om du spelar i hall eller på nätet.


Karriär | Arbeta utomlands

DRÖMMER DU OM ETT JOBB UTOMLANDS? Funderar du på att jobba utomlands efter examen? Att uppleva ett nytt land, en ny kultur och nya människor är på många sätt en berikande och spännande upplevelse. Supero tipsar om hur du kan gå tillväga när du söker arbete i utlandet. Av Ellen Mäkipiha

1

Ta hjälp av din studie- och

yrkesvägledare för att komma i rätt riktning om du är osäker på vad du vill söka för typ av tjänster i utlandet. Ta reda fakta om hur det är att leva och arbeta i de länder som du har funderingar på att flytta till. Att kunna språket är förstås A och O, för att lättare etablera och anpassa sig i samhället i det aktuella landet, även om det finns branscher där man kan kvalificera sig med engelska.

2

Bearbeta ditt CV. Det kan skilja sig en del i vad de utländska arbetsgivarna tittar på i ett CV. Skapa därför ett internationellt CV som gör det lättare att förstå vilka språkkunskaper, vilken typ av utbildning, färdigheter och erfarenheter du har. Bland annat hemsidan Europass

har färdiga mallar och information för vad som är viktigt att ha med.

3

Scanna av arbetsmarknaden. Det traditionella sättet

att söka jobb är ett bra sådant, även på den internationella arbetsmarknaden. Nätverket Eures Sweden har över 30 olika länders platsbanker samlade, och även tillgång till rådgivning och vägledning av utbildade fackmän. Också flera av de större bemanningsoch rekryteringsföretagen har i dag egna portaler för utlandsjobb. Har du tänkt stanna i Norden är dessa portaler ofta fyllda med jobb i våra grannländer. Att söka sig till internationella företag, där du startar din tjänst i Sverige, är också ett sätt att i framtiden få möjlighet att bli utlandsstationerad. 39


Karriär | Arbeta utomlands

”Arbetsmarknadsdagar eller internationella dagar kan vara utmärkt tillfälle att träffa arbetsgivare.”

4 5

Volontärjobba. Att bli volontär kan även det

vara ett givande sätt att få testa på att jobba utomlands. Det finns gott om seriösa organisationer att hitta i dag. Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor har projekt som går under EU-program att söka, också vägledning för dig som själv hittat en organisation att volontera för.

Nätverka. Att nätverka är såklart en nyckel

till mycket, träffa människor och inspireras samtidigt som du skapar nya kontakter. De flesta högskolor och universitet har någon gång varje år arbetsmarknadsdagar eller internationella dagar, ett utmärkt tillfälle att träffa arbetsgivare och även andra som redan har praktiserat eller jobbat utomlands. Nätverket European Job Days anordnar exempelvis onlineseminarier, där arbetsgivare runt om i Europa får presentera sig och berätta om sina erfarenheter, och du själv får möjlighet att ställa frågor via datorn.

6

Rättigheter och skyldigheter. Glöm inte

att ta reda på regler kring sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, bostad, förmåner och skatt. Listan kan göras lång och det är viktigt att tänka på vad som krävs i form av tillstånd, och vilka rättigheter samt skyldigheter du har i landet du tänkt vistas i. EU-medborgare som jobbar inom EU har exempelvis relativt få regler att förhålla sig, du har rätt att arbeta, både som anställd och egenföretagare utan arbetstillstånd. I länder utanför Europa krävs nästan alltid ett speciellt visum. Däremot kan ländernas regler för andra förmåner, försäkringar och ditt uppehälle skilja sig åt mycket, och speciellt viktigt blir det såklart om du så småningom tänkt bosätta dig permanent. På hemsidan Ditt Europa finns allt du behöver veta om rättigheter, skyldigheter och formaliteter för att verka utomlands. Ett tips är också att titta upp om det finns någon form av bidrag att få inför din utlandsvistelse. Fram till maj 2015 gör till exempel EU-projektet ”Ditt första Eures-jobb” det möjligt att få en eventuell intervjuresa betald när du söker jobb via deras portal. Skulle du dessutom få den tilltänkta tjänsten finns ytterligare ersättning att söka för din vistelse.

40


VI VÅGAR LYFTA VÅR IDÉ. VÅGAR DU?

CHRISTINA & EVA

TILLSAMMANS KORTAR VI STARTSTRÄCKAN! Vi på Drivhuset vill stötta dig på vägen mot ett livskraftigt företagande. Du behöver inga förkunskaper eller affärsplaner, eftersom vi utgår från dig som person och skräddarsyr vägledningen utifrån dina behov. Av oss får du bollplank, kunskap och inspiration, helt utan kostnad. Enda motkravet är ditt engagemang. Vi har tystnadsplikt och är öppen för alla människor och idéer. Så boka in ett möte med oss redan idag. Läs mer på www.drivhuset.se


Enkla fi

rman

100 % trabat studen

t

Ekonomistuderande med cateringdrömmar? Se till att ditt företagande ger mersmak. Drivs du av tanken att utveckla ditt eget företag? Med vår hjälp är det enklare att förverkliga dina drömmar. Som student får du Enkla firman helt kostnadsfritt under hela studietiden, värde 600 kr/år. Du får en paketlösning som hjälper dig att skilja på dina och firmans pengar.

66808 EnklaFirmanStud ekonomi 170x120_1412.indd 1

Dessutom ingår en företagsapp så att du kan attestera och sköta betalningar mellan föreläsningarna. Och du får personlig rådgivning dygnet runt. Välkommen in till oss på kontoret i Eskilstuna på Kungsgatan 17 eller i Västerås på Stora Torget 2. Du kan också läsa mer på seb.se/drivaegetstudent.

2014-12-11 15:32


För maximalt med ordning och reda finns dessa skrivbordstillbehör från Ikea, exempelvis kabellådan Kvissle, 99 kr, som på ett snyggt sätt döljer dina sladdar. Tidningsställ för vägg i samma serie, 149 kr.

Ett funktionellt designinslag i studievrån, väggklockan Analog Wallclock från Hay, ca 799 kr.

Therese Sennerholt skapar affischer och kort med olika citat, som du kan hänga upp eller ha vid skrivbordet för inspiration.

INRED FÖR STUDIERO OCH INSPIRATION Balograph penna, ca 189 kr, Hay.

V

i kan inte komma ifrån att miljön vi jobbar eller studerar i är viktig för både vår koncentration och inspiration. Förvisso föredrar en del ordning och reda medan andra klarar sig fint i en stökig miljö eller vid ett rörigt skrivbord. Trots att smaken är individuell finns det ett antal grundläggande saker som gör din arbets- eller studieplats mer trivsam, och mer optimerad för arbets- och studiero.

Sekretären ur serien Ikea PS 2014 gör att du kan jobba smidigt, och när du är klar även enkelt dölja datorn och ditt arbete, 1 495 kr.

Bor du på en liten yta är arbetsrummet ofta ett hörn i vardagsrum-

Ett mindre skrivbord för dig med mindre utrymme. Micke, 399 kr, Ikea.

met eller kanske sovrummet. Det fungerar så klart jättebra, det viktiga är att du har ett ordentligt bord att sitta vid, förstås gärna i en skön stol. Din arbetsstol ska helst vara anpassad efter din längd, så att du kan sitta bekvämt under längre stunder utan att få ont i nacke, rygg eller armar. Tänk på lutning, ryggstöd och eventuellt armstöd. Armbågarna ska helst ha en 90-gradig vinkel när du skriver vid datorn. Se också över datorns position i förhållande till nacken, så att nacken inte tar skada om du sitter och jobbar ofta och länge vid datorn.

Bordslampa Curious,1 989 kr, BoConcept.

Ljusinsläpp och belysning är andra faktorer att tänka på. Investera gärna i en bra bordslampa som du kan ha intill din dator när dagsljuset eller takbelysning inte räcker till. Det optimala är alltid att ha flera olika ljuskällor i rummet och belysning som är flexibel och går att justera. Förvara pennor och andra småsaker i snygga askar från BoConcept. Från 539 kr.

Till sist är det aldrig fel att inreda ditt arbetsrum eller din arbetshörna med föremål du tycker är inspirerande och fina, sådant som gör att du trivs och mår där och som peppar dig till plugg.

Bord och stol Copenhague från danska Hay. Finns i flera olika färger, bord från 4 999 kr. Stol från 3 999 kr.

Snygga askar för förvaring av papper och olika tillbehör. Box Box, från 399 kr, Hay.

Hays Canvas Notebook, 89 kr.

Ett multifunktionellt bord med mycket plats för förvaring, men på samma gång ett avskalat och elegant utseende. Copertino, finns i flera olika storlekar och färger, 4 699 kr, Bo Concept.

43


UTVECKLA DITT INTRESSE FÖR HÄLSA OCH FÅ BRA BETALT

DU FÅR:

• Ett spännande, lönsamt och utvecklande arbete vid sidan av dina studier • Vara din egen chef, arbeta vart du vill och själv styra din arbetstid • Arbeta med världsledande produkter inom hälsa och skönhet Affärskonceptet är enkelt, framgångsrikt och välbeprövat. Vi söker Dig som vill utveckla ditt entreprenörskap. Du hjälper företaget att expandera och för det får du bra betalt.

LÅTER DET INTRESSANT? HÖR AV DIG SÅ BERÄTTAR VI MERA! halsatillalla@outlook.com


Mode | Hon Armband Form Bracelet, 595 kr, Hope.

Elegant t-shirt från Deitas, 1 900 kr.

Mönstrad blus från Hope, 1 600 kr.

Väska med tryck,

MODE HON

T-shirt med tryck, 499 kr, Carin Wester.

1 599 kr, By Malene Birger. Armband All Blues, silver 2 200 kr, oxiderat silver 2 400 kr.

Skor, 2 900 kr, Hope.

Scarf, 795 kr, Hope.

Vida byxor, 1 899 kr, By Malene Birger.

Randigt och klassiskt på vårens visning hos Tiger of Sweden.

Handväska Ace Mini Bag, 1 000 kr.

Portmonnä, 695 kr, Hope.

Zebramönstrade skor 2 200 kr, ATP Atelier.

Våren och sommaren kännetecknas av ljuvliga vita nyanser men även spännande grafiska mönster, gärna i svartvitt. Komplettera med stilrena smycken i både svart och vitt eller silver.

Stövel, 2 999 kr, By Malene Birger.

45


Mode | Han

Slips, 600 kr, Filippa K.

Tröja, 1 900 kr, Calvin Klein.

Jacka, M. Will Bomber, 2 999 kr, Filippa K.

Keps, 200 kr, Cheap Monday.

Kavaj, Tiger of Sweden.

Sportväska,

MODE HAN

450 kr, Cheap

Tröja och skjorta, Tiger of Sweden.

Monday.

Snusnäsduk, 200 kr, Filippa K.

Sneaker, 2 300 kr, Hope. Sportigt och Klocka, 1 195 kr, Daniel Wellington.

Jeans, 1 099 kr, Levi´s. Skor Bartolo från Rizzo, 1 895 kr.

46

uppklätt mixas snyggt hos Tiger of Sweden.

Sportig elegans är vad herrarna kan vänta sig på modefronten i år. Plaggen får gärna gå i midnattsblå toner eller i olika nyanser av grått, eller kanske en kombination av båda?

Tröja, 1 600 kr, Filippa K.


bara bananer som gor skillnad! Nu säljer vi endast ekologiska bananer i alla våra butiker. Vi vill göra skillnad för vår miljö och odlare. Därför väljer vi bort konventionellt odlade bananer. Helt. Välkommen till oss om du vill göra världen lite bättre! Banan för banan.

Läs mer på citygross.se och säg din mening på: facebook.se/citygross @City_Gross_SWE


Fixat tentan? Dags för en belöning! Samla ihop kompisgänget och belöna er med en kul resa fylld med god mat, party och prisvärda shoppingfynd. Cinderella goes Party, varje fredag och lördag hela hösten. Stockholm–Mariehamn Prisexempel 165:- per person, när två delar Economy-hytt. Uppge produktkod KRYSS. Viking Club-medlemmar bokar till ett förmånligare pris, uppge produktkod SVCKRY. Vill du boka din resa till bästa möjliga pris och ta del av förmåner både ombord och i land? Då ska du gå med i Viking Club. Det är helt kostnadsfritt. Som medlem får du nyheter, skräddarsydda erbjudanden och restips direkt till din inkorg, först av alla. Dessutom kan du taxfreeshoppa till priser som är upp till 35 % lägre än i land. Bli medlem redan idag på Vikingline.se/vikingclub.

Boka direkt på Vikingline.se eller ring 08-452 40 00.


Wellness

vårlyster

KOPPLA AV MED YOGA OCH SPA eko hårvård

Vårfräsch med bronzer Emite Shimmer från det svenska märket Emite Make Up, ger din vårhy en fin lyster. Applicera den på kindben, ögonlock och dekolletage. Shimmern finns i en varm och kall nyans och passar till både vardag och fest.

Vårdande för håret

Du kan också blanda den med EMU Mineral

Wen Cleansing Conditioner har tagits

Foundation. Tillsätt en liten del shimmer för att

fram för att vårda och ge ny näring åt

ge din makeupbas mer lyster. Emite Make Up

håret utan att använda laurylsulfater,

föddes som idé år 2002 då grundarna ville ta

rengöringsmedel eller andra skadliga

fram en professionell makeupserie. Produktut-

ingredienser som finns i många vanliga

vecklingen påbörjades 2003 och tog sju år

schampon. Den är framtaget för att

att förverkliga. Man har utgått från konstnä-

låta håret och hårbottnen behålla sina

rens perspektiv mot makeupartistens krav.

naturliga fetter. Det kan i början kännas

Konstnärligt viktiga egenskaper som kreativitet

lite ovanligt att den inte löddrar, men den

och uppfattningsförmåga i kombination med

rengör minst lika bra som traditionella

precision och trendmedvetenhet har utgjort

schampon och lämnar håret glansigt och

stommen i makeupen.

återfuktat.

lugnande

spaweekend

Välgörande raktvål Härligt löddrande och väldoftande raktvål från Edwin Jagger i England. Den

naturens bästa Ur Amazonas regnskog

En sparesa till Japan ...eller i alla fall så nära man kan komma här hemma i Sverige, nämligen spahotellet Yasuragi Hasseludden i Stockholm. Här får du en riktig paus från vardagen och en genuin upplevelse av den japanska kulturen, inte minst badkulturen. Upplev allt från en traditionell japansk tvagningsritual till bad i varma källor – en

Nu finns även ett resekit från hårvårdsmärket

höjdpunkt för många. Nu finns fem nya utomhuskällor

Rahua, med mindre förpackningar anpassade

på Yasuragi, där du sitter i ett uppvärmt bad högt uppe

att smidigt kunna följa med på resan. Kitet inne-

bland trädkronorna, en ganska magisk upplevelse.

håller både det klassiska schampo och balsam,

Här ute finns också en bastu med panoramautsikt och

och även det mer volymgivande. Rahua tar fram

en tyst lounge för vila och stillhet. Välj också bland en

ekologiska hårprodukter med rahuaolja från

rad olika aktiviteter, såsom Yasuragi yoga, qi gong,

Amazonas regnskog, en olja som tros vara hem-

klangresa och zenmeditation. Sedan kan du avnjuta en

ligheten bakom urbefolkningens tjocka, glansiga

bit mat (eller många) i någon av restaurangerna, från

och vackra hår. Rahua arbetar också aktivt med

teppanyaki och sushi till raw food. Om du väljer att

urbefolkningen som producerar rahuaoljan och

övernatta kan du se framemot harmoniskt inredda rum

är måna om att bevara regnskogen.

med den österländska filosofin feng shui som grund.

innehåller kylande mentol som verkar lugnande på huden och förbereder skägget för rakning. Edwin Jaggers produkter består av 99 % naturliga ingredienser och innehåller varken paraffin eller parabener som är potentiellt skadliga för hälsan. Man lägger stor vikt på att låta organiska ingredienser ersätta mineraloljor och syntetiska ingredienser.

49


Wellness

MÖT VÅREN MED VÅRDANDE PRODUKTER

avkoppling

yoga

Stressfix för huden

Yogastudio för kropp och själ

Stressig tentaperiod? Avedas Stress Fix Soaking Salts ger avkopplande aromaterapi som kan vara välgörande

Nyligen öppnade yogainstruktören

för både kropp och själ. Mineralrika

Jennie Liljefors sin yogastudio på

salter har nämligen visats kunna ha en

Grev Turegatan 18 i Stockholm.

positiv effekt vid stress och aromaterapi

Här erbjuds yogasal med uppvärmt

bidrar till en avkopplande atmosfär i

golv, omklädningsrum med bastu, en

badet. Stress Fix innehåller organiskt

rawfoodbar och en butik med diverse

framtagna eteriska oljorna lavendel,

produkter för kropp och själ. Jennie

lavandin och salvia.

är en välkänd och uppskattad yogainstruktör som också gett ut DVD i samarbete med Filippa K. Hon har hållit på med yoga i över tio år och håller klasser, workshops och resor runt om i Sverige och utomlands för att lära ut yoga. Mer om Jennie och vilka klasser studion erbjuder kan du läsa på www.altromondoyoga.com.

Eko nagellack

naturligt glimmer

Priti NYC är ekologiska nagellack i snygga färger, som exempelvis nyansen City of London. Nagellacken är så kallat 5-free, vilket innebär att de är fria från formaldehyd, formaldehydrester, toluen, kamfer, ftalater, som samtliga är möjliga cancerframkallande ämnen. På samma gång håller de en hög kvalitet, de torkar snabbt, innehåller UV-skydd och är hållbara. För återförsäljare se www.

vårdande för huden

pritinycsweden.com.

Det bästa från naturen Botanics hudvård kombinerar det bästa av natur och vetenskap till ett utbud av produkter i två serier för ansikte, kropp och bad. För att nyttja skönhetsfördelarna från växtriket har Botanics arbetat med specialutbildade botaniker från hela världen vid Kew Gardens, den Kungliga Botaniska Trädgården i London, känd för sin vetenskapliga expertis och studier av växtextrakt. Sortimentet har tagits fram med aktiva och naturliga ingredienser och varje extrakt har haft positiv påvisad effekt. Exempelvis serien Ultra Calm innehåller läkemalva, och är fullproppad med polyfenoler som tillsammans arbetar för att lugna huden och göra den mindre känslig. Botanics finns bland annat på Apoteket Hjärtat.

50


Linköping City: jackjoneslinkoping Linköping Ikano: jackandjonesikano Örebro City: jackandjones_orebrocity Örebro Marieberg Centra: jackandjones_marieberg Norrköping Spiralen: jackandjones_spiralen Norrköping Ingelsta shopping: jackandjones_ ingelsta Jönköping A6 köpcentra: jackjonesa6 Skövde centrum: jackandjonesskovde

Vi hälsar alla studenter välkomna till våra ERBJUDANDEN både i butik och via instagram.


Karriär | Cruitway

Vår idé är att det inte ska behöva ta flera timmar att leta efter jobb, utan att det ska räcka med 30 sekunder i mobilen.

fakta

Cruitway: Lanserades i januari 2014, och är kostnadsfri för användaren. Genom att skapa en profil med din akademiska bakgrund får du sorterade förslag på tjänster att söka, som ska matcha din kompetens. Över 1 000 arbetsgivare landet runt är i dag kopplade till tjänsten.

52


Karriär | Cruitway

SMARTARE JOBBSÖKANDE PÅ NÄTET Cruitway är plattformen där du som är akademiker på ett enkelt och effektivt sätt kan hitta tjänster som passar dig. Supero träffade grundarna som också delade med sig av sina bästa jobbsökartips. Av: Ellen Mäkipiha

E

fter år av studier är man ivrig att ta sig ut på arbetsmarknaden. Men tiden man lägger ner på att hitta en tjänst som passar ens utbildning är idag mycket längre än tiden man lägger ner på att finslipa sin jobbansökan. Detta har inte gått obemärkt förbi killarna på Cruitway, som lanserade en tjänst som ska effektivisera ditt arbetssökande genom att på ett och samma ställe hitta jobb som matchar just din kompetens.

Cruitway fungerar som en plattform för jobbannonser, där användarna är unga akademiker. Genom ett samarbete med stora arbetsgivare landet runt samlas här lämpliga jobb, traineeprogram och praktikplatser som ska passa de flesta större utbildningar i dag. – Vår idé är att det inte ska behöva ta flera timmar att leta efter jobb, utan att det ska räcka med 30 sekunder i mobilen. Vår bransch ligger extremt långt efter tekniskt sett, det är missanpassat efter samhällets utveckling. Det finns så många jobbsajter i dag, men ingen som vi tycker gör det riktigt enkelt för dig. Därför existerar vi, för att vi vill vända upp och ner på branschen och låta den som söker jobb vara kungen, säger Adrian Swartz, VD på Cruitway. Teamet bakom består av fem stycken IT-ingenjörer och en rådgivare från HR-branschen. De flesta har

själva varit studenter. Adrian, som tidigare grundat och drivit en kommunikationsbyrå, fick under sin tid som egenföretagare också inblick i att även arbetsgivaren ofta har svårt att hitta rätt person för rätt jobb, vilket spädde på hans idé ytterligare. – När jag drev kommunikationsbyrån och arbetade med många större bolag märkte jag att kompetensförsörjningen var en stor utmaning för företagen. Samtidigt hörde han från kompisar som pluggade att även de var frustrerade över att det tog både lång tid och mycket energi att hitta rätt tjänst.

Det är ett samhällsproblem att många lägger ner flera år av sitt liv på att utbilda sig men ändå behöver lägga ner otroligt mycket energi och tid på att söka runt efter en tjänst som matchar ens kompetens. Det borde vara tvärtom, menar han. Man ska kunna lägga ner minst tid på att hitta relevanta tjänster, för att istället få mer tid till att faktiskt göra en bra och personlig ansökan. – Två av tre studenter är oroliga över vad de ska göra efter plugget. När våra far- och morföräldrar växte upp pluggade man, fick jobb på lokala bruket och sen jobbade man där i 30 år. Åtminstone om vi ska vara fördomsfulla. Det har skett ett stort trendskifte och nu byter vi jobb oftare än någonsin. 53


Karriär | Cruitway

Vi jobbar allihop tillsammans mot visionen att bli den bästa karriärtjänsten för unga i Europa.

Adrians Tips! Cruitway finns både på webben och som applikation, vilket såklart fyller ett syfte. – Det mobila användandet är störst hos oss, vilket inte är så konstigt. En del av tanken är att du ska kunna kolla ditt jobbflöde precis som du kollar ditt Facebookflöde. Dyker det upp ett jobb i appen och du är på språng sparar du enkelt ner det så att du i lugn och ro kan ansöka när du väl sätter dig vid datorn. Tjänsten lanserades i januari, och har hittills fått bra respons från både studenter och examinerade. Användarna finns på alla lärosäten runtom i Sverige men Lund och Uppsala är hittills flitigast på tjänsten. – Vi har många användare som pluggar första året, det vi hört är att de tycker att det är kul eftersom att det är ett enkelt sätt för dem att uppdatera sig och se vad de kan bli av sin utbildning. Men det finns även de som är examinerade sedan flera år tillbaka och redan ute i arbetslivet som ändå använder sig av tjänsten för att hålla koll på marknaden.

I dag har Cruitway kontor i både Uppsala 54

och Stockholm och även en del studenter som jobbar extra inom sälj och marknadsföring. Än så länge är tjänsten bara till för akademiker, du måste alltså ha någon form av utbildning för att kunna skapa en profil på sidan. Adrian Swartz utesluter dock inte att Cruitway kan komma att växa till något bredare, men först vill de utveckla grundidén och låta den ge mer resultat. – Vi jobbar allihop tillsammans mot visionen att bli den bästa karriärtjänsten för unga i Europa, men vi är också ödmjukt inställda till att vi är nya och har mycket kvar att utveckla. Utdelningen betyder mycket för gänget bakom Cruitway, när de får svar på att det de gör faktiskt gör skillnad. – Vi hade till exempel en kille som hörde av sig för att berätta att han hittat ett jobb hos oss, i detta fall på en bank, som han sökte och fick, som han inte hade sett någon annanstans, säger han och fortsätter; – Det är det som gör oss allra mest lyckliga, när en person som fått jobb genom oss hör av sig och tackar för att vi skapat tjänsten – det är våra magic moments.

Till dig som ska ut på arbetsmarkanaden 1. Se över din personliga digitala närvaro Arbetsgivare researchar mer än du tror, och då gäller det att de får den uppfattning om dig som du önskar. Förhoppningsvis också en sann uppfattning. 2. Sök fler än ett jobb Håll många dörrar öppna, så kommer något av jobben förhoppningsvis bli ditt. I Cruitway kan du kika snabbt varje dag om det kommit in något nytt, så behöver det inte ta så mycket tid. 3. Följ upp dina ansökningar Många skickar bara iväg och håller tummarna, du kan tjäna mycket på att faktiskt våga ligga på lite, om du gör det med ödmjukhet och positiva tongångar.


Moderna studentlägenheter med hÜg trivselfaktor!

www.asplundsfastigheter.se


Studentboende | Akademiska Hus

Vi vill ha hit m책nga studenter och duktiga forskare, skapa levande campusomr책den och en mer levande stad.

56


Studentboende| Akademiska Hus

STOCKHOLM SKA FÅ 6000 NYA STUDENTBOSTÄDER TILL 2017 Med ambitionen att bygga 6000 nya studentbostäder i Stockholm fram till år 2017, hoppas Akademiska Hus, tillsammans med flera andra aktörer, att kunna skapa en mer levande universitetshuvudstad där studenter enklare och snabbare får tag i en bostad. Foto: Utopia Arkitekter

S

thlm6000+ är ett projekt med målet att bygga minst 6000 nya studentbostäder till år 2017. Det betyder dubbelt så många studentbostäder jämfört med idag, och enligt Akademiska Hus, initiativtagaren till Sthlm6000+, är det ett tufft men rimligt mål. – Idag finns det cirka 100 000 studenter och cirka 12 500 studentbostäder i Stockholm. Under många år har det inte byggts några studentbostäder alls. Det börjar bli svårt för universiteten och högskolor att rekrytera studenter, många väljer att inte studera här för att de inte får tag i en bostad. Vi såg i det här ett stort problem och att ett krafttag behövdes, berättar Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm och ordförande för styrgruppen för Sthlm6000+. I ett samarbete med flera andra aktörer, bland annat åtta kommuner i Stockholm, byggbolag, bostadsbolag, landstinget, universitet och studentorganisationer, togs projektet Sthlm6000+ fram. – Vi fick snabbt med oss flera byggherrar som ville vara med och tycker att det här är ett jättebra initiativ.

Idag finns över 2000 studentbostäder i antagna detaljplaner, bygglov för 1500 bostäder, 1200 i påbörjade byggen och 635 inflyttningsklara lägenheter. Under december färdigställdes 58 nya bostäder vid Kungliga Tekniska Högskolan, med inflyttning under januari. – Vid KTH finns flera bostadsprojekt på gång just nu, och det kommer att hända en hel del här framöver, berättar Sten Wetterblad.

En arbetsgrupp har också formats för att utveckla konceptet framtidens studentboende. – Vi gör utredningar kring hur framtidens studentbostäder egentligen ser ut. Är det korridorer, tvillinglägenheter, trippellägenheter eller enmanslägenheter? Eller en kombination av alla dessa? Vad är trevligast, smartast och mest ekonomiskt att bygga? Vi ser framför oss ett varierat utbud med en mångfald av bostäder, säger Sten Wetterblad. En annan utmaning är att kösystemet för studentlägenheter idag är väldigt krånglig. Med flera olika köer vet studenter som kommer till Stockholm sällan vart de ska vända sig för att få tag i en bostad. – Vår ambition är att förbättra förmedlingen

av bostäder med färre och enklare kösystem. Gärna en gemensam plats för alla köer.

Målet är att det inte ska ta längre än en termin att få tag i en studentlägenhet i Stockholm. – Stockholm är en av de mest snabbväxande städerna i Europa. Staden växer med cirka 30 000-40 000 människor per år. Arbetslösheten är låg, befolkningen ung och BNP-tillväxten den högsta i landet. Det går helt enkelt väldigt bra för Stockholm. Samtidigt är bostadsbristen ett problem som måste åtgärdas. Inte minst bristen på studentbostäder, säger Sten Wetterblad. – Vi hoppas att vi till 2017 ska ha byggt bort större delen av den bristen. Stockholm är en fantastisk universitetshuvudstad. För att kunna locka hit studenter och forskare, i stenhård konkurrens med andra städer runt om i Europa och världen, så måste de kunna bo här på ett vettigt sätt. Vi vill ha hit många studenter och duktiga forskare, skapa levande campusområden och en mer levande stad. Det är viktigt för Stockholms framtid, avslutar han.

57


Studentboende | Akademiska hus

AKADEMISKA HUS

A

kademiska Hus anser att studentbostäder är en avgörande fråga för lärosätenas framtida utveckling och byggandet av Sverige som kunskapsnation. I städerna Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg, Umeå och Luleå medverkar vi just nu till att fler än 6000 studentbostäder byggs på vår mark på campus. Akademiska Hus är också initiativtagare till den stora satsningen Sthlm 6000+ som kraftsamlar aktörer i Stockholmsregionen kring målet att öka antalet studentbostäder

58

med 50 %, dvs 6000 stycken, till 2017. Av dessa beräknas ca 1700 byggas på Akademiska Hus campus. – Akademiska Hus vill bidra till att Sverige växer som kunskapsnation, därför är studentbostäder en angelägen fråga för oss, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus. Tidigare har det i Akademiska Hus uppdrag inte ingått att bygga eller äga studentbostäder. Men eftersom bostadsbristen bland studenter är stor och eftersom studentbostäder är en viktig del av ett attraktivt och levande campus, så har Akademiska

Hus underlättat för andra att bygga. – Vi har tagit vårt ansvar för att lösa studentbostadsbristen genom att upplåta eller sälja vår mark till andra aktörer, och har planerat utvecklingen av campus i nära samarbete med lärosäten och kommuner genom våra gemensamma campusplaner, säger Kerstin Lindberg Göransson. Nu har riksdagen beslutat att Akademiska Hus ska bidra till fler studentbostäder, genom att det tydliggörs att bolagets inriktning nu även omfattar både byggande och förvaltning av studentbostäder.


EN ÖL FÖR VARJE TILLFÄLLE VÅRA SO RTER:

Uppsala, R oslager, Princess, Nordic Eko , Saison, Vit , Whipa, Svart, Imp erial Stou t, Rökporter, London, Freedom, Dubbel IP A, Rum Quad , Nisse, Winter Ek o

www.slottskällan.se

Alkohol kan skada din hälsa


Jobb och karriär | ABB

Joakim Forsberg Projektledare Employer branding

”Det är ett så stort företag vilket gör att spelplanen blir oändlig.”

MED PLATS FÖR UTVECKLING

Supero träffade två medarbetare på industrikoncernen ABB, som båda beskriver ett företag där de anställdas utveckling uppmuntras och man har utrymme att växa.

J

oakim Forsberg är projektledare för området Employer branding på den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB, och även ansvarig för HRfrågor kopplade till universitet. När han tog sin magister i företagsekonomi, inriktning marknadsföring och kommunikation, trodde han först att han skulle jobba på en reklambyrå. Hans bild av industriföretag var att de var förlegade, med stämpelklockan som symbol. Men när möjligheten till en tjänst på ABB dök tog han chansen och upp upptäckte snabbt att bilden han hade inte hade 60

alls stämde. Istället trivdes han från dag ett. – Jag upplevde att jag fick ett förtroende väldigt tidigt i min roll, och utsattes för situationer som gjorde att jag utmanades och växte. De anställda på ABB får ta mycket eget ansvar, man pushas alltid framåt, man får testa nya saker och utvecklas ständigt, berättar han. Det är just utvecklingsmöjligheterna Joakim ser som ett av ABBs styrkor som arbetsgivare. – Det är ett så stort företag vilket gör att spelplanen blir oändlig, både utifrån det globala perspektivet och vad gäller bredden på vad du kan jobba inom. Allt från världsle-

dande teknik, produktion och HR, till marknad och försäljning. Den interna rörligheten är något som uppmuntras, säger han. Som anställd uppmanas man att ta steget både på höjden och på bredden. Det är inte ovanligt att någon går från exempelvis produktion till marknad eller försäljning, berättar Joakim och tillägger: – Det blir förstås alltid också vad man själv gör det till, inget serveras på ett silverfat. Men utvecklingsmöjligheterna gör att många stannar på företaget väldigt länge. – Man träffar ofta veteraner som tänkte att


Jobb och karriär | ABB

I en sådan här stor organisation behövs alla typer av spelare, från de som vill klättra på höjden, till de som vill bli specialister inom något ämne. de skulle jobba här i ett par år och istället blivit kvar i trettio. Det trodde jag först var en myt, men upptäckte snabbt att det stämde, säger han med ett skratt. Att man får utrymme att växa är ett av skälen, men också att den stora spelplanen erbjuder möjligheter att anpassa sin arbetssituation till var man befinner sig i livet. – Det går alltid att hitta en nivå som passar en, det gäller också att man är öppen med vad man vill. I en sådan här stor organisation behövs alla typer av spelare, från de som vill klättra på höjden, till de som vill bli specialister inom något ämne. Mångfald är en naturlig komponent i en så stor och global organisation, menar Joakim. – Vi jobbar aktivt med mångfaldsfrågan. I vårt researchcenter i Västerås finns runt 50 nationaliteter. Även i industrin satsar vi mycket på att skapa en bra fördelning mellan män och kvinnor. Det är dock ett långsiktigt arbete och det tar tid att komma helt rätt.

Den gemensamma nämnaren inom alla

områden är samarbetsförmågan, berättar han. Det är en nyckelfaktor för att lyckas. Teamkänslan är också något den nuvarande Vd:n lägger stor vikt vid. Det är också vad företaget eftersöker när de anställer. – Vid en anställning tittar vi mycket på de personliga egenskaperna. Självklart är även den formella utbildningen betydelsefull, men många glömmer att det är viktigt att lyfta fram vem man är som individ. Vi lever på innovationer, men det behöver inte alltid innebära tekniska lösningar, utan en allmän förmåga att utmana och tänja på gränserna. Att man är förändringsbenägen är ett plus, säger Joakim.

För en student eller en nyexaminerad finns en rad vägar in på företaget. Dels utannonseras ofta tjänster som lämpar sig för nyexaminerade studenter. Många väljer också att göra sina examensarbeten på ABB, söka in på ett traineeprogram eller ett söka sommarjobb. ABB arrangerar också flera stipendier och tävlingar, exempelvis Årets teknolog, där man

bland annat vinner en skräddarsydd sommaranställning. I år ges även, för femte året i rad, Sustainable Talent Program, en satsning som vänder sig till kvinnliga masterstudenter på en teknisk utbildning. Programmet har hållbar utveckling som en röd tråd. Fördelen med att komma in som trainee, genom ett sommarjobb eller ett exjobb, är att man får en bra möjlighet att lära känna ABB som arbetsgivare. Man får en chans att prova på att arbeta på företaget innan man bestämmer sig för sina första steg efter skolan, menar Joakim.

ABB jobbar aktivt med att sprida information till studenter, exempelvis genom arbetsmarknadsdagar, och de tycker det är viktigt att vara lyhörd inför studenters önskemål och skapa nytta. Studenter och nyexaminerade välkomnas på företaget. – Som student kan man ofta komma med nya perspektiv och idéer som faktiskt leder till förändring. Det är en viktig resurs, avslutar Joakim. 61


Jobb och karriär | ABB

Som trainee utsätts du ständigt för nya situationer som gör att du utvecklas enormt.

ATT VARA TRAINEE PÅ ABB

L

ina Bjelkenas har studerat produktoch processutveckling vid Mälardalens högskola. I september 2013 började hon på ABBs traineeprogram. Programmet är upplagt över tre tioveckorsperioder där man får testa att vara på tre olika avdelningar på företaget. Tanken är att man ska få möjlighet att lära känna företaget, se var man tror att man skulle passa bra och kunna bidra som mest. Från och med april förra året jobbar Lina på den produktionstekniska avdelningen på enheten ABB Power Transformers, med säte i Ludviaka. Tack 62

vare traineeprogrammet har hon fått en unik inblick i verksamheten som helhet. – Under traineeprogrammet får man lära känna flera olika enheter och många olika personer på företaget. Som trainee utsätts du ständigt för nya situationer som gör att du oundvikligen utvecklas enormt, både i din yrkesroll och på det personliga planet, säger Lina och fortsätter: – Annars är det vanligt att man kommer till en arbetsplats och bara lär sig om det man själv ska arbeta med. På så sätt var detta en helt unik möjlighet som jag är väldigt tacksam för. Det

var spännande att se hur ledarskapet ser ut på de olika enheterna, att få lyssna på intressanta föreläsningar och göra studiebesök i både Ludvika och på huvudkontoret i Västerås, men även flera fabriker.

Hon tycker att traineeperioden varit en utmanande tid, vilket hon bara ser som positivt. – I min roll som trainee har jag ofta befunnit mig utanför min bekvämlighetszon. Du är på ett sätt ständigt ny på jobbet. Det är krävande och utmanande. Men det är också då man växer mest som person.


Jobb och karriär | ABB

Lina Bjelkenas ABB Power Transformers

”Det finns möjligheter till en lång och intressant karriär.”

Hon tror dock att de flesta som söker till ett traineeprogram trivs i en miljö med många utmaningar och drivs framåt av det. Som trainee bör man trivas i sociala sammanhang och grupper, menar hon. – Man får inte vara rädd för att befinna sig i stora grupper, hålla presentationer eller träffa högt uppsatta personer. Det är så klart naturligt att vara nervös inför sådana saker i början, men det är bra om man kan tycka att det är roligt och peppande, och vilja utmanas på det sättet. Samtidigt framhäver Lina att hon ser ABB som en plats för många olika typer av personligheter. – Många stannar länge inom ett och samma område för att bli specialister på sin uppgift, medan andra kanske hellre vill vara generalister. Jag tycker det är viktigt att det finns en

bredd av olika personligheter. Det leder till en mer dynamisk arbetsplats. Hennes tips till den som vill söka till traineeprogrammet är att försöka gå på så många arbetsintervjuer man kan innan. – Grundkonceptet på en intervju är oftast densamma, så man lär sig väldigt mycket genom att gå på många intervjuer, och blir mer bekväm i den situationen. Man blir tryggare i sina svar, vet var man står i olika frågor och känner sig lugnare, säger hon. – Det är generellt bra att skaffa sig erfarenhet av olika slag. Det kan vara allt från att engagera sig i kårer, idrottsföreningar eller plugga utomlands.

Lina ser väldigt goda framtidsmöjligheter

träffat personer som jobbat här länge. En del hade börjat på en viss avdelning på företaget och på vägen bytt till flera andra områden. – Det finns möjligheter till en lång och intressant karriär. Man behöver inte hålla sig till just det som man studerat, utan blir snarare uppmuntrad till att byta tjänst allteftersom man utvecklas som person, berättar hon.

I januari åker hon på en utlandstjänstgöring i Tyskland och Kina. – Min resa blir en förstudie till ett projekt som jag ska genomföra när jag kommer tillbaka. Vi ska se hur de har löst vissa utmaningar i Kina respektive Tyskland, och sedan ska vi implementera det här i Ludvika, berättar hon entusiastiskt.

inom ABB. Under sin tid på företaget har hon 63


John Ekströms Bygg är ett familjeföretag som startade 1940. Vi äger fastigheter i Örebro, Nora, Kumla, Fellingsbro, Falun & Karlstad, med tyngdpunkt Örebro, där vi har huvudkontor. Ägare idag är Stieg Ekström, som driver företaget tillsammans med döttrarna Mari Ekström Thor, Anna Ekström och Lena Ekström Tungfelt, och frun Birgitta Ekström. Företaget har 23 anställda inom olika områden, fastighetsskötare, fastighetstekniker, målare, servicesnickare. Vi äger och förvaltar ca 1400 lägenheter varav 140 st studenbostäder, som ligger i närhet till Örebro Universitet. Vi har också varit med och sponsrat inköpet av en TMA-maskin till forskning om Prostatacancer, till Örebro Universitet.

Vi ser ljust på framtiden och har nya projekt på gång hela tiden.

www.je-bygg.se


Karriär | Studentprofilen

CARL BINDEKRANS – ÖVERSÄTTARE

Supero träffar Carl Bindekrans, som avbröt sina juriststudier för att istället studera engelska och översättning. Idag jobbar han som frilansande översättare och projektledare. Av: Mia Masnic

E

fter ett par år på Juristprogrammet på Lunds universitet, insåg Carl Bindekrans att det inte var den rätta utbildningen för honom. Han avbröt juriststudierna och började istället läsa engelska och statsvetenskap. Idag jobbar han som frilansande översättare. – Jag tyckte aldrig att juridiken var kul. Engelska däremot var jätteskoj från starten, minns han. – Det visade sig att det var mycket mer jobb att läsa språk på universitetet än jag hade trott, därför la jag ner även statsvetenskapen och fokuserade enbart på engelskan.

Under studierna upptäckte han att översättning faktiskt var ett yrke man kunde satsa på. – Jag märkte att jag tyckte om det väldigt mycket och bestämde mig därför för att läsa masterutbildningen i översättning, också på Lunds universitet. Carl var nöjd med utbildningen men när han efter ett år på sitt masterprogram fick sommarpraktik på en översättningsbyrå, kände han att det var mer nyttigt för honom att stanna kvar på företaget. – Under utbildningen var det mycket prat om översättning men ganska lite praktiskt övning i att översätta. På universitetet översatte

jag sju texter under en termin. Under min praktik var det sju texter om dagen, som jag sedan direkt fick feedback på. Jag kände att jag utvecklades betydligt snabbare. Ett par år senare lockade frilanslivet. – Jag tröttnade på att sitta på kontor och kände att jag kunde klara mig minst lika bra på egen hand.

retag. För honom passar kombinationen av de två yrken perfekt. – Översättaryrket kan vara ganska ensamt, man sitter oftast själv och träffar sällan andra människor. På så sätt blir det här en jättebra kombination. Jag kan sitta och översätta ett tag och sedan komma ut och ha ett mer socialt jobb.

Sagt och gjort, idag trivs han utmärkt med

utbildningen de studerar och funderar på att byta, är att följa sitt hjärta. – För min egen del kan jag å ena sidan känna att det inte hade varit dumt att kämpa på med juridiken i några år till och sedan få möjligheten att välja bland många olika yrken. Å andra sidan anser jag att man ska göra det man tycker är roligt och det man verkligen brinner för. Jag valde den vägen, att försöka hitta det jag tycker är kul att jobba med, istället för att härda ut med det man inte gillar och hoppas att det kanske blir kul på vägen. Även om ett yrke inte är så lukrativt tycker jag att man ska våga satsa om man verkligen brinner för det. Vill man verkligen och satsar tillräckligt hårt så kommer det säkert att bli bra.

den flexibiliteten som frilansandet innebär: att kunna styra sin arbetstid, jobba när man vill eller låta bli att jobba när man inte känner för det. Som frilansande översättare kan man tjäna precis så mycket pengar som man orkar jobba, menar Carl. – Man tar oftast betalt per ord, så ju snabbare man är desto mer tjänar man, det är principen. Utmaningen i början var att bli snabbare men samtidigt kunna hålla tillräckligt bra kvalitet på texterna. En annan svårighet för frilansare kan vara att disponera sin tid på ett bra sätt. – Ena dagen jobbar jag kanske fem timmar och nästa dag fjorton timmar, det gäller att hitta en bra balans, men det jobbar jag på, säger Carl entusiastiskt.

Idag bollar han dessutom översättande med en tjänst som projektledare på ett vårdfö-

Carls tips till de som är osäkra på den

Hans tips till blivande översättare är helt enkelt att översätta så ofta som möjligt. – Det är bara genom att träna som man kan bli bättre på det. 65


! T T A B A R T N E D U ST


Kåren | SöderS

SÖDERTÖRNS HÖGSKOLAS STUDENTKÅR – MED MÅNGFALD PÅ AGENDAN

S

SöderS, Södertörns högskolas studentkår, satsar på en internationalisering och på att bredda mångfalden inom kåren.

ödertörns högskola har sedan många år ett uttalat mångfaldsarbete, där man strävar efter att bredda sin rekrytering och locka studenter med många olika bakgrunder, exempelvis studenter som inte har studievana eller akademiskt utbildade föräldrar. Södertörns högskolas studentkår, SöderS, har i linje med detta också en egen satsning på att öka mångfalden i kåren. – Det finns redan en stor representativitet på

Södertörns Högskola, om man tittar på vilka som studerar här. Men vi ser att studentkårer generellt är sämre på att ha lika stor mångfald, och detsamma gäller hos oss, säger Lena Möller, ordförande på kåren. – Vi har en mångfald bland de engagerade men den är inte lika utbredd som på högskolan. Det är svårt att veta exakt vad det beror på, säger hon. I år har SöderS en större satsning på en internationalisering i stort, inte minst vad gäller att få utbytesstudenter att integreras bättre bland

de övriga studerande och även göra det möjligt för utbytesstudenter att själva sätta agendan på vad som arrangeras för dem på kåren. Mångfaldsarbete är en pågående satsning. – På kåren jobbar vi exempelvis mycket med vilket språkbruk vi använder i olika sammanhang, för att kunna inkludera fler personer och skapa en känsla av tillhörighet hos fler, berättar Lena. – Eftersom föreningar är vår största rekryteringsbas pratar vi även mycket med dem kring hur man kan göra för att bredda vilka som 67


Kåren | SöderS

Vi har alla har olika kunskaper & erfarenheter. Det är viktigt att kunna ta del av dessa för att få olika perspektiv engagerar sig. Sedan har vi även samarbeten med andra lärosäten i Stockholm, där vi diskuterar de här frågorna ofta. Stockholm studentkårers centralorganisation har också startat ett jämlikhetsnätverk, som är ett samarbete mellan kårerna. Där är vi med och pratar om på vilka sätt man kan jobba för att bredda rekryteringen och få större jämlikhet.

Någon segregation på högskolan märker Lena inte av. – De vanligaste är att studenter håller sig till de som läser samma eller liknande utbildning som de själva gör. Däremot märker vi att utby68

tesstudenter gärna håller sig till varandra och blir ganska sammansvetsade. Det är ganska svårt att förändra det, men det är sånt vi också jobbar mycket på. Varför ska man då satsa på större mångfald? – Vi har alla olika kunskaper och erfarenheter. Det är viktigt att kunna ta del av dessa för att få olika perspektiv, istället för att bara gå på en inpräntad idé om hur saker och ting bör vara. Det handlar också om demokratiaspekten, att alla ska få möjlighet att komma till tals och kunna verka under samma förutsättningar. Därför är det väldigt viktigt att det även finns en mångfald på vilka som utbildar sig på hög-

skolan, för att minska segregationen i samhället överlag.

Fördelarna med att vara med i kåren är enligt Lena många. – Genom att engagera dig i kåren får du unika erfarenheter som du inte kan få genom att enbart studera. Exempelvis att driva projekt och hur man kan samarbeta i en organisation. Du får lära dig en annan typ av ansvarstagande. Som student har man oftast mest ansvar gentemot sig själv, i arbetslivet är det ju inte alltid så. Det är en unik erfarenhet som jag tycker är viktig inför ens framtida yrkesliv.


69

Öv

a

på åg

ifr

or

te or

Lä sk ör ko rts t eo ri


VI HYR UT BOSTÄDER

HAMMARSTEDT FASTIGHETER FÖRVALTNING

OCH LOKALER CENTRALT I STRÄNGNÄS, STALLARHOLMEN OCH MARIEFRED

Slipp linser & glasögon! Räntefri avbetalnin g

Vi utför LASEK, den säkraste metoden. Vi har längst erfarenhet i Sverige av ögonbehandling. Välkommen! Sabbatsbergs ögonlaser på Sabbatsbergs sjukhus, Olivecronasväg 1, Stockholm

www.laserblick.nu

info@lasek.se

070-571 61 26


Mat | Rawfood

RAWFOOD FÖR VARDAGEN Intresset för rawfood växer runt om i världen och har på senare år även nått Sverige där trenden bara tycks öka. Allt fler juice- och smoothiesbarer, hälsocaféer och restauranger som serverar rawfood slår upp sina portar. Det gör att allt fler får upp ögonen för denna kostmetod som sägs ha många hälsofördelar. Av: Mia Masnic Foto: Bjarke McCarthy

P

rincipen med rawfood är att maten vi äter ska vara vegansk, ekologisk och inte uppvärmd över cirka 42 grader. Det gör att fler vitaminer, mineraler, enzymer, aminosyror, fibrer och andra näringsämnen behålls i maten, och vi får i oss maximalt med näring. Det i sin tur resulterar i mer energi och bättre hälsa.

Rawfood består av bland annat grönsaker, frukt och torkad frukt, rotsaker, bönor, linser, fröer, nötter, alger, vissa sädesslag, kallpressade oljor och rå honung, örter, vetegräs och andra så kallade superfoods, dvs. mat med ovanligt många näringsämnen. Rawfood är mat i sin naturliga form, varken raffinerad, syntetiskt framställd eller kemiskt bearbetad. För dig som student kan rawfood vara intres-

sant inte bara ur hälsosynpunkt, men också med tanke på att det ofta är väldigt enkelt och smidigt att tillaga, och passar den stressade studenten som kanske varken vill eller har all tid i världen att lägga på sin matlagning. Och rawfood är dessutom fantastiskt gott.

Det har länge varit populärt i USA men också i Danmark, som sägs vara en föregångare inom området. Härifrån kommer också Vibeke Amdisen, en av Danmarks mest kända raw food-inspiratörer, som skrivit flera böcker inom ämnet. Supero har kikat på den allra senaste: Raw Fast Food. Vibeke beskriver den som en bok för moderna människor i farten, som ger hälsosamma alternativ till traditionell snabbmat. Med många enkla recept för dagens alla måltider och mellanmål, visar hon hur lätt det är att ta in läckra rawfood-rätter i en hektisk vardag. 71


Mat | Rawfood

RECEPT ur boken Raw Fast Food

Vibeke Amdisen: Raw fast Food Pagina Förlag, 2013

Vibeke arbetar som naturläkare, coach och föreläsare, och är bosatt i Köpenhamn. Raw Fast

Salladsburgare ”I am loved”

Food är hennes andra bok på svenska. Den färgsprakande och naturliga maten jag äter är en kärleksförklaring till mig själv. Jag blir mottaglig för kärlek och välkomnar mer och mer kärlek i mitt liv för varje dag som går. Du ska använda

Det kan förstås vara en utmaning att byta ut sin all sin vanliga kost till en rawfood-kost, och det är inte heller något Vibeke förespråkar, utan snarare att du ska känna dig fram och avgöra vilken nivå som känns bäst för dig för tillfället. Exempelvis byta ut någon måltid i veckan eller per dag.

När man lärt sig principerna med rawfood, blir det också lättare att själv ta fram kreativiteten och testa sig fram i sina recept. Som Vibeke säger i boken: ”Rawfood-köket är din alkemiska verkstad där du blandar, mixar, trollar, pressar, skär hackar, skapar och är kreativ med de renaste och mest naturliga råvarorna.” 72

2 salladsblad 1 dl valnötter – blötlagda 2 msk tamari 1 tomat – skuren i skivor 1/4 gurka – skuren i skivor 1/4 lök – skuren i skivor 4 msk läkande tomatdressing Gör så här Lägg valnötter och tamari i matberedaren och mixa. Fördela massan i salladsbladen och lägg tomat, gurka och lök ovanpå. Ringla över läkande tomatdressing.

Yin Yang-smoothie Det kinesiska yin–yang-tecknet symboliserar vikten av världens motsättningar. Yin är den feminina energin, medan yang är den maskulina. Yin är måne, och yang är sol. Yin är mörker, natt, kyla och vinter, medan yang är ljus, dag, värme och sommar. Yin representerar det inre och mjuka, medan yang står för det yttre och hårda. Tecknet påminner oss om universums oumbärliga dualiteter och om att inget kan existera utan sin motsats. Du ska använda 2 stora nävar färsk babyspenat Djupfrysta bananbitar – från 3 bananer Vatten efter behov 1–2 msk E3Live 2 msk kakaonibs eller bipollen Gör så här Häll babyspenat, bananer och vatten i mixern och mixa det väl. Tillsätt E3Live och mixa försiktigt igen i några sekunder. Strö över kakaonibs eller bipollen.Träning, rörelse och glädje till lågt pris! Vi finns i Strängnäs och Stallarholmen. www.satsafrisktmotion.se SatsaFriskt_annons.indd 1

14-12-03 08.53.58


Smärta?

Kiropraktisk undersökning och behandling för ett pris anpassat för studenten. För endast 350 kronor kan du lindra dina besvär tillhörande muskler och leder. För bokning och mer information besök ekhamrekiropraktik.se Thobias Ekhamre. Skanstull, ringvägen 109 Stockholm. Tel 070 7594884


25% RABATT VID KÖP AV VALFRI SPORT-BH FRÅN VÅR HEMSIDA

www.yajlee.com Använd kod: student

Coaching och konsult Gerd Wallin

29-30 januari - träffa Gerd Wallin på rekryteringsbazaren plan 5, Kulturhuset, Stockholm. Välkommen!

Karriärcoaching av certifierad coach (ACC ICF) med 5 års erfarenhet och 8 av 10 till jobb. I coachingen ingår:

- CV och personligt brev, genomgång och uppdatering. - Inventera kunskaper, förmågor och talanger. - Hur söker jag jobb? Sociala media, nätverkande. - Presentationsteknik. - Tips, råd och stöd under processen.

Varmt välkommen! www.coachingochkonsult.se gerd@coachingochkonsult.se

Första mötet kostnadsfritt . Resterande tre möten 900 kr/h.


Gå på teater istället Studentpris 100 kr per biljett Gäller utvalda föreställningar.

Läs mer på vastmanlandsteater.se Boka biljett på tel 021-470 41 10 eller biljett@vastmanlandsteater.se

Vi bygger bostäder med smarta kvadrater.

% 1R0 ABATT

PÅ 10 PACK, 15 PACK OCH 20 PACK.

Steffis favoritkvadrat är korsordshörnan i soffan. Vilken är din? Ikano Bostad bygger kvadratsmarta bostäder, men tänker aldrig fyrkantigt. Därför kan vi erbjuda prisvärda bostadsrätter och hyresrätter med kvadrater som har hjärtat på rätta stället. Vi bygger och förvaltar bostäder i Stockholm, Malmö, Lund, Uppsala och Västerås. Läs mer på ikanobostad.se

ÖSTERÄNGSGATAN 20 A, UPPSALA TELEFON 018-151060 INFO@VAKSALATRAFIKSKOLA.SE


Hyr premuim, betala ekonomi.

(Boka din hyrbil på telefon 0771-89 00 00 eller www.sixt.se) beautywithheart.se

Lilla Fiskaregatan 9, 010-410 40 63 Nova, 010-410 40 64

© Disney

Namnlöst-2 1

2014-10-23 13:24:56

Your Time - Ecostore UF Ekologiskt & Handg jort

5 NUMMER

99:yourtimeecostore.tictail.com yourtimeecostore@outlook.com

dintidning.se/student


Välkommen till Actic, mer än bara träning! Actic har idag fler än hundra anläggningar mellan Ystad och Kiruna. I alla dessa kan du träna i våra gym och på de flesta har du dessutom tillgång till gruppträning, bad och motionssim. Om du vill veta mer om vad vi erbjuder är du välkommen till actic.se.

Du som är student får nu en veckas fri träning på Actic!

H os Ac ti c stud ente ha r r a ll tid u p p ti ll 2 0% ra b a t t p m ed le m s å k a p!

NÄR IDÉER SKA UTVECKLAS OCH FÖRETAG SKA VÄXA Vi vill se fler djärva idéer och fler företag som satsar. Inom alla branscher. Från tjänsteföretag till snabbväxande högteknologiföretag. Oavsett vilken satsning du står inför, till exempel en internationell lansering, att utveckla en ny produkt, en marknadssatsning, köp eller start av företag bör du kontakta Almi. Vi är en partner med bredd som erbjuder lån, riskkapital och rådgivning. Vi finns över hela landet, nära dig. Kontakta ditt regionala Almi-bolag eller besök www.almi.se. Välkommen!


Spela SQUASH för 25:-/pp

Låna racket och boll gratis!! (Gäller 30 min. vard. 7 – 16, samt hela helgen.)

Ta med annonsen för att nyttja rabatten!

Platensgatan 8 Boka tid på tel. 013 – 31 29 60 www.squashcenter.se Giltig t o m 2014-12-31

Telefon: 0150-541 00 E-post: sjogrenstrafikskola@gmail.com

Vi har mer än du tror!

Husgeråd, städ, inredning, blommor, konstnärsmaterial, skor, kläder och mycket annat!

Sveagatan 3, Linköping Tel: 013-120533

UNIVERSITETSSTUDENTER! Nu erbjuder vi 30 % rabatt på alla kurser! www.univerb.com kampanjkod STU15 giltig till 30 juni


T H E TO P S H I R T S T H AT W I L L N E V E R L E T YO U D OW N

SHOP AT BROTHERS.SE

www.ktkh.se

MAN’S BEST FRIEND

BÄSTA PRESENTEN

MANUAL

FEST PÅ G? TA MED DET SOM ALLA GILLAR!

MASSOR AV GODA GÅVOR FINNS HOS OSS!

TJUGOETTAN • Kungsgatan 21 Eskilstuna • 016-12 41 40

Redo för resan?

NYTT ÅR

DITT ÅR! DEPRESSION / GLÄDJE UTBRÄNDHET / LIVSLUST ÅNGEST / TILLIT

Du har ett val! Låt oss hjälpa dig! Studentrabatt 20% på våra Möt Dig Själv-kurser (steg 1) Gäller under hela 2015.

– Pass, Pengar, Piljetter, Pobil och Quizpacker! Quizpacker – Specialpris för Dig som student – 50kr/st Quizpacker, det nya frågekortspelet före, efter och under resan. Quizpacker utgör ett komplement eller alternativ till de traditionella guideböckerna. Lätt att ha till hands i väska eller ficka.

® ~ För avancerad självkännedom ~ Mullingstorp Kursgård, Rönö Mullingstorp 1, 61027 Vikbolandet, 0125-13220, info@mullingstorp.com | www.mullingstorp.com


SUPERO Nästa nummer

Nästa nummer: ute i höst!

JOBBA I ASIEN Kombinera dina studier med jobb

MYNDIGHETER – en bra väg in på arbetsmarknaden 82

Möt framtidens arbetsgivare!En kraft att räkna mEd På manpower vet vi att Studenter och unga är en ovärderlig tillgång i arbetslivet. när er energi riktas åt rätt håll kan ni flytta berg. Inser du hur bra du är? registrera ditt CV på manpower.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.