BOVAGkrant 2021-08

Page 1

nummer 8 / oktober 2021

krant ALLES VOOR EEN BETERE KILOMETER.

Wie achterover leunt, kan achteraan de rij aanschuiven Chantal van Rekum, Nijland Tweewielers

in dit nummer:

Voorsorteren

Vergroening in aanhang­ wagenbranche pagina 10

Bestuursraad

Nieuwe verenigingsstruc­ tuur in de praktijk pagina 16

Kwestie automaatbak

Wie betaalt de rekening van de tweedehands Audi? pagina 22


FORD PUMA

(ADVERTENTIE)

Met één klik linken met de fabriek?

BIJZONDER COMPLEET VANAF € 24.575

Sleutels inleren? Software updates?

Wil je comfortabel, stijlvol en ruim? De compleet uitgeruste Puma heeft het allemaal. Zoals een geavanceerde hybride aandrijving waarmee je dynamisch én zuinig rijdt. Verrassend veel ruimte met de veelzijdige Megabox. En een strak uiterlijk wa arm e e je overal go e d vo o r d e dag komt. Bekijk hem nu op ford.nl

Complexe diagnoseklus? Kun je allemaal zelf! Zo bespaar je tijd en geld.

Een initiatief van BOVAG, RAI Aftermarket & partners

Check hoe het zit op autosdebaas.nl

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 18,2 - 14,9; liter/100 km: 5,5 - 6,7; CO2 g/km: 121 - 155.

Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven

26 OKT Emmen 28 OKT Sneek 02 NOV Duiven 04 NOV Nieuwegein

MELD U AAN OP

09 NOV Nootdorp 11 NOV Heerlen 16 NOV Almere

mijn.bovag.nl/regiobijeenkomstautobedrijven


nummer 8 oktober 2021

VOORAF 04 KORT

bezig met appen, bellen en mailen met collega-­ fietsondernemers om de juiste modellen voor haar klanten te vinden. Vaak met succes.

07 BOVEMIJ Zonneroosters lijken onderhoudsvrij. Bovemij adviseert om toch regelmatig de constructie te controleren.

08 ONDERNEMERSPORTRET Bij Nijland Tweewielers zet Chantal van Rekum in op voorraad. Ze investeert er volop in en is dagen

14 BOVAG OP TV Woordvoerder Tom Huyskens is vanaf zaterdag 20 november wekelijks te zien op RTL 4 in het programma Camp to Go. Namens BOVAG-leden geeft hij daar tips en adviezen over verschillende kampeermiddelen.

22 GESCHIL Binnen de garantietermijn dient een klant een klacht in over de gereviseerde, automatische versnellingsbak van zijn gebruikte Audi A7. Zo vindt hij althans. Volgens de ondernemer valt de klacht bui­ ten dit termijn. De Geschillencommissie oordeelt.

30 EVENEMENTEN & SERVICE Data van evenementen en bijeenkomsten, plus handige informatie over BOVAG.

16 10 Vernieuwing in aanhangwagenbranche

Ondernemers Luviek Maassen en Marco Oudshoorn vertellen over de nieuwe producten die zij zien en verkopen in hun branche. Beiden hebben verduurzaming hoog in het vaandel en spelen daarnaast in op de elektrificering van onze mobiliteit.

24 20

Fonkelnieuwe Bestuursraad

BOVAG-leden als inspiratie

Subsidie op bedrijfswagens

Onze vereniging heeft een nieuw orgaan: de Bestuursraad. Opgericht naar wens van BOVAG-leden en gaat over de uitvoeringsstrategie, stelt het portfolio vast en de projecten waar de organisatie aan gaat werken. Bert de Kroon, Gerard ten Buuren en Henk van den Helder leggen uit.

Samenhang en structuur brengen in complexe omgevingen en vraag­ stukken. Dat is waar George de Booij energie van krijgt. De financieel directeur van BOVAG kijkt terug op zijn eerste jaar bij de vereniging waar hij naar eigen zeggen ‘het vuur weer opzocht’.

Ondernemers Pim Schram en Alfred de Kooter ruilden hun bedrijfswagens in voor elektrische varianten. Een flinke investering die mede mogelijk werd gemaakt door subsidies. Lees hoe ook u of uw klanten gebruik kunnen maken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Undercover

O

nlangs kwam Alberto Stegeman op bezoek in het BOVAGhuis. Niet voor een gezellige kop koffie, maar omdat hij via zijn beproefde undercovermethode een misstand in rijscholenland aan de oppervlakte had gebracht. Een sporadische misstand die we van jaren terug wel kennen, maar die kennelijk opnieuw de kop heeft opgestoken. Ik heb het over betalen ‘in natura’ voor rijlessen. Ik mocht daar namens BOVAG op reageren. En die reactie luidde: volstrekt onac­ ceptabel! Als het in BOVAG-gelederen zou gebeuren – en gelukkig is dat niet zo – dan zou zo’n lid er onmiddellijk uitvliegen. In 2014/2015 stak dit fenomeen ook al eens de kop op en ging er zelfs een rapport van het korps Rotterdam-Rijnmond naar de ministeries van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Waterstaat, waarin de korpsleiding zijn bezorgd­heid uitsprak over instructeurs die actief rijles in ruil voor seks aanboden. Extra kwalijk omdat het sinds 2011 mogelijk is om al vanaf 16,5 jaar autorijles te nemen en het risico bestaat dat zoiets aan minderjarigen wordt aangeboden. Ik heb zelf een dochter van 16, als ouder wil je weten dat je kind in goede handen is. BOVAG heeft destijds meermaals fel in de media gereageerd en het kabinet opge­ roepen actie te ondernemen, bijvoorbeeld door het invoeren van een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor alle rijinstructeurs. De over­heid was hiertoe aanvankelijk niet bereid en toen heeft BOVAG het voortouw genomen en de VOG in de BOVAG-lidmaatschapseisen opgenomen. Later ging de overheid alsnog overstag en nu is de VOG verplicht voor rijinstructeurs. Zoals al veel langer voor voetbaltrainers, zwemleraren et cetera.

Maar die VOG is niet genoeg. We hebben, samen met andere branchepartijen en onder leiding van Emile Roemer, de laatste tijd hard gewerkt aan een plan om de sector verder te professionaliseren. In zo’n sector is geen plaats voor rijscholen en instructeurs die de rijschoolwereld een slechte naam bezorgen. De Tweede Kamer en het kabinet zijn nu aan zet om de aanbevelingen van Roemer over te nemen. De uitzending van Undercover is waarschijnlijk eind november, dat laten we u nog weten.

Han ten Broeke Algemeen voorzitter BOVAG BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 3


KORT

Heeft u uw vrijekeuze­ regeling al doorgegeven? Als u op 1 november 2020 gebruikmaakte van de vrijekeuzeregeling voor ADV en u valt onder de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (MvT), dan heeft u tot uiterlijk 1 november 2021 de tijd om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen. Eén ervan is dat u de gekozen vorm uiterlijk 1 november 2021 per brief aan de Bedrijfsraad kenbaar maakt.

Dubbele korting voor BOVAG-leden Als u de auteursrechtenafdracht voor muziek- en beeldgebruik via BOVAG regelt, krijgt u 15 procent extra korting. BOVAG heeft namelijk een collectieve afspraak gemaakt met rechtenorganisaties Buma, Sena en Videma. U kunt zich hiervoor aanmelden tot 31 december 2021.

H E

r zijn vijf vormen om de ADV te regelen, waaronder de vrijekeuzeregeling. Voor deze laatste geeft de cao sinds 1 november 2020 extra spelregels. Zo dient u de regeling vast te stellen in overleg met een vertegenwoordiging van uw medewerkers. Belangrijk is ook dat u de regeling doorgeeft aan de Bedrijfsraad. Dit moet met een brief die ondertekend is door werkgever en door de personeelsvertegenwoordiging. Hierbij moet vermeld worden dat aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. U kunt de brief adresseren aan: Bedrijfsraad, Postbus 491, 3990 GG Houten.  Meer informatie vindt u op mijn.bovag.nl (zoekwoord: vrijekeuzeregeling). Vragen? Bel of mail BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

 Niks meer missen? Wilt u op de hoogte blijven van dit onderwerp en andere werkgeverszaken? Schrijf u dan in voor de BOVAG Werk­geverszakennieuwsbrief op mijn.bovag.nl/nieuws­ briefwgz. Ongeveer elke twee weken ontvangt u dan het belangrijkste werkgeversnieuws.

eeft u bijvoorbeeld muziek of een nieuwszender aanstaan in de showroom, kantoor of werkplaats? Dan is bij de wet geregeld dat een bedrijf hiervoor een vergoeding moet betalen aan auteurs- en naburige rechtenorganisaties. Dankzij de collectieve afspraken die BOVAG heeft gemaakt, profiteert u van 15 procent extra korting. Dit komt nog bovenop de 33,3 procent die BOVAG-leden al krijgen als zij zich aanmelden voor een licentie bij Buma, Sena en Videma. U kunt uw registratie eenvoudig online regelen via BOVAG en u krijgt vervolgens één jaarfactuur. Let op: als u vorig jaar al heeft meegedaan, dan hoeft u niks te doen.  Aanmelden kan via mijn.bovag.nl/auteursrechten.

Kabinetsplannen voor u samengevat

D

e hoeveelheid nieuwe plannen die het kabinet op Prinsjesdag voorschotelde maken het best moeilijk te verteren. Daarom vatte BOVAG de plannen voor u samen in een beknopt en in heldere taal geschreven document: Samenvatting Prinsjesdagplannen 2021. Alle voorgenomen nieuwe en te wijzigen wetten en regels zijn op thema gegroepeerd. Bij elk plan leest u wat BOVAG ervan vindt en wat volgens BOVAG moet worden

aangepast. Inzet van BOVAG is altijd dat weten regelgeving haalbaar en betaalbaar moet zijn voor u als ondernemer.  Op mijn.bovag.nl/prinsjesdag2021 kunt u de samenvatting downloaden. U vindt hier ook een aantal video’s waarin BOVAG-­ leden en BOVAG-specialisten reageren op plannen voor autofiscaliteit, duurzame mobiliteit, bereikbaarheid en ondernemerschap.

99%

80%

19 november

van de Nederlandse bedrijven is een mkb-bedrijf. Maar liefst 72% van de werknemers werkt bij een mkb-bedrijf.

van de mkb-ondernemers is (zeer) maatschappelijk betrokken. Zij steunen maatschappelijke doelen jaarlijks met ruim 1 miljard euro.

Men bewondert ondernemers omdat ze risico durven nemen, gedreven zijn en dingen durven verwezenlijken. Hun belang staat centraal op de Dag van de Ondernemer.

4 BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021

Bron: MKB-Nederland

CIJFERS | MKB


Vraag vaststelling NOW 1 uiterlijk 31 oktober aan Klaar voor nieuwe apk-norm? Als de werkplaatsvloer van uw autobedrijf of truckbedrijf nog niet voldoet aan de nieuwe apk-norm voor vlakke vloeren, is het belangrijk dat u voor 15 november een nieuwe beoordeling aanvraagt bij RDW.

H

eeft u tijdens de eerste NOW-aanvraagperiode (NOW 1) een voorschot ontvangen? Zorg dan dat u uiterlijk 31 oktober de definitieve berekening van de NOW 1 bij het UWV aanvraagt. Als het UWV voor 1 november geen aanvraag van u heeft ontvangen, dan wordt de definitieve NOW-subsidie vastgesteld op nul. U moet het voorschot dan volledig terugbetalen.

A

lleen wanneer u voor die datum de aanvraag indient, kan de RDW garanderen dat een medewerker dit jaar uw bedrijf bezoekt en u de goedkeuring ontvangt. Bent u te laat of voldoet uw keurings­ ruimte niet aan de regels, dan mag u vanaf 1 januari 2022 geen apk meer uitvoeren.

ondergrond. Een scheve vloer of hefbrug die niet waterpas is afgesteld heeft namelijk ook effect op het meetresultaat. De RDW is inmiddels diverse oplossingen tegengekomen in de praktijk voor wat er mogelijk is bij bijvoorbeeld een niet vlakke vloer en heeft dit ook gedeeld met BOVAG.

Oplossingen De RDW scherpt de richtlijnen voor de dimlichtcontrole bij de apk aan, zodat ze nauwkeuriger zijn voor de moderne lichttechniek van personenauto’s. Per 1 januari 2022 gelden er nieuwe eisen voor de

 Deze oplossingen vindt u terug op mijn.bovag.nl/vlakkevloer. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over dit onderwerp, zoals contactgegevens waar u met vragen terecht kunt of waar u een nieuwe beoordeling aan kunt vragen.

 Voor de definitieve aanvraag NOW 1 gaat u naar uwv.nl/now. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Zelfde beeld, ander geluid

K

Quizvraag Wat kost het om een onderhoudsbeurt te registreren in het digitale serviceboekje? A Dit kost € 1,- tot € 5,- per registratie. B Dit is een abonnement van € 1.000,- tot € 2.000,- per jaar. C Dit is een abonnement van € 10,- tot € 50,- per maand. D Dit is gratis.  Weten waar u staat met uw kennis over originele fabri­ kantendata, pass-thru, digitale service registratie en remote diagnose? Test uw kennis op autosdebaas.nl.

ijken, aanraken en uitproberen. Dat stond de bezoeker van de EV Experience eind september in Zandvoort te doen. Niet lang nadat de ronkende motoren van de Formule 1 waren vertrokken, werd het circuit gevuld met stille, emissievrije varianten van allerlei soorten voertuigen. Auto’s, motoren, fietsen, scooters, steps, bedrijfswagens, oldtimers waren enkele van de aanwezige vervoermiddelen die de circa vijfduizend bezoekers op het circuit konden uitproberen. Ook waren er leveranciers aanwezig van laadvoorzieningen en werden er workshops gegeven over elektrisch vervoer. BOVAG was als sponsor aanwezig op de tweede editie van dit evenement en Han ten Broeke nam er ter plekke deel aan een podcast van BNR. De organisatie wil de EV Experience jaarlijks laten terugkomen in september.

WinterWasWeken van start

D

oet u in januari 2022 weer mee? Hoe meer leden deelnemen, hoe groter de landelijke dekking en communicatie naar consumenten. Schrijf u in op mijn.bovag.nl/winterwasweken.

BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 5

Het juiste antwoord is: D. Fabrikanten mogen voor het aanvragen van een account eenmalig kosten vragen. Bij vrijwel alle merken is dit gratis.


‘HET WAS ALTIJD VAN VADER OP ZOON, TOT ONZE ACCOUNTANT HET GESPREK BRACHT OP MIJN ZUS.’ GERARD EN JOAN REKENEN OP BIANCA

Scan de code voor het hele verhaal van Gerard en Joan of ga naar nba.nl/rekentop

Nederland rekent op zijn accountants. Dat geldt zeker voor mkb-ondernemers. Want of je nou een start-up bent of een gevestigd familiebedrijf, internationaal opererend of geworteld in je eigen regio, klaar voor uitbreiding of op zoek naar opvolging: je kunt rekenen op je accountant.

NBA.NL/REKENTOP

NEDERLAND REKENT OP ZIJN ACCOUNTANTS


ADVERTORIAL

BOVEMIJ

Check uw zonneroosters Heel veel overlast van de zon hebben we deze zomer niet mogen hebben, maar veel bedrijfspanden zijn permanent uitgerust met zonneroosters aan de gevel. Dit is een metalen draagconstructie met stalen lamellen die permanent aan een gevel hangt en dienst doet om de zonnestralen tegen te houden, ongeacht in welk jaargetijde deze zich aandienen. Onderhoudloos lijken ze, maar dat is niet helemaal waar.

Z

onneroosters zijn permanent en windvast, zo adverteren leveranciers. De lamellen bieden vrijwel onbelem­ merd uitzicht naar buiten en kunnen jaarrond, jarenlang zorgeloos de zon buitenhouden. Allemaal waar, maar juist doordat ze zo weinig onderhoud nodig heb­ ben en hun werk blijven doen, worden ze nog wel eens helemaal vergeten. Dat kan ramp­ zalige gevolgen hebben. Zo’n metalen draagconstructie kan in de loop van de jaren zwakker worden. Er kan bijvoor­ beeld metaalmoeheid optreden, waarbij het metaal vervormt doordat er te veel druk op heeft gestaan. Dat kan gebeuren doordat er

bijvoorbeeld een pak sneeuw op heeft gele­ gen. Ook kan het Nederlandse, regelmatig vochtige weer, de metaalconstructie corrode­ ren en ernstig verzwakken. Dit soort slijta­ geproblemen komen het meest voor bij zonneroosters ouder dan twintig jaar. Wan­ neer er grote problemen ontstaan aan een jonger rooster, kan dit te maken hebben met constructiefouten, te weinig marge in con­ structieberekeningen of doordat de constructie niet is uitgevoerd zoals in het bestek aange­ geven. Wanneer schade als gevolg van con­ structieproblemen de oorzaak is van een falend zonnerooster, dan is dat niet gedekt op de verzekeringspolis.

Schade En wat kan die schade dan zijn? Lamellen kun­ nen uit de constructie breken of zelfs delen van de gehele constructie kunnen naar bene­ den vallen. In het beste geval heeft u dan te maken met schade aan uw pand of aan voer­ tuigen. Maar nog erger wordt het wanneer er mensen onder lopen wanneer het gebeurt; uw klanten of uw eigen medewerkers. Daarom de tip: laat de zonneroosters regelmatig onderhouden. Periodiek laten checken van de zonneroosters is de oplossing om ongelukken te voorkomen. Check op metaalmoeheid door te kijken of er speling zit in de constructie. Corrosie is te ontdekken door de roosters periodiek steek­ proefsgewijs te demonteren om de draagcon­ structie te kunnen inspecteren. Neem de zonneroosters eens per vijf jaar mee in het onderhoudsplan van het pand en heb zo jaren veilig plezier van uw zonwering.  Vragen hierover? Neem dan contact op met de risicodeskundigen bij Bovemij via preventie@bovemij.nl.

BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 7


PORTRET VAN EEN ONDERNEMER

“Wie levert, is nu spekkoper” Rasondernemer Chantal van Rekum bestiert samen met haar broer Ramon Nijland Tweewielers in het Gelderse ’s-Heerenberg. Klanten komen van heinde en verre, ook menig Duitser passeert graag de grens voor een fiets van Nijland. Waar veel fietsondernemers klanten moeten teleurstellen vanwege lange levertijden, krijgt Chantal het altijd voor elkaar.

M

ijn broer en ik zijn opgegroeid in de zaak en het ondernemen is mij met de paplepel inge­ goten. We zijn al drie genera­ ties een familiebedrijf, dat begon als een bromfietshandel en nu een fietsenzaak is. Ik houd me vooral bezig met de verkoop, mijn broer met de werk­ plaats. Samen zijn we gedeeld eigenaar. Door de jaren heen heeft het woongedeelte steeds meer plaats gemaakt voor de zaak. We hebben onlangs het pand naast de zaak gekocht, zodat we ook voor de toekomst voldoende opslagruimte hebben. De tuin die er ook bij hoort, gebruiken we al. Ik probeer altijd vooruit te kijken, net als mijn vader.”

Massaal op e-bike “Mede door corona gaan de fietsverkopen door het dak. Veel mensen hielden tijdens de lockdowns geld over omdat ze niet op vakan­ tie gingen. Daarvan kochten ze een e-bike, zodat ze ook buiten actief konden zijn. De leasefiets wint ook enorm aan popula­ riteit. Ook Duitse klanten weten ons bedrijf daarvoor goed te vinden. Dat komt doordat mijn vader in Duitsland een goede naam heeft opgebouwd. Daar is het nóg voorde­ liger voor werknemers om een fiets van de zaak te rijden. Verder stapt de jeugd massaal over op een e-bike. Ik denk dat van de middelbare scholieren in onze regio zo’n vijfenzeventig procent op een e-bike fietst. Gemiddeld 8 BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021

fietsen zij zo’n twaalf kilometer naar school. Tijden veranderen en een e-bike wordt gezien als het gemak van de hedendaagse tijd, niet meer als bejaardenfiets.”

Levertijden “Tel deze trends bij elkaar op en de lever­ tijden zijn een probleem geworden. Ik ben dan ook de hele dag aan het bellen, appen en mailen met collega-fietsondernemers of zij nog bepaalde modellen op voorraad hebben. Ook zit ik vertegenwoordigers van

Ik heb regelmatig mensen in de winkel die verbaasd zijn dat wij wél leveren fabrikanten achter de vodden. Je moet con­ stant scherp zijn met bestellen en lijntjes uitgooien. Op alle mogelijke manieren zorg ik dat ik fietsen geleverd krijg. Wie achter­ over leunt, kan achteraan de rij aanschui­ ven. In het sportieve segment is het helemaal lang wachten. Er is wereldwijd veel vraag en dan is Nederland maar een kleine afzetmarkt voor fabrikanten. E-bikes worden veelal voor de Nederlandse markt geproduceerd. Nu heeft een aantal fabrikanten wel een maximum op het aan­ tal bestellingen gezet, wat ik een slechte

ontwikkeling vind. Veel modellen staan zelfs voor volgend jaar al op uitverkocht. Dat is een onwenselijke situatie.”

Award “Mijn speerpunt is kwaliteit leveren, zowel in producten als service. We willen die stap extra zetten voor de klant. Ik heb regel­ matig mensen in de winkel die verbaasd zijn dat wij wél leveren. Dat zorgt weer voor mond-tot-mondreclame. Als je in deze tijd snel levert, heb je veel extra verkoop. Ik wacht niet af, maar investeer volop in mijn voorraad. Ook duurzaamheid is een speerpunt binnen ons bedrijf, we hebben er onlangs zelfs een award mee gewonnen. We doen er alles aan om zo energiezuinig mogelijk te werken. Zo hebben we zonnepanelen op het dak liggen, duurzame ledverlichting, veilige opslag van accu’s en de oude heaters in de hal met gebruikte fietsen vervangen. Veel fietsbe­ drijven zijn hier nog maar weinig mee bezig en dat verbaast mij wel. Duurzaamheid wordt ieder jaar belangrijker.”

Nijland Tweewielers Datum van oprichting: 15 oktober 1959 Dealer van: Gazelle, Accell (met de mer-

ken Sparta, Batavus en Koga), Merida en Victoria Aantal nieuwverkopen per jaar:

circa 1.000 fietsen Winkeloppervlakte: 1.000 m2 Aantal medewerkers: 8 fulltimers,

1 parttimer


Tekst: Floortje Vink Fotografie: Dirk-Jan Poot

BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 9


INNOVATIE

Duurzaamheid sijpelt De aanhangwagenbranche staat niet bekend als voorloper waar het gaat om duurzaamheid. Toch komt daar langzaam maar zeker verandering in. Zo levert de nieuwste gesloten aanhangwagen van Henra inmiddels milieusubsidie op en bouwt het bedrijf van Marco Oudshoorn zelf een aanhangwagen voor achter een elektrisch voertuig. Twee aanhangwagendealers aan het woord waar duurzaamheid op de agenda staat.

10 BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021


Tekst: Floortje Vink

aanhangwagenbranche binnen

L

uviek Maassen is eigenaar van Maas­ sen Aanhangwagens, tot voor kort was de naam nog Steeghs Aanhang­ wagens. Maassen nam in 2015 het aanhangwagenbedrijf in het Lim­ burgse Helden over van de toen 73-jarige eigenaar. Toen ook het pand in zijn handen kwam, was het tijd om de zaak te verduur­ zamen. “Ik heb ledverlichting in het gebouw

laten installeren en zonnepanelen op het dak gelegd. Daar pluk ik de komende der­ tig jaar de vruchten van”, legt Maassen uit. Daarnaast gebruikt hij zijn elektrische scooter voor het woon-werkverkeer. Onder­ tussen zoekt hij ook naar duurzaamheid in zijn assortiment. Maassen is dealer van de merken Bockmann, Hapert, Henra, Saris, Tohaco en Daxara. Naast de verkoop van aanhangwagens en paardentrailers, richt Maassen zich ook op de verhuur en het onderhoud ervan en het onderhoud aan het onderstel van caravans. In de aanhangwagenbranche ziet Maassen verduurzaming: “Henra heeft een nieuwe, gesloten aanhangwagen op de markt gebracht. De hoeken zijn afgerond en zor­ gen voor een lage luchtweerstand. Dat levert een besparing in brandstofverbruik op tot zo’n zeven à acht procent.” Zakelijke klan­ ten kunnen daarmee gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA), en vijf­ enveertig procent van de aanschafkosten aftrekken van de fiscale winst. Aantrekke­ lijk voor de zeventig procent zakelijke klan­ ten van Maassen. “Deze aanhangwagen bestaat nu ongeveer twee jaar en onze klan­ ten zijn heel tevreden. Het product slaat enorm goed aan en vrijwel iedereen die in dit segment een nieuwe, gesloten aanhang­ wagen zoekt, komt hiernaar kijken.”

Speciaal voor EV Ook assenproducent Al-ko, waar Maassen mee werkt, heeft inmiddels de eerste stap­ pen gezet naar een duurzamer assortiment. Het merk ontwikkelt een trailerchassis met een ingebouwde elektrische motor van 48 volt, speciaal voor elektrische auto’s. “Het gebruik van een aanhanger heeft veel invloed op de actieradius van een elektrisch voertuig. Die kan soms wel met zeventig procent afnemen, waardoor het bereik flink verkleind wordt. Het zogenoemde ‘Next Generation Trailer Platform’ levert ook nog eens een CO2-uitstootreductie op.” Dat de interesse van de aanhangwagen­ branche in duurzame oplossingen en pro­ ducten nu pas voorzichtig is aangewakkerd, ligt volgens Maassen geheel in lijn met het karakter van de branche. “Die heeft altijd al achter de trends aangelopen. Achter aanhangwagenbedrijven en -producenten zitten geen grote partijen als een DAF of Scania, waar veel geld beschikbaar is voor onderzoek en ontwikkeling. De financiële draagkracht is er niet om veel te ontwik­ kelen. Het is van de laatste jaren dat er ook

Ik denk dat er over vijftien tot twintig jaar alleen nog maar elektrisch gereden wordt en daar moeten wij als branche ook op inspelen Marco Oudshoorn, eigenaar Ko van den Berg Aanhangwagens

dealers komen met een grote showroom of een werkplaats met meerdere monteurs aan het werk. Het is bovendien een conserva­ tieve branche waar veel naar elkaar wordt gekeken. Wat dat betreft verwacht ik dat velen het voorbeeld van Henra volgen”, sluit Maassen af.

Gerecycled materiaal Marco Oudshoorn begon als jongen van vijftien jaar in de werkplaats bij Ko van den Berg, de toenmalige eigenaar van het gelijknamige aanhangwagenbedrijf in Utrecht. Inmiddels is hij 31 jaar en zélf eigenaar van het bedrijf dat onder zijn lei­ ding een enorme professionaliseringsslag heeft gemaakt. Duurzaamheid staat bij Oudshoorn hoog in het vaandel. Op het dak van het pand liggen inmiddels zonne­ panelen, maar waar hij vooral in uitblinkt is zijn zelfgebouwde aanhangwagen van gerecycled materiaal. “Samen met een klant hebben we deze aanhanger met een geslo­ ten opbouw speciaal ontwikkeld voor ach­ ter een elektrisch voertuig. Het voordeel is namelijk dat het lichtgewicht is en dat scheelt in de actieradius van het elektrische voertuig dat van zichzelf niet veel gewicht > BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 11


ONZEKERE KLANTEN?

BIED NU ZEKERHEID!


> kan trekken.” De aanhanger is RDW-ge­

keurd en voorzien van een kenteken. “Het is ontworpen om getrokken te worden door een elektrisch distributiewagentje, dat maxi­ maal 60 kilometer per uur mag rijden en dus niet de snelweg op kan. Dit soort oplos­ singen zijn erg gewild in stedelijke gebie­ den om op deze manier goederen de stad in te krijgen vanaf een depot aan de rand van een stad. De bestuurders ervan rijden rond met een tractorrijbewijs”, legt hij uit. Deze ontwikkelplannen startte Oudshoorn met zijn klant nét voordat de coronapan­ demie uitbrak. “De horeca moest sluiten en het was de bedoeling om juist die bran­ che te bevoorraden met de karretjes. De plannen kwamen dus even ‘on hold’ te staan, maar inmiddels lopen er enorm veel aanvragen, ook uit andere branches. We staan echt nog aan het begin van dit tra­ ject. Wel verwacht ik zeer binnenkort con­ crete orders. Ik ben dan ook heel benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen. Het brengt mij een hele leerzame, positieve uitdaging en ik ben toekomstgericht bezig voor mijn onderneming.”

De aanhangwagenbranche is wat dat betreft erg terughoudend en de generatie die over tien jaar met pensioen gaat, zit de tijd uit en ziet geen reden om iets dat nu goed gaat te veranderen. Hun kinderen, die wellicht de zaak overnemen, kijken wel verder naar de toekomst. Ik verwacht daar nog wel een kantelpunt. Wat in de Randstad gebeurt, is vaak een voorloper voor de landelijke gebieden. Het kan niet anders dan dat elek­ trisch rijden en andere vormen van vervoer ook daar doordringen. De vraag is of die bedrijven dan zijn voorbereid op het werk dat op ze af komt.”

Al-ko ontwikkelt een trailerchassis met een ingebouwde elektrische motor, speciaal voor elektrische auto’s Luviek Maassen, eigenaar Maassen Aanhangwagens

Harder dan ooit De blik van Oudshoorn is duidelijk naar voren gericht. Hij verbaast zich erover hoe vaak dat in de branche niet zo is. Het is volgens hem vooral een verschil tussen stads- en buitengebied, maar ook een gene­ ratiekloof. “Ik denk dat er over vijftien tot twintig jaar alleen nog maar elektrisch gereden wordt en daar moeten wij als bran­ che ook op inspelen. De ontwikkelingen gaan sneller dan menigeen denkt. In lan­ delijke gebieden is de noodzaak van aan­ passen nu nog verre van, maar ik zie in Utrecht en Amsterdam al veel interessante vervoersoplossingen voorbijkomen. Zeker nu de lockdown voorbij is en bedrijven weer investeren, gaat het harder dan ooit. BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 13


SNAPSHOT

BOVAG in RTL-televisieprogramma Kamperen is populair bij Nederlanders. De vrijheid die het geeft, heeft zich extra bewezen in het afgelopen coronajaar en dat vertaalde zich naar een flinke stijging in de verkoop van caravans en campers. Grote kans dat daardoor het binnenkort startende nieuwe seizoen van het televisieprogramma ‘Camp to Go’ weer met veel interesse zal worden bekeken. Dit seizoen stelt Sander Janson, die al jaren een bekend kampeer­ gezicht is op tv, vragen aan BOVAG over caravans of campers. Woordvoerder van BOVAG Tom Huyskens geeft antwoorden en komt wekelijks terug in het programma. De vragen gaan bijvoorbeeld over waar je op moet letten wanneer je een kampeermiddel gaat kopen, hoe je hem moet onderhouden, stallen en wat te doen bij schade. De kijker krijgt veel praktische tips. De opnamen hiervoor hebben al plaatsgevonden en wel bij BOVAG-lid Vinken in Asten. Het programma start op zaterdag 20 november om 17.00 uur op RTL 4.

14 BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch Fotografie: Maartje van Berkel

Wist u dat?

7.869 nieuwe caravans werden er in de eerste drie kwartalen van 2021 verkocht. Dat is het hoogste aantal in de laatste tien jaar.

6,5%

meer caravanoccasions werden er tot nu toe verkocht via de vakhandel.

2.785 nieuwe campers werden er tot nu toe dit jaar verkocht, een recordaantal.

20%

meer gebruikte campers wisselden tot eind september van dit jaar van eigenaar via de vakhandel.

120 exposanten stonden klaar voor bezoekers van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs begin oktober van dit jaar. BOVAG was ook aanwezig met ‘Try the camper’ en ‘Try the caravan’ (rijlessen met deze kampeermiddelen, red.).

BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 15


VERNIEUWING

1. Egbert van Drie – Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven, 2. Derk de Haas – bestuurslid, 3. Hans Everts – Truckdealers, 4. Timon Rutten – bestuurslid, 5. Gerard ten Buuren – Onafhankelijke Autobedrijven, 6. Henk van den Helder – Verhuur- en Deelautobedrijven, 7. Han ten Broeke – algemeen voorzitter, 8. Peter de Rooy – bestuurslid, 9. George de Booij – financieel directeur / bestuurslid, 10. Toine Beljaars – Schadeherstelbedrijven, 11. Jan Paul Kerkhof – Tankstations, 12. Bert de Kroon – Autodealers, 13. Maarten Akkers – Fietsbedrijven, 14. Mark de Graaf – Autowas- en Poetsbedrijven, 15. Siewert Gorter – Caravan- en Camperbedrijven, 16. Hans Bresser – directeur strategie & innovatie / bestuursadviseur. Op deze foto ontbreekt Arno Smits – Rijscholen. Vanaf 1 januari 2022 gaat Energiesystemen en Revisie van start en treedt de dan gekozen voorzitter toe tot de Bestuursraad.

2 7 1 3

6

5 4 10

9

11

8

14

12

13

16 BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021

15


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch Fotografie: Peter Arno Broer

VERENIGING EN ONDERNEMERS NÓG DICHTER BIJ ELK A AR

Bestuursraad

van start

Een vereniging werkt anders dan een onderneming. Maar over­ eenkomsten zijn er ook. Een daarvan is luisteren naar je doel­ groep, je klanten of in het geval van BOVAG je leden. Dus wanneer zij ideeën hebben om de vereniging sterker te maken, onderzoekt BOVAG dat. Met als resultaat een nieuwe structuur en een nieuw orgaan: de Bestuursraad. Half september kwamen de leden voor het eerst bijeen.

D 16

e structuur van de BOVAG-vereniging is sinds 1 juli van dit jaar aangepast. Een administratief dingetje? Zeker niet, volgens enkele voorzitters van BOVAG-afdelingen. “De oude structuur voldeed niet meer omdat belangen van diverse afdelingen niet meer volgens de formele structuur wer­ den vertegenwoordigd in de ver­eniging”, stelt Bert de Kroon, voorzitter BOVAG Autodealers. “Informeel wer­ den we van alles op de hoogte gehouden en konden we van alles overleggen. Dus we misten niets, alleen for­ meel klopte het niet meer. Het was de bedoeling dat afdelingen via de Ledenraad verbonden zouden zijn. Echter uit de evaluatie van de Ledenraad bleek dat dat onvoldoende werkte. In de nieuwe situatie is de link tussen afdelingen en vereniging nu via de Bestuursraad gelegd, die ook een grotere rol heeft gekregen.” Het formeel regelen van de zaken waarover de voor­ zitter BOVAG Autodealers spreekt, is nu geregeld in de vorm van een Bestuursraad. Dat is een orgaan binnen onze vereniging waarin alle afdelingsvoorzit­ ters zitting hebben, onder leiding van algemeen voor­ zitter Han ten Broeke. De Bestuursraad vergadert altijd samen met het Verenigingsbestuur, waar onder andere algemeen directeur Peter Niesink en financieel direc­ teur George de Booij deel van uitmaken. De Bestuurs­ raad komt vier keer per jaar samen, gaat over de uitvoeringsstrategie van de vereniging en stelt het portfolio vast en de projecten waaraan de komende tijd wordt gewerkt. Ook bespreken zij wat er op de lobby-agenda staat en geven inhoudelijk inbreng op grotere lobbydossiers. Zij doen een ‘rondje langs de velden’ om te kijken wat er in elke branche speelt, ontwikkelen de strategie en stellen deze vast.

Drie organen De vereniging wordt bestuurd door drie organen: Verenigingsbestuur, Bestuursraad en Ledenraad. Het Verenigingsbestuur bestuurt de vereniging op alle gebie­

den: lobby, strategie, financiën en de deelnemingen (bedrijven waar BOVAG een aandeel in heeft). De Bestuurs­raad bepaalt samen met het Verenigingsbe­ stuur de strategie, de grote projecten en de inhoud van de grote lobbydossiers. De Ledenraad heeft de taak om dit alles te controleren. Bekijk het schema op pagina 19 voor een overzicht in een oogopslag.

Dezelfde belangen Een tweede reden om over te stappen op een nieuwe structuur is volgens Gerard ten Buuren, voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven, de overlap in vraag­ stukken en belangen. “Om te kijken waar synergie en

Actieve leden gezocht Een belangrijke spelregel in de nieuwe BOVAG-­ verenigingsstructuur is dat leden van de Bestuursraad niet een dubbelrol mogen hebben in de Ledenraad of het Verenigingsbestuur. Anders zouden zij hun eigen beleid moeten toetsen. Omdat diverse afdelingsvoorzitters in de Ledenraad zaten en daaruit moesten vanwege hun deelname aan de Bestuursraad, zijn er nu vacatures voor de Ledenraad. Deze Ledenraad bestaat uit 24 leden die worden afgevaardigd door de afdelingen. Een ledenraadslid kan maximaal twee termijnen van vier jaar dienen.  Interesse in actieve deelname aan de BOVAG-­ vereniging door deelname aan de Ledenraad? Informeer ernaar binnen uw afdelingsbestuur en kijk op mijn.bovag.nl/vereniging.

> BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 17


AED: daar red je levens mee

Laat uw ondernemershart kloppen en zorg voor een AED binnen handbereik! KIJK OP MIJN.BOVAG.NL/AED VOOR MEER INFORMATIE

Alles voor een betere kilometer.


> overlap is, heb je een groep nodig met kennis

van de verschil­lende afdelingen die dichter op het verenigings­bestuur zit. Het is prettig voor het verenigings­bestuur om gebruik te maken van die vele kennis. Ontwikkelingen gaan snel en vragen soms om snelle actie. In de Bestuursraad zien we snel wat de belangen voor de een kunnen betekenen voor de ander en kunnen we snel schakelen.” Ten Buuren wil dat de vereniging breed kijkt en wil de diversiteit van alle BOVAG-leden tot hun recht laten komen. “Uiteindelijk delen we meer met elkaar dan dat we discussiepun­ ten hebben. BOVAG Onafhankelijk Autobe­ drijven en BOVAG Autodealers hebben dat de afgelopen jaren ondervonden. En als er ergens discussie over is, dan hebben we daar begrip voor. De link van de auto’s is vervolgens snel

Uiteindelijk delen we meer met elkaar dan dat we discussiepunten hebben Gerard ten Buuren, afdelingsvoorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven

Van links naar rechts: Bert de Kroon (BOVAG Autodealers), Gerard ten Buuren (BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven), Han ten Broeke (algemeen voorzitter BOVAG) en Henk van den Helder (BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven)

gelegd naar schade en verhuur. Maar vergeet ook niet dat er onder de onafhankelijke auto­ bedrijven veel kleinere zelfstandigen zijn. Daar ligt dan weer een link met sommige kleinere afdelingen van BOVAG. Meteen in de eerste vergade­ring van de Bestuursraad zag je al goed het gemeenschappelijk belang van BOVAG en dat is belangrijk in deze tijd.”

Simpeler

Ledenraad Raad van Commissarissen

Verenigingsbestuur Werkorganisatie o.l.v. Directie

Gekozen bestuurders

Uitvoerend bestuurders

Algemeen voorzitter Vicevoorzitter Penningmeester Lid

Algemeen directeur Financieel directeur

BOVAG Holding Bestuur door uitvoerende bestuurders Vereniging

Ondersteuning door Bestuurssecretaris en –Adviseur (directeur S&I) RvC

Bestuursraad

RvC

(alle afdelingsvoorzitters) Bovemij

Service Werkgroepen en commissies

Af lin Afde nge en n Incubator

Voor afdelingsvoorzitter BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven, Henk van den Helder, is het streven naar simplificatie een belangrijke drijf­veer. Hij vindt dat de nieuwe structuur eenvoudiger en overzichtelijker is en daarmee doeltreffender. “Leden zien deze veranderin­ gen misschien niet op het eerste gezicht, maar gaan het zeker merken. Hun afdelingsvoor­ zitters kunnen concreter communiceren naar de rest van de leden toe. Voorzitters zitten dichter bij het vuur van de BOVAG-vereniging en tegelijker­tijd dichter bij het vuur van de praktijk. Dat werkt naar twee kanten in het voordeel.” De eerste vergadering van de Bestuursraad was op 15 september een feit. De voorzitters hebben hier hun nieuwe rollen besproken en zeggen vertrouwen te hebben in de ontwik­ keling van dit nieuwe orgaan. De komende tijd gebruiken zij om te bepalen wat de beste aanpak is om de Bestuursraad zo betekenis­ vol te laten zijn voor alle BOVAG-leden. BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 19


VERENIGING

GEORGE DE BOOIJ KIJKT TERUG OP ZIJN EERSTE JA AR ALS FINANCIEEL DIRECTEUR BIJ BOVAG

“Kijk naar het landschap, niet naar het tuintje” “Veel verenigingen hebben privépersonen als leden, maar BOVAG heeft ondernemers als leden. Die leden willen vooruit, willen ontwikkelen, zijn actief met het vizier naar voren. Dat maakt het plezierig werken bij BOVAG.” George de Booij startte op 1 november een jaar geleden als financieel directeur en bestuurslid bij BOVAG. Tegelijkertijd werd hij bestuurder bij het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Samen met de BOVAGkrant kijkt hij terug op zijn eerste jaar.

O

oit wilde hij architect worden. Geïn­ spireerd door een doos LEGO wist George de Booij dat hij wilde bou­ wen. Dat het niet letterlijk bouwen werd, maar bouwen aan organisaties en structuren kwam hij later achter. Hij bleek volledig op zijn plaats als hij, zoals hij zelf zegt, ”in de keuken van de organisatie” mag werken. Audits, finance, risk management en compliance zijn allemaal onderwerpen waar­ bij hij zich als een vis in het water voelt. Tien jaar lang werkte hij aan grote projecten bij de NS, waaronder het onderzoek naar en de opzet van de dataroom Fyra. Met zijn eigen unieke blik, want op de vraag of er niet een enorm verschil zit in grootte tussen de NS en een vereniging als BOVAG antwoordt hij: “BOVAG behartigt de belangen van zo’n acht­ duizend leden die samen een omzet hebben van 42 miljard, hoe groot wil je het hebben? En nog veel belangijker: het gaat om de ener­ gie en het enthousiasme dat deze vereniging oproept. Als je naar landschappen kijkt en niet naar de tuintjes, staan de paaltjes soms verder weg dan je denkt. Bekijk het grote plaatje.” Binnen dat grote plaatje is het voor De Booij niet zo’n uitdaging om de lopende zaken op te pakken, maar juist om samenhang en struc­ tuur te brengen in complexe omgevingen en vraagstukken. Hij houdt van dingen opzetten en verliet de NS vorig jaar dan ook om zijn

20 BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021

energie in te zetten voor BOVAG. Het vuur weer op te zoeken, zoals hij het noemt.

Contributiemodel Was er dan zoveel te veranderen bij BOVAG? “Nou, ons contributiemodel was in de loop van de jaren behoorlijk ingewikkeld gewor­ den; we hadden 228 lidmaatschapscategorieën. Eigenlijk door het zo goed mogelijk te willen doen, zagen we uiteindelijk door de bomen het bos niet meer en ook ik vond dat het beter en vooral simpeler kon.” Dat is gelukt, vanaf 1 januari 2022 kent BOVAG een nieuwe contributiestructuur. “Het levert ons geen cent extra op, maar het is nu voor leden veel eenvoudiger om te begrijpen en voor de organisatie om het administratief te verwerken. Dat is winst voor ons allemaal.”

Pensioen Zijn vorige functie combineerde De Booij met een bestuurslidmaatschap van het Spoorweg­ pensioenfonds. Nieuw is het voor hem dus niet dat hij ook bij BOVAG naast financieel directeur en bestuurslid ook bestuurder is bij het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Anderhalve dag in de week werkt hij voor PMT. “Die functies zijn heel goed te combi­ neren en versterken elkaar zelfs. Wat er gebeurt met het pensioen, heeft effect op de cao. Doordat we ons bij BOVAG ook met cao’s

bezighouden, weet ik als vertegenwoordiger van onze branche hoe we tegen zaken aan­ kijken. Daardoor kan ik de juiste vragen mee­ nemen naar onze pensioenbesprekingen.” De Booij zit namens de werkgevers in het bestuur. Hij is lid van de commissie financiën en risk management en heeft als taak om zicht op de risico’s te hebben. ”Het leven is niet risicoloos en dat geldt zeker voor pensioen­ beleggingen. Je kunt jezelf wél afvragen of je alles goed hebt doordacht, alle scenario’s hebt bekeken en dus alle risico’s goed in kaart hebt gebracht. Daarbij kijk ik zowel naar het belang van leden als naar het belang van hun medewerkers. Over een aantal jaar gaan we niet alleen naar een nieuw pensioenstelsel,


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch Fotografie: Peter Arno Broer

Het gaat om de energie en het enthou­siasme dat deze vereniging oproept

CV van George de Booij Naam: George de Booij Privé: getrouwd, twee kinderen Vrijetijdsbesteding: familie, tuinieren en erop

uit met de hond Werkverleden:

maar ook naar een nieuwe premie (zie BOVAGkrant 4 van dit jaar, red.). Ik kijk naar wat ik eraan kan doen om die premie betaalbaar te houden. Ook probeer ik meer openheid te krijgen in dit soort processen. Ik wil bereke­ ningen zien. Het lijkt allemaal nog ver weg, in 2026 is de invoering, maar daardoor is het belangrijk dat we nú alert zijn en de juiste discussies voeren op de juiste beslismomen­ ten.” Tot slot wil hij in dit proces zorgen voor een zorgvuldige, administratieve overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Vindingrijk Voor BOVAG zelf bruist De Booij ook van de plannen, ”aangestoken door de energie en

vindingrijkheid van BOVAG-leden”, vertelt hij. Zo gaat hij kijken naar de financierbaarheid van de sector nu banken een terugwerkende beweging maken richting mkb en de mobili­ teitsbranche. “Denk hierbij aan financiering van voorraad -onderdelen en voertuigen-, vastgoed en bedrijfsoverdracht en -overname. We proberen als vereniging ieder jaar weer de goede dingen te doen en tegelijkertijd naar de lange termijn te kijken. Wat gebeurt er in de wereld, wat gebeurt er in de markt en hoe vertaal je dat naar showroom en werkplaats? Zowel in de praktijk van dealerholdings als in die van onze leden met twee monteurs in dienst. Dat is onze uitdaging bij BOVAG.”

November 2020-nu: financieel directeur BOVAG en vanaf februari 2021 bestuurder bij Pensioenfonds Metaal en Techniek namens BOVAG. 2010-2020: diverse functies bij de Nederlandse Spoorwegen waaronder directeur NS Audit, bestuurslid bij het Spoorwegpensioenfonds en programmadirecteur parlementaire enquête Fyra. 1990-2010: diverse functies bij ABN AMRO waaronder CFO van de zakenbank in Nederland en global COO Group Compliance. 1983-1990: gestart als externe accountant bij Peat Marwick Nederland en vervolgens bij Arthur Andersen. Militaire dienst vervuld als docent op de Hogere Krijgsschool in Den Haag. Opleidingen: Business Economics en

Accountancy aan Universiteit van Amsterdam en Behavioral & Cultural Governance program aan Nijenrode.

BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 21


HET GESCHIL

Tekst: Linda in ’t Hout

GESCHILLENCOMMISSIE BUIGT ZICH OVER GARANTIEKWESTIE AUTOMA ATBAK

Op tijd gemeld? Wie heeft er gelijk? De Geschillencommissie Voertuigen behandelde vorig jaar 430 zaken. Daarin deed de commissie 174 uitspraken: In 44 gevallen kreeg de consument (deels) gelijk. In 76 gevallen kreeg de consument ongelijk. In 47 gevallen kwamen ondernemer en consument tijdens de procedure tot een onderlinge oplossing. In 3 gevallen kwamen zij tijdens de zitting tot een oplossing. In 4 gevallen kon de commissie de zaak niet behandelen.

Eerste hulp Een goed gesprek kan vaak voorkomen dat een klacht een geschil wordt. Komt u er samen niet uit? BOVAG bemiddelt bij klachten om deze zo snel mogelijk op te lossen. Als dat niet lukt, dan kan de Geschillencommissie Voertuigen een oplossing bieden.  Neem voor uitleg of advies contact op met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00. U kunt uw klant doorverwijzen naar BOVAG Hulp bij klachten: bovag.nl/hulpbijklachten.

22 BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021

De automatische versnellingsbak van een tweedehands Audi geeft problemen. Consument en ondernemer zijn het oneens over of de klacht binnen de garantietermijn valt. De Geschillen­ commissie doet een uitspraak.  DE ZAAK Een consument koopt een gebruikte Audi A7 voor € 18.850,—. In de advertentie staat ver­ meld dat de automatische versnellingsbak gereviseerd is. Een week na de aankoop meldt de consument dat de auto twee storingen geeft: een aan het veersysteem en een aan de ver­ snellingsbak. Om de problemen op te lossen, voert het bedrijf een software-update uit en spoelt de automaatbak. Dit gebeurt binnen de garantieperiode. Helaas blijkt dat dit niet het gewenste resultaat geeft. De storing die de con­ sument had gemeld, is nog steeds aanwezig. De consument klaagt dat de auto in de neutrale stand soms gaat trekken of rijden en dat dit ook wel eens samengaat met een klap of hik. Dit gebeurt nadat wordt overgeschakeld van de ‘drive’-­stand (D) naar de neutrale stand (N). De consument en ondernemer zijn het oneens over of deze klacht over de versnellingsbak tijdig is gemeld en dus binnen de garantie­ termijn valt. De consument zegt dat de storin­ gen binnen de garantieperiode zijn doorgegeven aan de ondernemer. Maar de ondernemer brengt in dat de punten waarover de klant klaagde, zijn hersteld. Het probleem met de

versnellingsbak, die onder andere trekt en hikt, begon later pas. Het is bovendien geen nieuwe auto beargumenteert hij, maar eentje met een hoog aantal gereden kilometers en slijtage. De ondernemer ziet het probleem als een nieuwe klacht. De twee partijen komen er samen niet uit en de zaak wordt aan de Geschillencom­ missie Voertuigen voorgelegd.

 HET ONDERZOEK De Geschillencommissie geeft opdracht aan een deskundige om onderzoek te doen naar de pro­ blemen rondom de versnellingsbak. De com­ missie laat daarbij de storing aan het veer­systeem buiten beschouwing, dat probleem kon niet voldoende aangetoond worden. De deskundige onderzoekt de klacht bij een Audi-dealer en wint in de branche informatie in. Bij het uit­ lezen van de auto bij de dealer komt onder meer de melding ‘bakschakelmechanisme 2 schakelprocedure niet succesvol (passief/ sporadisch)’ naar boven. Ook vraagt de des­ kundige stukken op van de revisie die één jaar voor de verkoop door een ander bedrijf is uit­ gevoerd. Op de factuur staat dat de mechatronic is vervangen. Maar er blijkt niet uit of deze


gereviseerd is of dat het om een gebruikt exem­ plaar ging. Het reviseren van een mechatronic is veel duurder dan de prijs op de factuur. Een volledige, goede gereviseerde mechatronic zou op korte termijn, binnen de één à twee jaar en tussen de 25.000 en 50.000 kilometer, geen problemen mogen opleveren. Na de aankoop van de auto is er met de auto nog geen 25.000 kilometer gereden. Na onderzoek stelt de des­ kundige vast dat de storing aan de versnel­ lingsbak een verborgen gebrek is dat al bij de verkoop aanwezig was. De omvang van de klacht is opvallend. Reparatie is mogelijk door de automatische versnellingsbak te herstellen of te reviseren. De kosten daarvoor zijn afhan­ kelijk van de werkzaamheden die nodig zijn en kunnen oplopen tot € 4.500,— inclusief btw.

 DE UITSPRAAK Uit het onderzoek van de deskundige blijkt dat de klacht tijdig is ingediend en dat er geen sprake is van een nieuwe klacht. De Geschil­ lencommissie stelt daarbij dat wettelijke garantie geen vastgestelde termijn heeft. Deze garantie wordt bepaald door wat er op de overeenkomst staat en wat de consument op

basis daarvan mag verwachten. De onderne­ mer heeft zijn kritiek geuit op de rapportage en werkzaamheden van de deskundige, maar kon de bevindingen niet of onvoldoende betwisten. Dat betekent dat de uitkomst in deze zaak vast is komen te staan.

 DE CONCLUSIE De Geschillencommissie Voertuigen concludeert dat de klacht tijdig is gemeld en onder de garantie valt. De ondernemer moet de problemen aan automatische versnellingsbak, waaronder ook de koppe­ling, verhelpen binnen zes weken. Ook moet de ondernemer het klachtengeld dat de consument heeft betaald vergoeden.

3X

uitspraken in andere geschillen

Gasveren schieten los: de rechter gasveer van de achterklep van een vijf jaar oude Seat schiet los en beschadigt het dak. Een half jaar later schiet ook de linker gasveer los. De consument claimt non-conformiteit. Ingewikkelde storing: een auto geeft in korte tijd herhaaldelijke storingsmeldingen. Het bedrijf verklaart de auto na meerdere werkzaamheden storingsvrij. Maar de klant wil niet betalen. Volgens hem heeft een andere garage het échte euvel gevonden en verholpen. Gloeiendhete kwestie: de remschijven en -blokken van een auto zijn net ver­vangen, als de klant terugkomt bij het autobedrijf. De reden: een roodgloeiende remschijf. Wie moet hiervoor betalen?

BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 23


ELEKTRIFICERING

Elektrische personenauto’s worden in het straatbeeld steeds gewoner. Evenals laad­ palen. Maar hoe zit het met bestelauto’s? Nou, die komen eraan. Er zijn al ondernemers die bewust voor een elektrische bus kozen. Met subsidie.

H

et hart van iedere duurzame ondernemer in energie gaat waarschijnlijk sneller kloppen van duurzaam vervoer. Zo ook dat van Pim Schram, installateur van zonnestroom en -warmte. Zijn bedrijf SunisFree.nl kocht met hulp van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) een elektrische bedrijfsbus. “Een logisch gevolg van onze business.” De vraag naar zonnepanelen en zonnewarmte gaat door het dak. En dus komt ondernemer Schram maar weinig toe aan innoveren, wat hij eigenlijk het leukst vindt. Met SunisFree.nl installeert hij zonnepanelen en -collectoren. En met het zusterbedrijf Energieplan­ ner adviseert Schram over de energietransitie van woonhuizen.

T WEE ONDERNEMERS OVER HUN KEUZE VOOR EEN ELEK TRISCHE

EV-busje

vroeg die direct aan. Naast de personenauto en de bus heeft hij een elektrische scooter voor advies in de buurt, aangeschaft met hulp van de MIA.

Zonnepanelen Maar Schram is nog een stap verder gegaan en heeft een zonnepaneel op het dak van de bus geplaatst. Daarmee kan hij gereedschap onder­ weg opladen of de airco laten draaien. “Ik liep al een tijdje rond met het idee, maar op de imperial kan ik het paneel niet leggen. Daar moet ik mijn ladders en materiaal op vervoeren. Nu heb ik eindelijk de oplossing.” Met een rails die twee meter kan uitschuiven heeft hij een zonnepaneel ónder de imperial geplaatst.

Veel verbeterd

Kilometers maken

In 2015 kocht hij een elektrische personenwagen, voor het advies­ werk. “Die was nog niet top: de actieradius was laag en de prijs voor aanschaf hoog.” Inmiddels is er veel verbeterd en durft hij de vol­ gende stap aan. “Als je zonnepanelen plaatst, is het logisch dat je elektrisch rijdt. Maar een bestelbus is pas sinds kort leverbaar met een goede accu.” Hij hoorde rond diezelfde tijd over de SEBA en

Schram legt uit waar je als ondernemer op moet letten als je elektrisch wilt gaan rijden. “Je moet vooral kilometers maken. Door het verschil met de brandstofprijs verdien je je investering daar terug.” Ook raadt hij aan om de laadtarieven en -abonnementen goed in de gaten te hou­ den. “Ik heb nu wel drie laadpassen, want per paal er zit er verschil tussen. En (snel)laden langs de snelweg is echt duurder.”

24 BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021


Fotografie: RVO

BEDRIJFSAUTO

komt zo E

en elektrische bedrijfsauto is in veel gevallen een goede vervanger voor een fossiel aangedreven bedrijfsauto. Zo ook voor Alfred de Kooter van De Kooter Spuit- en Schilderwerk. Met hulp van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) verving hij zijn fossiel aangedreven bedrijfsbus door een elektrische. Met zijn schildersbedrijf werkt Alfred de Kooter al bijna tien jaar in deze sector. De Kooter gebruikt een bedrijfsbus om met zijn spullen naar klanten te rijden. Ongeveer een halfjaar geleden besloot hij de diesel­bus te vervangen voor een elektrisch model. Als de klus erg dicht­bij is, rijdt De Kooter zelfs met zijn elektrische bakfiets naar de klant.

Subsidie Wilt u zelf een elektrische bedrijfsauto aanschaffen of uw klanten hierover adviseren? Lees op rvo.nl/seba hoe de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) werkt en welke bedrijfsauto’s in aanmerking komen.

deel. Het vraagt wat uitzoekwerk, maar toen ik RVO belde met vragen werd ik goed geholpen.”

Prijs per kilometer Vaak zijn er bij elektrische bedrijfswagens zorgen over de actieradius (het bereik) van de auto. “Je moet goed uitzoeken hoeveel kilometer je daad­ werkelijk nodig hebt. Dat is iets waar mensen zich vaak blind op staren.” Omdat veel van zijn klussen dichtbij zijn, is elektrisch rijden voor De Kooter juist veel gunstiger. “Ik heb een oplader voor de deur waardoor ik elke dag 200 kilometer in de accu heb, daar red ik het makkelijk mee. Ook de prijs per kilometer is veel gunstiger. Het kost meer om een elektrische bus aan te schaffen, maar het verbruik is fors minder.”

Uitzoekwerk

Te leen

De Kooter: “Een diesel is eigenlijk gemaakt voor lange afstanden, maar veel van mijn klussen zijn in de buurt. Als je steeds een paar kilometer rijdt met een diesel is dat niet bevorderlijk voor het milieu, en daar probeer ik juist op te letten.” De SEBA- en MIA-regelingen maakten de aanschaf van een elektrische bedrijfsbus een stuk aan­ trekkelijker “SEBA verkleint het prijsverschil met de aanschaf van een fossiel aangedreven bedrijfsauto en MIA geeft belastingvoor­

De Kooter staat open voor vernieuwingen en probeert rekening te hou­ den met de maatschappij en het milieu. Zo gebruikt hij geen kwasten waar dieren voor hebben geleden en probeert hij nu zijn stofuitstoot met schuren zoveel mogelijk te beperken. “Zo denk ik bij alles na hoe het beter kan, voor mijzelf en voor anderen. Je hebt alles op aarde eigenlijk te leen. Daar moeten we voorzichtig mee zijn en het behou­ den voor volgende generaties.”

BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 25


EVENEMENTEN

BOVAG-agenda November 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

2/4/9/11/16 november

29 november

14 november

2

10

16

4

11

18

november Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Duiven) BOVAG organiseert verspreid over oktober en november 12 regiobijeenkomsten door het hele land. Bezoekers worden bijgepraat over onder andere: nieuws rondom RDW, wettelijke garantie en BOVAG Garantie, het nieuwe contributiemodel en Auto’s de Baas. Gerard Ekdom sluit de avond muzikaal af.

november Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Nieuwegein) BOVAG organiseert verspreid over oktober en november 12 regiobijeenkomsten door het hele land. Bezoekers worden bijgepraat over onder andere: nieuws rondom RDW, wettelijke garantie en BOVAG Garantie, het nieuwe contributiemodel en Auto’s de Baas. Gerard Ekdom sluit de avond muzikaal af.

9

november Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Nootdorp) BOVAG organiseert verspreid over oktober en november 12 regiobijeenkomsten door het hele land. Bezoekers worden bijgepraat over onder andere: nieuws rondom RDW, wettelijke garantie en BOVAG Garantie, het nieuwe contributiemodel en Auto’s de Baas. Gerard Ekdom sluit de avond muzikaal af.

november Kennissessie Stoppen en Doorgaan? I Goed voorbereid uw bedrijf overdragen (Naaldwijk) Deze sessie van de serie Stoppen en Doorgaan? gaat over goed voorbereid uw bedrijf overdragen en vindt plaats in Naaldwijk. Er wordt ingegaan op alle onderdelen van het overdragen en verkoopklaar maken van uw bedrijf. november Vervolgtraining ‘De-escaleren kun je leren’ (Nieuwegein) Deze training voor verhuur- en deelautobedrijven is het vervolg op de training ‘Omgaan met criminaliteit en agressie’.

11

november Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Heerlen) BOVAG organiseert verspreid over oktober en november 12 regiobijeenkomsten door het hele land. Bezoekers worden bijgepraat over onder andere: nieuws rondom RDW, wettelijke garantie en BOVAG Garantie, het nieuwe contributiemodel en Auto’s de Baas. Gerard Ekdom sluit de avond muzikaal af.

14

november Studiereis BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven (Las Vegas en San Diego) The Car Wash Show gaat dit jaar door, daarom organiseert BOVAG Autowasen Poetsbedrijven een nieuwe studiereis.

november Training voor autoverhuurbedrijven: ‘Verhuur is een vak’ (Nieuwegein) Tijdens de eendaagse training ‘Verhuur is een vak’ ontwikkelt uw verhuurmedewerker op een leuke en interactieve manier alle basiskennis over het vakgebied autoverhuur.

23

november BOVAG Event voor verhuur- en deelautobedrijven (Bunnik) Netwerken en bijpraten over de laatste brancheontwikkelingen staan centraal tijdens dit event.

29

november Jaarcongres voor de kampeerbranche (Bunnik) Ter afsluiting van het kampeerseizoen organiseren BOVAG en KCI dit jaar weer een fysiek congres voor de kampeerbranche.

 Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op mijn.bovag.nl/evenementen.

Vergaderen bij BOVAG

Handige websites

Van kleine besloten bijeenkomsten tot grote presentaties of congressen. Iedereen is welkom om te vergaderen in het BOVAGhuis in Bunnik.

 mijn.bovag.nl Laatste branchenieuws, achtergrondinformatie in dossiers, praktische tools en hulpmiddelen.

C entraal in Nederland Z alen voor 4 tot 250 personen G ezonde, verse en ambachtelijke maaltijden uit de BOVAGkeuken R uim atrium biedt ruimte voor uw event of afterparty R uime, eigen parkeergelegenheid Nieuwsgierig? Doe de virtuele tour door het BOVAGhuis op www.bovag.nl/vergaderen. Daar vindt u ook informatie over zalen, catering en tarieven. Reserveren kan via de site, maar ook via (030) 65 95 212 of vergaderen@bovag.nl.

26 BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021

november Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Almere) BOVAG organiseert verspreid over oktober en november 12 regiobijeenkomsten door het hele land. Bezoekers worden bijgepraat over onder andere: nieuws rondom RDW, wettelijke garantie en BOVAG Garantie, het nieuwe contributiemodel en Auto’s de Baas. Gerard Ekdom sluit de avond muzikaal af.

 mijn.bovag.nl/ledenadvies Advies over cao en personeel, juridische zaken, arbo en veiligheid, milieuzaken en fiscale zaken.  bovagkrant.nl Alle edities online teruglezen, plus informatie voor adverteerders.  bovag.nl Informatie voor consumenten, inclusief zoekmachine waarin alle BOVAG-leden terug te vinden zijn.  bovagledenwinkel.nl Profiteren van collectief inkoopvoordeel, exclusief voor BOVAG-leden.


SERVICE Het BOVAG-verenigingsbestuur

Afdelingen Autodealers

Han ten Broeke algemeen voorzitter verenigingsbestuur@bovag.nl

Timon Rutten bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Derk de Haas bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Peter Niesink algemeen directeur, bestuurslid peterniesink@bovag.nl

George Seitzinger penningmeester verenigingsbestuur@bovag.nl

Hans Bresser directeur strategie & inno­ vatie, bestuursadviseur hansbresser@bovag.nl

Peter de Rooy bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

George de Booij financieel directeur, bestuurslid georgedebooij@bovag.nl

Onafhankelijke Autobedrijven en Schadeherstelbedrijven niet gelieerd aan dealer(holding) Frans Bastiaansen (west) fransbastiaansen@bovag.nl T 06 51 35 50 57

Geert Brummelhuis E geertbrummelhuis@bovag.nl T (030) 659 52 42 Tankstations en Autowas- & Poetsbedrijven

Christa Grootveld E christagrootveld@bovag.nl T (030) 659 53 45 Truckdealers en Truck& Trailerbedrijven

Erik Stern E erikstern@bovag.nl T (030) 659 52 16

Aad Verkade E aadverkade@bovag.nl T (030) 659 53 02

Verhuur- & Deelautobedrijven Schadeherstelbedrijven en Ruitschadeherstelbedrijven Marjolijn Spoorenberg E marjolijnspoorenberg@bovag.nl T (030) 659 52 34

Accountadviseurs Algemeen

Fietsbedrijven en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

Maerten Boenders (noordwest) maertenboenders@bovag.nl T 06 13 95 60 09

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Autogroothandelaren

Frank Ruygrok E frankruygrok@bovag.nl T (030) 659 53 52 BOVAG-werkgeverscoaches

Linda Bergstra E lindabergstra@bovag.nl T 06 41 09 68 39

Hans Joosten E hansjoosten@bovag.nl T (030) 659 54 86

Vacature (oost)

Autodealers en Schadeherstelbedrijven gelieerd aan dealer(holding)

René Lamers (oost) renelamers@bovag.nl T 06 20 44 11 67 Jan Pieter van der Meulen (west) janpietervandermeulen@bovag.nl T 06 22 55 57 58 Levien Meiresonne (noord) levienmeiresonne@bovag.nl T 06 20 58 04 89

Jos Overmars (noordoost) josovermars@bovag.nl T 06 22 19 62 35 Stefan Niesink (midden) stefanniesink@bovag.nl T 06 13 98 46 33

Caravan- & Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven

Remko van Eindhoven E remkovaneindhoven@bovag.nl T 06 22 40 23 29

Maarten Mastop E maartenmastop@bovag.nl T (030) 659 52 30

Linda Heutinck E lindaheutinck@bovag.nl T 06 57 84 77 11

Rijscholen Maarten van Hoof (zuidoost) maartenvanhoof@bovag.nl T 06 22 39 14 32 Remco van Rijn (zuidwest) remcovanrijn@bovag.nl T 06 20 05 32 50

Edmay van der Lely E edmayvanderlely@bovag.nl T 06 18 47 90 01

Hannie Tak E hannietak@bovag.nl T (030) 659 52 27

Renate van Rijnsoever E renatevanrijnsoever@bovag.nl T 06 21 93 79 09

Energiesystemen & Revisie Wijnand de Geus a.i. E wijnanddegeus@bovag.nl T (030) 659 52 36

Colofon 22 oktober, jaargang 27, nr. 8 De BOVAGkrant is het officiële leden­magazine van BOVAG en verschijnt 11 keer per jaar. UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik Tel. (030) 65 95 211 I: www.bovagkrant.nl HOOFDREDACTIE Danielle Rousselet-Waltuch E: daniellerousselet@bovag.nl REDACTIE Hans de Gram, Linda in ’t Hout E: redactie@bovag.nl TRAFFIC Carolien van Rheenen E: traffic@bovagkrant.nl PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING Clog-Work.com; Martijn Ubink ADVERTENTIES Informatie over verschijningsdata, plaatsing en tarieven van advertenties op www.bovagkrant.nl. Mail: sales@bovagkrant.nl DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle ABONNEMENTEN Opgave, adres­wijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. Tel. (025) 125 79 24 E: klantenservice@aboland.nl I: www.aboland.nl

Abonnementsprijs: € 118,— per jaar excl. btw. (Losse nummers op aanvraag.) BOVAGKRANT niet ontvangen? Mail naar traffic@bovagkrant.nl MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE Maartje van Berkel, Han ten Broeke, Peter Arno Broer, Dirk-Jan Poot, Floortje Vink, Paul de Waal, RVO, Adobe Stock. De redactie van BOVAG is bij de samen­stelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAG­ krant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft ge­geven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aansprakelijk­ heid aanvaarden voor moge­lijke gevolgen die zouden kunnen voort­vloeien uit het (her)gebruik van de in deze uit­gave opgenomen informatie.

Jolanda Hofman E jolandaverwoert@bovag.nl T 06 82 25 59 79

BOVAG-dochters BOVAG werkt nauw samen met een aantal dochters, op het gebied van verzeke­ringen, onderwijs en data.

Bovemij Takenhofplein 2 6538 SZ Nijmegen T: (024) 751 21 31 E: info@bovemij.nl I: www.bovemij.nl

Innovam Structuurbaan 2 en 19 3439 MB Nieuwegein T: (030) 608 77 22 E: info@innovam.nl I: www.innovam.nl

RDC Groep De Boelelaan 7 1083 HJ Amsterdam T: (020) 549 71 71 E: servicedesk@rdc.nl I: www.rdc.nl

BOVAG-partners in business Diverse afdelingen van BOVAG hebben samenwerkings­ verbanden met een aantal bedrijven. Organisaties die raakvlakken hebben met de bedrijfsactiviteiten van leden. BOVAGkrant NUMMER 8 / OK TOBER 2021 27


Wij helpen mobiliteitsbedrijven succesvol ondernemen

Van autobedrijf tot benzinepomp en van rijschool tot fietsenwinkel. Weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Kijk op bovemij.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.