Page 1

americas

europe

africa • asia • australasia

affärsnät

verkaren

ETT A F FÄR SM AGASIN f rå n B N I S v e rig e

Michel Issa

Vågar gå utanför det bekväma för att bidra till andras framgång Sid 6

Carina Nunstedt Skapar möten som utvecklar och inspirerar Pris: 39 SEK

Sid 12

FÖRTJÄNA FÖRTROENDE: Odla istället för att jaga Sid 4

BYGGER TEAM som skapar affärer

Sid 16

GODA REKOMMENDATIONER: Advokatens tillväxtmotor Affärsnätverkaren • 1Sid 20


americas

europe

africa • asia • australasia

Det mest effektiva sättet att göra affärer BNI är en professionell marknadsföringsorganisation som hjälper företag att göra affärer genom personliga referenser. Referensmarknadsföring är det vanligaste sättet att göra affärer och ändå är det fortsatt ovanligt med utbildningar och fungerande nätverk där arbetet verkligen resulterar i affärer. BNI:s koncept bygger på att skapa tillit och förtroende för din produkt eller tjänst samt för dig och ditt företag. Du skapar kontakter, inte bara bland kollegorna i ditt team utan även med personer i deras nätverk. Det är ett kraftfullt sätt att sprida kännedom om ditt företag och ett utmärkt sätt att skapa affärer. En av de viktigaste hörnstenarna är att

2

Affärsnätverkaren

ge varandra referenser och varje medlem i gruppen blir en del i ditt personliga säljteam. Det får dessutom bara finnas ett företag representerat från varje bransch vilket gör att du stänger dörren för tänkbara konkurrenter. Du ökar exponeringen av dig och ditt företag för många andra företag och verksamheter. Affärsnätverket är uppbyggt av team på 20 till 50 medlemmar från olika branscher som träffas en gång i veckan. I Sverige finns idag mer än 120 team, från Kiruna i norr till Ystad i söder. Förutom referenserna och de intäkter de leder till, lär du dig också mycket om referensmarknads-

föring via olika utbildningsinsatser och får en god inblick i andra branscher samt bra möjligheter att utvidga ditt personliga nätverk. BNI måste upplevas. Vi rekommenderar dig därför att ta det första steget och besöka ett affärsmöte nära dig. Du betalar endast din egen frukost/lunch och får chansen att träffa massor med företagare och potentiella kunder. Tag med många visitkort, så du kan dela ut dessa till teamets alla medlemmar. Du får även tillfälle att under mötet kort presentera dig och ditt företag. För mer info, se www.bni.nu


6-8

12-14

Vem känner du och vem känner dig? Gunnar Selheden VD BNI Norden.

affärsnät

verkaren nr 7

4 - 5

Så bygger du förtroende för att få affärer Jan Lindblom, affärskonsult inom nätverkande och affärsutveckling, ger goda råd kring hur du, genom att vara synlig och engagera dig också kan skapa mer affärer.

6 - 8

Möt Michel Issa - nätverkare och entreprenör – Varje gång jag träffar någon så öppnas en ny dörr till nya möjligheter och nya kontakter. I dag handlar det om vem du känner och vem som känner dig. Kontaktnät är viktigare än pengar om du vill bli framgångsrik, säger entreprenören Michel Issa, som kombinerar företagande med ideellt engagemang och har några av Sveriges största entreprenörer i sitt närmaste nätverk.

10 - 11 Forskningsresultat kring nätverkande Är det verkligen ”störst kontaktnät” som gäller? Ny forskning visar att ett brett nätverk av djupa relationer är det mest effektiva. Ändå är det få företagare som nätverkar så.

12 - 14 Mittuppslaget: Årets Affärsnätverkare Carina Nunstedt – Det är i personliga möten mellan människor det börjar hända saker. Det är otroligt roligt och tacksamt att få vara med och bygga nätverk mellan författare och läsare, säger Carina Nunstedt som till vardags är chefredaktör för bokmagasinet och eventserien Books & Dreams.

14

Om Årets Affärsnätverkare Utmärkelsen för duktiga affärsnätverkare.

16 - 18 – Vi startar ett affärsteam! Följ med när ivrig entusiasm förvandlas till konkret business över en frukost på O’Learys i Liljeholmen. BNI är ett affärsnätverk som bygger på aktivt samarbete över branschgränser för att skapa affärer för varandra genom rekommendation. När det är dags att starta ett nytt team lever man som man lär och gör det med hjälp av rekommendationer och goda kontakter.

20-21 Advokatfirman växer genom nätverkandet Som anställd på Crusner Advokatbyrå AB har man med största sannolikhet varit på ett affärsnätverksmöte. VD Monica Crusner låter alla medarbetare vara med och nätverka.

– Det ska mycket till om jag ska köpa från någon jag inte känner, bara för att de ringt mig som ett av alla namn på en ringlista. Så säger advokat Monica Crusner i en av intervjuerna längre in i tidningen. Det ligger mycket i det hon säger. Jag själv köper också hellre något av någon jag känner, eller blivit rekommenderad till av någon jag litar på. Som nätverkare möter jag ofta personer som samlar kontakter på hög, de byter visitkort i en farlig fart, allt för att vinna kampen om att komma hem med flest kontakter. Har man hittat ett effektivt sätt att jobba vidare med dessa kontakter så är väl det okej, men jag misstänker starkt att de bara hamnar längst ner i någon låda eller ännu värre; används för att ”spamma” dem man fått visitkort av. Från en färsk forskning inom nätverkande presenteras tre olika slags strategier kring nätverk och vilken form av nätverk som fungerar bäst. Vad tror du, är det bättre att bygga brett, djupt eller både och? På de möten vi håller inom BNI bygger strategin på att vi lär känna varandra och tar reda på vem personen bakom visitkortet är. Det gör att man får förtroende för varandra och därmed tryggt kan rekommendera varandra. Välkommen till ett nytt nummer av Sveriges enda tidning om affärsnätverkande! Trevlig läsning! Gunnar Selheden

22-23 Smått och gott Affärsnätverkaren

3


U tb i ld n i n g

Det räcker inte att synas för att skapa affärer Text: Jan Lindblom Foto: Karina Sannefjordh

Är din strategi att kontakta nya kunder via telefon, knacka dörr eller stoppa någon på gatan? Har du ambitionen att hitta någon, spelar ingen roll vem, så fort som möjligt så att du kan få presentera din produkt och sedan så snart det bara går få till ett avslut på affären? Saknar du långsiktiga relationer med dina kunder? Din strategi kan fungera, framförallt om du säljer mat till hungriga eller prydnadssaker till turister men frågan är om den fungerar för att bygga långa relationer med återkommande affärer? Jag tror inte det.

• Lyssna aktivt efter personer som uttrycker ett behov av något som någon i ditt nätverk kan tillgodose. Förmedla kontakten. • En bra nätverkare har två öron och en mun, man bör lyssna dubbelt så mycket som man talar. Börjar du lyssna på andra kan du skapa möjligheter för dina kollegor. • Träffa många människor, i olika former av nätverk. Skapa flera arenor att möta nya personer. • Läs tidningar och hemsidor, länka tips och texter till andra som du tror kan ha nytta av dessa. Ser du en platsannons som någon du känner kan ha nytta av; dela med dig. Får personen jobbet som du tipsat om kommer du få tack och kanske mer tillbaka. Det du ger kommer igen.

Affärsnätverkaren

Skapa förtroende Det räcker dock inte med att andra vet om att du finns, att du är synlig för dem. Du behöver kombinera det med att bygga goda relationer med din omgivning och visa att du är förtroendeingivande samt går att lita på. Inom strategiskt affärsnätverkande ser vi en tydlig koppling mellan just synlighet och trovärdighet. Formeln för ett

Ingen av oss tycker väl egentligen om att göra affärer på det här sättet; att bli kontaktad av en främmande person på gatan och sedan känna sig pressad för att ta ett alldeles för snabbt beslut och köpa något som man kanske inte ens behöver. Det finns goda möjligheter för oss konsumenter att faktiskt välja vilka vi vill göra affärer med. Vi gör helst affärer på rekommendationer från någon vi känner. Är vi nöjda vill vi till och med komma tillbaka till samma leverantör. Att skapa återkommande affärer handlar om att bygga relationer. Ju djupare desto

Fyra förtroendeingivande förslag

4

bättre. Och det spelar ingen roll vilken typ av verksamhet du befinner dig i. Har du ett kontaktnät som ger dig den information du behöver, som kan rekommendera dig vidare och som även kan ge dig goda rekommendationer till nya leverantörer eller kunder, kommer det att bidra till din framgång.

Med ett bra grundarbete bygger du ditt förtroendekapital. Du måste förbereda marken innan du sår och du måste så innan du kan skörda.

Det handlar om jordbruk - inte jakt Jägaren på jakt, kontra jordbrukaren som först sår, vårdar och vattnar, innan skörden påbörjas är en perfekt analogi för att förklara skillnaden mellan att sälja till alla man träffar och att bygga ett begåvat samt givande affärsnätverk. Det är stor skillnad i attityd och hur man förhåller sig till marknadsföring samt försäljning. För alla som är intresserade av att få resultat av sitt affärsnätverkande handlar det om att förstå denna skillnad.


U tb i ld n i n g

framgångsrikt affärsnätverkande ser ut så här: Synlighet + trovärdighet = lönsamhet Varje relation, personlig eller affärsmässig, börjar trevande och utvecklas över tid. Vartefter man lär känna varandra mer växer sig relationen starkare och mognar till förtroende och engagemang.

Synlighet Den första fasen av en relation är att synas; du och en annan individ blir medvetna om varandra. Ni börjar kommunicera och börjar förstå vad var och en arbetar med och har för expertområde. Ni delar kontaktuppgifter. Ju oftare ni träffas och ju mer ni lär känna varandra, desto fler möjligheter kommer ni att skapa för varandra. De som lär känna dig kommer att hänvisa till dig i de fall de stöter på någon som har behov eller frågor kring just ditt expertområde.

När du gör dig själv synlig i ditt kontaktnät och visar vem du är och vad du går för kan du ta nästa steg i vår trappa mot fler affärer; trovärdighet.

Trovärdighet Trovärdighet vinner du genom att vara pålitlig och visa dig värd ett förtroende. När du och din nya bekantskap börjar skapa förväntningar på varandra – och förväntningarna infrias – går relationen över till trovärdighet. Trovärdighet växer när löften och förväntningar infrias, fakta verifieras och utförda tjänster levereras. Dina handlingar är mer avgörande än det du säger så för att skapa förtroende är det viktigt att leva upp till vad du lovat och de förväntningar du skapat. För att avgöra hur trovärdig du är kommer de du möter fråga andra som känner dig om vilket rykte du har. Kan de gå i god för dig? Är du ärlig? Håller du vad du lovat? Kan de rekommendera dig?

Lönsamhet En mogen och väl etablerad relation med någon i ditt nätverk resulterar ofta i att du blir rekommenderad till nya affärer. Det är ett tryggt sätt att göra affärer och en rekommendation, där den du blir rekommenderad till väntar på att du ska ta kontakt, leder i stor utsträckning till att det verkligen blir affär. När relationen är ömsesidigt givande och båda parter har glädje och nytta av den kommer ni att skapa affärer för varandra och bidra till varandras lönsamhet. Hur lång tid tar det då att gå från synlighet och trovärdighet till lönsamhet? Det är svårt att säga, men med en bra kombination av att både dela med sig till andra och att själv få affärer via rekommendationer skapas en ömsesidig och lönsam relation. Goda relationer av det här slaget kan få positiva effekter och skapa ringar på vattnet med mer affärer för lång tid framåt. ■

IDÉ TRYCK WEBB DISTRIBUTION Någon vis människa sa en gång att för att kunna finnas, måste man synas. Aldrig har väl det varit mer sant än idag.

Stolt BNI-leverantör och medlem sedan 2002

Du måste stå ut, sätta avtryck och göra intryck. Ett gott och bestående intryck. Vår idé är att göra dina tjänster och produkter väl synliga på de sätt där de upplevs och ses bäst. Det gör vi genom hög kvalitet med så effektiv insats som möjligt. Det är så dina produkter lämnar djupast avtryck.

Toro-Götatryckeriet AB Sven Källfelts gata 9, 426 71 Västra Frölunda Tel. 031-29 20 50 info@toro.se www.toro.se

Affärsnätverkaren

5


Nätverkare me på rä När Michel Issa för två år sedan bestämde sig för att våga gå utanför sina egna komfortzoner och börja ta kontakt med svenska entreprenörer tog allt en väldig fart. På två år har han fått i stort sett alla utmärkelser en ung entreprenör i Sverige kan få. I dag driver han fem företag; konferensanläggningen Safirdruvan konferens AB i Ödeshög, kursgården Kenoro Camp AB i Rejmyre, Motell Nattviol i Ödeshög, konsultbolaget Michel Issa AB samt Cykelgrossisten, i Norrköping. – Även om mina företag börjar växa så går 60 procent av min tid till ideell verksamhet. Jag anordnar välgörenhetsresor, bland

annat till Indien där vi redan tidigare har ett barnhem och nu bygger ett sjukhem för utsatta kvinnor och barn. I Libanon, Istanbul i Turkiet samt i Grekland hjälper jag syriska flyktingar som jag ordnar lägenheter till och betalar hyran, köper sängar och element åt så att de får värme. Han har fått flera utmärkelser, blev utsedd som en av Veckans Affärers ”SupertalangEn av de senaste välgörenhetsresorna gick till Indien där Michel Issas hjälporganisation bland annat driver ett barnhem.

er” 2012 och på bara ett år har han nominerats till i stort sett varje tävling inom ungt entreprenörskap som finns i Sverige. Under 2014 lanseras hans bok; ”Munken som blev multientreprenör” om resan han gjort, från målet som tonåring att bli munk, till den mycket uppmärksammade entreprenör han är i dag. Hans anläggning Kenoro Camp har fått avtal med Migrationsverket och hyser i dag 132 asylsökande syriska kvinnor och barn. Han bildar nätverk mellan bybor och asylsökande, han hjälper ungdomar att komma in på arbetsmarknaden och har startat projekt för att utrota arbetslösheten bland unga. Svaret på varför han gör allt det här finns i hans bakgrund och uppväxt. Familjen är från Syrien och kom som asylsökande till Sverige när Michel var ett år. De flyttade så småningom till Norrköping och i trean i höghuset lades grunden till de värderingar som Michel har som drivkraft i dag. – Det är min bror, som är munk, och min mamma som inspirerat mig. Mamma började hjälpa syrianska kvinnor i Sverige som kom från svåra familjeförhållanden. I dag har verksamheten utvecklats till en stödorganisation som hjälper över 200 kvinnor på fem olika orter i Sverige.

Dina handlingar visar vem du är – Mamma brukar säga; Låt dina handlingar och ditt resultat visa vem du är. Det beskriver väldigt tydligt mig i dag, jag pratar inte

6

Affärsnätverkaren


ed hjärtat ätta stället Text: Karina Sannefjordh Foto: Privat, Michel Issa

om vad jag ”vill” göra. Jag säger hellre: ”Jag har gjort det här”. Det hon lärt mig, genom sina handlingar, har hjälpt mig att bli den entreprenör jag är i dag. Hon hjälpte dessa kvinnor helt ideellt och fortsatte trots att hon mötte starkt motstånd från männen. Hon är min stora inspirationsförebild och jag ser det precis som hon, hellre handling än prat. Från början tänkte Michel Issa bli munk, precis som sin bror. Han har ägnat drygt 10 år åt teologistudier och har kandidat- och magisterexamen i teologi från Nottingham University i England. Men under tredje året på universitet i England insåg han att han kunde göra mer för andra som privatperson än som munk. Han startade en liknande ideell organisation som sin mammas, riktad till ungdomar. Via hennes kontaktnät fick han kontakt med syrianska ungdomar i 12 olika länder, barn till många av de kvinnor hon hjälpte. Vid den tidpunkten bestod Michel Issas nätverk uteslutande av kristna syrianer.

na ordna ett läger för ungdomar. Verksamheten gick med förlust de första åren och Michel Issa hade ständig huvudvärk. Han var nära att ge upp alltihop men så fick han höra talas om Ungdomsstyrelsen, som ger bidrag till ideella ungdomsgrupper inom sitt nätverk.

Vändpunkt och nya kontakter – Jag kom på att alla dessa föreningar förmodligen håller läger för sina medlemmar och tog kontakt, bokade tid och mötte de olika föreningarna för att höra om vi kunde hjälpa varandra. Det här var för två år sedan och det blev jackpot för mig. Det här var första gången jag började våga fråga någon utanför mitt syrianska nätverk och än en gång såg jag hur viktigt det var med kontakter. Allt handlar om nätverk.

Ett bra kontaktnät öppnar dörrarna snabbare inom näringslivet.

Tillsammans med en finansiär köpte han sin första verksamhet, kursgården Kenoro Camp i Rejmyre, ursprungligen för att kun-

När Michel Issa 2012 träffade Fredrik Hagenius, ordförande i Young Entrepreneurs of Sweden, YEoS, fick han för första gången insikt i vad begreppet entreprenör står för och kände att där fanns allt han själv brann för. I det ögonblicket började han kalla sig entreprenör. Det var också nu han på allvar bestämde sig för att bredda sitt nätverk och knyta kontakter med fler svenska företagare. Fortsätter på sid. 8


Ett av de ideella projekt som Michel Issas hjälporganisation driver är bygget av ett sjukhem för kvinnor och barn, i Kerala, Indien.

Michel Issa... forts. Nätverkandet öppnar dörrar Han skapade ett projekt som gick ut på att träffa så många framgångsrika stora företagare och entreprenörer som möjligt. I början var det många som inte svarade, eller meddelade att de inte hade tid. En av de första entreprenörerna som tackade ja på hans brev var Gunilla von Platen. – Jag kom ut som en helt ny person efter mötet med henne. Hon gav sådan inspiration och jag blev så stärkt i mitt självförtroende av vårt möte. Vi tog en bild och lade ut på Facebook, jag ville visa att jag träffat en häftig person. Alla dem som tackat ja till mina möten har betytt så mycket. Ett möte ledde till ett annat och efter bara ett fåtal månader har Michel Issa träffat de absolut största personer man kan träffa inom svenskt näringsliv. – Varje gång jag träffar någon så öppnas

nya dörrar. Det handlar mycket om vem du känner och vem som känner dig. Nyckeln till framgång är utan tvekan nätverk. När du tror på dig själv kan du inspirera andra till att tro på dig. De kan tro på din dröm. Det har lett till affärsmöjligheter, nya uppdrag, nya samarbeten och till att mina företag börjat växa. I samtal med andra börjar man också fundera på tänkbara kontakter i sitt eget nätverk som kan vara till nytta för den man pratar med. Det är styrkan med att våga nätverka.

Bredda ditt ”vi” När han håller föreläsningar, bland annat för ungdomar, brukar han alltid poängtera värdet av nätverkande och att våga gå utanför sina komfortabla zoner. – Jag brukar säga att det är dags att sluta prata i termer som ”vi och dom”. Det är lätt att prata så om man tillhör en grupp med

Mitt bland alla barn på barnhemmet i Indien trivs Michel Issa. - Det jag gör ger mig motivation och inspiration. Jag har mitt hjärta i den ideella verksamheten, säger han.

8

Affärsnätverkaren

samma intressen, det kan vara religion, politik eller kanske nationalitet. Jag älskar mitt syrianska nätverk, men vi måste våga tänka större för att komma vidare. När jag började nätverka med personer utan att tänka på vilken bakgrund de hade, varken politiskt eller religiöst, så såg jag deras eget värde, att de brann för samma saker som jag. Det finns så mycket mer och så många möjligheter med att våga tänka ett större ”vi”. Det är utanför våra komfortzoner vi växer.

Ger kraft På frågan om vad han är mest stolt över svarar Michel Issa att det är det positiva nätverket runt omkring honom. Det är det som ger honom energi och han vill fortsätta att vara till hjälp för någon annan, att bidra till någon annans lycka och hjälpa andra vidare. – Det finns dem som undrar hur jag orkar, men jag är varken slutkörd eller trött. Det jag gör ger mig motivation och inspiration, det tar inte kraft. Jag har mitt hjärta i den ideella verksamheten. Nu går mina företag bra och jag tjänar pengar, men om min primära drift hade varit att få pengar så är jag säker på att jag i dag vore utbränd. Jag skulle inte vara nöjd. Jag skulle vara girig och vilja ha mer och mer. Är man tacksam för vad man har och samtidigt strävar efter att utvecklas, så kommer man att lyckas mycket bättre. I den ideella världen måste du vara beredd att ge utan att få något tillbaka. Det är ofta då du får som mest tillbaka. ■


G tis ra495

 

KR/MÅN 

Ingen startavgift Kortbetalning Bra synlighet på Google Snygg hemsida Fri support

Bokningssystemet för alla! Vi har kunder i de flesta branscher som frisörer, hotell, föreläsare, kliniker och segwayuthyrare. Önskar du en kostnadsfri demonstration? Självklart ordnar vi en visning av vårt bokningssystem för att du snabbt och lätt ska komma igång.

Kontakta oss på telefon 040 - 60 20 910, e-post sales@uppbokad.se, eller besök vår hemsida uppbokad.se

r! ga da0

Alltid öppet för dina kunder!

i3

E-bokning för alla


Forskning visar - Så får du högre utdelning av ditt nätverkande! Text: Max Steén

Har du ett övergripande mål med ditt nätverkande? Med hänvisning till titeln på tidningen du läser gör jag antagandet att ditt mål främst är affärsrelaterat. En ny studie visar att många som nätverkar går miste om ett bra resultat. Det gäller att välja rätt strategi.

områden är att du endast har tre övergripande strategier till hands, och att endast en av de tre strategierna faktiskt fungerar optimalt för att ta dig dit du förtjänar. Du behöver inte vara en nätverksexpert för att applicera den vinnande strategin, du behöver bara ut och nätverka.

I ett forskningsprojekt genomfört tillsammans med Dr. Ivan Misner och Sahar Zia, i syfte att ifrågasätta tron att den med störst nätverk får högst utdelning, visade det sig tidigt att valet av strategi kan mångdubbla effekten av ditt nätverkande. Studien visar att det finns stora skillnader i hur man nätverkar och i vilken effekt nätverkandet verkligen ger. En vanföreställning är att ”störst kontaktnät vinner”. Den här studien slår hål på den myten.

Tre nätverksstrategier – en fungerar bäst 1) Bygga brett nätverk 2) Bygga djupt nätverk 3) Bygga brett och djupt nätverk

21 gånger fler rekommendationer från någon de hade en djup relation med, till skillnad från någon de hade en mer ytlig relation med. Varför så många motsätter sig vikten av att bygga djupa relationer är en fråga vi ansåg värd att undersöka.

En tråd som var röd

Den sistnämnda är vinnaren. Satsa på att bygga ett brett nätverk, men lägg samtidigt stor vikt vid att bygga djupa relationer med dina affärskollegor, så möjliggör du rekommendation på löpande basis.

Fler borde förstå En nätverkares mål I affärer är en tydlig målbild alltid viktig, inget nytt i det. Det ultimata målet är att ha byggt ett kontaktnät som regelbundet rekommenderar dina tjänster eller produkter, i den mån att det väsentligen och kontinuerligt ökar din försäljning. Vad som särskiljer nätverkande från andra affärs-

10

Affärsnätverkaren

Noterbart är att bara cirka 26 procent av de tillfrågade klargjorde sin förståelse för att djupa affärsrelationer producerar högre resultat än ytliga. Cirka 28 procent motsatte sig den strategin. Båda grupper påvisade intressant nog samma resultat i undersökningen, oavsett om de var medvetna om det eller inte fick respondenterna upp till

Vi hittar svaret i något så nervkittlande som sociologisk teori, där den världsledande forskaren Mark Granovetters teori från 1973, ”the strength of weak ties” länge applicerats i områden där den inte har bäring. Mark menar, enligt mig helt korrekt, att när du söker nytt jobb ska du leta bland dina svaga relationer eftersom det vanligen är där du hittar nya möjligheter och ny information. Med dina starka kontakter delar du ofta liknande kunskap. Jobbmöjligheter som finns där har du antingen redan provat eller av välgrundad anledning avstått från att prova. Jag köper resonemanget till 100 procent.

Löst antagande Tyvärr har ett löst antagande gjorts, vilket satt en hel nätverksvärld i gungning. Det påstås att Marks föreslagna strategi går


att applicera även på affärsnätverkande. Resultatet är att många nätverkare bygger stora kontaktnät, där djupa relationer inte ges tillräckligt med utrymme. Kontentan är tydlig, vi känner många människor, men inte tillräckligt många tillräckligt väl, för att de i tillfredställande utsträckning ska vara villiga att rekommendera oss för andra. Vi kommer nu åter in på målet med nätverkande. Det enklaste sättet att kapitalisera på sitt nätverkande är genom just referenser. Få ditt nätverk att jobba åt dig samtidigt som du jobbar åt dem. Rekommendera varandra, för andra, helt enkelt.

Tillit byggs över tid

Max Steén och Dr. Ivan Misner

Att vara rekommenderbar är att vara pålitlig. Vi gör affärer med dem vi tycker om, dem vi litar på och dem vi känner tillräckligt väl. Samma sak gäller rekommendationer. Att vara rekommenderbar är att vara pålitlig. Vi tycker om folk vi kan lita på. Tillit byggs upp över tid. För att vara villig att rekommendera på återkommande basis krävs tillit. Kvaliteten på referenser avgörs sedermera även av graden kännedom för produkt eller tjänst, något som kräver viss

utbildning i varandras erbjudande. Dem vi rekommenderar ofta och väl är dem vi har en djup relation med, det framgår tydligt av vår studie. Vi sätter trots allt vårt rykte på spel varje gång vi rekommenderar någon. Då känns det tryggt att veta att personen vi rekommenderade verkligen kommer att leverera kvalitet. ■

Om forskningen: Över 1 100 affärsnätverkare verksamma i 22 länder besvarade vår enkät. Djupa relationer producerar överlägset fler referenser än intermediärdjupa relationer, referenserna är då även 63 % mer värdefulla för mottagaren. Forskningen finns att läsa vidare om på http://successnet.czcommunity.com Om forskarna: Max Steén – MaxAd Marketing. Marknadsansvarig på Strid & Co och Salesbox CRM. Forskningskollegor är Sahar Zia samt Dr. Ivan Misner.

600 företagsledare har gått Academy of Excellence. 100% nöjda kunder. Tänk om du fick veta vad 75 av Sveriges främsta entreprenörer har gjort för att bygga fantastiska bolag. Tänk om landets experter tog sig tid att lära ut detta till dig. Addera en personlig mentor och ett av Sveriges mest exklusiva nätverk med ägare och företagsledare och du får Academy of Excellence tillväxtprogram. Jan Carlzon, tidigare VD på SAS, Daniel Kaplan, en av grundarna av Tradera och Thomas Ek, grundare av OBH Nordica är några som är en del av Academy of Excellence.

Gustaf Oscarson och Therese Albrechtson, grundare till Academy of Excellence och utsedda till två av Sveriges mest lovande entreprenörer.

Är du en av oss? Hör av dig till en av våra tillväxtexperter på info@academyofexcellence.se. Läs mer på academyofexcellence.se

Affärsnätverkaren

11


Carina Nunstedt, Årets Affärsnätverkare 2013

Alla behöver en Text: Karina Sannefjordh Foto: Books & Dreams, Carina Nunstedt

Hon vill skapa magiska möten mellan författare, läsare och annonsörer. – Kan de även inspirera och bidra till publikens personliga utveckling så blir jag väldigt glad. Vi behöver alla en trigger, någon som frigör de stora tankarna inom oss. För mig blev ett möte på stranden på Österlen första steget till succétidningen Mama, berättar Årets Affärsnätverkare Carina Nunstedt. Carina Nunstedt sitter redan och fikar när jag stormar in i lokalen. – Jag tjuvstartade, säger hon och ler varmt och glittrigt. Vi är på Carina Nunstedts favoritkafé, Wilmer Kaffebar på Kungsholmen i Stockholm. – Jag har en intervju efter den här också, det är min gamla tidning Smålandsposten som också vill prata om just nätverkande,

berättar hon. Det är lite speciellt att som journalist få intervjua en journalist, framför allt när hon är så framgångsrik i den del av branschen som jag själv tycker är väldigt inspirerande, magasin. Carina Nunstedt är upphovsmakare till tidningarna Mama och Family Living, var med om att starta tidningen Passion for Business samt grundade även YourLife; ett tidningskoncept

som också var live-möten med läsarna. Den senaste satsningen heter Books & Dreams som även det är en kombination mellan bokmagasin och stora helkvällar med kända svenska och internationella författare. Det resulterar ofta i inspirerande möten mellan författare, publik och sponsorer.

Var kommer din drivkraft från? – Jag har väldigt mycket energi, rent naturligt. Sen ser jag till att fylla på också så att den inte tar slut. Jag måste känna att jag brinner för det jag gör. Jag drivs av lusten att hitta nya behov hos läsare och publik. Det handlar om allt från att starta tidningar och nya varumärken till att skapa möten mellan människor, vilket jag ägnar mig åt mer och mer. Drivkraften är naturligtvis också att skapa lönsamma affärer. Men det börjar alltid med att jag upptäcker något som folk längtat efter. Något jag saknar själv.

Berätta om din bakgrund? – Jag föddes i Lerum och växte upp utanför Växjö. Pappa är journalist och mamma är sjukgymnast. Jag började min bana på lokaltidningen Smålandsposten. Under skoltiden fick jag börja jobba i deras ung-redaktion. Sedan fick jag ett vikariat som reporter direkt efter gymnasiet.

Books & Dreams är bland annat live-möten mellan författare och publik. Carina Nunstedt är moderator och här omgiven av från vänster: Mikael Friberg, Karin Wahlberg, Peter Robinson och Lotta Lundgren.

12

Affärsnätverkaren

Efter ett år i Schweiz kom jag tillbaks och fick sedan jobb på ÖstgötaCorrespondenten där jag blev headhuntad till Expressen, dit jag kom som nöjesreporter, 1992. På Expressen blev jag sedan kvar i tio år, innan jag började starta egna magasin.


trigger Vilken betydelse har nätverkande haft i din karriär? – Jag har ofta haft interna nätverk på de arbetsplatser jag varit. På Expressen jobbade jag som reporter men blev rätt snabbt redaktör och chef. Jag gjorde om nöjesbilagan, Expressen Fredag, tillsammans med Linda Skugge och min blivande man, Anders Nunstedt som är musikjournalist. Jag var sedan redaktör för Söndagsbilagan och startade inredningstidningen Leva & Bo. När man startar nya projekt är det A och O att bygga ett kontaktnät som skapar möjligheter till spännande intervjuer och möten.

Hur har du fått de projekt du jobbat med? – Oftast har jag initierat idéerna själv och gått via personer i mitt nätverk. När jag var mammaledig mötte jag plötsligt Ulrika Saxon på en strand i Österlen. Vi kände varandra lite från en Bonnierutbildning vi gått tillsammans tidigare. Hon kom fram och berättade att hon blivit förlagschef för Bonzoo Förlag och hade i uppdrag att starta nya titlar. Hon tittade på mig och sa; ”du kanske har någon idé?” ”Nej”, sa jag. Men man ska ju inte säga nej. Det tog 24 timmar och sedan hade jag idén till tidningen Mama nedskriven på en A4:a. Hon blev min trigger, hon satte igång en kreativ process.

Mama blev en framgångssaga – Ja, den var lönsam efter bara ett år och har nu funnits i mer än 10 år. När jag sa upp mig från Expressen fick jag höra att det är så svårt att starta nya tidningar. Det visste jag redan, men jag har aldrig tänkt så mycket i termer av hinder. Ska du måla upp alla hinder så kommer du ju aldrig fram. Du måste tänka att ”Jaja, det kommer säkert hinder men då får jag gå runt dem eller bygga en bro över dem på något sätt. ” Fortsätter på sid 14


Alla behöver en trigger... forts. Vilka erfarenheter har du tagit med dig till dina nya projekt? – Jag har ofta grävt där jag står, när jag kommit på nya idéer. Mama lärde mig också hur viktigt det är att bygga nära relationer med kända profiler och samarbeten med annonsörer – i synnerhet när det är en ny produkt och du behöver hjälp att nå ut. Det har jag fortsatt med, i mitt nuvarande huvuduppdrag, Books & Dreams.

Berätta om Books & Dreams – Hela grundidén är att skapa möten mellan läsare och författare. Det bygger på nätverkande på flera plan. Om de möten vi skapar, mellan annonsörer, författare och publik, kan inspirera och bidra till att människor läser mer och samtidigt blir mer kreativa så är jag nöjd. Books & Dreams är ett läsmagasin som kommer ut fyra gånger per år vid sidan av en eventserie med stora helkvällar där jag leder samtal med kända författare och andra bokaktuella personer. Vi har 500 personer i publiken. – I dag, när vi är så oerhört digitala och nästan vuxit fast med våra mobiler så är det något som händer med människor när de sätter sig ner och börjar lyssna – och när de träffas i verkliga livet. Det blir exklusivt och uppskattat. Det är otroligt roligt och tacksamt att skapa den typen av möten mellan människor.

Du vann utmärkelsen Årets Affärsnätverkare 2013. Vilka fem punkter tycker du är viktiga för att bygga, vårda och arbeta med sitt nätverk? – Ta makten över din kalender. Det finns bara en chef över ditt liv och det är du.

Carina Nunstedt med Jonas Karlsson

Planera så bra det bara går, titta igenom kalendern, kommer mötena att hålla i tid? Om inte – boka om dem. Gör din dag så effektiv och smidig som möjligt. Tacka nej till möten där du vet att du bara kommer att sitta av tid. Be hellre att få en brief sen, efter mötet om det behövs. – Frukost är lika bra som lunch. Det är sällan jag äter lunch själv, det blir ofta intressanta lunchmöten med personer som jag vill få in i mitt nätverk, eller som vill äta lunch med mig för att vi ska göra något tillsammans. Men frukostmöten är ofta ännu bättre, tycker jag. Då kommer man med ny energi istället för från skrivbordet. – Våga fråga, var lite obekväm. Kvinnor ber ibland för mycket om ursäkt och vågar inte ta samma plats eller be om hjälp eller resurser på samma sätt som män. Våga fråga om hjälp. De gånger du gör det, när du mailar någon och frågar; känner du någon, eller vet du något om det här, så leder det

nästan alltid till att det öppnas någon ny dörr någonstans. Be inte om ursäkt. – Jämför dig inte så mycket med andra. De flesta, tjejer och killar, ägnar massor av tid, ibland år av sina liv, till att fundera på vad andra ska tycka. Sluta med det. Säg istället; hej, det här är jag, jag tänkte göra så här och vill du vara med eller vill du inte. Blir det fel så säg oj det blev lite fel. Det är inte så himla farligt. Gör om och gör rätt. Våga vara mer prestigelös och mindre ängslig. – Våga ta initiativ. Det är du som måste ta initiativet till att öppna nya dörrar. Om du verkligen vill utveckla och bygga ditt nätverk så gör en lista på 10-100 personer som du skulle vilja äta lunch eller frukost med innan du dör och så vågar du maila eller ringa dem och föreslå det. En del kanske inte har tid att prioritera dig, men rätt vad det är så får du ett möte. Du måste sikta högt! ■

Om utmärkelsen Årets Affärsnätverkare Utmärkelsen ”Årets Affärsnätverkare” instiftades 2008 och delas ut en gång om året till en affärsman/kvinna och entreprenör som använder nätverkandet som en viktig metod för att göra affärer. Definitionen på en bra nätverkare är en person som jobbar strukturerat med att skapa kontakter, är generös med sin egen kunskap och som inte räds för att fråga andra om råd och ingångar när det behövs. Många nätverkar och knyter kontakter

14

Affärsnätverkaren

utan att tänka på det. Men det är först när planering och tanke kommer med i agerandet som det strategiska värdet för företagare av att arbeta med affärsnätverkande blir stort. Utmärkelsen har kommit till för att uppmärksamma personer som nätverkar strukturerat och som utvecklat sitt varumärke och sina verksamheter genom detta. Mer information om tävlingen och hur du själv kan nominera kandidater finns på www.affarsnatverkare.se

Årets Affärsnätverkare genom åren: 2008: Peter Wallentin 2009: David Lega 2010: Isabella Löwengrip 2011: Pär Johansson 2012: Ola Lauritzson 2013: Carina Nunstedt


Modernt 1974 och 2014. Service och stort kunnande förblir uppskattat år efter år. En del har hänt sedan 1974. En mycket stor förändring är att reseutbudet har ökat kraftigt, vilket gör att vår roll som reseexperter är viktigare än någonsin. Vi finns till för att underlätta valet av rätt resa – oavsett om det är en tjänsteresa, konferensresa eller solsemester. Med oss vid din sida får du mer gjort. Välkommen till Resia!

Resias affärsidé har alltid varit att ge hög service till det lokala näringslivet och i dag har Resia medlemmar i hela sjutton BNI-team över hela landet.

0771-91 91 91 foretag@resia.se

Affärsnätverkaren

15


– Vi startar ett nytt affärsteam! Text och foto: Karina Sannefjordh

Ett bra sätt att få kunder och nya uppdrag är att bli rekommenderad av någon som redan provat dina tjänster eller produkter. Att vara med i ett affärsnätverk, där kollegorna i teamet rekommenderar dig till sina egna kontakter, kan få fart på affärerna. Men var finns bra affärsnätverk – och vad gör man om det inte finns något i ens närhet?

Jennifer Lindstedt är inredningsarkitekt på Moodus i Stockholm. Hon och hennes företag nätverkar gärna med andra företag så hon började leta efter ett strukturerat nätverk att gå med i. – Jag tycker om att vara en del i ett större

sammanhang, det blir fler kontaktytor och jag gillar utbyte företag emellan. Det passar vårt företags sätt att jobba väldigt bra. Jag besökte ett BNI-team hösten 2012 och tyckte om upplägget. Man har monopol inom sitt expertområde och det visade sig redan Jennifer Lindstedt

finnas en företagare från mitt område så jag kunde inte gå med i det teamet.

”Vi kan starta ett” Hon började istället leta efter ett team i närheten av sitt kontor vid Telefonplan söder om Stockholm. – Jag kontaktade BNI:s regionkontor och frågade Johan Strömdahl där om det fanns något team, till exempel i Liljeholmen som jag kunde gå med i. – Vi kan starta ett, svarade han, och på den vägen är det , säger Jennifer Lindstedt. Nu är det kanske inte så lätt att starta team precis där man vill. Det måste trots allt finnas ett affärsmässigt underlag och potential för ett team som kan växa och fungera, men i Liljeholmen fanns potentialen och tillsammans med regionansvarige Johan Strömdahl och hans kollega Claes Stavegren kunde Jennifer Lindstedt påbörja processen för att starta ett helt nytt team i Liljeholmen.

Lever som man lär BNI är ett affärsnätverk som bygger på

16

Affärsnätverkaren


aktivt samarbete över branschgränser för att skapa affärer för varandra genom rekommendation. När det är dags att starta ett nytt team lever man som man lär och gör det med hjälp av rekommendationer och goda kontakter. – Vi pratade med personer i våra respektive kontaktnät om att vi tänkte starta ett nytt team. I takt med att fler såg möjligheten att vara med och bygga det här teamet höll vi också informationsmöten för dem. I uppbyggnadsfasen lär företagen känna varandra och börjar bygga förtroende för varandra. – Så snart vi var tillräckligt många för att kunna bli ett professionellt affärsteam så var BNI O’Learys Liljeholmen ett faktum och vi blev en del av världens största affärsnätverk, vilket BNI är. Nu är vi ett team med en inbyggd positiv känsla för att göra affärer, på ett prestigelöst och entusiastiskt sätt, säger Jennifer Lindstedt, som startar sitt medlemskap i rollen som teamledare för det nya teamet. Teamet har som mål att skapa affärer för 20 miljoner kronor per år, vilket man

kommer att nå dels genom att öka antalet personer i teamet, dels genom att hjälpa varandra med rekommendationer till nya uppdrag och kunder. Målet är att vara cirka 40 personer som dedikerat och strukturerat samarbetar för att ge varandra fler affärsmöjligheter.

Utbildning och förberedelser

individuella möten för att lära känna sina teamkollegor och på att ta emot gäster till mötet på ett professionellt sätt.

Förvandlar ivrig entusiasm till konkret business – När utbildningsfasen är avklarad och teamet står redo att ”flyga” med egna vingFortsätter på sid 18

Nästa steg i starten för ett nytt team är utbildning. Det handlar om att få goda råd på vägen för att få ut bästa tänkbara effekt av sitt affärsnätverkande. – Som ny i teamet är det viktigt att lära sig hur allt ska gå till. Under själva utbildningsfasen ligger inget fokus på att ge affärer, men ju mer man lär sig om hur affärsnätverkandet kan fungera, desto mer ökar förväntan och insikten kring vad detta kan komma att ge, berättar Johan Strömdahl som förutom regionansvarig även är utbildningsansvarig inom BNI. Man utbildas bland annat i vilka olika moment som ingår i ett traditionellt möte och hur en presentation kan struktureras. Man tränar också på hur man strukturerar

Affärsnätverkaren

17


– Vi startar ett... forts. ar så skickar vi iväg det hela med en stor kickoff, med många gäster. Det blir ofta ett stort härligt mingel. En initial träff av det här slaget är mer än bara en bra start för ett nytt team, det skapar merintresse och genererar fler deltagare. Efter kickoffen i Liljeholmen har teamet börjat med sina ordinarie affärsnätverksmöten. De har gott stöd i Johan Strömdahl under den första perioden. I och med Liljeholmsteamet har Johan Strömdahl startat totalt 20 olika affärsnät-

verksteam i sin region, såväl själv som tillsammans med sina kollegor. – Under de två första mötena har teamet redan kunnat rekommendera varandra till 15 nya kontakter, vilket är bra för ett nystartat team. Det ligger en otrolig kraft i att få vara med om att utveckla och guida experter från olika branschområden till att bilda team och börja samarbeta för att skapa affärer. Det är fantastiskt inspirerande att få vara en del i den processen och nu börjar en spännande tid när teamet börjar jobba för varandra och affärsnätverkar på riktigt, säger Johan Strömdahl. ■

Var i landet finns det BNI-team? Besök www.bni.nu för att hitta ett team nära dig.

Möt några av dem som affärsnätverkar i Liljeholmen

Gustav Granström, grafisk formgivare, Ritator:

Johan Kjellman, skadedjursprodukter, Toxashop:

– Detta är ett långsiktigt åtagande och medverkande från min sida. Jag hjälper gärna andra med rekommendationer och här får jag snabbt associationer till kontakter i mitt eget kontaktnät när jag hör vad folk jobbar med och vad de söker. Helt klart har man större kontaktytor än man själv tror. Mitt företag är sex år nu och jag vill hitta nya vägar för marknadsföring. Gör jag ett e-postutskick med reklam för mina grafiska tjänster till 1 000 adresser kanske jag får 100 svar och totalt en ny kund på det. Här lär jag känna ett team med företagare från olika branscher och får möjlighet att bli personligen rekommenderad till deras olika kontakter. Det ger mer än mina utskick, säger Gustav Granström som fått en flygande start och redan redovisat effekten av bra kontakter i teamet, en affär på 100 000 kronor.

– Jag har varit med på annat håll i Stockholm tidigare och vill gärna bredda mina kontaktytor även söder om stan. Därför blev jag intresserad av att gå med här. Det bästa med BNI tycker jag är att ingen skäms för att prata och göra affärer. Vi hjälper varandra att hitta kontakter och nya kunder. Det är spännande med nya kontakter. Det är ofta lätt att skapa sig ett första intryck och tro att det ska vara på ett visst sätt men här blir man alltid överbevisad och har fel i sitt första intryck för du vet aldrig vem som känner vem! Den du kanske inte tror är någon bra kontakt till dig kan visa sig bli din bästa kontakt! Det är spännande.

18

Affärsnätverkaren

Kristina Tollbäck, familjerättsjurist, Advokaterna på Västerlånggatan 27: – Att man har monopol på sitt eget expertområde är bra. Samtidigt är vi faktiskt två advokater i det här teamet. Den andra advokatfirman jobbar med affärsjuridik och jag med familjerätt, vilket gör att vi kompletterar varandra snarare än konkurrerar. Att ha någon i sitt nära nätverk som kompletterar våra egna tjänster och som jag med förtroende kan rekommendera eller samarbeta med är väldigt bra. Här får jag också kontakt med duktiga företagare inom branscher som jag normalt kanske inte har så mycket kontakt med. Det breddar min egen möjlighet att hjälpa andra samtidigt som jag kan hjälpa mina kollegor i teamet med nya affärsmöjligheter.


G tis ra i3 0 r! ga da

Modern e-handel Allt du behöver ingår  

695

 

KR/MÅN 

Ingen startavgift Kortbetalning Bra synlighet på Google Snygg design Fri support

Fyra av fem handlar på nätet Din webbshop måste både synas bra på Google och samtidigt fånga upp kunden när de hittat din butik. Vi på Starweb har jobbat med e-handel i över 10 år och hjälper dig igång.

Koppling till affärssystem Fortnox-koppling ingår

Specter + 95 kr/mån

Visma + 395 kr/mån

E-conomic + 395 kr/mån

Kontakta oss på telefon 040 - 60 20 900, e-post sales@starweb.se, eller besök vår hemsida starweb.se

Affärsnätverkaren

19


20

Affärsnätverkaren


Crusner Advokatbyrå AB:

– Vi bygger bolaget med hjälp av affärsnätverk Text: Karina Sannefjordh

Advokat Monica Crusner från Göteborg har valt ett annorlunda sätt att driva sin advokatbyrå. Hon är ensam ägare till bolaget och involverar och jobbar i team med sina medarbetare, för bolagets bästa. Dessutom uppmuntrar hon alla anställda till att nätverka. – Att vara en del i ett professionellt nätverk av företagare har haft många fördelar för mig och mitt företags utveckling. Företaget har växt. Jag började jobba med affärsnätverkande när jag precis startat bolaget 2001. Strax efter anställde jag min förste medarbetare. I dag är vi drygt 20-talet anställda och finns förutom i Göteborg, även i Alingsås, Borås, Linköping, Stockholm, Uddevalla och Varberg. Crusner Advokatbyrå har gjort sig ett namn inom affärsnätverket BNI och medarbetarna är med i affärsnätverket på samtliga de orter där man har kontor.

Alla säljer advokattjänster – På vissa orter är vi dessutom representerade i flera team. Det är inte bara våra advokater som är med, samtliga våra medarbetare säljer advokattjänster, även de som inte är advokater själva. Alla på företaget, oavsett yrkesroll, är väl insatta i den här världen och bra på att både fånga in nya affärer och föra samman rätt personer från våra kontaktnät med kollegorna i affärsnätverket. Att vara med på det här sättet är en målsättning som vi fortsätter ha, även när vi expanderar till nya orter, berättar Monica Crusner. Hon bestämde tidigt att låta medarbetarna vara med i affärsnätverket och ser flera stora fördelar med det. En av dem är träningen i att kunna presentera sig snabbt och informativt samt att tala framför grupp. – Att prata i rättsalen är en sak, där kan jag

inte vara blygsam och måste vara korrekt. Att presentera sig själv och vad man gör framför en grupp av personer där många känner en personligen är en helt annan sak och då har nätverket alltid erbjudit en tillåtande träningsmiljö. Advokater kan ibland upplevas som lite stela och strikta personer, men när man får presentera sig för affärsnätverket en gång i veckan blir man till sist riktigt bra på det och framträdandet känns naturligt.

vi pratar om vad våra kollegor gärna vill ha för kontakter. Det är en fördel att kunna stämma av med varandra och det händer ibland att någon av våra anställda har en kollega i sitt team som söker kontakt med ett företag som kanske någon av våra anställda är kollega med i en annan grupp. Eftersom vi är med i rätt många team kan vi ofta bidra med nya kontaktmöjligheter och uppdrag till affärsnätverket på det viset.

Köper via personlig rekommendation

Skapar gärna kontaktmöjligheter

Nätverket är också ett bra forum för att knyta nya leverantörskontakter och få kontakt med potentiella klienter. – I min bransch bygger arbetet i så stor grad på förtroende och vi får merparten av våra affärer via rekommendationer från någon som redan känner oss. Då passar ett affärsnätverk som BNI väldigt bra, där får vi tid att skapa förtroende. Jag har dessutom funnit så många seriösa och dedikerade leverantörer tack vare nätverket. Det ska mycket till om jag ska köpa från någon jag inte känner, bara för att de ringt mig som ett av alla namn på en ringlista. Vi är väldigt tydliga mot säljare som ringer till oss. Redan i växeln får de veta att vi gör affärer med vårt nätverk via personliga rekommendationer och vill de lära känna oss bättre så är de i så fall först välkomna som gäster på nästa möte, berättar Monica Crusner. Samtidigt som hon ser affärsnätverkandet som en viktig del i sin egen verksamhet och gärna vill att alla anställda ska vara medlemmar, eller i alla fall ha besökt ett möte, så påpekar hon också att det måste finnas ett personligt intresse för att det ska fungera. – Alla vet vad vi pratar om, till exempel när

Monica Crusner delar gärna med sig av sina kontakter och sitt nätverk. Två gånger om året ordnar bolaget aktiviteter där de för samman sina olika kontakter och viktiga samarbetspartners. Det kan vara till en klassisk julglöggsträff eller kanske en afterwork på sommaren. – Vi bjuder in våra kontakter; som banker, revisionsbyråer och konsultbolag som KPMG, tillsammans med kollegor från våra egna team och låter dem träffa varandra. Det brukar leda till många roliga och intressanta möten samt ett gott utbyte. Att hon kunnat bygga och expandera bolaget så som hon gjort ser hon själv är en effekt av att ha affärsnätverkande som en del i tillväxtstrategin. – Det har gett fantastiska kontakter och skapat mycket affärer. Jag får intäkter även från personer som inte längre är med i våra team och mitt nätverkande sker absolut ur ett långsiktigt perspektiv. Jag omsätter cirka 1 miljon kronor per år på bara mitt eget affärsteam och tycker detta är ett jättebra koncept. Det gäller att ha nätverkstänket i kroppen och att lyssna efter nya affärsmöjligheter. Då blir att hjälpa andra ett naturligt beteende, nätverkandet är ett fantastiskt verktyg när du bygger företag, säger Monica Crusner. ■ Affärsnätverkaren

21


10 smarta appar för dig och ditt företag Evernote

LinkedIn

Bli mer produktiv med appen som hjälper dig hålla ordning. Gör anteckningar, komihåglistor, röstmemos, planera resor, spara kvitton, ta foton med mera. Kan synkas mellan olika plattformar.

Ha ditt sociala nätverksverktyg i mobilen, ett enkelt sätt att bära med sig sina privata och professionella kontakter.

Varningslistan En tjänst från Svensk Handel där du kan kontrollera en faktura för att försäkra dig om att det företag du har att göra med är genuint. Du kan även själv tipsa om oseriösa företag.

CardMunch

Skatteverket Via Skatteverkets app kan du inte bara deklarera, du kan till exempel även se ditt skattekonto, pensionsgrundande inkomst, rot- och rutarbete samt göra reseavdrag.

TED

Konvertera dina visitkort till kontakter i både mobilen och ditt Linkedinkonto snabbt och enkelt genom att scanna in och spara dem i denna app.

Inspirerande videoföreläsningar gratis i mobilen. Under parollen ’Ideas Worth Spreading’ presenteras föredrag inom ämnen som sträcker sig från kroppsspråk och motivationsteknik till mattemagi och ledarskap.

CloudOn

iZettle

Appen där du kan öppna flera olika filtyper, samt skapa, redigera och dela dokument kompatibla med Word, Excel och Powerpoint. Dokumenten kan synkas med bland annat Dropbox, Google Drive, SkyDrive och Hightail.

Ta betalt för dina tjänster eller produkter ute på vägarna. Appen erbjuder mobila kortläsare som gör att du kan ta betalt via din mobil eller surfplatta för en procentuell transaktionsavgift.

Sparakvittot Spara och kategorisera dina kvitton. Du kan även få påminnelser när garantitider går ut. Miljövänligt och lagrat i molnet!

22

Affärsnätverkaren

Genius Scan Har du ingen scanner till hands kan du scanna dokument med mobilen. Du kan även skapa och maila PDF-filer, och dela dem på Twitter.


“Be Nice. The World Is a Small Town.” Austin Kleon Den amerikanske sociologen Stanley Milgram genomförde 1967 ett experiment. Han ville undersöka hur liten världen verkligen var. Milgram gav ett urval av personer ett brev adresserat till en viss aktiemäklare. Kände man aktiemäklaren kunde brevet skickas direkt, i annat fall skulle det skickas till någon i bekantskapskretsen som bedömdes ha störst chans att leverera brevet vidare. För nästa person i kedjan gällde samma regler. Målet med experimentet var att mäta hur lång kedja som krävdes innan brevet nådde fram. Breven levererades till aktiemäklaren via i snitt sex personer. Experimentet gav upphov till teorin ”Sex grader av åtskillnad”, där hela jordens befolkning är sex handslag från varandra.

Hur många handslag bort är din drömkund?

”Om du försöker leta efter en vän kommer du att märka att de är mycket sällsynta; om du försöker att vara en vän kommer du att finna dem överallt”

Ingen har någonsin blivit fattig av att ge Anne Frank

Zig Ziglar

affärsnät

americas

europe

africa • asia • australasia

affärsnät

verkaren nr 7

Sveriges enda affärsmagasin om referensmarknadsföring. Ansvarig utgivare: BNI Affärsnätverket, Gunnar Selheden, gunnar.selheden@bni.nu BNI Affärsnätverket, Vädursgatan 5, 412 50 Göteborg. Telefon: 031-778 06 20. Redaktör och produktion: Karina Sannefjordh, Med enkla ord AB. karina.sannefjordh@bni.nu Grafisk form och tryck: TORO/Götatryckeriet.

ETT AFFÄRS MAGAS

IN från BNI Sverige

verkaren Michel issa

vågar gå utanfö r det bekväma för att bidra till andras framgång Sid 6

Annonsinformation: Malin Kilander, 031-778 35 84, malin.kilander@bni.nu Upplaga: 10 000 ex. Spridning: Når förutom alla medlemsföretag i BNI även beslutsfattare, näringslivskontakter, affärsnätverk, näringslivskontor, företagarföreningar samt handelskammare med flera, över hela landet. Delas även ut till besökare på BNI-möten. Citera gärna innehållet, kom ihåg att ange källa. PriS: 39 SEK

För tidigare nummer av Affärsnätverkaren, gå till: www.issuu.com/bni-sverige eller besök ett affärsmöte. För uppgift om närmaste BNI-team och kontakt med regionansvariga; se www.bni.nu

Carina Nunst

Skapar möten som utvecklar och inspirerar

Sid 12

FÖRTJÄNA FÖR TROENDE: Odla istället för att jaga Sid 4

Trevlig läsning!

edt

BYGGER TEAM som skapar affär er

Sid 16

GODA REKO MMENDATION ER: Advokatens tillvä xtmo Affärsn tor • Sid 20 ätverkaren 1

Affärsnätverkaren

23


Changing the Way the World Does BusinessTM

Affärsnätverkaren nr 7  

Sjunde numret av BNI:s affärsmagasin med fokus på nätverkande, referensmarknadsföring och skapandet av nya affärsmöjligheter. I detta numme...

Affärsnätverkaren nr 7  

Sjunde numret av BNI:s affärsmagasin med fokus på nätverkande, referensmarknadsföring och skapandet av nya affärsmöjligheter. I detta numme...

Advertisement