Närhetsliv #4

Page 1

BRA SAKER OM BODEN • MARS 2019

Hållbart liv nära naturen HUNDSPANN I LASSBYN / S. 6

Hästgårdsparadiset

HÄSTSTADEN LEVERERAR / S. 28

Otjorvig vintermeny GRÖNDALS DUKAR UPP / S. 34

Winterwonderland OCH MYCKET MER / PÅ REP MED SOFFGRUPPEN / 6 NYA VINNARSKALLAR / FRÅN SYRIEN TILL BODEN OCH DOLLARSTORE / HON BLEV KVINNA EFTER 70 /


2 / # N Ä RH ETS LIV / MA RS 2 019


100 år av Närhetsliv MATS BERG / KOMMUNCHEF Boden är en pigg 100-åring. En vital plats, och kommun där vi under 2019 ska fira våra första 100 år på många olika sätt. Vi gör det med och nära Bodensarna som ska känna stolthet för den plats där vi har nära till allt som är viktigt – och lite till.

V

i är stolta över vår historia, som sträcker sig långt mer än 100 år bakåt i tiden men gör som de flesta, lever i nuet och blickar framåt. Detta blir alltid extra tydligt i början av ett nytt år då man tar nya tag och börjar om. 2018 var på väldigt många sätt ett bra år för oss Bodensare, vi kunde kanske blivit några fler men samtidigt, det kommer vi att bli inom sinom tid, var så säker – vem kan motså en plats som Boden? Men skämt åsido så märkte vi under 2018 en förstärkt attraktionskraft i och runt omkring Boden. Hårt jobb av många duktiga människor har gett resultat. Etableringar och förfrågningar vi förut knappt trodde var realistiska är nu vår verklighet. Vi har en tydlig strategi, genomtänkta och väl planlagda etablerings- och verksamhetsytor som Boden Business Park, Boden Cleantech Center (Brännkläppen), Helicopterbase

(AF 1-området), Bodentravet och Norra Svartbyområdet som gör att vi står bra rustade när väl förfrågningarna kommer – och det gör de just nu. Att vi också har nära till stora mängder grön energi och vindsnabba handläggningstider gör att Boden sticker ut lokalt, nationellt och globalt. Nära är bra. Sen kan jag inte heller undgå att fascineras över det faktum att ungdomar från t.ex Stockholm nu söker sig hit för att plugga spelutveckling. Som ett resultat av det har vi plötsligt ett nytt campusområde 20 meter från Boden Business Park – Boden Gamecamp. Frågan just nu är hur långt det räcker. 2019 började bra med att vi blev utsedda till Årets landsbygdskommun i Norrbotten vilket är ytterliggare ett kvitto på ett långsiktigt arbete som ger resultat och välförtjänad uppmärksamhet. Eldsjälar och enterprenörer som oförtrutet engagerar sig, investerar och tror på en framtid i det småskaliga och där en del dessutom lockar besökare från hela världen är verkligen världsklass. Ett relativt färskt 2019 bådar gott. Vi ska fortsätta att fira, vi kommer att ha nära till flera roliga event och en del är helt nya. Själv ser jag fram emot ett närhetsliv med vårvinter och när konstgräset tinat fram, divison 1-fotboll på Boden arena. Trevlig läsning!

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 3


B R A SAK E R OM B O D E N / M ARS 2 019 / INNEHÅL L

SIDAN 6 / PARADISET NÄRA

SIDAN 26 / SKIDANS ABC

För Hannah, Jeremias och 21 glada hundar råder det inget tvivel om att de hittat helt rätt i Råne älvdal. Här lever paret och driver sitt företag i sitt hållbara och naturnära paradis.

Sävast Ski Team anordnar skidskola för vuxna. Med ett koppel rutinerade skidveteraner får man i perfekta skidspår lära sig grunderna till the noble art of längdskidåkning.

SIDAN 10 / UNPLUGGED SINCE-95

SIDAN 28 / NÄRHÄSTLIVET

Soffgruppen är trogen sitt koncept sen starten för snart 25 år sen. Med stark lokal förankring drar nu coverbandets spelningar stor publik. ÅR

Det många drömmer om gjorde familjen Eriksson till sin vardag och verklighet. Från köksfönstret kan de spana ut över sina hästhagar. De bor på landet men ändå centralt och har nära till det mesta. ÅR

ETS

BODENSAR E

SIDAN 12 / GÄSTKRÖNIKÖR 20 ★ 18

ÅRETS

FÖRETAGA RE

20 ★ 18

Britta Jonsson-Lindvall och maken Kent har med Treehotel nått en global marknad och publik. Britta själv har alltid varit mån om det nära.

SIDAN 13 / VINNARSKALLAR De finns i olika former och i olika åldrar. Här möter du några av alla våra vinnarskallar. Det finns gott om dem i Bodens fantastiska föreningsliv.

SIDAN 17 / KVINNA EFTER 70 Maud Jacobson föddes som pojke men har i pensionsåldern äntligen fått landa i sitt rätt jag. En resa som fascinerar och glädjer på många plan.

SIDAN 20 / 100-ÅRIG IDYLL MITT I NÄRHETSLIVET En inredningsdröm behöver inte alltid vara ett nybyggt funkishus eller en 300-år gammal norrbottensgård. Det kan vara ett hus från 20-talet också. Så vi hälsade på familjen Engström mitt i stan.

ETS HANDLARE

SIDAN 32 / FRÅN SYRIEN TILL 20 ★ 18 ÅRETS HANDLARE BODEN OCH ÅRETS ÅRETS BODENSAR

E FÖRE TAGARE Från inbördeskrigets Syrien landade Hamude 20 ★ 18 20 Mustafa i Sverige som 19-åring. Via trippla ★ 18 svenskakurser och en stark vilja att göra rätt är Hamude nu butikschef på Dollarstore.

SIDAN 34 / NÄRA ÄR GODAST

20 ★ 18

ÅRETS

Sebastian och Emma Gröndal bygger nästan BODENSAR E allt av vad de tillagar och serverar på råvaror 20 ★ 18 från närområdet. Och som de gör det. Här bjuder de på recepten på några riktigt goda godbitar.

SIDAN 38 / KRYPTOMINING OCH SPELUTVECKLING I HARADS Vad är oddsen att en trio med ambitioner av att göra affärer på en global marknad öppnar upp i Harads? Inte stora. Men det händer ändå och i ”Skottarnas hus” går nu datorerna varma.

#NÄRHETSLIV produceras av KOMM (Kommunikationskontoret) Bodens kommun 2019 FOTO: Mats Engfors/Fotographic • TRYCK: Lule Grafiska 2019 • PAPPER: Amber 150 g TYPOGRAFI: Stag och Flama • ANSVARIG UTGIVARE: Jens Andersson / jens.e.andersson@boden.se OMSLAGSBILD: Hannah Levy och hunden Banjo / Northern Soul Journeys • Februari 2019 / Mats Engfors

4 / # N Ä R H ETS LIV / MA RS 2 019

ÅRETS HANDLARE

Å

FÖRE

20 ★


S/6

S / 28 S / 10

S / 26

S / 17

S / 20

S / 34 #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 5


Ett liv nära naturen Hannah Levy och Jeremias Kinnunen föll för Lassbyn vid första ögonkastet och flyttade hit. Nu lever de ett hållbart liv nära sina hundar. Här tar de ut turister från hela världen på hundspannsturer i vackra Råne älvdal.

6 / # N Ä R H ETS LIV / MA RS 2 019


H

undarna börjar genast skälla när Hannah och Jeremias kliver in i hägnet. Paret går runt och öppnar burar, släpper ut ett par huskies åt gången. De fyrbenta springer runt en stund innan de klappas, kläs i selar och tar plats framför slädarna. När alla tio är på plats och grinden öppnas på nytt höjs stämningen ytterligare. Hundarna stampar, hoppar, ylar och tar språng framåt. Hannah lyfter snöankaret, ropar ett kort “Hay!”, och så bär det av. Med varsin släde, kör de tillsammans genom ett skogsparti och ut på älvsisen. Ovanför snötyngda trädtoppar vid den södra stranden skiner solen och landskapet sveper ljudlöst förbi. – Det är en fantastisk frihetskänsla att åka iväg på älven eller i skogen där allt blir helt lugnt och tyst. Det enda man hör är hundarnas andning och medarna som glider mot snön, säger Jeremias. Det är -20 och rimfrosten biter sig fast i Jeremias röda skägg och hundarnas morrhår. Förarna ropar kommandon och namnen på ledarhundarna. De testar en sväng i lössnön där hundarna får spåra

och svänga på kommando, Hannah och Jeremias är mer än nöjda med prestationen. – Det är väldigt kul. Jag minns fortfarande den första gången jag drogs av hundar. Det finns ingen bättre känsla än när hundarna arbetar med dig och du är en del av ett lag, säger Hannah. BÖRJAN PÅ EN KÄRLEKSHISTORIA Hannah, bördig från Connecticut i USA, bodde för några år sedan i centrala New York och jobbade som dekoratör i en butik. Hon hade pluggat konst i London och fick skapa med sina händer, något hon trodde att hon skulle uppskatta men hon var i stället djupt olycklig. Hon ville testa något annorlunda, började googla efter lediga jobb och hittade en tjänst på en slädhundskennel i Alaska. – Jag kunde ingenting men jag fick jobbet och fick lära mig allt där. Jag blev biten och det fanns ingen återvändo, säger hon. Hon flyttade runt och testade både Wyoming och Nya Zeeland innan hon landade i en liten by utanför Pajala.

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 7


Kalixbon Jeremias älskade att dyka och tog därför ett jobb som dykguide på Teneriffa. Men att bo där hela vintern var enligt honom alldeles för varmt. I stället vände han blickarna hemåt och hamnade via Jämtland och Finland på ett jobb som aktivitetsguide i Särkimukka. Där fann han Hannah, som då jobbade som slädhundsguide. Ett halvår in i relationen vandrade de Gröna bandet tillsammans. 140 mil på 68 dagar, det var ett bra test för relationen, tycker de. Samarbete var en nödvändighet och det fanns gott om tid för funderingar och diskussioner. Efteråt var de säkra på att de skulle leva tillsammans och satsa på något eget. Ingen av platserna de besökte under turen hade riktigt fastnat på dem men när de efteråt besökte en vän till Jeremias i Lassbyn klickade det. – Råne älvdal förälskade vi oss i direkt och vi började utforska området, säger Jeremias. EN DEL AV NÅGOT STÖRRE Ett år senare, i april 2017, flyttade de hit. Genom bekanta i branschen fick de tag på de första hundarna och förra vintern startade de hundspannsföretaget Northern Soul Journeys. – Jag har alltid älskar hundar och deras förmåga att göra vad de är födda att göra. De har en så utvecklad kontakt med människor och det är häftigt att få vara en del av det. Knappt 10 procent av jobbet innebär att stå på släden, resten av tiden lägger de på sysslor som att ta hand om hundarna, laga saker och vårda och upptäcka skador. De hjälps alltid åt och Jeremias har fått lära sig allt om yrket av Hannah. – Vi jobbar med 21 atleter och för att de ska prestera och vara lyckliga behöver de så bra förutsättningar som möjligt. Men när man sedan ger sig ut och hundarna gör ett bra jobb är det väldigt tillfredställande. Det känns bra att vara del av något

större och hundarna ger verkligen allt tillbaka, säger Jeremias. Här tar de med turister ut på halvdagsturer i det vackra Råne älvdal och bjuder på lunch och fika vid en värmande brasa. – Vi vill gärna dela vår livsstil med andra och jag gillar att lära ut hundspannskörning och dess historia. Vi visar upp vår livsstil och det naturliga i den. Visst, vi stiger inte bara upp och äter frukost på mornarna – vi har 21 hundar att mata också – men livet i naturen är enklare än man kan tro, säger Hannah. LIVET NÄRA NATUREN De bor i ett rött gammalt hus i Lassbyn, ett stenkast från älven och med skogen runt husknuten. Här kan de bokstavligen åka från hundgården rätt ut i vildmarken. Här finns allt Hannah och Jeremias älskar; jakten, fisket, trädgården och hundarnas träning. – Jag måste vara nära naturen, den måste vara i min bakgård. Det är här vi spenderar den mesta av vår tid och det är här vi är lyckligast, säger Hannah. – Det som håller oss jordade och gör oss till bra människor är naturen, vi är beroende av den mer än den är av oss, säger Jeremias. Hållbarhet är ett ledord i deras livsstil, just för att förvalta naturen de älskar och se till att den finns kvar. De använder det de har länge, kastar inte bort utan försöker återbruka och göra nya saker av det som gått sönder. Paret äter i princip bara lokalproducerad mat, som vilt, nöt och potatis och all mat de bjuder gästerna på har de gjort själva. För dem handlar hållbarhet om ett helhetskoncept. – Vi har ett litet företag och mycket att göra, man har inte tid att göra impulsköp utan allt är planerat. När vi bor som vi gör blir det hållbart i sig själv, säger Jeremias. # @northernsouljourneys


#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 9


SOFFGRUPPEN 2019 / PER OLSSON, cajon och sång / PETER ISAKSSON, gitarr och sång / JOHAN BOSTRÖM, sång och percussion NICLAS BÄCK, munspel, kasax och sång / PELLE BRÄNNSTRÖM, bas och sång / PATRIK LINDAHL, gitarr och sång

Bodensarnas husband

1 0 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 019


Efter 24 år har Soffgruppen blivit närmast en institution i Bodens musikliv. Med en helt akustisk sättning gjuter de liv i popklassiker på ett eget sätt.

I

coverbandet Soffgruppen hittar du varken elgitarr eller trumset. Allt är akustiskt, vilket så klart innebär gitarrer och munspel men också de mer otippade instrumenten cajon, gurka, tamburin, kabasa, vibraslap och inte minst kasax – en blandning mellan kazoo och saxofon. – Om det är en låt vi spelar som det är saxofon på kan Nicke plocka upp den där leksakssaxofonen. Trots att folk har hört tio låtar och tänkt “fan vad bra de är de här gubbarna” kan det ändå bli lite plojaktigt, utan att det blir oseriöst, säger Patrik Lindahl, gitarrist. Patrik och batteristen Per Olsson har slagit sig ner i lobbyn på Quality Hotel Bodensia. Det här är en hemtam miljö för dem, de har de senaste åren blivit något av ett husband här. Ett husband, det var precis vad krögaren Henrik Lindström var ute efter till Puben P när året skrevs 1995. Unplugged på MVT var hetare än hetast och alla de största kämpade om att få vara med där, så en akustisk uppsättning stod högst upp på önskelistan. Han frågade några musikaliska polare om de kunde ställa upp och resten är historia. – Scenen var inredd som ett vardagsrum så när Henke annonserade första spelningen döpte han oss till Soffgruppen, det var inte mer komplicerat än så, säger Patrik. MÄKTIGA MINNEN Sedan dess har de varit med om en hel del tillsammans; många olika spelningar, båtresor och gästartister. En mäktig upplevelse var när legendaren Jakob Hellman klev upp och på scenen och spelade ett par låtar. Men det märkligaste var nog Bussens dag, tycker de. Länstrafiken hade öppet hus i hela länet och Soffgruppen skulle spela på busstationen i Boden. – Det var en av våra första spelningar. Vi satt bland paketen i bagageförvaringsrummet och lirade och det var väl kanske morsan och farsan och fyra till som passerade på hela dagen. Det kommer man nog ändå alltid att minnas, säger Patrik. I dag har gänget kommit upp i medelåldern och efter en liten svacka för ett decennium sedan så är

de nu populärare än någonsin. Det visade sig inte minst ett par dagar före jul när Soffgruppen tillsammans med Luleåbandet Juntan lockade närmare 500 besökare till Bodensia. – Den senaste julspelningen var succé, vi kände oss som local heroes. Jag såg ju till och med några av mina ungars kompisar där. Det jag var mest överraskad över var att det var fullt dansgolv. Det blir svårt att överträffa, säger Patrik. Den där responsen från publiken är en av anledningarna till att de fortsätter spela efter alla år. Men den största är nog att de verkligen gillar varandra och uppskattar att spela tillsammans och bli något som är större än sex enskilda musiker. De flesta av dem har varit vänner sedan högstadiet. – Vi lyckas anpassa oss efter varandra och vi har kul tillsammans. Alla sjunger och det innebär också att alla har synpunkter på vilka låtar det ska bli. Det är nog också en viktig del i att vi lyckats hålla ihop så länge, det är fler som bidrar till bandbygget, säger Per. BOWIE FÖRE CREEDENCE De spelar låtar som de själva tycker om och liknar repertoaren vid Star FM. Men de väljer inte de mest uppenbara coverlåtarna, unplugged-sättningen ger både begränsningar och möjligheter. Oftast spelar de på firmafester, bröllop och restauranger i Boden och Luleå men det har också blivit några spelningar i Kåbdalis och Kittelfjäll, även om bandet ser sig mer som ett after workband än ett after skiband. – Vi undviker att köra de här riktiga after ski- och “Highway to hell”-stuket. Det är liksom inte vi. Skriker alla Creedence får de Bowie, säger Per. De repar varannan söndag i Johan Boströms kök och försöker ha en spelning i månaden. De har inte möjlighet att tacka ja till mer än så, alla medlemmarna har jobb, familjer och andra stora fritidsintressen. För alla sex är bandet ändå en väsentlig del av livet som fyller många funktioner, både musikaliska och vänskapsmässiga. – Soffgruppen är min andra familj, säger Patrik. # #livetmedsoffgruppen #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 1 1


Människorna bygger stoltheten BRITTA JONSSON-LINDVALL / GÄSTKRÖNIKÖR ÅRETS E BODENSAR

2★018 ”Långt mellan husen men nära mellan människorna”. Det uttrycket myntade en fyndig kvinna. Och det stämmer så väl för mig, här har jag ett liv där det är nära till det mesta jag behöver. Det är väl bara vädret jag kan klaga på ibland.

N

ärhetsliv för mig är att jag känner de människor jag möter på lilla Coop Harads, vår mötesplats, eller de jag möter när jag tar en fika på stan. Det är att handla kläder där butikspersonalen vet vad jag vill ha, att tanka bilen och få en pratstund med ägarna, att köpa presenter och personen bakom kassan kan tipsa om present för att hon vet vem jag talar om. Att vara nära de beslut som tas i kommunen och som påverkar min vardag, att veta vem som fattar dem och vart det sker. Närhetsliv är att ha naturen runt knuten för friluftsliv och nära till ett rikt kulturutbud. Att fortfarande kunna knacka på dörren hos släkt och vänner utan att jag anmält min ankomst. Allt detta gör att jag befinner mig i ett sammanhang - mitt eget närhetsliv. Att känna stolthet för Bodens kommun har jag alltid haft svårt för. Jag har skämts för detta och har helst inte velat prata om det. Jag har inte riktigt förstått frågan när den kommit. Det var först när ”närhetsliv” blev ett begrepp på sociala medier som jag så sakteliga började ana och känna vad jag saknat förut. Här är det människor i Boden som får plats att synas och höras och det är det som gör mig stolt. Det är inte ”kommunen” utan det är platsen där jag bor och verkar, och det är Harads. Men det blir i slutändan både kommunen och platsen Boden jag känner mig en del av. Genom #Närhetsliv blir jag också hela tiden uppdaterad, om vad som händer och vad som finns i vår kommun, det gör att jag känner mig delaktig Jag får då och då försvara mig och förklara mig inför mina utflyttade barn som bor i Stockholm och 1 2 / # N Ä RHE TS LIV / MA RS 2 019

ÅRETS RE FÖRETAGA

2★018

Göteborg varför jag tycker att Boden har så många fördelar. De var mäkta imponerade när vi för flera år sedan fick fiber till byn. Det dröjde många år tills de hade detsamma. Det förpliktar också att bo i en liten kommun, vikten av att engagera sig, att bidra och att handla lokalt blir så uppenbar när jag bor på en liten ort. ATT INTE BARA KRÄVA. Att marknadsföra Boden genom människorna som bor här är ett genialt drag. Men nära till allt och alla kan också bli lite för nära. Det kan vara svårt att sticka ut, alla känner alla och alla ska tycka lika. Man kan lätt bli placerad i ett ”fack” och tappa möjligheten att vara anonym. Då är det lätt att tillfälligt ta sig härifrån och se och träffa andra människor. Jag och Kent blev Årets bodensare 2011. Det kändes lite kluvet då. Vi är ju Haradsbor. Men i dag känns det mer naturligt, vi bor ju trots allt i Bodens kommun. I dag kan jag bara säga; så bra det blev med närhetsliv. Så stolt jag är i dag över att få verka och bo i denna kommun. Och vilken ära det är att få skriva en liten krönika här. Tack!

ÅRE HAND

2★0


Vinnarskallarna och närhetslivet Först började storebror Adrian Sundholm, 7år. Hur svårt kan det vara, tyckte lillasyster Kerstin, 5år. Nu kör de bägge för fullt i årets Hockeyskola och med BHF:s satsning på tjejhockeyn ser framtiden ljus ut för vinnarskallarna Sundholm. Förebilderna kommer att finnas nära. I Boden har vi nära till ett brett föreningsliv som erbjuder massor av möjligheter för alla som vill. Vare sig du är en liten eller stor vinnarskalle eller inte alls. Här presenterar vi några av våra många lokala talanger som är på väg upp i både seriesystem och karriärer där det börjar bli på allvar. Där det faktiskt kan underlätta att vara just en vinnarskalle.


JESSICA BÄCKMAN (-98) Target Competition / Efter att ha testat Gocart första gången 2006 har det gått rasande fort för Jessica. Väldigt fort. Via 3 SM-guld, diverse pallplatser i TCR, STCC återfinner vi Jessica nästa år på ikoniska banor som Hockenheim eller Monza. Plattan i mattan.

1 4 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 019

HANNES GRYM (-96) Storklintens AK Skalp / Med en plats i Svenska skidförbundets utvecklingslag Team 19 är Hannes och nosar på yttersta världseliten. Ett alpint framtidslöfte som har alla möjligheter att knipa pallplatser redan i år.


ALICE EDHOLM (-00) BBK Handboll / Alice tillhör BBK:s talangfabrik och har Hildursborg som hemmaborg sen barnsben. Som mittnia i BBK damer division 1 bidrar hon mycket med ett rappt passningsspel och god speluppfattning.

LUDWIG INGERSKOG (-95) Bodens bowling sällskap, BBS / De senaste fem åren återfinns Ludwig på Strajk Alley i Boden. Han var med och tog upp laget till elitserien förra gången och tänker göra det igen efter förra årets degradering.

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 1 5


Boden fyller 100 år Med ett rejält avstamp på Nyårsafton startade vi vårt 100-års firande. Det kommer att pågå hela jubileumsåret 2019 och innebära massor av aktiviteter och event. Håll dig uppdaterad på: boden100.se / @boden100ar

1 6 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 019


Konsten att vara kvinna Idén dök upp redan i tonåren – en dag skulle hon bli kvinna. Det tog drygt 50 år men i dag är drömmen sann och Maud är lyckligare än någonsin.


V

i träffas på ett café i Boden och Maud Jacobson beställer te. Hon sötar med honung och berättar att hon dagen innan sålde den sista av honungen hennes egna bin producerat. Maud är aktiv i en rad olika föreningar och är förutom biodlare även radioentusiast, frimärkssamlare och hobbyfotograf. Dessutom håller hon föreläsningar om hur det är att leva som transsexuell, om begrepp och vikten av ett korrekt bemötande. Transsexuell. Ett fullständigt vansinnigt ord enligt Maud. I stället är det den engelska benämningen transgender hon känner sig mest bekväm med, eller möjligen transperson. – Det här har ingenting med sexualitet att göra. Den som är transgender, där sitter det i hjärnan, i identiteten. Det är en felöversättning från början som har etsat sig fast, säger hon. Maud Jacobsson föddes som pojke i en ganska vanlig familj i Jämtland. Det första minnet hon har av resan mot en ny könsidentitet kommer från barndomen, även om hon inte förstod innebörden just då. – Vid 6–7 års ålder då hade jag en tjej som lekkamrat – det fanns pojkar men de var så busiga. Vi hade en massa tokerier för oss och bytte kläder med varandra, berättar hon. När hon var runt 15 insåg hon att hon hade en förkärlek för kvinnokläder. Hon bläddrade i sin mammas postorderkataloger och gjorde beställningar i hemlighet, något som hon sedan fortsatte med hela sitt vuxna liv. – Det var som att det här var naturligt för mig, men det går inte att förneka att det var en viss spänning i det också. Jag frågade mig själv många gånger “Varför får inte jag bära det här?” men jag kunde ju inte prata med andra om det. 1 8 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 019

Hon kom också över en av pappans boulevardtidningar och läste ett reportage om en amerikansk soldat vid namn Christine Jorgensen. Hon hade rest till Danmark för att göra en könsbekräftande operation. – Då visste jag att jag inte var ensam, att det fanns fler än jag. Jag hade börjat inse att jag nog inte var i rätt form. Sen hade jag drömmar kring 18-årsåldern om att “en dag ska jag vara kvinna”. ETT LIV I HEMLIGHET Efter läroverket i Skellefteå sökte hon sig till flygvapnet och hamnade efter utbildning på Norrbottens Flygflottilj F 21 i Luleå och en tjänst inom radarluftbevakning. En dag såg hon en annons i tidningen om FPE, en förening för transpersoner, och blev medlem. Hon reste mycket i jobbet och vid en tjänsteresa till Skåne passade hon på att gå på en av föreningens träffar. Det var första gången hon klädde sig som kvinna bland andra människor och också första gången hon träffade likasinnade. – Det var en enorm befrielse! Då lossnade en stor del av mitt jag, men fortfarande i den här hemliga lådan. Innan hon fyllde 30 köpte hon hus i Boden och gick sedan genom en rad relationer i jakten på att bilda familj. En gång kom hon nära. Men kvinnan valde att göra abort. – Då blev jag så fruktansvärt ledsen. Det var ett av de svåraste tillfällena i mitt liv. Jag kom ur det också, men det tog sin tid. I ingen av dessa relationer öppnade Maud sitt hjärta och ingen av kvinnorna märkte något. Men så träffade hon sitt livs kärlek i Härnösand och inledde ett distansförhållande som varade 12–13 år. – Jag gick en utbildning i Stockholm ett år, hon kom och hälsade på mig och då berättade jag för henne. “Tja, det är väl inget konstigt”, sa hon. Det räckte inte för att knäcka henne, det ska du ha klart för dig. Hon var fantas-


tisk. Det är väl en sån där sak man stampar sig själv på foten efteråt för att man missade. Hon fyllde 40 och 50, bytte om i ensamhet om kvällarna men hade inte styrkan att våga sig ut på stan, annat under storstadsresor och de återkommande träffarna med FPE. Vid utlandstjänstgöringarna i Bosnien och Makedonien var det nylonstrumporna på hyllan som gällde under långa perioder. Men vid ledigheter reste hon runt i världen, till Thailand, England och USA och träffade fler transpersoner som inspirerade och förstärkte hennes dröm – fast alltid med dubbla resväskor.

som att sätta så mycket gas i mig att jag höll på att sväva iväg. Alla hon mötte visade samma positiva reaktion. Hon hade väntat sig kris och kaos och blev förvånad när inget av det hände. Bara en person betedde sig märkligt, enligt Maud. Hennes mamma. – Jag berättade för henne att nu kommer jag leva som kvinna. Då sa hon: “Över min döda kropp”. Vi tittade varann i ögonen, sen sa vi inget mer. Hon har aldrig träffat mig som Maud, annat än när jag gick till hennes grav och sa “nu är jag här”. Det var drygt tre år sedan.

VÄNDPUNKTEN

Hon har bytt namn och personnummer och tagit östrogen i åtta år. Hon blir tilltalad som “hon” och människor håller upp dörren för henne. – Jag har aldrig i mitt liv känt mig så harmonisk som jag gör nu. Jag känner mig som en kvinna i sin rätta ålder och försöker bli uppfattad så. Hon är en kvinna som tar för sig i rummet. Hon ler, skrattar en kvinnas klingande skratt. Hon knäpper och knäpper upp den enda knappen i lusekoftan med feminint kodade rörelser, lätt spretande fingrar. – Det är ju det här med rösten. Jag har gått hos logoped ganska länge, men det är det svåraste av allt. Jag anstränger mig hela tiden, försöker att inte ha en så markant röst. Kroppsspråket är också väldigt viktigt, där är det lite mer “men do, women don’t”. Det tog drygt 50 år för drömmen att bli verklighet. Men Maud sörjer inte över förlorade år. – Jag grubblar inte ner mig i det, jag ser hellre framåt. Jag tar mina erfarenheter med mig och hjälper andra människor. Jag känner en som är i en liknande process och jag säger: “Tänk inte åt andra. Lyssna hellre på dem, många gånger är det positivt”. För mig har det varit det. #

År 2000 hade hjärtat börjat spöka och det kändes rätt för Maud att gå i pension. Det ledde 2008 till en kollaps i hemmet och en bypassoperation. – När jag började tillfriskna gick jag till vårdcentralen och sa till doktorn: “Du, jag måste få hjälp med min transsexualism”, för jag hade kommit fram till att det handlade om det. Och på den resan blev det. Hon pratade med flera samtalsterapeuter men kände sig inte förstådd, vågade inte leva ut och mådde allt sämre. Tills hon träffade en KBT-terapeut på hälsocentralen. – Det var den största vinstlott jag någonsin har dragit. Hon lyckades med sin terapi och sina kunskaper låsa upp de här spärrarna i mig. Men det tog ju ett tag. Hon utmanade mig, vi var ute och handlade och åt och jag föreläste på hälsocentralerna. Det hjälpte mig. 1 oktober 2016 fattade hon beslutet. Nu skulle hon leva heltid som kvinna. Första dagen besökte hon några vänner och fick bara lyckönskningar. Hon gick på Ica och köpte lotter och ingen reagerade. Hon började röra sig ute på stan och sprang på ett par gamla kollegor. – Jag fick en stor kram och den ena sa “Du är ju snygg!”. Det var

LYCKLIGARE ÄN NÅGONSIN

»Jag har aldrig i mitt liv känt mig så harmonisk som jag gör nu.«

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 1 9Hemma på vår gata i stan Mitt i stan hittade Jovana och Rickard sitt drömhus från förra sekelskiftet. 250 kvadratmeter ger gott om yta för släkt, vänner och ett stort mått personlighet. “Vi har allt vi kan önska oss och mer därtill”, säger Jovana.

E

n rosa hall med marockanskt golv hälsar gäster välkomna till familjen Engströms pampiga boning. Via en hall möblerad med en röd sammetssoffa kliver man in i husets hjärta – ett enormt kök med generös takhöjd, stora spröjsade fönster och en massiv köksbänk längs hela väggen. – Det är en perfekt samvaroyta. Här kan man vara många och det är skönt att kunna sitta kvar länge. Det är ljust och man har utsikt över trädgården. Jag älskar det här rummet, det är så mysigt att starta dagen här, säger Jovana. Utbyggnaden på framsidan är byggd 1926 men resten av huset är förmodligen äldre än så, enligt vad Rickard fått höra kan det ha stått här redan i slutet av 1800-talet.

– Jag gillar att det inte är perfekt, för alla saker man har är inte perfekta och man själv är inte perfekt. Jag kan känna mig malplacerad i sprillans nya hus där allt är så himla rakt och fint. Det känns som att jag är lite skavig och då är det charmigt med ett gammalt, skavigt hus, säger Jovana. TILL VARJE PRIS Paret flyttade in för tre år sedan. Innan dess bodde de i en lägenhet en bit härifrån, men de hade parkering på andra sidan gatan och brukade gå förbi och beundra husen. – Hela det här området är så himla läckert. För mig som är från Luleå var det en dröm att få bo så här, säger Jovana. #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 21


2 2 / # N Ä RHE TS LIV / MA RS 2 019


»

Hela det här området är så himla läckert. För mig som är från Luleå var det en dröm att få bo så här, säger Jovana.

«

När Rickard skickade länken till Hemnetannonsen kom svaret från Jovana snabbt; “Vi ska ha det, till varje pris”. Tidigare inrymdes två lägenheter här och köket på övervåningen fanns kvar. Att göra om det till badrum och tvättstuga var ett stort projekt, likaså fasaden som behövde renoveras och målas om. Till det kom också metervis och åter metervis av lister. – Vi hade en kompis här som hjälpte till och vi vred och vi vände och funderade över hur fan man ska såga dem för att få ihop hörnen. Det gick åt mycket vin och Youtubeklipp innan gersågen kom till användning, minns Jovana. RUM FÖR BÖCKER OCH HISTORIA Bakom köket hittar vi biblioteket där Jovanas biografier och deckare huserar i hyllor längs väggarna tillsammans med små prydnadsfigurer från olika resor, instrument från Rickards morfar och några loppisfynd. – Jag har alltid tyckt om att läsa och velat ha ett bibliotek. Det känns häftigt att kunna leva i ett sånt överflöd att man kan ha ett rum för sina böcker, säger Jovana. Hon tycker om gamla saker, speciellt när det finns en historia, som i fallet med den färgstarka mattan på fiskbensparketten. – Det är några gamla bosniska tanter som har vävt mattan och den har funnits i familjen jättelänge. Jag bodde i Bosnien tills jag var sex år och i samband med Balkankriget flydde vi hit. Vi hade inte med oss så mycket men när mamma och pappa var ner en gång efter kriget hittade den på vinden i vårt gamla hus och tog med sig den. Nu har tyvärr båda mina föräldrar gått bort, alldeles för tidigt. I vardagsrummet intill finns Rickards favorit; braskaminen som varit välanvänd i vinter. Murstocken bakom den har makarna knackat fram och det gamla teglet bistår med en rustik dimension till den ljusa rymden. Här står också familjens nya soffa av modell större, ackompanjerad av en stilsäker fladdermusfåtölj i läder.

En trappa upp hittar vi parets sovrum med halvmålade väggar i djupt blått, ytterligare en kamin och en linneklädd dubbelsäng framför ett av de spröjsade fönstren. Intill finns en klädkammare, om det nu är ett rättvisande ord för en garderob i storleken av ett vardagsrum. Här uppe finns också barnkammare, gästrum, sovrum, arbetsrum, badrum och allrum. Med 250 kvadratmeter boyta finns det gott om plats när Jovanas syskon kommer på besök från Halland. 100 ÅR AV NÄRHETSLIV Rickard som är uppvuxen i Heden hade kunnat tänka sig att leva på landet men för Jovana var det viktigt att bo i centrum. – Dels för att jag enkelt kan ta en buss till mina vänner i Luleå men också för att vi har möjlighet att bo lite pampigt och då vill jag göra det. 1,8 fick vi det för och det är ju helt sjukt tycker jag, att man kan köpa något sånt här, som inte ligger i en liten by. I Boden har man nära till allting, säger hon. Här har de ett bekvämt liv, nära till jobb, shopping, restauranger och skolor – men ändå en stor trädgård och bara några minuters promenad till natur, vatten, berg och landsbygd. – Det bästa med att bo här är ytan och läget, att få bo så här gammalt och stort i centrum. Sen får man ta att det behöver lite kärlek. Men vi har ändå – ta i trä – inte haft så mycket mer bekymmer än någon annan. Men har det stått här i 100 år är det ett gott tecken, då kanske det klarar sig, säger Jovana. # FAKTA Familjen Engström / Jovana, 33 år, handläggare på Migrationsverket, Rickard, 31 år, handläggare på Försvarsmakten, sonen Mateo, 4 månader och hunden Maxi, 3 år. Huset / Ett tvåplanshus på 250 kvadratmeter plus kallvind och källare på Margaretagatan i centrala i Boden. @hemmahosgio

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 23


VM

BODEN NORRBOTTENS LANDBYGDSKOMMUN 2018

En jury bestående av styrelsen för Hela Sverige ska Leva Norrbotten, Länsstyrelsen och Region Norrbotten har utsett Bodens kommun till 2018 års Landsbygdskommun i Norrbotten. Den officiella prisutdelningen kommer att ske vid Hela Sverige ska leva Norrbottens årsmöte den 28/4 på plats i Bodens. – Det är jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas och vi har en del projekt på gång i Harads och Unbyn, säger Leif Engström, landsbygdsstrateg på Bodens kommun. #

I SKOTERCROSS Den 5-6 april körs VM, EM och World Cup i stadionskotercross på Bodentravet. Det innebär att världens bästa förare kommer att vara på plats. Lördagens tävlingar sänds på internationell TV och väntas locka storpublik. Läs mer på www.boden100.se. #

»När en barnmorska i Göteborg har ett uppföljande samtal med en nybliven mamma sker det i Boden« BENGT GRAHN / GRUNDARE, VD COMPODIUM / Kommenterar det nystartade samarbetet med Hydro66.

8000 MEGA ETABLERING KLIMATSMARTA SVENSKA SERVRAR Hydro66 kan driva 8000 servrar i Boden med samma koldioxidutsläpp som en server i Tyskland. Grön el någon? #

TILL BODEN

HEDERSPRIS HÅLLBAR TILL BODEN ROMANTIK MOT RASISM På Norrbotten Media Week vann föreningen Boden Mot Rasism ett hederspris för sitt idella arbete. För utom äran gav priset också 5000 kr.

2 4 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 01 9

På Alla hjärtans (14/2) dag började Bodensarna hänga kärlekslås på Kungsbron. En global tradition där vi i Boden inte kastar nyckeln i Bodån utan i den speciella behållare som finns på plats. #

En jättepark för datacenter planeras på Norra Svartbyns industriområde, till ytan lika stor som Sävast eller 700 fotbollsplaner. Det holländska företaget NxtVn tänker förbereda infrastruktur och bjuda in företag som snabbt och enkelt kan bygga egna datacenter. – Vi ser att det finns jättestora möjligheter här, säger Khaled Sedrak, vd och grundare, NxtVn. De väljer Boden som etaberingsort för tillgången på el, fiber, mark och ett kallt klimat men framför allt tack vare Boden Business Agencys kompetens på området och kommunledningens positiva inställning. #


Vad händer våren 2019?

Christian Samuelsson

RIDÅ UPP!

RIKSTEATERN ÖPPNAR i BODEN

Riksteatern Norrbotten flyttade i början av februari sitt kontor från Luleå till Boden. Man kommer att dela kansli med Bodens Riksteaterförening på Garvaregatan 7A. Magnus Aspegren (vd, Riksteatern) fanns på plats vi invigningen och var helt överrens med Lotta Styvén (ordförande i Bodens Riksteaterförening) att det här blir jättebra och ger Boden en extra kulturdos. #

BODEN BRAWL

Sportchef, Bodens BK

Vad händer i vår? – Vårt fokus för A-laget är att etablera oss i division 1, vi är ju nykomlingar i och med att vi vann tvåan förra säsongen. Vi har en plan på att vara tillbaka i superettan inom fem år, och det genom att fortsätta med det vi gjort; bygga en lokal stomme med många bodensare och norrbottningar och krydda med spets utifrån, och fortsätta bygga så vi får fram egna talanger i ungdomssektionen. #

ALLA GODA

TING ÄR 3 OCH SNART ÄNNU FLER Spelbranschen växer i Boden. Och som ringar på vatten har nu ett antal spelstudios etablerat sig i Boden på Boden Business Park. Här gör eleverna från utbildningen indiespelutvecklare praktik. Wanderword / Grundat av Svenske spelveteranen Peter Zetterberg som med sin kollega Thomas Lindgren har nu öppnat upp här i Boden. House of How / Leds av Russ McMackin och är bland annat officell partner till Minecraft. Huvudkontor i Bothell, Seattle. Glorius Game / Ett Stockholmsbaserat företag. Exekutiva producenten Vineeth Yogidas Sethu (nedan) är regelbundet på plats för att handleda sex av praktikanterna från spelutbildningen. #

AUGUSTI 2019

I augusti (fredag den 9:e till söndag den 11:e) går en av norra Sveriges absolut största e-sportturneringar av stapeln i Boden - Boden Brawl. Turneringen skall preliminärt spelas på Boden Arena och kommer också att ha ett tema och inriktning. Håll utkik på boden100.se. #

95%

Vivan Engholm Koordinator, Havremagasinet Vad händer i vår? – Massor! Vi har utställningen Underströmmar fram till 14 april och en föreläsningsserie i samband med det. På söndagar kör vi öppen ateljé med flera olika pedagoger. Dessutom har vi Art workshop, en ungdomskurs med sju träffar, kvällskurser och så våra kurser för daglediga 60-plussare. Vi hade också aktiviteter under sportlovet och så planerar vi för sommarens workshops. #

Dessutom har vi nu ett eget Campusområde där några av våra spelstudenter bor bara 20 meter från sina utbildningslokaler. Håll koll efter flaggan så ser du Boden Gamecamp.

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 25


100% skidglädje

2 6 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 01 9


Sävast Ski Team har medlemmar från sex till 83 år och verkar under mottot “skidor åt alla”. Därför hålls varje onsdag en skidskola för vuxna.

I

Boden har vi nära till riktigt fina skidspår i ett vackert vinterlandskap, bland annat i Sävast. Här huserar Sävast Ski Team som startades 1977 och redan då fanns eldsjälen Göran Honkamaa med. På onsdagskvällar håller han och några andra ledare från föreningen i en skidskola för vuxna, ett initiativ som startade för sju år sedan. När vi kommer på besök har den stränga vinterkylan äntligen lättat och ett 30-tal ivriga skidåkare träffas i skidstugan för en kort genomgång innan det bär iväg längs spåren. – I nybörjargruppen ägnar vi oss bara åt klassisk teknik och de fem växlarna*. I den andra gruppen åker man både klassisk och fri teknik, säger Göran. FÖRSTA GÅNGEN PÅ SKIDOR Två av deltagarna är italienarna Simonetta och Roberto Barbieri som övar på grunderna. De vill lära sig åka skidor för att njuta av den vackra naturen. – Jag ramlade bara en gång, jag är mycket lycklig. Det var första gången jag provade längdskidor, säger Roberto. – Det är mycket intressant och det går bra, jag är nöjd. Det svåraste är att backa men också att åka utan stavar. Jag får öva på balansen, det är inte lätt, säger Simonetta. Marie Thornéus från Södra Svartbyn går skidskola för att

*Den klassiska stilens fem växlar: 1. Saxning, 2. Diagonal, 3. Stakning med frånskjut. 4. Stakning utan frånskjut och 5. Utförsåkning

förbättra sin teknik. Hon tycker att det är en trevlig vinteraktivitet när hon åker allt mindre utför. – Det är roligt i dag, det är bra temperatur och det går mycket bättre än förra gången. Det här ger mig jättemycket och så är de så duktiga, de som leder det, säger hon. Träningen avslutas med en fartfylld stafett runt skidstugan och sedan får deltagarna fika och en läxa till nästa vecka.

»Det är så roligt och så mycket social gemenskap, säger veteranen Göran Honkamaa.«

FÖR ALLA ÅLDRAR I föreningen finns ett 100-tal aktiva i barn- och ungdomsverksamhetens tio grupper. Theo Mattei tog nyligen guld i herrar -16 på USM och det blev även ett lagguld för damer-16. Till det kommer också föreningens sju elitsatsande juniorer i åldrarna 17-20. – De är 19 år gamla och åker som att de har börjat igår – glädjen finns kvar. Det tycker jag är det roligaste och det är ju det som föder framgångarna också, säger tränaren Tomas Törngren. För att alltid hålla fina spår och leda alla träningsgrupper krävs många ideella krafter, i dag är de tre personer som kör spår med skoter och ett 40-tal tränare. – Jag gör det för barnens skull. Jag åkte ju själv också tills jag var junior, säger tränaren Rickard Åkerlund. Varje onsdag träffas också en grupp seniorer, “Onsdagsgruppen”, här i skidstugan för att åka skidor, bada bastu och spela på trav. Tillsammans med Bodens SK, Vittjärvs IK och I 19:s IF arrangerar Sävast Ski Team SM i skidskytte den 29-30 mars i Pagla. Onsdagsgruppen hjälper till som funktionärer. Efter 42 år i föreningen och 79 år på jorden har Göran inga planer på att lägga av. – Tjusningen är att få komma ut och uppleva naturen och sen ger det så bra motion. Jag mår bra av skidåkningen, säger han. #

#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 27


2 8 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 01 9


Närhetslivet i hästbyn Hos familjen Eriksson kan man se hästarna från köksfönstret. Det hästnära livet innebär en hel del jobb men också mer tid tillsammans för familjen.

K

ristina och Mattias Eriksson bodde tidigare i Stockholm men valde att återvända till Norrbotten för åtta år sedan. – När vi skulle ha barn nummer två kände vi att det var läge att flytta hem. Det kändes naturligt när vi båda är härifrån och hade kvar familj och vänner här. Det är ett enklare liv helt enkelt. Vardagen är helt annorlunda, säger Mattias. Valet föll på Boden, både för att Mattias föräldrar bor kvar och kan ställa upp som barnvakt och för att Kristina tyckte att Boden var en mer hästvänlig kommun än Luleå där hon vuxit upp. Hon är en inbiten hästtjej och har haft egen häst sedan hon var 12. För henne var det enkelt att byta placeringsort men de tänkte vänta med flytten tills Mattias också

hittade ett bra jobb. – Sen dök det ju upp direkt så det blev väldigt snabba ryck, säger Kristina. De köpte mer eller mindre osett ett radhus i Sävast och hittade efter ett år ett gammalt hus i Norra Svartbyn. Några år och en massiv renovering senare ville familjen ta nästa steg och bygga en egen hästgård. – Det har alltid varit en dröm att ha ett eget stall. Vår dotter Svea är också väldigt hästintresserad och på det här sättet kan vi ha två hästar, säger Kristina. PERFEKT LÄGE FÖR HÄSTGÅRD De hittade en ledig tomt i Hästbyn på Södra Bränslan, längst in mot skogen och alldeles intill en hästväg. #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 29


– Det var inte aktuellt för oss att flytta till en by, för pendlingen och barnens aktiviteters skull. Det här var ett ypperligt tillfälle att bo på landet men ändå centralt och nära till det mesta. Det är jättebra ridvägar runtomkring, de är väl underhållna och fler än på andra ställen. Det enda vi saknar är belysning, säger Kristina. Huset byggdes nyckelfärdigt och under tiden byggde familjen stallet på kvällar och helger. – När man tittar tillbaka undrar man hur man orkade. Ingen av oss har en bakgrund av att bygga så vi har fått lära oss av släkt, vänner och internet. Men det har man vuxit av, när man känt att man har lyckats, säger Mattias. De valde ett stall med sex hästplatser, två för deras egna och fyra som hyrs ut. – Det blir ju mer socialt och så har man möjlighet att få mer hjälp så att man kan åka bort ibland, säger Kristina. MER TID TILLSAMMANS I mars 2017 flyttade familjen in som en av de första på området och efter det började fler hus runtomkring ploppa upp. Att sköta om ett helt stall innebär mer jobb för familjen men nu slipper Kristina åka bort 3-4 timmar varje dag och de får mer tid tillsammans. – Det bästa är att man kan se hästarna från köksfönstret, man får bestämma själv hur man vill ha det och man har koll på dem hela tiden, säger Kristina. Dressyr är hennes passion och hon upplever de bästa ögonblicken när hästen i stort sett gör det hon tänker. För Svea är det hoppningen som är roligast. – Det är ju lite synd att vår yngsta dotter Matilda är totalt ointresserad av hästar, haha. Men det är ju kul att en har det i alla fall för det är ju rätt mysigt att vara i stallet tillsammans och greja på och fara ut och rida ihop, säger Kristina.

Mattias har inget eget hästintresse, hans roll i stallet är snarare vaktmästare och byggare. Nästa projekt blir ett garage framåt sommaren. – Om tre år när vi fått upp några träd, fått ordning på uppfarten och fått upp garaget, då kommer det ju kännas som att man kan gå omkring och njuta på riktigt, säger Mattias. – Och så en liten ridbana, flikar Kristina in. Nu tjatar de på sina vänner att de också ska vända hemåt. Mattias tycker att vissa som flyttat söderut har en lite väl negativ bild av hur det är att få jobb här som akademiker. – Kommer man hem med ett par års erfarenhet så löser det sig, om man även kan tänka sig att jobba i Luleå. Vi ser ju hur mycket vi har fått av att flytta hem, som familjen och närhet till allting. Man skulle önska att fler tordes flytta hem, för jag tror att det är många som vill, säger Mattias. # FAKTA Familjen Eriksson / Kristina, 41 år, åtgärdsplanerade på Trafikverket, Mattias, 37 år, controllerchef på Max Burgers, döttrarna Svea, 10 år, och Matilda, 8 år, hundvalpen Mira, stallkatten Lilly, kaninerna Rocky och Dandy och hästarna Nell och Maggan. Huset / 1,5 planshus på 194 kvadratmeter byggt 2017 och ett stall med sex boxar. Huset är byggt på dubbla hästgårdstomter vilket ger stort utrymme för gård och hagar. Närhetslivet i Hästbyn / 5 kilometer söder om Boden ligger Hästbyn. Här kan du i vacker miljö bygga hästgårdar med bostadshus, stall och komplementbyggnader. I närheten finns ett omfattande hästvägnät som ger goda möjligheter att rida och träna hästar. Boden är norra Sveriges mest hästtäta ort, både i absoluta tal och räknat per invånare. Här finns de flesta hästrelaterade anläggningarna i anslutning till varandra. Tillsammans utgör de Boden till regionens självklara hästcentrum. Bygger du hästgård i Hästbyn har du närhet till samtliga.

3 0 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 01 9


#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 3 1


En resa mot toppen

ÅRETS RE BODENSA

2★018

3 2 / # N Ä RHE TS LIV / MA RS 2 019

ÅRETS RE FÖRETAGA

2★018

ÅRETS E HANDLAR

2★018


Hamude Mustafa, 25, har gjort en raketkarriär och gått från SFI-praktikant till butikschef på Dollarstore på fyra år. På Bodens Näringslivsgala 2019 prisades han som Årets Handlare.

H

amude Mustafa växte upp med sina föräldrar och två syskon i Syrien. Efter sexan började han jobba i familjens byggvaruhandel, pappas pojke som han var. – Pappa brukade säga “Stackars dig som varit min unge, nu kommer du aldrig klara dig”. Men jag sa: “Jag lovar till dig, jag ska starta eget någon gång och mitt företag kommer att vara mycket större än ditt”. Då började han skratta, berättar Hamude. Han levde sitt liv som vilken tonåring som helst, tills blev det dags för militärtjänstgöring. Det var just när demonstrationerna i Syrien dragit igång och möttes av hårt motstånd från Assadregimen. – Alla som var med Assad var från Syrien och de som inte ville vara med Assad var från Syrien. De var mina kompisar, men jag skulle skydda ena sidan. Självklart vill man inte kriga och döda, det är största grejen, men jag har aldrig tyckt om politik och jag vill inte bry mig om deras problem. Så han rymde, tog sig över gränsen och in i EU. – Det var en väldigt hård resa. Jag var trött, jag var skadad och sov på många bänkar på vägen. Jag hade ingen mamma eller pappa som kunde stå vid min sida – jag visste att om jag ringer dem är det kört för dem också. Det var bara att klara sig själv. Som nyfylld 19-åring hamnade Hamude i Sverige och Boden. Efter en tid fick han permanent uppehållstillstånd och läste trippla svenskakurser. Men enbart skola passade inte Hamude, han ville jobba. Han fick en viktig kontakt på Lärcentrum som hjälpte honom till olika praktikplatser, däribland Dollarstore. – Dagen innan intervjun hade jag blivit påkörd av en bil med cykeln. Jag hade plåster i hela ansiktet och hade brutit handen. Chefen, Malin, frågade när jag kunde börja. Jag svarade på måndag och försökte öppna bandaget för att visa att jag kunde och hon bara skrattade. BÖRJAN PÅ RESAN Tre månaders praktik ledde till ströjobb och sedan ett instegsjobb på ett år. Han skrev på anställningsavtal och skaffade lägenhet på samma dag. – Där började verkligen min resa. Jag trivdes väldigt bra, framför allt på grund av personalen. Det

var de som lärde mig språket och det fanns en väldig familjekänsla där man skämtade och hade roligt. Han fick ett år till, sedan ett föräldravikariat och sedan en chans att åka runt och starta igång nya butiker runt om i Sverige. Här han fick lära sig allt om handel och när han kom tillbaka blev tjänsten som butikschef ledig. Han sökte, med viss tvekan. Han var rädd att personalen skulle se honom som den Hamude som just börjat och inte kunde någonting. – Men när jag kom in i fikarummet första dagen kom de fram och kramade mig och sa att de var glada att ha mig tillbaka. Man får tårar i ögonen, jag kände mig verkligen välkommen. Som butikschef låter han människor som står långt från arbetsmarknaden praktisera för att ge dem samma chans som han fick. – Om inte jag erbjuder praktik, vem ska då göra det? ÅRETS HANDLARE Nu har Hamude varit butikschef ett år och jobbar gärna hårt och mycket. Vissa varnar honom för att bränna ut sig, men han säger att han vilar när han behöver det. – När jag tar ledighet är jag ledig, jag kanske åker slalom, skoter eller hittar på något med bilen. Jag älskar naturen. Jag är en handelsmänniska och gillar folk men när jag är ledig är jag aldrig i stan. Då är jag i skogen eller uppe i bergen. För ett par år sedan flydde Hamudes familj till Österrike och efter att inte ha pratat på över fyra år blev det ett känslosamt återseende när Hamude åkte och hälsade på dem. De blev väldigt stolta när han utsågs till Årets Handlare på Näringslivsgalan och pappan insåg att han kommer att förlora det gamla vadet. – Priset betyder väldigt, väldigt mycket för mig. Jag väldigt stolt över mig själv för att jag har valt rätt väg. Jag tänker fortfarande att det är en dröm. Jag är väldigt glad och vill bara tacka alla som har trott på mig. Hamude har kämpat hårt och lever efter devisen att inget är omöjligt, att man kan om man vill. I framtiden vill han stanna kvar i Boden och stärka företagandet här. # #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 3 3


Otjorvig vintermeny från trakten

S

ebastian är kocken med en omättlig skaparglädje och Emma är hästtjejen som sett hur svårt det kan vara att leva på lantbruk. Tillsammans har de skapat Gröndals matupplevelser där de lagar festmåltider av lokala råvaror av högsta kvalitet hemma hos bodensare, med syftet för att öka intresset för den mat som finns alldeles i närheten. – När vi satte ihop den här menyn så tänkte vi att det ska smaka som Norrbotten. Det som är väldigt viktigt för oss är att vi använder så många närproducerade produkter som det bara går, säger Emma. I dag har de komponerat ihop en vintrig trerättersmiddag med gahkkutacos, nötstek med gräddstuvad potatis och mjölkchokladparfait. I köket hittar vi bland annat närproducerade åkerbär, honung, ägg, kött och potatis. – Vi ville också hålla menyn så otjorvig som 3 4 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 01 9

ÅRETS RE BODENSA

2★018

möjligt så att vem som helst ska kunna känna sig manad att ta sig an recepten. Det är väldigt vintriga smaker, kraftig mat som är billig att tillreda – perfekt festmat för många, säger Sebastian och uppmanar läsarna att svänga förbi närmsta bonde inför nästa familjemiddag. Emma och Sebastian visar ofta sin kärlek till Boden på ett genuint sätt och tack vare det röstades de fram till Årets Bodensare på Näringslivsgalan i februari. – Det känns helt ofattbart, vi är otroligt tacksamma för alla som tror på oss. Det här känns verkligen som ett kvitto och bevis på att vi ska fortsätta med det vi gör. För oss är det här det största priset man kan få eftersom det är folket som bestämmer. Vi tycker att alla som handlar mat från närområdet är en del av det här priset, säger de. # @grondalsmatupplevelser


ÅRETS RE FÖRETAGA

2★018

TS

ÅRE Sebastian och Emma Gröndal brinner för RE och deras engagemang ledde DLAmat Nnära HA fram till att de nyligen utsågs till Årets Bodensare. I dag bjuder de på en vintrig ★ trerättersmeny med råvaror från gårdarna och skogarna runt Boden.

2018

Recept Gahkkutaco med sjaunjagravat reninnanlår GAHKKU (10 ST) 25 g jäst 2,5 dl fingervarmt vatten (ca. 37 grader) 0,5 dl matolja 1 msk strösocker 1 nypa salt 6–7 dl vetemjöl Gör så här 1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör om tills jästen löses upp. 2. Tillsätt socker, matolja, en nypa salt och till sist vetemjölet. 3. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka en timme och dela upp degen i 10 lika stora bitar. 4. Kavla ut degen till cirka 2-3 mm tjocka och nagga med en gaffel. 5. Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Stek cirka 45 sekunder på varje sida.

PEPPARROTSCREME 100 g Philadelphiaost 1 msk finhackad persilja Färskriven pepparrot (efter smak och tycke) Salt Honung från Melgårdens biprodukter Gör så här 1. Blanda Philadelphiaosten med färskriven pepparrot och persilja. 2. Smaka av med salt och honung. Till servering Sjaunjagravat reninnanlår Krasse Rårörda lingon Gör så här Bred ut pepparrotscrèmen på brödet och sätt över tunt skivat renkött. Lägg över lite rårörda lingon, krasse och ev. färskriven pepparrot. Rulla ihop som en taco och njut av en smakexplosion till förrätt. #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 3 5


Nötstek, gräddkokt potatis och rödkålsslaw FYRPEPPARKRYDDAD NÖTSTEK 1 kg benfritt nötkött från din lokala bonde (innanlår, rostbiff, fransyska eller högrev) 1 tsk grönpeppar 1 tsk rosépeppar 1 tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar salt smör timjan Gör så här 1. Starta ugnen på 120 grader. 2. Stöt pepparn i en mortel eller mixa. 3. Krydda köttet runt om och salta. 4. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör och timjan. 5. Lägg köttet på en plåt i ugnen och låt gå tills innertemperaturen är 63-65 grader för rosastekt kött. 6. Ta ut köttet och låt vila under folie. 7. Servera med vitlökssmör, rostade kvisttomater, gräddkokt potatis och rödkålsslaw. GRÄDDKOKT POTATIS MED BRYSSELKÅL OCH RÖKT SIDFLÄSK 400 g förkokt skalad potatis från din lokala bonde 15 brysselkålar 100 g tärnat sidfläsk från Petterssons charkuteri 3 dl vispgrädde 1 msk finhackad persilja 1 tsk finhackad timjan 1 msk olja salt peppar Gör så här 1. Skär potatisen i grova skivor. 2. Dela bryssekålen på mitten. 3. Värm upp en gryta eller djup stekpanna på medelhögvärme och tillsätt 1 msk olja. 4. Tillsätt sidfläsket, låt steka i cirka 1 minut och rör om då och då. 5. Tillsätt brysselkålen och stek i cirka 1 minut eller tills brysselkålen har fått lite färg. 6. Tillsätt potatisen, örterna och till sist grädden. 7. Låt puttra på svag värme tills det tjocknat och smaka av med salt och peppar.

3 6 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 01 9

RÖDKÅLSSLAW MED BLODAPELSINVINÄGRETT 400 g finstrimlad rödkål ½ tunt skivad rödlök juicen från en blodapelsin juice och zeste från en citron 1 msk olja salt peppar honung 1 msk färsk rosmarin Gör så här 1. Blanda juice och olja och rosmarin i en skål. 2. Smaka av med salt, peppar och honung. 3. Häll vinägretten över rödkålen och rödlöken. 4. Låt marinera i minst en timme. Rör om då och då. VITLÖKSSMÖR 100 g rumstempererat smör 4 vitlöksklyftor 1 msk finhackad persilja citronjuice salt peppar Gör så här 1. Skala och pressa vitlöken i en skål med smöret. 2. Blanda i persiljan. 3. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. 4. Tillsätt mer vitlök om så önskas.

Parfait med mjölkchoklad och åkerbär 3 dl vispgrädde 3 äggulor (från närmsta granne med höns) 3 1/2 msk florsocker 2 tsk vaniljsocker 100 gram riven mjölkchoklad 250 gram rårörda åkerbär från Mockträsk bär små maränger Gör så här 1. Vispa grädden fluffig. 2. Ta en ny bunke och vispa gulorna och sockret fluffigt och vänd sedan ner i grädden. 3. Tillsätt den rivna chokladen och häll smeten i en form. 4. Låt stå i frysen i minst 3-4 timmar. 5. Ta fram formen 15 minuter innan servering och garnerna med maräng, grovhackad choklad och myntablad. 6. Servera med rårörda åkerbär.


#NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 3 7


En flytt till kyla och kompetens Kylan och den enorma kompetensen inom datacenter och blockchain. Det gjorde att stockholmaren Robin valde att köpa ett hus i Harads och driva sitt företag här.

V

åren 2018 startade 29-åriga Robin Hofström och hans kompanjon Daniel Mellqvist företaget Nethash med en idé om att bygga datacenter för brytning av kryptovaluta. Det var när Robin besökte Boden för branschkonferensen Blockchain North förra våren han fick upp ögonen för de affärsmöjligheter som finns här. – Norrland generellt är väldigt relevant för datacenter, det ser vi med alla stora etableringar. På Boden Business Park finns en enorm kompetens och det var direkt avgörande för vårt beslut att komma hit. Men det var också för klimatets skull, man sparar mycket på kylning här, säger Robin. I oktober hittade de ett stort hus mitt i Harads, som i byn går under smeknamnet “Skottarnas hus”, och valde att slå till. Lite drygt en halv miljon fick han betala för det 300 kvadratmeter stora huset och ytterligare två fastigheter intill. På köpet fick han en rejäl fyrhjuling och en hel del möbler. En bra deal, tyckte Robin. – Jag gillar skogen, vädret och människorna. Här är alla avslappnade och trevliga, i Stockholm är alla så spända. Det är en helt annan atmosfär. Jag är inget jättefan av storstäder, jag trivs så här, lite 3 8 / # N Ä R HE TS LIV / MA RS 2 01 9

isolerat. Huset är både kontor och bostad åt Robin och hans kollega, IT-teknikern Gaizka Pueyo, 24 år, från Spanien. – Vädret är lite extremt för mig men jag tycker om platsen, det är lugnt och skönt. Det är väldigt svårt att bli stressad här. I och med kryptomarknadens tillbakagång och elprisernas höjning den senaste tiden har de lagt tankarna om ett jättedatacenter på is ett tag, i stället fokuserar de på spelutveckling och mjukvara för kryptomining och datacenter. Robin och Gaizka har en gemensam bakgrund som spelutvecklare men ville stå på egna ben och testa sina idéer. Just nu jobbar de med ett mobilspel där du kör en bil och ska knuffa av andra bilar från en plattform. – Jag var tidigare programmeringslärare och jag tycker att det är spännande att de satsar på spelutbildning i Sävast. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. Vi hoppas att vi kan låna några av eleverna för designen av det här spelet, som praktik. Företaget driver också ett mindre datacenter på Arlanda där de bryter ethereum. Delägaren Daniel jobbar främst med sälj och hårdvara och pendlar mellan de båda orterna. #


össa #bodentm #närhe sliv

#bodenmös #närhetsliv sa

#bodenmössa #närhetsliv

#NÄ R H E TS L I V / S E PT E MB E R 2 0 1 8 / 3 9


I BODEN LEVER VI NÄRHETSLIV Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till - barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Boden.se • @narhetsliv

GRATTIS TILL OSS! 2019 fyller vårt Boden 100 år. Det firar vi med mängder av arrangemang under hela jubileumsåret. Välkommen och fira med oss! Läs mer på boden100.se

GRATTIS TILL OSS! 2019 fyller vårt Boden 100 år. Det firar vi med mängder av arrangemang under hela jubileumsåret. Välkommen och fira med oss! Läs mer på boden100.se