Supero webb

Page 1

SUPERO Student- och karriärmagasin Nr 2 2015

Tema: Jobb och karriär!

Jobba & studera i Asien

Henrik EXJOBBADE sig till drömanställningen

FRÅN TRAINEE TILL TOPPKARRIÄR PÅ SEB

TROTSA NERVOSITETEN – var på topp när det gäller

Plugga mindre, lyckas bättre

Jenny Strömstedt

Intervju:

HÄR ÄR FRAMTIDSJOBBEN

Utbildningen gav mig en yrkesidentitet


Kensington Proximo™ Håll reda på dyrgriparna. Var du än är. Proximo™ hittar din smartphone...

nycklarna...

...och väskan.


myproximo.com

Proximo™ är en app till Iphone 4S/55C/5S och Galaxy S som tillsammans med upp till 5 nyckelringar, så kallade FOBs och TAGs, hjälper dig att hålla reda på saker som du värdesätter. Det kan vara nycklar, väskor, kamera, din bil, t o m barn! I Appen ställer man enkelt in säkerhetsnivå för varje FOB/TAG, om och när ett larm ska ljuda om föremålet är för långt bort från din iPhone.

www.apparenza.se

FOB’en är dessutom utrustad med en knapp. Tryck på den och din iPhone ger i från sig ett förinställt alarm, perfekt om du förlagt din iPhone.

“Hitta min Smartphone” knapp

Alarm

LED lampa

Kensington Proximo™ FOB hittar din telefon med ett knapptryck, även om den är satt på ljudlöst. Ca pris:

Kensington Proximo™ TAG fäster du lätt på väskan, nycklarna och allt annat viktigt.

249:-

Ca pris:

Kensington Proximo™ finns att köpa hos Clas Ohlson, Teknikmagasinet och i övriga välsorterade butiker.

smart. safe. simple.

199:-


Och den ljusnande framtid 채r din! HALLSTAHA MMARS KOM MUN Foto: Christian Tibbling

www.hallstahammar.se/jobbahososs


Innehåll

INNEHÅLL Nummer 2 2015 8 Ledare 10 Höstaktuellt

Kultur och nöje

42 På topp när det gäller

44 Myndighet – en väg till bra jobb

14 Trainee – en nyckel in i branschen

18 Sveriges mest attraktiva arbetsgivare

Så gjorde Gabriel karriär på storbanken

Ta del av landets största studentundersökning

19 Arbetsmarknadsdagarna

Se efter vilka du vinner på att besöka.

21 Framtidsyrken

Här finns jobben om fem år

24 Jenny Strömstedt

Tv-profilen om drivkrafterna, studietiden och om att lyckas i en tuff bransch

Så hanterar du nervositet och hög press

SUPERO har hälsat på hos Lotteriinspektionen

47 Inredning Så stylar du och ger en liten yta pricken över i:et

55 Wellness

Detoxen som gör dig pigg och mer balanserad

65 Han ”exjobbade” sig till jobbet

Vi besöker amerikanskägda Xylem

69

Studentprofilen Georgios gick från Komvux till KTH

30 Vässa din studieteknik

70 THS Armada

36 Studera och jobba i Asien

40 Personligt brev som säljer

Plugga mindre, bli smartare

Sebastian berättar om sin tid i Kina

Mötesplatsen för KTH-studenter och arbetsgivare

72 Weekend

Fira helgen med en skön resa

82 Nästa nummer

Smarta tips inför din ansökan

Tema: Jobb & karriär! 5


Redaktion

SUPERO NR 2 2015

VD/Ansvarig Utgivare Charlotte Breyer charlotte@studenthaftet.se

Annonsavdelning 073-542 27 11

Redaktör

Elin Liljero Eriksson elinliljero@me.com

Fotografer

Rickard L Eriksson, Sara Österberg

Korrektur

Art Director

Jessica Nyström jessica@dzign.se

Skribenter

Andreas Lindegren, Linnea Molander, Louise Stigell, Mia Sahl

Karin Nytomt

Denna tidning ges ut av: Studenthäftet Sverige

I Studenthäftet hittar du massor med lokala studentförmåner! - Snyggt, fysiskt och fyllt med erbjudanden nära dig! Följ oss på:

6


Vill du hjälpa oss att förändra världen? Anser du att framtidens teknik innebär en miljövänlig teknik? Då är innovationsföretaget HTC Sweden den perfekta platsen för din framtida karriär. HTC Sweden är världsledande inom professionella, miljövänliga golvlösningar och har under de senaste två decennierna förändrat hur hela branscher arbetar. Men det finns mycket kvar att förändra! Några exempel på spännande yrken hos HTC är: • • • • •

utvecklingsingenjör projektledare inköpare marknadskoordinator säljare HTC Sweden AB Phone +46 (0)121-294 00 E-mail info@htc-sweden.com

www.htc-floorsystems.com


Ledare

Att göra det lite bättre

S

UPERO betyder lite bättre på latin. I det här magasinet vill vi inspirera och ge dig som student nycklarna till just det – att göra det ännu lite bättre. Våga lite mer. Satsa lite mer. Stretcha din kapacitet lite mer. Både i dina studier, men också när det är dags att ge sig ut i arbetslivet. Här kan du läsa om journalisten Jenny Strömstedt, som när hon skickat in ansökan till Handelshögskolan ångrade sig och ringde ansökningsnämnden, grät och vädjade att de skulle ändra till Journalisthögskolan. Trots att det var alldeles för sent. För SUPERO berättar hon om sin tvärvändning och om hur hon lyckats göra karriär i en av de mest konkurrenskraftiga branscherna (sid 24-28). Vi har också träffat ett inspirerande exempel i Gabriel Lundström, som lämnade ett flashigt modelliv för att studera, komma in som trainee på SEB och nu gör superkarriär på storbanken (sid 14-16). Nyutexaminerade Georgios Mousadis tog en lång väg – från att vara vvs-montör till att sätta sig i skolbänken på Komvux och plugga in en mängd kurser för att till slut komma in på Kungliga tekniska högskolan, KTH (sid 69). Sebastian Kullengren, i sin tur, trotsade sin skoltrötthet och fann glädjen i att studera och arbeta i Kina (sid 36-38). I SUPERO får du också tips om hur du kan ex-jobba dig in på företag (sid 65-66), hur en myndighet kan vara vägen till ett stimulerande och stabilt jobb (sid 44-45) och hur du kan vässa din skärpa genom att lyssna till din naturliga sömnklocka (sid 62-63). Dessutom får du ta del av listan på jobben som kommer vara lättast att få i framtiden (sid 21-22), vilka företag som är de mest attraktiva arbetsgivarna (sid 18) och arbetsmarknadsdagarna du bör ha koll på i höst (sid 19). Men vi ger dig också, med hjälp från experterna, handfasta, exklusiva råd, som exempelvis en unik studieteknik som gör att du pluggar mindre men lyckas bättre (sid 30-34), hur du skriver ett personligt brev som säljer in dig på rätt sätt i jakten på jobb (sid 40-41) och mellanmålen som får dig att hålla blodsockernivån i schack under långa tentapluggdagar (sid 55-56). Allt detta med en förhoppning om att den här säsongen ska bli ännu lite bättre. Vi önskar dig en skön läsning och en inspirerande höst!

Elin Liljero Eriksson, redaktör

8


FÖR DIG MED FET HY OCH TENDENS TILL AKNE.

TEK! O P A Å P S FINN

BASIDERM® är speciellt utvecklad av dermatologer för dig med känslig, fet och aknebenägen hud. Det är hudvårdsprodukter som rengör och vårdar på djupet. Produkterna är testade och utvecklade för att på ett milt sätt rengöra, återfukta, skydda och bibehålla hudens naturliga balans samt kontrollera sebumhalten. De innehåller en mild och effektiv kombination av ingredienser som hjälper huden att återfå balansen utan att torka ut. De är även lämpliga till känslig hud som genomgår medicinsk aknebehandling med läkemedel.

www.basiderm.se

Gilla oss på facebook och var med och tävla om produkter.


Vad händer efter plugget?

Cruitway samlar tusentals jobbannonser från nätet automatiskt. Sedan matchas de relevanta annonserna mot just din profil. Så här kommer du igång! 1

2

3

Ladda ner Cruitway-appen och ställ in din utbildning.

Du får ett personligt flöde med matchade jobbannonser.

Spara de jobb du vill komma ihåg, och ansök via webbsidan.

4

5

Skapa din karriärprofil och berätta vilken typ av jobb och arbetsgivare du vill ha.

Gör snabbare ansökan med din profil och få jobberbjudanden direkt i mobilen.

Cruitway startades av entreprenörer samt tidigare studenter från Uppsala universitet, och lanserades i början av 2014. Sedan starten har tusentals unga akademiker kopplats ihop med hundratals arbetsgivare. Hör av dig om du har idéer för en ännu bättre karriärtjänst, eller om du vill bli campusambassadör till oss på hello@cruitway.com


Höstaktuellt | Kultur

september-oktober

Fotografen som vill få oss att agera

P

luggar du i Lund eller Malmö? Då är ett hett tips att spana in fotoutställningen av vår kanske mest kände naturfotograf, Mattias Klum. Mattias är också känd som prins CarlPhilips mentor när det gäller fotografi och prinsen har följt med på flera av Mattias fotoresor, där denne porträtterar och tolkar hotade miljöer, arter och kulturer. I den nya utställningen, Världar av liv, som är Mattias största någonsin, vill han inspirera och vägleda oss till till att agera för jordens tillstånd, eftersom mänskligheten står inför en vändpunkt i vår historia. Parallellt med denna arrangeras även seminarier om hållbarhetsfrågor. Utställningen pågår fram till 11 oktober på Malmö Arena.

Foto: Samuel Svensäter

14 november

S

Queen of pop tar över Tele2 Arena

om en sprakande efterrätt till Madonnas 13:e albumsläpp tidigare i våras (då hon, helt i sedvanlig ordning, regerade på amerikanska Billboardlistan) ger sig den kanske största levande världsstjärnan i modern tid ut på en gigantisk turné. Den 14 november gör Madonna äntligen svensk entré (på Tele2 Arena) och finns det något man borde ha med på sin ”bucketlist” innan man dör är det väl att se denna popdrottning live? Mer information om The rebel heart tour finns på Livenation.se.

oktober-november

Mia Skäringer gör det igen

E

fter förra showsuccén ger sig komikern och skådespelerskan Mia Skäringer ut på en ny föreställning. Avig Maria och sångerna jag gråtit till beskrivs som en vemodig hyllning till alla människor som kämpar med sig själva och varandra. Humor varvas med känslosamma anekdoter. Föreställningen pågår hela hösten, för aktuella datum och orter, se Ticnet.se.

11


Kultur | Höstaktuellt

Foto: Jenny Baumgartner

22 oktober

5-1o oktober

Från gentleman till idiot

H

yllade regissören Mattias Andersson sätter upp klassikern Idioten av Fjodor Dostojevskij på Kungliga Dramatens stora scen i Stockholm. Vilken relevans har denna romans etiska, politiska och existentiella frågeställningar i vår samtid? Svaret på det försöker Mattias Andersson skildra i nya uppsättningen, med David Dencik (bland annat känd från succéfilmen The gentlemen) i huvudrollen. Premiär 22 oktober.

D

Häng med Bob Dylan och hans band

et finns nog få som är så stora förebilder och inspirationskällor för popartister och låtskrivare som den levande legenden Bob Dylan. Nu gästar han och hans band Sverige 5 och 6 oktober, först Stockholm Waterfront och 10 oktober på Malmö Live. Med en rad miljonsäljande album anser kritikerna att hans senaste, Tempest, är ett av hans allra bästa – ett album med låtar han lär bjuda mycket på under dessa kvällar.

FRÅN 12 september

Foto: Mats Bäcker

Berörande och hyllad musikal

12

N

u sätts den gripande musikalen om utvandrarna, som lämnade Sverige för Amerika under 1800talet, upp i huvudstaden efter att ha spelats i Göteborg under en tid. Nya sångare och skådespelare har anlitats till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons nyuppsättning av Kristina från Duvemåla, som går av stapeln 12 september på Cirkus. Men det gäller att vara på hugget, för biljetterna ryktas vara få förunnade.


Life is too short to wear boring jewelry

Följ oss på Facebook och Instagram.

Drottninggatan 13, Örebro, www.ringströms.se Måndag – fredag: 10:00 – 18:00. Lördag: 11:00 – 15:00


TRAINEE PÅ SEB – EN NYCKEL lyxigt modelliv via traineeprogram till en viktig IN I BRANSCHEN Från roll på en av Sveriges ledande affärsbanker. På SEB Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L Eriksson

G

abriel Lundström trycker på kaffeautomatsknappen i den trevliga loungen. – Det var egentligen här på SEB mitt hållbarhetsintresse tog fart på riktigt, säger han medan porslinskoppen fylls. – Jag och en traineekollega stod här och skulle ta kaffe en dag då vi såg alla pappmuggar upptravade och tänkte att det måste både kosta pengar och påverka miljön. Vi började räkna på det och tog kontakt med alla möjliga för att få fram en kalkyl. Sedan presenterade vi resultatet för SEB:s hållbarhetschef. Gabriel rör sig vant i SEB:s stora lokaler på Sergels torg i Stockholm. Här har han varit 14

får Gabriel Lundström utlopp för det han brinner för – att jobba för något större än sig själv.

sedan han kom in på SEB:s internationella traineeprogram 2013. Idag har han titeln Corporate Sustainability Manager och driver hållbarhetsfrågor utifrån ett erbjudandeperspektiv inom SEB:s division för privatkunder, samt små och medelstora företag.

Innan Gabriel började som trainee på SEB studerade han på Handelshögskolan i Stockholm. – I annonsen för min traineeroll beskrevs avdelningens arbete som en resa, där man försökte tänka mer utifrån kunden och dennes behov för att sedan leverera lösningar på bästa sätt. Jag kände direkt att det skulle vara otroligt spännande att få vara med på denna resa. Det

kanske kan låta banalt, men jag drivs verkligen av att jobba för att alltid leverera värde för kunden i första hand. Men så har det inte alltid varit. Som ung hade han ett stort musikintresse och drömde om ett rockstjärneliv. När han under en spelning i tonåren blev upptäckt som modell, fanns det därför ingen tvekan om att prova på det livet.Under fyra år jobbade han som modell i storstäder som New York och Sydney. Fester, glamour och pengar blev en del av vardagen. – Jag upplevde mycket av det jag trodde att jag ville ha i livet. Jag drevs av yttre motivatorer och externa drivkrafter, men upptäckte att det inte var så tillfredsställande som jag hade trott. Tillsammans med sin flickvän flyttade han till


SEB | SUPERO Promotion

hennes hemland, Polen, för att studera ekonomi. – Jag kommer från en familj med akademisk bakgrund och det var därför naturligt att utbilda sig. I och med att det hade gått några år sedan gymnasiet hade jag fått en bättre uppfattning om vad jag ville studera istället för att bara hoppa på något.

Att jobba med internationella affärer och diplomatdrömmar låg i fokus. – Jag har alltid varit lite av en karriärist med stora mål, om jag ska vara ärlig, säger Gabriel. Efter att ha tagit sin kandidatexamen i Polen sökte han sig till Handelshögskolan i Stockholm för att ta sin master. Vid studiernas slutskede fanns för de allra flesta av studenterna bara tre olika alternativ: investment banking, management consulting eller något av de mer prestigefyllda traineeprogrammen. – När jag själv sökte jobb försökte jag dock tänka på vad jag drevs av. Valet av SEB:s traineeprogram var snarare ett resultat av att rollen som utannsonserades matchade bra med det jag brinner för, än att jag så gärna ville gå ett bra traineeprogram. Gabriel berättar att det är väldigt utvecklande att vara en del av SEB:s internationella traineeprogram. – SEB investerar mycket i traineerna. Förutom att du lär dig affären kopplad till den specifika roll du sökt, deltar du i olika utbildningar, erbjuds praktik på andra avdelningar och får därmed se många olika delar av SEB. – Att få börja arbetslivet som trainee är otroligt värdefullt. Det är ett år när du kan ägna tid åt att knyta många kontakter, bygga nätverk,

Att få börja arbetslivet som trainee är otroligt värdefullt. skaffa dig erfarenhet och samtidigt utbilda dig.

Under åren innan

SEB hade Gabriels

drivkrafter förändrats. – Jag är uppvuxen på landet i Östergötland, nära natur och djur. Efter att ha rest och sett mycket av människans negativa påverkan på miljön blev jag mer och mer engagerad i dessa frågor. Möjligheten att kunna påverka samhället i en positiv riktning när det gäller hållbarhet växte och blev en drivkraft. Det jag gör ska på något sätt tjäna till det bättre, säger han och fortsätter: – När jag kom in på SEB insåg jag hur stor möjlighet vi har att påverka samhället. Det triggar mig. Ta till exempel Gröna obligationer

och de investeringar vi möjliggör genom dem. SEB var för övrigt först i världen, tillsammans med Världsbanken, att ta fram den typen av obligationer. Att vara en av de omkring 20 traineer som SEB tar in varje år är få förunnat. – Jag var överlycklig. SEB:s traineeprogram är bland de mest sökta i Sverige bland ekonomer, så konkurrensen är tuff. I början kände jag viss förvirring. Även om du kanske är på en liten avdelning är det en stor arbetsplats och du blir exponerad för allt. – Som trainee får du inblick i väldigt mycket. Du får lära känna SEB:s olika affärsområden och får möta väldigt många människor. Det är lyxigt. 15


SUPERO promotion | SEB

chefen, som frågar om jag vill bli projektledare för SEB:s hållbarhetskonferens – en konferens med fokus på bankens nuvarande och framtida hållbarhetsarbete. Totalt närvarade runt 250 personer och bland dem var bankens högsta chefer och självklart Annika Falkengren själv. Jag blev överraskad av att få frågan då jag bara varit trainee i sju månader. Gabriel tog sig an uppgiften och lyckades med bravur. När konferensen var avklarad blev han inbjuden till att sitta med i en hållbarhetskommitté. Han blev dessutom invald till styrelsen för ett branschforum som driver hållbara investeringar i Sverige.

Idag är Gabriels roll på SEB mångfasetterad.

Den påverkan jag gör i mitt jobb på SEB är oerhört belönande. Det känns bra i magen. Gabriel berättar att det framför allt innebär en möjlighet att skapa betydelsefulla relationer. – Traineetiteln är en nyckel som öppnar dörrar i banken till att knyta kontakter. Det är lätt att kontakta chefer och be dem berätta lite om hur de jobbar, exempelvis över en kopp kaffe. Samtidigt påpekar Gabriel att traineeåret blir vad du gör det till. – Du får mycket serverat, men det är upp till dig att plocka det som finns på fatet. Det finns också en förväntan på dig att visa på proaktivitet. – Det som händer efter året beror väldigt mycket på dig, din chef och de behov som finns. Generellt är den roll du sökt till i traineeprogrammet ofta den du landar i. Gabriel blev hållbarhetsansvarig inom den del av SEB som job16

bar med affärsutveckling av SEB:s spara- och investeringserbjudanden mot privatpersoner. – Jag fick vara med och utveckla min tjänst eftersom det inte fanns någon sådan roll tidigare. Jag hade uttryckt ett intresse om att få jobba med hållbarhet och såg ett behov. Gabriel gjorde stort intryck på SEB under sitt traineeår, inte minst genom de olika sidoprojekt han och hans traineekollega tog initiativ till. Han var engagerad och satte upp mål för sig själv som han ville uppnå innan årets slut. Ett av dem var att komma in på någon av de hållbarhetskommittéer som varje division på SEB har.

Vägen dit började

med ett samtal när han var i Frankfurt på praktik. – Plötsligt blir jag uppringd av hållbarhets-

– Sparaorganisationen som jag tillhör beaktar hållbarhetsaspekter såsom vad våra investeringsprodukter investerar våra kunders pengar i och vilken typ av produkter vi erbjuder. I arbetet ingår bland annat att föra dialog med kapitalförvaltningen och att se till att vår personal har kunskap i ämnet. I min roll ingår också att på olika sätt stötta och utbilda våra medarbetare i hur vi jobbar med hållbarhet i våra investeringar. Vid sidan av jobbet har Gabriel tillsammans med en kollega tagit fram ett föreläsningskoncept kring hållbarhet som de presenterar för studenter. – Vi vill få studenter att tänka till, ”Varför gör de som de gör?” Få dem att våga ifrågasätta, för att sedan kunna landa i det som de brinner för. Jag är övertygad om att det är den inre drivkraften som får oss att orka gå ”den extra milen” över tid. Det som driver mig nu är verkligen att jag vill förändra världen till en bättre plats. Karriärmässigt strävar Gabriel efter en roll där han kan vara med och påverka så mycket som möjligt utifrån ett hållbarhetsperspektiv. På SEB finns möjligheterna. – Den påverkan jag ser att jag gör i mitt jobb på SEB ser jag som oerhört mycket mer belönande än allt annat jag har jobbat med. Jag ser att jag kan påverka i en positiv riktning och det känns bra i magen. n


SEB | SUPERO Promotion

MED FOKUS PÅ HÅLLBARHET För SEB är det en självklarhet att ta ansvar. SUPERO tog kontakt med Cecilia Widebäck West, hållbarhetschef på SEB, för att höra mer om hur banken arbetar utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L Eriksson

Vilken roll ser du att SEB har i samhället när det gäller hållbarhet? – Som bank är SEB en viktig del i samhället. Vi förmedlar betalningar, hanterar risker, bidrar med finansiering och olika sparformer samt förvaltar kapital. Det är självklart att vi tar ansvar för hur vi bedriver vår verksamhet och hur vi påverkar kunder, medarbetare, ägare och samhället i stort. Ett viktigt område gäller vårt ansvar för att motverka penningtvätt och annan brottslig verksamhet. Vår roll handlar även om att göra medvetna val om vilka företag och projekt vi finansierar och investerar i, vilka leverantörer vi väljer att samarbeta med, hur vi engagerar oss i samhället och så klart att vår egen personal mår bra. Varför är det viktigt för SEB som bank att ha hållbara perspektiv och att vara engagerad i dessa frågor? – Dagens sociala och miljörelaterade utmaningar kräver att alla organisationer och individer bidrar för att hitta lösningar. Det är en fråga om riskhantering och nya möjligheter. Vi är övertygade om att företag som inkluderar hållbarhet i sin verksamhet är mer framgångs-

rika på lång sikt. Vi vill bidra till att bygga och utveckla samhället. Vi vet att vi kan göra skillnad och för oss är det en självklarhet att ta vara på den möjligheten. På vilket sätt arbetar SEB med hållbarhetsfrågor? – Min roll som hållbarhetschef handlar i stort om att driva hållbarhetsfrågorna framåt, att vi utmanar oss själva, och se till att vi uppfyller de mål vi har satt upp. Hållbarhetsarbetet är en del av allt vi gör – ingenting vid sidan om – det är en del av våra affärsbeslut och processer. Alla bankens verksamheter är därför representerade på hög nivå i koncernens hållbarhetskommitté, som är en operativ styrgrupp med delegerat ansvar från vår vd. Hållbarhetsfrågorna rapporteras regelbundet till såväl koncernledning som styrelse. Genom att engagera alla delar av banken och följa upp arbetet i mätbara mål får vi både igång en diskussion och ser tydliga resultat. – SEB:s hållbarhetsstrategi riktar in sig på tre områden: l Ansvarsfulla affärer innefattar både vilka affärer och investeringar vi gör och på vilket

sätt. Vi talar med våra kunder, främst företag och institutioner, och leverantörer om frågor som rör till exempel affärsetik, socialt ansvar, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter, miljöpåverkan och korruption. Genom våra mikrofinansfonder bidrar vi till att miljontals människor, ofta kvinnor, i tillväxtländer kan få tillgång till grundläggande finansiella tjänster som lån och bank- och sparkonton – tjänster som de annars skulle leva utan. l Området Människor och samhälle handlar om hur vi tar hand om våra anställda, till exempel vad gäller jämställdhet, mångfald och utvecklingsmöjligheter, men också våra engagemang i samhället och entreprenörssamarbeten. Exempelvis delar vi tillsammans med Universum ut utmärkelsen Årets sociala entreprenör, där fokus ligger på att hitta en person som brinner för entreprenörskap med sociala förtecken och med en idé som kan förverkligas. l Miljöområdet berör vår direkta miljöpåverkan, till exempel energi- och pappersförbrukning samt tjänsteresor. Sedan 2008 har vi minskat SEB:s koldioxidutsläpp med 42 procent, framförallt genom energieffektivisering och övergång till förnyelsebar el. n 17


Jobb och karriär | Attraktiva arbetsgivare

SVERIGES MEST ATTRAKTIVA ARBETSGIVARE

I

år deltog 23 297 studenter från 30 universitet och högskolor i undersökningen om vilka som är landets mest attraktiva arbetsgivare. Vad ser ni att studenter värderar hos en arbetsgivare idag? – Det studenterna värderar högst i den framtida karriären är balans mellan arbete och privatliv, säger Karin Johansson, kommunikationschef på Universum Communications. – Det handlar dock inte om att jobba nio till fem, utan om att arbetsgivaren kan erbjuda flexibilitet såsom flextid och distansarbete. Att känna sig trygg och säker i sitt arbete är också en viktig faktor. – Man vill bland annat jobba i en trygg

29 350 kr

miljö och känna förtroende för sin chef och sina kollegor. Det är också viktigt att arbetsgivare är tydliga med syftet med sin verksamhet, så att man som framtida medarbetare förstår på vilket sätt arbetsgivaren bidrar till samhället. Många söker en god referens för karriären och en arbetsgivare som i framtiden kan erbjuda en hög inkomst. – Redan som student planerar man alltså rätt långt framåt i tiden och inte bara för det första jobbet. Det är även viktigt att arbetsgivaren kan erbjuda en kreativ och dynamisk arbetsmiljö samt en stöttande chef, eftersom dagens unga talanger ständigt vill utvecklas och lära sig nya saker, avslutar Karin.

Så mycket förväntar sig studenterna få i månadslön på deras första jobb. Källa: FöretagsBarometern 2015, Universum

Google och IKEA toppar listan på drömarbetsgivare, enligt studenterna själva. SUPERO har tagit del av Sveriges största studentundersökning, FöretagsBarometern. Text: Elin Liljero Eriksson

BÄSTA ARBETSGIVARNA Ekonomi Google H&M IKEA

Civilingenjör Google Sweco IKEA

Data/IT Google Spotify Microsoft

Högskoleingenjör Skanska IKEA Google

Juridik Utrikesdepartementet Mannheimer Swartling Åklagarmyndigheten

Fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Svensk Fastighetsförmedling HusmanHagberg Källa: FöretagsBarometern 2015

18


Arbetsmarknadsdagar | Jobb och karriär

ARBETSMARKNADSDAGAR HÖSTEN 2015 Missa inte säsongens arbetsmarknadsdagararbetsmarknadsdagar – en unik möjlighet för dig som student att träffa företag och potentiella arbetsgivare. 14/10 Juristdagarna, Stockholm. Drygt 100 utställare och omkring 2 500 besökare kommer varje år till Juristdagarna, som är den största mässan i sitt slag i Norden. Som juriststuderande får du en unik möjlighet att träffa allt ifrån de största affärsjuridiska byråerna till de små ideella organisationerna. Juristdagarna.se. 5/11 Utnarm, Uppsala. Utnarm är namnet på Uppsalas teknolog- och naturvetarkårs karriärmässa. Redan under de två veckorna innan mässan arrangeras flera event med tillfällen att interagera med representanter från företag. Höstens mässa kommer gästas att av över 100 utställande företag och organisationer för att träffa dig som är en av Uppsalas ingenjörs- och naturvetarstudenter. Utnarm.utn.se. 11-12/11 Arkad, Lund. Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola arrangerar dessa

arbetsmarknadsdagar. Hit kommer runt 150 utställare, allt ifrån moderna medieföretag till anrika industriföretag för att skapa kontakt med dig som student. Veckorna innan mässan pågår en eventperiod med evenemang som förbereder dig som student. Kvällen innan Arkad hålls även den traditionsenliga gasquen, som är den största sittningen i hela Lund. Arkad.tlth.se. 17-18/11 THS Armada, Stockholm. Detta är namnet på Tekniska högskolans studentkårs arbetsmarknadsdagar. THS Armada är ett av de största projekten på KTH och engagerar runt 300 studenter. I år ligger fokus på att internationalisera och digitalisera. Läs mer om THS Armada på sidan 70. Armada.nu. 18/11 Karriärum, Jönköping. Så kallas Tekniska högskolans återkommande näringslivsmässa. Förra året närvarade 62 företag och

träffade studenter för att prata examensarbete, traineeplatser, jobb och möjlighet till praktik. Hj.se/jth/karriarum. 24/11 VARM, Göteborg. V-teknologsektionens och AE-sektionens årliga arbetsmarknadsmässa på Chalmers tekniska högskola går under namnet VARM. Detta är Chalmers största sektionsbundna mässa och ger en unik chans för studenter att träffa företag inom byggsektorn. Veckan innan bjuder företag in till flera föreläsningar och studiebesök. Varm-massan.se. 3/12 Futurum, Gävle. Detta är en arbetsmarknadsdag för Akademin för teknik och miljö och ger dig möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare, diskutera karriär, yrkesliv, sommarjobb och examensarbete. På kvällen bjuds det dessutom in till en fin bankett. Gefleteknologerna.se. 19


Avin Ali Akbar Studentmedarbetare

ANSÖK REDAGN IDA

Studentmedarbetare Vill du redan nu ta klivet in i arbetslivet? Sök direkt via studentmedarbetare.uppsala.se Läs mer på uppsala.se/studentmedarbetare


Framtidsyrken| Jobb och karriär

FRAMTIDSJOBBEN Är du på väg att bli arbetsterapeut, lärare eller datavetare? Grattis! Då ser utsikterna att du får jobb när du tagit examen riktigt goda ut. Text: Elin Liljero Eriksson

V

arje år tar Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, fram en prognos via sina 22 självständiga fack- och yrkesförbund för akademiker. Denna visar på hur arbetsmarknaden ser ut om fem år – då de flesta som precis påbörjat en utbildning kommer att ta sin examen. Thomas Ljunglöf, statistiker och utredare på Saco, påpekar till att börja med vikten av en akademisk utbildning idag. Utbildningskraven har skärpts successivt genom åren, så att gå direkt från grundskolan till arbetslivet kan därför bli en allt större utmaning. – Efter examen kanske du kommer att ha 40 år i arbetslivet. Om vi går 40 år tillbaka i tiden räknades du som ganska högt utbildad bara du hade tagit studenten efter gymnasiet. Det är

mycket möjligt att de som idag slutar redan efter gymnasiet kommer att ha samma problem på arbetsmarknaden som dagens lågutbildade i framtiden. Allt fler skaffar sig en utbildning, vilket innebär att enbart gymnasieutbildade riskerar att komma i kläm. Högskolan har expanderat kraftigt och jag är övertygad om att den kommer att byggas ut ännu mer i framtiden, säger Thomas. Vilka yrken kommer det att vara minst konkurrens om i framtiden? – Enligt våra förbund kommer det att finnas gott om jobb för arbetsterapeuter, som det redan idag är en brist på. Och med tanke på den demografiska utvecklingen framöver kommer många att behöva hjälpmedel av olika slag, anpassning av hemmiljöer och liknande. 21


Jobb och karriär | Framtidsyrken

40%

Här finns jobben om 5 år

Mer än 4 av 10 som går

Så här ser arbetsmarknaden för akademiker ut 2019, enligt Sacos prognos:

ut gymnasiet påbörjar en akademisk utbildning inom tre år.

Störst chans till jobb Arbetsterapeut Audionom Biomedicinsk analytiker Cytodiagnostiker Datavetare Djursjukskötare Inredningsarkitekt Kemist Lärare, förskolan samt grundskolan Lärare i yrkesämnen på gymnasiet Matematiker/statistiker Naturvetare inom arbetsmiljö Naturvetare inom trädgård och landskap Planeringsarkitekt Receptarie Skolledare

Minst chans till jobb – Audionom är därför också ett framtidsyrke, med tanke på att vi får allt fler äldre människor, som kommer att behöva få sin hörsel testad och hörselnedsättning diagnostiserad. En annan grupp som kan förvänta sig att lätt få jobb är matematiker och statistiker. – Det samlas in mer och mer data idag. Allt du handlar registreras och hamnar i olika databaser som behöver bearbetas. Eftersom alla kontokortsköp registreras kan man inte bara analysera köpmönster, utan också på ett tidigt stadium upptäcka kontokortsbedrägerier. Så med tanke på att datamängden växer lavinartat kommer det att behövas fler statistiker som kan få ut information. En stor grupp som det ser fortsatt ljust ut för på jobbfronten är skolledare, lärare och rektorer. – Det handlar främst om låg- och mellanstadielärare, berättar Thomas. De som dock kommer att få det fortsatt tufft på arbetsmarknaden är framför allt de som utbildat sig inom kulturområdet. 22

– Kulturyrkena ligger nästan alltid i topp när det gäller hög arbetslöshet, oavsett konjunkturläge, så det är inget nytt. Det har även länge utbildats fler biologer än vad marknaden efterfrågat.

Hög konkurrens kommer det också att vara bland veterinärer, enligt en bedömning av Sveriges veterinärförbund. – Det har alltid varit ett populärt yrke, men det som har hänt nu är att allt fler som inte kommer in på veterinärutbildningen i Sverige istället utbildar sig utomlands. När de sedan kommer tillbaka efter sin examen blir det tufft om jobben på arbetsmarknaden. Här kommer det att finnas stor konkurrens om fem år, berättar Thomas. Om fem år räknar man dock att de flesta yrkesgrupper som Saco tittat på kommer att vara mer i balans än vad de är nu. Det kommer alltså, rent generellt, att finnas varken liten eller stor konkurrens om de flesta jobben. n

Beteendevetare Biolog Hälsovetare Kommunikationsyrken Musei- och kulturyrken Samhällsvetare Veterinär Källa: Saco (TT)

En stor grupp som det ser fortsatt ljust ut för på jobbfronten är skolledare, lärare och rektorer.


21AN – MER ÄN BARA SHOPPING

Amningsrum. här finns även micro där du kan värma medhavd barnmat.

Mat. man blir lätt hungrig av att shoppa. unna dig en välbehövlig matpaus.

Akvarium. titta på våra vackra fiskar i det stora akvariumet på nedre plan.

Fika. ta en kopp kaffe och vila benen. passa på att surfa i vår fria wifi-zon.

öPPEt

vardagar 10-19 lör 10-16 sön 12-16 VI ERBjudER ER dEt MEStA AV dEt BÄStA. VÄlkOMMEN IN tIll OSS! 3Butiken accent Bik Bok café 21an crazy shop Dea axelssons Digital inn Din sko ecco shop fitness 24 seven five five nails game gina tricot heaDspot interflora fresh kahls the & kaffehanDel linDex mimos mm sports mQ nilson shoes papas tapas polarn o. pyret pressByrån rut&circle sko & nyckelservice staDium suBway sushi yama synoptik synsam telenor

Följ OSS På FAcEBOOk!

21AN.Nu


Intervju:

”Studietiden gav mig en yrkesidentitet. Journalist var inget du skulle bli, det var något du redan var.”

24


Intervju | Jenny Strömstedt

TV-profilen

JENNY STRÖMSTEDT Hon hade redan skickat in ansökan till Handelshögskolan. Men ändrade sig i sista sekund. För det var journalist hon ville bli, trots alla förmaningar. För SUPERO berättar Jenny Strömstedt om sina drivkrafter, om studietiden på Journalisthögskolan och om att lyckas i en av Sveriges tuffaste branscher. Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L Eriksson

D

et är svårt att få till en tid att träffa Jenny Strömstedt. ”Helt ärligt. Jag har inte en sekund ledigt just nu, men är du i Visby under Almedalsveckan kan vi få till något”, skriver hon hastigt i ett mail. Jenny har haft ett hektiskt år. Först bevakning av riksdagsvalet, sedan upp varje vardag 03.45 för att sända Nyhetsmorgon, skriva krönikor för Expressen, medverka i Let’s Dance och så sena sändningar med sin egen talkshow, Jenny Strömstedt. När SUPERO träffar henne är hon i full gång med att leda TV4:s kvällssändningar i Almedalen. Och så här har hon hållit på. I 20 år. – Men jag har så fruktansvärt kul! säger hon när vi möts några timmar innan hon ska in till sminket. – Om jag tycker att någonting är roligt, jobbar jag väldigt mycket med det. Men att Jenny skulle bli journalist var inte

en självklarhet. Även om hon redan i tonåren fick smaka på det genom sitt extrajobb i receptionen på TV4. Nej, hon skulle studera på Handelshögskolan, var tanken. I alla fall från början. – Jag hade redan skickat in ansökan. Men så ångrade jag mig. På sommaren ringde jag antagningsnämnden, grät och tvingade någon stackars människa att ändra min ansökan så att den gick till Journalisthögskolan istället. Trots att det var försent.

Jenny växte upp i Sollentuna med akademikerföräldrar. Hemma fördes ständiga samtal och diskussioner om samtiden, så hennes samhällsintresse har funnits sedan barnsben. – Pappa var väldigt politiskt intresserad och vi hade alltid tidningen hemma. Det pågick ofta samtal om att man var en del av omvärlden, på något sätt. Att utbilda sig var en självklarhet. – Jag tror inte ens att jag funderade på att inte utbilda mig. Det gjorde man bara.

Efter gymnasiet fick Jenny ett stipendium av Sverige-Amerika-stiftelsen, vilket gjorde att hon fick möjlighet att läsa i journalistik och kreativt skrivande på undergraduate-nivå i Ohio, USA. – Det var otroligt roligt! Jag älskade min lärare i kreativt skrivande, hon var poet och man kunde komma in till henne för att dricka te och samtala. Det var verkligen som en film. Tiden där tror jag pushade mig i den journalistiska riktningen. Väl hemma började de journalistiska drömmarna att gro allt mer. Men många varnade för att yrket var allt annat än lätt att satsa på. Kanske var det därför hon först hade fokus inställt på Handels. – Jag fick höra samma sak som jag nu hör mig själv säga till unga som vill bli journalister: ”Nej, du ska absolut inte bli journalist! Du måste gå någon bättre, mer ’riktig’ utbildning”, säger hon och fortsätter: – När jag tittar på dagens arbetsmarknad kan 25


Intervju | Jenny Strömstedt

Xxx Jenny Strömstedt är van vid att ha många järn i elden. I somras ledde hon TV4:s livesändingar under Almedalsveckan.

Jag hoppade av Journalisthögskolan. Det hade aldrig fungerat idag. jag få lust att säga: ”Bli journalist, men bara om du inte vill något annat. Om detta yrke är det enda som får det att brinna i hjärtat, om allt annat blir en tvångströja.” Arbetsmarknaden är så annorlunda nu. Förr fanns det ett helt annat utrymme för att experimentera som journalist. Och blev det inte bra fanns det tid för att göra om. Idag är allt mätt och vägt på antal klick. – Det handlar inte om att individerna idag inte har både kraft och idéer, men tiden och pengarna finns inte för att misslyckas på samma sätt, och att få misslyckas är som bekant grunden till innovation.

För att lyckas i mediabranschen gäller det att ha en hel del is i magen och ett inre driv, och vara beredd på att konkurrensen är stenhård. – Får du ont i magen av att du kanske måste 26

sälja in dig själv varje månad för att klara av hyran, kanske du ska tänka om, säger hon. Åren på Journalisthögskolan i Stockholm minns Jenny med glädje. – Jag kan inte säga att utbildningen var speciellt bra på den tiden. Men det var en otroligt härlig, anarkistisk gemenskap. Det kunde vara fruktansvärt jobbigt, men också väldigt roligt. Vi var alla individualister som ville olika saker. Journalisthögskolan gav henne en trygg grund. – Studietiden gav mig en slags yrkesidentitet. Journalist var inget du skulle bli, det var något du redan var när du började utbildningen. Det fanns en väldigt stark identitet om yrket – vad det innebär, hur man ska förhålla sig till omvärlden och vad en journalist har för roll. Och något du skulle vara väldigt stolt över. Eftersom hon hade extrajobbat i receptionen

på TV4 under gymnasietiden blev det naturligt att även söka praktik på den då relativt nystartade tv-kanalen. Praktiken ledde till ett erbjudande om anställning, vilket fick henne att hoppa av studierna. – Idag hade det ju inte fungerat. Arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut och du behöver den där examen. Det kan jag ångra lite, att jag inte fullföljde utbildningen. Men man har ju rätt bråttom under den tiden i sitt liv. – Å andra sidan kan jag inte ångra något som sedan lett till att jag hela tiden har fått göra roliga saker. Det har inte varit någon period då jag upplevt att jag skulle ha haft ett annorlunda liv om jag hade en examen. Men den tiden kanske kommer.

Hon känns målinriktad, superambitiös och väldigt fokuserad på det hon gör. Men för Jenny är det inte några höga mål, eller delmål, som tagit henne dit hon är idag. – Lust har alltid varit min drivkraft. Jo, jag satte som mål att jag innan jag fyllde 26 skulle


”Lust har alltid varit min drivkraft.”

Intervju | Patrik Grimlund

fakta Namn: Jenny Strömstedt Ålder: 43 år. Yrke: Journalist, författare och föreläsare. Bor: I Stockholm. Familj: Tvillingdöttrarna Mika och Kitty, 14, och Vanna, 11. Maken Niklas Strömstedt, 57, som har barnen Adam, 28, Simon, 24, och Maja, 16. Aktuell: Med Nyhetsmorgon och egna programmet Jenny Strömstedt på TV4.

27


Intervju | Jenny Strömstedt

Jag har jobbat jättehårt. Det har inte varit någon ”walk in the park”, om man säger så. Att ge sig in i mediabranschen är tufft. Många slåss om de få arbetsplatser som finns – och har du väl kommit in kan mattan under dig dras bort över en natt. Vad har du gjort för att lyckas? – Jag har jobbat jättehårt. Det har inte varit någon ”walk in the park”, om man säger så. Det är nog först nu jag känner att det börjar lätta lite grann, men det är nog för att jag är erfaren och kan sortera mitt arbete på ett annat sätt. Har du någon gång tvivlat på ditt yrkesval? – Jag hade en period då jag tänkte skola om mig. Läsa in naturvetenskapligt basår och bli läkare. Jag ville ha ett yrke där jag kunde åldras med förtröstan och veta att varje erfarenhet kommer mitt yrkesliv till godo. Om du exempelvis varit läkare i 15 år, kan du mer än om du bara jobbat ett år. Mediebranschen är ständigt i behov av förnyelse, vilket är helt naturligt. Vad är största tillfredställelsen i ditt jobb? – En dimension är att jag är en nyfiken typ, kunskapssökande efter att förstå hur den här världen fungerar. En annan är det faktiska journalistiska uppdraget, att försöka förmedla de här berättelserna som människor behöver för att förstå verkligheten. Sedan har jag ett jämställdhetsengagemang som jag drivit genom åren, vilket jag kommer fortsätta med.

För Jenny har passionen till yrket varit den största drivkraften genom de tjugo år hon arbetat som journalist.

bli programledare på tv, skriva en bok och få barn. Att få barn tog lite längre tid att få till, men det andra lyckades jag faktiskt med. Sedan dess har jag varit upptagen av själva processen av det jag sysslat med för tillfället, säger hon och utvecklar: – Helt ärligt, det spelar nu för tiden mindre roll vad som är produkten som ska komma ut ur arbetet, det är processen som är det intressanta. Att få jobba med stimulerande männ28

iskor, få lov att testa idéer och ha kul längs vägen. Sedan, om det så är en talk-show på bästa sändningstid eller en kommunbroschyr om återvinning spelar det en mindre roll. Hon tror att det finns en nyckel i att inte tappa det där i karriären. Passionen. Lusten. – Jag tror det är viktigt att inte bara tänka, ”jag ska bli chef ”, utan hellre, ”jag ska vara med och utveckla dataspel för det är det roligaste som finns”.

Till sist, vad drömmer du om för framtiden? – Journalistiken är en för stor kärlek för att kunna släppa, men den kommer nog att utvecklas. En dag kanske jag jobbar mer med opinionsbildande eller skriver mer. När vi avslutat vårt samtal är det snart dags för ännu en livesändning för Jenny. Efteråt möts vi upp igen och hon strålar. Som om hon vunnit ett lopp och är full av adrenalin. – Det här är så vansinnigt kul! säger hon och skrattar. – Jag kan inte fatta att jag får ha det här som jobb. Jag är glad att jag blev journalist, för det var ju faktiskt inte självklart från början. n


MARKNADSFÖRINGSMATERIAL UTGIVET AV DNB ASSET MANAGEMENT AB

VAD GÖR DU FÖR AVTRYCK PÅ KLIMATET? Investera utan fossila bränslen!

Vi går ett steg längre! DNB Global Hållbar Världen står inför en rad stora utmaningar. Klimatförändringar, vattenbrist, energiförsörjning, fattigdom och en åldrande befolkning är problem som kommer att behöva lösas. Att investera i företag som är innovativa, anpassningsbara och agerar ansvarsfullt är inte bara bra för framtida generationer. Vi tror även att det långsiktigt kommer att gynna sparare som anammar en sådan investeringsstrategi. Läs mer om DNB Global Hållbar och systerfonden DNB Sverige Hållbar på dnb.se/fonder

HISTORISK AVKASTNING ÄR INGEN GARANTI FÖR FRAMTIDA AVKASTNING. SPARANDE I FONDEN KAN BÅDE ÖKA OCH MINSKA I VÄRDE OCH INVESTERAREN KAN FÅ TILLBAKA EN MINDRE SUMMA ÄN VAD SOM HAR INVESTERATS. YTTERLIGARE INFORMATION FINNS I FONDENS FAKTABLAD OCH INFORMATIONSBROSCHYR SOM FINNS PÅ DNB.SE/FONDER OCH SOM KAN BESTÄLLAS KOSTNADSFRITT FRÅN DNB ASSET MANAGEMENT AB.

DNB Asset Management AB ▪ Regeringsgatan 59, 105 88 Stockholm ▪ 08-473 44 50 ▪ fonder@dnb.se ▪ dnb.se/fonder


De flesta studenter som precis har börjat plugga vet inte vad de har för kapacitet. När du hittat tekniken kommer du att upptäcka hur mycket större förmåga du har att lära.

VÄSSA DIN STUDIETEKNIK

Vill du minska pluggtiden, bli mer effektiv och kamma hem högsta betyg på tentorna? SUPERO har träffat studieteknikexperten, föreläsaren och författaren Björn Liljeqvist för att ge dig nycklarna till ett smart och hållbart sätt att plugga. Text: Elin Liljero Eriksson


Studieteknik | Studier

STUDIETEKNIK I TRE ENKLA DELAR 1 Före: Få en överblick

Björn Liljeqvist driver egna företaget BrainGain. I över tio års tid har han föreläst om minnesteknik, speed reading och effektiv inlärning.

D

et var när Björn Liljeqvist själv läste till ingenjör på Chalmers som han började förstå att det här med studieteknik inte bara är individuellt, utan att det finns vissa metoder som fungerar för alla. I slutet av sina universitetsår återupptog han studier i japanska och upptäckte ett nytt sätt att plugga. Ett intresse föddes. – När jag skapade ett minnessystem för att lära mig japanskan blev jag inspirerad av hur jag hade studerat matematik. Det fick mig att vilja samla fler tekniker. Snart såg jag att det fanns ett mönster i alla dessa knep och strategier, säger han. Idag är Björn studietekniksexpert, föreläser på universitet och högskolor och har skrivit boken Plugga smart och lär dig mer!. För SUPERO berättar han om hur du kan studera rätt (vilket är enklare än vad du kanske tror!).

Till att börja med: Ha rätt självbild Enligt Björn är självbilden viktig, ja nästan avgörande, för hur ditt studerande kommer att gå. – De flesta studenter som precis har börjat plugga vet inte vad de har för kapacitet. Det kan de inte veta eftersom de aldrig har upplevt sådant tempo tidigare, säger han.

Enligt Björn finns det tre faktorer som påverkar dina studieresultat: talangen, attityden och tekniken. – Spontant tänker de flesta att talangen spelar stor roll. Det gör den, men det är den faktor som är minst intressant att försöka påverka. Däremot är det bra att lära känna vilka talanger du har eftersom det kan ge en fingervisning om vad som förmodligen skulle passa dig att studera och jobba med, fortsätter Björn. Attityden handlar om din lust och motivation och hur du förhåller dig till studierna. – Attitydens roll och det faktum att den är påverkbar är lätt att glömma bort. Många tänker inte på att deras faktiska studieteknik har betydelse för rätt attityd. Det är ofta den änden som är mest gynnsam att börja i. – Jag tror inte på att peppa med att säga ”du kan om du vill”. Du vill när du kan! Då får du självförtroende. Ta matematik som exempel, du kommer inte att lösa frågan enbart om du har en vilja; du måste ha tekniken, förklarar han. Tekniken är därför den viktigaste faktorn, som brukar leda till motivation och god attityd. Vet du hur du ska studera så blir det roligare. – När du hittar tekniken kommer du att upptäcka hur mycket större förmåga du har, säger han.

Inför en föreläsning, se till att få en snabb överblick i din kursbok, lärarens kursplan eller genom information på nätet om det som du ska lära dig. Här handlar det inte om att fördjupa dig eller att förstå allt, utan om att ”avväpna” det som kommer att komma upp i kursen och på så sätt få ett försprång när den drar igång. Tricket, enligt Björn, är att exponera dig för den kunskap som kommer att komma. – För att underlätta din studieprocess behöver du plantera frön innan du skördar dem. Detta gör du genom att kolla i förväg vad den nya kursen kommer att handla om. – Sätt i system att ta runt tio-tjugo minuter varje dag till att skumma igenom det du ska lära dig. Kika exempelvis på kapitlen i den lärobok du använder och säg till dig själv: ”Det här behöver jag inte kunna nu, men jag kommer att lära mig det sedan.” – De som inte gör det här kommer till föreläsningen och blir överraskade. Så reagerar en normal hjärna inför nya, främmande saker. Har du däremot satt i system att förbereda dig kommer du att känna igen dig lite och få ut mer när du väl är på föreläsningen. Poängen är att göra det kort och regelbundet. Sätter du dig in för mycket och försöker begripa allt blir det för jobbigt.

3 sätt att förbereda dig på 1 Överblick. Skaffa dig en allmän uppfatt-

ning om vad kursen innehåller och hur den är upplagd. 2 Få en ”preview”. Kolla upp vilka begrepp du kommer att lära dig. Planera. Vad kommer du att hinna med, 3 vad är viktigt och vad kanske du måste prioritera bort? 31


FRANCHISE

FÖRSÄLJNING & MARKNADSFÖRING

AVTAL

LOKALER

FINANSIERING PATENT & VARUMÄRKE

SPEEDMEETING

IMPORT & EXPORT SMARTA VERKTYG

MENTORSKAP E-HANDEL

CAFÉ ENTREPRENÖR HEMSIDA

EKONOMI & BOKFÖRING FÖRSÄKRING TRYGGHET INNOVATION

RÅDGIVNING

120

SEMI

NAR

IER

3.000 fribiljetter!

Anmäl dig och få fribiljett värd 200 kr! egetforetag.se/fri2015 5 –7 N OVEM B ER, STOC K H O LM SMÄ SSAN NyföretagarCentrum Sverige, Skeppsbron 22, 111 30 Stockholm Kontaktpersoner: Mats Evergren 070-814 44 04 Josefin Hildinge 070-954 35 15 info@egetforetag.se


Studieteknik | Studier

Forskning visar att du redan efter tio minuter börjar glömma det du precis har hört. Men det finns ett sätt att komma runt glömskan.

2 Efter: Bearbetning Det som kommer in måste komma ut för att det ska stanna i minnet. Aktivera ditt minne genom att ta 20 minuter varje dag att testa dig själv: Vad lärde jag mig idag? – På engelska kallas det ”spaced repetition” och det är en av de kraftfullaste studiemetoder jag vet, säger Björn. Först bör du dock förstå hur minnet fungerar. – En student som sitter på en föreläsning kan tänka: ”vilken bra lärare, jag förstår allt!”. Hon tror att hon kommer att minnas för att det känns så. Jag har varit med om studenter som förstår lösningen precis när jag undervisar, men som fyra veckor senare, när de får exakt samma uppgift, inte alls förstår hur de ska lösa den. Hur är det möjligt? Jo, de hade missat skillnaden mellan att minnas passivt och minnas aktivt. Passivt minne är när du känner igen något som någon annan visar. Men det betyder inte att du kan göra samma sak själv. Aktivt minne är när du kan få ut det som du har fått in. – Det som kommit in måste komma ut på något sätt innan dagen är slut. Sätt det i system, exempelvis genom att titta på dina anteckningar och kort förhöra dig själv under pausen. Det gör skillnad. Att skriva är det allra bästa för då tvingar du dig själv att sammanfatta och med egna ord formulera det som du lär dig.

Ett bra sätt är att anteckna under själva föreläsningen. Eller åtminstone vara redo att anteckna. När du är beredd att anteckna lyssnar du på ett annat sätt; du har ett syfte. Vet du dessutom att du kommer att förhöra dig själv efteråt ser du till att du är ännu mer skärpt. – Det allra bästa sättet tycker jag är att skriva upp saker i punktform. Då kan du gå igenom en föreläsning på fem-tio minuter och punkterna hjälper dig att hitta det som är viktigast att komma ihåg. Lämnar du det åt slumpen kommer det finnas saker du minns en vecka senare, men det är inte säkert att det är just dem som du ville komma ihåg.

Titta på dina anteckningar och förhör dig själv lite kort i pausen. Det gör skillnad. 10-minutersregeln Forskning visar att du redan efter cirka tio minuter börjar glömma det du precis har hört. Efter en eller två dagar är det kanske inte mycket som är kvar i minnet. Men det finns ett sätt att komma runt glömskan.

– Om du tar tio minuters paus efter ett studiepass och testar dig själv, då kommer du att skjuta upp glömskan i 24 timmar. Förhör du dig själv igen efter 24 timmar kommer du skjuta upp glömskan i en vecka, säger Björn och förklarar: – Glömskan är inte linjär, utan logaritmisk. Ett bra sätt att plugga är därför att föra en slags studiedagbok. I din studiedagbok kan du skriva dagens datum och vad du lärt dig idag, men också kontrollfrågor eller miniuppgifter, så att du en vecka senare kan plocka fram sidan och testa dig själv om du fortfarande minns. – Många studenter repeterar för mycket. Genom en studiedagbok kan du hålla koll. Poängen är att det ska bli glesare och glesare mellan repetitionerna. – Går du på gym och tränar utan att äta får du inga muskler, fortsätter Björn. På samma sätt behöver vi göra saker efteråt för att huvudaktiviteten ska löna sig. Om du hoppar över efterbearbetningen kan du mycket väl uppleva att du kämpat och slitit så mycket, men inte fått betyg som står i proportion till din ansträngning. Jobba upp en smidig och enkel rutin som passar dig så kommer efterbearbetningen att flyta på av sig själv. 33


Studier | Studeteknik

För varje dag, lägg lite tid på förberedelse och lite på repetition, men mest tid på det som är aktuellt just nu.

Appar & program för en bättre studieteknik RescueTime Ett program som loggar och håller koll på dina dagliga vanor, hur mycket tid du tillbringar på olika program och webbsidor,

3 Under tiden: I skarpt läge Vi har nu gått igenom förberedelser och efterbearbetning. Nu kommer det allra viktigaste – det som du ska lära dig just nu. Enligt Björn bör ett studiepass ägnas åt endast en sak, så att du uppnår verklig koncentration. Plugga hellre ofta än länge. – Är det viktigt att minnas det du läser, skulle jag rekommendera att inte plugga mer än tjugo minuter i ett sträck, säger han. Pluggar du längre än så kommer du att börja glömma bort saker samtidigt som du läser. Alltså, studera i pass, bryt upp och ta korta pauser. När det däremot handlar om att träna och repetera in någonting är inte minnet lika viktigt, då rekommenderar Björn att studera i max 40 minuter. – Ju fler delar av hjärnan som är aktiva när du lär dig något, desto starkare blir minnena. När det gäller att studera färdigheter, det vill säga exempelvis hur du löser en uppgift, tipsar Björn om att våga härma medvetet. – Studera färdiga lösningar genom att skriva av dem för hand och följa med i tankegångarna. Studenter som hoppar på alltför svåra uppgifter direkt har en tendens att köra fast. Den grundläggande metoden för att öva färdigheter är därför att härma. – Ska du skriva uppsatser, börja med att titta på hur andra bra uppsatser är uppbyggda och skrivna. Då kommer du igång. Men sedan ska du inte fortsätta kopiera utan testa något som är svårare, för stannar du i härmningsstadiet blir du inte bra. 34

för att hjälpa dig att fokusera och bli mer produktiv. Rescuetime.com.

Hoppar du över det och börjar med för svåra problem som inte går att lösa – för att du kanske tror att det är mest effektivt – förlorar du tvärtom tid. – Hitta därför en balans mellan att härma och experimentera. Det är så du lär dig hantverk.

3 tips på studieupplägg

Cold Turkey Ett program genom vilket du kan blocka vissa siter och andra dataprogram så att du inte kan gå in på dem under de timmar du satt av för att studera.Getcoldturkey.com. WorkFlowy Ett program som hjälper dig att planera

1 Gör en plan över din studietid, exempelvis

och bryta ner komplexa uppgifter i mindre

en förmiddag. Förstudera vad du ska plugga och bestäm vad dina studiepass ska handla om den dagen. Gör en lista. 2 När du pluggat ett pass, ta en tiominuters paus och fråga sedan kort vad du lärde dig under passet innan du går vidare till nästa. Läs, sammanfatta och blicka tillbaka. Då 3 får du både inandning och utandning, och du hinner inte glömma så mycket.

delar (exempelvis en större uppsats).

Sammanfattningsvis, disponera din studietid enligt dessa tre delar och gör dem parallellt hela tiden. För varje dag, lägg lite tid på förberedelse och lite på repetition, men mest tid på det som är aktuellt just nu. Om du applicerar denna metod före, under tiden och efter, och sätter den i system, blir din studieteknik både effektiv och smidig. – Samma grej kommer att dyka upp flera gånger, först som bekantskap, sedan fokuserat och till slut som repetition och fördjupning. Det är så du lär dig något på djupet, avslutar Björn. n

Workflowy.com. StickK Ett program som hjälper dig att definiera ditt mål och föra dig dit. Du kan till och med satsa pengar på att du ska nå målet. Stickk.com. Gaffletruck En tjänst på nätet som hjälper dig att hitta någon i närheten att plugga med. Gaffletruck.com. Anki Ett program som hjälper dig att komma ihåg saker genom ”spaced repetition system” (SRS). Du blir bland annat förhörd vid rätt tillfälle. Ankisrs.net. FocusBooster En enkel ”intervall-timer” som hjälper dig att fokusera under en viss bestämd tid. Finns som app. Focusboosterapp.com.


Spela på vår sajt eller i någon av våra bingohallar runt om i Sverige.

Förmånstagare: SBFO, sbfo.se | Åldersgräns 18 år | Speltillstånd av Lotteriinspektionen

idrottensbingo.se


GÖR SOM SEBASTIAN

STUDERA I ASIEN

När Sebastian Kullengren tröttnade på universitetsstudierna åkte han till Kina för att jobba ett år. Nästan fyra år senare kom han hem med arbetserfarenhet, men också studieerfarenhet och språkkunskaper från ett land som pulserar. Text och foto: Elin Liljero Eriksson

D

et kryllar av människor på Götgatsbacken i Stockholm denna eftermiddag. Men för Sebastian Kullengren är det inget som stör. Efter flera år i ett av världens mest befolkningstäta länder tillhör många människor i rörelse vardagen. Han kom nyligen hem efter att ha studerat och jobbat i Kina i fyra år. – Nu går jag runt och letar efter någon att prata kinesiska med, säger Sebastian och skrattar. – Jag tror alltid att det är en utmaning att komma hem efter en lång tid utomlands. Sebastian, som är uppvuxen i Strängnäs, gick teknikprogrammet på gymnasiet. Han fortsatte på samma spår efter studenten och studerade IT, media och design på Södertörns högskola i Stockholm, sedan spelprogrammering. – Jag har alltid gillat datorer och teknik, så det kändes som en naturlig väg att gå, säger han. Men efter ett och ett halvt år tröttnade han. – Jag tappade suget, helt enkelt. Vid den 36

tiden hade jag och en kompis börjat prata om att dra utomlands någonstans för ett år, varsomhelst, för att jobba och leva där. Att det skulle bli just i Asien och Kina var egentligen inte någon plan, även om Sebastian alltid varit fascinerad av Orienten. – Genom olika sajter och forum tog jag reda

Kina kom upp tidigt som alternativ då det är relativt enkelt att etablera sig där. på hur andra gjort. Det visade sig att de asiatiska länderna verkar vara bland dem som enklast tar emot människor och som har ett behov av arbetskraft. Kina kom upp tidigt som alternativ då det är relativt enkelt att etablera sig där. Sebastian kom i kontakt med Nomadjobs, ett rese- och upplevelseföretag som hjälper svenskar både med att få jobb i det land de vill

vistas i samt andra viktiga detaljer inför flytten. – Jag och min kompis var ju egentligen helt gröna på hur vi skulle gå tillväga, så det underlättade att få hjälp. Jag fick bland annat göra engelsktest och hälsotest.

Jobbmöjligheterna avgjorde platsen. Sebastian och hans vän kom till Wuhan, en stad i centrala Kina med drygt nio miljoner invånare. – Allt var helt främmande när jag kom dit. Jag kände mig stundtals inkastad i sammanhanget och jag började fundera på om jag verkligen skulle ha gjort det här. Men mina kollegor var schysta och kompisen trivdes så det blev naturligt att stanna kvar. Sebastian fick jobb som engelsklärare, ett av de vanligare yrkena för utländska människor som söker sig till Kina. När ett år hade gått kände han sig varm i kläderna, men allt annat än färdig. Han trivdes, hade fått många nya vänner och skapat sig ett liv i Wuhan och ansökte därför om ett nytt kontrakt för att


Engagera dig | Plugga i Asien | Utlandsstudier

Allt fler väljer att studera i Asien

2013 hade antalet ökat med 60 procent de senaste fem åren. På tio år har det ökat från 400 till 2 500.

stanna ett år till. Den här gången ville han kombinera jobb med studier. – Jag sökte distansutbildningar i Sverige och genom högskolan i Dalarna kunde jag sedan plugga kinesiska på distans samtidigt som jag fortsatte jobba på skolan i Wuhan. Min tanke var att om jag nu är i Kina, kan jag lika gärna sätta mig in i det och få ut det mesta av det.

fakta

Sebastians tips om du vill studera i Asien • Var ute i god tid med ansökan och bokning av hälsoundersökningar. Gör du allt själv blir det en hel del att ta tag i, men det finns också företag och agenturer som hjälper med visum och ansökningar. • Var beredd på att maten inte är som på de asiatiska restaurangerna vi har här i Sverige, men det behöver absolut inte vara till det sämre. • Även om du kan få en kulturchock och hemlängtan, så ge det en chans – du har ju ändå redan rest runt halva jordklotet. Du kommer få många nya vänner för livet.

Sebastian åkte hem varje sommar, dels för att träffa familj och vänner, men kanske framför allt för att slippa den nästintill outhärdliga värmen, som blir påtaglig under sommaren i Kina. När två år hade gått flyttade Sebastian hem för gott. Trodde han. Men efter en USA-resa med vännerna började han längta tillbaka. – Kompisarna i Kina började dra i mig och frågade om vi inte skulle plugga kinesiska på en skola på plats istället. Så Sebastian drog igång samma procedur igen., nu för att få studentvisum. – Att söka studentvisum är i stort sett samma process som när du söker arbetsvisum. Jag hade så kort om tid så jag fick ta mig till en privatklinik för att göra hälsotest. Har du någon sjukdomssmitta kan du nämligen få avslag. Du måste också ha ett intyg från skolan du ska studera på som säger att du har en studieplats. Sebastian ansökte om att studera kinesiska på universitetet i Wuhan. För att minimera kostnaderna delade han boende med en vän. – De har alltid garantiboende i korridorerna. För utlänningarna är det betydligt bättre än för kineserna; de kan bo sex-åtta personer i samma rum. För utländska elever brukar det vara två i varje rum. De försöker även att matcha om man kommer från samma land eller går i samma klass. Men tyvärr är korridorboendena inte i så bra skick. 37


Studier | Plugga i Asien

bra att veta!

Nya CSN-regler för utlandsstudier Nu kan du få samma studiemedelsbelopp utomlands som i Sverige, det vill säga, i dagsläget 1 780 kronor per vecka. Även ett nytt merkostnadslån för utlandsstudier om 556 kronor tillkommer per vecka. Dessutom har du rätt till studiebidrag på 707 kronor per vecka. Totalt kan du alltså få ut 3 043 kronor per vecka för levnadsomkostnader vid utlandsstudier. Därutöver kan du låna till kursavgift, försäkring och flygresa. Källa: Blueberrysprak.nu

Sebastian Kullengren är hemma igen efter fyra år i Kina. Nu rekommenderar han andra att studera och jobba en tid i Asien.

Skillnaden att studera i Kina är relativt stor. – Det är lite som att gå tillbaka till gymnasiet, faktiskt. Klassrummen, lärarens attityd och närvarotänk är tydligare i Kina än på svenska universitet. Finns det en fördel med att arbeta först i landet där du vill studera? – Nej, jag tror snarare att det är bättre att plugga först om du vill leva utomlands under en tid. Däremot är det bra att ha ett extrajobb under studietiden. Jag tog inget CSN-lån utan fixade ett extrajobb och klarade mig på så sätt. Det gick ihop, men jag levde ganska snålt. Totalt studerade Sebastian i tre terminer. Nu har han varit hemma i drygt tre månader. – Jag jobbar gärna i Asien igen, och framförallt i Kina. Visst, det kan vara enklare att åka till ett engelskspråkigt land, men Asien är kan-

Teknikföretag kan vara intresserade av att man både arbetat och studerat i Kina. 38

ske lite roligare. Sebastian tror att hans år i Kina kan vara en styrka inför framtida jobb. – Jag tror att teknikföretag kan vara intresserade av att man både arbetat och studerat i Kina. Min plan nu är nog att försöka skaffa mig en ingenjörsexamen och jobba på något teknikföretag. Rekommenderar du att studera i Asien? – Ja, verkligen! Får du en chans, genom ett utbytesprogram eller liknande, tycker jag att du ska göra det. När du kommer dit kan det kännas ovant, men det är riktigt roligt. Många andra utländska elever som jag träffade i Kina hoppade av programmet de studerat i sitt hemland för att fortsätta i Kina. Det kan alltså vara lite ”farligt”, säger Sebastian och skrattar, innan han tillägger: – Det kan dock vara svårt att komma hem. Du kan få en slags omvänd kulturchock. Var också beredd på att det kan vara lite smutsigt i Asien och att det är mycket människor överallt. Men du kommer att få njuta av god mat och möta väldigt vänliga, nyfikna och trevliga människor. n

Vill du också studera i Asien?

4 tips för Asiensugna 1. Spana in Stockholms universitets institution för Asien-Mellanöstern- och Turkietstudier. Orient.su.se. 2. Oftast vill det universitet där du söker utbytesstudier mellan att du vid ansökningstillfället har avklarat minst 30 högskolepoäng. Du ansöker via din högskola och den fakultet du tillhör. 3. Asia Exchange är en organisation grundad av tidigare utbytesstuderande för att komplettera redan existerande utbytesalternativ. Här tipsar de även om stipendier du kan söka. Asiaexchange.org. 4. Det finns flera stipendier att söka, bland annat via JASSO, för dem som önskar studera i Japan (jasso.go.jp), och ASEMDUO Sverige, som är ett utbytesprogram (assemduo.org). Du kan även söka via stipendiekansliet vid Uppsala universitet.


bara bananer som gor skillnad! Hos oss kan du göra världen lite bättre, banan för banan. Vi säljer nämligen bara ekologiska bananer. Fatta ett grönt beslut och gör skillnad för miljön och odlarna.

Läs mer på citygross.se och säg din mening på: facebook.se/citygross @City_Gross_SWE


Jobb och karriär | Ansökningsbrevet

PERSONLIGT BREV SOM SÄLJER Vad gör du när du söker arbete om inte säljer dig själv? Och vilka är experter på att sälja med ord om inte copywriters? SUPERO samlade in smarta knep från reklamvärlden som kan ge nycklar till ett ansökningsbrev som ger dig jobbet. Text: Louise Stigell

Först: 3 klassiker som kan vara bra att undvika

1

Skriv inte något bara för att du tror att arbetsgivaren vill höra det ”Jag är glad och utåtriktad och tillbringar gärna fritiden med mina vänner.” Även om detta är sant kan det vara en fördel att använda ord som inte känns så uttjatade.

2

Se upp för klyschorna Hoppa över uttryck som, ”många bollar i luften”, ”brinner för”, ”serviceinriktad”, ”tävlingsmänniska”.

3

Skippa de ”vanliga” beskrivningarna Försök hitta alternativ till utslitna ord som, ”intressant”, ”positiv”, ”leverera” och så vidare.

40


Ansökningsbrevet | Jobb och karriär

Skriv ett ansökningsbrev som gör intryck

1

Fånga intresset

Helst redan i de första meningarna. – Du är säkert kvalificerad och duktig, men utgå ifrån att andra också är det. Det är i det personliga som du har chans att sticka ut, säger copywritern John Hennius. Ditt CV visar att du har kompetensen som krävs för jobbet. Men det är ditt personliga brev som förklarar varför just du ska få jobbet, menar John. Gör dig själv minnesvärd och annorlunda. Lek med nya, spännande inledningar och sätt att presentera dig själv.

2

Du är en produkt

Det kanske känns ovant att tänka på det viset, men det kommer att hjälpa dig att distansera dig själv och lättare se dina unika egenskaper. Inom försäljning talar man om Unique Selling Points, så kallade ”USPar”, alltså det det du erbjuder som ingen annan har. – Gör en lista med alla erfarenheter och egenskaper som du bär med dig till jobbet du söker. Ha listan framme när du skriver brevet, säger John. Är det svårt, ta hjälp av andra. – Låt någon som känner dig skriva om dig och varför du är så bra. Du har garanterat glömt hälften av allt det där som gör dig unik.

3

Sätt dig själv i arbetsgivarens stol Vad har de att vinna på att anställa dig? Vad kan du tillföra som är värdefullt?

– Det här är copywriterns viktigaste knep. Det är mottagarens perspektiv som gäller: ”What’s in it for me?” Din ansökan handlar om dig, visst, men i förlängningen handlar den om företaget som ska anlita dig och vilka fördelar de kommer att åtnjuta om de väljer just dig, förklarar John. – Gör research så att du vet vem du säljer till. Då visar du att du förstår arbetsgivarens behov och att du uppfyller dem.

4

Våga vara självsäker

Vet du att du är bra på något, skriv det och stå för det. Ödmjukhet är bra, men även självsäkerhet är ett måste i säljsammanhang. – Inte minst i början av karriären är det lätt att förminska sig själv och tycka att man inte har något att komma med, säger John och tillägger: – Av någon anledning har killar lättare för att ”snacka upp sig”. Kvinnor tenderar att ”snacka ner sig”.

5

Ha glimten i ögat

Du vill att personen som läser ditt brev ska få en bild av hur du är. De ska bli nyfikna och vilja träffa dig för att se om du är lika härlig när du sitter i stolen mittemot. – Måla upp en riktig människa, gärna med värme och humor. Använd dina egna ord och tankar och bilder. Var inte rädd för att visa en mer lättsam sida. Att vara en trevlig arbetskamrat är minst lika viktigt som att vara kompetent och professionell, avslutar John.

41


Studier och karriär | Prestation

PÅ TOPP NÄR DET GÄLLER Hur kommer det sig att man alltid gör bort sig som mest när det passar som sämst? Forskning visar att hög press kan få hjärnan att gå i baklås – vi visar hur du låser upp den! Text: Linnea Molander

Fenomenet kallas choking under pressure och är en sorts prestations-ångest som gör att du presterar under din förmåga vid press.

42


Prestation | Studier och karriär

5 SMARTA KNEP som hjälper dig att klara pressen

1. Öva på liknande situationer. Studier visar att även träning vid lägre stressnivåer än när det verkligen gäller gör stor skillnad.

V

isst är det märkligt att just när man verkligen vill göra ett gott intryck, kanske på en dejt, arbetsintervju eller muntlig presentation, blir man plötsligt fumlig, glömmer saker och snubblar? Fenomenet kallas choking under pressure och är en sorts prestationsångest som gör att du presterar under din förmåga vid press eller i en situation där mycket står på spel. – Lägger du för mycket tankeenergi på färdigheter som normalt sker per automatik ökar, ironiskt nog, risken för att du ska klanta till det, säger Sian Beilock, professor i psykologi vid University of Chicago, forskare och författare till

2. Släpp kontrollen! Lita på att dina

tidigt vara den bästa versionen av sig själv. Det går helt enkelt inte att vara på topp när en stor del av hjärnkapaciteten är upptagen med att hålla koll på att du är på topp. De övervakande tankarna tar nämligen fokus från samma del av hjärnan som behövs för att hantera situationen, och din vilja att hålla koll på dig själv ger därför precis motsatt effekt. Det andra skälet beskriver Sian som en bristande funktion i hjärnans prefrontala cortex, som är den del som ansvarar för att planera, bedöma och tänka framåt. När den lägger sig i sådant den egentligen inte har med att göra, alltså saker som normalt sker omedvetet, sätter den krokben för sig själv. Självmedvetenheten

förberedelser är tillräckliga och var närvarande i stunden. Det är nämligen bara då som du kan skapa kontakt med personen du vill göra intryck på. Var öppen, nyfiken och lyssnande. 3. Meditera. Mängder av forskning visar att meditation förändrar hjärnans struktur och hjälper dig att fungera så bra som möjligt både till vardags och under press. Det underlättar också både inlärning och stresshantering. 4. Håll fokus på dina styrkor. Om ”hjärnspökena” dyker upp och börjar ifrågasätta dina färdigheter får du påminna dem om allt du kan och har klarat av tidigare. Förmågan att fokusera på det

Stor självmedvetenhet kan få helt självklara saker att kännas som totalt omöjliga konststycken. boken Choke: What the secrets of the brain reveal about getting it right when you have to. Stor självmedvetenhet kan få helt självklara saker som att hälsa på någon, formulera en mening eller hålla reda på händerna att kännas som totalt omöjliga konststycken. Det kan verka helt obegripligt men har faktiskt sin förklaring. Enligt Sian Beilock är det främst två saker som gör att den här typen av prestationsångest ökar risken för att misslyckas med sådant som du egentligen behärskar hur bra som helst. Den ena är att viljan att göra rätt får dig att börja granska dig själv utifrån. När du är upptagen med att fundera på om du kanske skulle ha valt den andra skjortan istället eller om du verkar tillräckligt smart – ja, då blir det svårt att sam-

gör att det kan bli oerhört utmanande att göra helt vanliga saker, som att gå eller prata. Att blinka är ett bra exempel eftersom det vanligtvis sker helt automatiskt, men får du uppmaningen att blinka normalt kommer du börja tänka på hur du gör när du blinkar, hur hårt och hur ofta. Plötsligt är ditt normala blinkningsmönster helt ur fas, eftersom du är medveten om något som normalt sker per automatik (prova!). För att inte tala om hur svårt det är att hålla reda på sig själv när man är nykär, har ett möte med chefen eller av något annat skäl är ovanligt självmedveten och angelägen om att göra gott intryck..! Lyckligtvis finns det sätt att komma runt det här så att du kan vara den bästa versionen av dig själv även när mycket står på spel. n

som fungerar och släppa det negativa har visat sig vara helt avgörande för att fungera optimalt under press. 5. Skriv av dig! Studier visar att det gör stor skillnad att sitta ner en stund och skriva om sina tankar och oroskänslor inför en krävande uppgift. Att sätta ord på känslorna påverkar hur hjärnan hanterar stressande information, så överför din oro till pappret och låt den stanna där!

Släpp kontrollen! Det är bara då som du kan skapa kontakt med personen du vill göra intryck på. 43


SUPERO Promotion | Lotteriinspektionen

MYNDIGHET – EN BRA VÄG TILL JOBB Det finns många fördelar med att arbeta på en myndighet. Det säger Frida Lindholm, som jobbar på Lotteriinspektionen. På uppdrag av regeringen ser hon och hennes kollegor till att den svenska spelmarknaden är laglig, pålitlig och säker.

D

et pågår stora förändringar när det gäller regler om penningtvätt. Senast våren 2017 kommer Det fjärde penningtvättsdirektivet att implementeras i svensk lag, och Frida Lindholm är en av dem som just nu förbereder hur arbetsprocessen kommer att se ut när allt fler aktörer kommer att behöva följa de nya reglerna på spelmarknaden. – Inom spelsektorn är det idag bara kasinon som omfattas av penningstvättreglerna, men med det nya direktivet kommer i princip hela 44

Text: Elin Liljero Eriksson Elin Liljero Eriksson

spelbranschen att behöva följa reglerna. Då måste vi på Lotteriinspektionen förbereda oss så att vi kan kontrollera att aktörerna sköter sig och att allt går till på rätt sätt. En viktig del i förberedelserna är också att informera och utbilda om regelverket, berättar Frida. Hon är relativt ny på Lotteriinspektionen. Tidigare har hon arbetat på Skatteverket och kommer senast från ett livförsäkringsbolag, där hon arbetade som bolagsjurist. Med en erfarenhet i både privat och offentlig sektor kan hon se många fördelar med att arbeta på en myndighet som Lotteriinspektionen.

– Det finns en tydlig beslutsordning och det är tydligt vilka ramar och mandat man har, vilket jag gillar. Jag tycker att det blir lättare att arbeta då. Lotteriinspektionen har drygt fyrtio anställda. – I och med att vår myndighet är ganska liten jobbar vi väldigt nära beslutsfattarna. Jag upplever också att alla hjälps åt och jobbar mot ett gemensamt mål. Frida arbetar främst med tillsyn av spelbolagen samtidigt som hon nu genomför ett stort förberedelsearbete inför Det fjärde penningtvättsdirektivet. – Vårt uppdrag är att verka för en sund och


Lotteriinspektionen | SUPERO Promotion

Den resa vi gör just nu, med det nya direktivet, är väldigt spännande att få vara med på.

säker spelmarknad. Viktiga delar i detta arbete är att skydda konsumenterna och minska risken för spelmissbruk och att minska utbudet av olagliga spel. Det gör vi med tillstånd och tillsyn, men också genom att utbilda samt informera, säger Frida och konstaterar: – Och den resa vi gör just nu, med det nya direktivet, är väldigt spännande att få vara med på, tycker jag.

Frida började sin karriär med att läsa juridik och rättsvetenskap vid Örebro universitet. Under utbildningen blev hon intresserad av skatterätt, vilket gjorde att hon från början sökte sig till Skatteverket. När hon senare blev bolagsjurist kom hon i kontakt med penningtvättsfrågor och upptäckte att det var något hon tyckte var fascinerande. Därför var det en självklarhet att söka sig till Lotteriinspektionen när de utlyste en ny tjänst. – Jag trivs jättebra här. Redan första dagarna

var alla så välkomnande. Det är en väldigt kamratlig stämning. På Lotteriinspektionens hemsida listas flera fördelar med att vara anställd hos dem. Bland annat kan du få ersättning vid egna studier, om du vill studera på din fritid. Vidare har du möjlighet till en timmes friskvård varje vecka under arbetstid och arbetsgivaren subventionerar din motionsidrott, såsom ett gymkort, med 60 procent. Du får dessutom extra ersättning vid föräldraledighet så att du får 90 procent av din lön i föräldrapenning under 360 dagar. Detta gäller även om du är sjuk under en längre tid. – Jag har väldigt roliga och stimulerande arbetsuppgifter med möjlighet till kompetensutveckling, samtidigt som jag har flexibla arbetstider. Jag har själv barn och för mig är det viktigt att kunna kombinera familj och arbetsliv. Därför uppskattar jag att det finns en flexibilitet, avslutar Frida. n

Fakta: Lotteriinspektionen Lotteriinspektionen är den myndighet som ser till att den svenska spelmarknaden är laglig, säker och pålitlig, och den leds av en styrelse som utses av regeringen. Generaldirektören ingår i styrelsen, som har fullt ansvar för verksamheten. Visionen är att verka för en sund och säker spelmarknad, där efterfrågan på spel tillgodoses under kontrollerade former och där det finns ett socialt skyddsnät. För att förverkliga det har Lotteriinspektionen i uppdrag att: * bevaka konsumenternas intressen och minska riskerna som spelande kan föra med sig. * bidra till att utbudet av olagliga spel och lotterier minskar. * arbeta för en sund och säker spelmarknad. Källa: Lotteriinspektionen

45


! T T A B A TR N E D U T S


Mustiga hösttoner hos danska märket Tine K Home.

Mönstrad burk i handtryckt stengods, 79 kr, Åhléns. Magnetblock, 99 kr, Granit.

INRED SMART Ge ditt boende ett ansiktslyft med små, enkla detaljer som ger det där lilla extra lyftet.

Doftljus, 149 kr, H&M Home.

Dekorationsfat, 99 kr, Åhléns.

Espressokanna, 120 kr, Habitat.

HEJ FRIDA RAMSTEDT, SOM DRIVER TRENDENSER, SVERIGES STÖRSTA INREDNINGSBLOGG

Vilka inredningstrender ser du dominerar tydligast nu i höst? – Det pågår ett par parallella trender. Dels den mörka med grå, blå och svarta väggar och möbler – en diametral motsats till trenden ”ljust och fräscht” som dominerat så länge. Här ser man fortsatt mycket linne och struktur på textilier, matta ytor och målade väggar. Till det, en hel del skulpturala lampor som ger häftiga skuggeffekter och är fina både som tända och släckta solitärer. – Vi ser också den uppdaterade nordiska looken med mycket naturmaterial, såsom kork, linne och naturläder mot en beige och sandfärgad botten. Inte lika kritvitt som tidigare utan mer ljusa träslag som ger liv, samt olika tyg och papperslampor som silar ljuset på ett mjukt sätt. Hur kan man göra ett liten yta rymligare utan att den blir trist? – Undvik mörka kulörer eftersom de förminskar och krymper, satsa

Dekorera med mysiga kuddar, såsom dessa från Gyllstad.

Pall i trä och plåt, 699 kr, Zara Home.

Trevlig tekanna, 799 kr, Höganäs Keramik.

Ljuslykta i tonat glas, 849 kr, Kaasa/Iittala.

Papperskorg i returpapp, 129 kr, Granit.

H&M Home bjuder på många skogslika nyanser i höst.

47


Lampa, WH Cloche polished copper, ca 2 500 kr, Hay.

Ram, 219 kr, Zara Home.

snarare på en ljus färgskala och speglar som förstorar och skapar rymd. – Det klassiska knepet med smart förvaring och möbler med dubbla funktioner gäller alltid, men många glömmer den optiska effekten med exempelvis spegelglas och rymd i form av ljus. Tänk på att rummet ska ha fem till sju ljuskällor, så förutom taklampan, satsa på bra arbetsbelysning vid skrivbordet och flera mindre smålampor i rummet, såsom golvlampa, fönsterlampa och en mindre lampa i bokhyllan eller på en byrå. En spotlight mot en tavelvägg eller som lyser upp mörka hörn och skapar fler ljuspunkter lurar ögat att rummet är större.

Flaska i tonat glas, 199 kr, Åhléns.

Lampfot och lampa, 730 kr/198 kr, Watt & Veke.

Ljuva färger hos H&M Home.

48

Hur kan man enkelt ge sitt boende ett ansiktslyft? – Byt det textila. Köp ett nytt bäddset eller överkast, matchande gardiner och kuddar samt en ny matta, så kommer du långt!

Vilka inredningsdetaljer kommer du själv att satsa på i höst? – Jag är spekulant på en ny soffa och sneglar på en riktig ”Rolls Royce” i form av Norrgavels soffa 100. Jag tror att debatten om giftfri inredning i form av möbler utan flamskyddsmedel och farliga kemikalier kommer att bli stor i höst, och jag, som läst på mycket om det, känner hur det riktigt kliar i kroppen över att få byta ut vår soffa mot en bättre. Enligt uppgift ska Norgavel och Ire vara de bästa, gjorda på 100 procent naturmaterial. – Ett annat tips är att köpa begagnade möbler med tvättbara klädsel, för det sägs att efter ett par år har de eventuella kemikalier som fanns i tyget oftast hunnit släppa.

Blomvas i keramik, från 59 kr, Cervera.

Sött skrin, 259 kr, Zara Home.

Porslinsaskar, 129 kr/79 kr, Åhléns.

Pläd, Oxford, 299 kr, Martinsen.Silver Reflex

Tar bort det fula gula Silver Reflex är ett specialshampoo för dig med slingat, blonderat, grått eller vitt hår. Vid den dagliga hårvården dämpar Silver Reflex shampoo oönskade gula toner. Varje hår förtjänar rätt shampoo!

www.silverreflex.se


Halsband, 149  kr, NLY Accessories,

Tröja, 1 699 kr,

Hon | Mode

Nelly.com.

Stella Forest.

Hatt, 299 kr, Lindex.

Örhängen, 69 kr, KappAhl. Blus, 1 200 kr, Totême.

MODE HON

Kappa, 5 999 kr, Fall Winter Spring Summer.

Väska, 2 900 kr, Filippa K.

Skärp, 129 kr, Lindex.

Halsduk, 899 kr, Fall Winter Spring Summer. Klocka, 1 195 kr, Daniel FOTO: DAY

Wellington.

Marinblå byxor, 499 kr, Lindex.

Läppstift, 229 kr, Oriflame.

Klänning, 2 495 kr, Lexington.

Glödande glow Möt hösten i nyanser som påminner om naturens alla skiftningar. Dressat, kvinnligt och smart! Text: Elin Liljero Eriksson

Stövlett, 3 600 kr, Filippa K.

Vinrött nagellack, 129 kr, Essie.

51


Mode | Han Stickad tröja, 699 kr, Dr Denim. Armband, 449 kr, PernilleCorydon.com.

Tröja, Tiger. Skjorta, 1 100 kr, Calvin Klein Jeans.

Sportväska,

Glasögon-

1 795 kr,

bågar,

Lexington.

Parkas, 5 900 kr, Hope.

MODE HAN

1 600  kr, Kaibosh.se.

Handskar, Gant. Väst, 3 495 kr, Lexington.

Halsduk, 599 kr, Barfota.

Sportigt och Klocka, ca 1 500 kr,

Chinos, ca 1 100 kr, Gant.

Skor, 2 500 kr, Filippa K.

52

FOTO: Lexington

Covingston, Gant.

uppklätt mixas snyggt hos Tiger of Sweden.

Fall in love Mjuka stickade tröjor, mustiga vardagsskjortor och skräddat tweed. Hitta din snyggaste stil i svalare tider. Text: Elin Liljero Eriksson Kavaj, 999 kr, H&M.


15%

STUDENTRABATT GÄLLER PÅ ORDINARIE PRISER MOT UPPVISANDE AV CSN-LEGITIMATION

MAN’S BEST FRIEND THE LOYAL SHIRTS FOR EVERYDAY ACTIVITIES

Men’s style well served

A / W 15

MALMÖ MOBILIA / MALMÖ GALLERIAN / MALMÖ TRIANGELN / MALMÖ EMPORIA / NOVA LUND brothers.se


t

a m t n e d u t s = t a m s t t o k Övers

10:-

Ord ca.pris 20.90 kr 3 för 20:-

67% RABATT

10:-

Ord ca.pris 24,90 kr 5 för 45:-

60% RABATT

5:-

Ord ca.pris 12,90 kr

61% RABATT

10:-

Ord ca.pris 16,90 kr

41% RABATT

10:-

Ord ca.pris 19,90 kr 2 för 15:-

50% RABATT

20-90% rabatt – hur är det möjligt?

Matsmart ger svinnet en andra chans!

Matsmart köper in stora volymer överlager, varor med korta eller passerade bäst-före-datum, utgående sortiment, utgående eller felproducerade förpackningar osv. Helt enkelt varor som producenter och grossister inte kan sälja via andra kanaler.

Tonvis med mat slängs varje vecka på grund av att vi konsumenter stirrar oss blinda på datum-märkningen. En flaska mineralvatten eller ett paket pasta som går ut ett visst datum är ju fullt ätbar och lika god lång tid efter bäst-före-datum har passerat. Det vet och förstår kunderna, men de varorna kan inte säljas i en ”vanlig” matbutik. Matsmart ger svinnet en andra chans.

Matsmart har nu funnits i drygt 1,5 år och är en osannolik succé. Gör som 10.000-tals andra smarta - testa oss och spara pengar du också!

Läs mer här: matsmart.se/om-bast-fore-datum


Wellness

Fräscha recept hittar du på nästa sida!

GÖR EN SOCKERDETOX – BLI PIGGARE, SMARTARE & MER BALANSERAD Hälsocoachen, bloggaren och författaren Filippa Salomonsson berättar om de oväntade effekterna med att fasta från socker. Text: Elin Liljero Eriksson

F Hälsotips!

10 fördelar med att dra ner på socker

1. Jämnare energi

2. Bättre och lysande hy

3. Mindre risk för många sjukdomar

4. Mental klarhet

5. Bättre förhållande till kroppen

6. Lättare att tyda hungersignalerna

7. Lättare att känna dina känslor

8. Mer balans

9. Stabila blodsockernivåer

10. Friskare och lättare kropp

Källa: Sockerdetox, av Filippa Salomonsson

ilippa Salomonsson är en av Sveriges mest populära hälsocoacher och driver bloggen Raw Charity på Aftonbladet Wellness. Hon utbildade sig vid Institute of Integrative Nutrition och The American Association of Drugless Practitioners och tituleras idag som holistic health coach. Efter att själv ha varit sockerberoende släpper hon nu en bok om att göra sockerdetox (se nästa sida för några recept ur den).

inte gå för länge mellan varje måltid, ungefär var tredje timme brukar vara lagom. Hjärnan är en muskel och behöver näring och energi för att kunna jobba. Fyll på med vatten och grönsaker, som är rika på mineraler och vitaminer. – Ha alltid mellanmål i väskan. Nötter är bra, och de kan du enkelt smaksätta genom att rosta dem i ugnen med kardemumma eller rosmarin. Frukt är bäst på förmiddagen. På eftermiddagen är det bättre att äta bra fett och bra protein så att du inte dippar.

Varför ska man dra ner på sockret? – Det finns mängder av anledningar. Sockret tog min energi, irriterade mina tarmar och försämrade mitt humör. Det kan också dra ner immunförsvaret och ph-värdet samt påverka din mentala skärpa.

Hur går en sockerdetox till? – Jag rekommenderar att veckan innan du börjar ta bort allt socker, trappar ner genom att byta ut allt processerat socker till naturligt, såsom dadlar, honung och frukt. Följer du mitt program får du en lista på vad du ska rensa ut i kylskåpet; dressingar, yoghurt, ketchup och liknande sötade livsmedel. Mitt program består sedan av recept på dagliga måltider utan socker.

Det är frestande att använda godis för att få en kick. Varför kan man inte göra det? – Du får energi av socker, men dippar sedan rejält. Du kraschar. Då är det bättre att äta mellanmål med bra fett och protein. Ät en halv avokado, nötter eller mixa en smoothie. Det hjälper din energinivå att hålla sig jämnare. Hur bör man äta vid långa pluggdagar? – Först och främst, ät regelbundet. Låt det

Hur blir resultatet? – Energinivån blir jämnare, huden får bättre balans, tarmarna fungerar bättre och ditt humör blir mer balanserat. Du får en mental klarhet och ett lugn inombords. Fortsätter du med detta kommer ju även längre, hållbara hälsoeffekter i livet. 55


Wellness

Varm glutenfri blomkålspizza (2 port) Glutenfri pizza med italienska smaker av tomat, mozzarella, oregano och basilika. Undvik den tunga känslan man brukar känna efter en vanlig pizza och

Recept för sockerfria dagar (ur boken Sockerdetox)

njut istället av härlig, ren energi.

1 1⁄2 dl riven mozarellaost

Green omelett med örter

1 1⁄2 dl riven parmesanost

(1 port)

1 blomkålshuvud
 2 ägg

(1 port) Gröna juicer och smoothies är bland det

1⁄2 gul paprika
 100 g champinjoner

Den här frukosten ger kroppen stabil

bästa du kan konsumera och du märker

1⁄2 dl tomatsås utan socker

energi och lugn för dagen. Du kommer

snabbt kroppens positiva reaktioner.

1 tsk oregano

att känna dig precis lagom mätt. Algen

När du dricker grönt fungerar tarmarna

1 tsk timjan

spirulina ger en B12-vitaminboost. Blanda

bättre, energin ökar och huden lyser.

1⁄2 tsk oraffinerat salt

gärna ner en extra halv tesked om du är

Hela systemet får en klorofyllboost,

färsk basilika (dekoration)

van att konsumera algen och gillar smak-

samt en massa vitaminer och mineraler

kombinationen.

som hjälper till att täcka det dagliga behovet. Om du har svårt för att dricka

1. Värm ugnen till 220°. Förbered en plåt med bakplåtspapper. 2. Riv

2 ägg

grönsaker utan frukt, testa att tillsätta

blomkålshuvudet. Koka upp vatten och

1 msk vatten

extra citron och ingefära i receptet.

häll i den rivna blomkålen. Låt sjuda i 3

1⁄2 dl färsk gräslök, finhackad

minuter. 3. Häll av vattnet och blanda

1 dl broccoli, finhackad

250 g spenat

med ägg, 1 dl mozzarella, parmesan

1–2 nävar spenat, finhackad

250 g grönkål

och salt i en separat skål. Sprid ut degen

1⁄4 tsk spirulina

1 morot, skalad

på bak­plåtspappret till en rund pizza.

1 nypa oraffinerat salt

1 selleristjälk

Grädda i 15 minuter. 4. Stek champin-

1 tsk kokosolja

1 gurka

jonerna i kokosolja med­an

1 tsk fetaost

1 citron, skalad 
3 cm ingefära, skalad

pizzadegen är i ugnen. Skär upp

56

Juicy Green Boost

paprika i små bitar. 5. När botten är

1. Vispa ägg och vatten.
2. Blanda

klar, lägg på tomatsås, stekta champin-

gräslök, broccoli, spirulina och spenat i

Skölj och skär upp alla grönsaker. Mixa

joner, paprika, oregano, timjan, 1⁄2 dl

en skål. Mixa ihop med äggen. 3. Stek

allt i juicemaskinen.

mozzarella och färsk basilika. Sätt in i

omeletten i kokosolja. Vid servering,

ugn i cirka 3 minuter till eller tills osten

smula fetaost över omeletten. Du kan även

Tips! Gör en smoothie om du inte har

har smält.

servera med extra spenat vid sidan om.

en juicemaskin hemma.


språk… … och världens möjligheter öppnar sig. Planerar du att jobba i en internationell miljö? albanska arabiska armeniska syriska assyriologi Komplettera utbildning med ett franska bulgariska danska din engelska estniska finska språk för att komma dit du vill! grekiska hebreiska hindi indologi iranska språk is40 språk väntar på dig – det är bara ländska italienska katalanska keltiska språk att välja. kinesiska kurdiska latin norska polska ryska samiska serbiska kroatiska bosniska spanska Välkommen svenska swahili till Uppsala turkiska universitet! tyska ungerska Här finns landets bredaste utbud albanska arabiska armeniska syriska assyriologi av språk. bulgariska danska engelska estniska finska franska grekiska hebreiska hindi indologi iranska språk isländska italienska katalanska keltiska språk kinesiska polska kurdiska latin norska ryska serbiska kroatiska samiska bosniska spanska turkiska ungerska svenska swahili tyska syriska albanska assyriologi arabiska armeniska bulgariska polska bosniska estniska finska spanska indologi hebreiska latin grekiska iranska språk katalanska isländska keltiska språk italienska danska kurdiska hindi norska kinesiska ryska engelska serbiska franska kroatiska samiska

www.uu.se

Gör din personbeskrivning på vår hemsida www.cvgeneratorn.se

Lägg till ett


För dig som funderar på att starta företag Om du funderar på att starta ett företag eller om du redan driver ett företag finns användbara e-tjänster på bolagsverket.se. — Från Bolagsverkets webbplats gick jag vidare till verksamt.se. Via e-tjänsten startade jag mitt företag. Det gick snabbt, smidigt och enkelt. Kennedy Katende Hälsoutvecklare, Sundsvall

www.bolagsverket.se


Träning | Wellness

Effektiv klassiker Träning ska vara effektiv och är det en plattare och mer vältränad mage du vill ha ska du införskaffa det klassiska ”maghjulet”. Enkelt att använda och ger snabbt resultat. Söker du på träningsvarianten på internet hittar du dessutom flera nya övningar med hjulet som du aldrig tänkt på. Finns bland annat på Sportgymbutiken.se och Teknikmagasinet. Priset ligger på 100-200 kronor.

Bästa coachen Aktivitetsarmbandet blev förra årets

Simhänder Att simträna är en av de bästa träningsformerna som finns. Med ett par simhänder blir träningen inte bara effektivare och roligare – du blir dessutom ruskigt snabb. Dina handflator blir nämligen 70 procent större till att ”skyffla” vatten med. Lägg till ett par simfötter och du kommer att utklassa alla i bassängen. Handskarna kostar 120

REDO FÖR NYSTART! Det behöver inte vara tråkigt att komma i form. Vi har plockat ut detaljerna som gör träningen lite roligare. Text: Andreas Lindegren

julklapp. Det finns mängder av varianter, ju mer avancerat desto dyrare. Det här armbandet från Jawbone hittar du bland annat på Teknikmagasinet, och tillsammans med en app till telefonen ska den hjälpa dig till ett sundare liv. Armbandet kan väcka dig på morgonen, mäter dina aktiviteter och din sömn och via appen kan du skriva in din kost och hur du mår. Armbandet pushar dig sedan att dagligen aktivera dig.

kronor och finns att beställa på Pryltema.se.

Digital hjälpreda

Träningsskor. Kanye West’s samarbete med Adidas stavas Yeezy 350 Boost, och finns på Adidas.com för 200 USD.

En utmärkt medhjälpare när du tränar, som dessutom gör träningen lite roligare, är en träningsklocka. Det finns mängder av varianter, denna är en vattentät multisportsklocka som passar den som gillar att variera sin träning. Klockan håller (förutom tiden) koll på din puls (med hjälp av medföljande pulsband), takt, hastighet, hur långt du har simmat, sprungit eller cyklat och mycket mer. Kostar drygt 1 700 kronor på Netonnet.

Hopprep. Jump Rope Steelwire från Casall, 179 kr. Träningsbyxor från

Surfa dig i form

H&M, 299 kr.

Är du trött på alla de klassiska träningsformerna? I början av 2013 började träningsformen att surfa stillastående spridas i USA. Nu är det en vanlig träningsform på ”hippa” träningsanläggningar och brädan finns även tillgänglig att inhandla till hemmet. På surfbrädan tränar du både balans och många av de viktigaste muskelgrupperna. Finns bland annat på hammacher.com.

Löparskor från Nike. Wmns Nike Free 5.0, 1 195 kr.

59


Nyfiken på Riksbyggen? Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med såväl bostadsrätts­ föreningar och företag som offentliga fastighetsägare som kunder. Som ekonom eller ingenjör på Riksbyggen ser vi till helheten och jobbar långsiktigt i såväl våra relationer som i våra affärer och uppdrag. Besök oss på www.riksbyggen.se/jobbochkarriar för att få veta mer om vilka möjligheter det finns för dig.

Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

O44819_Riksbyggen_170x120.indd 1

2015-07-16 12:53


Avslappnande doft

Beauty boost | Skönhet

Doftljus med de lugnande ingredienserna yi yi

Smidig ögonbrynspenna

ren och vit lotus. Skapar en skön och avslappnad atmosfär. Väger ett kilo och kan brinna i minst 70 timmar. Tao XL lotus secret candle från Rituals,

Mjuk ögonbrynspenna med tillhörande

395 kr.

borste, som är enkel att fixera med. Brow artist design i färgen Deep brown från Loréal Paris, 89 kr.

Lyxig prick över i:et

Exfolierande scrub

Gör vardagen lite poppigare med färgsprakande

Löddrande, renande skrubb med

naglar. Detta nagellack i miniformat går des-

pulveriserat valnötsskal, som polerar

sutom smidigt ner i väskan. Mini nail varnish i

BEAUTY BOOST

huden, och bambu-pulver, som ökar dess lyster. Skrubben innehåller extrakt från ängsfrön, vilket lugnar irriterad hud. Innehåller även alger och risextrakt för ytterligare återfuktning. Bamboo lemongrass body scrub från Apotheke/ Apotekiashop.se, 210 kr.

Lugnande hudlotion

färgen Raspberry red från Rituals, 50 kr.

Återfuktande, återställande och så det där lilla extra glowet. Unna dig själv en skönare, snyggare höst. Text: Elin Liljero Eriksson

Avslappnande lotion med oljor av

Döda havets guld

lavendel, kokosnöt, soja och jojoba.

Döda havet innehåller höga halter av mineraler,

Kokosnötsoljan mjukgör på djupet

såsom magnesium, kalcium och kalium, samt

och sojaoljan skyddar huden och har

grova saltkristaller. Fräscha upp din hud genom

antioxidativa egenskaper. Jojobaoljan

att massera in denna uppfriskande skrubb på

lugnar irriterad och torr hud. Lotionen

fuktad hud. Dead sea salt scrub från The body

innehåller även skyddande och

shop, 350 ml/295 kr.

lugnande E-vitamin. Lavendeloljorna minskar spänningar och stress samt ökar blodcirkulationen. Hand- och

Marockansk superlera

bodylotion från Apotheke/Apotekiashop.se, 210 kr.

Den mineralrika rasulle-

Svalkande ögoncreme

ran har länge använts av marockanska kvinnor för att göra huden smidig.

Fräscha upp trötta ögon med en

Applicera ett tunt lager, låt

återfuktande ögoncreme som

torka i tio minuter och skölj

innehåller silkesträdsexrakt som gör

med kallt vatten för att få

huden smidig och ger den lyster.

maximal effekt. Moroccan

Den svalkande applikatorn motverkar mörka ringar och svullnad. True perfection refreshing eye illuminator från Oriflame, 199 kr.

Glödande skugga

rhassoul body clay från The body shop, 200 ml/225 kr.

Ögonskugga i färgen i Bronze från The organic pharmacy, 215 kr.

61


Wellness | Sömn

3%

av Sveriges befolkning använder någon typ av sömnmedel. Sömnbrist För att slippa drabbas av akut sömnbrist efter några dygn har de allra flesta en smärtgräns på fem-sex timmars sömn per natt. Men det gäller på kort sikt. En person som stadigt går omkring med en sömnskuld kan, efter några år, löpa kraftigt ökade risker att drabbas av flera allvarliga sjukdomar. Sova igen sömnskulden? Japp! Man kan ta igen förlorad sömn under veckan genom att sova rejält under helgen. Träning ger bättre sömn Vältränade personer som tränar regelbundet har längre sammanhållna sömnperioder. De somnar också snabbare och har mer djupsömn per natt än otränade människor.

RESPEKTERA DIN NATURLIGA SOVKLOCKA & TRIMMA HJÄRNAN Du är vad du äter, sägs det ju. Men du är också som du sover. Dessutom är sömnbehovet ytterst individuellt. Modern forskning ser sömnen på helt nya sätt — vilket du kanske också borde göra? Text: Mia Sahl

F

orskarna vet ännu inte allt om varför vi sover eller exakt hur sömnen påverkar oss. Kanske är det därför det inte skrivs lika ofta om sömnens hälsoeffekter som om det goda fettet, de nyttiga vitaminerna eller den stärkande joggingrundan. Men vetenskapen vet tillräckligt om sömn nu för att helt säkert 62

kunna påstå att sömnen är minst lika viktig för vår hälsa som vad vi äter och hur vi rör oss. Sömnen verkar i större utsträckning vara till för hjärnan än för kroppen. Detta, och mycket mer som modern sömnforskning numera vet säkert, förvånade Björn Hedensjö när han läste om det på psykologprogrammet förra året.

– Ämnet kändes så underrapporterat i media. Vi har alla mycket att vinna på att hitta och använda oss av vår egen naturliga och biologiska rytm, säger han. Eftersom Björn i grunden är journalist valde han att ta reda på mer och skriva en bok om ämnet. I En perfekt natt beskriver han vad modern sömnforskning kommit fram till och


Sömn | Wellness

om hur sömn – och bristen på den – kan påverka oss ända in i själen. Den som lider av sömnbrist riskerar en hel massa tråkigheter, bland annat att gilla sig själv och andra mindre, prestera sämre på tentorna, drabbas av depression samt hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Trots alla dessa, och fler avskräckande effekter, anses det fortfarande ganska ”fint” att vara en person som sover lite.

Kronotyp och sömnbehov varierar Det finns personer som klarar sig på bara fyra timmars sömn per natt; alltså borde fler göra det, tycks ”sömn-jante” ropa i våra morgon- eller kvällströtta öron. Men att jämföra sig med andra när det kommer till sömn är ganska dumt. – Den som drömmer om en perfekt natt får börja med att respektera sin egen kronotyp, säger Björn. En tidig kronotyp är, lite förenklat, en person som blir trött tidigt på kvällen. En sen kronotyp gillar att vara aktiv senare på kvällen. Däremellan finns, som så ofta när det kommer till mänskligt liv, en stor variation mellan individer. Utöver kronotypen skiljer sig också det fak-

Sömnbehov och kronotyp är alltså individuellt. Rytmen är inte konstant under livet, utan styrs av en medfödd ”inre klocka”, som förutom sömn och vakenhet också håller koll på bland annat kroppstemperatur och ämnesomsättning. Dessvärre lever endast 13 procent av oss helt i balans mellan vår inre och yttre klocka – den som också kan kallas för det sociala tidssystemet. Sömnlöshet är något av en folksjukdom och problem med sömnen har krupit ner i åldrarna. Bland 20-30-åringar har det blivit allr vanligare de senaste årtiondena. – En förklaring är att 24-timmarssamhället, där vi ständigt är uppkopplade, gör att vi allt för sällan varvar ner ordentligt, säger Björn.

Sov utan att skämmas för det Genom att lära känna din egen dygnsrytm och ta reda på hur mycket sovtid du behöver för att må som bäst, har du stora möjligheter att påverka din hälsa positivt. Det är inte fult att sova alltså, snarare tvärtom. Och sömnproblem ska tas på allvar. Den som behöver mycket sömn gör klokt i att sova på, utan skuld och skam. Och den som inte behöver så mycket sömn behöver inte

Värt att veta

Ditt individuella sömnbehov Social jetlag Detta är något du kan drabbas av om du tvingas, eller tvingar dig själv, in i fel sömnmönster på grund av de krav som samhället och omvärlden ställer på oss. Som exempel kan nämnas att 25 procent av oss lägger sig sent på grund av ett socialt tryck, snarare än av att vi inte är trötta. 60 procent av alla människor antas lida av social jetlag i någon form, och bara 13 procent har ett biologiskt tidssystem som är helt i fas med det sociala. Sömntryck Tiden vi är vakna bygger upp ett sömntryck, som varierar rejält från person till person. Gemensamt för oss alla är att sömntrycket kräver återhämtning i form av sömn, men även där varierar mängden sömn vi behöver för att, så att säga, ”lätta på trycket”. Tuppluren

Sex minuters powersömn har visat sig förbättra vår förmåga att minnas sådant vi lärde oss strax innan.

Tuppluren är en underskattad väg till återhämtning. För den som är ovan kan övning krävas; den som ofta tar en tupplur mitt på dagen blir allt bättre på att somna och vakna.

tiska sömnbehovet åt hos alla människor. Ett litet fåtal av oss klarar sig faktiskt på att sova fyra timmar per natt. Men det stora flertalet behöver sju eller åtta timmar per natt för att må som allra bäst, medan vissa behöver stadigt nio timmar per natt för att må gott. Att vara ”uppe med tuppen” klingar fint, medan att vara en ”sjusovare” låter mindre produktivt. Men det är dags att ändra på det, menar Björn. Att se ner på personer med stort sömnbehov eller sena vanor är möjligen en rest från det gamla bondesamhället; det hör inte hemma på tvåtusentalet. – Sömnmönster speglar inte ens karaktärkaraktär, säger han.

skämmas för det heller, men gör klokt i att känna efter så att inte viljan att vara alert överskuggar en inre, smått plågad, klocka. För den som tydligare vill försvara rätten till sina egna, högst personliga sömnvanor, har Björn författat ett litet förklarande försvarstal, som han uppmanar alla som så önskar att använda till sömnens försvar: – Jag försöker sova ordentligt för att bli mer uppmärksam och koncentrerad för att bli bättre på att fatta beslut, för att balansera mitt känsloliv och hålla mitt humör uppe, för optimal motorik, för att bli snygg, slippa bli förkyld och för att leva längre. Frågor på det? n

Sex minuters powersömn har visat sig förbättra vår förmåga att minnas sådant vi lärde oss strax innan. Tio minuter skapar en kraftfull återhämtning. Den optimala tidpunkten för en tupplur inträffar för de allra flesta kring 15-tiden på dagen. Men... Alltför långa tupplurar riskerar att göra oss trötta och svårväckta. De flesta har svårt att komma igen snabbt om de tupplurar mer än 25 minuter i sträck. För vissa kan det då istället vara bättre att sova i hela 90 minuter; då har man chansen att gå ur djupsömnen och in i den ytligare så kallade REM-sömnen, ett vanligt sätt att vakna upp även på morgonen. Har du svårt att somna på kvällen, undvik tupplurar.

63Xylem | SUPERO Promotion

De arbetar med att lösa världens vattenproblem – en bransch som förmodligen bara kommer att växa. Vi träffade Henrik Myringer, före detta KTH-student som genom sitt examensarbete fick in en fot på det stora amerikanskägda Xylem. Text: Elin Liljero Eriksson

D

HENRIK ”EX-JOBBADE” SIG IN PÅ XYLEM

et porlar vatten mellan trapporna utanför den stora, grå byggnaden i Sundbyberg, strax utanför Stockholm. Inte så konstigt. Här är nämligen just vattnet i fokus. Genom fem olika så kallade ”growth centers” (transport, treatment, dewatering, analytics och applied water systems) jobbar företaget Xylem för att lösa världens vattenutmaningar. – ”Let’s solve water” är vår slogan. Vi hanterar vattenfrågor, vilket bland annat innebär väldigt mycket transport av vatten, säger Henrik Myringer, utvecklingsingenjör på Xylem. – Vattnet är oftast inte där vi tycker att det ska vara – antingen är det för mycket eller så är det för lite någonstans. Så endera ska det pumpas ut rent vatten till människor som vill dricka eller duscha, eller så ska det forslas undan vatten från avlopp, gruvor eller liknade. Från början hette företaget Flygt. Då, på 1930-talet, började man bland annat tillverka ingenjören Hilding Flygts pumpar, vilket fortfarande utgör en stor och viktig del av produktionen. Genom åren har Xylem vuxit sig stora och är idag ett börsnoterat amerikanskägt företag med 12 500 anställda världen över. Huvudkontoret är beläget i Rye Brook, New York,

men en stor del av produktionen finns i Emmaboda, där Xylem har en fabrik. – Det är väldigt roligt att vi har en stor produktionsanläggning i Sverige; det är inte alla företag som har det. Vi har gjuteri och motorlindningsverkstad för att kunna bygga pumpar från grunden, berättar Henrik och tillägger: – I Sverige är vi utvecklingscentrum för Flygts produkter, vilket är ett utav de största varumärkena inom Xylemkoncernen. Henrik har varit på Xylem sedan han tog exa-

men på Kungliga tekniska högskolan för drygt tio år sedan. Det var på en arbetsmarknadsdag som han fick en första kontakt med företaget. – Jag fick kontaktuppgifter till min nuvarande chef och ringde honom senare, lite på vinst och förlust.

Det visade sig att Xylem hade funderat på ett examensarbete som de ville att någon skulle göra. Henrik tvekade inte en sekund. – Det gäller att ha lite tur med timing, att det

Här, i Sundbyberg utanför Stockholm, ligger Xylem.

65


SUPERO Promotion | Xylem Fakta

Xylem Xylems verksamhet började i småländska Lindås, där klensmeden och formgjutaren Peter Alfred Stenberg hade startat ett gjuteri 1901. 1929 började bröderna Stenberg tillverka Flygts pumpar i Lindås, och utvecklade sedan fler produkter och lösningar inom området. En stor del av produktionen har under hela Xylems drygt hundraåriga historia skett i Lindås, men idag sker även tillverkning i Kina, Italien och Argentina. Xylems produkter och lösningar används över hela världen, och från anläggningen i Emmaboda exporteras nästan all den tillverkade volymen utanför Sverige.

I fabriken i Emmaboda finns gjuteri och motorlindningsverkstad för att bygga pumpar från grunden.

”Ex-jobb” eller sommarjobb är en jättebra väg in på ett företag som Xylem. finns någon idé som gror på företaget, eller att man själv kommer på en idé som skulle passa. Det sistnämnda kanske inte är så lätt, men man kan berätta för företaget vad man är intresserad av och på så sätt kanske mötas i en idé. Henrik berättar att Xylem brukar försöka att ha olika förslag till examensarbeten när de besöker arbetsmarknadsdagar. – ”Ex-jobb” eller sommarjobb är en jättebra väg in på ett företag som Xylem. Ett tips är att hitta ett sommarjobb som är relevant för det du läser och är intresserad av, säger han och fortsätter: – Det är en del som har ”ex-jobbat” sig in hit. Det blir ju nästan som en integrerad provanställning; du får fokusera på ett problem som företaget i sin tur behöver hjälp med. 66

Som utvecklingsingenjör handlar Henriks huvudsakliga uppgifter om att ta fram nya produkter och att utveckla dem som finns. – Min inriktning är övervakningselektronik. Jag ska hålla koll på hur pumpar mår. Hans avdelning växer, men är relativt liten. – Annars är vi ett ganska mekaniktungt företag med många maskiningenjörer. Själv har jag alltid varit tekniskt intresserad. Jag trodde nog att jag skulle bli någon form av uppfinnare när jag var liten. Min roll på Xylem är kanske det närmaste jag kommer det. Xylem finns i omkring 150 länder och 98 procent av den tillverkade volymen är utanför Sverige – något som bäddar för de anställda att kunna prova på att arbeta utomlands.

– Vi har olika utvecklingsenheter och kontor på många platser runtom i världen, så det finns absolut möjlighet att göra ett utbytesår. Även de som är anställda här i Sverige åker ofta utomlands i tjänsten. – Vi har en del supportfunktion som åker ut i världen och håller utbildningar externt. Just på elektroniksidan har vi en hel del utbyte med en utvecklingsenhet i Australien som vi samarbetar med. Jag var där senast i våras, säger Henrik.

Idag har det gått drygt tio år sedan Henrik började på Xylem. – Det är väl ett kvitto på att jag trivs väldigt bra? säger han och ler. – Mina arbetsuppgifter är varierande, utvecklande och det är en behaglig stämning här. För några år sedan fick Xylem Guldnappen – ett pris som Unionen delar ut till den mest föräldravänliga arbetsplatsen. Henrik själv har varit föräldraledig i två omgångar. – Jag tycker det är roligt att jobba på ett företag som tillhör en positiv bransch. Det känns bra att vara en del av ett företag som syftar till någonting bra för samhället i stort. Han tror att han är i en framtidsbransch. – Jag tror inte att behovet av att forsla vatten fram och tillbaka kommer att minska. Om det blir ännu mer klimatpåverkan och mer vatten som hamnar på ”fel” ställen – med torka på det ena och översvämning på det andra – kommer behovet snarare att växa, avslutar han. n


KRIM: VÅRD


rd o N ige a er m v r a iS h P år 30

Jag har hittills gått ner

8 kilo “Kromtabletterna gör det lättare för mig att låta bli godis, och jag hoppas gå ner ytterligare fyra kilo på det sättet”, säger 22-åriga Jessica Riis. Hon har kämpat med sitt sötsug sedan tidig barndom, men verkar nu ha hittat en lösning med hjälp av krom.

Hon är helt ärlig och erkänner att hon fortfarande gillar sötsaker, men de kromtabletter Jessica Riis tagit en tid verkar hjälpa henne att få kontroll över det begär som hon alltid känt. “Jag tänker verkligen på vad jag äter och jag ser till att motionera. Men jag tycker också att jag kan styra mitt sötsug mycket lättare när jag tar mina kromtabletter”, säger den 22-åriga tjejen. “Ända sedan jag var barn har jag haft stor aptit och skulle aldrig avstå en måltid. Jag har alltid älskat choklad och kakor och kunde sätta i mig en hel låda kakor medan jag tittade på TV”, säger Jessica som alltid kämpat med sin vikt.

“Jag tycker att med kromtabletterna som jag tar, är det mycket lättare att hålla sig borta från godis och kakor. Jag har gått ner åtta kilo hittills på det sättet”, säger Jessica Riis.

Effektivt sätt att hålla sötsuget under kontroll

SE_Chrom_Case_Supero_200x270_0815

Har du ett omättligt sug efter godis och blir du less på att du inte kan styra din hunger? Överväg då att ta ett tillskott med kromjäst. Krom har visat sig stabilisera blodsockernivåerna, och det är nyckeln till att kontrollera suget efter godis. När ditt blodsocker är inom ett normalt intervall, kan du enkelt låta bli godis. Ännu bättre, du kan plötsligt börja gå ner i vikt. De kromtabletter som hjälper Jessica att hålla sitt sötsug under kontroll innehåller en speciell organisk kromjäst som är den enda i sitt slag med EU:s godkännande för att kontrollera blodsockret. Finns att köpa på Life, Hälsokraft och övriga hälsofackhandeln.

08-36 30 00 • www.pharmanord.se


Studentprofilen

FRÅN KOMVUX TILL KTH När Georgios Mousiadis hade jobbat som vvs-montör i flera år och hade ett rätt ordnat liv bestämde han sig för att göra en tvärvändning. Med sikte på Kungliga tekniska högskolan gick han den långa vägen för att nå sina drömmar. Text: Elin Liljero Eriksson

G

eorgios Mousadis, 27, ska snart på en arbetsintervju, en av flera han gått på den senaste tiden. För äntligen är han klar, efter många år av studier. Men det har krävts mycket vilja, fokus och tålamod för Georgios att komma dit där han är idag. Att studera på KTH i Södertälje var nämligen inte alls något han tänkt från början. – Jag gick Hantverksakademins gymnasium i Blåsut utanför Stockholm. Planen var att lära mig något praktiskt som gav mig jobb, säger Georgios. Efter gymnasiet jobbade han som vvs-montör och skaffade sig en bostadsrätt. Men efter fem år kom han till en punkt då han började ifrågasätta sina livsval. – Jag insåg att jag måste utbilda mig till något jag verkligen ville bli.

Men att gå från jobb till studier kan vara en utmaning, inte minst ekonomiskt. Dessutom behövde Georgios komplettera med flera kurser innan han kunde ansöka till KTH. När han sedan kom in på högskolan väntade ett helt annat tempo. – Från början var det svårt. Men jag bestämde mig för att satsa stenhårt, framför allt i början. När jag

sedan klarade de första tentorna stärktes mitt självförtroende, vilket betydde mycket.

En annan nyckel var att Georgios hittade en studieteknik som hjälpte honom. – Från början läste jag varenda sida i kursboken. Sedan lärde jag mig att prioritera. Jag tog mycket anteckningar på vad läraren undervisade om, ställde mycket frågor och såg till att bearbeta det som lärts ut efter föreläsningarna. Nu är Georgios på jakt efter arbete. – Att få jobb inom tillverkning, som jag har pluggat till, kan vara en utmaning med tanke på att många företag har flyttat från Sverige. Just nu söker jag olika jobb inom det här området. Hur förbereder du dig inför intervjuerna? – Jag läser på om företaget. Sedan förhör jag mig själv: Vad är mina mål? Hur ser mitt liv ut om fem år? Jag tror att det är viktigt att ge en bild av att man är målmedveten. Nu i efterhand ser Georgios fördelar med att han arbetade i några år innan han började studera. – Det är en styrka när jag söker jobb, märker jag. Trots många år av studier siktar Georgios på att sätta sig på skolbänken igen, så småningom. – Efter några år av jobb hoppas jag kunna bygga på en master. Det är målet innan jag fyller 40 år!

Georgios 5 tips till studenter 1. Satsa på de första tentorna. Då kommer ditt självförtroende att växa, vilket är avgörande för din studieperiod. 2. Fråga, fråga, fråga. Var inte för stolt eller feg. Att fråga gör att du lär dig och spar jättemycket tid. Jag frågade hela tiden, trots att de flesta i klassen var yngre än jag. 3. Stanna kvar efter lektionerna. Gå igenom och repetera varje dag. Det behöver inte vara i timmar, men en liten stund. Hjärnan är bra, men minnet är kort! 4. Ge aldrig upp! Även om det är trögt eller om du misslyckas med en tenta. Ta det som något positivt, att du har fått erfarenhet som kan hjälpa dig vidare. 5. Hitta studievänner. De kan hjälpa dig att plugga, men också peppa dig de dagar då du vill ge upp. Koppla med någon som du bestämmer dig för att plugga med på skolan.

69


SUPERO Promotion | THS Armada

THS ARMADA

– EN KNUTPUNKT MELLAN STUDENTER OCH FÖRETAG I mitten av november arrangeras THS Armada – Tekniska högskolans studentkårs arbetsmarknadsdagar. Syftet är att skapa en mötesplats mellan KTH-studenter och framtida potentiella arbetsgivare. Vi träffade projektledaren, Gustav Frid, för att höra mer. Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Sara Österberg

I

år ska THS Armada bli mer digitaliserat, på vilket sätt?
 – Vi kommer att plocka bort den fysiska katalogen och satsar mer resurser på att utveckla vår app ytterligare. Tanken är att skapa en interaktivare mässa, där besökaren på ett enkelt vis kan uppdateras om vad som händer under mässan. – En funktion i appen som jag tror många kommer att använda är att du kan matcha dig mot företag utifrån mjuka värden, alltså, inte bara vad företaget gör, utan också dess kultur och värderingar. Det kanske gör att du upptäcker företag som du vanligtvis inte tänkt på. Hållbarhet ligger också i fokus inom organisationen i år, berätta! – Förutom vår huvudsamarbetspartner Ericsson har vi även en hållbarhetspartner, konsultföretaget Grontmij. De hjälper oss att ta fram klimatkompenseringskostnader för våra baspaket. Vi erbjuder exempelvis företag att klimatkompensera sitt monterbidrag. Med hjälp av Grontmij kommer vi även göra andra förändringar, bland annat i logistik och transport, för att tänka mer hållbart. 70

Den tredje förändringen är internationalisering, hur kommer det att märkas?
 – All kommunikation i organisationen sker nu nästan enbart på engelska. Inte bara för att attrahera internationella företag, utan också för att integrera och involvera internationella studenter i projektet. 
– Vi jobbar mycket med att behandla människor jämlikt i organisationen. Min förhoppning är att vi ska skapa en större mångfald, både vad gäller kulturell bakgrund, personlighet och kompetens. Alla ska söka på samma villkor och urvalet ske baserat på kompetens. Runt 300 studenter är involverade, vad är fördelen med att vara engagerad i Armada? – Du utvecklas personligen när det gäller att ta ansvar, få leda grupper i arbete och få skapa något från grunden. I arbetslivet är det sällan man får möjlighet att vara med i en process som denna, där man får se resultat så snabbt. Du får också möjlighet att nätverka med olika företag på ett annat sätt än om du bara går på mässan. Dessutom är det många teknikföretag som vet vad det innebär att vara engagerad i Armada och att det är en ansvarsfull uppgift.

– Urvalet brukar vara ganska tufft då vi varje år har ett stort antal sökande, men i och med detta kan vi även hålla en hög kvalitet. 
Vilka andra events kommer att ske i samband med mässan?
 – Under två veckor fram till mässans början kommer det att arrangeras ett flertal events, lunchföreläsningar och ”case-lösningar” för att skapa olika typer av mötesplatser mellan studenterna och företagen. Under lunchföreläsningarna får företagen presentera sig lite mer inför en större grupp medan det under caseträffarna blir lite mer mingel och personligt nätverkande. – Jag vill även slå ett slag för Armada Run, ett tävlingslopp som går av stapeln 14 oktober. Till sist, varför är Armada värt ett besök? – Det är ett extremt bra forum för framtida arbete. Om du deltar i case-lösningar, går på lunchföreläsningar och mässan skapar du dig en bra bild över arbetsmarknaden. Då har du en större möjlighet att faktiskt veta vad du vill göra och hur du kan komma dit. Att lära sig ta kontakt med framtida arbetsgivare är dessutom en bra erfarenhet.Weekend | Resor

EN SKÖNARE LÅNGHELG Trotsa mörkret och checka in på en avkopplande oas ett par dagar, res iväg till en romantisk plats eller dansa loss i en av Europas hippaste städer. SUPERO tipsar om några härliga tillflyktsorter när tentapluggandet behöver en paus. Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L Eriksson, Pia Ullin/Yasuragi

VARVA NER PÅ YASURAGI

Yasuragi är först i Sverige med att erbjuda behandlingen Wellness massage air.

72

På det näst intill legendariska spahotellet Yasuragi, som ligger i Nacka utanför Stockholm, vet man vad som behövs för att den moderna människan ska kunna koppla av och koppla ifrån. Här finns digitalfria zoner, olika varma utomhuskällor med magisk utsikt mot Stockholms vackra inlopp, avkopplande spabehandlingar och mat som i år fick utmärkelsen Årets spakök. Allt i japansk anda. På Yasuragi kan du inte undgå att komma ner i varv och leva i nuet, inte minst genom att du under hela din vistelse inte ens behöver tänka på vad du ska ha

på dig – du går bara klädd i din yukata (japansk bomullsrock), som du dessutom får ta med dig hem efter ditt besök. En mängd träningsaktiviteter och spabehandlingar finns att tillgå, såsom nyheten Wellness massage air, där du får massage i en gunga i luften för att uppleva tyngdlöshet och känna hur vardagsstressen rinner av. Efter vistelsen kan du fortsätta i samma anda genom att lyssna på populära podcasten Yasuragipodden, som leds av journalisten Annika Dopping. Du hittar deras olika dags- och weekendpaket på Yasuragi.se.


Resor | Weekend

Upplev den alternativa viben i Berlin.

KÄNN PULSEN I HIPPA BERLIN Bohemchict, hipstertätt och pulserande. Åk billigt med lågprisflyg till en av Europas hetaste städer, Berlin. Och vill du verkligen uppleva en mer alternativ, kreativ och nytänkande vibe bör du ta dig till Östberlin. Om du vill besöka västra delarna av staden, missa inte Monkey bar där du kan titta på aporna i zooet och äta en fräsch ceasarsallad. Made in Berlin och Colours är några av stadens populära vintagebutiker, i den sistnämnda kan du köpa kläder per kilo (!). I Berlin ska du äta asiatisk mat. Testa populära Ban bao, där de serverar koreanska hamburgare eller W-Der Imbiss, där du äter judiska pizzor på indiska naanbröd. Priserna är dessutom cirka 10-40 kronor billigare än i Sverige. Berlinarna festar gärna i övergivna lokaler, exempelvis på Le croco bleu, en ”kitchrestaurang” som ligger i en gammal fabrikslokal. Den hetaste klubben just nu sägs dock vara Burgers & Hiphop, som arrangeras en gång i månaden på olika lokala hamburgerrestaurangers innergård. Avsluta gärna helgen med att besöka någon av stadens alla marknader som pågår varje söndag.

Skönt varma pooler på Stenungsbaden.

FEST & AVKOPPLING PÅ STENUNGSBADEN

ROMANTIK I ANTIKA ROM Det är få städer man bara behöver resa till för att känna att man hamnat mitt i en romantisk film. Rom är dock en sådan plats. Den italienska huvudstaden präglas av romantiska moment såsom fontäner, kullerstensgator och små trattorior. Promenera längs de trånga gränderna i Trastevere, drick en krämig cappuccino på fot i 40-talskaffebaren La cassa del caffè tazza d’Oro och somna på italienskt vis på stadens äldsta hotell, Albergo del sole al biscione, som ligger ovanpå en antik teater alldeles i närheten av ljuvliga ”blomsterfältet” och marknadsplatsen Piazza campo de’Fiori. Perfetto!

Sedan Petter Stordalen tog över populära Stenungsbaden strax utanför Göteborg har det sluttande spahotellet vid vattnet genomgått en stor renovering. Ny, fräsch restaurang, en lyxig rom-bar och en ny lounge med tillhörande dansgolv är några av nyheterna. Checka in för ett dygn eller två för att andas höstens höga luft i de varma utomhuspoolerna, äta god västkustmat, dansa dig varm på populära Kokaburra Beach Club (åldersgräns från 23 år) och somna med en utsikt över vattnet. Stenungsbaden är dessutom omtalade för att bjuda in artister, dj:s och andra gäster. Se Stenungsbaden.se för mer information. Nyrenoverad rombar på Stenungsbaden.

Vyerna över Rom är lika romantiska som magnifika.

73


UTAN STUDENTRABATTER INGET STUDENTLIV!

74


På studenthaftet.se hittar du studentvänliga företag, rabatter och erbjudanden! Maila info@studenthaftet.se för att tipsa om dina önskemål på studentrabatter!

Följ oss på:

75


NÄR IDÉER SKA UTVECKLAS OCH FÖRETAG SKA VÄXA Vi vill se fler djärva idéer och fler företag som satsar. Inom alla branscher. Från tjänsteföretag till snabbväxande högteknologiföretag. Oavsett vilken satsning du står inför, till exempel en internationell lansering, att utveckla en ny produkt, en marknadssatsning, köp eller start av företag bör du kontakta Almi. Vi är en partner med bredd som erbjuder lån, riskkapital och rådgivning. Vi finns över hela landet, nära dig. Kontakta ditt regionala Almi-bolag eller besök www.almi.se. Välkommen!

Vi har mer än du tror! Hyr premuim, betala ekonomi.

Husgeråd, städ, inredning, blommor, konstnärsmaterial, skor, kläder och mycket annat!

(Boka din hyrbil på telefon 0771-89 00 00 eller www.sixt.se)

Sveagatan 3, Linköping Tel: 013-120533 Namnlöst-2 1

2014-10-23 13:24:56


. W E N E R ’ YES, WE Y US! TRt i studenthäftet! NOW At -på-RAb pROvA

KVARG FRÅN GAINOMAX® I butik från vecka 38 2015.

BANANAS ARE FOR MONKEYS

I butik från vecka 38 2015. prova-på rabatt i studenthäftet!

Välkommen till Actic, mer än bara träning! Actic har idag fler än hundra anläggningar mellan Ystad och Kiruna. I alla dessa kan du träna i våra gym och på de flesta har du dessutom tillgång till gruppträning, bad och motionssim. Om du vill veta mer om vad vi erbjuder är du välkommen till actic.se.

Du som är student får nu en veckas fri träning på Actic!

H o s Ac ti c s t u d e n te h a r ra u p p ti l l 2 l ltid 0% ra b a t t p med lem s å k a p!


rman

Enkla fi

100 % trabat studen

t

Ekonomistuderande med cateringdrömmar? Se till att ditt företagande ger mersmak. Drivs du av tanken att utveckla ditt eget företag? Med vår hjälp är det enklare att förverkliga dina drömmar. Som student får du Enkla firman helt kostnadsfritt under hela studietiden, värde 600 kr/år. Du får en paketlösning som hjälper dig att skilja på dina och firmans pengar.

Dessutom ingår en företagsapp så att du kan attestera och sköta betalningar mellan föreläsningarna. Och du får personlig rådgivning dygnet runt. Välkommen in till oss på kontoret i Eskilstuna på Kungsgatan 17 eller i Västerås på Stora Torget 2. Du kan också läsa mer på seb.se/drivaegetstudent.

66808 EnklaFirmanStud ekonomi 170x120_1412.indd 1

2014-12-11 15:32

Måste-övertyga-föräldrarna-att-maninte-alls-gjort-av-med-pengarna-på onödiga-saker-stipendiet

Fredagsmys-fast-det-äronsdag-stipendiet Anna Liljegren - Mälardalens Högskola

Ansök om Adeccostipendiet du också på www.adeccostipendiet.se Vi på Adecco vill bidra till att du som student kan sätta guldkant på tillvaron mellan varven. Därför har vi infört Adeccostipendiet. Varje månad delar vi ut 1000 kr var till 3 studenter. Det enda vi kräver i gengäld är en kort motivering om varför du är i behov av pengarna. Med Adeccos kontakter ut i näringslivet vill vi även bygga broar mellan studentliv och näringsliv. Detta gör vi med hjälp av värdefulla extrajobb. Ansök om ditt stipendie på adeccostipendiet.se eller ring oss på 0200-22 22 22 om du har frågor.

Elin Hansson - Linnéuniversitetet


CLASSIC FASHION NEW FUNCTIONS A / W 15

Men’s style well served

brothers.se

HSB SÖDERMANLAND Vi är en lokal aktör som med erfarenhet och kompetens skapar ett gott boende för våra medlemmar och kunder. Ett boende som är långsiktigt hållbart och som baserar sig på våra gemensamma värderingar. Vi ägs av drygt 9 000 medlemmar som alla har förtur till ca 2 300 hyresrätter och våra nybyggda bostadsrätter. Läs mer om oss på hsb.se


Coaching och Konsult Gerd Wallin Foto: www.jinisofia.se

Mötet - nyckeln till ditt nya arbete Nätverkande till jobb Gerd Wallin

Mötet – nyckeln till ditt nya arbete Gerd Wallin coachar dig i karriär. Tre gånger per år arrangeras det populära jobb- och rekryteringseventet StockholmsLobbyn, www.coachingochkonsult.se/StockholmsLobbyn . Den 12 aug i år kom Gerd Wallin ut med boken “Mötet - nyckeln till ditt nya arbete”. Boken handlar om hur du på nya sätt, kan söka arbete via möten och kontakter. Här kan du gratis ladda ner boken: http://bookboon.com/se/motet-nyckeln-till-ditt-nya-arbete-natverkande-ebook

Välkommen! www.coachingochkonsult.se

Download free books at

gerd@coachingochkonsult.se 076-223 41 56

Vi levererar Er SmartBox.

2

Ni eller vi fyller den.

ån r n Fr 9 k de 79 åna

1

im

Magasinera? 3

Vi hämtar och magasinerar.

Tel: 010 33 00 220 • www.smartboxes.se • info@smartboxes.se


– Pass, Pengar, Piljetter, Pobil och Quizpacker! Quizpacker, det nya frågekortspelet före, efter och under resan. Quizpacker utgör ett komplement eller alternativ till de traditionella guideböckerna. Lätt att ha till hands i väska eller ficka.

50% rabatt för studenter www. quizpacker.com Quizpacker – Specialpris för Dig som student – 50kr/st

®


Nästa nummer

SUPERO Nästa nummer: Ute i vår!

FOKUS: IT-BRANSCHEN Studera på distans Kombinera jobb med studier – så gör du! STIPENDIEGUIDE

– hitta rätt i djungeln

SPECIAL: Så tar du klivet ut på arbetsmarknaden 82INSER DU HUR BRA DU ÄR? På Manpower vet vi att studenter och unga är en ovärderlig tillgång i arbetslivet. När er energi riktas åt rätt håll kan ni flytta berg. HITTA HÖSTENS EXTRAJOBB NU Att jobba hos oss ger inte bara extra pengar i studiekassan, du får dessutom bra arbetslivserfarenhet och en möjlighet att bygga på ditt nätverk. Hur mycket du vill och kan jobba vid sidan om dina studier bestämmer du förstås själv. Vardagar, kvälls-, eller helgarbete. Kontakta oss på 020 - 376 376 så berättar vi mer, eller sök bland våra 1000 - tals jobb på manpower.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.