Supero 01 2014, webb

Page 1

SUPERO Ditt studentmagasin • Nr1 2014

Tema: Jobb och karriär!

MAXA BOSTADEN Inred på liten yta!

Fler möjligheter med

RÄTT NÄTVERK

Ta traineevägen till toppkarriär Drömmer du om att starta eget? råd & tips!

Intervju:

7

tips för bättre CV

alexandra pascalidou Studierna förstärkte min kamp för rättvisa!


STUDENTERBJUDANDE PÅ MOBILABONNEMANG! Obegränsade samtal, mess & 5 GB data Ord pris 199 kr/mån

99 kr/mån i 3 mån

Beställ på www.hallon.se/studenthaftet

.��.��

törratör ra pe obilo kel m En en pe o il b o m En enkel


Innehåll

INNEHÅLL HÖST 2014 8 Redaktion & Medarbetare

12

10 Höstnytt

Kultur och nöje

12 Ta traineevägen till toppkarriär Traineeguiden.se tipsar

18 Alexandra Pascalidou ”Studierna förstärkte min kamp för rättvisa.”

54 En unik erfarenhet

27 Supervalåret 2014

59 Drömmar om att starta eget?

Hur vill politikerna hjälpa studenter?

33 Nätverka rätt

Öka karriärmöjligheterna med rätt onlineprofil

34 Unik väg till karriären

Scania Trainee Program

40 En arbetsplats att växa på

Uppsala kommun söker studentmedarbetare

42 Maxa bostaden

Så inreder du på liten yta

47 Höstmode

Trendplaggen för honom och henne

51 Wellness

Välgörande nyheter

Studera utomlands

NyföretagarCentrum tipsar

64 Börja karriären redan som student Manpower söker fler konsulter

67 Ta klivet in i arbetslivet

Studentmedarbetare på Tyresö kommun

70

Inspiration och Uppsala Studentkår

vägledning

72 Resor

Weekend i Barcelona, London eller Berlin

77 Mat

Rätt med rökt

78 Nästa nummer 3


Krönika

SUPERO

– STUDENTMAGASINET SOM SKA INSPIRERA OCH LEDA TILL FRAMGÅNG! inspiration vägledning utbildning karriär

H

on ger inte vika förrän hon givit sitt yttersta och när hon gjort det har hon förmodligen lyckats. Vare sig det handlar om jämställdhet, mänskliga rättigheter, studier eller det svåra i att möta arbetsmarknaden som nyutexaminerad, har hon alltid omformat problematiken till en framgång. Jag pratar om en ung, envis och relativt nyutexaminerad student från Uppsala universitet, Catharina Erikstam. Hon är en kvinna som inte i första hand drar nytta av olika nätverk, utan av sin egen kunskap, sin envishet och sin förmåga att förhandla. Med hjälp av sin vilja och tro på sig själv har hon skapat en stabil grund för att nå de mål hon har i sikte. Ellinor Aaby Olsson är kårsekreterare vid Södertörns högskola, hon är en av många bland ordföranden, vice ordföranden och sekreterare som jag mött under det gångna året. Man kan känna hur hon brinner för sitt arbete. Hon arbetar med ett stort och genuint engagemang, en öppenhet och glöd som man inte kan bli annat än inspirerad av. Under 2013 och 2014 har jag besökt fler universitet och högskolor än jag under mitt liv berest länder. Jag har haft några av mina stressigaste, mest turbulenta men också mest minnesvärda och inspirerande upplevelser i samband med dessa besök. Jag har sett hur olika kårer arbetar efter olika strategier hur vissa arbetar mer öppet och andra mer inramat. Det jag vill säga är att vi alla har våra individuella tillvägagångssätt för att nå våra mål. Att ta del av olika tillvägagångssätt och strategier är något som inspirerar oss och ger oss idéer för hur vi ska nå våra mål. Till grunden för magasinet Supero ligger därför viljan att dela erfarenheter av framgångar såväl som motgångar i samband studentlivet och mötet med arbetsmarknaden. Genom att integrera studenter, näringsliv, kommuner och myndigheter i detta magasin vill vi även skapa en plattform för den så viktiga kommunikationen mellan studenter och deras framtida arbetsgivare.

Charlotte Breyer, VD och ansvarig utgivare

4


Fixat tentan? Dags för en belöning! Samla ihop kompisgänget och belöna er med en kul resa fylld med god mat, party och prisvärda shoppingfynd. Cinderella goes Party, varje fredag och lördag hela hösten. Stockholm–Mariehamn Prisexempel 165:- per person, när två delar Economy-hytt. Uppge produktkod KRYSS. Viking Club-medlemmar bokar till ett förmånligare pris, uppge produktkod SVCKRY. Vill du boka din resa till bästa möjliga pris och ta del av förmåner både ombord och i land? Då ska du gå med i Viking Club. Det är helt kostnadsfritt. Som medlem får du nyheter, skräddarsydda erbjudanden och restips direkt till din inkorg, först av alla. Dessutom kan du taxfreeshoppa till priser som är upp till 35 % lägre än i land. Bli medlem redan idag på Vikingline.se/vikingclub.

Boka direkt på Vikingline.se eller ring 08-452 40 00.


Ledare

V

VÄLKOMMEN TILL SUPERO!

älkommen till det första numret av Supero, studentmagasinet som vi hoppas ska inspirera dig och ge dig värdefulla tips i dina studier och din kommande karriär. Just jobb- och karriärfrågor kommer att vara i fokus i varje nummer av magasinet, där vi lyfter fram frågeställningar och ämnen som kan vara intressanta på din väg mot drömjobbet. Vi träffar akademiker som lyckas väl i karriären, och som delar med sig av sina erfarenheter inom både studier och arbete. I detta nummer har vi exempelvis pratat med journalisten och mediaprofilen Alexandra Pascalidou, som studerat i både Sverige och Grekland. Hon berättar om hur hennes studier format henne samt ger många inspirerande tips till dig som är på väg in på arbetslivet. Läs mer i vår intervju på sidorna 18-24. Att redan som student få in en fot på arbetsmarknaden är förstås en stor merit för framtiden och kan ofta leda till fortsatt anställning efter studierna. Nu satsar två stora kommuner på just studentmedarbetarskap. Vi har pratat med Uppsala kommun och Tyresö kommun, som berättar mer om sina satsningar och vad deras organisationer vill erbjuda blivande medarbetare. Läs mer på sidorna 40-41 respektive 67-68. Om du drömmer om en traineeplats finns idag många möjligheter. Allt fler företag startar traineeprogram och den här vägen till karriären blir allt mer populär. Det finns samtidigt många myter om traineeprogram, berättar Traineeguiden.se som Supero träffat. Hur du väljer rätt program för dig, får just din drömplats, samt andra användbara tips, kan du läsa i vår intervju på sidorna 12-16. I detta nummer kan du också ta reda på hur du förbättrar dina karriärmöjligheter med hjälp av rätt nätverk, hur du gör verklighet av dina drömmar att starta eget, vad du ska tänka på om du vill studera utomlands, och mycket mer. Redaktionen på Supero önskar dig en härlig höst och skön läsning!

Bakom kulisserna Så här kan det se ut när en redaktör hjälper till vid en plåtning. I det här fallet var det vår fotograf Rickard L. Ericsson som plåtade trevliga Alexandra Pascalidou mitt i Stockholm city. Hon bjöd på mycket skratt och inspirerande svar som du kan läsa i vår intervju på sidorna 18-24.

Boktips! Eftersom hösten kan vara en stressig tid för många av oss, vill jag ta tillfället i akt att tipsa om boken Kundaliniyoga, av Wiveca Hjalmarsson.

Mia Masnic, Redaktör

I boken beskrivs på ett lättförståeligt sätt vad kundaliniyoga är för någonting och hur du kan använda dig av yogaövningar för att må bättre i vardagen.

6


En kraft att räkna mEd På manpower vet vi att Studenter och unga är en ovärderlig tillgång i arbetslivet. när er energi riktas åt rätt håll kan ni flytta berg. Inser du hur bra du är? registrera ditt CV på manpower.se

ANNONS

7


Redaktion | Medarbetare

SUPERO NR 1/2014

VD/ansvarig utgivare Charlotte Breyer charlotte@studenthaftet.se

Annonsavdelning

Art Director

Redaktör

Jessica Nyström jessica.nystrom@formatmedia.se

Mia Masnic mia.masnic@formatmedia.se

Fotografer

073-542 27 11

Skribenter

Rickard L. Eriksson, Samuel Andersson

Ellen Mäkipiha, Camilla Julner

Omslag: Rickard L. Eriksson Tryck: Printal Denna tidning ges ut av: Studenthäftet i samarbete med Format Media.

Medarbetare i detta nummer:

Rickard L Eriksson, fotograf Superos snygga omslagsbild på Alexandra Pascalidou är plåtad av Rickard L. Eriksson. Sin karriär började Rickard i musikbranschen. – Jag jobbade med olika artister som både musiker och producent. Samtidigt började jag plåta lite smått och gjorde en del skivomslag och liknande, berättar han. Fotograferandet gick bra och han fick allt fler och större erbjudanden, så han bestämde sig till sist att helt gå över till fotoyrket. Han har plåtat prisbelönta porträttbilder på kungligheter som drottning Silvia, och även andra välkända personer, men i hans portfolio finns allt från modeplåtningar till bildreportage från Mellanöstern. – Jag älskar att jobba brett, med många varierade uppdrag. 8

Camilla Julner, skribent & inredningsstylist Här är Camilla Julner, hon gillar slöjd! Så blev vår skribent och stylist Camilla Julner en gång lite enkelt presenterad, berättar hon. Men det beskriver förstås inte helt och hållet vem hon är och vad hon gillar. – Som inredningsstylist och skribent har jag förmånen att arbeta med mina stora passioner, inredning, rummet, färg, ljus och form. Camilla bevakar internationella inredningsmässor i facktidningar och livsstilsmagasin i Sverige, Norden och Singapore. Hon reser en hel del till andra delar av världen, gärna Indien, och har också ett ben i Frankrike. – Jag anser även att mat är en viktig kulturbärare och utforskar lokal mat så snart jag får tillfälle.

Ellen Mäkipiha, skribent Superos skribent Ellen Mäkipiha har alltid haft ett stort intresse för journalistik. Ellen är född i Norrbotten men uppvuxen i södra Stockholm, och började vid 18-års ålder som lärling på Nordiska Tidningsbolaget. – Där fick jag utvecklas i både skrift och administration. Jag jobbade med nöjes- och konsumentjournalistik i tidningar som Metro, City, Kupé och även med researchföretaget Testfakta. Hon har sedan dess fortsatt som reporter inom magasinvärlden. I detta nummer av Supero har hon bland annat pratat politik med Sveriges två största partier, och ställt frågan hur de vill förbättra situationen för svenska studenter om de vinner valet. Läs svaret på sidorna 27-28.


VI TROR PÅ UNGDOMAR

Hos oss är inga meriter en merit Att vara ung och oerfaren är inte alltid så lätt. Framför allt inte när man ska söka jobb. När företag och arbetsgivare tenderar att hellre välja rutin framför ungdomlig entusiasm. Som om att de tror att ungdomar inte klarar av ett jobb. Som om att de inte inser att man måste få möjlighet att skaffa sig erfarenhet innan man kan tillgodoräkna sig den. Men jämfört med andra företag ser vi på SkiStar lite annorlunda på det här med vem som är mest lämpad för ett jobb. Vi ger ungdomarna chansen att skaffa sig arbetserfarenhet. Att få in den berömda foten på arbetsmarknaden. Av de drygt 1 300 killar och tjejer som får säsongsanställning hos oss är hela 85 % mellan 18 och 24 år gamla. Kanske kommer det som en nyhet för dig. Men för oss har det varit en självklarhet länge. De senaste tio åren har vi gett över 11 000 ungdomar mellan 18 och 24 år möjligheten att få en rättvis och bra start på arbetslivet. Något som verkar vara väldigt uppskattat. Varje år söker nämligen 4 000 personer säsongsjobb till våra destinationer i Sälen, Åre, Vemdalen, Trysil och Hemsedal. De som sedan går vidare efter den första rekryteringsprocessen kallas till en rekryteringsträff. Där träffar vi ungdomarna för såväl enskilda intervjuer som gruppövningar.

Men också för middagar och socialt umgänge. Allt för att vi ska lära känna varandra i en naturlig miljö. Efter rekryteringsträffen plockas sedan vinterns team ut. Och för att våra nyblivna medarbetare ska få rätt förutsättningar för att kunna leverera god service ger vi dem skräddarsydda internutbildningar. De flesta av ungdomarna som jobbar hos oss har tidigare bara haft kortare sommar- och extrajobb, eller så kommer de som nybakade studenter. Det som våra unga medarbetare däremot har gemensamt är att de har rätt värderingar, rätt attityd och ett brinnande intresse för skidåkning. Något som vi anser är betydligt viktigare än både födelseår och gamla meriter. Vissa jobbar hos oss en säsong. Andra kan inte få nog av vackra fjäll och fantastisk skidåkning, och väljer att komma tillbaka säsong efter säsong. Många går dessutom vidare inom SkiStar i nya yrkesroller eller arbetsledande positioner. Oavsett om man väljer att vara kvar på SkiStar eller söker sig efter nya utmaningar kan det i alla fall vara skönt att veta att man skaffat sig nya kunskaper och erfarenheter. Erfarenhet som man kommer ha nytta av hela livet. Framför allt när man söker jobb.


Kultur | Höstaktuellt av Ellen Mäkipiha

19 september

Höstsalongen på Fotografiska

A

ndy Warhol, Helmut Newton och Annie Leibovitz i all ära men i dag är flödet av fotografier, framförallt på nätet, fullt av dolda talanger. Fotografiska i Stockholm tog detta i beaktning och valde under våren ut okända fotografer till utställningen Höstsalongen som gör sin premiär i år. Ansökningarna var till för alla som är 18 år fyllda och fotograferar i någon form. Av 40 000 bilder från 2917 sökande fick 52 fotografer chansen att delta i utställningen, som alltså är till för att uppmärksamma alla de som brinner för fotografi. Öppnar 19 september.

19 september

Rheborg in på livet

Fotograf: Klara G

J

ohan Rheborg har varit i branschen länge och är en av Sveriges mest populära komiker, på senare kanske mest känd för sin roll som Fredde i ”Solsidan”. I höst ger han sig återigen ut på soloturné i landet. I standuppföreställningen ”Rheborg” kommer publiken honom nära in på livet. På ett kvickt och humoristiskt sätt berättar Rheborg bland annat om hur han hanterar ett dåligt självförtroende och hur det är att ha passerat 50. Premiär 19 september på Crusellhallen i Linköping.

11 oktober

F

rån komik till dramatik. I höst spelar Özz Nûjen mot Francisco Sobrado i ”Spindelkvinnans kyss” på Uppsala Stadsteater. Baserad på romanen med samma namn skriven av författaren Manuel Puig, fokuserar pjäsen på två män som sitter fängslade i samma cell i Argentina år 1975. Den ena, Molina, homosexuell och dömd för otukt. Den andra, Valentin, revolutionär och politisk fånge. Medan tiden går växer vänskapen mellan de två, likaså Molinas åtrå för Valentin. Besökarna väntas bokstavligen få kliva in i cellen tillsammans med de fängslade i denna intima föreställning som har premiär 11 oktober.

10

Källa: Blixten & Co

Nûjen i ny tappning


Kultur | Höstaktuellt

4-5 oktober, stockholm 8 november, uppsala

Ane Brun på turné

A

ne Brun har blivit nominerad till Norges bästa artist genom tiderna och har turnerat med Peter Gabriel. Hennes och Linnea Olsson´s tolkning av Beyonce´s ”Halo” blev dessutom nyligen utnämnd till soundtrack i amerikanska filmen ”If I stay”, som har premiär i september. I höst ger hon sig ut på Europaturné, med stopp i Stockholm på Södra Teatern den 4 oktober och på Uppsala Konsert & Kongress den 8 november.

12 december

Anders Wendin kör solo

A

nders Wendin överger tillfälligt sin roll som frontfigur i bandet Moneybrother. Den 26 mars nästa år släpper han sitt första soloalbum ”Dom ska få se vem dom roar sig med”, en titel öppet tagen av Lill Babs, men redan i höst ger han sig ut på en mindre soloturné. Den 12 december står han på scen på Reginateatern i Uppsala.

1o oktober

Källa: Blixten & Co

Ricky Gervais parhäst till Sverige

D

en internationella humorfestivalen ”Stand up for Stockholm” bjuder på skratt under tre helger i oktober. Hittills är komiker som Sissela Benn och brittiska Jack Dee klara, men showens stora dragplåster är Ricky Gervais högra hand Stephen Merchant. Merchant är, tillsammans med Gervais, skapare av tv-serier som ”The Office”, ”Extras”, ”The Ricky Gervais Show” och ”An Idiot Abroad”. Flerfaldig BAFTA-vinnare och även skådespelare själv men i grunden ståuppare. Hans egen standup-show ”Hello Ladies” från 2011 blev en succé och nu kommer han alltså till Stockholm. ”Stand up for Stockholm” har premiär den 10 oktober på Rival. 11


Utbildning | Traineev채gen till toppkarri채r

12


Utbildning | Traineevägen till toppkarriär

TRAINEEVÄGEN TILL TOPPKARRIÄR Traineeprogram blir allt mer eftertraktade och många företag i allt fler branscher startar egna program. Supero träffade Traineeguiden.se, som guidar i traineedjungeln. Av: Mia Masnic Foto: Tomas Rapp

I

takt med att intresset för traineeprogram ökar startar även allt fler företag egna traineeprogram. Traineeguiden.se sammanlänkar företag och studenter genom att verka som en samlingsplats för information om traineeprogrammen, men även genom att anordna olika typer av event, som exempelvis Traineedagen. Det är ett årligt event där studenter får möjlighet att träffa företag som söker traineer, ett möte som förhoppningsvis ska leda till en traineeplats. På Traineeguiden.se har man under de senaste åren märkt en stor ökning av både traineeplatser och intresset för programmen hos studenterna, berättar Max Flodén, företagets grundare. – Traditionellt har traineeplatserna ofta varit inriktade på civilingenjörs- och civilekonomprogrammen, men idag ser vi att allt fler utbildningar efterfrågas hos företagen, och även att allt fler företag startar traineeprogram.

Exempelvis har även statliga verksamheter och myndigheter i viss mån börjat satsa på traineeprogram. Skälen till den ökade populariteten tror Max Flodén är flera. Dels är traineeprogram ett bra sätt för företag att stärka sitt varumärke och visa sig som en attraktiv arbetsgivare för studenter och andra potentiella medarbetare. Dessutom ger det dem möjlighet att få medarbetare som är både lojala och passar väl in på företaget. En del i attraktionskraften för studenterna är att traineeprogram är kända för att ge stora utvecklingsmöjligheter, och är även ett sätt att lära sig företagets verksamhet grundligt. Dessutom bygger man värdefulla nätverk under sin traineeperiod, som blir viktiga i den fortsatta karriären. – Traineeprogram ökar absolut förutsättningarna att lyckas bra i arbetslivet, säger Max Flodén. 13Utbildning | Traineevägen till toppkarriär

Det allra vanligaste är att traineerna blir kvar i företaget efter sin traineeperiod, ibland i många år, berättar Max Flodén. – Generellt finns en hög lojalitet och i många företag har vd:n och andra höga chefer från början varit trainees.

tion spelar en väldigt stor roll. Man ska inte heller låta sig begränsas av att man inte tror att den utbildning man läser lämpar sig för traineeprogram. Jag uppmanar studenter att istället kolla upp vad det finns för olika program som kan tänkas passa.

vi har hittat ett format som fungerar väldigt bra, där studenter och företag verkligen får en chans att prata med varandra. Vi är också noga med att ta dit studenter som faktiskt passar de kraven och önskemålen som företagen har, så att det kan bli en så bra matchning som möjligt.

En vanlig myt om traineeprogram är att

Hans tips för att lyckas bra under ansökningsprocessen är att läsa på om verksamheten, visa att man är genuint intresserad av företaget och vill utvecklas där. Traineedagen är ett bra tillfälle att träffa företag som söker traineer. Man måste ansöka om att få komma dit och urvalet bland de sökande görs utifrån kriterier baserade på vad företagen som är med det året söker efter. – Vi har ett begränsat antal platser eftersom

Traineedagen i år äger rum den 3 okto-

man måste studera på en toppskola och ha toppbetyg för att ha chansen att få en traineeplats. Det stämmer inte, menar Max Flodén. – Självklart är betygen viktiga för en första gallring, men en del företag vill inte ha top�presterande elever, som ofta strävar efter att göra snabb karriär, utan de söker kanske istället någon som vill utvecklas inom bolaget på sikt. De personliga egenskaperna och motiva-

ber på Norra Latin i Stockholm. Där kommer du ha chansen att träffa följande företag: ABB, Arla Foods, Bring, Capgemeni. Cinnober, Cisco, Connecta, LKAB, Saab, Sandvik, Scania, Siemens, PMI - Philip Morris, Nordea, E.on, AstraZeneca, Microsoft, Holmen, och Sabo. För att anmäla dig, gå in på www.traineedagen.se.

15


Utbildning | Traineevägen till toppkarriär

Hur vet man om traineeprogrammet är bra? Eftersom alltfler företag startar olika typer av traineeprogram har Traineeguiden.se tagit fram en certifiering. På så sätt säkerställer man för studenterna att traineeprogrammen når upp till vissa krav. Om ett program inte är certifierat betyder det dock inte nödvändigtvis att det inte är bra. Ett tips är att ha med sig kriterierna och jämföra med det program man är intresserad av, vad företaget erbjuder och vad som skulle kunna saknas.

Följande kriterier krävs för att ett traineeprogram ska bli certifierat av Traineeguiden.se:

1 16

Traineeanställningen ska vara detsamma som en tillsvidareanställning på heltid.

Traineen ska omfattas av de anställningsvillkor och förmåner som gäller på arbetsplatsen.

2

Program ska finnas för hela traineeprogrammet och presenteras för traineen innan anställning sker, där företaget presenterar syfte, innehåll och mål. Arbetsgivaren och traineen ska tillsammans sträva efter att anpassa traineeprogrammet efter traineens kompetenser och egenskaper. En mentor/handledare ska utses och finnas till hands under programmet. Programmet ska ha inslag av både praktik och teori (tio procent). De praktiska arbetsuppgifterna kan variera, men ska vara kvalificerade för att garantera att traineen får relevanta kunskaper och erfarenheter under tiden för programmet.

3

Längden på traineeprogrammet ska vara mellan 9 och 36 månader. Längden ska anpassas efter programmets innehåll och tid ska finnas för att alla moment hinns med.

4

Ingångslönen för en traineeanställning ska vara marknadsmässig, likställd med en ingångslön för en person med motsvarande kompetens och utbildning inom samma arbetsområde. Traineen ska omfattas av företagets lönepolicy som till exempel löne- och utvecklingssamtal.

5

Arbetsgivaren ska kunna erbjuda traineen relevanta arbetsuppgifter efter traineeprogrammet.


Vill-fria-till-min-pojkvänmen-det-fattas-lite-pengartill-ringen-stipendiet Sarah Jonsson - Örebro Universitet

Fredagsmys-fast-det-äronsdag-stipendiet Anna Liljegren - Mälardalens Högskola

Ansök om Adeccostipendiet du också på www.adeccostipendiet.se Vi på Adecco vill bidra till att du som student kan sätta guldkant på tillvaron mellan varven. Därför har vi infört Adeccostipendiet. Varje månad delar vi ut 1000 kr var till 3 studenter. Det enda vi kräver i gengäld är en kort motivering om varför du är i behov av pengarna. Med Adeccos kontakter ut i näringslivet vill vi även bygga broar mellan studentliv och näringsliv. Detta gör vi med hjälp av värdefulla extrajobb. Ansök om ditt stipendie på adeccostipendiet.se eller ring oss på 0200-22 22 22 om du har frågor.


Intervju:

ALEXANDRA PASCALIDOU Av: Mia Masnic Foto: Rickard L. Eriksson

18

”Jag har rättvisepatos och revanschlust som bästa drivkrafter.”


Intervju | Alexandra Pascalidou

Vi möter Alexandra Pascalidou på Story Hotel vid Stureplan i Stockholm, dit hon kommer som en virvelvind av positiv energi och värme. Hon väljer alltid med hjärtat, säger hon. Men på samma gång är det tydligt att den svenskgrekiska journalisten, författaren och debattören också drivs av ett starkt intellekt som säkerligen formats bland annat genom universitetsstudier i både Sverige och Grekland.

N

är Supero träffar Alexandra Pascalidou, bjuder hon på öppenhjärtiga svar om sin väg mot karriären, sina råd till dagens studenter, och berättar även att hon drömmer om att studera igen. Alexandra föddes i Rumänien av grekiska föräldrar och flyttade till Sverige när hon var fem år, närmare bestämt till stockholmsförorten Rinkeby där hon är uppvuxen. Hennes karriär tog fart när hon 1995 blev programledare för samhälls- och integrationsprogrammet Mosaik i SVT. Alexandra var den första i sin släkt och bekantskapskrets att studera på uni-

versitetet, och berättar att steget dit kändes både stort och främmande. – Men jag ville röra mig bortom mammas gata. Jag ville förändra världen och behövde först lära mig mer om den och skaffa mig verktygen. Först drömde jag om att bli diplomat, jobba med mänskliga rättigheter för FN eller liknande, och jag studerade ämnen som skulle kunna ta mig ut i världen, berättar hon. Hon valde att studera på Stockholms Universitet och har en examen med statsvetenskap som huvudämne. Sammantaget har hon över 200 akademiska poäng med kurser som internationella relationer, nationalekonomi, juridik, kreativt skrivande och statistik. Just nu är Alexandra aktuell som programle-

dare för valprogrammet P1 Debatt, Ring P1, hon kommenterar och analyserar samtiden i media, är krönikör bland annat tidningarna Metro och Journalisten. Hon föreläser, modererar, ordnar inspirationsresor och skriver böcker. I år kom hennes senaste bok, Kaos – ett grekiskt krislexikon, och inom kort planerar hon att börja skriva en ny. Hur minns du din studietid? – Den var lite läskig. Jag kände mig udda och ensam tills jag hittade grekerna och andra förortskids på ett café. Dit sprang jag så fort vi hade rast. Att ta bussen från Rinkeby till Universitetet var som att byta planet minns jag. Men jag minns även att jag samtidigt kände 19


Intervju | Alexandra Pascalidou

Utnyttja alla era egenskaper och underskatta inte era förmågor. mig så rik, med studiebidrag och allt jag fick lära mig, samt med all fritid jag hade för extrajobb och ideellt engagemang i olika organisationer. På vilket sätt har dina studier format dig och din karriär? – De har beväpnat mig med en akademisk självsäkerhet och vässat mitt kritiska tänkande. De har också förstärkt min kamp för rättvisa eftersom jag såg klassklyftorna tydligare än någonsin. Du valde att även studera i Grekland. På vilket sätt har det berikat dig? – Hade jag levt om mitt liv hade jag sannolikt valt att studera i London eller Paris, istället för ett litet universitet på Kreta. Men jag valde som vanligt med hjärtat och ville till hemlandet som också var främmande för mig. Det skulle senare bli nyckeln till en karriär i Grekland, för utan det året hade jag nog aldrig klarat att leda valdebatter i grekisk teve och mycket annat. 20

Men rent strategiskt borde jag ju ha valt ett större och tyngre universitet. Skulle du rekommendera utlandsstudier till andra? – Ja. Åk ut i världen så fort ni kan! Vart som helst! Du har gjort en lång resa, från en tuff förort till att bli en framgångsrik medieprofil, en resa du själv berättat om i bland annat din bok ”Bortom Mammas Gata”. Vilka stora utmaningar har du mött under din studietid och senare i arbetslivet? Hur överkom du dessa? – Jag växte upp i ett hem utan böcker eller akademiska poäng. Mina föräldrar kunde inte ens svenska. De städade. Men jag har krigargener och de har gjort mig till en amason som aldrig ger upp. Jag har också ett rättvisepatos och en revanschlust som är min bästa drivkraft. Att jag sedan också älskar livet och uppskattar mikroskopiska saker som andra rycker axlarna


Intervju | Alexandra Pascalidou

21


KLÄDER SOM GÖR MÄN TILL GENTLEMEN

Smoking Fashion 1.495 kr Smokingpaket Classic 1.795 kr Frackpaket 2.395 kr

upptäck fler prisvärda högtidskläder på www.blacktie.se


Intervju | Alexandra Pascalidou

Studierna har beväpnat mig med en akademisk självsäkerhet och vässat mitt kritiska tänkande. åt, som till exempel det faktum att jag idag kan köpa en glass om jag vill - saker jag inte tar för givet - har hjälpt mig att leva som jag vill. Men jag vill studera vidare! Jag drömmer om att läsa litteraturvetenskap, etnologi, film, konstvetenskap… Vad driver dig i ditt arbete idag? – Att göra världen vackrare och bättre. Göra den snällare för flera. Att berätta om de bortglömda, skapa förståelse, ge en röst till de tysta, upptäcka nytt, lära mig, utvecklas och fånga in fenomen som andra missar, som till exempel i min senaste bok ”Kaos- ett grekiskt krislexikon” där jag sticker kniven i krisen på ett sätt ingen gjort. Jag föreläser också runtom i landet för att peppa och inspirera andra och underlätta för dem att göra en liknande resa, eller sin egen resa. Om jag kunde, kan vem som helst. Det som driver mig är all kärlek jag möter och alla kvitton jag får av mina medmänniskor. Hur ser du på den nuvarande arbetsmarknaden för nyexaminerade studenter och unga? – Det är tufft idag men man måste kämpa, då kan man slå sig in överallt. Hjälp varandra. Se alternativ. Se att världen är större än Sverige. Nischa in er. Jobba med det ni brinner för även om det inte verkar lukrativt. Det kommer att löna sig. Vad har du för tips till studenter för att de ska öka sina chanser till jobb och skapa sig en framgångsrik karriär? – Utnyttja alla era egenskaper och erfarenheter. Underskatta inte era förmågor. Andra modersmål, kulturer, klasskoll, förmågor använd allt och identifiera era meriter. Får ni inte jobben ni söker - det har exempelvis jag aldrig fått - skapa då era egna! 23


Intervju | Alexandra Pascalidou

fakta

Alexandra Pascalidou Ålder: 43 Familj: Sambo, 6-årig dotter, stor familj Bor: Stockholm & Aten Favoritbok: Muhammad Alis självbiografi, En fjärils själ Favoritdestination: Nästa nya destination! Intressen utöver jobbet: Film, teater, litteratur, kampsport, yoga, resor, matlagning

Du har valt en väg som entreprenör, vilket allt fler unga också verka sträva mot. Vad bör man tänka på om man väljer en liknande bana? – Jag valde inte. Jag tvingades när jag inte fick de jobben jag ville ha. Jag hade varken nätverk eller hela släkten i media. Jag hade inga anställningar eller genvägar så då var det bara att bryta ny mark och skapa sig en tillvaro där man trivs och kan blomma ut. Förr eller senare kommer de att inse vilken storhet du är. 24

Om jag kunde, kan vem som helst. 
 Hur hittar man sin passion? – Genom att prova på en massa, arbeta med olika saker, resa, träffa människor, blunda en stund och tänka på vad som får just ditt hjärta att klappa eller kasta dig upp ur sängen på morgonen. Vad inspirerar dig i ditt arbete och övriga livet? – Främlingar inspirerar mig. Världen. Min dotter.

Vad gör du helst för att koppla av? – Skriver dagbok, tränar yoga, thaiboxas eller sitter på ett flyg. Hur får du balans i tillvaron med en krävande karriär? – Balans är överskattat. Jag är en akrobat som är bäst när jag är i obalans. När det blåser hårt och jag måste anstränga mig. Jag älskar att falla för jag har lärt mig konsten att landa mjukt och resa mig igen.


• Cashmere • Mohair • Siden • Linne • Ull • Cashmere • Mohair • Siden • Linne • Ull • Cashmere • Mohair • Siden • Linne •

Studentrabatt

FÖR HENNE:

Skräddarsydd 3-delad dräkt Kavaj, Kjol, Byxa Valfria modeller. Alla delar i 100% ull/cashmere (Ord pris 14.990:-)

FÖR HONOM: Skräddarsydd kostym, modell i 100% ull/cashmere 1 skräddarsydd skjorta 1 sidenslips (Ord pris 14.990:-)

Nu fr 7.490:- Nu fr 7.490:-

Välj tidlöst klassiskt eller senaste modet. Vi har Sveriges största urval av exklusiva ull- och cashmeretyger från England och Italien bl a Holland & Sherry. För skjortor finns bl a 100% egyptisk bomull och Sea Island cotton. Hantverk och kvalité med över 20 års erfarenhet.

Studentrabatt

SKRÄDDARSYDDA SKJORTOR

Exakt uppsydda efter Era mått i 100% egyptisk bomull 975:-/st (Ord pris 1.890:-) SKJORTPAKET: Beställ 7 betala för 6 st.

Ring och beställ tid för måttagning Fleminggatan 13 • 08-32 00 90 Månd & fred 10–17 tisd, onsd & torsd 10–18 lörd 11–14 Besök oss på vår hemsida www.georgefashions.se

• Cashmere • Mohair • Siden • Linne • Ull • Cashmere • Mohair • Siden • Linne • Ull • Cashmere • Mohair • Siden • Linne •

Skräddarsydda kostymer & skjortor precis efter era mått


Nu kan du beställa hem den svenska klassikern till sommarens Inga falkar, dyra grillfester. båtar, kändisar eller

onaturligt bra väder. Bara n stor stark studentöl Finns i ett systembolag nära dig!

ÖLEN – med namnet

du aldrig glömmer. – N Stor Stark, när du vet vad du vill ha!

Ölen hittar du på Systembolaget

10.70 kr/st+pant Artnr 89448 5.2%


Politik | Valet 2014

SUPERVALÅRET 2014 Valet 2014 närmar sig med stormsteg. Supero tog tempen på två av Sveriges största partier för att ta reda på hur de vill förbättra klimatet för Sveriges studenter, och vilka förändringar som studenterna kan vänta sig efter valet i höst. Av: Ellen Mäkipiha

D

en 14 september är det återigen dags för svenska folket att rösta på det parti som de tycker är bäst lämpat att styra landet. Vi talade med representanter från Socialdemokraterna och Moderaterna för att ta reda på vad deras målsättningar var för de studerande, som också så småningom ska ut i arbetslivet. Enligt Moderaterna har en del förbättringar för studenterna gjorts under den gångna mandatperioden. – I helhet är arbetsmarknaden fortsatt tuff, men regeringen har hittills gjort en del åtgärder för att skapa fler vägar för unga och studenter att komma in på marknaden, säger Jari Puustinen, oppositionsråd (M) i Eskilstuna. Bland dessa nämner Jari Puustinen den sänkta arbetsgivaravgiften, höjt fribelopp på CSN för studerande, samt programinsatser för de som varit borta från arbetsmarknaden under en längre tid. Samtidigt påpekar han att det som Moderaterna vill förbättra om de sitter kvar vid makten, är kontakten mellan lärosäten och näringslivet. – Vi håller en bra nivå på utbildning i Sve-

rige men att ta sig från studier och vidare ut i livet är en övergång som vi vill utveckla, säger han.

Just övergången mellan studier och arbete nämner även Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje (S), när vi pratar med henne. – Socialdemokraterna tror på ökad samverkan mellan samhälle, näringsliv och akademi. Boel Godner menar på att praktisk lära redan under utbildningen är en viktig del för att göra sig redo inför det kommande arbetslivet. – I Södertälje samverkar till exempel KTH, kommunen, Scania och Astra Zeneca kring 600 nya KTH-platser, där Scania och Astra Zeneca senare tar emot praktikanter under utbildning. Vi har sedan tidigare 600 platser men vill alltså utöka detta. En stor del i den oroliga arbetsmarknaden tror hon ligger i de anställningsformer som erbjuds idag. – Det är en otrygg marknad för unga människor och studenter, med visstidsanställningar och andra liknande anställningsformer som har vuxit fram i Sverige de senaste åren, som gör att 27


Politik | Valet 2014

tiden när man till exempel köper sin första lägenhet eller bildar familj har flyttats fram. Det är en spiral som påverkar samhället negativt och det vill Socialdemokraterna ändra på. Boel Godner menar också att kommunernas delaktighet i utvecklingen av skolor och industrier är av största vikt för att skapa fler arbetstillfällen. Många som utbildar sig idag kommer inte att jobba med yrket de studerar till, eftersom det inte stämmer överens med den utbildningspolitik som finns. Det behöver byggas broar mellan akademi, näringsliv och samhälle, för att ge studerande en chans att ta sig in på arbetsmarknaden när de är nyexaminerade. Jari Puustinen poängterar att utbildning och skola är en viktig del i Eskilstuna kommun, och att även Moderaterna vill förbättra kopplingen mellan utbildning och arbete genom praktisk lära. Men han tror också att problemet rotar sig ännu tidigare än så, nämligen vid valet av yrkesväg. – En del branscher, såsom läraryrket och äldrevården, måste bli mer attraktiva. Det är yrken som landet skriker efter men som färre väljer att utbilda sig till. Skolan är bland det viktigaste vi har och vill inte folk utbilda sig till lärare är det också svårt att få in kompententa 28

sådana i våra skolor. Moderaterna vill med andra ord förbättra och göra skolor och utbildningar mer lockande, även på en internationell nivå. Jari Puustinen tror exempelvis att CSN:s höjda fribelopp under den senaste mandatperioden har bidragit till bättre förutsättningar för studenterna.

Om Socialdemokraterna vinner valet vill de också skapa ett innovationsråd för att

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje (S)

Det behöver byggas broar mellan akademi, näringsliv & samhället. lyfta fram landets innovatörer. Rådet är i sådant fall tänkt att ledas av Statsministern och bestå av representanter från regering, näringsliv, forskning och arbetsmarknadens parter. Det ska fortlöpande utveckla det nationella innovationsarbetet för att stärka Sveriges konkurrenskraft och förmåga att ta fram nya produkter, tjänster och affärsidéer. Opinionssiffrorna talar för ett regeringsskifte i år, men exakt hur det blir får vi veta först den 14 september.

Jari Puustinen, oppositionsråd (M)


FÖRSÄLJNING & MARKNADSFÖRING

AVTAL

LOKALER

FINANSIERING PATENT & VARUMÄRKE

FRANCHISE

SPEEDMEETING

IMPORT & EXPORT SMARTA VERKTYG

MENTORSKAP E-HANDEL

CAFÉ ENTREPRENÖR HEMSIDA RÅDGIVNING

EKONOMI & BOKFÖRING FÖRSÄKRING

STARTA EGET! Nu har du chansen att gå på mässan Eget Företag, 2–4 oktober, helt kostnadsfritt! Det finns 1000 fribiljetter (värda 200 kr) att hämta! Anmäl dig på vår hemsida redan idag: egetforetag.se/fri2014

2-4 okt

Eget företag pågår

Glöm inte att skaff

a

NyföretagarCentrum Sverige, Skeppsbron 22, 111 30 Stockholm Kontaktpersoner: Mats Evergren 070-814 44 04 Josefin Hildinge 070-954 35 15 e-post: info@egetforetag.se

FRIBILJETT!


Kensington Proximo™ Håll reda på dyrgriparna. Var du än är. Proximo™ hittar din smartphone...

nycklarna...

...och väskan.


myproximo.com

Proximo™ är en app till Iphone 4S/55C/5S och Galaxy S som tillsammans med upp till 5 nyckelringar, så kallade FOBs och TAGs, hjälper dig att hålla reda på saker som du värdesätter. Det kan vara nycklar, väskor, kamera, din bil, t o m barn! I Appen ställer man enkelt in säkerhetsnivå för varje FOB/TAG, om och när ett larm ska ljuda om föremålet är för långt bort från din iPhone.

www.apparenza.se

FOB’en är dessutom utrustad med en knapp. Tryck på den och din iPhone ger i från sig ett förinställt alarm, perfekt om du förlagt din iPhone.

“Hitta min Smartphone” knapp

Alarm

LED lampa

Kensington Proximo™ FOB hittar din telefon med ett knapptryck, även om den är satt på ljudlöst. Ca pris:

Kensington Proximo™ TAG fäster du lätt på väskan, nycklarna och allt annat viktigt.

249:-

Ca pris:

Kensington Proximo™ finns att köpa hos Clas Ohlson, Teknikmagasinet och i övriga välsorterade butiker.

smart. safe. simple.

199:-


Stockholm School of Economics

The journey starts here Welcome to our Open House on November 10 for an introduction to the MSc and PhD Program offerings, all taught in English.

Master Programs • International Business • Finance

5 reasons to choose SSE • Excellent career opportunities

• Economics • General Management • Business & Management

• International recognition, ranked no. 1 of all business schools in the Nordic countries

• Accounting & Financial Management

• Unique connection to the business community

PhD Programs

• Small school and close ties to faculty

• Finance • Economics

• Central location in Stockholm, known as one of the most beautiful cities in the world

• Business Administration

OPEN HOUSE | SVEAVÄGEN 65 | NOVEMBER 10, 2014 | 18:00-20:00 REGISTER AT HHS.SE Our program portfolio: hhs.se/education


I samarbete med Linkedin | Nätverka

ÖKA KARRIÄRMÖJLIGHETERNA MED RÄTT ONLINEPROFIL Förra året lanserade Linkedin tjänster även för studerande. Trots att majoriteten av de som finns registrerade på karriärsajten är yrkesverksamma, kan även du som studerar dra stor nytta av sajten när du ska söka jobb eller praktik. Där finns speciellt utformade sidor som ska hjälpa studenter att snabbare komma ut i arbetslivet.

D

e nyare universitetsfunktionerna innebär bland annat att stora lärosäten kan ha egna sidor på Linkedin. På så sätt sammanställs både nuvarande och tidigare studenter. Tanken är att man som student ska kunna dra nytta av det nätverk som universitetet erbjuder, bland annat genom att se var tidigare studenter arbetar idag.

På students.linkedin.com finns fler tips för studenter.

Tips för en framgångsrik profil på Linkedin: En utförlig och professionell Linkedinprofil signalerar till arbetsgivaren att du kommer att sköta ditt jobb på samma professionella och grundliga sätt. Här följer några tips att ha i åtanke när du skapar din profil. • Välj en professionell bild • Skriv en bra beskrivning på det du har gjort tidigare • Berätta om din utbildning, inkludera kurser som kan vara relevanta för ditt jobbsökande • Lista din arbetslivserfarenhet • Få rekommendationer från tidigare chefer eller medarbetare • Inkludera arbetsprover, exempelvis texter, designarbete eller andra prestationer • Du kan också publicera lyckade skolprojekt, studieresultat eller andra meriter som du vill visa upp för potentiella arbetsgivare.

Fler tips för att öka dina möjligheter till jobb • Ställ frågor till yrkesverksamma i din framtida bransch. • Håll kontakt med dina studiekamrater och lärare, och när examen börjar närma sig berätta gärna för kontakter att du är på jakt efter en praktikplats eller söker arbete. • Glöm inte att du göra research på företag som intresserar dig. Att visa att du har mycket kunskap om företaget du söker jobb brukar imponera på de flesta arbetsgivare.

Tänk på att: • Hålla din profil så väl uppdaterad som möjligt. • Uppdatera gärna din status ofta för att vara väl synlig på Linkedin. Exempelvis kan du lägga upp intressanta artiklar, nyheter eller tankar som har att göra med branschen som du vill komma in i. • Gå med i olika grupper för att skapa nya kontakter. • Var inte rädd för att ta kontakt med människor, exempelvis genom en kort hälsning, och om nödvändigt en liten påminnelse om var ni träffades, vem eller vilken organisation ni har gemensamt. 33


program scania trainee

UNIK START PÅ

KARRIÄREN Långa och hårda studier lönar sig. Som trainee på Scania blir du väl omhändertagen och får en god start inom företaget. Supero besökte det internationella företaget, där många trainees gjort en lång karriär. Foto: Scania

34


Jobb och karriär | Trainee på Scania

F

em års studier väntar den som vill bli civilingenjör. När man sedan ska ut i arbetslivet för första gången vill man känna att man hittar rätt. Scania Trainee Program är skapat för att ge sina framtida medarbetare en så bra start som möjligt inom företaget. – Vi söker nyckelpersoner till vår organisation. Studenter som är drivna, ambitiösa och ödmjuka, för att passa in i kulturen på Scania, säger Lisa Nordin, traineeansvarig på Scania. Redan 1969 grundades vad som då kallades Elevingenjörsprogrammet och sedan start har programmet varit ett vinnande koncept. Nytt för i år är att traineeprogrammet utförs på engelska, med syfte att icke-svenska studenter ska få möjlighet att söka. Av årets 20 utvalda traineer har fyra av deltagarna sina ursprung i Kina, Polen, Schweiz och Tyskland. De kommer under programmet ha möjlighet att studera svenska. En annan nyhet är att det finns

möjlighet att utföra sin utomlandspraktik på Scanias anläggningar även utanför Europa.

Konkurrensen är hård och uttagningarna tuffa, bara i år mottog man omkring 1 000 ansökningar för traineeprogrammet. – På traineeprogrammet får du en ryggsäck som är få förunnat. Vi ställer hårda krav men är övertygade om att de personer som blir handplockade kommer att prestera när de sedan kommer ut i organisationen. Många av traineerna stannar på företaget länge. Daniel Wedberg började på Scania som trainee år 2002 och har sedan dess arbetat sig upp inom företaget. Det var när han studerade sista året vid högskolan i Skövde som han hörde talas om programmet och bestämde sig för att söka. – När vi började som traineer fick vi ett ramverk över de delar Scania ville att vi skulle lära oss om och förstå hur de fungerar, där vi själva 35


Alla andra försökte simma hem. Utom Glenn, han tittar än.

Ladda när du vill och var du vill! GP Portable Powerbank är ett litet men kraftfullt extra batteri som laddar alla plattor och smartphones. Hitta din återförsäljare på www.gpbatteries.se


Jobb och karriär | Trainee på Scania

Scania trainee Program Vänder sig till dig som är civilingenjör, ekonom eller systemvetare med mastersexamen och precis har avslutat dina studier eller har upp till ett års arbetslivserfarenhet. Omkring 20-25 personer varje år får under 15 månader chansen att lära känna och utforska företaget innan man går in på sin första position som anställd. Programmet inkluderar ett gemensamt intro på sex veckor, fyra praktikperioder, vardera tre månader på olika områden inom företaget. Däremellan är det seminarieveckor, där tanken är att traineerna får skapa sin egen utbildning utifrån kärnprocesserna i Scania, för att lära sig att förstå hur de fungerar.

Ansökningsperioden för Scania Trainee Progam är 19 januari – 11 februari 2015. Läs mer på: scania.com/karriar Följ oss på Facebook: facebook.com/scaniakarriar LinkedIn: linkedin.com/company/scania/careers Prenumerera på vårt nyhetsbrev: Scania Career News via: scania.com/karriar

Lisa Nordin, traineeansvarig på Scania.

fick organisera hur vi skulle lägga upp utbildningen. Detta gav oss stor frihet att kunna påverka programmets innehåll och rikting. – Tack vare det kände jag stor delaktighet och utvecklade ett nätverk som jag har haft stor nytta av under hela min karriär, säger han. Under sin tid som trainee hann Daniel bland annat med att jobba inom forskning och utveckling, åka till Sao Paulo och arbeta med fältprov, produktplanera på marknadssidan och jobba med leverantörskvalitet på inköpsavdelningen och jobba inom produktion. – Det kändes inte som att ha en praobricka på sig varje dag utan det fanns en positiv förväntan på att jag skulle ta plats och vara delaktig. Företagskulturen präglas av hjälpsamhet

och gemensam målbild och man blir väl omhändertagen och får utmanande uppgifter från dag ett. Daniel gick ut skolan med en magisterexamen i maskinteknik, med inriktning mot industriellt ledarskap. Efter ett antal chefstjänster inom forskning och utveckling jobbar han idag som strategichef där han driver tvärfuntkionella strategifrågor och rapporterar till Scanias VD. Både långt ifrån men ändå nära det han valde att studera. – Innan jag började på Scania visste jag kanske inte riktigt exakt vad jag ville syssla med, men vad jag däremot visste var att jag ville jobba med människor, teknik och förstå helhet. Jag har en drivkraft i att vilja förstå helheten 37


Jobb och karriär | Trainee på Scania

Att vara trainee är en fantastisk möjlighet och förmån.

fakta

OM SCANIA Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. En växande del av verksamheten är service- och tjänsteutbudet, som garanterar Scanias kunder kostnadseffektiva transportlösningar och hög tillgänglighet. Scania erbjuder också finansiella tjänster. Scania är verksamt i ett hundratal länder och har 41 000 anställda. Forskning och utveckling är koncentrerad till Södertälje. Produktionsanläggningar finns i Sverige (Södertälje, Oskarshamn och Luleå). Tillverkning sker även i Europa och Sydamerika med möjlighet till globalt utbyte av såväl komponenter som kompletta fordon.

och ledarskap är något jag alltid velat utveckla.

Scania präglas av sina tre kärnvärden; Kunden först, Respekt för individen och Kvalitet. Dessa har präglat Daniels karriär på Scania. – När man ska välja företag är det viktigt att känna att ens egna värderingar matchar med det som företaget står för. Detta skulle jag vilja ge som råd till studenter att tänka på när de ska ut i arbetslivet. Än i dag har han nära kontakt med sina kollegor från traineetiden. Ungefär hälften är kvar inom Scania. Gemenskapen under och efter programmet beskriver han som stark. – Vi äter fortfarande lunch en gång i månaden, åker till Sälen en gång per år och är med på traineefester varje år där vi även träffar de nya traineerna. På frågan om traineeprogrammet var rätt för 38

honom är svaret givet. – Jag skulle göra om det alla dagar i veckan och dessutom rekommendera det till andra, det var en del av den bästa tiden i mitt liv. Att vara trainee är en fantastisk möjlighet och förmån.

FÖRETAGSKULTUR Grunden för Scanias verksamhet är företagets kärnvärden - Kunden först, Respekt för individen och Kvalitet, fokus på arbetsmetoder och engagerade medarbetare. Dessa kärnvärden påverkar det dagliga arbetet och är utgångspunkten för all affärsutveckling. Att arbeta för en hållbar utveckling är en viktig faktor bakom Scanias position som ledande företag i branschen. Scanias hållbarhetsarbete spänner över ett brett fält – från miljökrav på produktionsanläggningar och innovationer inom hållbara transporter till satsningar på medarbetarnas hälsa och kompetens. Det innefattar också en hög standard för etiskt uppträdande i relationen

Daniel Wedberg, började som trainee på Scania.

till medarbetare, kunder, affärspartners och samhället i stort.


viSSte du

Som student får du rabatter och exklusiva erbjudanden på stora delar av vårt sortiment - allt från datorer till köksmaskiner! Surfa in på komplett.se/student och läs mer!

Svårt att hitta rätt? Köphjälp och Support varje dag på Komplett.Se och på 031-710 20 00 Alla priser är inklusive moms och erbjudandena gäller t.o.m. 24/8 2014 eller så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för slutförsäljning, skrivfel, prisändringar och bildavvikelser.


Jobb och karriär | Uppsala kommun

SÖKER FLER STUDENTMEDARBETARE

uppsala kommun

Uppsala kommun satsar i höst på att få fler studentmedarbetare i sin organisation, något de ser som en stor möjlighet för både studenterna och kommunen. Av: Mia Masnic Foto: Uppsala Kommun

F

rån och med i år gör Uppsala kommun en satsning för att locka fler studentmedarbetare. Gro Hansen, processledare kompetensförsörjning på kommunen, berättar: – Det är egentligen inget nytt koncept, kommunen har haft studentmedarbetare tidigare, men då på enskilda förvaltningar. Nu vill vi göra en bredare satsning och anställa studenter inom många olika områden på kommunen. Tanken med studentmedarbetarskap är att studenten ska få ett kvalificerat uppdrag, som en utredning, och en avtalsenlig lön. Anställning40

arna kommer att sträcka sig från fem till femton timmar i veckan. – Vi är noga med att vara flexibla och kunna anpassa oss efter studentens egen situation, arbetet ska inte bli för betungande så att studierna kan gå först, säger Gro Hansen. Rekryteringen sker som till de flesta andra tjänster. Studenten får skicka in sitt CV och ett personligt brev, och därefter kallas man förhoppningsvis till en intervju. Gro Hansen ser mycket positivt på satsningen och hoppas att intresset blir stort från både studenternas och kommunens håll. – Det kan gynna både oss och studenten. Vi

får en möjlighet vad gäller vår framtida kompetensförsörjning och studenten får i sin tur kontakt med arbetslivet och mer erfarenhet att lägga till i sitt CV, menar hon. Förhoppningsvis kan det också leda till jobb efter studierna. – Vi har många exempel på studenter som börjarde jobba som studentmedarbetare, sommarjobbare eller trainee, och som sedan fått vidare anställning hos oss efter sina studier. Att börja som student brukar bli en ganska god ingång, för det är ett sätt att lära känna varandra, där båda gynnas av upplevelsen. Det sker just nu även en generationsväxling på


Jobb och karriär | Uppsala kommun

uppsatsTävling! TÄVLA MED DIN UPPSATS OCH VINN 10 000 KRONOR! Studenter på Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet har möjlighet att tävla med sin C-, D-, magister-, masteruppsats eller sitt examensarbete. Uppsala kommun delar årligen ut sju uppsatsstipendier. Uppsatsen eller examensarbetet kan behandla allt från samhällsvetenskapliga- och teknisk-naturvetenskapliga frågor till miljöfrågor, pedagogik eller socialmedicin. Den kan även handla om mer allmänna frågor som till exempel kommunal utveckling, styrning och ledning eller processer för delaktighet och demokratisk förankring. Två av stipendierna är öronmärkta för miljöområdet, men de övriga fem kan behandla valfritt område. Uppsatsen behöver inte handla om Uppsala kommun, men den ska kunna tillföra kommunen ny kunskap i ett avseende. Uppsatsen ska vara godkänd under föregående läsår. Mer information finns på www. uppsala.se/sv/Utbildningbarnomsorg/Student-hogskolestudier/Uppsatsstipendium/

Uppsala kommun, där många av de anställda är på väg ut i pension. – Vi behöver förnya oss och rekrytera en hel del. Inom vissa områden och nyckelfunktioner råder det kompetensbrist redan idag, exempelvis inom det tekniska området, inom stadsplanering och på bygglovssidan. Vi kommer även att behöva rekrytera fler inom bland annat miljö- och hälsoskyddsområdet, upphandling, ekonomi och lärarområdet. Gro Hansen tycker inte att man ska låta sig hindras av funderingar över om det program man läser passar för tjänsterna, eftersom de kan komma att finnas inom en rad olika områden på kommunen. Hon uppmanar studenterna att skicka in en ansökan och berätta vem man är och vad man är intresserad av.

Skickas in senast 30 sept!

Det som gör kommunen till en attraktiv arbetsplats, menar Gro Hansen, är delvis det faktum att organisationen ger många möjligheter till karriärsutveckling. – Vi strävar efter att vidga synen på vad karriär innebär samt att se varje individ och vad som driver dem. En del vill exempelvis ”klättra uppåt” och gärna snabbt, andra drivs mer av att få fördjupa sig och bli specialister på något. En del vill vidga sitt kompetensområde och lära sig många olika saker och andra gör mer drastiska växlingar i vad de vill arbeta med. Om man vill ha engagerade medarbetare gäller det att ta reda på drivkrafterna. Att arbeta på en kommun är dessutom ett stort samhällsengagemang där man gör skillnad för människor, vilket jag tror lockar många, avslutar hon. 41


Grundregeln för att bo på liten yta är att måttfullt rensa ut och att hålla en enhetlig färgskala. Inreda med möbler som har flera funktioner och som är lätta att flytta. Med enkla medel som textilier ändrar man snabbt och piggar upp i sin lya. Vi har valt två färgteman som känns ombonade och höstfina. Av Camilla Julner

MAXA BOSTADEN! SÅ INREDER DU PÅ LITEN YTA

Skrivbord eller egentligen en sekretär, som har en uppfällbar arbetsyta och som döljer. Har hål för sladdar, ger bra förvaring för datorn och upptill finns mer utrymme för sådant som du kanske vill ha synligt, som vinylsamlingen. Design: Kowalski,Ganszyniec och Jasiewicz för Ikea PS 2014, 1 495 kr.

42


Westham soffa XL tyg Kiss sand, 14 995 kr, Mio.

Satsbord Astrid i vitlack eller oljad massiv ek, 2 delar 1 295 kr, Mio.

Soffbord Kimberly, mattlackerad massiv alm, 3.995 kr, Mio. Handvävd Kelim matta, 7 495 kr, Mio.

Udda blir jämnt, modedekorerat porslin, design Lisa Bengtsson, Driftig, 15-35 kr/per del, Ikea.

Pall i massiv furu ut kollektionen Ryssby, 349 kr, Ikea.

Glaslykta med koppardetaljer Ingarö, 49 kr, ljuslykta Leaf, 29-49 kr, skål i kopparfärgad metall, 99 kr, allt Mio.

HÖSTFÄRGER MED EN TWIST

Smart soffbord med förvaring och utfällbara klaffar, Arkelstorp, 1 295 kr, Ikea.

H

är är en miljö som känns modern och uppdaterad tack vare det fina färgvalet. Allt för många roströda toner kan kännas lite murrigt, men det här är ett vackert färgval med blekt grönt och en kall blå nyans på soffkuddarna, som gör hela färgpaletten harmonisk och lite kittlande. Det är tacksamt att plocka upp färgerna från en härlig matta som säter tonen. På väggen en fototapet av en gammal kartbild. Gamla illustrationer och kartbilder går att hitta för en billig penning på antikvariat och är fina att rama in. Eller fotografera av och låt photowall.se eller Mr Perswall på mrperswall.se göra en alldeles egen fondtapet, eller välj ur deras egna sortiment. Levande ljus och kvistar från skogen sätter hela stämningen.

Skrivbord som går att använda som ett litet matbord och går att vika ihop och ställa undan, har Habitat i härlig röd laminat. Skrivbord för vinylälskaren finns i Ikea PS 2014 kollektionen. Syftet för kollektionen var att världskända designers skulle skapa en formsäker kollektion för unga på liten yta. Det runda lilla sidobordet i glada plastfärger slukar allt från strumpor till dataprylar och laddare, som annars ligger och skräpar. I Asien och Kina bor många på så liten yta som 8 kvadratmeter och man är många som delar kök och badrum. Ett soffbord med utfällbara skivor och förvaringslåda under, som gammaldags slagbord finns också hos Ikea. Lite lantlig och fin är furubänken med dold förvaring i Ikeas fina Ryssby-kollektion som inspirerats av folklore och den ryska allmogen. Fler trärena produkter ingår i den kollektionen.

Ihopfällbart skrivbord, som också fungerar som matbord, Beacan, 1 890 kr, Habitat.

Handflätad rottingstol från 1950-tals arkiven. Lättflyttad och bekväm, Gagnet, 499 kr, Ikea.

Tredelat satsbord, Kilo, 995 kr, Habitat.

Rotting och bambu är energisnåla material som är traditionella i Asien och i Ikeas retrokollektion Årgång finns en fin rottingfåtölj som är lättplacerad och skön i sin form. Konstnären och textilformgivaren Lisa Bengtsson har gjort en fin porslinsserie för Ikea, med udda mönster som passar ihop på ett exotiskt sätt, ta inspiration från en sådan sak och våga blanda och ge. Eller handla på loppis och fynda i mormors skåp. Udda blir jämt och ger uppslag till samtal.

Massiv furubänk med dold förvaring, i Ikeas tillfälliga folkloreinspirerade kollektion Ryssby, 695 kr, Ikea.

Tre runda brickor i plast bildar en smart förvaringsmöbel, som slukar det mesta. Ikea PS Kollektion 2014, 599 kr.

43


Ljusstake Alicia, i svart smide, 149 kr, Mio.

Fräscha lakan och nytt bäddset piggar upp. Påslakan set i brunt, 199 kr, mörkgrått linnepåslakan 599 kr, mosstickad cremefärgad pläd, 499 kr, H&M Home.

Game sittsäck, bomull, 1 595 kr, Mio.

GRAFISKA FORMER MED GRÅBLÅ TONER

Skrivbord Volly i vitlack med förvaringslåda, B 105, D 45, H 172 cm, 1 195 kr, Mio

E

n grå eller en gråblå väggfärg är alltid vacker, men tänk på att ett litet utrymme ser mindre ut med en mörk färg. Om du är lite modig kan du måla en tonad vägg med det mörkare partiet nedtill och lägg på med tunnare färg uppåt. Den här tekniken används på mattor och tyger. Den kallas då för dip dye och har varit populärt ett tag. Testa på en lös väggskiva som kan stå lutad mot en vägg, som ett konstverk. För att skapa lite energi och effekter kan man använda olika ränder som tapeter, zebrarandigt, eller om du är lite händig, målade breda ränder. Det är lite pilligt, men går om man är noga med maskeringstejpen. Du kan skapa mer liv i bostaden med kontrasterande material som betong och stickat eller blankt och matt

Arbetsbordet där du jobbar dukas snabbt om till matbord om du har

Järngryta, 249 Kr, Rusta.

Tredelat satsbord, Kilo, 995 kr, Habitat.

hyllor ovanför på väggen där du kan ställa upp datorer och böcker. I höst lanserar Mio ett nätt skrivbord med smala hyllor ovanför arbetsytan. Med en mjuk och stoppad soffa vid matbordet blir känslan mer ombonad och det ersätter vardagsrummet och dess soffa. Det finns många typer av soffbord med dold förvaring, eller låga satsbord som går att dra ut till ett längre bord. Mjuka mattor gör det inbjudande att sitta direkt på golvet. Det går också att använda pallar som även kan fungera som små bord. Belysningen är viktig för att skapa stämning. Förutom lågenergilampor finns många trendiga lamparmaturer som har nakna glödtrådar. De kallas koltråd och är ganska dyra, men billigare varianter finns på exempelvis Clas Ohlson. Många smålampor skapar en skön rumslighet, och för arbetsytan eller läslampan vid sängen är det skönt med lite starkare ljus.

Zebramönstrad matta, 133x 180 cm, 199 kr, Rusta.

Tekanna i glas Habitat 190 kr, Habitat.

Rumsavdelare, Ryssby, 150 x 181 cm, 1 295 kr, Ikea.

Sängen och sovrummet blir sköna med fina lakan. Marmorlakan från Betonglampa, Stella, 349 kr, Lyktan Bankeryd.

44

H&M Home är läckra i sitt motsägelsefulla hårda mönster. Lägg till ett par fina sammetskuddar och en pläd och lugnet infinner sig genast. Om du delar rum med en kompis eller vill dölja disken från köket, kan du med fördel använda en rumsavdelande vikskärm. Finns i Ikeas tillfälliga kollektionen Ryssby.

Soffbord i metall med toppskiva i komposit 1 795 kr, Mio.

String fällbord i björk/vit, 3 340 kr. Anna stol i bok och rotting, 1 995kr. R.O.O.M. produktion.


En gooare mobiloperatör. Inga bindnings- eller uppsägningstider och du ringer i Telias nät. Fria samtal, SMS och MMS till alla operatörer i Sverige.

Studentpris

1 GB surf – 145 kr/mån 4 GB surf – 225 kr/mån

Beställ på

teligoo.se/student


I Studenthäftet hittar du massor med lokala studentförmåner! - Snyggt, fysiskt och fyllt med erbjudanden nära dig! Följ oss på:


Mode/Dam Mörkblå tröja i merino ull, 1 099 kr, Tiger of Sweden.

Solglasögon, 1 620 kr, Marc Jacobs. Sjal, 299 kr, H&M.

Hatt, 450 kr, Minimarket. Kappa, 4 500 kr, Carin Wester.

MODE HON

Bälte Pickney, 1 599 kr, Hunkydory.

Väska Tote All Mighty, 3 900 kr, Little Liffner.

Polotröja i ull, 499 kr, H&M.

Armband Take No Shit, 750 kr i silver, 7 500 kr i guld, Efva Attling.

Yllekjol, 2 000 kr,

Nagellack Couture Spicy

Carin Wester.

Collection, Ambre Gingembre Höstvisningen hos Tiger of

& Eau de Rose 255 kr, Yves Saint Laurent.

Sweden.

Skor Nadia Snake Slippers, 2 000 kr, ATP Atelier.

Möt hösten i nyanser av beige. Säsongens hetaste färg hittar vi på både plagg och accessoarer, den livas upp av orange och midnattsblå färgklickar. Kombinera snygga och på samma gång sköna och praktiska plagg.

Byxdress, 2 999 kr, Hunkydory.

Stövel i blå mocka, Florence Blue, 3 300 kr, ATP Atelier.

47


Mode/Herr Vinröd tröja,

Vinröd t-shirt Jeet, 599 kr, Tiger of Sweden.

1 299 kr, Tiger of Sweden.

Vit skjorta Denzel, 1 299 kr, Tiger of Sweden.

Solglasögon, 79 kr, H&M.

Bälte Mid Belt, 695 kr, Hope.

Höstjacka, 799 kr, H&M.

Klocka, 23 600 kr, Rado.

MODE HAN Blazer Hoyt, 3 299 kr, Tiger of Sweden.

Skor Mark Boots, 3 800 kr, Hope.

Jeans, 1 600 kr, Calvin Klein.

Skor Ryder Boots, 3 700 kr, Hope.

Väska 880 kr, Calvin Klein. Jacka, 2 400 kr, Calvin Klein.

Outfit Castor Pollux.

Klä dig både klassiskt och sportigt i höstens trendfärger som går i röda nyanser. Matcha med accessoarer som solglasögon och klocka, eller en smidig och snygg väska. 48

Blazer Nedvin, 3 499 kr, Tiger of Sweden.


.

Martin, Forskning och Utveckling.

Bli en del av något stort. En unIk karrIär börjar här. Vare sig du studerar eller är nyutexaminerad ger Scania dig en unik start på karriären. Här jobbar du i en kreativ, utmanande arbetsmiljö med innovativa produkter och inspirerande ledare som stöttar din utveckling. Karriärvägarna är många och du har möjlighet att byta jobb och utvecklas inom samma företag. Hitta den roll som passar dig bäst och ta chansen att göra ditt livs resa. Vart den leder vet vi inte än. Men vi gör den tillsammans. Läs mer på vår hemsida och följ oss på facebook.com/scaniakarriar

Scania. It starts with you. scania.com/karriar


THE award winning GTO just got big ger and lighter but the proven strength a nd stability are better than ever. Simply epic.

E P I C G TO, R AW PE R FO R M A N C E , PURE FUNCTION

GTO™ EX™ Hexacore™

The new EPIC GTO EX Hexacore is a re-designed, updated, expandable evolution of one of our all time favorites, the classic GTO. Even though it’s bigger, roomier and expandable we still managed to make it lighter. We really love the SpaceBOOST expander on this one. It’s great for the extra stuff that we somehow manage to pick up along the way. As we’ve made the expander out of such high-quality and robust materials, no stability goes lost despite the added volume.

5 year EPIC® UNLIMITED ARMORTM Warranty

epictravelgear.com


Wellness

TA HAND OM DIG MED YOGA OCH SPA

yogakläder

För mindre stress och mer energi När du känner att höststressen börjar närma sig

Mjukt och skönt

kan en simpel meditation eller andningsövning hjälpa. Resultatet: Du blir lugnare och mindre

Filippa K har sedan en tid tillbaka

stressad och får på kuppen ökad skärpa och en-

även en yogakollektion: Soft Sport,

ergi. En andningsövning som går att göra i stort

med sköna plagg för yoga och

sett var du än befinner dig är alternerande and-

avkoppling. Bland höstens nyheter

ning. Det är en gammal yogisk andningsövning

hittar vi exempelvis Warm up Pull-

som gör dig både lugnare och mer energifylld.

over, 1 300 kr, i ull och kashmir, och

Det kan också vara en perfekt övning framåt

med extra långa ärmar för större

eftermiddagen om du känner att energinivån

mysfaktor. I kollektionen finns också

sjunker. Självklart får du allt bättre effekter om du

Cross Back Yoga Top, 650 kr, snygg

gör övningen till en vana.

och stretchig topp som är utmärkt för ett aktivt yogapass. Yoga Leggings

Gör så här:

med slim leg är gjorda i material som absorberar fukt och torkar snabbt. 800 kr.

spaweekend

Helgavkoppling Direkt på stranden ligger mysiga Ystad Saltsjöbad, som är en riktig klassiker bland svenska spahotell. Det har funnits sedan 1897 och utvecklats från anrikt badhotell till den moderna spaanläggningen det är idag. Här finns upplevelser för alla sinnen; behandlingar inspirerade av sparitualer från världen över, inomhus- och utomhuspool samt flera olika restauranger att välja mellan. Ett tips är ett kika på svenskaspahotell.se för att hitta förmånliga erbjudanden på detta hotell, men även många fler spahotell i Sverige. För att hitta hotell kan du exempelvis söka på ort eller avstånd.

1 2

mindre stress

Sitt i lätt meditationsställning med rak rygg.

Täpp till den högra näsborren med höger hands tumme och ta ett djupt andetag genom vänster näsborre.

3

Täpp sedan till vänster näsborre med pekfingret och andas ut genom den högra näsborren.

4

Andas sedan in genom höger näsborre och ut genom vänster näsborre. Fortsätt sedan att andas växelvis på detta vis, genom att täppa till näsborrarna. Kom ihåg att du andas ut genom ena näsborren först, och sedan in, innan du växlar näsborre. Fortsätt i mellan 3 till 11 minuter.

Källa: Kundaliniyoga av Wivecca Hjalmarsson. Ica Förlag.

51


Wellness

lyster i hyn

VÄLGÖRANDE PRODUKTER OCH HÖSTMYS

Schampo som exfolierar Detta herrschampo både rengör håret och exfolierar hårbotten. Exfolieringen tar bort fetter, restprodukter och andra orenheter och bidrar därmed till ett friskare hårbotten. Det består av 100 % naturliga exfolianter som valnötsskal och jojobapärlor. Doften är kryddig och uppfriskande, med citrus, kunzea och eteriska oljor mynta, vetiver och lavender. Applicera en liten mängd i blött hår och i hårbotten, massera in i hårbotten med cirkulära rörelser och skölj sedan väl. Använd gärna en gång i veckan.

Lysande utsikter

härlig hårvård

Förläng sommarlystern med en skön BB-cream. Här är en från H&M som också innehåller solskydd. Den är lätt att applicera, ger fukt och täcker ojämnheter i hyn. Den passar bra under en foundation men går också att använda på egen hand, som en vanlig ansiktskräm. 79 kr.

Träningen

Färgklick Det svenska yoga- och träningsmärket Drop of Mindfulness har släppt sin höstkollektion där du hittar färgstarka plagg med unik design. Märket inspireras av bland annat det urbana livet i New

återfuktande

Honungslen Kiehl’s nya Creme de corps Soy Milk & Honey Whipped Body Butter är en lyxigt och harmoniskt väldoftande bodybutter, som är både lätt i konsistensen och mycket återfuktande. Den är även fri från tveksamma ingredienser paraben och silikon. För bästa resultat, applicera den på lätt torkad hud direkt efter duschen, för att på så sätt behålla mer fukt. 330 kr.

52

Avkopplande Fixa höstmyset i hemmet med väldoftande ljus

York och står för en hälsosam livsstil. I

från Tom Dixon. Dessa doftljus har redan blivit en

höstkollektionen hittar du allt från top-

klassiker och finns i både större och mindre for-

par, tights, t-shirts och shorts till BH och

mat, de mindre i en presentask som innehåller tre

accessoarer som yogamattor, väskor

kryddiga dofter; Royalty, London och Orientalist.

och hårband. Från 249 kr.

väldoftande


”SÅ MYCKET

MER ÄN ETT VANLIGT GYM

Campus1477 är mötesplatsen för träning och hälsa på studenters villkor. Vi har Uppsalas bredaste träningsutbud med allt från gym, gruppträning och bollsporter till klättring. Välkommen in och hämta inspiration i höst! Du hittar hela vårt program på campus1477.se

STUDENTERNAS

TRÄNINGSSTÄLLE!


Utbildning | Utlandsstudier

utlandsstudier

EN UNIK ERFARENHET

Utlandsstudier är en dröm för många och leder oftast till unika och värdefulla erfarenheter. I många branscher är det dessutom nästintill ett krav att man har någon form av utlandserfarenhet. Det finns mycket att ha i åtanke inför det stora steget, som trots allt blivit allt vanligare att genomföra. Vi träffade förmedlaren Blueberry World Wide och fick en del värdefulla tips. Av: Mia Masnic

A

tt studera utomlands har blivit allt vanligare. Så många som 30 000 studenter per år åker utomlands för att studera minst en termin. Och vem lockas inte av möjligheten att upptäcka ett nytt land, en ny kultur, träffa studenter från en rad olika nationaliteter, och att få lägga till utlandsstudier på sitt CV? Svenska studenter har idag möjlighet att läsa utomlands både genom sitt universitet eller sin högskola – som har olika samarbeten med andra skolor, såsom utbytesprogrammet Erasmus – eller att åka på egen hand. Erasmusplatser är ofta mycket begränsade och det gäller därför att söka i god tid och i vissa fall ha tillräckligt 54

med universitetspoäng för att kunna komma med i urvalet. Fördelen med program som dessa är att de erbjuder studenterna ett stipendium som hjälper till att finansiera studierna. I andra fall kan kostnaderna för utlandsstudier bli relativt höga. Priserna skiljer sig från land till land och skola till skola, och kan vara allt från 25 000 till 150 000 kronor per termin. Men trots det väljer alltså allt fler att studera i annat land, och kan tack vare CSN-lån finanseria studierna.

Blueberry World Wide förmedlar både språkstudier samt college- och universitetsstudier utomlands, och hjälper årligen cirka 2000 studenter att åka på utlandsstudier av något

slag. Hit kan man även vända sig för gratis rådgivning om man funderar på att plugga utomlands. De populäraste länderna att åka till genom Blueberry är USA, Australien och England. Enligt Eva Axelsson Engström, ansvarig för Higher Education på företaget, finns det många karriärfördelar med att studera utomlands. – Idag är det vanligt att många chefer läst en del eller hela sin utbildning utomlands, och det ses överlag som mycket positivt på CV:et. Den som studerat utomlands har utöver sina studier även lärt sig en helt ny kultur. Det går att läsa allt från en termin till en hel utbildning utomlands. – Många har också en kandidatexamen från ett universitet här hemma och har kanske job-


Utbildning | Utlandsstudier

bat i några år, och väljer då att ta en magisterexamen utomlands, berättar Eva.

Företagsekonomi eller business i någon form är bland det populäraste att studera. Men det finns också specifika utbildningar som exempelvis Bachelor of Security i Australien eller Diploma in Adventure Tourism på Nya Zeeland, som är eftertraktade. Det finns skolor inom områden som musik, film och design som är helt unika och omöjliga att hitta motsvarigheten till här hemma. – Skolorna har ofta mycket bra rykte och många branschkontakter. Ett exempel är Istituto Europeo di Design i Italien, vars modevisningar besöks av både branschfolk och media.

Många studenter från dessa skolor lyckas ofta bra i branschen, berättar Malin Hägg, marknadsansvarig på Blueberry. Hon har svårt att hitta några nackdelar med att studera utomlands. – De flesta anser att det har varit mycket bra för deras CV och att de även byggt upp värdefulla kontakter under sin tid utomlands. Men stannar man kvar och studerar här hemma så skapar man ju sig också många kontakter, så det handlar nog mycket om vad man har för mål med sin utbildning och vad man vill uppnå.

Att det är vanligt att studenter stannar kvar i landet efter sina studier är kanske ett bra tecken på att det är lätt att trivas i andra länder.

I exempelvis USA och Australien får man dessutom jobba kvar ett år efter vissa utbildningar, vilket lockar många.

Det är bra att tänka på är att levnadsstandarden i andra länder kan skilja sig från det man är van vid, menar Malin. – Vi har generellt än hög levnadsstandard här hemma och den behöver inte nödvändigtvis inte vara sämre i andra länder, men den är troligtvis annorlunda. Det är bra att vara förberedd på det och komma ihåg att vara öppen och flexibel. Att komma iväg för att studera utomlands är ett enklare steg än man tror, men väl på plats möts man av stora förändringar eller en kulturchock, och då gäller det att kunna vara anpassningsbar. 55


Utbildning | Utlandsstudier

4 tips

till dig som vill plugga utomlands! Steven Engström är civilekonom och jobbar idag på Blueberry World Wide i Stockholm. Han läste sin utbildning på Linköpings Universitet och valde att även studera en termin utomlands, närmare bestämt på San Diego State University i USA. Han delar med sig av del tips till dig som funderar på att plugga utomlands.

1. Gör research ”Det är bra att läsa på om både landet och skolan man ska gå på, så att man vet vad man kan förvänta sig och är väl förberedd. Universitetet i San Diego var väldigt annorlunda från Linköpings Universitet. Exempelvis läser man flera kurser parallellt, har samma schema varje vecka och har även många fler prov under terminen, dock var proven enklare än de tentor vi hade här hemma.”

2. Börja i god tid ”Allt som ska fixas innan kan kännas ganska rörigt. USA har dessutom en komplicerad visumprocess som kan ta lång tid. Administrationen har varit det svåra och där har det för min del underlättat att ta hjälp av en agent. Glöm inte heller att skaffa en försäkring.”

3. Fundera över boende ”Just i San Diego var det väldigt lätt att hitta boende, så jag löste det när jag väl var där. Beroende på var du ska åka kan det vara bra att ha lite is i magen och vänta med att hitta boende tills du är på plats. På så sätt ser du också precis vad det är du får.”

4. Gör det! ”Jag tycker verkligen att man ska ta chansen om man har möjlighet att studera utomlands. Jag fick se, lära mig och uppleva så mycket nytt under min termin i USA. Det är ett land som känns väldigt likt Sverige, men väl där förstod jag hur stora kulturskillnaderna faktiskt är. Att få bada och surfa nästan varje dag var inte heller helt fel. När jag började söka jobb efter mina studier insåg jag att många arbetsgivare var väldigt nyfikna på mina utlandsstudier. Det har varit ett tacksamt samtalsämne på intervjuerna och har känts som en stor merit under mitt jobbsökande.” 56


HELA SVERIGES TRAINEEKONFERENS FREDAG 3 OKTOBER 2014

TRAINEEDAGEN GRATIS FÖR STUDENTER OCH YOUNG PROFESSIONALS MEDVERKANDE FÖRETAG, SEMINARIER & WORKSHOPS

SPONSORER

ARRANGÖR

Begränsat antal platser - Registrera dig på www.traineedagen.se - Regkod: SUP1


UPPSALA XI INTERNATIONELLA

GITARRFESTIVAL 8-12 OKTOBER 2014

Plats Uppsala Konsert & Kongress

Fotoutställning Backstage Legend Henry Diltz. 30 sep - 12 okt.

9 okt Jennifer Batten

8 okt Anoushka Shankar

10 okt Vicente Amigo

Huvudvärdar

Mike Stern • Göran Söllscher • Berta Rojas • Martin Taylor • Ulf Wakenius Plats: Uppsala Konsert & Kongress www.uppsalagitarrfestival.se Biljetter: www.uppsalagitarrfestival.se


Jobb och karriär | NyföretagarCentrum

Att starta och driva företag kräver mycket av en person. Du behöver även ha bra koll på omvärlden och framförallt din bransch.

DRÖMMAR OM ATT STARTA EGET? Budget, bokföring, skatter och marknadsföring. Att vara egenföretagare är fantastiskt roligt men också krävande. Trots det väljer många studenter att starta eget företag efter sina studier. För dig som går i dessa tankar erbjuder Nyföretagarcentrum erbjuder objektiv och kostnadsfri rådgivning. Av: Ellen Mäkipiha

I

ntresset för entreprenörskap ökar alltmer, speciellt bland de yngre. Många behöver dock en del hjälp och rådgivning i starten av sitt företag. NyföretagarCentrum erbjuder just hjälp och sin kunskap om de mest grundläggande och angelägna delarna inför att starta eget. Med mellan 90- 100 lokala kontor runtom i Sverige är den gemensamma komponenten för NyföretagarCentrum deras kostnadsfria, oberoende och konfidentiella rådgivning. – Rådgivningen är till för alla som funderar på att starta företag. Det kan handla om allt från att få struktur i sin affärsidé till att göra budget, hur man hanterar redovisningen eller marknadsföra sig. Vi finns där för att processen med en uppstart ska gå så smidigt som möjligt, säger Christer Dahl, rådgivare på NyföretagarCentrum i Eskilstuna. I Eskilstuna startas cirka 500 företag varje år, av dessa har drygt 38 procent varit kontakt

med NyföretagarCentrum innan starten. Det mest vanliga är att en eller flera personer som planerar att bli företagare tar kontakt med NFC och får komma på en informationsträff som antingen rådgivare eller någon av NFC:s samarbetspartners håller i. Här får man information och svar på de vanligaste frågorna inför en uppstart och på vad NFC kan erbjuda. – Vi fungerar som ett bollplank för att utveckla en affärsplan och för detta har vi även individuell rådgivning. Prioritet efter att man har skapat en tydlig, fungerande affärsidé, är att registrera bolaget för att sedan ta sig ut på marknaden och börja sälja. Att vara i fas med tiden och ständigt utvecklas är två viktiga nycklar till framgång, tror Christer Dahl. Förutom den generella rådgivningen anordnar NyföretagarCentrum Eskilstuna också forum där blivande företagare och NyföretagarCentrums samarbetspartners får chans att mötas och nätverka. Bland NFC:s samarbetspartners återfinns bland annat ban59


Jobb och karriär | NyföretagarCentrum

struktur utveckling företagande kreativitet

ker, revisorer, försäkringsbolag och andra viktiga kontakter. Christer understryker att de företag som samarbetar med NFC inte får någon form av exklusivitet på de kunder som besöker centret. – NyföretagarCentrum stöttas finansiellt till största del av det lokala näringslivet, det är grundbulten i NFC:s affärsidé. Vår rådgivning ska vara oberoende och med kundens bästa för ögonen vill vi främja företagande genom att bygga broar mellan entreprenörer, mycket för att bidra till en minskad arbetslöshet i landet. Hela den idéen skulle förfalla och bli något helt annat om vi erbjöd våra partners exklusivitet. Upp till tre år efter start är du välkommen till NFC. Detta eftersom att grundtanken är att hjälpa nya företagare, och att nästa steg naturligt är att börja betala för tjänster kring ditt företag.

På NFC i Strängnäs ser man en ökning av studerande som söker sig till centret. Ofta ligger kopplingen i att studenter har drivit eller driver ett UF-företag, och vill utvecklas. – Allt fler unga ser entreprenörskap som en 60

alternativ karriärväg och de är duktiga på att fylla sitt CV genom att jobba med sitt personliga varumärke och nätverka, vilket är A och O när du startar företag, säger Catarina Berglund, verksamhetschef på NFC i Strängnäs. Catarina Berglund arbetade själv för Mälardalens Högskola fram till förra året. Hon ser en stor nytta i att studenter går utanför den akademiska miljön för att skapa och bygga kontakter och hon hoppas på att i framtiden kunna öppna upp för större samarbeten med högskolor, för att öka kunskapen kring företagande.

Att göra en realistisk budget, skaffa sin första kund för att prova sin idé i praktiken och att ta råd från så många håll som möjligt är några av tipsen Christer Dahl ger till nyföretagare. – Man måste verkligen känna för det. Att starta och driva företag kräver mycket av en person och det krävs att du har bra koll på omvärlden och framförallt din bransch. Utan spaning, ingen aning - som man brukar säga, skrattar han.

”Allt fler unga ser entreprenörskap som en alternativ karriärväg och de är duktiga på att fylla sitt CV genom att jobba med sitt personliga varumärke och nätverka.”


Jobb och karriär | NyföretagarCentrum

Förra årets siffror visar att

personer kom till NyföretagarCentrum för att få rådgivning.

NYFÖRETAGARCENTRUM SVERIGE NyföretagarCentrum Sverige (Stiftelsen Svenska Jobs and Society) grundades 1985 och är en

Av dessa har

stiftelse till för att främja nyföretagande och entreprenörskap. NyföretagarCentrum Sverige är moderorganisation till landets NyföretagarCentrum, som erbjuder kostnadsfri rådgivning till alla

startat företag

som vill starta företag. – Vi har hand om helhetsgreppet för att kunna mäta och förbättra nyttan med det som görs lokalt, säger Josefin Hildinge, projektledare på NyföretagarCentrum Sverige. NyföretagarCentrum Sverige stöttar landets lo-

av företagen är aktiva efter

kala kontor i form av IT-system, rådgivningsverktyg, kampanjer, mässor och mycket mer. De ansvarar också för vidareutbildning av rådgivare och finns till för att kvalitetssäkra verksamheten. Hos NyföretagarCentrum Sverige sköts även kunddatabasen, där de nyblivna kunderna registreras och matchas på bästa sätt. De lokala kontoren är självständiga organisationer och ägs inte av NyföretagarCentrum Sverige, utan förbinder sig endast att arbeta enligt deras principer. – NyföretagarCentrum Sverige äger varumärket och för att kunna kalla sig för ett NyföretagarCentrum lokalt måste man uppfylla de huvudprinciper vi har. Dessa principer är bland annat att de själva finansierar verksamheten med hjälp av samarbeten med det lokala näringslivet och att ge kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning för att stötta nyföretagare i Sverige. De lokala kontorens utbud kan skilja sig åt, beroende på marknad och efterfrågan i den aktuella kommunen. En del kontor erbjuder enbart rådgivning medan andra håller exempelvis starta eget-kurser eller inspirationsföreläsningar. Rådgivningen är dock kärnan i verksamheten och finns att få på samtliga kontor. – Vi täcker ungefär 200 av 290 kommuner i Sverige i dag och i vissa delar av landet finns det större behov av stöttning än andra. Förra årets siffror visar att 23 000 personer kom till NyföretagarCentrum för att få rådgivning. Av dessa har 9 000 startat företag, 80 procent av företagen är aktiva efter tre år och färre än en procent har gått i konkurs.

61


Färskt svenskt köt –nystyckat i butiken! Allt vårt färska butiksstyckade kött kommer från svenska gårdar. Det styckas och paketeras på plats i butiken, flera gånger om dagen.

Färsk fisk & skaldjur i vår manuela fiskdisk!

I vår manuella fiskavdelning möts du av fisk och skaldjur från världens hav. dock hittar du inga rödlistade fiskar hos oss då vi endast säljer fisk från säkra bestånd. i butiken ger city gross kunniga personal dig också de bästa tipsen!

Nybakat ala dagar i vårt egna bageri!ar

eri bakar bull Vårt egna butiksbag s dagar. Njut av an och bröd alla veck öd, direkt från br t da äd gr varmt ny ar! ag ugn, även på sönd

62

www.Citygross.se


Jobb och karriär | Studentprofilen

Supero träffade Johan Rohyo som tog sin masterexamen i affärsjuridik sommaren 2013. Han berättar om sin väg till första jobbet och ger några av sina tips till dig som snart ska ta examen. Av: Mia Masnic

Fler av Johans tips till dig som söker jobb: • Satsa på ett professionellt CV och personligt brev. Vem du är som person, vad är din bakgrund och hur ser din nuvarande situation ut? Håll ditt CV och personliga brev så korta och koncisa som möjligt. Ett CV ska inte vara längre än två sidor och ett personligt brev ska vara på max en sida. Gör det snyggt, prydligt och lättläst. • Ditt CV och personliga brev ska gärna sticka ut från mängden. En arbetsgivare kan få in allt mellan tio och flera hundra ansökningar för en och samma tjänst. Söker man en tjänst inom media där de utlyser kreativitet, lägg ner tid på att ta fram ett roligt och kreativt CV. Om du söker en tjänst som exempelvis ingenjör, ekonom eller jurist, ska du ha ett mer strukturerat och traditionellt CV. • Dela ut ditt CV och personliga brev till vänner, familjemedlemmar och kollegor eller chefer. • Om du funderar på att ringa och presentera dig för arbetsgivaren, förbered några frågor som är relevanta att ställa och lägg fram några intressanta punkter om dig själv. Du ska framstå som intresserad och inte allt för desperat. Du ska kunna styra samtalet och vara beredd på att kunna föra en konversation med arbetsgivaren. • Tappa aldrig hoppet och låt inte ett negativt svar få ner ditt självförtroende. Det är inte lätt att få sitt första riktiga jobb och man kan behöva skicka ut många CV:n innan man får ett positivt svar. Fundera över vad du vill arbeta med i framtiden och se över dina möjligheter att komma dit.

FRÅN STUDIER TILL JOBB

J

ohan Rohyo tog sin masterexamen i affärsjuridik på Jönköpings Universitet sommaren 2013. Idag är han nyanställd på Skatteverket i Stockholm, där han kommer att jobba med momsfrågor – något som varit hans ambition länge. Som nyexaminerad möttes han dock av en sämre arbetsmarknad än väntat. – Det var ganska svårt i början och det fanns inte så många tjänster ute till en början. Jag började söka jobb redan under vårterminen innan jag tog examen, och jag rekommenderar även andra att börja söka jobb i god tid. Jag blev kallad till en del intervjun men ofta föll det på att de ville ha någon med mycket erfarenhet, samtidigt som de gärna vill att man ska vara ung – lite av ett moment 22, berättar Johan. Hans tips är därför också att skaffa sig ett jobb under studierna inom branschen som man vill jobba med. På så sätt skapar man sig både erfarenhet och kontakter, och kan möjligtvis även få en fortsatt anställning där efter studierna. Innan han fick tjänsten på Skatteverket jobbade Johan som vikarie på en gymnasieskola, och på Krea assistans, där han så småningom fick ett vikariat som jurist. Han ser dessa tjänster som en betydelsefull erfarenhet där han utvecklades ytterligare.

Under sina studier valde Johan även att utomlands, närmare bestämt på State University of New York at New Paltz. – Jag gick igenom organisationen Study Abroad, som erbjöd ett program där man läser på universitetet i två månader och sedan har praktik på valfri arbetsplats i två månader, vilket passade mig utmärkt. Det var en värdefull tid både vad gäller erfarenheten jag fick på European American Chamber of Commerce där jag praktiserade, men också för min personliga utveckling, eftersom jag blev både mer självsäker och social tack vare min tid i USA. Han tycker att utlandsstudier är värdefullt att ha på sitt CV och rekommenderar det till andra. – Men idag är det vanligt för svenska studenter att läsa i engelsktalande länder som USA och Australien, så jag tror inte att det är en lika stor konkurrensfördel som förr. Mitt tips är att också söka sig till andra marknader, exempelvis Asien. Han uppmanar också alla som söker jobb att engagera sig och göra mycket research själva. – Leta reda på de företag du är intresserad av att arbeta på och lär dig mer om dem. Sedan kan du gärna skicka ut spontana ansökningar som du gärna ska anpassa efter det företag eller eventuell tjänst du söker, avslutar Johan. 63


Manpowers tips på hur du skriver ett bra CV:

Jobb och karriär | I samarbete med Manpower

Ingress ingress

U

Anpassa ditt CV efter tjänsten du söker. När du väl tagit fram ett CV där du samlat alla utbildningar och

eventuella jobb, bör du anpassa det efter vilken typ av tjänst du söker till. Ta bort de meriter som är irrelevanta för just det här jobbet och lyft fram dem som visar att du är rätt person.

2

Ditt CV ska vara kort och koncist – inte mer än två sidor långt.

3

Om du inte hunnit skaffa dig så mycket arbetserfarenhet än får du försöka lyfta fram andra erfarenheter som

visar att du lever upp till de egenskaper som efterfrågas. Du har kanske haft förtroendet att få passa någons barn regelbundet eller varit engagerad inom föreningslivet.

4

Försök att undvika tomma fraser som faktiskt inte säger någonting om dina färdigheter. Rekryteraren som läser

ditt cv vill få en konkret bild av vad du kan och vad du har gjort tidigare. Ett bra sätt kan vara att exempelvis berätta på vilket sätt din sociala förmåga hjälper dig att vårda dina affärsrelationer.

BÖRJA KARRIÄREN REDAN

nder 2014 har bemanningsoch rekryteringsföretaget Manpower sett en kraftig ökning av personalbehovet hos sina kunder. Inte minst ett behov av studenter för extrajobb. För att möta den ökande efterfrågan och råda bot på kompetensbristen skapades kampanjen Manpower Stairway som nu är i full gång. – Vår utmaning just nu är att tillräckligt snabbt hitta de bäst lämpade kandidaterna till de uppdrag vi får in, berättar Henrik Ohlsson, affärsutvecklingschef på Manpower. Kampanjen är tänkt att dels engagera studenter och sammanlänka dem med arbetsmarknaden, men också vara en verktygslåda på vägen ut till arbetslivet. Här kan man få råd, tips och idéer kring hur man genomför en intervju, hur man kan skriva ett bra CV, hur 64

1

man använder sociala medier för jobbsammanhang, med mera. Kampanjen drivs av Manpower Student, som är en del av Manpower Sverige. – Vi erbjuder spännande och roliga extrajobb för den som studerar. På så sätt får vi tillgång till ambitiösa och framåtblickande konsulter, och studenterna får i sin tur värdefull arbetslivserfarenhet hos våra kunder, berättar Henrik Ohlsson.

Som konsult är man anställd av Manpower Student men arbetar ute hos kunderna, som i många fall är de mest erkända och attraktiva varumärkena inom respektive bransch. Det är verksamheter inom de flesta branscher; från finans, ekonomi till industri och logistik , berättar Henrik Ohlsson. Vanliga extrajobb som erbjuds är administratör, receptionist, försäljningspersonal, kundtjänstmedarbetare, eko-

nomi, lager, logistik samt övrig industri. Anställningen som student bygger på samma lagar och regler som för övriga grupper på arbetsmarknaden. Manpower Student följer naturligtvis gällande kollektivavtal, som innebär en trygghet avseende lön, annat försäkringar och exempelvis tjänstepension. – Ambitionen är naturligtvis att de extrajobb vi erbjuder ska fungera ihop med studentens huvudsakliga sysselsättning, det vill säga deras studier. Vissa studenter vill till exempel jobba dagtid, andra på kvällarna och vissa bara på helgerna. Timmarna kan variera, ibland handlar det om några enskilda timmar i veckan, men under semestertider, som sommar och jul, ökar personalbehovet hos våra kunder. Manpower har kunder över hela landet och är särskilt stora just på universitets- och högskoleorter. Henrik Ohlsson poängterar att företaget har


Jobb och karriär | I samarbete med Manpower

Kanske känns det frestande att skriva hela sitt CV i ver-

7

Logisk struktur. Det finns som en mängd CV-mallar att ladda ner och utgå från. Det viktigaste är faktisk att ditt

CV har en enkel och logisk struktur på informationen du skriver in så den som läser ditt CV får en överblick snabbt. Ett CV

Tävling!

inte tillräckligt intresserad av tjänsten.

I samband med Stairwaykampanjen som är

grammatiska fel. Småfelen kan antyda att du är slarvig eller

i gång just nu arrangeras även tävlingen Walk

det genom stavningskontrollen eller be någon du litar på

att läsa igenom det för att hitta eventuella stavfel och andra

with us. Första priset är personligt mentorskap

Rensa bort slarvfel. Innan du skickar iväg ditt CV så kör

https:www.manpower.se/SWE/stairway/

6

VINN PERSONLIGT MENTORSKAP

enkelt men stilrent CV aldrig är fel.

av Manpowers VD Mikael Jansson. För att registrera

saler eller lägga på en massa färg bara för att CV:t ska

sticka ut och ta för sig. Tänk på att smaken är olika och att ett

dig i kampanjen och vara med i tävlingen gå in på:

5

fakta

läses lättast om det bygger på tydliga rubriker och om informationen kommer i kronologisk ordning. Om du har luckor där du till exempel varit arbetslös eller ute på resa är det viktigt att du

Manpowergroup är en global aktör

kan förklara dem vid en eventuell intervju.

som jobbar med all typ av kompetensFör fler tips om hur du skriver ett bra CV, personligt brev och hur du gör ett bra intryck vid en personlig intervju, besök Manpowers Stariwaykampanj på www.manpower.se/ SWE/stairway/

försörjning. Företaget finns i 80 länder. Manpowergroup Sverige finns på 70 orter i Sverige med cirka 11 000 anställda.

SOM STUDENT som ambition att hjälpa studenter med resan från studier till karriär samt även den kommande karriärsutvecklingen. – Det kan börja med att man är anställd på Manpower Student och jobbar extra under sina studier, för att efter studierna jobba heltid på Manpower som konsult eller eventuellt bli rekryterad av kunden. Efter ytterligare några år, med mer erfarenhet, ser vi gärna att man går vidare till vårt systerbolag Experis, där man är uthyrd som chef eller specialist. Det perfekta scenariot är också att den som är konsult hos oss idag, blir vår kund och beställare imorgon. Via Manpower finns många vägar till arbetsmarknaden. En annan fördel med att söka jobb via ett bemanningsföretag som Manpower är att man får möjlighet att knyta många kontakter. – Eftersom studenterna under några år med oss som arbetsgivare varit ute hos ett flertal kunder, har de en fot inne på flera lokala företag när

det är dags för examen och heltidsjobb, säger Henrik Ohlsson. – Vi kan erbjuda vårt breda kundnätverk som vi byggt upp i Sverige under 60 års tid, och söker i utbyte studenternas flexibilitet, engagemang och vilja.

Bolaget är en av Sveriges 10:e största arbetsgivare. Varje år genererar Manpowergroup cirka 20 000 jobb. Man arbetar med stora och små företag i många olika branscher under tre varumärken: •

största kandidatbaser. Med 70 kontor i Sverige kommer man mycket nära både kunder, konsulter och kandidater. Bolaget attraherar flest sökande i landet. •

cirka 4000 studenter. Genomsnittsåldern

värdegrunder som Manpower arbetar utifrån:

1 2 3

Knowledge: man delar med sig av kunskap, expertis samt sina resurser.

Innovation: att man ständigt utmanar sig själv och sin partner till bättre lösningar och är en föregångare i arbetslivet.

Manpower Student är en del av Manpower Sverige och har i dag tillgång till

Henrik Ohlsson lyfter också fram tre viktiga

People: omtanke om människan, respekt för individen och en strävan efter att hjälpa individen att förverkliga sina mål i livet.

Manpower. Världsledande inom uthyrning och rekrytering, har en av Sveriges

hos de anställda i Manpower Student är ca 25 år. •

Experis. Erbjuder kompetensförsörjning av chefer och specialister – via konsultverksamhet, rekrytering och projektlösningar.

Rightmanagement. Hjälper kunderna genom att utforma och genomföra lösningar som ser till att verksamhetens HRstrategi stämmer överens med bolagens verksamhetsstrategi.

65


a

Öv

or

te

ifr or

åg

Lä sk ör ko rts t eo ri


Jobb och karriär | Tyresö kommun

TA KLIVET IN I ARBETSLIVET

studentmedarbetare i tyresö

Många nyexaminerade akademiker har alldeles för lite relevant arbetslivserfarenhet när de ger sig ut på arbetsmarknaden. Tyresö kommun vill genom sitt nya studentmedarbetarsystem ge studenterna möjligheten att kliva in i arbetslivet, redan innan examen.

T

rots utbildning kan det vara svårt att ta sig in på arbetsmarknaden när man studerat klart. På Tyresö kommun är ambitionen att förändra detta med ett nytt studentmedarbetarsystem. – Vi vill underlätta övergången från studier till arbetsliv för akademiker samtidigt som vi som arbetsgivare får möjlighet att marknadsföra oss och knyta kontakter med våra förhoppningsvis framtida kollegor, säger Anna Birgersson på HR-avdelningen på Tyresö Kommun.

Målet är att anställa åtta studentmedarbetare till hösten. Här får du som studerar en

Foto: Samuel Andersson

eftergymnasial yrkesutbildning, vid högskola eller universitet, en möjlighet att arbeta med studierelevanta arbetsuppgifter vid sidan av studierna.

I dagsläget finns två studenter anställda på kommunen. 23-åriga Johanna Edberg är en av dem. – Hon går personalvetarprogrammet med inriktning psykologi på Södertörns högskola, men jobbar även en till två dagar i veckan på HR-avdelningen. – Jag upplever att jag lär mig minst lika mycket på jobbet som i min utbildning, vilket är en fantastisk bonus, säger Johanna.

Jobbet som studentmedarbetare fick hon syn på i en annons som kommunen lagt ut. – Eftersom jag är uppväxt i Tyresö kändes det klockrent, säger hon. Ingen dag är den andra lik på jobbet. Allt som oftast börjar den med att Johanna går igenom mejlen och strukturerar upp sin dag. Arbetsdagen kan bestå av något möte men främst finns Johanna till som stöd för HR-specialisterna i deras arbete. I höst är hennes nästa projekt att göra en ny jämställdhetsplan för kommunen. Hon har också jobbat nära Anna Birgersson med det nya konceptet för studentmedarbetare. – Trots att jag inte är färdigutbildad känner jag att mitt arbete är värdefullt och uppskattas. 67


Jobb och karriär | Tyresö kommun

Jag är positivt överraskad till kommunen som arbetsplats. Att ha arbetslivserfarenhet redan innan examen väger tungt. Johanna känner sig säker på att det praktiska arbetet ger henne en bra skjuts i den kommande karriären. – Jag kan knyta all teori vi får i skolan till verkliga situationer och dessutom prova mina kunskaper i praktiken. Det gör att kunskaperna sätter sig på riktigt, istället för att målet bara blir att klara en tenta vilket nog är ganska vanligt annars, säger hon. Anna Birgersson har själv liknande erfarenheter av att ta sig in på arbetsmarknaden. Under sin studietid arbetade hon vid sidan av med rekrytering, vilket resulterade i att hon för snart två år sedan fick in en fot på Tyresö Kommun.

arbetsgivare, enligt landets största studentundersökning FöretagsBarometern. – Det är vi väldigt stolta över! Vi arbetar med ett tydligt medborgarfokus där vi hela tiden strävar mot att ge bästa möjliga service till medborgare och företag som bor och verkar i vår kommun. Jag tror att det tidigare har funnits en uppfattning om att kommunalt arbete är lite fyrkantigt, men fler och fler lockas av att få utveckla och komma nära de viktiga områden som kommunen arbetar med. Här finns ett väldigt stort engagemang och en stark vilja att utvecklas vilket gör oss till en dynamisk arbetsplats.

administration och ledning.

Nyligen blev kommunen nominerad till

Johanna Edberg ser positivt på framtiden och rekommenderar studenter att ta chansen till ett för framtiden värdefullt extrajobb.

www.tyreso.se/jobb

en av Sveriges mest attraktiva kommunala 68

– Jag är positivt överraskad till kommunen som arbetsplats. Dessutom finns nästan alla yrkesgrupper här så oavsett om du läser till personalvetare, jurist eller ingenjör är kommunen en potentiell framtida arbetsgivare.

fakta Tyresö kommun Tyresö är Sveriges femtionde största kommun med knappt 45 000 invånare. Kommunen är dessutom Tyresös största arbetsgivare med cirka 3000 medarbetare inom ett hundratal yrkeskategorier såsom skola, omsorg, kultur och teknik samt inom


Kom in och dröm dig bort till fjärran öster över en exotisk måltid Lunch, middag, catering eller mat till lunchföreläsningen ordnar vi.

Öppettider Måndag – Torsdag 10:00 – 19:00 Fredag 10:00 – 14:30 Vi har något som passar alla smaker,

Välkommen!

Adress: Valhallavägen 65, Stockholm • Tel: 08 612 34 03

Frozzypack kylmatlåda håller din mat kall och fräsch – hela dagen!

Frozzypack gör det enkelt att ta med egen fräsch mat till jobbet, skolan, stranden, utflykten.

. 149 kr.

Säljs bl a på DesignTorget, Cervera, Naturkompaniet, Önska, NK. 149 kr. Hitta närmaste butik på www.frozzypack.se


Utbildning | Uppsala Studentkår

INSPIRATION OCH KARRIÄRVÄGLEDNING Övergången mellan utbildning och jobb brukar ske naturligt. Men att veta hur man ska handskas med potentiella arbetsgivare kan vara en lära i sig. Uppsala studentkår har förstått vikten av rätt vägledning inför den stundande karriären. Av: Ellen Mäkipiha

70

U

ppsala studentkår är på sitt sätt unik. De är en av få kårer i landet som arbetar för alla studenter, oavsett om de är medlemmar eller inte. – Det är sedan länge fastrotat i kåren att vi ska erbjuda service till alla, det har aldrig ens kommit upp förslag om att vi ska sluta med det, säger Caisa Lycken, ordförande i Uppsala Studentkår. Studentkåren har mellan 18 000-19 000 medlemmar och som nämnt en del icke-medlemmar som de bistår med olika typer av hjälpmedel. Kåren är också unika i sitt slag då de har ett fullmäktige som till mestadels består av politiska partier.

– De flesta i styrelsen är tillsatta utifrån de partier som finns på riksplan, som jag som representerar Gröna studenter. Men vi har också flera som är politiskt obundna. När man tänker på studentkårer är det generellt bilder på det mer sociala i studentlivet som dyker upp. Givetvis finns det mycket sådan verksamhet kring och på campus, men Uppsala Studentkårs huvudsyfte är att genom påverkansarbete och studentrepresentation granska och främja studenternas tid under utbildningen. Att finnas där och förbättra. – Vi har turen att ha 13 studentnationer, föreningar som bidrar med de studiesociala aktiviteterna såsom studieplatser, körer, pub och


Utbildning | Uppsala Studentkår

inspiration vägledning utbildning karriär

Studenterna vill ha information som är i fas med tiden. café-verksamhet och mycket mer. Det är tack vare att de finns som vi kan koncentrera oss på studenternas rättigheter.

Kåren jobbar med vägledning i nära samarbete med Uppsala Universitet. För två år sedan gjordes en undersökning kring hur studenterna upplevde sin studie- och karriärvägledning. Rapporten visade en större efterfrågan på karriärvägledning. – Studenterna upplever att dem vill ha fortbildning, arbetsmarknaden förändras snabbt och de vill ha bra information om vad som är i fas med tiden. Då är det viktigt att vägledarna är förberedda. Med detta i beaktning har studentkåren tillsammans med universitet satsat mer på att utveckla just karriärvägledningen. Förutom att den centrala studie- och karriärvägledningen har öppet för både drop-in och tidsbokning varje dag, erbjuds också arbetsmarknadsdagar, workshops och föreläsningar. Ett bra exempel är mässan “Kontaktdagarna”. Som namnet förtäljer kan dessa dagar vara ett utmärkt sätt att knyta kontakter genom att träffa arbetsgivare, utställare och lyssna på föreläsningar till nytta för arbetslivet.

Vissa utbildningar kan vara knepigare än andra när man söker jobb. – Det handlar nog om bredden på utbildningen. Studerar du humaniora eller samhällskunskap är du lärd inom många områden men har kanske inte en enskild yrkestitel och det kan vara svårare att tydliggöra det du kan. Då gäller det att förmedla sin kunskap på bästa sätt till en potentiell arbetsgivare, säger hon. Men alla studenter väljer inte vägen mot en anställning. Entreprenörskap är något som lockar allt fler. Kåren samarbetar därför också med Drivhuset, en organisation som hjälper och stödjer de som vill bli egna företagare. Att lägga ner både tid och pengar på att utbilda sig är en stor satsning i livet, och det självklara borde vara att kliva rakt in i arbetslivet. Trots ihärdiga anseenden om en dålig arbetsmarknad ser Caisa Lycken positivt på studenternas framtid. – En utbildning väger tungt på CV:et men det viktigaste är att man också får med sig rätt verktyg, små medel för att förmedla den kunskap och kompetens man besitter, och att man får in en fot in i arbetslivet. 71


Resor | Weekend

EN HELG I STORSTAN När de kallare höstdagarna närmar sig drömmer många av oss om en weekendresa. Vad sägs om några av Europas mest spännande destinationer som erbjuder både kultur, shopping och härliga matupplevelser. Vi har samlat våra bästa tips och även valt några prisvärda men på samma gång väldesignade samt unika hotell i Berlin, Barcelona och London.

Barcelona

Av: Mia Masnic

Missa inte! Quimet i Quimet är mångas favorittapasställe, och specialiserar sig även på viner. Vintagevinflaskor pryder väggarna av den lilla restaurangen som ofta är fullspäckad med gäster. Carrer del Poeta Cabanyes, 25. Musée Jean Miró Foundation anses vara ett kulturellt landmärke vad gäller spansk modernistisk arkitektur. Ett måste för alla konst- och designintresserade. Parc de Montjuïc, www.fundaciomiro-bcn.org Hetaste designshoppingen hittar du på Vincon. Butiken ser ut som ett riktigt hem men skillnaden är att här är allt till salu: stolar, lampor, det mesta man kan tänka sig och många unika objekt. Passeig de Gràcia 96. www.vincon.com Lexington Bar kan du besöka när som helst under dagen för att avnjuta antigen frukost, lunch, middag eller en kaffe, i skön och trendig miljö. Calle Muntaner 108. www.lexington-barcelona.com

72

INDUSTRICHICT I BARCELONA

I

hjärtat av gamla stan i Barcelona ligger Hotel Granados 83, som ser ut att ha hämtat inspiration från New Yorks industricoola arkitektur. Inredningen kännetecknas av glas, stål och röda tegelväggar, och även ägarens personliga kollektion av hinduistiska och buddhistiska konstverk som är daterade så långt tillbaka som 900-talet. Hotellet har 77 rum, utformade i en loftstil med en mix av moderna material och high-tech inslag med antika konstverk. Granados 83 har en urban atmosfär som ger både inspiration och avkoppling. I hotellets restaurang kan man smaka på en fusion av både medelhavs- och asiatiska rätter. Från 733 kr per natt. Carrer Enric Granados 83, www.hotelgranados83.com


Resor | Weekend

Missa inte! Länge har The Meat Wagon i London serverat stadens bästa hamburgare från luckan på sin matvagn. Den var så pass populär att man bestämde sig för att öppna en ny restaurang, som inte är på hjul, så numera finns The Meat Liquor, en välbesökt restaurang med skön atmosfär. 74 Welbeck street, www.meatliquor.com Butiken Mint är ett riktigt mecka för inredningsintresserade, och särskilt för dig som letar efter ovanliga och unika föremål. 2 North Terrace. www.mintshop.co.uk Det anrika varuhuset Liberty bjuder på fantastiska miljöer och otaliga varumärken som lockar besökare år efter år. Great Malborough Street. www.liberty.co.uk

London

BÅDE TRENDIGT OCH HISTORISKT

T

own Hall Hotel hittar du i det trendiga området Bethnal Green i London. Precis som i kvarteret möts flera olika stilar i det gamla stadshuset från 1910, som numera huserar hotellgäster från världens alla hörn. Den viktorianska inramningen ger hotellet en både unik, ovanlig och smått mystisk atmosfär. Du kommer att mötas av marmorgolv, återställda antika detaljer, härligt stora rum, samt både kristallkronor, modern konst och art deco design. En skön och välförenlig mix där det moderna smälter fint in i den historiska miljön. I området finns också en hel del att utforska, från gallerier till hippa marknader och trendiga restauranger. Allra närmast finns restaurangerna Typing Room och Corner Room, som du hittar i hotellet. Från 1 318 kr per natt. Patriot Square, Bethnal Green, www.townhallhotel.com 73


Resor | Weekend

Missa inte! På Marooush serveras libanesisk/egyptisk mat och atmosfären är varm och livad.

Berlin

Här uppträder även magdansöser som höjer stämningen och senare på kvällen förvandlas restaurangen till en nattklubb. Besök gärna restaurangen från cirka 22.00 och framåt på fredagar eller lördagar. Knesebeckstraße 48 Ecke Ku’damm, www.marooush.de I stort sett alla Hollywoodkändisar som kommer till Berlin tillbringar en natt på Adagio. När du passerar den maffiga entrén möts du av en gammal katedral, som numera istället är fylld av livedansare och klubbfolk. Här finns tre våningar och det är bäddat för fest tills solen går upp. Marlene-Dietrich-Platz 1. www.adagio.de Sony Center, med sin häftiga atmosfär, är väl värt ett besök. Centret ligger i ett dyrare område, dock nära Die Arkaden – en stor galleria med fler alternativ för shopping. I närheten finns många restauranger och även många historiska sevärdheter.

DJUNGEL I STORSTAN

I

Berlins västra distrikt möter det urbana stadslivet vilda djur och natur. Här ligger Zoo Berlin, och strax intill den finns 25Hours Hotel, i en historisk byggnad som är ett framstående exempel på efterkrigsmodernismen. På andra sidan av hotellet hittar du det pulserande torget Breitscheidplatz, shoppinggatan Kurfürstendamm, och majestätiska kyrkan Kaiser Wilhelm Memorial Church. Dessa kontraster återfinns i 25Hours Hotel och dess 149 rum, som inretts i ett lekfullt ”urban djungel”-tema, med varma färger, naturmaterial och fönster från golv till tak som ger en härlig utsikt över den angränsande växtligheten. Hotellet har bevarat och återställt mycket av den ursprungliga 50-tals arkitekturen och här finns många utrymmen för både arbete och fritid. I receptionen finns exempelvis stora loftlika rum med många mysiga loungehörn, café, butik och mötesplatser. Bland höjdpunkterna finns takvåningen med restaurangen Neni och baren Monkey Bar, där ett växthus och miniträdgårdar imiterar grönskan utanför hotellet. Här hittar du både internationella besökare och berlinbor. Från 934 kr per natt. Budapester Straße 40, www.25hours-hotels.com

74

Potsdamer Platz. www.sony-center.de På Friedrichstrasse hittar du en mängd butiker och det mesta man kan tänka sig i shoppingväg.


Stud

ente

rbju

dan

Få ett presentkort värde

50:-

Välkommen till vår butik i Liljeholmen Kom in till oss och hämta ett presentkort värde 50kr Hos oss har ni även 20% studentrabatt på alla reparationer!

Välkommen in!

(Glöm inte ta med studentlegitimation)

Liljeholmstorget 7, 11763 Stockholm, Telefon 08-6004070

de!


Vi bjuder på banken när du pluggar Du som studerar får bland annat vårt Bankkort Visa och vår internetbank helt utan kostnad. Såklart ingår också vår app så du när som helst kan kolla saldo, göra betalningar eller överföra pengar med drag & drop. Skaffa vårt studenterbjudande redan idag! Läs mer på seb.se/studenterbjudande eller ring 0771-365 365. Du kan kontakta oss på Facebook och Twitter eller komma in till oss på kontoret i Eskilstuna på Kungsgatan 17 eller i Västerås på Stora Torget 2.

Varmt välkommen!

Bygg hyresrättvist. Det behövs fler hyresrätter och studentbostäder. För det krävs en ny politik. Rösta på Vänsterpartiet den 14 september.

Inte till salu.


RÄTT MED RÖKT

Mat | Gör det själv

Malin Söderström, Restaurang Hjerta.

Den rökta smaken kan lyfta en maträtt och kockar sägs älska rökta smaker. Det kan verka komplicerat

Malins tips för att röka fisk

Rensa och skölj fisken. Blanda salt, socker och eventuellt fänkålsfrö, strö över och i fisken. Låt stå kallt i 3 tim.

men det går att röka det mesta och som resultat får du en rejäl smakhöjning. Det är dessutom billig mat med lång hållbarhet, och god att äta

Torka av fisken. Lägg ut rökspån och enris i en rostfri röklåda. Lägg fisken på gallret, lämna en glipa öppen och tänd på. Vänd

kall i lunchlådan på en skiva surdegsbröd. Här är tips på hur du lyckas själv.

på fisken efter halva tiden.

Av: Camilla Julner

En fisk på 1 kg tar cirka 25 min. Den är klar när ryggfenan går att lossa.

R

ökt mat är en urgammal metod för att konservera mat och på senare tid har rökt blivit mer och mer populärt. Vi blev mer nyfikna på rökt mat efter ett besök på Restaurang Hjerta på Skeppsholmen i Stockholm, som byggt hela sin meny på rökta smaker. Där på den stora uteserveringen står röken mitt i centrum. Alla rätter är rökta; från förrätter, till mellanrätter, varmrätter, ja till och med mandelglassen. Att röka mat är enklare än många tror och dessutom fasansfullt gott. Sedan många hundra år har både kall- och varmrökning använts för att konservera fet fisk, skinka, korv, viltkött och vissa sorters ost. Varmrökning har en mindre konserverande egenskap än kallrökning. Man rökgrillar mycket i USA, främst i Texas, och även i Mexiko. Men innebörden av barbeque eller BBQ, är inte det som vi vanligen tänker på här hemma; grillning på kort tid. Det är istället att tillaga på låg värme under lång tid över stor och rökig glöd. De rökta smakerna har Malin Söderström, som driver Restaurang Hjerta, med sig från Norrlands fiske och jakt. Hon är noga med att balansera smakerna så att det inte blir för mycket rökt smak. En av mina favoriter är skagenröra på rökta räkor med syrad lök och pickles. För den som vill pröva att röka mat själv är det enklaste att använda en röklåda, som ska vara rostfri. Det finns olika varianter av röklådor, exempelvis ABU Garcia röklåda från Clas Ohlsson.

Du kan även lämna in din fisk på rökning på Restaurang Hjerta på Skeppsholmen. En stor fördel med röklådan är att den är enkel att ta med sig, men det är svårt att reglera temperaturen. Fisken blir gärna varmrökt, har man otur kan den bli mer kokt än rökt. Välj en fisksort med mycket fett i strukturen, då torkar den inte ut och om den har lös struktur tar den lättare åt sig rökaromerna. Välj helst en fisk med tjockt skinn som gös, aborre eller markrill. Om man vill röka kött är själva insaltningen extra viktig. Välj ett så rent salt som möjligt. Det finns olika saltningsmetoder; antingen torrsaltning eller saltlake, som är vatten och salt med konserverande ämnen som nitrit. Bägge metoderna tar lika lång tid, mindre fisk ca 3-4 tim och för saltlaken cirka ett dygn.

Rök med Saltlake

Tips! God rökt olja

Koka upp 3 liter vatten och blanda i 3 dl salt.

Nästa gång du grillar med grillkol, ta de sista

Träslag: Smak:

Passar till:

För en rundare smak kan man tillsätta socker,

glödbitarna och lägg i en ungsfast stor plåt som

gärna 1-1,5 % socker, det reglerar pH och ger

du fyller på med olivolja. Låt glöden ligga i 10-

bättre hållbarhet. Köttet saltas så jämnt som

15 min och tillsätt ett par kvistar färsk timjan och

möjligt, det ger en fast struktur. Gör inte köttbi-

låt dem dra åt sig den intensiva rökta smaken.

Äppel Mild söt Hickory Kraftig röksmak Körsbär Söt, fruktig Mesquite Superrökig

Fläsk, fågel, nöt Fisk, nöt, kyckling Fläsk, fågel Chilli

tarna för tjocka, ett par centimeter är lämpligt.

Kombinationen med de färska örtsmakerna blir

Köttet bör ligga i 1-3 dygn i kylskåp med saltet

en underbar olja som passar perfekt för hemg-

eller saltlaken. Det tar cirka ett dygn för saltlaken

jord majonnäs till tonfiskmackan, eller i en sallad

att tränga en centimeter in i köttet.

med hårdkokta ägg!

Tillbehör som vattenmelonsallad och fetaost, krämiga såser, pickles eller syrade grönsaker, är bra smakbrytare.

Trä för olika smaker

I den stora ABU-röken Garcia finns två våningar och plats för många mindre fiskar, eller två hela laxsidor. 499 kr, Clas Ohlson.

77


SUPERO Nästa nummer

Nästa nummer: ute i januari!

Karriär i utlandet: JOBBA INOM EU

Hitta studentbostaden! Tips & råd

Integration och mångfald

Hur ser det ut på ditt universitet?

Nyexaminerad till sommaren?

Så kommer du in på arbetsmarknaden! 78


ALLTID FASTA PRISER RÄKNAT PÅ KORTASTE VÄGEN

KOD STUDENT Ange kod Studenthäftet under fliken taxikort i appen så åker du dessutom med upp till 10% rabatt på alla dina taxiresor. FÖLJ DIN BOKNING LIVE I DIN SMARTPHONE Gå ut till din TaxiKurirbil exakt när den kommer. GÅ FÖRE KÖN Vår app är späckad med förmåner som gör din taxiresa både billigare och bättre. Du går till exempel före i kön. ALLTID FAST PRIS RÄKNAT PÅ KORTASTE VÄGEN Vart du än åker på våra 43 TaxiKurirorter i Sverige kan du använda appen.

Använd någon av QR-koderna ovanför för att komma direkt till din app-butik, eller gå in på www.taxiappen.se


Special offer

Unlimited calls

239

kr

/30 days

within Sweden

Unlimited SMS within Sweden

3GB Internet data Unlimited calls from Lycamobile Sweden to Lycamobile USA To activate: Text 46239 to 3535

Your Prepaid SIM card for low cost international and nationals calls, SMS and Internet Data. For Customer Service : Call 3332 (from Lycamobile) or 08-520 549 77 For more info and latest offers and prices visit www.lycamobile.se For sales: Call 08-520 549 78 Price Tariffs and promotions are subject to change. See our website for current prices www.lycamobile.se

Top-up your SIM online or where you see the following signs:


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.