Page 1

americas

europe

africa • asia • australasia

affärsnät

verkaren

ETT A F FÄR SM AGASIN f rå n B N I S v e rig e

Maud Olofsson: Hon har Sverige och världen i sitt nätverk. Sid 10

Omslagsfoto: Centerbilder

”Ingenting är omöjligt!” Pär Johansson Glada Hudik-teatern Årets Affärsnätverkare

Pris: 39 SEK

Sid 8

Bransch-Fokus: Goda

relationer ger fler gäster Sid 5

Mingelskola: Så här minglar du rätt Sid 12

Passion: När hjärtat är

med i affären Sid 16


americas

europe

africa • asia • australasia

Det vanligaste (och bästa) sättet att göra affärer BNI är en professionell marknadsföringsorganisation som hjälper företag att göra affärer genom personliga referenser. Medlemskapet bygger på att skapa tillit och förtroende för din produkt eller tjänst samt för dig och ditt företag. Du skapar kontakter, inte bara bland medlemmarna i ditt team utan även med personer i deras nätverk. Det är ett kraftfullt sätt att sprida kännedom om ditt företag och ett utmärkt sätt att skapa affärer. En av de viktigaste hörnstenarna i ett medlemskap är att ge varandra referenser och varje medlem i gruppen blir en del i ditt personliga säljteam. Det får dessutom bara finnas ett företag representerat från varje bransch vilket gör att du som medlem i en

grupp stänger dörren för tänkbara konkurrenter. Du ökar exponeringen av dig och ditt företag för många andra företag och verksamheter. Affärsnätverket är uppbyggt av team på 20 till 50 medlemmar från olika branscher som träffas en gång i veckan. I Sverige finns idag mer än 120 team, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Förutom referenserna och de intäkter de leder till, lär du dig också mycket om referensmarknadsföring via olika utbildningsinsatser och får en god inblick i andra branscher samt goda möjligheter att utvidga ditt personliga nätverk.

Referensmarknadsföring är det allra vanligaste sättet att göra affärer och ändå är det fortsatt rätt ovanligt med utbildningar och fungerande nätverk där arbetet verkligen resulterar i affärer. BNI måste upplevas. Vi rekommenderar dig därför att ta det första steget och besöka ett affärsmöte nära dig. Du betalar endast din egen frukost/lunch och får chansen att träffa massor med företagare och potentiella kunder. Tag med många visitkort, så du kan dela ut dessa till teamets alla medlemmar. Du får även tillfälle att under mötet kort presentera dig och ditt företag. För mer info, se www.bni.nu

Hur säkrar/mäter du; Befattningens krav? ThomasBPA Personlighet/Beteende/Drivkrafter? ThomasPPA Kapacitet/Förmåga? ThomasTST/GIA Självkännedom? Thomas360 Önskad och verklig teamkultur? ThomasTeam

kontakta oss: 08-505 340 00 hq@slgint.com

Vi har verktygen! Vi berättar mer på nästa BNI möte eller besök www.thomasinternational.net

ThomasSystemet är representerat i mer än 100 länder. Mer än 1.5 miljoner analyser genomförs årligen.


Vill du bli framgångsrik?

8

10

Innehåll

affärsnät

verkaren

4 Utbildning i affärsnätverkande Vad arbetar du med? En fråga lätt att ställa men hur svarar du egentligen?

5-7

Branschfokus Hotell- och restaurang Oavsett om du driver ett hotell, en förstklassig restaurang eller ett café så är det bra att nätverka för att skapa balans i verksamheten.

8-9

Årets Affärsnätverkare: Pär Johansson, Glada Hudikteatern - Tack vare goda kontakter har Glada Hudikteatern blivit det den är i dag, säger en glad Årets Affärsnätverkare 2011.

10-11 Mittuppslaget: Maud Olofsson – nätverkar för Sverige Före detta näringsminister Maud Olofsson jobbar numera aktivt med sitt eget bolag och är djupt involverad i nya stora och världsomfattande projekt. Hon har själv tagit initiativ till ett nationellt ambassadörsnätverk för kvinnliga företagare och är ordförande för en del av ett nätverk som Hillary Clinton startat i syfte att skapa nya förutsättningar för kvinnliga företagare över nationsgränserna. – Det är ingen prestigeförlust att ta hjälp av nätverket och fråga andra om hur de löst ett problem som man själv står inför, säger hon.

12-15 Mingelskola – dina nya kunder finns bara ett handslag bort – Satsa på ett bra visitkort, ett uppriktigt intresse för andra och ha roligt, tipsar Anneli Egestam, från Göteborg. I Affärsnätverkarens mingelskola bidrar hon med flera goda råd från sin roll som ”mingelutbildare”.

16-17 Med passionen som drivkraft – Det lyser igenom om du är passionerad i det du gör! Läs om företagaren som använder passion som drivkraft i företagandet. Samtidigt som han lyckas med goda kundrelationer och ökad tillväxt skapar han livskvalitet för människor på helt andra håll i världen.

18-19 Smått och gott

Koppla på passionen! Gunnar Selheden VD BNI Norden.

Min egen drivkraft i att bygga verksamheter och skapa affärsmöjligheter har alltid kommit ur passionen för att göra affärer. Jag tycker om att göra affärer och jag vill gärna att mina kunder och kollegor också ska göra bra affärer. När jag tittar på de långsiktiga och bra affärsrelationer som finns i min närhet så har de ett gemensamt; de grundas på ett ömsesidigt givande och tagande där båda parter har nytta av varandra, ett vinn-vinnförhållande. Träffar jag en leverantör som jag direkt kan se att någon av mina kunder kan ha nytta av så ser jag till att de får kontakt. Och jag tycker om när mina kunder hör av sig och säger ”Jag tror jag har en bra kontakt för dig”. I detta nummer av Affärsnätverkaren pratar vi med människor som drivs av sin passion på olika sätt. Här finns politikern som passionerat pratar om ett ökat småföretagande, världsförbättraren som passionerat hjälper företag att ta ett socialt ansvar samt inspiratören som öppnat allas våra ögon i att se det unika i varje människa och allas rätt att bli sedda, hörda och behövda. Alla har kombinerat passionen med tydligt fokus och jag är övertygad om att det är just det som är framgångsfaktorn. Trevlig läsning! Gunnar Selheden

Affärsnätverkaren

3


utbildning

Så – vad arbetar du med? Att kunna berätta vad jag gör för de personer jag träffar är en grundförutsättning i nätverkande. Syftet är ju att jag skall få nya kunder och det är svårt för någon annan att köpa mina produkter eller tjänster om de inte vet vad jag gör – eller hur? Därför är det viktigt att ha ett riktigt bra svar på en av de vanligaste frågorna av alla – vad arbetar du med?

Vad svarar du själv på den frågan? För några månader sedan arbetade jag med ett teknikföretag i Västsverige. Mitt uppdrag var att hjälpa dem öka sin försäljning genom att ge alla anställda, cirka 25 personer, lite grundläggande säljkunskap och färdigheter i nätverkande samt viktigast av allt – en vilja att vara delaktiga i företagets intäktsskapande. När vi kom till just den här frågan utbrast VD:n: – Jag hatar den frågan, det blir alltid fel. När jag bad honom berätta mer så fortsatte han: – Jag trasslar in mig i långa utläggningar om våra olika tjänster och efter en stund ser jag att de ångrar att de frågat! Känner du igen problemet? Att berätta för mycket och för otydligt är ett vanligt problem de flesta kan göra om vi inte är uppmärksamma. Lösningen i detta specifika fall var att vi delade upp verksamheten i fyra affärsområden, vi tog fram deras unika styrka i varje affärsområde och övade på svaren så att nästa gång någon frågar ”- Vad

Detta är en av de vanligaste frågorna när man är ute och träffar nya människor – oavsett om det är på konferens, mässa eller cocktailparty. Då är det viktigt att inte mumla, inte tråka ut, inte prata i generella termer, utan istället vara konkret, tydlig, intressant och fokuserad.

gör du då?” så kan VD:n och alla andra på företaget välja ett affärsområde och sedan berätta om detta på ett bra sätt.

Berätta vad du gör När vi berättar vad vi sysslar med så gäller det alltså att fokusera på en tydlig produkt eller tjänst samt en specifik fördel med den. Jag själv tar gärna upp något exempel på en kund som använder produkten eller tjänsten och hur den hjälper dem. Att sedan kunna berätta vad jag gör med engagemang och inlevelse är viktigt. Jag vill intressera den andra personen för det jag pratar om och kan inte ens jag som berättar vara lite engagerad så är det mycket begärt att den jag pratar med skall bli det, eller hur?

OK – det finns mer att träna på.

om ”hur” vi arbetar istället för att bara berätta ”vad” vi gör. Det kan vara unika metoder vi har, eller specifika tekniker vi använder, det viktiga är att det blir intressant och engagerar den vi talar med. Men om vi verkligen vill få dem ”med på tåget” räcker det inte att kunna berätta vad vi gör kryddat med hur vi gör det. För att verkligen få effekt gäller det även att…

...berätta varför du gör det! Varför är detta så viktigt för dig? Vad gör att du intresserat dig för detta ämne? Vad betyder resultaten du skapar för dem du hjälper? Att fokusera på ”varför” är för de allra flesta väldigt mycket mer intressant än ”vad” och ”hur”. Gör vi detta bra kommer förhoppningsvis den vi pratar med att komma ihåg oss och vår verksamhet samt helst av allt; vilja berätta om oss för andra.

Om jag verkligen vill få effekt på mitt nätverkande så är inte syftet i första hand att sälja mina produkter och tjänster till personen jag pratar med. Istället vill jag att den personen skall vara intresserad av att föra mitt budskap vidare till andra som han eller hon träffar eller känner. Det kräver lite mer eftertanke.

Och det är vad nätverkande och muntlig marknadsföring handlar om. Så – handen på hjärtat – vad svarar DU på frågan:

Berätta hur du gör det

Med vänlig hälsning Richard Cederquist

Det finns ett talesätt som heter ”Facts tell – stories sell!” och det gäller även här. Om vi vill engagera en annan person i vad vi gör, i syfte att föra det vidare så är det mycket mer effektivt om vi kan berätta en historia

– Vad arbetar du med? Lycka till!

Richard Cederquist är VD för Referensakademin och en flitigt anlitad föredragshållare och referensstrateg som hjälper företag och individer att utveckla sitt nätverkande.

4

Affärsnätverkaren


branschfokus • hotell & Restaurang

Goda relationer fyller stolarna året runt Vad gör hotell- och restaurangbranschen när säsongsbetonade företagsfester och representationsmiddagar är över? Hur klarar man månaderna innan sommaren då såväl företagare som privatpersoner håller hårt i plånboken och bantar både kostnader och vikt? Ett sätt för såväl stora hotellkedjor som stjärnkrogar och mindre caféer att skapa affärer under perioder då beläggningen är låg är att redan innan ha byggt goda kundrelationer, skapat samarbeten över branschgränserna och att våga erbjuda det lilla extra. Sjömagasinet i Göteborg ser gästerna som sitt viktigaste nätverk, på Picchus Café i Upplands Väsby skapar kontakten med andra företagare ringar på vattnet och Scandic Hotel öppnar för nätverkande företagare att träffas. Affärsnätverkaren

5


branschfokus • hotell & Restaurang

Ulf Wagner

Gästerna är Sjömagasinets viktigaste nätverk Med ett andlöst vackert läge i Göteborgs hamninlopp ligger Sjömagasinet, en fisk- och skaldjursrestaurang vars fastighet varit med sedan 1775 då det var Ostindiska Kompaniets lagerhus. Det är massiva trätiljor i golvet, bastanta träbalkar i taket och vacker utsikt, i en skön kombination med makalös mat komponerad och lagad av krögaren Ulf Wagner och kökschefen Gustav Trägårdh. Ulf Wagner tog över restaurangen efter Leif Mannerström under våren 2011 och har vidareutvecklat Sjömagasinets goda rykte ytterligare. Under förra året vann restaurangen tidningen Dagens Industris utmärkelse Årets Affärskrog 2011 och Ulf Wagner tilldelades restaurangbranschens viktigaste hedersutmärkelse; Årets Werner 2011. – Vi har ett starkt varumärke och ett gott rykte. Vi drivs av två personligheter som merparten av det matintresserade Sverige känner igen. Sjömagasinet ses av många som något av en institution i Göteborg. Om det kommer delegationer och viktiga kunder på besök till företagen i regionen så är det hit man vill komma och äta, berättar VD Jonas Marting. Cirka 80 procent av besöken är representation och totalt tar restaurangen emot nära 80 000 gäster per år. – Våra gäster är våra bästa ambassadörer. De utgör vårt allra viktigaste nätverk och det är vi måna om. Det är en enorm styrka för oss att Ulf Wagner och Gustav Trägårdh

6

Affärsnätverkaren

oftast är på plats i restaurangen, gästerna uppskattar att få träffa dem och det förstärker gästernas upplevelse av besöket hos oss. Ulf Wagner är förutom en utmärkt kock även mycket kunnig på vin och många som kommer hit är intresserade av just den helheten.

”Det är i det personliga mötet med våra gäster vår framgång avgörs.” Ulf Wagner, Sjömagasinet Sjömagasinet jobbar aktivt med nätverk. Restaurangen håller kontakt med sina kunder via medlemsbrev och samarbetar med hotell och organisationer runt om i regionen. Dessutom träffas regelbundet ett antal företagsnätverk i Sjömagasinets lokaler för lunchmöten, tre Rotaryklubbar och ett BNI-nätverk. – Vi har ett bra koncept och det är till hjälp även för företagare som vill göra mer affärer eller bygga nya relationer – det är

inte många som tackar nej till en lunch på Sjömagasinet. Genom att ge gästerna en bra upplevelse av måltiden hos oss, med omtanke in i minsta detalj, så sprids ryktet om oss vidare så allt fler vill komma hit och äta, säger Jonas Marting.

Viktigt synas bland gästerna Ulf Wagner var den förste kock och krögare i Göteborg att få en stjärna i Guide Michelin. Det var när han 1989 var krögare på restaurang The Place. Där arbetade Ulf målmedvetet mot att göra restaurangen till en stjärnkrog. 2004 fick han en stjärna på Basement Restaurang och bar tillsammans med köksmästare Gustav Trägårdh. – När vi startade Basement var vårt fokus aldrig att  få en stjärna. Vi ville bara göra det vi själva gillade, helt enkelt. Vi skapade en personlig atmosfär, med vällagad bra mat och många smårätter. Genom ett avslappnat samt passionerat sätt att arbeta med såväl gästerna som maten, vinet och helhetsintrycket så fick vi plötsligt en stjärna i Guide Michelin! Det var mycket speciellt. På Sjömagasinet arbetar man vidare med personliga relationer till gästerna. – Det är viktigt för gästernas helhetsupplevelse av besöket hos oss. Det är i det personliga mötet med våra gäster vår framgång avgörs. Nu jobbar vi för att aldrig möta folks förväntningar, utan att överträffa dem, säger Ulf Wagner.


Mat, kultur och nätverk Som litet café kan Picchus Café i Upplands Väsby, 2,5 mil norr om Stockholm, inte slåss mot de stora lunchrestaurangerna. Istället satsar man på varm atmosfär, nätverkande med företagen i området, goda kundrelationer, genuint hemlagad mat, konferenslokaler för små grupper och kulturhusverksamhet, med musikkvällar, konstutställningar och hantverk.

Marit Andersson, Birgitta Söderström och Mia Suutarinen. Marit Andersson och Birgitta Söderström driver tillsammans Picchus Café i Upplands Väsby, 2,5 mil norr om Stockholm. Redan på 1600-talet låg en vägkrog på platsen. Under 1800-talet blev det apotek i lokalerna och Hammarby apotek har skrivit in sig i historien med ett mycket uppmärksammat och fortfarande ouppklarat mord. Apotekare Hallbergsson knivmördades här 1913. – Vi har till och med haft Leif GW Persson här men mordet kommer nog att förbli ouppklarat. Händelsen har gett upphov till

ett populärt uttryck som användes mycket i 1930-talets gamla pilsnerfilmer: ”Kyss Karlsson”. Två italienare anklagades för mordet men tack vare ett skickligt arbete från unge häradshövdingen Karlsson kunde de frias. När den friande domen kom slängde den ene italienarens mor sig om halsen på domaren som då lär ha sagt: ”Kyss inte mig, kyss Karlsson!”, berättar Marit Andersson. På senare tid har lokalerna blivit en samlingsplats för kulturen i Upplands Väsby. – Birgitta bedrev vävstuga här först. Sedan flyttade jag in med min erfarenhet från konstutställningar och så tillkom det mer hantverk. Vi började servera lite mat, ordnade musikkvällar och verksamheten växte. Vi tycker om traditioner och firar både surströmmingspremiär med buffé och

har stor julmarknad med hantverksförsäljning. Vi har också skapat återkommande händelser som Barnens Dag, Pelargonkväll och Trädgårdsfest, allt i samarbete med andra företagare. Vi ordnar åtta träffar om året för traktens spelmän och samverkar i flera nätverksgrupper. Ett av våra nätverk är lokalt; runt vår närliggande sjö finns ett tiotal företag som bildar ”Fysingen runt”. Vi är även med i större nätverk och företagarföreningar i Upplands Väsby. Att synas bland andra företagare ger ringar på vattnet. Det skapar bra kontakter och lockar nya kunder trots att vi ligger långt från centrum. Vi gör reklam för verksamheten genom mun-till-mun-marknadsföring i kombination med annonsering och tar ofta hjälp av nätverkskollegorna för att marknadsföra oss, säger Marit Andersson.

Bygger relationer i ny stadsdel – Närheten till centrum och läget gör oss attraktiva för fler affärsgäster och konferenser. Här i Norra Djurgårdsstaden byggs en ny stadsdel med både bostäder och kontor. Genom ett bra kontaktnät med företagen redan i uppbyggnadsskedet av området kan vi uppgradera hotellet till ett mer affärs- och konferensinriktat hotell än tidigare, berättar Börre Halbert, hotelldirektör på Hotel Scandic Ariadne som dessutom sitter i styrelsen för företagarföreningen i området.

Utsikten från Ariadne hotell är fantastisk. Det ligger längst ut i Värtahamnen i Stockholm med fönster ut mot vattnet och Lidingö, där förövrigt det andra hotellet under Börre Halberts ledning ligger, Scandic Foresta. – Det är intressant att se skillnaden mellan de två hotellen, läget präglar de affärsnätverk som finns. Nätverkandet på Lidingö riktar sig mer lokalt och man är mån om att stärka relationerna mellan de lokala företagare som bor och verkar på ön. Här, på andra sidan Lidingöbron, lite närmare centrum, får nätverket inte samma lokala prägling men här ligger fler riktigt stora företag. För oss är det bra att ha kontakt med båda. Ett stenkast bort från Ariadne ligger de stora båtarna från Tallink Silja AB i hamn

och väntar på resenärer. – Vi har ett mycket bra samarbete och tillsammans med dem erbjuder vi ett tredagars Stockholmspaket där gästerna övernattar en natt på båten under resan hit, bor en natt på hotellet och sedan åker tillbaka med båten igen. Hotel Ariadne är sedan tidigare starkt förknippat med färjerederierna och har fortfarande ett specialanpassat styrelserum och sviter för ledningsgrupper och kaptener kvar. – Med fler företag och branscher i området följer nya behov och önskemål. Vårt affärsresesegment har haft en ökning på 20 procent under det senaste året. Vi stärker vår konferensverksamhet och har som målsättning att få bygga om lobby, bar och

Börre Halbert, Hotel Scandic Ariadne restaurang under året. Runt om i landet är det många företagsnätverk som träffas på just Scandic Hotels, oftast till frukost eller lunch. – Vi ser det som ett bra och effektivt sätt att lära känna näringslivet på orten. Det ger ofta meraffärer också. Företagare som äter frukost hos oss återkommer även för att boka möten och konferenser. Av alla de måltider vi serverar här är 10 procent nätverks-relaterade, det är bra, säger Börre Halbert. Affärsnätverkaren

7


I juryns motivering ingår både Pär Johanssons orädda attityd och förmåga att knyta kontakter: ”Denne man har en förmåga att se det unika i andra, och har genom detta visat stort engagemang i de projekt han tar sig för där ingenting tycks vara omöjligt. Hans orädda attityd fick många att stödja idén om teaterverksamhet för ALLA, och genom sitt nätverkande har Pär Johansson därför skapat en av de häftigaste framgångssagorna någonsin inom svensk kultur!”

Värdefullt att bli sedd och hörd

– Ingenting är omöjligt! Text: Karina Sannefjordh Foto: Johanna Syrén

Pär Johansson, Årets Affärsnätverkare 2011

Årets Affärsnätverkare 2011, Pär Johansson, har en enkel ledningsfilosofi: ”Inget är omöjligt – om man bara vågar tro på människor och ger dem en chans att utvecklas”. Under 1996 grundade Pär Johansson Glada Hudikteatern. I början blev han bemött av tveksamhet och ibland starkt ifrågasatt på grund av att han ville låta utvecklingsstörda personer göra teater. Men med målmedveten envishet och stort engagemang drev han Glada Hudikteatern vidare och i dag har teaterns skådespelare hittat sin väg till en stor och mycket entusiastisk publik både i Sverige och utomlands. De har varit med i biofilmen ”Hur många lingon finns det i världen” och skapat succé i både Sverige och USA med sin musikalföreställning ”Elvis”.

Viktig utmärkelse Pär Johansson ser Årets Affärsnätverkare 2011 som en mycket viktig utmärkelse. – Glada Hudikteatern har nått stora framgångar, mycket tack vare ett bra och fungerande nätverk av kontakter. Vi har

8

Affärsnätverkaren

en förmåga att beröra människor. När du påverkas emotionellt så sker också förändring. Det är i mötet mellan människor som det magiska uppstår. Det öppnar för nya

”Att hjälpa människor utvecklas är det mest spännande av alla arbeten.” synsätt samtidigt som rädslan och avståndet mellan individer minskar. Vårt nätverk av kontakter utvecklar oss, samtidigt som vi även utvecklar dem, säger Pär Johansson.

Pär Johansson har namn om sig att vara en mästare på att bygga relationer. – Vi har lyckats skapa förtroende och intresse för Glada Hudikteatern på ett sätt som gör att många är intresserade av att samarbeta med oss. Man kommer längre med bra samarbeten. Vi har haft mycket hjälp av goda kontakter med stora företag som bland annat sponsrat teatern på olika sätt. Det finns många företag som vill bidra till ett samhälle där fler kan ta del och få utvecklas baserat på sina egna förutsättningar. Glada Hudikteaterns medverkan i reklamfilmerna för ICA är ett sådant. ICA, Samhall, ICA-handlarnas förbund, FUB, SKL och Glada Hudikteatern har ett gemensamt projekt under namnet ”Vi kan mer”, som syftar till att personer med funktionsnedsättning ska få möjlighet till sysselsättning i ICA:s butiker. Det är ett viktigt projekt för varje människas rätt att få bli sedd och hörd. Han själv föddes i Delsbo på 1970-talet och hade varken planer på att bli teaterdirektör, entreprenör eller föreläsare, vilket han trots allt är i dag. – Jag skulle bli landslagsspelare i fotboll – och jag hade nog rätt bra förutsättningar för det, ett tag. Men det blev jobb som habiliteringsassistent på ett dagcenter bland utvecklingsstörda i Hudiksvall istället, något som jag verkligen inte skulle vilja ha ogjort. Med Glada Hudikteatern har vi gjort en fantastisk resa, från lokal amatörteatergrupp till en professionell ensemble som lockar några av de mest framstående inom svensk showbusiness att samarbeta med oss, som i musikalen ”Elvis”, till exempel.

Gillar utveckling Utmärkelsen ”Årets Affärsnätverkare” är inte den första för Pär Johansson. Han har prisats för sitt arbete, både som ledare och


Om utmärkelsen Årets Affärsnätverkare

utvecklare samt som visionär i integrationsoch mångfaldsfrågor. Hans föreläsningar på temat ”Att bli sedd, behövd och tagen i anspråk” är mycket populära och under 2010 utsågs han till ”Årets föreläsare”. Han har även fått Tenzingpriset, 2009, som belönar personer med vägledande förmåga. Redan 2007 tilldelades han och Glada Hudikteatern utmärkelsen Guldmasken – Privatteatrarnas pris som ”Årets glädjespridare”. – Att hjälpa människor utvecklas är det mest spännande av alla arbeten. Det gäller i rollen som pappa till mina två barn och i kontakt med vem som helst egentligen, såväl människor med funktionshinder som världsomspännande företag och deras anställda. Ingenting är omöjligt, allt går, säger Pär Johansson. 

Bra nätverkare har många relationer och arbetar strukturerat. De är vana vid att vara generösa med sina egna kontakter och vågar fråga nätverket efter de kontakter de själv behöver för att komma vidare. För att uppmärksamma värdet av nätverkande har utmärkelsen ”Årets Affärsnätverkare” instiftats. Utmärkelsen delas ut en gång om året till en affärsman/kvinna och entreprenör som använder nätverkandet som en viktig metod för att göra affärer. Årets Affärsnätverkare utses av en namnkunnig jury bestående av kända entreprenörer, stora inspiratörer och VD:ar från

svenskt näringsliv. Juryns underlag för beslut kommer från en stor nomineringsprocess via internet, där den som vill har möjlighet att gå in och nominera den person de anser vara en framgångsrik nätverkare. Vem som helst kan rösta och samtliga motiveringar och nomineringar går att läsa på www.affarsnatverkare.se. Baserat på antal röster och nomineringskommentarer tar sedan juryn det slutgiltiga beslutet om vem som blir Årets Affärsnätverkare. Årets Affärsnätverkare: 2008: Peter Wallentin, 2009: David Lega, 2010: Isabella Löwengrip, 2011: Pär Johansson.

Foto: T. Busch-Christensen Pär Johansson, Årets Affärsnätverkare 2011, flankerad av övriga finalister och jurymedlemmar.

Vill ditt företag synas i tidningen? Ta chansen att annonsera i Affärsnätverkaren och nå ut till mer än 10 000 företag över hela landet. För mer inFormation kontakta Patrik Wilén på 031-778 35 88 eller patrik.wilen@bni.nu

Affärsnätverkaren

9


Kvinnlig förebild med stort nätverk Text: Karina Sannefjordh Foto: T. Busch-Christensen

10

Affärsnätverkaren


Maud Olofsson har kanske haft kontakt med fler företagare under sin 5-åriga period som näringsminister än vad många andra företagare skulle hinna under en livstid. Hon har skapat ett ambassadörsnätverk för kvinnliga företagare i Sverige och nätverkar nu internationellt för att främja kvinnors företagande världen över. – För mig har nätverk olika funktioner. Det är ett bra sätt att knyta kontakter, lära känna varandra och hitta samarbetsmöjligheter. Det är också bra för att lyssna av och förstå trender samt aktuella diskussionsämnen inom näringslivet. Det säger Maud Olofsson, f.d. näringsminister, nu egen företagare i bolaget ROMO Norr AB och en av de nominerade till Årets Affärsnätverkare.

evenemang bara för att jag är känd. För den som bjudit in är det fullt tillräckligt bara att jag kommer dit men jag själv får väldigt lite tillbaka. Möten ska inte ta mer energi än de ger, anser jag. Inför evenemanget Årets Affärsnätverkare visste jag inte alls vad jag kunde förvänta mig men kvällen blev väldigt inspirerande. Det gav

förankrat. Hon ingår i en grupp på 20 kvinnor med liknande bakgrund som henne själv i vad som kallas ICWBL, International Council on Women’s Business Leadership. – Gruppen är indelad i olika erfarenhetsteam där jag är ordförande i en underkommitté som ska komma med förslag om hur vi kan stärka kvinnors ledarskap. Ordförande och sammankallande för hela nätverket är USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Vice ordförande är förre brittiska premiärministerfrun, Cherie Blair. Vi är de enda två kvinnorna från Europa i gruppen. Syftet är att undersöka hur man kan involvera fler kvinnor i näringsliv och ledarskap

Kvinnliga förebilder Som näringsminister tog Maud Olofsson initiativet till projektet ”Ambassadörer för kvinnors företagande”, ett entreprenörsnätverk i syfte att dels göra kvinnors företagande mer synligt, dels hitta fler kvinnliga företagare som goda förebilder. Inför projektet gick man ut och undersökte vilka som ses som förebilder i dag. Namnen Antonia Axelson Johnson, Christina Stenbeck, Amelia Adamo och Annika Falkengren kom upp men sedan blev det inte så många fler. Med inspiration från Storbritannien, som arbetat med företagsambassadörer, initierade Maud Olofsson en liknande idé i Sverige. Nu är 880 inspirerande ambassadörer involverade i att stötta andra kvinnliga företagare runt om i landet och det har även bildats egna nätverk ambassadörerna emellan.

Att både ge och ta Som politiker gäller det att stenhårt prioritera vad man ägnar sin tid åt. – Många trevliga möten fick stryka på foten när tiden inte räckte till. Har man mycket att göra handlar det om att avsätta tid till att tänka, prioritera och planera. Man behöver betrakta såväl tanke och förberedelser inför ett möte – som själva mötet i sig – som en viktig del av jobbet. Det ska man avsätta tid för. Det är viktigt att nätverka men då det tar tid av arbetsdagen måste det vara effektivt. Det gäller att hitta nätverk som både ger och tar. Att välja rätt är svårt, men viktigt, menar Maud Olofsson. – Ibland har jag blivit inbjuden på olika

Maud Olofsson har ofta passat på att prata med företagare när hon varit runt i landet och engagerar sig särskilt i kvinnors företagande. Foto: Anna-Karin Nyman, Centerbilder mycket energi bara att få träffa de övriga nominerade företagarna och höra dem berätta om sina goda exempel. Det finns så många duktiga företagare och det är viktigt att de får synas och får uppskattning på det här sättet.

Nätverkande lokalt och globalt Ett av Maud Olofssons tidigare nätverk, Robertsforsvinden, handlade om kunskapsutbyte mellan företagare. – Jag insåg inte då att jag skulle ha någon framtida nytta av det vi lärde oss där, men både utbildningen i härskartekniker och kursen i att texta skyltar har visat sig väldigt värdefulla! Det senaste nätverket som Maud Olofsson blivit involverad i är mer internationellt

samt inspirera till mer företagande bland kvinnor världen över. Oavsett vilken arena man rör sig på så finns det ett utgångsläge som Maud Olofsson anser är absolut nödvändigt för ett framgångsrikt nätverkande. – Du måste vara genuint intresserad av andra människor. Tro inte att det bara handlar om att presentera dig själv, det handlar istället om att lyssna. Annars riskerar du att inte upptäcka allt det som finns runt omkring dig och som hade kunnat vara bra för dig. Det finns så mycket att lära av andra. Många tror att man måste klara allt själv men som företagare behöver man mycket hjälp och det är ingen prestigeförlust i att fråga om hjälp och råd. Det är snarare så det ska vara. I ett bra kontaktnät lär man av varandra.  Affärsnätverkaren

11


mingelskola

Hitta rätt i minglet

Det kan vara spännande att gå på affärsmingel. Det kanske också kan kännas svårt och lite annorlunda. Här kommer konkreta råd från såväl mingelutbildare som nätverkande företagare. Nog vet vi innerst inne att det är viktigt att vara aktiv när man träffas i nya och större affärssammanhang. Men det gäller att varken bli vilsen eller överentusiastisk i nätverkandet. Med rätt inställning, och rätt verktyg, så kan man etablera många värdefulla kontakter under den lilla stund som man har på sig. – Man kan inte skaka hand via mail, säger Anneli Egestam i Göteborg. Hon håller kurser i nätverkande under temat Nätverka smart – mingla rätt. Hon brinner för nätverkande, och delar mer än gärna med sig av sina egna erfarenheter. – Tänk bara på den här saken att 80 procent av alla jobb förmedlas via personliga kontakter. Det är givetvis likadant med affärer. Relationen och den personliga kontakten är helt avgörande för resultatet.

Vad gör man då på en mingelkurs? – Ja, det kan handla om hur man presenterar sig, att inte nästla in sig i invecklade samtal, och många andra tips. Allt för att lägga grunden till varaktiga relationer på en ganska begränsad tid.

12

Affärsnätverkaren

Hur gör en bra minglare? – Man får framgång om man lär känna motparten. ”Vad händer i ert företag?”, är en bra fråga. Det gäller också att tänka på att det här bara är ett första möte, det är inte själva affärsmötet. Affärerna kommer senare, nu gäller det att bli bekanta med varandra – inte att sälja! Givetvis ska man presentera sig själv och kundnyttan med sin egen verksamhet så tidigt som möjligt i samtalet, men helst väldigt kortfattat. Långa beskrivningar förvirrar bara. Man kan berätta mer på nästa träff.

”Man kan inte skaka hand via mail”. Enligt Anneli bör vi fokusera på att verkligen hitta nya kontakter som vi tror kan bli värdefulla med tiden. Hellre fyra till fem riktigt bra kontakter än 20 visitkort när man går hem. Det beror förstås på vilken bransch du verkar inom. Sätt mål som känns rätt för dig.

Anneli Egestam

Hur förbereder man sig? – Första steget är faktiskt att gå dit! Ta chansen och se möjligheterna, även om det känns ovant. När du sedan söker en kontakt, så läs först av kroppsspråket hos den du tänker mingla med. Lämpliga platser att etablera personkontakten är vid namnskyltsplocket och kanske vid kaffebordet eller buffén. Det finns många lämpliga repliker för att få igång ett första småprat vid sådana tillfällen. Ett tips är att agera värd, att se andra människor och deras behov av påfyllning av kaffe, servetter med mera. Hittar man en ”isbrytare” så är dialogen strax igång.

Hur agerar man mest framgångsrikt under själva minglet? – Visa intresse! 70 procent av de företag som byter leverantörer, byter för att de upplever bristande intresse från den tidigare affärspartnern. Om man inte känner


mingelskola att man är en värdefull kund, så kan den saken bli avgörande. Produktpris och kvalitet är inte de främsta orsakerna till leverantörsbyte, vilket många av oss kanske tror. Av det skälet är det alltså viktigt att visa ett uppriktigt intresse för motparten vid den här första kontakten på minglet. De flesta har i allmänhet redan en leverantör inom området, så engagemanget och intresset från din sida är det som avgör om det finns chans att komma vidare mot framtida affärer. – Träffar du någon som ställer väldigt många frågor om dig, så vänd på kuttingen efter en stund, säger Anneli. Ställ själv en tydlig fråga. Då kan du dra dialogen vidare i en ny riktning – så att du själv blir uppdaterad på den andres person och kompetens. Det är ju den informationen du behöver. – Undvik också att gå in i slutna grupperingar om två och två. De kommer att känna sig störda. Om de står i bredd istäl-

let för mitt emot varandra brukar de vara öppna för att släppa in fler i samtalet. Lättast är det förstås att gå fram till den som står själv, där konkurrerar ingen annan om samtalet. Och det kan mycket väl vara just den kontakt som du söker! – Men om du sedan fastnar hos ”den ensamme i hörnet”, så försök ta dig loss om tiden tickar iväg. Säg ”Det var kul att träffas, vi får försöka pratas vid igen lite senare”. Anneli tipsar också om att det finns pluspoäng att hämta genom att hjälpa andra till kontakt. Det är inte ovanligt att man själv känner två olika personer på en nätverksträff. Och samtidigt vet man att just dessa två skulle kunna ha affärsnytta av att bli bekanta. Då presenterar man dem helt enkelt för varandra och lämnar dem tillsammans med hopp om goda affärer dem emellan.

Hur följer man upp sina nya kontakter på bästa sätt? – Det är viktigt att återkoppla inom 72

timmar. Man faller lätt tillbaks i sina övriga rutiner när man är tillbaka på kontoret. Tänk på att den här första relationen du byggt upp – den kallnar ganska kvickt om du inte vårdar den. – Ett annat bra sätt att inte tappa greppet om den nyfunna kontakten, är att helt enkelt boka ett nytt möte innan man skiljs åt. Men det ska man bara göra om det känns rätt. – Vad du säger på minglet och vad du sedan gör den närmsta tiden efteråt, avgör hur du blir uppfattad hos din nya kontakt. Har du sagt att du skall ringa upp eller maila ett dokument efter mötet så gör det! Lova inte mer än du kan hålla. – Se till att skapa förtroende för dig själv, och bjud som sagt på dig själv. Om du når hjärtat – då har du kommit långt! Glöm inte bort att ha roligt! Världen är full av möjligheter, och många av dem kan du fånga upp i ditt nätverkande. TEXT: Stefan Fagerberg

Vem släcker din kunds törst?

VÅRA KUNDER SYNS! HAR NÅGON SETT DIG? Vid träningen, golfen eller t ex tennisen vill man gärna ha något rejält att hålla i. Med snygg och stilren design får ditt varumärke följa med så fort det blir lite action! Förhoppningen är att flaskan ska få ett långt och lyckligt liv innan den pantas i någon av Returpacks återvinningsautomater. Brandat vatten & energidryck på nästa event?

Sveriges fräschaste give away!! Handgjorda tvålar med er egen logotyp i fyrfärg. Logon mitt i tvålen vilket gör att den finns med till allra sista användandet. Perfekt att skicka med någonting i postgång då de är mått anpassade för att passa brevinkast. Minimum kvantitet 100st finns i 6 former och ett 20 tal dofter. Ett bra komplement till logohanddukar eller liknande. Ring oss idag och tvåla till dina kunder om 2 - 3 veckor.

Testa oss redan idag Ring: 0415 - 109 90

Affärsnätverkaren

13


mingelskola På flera håll i landet ordnar näringslivskontor, företagarföreningar och företagsnätverk stora mingelträffar. Affärsnätverkaren har träffat minglande företagare från Eskilstuna:

TEXT och FOTO: Stefan Fagerberg

Vad är ditt mingeltips?

Fredrik Eklund, Profeel AB, jobbar med profilmaterial, arbetsmiljö och utveckling:

Rosie Pellerone, säljare, L&T Östgöta Städ:

Pierre Åkerlund, försäkringsmäklare, ETOS Försäkringsmäklare AB:

– Visa vem du är! Vi säljer bland annat profilkläder, och hade klätt oss själva i kostymer med broderade namn när vi deltog i regionens största årliga mingelträff, Mälarbåten. Ett par grabbar i vimlet undrade var vi hade fått tag i så snygga kläder. Samtalet ledde ganska snart till en komplett order från dem. Det visade sig vara ett av elitlagen i bandy, så det blev ett antal kostymer.

– Jag är ute för att få ett ansikte på den jag träffar. Alla har ju en historia att berätta och därför går jag nästan aldrig förbi någon. Det går alltid att hitta en ingång till ett samtal. Jag har nätverkat aktivt i ungefär ett år nu. Flera nya och värdefulla kontrakt har grundats i mingelstunderna.

– Jag är alltid noga med att först presentera mig själv, kortfattat. Sedan visar jag intresse för den jag pratar med och ställer de frågor jag behöver, för att både vara artig och för att skapa mig en bild av personen.

Visitkortet – ditt kanske viktigaste verktyg  Skaffa egna visitkort som är lämpliga att skriva med penna på. Det kanske är snyggt med visitkort som både är högblanka och har svart eller färgad bakgrund, men i mingelsammanhang blir det en nackdel.  Ditt visitkort bör förklara verksamheten med några ord, särskilt om företagsnamnet inte avslöjar det.  Att ha sitt eget foto på visitkortet kan vara en fördel. Vi har alla ett bildminne som kompletterar de övriga minnena från den korta träffen.  Förbered en smidig hantering av visitkorten. Dina egna i höger kavajficka och mottagna kort i vänstra fickan, då riskerar du inte att dela ut ett visitkort som du har fått.  Skriv kortfattade noteringar på baksidan av det visitkort du fått av din nya kontakt.  Glöm inte att följa upp. Det är nu som relationsbyggandet börjar.

14

Affärsnätverkaren


mingelskola

Annelis mingeltips Goda råd för effektivt mingel

Fem mingelmissar att låta bli

!

! Klänga sig fast vid en person och prata för länge.

Försök förbereda dig på vilka du kommer att möta. Studera deltagarlistor om de är tillgängliga, eller titta på framlagda namnskyltar om sådana finns.

Boka hellre in ett möte på plats om ni märker att ni har mycket gemensamt.

! Kom själv till träffen. Den som hänger ihop med en

! Prata bort tid med dem man redan känner.

bekant hela tiden får svårare att knyta kontakter.

De personerna kan du prata med någon annan gång.

! Gå fram till andra personer som står själva. Där konkurrerar ingen annan om samtalet. Och det kan mycket väl vara just den kontakt som du söker!

! Läs på namnbrickan när du närmar dig en person. ”Jag ser att du jobbar med…”

! En firmanål (pin) på bröstet, färgglada accessoarer

! Prata för mycket om sig själv. ! Tänka på annat medan man pratar. Fokusera på samtalet.

! Att bygga överdrivna förväntningar på direktaffärer.

och reklamtryck gör att du sticker ut i mängden, de fungerar som isbrytare.

Affärsnätverkaren

15


PASSION - Utan passion för din affärsidé eller det du jobbar med är det svårt att få fart på affärsutvecklingen och företaget. Med passion kan du till och med engagera dina affärskontakter att hjälpa dig nå dina mål. Det finns de som menar att företagande handlar om kärlek och passion – du behöver vara en smula förälskad i det du håller på med för att ge dig själv och företaget rätt förutsättningar.

passion

Anders Östmar, längst till höger i bild, skålar med bolagets andra kund i historien, Zaza Moritz och Johan Sporrong från UnoForm. – Vi firade våra första kunder med champagne. Numera firar vi mer i linje med det vi gör. Nytillkomna kunder premieras med en get via ActionAid, säger Anders Östmar.

Text: Karina Sannefjordh Foto: Putte Sandgren

Med passionen som drivkraft För Anders Östmar och Putte Sandgren från PRfekt Kontor i Stockholm är passion en förutsättning för företagandet. Bolaget nätverkar aktivt med andra företag och affärsidén bygger på tanken om att ju mer man hjälper andra – desto mer får man tillbaka. – Vi följer vår affärsidé genom att sälja kontorsvaror, något som alla företag behöver, samt skänka fem procent av omsättningen till humanitära hjälpinsatser. Det möjliggör för de sämst lottade i världen att få möjlighet till en bättre framtid, säger Anders Östmar. – Det som driver oss framåt är möjligheten att kunna kombinera ett basbehov för företag; kontorsvaror, med att skapa förutsättningar för basbehoven hos människor; rent vatten, mat, tillgång till sjukvård och liknande.

och fasta släcksystem för företag. Nu har han tagit klivet och sagt upp sig från sitt fasta jobb för att ägna full tid åt sitt och barndoms- och arbetskamraten Putte Sandgrens gemensamma företag PRfekt Kontor.

Lyser igenom Anders har tidigare arbetat på ett stort internationellt företag som sålt brandskydd

– När du känner passion för det du jobbar med så lyser det igenom, i dina kundmö-

ten, i presentationer på ett nätverksmöte och i ditt agerande. En person som verkligen visar sin passion för det han eller hon jobbar med uppfattas som både ärlig och trovärdig. Det finns så många företag som säger sig ha ”kunden i fokus” men passionen för intäkterna är större än för kunden. Trots att de säger sig lyssna på kunden så får du som kund ständiga bevis på att de inte alls gör det. Både Anders Östmar och Putte Sandgren är passionerade säljare och har jobbat med det i 20 år. Med PRfekt Kontor är det första gången de driver företag i egen regi. För dem handlar företagande om att alltid behandla kunden så som de själva skulle vilja bli behandlade, vilket är lättare i ett eget bolag. – Det kommer inga direktiv från något utländskt moderbolag om hur vi måste hantera kunderna. I varje läge är det upp till oss själva. I större organisationer går man lite vilse på den punkten och styrs mer av företagets struktur än kundens behov. Vi är inte perfekta på något vis, men vi vill att det ska gå bra för våra kunder och hjälper dem gärna med kontakter i vårt nätverk som gör att även de kan växa. Om det går

”Eftersom 80 procent av ditt liv går åt till att arbeta borde du starta ditt företag kring något som du känner passion inför. Brinner du för kite-surfing och vill bli företagare så är det med kite-surfing du ska göra det. Om du kan tillåta dig att njuta av din passion kommer livet att bli mycket mer intressant än om du bara arbetar.” Sir Richard Branson Grundare av Virgin Group. Brittisk entreprenör och äventyrare.

16

Affärsnätverkaren


passion bra för våra kunder går det också bra för oss och våra biståndsprojekt. Tillsammans gör vi skillnad och även om ingen kan göra allt så kan alla göra något, det är så vi ser det, säger Anders Östmar.

Varför blev det just kombinationen affärer och bistånd? – Ett tag jobbade jag så mycket på mitt förra jobb att jag brände ut mig. När insikten om att det överskott jag hjälpt företaget att tjäna in gick till en redan mycket rik företagsledare och hans frånskilda hustrus yviga leverne i USA, då blev det bara för mycket. Jag brinner hellre för att svårt utsatta människor ska få det bättre. I det finns både drivkraften och passionen, både för oss i bolaget och bland dem vi möter som osjälviskt och passionerat jobbar humanitärt. När även stora och trovärdiga organisationer förskingrar biståndspengar är det lätt att bli återhållen och låta bli att skänka pengar. För Anders Östmar och Putte Sandgren blev insyn en viktig parameter i

val av samarbetspartner. Man samarbetar nu med Akvo.org, en icke vinstdrivande internationell organisation. På deras webbplattform är det medarbetare i respektive projekt som står för avrapporteringen. – När ett projekt är klart får du som givare full information om resultatet. Vi har precis läst slutrapporten i ett vattenprojekt vi stöttat i Moçambique där pengarna räckte till brunnar, sanitet samt utbildning i hygien för tre skolor och fyra förskolor.

Det blev även pengar över till att plantera fruktträd. I valet av nya projekt involverar vi våra kunder som får rösta på vad de vill att deras pengar ska gå till, säger Anders Östmar.  Passion, lidelse, kan betyda stark förkärlek till någonting, till exempel att man har passion för ett ändamål, en sak, en person, en förändring eller en åsikt.

Anders Östmars 5 goda råd för ett passionerat företagande • Se till att ha en relevant och meningsfull idé som grund för företagandet • Bygg alltid din verksamhet utifrån vad kunden vill ha, och inte tvärtom • Hitta nätverk för att utveckla ert företagande, lyssna, lär och berätta er story • Var ärlig och generös, ju mer du hjälper andra desto mer får du tillbaka, ”givers gain” • Följ ditt hjärta och överraska era kunder positivt genom att göra det lilla extra

Gör ert företag tillgängligt med en app.

Vi ingår i BNI Råsundas Powerteam” inom design, webb och marknadsföring.

Bli tydlig med din visuella kommunikation! Printateljén är en designbyrå på Kungsholmen som arbetar med grafisk design, marknadsföring, webb och tryckproduktion. Vi hjälper företag att skapa tydlighet i sin visuella kommunikation,

genom design som får företag att synas på rätt sätt och i rätt sammanhang. Vi gör allt från enskilda reklam och designuppdrag, till att se över profil- och helhetslösningar. Låt dina idéer ta form!

Vill ni öka kundnytta och lönsamhet genom en mobil applikation. Kontakta oss, så hjälper vi er med idéer och genomförande.

Webbutveckling

www.printateljen.se 073-215 00 00

Projektledning

www.veroveli.se

Affärsutveckling Vi ingår i BNI Råsundas ”Powerteam” inom design, webb och marknadsföring.

Affärsnätverkaren

17


Ge klara målsättningar

Tips till chefen

Motivera personalen!

Vet dina anställda om vad de ska prioritera och inom vilka tidsramar? Otydliga målsättningar är en riktig motivationssänkare.

Ge rätt incitament Incitamentsprogram och liknande kan fungera kontraproduktivt om syftet är att förmå personalen att exempelvis arbeta mot ouppnåeliga mål. Var realistisk och se till att incitamenten är lockande och relevanta för just din personal.

Bygg förtroende Människor följer ledare de tror på. Bygg förtroende genom att vara ärlig, visa förståelse för de anställdas funderingar, erkänn dina egna misstag.

Behandla personalen som människor Att kunna hålla sin personal ”på tårna” och få dem att känna sig motiverade är något alla företagsledare och chefer strävar efter. Här kommer några tips som kan hjälpa till på vägen.

Anställ rätt Rätt person på rätt plats är A och O. Lägg tid på att faktiskt gå igenom de kandidater som aspirerar på tjänsten så du får den som verkligen passar bäst.

Känner du till dina medarbetares individuella ambitioner? Lär du känna dem mer på djupet blir det enklare för dig att hitta vägar att motivera var och en. Källa: www.entrepreneur.com

www.cradvokater.com 08-545 070 60

18

Affärsnätverkaren


Citatet:

FAVORIT I BOKHYLLAN

”En sann nätverkare är någon som ständigt försöker skapa nya relationer och stärka dessa genom att hjälpa andra lösa problem och uppnå sina mål” (Från boken Truth or Delusion)

De främsta skälen till att folk plockar bort en person eller ett företag från sitt sociala nätverk De kommunicerar för mycket

45%

Deras inlägg saknar relevans

37%

De talar endast om sig själva

10%

De är inte öppna för feedback

5%

De kommunicerar för sällan

3%

Business Networking and Sex (not what you think) Äntligen finns det en bok som grundligt redogör för skillnaderna mellan hur män och kvinnor nätverkar, kommunicerar och bygger relationer i arbetslivet. Boken bygger på en fyra år lång undersökning med hela 12 000 tillfrågade personer. Boken går att beställa via www.amazon.com

Av: Ivan Misner, Ph.D., Hazel M. Walker, och Frank J. De Raffele Jr.

Nätverkartips Källa: www.smartblogs.com

Det blir allt vanligare att företag väljer att ha en sida på Facebook eller öppna ett Twitter-konto i företagets namn. Att bygga upp en bas av människor som följer sidan är naturligtvis viktigt för att den ska fylla sin funktion. Den främsta utmaningen är däremot inte att locka till sig människor utan att få dem att stanna kvar och fortsätta ta del av det du vill förmedla även i längden.

Första gången du träffar någon och läser på deras namnbricka – uttala namnet högt och föreställ dig det skrivet i deras panna. Detta hjälper dig att memorera namnet och håller din blick fokuserad. (Från Business Networking and Sex)

affärsnät

americas

europe

africa • asia • australasia

affärsnät

verkaren nr 5

Sveriges enda affärsmagasin om referensmarknadsföring. Ansvarig utgivare: BNI Affärsnätverket, Gunnar Selheden, gunnar.selheden@bni.nu BNI Affärsnätverket, Vädursgatan 5, 412 50 Göteborg. Telefon: 031-778 06 20, fax: 031-92 40 08. Redaktör och produktion: Karina Sannefjordh, Med enkla ord AB. karina.sannefjordh@bni.nu Grafisk form och tryck: TORO/Götatryckeriet.

ETT AFFÄRS MAGAS

IN från BNI Sverige

verkaren

Maud Olofsso n: Hon har Sverige och världen i sit t nätverk.

Annonsinformation: Patrik Wilén, 031-778 35 88.patrik.wilen@bni.nu

För tidigare nummer av Affärsnätverkaren, gå till: http://www.issuu.com/bni-sverige/docs eller besök ett affärsmöte. För uppgift om närmaste BNI-team och kontakt med regionansvariga; se www.bni.nu Trevlig läsning!

Sid 10

OmSlaGSfOtO:

Centerbilder

”Ingenting är omöjligt!” Pär Johansson Glada Hudik-te atern Årets affärsnä tverkare

PrIS: 39 SEK

Upplaga: cirka 10 000ex, 2ggr/år. Spridning: Når förutom alla medlemsföretag i BNI även beslutsfattare, näringslivskontakter, affärsnätverk, näringslivskontor, företagarföreningar samt handelskammare med flera, över hela landet. Delas även ut till besökare på BNI-möten. Citera gärna innehållet, kom ihåg att ange källa.

Sid 8

Bransch-FOku

relationer ger

s: Goda

fler gäster Sid 5

MinGelskO

la: så här

minglar du rätt

Sid 12

PassiOn: när hjärtat är med i affären Sid 16

Affärsnätverkaren

19


e g i r e v S e r a k s i r f t t E

ende å m l ä kat v ö h c o älsa h e r ätt en b l l i t iskor n n ä m r alla a r e ngag e h c o rerar i p s n i Actic

Actic erbjuder företagsavtal Vi stöttar gärna företag som vill arbeta med sina medarbetares hälsa genom att komma med idéer och praktiska lösningar. Vi sätter ihop friskvårdspaket utifrån respektive företags behov, såsom friskvårdsföreläsningar, tester, hälsoanalyser och specialanpassade program. Vi har idag samarbete med 3000 företag. Idagsläget har vi 94 anläggningar och ca 135 000 medlemmar i Sverige. Hitta anläggningen närmast dig på actic.se. Actic är även representerat i Norge, Finland, Island, Tyskland och Österrike. Varmt välkommen till Actic – Träning som ger reslutat

Affärsnätverkaren nr 5  

Femte numret av BNI:s affärsmagasin med fokus på nätverkande, referensmarknadsföring och skapandet av nya affärsmöjligheter. Numret innehåll...

Affärsnätverkaren nr 5  

Femte numret av BNI:s affärsmagasin med fokus på nätverkande, referensmarknadsföring och skapandet av nya affärsmöjligheter. Numret innehåll...

Advertisement