__MAIN_TEXT__

Page 1

verkaren

ETT AFFÄRSMAGASIN från BNI Sverige

Ola Serneke

Vågar tänka brett och bygga högt Sidan 12

PRIS 69 KRONOR. Foto: Pontus Höök

Barbro Ehnbom

Brobyggare inom Life Science Sidan 6 Så får du fler rekommendationer Sidan 4

Affärsmöjligheter drivs framåt av olikheter Sidan 16

De nätverkar jorden runt för vilda djur Sidan 20


VI HJÄLPER DIG NÅ NYA KUNDER Inom BNI ger vi varandra möjlighet till fler affärer, personlig utveckling, gemenskap och energi. Alla har ett kontaktnät av vänner, grannar, kollegor, leverantörer och samarbetspartners. När ditt affärsteam lär känna dig och vilka kunder du söker kan dom förmedla sina kontakter och ge dig varma ingångar. Ditt team träffas varje vecka för att bygga seriösa och långsiktiga relationer.

Möten med hög energi

Du utvecklas & utbildas

Kostnadseffektiv säljtid

Välbeprövat koncept

Ett BNI-mötes tempo och affärsfokus ger dig förutsättningarna att nå en högre omsättning. Tillsammans arbetar vi med att hjälpa varandra fram till nya kontakter via våra personliga nätverk. Du får själv chansen att sälja in din verksamhet och berätta vem just du vill komma i kontakt med.

Våra utbildningar är till för att du ska känna dig trygg i att skapa affärer via ditt nätverk. Att affärsnätverka framgångsrikt är en konst. Via träning och vägledning ges du möjligheten att långsiktigt växa och utveckla dig själv och din verksamhet.

Vi träffas i första hand inte för att sälja till varandra eller ge allmänna råd och tips. Vi arbetar målinriktat för att ge varandra ingångar till nya kunder och långsiktiga affärsrelationer. Alla resultat mäts i kronor och ören i ett lättillgängligt affärssystem.

Vi arbetar systematiskt efter en struktur som utvecklats och förädlats under lång tid. BNI fungerar på samma sätt världen över och har genererat affärer för svenska företagare sedan 1999.

2 affärsnätverkaren


affärsnät verkaren#9 4-5

Så får du fler rekommendationer

För att andra ska kunna hjälpa dig måste dom relatera till din verksamhet. Vi har frågorna du behöver kunna ge ett enkelt men genomtänkt svar på.

6-8

Barbro Ehnbom – Brobyggare inom Life Science

Årets läkemedelsprofil, Årets Förebild och Årets Profil samt nominerad till Årets Affärsnätverkare. Den svensk-amerikanska affärskvinnan Barbro Ehnbom är en dörröppnare ut i det internationella affärslivet för unga välutbildade svenska kvinnor. Barbro Ehnboms eget nätverk är något utöver det vanliga.

10-11 Undvik de vanligaste nätverksfällorna

Ofta hörs framgångsrika personer säga att de har sitt nätverk att tacka och att nätverkande är både ett kostnadseffektivt och trevligt sätt att göra affärer på. Men innebär det att resultatet alltid blir bra?

12-15 Årets Affärsnätverkare Ola Serneke

6

Ola Serneke är byggherren som gått från uppstickare till kraftfull utmanare inom byggbranschen. Han har uppmärksammats för sin företagsamhet, byggt Nordens största multisportanläggning och nästa projekt är att bygga riktigt högt.

16-19 Affärsmöjligheter drivs framåt av olikheter

Fler affärer skapas i grupper med en bra balans mellan män och kvinnor. Träffa representanter från fyra olika affärsnätverk och få deras tips om mångfald, balans och hur man bygger en bra grupp.

20-22 Paret som nätverkar jorden runt för världens vilda djur

Lars och Ragnhild Jacobsson har fått med sig både Avicii och kungligheter i kampen för att rädda världens vilda exotiska djur. Möt paret som skapar ringar på vattnet genom filantropiska nätverk.

23

Finslipa din presentationsteknik

Minska nervositeten, skala bort onödig information och få fram ditt budskap.

20

12

Mångfald bidrar till ett livskraftigt näringsliv Det krävs mod att som kvinna kliva in i en starkt manlig struktur

Tillsammans har vi många olika influenser som kan bidra till att bredda

och ta för sig som chef. Barbro Ehnbom, som intervjuas i det här

det svenska näringslivet. Ett starkt och livskraftigt näringsliv åstadkoms

numret av Affärsnätverkaren har gjort just det. Hon blev pionjär

bäst med balans kring jämlikhet och mångfald.

som kvinnlig chef inom den amerikanska läkemedelsindustrin.

I ledningsgrupperna i våra affärsnätverk runt om i landet fungerar team-

Man kunde ju hoppas att de klassiskt manliga strukturerna nu vore borta och att ledningar och styrelser självklart nått mer

ledaren ungefär som en VD och styr mötet. Till sin hjälp har teamledaren en teamkommitté som leder teamet, jämförbart med ett bolags styrelse om

jämlika förhållanden. Så är det inte riktigt än. Även om vissa

man så vill. Vi gjorde en intern undersökning bland våra teamledningar

branscher har kommit längre med sitt jämställdhetsarbete så

och jag kan glädjande konstatera att antalet kvinnliga teamledare har ökat,

diskuteras fortfarande om man måste ta till kvotering för att

vi har bra bredd i våra nätverksteam.

få fler kvinnor på ledande positioner. Läs mer om fantastiska affärsnätverkare i tidningen. Utöver intervjun I Sverige har vi alla möjligheter att skapa mångfald inom

med Barbro Ehnbom bjuder detta nummer även på den målmedvetne

näringslivet, både när det gäller att jämna ut förhållandet

byggmästaren tillika Årets Affärsnätverkare Ola Serneke samt en spän-

män/kvinnor i ledande positioner och när det gäller att

nande artikel om hur nätverkande kan bidra till att förbättra situationen

involvera personer med utländsk härkomst som startar

för jordens utrotningshotade djurarter.

företag i Sverige.

Trevlig läsning! Gunnar Selheden, VD BNI Norden

affärsnätverkaren 3


Varför gör du det du gör? – så får du fler rekommendationer

Ett väl formulerat och genomtänkt svar kan komma väl till hands även för dina kontakter när de ska rekommendera dig vidare.

För att bli en framgångsrik affärsnätverkare är det viktigt att kunna utbilda dina referenskällor i hur de kan hjälpa till att skapa nya affärsmöjligheter för dig. Du behöver kunna berätta vad ditt företag gör så att andra kan relatera till det. För att kunna vara till hjälp behöver dina kontakter veta exakt vad det är du gör – vilken typ av vara eller tjänst du tillhandahåller, hur du tillhandahåller den och på vilket sätt du gör detta bättre än dina konkurrenter.

4 affärsnätverkaren

Den som är i särklass bäst på det är vi jobbar med, men frågan att kunna förmedla den här är om du kan kommunicera kunskapen är du själv. detta på ett klart och tydFör att kommuniligt sätt? cera så effektivt som Om du ägnar en möjligt behöver du kort stund åt att funha tänkt igenom dera på svaret är det Tänk igenom vad du ska säga vad du ska säga och mycket möjligt att och känn dig trygg i dina själv känna dig trygg du efteråt känner att formuleringar kring i dina formuleringar du kanske inte har lika dina tjänster kring dina tjänster. glasklara formuleringar Det kan verka som en som du först trodde. enkel sak, vi vet ju själva vad För att försäkra dig om att

kommunicera effektivt!


din referensmarknadsföring ger bästa möjliga resultat kan det vara läge att ägna några minuter åt att fundera på var ditt företag står idag. Du har säkerligen en någorlunda klar bild över varför du är i den bransch du är i, men kanske har det gått ett antal år sedan du verkligen gav det en stunds eftertanke? Nu är ett perfekt tillfälle att utvärdera varför du egentligen gör det du gör. Besvara frågorna så har du kommit en bra bit på väg. Genom att förbereda tydliga svar kan du effektivt kommunicera till andra vad ditt företag verkligen gör. Nästa steg är att göra det även i praktiken. Berätta för dina referenskällor vad du gör. Då kan de lättare hjälpa dig fram till fler affärer, det är först då du kan ta ditt affärsnätverkande till nästa nivå

frågor ATT BESVARA Varför gör du det du gör (förutom att tjäna in till ditt levebröd)? På vilket sätt underlättar din verksamhet för kunden? Vad är det du säljer? Och extra viktigt, vilka är fördelarna – snarare än de specifika egenskaperna – med dina eller ditt företags produkter/tjänster? Vilka är kunderna? Vilken marknad agerar du inom? Var specifik. Se över de olika affärssegmenten och bestäm vilken nisch du vill fokusera på. Vad är företaget bäst på, vilken är er kärnkompetens? Hur väl står ni er i konkurrensen? Hur gör ni för att sticka ut och särskilja er från era konkurrenter?

TRYCKERI BÄST PÅ

SNABBA LEVERANSER 046-71 22 32

ag... d i s s o Ring ker imorgon a ...trycks

St

rprint

Trycksaker med 1 dags Leverans

affärsnätverkaren 5


Barbro Ehnbom – Brobyggare inom Life Science – När du låter hundra av de skarpaste näringslivspersonerna träffas och lära känna varandra så är det oundvikligt; de kommer att göra affärer tillsammans. Det säger Barbro C. Ehnbom, svensk-amerikansk affärskvinna och initiativtagare till SALSS – Swedish American Life Science Summit, ett unikt nätverk med 100 av världens främsta personligheter inom Life Science. Text: Karina Sannefjordh Foto: Pontus Höök Som 19-åring skrev Barbro Ehnbom sitt livs bästa tentamen på Handelshögskolan i Stockholm, där hon läste till civilekonom. Det visade sig också vara den bästa tentan i juridik som skolan sett på 39 år. Framgången i skolan resulterade i ett stipendium för att studera i USA i tre månader. Det blev starten på en unik internationell karriär som bland annat inneburit att Barbro Ehnbom i dag har ett nätverk av kontakter som får såväl politiker och potentater att avundas. Ensam kvinna Glasögonen på näsan hade fönsterglas, men de bidrog till att ge pondus och förstärka bilden av att hon själv menade

6 affärsnätverkaren

allvar den där dagen då Barbro Ehnbom som 23-åring gjorde entré i läkemedelsbranschen i USA. Hon hade utsetts till chef och blev första kvinnan i ledande position i en helt mansdominerad bransch. – Jag hördes, syntes och talade lustigt med min svenska accent. Jag är säker på att det fanns andra jätteduktiga amerikanska unga kvinnor någonstans, men de märktes inte. Jag hamnade i spotlight redan från början. När du gör det kan det gå på två sätt; endera döms du ut för att bara vara ”yta” - eller så tar de dig på allvar och då är du på vinnarsidan. Det gick bra för mig och jag fick gott rykte, säger hon.

Barbro Ehnbom var länge ensam om att vara kvinna och chef inom den amerikanska läkemedelsbranschen. Hon blev tidigt den första och enda kvinnan i ledningen för det amerikanska läkemedelsföretag som i dag är Glaxo Smith Kline. När hon senare kom till Wall Street blev hon unik som enda kvinnliga analytiker och omtalades snart som en av de bästa i Amerika. Att vara ensam kvinna i en manlig värld har dock inte alltid varit lätt och ibland har gamla konservativa mönster och förväntningar orsakat konstiga situationer. – Till exempel fanns det sällan tjejtoaletter. Och om det fanns, så var de till för sekreterarna. Lite generaliserande kan man säga att sekreterarna ofta var flickor från Queens och Bronx som hade ett enda mål med jobbet; att hitta en stilig och rik man. På det första läkemedelsföretaget jag kom till som chef blev jag tilldelad en sekreterare. När jag sedan kom in på damtoaletten stod en gråtande flicka där och blev tröstad av de andra. Det var min sekreterare. Det kändes konstigt. Ett fascinerande nätverk Under åren har Barbro Ehnbom samlat


på sig ett brett och fascinerande nätverk av kontakter. Hennes kontakter från Handelshögskolan, däribland Jan Carlzon, Hans Dahlborg och Claes Dahlbäck finns kvar i vänkretsen. – När jag fick veta att jag blev nominerad till Årets Affärsnätverkare började jag på allvar tänka tillbaka på min karriär och hur jag egentligen nätverkat mer eller mindre hela tiden. I Amerika var jag ordförande för Civilekonomföreningen i New York. Den bestod av 150 affärsmän. Sedan började jag jobba med fusioner och uppköp, vilket gav utmärkta tillfällen att bjuda in olika industriherrar från Sverige. Vi knöt kontakter och det resulterade i bra affärer. Sedan har jag suttit 20 år i styrelsen för Svenska handelskammaren i USA. Där ägnar vi oss åt affärer mellan Sverige och USA. Så egentligen har jag under 40 års tid hållit på med professionellt affärsnätverkande utan att tänka på det, på det viset. Stöd till unga kvinnor Barbro Ehnbom är med sina toppositioner inom läkemedels- och finansbranschen en stark förebild för många unga kvinnor i dag. – Det fanns, och finns inom vissa branscher fortfarande, ett glastak som tjejer haft svårt att bryta igenom. Min egen karriär har garanterat gått fortare tack vare att jag kom till Amerika. Under år 2000 började jag fundera på hur jag kunde bidra till att förbättra förutsättningarna för fler kvinnor att nå top�positioner. Jag hade mängder av vänner och goda kontakter och kom fram till att jag kunde koppla ihop dem med unga välutbildade kvinnor för att på så sätt få in fler på viktiga positioner. Till att börja med gällde det främst studenter på Handelshögskolan i Stockholm, men vi har breddat det sedan dess. Det var så BBB – Barbro’s Best and Brightest, startades. Det är ett exklusivt nätverk med cirka 200 speciellt invalda kvinnor från mängder av branscher och inriktningar som enhälligt väljs in av Barbro Ehnbom personligen. Här ingår även kungligheter som prinsessan Sofia. – Jag lärde känna henne då hon jobbade extra på samma restaurang som min son jobbade på när han gick på college. Det är en jättebra tjej som vet att stå upp för sig själv, med positiv integritet. Hon blev senare hårt utsatt i sociala me-

dier och jag som stod upp för henne blev också utsatt. Men det har gått bra för henne och det går bra för mig också.

utsatt värld därute och det räcker inte med att bara ha en kandidatexamen i dag, du behöver ha en magisterexamen också. Sen ska du helst ha specialiserat dig inom medicin, bioteknik eller biovetenskap också. Och gärna ha en hobby inom konst, musik eller teater.

Barbro Ehnbom har varit med i Handelskammaren i New York i över 30 år och suttit med i styrelsen i 20 år. På så sätt har hon också mött och blivit vän med represenDet är Barbro Ehnbom själv tanter från svenskt som intervjuar alla som näringsliv och det söker stipendiet och svenska kungahon är noga i sitt Barbro håller igång huset. urval eftersom med hjälp av en rockring, 100 – Kungahuhon vet vilken snurr om dagen! I USA är hon set bidrar till livsavgörande engagerad i politiken och håller mycket positiv effekt stipendiet på demokraterna. Barbro reklam för har, för både den svensk industri utvalda studenten Ehnbom tycker unga människor och handel. och hennes familj. i dag är alltför politiskt Det kunde de – Många av de korrekta, moraliskt gärna göra ännu möten jag har unsett. mer. Jag skulle gärna der ansökningstiden se kungen slå i klockan leder till nya möjligheter på Nasdaq för något pasför dem jag träffar. Jag rekomsande svenskt biotechföretag, det menderar gärna vidare personer som jag drömmer jag om att ordna. tror kan passa till någon av mina kontakter. Det har i sin tur inneburit att minst Delar ut eget stipendium hundra av tjejerna i BBB fått bra kontakBland medlemmarna i Barbro’s Best ter och fina jobb. and Brightest, BBB, väljs varje år en stipendiat som utses till ”Female Barbro’s Friends Economist of the Year”. Stipendiet Stipendiaten och de övriga tjejerna i inkluderar bland annat ett års specialBBB har också tillgång till ”Barbro’s komponerat program på ett värdföretag i Friends”, ett nätverk med drygt 400 Sverige eller utomlands. Genom åren framstående personer inom svenskt och har Spotify, Pfizer, American Express amerikanskt näringsliv som agerar menoch Boston Consulting Group varit torer och stöd. värdföretag. – Här finns personer som Sean – Den som utses till ”Female EconoConnery, amerikanska kongresskvinnan mist of the Year” förväntas vara något Diana DeGette, Jacob Wallenberg, alldeles speciellt. Det är en konkurrensAnders Wall, Robert av Jochnick, Annika Falkengren och många, många fler. Även om hon stöttar många unga kvinnor är hon noga med att även uppmuntra män, framför allt dem som i sina chefspositioner hjälper och bidrar till att unga välutbildade tjejer får bra jobb. Varje år utses därför även ”Best Male Support” och en motsvarande utmärkelse för kvinnor i ledande ställning som gör detsamma; ”Best Role Model”. Brobyggare inom Life Science Barbro Ehnbom är ordförande för SALSS – Swedish American Life Science Summit. Life Science är ett begrepp som täcker vetenskapsgrenar som biologi, matematik, kemi, teknik och medicin. Inom ramen för SALSS har Barbro

affärsnätverkaren 7


Om Barbro Ehnbom Barbro Ehnbom bor på Manhattan, New York. Hon har examen från Handelshögskolan, doktorandstudier på EFI och University of Columbia, USA. Hennes karriär omfattar flera ledande positioner inom olika amerikanska läkemedelsbolag. Barbro Ehnbom har varit framgångsrik analytiker på Wall Street och investerar idag inom läkemedelsbranschen. Som ung ville hon åka till USA främst för att få träffa Elvis, men efter två bokade dater som gick fel blev hon för nervös och det blev inte något mer av det. Hennes intressen är musik och sonen Marcus spelar klassisk klarinett. Hon skriver poesi och tycker om djur.

Ehnbom samlat totalt 800 av de viktigaste kontaktpersonerna i världen inom bioteknik, med allt från Nobelpristagare och multinationella storföretagare. Till toppmötet, the summit, bjuds 100 av de just nu främsta inom Life Scienceområdet in, från hela världen. – Det är stora investerare, affärsmän och -kvinnor, framstående forskare, kulturpersonligheter, medlemmar i amerikanska kongressen och många fler. Under 2016 träffas vi för 12:e gången, i Stockholm när staden och skärgården är som vackrast. När du låter hundra av de skarpaste näringslivspersonerna träffas och lära känna varandra på det här sättet så är det oundvikligt; de kommer att göra affärer tillsammans. Det är ett fantastiskt bra sätt att under trevliga former kombinera seriösa ämnen och göra affärer av det. Ville bli veterinär Barbro Ehnbom växte upp i Bromma, väster om Stockholm, i en starkt konservativ och akademisk familj, som yngst av fem syskon; tre systrar och en bror. – Våra föräldrar skickade iväg oss fem ungar på somrarna, ut på olika svenska gårdar för att de själva skulle få en paus. Jag var i Vingåker på ett litet torp där de hade både kor, får och höns. Djur är

8 affärsnätverkaren

fantastiska och jag drömde om att bli veterinär. Under uppväxten födde Barbro upp hundar hemma och sålde dem dyrt. Som student startade hon och två kårkollegor företag och ordnade fester och middagar för styrelser. – Det visade sig vara hur bra som helst. Inte nog med att det blev pengar i fickan för tre unga studenter som var duktiga på att ordna fest. Det gav dessutom kanon-

kontakter. Vi lärde känna många högt uppsatta personer redan som studenter. Ärligt talat hade vi aldrig någon strategi bakom detta. I dag när jag hör unga människor så pratar de om vilka strategier och planer de har för att nå framgång, men vi hade aldrig någon plan, vi gick på känsla. Resultatet blev bra och en av de viktigaste lärdomarna därifrån är att man kan ha trevligt samtidigt som man har seriösa intentioner i att göra affärer av saker och ting

Barbros råd TILL UNGA KVINNOR Skaffa dig ett manligt nätverk. Du kanske har en bror, en pappa, en farbror, en rådgivare i skolan eller någon annan som kan hjälpa dig komma in i ett manligt nätverk. Våga satsa på något av de svåraste områdena där det inte finns så många tjejer än – och skynda dig på. Nu är det dags att hitta de områdena, slå dig fram där. Det kommer att gå bra. Håll dig borta från HR. Om du är tjej och drömmer om att bli VD och stor företagsledare så är det ytterst få HR-chefer som verkligen blivit det. Vill du bli hög chef, se till att skaffa dig en bra infrastruktur när det gäller barnpassning och underhållsservice. Den servicen måste förbättras för att fler kvinnliga chefer ska kunna ta toppositioner. Ett bra inledande karriärtips är att alltid se till att din chef har en bra framtoning. Som nyexaminerad är det viktigaste att ha fått ett jobb. Var hellre ödmjuk och generös än att hävda din rätt hela tiden.


Den nya mer vetenheten Samhällets krav och förväntningar på att företag och organisationer ska bidra till en hållbar utveckling accelererar. Samtidigt förändras förutsättningarna för våra kunder och deras affärer. Det ställer i sin tur nya krav på oss som rådgivare och revisorer. Idag räcker det inte med att skapa medvetenhet om olika frågor – vi måste vända på fler stenar. Ställa fler frågor. Förutse nya risker. Bevaka nya områden och förstå helt nya sammanhang. I en värld där allt ska vara hållbart, där det mesta är digitalt och där vi lever i en ständig påverkan av globalisering, ska vi ligga steget före och förstå mer än alla andra. Medvetenheten har blivit till Mer vetenheten. Det här är vårt sätt att förhålla oss till hållbarhet. Vi söker mer och fler svar på de viktigaste frågorna. Revision är i sin kärna en samhällsnyttig tjänst och vi har en svårslagen möjlighet att stötta våra över 30 000 kunder att bli mer hållbara genom vår skatte- och rådgivningsverksamhet – vi ser det nu som vårt ansvar att ge mer i alla dimensioner. kpmg.se © 2015 KPMG AB, Sweden.

affärsnät verkaren#1


Undvik de vanligaste nätverksfällorna Ofta hörs framgångsrika personer säga att de har sitt nätverk att tacka. Och visst är det så att nätverkande är både ett kostnadseffektivt och trevligt sätt att bygga sitt varumärke och hitta nya kunder till sin verksamhet på. Men innebär det att resultatet alltid blir bra? Förhoppningen för alla som vill skapa ett framgångsrikt affärsnätverk är att man tillsammans skapar nya affärsmöjligheter. Gräver vi lite djupare finns dock flera exempel på när nätverkandet får sina utmaningar. Eller som någon sa; – My networking is not working. Vilka är då de vanligaste problemen och vad kan vi göra åt dem? Vi bad Richard Cederquist, en nätverksveteran som utbildat mängder av egenföretagare i stora såväl som små bolag runt om i landet inom effektivt affärsnätverkande, att ge sina bästa tips på vad man kan göra när affärsrelationerna inte ger utdelning. – Min erfarenhet är att affärsnätverkande fungerar för nästan alla, under förutsättning att du som individ uppfyller de tre grundkraven på en bra nätverkare. Det första grundkravet är att du ska ha nöjda kunder, då ingen rekommenderar medelmåttiga leverantörer till varandra. Det andra är att du ska tänka långsiktigt. Att bygga ett starkt nätverk tar tid. Avkastningen är definitivt värt det, men är du otålig och stressar fram resultat kanske det inte är för dig. Slutligen ska du ha förmågan att bygga relationer med andra människor. Det

10 affärsnätverkaren

finns framgångsrika personer som är riktiga ensamvargar, vi som bygger vår framgång genom nätverkande brinner däremot för samarbete, säger Richard. Om vi förutsätter att dessa tre grundkriterier är uppfyllda, vad kan då sätta käppar i hjulet? – Efter alla mina år i branschen tycker jag mig se ett mönster. Det är ofta ett fåtal olika utmaningar som dyker upp i de fall nätverket inte fungerar riktigt som det ska. Som tur är så är dessa inte svåra att åtgärda när man väl analyserat läget. Du ger och ger men får inget tillbaka – Tanken med nätverkande är att vi ska hjälpa varandra, anser Richard. Relationen blir ensidig när den ena parten

levererar men den andra inte ger tillbaka. I förlängningen kan detta resultera i två missnöjda personer som tycker nätverkande är en vacker tanke men som inte fungerar i verkligheten. Om detta sker är första frågan att ställa sig själv om dina affärskontakter verkligen vet vad du vill ha hjälp med. Försök att alltid vara tydlig med vad du behöver. – En alternativ förklaring kan vara att den andra personen faktiskt arbetar för att hjälpa dig men är mindre bra på att återkoppla. Om syftet är att vi skall hjälpa varandra till möjliga kunder och intressanta kontakter är det viktigt att berätta hur och att man försökt. Ingen lyckas till hundra procent, men genom att kommunicera och utvärdera kan vi både få hjälp att lyckas bättre i framtiden samtidigt som vår nätverkskollega inser att vi har goda avsikter, säger han. Misskötta kontakter En situation som Richard också känner igen sig i är när man ansträngt sig för att hjälpa en person i sitt nätverk och möjligheten missköts. Nätverkande är ett långsiktigt arbete och när man äntligen träffar någon som har behov av de varor eller tjänster en kollega i nätverket erbjuder känns det riktigt bra. Om man då


förmedlar kontakten och det sen inte har skett någon uppföljning med den potentiella kunden blir besvikelsen extra stor. – Min upplevelse här är att de flesta vill göra rätt. Det som kommer i vägen ibland är stress och press. Min rekommendation är att alltid göra en avstämning och bekräfta att kontakt kommer tas. Stäm av igen efter en vecka, har ingenting hänt kan det vara läge att tydliggöra att om din kontakt inte hinner så bör de meddela detta. På så sätt kan du själv återkoppla till kunden och säga att det inte fungerar. Visst skulle det vara tråkigt att behöva säga så, men ändå mycket bättre än att få veta i efterhand att möjligheten gick förlorad. Falska möjligheter Richard upplever även att en relativt vanlig situation är att du ges en intressant möjlighet, men när du agerar på den så inser du att den inte var bra. Du kan bli försäkrad om att någon behöver dina tjänster, men när du tar kontakt är personen inte förberedd och vet inte vem du

är. Det kan fortfarande vara så att dina tjänster behövs, och eventuellt får du komma på ett möte, men det är inte så du vill arbeta. – När mitt nätverk hjälper mig till affärsmöjligheter vill jag att personen i fråga är väl införstådd med, och ser fram emot, att jag kommer att ta kontakt. För egen del vill jag att de tydligt uttryckt att de gärna tar ett möte. Jag brukar kvalitetssäkra situationen genom att fråga min affärskontakt hur de känner varandra, vad de har berättat om mig och vad jag förväntas göra. Richard är tydlig med att han först och främst visar sin uppskattning för att hans affärskontakt har ansträngt sig för hans skull. Sedan vill han få återkoppling på vad de pratat om. – Visar det sig då att de inte kommit tillräckligt långt i diskussionen att det är läge för mig att kontakta kunden ber jag min affärskontakt ta ett steg till. Jag är noga med att berätta att jag verkligen uppskattar att de tänker på mig och ber dem ta kontakt med kunden igen så jag

vet läget innan jag kontaktar dem. Då känner jag mig säker på hur jag skall ta mig an denna möjlighet och kan göra ett bra intryck för oss båda, säger han. – Att bygga affärsrelationer fungerar inte alltid för alla men för de flesta är det ett otroligt effektivt sätt att skapa affärsmöjligheter. Genom att känna till och undvika att hamna i de vanligaste fällorna ökar chanserna för dig att få arbeta med ett nätverk som verkligen levererar och hjälper dig nå dina högt uppsatta mål, avslutar Richard

fakta om Richard Richard Cederquist är styrelseledamot och konsult. Efter att ha startat och under 13 år byggt upp butikskedjan Sängjätten är han idag engagerad i ett flertal bolag i vitt skilda branscher samt affärsnätverket BNI. Han är en populär föredragshållare och talare. Richard bor i Kungsbacka, strax söder om Göteborg.

THORSKOGS SLOTT

Ditt sagoslott 30 minuter norr om Göteborg

Thorskogs Slott är beläget i en underbar engelsk park. Med tinnar och torn, vackra personligt inredda rum och salonger, värdskap i världsklass, utsökt mat, trolska omgivningar och guldkant på tillvaron väntar en upplevelse utöver det vanliga. Weekend - Bröllop - Fest - Konferens

www.thorskogsslott.se

0520-66 10 00

info@thorskogsslott.se

affärsnätverkaren 11


Utmanar med nytänkande i byggbranschen

– Det är viktigt att ha goda relationer med såväl medarbetare som kunder och hålla igång nätverket. Att du lyckats märker du nästa gång du behöver hjälp, då finns det någon där som är villig att rycka in, säger byggentreprenören Ola Serneke från Göteborg. Text: Karina Sannefjordh Ola Serneke uppmärksammas ofta som framgångsrik företagsledare och entreprenör. Av föreningen Svenskt Näringsliv har han utsetts till Göteborgsregionens mest företagssamma människa 2015 och han kan numera även titulera sig Årets Affärsnätverkare 2015. – I takt med att bolaget växer får nog jag som person mer uppmärksamhet och det är självklart roligt att tilldelas priser. Jag lever efter devisen rak, ärlig och engagerad. Jag gillar ett högt tempo och vet att ingenting kommer gratis – du måste jobba hårt för det. Sen har jag väl en viss näsa för affärer och ser till att omge mig med kompetenta människor. Sedan starten 2002 har byggföretaget Serneke vuxit snabbt. – Vi satte som mål att omsätta minst en miljard kronor inom tio år. Det lyckades vi med. Det var ett högt uppsatt mål vilket vi behövde eftersom vi ville bli en

12 affärsnätverkaren

Fakta om Ola Serneke Ålder: 44 år. Familj: Fru och tre döttrar. Bakgrund: Född i Alingsås. Byggteknisk linje på Alströmergymnasiet. Utbildad civilingenjör på Chalmers. Karriär: Började som trainee på Peab 1997. Blev befordrad som Peabs yngsta arbetschef. Startade eget 2002. Företaget hette tidigare SEFA och bytte namn i en omprofilering 2014 till Serneke. Bor: Alingsås och Göteborg. Inspireras av: Glada människor som inte ser risker. Gör gärna på semestern: Tränar, tävlar i idrott och umgås med familjen.


Gunnar Selheden och Ola Serneke. Foto: Eva Dalin av Sveriges största byggkoncerner. I dag omsätter Serneke 3 miljarder kronor och har cirka 750 anställda. Koncernen, som erbjuder tjänster inom bygg, anläggning och projektutveckling, växer stadigt. – Det finns flera framgångsfaktorer i detta. Vi har väldigt bra anställda och har lyckats väl i vår rekrytering där vi knutit till oss många kompetenta medarbetare som driver utvecklingen framåt. Vi har en stark entreprenörsanda, engagemang och kostnadsmedvetenhet i koncernen som jag tror är rätt unik. Med en positiv företagskultur får man en bra arbetsmiljö och det ger resultat.

”Ett drömprojekt var att bygga Nordens största multisportanläggning”

Rätt attityd viktigt Att arbeta för ständig tillväxt innebär en del långa arbetsdagar. – Jag går upp klockan 05:00 och är på kontoret senast 06:30. För mig är det

oftast inga möten innan klockan 08:00 så jag svarar på mejl innan dess. Sedan är det möten hela dagarna runt om i Sverige med nya projekt, bolag, styrelsemöten, ledningsmöten, möten med kommuner med mera. Jag jobbar ofta till klockan 20-21 och efter det så antingen tränar jag eller åker direkt hem. På helgerna är jag med familjen. Ola Sernekes egen drivkraft kommer ur hans personliga engagemang. – Mitt mål har alltid varit att utmana jättarna i byggbranschen. Att bevisa att det går att bygga en entreprenad- och projektutvecklingskoncern från grunden som kan växa till en av de största. Om någon säger ”det där går inte”, då sporras jag av att visa att det går. Jag jobbar hårt och ger mig inte förrän jag blivit överbevisad om att jag haft fel. Det handlar mycket om egen inställning tycker jag, tro att det jag vill göra verkligen går att genomföra och våga se förbi hindren. Bland medarbetarna finns många som har breda kontaktnät vilket i sin tur genererar kontakter i omgivningen. På Serneke har man en strategisk plan för hur man ska arbeta i framkant med infor-

affärsnätverkaren 13


Utmanar med nytänkande i byggbranschen

mation, vilket gör att man alltid följer upp de kontakter som tas, genom samtal, mejl och möten. – Det är bra att hålla igång sina nätverk, både internt med medarbetarna och bland kunder, leverantörer, myndigheter, boenden och förvaltare. Fördelen med det blir speciellt tydlig när det uppstår problem av något slag. När något måste lösas akut och när det gäller att agera snabbt, så finns det alltid någon där som kan hjälpa till. Jag har alltid varit öppen för förslag om nästan allt, det har automatiskt skapat bra nätverk, och jag sitter dagligen och rekommenderar folk eller bolag som utför en speciell tjänst. Bygger stort och högt För bolaget, och för Ola Serneke personligen, har det blivit en hel del stora byggprojekt, många mer prestigefulla än andra. Ett drömprojekt var att bygga Nordens största multisportanläggning, Prioritet Serneke Arena i Göteborg, som invigdes under sommaren 2015. Arenan är unik i sitt slag med bland annat en skidanläggning inomhus med ett kilometerlångt spår, fullstor inomhusfotbollsplan, sporthallar, gym, hotell, restauranger samt grund- och gymnasieskolor. – Ett kommande projekt som jag känner mycket för är Karlastaden. Det är en helt ny stadsdel i Göteborg som kommer att bestå av tio kvarter med 2000 bostäder, kontor, handel och service. Ola Serneke har själv tagit initiativ till Karlastaden, där man bland annat kommer att bygga på höjden för att kunna skapa många bostäder på en effektiv yta samt bidra till ett attraktivt boende för så många som möjligt. Mitt i området byggs en riktig uppseendeväckare, en skyskrapa på totalt 266 meter, med utsiktsplats i tornet, öppen för allmänheten.

14 affärsnätverkaren

– Det blir Nordens högsta skyskrapa och utsikten kommer att bli fantastisk, säger Ola Serneke, som bestämt sig för att själv flytta in i skyskrapan. Sticker ut I Ola Sernekes roll, och med den vision om att vara en utmanare i branschen som bolaget har, ingår det att våga sticka ut. Bolaget jobbar konsekvent med att ifrågasätta konventionella metoder för att se om det går att göra saker och ting bättre. – Allt behöver inte göras som det alltid gjorts, då får man vad man alltid fått och når inga nya resultat. Till skillnad från

många av våra större konkurrenter har vi korta beslutsvägar och en förhållandevis platt organisation. Vi är nytänkaren och den pigga utmanaren i branschen, med mycket energi. Inriktningen framöver är att fortsätta växa lönsamt. – Vår förhoppning är att börsnotera oss, men vi tänker inte hasta in på börsen utan väntar på rätt tidpunkt. Vårt främsta fokus framöver ligger på stora projekt i storstadsområden och vi har som mål att omsätta minst tio miljarder till år 2020 och att till 2030 vara en av världens 30 största byggkoncerner, säger Ola Serneke


Affärsnätverkare

Utmärkelsen instiftades 2008 och delas ut årligen till en företagare och entreprenör som använder nätverkandet som en viktig metod för att göra affärer.

Definitionen på en bra nätverkare är en person som jobbar strukturerat med att skapa kontakter, är generös med sin egen kunskap och som inte räds för att fråga andra om råd och ingångar när det behövs. Med planering och tanke bakom blir det strategiska värdet av att arbeta med affärsnätverkande stort för företagare. Utmärkelsen har kommit till för att uppmärksamma personer som utvecklat sitt varumärke och sina verksamheter

genom att arbeta med sitt nätverk. Mer information finns på www.affarsnatverkare.se

tidigare vinnare

Ola Serneke, Årets Affärsnätverkare 2015. Juryns motivering: ”Ola Serneke är nytänkande och en starkt engagerad entreprenör. Han är nätverkande i näringslivet och närvarande i många sammanhang. Allt Ola företar sig gör han med stor energi vilket förmodligen är en av orsakerna till att han drar så många bra medarbetare till sig. Få är så målmedvetna och framtidsplanerna slår de flesta andra i vårt land.”

2008 Peter Wallentin 2009 David Lega 2010 Isabella Löwengrip 2011 Pär Johansson 2012 Ola Lauritzson 2013 Carina Nunstedt 2014 Frida Boisen 2015 Ola Serneke

VI HJÄLPER SVENSKA FÖRETAGARE ATT FRIGÖRA TID, SPARA PENGAR OCH JOBBA SMARTARE SÅ ATT DE KAN FOKUSERA HELHJÄRTAT PÅ SIN EGEN AFFÄRSUTVECKLING.

VÄLKOMMEN TILL VÅR FAMILJ.

031–20 50 30 INFO@GOODFELLOWS.SE WWW.GOODFELLOWS.SE

affärsnätverkaren 15


Affärsmöjligheter drivs framåt av olikheter Foto: Emil Hamlin

personer i olika åldrar, med olika erfarenhet, från olika branFler affärer skapas i grupper med en bra scher och gärna med olika kulturell bakgrund. balans mellan män och kvinnor och där – Självklart är de enskilda individerna i teamen viktiga. Vi ser många branscher är representerade. Det att olikheterna ger styrka till gruppen, säger Gunnar Selheden. visar siffror från affärsnätverket BNI. Generellt sett över Sverige är könsfördelningen i BNIs affärsteam ungefär 60 procent män och 40 procent – Affärsnätverk med en jämn könskvinnor, i vissa områden är man väldigt nära en fördelning och stark dynamik har 50/50 fördelning. lättare för att skapa affärer och – Även om vi redan ligger i framkant om På nästa attrahera nya affärspartners. man ser på hur diskussionerna går i samText & bild: Maria Lagergréen Västlund

Det menar Gunnar Selheden som är vd för BNI Norden och mycket engagerad i hur strukturerna för ett väl fungerade affärsnätverk ser ut. Affärsnätverkaren har tittat specifikt på representationen mellan män och kvinnor inom BNIs affärsnätverk.

uppslag får du några exempel på hur man ser på jämställdhet inom framgångsrika nätverksgrupper.

Erfarenhet visar att man skapar mer affärer med en bra balans mellan män och kvinnor och där många olika branscher är representerade. Blandade företagsgrupper är dessutom ofta större än grupper med huvudsakligen män eller kvinnor. Men att skapa dynamiska team som ger goda resultat handlar inte bara om att sträva efter en jämn könsfördelning utan om att försöka bygga upp en grupp med en blandning av

16 affärsnätverkaren

hället om representation i bolagsstyrelser och annat ska vi bli bättre. Men jag känner mig bekväm med situationen, speciellt om vi ser till ledningen i våra grupper, det finns inom vår organisation en hög andel kvinnliga teamledare i relation till hur könsfördelningen ser ut, säger Gunnar Selheden.

Ett affärsnätverk behöver individer som tror på konceptet och som är engagerade och vill driva gruppen framåt. – Jag tror dessutom att alla människor som arbetar i effektiva affärsnätverk vill ha en så stor bredd som möjligt och det finns all anledning att fortsätta tänka utanför boxen och arbeta för att skapa en större mångfald inom alla områden i våra affärsnätverk.


Visst finns det homogena affärsnätverk som är effektiva och framgångsrika. Men i det långa loppet finns det större möjligheter ju större spridningen inom gruppen är. – För att nå verklig framgång med ett affärsnätverk är det ju dina kontakters andra nätverk du vill åt. Och det säger sig ju själv att dessa nätverk blir bredare om ditt affärsnätverk består av personer från många olika typer av sammanhang. Ett team med en jämn fördelning av män och kvinnor är i snitt större än den genomsnittliga storleken på team i Sverige. Dessa team har också lättare att generera nya affärspartners samt skapar mer affärer än genomsnittsteamet i landet. Hälften män och hälften kvinnor. Så ser statisktiken ut för BNI:s affärsnätverk i Göteborgsområdet. På nästa sida kan du läsa om representanter från fyra olika affärsnätverk och hur de tänker om balans, mångfald och hur man bygger en bra grupp

några siffror 36,8% av BNIs affärspartners i Sverige är kvinnor. 40% av teamen i Sverige har kvinnliga teamledare. 44,1% av BNIs affärspartners i Göteborg är kvinnor. 50% av teamen i Göteborg har kvinnliga teamledare.

h oc 2 tör an n 200 r e da lev NI- r se t B rtne l o St rspa ä aff

IDÉ TRYCK WEBB DEKOR DISTRIBUTION

BROSCHYRER OCH KATALOGER

ADRESS OCH DISTRIBUTION

PRINT, STANS OCH BLOCK

TRYCK OCH STANS

UV-INKJET

BILDEKOR

Någon vis människa sa en gång att för att kunna finnas, måste man synas. Aldrig har väl det varit mer sant än idag. Du måste stå ut, sätta avtryck och göra intryck. Ett gott och bestående intryck. Vår idé är att göra dina tjänster och produkter väl synliga på de sätt där de upplevs och ses bäst. Det gör vi genom hög kvalitet med så effektiv insats som möjligt.

WEBB

Det är så dina produkter lämnar djupast avtryck.

PRODUKTTRYCK Sven Källfelts gata 9 426 71 Västra Frölunda Tel. 031-29 20 50 www.toro.se

affärsnätverkaren 17


Anders Holgersson, PIN Sweden AB – Jag tycker alltid att det är viktigt att titta på balansen i en grupp. Att man har rätt människor på rätt plats, att alla hittar sina roller. Det är dynamiken mellan olika personer som gör att en grupp fungerar och kan leverera. Anders Holgersson är teamkoordinator i BNI Grand Alingsås och känner sig trygg med att hans grupp är balanserad och på väg åt rätt håll. – Men jag kan ju se att det finns ett strukturellt problem i vårt samhälle där jag vet att många, kanske framför allt kvinnor, upplever att de har och har haft sämre förutsättningar i arbetslivet. Och även om jag inte tycker att kvotering är ett bra verktyg är det ändå viktigt att titta på sina nyckeltal – kanske speciellt vad gäller könsfördelningen – så att vi behandlar alla lika och att alla också känner sig välkomna. Att mäta och hålla koll är en sak, men för Anders är siffrorna och mätetalen inte det viktigaste. Han konstaterar att strukturerna är starka och att det är just därför som alla måste fortsätta vara medvetna om att förändringar inte kommer av sig självt. Då kan nyckeltal ge en fingervisning om huruvida man behöver arbeta extra med frågan eller inte. Han är uppriktigt nöjd med att BNI som organisation lyfter frågan och tittar på hur verkligheten i teamen ser ut. – Det som driver utvecklingen framåt är motkrafter som möts. Och det är ur det som vi får resultat. När man är lika som individer tittar man på problemet med samma glasögon. Då är risken stor att du inte ser den bästa lösningen. Så vill jag inte ha det i mitt affärsnätverk. Där vill jag ha balans – gällande ålder, kön, etnicitet, bransch och kultur – så att vi får de bästa förutsättningarna för att driva gruppen framåt.

18 affärsnätverkaren

Gunilla Hamrin, Espiro Att vara med i affärsnätverk är en självklarhet för Gunilla Hamrin och hon tycker att det är viktigt att fokusera på att hitta en blandning vad gäller ålder, kön, bakgrund och inte bara fastna i att prata om manligt och kvinnligt. – Jag tycker att det viktiga är att det är rätt personer som kommer med i teamet, oavsett om det är kvinnor eller män. Det är klart att det ofta blir bäst när det är en mix. Men det gäller inte bara kvinnor och män utan också bransch och ålder. Gunilla tror att det är lättare att attrahera nya partners till gruppen om det är en bra blandning. – Och där är det också viktigt att alla går in i gruppen med energi. När alla är entusiastiska och energiska blir det helt enkelt bättre. Att upprätthålla affärsmässigheten och jobba med relationen till alla är viktiga bitar för ett framgångsrikt affärsnätverkande, tror Gunilla. Tillåta sig att vara nyfiken och släppa loss intresset för andra människor. Men det gäller att själv kunna känna av och hitta rätt sätt att bemöta olika personer och olika personligheter. – Som människa vill du känna en samhörighet med de personer som du omger dig med – men jag menar inte att samhörighet är samma sak som att vara lika. Olika är bra! Det är mycket lättare att hitta möjligheter i en blandad grupp. Det som ska förena oss är att vi alla har samma mål och ambition med att vara där tillsammans.


Cecilia Alwin, Nineways

Martin Andersson, Arena Personal

– Jag upplever att vi har en bra fördelning gällande kvinnor och män i mitt team. Fast egentligen har jag aldrig reflekterat över det och det brukar betyda att det är bra. Cecilia har varit teamledare för BNI Post i en omgång och har precis fått besked om att hon blir omvald för ytterligare en period. Hon berättar att det fanns en diskussion om könsfördelningen när den nya teamledningen skulle utses. – Men egentligen är det viktigaste att de som leder teamet är passionerade och drivna. Det är bra om det är en blandning av män och kvinnor – men inte till vilket pris som helst. Att bygga ett bra affärsnätverk handlar om att hitta och sätta samman en grupp människor som är intresserade av varandra och vill vara generösa både med sitt engagemang och sin tid. Men visst finns det en poäng med att hålla koll på hur många män respektive kvinnor som är med i gruppen. Ännu viktigare är att det värdesätta alla typer av olikheter. – Det är olikheterna som gör just vår typ av gruppsammansättning så värdefull. Att det är kvinnor och män, unga och gamla, business och hantverk och människor från så många olika branscher som möjligt. Det måste vi i gruppen hjälpas åt med att ordna.

– Vi jobbar mycket med känslan i vårt team. Att alla ska få plats, våga resa sig upp och säga vad man tycker och kan bidra med. Martin Andersson är teamledare i BNI Dreamteam i Göteborg och kan se ut över en grupp där könsfördelningen mellan kvinnor och män är väldigt bra. Om inte exakt, så nära nog 50/50. Även om Martin är noga med att påpeka att siffrorna och statistik i sig inte är speciellt viktiga trycker han på att det är ett viktigt verktyg för att skapa insikt i hur en grupp ser ut och hur den kan utvecklas. Han menar att det finns ett behov av att prata mer om mångfaldsfrågor generellt – och öppna dörrar för alla. Oavsett bakgrund, kön, ålder, etnicitet eller kultur. – Att ha en mångfaldsplan eller jämställdhetsplan handlar inte om att ha mätbara mål – att man ska ha si eller så många procent kvinnor eller personer med olika ursprung – utan att man skapar ett klimat där frågan är uppe på agendan och såväl ledningen som teamen har verktyg att arbeta med.

”Man skapar ett klimat där frågan är uppe på agendan och såväl ledningen som teamen har verktyg att arbeta med.”

Martin är nöjd med att könsfördelningen inom BNI är relativt balanserad, men vill gärna att även mångfaldsfrågan lyfts upp. Och precis på samma sätt som att BNI:s ledning i dag signalerar en balans könsmässigt, önskar han ett ökat fokus på mångfaldsfrågor. – Jag tror att vi som grupp måste jobba aktivt och arrangera tillfällen för nya grupper att hitta oss.

affärsnätverkaren 19


Paret som nätverkar jorden runt

för världens vilda djur Energin och glädjen hos Lars och Ragnhild Jacobsson går inte att ta miste på. Paret bakom ”The Perfect World Foundation” är oftast ute och reser: Ena dagen till prins Charles residens i England, nästa dag till ett kaotiskt hem för gathundar i Thailand. Det är helt i linje med deras affärsidé: Upplysa och informera om tillståndet för jordens vilda djur, sammanföra givare och hjärtefrågor med konkreta projekt. Text: Esbjörn Börjeson – Nätverkande är det enda vi gör. Det är det enda sättet att få ut budskapet. Vi gör business hela tiden utan att själva tjäna pengar. Filantropi kallas det, skrattar Lars. Men bakom leendena och skratten finns allvaret. – Vår generation är kanske den sista som får uppleva vilda, exotiska djur. Var 15:e minut skjuts en elefant för sina betar. För varje elefant i turistnäringen, dör fyra andra i utgallring och träning, säger Ragnhild. – Man pratar ofta om ”The Big Five”. Men snart är de inte fem längre. Noshörningar kan vara borta inom tre till fem år, elefanter inom sju år, lejon inom tio. Den Nordafrikanska vita noshörningen finns idag bara i tre kända exemplar, efter 40 – 50 miljoner år på vår jord, inflikar Lars. Om detta kan de tala länge. Om att handel med illegala djur omsätter 150 miljarder kr årligen. Om att de som avfyrar gevären sällan är bönder som skyddar sin boskap, utan oftare

20 affärsnätverkaren

En av världens mest utrotningshotade giraff, Rothschilds giraff. rena banditgäng eller till och med terrorister. Om att 24 procent av svenska turister köper med sig souvenirer tillverkade från utrotningshotade vilda djur. – Det finns kanske 3000 tigrar kvar på planeten. Ändå uppger tio procent av svenska turister att man kan tänka sig att köpa en tigerfäll, säger Lars och skakar på huvudet. Idén till The Perfekt World Foundation kom efter en av parets många resor. De upptäckte att djur och natur hotas och exploateras så gott som överallt. Men överallt finns också genuina eldsjälar och hjältar som gör något åt saken, ofta i egna lokala hjälporganisationer. Varför inte hjälpa dem direkt? – Om du gillar tigrar, känner vi till en organisation för dig. Om du gillar noshörningar kan vi hjälpa dig med det. Problemet i Sverige är att man känner till WWF och kanske Naturskyddsföreningen. Men det finns ju så många andra fantastiska organisationer som vi har varit och träffat runt om på jorden, fortsätter Lars.


”Om Avicii går ut och säger att han stöttar noshörningar så intresserar sig många människor.”

Organisationen Soi Dog i Thailand är ett exempel. Den engelska kvinnan Gillian Dalley grundade ett hem för herrelösa hundar i Phuket efter Tsunamin 2004. Bakgrunden var att många hundar for illa av sjukdomar. Besöket på hundhemmet skall de sent glömma. – Det är varmt, det luktar hundskit, man står och opererar så det är blod och flugor överallt - det är en misär! Mitt uppe i allt går denna kvinna och lever med detta varje dag. Dessutom har hon amputerat bägge benen, efter att ha skadat sig under en jakt på en herrelös hund. Så hon går runt med protes-ben. Allt hon lever för är att rädda dessa hundar. Det minsta jag kunde göra var att öppna plånboken och ge henne lite pengar. Jag såg på henne och såg tårarna komma. Och jag förstod verkligen att hon inte skulle unna sig ens en t-shirt

för de pengarna, utan att hon skulle lägga varenda krona på hundarna. Och det är den typen av människor som vi har träffat över hela världen och det är dom vi försöker stödja, sammanfattar Lars. The Perfect World Foundation nätverkar på flera olika nivåer. En av metoderna är att utse egna ambassadörer. Ambassadörerna rekryteras i kändisvärlden. Genom att utse en ambassadör, tränger man in i nytt nätverk. Discjockeyn och popstjärnan Avicii är en av ambassadörerna. – Om Avicii går ut och säger att han stöttar noshörningar, så är det väldigt många människor som intresserar sig för det, som aldrig hade gjort det tidigare, förklarar Ragnhild. En annan metod är att samarbeta med andra hjälporganisationer. Under 2015 deltog de i Amazing Rickshaws Race, anord-

affärsnätverkaren 21


Ragnhild och Lars Jacobsson tillsammans med Jane Goodall.

Sarah Ferguson, the Duchess of York.

Mia Skäringer, en av The Perfect World Foundations ambassadörer.

nat av den engelska organisationen My Elephant Family. 40 motoriserade rickshaws – specialdesignade av kända konstnärer och formgivare – tävlade i ett sagolikt lopp genom Djungelbokens Indien. Lars och Ragnhild körde en blå-gul Swedish Team-rickshaw. Motståndare var bland annat supermodellen Yasmin Le Bon, Hertiginnan av York Sarah Fergusson samt medlemmar i familjen Parker-Bowles. Före loppet hade varje rickshaw auktionerats ut på en liten tillställning på Clarence House, prins Charles av Englands residens. På plats fanns, förutom prins Charles själv, även skådespelerskan Goldie Hawn och Helt Hysterisktstjärnan Joanna Lumley. Alla dessa kändisar fick förstås stor uppmärksamhet i media. Enbart auktioneringen av rickshaw inbringade över 8,3 miljoner kronor. – Det var fantastiskt roligt att få vara med. Många av de kända medlemmarna i engelska kungahuset hade en underbart avspänd attityd till livet och till välgörenhet, säger Lars. Nästa stora händelse är The Perfect World Foundations eget

projekt: The Elephant Ball i Göteborg. Det blir en galakväll med maskeradbal med djurmasker, designade av Lars Wallin och andra designers. Galan sammanfaller med premiären på nya storfilmen Africa, om antropologen Richard Leakey. Africa är regisserad av Angelina Jolie, med Brad Pitt och Meryl Streep i huvudrollerna. Därför delar The Perfect World Foundation ut ett pris till antropologen Richard Leakey på The Elephant Ball, för hans arbete med Kenyas elefanter. Här hoppas de på uppmärksamhet i media. Men kanske lika viktigt är att alla som är involverade i The Elephant Ball berättar om det i sina nätverk, förklarar Ragnhild: – Det gäller att hitta stora nätverk. Kanske får vi stöd av en sponsor som egentligen inte bryr sig så mycket om elefanter, men det spelar ingen roll. Det finns alltid någon i nätverket som verkligen gillar elefanter. Då blir det ringar på vattnet, när alla inblandade sprider nyheten i sina nätverk

”Engelska kungahuset hade en underbar avspänd attityd till livet och till välgörenhet.”

Anti-poachingteamet i Kenya, dom riktiga hjältarna.

22 affärsnätverkaren

Prins Charles tar emot priset The Fragile Rhino.


Finslipa din

PRESENTATIONS TEKNIK Många tycker det är jobbigt att prata inför en grupp människor och för vissa är det en av livets största rädslor. Det finns många sätt att hålla nerverna i schack, exempelvis genom att vara väl förberedd och att vara tydlig. Vad du säger och hur du säger det är viktigt. Genom att finslipa din presentation gör du det enklare att få affärer. Här följer fyra viktiga framgångsfaktorer. Äg ditt innehåll. Du är expert inom ditt område och har givetvis mycket kunskap om din produkt/tjänst. För att minska risken att ge för mycket information ska du mycket noggrant välja det du behöver dela med dig av för att dina lyssnare ska förstå dina behov och vad du kan göra för dem. Testa din presentation på någon som inte är införstådd med din bransch för att försäkra dig om att du träffat rätt med innehållet. Variera ditt tonläge. Använd och våga variera din röst. Tala högt och tydligt, artikulera och uttala orden väl. Hur kort din presentation än må vara, undvik att rusa igenom den. Talar du långsammare uppfattas det du säger som viktigt. Underskatta inte värdet av konstpauser, med eftertryck och lugn går budskapet lättare fram.

Använd ditt kroppsspråk. Äg rummet! Slappna av i axlarna och stå stadigt med fötterna en liten bit ifrån varandra, likt en sk. high-power pose. Se ut över rummet och skapa ögonkontakt. Var naturlig i dina gester. Känns det ovant att gestikulera så låt hellre armarna hänga längs med sidorna. Undvik att stå med armarna i kors.

Öva dig till framgång. Att vara noga med förberedelserna gör att du kan dämpa din nervositet. När du vet vad du ska säga och hur du ska säga det kommer du att 4 heta tips ge din presentation med större trygghet och mer för att nå framentusiasm. Din utstrålning och passion för det du gång när det gäller säger kommer att påverka dina lyssnare och du når dina muntliga lättare fram med ditt budskap. Öva på din presentation tills du känner dig trygg och glöm inte att framföranden lite nervositet är positivt!

Sveriges enda affärsmagasin om referensmarknadsföring. Ansvarig utgivare: Gunnar Selheden Telefon: 031-778 06 20, gunnar.selheden@bni.nu BNI, Vädursgatan 5, 412 50 Göteborg.

Spridning: Alla företag inom BNI samt beslutsfattare, näringslivskontakter, affärsnätverk, näringslivskontor, företagarföreningar, handelskammare med flera landet över. Delas även ut till gästande företag inom BNI.

För uppgifter om närmaste team och kontakt med regionansvariga besök www.bni.nu.

Redaktion, annonser och produktion: Malin Kilander, 031 778 35 84, malin.kilander@bni.nu Grafisk form: Nadja Törnblad / Hovaliden AB Tryck: Duplica Upplaga: 10 000 ex.

Citera gärna innehållet, kom ihåg att ange källa. För tidigare nummer av Affärsnätverkaren besök www.issuu.com/bni-sverige eller besök ett av BNIs affärsmöten.

affärsnät verkaren

affärsnätverkaren 23


Changing the Way the World Does Business™

Profile for BNI Sverige

Affärsnätverkaren  

Detta nummer är fullspäckat av intressanta reportage, personligheter och nätverkande som tar oss jorden runt. Lär känna affärskvinnan Barbr...

Affärsnätverkaren  

Detta nummer är fullspäckat av intressanta reportage, personligheter och nätverkande som tar oss jorden runt. Lär känna affärskvinnan Barbr...

Advertisement